Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Η πορεία του ΚΚΕ μετά το 1988

Σήμερα η κε του μπλοκ αναδημοσιεύει ένα ακόμα απόσπασμα από το κείμενο του πγ της κετουκε στο τρέχον τεύχος της κομεπ, για την «πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του κκε». Πρόκειται για το τελευταίο μέρος του κειμένου και περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις του πγ για τη στρατηγική του κόμματος από το 88’ ως και τις μέρες μας, με την προγραμματική επεξεργασία του 19ου συνεδρίου. Ο τίτλος του κειμένου είναι δικός μου, όπως άλλωστε και ο χρονικός διαχωρισμός. Επέλεξα να τα αναδημοσιεύσω γιατί θεωρώ ότι αφορούν μία πολύ σημαντική περίοδο με κρίσεις και συμπεράσματα για την πορεία του κόμματος, που διατυπώνονται για πρώτη φορά –σε τέτοια έκταση και με τόση σαφήνεια τουλάχιστον- κι αξίζει συνεπώς να σημειωθούν και να αναδειχθούν.

Παραλείπω συνειδητά το ενδιάμεσο κομμάτι, που είναι ίσως και το πιο ουσιαστικό μέρος, για τα ιδεολογικά-θεωρητικά προβλήματα στην προγραμματική αντίληψη του κόμματος μεταξύ των δύο κρίσεων του 68’ και του 91’. Η αναδημοσίευση αυτή (που είναι κι η τελευταία) δεν έχει το νόημα να αποτρέψει τον αναγνώστη να αγοράσει της κομεπ, αλλά αντιθέτως να του εγείρει το ενδιαφέρον για να την πάρει και να διαβάσει προσεκτικά ολόκληρο το κείμενο. Καλή ανάγνωση.

-.-.-

Η απόφαση της Ολομέλειας της Κε του Δεκέμβρη του 1988 επικύρωσε το πόρισμα της ομάδας εργασίας ΚΚΕ-ΕΑΡ, το εκτίμησε ως μια πρώτη προσέγγιση ανάμεσα στα δύο κόμματα σε βασικά θέματα, με συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Εκτιμούσε ότι μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας προγραμματικής διακήρυξης των δυνάμεων της Αριστεράς και της προόδου, που θα έβαζε τις βάσεις ενός συνασπισμού μακράς πνοής, αποτελούσε επίσης κείμενο προετοιμασίας του εκλογικού προγράμματος, με τη συμβολή των απόψεων και των ιδεών όλων των δυνάμεων που θα έπαιρναν μέρος σ’ αυτόν (σελίδα 147 των ντοκουμέντων «Από το 12ο στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ»).

Σημειωνόταν επίσης ότι το κοινό πόρισμα της ομάδας εργασίας ΚΚΕ-ΕΑΡ διέρρευσε από την επιτροπή που το επεξεργαζόταν πριν να έλθει στο ΠΓ και στη συνέχεια στην ΚΕ για συζήτηση κι απόφαση. Αποτελεί κι αυτό ένα δείγμα, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα, για το πώς οι οπορτουνιστές μέσα κι έξω από το Κόμμα προσπαθούσαν να το φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων. Δεν είναι βέβαια ζήτημα του παρόντος κειμένου η συζήτηση για τα γενικά και ειδικά προβλήματα που συνδέθηκαν και με τη διαδικασία συγκρότησης του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου».

Κάτω από το παραπάνω πρίσμα, στις εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου 1989-1991 το Κόμμα δεν κατέβηκε αυτοτελώς στις εκλογές, αλλά ως «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου»· πήρε μάλιστα στην πλάτη του την ευθύνη να πριμοδοτήσει και βουλευτές που ανήκαν στις άλλες δυνάμεις του φορέα, πριν απ’ όλα της οπορτουνιστικής ΕΑΡ ή πρώην «ΚΚΕ εσωτερικού». Στο ίδιο πλαίσιο έγινε ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, αναστάλθηκε μέρος της δραστηριότητας της ΚΝΕ, όπως το Φεστιβάλ, που διοργανώθηκε ως του «Συνασπισμού».

Το 1989 το ΚΚΕ, με απόφαση της ΚΕ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ, προχώρησε στη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας μεταβατικής-υπηρεσιακής και όχι κανονικής προγραμματικής, αρχικά με τη ΝΔ και στη συνέχεια και με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ. Οι λόγοι σχηματισμού ης πρώτης κυβέρνησης, με τη ΝΔ είναι γνωστοί, να κερδηθεί ο απαιτούμενος χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές ώστε να μην παραγραφεί το σκάνδαλο Κοσκωτά, το οποίο από σκοπιμότητα, πριν απ’ όλα από την πλευρά της ΝΔ, μετατράπηκε σε μείζον πολιτικό πρόβλημα ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή της στη διακυβέρνηση ύστερα από 8 χρόνια ΠΑΣΟΚικής θητείας. Η δεύτερη κυβέρνηση με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ έγινε με στόχο να αποκλειστούν οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε μια περίοδο που το πρώτο κόμμα δεν είχε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να διαμορφώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν είναι της πρόθεσης του κειμένου να προχωρήσει σε μια πιο λεπτομερειακή ανάλυση της περιόδου εκείνης, που σίγουρα η επιλογή της συγκυβέρνησης όξυνε την κρίση που υπέβοσκε στο Κόμμα και η οποία με ευθύνη των δεξιών κι «αριστερών» οπορτουνιστών είχε μεταφερθεί μελετημένα και μέσα στην ΚΝΕ. Και οι δύο ομαδοποιήσεις, που δρούσαν καθαρά ως φράξιες, αλληλεπικαλύπτονταν και αλληλοσυνεργάζονταν, δεν ασκούσε κριτική η μία στην άλλη, ενώ εμφανίζονταν με εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις. Στην πραγματικότητα συνέβαινε το αντίθετο. Είχαν πλήρη σύμπνοια μεταξύ τους όσον αφορά την πολεμική κατά της πλειοψηφίας της ΚΕ με στόχο την αλλοίωση του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος, την ανοιχτή απομάκρυνσή του από το μαρξισμό-λενινισμό.

Δε θα σταθούμε επίσης στη στάση των περίφημων συμμάχων των οπορτουνιστών στο πλαίσιο του τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ που, μόλις ξέσπασε ανοιχτά η κρίση στο Κόμμα, έπαιρναν αποστάσεις –οι περισσότεροι- στο σχηματισμό των δύο κυβερνήσεων για να στριμώξουν το Κόμμα στη γωνία και ν’ ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ.

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

1. Η συμμετοχή και στήριξη των δύο κυβερνήσεων του 1989-1990 από τυπική πλευρά δεν αποτελεί παραβίαση του Προγράμματος του Κόμματος, δεδομένου ότι στη γενικότητά της ήταν ενταγμένη στη λογική της συνεργασίας και με αστικές πολιτικές δυνάμεις. Εκφραζόταν ακόμα και η αντίληψη ότι, όταν το αστικό πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται εξασφαλίσει σταθερή αστική κυβέρνηση κι επομένως εμφανίζεται ένα είδος αστάθειας, που έχουν διαπαιδαγωγήσει το λαό να τη φοβάται αντί να την αξιοποιεί, τότε δεν είναι θέμα αρχής το Κόμμα να μετέχει ή να στηρίζει κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση, που θα εξασφάλιζε βελτίωση της θέσης του.

Για πολλά χρόνια μετά από το 1974, κεντρικό πολιτικό αίτημα αποτέλεσε η διεκδίκηση της απλής αναλογικής όχι μόνο ως εκλογικό σύστημα που εξισώνει για όλα τα κόμματα τις προϋποθέσεις για την εκλογή βουλευτή, αλλά και ως σύστημα που μπορούσε να στερήσει από την αστική τάξη τη δυνατότητα μονοκομματικής κυβέρνησης, ως κλειδί για πολιτική συνεργασία, για την ανάδειξη του ΚΚΕ σε ρυθμιστή στο σχηματισμό κυβέρνησης.

2. Η συμμετοχή του Κόμματος σε τέτοιες κυβερνήσεις φούντωσε μέσα στο Κόμμα τον οπορτουνισμό, που σήκωσε ανοιχτά κεφάλι μ’ επικεφαλής μέλη της ΚΕ και τον τότε ΓΓ Γρηγόρη Φαράκο.

3. Ως επακόλουθο των αναλύσεών μας για το τι πραγματικά σήμαινε κρίση του πολιτικού συστήματος (που βεβαίως δεν ταυτίζεται με αδυναμία για ένα διάστημα να εξασφαλίσει σταθερή κυβέρνηση) ήταν η εκτίμηση ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά και η διάψευση ελπίδων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μπορούσε να οδηγήσει στη μεγάλη αποδυνάμωσή του κι έτσι ν’ απελευθερωθούν οι εργατικές λαϊκές δυνάμεις που ήταν εγκλωβισμένες, να δυναμώσει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πολιτικά και κοινοβουλευτικά ή να σχηματιστεί μια νέα αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή σοσιαλδημοκρατία που θα ευνοούσε τη συνεργασία και νέο κυβερνητικό συνασπισμό στο πλαίσιο του αστικού κράτους, στο έδαφος του καπιταλισμού. Να έσπαγε δηλαδή η συσκευασία που έκλεινε μέσα το «καλό» και το «κακό» ΠΑΣΟΚ. Η άποψη για την «καλή» και «κακή» σοσιαλδημοκρατία κυριαρχούσε σε όλον τον 20ό αιώνα, σε πείσμα των πραγματικών εξελίξεων και των χιλιάδων αποδείξεων από την εποχή ακόμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και κυρίως από το διάστημα του Μεσοπολέμου.

4. Η αποδυνάμωση του αστικού πολιτικού συστήματος μπορεί να συντελείται σταδιακά ή και με γρήγορους ρυθμού ανάλογα με την όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεών του και την αντανάκλασή της στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο και σ’ επίπεδο διακρατικών συμμαχιών. Βέβαια πρόκειται για διαδικασία που επιδρά στις διαθέσεις της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, στην πρόοδο της πολιτικής συνειδητοποίησης, τον απεγκλωβισμό σε κάποια έκταση και βάθος από τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, και όχι γενικά γιατί υπάρχει δυσαρέσκεια εξαιτίας οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων σε θέματα ηθικής, δημοκρατίας, διαχείρισης απέναντι στα αστικά κόμματα.

Οι εξελίξεις κατά το 2012, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών, προσφέρουν ισχυρή απόδειξη για το γεγονός ότι η κρίση για μεγάλα αστικά κυβερνητικά κόμματα δεν ταυτίζεται με την πραγματική αστική πολιτική κρίση. Ουσιαστική αποδυνάμωση του αστικού πολιτικού συστήματος δεν υπήρξε, όπως προέκυψε και από τις εκλογές του Ιούνη, όπου η παλιά διαχωριστική γραμμή «Δεξιά-αντιΔεξιά» πήρε τη μορφή «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο».

Τα επίσημα κόμματα της αστικής τάξης καταποντίστηκαν –ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ- κι όμως το αστικό πολιτικό σύστημα, όσο κι αν δεν μπορεί να διαχειρίζεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια με την ίδια ευκολία, όσο κι αν δεν μπορεί να υπηρετείται από μονοκομματικές κυβερνήσεις, έχει σημαντικές εφεδρείες, ανάμεσα στις οποίες δεσπόζουσα θέση κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΠΟ ΤΟ 1991

Το 14ο Συνέδριο αποτελεί τομή με την έννοια ότι προετοίμασε ιδεολογικά και πολιτικά την πορεία επαναστατικής ανασυγκρότησης του ΚΚΕ, κυρίως προετοίμασε τα επόμενα χρόνια το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου. Το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου, ως αποτέλεσμα της ωρίμανσης του Κόμματος, αλλά και συστηματικής μελέτης των εξελίξεων, στη βάση των επεξεργασιών εκτίμησης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της μελέτης της ιστορίας του Κόμματος, δηλαδή της στρατηγικής του την περίοδο 1949-1968, αντικαταστάθηκε με νέο Πρόγραμμα στο 19ο Συνέδριο.

Στο 15ο Συνέδριο το 1996 έμεινε ως παλιό, ανεδαφικό, αποπροσανατολιστικό αποτύπωμα στο νέο τότε Πρόγραμμα του Κόμματος μια φράση που συνιστούσε εκτίμηση πιθανότητας ανάδειξης, μέσω κοινοβουλίου, κυβέρνησης αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών κοινωνικών δυνάμεων που, κάτω από προϋποθέσεις και στο βαθμό που έπαιρνε ριζικά μέτρα, μπορεί ν’ άνοιγε την επαναστατική διαδικασία. Στο Πρόγραμμα δεν ήταν σαφής (ως συνέπεια του επιπέδου της ωριμότητας, άρα και της ικανότητας ν’ απαλλαγούμε από λαθεμένες κληρονομημένες αντιλήψεις) η σχέση του Κόμματος με το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, η στάση του Κόμματος απέναντι στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης που θα εξέφραζε συμφέροντα αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων. Δεν υπήρχε ρητή αναφορά ότι το ΚΚΕ δεν έχει θέση σε καμία κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού, ζήτημα που ξεκαθάρισε το 19ο Συνέδριο και ως αποτέλεσμα μελέτης της πείρας του 20ού αιώνα, τόσο του Κόμματος όσο και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Με το τότε επίσης επίπεδο ωρίμανσης του Κόμματος, αλλά και τις περιορισμένες από τα ίδια τα πράγματα τότε δυνατότητες επεξεργασιών, οι προγραμματικές κατευθύνσεις αποτελούσαν περισσότερο μέτωπα πάλης και λιγότερο συνεκτικό και συμπυκνωμένο πρόγραμμα.

Το 15ο Συνέδριο ξεκαθάριζε ότι η συμμαχία δε συμπεριλαμβάνει όλα τα ενδιάμεσα κοινωνικά στρώματα, ούτε βεβαίως τμήματα της αστικής τάξης. Οι ελλείψεις στο Πρόγραμμα του Κόμματος, ορισμένες αμφισημίες δεν μπορεί να υποσκελίσουν τη μεγάλη σημασία του Προγράμματος του 15ου, που έλυσε το πιο βασικό ζήτημα, την κατάργηση των σταδίων, το σαφή προσδιορισμό του χαρακτήρα της επανάστασης ως σοσιαλιστικού, ζήτημα που δεν εξαρτάται από το συσχετισμό δυνάμεων, αλλά το χαρακτήρα της εποχής.

Έχει ενδιαφέρον για το ζήτημα που διαπραγματεύεται το άρθρο αυτό ένα σημείο των Θέσεων της ΚΕ για το 14ο Συνέδριο, στη Θέση 38, στο οποίο δινόταν μια πλευρά στο ερώτημα: Αν η ένταση της κρίσης θα ήταν μικρότερη σε σύγκριση με την έκταση και το βάθος που πήρε. Συγκεκριμένα αναφερόταν:

«Η ένταση και έκταση της κρίσης στο Κόμμα θα ήταν πολύ μικρότερη αν η προηγούμενη ΚΕ εξασφάλιζε τη σωστή προετοιμασία του 13ου Συνεδρίου και διαμόρφωνε όρους συζήτησης των διαφορετικών απόψεων, στην ουσία διαφορών, με βάση τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας του Κόμματος […] Η προσπάθεια που έκανε η πλειοψηφία της ΚΕ να συντεθούν οι διαφορετικές απόψεις ξεκινούσε από τη θέληση να αποτραπεί η ρήξη και διάσπαση. Η όλη μετασυνεδριακή πορεία απόδειξε ότι η σύνθεση μπορεί να γίνει μόνο στο βαθμό που υπάρχει κοινή ιδεολογική αφετηρία, ενιαία ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική δομή. Οι διαφορές όμως ήταν βαθύτατες και σε τελευταία ανάλυση αφορούσαν την αναγκαιότητα ύπαρξης Κομμουνιστικού Κόμματος και κομμουνιστικού κινήματος στην εποχή μας. Γι’ αυτό και η κρίση δεν μπόρεσε να αποφευχθεί».

Εξάγεται λοιπόν ένα πολύτιμο, στην ουσία αυτονόητο συμπέρασμα. Σε περιόδους που για διάφορους λόγους ο οπορτουνισμός απειλεί το Κόμμα από τα μέσα ή δυσκολεύει ακόμα την αποτελεσματικότητά του, διαβρώνει την ιδεολογικοπολιτική του ενότητα, η ΚΕ έχει την ευθύνη να θέσει μπροστά στα μέλη του Κόμματος τις διαφορές και τα μέλη του Κόμματος μετά λόγου γνώσης κι ευθύνης να δώσουν λύση από τα κάτω προς τα πάνω. Σύνθεση διαφορών σε ιδεολογικό και προγραμματικό επίπεδο δεν μπορεί να γίνει, και, αν γίνει, τότε το Κόμμα μετατρέπεται σε οπορτουνιστικό και μόνο, γιατί εκφράζει συμβιβασμό ανάμεσα σε αντιδιαμετρικές απόψεις. Η λεγόμενη «ενότητα μέσ’ από τη διαφορετικότητα», η σύνθεση διαφορετικών απόψεων σε θέματα ιδεολογίας και προγράμματος, στο όνομα να μη γίνει διάσπαση, λειτουργεί ως ο πιο ασφαλής δρόμος για τη μετάλλαξη του Κόμματος ή για την αυτοπεριθωριοποίησή του, ακόμα και την αυτοδιάλυση που την γνωρίσαμε ως εξέλιξη σε πολλά κομμουνιστικά κόμματα μετά από το 1991.

Το ΚΚΕ μετά από το 19ο Συνέδριο είναι πιο δυνατό γιατί διαθέτει επεξεργασμένη επαναστατική στρατηγική που είναι προϊόν και της καθοδηγητικής μας κοσμοθεωρίας, του μαρξισμού-λενινισμού, αλλά και της συστηματικές μελέτης των εξελίξεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Είναι πιο δυνατό γιατί είναι στην πρώτη γραμμή της συσπείρωσης και πάλης στα καθημερινά οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, γιατί με ουσιαστικό τρόπο παλεύει  τη στρατηγική με τακτική ευέλικτη, αλλά και με συνείδηση ότι τα όρια της ευελιξίας της προσδιορίζονται από τη στρατηγική.

Ό,τι κατάφερε το Κόμμα από το 1991, χρονιά της κρίσης και ολοκλήρωσης της νίκης της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ, οφείλεται στο γεγονός ότι πάντα ήταν στενά δεμένο με την πάλη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ότι πάλεψε σθεναρά άλλοτε μ’ επιτυχία, άλλοτε με λάθη και αντιφάσεις τον οπορτουνισμό, ότι δε μετατράπηκε σε οπορτουνιστικό κόμμα, ότι είχε και έχει το σθένος να μελετάει κριτικά κι αυτοκριτικά την πορεία του, ν’ αναγνωρίζει λάθη και αδυναμίες δημόσια. Από την άποψη αυτή αξίζει να επαναλάβουμε την τελευταία φράση στην εισαγωγή του Β’ τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος: «Ασπίδα του Κόμματος είναι η ίδια η εργατική τάξη, οι πρωτοπόροι νέοι και νέες εργατικής και λαϊκής καταγωγής, οι συνειδητοί επιστήμονες και επιστημόνισσες, γιατί επιστήμη είναι αλήθεια, γιατί αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο σημαίνει σοσιαλιστική κομμουνιστική προοπτική».

111 σχόλια:

  1. ''γιατί επιστήμη είναι αλήθεια, γιατί αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο σημαίνει σοσιαλιστική κομμουνιστική προοπτική''. 1. Η επιστημη δεν ειναι αληθεια αλλα στοχευει σε αυτην χωρις να ''εξασφαλιζεται'' η ιδια σε πολλες περιπτωσεις. 2. Η εννοια της κοινωνικης προοδου εμπεριεχει αξια ή κανονιστικο περιεχομενο και οχι αληθεια, με αποτελεσμα η δευτερη φραση να συγχεει ηθικη και αληθεια (εκτος και αν: κοινωνικη προοδος=αναπτυξη παραγωγικων δυναμεων). π.κοεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Αν η επιστήμη στοχεύει στην αλήθεια, καλό είναι να τη φτάσει και να μη μένει στην πραγματικότητα και την υπεράσπιση του ήδη υπάρχοντος. Να διερευνήσει τους νόμους κίνησης του αντικειμένου της, να μελετήσει τις αντιφάσεις που το κινούν.
    2. Κοινωνική πρόοδος για την ανθρωπότητα είναι η προοπτική να απαλλαγεί από τον καταναγκαστικό χαρακτήρα της εργασίας και να αναδείξει καθολικά το δημιουργικό της χαρακτήρα. Κάτι που περνάει και μέσα από την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά δεν περιορίζεται στενά σε αυτό.

    Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά δε με ενδιαφέρει να αναπτύξουμε παραπάνω το ζήτημα σε αυτή την ανάρτηση. Υπάρχουν άλλα πολύ πιο σημαντικά σημεία, για να σταθεί κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τοσο σημαντικα κειμενα και παρόλα αυτά καθόλου συζητηση. Που οφείλεται?
    Εξαίτιας της λογοκρισίας που έχει επιβάλλει το blog και την προωθει με χυδαίο τρόπο τόσο απέναντι σε δεξιους όσους και σε αριστερους κριτικους της ηγετικης ομαδας του ΚΚΕ το blog σφυροδρεπανο έχει σαφως υποβαθμιστει και έχει χάσει το χαρακτηρα ως χώρος ζυμώσεων και διαλόγου.
    Μπράβο σ/φε όπως βλεπεις τώρα πια συζητας μονο με τον εαυτό σου, στο όνομα τις αντιμετωπισις των βαλτον και των τρολ ενω στην πραγματικοτητα μετατρεπωντας το blog σε κάτι που μοιαζει με portal-902. Αν θέλαμε να διαβασουμε τα κείμενα θα πέρναμε και την κΟΜΕΠ. Το νόημα της αναρτησης μπορει να είναι μονο η συζητηση.

    Party animal

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρτι άνιμαλ, η ποσότητα δεν πάει πάντα πακέτο με την ποιότητα. Στο μπλοκ του αντώνη επίσης -που είχε αναδημοσιεύσει το πρώτο κείμενο και πέφτει σίγουρα περισσότερο ψαλίδι- υπήρχαν περισσότερα σχόλια, οπότε μάλλον δε στέκει γενικά η θεωρία περί λογοκρισίας. Επιπλέον δεν υπάρχουν πολλά μπλοκ συζήτησης, τα οποία να κατάφεραν για πολύ καιρό να διατηρήσουν ένα επίπεδο στη συζήτηση χωρίς δυστυχώς να οδηγηθούν στον εκφυλισμό-κι αυτό θέτει έναν γενικό προβληματισμό, για το πόσο ευάλωτες σε τρολ κι ηλίθιους είναι οι διαδικτυακές συζητήσεις.
    Κι εγώ αναπολώ κάποιες παλιότερες συζητήσεις, αλλά όταν ανατρέχω σε αυτές, πονοκεφαλιάζω μέχρι να βρω αυτό που θυμόμουν και με ενδιέφερε από την πολλή σαβούρα. Δεν ξέρω αν άξιζε το τίμημα, κάποιες κουβέντες σχεδόν δε διαβάζονται.
    Κι εν πάση περιπτώσει αν θεωρείς ότι υπάρχει κάποια υποβάθμιση -δεν έχει αξία να απαντήσω εγώ σε αυτό για κάτι που ζω από μέσα, χωρίς τη στοιχειώδη αποστασιοποίηση που απαιτείται- αυτό θα μπορούσε να είναι λόγος δικής μου αυτοκριτικής για τα κείμενα που γράφω και τον κόσμο που (δε) μαζεύουν -αν και πάλι δεν υπάρχει πάντα ευθεία αντιστοιχία.

    Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να κάνω σε κάποια φάση μια δημοσίευση με τα ανεπιθύμητα πχ του τελευταίου μήνα -κρατιούνται στο αρχείο. Δεν είναι τόσο πολλά όσο νομίζεις ούτε και τόσο ενδιαφέροντα -που νάκοψαν κάποιο ουσιαστικό διάλογο.
    Κι επειδή όντως το ζητούμενο είναι η συζήτηση (και είναι ζήτημα ποια κριτήρια έχουμε για το ποιος θέλει όντως να κάνει συζήτηση και ποιος όχι), γιατί δε συμβάλλεις σε αυτή την κατεύθυνση με κάποιο σχόλιο; Σε βεβαιώνω ότι το 'μαχαίρι' της λογοκρισίας το προορίζω για άλλους Όχι για αυτούς που θέλουν όντως να κάνουν συζήτηση. Και αυτό νομίζω το έχει αποδείξει το μπλοκ και στο αρκετά πρόσφατο παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιστήμη είναι η σημερινή αλήθεια, είναι το σημερινό στάδιο εξέλιξης της "γενικής και απόλυτης" αλήθειας αν μπορεί να υπάρξει τέτοια ως πραγματική αλλά και ως φιλοσοφική κατηγορία.
    Η σημερινή λοιπόν επιστημονική αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο (εξέλιξη) είναι αναμφισβήτητα η σοσιαλιστική κομμουνιστική προοπτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και το leninreloaded έχει πέσει σε επισκεψιμότητα.
    Τέλος πάντων, δεν νομίζω πως φταίει το ψαλίδι του σφυροδρέπανου. Κάτι άλλο φταίει. Πιθανολογώ ότι η "βάση του μπλοκ", δεν εντυπωσιάζεται και μάλλον έχει βαρεθεί τις μακροσκελείς επαναστατικές διακηρύξεις του ΚΚΕ(1991+). Εννοείται ότι μπορεί να κάνω λάθος.

    Προσωπικά δεν έχω "πλέρια" μαρξιστολενινιστική κατάρτιση και ας μου συγχωρεθούν τα όποια μου λάθη.
    Δεν έχω πολλά πράγματα να πω για την τελευταία διακήρυξη που ουσιαστικά λέει ότι αληθινό ΚΚΕ έχουμε μετά το 1991 και ειδικά μετά το 19ο συνέδριο. Οκ, αν το νομίζουν, έτσι θα είναι.
    Όμως δεν μπορούμε να διαγράφουμε ολόκληρες ιστορικές περιόδους επειδή έτσι μας αρέσει ή επειδή μας βολεύει. Θυμίζω ότι οι κρίσιμες αποφάσεις από το 1987-1990 ελήφθησαν ΟΜΟΦΩΝΑ και απο μέλη του τοτε ΠΓ και της ΚΕ που αργότερα αποτέλεσαν τη νέα ηγεσία μετά τον Χαρίλαο.
    Δεν έχει νόημα να προσπαθήσω να επαναφέρω το κλίμα της εποχής εκείνης και τους πιθανούς λόγους που οδήγησαν σε τέτοιες επιλογές, θέλω όμως να θυμίσω ότι η εφαρμογή τους ήταν απόλυτη, προκάλεσε κύμα διαγραφών και αποχωρήσεων (δεν περιλαμβάνω την αποχώρηση της ΚΝΕ) και το ίδιο σκληροί ήταν τόσο οι λεγόμενοι "ανανεωτικοί" όσο και οι "φλωρακικοί". Τωρα αν κάποιοι από τους τότε "ανανεωτικούς" έγιναν ξαφνικά σκληροπυρηνικοί της επαναστατικής καθαρότητας, ας το εξηγήσουν οι ίδιοι.

    Ωστόσο τα ερωτήματα δεν απαντιούνται τόσο απλά. Τί σημαίνει για παράδειγμα "λαθεμένες κληρονομημένες αντιλήψεις" αναφερόμενες στην πιθανότητα ανάδειξης, μέσω κοινοβουλίου, κυβέρνησης αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών κοινωνικών δυνάμεων. Από που τις κληρονόμησε το ΚΚΕ; Από την αστική τάξη; Από το παλιό ΚΚΕ (1918-1991);

    βελόνης






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατι παντα τα παρτυ ανιμαλ μιλανε για "ηγετικη ομαδα" του ΚΚΕ; ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενδιαφέρουσα αυτή η σειρά, με παρακινεί να γραφτώ συνδρομητής στην ΚΟΜΕΠ τώρα, που έχει και μια προσφορά.
    Θα ήθελα να διαβάσω ολόκληρο το άρθρο αλλά θα μπορούσα ίσως προκαταβολικά να παραθέσω κάποιες προσωπικές εμπειρίες σχετικά με εκείνη την μεταβατική περίοδο, που κυοφόρησε πολλά (θυμηθείτε τον Χαρίλαο: "Οι νύχτες είναι γκαστρωμένες"!).
    Το κλίμα στο κόμμα ήταν πράγματι μεταβατικό. Υπήρχε μια αίσθηση αδιεξόδου, που οδηγούσε σε μια χαλαρότητα. Ηταν και η ανατροπή της ΕΣΣΔ, που έπαιρνε χαρακτηριστικά κατάρρευσης. Οι μισοί βλέπαμε πως ο γκορμπατσώφ ήταν προδότης αλλά οι άλλοι μισοί πιστεύανε σε αυτόν και στην "περεστρόϊκα", ακόμη και ο σ. Κάππος δε μπόρεσε να αντισταθεί στο γενικό κλίμα..., (...αλλά να αποχωρήσει από το κόμμα μπόρεσε!) Η προσέγγιση με το ΕΑΡ του Κύρκου δε μας εύρισκε όλους σύμφωνους, τουλάχιστον στη βάση. Πολλοί βλέπαμε πως διαλυόταν ένα καλύτερο κόμμα (παρά τα όποια χάλια του) για να ιδρυθεί ένα ακόμη χειρότερο. Η ΚΝΕ του Γράψα είχε μετατραπεί σε μια φαφλατάδικη ψευτοεπαναστατική σέχτα, που θύμιζε σε μένα έντονα την νεολαία του SPD, τους JUSO's (Jung Socialisten) χωρίς ουσιαστικό κομμουνιστικό μήνυμα (που να τώβρει;). Ο κόσμος του ΚΚΕ είχε μπουχτίσει με την άτυπη συμπαράταξη, που είχαμε με το ΠΑΣΟΚ ("Πραγματική Αλλαγή"), αλλά όπως φάνηκε μετά ΟΧΙ ΜΕ ΚΟΙΝΕΣ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ. Η αποϊδεολογικοποίηση και η "αποταξικοποίηση" (σχωράτε τον νεολογισμό) είχαν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της ρευστοποίησης (λικβινταρισμού). Ηταν χάλια η κατάσταση. Τότε φάνηκε ότι το Κόμμα είχε αφήσει τις πόρτες ανοιχτές στην μικροαστική "ιδεολογία" και μέσω αυτής στην αστική. Οι γραψαίοι φάνταζαν πιο "αριστεροί" όταν προβλέπανε "πολιτικό χειμώνα", (η κάπως έτσι, δε θυμάμαι ακριβώς την έκφρασή τους), την ώρα που κομματικά όργανα έβλεπαν στο "'89" την ..."λήξη του Ψυχρού Πολέμου" (!!!), και ..."νέες δυνατότητες πάλης"!!! Είναι σωστή η εκτίμηση πως και οι δύο φυγόκεντρες τάσεις, που αποχωρήσαν τότε εξέφραζαν μικροαστικές δυνάμεις, και θάλεγα, πως οι του Συνασπισμού μάλλον καθαρά αστικές. Αλλά και σε όσους μείναμε τότε δεν ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Η μακροχρόνια διάβρωση είχε κάνει τη δουλειά της. Αν τότε έβαζε κανείς στο κόμμα τα ζητήματα, που μπήκαν στα 18ο και 19ο Συνέδρια, είναι πολύ πιθανόν όχι 4.5 αλλά ούτε 1.5% να μην πιάναμε σε εκλογές... Τουλάχιστον σε αυτό καταλαβαίνω την Αλέκα και την στάση της. Η αλήθεια είναι σαν το ακριβό δώρο: Δεν το προσφέρεις σε όποιον δεν μπορεί να εκτιμήσει την αξία του, γιατί το πιθανότερο είναι να το πετάξει στα σκουπίδια λόγω αγνοίας. Πόσο μάλλον, αν, όπως μου φαίνεται και πιό πιθανόν, κανείς τελικά εκείνη την εποχή δεν είχε την ωριμότητα να βλέπει τα πράγματα όπως τα βλέπουμε σήμερα. Δεν υπήρχε Λένιν ανάμεσά μας, συλλογική ήταν η πορεία ανασύνταξης. Αλλοι τα βλέπαν καθαρώτερα άλλοι ήταν πιο μπερδεμένοι. Και η Ζωή συνεχίζεται.
    "Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Aποικία.
    Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
    Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Ωστόσο τα ερωτήματα δεν απαντιούνται τόσο απλά. Τί σημαίνει για παράδειγμα "λαθεμένες κληρονομημένες αντιλήψεις" αναφερόμενες στην πιθανότητα ανάδειξης, μέσω κοινοβουλίου, κυβέρνησης"


    Σε όλα τα "πλαδαρά" κομμουνιστικά κόμματα εμφανίστηκαν τέτοιες απόψεις, όπως σχεδόν σε όλα τα σοσιαλδημοκρατικά εμφανίστηκαν απόψεις "υπεράσπισης της πατρίδας" σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
    Τα κομμουνιστικά κόμματα και οι ίδιοι οι κομμουνιστές ζούνε σε αστικά καθεστώτα με αστική κυρίαρχη ιδεολογία. Ακόμα και οι σοσιαλιστικές κοινωνίες είχαν γεννηθεί με τις ασθένειες των προηγούμενων κοινωνιών (γι' αυτό άλλωστε δεν είναι δυνατό το άμεσο πέρασμα σε κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής) και ακόμη κι εκεί υπήρχαν στρώματα με τάσεις αυτονόμησης από το κοινωνικό σύνολο. Έτσι προέκυψαν αυτές οι απόψεις.


    Υπερασπίζεστε τον κομμουνισμό του 85; Διαλέξατε πάρα πολύ δύσκολο έργο γιατί ο Ανδρουλάκης, ο Γκορμπατσόφ και άλλοι τέτοιοι ήρωες της αστικής τάξης ξεπερνούν κάθε δυνατότητα υπεράσπισης. Τζάμπα χάνετε το χρόνο σας δηλαδή...


    "Εξαίτιας της λογοκρισίας που έχει επιβάλλει το blog και την προωθει με χυδαίο τρόπο τόσο απέναντι σε δεξιους όσους και σε αριστερους κριτικους της ηγετικης ομαδας του ΚΚΕ το blog σφυροδρεπανο έχει σαφως υποβαθμιστει και έχει χάσει το χαρακτηρα ως χώρος ζυμώσεων και διαλόγου."


    Μιλώντας για τον εαυτό μου και μόνο, θα πω ότι η επισκεψιμότητα έχει μειωθεί λόγω ανεπαρκούς λογοκρισίας αυτού του σχετικά πρόσφατου ααδμικού-φλωρακικού-γνησιοκομμουνιστικού φρούτου που σάπισε πριν ωριμάσει.

    Επίσης έχει μειωθεί και επειδή έχω κατασταλάξει στην άποψη ότι και στον γενικότερο χώρο της "συντροφικής αριστεράς" πιο εύκολο είναι να βρεις συνειδητούς αντικομμουνιστές παρά ακόμη κι εκείνον τον τίμιο οπορτουνιστή του παραμυθιού.


    Γι' αυτούς τους λόγους νομίζω περιττεύουν οι συζητήσεις, γιατί δεν εμπνέουν καθόλου οι συνομιλητές. Αντιθέτως στο πολύ πιο λογοκριμένο λένινριλόαντιντ, οι συζητήσεις είναι πολύ πιο πυκνές καθώς ο απλός αναγνώστης ξέρει (αν και αυτό πια δεν ισχύει καθολικά, καθώς τρολ αναδύονται παντού) ότι εκεί θα βρει μία διαδικτυακή γωνία που σίγουρα δεν θα του προκαλεί ναυτία (φυσικά όπου αυτό συμβαίνει εδώ συνευθύνη φέρει η κε του μπλοκ μόνο για τη μεγάλη της καρδιά) .

    Αυτά.
    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Στο 15ο Συνέδριο το 1996 έμεινε ως παλιό, ανεδαφικό, αποπροσανατολιστικό αποτύπωμα στο νέο τότε Πρόγραμμα του Κόμματος μια φράση..."
    Γελάνε και τα τσιμέντα. Ώστε η στρατολόγηση στο κόμμα επί τόσα χρόνια γίνονταν στη βάση συμφωνίας με "παλιές, ανεδαφικές, αποπροσανατολιστικές" θέσεις. Εξαιρετικά...

    Κριτίας, ο εκ των κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καταλαβαίνω πως έχει ωριμάσει σε διάφορους κύκλους ή άποψη πως το ΚΚΕ πριν το 1991 ήταν κάποιο άλλο κόμμα και πως η επαναστατική πορεία ξεκινά από το 1991. (Επομένως θα τεθεί κάποια στιγμή και το ζήτημα του ονόματος και των συμβόλων;)
    Είναι κάπως χοντροκομμένη αυτή η αντιληψη γιατί εκτός ότι δεν δείχνει να υπολογίζει το ιστορικό πλαίσιο αυτών των αποφάσεων, επιδιώκει να αναιρέσει την ιστορική συνέχεια του κομμουνιστικού κόμματος στην ελλάδα.
    Αλλά και έτσι να είναι, οι σημερινές επαναστατικές διακηρύξεις είναι χάρτινα κατασκευάσματα με συμβολική μόνο σημασία.
    Για παράδειγμα τί νόημα έχει η διακήρυξη ότι η μετάβαση στο σοσιαλισμό θα γίνει σε ένα ή δέκα στάδια από τη στιγμή που το σημερινό ΚΚΕ μέσα στο αστικό κοινοβούλιο (δεν λέω για τους δρόμους) δεν μπορεί να κάνει ούτε καν μαχητική αντιπολίτευση.
    Ή τί αξία έχει η διακήρυξη ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει ποτέ σε κυβέρνηση εντός του καπιταλισμού όταν με 4.5% ή και παρακάτω, κανένας δεν πρόκειται να σου ζητήσει κυβερνητική συνεργασία.

    Τέλος πάντων μακάρι να είχαμε ένα ΚΚΕ της δεκαετίας του 70 και του '80. Είχε πληθώρα αγωνιστών, είχε στελέχη που είχαν επαφή με το λαό, είχε μεγαλο μέρος της εργατικής τάξης με το μέρος του. Είχε βέβαια και οπορτουνιστές όπως και σήμερα έχει. Και μ όλα τα λάθη και τις αδυναμίες του, προσπαθούσε για το γενικό καλό, για την προκοπή της πατρίδας μας, το ψωμί και την μόρφωση.

    βελόνης





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μερικοι τυπου κριτια με κανουν να απορω για το αν συνενοειται καποιος πιο ευκολα με εναν οπαδο των ΑΝΕΛ που πιστευει οτι μας ψεκαζουν ή με αυτους... Δηλαδη εσυ κριτια απο το αποσπασμα καταλαβες οτι η αποψη της κ.ε. ειναι οτι το προγραμμα του 15ου συνεδριου ηταν αποπροσανατολιστικο και ανεδαφικο? Δηλαδη ακοκα και τα προφανη πρεπει να τα διαστρεβλωνετε για να στοιχειωθετησετε τι? Αποψη? Δε νομιζω καθως δεν διαβασα τετοια. Εμπαθεια? Χρειαζεστε τη διαστρεβλωση οσων λεει το κκε για να τεκμηριωσετε την εμπαθεια σας? Κανει μπαμ η αντικκεδιλα απο το χιλιομετρο δεν εχουμε αναγκη να την τεκμηριωσετε με επιχειρηματα οπως το ανεκδοτο του μπατσου με το μπουζουκι...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ πάντως γράφτηκα συνδρομητής στην ΚΟΜΕΠ (που το σκεφτόμουν καιρό) χάρη σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων του σφυροδρεπανου κ ενός απαντητικού σχολίου του κάποες μέρες πριν (που έλεγε ότι φαίνεται να έχει πολύ "ζουμί" αν θυμάμαι καλά). Ο αριθμός των σχολίων στα συγκεκριμένα (που έπιασε καποιους τοσο πόνος)είναι αντιστρόφως ανάλογος της ποιότητας κ του βάθους των συγκεκριμένων κειμένων. Για να κάτσεις να γράψεις κάτι πάνω σε αυτά πρέπει αν θες να έχει ουσία κ έχεις στοιχειώδη αξιοπρέπεια να κάτσεις να τα διαβάσεις προσεκτικά κ μετά να αφιερώσεις αρκετό κόπο κ χρόνο να γράψεις. Χρόνο κ κόπο που εγώ ας πούμε δε διαθέτω κ πολύ-ειδικά που τις τελευταίες μέρες τις διάγω "εργένης" έχοντας την αποκλειστική ευθύνη των σκανδαλιάρικων δίδυμων κ της πεθεράς με το σπασμένο πόδι. Βασικά τέτοιες δημοσιεύσεις είναι βασικά κίνητρο για περαιτέρω μελέτη (να πάρεις δηλαδή την ΚΟΜΕΠ να τη μελετήσεις) όχι να αρχίσεις αμέσως κουβέντα. Κάτι που φαίνεται κ από τη ποιότητα που δεν έχουν τα σχόλια όσων έχουν το επιπλέον "κίνητρο" της "διαφωνίας" σε σύγκριση με όσους συμφωνούν. Εντάξει, η αξιοπρέπεια είναι δύσκολο πράγμα (ειδικά για αυτά τα παιδιά που έχουν πια απωλέσει κ την όποια ικανότητα τσιγκλίσματος είχαν σπαταλώντας τη σε μαλακιούλες). Εγώ πάντως σφυροδρέπανε σε βρίσκω σε εξαιρετική (σταχανοβίτικη) φόρμα. Δε νομίζω να χρειάζεσαι συμβουλές του τύπου "μη μασάς".

    ρα

    ΥΓ. Σόρρυ για το άσχετο αλλά τις τελευταίες μέρες με βάση την "αντιπαράθεση" Τατσόπουλου-Μουλόπουλου κ ΣΥΡΙΖΑ-ΔΟΛ βλέπω να χρησιμοποιούνται κάποιες λέξεις ή φράσεις του τύπου "ζαχαριαδικές μέθοδοι" "σταλινικός" που τη χρήση τους δεν τη βλέπω καθόλου αστεία. Νομίζω κρύβει πολλούς κινφδύνους για το μέλλον κ όχι το πολύ μακρινό ίσως. Βλέπω τις ίδιες τελευταίες μέρες-κ δε νομίζω να είναι τυχαίο-συνεχόμενα ξεφτιλισμένα κείμενα του Στάθη στον enikos. Νιώθω ότι κάποιοι έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι οι οι αυταπάτες τους (στην καλύτερη) πέφτουν με γρήγορο ρυθμό κ έχουν μετατρέψει την απογοήτευσή τους σε καθαρό μίσος για το ΚΚΕ κ το ΠΑΜΕ. Μίσος απέναντι σε αυτούς που έλεγαν τη αλήθεια. Είναι επικίνδυνο μη τυχόν κ καταφέρουν να περάσουν αυτο το μίσος κ σε απλούς ψηφοφόρους. Έτσι νιώθω τουλάχιστον. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη κ γερή απάντηση σε τέτοια καθίκια κ ν αναδεικνύεται συνεχώς η αθλιότητά τους κ η αθλιότητα όσων προτείνουν αλλά παράλληλα γερό στομάχι κ ψυχραιμία απέναντι σε απλούς ψηφοφόρους. Γενικά νομίζω ότι οι κάθε Στάθηδες είναι δυο φορές πιο επικίνδυνοι από τους κάθε Παπαδημούληδες. Χαιρετώ γιατί όπου να είναι ξυπνούν τα μικρούλια κ η μέρα προβλέπαται απαιτηικοί μιας κ λόγω καιρού μάλλον θα τη βγάλουμε εσώκλειστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σχετικά με την επισκεψιμότητα του μπλογκ, αλλά και τις συγκρίσεις με το lenin reloaded, υπάρχει το εξής ήδη ειπωμένο:"Δυστυχώς η ΚΕ του μπλογκ επέλεξε να προσαρμοστεί όχι σε μία μερίδα των αναγνωστών και σχολιαστών, τους ΚΚΕδες φανατικούς του 19ου, αλλά ειδικότερα στους χρεωμένους να αναπαράγουν μία υποτίθεται καινούργια γραμμή στην πραγματική της μορφή. Παντού εχθροί και πράκτορες, μερίδες της αστικής τάξης έτοιμες να μας χρησιμοποιήσουν, όπως το Χαρίλαο. Επομένως, τα σχόλια απλά θα πρέπει να αφορούν το πόσο γαμάτο είναι το κόμμα, περιλαμβάνοτας και καμιά επίπληξη πού και πού για το απολίθωμα επειδή την ψάχνει περισσότερο ενώ οι σοφοί έχουν μιλήσει και οι προφητείες του επαναστατικού διδύμου μεταλλορύχος - άναυδος δεν επιτρέπουν διαφοροποιήσεις.... Η αναγνωσιμότητα πέφτει, αφού οι άλλοι σχολιαστές διώχνονται και η χυδαιότητα των εναπομείναντων ικαονοποιείται από πιο κατάλληλες σελίδες όπως τη "lenin"reloaded κλπ."

    Π.Δ., από http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2013/06/blog-post_21.html.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σκόρπια και κατά σειρά εμφάνισης.

    Από πού προκύπτει ότι είναι πεσμένη η επισκεψιμότητα του μπλοκ; Με βάση τα στατιστικά του blogspot έπιασε ιστορικό υψηλό πέρσι πριν από το συνέδριο του κόμματος και έκτοτε παραμένει σταθερή σε ένα μέσο όρο, μετά τη ραστώνη του καλοκαιριού.
    Το μόνο που ανέφερα σχετικά είναι ότι στο τάδε μπλοκ που έχει τόση επισκεψιμότητα είχε τόσα σχόλια, για να απαντήσω πολύ συγκεκριμένα στη σύνδεσή της με τη λογοκρισία. Οι συγκρίσεις που γίνονται είναι συνεπώς άστοχες και χωρίς νόημα.
    Κατά τα άλλα η κε του μπλοκ είναι ευχαριστημένη από την πυκνότητα και τον πλούτο των συζητήσεων που γίνονται εδώ. Στην ποιότητα καμιά φορά χωλαίνουμε, αλλά και σε αυτό τον τομέα έχουμε καλά δείγματα. Πολλές φορές σκέφτομαι κι αυτό που είχε πει προσυνεδριακά η αλέκα και παρεξηγήθηκε, ότι δηλ ο διάλογος έχει νόημα όταν γίνεται μεταξύ συμφωνούντων (στα βασικά προφανώς) Ίσως να έχει μια παραπάνω ισχύ στο διαδίκτυο, που κάθε συζήτηση έχει μια δυσκολία παραπάνω. Το βασικό όμως είναι να έχει κάποιος διάθεση να κάνει ουσιαστική συζήτηση -και δεν είναι τυχαίο που ακριβώς αυτή η προϋπόθεση είναι που λείπει από κάποια άτομα συγκεκριμένης απόψεων

    ΠΔ, θα μπορούσα και εγώ να σου πω ότι οι αναγνώστες που έχουν φύγει, απέκτησαν επίσημο όργανο πλέον και καλύπτονται από άλλες ιστοσελίδες, που δεν αφήνουν καν ελεύθερα τα σχόλια κι έχουν στημένες ενδείξεις αναγνωσιμότητας (είναι συνδεδεμένα τόσα άτομα).
    Αναρωτιέμαι όμως, αν θυμάσαι έστω ένα σχόλιό σου που να μην πέρασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κατά τα άλλα -κι ενώ δεν τήρησα τελικά τη σειρά εμφάνισης.

    Εξ όσων γνωρίζω οι αποφάσεις της περιόδου 87-90 (πόσο μάλλον το 91) μόνο ομόφωνα δεν είχαν παρθεί. Και σίγουρα όχι με αδιάβλητες διαδικασίες. Ο σεχτάρ που τα είχε ζήσει από μέσα, θα μπορούσε νομίζω να πει κάποια πράγματα σχετικά. Προσωπικά θα με ενδιέφερε να αναλύσει περισσότερο αυτό που λέει για την κνε του γράψα -το οποίο το έχω ακούσει, με παραπλήσια λόγια, σαν εκτίμηση και από άλλους σφους, μολονότι δε συμφώνησαν τότε με την πολιτική του κόμματος.

    Κατά τα άλλα το κείμενο του πγ στο απόσπασμα που παραθέτω κάνει λόγο για σταδιακή ωρίμανση της προγραμματικής αντίληψης του κόμματος (σταδιακά αποβάλαμε τη θεωρία των σταδίων με άλλα λόγια). Είναι άλλο να διαφωνεί κάποιος με αυτή την εκτίμηση και άλλο να της χρεώνει πέταγμα της ιστορίας του κκε στα σκουπίδια.
    Έχω κι εγώ κάποιες επιμέρους ενστάσεις και προβληματισμούς, αλλά όπως λέει ο ρα, χρειάζεται πρώτα κάποιος χρόνος να διαβάσει κανείς προσεκτικά και στη συνέχεια να γράψει κάτι σχετικό (καλή τύχη παρεμπιπτόντως με τα οικογενειακά βάρη).
    Ειλικρινά όμως θα δυσκολευόμουν πάρα πολύ να στηρίξω συνολικά την πολιτική γραμμή του κόμματος, εάν υποθετικά ζούσα εκείνη την εποχή. 'Νοσταλγώ' πολλά πράγματα από το δυναμικό και τη δυναμική του κκε της μεταπολίτευσης, όχι όμως την κεντρική πολιτική του γραμμή όπως εκφραζόταν στα προγραμματικά του ντοκουμέντα (πχ πραγματική αλλαγή ή αλλαγή με κατεύθυνση το σοσιαλισμό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μερικες παρατηρήσεις
    -Είναι αστείο το συμπέρασμα πως οι επισημάνσεις πάνω σε επιλογές του παρελθόντος είναι ολοκληρωτικη απόρριψη του επαναστατικού χαρακτήρα του Κομματος μέχρι του 91.Είναι γενίκευση εντελώς αστήρικτη.
    -Σε κάποιες κριτικές παρατηρήσεις σχετικά με την πορεία του ΚΚΕ στο παρελθόν που υπάρχουν σε αυτά τα κείμενα αλλά και σε παλαιότερα (βλ. Βιβλίο Μαίλη) όντως υποεκτιμούνται κάποιες ιστορικές παράμετροι και η ανάγωγή στη σημερινη κατάσταση ειναι μερικές φορές λίγο άγαρμπη
    Γενικά πάντώς για μένα είναι στη σωστή κατεύθυνση.
    -Αν υπάρχεί κάτι που μπορεί να σε κάνει να εγκαταλείψεις το μπλοκ είναι αυτά τα troll που ούτε καν σε διασκεδάζουν ρε παιδί μου πλέον.
    Χημικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. η κε του μπλογκ επεσε στο εσχατο σημειο να λογοκρινει τα σχολια των αγνων αδολων φιλων του κομματος που διαφωνουν με την γραμμη την πολιτικη την στρατηγικη του και την καθημερινη πρακτικη του την ηγεσια του το προγραμμα του το καταστατικο του τον τροπο με τον οποιο διαχειριζεται τις επιχειρησεις του τον τροπο που μιλαν τα στελεχη του στα καναλια τι ψηφιζει σε συνελευσεις, δσ κλπ, πως κανει τις πορειες του και ποσο σταθμευει σε συγκεκριμενες τοποθεσιες της αθηνας πως αποχαιρετα το μισιο γιατι δεν ειμαστε αριστεροι γιατι δεν θα σπασει τζαμι στην επανασταση διαφωνουν με το πως αξιολογει την 95χρονη ιστορία του κλπ κλπ. Ολοι αυτοι είναι φιλοι και σε κανουν να ανατρεχεις στα λεξικα για να βρεις τον ορισμο του εχθρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  19. Παρακαλώ πολύ να μην παρεξηγηθώ. Δεν είμαι μέλος ούτε της νέας σποράς ούτε του εργατικού αγώνα. Ειδικά τον τελευταίο τον κατακρίνω σφόδρα για αναδημοσίευση μέχρι και αντικομουνιστικών άρθρων. Όποιοι και να κρύβονται πίσω από αυτές τις σελίδες ήρθε η ώρα επιτέλους να αρχίσουν να γράφουν επώνυμα. Αυτό που κάνουν δεν συνάδει με κομμουνιστική στάση.

    Έχουμε και λέμε λοιπόν:
    Το πρόγραμμα του 19ου ήταν ξεκάθαρη αλλαγή του 15ου. Το πρώτο φάουλ της ΚΕ ήταν ότι μιλούσε για κάποιες συμπληρώσεις. Οι οποίες όμως άλλαξαν την αντίληψη για το αν υπάρχει δυνατότητα ΑΑΔΜ κυβέρνησης. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι και το σημαντικότερο καθώς πολύ σωστά το παλιό πρόγραμμα μιλούσε για ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ η οποία δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός, αλλά πρέπει να υπάρχει στις επεξεργασίες μας ώστε να μπορούμε να προβλέπουμε πράγματα και καταστάσεις και να προσαρμόζουμε την τακτική μας.

    Ρωτώ την βάση του Blog αν δεν υπάρχει πιθανότητα μιας τέτοιας ΑΑΔ κυβέρνησης τότε πως χαρακτηρίζουμε πχ την κυβέρνηση των πρώτων χρόνων του Τσάβες?
    Ξεκάθαρα αστική? Είναι δυνατόν μια ξεκάθαρα αστική κυβέρνηση να εθνικοποιήσει τα πετρέλαια και να μπορεί ο λαός να προμηθεύεται βενζίνη και πετρέλαιο με 2 λεπτά του δολαρίου το λίτρο όταν η μέση τιμή του στον καπιταλιστικό κόσμο είναι πάνω από ενάμισι δολάριο?

    Επίσης φυσικά δεν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ξεκάθαρα προλεταριακή είναι ηλίου φαεινότερων οπότε κατά τη γνώμη μου προκύπτει ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί διαλεκτικά.
    Τι εννοώ? Όταν πχ ένα ποτήρι έχει νερό ακριβώς μέχρι τη μέση τι είναι μισοάδειο η μισογεμάτο? Το σημείο στο οποίο ακριβώς δύει ο ήλιος τι είναι μέρα η νύχτα?
    Το κομμάτι του προγράμματος του 15ου που προέβλεπε την πιθανότητα να εμφανιστεί μια κυβέρνηση ούτε αστική ούτε προλεταριακή η οποία κουβαλάει αντιφάσεις είναι απόλυτα σωστό όπως επίσης απόλυτα σωστή ήταν και η εκτίμηση πως αυτή η μέση οδός δεν θα κρατήσει και πολύ και από την επίλυση των διαφορών της θα κριθεί είτε η μετάβαση στη ΔΤΠ είτε η συνέχιση του αστικού καθεστώτος.

    Τα σοβιέτ ξεκίνησαν ως ένα μέτωπο ευρύτερων αντιτσαρικών και προοδευτικών δυνάμεων τα οποία οι κομμουνιστές πολύ σωστά δεν τα ξορκίσανε προσπαθώντας να φτιάξουν δικά τους αλλά να τα καταλάβουνε και να τα καθοδηγήσουν στον τελικό στόχο της επανάστασης.

    Γνώμη μου είναι ότι δεν είναι λανθασμένη η τακτική του μίνιμουμ και μάξιμουμ προγράμματος καθώς μπορεί να συσπειρώσει κόσμο και να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που θέλουμε. Δεν είναι λάθος η λογική των μετώπων με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού και την ωρίμανση της συνείδησης του.
    Η ίδια η Οκτωβριανή επανάσταση πραγματοποιήθηκε σε στάδια. Μάλλον πολύ εύκολα ξεχνάμε τον Φλεβάρη.

    1917 Μίνιμουμ Πρόγραμμα η ανατροπή του τσάρου
    Μάξιμουμ πρόγραμμα η προλεταριακή επανάσταση.

    2013 Μίνιμουμ πρόγραμμα έξω από ΕΕ ΕΥΡΩ ΝΑΤΟ - Εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας
    Μάξιμουμ πρόγραμμα η προλεταριακή επανάσταση.

    ΥΓ 1 Αφού έχει ανοίξει η μελέτη για 87 - 91 ελπίζω να δω και καμιά κριτική η αυτοκριτική για τις κάργα δεξιές θέσεις και μελών του σημερινού ΠΓ (Βλέπε Ελένη Μπέλλου)
    ΥΓ 2 Τόσο ο αφορισμός όσο και η ωραιοποίηση του ΚΚΕ της μεταπολίτευσης κάνει κακό στο κόμμα. Ειδικά τώρα τελευταία καλλιεργείται ένα κλίμα το οποίο το παρατηρώ σε πολλά μέλη της ΚΝΕ του τύπου ''τώρα μετά το 19ο ξεμπερδέψαμε με τον οπορτουνισμό'' ή του τύπου να τσουβαλιάζουν όλη τη δράση του ΚΚΕ ακόμα και σε περιόδους παρανομίας και να τη βγάζουν οπορτουνιστική λόγω λαθεμένης στρατηγικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. aristonike νομίζω ότι όταν είχε πεθάνει ο Τσάβεζ είχε γίνει εδώ συζήτηση για τη Βενεζουέλα. Κατά τη γνώμη μου αστική είναι η εξουσία εκεί μεν, σχετικά τίμιων προθέσεων ο Τσάβεζ δε-αν λάβουμε υπόψη την κατάσταση στη Λ. Αμερική σε σχέση με το μακρύ χέρι των ΗΠΑ(αν κ δεν ήταν του στυλ μου δε μπορώ να μην παραδεχτώ ότι ο Τσάβεζ-είχε κότσια). Αυτό "των πρώτων χρόνων" που λες, μου μοιάζει πάρα πολύ με το "το ΠΑΣΟΚ του 1981-85" που λένε κάποιοι άλλοι (χωρίς βέβαια να λέω ότι εσύ είσαι της ίδιας συνομοταξίας με αυτούς). Κ αν κ δεν τα ξέρω καλά νομίζω ότι το Φλεβάρη η κατάσταση στο κόμμα των μπολσεβίκων ήταν αρκετά προβληματική δεδομένων των εξοριών κ των διώξεων κ ότι η "γραμμή" δεν είχε-όσον αφορά κάποια σημαντικά ζητήματα-τη συμφωνία του Λένιν. Τέλος νομίζω ότι το επιχείρημα περί εθνικοποιήσεων κ πετρελαίου είναι εξαιρετικά αδύναμο. Εθνικοποιήσεις έκανε πχ ο Νάσερ, εθνικοποίησε το Σουέζ κ μάλιστα συγκρούστηκε πολεμικά με Αγγλία-Γαλλία. Θα τον έλεγες κάτι ενδιάμεσο στον καπιταλισμό κ το σοσιαλισμο; Στο Τουρκμενιστάν λόγου χάρη σου δίνουνε δωρεάν 120 λίτρα πετρέλαιο (ή βενζίνη-δεν είμαι σίγουρος) κάθε μήνα. Είναι κοντά στο σοσιαλισμό; Φτηνό πετρέλαιο έχει κ η Σ. Αραβία (το 2ο πιο φτηνό μετά τη Βενεζουέλα) το Κουβέιτ, το Ομάν, το Μπαχρέιν. Στο δρόμο για το σοσιαλισμό κι αυτές; (στοιχεία από http://janasakthi.net/the-cheapest-petrol-in-the-world/)

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "τώρα μετά το 19ο ξεμπερδέψαμε με τον οπορτουνισμό"


    Πάρα πολύ επικίνδυνη άποψη. Εγρήγορση, εγρήγορση, εγρήγορση.



    "Είναι δυνατόν μια ξεκάθαρα αστική κυβέρνηση να εθνικοποιήσει τα πετρέλαια και να μπορεί ο λαός να προμηθεύεται βενζίνη και πετρέλαιο με 2 λεπτά του δολαρίου το λίτρο όταν η μέση τιμή του στον καπιταλιστικό κόσμο είναι πάνω από ενάμισι δολάριο?"

    Βέβαια και είναι δυνατόν όπως είναι δυνατόν αστικές κυβερνήσεις να επιτρέπουν δωρεάν πρόσβαση σε παιδεία και υγεία σε κάποιο διάστημα της ιστορικής τους πορείας και για συγκεκριμένους λόγους. Σαν πιθανότητα σαφώς και υπάρχει.


    "Η ίδια η Οκτωβριανή επανάσταση πραγματοποιήθηκε σε στάδια. Μάλλον πολύ εύκολα ξεχνάμε τον Φλεβάρη."

    Ο Φλεβάρης δεν ήταν στάδιο της οκτωβριανής. Ήταν αστικοδημοκρατική επανάσταση. Στάδιο θα ήταν μετά την αστικοδημοκρατική επανάσταση να χώναμε και μία άλλη εκατονταετή κατά πάσα πιθανότητα περίοδο όπου "η Ρωσία μας θα έπρεπε να τραβήξει τον δικό της δρόμο και όχι να κάνει τα θελήματα των Βρετανών".

    Τσάρος με εξουσίες δεν υπάρχει στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καν βασιλιάς με συμβολικό ρόλο. Άλυτο αστικοδημοκρατικό ζήτημα δεν είναι η συμμετοχή στην ΕΕ γιατί ακριβώς ο καπιταλισμός είναι που έχει ανάγκη για τέτοιες "συνεργασίες" εξαιτίας της διεθνοποίησης του (και ανάγκη μετά να τις διαλύει και να τις επαναπροσαρμόζει σε περιόδους κρίσης). Ένα άλυτο αστικοδημοκρατικό ζήτημα είναι ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους.


    Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε "σωστοί", να πούμε ότι δεν επιτρέπεται να γίνει επανάσταση και να ελευθερωθούν εκατομμύρια από την πιο μαύρη εκμετάλλευση γιατί προέχει να λυθεί το ζήτημα της εκκλησίας τώρα σε αστικό καθεστώς.

    Πάντως να τοποθετούμαστε υπέρ του καπιταλισμού και υπέρ της ωρίμανσης του αλλά κατά των λυκοσυμμαχιών που αυτά συνεπάγονται δεν μπορεί να είναι αφορμή για καμία συζήτηση.


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @aristo
    Σε πολλές χωρες του περσικού κόλπου η τιμή της βενζίνης είναι κάτω από τα 30 cents/ltr (Κουβειτ, Ομαν, ΗΑΕ αλλά και Λιβύη) Εθνικοποιησεις γινονται και σημερα στη Γερμανία από την τοπικη αυτοδιοικηση αναφορικά με το νερο και την ενέργεια Φανταζομαι δεν πιστευεις ότι και σε αυτές εχει ξεκινησει ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός ?
    Ο σοσιαλισμός και η επανάσταση είναι ένα αλμα και όχι ένα ποτηρι που γεμιζει σιγα σιγα. Γιατι ακριβως το ποτηρι που γεμιζει σιγα σιγα εχει την ιδιοτητα να ξεδιψα καποιους και όχι όλους και ξεδιψασμενοι στο τελος στρεφονται ενάντια στους εναπομειναντες διψουντες
    Όταν αφαιρεις από το πρόγραμμα σου μια μικρή πιθανότητα δεν μπορεις αυτό να το αποκαλεις μεγάλη αλλαγη αλλα ορθα συμπλήρωση. Ειδικά όταν με αυτή την πιθανοτητα σε πιεζει ο εχθρός να υποταχθεις σημερα και να συμμετασχεις στην κυβερνηση της ‘αριστερας ‘ (και της ΕΕ του ΝΑΤΟ και των μονοπωλιων)
    Εξω από την ΕΕ/ΝΑΤΟ μαζι με εθνικοποιησεις στρατηγικων τομεων ποιες είναι οι δυναμεις που συμφωνουν με το προγραμμα αυτό ? Η αντικαπιταλιστικη (?) ανταρσυα και πιθανα το σχεδιο β’. δηλ οι αντικαπιταλιστες θα συμμαχήσουν βαζοντας στοχο τη μη ανατροπη του καπιταλισμού Ποιος ο λόγος αφου θεωρητικα συμφωνουν στην ανατροπή του ? Οι στρατηγικοι τομεις ποιοι είναι συμπεριλαμβανουν τους μεγαλους εργοδοτες σε τουρισμο εμποριο ναυτιλία οικοδομή βιομηχανία ? Αν ναι γιατι δεν το ονομαζουμε λαϊκη εξουσία όπως με θαρος κανει το ΚΚΕ Γιατι κοροιδευουμε τον κοσμο
    Πιστευεις ότι μια κυβερνηση που θα βγαλει τη χωρα από ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορει να το κανει αυτό εχοντας τα αφεντικα στο τιμονι των επιχειρησεων ?. Νομιζεις ότι η αποχωρηση αυτή θα γινει ειρηνικα ? Νομιζεις ότι ο στρατος και τα λοιπα σωματα ασφαλειας θα σε αφησουν απλως να το εξαγγειλεις από το βημα της βουλης και το κεφαλι σου θα συνεχιζει να στηριζεται στους ωμους σου ?
    Οι στοχοι αυτοί αν τεθουν από τη σκοπια της εργατικης ταξης προυποθετουν τη συγκρουση και την καταληψη της εξουσιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οι κεντρικές αποφάσεις (πόρισμα με ΕΑΡ) είχαν ληφθεί ομόφωνα. Διαφωνίες σε επίπεδο κεντρικών οργάνων είχαν εκφραστεί πολύ αργότερα, το 1989 μόνο από τον Κάππο και τον Δεσύλλα (ας με διορθώσει ο Σεχτάρ που σίγουρα ξέρει περισσότερα)
    Διαφωνίες υπήρχαν και στη βάση και σε μεσαία στελέχη αλλά η ηγετική ομάδα ήταν συμπαγής ως προς τις κεντρικές επιλογές. Υπήρχαν στελέχη του ΠΓ όπως η Αλέκα Παπαρήγα που ήταν σταθερά "ανανεωτική" ως το 91 και με την εκλογή της ως ΓΓ με την στήριξη των "φλωρακικών" (κόντρα στους "φαρακικούς") ξεκίνησε η επαναστατική πορεία στο ΚΚΕ... Τέλος πάντων.

    Όταν μπαίνει ο τίτλος: πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του κκε μπαίνει με άγαρμπο τρόπο ο διαχωρισμός στο ΚΚΕ προ του 1991 και στο ΚΚΕ (>1991) και απαιτείται κατα κάποιο τρόπο η καθιέρωση και η επισημοποίηση αυτού του διαχωρισμού. Είναι πολύ ξεκάθαρο για να πούμε ότι (σκοπίμως ή άθελα μας) παρερμηνεύουμε τα γραπτά.
    Βέβαια καταλαβαίνω ότι πρακτικά αυτός ο διαχωρισμός έχει ήδη εφαρμοστεί τόσο στο πεδίο της θεωρίας όσο και της πράξης. Διαισθητικά δεν μοιάζει καθόλου το σημερινό ΚΚΕ με το παλαιό, είναι σαν να μιλάμε για άλλο κόμμα, έχει αλλάξει ως και η νοοτροπία των μελών και στελεχών του.

    Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να θεωρηθεί "λογικό" να εκδοθεί και το τυπικό διαζύγιο με το προηγούμενο ΚΚΕ. Φυσικά βρίθει αντιφάσεων αυτή η λογική.
    Ας πω ένα παράδειγμα.
    Γράφει κάπου στο τέλος:
    "πάντα ήταν στενά δεμένο με την πάλη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων,"

    Αυτή είναι μια "κληρονομημένη" σχέση που από το 1991 αρχίζει σταδιακά να αδυνατίζει. Φυσικά δεν φταίει μόνο το νέο ΚΚΕ αφού είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, αλλά είναι γεγονός ότι αρχίζουν να χάνονται τα λαϊκά-εργατικά ερείσματα του ΚΚΕ. Δεν έχω χρόνο για να το αναλύσω περισσότερο όμως ενδεικτικά μπορεί να δει κάποιος την πορεία ισχυρών εργατικών συνδικάτων, την διαστρωμάτωση της ψήφου, την εκλογική άλωση εργατικών περιοχών από την Χρυσή Αυγή και τον Σύριζα. Ακόμα και η ίδια η ηγεσία έχει επισημάνει αυτές τις μεταβολές (βλ. πόρισμα για τις εκλογές Μαϊου 2012)

    Νά λοιπόν η αντίφαση: Δηλαδή η επαναστατική πορεία του νέου ΚΚΕ ξεκινά ή συμπίπτει με την σταδιακή αποδυνάμωσή του στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα; Και ας μην μας πεί κάποιος ότι δεν έχουμε δει ακόματίποτα γιατί δεν είμαστε στο 1993 αλλά στο 2013. Θα ήθελα λοιπόν να μάθω τί προοπτική έχει αυτή η λεγόμενη επαναστατική πορεία.

    βελόνης


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μερικές σκόρπιες σκέψεις (έτσι για να ανεβάζουμε τον αριθμό των σχολίων και να μην παραπονιούνται μερικοί).

    Όσο υπάρχει καπιταλισμός (και μάλλον και στο ανώριμο στάδιο του σοσιαλισμού) θα υπάρχει και οπορτουνισμός. Όποιος λέει ότι με το τάδε ή το δείνα μέτρο τελειώσαμε με τον οπορτουνισμό δεν ξέρει τι του γίνεται.

    Το πόσο πολύ ή λίγο άλλαξε το Πρόγραμμα του Κόμματος λίγη σημασία έχει. Οι αλλαγές ψηφίστηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κόμματος. Αν θέλετε να συζητήσετε για το περιεχόμενο του προγράμματος κάντε το, αλλά το αν άλλαξε πολύ ή λίγο δεν έχει καμιά σχέση με το αν είναι σωστό ή λάθος.

    Όταν το Κόμμα λέει ότι έχει ωριμάσει και εξελίξει τις θέσεις του δεν αρνείται την ιστορία του, ακριβώς το αντίθετο κάνει. Αξιοποιεί την ιστορία του για να πάρει σωστότερες αποφάσεις για το μέλλον. Το να πιστεύει κάποιος το 80 ή στις αρχες του 90 ότι υπάρχει δυνατότητα για κοινοβουλευτική διέξοδο, μπορεί να δικαιολογηθεί από τις μέχρι τότε εμπειρίες και την σιγουριά της στήριξης από την ΕΣΣΔ. Το να το πιστεύει κάποιος τώρα σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια ζούσε σε σπηλιά και δεν είδε την κατάληξη διαφόρων κινημάτων και κυβερνήσεων. Αν εγώ πω ότι όταν ήμουν 16 ή 20 ή 25 είχα μερικές ηλίθιες απόψεις, αρνούμαι την ιστορία μου, την συνέχειά μου, την ύπαρξη μου, ή λέω ότι από κάποιες απόψεις που είχα εξελίχθηκα και τώρα έχω σωστότερες απόψεις με βάση και την εμπειρία μου;

    Κριτική να κάνουν το μέλη της τότε ΚΕ που τώρα είναι σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο όχι αυτοί που έμειναν και διορθώθηκαν. Δηλαδή εσύ αυτομαστιγώνεσαι κάθε μέρα για όλα τα λαθη που έκανες στη ζωή σου;

    Όσο για την έλλειψη σχολίων, που είναι όλοι οι ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΚΚΕ μ-λ και λοιποί που σχολίαζαν φανατικά, γιατί δεν πιστεύω ότι το απολίθωμα θα έκοβε ποτέ τέτοια σχόλια. Αν υποθέσω σε συγκεντρώσεις του Αλέξη και στην προετοιμασία της κυβέρνησης της αριστεράς θα γίνω κακιά;

    Partydog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. αν η επαναστατικη πορεια συμπιπτει υποχρεωτικα με την ενδυναμωση της επιρροης στην εργατικη ταξη τοτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (και εσχατως ο συριζα) ειναι κομματα της εργατικης ταξης

    ειναι αφελεια να πιστευουμε οτι η αποκατασταση του επναστατικου χαρακρηρα του ΚΚΕ θα μεταφραστει σε αμεση ανοδο της επιρροης του στην εργατικη ταξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Βελόνη
    Η επαναστατικη πορεία του ΚΚΕ ήταν και είναι ζητούμενο.
    Βηματα έχουν γίνει κυριως στο πεδιο της στρατηγικης και των προγραμματικων επεξεργασιών αλλά οχι στο πεδίο της έμπρακτης εφαρμογής τους . Το ΚΚΕ την δεκαετια του 1970-1980 ήταν οπορτουνιστικο και συμβιβασμενο για αυτο έπεσε σαν αστραπη σε ξαστερο ουρανο η διαλυση της Σοβιετικης Ένωσης.
    Τα στελέχη που πρωταγωνιστησαν στο ΚΚΕ του 1980 είαι τώρα τα μισα στον ΣΥΡΙΖΑ, το ένα τριτο στον εργατικο αγώνα και το μόνο το ένα τρίτο στο σημερινο ΚΚΕ. Οι αποφασεις το 1987-1990 όντως αποφασιζονταν ομοφωνα αλλά αυτο δείχνει τις ιστορικες ευθυνες κάποιων στελεχων και δεν ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1970-1980.
    Τέλος, ο Χαρίλαος ήταν ο γραμματεας της περιοδου της περεστροικας, άρα και σε ποσοστο ο ΠΙΟ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ.
    Η αΛΕΚΑ ΕΊΝΑΙ οπορτουνιστρια, με ξεπερασμενα μυαλα και ιδεες, καλως αντικατασταθηκε, αλλά δεν είναι και σαν τον Χαρίλαο.

    Πάρτυ ανιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Όταν (συνειδητά ή ασυνείδητα δεν έχει σημασία) υποβαθμίζουμε τη σημασία του ιστορικού πλαισίου που χαράσσεται μια στρατηγική επιλογή μπορούμε να οδηγηθούμε σε εντελώς λάθος συμπεράσματα.
    Και εμένα δεν με ενθουσίαζε υπερβολικά η κεντρική προγραμματική στραγητική του ΚΚΕ κατά την μεταπολίτευση επιμένω όμως ότι είναι ικανοποιητική με βάση το ιστορικό πλαίσιο και τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει.
    Ένα παράδειγμα. Το ΠΑΣΟΚ του '70 ήταν φυσικά πολύ πιο αριστερό από τον Τσίπρα, είχε ραγδαία άνοδο στον λαϊκό παράγοντα, είχε λεηλατήσει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ως το κόκκαλο, έβαζε το σύνθημα ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ( πιο άμεσα και από το σημερινό ΚΚΕ), από το 1977 ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και όλοι ήξεραν ότι θα ήταν η επόμενη κυβέρνηση.
    Οι λαϊκές συνεντρώσεις του ήταν πολλαπλάσιες από του τότε ΚΚΕ (καμία σχέση δηλαδή με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ) και το 1981 ο Αντρέας μάζεψε το περίφημο 1.000.000 στο Σύνταγμα.

    Τί έπρεπε να κάνει το τότε ΚΚΕ; Να κρατήσει τη γνωστή σεχταριστική στάση δηλαδή κάνοντας "πλάτες" στον Ράλλη-Καραμανλή και να κήρυττε "Μην εμπιστεύεσαι το ΠΑΣΟΚ" και τα "αδύναμη αστική κυβέρνηση; Θα αφανιζόταν εκλογικά.
    Δεν κράτησε ευτυχώς τέτοια στάση και λάνσαρε το πολύ σωστό σύνθημα " αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ". Και ο λαός το επιβράβευσε αναλογικά δίνοντάς του το μεγαλύτερο ποσοστό και ψήφους που πήρε ποτέ.

    Αν έβγαζε σεχταριστικά την παρουσία του έξω από την πολιτική συγκυρία που ευνοούσε τότε το ΠΑΣΟΚ με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα έμενε για πάντα εκτός. Άνεξάρτητα από την μελλοντική πορεία των πραγμάτων, το ΚΚΕ απάντησε σε ένα ζήτημα ζωής και θανάτου για την ύπαρξή του, με τρόπο ενωτικό και κομμουνιστικό.

    Εννοείται βέβαια πως το τότε ΚΚΕ άφησε χώρο με τον τρόπο του ώστε να πιάσει ρίχες ο ριζοσπαστικός λαϊκισμός του Αντρέα και έχει ευθύνες γι' αυτό. Όμως ένα λάθος δεν μπορεί να διορθωθεί με ένα ακόμα σοβαρότερο λάθος.

    βελόνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. πάρτυ άνιμαλ
    Ο Χαρίλαος δεν σκέφτηκε την Περεστρόικα. Αυτή ήταν ιδέα άλλων στην ΕΣΣΔ. Ως ΓΓ του ΚΚΕ μάλιστα την έβλεπε και με μια δόση κριτικής σε αντίθεση με άλλα μέλη του ΠΓ που είχαν ενθουσιαστεί και είχαν επισκεφτεί τον Γκορμπατσοφ για να τον τιμήσουν με δώρα λίγες μέρες πριν τον ανατρέψει ο Γιέλτσιν. (Αυτό θα πει πολιτικό κριτήριο!)

    Ο Χαρίλαος όμως ήταν υποχρεωμένος (λόγω διεθνών υποχρεώσεων) να την εντάξει στο πλαίσιο του ΚΚΕ (βλέπε συνέδριο 1987). Δεν λέω πως αυτό ήταν σωστό ή ήταν κάποια μεγαλοφυής κίνηση. Φυσικά και δεν ήταν. Όμως η διάσωση του ΚΚΕ το 1991, του ονόματος και των συμβόλων οφείλεται κατα μεγάλο μέρος και σ' αυτόν αφού κίνησε γη και ουρανό προκειμένου να μην εκλεγεί ο Δραγασάκης που ήταν επιλογή των φαρακικών.

    Βέβαια πολλά μπορούν να ειπωθούν για το αν τελικά διασώθηκε το ΚΚΕ στα χέρια της νέας ηγεσίας αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Και γι αυτό θα κριθεί ο Χαρίλαος, αν τελικά ήταν ικανός ηγέτης ή όχι.

    Άναυδε,
    Το "κόμμα της εργατικής τάξης" το εκλαμβάνω σαν τίτλο τιμής που πρέπει να τον κατακτούμε μέρα με την μέρα και μας τον αποδίδουν (ή όχι) οι ίδιοι οι εργάτες. Δεν έχει σημασία αν εγώ ή εσύ τον αποδίδουμε στους εαυτούς μας και καμαρώνουμε στον καθρέφτη.
    Έτσι ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στο παρελθόν ακόμα και τμήματα της ΕΤ που δεν στήριζαν το ΚΚΕ, να σέβονται βαθιά τους αγώνες και τις θυσίες του. Αυτό δυστυχώς σήμερα έχει αναιρεθεί σε ένα βαθμό και αμφιβάλλω αν μπορεί να διορθωθεί με χάρτινες επαναστατικές διακηρύξεις και μόνο.

    βελόνης





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οχι, σύντροφοι και φίλοι, είναι μεγάλο λάθος να "εκδοθεί διαζύγιο" (!!!) με το πρό του '95 η το πρό του '89, η δεν ξέρω γω ποιά ημερομηνία, ΚΚΕ. Νομίζω, πως ούτε και στην ημερομηνία του "διαζυγίου" θα συμφωνήσετε ακόμη και μόνοι σας, οι υπέρμαχοι του "διαζυγίου". Μια τέτοια θεώρηση νομίζω δείχνει ελλειμματική αντίληψη του τί είναι το κομμ. κόμμα σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και τι είναι το ειδικότερο φαινόμενο, που λέγεται Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Κόμμα της Εργατικής Τάξης, που παλεύει για την ανάδειξή της σε "τάξη για τον εαυτό της", προσανατολισμένο μονοσήμαντα στην Επανάσταση, που οργανώνεται και οργανώνει την Ε.Τ. με αποκλειστικό γνώμονα την Επανάσταση, άρα Δημ. Συγκεντρωτισμός, άρα ιδεολογικοπολιτική ενότητα και μονολιθικότητα στη βάση του Μ/Λ, προσηλωμένο στον Προλεταριακό Διεθνισμό, κύριο συστατικό του οποίου ήταν και παραμένει η υποστήριξη στον υπαρκτό σοσιαλισμό και στην ΕΣΣΔ, όσο υπήρχαν, και στην υπεράσπιση της μνήμης τους σαν καθοδηγητικής πυξίδας και πολύτιμης εμπειρίας, μετά τις ανατροπές. Δεν νομίζω πως ποτέ, πριν η μετά οποιαδήποτε ημερομηνία το ΚΚΕ αμφισβήτησε αυτές τις αρχές, ανεξάρτητα αν υπάρχουν κριτικές (και επιβάλλεται να γίνονται) για το πόσο επιτυχημένα ανταποκρίθηκε στον ρόλο του.
    Παραπέρα, το ΚΚΕ έχει την δική του Ιστορία, ένδοξη αλλά και πονεμένη σίγουρα, ήταν και παραμένει ένα κόμμα μαζικό και λαϊκό με βαθειές ρίζες στον Λαό και την Ε.Τ., καμία σχέση με γκρούπες και προσωποπαγή σχήματα η παρέες. Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλες τις κρίσεις του την λύση έδοσε πάντα η κομματική βάση, και πάντα ενάντια στην πολύμορφη πίεση της Αντίδρασης.
    Από εκεί και πέρα, και αλλαγές γραμμής θα γίνουν και ταχτικής, και προγραμματικές βελτιώσεις, αλλοίμονο, αλλιώς δεν θα ήταν ένα ζωντανό κόμμα αλλά απολίθωμα (πραγματικό, όχι σαν τον ...Κάπταιν!). Το ΚΚΕ ήταν η καθοριστική δύναμη και σταθερός κεντρικός πόλος αναφοράς στην ελληνική ευρύτερη αριστερά, εντός και εκτός εισαγωγικών, αλλά και σε όλο το πολιτικό γίγνεσθαι της Πατρίδας μας για κοντά εκατό χρόνια. Κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει το ΚΚΕ.
    Και, τόχω ξαναπεί, όταν μας τραβάγαν επί χούντας στις ασφάλειες, καθόλου δε νοιάζονταν αν είμαστε "ρηγάδες" η "ανεξάρτητοι" η "αυτόνομοι" η τρότσκες κλπ. Ενα πράγμα τους έκαιγε: Αν είμαστε μέλη η "συνοδοιπόροι" του ΚΚΕ. Ολη η ανάκριση γύρω από αυτό περιστρεφόταν.
    Και ένα πάλευαν με λύσσα να αποσπάσουν: Την περίφημη ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΚΗΡΥΞΗΣ. Δεν έχω υπόψιν μου αν για άλλες αριστερές οργανώσεις υπήρχαν τέτοιες δηλώσεις, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την όποια συμμετοχή στο κίνημα όλων των υπολοίπων. Αυτό είναι το ΚΚΕ.
    -------------------
    Σχετικά με τι "Κοινό Πόρισμα" και τα γεγονότα του '89, δεν θυμάμαι εκφρασμένες διαφωνίες δημοσίως από μέλη οργάνων του Κόμματος, άλλωστε απλό μέλος ήμουν τότε. Δεν ήταν στην κουλτούρα του κόμματος αυτά, σύμφωνα και με τις παραπάνω αρχές. Νομίζω πως κάπου έχω διαβάσει για καταγραμμένες διαφωνίες σε πρακτικά του Π.Γ. η της Κ.Ε., αλλά προς τα έξω έβγαινε πάντα το "ομόφωνα", και ορθώς κατά την γνώμη μου, δεδομένων των συνθηκών. Δεν νομίζω πως η εποχή αλλά και ο υποκειμενικός παράγοντας επιτρέπουν μεγαλύτερες πολυτέλειες, ο ταξικός αγώνας είναι σκληρός. Αυτά έχουν ιστορική σημασία αλλά όχι πολιτική.
    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. (συνέχεια)
    Δεν νομίζω πως ήταν "ανανεωτική" η Αλέκα. Θυμίζω με πόση λύσσα την είχαν πολεμήσει οι ανανεωτικοί, είχαν μάλιστα καταφέρει να την αποκλείσουν στις εκλογές των οργάνων από αντιπρόσωπο στο 13ο Συνέδριο, και τελικά συμμετέσχε με κάποια διάταξη του Καταστατικού για τα μέλη της ΚΟΑ (;), δε θυμάμαι λεπτομέρειες. Βέβαια υπήρχε και το αγαλματάκι του Ηρακλή στον Γκορμπατσώφ, που σίγουρα ήταν κομματικό της καθήκον, αν ήταν και προσωπική της επιλογή δεν ξέρω, αλλά όπως είπα, τότε η περεστρόϊκα ήταν μια γενική "μόδα" στο κόμμα, από την οποία δεν ξέφυγε ούτε ο Κάππος - ο αναμάρτητος τον λίθον... Αλλά "έκαστον των πριν υπαρξάντων προς το τελευταίον εκβάν κρίνεται...".
    Αν έχουν πολιτική σημασία αυτές οι αναδιφήσεις τώρα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ψάξουν κάτι για τον ...Κουτσούμπα!

    ------------------------------------
    Κάπταιν, για την ΚΝΕ "του Γράψα" δεν έχω πολλά να προσθέσω. Υπήρχε ένας έντονος αριστερισμός, που εκδηλωνόταν με "κριτικισμό" σαν προκάλυμμα αποχής από κάθε αγωνιστική πρακτική δουλειά (δεν έρχονταν στα σωματεία, με πρόσχημα πως ήταν "ρεφορμιστικά"- δεν είχαν ακόμη εφευρεθεί τα ..."πρωτοβάθμια"!) και προοδευτικό παροπλισμό. Στην προς τα έξω εικόνα έδειχναν έναν ξερό δογματισμό, που συχνά συνοδευόταν από "τσαμπουκά": "Δεν έχουμε να εξηγήσουμε τίποτε, γιατί είμαστε η ΚΝΕ"!!! Βέβαια είχε αντιμετωπίσει τα προηγούμενα χρόνια πολύ τραμπουκισμό η ΚΝΕ ιδίως από τους "αναρχοαυτόνομους" και του "ρηγάδες", αλλά την πάτησε απαντώντας με τον ίδιο απολίτικο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Στην διαμόρφωση της πολιτικης του ΚΚΕ τοτε συμμετείχε και την συνδιαμόρφωνε η σημερινή ηγετικη ομάδα. Η τόση έκταση των διαφορών των απόψεων των διαμορφωτών της τότε πολιτικής και της σημερινής αποτελεί παράδειγμα ιδεολογικής σταθερότητας και φερεγγυότητας των διαμορφωτών αυτής της πολιτικής και ως εκ τούτου της ορθότητας της ίδιας της πολιτικής γραμμής και η "ορθότητα" της κάθε πολιτικης αποδεκνύεται στην πράξη λέει ο Λένιν.

    Με αφορμή άρθρο του Δ. Γόντικα στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη», θυμήθηκα παλιότερες αποφάσεις του Κόμματος τις οποίες συνδιαμόρφωνε και το συγκεκριμένο στέλεχος, σαν μέλος του ΠΓ της ΚΕ από τότε.

    Τι λέει σήμερα το συγκεκριμένο στέλεχος στον Κυριακάτικο «Ρ»:
    (...)Το ΚΚΕ μιλούσε βέβαια για ουσιαστικές αλλαγές. Είχε όμως ένα σοβαρό κενό στο σχεδιασμό του. Πολιτικά, δε συνέδεε αυτόν τον αγώνα με την ανατροπή κάθε μορφής καπιταλιστικής εξουσίας. Ήταν μια αδυναμία στη στρατηγική του Κόμματος. Αυτό το κενό διορθώθηκε κατοπινά. Σήμερα το Κόμμα είναι γερά εξοπλισμένο με Πρόγραμμα και γραμμή πάλης.(...) Δ. Γόντικας (Ριζοσπαστης 17 Νοε 2013 σελ.6).
    Με απλά λόγια λέει ότι η πολιτική του ΚΚΕ τότε ..ήταν ΛΑΘΟΣ και με το 19ο «διορθώθηκε».
    Δεν μας είπε όμως ότι… και ΑΥΤΟΣ διαμόρφωνε την πολιτική του ΚΚΕ και τότε και τώρα!!
    Ένα παράδειγμα για το πως συνδιαμόρφωνε την πολιτική του Κόμματος τότε σχετικά με τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ τα οποία θεωρούσαν την περεστρόικα όχημα προς τον καπιταλισμό:
    ...."τα στελέχη αυτά δεν μπόρεσαν να αντλήσουν τα πραγματικά συμπεράσματα και διαστρεβλώνουν τις επαναστατικού χαρακτήρα μεταβολές στην Σοβιετική Ένωση, που αποβλέπουν να εξυψώσουν το σοσιαλισμό σε ανώτερο ποιοτικά επίπεδο." (Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ Σεπτέμβρης 1989).

    τότε "ζήτω η περεστρόϊκα τώρα ζητω το επαναστατικό άλμα με την λαικη εξουσια"
    τελκά πότε ειχε δίκιο ο ιδιος και οι υπόλοιποι που συμφωνούσαν με αυτα, τοτε, ή, τωρα;

    «θεέ μου προστάτεψε με από την κριτική γιατί από την αυτοκριτική προστατεύομαι μόνος μου» (Λένιν).




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. σύμφωνα με κάποιους "καλοπροαίρετους" ούτε τα κόμματα ούτε τα άτομα εξελίσσονται και αν το κάνουν είναι ψεύτικο, ύπουλο και καιροσκοπικό... Να χαρώ εγώ μαρξιστική σκέψη από επίδοξους "σωτήρες" του Κόμματος! Βέβαια αν η αλλαγή του Προγράμματος οδηγούσε σε ένα Πρόγραμμα σαν του 9ου Συνεδρίου ή ακόμα περισσότερο σαν του 8ου, όλοι αυτοί δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα! Και μην βγει κανείς με θράσσος να πει να άλλος ένας που πετάει την ιστορία στα σκουπίδια, έλεος δηλαδή! Πετάει στα σκουπίδια την ιστορία του Κόμματος αυτός που την αντιμετωπίζει στατικά, μουσειακά και όχι αυτός που βουτάει μέσα της κι επιστρέφει στο σήμερα με σημαντικά συμπεράσματα.

    Τέλος πάντων, το μόνο που ειλικρινά αξίζει να σχολιάσω είναι η αναφορά του Αριστόνικου για τα σοβιέτ:
    "Τα σοβιέτ ξεκίνησαν ως ένα μέτωπο ευρύτερων αντιτσαρικών και προοδευτικών δυνάμεων τα οποία οι κομμουνιστές πολύ σωστά δεν τα ξορκίσανε προσπαθώντας να φτιάξουν δικά τους αλλά να τα καταλάβουνε και να τα καθοδηγήσουν στον τελικό στόχο της επανάστασης."

    Αριστόνικε τα σοβιέτ δεν ήταν μέτωπο δυνάμεων όπως το περιγράφεις. Μορφές οργάνωσης της εργατικής τάξης ήταν, ανώτερες από τα συνδικάτα, όπου συμμετείχαν όλα τα εργατικά κόμματα της εποχής. Ο Λένιν πολύ σωστά είδε στα σοβιέτ την μορφή της εργατικής εξουσίας και προσανατόλισε το Κόμμα σε αυτή την κατεύθυνση. Γενικά όταν χρησιμοποιούμε ιστορικά παραδείγματα για να στηρίξουμε τη θέση μας πρέπει:
    α) να τα κατανοούμε εμείς οι ίδιοι σε ένα επαρκές βάθος για να μην τα διαστρεβλώνουμε ακόμα και άθελα μας
    β) να μην τα μεταφέρουμε μηχανιστικά και αυτούσια στο σήμερα. Αυτό ισχύει γενικά, και ίσως σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα σοβιέτ, σωστά όμως δοσμένα, γιατί σε τελική ανάλυση η εμπειρία των σοβιέτ στην Οχτωβριανή είναι η μόνη από τον 20ο αιώνα που έχει τόσο διαχρονική αξία για το επαναστατικό κίνημα. Για το στάδιο του Φλεβάρη μια κουβέντα μόνο. Τον Φλεβάρη του 17 είχαμε πέρασμα από φεουδαρχική εξουσία σε αστική, σε μια Ρωσία με ισχυρές προκαπιταλιστικές επιβιώσεις αλλά με κυριαρχία του καπιταλισμού στην οικονομία. Αλλιώς δεν θα γινόταν και το πέρασμα άλλωστε... Η ίδια η Οχτωβριανή δεν είχε στάδια, αλλά ήταν πέρασμα από αστική εξουσία σε εργατική, η οποία και έλυσε σε μια πορεία και ζητήματα υπολειμμάτων και καθυστερήσεων. Ερώτηση προς παρακίνηση για σκέψη. Υπάρχει σήμερα καπιταλιστική χώρα με φεουδαρχική - στην ουσία της - εξουσία που να απαιτεί στάδια;
    Αριστόνικε σου απαντώ με αυτόν τον, ελπίζω καλό, τρόπο γιατί ειλικρινά έχω καιρό να δω κάποιον να εκφράζει τις διαφωνίες του προς το Κόμμα χωρίς ειρωνία, απαξίωση προς το συνομιλητή του,ξερολισμό, συνδικαλιάρικη διάθεση και "τραμπουκισμό". Ελπίζω να συνεχίσεις έτσι την διαδικτυακή σου εμφάνιση.

    ΡΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μιας κ έγινε λόγος για αντιφάσεις:

    Αντίφαση είναι όταν κάτι μπλε κοκκόρια που έχουν αλλάξει κ γω δεν ξέρω πόσα νικ ή κάτι αγωνιούντες για τον αριθμό των σχολίων κ την επισκεψιμότητα όπως ο ΠΔ, έγραφαν λίγο καιρό πριν (το καλοκαίρι νομίζω) ότι το πρόγραμμα του 19ου οδεύει γρήγορα για τα σκουπίδια από την ίδια την ηγεσία αλλά τώρα βλέπουν ακόμα κ σε blog το χέρι της ηγεσίας να καταπνίγει τους "διαφωνούντες" στο όνομα του 19ου.

    Αντίφαση είναι να λένε από τη μια ότι η κακιά τωρινή ηγεσία συνδιαμόρφωνε τη πολιτική τα τέλη του '80 αρχές του '90 αλλά τώρα που δε δέχεται ότι όλα όσα γίνονταν τότε ήταν απολύτως καλά καμωμένα δε δέχεται την κριτική ούτε κάνει αυτοκριτική (!!!) κ παίρνει διαζύγιο από το παλιό ΚΚΕ-ναι απο αυτό στο οποίο συνδιαμόρφωνε τις εξελίξεις (!!!).

    ΉΜΑΡΤΟΝ ρε.

    Βελόνη είπες κάτι για τα συνδικάτα κ την επιρροή του κόμματος (ότι είναι μειωμένη). Θα ήθελες να γίνεις πιο αναλυτικός; Θέλω να πω ότι αν τα συνδικάτα ήταν εύρωστα κ η επιρροή του κόμματος έπεφτε τότε ασφαλώς θα υπήρχε ένα ζήτημα. Θεωρείς ότι αυτή είναι η κατάσταση; Ή μήπως όποια συνδικάτα τυγχάνει να είναι εύρωστα, ειναι αυτά που το κόμμα έχει μεγάλη επιρροή; Μήπως οι δυνάμεις που στηρίζει το κόμμα βγήκαν πρώτες στο εργατικό κέντρο αθήνας; Μήπως η σημαντικότερη απεργία από το 1981 κ μετά έγινε πολύ πρόσφατα; Μήπως σε μια σειρά από άλλες απεργίες που έχουν γίνει σε εταιρείες όπως η 3E ή η ΙΚΕΑ αυτοί που πρωτοστάτησαν ήταν άνθρωποι κοντά στο ΚΚΕ;

    Τώρα για τα περί ΠΑΣΟΚ κ 1981 αυτά που λες εγώ προσωπικά δεν τα θεωρώ να στέκουν κ πολύ. Προφανώς κ δε θεωρώ καμιά τρομακτική επιτυχία το εκλογικό ποσοστό σε εκείνες τις εκλογές (ούτε βέβαια στις προηγούμενες του '77 κ του '74) κ ασφαλώς κ θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα με την τακτική του ΚΚΕ έναντι της μάστιγας ονόματι Αδρέας (που θα του ταίριαζε το Aguirre).

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Διαβασα προσεκτικα καποια σχολια δεν θα απαντησω και εγω καθως πολλοι με καλυψαν οπως ο "ρα" , ο σεχταρ , ο ΡΓ κ.α. Θελω να κανω μονο μια παρατηρηση. Περα απο την πληθωρα τρολ πατατηρω τελευταια πολλα σχολια αγωνιουντων για το ΚΚΕ που αναπαρσγουν αυτουσια επιχειρηματα χαφιεδοσαιτ οπως ε.α. και νεα σπορα. Παρατηρω οτι τελευταια γινεται στοχευμενη επιθεση σε μπλογκ που παρα της οποιες διαφωνιες τους στηριζουν το ΚΚΕ και τις αποφασεις του στο 19ο συνεδριο. Ετσι λοιπον πριν λιγο καιρο σε πολλα μπλογκ ειδικα στο sfyrodrepano, το LR, το redflyplanet κλπ γινοταν μια επιθεση στους διαχειριστες για τη σταση τους κατηγορωντας τους οτι απο ελευθερα μπλογκ της αριστερας(δικια μου φραση που αποτυπωνει τα οσα λενε διαφοροι οπως εγω τα αντιλαμβανομαι) καταντησαν φερεφωνα του ΚΚΕ κλπ Αυτο φυσικα δεν επιασε. Τωρα τελευταια βλεπω μια επιχειρηση "κλαψα" για τη δηθεν μικρη επισκεψιμοτητα (αυτο το στοιχειο εγω δεν το εχω αρα υποθετω ουτε οσοι το επικαλουνται) ή την δηθεν φτωχη συζητηση ή θεματολογια κατι που δεν ανταποκρινεται στην αληθεια απ'οτι βλεπω εγω. Πχ στα 2 προηγουμενα θεματα και σε αυτο απο μεριας μου και απ' οτι διαβασα και απο αλλους υπηρχε μεγαλο ενδιαφερον και το μπλογκ παρακινησε να παρω την κομεπ κατι που το κανω συχνα ετσι και αλλιως αλλα τωρα πλεον εγινα και συνδρομιτης. Και εδω θελω να καταληξω. Καποιοι δεν αντεχουν να βλεπουν φορεις,ανθρωπους ουτε καν μπλογκοσφαιρες να στεκονται διπλα στο ΚΚΕ παρα τις οποιες επιμερους διαφωνιες τους. Θα ηθελαν διαδικτιακους χωρους που αντι να ασχολουνται μρ την πολιτικη και την ιδεολογια του κομμουνισμου θα ασχολουνταν με κιτρινισμο, κουτσομπολιο για τα στελεχη του ΚΚΕ, που στο ονομα του καλου του ΚΚΕ θα το χτυπαγαν πιο υπουλα απο καθε αντιπαλο,θα θελαν αντι για sfyrodrepano ή LR να εχουν ακομα κανα 2 νευροσπαστες, ασφαλιτικες σπορες, χαφιεδικους αγωνες κλπ. Ισως να ηθελαν περιεχομενο καπως πιο ευρυτερο "αριστερο" και να το λενε iskra χωρις ντροπη ποιος ξερει...? εμεις.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. (συνεχεια)
    Δε βαριεσαι καποιοι κανουν κριτικη για την αλλαγη του προγραμματος λες και μετα το 15ο συνεδριο εγινε το 19ο! Λες και δεν μεσολαβησαν 3 εξισου σημαντικα συνεδρια οπου το ενα μετα το αλλο ωριμασε το κομμα. Μετα το 18ο το ΚΚΕ εκανε στροφη στο Σταλιν! Αφου αυτη η κατηγορια δεν προσβαλε και πολυ τα μελη και τους φιλους του ΚΚΕ τωρα στο 19ο εγινε στροφη στον Τροτσκι! Μιλαμε για τρικυμια. Ποσο αφελης ειναι που νομιζουν οτι θα κανουν επικληση στο συναισθημα για να χτυπησουν το ΚΚΕ το 2013. Κυριοι με το ονομα του Φλωρακη, του Ζαχαριαδη, του Σταλιν , του Λενιν κλπ δεν θα χτυπησετε το ΚΚΕ γιατι αν καποιος τιμα τους αγωνες των παραπανω αυτος ειναι το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ απο το 1918 μεχρι σημερα εχει συνεχεια και θα εχει και τιμα την ιστορια του στεκομενο κριτικα σε αδυναμιες του ωστε να τις εξαλειψει.
    Υγ. Θελω να πω σε συντροφους ή νεους φιλους να μην χανουν την ψυχραιμια τους απο τις ειρωνιες και τα απιστευτα ψεματα που γραφουν μερικοι "φιλοι". Καταλαβαινω τον ενθουσιασμο και την θεληση οι αποφασεις και τα συμπερασματα που συλλογικα εβγαλε το κομμα να ακουστουν ατοφια χωρις διαστρεβλωσεις αλλα πρεπει να τις μελετησουμε και γενικα να μελεταμε και να δραμε γιατι αν δεν το κανουμε θα πεσουμε σε αλλα λαθη προσπαθωντας να αποφυγουμε τα παλια. Πχ ειναι επινδυνες και αντιμαρξιστικεςωαντιληψεις οτι με το 19ο συνεδριο ή μετα το 91 ή οτι πριν το 56 ειχαμε ή εχουμε ξεμπερδεψει με τον οπορτουνισμο. Ειναι λαθος,δεν ειναι συμπερασμα ή αποφαση του ΚΚΕ και δινει και πατημα σε οψιμους υπερασπιστες του παλιου προγραμματος οτι το κομμα ηταν οπορτουνιστικο παλια ή οτι ειχε χασει τα επαναστατικα χαρακτηριστικα του κλπ με εξαιρεση το 13ο συνεδριο το κομμα ουδεποτε απεμπολησε την επαναστατικη του θεωρια αλλο λαθη και παρεκκλισεις δεξιες ή αριστερες και αλλο οι αφορισμοι που επιχειρουν να βαλουν στο στομα του κομματος οσοι δεν μπορουν να αντικρουσουν την πολιτικη του. Το ΕΑΜ, τους αγωνες της παρανομιας, το Χαριλαο, το κρατημα των συμβολων και της ιδεολογιας μας το 91, την ανασυγκροτηση του κομματος και της ΚΝΕ και γενικα την 95χρονη ιστορια μας δεν τη χαριζουμε σε κανεναν. Την τιμουμε και γι'αυτο στεκομαστε και μελεταμε που ολιγορησαμε για να μην επαναληφθουν τα ιδια λαθη. Εξαλλου και οι κομμουνιστες του μελλοντος θα εχουν το χρεος να διδαχτουν απο τους αγωνες του σημερα και απο τις αδυναμιες μας που δεν εχουμε σημερα τα εφοδια να δουμε.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Το ζήτημα σε σχέση με τα συνδικάτα και την δύναμη του ΚΚΕ προφανώς δέχεται πολλές αναγνώσεις.
    Η μείωση των ταξικών δυνάμεων είναι αδιαμφισβήτητη και από επίσημα κομματικά κείμενα όμως οι αιτίες είναι πολλές και βέβαια δεν ευθύνεται μόνο η κακή στρατηγική του ΚΚΕ σε κάποιες περιπτώσεις.
    Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα που χρήζουν προσοχής
    1) Το γεγονός ότι μαζικά εργατικά συνδικάτα (ναυτεργάτες, οικοδόμοι μεταλλεργάτες) που παραμένουν "κόκκινα" από την δεκαετία του '60 (να μια κληρονομημένη σχέση!) έχουν απομαζοποιηθεί εντελώς και οπωσδήποτε δεν τα λες εύρωστα.
    2) Το γεγονός ότι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό των σημερινών εργαζομένων ασχολείται με το σωματείο/συνδικάτο του. Επομένως οι διαρκείς παραινέσεις του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ για οργάνωση στα σωματεία δεν βρίσκουν ανταπόκριση.
    3) Το γεγονός ότι ακόμα και οι "γενικές απεργίες" που προκηρύσσονται, μένουν στα χαρτιά, κάτι πρωτοφανές ακόμα και για τα έως τώρα δεδομένα.

    Αυτά (και άλλα ίσως) δεν συνιστούν ισχυροποίηση του ΚΚΕ στα εργατικά-λαϊκά στρώματα. Φυσικά δεν είμαστε όπως στη δεκαετία του '80, η αποβιομηχάνιση έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, η ανεργία κοντεύει το 30%, υπάρχει υψηλός δείκτης αποπολιτικοποίησης, αλλαζουν τα προβλήματα και αν θέλετε οι προτεραιότητες.

    Ως ένα παράδειγμα κακής στρατηγικής των δυνάμεων του ΠΑΜΕ θεωρώ την μή ανάληψη του προεδρείου στο ΕΚΑ. Τότε γιατί τους ψήφισαν οι εργάτες και γιατί να τους ξαναψηφίσουν; Επειδή τα λένε ωραία για τον σοσιαλισμό;

    Και όχι η απεργία στη Χαλυβουργία δεν είναι η σημαντικότερη από το 1981, μην τρελαθούμε τελείως ούτε έχουν νόημα τέτοιες συγκρίσεις. Έχουν γίνει χιλιάδες απεργίες από τότε, η καθεμία με το δικό της βάρος στη δοσμένη συγκυρία, άλλες πετυχημένες και άλλες λιγότερο.

    Τέλος πάντων εγώ δεν έχω πρόβλημα με κανένα "διαζύγιο" με το προηγούμενο ΚΚΕ αρκεί να αποδειχτεί ότι είναι πράγματι το παρελθόν ένα βαρίδι και ότι ξεκινάμε την επαναστατική πορεία όχι στα λόγια αλλά στα έργα. Κάτι που δεν το έχω δει ακόμη.

    βελόνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. βελονη

    Για να μιλας για αποβιομηχανιση σημαίνει ότι δεν καταλαβαινες τιποτα από πολιτικη οικονομία.
    Εδω έχουμε επέκταση του κεφαλαιου σε νεους τομεις (νεες τεχνολογιες -πληροφορικη κλπ) και εσυ μιλάς για αποβιομηχανιση?
    Καποιοι κλάδοι που αναφερεις (οικοδομοι, μεταλεργατες) έχουν τελειωσει ως κλάδοι γιατι απλα δεν είναι το μελλον από καπιταλιστικη αποψη. Το μελλον αφορα νεους τομεις του καπιταλισμου με πιο ειδικευμενη εργατικη δυναμη,. Εκει πρέπει να οικοδομησει το ΚΚΕ και γενικα η κομμουνιστικη αντικαπιταλιστικη αριστερα. Η καπιταλιστικη ανακαμψη πρεπει να ειμαστε όλοι σιγουροι για αυτο θα μας βρει με ένα τελειως διαφοερτικο καπιταλισμο από αυτον που συνηθισαμε μέχρι τώρα από τεχνικης αποψεως. Άρα μιλαμε και για νέου τύπου εργατικης τάξη, προσαρμοσμενη στα νεα επιπεδα αναπτυξης του καπιταλισμου. (Αυτο δεν σημαινει ότι θα εξαλειφθουν πληρως τα παραδοσιακα τμηματα των εργατων- αυτο θα το κανει ο κομμουνισμος).
    Στον νεο "μεταμοντερνο" καπιταλισμο δεν αρκει η παλια αντιμονωπωλιακη στρατηγικη των σταδιών του Χαριλαου, δεν αρκουν τα παλια γραφειοκρατικα συνδικατα τύπου ΓΣΣΕ, δεν αρκει το παλιο ΚΚΕ για να εκφράσει τις νέες τάσεις της κομμουνιστικης-αντικαπιταλιστικης αριστερας.
    Χρειαζομαστε ένα κομμουνιστικο πόλο, με τέτοια κοινωνικοταξικη συνθεση και με τέτοια στρατηγικη που να κοιτάει στο μέλλον και όχι στο παρελθον όπως λες εσυ. Το νέο πρόγραμμα του ΚΚΕ παρά σοβαρα τα προβλήματα του είναι ότι καλυτερο υπαρχει στην αντικαπιταλιστικη αριστερα σήμερα. Αλλα τα βαριδια του παρελθοντος (Χαριλαος -Αλέκα κλπ) αμφιβαλω αν θα επιτρεψουν σε αυτο το κομμα να παίξει τον επαναστατικο ρόλο που θα μπορούσε, ως ο βασικος (όχι μόνος) πόλος της κομμουνιστικης αντικαπιταλιστικη αριστερας.

    Πάρτυ άνιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Υ.Γ.
    Είδες μολις επετρεψες μερικα σχόλια που ξεφευγαν απο το συνηθισμενο και μάλιστα επετρεψες σχόλια που ασκουν κριτικη στο ίδιο το blog όπως το δικο μου πως φούντωσε η συζητηση σφυροδρεπανε.
    Η ικανοτητα σου να επιδεικνυει ανοχη στις διαφοερετικες φωνες που υπάρχουν σημερα στην κομμουνιστικη αριστερα δίνει πνοη στο blog.
    τέλος η λογικη η συζητηση γίνεται μεταξυ αυτών που συμφωνουνε της Αλέκας, είχε πολεμικο χαρακτηρα κατα των φιλοσυριζαιων. Με αυτην την λογικη .ΟΚ. Κυριολεκτικα όμως αν τη πάρουμε θα φτάσουμε σε γελλοιες καταστασεις. Ας σκεφτούμε ότι σήμερα μέχρι και στο ατσαλινι μπετοναρισμενο ΚΚΕ ψάχνουμε να διαμορφωσουν μια κοινη γλώσσα οι δεκαδες αποχρώσεις που υπάρχουν εντος του κομματος. Και δεν μιλαω για τις διαφορες μεταξυ των δυο βασικων ρευμάτων (ηγετικη ομαδα)- (νεα σπορα-εργατικος αγωνας) αλλά μιλάω για τον κατακερματισμο που υπάρχει εντος της κάθε μίας.

    πάρτυ άνιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @Party animal:

    Γράφεις: "Αλλα τα βαριδια του παρελθοντος (Χαριλαος -Αλέκα κλπ) αμφιβαλω αν θα επιτρεψουν σε αυτο το κομμα να παίξει τον επαναστατικο ρόλο που θα μπορούσε".

    Δεν ξέρεις ότι ο Χαρίλαος έχει πεθάνει εδώ και μερικά χρόνια; Τόσο άσχετος είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Σκόρπιες επισημάνσεις -επειδή είναι αδύνατο να απαντηθούν όλα σε ένα σχόλιο.

    Η κε του μπλοκ συμφωνεί κι επαυξάνει σε όσα λέει ο χημικός και στα περισσότερα της πάρτιντογκ

    Αριστόνικε, το βασικό είναι να μην μπερδευτούμε με τον ανατέλλοντα ήλιο πάσης απόχρωσης κι αρχίζουμε να φωνάζουμε 'καλημέρα ήλιε καλημέρα' σαν τίποτα άβγαλτα παιδαρέλια που έχουν μαύρα μεσάνυχτα από μαρξισμό.
    Δε λέω ότι αυτό γράφεις αλλά μου 'ρθε συνειρμικά με το παράδειγμα που έφερες για το σούρουπο.
    Κατά τα άλλα ο διαχωρισμός μεταξύ μίνιμουμ και μάξιμουμ είναι μάλλον προβληματικός. Σε κάθε περίπτωση το βασικό είναι να έχεις σχέδιο να τα συνδέσεις.

    Πάρτι άνιμαλ, αποφεύγω να σχολιάσω όσα 'γόνιμα' και 'διαλεκτικά' λες περί βαριδίων και αντιστρέφω το ερώτημα: είδες ότι γίνονται ακόμα καλές συζητήσεις στο μπλοκ, χωρίς να αλλάξουν σε τίποτα τα κριτήρια δημοσίευσης σχολίων; Επαναλαμβάνω, τα σχόλια που κόβονται δεν είναι τόσο πολλά, όσο νομίζουν κάποιοι. Τα κατ' επάγγελμα τρολ ξέρουν πότε να σταματάνε και τι τους παίρνει να κάνουν.

    Θα υπάρξει μάλλον και μέρος β' με κάποιες πρόχειρες επισημάνσεις για όσα λέει ο βελόνης. Αλλά αυτά από αύριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Διευκρίνιση

    Ανωνυμους ανωνυμους

    Όταν αναφερομαι στον Χαρίλαο αναφερομαι στην λογικη και στην πολιτικη παράδοση που άφησε. Μπορει να μην ζει ο άνθρωπος αλλα η πολιτικη λογικη που υπερασπιστηκε ως γραμματεας είναι ζωντανη και ισχυρη σε πλατια τμηματα της λεγομενης αριστερας εκτος και εντος ΚΚΕ.
    Αλλα και για την Αλεκα δεν αναφερομαι αποκλειστικα στο πρόσωπο της αλλά σε αυτό που η Αλέκα άφησε με το 15ο συνέδριο. Δηλαδη την ανάγκη αντιμονωπολιακης γραμμης συσπείρωσης που θα ανοιξε δρόμο για τον σοσιαλισμό (χωρίς στάδια). Λογικη που αναπαράγει τον μηχανιστικο διαχωρισμό της πολιτικής σε τακτική και στρατηγική.
    Αλλά και σε κάτι επίσης που άφησε στο ΚΚΕ ως σημαντικο βαρίδι και που απο πολλους θεωρειται ακομα πλεονεκτημα. Η ΑΛΕΚΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΣΤΟ ΚΚΕ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (χωρίς άλματα). Και αυτό αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά βαριδια που δυσκολέυει σημερα την κομμουνιστικη επαναθεμελίωση. Ίσως κάποια στιγμη να έπαιξε θετικο ρόλο (Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ) αλλα σήμερα με τον τρόπο που έχουν εξελιχθει τα πράγματα όχι.

    πάρτυ άνιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. αφήστε τις θεωρίες συνωμοσίας μερικοί. Από που συνάγεται το συμπέρασμα ότι, όταν διαφωνείς με κάποιον αυτός είναι χαφιές;.

    Το αν είναι κάποιος οπορτουνιστης κρινεται στην ζωή, στην πράξη σύμφωνα με τον Μαρξ, από το αποτέλεσμα της πολιτικης που υπηρετεί.
    Οι θεσεις που υποστηριζετε, εσεις οι "τιμητες" του 19ου (και οχι του ΚΚΕ),έχει βαση στο λαό; περναει στον λαό; έχει απήχηση;, δειτε λοιπόν τα αποτελέσματα της και στην συνεχεια καντε την αυτοκριτική σας, μήπως οι οπορτουνιστες ειστε εσεις;;.

    Πως απαντάτε στην κριτικη αυτων που υμνούσαν την περεστρόϊκα, τα "σταδια" τις "συνεργασίες" να βγαίνουν σημερα και να λένε ότι η πολιτικη του ΚΚΕ, ήταν λάθος;.
    Πως δικαιολογουν την πρότερη πολιτικη στάση τους;. Πως μπορουν να εισάγουν θεσεις που έρχονται
    σε αντίθεση με τις πρότερες θέσεις τους;. Τι άλλαξε μέσα σε μια 25ετία; από το 1989, το 1996, και το 2012 μέχρι σήμερα;.

    Τι άλλο κανει η πολιτική του 19ου, απο το να βοηθα την αστικη ταξη να παιρνει μέτρα σε βαρος του λαου;. Είναι ή, δεν ειναι αυτη η ουσία του οπορτουνισμού;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Βελονη ραβε ξηλωνε δουλια να μη σου λειπει. Το ΚΚΕ φυσικα τραβαει τον δρομο του, σε πεισμα των βελονιων κοκοριων κλπ τρολ που εναλασσουν την κλαψα, με την συγκαταβαση και τις μπηχτες με την "κριτικη". Η Χαλυβουργια ξεβρακωνει αλυπητα τους "φιλους του λαου". ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Πρόταση προς τον διαχειριστή: άμεσο και αλύπητο κόψιμο σε όποιον υιοθετεί ως ψευδώνυμο όνομα επαναστάτη ηγέτη, ανεξάρτητα από το τι πρεσβεύει, ακόμα κι αν επιχειρηματολογεί ολοκληρωμένα υπέρ του Προγράμματος του ΚΚΕ (ένα είναι το Πρόγραμμα κάθε περίοδο...). Άντε γιατί έχει παραγίνει το κακό να σκορπούν μερικοί τη χολή τους βρωμίζοντας την ιστορία μας! Ας βγουν με τα προσωπικά τους πολιτικά α@#!%ια να αντιπαρατεθούν (συγγνώμη για τα γαλλικά αλλά έλεος πια!).
    Πετάω την μπάλα στην εξέδρα; Μπορεί για μια φορά να σας μιμούμαι, αλλά ειλικρινά δεν θέλω να μιλήσω με σπεκουλάντες και τυμβωρύχους!

    ΡΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. "Στο 15ο Συνέδριο το 1996 έμεινε ως παλιό, ανεδαφικό, αποπροσανατολιστικό αποτύπωμα στο νέο τότε Πρόγραμμα του Κόμματος μια φράση που συνιστούσε εκτίμηση πιθανότητας ανάδειξης, μέσω κοινοβουλίου, κυβέρνησης αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών κοινωνικών δυνάμεων που, κάτω από προϋποθέσεις και στο βαθμό που έπαιρνε ριζικά μέτρα, μπορεί ν’ άνοιγε την επαναστατική διαδικασία."

    Ωραία διατύπωση....Δε θα πρεπε όμως αυτή να ήταν στις θέσεις για το 19ο?Δε θα πρεπε κάποιος να πει πότε, γιατί, και κυρίως με πιο δικαίωμα η γραμμή του 15ου εγκαταλείφθηκε?
    Έστω σαν απολογισμός?...
    16 χρόνια δράσης ενός κκ περιγράφονται σαν μια τιτάνια προσπάθεια κάποιων να απαλλαγούν από οπορτουνιστικές αυταπάτες που λίγο πολύ οι ίδιοι δημιούργησαν,μέσω εμπλουτισμών ,διολισθήσεων και αναθεωρήσεων ερήμην τις περισσότερες φορές της κομματικής κι όχι μόνο βάσης,και πάντα ενάντια στο πρόγραμμα.
    'Άλλη μια φορά θα θελα να πω ότι δεν αφορά πια κανέναν αν το 15 ήταν καλύτερο εργαλείο από το 19.Πάντα θα υπάρχουν πρόθυμοι-ανεξαρτήτως κινήτρων- να χαρακτηρίσουν τους "αντίπαλους" χαφιέδες κι "έμπειροι" παλιοί (που ούτε κοπτατσια δεν ξέρουν τι σημαίνει) ,να υπερασπίσουν το ένα ή το άλλο.
    Το ζήτημα για μένα είναι αν υπάρχουν οι διαδικασίες (κι οι εγγυήσεις ταυτόχρονα) για μια σωστή γραμμή.

    Θα πω όμως και κάτι από τη προσωπική μου εμπειρία.Παλιά (με το κκ ψιλοοπορτουνιστικό)έμπαινα στο λεωφορείο για τη δουλειά κι ήξερα ότι ένας στους δέκα ήταν "δικός μας".Τώρα περπατώντας στο δρόμο (δουλειά δε πάω-απολύθηκα) γύρω μου είναι περισσότεροι αυτοί που ψήφισαν ναζί απ' ότι ΚΚΕ


    ΣΧΕΔΌΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Λοιπόν….
    Εγώ διαβάζω το σφυροδρέπανο και δεν έχω χάσει ούτε μια ανάρτηση εδώ και 2,5 χρόνια περίπου.

    Προσωπικά θα έλεγα ότι μετά το 19ο οι αναρτήσεις κινούνται περισσότερο προς την κατεύθυνση της γραμμής του κόμματος (υπάρχουν βέβαια και παρατηρήσεις και ενστάσεις). Ωστόσο αυτό δεν είναι κατακριτέο δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει την πολιτική τοποθέτηση του. Αν ο σφυροδρέπανος έτσι έκρινε δικαίωμα του.

    Α και διαβάζω το Blog 2.5 χρόνια πρώτη φορά μπαίνω στον κόπο να γράψω εδώ κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου καθώς εργάζομαι πολλές ώρες.
    Είμαι κοντά στο κόμμα από τα 15 μου, οργανωμένος στην κνε, δεν οργανώθηκα βέβαια στο κόμμα αλλά πάντα συμμετείχα στα πάντα πορείες, αφισοκολλήσεις, διήμερα, απεργίες, φεστιβάλ κλπ κλπ.
    Αυτό που εμένα με καίει και αυτό που βλέπω και απογοητεύομαι είναι ότι το ΚΚΕ πώς να το θέσω??? Αδυνατίζει στις σχέσεις του με τον κόσμο. Αυτό είναι ηλίου φαεινότερων δεν μπορεί κάποιος να το αρνηθεί. Στους μαθητές για παράδειγμα πλέον είμαστε ανύπαρκτοι.
    Στα σχολεία της περιοχής που δουλεύω στις περσινές καταλήψεις τις έλεγχαν όλες οι μπαχαλάκηδες με ένα εντελώς άθλιο απολιτικ κλίμα με όλες τις γνωστές συνέπειες (διακίνηση χασίς αποπολιτικοποίηση κλπ).
    Αυτό που σκεφτόμουν τότε : Σας το λέω ειλικρινά ίσως είναι και ρομαντική αναπόληση της εφηβείας μου δεν ξέρω, ήταν που είναι η κνε των τελών του 90.
    Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά από τις καταλήψεις του Αρσένη στρατολογήθηκε στην ΚΝΕ μια ολόκληρη γενιά μελών πολλοί από τους οποίους έγιναν και στελέχη μετέπειτα. Αυτές οι καταλήψεις δεν έγιναν με πλαίσιο το σοσιαλισμό, έγιναν για να μην τρελαθούν οι μαθητές από τα πολλά μαθήματα.

    Ωστόσο μέσα από αυτούς τους αγώνες ωρίμασαν συνειδήσεις στρατολογήθηκε κόσμος κλπ
    Επίσης που είναι όλες αυτές οι αντιπολεμικές και αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία τότε και στην επίσκεψη Κλίντον κλπ. Η δική μου η αίσθηση είναι η ίδια με αυτή που υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία. Το κκε είναι σε μια φάση εσωστρέφειας και δεν μπορεί να συγκινεί ανθρώπους που βρίσκονται έξω από αυτό οι οποίοι έχουν μια α ή β αγωνιστική διάθεση. Ειδικά μετά τις μπογιοπουλειάδες την πώληση 902 και τους όποιους χειρισμούς έγιναν…..

    Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός πως ζητάμε ένα κάρο πράγματα στα πλαίσια με τα οποία κατεβαίνουμε στις συνελεύσεις με τα οποία απλούστατα ο μη ωριμασμένος εργαζόμενος ο οποίος όμως έχει μια αγωνιστική διάθεση δεν θα συμφωνήσει ποτέ.
    Εξάλλου η ίδια η Παπαρήγα έλεγε προεκλογικά πως ο κόσμος δεν είναι έτοιμος ακόμα να κάνει το επαναστατικό άλμα πως το βάζεις τότε προαπαιτούμενο να συμπορευτεί μαζί σου ο άλλος? Γιατί όταν βάζεις στις ΓΣ ζήτημα λαϊκής εξουσίας τότε το βάζεις προαπαιτούμενο. Γνώμη μου είναι πως μπορεί το κίνημα ακόμα και σήμερα να αποσπάσει κατακτήσεις. αν υπαρχει μαζικότητα και οργάνωση ώστε να στριμωχτούν οι αστοί στη γωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Συνέχεια...
    Συμφωνώ πως η μετάβαση στο σοσιαλισμό είναι άλμα ωστόσο για να κάνεις το άλμα πρέπει να πάρεις φόρα και με την τακτική ''μιλάω μόνο για το σοσιαλισμό λέγοντας στον άλλον ότι δεν μπορείς να κερδίσεις τίποτα σήμερα στα πλαίσια του καπιταλισμού'',

    δεν ωριμάζει η συνείδηση του.
    Το ζήτημα της εξόδου από την ΕΕ είναι κομβικό θεωρώ ότι το κόμμα δεν έχει προετοιμαστεί για ένα ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα εκτός ευρώ και ΕΕ άμεσα εδώ και τώρα.
    Όπως είχε πει η Παπαρήγα σε μια παλιά της δήλωση άλλο να σε πετάξουν έξω και άλλο ο λαός οργανωμένα να απαιτήσει την έξοδο από αυτήν.
    Ωστόσο αφού εκτιμάμε 100 φορές ότι ο λαός δεν είναι έτοιμος να παλέψει για τη λαϊκή εξουσία εδώ και τώρα, ως μίνιμουμ στόχος δεν θα έπρεπε να μπαίνει η διεκδίκηση της εξόδου από ΕΥΡΩ ΕΕ με διαγραφή του χρέους έστω και στα αστικά πλαίσια για να γλιτώσει ο λαός από το βραχνά των δανειακών συμβάσεων?

    Ο προηγούμενος στόχος όχι ως αυτοσκοπός, (Βασική επιδίωξη είναι και παραμένει πάντα ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός) αλλά ως μέτρο το οποίο θα ανακουφίσει κάπως τη ζωή του λαού και θα ωριμάσει τη συνείδηση του ώστε να δει ότι έχει τη δύναμη να προκαλεί εξελίξεις προς όφελος του ώστε να μπει πολύ πιο αποτελεσματικά μετά ο στόχος των επαναστατικών διεργασιών.
    Η αλήθεια είναι σαν το ακριβό δώρο: Δεν το προσφέρεις σε όποιον δεν μπορεί να εκτιμήσει την αξία του, γιατί το πιθανότερο είναι να το πετάξει στα σκουπίδια λόγω αγνοίας. Έγραψε ο Σεχταρ παραπάνω.

    Αυτό ακριβώς κάνει ο ελληνικός λαός τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Πετάει στα σκουπίδια την αλήθεια του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Μέχρι λοιπόν να συνειδητοποιήσει τι διαμάντι πετάει στα σκουπίδια, δεν έχει αξία να υπάρχει στα σχέδια μας και κάποιο εναλλακτικό σχέδιο το οποίο να εξυπηρετεί τον αντικειμενικό μας στόχο και παράλληλα να μην πεθάνουμε της πείνας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. αριστόνικε

    τα ζητήματα που θετεις είναι χιλιοαπαντημένα σε γενικές γραμμες σωστά από το ΚΚΕ.
    Το πρόβλημα του ΚΚΕ δεν είναι ότι είναι απροετοίμαστο σε επίπεδο θέσεων σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ. Η έξοδος από την ΕΕ από μόνη της και εντος καπιταλισμου ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ όπως επισημαίνεις. Αντίθετα η εξοδος από την ΕΕ με καπιταλιστικη ιδιοκτησία θα συνδιαστει με μέτρα απεναντι στην εργατικη τάξη. Ούτε θα σημανει κάποιου τύπου εθνικη ανεξαρτησια όπως την φανταζεσαι, αλλα θα σημανει την συνδεση της Ελλαδα με νομισμα αλλου ιμπεριαλιστικου κράτους. Για να υπάρχουν οφελη για τον λαου και ανακούφιση ουσιαστικη η εξοδος από την ΕΕ και η διαγραφη του χρεους πρέπει να γίνει από τον λαο, δηλαδη πρέπει να γίνει αποό την εξουσία του, την εξουσια της εργατικης τάξης. Αυτα που λες τα λέει σ/φε μισός ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης κλπ) οπότε απευθυνσου σε άλο κόμμα.
    Τώρα θα σου θέσω ένα άλλο ζήτημα που αυτο δεν συζητιεται με ευθυνη της ηγετικης ομαδας του ΚΚΕ.
    Από που και ως που η ΚΝΕ, η το ΚΚΕ της δεκαετιας του 1990 είναι το πρότυπό μας.
    Ξέχασες στις μαθητικες πορείες την μπατσοφοβία, τις ηλίθιες περιφρουρήσεις απεναντι σε κόσμο (όχι στην αστυνομια) που ηθελε κάτι παραπάνω που οδήγησε τελικά σε μια τουλαχιστον άτυχη στογμη στην σύλληψη καμμιας 80αρας εξοκοινοβουλευτικων από την αστυνομία.
    Ξέχασες την περίδο της Γιουγκοσλαβίας τις συνεργασίες με εθνικες τύπου Κανέλη- Ζουράρι.
    Ξέχασες τις συνεργασίες με ΔΗΚΚΙ κλπ, ξέχασες την αποχη της ΚΝΕ από τις καταληψεις του 1992, ξέχασες την αποχη της ΚΝΕ από τις καταλήψεις του 2001 στα πανεπιστήμια, ξέχασες την ενότητα με την ΓΣΕΕ και τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ την περίοδο του νομοσχεδίου Γιανίτση κλπ. Ξέχασες της εθνικιστικες κορώνες του κόμματος για το Αιγαίο ενάντια στην Τουρκία κ.α.
    Άσε λοιπόν τις πονηριές. Το πρόβλημα του ΚΚΕ σήμερα δεν είναι τόσο σε επίπεδο θέσεων (υπάρχουν αρκετα ζητήματα αλλα όχι αυτα που συνηθως αναφερονται) αλλά σε επίπεδο εμπρακτης πολιτικης. Το πρόβλημα είναι αν το ΚΚΕ δουλεύει με την στρατηγικη ή το πρόγραμμα του ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, αν υπάρχει συνέπεια ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ. Αλλά αυτο είναι άλλη συζητηση.
    Τέλος έχω να πω ότι για την συγκεκριμενη ανάρτηση ειναι φανερο ότι το κείμενο του ΠΓ είναι ένα από τα καλυτερα και πιο προωθητικά που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Επιτέλους λέγονται πράγματα που έπρεπε να είχαν ειπωθεί. Αυτό που μένει είναι να δουμε τον δοκίμιο τη περιοδου για να καταλαβουμε σε τις συμβιβασμους οδηγησε στην πράξη η στρατηγικη των σταδιων και οικονοβουλευτικες αυταπάτες στην μεταπολιτευση. Όταν θα βγουν αυτά όλος αυτος ο ορυμαγδους της εξυμνησης του Χαρίλαου, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ των δεκαετιων 70-80 νομίζω θα καταλαγιάσει.

    πάρτυ άνιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Υ.Γ.

    Επείδη οι υπερασπιστές της ηγετικης ομάδας θα κληθούν να υπερασπισουν την πρακτικη του κομματος την δεκαετία του 1990 από την μια και από την άλλη ταυτοχρονα θα υπεραπιστουν την κριτικη του ΠΓ στο πρόγραμμα του 15ου τους θέτω το εξής ερώτημα :
    Είναι δυνατόν να έχεις λάθος στρατηγικη και σωστή πολιτικη πρακτική? Γιατι αν το 15ο υστερουσε στο κορυφαιο ζητημα της συμμετοχης σε κυβερνηση ή όχι, τότε δεν μπορει παρά όλο το κομμα να χώλαινε σε μια σειρά ζητημα της καθημερινης πολιτικης αντιπαράθεσης.

    πάρτυ άνιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Από τη μια θρηνουμε τα περασμενα ‘μεγαλεία’ οπου ο ενας στους δεκα στο τρολευ ψηφιζε ΚΚΕ ότι στις καταληψεις επι Αρσενη η ΚΝΕ κυριαρχουσε αλλα από την άλλη κανεις από αυτους που κλαινε δε μπορει να μας εξηγησει γιατι μπροστα στη μεγαλυτερη επιθεση του κεφαλαιου στη μεταπολεμικη ιστορια της Ελλαδας το εργατικο κινημα βρεθηκε διαλυμενο και γεματο ψευδαισθησεις

    Όπως και οι αριστεριστες βαφτιζουν μια εξαρση ενός κινηματος σαν κοσμογονικη αλλαγη νομιζοντας ότι αυτό εχει καποιο βαθος και συνεχεια. Μα η πραγματικοτητα είναι ακριβως το αναποδο ο μαθητης θα γινει φοιτητης και ο φοιτητης εργατης συνεπως η οποια εξαρση δεν θα εχει συνεχεια γιατι απλουστατα δεν υπαρχει η βιολογικη συνεχεια Από εκει και περα ο αγωνας εναντια σε μια μεταρρυθμιση που ακολουθει μια προηγουμενη και θα την ακολουθησουν κι άλλες πολλες πως μπορει να μην είναι αποτυχημενος αφου δεν συνδεεται με την πολιτικη αλλαγη και την παλη για μια άλλη εξουσια Η παιδεια είναι το πιο τραγικο παραδειγμα τριτσης, παπανδρεου, κοντογιαννοπουλος, αρσενης, μαριεττα αρβανιτοπουλος κλπ συνεχως προσαρμοζουν την παιδεια στις αναγκες του κεφαλαιου και το κινημα περιοριζεται κάθε φορα στο να αντιδρα στο συγκεκριμενο Το αποτελεσμα ολοενα και πιο αντιδραστικο περιεχομενο ολοενα και μεγαλυτερος αριθμος παιδιων εκτος εκπαιδευσης κλπ.

    Αριστονικε εξοδος από την ΕΕ σαν ατυχημα η σαν βουληση μεριδας του κεφαλαιου πιθανα να εχει χειροτερα αποτελεσματα από τη σημερινη κατασταση για τους εργαζομενους (ξεχνα καταθεσεις, εισαγωμενα προιοντα κλπ για μεγαλο χρονικο διαστημα) Οποιαδηποτε επιλογη της αστικης ταξης θα γινει με κριτηριο το συμφερον της και όχι αυτό των εργαζομενων. Κι επειδη τα συμφεροντα αυτά βρισκονται στην ακριβως αντιθετη κατευθυνση ειτε μεσα ειτε εξω από την ΕΕ με χρεος χωρις χρεος θα πεινασουμε Αυτό είναι το μονο σιγουρο Είναι επισης σιγουρο ότι αν το ΚΚΕ και το κινημα παρασυρθει πισω από την οποια μεριδα της αστικης ταξης καλει σε εξοδο από την ΕΕ θα προδοσει τα συμφεροντα της εργατικης ταξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Το προγραμμα του ΚΚΕ το τωρινο ή το προηγουμενο κρινονται στην πραξη. Από το 1996 ως και το 2012 η πιθανοτητα να βρεθει στην εξουσια ένα κόμμα εκτος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν ελαχιστη. Συνεπώς το αν θα προεκυπτε κυβερνηση με συμμετοχη ή στηριξη του ΚΚΕ στα πλαισια του καπιταλισμου δεν ηταν ουτε κορυφαια επιλογη του ΚΚΕ ουτε καθοριζε την τακτικη του από το 1996 ως 2012.
    Η σπεκουλα ξεκινησε όταν ο συριζα ειδε το ποσοστο του να ξεπερνα το 16% και με την ευγενικη προσφορα των μανιαδικικων του εα θυμηθηκε το προγραμμα του 15ου συνεδριου και εγκαλεσε ο Τσιπρας ανοικτα το ΚΚΕ για παραβιαση του προγραμματος του !!! Η παραβιαση δηλ του προγραμματος του 15ου εγκειται στο γεγονος ότι το ΚΚΕ δεν εκανε κυβερνηση με το Συριζα Τοσο απλα που ορισμενοι που διασυρουν το ονομα ηρωων της μπολσεβικικης επαναστασης αδυνατουν να το καταλαβουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. "Αριστονικε εξοδος από την ΕΕ σαν ατυχημα η σαν βουληση μεριδας του κεφαλαιου πιθανα να εχει χειροτερα αποτελεσματα από τη σημερινη κατασταση για τους εργαζομενους (ξεχνα καταθεσεις, εισαγωμενα προιοντα κλπ για μεγαλο χρονικο διαστημα) Οποιαδηποτε επιλογη της αστικης ταξης θα γινει με κριτηριο το συμφερον της και όχι αυτό των εργαζομενων. Κι επειδη τα συμφεροντα αυτά βρισκονται στην ακριβως αντιθετη κατευθυνση ειτε μεσα ειτε εξω από την ΕΕ με χρεος χωρις χρεος θα πεινασουμε Αυτό είναι το μονο σιγουρο Είναι επισης σιγουρο ότι αν το ΚΚΕ και το κινημα παρασυρθει πισω από την οποια μεριδα της αστικης ταξης καλει σε εξοδο από την ΕΕ θα προδοσει τα συμφεροντα της εργατικης ταξης"


    Αυτή δυστυχώς είναι μέσες-άκρες η επίσημη γραμμή του νέου ΚΚΕ.
    Είναι να τρελαίνεσαι ώρες-ώρες.
    Καλύτερη απολογητική υπέρ της παραμονής στην ΕΕ δεν έχω ξαναδιαβάσει, αφού μάλιστα έχει και κομμουνιστικό πρόσημο. Εν πάση περιπτώση σε τί διαφέρεις από το ΣΥΡΙΖΑ του Τέξας;
    ΚAΤΑΘΕΣΕΙΣ; Τα ίδια μας έλεγε και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου. Ποιές καταθέσεις Άναυδε; Ήδη κατάσχονται από την εφορία και στο πρώτο εξάμηνο του 14 θα μπει φόρος (κατάσχεση) από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης
    ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ; Τα ίδια μας έλεγαν και οι σαμαροβενιζέλοι ότι αν βγούμε από την ΕΕ δεν θα έχουμε πετρέλαιο. Ε, δεν έχουμε πετρέλαιο Άναυδε!

    Άναυδε σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο το 68% του ελληνικού λαού θέλει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ. Τράβα εξηγησέ τους ότι είναι τσιράκια της αστικής τάξης ενώ οι ταξικές δυνάμεις θα οικοδομήσουν τον σοσιαλισμό εντός ΕΕ!

    Είσαι ωραίος και πολύ ταξικός αδερφέ. "Ειτε μεσα ειτε εξω από την ΕΕ με χρεος χωρις χρεος θα πεινασουμε". Είναι το ίδιο αγαπητέ να γονατίζεις από το χρέος και το ίδιο να είσαι ελεύθερος από τα προηγούμενα βάρη; Και ποιός σου είπε εσένα ότι η αποχώρηση της Ελλάδας δεν θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ποιός σου είπε ότι θα είναι μια τυπική συμφωνία κυβερνήσεων και όχι μέρος επαναστατικών διεργασιών; Και μετά κάποιοι κατηγορούν τον Χαρίλαο για οπορτουνιστή!

    Με την λογική σου δεν έχει καμία αξία η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ αφού έτσι και αλλιώς ιμπεριαλισμός θα υπάρχει. Αυτός είναι ο ρόλος του νέου ΚΚΕ;

    Τέλος πάντων δεν πά να κλίνουν κάποιοι τον "σοσιαλισμό-κομμουνισμό" σε όλες τις πτώσεις. Εκεί που κρίνονται είναι στο πεδίο της αληθινής ζωής και αν πιστεύουν πραγματικά σε αυτά που λένε ή απλώς τα χρησιμοποιούν για άλλους σκοπούς...

    βελόνης



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. βελονη

    Αυτοι που υπερασπίζουν ότι μεσα η εξω από την ΕΕ ειναι ψευτοδιλλημα στην βαση της καπιταλιστικης ιδιοκτησιας, δεν σημαίνει ότι αγνοουν ότι μια έξοδος από την ΕΕ μπορει να ειναι συνέπεια και αιτία μιας όξυνσης των αντιθεσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικα κέντρα και ότι κατα συνέπεια μπορει να αξιοποιηθεί για όξυνση της ταξικης πάλης και για επαναστατικες εξελίξεις. ΑΛΛΑ
    1ον ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΟΞΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗ ΑΡΑ πρέπει η προταση σου να αναδυκνυει ότι διεξοδος για την εργατικη ταξη είναι η εξοδος από την ΕΕ με εργατικη εξουσια και όχι οι ποικιλες μορφες τηε αστικης εξουσιας και οικονομίας (μέσα ή εξω από την ΕΕ)
    αυτο το ΚΚΕ το λεει και μπράβο του
    αλλά 2ον
    πρέπει να εισαι διαθετειμενος εκεινη την στιγμη να σπάσεις με τον κοινοβουλευτισμο και την νομιμότητα που το ΚΚΕ αμφιβάλω αν είναι σε θέση να το κάνει

    τέλος άκου βελονη
    Αν ζουσε σημερα ο Χαριλαος δεν θα έλεγε ούτε αυτα που λες εσύ καν, ούτε αυτα που λεει το ΚΚΕ σημερα. Αντιθετα θα ήταν μάλλον με τον Τσιπρα που υπερασπιζεται την ΕΕ. ΞΕΧΑΣΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΛΛΑΞΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ???

    Αν είναι βελόνη να κανουμε αντιπαραθεση με τις θέσεις της ηγετικης ομάδας καλό είναι να κανουμε χωρις να τις διαστρεβλώνουμε

    πάρτυ άνιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Βελονη
    Αρα δηλαδη κατ εσε υπαρχει διεξοδος από την οικονομικη κριση προς οφελος των εργατων και του κεφαλαιου ταυτοχρονα και αυτό λιγο ως πολύ είναι η εξοδος από την ΕΕ με τους καπιταλιστες στην εξουσια
    Κατά τα αλλα ενδιαφερεσαι για το καλο του ΚΚΕ

    Χμμ. Από το ΝΑΤΟ μας εβγαλε ο καραμανλης ο παλιοτερος δεν νομιζω ότι η ελλαδα το 1974 πλησιασε κατ ελαχιστο στο σοσιαλισμο ουτε τα πραγματα βελτιωθηκαν από τοτε

    Η σχιζοφρενεια δεν είναι ασθενεια με την οποια μπορει να παιζει κανεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Η Αλεκα ειχε μιλησει για αγραμματους κι οι καλοθελητες επεσαν να τη φανε
    Ακομη όμως και η συζητηση αυτή αποδεικνυει ότι ορισμενοι εχουν μαυρα μεσανυχτα από μαρξιστικη πολιτικη οικονομια
    Πολύ συνοπτικα δεν υπαρχει εξοδος από μια καπιταλιστικη κριση χωρις να είναι σε βαρος της εργατικης ταξης Η εξοδος βασιζεται σε δυο αξονες για το κεφαλαιο καταστροφη ενός μερους του (δηλ ανεργια) και αυξηση της εκμεταλλευσης της εργατικης δυναμης (δηλ μισθοι πεινας) μονο τοτε αποκαθιστατει η σχεση κεφαλαιου και παραγωμενης υπεραξιας δηλ. το ποσοστο κερδους αρχιζει και αυξανεται τοτε μονο το κεφαλαιο βγαινει από την κριση Στον αντιποδας η εργατικη ταξη συνεχιζει να ζει στην κολαση μια κολαση που τα καζανια καινε ακομη περισσοτερο

    Εξοδος από την εε διαγραφη του χρεους και αλλα ελκυστικα δεν εχουν καμια σημασια για την εργατικη ταξη αν οι σχεσεις παραγωγης παραμεινουν καπιταλιστικες θα υποφερει και θα πεινασει κατω από κάθε σεναριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Κάποιες φορές νιώθω σαν να κλέβω εκκλησία.

    Άναυδε εσύ έχεις ήδη διαλέξει ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗ (την ΕΕ εν προκειμένω) και πρακτικά λές "που να τρέχουμε τώρα". Το κεντρικό σου επιχειρημα (γιατι αυτά με τις καταθέσεις τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού) είναι ότι "τι να την κάνουμε την έξοδο αν θα είναι καπιταλιστές στην εξουσία".
    Αυτό όμως είναι μια πιθανότητα την οποία εσύ αναγάγεις σε ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ώστε να έχεις κάποια δικαιολογία όταν σε ρωτούν, "ρε φίλε και τί θα γίνει με την ΕΟΚ-ΕΕ που μας τσαμπουνάγατε τόσα χρόνια;"

    Τέτοιες κεντρικές αλλαγές δεν γίνονται με συμφωνίες και επίσημα δείπνα αλλά με επανάσταση και εθνοσυνέλευση, για να θυμηθούμε την ιστορία μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι δέχονται μεγάλα πλήγματα οι παλιές δυνάμεις της εξουσίας και υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χώρος για να ανθίσουν νέες πρωτοπόρες ιδέες.
    Και τέλος πάντων ας αποφασίσει ο λαός, Άναυδε, ποιόν δρόμο θέλει να ακολουθήσει και αν είμαστε αντάξιοι των περιστάσεων ας διαλέξει τον σοσιαλισμό.

    Αλλά το να ντύνουμε με ταξικά ρούχα τον συμβιβασμό με την νυν ΕΕ και το αυριανό ευρωκράτος, πάει πολύ, δεν νομίζεις;

    @ άνιμαλ

    Αυτοί που λές ότι δεν αγνοούν ότι "μια έξοδος από την ΕΕ μπορει να ειναι συνέπεια και αιτία μιας όξυνσης των αντιθεσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικα κέντρα" αναφέρονται στην υπαρκτή πιθανότητα να πουλήσει η ΕΕ την Ελλάδα στα Ρώσικα συμφέροντα, ή στην Αυτοκρατορία του Καζακστάν. Ή να γίνει κάποιου άλλου είδους προσάρτηση. Αυτό δεν έχει καμία σχέση όμως με "όξυνση της ταξικης πάλης και για επαναστατικες εξελίξεις"
    Τέτοιες μεταβιβάσεις αποικιών γίνονταν κατα κόρον στην Αφρική όπως στην περίπτωση του Κονγκο δεν καταλαβαίνω όμως γιατί να είναι αυτή η θρυαλλίδα για πάλη και μάλιστα .... ταξική! Δεν είναι λίγο παράταιρο;
    Πρακτικά κάποιοι από το νέο ΚΚΕ έχουν διαγράψει την προοπτική να αποφασίσει ο λαός πρωτογενώς να αποχωρήσει από την ΕΕ και να κάνει του κεφαλιού του, αφέντης στον τόπο του.

    Κατά τα άλλα το ρίχνουν στην τρελή, σοσιαλισμός-κομμουνισμός εντός ΕΕ δηλαδή ευρωκομμουνισμός και τα μυαλά στα κάγκελα.

    Με το πνεύμα του Χαρίλαου δεν συνομιλώ φυσικά. Μην νομίζεις ότι έχω ιδιαίτερα καλή εικόνα για τον σχωρεμένο. Τον θεωρώ αναξιο ως ηγέτη του ΚΚΕ μόνο για το λόγο ότι προώθησε ή άφησε να προωθηθεί, μαζί με τους άξιους, ό,τι πιο τυχοδιωκτικό και ανήθικο στοιχείο στην ηγεσία του ΚΚΕ, αντί να τους στιγματίσει και να τους καθαιρέσει από το κόμμα εξ αρχής.

    βελόνης



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Βελονη αυτος που διαλεγει ιμπεριαλιστη ειναι αυτο που θετει θεμα εξοδου απο την ΕΕ χωρις να θετει θεμα εξουσιας Η θεση του ΚΚΕ ειναι αλη και καθαρη
    εξοδος απο την ΕΕ διαγραφη του χρεους με λαικη εξουσια
    η δικια σου ποια ειναι αραγε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Βελονη μια ερωτηση γιατι σε κοβω και πολυ συνεπη μαρξιστη και κλεβεις εκκλησιες απαντωντας σεολους εμας τους ασχετους. Η πολιτικη καθοριζει την οικονομια ή το αντιθετο? Δηλαδη οταν ο Αλιεντε ηταν κυβερνηση καθορισε τις σχεσεις παραγωγης ή οι σχεσεις παραγωγης καθορισαν το τελος του Αλιεντε με συνοπτικες διαδικασιες? Εξοδο απο την ΕΕ ζηταει ενα κομμα φτιαγμενο απο βιομηχανους στη Γερμανια και στη Γαλλια το ζηταει η Λεπεν μηπως να κατεβει το ΚΚΕ ενοψει ευρωεκλογων με κοινη ανακοινωση με αυτου? Αν βγεις απο την ΕΕ στο πλασιο του καπιταλισμου δηλαδη χωρις καμια αλλαγη σε επιππεδο οικονομιας. Οπως θελει.μια μεριδα Ελληνων εφοπλιστων και μονοπωλιων του τουρισμου τοτε τι θα κανεις με τον πληθωρισμο που θα φτασει να θελει μισο μηνιατικο για μια φρατζολα ψωμι ο εργατης? Αυτο που θα κανει ηαστικη ταξη ειναι να βρει αλλη ιμπεριαλιστικη συμμαχια να χωθει μεσα υπαρχει και η μπρικς και αλλες. Αυτο ειναι κομμουνιστικη πολιτικη? Θα κερδισει κατι η εργ;τικη ταξη της χωρας μας? Και οι σκανδιναβικες χωρες εκτος ΕΕ ειναι μηπως να τις αναγουμε σε προτυπο? Τις ειχε προτυπο ο συντροφος ΓΑΠ και προσφατα τις εβαλε ως τετοιο και.ο πολιτικος κλωνος του ο Τσιπρας.

    Παρτυ ανιμαλ αν υπαρχει ΚΚΕ σημερα εχει παιξει ρολο ο Φλωρακης. Επισης ο Χαριλαος επαιζε ρολο μεχρι που πεθανε το 2003 εκανε αυτοκριτικη για τα κοινα πορισματα και απο το 91 και μετα συμμετειχε στην ανασυγκροτηση του ΚΚΕ. Λιγος σεβασμος για τον καπεταν Γιωτη. Ο Χαριλαοςδεν αφησε το ΚΚΕ να χασει το χαρακτηρα του στα πολυ δυσκολα. Το να λες οτι αν ζουσε θα πηγαινε στο ΣΥΡΙΖΑ ειναι υβρις...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Βελονη λες
    "Αυτοί που λές ότι δεν αγνοούν ότι "μια έξοδος από την ΕΕ μπορει να ειναι συνέπεια και αιτία μιας όξυνσης των αντιθεσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικα κέντρα" αναφέρονται στην υπαρκτή πιθανότητα να πουλήσει η ΕΕ την Ελλάδα στα Ρώσικα συμφέροντα, ή στην Αυτοκρατορία του Καζακστάν. Ή να γίνει κάποιου άλλου είδους προσάρτηση. Αυτό δεν έχει καμία σχέση όμως με "όξυνση της ταξικης πάλης και για επαναστατικες εξελίξεις"
    Τέτοιες μεταβιβάσεις αποικιών γίνονταν κατα κόρον στην Αφρική όπως στην περίπτωση του Κονγκο δεν καταλαβαίνω όμως γιατί να είναι αυτή η θρυαλλίδα για πάλη και μάλιστα .... ταξική! Δεν είναι λίγο παράταιρο; "

    Μετα από αυτο κατάλαβα ότι δεν μιλάμε σοβαρα. Από τα πρώτα σχολια σου νόμιζα ότι μίλαγα με ένα σχετικά καταρτισμενο στον μαρξισμο άνθρωπο και όχι για κάποιον που αντιγράφει αυτα που γραφονται στα blog για μαζικη κατανάλωση. Τώρα κατάλαβα ότι δεν έχουμε σ/φε κοινη γλώσσα. Αν δεν μπορεις να καταλάβεις την σύνδεση της όξυνσης των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων με την ανάτυξη της ταξικής πάλης σημαίνει ότι δεν έχεις στοιχειωδικη μαρξιστικη θεωρητικη κατάρτιση.

    Επαναλαμβανω λοιπόν βελόνη κάποιες μαρξιστικες αληθειες που στο ΚΚΕ τις μαθαινουν στις σχολές των νέων κομματικών μελών. Η έξοδος από την ΕΕ ως αποτέλεσμα ενδοιμεριαλιστικων αντιθέσεων θα δημιουργήσει προυποθέσεις ανάπτυξης τητς ταξικης πάλης. Για να έχει αυτη θετικο αποτελεσμα για την εργατικη τάξη, η εργατικη τάξη δεν πρέπει να διαλεξει ιμπεριαλιστη (αρα να επιλεξει εντος η εκτος ΕΕ με καπιταλισμο) αλλα να θέσει ζητημα εξοδου από την ΕΕ με εργατικη εξουσια. Μονο με γραμμη εργατικης εξουσιας ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΟΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.
    Αρα το ΚΚΕ σε επιπεδο θέσεων ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.
    Δες π.χ. Αργεντινη όπου η διασπαση της αστικης ταξης σε αυτους που ηθελαν την πεσοποιηση ή την δολαροποιηση οδηγησε σε ατακτη χρεοκοπία εν μεσω κρισης ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ. (βεβαιως δεν υπηρχε εκει σοβαρη αντικαπιταλιστικη αριστερα για να οδηγησει τις εξελίξεις προς οφελος της εργατικης τάξης.)
    Βαριέμαι να σου μιλήσω για το που οδηγησαν αναριθμητες περιπτώσεις "μεταβιβάσεων αποικιων" κλπ ΌΤΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. Ψάξε και μαθε ιστορια να δεις.

    Τέλος βελονη
    Ασε την κριτικη στο ΚΚΕ από τα δεξιά.
    Αν θες να βοηθησεις κάνε κριτικη στην ηγετικη ομάδα από τα αριστερα και αυτην ειναι μόνο μία. Την επαναστατικη στρατηγικη την έχετε και δεν την πιστευεται, για αυτο δεν την προωθειται ΕΜΠΡΑΚΤΑ. Αν είστε επαναστατες εσεις στην ηγετικη ομάδα ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ.


    πάρτυ άνιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με τη θέση του άναυδου:
    Οι εργαζόμενοι δεν ανησυχούν για τις καταθέσεις τους γιατί απλά δεν έχουν, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ότι οι καταθέσεις τώρα είναι εξασφαλισμένες;
    Τα εισαγόμενα είδη θα ακριβύνουν και οι εργαζόμενοι θα χάσουν απότομα το 30% περίπου του εισοδήματός του, αλλά αυτό θα συμβεί αναπόφευκτα και εντός της ΕΕ.
    Η ελληνική αστική τάξη σε αγαστή συνεργασία με τις αστικές τάξεις των άλλων χωρών της ΕΕ, προσπαθεί εδώ και 4 σχεδόν χρόνια, με νύχια και με δόντια, να κρατήσει την χώρα εντός του ευρώ και της ΕΕ. Γιατί; Μήπως γιατί δεν έχουν ανεκτές για όλους λύσεις και κυρίως για το χρηματοπιστωτικό σύστημα όλης της ευρωζώνης;
    Η έξοδος λοιπόν από την ΕΕ πρέπει να είναι βασικός στόχος του εργατικού κινήματος γιατί ακυρώνει τους σχεδιασμούς των αστών και επομένως αδυνατίζει την εξουσία τους. Μόνο που πρέπει να γίνει λόγω της πίεσης του εργατικού κινήματος και όχι όταν οι αστοί έχουν ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς τους και έχουν, πιθανότατα, ρυθμίσει οποιοδήποτε θέμα που θα προκύψει από την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Λέω από το ευρώ, γιατί κανένας σχεδιασμός της αστικής τάξης (ντόπιας και ξένης) δεν περιλαμβάνει την έξοδο από την ΕΕ.
    Το ζήτημα αυτό είναι προνομιακός χώρος δράσης για το κομμουνιστικό κίνημα και μέσα από αυτό (μαζί με τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά λόγω της απαραίτητης για τους καπιταλιστές "αναδιάρθρωση" της οικονομίας) δίνεται μια μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Παρτυ ανιμαλ

    Μιλας για εξ αριστερον κριτικη. Ωστοσο το μονο που επαναλαμβανεις ειναι οτι συμφωνεις με την αναλυση και την πολιτικη του κκε αλλα αυτο δεν την προωθει εμπρακτα γιατι δεν την πιστευει! Δεν λες ομως απο που αντλεις αυτο το συμπερασμα? Λες οτι το κκε ειναι υποταγμενο ςτον κοινοβουλευτισμο. Απλα να σου θυμισω οτι το κκε εχει περασει τη μιση ζωη του στην παρανομια και εχει σηωσει 2 φορες τα οπλα μαλιστα ο Φλωτακης που με ανεση απαξιωνεις εχει πολεμησει ο ιδιος ενω οταν το 89-91 αλλοι υποτιθεται απο τα αριστερα και αλλοι απο τα δεξια πηδαγανε να φυγουν απο το καραβι που βουλιαζε ο Φλωρακης παρα τς λαθεμενες θεσεις της προηγουμενης περιοδου κρατησε τη σημαια του μ/λ ψηλα. Οταν ακομα και οι του ναρ που το παιζανε αριστερη αντιπολιτευση αναθεωρουσαν τη θεση τους για την ΕΕ για το κομμα νεου τυπου,για το επαναστατικο υποκειμενο ακομα και τη φραση κομμουνστικο τηωθεωρησαν ξεπερασμενη. Καλο θα ειναι λοιπον οταν καταγγελεις το κκε για ελειψη επαναστατικοτητας α το τεκμηριωνεις και με επιχειρηματα ωστε να κανουμε και κουβεντα. Και το οτι υπηρχε μια διατυπωση για ενδεχομενο και οχι επιδιωξη κυβερνησης α/α στο εδοφος του καπιταλισμου δεν βγαζει σκαρτο ολοτο τοτε προγραμμα που για την εποχη του ηταν καινοτομο και τομη στο κομμουνιστικο κινημα. Αρκει και μονο οτι καταργησε τη θεωρια των σταδιων...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  62. #Άναυδε σου εξήγησα ότι μπορείς να κάνεις σπονδές στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό πρωί-μεσημέρι-βράδυ αλλά να λειτουργείς διαχωριστικά και διαλυτικά όσον αφορά την έξοδο από την ΕΕ, με τα επιχειρήματα που παρέθεσες, βάζοντας το κάρο πριν από το άλογο. Δηλαδή αν δεν οικοδομήσουμε σοσιαλισμό δεν πρέπει να βγούμε από την ΕΕ.
    Ή αν δεν συμφωνήσετε όλοι για το σοσιαλισμό, μην σώσουμε και βγούμε από την ΕΕ.
    Αυτή η τακτική είναι παρελκυστική και έχει κοντά ποδάρια. Αν είναι να δείξουμε έναν δρόμο ας το κάνουμε σεβόμενοι και τη νοημοσύνη του κόσμου.

    #Ratm εξήγησα (προφανώς δεν το διάβασες) ότι τέτοιες αλλαγές γίνονται με επαναστατικό τρόπο. Υπάρχουν οι δεδομένες συνθήκες και υποθετικά σενάρια. Εσύ έχεις πάρει ένα υποθετικό τέτοιο (ότι η αστική τάξη θέλει έξοδο από την ΕΕ) και το έχεις αναγάγει σε πραγματικότητα, για να δικαιολογήσεις όπως ο Άναυδος, τον πλήρη συμβιβασμό με την ΕΕ. Περαστικά σου.
    Και άσε, να χαρείς, το παραμύθι του ΣΚΑΙ περί πληθωρισμού. Οι γονείς, μας σπούδασαν με 30% πληθωρισμό και τώρα με ΑΡΝΗΤΙΚΟ πληθωρισμό δεν μπορούμε να αγοράσουμε φαγητό καλά-καλά!

    #ανιμαλ

    Εξ αρχής δήλωσα ότι δεν σκαμπαζω πολλά απο μαρξισμό-λενινισμό. Όμως απεχθάνομαι (εξ ιδιοσυγκρασίας και θετικών σπουδών) τις διάφορες δοκησισοφίες που πλασάρονται σαν δόγματα αναλλοίωτα στο χρόνο.
    Από που και ως που οι ενδοιμπεριαλιστικές διενέξεις σηματοδοτούν όξυνση της ταξικής πάλης; Μήπως να τις προκαλέσουμε κιόλας προκειμένου να οξυνθεί η ταξική πάλη; Ρωτάω: ο λαός πρωτογενώς έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τη χώρα του με τον τρόπο που πιστεύει καλύτερα ή θα πρέπει να περιμένει να τσακωθούν οι ιμπεριαλιστές;
    Άλλωστε, στην Ελλάδα ουδέποτε έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο. Ακόμα και επι Κατοχής ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας ξεκίνησε πριν εμπλακούν οι Βρετανοί οι οποίοι όταν τελικά παρεισέφρυσαν είχαν σαν στόχο εξ αρχής την διάλυση του.
    Μήπως λες κάτι άλλο; Να διχαστεί ο κόσμος ανάμεσα σε ποιόν κατακτητή να διαλέξει να οδηγηθεί σε εμφύλιο σπαραγμό.
    Εμάς όμως δεν μας ενδιαφέρει ποιος ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗΣ θα μας διαφεντεύει.

    Στην αργεντινή (καλό αντιπαράδειγμα!) πότε έγινε όξυνση της ταξικής πάλης; Στο "κοραλίτο", στις λεηλασίες; στην απελπισμένη σύγκρουση του χρεωκοπημένου κόσμου με τις αρχές; ή στον άτυπο εμφύλιο που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες τα επόμενα χρόνια;

    Εν πάσει περιπτώσει δεν κάνω κριτική ούτε από τα "δεξιά" ούτε από τα "αριστερά". Δεν με ενδιαφέρουν τέτοιες οπτικές γωνίες.

    βελόνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Cos, γράφεις ότι σε μια έξοδο από την ΕΕ θα συμβούν κάποια (άσχημα) πράγματα κ στη συνέχεια λες "ΟΚ τα ίδια θα συμβούν κ εντός της ΕΕ". Λες δηλαδή (κ προσπερνώ οποιαδήποτε συζήτηση περί του αν αυτό, στις δεδομένες συνθήκες, είναι απολύτως ακριβές) ότι είτε εντός, είτε εκτός οι επιπτώσεις θα είναι ομοίως άσχημες. Τότε πώς σου προκύπτει ότι η παραμονή ή η έξοδος είναι κομβικό ζήτημα; Γράφεις ότι είναι σημαντικό να είναι η αποδέσμευση από ΕΕ να είναι στόχος των εργατών. Θα είναι σημαντικό επειδή θα το λένε εργάτες ή θα είναι σημαντικό από το περιεχόμενο που θα του δίνουν οι εργάτες; Κ στο ρωτώ αυτό γιατί αυτό το όχι στην ΕΕ το λένε σε διάφορες χώρες κ εργάτες το λένε όμως κ αστοί των οποίων δυστυχώς ουρά καταλήγουν οι εργάτες. Για παράδειγμα στην Ισλανδία οι μετρήσεις δείχνουν συντριπτικό ΟΧΙ αν γίνονταν δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ. Κ ο κυβερνητικός συνασπισμός (αυτοί δηλαδή που κυβερνούσαν την Ισλανδία όταν ξέσπασε η κρίση εκεί για να επανακάμψουν λίγους μήνες πριν !!!) μόλις κ συγκρατεί την ευχαρίστησή του παγώνοντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Βγάζεις κανα συμπέρασμα οτι η Ισλανδία έρχεται πιο κοντα στο σοσιαλισμό ή μήπως ότι βελτιώθηκε η ζωή των εργαζομένων (οι οποίοι για κάποιο μυστήριο λόγο δεν πείστηκαν από τις πολυδιαφημισμένες εν Ελλάδι κινήσεις της κυβέρνησης που ανέλαβε να διαχειριστεί την ισλανδική κρίση κ έφεραν τους προηγούμενους); Εγώ δεν το βγάζω αυτό το συμπέρασμα, όπως κ δεν το βγάζω από τη περίπτωση της Αργεντινής. Το σημαντικό θα είναι το περιεχόμενο που θα έχει η αποδέσμευση ως στόχος. Διότι άλλο είναι η αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία κ άλλο η αποδέσμευση με καπιταλιστική εξουσία. Κ συμφέρον του εργάτη είναι μόνο το πρώτο.

    ρα

    ΥΓ1. Στην Ελλάδα μια έξοδος απο το ευρώ ή την ΕΕ δεν είναι ανάγκη να προκύψει ως επιλογή. Μπορεί να προκυψει ως μια πραγματικότητα. Να προκύψει παρά τη θέληση των εγχώριων αστών. Είναι κομβικής σημασίας το να είναι οι εργάτες προετοιμασμένοι γιατί οι κεφαλαιοκράτες προετοιμάζονται κ γι αυτό το ενδεχόμενο Κ να μην το έκαναν όμως, αν ο λαός είναι απροετοίμαστος, αυτοί έχοντας τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους, πάλι θα είχαν το πάνω χέρι.
    ΥΓ2. Βελόνη. Είμεθα κι εμείς ιμπεριαλιστές. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Τους χαιρετισμούς μου να δώσεις στο Nigel. Θα μπορούσε άνετα να είναι αρχηγός σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  64. Στο προσχέδιο του προυπολογισμού για το 2014 πάνω από το 60% των εσόδων του ελληνικού κράτους πηγαίνει για τόκους και χρεολύσια προηγούμενων ετών.
    Γιατί είναι οπορτουνισμός να μπαίνει ως μίνιμουμ επιδίωξη η έξοδος από ευρώ - ΕΕ με ταυτόχρονη διαγραφή του χρέους έστω και στα αστικά πλαίσια ώστε να ανακουφιστεί ο λαός από το μαχαίρι που του έχουν βάλει στο λαιμό οι τοκογλύφοι???
    Ξαναλέω δεν πρέπει να είναι τελική επιδίωξη αλλά ένα άμεσο μέτρο ανακούφισης του λαού το οποίο ίσως ανοίξει και περαιτέρω διεργασίες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Καταθέσεις δε σημαίνει απαραίτητα αποταμιεύσεις της εργατικής τάξης που θα συμφωνήσω ότι έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο χωρίς όμως να έχουν εξαφανιστεί αφού εφαπαξ και αποζημιώσεις βρισκονται στα σεντουκια των τραπεζων (με βάση την ΤΕ το συνολο των καταθεσεων των νοικοκυριων τον Σεπ’13 ήταν 135 δις)
    Καταθεσεις σημαινουν πριν απ όλα μισθοδοσία του συνόλου του δημ τομέα τυ μεγαλυτερου μερους του ιδ. τομεα καθως και συνταξεις. Σημαινουν επισης αποθεματικα κάθε ταμειου κλπ κλπ.

    η παλη για εξοδο απο την ΕΕ πρεπει να ειναι συνδεδεμενη με την παλη για λαικη εξουσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. βελόνη

    Κανεις κριτικη από τα δεξιά παρόλο που λες ότι δεν σε ενδιαφερει. Κάνεις κριτικη στο ΚΚΕ από τα δεξια και εσυ όπως και όλοι οι άλλοι του εργατικου αγωνα - νεα σπορα (δεν σε ταυτιζω) γιατι κανεις κριτικη από την χρεοκοπημενη στρτηγικη των σταδιων, του κοινοβουλευτισμου, της συμμετοχης σε κυβερνησης στα πλαισια της αστικης εξουσίας. Κάνεις κριτικη από τα δεξια γιατι θες να επιστρεψει το ΚΚΕ σε μια περιοδο (1970-1980) που είχε ξεκαθαρη ρεφορμιστικη και οπορτουνιστικη στρατηγικη, που ψηφιζε ΠΑΣΟΚ στο δευτερο γυρο των δημοκτικων εκλογων, που χειροκροταγε την περεστροικα, που εδινε συγχαρητηρια στο ΠΑΣΟΚ στην νικη του το 1981, που συνεργαζονταν με τον Κυρκο το 74 και το 87, που πέταξε την θέση για αποδεσμευση από την ΕΕ με το κοινο πόρισμα, που συμμετειχε στην στην ξεφτιλισμενες συγκυνερνησης με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να υποστηριξει εμπρακτα τον καπιταλισμο, που υπερασιζε μεσα από τον προγραμμα του τον ειρηνικο δρόμο για τον σοσιαλισμο, που έιχε βάλει στον ράφι τον ΔΣΕ και τον θεωρουσε ως αδελφοκτονο εμφυλιο σπαραγμο και όχι ως κορυφαιο δημιουργημα του ΚΚΕ, που υπέγραψε διαχειρος Χαριλαου ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ και στην αστικη νομιμότητα, που τελικά έφτασε σε τετοιο βαθμο οπορτουνιστικης διαβρωσης που κατάντησε να φτάσει στα πρόθυρα της αυτοδιαλυσης του και της αυτοεξαφαισής τους. Αυτα έτσι πολυ πρόχειρα.

    Οι ενδοιμερπιαλιστικες αντιπαραθεσεις ειναι από τους πολυ σοβαρους παραγονετες που οξυνουν την ταξικη πάλη. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αφτές φτάνουν σε πολεμικες συρραξεις τότε συνδεονται όχι απλα με σκιρτιματα της ταξικης πάλης αλλά συνδεονται και με επαναστατικη κατασταση. ν θες σοβαρη βιβλιογραφια για την σχεση ενδοιμπεριαλιστικων αντιθεσεων και ταξικης πάλης, μπορεις να διαβάσεις την 18η Μπρυμαιρα του Καρλ Μαρξ και τους ταξικους αγώνες στην Γαλια του ίδιου. Από Λένιν διάβασε την χρεοκοπία της δευτερς διεθνους. εΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΛΕΣ ότι οι αντιθεσεις βρετανων γερμανων δεν λειτουργουσαν όταν συγροτηθηκε το ΕΑΜ όταν είναι γνωστό ότι η αντιχιτλερικη συμμαχια της ΕΣΣΔ με τις δυτικες δημοκρατιες κυοφορειται από το 1934 (υπηρχε εδω μια παρενθεση 39-41 αλλα δεν ειναι της ώρας). Είναι αστειο να λες ότι εγω υποστηριζω ότι μπορει το κομμα της εργατικης ταξης να προκαλεσεις την εμφανιση των ενδοιμπεριαλιστικων αντιθεσεων. Εγω απλα λεω ότι πρεπει να τις αξιοποιησει. Μια τετοια άποψη περι πρόκλησης μονο κάποιος που μιλάει για εξοδο από το ευρω με καπιταλισμο μπορει να υποστηριξει (αν και κανεις δεν το λεει ανοιχτα από ότι ξερω).
    Αφου ρωτας σου λέω ότι ο λαος εχει καθε δικαιωμα να παλεψει να διαφεντεψει τον τόπο του πριν τσακωθουν οι ιμπεριαλιστες, αλλά αμορφωτε μαρξιστικα ανθρωπε μου η επανασταση και η ταξικη πάλη έχει ΝΟΜΟΥΣ και ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΕΣ που πρέπει ο επανασταστης να τους γνωριζει για να μην πηγαινει ξυπολυτος στα αγκάθια αλλα και να προετοιμαζεται για να μην χασει τις καταλληλες ευκαιριες.
    Από τα σχολία σου καταλαβαίνω ότι μιλάω με άνθρωπο που είτε είναι άσχετος από μαρξισμο είτε ειναι μικρος σε ηλικία. Απο ότι καταλαβαινω ισχυει μάλλον το δευτερο. Επίσης από ότι φαινεται δεν εισαι καλα κατατοπισμενος για την συζητηση που γινεται στην αντικαπιταλιστικη αριστερα και στο ΚΚΕ οπότε εισαι γατάκι που κατα λάθος μλπεχτηκες σε λάθος συζήτηση.
    Τωρα για την Αργεντινη. Ασφαλώς τα πράγματα δεν πήγαν εκει μακρια γιατι το εργατικο κινημα δεν ειχε στρατηγικη και γενικα οι οργανωμενες δυναμεις της αριστερας ήταν το λιγοτερο ΕΚΦΥΛΑ.
    Παρόλα αυτα οι προυποθέσεις για βα τραβηξουν τα πράγματα μπροστα αν υπηρχε ισχυρη και επαναστατικη κομμουνιστικη αντικαπιταλιστικη αριστερα υπήρχαν. Σε πληροφορω ότι στην Αργεντινη τις μερες εκεινες υπηρχαν 48 ΝΕΚΡΟΙ και υστερα από τα γεγονοτα είχαμ 4.000 πολιτικους κρατουμενους. Επίσης εκατομμυρια βγηάν στους δρόμους του Μπουενος Άιρες (αλλο πραγμα ότι δεν ηξεραν οι ανθρωποι τι να διεκδηκησουν παρα μονο να πεσει η κυβερνηση)
    Αυτά για να έχεις μια μικρη αίσθηση των μεγεθών.

    παρτυ ανιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Βελόνη

    Τέλος μιλας συνεχεια για εμφυλιο σπαραγμο, για ατυπο εμφυλιο και λοιπα. Καλα δεν ξερεις ότι όταν απευθυνεσαι σε ΚΚΕ ή σε αριστερους κριτικους του όπως εγω μιλας σε Λενινιστες ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΩΣ ΑΝΩΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ρε φιλοειρηνιστη αντε τράβα στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Κυρκο και εσυ και η νεα σπορά και ο εργατικος αγώνας. Εμεις είμαστε με την ενοπλη επανασταση. Ο Λένιν έλεγε στους ειρηνιστες "Αν φοβαστε τους λυκους να μην πηγαινεται στο δάσος"
    Είχα και άλλα να σου πως για τις δεξιες χαζομαριτσες που απαντας στον Ratm και στον Αναυδο αλλα καταλαβα ότι δεν είσαι σοβαρος αντιπαλος οπότε σταματω.
    Στους υπεραπιστες της ηγετικης ομάδας του ΚΚΕ μόνο λέω τα εξης :
    Ενα επανστατικο κομμμα δεν κρινεται μονο αν προσωρινα νικησει τις κραυγαλέες εκφράσεις του οπορτουνισμου (νεα σπορα- εργατικος αγωνας) ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΣΠΡΩΞΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Για αυτο πρέπει να νικηθει και ο καλυμενος οπορτουνισμος της ηγετικης ομάδας που αποφευγει εδώ και χρόνια τις συγκρούσεις ΟΠΩΣ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ Τ ΛΙΒΑΝΙ. Φαίνεται ότι το μελάνι από τις υπογραφες που έβαλε ο Χαρίλαος το 74 για την νομιμοποίηση του ΚΚΕ δεν έχει ξεθωριάσει ακόμα.


    πάρτυ άνιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. @ρα
    Θεωρώ ότι η δράση του κομμουνιστικού κινήματος πρέπει να έχει πρώτα στόχο το αδυνάτισμα της αστικής εξουσίας, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αλλαγή τάξης. Όσο το αστικό σύστημα είναι τόσο ισχυρό που να μπορεί να υλοποιεί τους σχεδιασμούς του χωρίς προβλήματα, τόσο θα απομακρύνεται η δυνατότητα οργάνωσης της εργατικής τάξης για να καταλάβει την εξουσία. Η έξοδος από την ΕΕ μπορεί να συσπειρώσει τους εργαζόμενους σε μια κατεύθυνση ρήξης με το σύστημα, αδυναμίας των αστών να συνεχίσουν τα σχέδια τους και επομένως να ανοίξει ένας δρόμος για την εργατική τάξη. Στη πραγματικότητα οι αστοί έχουν να λύσουν ένα άλυτο πρόβλημα: να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό σημείο την αμοιβή της εργασίας, να σώσουν το τραπεζικό σύστημα, να δημιουργήσουν ξανά συνθήκες υψηλής κερδοφορίας και να μην χάσουν χρήματα οι ξένες τράπεζες. Αυτά μπορεί να υλοποιηθούν μόνο σε μια κοινωνία σε αφασία, όπως μάλλον δείχνει σήμερα η ελληνική. Το κομμουνιστικό κίνημα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις δυσμενείς σήμερα για τους εργαζόμενους συνέπειες της ένταξης στην ΕΕ και φυσικά όλα τα επιμέρους που όπως προανέφερα στο πιο πάνω σχόλιο προκύπτουν από την (απαραίτητη 100%) καπιταλιστική αναδιάρθρωση.
    Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατο να διεκδικήσει η εργατική τάξη την εξουσία, όσο οι καπιταλιστές κανονίζουν μόνοι τους τα πράγματα.

    @Άναυδος
    Οι μισθοδοσίες σήμερα των εργαζόμενων παραμένουν πλέον στις τράπεζες για 1-2 μέρες. Οι καταθέσεις που αναφέρεις σε καμία περίπτωση δεν προέρχονται, έστω και σε μικρό μέρος, από την εργατική τάξη και τους συνταξιούχους. Τα δε αποθεματικά των ταμείων καθόλου θα επηρεαστούν από την έξοδο από την ΕΕ. Νομίζω μάλιστα ότι σύντομα, συντομότατα, οι καταθέσεις θα "κουρευτούν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. αριστονικε δυο παρατηρησεις
    - νομιζεις οτι τα λεφτα για τα τοκοχρεωλυσια τα εχουν οι αστοι για τα μουτρα σου (μας) ? νιμιζεις οτι δινουν μια πενταρα αν θα ανακουφιστεις ? οι ιδιοι θα παρουν το διαφορο και οι υπολοιποι θα παμε να κοψουμε το λαιμο μας
    - πως νομιζεις οτι θα ανακουφιστουν 1300000 ανεργοι αν τα τοκοχρεωλυσια μηδενιστουν αλλα ο καπιταλισμος βασιλευει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. cos η μισθοδοσια ανηκει στα ταμειακα διαθεσιμα των επιχειρησεων και δεν μενει 1-2 μερες στην τραπεζα αλλα πολλες περισσότερες (συνεχεια) ολες οι πληρωμες γινονται μεσω τραπεζικου συστηματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. @άνιμαλ δεν μας τα λες καλά
    δεν κάνεις κριτική από τα αριστερά στο ΚΚΕ. Από αυτά που γράφεις φαίνεται ότι είσαι ελαφρώς άσχετος με την ελληνική πραγματικότητα και το αποδίδω πιθανόν στο ότι λείπεις χρόνια στο εξωτερικό.
    Καλέ μου παρτυ-άνιμαλ, πρώτα από όλα χρειάζεται κοινή λογική και ασε τις νομοτέλειες στην ησυχία τους για λίγο.
    Όταν αναφέρθηκα στις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις αναφερόμουν στην Ελλάδα. Όσο και αν προσπαθήσεις δεν μπορείς να βρεις παράδειγμα που οι αντιθέσεις ανάμεσα σε γερμανούς και αγγλογάλλους να έδωσαν ταξικούς αγώνες. Αυτή η "νομοτέλεια" ούδέποτε επαληθευτηκε και ούτε θα μπορούσε να επαληθευτεί.
    Το ΕΑΜ επειδή το ανέφερες δεν ήταν αμιγώς ταξικό όσο και αν προσπαθεί ο Μαϊλης να μας πει ότι υπήρχει και το Εργατικό ΕΑΜ.
    Αν αποδίδεις έστω έμμεσα, την ίδρυση του ΕΑΜ στην προσέγγιση Σοβιετικής Ρωσίας και Δύσης από το ...1934 ε, είσαι εντελώς άσχετος με βασικά ιστορικά ζητήματα.
    Ίσα-ίσα που το πρώτο γράμμα του Ζαχαριάδη προκάλεσε την οργή των Σοβιετικών που τον χαρακτήρισαν "πουτάνα" και του το φύλαγαν για αργότερα αφού ήταν σε ισχύ το Γερμανοσοβιετικό σύμφωνο.

    Οι Άγγλοι δεν ίδρυσαν το ΕΑΜ ούτε έδωσαν κάποιο ΟΚ. Όταν ήρθαν οι Γερμανοί απλά εγκατέλειψαν τη χώρα αφήνοντας τους έλληνες στο έλεος των κατακτητών όπως στην περίφημη μάχη της Κρήτης που αρνήθηκαν κάθετα να εξοπλίσουν τους ντόπιους. Η περίφημη δράση της ιντελιτζενς σέρβις κατά των γερμανών είναι υπερεκτιμημένη και μέσα σε ένα χρόνο οι κατακτητές διέλυσαν όλα τα υποτυπώδη δίκτυα (μίδας 614 κτλ)

    Το ΕΑΜ το ίδρυσαν και κυρίως το στελέχωσαν άνθρωποι με μικρή ή καθόλου μαρξιστική μόρφωση που δεν σκάμπαζαν από νομοτέλειες και τα τοιαύτα αλλά μπόρεσαν να εκφράσουν έναν ολόκληρο λαό, κάτι που δεν μπόρεσαν να το κάνουν ούτε οι πιο καταρτισμένοι χαρτογιακάδες της "θεωρίας". Αυτή είναι η πραγματική εποποιία.

    Δεν ξέρω τί προσπαθείς να πεις; Να βγεί το τωρινο ΚΚΕ στην παρανομία; Να πάρει ο κουτσούμπας το όπλο του και να πιάσει τα στενά στη Χασιά; Δεν καταλαβαίνω.
    Η κριτική που κάνω αποσκοπεί στο να δειχτεί με σαφήνεια ότι δεν έχει νόημα η ομφαλοσκόπηση περι του χαρακτήρα της επανάστασης (λδκρατικός. αστοδημοκρατικός, σοσιαλιστικός) αλλά να δείξει δρόμους ενότητας και δράσης χωρίς εμφυλιοπολεμικές ιαχές και διχαστικά αντανακλαστικά. Όπως και να το κάνουμε είμαστε στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου. Δεν μπορεί να γίνει με νέους ΔΣΕ και επαναστάσεις των κομματικών μελών γιατί θα ηττηθούν και θα γελοιοποιηθούν προτού καν αρχίσουν...

    βελόνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Άναυδε, λέω ότι παραμένουν 1-2 μέρες από την στιγμή που θα πάψουν να είναι ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων και πληρωθούν οι μισθοδοσίες, από την στιγμή δηλαδή που ανήκουν στους εργαζόμενους. Αν κουρευτούν ενώ ανήκουν στην επιχείρηση, τότε θα κουρευτούν τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων. Κανένα πρόβλημα, άλλωστε αυτό επιδιώκουν στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης τους: την εξαφάνιση των ασθενέστερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να κυριαρχήσουν πλήρως τα μονοπώλια.
    Νομίζω πάντως, κρίνοντας από τις σκέψεις για ταμειακά διαθέσιμα κλπ., πως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έρχεται Αρμαγεδδών. Πουλάνε παραμύθια προς κατανάλωση από τους εργαζόμενους όλης της ΕΕ για "επιτυχία" του προγράμματος και ανάπτυξη το 2014. Πως θα έρθει ανάπτυξη με την ανεργία να αυξάνεται πάνω από 15% το 2014; Ποιος καπιταλιστής, Έλληνας ή μη, θα επενδύσει στην Ελλάδα; Για να πουλήσει σε ποια αγορά; Η κρίση είναι ή τείνει να γίνει "εθνική". Πλέον ελάχιστοι καπιταλιστές κερδίζουν πραγματικά στην Ελλάδα και αυτοί είναι κυρίως ξένα μονοπώλια. Οι Έλληνες καπιταλιστές αφενός έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και αφετέρου κερδίζουν από επενδύσεις εκτός της χώρας (για αυτό και το "εθνική" σε εισαγωγικά). Επενδύσεις θα ξαναγίνουν όταν οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις είναι επιπέδου Κίνας και ακόμα παρακάτω. Μέχρι τότε όχι μόνο δεν θα έχουμε ούτε έστω και αναιμική ανάπτυξη, αλλά η εξαθλίωση των εργαζόμενων θα ολοκληρωθεί πολύ σκληρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Βελονη λες
    "Όπως και να το κάνουμε είμαστε στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου. Δεν μπορεί να γίνει με νέους ΔΣΕ και επαναστάσεις των κομματικών μελών γιατί θα ηττηθούν και θα γελοιοποιηθούν προτού καν αρχίσουν..."

    Αφου δεν θελουμε νεους ΔΣΕ νομιζω βελόνη ότι μιλάμε όντως σε άλλη βάση. ΟΚ δικαιωμα του καθενος να ειναι με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΔΗΜΑΡ ή ότι άλλο θέλει. Ειναι φανερο ότι για να γινει αντιπαραθεση πρέπει να έχουμε μια κοινη βάση. Δεν εχουμε οποτε σταματαω την συζητηση γιατι θα χάσει την σοβαρότητα της μαζί σου.
    Ωστόσο επειδη πρέπει να φυγω και βαζεις λογια στο στομα μου συντομα απαντω σε ένα μόνο ζητημα που με διαστρεβλώνεις. Κανεις δεν λέει να πάρει αυριο το πρωι το όπλο ο κουτσουμπας κλπ
    Αυτο που λέω όμως ειναι ότι το ΚΚΕ απέφυγε τις συγκρούσεις στις κρίσιμες στιγμες
    -τον δεκέμβρη του 2008
    -στις σκουριές στην Χαλκιδικη
    -στην κερατέα
    -στους αγανακτησμένους
    -στις μεγάλες μάχες του συντάγματος
    -στην τελευταία μέρα της απεργίας στην Χαλυβουργία
    και πάει λεγοντας
    Οπότε δεν μπορει από την μια να μιλαμε για συγκρουση-αναροπή, επανασταση, κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης και την ίδια στιγμη να επειδεικνυουμε ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ πέρνωτας τα ευσημα από την αστικη τάξη.

    πάρτυ άνιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Πω, πω, πω,
    ρε μάχες, που έχασε το ΚΚΕ:
    -του πασοκωΔεκέμβρη,
    -των οικοπεδούχων της Κερατέας
    -των μισοφασιστών aganactistas
    -τα καγιοζωλίκια των καρπαζωεισπρακτόρων αναρχομπαχαλακεων-συριζανο-τροτσκοκαζακηδων
    (-την τελευταία μέρα(!!!) της Χαλυβουργίας!!!, αφού οι προηγούμενες ήταν νικηφόρες, χαλάλι του)
    Πω, πω πώ!
    Καθόλου δεν ακολουθεί τη σχιζοφρένια της πασοκοαριστεράς το ΚΚΕ!
    Ντροπή του.
    εμπρος για το νέο πασοκ, που θα χάσει κι άλες μάχες, αρκεί να φαντασιόνεται πως ξεμπροστιάζει το ΚΚΕ.
    πάρτη-άνημαλ, παιδιά, μαζί σας!
    ένας περαστικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. παρτυ άνιμαλ@

    λες αυτα που λένε οι ΣΥΡΙΖΑιοι και οι χίτες, αλλά με "υπερεπαναστατική" φρασεολογια.
    Στην ουσια όμως λέτε τα ιδια!.

    Κατα τη γνώμη μου, η όλη σου συμπεριφορά δείχνει άνθρωπο του συστηματος που παριστανει τον "επαναστατη"

    Την Ισοτρια του ΚΚΕ, και τον Χαρίλαο μην τους πιάνεις στο στόμα σου, ότι και να λες, όπως και να το "πλασάρεις" δεν "πιάνουν"!!
    Βρες αλλού ενασχόληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Βελονη
    Το πολλα εχω ακουσει στη ζωη μου, μεσα στην κριση ειδικα δοκιμαζεται σε καθημερινη βαση η λογικη μου. Εχει τυχει να μιλισω με ανθρωπο που μεσα σε κουβεντα 3 λεπτων κατηγορησε το κκε οτι δεν κανει τιποτα εναντια στα μετρα αρχικα και μετα απο 2 φρασειςωο ιδιος κατηγορησε το κκε οτι κανει ολο απεργιες και πορειες και κλεινει επιχειρησεις και τα μαγαζια του κεντρου! Ωστοσο ακομα και αυτος δεν τολμησε να κατηγορησει το ΚΚΕ για συμβιβασμο με την ΕΕ! Καλα σε ποια χωρα ζεις? Το 93 στη δουλεια μου μια συναδελφο μελος του κκε την φωναζανε κοροιδευτικα οι υπολοιποι "η μααστριχτ"φνταζεσαι για ποιο λογο... Υπαρχει αλλος πολιτικος σχηματισμος που να μιλαγε για αποδεσμευση μεχρι την κριση? Και τωρα ακομα για συνολικη αποδεσμευση αυριο κιολας το κκε μοξο μιλαει. Κανενας αλλος. Τι σε ενοχλει που βαζει την αποδεσμευση σε ενα συνολικο αντικαπιταλιστικο πλαισιο που φτανει στην εργατικη εξουσια? Πες το καθαρα "δεν γουσταρω την προοπτικη του σοσιαλισμου" . Το προβλημα των απανταχου "υπερασπιστων" της στρατηγικης αλλα διαφωνουητων της τακτικης και καλα του κκε ειναι ενα. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ. ΤΟ ΟΤΙ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ως μαξιμουμ προγραμμα. Και σε ξαναρωταω η οικονομιακαθοριζει την πολιτικη ή το αντιθετο? Αν δεν απαντησεις σε αυτο σωστα οτι και να πεις, οτι και να κανεις παταει σε σαθρα θεμελια. Το χρεος και ολο να το διαγραψει μια αστικη κυβερνηση ο λαος τιποτα δεν θα κερδισει. Εκτος και αν πιστευεις οτι τα μετρα τα παιρνουν για τη μειωση του χρεους και οχι για να βελτιωσουν την ανταγωνιστικοτητα και να περασουν με καλυτερους ορους στην διευρυμενη αναπαραγωγη κεφαλαιου (καπιταλιστικη αναπτυξη) μετα την καταστροφη παραγωγικης δυναμης(τιμη εργατικης δυναμης και ελεγχομενη ή ανεξελεγκτη καταστροφη μερους του κεφαλαιου). Στην περιπτωση που πιστευεις οτι τα μετρς δεν ειναι στρ;τηγικη του κεφαλαιου προαποφασισμενη και οτι παιρνονται απλα γιατι εχουξε προβλημα χρεους θα πρεπει να εξηγησεις πως μειωνεται το χρεος με τις μειωσεις στον ιδιωτικο τομεα και γιατι τα ιδια μετρα παιρνουν ολες οι χωρες ανεξαρτητως προβληματος χρεους. Η αποδεσμευση αρα ειτε προκυει απο ατυχημα ειτε ως επιδιωξη της αστικης ταξης πρεπει ξα παρει ταξικο περιεχομενο απο την εργατικη ταξη δηλαδη να συνδιαστει με παλη για αλλαγη σε επιππεδο οικονομιας και εξουσιας. Δεν βαζω το ενδεχομενο αποδεσμευσης με κινιτοποοιηση και απ;ιτηση της εργατικης ταξης γιατι τοτε θεωρωητε φακτο το ταξικοωπεριεχομενο και προσανατολισμο σε αλαγη ταξης στην εξουσια. Σε αλλη περιπτωση αν η εργατικη ταξη διεκδικει αποδεσμευση αποκομενη απο το ζητημα της εξουσιας δυστυχως αυτο το αιτημα θα ειναι ενσωματοσημο απο την αστικη ταξη ή ακομα χειροτερα θα ειναι δικη της επιδιωξη στην οποια θα συητασεταιωκαι η εργατικη ταξη πολεμωντας κατω απο ξενη σημαια. Για να το κλεισω το ΚΚΕ ειναι αυτοβπου αποκαλυψε απο την αρχη την ιμπεριαλιστικη φυση της ΕΕ , πολεμησε ολες τις υμφωνιες της απο το μααστριχτ και την μπολονια μεχρι τη λευκη βιβλο και τη στρατηγικη 2020. Το κκε μιλαει για αποδεσμευση αναδεικνυοντας τα εινα που εχει επιφερει στο λαο και την παραγωγικη βαση της χωρας η συμμετοχη στην ΕΕ. Αν αυριο γινοταν δημοψηφισμα για την αποδεσμευση το κκε ναι στην αποδεσμευση θα ελεγε αλλα θα εβαζε συνολικα το ζητημα της εξουσιας στο λαο. Θα του ελεγε ανοιχτα οτι η αποδεσμευση απο μονη της δεν θα αλλαξει ουτε στο ελαχιστο τη ζωη του. Ετσι και αλλιως μια καπιταλιστικη Ελλαδα διωγμενη ή με τη θεληση της αστικης της ταξης εκτος ΕΕ θα ειναι θεμα χρονου να καλεσει το λαο σε νεες θυσιες για να ενταχθει εκ νεου σε καποια αλλη ιμπεριαλιστικη συμμαχια.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Παρτυ ανιμαλ

    Αυτο που εχεις ως συγκρουση δεν αποτελει καν μικροαστικη εκτονωση...
    Το να πηγ;ινε το κκε κοινο για κατηχηση στους χρυσαυγιτες στο συνταγμα το λες συγκρουση? Το να συμετειχε στα μπαχαλα του 2008 που δεν υπηρχε ουτε δειγμα εργατη στις"συγκρουσηεις" και να αναγει σε εξεγερση στο σπασιμο τζαμαριας, το πλιατσικο που εκανανεπιτηδιοι εκμεταλευομενοι τα μπαχαλα,και το να κρυβεσαι πισω απο μια κουκουλα ειναι συγκρουση? Το να δινει πατημα για καταστολη και τρομοκρατια των εργατων τη στιγμη που φτυνει αιμα το κινημα να ανασυγκροτηθει και να μαζικοποιηθει ειναι συγκρουση? Εχεις ιδεα τι ειναι συγκρουση? Η συγκρουση εχει ολες τις μορφες παλης σημερα η απεργια που ειναι οξυμενη μορφη σε μη επαναστατικες συνθηκες ειναι κατι που κατω απο το βαρος του φοβου και των αυταπατων δεν το κανει η πλειοψηφια των εργατων. Και εσυ μας λες για συγκρουςη με την αστυνομια? Ησουν στη χαλυβουργια τις μερες που επενεβησαν τα ματ? Πιστευεις οτι μια χουφτα αοπλοι μπορουσαν να τσακισουν τον κρατικο μηχανισμο? Στις σκουριες η ενεργεια στο εργοταξιο εκανε καλο στον αγωνα των.κατοικων? Ή εδωσε πατημα για αγρια καταστολη και συκοφαντια? Η συγκρουση με τις δυναμεις καταστολης ερχεται πακετο με την οξυνση της ταξικης παλης. Η εργατικη ταξη και το κομμα της πρεπει να προετοιμαζονται για αυτην αλλα οχι να την επιδιωκουν σε ακαιρες στιγμες που μονο κακο θα τους κανει. Στο κατω κατω το κκε οπως σου ξαναπα 2 φορες εχει παρει τα οπλα, δεκαετιες εχει περασει παρανομο εχει συγκρουστει και την περιοδο της νομιμοτητας με τις δυναμεις καταστολης αλλαοταν επρεπε. Στον πειραια στην επιστρατευση το 2003 οταν οι ουκαδες ανοιγανε τα κεφαλια των κκεδων δεν ειδα κανεναν υπερεπαναστατη να ερθει ν; συγκρουστει....

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Σχετικά με τις καταθέσεις προσυπογράφω όλα όσα είπε ο Άναυδος. Τελείως συμπληρωματικά σου λέω Cos ότι δεν είναι σωστό το να υποθέτεις ότι έχουν εξαφανιστεί τελείως οι καταθέσεις των εργαζομένων. Πώς νομίζεις άλλωστε ότι πληρώνουν (όσοι το καταφέρνουν ακόμα) την εφορία; Είναι χαρακτηριστικό νομίζω ότι το τσουνάμι του "επαναπατρισμού" των καταθέσεων που υποτίθεται ότι ξεκινούσε πέρυσι το Φθινόπωρο με τη "βελτίωση του κλίματος" αποδείχτηκε μάλλον κυματάκι από ρίψη βότσαλου στη λίμνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των καταθέσεων σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2012 είναι μικρή (νομίζω ότι ήταν αυξημένες γύρω στο 4 με 5% το Σεπτέμβριο του 2013 σε σχέση με 1 χρόνο πριν) αλλά έχει ήδη σταματήσει. Το Σεπτέμβριο που μας πέρασε ας πούμε οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1 δις σε σχέση με τον Αύγουστο κ αυτό συνδέεται άμεσα με τη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών. Αυτό συν τοις άλλοις αντιλαμβάνομαι ότι σημαίνει πως οι μεγάλοι καταθέτες δεν έχουν ακόμα φέρει χρήματά τους στην Ελλάδα (άρα παρά τη βελτίωση του κλίματος που διαφημίζεται, αυτοί συνεχίζουν να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο) κι ότι κι αν ακόμη κάποιοι το έκαναν αυτό δε φαίνεται γιατί ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων επιβιώνει (όπως επιβιώνει) και/με τις καταθέσεις που ακόμα έχει. Νομίζω cos ότι δε πρέπει να λες ελαφρά τη καρδία ότι οι εργαζόμενοι δε νοιάζονται για τις καταθέσεις.

    Cos στο τελευταίο σου σχόλιο αναρωτιέσαι για το ποιος καπιταλιστής θα έρθει στην Ελλάδα κ λες για τους μισθούς Κίνας. Από αυτό πρέπει να καταλάβεις ότι είτε εντός ΕΕ, είτε εκτός, αν παραμείνεις εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης τότε μόνο ένας τρόπος για να επενδύουν οι καπιταλιστές υπάρχει. Η ένταση της εκμετάλλευσης. Γι' αυτό κ το αίτημα για αποδέσμευση πρέπει να είναι συνδεδεμένο με έναν άλλο δρόμο-τη λαϊκή εξουσία. Διαφορετικά είτε από επιλογή των ντόπιων κεφαλαιοκρατών είτε από την ίδια την εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης, μια έξοδος από ευρώ, ή κ ΕΕ ακόμη, μπορεί να έρθει, όχι όμως με τους όρους των εργαζομένων. Να βρει δηλαδή τους εργαζόμενους εντελώς απροετοίμαστους (χωρίς δηλ. να έχουν δώσει το περιεχόμενο της λαϊκής εξουσίας στο αίτημα της αποδέσμευσης) να αντιμετωπίζουν φαινόμενα μαύρης αγοράς κ τους αστούς να λένε "αποδέσμευση δε ζητάγατε; Ε, αποδέσμευση έχουμε τι χαλεύετε τώρα;". Άντε τότε εσύ να πείσεις τυ εργαζόμενους, σε εκείνες τις συνθήκες, λέγοντας ότι "ναι σας έλεγα για αποδέσμευση από ΕΕ αλλά τελικά δεν εννοούσα ακριβώς αυτό, εννοούσα κ κάτι ακόμα...". Με τις πέτρες θα σε έπαιρναν (κ δε θα τους έδινα κ πολύ άδικο). Κ δεν καταλαβαίνω κάτι στην τελική. Το 1941-42, το χειμώνα ειδικά-τότε που θέρισε κυριολεκτικά η πείνα, υπήρχε η λογική "κάτσε να εξασφαλίσουμε καμιά φραντζόλα κ άσε την ελευθερία κ την κοινωνική απελευθέρωση για πιο μετά" ή το αίτημα για ψωμί ήταν συνδεδεμένο κ με άλλα αιτήματα; Τι στο διάολο φοβόμαστε τώρα για να συνδέσουμε την αποδέσμευση με ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης; Όταν μάλιστα είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης δεν έχει τίποτα να δώσει στους εργαζόμενους είτε των χωρών της ΕΕ είτε των χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

    ρα

    ΥΓ. Σχετικά με αυτά που λες Cos σε σχόλιό σου ότι προσπαθούν να λύσουν οι αστοί, έχεις δίκιο ότι προσπαθούν να τα λύσουν όλα αυτά. Δε σημαίνει όμως ότι αν δε μπορούν να τα λύσουν όλα κ επιλέγουν να λύσουν κάποια από αυτά, ότι αδυνατίζει απαραίτητα η εξουσία τους. Κ σε ξαναπαραπέμπω στην Ισλανδία όπου ασφαλώς κ δεν αδυνάτισε η εξουσία τους τελικά παρά το ότι δεν τα έλυσαν όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Αυτο, που οι Jacob Sverdlov, Βελονης και παρτυ ανιμαλ μαλωνουν μεταξυ τους, ειναι η πιο κακοστημενη θεατρικη παρασταση απο τοτε που ο Κατμαν ειχε ντυθει Σωκρατης και ελεγε οτι δεν ειδε τιποτα.

    sniper

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. @ρα
    Νομίζω ότι δεν έχω κάνει κατανοητό αυτό που θέλω να πω.
    Δεν έχω καμία αντίρρηση ότι η έξοδος από την ΕΕ με καπιταλιστική εξουσία δεν θα αλλάξει τα πράγματα για την εργατική τάξη, το θεωρώ αυτονόητο. Όμως επίσης τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν για τους εργάτες επειδή παραμείναμε στο ευρώ και την ΕΕ. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβίζει την εργατική τάξη, όπως θέλουν οι αστοί, τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους (προς το παρόν ίσως) για τις δήθεν αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξόδου. Όπως επίσης θεωρώ ότι αν κληθούμε (από τους αστούς) να αποφασίσουμε για την παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη, ακόμα και στην ΕΕ (αυτό δεν το νομίζω), θα σημαίνει ότι οι αστοί έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό τους, έχουν αποφασίσει την έξοδο από το ευρώ και είναι έτοιμοι για αυτό. Αυτό που λέω είναι ότι θα δημιουργήσει ρήγμα στον ελληνικό (αλλά και στον ευρωπαϊκό) καπιταλισμό η έξοδος από την ΕΕ που θα έχει επιβληθεί από το εργατικό κίνημα, όταν δηλαδή οι αστοί δεν είναι έτοιμοι για αυτό και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν (όπως τώρα και πολύ περισσότερο όπως το 2010, το 2011 και το 2012).
    Επίσης ως προς τις καταθέσεις: αν λάβουμε υπόψη μας τις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων, τις καταθέσεις των επιχειρήσεων και τις καταθέσεις των αστών (το μικρό εκείνο μέρος που έχουν ακόμα στη χώρα), θα δούμε ότι το ποσό που περισσεύει και μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι καταθέσεις των εργαζόμενων είναι πολύ μικρό. Δεν είναι μηδέν αλλά είναι πρακτικά αμελητέο ήδη. Συντομότατα θα είναι και πρακτικά μηδενικό. Σε κάθε περίπτωση η παραμονή στο ευρώ και ακόμα περισσότερο στην ΕΕ δεν σημαίνει εξασφάλιση των καταθέσεων των εργαζόμενων, το αντίθετο και αυτό έχει ήδη φανεί.
    Τέλος δεν λέω ότι οι αστοί δεν θα καταφέρουν να την σκαπουλάρουν και να λύσουν τελικά συνολικά το άλυτο πρόβλημα που έχουν, λέω ότι μπορούν να το κάνουν μόνο σε βάθος χρόνου και μόνο σε μια κοινωνία σε αφασία, όπως η Ελλάδα. Όπου μέχρι τώρα δεχόμαστε την εξαθλίωση μας σχεδόν χωρίς ουδεμία αντίσταση, υποκύπτοντας στους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα των καπιταλιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Κάτι συμπληρωματικό για τις καταθέσεις (για να μην ανησυχούμε μήπως η Ε.Τ. χάσει τις δικές της):
    σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, το 82% των καταθέσεων των φυσικών προσώπων ήταν κάτω από 2.000 ευρώ και το 93% των καταθέσεων κάτω από 10.000. Τα στοιχεία αυτά είναι πριν ενάμιση χρόνο, σήμερα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Ποιες λοιπόν καταθέσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. sos
    και η μαχικότητα καλα κρατεί σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον και είναι και πολύ καλή και γόνιμη δεν λέω.........ελπίζω να είμαστε έτοιμοι και άξιοι των περιστάσεων όταν χρειαστεί....εως τότε ας παίζουμε κανένα βιντεοgame για να είμαστε σε φόρμα :p
    υγ
    τώρα μαθαινω την ορολογία αν είμαι τρολ και δεν προαγω ή συνεισφέρω στη συζήτηση μη το δημοσιεύεις/ούτως ή αλλως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Κύριε σφυροδρέπανε,

    τα λεγόμενα "κόκκινα ιστολόγια" (προσκείμενα στο ΚΚΕ) έχουν να αναδείξουν καμια πένα της προκοπής, πέραν του να αναλώνονται σε αναδημοσιεύσεις του 902 κ του "Ρίζου"; Θέλω να πω... το Μπογιόπουλο τον έφαγε η μαρμάγκα, αλλά στο διαδίκτυο τουλάχιστον έχει το Κόμμα κανέναν υποστηρικτή του που να αξίζει προσοχής;
    π.χ. τα left.gr κ red notebook αναδεικνύουν αρθρογράφους της προκοπής σαν τον Παπαδάτο-Αναγνωστάτο κ άλλους. Οι Κου-Κου-Έδες που ειναι;

    Μερσί μποκού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Cos, όντως είχε ανακοινωθεί αυτό το νούμερο πέρυσι. Μπορεί να το βρει κανείς στο http://www.hba.gr/6Mme/6mmeDetails.asp?Mpage=3&Id=215 κ μου είχε προξενήσει εντύπωση. Λείπει βέβαια ο αριθμός των φυσικών προσώπων βάσει του οποίου γίνεται ο υπολογισμός όπως κ το τι είδους φυσικά άτομα προσμετρήθηκαν (πχ αν υπάρχουν μέσα τα ανήλικα που απλά έχουν ένα βιβλιάριο με λίγα ευρώ, είναι προφανώς ότι αυτό επιδρά σημαντικά στον υπολογιζόμενο Μ.Ο. Δεν είμαι εντελώς βέβαιος επίσης ότι έχει γίνει διασταύρωση με βάση το ΑΦΜ) κάτι που είναι αρκετά κρίσιμο για να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Επιπλέον νομίζω ότι η εικόνα ανά φυσικό πρόσωπο δίνει λίγο στρεβλή την εικόνα ανά νοικοκυριό. Τι εννοώ; Εννοώ ότι ένα συνταξιούχος πατέρας μπορεί λόγου χάρη να έχει ένα κομπόδεμα 40,000 ευρώ στην τράπεζα. Αυτό όμως το κομπόδεμα μπορεί να είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τα δυο του τέκνα-κ τις οικογένειες τους-οι οποίοι τυγχάνει να έχουν ελάχιστες καταθέσεις. Η παρουσία αυτού του κομποδέματος μπορεί να είναι-χωρίς πλάκα-ζήτημα ζωής κ θανάτου για όλους αυτούς (συνταξιούχο, σύζυγο συνταξιούχου, τέκνα συνταξιούχου, συζύγους τέκνων, εγγόνια). Η εξαφάνιση αυτού του κομποδέματος είναι φανερό ότι δε θα επηρρεάσει μόνο το 5.9% των φυσικών προσώπων (καταθέσεις από 10,001-50,000 ευρώ) αλλά πολλούς παραπάνω. Δεν είμαι βέβαια οικονομολόγος αλλά νομιζω ότι μια σχετικά καλή εικόνα των καταθέσεων των μικροκαταθετών μπορούμε να πάρουμε από το μέγεθος των καταθέσεων ταμιευτηρίου (με την έννοια ότι εκεί θα βρούμε κατά κανόνα μικροκαταθέτες κ όχι "μεγάλα ψάρια"). Δίνεται στο site της ΤτΕ http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/monetary/deposits.aspx αν επιλέξεις την ανάλυση καταθέσεων ανά τομέα. Εκεί βλέπεις ότι Ιούνιο του 09 είχαμε περίπου 71.1 δις ευρώ καταθέσεις κ τον Σεπτέμβριο του 2013 περίπου 44.1 δις ευρώ. Αυτό δείχνει ότι οι μικροκαταθέτες υπέστησαν μια εξαιρετικά σημαντική μείωση καταθέσεων αφού άρχισαν να καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος από τα "έτοιμα" (ακόμα δηλαδή κι αν θεωρήσουμε ότι ένα μέρος αυτών των χρημάτων πήγε στο σεντούκι, η μείωση είναι φοβερή για τόσο μικρό χρονικό διάστημα). Δείχνει όμως ότι έχουν ακόμα κάποιες καταθέσεις κ νομίζω ότι αυτά βλέπουν τα "μεγάλα κεφάλια" της αστικής τάξης κ θεωρούν ότι μπορούν ακόμη να δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας πάνω σε αυτό το ζήτημα.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. (συνέχεια)

    Κατά τα λοιπά.

    Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς με το να επιβληθεί η αποδέσμευση από την ΕΕ από το εργατικό κίνημα. Θα ήθελα να γίνεις πιο συγκεκριμένος. Αν εννοείς ότι το εργατικό κίνημα θα είναι σε θέση συνειδητοποιημένα να επιβάλλει την αποδέσμευση από την ΕΕ κόντρα στα συμφέροντα της αστικής τάξης κ υπέρ των συμφερόντων του, τότε μάλλον μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Για αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία. Αν εννοείς να γίνει κάποιου είδους "μπούγιο" κ να δημιουργηθεί μια εικόνα γενικής πολιτικής αστάθειας, με το λαό όχι συνειδητοποιημένο για το τι πρέπει να κάνει κ ένεκα αυτής της κατάστασης να προκύψει αποδέσμευση τότε τον έλεγχο θα τον είχαν αυτοί που θα είχαν τα κλειδιά της οικονομίας δηλ. οι αστοί. Οι οποίοι άλλωστε είναι εξαιρετικά ευέλικτοι κ είναι ικανοί να πράξουν όλες τις υποχωρήσεις του κόσμου αρκεί να μην πράξουν τη μια. Την απώλεια των μέσων παραγωγής. Κ αφού έκαναν όλες τις "υποχωρήσεις" (την αποδέσμευση) μετά θα σε πετσόκοβαν (χωρίς αναισθητικό). Αυτό το ενδεχόμενο πρόκλησης αποδέσμευσης είναι ουσιαστικά ισοδύναμο με το να πήγαινε σύμμαχος το εργατικό κίνημα με μια μερίδα του κεφαλαίου που το βολεύει να μην είναι σο ευρώ ή κ την ΕΕ. Αυτό το μόνο που θα έκανε είναι να σε έκανε ως κίνημα πάλι ουρά μερίδας των αστών. Αυτή η μερίδα των αστών μπορεί να μην υπάρχει ακόμα ή να μην είναι τόσο φανερή στην Ελλάδα υπάρχει όμως σε άλλες χώρες κ τα αποτελέσματα νομίζω ότι διακιώνουν απόλυτα τη πολιτική του ΚΚΕ (όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνομαι εγώ). Στην Ελλάδα υπήρχε κ υπάρχει ακόμα παρά τα πολλά λόγια να προκύψει έξοδος από ευρώ ή κ ΕΕ ακόμη λόγω απόφασης των ισχυρών για συρρίκνωση ή διάλυση της ζώνης του ευρώ παρά τη θέληση των εγχώριων αστών να παραμείνουν σε εκείνο το club. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει άτακτη χρεοκοπία. Κ άτακτη χρεοκοπία μπορεί να σημαίνει μεγάλο παλούκι για την αστική τάξη της χώρας αλλά πολύ πολύ πιο μεγάλο παλούκι για το λαό. Γι' αυτό κ είναι ανάγκη να είναι όσο το δυνατό πιο μεγάλο κομμάτι του λαού σνειδητοποιημένο. Για να μην υπάρχει για την αστική τάξη κανένα σενάριο διαχείρισης της κρίσης προς όφελός της. Να μην έχει ούτε ένα εναλλακτικό σενάριο για να διοχετεύσει την αντίδραση του λαού σε εντός του πλαισίου όρια. Κ αυτό είναι το δύσκολο που πρέπει να καταφέρουμε όλοι.

    Ωπς, κλείνω γιατί ακούω τη μικρή κυρία κ κύριο να ξυπνάνε κ να θέλουν χοροπηδητά κ να κάνω το αλογάκι (αυτά θα μου φάνε κ τις 20,000 ευρώ που έχω σε καταθέσεις :) ανήκοντας μέσα στο προνομιούχο 5.9 %). Άλλωστε το παράκανα νομίζω σε αυτή την ανάρτηση. (sorry αν τυχόν δε βγαίνει νόημα σε κανένα σημείο-ίσως αύριο από τη δουλειά να καταφέρω να τα κοιτάξω με πιο μεγάλη άνεση).

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. @παρτυ άνιμαλ

    Έτσι όπως το τοποθετείς δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Και θα μπορούσαμε να δούμε μια φαινομενική αντίφαση. Όσο "ξεκαθαρίζονται" οι προγραμματικές διακηρύξεις του ΚΚΕ από στάδια, "οπορτουνισμούς", όσο περισσότερες σπονδές στο "σοσιαλισμό-κομμουνισμό" (δύο στάδια σε ένα, άλλη πρωτοτυπία και αυτή...) τόσο πιο μεγάλη είναι η συνθηκολόγηση του Κόμματος απέναντι στην εξουσία των μονοπωλίων και της ΕΕ. Και αναφέρομαι σε κρίσιμες μάχες από το 2009 και μετά που το νέο ΚΚΕ κάνει μερικές συμβολικές πράξεις διαμαρτυρίας ή καλύτερα γκρίνιας που και αυτές έχουν σταματήσει πια. Η επαναστατική απογείωση του ΚΚΕ στην πράξη εκφράζεται με... σχόλια του γραφειου τύπου. Όπως επισήμανα και παραπάνω ούτε μια ομιλία της προκοπής δεν ακούμε στο κοινοβούλιο από τους κοινοβουλευτικούς του ΚΚΕ που να μην είναι ανούσιες επαναλήψεις τ

    @ρατμ
    Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό είναι μια ακατάσχετη συνθηματολογία που επαναλαμβάνει το ίδιο και το ίδιο ξόρκι, (όπως ο Άναυδος παραπάνω) χωρίς να αισθάνεται κανείς την ανάγκη να υποβάλλει ένα στοιχειώδες πολιτικό σχέδιο πως θα γίνει αυτό.
    Και όταν αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να το κάνει όπως στο κείμενο για το 19ο συνέδριο, η πρόταση προκαλεί μάλλον γέλια όπως μας πληροφόρησε ένας καλός σχολιαστής σε αυτό το μπλοκ. "να δώσετε τα τηλέφωνα των στελεχών στο λαό".
    Ούτε ο ίδιος ο "σοσιαλισμός-κομμουνισμός" εξειδικεύεται και δεν ξέρω αν ισχύει πια ένα κείμενο για την ΛΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ που εκδόθηκε πριν 3-4 χρόνια.

    Εν ολίγοις και στην καλύτερη περίπτωση το νέο ΚΚΕ τα "φορτώνει στον κόκκορα" και με διάφορες δικαιολογίες αναβάλλει επ' αόριστον κάθε πρωτοβουλία για εξοδο από την ΕΕ.

    Ο επαναστατικός βερμπαλισμός σε συνδυασμό με την πλήρη αδράνεια στο κοινωνικό πεδίο ίσως να κρύβει περισσότερα. Πιστεύω πως έχει ωριμάσει σε διάφορους νεοκουκουέ κύκλους η άποψη ότι αφού η ΕΕ θα μετεξελιχθεί σε ενιαίο κράτος της Ευρώπης δεν έχει νόημα το αίτημα για εξοδο από την ΕΕ αλλά η ταξική πάλη εντός των "τειχών", εντός του ενιαίου ευρωκράτους από ένα κοινο κομμουνιστικό μέτωπο.

    Αυτό φυσικά συνιστά πλήρη συνθηκολόγηση αλλά για να μην φανεί ως τέτοια επιλέγεται η τακτική να ρίχνεται διαρκώς "η μπάλα στην κερκίδα" όταν τίθεται από όλο τον ελληνικό λαό "να φύγουμε τώρα από ευρώ και ΕΕ". Έτσι θα δούμε να χύνεται άφθονο μελάνι από τον Ριζοσπάστη και τα φίλια μπλογκ για τον Στάλιν και τον "σταλινισμό" ενώ περιέργως παραλείπουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα όπως τις νέες συνθήκες μετά την 1/1/2014

    Και επειδή δεν υπάρχουν αμιγώς ταξικά επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, οι διάφοροι νεοκουκουέδες χρησιμοποιούν σχεδόν αυτούσια την μαύρη προπαγάνδα περί πληθωρισμού, εισαγωγών και άλλες βλακείες διανθισμένη όμως με "ταξική" γλώσσα. Αν μη τί άλλο δείχνουν πια συμφέροντα εξυπηρετούν...

    βελόνης



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Πράγματι είχε καιρό να γίνει τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση στο blog. Σκόρπια σχόλια και απαντήσεις λοιπόν κι από μένα που δηλώνω ότι είμαι διχασμένος, μπερδεμένος μέχρι το κόκκαλο.

    1) Το πρώτο μου πρόβλημα είναι ότι η νυν καθοδήγηση του ΚΚΕ (και όχι "ηγετική ομάδα", ηγεσία έχουν τα αστικά κόμματα, ένα ΚΚ ακόμα κι αν είναι οπορτουνιστικό έχει "καθοδήγηση") με τον τρόπο που χειρίζεται την υλοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για κάθε λογής αριστερίδια τύπου "παρτυ ανιμαλ" που μιλούν με τον πιο χυδαία προβοκατόρικο τρόπο στο όνομα της δήθεν υπεράσπισης της γραμμής του ΚΚΕ:

    Καλα δεν ξερεις ότι όταν απευθυνεσαι σε ΚΚΕ ή σε αριστερους κριτικους του όπως εγω μιλας σε Λενινιστες ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΩΣ ΑΝΩΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

    Ντούρε επαναστάτη μου εσύ, αγαναχτισμένε μικροαστέ που αναβλύζουν αίμα οι νετσαγεφικές ονειρώξεις σου, η κομμουνιστική βία είναι βία ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ, κι αν το θέλεις ποιητικά οι κομμουνιστές κλαίνε πάνω από τα κορμιά των εχθρών τους επειδή αναγκάστηκαν να τους σκοτώσουν. Κι επίσης, ασφαλιτάκο προβοκάτορα, ποτέ κανένας κομμουνιστής δεν δήλωσε υπέρ του "εμφυλίου πολέμου". Οι λενινιστές είναι υπέρ του ένοπλου αγώνα και όχι του "εμφυλίου πολέμου". Αν δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, ιδεολογικό, ηθικό, ακόμα και αισθητικό, τότε μάλλον πρέπει να βρεις κανένα μορφωμένο άνθρωπο να συζητήσεις λίγο, γιατί το να διαβάζεις τόμους (αν το κάνεις και αυτό) δεν αρκεί. Κανένας κομμουνιστής, κομμουνάρος του Παρισιού, μπολσεβίκος του κόμματος του Λένιν, παρτιζάνος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, αντάρτης του ΔΣΕ ή του Βιετνάμ δεν έβλεπε ποτέ το αίμα στον ύπνο του σαν πόθο και επιδίωξη παρά μόνο σαν το χειρότερο εφιάλτη. Αν υπάρχουν τέτοιες φωνές μέσα στην ΚΝΕ, η καθοδήγηση του κόμματος πρέπει να τις εντοπίσει και να ασχοληθεί μαζί τους το συντομότερο δυνατόν. Πολύ αμφιβάλω όμως αν έχεις την οποιαδήποτε σχέση με το ΚΚΕ.
    Κι αν θες, πάνε μια βόλτα στο blog του leninreloaded, πριν λίγες μέρες που έκανε μερικές αντιπαραβολές της τελευταίας "προκήρυξης" της εκτέλεσης των ΧΑβγιτών με καθεστωτικά κείμενα.

    Και σε παρακαλώ απολίθωμα να μην κόψεις την απάντησή μου λόγω των χαρακτηρισμών. Οι χαρακτηρισμοί μου είναι πολιτικοί και όχι προσβλητικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. 2)
    aristonikos85 είπε...
    ΥΓ 2 Τόσο ο αφορισμός όσο και η ωραιοποίηση του ΚΚΕ της μεταπολίτευσης κάνει κακό στο κόμμα. Ειδικά τώρα τελευταία καλλιεργείται ένα κλίμα το οποίο το παρατηρώ σε πολλά μέλη της ΚΝΕ του τύπου ''τώρα μετά το 19ο ξεμπερδέψαμε με τον οπορτουνισμό'' ή του τύπου να τσουβαλιάζουν όλη τη δράση του ΚΚΕ ακόμα και σε περιόδους παρανομίας και να τη βγάζουν οπορτουνιστική λόγω λαθεμένης στρατηγικής.


    Αυτή είναι και η δική μου αίσθηση, και με "χαλάει" πάρα πολύ. Ήδη μετά το 18ο έβλεπες στελεχάκια της ΚΝΕ (δεν το λέω υποτιμητικά, με το υποκοριστικό εννοώ αφενός ηλικία κι αφετέρου θέση στην καθοδήγηση) να πετούν ατάκες εντελώς μηδενιστικές για όλη την πορεία της ΕΣΣΔ μετά το Στάλιν, λες και ότι έγινε στην ΕΣΣΔ μετά το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ ήταν για τα σκουπίδια. Και τώρα συνεχίζεται η ίδια γραμμή και στα της εγχώριας ιστορίας.

    Είμαι πολύ μπερδεμένος, αλλά σίγουρα αρνούμαι να δεχτώ πως ότι έκανε το ΚΚΕ πριν το 1991 ήταν λάθος. Κάπου στα 2008-09 δεν θυμάμαι ακριβώς, άκουσα την Αλέκα σε ομιλία την προηγούμενη των φοιτητικών εκλογών να λέει "μπορεί το κόμμα σε κάποιες περιστάσεις να φάνηκε ανεπαρκές, αλλά προδοτικό δεν υπήρξε ποτέ", με σημάδεψε πολύ η φράση. Είτε με στάδια, είτε με ρεφορμιστικές αυταπάτες, είτε ακόμα και με αυταπάτες για συνεργασία με "πατριώτες βιομήχανους" (βλέπε ΕΑΜ), το ΚΚΕ ποτέ δεν απέβαλε στρατηγικά το στόχο του σοσιαλισμού. Κι αν ακόμα η λανθασμένη τακτική του υπέσκαπτε τη στρατηγική του, αυτό ήταν αποτέλεσμα ανωριμότητας αλλά και διεθνούς συγκυρίας, και όχι προδοσία.

    Γιατί, να με συγχωρείτε, αλλά δεν θα παίζουμε με τις λέξεις, όταν λες ότι το κόμμα είχε λάθος στρατηγική, εννοείς ότι πρόδοσε την τάξη του. Ε, όχι. Το ΚΚΕ ποτέ δεν πρόδοσε την εργατική τάξη, και δεν επιτρέπω σε κανέναν, είτε εργατοσπορίτη είτε μαϊλη να το ισχυρίζεται αυτό, ευθέως ή με μισόλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. 3)
    Το πόσο πολύ ή λίγο άλλαξε το Πρόγραμμα του Κόμματος λίγη σημασία έχει. Οι αλλαγές ψηφίστηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κόμματος. Αν θέλετε να συζητήσετε για το περιεχόμενο του προγράμματος κάντε το, αλλά το αν άλλαξε πολύ ή λίγο δεν έχει καμιά σχέση με το αν είναι σωστό ή λάθος.

    Αν και έχεις δίκιο, θέλω να σταθώ σε ένα σημείο. Το ότι υπερψηφίστηκαν από την πλειοψηφία, σχεδόν ομόφωνα, δεν πρέπει να συνεπάγεται καθολική αποδοχή και συμφωνία. Ενδεχομένως να υπάρχει μερίδα κόσμου που τις υπερψήφισε απλά και μόνο διότι
    α- δεν είχε να αντιπροτείνει η ίδια κάτι άλλο
    β- δεν υπήρξε εναλλακτική πρόταση από άλλους
    γ- οι όποιες διαφωνίες εκφράστηκαν δεν κατάφεραν να πείσουν απολύτως κανέναν, ενίοτε ούτε και αυτούς που τις έγραψαν (ξέρω περιπτώσεις, και είδα την μετέπειτα εξέλιξή τους)

    ---

    4)
    [Αυτο]Κριτική να κάνουν τα μέλη της τότε ΚΕ που τώρα είναι σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο όχι αυτοί που έμειναν και διορθώθηκαν. Δηλαδή εσύ αυτομαστιγώνεσαι κάθε μέρα για όλα τα λαθη που έκανες στη ζωή σου;

    Όχι καλέ μου σφε, ούτε έχουν υποχρέωση, ούτε και θέλω (τουλάχιστον εγώ, μπορεί να διαφωνούμε) να δω καμία αυτοκριτική από όλους αυτούς που αναφέρεις, ούτε και επιδιώκω να τους δω να επιστρέφουν μετανιωμένοι. Κι αν μια μέρα ο κος Λαφαζάνης λ.χ. γυρίσει μετανιωμένος, την όποια αυτοκριτική του θα την πετάξω στα σκουπίδια εάν συνοδεύεται από αξιώσεις να γίνει μέλος της ΚΕ. Αν περάσει ένα διάστημα λίγων χρόνων κολλώντας αφίσσες και διακινώντας Ριζοσπάστη τις Κυριακές, το ξανασυζητάμε. Δεν είναι όλες οι αποχωρήσεις ίδιες.

    Απεναντίας, όμως, έχω την απαίτηση για γερή αυτοκριτική από ανθρώπους που άλλα έλεγαν κάποτε αλλά σήμερα υπερασπίζονται με πάθος τα καινούργια.
    Δεν αυτομαστιγώνομαι κάθε μέρα για τα λάθη που έκανα στη ζωή μου, αλλά επίσης αποφεύγω να μαστιγώσω και κάποιον άλλον αν τον δω να κάνει τα ίδια ή παρόμοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. 5)
    Το "κόμμα της εργατικής τάξης" το εκλαμβάνω σαν τίτλο τιμής που πρέπει να τον κατακτούμε μέρα με την μέρα και μας τον αποδίδουν (ή όχι) οι ίδιοι οι εργάτες. Δεν έχει σημασία αν εγώ ή εσύ τον αποδίδουμε στους εαυτούς μας και καμαρώνουμε στον καθρέφτη.
    Έτσι ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στο παρελθόν ακόμα και τμήματα της ΕΤ που δεν στήριζαν το ΚΚΕ, να σέβονται βαθιά τους αγώνες και τις θυσίες του. Αυτό δυστυχώς σήμερα έχει αναιρεθεί σε ένα βαθμό και αμφιβάλλω αν μπορεί να διορθωθεί με χάρτινες επαναστατικές διακηρύξεις και μόνο.


    Το κόμμα της εργατικής τάξης είναι αυτό που παλεύει για την εξουσία της εργατικής τάξης, για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, για τον κομμουνισμό.
    Και πράγματι μπορεί η ισχύς του χαρακτηρισμού αυτού να μην αποδεικνύεται από τις διακηρύξεις αλλά από την πράξη.
    Αντίστοιχα όμως, η μη-ισχύς του δεν αποδεικνύεται από μια πρόσκαιρη υποχώρηση της ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ επιρροής του.

    Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Το ΚΚΕ κουβαλάει στις πλάτες του τον ολοκληρωτικό αφανισμό του κομμουνιστικού κινήματος, ουσιαστικά κάθε κομμουνιστικής αναφοράς, μετά τις ανατροπές. (Και ώρες-ώρες απορώ πώς το αντέχουν αυτό οι μικρές και αδύναμες πλάτες του.)
    Συνεπώς τις όποιες αστοχίες της εκάστοτε γραμμής θα πρέπει να τις δούμε μέσα από το πρίσμα της διεθνούς συγκυρίας.
    Εκτός αν ισχυρίζεται κανένας ότι υπάρχει έστω και μία γωνιά του πλανήτη που να φουντώνει επαναστατική φλόγα - σας θερμοπαρακαλώ να μου την υποδείξετε, την έχω ανάγκη, έχω αρχίσει να χάνω την ελπίδα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. 6)
    Συμφωνώ πως η μετάβαση στο σοσιαλισμό είναι άλμα ωστόσο για να κάνεις το άλμα πρέπει να πάρεις φόρα και με την τακτική ''μιλάω μόνο για το σοσιαλισμό λέγοντας στον άλλον ότι δεν μπορείς να κερδίσεις τίποτα σήμερα στα πλαίσια του καπιταλισμού''

    Μπορείς να κερδίσεις πάρα πολλά πράγματα στα πλαίσια του καπιταλισμού. Και μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατίας με τη στήριξη-πίεση ενός ΚΚ πράγματι θα μπορέσει, και τον κατήφορο να ανακόψει και να κερδίσει μια σειρά από πράγματα. Θα ήταν ανόητος όποιος ισχυρίζονταν το αντίθετο.
    Το θέμα είναι, με ποια προοπτική και με τι ορίζοντα.

    Οι κρίσεις του καπιταλισμού είναι νομοτελειακές ή όχι?
    Είναι αντικειμενικές ή όχι?

    Αν ναι, τότε δεν εξαρτώνται από τις πολιτικές επιλογές της όποιας διαχείρισης. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι είτε πρόσκαιρες αντιστάσεις είτε λιγότερο ανώμαλη προσγείωση. Εκεί είναι το ερώτημα για την πολιτική ενός ΚΚ.
    Βλέπεις πουθενά ανερχόμενο κίνημα με ταξικό προσανατολισμό (πρόσεξε, δεν λέω κίνημα που να θέτει θέμα εξουσίας ανοιχτά, λέω να έχει έναν ταξικό προσανατολισμό έστω και άγουρο, κοινώς να προχωράει ένα κλικ πιο πέρα από το "στη φυλακή οι πολιτικοί που μας έφεραν ως εδώ" - θα μου αρκούσε και ένα "πάρτε τα λεφτά από τους πλούσιους") που θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση στη σύγκρουσή της με τα μονοπώλια?
    Εκεί μπαίνει η ιστορική έρευνα, για να σου πει ότι στην τελική ποτέ καμία τέτοια κυβέρνηση δεν κατάφερε να φτάσει σε έναν τέτοιο στόχο. Το παράδειγμα του Αλιεντε είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Και μιλάμε για μια περίοδο κινηματικής έξαρσης, με πολλές εστίες παγκόσμια, και το 1/3 του πλανήτη βαμμένο σε αποχρώσεις του κόκκινου - ξεθωριασμένες οι περισσότερες, αλλά παρ' όλα αυτά κόκκινες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. 7)
    πω όμως και κάτι από τη προσωπική μου εμπειρία.Παλιά (με το κκ ψιλοοπορτουνιστικό)έμπαινα στο λεωφορείο για τη δουλειά κι ήξερα ότι ένας στους δέκα ήταν "δικός μας".Τώρα περπατώντας στο δρόμο (δουλειά δε πάω-απολύθηκα) γύρω μου είναι περισσότεροι αυτοί που ψήφισαν ναζί απ' ότι ΚΚΕ

    Το πολιτικό σκηνικό είναι ίδιο από το '49 και μετά. Μπορεί και από πιο πριν, δεν ξέρω, αλλά από τότε και μετά σίγουρα.

    Πάντα σ' αυτή τη χώρα είχες ένα 10% "μπαρουτοκαπνισμένους" έτοιμους να πάρουν τα βουνά για αντάρτικο, η πλειοψηφία στο ΚΚΕ και διάφοροι ακόμα είτε σε άλλους χώρους είτε σκορποχώρι.
    Και ένα 30% σκληρής ακροδεξιάς, αυτής που ψήφισε και το ΝΑΙ στο βασιλιά στο δημοψήφισμα του Καραμανλή μετά τη χούντα.
    Το υπόλοιπο 60% είναι η μάζα που καλείσαι να κερδίσεις, που πρέπει να κάνεις την πολιτική σου δουλειά, και η οποία σαν λάστιχο κινείται μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, με ότι περιεχόμενο κι αν παίρνουν αυτές οι έννοιες κατά καιρούς.

    Και τότε ίδιοι ήταν. Αλλά τότε δεν ψήφιζαν ναζί, ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. @ρα
    Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που αναφέρεις και εσύ, ο μέσος όρος των καταθέσεων ήταν 1.700 (!) ευρώ (τώρα είναι ακόμα πιο κάτω). Φυσικά σε αυτόν τον μέσο όρο υπολογίζονται και οι (όποιες) καταθέσεις των αστών. Αυτό αρκεί για να δείξει ότι οι καταθέσεις των εργαζόμενων έχουν στη πραγματικότητα σχεδόν εξαφανισθεί. Τώρα, όσον αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις σαν τον συνταξιούχο που αναφέρεις, αυτός και τα παιδιά του έτσι και αλλιώς τις 40.000 που έχουν κατάθεση θα τις χάσουν είτε με ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός του ευρώ είτε με άτακτη χρεοκοπία εκτός ευρώ. Γιατί δεν νομίζω ο συνταξιούχος και τα παιδιά του να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τα αστικό κράτος χωρίς να "πειράζουν" τις καταθέσεις τους και ταυτόχρονα αυτές οι καταθέσεις να είναι ζήτημα "ζωής και θανάτου" για αυτούς. Εκτός αν μιλάς για κάποια σπάνια και ειδική περίπτωση.
    Για το θέμα της ΕΕ:
    κατ' αρχήν ξεκινάω με δεδομένο ότι σήμερα έχουμε ένα αδύναμο εργατικό κίνημα και ένα πανίσχυρο αστικό σύστημα που κυριολεκτικά κάνει ότι θέλει. Επομένως η επανάσταση που θα φέρει στην εξουσία την εργατική τάξη, δεν φαίνεται σαν πιθανότητα στο άμεσο μέλλον παρότι οι αντικειμενικές συνθήκες υπάρχουν. Για να αποκτήσει λοιπόν δύναμη το εργατικό κίνημα πρέπει να γίνει προσπάθεια συσπείρωσης γύρω από συγκεκριμένους στόχους. Τέτοιοι στόχοι μπορεί π.χ. να είναι (πρόχειρα και ενδεικτικά με βάση την τρέχουσα επικαιρότητα) η κρίση στα Πανεπιστήμια, οι πάσης φύσεως κατασχέσεις της αστικής εξουσίας (σπιτιών κλπ), η υγεία, οι απολύσεις στο δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και πολλά άλλα θέματα που ήδη υπάρχουν και άλλα που αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν και ταυτόχρονα η έξοδος από την ΕΕ. Ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να συσπειρώσει τους εργαζόμενους και να δημιουργήσει μια δυναμική που θα χαλάσει τα σχέδια των αστών και αυτό σε πρώτη φάση είναι το κύριο, γιατί καμία επανάσταση δεν μπορεί να γίνει όσο η αστική εξουσία είναι πανίσχυρη και η εργατική τάξη σχεδόν απούσα (σχεδόν, γιατί εξαιρώ τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ). Αν το εργατικό κίνημα μπορέσει να χαλάσει αρχικά τα σχέδια των καπιταλιστών (και η ΕΕ είναι μια καλή ευκαιρία για αυτό), θα μπορέσει στη συνέχεια να διεκδικήσει και την εξουσία για λογαριασμό του. Δεν λέω να παλέψει κάτω από ξένη σημαία (πάντως διαφωνώ με την λογική που λέει ότι αν υποστηρίζεις την έξοδο από την ΕΕ τότε στηρίζεις τα σχέδια μιας μερίδας της αστικής τάξης, γιατί τότε ισχύει και το ανάποδο, ότι δηλαδή υποστηρίζοντας την παραμονή στην ΕΕ τότε στηρίζεις τα σχέδια της υπόλοιπης και μεγαλύτερης μερίδας), λέω να παλέψει για να υποστείλει πρώτα την σημαία των αστών για να υψώσει μετά την δική του. Στα πλαίσια αυτά δεν θα συμφωνήσω με τις εκτιμήσεις σου για την Ισλανδία κλπ., εκεί τα πράγματα ακολούθησαν άλλη πορεία, αφού ποτέ δεν υπήρξε στόχος ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας.
    Συνοψίζοντας, θα πω ότι αν για την έξοδο από την ΕΕ (που θα ακυρώσει την καπιταλιστική ολοκλήρωση και επομένως τα σχέδια των αστών) απαιτείται ένα ισχυρό κίνημα, για την εργατική εξουσία απαιτείται κάτι περισσότερο. Επανάσταση δηλαδή, που μπορεί να γίνει μόνο εφόσον έχει υπάρξει το εργατικό κίνημα που μπορεί να επιβάλλει την δική του θέληση. Πρώτα χτίζεις το κίνημα γύρω από κάποιους στόχους και δυναμιτίζοντας την αστική κυριαρχία και μετά προχωράς στη μάχη για την δική σου εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Ρε βελονη αν δεν εχεις ορεξη να απαντησεις σε αυτα που σου λεμε μη γραφεις αρλουμπες. Σε ρωτησα 2 φορες κατι και αποφευγεις να απαντησεις αλλα αν διαφωνουμε σε αυτο δεν εχει νοημα να κουβεντιαζουμε. Προτιμω να παω να τα πω με κανεναν ιδεαλιστη να ξερω και με τι εχω να κανω. Λοιπον η οικονομια καθοριζει την πολιτικη ή το αντιθετο? Μπορεις να μου απαντησεις? Και ασε ποιος παλευει εναντια στην ΕΕ γιατι οτι ξερεις και οτι σε εκανε να την αμφισβητεις το χρωστας στο ΚΚΕ. Για δεν την "αριστερα" την υπολοιπη σε Ελλαδα και ευρωπη με τα μπουνια υπερ της ΕΕ ειναι. Ουτε ενα ντοκουμεντο του κκε δεν εχεις μελετησει για την κριση, την προταση διεξοδου, το προγραμμα του, την αντιληψη για το σοσιαλισμο απο το 18ο συνεδριο, την πορεια της καπιταλιστικης οικονομιας και της διαρθρωσης της στην Ελλαδα απο το δοκιμιο κλπ. Αντε διαβασε πρωτα και μετα βαζεις τα γελια για την ελειψη σχεδιου του ΚΚΕ.
    Υγ.
    Αυτος που μπηκε να πει για τα κοκκινα ιστιολογια και τις πενες του left.gr πρεπει στη λεξη τρολ να βαλει τη φωτογραφια του. Τουλαχιστον με εκανε λαι γελασα..
    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. βελόνη

    Λες ότι μετα τις διευκρινησεις μου συμφωνούμε. ΌΧι δεν συμφωνούμε καθόλου. Γιατι για εσένα το πρόβλημα της "συστημικης" μη συγκρουσιακης σταση του ΚΚΕ οφείλεται στην επαναστατικη στρατηγικη που σε μεγάλο βαθμο κατακτησε. Αντιθετα σε εμένα το πρόβλημα είναι στην μη εφαρμογη αυτης της στρατηγικης. στο γεγονος ότι αυτη η στρατηγικη μένει στα χαρτιά. Όχι μονο αυτό αλλα η νυν καθοδηγηση του ΚΚΕ έχει βασικά δίκιο απεναντι σε απόψεις κοντινες με τις δικές σου. Το ΚΚΕ έχει λύσει ένα κρίσιμο ζήτημα με το 19ο συνέδριο που είναι ο σωστος προσδιορισμος του στρατηγικού στόχου.
    Τώρα από εκει και πέρα το πέρασμα από τα λόγια στην πραξη, από την διακυρηξη στην εφαρμογη είναι ένα μεγάλο ζητημα που θα πρέπει να λυθει. Αν δεν λυθει σε επαναστατικη κατεθυνση το πρόβλημα - αντίφαση του ΚΚΕ θα λυθει ούτως οι άλλως σε οπορτουνιστικη. Οι αντιφασεις άλλωστε στην ζωη πάντα με τον έναν η τον άλλο τρόπο λυνονται αναγκαστικα καποια στιγμη.
    Εσυ απο την πλευρα σου αξιοποιεις την συστημικη πρακτικη της ηγεσίας του ΚΚΕ για να συκοφαντήσεις, να λερώσεις, να λοιδοροίσης την αντικαπιταλιστικη γραμμη, τον στόχο της εργατικης εξουσιας και να δικαιολογήσεις μια ακόμα πιο συστημικη εκδοχη του ΚΚΕ όπως ήταν αυτη της περιοδου της μεταπολιτευσης επι Φλωράκη που το ΚΚΕ έφτασε να μπαίνει σε ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. (Τέτοια πράγματα φιλε το ΚΚΕ σήμερα δεν κάνει και μπράβο του).
    Τέλος από την στιγμη που απαρνεισαι τον ΔΣΕ τότε άσε τα μεγαλα λόγια για συγκρούσεις τον Δεκεμβρη του 2008 και τα ρέστα γιατι οι επαναστατες μπαίνουν στις συγκρούσεις για να τις φουντώσουν και να τις φτάσουν μέχρι την ολοκληρωμενη εξέγερση και όχι ως θεατές η πυροσβέστες. Η πιο σημαντικη κορυφαια και θρυλικη εξεγερση της ελληνικη ιστορια ηταν ο ΔΣΕ. Αφου τον απαρνείσαι ΕΊΣΑΙ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΗΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΟΚΑΛΟ.
    (στην απάρνηση του ΔΣΕ η νυν καθοδηγηση δεν έφτασε)

    πάρτυ άνιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. ορθοντοξ

    Αγαπημενε μου ορθοδοξε μαρξιστη από ότι βλέπω στα ζητημα της επαναστασης, του ενοπλου αγνω και του εμφυλιου πολέμου απαρνείσαι μάλλον την ορθοδοξία σου.
    Ο Λένιν, ο Μαρξ και ο Ένγκελς έχουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις (πραγματικα αμετρητες) χρησιμοποιησει και τον ότι του ενοπλου αγωνα και τον όρο του εμφυλιου πολέμου. Αιμοσταγης δεν είμαι, ούτε θέλω να πιω αίμα. Γνωρίζω όμως πως όποιος απαρνειται τον ενοπλο αγωνα, τον εμφυλιο πόλεμο, όποιος δεν καταλαβαινει ότι ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ είναι και οπορτουνιστης ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ ΛΕΝΙΝΙΣΜΟΥ. Κατάλαβες ψευτο-ορθοδοξε φιλε μου.
    Τέλος τους χαρακτηρισμους (προβοκατορας κλπ) τους αφηνω στην πάντα. Αν μπορεις απάντα στην ουσία αυτών που σου λέω και εσυ και οι υπερασπιστες της γραμμης.
    Τέλος λες ότι το ΚΚΕ έχει δώσει χωρο σε αριστεριδια κάθε λογής. Δεν συμφωνώ. Βλέπω όώς το τελευταιο καιρο στα blog κάτι θετικο. Αχνοφέγγει μια νέα τάση που ξεπερνάει σε αντίληψη τόσο τον καραμπινατο ανοιχτό οπορτουνισμο της ηγετικης ομάδας, οσο και τον καλυμενο -κρυμενο οπορτουνισμο της ηγετικής ομάδας. Αν αυτη η τάση δυναμώσει μένει να το δούμε.

    πάρτυ άνιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. διορθωση

    εννοούσα :

    Αχνοφέγγει μια νέα τάση που ξεπερνάει σε αντίληψη τόσο τον καραμπινατο ανοιχτό οπορτουνισμο των εργατο-νεοσποριτων, οσο και τον καλυμενο -κρυμενο οπορτουνισμο της ηγετικής ομάδας. Αν αυτη η τάση δυναμώσει μένει να το δούμε.

    πάρτυ άνιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Cos δεν ξέρω (είμαι κ λίγο κουρασμένος-μπορεί να φταίω εγώ) από πού έβγαλες το 1,700 ευρώ Μ.Ο., υποθέτω από αυτά που είχαν ανακοινωθεί από την ΕΕΤ για την κατανομή των καταθέσεων. Σου είχα αναφέρει όμως κ κάποιους λόγους για τους οποίους ένιωθα ότι δημιουργούσε στρεβλή εικόνα (γι αυτό κ θεώρησα το μέγεθος των καταθέσεων ταμιευτηρίου ως πιο ενδεικτικό της κατάστασης). Ψάχνοντάς το λίγο παραπάνω βρήκα ότι ο αριθμός των καταθετών με τους οποίους διαιρούνταν οι συνολικές καταθέσεις ήταν 32 εκατομμύρια. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι μετρούνταν παραπάνω από μια φορά τα άτομα που είχαν παραπάνω από έναν καταθετικό λογαριασμό. Δεν είμαστε 32 εκατομμύρια οι Έλληνες αλλά αρκετά λιγότεροι. (link: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=517432 ). Το 5.9% των 32,000,000, όσοι δηλ. είναι μεταξύ 10,001 ευρώ ως 50,000 ευρώ είναι περίπου 1.9 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Δε θα τους έλεγες λίγους (ή τουλάχιστον δε θα τους έλεγες τόσο λίγους όσο σου φαίνονταν διαβάζοντας το 5,9%). Ακόμα όμως κ το νούμερο αυτό υποτιμάται αν ληφθεί υπόψη ότι μέσα σε αυτούς με τα λιγότερα από 10,000 ευρώ είναι σύζυγοι κ ανήλικα τέκνα των προηγούμενων. Το νοικοκυριό δηλ. ως σύνολο έχει παραπάνω χρήματα στη διάθεσή του.

    Με το ζήτημα ζωής κ θανάτου αναφερόμουνα στο ότι το κομπόδεμα αυτό μπορεί να είναι αυτό που θα βοηθήσει πχ σε περίπτωση υγείας τέκνων ή εγγονών του συνταξιούχου (που δεν τον θεωρώ ειδική περίπτωση, το αντίθετο) όταν οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μείνει ανασφάλιστοι έχει φτάσει σε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά. Ή στο ότι τσοντάρει για την κάλυψη κρίσιμων αναγκών της ευρύτερης οικογένειας. Προφανώς κ δεν φτάνουν, γι αυτό κ οι αποταμιεύσεις των φτωχών κ μεσαίων λαϊκών στρωμάτων συρρικνώνονται με τον ταχύ ρυθμό που δείχνει η πορεία των καταθέσεων ταμιευτηρίου. Δεν έχον όμως μηδενιστεί ακόμα. Είναι λάθος αυτή σου η εικόνα. Σίγουρα προς τα εκεί οδεύουμε βέβαια κ είναι πιθανό γι' αυτό το λόγο να στρέφεται τώρα (μετά το ξεζούμισμα των λαϊκών αποταμιεύσεων) με τόση επιμονή η "προσοχή" των κυβερνώντων στο ζήτημα των πλειστηριασμών κατοικιών. Να έχουν καταλήξει δηλ ότι πολύ δύσκολα θα έχουν να πάρουν ρευστό από τα λαϊκά νοικοκυριά κ να θέλουν να βάλουν στο χέρι το ακίνητο τμήμα των περιουσιών των λαϊκών νοικοκυριών.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. #ratm

    Σκοπίμως δεν σου απαντώ γιατί ποιός σώφρων άνθρωπος θα διανοούνταν να απαντήσει σε λίγες γραμμές για ένα τόσο γενικό ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα.
    Και για να σε προλάβω, μονολεκτική απάντηση δεν έδωσαν ούτε οι Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν.
    Συν το γεγονός ότι δεν ξέρω τί θα σε ωφελήσει η γνώμη μου.

    Τα ντοκουμέντα του νέου ΚΚΕ από το 18ο τα έχω διαβάσει πολλές φορές και μπορώ να πω πως είναι μακριά από την ουσία του μαρξισμού-λενινισμού. Το γεγονός ότι συγχωνεύεται σε ένα στάδιο ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός κανονικά θα έπρεπε να βγάζει "μάτι" και σε έναν μαρξιστικά απαίδευτο.

    Υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό και ένα ακόμα σοβαρότερο. Το σοβαρό είναι ότι σε πολλά σημεία αντικαθίσταται ή μάλλον πετιέται στα σκουπίδια η πλούσια διαλεκτική και προβληματική του μ-λ όπως στα ζητήματα των συμμαχιών, της υπεράσπισης της πατρίδας, της εργατικής εξουσίας κτλ και στη θέση τους φυτεύονται απλοϊκά μανιχαϊστικά σχήματα και λογικές ξένες προς τη μ-λ κοσμοθεωρία.
    Όμως η απλοϊκότητα και η προχειρότητα δεν μένουν ατιμώρητες. Ενδεικτικά σου ανέφερα το παράδειγμα πως θα γίνει με βάση το 19ο η μετάβαση από τον καπιταλισμό στον... σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Είναι δυνατόν;

    Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι η (λανθασμένη) μεθοδολογία και στρατηγική γίνεται ο οδηγός για κρίνουν κάποιοι το ...παρελθόν, αδιαφορώντας για ιστορικές συγκυρίες, προβλήματα της εποχής κτλ. Με αυτή την λογική έχουμε την "αποκατάσταση" του επαναστατικού χαρακτήρα από το 1991, την κριτική στην "Κομιντέρν" ότι ήταν και αυτή λίγο "οπορτουνιστική"

    Και φοβάμαι πως θα γραφτεί σύντομα άρθρο από καναν επαναστάτη σαν τον Μαϊλη που θα βγάζει και τον Λένιν οπορτουνιστή επειδή οι μπολσεβίκοι ξεκίνησαν ως η αριστερή πτέρυγα του ΣοσιαλΔημοκρατικού κόμματος στη Ρωσία, ή δεν ξέρω και γω τι.

    βελόνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. (συνέχεια)

    Σχετικά με αυτά που λες για το θέμα της ΕΕ:

    Προφανώς κ ισχύει το ανάποδο. Ότι αν υποστηρίζεις τη παραμονή στην ΕΕ ταυτίζεσαι/συμπορεύεσαι με μερίδα του κεφαλαίου. Αυτό δα έλειπε να μην ίσχυε.

    Αναφέρεις κάποιους στόχους πάλης. Αυτοί όμως μπαινουν καθημερινά. Από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο. Δεν πάει το ΠΑΜΕ να επανσυνδέσει το ρεύμα; Δε πρωτοστατεί η ΠΑΣΥ στους αγώνες των φτωχών κ μεσαίων αγροτών; Έβαζε τάχα να υπογράψουν κανα συμβόλαιο οι αγρότες στα μπλόκα ότι μάχονται για τη λαϊκή εξουσία; Όλες οι ταξικά προσανατολισμένες δυνάμεις μάχονται κ για το πιο μικρό κ προσπαθούν να το κάνουν όσο πιο καλά μπορούν με τις δυνάμεις που έχουν. Το ζήτημα όμως είναι ότι στη παρούσα φάση του καπιταλισμού (την ιμπεριαλιστική) κ μάλιστα εν μέσω κρίσης τα ζητήματα αυτά είναι τόσο αλληλοδιαπλεκόμενα κ η αστική τάξη τόσο δύσκολο να κάνει τους ελιγμούς του παρελθόντος ώστε κ τη πιο μικρή παραχώρηση θα την κάνει μόνο κάτω από τεράστια πίεση κ μόνο όταν νιώθει ότι απειλείται η εξουσία της. Κ οι πολιτικές της αστικής τάξης είναι ανεξάρτητες της ΕΕ. Ακολουθούνται παντού στον κόσμο από λογιώ λογιώ κυβερνήσεις ("αριστερές" κ "δεξιές"). Δε μπορείς δηλαδή εκ των πραγματων να μη βάζεις στον κόσμο τις παραμέτρους του ευρύτερου ζητήματος. Να του αναλύεις κάθε στιγμή το ότι πραγματικές λύσεις προϋποθέτουν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Το σπάσιμο του κρίκου, το ρήγμα (πες το όπως θες) δε θα προέλθει από μια αποδέσμευση νέτη σκέτη αλλά από μια αποδέσμευση με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Κ αυτό που πιστεύω είναι ότι το περιεχόμενο δε θα μπορεσεις να το δώσεις αφού προκύψει μια αποδέσμευση χωρίς τους όρους σου, παρά μόνο οργανώνοντας το λαό από τα πριν προς αυτή την κατεύθυνση.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. βελόνη

    θέτεις το ζήτημα της αναθεώρηση του μαρξισμου - λενινισμου από την ηγετικη ομάδα (προσωπικα δεν βλέπω κάτι τέτοιο) την στιγμή που η εσωκομματικη αντιπολιττευση του ΚΚΕ (εργατικος αγωνας νεα σπορα) έχουν αναθεωρησει προπολλου τον μαρξισμο λενινισμο. π.χ. ο Βασίλης Λιόσης στο βιβλιου του για την εξαρτηση εισάγει μια καινουρια έννοια που δεν απαντάτε στους κλασσικους τις λεγόμενες νεο-αποικιες. Δηλαδή τυπικα ανεξάρτητα αστικά κράτη τα οποία συμφωνα με τον συγγραφεα έχουν περιέλθει στην κατάσταση των νεοαποικιων.
    η στο πεδίο της πολιτικης υπερασπιζουν τον Χαριλαο και την μπρεζνιεφικο αναθεωρητισμο περι παλλαικου κράτους, ή τα ζητηματα του ειρηνικου δρόμου. Βεβαιώς η πιο σοβαρη αναθεωρηση αφορά την ίδια την στρατηγικη των σταδιών σε μια περίοδο μάλιστα που έχει ολοκληρωθει η αστικοδημοκρατικη επανασταση (εκτος αν θεωρεις ότ έχουμε φεουδαρχία).
    Επίσης η άποψη σου που διαχωριζει τον σοσιαλισμο από τον κομμουνισμο ειναι άποψη των Σοβιετικων αναθεωρητων που πέταξαν στα κουπίδια την άποψη του Μαρξ ο οποίος μίλαγε απλά για ανώριμο και ώριμο κομμουνισμο, αλλά και την άποψη του Λένιν που στο κράτος και επανάσταση υπεράσπιζε την ίδια άποψη.
    Τώρα αν νομίζεις ότι στον 21ο αιώνα την στιγμή που διαλυθηκε η Κομιντερν (1943), διαλυθηκε η Σοβιετικη Ένωση και το πιο ισχυρο ΚΚ του πλανητη κυβερναει την νουμερο 2 καπιταλιστικη χωρα του πλανητη (Κίνα) , αν λοιπόν φίλε μου βελόνη θεωρεις ότι δεν χρήζουν μια σειρα ζητηματα αντιληψεις και πρακτικες που παγιωθηκαν στο κομμουνιστικο κίνημα επανεξέταση τότε είσαι τουλάχιστον αφελής.
    Επειδη το ζήτημα του αναθεωρητισμου είναι βέβαια πολυ σοβαρο για να το τσαμπουνας σε κάθε προταση σου πρέπει επίσης να σκεφτούμε το εξής.
    Ο 20ος αιώνας θέτει νέα ζητηματα που με βάση τον μαρξισμο λενινισμο πρέπει να γινουν αντικειμενο ερευνας καθώς η μέχρι και τον Λένιν γνώση δεν προσφέρεισίγουρες απαντήσεις. Δηλαδη υπάρχει ανάγκη εμπλουτισμου (όχι αναθεωρησης) της μαρξιστικης θεωριας?
    Να μερικα νέα ζητήματα :
    Γιατι ανατραπηκε η Σοβιετικη Ένωση? Η θεωρια είχε προβλέψει κάτι τέτοιο, πχ. ένα απομονωμενο εργατικο κράτος να συνεχίζει επί 80 χρόνια και τελικά να ανατραπέι χωρις ξένη στρατιωτικη επέμβαση.
    Γιατι διαλύθηκε η Κομμουνιστικη Διεθνη? Μπορούμε να αρκεστούμε στην επίσημη άποψη που έλεγε ότι ωριμασαν τα Κομμουνιστικα Κόμματα και δεν την χρειάζονται?
    Πως θα ερμηνευσουμε φαινομενα σαν την ΕΕ?
    Υπήρχε μεχρι την εποχη του Λένιν διακρατικη συμμαχια με κοινο νόμισμα, με εκλεγμένο κοινοβούλιο, με μόνιμα διακρατικα όργανα όπως η Κομισιον κλπ (Η ΑΝΤΑΝΤ σε καμμια περιπτωση δεν ήταν σαν την ΕΕ) Είναι δηλαδή ίδιος ο καπιταλισμος σήμερα με τον καπιταλισμο των αρχων του 20ου αιώνα (στην ουσία του ναι- αλλα στην μορφή του?)
    Αν νομίζεις ότι για όλα αυτά δεν πρέπει με συλλογικο τρόπο και με βάση τον μαρξισμο λενινισμο να ανοίξει η συζήτηση στο κομμουνιστικο κίνημα τότε συγνωμη ή εισαι μακρια νυχτωμενος ή κανεις φτηνο συνδικαλισμο απέναντι στην ηγετικη ομάδα του ΚΚΕ. Για την διαλεκτικη άσε γιατι δεν ξέρεις τι είναι αυτο το πράγμα φιλε, πάρε πρώτα να διαβάσεις κανένα βιβλίο και μετά. Ήδη στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον τρόπο ανάπτυξης του μαρξισμου κακοποίησες την διαλεκτικη. Γιατι η διαλεκτικη λέει ότι Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ, ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΌΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ αλλα ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.
    Καλά κάνει λοιπόν που μελετάει και ερευνάει το ΚΚΕ, αυτο δεν ειναι αναθεωρητισμος.
    Τελειωνω με το εξής ως προσωπικη άποψη. Πολλά είναι τα ρεύματα και οι διανοουμενοι μαρξιστικης αναφοράς που προσπάθησαν με επαναστατικο και μαρξιστικο τροπο να απαντήσουν στα νέα ζητηματα. Αλλα στην διαρκεια του 20ου αιώνα και εν τελει και του 21ου το πιο ΓΟΝΙΜΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΕΩΣ είναι είτε το θέλουμε είτε όχι το τροτσκιστικο, και αυτο ισχύει ανεξαρτητα από τις επιμερους αποψεις των διαφορων τροτσκιστων ή και του ίδιου του τρότσκι.

    πάρτυ άνιμαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Βελονη
    Και ομως απαντησες... ωστε δεν εχει απαντησει κανεις ουτε ο μαρξ σε αυτο το ερωτημα ε? Μαλιστα. Δηλαδη ο ταλαιπωρος ο καρολος δεν ηξερε οτι οι σχεσεις παραγωγης ειναι το κυριαρχο? Το ΚΚΕ εχει ξεφυγει απο το μ/λ σε ζητηματα υπερασπισης της πατριδας ε? Μαλλον και ο ιδιος ο λενιν που μετετρεψε τον ιμπεριαλιστικο πολεμο σε εμφυλιο ειχε ξεφυγει απο τον μ/λ. Επιπλεον πρεπει να ηταν χειροτερος σεχταριστης ο βλαδημιρος απο την αλεκα αφου οχι μονο δεν πηρε μερος στην προοδευτικοτερη κυβερνηση της εποχης που με επανασταση ειχε διωξει τον τσαρο λιγους μηνες πριν (κυβερνηση κερεντσκι) αλλα την ανετρεψε κιολας με επανασταση ο ατιμος! Ο σοσιαλισμος πουθενα στη μ/λ θεωρια δεν αντιμετωπιζεται ως σταδιο για τον κομμουνισμο. Σταδιο ενδιαμεσο οριζεται καποιος ενδιαμεσος κοινωνικοοικονομικος σχηματισμος. Οταν στη βιβλιογραφια κλασσικων συναντας τη λεξη σταδιο αυτη εχρι το νοημα των φιαφορων στιγμων στην επαναστατικη διαδικασια και οχι καποιας ενδιαμεσης εξουσιας ή συστηματος. Η εξουσια ειναι ή εργατικη ή αστικη. Ο σοσιαλισμος ειναι ανωριμος κομμουνισμος η βαθμιδα αυτη οπου γινεται απο μερικη σε καθολικη η υπερισχυση των κομμουνιστικων σχεσεων σε καθε πτυχη της οικονομικης βασης η οποια καθοριζει και το επικοδομημα. Γιατι ασφαλως και ο μαρξισμος εχει απαντησει κατηγορηματικα οτι η οικονομια, οι σχεσεις παραγωγης καθοριζουν τις πολιτικες. Οι ιδιες οι οικονομικες μρυατυθμισεις στην ΕΣΣΔ που οδηγησαν μακροχρονια στις υλικες προυποθεσεις παλινορθωσης του καπιταλισμου ειναι χαρακτηριστικο παραδειγμα.
    Υγ. Το ΚΚΕ ποτε δεν ειπε οπορτουνιστικη την ΚΔ ή το ιδιο το κομμα αλλες περιοδους. Αυτα τα λογια τα βαζεις εσυ και κατι ασφαλιτοχαφιεδες τυπου νεας σπορας. Και σταματα να χρησιμοποιεις ορους οπως νεοΚΚΕ γιατι μου θυμιζεις ολο και περισσοτερο την ΟΑΚΚΕ και δεν νομιζω να σε τιμα αυτο...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Χα, χα!!!
    Ωστε, υπάρχουν και βαθυστόχαστοι "μαρξιστές/λενινιστές" (...βελόνης), που στο ερώτημα:
    "η οικονομια καθοριζει την πολιτικη ή το αντιθετο?"
    απαντάνε έτσι:
    "Σκοπίμως δεν σου απαντώ γιατί ποιός σώφρων άνθρωπος θα διανοούνταν να απαντήσει σε λίγες γραμμές για ένα τόσο γενικό ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα.
    Και για να σε προλάβω, μονολεκτική απάντηση δεν έδωσαν ούτε οι Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν.";;;!!!;;;!!!!!!
    Μπράβο ρε ratm!
    Εμεινα σέκος! Φαίνεται πως στις πολιτικές συζητήσεις είμαι αθεράπευτα αφελής, μάλλον ...χάνος!
    Νόμιζα πως για τον μ/λ τα βασικά της φιλοσοφίας είναι απαντημένα, και προσπαθούσα να καταλάβω τι θέλει να πεί ο ποιητής....
    Τώρα ακούω πως οι μ/λ χωρίζονται στις εξής υποκατηγορίες:
    1. Σώφρων μαρξιστής/λενινιστής.
    2. Μαρξιστής/λενινιστής, ο ...κοινός, (η άφρων, η αγοραίος)!
    Και πάλι ρισπεκτ ratm. Ησουνα ....Μήτρογλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ειναι τοσο προκλητικο το ξεκομα της πολιτικης απο την οικονομια που κανουν οι οπορτουνιστες που αν δεν ξεκαθαρισεις βασικα πραγματα της ΑΒ του μαρξισμου εξ αρχης κινδυνευεις να πιστεψεις στη διαρκεια της κουβεντας οτι ζεις σε παραλληλο συμπαν! Ωρες ωρες ενω μιλανε εξ ονοματος της πιο "συνεπης" ερμηνειας του μ/λ εχεις την αισθηση οτι μιλας με υποκειμενικο ιδεαλιστη. Του λες αυτο ειναι ενα τραπεζι και πανω τρωμε και σου λεει οχι αυτοβπου βλεπεις δεν υπαρχει! Κατα βαθος ειναι πυραυλος ετοιμος να πληξει το Παλιοζογλωπι Καρδιτσας! Ε κατι τετοιο μας λεει τοση ωρα ο βελονης για τη σταση του ΚΚΕ απεναντι στην ΕΕ. Οτι ολα οσα λεει απο την εποχη της ΕΔΣ μεχρι σημερα το ΚΚΕ για υην ΕΕ δεν υπαρχουν! Ειναι καπνος για να κρυψοθν το συμβιβασμο του ΚΚΕ με την ΕΕ! Αλλα απο οτι ειδες μαρτυρανε μονοι τους διχως ξυλο αρκει να γινει η σωστη ερωτηση και να επιμεινεις καθως οπως μας εδειξε ο βελονης ειναι ικανοι να γραψουν 3 σεντονια λεγοντας περι ανεμων και υδατων χωρις να απαντησουν ποτε σε αυτο που τους ρωτας.

      ratm

      Διαγραφή
  104. @ρα
    Μπορεί πλέον να γίναμε κουραστικοί, οπότε θέλω μόνο μια μικρή παρατήρηση ακόμα για να μην υπάρχει παρεξήγηση.
    Φυσικά και συμφωνώ ότι πρέπει να θέτεις θέμα άλλου τρόπου ανάπτυξης και αλλαγής τάξης στην εξουσία, απλά νομίζω ότι ταυτόχρονα πρέπει να προσπαθείς να συσπειρώσεις τους εργαζόμενους γύρω από κάποιους στόχους ώστε να κτυπήσεις την παντοδυναμία των αστών και η ΕΕ είναι ένας βασικός τέτοιος στόχος γύρω από τον οποίο μπορείς να επιτύχεις σημαντική συσπείρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Τρολ πάρτυ! Είμαστε όλοι καλεσμένοι!
    Πέρα τώρα από την πλάκα κι επειδή ο κακοστημένος "καυγάς" ανάμεσα στον βελόνη, ως μετενσάρκωση δεκάδων προηγούμενων τρολ, και του πάρτυ άνιμαλ, ως "νέα" εσοδεία "διαφωνούντων" από τα αριστερά, εκτός από ανούσιος είναι κι αντιαισθητικός, νομίζω ότι πρέπει σιγά -σιγά να οδεύει προς το τέλος του... Δεν κερδίζουμε τίποτα από τον (εξηντά-)βελόνη και το πάρτυ άνιμαλ ούτε σε θεωρητικό επίπεδο (κάτι ψέλισε ο πρώτος για διαλεκτική και μανιχαϊστικά σχήματα, μάλλον του τα σφύριξε ο διοικητής του...), ούτε σε πρακτικό πολιτικό (όλως τυχαίως και οι δύο συμφωνούν ότι το ΚΚΕ είναι έξω από τους αγώνες). Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η παρωδία διαλεκτικής ενότητας αριστερού και δεξιού οπορτουνισμού...

    Συνεχίζω τις σημειολογικές μου παρατηρήσεις. Ρε συ orthodox γιατί πας και διαλέγεις ένα τέτοιο νικ; Ορθόδοξος σε τι; Θέλω να πω άσε την πράξη να καθορίσει αν είσαι "ορθόδοξος" μαρξιστής (μαλακισμένος όρος αλλά τέλος πάντων...). Και αυτό γιατί παρά το καλό ύφος που προσφέρεται για συζήτηση, την προσπάθεια σου να μην είσαι μονόπαντος, πέφτεις σε ένα λάθος που η ίδια η ιστορική πράξη όλο τον 20ο αιώνα έχει δείξει ως τέτοιο. Λες:

    "Μπορείς να κερδίσεις πάρα πολλά πράγματα στα πλαίσια του καπιταλισμού. Και μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατίας με τη στήριξη-πίεση ενός ΚΚ πράγματι θα μπορέσει, και τον κατήφορο να ανακόψει και να κερδίσει μια σειρά από πράγματα. Θα ήταν ανόητος όποιος ισχυρίζονταν το αντίθετο.
    Το θέμα είναι, με ποια προοπτική και με τι ορίζοντα."

    Αυτός είναι ο πυρήνας όλης της συζήτησης. Και σε αυτό παίρνεις λάθος θέση, φίλε μου. ΠΟΥΘΕΝΑ, μα ΠΟΥΘΕΝΑ δεν μπόρεσε να συμβεί αυτό που λες, ανεξαρτήτως προθέσεων. Αυτό που συνέβη, όπου συνέβη, είναι ο αφοπλισμός του εργατικού κινήματος, η ισχυροποίηση της σοσιαλδημοκρατίας σε βάρος του ΚΚ. Πρόσεξε, π.χ. το ΚΚ Βενεζουέλας στηρίζει κριτικά τον Τσάβεζ πριν, τον Μαδούρο τώρα (οι οποίοι όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση Τσίπρες...) αλλά δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση. Προσπαθεί να ισχυροποιήσει τα συνδικάτα κτλ.

    ΡΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Άρα μην βιάζεσαι να απονείμεις στον εαυτό σου το προσωνύμιο "orthodox". Κατά τ'άλλα αν συνεχίσεις την προσπάθεια λύσης των εσωτερικών σου αντιφάσεων θα είσαι σε καλό δρόμο.

    ΡΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Τώρα λοιπόν που περάσαμε τα εκατό και καλύψαμε το πλάνο, μπορούμε να κάνουμε μια σούμα για αποτίμηση.

    Πάρτι άνιμαλ, εν μέρει είμαι κι εγώ υπεύθυνος γιατί σε προ(σ)κάλεσα να συμβάλεις στον προβληματισμό και τη συζήτηση, χωρίς να μπορώ να φανταστώ τι θα επακολουθούσε. Τα συγχαρητήριά μου για το αριστοτεχνικό τρολάρισμα από κοινού με το βελόνη. Ο ένας έκοβε κι ο άλλος έραβε (προφανώς το δεύτερο βάση ψευδώνυμου πάει δικαιωματικά στο βελόνη), δήθεν με διαφωνίες, δήθεν χωρίς πλήρη γνώση του μαρξισμού για να κερδίσει την επιείκειά μας αλλά με τελεσίδικες κρίσεις για το μαρξισμό των άλλων και προπαντός της ηγετικής ομάδας -ω μα τι θα έκαναν τα τρολ, χωρίς ηγετική ομάδα, πούναι η πηγή όλων των δεινών. Να προσέξετε την άλλη φορά τέτοιες μικρές λεπτομέρειες, που σας προδίδουν.
    Εν πάση περιπτώσει, τα σχόλιά σας έπαψαν προ πολλού να έχουν κάτι να προσθέσουν στη συζήτηση και για να χρησιμοποιήσω κι εγώ μια φράση της μόδας, γίνατε βαρίδια και για τους υπόλοιπους που ήθελαν πραγματικά να συζητήσουν. Κρίμα που θάφτηκαν κάτω από τόνους τρολιάς, σχόλια σαν κι αυτά του αριστόνικου ή και του ορθόδοξου ή η κάθε άλλο παρά κουραστική συζήτηση του cos με ρα και τον άναυδο. Θέλω να ελπίζω πως κάποια στιγμή θα βρω το κουράγιο του ορθόδοξου να συγκεντρώσω τα πιο σημαντικά σημεία της κουβέντας και να γράψω κάτι σχετικά -εδώ ως απάντηση ή εισηγητικά. Αλλά εσείς εξαντλήσατε εδώ το ρόλο σας. Που έγινε απόλυτα κατανοητός σε όποιον είχε την υπομονή να διαβάσει μέχρι τέλους τα σχόλια.
    Ευχαριστούμε πολύ για την 'γόνιμη' συζήτηση και το όλο πείραμα, αλλά δε θα πάρουμε άλλο. Αν θέλετε να συνεχίσετε μεταξύ σας τον 'καβγά' να ανταλλάξετε μέιλ και εμ-εσ-εν να τα λέτε.

    Παρακαλούνται οι σφοι αναγνώστες να μην απαντάν στα σχόλια των δυο διόσκουρων, δε θα δημοσιευτούν.
    Για τα υπόλοιπα, εν καιρώ.

    Υγ: δεν ήξερα κύριε λογομνήμων πως τα κόκκινα ιστολόγια συγκρίνονται ευθέως με επίσημες ιστοσελίδες και όχι με αντίστοιχα ροζ ιστολόγια. Έχετε να μας προτείνετε αξιόλογες πένες από αυτόν τον κλάδο, για να κάνουμε αντίστοιχη σύγκριση; Κι αν βγουν από κάτω οι δικοί μας, τότε θα φάω το καπέλο μου σαν το ρόμπαξ
    Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δε σας αρέσει η κόκκινη μπλογκόσφαιρα, να μην τη διαβάζετε. Όπως αντιστοίχως κι εγώ δε θεωρώ πολύ αξιόλογες τις σελίδες που μας προτείνετε -κυρίως λόγω περιεχομένου για να είμαι ειλικρινής- και δε συνηθίζω να τις επισκέπτομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Μάλλον θες συνέχεια του τρόλλινγκ με άλλα μέσα (για να χρησιμοποιήσω μια κινημακιτή έκφραση) ρε σφυροδρέπανε, γιατί ο λογομνήμων ανέφερε ως παράδειγμα καλής πένας τον Δημοσθένη Παπαδάτο-Αποτέτοιο, μια από τις πιο γελοίες μορφές της εγχώριας "αριστερής" ψευτοδιανόησης (τα διαμάντια του άπειρα, θυμάμαι τις παλιότερες αναλύσεις του για τις ευρωκομμουνιστικές θέσεις του Γκράμσι, για τα καλά και τα κακά στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών -- της εε καλά, της κυβέρνησης κακά -- κτλ, στην κορυφή της λίστας τα αμέτρητα άρθρα που έχει γράψει για τον "επαναστατικό" χαρακτήρα του συριζα, δεν έχει μείνει όρθιο τίποτα). Πού νομίζεις ότι θα πάει αυτή η συζήτηση;

    Έχει γίνει πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα αλλά διαβάζεται δύσκολα λόγω της τρολοτριπλέτας που απ'ότι φαίνεται δεν κάνει κι άλλη δουλειά. Ελπίζω να δοθεί καλύτερα χώρος σε επόμενη ανάρτηση να συμμετέχουμε κι άλλοι.

    Ijon Tichy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Ijon Tichy

    νομίζω πως από εδώ και πέρα θα υπάρχει περισσότερος χώρος για όσους θέλουν πραγματικά να συζητήσουν. Η κε του μπλοκ κάνει δημόσια την αυτοκριτική της για σχετική έλλειψη επαγρύπνησης (με άλλα λόγια άργησα να καταλάβω ότι ο πάρτι άνιμαλ ήταν η μετεμψύχωση του καμίλο μπερνέρι-τρότσκι και δε συμμαζεύεται και τον άφησα για να μη λέει κανείς ότι λογοκρίνουμε τα σχόλια που δε συμφωνούν με τη γραμμή, μπούρου-μπούρου.

    Δεν έχω ιδέα σε ποιες πένες αναφέρεται το λογοπαίγνιο του λογομνήμονα (και δεν το λέω μειωτικά, απλώς δε διαβάζω τους συγκεκριμένους ιστότοπους). Καλά έκανες και αναφέρεις το πολιτικό ποιόν ενός εξ αυτών. Η επαγρύπνηση και περιφρούρηση των συζητήσεων περνά και από τη βάση του μπλοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. η συλλογικη σκεψη του κομματος απο τυπωνεται με τον καλυτερο τροπο στης αποφασης του 19 συνεδριου.η καταργη ση τον σταδιον το 1996 ειτανε σημειο καμπης.αν δεν ειχε γινει αυτη η δια δικασια ξεκαθαρισματος του προγραμ ματος στης εκλογες θα ειχαμε πεση στην παγιδα του συριζα η επαγρυπνηση στον οπορτουνισμο πρεπη να ειναι συνεχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Η κε του μπλοκ είναι ανοιχτή σε κάθε σχόλιο που προσπαθεί να προσθέσει κάτι στην πολιτική συζήτηση
Αρκεί να έχει κάποιο διακριτό ψευδώνυμο ως υπογραφή.