Αποσπάσματα από τις εκτιμήσεις της κε του μπλοκ για το αποτέλεσμα του τελευταίου δημοψηφίσματος.
Θέση 1: Η τυχοδιωκτική πολιτική της περεστρόικα και η επαναφορά των ελεύθερων εκλογών παλιού αστικού τύπου, παρά τις μεγαλεπήβολες υποσχέσεις και τις ελπίδες που σκόρπισε, άνοιξε τον ασκό του αιόλου, όπως μας είχε εγκαίρως διαφωτίσει ο σοφός ήλιος της επανάστασης λεονίντ ιλίτς μπρέσνιεφ.
Η χαλάρωση της κομματικής επαγρύπνησης και του εργατικού ελέγχου από τα κάτω, οι ανοιχτά αντισοσιαλιστικές τάσεις που αναπτύχθηκαν εσχάτως στο εκλογικό σώμα, σε συνδυασμό με τις διαλυτικές φυγόκεντρες τάσεις που τεχνηέντως καλλιέργησαν και υπέθαλψαν οι πράκτορες του ιμπεριαλισμού στις βαλτικές δημοκρατίες είναι τα βασικά αίτια αυτής της κατάστασης.
Αυτή η διαλεκτική σχέση αιτίου-αιτιατού αποτυπώνεται ανάγλυφα στο τελικό αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, όπου έγινε φανερή η κρατούσα τάση του οργανωτικού φιλελευθερισμού, αυτής της εφηβικής νόσου του προτσές οικοδόμησης και του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της σοβιετικής κοινωνίας.
(...) Η διάλυση του συμφώνου της βαρσοβίας και η αποχή των λαών των βαλτικών δημοκρατιών δεν εξηγούν επαρκώς την εκτεταμένη αδιαφορία και παθητικότητα των μαζών που δεν αντιλήφθηκαν πλέρια το διακύβευμα των νέων μεταρρυθμίσεων (...) υποτίμησαν τις λαϊκές κατακτήσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του σοβιετικού συστήματος.
(...) Είμαστε στο μέσο μιας περιόδου παρδαλών επαναστάσεων, μαύρης αντίδρασης και ανοιχτής αντεπανάστασης. (...)
Θέση 3: ως άκρως ανησυχητική αποτιμάται η ενίσχυση των αυτοαποκαλούμενων ανανεωτικών δυνάμεων εις βάρος των συνεπών μπρεσνιεφικών υπερασπιστών της επανάστασης και της γραφειοκρατίας.
Οι οπορτουνιστικές αυτές δυνάμεις σπέρνουν συνειδητά ρεφορμιστικές αυταπάτες περί δυνατότητας μετεξέλιξης του καπιταλισμού μέσω κοινοβουλευτικών μεταρρυθμίσεων και της συμφιλίωσης με τον ιμπεριαλισμό. Θέση δηλ που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την λενινική λενινιστική φόρμουλα με μπρεσνιεφική κανέλα περί ειρηνικής συνύπαρξης και δυνατότητας ειρηνικού περάσματος στον σοσιαλισμό που επεξεργάστηκε το 23ο συνέδριο του κκσε και ενέκρινε ομόφωνα το αδελφό ελληνικό κόμμα που διέθετε συμβουλευτική ψήφο.
(...) από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά η ανάγκη να δοθεί περισσότερη έμφαση από την κε στο θέμα της ιδεολογικής επιμόρφωσης των λαών του μπλοκ μέσω αχτίφ, ιδεολογικών μαθημάτων και του προτσές της εκλαΐκευσης.
Χρειάζεται βαθύτερη μελέτη της πλούσιας ιστορίας μας, να βγαίνουν τα σωστά πολιτικά συμπεράσματα και να γίνονται πλήρως κατανοητές επιλογές στήριξης φιλολαϊκών καθεστώτων όπως αυτό του αμίν νταντά στην ΛΔ της ουγκάντας.
Αντίστοιχα υψηλό επίπεδο ανάπτυξης και σοσιαλιστικής οικοδόμησης [με την ουγκάντα] είχε επιτευχθεί και κατά την χρυσή δεκαετία του 80 στον ελληνικό χώρο επί ανδρέα.
Το εγχείρημα της αλλαγής -που ήταν απλώς παραλλαγή και τελείωσε με απαλλαγή που δεν ήταν παρά τυπική εναλλαγή- απολάμβανε της πλέριας στήριξης του σοβιετικού απεσταλμένου πανομαριόφ και της ηγεσίας του κκσε.
Αυτό εκτιμήθηκε δεόντως από τους αναγνώστες του μπλοκ, ενδεχομένως και λόγω εντοπιότητας, αν και ο παπατζής είχε αμερικανική υπηκοότητα.
Αναλυτική αποτίμηση αυτής της περιόδου γίνεται στην έκδοση με τα συμπεράσματα της ολομέλειας της κε που κυκλοφορεί και σε ξεχωριστή μπροσούρα με τον τίτλο: Μεταπολίτευση, τα χρόνια της αθωότητας και της εκπόρνευσης ιδανικών. (...)
Θέση 6: Ζητήματα προς περαιτέρω μελέτη και εξέταση στο επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να αποτελέσουν τα εξής:
-διερεύνηση αιτίων ενίσχυσης των οπορτουνιστικών τάσεων, δεδομένου ότι αναρχικοί (κοινόβια), σοσιαλδημοκράτες και αναθεωρητές νέας κοπής (αλέξης) συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των προτιμήσεων.
-διερεύνηση του ρόλου που μπορούν να παίξουν κοινόβια, καταλήψεις και συναφείς μορφές συλλογικότητας - κοινωνικοποίησης, στα πλαίσια της χειραφέτησης - αφύπνισης συνειδήσεων, ή -κατά μία άλλη άποψη- της εναλλακτικής ενσωμάτωσής τους.
-διερεύνηση των προϋποθέσεων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε χώρες όπως η ουγκάντα
-διερεύνηση της διαλεκτικής σχέσης των εννοιών λαοκρατία, λαϊκή δημοκρατία, λαϊκή εξουσία, δικτατορία του προλεταριάτου.
Θα συσταθούν αντίστοιχες τριμελείς διερευνητικές επιτροπές με υπεύθυνο γραμματέα, γραμματέα για τα πρακτικά και αναπληρωτή γραμματέα (ήμαρτον).
(...) θέση 11: σε περίπτωση συνέχισης των διαλυτικών τάσεων στις γραμμές της ένωσης και του μπλοκ η κε είναι έτοιμη να συνεννοηθεί με τον σύντροφο της μυστικής υπηρεσίας βλαντιμίρ κριουτσκόφ και να συστήσει έκτακτη επιτροπή σωτηρίας.
Πρώτο μέτρο της επιτροπής θα είναι να επιχειρήσει ανεπιτυχώς να συλλάβει τον μπαρίς γιέλτσιν με σκοπό να αυξήσει τη δημοτικότητα του και να τον ωθήσει στην εξουσία για να γκρεμίσει οτιδήποτε κι αν σώζεται. (...)
Θέση 12: τρέχει ήδη καινούρια ψηφοφορία. Η συμμετοχή των ταβάριτς πολιτών θα κρίνει και τη συνέχεια του θεσμού του δημοψηφίσματος.
Κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την απόφαση της επιτροπής προτάσεων να κόψει κατά πλειοψηφία τις υποψηφιότητες της βέρα ζάσουλιτς και της μελίνας μερκούρη και να μην μπει καν στον κόπο να εξετάσει σοβαρά υποψηφιότητες όπως αυτή της άννας διαμαντοπούλου και της εύας καϊλή που συζητήθηκαν φευγαλέα σε πηγαδάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ
Η κε του μπλοκ είναι ανοιχτή σε κάθε σχόλιο που προσπαθεί να προσθέσει κάτι στην πολιτική συζήτηση
Αρκεί να έχει κάποιο διακριτό ψευδώνυμο ως υπογραφή.