Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Από το Μιστριώτη στο Λένιν

Την περασμένη πέμπτη συμπληρώθηκαν εβδομήντα χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή δασκάλου δημήτρη γληνού. Ως ελάχιστο φόρο τιμής η κε του μπλοκ θα επιχειρήσει να δώσει αναδρομικά μια μικρή ανταπόκριση από την εκδήλωση που διοργάνωσε στις αρχές του μήνα προς τιμήν του ο χανιώτικος σύλλογος «οι φίλοι των γραμμάτων». Η ανταπόκριση αυτή θα μπορούσε να είναι καλύτερη και πληρέστερη, αν ήταν πιο νωπές οι μνήμες μου και δεν είχε μεσολαβήσει τόσο μεγάλο διάστημα για την αποκρυπτογράφηση των πρόχειρων στενογραφημένων σημειώσεων που κράτησα. Πιστεύω όμως πως έχει μια αξία να μεταφερθούν, έστω και σε αυτή τη μορφή.



Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του τεε, όπου δέσποζε ένα πανό με μια σπουδαία φράση του γληνού, την οποία ακολούθησε ως αρχή κι ανέδειξε με το προσωπικό του παράδειγμα: ο μόνος τρόπος για να ζήσει και να πεθάνει κανείς σαν άνθρωπος, είναι να ζήσει και να πεθάνει για ένα ιδανικό. Η οποία θυμίζει κάπως και τους γνωστούς στίχους του λειβαδίτη από το ποίημα «αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος…»

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του γληνού, στη δημιουργία του οποίου συνέβαλαν κάποιοι φοιτητές του πολυτεχνείου κρήτης. Ο συντονιστής της εκδήλωσης ζήτησε εξαρχής την επιείκειά μας για τυχόν αδυναμίες αυτής της ερασιτεχνικής δουλειάς, λέγοντας πως «κανείς μας δε δουλεύει στην ερτ». Αφενός όμως κανείς δε δουλεύει πλέον στη ερτ, εκ των πραγμάτων (άλλο αν η δτ συνεχίζει τις χειρότερες παραδόσεις της, προβάλλοντος πχ προχτές τα μεσάνυχτα τις γνωστές αστικές μυθοπλασίες για το λιμό στην ουκρανία). Αφετέρου το ντοκιμαντέρ ήταν πολύ καλό, τόσο στις τεχνικές του προδιαγραφές, όσο και στο περιεχόμενο, δίνοντας χρήσιμα στοιχεία και πληροφοριακό υλικό για την εξέλιξη της σκέψης του γληνού.

Παρακολουθούσε δηλ τη διαδρομή του από το μιστριώτη στο λένιν, όπως την είχε χαρακτηρίσει και ο ίδιος σε ένα δικό του άρθρο. Από τη συντηρητική αρχικά στάση του ως φοιτητής στα ευαγγελικά, στην παραμονή του στη γερμανία, όπου ήρθε σε επαφή με το γεώργιο σκληρό και τις μαρξιστικές ιδέες. Και από τη θητεία του σε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού –ακόμα και στο «κράτος της θεσσαλονίκης» στο αποκορύφωμα του διχασμού- (παιδαγωγείο, γγ υπουργείου παιδείας, ακαδημία, πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης), όπου τρεις φορές διακόπηκε και αναιρέθηκε το μεταρρυθμιστικό του έργο, στην οδυνηρή (για τον ίδιο το γληνό) διαπίστωση πως η αστική τάξη στην καλύτερη δεν ενδιαφέρεται και στην χειρότερη καταπολεμά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που πρέπει να συνδυαστεί με ριζικές κοινωνικές αλλαγές.

Και από εκεί στην ίδρυση του εκπαιδευτικού ομίλου και τη μετέπειτα διάσταση με το δελμούζο, τον αστικό δημοτικισμό και τη λογική της μη ανάμιξης στην πολιτική, που οδήγησε τελικά στη διάσπασή του. Για να ακολουθήσει το ταξίδι του γληνού στη σοβιετική ένωση, η προσέγγισή του με το κόμμα κι η εκλογή του ως βουλευτή του παλλαϊκού μετώπου, ο κομβικός ρόλος του στις επαφές με τους φιλελεύθερους για την υπογραφή του συμφώνου σοφούλη-σκλάβαινα, η ένταξή του στο κουκουέ, η περιπλάνηση στα ξερονήσια της εξορίας, η ανάδειξή του στο πολιτικό γραφείο του κόμματος και η σκέψη να ηγηθεί της πεεα, της πολιτικής επιτροπής του βουνού, που έμεινε τελικά στα χαρτιά, καθώς την πρόλαβε ο θάνατος, μετά από μια ηπατική κρίση και την επιπλοκή κατά την εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε, στην κατεχόμενη αθήνα. Ελπίζω ο σύλλογος να ανεβάσει σύντομα στη σελίδα του το βίντεο αυτό –αν δεν το έχει κάνει ήδη δηλ στο ενδιάμεσο κι έχει απλώς διαφύγει της προσοχής μου.

Στο ντοκιμαντέρ δόθηκαν αρκετά στοιχεία που επικαλύπτονταν με τις σύντομες παρεμβάσεις που προηγήθηκαν της κύριας εισηγητικής ομιλίας. Και που καταπιάστηκαν μεταξύ άλλων με το γλωσσικό ζήτημα, που ο γληνός το αντιμετώπιζε ως εθνική υπόθεση· με τα φυλλάδια του περιοδικού «αναγέννηση» (όχι των μαοϊκών), που κυκλοφόρησαν απ’ το 25’ ως το 28’ και συσπείρωσαν τα πρωτοπόρα στοιχεία του εκπαιδευτικού ομίλου, φιλοξενώντας κορυφαίους συνεργάτες (βάρναλης, κορδάτος, καζαντζάκης) και φιλοσοφικές επιστημονικές μελέτες, με σκοπό την ευρύτερη καλλιέργεια των εκπαιδευτικών –αν και συνάντησαν την ανοιχτή εχθρότητα του επίσημου κράτους και των εκπαιδευτικών αρχών· την τριλογία του πολέμου, που συνέγραψε στην εξορία του στη σαντορίνη, όπου έπιανε μία προς μία τις διάφορες ερμηνείες του πολέμου κι αντιμετώπιζε το φασισμό ως γέννημα-θρέμμα του καπιταλισμού, με εκλαϊκευτική γλώσσα, μακριά απ’ το ναρκισσισμό και τον αυτοαναφορικό λόγο των διανοούμενων της εποχής του· και την πορεία του από το μιστριώτη στο λένιν, από το βερμπαλισμό στο ματεριαλισμό, από μια έτοιμη λαμπρή σταδιοδρομία στην αγωνιστική συνειδητοποίηση και το δρόμο της εξορίας.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο βασικός ομιλητής, ο πάλαι ποτέ ιστορικός και δημοσιογράφος του ριζοσπάστη και νυν συμπρωτεργάτης της ιστοσελίδας ergatikosagwnas, γιώργος πετρόπουλος, που βλέποντας το κοινό στη σχετικά γεμάτη αίθουσα του τεε, είπε πως αισθανόταν σαν τον μπρέζνιεφ (;!) γιατί δεν είχε ξαναμιλήσει σε τόσο κόσμο. Κι ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων τα εξής:

Ότι ο γληνός ήταν ένας λαμπρός, ολοκληρωμένος διανοούμενος κι αν δεν έδινε το κακό παράδειγμα για την τάξη του, περνώντας με το κκε, θα τον τιμούσαν σήμερα σα δάσκαλο του γένους, με βραβεία από την επίσημη πολιτεία.
Ότι σήμερα στερούμαστε μιας προσωπικότητας αντίστοιχου διαμετρήματος, γιατί μπορεί κάθε επόμενη γενιά να είναι πιο εξοπλισμένη σε γνώσεις, αλλά απαιτείται κάτι παραπάνω που μετατρέπει την ποσότητα σε ποιότητα και καθιστά κάποιον «οδηγητή της κοινωνίας», που ξεχωρίζει απ’ το μέσο όρο.

Ότι το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο διαμορφώθηκε η προσωπικότητα του γληνού ήταν η εικόνα μιας εξαρτημένης ελλάδας, μιας καθυστερημένης οικονομίας, χωρίς βαριά βιομηχανία, με κομπραδόρικο χαρακτήρα κι εκτεταμένα δάνεια –αυτό το σημείο το ανέπτυξε διεξοδικά κι επί μακρόν, κατεβάζοντας στην ουσία όλη την ‘πολιτική του γραμμή’. Σε αυτό το πλαίσιο ασφυκτιούσε η ανάγκη για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, προσκρούοντας τελικά στα αντιφατικά συμφέροντα της ίδιας της άρχουσας τάξης –έτσι εξηγείται πχ κι η 'διγλωσσία' με τη συντηρητική επιμονή της στην καθαρεύουσα στο γλωσσικό ζήτημα.

Αναφέρθηκε επίσης σε μια περιοδολόγηση του καραγιώργη για τις βασικές φάσεις της εξέλιξης της σκέψης του γληνού· στο βαθμιαίο πέρασμά του στις σοσιαλιστικές ιδέες· στη συμβολή του κατά τη φάση των διαπραγματεύσεων του συμφώνου σοφούλη-σκλάβαινα, που (κατά την κρίση του) αν είχε εφαρμοστεί, μπορεί να είχε φράξει το δρόμο στο μεταξά! Και στην πασίγνωστη μπροσούρα «τι είναι και τι θέλει το εαμ», που είναι παραμελημένο, αλλά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά ντοκουμέντα» κι ένα είδος εθνικού ύμνου της χώρας.
Στον επίλογο της εισήγησής του κράτησα μια φράση της ρόζας ιμβριώτη για το έργο του γληνού, από το οποίο ξεπηδάει ένας ολόκληρος ηθικός κόσμος -όχι με την σχετική τρέχουσα έννοια, αλλά με την πρακτική αίσθηση του καθήκοντος.

Από τις παρεμβάσεις του κοινού στη συζήτηση που ακολούθησε, ξεχώρισαν κατά τη γνώμη μου.
Το έτοιμο λογύδριο ενός αναρχικού για τη διαφορά του χώρου του από τους κομμουνιστές, που αναγνωρίζουν μόνο την ταξική συνείδηση και παραβλέπουν την χειραφέτηση από μια πανανθρώπινη σκοπιά. Και σε δεύτερη φάση τον προβληματισμό του για τον προφορικό λόγο που καταστρέφεται από το αστικό σχολείο και δεν μπορούμε έτσι να αλλάξουμε δυο στρωτές κουβέντες μεταξύ μας.
Οι ευχαριστίες ενός εκπαιδευτικού προς τον ομιλητή και τους διοργανωτές για το πολύτιμο αυτό μάθημα σχετικά με το έργο και την προσωπικότητα του γληνού, που δε μας δίδαξε ποτέ το ταξικό σχολείο.

Η παρέμβαση ενός βενιζελοχτυπημένου {ας το αντιμετωπίσουμε: στην κρήτη ήμασταν, και δη στα χανιά} που ανέσυρε από μνήμης μια εγκωμιαστική φράση του γληνού στη βουλή για το βενιζέλο και την έδεσε πολιτικά με ένα τσιτάτο του βλαδίμηρου (που έχει μια φυσιογνωμική ομοιότητα βέβαια με το λευτεράκη, αλλά πέραν αυτού ουδέν άλλο) για την προκατάληψη που είναι χειρότερη από την αμάθεια. Κι όταν τελικά ειπώθηκαν δυο λόγια για το προοδευτικό (και με εισαγωγικά και χωρίς αυτά) ποιόν του βενιζέλου και το γαμήλιο ταξίδι του με την έλενα σκυλίτση σε εξωτικά μέρη ενώ ο λαός υπέφερε και αποκαλύφτηκε πως ο οπαδός του ήταν ένας παλιός βουλευτής του πασόκ, αυτός τα γύρισε, λυπήθηκε που παρεξηγήθηκαν όσα είπε και σηκώθηκε να φύγει. Πασοκοθεούλης…

Ενώ αυτός που τον ξεσκέπασε, συνέχισε αντιπαραθέτοντας το έπος του στάλινγκραντ στην τραγωδία του λίβανου και της βάρκιζας που ακολούθησαν, συμπεριέλαβε τα λαϊκά μέτωπα συλλήβδην και αναρωτήθηκε αν ο γληνός θα έπαιρνε αποστάσεις από αυτές τις επιλογές, εφόσον είχε επιζήσει, για να του θυμίσει ο πετρόπουλος τη μεσολάβηση του γληνού για το σύμφωνο σοφούλη-σκλάβαινα.

Το κορυφαίο καλτ στιγμιότυπο ωστόσο ήταν το ξέσπασμα ενός άλλου ηλικιωμένου κυρίου για το σιωνισμό και τον ξένο παράγοντα που καταστρέφουν την χώρα μας, το οποίο σε έκανε να αναρωτιέσαι αν είχε καταλάβει πού βρισκόταν και τι είχε ειπωθεί τόση ώρα στην εκδήλωση. Κι όταν άρχισε δεύτερο γύρο για τον εβραιο μαρξ, τον διέκοψε ευγενικά ο συντονιστής, λέγοντας πως προσωπικά δεν πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας και εξάρτησης –αυτό το τελευταίο πρέπει να ήταν έμμεση απάντηση σε όσα είχε πει πριν εισηγητικά ο πετρόπουλος.

Κι ο συντονιστής ήταν μάλλον ναρίτης. Αλλά εμένα να σου πω την αλήθεια, δε με νοιάζει τόσο τι ήταν, ούτε αν κάλεσαν τον πετρόπουλου, ούτε ποιοι ακριβώς είναι σε αυτόν το σύλλογο, που μάλλον συσπειρώνει εξωκοινοβούλιο και κάποιος δικούς μας (με την ευρεία έννοια) ανένταχτους, ή πρώην δικούς μας. Εμένα με νοιάζει ότι μάζεψαν κόσμο με κάποιες αξιόλογες εκδηλώσεις –πχ παρουσίαση βιβλίου για το βάρναλη, κινηματογραφικό αφιέρωμα για την εργατική τάξη- και πήραν μια αξιέπαινη πρωτοβουλία στη μνήμη του γληνού για τα 70χρονα από το θάνατό του. Κι είχε δίκιο ο συντονιστής όταν είπε πως είναι όνειδος που κανένα ίδρυμα, κόμμα, σύλλογος δε διοργάνωσε κάτι αντίστοιχο –καθώς μέχρι και συνέδριο θα μπορούσε να σταθεί σχετικά με το έργο και τη ζωή του γληνού. Και ο δικός τους σύλλογος συμβάλλει στο βαθμό που του αναλογεί, χωρίς να παίρνει για μπόι τη σκιά του, υπενθυμίζοντας απλώς αυτή την ανάγκη σαν.. αλογόμυγα.
Με νοιάζει δηλ που δε σηκώσαμε εμείς μια αντίστοιχη εκδήλωση, είτε στα χανιά, είτε και συνολικά, σαν κόμμα, κι αφήνουμε κενά που τα καλύπτουν άλλοι.

Όσο για το επιμύθιο της εκδήλωσης, το έπιασε πολύ καλά μια άλλη εκπαιδευτικός στην παρέμβασή της, προτού τη διακόψει ο εβραιοφάγος. Κι αυτό βγαίνει από τη διαδρομή του γληνού, που ξεκίνησε προσπαθώντας να αλλάξει την εκπαίδευση, προς όφελος του λαού, για να αλλάξει τις συνειδήσεις και τον κόσμο. Αλλά κατάλαβε από την πείρα του πως πρέπει να κάνει ακριβώς το αντίθετο, να παλέψει πρωτίστως για την αλλαγή του κόσμου και μαζί με αυτόν να αλλάξει και η εικόνα της παιδείας. Να αλλάξει δηλ το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα, για να αλλάξει ριζικά και το εκπαιδευτικό.


Κι αυτό συνιστά την καλύτερη απάντηση και στα κάθε λογής ιδεολογήματα του ποικιλόχρωμου οπορτουνισμού, που προσπαθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να διαστρέψει αυτή τη βασική αλήθεια.

Υγ: Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε εδώ την ιστοσελίδα του ιδρύματος γληνού.

94 σχόλια:

  1. Προσωπικά όλους αυτούς τους έχω σιχαθεί
    Ομιλος γιανης κορδατος, ινστιτουτο δ. μπατσης κλπ
    Βολεμενοι μικροαστοί που τους ξεβολεψε η κριση και αποφάσισαν να διδάξουν το ποπολο πως πρέπει να ματώσει για να ξαναβολεφτουν οι ίδιοι
    Εχουν καταδυθεί στην ιστορία για να βρουν τις ίδιες απαντήσεις που βρήκε πριν από αυτους ο Καουτσκυ (τον οποίο ντρέπονται να ονοματήσουν σαν πνευματικό τους πατέρα)
    Διασύρουν τα ονοματα διαννοούμενων και αγωνιστών για να πείσουν ότι υπάρχει και καλός καπιταλισμός με δραχμή

    Υγ ο μόνος που δεν ξεχασε το Δ. Γληνό για να τον ξαναθυμηθει είναι το ΚΚΕ η ΚΝΕ και ο Ριζοσπάστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα καθε ειδους ρεταλια της ταξικης παλης ετσι συμπεριφερονται σαν τον πρωην δημοσιογραφο του ριζοσπαστη.η αστικη ταξη ολους αυτους θα τους ανταμειψη πλουσιοπαροχα.εμεις πρεπει να εχουμε παντα ανοιχτο μετωπο απεναντι στον οπορτουνισμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είσαι λίγο άδικος σε αυτή την ανάρτηση... Εντάξει δεν έγινε εκδήλωση για τα 70χρονα του θανάτου του Γληνού από το Κόμμα, μπορεί και κακώς, αλλά αναπτύσσεται μια πλούσια δραστηριότητα που δεν μπορείς να παραβλέψεις και να ακυρώσεις εξαιτίας αυτού. Άσε που έτσι όπως το παρουσιάζεις ο ομιλητής ήταν και λίγο αμετροεπής.
    Τέλος πάντων, ο καθένας έχει τον σκοπό του όταν κάνει εκδηλώσεις, δεν υπάρχει κάτι ουδέτερο και "αθώο". Να μου επιτρέψεις να θεωρήσω την παρουσία του Πετρόπουλου και αυτά που είπε ένα ακόμα επεισόδιο στην αντιΚΚΕ στάση του και στην αξιοποίηση του από τον κάθε λογής οπορτουνισμό. Ώστε το Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα θα σταματούσε το φασισμό; Σοβαρά; και αυτό το πράγμα θέλουν να το επιβάλλουν στο Κόμμα; Λίγη σοβαρότητα ρε παιδια...

    ΡΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΡΓ, δεν κάνω κάποια υποκειμενική κρίση για να αδικώ κάποιον -ή και το αντίθετο. Λέω ότι κάλυψαν κενά που αφήσαμε εμείς. Δεν το λέω για να ακυρώσω αυτά που γίνονται, είναι αυτονόητο.

    Να το θέσω διαφορετικά και με ένα παράδειγμα, για να γίνει καλύτερα κατανοητό.
    Περαστικός σε κάποια φάση από την αθήνα και φιλοξενούμενος στις φοιτητικές εστίες, είχα πετύχει μια εκδήλωση της οργάνωσης με το σιδέρη, μέλος του γραφείου του κσ. Του κάνει κάποιος μία ερώτηση για το εκεί σχήμα (γκράνμα, που στην ουσία παίζει μπάλα μόνο του και έχει σαφώς τους συσχετισμούς με το μέρος του) των εαακ και μια ταινία που είχαν δείξει, νομίζω τον άνθρωπο με το γαρίφαλο, χωρίς να είμαι και σίγουρος. Δε θυμάμαι τώρα πια τι ακριβώς ρωτούσε, αλλά νομίζω ότι στο γενικό νόημα έλεγε ότι χρησιμοποιούν τέτοιες μορφές, πχ σαν τον μπελογιάννη, για να κρύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα τους, κτλ. Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το ζουμί, δε νομίζω να το διαστρεβλώνω.
    Και απαντάει ο σιδέρης. Πολύ καλά έκαναν και την έδειξαν. Έπρεπε να το είχαμε κάνει εμείς. Τελεία. Κι από εκεί και πέρα έτερον εκάτερον η όποια πολεμική.
    Αυτό ακριβώς θέλω να πω κι εγώ με τη σειρά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν σου αποδώσω κακή πρόθεση- ακόμη και εμπάθεια- θα έχω άδικο; Γράφεις: «ο βασικός ομιλητής, ο πάλαι ποτέ ιστορικός και δημοσιογράφος του ριζοσπάστη και νυν συμπρωτεργάτης της ιστοσελίδας ergatikosagwnas, γιώργος πετρόπουλος, που βλέποντας το κοινό στη σχετικά γεμάτη αίθουσα του τεε, είπε πως αισθανόταν σαν τον μπρέζνιεφ (;!) γιατί δεν είχε ξαναμιλήσει σε τόσο κόσμο».

    Γιατί αυτό το παραμύθι; Σε τι σε ωφελεί; Να διαφωνείς ιδεολογικά και πολιτικά μαζί μου το αντιλαμβάνομαι. Αλλά να με διαστρεβλώνεις με αυτό τον τρόπο μόνο σε κακή πρόθεση μπορώ να το αποδώσω.
    Ο συντονιστής της εκδήλωσης με παρουσίασε με δυο- τρεις τίτλους: δημοσιογράφος, ιστορικός, συγγραφέας κλπ. Απάντησα, με αρκετή διάθεση για χιούμορ, ότι ακούγοντας όλους αυτούς τους τίτλους ένιωσα σαν τον Μπρέζνιεφ που φορούσε ένα σωρό παράσημα. Και πρόσθεσα: Είμαι δημοσιογράφος. Από τη δημοσιογραφία έβγαζα και βγάζω το ψωμί μου. Ό,τι άλλο, πέραν αυτού, μου αναγνωρίσει κάποιος δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα χόμπι. Από ενασχόληση με πράγματα που μου αρέσουν και για τα οποία δεν διεκδικώ κανένα τίτλο.
    Το τι είπα και τι δεν είπα για τον Γληνό θα μπορούσες, αν ήθελες, να το έχεις από πρώτο χέρι και να μην γράφεις ασυναρτησίες. Εφόσον ήσουν στην εκδήλωση μπορούσες να ζητήσεις την ομιλία μου. Θα στην έδινα όπως την έδωσα και σε άλλους. Κι αν δεν είχα αντίγραφο και δεν μπορούσα να έχω εκείνη την στιγμή, θα μπορούσα να στην στείλω με mail. Δημόσια ομιλία ήταν. Δεν είχα κανένα λόγο να την κρατήσω κρυφή. Και τώρα μπορώ να το κάνω εφόσον σε ενδιαφέρει.
    Για το Σύμφωνο Σκλάβαινα- Σοφούλη είπα πως εφόσον είχε εφαρμοστεί ενδεχομένως να απέτρεπε την δικτατορία του Μεταξά. Υπάρχει ένα ενδεχομένως. Έχει άλλη γνώμη το ΚΚΕ; Πότε την απέκτησε; Έχεις εσύ άλλη γνώμη; Για γράφτη να δούμε που την στηρίζεις. Κι αν το κάνεις φρόντισε να έχεις καλά επιχειρήματα. Για παράδειγμα τι έλεγε η ΚΔ, τι έλεγε το κόμμα τότε, γιατί δεν υλοποιήθηκε το σύμφωνο κλπ (τι έλεγε π.χ. η άρχουσα τάξη για το σύμφωνο;)

    Υ.Γ. 1 Μιας και με παρουσιάζεις συπρωτεργάτη του Εργατικού Αγώνα θα πρότεινα να στείλεις την άποψή σου αυτή στον Αγώνα. Ως συνπρωτεργάτης θα φροντίσω να δημοσιευτεί και θα υπάρξει και δική μου τοποθέτηση.

    Υ.Γ. 2: Αρνείται το σημερινό ΚΚΕ την εξάρτηση του ελληνικού κράτους από τότε που συγκροτήθηκε, δηλαδή μετά την επανάσταση του 1821; Αρνείται την εξάρτηση στον 19ο αιώνα και στις πρώτες δεκαετίες του 20ου; Τέτοια θέση εγώ δεν έχω δει και, αν μη τι άλλο, διαβάζω πολύ και με προσοχή;

    Ευελπιστώ σε αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων και θέλω να πιστεύω πως οι σύντροφοι που με τόση ευκολία εκτοξεύουν κατηγορίες ένθεν κακείθεν, κάποια στιγμή θα κοιτάξουν με μεγαλύτερη προσοχή την ιστορία του κόμματος. Τέτοιοι υπήρξαν πάντα. Βασιλικότεροι του Βασιλέως και Ηρακλειδείς του στέμματος που ποτέ δεν βουτούσαν τη γλώσσα τους στο μυαλό πριν μιλήσουν. Αλλά σε ότι αφορά την παρουσία τους στις παλιότερες εποχές κανείς δεν θέλει να τους θυμάται σήμερα και να τους έχει ως παράδειγμα.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

    Γιώργος Πετρόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι πολύ καλός σύμβουλος να εφευρίσκουμε παντού φαντάσματα και εχθρούς γύρω μας. Αντιλαμβάνομαι την κριτική ότι δεν αποδόθηκε καλά αυτό το σημείο και διαστρεβλώνεται το νόημα αλλά αυτό το παραμύθι της κακόβουλης στρέβλωσης μπορεί να πείσει μόνο όσους δε διάβασαν το κείμενο και προσωπικά δεν μπορώ παρά να το αποδώσω σε κακή πρόθεση από πλευράς σου (που τόσο εύκολα μου καταλογίζεις).

    Το τι είπε ή δεν είπε εισηγητικά ο πετρόπουλος, μπορεί να το δει κάθε αναγνώστης του μπλοκ που ακολουθεί το σύνδεσμο της ανάρτησης για την εισήγησή σου, που δημοσιεύτηκε στο βαθύ κόκκινο. Συνεπώς όσα γράφεις σχετικά είναι περιττά και τελείως άστοχα.
    Το συγκεκριμένο σημείο ήταν αστείο εκτός του γραπτού κειμένου, που δε μπορούσα να το επιβεβαιώσω πουθενά και το μετέφερα όπως το άκουσα και το κατάλαβα. Προφανώς δεν άκουσα σωστά και αναλαμβάνω την ευθύνη. Αντίστοιχα λάθη μπορεί να έχουν κι όσα μεταφέρω για άλλες προφορικές παρεμβάσεις εισηγητών και του κοινού, βάση δικών μου, πρόχειρων, στενογραφημένων σημειώσεων. Κάθε παρατήρηση, διόρθωση ή κριτική επ' αυτών, χρήσιμη κι ευπρόσδεκτη. Και εκεί τελειώνει το ζήτημα.
    Αντίγραφο της ομιλίας δεν μπορούσα εκ των πραγμάτων να ζητήσω, γιατί έπρεπε να φύγω πριν το τέλος της εκδήλωσης. Αυτό που ενδεχομένως να ζητούσα σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν ένα αντίγραφο του ντοκιμαντέρ για το γληνό -που εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει ανέβει ακόμα στο δίκτυο.

    Για τα άλλα που με ρωτάς, η δική μου γνώμη δεν έχει καμία απολύτως σύνδεση με το τι θέση έπαιρνε ή τι θέση έχει σήμερα το κόμμα για αυτά τα ζητήματα, συνεπώς μην γυρεύεις από μένα κάποιο 'λαβράκι'. Σε ό,τι με αφορά δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να γράψω κάτι σε μια ιστοσελίδα με τόσο βρώμικο ρόλο όπως ο εργατικός αγώνας. Κι όσοι βρίσκουν εκεί βήμα για να αναπτύσσουν τις ιδέες τους, στην καλύτερη χαραμίζουν τις δικές τους δυνατότητες και κινδυνεύουνε να τους φαν οι κότες. Κι αυτό στην καλύτερη. Υπάρχει και η χειρότερη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τολμησες εσυ ο ασημαντος να αναφερθεις υποτιμητικα σε εναν κολοφωνα της δημοσιογραφιας σαν τον πετροπουλο !!!

    τολμησες να αναφερθεις στο συμφωνο σοφουλη-σκλαβαινα που εζησε μολις 30 μερες αλλα ενδεχωμενως να μας γλυτωνε απο τη δικτατορια μεταξα τον β' παγκοσμιο πολεμο κλπ !!!

    η μονη τιμωρια που σου αξιζει ειναι να διαβαζεις τ αρθρα του εργατικου αγωνα σε ενα υπογειο στη παντειο

    και παλι ντροπη σου να κανιβαλιζεις αγωνιστες σαν τον πετροπουλο που εχουν κυριολεκτικα ματωσει για την υποθεση του κομμουνισμου

    υγ και του απαντας σοβαρα ενω ο ανθρωπος πασχει απο ψευδαισθησεις μεγαλειου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θέλει μεγάλη έλλειψη σοβαρότητας κ υπερβολική ποσότητα σοβαροφάνειας για να κολλήσει κάποιος στα περί Μπρέζνιεφ κ αμφιβάλλω αν κάποιος διαβάζοντας το κείμενο επηρρεάστηκε στο παραμικρό-όσον αφορά τη διαμόρφωση της άποψής του για τον εν λόγω κύριο. Προσωπικά, μετά τη διατύπωση της ένστασης δε βρίσκω καμιά ουσιαστική διαφορά-άσε που το ίδιο το ζήτημα στερείται ουσίας (χέστηκε η Φατιμέ στο Γενί Τζαμί αν κάποιος ένιωσε Μπρέζνιεφ επειδή τον προσφώνησαν με πολλούς τίτλους κι όχι επειδή μίλησε σε πολύ κόσμο). Αυτό που προσωπικά βρίσκω όμως ενοχλητικό-απωθητικό θα έλεγα-είναι ο όρος "ενδεχομένως". Με άλλα λόγια βρίσκω τη διόρθωση ακόμα πιο ενοχλητική από τη προηγούμενη διατύπωση. Τέτοιοι όροι μου φέρνουν στο μυαλό μια σκηνή με τη Βλαχοπούλου να λέει στον Ηλιόπουλο "κράτα λιγάκι πισινή", "πολιτική, να μαλακώσεις εσύ, να μαλακώσει ο άλλος, να τα βολέψουμε", "η εποχή των πισινών". http://www.youtube.com/watch?v=gOf7rM6Hiwc
    Η ταινία είχε τίτλο "Φωνάζει ο κλέφτης" αλλά νομίζω ότι βρίσκει εφαρμογή κ σε λαθρεπιβάτη.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τώχω ξαναγράψει: Ευτυχώς, που η εποχή μας είναι ελαφρώς ζόρικη, και, αν μη τι άλλο, ξεχωρίζει εύκολα η ήρα από το σιτάρι. Πριν πλακώσουν τα δύσκολα.
    Αλλά, γιατί είναι τόσο δύσκολο να φύγει κανείς από το ΚΚΕ και να μείνει αξιοπρεπής; Ισως μερικοί νοιώθουν εξαπατημένοι επενδυτές, κατανοητό. Αλλά τόσο μίσος και τόση τύφλα, εναντίον ακόμη και απλών οπαδών;
    Τόσο λίγο νιονιό, η μήπως, τέτοια πανωλεθρία, πριν καν πλακώσουν τα δύσκολα;
    "Ντεκαντάντσια και ιντελιγκέντσια", πούλεγε κι ο αείμνηστος Ζαχαριάδης. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρατήρηση πρώτη: Το σύμφωνο Σκλάβαινα- Σοφούλη υπογράφηκε σε μια περίοδο που το ΚΚΕ είχε Γραμματέα τον Νίκο Ζαχαριάδη.

    Παρατήρηση δεύτερη: Το σύμφωνο δεν εφαρμόστηκε με ευθύνη του κόμματος των Φιλελευθέρων ύστερα από λυσσώδη αντίδραση της αστικής τάξης. Προφανώς εκείνη δεν γνώριζε το συμφέρον της (που το γνωρίζουν όμως κάποιοι τωρινοί) κι έτσι προτίμησε να αποτρέψει την εφαρμογή του Συμφώνου.

    Παρατήρηση τρίτη: Συμφωνούμε πως η αστική τάξη ήθελε τότε δικτατορία ή μήπως όχι; Αν ήθελε γιατί απέτρεψε την εφαρμογή του συμφώνου εφόσον αυτό δεν την εμπόδιζε στα σχέδια της;

    Παρατήρηση τέταρτη: Το σύμφωνο πολέμησαν με λύσσα- εκτός από τους αστούς- και οι τροτσκιστές. Μέχρι και σήμερα το θεωρούν προδοσία της εργατικής τάξης από το ΚΚΕ.

    Παρατήρηση πέμπτη: Με βάση τα όσα υποστηρίζουν ορισμένοι εδώ τίθεται ευθέως το ερώτημα: Οι απόψεις τους είναι απόψεις ΚΚΕ; Κι αν είναι ΚΚΕ σήμερα, τι σχέση έχουν με το ΚΚΕ του Ζαχαριάδη και του Γληνού;

    Παρατήρηση έκτη: Αν τελικά στο ΚΚΕ εγκαταστάθηκε ως κανονικός επιβάτης το φάντασμα του Στίνα, τότε δεν χωράει αμφιβολία πως όλοι οι κομμουνιστές είναι λαθρεπιβάτες. Είναι η ήρα που πρέπει να ξεχωρίσει από το στάρι και ότι άλλο τραβάει η ψυχή σας. Βρίστε όσο μπορείτε. Αυτό ξέρετε- αυτό κάνετε.-

    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν δεν μας βολευει η πραγματικοτητα τοσο το χειροτερο γι'αυτην ετσι κ. Γ.Π.? Η αστικη ταξη ειναι κατι το ενιαιο? Δεν εχει αντιθεσεις στους κολπους της? Ενιαια σταση κρατησε στην κατοχη? Η αστικη ταξη ηθελε τη χουντα? Νομιζω πως ναι. Η χουντα εβγαλε παρανομα και τα υπολοιπα κομματα περα απο το ηδη παρανομο ΚΚΕ. Αρα η χουντα εφοσον πολεμησε και αστους πολιτικους κινδυνευε και απο αυτους. Και εφοσον η αστικη ταξη ηθελε τη χουντα γιατι ξερει το συμφερον της σημαινει συμφωνα με τη λογικη σας οτι τα συμφεροντα της αστικης ταξης κινδυνρυαν απο την υπαρξη και λειτουργια των αστικων κομματων και του αστικου κοινοβουλιου της εποχης! Τμημα της αστικης ταξης πολεμαει το ενδεχομενο κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ μηπως ειναι επικινδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ για την αστικη ταξη και τα συμφεροντα της? Συνεχιστε τη λασπη και τη διαστρεβλωση. Αυτο ξερετε, αυτο κανετε.

      ratm

      Διαγραφή
  11. Τρία σχόλια για τη συζήτηση.

    Σχόλιο πρώτο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε –ένθεν κακείθεν– τη σχετική αυτοτέλεια της πολιτικής από την οικονομία. Η πολιτική αντιστοιχίζεται με την οικονομία μονάχα «σε τελευταία ανάλυση» όπως έλεγε ο Ένγκελς, δηλαδή όχι γραμμικά και όχι χωρίς ζιγκ-ζαγκ και αντιφάσεις. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συζήτηση; Η μια πλευρά της σχέσης, ισχύει πάντα: τα τμήματα της αστικής τάξης με πραγματική αντίθεση συμφερόντων στη δεδομένη ιστορική στιγμή, πάντα θα εκφράζονται στο πολιτικό επίπεδο με αντίθεση πολιτικών δυνάμεων. Η αντίθετη πλευρά, όμως, δεν ισχύει πάντα: ο κάθε αστός πολιτικός ή η κάθε αστική πολιτική τάση, δεν εκφράζουν σε κάθε στιγμή με άμεσο και γραμμικό τρόπο μια μερίδα της αστικής τάξης, παρά μόνο «σε τελευταία ανάλυση», με την έννοια ότι κινούνται στο γενικό πλαίσιο των αστικών «κανόνων» και ορίων. Υπάρχουν στιγμές που οι θέσεις εκείνου ή του άλλου αστικού πολιτικού χώρου όχι μόνο δεν εκφράζουν επιλογές τμημάτων της αστικής τάξης, αλλά έρχονται και σε ευθεία αντίθεση με τους σχεδιασμούς της και αυτό έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές και στο παρελθόν και στις μέρες μας. Υπάρχουν στιγμές, επίσης, που τα τμήματα του κεφαλαίου που δυνητικά εκφράζονται μέσα από μια πολιτική γραμμή είναι τόσο αδύναμα στο συσχετισμό τους με τις κυρίαρχες μερίδες της άρχουσας τάξης, που πρακτικά δε δίνουν καν τη μάχη να στηρίξουν τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Η σωστή εκτίμηση του τι εκφράζει η μια ή η άλλη γραμμή μιας αστικής πολιτικής ηγεσίας ή τμημάτων της, πρέπει να παίρνει υπόψη και αυτές τις παραμέτρους. Υπό την έννοια αυτή, βεβαίως και η αστική τάξη της Ελλάδας δεν ήταν ενιαία στο μεσοπόλεμο (ανάθεμα αν ήταν και ποτέ, δηλαδή), αλλά αυτό δεν είναι επιχείρημα υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι κανένα τμήμα του αστικού πολιτικού κόσμου δεν αντιτάχθηκε στη μεταξική δικτατορία, ούτε υπερασπίστηκε το σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα, έστω από αστική σκοπιά. Δεν είμαι βέβαιος και δεν έχω τα στοιχεία αν πίσω από το Σοφούλη και την πτέρυγα των Φιλελευθέρων που εξέφραζε, υπήρχε τμήμα του κεφαλαίου στην Ελλάδα που είχε «αντιφασιστικά» συμφέροντα, είναι φανερό –όμως– ότι και να υπήρχε τέτοιο τμήμα, ήταν εξαιρετικά αδύναμο για να δώσει μάχη με όρους επικράτησης και γι αυτό δεν έδωσε, τελικά, καμία.

    Κεντριστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σχόλιο δεύτερο. Η έννοια της αξιοποίησης των ενδοαστικών αντιθέσεων για την προώθηση της επαναστατικής στρατηγικής δεν πρέπει να κατανοείται μονοσήμαντα ως συμμαχία με κάποιο τμήμα της αστικής τάξης. Από την άλλη, σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου, η συμμαχία με τμήματα της αστικής τάξης δεν ταυτίζεται με τους προσωρινούς συμβιβασμούς και συμφωνίες με επιμέρους αστικές πολιτικές δυνάμεις. Το γεγονός αυτό, ασφαλώς, δεν καθιστά τέτοιες συμφωνίες αυτονόητα σωστές, είναι όμως μια παράμετρος που πρέπει να την έχουμε υπόψη, προς αποφυγή λανθασμένων γενικεύσεων. Κριτήριο ορθότητας για την αποτίμηση της όποιας πολιτικής γραμμής, συμφωνίας, ελιγμού κλπ., ήταν, είναι και θα παραμείνει η διασφάλιση αυξημένων δυνατοτήτων παρέμβασης στην εργατική τάξη και τα άλλα καταπιεσμένα στρώματα του λαού, με όρους επαναστατικής-ταξικής, ιδεολογικής-πολιτικής-οργανωτικής αυτοτέλειας.

    Έτσι, η ορθότητα της επιλογής του ΚΚΕ για την σύναψη του Συμφώνου Σοφούλη-Σκλάβαινα μάλλον δε μπορεί να αποτιμηθεί αν τη δούμε ως συμμαχία με ένα τμήμα του κεφαλαίου (είναι αμφίβολο αν υπήρχε καν τέτοιο τμήμα, όπως είπα παραπάνω), αλλά ως προσωρινή συμφωνία με τμήμα του αστικού πολιτικού κόσμου που αποσκοπούσε στην αξιοποίηση στη δεδομένη στιγμή των όποιων ρηγμάτων στο πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, για την προώθηση των θέσεων του επαναστατικού κινήματος. Από αυτή τη σκοπιά αν τελικά υπήρξε επιτυχημένη ή όχι, με ποιανού ευθύνη απέτυχε (αν απέτυχε) και αν μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά, όλα αυτά θα κριθούν από την έρευνα και τη συζήτηση που θα γίνει, αλλά έχει σημασία να κατανοούμε σωστά το χαρακτήρα του προβλήματος που προσπαθούμε να λύσουμε, για να μη «λύνουμε» «άλλα» ζητήματα στη θέση εκείνων που απαιτούν, πράγματι, απαντήσεις…

    Κεντριστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σχόλιο τρίτο (και τελευταίο). Είναι μεγάλος ο κίνδυνος να συζητάμε θέματα του χθες, από τη σκοπιά της πολιτικής σκοπιμότητας του σήμερα. Η επισήμανση αυτή απευθύνεται και προς τις δύο «πλευρές» της αντιπαράθεσης. Από τη μια, η «δαιμονοποίηση» της ιστορικής γραμμής των Συνεδρίων της ΚΔ δεν έχει να προσφέρει παραπάνω επιχειρήματα στην ορθή στρατηγική γραμμή του Κόμματος σήμερα. Από την άλλη, η επίκληση της ορθότητας της γραμμής αυτής, στις τότε συνθήκες, δεν προσφέρει κανένα επιχείρημα στους αμφισβητίες της σημερινής στρατηγικής μας αντίληψης. Κοινή βάση και στις δυο παρεκκλίνουσες απόψεις, είναι η μηχανιστική μεταφορά ανόμοιων καταστάσεων και συνθηκών στο σήμερα: είτε σωστό, είτε λάθος το στρατηγικό σχήμα «αστικοδημοκρατική επανάσταση με τάσεις γρήγορης μετεξέλιξης σε σοσιαλιστική» δεν έχει ούτως ή άλλως εφαρμογή στις συνθήκες μιας «κανονικής» κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και ενός καπιταλισμού στο μονοπωλιακό του στάδιο. Από την άλλη, είτε σωστή, είτε λάθος, η γραμμή του «αντιφασιστικού» ή «εθνικοαπελευθερωτικού» ή «αντιδικτατορικού» μετώπου εξίσου δε μπορεί να μεταφερθεί στο σήμερα, μιας και ούτε υπό ξένη κατοχή βρισκόμαστε, ούτε υπό φασιστικό καθεστώς, ούτε υπό συνθήκες στρατιωτικής χούντας.

    Συμπέρασμα. Να συζητήσουμε, ακόμα και να διαφωνήσουμε. Αλλά να είναι σαφές το αντικείμενο και τα επίδικα. Έχουμε «χορτάσει» από διαφωνίες στο επιφαινόμενο, οι οποίες –περιέργως(;)– «συμφωνούν» στο ουσιαστικό. Και ο νοών, νοείτω…

    Κεντριστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραία ανάλυση ratm. Πράγμα που σημαίνει πως αφού η αστική τάξη δεν έχει ενιαία στάση, ο σωστός κομμουνιστής, το κομμουνιστικό κόμμα που τιμάει το όνομά του οφείλει να διακρίνει τις αντιθέσεις μεταξύ των αστών και να τις εκμεταλλεύεται. Πράγμα που επίσης σημαίνει πως πρέπει να κάνει τέτοιες πολιτικές κινήσεις ώστε να διευρύνει αυτές τις αντιθέσεις. Π.χ. να συμμαχεί προσωρινά με ένα τμήμα των αστών (λ.χ. να κάνει ένα σύμφωνο Σκλάβαινα- Σοφούλη) για να καταφέρει το μέγιστο χτύπημα στο άλλο τμήμα τους που είναι πιο ισχυρό και πιο επικίνδυνο για τα συμφέροντα των εργατών και την υπόθεση της εργατικής τάξης. Αλλά τότε αγαπητέ μου φίλε θα πρέπει να απορρίψει τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται σήμερα το ΚΚΕ.
    Πάμε στα επόμενα που λες. Το αστικό πολιτικό σύστημα το 1967 είχε φτάσει στα όριά του. Αυτό πρέπει να είναι ηλίθιος όποιος δεν το αναγνωρίζει. Για να κρατήσει την εξουσία της αλώβητη η αστική τάξη- τα πιο ισχυρά τμήματά της που διαμόρφωναν και το πολιτικό τοπίο- ήταν αναγκαία μια πολιτική αναμόρφωση. Οι έχοντες την πραγματική εξουσία (ντόπιοι και ξένοι) διαπίστωναν πως αυτή η ανανέωση- αναγέννηση του αστικού πολιτικού συστήματος δεν περνούσε μέσα από το κοινοβούλιο. Η ύπαρξη του κοινοβουλίου τους δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα τους έλυνε. Έτσι προτίμησαν την κατάργησή του με την χούντα. Η αστική τάξη προτίμησε την απαλλοτρίωση των πολιτικών της δικαιωμάτων (Βοναπαρτισμός) για να μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία χωρίς ιδιαίτερους οικονομικοκοινωνικούς κλυδωνισμούς. Και σ’ αυτό συμφωνούσαν τότε κορυφαίοι αστοί πολιτικοί (Καραμανλής, Ράλλης, Κανελλόπουλος κλπ) και το παλάτι. Η διαφωνία τους αφορούσε τον τρόπο και την διάρκεια αυτής της απαλλοτρίωσης.
    Υπήρχαν αστοί πολιτικοί και τμήματα της αστικής τάξης που επέμεναν στον κοινοβουλευτισμό; Ασφαλώς και υπήρχαν (π.χ. οι Παπανδρέου, π.χ. ο Βαρδινογιάννης που συνελήφθη από την χούντα κ.α.). Είχαμε ρήγματα μικρά ή μεγάλα μέσα στην αστική τάξη; Είχαμε. Ποια θα ήταν η σωστή πολιτική στάση ενός επαναστατικού κόμματος; Να επιδιώξει να διευρύνει αυτά τα ρήγματα. Αυτό απαιτούσε πολιτική συμμαχιών σε στενή ή ευρύτερη βάση ακόμη και με αστικές πολιτικές δυνάμεις. Υποστηρίζει μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά σήμερα το ΚΚΕ; Ασφαλώς όχι. Αυτό σημαίνει πως κλείνει τα μάτια μπροστά στα ρήγματα και στο μη ενιαίο της αστικής τάξης. Τα θεωρεί όλα αυτά άνευ σημασίας. Επομένως τα μαθήματα για το μη ενιαίο των αστών είναι καλά αλλά να τα γράψεις αναλυτικά και να τα στείλεις στον Περισσό. Εκεί θα είναι χρήσιμα.
    Και το τελευταίο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Άσε τα περί κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίος; Εμ, δεν είναι. Ένα σωστό κομμουνιστικό κόμμα οφείλει ή δεν οφείλει να προκαλεί ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ και να διευρύνει αυτά που υπάρχουν; Οφείλει και παραοφείλει. Τι κάνει το ΚΚΕ; Αντί να αξιοποιεί τις αντιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τους βάζει όλους σε ένα τσουβάλι και ξεμπερδεύει. Γι’ αυτό άσε το μάθημα περί ενιαίων και μη ενιαίων. Μαθήματα περί διαλεκτικής και αντιθέσεων σ’ εκείνους που τα έχουν ανάγκη. «Γκρίζα η κάθε θεωρία, φίλε μου ακριβέ, το χρυσοδέντρι της ζωής πράσινο θάλλει».-

    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαθημα δεν κανω σε κανεναν. Δεν θα μπορουσα αλλωστε ουτε θα ηταν και σωστο. Ο κομμουνιστης γινεται ενα με τη μαζα και την καθοδηγει δεν κανει αφ'υψιλου κατηχηση. Εξαλλου ποιος ειμαι εγω να κανω σε εσας κ. Γ.Π. μαθημα? Βεβαια το αποκαλει το Κομμα Περισσο, καποιος που πληρωνονταν απο το υστερημα μελων και φιλων του ΚΚΕ,οπως κανουν οι καθε λογης κονδυλοφοροι του συστηματος μου προκαλει θλιψη και προβληματισμο.Τεσπα θα μπορουσατε να ονομασετε ποιο ειναι αυτο το τμημα του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορουσε να τραβηξει το ΚΚΕ? Που δηλαδη με τη λογικη σας αν το ΚΚΕ ηταν ΚΚΓαλλιας πχ και "αξιοποιουσε τις αντιθεσεις"εντος ΣΥΡΙΖΑ θα τραβουσε το εν δυναμει αντικαπιταλιστικο(!)(?) κομματι εντος ΣΥΡΙΖΑ με το μερος της εργατικης ταξης? Μηπως θα μπορουσατε να μας δωσετε ενα ιστορικο παραδειγμα απο τετοια συμμαχια που βοηθησε το εργατικο κινημα και την κομμουνιστικη προοπτικη? Απ' οσο ξερω με τις φτωχες μου γνωσεις αυτη η λογικη μονο ενσωματωση εφερε. Επιπλεον τις αντιθεσεις στους κολπους της αστικης ταξης και τα αδιεξοδα της τα αξιοποιει ενα ΚΚ προς οφελος της στρατηγικης του ή συμμαχοντας με τμημα της αστικης ταξης ωστε να το τραβηξει(?) με το μερος της σοσιαλιστικης επαναστασης! Αυτο παει και για τον κεντριστη. Γιατι η πολιτικη σε τελικη αναλυση καθοριζεται απο την οικονομια και το οτι μπορει να υπαρξει αστικος πολιτικος σχηματισμος που να μην εκφραζει τα συμφεροντα της αστικης ταξης δεν υπαρχει στη μαρξιστικη θεωρια πουθενα. Γιατι εφοσον δεν εκφραζει την αστικη ταξη ενα κομμα κατι αλλο ειναι. Κομμα εργατικο? Κομμα μικροαστικο? Κατι. Εκτος και αν μπορει να προκυψει συμφωνα με σενα κομμα αταξικο! Οσο γι' αυτο που γραψατε κ. Γ.Π. για τα περι ΣΥΡΙΖΑ και τη φραση "ασε τα περι κυβερνησης"ελατε τωρα δεν ειμαστε μικρα παιδια για τα περι κυβερνησης ειναι ολο το ζητημα.
      Και μια διευκρινιση για να μην γινει παρανοηση. Δεν απορριπτει κανεις απεγκλωβισμο και οργανωμενων ακομα δυναμεων απο καθε πολιτικο χωρο και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ κλπ εξαλλου το ΚΚΕ εχει πλουσια πειρα σε αυτο οπως και αντιστροφη πειρα δυστυχως απο μελη και στελεχη που περασαν απεναντι...Βεβαια ο απεγκλωβισμος προκυπτει απο την αντιπαραθεση και την ιδεολογικη διαπαλη και οχι απο ανιερες και επιζημιες συμμαχιες.

      ratm

      Διαγραφή
  15. «Μπορείς να νικήσεις έναν πιο ισχυρό αντίπαλο μόνο με την πιο μεγάλη ένταση των δυνάμεων και με τον όρο ότι θα χρησιμοποιήσεις με υποχρεωτικά επιμελημένο, φροντισμένο, προσεχτικό και επιδέξιο τρόπο την πιο παραμικρή ‘‘σχισμάδα’’ ανάμεσα στους αντιπάλους, την κάθε αντίθεση συμφερόντων ανάμεσα στην αστική τάξη των διάφορων χωρών, ανάμεσα στις διάφορες ομάδες ή κατηγορίες της αστικής τάξης στο εσωτερικό κάθε χώρας, όπως επίσης και την παραμικρή δυνατότητα ν’ αποχτήσεις ένα μαζικό σύμμαχο, ας είναι και προσωρινός, ταλαντευόμενος, ασταθής, όχι σίγουρος, και με όρους. Όποιος δεν το κατάλαβε αυτό, δεν κατάλαβε ούτε κουκούτσι από το μαρξισμό και από τον επιστημονικό, σύγχρονο σοσιαλισμό γ ε ν ι κ ά».

    Λένιν: «Ο Αριστερισμός παιδική αρρώστια του Κομμουνισμού».

    Για την αντιγραφή

    Γ.Π.


    Υ.Γ. 1: Ο όρος ανίερες συμμαχίες μπήκε στην ελληνική πολιτική ορολογία από το ΠΑΣΟΚ στις επιθέσεις του κατά του ΚΚΕ. Τώρα φαίνεται πως τον βρίσκουμε καλό σαν όρο για να κρίνουμε το κομματικό παρελθόν. Εύγε!

    Υ.Γ. 2: Το κόμμα είναι παντού. Ο Περισσός είναι στον Περισσό. Στον Περισσό σου ζήτησα να στείλεις την ανάλυσή σου. Δηλαδή στα Γραφεία της ΚΕ και όχι σε ολόκληρο το κόμμα.

    Υ.Γ.: Το από που πληρωνόμουν εγώ καλύτερα να το αφήσεις. Όχι σε μένα αυτά. Αυτά σ' εκείνους που τρώγαν τζάμπα ψωμί. Αν ξέρεις τέτοιους, σ' αυτούς να τα πεις. Εγώ το ψωμάκι μου το έβγαζα με το παραπάνω. Τζάμπα δεν μου έδωσε κανείς τίποτα. Όμως αυτό δεν θα το μετρήσω μαζί σου. Εφόσον υπάρχει κάποιος που θεωρεί πως με πλήρωνε τζάμπα- πως κόστιζα περισσότερα απ' όσα έφερνα- να βγει και να το πει δημόσια. Θα πάρει την απάντηση που του αξίζει. Με χαρτί και με μολύβι. Είναι όλα υπολογισμένα ως το τελευταίο ευρώ.

    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγω που νομιζα οτι το κομμα με τα μελη του εχει αλλου ειδους σχεση και αυτη δεν μετριεται με εργατοωρες...Ολοι δουλεψαν και δουλευουν για το κομμα αφιλοκερδος. Καποιους τους αναθετει τετοιες δουλειες το κομμα που χρειαζονται χρονο και αφοσιωση και γι'αυτο αποζημιωνονται απο το κομμα. Αυτο για να ληξει εδω αυτο καθως αν εχεις να προσαψεις κατηγοριες για το ΚΚΕ υπαρχει και πιο δημοσιο βημα που εμπεριεχει ασφαλως και το ενδεχομενο απαντησης του κομματος... Ωστε η Κ.Ε. δεν ειναι κομμα? Ειναι η εδρα της ο Περισσος. Μαλιστα λενινιστικη αποψη ασφαλως και αυτη. Μαλιστα τα μελη του ΚΚΕ πρεπει να ειναι κατι αναμεσα σε ανοητοι και κρετινοι που εκλεγουν αντιπροσωπους και αυτοι την Κ.Ε. που δεν εχει ομως σχεση συμφωνα με τον Γ.Π. με το κομμα που ειναι μονο τα μελη του (μαλλον τα μελη οπως θα τα ηθελε ο Γ.Π.). Η Κ.Ε. ειναι αλλο ειναι Περισσος...Μαλλον και ο Λενιν διαχωριζε την Κ.Ε. απο το κομμα. Πρεπει να τη θεωρουσε κατι εξω απο το κομμα δεν εξηγειται αλλιως. Ας παμε τωρα στην επικληση στην αυθεντια στον αριστερισμο που οπως το παλιο προγραμμα του ΚΚΕ υπεστει τελευταια τον απαραιτητο κοπτοραπτικο βιασμο ξεκοπηκε με αριστη τεχνικη απο το ιστορικο πλαισιο, τις αντικειμενικες και υποκειμενικες συνθηκες που γραφτηκε και εγινε το ευαγγελιο καθε διαφωνιας. Αυτο που παραθετεις βεβαια κ. Γ.Π. δεν απαντα σε αυτο που ρωτησα ωστο ο αριστερισμος στο κομματι για τους συμβιβασμους λεει και κατι αλλο."...Όλο το πρόβλημα είναι να ξέρεις να εφαρμόζεις αυτή την τακτική έτσι που ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΝΕΙΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΛΑΙΤΑΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ,ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΙΚΗ." σελ. 70 εκδοσεις σ.ε. τα κεφαλαια δικη μου υπογραμμιση. Και επανερχομαστε τωρα στο ερωτημα. Ποιο ειναι αυτο το οργανωμενο τμημα του ΣΥΡΙΖΑ που ειναι ενδυναμει αντικαπιταλιστικο(!), μαζικο(!) και θα συμβαλει στο παραπανω αν κανει συμβιβασμο-συμμαχια μαζι του το ΚΚΕ? Εχει ονομα? Υπαρχει τετοιο κομματι κ. Γ.Π.? Οταν ο Λενιν μιλαει για διαθεση για αγωνα και νικη, λεγοντας νικη δεν εννοει κανενα αστικοδημοκρατικο σταδιο, δεν ειναι νικη για το προλαιταριατο ο καπιταλιστικος ζυγος. Επιπλεον δεν εχουμε σημερα δικτατορια στρατιωτικη για να μεταφερεις ετσι μηχανιστικα πραγματα.

      ratm

      Διαγραφή
  16. Περίληψη της παρέμβασης του αξιότιμου κυρίου Πετρόπουλου: Το ΚΚΕ για να δικαιολογήσει την ολέθρια σημερινή του πολιτική (να μη στηρίζει τον τεράστιο Μεσσία Αλέξη) φτάνει στο σημείο να μην υπερασπίζεται (!!!) τις χούντες του Βενιζέλου και του Πλαστήρα (της πραγματικής ηγεσίας των "φιλελεύθερων"), ανθρώπων προοδευτικών-καθόλου εκφασισθέντων-που αγαπούσαν το λαό και τη δημοκρατία και που ποτέ δεν πείραξαν τρίχα κομμουνιστή.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα πρέπει ο Σοφούλης να βασανίστηκε πολύ σκληρά από την αστική τάξη ώστε να αναιρέσει την υπογραφή του τόσο σύντομα. Δυνάμεθα να θεωρήσουμε ότι αν δεν τύχαινε η αναποδιά των βασανισμών στο Σοφούλη, αυτός θα έβαζε τα στήθια του μπροστά κ θα μαχόταν με νύχια κ με δόντια για τη Δημοκρατία. Το καταλαβαίνουμε μάλιστα από το ότι αυτός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο Μεταξά-ενώ ο Τσαλδάρης ψήφο ανοχής (!!!). Τώρα που το σκέφτομαι, ήταν κ ο Τσαλδάρης που ήρθε σε συνομιλίες με το Παλλαϊκό Μέτωπο. Συνομιλίες που απέτυχαν βέβαια. Ρε μπας κ αν πετύχαιναν, ενδεχομένως να γλύτωνε η χώρα τη δικτατορία; Κρίσιμα ερωτήματα που ασφαλώς θα απασχολούν τη σκέψη ατυχησάντων επενδυτών κ παρα(ι)τημένων λαθρεπιβατών.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θα πρέπει όντως να σηματοδοτούσε μεγάλο ρήγμα στην αστική τάξη η στάση Σοφούλη. Θα πρέπει να εκπροσωπούσε μεγάλο μέρος της ο Σοφούλης εκείνη τη στιγμή. Προκύπτει καθαρά άλλωστε από τις μεγάλες κ έντονες διαφοροποιήσεις κατά τη μεταξική περίοδο (οι γερμανόφιλοι-Παπαχελάς κ Σκυλακάκης, των γνωστών κ σήμερα οικογενειών-στο πολιτικό προσωπικό που αποτελούσε η "κυβέρνηση" εκδιώχτηκαν άνευ της παραμικρής αντίδρασης λίγους μόλις μήνες μετά την 4η Αυγούστου, κ για να προκύψει ουσιαστική διαφοροποίηση εντός της αστικής τάξης έπρεπε να φτάσουμε ως τη στιγμή της ενεργού πολεμικής ανάμιξης της Γερμανίας).

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υποτίθεται ότι κάποιος ασχολείται με την ιστορία για να βγάζει συμπεράσματα. Έχοντας τη γνώση (δε μπορώ να υποθέσω κάτι το διαφορετικό) της διαδρομής του Σοφούλη, τη στάση του ημέρες μόλις μετά την υπογραφή του, τη στάση των φιλελεύθερων σε επίπεδο ηγεσίας (σε επίπεδο ανώτερο του ίδιου του Σοφούλη) αλλά κ των βουλευτών του κρίνω ως εξευτελιστική κατάντια (κ στο επίπεδο της κριτικής σκέψη αλλά κ στο επίπεδο της προσωπικότητας) ότι μια συμφωνία με τέτοια άτομα θα είχε πιθανότητες να αποτρέψει το καθεστώς που προέκυψε την άνοιξη του 1936 κ επισημοποιήθηκε την 4η Αυγούστου.

    Να σημειώσω-αν κ νομιζω ότι είναι προφανές, ασχέτως της κουτοπονηριάς του αξιότιμου κύριου-ότι δε μπήκε το ζήτημα στη βάση του αν καλώς ή κακώς υπήρξε το σύμφωνο, αλλά στο αν θα ήταν δυνατό αυτό το σύμφωνο-με την ύπαρξή του-να αποτρέψει τη δικτατορία.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στα πλαίσια των εμβριθών αναλύσεων του αξιότιμου κυρίου Πετρόπουλου κ της μανίας ετεροπροσδιορισμού του, να σημειώσω ότι αν τυχόν βρούμε τροτσκιστές που τότε να υποστήριζαν το Δεκέμβρη του 1944 κ τροτσκιστές που τον υποστηρίζουν τώρα, τότε αυτό θα στοιχειοθετεί-τρομάρα του-απόδειξη ότι κ τότε έλεγχαν το κόμμα ...τροτσκιστές...

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κύριε Πετρόπουλε:

    Γράψατε "...Tζάμπα δεν μου έδωσε κανείς τίποτα. Όμως αυτό δεν θα το μετρήσω μαζί σου. Εφόσον υπάρχει κάποιος που θεωρεί πως με πλήρωνε τζάμπα- πως κόστιζα περισσότερα απ' όσα έφερνα- να βγει και να το πει δημόσια..."

    Το λέω εγώ, κύριε Πετρόπουλε. Λέω δηλαδή ότι τόσα χρόνια μέσα στο Κόμμα, αντί να διαμορφωθείτε σε κομμουνιστή διανοούμενο, διαμορφωθήκατε σε πολέμιο του Κόμματος. Υπό την έννοια αυτή, ναι, τα μέλη του Κόμματος τζάμπα σας πλήρωναν από το υστέρημά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ratm:

    Όταν λες

    "Αρα η χουντα εφοσον πολεμησε και αστους πολιτικους κινδυνευε και απο αυτους. Και εφοσον η αστικη ταξη ηθελε τη χουντα γιατι ξερει το συμφερον της σημαινει συμφωνα με τη λογικη σας οτι τα συμφεροντα της αστικης ταξης κινδυνρυαν απο την υπαρξη και λειτουργια των αστικων κομματων και του αστικου κοινοβουλιου της εποχης!"

    Κάνεις το λάθος να βλέπεις την αστική δημοκρατία απλά σαν μορφή διακυβέρνησης (κοινοβουλευτισμός). Το σημαντικό στοιχείο στην αστική δημοκρατία δεν είναι ο κοινοβουλευτισμός, αλλά οι πολιτικές ελευθερίες. Αυτό ισχύει τόσο για την εργατική τάξη, που έχει συμφέρον να διαφυλάσσει αυτές τις πολιτικές ελευθερίες γιατί της είναι πολύ πιο εύκολο να δρα σε συνθήκες άστικής δημοκρατίας παρά δικτατορίας, όσο και για την αστική τάξη, που όταν λόγω πολιτικής κρίσης αδυνατεί να χειραγωγήσει το λαό, οι λαϊκές ελευθερίες γίνονται γι' αυτήν πρόβλημα.

    Επομένως ναι, υπάρχουν περίοδου όπου τα συμφέροντα της αστικής τάξης κινδυνεύουν από την ίδια την αστική δημοκρατία, όχι όμως από την "υπαρξη και λειτουργια των αστικων κομματων και του αστικου κοινοβουλιου" όπως λες, αλλά από τις ελευθερίες που έχει η εργατική τάξη. Άλλο που συνήθως με την κατάργηση των ελευθεριών παίρνει η μπάλα και τα αστικά κόμματα και το κοινοβούλιο. (Συνήθως, όχι πάντα.)

    Για ποιο άλλο λόγο υιοθετεί η αστική τάξη το φασισμό αν όχι επειδή η αστική δημοκρατία της είναι πλέον πρόβλημα;

    Η κομιντέρν το 1935 εκτίμησε ότι η Ευρώπη αντικειμενικά δεν στέκεται μπροστά στο δίλημμα αστική ή προλεταριακή δημοκρατία, αλλά αστική δημοκρατία ή φασισμός. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις, τα επόμενα χρόνια οι δημοκρατίες στην Ευρώπη μετριόνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού, η φασιστική αντεπανάσταση κατέπνιξε τις προλεταριακές επαναστάσεις πριν αυτές καν λάβουν χώρα και μαζί κατέπνιξε και κάθε ίχνος πολιτικής ελευθερίας. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι κομμουνιστές εφάρμοσαν την ίδια λενινιστική στρατηγική που οδήγησε τους μπολσεβίκους στη νίκη στις συνθήκες της τσαρικής απολυταρχίας: ασυμβίβαστη πάλη για τη δημοκρατία και μετατροπή της δημοκρατικής επανάστασης σε σοσιαλιστική. Το πιο επιτυχημένο παράδειγμα εφαρμογής αυτής της στρατηγικής δεν είναι άλλο από την κινέζικη επανάσταση, τη δεύτερη μεγάλη επανάσταση του προηγούμενου αιώνα.

    Όσον αφορά το Σοφούλη-Σκλάβαινα, η φράση "αν είχε εφαρμοστεί θα είχε αποτρέψει τη δικτατορία" είναι τυπικά σωστή, ωστόσο μπορεί να είναι αποπροσανατολιστική, επειδή όπως αποδείχτηκε ΔΕΝ μπορούσε να εφαρμοστεί μιας κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα δεν το ήθελαν οι φιλελεύθεροι. Η δικτατορία ήταν αναπόφευκτη. Ωστόσο το ΚΚΕ πολύ σωστά έκανε και το σύναψε, διότι η αποκάλυψη του συμφώνου και της στάσης των φιλελεύθερων απέδειξαν σε όλο το δημοκρατικό λαό ότι τη δημοκρατία την καταργούν οι αστοί όταν δεν τους βολεύει και την υπερασπίζονται αποφασιστικά μόνο οι κομμουνιστές. Έτσι διαπαιδαγωγείται ο λαός, μαθαίνοντας μέσα από την εμπειρία του. Όσες φορές και να πεις "η αστική δημοκρατία είναι ψεύτικη δημοκρατία" δεν αξίζει μια πεντάρα σε σύγκριση με το να βλέπει ο λαός μπροστά στα μάτια του τους υποτιθέμενους αστοδημοκράτες να αρνούνται να υπερασπιστούν την αστική δημοκρατία. Το Σοφούλη-Σκλάβαινα διαπαιδαγώγησε το λαό στην κατεύθυνση που μετέπειτα οδήγησε στο ΕΑΜ: την παλλαϊκή δημοκρατική πάλη υπό την καθοδήγηση των κομμουνιστών που οδήγησε στη γιγάντωση και του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ. Οποία ταξική προδοσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κυριαρχο φιλε μου ειναι οι σχεσεις παραγωγης,η οικονομια, τα μεσα παραγωγης σε ποιον. Η μορφη ασκησης της αστικης εξουσιας επιλεγεται με πρωτο και κυριο στοιχειο το κερδος που ειναι ο υπερτατος νομος στον καπιταλισμο. Το πως θα συνεχιστει και θα επιταχυνθει η διευριμενη αναπαραγωγη του κεφαλαιου. Οταν η αστικη ταξη της Γερμανιας επελεξε το χιτλερ το εκανε για αυτο το λογο και ειχε δικιο γιατι το τσακισμα των οποιων πολιτικων ελευθεριων και η στροφη στην πολεμικη βιομηχανια εφεραν αλματωδη αναπτυξη καπιταίστικη. Οταν στην Ελλαδα επελεγει ο Μεταξας δεν κινδυνευε η αστικη εξουσια. Το κινημα σε καμια περιπτωση δεν απειλουσε την εξουσια τωμ αστων και το ΚΚΕ ηταν σε ημιπαρανομη κατασταση και αδυναμο. Αλλο το οτι επικαλεστηλε κομμουνιστικο κινδυνο ο Μεταξας. Το ιδιο εκανε και η χουντα ενω το ΚΚΕ οχι μονο ηταν παρανομο ηδη αλλα ειχε διαλυσει τις κομματικες του οργανωσεις και τις ειχε διαχυσει στην ΕΔΑ! Ο φασισμος ειναι πρωτα απο ολα δυναμη κρουσης αντικομμουνιστικη. Οσο για τις πολιτικες ελευθεριες το ΚΚΕ ηταν υπο διωγμον απο την ιδρυση του με ιδιωνυμα κλπ στην αστικη δημοκτατια, βγηκε αππ το Μεταξα παρανομο και με τη βουλα και εκ νεου το 47 παλι με αστικη δημοκρατια. Η αστικη δημοκρατια εφτιαξε τους τοπους εξοριας,τις δικες για κατασκοπια,τα εκτακτα στρατοδικια, τις εκτελεσεις και τα βασανηστηρια. Ο Μπελογιαννης,ο Πλουμπιδης και ενα σωρο αλλοι με δημοκρατικες σφαιρες εκτελεστηκαν. Μην τρελαθουμε και τελειως. Η Βασιλακοπουλου, ο Πλουμης, η Κανελοπουλου, ο Καλτεζας,ο Τεμπονερας,ο Γρηγοροπουλος,ο Φυσσας στη μεταπολιτευση δολοφονηθηκαν απο κρατος ή παρακρατος. Και ο Κοτσαριδης κατα μια εννοια για να ειμαι ακριβης (δεν πηγε περιπατο οταν επαθε ανακοπη...) η πραγματικη δημοκρατια κρινεται στην παραγωγη, στον τοπο δουλειας και εκει βασιλευει η εργοδοτικη τρομοκρατια και εκμεταλευση. Οταν ο βιομηχανος λεει αν δεν βγει το ταδε κομμα στις εκλογες την επομενη μερα θα κανω 100 απολυσεις για περικοπη προσωπικου ποια πολιτικη ελευθερια μου λες? Οταν υπαρχουν ενα καρο μηχανισμοι εξαγορας ή εκβιασης ψηφου απο εκλογες συνδικατων και φοιτητικων συλλογων μεχρι το κοινοβουλιο ποια πολιτικη ελευθερια μου τσαμπουνας? Οταν μεσα σε 1 μηνα εχουν φαει ντουζινες δικες και καταδικες δεκαδες μελη του ΠΑΜΕ για συνδικαλιστικη δραση για ποια ελευθερια μιλαμε? Και αν αυριο γινει χουντα εγω στον εργατη τι θα του πω? Αγωνισου για το σοσιαλισμο ή για αυτο που σου περιεγραψα? Αλλο τα δημοκρατικα δικαιωματα που τα παλευει καθε μερα το κινημα και το κομμα παντου σαν αιτηματα και στοχους παλης που μεσα απο αυτους θα πηγαινει η κουβεντα και η συνηδειση προς το επικαιρο και αναγκαιο του σοσιαλισμου και αλλο να παλευει η εργατικη ταξη για τον τροπο που θα κουβαλα τις αλυσιδες της...

      ratm

      Διαγραφή
  23. Είναι θετικό όταν πέφτουν οι μάσκες
    Με βαση τον αριστερισμό του λένιν και για να μην κατηγορηθουμε για στινες θα πρεπει να οικοδομησουμε μετωπο με τον Συριζα ώστε να τον επηρεάσουμε ειτε ολον είτε το αγαθο μερος του προς τα αριστερά. Βεβαια για να συμμαχήσεις με κάποιον πρέπει να υπάρχει ένας έστω ελάχιστος κοινός τόπος και αυτος δεν είναι ουτε η ΕΕ ούτε ενας καλύτερος καπιταλισμός ουτε η αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης που πρεβεύει σήμερα αλλά και χθες ο Συριζα αλλα για μια δημοσιογραφαρα σαν τον γπ λιγη σημασία εχουν όλα αυτά Ο ασταθης συμμαχος της εργατικής τάξης είναι οι φτωχοι αυτοπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγροτες σήμερα και όχι η κρατικη γραφειοκρατία και η εργατική αριστοκρατία του Συριζα αλλά και παλι για τον αρχειολάτρη γπ ουτε αυτό έχει κάποια σημασία

    Η δικαιωση του λαφαζανη από τα οψιμα ρεταλια της ταξικης πάλης. Δυστυχώς για τον γπ το ΚΚΕ δεύτερη Βάρκιζα δεν πρόκειται να υπογράψει


    Και μετά ο ΓΠ εξανίσταται ότι το ψωμί που έτρωγε το είχε δουλέψει για ποιον όμως δεν μας διευκρινίζει

    Υγ1. ηλίθιος είναι εκείνος που γράφει ότι το σύστημα είχε φτάσει στα όρια του το 1967 (φαντάζομαι από την αυξημένη εκλογική δύναμη της Ενωσης Κέντρου)

    Υγ2 αντι να ασχολείται με έναν επαναστάτη πού ένοπλα αμφισβητησε την εξουσία των αστών καλύτερα ο γπ να ασχοληθεί με τον αρχειο παρτσαλίδη σκληρα εργαζόμενος περισσότερες προοπτικες τιραζ θα έχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το φύλλο του Ριζοσπάστη που αποκαλύπτει το σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα: http://imgur.com/wXddT0u

    Όπως βλέπεις "ρα" το ΚΚΕ δε θεωρούσε καθόλου τους Φιλελεύθερους "ανθρώπους προοδευτικούς που αγαπούσαν το λαό και τη δημοκρατία", αντίθετα εκθέτει την ασυνέπειά τους και τους καταγγέλλει ως συνυπεύθυνους για την επερχόμενη δικτατορία. Περίεργα πράματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 1. Ακριβώς έτσι έχει το ζήτημα. Η δουλειά στο κόμμα δεν μετριέται με εργατοώρες. Δεν πάει πολύ όμως να έρχεται κάποιος και να σου ζητάει λογαριασμό για τα χρήματα που πήρες; «Σε πληρώνανε από το υστέρημά τους κλπ»; Εσύ που τα πήρες δεν πρόσφερες τίποτα; Τζάμπα πληρωνόσουν; Επαναλαμβάνω λοιπόν: Όποιος από αυτούς που είχαν το ταμείο και με πληρώνανε πιστεύει πως τζάμπα πληρωνόμουν ή ότι πήρα περισσότερα απ’ όσα έδωσα ας βγει με το ονοματάκι του να το πει δημόσια. Θα πάρει την απάντηση που του αξίζει. Εγώ την δική μου προσφορά δεν την μέτρησα ποτέ σε χρήμα. Αν θέλουν να την μετρήσουν άλλοι- ας το κάνουν. Αν θέλουν να κάνουμε το λογαριασμό σε χρήμα, κανένα πρόβλημα.

    2. Μια εξήγηση έδωσα ratm για την χρήση που έκανα στον όρο «Περισσός». Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Τώρα αν εσύ έφτιαξες από αυτό ολόκληρη θεωρία, αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα.

    3. "...Όλο το πρόβλημα είναι να ξέρεις να εφαρμόζεις αυτή την τακτική έτσι που ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΝΕΙΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΛΑΙΤΑΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ,ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΙΚΗ." Σωστά. Καλά κάνεις και θυμίζεις αυτή την φράση του Λένιν. Ψάξε τώρα να βρεις που την εφαρμόζει η κομματική ηγεσία όταν απριόρι απορρίπτει το ενδεχόμενο τέτοιων συμβιβασμών. Κι όταν επιχειρήσεις να βάλεις στην πραγματική ζωή αυτή τη συλλογιστική του Λένιν θα βρεις και τις απαντήσεις που θέλεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ούτε ενιαίος είναι- ούτε αδύνατη είναι μια πολιτική που θα μπορούσε να τον διεμβολίσει. Μόνο που για να έχεις τέτοια πολιτική δεν μπορείς να λες: «με δυνάμεις πολιτικές κι ομάδες που προέκυψαν από διάσπαση του ΚΚΕ, όχι, δε συνεργαζόμαστε, δεν πάνε να λένε ζήτω η δικτατορία του προλεταριάτου;» (Παπαρήγα- Ριζοσπάστης 14/12/2012). Με τέτοιες λογικές εκείνο που επιδιώκεται είναι ο οπαδισμός προς τα μέσα και η εξόντωση των πρώην. Αλλά αυτό δεν είναι πολιτική- είναι βεντέτα. Ξέρεις που οδηγούν οι βεντέτες στην πολιτική; Η μεγάλη ζημιά, σε τελευταία ανάλυση, δεν βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις τους άλλους. Η μεγάλη ζημιά βρίσκεται στην ιδεολογικοπολιτική μετατόπιση που μπορεί να γίνεται μέσα στο κόμμα το οποίο συσπειρώνεται εναντίον των άλλων για να μην διακρίνει τι γίνεται στο εσωτερικό του. Δεν θα αργήσεις να το διαπιστώσεις.

    Αρκετά είπαμε. Τα υπόλοιπα, αν θέλεις, από κοντά. Αν το επιθυμείς, μπορείς να με βρεις πολύ εύκολα. Ούτε κρύβομαι, ούτε έχω αποσυρθεί από την ζωή.

    Γεια χαρά.

    Υ.Γ. Σύντροφοι του οπαδισμού συνεχίστε. Ο χώρος όλος δικός σας. Και μην ξεχάστε να μου χρεώσετε όλα τα αμαρτήματα του κόσμου πλην, βεβαίως, του προπατορικού. Οι γραφές λένε πως γι’ αυτό το αμάρτημα ο θεός υπέδειξε άλλους ενόχους.

    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτος που πρεπει να απαντησει κ.Γ.Π. ειστε εσεις αλλα αποφευγετε να εκθεσετε ολοκληρωμενα τη γνωμη σας διοτι θα αποκαλυφθει τελειως οτι ουδεμια σχεση με το λενινισμο εχει η πολιτικη σας γνωμη αλλα θυμιζει μονο Καουτσκι μιας και πιασαμε τα προσωπα. Το θεμα ειναι ενα. Πως σε μη επαναστατικες συνθηκες ενα ΚΚ συνεπες δουλευει ωστε να συσπειρωνει γυρω απο τη στρατηγικη του. Η τακτικη και οι ελιγμοι ειναι για εξυπηρετουν τη στρατηγικη. Ειναι διαλεκτικα δεμενη η τακτικη και η στρατηγικη δεν ειναι κατι το εντελως αυτονομο η τακτικη. Αρα ελιγμους ναι, αλλα τι ελιγμοι? Με συμμαχια με κομματι της αστικης ταξης θα ανεβει το επιππεδο συνειδητοτητας της εργατικης ταξης για αγωνα για το σοσιαλισμο? Με εκλογικες αυταπατες και νερι στο μυλο της αστικης διαχειρησης εκ μερους του ΚΚΕ θα καταλαβει η εργατικη ταξη την αναγκαιοτητα αντιπαραθεσης με καθε μορφη αγωνα και εντελει ενοπλα με τους αστους και το κρατος τους? Ο Λενιν τι ελεγε γλυφτε και στηριξτε τον οπορτουνισμο ή εθετε ως ορο για τη νικη το τσακισμα του ως φορεα της αστικης ιδεολογιας στους κολπους της εργατικης ταξης? Το τσακισμα πως θα γινει του οπορτουνισμου σπερνοντας αυταπατες για το ρολο του συσκοτιζοντας την βαθια ταξικη πολιτικη του υπερ του κεφαλαιου, κλεινοντας τα ματια και ωραιοποιωντας τον
      βαθυ αντικομμουνισμο του ή αποκρυπτωντας χαριν της ενοτητας, της συμμαχιας και του συμβιβασμου για τον "τακτικο" στοχο το διαλυτικο και υπονομευτικο του ρολο στο κινημα? Δεν θα βγαλει συμπερασματα η εργατικη ταξη απο την αποκαλυψη των παραπανω? Γινεται αυτο με αλλο τροπο περα απο την ιδεολογικοπολιτικη διαπαλη? Ή θα λεμε ψεματα στον κοσμο για να τον προσεγγισουμε? Οι κομμουνιστες δεν θεωρουν εαυτον εξυπνο και το λαο χαζο που πειθεται απο πολιτικα τρικ και κολπα. Λενε την αληθεια,δειχνουν εμπιστοσυνη στην εργατικη ταξη. Και το ληγω και εγω εδω γιατι δεν ειναι δυνατον να πιαστουν ολα.

      ratm

      Διαγραφή
  26. ulyanovism εγώ περίεργο βλέπω που σε κάποιο σχόλιο που δεν αφορά τη στάση του ΚΚΕ τότε ή τις απόψεις του για τους "φιλελεύθερους", αλλά τις απόψεις του συγκεκριμένου κυρίου για εκείνους, εσύ βάζεις το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη κατόπιν της αθέτησης των υπογραφών των "φιλελεύθερων" για να κάνεις τι; Να υποστηρίξεις την άποψη του αξιότιμου κύριου εν έτει 2013 (κ 2014) ότι το εν λόγω σύμφωνο θα μπορούσε να αποτρέψει τη δικτατορία; Το πώς δηλαδή το καταγγελτικό για τους φιλελεύθερους, πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη (μετά την αθέτηση των υπογραφών) μπορεί να δικαιώνει την άποψη του αξιότιμου κύριου ότι το σύμφωνο με αυτούς τους τύπους θα μπορούσε να αποτρέψει τη δικτατορία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον περίεργο.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εντάξει ratm. Δεν έχεις σκοπό να με αφήσεις σε ησυχία. Σκανάρω εδώ και κάτι μέρες ένα σημαντικό αρχείο. Με ταλαιπωρεί αυτό- με ταλαιπωρείς κι εσύ ζητώντας απαντήσεις για τα αυτονόητα, με υποθέσεις και με χαρακτηρισμούς. Προσπαθείς να απαντήσεις όχι σε αυτά που λέω αλλά σε εκείνα που υποθέτεις ότι έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Κατασκευάζεις μια άποψη, μου την αποδίδεις και ύστερα αρχίζεις την κριτική. Κάνεις δίκη προθέσεων και αντιλήψεων που όμως υπάρχουν μόνο στο δικό σου μυαλό. Τι νομίζεις; Είναι αυτός τρόπος συζήτησης και μάλιστα εκκινούμενος από καλές προθέσεις ή είναι προσπάθεια κατασκευής εικονικών αντιπάλων; Αν ιδεολογικοπολιτικά είμαι αντίπαλός σου- αν τέτοιο με θεωρείς- τουλάχιστον κρίνε με γι’ αυτά που λέω κι όχι γι’ αυτά που λες εσύ για μένα.
    Φαντάζομαι δεν γνωρίζεις τόσα πολλά από τον Κάουτσκι ώστε να ξέρεις ότι, ακόμη και για τις απόψεις που μου αποδίδεις, ταυτίζομαι μαζί του. Σε πληροφορώ λοιπόν ότι τον θεωρώ δάσκαλό μου για όλα εκείνα που τον θεωρούσε δάσκαλό του και ο Λένιν και ολόκληρο το εργατικό κίνημα εκείνης της εποχής.

    Πάμε τώρα στην ουσία.

    1. Η τακτική- όπως λες- υπηρετεί την στρατηγική. Αρκεί να έχεις τακτική. Ποια είναι η τακτική σήμερα του ΚΚΕ; Η λαϊκή συμμαχία της οποίας οι εμβρυακές μορφές είναι όλες οι οργανώσεις του ΚΚΕ στο κίνημα (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ); Δηλαδή εμείς κι εαυτός μας; Η λαϊκή συμμαχία που κατά το πρόσφατο πρόγραμμα του κόμματος δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει πολιτική έκφραση παρά μόνο μέσα από το ΚΚΕ και γι’ αυτό δεν θα μπορεί να κατεβαίνει στις εκλογές ως λαϊκή συμμαχία; Πως θα το εξασφαλίσουμε όμως αυτό; Μόνο αν στα όργανα της λαϊκής συμμαχίας έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Πως θα γίνει αυτό; Μόνο αν η λαϊκή συμμαχία ταυτίζεται με εμάς. Αλλιώς πως θα ελέγξεις τις αποφάσεις κάποιου σχήματος που δεν ταυτίζεται με σένα και δεν παίρνει εντολές από σένα, που έχει μια αυτοτέλεια και μια αυτονομία από σένα; Ξέρεις τι σημαίνει αυτή η τακτική (αν δεχτούμε πως είναι τακτική); Πέρασμα των μαζών με το μέρος του ΚΚΕ. Αποκλειστικά με το μέρος του ΚΚΕ. Δηλαδή το κόμμα επιδιώκει ως κόμμα- και όχι μέσα από κάποιο συμμαχικό σχήμα- να πάρει κάποια στιγμή την πλειοψηφία του λαού με το μέρος του για να κάνει την επανάσταση. Κι αυτό δεν μπορεί- κατά την γνώμη του- να γίνει με άλλο τρόπο αλλά με απευθείας μετατόπιση των μαζών προς το μέρος του, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί. Αλλά τότε τι τα θέλει υπόλοιπα; Το πρόγραμμά του έπρεπε να είναι μόνο μία φράση. Θέλουμε να κατακτήσουμε την πλειοψηφία με το μέρος του κόμματος και να πάρουμε την εξουσία. Τίποτε άλλο. Γράψανε τόσες σελίδες πρόγραμμά (λαϊκές συμμαχίες, σχήματα σηματάκια, όροι και προϋποθέσεις) για να πουν μια φράση. Κι αυτό είναι επιστημονική ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας, των αντιθέσεών της, των τάξεων κλπ. Εύγε!

    Γ.Π.
    (έχει συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 2. Λες: «ελιγμούς ναι, αλλά τι ελιγμοί?». Και θες απάντηση γι’ αυτό. Τι ζητάς ακριβώς; Να σου δώσει κάποιος μια ολόκληρη πολιτική μαζί με την εγγύηση ότι θα πετύχει; Τέτοιο πράγμα στην πολιτική δεν υπάρχει. Χώρια που και η πιο επιστημονικά επεξεργασμένη πολιτική, όπως έλεγε ο Βλαδίμηρος, όταν φεύγει από το βασίλειο των διατυπώσεων και μπαίνει στο βασίλειο της πραγματικότητας αναπόφευκτα τροποποιείται. Οι μάζες δεν συνειδητοποιούν το συμφέρον τους με διακηρύξεις, ούτε με ιδεολογικά μαθήματα. Αν ήταν έτσι δεν θα φτιάχνονταν κόμματα. Θα άνοιγαν στις γειτονιές φροντιστήρια. Χώρια που καμία επανάσταση δεν έγινε ποτέ γράφοντας στις σημαίες της το κοινωνικό σύστημα που οικοδομήθηκε μετά την επικράτησή της. Η Επανάσταση του Οκτώβρη έγινε με αστικοδημοκρατικά αιτήματα που μόνο οι μπολσεβίκοι μπορούσαν να υλοποιήσουν (Ειρήνη, ψωμί, μοίρασμα της γης στους αγρότες). Οι μάζες δεν πολυσκοτίζονται για την θεωρία. Οι μάζες αποκτούν συνείδηση από την ίδια τους την πείρα (τρεις το λάδι τρεις το ξύδι…). Άρα δεν μπορείς να πηγαίνεις στις μάζες παρά μόνο με αιτήματα που μπορούν να κατανοήσουν. Δες λίγο τις προϋποθέσεις που έθετε ο Λένιν για την επαναστατική κατάσταση. Υπάρχει πουθενά η αλλαγή του κοινωνικού συστήματος ως χαρακτηριστικό της συνείδησης των μαζών για να βρίσκονται σε επαναστατική εγρήγορση και να αποτελούν έτσι στοιχείο της επαναστατικής κατάστασης;

    3. Για τις αυταπάτες. Αυταπάτη είναι να δημιουργείς ψεύτικες ελπίδες στο λαό. Αν του πεις πως μόνο με εκλογές θα έρθει ο σοσιαλισμός αυτό είναι μια αυταπάτη. Όχι γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά γιατί εμφανίζεις τις εκλογές ως το άπαν, ως τον μονόδρομο για τον σοσιαλισμό. Αν του πεις πως μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα του λύσει τα προβλήματα αυτό είναι αυταπάτη. Αν επίσης του πεις ότι αυτό που κέρδισε με μια απεργία δεν πρόκειται να του το πάρουν πίσω αυτό είναι μια αυταπάτη. Κάθε φορά που δίνεις μια μάχη πρέπει να ορίζεις με ακρίβεια τα όρια της. Τις δυνατότητες και τους κινδύνους. Μόνο έτσι διαπαιδαγωγείς τον λαό ώστε να ανεβάζει το επίπεδο της συνειδητοποίησής του. Το ίδιο εγκληματικό με την αυταπάτη είναι να καλλιεργείς στη μάζα την απραξία. Να μεταθέτεις για παράδειγμα όλες τις λύσεις στο σοσιαλισμό.

    Γ.Π.
    (Συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. 4. Όλες οι επαναστάσεις διδάσκουν τα παρακάτω πράγματα: α) Χωρίς επαναστατική κατάσταση επανάσταση δεν γίνεται β) Η επαναστατική κατάσταση προκύπτει αντικειμενικά και δεν εξαρτάται από την θέληση του επαναστατικού κόμματος γ) Η επαναστατική κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με το βαθμό συνείδησης των μαζών για αλλαγή του κοινωνικού συστήματος αλλά είναι μια κρίση του υπάρχοντος συστήματος το οποίο δεν μπορεί να κρατηθεί έτσι όπως είναι και οι μάζες δεν το θέλουν έτσι όπως είναι δ) Το τι θέλουν οι μάζες είναι το ζητούμενο σε μια επαναστατική κατάσταση ε) Το κόμμα της εργατικής τάξης πρέπει να αναγνωριστεί από τις μάζες ως ηγέτης τους για να εξελιχθεί η επαναστατική κατάσταση σε επανάσταση στ) Για να το πετύχει αυτό πρέπει να εκφράσει τη θέληση των μαζών κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με μία πολιτική που θα απαντάει στα άμεσα προβλήματά τους και όχι σε ένα μακρινό και ωραίο μέλλον ζ) Σε καιρούς επαναστατικής κατάστασης και σε συνθήκες καπιταλισμού, τα αιτήματα που αποκτούν επαναστατικό χαρακτήρα είναι πάντοτε αστικοδημοκρατικά. Δηλαδή αιτήματα που δεν προϋποθέτουν την αλλαγή των σχέσεων παραγωγής για να υλοποιηθούν η) Στην επανάσταση εκείνο που προηγείται δεν είναι η οικονομία αλλά η πολιτική. Ο χαρακτήρας δηλαδή της επανάστασης προσδιορίζεται από την τάξη που παίρνει την πολιτική εξουσία κι όχι από την αλλαγή στις παραγωγικές σχέσεις. Η αλλαγή στις παραγωγικές σχέσεις είναι μια πολύ πιο μακρόχρονη διαδικασία που αφορά την φάση της οικοδόμησης.

    5. Αν κατανοείς τα παραπάνω σε όλο τους το βάθος σίγουρα δεν θα δυσκολευτείς να καταλάβεις τι πολιτική χρειάζεται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η πολιτική της πλειοψηφίας που είναι μια διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης (λύση της ελληνικής κρίσης στο πλαίσιο του ευρώ κλπ) και η πολιτική της μειοψηφίας (Άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων, των νόμων που τα συνοδεύουν και όλης της αντιλαϊκής πολιτικής, κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ρήξη με την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. κλπ). Να μην έχεις καμία εμπιστοσύνη στην Αριστερή πλατφόρμα του Λαφαζάνη. Δεν μπορούσες όμως να πάρεις αυτή την πολιτική να την ενισχύσεις με μια σειρά φλέγοντα αιτήματα του λαϊκού κινήματος και να την προβάλεις ως βάση και προϋπόθεση για μια πραγματική έξοδο από την κρίση με ανοικτό τον ορίζοντα των ρήξεων έως τον σοσιαλισμό; Δεν μπορούσες σε μια τέτοια πολιτική να καλέσεις για ευρύτερη συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων και μαζών ξεκαθαρίζοντας πως η υλοποίησή της απαιτεί λαϊκή ετοιμότητα για ρήξεις με το σύστημα; Δεν μπορούσες σε ένα τέτοιο πλαίσιο πολιτικών διεκδικήσεων να διαπαιδαγωγείς τις μάζες και να δημιουργείς όρους σύγκρουσης; Δεν θα μπορούσε μια τέτοια πολιτική να στριμώχνει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να του στερεί την δυνατότητα να ψαρεύει προς τα αριστερά και να εγκλωβίζει μάζες; Ο Λένιν που πρότεινε (στον Αριστερισμό) στους κομμουνιστές της Αγγλίας να στηρίξουν το εργατικό κόμμα με μόνο αίτημα την ελευθερία ζύμωσης τι ήταν; Ηλίθιος, οπορτουνιστής; Καουτσκιστής; Αντεπαναστάτης;

    Γ.Π.
    (συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. 6. Σήμερα τι λες ως κόμμα; Όσα λέει ο Λαφαζάνης με την προϋπόθεση να υπάρχει λαϊκή εξουσία για να πραγματοποιηθούν. Δεν ζητάς, μόνο, από τους άλλους να γίνουν ΚΚΕ. Αυτό δεν το θεωρείς αρκετό. Ζητάς να έχει γίνει και η επανάσταση, να έχει νικήσει και να έχει αλλάξει το σύστημα. Κι αυτό το λες επαναστατική πολιτική. Ε, εγώ το λέω οπορτουνισμό του κερατά. Το λέω αποστασιοποίηση από το σήμερα χάριν μιας πολύ ωραίας πραγματικότητας στο μέλλον. Το λέω συμβιβασμό με την αστική τάξη (την αφήνουμε ως την επανάσταση όλο το πεδίο ελεύθερο) που έχει περιτυλιχτεί με ένα φανταχτερό επαναστατικό περιτύλιγμα. Εσύ να κοιτάς το περιτύλιγμα. Εγώ θα κοιτάζω το μέσα από το περιτύλιγμα.

    Υ.Γ. 1. Άκου σύντροφε (κι ας με λες εσύ κύριο). Στην πολιτική δεν υπάρχουν ούτε φυλαχτάρια που θα σε κρατάνε μονίμως επαναστάτη- ούτε συνταγές σίγουρης επιτυχίας. Τα βάζεις κάτω, τα μετράς και πράττεις εκείνο που με τα συγκεκριμένα δεδομένα που αναλύεις σπρώχνει το κίνημα ένα βήμα μπροστά. Υπάρχει και η σιγουριά της απραξίας. Κάθεσαι σε μια γωνίτσα, δεν ανακατεύεσαι με τίποτα, καταγγέλλεις τους άλλους για οπορτουνισμό, προδοσία κλπ, βγάζεις έναν επαναστατικό δεκάρικο και καθάρισες. Δείχνεις τις μάζες με το δάχτυλο: Έχετε ευθύνη για ότι σας συμβαίνει. Πρέπει να κάνετε αυτό, εκείνο, το άλλο. Αυτό δεν σε κάνει επαναστάτη. Αυτό είναι χειρότερη προδοσία από την προδοσία του πιο ξεπουλημένου οπορτουνιστή.

    Υ.Γ. 2. Αυτά που σου λέω, το ΚΚΕ τα έλεγε σε όλη του την ιστορική διαδρομή μέχρι που ανέλαβαν οι σημερινοί φωστήρες. Αν είμαι προδότης ή οπορτουνιστής ή ότι άλλο τραβάει η ψυχή σου τέτοιο ήταν το κόμμα στο οποίο μπήκα και το οποίο ποτέ δεν πρόδωσα. Αυτό υπερασπίζομαι και γι’ αυτό αποχώρησα από το σημερινό ΚΚΕ. Αν με το κόμμα στο οποίο εγώ μπήκα εσύ δεν θέλεις να έχεις καμία σχέση είναι δικαίωμά σου. Να βγείτε όμως ανοικτά και να πείτε την αλήθεια. Ότι με αυτό το κόμμα, στο οποίο εγώ μπήκα, εσείς δεν θέλετε να έχετε καμία σχέση. Όχι να χρησιμοποιείται τον τίτλο και τα σύμβολά τους, τους αγώνες και τις θυσίες του, εξαπατώντας τον κόσμο ότι είστε η συνέχειά του. Πείτε αυτό που είστε. Είστε κάτι άλλο. Με γειά σας και χαρά σας. Μ’ αυτό το άλλο να δοκιμάσετε την τύχη σας.-

    Τέλος.

    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γίνεται κουβέντα για την Τακτική του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα χωρίς ακρότητες και βρισιές. Εύγε!

    Οι σταθερές έχουν μπει στην κουβέντα απλά ας τις επαναλάβουμε συνοπτικά:
    1. Υπάρχει κομμουνιστής που δεν είναι μέλος του ΚΚΕ;
    Αν, ναι, τότε ευχαρίστως να ακουστούν οι απόψεις του και να τις μοιραστεί με όλους.
    Αν, όχι, όλοι μέσα στα όργανα του ΚΚΕ να κουβεντιάζουμε και κιχ παραέξω.

    2. Η στρατηγική του ΚΚΕ που είναι και η στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος έχει αποδείξει την μακροημέρευση του στόχου της, αν και εφόσον τον κατακτήσει;
    Αν, όχι, καλό θα είναι να βλέπουμε με κριτικό μάτι πολλά πράγματα από τον «υπαρκτό», πρακτικό, αληθινό κτλ κτλ σοσιαλισμό που υπήρξε ή υπάρχει ακόμη.
    Αν, ναι, τότε μιλάμε για συνταγή που χαρίζει σίγουρο αποτέλεσμα ή για «τσελεμεντέ της ευτυχίας» που έλεγε κάποιος σύντροφος.

    3. Η τακτική του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας μας:
    3.1. αποφασίζεται από το ίδιο;
    3.2. είναι ξεκάθαρη σήμερα η πορεία που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει;
    3.3. μπορεί να αλλάξει τακτική όταν το θελήσει;
    Αν, ναι, δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για αυτήν και στο πως διαμορφώνεται αλλά μπορεί ο καθένας να αναφερθεί σε άλλες ιστορικές στιγμές πάντα όμως με γνώμονα πως μπορεί να αλλάξει τακτική, όποτε το θελήσει το κόμμα.
    Αν, όχι, να πάμε όλοι να γίνουμε μέλη του κόμματος και να επιλέξουμε την τακτική που θέλουμε εμείς ώστε να μπορέσουμε να τη διαφυλάξουμε και να την τηρήσουμε.

    Τέλος για να μην ξεχνάμε η τακτική που επιλέγει το κόμμα έχει αποδειχτεί ιστορικά πως διαμορφώνει και τις άλλες τάξεις να δρουν με συγκεκριμένους τρόπους. Για παράδειγμα όταν η τακτική του ΚΚΕ ήταν ο διεμβολισμός των μετώπων τους, γίνονταν ασυνεπείς ψεύτες και ραδιούργοι.. Σήμερα η τακτική της περιχαράκωσης του ΚΚΕ τους κάνει να είναι με επιλεκτική όραση και μνήμη σε κάθε αντιπαράθεση μαζί του.

    Red2u

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κυριε Γ.Π. γιατι με δικη σας ευθυνη δεν μπορω να σας αποκαλω συντροφο και γιατι επισης με δικη σας ευθυνη δεν αφησατε περιθωρια να σας αποκαλω εστω συναγωνιστη. Δεν θα μπω στη διαδικασια να αναλυσω αυτα που γραψατε γιατι εχω καλυφθει απο τα προηγουμενα σχολια σας ετσι και αλλιως. Δεν εκανα δικη προθεσεων γιατι αν και αποφυγατε ευθεως να πειτε ξεκαθαρα την αποψη σας εντελει τη σκιαγραφισατε αρκετα. Δεν ειναι δα και τοσο καινοτομα καθως εχει ξανασυναντησει τετοιες αποψεις το ΚΚΕ και το παγκοσμιο κινημα παλαιοτερα. Αν θεωρειτε δασκαλο τον Καουτσκι δικαιωμα σας εγω εχω χαραγμενη στο μυαλο μου τη φραση του Λενιν μετα απο την παραθεση ενος αποσπασματος του Καουτσκι που ελεγε "τι ωραια που τα ελεγε ο Καουτσκι οσο ηταν ακομα επαναστατης". Συμβολαιο με τη συνεπεια κανεις δεν εχει υπογραψει ωστοσο εγω αν αυριο για οποιοδηποτε λογο σταματουσα να μαι ΚΚΕ τουλαχιστον δεν θα θελα να μαι απεναντι, στην τελικη αν ξερεις που ειναι το δικιο κ. Γ.Π. δεν φτυνεις εκει οτι διαφωνια και να εχεις. Δεν ξερω σε ποιο κομμα μπηκατε εσεις απ'οσο ξερω στο ιδιο ημασταν. Αυτο το κομμα που το 1991 ηταν απο τα λιγα που κρατησαν την ιστορικη συνεχεια τους μαζι με τα συμβολα και την μ-λ θεωρια τους. Θυμαστε ποιοι δεν τα ηθελαν αυτα κ. Γ.Π.? Αυτοι που τωρα μας λετε οτι εχουν ιδιες προτασεις με το ΚΚΕ απλα δεν βαζουν σαν προυποθεση τη λαικη εξουσια!!! Αυτο καταλαβατε τοσα χρονια στο ΚΚΕ οτι ειμαστε κατι σαν το Λαφαζανη και την Ανταρσυα αλλα σε αντιθεση με αυτους καθομαστε και στη γωνια μας και τα παραπεμπουμε ολα στο σοσιαλισμο? Κ.Γ.Π. ως δημοσιογραφος του Ριζοσπαστη αυτο διαπιστωσατε τοσα χρονια? Το ΠΑΜΕ ειναι συμμαχια με τον εαυτο μας? Ποσα μελη ειχε το ΚΚΕ στη Χσλυβουργια? Στην phone marketing? Στην Εβγα, τη Φαγε, τις τηλεπικοινωνιες, στο εμποριο,στη ζωνη κλπ? Και ποσα εχει το ΠΑΜΕ? τα 19 αιτηματα περισυ τετοια εποχη στους αγροτες που εβαλε η ΠΑΣΥ και συσπειρωσαν ολα τα μπλοκα ηταν ο σοσιαλισμος? Συμμαχια με τον εαυτο του εκανε υο ΚΚΕ οταν η ΠΑΣΥ οργωνε ολα τα μπλοκα με το πλαισιο της που το αγκαλιασαν και το παλεψαν αγροτες πολιτικα προσκειμενοι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ? Μεσα στην κριση εχουν απολυθει εκατονταδες μελη του ΚΚΕ για συνδικαλιστικη δραση αυτοι ολοι ηταν συντροφοι σας κ.Γ.Π. θεωρειτε οτι εχουν λουφαξει στη γωνια τους? Οτι ειμαστε οπορτουνιστες του κερατα συμβιβασμενοι με την αστικη ταξη που κρυβομαστε πισω αππ την προυποθεση της επαναστασης? Εχετε ιδεα τι θα πει κομμουνιστης στο χωρο δουλειας? Θα πρεπε ως δημοσιογραφος του ριζοσπαστη που εισπρατει ολη τη συλλογικη πειρα της δρασης του κομματος να το αντιλαμβανεστε αυτο. Παμε παρακατω συμμαχια με τον εαυτο μας καναμε και στα ΑΕΙ-ΤΕΙ εναντια στο σχεδιο Αθηνα? Ειδατε να βαζουμε το σοσιαλισμο ως προυποθεση για συμμετοχη στον αγωνα? Αυτα που μας τσαμπουνανε τα ρεταλια της ταξικης παλης μας τα λετε και εσεις? Εχετε δει πιο μαζικα σωματεια απο αυτα που πλειοψηφει το ΠΑΜΕ? Πιο μαχητικα? Πιο αποτελεσματικα? Οσοι κλαδοι μεσα στην κριση κατι καθυστερησαν ή κατι κερδισαν ειναι οπου υπαρχει ΠΑΜΕ! Θελετε να μιλοσουμε για αδυναμιες μας? Μαζι σας αλλα μαλλον ειστε μακρια νυχτωμενος απο το τι κανουν τα μελη του ΚΚΕ καθε μερα. Το προβλημα δεν το εχετε κ.Γ.Π. επειδη δηθεν βαζει το κομμα το σοσιαλισμο ως προυποθεση για αγωνα. Το προβλημα σας ειναι οτι το ΚΚΕ μιλαει για το σοσιαλισμο , οτι προβαλει την αναγκαιοτητα του . Αυτο ομως το ΚΚΕ το εκανε παντα δεν αλλαξε τωρα, αρα μαλλον εσεις αλλαξατε...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τα τελευταια σχολια σας με προκαλεσαν να το παω πιο προσωπικα αλλα δεν θα πολεμησω τα οσα λετε ετσι. Απλα προβληματιζομαι για αλλη μια φορα, οταν κανατε ρεπορταζ για το ριζοσπαστη ειχετε στο μυαλο σας οτι οι συντροφοι σας ειμασταν αραγμενοι στη γωνια μας? Ε μαθετε εστω και ετεροχρονισμενα οτι τα μελη του ΚΚΕ δινουμε αγωνα καθε μερα και για τα καθημερινα και για να τα δεσουμε με την οριστικη λυση του σοσιαλισμου. Που κατω απο καμια προυποθεση και ποτε δεν ηρθε κοινοβουλευτικα παρα μονο με ενοπλη αναμετρηση με το κρατος των αστων. Λοιδορηστε μας οσο θελετε,πατηστε πανω στο δυσμενη συσχετισμο και πλαγιοκοπηστε μας, σπειρετε οση καχυποψια θελετε. Εμεις το δρομο θα παμε μεχρι τελους γιατι το ΚΚΕ το σημερινο οπως σε ολη την 95χρονη ιστορια του τιμα τα συμβολα και τις παλιες θυσιες των συντροφων μας γι'αυτο μελεταμε αδυναμιες του παρελθοντος και θα μελετησουμε στο μελλον τις σημερινες που δεν ειμαστε σε θεση εξ αντικειμενου να τις δουμε. Να κρυψει κατι το ΚΚΕ δεν εχει να αποκαταστησει ή να αποκαθηλωσει αν πιστευε οτι επρεπε θα το εκανε. Αλλα τους ηγετες του και τις θυσιες του ΕΑΜ του ΔΣΕ κλπ το ΚΚΕ τις τιμα καθε μερα. Αλλοι καπηλευονται τους αγωνες του ΚΚΕ για να κλεψουν λιγο κυρος. Αρα λοιπον με το ΚΚΕ συνολικα γιατι ενα και το αυτο ειναι εδω και 95χρονια εσεις ξεκοψατε και δεν θελετε σχεση αλλα την ιστορια και τα συμβολα του μερος της οποιας γραφετε και σημερα δεν θα σας τα χαρισουμε. Εσεις ειστε αυτος που θα πρεπει να πορευτει με αλλα συμβολα και την δικη του ιστορια και με αυτα ως εφοδια να δοκιμασετε την τυχη σας.
    Υγ.1 φαινεται οτι συμμαχια για σας ειναι μονο πολιτικη ενω για μενα ειναι κοινωνικη. Για σας ειναι σε επιπεδο ηγεσιων με το βλεμα στην καλπη για μενα ειναι στη βαση με το βλεμα στο σοσιαλισμο. Εγω συμμαχια θεωρω την επιτροπη αγωνα στη δουλειας μου που συσπειρωνει πολλαπλασιους απο τους ψηφοφορους του ΚΚΕ αλλα τη σνομπαρουν οι "αριστεροι" οργσνωμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ ή την Ανταρσυα. Φαινεται οτι η ενοτητα ειναι να τα βρουμε οι 4 κκεδες με υους 2 συριζοανταρσυωτες οχι οι 50 εργατες που παταμε στην επιτροπη ανεξαρτητως πολιτικης τοποθετησης.
    Υγ. Οσα λετε για την εξασφαλιση αντικαπιταλιστικης αντιμονοπωλιακης γραμμης της Λ.Σ. εκ μερους του ΚΚΕ ειναι απο το μυαλο σας. Το ΚΚΕ μονο δεδομενο δεν θεωρει οτι θα εχει το συσχετισμο. Μελετιστε ξανα τα ντοκουμεντα του ΚΚΕ.
    Υγ.3 η επαναστατικη κατασταση διαμορφωνεται αντικειμενικα. Πολυ σωστα. Δουλεψτε το λιγο αυτο στο μυαλο σας γιατι απο αυτα που παταθεσατε τοσες μερες δεν συμπεραινω οτι το ενστερνιζεστε...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Διάβασα πολύ προσεκτικά αυτά που γράφει ο κύριος Πετρόπουλος σε ένα μακροσκελές σεντόνι με στόχο να μην τον αδικήσω στην κρίση μου. Ακριβώς για να μην αδικήσω ton κύριο Πετρόπουλο δεν πιάνομαι από τις "άκρες" που αφήνει όπως π.χ. "Αν του πεις πως μόνο με εκλογές θα έρθει ο σοσιαλισμός αυτό είναι μια αυταπάτη. Όχι γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες"... Τι κι αν η πράξη απέδειξε ότι ποτέ και πουθενά δεν συνέβη αυτό δεν έχει καμία σημασία για τον κύριο Πετρόπουλο. Ή "Οι μάζες αποκτούν συνείδηση από την ίδια τους την πείρα (τρεις το λάδι τρεις το ξύδι…)" (σε τι διαφέρετε λοιπόν κύριε Πετρόπουλε, ειδήμονα του Μ-Λ από τον "οικονομισμό" που πάλεψε ο Λένιν στο "τι να κάνουμε;"). Ή "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίος; Εμ, δεν είναι. Ένα σωστό κομμουνιστικό κόμμα οφείλει ή δεν οφείλει να προκαλεί ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ και να διευρύνει αυτά που υπάρχουν; Οφείλει και παραοφείλει. Τι κάνει το ΚΚΕ; Αντί να αξιοποιεί τις αντιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τους βάζει όλους σε ένα τσουβάλι και ξεμπερδεύει." Ας μας πει μια περίπτωση ο κύριος Πετρόπουλος όπου η λογική συμμαχώ με τη σοσιαλδημοκρατία ή τον οπορτουνισμό για να τραβήξω τον κόσμο με το μέρος μου και να νικήσει ο σοσιαλισμός πέτυχε...
    Τέλος πάντων, ο κύριος Πετρόπουλος έφυγε από το ΚΚΕ ακολουθώντας τους κκ. ΒΛ, ΔΚ κ.α. προβάλλοντας ότι αυτοί εκφράζουν το "αυθεντικό ΚΚΕ" και όχι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και στελεχών του σε όλα τα επίπεδα, καθώς και των φίλων και οπαδών του. Στην πραγματικότητα όμως έχουν προσκολληθεί σε μια πολιτική κάπου ανάμεσα στην ΕΔΑ και στον ενιαίο Συνασπισμό, πολιτική που δεν επιβεβαιώθηκε και δεν ανταποκρίνεται στο σήμερα σε καμία περίπτωση, ενώ είναι ζήτημα αν ανταποκρινόταν στο τότε, χωρίς δίκη προθέσεων. Σε τελική ανάλυση το ΚΚΕ είναι ενιαίο και συνεχές στην ιστορική του κίνηση. Εξελίσσεται, προχωράει μπροστά, συζητά ανοιχτά και στο εσωτερικό του και με την εργατική τάξη
    Πάει λοιπόν πολύ να μας κουνά δασκαλίστικα το δάκτυλο ο κύριος Πετρόπουλος και να λέει στο σύνολο του Κόμματος "Όχι να χρησιμοποιείται (sic!) τον τίτλο και τα σύμβολά τους, τους αγώνες και τις θυσίες του, εξαπατώντας τον κόσμο ότι είστε η συνέχειά του. Πείτε αυτό που είστε. Είστε κάτι άλλο. Με γειά σας και χαρά σας. Μ’ αυτό το άλλο να δοκιμάσετε την τύχη σας." Να αλλάξει το ΚΚΕ όνομα και όχι αυτοί που ξεβράστηκαν; Λίγη τσίπα κύριε Πετρόπουλε...

    ΡΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τελικα ο ΣΥΡΙΖΑ εχει αντικαπιταλιστικο κομματι αν και μειοψηφια...μαλιστα. και εχει θεση για αποδεσμευση αυτο ε? Εχει τετοια θεση ο Λαφαζανης? Απο ποτε? Επισης ο Λενιν ελεγε και το αστικοδημοκρατικο ολη η εξουσια στα σοβιετ. Επισης ειχε και τις αστικοδημοκρατικες θεσεις του Απριλη. Μαλλον πηρε μερος και στην κυβερνηση Κερεντσκι και υπεγραψε και τις πολεμικες αποζημιωσεις ωστε να κανει ενα συμβιβασμο για να οξυνει τις αντιθεσεις των ιμπεριαλιστων μεσα απο τη συμμετοχη και την ενισχυση του πολεμου...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ξαναγυρνώντας στο πόνημα του κυρίου Πετρόπουλου ανακάλυψα "μαργαριτάρια" απέχθειας προς την θεωρία:

    1. "«Γκρίζα η κάθε θεωρία, φίλε μου ακριβέ, το χρυσοδέντρι της ζωής πράσινο θάλλει»"

    2. "Οι μάζες δεν πολυσκοτίζονται για την θεωρία. Οι μάζες αποκτούν συνείδηση από την ίδια τους την πείρα (τρεις το λάδι τρεις το ξύδι…)"

    3. "Οι μάζες δεν συνειδητοποιούν το συμφέρον τους με διακηρύξεις, ούτε με ιδεολογικά μαθήματα. Αν ήταν έτσι δεν θα φτιάχνονταν κόμματα. Θα άνοιγαν στις γειτονιές φροντιστήρια."

    Το 3 ειδικά είναι απαύγασμα της μαρξιστικής σκέψης. Τι κι αν ο ρόλος του Κόμματος είναι να μπάσει την επαναστατική συνείδηση "από έξω" γιατί ακριβώς δεν μπορεί να διαμορφωθεί στην ίδια την παραγωγή, αυτό εκχυδαΐζεται σε "άνοιγμα φροντιστηρίων". Τι κι αν αποδείχθηκε ότι το Κομμουνιστικό Κίνημα πλήρωσε την καθυστέρηση και υποτίμηση της θεωρητικής δουλειάς, ο κύριος Πετρόπουλος προσπαθεί να πασάρει σαν "λενινισμό" τη διαχρονική ουσία του οπορτουνισμού, τον οικονομισμό. Τώρα γιατί δεν μπορείς να μου βγάλεις από το μυαλό ότι τα λέει όλα αυτά γιατί πιστεύει βαθιά ότι η θεωρία και, τυχαίο παράδειγμα η ιστορική μελέτη, αφορά μόνο κάτι "ειδικούς" σαν τον εαυτό του και τους Λιοσοκαλτσώνηδες; Όχι φυσικά τις μάζες, ούτε καν το κομματικό δυναμικό που άγεται και φέρεται από την "ηγεσία" σαν κοπάδι...
    Δυστυχώς πλέον ούτε πρωτότυποι δεν είναι οι διάφοροι "πρώην". Ενάμιση αιώνα τα ίδια και τα ίδια!

    ΡΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Να πω για το 1 ότι η αξιοποίηση του Λένιν (είναι από τις θέσεις του Απρίλη το συγκεκριμένο) για να κρύψει πίσω του τη δική του αντίληψη είναι ίδιον των αναθεωρητών...

    ΡΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Το νημα μου θυμιζει λιγο εκεινο που εμφανιστηκαν καποιοι "ανησυχουντες" για την επισκεψιμοτητα του μπλογκ. Τελικα καποιες αλλες ιστοσελιδες θα πρεπει να πνεουν τα λοισθια μιας κ μετα απο εκεινα τα τροχιοδεικτικα βληματα ακολουθησε η φαλαγγα...

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Όλα τα αντιθεωρητικά μου ΡΓ από τον Λένιν είναι- είτε κατά λέξη είτε με διαφορετική διατύπωση αλλά με ίδιο νόημα και περιεχόμενο. Όχι μόνο το 1. που το ανακάλυψες εκ των υστέρων κι αφού στο σφύριξαν στο αυτί. Και τ' αλλά, εναντίον των οποίων ξιφουλκείτε από το Λένιν και τον Μαρξ είναι. Όμως εσείς οι πούροι επαναστάτες την πατήσατε. Νομίζατε ότι τα βάζατε μαζί μου αλλά ως… εξυπνοπούλια εκτοξεύατε μύδρους εναντίον της θεωρίας στο όνομα της οποίας υποτίθεται πως πίνετε νερό και ορκίζεστε από το πρωί ως το βράδυ.

    Με τις υγείες σας

    Καληνύχτα

    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Μια ερωτηση προς τον αγαπητο παλιο φιλο Γ.Π, πιστευεις αγαπητε, οπως λες, οτι το ΚΚΕ πρεπει να "διεμβολισει" το ΣΥΡΙΖΑ-sic!-για να ειναι συνεπες με την επαναστατικη θεωρια περι αξιοποιησης των αντιθεσεων στα ενδοτερα της αστικης ταξης, ρωτω λοιπον αφελεστατα, ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι ο "καθρεπτης" της αστικης ταξης?Επισης ξεκαθαρισε μου σε παρακαλω, ποιο το τμημα του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεμβολισθει?ο Λαφαζανης?Μα αυτος λεει εξω απο το ευρω και την ευρωζωνη, δεν λεει εξω απο την ΕΕ, θεμελιακη και παγια θεση του ΚΚΕ, ουτε λεει να γινουν τα μεσα παραγωγης κοινωνικη ιδιοκτησια, επομενως τι στοχο θα εχει ο "διεμβολισμος"?..
    ΥΓ, ξαναδιαβασε αγαπητε Γιωργο τον "Αποστατη Καουτσκυ", αν θυμασαι ηταν απο τα αγαπημενα σου οταν ησουν φοιτητης.Και κατι ακομη, η λογικη του κατηφορου ειναι ο πατος, ελπιζω να μη δε δω να την ασπαζεσαι πριν να ειναι αργα.


    Ταξικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ο γπ έχει πλεον κατά τη δικη του ομολογία μετατραπεί σε γνήσιο αρχειομαρξιστή
    Κατά τα άλλα απλως επαναλαμβανει την αντικομμουνιστικη προπαγανδα του συριζα και της ανταρσυας για δηθεν αποχη του ΚΚΕ από τους αγωνες για μεταθεση ολων των λυσεων των σημερινων προβληματων στο σοσιαλισμο κλπ οι αγωνες των χαλυβουργων, στον τουρισμο, στα τροφιμα-ποτα κλπ δεν του λενε απολυτως τιποτε γιατι πιθανα οι εμπλεκομενοι δεν εθεσαν φλεγοντα ζητηματα προς λυση Πιθανολογω ότι η γραμμη του ΠΑΜΕ να μην πληρωθει κανενα χαρατσι (δεη, νοσοκομια κλπ) του φαινεται σεχταριστικη ενώ η ανακουφιση των ανεργων που ζητα το ΚΚΕ περιττη

    Μεσα από κοινοτοπιες μας καλει να υποστηριξουμε το εργατικο συριζαικο κομμα της ελλαδας Από ότι φαινεται η επιφανειακη του ενασχοληση με την ιστορία τον εκανε να νομίζει ότι ο λιβανος η καζερτα και η βαρκιζα είναι βασικό συστατικό της τακτικης και στρατηγικης ενός κομμουνιστικου κομματος

    Ο θρασυς μας κατηγορει και για προδοσια αλλα φανταζομαι ότι αυτό το κανει στα πλαισια της συντροφικης κουβεντας όπως το εκανε και ο καζακης που χαρακτηριζε την αλεκα τυριμο

    Δυστυχως το ξεβολεμα οδηγει στην παραφροσυνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ταξικέ, αυτόν που εγώ θυμάμαι ως ταξικό από τα παλιά τον λέγαν Νούλη. Αυτός δεν θα χρησιμοποιούσε τέτοιες φράσεις εναντίον μου. Ασφαλώς είσαι κάποιος από τα παλιά αλλά όχι ο Νούλης. Μάλλον είσαι ο Σίμος. Αν, είσαι ο Σίμος χαίρομαι πολύ που σε ξαναβρίσκω. Δες άλλο τρόπο να τα πούμε. Για τον Κάουτσκι είπα κάτι που θα το έλεγε κάθε κομμουνιστής που σέβεται τον εαυτό του. Τον θεωρώ δάσκαλό μου για όλα εκείνα που τον θεωρούσε δάσκαλό του ο Λένιν και το εργατικό κίνημα εκείνης της εποχής. Κι αυτό το είπα για να απαντήσω σε κάποιον που χρησιμοποιούσε με πολύ μεγάλη ευκολία το όνομα του Κάουτσκι χωρίς να έχει ιδέα ποιος ήταν. Το που κατέληξε ο Κάουτσκι το ξέρουμε και δεν έχουμε διαφωνία. Αλλά το έργο του που διαπαιδαγώγησε γενιές και γενιές επαναστατών (και τον Λένιν) αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για το εργατικό κίνημα όλων των εποχών. Αυτά βέβαια για την δική μας γενιά (τη δική μου και τη δική σου), που ήξερε να μελετάει και που είχε μάθει να σκέφτεται πριν μιλήσει, ήταν αυτονόητα πράγματα. Να ανησυχείς για τους τωρινούς που μάθανε να σκέφτονται και να μιλάνε με φετφάδες.

    Υ.Γ. 1. Για το νεαρό (στην ηλικία ή στο μυαλό δεν έχει σημασία- σε ένα από τα δύο ή και στα δύο) που γράφει για βολεμένους, μια κουβέντα μόνο. Να μου το πουν αυτό οι ιθύνοντες του Ριζοσπάστη και του κόμματος κι όχι αυτός. Εκείνοι ξέρουν το πόσο βολεμένος ήμουν. Ξέρουν ακόμη ότι οι βολεμένοι, για να κρατήσουν την δουλίτσα και τη θεσούλα τους, λουφάζουν. Κοιτάνε να τα έχουν καλά με τους από πάνω, να μην φέρνουν πολλές αντιρρήσεις, να είναι πάντα με την γραμμή. Ας πουν λοιπόν αυτοί που ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις πότε εγώ λειτούργησα με αυτό τον τρόπο; Στα 22 χρόνια που ήμουν στον Ριζοσπάστη πότε έκανα έστω και μία πράξη που υπαγορεύτηκε από την σκέψη να μην χάσω τη θέση και τη δουλίτσα μου; Πότε μάσησα τα λόγια μου και πότε έριξα νερό στο κρασί μου, δηλαδή σε αυτό που πίστευα και θεωρούσα σωστό;

    Υ.Γ. 2. Δέχομαι και συγκρίσεις με αυτούς που σήμερα είναι ακλόνητοι στη θέση τους αλλά θεωρούνται υπόδειγμα μη βολεμένου και ανιδιοτελούς.

    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. θα επιτρέψω στον εαυτό μου άλλον ένα γύρο άσκοπου νοητικού παιχνιδιού με τον κύριο Πετρόπουλο. Πράγματι, το κομμάτι από τα γράμματα για την τακτική το ανακάλυψα αφού είχα γράψει το σχόλιο - χωρίς φυσικά να "μου το σφυρίξει κάποιος στο αυτί", δεν είμαστε "χάπατα" όπως μπορεί να πιστεύει ο κύριος Πετρόπουλος. Μπορεί να μην φτάνουμε την γνώση των "ειδικών" τύπου Πετρόπουλου και της υπόλοιπης παρέας του ΜΑ, αλλά ας θυμηθούμε ποιοι είχαν τακτοποιημένα σε κουτάκια στο γραφείο τους τσιτάτα του Μαρξ την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ... Αρχίζετε και τους μοιάζετε επικίνδυνα κύριε Πετρόπουλε...
    Η ουσία πάντως δεν αλλάζει. Γιατί ο Λένιν αναφέρεται σε συγκεκριμένη κατάσταση, όπου έχει προηγηθεί μια ολόκληρη θεωρητική και πολιτική δουλειά από τους μπολσεβίκους και αυτό που πρέπει να λυθεί είναι η επανάσταση. Ας αφήσουμε το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κομμάτι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέση των κκ. ΓΠ, ΒΛ, ΔΚ κ.α. Γιατί ο Λένιν λέει ότι όταν η ζωή σου δείχνει ότι ήρθε η ώρα να εγκαταλείψεις τα παλιά σχήματα (π.χ. Επαναστατική Δημοκρατική Δικτατορία του Προλεταριάτου και της Αγροτιάς τότε) πρέπει να το κάνεις. Τι σχέση έχει αυτό λοιπόν με τον οικονομισμό σας και την πολιτική ουράς στην αστική τάξη που μας καλείτε να ακολουθήσουμε; Καμία! Για αυτό λοιπόν αφήστε τον Λένιν στην ησυχία του, μην τον ξεσκίζετε για να κρύψετε την κατρακύλα σας... Αν σας είναι εύκολο αφήστε στην ησυχία τους και τους Κορδάτο, Μπάτση κτλ.

    Τέλος δεν μου απαντήσατε. Η θεωρητική επεξεργασία είναι υπόθεση συνολικά του Κόμματος ή "ειδικών" σαν του λόγου σας;

    ΡΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Και κάτι πραγματικά τελευταίο. Αφού "το χρυσοδέντρι της ζωής" ενός αιώνα "πράσινο θαλλεί" και απέδειξε ότι η γραμμή των σταδίων, της συνεργασίας με κομμάτια της σοσιαλδημοκρατίας και τον οπορτουνισμό, οι κυβερνήσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού ποτέ και πουθενά δεν οδήγησαν στο σοσιαλισμό, ούτε καν βοήθησαν να φύγει εργατόκοσμος από κει προς τα δω και πάντα έκαναν ζημιά στα ΚΚ ακόμα και βραχυπρόθεσμα, πως ονομάζεται αυτός που επιμένει πεισματικά σε αυτό; Ξεροκέφαλος ή κάτι άλλο;
    Απλά περιμένω απάντηση χωρίς να επανέλθω. Ο καθένας το δρόμο και τις πολιτικές παρέες που διάλεξε!

    ΡΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Εχετε δικιο κ. Γ.Π. δεν ξερω τι ηταν ο Καουτσκι. Ολοι ειμαστε μαρξιστικα ασχετοι εκτος απο την αφεντια σας και μερικων αλλων ειδικων... Λιγοτερη επαρση δεν θα εβλαπτε. Η επαρση ειναι χαρακτηριστικο που δεν ταιριαζει σε κομμουνιστες εφοσον θελετε ακομα να αυτοαποκαλειστε ετσι. Επιπλεον καλο θα ηταν τη συμβουλη να σκεφτομαστε πριν μιλισουμε εμεις οι "νεοκοποι" κομμουνιστες σε εσας τους "original" να την εφαρμωσετε πρωτος εσεις. Γιατι οπως σας εγραψα πιο πανω ειστε πολυ μακρια νυχτωμενος απο το τι κανουν και τι αγωνα δινουν καθε μερα χιλιαδες μελη του ΚΚΕ.Μαγκια δεν ειναι να επιμενεις στη διαφωνια σου και να το παιζεις αγωνισταρας εντος του κομματος και εντος της εφημεριδας του που ειναι κομματικη επιχεθρηση. Και αυτο να το παρουσιαζεις ως τσεγκεβαρισμο. Μπραβο ησουν βραχος απεναντι στους συντροφους σου. Μεγαλο κατορθωμα. Να σε δουμε κ
    Γ.Π. εκει που θα εχεις καπιταλιστη εργοδοτη, εκει που ο χαφιες κρυφακουει με ποιον συναδελφο σου κανεις παρεα και εκτος δουλειας, εκει που ο μπραβος της επιχειρησης σε στριμωχνει στο γκαραζ και απειλει εσενα και την οικογενεια σου, εχει που το λιγοστο μεροκαματο ειναι κατι παραπανω απο αναγκαιο αλλα μπαινεις μπροστα οργανωνεις αγωνα με κινδυνο να μεινεις ανεργος , εκει που σε καθε απεργια δεν εχεις ενα μεροκαματο να χασεις μονο αλλα τον υπνο σου για μερες μεχρι να βρεις κουραγιο να πας στον προισταμενο και να του πεις "εγω αυριο απεργω". Ξερετε ποσοι εργατες κομμουνιστες που τα βιωνουν καθε μερα αυτα και τα νικανε εδιναν κοκκινα μεροκαματα για να πληρωνεστε ωστε να βλεπουν και διακινουν μεσα στο κατεργο αυτα που γραφατε στο ριζοσπαστη? Τα εδιναν για να ειστε απαλαγμενος απο αλλη δουλεια και να γραφετε στο καθοφηγιτικο οργανο της Κ.Ε. οχι για να ερχεστε σημερα και να μας λετε οτι ηστασταν αλυγιστος απεναντι στους συντροφους σας λες και ειναι κατορθωμα. Ενω οσοι πειθαρχουν ή ειχαν ιδια αποψη με την καθοδηγηση ηταν βολεψακηδες ε? Σε μεγαλη εκτιμηση ειχατε τα μελη του κομματος, την Κ.Ε., τους συναδελφους σας και το κομμα του οποιου ησασταν μελος...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλά ratm, Από την πόλη έρχεσαι και στην κορυφή κανέλα. Ούτε που κατάλαβες... Αλλά αν έμπαινες στον κόπο να διαβάσεις σε τι κάθε φορά απαντάω θα είχες περισσότερες δυνατότητες να αντιληφθείς αυτό που λέω. Δεν πειράζει. Οι μαζές καταλαβαίνουν από την ίδια τους την πείρα. Και τα άτομα το ίδιο. Θα έρθει και η πείρα να σου χτυπήσει την πόρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Κρειτον το σιγαν
    δυστυχως ο γπ εχει μεγαλωσει σε ενα θερμοκηπιο και απλως αγνοει την πραγματικότητα παρολα αυτά εχει το θρασος να απονεμει στον εαυτο του δαφνες αγωνιστικοτητας που δεν τις αξιζει. Ορθα το κομμα προφυλλάσει τα στελεχη του από το να δουλευεουν κατω από ένα αφεντικο πληρωνοντας τους με το υστερημα μελων και φιλων Από την άλλη δυστυχως ορισμενοι εξ αυτων νομιζουν ότι όλα αυτά τους τα χρωστα το κομμα και τα μελη του

    ο γπ θυμιζει ολους τους ξεπεσμενους αποστατες του κομμουνιστικου κινηματος που ανακαλυπτουν ότι τους καταπιεζαν και τους καταδιωκαν Φανταζομαι σε λιγο θα μας πει οτι τον εδερναν στα υπογεια του περισσου


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ρα:

    έγραψα ότι το σύμφωνο δεν μπορούσε να εφαρμοστεί επειδή δεν το ήθελαν οι Φιλελεύθεροι. Αλλά παρ' όλα αυτά καλά έκανε το ΚΚΕ και το υπέγραψε. Πως μπορεί να κατάλαβες οτιδήποτε άλλο απ' αυτά που έγραψα;

    Για τα περί τροχιοδεικτικών δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα τι συνωμοσία φαντάζεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Πόσο... άναυδος είσαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. φανταζομαι οτι το τελευταιο σχολιο (6 Ιανουαρίου 2014 - 8:29 μ.μ.) ειναι και αυτό μερος τους συντροφικου διαλογου που ο γπ και οι συνοδοιποροι του εχουν ανοιξει λεγοντας μας προδοτες απατεωνες
    ηλιθιους και αλλους πολιτικους χαρακτηρισμούς

    το γαρ πολυ της θλίψεως γεννα παραφροσυνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ulyanovism:

    Μου φαίνεται ότι μαζί μιλάμε κ χώρια καταλαβαινόμαστε (δε λέω ότι απαραίτητα ευθύνεσαι εσύ-δε με θεωρώ κανένα σπίρτο) οπότε άσε εμένα κ εξήγησε πώς το σύμφωνο με κάποιους που-όπως λες-δεν το ήθελαν, μπορούσε να αποτρέψει τη δικτατορία. Γιατί αυτό υποστήριξε ο αξιότιμος κύριος, ότι το σύμφωνο με το Σοφούλη μπορούσε να αποτρέψει τη δικτατορία. Κ είναι νομίζω πολύ ορατό ότι ο αξιότιμος κύριος απέφυγε-ως ο διάολος το λιβάνι-να εξηγήσει-έστω κ στοιχειωδώς-πώς ο Σοφούλης μπορούσε (ή έστω ήθελε πραγματικά) να αποτρέψει τη δικτατορία. Κ νομίζω ότι το απέφυγε γιατί ξέρει πολύ καλά-τις ιστορικές γνώσεις τις έχει-τι θα μπορούσε να του έρθει αν το έκανε. Ξέρει πολύ καλά τι θα μπορούσε να του έρθει κ για το Σοφούλη κ για βουλευτές του Σοφούλη που στη ψηφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Μεταξά κράτησαν διαφορετική-"δημοκρατική"-στάση. Οπότε είναι πολύ εξηγήσιμο γιατί δε τόλμησε να βγάλει κιχ πάνω σε αυτή τη βάση. Απλά ο αξιότιμος κύριος πήρε το συγκεκριμένο ιστορικό παράδειγμα, το έβαλε στο μίξερ (ή τη "μονταζιέρα", μιας κ αυτός ο όρος συνηθίζεται στις μέρες μας), πέταξε κ ένα ελεεινά κουτοπόνηρο ενδεχομένως, ώστε αθωώνοντας ουσιαστικά τους Σοφούληδες, τους Βενιζέλους, τους Πλαστήρες κ τους Παπατζήδες της τότε εποχής, να μας καλέσει σήμερα να στηρίξουμε το μεσσία Τσίπρα-όπως κάνει αυτός.
    Το ζήτημα αν καλώς ή κακώς έκανε κ υπέγραψε το σύμφωνο το ΚΚΕ τότε, είναι άλλη συζήτηση. Μπορούμε βέβαια να την κάνουμε καποια στιγμή, έχοντας όμως στο μυαλό μας εξαιρετικά σημαντικές παραμέτρους που τότε υπήρχαν κ τώρα δεν υπάρχουν (πχ η ύπαρξη της ΕΣΣΔ) όπως επίσης κ το ότι τώρα υπάρχει η ιστορική γνώση κ πείρα των σχεδόν 80 χρόνων που μεσολάβησαν από τότε.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Για όλους αυτούς, που διαβάζουν αυτή την συζήτηση και δεν έχουν την δυνατότητα να ανατρέξουν στα ιστορικά στοιχεία νιώθω την υποχρέωση μιας πιο αναλυτικής τοποθέτησης αναφορικά με το σύμφωνο Σκλάβαινα- Σοφούλη. Κι αυτό για έναν πολύ απλό λόγο. Δεν είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που συναντώ την επιστράτευση της άγνοιας με σκοπό το θάψιμο της γνώσης. Θα ήθελα επομένως, σε ότι με αφορά, ο κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης να έχει στα χέρια του τα βασικά στοιχεία που θα του επιτρέψουν μια όσο το δυνατόν ασφαλή κρίση.
    Στην εκδήλωση στα Χανιά για τον Δ. Γληνό είπα: «Είναι δε ο πρωταγωνιστής στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στο περίφημο σύμφωνο Σκλάβαινα- Σοφούλη, το οποίο αν εφαρμοζόταν, ενδεχομένως να έφραζε το δρόμο στη Δικτατορία του Μεταξά». Μίλησα για ένα γεγονός που μόνο κατά ένα μέρος είναι γεγονός. Το σύμφωνο είναι γεγονός. Υπογράφηκε. Η εφαρμογή του είναι ένα μη γεγονός. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Σε γεγονότα που είναι σε εξέλιξη και στα γεγονότα- μη γεγονότα της ιστορίας η προσέγγιση γίνεται με την υπόθεση. Όχι μια αυθαίρετη υπόθεση αλλά πάντως με την υπόθεση. Με το ενδεχόμενο. Θέτουμε σε εφαρμογή μια πολιτική έχοντας ένα στόχο. Ο στόχος αυτός εφόσον ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί είναι ένα ενδεχόμενο. Με τις περισσότερες ή τις λιγότερες πιθανότητες να επιτευχθεί- αλλά σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενο. Εξετάζουμε ένα ιστορικό γεγονός. Π.χ. το σύμφωνο Σκλάβαινα- Σοφούλη. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν εφαρμόστηκε. Μπορούμε όμως να αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε αν εφαρμοζόταν; Ασφαλώς και μπορούμε. Σε όποιο, όμως συμπέρασμα κι αν καταλήξουμε αυτό είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο μάλιστα- επειδή πρόκειται για το παρελθόν- ποτέ δεν θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι θα γινόταν και πραγματικότητα.
    Είναι μαρξιστική ή αντιμαρξιστική η εξέταση της ιστορίας με το «αν»; Μπορούμε να ρωτάμε στην ιστορία τι θα συνέβαινε αν είχε γίνει αυτό ή εκείνο ή τι θα είχε συμβεί αν είχε αποφευχθεί η άλφα ή η βήτα πράξη; Ασφαλώς και μπορούμε. Κι αυτό το «αν» είναι απολύτως μέσα στον μαρξισμό, δηλαδή στον διαλεκτικό και ιστορικό υλισμό. Στην περίπτωση που απορρίψουμε το «αν» στην εξέταση της ιστορίας πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όλα τα ιστορικά γεγονότα έγιναν έτσι γιατί δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν αλλιώς. Αλλά αν αποδεχτούμε μια τέτοια λογική πρέπει να πάμε και παραπέρα. Να αναρωτηθούμε: Ποιοι είναι οι σιδερένιοι νόμοι που διέπουν την ιστορική- άρα και κοινωνική- εξέλιξη, σε όλες τις λεπτομέρειες, ώστε τα γεγονότα να γίνονται υποχρεωτικά έτσι και όχι αλλιώς; Τέτοιοι νόμοι δεν υπάρχουν για τον μαρξισμό. Τέτοιοι νόμοι υπάρχουν μόνο στον χυδαίο αστικό ντετερμινισμό που καμία σχέση δεν έχει με τον μαρξισμό. Η νομοτέλεια στον μαρξισμό αφορά στον ιστορικό χρόνο μιας ολόκληρης εποχής και βρίσκει εφαρμογή μόνο στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ιστορικής εποχής. Δηλαδή σε ιστορικό χρόνο που ξεκινά από μερικές δεκαετίες και φτάνει σε μερικές εκατονταετίες. Στην δοσμένη κάθε φορά ιστορική συγκυρία, η νομοτέλεια για τους μαρξιστές (που δεν αφορά στο α’ ή β’ ιστορικό γεγονός αλλά στην συνισταμένη μιας ολόκληρης σειράς ιστορικών γεγονότων), εκφράζεται μόνο ως δυνατότητα. Ως ιστορικής σημασίας δυνατότητα.
    Όταν επομένως κάποιοι ισχυρίζονται ότι το σύμφωνο Σκλάβαινα- Σοφούλη σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να φράξει το δρόμο στην δικτατορία του Μεταξά, αυτοί δεν είναι μαρξιστές. Αυτοί είναι χυδαίοι ντετερμινιστές. Τον καταλαβαίνουν ή όχι, εξ αντικειμένου είναι οπαδοί της άποψης ότι τα γεγονότα έγιναν έτσι γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αλλιώς. Η δικτατορία του Μεταξά ήταν μια νομοτέλεια που επιβλήθηκε από κάποιον σιδερένιο νόμο (ποιον άραγε;) που χαρακτήριζε την κοινωνία εκείνης της εποχής. Τίποτε άλλο δεν θα μπορούσε να συμβεί πέραν της δικτατορίας του Μεταξά.

    Γ.Π.

    (έχει συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ας περάσουμε τώρα στα πραγματικά γεγονότα, δηλαδή στο σύμφωνο Σκλάβαινα- Σοφούλη. Το παραθέτω ολόκληρο από τον τέταρτο τόμο των επίσημων κειμένων του ΚΚΕ (έκδοση Σύγχρονης Εποχής, Αθήνα 1981, σελ. 342- 343). Δεν θα προβώ σε κανένα σχολιασμό του Συμφώνου. Απλά θα ξαναθυμίσω τι είπα: «αν εφαρμοζόταν, ενδεχομένως να έφραζε το δρόμο στη Δικτατορία του Μεταξά». Ο αναγνώστης μπορεί να φέρει νοερά στο μυαλό του την εφαρμογή του συμφώνου και να αναρωτηθεί: Αν είχαν εφαρμοστεί αυτά τα μέτρα τι ακριβώς θα είχε γίνει τότε στην Ελλάδα και ποιες δυνατότητες θα δημιουργούνταν για το λαϊκό κίνημα ώστε να αποτρέψει τις προσπάθειες επιβολής μιας δικτατορίας; Ή αλλιώς: Ποιος ισχυροποιούνταν και ποιος αποδυναμωνόταν από την εφαρμογή του Συμφώνου;

    Γ.Π.


    Συμφωνητικό Του Κόμματος των Φιλελευθέρων και τής κοινοβουλευτικής ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου

    Υπό τον όρον και την προϋπόθεσιν ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων αναλαμβάνει την υποχρέωσιν δια του παρόντος συμφωνητικού να πραγματοποιήσει, όταν σχηματίση κυβέρνησιν, εντός των καθοριζόμενων προθεσμιών τα κατωτέρω μέτρα, ή κοινοβουλευτική ομάς του Παλλαϊκού Μετώπου θα ψηφίση το ψηφοδέλτιον το όποιον θα εκθέση το Κόμμα των Φιλελευθέρων κατά τας εκλογάς, προς ανάδειξιν προεδρείου τής Βουλής και θα παράσχη ψήφον ανοχής εις την σχηματισθησομένην με την συμμετοχήν του Κόμματος των Φιλελευθέρων κυβέρνησιν. Τα μέτρα ταύτα είναι τα εξής:

    1. Πλήρης αποκατάστασις και κατοχύρωσις των λαϊκών ελευθεριών εντός μηνός από τον σχηματισμόν της κυβερνήσεως ήτοι:

    α) Ακύρωσις της διατάξεως του εκλογικού νόμου, δυνάμει της όποιας αφαιρούνται τα εκλογικά δικαιώματα από τους καταδικασθέντας επί παραβάσει του ιδιωνύμου. Η ακύρωσις αύτη θα έχη αναδρομικήν ισχύν.

    β) Κατάργησις του νόμου 4229 και πασών των τροποποιήσεων αυτού ως και των επιτροπών ασφαλείας.

    γ) Παροχή αμνηστείας εις τούς βουλευτάς του Παλλαϊκού Μετώπου Β. Νεφελούδην, Β. Βερβέρην και Ν. Ζαχαριάδην.

    δ) Παροχή γενικής αμνηστείας εις άπαντας τους πολιτικούς καταδίκους, εξορίστους και καταδικασμένους.

    ε) Κατάργησις της υπηρεσίας αμύνης του κράτους,

    στ) Καταπολέμησις των δικτατορικών φασιστικών τάσεων και διάλυσις όλων των οργανώσεων, αι οποίαι αποβλέπουν εις τοιούτους σκοπούς. _

    2. Καθιέρωσις ως μονίμου εκλογικού συστήματος της αναλογικής

    3. Ελάττωσις εντός διμήνου της τιμής του άρτου κατά δυο τουλάχιστον δραχμάς.

    4. Κατάργησις της προσωποκρατήσεως διά χρέη προς το δημόσιον, ετήσιον χρεωστάσιον εις τους οφειλέτας του δημοσίου διά ποσόν μέχρι 3000 δραχμών.

    5. Πενταετές χρεωστάσιον άνευ ορων δια τα χρέη των αγροτών προς τους ιδιώτας και τραπέζας και

    6. Εφαρμογή των κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Η κοινοβουλευτική ομάς του Παλλαϊκού Μετώπου δεν δεσμεύεται υπό του παρόντος συμφωνητικού όπως μη επικρίνη τας πράξεις και νομοθετήματα της κυβερνήσεως, τα οποία δεν θα ευρίσκη σύμφωνα προς τας αρχάς και το πρόγραμμά της.
    Η κοινοβουλευτική ομάς του Παλλαϊκού Μετώπου δικαιούται να κάμνη χρήσιν της παρούσης συμφωνίας κατά την εκλογήν του προεδρείου τής Βουλής.
    Ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων προ της εκλογής του προεδρείου της βουλής, θα προβή εις δηλώσεις δια των οποίων θα επιβεβαιοί το περιεχόμενον του παρόντος συμφωνητικού.
    Το παρόν συμφωνητικόν συνταχθέν εις διπλούν υπεγράφη σήμερον παρά των αρχηγών του Κόμματος των Φιλελευθέρων και της κοινοβουλευτικής ομάδος του Παλλαϊκού Μετώπου.

    Εν Αθήναις τη 19 Φεβρουάριου 1936

    Δια το Κόμμα των Φιλελευθέρων: Θ. ΣΟΦΟΥΛΗΣ

    Δια την κοινοβουλευτικήν ομάδα του παλλαϊκού Μετώπου : ΣΤ. ΣΚΛΑΒΑΙΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Με χαρά βλέπω το μισό ΠΓ να προσπαθεί με ....ψευδώνυμα να απαντήσει στο γιώργο!!

    Υγ. Θανάση υπόγραφε τα κείμενα σου, κάνει «μπαμ» ότι είναι δικά σου.

    Ένα ...βαρίδι με ονοματεπώνυμο,
    Παναγής Καμινάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Εκτός από "αστοιχείωτοι", "προδότες" κτλ., κτλ. είμαστε και "χυδαίοι ντετερμινιστές"... Ο κ. Πετρόπουλος, ο "θεματοφύλακας του μαρξισμού", ο καουτσκίσκος δεν είναι φυσικά "χυδαίος", καθόσον "μαρξιστής"! Μάλλον δεν είναι καν ντετερμινιστής, γιατί εξάλλου δεν είναι πλέον στη μόδα ειδικά στις παρέες του.
    Τέλος πάντων, ακόμα και στο Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα, το οποίο χρησιμοποίησε για να ξεφύγει ως σουπιά από το να απαντήσει σε συγκεκριμένα πράγματα και ταυτόχρονα να εξαπολύσει έναν ακόμα γύρο "συντροφικών", "μη χυδαίων" "φιλοφρονήσεων", ξεμπερδεύει γρήγορα με την εμπειρία όλης της Ευρώπης όπου τα Λαϊκά Μέτωπα δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον φασισμό, ενώ αστικές δυνάμεις που συμμετείχαν συνεργάστηκαν στην πορεία (ω του θαύματος!) με αυτόν. Και μετά λέμε ότι το Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα "ενδεχομένως να εμπόδιζε τη δικτατορία"; Στην Ελλάδα; Που δεν υπήρχε ούτε καν σοσιαλδημοκρατία αλλά καθαρά αστικά κόμματα; Με τον Βενιζέλο - πόλεμο του ιδιωνύμου και του θαυμασμού προς τον Μουσολίνι; Με τον Παπαναστάση των νεκρών εργατών του 24; Με τα αλλεπάλληλα "δημοκρατικά" και μοναρχικά στρατιωτικά πραξικοπήματα; Μας δουλεύετε κύριε καουτσκίσκε;
    Για να προλάβω την χυδαιότητα του εσμού του ΜΑ, ούτε δικαιολογώ την όποια τροτσκιστική κριτική στο ΚΚΕ, ούτε θεωρώ "προδοσία" την πολιτική της ΚΔ, άρα και του ΚΚΕ, εκείνη την εποχή. Όμως προκαλεί προβληματισμό, και με την απόσταση των σχεδόν 80 χρόνων μπορούμε να πούμε ότι δεν πέτυχε αυτό που ενδεχομένως περίμεναν τα ΚΚ. Ας αφήσουμε στην άκρη ότι τελικά η ρωγμή που άνοιξε το 35 στο 7ο Συνέδριο της ΚΔ με την αποδοχή συμμετοχής σε "δημοκρατική" αστική κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο μετά τον πόλεμο στη ποικιλία περάσματος στο σοσιαλισμό, στην "ειρηνική συνύπαρξη" και τελικά στον ερωκομμουνισμό και στην περεστρόικα. Αυτό ήθελε ο Δημητρόφ και οι λοιποί; Όχι, 100 φορές όχι. Αλλά αντικειμενικά εκεί εξελίχθηκε. Αν αυτό δεν το βλέπεις , αν τελικά για σένα η ιστορική πράξη δεν είναι το κριτήριο για το ορθό ή όχι μιας πολιτικής έχεις τόση σχέση με το μαρξισμό όσο και ο μέσος Συριζαίος καθηγητής πανεπιστημίου. Απλά του πετάς τα μάτια έξω και περιμένεις την υλική και κοινωνική ανταμοιβή σου.

    ΡΓ

    ΥΓ1. Απαντήσεις πάντως δεν πήρα...
    ΥΓ2. Δεν τήρησα την υπόσχεση μου να μην ασχοληθώ ξανά με τον καουτσκίσκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. κατέφτασαν ενισχύσεις μήπως και ο κύριος Πετρόπουλος δεν μπορεί να φτάσει το επίπεδο χυδαιότητας που απαιτείται;

    ΡΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αξιότιμε κύριε, είναι πραγματικά για γέλια-είναι κατάντια-να ασχολείται κάποιος που θέλει να λέει ότι έχει στοιχειώδη αξιοπρέπεια με το "τι θα γινόταν αν εφαρμόζονταν" όταν δεν έχει βγάλει άχνα για το "γιατί δεν εφαρμόστηκε". Πέστε μεγάλε μαρξιστή, διαφωτήστε τον κόσμο γιατί ο Σοφούλης δεν τίμησε την υπογραφή του. Τον βασάνισαν μήπως; Υπέστη άραγε τίποτα ποινές που το υπέγραψε; Μήπως του κράτησαν έστω τίποτα μούτρα; Αναλύστε μας γιατί έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο Μεταξά. Ελάτε, μη ντρέπεστε. Πέστε μας τι σπουδαίος δημοκράτης ήταν ο Σοφούλης. Πόσο πραγματικά έπρεπε να λαμβάνεται σοβαρά οτιδήποτε υπέγραφε με το παλαϊκό μέτωπο. Για να σας δω πόσο πιο πολύ στο βούρκο θα κυλιστείτε. Κι αφού το κάνετε θα δούμε μετά ποιον είχε αρχηγό ο Σοφούλης το 1936 (τον οποίο υπάκουε πιστά), τι ομιλία έβγαλε στη Βουλή ο Σοφούλης την άνοιξη του 1936 για να προσκυνήσει την διορισθείσα κυβέρνηση Μεταξά, τι έλεγε σε ένα άλλο-ομοίως ειλικρινές (μήπως κ χρήσιμο;) -προσκλητήριο για συμφωνία που έκανε προς ένα άλλο μέτωπο 10 χρόνια μετά (το ΕΑΜ) την ίδια ώρα που έλεγε ότι δε θα είχε κανένα πρόβλημα να δει βασιλική δικτατορία ως εγγύηση κατά των κομμουνιστών κ των σλάβων. Θα δούμε αυτά κ άλλα πολλά (πχ κάποιους σπουδαίους συμμάχους που θα είχε το ΚΚΕ εν έτει 1936, εκείνους που κράτησαν πιο "δημοκρατική" στάση στη ψηφοφορία όπως το φοβερό σύμμαχο παπατζή τον Α') κ άλλα πολλά. Εκείνο που είναι όμως η μεγαλύτερη κατάντια είναι κάποιος να αυτοπαινεύεται για μαρξιστής κ την ίδια στιγμή να παρουσιάζει την κίνηση της ιστορίας ως αποτέλεσμα κάποιας συμφωνίας μεταξύ προσώπων "από τα πάνω" (κ μάλιστα τι προσώπων, προσώπων σαν το Σοφούλη). Είστε πραγματικά θλιβερός αξιότιμε κύριε. Ειλικρινά σας λυπάμαι.

    ρα

    ΥΓ. Σε 8 μέρες είναι η μέρα που δολοφονήθηκε η Λούξεμπουργκ. Αυτήν αξιοσέβαστε κύριε τη σκότωσαν κυβερνήτες πολύ πιο "ριζοσπάστες" από το Σοφούλη. Οι ίδιοι που είναι απολύτως συνυπεύθυνοι για την άνοδο του Χίτλερ στην κυβέρνηση. Κ σεις χρησιμοποιείτε/αθωώνετε ένα Σοφούλη για να προσκυνήσετε ένα Τσίπρα. Τι ξεπεσμός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Γιατί πονάτε τόσο πολύ παιδιά; Μην σφαδάζετε έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Γιατί αφήνεις ανώνυμους?

    ΡΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Παιδια ξεκολλατε. Ο Παναγης μας πηρε χαμπαρι! ΡΓ και ρα ποτε εχουμε ξανα συνεδριαση του πολιτικου γραφειου για να αντιμετωπισουμε τον κ. Πετροπουλο και τον κ. Καμιναρη?
    Πραγματικα καποιοι εχουν μπερδεψει
    το μποι με τον ισκιο τους... Κυριε Π.Κ. αν νομιζετε οτι για να απαντηθουν πραγματα απαντημενα χρονια τωρα απο την ιδια τη ζωη και το ΚΚΕ χρειαζεται να ειναι καποιος μελος του Π.Γ. τοτε φοβαμαι οτι εχετε καβαλησει μεγαλο καλαμι...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Και κάπου εδώ με ευθύνη των "μη χυδαιων" η συζήτηση γαμηθηκε... ΠΓ την Πέμπτη παιδιά

    ΡΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Θανασης ποιος ειναι τελικα εσυ ή ο ρα? Λες να μαι εγω? Κυρις Π.Κ. διαφωτιστε μας!
      Δεν γ...κε η κουβεντα, ηταν σιγουρο οτι ετσι θα κατεληγε. Ειδικα απο τη στιγμη που εκανε παρεμβαση ο κ. Π.Κ. με το γνωστο "ηθος" τυπου νευροσπαστη..
      Παντως ηταν νομιζω πολυ χρησιμη η κουβεντα. Ασχετα απο τις υπεκφυγες νομιζω καταλαβαινει ο καθενας που βρισκεται το ΚΚΕ και που οι αποψεις του κ. Γ.Π.

      ratm

      Διαγραφή
  62. ΡΓ, σε αυτή την ανάρτηση ενέκρινα μερικά σχόλια, που αν και ανώνυμα, ήταν φανερό ότι είχαν γραφτεί από τον πετρόπουλο, που είχε ξεχάσει να τα υπογράψει, και μερικά ακόμα, που δεν πληρούσαν κανέναν από τους όρους δημοσίευσης, αλλά νομίζω ότι εξέθεταν περισσότερο αυτούς που τα έγραψαν -κι ας βαυκαλίζονται ότι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους.
    Ας σκεφτεί ο καθένας πάντως, αν και κατά πόσο θα μπορούσε ποτέ να γίνει τόσο πλούσια κι αποκαλυπτική (από πολλές απόψεις) συζήτηση, πχ σε μια ιστοσελίδα σαν τον εργατικό αγώνα.
    Κατά τα άλλα, από τα ζητήματα που τέθηκαν στο αρχικό σχόλιο του ΓΠ, το πρώτο αποδείχτηκε τελικά χωρίς πολλή ουσία -και δε νομίζω κανείς να πίστεψε ότι αυτό αποτέλεσε την αφορμή του σχολίου. Για το δεύτερο (το σύμφωνο σοφούλη-σκλάβαινα), η κε του μπλοκ μπορεί να γράψει κάτι εισηγητικά στο άμεσο μέλλον, αλλά σε κάθε περίπτωση, αναρωτιέμαι τι διαφορετικό από αυτό το περιβόητο "ενδεχομένως" καταλάβαινε κάποιος από το κείμενο όπου λέω επί λέξει: "αν είχε εφαρμοστεί, μπορεί να είχε φράξει το δρόμο στο μεταξά!" και γιατί αυτό διαστρέβλωνε τελικά το νόημα.

    Υγ: Αν γίνει διευρυμένο ΠΓ, πείτε μου και μένα. Αλλά όχι την πέμπτη, δε με βολεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. το ΠΓ θα συνεδριασει την Παρασκευη (εκτος κι αν καποιο σχολιο στο μπλογκ μας υποχρεωσει σε μια πιο άμεση αντιδραση)

    εκτος από τον ρεφορμισμο τωρα ανακαλυπτουμε και τον ψωνισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Προς τον Διαχειριστή του blog.

    Εμείς το ανοίξαμε- εμείς το κλείνουμε. Δυο- τρεις παρατηρήσεις για το τελευταίο σου κείμενο.

    1. Η αιτία της δική μας συζήτησης άνοιξε και έκλεισε με το ξεκίνημα. Δεν χρειάζεται να ξανανοίγεις το θέμα. Η συζήτηση που ακολούθησε είναι άλλου παππά ευαγγέλιο. Κι αν θες να μάθεις τον λόγο που μπήκα σ’ αυτή- να στον εξηγήσω. Προκλήθηκα και απάντησα γιατί θεώρησα πως έτσι έπρεπε να κάνω. Και το έκανα με τους πιο ανοικτούς και καθαρούς όρους για όλα εκείνα τα ζητήματα που θεωρούσα πως άξιζε, έστω και κατ’ ελάχιστον, τον κόπο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως ήμουν- ή ότι θα είναι στο μέλλον- υποχρεωμένος να απαντάω σε κάθε τι που λέγεται ή γράφεται για μένα.

    2. Για τα περί επωνύμων και ανωνύμων. Ο μόνος που υπέγραφε στη συζήτηση με το όνομα και το επώνυμό του (αρχικά ολόκληρο και στη συνέχεια με αρχικά) ήμουν εγώ. Κανείς άλλος. Εσείς μεταξύ σας μπορεί να γνωρίζεστε αλλά εγώ δεν γνωρίζω κανέναν από εσάς. Αν λοιπόν υπάρχει η ευαισθησία που δηλώνεται περί επωνύμων και μη ανωνύμων, ας μάθω κι εγώ επιτέλους ποιοι ήταν οι συζητητές μου.

    3. Είναι καλό η πολιτική αντιπαλότητα να μην επισκιάζει τη λογική. Έγινε μια συζήτηση (καλή ή κακή, πλούσια ή φτωχή- ας το κρίνει ο καθένας) που θα μπορούσε να γίνει παντού. Γιατί π.χ. δεν θα μπορούσε να γίνει- και μάλιστα πολύ καλύτερη- στο Εργατικό Αγώνα ή σε κάποιο άλλο site. Επειδή ο Αγώνας ή κάποια site δε επιτρέπουν το σχολιασμό που δύναται να οδηγήσει στο τρολάρισμα; Έστειλες κάποιο άρθρο στον Αγώνα για να απαντήσεις σε κάτι και δεν στο βάλανε; Κι εντέλει ο 902.gr τι κάνει; Κάνει κάτι διαφορετικό από τον Αγώνα; Έχει ανοικτό το σχολιασμό στα κείμενά του; Μπορεί εσύ να μην δέχεσαι αυτή την πρακτική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο άλλος που την ακολουθεί είναι κατά του διαλόγου ή μιας ιδεολογικοπολιτικής συζήτησης με ανοικτούς όρους. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει με χίλιους δυο τρόπους κι όχι κατ’ ανάγκη μ’ αυτόν που εσύ προκρίνεις.

    Υ.Γ. Όσοι δεν ξέρουν τον Παναγή ασφαλώς και δεν αντιλήφθηκαν. Είπε, με άλλα λόγια, ότι η πολιτική σκέψη του σημερινού Π.Γ. δεν βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από την δική σας πολιτική σκέψη. Οπότε, αν συνεδριάσετε να μην διστάσετε να πάρετε και αποφάσεις. Ίσως είναι καλύτερες απ’ αυτές των καθοδηγητών σας.-

    Γ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Αχ κύριε Πετρόπουλε πρέπει να έχετε τον τελευταίο λόγο και ας μην είπατε τίποτα... Ας πάει το ΠΓ Παρασκευή δεν υπάρχει βιαση.

    ΡΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. ειχαμε τη σκεψη του μαο τη σκεψη του προεδρου γκονσαλο τωρα εχουμε και τη σκεψη του παναγη (με προφητη/ερμηνευτη τον γπ)

    το πιο ωραιο ειναι οτι ο ιδιος ο γπ αρχισε την κολοκυθια με τα ονοματα (σιμος κλπ, συνεχισε ο παναγης (θανασης βεγγος (?)) αλλα μας τη λεει και απο πανω

    ψωνισμός η γεροντικη αρρωστια πρωην κομμουνιστων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Κάπταιν,
    ήταν, μακράν, από τα πιό ζωντανά και ενδιαφέροντα ποστ.
    Βλέπεις, το ρεπορτάζ είναι η ίδια η ζωή, ποτέ δε σε πουλάει, πάντα κάτι θα σου βγάλει, και το απροσδόκητο βγαίνει καμιά φορά πιο ενδιαφέρον από αυτό, που κυνήγαγες.
    Το σουξέ το έκανε κυρίως ο κ. Γ.Π., και όχι τόσο τα ....μέλη του Π.Γ. (άπαιχτο!), που ασχολήθηκαν σε διάλογο μαζί του.
    Προσωπικά, έχασα την ευκαιρία να αναβαθμιστώ και εγώ, σε δυνητικό έστω, μέλος του Π.Γ.. (Μια ζωή χαμένες ευκαιρίες γαμώτο...)
    Με αποθάρρυνε το ύφος και το ήθος αυτού του κλεισίματος, στο πρώτο σχόλιο του Π.Γ.: "Ευελπιστώ..., ...οι σύντροφοι που με τόση ευκολία εκτοξεύουν κατηγορίες ένθεν κακείθεν,...... Τέτοιοι υπήρξαν πάντα. Βασιλικότεροι του Βασιλέως και Ηρακλειδείς του στέμματος που ποτέ δεν βουτούσαν τη γλώσσα τους στο μυαλό πριν μιλήσουν. Αλλά σε ότι αφορά την παρουσία τους στις παλιότερες εποχές κανείς δεν θέλει να τους θυμάται σήμερα και να τους έχει ως παράδειγμα."
    ...που θεώρησα πως δε δίνει βάση για διάλογο αλλά μόνο για πολεμική, γι αυτό και περιορίστηκα στο πρώτο και μοναδικό μου σχόλιο.
    Ομως τελικά βλέπω πως είχαν δίκηο οι φίλοι, που ξανοίχτηκαν σε ένα τόσο αποκαλυπτικό διάλογο.
    Οι πρώην σ. του Μ.Α. αποκαλύπτονται όσο μιλάνε. Και στέλνουν κόσμο στο ΚΚΕ!
    Δείτε και αυτό, όπου πρωταγωνιστεί πάλι ο κ. Γ.Π.:
    http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/186924,H_Ellada_HPAkoyei_.html

    Αντε, και Καλή Χρονιά, άλλη μια φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. το ήξερα ότι θα «τσιμπάγατε», ταλιμπανάκια....καλό ΠΓ!!

    το ...«βαρίδι»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Προτείνω Πλατιά Ολομέλεια ούτως ώστε να εξεταστεί ενδελεχώς το ζήτημα τσιτάτων του Λένιν που αποδομούν τις θέσεις του κόμματος. Ιδιαίτερα αυτό με το χρυσοδέντρι της ζωής που δεν είναι του Λένιν αλλά του Γκαίτε που τσιτάρει ο Λένιν για να αναφερθεί στην επικείμενη Οκτωβριανή, η οποία όμως μπορεί να μεταφραστεί και ως συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τηρουμένων των αναλογιών συμφώνου Σοφούλη-Σκλαβαινα που δεν απέτρεψαν μεν τη δικτατορία αλλά θα μπορούσαν να την είχαν αποτρέψει αν συνεργαστούμε με το ΣΥΡΙΖΑ και σταματήσουμε τις συμμαχίες με τον εαυτό μας και τη μοναχική πορεία.

    Επίσης, μην ξεχάσουμε να συμβουλευτούμε την ΚΔ πριν την Πλατιά Ολομέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Δεν έχω καμία πρόθεση να ξανανοίξω το θέμα, αλλά δε θυμάμαι να έκλεισε. Αρχικά μου καταλόγισες κακή προαίρεση και σκόπιμη διαστρέβλωση όσων είπες και δεν κατάλαβα να το αναίρεσες σε κάποιο επόμενο σχόλιο. Αλλά δεν έχω αυταπάτες ότι αυτή ήταν η αιτία του πρώτου σχολίου και της συζήτησης που ακολούθησε.
    Όλα τα σχόλια, οι αναφορές στους καθοδηγητές μας, που μας τα σφυρίζουν, κτλ, δείχνουν με ποιον επιδιώκεις να ανοίξεις διάλογο και με ποιον φαντάζεσαι πως συνδιαλεγόσουν: Γπ vs ΠΓ. Το να σπεύδεις μετά απ’ αυτό να μαζέψεις το σχόλιο του καμινάρη για το πολιτικό γραφείο και τα ψευδώνυμα –λες και δε γνωρίζουμε καλά ελληνικά, για να καταλάβουμε τι διαβάζουμε- είναι σπασμωδική κίνηση πανικού. Κι ο θανάσης ποιος είναι αλήθεια; Μήπως να βάλουμε στο πρόγραμμα καμιά συντακτική ομάδα αντί για συνεδρίαση του πολίτ μπιρό Και τι να αντευχηθούμε σε εσάς άραγε; Καλό ιδρυτικό συνέδριο ή μήπως καλή διάσπαση με το καλημέρα;

    http://www.youtube.com/watch?v=aYBUgwDia_A

    Τα περί ανωνυμίας δεν απευθύνονταν σε εσένα. Μου κάνει εντύπωση γιατί σπεύδεις να εκδηλώσεις ευαισθησία εκ μέρους τους. Τα ψευδώνυμα των σχολιαστών του μπλοκ –που, ας μην ξεχνιόμαστε, ανήκουν στο μισό πολιτικό γραφείο- είναι πολύ πιο τίμια από τους κατά καιρούς πραξιάδηδες και χαρκοβίτες. Και η συζήτηση που γίνεται εδώ –παρά την προσπάθεια κάποιων να την εκφυλίσουν και να τη ρίξουν στο επίπεδό τους- είναι πολύ πιο πλούσια και καθαρή από τους εναλλασσόμενους μονόλογους που θα μπορούσε –στην καλύτερη- να φιλοξενήσει η ιστοσελίδα στην οποία αρθρογραφείς. Αν ρωτήσεις πάντως τους εκεί συνεργάτες σου, υποθέτω ότι θα σου δώσουν πολύ περισσότερα στοιχεία για μένα από ένα απλό ονοματεπώνυμο που ζητάς.
    Παρεμπιπτόντως, ο 902 είναι ενημερωτική σελίδα. Και αν είχε ανοιχτά σχόλια, θα έμπαινε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο των διάφορων οργανωμένων φασιστικών δυνάμεων που δρουν συντονισμένα στο διαδίκτυο. Θα μπορούσε βέβαια να λειτουργεί με μετριασμό σχολίων, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολλή φαιά ουσία και χρόνο σπαταλημένα σε κάτι τελείως μη εποικοδομητικό. Δε βλέπω πάντως με ποιον τρόπο αυτό δικαιολογεί την τακτική της δικής σας ιστοσελίδας, που επιδιώκει υποτίθεται ανοιχτό διάλογο για τα ζητήματα που αφορούν το κκε.

    Υγ: εφόσον δεν υπάρχει αντίρρηση, καταλήγουμε για παρασκευή. Ας ειδοποιήσει κάποιος και τους υπόλοιπους: το λιζαραζού, τη σιδερένια φτέρνα, το ροβινσώνα, τη σωτηρία και το ματάκια. Μετά να κανονίσουμε και την ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Καλά μην κάνεις έτσι. Ρώτησα και μου είπανε πως λέγεσαι Κρίτσας ή κάτι τέτοιο. Αλλά κι αυτό δεν μου λέει τίποτα. Μου λέει όμως το άλλο. Έμαθα πως είσαι παλιός κνίτης και νυν διαγραμμένος. Πολύ προσπάθεια κάνεις βρε αδελφέ για να γυρίσεις πίσω. Ομολογώ πως είναι αξιέπαινη. Κι αν μέχρι στιγμής δεν απέδωσε καρπούς, σου εύχομαι να αποδώσει στο μέλλον. Εσένα πάντως δεν σε φοβάμαι. Θα συνεχίσεις στο ίδιο μοτίβο κι αργά ή γρήγορα η προσπάθειά σου θα αποδώσει καρπούς. Μην δειλιάσεις, μην κλονιστείς, μην λυγίσεις. Ακόμη και με την κοιλιά αν χρειαστεί να συρθείς, να το κάνεις για να φτάσεις ως το στόχο. Θα τον πετύχεις.

    Γ.Π.

    Υ.Γ. Βέβαια, εκείνο που μου είπαν για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης δεν το λαμβάνω καθόλου υπόψη μου.

    Γεια χαρά.

    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Και κάτι τελευταίο για τον Αντωνάκη τον Μπαλασόπουλο που ξεπετάχθηκε... ευθυτενής. Το ΑΚΕΛ τι λέει για δαύτον; Αυτός είναι ΑΚΕΛ ή είναι κάτι άλλο; Κι αν δεν είναι ΑΚΕΛ τι ακριβώς είναι;

    Γ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Είναι θλιβερό να βλέπει κανείς πως το μόνο πούχει μείνει πια από τον ΓΠ, που υπέγραφε τα πολύ αξιόλογα ιστορικά ένθετα του κυριακάτικου ρίζου, είναι το κίτρινο χρώμα των σελίδων του. Το παρήγορο πάντως είναι πως το χαφιεδοσύστημα της ιστοσελίδας δε με έχει ξεχάσει.

    Υγ: θα μπορούσα να απαντήσω πολύ εύκολα με ομόχρωμο σκεπτικό και με μερικούς δόλιους συνειρμούς. Αλλά δε βαριέσαι, δεν είμαστε όλοι ίσα κι όμοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. εντελει από το ψαξιμο στα λογης αρχεια το μονο που του εμεινε του γπ ειναι οι μεθοδοι του μανιαδακη αφου του τελειωσαν τα επιχειρηματα αρχισε τις συκοφαντιες επι προσωπικου

    και σ'ανωτερα (και ειμαι σιγουρος οτι δεν θα μας διαψευσει)

    υγ με τετοιους φίλους το κόμμα δεν εχει αναγκη απο εχθρούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Κυριε Γ.Π. μπερδευεστε. Εσεις ειστε αυτος που εκανε την ευκολη επιλογη οσοι στρατευονται με οποιοδηποτε τροπο με το ΚΚΕ κανουν το δυσκολο βημα. Οσοι φευγουν και περνανε απεναντι σερνονται με την κοιλια και κανουν το πρωην ΚΚΕ διαβατηριο για τα παντα... Ματαια προσπαθειτε να αφησετε εντυπωσεις. Οποιος διαβασει ολη τη συζητηση και ολα τα σχολια θα καταλαβει οτι εχετε χασει την ουσια και απαξ και συνεβει αυτο, τοτε δε σωζεται το πραγμα με χολη και υπαινιγμους...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. υγ

    τραγικη παράλειψη στο επόμενο ΠΓ θα προσλάβουμε (κοοπτατσια) τον Σεχταρ. Πες στο ΡΑ να το βάλει στην ημερησια διαταξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Δεν τον λες και τζίνιους πάντως. Κόλλησε με το ΑΚΕΛ η βελόνα του, για το οποίο έχω γράψει τα μπινελίκια της αρκούδας και με το οποίο, ως έλληνας πολίτης δεν έχω και δεν μπορώ να έχω καμία οργανωτική σχέση.

    Πετρόπουλε, για το τι είμαι, ρώτα τον γραμματέα της Κ.Ο Κύπρου, απλά ειδοποίησέ με και μένα να είμαι μπροστά. Ξέρω που σου λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. 1. Εσύ, είπαμε, είσαι μεγάλος... άναυδος

    2. Εσύ ratm δεν έχεις όνομα άλλα φαίνεται πως έχεις το ακαταλόγιστο.

    Και οι δυο σας με κουκούλα κυκλοφοράτε και δεν έχετε το κουράγιο να την βγάλετε. Αν το ΚΚΕ σας θέλει- ως κουκουλοφόρους- για υπερασπιστές του, με γεια του και χαρά του

    3.Κι εσύ Μπαλασόπουλε βρέστα, πρώτα, με τούτους 'δω:

    http://tasosnastos.blogspot.gr/2012/08/blog-post_26.html.


    Καλή σας ημέρα.

    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. μη σταματας
    μη σταματας πετροπουλε
    μη σταματας πετροπουλε

    ζητα απο τον Δενδια να εφαρμοσει τον τρομονομο στα μπλογκ να φυγουν οι κουκουλες

    υγ.
    πιθανολογω οτι στα αρχεια που συχναζει εχει ερθει σε επαφη με μυκητες του γενους claviceps και πιο συγκεκριμενα με ερυσιβη που προκαλει αναμεσα στα αλλα και παραισθησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Όταν διάβασα το πρωί τα μεταμεσονύκτια σχόλιά σας, αξιότιμε κύριε Πετρόπουλε, ως "απάντηση" προς το διαχειριστή του μπλογκ, ομολογώ ότι σκέφτηκα "δε μπορεί, θα δει το πρωί τι έγραψε κ θα ζητήσει συγγνώμη". Συγγνώμη κ από το διαχειριστή του μπλογκ κ από τον ίδιο του τον εαυτό (ότι τέλος πάντων έχει απομείνει από δαύτον). Κι έτσι είπα να μη γράψω τίποτα περισσότερο. Έκανα λάθος. Επειδή φαίνεται να τραβάτε "μεγάλο ζόρι" κ να φαντασιώνεστε πράγματα που ξεπερνούν ακόμα κ τα ακρότατα όρια της γελοιότητας (αυτό μάλλον οφείλεται στη ψευδαίσθηση "μεγαλείου" που έχετε διαμορφώσει για την αφεντιά σας), επειδή λίγο ακόμη κ θα φτάσετε να ζητάτε IP προκειμένου κάποιος να σχολιάσει στη μπλογκόσφαιρα (ακόμα κι όταν λέει πως εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του κ τίποτε άλλο) σας ενημερώνω ότι: Ονομάζομαι Γεώργιος Κοντόρης του Χρήστου, γεννημένος το 1976, με δυο παιδιά, γεωπόνος, δημόσιος υπάλληλος κ το "ρα" που χρησιμοποιώ εδώ (από όταν μπήκε ως όρος σχολιασμού η χρησιμοποίηση ψευδώνυμου) είναι τα πρώτα δυο γράμματα από τη Ραβενή Θεσπρωτίας που τυγχάνει να είναι το χωριό μου. Ούτε υπήρξα ποτέ, ούτε είμαι κ δεν ξέρω αν ποτέ τύχει να γίνω μέλος του ΚΚΕ. Θα είναι μάλλον άδικος κόπος να ψάξετε για πληροφορίες περί του άτομού μου-αν το κάνετε, τότε (κρίνοντας κ από τη παρατεταμένη κρίση "μεγαλείου" που περνάτε) μάλλον θα αποκτήσετε την εικόνα του τίποτα. Φροντίσατε πάντως με τον τρόπο σας (κ πολύ φιλότιμα ομολογώ) να αποκτήσουν κάποιοι άλλοι μια πολύ καλή εικόνα του τιποτένιου.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Κυριε Πετροπουλε εγω δεν ξερω αν εχω το ακαταλογιστο αλλα εσεις εχετε σιγουρα ενα κουσουρι. Θεωρητικοποιειτε το σφιξιμο σας και
    νομιζετε οτι κανετε και πολιτικη. Εσφιξαν οι κωλοι στα οικονομικα του ΚΚΕ με αποτελεσμα περικοπες στο Ριζοσπαστη και θεωρητικοποιησατε το φευγιο σας. Του αποδωσατε μαλιστα τετοιο ηρωισμο σα να κανατε την εξοδο του Μεσολογγιου. Βεβαια το χουι βγαινει μετα και απο την ψυχη οποτε ακομα και σε μια ανωδυνη για την τσεπη,το κυρος και την υποληψη σας διαδικτιακη συζητηση μολις στριμωχτηκατε τη μια φευγατε γιατι ειχατε δουλειες, την αλλη επιστρεφατε με σεντονια που ουσιαστικα δεν απαντουσαν σε τιποτα αλλα εβγαζαν ειδησεις ωστοσο και οταν χασατε τελειως τη μπαλα επιστρατευσατε τα υπονοουμενα,τις υβρις και τις ασφαλιτικου τυπου ερωτησεις. Ειναι μαλλον το κυριαρχο κουσουρι ολων των ξεβρασμενων της ταξικης παλης και πρωην κομμουνιστων το κουτσομπολιο αντι πολιτικης.
    Υγ.
    Τη ρουφιανια πολλοι αγαπησαν, το ρουφιανο ουδεις...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Όταν γράφεις να μην κοιτάζεσαι στον καθρέπτη σου ratm.


    Υ.Γ. Τώρα βάλε την κουκούλα και ξαναγράψε

    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα καλα, ενας δεν υπαρχει εκει χαμω-στην ιστοσελιδα που πρωταγωνιστει-να του πει να μην αυτοξεφτιλιζεται κατα τετοιο τροπο; Δεν εχει καν πλακα το θεαμα του πλεον.

      ρα

      Διαγραφή
  83. Διαβάζοντας τις απαντήσεις του Πετρόπουλου αρχίζει να επικρατεί ο οίκτος έναντι της οργής. Πόσο ακόμα χαμηλά? Αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου δεν θα πίστευα ότι μπορεί κάποιος να ξεφτιλιστει τόσο. Και αυτος έγραφε στον Ριζοσπάστη...

    ΡΓ

    ΥΓ1. Ακόμα και το κύριος κομμένο!
    ΥΓ2. Τα στοιχεία μου δεν σε αφορούν καουτσκισκε! Απαντα στην ουσία και άσε τα σάπια. Τουλάχιστον δεν αυτοτιτλοφορουμαι σβερντλοφ, Λένιν και δεν ξέρω εγώ τι άλλο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Είναι αρκετά συνεπής η στάση του εν λόγω κυρίου. Όντας στρατευμένο μέλος, αποφάσισε συνειδητά να υποτάξει την προσωπικότητά του στην κομματική συλλογικότητα, να αποδέχεται και να πειθαρχεί σε κάθε απόφαση της πλειοψηφίας και των οργάνων. Μια τέτοια σχέση αποτελεί σχέση ζωής. Όσο ο κομματικός μηχανισμός τον περιβάλει με τις αγκάλες του και του εμπιστεύεται χρεώσεις κι ευθύνες, το είναι του ταυτίζεται με το κομματικό είναι, ένεκα του σκοπού που υπηρετεί. Όταν ο κομματικός μηχανισμός τον απέβαλε, με την ίδια συνέπεια στράφηκε εναντίον του κόμματος, προκειμένου να δικαιώσει την κομματική απόφαση. Είναι το ύστατο και πιο ανορθόδοξο, υπερ-άνθρωπο στάδιο της αυτοθυσίας: η αυτοαναίρεση, το αυτοτσαλάκωμα της προσωπικότητας της ίδιας, η υπέρτατη αυταπάρνηση. Μάλλον περισσότερη ζημιά έκανε ο Πλουμπίδης που εκτελέστηκε φωνάζοντας Ζήτω το ΚΚΕ, η καθοδήγησή του και οι αποφάσεις της, παρά ο εν λόγω κύριος. Μεγάλη πόρνη η διαλεκτική...

    Να πούμε παρενθετικά ότι το επιχείρημα (η ειρηνική μετάβαση στο σοσιαλισμό) "δεν δικαιώθηκε ιστορικά σε κανένα από τα εγχειρήματα" θυμίζει αντιπαράθεση αμφιθεάτρου και όχι σοβαρή πολιτική τοποθέτηση. Ο δικηγόρος του οπορτουνιστή θα μπορούσε να απαντήσει πως ούτε και η κατάληψη της εξουσίας από το προλεταριάτο με ένοπλη εξέγερση είχε δικαιωθεί ιστορικά σε κανένα από τα εγχειρήματα, μέχρι που την δικαίωσαν οι μπολσεβίκοι του Λένιν και για σχεδόν έναν αιώνα χόρτασαν ψωμί οι λαοί του πλανήτη. Με το παραπάνω δεν θέλω να πω ότι πρέπει να δεχτεί το ΚΚΕ συμμαχία με ΣΥΡΙΖΑ/άλλους και να αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης. Το ΚΚΕ είναι κόμμα του εργαζόμενου λαού και τα στελέχη του δεν πρόκειται να γίνουν πολιτικοί υπάλληλοι μιας σάπιας αστικης τάξης για να ζητιανέψουν ψίχουλα - που κι αυτά θα τα ξαναπάρουν πίσω σε χρόνο μηδέν. Το δυστύχημα είναι πως και η ίδια η καθοδήγηση δεν δείχνει να το πιστεύει, είναι λες και παλεύει να πείσει τον εαυτό της. Εξού και όλες αυτές οι παραφιλολογίες που θυμίζουν ακαδημαϊκές κοκορομαχίες
    -Τι λέει στην τάδε ανθυποπαράγραφο του τάδε κεφαλαίου στον Χ τόμο των απάντων του ο Λένιν σύντροφε Πουλαντζά?
    -Μάλλον δεν διάβασες σωστά το γ' μισό της πρότασης στη δεξιά σελίδα του Ψ τόμου των απάντων του Μαρξ σύντροφε Αλτουσέρ!

    Ας πιάσουμε ένα προς ένα τα παραδείγματα των σοσιαλιστικών και λαϊκοδημοκρατικών χωρών στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Πόσα από αυτά τα καθεστώτα ήταν αποτέλεσμα "καθαρής" ταξικής ένοπλης πάλης, πόσα έγιναν με την πίεση του Κόκκινου (ή Κίτρινου) Στρατού, πόσα ήταν εθνικοαπελευθερωτικοί αστικοδημοκρατικοί αγώνες που ο ιμπεριαλισμός τους έχασε από το στρατόπεδό του λόγω της αρτηριοσκληρωτικής πολιτικής του, και σε πόσα απλώς επικράτησε το ΚΚ λόγω γειτνίασης με σοσιαλιστικά καθεστώτα?

    Ίσως κάποτε να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι είμαστε πρωτοπόροι επαναστάτες που πιστεύουν στη δύναμη της εργατικής τάξης, αλλά να πείσουμε την ίδια την εργατική τάξη. Ίσως μάλιστα το δεύτερο να είναι προϋπόθεση του πρώτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Κύριε Πετρόπουλε έχετε χάσει την ψυχραιμία σας. Αυτό είναι φανερό σε οποιονδήποτε τρίτο διαβάσει το διάλογο. Σε κάθε περίπτωση δεν σας τιμά η λάσπη που πετάξατε σε απολίθωμα και Αντώνη (οι οποίοι ούτε "φίλοι" μου είναι ούτε συμφωνώ πάντα με όσα γράφουν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Άρχισε το τρολάρισμα τώρα με τον orthodox και τον anonymous anonymous. Ο πρώτος μάλιστα τα ρίχνει επί της ουσίας στο ΚΚΕ μέσω Πετρόπουλου αλλά οι ευαίσθητοι περί του ΚΚΕ τσιμουδιά. Ο δεύτερος δεν είναι φίλος του Αντώνη και του απολιθώματος. Είναι μόνο υποστηριχτής. «Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας...», κύριοι...

    Σάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. "MIO DIO COME SONO CADUTA IN BASO"
    "Θεέ μου πόσο χαμηλά έπεσα"
    http://www.pgcosmos.gr/movie.php?id=32341

    λαθραναγνώστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Η κε του μπλοκ είναι ανοιχτή σε κάθε σχόλιο που προσπαθεί να προσθέσει κάτι στην πολιτική συζήτηση
Αρκεί να έχει κάποιο διακριτό ψευδώνυμο ως υπογραφή.