Σήμερα η κε του μπλοκ, με την πολύτιμη συνδρομή του τεχνικού συνεργάτη της Αλ. Δελάρζ και της βιβλιοθήκης του Κομμάντο (τους οποίους κι ευχαριστεί δημόσια), παρουσιάζει στο ευρύ κοινό σπάνια ντοκουμέντα, από το συλλεκτικό τεύχος υπ' αριθμόν 5 της κομμουνιστικής επιθεώρησης, εν έτει 1983. Τότε δηλ που κυκλοφορούσε ακόμα σε μηνιαία βάση.
Εκατό χρόνια και δύο μήνες μετά το θάνατο του μαρξ, η κομέπ φιλοξενούσε στις σελίδες της δύο ιερές τριάδες, τις οποίες και παρουσιάζουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση, με τη σειρά που εμφανίζονται.
Εν αρχή η τριάδα παπαρήγα, χάγιου, αλαβάνου, που για κάποιους θα μπορούσε να ενσαρκώνει την ενότητα της σύγχρονης αριστεράς.
Πρώτα το άρθρο της αλέκας περί κομματικής και προσωπικής ζωής. Δεύτερο το κείμενο του αιώνιου έφηβου χάγιου για τη νεολαία, με αρκετά φαράκεια νοήματα. Και τελευταίο του αλέκου, που δε μπορούσε να φανταστεί ακόμα ότι αρκετά χρόνια αργότερα θα έμενε πίσω από τον χάγιο στις περιφερειακές εκλογές, χωρίς κανείς από τους δύο να ανήκει στο κόμμα.
Ακολουθεί η ηγετική τριάδα φλωράκη, αντρόποφ, χόνεκερ κι οι ομιλίες τους για την εκατοστή επέτειο από το θάνατο του μαρξ -την οποία ο γνωστός μίμης είχε τιμήσει με ένα βιβλίο για την σοσιαλιστική αυτοδιαχείριση. Και μπορεί ο αντρόποφ να ήταν ο πνευματικός πρόδρομος του γκόρμπι, του μίμη κι όλων των τέκνων της περεστρόικα, και να μας είναι λιγότερο συμπαθής από τους άλλους δύο, αλλά το δικό του κείμενο έχει συγκριτικά το περισσότερο ζουμί.
Στην ίδια κομεπ μπορούσε να βρει κανείς μια ανάλυση του κατσιούλα για τις φοιτητικές εκλογές και την πρωτιά της παλιάς πανσπουδαστικής που λεγόταν πσκ, καθώς κι ένα άρθρο του τάκη λαζαρίδη για τη γιάλτα και το πότσδαμ (θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για απλή συνωνυμία με τον λαζαρίδη από τη δίκη του μπελογιάννη, συγγραφέα του γνωστού "ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι").
Ενώ στο οπισθόφυλλο, υπήρχε διαφήμιση του -αλήστου μνήμης- ρίζου της δευτέρας (η εικόνα στην κορυφή του κειμένου). Πάντα στο ίδιο μικρό σχήμα, πάντα στο ίδιο μεγάλο στρατόπεδο της προόδου! Με όλα τα νέα και το νέο!!
Επιλέξαμε να κρατήσουμε την ορθογραφία των συγγραφέων των κειμένων. Δυστυχώς για τεχνικούς λόγους δε στάθηκε δυνατό να κάνουμε το ίδιο και για τη σελιδοποίηση της κομέπ. Για ευκολότερη ανάγνωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή του ζουμαρίσματος, ή της πλήρους οθόνης (fullscreen). Τα όποια λάθη βαραίνουν τον δαίμονα του σκάνερ, που έχει επιλεκτική μνήμη κι αναγνώριση χαρακτήρων.
Καλή ανάγνωση.
Papariga_komep1983Hagios_komep1983
Χα! Χα! Χα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα το πιστέψεις, Κάπταιν, αλλά χτες ξέθαψα ακριβώς αυτή την ΚΟΜΕΠ, και το μάτι μου έπεσε κατευθείαν στο άρθρο του "αιώνιου νέου" Αγγελου. Μάλιστα το έβαλα στην άκρη, για να κάνω κανα προβοκατόρικο σχολιάκι, ... έτσι, για μερικούς! Με πρόλαβες.
Αναρωτιέμαι, με τι χαρά θα το έβλεπε σήμερα ο Αγγελος να αναδημοσιεύεται στο ....ΠΡΙΝ! Υπάρχει στην ίδια εποχή και ένα εξ ίσου ενδιαφέρον του Σήφη Καυκαλά.
Πως αλλάζουν οι καιροί....
Ε !!!Κάπται(ε)ν,αυτό μπορείς να μου πεις πως είναι στο ίντερνετ;Έχει πλάκα πάντως να το βλέπεις 4 χρόνια μετά
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://goodmorninglenin.wordpress.com/2011/07/20/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%81%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%AD/
Τραγικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα μόνο της Αλέκας και του Χάγιου. Δεν άντεξα άλλο!
Μου χάλασες την διάθεση αυτή την φορά.Αλλά δεν πειράζει. Έχεις εξοφλήσει έναντι!
Μήπως έχεις και εκείνη την ΚΟΜ.ΕΠ. του 1990-1991 με το άρθρο της Μπέλλου (όχι της Σωτηρίας) που τα "μασάει" για την Ε.Ο.Κ.;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Λαζαριδης είναι ο ιδιος που εγραψε το ευτυχως χασαμε. Ηθελε να κατεβει υποψηφιος δη, Καισαριανής δεν τον κατεβασε το κομμα και βρηκε το φως το αληθινο
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αρθρο παντως του Αντροποφ δεν είναι καθολου κακό
Οι καιροί όντως αλλάζουν. Και μπορεί τότε οι κομεπ να είχαν καλτ κείμενα, όπως ένα του μίκη με τίτλο γιατί είμαι φίλος της εσσδ και της ειρήνης αν θυμάμαι καλά -είναι σε άλλο τεύχος από την ίδια χρονιά- αλλά ήταν πιο πλήρεις από τις σημερινές. Αυτές του 89-91 είναι συλλεκτικές κι είναι δύσκολο να τις βρει κανείς. Εκτός κι αν τις έχει ο σεχτάρ ή κάποιος άλλος σφος αναγνώστης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ψάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει κάποια σχέση αυτό το μπλογκ με το goodmorninglenin.wordpress.com ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιότι εκεί είδα το "Σφυροδρέπανο" ως σύνδεσμο.
Κι εγώ μπορώ να βάλω παραπομπή στο ριζοσπάστη. Αυτό σημαίνει ότι θα έχω κάποια σχέση με το ριζοσπάστη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, και τώρα που το είδα. Και στον ιστότοπο του κόμματος έχουν παραπομπή. Δηλ έχουν κάποια σχέση με το κόμμα; Δεν πάει έτσι.
Αυτές τις ΚομΕπ(επι ενιαίου συνασπισμού) τις είχε φέρει ένας σύντροφος, από τον πατέρα του, Για το αρχείο του Κόμματος. Δυστυχώς τις ψείρισε ένα αρχίδι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγο που τις διάβασα, λέγαν, από την αρχή μέχρι το τέλος για την προοπτική του ενιαίου συνασπισμού. Μόνη εξαίρεση η Αλέκα, που απέφευγε τεχνηέντως το ζήτημα!
Ευτυχώς που κατέρρευσε ο ανύπαρκτος και έπαψε το μετέπειτα ΝΑΡ (η αριστερή τάση εντός του ΚΚΕ και της ΚΝΕ) να λέει τις παπαριές του '80, τις οποίες τις λέει ακόμα η παπαρήγα και το ΚΚΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίνεται δουλίτσα σε αυτό το μπλογκ;
ΑπάντησηΔιαγραφήή μου φαίνεται;
Α δηλ ήσασταν γαμάτοι από τότε γιατί ήσασταν η αριστερή τάση, αλλά λέγατε παπαριές γιατί το επέβαλλε η γραμμή. Η πίτα ολόκληρη κι ο σκύλος χορτάτος
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς που υπάρχει το διαδίκτυο κι οι διάφοροι ανύπαρκτοι βρήκανε βήμα να λεν τζάμπα τις παπαριές τους.
Λοιπόν, μέχρι τον Ιούλιο-Αύγουστο '91, δεν υπάρχει άρθρο της Ελένης Μπέλλου. Αύριο θα ψάξω κάπου αλλού για τα απομένοντα 4 τεύχη, μήπως υπάρχει κανένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήsame time, same place:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΝΕ: από το 2ο στο 3ο συνέδριο (αποφασεις του ΚΣ)
στο
http://21aristera.wordpress.com/2012/01/23/από-το-2ο-στο-3ο-συνέδριο-της-κνε-αποφάσε/