Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Εμείς-εμείς οι μόνοι συνεπείς...*

... κι οι γυρολόγοι της πολιτικής

*Άρθρο συνεργάτη μας

Τους έχουν αποκαλέσει «γυρολόγους», «Εφιάλτες», «προδότες», «αποστάτες». Τόσα και άλλα τόσα. Τι θα ήταν όμως η ζωή χωρίς αυτούς; Τι ιστορίες θα είχαμε να λέμε, λίγες μέρες πριν τις εκλογές; Ο καθένας θα άρχιζε και θα τελείωνε την πολιτική του σταδιοδρομία, στο ίδιο κόμμα. Και οι δημοσιογράφοι; Προφανώς θα γίνονταν κλέφτες. Αν δεν έχεις να γράψεις ιστορίες σαν και αυτές, δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσεις ποτέ να ασχολείσαι με αυτό το επάγγελμα. Αν δεν θες εκπλήξεις, γίνε ΠτΔ. Αν πάλι γουστάρεις να διαβάζεις τέτοιες ιστορίες, θα τους υποστηρίξεις, θα τους δώσεις ελαφρυντικά για τις παλινωδίες τους, θα αναγνωρίσεις αυτήν την ευαίσθητη χορδή που κάποιος τους χτύπησε κι είδανε τη ζωή αλλιώς.
Ότι τι; Θα συζητάμε σε 20 χρόνια από τώρα για την Αλέκα Παπαρήγα, που γεννήθηκε, μεγάλωσε και θα φτάσει τα 100 (γερή να είναι) έχοντας μείνει για πάντα ΚΚΕ; Άσε μας μωρέ τώρα. Ο κόσμος, θέλει ίντριγκα. Πάθη, μίση (sic). Όχι λουλουδάκια και ασυννέφιαστες πολιτικές Candy-candy.

 Νίκος Μπίστης-7 κόμματα-ΚΚΕ/ΚΚΕ ΕΣ/ ΚΚΕ εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά/ΣΥΝ/ΑΕΚΑ/ΔΗΜΑΡ/ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ
Ο Νίκος Μπίστης εντάχθηκε στο ΚΚΕ και έδωσε τη μάχη κατά της δικτατορίας, μέσα από τις γραμμές του. Το πλαίσιο άρχισε να του φαίνεται ασφυκτικό και έναν χρόνο μετά την «αλλαγή», βρίσκει την ευρωπαϊκή του ταυτότητα και μεταπηδά στο λεγόμενο «ΚΚΕ ες». Στη διάσπασή του φεύγει με τον Μπανιά και το ΚΚΕ ΕΣ-Ανανεωτική Αριστερά. Καταλήγει μέσω… Λαμίας στον Συνασπισμό, από εκεί όμως ξαναφεύγει και φτιάχνει την ΑΕΚΑ. Ως μέλος της ομάδας αυτής, στήριξε στα τηλε-παράθυρα όσο κανείς ίσως την κυβέρνηση Σημίτη για το ζήτημα των ταυτοτήτων και ο τότε πρωθυπουργός, αποφάσισε να τον (υφ)υπουργοποιήσει (άνοιγμα στο εξωκοινοβούλιο). Το 2004, όμως έρχεται η ώρα του Κώστα Καραμανλή να κυβερνήσει και ο Νίκος Μπίστης, αποχωρεί από την κεντρική πολιτική σκηνή. Θα κάνει την επανεμφάνισή του, το 2010, όταν και δημιουργείται η ΔΗΜΑΡ. Με την ΔΗΜΑΡ δεν βάζει ποτέ υποψηφιότητα, όμως γίνεται Υπεύθυνος Διεύρυνσης του κόμματος. Η ΔΗΜΑΡ διευρύνεται όσο και το συκώτι της πάπιας κατά την διάρκεια της μετατροπής του σε φουα-γκρα. Άξαφνα όμως, ο κυρ-Φώτης παθαίνει παλιμπαιδισμό. Η ανευθυνότητα τον κυριεύει και αποφασίζει να αποσύρει το κόμμα του από την τρικομματική. Ο Νίκος ο Μπίστης, τόσο ανεύθυνος δεν ήταν ούτε στα 8 του χρόνια. Νευριάζει με τον αριστερό Καρατζαφέρη και κοιτάζει προς την «πρωτοβουλία των 58». Η εν λόγω πρωτοβουλία όμως ναυαγεί και ο άστεγος Νίκος, ξεχνά τα γενόσημα και στις ευρωεκλογές του 2014 κατεβαίνει με το ΠΑΣΟΚ/Ελιά και «οποία έκπληξις!» δεν εκλέγεται. Αξίζει να του αναγνωρίσουμε τουλάχιστον, ότι η πορεία του, δεν έχει τεράστια άλματα λογικής και κατεύθυνσης. Μέχρι και φυσική μπορεί να θεωρηθεί. Παρόλα αυτά είναι πιο άτυχος και από τον Ιωαννίδη. 0/6 φάιναλ φορ ο Ξανθός, 0/στις πολλές εκλογές ο Νίκος Μπίστης. Πάντως, εξελέγη σαν Χάρης Καστανίδης. Εκτός αν έχει πειστεί κανένας σας, ότι πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο.

      Μάκης Κοψίδης-6 κόμματα (2 πολιτικές)-ΚΚΕ/ΚΕΔΑ/ΣΥΝ/ΠΑΣΟΚ-Ρεύμα Βενιζέλου/Οικολόγοι Πράσινοι/ΣΥΡΙΖΑ
Μπίστης, δεν θα γίνει, σε ό,τι έχει να κάνει με τον αριθμό αλλά δεν τον λες και σταθερό στις αποφάσεις του. Οι απόψεις που εξέφρασε τότε, ήταν όσα λέει σήμερα ο Εργατικός Αγώνας, περί κατάληψης της ηγεσίας του ΚΚΕ από ομάδα μπλα, μπλα, μπλα, περί μίνιμουμ προγράμματος και τα λοιπά. Ο Κοψίδης φεύγει από δεξιά από το ΚΚΕ και μέσω ΚΕΔΑ καταλήγει στον Συνασπισμό. Το 2007 και καθώς ο Αλαβάνος προχωρά την μετατροπή του ΣΥΝ σε ΣΥΡΙΖΑ, ο Κοψίδης φεύγει και πάλι από δεξιά γιατί θεωρεί ότι δεν μπορεί να κάνουν κουμάντο στο κόμμα η μαοϊκή ΚΟΕ και το Κόκκινο και προσχωρεί, (ήθελε από δεξιά όμως δεν υπήρχε τέτοια επιλογή) από αριστερά στο «ρεύμα Βενιζέλου», ο οποίος δηλώνει «παρών» μετά την ήττα Παπανδρέου στις εκλογές του 2007 και αποδεικνύεται «απών» γιατί χάνει από τον νυν ΚιΔηΣο. Κατά την αποχώρησή του από την Κουμουνδούρου, οι Συνασπισμένοι, τον τρολάρουν άγρια, με την –ίσως- καλύτερη ανακοίνωση στην ιστορία της μέλλουσας κυβέρνησής μας. «Ευχαριστούμε τον Μ. Κοψίδη για την προσφορά του στο κόμμα μας, στο σύντομο χρονικό διάστημα που στάθμευσε στον ΣΥΝ στο συνεχές ταξίδι του από κόμμα σε κόμμα, ως αποσπασμένου από την υπηρεσία του και του ευχόμαστε καλή και μακρόχρονη διαμονή στο «ρεύμα Βενιζέλου». Το «ρεύμα Βενιζέλου» τελικά αποδεικνύεται ξέπνοο και ο συμπαθής κατά τα άλλα Μάκης, αναγκάζεται να αναχωρήσει για άλλες πολιτείες. Οικολογικές. (δεν βρήκε κάτι προς τα δεξιά για να φύγει) Γίνεται στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, στων οποίων τη διάσπαση, συμμετέχει από υπεύθυνη θέση. Ανακεφαλαιώνοντας: Ο Μάκης, έφυγε από τον Συνασπισμό επειδή αυτός μετατρεπόταν σε ΣΥΡΙΖΑ και τότε είχε 4% και μετά κατέληξε να διασπά τους Οικολόγους, γιατί ήθελε να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν αριστερίστικος μεν, αλλά με 27% δε. Συνέπεια, ρε μουνιά.

          Νίκος Κοτζιάς -5 Κόμματα- ΚΚΕ-ΝΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΠΡΑΤΤΩ-ΣΥΡΙΖΑ
Κάποτε, θεωρητικός του ΚΚΕ. Συνέγραψε με εντολή (όχι Αντώνη Σαμαρά αλλά της) ΚΕ το βιβλίο-προώθηση του Ενιαίου Συνασπισμού, κάτι που φαίνεται πως του άφησε κουσούρι. Κατά το «βρώμικο ‘89» εκείνος καθάρισε, «νίπτοντας τας χείρας του» και φεύγοντας με το ΝΑΡ. Μέχρι το 2004, τα βήματά του χάνονται. Παρότι είναι γνωστό ότι πρόκειται για τον εξ απορρήτων του Γιώργου Παπανδρέου (όπως και ο νυν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Βαρουφάκης) τον ξαναβρίσκουμε να εκμεταλλεύεται την αγάπη του Κώστα Καραμανλή για την «αριστερά» και να έχει θέση πρεσβευτή-εμπειρογνώμονα στο Υπουργείο Εξωτερικών επί ΝΔ το 2008. Το 2009 είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚικού ΙΣΤΑΜΕ. Εικάζω –γιατί δεν μπόρεσα να βρω πηγή να το επιβεβαιώνει- ότι με την συμφωνία για το Μνημόνιο, αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και φτιάχνει την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, μέσω της οποίας βρίσκεται αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η πρώτη του δημόσια εμφάνιση γίνεται τον Μάιο του 2014, όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον παίρνει μαζί του, σε επίσκεψή του στη Μόσχα. (Θυελλώδικα χειροκροτήματα από τα έδρανα της ΟΑΚΚΕ, που βρίσκει νέα επιχειρήματα στο γιατί ΚΑΙ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ρωσόδουλος) Δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, προεξοφλούν ότι ο Νίκος Κοτζιάς, θα πάρει το Υπουργείο, που τόσο λαχτάρισε. Εκείνο των εξωτερικών. Ο Αλέξης λέει τον προορίζει για Υπουργό, ενώ ο Γιώργος είχε βάλει τον ανεκδιήγητο Δρούτσα. Ζω για να το δω.
      
      Γρηγόρης Ψαριανός 2 Κόμματα Αναρχία/ΣΥΡΙΖΑ/ΔΗΜΑΡ/Πρωτοβουλία των 58/Ποτάμι
Στην αρχή ήθελε να κλάσει «στης βουλής τα έδρανα» αυτοεντασσόμενος στην αναρχία. Την εποχή που ο BEST έτρωγε το ένα πρόστιμο, πίσω από το άλλο γιατί ο ίδιος έβριζε κάτι παπάδες από μικροφώνου και έπειτα έβαζε τον ύμνο της Διεθνούς για να δείξει πόσο πούρος επαναστάτης είναι, αποφάσισε να κεφαλαιοποιήσει την αναγνωρισιμότητά του, με μια θέση σε ένα ζεστό έδρανο μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, που άλλωστε έχει τη φήμη του Αγίου Παντελεήμονα για πολιτικά κουτσούς και στραβούς. Στην πρώτη του συνέντευξη ως βουλευτής στο ΣΥΡΙΖΑ (στον Σταύρο Θεοδωράκη, παρακαλώ, γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή) δηλώνει ότι προτιμάει το καλαματιανό από το αλβανικό. Και εμείς παίρνουμε τα πρώτα δείγματα γραφής. Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στρίβει το τιμόνι δεξιά και από τότε αυτό κολλάει. Αποχωρεί μαζί με τον Κουβέλη και αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Όσο ο Μπίστης την διευρύνει, ο Ψαριανός εκλέγεται με αυτήν. Όχι μόνο στηρίζει την τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Σαμαρά, αλλά γίνεται και Τούρκος, όταν η ΔΗΜΑΡ αποχωρεί από αυτήν. Κάτι μέσα του αρχίζει να σπάει, ο Γρηγόρης τρέχει από πρωτοβουλία σε πρωτοβουλία για να ανασυντάξει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, όμως το ναυάγιο της πρωτοβουλίας των 58, τον αφήνει με βαριά κατάθλιψη. Με την ΔΗΜΑΡ να έχει πατώσει στις ευρωεκλογές του 2014 και τον Κουβέλη να συναινεί στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη «μικρή ΔΕΗ», ο Ψαριανός αποχωρεί από τη ΔΗΜΑΡ, ανεξαρτητοποιείται στη Βουλή και ψηφίζει ό,τι έφερε η δικομματική πλέον κυβέρνηση προς ψήφιση. Δίνει ψήφο στον Σταύρο Δήμα, ενώ δηλώνει πλέον την υποστήριξη του «στο Ποτάμι». Είναι να απορείς, γιατί όχι κατευθείαν στη ΝΔ. Αλλά ο Γρηγόρης Ψαριανός, μας έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη, ότι ποτέ του δεν διάλεξε τον γρήγορο και εύκολο δρόμο. Κατηγορείται ως σεξιστής και διάφορα άλλα, ενώ είναι απλός μαλάκας. Εντάξει, όχι απλός. Με περικεφαλαία. Για να καταλάβει κανείς το βαθμό φαιδρότητας του εν λόγω τύπου κατάφερε να βγάλει «έξω από τα ρούχα της» ακόμα και τη συνήθως μειλίχια Αλέκα Παπαρήγα, η οποία από το βήμα της Βουλής, εκστόμισε την ιστορική πλέον φράση «δηλαδή τι θέλετε, να αντιδράσουμε και να παίξουμε ξύλο;». Να παίξουμε ρε Αλέκα. Να παίξουμε!

         Μανώλης Γλέζος 5 Κόμματα ΚΚΕ/ΕΔΑ(μεταπολιτευτική)/ΠΑΣΟΚ/Ενεργοί Πολίτες/ΣΥΡΙΖΑ

Το επιτυχημένο πρότυπο του Μπίστη. Ο Νικόλας μας έχει αλλάξει 7 κόμματα, χωρίς να εκλεγεί με κανένα, ο Γλέζος από την άλλη έχει εκλεγεί με 3 διαφορετικά. Δε σε χάλασε Μπίστη. Ναι αλλά ο Μπίστης, χωρίς να έχει εκλεγεί έχει γίνει (υφ)υπουργός, ενώ ο Γλέζος ποτέ.  Ο Γλέζος, όμως έχει βραβείο Λένιν. Αποφασίστε εσείς για το αποτέλεσμα. Επιστρέφοντας στο Γλέζο, το κατέβασμα της σημαίας την περίοδο της κατοχής, του εξασφάλισε την εκλογή για 70 χρόνια περίπου. Δεν το λες και άσχημα. Εξελέγη με την (κανονική) ΕΔΑ πριν τη Χούντα, και μετά τη δικτατορία προσπάθησε να την νεκραναστήσει. Στο μεταξύ είχε αποχωρήσει από το ΚΚΕ, το 1968 με τη διάσπαση, παρόλα αυτά δεν βρέθηκε στο λεγόμενο «εσωτερικό». Η προσπάθειά του, να αναστήσει την ΕΔΑ, δεν το λες ότι στέφθηκε και με επιτυχία. Γι αυτό άλλωστε και ο ίδιος βρέθηκε –και εξελέγη Νίκο Μπίστη- στο ΠΑΣΟΚ. Ανεξαρτητοποιήθηκε και έπειτα παραιτήθηκε από βουλευτής. Ξανακινείται το 2000, όταν και κατεβαίνει υποψήφιος με τον Συνασπισμό πλέον. Δύο χρόνια αργότερα, ιδρύει τους Ενεργούς Πολίτες, τους οποίους διατηρεί μέχρι και σήμερα, και οι οποίοι δρουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγη ευρωβουλευτής το 2014, πρώτος σε ψήφους ανάμεσα σε όλα τα κόμματα. Ακούς Νίκο Μπίστη; Ήθελε να γυρίσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή, όμως επιλαχών ευρωβουλευτής είναι ο Στέλιος Κούλογλου, που τα έχει ψιλοσπάσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε τον καρφώσανε στις Βρυξέλλες. Γενικά ο Μανώλης ο Γλέζος, διακατέχεται από μια τάση, να θεωρεί ότι παραβρέθηκε σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της ανθρωπότητας. Έχει πάθει -κατά το κοινώς λεγόμενο- Απόστολο Κακλαμάνη. Χτυπημένος από τη συγκεκριμένη νόσο, ο Μανώλης Γλέζος, δήλωσε πρόσφατα, ότι ήταν στην επιχείρηση ανατίναξης της Μεγάλης Βρετάνιας. Οκ. Όχι δεν ήσουν. Δεν σε θυμάται κανένας από αυτούς που ήταν. Τέλος.

      Μάκης (Μαυρουδής) Βορίδης 4 Κόμματα ΕΠΕΝ/Ελληνικό Μέτωπο/ΛΑΟΣ/ΝΔ
Ας περάσουμε λίγο και στην άλλη πλευρά, γιατί τους προερχόμενους από την ευρύτερη –ευρύτατη- «αριστερά» τους ψιλο-εξαντλήσαμε. Ο Μαυρουδής Βορίδης. Άξιο τέκνο του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου. Διορίστηκε πρόεδρος της ΕΠΕΝ, διάδοχος του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής. Εύγε. Ήταν η εποχή, που ο Μαυρουδής, τα έλεγε και τα έπραττε, τσεκουράτα! Ήταν «ακτιβιστής της δεξιάς» κατά δήλωση του ιδίου, στην εκπομπή –ποιανού άλλου- του Σταύρου Θεοδωράκη. Και έπειτα ήρθε το Ελληνικό Μέτωπο και οι κουμπαριές με τον Λεπέν. Την εποχή εκείνη, το κόμμα του Μάκη του Βορίδη, ήταν σα να λέμε η «σοβαρή Χρυσή Αυγή» που τόσο θέλει ο Μπάμπης. Ο Μάκης, στα 10 χρόνια που κράτησε ζωντανό το Ελληνικό Μέτωπο, πρόλαβε να ξεπλύνει την μοναδική ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση στην Ελλάδα την «ΜΑ.Β.Η.» (Μαχητές Βορείου Ηπείρου), η οποία μάλιστα πραγματοποίησε χτύπημα με νεκρούς στην Αλβανία. Υπήρξαν ύποπτοι, όμως ο Μάκης τους έδωσε άλλοθι λέγοντας ότι εκείνες τις μέρες παραβρίσκονταν όλοι στο συνέδριο του κόμματός του. Έκλεισε το μαγαζί όταν αποφάσισε να ενταχθεί στο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και να διεκδικήσει την εκλογή του με καλύτερους όρους. Τα κατάφερε και μάλιστα στην κυβέρνηση Παπαδήμου του 2011-2012, υπουργοποιήθηκε! Ο Μάκης, μάλιστα, είναι μαζί με τον Άδωνι και τον τιτάνα της πολιτικής Γιώργο Ανατολάκη που έχουν γράψει στην ιστορία της βουλής την θρυ –wait for it- λική ερώτηση για τους ψεκασμούς. Ερώτηση που έδωσε το όνομά της σε ένα κόμμα. Άλλο από αυτό που την έκανε. Η ερώτηση έχει γίνει από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, όμως εξελικτικά για κάποιο λόγο χρεώθηκε στους ΑΝΕΛ. Ο ψεκασμένος Υπουργός Μεταφορών λοιπόν, όταν ο δεξιός Καρατζαφέρης αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, είχε γλυκαθεί αρκετά από την υπουργική του καρέκλα. Μεταπήδησε στη ΝΔ και πλέον υπάρχουν φήμες που τον θέλουν επικρατέστερο για τη διαδοχή του Μεσσήνιου άσου Αντώνη Σαμαρά. Άξιος διάδοχος Αβερωφικής παιδείας. Φωτιά και –κυρίως- τσεκούρι!

      Βασίλης Οικονόμου ΠΑΣΟΚ-Άρμα Πολιτών-Ελεύθεροι Πολίτες-ΔΗΜΑΡ-ΝΔ
Ο άνθρωπος-αφορμή για να γραφτεί αυτό το κείμενο. Δεν σε άκουσα ανόητο ΠΑΣΠιτάκι; Προδότης; Ο Βασίλης ο Οικονόμου; Λοιπόν, άκου και νιώσε δέος, μικρέ. Ο Βασίλης Οικονόμου, έχει υπάρξει διαολεμένα bad-ass στα νιάτα του. ΑρχιΠΑΣΠίτης και ανοιχτά τραμπούκος, μικρέ. Εκείνος, δεν τα έβαζε με τους καγκουρο-ΔΑΠίτες που τα βάζεις εσύ. Τα έβαζε στις σχολές με τους Κένταυρους και τους Ρέιντζερς. Κατάλαβες; Η σημαία του Πολυτεχνείου, σου αρέσει ΠΑΣΟΚόπαιδο; Ε, σε αυτόν οφείλεις ότι την έχετε. Και δεν κάνω πλάκα. Την κλείνει σε θυρίδα από το 1995. Τότε ο Βασίλης ήταν πρόεδρος της ΠΑΣΠ ΑΕΙ. Νίκο Μπίστη; Αλήθεια, δεν στο κάνω επίτηδες, αλλά θέλω να σου πω ότι ο Βασίλης Οικονόμου, εξελέγη το 2000. Και το 2004. Και το 2007. Και το 2009. Ρε φίλε, το καταλαβαίνεις; Α. Ο Βασίλης –Νίκο- ήταν ανάμεσα στους 3 ΠΑΣΟΚους που διαγράφηκαν όταν ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο. Εκείνος, μαζί με τον Δημαρά και τη Σακοράφα. Μαζί με το Δημαρά, έφτιαξαν το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών. Για κάποιο λόγο δεν τα βρήκαν και χώρισαν τα τσανάκια τους. Αν και η Wikipedia αναφέρει ότι ο Οικονόμου αποχώρησε μαζί με 250 μέλη του Άρματος και έφτιαξαν τους Ελεύθερους Πολίτες, φαντάζομαι ότι κάποιος ξέχασε να βάλει την υποδιαστολή και εννοούσε 2,50. Πήγε στη ΔΗΜΑΡ, γιατί του αρέσουν τα δύσκολα. Και, Νίκο. Εξελέγη. Για 5η φορά το 2012. Οι εκλογές του 2015, δεν έχουν γίνει ακόμα, αλλά ρε Νίκο Μπίστη, ο Βασίλης Οικονόμου έχει εκλεγεί πριν καν ξεκινήσουν, το πιστεύεις; Ναι ρε, πήγε στη ΝΔ. Και ξέρεις γιατί; Απλά για να αποδείξει το οξύμωρο της συγκυρίας. Η ΝΔ να έχει βουλευτή που δεν έχει ψηφίσει κανένα μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει την Τζάκρη που έχει ψηφίσει και τα τρία. {Ναι, Νίκο. Το ξέρω ότι ούτε εσύ ψήφισες κανένα. Με μια διαφορά. ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.} Κάτι τελευταίο. Ο Βασίλης Οικονόμου περιμένει να του κατοχυρωθεί το ρεκόρ των περισσότερων κομμάτων ανά χρόνο. Αν βγάλει τη χρονιά στη ΝΔ, τότε θα έχει μ.ο. για τα τελευταία 5 χρόνια 1 κόμμα/χρόνο.  

Όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στη λίστα
Η πίεση του χρόνου, η αγωνία του αρχισυντάκτη και η συγκυρία μας αναγκάζουν να μην κλείσουμε καν δεκάδα. Παρά να μείνουμε στους 7, που ήταν όμως υπέροχοι. Στη λίστα μας, δεν κατάφεραν να μπουν και θα τους τιμήσουμε με σύντομη αναφορά οι: Βασίλης Παϊτέρης. Υποψήφιος με την Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά το 1993. Τον συνεπήρε η ίδρυση του ΔΗΚΚΙ και ήταν υποψήφιος με αυτό. Το 2004 όμως, όντας υποψήφιος με τη ΝΔ αυτή τη φορά δίνει σόου έξω από τη Ρηγίλλης όταν η νίκη του Κώστα Καραμανλή, ανακοινώνεται πλέον επίσημα. Το βίντεο στο οποίο ο Βασίλης Παϊτέρης πανηγυρίζει τη νίκη της ΝΔ τραγουδώντας «τα λόγια τα κλειδωμένα» έκανε το γύρο του διαδικτύου. Δυστυχώς το εν λόγω βίντεο, που δεν κατάφερα να εντοπίσω, έφτασε το 2012 στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τα χαλαρά κριτήρια για τους υποψηφίους, αποφάσισαν να κόψουν τον αγαπημένο μας Παϊτέρη, που τον λες και «τσιγγάνο Μπίστη».

Ακόμα αφήνουμε απ’ έξω, τον εκδότη και ευρωβουλευτή πλέον Γιώργο Κύρτσο, που έχει κάνει την διαδρομή ΚΚΕ (χωρίς όμως ποτέ να είναι υποψήφιος) –ΝΔ-ΛΑΟΣ και έπειτα πάλι ΝΔ, γιατί δεν έχει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την ιστορία του Σπύρου Λυκούδη, που παρατήρησα λέγοντάς τη σε γνωστούς πως είναι ενδεδειγμένο φάρμακο για τις αϋπνίες… Της ανιψιάς του Μητσοτάκη, Αντιγόνης Λυμπεράκη, που για να καταλήξει φέτος στο Ποτάμι, έχει κάνει τη διαδρομή ΚΚΕ-Συνασπισμός-Δράση. Της Χρυσούλας Γιαταγάνα, που έχει περάσει ως συνεργαζόμενη στα αυτοδιοικητικά από το ΚΚΕ, ήταν βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πριν κλείσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε τσάρκες προς την Κουμουνδούρου, μήπως και συμπεριληφθεί σε αυτά. Της Ραχήλ Μακρή, που πέρα από τη γνωστή της πορεία από τους ΑΝΕΛ στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, πως ήταν στο «ΠΑΜΕ Δικηγόρων της Κοζάνης». Του Στέφανου Μάνου, βουλευτή και βιομήχανου, που πέρασε κατά σειρά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Έφτιαξε κόμμα, τους Φιλελεύθερους και έπειτα τη Δράση, για να καταλήξει στο Ποτάμι, ενώ έχει ξεκινήσει την καριέρα του σχεδόν χρεοκοπώντας ως διευθυντής την Αλλατίνη. Του Στάθη Παναγούλη, γνωστού και ως «Βασίλη Οικονόμου» του προοδευτικού τόξου της δεκαετίας με τις βάτες. Πέρασε από Ένωση Κέντρου, έφτιαξε την ΕΣΠΕ, την πήγε στο ΚΚΕ, με το οποίο και εξελέγη, ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, πέρασε για ένα φεγγάρι από το ΚΟΔΗΣΟ φτάνοντας τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου κυνηγάει όσους υποψήφιους περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια και έχουν ψηφίσει μνημόνια, για να τους στείλει σε ειδικά δικαστήρια. Αλλά και τους λιγότερο γνωστούς Στάθη Γιώτα με καριέρα στην Ένωση Κέντρου, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μετά στον Συνασπισμό και έπειτα το 1993, στην Πολιτική Άνοιξη, για να καταλήξει και πάλι στο ΠΑΣΟΚ. Και τέλος την ιστορία του Γιώργου Αλεξάτου, που πέρασε και αυτός σαράντα κύματα, αν και το think tank που συγκρότησα για το συγκεκριμένο κείμενο, θεωρεί ότι κάτι ξεχνάμε. Ξεκίνησε από το ΚΚΕ, έφυγε με το ΝΑΡ, πήγε στην ΑΡΑΝ, συμπαρατάχθηκε με την «πρωτοβουλία των 1000» που τελικώς κατέληξε στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Πλατεία Μπελογιάννη» που αν το έχεις διαβάσει, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για εραστή της ιδέας της «Παναριστεράς».


Σας ευχαριστούμε όλους για τις αναμνήσεις!

Ρένα Μπουεναβεντούρα Δουρου-τι

Υστερόγραφο Ρένας
και για να μην ξεχνιόμαστε... Βάρκιζα τέλος!


Τα λέει και ο Μάκης, μετά το 5.25 στο παραπάνω βίντεο
Γιατί κι οι μπολσεβίκοι αριστερή κυβέρνηση ανέτρεψαν -για να μην ξεχνιόμαστε..

77 σχόλια:

  1. Τη να πω.Τα συγχαρητηρια μου στην Ρενα.Καταπληκτικη περιγραφη.Και ο Παπαδοπουλος αυτο με την Βαρκιζα ειναι ολα τα λεφτα απεναντι στον Σοσιαλφασι στα που διαστρεβλωσε τα λεγομενα του Σοφιανου.Συγχαρητηρια σε ολους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει μια ανακρίβεια στο προ-ΣΥΡΙΖΑ βιογραφικό του Γρηγόρη Ψαριανού, καθώς κάθε άλλο παρά "αντιεξουσιαστής" έχει διατελέσει.
    Αντίθετα είναι οργανωμένος από το 1974 στο εσωτερικό, το οποίο ακολούθησε και σε όλες τις μελλοντικές μεταλλάξεις του (ΕΑΡ, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι λένε πως και η ΔΗΜΑΡ σε αυτήν την κατηγορία ανήκει).

    Για του λόγου το αληθές, από το πολιτικό βιογραφικό που δίνει ο ίδιος:

    Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες:

    Πολιτικά δραστηριοποιήθηκε στον παράνομο Ρήγα Φεραίο από το 1972, στη σπουδάζουσα της Ανωτάτης Βιομηχανικής Πειραιά – στις δύο καταλήψεις της Νομικής και αυτή του Πολυτεχνείου το ’73 – και μετά στις γειτονιές, τους συλλόγους και τα κινήματα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Γραμματέας του Ρήγα στον Χολαργό, στον τομέα Βορειοανατολικών προαστίων, στο ΚΚΕ Εσωτερικού, ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ, του ενιαίου Συνασπισμού το ’89-90 και της Δημοκρατικής Αριστεράς το 2010.

    http://www.psarianos.eu/index.php/bio



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω πως με την παραπάνω προσθήκη ο (α)συμπαθής Γρηγόρης αναδεικνύεται εκ των πρωταθλητών μετακομίσεων με εφτά διαφορετικά κόμματα:
    "ΚΚΕ" εσωτερικού, ΕΑΡ, Εννιαίος ΣΥΝ, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι.

    Και ο αγώνας συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική δουλειά. Σαν τοπ 10 του watch mojo είναι!

    Και ο μπάρμπα- Φώτης ο Κουβέλης θα μπορούσε να είναι στη λίστα. Ο άνθρωπος που όλοι δουλεύουν για να βρίσκει καρέκλες να βολεύεται!

    Υπάρχει και δίδαγμα από αυτή την ιστορία. Μην επαναπαύεστε στη λογική της ανάθεσης. Για κανέναν. Να εξετάζετε πάντα όχι ποιος και πως μιλάει, αλλά τι λέει. Να μελετάτε και να αυτομορφώνεστε.

    Γιατί εύκολα κάποιος μπορεί να σηκώσει την όποια πολιτική του προίκα και να κινήσει για άλλες πολιτείες.

    ARGIE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Πάντως, εξελέγη σαν Χάρης Καστανίδης. Εκτός αν έχει πειστεί κανένας σας, ότι πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο.»

    Σ' αυτό το σημείο έπεσα κάτω από τα γέλια και έκτοτε νιώθω μια συμπάθεια για τον φουκαρά τον Μπίστη. Χίλιες υποκλίσεις και τρία ρισπέκτ. Η Μαλβίνα ζει (καλλιτεχνικώς, όχι πολιτικώς). Θεά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Trash

    Δίκαιο, δίκαιο απόλυτο. Έπρεπε να ελέγξω καλύτερα τις πηγές μου σχετικά με τον Ψαριανό. Πάντως την περίοδο του Best το έπαιζε αναρχία. Όπως και ο Ρήγας, ήταν πολύ κοντά στην σημερινή ΕΑΑΚ, με πολλές ελευθεριακές-δηθεν-αναρχικές επιρροές.

    Ακόμα τον ενιαίο ΣΥΝ, με τον μετέπειτα ΣΥΝ, δεν τον έχω μετρήσει ξεχωριστό, οπότε μειώνονται κάπως τα κόμματά του.

    @ all
    Το κείμενο επιχειρεί να δικαιώσει ούτως ή άλλως, την μεγάλη μου συμπάθεια, Νίκο Μπίστη.

    Επίσης έχω διαβάσει και προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο του. Είναι πολύ-πολύ πιο τίμιος (σόρρυ Λαϊκό Στρώμα) από τους υπόλοιπους της λίστας.

    Μετά τιμής, Ρένα Δούρου-τι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. είμαι με μεγάλη μου λυπη υποχρεωμένος να ψέξω την κα δουρουτι για την παράλειψη της να αναφερθει στον αετό του ψηλοριτη δήμαρχο σφακίων Παύλο Πολλάκη με εντυπωσιακή πολιτική πορεία από ΚΚΕ σε ΝΑΡ σε ανεξαρτητο ΝΔ σε υποψηφιο του Συριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Αλεξάτος ήταν γενικά στο Εσωτερικού, δεν ξέρω αν πέρασε στη Β' Πανελλαδική, νομίζω ότι ήταν Συσπειρώσεις και σίγουρα έχει περάσει από ΑΡΑΣ (πριν πάει στην ΑΡΑΝ)

    ctalin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξέρει κανείς την σημειολογία του ταύρου στο κόμμα των φιλελεύθερων του Μάνου; Το'χε ψηφίσει ο μακαρίτης ο παππούς μου (ακατονόητοι οι λόγοι για τους οποίους το είχε κάνει, γενικώς σε κάθε εκλογές ψήφιζε και κάτι διαφορετικό, μάλλον για να το παίζει αλτερνατίβα στο καφενείο του χωριού) και μου'χει μείνει ο συμβολισμός. Μια εικασία είναι ότι προέρχεται από τους Σικάγο Μπουλς που τα σάρωναν όλα τότε στα νάιντις. Μια άλλη για το γλυπτό ενός ταύρου που έχουν έξω από την γουόλ στρητ (η ταινία όμως είναι για τον λύκο, ίσως να χρησιμοποιηθεί στο επόμενο κόμμα του πεφωτισμένου δεξιού -- έστω ποταμίσια συνιστώσα). Όπως και να'χει το σάιτ των φιλελεύθερων είναι τίγκα στην καλτίλα με τις ταυρομαχίες, τα ολέ κτλ, αξίζει μιας επίσκεψης:

    http://www.bulls.gr/index.php

    Ijon Tichy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κόκκινος καπνάς - οακκείτης13 Ιανουαρίου 2015 στις 9:22 μ.μ.

    Δύο μικρές συμπληρώσεις: ο μεν Μπίστης έχει θητεία στο ΠΑΣΟΚ και προ ΔΗΜΑΡ, ήταν μάλιστα μέλος του Εθνικού του Συμβουλίου για μεγάλη περίοδο κάπου μεταξύ 2004 και 2010, μετά τη διάλυση της ΑΕΚΑ (άρα το σωστό στο τέλος είναι ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - ΠΑΣΟΚ/Ελιά).

    Για το δε Γλέζο, λείπουνε ΔΥΟ κι όχι ένας σταθμός στην "καριέρα" του: είχε υπάρξει συνιδρυτικό στέλεχος του ΔΗΚΚΙ του Τσοβόλα, τον θυμάμαι όρθιο με τα χέρια σταυρωτά δίπλα στον Μήτσο όσο εκείνος μιλούσε στο ιδρυτικό συνέδριο το '95. Νωρίτερα όμως, το 1989, είχε φτιάξει κι ένα σχήμα ονόματι, αν δεν κάνω λάθος, ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, με το τμήμα της ΕΔΑ το οποίο ήλεγχε και το οποίο δεν είχε ενταχθεί στον ενιαίο ΣΥΝ, όπως το άλλο του Λεντάκη.

    Στις εκλογές του 1989 λοιπόν, στις πρώτες νομίζω, κατέβηκε με ένα συμμαχικό σχήμα στο οποίο συμμετείχαν και οι αλτουσερικοί του Μηλιού (ναι ναι, αυτουνού του ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίοι κινούνταν γύρω από το περιοδικό Θέσεις.

    Τελικά στις δεύτερες νομίζω είχε κατέβει συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ, σαν αποδοκιμασία της συγκυβέρνησης ΝΔ - ενιαίου ΣΥΝ.

    Τέλος, μιας κι υπάρχει αναφορά στα έδρανα της ΟΑΚΚΕ, να πω ότι φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κοτζιάς είναι αρχιρωσάκλες (πουτινικοί ως το κόκκαλο, όπως και η άλλη η αχαρακτήριστη η Βαλαβάνη, που τρέχει στη Μόσχα και στο Πεκίνο και λιβανίζει τους βασανιστές, ενώ και η ίδια είχε υποστεί βασανιστήρια στη χούντα), όπως και ο Μπίστης (αν και του τελευταίου του φαίνεται λιγότερο απ' όλους), που, όπως και ο Ανδρουλάκης - Δαμανάκη, είναι οι απόλυτοι κνίτες εισοδιστές στη σοσιαλδημοκρατία.

    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είναι "ΜΑ.Β.Η." ούτε "Μαχητές Βορείου Ηπείρου", αλλά "Μ.Α.Β.Η." και "Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου". Πρωτότυπα ήταν εθνικοαπελευθερωτική ένοπλη οργάνωση της Β. Ηπείρου που έδρασε ενάντια στη ναζιστική Αλβανία το '41-'44, διαλύθηκε όμως από τους φασίστες.

    Τη δεκαετία του '90 επανεμφανίστηκε μια "Μ.Α.Β.Η." που δεν ηταν ακριβώς τρομοκρατική οργάνωση, αλλά είχε και πολιτική δράση. Στο σχολείο μας θυμάμαι πολύ συχνά τρικάκια και ανακοινώσεις της.

    Από εκεί και πέρα με αυτόν τον παραλληλισμοό ότι "κι οι μπολσεβίκοι αριστερή κυβέρνηση ανέτρεψαν" γελάνε και τα τσιμέντα. Εννοεί πως το ΚΚΕ θα ανατρέψει την αστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;?:)!

    Υ.Γ. "Ρένα" μου τη Βάρκιζα την (ξανα-)υπογράψατε το 2010...
    Γράψτε κι άλλα τέτοια, να τα διαβάζουμε τρώγοντας μια ΜΑΡΣ να διασκεδάζουμε...

    Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 9.22 Χρωστας παντως μια απαντηση. Ο Μ.Κυρκος μας ειχες πει σε αλλη αναρτηση οτι πηγε εξορια το 1949. Πως εγινε ομως και ητανε εξω το 1951 και μαζι με τον Πασαλιδη αρνηθηκανε την υποψηφιοτητα του Μπελογιαννη στης εκλογες τον Σεπτεμβρη του 1951. Τα υπολοιπα σιγουρα τα γραφης για καλαμπουρι ειμαι σιγουρος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καπνιά, Κριτία...
    ...σας τρώει η ζήλεια και το δείχνετε, μπαγάσικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Σεχταρ εδω ειμαστε ορθιοι μπροστα στην λαιλαπα. Εχει μεγαλη πλακα αυτα που γραφουνε. Ο Κριτιας λεει οτι το 2010 υπογραψαμε Βαρκιζα ξερεις κατι. Εγω δεν ειδα να γινει καμμια επανασταση ουτε να εχουμε φτιαξει κανενα ΕΑΜ για να υπογραψει Βαρκιζα. Εγινε κατι που δεν πηραμε χαμπαρι ξερεις τιποτα. Τα Σεβη μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αναυδε,
    Ο αητός των Λευκών Ορέων (και όχι του Ψηλορείτη!) νομίζω τώρα έχει και πλοία! Λογική εξέλιξη, σύμφωνα και με τις επιταγές του Μπρέχτ, "Erst kommt das Essen und dann die Moral!"
    (Πρώτα το φαϊ και μετά η Ηθική), μεταφρασμένο στα πασοκο-νεοελλληνικά: "Πρώτα η μάσα και μετά η κλάψα!"
    Το κακό είναι πως η πασοκοποίηση των Σφακίων θα κρατήσει γιατί "είδανε φώς" με τον Τουρισμό. Βλέπω να σαρώνει ο τσύριζας εκεί.
    Πέθαναν και οι τελευταίοι μπαρουτοκαπνισμένοι του αντάρτικου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κόκκινος καπνάς - οακκείτης13 Ιανουαρίου 2015 στις 10:31 μ.μ.

    Παναγιώτη, είσαι εχτός θέματος.

    Μια ακόμη συμπλήρωση στο αρχικό. Ο Μάκης ο Τσεκουράτος (Βορίδης) - η χουντάκλα - διορίστηκε από τον Παπαδόπουλα (εκ της μπουζούς) πρόεδρος της ΝΕΟΛΑΙΑΣ της ΕΠΕΝ κι όχι της ΕΠΕΝ το 1985. Ήτανε 20 χρονώ άλλωστε, αλλά από το σχολειό ακόμα απειλούσε εβραίους συμμαθητές του στο κολλέγιο και χαιρετούσε με το γνωστό "αρχαιοελληνικό" χαιρετισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΠΙΚΟ κειμενο. Επρεπε να ειναι countdown. Επρεπε και καπου στο βαθος να παιζει το final countdown. Πρεπει να διαδοθει. Πρεπει το απολιθωμα ή το λαικο στρωμα (ή οποιος αλλος το χει) να κανουν ενα διαγραμμα με τις μετακινησεις των γυρολογων. Προτεινομενη ονομασια: Γυρολογραμμα.

    sniper

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Ξέρει κανείς την σημειολογία του ταύρου στο κόμμα των φιλελεύθερων του Μάνου;"

    Bull market έχουμε όταν οι μετοχές ανεβαίνουν και bulls λέγονται όσοι θεωρούν ότι οι μετοχές θα ανέβουν και επενδύουν.
    Αντίστοιχα bear market και bears όσοι νομίζουν ότι η αγορά θα πέσει.


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Α, ρε Κριτία. Α, ρε Κριτία. Ο Μπίστης και οι απόψεις του έχουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από τη λύσσα σου.

    Αλλά ειλικρινά, ανάρτηση που δεν έχει σχόλιό σου, από κάτω, είναι απλά βαρετή. Στήριξε λίγο ακόμα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να δω κάτι...

    @sniper
    ειλικρινά ευχαριστώ πολύ. έχω και τις ανασφάλειές μου και κάτι τέτοια με βοηθάνε. Αν και έχουν δίκιο οι περισσότεροι σχολιαστές για τις διάφορες παραλείψεις που επισημαίνουν.

    έχουμε και μισθωτή εργασία ευτυχώς και ο χρόνος δεν είναι τόσος, ώστε να γίνεται όντως έρευνα για το blog. Τα περισσότερα είναι από μνήμης και από ότι μπορείς να βρεις πρόχειρα με ένα googlaρισμα.

    Ρένα Δούρου-τι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όντως απολαυστικό και καθόλα αληθινό το πανόραμα αυτό. Ο Γλέζος πριν τη δικατορία είχε διαγραφεί ήδη από το ΚΚΕ δις (αν δεν κάνω λάθος) και ήταν ο βασιλιάς της φράξιας τη δεκαετία του 1960, χρησιμοποιώντας την ΕΔΑ ως προκάλυμμα. Όπως και ο Κύρκος πριν και μετά τη χούντα και οι λοιποί…
    Κάποια στιγμή θα άξιζε κάποιος ενημερωμένος να γράψει την ιστορία του οπορτουνιστικού φαινομένου στα μεταπολεμικά χρόνια όπως εκδηλώθηκε μέσα από τρία συνομίλικα περίπου στελέχη της γενιάς της Αντίστασης: Γλέζος, Κύρκος, Φαράκος.
    ΚΚΘ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η "συνέπεια" ή η "ασυνέπεια" δεν ειναι το μόνο κριτήριο
    Ο Μπίστης προσπαθούσε να εκλεγεί βουλευτής με πάθος αλλάδεν του έδιναν την ευκαιρία.
    Ενώ ο Κουβέλης ειναι αγκαλιά με την βουλευτική του έδρα, δεν την εγκαταλείπει ούτε στην τουαλέτα.

    Αλλά και το υπόδειγμα συνέπειας όπως προβάλλεται, η Αλέκα Παπαρήγα δεν νομίζω ότι θυσίασε δα κάτι το τρομερό που παρέμεινε στο ΚΚΕ. Επαγγελματικό στέλεχος από το 1974, στο ΠΓ από το 1987 (α, ρε Περεστρόικα...), ΓΓ του ΚΚΕ και αρχηγός κόμματος από το 1991, βουλευτής από το 1993 ως σημερα και πρώτη στο Επικρατείας αρα ξανά βουλευτής στη νέα Βουλή.

    Όχι πολύ άσχημα δηλαδή.

    Κάτι άσχετο με την ανάρτηση αλλά μου έκανε εντύπωση μια αποστροφή του Μήτσου Κουτσούμπα για το θέμα της ΕΕ:

    «Θα έχετε ασφαλώς παρατηρήσει ότι το ΚΚΕ δεν θέτει τυχοδιωκτικά, γενικά και αφηρημένα, έξοδο μόνο από το νόμισμα, από το ευρώ. Αν η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ δεν συνδυαστεί με συγκεκριμένο σχέδιο - πρόγραμμα στην οικονομία, στην κοινωνία, με νέα κοινωνική οργάνωση σοσιαλιστική, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική λαϊκή εξουσία, τότε θα είναι τυχοδιωκτισμός, πορεία στα τυφλά».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ευχαριστώ ΓΜ για την διευκρίνηση, δεν το γνώριζα.

    @μπότσμαν: Έχεις δίκιο για την Αλέκα. Ζωάρα! Πού να συγκριθεί με τον τίμιο βιοπαλαιστή Μπίστη (καλά και που δεν μας κότσαρες και στα σοβαρά και το φατσομπουκικό χώσιμο του τελευταίου στον τσουκαλά).

    Όσο για την αποστρφή του Κουτσούμπα θα αφήσω κανάν άλλον να σου απαντήσει, αν βρεθεί κανένας δλδ γιατί το πράγμα έχει καταντήσει βαρετό, χίλιες δυο φορές τα ίδια και τα ίδια, που να μην τα είχε πει και το κόμμα κανα δισεκατομμύριο φορές...

    Τέλος πάντων, άλλο ήθελα να επισημάνω, να διαβάσετε το παρακάτω:

    http://www.huffingtonpost.gr/2015/01/13/-life-to-koulouri-sunenteuksi_n_6460964.html?utm_hp_ref=mostpopular

    Αφού το βάρος της "αριστερής κριτικής" έχει πέσει στο εξωκοινοβούλιο (που το'χει σπουδάσει το θέμα, πιπις, ρούση και άλλοι κλασσικοί), από συριζα έχουμε ευθείες απειλές ("θα σας εξαφανίσωμεν αν δεν δώσετε ψήφο ανοχής") και τρόλλινγκ, το οποίο βέβαια είναι λίγο του τύπου "τραμπάκουλας reloaded" αλλά στο πιο οννεδίτικο. Δεν είναι τσάμπα η διαρκής προβολή από το λεφτ καθώς φαίνεται...

    Ijon Tichy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Να πλένεις το στόμα σου με χλωρίνη οταν μιλάς για την Αλέκα , ούτε ξέρεις τι ειναι να εισαι επαγγελματικο στελεχος στο κκε και κάθεσαι και κανεις ανάλυση αφ υψηλού οσοι φυγαν πάντως απο το κόμμα το εξαργυρωσαν μια χαρά. αντε απο δω γελοιε

    Giorgio Lazer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εκδηλωθείτε ανοιχτά "true". Κούρασε το πράγμα πάρα πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κάθε κομμουνιστής αλλά και κάθε λογικός άνθρωπος νομίζω θα προτιμούσε να περάσει 20 χρόνια στη Μακρόνησο από ένα λεπτό σε αυτή τη βουλή.

    Ηρωικοί οι βουλευτές του ΚΚΕ που τρώνε τη λάτζα.


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Παπουτσωμενος Γατος14 Ιανουαρίου 2015 στις 10:49 π.μ.

    @Tichy

    Μηπως τον εχει παρει απο τους Ρεπουμπλικανους?Αυτοι,οπως και οι Δημοκρατικοι,δεν εχουν κατι βοδια,γαιδουρια,αρκουδες κλπ για εμβληματα?

    @μποτσμαν

    Η Παπαρηγα,οπως και ολη η ηγετικη ομαδα του '91 και αργοτερα,θα μπορουσε πολυ απλα να κανει το ΚΚΕ κατι σαν ΔΗΜΑΡ ή Συνασπισμο,και να χει στανταρ καρεκλιτσα υπουργου σε κυβερνησεις συνεργασιας.Πιο μαγκες ηταν νομιζεις οι συνασπισμενοι ή οι ευρωπαιοι (πρωην) κομμουνιστες?

    Γενικα (αυτο δεν παει σε σενα συγκεκριμενα μποτσμαν) αν κατι δειχνουν αυτες οι μετακινησεις,ειναι ενα:οτι καριερα στο ΚΚΕ δεν κανεις.Δεν ειναι τυχαιο που οσοι θελησαν να κανουν καριερα,εφυγαν απο το ΚΚΕ,και πηγαν προς ΠΑΣΟΚ και αλλου.Δε θα υπηρχε αναγκη να φυγουν,αν το ΚΚΕ γινοταν ''ανανεωτικο'',αλλα δεν τους εχει γινει η χαρη ακομα.

    Μεγαλη παραλειψη Ρενα,πιστευω πως ειναι ο Μικης Θεωδωρακης,οχι τοσο ως πολιτευτης,αλλα για το που εχει δωσει στηριξη κατα καιρους ολα αυτα τα χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 1.42 Να μη σου κανει καθολου εντυπωση η θεση του ΚΚΕ για την Εξοδο απο την Ε.Ε με Εργατικη Λαικη Εξουσια. Μονο ετσι εχοντας τα μεσα παραγωγης η Εργατικη ταξη θα εχει τον τροπο να λυση τα προβληματα.Σε διαφορετικη περιπτωση θα εξυπηρετηθουνε τμηματα της Αστικης ταξης με διαφορετικα συμφεροντα.Αυτο ακριβως συνεβη στην Ουκρανια με τον λαο να διαλεγει Καπιταλιστη. Για την Αλεκα κατλαβαινω τον πονο σου. Σε ενοχλει οτι υπαρχει ΚΚΕ εχοντας αποκαταστησει τα επαναστατικα χαραχτηριστικα του. Ουτε η προβοκατσια με την Περεστροικα πιανει. Αν ειχανε ακολουθησει το ρευμα το 1991 θα ειχανε πολαπλασια οφελη.Καλο θα ειναι να λεμε ξεκαθαρα τη θελουμε οχι οτι θα το κανεις βεβαια απλα λεμε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @μπότσμαν
    Σχετικά με το ευρώ τα πράγματα είναι καθαρά:

    Η μεγαλοαστική τάξη της Ελλάδας έχει χρεώσει διάφορα κόμματα να υπερασπίζουν τη στραηγική τους επιλογή, το ευρώ, με διαφορετικό τρόπο ώστε να καθοδηγούν διαφορετικά ακρωατήρια.

    Έτσι τα original αστικά κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΠΟΤΑΜΙ-ΚΙΔΗΣΟ) το υποστηρίζουν από "φιλοευρωπαϊκή" θέση.

    Το ΚΚΕ το υπερασπίζεται με "επαναστατική" φρασεολογία, "θέλουμε έξοδο από το ευρώ μόνο μετά την επανάσταση", κι αφού επανάσταση οι τροτσκιστές δεν έκαναν ποτέ και πουθενά, αυτό σημαίνει "δε θέλουμε ποτέ έξοδο από το ευρώ". Έντεχνα μάλιστα ριζώνει τον τρόμο στην ψυχή των μελών/οπαδών του τονίζοντας "πως θα είναι καταστροφή"...

    Μέχρι και τη δήθεν "αντισυστημική" ΧΑ την έχουν χρεώσει να λέει πως "το νόμισμα δεν είναι το πρόβλημα".

    Αυτοί που έχουν τα καρύδια/ανεξαρτησία να τα βάλουν με τη στρατηγική επιλογή της μεγαλοαστικής τάξης (και άρα οι μόνοι που επιθυμούν την ταξική σύργκρουση) είναι οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΑΜ, Λαφαζάνηδες. Οι άλλοι έχουν μετακομίσει μόνιμα στη Βάρκιζα...

    Αυτά για όσους έχουν κουράγιο να αντικρίσουν την αλήθεια και τις προηγούμενες ψευδαισθήσεις τους.

    Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλό και το ανέκδοτο με ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΕΠΑΜ,Λαφαζάνηδες(!!;!;!;!;!!)

    Που τα βρίσκετε ρε "true"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΚΡΙΤΙΑΣ. Βαρκιζα υπογραψε το ΕΑΜ Σβωλος Τσιριμωκος Πασαλιδης Κυρκος στο ονομα της Εθνικης ενοτητας και του Σοσιαλισμου με ενδιαμεσα Σταδια και το ιδιο ζητατε να γινει και σημερα.Οποιαδηποτε εξοδος απο την Ε.Ε χωρις Εργατικη Λαικη Εξουσια ειναι καταστροφικη γιατι χωρις τα κλειδια της οικονομιας στην εργατικη ταξη θα συμβει οτι και στην Ουκρανια οπου ο λαος Σκοτωνεται για το ποιον Καπιταλιστη να διαλεξει. Τους Τροτσκιστες θα τους βρεις και στην Ανταρσυα και στον συριζα που εχεται Κολεγια. Και ολος ο λαος να μας πει παρτε την εξουσια και καντε Σοσιαλισμο δεν γινεται. Πρεπει να μεσολαβησει ενα Αστικοδημοκρατικο Σταδιο λυσεις των Αστικοδημοκρατικων προβληματων και μετα με ομαλες δημοκρατικες διαδικασιες θα παμε στον Σοσιαλισμο 44η συνδιασκεψη ΠΕΕΑ 1944 και πηγανε στο Ταφο. Αφιερωμενο σε σενα κριτια απογονε του Καουτσκι ΜΠΕΡΣΤΑΙΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αυτό που λέει ο ΓΜ πρέπει να είναι Γάτε. Νομίζω οι ρεπουμπλικάνοι έχουν τον ελέφαντα, ενώ οι δημοκρατικοί το γαϊδούρι. Δεν τους ξέρω τους συμβολισμούς (όπως δεν τους ήξερα και για τους ταύρους και τις αρκούδες για την αγορά, πχ γιατί είναι πιο επιθετικός ο ταύρος από την αρκούδα δεν το καταλαβαίνω, δεδομένου ότι αν σε πάρει στο κυνήγι ταύρος έχεις πολλές ελπίδες να γλιτώσεις, ενώ άμα σε πάρει αρκούδα γάμα τα). Πάντως εμείς οι αγέλαστοι κι άσχημοι κομμουνιστές έχουμε τον τυφλοπόντικα, αλλά μασκότ δεν τον έχουμε κάνει μέχρι στιγμής.

    Κριτία αν μου βγεις φτηνό λαφαζανοτρόλλ για λίγα ψηφαλάκια θα απογοητευτώ πάρα πολύ. Λέω παντού τα καλύτερα για σένα, δεν μασάω ούτε από πέρδικες ούτε από κοκκόρια ούτε από καπνατζήδες. Κράτα ένα επίπεδο στρατηγέ μου, σε παρακαλώ θα με υποχρεώσεις!

    Ijon Tichy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το «έξω από το ευρώ» αλλά όχι από τον καπιταλισμό στηριζεται σε μια παιδαριώδη αντίληψη ότι αν διά της υποτιμήσεως κόψεις το ένα ευρώ πχ σε δύο νομισματικές μονάδες, μπορείς να πάρεις τη μία, να την επανονομάσεις ευρώ, να πληρώσεις το χρέος ή ό,τι άλλο και να σου μείνει η άλλη. Αμ, δεν είναι αμοιβάδα το νόμισμα. Αν ήταν έτσι, από το 60 που κατρακυλούσε η δραχμή, λες και έκανε σλάλομ σε χιονοδρομικό, θα είχαμε χεστεί στο τάληρο. Δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνεις! Η πολλή κασίδα των κασιτερίδων νήσων σε πείραξε. Κασιδιάρης θα γίνεις…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Ijon Tichy
    Γιατί εκπλήσσεσαι αγαπητέ; Διάβασε την παράγραφο "Άλλες Δυνάμεις" για να δεις τι έγραφα 3 χρόνια πριν για τους Λαφαζάνηδες (και όλους τους άλλους).

    Για να μην αναρωτιέσαι πάντως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στηρίζω κριτικά ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αν και δε θα ψηφίσω, ένεκα της καταραμένης της προσφυγιάς :)

    Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Παπουτσωμενος Γατος14 Ιανουαρίου 2015 στις 11:56 μ.μ.

    Παντως ο Αλαβανος στην Ανατροπη,ειπε οτι η εξοδος απο το ευρω,αποτελει εργαλειο πιεσης προς την ΕΕ.Δλδ θα βγουμε απο ΕΖ,και οταν συμμορφωθει η ΕΕ και γινει φιλολαικη,ξαναμπαινουμε.
    Πουτσες μπλε δλδ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Σε βλεπω να σχολιαζεις, Κριτια και να λες πραγματα του τυπου: "Αυτοί που έχουν τα καρύδια/ανεξαρτησία να τα βάλουν με τη στρατηγική επιλογή της μεγαλοαστικής τάξης (και άρα οι μόνοι που επιθυμούν την ταξική σύργκρουση) είναι οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΑΜ, Λαφαζάνηδες", λογια που δειχνουν μηδενικη αντιληψη ακομη και στο ποσο ρεζιλι γινεσαι, και μου περνανε διαφορες ιδεες απο το μυαλο. Η πιο φιλικη προς το περιβαλλον, ειναι να κανει το απολιθωμα ή/και η ρενα ενα αφιερωμα σε γυρολογους σχολιαστες, που ηταν παλια κκε, αλλα μετα η ηγεσια, η σταλινικη/τροτσκιστικη/σεχταριστικη/αριστεριστικη/κλπ-ιστικη στροφη, μπλαμπλαμπλα, κλαψ, λυγμ και τωρα πηδανε απο κλαρακι σε κλαρακι πανω στο υπεροχο, πολυχρωμο δεντρο των αστικων κομματων. Διεκδικεις πρωταθλημα ανετα. Και το ξερεις. Το οτι τσατιστηκες τοσο πολυ με το συγκεκριμενο κειμενο, λεει παρα πολλα για σενα.

    ΥΓ: Δεν περιμενα ποτε οτι η συγκεκριμενη προεκλογικη περιοδος θα ειχε τοση πλακα. Κι εμεις, ευτυχως, ειμαστε πολυ πιο ψυχραιμοι απ' οτι το '12. Αλλιως θα ημασταν ολη την ωρα σκασμενοι στα γελια και δεν θα καναμε καθολου δουλεια.

    sniper

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Sniper
    Οι εκλογες του 2012 ηταν οι εκλογες της μαζικης λοβοτομης. Αυτες του 2015 ειναι αυτες που εμεις γελαμε με τους λοβοτομημενους.
    Αληθεια το ΣΕΚ και η ΔΕΑ ρε Κριτια δεν ειναι τροτσκιστες?
    Η Αργεντινη το 2001 που αλλαξε νομισμα εκανε επανασταση προφανως και δεν το πηραμε χαμπαρι. Ευτυχως ειναι και ο Κριτιας και μαθαινουμε και πραγματα.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ratm,

    Η Αργεντινή δεν άλλαξε ποτέ νόμισμα. Πέσος είχε και πέσος έχει. Το Θέμα ήταν η ισοτιμία με το δολάριο που είχε κλειδωθεί γύρω στο 1994 αν δεν κάνω λάθος σε αναλογία σε σταθερή ισοτιμία

    Δηλαδή είχαν "ισχυρό πέσος"
    Έτσι διαλύθηκε η αργεντίνικη οικονομία και βουλιάξε στα χρέη η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις συνέπειες της συμφωνίας της NAFTA και του πάρτυ των ιδιωτικοποιήσεων όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας που ξεκίνησαν τέλη του '80.

    Οι επόμενες κυβερνήσεις διέγραψαν μέρος του χρέους καλυτερεύοντας κάπως την κατάσταση χωρίς όμως να λύσουν άλλα εξ ίσου βασικά προβλήματα.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πεσος ηταν συνδεδεμενο με το δολλαριο.
      Το τι προβληματα ελυσε η απισυνδεση του και η διαγραφη του χρεους και σε τι κατασταση εφτασε εκ νεου η Αργεντινη ειναι γνωστο πλεον.
      Παντως οποιος βλεπει αιτιες στην καπιταλιστικη κριση στην ανταγωνιστικοτητα του νομισματος ή στο αν θα γινει haircut στο χρεος ειναι απλα μαρξιστικα αμορφωτοι ή φερεφωνα των μονοπωλιακων ομιλων.

      ratm

      Διαγραφή
  38. είναι θεση του λαφαζανη η εξοδος από ευρωζωνη και εε η μηπως αυτά είναι ονειρωξεις του νεοκοπου γεωργαλα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Παπουτσωμενος Γατος15 Ιανουαρίου 2015 στις 12:30 μ.μ.

    Το κρατος σε μια καπιταλιστικη οικονομια εχει ως βασικο σκοπο να εξασφαλισει τη συσσωρευση του κεφαλαιου.Αυτη η συσσωρευση μπορει να γινει μονο με την αυξηση της παραγομενης υπεραξιας που με την σειρα της γινεται μονο με την συμπιεση της εργατικης δυναμης στο κατωτερο δυνατο οριο.

    Απο αυτη την αποψη,το νομισμα,οπως και οι κρατικοποιησεις,τα ελλειματα του προυπολογισμου κλπ,μονο ως εργαλεια αυξησης του ρυθμου συσσωρευσης του κεφαλαιου μπορουν να λειτουργησουν και τιποτα παραπανω.

    Ακομα και αν υποθεσουμε πως μια κυβερνηση λογω καλων προθεσεων και αριστερων πεποιθησεων αυξησει την εργ. δυναμη σε επιπεδα αντιστοιχα των δυνατοτητων και των αναγκων της εποχης,το μονο που θα καταφερει πολυ συντομα ειναι να δημιουργησει ενα μπαχαλο ανεργιας,υφεσης και υπερπληθωρισμου,γιατι θα παρεμποδισει την αναπαραγωγη του κεφαλαιου.

    Μονο στο σοσιαλισμο η αναπτυξη μπορει να συνδιαστει με αξιοπρεπες βιοτικο επιπεδο.Στον καπιταλισμο,ανεξαρτητως προθεσεων,νομισματος κ.α.,εχεις ειτε αναπτυξη με χαμηλο επιπεδο ζωης,ειτε κριση με ακομα χαμηλοτερο.

    Αυτοι ειναι οι λογοι που η συζητηση γυρω απο το νομισμα δεν οδηγει πουθενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Παπουτσωμενος Γατος15 Ιανουαρίου 2015 στις 12:33 μ.μ.

    ΥΓ Υπαρχει στην Συγχρονη Εποχη,ενα παλιο μικρο βιβλιαρακι του '80,με τιτλο ''Πληθωρισμος θεωριων για τον πληθωρισμο''.Κανει μολις 3 ευρω και το προτεινω σε ολους,εχει αμεση σχεση με αυτα που συζηταμε.

    Εχει μερικες αδυναμιες που πιθανον οφειλονται σε κακη μεταφραση,αλλα γενικα ειναι πολυ κατατοπιστικο,και αποδεικνυει ποσο ματαιες ειναι οι προσπαθειες των κρατικων παρεμβασεων να αντιμετωπισουν τον πληθωρισμο και αλλες αντιφασεις του καπιταλισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ρατμ δεν ξέρω τί σχέση έχεις με τον Μαρξ αλλά για το δημόσιο χρέος έχει γράψει πολλά στο Κεφάλαιο.

    Θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος ειναι ένας απο τους κύριους μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης γιατί προικίζει το μη παραγωγικό χρήμα (των πιστωτων του δημοσίου) σε παραγωγικό αλλά χωρίς να εκτίθεται στους κινδύνους της βιομηχανικής επένδυσης ή έστω της τοκογλυφίας.

    Επίσης στον ίδιο τόμο (Α) στο κεφάλαιο "εμπόρευμα και χρήμα" αναλύει τα του χρήματος.

    Το "σκληρό" νόμισμα (χρυσός κανόνας, συστημα bretton woods, ευρώ) οδηγησε ή συνέβαλε στην αλματωδη αυξηση του δημοσίου χρέους και την συνακόλουθη χρεωκοπία των χωρών που υπέστησαν αυτές τις πολιτικές.

    Δεν ξέρω αν επαναστατική γραμμή ειναι για σένα να καταστραφει μια χώρα και να διαλυθεί ένας λαός από τα χρέη ώσπου να ανατείλει ένα πρωί ο σοσιαλισμός και να λύσει τα προβλήματα με το μαγικό ραβδάκι του.

    Πάντως η πάγια θέση του προδικτατορικου ΚΚΕ από τον Ζαχαριάδη ως τον Κολιγιάννη ήταν η ανευ όρων διαγραφή του προπολεμικού χρέους και η δριμεία καταγγελία των κυβερνητικών μεθοδευσεων με τους τοκογλυφικούς διεθνείς Οικόυς όπως του Χαμπρο.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1ον αλλο μονομερης διαγραφη χρεους οπως εκαναν οι μπολσεβικοι και αλλο το κουρεμα που συνοδευεται και απο κουρεμα αποθεματικων ταμειων κλπ. Αυτα ειναι βασικα εκτος και αν η Κιρχνερ εγινε Μπολσεβικα και δεν το πηρα πρεφα.
      2ον και ολικη διαγραφη του δημοσιου χρεους να γινοταν αυρικ στην Ελλαδα αν η χωρα συνεχιζε στην ΕΕ και τον καπιταλιστικο δρομο αναπτυξης σε λιγα χρονια παλι θα ειχε τεραστιο χρεος. Οπως απεκτησε ξανα τεραστιο χρεος και η Αργεντινη. Γιατι πολυ απλα ο δανεισμος ειναι ο κινητηριος μοχλος του κεφαλαιοκρατικου τροπου παραγωγης. Χωρις δανεισμο δεν μπορει να κινηθει η καπιταλιστικη οικονομια ειδικα στη φαση του μονοπωλιακου καπιταλισμου.

      ratm

      Διαγραφή
  42. Αναυδος. Δεν το ηξερες συντροφε. ο Λαφαζανης μιλαει για Κοινωνικοποιηση και για Δικτακτορια του Προλεταριατου. Μεσα στην Ε.Ε και με τους Καπιταλιστες να ειναι εδω. Τη διαολο εγω θα στα λεω αυτη ειναι η συγχρονη σκεψη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. 12.49 Εισαι μακρια νυχτωμενος αν νομιζεις οτι ολα αυτα που λες εχουνε σχεση με Μαρξισμο Λενινισμο. Με Καουτσκι και Μπερσταιν που μιλουσανε για αστικη διαχειρηση εχεις απολυτο δικιο. Οσο η καθε χωρα εχει καπιταλισμο με τα μεσα παραγωγης στην Αστικη ταξη ο λαος θα ειναι παντα μαζι με την καταστροφη μεχρι να αποφασισει να παρει την εξουσια που θα διαγραψει μονομερος το χρεος. Το ΚΚΕ απο το 1934 με την 6η ολομελεια μιλαει για σοσιαλιστικη επανασταση και βαση αυτου μιλαγε για διαγραφη του χρεους ο Ζαχαριαδης. Το ιδιο ισχυει και για μετα το 1950 με τον Ζαχαριαδη παρα το οτι το 1954 δεν μπορεσε να περασει την διορθωση του Προγραμματος απο την μετατροπη του ΕΛΙΓΜΟΥ το 1935 σε θεωρια.οσο για την εποχη με τον Κολιγιαννη ολη η γραμμη του ΚΚΕ ητανε μεσα στην λογικη της αστικης διαχειρησεις απο τις ιδεολογικες στρεβλωσεις του 20ου Συνεδριου που δεν μπορεσαμε να απαλλαγουμε παρα την διασπαση του 1968 Καλη η προσπαθεια σου να μπουμε στην λογικη της αστικης διαχειρησης απλα εισαι ατυχος. Εχουμε βγαλει πολυτιμα συμπερασματα οτι ο καπιταλισμος ανθρωπινος δεν γινεται και ουτε βεβαια μπορεις να χρησιμοποιησεις το Αστικο κρατος για να κανεις σοσιαλισμο Λαθος πορτα χτυπησες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. «Πάντως η πάγια θέση του προδικτατορικου ΚΚΕ από τον Ζαχαριάδη ως τον Κολιγιάννη ήταν η ανευ όρων διαγραφή του προπολεμικού χρέους και η δριμεία καταγγελία των κυβερνητικών μεθοδευσεων με τους τοκογλυφικούς διεθνείς Οικόυς όπως του Χαμπρο.»

    Ε, και σήμερα τα λέει το ΚΚΕ. Είναι στόχοι πάλης του εργατικού κινήματος δια της ΛΣ, που είναι ευρύτερη του κόμματος. Ξεκαθαρίζει όμως το κόμμα ότι ποτέ οι αστοί δεν πρόκειται να κάνουν μονομερή διαγραφή του χρέος, γιατί αυτό δεν γίνεται *στα πλαίσια του καπιταλισμού*. Συνεπώς μόνη λύση είναι ο σοσιαλισμός.

    Πάντως, Κυριακή κοντή γιορτή. Δείτε τον Σύριζα να φέρνει το επόμενο μνημόνιο κι εδώ είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. "Ε, και σήμερα τα λέει το ΚΚΕ. Είναι στόχοι πάλης του εργατικού κινήματος δια της ΛΣ, που είναι ευρύτερη του κόμματος. Ξεκαθαρίζει όμως το κόμμα ότι ποτέ οι αστοί δεν πρόκειται να κάνουν μονομερή διαγραφή του χρέος, γιατί αυτό δεν γίνεται *στα πλαίσια του καπιταλισμού*. Συνεπώς μόνη λύση είναι ο σοσιαλισμός."

    Tα ίδια λέει αλλά με μια μικρή-μικρή διαφορά: Δεν παρέπεμπε το θέμα στο σοσιαλισμό ούτε απαιτούσε συμφωνία με τις θέσεις του ΚΚΕ για την σοσιαλιστικη οικοδόμηση ως αναγκαία συνθήκη.

    Το έθετε και το πάλευε στο εδώ και στο τώρα με όλα τα λάθη και τις αντιφάσεις. Αλλά αγωνιζόταν γιατί έβλεπε ότι εξ αιτίας του χρέους και της τοκοφλυφίας ο κόσμος έμενε αγράμματος, δεν είχε ένα κομμάτι ψωμί να φάει, αρρώσταινε και πεθαινε αβοήθητος, και τα νιάτα μετανάστευαν για να επιβιώσουν.



    Επίσης ποιός σου είπε εσένα ότι στο "έδαφος του καπιταλισμού" δεν γίνεται μονομερής διαγραφή χρέους; Από που αντλείς αυτές τις πληροφορίες; Έχει γίνει, και θα συνεχίσει να γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. 3.49 Πουθενα δεν εχει γινει μονομερης διαγραφη του χρεους μεσα στον Καπιταλισμο μη πουλας παραμυθια. Αυτο μπορει να ειναι στοχος παλης της λαικης συμμαχιας για την δημιουργια των προυποθεσεως για την ανατροπη του καπιταλισμου. Για πες μας λοιπον μια χωρα που να εγινε αυτο και να μην ευνοησε τμηματα της Αστικης ταξης με διαφορετικα συμφεροντα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. αρα συμφωνα με τον μποτσμαν καλος και ο καπιταλισμος που σβηνει χρεη ταιζει τα παιδια μορφωνει και γιατρευει τον κοσμο

    ο σοσιαλισμος ειναι για τη δευτερα παρουσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Μπότσμαν πες μου συγκεκριμένα:

    Σε ποιες χώρες έγινε μονομερής διαγραφή χρέους, στο "έδαφος του καπιταλισμού", χωρίς να ευνοηθούν τμήματα της αστικής τάξης;

    Επίσης, ποια είναι αυτά τα "διάφορα φυτεμένα επαγγελματικά στελέχη που δεν έχουν δουλέψει ούτε μια ώρα στη ζωή τους";

    ARGIE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. «Το έθετε και το πάλευε στο εδώ και στο τώρα»

    Το κόμμα σού λέει το εξής (αν έχεις την προθυμια να τα ακούσεις, φυσικά, που δεν έχεις): Στο εδώ και στο τώρα παλεύει και το εργατικό κίνημα (εκτός βουλής) και το κκε (εντός) για τα λίγα πράγματα που μπορούν να γίνουν όσο έχουμε καπιταλισμό. Τα σωματεία, οι λαϊκές επιτροπές, οι επιτροπές ανέργων έχουν πλουσιότατη δράση και αρκετές μικρές νίκες. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορούν να επιτευχθούν όλα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν μπορούν. Γι' αυτό χρειάζεται πέρασμα στον σοσιαλισμό.

    Η ΛΣ αυτό τον ρόλο έχει: κινηματικά παλεύει για ό,τι μπορεί να κερδιθεί και ταυτόχρονα εκπαιδεύει στην αναγκαιότητα και δυνατότητα του σοσιαλισμού.

    Τώρα εσύ θέλεις μέσα στον καπιταλισμό διαγραφή χρέους. Ε, φάε το κεφάλι σου, δεν γίνεται. Ονειροβατείς. Όχι μόνο εσύ, βέβαια. Αλλά σε αντίθεση με άλλους που δεν ακούνε καν την πολιτική του κόμματος γιατί προτιμούν τον Σκάι λχ, εσύ έχεις περισσότερη ευθύνη γιατί την ακούς πολλαπλά και κολλάς εκεί στα δικά σου («το κκε που…»).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Μην γράφουμε ό,τι θέλουμε.

    Οι Μονομερείς ενέργειες διαγραφής χρέους είναι μια συνηθισμένη τακτική τόσο για το ιδιωτικό όσο και για το δημόσιο χρέος (στο έδαφος του καπιταλισμού)
    Μονομερώς έχουν διαγράψει χρέος μια σειρά από χώρες όπως η Αργεντινή, η Ρωσία, ο Ισημερινός, η Ισλανδία και η Γκάνα. Δεν ειναι σοσιαλιστικό μέτρο.
    Το "κούρεμα", αναδιάρθρωση κτλ. είναι μια συμφωνία με τους δανειστές που είναι ΠΑΝΤΑ χειρότερη από την αρχική και απλά διαιωνίζει το καθεστώς υποτέλειας και δουλοπαροικίας μιας χώρας

    Το να παραπέμπεις στην βασιλεία του σοσιαλισμού, ένα μέτρο που γίνεται και τώρα και μάλιστα το συστήνουν και κορυφαίοι -καπιταλιστές- οικονομολόγοι, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.

    Η μονομερής διαγραφή δεν μπορεί να ειναι το μοναδικό μέτρο γιατί η ίδια η παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ δημιουργεί χρέος όπως λέει σωστά ο ρατμ. Άρα ειναι απαραιτητη η άμεση έξοδος αλλά όχι κάποτε, αν και όταν ερθει ένα πρωί ο Σοσιαλισμός αλλά τώρα με λαϊκούς αγώνες. Οι ίδιοι οι λαϊκοί αγώνες θα είναι η ασπίδα του λαού για να μην περάσουμε από την Σκύλλα στην Χάρυβδη.

    Φυσικά διαβάζω προσεκτικά τις θέσεις του ΚΚΕ αλλά δεν είναι ικανοποιητικές γιατί δεν αφορουν το τώρα αλλά ένα απροσδιόριστο μέλλον.

    Ξέρετε, άνθρωποι αυτοκτονούν, τα παιδιά μας πεινούν τώρα, και πρέπει να τα ταίσουμε έστω και στο έδαφος του καπιταλισμού! (μην με πείτε λαϊκιστή, θα το εκτιμούσα πολύ)









    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. "Στο εδώ και τώρα" το εργατικό κίνημα, πότε εδώ, πότε εκεί, κάτι ψιλο τσιμπάει από τα χαμένα....
    ....και έξαφνα, ανακοινώνει η Ελβετία άρση της κλειδωμένης ισοτιμίας ελβ. φράγκου προς ευρώ.
    Αποτέλεσμα, 65000 μικροδανειολήπτες, που είχαν πάρει στεγαστικά κυρίως με ρήτρα ελβετικού, τρώνε μονομιάς ένα φέσι +25%! Δηλαδή άλλος +5000€ και άλλος +25000€, έτσι, στο χαζό, εκεί, που έπινε τον πικρό καφέ του!
    Ακόμη κι αν μερικοί αγωνίστηκαν και γλύτωσαν κάτι πενταροδεκάρες, μονομιάς το Κεφάλαιο τους ξαναπαίρνει κάτι χιλιάδες €.
    Σικέ το παιχνίδι παιδιά!
    Ο Καπιταλισμός του 2015 μια γιατρειά παίρνει: Την Επανάσταση!!
    Ολα τα άλλα είναι λόγια για να αλληλοπαρηγοριούνται οι μικροαστοί, και οι εργάτες, που σκέφτονται σαν μικροαστοί.

    -----------------
    Με την ευκαιρία, το Ευρώ έχει πάρει την κατρακύλα και αρχίζουν νάρχονται οι σφαλιάρες. Ηδη το ελβετικό φράγκο κατεβαίνει από το τραίνο: "Αρκετά σας πλήρωσα"!
    Το κόστος βέβαια θα το πληρώσει ο κοσμάκης. Αλλά όλα αυτά συνεπάγονται μιαν "αριστερή κυβέρνηση" σκληρότερη από τους "σαμαροβενιζέλους"...., και ο νοών νοείτω.
    Δεν γίνονται για πλάκα αυτές οι εκλογές.
    Κι ό,τι έρχεται, δε θάναι μια από τα ίδια….
    (Συγγνώμη, Ρένα, για την παρέκβαση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Και, μια και μιλάμε για γυρολόγους, πάρτε κι εδώ μερικούς:
    http://aristerisymporefsi.gr/index.php/politics/item/241-dilosi-stirixis
    ....περδίκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. "...Ξέρετε, άνθρωποι αυτοκτονούν, τα παιδιά μας πεινούν τώρα, και πρέπει να τα ταίσουμε έστω και στο έδαφος του καπιταλισμού! (μην με πείτε λαϊκιστή, θα το εκτιμούσα πολύ)..."

    Δεν είσαι λαϊκιστής, όχι, απλώς είσαι η αριστερή βερσιόν του "δεν είμαι ρατσιστής αλλά...". Να μας κοτσάρεις και Καρτερό την άλλη φορά, με τους κομμουνιστές που παίρνουν το φαΐ από πεινασμένα παιδάκια.

    Κατά τ'άλλα ναι το πρόγραμμα του κκε δεν είναι για το σήμερα. Για την 2α παρουσία του σοσιαλισμού είναι και τίποτε άλλο. Αυτό είναι και η έξοδος από εε-νατο και η μονομερής διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία, ώριμος κομμουνισμός λέμε. Άλλωστε ποιός παλεύει για το μεροκάματο σήμερα; Τα μέλη και οι φίλοι του κκε, οι συντασσόμενοι με το παμε κτλ; Όχι φυσικά. Αυτό το κάνουν οι ανταρσυώτες (οι ουρές των λαφαζάνηδων -- βλέπε παρακάτω), οι επαμίτες (κάπου στις απόκριες), οι λαφαζάνηδες (της ΑΠ που λύνει και δένει στα συνδικάτα υπογράφοντας ό,τι της δώσει η εργοδοσία και τραγουδώντας και όπερα στα ντουζένια της) και μερικοί ακόμη αφανείς ήρωες της καθημερινότητας (όταν δεν τους βάζουν τρικλοποδιές οι τροτσκιστές πράκτορες με τους οποίους συνεργάζονται -- καλά δεν τα λέω στρατηγέ;).

    Λοιπόν, μπόσμαν παληκάρι μου, από οικονομία είσαι γκασμάς, από διαστρέβλωση θέσεων δεν πολυσκαμπάζεις, ο μαρθαβουρτσισμός είναι ντε φάκτο γραφικός, δεν σφυρίζεις κλέφτικα μπας κι έρθει κανάς άλλος να κάνει καμιά "αριστερή κριτική" της προκοπής; Όλο αποτυχημένα τρολλς βλέπω σε αυτή την προεκλογική περίοδο, έχουν αλλάξει βέβαια πολύ τα πράγματα αφού στην πρώτη γραμμή της συριζαϊκής επίθεσης βρίσκονται οι καμπουράκης-οικονομέας πλέον (με μακρή και τζάκρη το κατάλαβαν κι αυτοί ότι είναι γελοίο να ξεκοκκαλίζουν τον "αριστερισμό" του λένιν για να βρουν λάθος γραμμή του κκε) ενώ οι του εξωκοινοβουλίου έχουν βγει πιο αυριανιστές και από τον ανανά της αυγής.

    Ijon Tichy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. 10.29 Εσυ γραφεις οτι θελεις μεσα στον πανικο σου. Η μονομερης διαγραφη του χρεους ειναι Σοσιαλιστικο μετρο και μαζι με την κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης δεν υπαρχει ανεργια τα παιδια εχουνε να φανε και τα νοσοκομεια εχουνε φαρμακα. Γιατι η κριση ειναι καπιταλιστικη απο το ολο και περισσοτερο κερδος που επιδιωκουνε οι καπιταλιστες. ΟΙ λαοι των χωρων που αναφερεις δεν ωφεληθηκανε τιποτα απο τις χρεωκοπιες των χωρων αυτων αντιθετα κερδισανε τμηματα της αστικης ταξης με διαφορετικα συμφεροντα. Και η ζημια για τον λαο ειναι τεραστια γιατι τον αποκοιμιζει εγκλοβιζοντας τον σε εναλλαγη αστικων κυβερνησεων που αυτος ειναι και ο σκοπος σου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Μπότσμαν έχεις καμία σχέση με οικονομικά ή αράδιασες μερικές χώρες στην τύχη;

    Τι σχέση έχει η Ρωσία που μου γράφεις, η οποία το 1998 εξέδωσε τα ομόλογα GKO που ήταν τοξικά, διατηρούσε τεχνητή ισοτιμία στο ρούβλι, δανείστηκε τελικά 22 δις από το ΔΝΤ και τελικά όταν άφησε ελεύθερο το ρούβλι αυτό έχασε τα 2 τρίτα της αξίας του έναντι του δολαρίου. Οι καταθέσεις των Ρώσων εκμηδενίστηκαν. Αυτό είναι η διαγραφή χρέους που δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο να δοκιμάσουμε;

    Τι σχέση έχει η Ισλανδία; Εκεί το πρόβλημα δεν ήταν το δημόσιο χρέος, αλλά το χρέος της Landsbanki και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων. Η Ισλανδία αρνήθηκε να καλύψει τη χασούρα των Βρετανών και των Ολλανδών καταθετών που καταστράφηκαν από τη φούσκα των ακινήτων.

    Για τη Γκάνα αδυνατώ να καταλάβω τι ακριβώς έχεις εκλάβει σαν υπερήφανη "διαγραφή χρέους". Εκτός και αν έχεις μπλέξει την υπόθεση της κατάσχεσης του αργεντίνικου πλοίου Libertad από τη Γκάνα λόγω χρεών. Η Αργεντινή χρωστούσε στη Γκάνα, όχι το ανάποδο.

    Ακόμα και Αργεντινή θεωρεί πως έκανε "αναδιάρθρωση" χρέους και όχι μονομερή διαγραφή.

    Λοιπόν, έχεις μπλέξει περιπτώσεις άσχετες μεταξύ τους. Αλλού έχουμε απλές χρεοκοπίες, αλλού κουρέματα, αλλού ιδιωτικά χρέη που μετράνε στο εξωτερικό, όχι στο δημόσιο χρέος.

    Απόδειξη ότι, αφού την πληρώσουν οι καταθέσεις και τα ταμεία των εργαζομένων, λίγα χρόνια μετά οι χώρες ξαναρχίζουν τα "δάνεια" και τις "επενδύσεις".

    Ε, αφού οι κορυφαίοι καπιταλιστές οικονομολόγοι προτείνουν τέτοιες σοφίες, να τρέξουμε να τις εφαρμόσουμε. Μην το αφήνουμε στη δευτέρα παρουσία!

    ARGIE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. argie με οικονομικά εχω σχέση.

    Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι ισοτιμες αλλα αφορούσαν ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ενέργειες διαγραφής χρέους το οποίο διογκώθηκε τεχνητά 1) από τις κλειδωμένες ισοτιμίες (ρουβλι πέσος) και τα κοινά νομίσματα (ευρω, χρυσος κανόνας)
    2) από την κρατικοποίηση των τραπεζικών χρεών (Ισλανδία)

    Τί δεν καταλαβαίνεις;
    Τί άλλο σου χρειάζεται για να καταλάβεις;

    Η ρωσία αρνήθηκε να πληρωσει μια μερίδα πιστωτων και έφαγε και ένα "Κουρσκ" αν δεν γελιέμαι...
    Η ισλανδία αρνηθηκε να κρατικοποιήσει το τοξικό χρέος της λαντσμπάνκι και άρα το διέγραψε.

    Αυτές οι λογικές ότι είναι αδιανόητες οι μονομερείς ενέργειες είναι η λογική του Στουρναρα και της ΕΚΤ.

    Η Αργεντινή διέγραψε μέρος του χρέους (δες και την πρόσφατη διένεξη) και αναδιάρθρωσε άλλο μέρος του.

    Τί πρέπει να κανει ο ελληνικός λαός, να πληρώνει σαμν υποζύγιο όλους τους τοκογλύφους επειδή δεν έχει ...σοσιαλισμό; Τι είδους τιμωρία ειναι αυτή;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε πας καλα? Δηλαδη ο λαος της Ρωσιας το 98 δεν πληρωσε? Περασε καλα? Ο λαος της Αργεντινης δεν πληρωνει ακομα?
      Μεσοβεζικες λυσεις δεν υπαρχουν. Αν ο καπιταλισμος στο μονοπωλιακο του σταδιο μπορουσε να λυσει το ζητημα της αξιοπρεπους ζωης για το λαο δεν θα υπηρχε λογος να μιλαμε για το σοσιαλισμο.
      Δεν ξερω πως μερικοι το εχετε στο μυαλο σας αλλα ο σοσιαλισμος ειναι ο μονος δρομος για να ζησουμε χωρις να ειμαστε σκλαβοι, δεν ειναι καποια κατασταση πολυτελειας, χλιδης κλπ που ερχεται αφου εχουμε λυσει ολα τα βασικα στη ζωη μας.
      Νομιζω πολλοι απο τους true εχετε καταντησει τον σοσιαλισμο/κομμουνισμο κατι σαν τους vegeterian και τους vegan...

      Κανεις δρν τιμωρει κανεναν το ΚΚΕ καλει το λαο να το αποφασισει και αυριο κιολας να βγει και απο την ΕΕ και να διαγραψει το χρεος και μα παρει την εξουσια. Για αν δεν παρει την εξουσια τιποτα απο τα υπολοιπα δεν θα γινει.
      Και οταν λεμε εξουσια δεν εννοουμε απλα την κυβερνηση....

      ratm

      Διαγραφή
  57. 2.39 Το τυρι κουμπαρε. ο ελληνικος λαος και ο καθε λαος θα ειναι παντα χαμενος οσο τα μεσα παραγωγης ειναι στους αστους. Η τιμωρια ολων των λαων ειναι οτι καθεται και σας ακουει να του λετε παραμυθια και δεν σας περνει αμπαριζα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Παπουτσωμενος Γατος16 Ιανουαρίου 2015 στις 3:46 μ.μ.

    Οι αστικες κυβερνησεις,εκ των πραγματων δεν μπορουν να κλεισουν εντελως την πορτα στους δανειστες,γιατι ακομα και αν διαγραψουν μονομερως τα χρεη τους 100%,αργα ή γρηγορα θα ξαναχρειαστουν δανεισμο,αρα θα πρεπει να ρθουν σε καποιου ειδους συμβιβασμο με τους δανειστες για να ξαναδανειστουν.

    Απο την αλλη,δεν μπορουμε να αποκλεισουμε το ενδεχομενο να δανειστει μια σοσιαλιστικη χωρα απο τις αγορες.Οι ΕΣΣΔ απ' οτι ξερω ειχαν παρει δανειο τη δεκαετια του '30 απο ΗΠΑ,το οποιο ομως ξεπληρωσαν σχετικα γρηγορα.Βεβαια δε ξερω αν η διαγραφη των χρεων εκ μερους του Λενιν,επηρεασε τους ορους του δανειου.Πιθανον οι ΗΠΑ να μην ηταν μεσα στους δανειστες που κουρευτηκαν και να μην επηρεαστηκαν οι οροι.

    Γενικα χωραει συζητηση κατα ποσο ακομα και μια σοσιαλιστικη Ελλαδα,ειδικα με τις τωρινες συνθηκες,μπορει να διαγραψει το χρεος της 100%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Παπουτσωμενος Γατος16 Ιανουαρίου 2015 στις 5:09 μ.μ.

    Να το θεσω πιο ξεκαθαρα:Δεν νομιζω οτι ειναι ρεαλιστικο να πιστευουμε οτι μια ελληνικη ΛΔ δε θα χρειαστει ουτε ενα ευρω δανεισμου απο εξωτερικες πηγες.

    Πραγμα που σημαινει πως ενω γενναια διαγραφη θα γινει σιγουρα,100% διαγραφη στην πραξη,δε νομιζω πως θα γινει.Και αν γινει στα χρεη απο ΕΕ και ΗΠΑ,οι οποιες ουτως ή αλλως δε θα μας δανειζαν για πολιτικους λογους,δε θα μπορει να γινει στα χρεη των BRICS (που ειναι πιο πιθανο να μας δανεισουν) που μας εχουν δανεισει και αυτα μεσω ΔΝΤ.

    Το οτι ενα σοσιαλιστικο κρατος ειναι συγκριτικα λιγοτερο εξαρτημενο απο το δανεισμο και οτι μπορει να μοιραζει τα βαρη του πιο δικαια απο ενα αντιστοιχο καπιταλιστικο,δε σημαινει οτι καθ'εαυτο ο δανεισμος θα ειναι περιττος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. παντως και ο ΣΕΒ μιλα για καλυτερη συμφωνια για το χρεος

    http://www.sev.org.gr/online/viewNews.aspx?id=2576&mid=8&lang=gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ωραία και αφου το ζητά ο ΣΕΒ, εμείς πρέπει να πληρώνουμε για άλλα 100 χρόνια όλους τους τοκογλύφους του πλανήτη αφου δεν εχουμε σοσιαλισμό και η παραμικρή ελάφρυνση "προς όφελος των αστών θα είναι".

    Ωραίο επιχείρημα!

    Παπουτσωμένε Γάτε αγγίζεις την τελειότητα! Δεν ξέρω πως τα κατάφερες να φανταστείς την ΛΔ της Ελλάδας και τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

    Ο δανεισμός ενός κράτους εχει πολλές μορφές και εμπλέκει πολίτες, τράπεζες, κράτη, οργανισμούς, κερδοσκόπους
    ΕΝ προκειμένω οι μικροομολογιούχοι ειναι δανειστές του κράτους όπως και τα vulture funds που τα αγοράζουν ως junks και πιέζουν να αποζημιωθούν στο 100% αποκομίζοντας ασύλληπτα κέρδη της τάξης των 600-900%. Ειναι ανήθικό όμως να διαγραφεις τις οφειλές σου προς τους πρώτους, άρα δεν μπορείς να έχεις διαγραφή στο 100% του χρέους είτε στο έδαφος του καπιταλισμού, είτε του σοσιαλισμού.

    Οι μονομερείς ενέργειες σύμφωνα με την διεθνή πρακτική κατευθύνονται κυρίως προς επιθετικά funds που κερδοσκοπούν με "σκουπίδια" (βλέπε την πρόσφατη ιστορία με την Αργεντινή, ή ακόμα και σε πιο "θεσμικούς" όπως τα ληστρικα αμερικανικά brady bonds.

    H διαγραφή χρέους ειναι αναγκαστικά μονομερής κίνηση. Κάθε άλλη συμβιβαστική ενέργεια (επιμήκυνση, μειωση επιτοκίου, κουρεμα με ανταλλάγματα) δεν θεωρείται διαγραφή χρέους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. 9.48 Θαυμασιο επιχειρημα σιγουρα. Απο την στιγμη που το ζηταει ο ΣΕΒ και παιδι του δημοτικου καταλαβαινει οτι ο λαος δεν εχει να κερδισει τιποτα με το να διαλεξει καπιταλιστη.Πρεπει να παλεψει κατω απο την δικη του ταξικη σημαια για να παρει τα μεσα παραγωγης στα χερια του. Μονο αν εισαι οπορτουνιστης κανεις πως δεν καταλαβαινεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Λοιπόν, όπως το καταλαβαίνω εγώ, εντελώς προσωπικά και μπορεί να λέω και απόλυτες πατάτες.

    Από τη στιγμή που στο σοσιαλιστικό κράτος δεν γίνονται απ' ευθείας αγοραπωλησίες με το εξωτερικό από τους πολίτες παρά μόνο από το ίδιο το κράτος, δεν έχει καμιά σημασία η αγοραστική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος με τα άλλα. Επομένως μπορεί η σοσιαλιστική δραχμή να έχει ονομαστική ισοτιμία με το ευρώ 1:1 (για να μπει ο μισθός στις 1400 δρχ και οι εσωτερικές δαπάνες κλπ) χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για το ίδιο το νόμισμα. Ένα αυτό.

    Όσον αφορά τις αγοραπωλησίες με το εξωτερικό, αυτές θα γίνονται σε διμερές επίπεδο βάσει συμφωνίας, σε οποιοδήποτε νόμισμα. Λχ αγοράζεις πετρέλαιο από τα Εμιράτα σε ευρώ (που ήδη έχεις, αφού μετέτρεψες τα κεφάλαια εντός της χώρας σε δραχμή, δηλαδή τα αγόρασες, συν όσα απλά κοινωνικοποίησες, λχ τα εκκλησιαστικά), πουλάς ροδάκινα στη Ρωσία με δολάρια, τα χρησιμοποιείς για να αγοράσεις από την Κίνα μηχανήματα κλπ. Πολλώ δε μάλλον που προτεραιότητά σου είναι οι 2-3 σοσιαλιστικές χώρες αυτή τη στιγμή και βεβαίως οι ουδέτερες.

    Επίσης λαμβάνουμε υπόψη ότι μετά τον πρώτο καιρό η παραγωγή (αγροτική, βιομηχανική κλπ) θα αυξηθεί κατακόρυφα. Και βέβαια με τον τουρισμό μόνο παίρνεις χωρίς να δίνεις (νόμισμα).

    Άρα τι να δανειστείς; δεν είναι ότι θα δώσεις χρήματα στους καπιταλιστές, τέτοιους δεν θα έχεις πια.

    Αλλά κι αν ακόμη δανειστείς, προκειμένου να κλείσεις τρύπα από την (ενδεχόμενη) έλλειψη στη σχέση εισαγωγών-εξαγωγών, θα το κάνεις με όρους όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς, προφανώς όχι από χρηματιστικά μονοπώλια. Η ΕΣΣΔ στη δεκαετία 1930 ήταν το μοναδικό σοσιαλιστικό κράτος και το επίπεδο της οικονομίας της (ως αποτέλεσμα της εκτάσεώς και του πληθυσμού της) ήταν πελώριο ως τάξη μεγέθους. Άρα δεν είναι το ίδιο. Συνεπώς δεν θα συμφωνήσω με τον Γάτο.

    Τώρα ο Μπότσμαν μπερδεύει τη στάση πληρωμών (που οδηγεί σε κήρυξη χρεωκοπίας και διακανονισμό, όπως το PSI, και τις φρικτές αποτυχίες τύπου Αργεντινής) με τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Δεν μπαίνω καν.

    Ωστόσο το πρόβλημά του ξεκινά από το «θολό απώτερο μέλλον» στο οποίο τοποθετεί την επανάσταση. Επανάσταση μπορεί να γίνει και αύριο το πρωί, αν η μεγάλη πλειοψηφία το θελήσει. Λέει το πρόγραμμα για το παράδειγμα του πολέμου που εφαμόστηκε και το ξέρουμε. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Λχ στη 1 Νοέμβρη είχαμε το συλλαλητήριο που κατέβασε 100.000 άτομα (μια καλή αρχή). Αν αυτά ήταν 1.000.000 (περισσότερααπό τις ένοπλες δυνάμεις!) πιστεύεις ότι δεν θα είχαμε σήμερα την εξουσία;

    Είναι θέμα υποκειμενικού παράγοντα, που σήμερα δεν υπάρχει, εντάξει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αύριο. Όταν λες «ε, ώς αύριο…» τότε *εσύ* το τοποθετείς στο απώτερο μέλλον (δηλαδή στο ποτέ).

    Στις 25 έχει εκλογές. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αποδειχθεί ότι ο Σύριζα θα τα έχει κάνει χειρότερα για την εργατική τάξη. Μπορείς να προεξοφλήεις από σήμερα ότι η συνείδηση θα μείνει η ίδια; Δεν μπορείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. @Νeofyte commie

    Η μόνη φρικτή αποτυχία που βλέπω εγω ειναι η Ελλάδα και οι λοιπες χωρες του Νότου που δανείζονται διαρκώς για να αποπληρώσουν τα προηγούμενα δάνεια, αναγκάζονται από την ΕΕ να έχουν "πλεονασματικούς" προϋπολογισμούς (αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη το λέμε αυτό;) ενώ έχουν βουλιάξει στον αποπληθωρισμό και η ανεργία ξεπερνά το 30%

    Η Αργεντινή ειναι μίλια πιο μπροστά. Εχει αρχίσει να έχει εσωτερική ζήτηση, πρόσφατα αποζημιώθηκαν όλοι οι καταθέτες του "κοραλίτο", εχει μειώσει την ανεργία, ωστοσο εχει δρόμο ακόμα. Δεν την εχω παραδειγμα προς μίμηση αλλά δεν συγκρίνεται με την ελληνική τραγωδία.

    ------
    Με τα "αν" και τα "ίσως" δεν γράφεται ιστορία και το ξέρουμε όλοι.

    Μια καλή πρόβλεψη για το μέλλον λαμβάνει υπ' όψιν της 1)τις δυνατοτήτες και τις δυναμικές μέσα στην κοινωνία μέσα στα πλαίσια των αλληλοσυσχετισμών στο εσωτερικό και διεθνές επίπεδο και 2) στο τυχαίο, στο απρόβλεπτο.

    Έτσι δεν ειναι πιθανόν να "εχουμε επανάσταση αυριο το πρωί" γιατί δεν εχουμε καμία τέτοια δυναμική καταγεγραμμένη. Ίσως να προκύψει κάπιο ξέσπασμα κοινωνικό, αλλά ειναι κατι αλλο.
    Ο πόλεμος ειναι ακόμα μια πιθανότητα, που δεν μπορείς όμως να στηριχθείς εκεί.
    Το συλλαλητήριο είχε 100,000 κόσμο σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, που συγκεντρωθηκε, άκουσε τις ομιλίες και μετά πήγε σπίτι του. Δεν υπήρξε, τουλάχιστον εγω δεν είδα, κάποιο δυναμικό στοιχείο που να δινει την αίσθηση της συνέχειας, της έντασης, "ότι κάτι γινεται εδω".

    Από την άλλη αν ειχες 1000000 κόσμου στο Συνταγμα δεν θα ήταν μόνο του ΠΑΜΕ αλλά εκατονταδες χιλιάδες ανένταχτοι και από άλλες οργανώσεις και αναγκαστικα οι συσχετισμοί αλλάζουν. Δεν θα θέλουμε όλοι τα ίδια πράγνατα ούτε με τον ίδιο τρόπο.
    Από την άλλη με 1.000.000 ΠΑΜιτες στο Συνταγμα, το ΚΚΕ είναι ήδη το πρώτο κόμμα και εν αναμονή κυβέρνηση.
    Δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό σενάριο για "αυριο το πρωί".
    Σίγουρα ουτε εσυ το θεωρείς πιθανό.

    Άρα κάποια πράγματα , όπως ο σοσιαλισμός πάνε αναγκαστικα στο "θολό απροσδιόριστο μέλλον" αφου δεν υπάρχουν οι αντιστοιχες δυναμικες ή τουλ. ο κόσμος δεν τις βλέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. @Μποτσμαν
    Το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί το χρέος στο πλαίσιο του καπιταλισμού και δηλώνει ότι μόνο μία λαϊκή εξουσία, όπου εκεί το ΚΚΕ θα έχει "κυβερνητικές" ευθύνες θα μπορέσει να το διαγράψει μονομερώς.
    Έχεις δικαίωμα φυσικά να έχεις την δική σου άποψή σου, αλλά αν ψάχνεις ομοϊδεάτες σου στο ΚΚΕ, χάνεις το χρόνο σου.
    Ψάξε καλύτερα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ. Άκουσα ότι παίζει μία καλή ιδέα να φωτοτυπήσουμε πεντάευρα.
    Κι έτσι αντί να το σβήσουμε το χρέος θα το ξεπληρώσουμε με τη μία. Πονηρός ο έλληνας!

    @Κριτίας
    "Αυτοί που έχουν τα καρύδια/ανεξαρτησία να τα βάλουν με τη στρατηγική επιλογή της μεγαλοαστικής τάξης (και άρα οι μόνοι που επιθυμούν την ταξική σύργκρουση) είναι οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΑΜ, Λαφαζάνηδες. Οι άλλοι έχουν μετακομίσει μόνιμα στη Βάρκιζα..."

    Χαχαχαχαχα. Προσκυνώ Θεός! Ακόμα γελάω.
    Στην αρχή ανησύχησα γιατί νόμιζα ότι αυτά που έλεγες και στα άλλα σου σχόλια, τα έλεγες στα σοβαρά αλλά μόλις διάβασα αυτό κατάλαβα ότι απλά αστειεύεσαι.
    Έχεις ταλέντο στην κωμωδία, δες το σοβαρά.
    Ένας συνάδελφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. 12.04 Τωρα μπηκες στο ψητο μας ειπες το παραμυθι και μας φωτισες. Θα μαζευτουμε λοιπον ολοι στο συνταγμα εμεις θα θελουμε Σοσιαλισμο εσεις θα θελετε ανθρωπι νο καπιταλισμο το ΚΚΕ λοιπον κερασακι στην οπορτουνιστικη τουρτα φτιαχνουμε και ενα ΕΑΜ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και ομορφα και ωραια αφηνουμε τον Σοσιαλισμο για την 2α παρουσια και υπογραφουμε ξανα ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ και καταστρεφουμε το ΚΚΕ για τα επομενα 70 χρονια παλι.Ωραια μας περιεγραψες το πως να αυτοκτονη σουμε αλλα ειναι πολυ αργα για εσας πια. Το ΚΚΕ σε αντεπαναστατι κες συνθηκες θα προετοιμαζει τον λαο για την Εργατικη Λαικη Εξουσια Μακρια απο καθε κυβερνηση μεσα στον καπιταλισμο ΧΙΛΗ 1973.το οτι αυτο σας χαλαει τα σχεδια μας αφηνει αδιαφορους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Αρχικά τα ακούγαμε από τους δεξιούς για τους "κουτόφραγκους" ευρωπαίους και το ελληνικό δαιμόνιο που όλους τους πιάνει κότσους (όπως στα ανέκδοτα ένα πράμα). Μετά ήρθαν οι "αριστεροί" της ελε, του πελέ και του μαραντόνα. Ανακαλύψαμε και τα κερδοσκοπικά και τα μη κερδοσκοπικά funds, το καλό και το κακό χρέος, το επαχθές και το απεχθές κτλ. Εν τω μεταξύ η πραγματικότητα του καπιταλισμού συνεχίζει να ταράζει στην σφαλιάρα τις δεξιές και τις "αριστερές" διάνοιες της οικονομίας της κουτοπονηριάς, που από την πολλή μπούφλα πλέον δεν τους παίρνουν ούτε στο δαφνί. Τι κι αν τα κουρέματα έρχονται από μόνα τους ενώ η εξαθλίωση συνεχίζεται. Ο άλλος συνεχίζει ακλόνητος με την κασέτα του 12 για 2α παρουσία και ζητάει μάλλον από το κκε να ζητήσει ακριβή ημερομηνία για το επόμενο κούρεμα από την εκτ και λοιπούς αρμόδιους. Λοιπόν για να τελειώνουμε, με τους οικονομικούς κατσαπλιαδισμούς σας λαϊκή ανακούφιση θα υπάρξει του Αγίου Πούτσου ανήμερα όπως είπε κι ο Κουτσού (αυτό είναι το ορίτζιναλ, το άλλο είναι το λογοκριμένο).

    Με τόσα σχόλια πλέον από αυτή την οικονομική ιδιοφυία που έχουμε εδώ, ίσως θα άξιζε να μπει στο κείμενο και μια εύφημος μνεία στον μεγάλο Μπαρούφακη. Που δεν έχει καριέρα αλέφαντου στην πολιτική αλλά έστω να υπάρχει κι ένα σημείο αναφοράς δλδ, γιατί ο παπαρολόγος με τα κατά τόπους μπολντ (σήμα κατατεθέν όλων των "αριστερών" τρολλς) δεν κάνει ούτε για το "βαθύ κόκκινο".

    Ijon Tichy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. μποτσμαν
    τι θα ψηφισεις στις εκλογες σε μια εβδομαδα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Είναι τόσο πολύ απλό.
    Αν το ΚΚΕ αδιαφορεί για το χρέος (και για τα άλλα προβλήματα) το χρέος δεν θα αδιαφορήσει για το ΚΚΕ.
    Η σοσιαλιστική οικοδόμηση δεν ειναι videogame ή χαλαρή κουβεντούλα στο καφενείο η στην κατασκήνωση της ΚΝΕ με ταβλι και φραπεδιά.

    Αν η λαϊκή ανακούφιση θα έρθει του αγίου πουτσου (ά ρε μήτσο...ούτε το ΠΑΜΕ δεν μπορει;) τότε πιστεύεις ότι θα βρέξει Σοσιαλισμό πιό γρήγορα;
    Με αυτό που αμόλυσε ο Μήτσος, έδωσε κανονική πάσα στον κόσμο να ψηφίσει τους άθλιους τυχοδιωκτες του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ijon Tichy εγώ απέδειξα ότι μονομερείς ενέργειες διαγραφής χρεους γίνονται και επί καπιταλισμού και μάλιστα δεν ειναι καν σπάνιες.
    Αν θεωρείς πως συμβάλλεις στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό λέγοντας πως πρέπει να πληρώνει ο ελληνικός λαός ως υποτελής, όλους τους κερδοσκόπους της γης, βγες και πές το ανοιχτά.

    Για να ξέρουμε και τί μας γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Παπουτσωμενος Γατος17 Ιανουαρίου 2015 στις 2:07 μ.μ.

    @μποτσμαν

    ''Παπουτσωμένε Γάτε αγγίζεις την τελειότητα! Δεν ξέρω πως τα κατάφερες να φανταστείς την ΛΔ της Ελλάδας και τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.''

    Υποθεση εργασιας κανω ρε,μη με πυροβολας

    ''Η μόνη φρικτή αποτυχία που βλέπω εγω ειναι η Ελλάδα και οι λοιπες χωρες του Νότου που δανείζονται διαρκώς για να αποπληρώσουν τα προηγούμενα δάνεια, αναγκάζονται από την ΕΕ να έχουν "πλεονασματικούς" προϋπολογισμούς (αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη το λέμε αυτό;) ενώ έχουν βουλιάξει στον αποπληθωρισμό και η ανεργία ξεπερνά το 30%''

    Στις ταξικες κοινωνιες και οικονομιες,δεν υπαρχει αποτυχια με την απολυτη εννοια.Αποτυχια για ποιον λοιπον?Σιγουρα οχι για την αστικη ταξη,που μπορεσε και φορτωσε για αλλη μια φορα την κριση σε αυτους που παραγουν τον πλουτο,και το πολιτικο της συστημα καταφερε να απορροφησει τους κραδασμους.

    @Neophyte

    Αυτο με το κλειδωμα της ισοτιμιας δεν το καταλαβα,μου το κανεις πιο πενηνταρακια?

    Το υπολοιπο σκεπτικο το ξερω και το καταλαβαινω,αλλα δεν ειναι κατι που μπορεις να ξερεις 100%(οτι δε θα χρειαστεις τον παραμικρο δανεισμο) εκ των προτερων.Μην ξεχνας οτι η Ελλαδα θα χει βγει απο εμφυλιο,μπορει και εξωτερικη επεμβαση σε αυτο το σεναριο.

    ''Ωστόσο το πρόβλημά του ξεκινά από το «θολό απώτερο μέλλον» στο οποίο τοποθετεί την επανάσταση. Επανάσταση μπορεί να γίνει και αύριο το πρωί, αν η μεγάλη πλειοψηφία το θελήσει. Λέει το πρόγραμμα για το παράδειγμα του πολέμου που εφαμόστηκε και το ξέρουμε. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Λχ στη 1 Νοέμβρη είχαμε το συλλαλητήριο που κατέβασε 100.000 άτομα (μια καλή αρχή). Αν αυτά ήταν 1.000.000 (περισσότερααπό τις ένοπλες δυνάμεις!) πιστεύεις ότι δεν θα είχαμε σήμερα την εξουσία;''

    Αλλο συγκεντρωση ή πορεια,και αλλο εμφυλιος ομως.Ασε που αν δεν εχεις οπλα,απλως θα γινεις τροφη για τα κανονια.Προσωπικα αν δε γινει πολεμος στο εδαφος μας,δε βλεπω να συμβαινει τιποτα.Το ΝΑΤΟ εχει κανει μεγαλη ζημια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Ωστοσο η καλύτερη απόδειξη ότι γίνεται μονομερης διαγραφή χρέους εντός του καπιταλισμού είναι η πρόταση του Μήτσου Κουτσούμπα ότι θα συγκυβερνήσει το ΚΚΕ με σκοπο την διαγραφή χρέους.

    http://www.antinews.gr/POLITIKE/idou-i-rodos-k-tsipra-koutsoumpas-summetexoume-se-kubernisi-gia-ti-diagrafi-tou-xreous/

    Για να μην λεν μερικοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Και με αυτή τη μαλακία του antinews μπότσμαν, ολοκλήρωσες την προεκλογική σου εκστρατεία. Τα υπόλοιπα ένσημα σου μετά τις εκλογές -και άμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Και πολύ μεγαλόψυχος φάνηκες Απολίθωμα. Σε λίγο θα προσπαθούν να μας πείσουν πως στην Αθήνα τα μεσάνυχτα είναι μέρα. Δεν έχει ούτε λίγο πλάκα πλέον η φάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. «Αυτο με το κλειδωμα της ισοτιμιας δεν το καταλαβα,μου το κανεις πιο πενηνταρακια?»

    Δεν είπα κλείδωμα. Είπα ότι εφ' όσον χρησιμοποιείς το νόμισμά σου μόνο για να κάνεις εσωτερικό εμπόριο (διανομή, τέλος πάντων), δεν σε ενδιαφέρει τι αξία δίνει σ' αυτό το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε αντίθεση με τον καπιταλισμό, όπου αν πχ έχω βιβλιοπωλείο και μεταπωλώ εκδόσεις του Amazon, πρέπει η δραχμή που θα χρησιμοποιήσω να έχει εγνωσμένη (και συμφέρουσα για μένα) ισοτιμία με το δολλάριο κλπ.

    «Αλλο συγκεντρωση ή πορεια,και αλλο εμφυλιος ομως.Ασε που αν δεν εχεις οπλα,απλως θα γινεις τροφη για τα κανονια.»

    Ναι, προφανώς. Θέλω να πω όμως ότι το ζήτημα έιναι πρωτίστως αριθμητικό και ανά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα απότομης ανόδου του κινήματος. Οι οπορτουνιστές αυτό το αποκλείουν (ή μάλλον το ξορκίζουν) και λένε «αφού δεν είμαστε σε επαναστατική κατάσταση, πάμε βουρ (συγνώμη, μαρς, τουίξ, λίλα πάουζε) για κυβέρνηση». Κατανοώ ότι βέβαια ότι κάποιοι είναι κουρασμένοι και απογοητευμένοι, ιδίως οι προ '91 (απόλυτα κατανοητό), αλλά οι νεότεροι είναι απλά απατεώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Η κε του μπλοκ είναι ανοιχτή σε κάθε σχόλιο που προσπαθεί να προσθέσει κάτι στην πολιτική συζήτηση
Αρκεί να έχει κάποιο διακριτό ψευδώνυμο ως υπογραφή.