Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Οι ενδοαστικές κόντρες στη Βρετανία και τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα

Είχα κατά νου να γράψω ένα κείμενο σχετικά με το επικείμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Από τη στιγμή που άνοιξε ήδη όμως αυτή η κουβέντα στο μπλοκ, ομολογώ πως τα περισσότερα από όσα ήθελα να πω, τα είδα γραμμένα σε σχόλια άλλων σφων και δεν κρίνω σκόπιμο να τα επαναλάβω με άλλα λόγια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζω και σημειώνω την ατάκα του Ijon Tichy για τους αστούς που (κάποιοι φαντασιώνονται πως) θα μας δώσουν ακόμα και το δημοψήφισμα με το οποίο θα ανατρέψουμε (ή τέλος πάντων θα κλονίσουμε) την εξουσία τους -εκτός από το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε.

Υπέπεσε παρόλα αυτά στην αντίληψή μου ένα σημερινό σχόλιο του γνωστού κουκουεδολόγου, ιδρυτικού μέλους του ΙΚΕΑ (της ιστοσελίδας κομμουνιστών εργατικού αγώνα) και συντάκτη της ΕφΣυν, Γ. Πετρόπουλου, που πίστεψε ότι έβγαλε λαβράκι για τις αντιφάσεις του ΚΚΕ και την ασυνέπεια λόγων και λόγων, αναλόγως πού και σε ποιον μιλάει.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στις 8 Ιουνίου, ο Δημ. Κουτσούμπας είπε για το δημοψήφισμα στη Βρετανία:
«Πολλοί... μπορεί να σκέφτονται ότι το ΚΚΕ μάλλον θα είναι με το Brexit στη Βρετανία. Οχι, τους λέμε, κάνουν λάθος. Δεν είμαστε ούτε με το Brexit ούτε με το Bremain, ούτε με το “ναι”, ούτε με το “όχι”».
Στον χθεσινό «Ριζοσπάστη» διαβάσαμε μια ομιλία που έκανε στο Λονδίνο ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του κόμματος.
Εκεί, όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα, ο ομιλητής είπε:
«Χαιρετίζουμε τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες στην Αγγλία και την Ιρλανδία και εκτιμούμε που ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας υποστηρίζει το “όχι” στην Ε.Ε.».
Τελικά ποια είναι η θέση του ΚΚΕ;
Αυτό που λέει ο Δημ. Κουτσούμπας ή αυτό που λέει ο Γ. Μαρίνος;
Ή και τα δύο είναι σωστά γιατί το ΚΚΕ άλλα λέει εντός Ελλάδος κι άλλα εντός Βρετανίας
;

Επειδή είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο συντάκτης της ΕφΣυν (καταξιωμένος κκεδολόγος, κτλ) δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει όλο το κείμενο στο Ρίζο με τα αποσπάσματα της ομιλίας του Γ. Μαρίνου, το πιο πιθανό είναι ότι ακολουθεί τη γνωστή τακτική "πες-πες κάτι θα μείνει" και βασικά το σκεπτικό του Άδωνη, ο οποίος αναπαράγει διάφορους αστικούς μύθους, ψευδογεγονότα, κτλ, όχι γιατί δεν είναι αρκετά έξυπνος να ξεχωρίσει τι είναι πραγματικό και τι όχι, αλλά γιατί υπολογίζει ότι ελάχιστοι από το κοινό του θα μπουν στον κόπο να ψάξουν πώς και τι, και ότι -ακόμα κι αν βρούνε την αλήθεια- η επικοινωνιακή ζημιά θα έχει ήδη γίνει. Σημασία δεν έχει η αλήθεια, αλλά τι θα μείνει στον κόσμο, κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά τα διάφορα (και διαφόρων χρωματισμών) παπαγαλάκια.
Ιδίως αν απευθύνονται σε ένα εναλλακτικό αναγνωστικό κοινό, που είναι έτοιμο να τα χάψει όλα (απ' τη στιγμή που ψηφίζει ακόμα Σύριζα, στη μεγάλη πλειοψηφία του).

Σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τι πραγματικά λέει ο Μαρίνος στην παρέμβασή του και αν όντως έρχονται σε αντίθεση με όσα είπε ο ΓΓ (παραλείπω ένα μέρος από τα αποσπάσματα που παραθέτει ο Ριζοσπάστης, και βάζω δικές μου υπογραμμίσεις αντί για αυτές που έχει το χτεσινό κυριακάτικο φύλλο).

«Παρά τη σχεδιασμένη δράση ενός καλοπληρωμένου προπαγανδιστικού μηχανισμού, παρά την παρέμβαση αστικών δυνάμεων που προσπαθούν να υποτάξουν τη λαϊκή θέληση, παρά την προσπάθεια οπορτουνιστικών κομμάτων, όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που στηρίζει και εξωραΐζει την ΕΕ, σημαντική μάζα λαϊκών δυνάμεων αντιδρά, ασκεί κριτική, καταδικάζει την ΕΕ με διαβαθμίσεις στο βάθος της συνειδητοποίησης του ιμπεριαλιστικού της χαρακτήρα
Αποδεικνύεται ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν οδήγησε στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών αλλά στα κράτη - μέλη της οι λαοί αντιμετωπίζουν πολύ οξυμένα, χρόνια προβλήματα. 
Συμπερασματικά, η ΕΕ από τη γέννησή της μέχρι σήμερα, (ως μετεξέλιξη της ΕΟΚ), είναι διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία που εκφράζει και υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, κατά της εργατικής τάξης, κατά της φτωχής αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της Ευρώπης. Κι αυτή η πορεία διαψεύδει και εκθέτει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, που προσπαθούν να καρφώσουν στο μυαλό των εργαζομένων ότι η ΕΕ ήταν καλή, φιλολαϊκή και δήθεν χάλασε στην πορεία. 
Αυτή η λεγόμενη "φυγή προς τα εμπρός" επιχειρεί να απαντήσει στα προβλήματα που προκαλούν η ενίσχυση των "φυγόκεντρων" τάσεων, η στάση τμημάτων της αστικής τάξης και πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στην ενοποίηση και στοχεύουν στη χαλάρωση των ενιαίων μηχανισμών και δεσμεύσεων της ΕΕ για κάθε κράτος - μέλος.
Ο στόχος της καπιταλιστικής ενοποίησης δεν μπορεί να ακυρώσει την αντικειμενική τάση της ανισόμετρης ανάπτυξης στο εσωτερικό της ΕΕ ούτε μπορεί να διαγράψει το ρόλο των αστικών κρατών (εθνοκρατική βάση), που αποτελούν την έδρα των μονοπωλίων, σημαντικό πεδίο για τη συσσώρευση κεφαλαίου. Τα αστικά κράτη αποτελούν τη βάση για την εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών, προγραμμάτων χρηματοδότησης και φοροαπαλλαγών προς όφελος των δικών τους μονοπωλίων.
Οι δυσκολίες στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, οι ανισότιμες σχέσεις μέσα στην ΕΕ και οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της, στο εσωτερικό των κρατών και μέσα στην ίδια την αστική τάξη κάθε κράτους αποτελούν παράγοντες της εμφάνισης και ανάπτυξης του λεγόμενου "ευρωσκεπτικισμού". 
Επί της ουσίας, εκφράζει τα συμφέροντα και τις στοχεύσεις τμημάτων του κεφαλαίου αλλά η τάση αυτή έχει διαφορετικές παραλλαγές. Φορείς του "ευρωσκεπτικισμού" είναι εθνικιστικά, ρατσιστικά ή και φασιστικών αντιλήψεων κόμματα, όπως π.χ. το Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας (UKIP) του Φάρατζ, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία, η "Εναλλακτική για τη Γερμανία" και παρόμοια σχήματα στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και στην Ελλάδα, π.χ. η φασιστική Χρυσή Αυγή. 
Αλλά η τάση του "ευρωσκεπτικισμού" εκφράζεται επίσης σε κόμματα που χρησιμοποιούν αριστερή ταμπέλα, ασκούν κριτική ή απορρίπτουν την ΕΕ και το ευρώ, υποστηρίζουν το εθνικό νόμισμα, αναζητούν άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες αλλά σε κάθε περίπτωση κινούνται εντός των καπιταλιστικών τειχών. 
Τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων της βρετανικής αστικής τάξης 

Διαχρονικά, ισχυρά τμήματα της αστικής τάξης της Βρετανίας εκφράζουν την αντίθεσή τους σε βασικούς άξονες της "ευρωπαϊκής ενοποίησης". 
Ενώ έχει επικυρώσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις άλλες Συνθήκες, δεν συμμετέχει στην Ευρωζώνη, δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία Σένγκεν και κινείται στο πλαίσιο ενός ειδικού - ας πούμε - καθεστώτος, με εξαιρέσεις, όπως η μη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εποπτείας και Εξυγίανσης των Τραπεζών, απορρίπτοντας έτσι τον έλεγχο του τραπεζικού της συστήματος και γενικότερα του χρηματοοικονομικού κέντρου, του γνωστού ως Σίτι του Λονδίνου, το οποίο είναι έδρα μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών Ελλήνων εφοπλιστών. 
Η ειδική συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας, που υπογράφτηκε το Φλεβάρη του 2016, δεν αφορά μόνο τον περιορισμό των επιδομάτων προς τους μετανάστες και τα παιδιά τους, αλλά δίνει δυνατότητες στη Βρετανία να εποπτεύει τους δικούς της χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, να φρενάρει τη διαδικασία της ενοποίησης. 
Το δημοψήφισμα στις 23 Ιούνη, που αποφάσισε το Συντηρητικό Κόμμα, είναι ένα βήμα μπροστά από τα συνηθισμένα δημοψηφίσματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για την ένταξη μιας χώρας ή για την έγκριση μιας Συνθήκης, όπως έγινε στη Γαλλία ή στη Δανία τη δεκαετία του '90 ή για το "ευρωσύνταγμα", στη Γαλλία και την Ιρλανδία το 2005. 
Για την εξέταση των συνθηκών μέσα στις οποίες ισχυρά τμήματα του βρετανικού κεφαλαίου υποστηρίζουν το Brexit πρέπει να σημειώσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια η επίδραση του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης οδήγησε σε αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στην ΕΕ κι αυτό εκφράστηκε έντονα στη διάρκεια της κρίσης, που έδειξε καθαρά πως η Γερμανία κέρδισε στην κούρσα του ανταγωνισμού σε βάρος της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. 
Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο σημειώθηκαν αλλαγές στη θέση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, σε βάρος των ΗΠΑ, προς όφελος της Κίνας, που εκπληρώνει ιδιαίτερο ρόλο στην καπιταλιστική συμμαχία των ΒRICS από κοινού με τη Ρωσία, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Διαμορφώνονται νέες, μεγάλες αγορές, οι συναλλαγές της Κίνας με τη Βρετανία ξεπερνούν τα 70 δισ. λίρες. 
Τμήματα της βρετανικής αστικής τάξης ανησυχούν για την κατεύθυνση και τους όρους της μεγάλης, απελευθερωμένης αγοράς που δημιουργείται με τη Διατλαντική Συμφωνία για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Η πρόσφατη παρέμβαση του Ομπάμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ υπογραμμίζει τη θέληση των ΗΠΑ να έχουν έναν πιστό σύμμαχο μέσα στη λυκοσυμμαχία και από κοινού να χειριστούν τις εξελίξεις για τη Διατλαντική Συμφωνία, δείχνοντας στη φάση αυτή ότι οι ΗΠΑ μετράνε πολύ τις εξελίξεις στην ΕΕ και δεν επιθυμούν διαταραχές που θα επιδράσουν αρνητικά στην εύθραυστη διεθνή οικονομική κατάσταση και στην αμερικανική οικονομία. 
Στις συνθήκες αυτές:
Το ένα τμήμα της βρετανικής αστικής τάξης που υποστηρίζει το ΝΑΙ εκτιμά ότι έχει τη δύναμη και την αντοχή να ανταποκριθεί στον ευρωενωσιακό ανταγωνισμό και ταυτίζει τα συμφέροντά του με την παραμονή στην ΕΕ αξιοποιώντας τις διαχρονικές εξαιρέσεις, επιλέγοντας να διεκδικήσει καλύτερη θέση στον διεξαγόμενο ανταγωνισμό με τη Γερμανία, σε συμμαχία με τις ΗΠΑ. 

Το άλλο τμήμα της αστικής τάξης που επιλέγει το ΟΧΙ εκτιμά ότι μειονεκτεί από την ισχυρή παρουσία της Γερμανίας και εμποδίζεται από το νομοθετικό πλαίσιο των περιορισμών και των ελέγχων της ΕΕ. Προσδοκά στη διαμόρφωση νέων όρων για να διατηρήσει τις αγορές που έχει κατακτήσει και να κερδίσει νέες αγορές στις χώρες των BRICS αλλά και ευρύτερα. Ενώ προσβλέπει ακόμα και στη συγκρότηση κέντρου στο πλαίσιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, η οποία περιλαμβάνει την Ινδία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και άλλα κράτη - πρώην βρετανικές αποικίες. 

Σε κάθε περίπτωση, είτε με ΝΑΙ είτε με ΟΧΙ, η αστική τάξη θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται και με την ΕΕ για τα δικά της συμφέροντα.
Αναμενόμενο και χαρακτηριστικό στοιχείο των εξελίξεων είναι η διάθεση πολλών εκατομμυρίων στερλινών για τη χρηματοδότηση της καμπάνιας του ΝΑΙ και του ΟΧΙ από πολλές επιχειρήσεις. 
Τα στρατόπεδα του ΝΑΙ και του ΟΧΙ 

Μεταξύ των ισχυρών οικονομικών ομίλων που υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ είναι: 
Ο Σύνδεσμος Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) και μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων και των διευθυντικών στελεχών του "Ινστιτούτου Διευθυντών".
Μεγάλες εταιρείες ακινήτων, το διεθνές πρακτορείο "Bloomberg", οι Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Citibank κι άλλες επιχειρήσεις. 
Σε πολιτικό επίπεδο την παραμονή στηρίζουν:
Το Συντηρητικό Κόμμα και άλλα αστικά κόμματα που συγκεντρώνονται στην επίσημη διακομματική καμπάνια "Η Βρετανία Ισχυρότερη στην Ευρώπη" (Britain Stronger in Europe).
Το Εργατικό Κόμμα, και ο ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, προβλήθηκε πολύ ως φιλολαϊκός μεταρρυθμιστής αλλά αποδείχθηκε ότι είναι ένας υποστηριχτής της ΕΕ που επιχειρεί να αποκρύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας και ισχυρίζεται ότι αυτή θα φέρει θέσεις εργασίας, προστασία για τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον, διαφημίζοντας τα οφέλη των επενδύσεων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αναμασώντας τις ουτοπίες της σοσιαλδημοκρατίας, που στην πράξη είναι στήριγμα του εκμεταλλευτικού συστήματος. 
Υπέρ της παραμονής έχει ταχθεί επίσης η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βρετανίας (TUC), που προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο εμφανίζοντας την ΕΕ ως προστάτη των εργατικών δικαιωμάτων, δείχνοντας πόσο επικίνδυνες είναι για την εργατική τάξη οι ρεφορμιστικές αντιλήψεις, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός σε κάθε χώρα. 
Το Brexit στηρίζουν: Το μπλοκ "Επιχειρήσεις για τη Βρετανία" (Business for Britain), στο οποίο συμμετέχουν επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη. 
Συμμετέχουν επίσης μεγάλες εταιρείες στην ιδιωτική Ασφάλιση, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στις εταιρείες λογισμικού κ.ά. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, στο μπλοκ του οποίου συμμετέχουν υπουργοί και βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος. 
Υπέρ του ΟΧΙ έχει τοποθετηθεί η "Αριστερή Καμπάνια για Εξοδο από την ΕΕ" (Left Leave), στην οποία συμμετέχουν το ΚΚ Βρετανίας, άλλα κόμματα και συνδικάτα, π.χ. στον κλάδο των μεταφορών, στα τρόφιμα, στα αρτοποιεία κ.ά. 
Χαιρετίζουμε τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες στην Αγγλία και την Ιρλανδία και εκτιμούμε που ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας υποστηρίζει το ΟΧΙ στην ΕΕ.
Το κομμουνιστικό κίνημα έχει υποχρέωση να αξιοποιεί τις αντιθέσεις του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, με την ενίσχυση της αυτοτελούς ιδεολογικής και πολιτικής πάλης, που θα τροφοδοτείται, θα παίρνει δύναμη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων
Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία γιατί αν σκεφτούμε την επόμενη μέρα στη Βρετανία μπορούμε από τώρα να σημειώσουμε ότι όποιο μπλοκ αστικών δυνάμεων και να επικρατήσει, η εξουσία θα παραμένει στα χέρια της αστικής τάξης, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα θα παραμείνουν τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η Βρετανία θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια. 
Στην καπιταλιστική Βρετανία θα συνεχιστεί η ανεργία και η υποαπασχόληση, θα αυξάνονται τα zero-hours contracts, που ταλαιπωρούν πάνω από 800.000 εργαζόμενους, θα συνεχιστούν οι περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές υπηρεσίες για να καλυφθεί το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,5 δισ. λιρών μέχρι το 2020. Θα συνεχιστούν τα προγράμματα της διαθεσιμότητας, της απειλής απολύσεων, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία "Ford" ή τον ενεργειακό κολοσσό "Npower" και οι απολύσεις.
Χιλιάδες εργαζόμενοι θα πληρώνουν ακριβά τις αντιθέσεις του συστήματος, τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων, την κρίση σημαντικών κλάδων, όπως δείχνει το παράδειγμα της χαλυβουργίας, οι εξελίξεις στον ινδικό όμιλο της "Tata Steel" που είναι αντιμέτωπος με τον σκληρό ανταγωνισμό των κινεζικών μονοπωλίων. 
Κι αυτά σε συνθήκες που η Βρετανία είναι σε φάση ανόδου της οικονομίας, ο πλούτος αυξάνεται, η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας οξύνεται και προετοιμάζεται η επόμενη καπιταλιστική κρίση
Πολλά κράτη δεν είναι μέλη της ΕΕ, πολλές αστικές κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης δοκίμασαν τη μια ή την άλλη διαχειριστική εκδοχή αλλά ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις ηπείρους είναι η συσσώρευση του πλούτου από τη μια και της φτώχειας από την άλλη, η διατήρηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. 
Με τέτοια πλούσια πείρα, με την πείρα που δίνει το δημοψήφισμα στη Βρετανία και το μοίρασμα των μονοπωλιακών ομίλων στο ΝΑΙ ή στο ΟΧΙ, για τα δικά τους συμφέροντα, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η αυταπάτη ότι η έξοδος από την ΕΕ ή το ευρώ μπορεί να αποτελέσει βήμα ή σκαλοπάτι ριζικών αλλαγών, ανατροπών, χωρίς να τίθενται οι όροι που συνδέουν την αναγκαία καταδίκη της ΕΕ και την αποδέσμευση με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την εργατική εξουσία
Γιατί αυτός είναι ο απαραίτητος όρος, για να κοινωνικοποιηθούν, να γίνουν περιουσία του λαού, τα μέσα παραγωγής, τα εργαλεία της οικονομικής ανάπτυξης, ο ορυκτός πλούτος, η Ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η γη, το εμπόριο, να αναπτυχθούν με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και να υπηρετήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, καταργώντας τη βάση που γεννάει το καπιταλιστικό κέρδος και την εκμετάλλευση. 
Να σκεφτούμε την αξία του σοσιαλισμού σε μια ισχυρή καπιταλιστική χώρα όπως η Βρετανία, που οι υλικές προϋποθέσεις για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας έχουν υπερ-ωριμάσει και δείχνουν το δρόμο. Να σκεφτούμε τι μεγάλη επίδραση θα είχε μια τέτοια μεγαλειώδης εξέλιξη και πόσο βαριές είναι οι υποχρεώσεις της εργατικής τάξης στις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, να αντιπαλέψει την ενσωμάτωση και να σηκώσει ψηλά το κεφάλι της. 
Το ΚΚΕ κατήγγειλε την ΕΟΚ και καταδίκασε την πολιτική της από την ίδρυσή της, το 1957, καταψήφισε την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και σταθερά, όλα αυτά τα χρόνια, συγκρούεται με την ένωση των μονοπωλίων.
Το κομμουνιστικό κίνημα θα πολλαπλασιάσει τη δύναμή του και τη δυναμική της ταξικής πάλης στο βαθμό που ανασυγκροτείται σε επαναστατική βάση και βάζει τη σφραγίδα του στην ανάπτυξη της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης, σε κάθε χώρα, κατακτώντας την ικανότητα να συγκεντρώνει δυνάμεις για την ανατροπή του παλιού, του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού
Η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με εργατική εξουσία στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα της Ευρώπης θα είναι προσφορά στη διεθνιστική πάλη των λαών, θα βάζει θεμέλια για την Ευρώπη του σοσιαλισμού και θα ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για την εξάλειψη της ανεργίας και της φτώχειας, για τη λαϊκή ευημερία».

111 σχόλια:

  1. "Το κομμουνιστικό κίνημα έχει υποχρέωση να αξιοποιεί τις αντιθέσεις του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, με την ενίσχυση της αυτοτελούς ιδεολογικής και πολιτικής πάλης, που θα τροφοδοτείται, θα παίρνει δύναμη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων."
    Ακριβώς αυτό. Από εκεί και έπειτα, το brexit δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ΕΕ. Τόσο βραχυπρόθεσμα (είμαι περίεργος πως θα αντιδράσουν οι "αγορές") όσο και μακροπρόθεσμα, αφού τουλάχιστον καθυστερεί (αν δεν ακυρώνει) την "ευρωπαϊκή ενοποίηση". Επομένως θεωρώ ότι η έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ, άσχετα με το γεγονός ότι εξυπηρετεί συμφέροντα κάποιας μερίδας (σχετικά μικρής πάντως) της αστικής τάξης, είναι θετικό γεγονός ως παράγοντας αποσταθεροποίησης σε όλη την ΕΕ. Πιστεύω ότι αν προκύψει κάτι τέτοιο θα αντιμετωπιστεί σαν ατύχημα, θα βρουν διάφορα κόλπα και εντέλει η Αγγλία θα παραμείνει στην ΕΕ. Οι αστοί, ως γνωστόν, δεν το έχουν σε τίποτα να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τον λαό όταν βλέπουν ότι κινδυνεύουν τα συμφέροντα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλη ανακούφιση!

    Ας κοιτάξουν κάποιοι ξανά τι έχουν γράψει για το θέμα κι ας συγκρίνουν, κέρδος θα είναι. Τίποτε περισσότερο από μένα κι ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    Τουπόλεφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμαμαι οταν εγινε το δημοψηφισμα στην ελλαδα τον ιουλη του 15 το κκε στη βουλη να ζηταει
    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θεωρεί ότι τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού είναι τα παρακάτω:
    1. ΟΧΙ στις προτάσεις για συμφωνία των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.
    2. Αποδέσμευση από την ΕΕ - Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών τους νόμων».
    Και το ριζοσπαστη να χει πρωτοσελιδο Αποδεσμεύση τώρα από την ΕΕ
    Φαντάζομαι και τότε η εξουσια στα χέρια της αστικης ταξης θα παρεμενε. Τελος παντων να πω την αμαρτια μου και εγω δεν εχω καταλαβει ακριβως τη θεση του ΚΚΕ πανω στο brexit. Θα περιμενω να ακουσω τον Κουτσουμπα και σημερα στον ενικο φανταζομαι θα τεθει το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή έχω ρωτήσει κάμποσες φορές κι απάντηση δεν έχω πάρει, κι αφού βλέπω ότι είναι ακόμη περισσότεροι εδώ που κατανοούν πλήρως τι συμβαίνει με το δημοψήφισμα για το brexit, μπορούν να απαντήσουν ποιό είναι το διά ταύτα του δημοψηφίσματος; Έστω ότι βγαίνει brexit, μετά τι; Ναι χαίρω πολύ οι αστοί θα είναι στην εξουσία, αλλά τι ακριβώς θα σημαίνει για την αστική δημοκρατία του ΗΒ αυτό;

    Αφήστε τι λέει το κκε προς το παρόν (ο άλλος ο αεροπλανικός στην άλλη ανάρτηση κράζει το κκε και τώρα ήρθε εδώ να πει ότι συμφωνεί...), πείτε τι ζητάει το ίδιο το δημοψήφισμα να καταλάβουμε κι οι υπόλοιποι.

    Ijon Tichy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρινος :
    "Σε κάθε περίπτωση, είτε με ΝΑΙ είτε με ΟΧΙ, η αστική τάξη θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται και με την ΕΕ για τα δικά της συμφέροντα." ......"όποιο μπλοκ αστικών δυνάμεων και να επικρατήσει, η εξουσία θα παραμένει στα χέρια της αστικής τάξης, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα θα παραμείνουν τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης."...
    Κουτσουμπας :
    "Δεν είμαστε ούτε με το Brexit ούτε με το Bremain, ούτε με το “ναι”, ούτε με το “όχι”»
    ΕΚΛΑΙΚΕΥΜΕΝΗ Η ΑΠΟΨΗ ( αναλυση Μαρινου) ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ απο τα χειλη ενος ΓΓ (οπως και πρεπει να κανει ) .Δεν ειναι ο ρολος του να πλατιαζει και να υπεραναλυει ...

    Μαθετε να εστιαζεται στην ουσια οσων ακουτε (αν μπορειτε να την διακρινετε ακομα) και μην γινεστε γκεμπελς -πετροπουλοι και εστιαζεται σε οσα συμφερουν τον τυχοδιωκτισμο σας ή σε οσα ακουγονται ευχαριστα στα αυτια σας και ικανοποιουν την ματαιοδοξια σας !

    GT@
    Στην απιθανη περιπτωση που γινοταν δεκτη η προταση του κομματος και στην ακομα πιο απιθανη περιπτωση που αυτη υπερψηφιζοταν απ τον λαο η αστικη ταξη θα δεχοταν ενα καιριο πληγμα γιατι : θα της ειχε επιβαλλει το λαικο κινημα (και οχι μια μεριδα της ) τις εξελιξεις και αυτο θα ηταν πραγματι ενα γεγονος που δυσκολα θα μπορουσαν να αποκρουσουν ,ισως και χανοντας αυγα και καλαθια (εξουσια) .
    Επειδη ομως δεν ειναι χαχολοι ΔΕΝ την δεχτηκαν και σε πηγαν σαν λαο στα πλαστα "ΟΧΙΝΑΙ" τους .Σε καθε περιπτωση το κομμα οφειλε απο την στιγμη που τεθηκε το "μαιμου " δημοψηφισμα να παλεψει ΑΥΤΟ να γινει ουσιαστικο ,να κανει την προσπαθεια ακομα κι αν εμοιαζε απιθανη και ουτοπικη .Το αστειο ειναι οτι τοτε ενα 5% ψηφισαμε ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ και σημερα καποια γκαλοπ βγαζουν 70 % !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "this is a pipe" τι είπε, ρε, ο άνθρωπος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ!!

    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΓΟΝΙΑ!!

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "....Σε καθε περιπτωση το κομμα οφειλε απο την στιγμη που τεθηκε το "μαιμου " δημοψηφισμα να παλεψει ΑΥΤΟ να γινει ουσιαστικο ,να κανει την προσπαθεια ...."

    Σύύύύύύύντροφοι!
    Πρέπει να βρούμε την κυλότα!!!!!

    (Προφέρεται με ψιλή-τσιριχτή φωνή, σαν του Λεωνίδα, του Κύρκου, ντε.
    ....Κι εγώ αρχίζω να κολλάω τσούτ-ρούτ-χορνίαση!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.sport24.gr/Basket/ElladaBasket/EthnikiBasket/pappas-sto-sport24-gr-rwthste-ton-k-missa.4115739.html

    ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΔΩ;

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ijon Tichy: Μήπως έχεις καβαλήσει λίγο το καλάμι; Επειδή διαφώνησα πολιτικά με συγκεκριμένες διατυπώσεις ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου "κράζω το ΚΚΕ"; Μήπως είσαι και το ΚΚΕ τώρα, εκτός από το εργατικό κίνημα που "επιστρέφεις" χαρακτηρισμούς ωσάν να χαρακτηριζόταν αυτό το ίδιο και όχι συγκεκριμένες ατομικές στάσεις;

    Λίγη επαφή με την πραγματικότητα ότι εκπροσωπείς μονάχα τον εαυτό σου και λιγότερες ψευδαισθήσεις μεγαλείου δεν βλάπτουν. Δεν έκανα καμία απολύτως αναφορά στο ΚΚΕ αλλά σε ατομικές τάσεις που εκφράζονται εδώ (σ' αυτό το ιστολόγιο τις είδα) και σε προκαλώ να τεκμηριώσεις την συκοφαντική ανοησία που έγραψες.

    Και τους εξυπναδίστικους χαρακτηρισμούς να τους προσέχεις. Αυτοί σου επιστρέφονται από άτομο σε άτομο.

    Δεν θα επανέλθω.

    Τουπόλεφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "...Θα ήθελα να θυμήσω ότι η πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των Μνημονίων και εφαρμοστικών μέτρων, που κατατέθηκε δις και απευθύνθηκε και στο λαό για στήριξη, προϋποθέτει την έξοδο από την ΕΕ εδώ και τώρα και όχι εάν και εφόσον μας πέσει ο σοσιαλισμός στο κεφάλι απ' το κοσμικό κενό. Αν δεν πρόκειται για απλή επικοινωνιακή μπλόφα με πολιτικάντικους στόχους, πράγμα που αδυνατώ να πιστέψω, κάτι πάει στραβά με την "πολιτική ίσων αποστάσεων" απέναντι στο ιμπεριαλιστικό μόρφωμα της ΕΕ που αντανακλά η πιο πάνω τοποθέτηση..."

    Από το σχόλιό σου στην άλλη ανάρτηση Τουπόλεφ. Η τελευταία αναφορά είναι σε φράση του Άναυδου για τις επιλογές του κεφαλαίου. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του για το ποιός έχει καβαλήσει καλάμια ("οι κομμουνιστές πρέπει να αυτό, πρέπει να το άλλο" κτλ) και για το ποιός εκπροσωπεί τι. Οι αναφορές μου στους εργατικούς αγώνες που γίνονται τώρα είναι απλή αναφορά γεγονότων, και καταλαβαίνω ότι ενοχλούν, καθώς το θέμα των ημερών πρέπει να είναι το brexit (μετά θα βρούμε κάτι άλλο), κι όχι η οργάνωση του εργατικού κινήματος για την επερχόμενη επίθεση στα εργασιακά (μπορεί να περιμένει, τόσο καιρό περίμενε στο τέλος...) κι ένα σωρό άλλα ζητήματα που τρέχουν.

    Και φυσικά δεν χρειάζεται να επανέλθεις αφού έχω κάνει κάμποσες φορές την ίδια ερώτηση για το διά ταύτα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία (και στο προηγούμενο σχόλιο που υποτίθεται "απαντάς") και απάντηση δεν έχω πάρει, κι ούτε προβλέπεται απ'ότι φαίνεται. Μόνο ότι επιβεβαιώθηκες λόγω της στάσης του κοντρίτη, κι επειδή κατάλαβες ό,τι ήθελες από το κείμενο της ανάρτησης.

    Ijon Tichy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Η εφημερίδα The Sun, που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, τάχθηκε χθες Δευτέρα στο πλευρό της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    «Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποχωρήσουμε από την αντιδημοκρατική μηχανή των Βρυξελλών (...) και είναι καιρός να την αδράξουμε», υπογράμμισε η σύνταξη Sun, η οποία ανήκει στον μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο."

    http://www.enikos.gr/international/394173,Megalo-provadisma-toy-Brexit-sth-Bretania.html

    Και ο Μέρντοκ λοιπόν, υπέρ του BREXIT. Προφανώς όχι για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας που γράφει η φυλλάδα του η SUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν νομίζω ότι έχει κάποια αξία να παρουσιάζουμε κάποιο καπιταλιστή που είναι υπέρ του brexit. Κάποιοι είναι, οι περισσότεροι όχι. Έτσι τουλάχιστον δείχνει η στάση των πολιτικών κομμάτων. Αλλά και η πλειοψηφία των Άγγλων καπιταλιστών να ήταν με την έξοδο, πάλι δεν θα είχε σημασία. Το ερώτημα δεν είναι αν θα αλλάξει η πολιτική κατάσταση στην Αγγλία ή αν θα ωφεληθεί η εργατική τάξη της, αυτά σίγουρα δεν θα γίνουν. Είναι αν η έξοδος δημιουργεί προβλήματα στην ΕΕ, στις "αγορές", στην "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" κλπ. Νομίζω ότι δημιουργεί και μάλιστα σημαντικότατα, ίσως πολύ περισσότερα από αυτά που (χωρίς πολλή σκέψη) πιστεύουμε.
    Brexit λοιπόν αλλά, δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η εκμετάλλευση των ενδοαστικων αντιθεσεων προς οφελος της εργατικης ταξης εχει κεντρικη θεση στην τακτικη και στρατηγικη ενός κομμουνιστικου κομματος. Στα πλαισια του συστηματος ειμαστε εξ’ορισμου πολύ πιο αδυνατοι από τον εχθρό άρα πρεπει να αξιοποιουμε κάθε χαραμαδα που μας δινεται.

    Ωστόσο από οτην άλλη δεν θα πρεπει να ξεχναμε ότι κάθε ενδοαστικη αντιθεση στα πλαισια του καπιταλισμου θα λυθει παντα σε οφελος μιας αστικης μεριδας και ποτε σε οφελος της εργατικης ταξης. Αρα πρεπει να αποφυγουμε όπως ο διαολος το λιβανι οι ελιγμοι αυτοι να μας μετατρεπουν σε ουρα αστικων δυναμεων και στο τελος να καταληγουν σε απλη διαχειρηση του αστικου συστηματος . Συνεπώς σε κάθε ελιγμο το στιγμα του κομματος θα πρεπει να είναι διακριτο από αυτό των αστικων δυναμεων.

    Το ποια θεση κάθε φορα θα παρει το ΚΚ εξαρταται από τη φυση της ενδοαστικης αντιθεσης και από τη συγκεκριμενη κατασταση. Π.χ μπορει σε καποιο δημοψηφισμα να συμμετεχει υπερ της μιας ή της αλλης αποψης μπορει όμως και να επιλεγει την αποχη ή το ακυρο λευκο χωρις αυτό να θεωρειται εγκλημα καθοσιωσεως. Ετσι το 2015 όταν το αστικο καθεστως ειχε κάθε συμφερον να συρει και να εγκλωβισει την εργατικη ταξη πισω από μια από τις 2 μεριδες του αστισμου (μνημονιο γιουγκερ μνημονιο τσιπρα) η ορθη θεση είναι λευκο/ακυρο και η προπαγανδα στον κοσμο ότι και η μια θεση και η άλλη είναι σε βαρος των εργατικων συμφεροντων. Το ΚΚΕ προσπαθησε να αλλαξει το ερωτημα του δημοψηφισματος μεσω της βουλης (πραγμα που δεν προυποθετει εργατικη εξουσια) χωρις επιτυχια

    Υπηρξαν οπαδοι και φιλοι του κομματος που δεν κατανοησαν τη θεση του ΚΚΕ και ταχθηκαν με το όχι. Ωστοσο μετα η συντριπτικη πλειοψηφεια τους κατανοησε την απατη συριζα που τη συντριπτικη νικη του όχι την μετετρεψε σε άλλη μια ηττα του λαου (όπως προειδοποιουσε το ΚΚΕ) Και φυσικα οσοι φιλοι που ταχθηκαν με το όχι το 2015 και που σχολιαζουν εδώ συμφωνουν κατά 98-99% με το κόμμα. Με αλλα λογια την επιμερους διαφωνια τους δεν την μετατρεπουν σε συνολικη.

    Αντίθετα όποιος συνολικά διαφωνεί με τη γραμμή του ΚΚΕ εννοείται ότι τη θέση του για το δημοψήφισμα τη βλέπει περίπου σαν προδοσια και αρχιζει τις γελοιοτητες περι συστημικου ΚΚΕ που πετα τη μπαλα στην κερκιδα κλπ κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θερσίτη, είχε γίνει μια σειρά εκδηλώσεων το χειμώνα σε όλους τους κόκκινους δήμους, που είχε σα στόχο τον προβληματισμό για τον επαγγελματικό αθλητισμό και τα αδιέξοδά του και τη γνωριμία με κάποια αθλήματα.

    Ο Παππάς είχε έρθει κι είχε μιλήσει σε μια εκδήλωση μαζί με το Μίσσα και το Λεάνη. Κι ήταν από το υστέρημα του χρόνου του ίσως, γιατί τότε δεν είχε τεθεί εκτός προπονήσεων από τον Τζόρτζεβιτς.
    Τώρα τι μπορεί να είπαν μεταξύ τους δεν το ξέρω, πάντως ο Κατσικάρης λέει τη μισή αλήθεια (και πιθανότατα ούτε καν αυτή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να πω κι εγώ τα δικά μου:
    1) Δεν χωράει καταρχήν σύγκριση, ανάμεσα στο περσινό δημοψήφισμα-απάτη μεταξύ "πρότασης των δανειστών" και "πρότασης της κυβέρνησης" - με την τελευταία μάλιστα να καταθέτει την αίτησή της για 3ο μνημόνιο στο "μηχανισμό στήριξης" μες στην ίδια την τελευταία προεκλογική εβδομάδα.
    Με τα παραπάνω δεδομένα του δημοψηφίσματος αυτού, που μόνο "στρουθοκάμηλοι" δεν τα έβλεπαν, δεν μπορούσε να υπάρξει άλλη συνεπής γραμμή πέρα από αυτή που στήριξε το ΚΚΕ, με όλο το "πολιτικό ρίσκο" των συνεπειών στην "ευκαιριακή" πολιτική αντιπαράθεση που θα είχε πχ ένα αποτέλεσμα 49% ΝΑΙ, 48% ΟΧΙ, και 3% ΔΙΠΛΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΚΕ.
    Ποιος θα τους έπιανε τότε τους Left και τους Σαραντάκους (και όσο γίνεται ας μην το πάρουν προσωπικά), που από κοινού και για τα επόμενα 15 χρόνια, θα έρχονταν εδώ κατηγορώντας το ΚΚΕ σαν υπαίτιο της "ιστορικής ευκαιρίας" που "εξαιτίας του" θα είχε χαθεί, να σκιστούν τα μνημόνια, να "φύγουμε απ' την Ευρώπη", να γίνει η σοσιαλιστική επανάσταση και να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός. Όλα αυτά δηλαδή που τότε δεν θα είχαν γίνει εξαιτίας του ΔΙΠΛΟΥ ΟΧΙ και της "αποχής" του ΚΚΕ από το δημοψήφισμα. Και που τώρα δεν γίνανε γιατί το δημοψήφισμα ήταν εξαρχής απάτη όπως έλεγε το ΚΚΕ, γιατί για να γίνουν (όχι τόσα πολλά και με τη μία βέβαια...) θα έπρεπε να έχει υποστηριχτεί το ΔΙΠΛΟ ΟΧΙ του ΚΚΕ, και που επειδή δε γίνανε βρίσκονται αυτή τη στιγμή ο Σαραντάκος κι ο Λεφτ σε αιώνια αντιπαράθεση γύρω από το αν το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ ή το ΝΑΙ έγινε ΟΧΙ.

    Είναι βέβαια κι αυτό ένα μικρό κέρδος... Μικρό και περιορισμένο έως το βαθμό που και ένα κατάλληλο ελάχιστο σπρώξιμο θ' αρκούσε για τη μετατροπή του στο αντίθετό του (όπως πχ το αντίθετό του εκφράζεται με την σύμπραξη των Λεφτ και των Σαραντάκων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για την αποτελεσματικότερη χειραγώγησή του). Τόσο μικρό και περιορισμένο, και τέτοιας φύσης "κέρδος", που δεν θα άξιζε καν τον κόπο γι' αυτό να παρεκκλίνει το ΚΚΕ από την συνεπή του γραμμή στο περσινό δημοψήφισμα. Και που είναι επίσης άγνωστο αν αυτό το "κέρδος" θα υπήρχε καν, στην περίπτωση τέτοιας παρέκκλισης, αν δηλαδή το ΚΚΕ, για να αποφύγει το "πολιτικό ρίσκο", είχε μαζί με τον Λεφτ και τον Σαραντάκο στηρίξει την "πρόταση της κυβέρνησης" μέσω της απόρριψης της "πρότασης των δανειστών"...

    Κλείνω τα του περσινού δημοψηφίσματος, με τις εξής αντικειμενικές εκτιμήσεις: Το "ποσοστό" που τυπικά συγκέντρωσε η πρόταση του ΚΚΕ στο περσινό δημοψήφισμα, αυτή η ίδια η πρότασή του στο περσινό δημοψήφισμα, αποτέλεσε από την επόμενη κιόλας μέρα και αποτελεί την μόνη και την πιο συγκροτημένη πρόταση, το μοναδικό συγκροτημένο κέντρο πολιτικής συσπείρωσης των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της. Και, δεύτερο, όσοι χωρίς αυτοκριτική και αυτογνωσία εξακολουθούν να τη λοιδορούν, ας αναλογιστούν σε σύγκριση και με όσα βιώνουμε σήμερα, ποια θα ήταν η δυναμική του λαϊκού κινήματος ακόμα και στην περίπτωση που είχε πλειοψηφήσει το "ΝΑΙ" εφόσον η πρόταση του ΚΚΕ είχε συγκεντρώσει έστω και "μόνο" με ένα 10-15% όλους αυτούς που δεν θα "τρώγανε τη φάβα" της δήθεν αντιπαράθεσης ανάμεσα στην "πρόταση των δανειστών" και την "πρόταση της κυβέρνησης".

    Παιδιά, τη φάβα δεν τη φάγαμε εμείς. Εσείς πώς έρχεστε και μας κάνετε "μαθήματα" χωρίς καλά-καλά να την έχετε χωνέψει ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 2) Η ΕΕ και το "διακράτος" της αποτελεί πολιτική-"υλική" μορφή της "δημοκρατικής" δικτατορίας του κεφαλαίου - και της κυριαρχίας των μονοπωλίων - πάνω στους εργαζόμενους όλων της των χωρών-μελών. (Με άλλα λόγια θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η ένταξη και ενσωμάτωση κάθε χώρας στην ΕΕ την καθιστά συστατικό στοιχείο του αστικού κράτους της. Παραμένω όμως στην αρχική διατύπωση).
    Από αυτό προκύπτουν διάφορα:
    Πρώτο, ότι το γεγονός αυτό δεν αποκλείει τη δυνατότητα της αντικατάστασης της συγκεκριμένης αυτής πολιτικής-υλικής μορφής με μια άλλη πολιτική-υλική μορφή περισσότερο κατάλληλη για την κυριαρχία της καθεμιάς εγχώριας αστικής τάξης στην κάθε χώρα-μέλος, και για τις διεθνείς της συμμαχίες και "ενσωματώσεις". Και βέβαια μια τέτοια αντικατάσταση παίρνει τη μορφή του Μπρέξιτ, του Γκρέξιτ κ.ο.κ. Κι επίσης, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, με ίδιες ή με διαφορετικές μορφές, μια τέτοια αντικατάσταση (ενός συστατικού του αστικού κράτους από ένα άλλο συστατικό του) δεν μπορεί παρά να επιφέρει μια ορισμένη "κρίση" στο εσωτερικό της αστικής τάξης και των διεθνών της σχέσεων (πολιτικών και οικονομικών).

    Δεύτερο, η πολιτική και οικονομική ανισομετρία εντός της ΕΕ, καθιστά πολύ διαφορετικά τα "μέτρα και τα σταθμά" γύρω από το τι σημαίνει σε σχέση με κάθε χώρα η ΕΕ σαν "πολιτική-υλική μορφή της δικτατορίας των μονοπωλίων" και τι η αντικατάσταση αυτής της πολιτικής-υλικής μορφής από κάποια άλλη.
    Πχ για χώρες σαν την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία αυτή η υλική μορφή εξασφαλίζει περισσότερο ή λιγότερο έναν βαθμό κυριαρχίας των αστικών τους τάξεων πάνω σε άλλες χώρες της ΕΕ, και γι' αυτό σαν κυριότερος παράγοντας των στρατηγικών τους επιλογών αναδεικνύονται οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί.
    Ενώ σε χώρες πχ σαν την Ελλάδα, η υποδεέστερη θέση τους εντός αυτών των σχέσεων ανισομετρίας καθιστά την ένταξη και ενσωμάτωσή τους στην ΕΕ, σαν "συστατικό" του αστικού τους κράτους, περισσότερο αναγκαστική (αλλά όχι κατ' ανάγκη και λιγότερο επωφελή για το εγχώριο μονοπωλιακό τους κεφάλαιο).

    Με άλλα λόγια άλλο είναι για την βρετανική άρχουσα τάξη, τις εσωτερικές και τις διεθνείς σχέσεις της, ένα "μπρέξιτ" κι άλλο για την ελληνική άρχουσα τάξη και τις εσωτερικές και διεθνείς σχέσεις της ένα "γκρέξιτ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 3) Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα κι από την ανισόμετρη θέση τής μιας ή της άλλης χώρας, η δική μας εναντίωση στην ΕΕ, στη δέσμευση και στην υπακοή στους νόμους και τους κανόνες της, πηγάζει από την- και στρέφεται εναντίον- ακριβώς στη φύση της ως μηχανισμού της δικτατορίας του κεφαλαίου και της κυριαρχίας των μονοπωλίων.

    Κι αυτό πχ καθιστά διαφορετικό δίλημμα σ' ένα δημοψήφισμα, το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ΕΕ από το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε ΑΥΤΗΝ ή σε ΕΚΕΙΝΗ τη μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου. Κι αυτό ισχύει ακόμα και στην περίπτωση, όπως εν προκειμένω, όπου πχ οι Βρετανοί καπιταλιστές σίγουρα έχουν αναπτύξει μια σειρά σενάρια για τη μορφή της ταξικής τους δικτατορίας στην περίπτωση που θα υπερισχύσει το "μπρέξιτ" στο δημοψήφισμα.
    (Αλλά, και πάλι, για λόγους που σηκώνουν πολλά λόγια, δεν μπορεί να συγκριθεί πχ το δίλημμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ΕΕ, με το δίλημμα λχ της -μετά το Καστελόριζο- πρότασης ΓΑΠ για δημοψήφισμα με ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ, που κατά την άποψή μου, ισοδυναμούσε ουσιαστικά με το ερώτημα: ΕΥΡΩ ή ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΣΤΟ ΣΑΚΚΙ).

    Αυτό επίσης (το συγκεκριμένο περιεχόμενο της δικής μας εναντίωσης στην ΕΕ), δεν μάς επιτρέπει να τοποθετούμαστε, όπως γράφτηκε, με τη λογική του "ντόμινο". Είμαστε, αφενός, αναγκασμένοι, οφείλουμε, να τοποθετούμαστε με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο απέναντι στο κάθε δίλημμα, ή ακόμα και εναντίον του ενός ή κάποιου άλλου διλήμματος, κι όχι με την λογική της "τυφλόμυγας" και της προσδοκίας ενός "ντόμινο" που δεν είμαστε σε θέση καν να γνωρίζουμε ποιο θα είναι αυτό. Και που μοναδικός παράγοντας ώστε το κάθε πιθανό "ντόμινο" να αποβεί προς το συμφέρον των εργαζομένων, είναι η ικανότητα παρέμβασής του κινήματός τους από σταθερές θέσεις απόρριψης της ΕΕ ως μηχανισμού της δικτατορίας των μονοπωλίων και απόρριψης της δικτατορίας των μονοπωλίων σε οποιαδήποτε μορφή της. (Κι αυτός ακριβώς ο παράγοντας είναι που δέχεται και που θα δεχτεί τα επικεντρωμένα και συντονισμένα πυρά σύσσωμης της αστικής κυριαρχίας είτε στην περίπτωση του «μπρέξιτ» είτε στην περίπτωση του «μπρημέιν»).

    4) Εν κατακλείδι, για τους παραπάνω λόγους θεωρώ, ότι καθόλου δεν αντιφάσκουν μεταξύ τους η τοποθέτηση του Κουτσούμπα και η τοποθέτηση του Μαρίνου. Ή, για όποιον το προτιμά αλλιώς, "αντιφάσκουν" τόσο, όσο μπορεί να "αντιφάσκουν" μεταξύ τους η στρατηγική και η τακτική όταν νοούνται όχι σαν "αρμονική σχέση", αλλά σαν "ενότητα αντιθέτων". Που εν προκειμένω δεν είναι καν "αντίθετα" και η μεταξύ τους "αντίφαση" είναι μηδενική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Διόρθωση: στην αρχή του σεντονιού να διαβαστεί: "δεν χωράει καταρχήν σύγκριση ανάμεσα στο βρετανικό δημοψήφισμα και στο περσινό δημοψήφισμα-απάτη..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΝΟΝΑ: ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΔΩΣΤΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ!


    Ας αρχίσω με μία παραδοχή: ο εισηγητής, αν μείνουμε αυστηρά στον ισχυρισμό του πως ο Μαρίνος στο λόγο του δεν εκφωνεί σε τελική ανάλυση διαφορετική γραμμή από τη γραμμή «Ούτε-Ούτε», που εξέφρασε ντεκλαρέ ο Κουτσούμπας στην ΕΤ1 έχει δίκιο. Φοβάμαι όμως ότι αυτά είναι τα μόνα καλά νέα (δεν είναι και τόσο καλά στην πραγματικότητα, αλλά ας τηρήσουμε κάπως τις τυπικές γλωσσικές συμβάσεις) που μπορεί να προσδοκά μετά την ολοκλήρωση της εισήγησής του και την επιστροφή του στη θέση του στο Προεδρείο.

    Ο λόγος τού Μαρίνου είναι ένα τυπικό και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα διγλωσσίας. Ο Πετρόπουλος, ίσως υποχρεωτικά, μια και έπρεπε να εκφραστεί στις λίγες λέξεις ενός σχολίου, ίσως πάλι γιατί δεν μπορεί να σκεφτεί πέρα από το πρώτο επίπεδο ‘‘ανάγνωσης’’ που μοιραία μένει σε αυτό που χτυπάει πιο πολύ στο μάτι –διόλου περίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι ανατράφηκε πολιτικά πίνοντας γάλα Περισσού–, παίρνει τη μία από τις δύο γλώσσες που χρησιμοποίησε ο Μαρίνος και στήνει επάνω της το σενάριο της διαφορετικής γραμμής που τάχα αυτός εκφώνησε στο Λονδίνο. Κι ο εισηγητής, σαν έξυπνο παιδάκι, θυμίζει τη δεύτερη γλώσσα τού Μαρίνου, με την οποία το «γνωστό στέλεχος» ακυρώνει επί της ουσίας τα όσα ο ίδιος είπε απευθυνόμενος στους «κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες στην Αγγλία και την Ιρλανδία». Διότι, αν από την πρώτη γλώσσα τού Μαρίνου, τη σωστή, το νόημα που βγαίνει είναι «να ψηφίσετε δαγκωτό ΟΧΙ, αλλά να θυμάστε ότι αυτό είναι απλώς αναγκαία και σε καμία περίπτωση ικανή συνθήκη», το νόημα που βγαίνει από τη δεύτερη, αυτή που φροντίζει να μας θυμίσει ο Σφυροδρέπανος είναι: «Μεν τρελαίνεστε, ρε κουτά! Στις 23 Ιουνίου, business as usual! Τι νόημα έχει να τρέχετε στα polling stations από τη στιγμή που και το ΟΧΙ και το ΝΑΙ εκφράζουν απλώς διαφορετικά τμήματα της ίδιας τάξης, της αστικής; Χαλαρώστε και πηγαίντε για μπύρες στην pub τής γειτονιάς σας. Αν καταφέρετε μάλιστα να ψήσετε και καμιά μικρούλα εκεί, ώστε, εκτός από το να τη ρίξετε στο κρεβάτι, να τη γράψετε και στο Κόμμα, ακόμα καλύτερα!»

    Καμία διαφορετική γραμμή, λοιπόν. Αλλά δύο γλώσσες οπωσδήποτε. Σε απόλυτη αντίθεση με τις στιβαρές και ρωμαλέες κουβέντες τού Κουτσούμπα (η Αλέκα τις λέει «καθαρές») στη συνέντευξή του στην ΕΤ1: «Ούτε-Ούτε».

    Εδώ πρέπει να σταθούμε. Τι υποχρέωσε τον Μαρίνο να εμφανιστεί ως τυπικός ΣΥΝασπιστής (ως ένας άλλος Δραγασάκης ή Φίλης, ας πούμε) και να ακολουθήσει την ευαγγελική ρήση «και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι»; Διαβρώθηκε από τον οπορτουνισμό; Έχει προσβληθεί από Αϊζενχάουερ; Κάτι άλλο;


    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΝΟΝΑ: ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΔΩΣΤΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ! ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ


    Κάτι άλλο. Και απλό:

    Ο Μαρίνος υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει δύο γλώσσες, γιατί εκεί, στην καρδιά τής σύγχρονης «μάχης τής Αγγλίας», η γραμμή «Ούτε-Ούτε» δεν είναι εκφωνήσιμη, δεν μπορεί να ξεστομιστεί με την καθαρότητα που την εξέφρασε ο Κουτσούμπας. Και δεν είναι εκφωνήσιμη, γιατί, απλούστατα, δεν είναι υπερασπίσιμη. Μία τόσο αυτοκτονική γραμμή, που εξορίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα στο πολιτικό περιθώριο, που το αποκόπτει από τις σημαντικές εργατικές μάζες και τα λαϊκά στρώματα, οι οποίες, όπως ο ίδιος ο Μαρίνος παραδέχτηκε στο λόγο του «αντιδρ[ούν], ασκ[ούν] κριτική, καταδικάζ[ουν] την ΕΕ με διαβαθμίσεις στο βάθος της συνειδητοποίησης του ιμπεριαλιστικού της χαρακτήρα», που παραβιάζει τόσο χοντρά την αλφαβήτα τής στρατηγικής και τακτικής τού κομμουνιστικού κινήματος, όπως αυτά μάς έχουν παραδοθεί από τους παλαιότερους και όπως μάς τα έχει διδάξει η Ιστορία, μία τέτοια τερατώδης γραμμή δεν μπορεί να αποκαλυφθεί γυμνή όπως την γέννησαν οι ‘‘σοφοί’’ τού Περισσού στο πεδίο τής μάχης και τη στιγμή τής κορύφωσης της μάχης. Κι έτσι, μπροστά σε αυτό το ασήκωτο βάρος, ακόμα και ο σκληρός σαν πέτρα κομμουνιστής Μαρίνος, λύγισε και κατέφυγε στον οπορτουνισμό τής διγλωσσίας. Ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει;

    Αντίθετα! Πρέπει να τον ευχαριστήσουμε θερμά! Όχι για τα άλλα που είπε (τις γνωστές γενικές αλήθειες περί ενδοαστικών ανταγωνισμών και αντιτιθέμενων συμφερόντων τόσο στο εσωτερικό ενός δεδομένου κοινωνικού σχηματισμού όσο και σε διεθνικό επίπεδο από τις ανταγωνιζόμενες εθνικές αστικές τάξεις, το ποίμα της ριζικής λύσης για τα κοινωνικά προβλήματα που συνιστά μόνο ο σοσιαλισμός, κ.λπ., καθώς και μία συνοπτική αλλά αρκούντως κατατοπιστική επισκόπηση των επί μέρους κοινωνικών μερίδων/στρωμάτων και πολιτικών δυνάμεων που αποτελούν τα δύο στρατόπεδα). Αλλά γιατί (μη υποπτευόμενος ασφαλώς ότι βγάζει τα ματάκια του μόνος του!) φρόντισε ο ίδιος να φέρει στο προσκήνιο τις τραγικές αντιφάσεις τού ΚΚΕ στο «Ευρωπαϊκό Ζήτημα» (αντιφάσεις που για να τις ανακαλύψει κανείς δεν χρειάζεται να ταξιδέψει στα βάθη τής ιστορίας τού εγχώριου Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά να κάνει ένα-δύο τσιγάρα δρόμο στο πρόσφατο παρελθόν του), λέγοντας:

    «Το ΚΚΕ κατήγγειλε την ΕΟΚ και καταδίκασε την πολιτική της από την ίδρυσή της, το 1957, καταψήφισε την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και σταθερά, όλα αυτά τα χρόνια, συγκρούεται με την ένωση των μονοπωλίων.»

    Τι ωραία (χωρίς καμία ειρωνεία αυτό) μας τα είπε ο Μαρίνος! Πόσο άγια δουλειά έκανε που μας θύμισε κάποιες όχι και τόσο μακρινές εποχές κατά τις οποίες το ΚΚΕ έκανε πολιτική με το μυαλό του όχι μόνο στη «Μεγάλη Ημέρα τής Επανάστασης», αλλά και στα άμεσα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει και στα καθήκοντα που απέρρεαν από αυτά! Δόξα και τιμή!

    Εγώ μάλιστα πρέπει να τον ευχαριστήσω και προσωπικά! Διότι μπήκε στον κόπο, εκεί στο μακρινό και βροχερό Λονδίνο, να επαναλάβει ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσα εγώ σε προηγούμενα σχόλιά μου, σε άλλη συνεδρίαση. Και τον ευχαριστώ, παραβλέποντας ότι ‘‘έκλεψε’’ λίγο , παρέλειψε δηλαδή να αναφερθεί και στο σημερινό ζήτημα της ΤΤΙΡ, στο οποίο «το Κόμμα» ψηφίζει δαγκωτό ΟΧΙ, χωρίς να βάζει προαπαιτούμενα περί Λαϊκής Εξουσίας και άλλα ηχηρά παρόμοια (τι καλά που κάνει!).

    Βρήκε παιδάκι να κλέψει! Και δεν ποστάρω εδώ, εκ μεταφοράς, αυτά τα δύο σχολιάκια από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 10 Ιουνίου, να του πέσουν οι άσοι από το μανίκι; Peace of cake! Εξ άλλου, ποιος ξέρει; Την πρώτη φορά που έθεσα αυτά τα ερωτήματα δεν βρέθηκε κανένας να μου απαντήσει. Μπορεί να το κάνει ο Μαρίνος! Ανώτατο στέλεχος είναι, πάει στο διάλο, δεν μπορεί να μη διαθέτει έστω και λίγο περισσότερη γενναιότητα!


    Τα λέμε (γι’ αυτό και για τα δύο επόμενα σχόλια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΘΕΕ ΜΟΥ, ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΚΟΥΚΟΥΕΔΕΣ ΚΑΙ ΔΩΣΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ

    Είναι πραγματικά τραγικό: μπροστά στην ανάγκη να υπηρετηθεί ο αυτοκτονικός στόχος τής διατήρησης της υγειονομικής ζώνης που κρατάει το κόμμα και τον κόσμο τού ΚΚΕ απομονωμένο από ό,τι άλλο πετάει και κολυμπάει στην αριστερή όχθη, στραγγαλίζεται κι η πιο στοιχειώδης λογική!

    «Το να διαλεξει στρατοπεδο η εργατικη ταξη ειναι προδοσια για τα δικα της συμφεροντα», έγραψε ο Άναυδος.

    «Αν βγει μπρεξιτ, γλιτώνουμε τα μνημόνια;», ρώτησε ο ΓΜ.

    «[Τ]ι θέλουμε και ανακατευόμαστε με τα πίτουρα;», απορεί ρητορικά ο (καλός μου) φίλος Κολοκοτρώνης.

    «Left αν θες εξηγας ΓΙΑΤΙ η ευρ,ενωση ειναι ασφυκτικη για τους Βρεττανους», ζητάει ο Ανώνυμος της 12ης Ιουνίου 2016 - 1:42 π.μ.

    Κερασάκι στη τούρτα ο Ijon Tichy. Ο οποίος, έχει πάρει το τέρμα παραμάσχαλα και κοντεύει να το φτάσει μέχρι τη γωνία τού κόρνερ!

    Μετά σού λέει «Κουκουέδες»! «Ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιους Κουκουέδες!», θα έλεγε κάποιος με καράφλα και γενάκι, αν μπορούσε να μιλήσει!


    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΘΕΕ ΜΟΥ, ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΚΟΥΚΟΥΕΔΕΣ ΚΑΙ ΔΩΣΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ


    Καλά, κανείς μα κανείς (ψέματα: όλο και κάποιος θα υπάρχει αλλά υποτάσσει το άτομό του «στο Κόμμα») δεν σκέφτεται πώς αντιμετώπιζε το ζήτημα των Ενωμένων (Καπιταλιστικών) Πολιτειών τής Ευρώπης το ΚΚΕ (και όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Δύσης); Κανείς μα κανείς δεν έχει ακούσει ένα σύνθημα που πήγαινε... να δεις πώς πήγαινε... Α, ναι: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο!». Κανείς μα κανείς δεν αναρωτιέται και δεν ψάχνει να δει τι ζήταγε «το Κόμμα» όταν επίκειτο η είσοδος της Ελλάδας στην ΕΟΚ; Δεν βροντοφώναζε «ΟΧΙ στην ΕΟΚ τών μονοπωλίων!»; Έτσι μού έχουν πει εμένα. Και κάτι παλιά τεφτέρια που υπάρχουν στο σπίτι, κιτρινισμένα και μουχλιασμένα γιατί έκαναν χρόνια και χρόνια εξορία σε κάποιο πατάρι, το επιβεβαιώνουν. Αυτό ζήταγε «το Κόμμα», όταν έκανε πολιτική για το ενθάδε και όχι για το επέκεινα –αφελές και χοντροκομμένο πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η γραμμή τού απομονωτισμού. Μήπως δεν ήξερε ότι και τότε υπήρχαν μερίδες τής αστικής τάξης που έτρεμαν το άνοιγμα στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό και σήκωναν τη σημαία τού πατριωτισμού; Σιγά που δεν το ήξερε! Μήπως έθετε ως προϋπόθεση εναντίωσης στην ΕΟΚ κάποια Λαϊκή Εξουσία; Πριτς που την έθετε!

    Και εντάξει. Ας πούμε ότι είναι πράγματα πολύ παλιά αυτά και είναι φυσικό κι επόμενο να μην τα θυμάται κανείς. Ας πάμε στα πιο πρόσφατα.

    Ας πάμε στο Μάαστριχτ! Αυτό το ίδιο Μάαστριχτ που οι φίλοι τού ΚΚΕ το έχουν ψωμοτύρι και το κοπανάνε κάθε τρεις και λίγο. Τι έγινε με το Μάαστριχτ, οέο; Είχε πει «το Κόμμα» τότε «στ’ Αρχαία μου, στα Νέα μου, στα Μαθηματικά μου είτε το ΝΑΙ είτε το ΟΧΙ στο Μάαστριχτ, το ζήτημα είναι ο σοσιαλισμός»; Ναι, καλά!

    Αλλά και το Μάαστριχτ είναι παλιά υπόθεση, μπορούμε να το πούμε αυτό, χωρίς να θεωρηθούμε υπερβολικοί. Δημοτικό πήγαινα τότε! Γιατί να μην έρθουμε σε κάτι ακόμα πιο πρόσφατο; Κάτι σημερινό, ας πούμε. Κάτι που ψήνεται αυτή την ίδια στιγμή που μιλάμε εδώ!

    Να πάμε στην TTIP, τη Συνεργασία Διατλαντικού Εμπορίου και Επενδύσεων! Ούτε αυτήν την έχετε ακούσει –ή μάλλον μυρίσει μια και ψήνεται τώρα; Και δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι «το Κόμμα» έχει υποπέσει ήδη στο «έσχατο έγκλημα να προδώσει την εργατική τάξη» (αχ Άναυδε! τα έλεγες εσύ αλλά ποιος να σε ακούσει!), αφού έχει ήδη διαλέξει το στρατόπεδο των αντιπάλων τής ΤΤΙΡ, αδιαφορώντας αν μέσα εκεί κωλοτρίβονται και μερίδες τής αστικής τάξης που δεν θέλουν να γίνουν μεζές για τις πολυεθνικές ή υπερεθνικές εταιρίες και ξεχνώντας να βάλει το πέρασμα στο σοσιαλισμό ως απαράβατη κόκκινη γραμμή;

    *****

    Ρε σεις, για καθίστε καλά! Κοντεύετε να το τερματίσετε, δεν το βλέπετε; Για βάλτε το μυαλουδάκι σας να δουλέψει λίγο! Οι υπερεθνικές καπιταλιστικές ενώσεις, για ένα εκατομμύριο λόγους, είναι φέρετρο για τους λαούς! Άρα, ακόμα και η παραμικρή υγρασία που το διαβρώνει, ακόμα και το σαράκι που το σιγοτρώει είναι ευλογία για μας. Πόσο μάλλον ένα ενδεχόμενο BREXIT, που, όπως από όλες τις πλευρές ομολογείται, θα βγάλει κάμποσα καρφιά από το φέρετρο της ΕΕ και, επομένως, θα κάνει αντικειμενικά πιο εύκολο για τον ελληνικό και τους ευρωπαϊκούς λαούς να το σπάσουν και να το κάνουν κομματάκια. Δεν θα είναι ο σοσιαλισμός. Αλλά, βρε μπουμπούνες, θα μπορούμε τότε να πούμε κι εμείς, παραλλάζοντας τα λόγια τού Λένιν, «ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, έστω κι αν δεν χαράχτηκε ακόμα»!

    Λίγο σάς πέφτει;


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Άγη, πολύ πετυχημένη και χρήσιμη η απρόσωπη (παρά την αναφορά σε πρόσωπα ή έστω ιντερνετικές περσόνες) κατηγοριοποίηση συγκεκριμένων και διακριτών μορφών του οπορτουνισμού. Γιάννης Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @LeftG700,
    θα στο γράψω μια και τελευταία φορά...Το δούλεμα και η πλακίτσα είναι καλή για το χώρο που ανήκεις, αλλά όχι για εμάς. Άλλωστε η πολιτική σας παρέμβαση μόνο αυτό έκανε και σας έχει γίνει κουσούρι, αλλά σε παρακαλώ σταμάτα γιατί έχεις καταντήσει βαρετός. Εκτος από τα να παπαγαλίζεις άσχετα και σαχλαμαρίτσες για το ΚΚΕ, δεν κάνεις τίποτα αλλο. Άλλωστε η πορεία σου στο ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να σε είχε κάνει λίγο πιο μετρημένο....Αλλα του κάκου...Τον αράπη και αν το πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς....Πάντως αν χρησιμοποιείς το blog για να κάνεις την ψυχανάλυση σου για τα δικά σου αδιέξοδα και τις δικές σου απογοητεύεις, σου λέω πολύ απλά ότι δεν θα γίνουμε τα παιχνιδάκια σου για να παίζεις σαν κακομαθημένο πλουσιοπαιδο!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ LeftG700,
    Τα σχόλια σου δείχνουν άνθρωπο που το επίεπδο σκέψης του δεν ξεπερνά ένα 5χρονο που μόλις μαθαίνει ότι 1+1=2! Η παπαγαλία των γραμμών made in ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ είναι κακός σύμβουλος!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. kk-1
    Διαφωνω.
    Εμισθο τσογλανι (ο νεαρός βοηθός του καφετζή), ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φίλε μου kk-1,


    Μέχρι να έρθει ο Μαρίνος, έχεις καμιά απάντηση να μου δώσεις εσύ για ποιο λόγο, προκειμένου να ξεκουνηθείτε για το ευρώ, βάζετε προϋπόθεση τη Λαϊκή Εξουσία (υπό τον καθοδηγητικό ρόλο τού Κόμματος κατ' αποκλειστικότητα, βεβαίως βεβαίως...), ενώ, λόγου χάρη, τον Φεβρουάριο του 2004, ψηφίζατε στη Βουλή ΟΧΙ δαγκωτό στη διεύρυνση της ΕΕ αντί για «παρών» που θα ήταν το πρέπον για τη σημερινή γραμμή «Ούτε-Ούτε»;;; Κι έχεις κάτι να ψελλίσεις για την ΤΤΙΡ, για την οποία επίσης ψηφίζετε ΟΧΙ, άσχετα αν καπιταλισμό θα έχουμε με το ΟΧΙ, καπιταλισμό θα έχουμε και με το ΝΑΙ;;;

    Εδώ σε θέλω, μάστορα! Στα δύσκολα! Όχι στις εξυπνάδες και στη δραπέτευση με σιγανά πλάγια πηδηματάκια!


    Τα λέμε (αν έχεις κάτι να πεις επί της ουσίας, είμαι όλος αυτιά!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι αλλο πραγμα να ερχεσαι ανοιχτα σε συγκρουση με μια στρατηγικη ιμπεριαλιστικης ολοκληρωσης οπως εγινε στο Μααστριχτ και στα υπολοιπα παραδειγματα και αλλο να περιμενεις να καταρρευσει ή εστω να υποχωρησει ενα οικοδομημα λογω εσωτερικων αντιφασεων.

      Εσυ εδω επιχειρηματολογεις ανοιχτα για το δευτερο μαζι με ολους οσους στηριζουν το ΟΧΙ σε αυτα τα δημοψηφισματα.

      Ακομα και αν καταληξεις να υπονοεις οτι εσυ ΘΑ εκμεταλευτεις απλως τις αντιφασεις που εκφραζει το δημοψηφισμα τοτε πρεπει να δειξεις εναν πρακτικο τροπο για το πως στην επαυριο θα δημιουργησεις ρηγμα ωστε να το μετουσιωσεις ντε φακτο σε νικη για την ε.τ. Ως τωρα δεν εχουμε τιποτα απο μεριας σου. Μονο την διαβεβαιωση οτι ενα ΟΧΙ ειναι βελτιωση ακομα και αν ειναι προφανες απο την εμπειρια της Ελλαδας οτι κατι τετοιο δεν ισχυει.

      Τροφη για σκεψη: απο την στιγμη που δεν μπορεσες να το κανεις το εν λογω ρηγμα οταν ησουν κυβερνηση (δεν αρκει το αφηγημα περι προδοτων καθως η ιστορια δειχνει οτι ενας αποφασισμενος λαος τους κανει περα) πρεπει να αρχισει να αναρωτιεσαι αν η λογικη σου τωρα εστω και ενα ψηγμα ρεαλιστικης βασης.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
  30. «κάτι που ολοφάνερα δεν ισχύει για τα συγκεκριμένα πρόσωπα»


    Τι γράφεις, ρε Σαραντάκο; Έχεις πιει τίποτε βαριά ποτά, απογευματιάτικα; Και τι είμαστε, ρε συ; Κολλητάρια; Τι κοινό έχουμε εμείς με πουλητάρια που αφόδευσαν ξεδιάντροπα πάνω στο σώμα και την ψυχή τής Αριστεράς σαν και την αφεντιά σου;;;

    Άιντε να χαθείς να χάνεσαι! Πήγαινε να γράψεις κάνα άρθρο στην Αυγή για τη ρίζα τής λέξης ξεφτίλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. kk-1
    Διαφωνω.
    Εμισθο τσογλανι (ο νεαρός βοηθός του καφετζή), ειναι.



    Ρε συ, Antonxxx, βουλωμένο γράμμα διαβάζεις! Άμα σε είχαμε στον εμφύλιο, δεν θα βγάζαμε ούτε το '46! ;-) :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @14 Ιουνίου 2016 - 4:58 μ.μ.
    Νίκο, σαφώς, η συγκεκριμένη αναφορά στα πρόσωπα είναι δηλωτική σε ομάδες ή κατηγορίες ανθρώπων και δεν αφορά τα ίδια καθαυτά τα πρόσωπα που αναφέρθηκαν.
    Σεβαστό επίσης εκ μέρους μου, μια που κατά τεκμήριο "δεν καταλαβαίνουν όλοι τα ολοφάνερα", το να αποφεύγω "υπερβάσεις" σαν κι αυτήν, που εν προκειμένω συνειδητά δεν απέφυγα. («Υπέρβαση» τόσο σε σχέση με το όνομά σου όσο και σε σχέση με το ψευδώνυμο του «Λεφτ», μια που αν υπάρχει προσωπικό «θίξιμο» η μόνη διαφορά είναι ότι στη μια περίπτωση αφορά και το όνομα ενώ στην άλλη περίπτωση όχι).
    Σκοπός της εν λόγω «υπέρβασης» ήταν να δοθεί με παραστατικότητα ένα νόημα στα μάτια όσων «καταλαβαίνουν τα ολοφάνερα», δηλαδή ανάμεσα σε όσους παρακολουθούν τακτικά το σχολιασμό του «σφυροδρέπανου».
    Για τους υπόλοιπους, όσους δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τα ολοφάνερα, διευκρινίζω ότι η χρησιμοποίηση του ονόματός σου και του ψευδώνυμου του Λεφτ, έγινε ως δηλωτική σχολιαστών και όχι μόνο, που ενώ βρίσκονταν από κοινού στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το 3ο μνημόνιο οι μεν συνέχισαν να στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση ενώ οι δε ακολούθησαν την κατεύθυνση της ΛΑΕ - ελπίζω να μη θίγει σε κάτι αυτή η διευκρίνιση.
    Πιστεύω ότι στην συνέχεια της συζήτησης η κατηγοριοποίηση αυτή δεν είναι απαραίτητο να αναπαραχθεί με τον ίδιο παραστατικό -από «παρεΐστικη» άποψη- τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΛΕΦΤΥ

    Η ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΙΚΗΣΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

    Η ΜΗΠΩΣ ΕΝΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΧΑΝΑΤΕ ΠΡΙΝ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ;

    ΧΑΧΑ

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Η χωματερή του όλου συριζα είναι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τι αλλο θα διαβασουμε ρε π@στη μου !!
    Απο την "διαφωνια" Μαρινου - ΓΓ πανω στο Brexit τωρα (και μολις βαγαμε τη φολα ) το γυρισαμε σε αντιφασεις του ιδιου του ...Μαρινου !! Και εχουμε και την απαιτηση να μας απαντησει ο ΙΔΙΟΣ ο Μαρινος ! Οταν σας ελεγα εγω για καλαμοκαβαλαρηδες μπλογκαδες με κοροιδευατε !! Δεν σε διαβαζει ρε φιλε ο ναυτεργατης σχωρα τον...
    Κατα τα αλλα ΟΥΤΕ καταλαβε (ηταν μωρο τοτε στο Δημοτικο)οτι απο την ΕΟΚ στην ΕΕ παρεμβληθηκε μια συνθηκη (Μααστριχτ) την οποια ΠΟΤΕ δεν τολμησε η αρχουσα ταξη να βαλει σε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ και απλα την περασε βραδυ απο την βουλη στην οποια συνεδριαση το ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ της αριστερας και της προοδου ψηφισε ΜΕ ΤΑ ΜΠΟΥΝΙΑ δειχνοντας απο τοτε με ΠΟΙΟΥΣ ειναι !Κατα τα αλλα τα κανει ολα ισωμα (οπως τα εχει στο μυαλο του) και εγκαλει ...το ΚΚΕ και τους ΚΚΕδες (ψυχιατρικη απαντηση νομιζω χρηζει το ατομο)
    Αποδεικνυεται το μεγεθος του πατατρακ που φαγανε καποιοι ευκολοπιστοι με το "μαιμου" δημοψηφισμα του Τσιπρα ! Δεν ηταν μια απλη τσιπρεικη τακτικη τελικα αλλα κατι πολυ ψαγμενο καιαπο ανωτερα κλιμακια της κομισιον .Δεν επιδιωκαν αποτελεσμα συγκεκριμενο αλλα να "παιξουν " με την ψυχολογια των μαζων τελικα ,,,,να αποδεχτουν αυτες την ΗΤΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @LeftyG700
    Στηριζατε μέχρι προχτες το ίδιο κόμμα.(Βασικα ακομα το ιδιο κομμα στηριζετε ,αλλα τεσπα)Αυτό έχετε κοινό.Οπότε σου ανήκει και ένα κομμάτι από το τελικό προϊόν τούτης της σχέσης.Απο την οποια σχεση ,σκισιμο μνημονιου δεν προεκυψε(Γιατί δεν έκατσε η φαση.Ο Παναγιωτης ηθελε...),αλλά ότι αφοδευσατε δεν μπορώ να σας το αρνηθώ.Παριστανετε τωρα και τις μωρες παρθένες...
    Υ.Γ.Το τσαρδι σου το πήραν οι τράπεζες και έχεις αναγκαστεί να την βγαζεις στο ενοίκιο;Τι φάση;Αποφάσισες να το κάνεις εδώ εξοχικό;
    ΓΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. 14 Ιουνίου 2016 - 5:34 μ.μ.
    Ρε συ, Antonxxx, βουλωμένο γράμμα διαβάζεις! Άμα σε είχαμε στον εμφύλιο, δεν θα βγάζαμε ούτε το '46! ;-) :-)

    Βρωμοπασοκους σαν και του λογου σου, τους τρωω για πρωινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Φίλε μου ΓΩ,


    Έχεις μεσάνυχτα από το τι λέγαμε και λέμε εδώ και πάνω από επτά χρονάκια στο τσαρδί μας. Δεν είναι η ώρα να σου εξηγώ (και σίγουρα δεν είναι η ώρα για να καταλάβεις). Θα έχουμε όλες τις ευκαιρίες στο εγγύς μέλλον.

    Δεν κατάλαβα τα παράπονά σου στο Υ.Γ. Δανεικά σού ζήτησα ή με κουβαλάς στην πλάτη σου; Και στην τελική, στη δημοκρατία (δημοκρατία δεν έχετε εδώ, και μάλιστα λαϊκή;) δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Κατέβασε πρόταση κι εσύ, σαν κάποιον άλλον πριν από δυο-τρεις βδομάδες, να γίνει δημοψήφισμα εδώ με τι είδους κλωτσιά θα με πετάξετε έξω!


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πατεντα της "συνιστωσας", ετοιμη για χρηση τη καταλληλη στιγμη.

      Διαγραφή
    2. Που να καταλάβω κάποιον που θεωρεί ότι ο Λαφαζανης ήταν η ειλικρινής και εξαπατημενη πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.Θέλει μυαλό, όχι αστεία...
      Υ.Γ.Σύνδρομο του οσιομάρτυρα;Μία ερώτηση καναμε,κανένα παραπονο.Χαλάρωσε το κορμακι σου λιγάκι.
      ΓΩ

      Διαγραφή
  39. Φίλε μου Antonxxx,


    Αμ το βλέπω, δεν το βλέπω; ;-) :-)


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. χα χα! τελευταιο σχολιο...
    ...
    γραφει καντηλαναυτης μας:
    <>

    βρε εξυπνοπούλι απο και ως που οι κομμουνιστες γράφουν κειμενα με 2-3 επίπεδα αναγνώσης; Οχι οφειλουν να ειναι καθαροι και να τα λενε σταράτα. Εσυ εχεις μπερδευτει με τις σούμες που κανουνε στο ΝΑΡ σκοπιμα για να πατάνε σε ΠΟΛΛΕΣ ΒΑΡΚΕΣ. Απλως οταν διαβάζει καποιος αυτες τις σούμες οφειλει να αφαιρει γρήγορα τις πολλές περικοκλάδες και να πηγαινει κατευθειαν στη πρόταση, δηλαδή ΣΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡα.

    Επι του προκειμένου λοιπόν λες ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ.
    ΜΠΟΥΡΔΕΣ συχεχώς.
    το θέμα μας ειναι προλεταριακή επανάσταση και η τακτική της. Η δική σου τακτική ειναι σαν μικροαστός να συρθεις πίσω απο ενα ετεροκλητο ΑΣΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ που στηρίζει το Brexit για λόγους μη εργατικούς. Eχετε χρεκοπήσει εντελώς. Περιμένω ανάλυση Δελαστικ, Παπακωνσταντινου και ολων των λοιπών συγγενών να γελάσω με τις απίθανες παπάτζες που θα εντοπισουν σε ενδεχόμενο Brexit

    el quinto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Το οτι ασχολειστε με τον πρωην Συριζαιο, νυν Συριζαιο 2 και παντα πασοκο στην ψυχη και μαλιστα προσπαθειτε να του απαντησετε με ιστορικα παραδειγματα και διαλεκτικο τροπο σκεψης με ξεπερνα.
    Χλεπες μονο στον αυριανιστη της κακιας ωρας.
    Χλεπες και φαπες. Που μας ρημαξαν τις ζωες, τρεχουμε απο το ταμειο ανεργιας στα 5 μηνα και τουμπαλιν και ερχονται οι λογαριασμοι διχως τελειωμο. Θα μας πει για κομμουνισμο αυτο το καθικι που στηριζε το κομμα που ψηφιζε Μααστριχτ, Μπολονιες, συμφωνα για το ευρω, συνθηκες Σερκας για 65ωρα,στρατηγικες ΕΕ 2020,εθνικιστικα συλλαλητηρια για το Μακεδονικο, την επεμβαση σε Γιουγλοσλαβια, Λυβιη, Συρια κ.α. Θα μας πει η κυβερνωσα "αριστερα" της ΕΕ, του μνημονιου και του ΝΑΤΟ για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, τον ΔΣΕ για το Λενιν και την ΚΔ.
    Αληθεια τον Κουλη θα τον ανεχομασταν να μας λεει γι'αυτα? Αυτο το απολειφαδι γιατι να το ανεχτω? Σε ποιο κομμα ηταν περσι 20/2? Τι ελεγε το καθαρμα ο Λαφαζανης τοτε? Να μην ερθει η παραταση του μνημονιου στη βουλη γιατί α να μην ξεφτιλιστει ψηφιζοντας την! Δεν ηταν οι υπογραφες Λαφαζανη, Στρατουλη στο χαρτι που ελεγε οτι θα ρημαξουν οτι απουεματικο εχει μεινει για να δινουν τις δόσεις στους δανειστες? Δεν ηταν ο Ησυχος υφυπουργός οταν ο υπουργός Κοτζιας τραγουδαγε με τους ΝΑΤΟικους και ο Καμμενος εταζε νεες βασεις?
    Ακομα και ο κοντριτης που τον εχω περασει γεννες 14 εδω και αυτος εμενα μοιαζει συμπαθητικος μπροστα το λιγουρι της εξουσιας.
    Ρε θα μας πει ο λεφτ τι? Αυτοι που ειναι το σιναφι του καναν πανηγυρι το 89-91 στις ανατροπες. Υπογραφαν τις δηλωσεις μετανοιας με τα δυο χερια. Ο πρωην προεδρος του Τσιπρας ελεγε ορι η απεργία στο λιμάνι ειναι εξαλοσυνες! Οταν διναμε τη μαχη κοντρα στους εφοπλιστες, τα ΜΑΤ και τους δηθεν αγανακτισμενους ταξιδιωτες το 2010. Θα κανουμε συνομιλιτη και μαλιστα κατηγορο που μας κουναει το δάχτυλο ποιον? Αυτον που ηταν συντροφος του Φιλη?! Που ειναι τωρα συντροφος με την κυρια "σχημα λογου η καταργηση του μνημονιου με 1 αρθρο"?
    Χλεπα και ξυλο. Και ναι ας με πει απολιτικο, τραμπουκο, σταλινικο οπως γουσταρει. Μονο βρισιες δεχομαι απο τετοια υποκειμενα γιατι ειναι τιτλοι τιμης.
    Χαιρετω. Εχω να παω να παρω τροφη για το νεογεννητο απο τα 50 ευρω που μου εχει αφησει η πολιτικη και το σύστημα του καθε left για να βγαλω το μηνα...

    Υγ.
    Μπορεί να μη γραφω πια συχνα αλλα διαβαζω καθε μερα συντροφοι να ξερετε.

    Υγ. Γλιτσα αληθεια πιστευεις οτι μπορεις να δημιουργήσεις διχονοια εσυ στον φιλοκκε κοσμο? Ρε γελοιε στο δημοψηφισμα, στο συφωνο συμβιωσης, σε ενα σωρο αλλα πραγματα διαφωνησαμε και καναμε και αντιπαράθεση επιχειρηματων και με οξυ ακομα τροπο μεταξυ μας. Αλλα απεναντι στα αφεντικα και τα τσιρακια τους το μετωπο ειναι ενιαιο. Και αυτο μεταφραζεται σε τρια κοκκινα γραμματα και σφυροδρεπανο. Οποτε λαθος πορτες χτυπας. Παρε τα πολυχρωμα κουβαδακια σου και τραβα σε καμια Βάρκιζα να παιξεις.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Γράφω το σχόλιο για τους καλοπροεραιτους και όχι για τους σύνηθεις χαζοχαρούμενους αντιΚΚΕ.
    Για να καταλάβουμε καλύτερα την ορθότητα του "ούτε με brexit, ούτε με το Bremain", αξίζει κάποιος να διαβάσει τις τοποθετήσεις του ΚΚ Βρετανίας, ανεξάρτητα από τα προβλήματα στην πολιτική του και στην στρατηγική του. Έτσι λοιπόν έχει δημιουργήσει μαζί με άλλους δική τους εκστρατεία και συμμαχία ενάντια στην ΕΕ που καλούν σε LEXIT, που δεν ταυτίζεται γενικά με το brexit. Ανοίγουν μέτωπο τόσο απέναντι στους Εργατικούς και στην ηγεσία των Βρετανικών Συνδικάτων που τάσσονται με το Bremain,όσο και απέναντι στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις που στηρίζουν το brexit. Δηλάδη το ΚΚ Βρετανίας δεν περιορίστηκε απλά σε μια αυτοτελή πολιτική παρέμβαση στηρίζοντας γενικά το brexit, αλλά ανοίγει το ζήτημα με κριτήριο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης λέγοντας LEXIT και καλόντας με αυτό να ψηφίσουν ένάντια στην παραμονή στην ΕΕ.
    Αυτά τα ολίγακαι ας σταματήσουν κάποιοι να παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν...Εκτός αν είναι τόσο "αριστεροί" που μπορούν να ταυτίζονται με τον Φαρατζ και το κόμμα του...στο brexit!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθεια κανενας δεν φαινεται να συζητα το παραπανω παρολο που ολοι το παιζουν ειδημονες στο θεμα. Θεωρειται οτι η αριστερα στην ΜΒ στηριζει το ΟΧΙ κατεβαινοντας σε συλλαλητηρια με τους εθνικιστες οπως αυτοι εδω ή οτι υποστηριζει το ΟΧΙ ως κατι αντικειμενικα καλο χωρις να βαζει προοπτικη κατι που ειναι καραμπινατος ρεφορμισμος. Παιζει σε 100+ σχολια να ειναι το δευτερο σχολιο που αναφερεται στο LEXIT. Παρα την προβληματικη στρατηγικη που εχουν και μπορει να τους οδηγησει ακομα και σε διαλυση στο μετα ειναι απειρως πιο σοβαροι και τιμιοι απο τους εγχωριους κυβερνητικους πρωην και νυν που εμφανιζονται σαν να μην εγινε το 2015 ποτε στην Ελλαδα.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
  43. Παπουτσωμενος Γατος15 Ιουνίου 2016 στις 3:46 μ.μ.

    @κκ-1

    Δεν εχω παρακολουθησει την συζητηση (ποσταρονται πολλα ποστ σε 3-4 θεματα ταυτοχρονα και δεν μπορω να συμβαδισω),αλλα το ΚΚΒρετανιας φαινεται να χει σωστη θεση.

    Δεν νομιζω κανεις να υποστηριζει ακριτη υποστηριξη του Μπρεξιτ απο κοινου με τους αστους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @ Παπουτσωμενος Γάτος,
    Κατά τη γνώμη μου η τοποθέτηση του ΚΚ Βρετανίας έχει αρκετά προβλήματα, που φυσικά έχει να κάνει με τη διαμορφωμένη στρατηγική του. Σε κάθε περίπτωση, όμως,η στάση του είναι θετική και αξιοσημείωτη, γιατί ακριβώς ορθώνει δική του τοποθέτηση, διαχωρισμένη από τις αστικές δυνάμεις και τα διλήμματα που θέτουν. Σύνδεει την έξοδο από την ΕΕ με την πάλη για διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του λαού, δίνοντας γενικά αντικαπιταλιστικό τόνο. Καταδικάζει τον εθνικισμό και ως ένα βαθμό προεοδοποιεί. Εχουν διαμορφώσει δική τους εκστρατεία, με τη δική τους τοποθέτηση κάνοντας δικές τους συγκεντρώσεις. Εν ολίγοις δεν χάθηκαν στο χυλό του brexit, σε κοινές εκστρατείες με τμήματα αστικών δυνάμεων, δήθεν για να επιδράσουν στην συνείδηση των αυθόρμητων μαζών. Και είναι πολύ μεγάλη υπόθεση στην Βρετανία να κάνουν το βήμα με λίγες δυνάμεις και να ανοίγουν μέτωπο στο Εργατικό Κόμμα. Για αυτό συμφωνώ με τις επισημάνσεις του ΟΧΕΠ:"Θεωρειται οτι η αριστερα στην ΜΒ στηριζει το ΟΧΙ κατεβαινοντας σε συλλαλητηρια με τους εθνικιστες οπως αυτοι εδω ή οτι υποστηριζει το ΟΧΙ ως κατι αντικειμενικα καλο χωρις να βαζει προοπτικη κατι που ειναι καραμπινατος ρεφορμισμος.... ειναι απειρως πιο σοβαροι και τιμιοι απο τους εγχωριους κυβερνητικους πρωην και νυν που εμφανιζονται σαν να μην εγινε το 2015 ποτε στην Ελλαδα".
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Φίλε μου Παπουτσωμένε Γάτε,


    Φυσικά και ουδείς αριστερός υποστηρίζει το Μπρέξιτ από κοινού και μέσα από την ίδια οπτική γωνία με τους αστούς! Αλλά αυτό δεν βολεύει ορισμένους και μας βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι. Αύριο μεθαύριο θα ισχυριστούν πως εμείς σταυρώσαμε τον Χριστό, εμείς ανοίξαμε την Κερκόπορτα και εμείς ήμασταν που φέραμε τον ιό έμπολα στην Αφρική!


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. "Αύριο μεθαύριο θα ισχυριστούν πως εμείς σταυρώσαμε τον Χριστό, εμείς ανοίξαμε την Κερκόπορτα και εμείς ήμασταν που φέραμε τον ιό έμπολα στην Αφρική!"

    όχι απλώς εσείς ανάψατε το καντήλι, εσείς κρατήσατε το φανάρι.

    ότι είπε ο ratm συμφωνώ

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Όχι μόνο ανοίξατε την Κεκρόπορτα, αλλά και πολύ πριν, είχατε κάνει τις συνεννοήσεις σας με τον "Πορθητή"!!!
    Άκου λέει δεν άνοιξαν την Κεκρόπορτα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @ Παπουτσωμενος Γάτος,

    "Δεν νομιζω κανεις να υποστηριζει ακριτη υποστηριξη του Μπρεξιτ απο κοινου με τους αστους".
    Συμφωνώ, με εξαίρεση τους γνωστούς αδιόρθωτους κολλημένους αντιΚΚΕ που γοιοποιούν κάθε συζήτηση.
    Το θέμα που άνοιξε αφορούσε δύο ζητήματα:
    -την πραγματικήστάση του ΚΚΕ και αν αυτή είναι σύνεπής με την γενικότερη τακτική του στην Ελλάδα.
    -την έμεση προσπάθεια συγκεκριμένων να δικαιολογήσουν τον οπορτουνισμό στην Ελλάδα, τις δικές τους χρεοκοπημένες θέσεις, ειδικά με αφορμή το περσινό δημοψήφισμα!
    Απλά, η στάση του ΚΚ Βρετανίας δεν έχει καμία σχέση με τη στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων που τώρα είναι στη ΛΑΕ. Αντίθετα, είναι ένα ακόμα παράδειγμα που αποκαλύπτει έμμεσα το δικό τους ρόλο, πρά τις μεγαλόστομες κορώνες. Π.χ. ο άλλος κάνει ότι δεν κατάλαβε ότι στις πλατείες και στο κάλπικο "ΟΧΙ" είχαν γίνει ένα με αστικές δυνάμεις και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε κοινές συγκεντυρώσεις, ακόμα και κοινές επιτροπές!
    Και επειδή προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους αδιέξοδα, συκοφαντούν το ΚΚΕ με ευφάνταστα δημοσιεύματα!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΑΤΣΟ ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΠΟΥ "ΔΙΑΣΥΡΕΙ" ΤΟ ΑΞΙΟΛΥΠΗΤΟ ΠΑΣΟΚΟΕΙΔΕΣ ΝΥΝ ΛΑΦΑΖΑΝΙΚΟ ΛΕΦΤΥ.

    ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ Ο ΡΑΤΜ. ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΤΟ.

    ΧΑΧΑ

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ΠΡΟΔΩΣΑΤΕ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΚΙΑ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ. ΑΝΟΙΞΑΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 4 ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ. ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ Τ' ΑΛΛΑ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕΙ.

    ΧΑΧΑ

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΛΕΦΤΥ ΔΥΝΑΜΗ.

    ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΡΑΤΜ. ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΛΕΦΤΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ.

    ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΓΕΛΙΟ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @ Παπουτσωμενος Γάτος,
    Και μην ξεχνάμε ένα πολύ βασικό: Μιλάμε για τη Μ.Βρετανία, μια από τις πιο ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στον κόσμο, με ένα πολύ αδύναμο ΚΚ που πάντα είχε παράδοση να σύρρεται πίσω από τη γραμμη της σοσιαλδημοκρατίας, την ισχυρή εργατική αριστοκρατία και τον ισχυρο τρειντγιουνισμό-αστικό οικονομισμό στο εργατικό κίνημα με ισχυρούς δεσμούς στο Εργατικό Κόμμα (που τώρα το παίζει αριστερά και κίνημα), το μεγάλο πλήθος των μαρξολόγων διανοούμενων που υπερασπίζονται την ΕΕ και ισχυρά τμήματα των μονοπωλίων που αντιτίθονται στην ΕΕ.
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Φίλε μου ratm,


    Πάψε να βλέπεις παντού εχθρούς. Τι διχόνοια να δημιουργήσω; Κι οι πέτρες το ξέρουν πως ένα σημαντικό τμήμα τών μελών και οπαδών τού ΚΚΕ διαφωνούν με την ισχύουσα γραμμή σεχταρισμού και απομόνωσης. Αν η παρουσία μου εδώ ενθαρρύνει τη διατύπωση αυτών τών διαφωνιών (που ήδη υπάρχουν και δεν περίμεναν εμένα για να γεννηθούν), θα είμαι ευτυχής. Αυτό είναι που αποκαλείς «πρόθεση πρόκλησης διχόνοιας»; Κάτι δεν πάει καλά.


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο ακριβως κανεις ομως. Δε θα ησουν σωστος συριζαιος αλλιως.

      Διαγραφή
  53. Το ΚΚΕ είναι απομονωμενο ,ενώ ο Λαφαζανης και ή Ζωίτσα είναι ενα με τις μάζες...Έχουν κάνει και undercover μπολσεβίκοι...Η έντιμη πτέρυγα που λέγαμε.
    Μανούβρα Χαιμλιχ μπας και ξερασεις το βιβλίο με τα κλισέ και μετά τρεχα για μπανια.Και κοψε την Εφ.Συν.Δεν βοηθαει στην σχιζοφρενεια.Ξεκινα
    χλωροπρομαζινη.
    Ιατρική συμβουλη.
    ΓΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε κοβεται ετσι ευκολα η Ελευθεροτυπια ΓΩ.

      Διαγραφή
  54. Αν και παρακολουθώ το μπλόγκ καθημερινά έχω πάρα πολύ καιρό να αφήσω κάποιο σχόλιο. Καποια πράγματα που διάβασα όμως από σχολιαστές όπως ο αγαπητός Λεφτ χτυπάνε στο μάτι και στο θυμικό.
    Για να δούμε λοιπόν. Η έξοδος από την ΕΕ ή θα γίνει από τα κάτω και στο δρόμο από το κίνημα το οποίο βέβαια θα δρομολογήσει και διαδικασίες όσον αφορά την εξουσία και το οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθηθεί προς όφελος των εργατικών μαζών που θα δρομολογήσουν από τα πριν τις εξελίξεις της εξόδου ή μπορεί να προωθηθεί κάποια στιγμή παράλληλα και από ένα κομμάτι της αστικής τάξης που κρίνει ότι έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά του, όπως το τουριστικό ή εξαγωγικό κεφάλαιο μέσα από κοινοβουλευτικές- κυβερνητικές αποφάσεις ή γιατί όχι μέσα και από ένα δημοψήφισμα . Τέτοιο κομμάτι υπάρχει ισχυρό σε διάφορες χώρες της ΕΕ, Βρετανία, Γαλλία, υπάρχει και στην Ελλάδα αλλά λιγότερο ισχυρό και διακριτά διαμορφωμένο στην παρούσα φάση. Ένα λοιπόν σοβαρό αριστερό κόμμα και δη Κομμουνιστικό που δεν είναι αυτάρεσκη γκρούπα ή φιλολογικός όμιλος μαρξιστικών συζητήσεων ψυχοθεραπείας,(ταβαρις Μπρεζνιεφ δεν είναι μομφή για το μπλογκ αυτό) έχει την υποχρέωση να προετοιμάζει για όλες τις πιθανότητες και να κάνει διακριτή και ξεκάθαρη την πρόταση εξόδου από την ΕΕ και τι πρέπει να την συνοδεύει για να είναι φιλολαϊκή και προς όφελος των εργατικών μαζών. Να την κάνει άμμεσα διακριτή και ξεκάθαρη από μία αστική ,διαχειριστική που μπορεί να προκύψει από μέρος του κεφαλαίου με σκοπό να διαχειριστεί την κρίση και να περάσει σε καπιταλιστική ανάκαμψη που κανένα όφελος δεν έχει για τον απλό λαό. Αποσυνδέοντας την έξοδο από την ΕΕ και αποκόβοντας την από το τι πρέπει να ακολουθήσει άμεσα για να ναι φιλολαϊκή εκκρεμεί ο σοβαρός κίνδυνος να βάλεις το λαϊκό κίνημα να παλεύει κάτω από ξένες σημαίες, να δημιουργηθούν συγχύσεις και συνάμα η έξοδος όταν γίνει να μείνει κενό γράμμα για τον λαό.
    Κάτι παρόμοιο με διαφορετικά φυσικά δεδομένα συνέβη π.χ στην Αργεντινή, όπου άλλαξε ο Μανολιός το 2002 με τον Κιρσνερ και κατόπιν με την Κριστίνα την γυναίκα του. Ευνοήθηκε με τα μέτρα καπιταλιστικής ανάκαμψης που πήρε, το εξαγωγικό κεφάλαιο και κυρίως οι μεγάλοι αγροτοπαραγωγοι και βιομήχανοι σόγιας, βοοειδών μεταποίησης κ.α οι οποίοι θησαύρισαν. Εφαρμοσε και κατι σαν πρόγραμμα της θεσσαλονίκης(αυτός το εφάρμοσε) για να διαχειριστεί την εξαθλίωση στην οποία είχε περιέλθει το πόπολο με την κρίση του 01 το οποίο όμως συνέχισε να πεινάει και το οποίο πριν λίγο καιρό και απούσης σοβαρής Αριστεράς η οποία στην πλειοψηφία της είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τον Κιρσνερισμό, μη βλέποντας χαίρι, ψήφισε με τα τσαρούχια τον νεοφιλελεύθερο Μάκρι, ενώ οι εισαγγελείς αυτή τη στιγμή τρέχουν και δεν φτάνουν με τα τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς που εδώ και τρία χρόνια συνταράσσουν την χώρα για να βρουν τους παράνομους δρόμους από τους οποίους έβγαζε τα δολάρια στο εξωτερικό η οικογένεια Κιρσνερ(el dinero K) οι επιχειρηματίες που τους στήριζαν Λαζαρο Μπαεζ κα και κρατικοί παράγοντες Χοσε Λοπεζ κα.
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Είμαστε στο 2016, έχει μεσολαβήσει το Μααστριχτ το ευρώ και μια σειρά συνθήκες, ντιρεκτίβες και μνημόνια που έχουν υπογραφεί και έχουν δέσει πιο σφιχτά την δομή της οικονομίας , τις λειτουργίες της και τις παραγωγικές δομές και κατευθύνσεις της χώρας στις επιταγές της ΕΕ. Δεν είμαστε ούτε στο 60 της Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα, ούτε στο 80 της ΕΟΚ ούτε στο 93 χρονιά μετονομασίας σε ΕΕ, ούτε ακόμα και στο 2003 περιόδους όπου η έξοδος παρουσίαζε διαφορετικά δεδομένα, οι οικονομικές και πολιτικές δομές δεν ήταν τόσο σφιχτές, το κίνημα είχε άλλα χαρακτηριστικά και δυναμική οι κατακτήσεις υπήρχαν ακόμα και ο διεθνής συσχετισμός άλλος. Τότε δεν απαιτούνταν τόσες προϋποθέσεις όπως σήμερα, πόσο μάλλον μετά και από την κρίση υπερσυσσωρευσης την οποία διανύουμε και τον σφιχτότερο εναγκαλισμό που δημιουργήθηκε στις οικονομικές και πολιτικές δομές των κρατών μελών. Αυτοί λοιπόν οι μπουμπούνες που ρωτάνε, σαν να μην άλλαξε τίποτα, τι έλεγε το ΚΚΕ επί ΕΔΑ τι έλεγε το 80 ,τι έλεγε το 90 και τι λέει τώρα, είναι σαν να ρωτάνε κάποιον που παρουσίασε στο παρελθόν συμπτώματα μιας ανίατης ασθένειας η οποία με τον καιρό προχώρησε και κακοφόρμησε γιατί τότε ζητούσες μόνο εμβόλια και τώρα ζητάς εμβόλια εγχείρηση και παρακολούθηση. Επίσης πάει πολύ να κουνάνε το δάχτυλο στο ΚΚΕ για την έξοδο οπαδοί και συνοδοιπόροι του Λαφαζάνη που ακόμα και τώρα που γαμαν αρσενικούς αυτοί γυρεύουν νύφη μόνο στην έξοδο από το ευρώ. Μέχρι το 2008 αν τους έλεγες έξω απ την ΕΕ ήσουν ο γραφικός και ο απομονωμένος, τώρα τάχα σοχαδιάζονται γιατί μπήκε και το «με λαική εξουσία».
    To KKE θεωρεί ότι οι ανατροπές και η έξοδος για να έχουν βάση και φιλολαικό πρόσημο θα πρέπει να επιβληθούν από το κίνημα και από τα κάτω το οποίο πρεπει να έχει ξεκάθαρο το τι θέλει και επιδιώκει για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του και εκεί ζυμώνει πρωτίστως την πολιτική του. Οφείλει όμως και είναι καθήκον του να είναι ειλικρινές και ξεκάθαρο απέναντι στο λαό και να διασαφηνίζει κυρίως σήμερα ποια έξοδος είναι συμφέρουσα και φιλολαική και ποια μπορεί να προκύψει από τις αντιθέσεις του κεφαλαίου και να φέρει μια από τα ίδια άντε και με λίγες παραπάνω κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Τον μισοπνιγμένο δεν αρκεί μόνο να τον βγάλεις στην στεριά και να τον παρατήσεις εκεί περιμένοντας να δεις αν θα συνέλθει, πρέπει να του δώσεις τις πρώτες βοήθειες και να καλέσεις το ασθενοφόρο.
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
    Sentic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Έξοδο λοιπόν ΜΕ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Πώς θα γίνει αυτό; Το ΚΚΕ λέει μέσα από την λαϊκή συμμαχία που θα χει σχεδόν ξεκάθαρο όχι μόνο την έξοδο αλλά και τι πρέπει να έχει προηγηθεί αυτής, το οργανωμένο κίνημα η λαϊκή συμμαχία δηλαδή που θα την προωθήσει, αλλά επειγόντως και τι θα πρέπει να ακολουθήσει για να μην πάμε πάλι σε νέα βάρκιζα.
    ΄Εχουμε λοιπόν και εσάς που μας λέτε έξοδο ΜΕ ΑΝΕΥ( λαική εξουσία) και βλέπουμε μετά. Μαζεύτηκαν μάλιστα τελευταία από ότι έμαθα και κάτι γκρούπες, κατι σεκτες δικαίων και αδικών με κατί οργανώσεις ιστοσελίδες, κάτι Αντάρσυους και Λαφαζαναίους πονεμένους και φκιάσανε μια πρωτοβουλία λέει για την έξοδο. Έτσι αυτό,τίποτα άλλο. Μας ενώνει η έξοδος λένε. Να συσπειρώσουμε σε αυτό και βλέπουμε. Έξοδο σκετο πατριώτες. Όλοι χωράνε, ολοι μαζί είναι αφου αυτό είναι το κοινό σύνθημα συσπείρωσης θα πεί ο καλοπροαίρετος που θα ακολουθήσει αλλά και ο τύπος (εν αφθονία) του Μαλάκα ( αυτός που ρωτούσε προχθες τον Κουτσούμπα αν θα καταργηθεί η αστική τάξη στον Σοσιαλισμό ή αν αντιπρόσωποι θα ναι μόνο εργάτες) αριστεροχώρι, κατσανέβες, τζουμάκηδες, καζάκηδες, χριαστοδημοκράτες, φασίστες, γιαννακοπουλοι, ξενοδόχοι, μυτιληναίοι άλλοι αστοι που θα εμφανιστούν στην πορεία. Άντε και την κάνατε την έξοδο όλοι οι συγκεκριμένοι αντάμα. Γιατί αντάμα θα σας λογαριάζουν. Μετά τι γίνεται;;;; Τι κάνουμε ρε παλικάρια στο βλέπουμε; Μια και την έξοδο την προπαγανδίζατε με ανευ;;;; Πες μου λίγο θα φοράτε ροζ περιβραχιόνια για να σας διακρίνει τον καθένα ο κόσμος που θα ακολουθήσει αυτόν τον αχταρμά έξοδος χωρίς προυποθέσεις, γιατί θέλω να δω κάτι. Κρίμα που δεν τα βάλατε και στις πλατείες και γεμίσαμε φασίστες. Θα καταφέρετε να τον πείσετε εκείνη την στιγμή για τον δρόμο που θέλετε εσείς; Και γιατί να μην ακολουθήσει τους υπόλοιπους που θα του προσφέρουν το δικό τους πακέτο και ξέρετε πόσο ελκυστικό και ευκολόπεπτο μπορούν να το φτιάξουν. Γι αυτό λοιπόν το ΜΕ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είναι κομβικό από τα πρίν και για μετά.
    Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την Βρεττανία. Ειπώθηκαν και κάποια πράγματα και παραπάνω από τους συνομιλητές. Για να δούμε όμως. Έφερε μήπως κάποιος την πρόταση μέσα ή έξω από την ΕΕ έστω και από αστική σκοπιά στο κοινοβούλιο και το ΚΚΕ την καταψήφισε; Έφερε μήπως κάποιος δημοψήφισμα με το ίδιο ερώτημα και το ΚΚΕ καταψήφισε; Το ΚΚΕ μάλιστα άλλαξε το δημοψήφισμα φιάσκο, βάζοντας το συγκεκριμένο ερώτημα και το ψήφισε στην πράξη όταν κάποια βοιδόγιδα που τώρα κουνάν το δάχτυλο ψηφίσαν ΝΑΙ με το όχι στα μέτρα του Τσίπρα ή καναν κοκοκο στην πρόταση του ΚΚΕ και τώρα τάχα μου θέλουν πρωτοβουλίες για την έξοδο.Τι παραπάνω είπε ο Μαρίνος στους συντρόφους στην Βρετανία από αυτό που έκανε το ΚΚΕ εδώ, δίνοντας φιλολαική χροιά στο δημοψήφισμα; Φάνηκε ο κώλος του Λαφαζάνη και ο δικός σας μαζί και τώρα πουλάτε τρέλα, χειρότερη από αυτή που πουλαν τα στελέχη του Σύριζα στα καναλια κάθε μέρα. Και ας πούμε ότι την έφερνε κάποιος έτσι αυτούσια την πρόταση, δεν πρέπει το ΚΚΕ να τονίζει και να υπερθεματίζει για το ποιες προυποθέσεις πρέπει να την συνοδεύουν για να ναι φιλολαική μεσα στον αστικό αχταρμα που για τους δικούς του λόγους και συμφέροντα θα επικαλείται την έξοδο, επηρεάζοντας συνειδήσεις με το σύνθημα αποκομμένο από προϋποθέσεις που το κάνουν φιλολαικό; 20 χρόνια Πασοκ εμείς βγάλαμε συμπεράσματα. Εσείς μείνατε Πασόκοι.
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
    Sentic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Πρέπει να μπαίνει ως αμεσος στόχος το έξω από την ΕΕ; Φυσικά και πρέπει και είναι άμεσος στόχος και αυτό είναι ξεκάθαρο για το ΚΚΕ. Αρκεί όμως σήμερα το σύνθημα ξεκομμένο, όπως προτείνουν μερικοι νεοκοποι φωστήρες, από το τι πρέπει να μεσολαβήσει και να ακολουθήσει στο καπάκι και κατευθείαν για να πιάσει πραγματικά τόπο; Σήμερα το 2016 όχι δεν αρκεί. Το ταξικά συγκροτημένο λαικο κινημα, πρέπει να το χει ξεκάθαρο από πριν ότι αφού πάρει απόφαση να περάσει το γεφύρι πρέπει να το περάσει με τις τσάπες(λαική εξουσία) για να καθαρίσει τον δρόμο από την άλλη μεριά γιατί ξέρει από τώρα ότι απέναντι ο δρόμος είναι γεμάτος σκίνα η κοσμοθεωρία τους και η συσσωρευμένη πείρα και εμπειρία τους, επιτρέπει να το ξέρουν. Καθήκον των Κομμουνιστών είναι να υπερτονίζουν τόσο το πέρασμα όσο και τις τσάπες που θα χρειαστουν οπωσδήποτε μπροστά στις παρούσες συνθήκες, από αυτούς που μας λένε ας περάσουμε και τις τσάπες θα ψάξουμε να τις βρούμε απέναντι ή με λίγη τύχη θα περάσουμε πάνω από τα σκίνα ή από αυτούς που θα πουν καλά είμαστε εδώ στην άλλη άκρη, δεν το κουνάμε. Μην επαναλάβουμε οδυνηρά λάθη του παρελθόντος. Μπορεί να περάσουμε όλοι μαζί το γεφύρι; Μπορεί. Μόνο που κάποιοι πάνε για να σταθούν απέναντι, κάποιοι με την ψευδαίσθηση ότι θα βρούνε τις τσάπες απέναντι, ενώ τους τσιμπάν τα σκίνα , εμείς προετοιμάζουμε τον κόσμο από τα πριν ότι πάμε για να καθαρίσουμε τον δρόμο που θα περάσουμε.
    Τέλος δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο μένος με τον πρόφε Σαραντάκο;;; Αντάμα δεν ήσασταν πριν μερικούς μήνες βρίζοντας τους ΚΚέδες; Που σου είπε ψέματα ο Σαραντάκος; Μέσω σχεδόν όλων των στελεχών του Σύριζα την βδομάδα του δημοψηφίσματος δεν σου είπε ξεκάθαρα ότι το ΟΧΙ που θα ψηφίσεις είναι ΝΑΙ στην πρόταση Τσίπρα που διέφερε 10% από την πρόταση των δανειστών και που την Παρασκευή πριν το δημοψήφισμα με την νέα πρόταση Τσίπρα, δεν διέφερε καθόλου;;; Φταίει ο Σαραντάκος αν εσύ ήσουν μπουνταλάς και είχαν πρηστεί οι επαναστατικές σου ρώγες επειδή είχαν βγει οι μπάρες από το Σύνταγμα και δεν έβλεπες τίποτε άλλο. Μια χαρά ειλικρινής ήταν ο κάθε Σαραντάκος. Θυμίζετε γκόμενα που τα έμπλεξε με παντρεμένο( με την αστική τάξη) και μετά τσίριζε επειδή δεν την απεκατέστησε.
    Και κόψε βρε μπαγάσα αυτό το μπουμπουνα, δεν σου ταιριάζει να μιλάς έτσι, αφού εσύ έχεις ένα επίπεδο, άλλωστε τα λέει και ο Ρατμ παραπάνω.

    Sentic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Tο πρωτο θεμα/εσπρεσο τηςε αγγλιας η Sun καλει σε εξοδο από την ΕΕ παντα για το καλο των φτωχων και πενητων . φυσικα το ότι ανηκει στον Ρ. Μερντοχ υποθετω δεν εχει καμια σημασια
    Το πρωτοτυπο
    https://www.thesun.co.uk/news/1277920/we-urge-our-readers-to-believe-in-britain-and-vote-to-leave-the-eu-in-referendum-on-june-23/

    η μεταφραση από αυτους που θεωρουν το μπρεξιτ ένα βημα για την αλλαγη για το σοσιαλισμο για να απαλλαγει η Μ.βρετανια από την εξαρτηση ….
    κλπ

    http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/06/brexit_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ένα παραγνωρισμενο λαικο στρωμα (συγνωμη γιαννη) εχει θεματα με την ΕΕ
    https://www.efsyn.gr/arthro/kyvernisi-efoplistes-se-koini-grammi-gia-tis-foroapallages

    αλλα λαικα στρωματα όμως αντιδρουν
    http://www.newsbomb.gr/tags/tag/43826/enwsh-ellhnwn-efoplistwn

    http://www.newsbomb.gr/oikonomia/naytilia/story/699640/ellines-efoplistes-panigyrizoyn-poy-den-plironoyn

    ενδοαστικες αντιθεσεις στην ελλαδα βρισκονται μονο στα μυαλα των κομμουνιστων Υπαρχουν βεβαια σε παγκοσμιο επιπεδο αλλα όχι στα καθ’υμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Εμένα με ενοχλεί, μέσω της καλόπιστης ανεκτικότητας στα σχόλια εκ μέρους του ιστολόγου, να γίνονται, (χωρίς να το επιδιώκει ο ιστολόγος βέβαια, το αντίθετο), έστω και κατ΄ ελάχιστο φορείς του οπορτουνισμού οι ιστοσελίδες μέσα από τις οποίες προσπαθούμε να ανασάνουμε λίγο, στα διαλείμματα της σκληρής δουλειάς, και να διαβάσουμε τίποτα της προκοπής. Προτείνω απλά, (δεν μπορώ φυσικά και ούτε θέλω να το επιβάλω), αιώνιο μπανάρισμα όλων των οπορτουνιστών, οι οποίοι μπαίνουν και σχολιάζουν με συγκεκριμένο στόχο και σε διαταγμένη απ΄ τα αφεντικά τους υπηρεσία, όσο και αν επικαλούνται δήθεν το διάλογο και την ελευθερία απόψεων. Γνωστό το κόλπο από παλιά. Κόψε τους, ζημιά κάνουν, λερώνουν ότι αγγίζουν. Απλά, ωραία, "σταλινικά".

    Π.χ. (μεταξύ και άλλων) το σχόλιο Λεφτ 15/6, 6:27 μ.μ. όπου παρουσιάζει ως δήθεν δεδομένη την δήθεν διαφωνία μελών (!!!!) και οπαδών του ΚΚΕ με το "σεχταρισμό" (!!!!), που και αυτόν πονηρά ως δεδομένο τον παίρνει, είναι κόλπο πανάρχαιο, γνωστό, διασπαστικό και στοχευμένο που προσωπικά με εξοργίζει. Και βέβαια έχει διαψευστεί από την ίδια την πραγματικότητα. Κόψε τους λοιπόν. Όχι πώς τους φοβόμαστε, τους έχουμε πάρει χαμπάρι, αλλά για να πάρουν το μήνυμα. Το ότι προσελκύονται από την ιστοσελίδα σου, δείχνει ότι σε υπολογίζουν (πιθανόν υπολογίζουν επισκεψιμότητες αν βλέπουν πολλά σχόλια, ενδιαφέρουσες αναρτήσεις κλπ) και γι΄ αυτό ακριβώς προσπαθούν να σε λερώσουν. Μην τους κάνεις το χατίρι. Αλλά και να μην τους κόψεις τελικά, καλό είναι να παίρνουν κάθε φορά μηνύματα ότι τους έχουμε πάρει χαμπάρι και τσάμπα προσπαθούν. Με εκτίμηση, Γιάννης Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Γιάννη Ν, αναβάλλω καιρό τώρα, αλλά ίσως πρέπει να το βάλω μπρος, ένα κείμενο που να εξηγεί κάποια πράγματα από τη δική μου σκοπιά για το σχολιασμό και τη δέουσα στάση στις περιπτώσεις που περιγράφεις.
    Αυτό γενικά μιλώντας. Ειδικά μιλώντας, έχουσι γνώσιν οι φύλακες, μην ανησυχείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Φίλε μου Dimitris- Sentic,


    Μπορεί αυτά που υποστηρίζω εγώ να σου χτύπησαν στο μάτι και στο θυμικό, αλλά εγώ έπαθα χειρότερα: αυτά που υποστήριξες εσύ κλόνισαν την πίστη μου ότι η στοιχειώδης λογική είναι έμφυτη σε κάθε άνθρωπο (εκτός παθολογικών περιπτώσεων, βέβαια, λόγου χάρη κάποιας ψυχικής ασθένειας ή δυσλειτουργίας). Διότι εσύ, χωρίς να υποπτεύεσαι το βαθμό παραλογισμού που διατρέχει το συλλογισμό σου, ισχυρίζεσαι:

    Όταν τα πράγματα για το εργατικό κίνημα και τις πολιτικές οργανώσεις του ήταν καλύτερα, όταν υπήρχε κάποιο περιθώριο να παλέψουμε κάπως, να κερδίσουμε κάτι, καλώς «το Κόμμα» συμμετείχε στην πάλη για το άμεσο κι ας μην ήταν η ριζική λύση, συνδυάζοντας βέβαια αυτή τη συμμετοχή του με την προπαγάνδιση του απώτερου στόχου του, τον σοσιαλισμό. Τώρα που τα πράγματα είναι απελπιστικά δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συμμετέχει στο άμεσο και καλώς περιορίζεται στην προπαγάνδιση του απώτερου στόχου του!!! Όπου αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι καλώς το 2004 ψηφίζατε εναντίον τής διεύρυνσης της ΕΕ κι ότι τώρα πάλι καλώς θα ψηφίσετε λευκό ή παρών όταν έλθει στη Βουλή προς επικύρωση η είσοδος π.χ. της Σερβίας, του Μαυροβούνιου και της Αλβανίας στην ΕΕ (σύμφωνα με τη νέα γραμμή ούτε-ούτε)!!! Και για να το κάνω πενηνταράκια μάς λες: Όταν οι συνθήκες είναι περισσότερο ευνοϊκές για το έλασσον το επιδιώκω. Όταν οι συνθήκες γίνονται πολύ δύσκολες ακόμα και για το έλασσον του ελάσσονος, το παρακάμπτω και πηγαίνω κατ’ ευθείαν στο μείζον! Είσαι τυχερός που ο Βλαδίμηρος έχει αρθριτικά και δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι του! ;-) :-)

    Εντάξει, το τερμάτισες. Και δεν χρειάζεται καν να σου πω ότι η ανάλυσή σου άφησε απ’ έξω την εναντίωσή σας στην ΤΤΙΡ, χωρίς να βάζετε κανένα προαπαιτούμενο Λαϊκής Εξουσίας και σοσιαλισμού από τα κάτω, από τα πάνω και γενικώς.


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Δεν ανησυχώ καθόλου, απλά θυμώνω. Ευχαριστώ για την απάντηση, Γιάννης Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Γιάννη Ν.
    Οι χρήσιμοι ηλίθιοι, είναι χρήσιμοι......!
    Τους συγκεκριμένους "δικούς μας", τους χρειαζόμαστε για προπόνηση. Κάτι σαν σάκους του μποξ δηλαδή, ή τα ανδρείκελα που έχουν και τους βαράνε κλωτσιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ναι, ντο μινόρε και ρε ματζόρε.
    Όντως τυχεροί είστε που δε μπορεί να σηκωθεί ο Βλαδίμηρος από το κρεβάτι του. Πώς θα γράφατε αλλιώς τέτοια;
    Συριζαίοι μασίφ με γραμμή "προσφορά" από ΕΑ (ή/και αντίστροφα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Έχει μετατρέψει το να το παίζεις ηλίθιος σε τέχνη.Ή είναι τόσο κακός στην κατανόηση κειμένου...
    ΓΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. "αυτά που υποστήριξες εσύ κλόνισαν την πίστη μου.."
    "Τώρα που τα πράγματα είναι απελπιστικά ..."
    "Όταν οι συνθήκες είναι περισσότερο ευνοϊκές για το έλασσον το επιδιώκω. Όταν οι συνθήκες γίνονται πολύ δύσκολες ακόμα και για το έλασσον του ελάσσονος, το παρακάμπτω και πηγαίνω κατ’ ευθείαν στο μείζον!"

    Ξεκαθαρο δειγμα πανικοβλητου μικροαστου που κουτουλαει στα ντουβαρια των κουτιων που εχει φκιαξει στη σκεψη του και του φαινεται τουλαχιστον εγκληματικο που δεν ΤΡΕΧΕΙ ο συνηθης ναυαγοσωστης να τον σωσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ,
    αλλα και με τον τροπο που εχει επιλεξει ο ΙΔΙΟΣ να σωθει !!
    Ατιμε παπατζη εχεις δουλεψει σοφα στις ψυχες των ανθρωπων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Μετά πάντως τα σημερινά νομίζω ότι το βρεξιτ δεν έχει καμία ελπίδα.
    Χαμόγελο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Επειδη πιστευω οτι τετοιες παρεμβασεις πρεπει να διασωζονται απο ενα διαδαλο σχολιων και να κοινωνουν ευρυτερα ...μου επιτεπεις σ.Δημητρη
    (αν οχι στειλε μου μνμ στο μπλογκ)

    http://laikhexousia.blogspot.gr/2016/06/blog-post_36.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Ερωτήματα για τον Sentic ή όποιον άλλο θέλει να απαντήσει:

    1. Η Λαϊκή Εξουσία είναι πλέον (στην παρούσα ιστορική φάση) προϋπόθεση για να συναινέσει το ΚΚΕ στην έξοδο (της Ελλάδας και οποιαδήποτε χώρας) από την ΕΕ;

    2. Αν ναι (αν είναι προϋπόθεση η Λ.Ε της εξόδου) τότε πώς θα επιτευχθεί η Λαϊκή Εξουσία εντός του οικονομικά-πολιτικά-νομικά αντεργατικού και ιμπεριαλιστικού πλαισίου της ΕΕ;

    3. Ποιες είναι οι ως τώρα ενδείξεις από την ελληνική εμπειρία για την βασιμότητα και λογική μιας τέτοιας προσδοκίας; Πιο συγκεκριμένα, δυνάμωσε το εργατικό-λαϊκό κίνημα σε σχέση με το στάδιο πριν την είσοδο στην ΕΕ, όταν η Ελλάδα ήταν βεβαίως και πάλι καπιταλιστική; Έγινε πιο επαναστατική και οξυμένα συγκρουσιακή προς το αστικό κράτος η πρακτική του και πώς (πότε);

    4. Αν η σύνδεση της ΕΕ με την Λ.Ε γίνεται για "φόβο των Ιουδαίων" (αστών), πού είναι οι αστοί που στηρίζουν στην Ελλάδα έξοδο από την ΕΕ; Δεν λεγόταν πριν τις εκλογές του 2014-2015 ότι στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ για ένα "άλλο μείγμα διαχείρισης"; Μήπως τους εκφράζει το τμήμα που έγινε ΛΑΕ; Τότε γιατί τα στελέχη της ΛΑΕ έκαναν το κορόιδο για όλες τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συμβιβασμό με το ευρωενωσιακό και αμερικανικό κεφάλαιο μέχρι να μην μπορούν να κρυφτούν άλλο; Εν πάσει περιπτώσει, σε ποια πολιτικά τεκμήρια βασίζεται η προσδοκία ότι υπάρχει τμήμα της α.τ που επιθυμεί έξοδο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έμπρακτα απέδειξε το αντίθετο, το σύνολο των άλλων αστικών κομμάτων απορρίπτει ρητά την έξοδο, και η Χ.Α αμφισβητείται (ορθώς) ως προς την εντιμότητά της όταν δείχνει να την επιθυμεί; Πού λοιπόν, σε ποια κόμματα, βρίσκεται ο "αστικός πόλος" υπέρ της εξόδου απ' την ΕΕ στην Ελλάδα;

    Τουπόλεφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Φίλε μου Γιάννη Ν.,


    Βλέπω τώρα ότι δυσανασχέτησες με αυτό το σχόλιό μου. Μα το σχόλιό μου είναι θεμελιωμένο πάνω σε αυτό (θα μπορούσα να λινκάρω και δεκάδες άλλα παρόμοια· διαλέγω αυτό γιατί τα λέει κάποιος υπεράνω υποψίας και γιατί τα λέει πολύ καλά). Από πού κι ως πού ισχυρίζεσαι ότι παρουσιάζω «ως δήθεν δεδομένη την δήθεν διαφωνία μελών (!!!!) και οπαδών του ΚΚΕ με το "σεχταρισμό"(!!!!)»;;; Εγώ σού καταθέτω τα στοιχεία και ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν αυτό που έγραψα και αποδεικνύουν πέρα πάσης αμφιβολίας ότι δεν βγήκαν από το μυαλό μου αλλά μέσα από το ίδιο «το Κόμμα». Αν τα αμφισβητείς, είμαι όλος αυτιά να ακούσω την επιχειρηματολογία σου.

    Τα υπόλοιπα που γράφεις περί ...«υπολογισμού επισκεψιμοτήτων»(!), περί «προσπάθειας λερώματος»(!!) του διαχειριστή εδώ, περί ...«διατεταγμένης υπηρεσίας»(!!!) και άλλα τέτοια ορέα, είναι ανάξια και του παραμικρού σχολιασμού.


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη παρεξηγησαι που σου λενε οτι ερχεσαι για πλαγιοκοπηση. Αυτο πας να κανεις, οπως και να'χει.

      Διαγραφή
  72. ωραίο σχολιάκι.

    Εγώ θα σε προσφωνήσω όχι απλά φίλε Λεφτ αλλά σύντροφε Λεφτ(το Πασοκικό συντροφε που έχει και μουστάκι) για να σε φτιάξω και να νιώθεις όμορφα, άλλωστε είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα . Μονο μην με βρίζεις μετά σαν τον Σαραντάκο που ήσασταν σύντροφοι και στην φόρεσε. Άλλωστε χαβαλέ κάνουμε.

    Πάμε λίγο στα ιατρικά περι ψυχικής ασθένειας και δυσλειτουργίας. Εμεις τυχαίνει να κοιμόμαστε ΚΚέδες και ν ξυπνάμε ΚΚέδες. Εσένα όμως σου χει τύχει να κοιμηθείς Σύριζα και να ξυπνήσεις ΛΑΕ σου φαίνεται νορμαλ αυτό; Επίσης σου χει τύχει να χεις ψηφίσει ΝΑΙ στα μέτρα του Τσίπρα, εσύ να λές ότι ψήφισες ΟΧΙ να σου λέει την Δευτέρα ό ίδιος ο πρόεδρας ότι μαλάκα μου ΝΑΙ ψήφισες και εσύ να επιμένεις ότι ψήφισες ΌΧΙ και να σκυλοβρίζεις τον σύντροφό σου τον Σαραντάκο από δίπλα που σου λέει τα ίδια με τον πρόεδρα και έχει δίκιο ο προφέσορας. Και ρωτάμε εμείς εδώ ποιος βρίσκεται σε μαλακομπούκωμα και χρειάζεται επειγόντως ψυχίατρο, εκτός αν το έχετε ήδη ligalize it εκεί στις γκρούπες και δεν πήραμε γραμμή.

    Πάμε τώρα στα παρακάτω. Ότι του φανεί του λωλολεφτανή. Αν δεν κάνω λάθος μιλούσαμε για την έξοδο ΜΕ ή με ΑΝΕΥ και πώς πρέπει να την προπαγανδίζουν οι Κομμουνιστές αλλά εσύ τα κανες αβαβά και το γύρισες στην τρέλα πάλι. Που κολλάνε όλες αυτές οι πίπες για τις άμεσες διεκδικήσεις στα πλαίσια της αστικής Δημοκρατίας με το θέμα μας;;; Ο Λαφαζάνης και η ψυχή σου το ξέρουν. Δε μου λες οι κινητοποιήσεις για τα νέα μέτρα, το ασφαλιστικό κτλ και οι αντιπροτάσεις που κάνει το Κομμα για να τις φρενάρει στην βουλή και στον δρόμο και το ταξικό εργατικό κίνημα στον δρόμο είναι σοσιαλιστικά μέτρα; Μπορεί να ναι για σένα τι να πώ, αλλά άσε τον Βλαδίμηρο εκεί που κάθεται γιατί μάλλον με τον Κάουτσκι έχεις πιο πολλά νταραβέρια. Εδώ ο Λαφαζάνης την έξοδο από το ευρώ την έχει αναγάγει σε σοσιαλιστική επανάσταση. Φυσικά και ψηφίσαμε εναντίον της διεύρυνσης το 2004 και φυσικά και θα ψηφίσουμε κατά στην είσοδο Σερβίας ,Μαυροβουνίου και Αλβανίας και φυσικά είμαστε ενάντια στην ΤΤΙP. Με την λογική σου Λενινισταρα μου να μην συμμετέχουμε στο αστικό κοινοβούλιο, να βγούμε και να μην παίρνουμε θέση σε ότι έρχεται. Νατα και τα αναρχοαυτόνομα. Δε μου λες σε αυτήν την πρωτοβουλία εξόδου με ΑΝΕΥ που φτιάξατε και συζητάτε με ρετσίνα και αντάρτικα έχετε μαζέψει και μπάχαλους που σας πήραν τα μυαλά;;

    τα μτιριρι

    Sentic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ;

    ΙΔΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Η δολοφονία της αγγλίδας βουλευτίνας, πέρα από τα χαρακτηριστικά εθνικιστικού φανατισμού και ψυχοπαθολογίας που φαίνεται να περιέχει, αποκαλύπτει και τον επιθυμητό βαθμό αξιοποίησης τέτοιων φαινομένων από τον πυρήνα της καπιταλιστικής κυριαρχίας στην παρούσα της μορφή. "Το μπρέξιτ βάφτηκε με αίμα" επαναλαμβάνει καρμπόν ο αστικός τύπος, με την πιθανά ψυχοπαθητική προσωπικότητα του δολοφόνου να παρέχει το επιθυμητό αντίστοιχο της μαρφίν και του εμπρησμού των δεκάδων κτιρίων του κέντρου της αθήνας στα καθ' ημάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. AGIS, μη ξεχνάμε για ποιας χώρας τους αστούς μιλάμε. Μεγάλη εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Φίλε μου Sentic,


    Κατ’ αρχήν επί της διαδικασίας: Παρεξήγησες την αναφορά μου στις ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις. Δεν εννοούσα εσένα ή κάποιον άλλον μέσα εδώ. Μιλούσα αυστηρά κυριολεκτικά. Δέχομαι όμως ότι η διατύπωσή μου μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες γι’ αυτό και το ξεκαθαρίζω τώρα: Εννοούσα ότι οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα ψυχικής ισορροπίας, εξ ορισμού πρέπει να θεωρούνται ανίκανοι να σκέφτονται στοιχειωδώς λογικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι δεν σκέπτονται λογικά είναι ανισόρροποι (π.χ.: η πλειοψηφία τών σχολιαστών εδώ διατυπώνει σκέψεις που κινούνται εκτός της στοιχειώδους λογικής· δεν ισχυρίζομαι όμως ότι είναι ανισόρροποι).

    Επί της ουσίας:

    Κοίτα, όσο φτηνά και να μου πουλήσεις τρέλα, δεν πρόκειται ούτε καν να δοκιμάσω. Αυτά λοιπόν τα περί του Λωλοστεφανή κ.λπ., αλλού. Τα όσα έγραψα σε αυτό το σχόλιό μου απορρέουν ευθέως από το γράμμα και το πνεύμα τών όσων έγραψες εσύ στο μεγάλο σου σχόλιο. Το παρακάτω απόσπασμα από τα λόγια σου είναι αρκούντως χαρακτηριστικό:

    Είμαστε στο 2016, έχει μεσολαβήσει το Μααστριχτ το ευρώ και μια σειρά συνθήκες, ντιρεκτίβες και μνημόνια που έχουν υπογραφεί και έχουν δέσει πιο σφιχτά την δομή της οικονομίας , τις λειτουργίες της και τις παραγωγικές δομές και κατευθύνσεις της χώρας στις επιταγές της ΕΕ. Δεν είμαστε ούτε στο 60 της Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα, ούτε στο 80 της ΕΟΚ ούτε στο 93 χρονιά μετονομασίας σε ΕΕ, ούτε ακόμα και στο 2003 περιόδους όπου η έξοδος παρουσίαζε διαφορετικά δεδομένα, οι οικονομικές και πολιτικές δομές δεν ήταν τόσο σφιχτές, το κίνημα είχε άλλα χαρακτηριστικά και δυναμική οι κατακτήσεις υπήρχαν ακόμα και ο διεθνής συσχετισμός άλλος. Τότε δεν απαιτούνταν τόσες προϋποθέσεις όπως σήμερα, πόσο μάλλον μετά και από την κρίση υπερσυσσωρευσης την οποία διανύουμε και τον σφιχτότερο εναγκαλισμό που δημιουργήθηκε στις οικονομικές και πολιτικές δομές των κρατών μελών. Αυτοί λοιπόν οι μπουμπούνες που ρωτάνε, σαν να μην άλλαξε τίποτα, τι έλεγε το ΚΚΕ επί ΕΔΑ τι έλεγε το 80 ,τι έλεγε το 90 και τι λέει τώρα, είναι σαν να ρωτάνε κάποιον που παρουσίασε στο παρελθόν συμπτώματα μιας ανίατης ασθένειας η οποία με τον καιρό προχώρησε και κακοφόρμησε γιατί τότε ζητούσες μόνο εμβόλια και τώρα ζητάς εμβόλια εγχείρηση και παρακολούθηση.


    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ


    Αυτό και μόνο το απόσπασμα εξηγεί σε όποιον μπορεί και θέλει να καταλάβει γιατί εγώ σού είπα στο προηγούμενο σχόλιό μου:

    [...] εσύ, χωρίς να υποπτεύεσαι το βαθμό παραλογισμού που διατρέχει το συλλογισμό σου, ισχυρίζεσαι:

    Όταν τα πράγματα για το εργατικό κίνημα και τις πολιτικές οργανώσεις του ήταν καλύτερα, όταν υπήρχε κάποιο περιθώριο να παλέψουμε κάπως, να κερδίσουμε κάτι, καλώς «το Κόμμα» συμμετείχε στην πάλη για το άμεσο κι ας μην ήταν η ριζική λύση, συνδυάζοντας βέβαια αυτή τη συμμετοχή του με την προπαγάνδιση του απώτερου στόχου του, τον σοσιαλισμό. Τώρα που τα πράγματα είναι απελπιστικά δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συμμετέχει στο άμεσο και καλώς περιορίζεται στην προπαγάνδιση του απώτερου στόχου του!!! Όπου αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι καλώς το 2004 ψηφίζατε εναντίον τής διεύρυνσης της ΕΕ κι ότι τώρα πάλι καλώς θα ψηφίσετε λευκό ή παρών όταν έλθει στη Βουλή προς επικύρωση η είσοδος π.χ. της Σερβίας, του Μαυροβούνιου και της Αλβανίας στην ΕΕ (σύμφωνα με τη νέα γραμμή ούτε-ούτε)!!! Και για να το κάνω πενηνταράκια μάς λες: Όταν οι συνθήκες είναι περισσότερο ευνοϊκές για το έλασσον το επιδιώκω. Όταν οι συνθήκες γίνονται πολύ δύσκολες ακόμα και για το έλασσον του ελάσσονος, το παρακάμπτω και πηγαίνω κατ’ ευθείαν στο μείζον! Είσαι τυχερός που ο Βλαδίμηρος έχει αρθριτικά και δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι του! ;-) :-)

    Εντάξει, το τερμάτισες. Και δεν χρειάζεται καν να σου πω ότι η ανάλυσή σου άφησε απ’ έξω την εναντίωσή σας στην ΤΤΙΡ, χωρίς να βάζετε κανένα προαπαιτούμενο Λαϊκής Εξουσίας και σοσιαλισμού από τα κάτω, από τα πάνω και γενικώς.


    Όλα τα υπόλοιπα που γράφεις στο τελευταίο σου σχόλιο είναι σάλτσες που προσπαθούν να σκεπάσουν το γεγονός ότι η γραμμή «Ούτε-Ούτε» που προτείνει το κόμμα σου μυρίζει από μακριά σκοπιμότητα να κρατηθεί το ΚΚΕ έξω από κάθε ζήτημα που βάζει η πολιτική συγκυρία. Πράγμα που στην πράξη το μεταβάλλει βεβαίως βεβαίως σε ένα ‘‘καλογερίστικο’’ κόμμα, το οποίο κρατιέται μακριά από τα εγκόσμια του Πολιτικού.

    Πάντως, να σου αναγνωρίσω πρόθυμα ένα ελαφρυντικό. Το γεγονός ότι γράφεις μέσα στην καλή χαρά «Φυσικά και ψηφίσαμε εναντίον της διεύρυνσης το 2004 και φυσικά και θα ψηφίσουμε κατά στην είσοδο Σερβίας ,Μαυροβουνίου και Αλβανίας και φυσικά είμαστε ενάντια στην ΤΤΙP.», ενώ κι ένα μικρό παιδί κατανοεί ότι, σύμφωνα με τη γραμμή «Ούτε-Ούτε», πρέπει να ψηφίσετε «παρών» ή να πάτε εκείνη την ημέρα για τσίπουρα στην Πειραϊκή, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν έχεις καταλάβει Χριστό από το σκεπτικό μου.


    Τα λέμε (υπό την προϋπόθεση ότι θα καταλάβεις τι σου λέω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Φουλ "πρωτοτυπία" και "φρεσκάδα". Από την "επίκληση" στο Βλαδίμηρο μέχρι το καλογερισμό και τα τσίπουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. @ Τουπολεφ

    1. Τι εννοείς να συναινέσει; Με ποιόν να συναινέσει και σε τι; Την λέξη συναίνεση την χρησιμοποιούν πολύ τα αστικά κόμματα και ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά τι εννοούνε με αυτή. Το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ τελεία και παύλα. Αυτό που προσθέτει είναι ότι για να έχει φιλολαϊκό πρόσημο δηλαδή για να ωφεληθεί ο λαός στην παρούσα δοσμένη ιστορική στιγμή από αυτήν την αναγκαία κίνηση πρέπει να συνοδεύεται τόσο πριν γίνει όσο και μετά από κάποιες πρόσθετες κινήσεις. Ποιές είναι αυτές; 1ο στο πριν, η κοινωνική πλειοψηφία που θα την κάνει δηλαδή η εργατική τάξη με τους συμμάχους της να είναι πεισμένη από πρίν δηλαδή από την περίοδο συγκέντρωσης και σταδιακής αύξησης των δυνάμεων όχι μόνο για την έξοδο αλλά και το τι πρέπει να συνοδεύει το αμέσως μετά που είναι το κύριο για να πιάσει τόπο η έξοδος. Αυτόν λοιπόν τον ρόλο καλείται να παίξει η Λαϊκή συμμαχία. 2ο την Κυριακή το πρωί παίρνει την εξουσία αλλά όλα είναι όπως πριν στην δομή της χώρας και έχουν αρχίσει οι απειλές. 3 Την Κυριακή το μεσημέρι κάνει την έξοδο αλλά πάλι όλα είναι όπως πριν στην δομή της χώρας με επιπλέον απειλές από τους αστούς που είναι έτοιμοι για να δημιουργήσουν χάος να μειώσουν ή να σταματήσουν την παραγωγή, να σταματήσουν τις εισαγωγές βασικών προϊόντων, να κρύψουν τα προϊόντα και τα φάρμακα που βρίσκονται στην χώρα, να εξαφανίσουν το πετρέλαιο από την αγορά να κόψουν τις τηλεπικοινωνίες, να σταματήσουν τις μεταφορές καθηλώνοντας τα πλοία και τα τρένα κτλ. 4ο Την Κυριακή το βράδι πριν προλάβουν και το τονίζω πριν προλάβουν να τα κάνουν όλα αυτά και να δημιουργήσουν τεχνητό χάος, τους κάνεις στην μπάντα και τα παίρνεις στα χέρια σου. ΕΚΕΙ αρχίζει η ΕΦΑΡΜΟΓΗ της ΛΑΙΚΉΣ ΕΞΟΥΣΊΑΣ του Poder Popular που λένε και οι Ισπανόφωνοι. Το ΠΡΟΤΣΕΣ όμως της Λαϊκής εξουσίας έχει αρχίσει από το 1 που γράφω πιο πάνω. Είναι το 1 που ενώ γεννιόταν και θέριευε μιλώντας με τις μάζες δείχνοντας το 2 και το 3 κρατούσε πάντα στα χέρια του μωράκι στα σπάργανα το 4 και το έδειχνε λέγοντας ταΐστε το μέσα στην συνείδησή σας να μεγαλώσει. ΑΥΤΟ το προτσές είναι το «ΜΕ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ» του ΚΚΕ.
    Τι συμβαίνει σήμερα στην Βενεζουέλα;;;;(λίγο διαφορετική περίπτωση αλλά με πολλές ομοιότητες) Φαντάζομαι τα διαβάζεις. Να σου πώ εγώ. Επικρατεί χάος. Τι έκανε 20 χρόνια ο Τσάβες και συνέχισε ο Μαδούρο;;; Έφτασε στο 2 (μια και εκεί δεν έχουν 3) και έμεινε εκεί. Δεν μίλησε ποτέ για 4 δεν αναφέρθηκε ποτέ ούτε όταν ήταν στο 1 ακόμα. Κρατήθηκε με νύχια και με δόντια με τα έσοδα του Πετρελαίου χωρίς να αγγίξει ούτε μια τρίχα από την καπιταλιστική ιδιοκτησία (που συνεχίζει να κατέχει το 70% των μέσων παραγωγής και νευραλγικούς τομείς όπως παραγωγή τον επισιτισμό κτλ) έπεσε όμως το ρημάδι το βαρέλι από 250 σε 34 δολάρια. Τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή;;; Τους κοπανανε από παντού και με σημαντική μερίδα του λαού μαζί. Ότι σου περιγράφω στο 3 παραπάνω, αυτό ακριβώς κάνουν οι αστοί με την δεξιά αντιπολίτευση. Δες εδώ φρέσκο χθεσινό,http://www.eldesperttador.org/2016/05/04/venezuela-descubren-toneladas-de-alimentos-que-empresarios-escondian-para-desestabilizar-al-gobierno-de-maduro/#.V2NjNqIcVuY.facebook Τόνοι τροφίμων κρυμμένοι σκόπιμα σε αποθήκες για να δημιουργήσουν τεχνητές ελλείψεις και να εξαγριώσουν τον λαό, πράγμα που καταφέραν. Παρολαυτά ο Μαδούρο καλεί σε διάλογο μυαλό δεν βάζουν, μόνο το ΚΚΒ φωνάζει.
    Ακόμα λοιπόν επιμένεις στην συναίνεση για έξοδο;;; Με ποιους;;
    Με κομμάτι της αστικής τάξης που αν κάποια στιγμή την αποφασίσει και την κάνει
    θα αφήσει τα πράγματα όπως είναι αντε και με την καπιταλιστική ανάκαμψη να δημιουργήσει λίγες θέσεις εργασίας παραπάνω; Έχεις την εντύπωση πως όλα αυτά τα μέτρα που έχουν περάσει αυτά τα χρόνια των μνημονίων αλλα και πριν, θα τα καταργήσουν;; Το πολύ πολύ να χαλαρώσουν κανα δυο για το ξεκάρφωμα στο πόπολο για να διαχειριστούν την μιζέρια του.
    Με ποιους άλλους και τί συναίνεση; Με αυτούς που λένε ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ; Σε παραπέμπω στο πρώτο μου σχόλιο για απαντήσεις.

    Sentic

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. 2 Το ΚΚΕ δεν λέει Λαική εξουσία με έξοδο, λέει έξοδο με Λαική εξουσία. Ο Λένιν το 18 δεν ξεκίνησε σοσιαλιστικά μέτρα και μετα βγήκε από τον πόλεμο, πρώτα βγήκε από τον πόλεμο με το Μπρεστ – Λιτοφσκ και μετά ξεκίνησε. Επίσης δεν είπε να βγούμε από τον πόλεμο και βλέπουμε παιδιά ούτε όταν ξεκίνησε ο πόλεμος που δεν ήταν στην εξουσία ούτε το 18 που την είχε πάρει. Στο ερώτημά σου λοιπόν αυτό, νομίζω παίρνεις ξεκάθαρη απάντηση παραπάνω. Δεν είναι προσωπική μομφή για σένα σε καμιά περίπτωση, πιστεύω ειλικρινά ότι ρωτάς με αγνή πρόθεση απλά κάποιες ιντερνετικες και όχι μόνο γκρούπες, όταν δεν έχουν επιχειρήματα κραδαίνουν σαν σημαία αυτό το ανόητο ερώτημα κατά κόρον και έχουν γίνει μάστορες στο να διαστρεβλώνουν ασύστολα την θέση του ΚΚΕ μήπως και πάρουν κανα λαικ παραπάνω, μια και τα λαικ τους είναι μόνο στο ινερνετ.


    3. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς που αναφέρεσαι με την φράση «βασιμότητα και λογική μιας τέτοιας προσδοκίας»; Αν πάντως αναφέρεσαι στην έξοδο με λαική εξουσία δεν πρέπει να μιλάμε στην δοσμένη ιστορική στιγμή για προσδοκία αλλά για απόλυτη αναγκαιότητα. Όχι δεν δυνάμωσε το εργατικό λαϊκό κίνημα σε σχέση με την περίοδο πριν την είσοδο. Μην ξεχνάς ότι την ριζοσπαστικοποίηση που είχε επιτευχθεί με την χούντα και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, πέρασε ένα Πασόκ με σύνθημα στις 18 Σοσιαλισμός και την σκόρπισε στο διάβα του ασελγώντας κατά εξακολούθηση με πολλούς και βάναυσους τρόπους πάνω στο σώμα του και η προσπάθεια να συνέλθει ακόμα συνεχίζεται. Μπορεί λοιπόν να μην δυνάμωσε αλλά από την άλλη είναι σήμερα λίγο πιο πεπειραμένο, πιο έμπειρο και λίγο πιο υποψιασμένο, με διαλυμένες πολλές αυταπάτες που έσερνε μαζί του για την Ευρώπη των χρυσών κουταλιών, αυταπάτες που διαλύθηκαν ακόμα περισσοτερο κυρίως τα τελευταία 6 χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε συνθήκες 80 αλλά 2016. Αν λοιπόν τότε δεν απαιτούνταν καμία προϋπόθεση για να βγούμε από την ΕΟΚ σήμερα απαιτούνται και επειγόντως. Και εξηγούμαι.
    Αν λοιπόν το 1987 για παράδειγμα μια ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση που θα προέκυπτε από το οργανωμένο κίνημα έβγαζε την Ελλάδα από την ΕΟΚ με προοπτική τον Σοσιαλισμό θα είχε περισσότερο χρόνο να αντιδράσει, να σχεδιάσει και να αντιμετωπίσει τόσο τους κραδασμούς της απόφασης όσο και, κυρίως αυτές, τις απειλές και τους εκβιασμούς των καπιταλιστών. Γιατί; Γιατί δεν θα απαιτούνταν να απαλλοτριώσει αμέσως και κατευθείαν από την επομένη, όπως απαιτείται τώρα. Γιατί την επόμενη που θα έπαιρνε την εξουσία θα είχε κατευθείαν στα χέρια της, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια (ΔΕΗ και ΟΤΕ) τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρόμους, τα λιμάνια, τα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία και τις μεταφορές. Μια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που παρά τα 5-7 χρόνια της ΕΟΚ κάλυπτε τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού και δεν ήταν ακόμα τόσο στενά δεμένη και προσαρμοσμένη στην ΚΑΠ, αγροτικούς (εστω κουτσουρεμένους) συνεταιρισμούς με μονάδες μεταποίησης προιόντων, εργοστάσια ζαχαρης και αλευριού κτλ κτλ και ένα εθνικό νόμισμα που μπορούσε να το αξιοποιήσει σαν εργαλείο. Θα είχε λοιπόν μια σειρά χρήσιμα εργαλεία να εξασφαλίσει την επιβίωση του πληθυσμού και να αντιμετωπίσει τις όποιες τεχνητές ελλείψεις στην πρώτη κρίσιμη φάση και μετά όλο το χρόνο να περιλάβει τους καπιταλιστές. Να μην ξεχνάμε βέβαια και την ΕΣΣΔ και τον διεθνή συσχετισμό.
    Σήμερα τι από αυτά έχεις εκτός από την Ακρόπολη;;;; Θα σε φάνε την επομένη αν δεν τους τα πάρεις την επομένη. Γι αυτό το σύνθημα τότε ήταν Έξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων σκέτο και τώρα είναι έξω από την ΕΕ με ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΊΑ

    Sentic

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. 4 Τον «φόβο των Ιουδαίων» γενικά μην τον περνάς στο ντούκου γιατί δεν τον παίρναμε γενικά και τόσο υπόψη όλοι, και εδώ και το ΚΚΕ έχει τις ευθύνες του και βρεθήκαμε ξαφνικά με τους φασίστες στο 7% εκλογικά και στο 20 μην σου πω πληθυσμιακά. Καθήκον του ΚΚ είναι να προνοεί για τα πάντα. Όπως έγραψα και στο πρώτο σχόλιό μου τέτοιο κομμάτι υπάρχει ισχυρό σε κάποιες χώρες όπως η Βρετανία η Γαλλία κα λιγότερο ισχυρό και διακριτά διαμορφωμένο στην παρούσα φάση στην Ελλάδα. Τι σε κάνει να αποκλείεις ότι μπορεί στο άμεσο μελλον και με βάση της εξελίξεις να πάρει πιο συγκροτημένη μορφή;;.Κάποιοι σύντροφοι παραπάνω όπως ο Αγης γράψαν κάποια πράγματα για τις ιδιαιτερότητες από χώρα σε χώρα. Το τουριστικό και εξαγωγικό θα έβγαινε κερδισμένο από μια έξοδο από την ΕΕ υπάρχουν δηλώσεις π.χ Γιαννακόπουλου υπερ του ΟΧΙ και παλιότερα του Μυτιληναίου. Οι Εφοπλιστές επίσης δεν έχουν κανένα πρόβλημα μια και νταλαβερίζονται με δολάρια και βρίσκονται παντού εκτός απ την Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν την έδρα τους στο Σιτι του Λονδίνου στην χώρα που σε λίγες μέρες είναι η πρώτη που κάνει δημοψήφισμα για να βγεί απ την ΕΕ άραγε να παίζουν κάποιο ρόλο και αυτοί;
    Τώρα σχετικά με τον Σύριζα και το τι λεγόταν. Το ΚΚΕ είχε από την αρχή ξεκάθαρο άλλωστε ο ίδιος ο Σύριζα το διατυμπάνιζε ότι είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Πριν τις εκλογές σε κάποιες φάσεις έκανε λίγο τον νταή με το ευρώ όχι με την έξοδο. Οτι το ευρώ δεν είναι φετιχ ,τα ταξιδια στην Αμερική κτλ κάνεις και την υπόθεση ότι μπορεί και να το τραβήξει λίγο. Εσύ περίμενες ότι θα ξεβρακωθεί αμέσως και τόσο απροκάλυπτα; Μιλάει η ΛΑΕ για έξοδο από την ΕΕ; Την ΧΑ μην την βάζει τόσο εύκολα στην ακρη,εργαλείο κατά το δοκούν είναι. Ποιος είναι ο επίσημος αστικος πολος – κομμα στην Βρετανια που υποστηρίζει το ΒRΕΧΙΤ;;

    Sentic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. σύντροφε Left (left...τελοσπάντων)

    Έκανα Έρωτα με την Γυναίκα μου και μετά βγήκαμε για μια μπύρα

    σόρρυ, αλλα δεν μπορώ άλλο με κούρασες,κοντεύω τα 40!!

    Sentic


    "κριμα που τα χαλασες με τον Νίκο,θα μπορουσε να σε βοηθήσειτόσο στην ανάγνωση όσο και στην κατανόηση κειμένου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Camarada General Zukof

    Τώρα είδα το σχολιο σου,σχώρα με

    Αν εσυ θεωρείς οτι μπορεί να χρησιμεύσει σε κάτι,ελεύθερα

    Τα σεβη μου Στρατηγε!!

    Sentic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. να συμπληρωσω τον Σεντικ και να θυμισω οτι τοσο το κομμα μπαλτακου-καρατζαφυρερ πλεον προτεινει ανοικτα επιστροφη σε εθνικο νομισμα και εξοδο απο εε αλλα και η χρυση αυγη που μιλα ανοικτα για συμμαχια με ρωσια. Και τα δυο κομματα αυτα εκπροσωπουν μεριδες του ελληνικου κεφαλαιου που βλεπουν οτι εντος ΕΕ χανουν απο τον ανταγωνισμο και τα οποια οφελη πλεον υπερσκελιζονται απο τις ζημιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Φίλε μου Sentic,


    Δεν ήταν μέσα στις προθέσεις μου να σε κουράσω. Κατά τα άλλα, ουδέν πρόβλημα. Δημοκρατία έχουμε κι ο καθένας επιλέγει το πού θα μοιράσει το χρόνο του.

    Πληροφοριακά: Με τον Σαραντάκο δεν είχα ποτέ παρτίδες. Δυο-τρεις φορές είχα σχολιάσει, από θέσεις αντιπολίτευσης, όπου είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τη δυσανεξία του και την ξινίλα του στις περιπτώσεις που κάποιος αμφισβητήσει ισχυρισμούς του. Την τρίτη φορά βρήκε ένα πρόσχημα της κακιάς συμφοράς και με πέταξε έξω ("αντισταλινικότατα" ;-) ).

    Πληροφοριακά 2: Αντίθετα, ξέρω κάποιον δικό σας που κωλοτρίβεται μέσα εκεί για χρόνια και συμμορφώνεται με το (φαινομενικά) απολιτίκ κλίμα που επικρατεί εκεί.


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. @ Sentic:

    Ευχαριστώ για τον κόπο σου να απαντήσεις, το εκτιμώ. Γράφεις:

    "Το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ τελεία και παύλα. Αυτό που προσθέτει είναι ότι για να έχει φιλολαϊκό πρόσημο δηλαδή για να ωφεληθεί ο λαός στην παρούσα δοσμένη ιστορική στιγμή από αυτήν την αναγκαία κίνηση πρέπει να συνοδεύεται τόσο πριν γίνει όσο και μετά από κάποιες πρόσθετες κινήσεις."

    Αυτό σημαίνει: το ΚΚΕ είναι υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, προσθέτει όμως κάτι ουσιώδες σε ό,τι αφορά την κατεύθυνσή της. Απόλυτα λογικό, και συμφωνώ πλήρως. Εγώ όμως έθεσα ως εναρκτήριο ερώτημ το αν η Λ.Ε είναι προϋπόθεση πλεον για την έξοδο από την ΕΕ. Από την απάντησή σου, συνάγω ότι απαντάς όχι. Έλα όμως που εγώ ρωτάω εξαιτίας συγκεκριμένων διατυπώσεων της Κ.Ε.

    Για παράδειγμα, στην ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτέμβρη, η Κ.Ε λέει:

    "Το ΚΚΕ αξιοποίησε την εκλογική μάχη προκειμένου να προβάλει την αναγκαιότητα σύγκρουσης με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, που αποτελεί την αιτία όλων των λαϊκών προβλημάτων, της σήψης που αναδίνεται σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής, από τη φτώχεια, την ανεργία, τη διαφθορά, μέχρι την πρόκληση των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

    Έκανε προσπάθεια να προβάλει την εναλλακτική πρόταση εξουσίας που μπορεί να οδηγήσει στον πραγματικά διαφορετικό, όχι μόνο εναλλακτικό, αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο για ολοένα διευρυμένη λαϊκή ευημερία. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για έξοδο από την ΕΕ, προς όφελος του λαού, για μονομερή διαγραφή του χρέους και λύτρωση από τη μέγγενη των αγορών του κεφαλαίου."
    http://www.902.gr/eidisi/politiki/75716/anakoinosi-tis-ke-toy-kke-gia-apotelesma-ton-voyleytikon-eklogon-tis-20is

    Αυτό μπορεί να διαβαστεί με δυο τρόπους:

    α) Ο σοσιαλισμός είναι για το ΚΚΕ προϋπόθεση για την έξοδο
    β) Ο σοσιαλισμός είναι για το ΚΚΕ προϋπόθεση για να είναι η έξοδος φιλολαϊκή

    Αν ισχύει το β όμως, δεν ισχύει και το α; Δηλαδή, η Κ.Ε θα στήριζε (αφού δεν σου αρέσει το συναινεί) μια έξοδο που δεν θα έπονταν της σοσιαλιστικής επανάστασης, και άρα δεν θα γινόταν με φιλολαϊκές κατά την ίδια προϋποθέσεις;

    Σε επόμενο κείμενό της, η Κ.Ε γράφει:

    "Εμφανίζονται μεγάλες συγχύσεις για την ΕΕ, την ταύτιση της ΕΕ με την Ευρώπη, την έξοδο από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, τα οικονομικά - πολιτικά ενδεχόμενα, τις προϋποθέσεις που μπορεί να γίνει επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Δηλαδή, δεν εξηγείται καθαρά ότι είμαστε σταθερά ενάντια στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη, επειδή είναι ενώσεις ιμπεριαλιστικές. Στο ζήτημα της αποδέσμευσης από αυτές, πρέπει να προτάσσουμε το ποια τάξη θα το κάνει, σε τι συνθήκες, π.χ. επαναστατικές ή μιας αναδιάταξης των καπιταλιστικών ενώσεων χωρίς άλλες επιπτώσεις, δηλαδή η σημασία που έχει, ποια εξουσία θα την κάνει, για να είναι πραγματικά σε όφελος του λαού κ.λπ."
    http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/apofash_ths_kentrikhs_epitrophs_toy_kke_gia_tis_meteklogikes_ekselikseis_kai_ton_programmatismo_drashs?morf=0

    Αυτό, αντί να διευκρινίζει τη σύγχυση που αναφέρει η Κ.Ε, εμένα με μπερδεύει περισσότερο. Λέει ότι είμαστε σταθερά ενάντια στην ΕΕ (έξοχα), αλλά προσθέτει ότι στο "ζήτημα της αποδέσμευσης" πρέπει να προτάσσουμε το ποια τάξη θα την κάνει.

    Και πάλι, αμφισημία:

    α. Να το προτάσσουμε διότι αν το κάνει η α.τ δεν θα συμφωνήσουμε γιατί η έξοδος δεν θα είναι φιλολαϊκή και άρα δεν είμαστε πια απροϋπόθετα ενάντια στην ΕΕ;
    β. Να το προτάσσουμε διότι θα συμφωνήσουμε αλλά ο λαός πρέπει να ξέρει ότι αν το κάνει η α.τ και ο ίδιος την ακολουθήσει δεν θα πρέπει να περιμένει χαίρι;

    Στο κατόπι, ήρθαν και οι δηλώσεις ΓΓ για Brexit, ότι δεν είμαστε ούτε με το ένα ούτε με το άλλο, πράγμα που μας παραπέμπει μάλλον στην απάντηση #α παρά στη #β. Και η διαφορά είναι πάρα πολύ μεγάλη και πιθανώς κρίσιμη για την απήχηση ενός κόμματος απόλυτα συνδεδεμένου στη λαϊκή συνείδηση με την κριτική στην ένταξη και παραμονή στην ΕΕ.

    Καταλαβαίνεις γιατί προβληματίζομαι;


    Τουπόλεφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Συνέχεια:

    Γράφεις:
    "Το ΚΚΕ δεν λέει Λαική εξουσία με έξοδο, λέει έξοδο με Λαική εξουσία. Ο Λένιν το 18 δεν ξεκίνησε σοσιαλιστικά μέτρα και μετα βγήκε από τον πόλεμο, πρώτα βγήκε από τον πόλεμο με το Μπρεστ – Λιτοφσκ και μετά ξεκίνησε."

    Παρακάμπτοντας για λίγο την πρώτη σου πρόταση, η δεύτερη δεν είναι σωστή. Ο Λένιν πριν "πρώτα βγει απ' τον πόλεμο" έκανε σοσιαλιστική επανάσταση. Πώς μεταφράζεται αυτό σε ό,τι αφορά την διάκριση που κάνεις; Η λογική λέει ότι αυτό που λες πως λέει το κόμμα είναι ότι η έξοδος από την ΕΕ είναι ταυτόσημη και ταυτόχρονη με την σοσιαλιστική επανάσταση. Πράγμα που μας φέρνει στο επόμενο σημείο:

    Ρωτάς:

    "Δεν καταλαβαίνω ακριβώς που αναφέρεσαι με την φράση «βασιμότητα και λογική μιας τέτοιας προσδοκίας»; "

    Αναφέρομαι, όπως νομίζω ότι έκανα σαφές, στο αν ισχύει ή δεν ισχύει αναμφισβήτητα ότι όσο η χώρα παραμένει στην ΕΕ, το εργατικό-λαϊκό κίνημα που είναι για το κόμμα το υποκείμενο της επαναστατικής εξόδου αδυνατίζει και διαλύεται αντί να δυναμώνει. Και επομένως στο πόσο λογικό είναι να αναμένεις εντός της ΕΕ την σοσιαλιστική επανάσταση, ιδιαίτερα όταν εξετάζεις την εμπειρία του πού ήταν αυτό το κίνημα τη δεκαετία του 70, πού ήταν το 2010 ή στην απεργία στη Χαλυβουργία και πού είναι τώρα. Πού είναι η συμμετοχή στα σωματεία, στις εκλογές της νεολαίας, σε όλα σχεδόν τα σημεία από όπου κρίνουμε αν δυναμώνει ή όχι ο λαϊκός παράγοντας. Κατ' επανάληψη το κόμμα διαπιστώνει επίσημα ότι ο συσχετισμός χειροτερεύει διαρκώς για τα λαϊκά στρώματα. Ο συσχετισμός χειροτερεύει, άρα καθόμαστε εντός ΕΕ και περιμένουμε τι;

    Τον πόλεμο; Την καταστροφή; Την επιφοίτηση των λαϊκών μαζών δια μαγείας; Δεν είναι ότι κάποιος άλλος κάπου βρήκε την απάντηση, συμφωνώ σε αυτό απόλυτα. Η Βενεζουέλα μας δείχνει ότι ούτε αυτοί βρήκαν την απάντηση με τον "σοσιαλισμό του 21ου αιώνα". Αλλά τη βρήκαμε εμείς; Από πού τεκμαίρεται αυτό και είμαστε τόσο βέβαιοι; Το ότι όσοι κριτικάρουμε πήραν λάθος δρόμο αποδεικνύει ότι ο δικός μας είναι ο σωστός; Η εγχώρια και διεθνής εμπειρία μας επιβεβαιώνει μόνο σε ό,τι αφορά το ότι οι άλλοι είναι ή ανεπαρκείς (Βενεζουέλα) ή απατεώνες (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά σε ό,τι αφορά τη δική μας γραμμή μπροστά; Το λύσαμε το "Τι να κάνουμε;" Τα σημάδια είναι ότι δεν το λύσαμε. Δε λέω να αυτομαστιγωθούμε, να είμαστε έντιμοι για τα προβλήματα που έχει η δική μας πρόταση λέω. Γιατί η πρόταση δεν περνάει στις πλατιές μάζες, και δεν είναι μόνο επειδή είναι χαζές και αυταπατώνται, αλλά επειδή η πρόταση έχει λογικά κενά.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απονομιμοποιημένος πλέον στο λαό. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Αν εμείς δεν απαντήσουμε στα κενά που έχουν δημιουργηθεί, θα το κάνουν άλλοι, και θα είναι αυτοί που απάντησαν δια του αστικού Brexit στο κενό της βρετανικής αριστεράς. Η άκρα δεξιά και οι φασίστες.

    Τουπόλεφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Τελειώνοντας:

    Γράφεις για τον "φόβο των Ιουδαίων":

    "Καθήκον του ΚΚ είναι να προνοεί για τα πάντα."

    Αυτό δεν αναιρεί ότι πολύ επιτακτικότερο καθήκον του ΚΚ είναι να απαντά στο ιστορικό παρόν αναλύοντας σωστά τα δεδομένα, και εκεί είναι ο λόγος που κάνουμε αυτή την κουβέντα. Το αν ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ θα υπάρχει μια α.τ που θα διεκδικήσει έξοδο από την ΕΕ στην Ελλάδα εγώ προσωπικά δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι όταν βγήκε η κυβέρνηση, το διαδίκτυο γέμισε μπούρδες για το ότι θα έφερνε την Ελλάδα στη ρωσική σφαίρα επιρροής, μπούρδες εντελώς ανιστόρητες για τα θεμελιώδη στηρίγματα της ελληνικής α.τ, οι οποίες διαψεύστηκαν οικτρά, όσο οικτρά όσο οι δήθεν μαγκιές του Γιάνη με ένα ν. Είναι πλέον αναντίρρητο, εκτός αν ανήκει κανείς στα ξυπνοπούλια της ΛΑΕ, ότι κανένα "Σχέδιο Β" εκτός ΕΕ δεν είχε η ελληνική α.τ πίσω απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχε σχέδιο να εκβιάσει καλύτερους όρους εντός ΕΕ, όπως είναι απόλυτα λογικό, και πήρε τα τρία της, γιατί αυτός είναι ο συσχετισμός δύναμης μέσα στην ΕΕ. Επιβεβαιώθηκε η γραμμή του κόμματος ότι υπήρχε α.τ που ήθελε έξοδο με παράλληλη συμμετοχή στους BRICS, τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, ή οτιδήποτε εναλλακτικό στον άξονα ΕΕ/ΝΑΤΟ; Όχι, δεν επιβεβαιώθηκε καθόλου. Για αυτό δεν έχω δει καμία αυτοκριτική, αντίθετα, υπάρχει επιμονή στην ίδια κατεύθυνση, και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί.

    Γράφεις: "τέτοιο κομμάτι υπάρχει ισχυρό σε κάποιες χώρες όπως η Βρετανία η Γαλλία κα λιγότερο ισχυρό και διακριτά διαμορφωμένο στην παρούσα φάση στην Ελλάδα"

    Συμφωνούμε, αλλά αυτό δεν το έκανε καθόλου σαφές το κόμμα, ούτε προεκλογικά, ούτε τώρα. Αντίθετα, "τσουβάλιασε" καταστάσεις πολύ διαφορετικές λόγω άνισης ανάπτυξης. Το ότι το έκανε για να προνοήσει για το μέλλον το απαντάω πριν: αλλίμονο αν το να προνοείς για το μάλλον σε κάνει να διαψεύδεσαι στο παρόν. Εκεί κρίνεσαι πάντα πολιτικά απ' το λαό, στο παρόν.

    Και πάλι σ' ευχαριστώ για το χρόνο,

    Τουπόλεφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Τουπόλεφ, Πολύ το αναλύεις και τελικά το διαλύεις...
    Το ΚΚΕ, απλά λέει ότι για να είναι η όποια έξοδος φιλολαϊκή, πρέπει να συνδέεται με την αλλαγή του οικονομικοκοινωνικού καθεστώτος, προς αυτό, των κοινονικοποιημένων μέσων παραγωγής. Τώρα, αν η κοινονικοποίηση θα γίνει πριν ή μετά, αυτό δεν μπορεί κανείς να το προδιαγράψει. Η πραγματικότητα, ξεπερνάει και την πιο γόνιμη φαντασία!
    Θεωρώ άλλωστε, ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το ΚΚΕ μπορεί να ανταποκριθεί, υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός ξέρει τι θέλει και είναι διατεθειμένος να το παλέψει. Αυτή είναι και η λυδία λίθος.
    Κατά τα άλλα, ο Sentic (για σου ερωτιάρη σύντροφε Sentic!!), ήταν αναλυτικότατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Ξέχασα μια τελευταία σου ερώτηση:

    "Ποιος είναι ο επίσημος αστικος πολος – κομμα στην Βρετανια που υποστηρίζει το ΒRΕΧΙΤ;;"

    Η δεξιά πτέρυγα των Tories (Boris Johnson) και το UKIP, φυσικά. Στην Ιρλανδία, το TUV και το Democratic Unionist Party. Στη Σκωτία, τμήμα του SNP, που συνδέει την αποχώρηση από ΕΕ με την Σκωτσέζικη ανεξαρτησία ως απώτερο στόχο.

    Τουπόλεφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Φίλε AGIS,


    Αν και από την πρώτη στιγμή που διάβασα το τριπλό σχόλιο που ξεκίνησες στις 14 Ιουνίου 2016 - 2:27 μ.μ. ήθελα να σου γράψω μερικά λόγια, μόλις τώρα βρίσκω λίγο χρόνο. Να τα:

    Έχεις δώσει δείγματα εδώ (σε θυμάμαι κι απ’ το τσαρδί μας) ότι έχεις και τη δυνατότητα και τη βούληση να καταθέτεις επιχειρήματα κι όχι να εξαπολύεις συνθήματα ή κραυγές και γιούχα. Δεν αξιολογώ τα επιχειρήματα, αλλά, για μένα, ακόμα και το πιο ασθενές είναι χίλιες φορές προτιμότερο από το πέσιμο και το πετροβόλημα. Με όλη την καλή προδιάθεση λοιπόν που μου δημιουργεί αυτή η στάση σου θέλω να σου πω ότι, αφού έχεις ξεπεράσει την ευκολία τού αναθέματος, είναι καιρός να ξεπεράσεις και τον πειρασμό τής ευκολίας που συνιστά η διαστρεβλωτική παρουσίαση του ‘‘αντιπάλου’’ σου. Αφορμή γι’ αυτήν την προτροπή μού έδωσαν μερικοί ισχυρισμοί σου στο περί ου ο λόγος τριπλό σχόλιό σου. Συγκεκριμένα:

    Με έβαλες στο ίδιο τσουβάλι με τον Σαραντάκο (Νίκο τον λες εσύ και Άγη εκείνος κι έτσι δίνετε την εντύπωση ότι έχετε μία κάποια επαφή, εμένα όμως με έχει κόψει από το τσαρδί του από τον περσινό Αύγουστο, με μία γελοιωδέστατη και ολοφάνερα προσχηματική δικαιολογία...). Και με έβαλες αντάμα και παρέα του σε δύο ζητήματα, καίρια και τα δύο:

    1. Ως προς τις γενικές πολιτικές αντιλήψεις, την πολιτική ‘‘φιλοσοφία’’, τα μυαλά που κουβαλάμε, πιο απλά.

    2. Ως προς τη στάση απέναντι στο ΚΚΕ.

    Η αποτύπωση αυτή είναι απολύτως, μα απολύτως ανακριβής. Εντελώς τελείως. Στην πραγματικότητα είναι η απόλυτη αντιστροφή τής πραγματικότητας. Δεν ισχυρίζομαι ότι την έκανες εσκεμμένα. Δίκες προθέσεων δεν κάνω, εκτός κι αν υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις, κάτι που δεν είναι η περίπτωσή σου. Κι αν θέλεις να ξέρεις, δεν δίνω παρά μόνο θεωρητικές πιθανότητες να κινήθηκες από κακή σκοπιμότητα. Και ποια είναι η ακριβής αναπαράσταση της πραγματικότητας; Να ποια:

    1. Το πολιτικό προφίλ τού Σαραντάκου, όπως το βλέπω εγώ να σχηματίζεται, το σκιαγράφησα συνοπτικά αλλά με επάρκεια σε ένα διπλό σχόλιο σε άλλη ανάρτηση, πέντε ημέρες πριν γράψεις αυτά που σχολιάζω. Κλικάρεις εδώ και το διαβάζεις. Και μετά αναρωτήσου τι σχέση έχω εγώ και το τσαρδί μας με όλα αυτά.

    2. Για τη στάση τού ιστολογίου leftg700.blogspot.gr σχετικά με το ΚΚΕ έχω γράψει εκτενώς από την πρώτη φορά που σχολίασα εδώ (ανάρτηση 20ής Μαΐου), παρέχοντας και τις σχετικές πληροφορίες και υλικό με ντοκουμέντα και όχι με αέρα πατέρα λόγια. Αν σε ενδιαφέρει, μπορείς να πας και να δεις.

    Άλλο τίποτε επ’ αυτού τού ζητήματος δεν έχω να πω και γράμματα γνωρίζω.

    Με την ευκαιρία:


    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Φίλε AGIS, (ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ)


    Ξεκινάς το τριπλό σχόλιο που είναι το θέμα μου με τα εξής λόγια:

    1) Δεν χωράει καταρχήν σύγκριση, ανάμεσα στο δεν χωράει καταρχήν σύγκριση ανάμεσα στο βρετανικό δημοψήφισμα και στο περσινό δημοψήφισμα-απάτη μεταξύ "πρότασης των δανειστών" και "πρότασης της κυβέρνησης" - με την τελευταία μάλιστα να καταθέτει την αίτησή της για 3ο μνημόνιο στο "μηχανισμό στήριξης" μες στην ίδια την τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

    Φίλε μου AGIS, να τι συμβαίνει όταν κάποιος προσπαθεί να υπερασπιστεί την εντελώς παράλογη γενική γραμμή «Ούτε-Ούτε» που ακολουθεί αυτοκτονικά το ΚΚΕ και αυτοεξορίζεται στο επέκεινα. Κάποια στιγμή τα ίδια του τα υπερασπιστικά λόγια αποκαλύπτουν τον παραλογισμό που διακατέχει την ηγετική ομάδα τού κόμματός σας.

    Κατάλαβες τι έγραψες; Έγραψες ότι το βρετανικό δημοψήφισμα δεν έχει καμία σχέση με το δημοψήφισμα-απάτη τού Τσίπρα. Χωρίς να μπω στην κουβέντα για το περσινό δημοψήφισμα (οι απατεωνίστικες προθέσεις τού Τσίπρα δεν είναι αυτές που νομίζεις: ο Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα για να μπορέσει να υπογράψει το μνημόνιο με ένα ΝΑΙ, που ήλπιζε να βγει ή, στη χειρότερη, με ένα φυματικό ΟΧΙ), σου λέω:

    Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα του ΚΚΕ φίλε μου! Για δύο πράγματα για τα οποία δεν χωράει καν σύγκριση (εσύ το λες), το ΚΚΕ έχει την ίδια γραμμή!! Γιατί η θέση «Ούτε-Ούτε» για το Brexit/Bremain, που εξέφρασε με κάθε σαφήνεια ο Κουτσούμπας, θα κατέληγε στο «Άκυρο-Λευκό-Αποχή» τού περσινού ελληνικού δημοψηφίσματος, αν το ΚΚΕ δρούσε στη Μ. Βρετανία και έπρεπε να την πραγματώσει συγκεκριμένα!!! (Πού αλλού θα μπορούσε να καταλήξει;)

    I rest my case.


    Τα λέμε


    ΥΓ Ρίχνε που και που καμιά ματιά στην ανάρτηση της Πέμπτης, 2 Ιουνίου 2016. Θα κάνω έναν επίλογο κάποια στιγμή, σύντομα. Δυστυχώς, η εργατικότητα του μπλογκάρχοντα εδώ, με μία πρωτότυπη ανάρτηση κάθε μέρα, έχει και τα αρνητικά της: ενδιαφέρουσες συζητήσεις για πολύ σημαντικά ζητήματα μπαίνουν στο περιθώριο από τα νέα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Εξοδος ή διαλυση?

    Συνοπτικά και λογω χρονου

    Ιμπεριαλισμος ανωτατο σταδιο

    Ενωμ πολιτεις ευρωπης σοσιαλιστικες η αντιδραστικες

    Οχι υπο ξενη σημαια

    . Η εργ ταξη στη ελλαδα αλλα και τις αλλες καπιταλιστικες χωρες αυτής της οικονομικης ."ενωσης" πανω σε μια πολιτικη συμμαχια( και λυκοφιλια και προσωρινη κτλ) έχει συμφερον μονάχα επανασταση για εργατικη εξουσία όπως βάζει και το προγραμμα του κομματος.οχι στη διαχέιριση ψευτοδιλλημάτων

    Προφνώς όλοι οι παραγοντες επηρεαζουν αλλά πραγματικα αν οποιαδηποτε αλλαγη στο εποικοφομημα δε γίνεται ύπο τη δικίαμας σημαία τη δική μας πίεση και μονο, τι μας κόφτει εάν πχ κάποια μέλη της ένωσης την κοπανίσουν? Μια ενωση που ξεκινησε ψυχροπολεμικά λίγο ενανστια στο συμφωνο βαρσοβιας λίγο εναντια στην ηγεμονευση των ηπα λιγο για να καταστειλει και με καρότο ταεργατικα κινήματα. Λίγο απλως για ανα ανέβει η παραγωγικότητα της εργασιας κτλ

    Αυτό που θελω να επικεντρωσω είναι πως στόχος μας πρεπει να είναι η διάλυση "ηνωμενων πολιτειών ευρώπης" και όχι απλώς να βγουμε εμείς ή καποιος άλλος. Οι αστοι κανουν όπως τους συμφερει μέσα και στις αντιθέσεις τους ανα την παγκοσμίως ανα χώρα και ανα κλάδο κτλ. Και αυτές αλλαζουν.σημερα μαζί αυριο χώρια κτλ

    Και αξιοιποηση των ρωγμών σημαινει δικό σου κινημα. Αρα και ουτε ουτε θα λες και οτι χρειάζεται να προχωράμε μπροστα.και αποχες και μυνσεις και απεργίες και αντινομοσχέδια και αντικαταλήψεις και όλα μεσα. Ακομα και στχευμένη τρομοκρατία στο μαντροσκυλο του εργοστασιου/ εταιρείας. Αρκει να βαζουνε την αντιθεση κεφαλαιου εργασιας καθαρα

    Λες και οι πουτανες οι αστοι είναι γατακια να βαζουν αιτηματα που αφηνει κενα για ριζοσπαστικοποιηση... γατακια με μμε. Υπηρεσιες. Μπατσους δικαστες. Πουτανες μαφιοζους πρεζεμπορους κτλ. Με ολοκληρα εξαγορασμενα κα αρτιως χειραγωγουμενα ως προσφατως μιρκοαστικα στρωματα.με Προβοκατσιες χουντες εισβολες κτλ

    Δηλαδη οι ουκρανοι που δεν εινςι στην ευρωζώνη και δεν εχουν τη κακη ευρώπη αλλα εχουν εισβολη απο εε και απο ρωσσία τι πρεπει να βαυκαλίζονται διαλέγοντας νταβατζη και όχι διεθνιστικη και επαναστατική πάλη?γιατι ειτε μεσα έιτε εξω απ το μαντρι όσο εισαι προβατο θα βρεθει τσοπανης αν οχι λυκος

    Σοσιαλιστική επανάσταση στην αρχή έστω και σε μια χώρα. Με το καλό και σε ολοκληρας τας ευρώπας και ας μας φάινεται λλιγο μακρινο και δύσκολο αλλα πρεπει να το βαλουμε και διεθνιστικα μα και πραγματιστικα τόσο πυκνο κουβαρι οικονομικών σχεσεψν με τις υπολοθπες ευρωπαικες καπιταλ χώρες. Μεσα στη ανισομετρία λες και συμπληρώνονται πολλα κενά.
    Και διεθνή να ξαναφτιάξουμε πρέπει και ας φαλινεται ασήμαντη η " πρωτοβουλλια..." πολυ καλη κίνηση. Οπως και η διεθνης κομεπ κτλ.
    Εχουμε δουλεια και λιγο ραφινάρισμα χρεαζεται αλλα ετσι ειναι η ζωη όσο προχωρας ανεβαινουν τα καθηκοντα

    Λεφτ ο ρόλος σου στη πάλη των τάξεων ειναι χειρότερος απο του αποστατη καυτσκι.οσοκουπω για ρουφιανοστελεχος.ίσως και μισθουλάκος. Χώρια την ειρωνια και τα κομπλεξιλικια σου κτλ. Ουστ, ψόφα

    Κ.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Ρε συ, Κ.Δ., δεν ντρέπεσαι λίγο; Καταριέσαι ανθρώπους επειδή έχουν άλλες απόψεις από εσένα; Αυτό ρε συ είναι ο κομμουνιστής, σύμφωνα με τα μυαλά σου; Κατίνα που καταριέται ή μάγος που κάνει βουντού; Τι να σου πω, καημένε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Αφηστε τα κατεβατα και πειτε το συμπυκνωμενα...ξερετε εσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. ΚΔ, δεν έχει νόημα να συνεχίζεις μια συζήτηση με κάποιον που δε θα ξανασχολιάσει εδώ. Αν θες, μπορείς να πας στο ιστολόγιό του και να του γράψεις ό,τι θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Οκ φιλε απολιθωμα αλλα δε σκοπευω να ξανασχοληθω μαζι του σιγα τξ προσβπικοτητα.απλως ηθελα να του απαντησω πως υπεκφευγει και δεν απαμτησε σε τιποτα σοβαρα αν και μαλλον όντως δεμ εχει νοημα. Ευχαριστω για τη φιλοξενια.

    Ελπίζω να έβαλα και μια λίγο διαφορετική οπτικη στη συζήτηση οπως μου προεκυψε μετα τη καλοπροαίρετη διαπάλη με ένα φίλο μου προχτές περι των ρωγμών της αστικής εξουσίας, τι πραγμτικα θα μπορούσαν να είναι και πως να τις αξιοποιήσουμε

    Κ.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Αγαπητέ Τουπόλεφ.

    Από τα σχόλια σου δίνεις την εντύπωση πως προσπαθείς να βγάλεις από την μύγα ξύγκι ή για να γίνω πιο συγκεκριμένος προσπαθείς καλά και σώνει να βρεις κάτι μια λεξούλα μια φράση για να διαφοροποιηθείς και να διαφωνήσεις με το ΚΚΕ όταν σε χωρίζει πολύ μικρότερη απόσταση από αυτό. Πιο πάνω στο πρώτο σχόλιο που προσπάθησα να απαντήσω σε σένα, σου έφτιαξα ένα σχήμα με τις κινήσεις 1,2,3,4 για να δώσω το προτσές της Λαϊκής Εξουσίας. Δίνεις την εντύπωση ότι δεν το διάβασες. Τα κομμάτια που παραθέτεις από κείμενα του ΚΚΕ δεν λένε απολύτως τίποτα διαφορετικό από αυτό που σου βάζω εγώ στο σχήμα. Αφου συμφωνούμε λοιπόν ότι το σχήμα είναι άκρως αναγκαίο από το 1 μέχρι το 4,προπαγανδίζοντας επειγόντως το 4 ήδη απο το ένα και κολλημένο πάνω του για να ναι φιλολαϊκή η έξοδος, το άγχος σου είναι τι ώρα θα πάρουμε τους Ευρωενωσίτες τηλέφωνο για να τους το πούμε επίσημα ή πότε θα στείλουμε την αντιπροσωπεία στις Βρυξέλες για να τους το πεί ;; Πριν την απαλλοτρίωση του Διυλιστηρίου του Λάτση ή μετά; Πριν την απαλλοτρίωση των Σουπερ Μαρκετ Βερόπουλος ή μετά;; Σου λέω λοιπόν ότι μπορεί και να τους γράψουμε στα μέζεά μας και να μην επικοινωνήσουμε καν μαζί τους. Μα με το που θα μάθουν από τους δημοσιογράφους τους τα νέα για την Ελλάδα ότι ο λαός πήρε την εξουσία πριν καν προλάβουμε να προχωρήσουμε σε οτιδήποτε θα καταλάβουν μόνοι τους ότι είμαστε ήδη έξω. Πρέπει να πάμε εκεί δηλαδή και να το υπογράψουμε, γιατί αυτό φαίνεται να σε ανησυχεί πότε θα τους το πούμε. Τι φοβάσαι μην μας πούνε μπαταχτσήδες; Αυτές τις αστικές ευγένειες και ανησυχίες θα τις έχει μια αστική κυβέρνηση που θα προωθήσει έξοδο και θα παει να διαπραγματευθεί τον τρόπο που θα γίνει με αμοιβαίο όφελος και ζημιές για τους αστούς φυσικά ή αυτοί που λένε βγαίνουμε και βλέπουμε. Εμείς ξέρουμε τον τρόπο που θα την κάνουμε και θα έχουμε πείσει τον κόσμο γι αυτό από πριν, στην περίοδο συγκέντρωσης δυνάμεων. Επειδή λοιπόν θέλεις καλά και ντε να χρησιμοποιήσω την λέξη προϋπόθεση, σου λέω λοιπόν δεν είναι προϋπόθεση είναι πάνω και απο αναγκαιότητα το με ΛΕ. Αναγκαιότητα που δεν την βάζει το ΚΚΕ απλά για να ξεχωρίσει από τους άλλους έτσι για το γαμώτο των οπορτουνιστών, αλλά γιατί την βάζει η ίδια η πραγματικότητα που το ΚΚΕ έχει μάθει να την διαβάζει όπως είναι και στην δοσμένη ιστορική συγκυρία με το εργαλείο του Μαρξισμού - Λενινισμού. Στο 3 των κινήσεων και τις άμεσες πράξεις αντίδρασης των αστών στην Ελλάδα, σου εξηγώ γιατί είναι αναγκαιότητα η ΛΕ όπως και στο παράδειγμα της εξόδου το 87 που σου βάζω σε σχέση με σήμερα.
    Θα μου πεις μα αυτά που μου γράφεις στο 3 λέγαν οι αστοί ότι θα συμβούν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κτλ) όταν έγινε το Δημοψήφισμα φιάσκο για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο να ψηφίσει ΝΑΙ.(Παρένθεση εδώ ποιό ήταν το ντούρο σύνθημα της καμπάνια των Ναιδων; Αν ψηφίσεις ΟΧΙ ψηφίζεις έξω από την ΕΕ. Σκόπιμα το λέγαν ενώ ξέραν ότι δεν ήταν έτσι μια και ο Σύριζα δεν έβαζε αυτό στο Δημοψήφισμα. Ουσιαστικά προπαγανδίζανε στον κόσμο ότι η πρόταση του Σύριζα ήταν αυτό που πρότεινε ουσιαστικά το ΚΚΕ τότε. Κλείνει η παρένθεση) Και εγώ σου λέω ότι δεν λέγανε καθόλου ψέματα ήταν ειλικρινέστατοι, τόσο ειλικρινείς σε βαθμό που μας έδιναν εικόνες από τα προσεχώς για το πώς ετοιμάζονταν να αντιδράσουν σε ένα υποτιθέμενο μελλοντικό πραγματικό ερώτημα μέσα ή έξω, το οποίο θα χάναν. Αυτά λοιπόν τα χρησιμοποιούσαν για το φιάσκο του Ιουλίου που έλεγε ποια μέτρα προτιμάτε. Φαντάσου δηλαδή αν το δημοψήφισμα ήταν πραγματικά μέσα ή έξω;;. Εκεί είναι λοιπον η αναγκαιότητα πάση θυσία του 4 που προπαγανδίζεται αυτόλλητα όσο είμαστε στο 1.Να είναι ο κόσμος συνειδητοποιημένος για όλα αυτά. Μην τα ξαναγράφω

    Sentic
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Εκεί που μιλάς για αμφισημία. Οι αστοί που θα θέλουν έξοδο και αυτοί που λένε έξοδος και βλέπουμε(πράγμα που είναι πιο κοντά στην έξοδο των αστών) την δουλειά τους και εμείς την δικιά μας. Αν λοιπόν πάρουμε την υπόθεση ότι εμείς δεν τα καταφέρουμε να πείσουμε την πλειοψηφία του λαού για την δικιά μας έξοδο και τα καταφέρουν οι αστοί για την δικιά τους, οι αυτοί που λεν και βλέπουμε, τι σημαίνει αυτό ότι από τα πριν πρέπει να έχουμε χαντακώσει στην ζύμωση στον λαό την δική μας, ρίχνοντάς της νερό(όταν δεν παίρνει με τίποτα νερό και εκεί είναι η ουσία) επειδή το λένε κι αυτοί;; Εν είδη τι; Μιας τρύπιας και κάλπικης Ενότητας στο σύνθημα, γαμώντας το μετά;; Την ουσία δηλαδή;; Με την κριτική που κάνεις αν δεν το χεις καταλάβει είσαι πιο κοντά με τους αστούς που θέλουν ή θα θέλουν την έξοδο, γιατί από ότι καταλαβαίνω, εσύ λες ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ; Τι βλέπουμε; Μήπως δεν ξέρουμε τι έρχεται μετά;; Είναι σαν να είμαστε στο κτήριο των συνδικάτων της Οδησσού που καίγεται από τους φασίστες και απέξω είναι μαζεμένοι και φωνάζουν και μέσα είναι κάποιοι που λένε να βγούμε ρε παιδιά θα καούμε και βλέπουμε έξω μπορεί να μην πας πειράξουν και είναι και κάποιοι που λένε να βγούμε ρε παιδιά θα καούμε αλλά να βγούμε με τα όπλα αυτά που είναι στην αποθήκη. Το κύριο κατά την γνώμη σου είναι ότι όλοι λέμε να βγούμε αλλά το πώς είναι δευτερεύον.



    Σχετικά με τον Λένιν και τον πόλεμο, εσύ αν δεν κάνω λάθος ρώτησες «πώς θα επιτευχθεί η Λαϊκή Εξουσία εντός του οικονομικά-πολιτικά-νομικά αντεργατικού και ιμπεριαλιστικού πλαισίου της ΕΕ;» Σου έγραψα ότι αυτά είναι ασυναρτησίες διαφόρων που διαστρεβλώνουν σκοπίμως την θέση του ΚΚΕ και σου είπα ότι και ο Λένιν βγήκε από τον πόλεμο και άρχισε να παίρνει μέτρα. Ναι έκανε σοσιαλιστική επανάσταση όπως λες. Τι είναι η σοσιαλιστική επανάσταση κάτι στατικό;;; Το βράδι στις 9 που πήρε την εξουσία και ανέβασε την κόκκινη σημαία στο κρεμλίνο όλα ξαφνικά γύρω έγιναν ως δια μαγείας σοσιαλιστικά; Τίποτα δεν ήταν σοσιαλιστικό ακόμα στον παραγωγικό, οικονομικό, κοινωνικό. Σοσιαλιστική ήταν η συνείδηση του λαού που τον ακολουθούσε εκείνο το βράδυ. Έβγαλε ένα εμπόδιο από μπροστά του τον πόλεμο. Α και όταν το βγαλε δεν τον έπιασε και καμια πρεμούρα να ενημερώσει τότε τους συμμαχους της Τσαρικής Ρωσίας ότι βγαίνει, το καραπήραν χαμπάρι μόνοι τους άσε που το περίμεναν με αυτά που έβλεπαν από τα πριν. Με τους Γερμανούς μίλησε και έκλεισε συμφωνία δυσμενή για να τον αφήσουν ήσυχο προς το παρόν. Στο προτσές της Λαικής Εξουσίας που δεν είναι στατική,το πριν συνδέεται με το μετά και τούμπαλιν, δεν σου έγραψα κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε ο Λένιν σε άλλη εποχή φυσικά ,άλλη συγκυρία και δεδομένα.

    Sentic

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Γραφεις:


    Ρωτάς:

    "Δεν καταλαβαίνω ακριβώς που αναφέρεσαι με την φράση «βασιμότητα και λογική μιας τέτοιας προσδοκίας»; "

    Αναφέρομαι, όπως νομίζω ότι έκανα σαφές, στο αν ισχύει ή δεν ισχύει αναμφισβήτητα ότι όσο η χώρα παραμένει στην ΕΕ, το εργατικό-λαϊκό κίνημα που είναι για το κόμμα το υποκείμενο της επαναστατικής εξόδου αδυνατίζει και διαλύεται αντί να δυναμώνει. Και επομένως στο πόσο λογικό είναι να αναμένεις εντός της ΕΕ την σοσιαλιστική επανάσταση, ιδιαίτερα όταν εξετάζεις την εμπειρία του πού ήταν αυτό το κίνημα τη δεκαετία του 70, πού ήταν το 2010 ή στην απεργία στη Χαλυβουργία και πού είναι τώρα. Πού είναι η συμμετοχή στα σωματεία, στις εκλογές της νεολαίας, σε όλα σχεδόν τα σημεία από όπου κρίνουμε αν δυναμώνει ή όχι ο λαϊκός παράγοντας. Κατ' επανάληψη το κόμμα διαπιστώνει επίσημα ότι ο συσχετισμός χειροτερεύει διαρκώς για τα λαϊκά στρώματα. Ο συσχετισμός χειροτερεύει, άρα καθόμαστε εντός ΕΕ και περιμένουμε τι;Τον πόλεμο; Την καταστροφή; Την επιφοίτηση των λαϊκών μαζών δια μαγείας; Δεν είναι ότι κάποιος άλλος κάπου βρήκε την απάντηση, συμφωνώ σε αυτό απόλυτα…………

    Και σου απάντησα

    « Όχι δεν δυνάμωσε το εργατικό λαϊκό κίνημα σε σχέση με την περίοδο πριν την είσοδο. Μην ξεχνάς ότι την ριζοσπαστικοποίηση που είχε επιτευχθεί με την χούντα και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, πέρασε ένα Πασόκ με σύνθημα στις 18 Σοσιαλισμός και την σκόρπισε στο διάβα του ασελγώντας κατά εξακολούθηση με πολλούς και βάναυσους τρόπους πάνω στο σώμα του και η προσπάθεια να συνέλθει ακόμα συνεχίζεται. Μπορεί λοιπόν να μην δυνάμωσε αλλά από την άλλη είναι σήμερα λίγο πιο πεπειραμένο, πιο έμπειρο και λίγο πιο υποψιασμένο, με διαλυμένες πολλές αυταπάτες που έσερνε μαζί του για την Ευρώπη των χρυσών κουταλιών, αυταπάτες που διαλύθηκαν ακόμα περισσότερο κυρίως τα τελευταία 6 χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε συνθήκες 80 αλλά 2016. Αν λοιπόν τότε δεν απαιτούνταν καμία προϋπόθεση για να βγούμε από την ΕΟΚ σήμερα απαιτούνται και επειγόντως. Και εξηγούμαι……………»

    Δεν μπορώ να γράψω κάτι επιπλέον.

    Τι προτείνεις σε αυτό που υπάρχει σήμερα προκειμένου να το αυξήσουμε και να το δυναμώσουμε να του λέμε ψέματα και να του καλλιεργούμε αυταπάτες;; Αν κάποια πράγματα δεν τα μεταδίδουμε σωστά στις μάζες να κάτσουμε και να το δούμε, με ποιες μεθόδους και τρόπους θα το κάνουμε πιο σωστά, όχι όμως να αλλάξουμε τα πράγματα που λέμε και που πατούν στην πραγματικότητα που κάποιοι δεν θέλουν ή δεν είναι σε θέση να δουν ακόμα και να τα φτιασιδώσουμε ή να τα μισολέμε ή να λέμε αυτά που ακούγονται πιο εύηχα. Σε ένα παιδάκι στο σχολείο είναι πολύ πιο εύκολο και σύντομο για τον δάσκαλο να του πει ότι την μερα και την νύχτα τα φέρνει ο καλός θεούλης και να το περάσει στην επόμενη τάξη, από το να του εξηγήσει ότι η γή γυρίζει γύρω από τον ήλιο

    Η Βενεζουέλα και η κάθε Βενεζουέλα μας δείχνει τα λάθη και τα βήματα που δεν πρέπει να κάνουμε ή αυτά που στην δοσμένη στιγμή κάθε προτσές πρέπει να κάνουμε παραπάνω. Δεν την κριτικάρουμε, διδασκόμαστε από τις εμπειρίες και την πραγματικότητα και τις προσθέτουμε ως εργαλεία στον δρόμο μας για να διορθώσουμε πράγματα και να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε και να μην διδασκόμαστε.
    Sentic

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Θα συμφωνήσουμε απολύτα σε αυτό που γράφεις ότι
    «…πολύ επιτακτικότερο καθήκον του ΚΚ είναι να απαντά στο ιστορικό παρόν αναλύοντας σωστά τα δεδομένα, και εκεί είναι ο λόγος που κάνουμε αυτή την κουβέντα» Εδώ και τρια σχόλια με αυτό, τόσο στον Λεφτ όσο και σε σένα σε αυτό το ιστορικό παρόν αναφέρομαι και τα καθήκοντα που απορρέουν σήμερα. Ενα ιστορικό παρόν που κάποιοι επιμένουν ανιστόρητα να το βάζουν στα καλούπια του παρελθόντος λες και δεν άλλαξε τίποτα.

    Τέλος λες :

    Γράφεις: "τέτοιο κομμάτι υπάρχει ισχυρό σε κάποιες χώρες όπως η Βρετανία η Γαλλία κα λιγότερο ισχυρό και διακριτά διαμορφωμένο στην παρούσα φάση στην Ελλάδα"
    Συμφωνούμε, αλλά αυτό δεν το έκανε καθόλου σαφές το κόμμα, ούτε προεκλογικά, ούτε τώρα. Αντίθετα, "τσουβάλιασε" καταστάσεις πολύ διαφορετικές λόγω άνισης ανάπτυξης. Το ότι το έκανε για να προνοήσει για το μέλλον το απαντάω πριν: αλλίμονο αν το να προνοείς για το μάλλον σε κάνει να διαψεύδεσαι στο παρόν. Εκεί κρίνεσαι πάντα πολιτικά απ' το λαό, στο παρόν.

    Συμφωνούμε λοιπόν ότι υπάρχει κομματι της αστικής τάξης που θέλει ή θα το σύμφερε ή έξοδος από την ΕΕ αλλά δεν είναι τόσο ισχυρό και διακριτά διαμορφωμένο. Όπως επίσης να συμφωνήσουμε ότι υπάρχουν κόμματα και κομματίδια που φιλοδοξούν να γίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ηθελημένα ή άθελά τους ο πολιτικός πόλος που θα το εκφράσει στο μέλλον από το κόμμα Μπαλτάκου – Καρατζαφέρη, μέχρι το ΕΠΑΜ, την ΧΑ γιατό όχι και την ΛΑΕ με διαφορετικά φυσικά δεδομένα και χαρακτηριστικά στην φρασεολογία του το καθένα.
    Μιλάς για ΓΡΑΜΜΗ του ΚΚΕ λέγοντας «Επιβεβαιώθηκε η γραμμή του κόμματος ότι υπήρχε α.τ που ήθελε έξοδο με παράλληλη συμμετοχή στους BRICS, τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, ή οτιδήποτε εναλλακτικό στον άξονα ΕΕ/ΝΑΤΟ;» Πότε το ΚΚΕ είχε τέτοια γραμμή και εγώ δεν την έμαθα;;; Από πότε μια υπόθεση εργασίας από τις πολλές που έγιναν τότε για την φυσιογνωμία ενός κόμματος αχταρμά που σε 5 χρόνια εκτινάχτηκε από το 4 στο 36 είναι γραμμή;;; Το Κόμμα είχε από την αρχή καθαρό τι ήταν ο επίσημος Σύριζα άλλωστε ό ίδιος διατυμπάνιζε ότι είναι Υπερ της ΕΕ αλλά και του Ευρώ και ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για τα συγκεκριμένα. Αλλά για στάσου όμως να πούμε και το άλλο. Εσύ ο ίδιος γράφεις «. Είναι πλέον αναντίρρητο, εκτός αν ανήκει κανείς στα ξυπνοπούλια της ΛΑΕ, ότι κανένα "Σχέδιο Β" εκτός ΕΕ δεν είχε η ελληνική α.τ πίσω απ' τον ΣΥΡΙΖΑ.» Να σου θυμίσω ότι αυτά τα εξυπνοπούλια της ΛΑΕ όπως λες και εσύ ό ίδιος ήταν τότε στον Σύριζα και όπως λες πάλι και εσύ ο ίδιος μιλάγανε κατά καιρούς στις δηλώσεις τους για υποτιθέμενο Σχεδιο Β. Δεν έπρεπε λοιπόν το ΚΚΕ ως όφειλε, ακούγοντας τους κατά καιρούς να λένε αυτά ( κάποιοι πρωτοκλασάτα στελέχη) να κάνει και την συγκεκριμένη υπόθεση εργασίας;;; Υπόθεση και όχι διαπίστωση. Υπόθεση που έδιναν τροφή να γίνεται αυτά τα στελέχη. Μήπως θέλεις να σου θυμήσω τι έλεγαν άλλες δυνάμεις της «Αριστεράς» τότε για τον Σύριζα;; Για να μην βάλουμε κάτω και συγκρίνουμε τις εκτιμήσεις αποτελεσμάτων των εκλογών και του 12 και του Γενάρη του 15 που έβγαλε το ΚΚΕ και αυτές που έβγαλαν άλλοι. Εκεί θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.
    Sentic

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Τέλος και το κλείνω πλέον εδώ. Στην ερώτηση ποιος είναι ο ο επισημος αστικός πόλος – κομμα στην Βρετανια, απαντάς η Δεξιά πτέρυγα του κόμματος των Τορρις και οι φασίστες.
    Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος των Τόρρις (κατι σαν τους μπαλτάκους) και όχι όλοι, δεν είναι κόμμα είναι τάση μέσα στο κόμμα. Το τι θα κάνουν αύριο αν δηλαδή φύγουν και φτιάξουν άλλο κόμμα ή πάρουν το κόμμα στα χέρια τους ανάλογα με το αποτέλεσμα δεν μένει παρά να το δούμε. Οι φασίστες είναι σαν την ΧΑ εδώ, που από ότι είδα δεν την υπολογίζεις τόσο σαν αστικό πόλο κόμμα εξόδου αν και το λέει, το αν το εννοεί θα ξεκαθαρίσει αλλά τους Αγγλους φασίστες τους εννοείς. Έστω λοιπόν οτι βγάζουμε τους φασίστες στην άκρη. Επίσημος αστικός πόλος- κόμμα υπέρ της εξόδου τυπικά δεν υπάρχει. Αυτοί που τραβάνε τα ινία της εξόδου είναι το επιχειρηματικό μπλόκ «Βusiness for Britain». Άρα λοιπόν δεν είναι απαραίτητο άμεσα να υπάρχει αστικό κόμμα διαμορφωμένο που να καλεί σε έξοδο και στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καπιταλιστές που θα τους σύμφερε η έξοδος, όταν κρίνουν ότι θα πρέπει να το φτιάξουν ή να προσεταιριστούν πιο άμεσα ένα υπάρχων,θα το κάνουν. Οι Καπιταλιστές που θέλουν την έξοδο σε αυτή τη φάση στην Βρετανία μια χαρά μπορούν και χωρίς επίσημο κόμμα από ότι βλέπουμε το οποίο θα φτιάξουν όταν αυτοί κρίνουν ότι είναι απαραίτητο ή θα διαλέξουν ένα από αυτά που υπάρχουν.
    Sentic

    ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Δεν θα κουράσω άλλο ούτε εσένα ούτε τους άλλους αναγνώστες και σχολιαστές φίλε Sentic, μιας και αυτά που είχα να πω τα είπα, κι ας κρίνει ο καθένας αν έχουν βάση ή όχι.

    Μια μόνο κουβέντα για αυτό που λες αρχικά για τη μύγα και το ξύγκι: μιλάμε εδώ στη βάση της εξαθλίωσης και καθίζησης ενός λαού, που τυχαίνει να είναι ο δικός μας λαός. Από κει πηγάζουν οι προβληματισμοί και η κριτική αυτοεξέταση, απ' τα καθήκοντα που πέφτουν στους ώμους μας απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Αλλίμονο αν αυτό είναι "ξύγκι απ' τη μύγα." Το παν είναι.

    Τα τελευταία λόγια στην πρώην ΓΓ,νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να επαναληφθούν:

    "εμείς ως οργανωμένη πρωτοπορία της εργατικής τάξης, της οφείλουμε πολλά και τα πάντα. [...] Εμείς, πρώτοι απ' όλους, χρωστάμε, ο καθένας και η καθεμιά προσωπικά, οφείλουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στο συλλογικό αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης."
    http://www.902.gr/eidisi/politiki/66140/peristerioy-kke-ekdilosi-gia-tin-antohi-kai-tin-iroiki-stasi-ton-kommoyniston

    Τουπόλεφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Η κε του μπλοκ είναι ανοιχτή σε κάθε σχόλιο που προσπαθεί να προσθέσει κάτι στην πολιτική συζήτηση
Αρκεί να έχει κάποιο διακριτό ψευδώνυμο ως υπογραφή.