Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Φοβάμαι

Τριάντα χρόνια μετά

Φοβάμαι
τους ανθρώπους που τριάντα πέντε χρόνια
έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι
κι ένα ωραίο απόγευμα –μεσούντος κάποιου μαΐου-
βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας:
«να καεί, να καεί το μπουρδέλο η βουλή».
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που με την αντιφασιστική τους συνείδηση
να κοιμάται για χρόνια τον ύπνο του δικαίου
πασχίζουν τώρα να βγάλουν σκάρτη τη δική σου.
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που σου ‘κλειναν την πόρτα
μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια και ριζοσπάστη
και τώρα τους βλέπεις στο ραδιομέγαρο
να περνιούνται για αριστεροί, επειδή είπαν όχι στο μνημόνιο.
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που γέμιζαν τις μπουάτ και τα κουτούκια
και τώρα καταθέτουν γαρδένιες στα μπουζούκια
κάθε βράδυ
και τους βλέπεις να δακρύζουν με καψουροτράγουδα
ή όταν θυμούνται τα παλιά
και να έχουν κι «απόψεις» για την καλλιτεχνική παρακμή του φεστιβάλ.
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν
και τώρα σε λοιδορούν
γιατί λέει δεν ενωθήκαμε να φτιάξουμε μια κυβέρνηση.
Φοβάμαι, φοβάμαι πολλούς ανθρώπους

Την τελευταία τριετία φοβήθηκα ακόμα περισσότερο.

12 σχόλια:

Unknown είπε...

λογω του φοβο μαλλον εχει επικρατησει και ακρα του ταφου σιωπη . . . http://stokalokaistodiaolo.blogspot.gr/2013/11/blog-post_14.html

Γκριγκόρι Ορντζονικίντζε είπε...

καλά κάνεις και φοβάσαι. Αν μη τί άλλο διαθέτεις ένστικτο.

Σε λίγο καιρό θα διαλυθούν και τα τελευταία κουρέλια της κομματοκρατίας. Πως θα διαλυθούν; Θα τα διαλύσει ο λαός. Και μην νομίζεις ότι θα χαριστεί και στα φερόμενα ως αντιπολιτευτικά φίλε μου. Αυτή την μοίρα θα έχει και αυτό που έχει απομείνει ως ΚΚΕ.

Δεν μπορείτε πια να τον κοροϊδέψετε τον λαό μας. Ό,τι κεφάλαιο αγώνων και θυσιών το σπαταλήσατε άφρονα. Ο αντικαπιταλισμός σας, έστρωσε και αυτός το κόκκινο χαλί του στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό και την νέα ευρωπαϊκη ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΑ.

Όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όπως καλά έκανε κι ο αναγνωστάκης και φοβόταν τριάντα χρόνια πριν κάτι όψιμους "δημοκράτες" σαν του λόγου σου. Αν μη τι άλλο όμως δεν έχεις καν τη στοιχειώδη νοημοσύνη να ξεχωρίσεις το πρωτότυπο ποίημα και το νόημα της διασκευής. Πόσο μάλλον να σταματήσεις να λερώνεις συστηματικά κάθε ανάρτηση, όπως σου ζητήθηκε και να διαλύεις το νευρικό μας σύστημα, σαν προάγγελο της κομματοκρατίας. Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τη βάση του μπλοκ. Τα σοβαροφανή σου σχόλια, γεμάτα αγνό προβληματισμό έστρωσαν το παρδαλό χαλί στην απύθμενη και ρηχή συνάμα γελοιότητα και το τρολάρισμα. Αφού λοιπόν δε θες να το καταλάβεις με το καλό, μπορούμε να το λύσουμε κι αλλιώς. Όπως έστρωσες, κοιμήσου κι η τύχη σου δουλεύει.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι γκρέγκορι, δεν κατάλαβες. Εσύ δε θα περάσεις, όσο και αν ζητιανεύεις την προσοχή μας. Καλή τύχη με το νέο σου ψευδώνυμο στον αγώνα σου ενάντια στους δανειστές. Αυτό ολοκλήρωσε την καριέρα του στο μπλοκ.

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο σφυροδρεπανε. Κ για το ποιημα που θυμησες κ για τη διασκευη. Κ στο λεει καποιος μεσα σε καποιους στιχους θυμαται καποιες στιγμες του εαυτου του στο παρελθον. Κ δε πρεπει να τις ξεχνα αν θελει να γινει καλυτερος.

ρα

Υγ. Μονο μη χαλας τη ζαχαρενια σου για τον καθε φασιστακο. Ειτε αυτος εχει Χωνι ειτε Κασιδιαρη για "εμπνευση".

ulyanovism είπε...

Απ' τις χειρότερες στιγμές του Αναγνωστάκη (υπάρχει και το "Νέοι της Σιδώνος 1970"). Τι σχέση μπορεί να έχει με τον κομμουνισμό αυτός ο ελιτισμός της κακιάς ώρας που ειρωνεύεται και λοιδορεί το λαό επειδή δεν είναι επαναστάτης; Όση σχέση έχει το "ο κόσμος κοιμάται, ο κόσμος δεν καταλαβαίνει" με τον ιστορικό υλισμό: καμία.

Ανώνυμος είπε...

sos
ασχετος φοβαται διανοουμενο σνομπ
μπορει να μην διαβαστει απο κανεναν...........εξαλλου εσενα θαυμαζω και εσυ θελω να με καθοδηγησεις και να μην με κρινεις

Ανώνυμος είπε...

sos
σας χρειαζομαστε τωρα παρα ποτε αλλα φοβαμαι, πολυ φοβαμαι, τα παντα φοβαμαι.......αει χάσουυυυυυυυυ (οπως έλεγε καιένας "ήρωας" του λαζοπουλου), πρεπει να βρειτε τροπο να μας πλησιάσετε, δεν έχουμε παιδεια, δεν έχουμε εμπειρίες, δεν έχουμε σωστή καθοδήγηση και αισθανομαστε ότι έχουμε χάσει το τρένο

Ανώνυμος είπε...

sos
βρε σταματήστε να την λέτε ο ένας στον άλλο........ και δεν εννοω στον σύριζα. ξεκαβαλήστε και βγητε στο δρομο, στις γειτονιες, στους χώρους εργασίας και σχεδιαστε-οργανώστε ένα νέο σύστημα εξευρεσης φίλων-συμμαχων του κόμματος. εκει που βρισκομαι εγω εκει που δουλευω εγω δεν φτανει τιποτα και δεν εμπιστευομαι και τους τοπικους που εχουν βολευτει κα δεν νοιαζονται για παραπερα....Ωραια η Αλέκα, ωραια τα ειπε.......... κριμα που δεν την καταλαβαινουν ή δεν θέλουν να την καταλάβουν περισσότεροι....ποναω αλελφε ή φοβαμαι δε ξέρω ΄το σίγουρο είναι ότι πεθαινω ακομα και αν φταιω συγχωρα με μημε τιμωρεις περισσότερο δως μου μια λύση

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σαλότ σορ, δε νομίζω ότι εξαντλείται μόνο στο φόβο η αιτία, αλλά η σιωπή είναι εκκωφαντική.

Ουλιάνοφ, μπορεί παραδοσιακά τα μέλη του εσ. να μη στερούνταν αυτού του ελιτισμού που λες, αλλά δε νομίζω ότι είναι αυτό το νόημα του ποιητή στο συγκεκριμένο ποίημα. Ο αναγνωστάκης καταγγέλλει την υποκρισία των απόντων, που κατόπιν εορτής ζητάνε και τα ρέστα από τους άλλους και γίνονται πιο βασιλικοί και από το βασιλιά. Δεν απευθύνεται αφ' υψηλού σε όλο το λαό συνολικά, όπως το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον.

Ε τότε ρα σε σένα τα συχαρίκια για την αυτοβιογραφική εξομολόγηση..

sos
δε γνωρίζω κανένα που να ήθελε να προσεγγίσει πραγματικά το κκε και να μην τα κατάφερε. Κι η λύση που ζητάς, δε θα έρθει δια μαγείας από ένα κόμμα, με μαγικό ραβδάκι, αλλά κι από μας τους ίδιους.

Unknown είπε...

απολιθωμα ξερεις κατι?
νομιζω οτι ειναι ο απολυτος φοβος για το τι περιμενει οποιον-κομμα αποφασισει να βαδισει το μονο δρομο που υπαρχει αργα ή γρηγορα ενω για δεκαετιες εχει μεινει στο να τον κηρυττει

Ανώνυμος είπε...

Ο μπαζιμπουζουκος δεν θα φύγει εαν δεν γελοιοποιηθεί ως τον σπόνδυλο

aeras kopanistos