Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Πέντε λεπτά κήρυγμα

Παραθέτω ένα σχέδιο μιας πρόχειρης τοποθέτησης σε μια (υποθετική) κομματική σύσκεψη μελών και φίλων για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Υπόψη πάντως πως λόγω των πυκνών εξελίξεων (κυβερνητική κωλοτούμπα, τρίτη μνημονιακή συμφωνία, προκήρυξη εκλογών) και του καλοκαιριού που μεσολάβησε, σε πολλούς χώρους δεν έγιναν αντίστοιχες συσκέψεις μετά το δημοψήφισμα. Κι ίσως μια συνολική αποτίμηση, που θα περιελάμβανε το δημοψήφισμα, τις μετατοπίσεις του κόσμου και την επίδρασή του στο πρόσφατο αποτέλεσμα, να μας έδινε περισσότερα ερμηνευτικά κλειδιά για αυτήν την αναμέτρηση και τις τάσεις που αποτυπώθηκαν.

-Στις βουλευτικές εκλογές του 07’, οι ψήφοι του Κκε ήταν κοντά στις 580 χιλιάδες, ενώ το 10’ στις περιφερειακές εκλογές, η εκλογική επιρροή της ΛαΣυ κυμάνθηκε κοντά στις 600 χιλιάδες. Αν υποθέσουμε πως το κόμμα είχε συγκρατήσει αυτόν τον αριθμό ψήφων σε αυτές τις εκλογές, θα ήταν με διαφορά τρίτη δύναμη και θα είχε διψήφιο ποσοστό.

Δε με ενδιαφέρει όμως να εστιάσω στον ποσοστιαίο δείκτη, ούτε να συγκρίνω ανόμοιες περιπτώσεις. Το 07’ το Πασοκ βρισκόταν σε φάση αποδιάρθρωσης, αλλά με υψηλότερα ποσοστά από το σημερινό Σύριζα –για ψήφους δεν το συζητάμε καν. Το 09’ ο ΓΑΠ είχε περισσότερες από 3 εκατομμύρια ψήφους, ενώ τώρα ο νέος δικομματισμός αθροιστικά δεν πιάνει τις 3,5 εκατομμύρια ψήφους.
Το 10’ είχε προηγηθεί μια μεστή, κινηματική χρονιά ενάντια στο πρώτο μνημόνιο (με το Παμε να προχωράει ακόμα και σε «δικές του» απεργίες) κι ένα εντυπωσιακό κομματικό, πανελλαδικό συλλαλητήριο, που άφησαν φυσιολογικά το αποτύπωμά τους και στην κάλπη.

Αν σταθούμε όμως στις απόλυτες τιμές, το ζήτημα είναι γιατί φυλλορρόησαν όσοι είχαν κάνει τότε ένα μικρό πρώτο βήμα και τι κάναμε εμείς για να πιάσουμε επαφή μαζί τους και να μην τη χάσουμε. Κι οι εκλογές είναι απλώς μια αφορμή, για να τεθεί το ερώτημα. Ο ίδιος προβληματισμός θα μπορούσε να μπει πχ μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο του Παμε της 1ης Νοέμβρη, ή μετά από την κοσμοσυρροή στο περυσινό Φεστιβάλ. Πού πηγαίνει όλος αυτός ο κόσμος; Τι κάνουμε για να τον ξαναβρούμε και να τον κινητοποιήσουμε;

-Δεύτερο ζήτημα, που καταλήγει από άλλο δρόμο, στο ίδιο σημείο. Πολλοί σφοι είχαν ως εικόνα από το άμεσο περιβάλλον τους κι από συζητήσεις με άλλους σφους, ότι μας έρχονταν καινούριες ψήφοι, που έριχναν πρώτη φορά (αριστερά) στην κάλπη Κουκουέ, ή άλλες, άσωτων υιών που το ‘χαν ρίξει πρώτη φορά αριστερά το Γενάρη και τώρα γύριζαν σπίτι τους απογοητευμένοι, για να σφάξουμε το μόσχο το σιτευτό. Να δεχτώ πως κάποιοι μπορεί να μας ξεγέλασαν ή να ξεγελούσαν τους εαυτούς τους, αλλάζοντας γνώμη την τελευταία στιγμή. Αλλά και πάλι υπήρχε μια τάση, που δεν είναι μετρήσιμη, αλλά δε νομίζω πως μπορεί να αμφισβητηθεί.

Αυτό σημαίνει όμως πως υπήρχαν καινούριες απώλειες από παλιούς, «τσιμενταρισμένους» ψηφοφόρους. Που μας οδηγεί πάλι στο ίδιο σημείο. Τι δεσμοί υπήρχαν με αυτόν τον κόσμο και γιατί δεν είχαν γίνει βαθύτεροι –ειδικά με την πείρα και το ατσάλωμα της τελευταίας τριετίας;

Μπορεί το σώμα των ψηφοφόρων να είναι τελείως ανομοιογενές και να θυμίζει εκείνο το συγκινητικό σκετσάκι του Γκαμπέρ: κάποιος ψήφιζε Κουκουέ, γιατί…
Αλλά κανείς δεν μπορεί να ήταν τυχαίος περαστικός και να το ψήφισε κατά λάθος, ιδίως μετά το 12’…

-Τρίτο σημείο. Η δική μου αίσθηση είναι πως παρατηρείται ένα πρόβλημα στις νεότερες ηλικίες, που βρίσκονται στο μεταβατικό διάστημα μετά τις σπουδές, ενώ επιχειρούν το μετέωρο βήμα στην αγορά εργασίας και καταλήγουν στη μόνιμη προσωρινότητα του μισοάνεργου, μισοεργαζόμενου, του συμβασιούχου, αυτού που δουλεύει μαύρα, κτλ, που δεν μπορούμε να το βρούμε εύκολα, γιατί κι ο ίδιος δεν έχει σταθερές στη ζωή του.
Το ζητούμενο είναι λοιπόν πώς θα βρούμε αυτόν τον κόσμο. Κι αυτό περνάει τόσο από την ενίσχυση του εργατικού κινήματος και των δομών του, τη δουλειά στους άνεργους, τη σύνδεση μονίμων και συμβασιούχων στα ίδια σωματεία, αλλά και πέρα από αυτό.

Ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει από μια αποφασιστική ενίσχυση του Ε.Κ. αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα αγγίξει κάποιον που έχει αραιή και χαλαρή ως μηδενική σύνδεση με τους χώρους δουλειάς. Γι’ αυτό χρειάζονται δυνατές Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, φαντασία για καινούριες μορφές παρέμβασης (στις οποίες περιλαμβάνεται αυτονόητα κατά τη γνώμη μου μια διαρκώς καλύτερη και πιο δυναμική παρέμβαση στο διαδίκτυο).
Υπόψη πως αυτές ακριβώς είναι οι ηλικίες που επηρεάζονται κατεξοχήν από τα ΜΚΔ (μέσα κοινωνικής δικτύωσης) όπου δεν υπάρχει συστηματική δική μας παρέμβαση, που ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ή απείχαν σε αυτές τις εκλογές, που ενθουσιάζονται με τα προσωπικά σόου της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κτλ.

-Εάν μείνουμε στενά στην εξέταση της προεκλογικής τακτικής του Κκε και των επιμέρους πτυχών της, μπορεί να μη βρούμε κάποια σοβαρή αστοχία ή λάθος κίνηση. Η αποτυχία όμως να πείσουμε μεγάλα τμήματα απογοητευμένων ψηφοφόρων που οδηγήθηκαν στην αποχή και να επικοινωνήσουμε μαζικά κι αποτελεσματικά με αυτό το κύμα της δυσαρέσκειας, μας φέρνει αντιμέτωπους με χρόνιες, γενικότερες αδυναμίες και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, χωρίς να αφορούν άμεσα τις εκλογές ή το περιβόητο επικοινωνιακό έλλειμμα του κόμματος (που δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο αυτή τη φορά):
το δυνάμωμα και η ζωντανή, σταθερή λειτουργία των Λαϊκών Επιτροπών, η αξιοποίηση στενών επιρροών και νέου κόσμου (πώς να γίνει όμως το δεύτερο, όταν δε γίνεται καν το πρώτο;), το μαζικό άνοιγμα με την πρότασή μας, τα αιτήματα-κρίκοι που θα προσεγγίσουν ακόμα πιο ευρεία στρώματα σε αυτή την εναλλακτική πρόταση, η φαντασία κι ευελιξία στα μέσα και τις μορφές, τα συγκεκριμένα βήματα που μετράμε κι η αυτοκριτική, εκεί που δεν προχωράμε.

Κι επειδή η αυτοκριτική θα ήταν κενό γράμμα, αν απευθυνόταν γενικά κι αφηρημένα στο κόμμα, αλλά όχι και σε κάθε σφο μεμονωμένα, το βασικό για τον καθένα από εμάς είναι:
-να μην περιμένει λύση-βοήθεια από πάνω, να μην αναθέτει τη λύση ενός ζητήματος στο κόμμα (αυτός είναι το Κόμμα στο χώρο δράσης του)
-να έχει καθημερινή έγνοια κι αγωνία να μιλήσει με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, να φτάσει παντού η εναλλακτική πρόταση του κόμματος, να παίρνει διαρκώς νέες πρωτοβουλίες για να το καταφέρει

-να ξέρει τι κάνει και γιατί, να έχει συγκεκριμένο σχέδιο και να μετράει κάθε φορά συγκεκριμένα βήματα κι αδυναμίες, για να προσαρμόζεται ευέλικτα, όπως το απαιτούν οι συνθήκες.

27 σχόλια:

  1. Στην περιοχη η Λαικη Επιτροπη λειτουργει απο περσυ λαικο φροντιστηριο .Ηρωικοι καθηγητες συντροφοι, ανεργοι και αναπληρωτες δινουν και την ψυχη τους (και τις διακοπες τους ολο το καλοκαιρι ) βοηθωντας παιδια φτωχων λαικων οικογενειων, στο χωρο του συνδικατου Οικοδομων .Λιγοι κομματικοι ,πολλοι φιλοκομματικοι αλλα και ασχετοι με το κομμα στελνουν εκει τα παιδια τους ...μιλαμε για πολλα παιδια ! Αμεσως μετα το δημοψηφισμα ο Δημος (συριζα) εφκιαξε εσπευσμενα το "αλληλεγγυο σπουδαστηριο " με πληρωμενους καθηγητες (κυριος ειδε απο τι κονδυλια ,μπορει και απο ευρωπρογραμματα ) παιρνοντας ορισμενα απο τα παιδια κυριως φιλοκομματικων ...Οι γονεις αυτοι δεν εννοιωσαν την αναγκη ουτε ενα "ευχαριστω" να πουν στους ηρωικους καθηγητες της ΛΕ ...
    και το πιθανοτερο αλλαξαν στρατοπεδο ....

    και μετα ο "Σεχταρ " εγραψε ενα ωραιο αρθρο περι δυνατοτητων εξαγορας απο αυτο το συστημα ,που οσο σαπιζει τοσο περισσοτερο παρασυρει και τις ψυχες και των πιο ακεραιων -ως χτες- ανθρωπων ( http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2015/09/blog-post_21.html?showComment=1442944528541#comment-c6365497204998397996)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαίρετη τοποθέτηση, ειδικά σε κόσμο της επιρροής του κόμματος, όπως εγώ, λειτουργεί σαν ...φροντιστήριο σκέψης και αναζήτησης απαντήσεων.
    Προσμένουμε στις κινήσεις μας.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Στρατάρχα

    Το γεγονός ότι ο Δήμος βρήκε κονδύλια για να πληρώνει καθηγητές να κάνουν δωρεάν μάθημα σε φτωχές οικογένειες νομίζω ότι θα πρεπε να το αντιμετωπίζεις ως θετικό ,γιατί εκφράσεις όπως "παίρνοντας τα παιδιά των φιλοκομματικών" δίνει άλλο τόνο και διάθεση στην προσπάθεια της Λαϊκής Επιτροπής απ αυτήν της αλληλεγγύης και υποστήριξης της τοπικής κοινότητας.. Θεωρώ δηλ ότι η κίνηση του Δήμου είναι αποτέλεσμα και επιτυχία της σπουδαίας κίνησης και αγώνα των καθηγητών κι αυτό θα πρεπε να είναι το βασικό επιχείρημα.. 'Οτι ο αγώνας σας έφερε το αλληλέγγυο σπουδαστήριο.. Και τώρα μπορείτε να ρίξετε τις δυνάμεις σας οι της περιοχής σ άλλα προβλήματα κι ελλείψεις .. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε την κρατική μέριμνα εξαγορά ..Νομίζω δηλ..


    Anorymous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα επανέλθω με κάτι που ουσιαστικά είχα γράψει και σε παλαιότερη ανάρτηση:
    πρέπει να δούμε σε ποια τμήματα του λαού απευθυνόμαστε. Νομίζω ότι είναι μάταιος κόπος να προσπαθήσουμε να απευθυνθούμε σε όσους περνούν την ημέρα τους κοιτάζοντας στα ΜΚΔ τα οπίσθια της Χ γυναίκας-σιλικόνης ή σε όσους εκστασιάζονται με τα σώου της Ζωής.
    Υπάρχει σήμερα ένα μεγάλο τμήμα του λαού που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και είναι απελπισμένο και οργισμένο(απολυμένοι, εργαζόμενοι που δεν τα βγάζουν πέρα, νέοι άνθρωποι χωρίς ελπίδες για το αύριο). Δεν έχει όρεξη να χαζέψει στο ιντερνέτ και όταν το κάνει, το κάνει με ένα κόμπο στο στομάχι. Στις εκλογές οι περισσότεροι από αυτούς απείχαν, ακόμη και αν στο παρελθόν μας ψήφιζαν. Κατά την γνώμη μου απείχαν γιατί δεν πίστευαν ότι υπάρχει κάποιος πολιτικός φορέας (του ΚΚΕ συμπεριλαμβανόμενου) που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.
    Αυτόν τον κόσμο μπορούμε και πρέπει να τον κερδίσουμε. Θα τα καταφέρουμε αν πρώτα τον πείσουμε ότι ο δικός μας δρόμος είναι πράγματι διαφορετικός και είναι πράγματι εφικτός. Το ΚΚΕ δεν είναι για να κάνει "αντιπολίτευση" με την έννοια της αστικής δημοκρατίας, είναι για να δείχνει στον λαό τον δικό του επαναστατικό δρόμο και να μπαίνει μπροστά σε αυτόν τον δρόμο.

    @Απολίθωμα
    "Η αποτυχία όμως να πείσουμε μεγάλα τμήματα απογοητευμένων ψηφοφόρων που οδηγήθηκαν στην αποχή και να επικοινωνήσουμε μαζικά κι αποτελεσματικά με αυτό το κύμα της δυσαρέσκειας, μας φέρνει αντιμέτωπους με χρόνιες, γενικότερες αδυναμίες και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, χωρίς να αφορούν άμεσα τις εκλογές ή το περιβόητο επικοινωνιακό έλλειμμα του κόμματος (που δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο αυτή τη φορά)"
    Με αυτό το τελευταίο συμπέρασμα σου θα διαφωνήσω ριζικά. Πιστεύω το ακριβώς αντίθετο. Πως δεν υπάρχει επικοινωνιακό έλλειμμα όταν δεν μπορείς να πείσεις κανένα ή έστω ελάχιστους; Κυρίως: πως δεν υπάρχει επικοινωνιακό έλλειμμα όταν ποτέ προεκλογικά δεν προπαγανδίσαμε (και νομίζω μας δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για αυτό) το πρόγραμμα μας; Στο κάτω-κάτω ποιες είναι αυτές οι "χρόνιες, γενικότερες αδυναμίες" που πάντα τις αναφέρουμε, αλλά ποτέ δεν τις λύνουμε; Δεν τις λύνουμε γιατί οι "χρόνιες, γενικότερες αδυναμίες" είναι μια γενίκευση που μεταθέτει τα πραγματικά και συγκεκριμένα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε (και να λύσουμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαφώς και υπάρχει εξαγορά. Όταν ξεκίνησε η ιστορία με τα χαράτσια της ΔΕΗ, οι Λαϊκές Επιτροπές ήταν κάθε εβδομάδα έξω από τη ΔΕΗ της περιοχής για να επιτύχουν διακανονισμούς μη υπολογιζομένου του χαρατσιού. Μετά το κράτος μετέφερε το χαράτσι στην εφορία (και βγήκαν οι εκατό δόσεις) και η ΔΕΗ μαλάκωσε τη στάση της, κάνοντας ευνοϊκούς διακανονισμούς από τηλεφώνου. Το παράδειγμα του Ζούκωφ ισχύει: Έρχεται κόσμος στις λαϊκές επιτροπές ξέροντας ότι αποτελείται από κομμουνιστές, κάνει τη δουλειά του, και μετά, όταν μπορεί να την κάνει αλλιώς, εξαφανίζεται, ακριβώς για να μην μπλέκεται με κομμουνιστές. Ωστόσο κάποιοι μένουν (εφ' όσον έχουν πειστεί πρώτα για την πρόταση, οπότε ξαναπάμε στην ίδια συζήτηση).

    Και ναι, είναι κατάκτηση φυσικά. Αλλά κάθε κατάκτηση της ε.τ. είναι ταυτόχρονα παραχώρηση από την α.τ. και αφ' ενός μεν μπορεί να εξαφανιστεί άμεσα μόλις παύσει η πίεση της ε.τ. (ένα ζήτημα υπάρχει εδώ στην δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ για ανέργους και άτομα με χαμηλό εισόδημα, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ), αφ' ετέρου δε οι «ωφελούμενοι» από αυτό το ζήτημα μπορούν να εξαγορασθούν. Μ' άλλα λόγια, θέλουμε την κατάκτηση, αλλά δεν θέλουμε να πέσει ούτε για μια στιγμή η πίεση εκ μέρους της ε.τ..

    Μια αντίρρηση έχω μόνο στην χρήση απολύτων αριθμών έναντι ποσοστών. Υπάρχει μια αυξητική τάση αποχής που, εκτός από τις προφανείς εξηγήσεις (γέροι, τεράστια αύξηση της μετανάστευσης στο εξωτερικό από το 2010 και μετά, νεκροί που δεν σβήνονται αυτομάτως από τους εκλογικούς καταλόγους, ετεροδημότες που δεν πάνε να δηλωθούν γιατί θέλουν να κάνουν μια βόλτα από το χωριό την Κυριακή των εκλογών αλλά όλο και περισσότερο δεν έχουν λεφτά να το κάνουν κλπ) δείχνει και αυξανόμενη αδιαφορία για την πολιτική. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι απέχοντες, αν ψήφιζαν, δεν θα ψήφιζαν αναλογικά προς τους ψηφίσαντες. Άρα κατά τη γνώμη μου, το ποσοστό είναι σημαντικότερο. Βέβαια, εξακολουθεί να σημαίνει ότι το 5,5% των απεχόντων έφυγαν· αλλά δεν πήγαν και αλλού. Αλλά αύξηση του ποσοστού δεν θα είχαμε με την αύξηση των ψήφων. Το 5,5% θα ψήφιζε εμάς, το 3,5 τον Λεβέντη, το 7 την ΧΑ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με δεδομένο τα οικονομικά ολων των Δήμων αλλα και τους "δεσμούς" των Δημάρχων με τους Λυκειάρχες, Διευθυντές του κάθε Δήμου γύρευε να δεις τι γίνεται ....Οσο για την "ασχολια" τη δικια μας με αλλα προβληματα ....να -ας πουμε- ενα την πληρωμή των απλήρωτων ή με εναντι ΟΤΑ πχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλε cos
    εγω βαζω στοιχημα
    οτι αυτοι που αναφερεις
    "απολυμενοι, ανθρωποι που δεν τα βγαζουν περα και νεοι χωρις ελπιδα"
    αν γινει μια ερευνα στατιστικη
    θα βρεθει οτι σε μεγαλυτερο ποσοστο απο τον "γενικο πληθυσμο" και για περισσοτερες ωρες, ασχολουνται με το internet.
    Αν θες σου αναπτυσσω την κοινωνιολογικη οπτικη μεσα απο την οποια το βλεπω και το λογο για τον οποιο εχω αυτη τη βεβαιοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Δεν τις λύνουμε γιατί οι "χρόνιες, γενικότερες αδυναμίες" είναι μια γενίκευση που μεταθέτει τα πραγματικά και συγκεκριμένα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε (και να λύσουμε"

    Η επειδη δεν θελουμε να τις συζητησουμε στον "αερα" κατι κατα τη γνωμη μου θεμμιτο
    Το να μην θελουμε ομως να τις αντιμετωπισουμε[εδω και τωρα] μεσα απο τις επισημες κομματικες διαδικασιες και λειτουργιες, αυτο ειναι κατι αθεμμιτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα ήταν "θετικό", Ανώνυμε των 4:34μ.μ.,
    ΑΝ ο Δήμος επιδοκίμαζε και ενεθάρρυνε αυτή την προσπάθεια αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης του Λαού, υποστηρίζοντάς την με τα υλικά μέσα (τα μπικικίνια), που όπως φαίνεται δεν του λείπουν, αλλά εμφανίζονται ως δια μαγείας, όταν βαράει ο ταξικός συναγερμός της αντίδρασης εν όψει του κινδύνου....! Στο κάτω-κάτω οι καθηγητές του "λαϊκού" άνεργοι άνθρωποι είναι κι αυτοί, όπως λέει ο Στρατάρχης, και μάλιστα με φλόγα και ενθουσιασμό, άρα και αποτελεσματικότητα, που δεν το βρίσκεις εύκολα. Μπορούσε να κόψει ένα ψωροεπίδομα γι αυτούς, υλικά διδασκαλίας, κανά καφέ η σάντουιτς στα διαλείμματα. Και θάχε και, εκτός από την λαϊκή επιδοκιμασία, κι ένα επιχείρημα παραπάνω για την "περιπόθητη" γι αυτουνούς "ενότητα" στις επόμενες εκλογές, καταπώς συνηθίζουν αυτοί.
    Ετσι θα το χειριζόμουνα εγώ, αν ήμουνα πονηρός αναθεωρητής.
    Και μετά ...ξύπνησα!
    Δε γνωρίζω τις λεπτομέρειες, αλλά, σιγά μην ...ενισχύσει το Λαϊκό Κίνημα ένας εκπρόσωπος της Αντίδρασης με "αριστερή" προβειά. Οπως εκ του μακρόθεν φαίνεται, ο άνθρωπος έτρεξε να στήσει ένα ανταγωνιστικό φροντιστήριο, να διορίσει και κανα-δυό χαραμοφάηδες δικούς του, και κυρίως να αποδυναμώσει την προσπάθεια δια της αλλοτρίωσης-αποδυνάμωσης. Ετρεξε ο άνθρωπος να κλείσει μια τρύπα στις γραμμές της Αντίδρασης, και είναι πολύ ενδιαφέρων και ο χρόνος (αμέσως μετά το Δημιοψήφισμα...) της ενέργειας.
    Πολύ διδακτική η ιστορία, από κάθε άποψη, αν έτσι είναι, στρατάρχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eτσι θα ηταν anonymous ΑΝ οι Δημοι δεν αφηναν απληρωτες αλλες κατηγοριες (οπως η καθαριοτητα στον συγκεκριμενο ) με δεδομενα τα οικτρα οικονομικα τους ...αν δεν υπηρχαν δεσμοι των Σχολικων Επιτροπων με Διευθυντες και Λυκειαρχες της περιοχης ...και αν δεν χρησιμοποιουνταν καθηγητες επισης απο τα Λυκεια της περιοχης ...(ο νοων νοειτο)
    Στον συγκεκριμενο Δημο λοιπον ειναι φως φαναρι τα "κινητρα" του και ο "αγωνας" του ...

    (ξεχασα να αναφερω οτι η αιτηση της ΛΕ για χωρο του λαικου Φροντιστηριου απο περσυ ακομα ...εξεταζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΙ χειροτερα ειναι σ.Σεχταρ αλλα δεν μπορεις να τα γραψεις ολα ...το ευχαριστο ειναι οτι οι δρασεις της ΛΈ εχουν σοβαρα αποτελεσματα ,απο την συνθεση της μεχρι την παρεμβαση της στην τοπικη κοινωνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μια σημαντική είδηση που λέει πολλά.

    http://usuncut.com/class-war/target-union-robot-workers/




    JD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. δυο μέρες πρίν τις εκλογές συνάντησα έναν γνωστό, κοντά στα 30, απόφοιτος τει, ο οποίος είναι ο μόνος υπάλληλος σε ένα μικρό κατάστημα που πουλά γαλατα, γιουρτια, κόβει τυρία, ζυγίζει κλπ. ωράριο καταστημάτων με τη διαφορά οτι τρ-πεμ-παρ δεν κλείνει το μεσημέρι και βαράει συνεχόμενο, μισθός κοντά στα 750... Πέρα από δουλειά μένει με γονείς, γήπεδο αραιά και που κλπ. Δεν έχει οικογενειακούς δεσμούς με το κόμμα, το αντίθετο θα έλεγα!
    Τον 5ο/2012 ισχυρίζεται οτι ψήφισε κκε. Για πολύ συγκεκριμένους λόγους τον πιστεύω: α) με είχε πάρει ο ίδιος τηλ και κατεβήκαμε μαζί στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση β) θυμάμαι χαρακτηριστικά τη φράση του “κκε, είναι οι μόνοι που το παλεύουν”, αντίληψη που δεν ήταν κόντρα με την κινηματική συγκυρία εκείνης της περιόδου γ) μεταξύ Μαϊου και Ιουνίου εξαφανίστηκε και μετά τις β’ εκλογές που τον είδα ξανά μου είπε, μόνος του, οτι ψήφισε Συριζα, πράγμα που ουτε αυτό ήταν κόντρα με την πολιτική συγκυρία της περιόδου...
    Κάναμε, λοιπόν, μια κουβέντα για τις εκλογές αλλά ήταν “κουμπωμένος". Πούλησα όσο μπόρεσα αλλά δεν ήταν και πολύ πρόθυμος να... “αγοράσει”, οπότε τα γύρισα και εγώ και άρχισα να τον αφήνω να μιλάει μπας και ακούσω κασετούλα!
    Ξεκίνησε με το δημοψήφισμα -μόνος του παραδέχθηκε ότι ψήφισε όχι με ένα... "δικό του σκεπτικό”(και αυτός)- και μετά άρχισε τις... ρουκέτες στα όρια της αντοχής του νευρικού μου συστήματος!
    Από όσα κορυφαία είπε δύο κράτησα: α) τι καλά που θα ήταν να εργαζόνταν στο Σκλαβενίτη γιατί πληρώνει καλά, έχει ωράριο, θα έπαιρνε σύνταξη κλπ β) για τις απεργίες που... “αβαντάρουν" τα αφεντικά γιατί δεν πληρώνουν το μεροκάματο...
    Αφού σοκαρισμένος ρώτησα γιατί τότε δεν γίνονται κάθε μήνα 2-3 απεργίες και μάλιστα μαζικότερες ώστε να ξεπεράσουν τα αφεντικά την κρίση, χωρίς φυσικά να πάρω απάντηση, του πρότεινα να βάλει σε μια κόλα χαρτί, απο τη μια τα 30 ευρώ μεροκάματο και από την άλλη τα λεφτά που θα καταθέσει στο ατμ το βράδυ, στο λογαριασμό του αφεντικού του.
    Μεγάλη πίκρα παιδία. Σαν να τον βομβάρδισα με... απεμπλουτισμένο ουράνιο έμεινε, παγωτό.
    Αντιλήφθηκα, με λύπη, οτι δεν είχε κάνει ποτέ του αυτή την σκέψη και δουλεύει εκεί παραπάνω από δυό χρόνια.
    Τόσο χάλια, λοιπόν, τα πράγματα! Τίποτα περισσότερο από απεριόριστη θέληση αυτού του ανθρώπου για αυτό που περιγραφικά ονοματίζουμε"καλό καπιταλισμό”!!! (συνεχίζεται...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι η αντίληψη “κκε γιατί είναι οι μόνοι που το παλέυουν”, τελικά δεν ξέφυγε από τα δίχτυα της κυρίαρχης ιδεολογίας η οποία έστειλε αυτή την αντίληψη στον συριζα από τον 6ο/2012, για να... κυβερνησει, και στο δημοψήφιμα να ψηφίσει όχι ή ναι, με το... “δικό του”, δηλαδή το δικό της, σκεπτικό.
    Απο τη μια, λοιπόν, οι μόνοι που το παλέυουν”, απ την άλλη ο "σοσιαλισμός που δεν πέτυχε” και οι απεργίες που... "βοηθούν τα αφεντικά" και στη μέση ο Σκλαβενίτης- Συριζα. ή αλλιώς: αφού ο σοσιαλισμός δεν πέτυχε μήπως να το παλέψουμε να γίνουμε κυβέρνηση για έχουμε όλοι μια δουλειά σαν αυτές του σκλαβενίτη;
    Καλό, λοιπόν, είναι να παραδεχτούμε οτι κυρίαρχο ζητούμενο σήμερα από εργατικά λαϊκά στρώματα είναι ο “καλός καπιταλισμός” και πως υπάρχει ένας πολύ ισχυρός δεσμός με αυτόν, που δυσκολέυεται απίστευτα να σπάσει.
    Το γεγονός οτι κυριαρχεί η αντίληψη οτι τον έζησε!!!!
    Με μεγάλη καθυστέρηση, με αγώνες, με ατελείωτες θυσίες και δουλειά, ακόμα ακόμα και ώς όχημα εξάγοράς!
    Όμως καποιοι στα μικράτα τους, άλλοι στη μέση ηλικία, άλλοι στα γεροντάματα, βίωσαν μια παρατεταμένη περίοδο παραχωρήσεων του καπιταλιστικού συστήματος και νομίζουν οτι μπορούν να παζαρεψουν τί θα επιστρέψουν πίσω μένοντας με την ανάμνηση της... “Λαικής Δημοκρατίας της Ελλάδας” της δεκαετίας του 80 που, όπως και άλλες, δεν έγινε ποτέ σοσιαλιστική! Πως θα μπορούσε άλλωστε...
    Αυτή σχηματοποιημένη η αντίληψη νομίζω ότι αποτυπώνεται και στα εκλογικά αποτελέσματα μετά το 2012.
    Ωστόσο, ευτυχώς, υπάρχει κόσμος που η κυρίαρχη ιδεολογία, για την ώρα, δεν τον πιάνει με τίποτα πελάτη. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι τα κοινωνικά χαρακτηριστικά ψηφοφόρων που στο δημοψήφισμα δεν ψήφισαν όχι με... "ένα δικό του σκεπτικό" και δεν παζάρεψαν ούτε τον 6ο/2012 ούτε προχθές, ενώ δεν κάμφθηκε από την κινηματική νηνεμία που, σε περίοδο κρίσης, επέβαλλε “καθεστωτικά” με την πολιτική γραμμή του ο Συριζα, βάζοντας τη ριζοσπαστικοποίηση στο γύψο και τον καναπέ για να την... “κεράσει" γενόσημα αντικαταθλιπτικά στο μέλλον;

    υγ: αλίευσα στο μεταξύ, σαν πληροφορία το αναφέρω, οτι βασική αιτία που τα exit poll έπεσαν έξω ήταν η θεωρητική παραδοχή των δημοσκόπων οτι η αποχή προέρχεται από ψηφοφόρους του Συριζα η οποία τους οδήγησε σε λάθος σταθμίσεις. αυτό, αν ισχύει, ας το επεξεργαστούν περισσότερο όσοι συνδεουν το υψος της αποχής με την αποστροφή για την μνημονιακή πορεία του Συριζα και την αποδέσμευση εργατικών λαϊκών στρωματων από την κυρίαρχη ιδεολογία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μερικά πράγματα ακόμα σχετικά με το επικοινωνιακό γιατί υπάρχουν και σφοι οι οποίοι εξετάζουν το επικοινωνιακό σκέλος χωρίς τις κατάλληλες παραδοχές.
    Μια αρκετά σημαντική είναι οτι η αστική τάξη επιλέγει όχι μόνο αν θα στήσει κάλπες αλλά και το πότε. πχ 20/9
    επιπλέον, δεν περιμένει να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την ενσωματώση των συνειδήσεων στη στενή προεκλογική περίοδο την οποία σοφά από το 93 και έπειτα έχει καθορίσει στις 4 εβδομάδες μάξιμουμ. Δουλέυει όλο το χρόνο, ασταμάτητα, πρωϊ-βράδυ. Σε μια αποστροφή του λόγου της, νομίζω το 2012, η Αλέκα το είχε επισημάνει, όμως σχεδόν παρεξηγήθηκε. Περίπου είχε πεί οτι δεν μπορεις σε τριάντα μέρες να πείσεις κάποιον για την πρότασή σου, αν δεν το έχεις πείσει όλο το προηγούμενο διάστημα! Επομένως ας έχουμε και αυτή την παράμετρο κατά νου.
    Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που επίσης δεν μπορείς να επηρρεάσεις. Ας δούμε πχ τα πολυσυζητημένα ντιμπεϊτ. Πήγε ο γγ στο πρώτο που όλοι το είπαν σούπα, όχι οτι δεν ήταν δηλαδή, και “χρησιμοποιήθηκε” για να αλλάξουν οι όροι και να πάμε στο 2ο που θα έπαιζαν μπάλα οι δυο τους μόνο. Τι είδαμε εκεί;
    Από το πρώτο πλάνο οτι ο Αλέξης πήγαινε για γαμπρός και ο Βαγγέλης για να... παραδώσει τη νύφη που πληρώνουμε εμείς! Αλλά αλήθεια, αν στη θέση του Βαγγέλη ήταν ο γγ πιστεύετε οτι η εικόνα θα βοηθούσε επικοινωνιακά το κκε; Φανταστείτε μόνο τον χαμό που θα γίνονταν στα social media -άλλη πληγή του φαραώ αυτή!!!
    Ή θα στέλναμε άλλον πιο νέο, όπως νομίζω κάναμε σε αρκετά προεκλογικά πάνελ ώστε να σπάει αυτή την σικέ ιστορία παλιό-νέο!
    Να πιάσουμε τις δημοσκοπήσεις; 25 μέρες τους έδειχναν στα ίσια και φτάσαμε στην Παρασκευή για να πεί στα ψιλά κάποιος δημοσκόπος οτι αν πάνε οι αναποφάσιστοι να ψηφίσουν η διαφορά θα είναι 5 μονάδες!
    Να πιάσουμε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων; Οι μισές ερωτήσεις για τη Λαϊκή Ενότητα και απο κοντά και κριτική οτι το κκε τους παίζει... κατενάτσιο. Οι άλλες μισές “που γίνεται αυτό που μας λέτε;"
    ένα τελευταίο είναι οι εγγενείς αδυναμίες που έχει μια όχι αστική πολιτική προπαγανδα σε αστικό προεκλογικό περιβάλλον. πχ η ανάπτυξη της πρότασης διεξόδου του κομμουνιστικού κόμματος η οποία όμως, όπως λέγαμε, δεν κρίνονταν στις εκλογές στις 20/9.
    και για να το συνδεσω και με το προηγούμενο σχόλιο:
    αν δεν έχεις αποφασίζει οτι δεν ψωνίζεις από το αστικό πανέρι, η κυρίαρχη ιδεολογία θα σε κάνει πελάτη. θες απο την τηλεόραση; θες από το διαδυκτιο; θες στο σπίτι; θες στη δουλειά; από παντού!
    εδω έχει βρέι τρόπο, με τις κατάλληλες επεξεργασίες, να διασπασει δυο φορές το κόμμα και μάλιστα σε εξίσου δύσκολες περιόδους (παρανομία μετά από εμφύλιο, αντεπαναστάσεις)
    απ την άλλη, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται κοινωνικά μια γενιά η οποία ακριβώς επειδή δεν θα έχει την εμπειρία του... “καλου καπιταλισμού” με την κατάλληλη πολιτική καθοδήγηση αποκτήσει οξύτερο ριζοσπαστισμό και ταξικότερη συνείδηση. αν παραλληλα οι κοινωνικές εξελίξεις οδηγήσουν στις ίδιες ράγες ευρύτερες κοινωνικές ομάδες απο παλαιότερες γενιές, ακόμα καλύτερα.

    υγ: τελικά ρε σφοι, γίνεται κάποιος να είναι και "μικροαστικά ανυπόμονος" και να "παραπέμπει τα πάντα στο σοσιαλισμό"; ας προσέξουν οι... “καλοπροαίρετοι τις αντιφάσεις τις κριτικής τους!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στο τελευταιο που γραφει ο ad να προσθεσω οτι ο κοσμος που απηχε και που συντριπτικα προερχεται απο νεες ηλικιες που στηριξαν ΣΥΡΙΖΑ το Γεναρη ροηγουμενο διαστημα ειναι πρωτης προταιρεωτητας ηια εμας. Διοτι η αποχη του περα απο μια αναδιπλωση ή παραιτηση ακομα χειροτερα ή οτι το κομμα δεν καταφερε ειτε να τον προσεγγισει ειτε να τον πεισει, εμπεριεχει και αηδια για το αστικο πολιτικο συστημα και τον θεσμο των εκλογων τον οποιο τον χρησιμοποιησε πολλακις αυτα τα χρονια και οτι και να ψηφιζε του εβγαινε μνημονιο. Και δευτερον ειναι κοσμος που μπορει και πρεπε να δωσει μαζικοτητα και ορμη σε καθε μικρο και μεγαλο αγωνα απο δω και στο εξης. Ειναι ο κοσμος που εστω εμπειρικα και οχι μαρξιστικα λεει οτι οι εκλογες δεν αλλαζουν τιποτα. Ειναι ο κοσμος που δεν μπορει το αστικο πολιτικο συστημα να του του πει οτι ψηφισες μνημονιο αρα θα λαβεις μνημονιο και σκασμος, γιατι δεν πηγε να ψηφισει καν.
    Χωρις αυτο να σημαινει οτι οσους ψηφισαν τα κομματα που στηριξαν το μνημονιο θα τους αφησουμε αλλα στη μια περιπτωση της αποχης το εδαφος ειναι καλυτερο για να τραβηχτει κοσμος στον αγωνα. Ενω στη δευτερη πρεπει να πειστει οτι η ψηφος που εριξε ηδη γυρισε εναντιον του και οτι με τη δραση του μονο μπορει να την ακυρωσει.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Poe
    Δεν έχω αντίρρηση ότι πολλοί "απολυμένοι, άνθρωποι που δεν τα βγάζουν πέρα και νέοι χωρίς ελπίδα" ασχολούνται με το internet και ίσως περισσότερο από τον Μ.Ο. Ταυτόχρονα, επίσης πολλοί, "το κάνουν με ένα κόμπο στο στομάχι". Άλλωστε δεν υποστηρίζω ότι ΟΛΟΙ αυτοί μπορεί να συμπαραταχθούν μαζί μας, μπορεί όμως να κερδηθούν οι πιο οργισμένοι, οι πιο θαρραλέοι, οι πιο τίμιοι (έλληνες και μετανάστες) που θα αποτελέσουν την μαγιά για την δημιουργία του κινήματος που θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μιας και μιλάτε για την νεολαία και τα χαρακτηριστικά της, αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο.

    http://bestimmung.blogspot.gr/2015/09/blog-post_10.html




    JD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αφού ζητήσω προκαταβολικά συγγνώμη για την απλοϊκότητα της ανάλυσής μου, να πω ότι νομίζω πως έγινε - πάλι - το εξής.

    "Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες", έλεγαν το κόμμα και το ΠΑΜΕ. "Δε μας $%^&* κι εσείς", απάντησε ο εξαθλιωμένος πια άνεργος ή απασχολήσιμος, "με την ΠΑΡΤΗ ΜΟΥ". Επειδή η μικροαστική (και η μικραστικοποιημένη) συνείδηση δεν ΘΕΛΕΙ να καταλάβει ότι το παραπάνω δίλημα είναι στη σφαίρα της πραγματικότητας και όχι στο επίπεδο της πολιτικής ρητορείας, που την έχει μπουχτίσει, ο φορέας της κατάφερε δύο πράγματα.

    1. Να χώσει το κεφάλι του βαθύτερα στην άμμο.
    2. Να στοιχηθεί τελικά πίσω απ' τ' αφεντικά, εις βάρος του.

    Καταγράφω την άποψή μου μόνο και μόνον επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει αντιληπτός ο βαθμός σήψης της ελληνικής κοινωνίας συνολικά, ούτε το ιστορικό της βάθος, δηλαδή τρεις δεκαετίες τουλάχιστον. Ένας λόγος είναι ότι το "περί πάρτης" αξίωμα δεν εκφέρεται πια με την αρριβιστική αλαζονεία των 90s, αλλά με κουτοπόνηρες κακομοιριές τύπου "και τα μισά να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ..." Μπορεί το "εγώ να τη βολέψω" να έγινε "ο σώζων εαυτόν (εγώ) σωθήτω", ωστόσο ο πυρήνας της κυρίαρχης νοοτροπίας ήταν και παραμένει η ατομική λύση.

    Και τι να την κάνουμε αυτή τη διαπίστωση; Ειλικρινά, δεν ξέρω. Μία ενδεχόμενη χρησιμότητά της είναι να μην εκπλησσόμαστε και πολύ από εκλογικά αποτελέσματα όπως το τελευταίο και μία άλλη το να προπαγανδίζεται πλέον ΕΜΦΑΤΙΚΑ ότι η ατομική λύση ΨΟΦΗΣΕ. Μα δεν το ξέρουν; Δε θέλουν να το ξέρουν. Δεν το βλέπουν καθημερινά; Δε θέλουν να το βλέπουν. Ε, ας το ακούν από το ΚΚΕ όσο πιο εμφατικά γίνεται και χωρίς φόβο μήπως βλάψει τη δημοφιλία του κόμματος - μεταξύ τίνων, αλήθεια;

    gdmn1973

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. θεωρω το κειμενο μια πολυ σωστη και σοβαρη προσεγγιση των "προβληματων" του κκε,σχετικα με την εκλογικη αναμετρηση της 21ης Σεπτεμβριου!
    Αυτο που εγω ονομασα κατρακυλα(και πολυ ορθοτερα λεει το κειμενο "φυλλορροούν")συνεχιζετε με σκαμπανεβασματα/αναπαυλες καθ`ολη την τελευταια 6ετια.
    Τελευταιο παραδειγμα οι 30χιλ χαμενοι ψηφοι πριν λιγες μερες.
    Περα απο την γενικοτερη αποχη,που ισως να μπορει να δικαιολογησει εν μερει γιατι δεν ψηφισαν νεοι ψηφοφοροι το κομμα,υπαρχει το στοιχειο των ηδη υπαρχοντων που προτιμησαν κατι αλλο(το τι προτιμησαν ειναι για, αυτο το σχολιο, ασχετο).
    Το προβλημα ειναι λοιπον
    α)γιατι εφυγαν αυτοι
    β) γιατι δεν ηρθαν αλλοι
    Ενας τροπος για να απαντησεις σε αυτο ειναι να δεις απο που εφυγαν.
    Περιοχες,εκλογικες περιφερειες,ακομα και συγκεκριμενα εκλογικα κεντρα θα επρεπε να μελετηθουν.
    Μια πρωτη ερευνα δειχνει οτι αυτο το 10% απωλεια ψηφων( το 30χιλ ειναι περιπου το 10% των 330χιλ ψηφων) δεν εφυγε ισόποσα απο ολες τις περιφερειες.
    Στην Β`αθηνας η απωλεια κυμαινεται σε περιπου 14,5%,στην Β πειραια στο 18%,Αττικη στο 17%,στην Β` θεσσαλονικης στο 15,64%,στην Πατρα στο σχεδον 9%(Παραδοξο Πελετιδη πως σωστοτατα ειπε ο poe)
    Aντιθετα αποτελεσματα εχουμε στις αγροτικες περιοχες:
    Λαρισα πχ η απωλεια ειναι κοντα στο 8%,Αιτολωακαρνανια στο 7,3%,Καρδιτσα στο 2,5%,Πελλα 9,16%
    Αυτο σημαινει ενα(μεταξυ αλλων) το κομμα χανει ριζοσπαστικο ακροατηριο (εργατες,φτωχους εργαζομενους/πρεκαριους, πιθανοτατα και ανεργους) και "κραταει" σε "συντηρητικα" ακροατηρια(αγροτες,μικρους και μεσαιους).
    Αν βαλουμε στην εξισωση το οτι υπολειπεται (ειναι τριτο σε επιροη)στους νεους και στους ανεργους μαλλον οδηγει στο εξης συμπερασμα:
    Οσο καποιος ειναι εγαζομενος και ανω των 25-30 το κκε εχει τον τροπο και τον πολιτικο λογο να τον πλησιασει.
    ΑΝ ειναι ανεργος και νεος τοτε δεν μπορει!
    Αυτο κατι δειχνει για τον λογο και τον τροπο που επιλεγει το κκε να πλησιαζει τον κοσμο.
    Αντιθετα στις αγροτικες περιοχες που η επαφη ειναι προσωπικη και εν πολλοις καθορισμενη,τα πραγματα ειναι (λιγο) καλυτερα.
    (συνεχιζεται...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. (..συνεχεια)
    Αυτο το στοιχειο μαλλον εξηγει ενα μεγαλο μερους του λογου γιατι εχασε τους "παλιους" ψηφοφορους.
    Περνωντας καποιος στην ανεργια,χανει επαφη απο τον λογο και τις επαφες με το κομμα
    Αυτο ισως φαινεται καλυτερα διαχρονικα,μιας και ανεβαινοντας η ανεργια,ανεβαινουν και οι απωλειες του κκε(οχι φυσικα σε ευθεια συναρτηση και οχι χωρις "αναπαυλες")
    Η μετατροπη σε ανεργο,απομακρυνει τον νεο απο το κκε.
    Το γιατι δεν εφερε νεους,ενω μπορει να εξηγηθει και με τα ιδια εργαλεια,νομιζω οτι πρεπει να προσθεσουμε εναν επιπλεον.
    Κανεις δεν ψηφιζει ΜΟΝΟ με την λογικη "ας δοκιμασω κατι,αν και δεν με εχει πεισει".
    Ολοι ακομα και στην ψηφο στον Λεβεντη,εμπεριεχεται το στοιχειο της "πιστης" (ναι,ακομα και αν η πιστη στον συγκεκριμενο ειναι "πιστευω οτι θα γελασουμε").
    Η τιμωρητικη ψηφος,λειτουργει ελαχιστα και σε απολυτα ομορους χωρους.
    Δηλαδη αν το κκε δεν θεωρει τον Συριζα όμορο χωρο(..και σωστα),τοτε το ιδιο κανουν και οι οπαδοι τους!
    Το αναχωμα της Λαε ΔΕΝ δουλεψε(πηρε 25χιλ ψηφους ενω απο τον Συριζα εφυγαν πανω απο 300χιλ!).
    Νομιζω οτι σωστα,ουτε η επισημη ανακοινωση εδωσε μεγαλη εκταση στα αναχωματα σαν αιτια του αποτελεσματος.
    Θα κλεισω εδω με το θεμα επικοινωνια.
    Ειναι τοσο μεγαλο και τοσο συνθετο που οτι και να πω θα ειναι λειψο και θα δωσει λαβες για "προσωπικες" κριτικες
    Θα μεινω μονο σε αυτα που ειχε πει ενας παλαιοτερα:
    "..το θεαμα δεν ειναι εικονες,ειναι μια κοινωνικη σχεση διαμεσολαβουμενη απο εικονες" και " το θεαμα[..]ειναι η ιστορικη στιγμη που μας περιεχει"
    Δηλαδη μην αφηνετε το θεαμα(τηλεοραση,διαφημιση,μεσα δικτυωσης,ιντερνετ) να περνανε σαν κατι το υποδεεστερο.
    Ειναι η εκφραση της σημερινης κοινωνιας,η κοινωνια μας σε εικονες!
    Αν δεν θελει συνεχη παρεμβαση (και)εκει,που θελει?
    Αν καταληξουμε σε αυτο,ισως ανοιξει η κουβεντα στο πως/με ποιους/ποια συνθηματα κλπ

    υγ:επιλογη των αγροτικων περιφερειων εγινε αυθαιρετα,σκεπτομενος που ειχα δει κινητοποιησεις τα προηγουμενα χρονια και "συμπεραινωντας" οτι εκει το κκε θα εχει σοβαρη παρουσια σε επιπεδο οργανωσεων.
    Καθε διορθωση δεκτη.
    υγ1:ποσοστα βγηκαν με το μυαλο και ισως διαφερουν λιγο απο τα σωστα..δειξτε επιείκεια!
    υγ2:Λαϊκες Επιτορπες..μεγαλο κεφαλαιο πραγματικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πραγματικά συγκινητικό το δήθεν ενδιαφέρον σου για το ΚΚΕ αλλά δεν τσιμπάει κανένας όταν οι Εχθροί έρχονται ντυμένοι φίλοι. Σε κράξανε στο άλλο μπλόγκ και τώρα ήρθες εδω να πεις την Παραμύθα σου. Δάκρυσα................... Κ.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Eμενα μου αρκει η τελευταια φραση του DimK για τις Λαικες Επιτροπες ....αιντε αγανταρισε κι εσυ ..
    Ακομα και απ εξω μπορεις να πεισεις γνωστους και φιλους εδω .Εκτος απο την μονη απαντοχη του φτωχου λαικου κοσμου να ΣΗΚΩΘΕΙ στα ποδια του- και ιδιαιτερα μπροστα σ αυτα που ερχονται - ...αυτες θα ειναι και τα κυτταρα της αυριανης Ελλαδας ...της ΛΑΙΚΗς ΕΞΟΥΣΙΑς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φύγανε πολλοί το 2012, ξαναγύρισαν καμπόσοι την 25/1/2015, ξανακιοτέψαν απο αυτούς οι μισοί...
    χρειάζεται ψυχραιμία και μακροσκοπική θεώρηση!
    Το 2012 ήταν ακόμη θολή η εικόνα του ΚΚΕ, ήταν ακόμη κόμμα διαμαρτυρίας για πάρα πολλούς. Τα Συνέδρια δεν είχαν αφομοιωθεί από οπαδούς και φίλους (και από μέλη, όπως έδειξαν οι Ε.Α. και Ν.Σ.). Επικρατούσαν οι παραδοσιακές αντιλήψεις για το ΚΚΕ="δημοκρατική δύναμη" κλπ. Π.χ. μια αιτία της ανόδου του ΚΚΕ στην μετά το 2004 περίοδο ήταν η συνεπής πατριωτική του στάση στο σχέδιο ΑΝΑΝ, που συσπείρωσε προσωρινά πολλούς μη-κομμουνιστές πατριώτες, που προδόθηκαν τότε από τα αστικά κόμματά τους. Αλλά αυτό δεν μπορούσε να κρατήσει για πολύ. Ηταν, άλλωστε, και ο βασικός λόγος, που ο Ιμπεριαλισμός το πήρε πίσω αυτό το σχέδιο.
    Σημασία έχει πως το ΚΚΕ δυναμώνει τα επαναστατικά-ταξικά του χαρακτηριστικά, και αυτή η πορεία μακροσκοπικά συνοδεύεται και με άνοδο της πολιτικής του επιρροής. Μικρή, ακριβώς όπως επιβάλλεται για τόσο θεμελιακές εξελίξεις.
    Θάρθει και η ορμητική άνοδος, όταν ο καπιταλισμός θα αρχίζει να τρίζει κάτω από το βάρος των εσωτερικών αντιφάσεών του, που τις βλέπουμε κάθε μέρα να οξύνονται.
    Η Επανάσταση δεν είναι μια αργή ποσοτική μεταβολή.
    Είναι μια πολύ απότομη ποιοτική, που γρήγορα παίρνει και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μια διαφωνία μόνο Σεχταρ. Κατα την γνώμη μου για τους οπαδούς και τους φίλους είναι όπως το λες. Για μέλη του Κόμματος όχι.Δεν κατάλαβε μόνο όποιος δεν ήθελε 20 χρόνια.Μιλάμε για οργανωμένη διαστρέβλωση ντοκουμέντων Κ.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Κ.Λ Αν επιτρέπεται, το σχόλιό σου στις 26/9/2015, 10:03 μ.μ. είναι απάντηση σε ποιον και σε τι;

    gdmn1973

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. υπάρχει μία παράμετρος ακόμα σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα την οποία από παράλειψη αμέλησα να αναφέρω σε προηγούμενα σχόλια
    πρέπει να συνυπολογίσουμε, στην ανάλυσή για το εκλογικό αποτέλεσμα, το δημοψήφισμα του Ιουλίου ή όχι;
    δέχτηκε τεράστια πίεση από την κυρίαρχη ιδεολογία η πολιτική γραμμή του κόμματος ή όχι;
    συμφωνούμε, νομίζω, οτι η “συμπίεση" ήταν πάρα πολύ μεγάλη!
    επομένως, δεν νομίζω οτι στην παρούσα συγκυρία οι αναλύσεις των αριθμητικών δεδομένων οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα.
    άλλωστε, ποία ήταν η... “καλοπροαίρετη” κριτική που γινόταν πρίν και μετά το δημοψήφισμα;
    οτι το κόμμα απομονώθηκε, αποκόπηκε απο τα εργατικά λαϊκά στρώματα κλπ.
    ωραία!! αποκόπηκε και απομονώθηκε αλλά γιατί τελικά έλλειψαν μόνο 35 χιλ ψήφοι;;;
    δεν θα ήθελα να κάνω σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσων δεν αποκόπηκαν..., αντιλαμβάνεστε! αλλά ας μην νομίζουν ορισμένοι οτι επειδή η αστική τάξη κερνάει λωτούς τρώμε όλοι αβέρτα!
    ξεκινάει λοιπόν η προεκλογική περίοδος, και αν λενε και σε τίποτα αλήθεια οι δημοσκόποι, μπαίνουμε μέσα με 80% συσπείρωση, σε σχέση με τον Ιανουάριο, και βγαίνουμε με 11% μείωση και αποχή αυξημένη κατά 7%.
    ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο ορισμένα πράγματα για την προεκλογική περίοδο, τη μορφή της, τα χαρακτηριστικά της κλπ και πόσο εύκολη είναι η παρέμβαση ενός κομμουνιστικού κόμματος σε αυτό το περιβάλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Η κε του μπλοκ είναι ανοιχτή σε κάθε σχόλιο που προσπαθεί να προσθέσει κάτι στην πολιτική συζήτηση
Αρκεί να έχει κάποιο διακριτό ψευδώνυμο ως υπογραφή.