...ο γερμανικός χρυσός και οι Μπολσεβίκοι
Από τον Άναυδο – Φεβρουάριος 2013
Ο ειδικός συνεργάτης της κε του μπλοκ άναυδος ανασκευάζει σε αυτό το κείμενο έναν ακόμα δημοφιλή αντικομμουνιστικό μύθο κι αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια. Η κε του μπλοκ τον ευχαριστεί για την άδεια να δημοσιεύσει το κείμενο κι εύχεται καλή μελέτη στους σφους αναγνώστες και νηφάλιο σχολιασμό.
1. Εισαγωγή
Στη σειρά που εγκαινίασε ο Ρ για τους μήνες πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση αναφέρεται στην απόφαση της Προσωρινής Κυβέρνησης στις 7/7/1917 να συλλάβει τον Λένιν αλλά και άλλους επιφανείς Μπολσεβίκους μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Ιουλίου, Οι κατηγορίες ήταν στην ουσία τρεις: η πρώτη ήταν ότι ο Λένιν ήταν κατάσκοπος της Γερμανίας με αφορμή την άφιξη του στην τσαρική Ρωσία με το περίφημο σφραγισμένο τρένο αλλά και την ‘αποκάλυψη’ εγγράφων που αποκάλυπταν την χρηματοδότηση των Μπολσεβίκων από τον Κάιζερ, η δεύτερη είχε να κάνει με την θέση του Λένιν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και η τρίτη ότι ήταν υπεύθυνος για την εξέγερση του Ιουλίου
Στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με την πρώτη κατηγορία αλλά και με τη διαμάχη που ξέσπασε στους κύκλους των Μπολσεβίκων για το αν έπρεπε ο Λένιν να παραδοθεί στην Προσωρινή Κυβέρνηση και να αντικρούσει τις κατηγορίες εναντίον του
2. Το σφραγισμένο τρένο
Το Φεβρουάριο του 1917 ανατρέπεται ο τσάρος στη Ρωσία. Ο Λένιν βρίσκεται εξόριστος στην Ζυρίχη χωρίς καμία δυνατότητα επικοινωνίας. Μαθαίνει τα νέα από τις εφημερίδες. Ήδη με τις ευλογίες της κυβέρνησης Κερένσκυ ορισμένοι εχθροί του Τσάρου επιστρέφουν στη Ρωσία.. Ο Πλεχάνοφ επέστρεψε με μία βρετανική τορπιλάκατο. Ο Λένιν όμως δεν δικαιούται να επιστρέψει και η εξήγηση είναι απλή. Μία από τις πρώτες πράξεις του Κερένσκυ ήταν να υποσχεθεί στους Αγγλογάλλους της Ανταντ ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο στο πλευρό τους. Τη δήλωση αυτή την υπέγραψε ο Πλεχάνοφ όχι όμως και ο Λένιν.
Ο Λένιν ούτε επίσημα αλλά ούτε παράνομα μπορούσε να επιστρέψει στη Ρωσία περνώντας από εδάφη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Ανταντ. Συνεπώς η μόνη εναλλακτική ήταν επιστρέψει στη Ρωσία μέσω της Γερμανίας. Για το λόγο αυτό με τη μεσολάβηση δύο Ελβετών σοσιαλιστών των Γκριμ και Πλάτεν ήρθε σε συμφωνία με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελβετία να πάει σε κάποιο λιμάνι της Βαλτικής περνώντας μέσα από τα γερμανικά εδάφη. Τα κίνητρα της γερμανικής κυβέρνησης για να δώσει την άδεια αυτή ήταν ξεκάθαρα. Με δεδομένη τη θέση του Λένιν για τον πόλεμο πίστευαν ότι η επιστροφή του θα συντελούσε στο να βγει η Ρωσία από τον πόλεμο. Από τη μεριά του ο Λένιν αναλάμβανε το διπλό ρίσκο να κατηγορηθεί από τους εχθρούς του σαν πράκτορας του Κάιζερ αλλά και να συλληφθεί από τους Γερμανούς που φοβόντουσαν την μετάδοση της επανάστασης στην Γερμανία. Ηδη ο υπουργός εξωτερικών της Προσωρινής Κυβέρνησης Μιλιούκοφ απειλούσε να συλλάβει με την κατηγορία της προδοσίας οποιονδήποτε έφτανε στη Ρωσία μέσω της Γερμανίας. Οι Άγγλοι από τη μεριά τους ρωτούσαν την Προσωρινή Κυβέρνηση τι μέτρα σκόπευε να πάρει για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε ο Λένιν
Ο Λένιν έγραψε μία δήλωση για τη συμφωνία του με το Γερμανό πρέσβη. Δε ζητούσε από τους Γερμανούς τίποτε άλλο από το να αφήσουν αυτόν και ορισμένους φίλους του να διασχίσουν τη χώρα. Δεσμεύτηκε να μην βγει κανείς από τη συνοδεία του από το τραίνο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής και να ζητήσει με την επιστροφή του στη Ρωσία την απελευθέρωση ίσου αριθμού Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου. Η δήλωση αυτή του Λένιν υπογράφηκε από Γερμανούς, Γάλλους, Πολωνούς Ελβετούς Σουηδούς και Νορβηγούς σοσιαλιστές κάποιοι από τους οποίους ήταν μέλη των κοινοβουλίων των χωρών τους. Μαζί με τον Λένιν ταξίδεψαν και πέντε μέλη της Μπούντ . Ένα μήνα αργότερα ο ηγέτης τον Μενσεβίκων Μαρτόφ ακολούθησε ακριβώς τον ίδιο δρόμο με τον Λένιν χωρίς φυσικά να κατηγορηθεί για προδοσία. Ο Τρότσκι που αρχικά συνελήφθηκε στον Καναδά από τους Βρετανούς απελευθερώθηκε μετά από την παρέμβαση της Προσωρινής Κυβέρνησης. Το τραίνο δεν ήταν στην κυριολεξία σφραγισμένο απλώς οι επιβάτες του δεν κατέβηκαν από αυτό όσο βρισκόταν σε γερμανικό έδαφος. Ο Λένιν ζήτησε όπως προέβλεπε η συμφωνία του την απελευθέρωση των γερμανών αιχμαλώτων αλλά η Προσωρινή κυβέρνηση αρνήθηκε. Φτάνοντας ο Λένιν στην Πετρούπολη και αφού αποχώρησε στη μέση του καλωσορίσματος από τον μενσεβίκο πρόεδρο του σοβιέτ της πόλης Τσχάιτζε απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους με τα παρακάτω λόγια :
Ο λαός χρειάζεται ειρήνη. Ο λαός χρειάζεται ψωμί. Ο λαός χρειάζεται γη. Και σας δίνουν πόλεμο πείνα και καθόλου ψωμί. Άφησαν τη γη στους τσιφλικάδες... Πρέπει να παλέψουμε για την κοινωνική επανάσταση, να παλέψουμε μέχρι το τέλος μέχρι την πλήρη νίκη του προλεταριάτου Ζήτω η επανάσταση!
3. Ο χρυσός των Γερμανών
Στις 4/7/1917 και στο μέσο της αντι-κυβερνητικής εξέγερσης ο Π. Περεβερζεφ υπ. Δικαιοσύνης της Προσωρινής κυβέρνησης εξέδωσε ένα δελτίο τύπου στο οποίο κατηγορούσε τους ηγέτες των Μπολσεβίκων για προδοτικές ενέργειες. Σύμφωνα με την Προσωρινή Κυβέρνηση ο Λένιν είχε σταλεί στη Ρωσία από τη Γερμανική κυβέρνηση για να ενισχύσει τις προσπάθειες για μια χωριστή ειρήνη με τη Γερμανία αλλά και για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των Ρώσων στην Προσωρινή Κυβέρνηση. Μάλιστα σύμφωνα με τον υπουργό η Γερμανική κυβέρνηση ενίσχυε οικονομικά τους Μπολσεβίκους με ποσά που έφταναν στην Πετρούπολη μέσω Στοκχόλμης, Ο αποστολέας ήταν ο Μπολσεβίκος Γιακουμπ Φερστενμπεγκ (Χανεκι) και οι παραλήπτες ο Μπολσεβίκος δικηγόρος Μιετσισλαβ Κοζλόβσκι και η Ευγενία Σουμενσον ιδιοκτήτες μιας εμπορικής εταιρίας. Οι αποδείξεις της δήθεν προδοσίας ήταν δύο ειδών. Κατ’ αρχήν η αμφιλεγόμενη κατάθεση ενός δόκιμου του Δ. Ερμολένκο που ανέφερε ότι ενώ ήταν αιχμάλωτος πολέμου πληροφορήθηκε από Γερμανούς αξιωματικούς ότι ο Λένιν ήταν πράκτορας τους. Κατά δεύτερον μία σειρά τηλεγραφημάτων από και προς την Πετρούπολη των παραπάνω προσώπων. Μετά από έρευνα δύο εβδομάδων ο εισαγγελέας της Πετρούπολης απήγγειλε στους ηγέτες των Μπολσεβίκων την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η Προσωρινή Κυβέρνηση δεν πρόλαβε να πάει τους Μπολσεβίκους σε δίκη γιατί τον Οκτώβριο οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την εξουσία.
Βέβαια το χεράκι της στην προβοκάτσια ενάντια στους Μπολσεβίκους το είχε κατ' αρχήν βάλει η γαλλική κυβέρνηση και οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Ήδη τον Απρίλιο του 1917 ο Αλμπερτ Τόμας επιφανής σοσιαλιστής και μέλος της γαλλικής κυβέρνησης ενημέρωσε τους Κερένσκι, Τερεστσένκο και Νεκράσοφ ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες υποπτεύονταν ότι ο Λένιν συνεργαζόταν με τους Γερμανούς. Τον Ιούνιο του 1917 ο λοχαγός και μέλος της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής στην Πετρούπολη ενημέρωσε τον Τερεστσένκο (υπουργός Εξωτερικών της Προσωρινής Κυβέρνησης) ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν τηλεγραφήματα μεταξύ του Λένιν και των ανθρώπων του στη Στοκχόλμη που ‘αποδείκνυαν’ τη συνεργασία του με τους Γερμανούς.
4. Η διαμάχη
Το αν ο Λένιν έπρεπε να παραδοθεί στην Προσωρινή κυβέρνηση και να δικαστεί δίχασε την ηγεσία των Μπολσεβίκων. Αρχικά ο ίδιος ο Λένιν σκέφτηκε να παραδοθεί και να παρουσιαστεί στο δικαστήριο αρκεί να λάμβανε εγγυήσεις για την ασφάλεια του. Οι εγγυήσεις αυτές ζητήθηκαν από την εκτελεστική επιτροπή του σοβιέτ της Πετρούπολής που βρισκόταν στα χέρια των ρεφορμιστών αλλά και σε μυστική συνεννόηση με την Προσωρινή Κυβέρνηση. Αυτό στάθηκε αδύνατο και έτσι ο Λένιν αποφάσισε να περάσει στην παρανομία.
Το θέμα της παράδοσης του Λένιν συζητήθηκε στο 6ο Συνέδριο των Μπολσεβίκων που έγινε στην παρανομία από τις 16/7 ως τις 3/8 του 1917. Οι Κάμενεφ, Ρύκοφ, Τρότσκι και άλλοι υποστήριξαν στο συνέδριο ότι ο Λένιν έπρεπε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες. Αντίθετα ο Στάλιν υποστήριξε με σθένος ότι ο Λένιν δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να παραδοθεί. Αυτή ήταν και η τελική απόφαση του 6ου συνεδρίου για το θέμα αυτό. Στις 8/7 ο Λένιν στο άρθρο του με τίτλο 'το ζήτημα της εμφάνισης των ηγετών των Μπολσεβίκων στο δικαστήριο’ εξηγεί ότι:
(...) Οι αρχές δεν χρειάζονται μία δίκη αλλά μια εκστρατεία καταδίωξης ενάντια στους διεθνιστές. Αυτό που επιδιώκει ο Κερένσκυ και ΣΙΑ είναι να τους βάλει στη φυλακή και να τους κρατήσει εκεί. Ας δουλέψουν οι διεθνιστές παράνομα όσο μπορούν αλλά να μην κάνουν το λάθος να εμφανιστούν στο δικαστήριο με τη δική τους θέληση (...)
Ήταν σε αυτό ακριβώς το συνέδριο που, παρόλη την πολύχρονη διαμάχη του με τους Μπολσεβίκους και τον ίδιο τον Λένιν, ο Λ. Τρότσκι προσχώρησε τελικά στο Μπολσεβίκικο κόμμα και εκλέχθηκε μάλιστα στην Κεντρική Επιτροπή του. Όταν εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης των Λένιν, Καμενεφ και Ζηνόβιεφ, ο Τρότσκι έστειλε μία επιστολή στην Προσωρινή Κυβέρνηση όπου έθετε εαυτόν στη διάθεση της. Αντί να περάσει στην παρανομία όπως ο Λένιν ζήτησε να εκδοθεί και γι' αυτόν ένα ένταλμα σύλληψης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να τον εξαιρέσει από τις συλλήψεις μιας και αυτός επίσης ήταν ενάντια στην πολιτική της Προσωρινής Κυβέρνησης! Η κυβέρνηση δεν του χάλασε το χατίρι και τον συνέλαβε άμεσα.
Στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 1917 η δικαστική έρευνα για τις υποτιθέμενες δοσοληψίες των Μπολσεβίκων με τους Γερμανούς έλαβε τέλος. Η πλειοψηφία των φυλακισμένων Μπολσεβίκων αφέθηκαν ελεύθεροι. Η Α. Κολοντάι, ο Α. Λουνατσαρσκι και ο Λ. Τρότσκι είχαν απελευθερωθεί ήδη στα τέλη του Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση Κερένσκι έψαχνε εναγωνίως συμμάχους για να αντιμετωπίσει τη στάση του στρατηγού Κορνίλοφ.
Παραμένουν αντικείμενο υποθέσεων οι προθέσεις όλως αυτών που ήθελαν να παραδοθεί ο Λένιν στην Προσωρινή Κυβέρνηση είναι όμως βέβαιο ότι μια τέτοια κίνηση θα στερούσε από την επικείμενη επανάσταση τον ηγέτη της.
5. Επιμύθιο
Δώδεκα χρόνια μετά ο αποστάτης Τρότσκι χρησιμοποίησε την ιστορία του ‘σφραγισμένου τραίνου’ για να δικαιολογήσει τους αντικομμουνιστικούς λίβελους που έγραφε επί πληρωμή στις εφημερίδες του συγκροτήματος του θαυμαστή του Χίτλερ Χιρστ.
(...) Φυλακισμένος από τους θερμιδοριανούς στην Κωνσταντινούπολη χρησιμοποιώ τον αστικό τύπο σαν ένα σφραγισμένο τραίνο για να πω την αλήθεια σε όλο τον κόσμο. Οι επιθέσεις των Σταλινικών ενάντια στον ‘Κον Τρότσκι’, βλακώδεις στην ερμηνεία τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επανάληψη των αστικών και σοσιαλ-επαναστατικών επιθέσεων ενάντια στον ‘Χερ Λένιν’. Σαν τον Λένιν κοιτάζω με ήρεμη περιφρόνηση τη κοινή γνώμη των Φιλισταίων και των γραφειοκρατών το πνεύμα των οποίων αντιπροσωπεύει ο Στάλιν (...)
Ετσι μια υποχώρηση, ένας ελιγμός που έφερε τον ηγέτη της επανάστασης στην επαναστατημένη Ρωσία, έγινε το ψιμύθιο για να κρυφτεί η συνεργασία του Τρότσκι με τον ταξικό εχθρό.
Πολύ ωραίο και ευχαριστώ πολύ αμφότερους. Θυμάμαι και το πόνημα του Άναυδου για τις δίκες της Μόσχας. Υπάρχει μήπως μπλογκ δικό του;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσχετο με το εξαιρετικο κειμενο του Αναυδου, αλλα σχετικο συναμα: ο 902 περναει στην ψηφιακη εποχη.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.902.gr/eidisi/mme/10690/deltio-typoy-toy-902-tv
Καλη συνομωσιολογια να χουμε.
Κρίμα ένα τόσο ωραίο θέμα που επιλέγεις και επίκαιρο μάλιστα, να δίνεται με επιδόρπιο "αντιτροτσκιστικές βλακειούλες"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμίλο Μπερνέρι
Και για να πάμε στην ουσία. Ο Λένιν δικάστηκε εξαιτίας της στάσης του στον ιμοεριαλιστικο πόλεμο, και του συνθήματος υπέρ της ήττας της δικής του χωρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πες μας ρε σφυροδρέπανε. Ποια η γνώμη του Στάλιν για την στάση των ΚΚ στον ιμπεριαλιστικο πόλεμο???
Γιατί ενώ υπερασπίζεσαι ιστορικά τον Στάλιν, αλλά ξεχνάς μια μικρή ....λεπτομέρεια. Το 7ο συνέδριο της ΚΔ.
Καμίλο Μπερνέρι
Μπράβο Άναυδε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆναυδε, σε συγχαίρω γι’ άλλη μια φορά!
Φίλε Βασίλη, εξαιρετική ανάρτηση!
Ίσως επανέλθω, αργότερα.
Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής
Αλλο χωρα αλλο αστικη ταξη καμιλο μπερνερι. Ο λενιν δεν δικαστηκε επειδη ηθελε την ηττα της Ρωσιας, αλλα την ηττα της ρωσικης αστικης ταξης που ειχε την εξουσια στη χωρα του, μιας και δεν υπηρχε ΕΣΣΔ τοτε. Στο β΄ παγκοσμιο βεβαια υπηρχε, οποτε το συνθημα ολων των εργατων στον κοσμο ηταν η υπερασπιση του πρωτου εργατικου κρατους, αλλα για σενα και για καθε συνεπη αντισοβιετικο τροτσκιστη, το συνθημα επρεπε να μεινει ανιστορητα και βολικα το ιδιο, για να τσακιστει ο "σταλινισμος". Και να νικησουν οι ναζι βεβαιως βεβαιως. Ηττα της "χωρας" μας και τελος. Αλλα τετοια παθαινει κανεις, οταν δε λαμβανει υποψη του το ποια ταξη βρισκεται στην εξουσια μιας χωρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟποτε λοιπον πες οτι θες, αλλα σε παρακαλω, οχι με τη μορφη δηθεν αιχμηρων ερωτησεων, μονο γελιο προκαλεις.
Αφού θες να είμαστε ακριβής, ο Λένιν μίλαγε για ήττα του δικού του κράτους στον πόλεμο. Διάβασε σε παρακαλώ το άρθρο του Λένιν για την ήττα της δικιας μας κυβερνησης στον πόλεμο που στρέφεται ενάντια στον Τρότσκι (ο οποίος στο συγκεκριμενο δεν είχε ωριμασει ακόμα) και θα καταλάβεις τι θα πει επαναστατικος ντεφετισμός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης αποδείχτηκε ιστορικά ότι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ της Σοβιετικης εργατικης εξουσίας και όχι της σοβιετικης γραφειοκρατίας που παραμόρφωνε με τα προνόμια της αυτήν την εξουσία θα ήταν η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΕΣ
και όχι η πάλη για την υπερασπιση της αστικής δημοκρατίας, καθήκον που έθετε το 7ο της ΚΔ.
Άρα η γραμμή του επαναστατικου ντεφετισμού του Λένιν ηταν διπλά αναγκαία γιατί ακριβως στον ΒΠΠ υπήρχε και επιπρόσθετα εργατικό κράτος που έπρεπε αδιαμφησβητητα να το υπερασπίσουμε.
Φίλε μου όπως καταλαβαίνεις αναθεωρείς τον Λένιν στο όνομα του Λενινισμού και αυτο ανεξάρτητα από τις προθέσεις σου.
Όπως καταλαβαίνεις υποστηρίζω ότι το Ά γραμμα του Ζαχαριαδή δεν είναι σωστό. Επίσης οι διορθώσεις που γίνονται από τα επομενα δύο γράμματα είναι επίσης ανεπαρκής.
Για το σήμερα : Η ηγετικη ομάδα του ΚΚΕ δεν έχει ξεκαθαρισει τι θα κάνει σε περίπτωση εμπλοκής της ιμπεριαλιστικής καπιταλιστικης Ελλάδας σε πόλεμο(τώρα που δεν υπάρχει Σ.Ε. δεν υπάρχει ούτε αυτή η δικαιολογια).
Θα ρίξει το συνθημα της ήττας και της μετατροπής του πολέμου σε εμφύλιο.
Ή θα υπερσπισει την πατριδα (σε αυτοτελής έστω οργανωσεις της Ε.Τ., που θα είναι συμπληρωματικές του αστικού στρατού) κατά τα πρότυπα της λογικής του επαναστατικού αμυνιτισμού των Στάλιν Δημητρωφ Καμενεφ Καλίνιν Ζινοβιεφ
Ποιο ηταν ρε Καμιλο Μπερνερι το κρατος εκεινη την εποχη; Ποιος ειχε τον κρατικο μηχανισμο στα χερια του, οι αστοι ή οι εργατες; Ο Λενιν μιλαει καθαρα για την ηττα της δικιας του αστικης ταξης και καλει τις εργατικες ταξεις της ευρωπης να επιδιωξουν το αναλογο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εξαγωγη της επαναστασης ή το να περιμενει κανεις να γινει επανασταση σε ενα σωρο χωρες ταυτοχρονα ειναι ενα ιδεολογημα που ευτυχως για την εργατικη ταξη πεθανε. Μην κανεις μαθηματα λενινισμου οταν αρνεισαι βασικα συστατικα του, οπως οτι ο ιμπεριαλισμος θα σπασει στον πιο αδυναμο κρικο του. Και το κατωφλι του β' παγκοσμιου εβαλε πολυ σωστα στο τραπεζι ως πρωτο και κυριοτερο καθηκον την υπερασπιση της ΕΣΣΔ, με οτι αυτο συνεπαγεται. Παπαγαλιζεις το Λενιν, τοποθετωντας τις θεσεις του αυτουσιες σ΄ ολους τους τοπους και χρονους κι αυτο το λες λενινισμο;
Οσο για το ΚΚΕ, αυτο που καταλαβαινω εγω απο τις θεσεις του 19ου συνεδριου ειναι οτι σε περιπτωση πολεμου, το καθηκον των κομμουνιστων ειναι να πολεμησουν για να ηττηθει τοσο η εγχωρια, οσο και η ξενη αστικη ταξη. Την οποια βρισκω σωστη και ολοκληρωμενη, λαμβανοντας υποψη οτι δεν αντιμετωπιζουμε αυτη τη στιγμη καποια συγκεκριμενη καταταση.
"(τώρα που δεν υπάρχει Σ.Ε. δεν υπάρχει ούτε αυτή η δικαιολογια)"
Σε αυτη τη μικρη παρενθεση αφησες να σου ξεφυγουν τα πραγματικα σου πιστευω. Λιγη περισσοτερη προσοχη την επομενη φορα. Χαιρετω, ας κουβεντιασει καποιος αλλος μαζι σου.
Ανώνυμε :
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ο Λενιν μιλαει καθαρα για την ηττα της δικιας του αστικης ταξης και καλει τις εργατικες ταξεις της ευρωπης να επιδιωξουν το αναλογο."
1ον Ο Λένιν μιλάει για την ΗΤΤΑ της ΔΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ και συνεπώς του ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
Το ΚΚΕ δεν μιλάει για αυτό αλλά αποφεύγει το ζήτημα ακολουθώντας μια κεντρίστικη γραμμή στο κορυφαίο ζήτημα στρατηγικης που αφορά την στάση στον πόλεμο
2ον
"Μην κανεις μαθηματα λενινισμου οταν αρνεισαι βασικα συστατικα του, οπως οτι ο ιμπεριαλισμος θα σπασει στον πιο αδυναμο κρικο του"
Ποιος σου είπε ότι αρνούμαι ότι ο ιμπεριαλισμός θα σπάσει στον πιο αδύναμο κρίκο, ή ότι η επανάσταση όπως λέει ο Λένιν ξεκινάει από μια χώρα ή ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ χωρών κατά την έκφραση του Λένιν και της θεωρίας του για τον αδύνατο κρίκο??? Αυτά είναι δικά σου λόγια γιατί έχεις διδαχτεί το τι έλεγε ο Τρότσκι από σταλινικούς, μπρεζνειφικους και ευρωκομμουνιστές.
Εγώ αυτό που αρνούμαι είναι την θεωρία του Στάλιν ότι μπορεί να οικοδομηθεί ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΧΩΡΑ, σε μια εποχή (ιμπεριαλισμος) που το χαρακτηριστικό της είναι ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
Πρόκειται για μια θεωρία που
-οδήγησε να διακυρηχθεί με το συνταγμα του 1936 η είσοδος της Σ.Ε. ΣΤΗΝ ΑΤΑΞΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
-οδηγησε στην ανοιχτη αναθεωρηση από τον Στάλιν των απόψεων του Ένγκελς για το κράτος και συγκεκριμένα της άποψης ότι το κράτος απονεκρώνεται στην αταξική κοινωνία.
-οδήγησε στην λαθεμένη άποψη που και εσύ εδώ υποστηριζεις ότι είναι δυνατόν να ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
τέλος γράφεις
"Παπαγαλιζεις το Λενιν, τοποθετωντας τις θεσεις του αυτουσιες σ΄ ολους τους τοπους και χρονους κι αυτο το λες λενινισμο;"
Δογματική αντιμετώπιση του Λενινισμου και τσιτατολγία δεν κάνω όπως υπονοείς γιατι πιστέυω ότι με αυτές τις μεθόδους υπερασπιζουμε το "γράμμα" σκοτώνοντας το πνεύμα του Λενιισμου. Αυτές τις δογματικές λογικές αναζητησε της σε "εργατικο αγώνα", "νέα σπορα".
Εγώ σε κατηγορώ ότι αναθεωρείς την ουσία του Λενινισμου όταν υποσητριζεις την γραμμη ΣΤΑΛΙΝ - ΔΗΜΗΤΡΩΦ, γιατί φίλε μου η στάση των κομμουνιστών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ που οι κομμουνιστές δεν έχουν δικαιωμα να παραβιάσουν αλλιώς ξανακατρακυλάνει θέλουν δεν θέλουν στο βάλτο της Β ΔΙΕΘΝΟΥΣ.
Μην ψάχνεις λοιπόν γιατι οι Στάλιν- Δημητρώφ διέλυσαν την 3η ΔΙΕΘΝΗΣ γιατί η απάντηση είναι απλή.
Αφού εγκαταλείφθηκε ο στόχος της σοσιαλιστικης επαναστασης εγκαταλείφθηκε και το όργανο της προετοιμασίας της.
Καμίλο Μπερνέρι
Όσο για το αν το ΚΚΕ έχει σημερα στρατηγικη για την διεθνη επανάσταση δες σε παρακαλώ τα αδελφά κόμματα με τα οποία συναγελάζετε στις συναντησεις των ΚΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφή"http://gr.news.yahoo.com/η-πορνοσταρ-που-διχάζει-το-κομμουνιστικό-κόμμα-της-093000945.html"
Καμίλο Μπερνερι
ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός από την Δήλωση που, όπως σωστά αναφέρει ο φίλος Άναυδος, έγραψε ο Β. Ι. Λένιν για την συμφωνία του με τον Γερμανό πρέσβη και η οποία δήλωση υπογράφηκε από Γερμανούς, Γάλλους, Πολωνούς, Ελβετούς, Σουηδούς και Νορβηγούς σοσιαλιστές κάποιοι από τους οποίους ήταν μέλη των κοινοβουλίων των χωρών τους, όλοι οι Ρώσοι πολιτικοί πρόσφυγες επιβάτες του λεγόμενου «σφραγισμένου τραίνου» υπόγραψαν μιαν βεβαίωση που πιστοποιούσε την γνώση κι από τις δυο πλευρές —από τον Πλάτεν με την Γερμανική Πρεσβεία από την μια και από τους επιβάτες από την άλλη— των όρων του ταξιδιού μέσω της Γερμανίας καθώς και των ευθυνών που αναλάμβαναν και οι μεν και οι δε αναφορικά με το ταξίδι.
Το πρωτότυπο της πιστοποίησης μπορούν οι ενδιαφερόμενοι/ες να το δουν εδώ:
http://www.rusarchives.ru/pik/events/1917-myths-kat/89.jpg
Ακολουθεί το πρωτότυπο στα ρωσικά κι έπεται η ελληνική μετάφραση.
Я нижеподписавшійся удостовѣряю своей подписью:
1/ что условія, установленныя Платтеномъ съ германскимъ посольствомъ мнѣ объявлены;
2/ что я подчиняюсь распоряженіямъ руководителя поѣздки Платтена;
3/ что мнѣ сообщено извѣстіе изъ «Petit Parisien», согласно которому русское временное правительство угрожаетъ привлечь по обвиненію въ государственной измѣнѣ тѣхъ русскихъ подданныхъ, кои проѣдутъ черезъ Германію;
4/ что всю политическую отвѣтственность за мою поѣздку я принимаю на себя;
5/ что Платтеномъ мнѣ гарантирована поѣздка только до Стокгольма.
9 апреля 1917
Бернъ—Цюрихъ.
Н. Ленинъ
Г. Сафаровъ
Н. Слюсарева
Н. Ульянова
А. Константиновичъ
Г. Зиновьевъ
Инесса Армандъ
В. Мартошкина
А. Абрамовичъ
С. Равичъ
{3ина} Радомысльская
М. Гоберманъ
Д. Сулиашвили
М. Цхакая
М. Харитоновъ
Фаня Гребельская
С. Шейнесонъ
А. Сковно
Д. Розенблюмъ
Поговская
Г. Брилліантъ
Εγώ ο κάτωθι υπογεγραμμένος πιστοποιώ με την υπογραφή μου:
1) ότι οι όροι που καθορίστηκαν από τον Πλάτεν με την γερμανική πρεσβεία μού ανακοινώθηκαν•
2) ότι θα συμμορφώνομαι προς τις εντολές του διευθυντή του ταξιδιού Πλάτεν•
3) ότι μου κοινοποιήθηκε είδηση δημοσιευμένη στην εφημερίδα «Πτι Παριζιέν», σύμφωνα με την οποία η ρωσική Προσωρινή Κυβέρνηση απειλεί να φέρει στο δικαστήριο με την κατηγορία της έσχατης προδοσίας εκείνους τους Ρώσους υπηκόους που θα ταξιδέψουν μέσω Γερμανίας•
4) ότι αναλαμβάνω καθ’ ολοκληρία την πολιτική ευθύνη για το ταξίδι μου•
5) ότι από τον Πλάτεν μου παρασχέθηκε εγγύηση για ταξίδι μόνο μέχρι την Στοκχόλμη.
9 Απρίλη 1917
Βέρνη–Ζυρίχη
Ν. Λένιν
Γκ. Σαφάροφ
Ν. Σλιουσάρεβα
Ν. Ουλιάνοβα
Α. Κονσταντίνοβιτς
Γκ. Ζινόβιεφ
Ινέσα Αρμάντ
Β. Μαρτόσκινα
Α. Αμπράμοβιτς
Σ. Ράβιτς
{Ζινα} Ραντομίσλσκαγια
Μ. Γκόμπερμαν
Ντ. Σουλιασβίλι
Μ. Τσχακάγια
Μ. Χαριτόνοφ
Φάνια Γκρεμπέλσκαγια
Σ. Σέινεσον
Α. Σκόβνο
Ντ. Ρόζενμπλουμ
Πογκόβσκαγια
Γκ. Μπριλιάντ
Αυτό ως μικρή συμβολή στην εξαίρετη ανάρτηση.
Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής
Πέντε μικρές διορθώσεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεταφράζοντας στα γρήγορα υπέπεσα σε πέντε μικρά —δεν αλλάζουν ουσιαστικά το νόημα— λάθη που διορθώνω όσο μπορώ πιο γρήγορα:
● αντί «που πιστοποιούσε την γνώση» να διαβαστεί «που πιστοποιούσε την γνώση κι αποδοχή»
● αντί «Το πρωτότυπο της πιστοποίησης» να διαβαστεί «Το πρωτότυπο της βεβαίωσης»
● αντί «το πρωτότυπο στα ρωσικά» να διαβαστεί «το κείμενο του πρωτότυπου στα ρωσικά»
● αντί «με την γερμανική πρεσβεία» να διαβαστεί «με την Γερμανική Πρεσβεία»
● αντί «μου κοινοποιήθηκε» να διαβαστεί «μου γνωστοποιήθηκε»
● αντί «στην εφημερίδα “Πτι Παριζιέν”» να διαβαστεί «στην εφημερίδα “Πτι Παριζιέν” [“Petit Parisien”]» και
● αντί «να φέρει στο δικαστήριο» να διαβαστεί «να πάει στα δικαστήρια».
Ζητώ συγνώμη από τους αναγνώστες/τριες για την αβλεψία μου.
Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής
Τὸ γῆρας γὰρ οὐκ ἔρχεται μόνον…
ΑπάντησηΔιαγραφήΛάθη —ευτυχώς μικρά— επί λαθών —ευτυχώς μικρών— που χρήζουν διόρθωσης.
Στο προηγούμενο:
● αντί «Μεταφράζοντας» να διαβαστεί «Γράφοντας και μεταφράζοντας»
● αντί «από τους αναγνώστες/τριες» να διαβαστεί «από τους/τις αναγνώστες/ριες».
Στο κείμενο του ρωσικού πρωτότυπου:
● αντί «{3ина} Радомысльская» να διαβαστεί «{3ино} Радомысльская».
Στο κείμενο της ελληνικής μετάφρασης:
● αντί «{Ζινα} Ραντομίσλσκαγια» να διαβαστεί «{Ζινό} Ραντομίσλσκαγια».
Εξήγηση της τελευταίας διόρθωσης για τους μη ρωσομαθείς:
● «Ραντομίσλσκι» είναι το πραγματικό επώνυμο του Γκ. Ζινόβιεφ και «Ραντομίσλσκαγια» είναι η υπογραφή της συζύγου του, η οποία αρχικά πήγε να υπογράψει «Ζινόβιεβα», έφτασε μέχρι το «ό» του «Ζινόβιεβα», άλλαξε γνώμη, διάγραψε (αυτό υποδηλώνουν οι μυστακοειδείς αγκύλες { }) το «Ζινό» και υπόγραψε τελικά «Ραντομίσλσκαγια». Εξάλλου «Ν. (= Ναντιέζντα) Ουλιάνοβα» είναι η υπογραφή της συζύγου του Β. Ι. Λένιν.
Ζητώ και πάλι συγνώμη,
Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής
Μαζί και με τα δικά μου καθυστερημένα συγχαρητήρια (μόνο τα συγχαρητήρια, γιατί το διάβασα από τους πρώτους) διαπιστώνω ότι το κείμενο του φίλου Αναυδου είναι και γλωσσικά άψογο κι αυτό με "ανέβασε".
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πάντα ψηλότερα ν' ανεβαίνω, πάντα μακρύτερα να κοιτάζω!"
Με κουράγιο, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν!
Κατά σειρά εμφάνισης
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι νεόφυτε, ο άναυδος δεν έχει δικό του μπλογκ και δε νομίζω να τον απασχολεί ως ενδεχόμενο. Εκτός κι αν πιεστεί και μεταπειστεί.
Από την άλλη βέβαια δον καμίλο, είναι κρίμα ένα τέτοιο κείμενο να δίνεται με επιδόρπιο τα δικά σου σχόλια. Ευτυχώς που οι σοβιετικοί και το ελληνικό αντάρτικο απέβαλαν σχετικά γρήγορα τέτοιες αντιλήψεις και δεν ακολούθησαν το ντεφαιτισμό των τροτσκιστών. Θα ήταν πολιτικά χρεοκοπημένοι για πολλά χρόνια. Κι αν το επιχείρημα αυτό θυμίζει λίγο επίπεδο αμφιθεάτρου, ε.. δεν είναι τυχαίο. Είναι αυτό ακριβώς που μου θυμίζεις.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΤΕ ΠΛΕΟΝ! ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ ΜΠΑΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ!ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΛΦΑΝΤ ΙΣΡΑΕΛ ΛΑΖΑΡΕΒΙΤΣ...Ο ΛΕΝΙΝ ΤΑ ΠΗΡΕ ΧΟΝΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΤΣΙΛΝΤ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΦ ΟΛΑ ΛΕΦΤΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ Ο ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΕΙΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ .ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΑ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΚΡΥΨΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΙΛΛΟΥΜΙΝΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΣΩΝΩΝΟΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ....https://www.youtube.com/watch?v=qBndgWOdYqQ
Άμα γυρίστηκε και ταινία, έχουμε ατράνταχτες αποδείξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά, το γέλιο είναι πολύτιμο στις μέρες μας.
Αλλά μην κάνεις τον κόπο να ξαναπεράσεις, τα φασιστοειδή δεν είναι ευπρόσδεκτα εδώ.