Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Μολών λαβέ

Αφού λοιπόν δε βγαίνουμε στο δρόμο να αντιδράσουμε, σκέφτηκαν πως μπορούν και τους παίρνει να μας πάρουν τα σπίτια και να πετάξουν κόσμο στο δρόμο. Το οποίο διαβάζεται όμως κι ανάποδα. Τώρα τουλάχιστον που κάποιους θα τους πετάξουν στο δρόμο, τι άλλο μένει πια για να το πάρουν κι αυτοί απόφαση να κατέβουν από μόνοι τους στο δρόμο, με άλλους όρους;

Θα μου κλείσεις το σπίτι, με έχεις κάνει αλήτη

Κι αλήθεια θα περάσει έτσι αυτό, χωρίς καμιά αντίδραση; Γιατί, ξέρω εγώ, του αλήτη η καρδιά δε σου κρατάει κακία; Μα αν υπάρχουν κάποιοι αλήτες εδώ, δεν είναι άλλοι από τον κυβερνητικό λόχο του «ναι σε όλα». Είναι η πολιτική αλητεία της ΔΦΑ (δεύτερη φορά αριστερά) και του επικεφαλής της προσωπικά, που κοροϊδεύει στην ψύχρα το λαό, όσο και αν το Σεπτέμβρη είχε εκλείψει πια το δικαίωμα το δικαίωμα στην αυταπάτη –μετά από το δικαίωμα στην ελπίδα που ερχόταν, κόλλησε όμως κάπου στο δρόμο, όπου θα μας πετάξουν όλους κάποια μέρα.

Αλλά ναι, εντάξει, ξέχασα, αυτός είναι καλό παιδί, αλλά τον πίεσαν οι ξένοι, οι κακοί, και αυτός δεν ήθελε, αλλά μετά ήθελε, γιατί τον είχαν κλεισμένο 17 ώρες σε ένα μπουντρούμι, που τον λυγά. Που 17 να είναι οι ώρες του κι οι μέρες της κυβέρνησής του.
Κούλα, με ακούς; Πολύ κωλόπαιδο ο Αλέξης…

Όπως λέει πάντως κι ο Μώμος, το πιο εκπληκτικό, πασοκικό, μυστηριακό και πιο μεγάλο σε όλα αυτά, δεν είναι μονάχα η αλαζονεία, ο ξετσίπωτος τομαρισμός, δεν είναι η δόξα, δεν είναι τα λεφτά, αλλά η φοβερή επιχείρηση στοχοποίησης όσων παύουν να ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική, μνημονιακή πολιτική και τα αντιλαϊκά της μέτρα, επιδιώκοντας να σώσουν την υστεροφημία τους ή την πολιτική τους καριέρα. Όλοι θυμούνται, για παράδειγμα, το απίστευτο σόου του καλοκαιριού και πώς ξεσπάθωναν τα δελτία ειδήσεων ενάντια στη Ζωή (τι είπατε;) και το Βαρουφάκη, κοντεύοντας να τους καταστήσουν σχεδόν συμπαθείς, με την κανιβαλική τους διάθεση. Φαντάσου δηλ τι θα είχε να ακούσει ο Γκάμπριελ, έτσι και δεν είχε παραιτηθεί και τι μεθόδους ζούγκλας (Τριανταφυλλόπουλου) θα είχαν επιστρατευτεί για να σκαλίσουν το παρελθόν του (και δεν εννοώ προφανώς με αυτό ότι ήταν υποψήφιος της Πανσπουδαστικής, για ένα φεγγάρι).

Κι ενώ τα ΜΜΕ, καταπιάνονται, ως συνήθως, με την παραπολιτική πτυχή του πράγματος, και τη φοιτητική φιλία Τσίπρα-Σακελλαρίδη, που χάλασε, ο κυβερνητικός λόχος έμεινε με 153 βουλευτές, αφού ως κι ο ανεκδιήγητος Παναγούλης έκανε την έκπληξη και διαφοροποιήθηκε. Και τώρα βλέπει (η κυβέρνηση) το λάδι στο καντήλι της να σώνεται –λίγο ακόμα δηλ και θα πηγαίναμε και σε νέες εκλογές μες στο 15’ (όχι άλλες κάλπες, έλεος).

Εν τω μεταξύ η Αυγή έκανε την πάπια, με ένα πρωτοσέλιδο για τις ευρωπαϊκές αξίες, που δεν πρέπει να ηττηθούν και σε άφηνε με την απορία, αν εννοούσε: α. τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, β. ότι η ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας για το λαό, ή γ. το συγκριτικά χαμηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά και τα νέα δεδομένα στα οποία πρέπει να προσαρμοστούμε κι εμείς –αν θέλουμε να παραμείνουμε πιστοί στις μεγάλες ευρωπαϊκές αξίες.

Έχουμε πόλεμο, όχι όμως αυτόν που μας πλασάρουν, αλλά αυτόν που μας κήρυξαν (χρόνια τώρα) οι τζιχαντιστές των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Πόλεμο ταξικό, όπου ισχύει απόλυτα το λακωνικό «ή ταν ή επί τας» για την ταξική μας αξιοπρέπεια, γιατί τα αντικρουόμενα συμφέροντα δε γίνεται να παντρευτούν. Όπως και το «μολών λαβέ», που είπε πολύ εύστοχα χτες στη Βουλή ο Παφίλης. Και το οποίο δεν αφορά μόνο τους ηρωικούς Λακεδαιμόνιους, ούτε φυσικά (πολύ περισσότερο) τους ούτε καν τριακόσιους νοματαίους των «πλην Λακεδαιμονίων», που δεν έκλεισαν ούτε την Αμαλίας χτες το απόγευμα στο Σύνταγμα, και συνεχίζουν να πετάνε από νίκη σε νίκη.

Αλλά είναι υπόθεση όλου του λαού, να βροντοφωνάξει, να διεκδικήσει και να καταφέρει να μην περάσει «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»…

82 σχόλια:

  1. (1/2) Προσωπικά δε μου περισσεύει ούτε ίχνος συμπάθειας για τον κάθε Σακελλαρίδη πόσο μάλλον για τον κάθε Παναγούλη, Νικολόπουλο κτλ (ούτε λόγος για το Βαρουφάκη). Χόρτασα με τις συμπάθειες, θυμάμαι που έλεγα "συμπαθής ο Κατρούγκαλος" στην εκπομπή του Πρετεντέρη και μετά τα είδαμε τα ψάρια που πιάσαμε με δαύτον. Αν του κάθε Σακελλαρίδη η παραίτησή του (προτού μάλιστα έρθει η ώρα της ψήφου του-παραιτήθηκε προτού καταψηφίσει, δεν καταψήφισε και μετά παραιτήθηκε) τον βοηθά να κοιμηθεί ελάχιστα καλύτερα, αυτό είναι καλό γι αυτόν, στο λαό δε πρόσφερε ακόμα τίποτα. Αν ο κάθε Σακελλαρίδης θέλει συμπάθειες ή κάποια συγχώρεση για αυτά στα οποία είναι ως σήμερα απολύτως συνυπεύθυνος, να τα βρει εκεί που παίρνονται τα πραγματικά γαλόνια. Στη δουλειά του, στη γειτονιά του, στο δρόμο. Με έργα, με προσωπικό κόστος και όχι με λόγια.

    Νομίζω ότι στον άμεσο σχεδιασμό τους δεν είναι να δούμε μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας (για τους επόμενους δώδεκα μήνες). Στον άμεσο σχεδιασμό τους είναι να απλωθεί παντού ο φόβος, ο μπαμπούλας του πλειστηριασμού. Με αυτόν στοχεύουν να ξεζουμίσουν κάθε στάλα του λαϊκού εισοδήματος προκειμένου να το διοχετεύουν στις τράπεζες κι από εκεί να το παίρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Έχουν ακόμα κάποια εργαλεία για να αποφύγουν για το αμέσως επόμενο διάστημα το μαζικό σφυρί σε σπίτια (μεγαλύτερος χρόνος αποπληρωμής με τη μετατροπή ουσιαστικά ακόμα και των παιδιών των δανειοληπτών σε ενοικιαστές του σπιτιού). Αυτό λοιπόν που τους ενδιαφέρει για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι η κατατρομοκράτηση, η δημιουργία στον κόσμο της φιλοσοφίας ότι πρέπει να κόψει το λαιμό του για ότι ξεφεύγει από την απόλυτη εξαθλίωση (ακόμα και τη μόρφωση των παιδών του ή το πολύ κρέας από το φαί τους) αλλά να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στις τράπεζες, την εφορία, τη ΔΕΗ κτλ. Για αυτό και μπαίνει η έννοια του "συνεργάσιμου δανειολήπτη". Το συνεργάσιμος βέβαια θα το κρίνει ποιός άραγε; Η τράπεζα. Και ποιά τράπεζα; Η τράπεζα που έχει προκύψει από την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, την ανακεφαλαιοποίηση δηλαδή κατά την οποία εξανεμίζεται και η κολλοβή παρουσία του κράτους στη μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών (κολλοβή γιατί από τις μετοχές που είχε πάρει το κράτος, δεν είχαν όλες πλήρη δικαιώματα ψήφου). Η ανακεφαλαιοποίηση κατά την οποία τα 40 δις που δανείστηκε το κράτος (25 σε ανακεφαλαιοποίηση και άλλα 15 για τις bad bank) για τις διασώσει εξαφανίστηκαν ολοκληρωτικά για να πάρουν τις τράπεζες με δόξα και τιμή οι ιδιώτες. Τα 40δις όμως το κράτος (ο λαός δηλαδή) τα χρωστά ολόκληρα και με τόκο. Και δεν κουνιέται φύλλο, πανηγυρίζουν οι κυβερνητικοί, τα ίδια καθάρματα που μίλαγαν για τεράστια σκάνδαλα στις προηγούμενες δύο παραμυθιάζοντας το λαό για τις προθέσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (2/2)Και έχουν βρει τον τρόπο να τα πουλήσουν όλα αυτά. Τον διατύπωσε ξεκάθαρα χτες ο εισηγητης τους ο Σαντορινιός
    "Είπαμε κανένα σπίτι στο χέρι τραπεζίτη, δεν είπαμε καμία βίλα στα χέρια τραπεζίτη".
    Θα πάρουν μερικές περιπτώσεις (αναμφισβήτητα υπάρχουν τέτοιες) και θα τις χρησιμοποιήσουν για τη στοχοποίηση του συνόλου των δανειοληπτών και θα χρησιμοποιούν τους ενοικιαστές ως άλλοθι. Η γνωστή και δοκιμασμένη τακτική της σαλαμοποίησης της κοινωνίας με την κατασκευή "εχθρών" απέναντι σε κάποιους "αδικημένους" από εκείνους που τους θέλουν να βάλουν και τις δυο ομάδες στο καζάνι.
    Η διαφορά είναι ότι έχουμε απέναντί μας τα πιο μεθοδικά, τα πιο κυνικά, τα πιο ξετσίπωτα βρωμόσκυλα του συστήματος. Αυτά με τη προβιά του "αριστερού". Και στα οποία αν ο λαός δεν κατορθώσει να υψώσει αντίσταση και να τα νικήσει, θα έρθει η σειρά να δώσουν τη σκυτάλη στα λυσσασμένα σκυλιά του συτήματος που μια χαρά τα τρέφουν. Αυτά που η ΔΦΑ τολμά και κάνει, ούτε ο Μάνος με την Ξαφά δε θα τα έκαναν τόσο ξετσίπωτα και αποτελεσματικά.

    Δε πρέπει να υποτιμηθούν αυτά που έρχονται στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Γιατί εκεί νομίζω τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά άγρια πολύ πιο άμεσα από ότι στα στεγαστικά. Πολύς κόσμος θα χάσει τη δουλειά του ή το μαγαζάκι του προκειμένουν να αναδιαρθωθούν και να συγκεντροποιηθούν ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας με τη βοήθεια των κεφαλαίων από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες. Γι αυτό και ο ΣΕΒ τρίβει ήδη τα χέρια του.

    tempting είχε απαντήσει ο Άναυδος σε ένα σχόλιο "Σύριζα δέρνουμε;". Συμφωνώ.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν
    Η αποφαση της πολιτικης επιτροπη του ναρ με θέμα Για μια ανώτερη συγκρότηση της πολιτικής πρωτοπορίας (take the egg and mow it που θα έλεγε κι ο Κάρολος)
    Καταρχήν άλλαξε (ανευ συνεδριου) όνομα κι έγινε ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση ΝΑΡγτΚΑ(που ετυμολογικά μπορεί να ερμηνευτεί ως και απελευθέρωση από τον Κομμουνισμό)
    Κατά δευτερο το κείμενο βρίθει μακαρονισμών (προτάσεις με 65 και πλέον λέξεις) πλεονασμών και νεόκοπων λέξεων (π.χ. επισπεύδων, επαναστατική κομμουνιστική, προωθητική πρόταση, ανώτερες απαντήσεις, συνολική αντιδραστική αναδόμηση, στην κοινωνία της κομμουνιστικής διεθνιστικής απελευθέρωσης, που φέρνουν στο σήμερα θετικά και επιθετικά τις δυνατότητες που δημιουργούν η εργατική χειραφέτηση και η κομμουνιστική απελευθέρωση, περίγραμμα μιας κοινωνίας χειραφετητικής και χειραφετημένης από τα αστικά οικονομικά, πολιτικά και αξιακά δεσμάκλπ κλπ). Δείγμα κι αυτό της συγχισης των συγγραφεων
    Το κείμενο αυτό καθαυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την απομάκρυνση του ΝΑΡγτΚΑ από τον Μαρξισμό Λενινισμό:
    Η εργατική δημοκρατία αντικαθιστά το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό αλλά και τη δικτατορία του προλεταριάτου . Ο Λένιν και ο λενινισμός απουσιάζουν ενώ ο μαρξισμός σα λέξη (γιατι με την έννοια έχουν πάρει διαζυγιο) εμφανίζεται μόλις μια φορά. Επιβεβαιώνουν και το διαζύγιο τους με τον υπαρκτό σοσιαλισμό το μοναδικό σοσιαλιστικό εγχείρημα στον πλανήτη.

    Υγ
    Μετά τη χλαπάτσα της πρωτοδευτερης φοράς αριστερα που στηριξαν ναροανταρσιοεργατικοσποριτοκορδατοι αποφάσισαν ξεχωριστά να προχωρήσουν στην ΟΑΚΚΕ του μέλλοντος Υποθετω ότι ο λόγος είναι για να έχουν με κάτι να ασχοληθούν μιας και σιγά σιγά αποχωρούν και από το αγωνιστικό προσκήνιο. Δεκαετια ομφαλοσκόπησης ξεκινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άσχετο, για όποιον μπορεί να το θέλει για αρχείο, έπεσα τυχαία πάνω σε αυτό.

    https://news.google.com/newspapers?nid=1314&dat=19580326&id=VYRWAAAAIBAJ&sjid=meYDAAAAIBAJ&pg=5988,3778332&hl=en

    Ρεπορτάζ απο αμερικάνικη εφημερίδα του '33 όπου εκφράζεται θετικά για την ΕΣΣΔ σε επίπεδο οικονομίας αλλά και εργατικής εξουσίας και δημοκρατίας.



    Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συμφωνω με ρα
    ενας αλλο λογος ειναι το διοικητικο κοστος(καμια τραπεζα δεν μπορει τωρα να αναλαβει την χαρτουρα και τα πηγαινε-ελα σε πρωτοδικεια κλπ)
    ενας αλλος λογος ειναι τα δικαστικα κοστη(και αυτα δεν μπορει/θελει να αλαναβει μια τραπεζα.)
    Τελος,ειναι και ο χρονος εκδικασης..με μεσο ορο τα 3 χρονια(τουλαχιστον) καμια τραπεζα δεν ειναι διατεθειμενη να μπλεξει σε αυτον τον κυκεωνα.
    ΟΛΑ αυτα θα αλλαξουν φυσικα (δικες εξπρες,επιβαρυνση δανειολπηπτη/κρατους), μιας και μετα υπαρχει αλλη μια μεγαλη κατηγορια για επιδρομη..
    Τα επιχειρηματικα δανεια,οπου και εκει θα γινει αλλη μια μεγαλη αφαιμαξη!

    Αρα για 1 χρονο ακομα,ισως παραπανω μονο σποραδικα θα ακουγεται κατι,να κραταει τον λαο σε εγρηγορση και ανησυχια.
    Αλλα πλειστηριασμοι ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ.
    Ειναι ορος να ξεκαθαρισουν τους ισολογισμους τους, για να συνεχισουν να παραμενουν οι τραπεζες στο ευρωπαικο συστημα..

    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχουν 2 αντικειμενικοί περιορισμοί.
    Ο πρώτος είναι οι χαμηλές εμπορικές αξίες ωστόσο αυτός είναι ένα συγκυριακός περιορισμός που πιθανά στο μέλλον να μην ισχύει
    Ο δεύτερος και βασικότερος είναι ότι τα διαμερίσματα η κατεξοχήν λαϊκή κατοικία (κάθετη ιδιοκτησία) δεν προσφέρεται εύκολα για μεγάλη κερδοσκοπία. Αν π.χ έχεις 1-2 διαμερίσματα σε μια πολυκατοικία 10-15 δύσκολα μπορείς να προχωρήσεις σε εκτεταμένες επενδύσεις ανοικοδόμησης . μένει μόνο το ενοίκιο που και αυτό έχει χαμηλή απόδοση. Με λίγα λόγια τα μικρά οικόπεδα, η αντιπαροχή και το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης αποτελούν τροχοπέδη σε μια καπιταλιστική κτηματαγορά. Η αλλαγή αυτού του πλαισίου απαιτεί πιο δόλιες μεθόδους

    Αυτοί είναι οι δυο βασικοί λόγοι που δεν προχωρούν σε μαζικούς πλειστηριασμούς και δήθεν στηρίζουν ένα μέρος των χρεωστών (που στο μέλλον θα πληρώνει ενοίκιο στο δικό τους σπίτι που δεν θα είναι δικό του κλπ). Ωστόσο κι έτσι θα δέσουν μια μάζα φτωχών στρωμάτων που όπως λέει ο ρα πιο πάνω θα σκύψουν κι άλλο το κεφάλι

    Για τα κόκκινα επιχειρηματικά η μάχη ήδη έχει ξεκινήσει και δεν θα είναι αναίμακτη. Μέγα μέρος του εγχώριου κεφαλαίου που οι επιχειρήσεις του είναι καταχρεωμένες αλλά συντηρούνται με τον τραπεζικό δανεισμό θα τις δει να φεύγουν μέσα από τα χέρια του. Οι πρωτες βολές είχαν εκτοξευτεί ήδη επί Σαμαρα από το Βήμα και η μάχη αυτή θα είναι σκληρή. Εννοείται φυσικά ότι αυτός που θα πληρώσει είναι ο εργαζόμενος μένοντας άνεργος μπαίνοντας σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης κλπ Είναι ο καπιταλισμός εν δράσει που θα καταστρέψει μέρος του κεφαλαιου ώστε να επιτρέψει την ανάκαμψη του εναπομείναντος

    υγ
    Να θυμίσω ότι η City-bank αποχωρώντας από την Eλλάδα μεταβίβασε όλα τα δάνεια της σε distress fund πριν από περίπου 4 χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι τράπεζες, κατά κανόνα, δεν θα κάνουν πλειστηριασμούς. Θα πουλήσουν τα δάνεια και αυτοί που θα τα αγοράσουν θα κάνουν πλειστηριασμούς. Η έκταση τους θα εξαρτηθεί από τις κοινωνικές αντιδράσεις και αν κρίνουμε από όσα έχουν δεχθεί μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι με μικρή έως ελάχιστη αντίδραση, αλλά και από τους πλειστηριασμούς στην Ισπανία, μάλλον δεν θα έχουν πρόβλημα να κάνουν μερικές χιλιάδες κάθε χρόνο.
    Το κυριότερο πρόβλημα για όσους έχουν δάνειο δεν είναι οι πλειστηριασμοί. Είναι ότι ευθύνονται με το σύνολο της περιουσίας τους, κάτι που σημαίνει ότι εκτός από το σπίτι για το οποίο πήραν δάνειο, θα χάσουν και το πατρικό στο χωριό και γενικά οποιοδήποτε ακίνητο έχουν στην κατοχή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άναυδε το ΝΑΡ άλλαξε όνομα στο 3ο συνέδριο το 2013, να έχει και η εμπάθεια ένα όριο πολιτικής σοβαρότητας, λέω μια ιδέα

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι μια εποχή για γόνιμες ζυμώσεις!
    Αν ξαναπάμε σε εκλογές, αυτό ίσως να επιταχύνει τις διεργασίες για την ίδρυση του 195ου (καλά μετράω;) κομμ. κόμματος στην πατρίδα μας.
    Ο Λαός το ζητάει επιτακτικά.
    ----------------------------------------

    Κάτι μου λέει πως η οικονομική ζημιά για τις τράπεζες από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων αντισταθμίζεται (για τον συλλογικό κεφαλαιοκράτη):
    1. Από την επιδίωξη συγκεντροποίησης κεφαλαίων, κυρίως μέσω και της συγκεντροποίησης της ιδιοκτησίας της γής
    2. Από την πατροπαράδοτη αστική απαίτηση για υποβάθμιση της τιμής η εθνικοποίηση της γής.
    3. Από το ζητούμενο καταστροφής κεφαλαίων για την υπέρβαση της κρίσης.
    Επί πλέον οι πλειστηριασμοί θα μειώσουν την ιδιοκατοίκηση.
    Η μείωση της ιδιοκατοίκησης είναι κοινό συμφέρον κεφαλαιοκρατών και προλεταρίων. Η ιδιοκατοίκηση γενικά είναι τροχοπέδη για τον καπιταλισμό, κάνει ανελαστική την εργατική δύναμη, έστω και αν την υποτάσσει πιο σφιχτά στο κεφάλαιο. Σήμερα προέχει η κινητικότητα.
    Οι πλειστηριασμοί θα προχωρήσουν μέσω εταιρειών real-estate, που θα ιδρυθούν από τα Funds, που θα εξαγοράσουν από τις τράπεζες τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.
    Νομίζω λοιπόν ότι οι πλειστηριασμοί θα προχωρήσουν, στον βαθμό, που θα σπάσει το "μολών λαβέ", που μπορεί να το απειλεί ο σ. Παφίλης αλλά αν ο Λαός λειτουργεί, όπως μέχρι τούδε, θα σπάσει πολύ εύκολα.
    Και μάλλον σιγά-σιγά πρέπει και το κομμ. κίνημα να αποσυνδέει το δικαίωμα στη στέγη από το "δικαίωμα στην ιδιόκτητη στέγη". Ξέρω πως θα σηκωθούν πολλές μικροαστικές τρίχες (και η δική μου...), αλλά η ταξική αλήθεια προέχει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ο σεχτάρ μας είπε πως είναι ... εκσυγχρονιστικό να σπάσει η ιδιοκατοίκηση.

    ΔΕΝ υπάρχει ποτέ κοινό συμφέρον σεχτάρ, υπάρχει κοινή αμοιβαία ζημιά κι αυτό δύσκολο, κοινό συμφέρον ποτέ.

    άλλο τα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας σε άλλα πρότυπα οργάνωσης της κοινωνίας, της γειτονιάς, της ανατροφής των παιδιών. Άλλο η κοινωνική καταστροφή, δεν ανοίγει κανέναν δρόμο.

    οι πλειστηριασμοί, όποιος και να αγοράσει τα δάνεια, ένα απρόσωπο κεφάλαιο κάπου, θα επιβληθούν σε ελληνικά δικαστήρια, με έλληνες εισαγγελείς και από τα ελληνικά ΜΑΤ άρα υπάρχει πεδίο αντιπαράθεσης.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πες μου εσύ ρε zoot γιατί η μείωση της ιδιοκατοίκησης συμφέρει τους προλετάριους, γιατί εγώ από αυτήν την φράση καταλαβαίνω ότι η μείωση της ιδιοκατοίκησης συμφέρει τους προλετάριους, και καταλαβαίνω ποια ιδεολογική αρρώστια είναι από πίσω.

    μια αρρώστια που βλέπει την γραμμική πρόοδο των παραγωγικών δυνάμεων προς τον κομμουνισμό, οικονομισμός και παραγωγισμός βασικά. Σου λέει, ιδιοκτησία=καθυστέρηση, μικροαστισμός, αν τελειώσει η ιδιοκατοίκηση=πιο καθαρή προλεταριοποίηση, ενδεχομένως συγκρότηση εργατογειτονιών κλπ.

    και με τέτοια μυαλά, που έχουμε δει και σε άλλα θέματα, πχ ότι μια ιδιωτικοποίηση δεν είναι κάτι ιδιαίτερα κακό, δεν μπορεί να υπάρξει κίνημα κατα των πλειστηριασμών.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κώστα, τώγραψα έτσι κάπως ...προκλητικά "εκσυγχρονιστικά", για να προκαλέσω, κάποιους που χτυπάει η καρδούλα τους για τέτοια. Για τα κοινά συμφέροντα, ας μην είμαστε και τόσο απόλυτοι, όταν δεν ανάγονται στην βασική αντίθεση, που χαρακτηρίζει τη δική μας εποχή. Π.χ. το να μην κατουράμε στα πηγάδια "κοινό συμφέρον" είναι, αλλά για την αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας δε λέει τίποτε. Η "ιδιοκατοίκηση" σαν λύση στο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της στέγης, είναι μια λύση, που μας προσέφερε ο Καπιταλισμός, μην το ξεχνάμε, και όχι χωρίς ανταλλάγματα. Η βιομηχανία της "αντιπαροχής", που το υλοποίησε για μεγάλες μάζες, δεν είναι δα και ...εργατικό επίτευγμα! Παραχώρηση της α.τ. ήταν και όχι κατάκτηση της εργατικής. Από ό,τι ξέρω, πρόκειται για ελληνική ιδιομορφία, και όπως έχω ξαναπεί ήταν ο ελληνικός δρόμος για τον "λαϊκό καπιταλισμό" και στην ουσία τον ελληνικό μικροαστισμό, των χωρικών, που η καπιταλιστική ανάπτυξη ξερίζωνε από τα χωράφια και έφερνε στις πόλεις.
    Η "ιδιοκατοίκηση" έδεσε χεροπόδαρα τον Λαό της πατρίδας μας, πολύ πιο αποτελεσματικά από τα μακρονήσια και τους Ν.509, και τα αποτελέσματα φαίνουνται τώρα.
    Θα μου πείς, τι τα λές τώρα, που ετοιμάζονται να πετάξουν τον κοσμάκη στον δρόμο, σε τι βοηθάει αυτό. Και θάχεις δίκηο. Τι σημασία έχει αν το σπίτι, από όπου τον ξωπετάνε, ήταν δικό του, της τράπεζας η του γείτονα;
    Ασφαλώς και θα σταθούμε σήμερα μπροστά από τον δικαστικό επιμελητή και τον μπάτσο, που θα έρθουν για την κατάσχεση/έξωση, δεν το συζητάω το "μολών λαβέ".
    Αλλά νάχουμε υπόψιν, πως ο αγώνας για το δικαίωμα στη στέγη δεν πρέπει να αιτιολογείται με το το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, και αν εκφυλίζεται σε αγώνα για το δικαίωμα στην ιδιοκτησία δεν ανοίγει κανέναν ορίζοντα. Μοιάζει σαν αγώνας για επιστροφή σε ένα παρελθόν, που έχει φύγει πια ανεπιστρεπτί. Ετσι ξεφεύγουμε και από το επιχείρημα του "μαζί τα φάγαμε", η "ποιός σας είπε να πάρετε δάνειο αφού δεν είχατε να το πληρώσετε" και άλλα τέτοια του ...Μπάμπη Παπαδημητρίου.
    Η απάντηση είναι "έχω δικαίωμα νάχω ένα σπίτι, τελεία και παύλα, και δεν το χρωστάω σε κανέναν".
    Πρέπει να μιλήσουμε στον κόσμο, για το πόσο πιο ελεύθερη θα είναι μια ζωή, που δεν θα χτικιάζει για να αποκτήσει μία κατοικία-κεφάλαιο "να την αφήσει στα παιδιά".
    Πρέπει να μιλάμε για μια ζωή, που τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα γίνονται προσιτά σαν εμπορεύματα, και άρα δε θα γίνονται μέσα εκμετάλλευσης και υποδούλωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hello
      έχουμε ακόμη καπιταλισμό, εκτός αν το λες σαν τις 72.παρθένες των τζιχαντιστων
      Νίκος κνιτης παλιά

      Διαγραφή
  13. Σεχταρ, ΚΚΕ να μην ειναι κι ο,τι θελει ας ειναι, για πολλοστη φορα οπως γραφεις, με ανανεωμενο περιτυλιγμα βεβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τι μου λες ρε κωστα αλλαξε το ναρ ονομα και δεν το πηρα χαμπαρι ?. Τραγικο αλλα συμβαινουν κι αυτα αν κι εχει να κανει πιο πολυ με τη δημοσιοτητα που δοθηκε στην αλλαγη αυτη. Μαλλον για να αποφυγουν τα σκωπτικα σχολια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @σεχτάρ
    "Κοινό συμφέρον" μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι, το οποίο και από τη μια και από την άλλη άποψη συντελείται με τους ίδιους όρους, τις ίδιες μεθόδους και που και από τις δυο απόψεις πραγματώνεται με κοινό περιεχόμενο.
    Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε "κοινό συμφέρον", έχουμε τη μέρα και τη νύχτα.
    Εκτός αν βάλουμε μπροστά τις αφηρημένες έννοιες παρακάμπτοντας το υλικό τους περιεχόμενο.
    Δεν μπορεί να αποτελεί "κοινό συμφέρον" κάτι που από την άποψη των μεν σημαίνει συγκέντρωση της γης και της κατοικίας στα χέρια τους και κατακόρυφη αύξηση της κοινωνικής αλλοτρίωσης των δε, ενώ για τους δε σημαίνει κοινωνική ιδιοκτησία της γης και κοινωνική πραγματοποίηση του δικαιώματος στη στέγη.
    Εδώ πρόκειται όχι για "κοινό συμφέρον" αλλά για τόσο μεγάλη διαφορά συμφερόντων που ανάμεσα στην άποψη των μεν και την άποψη των δε μεσολαβούν έννοιες όπως επανάσταση και αντεπανάσταση.
    Ανάμεσα στη συγκέντρωση του κεφαλαίου και στην κοινωνική κατοχή των παραγωγικών δυνάμεων υπάρχει όχι "κοινό συμφέρον" αλλά άβυσος.
    Είναι άλλο πράγμα το ότι η πρώτη αποτελεί ιστορική προϋπόθεση της δεύτερης, κι άλλο -γι' αυτό- να γίνεται νοητή ως "κοινό συμφέρον".
    Ισα-ίσα που στο σύνολο των συνεπειών της η συγκέντρωση του κεφαλαίου έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του προλεταριάτου (αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, της ανεργίας κά) και γι' αυτό, ενώ ταυτόχρονα είναι προϋπόθεση της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, συντελείται υπό ορους αντίστασης του προλεταριάτου σε αυτήν και στις συνέπειές της.
    Ειναι άλλο λοιπόν οι γενικές ιστορικές κατηγορίες που παρουσιάζονται με τη μορφή της νομοτέλειας (και όπου πράγματι μπορεί να γίνει λόγος για "κοινό" συμφέρον με την έννοια της νομοτελειακής εκπλήρωσης ιστορικών προϋποθέσεων κλπ) και άλλο πράγμα το "συμφέρον" στο πεδίο της κοινωνικής ζωής.
    Η ταύτιση αυτών των δυο "συμφερόντων" αποτελεί σύγχυση εννοιολογικών και (πραγματικών) πεδίων, τα οποία πεδία πρέπει με επιμέλεια να διαχωρίζουμε, όπως λχ πρέπει να διαχωρίζουμε τον ιδεαλισμό στο πεδίο της φιλοσοφίας από αυτό που ο κόσμος ονομάζει ιδεαλισμό στο ηθικό πεδίο.
    Στο πεδίο της κοινωνικής ζωής το συμφέρον μόνο κοινό δεν είναι, και ακριβώς επειδή δεν είναι κοινό έρχεται η στιγμή όπου η εκπλήρωση των ιστορικών προϋποθέσεων δίνει τη θέση της στη σοσιαλιστική επανάσταση. Αν το συμφέρον στην κοινωνική ζωή ήταν κοινό, τότε ποτέ δεν θα πραγματοποιούνταν και η σοσιαλιστική επανάσταση. Αντίθετα, αυτή παγματοποιείται επειδή η εκπλήρωση των ιστορικών της προϋποθέσεων προκαλεί αβάσταχτες συνέπειες για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της (σε αυτούς με τη μορφή αναπαραγωγής της πρωταρχικής συσσώρευσης - αλλά τέτοια μορφή είναι συνολικά και η καπιταλιστική απαλλοτρίωση της λαϊκής κατοικίας).
    Αντίστοιχες αναλογίες θα μπορούσε να βρει κανείς όχι μόνο στις οικονομικές αλλά και στις πολιτικές νομοτέλειες: Οι εκλογές, αν μπορούσαν να συντελέσουν στην αλλαγή της κοινωνίας, θα ήταν παράνομες, και γι' αυτό κάθε τόσο, εδώ κι εκεί, γίνονται πράγματι παράνομες...
    Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος δυο φορές έχει οδηγήσει στη νίκη του σοσιαλισμού, αλλά η νίκη του σοσιαλισμού μπορεί να έρθει μόνο στη βάση της σύγκρουσης με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο... Κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Αποσυνδεση του δικαιώματος στη στέγη από το δκαίωμα στην ιδιόκτητη στέγη":
    Στο βαθμό που στην πραγματικότητα το δικαίωμα στη στέγη ικανοποιείται μέσω της ιδιόκτητης στέγης, σε αυτό το βαθμό δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια αποσύνδεση.
    Σε αυτή την περίπτωση γίνεται σημαντική η ανάδειξη των δκαιωμάτων όσων δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη, που δεν τους πιάνει ούτε ΕΝΦΙΑ ούτε πλειστηριασμοί, που πληρώνουν όλη τους τη σύνταξη, το επίδομα ανεργίας ή (όλο και πιο σπάνιά πλέον) το μισθό για το νοίκι. Και που όλη αυτή η ιστορία με ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμούς κλπ έχει ως "παράπλευρη συνέπεια" την πολιτική περιθωριοποίηση των ζωτικών προβλημάτων τους.
    Από την άλλη, για την "αποσύνδεση" που λες, δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προσπάθεια, η καπιταλιστική ανάπτυξη φροντίζει γι' αυτό από μόνη της.
    Οι "αιώνες" όπου πλατιά λαϊκά στρώματα μπορούσαν να αποκτήσουν ένα κομματάκι γης και να χτίσουν το σπιτάκι τους, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
    Ανεπιστρεπτί έχει παρέλθει και η εποχή, όπου χάρη στην κάθετη οικοδόμηση αυτό το κομματάκι γης κι η μονοκατοικία μπορούσε μέσω της αντιπαροχής να μετατραπεί σε 1-2-3 διαμερίσματα, που κι αυτά, αν δεν ξεπουλήθηκαν λόγω διάφορων αναγκών, έχουν μοιραστεί σε παιδιά και εγγόνια.
    Για ένα διάστημα αυτό το "τέλος εποχής" υποκαταστάθηκε και συγκαλύφθηκε με τον "απλόχερο" δανεισμό, όμως κι αυτός έφτασε στα όριά του...

    Μιλάμε για αποσύνδεση, για "κοινό συμφέρον" κλπ, και ξεχνάμε ότι ζούμε στον ιμπεριαλισμό (μονοπωλιακό καπιταλισμό, κυριαρχία του χρηματιστικού κεφαλαίου), ο οποίος σημαινει "αντίδραση σε ολη η γραμμή" -και στην οικονομική "γραμμή"- και που πια (σε αντίθεση προς τον καπιταλισμό του ελεύθερου συναγωνισμού) η καπιταλιστική ανάπτυξη από το ένα μέρος σημαίνει καπιταλισμό που σαπίζει από το άλλο.
    Ξεχνάμε ότι "καπιταλισμός που σαπίζει" ίσον καπιταλιστική κοινωνία που σαπίζει ίσον η υπαρκτή κοινωνία που σαπίζει, ότι σάπισμα του καπιταλισμού ίσον σάπισμα της ίδιας της κοινωνίας, και ότι ούτε το προλεταριάτο και συνολικά οι εργαζόμενοι κι η γενική κατάστασή τους μπορούν να παραμείνουν απρόσβλητοι από την κοινωνική αποσύνθεση.
    Κι όμως τα σημάδια είναι ορατά: Όταν εκατομμύρια "νέοι" των 40 κα των 50 ετών, καθώς και τα παιδιά τους στηρίζουν τη ζωή τους στις πετσοκομμένες συντάξεις μιας γενιάς που σιγά-σιγά φεύγει από τη ζωή, και σε οτι αυτή η γενιά μπόρεσε να δημιουργήσει και να συσσωρεύσει ως όρους ζωής στα μεταπολεμικά χρόνια... Όταν πέρα από τα όρια ύπαρξης αυτής της γενιάς, που φεύγει, δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε δημιουργική κοινωνική προοπτική τέτοια που θα εξυπηρετεί τις βιωτικές ανάγκες των νεώτερων γενεών, και το μόνο που μένει σε αυτές είναι τα δάκρυα στα μάτια για την απουσία της...
    ...Τότε, μάλλον, απέναντι σε αυτή πια την καπιταλιστική ανάπτυξη δεν έχουμε να πούμε "κοινό συμφέρον". Μάλλον οφείλουμε να πούμε "όχι άλλο!"...
    "Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" λέει μια εμβληματικά "συντηρητική" παροιμία, αλλά φαίνεται ότι στο πεδίο των κοινωνικού συντηρητισμού η παροιμία ξεχνιέται, και πρέπει οι κοινωνίες να φτάνουν στα έσχατα όρια των αδιεξόδων και της εξαθλίωσης για να αρχίσουν οι φορείς της ιστορικής προόδου να αναρωτιόνται ποια μαγειρικά υλικά τους παρέχουν οι προϋποθέσεις της σύγχρονης κοινωνίας και ποιο είναι το φαγητό που αναπόφευκτα μπορούν να φτιάξουν με αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. να συμπληρώσω και κάτι ακόμα, και πάλι @σεχτάρ:

    Πράγματι η ιδιοκατοίκηση ενίσχυσε το μικροαστικό πνεύμα, μόνο το πνεύμα όμως, γιατί η ταξική θέση δεν εξαρτάται από το ερώτημα της ιδιόκτητης ή μη κατοικίας.
    Αλλα και στην αναπτυγμένη Ευρώπη, που η ιδιοκατοίκηση δεν είναι "καθεστώς", ποια ανάπτυξη γνώρισε το εργατικό κίνημα χάρη σε αυτό ειδικά το γεγονός;
    Και πόσο πιο προλεταριακό ειναι εκεί το "πνεύμα", χάρη σ' αυτό;

    Εδώ
    https://die3odos.wordpress.com/2012/10/08/%CE%BC%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B7-%CE%B3%CF%8D%CF%81%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA/
    μια άποψη για το ζήτημα της κατοικίας και τη διαφοροποίηση που -σε σχέση με την εποχή του Ένγκελς- έχει επιφέρει η ανάπτυξη των μέσων μεταφοράς και η χρονική "εκμηδένιση" των αποστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και μια σύγχρονη εικόνα από τις ΗΠΑ:
    http://www.902.gr/eidisi/kosmos/80062/ipa-paidi-i-efivos-enas-stoys-tesseris-astegoys

    "...Αν και ο πραγματικός αριθμός των αστέγων είναι πολύ μεγαλύτερος από τις 565.000, που μέτρησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικιστικής και Αστικής Ανάπτυξης (HUD), εντούτοις διαπιστώνεται πως οι πόλεις με το οξύτερο στεγαστικό πρόβλημα είναι το Λος Άντζελες (όπου σε δεκάδες «τεντουπόλεις» της «Μητρόπολης» της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες εξαθλιωμένοι Αμερικανοί), το Σιάτλ και το Πόρτλαντ, ενώ οι πολιτείες που αναγκάστηκαν πλέον να αυξήσουν τις υπηρεσίες προς τις εξαθλιωμένες στρατιές αστέγων είναι το Όρεγκον, η εξωτική Χαβάη, αλλά και η Νέα Υόρκη, όπου το πλήθος χιλιάδων ανθρώπων, δίχως ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, φθάνει πλέον σε επίπεδα ρεκόρ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αν και εχουμε ξαναγραψει σε αυτό το ιστολογιο με αφορμη μια εργασία

    http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2014/05/blog-post_2.html
    επαναλαμβανω μερος του σχολιου μου

    (….)Ο ΟΕΚ ήρθε αργά στο προσκήνιο (και ας με διορθώσει ο συγγραφέας του άρθρου αλλά κάλυψε μονοψήφιο ποσοστό της κατοικίας στην Ελλάδα διαχρονικά) με αποτέλεσμα το κενό να καλυφθει από μια ελληνικη πατεντα την αντιπαροχη (που αν δε με απατα η μνημη μου εγινε αποπειρα να εξαχθει στην Αιγυπτο και 2-3 άλλες αραβικες χωρες. Η αντιπαροχη καλυψε τις στεγαστικες αναγκες παρηγαγε υπεραξια και αναπτυξη δημιουργησε συσωρευση και σχετικα με τα κρατικα διαμερισματα εφτιαξε καλυτερης ποιοτητας κτιρια αλλα από την άλλη η ελλειψη σχεδιασμου και το γεγονος ότι τα οικοπεδα ήταν μικρα η συνεισφορα σε κοινοχρηστους χωρους ηταν ελαχιστη με αποτελεσμα το χαλι των στενων δρομων των ανυπαρκτων πεζοδρομιων υπονομων κλπ.
    Από την άλλη σημερα που σε κάθε μικρο οικοπεδο συνωστιζονται πολλες καθετες ιδιοκτησιες (χρειαστηκε νομος για να γινει αυτό δυνατο) υπονομευεται κάθε αποπειρα μαζικης αναπλασης του αστικου χωρου (…)

    Και να συμπληρώσω ότι η απελευθέρωση της πίστης στις αρχες του 1990 έδωσε τη δυνατότητα σε μεγάλες μάζες εργαζομένων να δανειστούν για να αποκτήσουν σπίτι. Το πρόβλημα φυσικά ήταν ότι δανείζονταν ακριβά σε βάθος 15-25-40 ετών για να αγοράσουν επίσης ακριβά. Με τιμή περίπου 3χιλ/τμ χρειάζονται περιπου 4 βασικοι μισθοί για 1 τμ αρα για ένα σπίτι 70τμ 280 μισθοί δηλ 23 ετών !!!.
    (συν…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. συν…)
    Το αποτέλεσμα είναι το γδάρσιμο των εργαζομενων προς όφελος των καπιταλιστών της οικοδομής αλλα και των τραπεζών. Ένας ενάρετος κύκλος που όταν πήρε την κατιούσα στην ουσία παρέσυρε ολόκληρη την ελληνική οικονομία όντας σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνος για το βάθος και τη διάρκεια της σημερινής κρίσης. Στα πλαίσια αυτού του κύκλου σαφώς και δημιουργήθηκαν παρασιτικά στρώματα/εισοδηματίες που αρκετοί εξ αυτών έχουν χαμηλά εισοδήματα τα οποία συμπληρωνουν με κάποιο νοίκι. Μάλιστα αφου οι γηγενείς μπορούσαν να δανειστούν οι ιδιοκτήτες σε μεγάλο βαθμό στηρίχτηκαν στους μετανάστες κλπ κλπ.

    Πως μεταφράζονται αυτά στη συνείδηση και στην πολιτικη συμπεριφορά είναι σχετικά εύκολο να το κατανοήσουμε.
    Οι εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από διπλό ζυγό του άμεσου αφεντικού αλλά και της τράπεζας με αποτέλεσμα να πνίγονται εν τη γεννέση τα οποια αγωνιστικα σκιρτίσματα
    Οι μικροιδιοκτητες μετατρέπονται σε εκμεταλλευτές αλλά και ρατσιστές (ο παρανομος δεν ζητα απόδειξη κλπ) και συμμαχουν με τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαιου αναμένοντας μικροεξυπηρετήσεις (π.χ. αυθαίρετα , φορολογία)
    Το κεφάλαιο βγαίνει κερδισμένο ενισχύοντας την υπακοή και τις συμμαχίες του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φλυαρίες άναυδε, η κάλυψη ενός λαϊκού δικαιώματος με στρεβλό τρόπο (αντιπαροχή, πολυκατοικίες, διάλυση της γειτονιάς, αυθαίρετα, υπερδανεισμός) ακόμα και αν δεν έχει προκύψει από κίνημα αλλά από τα πάνω σαν προσπάθεια κοινωνικών συμμαχιών, ακόμα και αν έχει συνδεθεί με αντιδραστικές πρακτικές μικροαστικών στρωμάτων ΔΕΝ μπορεί να γίνεται άλλοθι για το χτύπημα του λαϊκού δικαιώματος. Πρέπει όμως να το πιστεύουμε ότι υπάρχει λαϊκό δικαίωμα που χτυπιέται για να σημάνουμε συναγερμό και όχι να έχουμε στο μυαλό μας πως χτυπιέται μια στρέβλωση και μπορεί να είναι προς το καλύτερο. Επίσης είναι εντυπωσιακό το κούμπωμα της υπεραριστερής υπεράσπισης των πλειστηριασμών με την μνημονιακή απολογητική (έλα μωρέ, μεσαία στρώματα που αποθησαύριζαν νοίκια, δεν φορολογήθηκαν ποτέ επαρκώς κλπ)

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @κώστας

    Κι ακόμα χειρότερο, από "υπερβάλλοντα ζήλο", να να βρίσκεις ότι "γίνεται άλλοθι" εκεί που δε γίνεται άλλοθι, και να παράγεις έτσι τη συνέπεια που υποτίθεται ότι ξορκίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. δεν σε καταλαβαίνω AGI, ότι είμαι υπερβολικός λες ? αυτό θέλω και γω, να είμαι υπερβολικός στους φόβους μου και να υπάρξει ενιαίο κίνημα στις γειτονιές

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αχ ρε Σεχταρ !
    Πατησες τον μικροαστο κατευθειαν στον καλο !
    "το "ιερο δικαιωμα" -το βαφτιζει και λαικο τρομαρα του- της ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ! "
    ...αυτη η γαγγραινα ...που θα τη βρισκουμε μπροστα μας και ΠΟΛΛΑ χρονια ακομα και εν μεσω Σοσιαλισμου !!

    Παρτε το χαμπαρι μικροαστοι ,
    ακομα και στο "κεραμιδι πανω απο το κεφαλι σας ΑΣΠΡΟ - ΜΑΥΡΟ παει η δουλεια .Ενδιαμεσα ΔΕΝ υπαρχουν !
    Ειτε θα ζεις αυτο το "ονειρο" στον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ οπου το κεραμιδι σου (ειτε με ενοικιο ειτε με δανειο ,ειτε με αποταμιευσεις -ΟΛΑ ΑΥΤΑ μακροχρονιες απωλειες εισοδηματος ειναι ) δεν θα ειναι ΠΟΤΕ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ...αποδειξη αυτα που ζειτε τωρα ...και τρεχετε και δε φτανετε
    Ειτε θα το ζησετε στον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ οπου εκει θα ειναι πραγματικα ΔΙΚΑΙΩΜΑ σας και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της κοινωνιας να σας το παρεχει (σε εσας και τα παιδια σας ) μαζι με πολλα αλλα (εργασια ,παιδεια ,υγεια, πολιτισμο ,ταξιδια ,ελευθερο χρονο ) ,που και παλι δεν θα ειναι ΔΙΚΟ σας με την εννοια της εκμεταλλευσης απο εσας (κουτοπονηρουληδες ) ,αλλα δεν θα το στερηθειτε και ΠΟΤΕ οσο ζειτε ,αλλα και ουτε αγχος θα εχετε μηπως το στερηθουν τα παιδια σας !

    Οποτε ΚΑΙ σε αυτο το θεμα παλι σε ΔΙΛΛΗΜΑ πρεπει να απαντησετε : ή με το Κεφαλαιο ή με τους εργατες !
    ΕΓΩ διαλεγω ΕΡΓΑΤΕΣ !

    (και τα περι "υπεραριστερης υπερασπισης των πλειστηριασμων "αφηστε τα ,ΓΙΑΤΙ εμεις εκει θα ειμαστε οταν επιχειρησουν να σε πεταξουν εξω να ζεις αστεγος στα παρκα ,να δινουμε τη μαχη πλαι σου ,αρκει να καταλαβεις οτι σ αυτο το συστημα που γλυφεις ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΙΕΡΗ ειναι μονο του Βαρδηνιογιαννη και 1000 αλλων οικογενειων και 10-15 μονοπωλιων ....εσυ ουτε ειχες ουτε θα εχεις τιποτα ΔΙΚΟ σου πλαι σ αυτα τα κηφηναρια και οσο τα γλυφεις ...για την δικια σου ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ χεστηκαν ,ΔΙΚΙΑ τους ηταν ΠΑΝΤΑ κι αυτη και σε αφηναν να χαζοχαιρεσαι πως σου ανηκει )


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. https://www.youtube.com/watch?v=HMskjKZ4r4E

    I'm no Communist, and I'll tell you that right now
    I believe a man should own his own house and car and cow

    ακολουθούν κάποιες προτάσεις για μείωση του κράτους κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. AGIS
    το βιντεακι "δεν υπαρχει" λεει στο μπλοκ που ποσταρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. κωστα ειλικρινα καταλαβαινεις αυτα που διαβαζεις; η εχεις φτιαξει μια καρικατουρα και σωνει και καλα με αυτη θελεις να αντιπαρατεθεις. Εχεις γινει κουραστικος με το να μην καταλαβαινεις τι γραφεται εδω μεσα και απλως να επαναλαμβανεις την κακομασημενη κασετουλα σου

    οι παρωπιδες, η αγνοια και ο φανατισμος ειναι ο χειροτερος συμβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πες μου άναυδε, εσύ που καταλαβαίνεις, τι εννοεί ο Ζούκωφ ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τον λαό για να μην του πάρουν το σπίτι ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ο λαός "καταλάβει" ότι στον καπιταλισμό ιερή είναι η ιδιοκτησία του Βαρδινογιάννη. Τι εννοεί ο Σεχτάρ ότι οι πλειστηριασμοί συμφέρουν το προλεταριάτο, μόνο σε μένα έκανε αυτό εντύπωση Είναι θέση του ΚΚΕ αυτό που λέει ο Ζούκωφ ότι κίνημα υπεράσπισης της λαικής στέγης θα γίνει με προαπαιτούμενο την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό ? Αν υποθέσουμε Ζούκωφ ότι δεν καταλαβαίνω εγώ και συνεχίζω να γλύφω το σύστημα να μου το πάρουν το σπίτι ? Και ποιος σου είπε ρε Ζούκωφ ότι είναι θέμα ΚΚΕ αυτό ? Τι είναι το ΚΚΕ, νταβατζής, προστατεύει υπό όρους ?

    Αυτό λέει ο Παφίλης ? Δεν έχω χρόνο να δω 20 λεπτά αυτήν την στιγμή, δεν καταλαβαίνω αυτό πάντως από την ανάρτηση.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Ζουκοφ

    Σ' εμένα ανοίγει κανονικά.
    Δοκίμασε κι εδώ
    https://youtu.be/HMskjKZ4r4E

    (Ο καλλιτέχνης αποβίωσε το 1957 οπότε το έργο χρονολογείται προ του έτους αυτού)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ρε εχουμε να κανουμε με επαγγελματια ρουφιανο και διαστρεβλωτη !
    Σε μπερδεψε το "αρκει" πουλακι μου" Και το εξελαβες οπως κατεβασε η γκλαβα σου σαν ..."προαπαιτουμενο" της συμπαραστασης .Σιγα ρε μη σου ζητησουμε και βιογραφικο (τις μαλκιες τις κοψαμε )
    Βαλε αντι για "αρκει" που σε μπερδευει "για" ...ειμαστε ΟΚ τωρα ?
    αιντε ρουφιανακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. δεν είμαστε εντάξει γιατί βρίζεις Ζούκωφ.

    είμαστε όμως εντάξει γιατί θα υπάρξει ενιαίο κίνημα, με αυτά που λες τώρα. Ετοιμάζουμε προτάσεις προς τις τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ, τις Λαικές Επιτροπές κλπ.

    όλα καλά, προς το παρόν, θα δούμε, μην βρίζεις όμως.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε μεγαλε ποσα θες να μας τρελανεις?
      Ποιοι θα κανετε προταση για ενιαια δραση στο ΚΚΕ? Οι τις ΛΑ. ΕΝ.?
      Λυσε μου μια απορια. Τι ψηφισε ο Λαφαζανης οταν το ΚΚΕ κατεθεσε προταση νομου για τα κοκκινα δανεια που προεβλεπε κουρεμα κλπ?
      Και αντι να κοκκινιζεις απο ντροπη που στηριζεις αυτο τον απατεωνα, μας τη βγαινεις και απο αριστερα. Και θιγεσαι αν σε αποπαρει κανεις.
      Θρασος απυθμενο...

      ratm

      Διαγραφή
  32. Εγώ θα σου πω για τον Λαφαζάνη ? Και αν το είχε ψηφίσει ο Λαφαζάνης μήπως θα είχε γίνει νόμος του κράτους ? Ή θα είχατε αναγνωρίσει τον Λαφαζάνη ? Αφού δεν αναγνωρίσατε την μετέπειτα ρήξη του, που άργησε, ούτε αν την είχε κάνει τον Μάρτιο θα την αναγνωρίζατε. Εγώ που ήθελα όντως ο Λαφαζάνης να κάνει ρήξη τον Μάρτιο, και το ζήταγα, να του κάνω κριτική, εσύ ως τι ? Έλεγε το ΚΚΕ τον Μάρτιο να φύγει η αριστερή πλατφόρμα ? Για ποιο πολιτικό σχέδιο ? Η θέση του αριστερού ρεύματος στον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση, η έλλειψη αυτοκριτικής, όλα αποτιμήθηκαν στις εκλογές και πατώσαμε. Δηλ το τι ψήφισε ο Λάφα τον Μάρτιο στην Βουλή είναι λόγος να μας πάρουν τα σπίτια ? Γιατί αν δεν είμαστε όλοι μαζί θα μας τα παρουν. Ή δεν έχει η ΛΑΕ κόσμο στις γειτονιές, στις πρωτοβουλίες κατοίκων κλπ, γιατί όλοι ξέρουν ότι είναι ένα μέτωπο που το ανοίγει κατ εξοχήν.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Υπάρχει άραγε καπιταλισμός που οι τράπεζες χαρίζουν δάνεια σε εργάτες; Δε νομίζω. Άρα όποιος λέει να παλέψουμε γι' αυτό που δεν υπάρχει μάλλον δρα σαν δούρειος ίππος. Στην περίπτωση μάλιστα του Λαφαζάνη είναι η δεύτερη φορά.

    Οι τράπεζες θα πάρουν είτε λεφτά, είτε σπίτια, είτε σάρκα όσο έχουν την εξουσία και θα έχουν και το Λαφαζάνη να ευχαριστήσουν για τις πλάτες που έβαλε στην πρώτη φορά φασιστερά.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. "Ξέρω πως θα σηκωθούν πολλές μικροαστικές τρίχες (και η δική μου...), αλλά η ταξική αλήθεια προέχει...."!
    Δεν ήμουνα μάγος - κάτι έχω μάθει από Ελλάδα.
    Οπως το είπες Ζούκωφ: Το περίμενα πως θα εξεγερθούν οι μικροαστοί ιδιοκτήτες! Αλλωστε γι αυτό τώγραψα λίγο προβοκατόρικα το "κοινό συμφέρον", χωρίς εισαγωγικά στο αρχικό σχόλιο (20 /11 - 9:20 μ.μ.), για να νοιώσουν πως τσακώσανε(!) το δεξιο-συντηρητικό- ΚΚΕ,-που-υποστηρίζει-τα-μονοπώλια-και-πουλάει-το-Λαό, και να εκδηλωθούν.

    Καταρχήν Κώστα, όπως σου είπαν κι άλλοι, πρόσεχε πως διαβάζεις γιατί εκτίθεσαι στην απεγνωσμένη προσπάθεια να δικαιώσεις την καρικατούρα που έχεις στο μυαλό σου. Δεν είπε κανένας Σεχτάρ ότι "ότι οι πλειστηριασμοί συμφέρουν το προλεταριάτο". Ο Σεχτάρ εξέθεσε κάποιους λόγους, που τον κάνουν να πιστεύει ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνουν για να απαξιώσουν την μικρή ακίνητη ιδιοκτησία στα πλαίσια της γενικευμένης προλεταριοποίησης αλλά και της καταστροφής (ιδίως μικρών) κεφαλαίων, που είναι απαραίτητη για την επιδιωκόμενη υπέρβαση της κρίσης του καπιταλισμού.
    Η ιδιοκατοίκηση(*) ήταν πάντα μια μέθοδος εντατικότερης εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, όπως παρατήρησε ο Ενγκελς πριν από 150 χρόνια, και δυστυχώς αυτή η αλήθεια, όχι μόνο δεν "ατόνησε" αλλά σήμερα γίνεται ακόμη πιο ισχυρή. Η ιδιοκατοίκηση ταιριάζει με τον αγρότη και τον μικροεπιχειρηματία, που είναι δεμένος με συγκεκριμένο τόπο, όπου έχει το χωράφι η το μαγαζάκι του, και, άμα λάχει, το βάνει και υποθήκη για να πάρει κανα δάνειο για τη δουλειά του.
    Στον εργάτη η ιδιοκατοίκηση γίνεται βραχνάς, που του πίνει το αίμα, εμ για να την πληρώσει, εμ γιατι του περιορίζει γεωγραφικά την αγορά της εργατικής του δύναμης και άρα τον αναγκάζει να την πουλήσει πιο φτηνά. Κι αυτό δεν έχει ατονήσει αλλά αντίθετα γίνεται πιο έντονο στην εποχή της αυξημένης κινητικότητας του κεφαλαίου, που σήμερα υπάρχει μια δουλειά εδώ, αύριο εκεί, του χρόνου στα Σκόπια η στο Κατάρ.
    Γι αυτό τον λόγο η ιδιοκατοίκηση χρησιμοποιήθηκε από τους κεφαλαιοκράτες σαν μέθοδος διεύρυνσης της εκμετάλλευσης. [Η πιο γνωστή περίπτωση στη χώρα μας είναι τα "Ασπρα Σπίτια" της παληάς Πεσινέ, στην Αντίκυρα]. Η αντικειμενική βάση της ήταν η καθυστερημένη συνείδηση των εργατών, που είχαν μεν γίνει εργάτες αλλά εξακολουθούσαν να σκέφτονται σαν χωρικοί.
    Εχω την αίσθηση ότι σήμερα, πολλοί παράγοντες, συντείνουν στην υποβάθμιση από πλευράς καπιταλιστών αυτής της πρακτικής έναντι άλλων πιο συγχρόνων. Αυτό δε σημαίνει όμως πως έπαψε να είναι επαχθής για τον εργαζόμενο. Μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα γνωστών μου (και δικά μου...), τι ζόρι τραβήξανε, γιατί το σπίτι τους ήταν μακρυά από την δουλειά τους - μην επεκτείνομαι.
    Οι πλειστηριασμοί/κατασχέσεις, και χωρίς εξώσεις, αντικειμενικά θα προκαλέσουν περιορισμό της ιδιοκατοίκησης.
    Η στέρηση της ιδιοκατοίκησης για μεν τον μικροαστό είναι οικονομικό μέτρο ταξικής εξόντωσης=προλεταριοποίησης, για δε τον ήδη προλετάριο μια ακόμη κλοπή αξίας της εργατικής του δύναμης, όχι γιατί θα στερηθεί κάτι, που έτσι κι αλλιώς ήδη βάρος του είναι, αλλά γιατί αυτή η στέρηση θα γίνει με όρους κλοπής, προς όφελος των "δανειστών". Και για τους δύο θα συνδυαστεί με την στέρηση ενός στοιχειώδους ανθρωπίνου δικαιώματος, της στέγης, που θα λειτουργήσει τρομοκρατικά, για να ρίξει "εθελοντικά" παρακάτω την τιμή της εργασιακής τους δύναμης, (αφού πια και ο μικροαστός θα προλεταριοποιηθεί).
    Να γιατί το εργατικό κίνημα δεν πρέπει, και, όπως ανακοίνωσε ο Παφίλης, δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με αυτό το είδος "εκσυγχρονισμού". Οπως τόνισα και εδώ (21/11- 3:10 π.μ.), το "Μολών λαβέ" είναι δεδομένο και για μένα, (που δεν εκπροσωπώ το ...ΚΚΕ!).
    Αλλά αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να γίνει κοιτώντας προς τα πίσω, για την αποκατάσταση της μικρής ιδιοκτησίας, όπως παραπλανητικά/υποκριτικά ζητούν ΚΑΙ οι παραδοσιακοί δεξιοί "μαυρογιαλούροι", που είναι επιδέξιοι χειριστές της καθυστερημένης συνείδησης του Λαού, αλλά, (δυστυχώς και όχι ατυχώς) ΚΑΙ οι "υπερεπαναστάτες" της ...."Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης"!
    (συνέχεια έπεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. (συνέχεια)
    Και, για να το πάρει το ποτάμι τώρα πια, να σας πω τι εννούσα με κείνο το προκλητικό "κοινό συμφέρον", να μην αλαφιάζεται και ο φίλος μου ο Αγης: Η κεφαλαιοκράτες θα καταργήσουν την "ιδιοκατοίκηση" ΤΩΡΑ, στα πλαίσια της γενικευμένης αντιλαϊκής τους επίθεσης, για να υποδουλώσουν περισσότερο όλο τον Λαό. Οι κομμουνιστές εργαζόμενοι θα καταργήσουν την "ιδιοκατοίκηση" σαν αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των εργαζομένων από το άγχος της στέγης.
    Καϋμένη ...ιδιοκατοικησούλα(!), ορφανό κακομούτσουνο υπόλειμμα παληών-κακών χρόνων...., κανένας δε σ' έχει στ' αλήθεια ανάγκη.....

    ----------------------------------------
    (*) Σημ.: Η "ιδιοκατοίκηση" χρησιμοποιείται με το μόνο γνωστό μέχρι σήμερα περιεχόμενό της: Ιδιόκτητη κατοικία που είναι, ή αποτελεί "εν δυνάμει" κεφάλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. του περιορίζει την αγορά της εργατικής του δύναμης ??

    έχει σπίτι, αν υποθέσουμε ότι δεν έχει δόση να τον κυνηγάει, έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, αν θέλει 400 για ενοίκιο δουλεύει και με 500, και με 400 δουλεύει, αν θέλει 0 για ενοίκιο μπορεί να ψάξει για 700, αν υποθέσουμε ότι έχει κάτι στην άκρη ή οικογενειακή αλληλεγγύη. Αν πάει σε άλλη πόλη δουλεύει και με όσα να ναι και ζει και σε μια τρώγλη με άλλους 20, σε συνθήκες 19ου αι.

    αντίθετα με κοσμοπολίτικες θεωρίες ο προλετάριος θέλει το ρίζωμα, την εντοπιότητα, τοπική και εθνική.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @Σεχτάρ

    Δεν έχω θεωρητική διαφωνία στο ότι η κατεύθυνση της ζύμωσης πρέπει να είναι η σοσιαλιστική κοινωνική ιδιοκτησία που παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης της γης και της κατοικίας και όχι την ιδιοκτησία. Όμως, αυτό είναι καθήκον της ιδεολογικής ζύμωσης. Αν συμφωνείς σε αυτό, τότε δεν έχω τίποτε να διαφωνήσω μαζί σου.

    Στο ζήτημα της άμεσης δράσης, όμως, ο αγώνας για την απόκρουση των κατασχέσεων δε μπορεί παρά να σημαίνει διατήρηση της μικροϊδιοκτησίας, ακριβώς όπως η πάλη για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ κλπ. σημαίνει καταρχήν να παραμείνει κρατική-καπιταλιστική ιδιοκτησία και όχι κοινωνική. Το ότι ιστορικά ο αγώνας αυτός είναι καταδικασμένος, είτε να ενσωματωθεί ως "ρυάκι" στον αντιμονοπωλιακό-αντικαπιταλιστικό αγώνα και να τροφοδοτήσει την επανάσταση, είτε να ηττηθεί, είναι σωστό. Αλλά στο όνομα του κινδύνου της ήττας αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, δε μπορεί να έχουμε τον παραμικρό ενδοιασμό στο να οργανώσουμε, χθες κιόλας, τον αγώνα μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα που ακόμα δεν έχουν ξεκόψει με τις μικροαστικές αυταπάτες. Δε θα περιμένουμε να υιοθετήσουν τη δική μας αντίληψη για να παλέψουμε μαζί τους ενάντια στις κατασχέσεις, ούτε θα το θέσουμε ως προϋπόθεση κοινής δράσης. Αντίθετα, μέσα από τον αγώνα, θα τις κερδίσουμε με το δικό μας πρόταγμα. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Θεωρώ δε, ότι αυτό είναι και το περιεχόμενο της κομματικής έκκλησης του "μολών λαβέ". Η ζωή θα δείξει, βέβαια.

    RFB

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομιζω πως το ΚΚΕ εχει απαιτηση να βρει ετοιμους επαναστατες,αυτο ειναι μια πονηραδα που φυτευουν διαφοροι και του προσαπτουν τετοια αντιληψη (και δωσ'του δευτερες παρουσιες κτλ.). Ας μη πεφτουμε σε τετοιες παγιδες.

      Διαγραφή
  38. Ενας φιλος μου ναυτικός που επισκέφθηκε την Κούβα, μου ειπε οτι εκει το σύστημα δουλεύει ως εξής:
    Τα σπίτια ανήκουν στο κρατος. Οταν θες σπιτι δινεις 300 δολάρια και παιρνεις ενα σπιτι εκει που θες (κοντα στη δουλεια σου, στην οικογένεια σου κλπ). Οταν θες να αλλάξεις περιοχη, πουλάς αυτο το σπιτι πισω στο κρατος για 300 δολάρια και πας και διαλέγεις αλλου.
    Πολυ απλο και βολικό σύστημα, και δε σε περιορίζει καθολου, στο να μένεις αναγκαστικά με τους γονείς μολις ενηλικιωθείτε και αρχίσεις να εργάζεσαι, μπορεις να εισαι κοντα στη δουλεια σου αρα και να κανεις τη δουλεια που θες (διοτι ετσι οπως ειναι τωρα τα πραγματα, αν εχεις σπιτι σε νησί και η δουλεια σου μπορει να ειναι μονο στην Αθηνα, μαλλον δεν θα την κανεις γιατι που λεφτα για ενοίκιο,μποτέ μένεις στο νησί και κανεις οτι αλλο διαφορετικό απο την ειδίκευση σου)...
    Συν του οτι δεν εχεις έννοια αμα θες να κανεις οικογένεια για το "που θα μείνουμε;"
    Φαντάζεσαι να ξεκινάς την παραγωγική σου ζωη χωρις να εχεις το αγχος "να καταφέρω να φτιαξω ενα σπιτι δικο μου" γιατι πολυ απλα το σπιτι θα ειναι δεδομένο και αρα οχι το ζητούμενο;
    Τους καταλαβαινω τους Κουβανούς που γενικως τρώνε, πίνουν και γλεντούν...
    Συμφωνω γενικως και ειδικώς με τον Σεχταρ, το στέγη για ΟΛΟΥΣ ειναι η μεγαλύτερη μάχη με τον μικροαστισμό

    Νταν Αι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Σεχτάρ, αλαφιάζομαι λόγω ευαισθησίας στο ζήτημα τι λέμε και τι εννοοούμε.
    Πόσες και πόσες ατελείωτες συζητήσεις δεν έχουν γίνει πάνω σε τέτοιου είδους βάση;
    Να κι ένα ακόμα παράδειγμα διαχωρισμού εννοιών, αυτή τη φορά γύρω από τη λέξη "αντίδραση":
    Αντιγράφω από σελ. 129 εκδ. ΣΕ "Λένιν, Χαρακτηρισμός του οικονομικού ρομαντισμού".
    Γράφει στο κυρίως κείμενο:
    "Η μη κατανόηση ... ότι η "αστάθεια" αυτή είναι αναγκαίο γνώρισμα κάθε καπιταλισμού και .. εμπορευματικής οικονομίας γενικά τους οδηγεί στην ουτοπία. Η μη κατανόηση των στοιχείων της προόδου, που προσιδιάζουν στην αστάθεια αυτή, κάνει τις θεωρίες τους αντιδραστικές*".
    Και στην υποσημείωση: "* Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται με την ιστορικοφιλοσοφική έννοια και χαρακτηρίζει μόνο το λάθος των θεωρητικών, που παίρνουν τα ξεπερασμένα καθεστώτα ως πρότυπα για τους συλλογισμούς τους. Δεν αφορά καθόλου ούτε τις ατομικές αρετές των θεωρητικών αυτών, ούτε τα προγράμματά τους. Ο καθένας ξέρει ότι και ο Σισμόντι και ο Προυντόν δεν ήταν αντιδραστικοί με τη συνηθισμένη έννοια της λέξης ..."

    Επί της ουσίας τώρα, σχετικά με την ιδιοκατοίκηση: Από τη μια η τάση "άρσης" της υπο τη μορφή της καπιταλιστικής απαλλοτρίωσης της λαϊκής κατοικίας. Από την άλλη η τάση "άρσης" της με τη μορφή της κοινωνικής αναγνώρισης του δικαιώματος στην κατοικία.
    Η ίδια η ιδιοκατοίκηση, αυτή που γνωρίζουμε στον μεταπολεμικό ελληνικό καπιταλισμό, δεν συνιστά στην πραγματικότητα καθόλου μορφή ικανοποίησης δικαιώματος, αλλά μάλλον επιβεβλημένη από τα πράγματα μορφή ικανοποίησης αναγκών με ατομικό τρόπο: Όποιος τα "καταφέρει" πάει καλά, όποιος όχι ας πληρώνει κάθε μήνα το μισό του (που λέει ο λόγος) εισόδημα για να ικανοποιει το "δικαίωμά" του, ας πληρώνει βρέξει χιονίσει, είτε ζει είτε πεθαίνει, είτε έχει δουλιά είτε όχι κλπ κλπ.
    Παραπέρα, οι δυο μεγαλύτερες προλεταριοποιήσεις στην Ελλάδα (1922 και 1949) έγιναν τόσο απότομα και μαζικά, ώστε είτε θα υπήρχε ένας μεγάλων διαστάσεων κοινωνικός σχεδιασμός για τη λαϊκή κατοικία (πράγμα αδύνατο γι' αυτό το κράτος κι αυτή την κοινωνία) είτε θα γινόταν αυτό που έγινε: Αυθαίρετα, αντιπαροχή, μπάζωμα, πολεοδομικά τέρατα κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Οπότε η ιδιοκατοίκηση, πέρα από κάθε συνειδησιακή και οικονομική παρενέργεια, λειτούργησε (εντός των τειχών του συστήματος βέβαια) και σαν άμυνα των εργαζομένων απέναντι σε ένα σύστημα που ούτε στην παραμικρή εκδήλωση της ζωής τους δεν ήταν και δεν είναι διατεθειμένο να τους παρέχει μια ασφάλεια. Σαν "πρόνοια" από τη μεριά τους για να μη βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη στο δρόμο.
    Πράγμα για το οποίο κανένας δε θα έδινε δεκάρα τσακιστή, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι τεντουπόλεις του LA και της ΝΥ και τα χάρτινα στρωσίδια της Αθήνας.

    Για να μην γίνει το σεντόνι μεγαλύτερο, καταλήγω ότι τελικά ούτως ή άλλως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει γενική "συνδεση" μεταξύ "του δικαιώματος στην κατοικία και του δικαίωματος στην ιδιόκτητη κατοικία". Η ιδιόκτητη κατοικία οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ακριβώς στο ότι δεν υφίσταται αναγνώριση του δικαιώματος στην κατοικία.
    Ποιός θα δούλευε μια ζωή για να αποκτήσει και να ξεπληρώσει ένα σπίτι, αν του λέγανε: περάστε στο διαμέρισμά σας, δωρεάν ή με ένα ελάχιστο συμβολικό αντίτιμο;

    Εκεί που η ιδιοκατοίκηση αποκτά χαρακτηριστικά δικαιώματος είναι ακριβώς απέναντι στις βλέψεις καπιταλιστικής απαλλοτρίωσης της λαϊκής κατοικίας, όταν δηλαδή αμφισβητείται η δοσμένη λύση που δόθηκε στην ανάγκη της στέγης και πάει να επιβληθεί η παραπέρα αποξένωση των εργαζομένων από τα αποτελέσματα της κοινωνικής παραγωγικής δραστηριότητάς τους.
    Κι επίσης αποκτά χαρακτηριστικά δικαιώματος ως μερικό στοιχείο του κοινωνικού σχεδιασμού στο σοσιαλισμό (σύμφωνα τουλάχιστον με την υπαρκτή ιστορική σοσιαλιστική εμπειρία).

    ΥΓ Ο κοινωνικός σχεδιασμός γύρω από την κατοικία (σε συνάρτηση και με την κατανομή της παραγωγής), εκτός όλων των άλλων θα ήταν ικανός μέσα σε μια 50ετία (που λέει ο λογος), να αναιρέσει τις πληγές της Αθήνας, να της ξαναδώσει ελεύθερους χώρους και πράσινο, να ξεμπαζώσει τα ρέματα, να ξεσκεπάσει τα ποτάμια της, "συμβολικά" μιλώντας: να ξανανεβάσει στην Ακρόπολη τα ξηλωμένα γλυπτά της, να αναστρέψει την ερήμωση της υπαίθρου και να της ξαναδώσει πραγματική κοινωνική ζωη...
    "Ουτοπία" πραγματοποιήσιμη στο σοσιαλισμό στη βάση της ταυτόχρονης ικανοποίησης των κοινωνικών δικαιωμάτων και αναγκών. Ένα αντίστοιχο σχέδιο στις συνθήκες του καπιταλισμού, μόνο με αντιλαϊκό τσουνάμι θα μπορούσε να συγκριθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Κάπου στη μέση το πράγμα σάπισε, σαν τον καπιταλισμό, και δεν μπορώ να διαβάσω παρακάτω. Θα πω τα δικά μου και θα αφήσω τον κ.Κώστα να κωστεύεται.

    Συγγράφοντες (δεν μπορώ να πω συναγωνιστές, μπράβο Ζούκωφ, έπιασες την ουσία), το ζήτημα σε κάθε περίπτωση είναι να κάνεις αγώνα επιθετικό, προωθώντας τη δική σου πρόταση, και στα πλαίσια αυτής της επίθεσης να αμύνεσαι κιόλας (το μολών λαβέ). Ποια είναι η δική μας πρόταση; την ξέρουμε όλοι. Θα αφήσω να μιλήσουν αυτοί που την έζησαν στην ίδια τη ΣΕ:
    α) Το σπίτι μας δεν ανήκε σ' εμάς, ανήκε στο κράτος.
    β) Το κράτος μάς έδινε σπίτι δωρεάν, αναλόγως των αναγκών μας: Είσαι εργένης; γκαρσονιέρα. Είσαι ζευγάρι; δυάρι (που λένε κι οι Αθηναίοι), δηλαδή μία κρεβατοκάμαρα. Έχεις ένα παιδί; δύο κρεβατοκάμαρες. Έχεις δύο παιδιά; τρεις κλπ.
    γ) Πρέπει να μετακινηθείς, γιατί μετατέθηκες ή αρρώστησαν οι γέροι γονείς σου κλπ; ουδέν πρόβλημα, σου ξεανατίθεται το σπίτι στον Εύοσμο και σου ανατίθεται άλλο στην Τούμπα πχ.
    δ) Νοίκι δεν υπάρχει. Πληρώνεις λογαριασμούς μόνοψ, που είναι εντελώς συμβολικοί (6% μισθού, στο παράδειγμα).
    ε) Η οικοδομική δραστηριότητα εντάσσεται στον κεντρικό σχεδιασμό, άρα και δρόμοι φαρδείς να περνάνε τα αμάξια και πάρκα και πλήρης κάλυψη από το λεωφορείο κλπ.
    στ) Η οικοδομική δραστηριότητα γίνεται από δημόσιες υπηρεσίες, άρα οι οικοδόμοι είναι κρατικοί υπάλληλοι. Και κτίζουν τοσπίτι και το ανακαινίζουν/επισκευάζουν όταν πρέπει.
    στ) Ποτέ κανείς δεν θα σε πετάξει έξω από το σπίτι που μένεις. Μπορείς να μείνεις εκεί μέχρι να πεθάνεις ή μέχρι να μην το θέλεις πια.

    Τώρα: Προφανώς και δεν συμφέρει την ε/τ ούτε καν τους μικροκωσταστούς ο πλειστηριασμός (ή η απειλή τους Είναι όμως πολύ σημαντικό να κατανοούν ότι η καπιταλιστική "ιδιοκατοίκηση" δεν είναι καθόλου ο στόχος του αγώνα τους, γιατί σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν, επομένως είναι αντιδραστικό αίτημα, αλλά η κατανόηση ότι οι κατοικίες (όπως το κεφάλαιο εν γένει) απαλλοτριώνεται και συγκεντρώνεται από τον ίδιο τον καπιταλισμό, και οι εργάτες πρέπει να είναι έτοιμοι, αποφασισμένοι, στην κατάλληλη στιγμή να απλώσουν το χέρι και να τις πάρουν, έτσι συγκεντρωμένες, και συγκεντρωτικά να τις διαχειριστούν, ως όλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. εγώ νομίζω πως, μετά από όλη την κουβέντα μετατοπίστηκα, ένα συνθετικό σύνθημα θα είναι το

    ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΩΡΑ"

    όποιος δεν συμφωνεί καλό θα είναι να του παίρνουν το σπίτι μπας και βάλει μυαλό.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες μας τι πινεις, αυτο μονο.

      Διαγραφή
    2. Εχεις δικιο Κωστα με το να μην μας παρουν το σπιτι ο αγωνας μας ληγει. Καμια συνεχεια. Καμια συνδεση με τον στρατηγικο στοχο. Καμια προσπαθεια να τηρηθουν εστω τα προσχηματα με τοση εμπαθεια. Ειναι γνωστο αλλωστε οτι τον γειτονα μας που του καναμε επανασυνδεση ρευματος και μας θυμαται μονο οποτε μας χρειαζεται θελουμε να μεινει για παντα σε αυτο το επιπεδο συνειδησης που ειναι τωρα, ε; Μην του πουμε τιποτα παραπανω γιατι χαλαει ο μετωπισμος και ειμαστε σεχταριστες. Διοτι το μετωπο γινεται με την λογικη να χαιδευουμε τα αυτια των συμμαχων μας και οχι να βαθυνουμε την πολιτικη παρεμβαση σε πιο συνθετα πολιτικα ζητηματα.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
  43. @zoot 9:24 π.μ.

    Αν το σχόλιό σου δεν απευθύνεται σε εμένα, ζητώ συγγνώμη. Επειδή, όμως, δεν είναι σαφές και ίσως αναφέρεσαι στο ακριβώς προηγούμενο σχόλιό μου, διευκρινίζω ότι λέω το ίδιο με εσένα - τουλάχιστον στο ζήτημα που συζητάμε. Ότι, δηλαδή, το κάλεσμα του ΚΚΕ για "μολών λαβέ" απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο, είτε έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη να κινηθούμε στο δρόμο της κοινωνικοποίησης της γης, είτε όχι. Επίδικο, καταρχήν, είναι το να μη χάσει αυτός ο κόσμος το σπίτι του (άρα, με την έννοια αυτή, η διατήρηση της "μικροϊδιοκτησίας") και, στο τέλος της ημέρας, η συνειδητοποίηση μέσα από αυτή τη μάχη ότι μόνο ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας στη γη μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για την ικανοποίηση του δικαιώματος στη λαϊκή κατοικία.

    Εφόσον εσύ, ο Σεχτάρ, ο Ζούκωφ και όποιος άλλος συμφωνείτε σε αυτό, τότε, ξαναλέω, δεν έχω άλλη διαφωνία ή διευκρίνιση να προσθέσω. Ελπίζω να είμαι σαφής.

    RFB

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Τι δεν κατάλαβες Ο.Χ.Ε.Π.;
    Βεβαίως και λήγει.
    Εχουμε ανάγκη να πετάμε από νίκη σε νίκη, ξευτιλίζοντας τους μοχθηρούς και συντηρητικούς μπολσεβίκους, που τα παραπέμπουν όλα στην Δευτέρα Παρουσία, για να κρατάνε τον Λαό δέσμιο των νεοφιλελευθέρων και των ξένων ιμπεριαλιστών.
    "Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται". Δεν τώχεις ξανακούσει;
    --------------
    (Υ.Γ. Αν νόμισες πως έτσι εύκολα θα ξεμπερδέψεις με την 60-χρονη πασοκίλα της ελληνικής κοινωνίας....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Βεβαίως και έχει δίκιο ο κ. Κώστας (κατά το κ. Τρότσκι). Οι κομμουνιστές είναι για να τους βρίζουμε, να τους λέμε κόκκινους φασίστες και σεχταριστές, επειδή θέλουν να πάνε τον κόσμο μπροστά. Ωστόσο, και παρ' ότι τους βρίζουμε, θέλουμε να μας σώσουν το σπίτι, μόνοι τους προφανώς (εδώ δεν έχουμε το θάρρος να απεργήσουμε, θα σταθούμε περιφρούρηση να μην μπει μέσα ο δικαστικός κλητήρας;) Μέσα σ' αυτές τις αντιφάσεις ζει ο μικροαστός, γι' αυτό παρασύρεται από ό,τι παπαριά ακούσει. Δεν έχει κρίση πλέον, το 'χει κάψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. είναι συγκινητικό ότι ο ΟΧΕΠ επικαλείται τις επανασυνδέσεις ρεύματος, λες και το ΚΚΕ με τις μεγάλες οργανωτικές ικανότητες και την πολιτική σημασία που θα είχε, κάλεσε σε φορολογική και γενικά ακτιωίστικη ανυπακοή όλα αυτά τα χρόνια πχ με τα χαράτσια.

    πχ αυτά δεν τα είδαμε στην Ελλάδα.

    https://www.youtube.com/watch?v=dIybAdhYvuc

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικα το λεει και ο αναυδος. Το κκε καλουσε σε ανυπακοη στο χαρατσι. Δεν ξερω τι θες να πεις με τις σκορπιες επισημανσεις. Οπως επισης ποσο σχεση εχει αυτο με την ουσια των μετωπων που θιγω. Αμα γινεσαι ρεζιλι δεν απαντας.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
  47. κωστα η αγνοια ειναι ο χειροτερος συμβουλος τα περισσοτερα μελη και οπαδοι του κκε δεν πληρωσαν τα χαρατσι το 2012-2014 αλλα και επισημα το κκε καλεσε τον κοσμο σε ανυπακοη. Σε γυαλα ζεις η περιμενες το λαφαζανη να σε σωσει και απλως διαβαζες 5 χρονια μνημονιου

    ο λαφαζανης και η βαλαβανη την πληρωμη του εμφια την ειχαν αναγαγει σε πατριωτικο καθηκον το 2015 οταν γλυφαν τους αστους τοσο γρηγορα ξεχνας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Τίποτα δεν ξεχνάω, ούτε θυμάμαι βέβαια τον σ Λαφαζάνη να λέει να πληρώνει ο κόσμος χαράτσια, υπάρχει βέβαια συλλογική πολιτική ευθύνη, αλλά μην τον συγχέεις με μια κουβέντα της σ Νάντιας, μέσα στην Βουλή, σαν αρμόδια υπουργός. Που και γι αυτήν την κουβέντα μπορούμε να συζητήσουμε, ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις νομίζω ή πολύ βωρίς τέλος πάντων, ήταν μέσα σε ένα λάθος σκεπτικό αλλά που δεν ήταν αυτό που υποννοείς. Η σ. Νάντια πίστευε πραγματικά στην αμοιβαία αποδεκτή λύση με τους δανειστές και την ΕΕ με ένα plan b σαν διαπραγματευτικό χαρτί και, κακώς, έλεγε να μην καταρρεύσουν τα έσοδα τις πρώτες κρίσημες βδομάδες μέσα σε ένα σκεπτικό που περιείχε την μονομερή παύση πληρωμών, όχι τον Ιούνιο αναγκαστικά και με συναίνεση του ΔΝΤ, αλλά και πιο νωρίς. Βέβαια κακώς, και η Νάντια και όλοι όσοι έφυγαν, όταν άρχισε το πλιάτσικο στα αποθεματικά πχ και κατέρρευσε το σκεπτικό της για την μη κατάρρευση των εσόδων δεν έκανε κάτι. Σήμερα πάντως η ίδια, αφού άφησε υπουργεία, και δέχτηκε και μια εντελώς χυδαία προσωπική επίθεση είναι σε έναν χώρο που βάζει πολύ πιο προωθημένους κόμβους και στόχους από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που η Νάντια, και κάποιοι ακόμα μη αριστεροί πλατφόρμα πχ ο Μηλιός, πίστευαν με μεγάλο φανατισμό. Επίσης η Νάντια φταίει και για τις 20/2, και για τον Πάκη κλπ, είναι αρκετά μετριοπαθής είναι η αλήθεια, με μια πολύ αξιόλογη διεθνή δράση (οι ανταποκρίσεις της από το Κομπάνι ήταν ανατριχιαστικές) με μεγάλη προσωπική ιστορία (χούντα, 89), γενικά είναι πολύ αξιόλογη γυναίκα και συντρόφισσα. Τίποτα δεν ξεχνάω αλλά ξέρω και ότι κοσμεί την Λαική Ενότητα.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παπουτσωμένος Γάτος24 Νοεμβρίου 2015 στις 4:25 π.μ.

      Ο ορισμός της ΠΑΣΟΚιας η απάντηση του Κώστα πάνω στη "συντροφισσα" Ναντια

      Διαγραφή
  49. Φτηνοί στ' αλεύρι κι ακριβοί στα πίτουρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Κώστα εσύ πίνεις διάφορα, μάλλον με το να γράφεις τις παρενέργειες εδώ νομίζεις ότι θα μας κάνεις να την "ακούσουμε" κι εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Κανένα μέτωπο δεν θίγεις ΟΧΕΠ, ίσα ίσα κατασκευάζεις καρικατούρες για να αντιπαρατίθεσαι.

    Ίσα ίσα είναι το ΚΚΕ που αρνήθηκε την αλληλεγγύη σαν αντικαπιταλιστική κοινωνική πρακτική, την ταύτισε με την Εκκλησία, μοίρασε στον κόσμο μακαρόνια γιατί μέχρι εκεί φτάνει ο κόσμος, που για μια ορισμένη θεώρηση των πραγμάτων, είναι κοσμάκης. Είναι το ΚΚΕ που μας είπε πως οι εργάτες δεν έχουν δικαίωμα να λειτουργούν τα εργοστάσια, πως δεν πρέπει να υπάρχουν κοινωνικά ιατρεία και δίκτυα διανομής, που αν του πεις πως συνδικαλισμός είναι πρώτα απ' όλα αμφισβήτηση του διευθυντικού δικαιώματος και του κοινωνικού καταμερισμού θα σε πει αναρχικό, ρομαντικό σοσιαλιστή κλπ. ΚΚΕ λέγεται αυτό που περιγράφεις, να συνδέουμε το ρεύμα και να μην προσπαθούμε να οξύνουμε την πολιτική συνείδηση του κόσμου μέσα από πρακτικές.

    Να πετάμε τους πρόσφυγες από την αποθήκη του ΕΚ Λέσβου και να λέμε ότι "μα, θέλαμε τον χώρο για να τους βράσουμε τσάι, τους αγαπάμε εμείς"

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος εθιξε την αλληλεγγυη σαν πρακτικη; Θεσαμε το επιπλεον παραγοντα του πολιτικου πλαισιου που σε διαφοροποιει απο την εκκλησια και μαλιστα σε μια εποχη που μεχρι και οι καπιταλες εκαναν συσσιτια. Μοιρασε στο κοσμο πολυ παραπανω απο μακαρονια που τοσο σνομπαρεις γιατι εχεις να τα αγορασεις "αριστερε" του καναπε. Ξερεις ποσα λαικα φροντηστηρια κανουν οι καθηγητες της λαικης συμμαχιας; Ξερεις ποσες επανασυνδεσεις ρευματων εχουν γινει απο τις λαικες επιτροπες; Ξερεις οτι ο πελετιδης πριν γινει δημαρχος ειχε σαν γιατρος προσφερει απειρες διευκολυνσεις; Ξερεις ποσοι πκσαριοι εχουν φιλοξενησει παιδια που δεν μπαινουν στις φοιτητικες εστιες στα σπιτια τους; Και αυτα ειναι πραγματα τα οποια ειτε τα εχω δει με τα ματια μου να γινονται ειτε ειναι πασιγνωστα οχι το συνολο των δρασεων. Ο χωρος σου νομιζεις εκανε παραπανω; Γελαει ο κοσμος που εχει ιδεα τι ειστε. Αποσπασματικα κανενας νεολαιος εδω κανενας παλιος πρωτης γενιας εκει και οι υπολοιποι που εχετε βγει πια βγει στην παραγωγη ουτε που απεργειτε ποσο μαλλον αλληλεγγυη να κανετε. Οσο για την αυτοδιαχειριση αστα. Το μονο κομμα που καθισε σοβαρα να αναλυσει πτυχες της αυτοδιαχειρισης μεσω των θεωρητικων του οργανων ειναι το κκε. Οι υπολοιποι μιλανε γενικολογα για αμφισβητηση του διευθυντικου μοντελου. Λες και το συστημα δεν ειναι ο καπιταλισμος αλλα το "διευθυντικο μοντελο" γενικα και αοριστα. Οσο για την Λεσβο τα ειπαμε. ΚΑΝΕΝΑ ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΔΙΩΞΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ. Απλως ειστε τοσο λοβοτομημενοι που αναπαραγετε μια ανυπογραφη μαλακια και μετα οι φοιτητες σας τρωνε ξυλο απο τα μπαχαλα αντι για εμας εξαιτιας αυτων των προβοκατσιων. Ειστε τοσο ηλιθιοι που νομιζετε οτι αναπαραγοντας καθε αηδια που πεφτει στο διαδικτυο για το κκε οτι αυτο δεν γυριζει μπουμερανγκ σε εσας. Και επειδη εγω δεν ημουν παντα κκε θα θυμισω τοτε στους αγανακτισμενους που οι χρυσαυγητες ξυλοφορτωναν τροτσκια πισω απο το μανδυα του απολιτικ (που αρχικα καλλιεργουσε κυριως το εξωκοινοβουλιο για να χτυπησει το κκε) επειδη η σημαια με το σφυροδρεπανο και το 4 ειναι "κομματικο συμβολο" και οι ανταρσυοι εκαναν πως δεν τα εβλεπαν παρα το γεγονος οτι οι μισοι ειναι τροτσκια. Αν δεν θες να καταλαβεις οτι οι πρακτικες του εξωκοινοβουλιου εχουν αρχισει να προμοταρουν ανοικτα την επιθεση σε οτιδηποτε μοιαζει εστω και λιγο κομμουνιστικο με προκαλλυμα το αντικκε προβλημα σου. Εμεις δεν ειμαστε αναγκασμενοι να βλεπουμε αυτες τις πρακτικες απο εσενα σε ενα χωρο με ξεκαθαρο φιλοκομμουνιστικο προσημο. Οποτε μαζεψε τον εμετο σου και στο καλο.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
  52. Αν το ΕΚ "πέταξε τους πρόσφυγες κλπ", τι εμπόδισε το Ναρ η το Λαε η δεν ξέρωγωτι να τους φιλοξενήσουν στα δικά τους γραφεία, αποθήκες κλπ;
    Ουστ, υποκριτές...
    ...που δεν απεργείτε, σπάτε απεργίες, για να "μην πεινάσουν τα δικά σας παιδιά" ενώ για τα έρμα που ξεβράζει η θάλασσα τη βολεύετε με ...."αλληλεγγύη" με ξένα κόλυβα και πρόστυχα "δάκρυα"!
    Εκείνα τα έρμα δεν είναι "δικά σας";!;!;!
    Τόση-τέτοια είναι η ...."αλληλεγγύη" και η "συμπόνια" σας!
    Κολωνακιώτικη, προβοκατόρικη και αντιλαϊκή. Σαν της ....Αγάπης Βαρδινοχαφιέ και της ...Μαριάνας Μαυραγορίτη.
    Μικροαστικές εφεδρείες του κεφαλαίου, που θα το παίξετε και ...."επαναστάτες" και θέλετε και ..."συμπαράταξη"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ...και μη νομίζετε πως θα περάσει έτσι η αβάντα σας στην ...."συριακή αντίσταση"(!!), απατεώνες, συνεργάτες των ιμπεριαλιστών, που θέλατε να αξιοποιήσετε τα αποτελέσματα των συνεταιρικών εγκλημάτων σας και για το χτύπημα του εργατικού κινήματος της "πατρίδας σας"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σεχταρ πρεπει να συντονιστεις με το οτι το κκε λεει πως η λαε ειναι ρωσοδουλη και με τον Ασσαντ, κανεις κριτικη γραμμης Χαριλαου το 99.

      Κωστας

      Διαγραφή
  54. @Κώστας
    Αν το ΚΚΕ είναι και πιστεύει όλα αυτά που περιγράφεις για (λαϊκή) αλληλεγγύη, αντικαπιταλισμό, συνδικαλισμό, πολιτικοποίηση, εργατική διεύθυνση, πρόσφυγες, τι κάνεις άνθρωπε μου εδώ μέσα; Ούτε σε 200 χρόνια δεν διορθώνονται όλα αυτά, άσε που θα έπρεπε να το είχες αναγάγει σε κύριο (ταξικό) εχθρό. Εκτός κι αν έχεις άπειρο χρόνο και δεν ξέρεις πως να τον ξοδέψεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Είναι το ΚΚΕ που μας είπε πως οι εργάτες δεν έχουν δικαίωμα να λειτουργούν τα εργοστάσιαΕίναι το ΚΚΕ που μας είπε πως οι εργάτες δεν έχουν δικαίωμα να λειτουργούν τα εργοστάσιαΕίναι το ΚΚΕ που μας είπε πως οι εργάτες δεν έχουν δικαίωμα να λειτουργούν τα εργοστάσιαΕίναι το ΚΚΕ που μας είπε πως οι εργάτες δεν έχουν δικαίωμα να λειτουργούν τα εργοστάσιαΕίναι το ΚΚΕ που μας είπε πως οι εργάτες δεν έχουν δικαίωμα να λειτουργούν τα εργοστάσιαΕίναι το ΚΚΕ που μας είπε πως οι εργάτες δεν έχουν δικαίωμα να λειτουργούν τα εργοστάσιαΕίναι το ΚΚΕ που μας είπε πως οι εργάτες δεν έχουν δικαίωμα να λειτουργούν τα εργοστάσιαΕίναι το ΚΚΕ που μας είπε πως οι εργάτες δεν έχουν δικαίωμα να λειτουργούν τα εργοστάσια




    https://www.youtube.com/watch?v=Wsqd0L15fiA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Κόψ'τα όσο είναι καιρός Κώστα. Ίσως προλαβαίνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Τι είναι ΛΑΕ; Είναι το κόμμα του οποίου ο ηγέτης κραύγαζε ακόμα και τον Αύγουστο του 2015, μετά δηλαδή την ψήφιση του αριστερού μνημόνιου, ότι στηρίζει Σύριζα.
    ΛΑΕ είναι οι βουλευτές της λεγόμενης Αριστερής Πλατφόρμας δεν έριξαν την κυβέρνηση του τρίτου μνημονίου πριν αυτό έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Είναι οι τιποτένιοι (και εκατομμυριούχοι κάποιοι εξ αυτών) που εξασφάλισαν ότι το τρίτο μνημόνιο θα έρθει στη Βουλή ώστε να περάσει με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Είναι οι πολιτικοί απατεώνες που θέλαν και τα λεφτουδάκια τους να διασφαλίσουν (αν και κάποιοι εξ αυτών τα είχαν και στο εξωτερικό) και φιλολαϊκό ψιμύθιο να έχουν στις φάτσες τους. Αυτοί είναι που παριστάνουν τώρα τους υπερασπιστές του λαού.

    Και βεβαίως είναι ρωσόδουλη και βεβαίως το ΚΚΕ δεν έχει ασχοληθεί με το τι πιστεύει η ΛΑΕ σχετικά με τον Άσαντ, η συγκεκριμένη αναφορά είναι άλλο ένα ψέμα μέσα στα τόσα ψέματα ο συγκεκριμένος Κώστας.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. εδω η ανακοινωση του κκε για το "κινημα της πατατας":
    http://redflyplanet.blogspot.com/2012/03/blog-post_8038.html

    εδω η θεση του κκε για την αυτοδιαχειριση γενικοτερα και την ΒΙΟΜΕ:
    http://www.komep.gr/2013-teyxos-5/gia-th-legomenh-aytodiaxeirish-ton-ergostasion-h-periptosh-ths-biome

    Τωρα οτι καταλαβει ο καθενας..
    Εγω ας πουμε δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν μπορει καποιος να βοηθησει(πολιτικα ή επικοινωνιακα) το κινημα χωρις μεσαζοντες ετσι ωστε βραχυπροθεσμα να αποτελεσει μια λυση.
    Δεν ειναι πανακεια, προφανως.
    Αλλα το να το υπονομευεις(πολιτικα ή επικοινωνιακα) και οταν αποτυγχανει να λες "ειδατε;σας τα λεγαμε!",δεν εχει λογικη.
    Υπηρχε περιπτωση να αποτυχει και με την βοηθεια του κκε; ναι,προφανως
    Υπηρχε περιπτωση να αποτελεσει μια (βραχυπροθεσμη)λυση και με την βοηθεια του κκε;ναι,προφανως
    Η επιλογη λοιπον, να στεκεσαι απεναντι και να λες "ημιμετρα/θα αποτυχει/δεν ειναι λυση",το υποψιαζονται ολοι.
    Το να δουν ομως οτι υπαρχει περιπτωση αν σηκωθεις απο τον καναπε,οργανωθεις και ψαξεις λυσεις,κατι μπορει να πετυχεις(ναι,βραχυπροθεσμο), ειναι κερδος για ολους οσους θελουν τον κοσμο μακρια απο τους καναπεδες!

    Το θεμα με την ΒΙΟΜΕ ειναι πιο δυσκολο γιατι εκει πλεον επεισερχονται μεγαλυτερα και περιπλοκοτερα οικονομικα δεδομενα.
    Αλλα αν (ξανα)διαβασει κανεις το αρθρο μπορει να βρει απαντηση σε πολλα.
    Αρκει να μην το διαβασει αχρονα,γιατι στο τελος(οπως ελεγε και ενας γνωστος οικονομολογος) ολοι θα πεθανουμε.

    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ντροπή τους των 30 βουλευτών της αριστερής πλατφόρμας που δεν έριξαν μια κυβέρνηση των 230.Με τρικλοποδιά γιατί κοινοβουλευτικός τρόπος δεν υπήρχε, έπρεπε βέβαια να φύγουν, δεν το έκαναν και φάγαμε το 2,86% και ησυχάσαμε. Μετά το μνημόνιο έφυγαν βέβαια όπως και πριν δηλ το έλεγαν παντού ότι θα φύγουν αλλά το έκαναν με τον τρόπο που αντιστοιχούσε στο να μην γίνουν βήματα για το αριστερό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο αλλά ένα μόρφωμα που θα το ελέγχουν απόλυτα. Εκεί είμαστε τώρα ρα, δεν χρειάζεται τόση εμπάθεια.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Από το άρθρο για τη ΒΙΟΜΕ, σου έμεινε κάτι σαν "ημιμετρα/θα αποτυχει/δεν ειναι λυση", απλά στο πιο "σύνθετο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. ΟΧΕΠ εσύ σαν τι με διώχνεις ?

    ότι φάγαμε ξύλο γιατί μας πέρασαν για την ΚΝΕ πάλι τι είναι ? μια γελοία ανακοίνωση στο ιντυμίντια ?

    το άλλο που λες για το διευθυντικό δικαίωμα είναι σοβαρό, αρνήσαι την ανάγκη διπλής άρνησης της αυθόρμητης και ενσωματωμένης εργατικής αντίστασης που πρέπει στην πρώτη άρνηση να γενικευτεί (αλλιώς είναι τρειντγιουνονίστικη και ρεφορμιστική) αλλά πρέπει και να εξειδικευτεί εκεί που ριζώνει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και εξουσίας.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Εδεσσαϊκός,προεδράρα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. "Μα ηγούμενε, άγιε πατέρα, είναι Σαρακοστή, αι ημέραι καθ' ες ο Κύριος Ημών μαρτύρησεν και εποίησεν και έρρανεν, κι εσύ βρώσκεις, ω ευγενή πάτερ, πιτόγυρόν τι, τοόοσο τω συμπαθείω, γεμάτο γεώμηλα, κρόμμυα, μουστάρδας και τα τοιαύτα;"

    "Σκάσε ρε, γαύρος νερόβραστος είναι, δεν βλεπεις;"

    Άντε εμάς δεν μας σέβεσαι, Κώστα, τη δική σου νοημοσύνη δεν ντρέπεσαι να υποτιμάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. σιχαματα μικροαστοι
    τρεχει ακομα η πασοκιλα και αυριανιστιλα απο τα πατζακια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. δεν καταλαβαίνω Νεόφυτε, και εσάς σέβομαι, και εμένα, δεν βρίζω πχ ενώ με βρίζετε συνέχεια

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @zoot horn rollo
    (μαλλον κανω λαθος που απανταω,αλλα..)
    Δεν ειδες ενα κενο αναμεσα στις παραγραφους?
    Πως στο καλο, αυτα που ελεγα για το πρωτο παραδειγμα το εφαρμοσες για το δευτερο?
    Αυτο ειναι που λενε δημιουργικη συλλογιστικη ε?
    (κενο)

    "Παράγραφος είναι ένα ενιαίο κείμενο με μικρή συνήθως έκταση, το οποίο έχει αρχή (εισαγωγή), μέση (ανάπτυξη) και τέλος (κατακλείδα-συμπέρασμα). Έχει αυτονομία, αφού σε αυτήν αναπτύσσουμε μια ιδέα ή ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ του θέματος, αλλά και ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΝΟΗΜΑΤΙΚΑ με τις προηγούμενες και επόμενες παραγράφους ενός κειμένου, ώστε ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ να διαμορφώνουν το κείμενο."
    (κενο)

    Ειδες, κατι εμαθες και σημερα!

    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα που εχουμε γνωστες σαν εσενα ΝΦ. Εννοια σου και καταλαβαινω τις κουτοπονηριες σας,με οποιο υφος βγαζετε καθε φορα.

      Διαγραφή
  67. Παπουτσωμενος Γατος24 Νοεμβρίου 2015 στις 4:10 μ.μ.

    Ο Κωστας πεταξε μπλε οθονη μου φαινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Η κε του μπλοκ είναι ανοιχτή σε κάθε σχόλιο που προσπαθεί να προσθέσει κάτι στην πολιτική συζήτηση
Αρκεί να έχει κάποιο διακριτό ψευδώνυμο ως υπογραφή.