Κάθε επιστροφή στη λδ του βορρά τη συνοδεύει η
επανασύνδεση με την πατρική εστία, τα οικεία πρόσωπα, τις προσφιλείς τους
συνήθειες: όπως το πριν, η εφημερίδα της ανεξάρτητης αριστεράς, στην τουαλέτα
του σπιτιού για παράδειγμα, εκεί που έρχονται οι μεγάλες σκέψεις και
εμπνεύσεις, όχι για κάποια άμεση πρακτική χρήση συνδεμένη με τον χώρο, αλλά ως
τροφή (από την παραγωγή στην κατανάλωση που λένε) για σκέψη και προβληματισμό.
Μια προηγούμενη αντίστοιχη ανάρτηση είχε τίτλο ‘ξεφυλλίζοντας’. Αυτή σκέφτηκα να την πω ‘ξεψειρίζοντας’, γιατί κολλάει κάπως και με τον τύπο της πολεμικής που πατά στα γραπτά του άλλου, για να τα κριτικάρει. Θα μπορούσε όμως να λέγεται και ‘ξεκοκαλίζοντας’, με αφορμή ένα σχόλιο στο ημίφως από το δισέλιδο πρινηδόν, που φιλοξενεί πλέον και γελοιογραφίες του παπαγεωργίου, παλιού σκιτσογράφου του ρίζου. Το σχόλιο αποτελεί απάντηση σε ένα παλιότερο σχόλιο (εύστοχο κατά τη γνώμη μου) του ριζοσπάστη για μια λεζάντα στο οπισθόφυλλο ενός προηγούμενου φύλλου του πριν και μας λέει πως η ηγεσία του κκε (ο διαχωρισμός μεταξύ ηγεσίας-βάσης είναι τόσο προβλέψιμο κλισέ, που αν το παραλείψουν θα ήταν σα να ξεχνάνε μία από τις υποχρεωτικές κινήσεις στο πατινάζ και να έπρεπε να τους αφαιρεθούν βαθμοί) έχει μάλλον μεγάλο πρόβλημα με την αυξημένη απήχηση της ανταρσυα, και υποχρεώνεται να ξεκοκαλίζει το πριν, για να βρει κάτι πρόσφορο για λάσπη και διαστρέβλωση.
Το πιο ωραίο σε όλα αυτά είναι η υπογραμμισμένη φράση: αυξημένη απήχηση της ανταρσυα. Γενικά τον αριστεριστή δεν τον πιάνεις πουθενά σε αυτό το θέμα. Αν δεν ασχολείσαι μαζί του, είναι γιατί δεν έχεις επιχειρήματα να αντιπαρατεθείς στα δικά του κι όχι γιατί ο χώρος του αποτελεί αμελητέα ποσότητα. Και όταν αποφασίζουμε να το κάνουμε είναι επειδή μας ασκεί αφόρητη πολιτική πίεση και προσπαθούμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και να το μαντρώσουμε μη μας φύγει. Αυτό περίπου ισχυρίζεται κι ο δ. γρηγορόπουλος στο κομμάτι της εφημερίδας για το κκε, λέγοντας πως το κόμμα ασκεί άστοχη και οξυμένη στο έπακρο κριτική προς την ανταρσυα, γιατί φοβάται α. ότι θα αποκαλυφθεί ο ρεφορμισμός του άμεσου προγράμματός του με αγώνες χαμηλής έντασης και β. την προσχώρηση αγωνιστών από τη βάση του στην αντικαπιταλιστική πρόταση της ανταρσυα.
Ξεπερνάω τον πειρασμό να σχολιάσω τι ακριβώς σημαίνει άμεσο (-όπως λέμε δηλ «μίνιμουμ»;) πρόγραμμα και πώς συνδέεται αυτή η αντίληψη με το ρεφορμισμό, ή τα περί αγώνων χαμηλής έντασης (σαν την χαλυβουργία πχ;) και το πού οδηγούν οι κινητοποιήσεις... «υψηλής έντασης», όπως τις εννοεί η ανταρσυα και ο πάριος –πχ πλατείες- για να σταθούμε στο δεύτερο μέρος. Προσωπικά όλα αυτά περί ανήσυχης βάσης του κκε που προσεγγίζει την πρόταση της ανταρσυα, κτλ, μου θυμίζουνε ένα σκετσάκι από το δίσκο του χάρρυ κλυνν ‘ραντεβού με την εισαγγελία’, επί κοσκωτά, όπου ο δημοσιογράφος κάνει επισκόπηση του τύπου διαβάζοντας τα (φανταστικά) πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και όλες σχεδόν ασχολούνται με το σκάνδαλο και το φορτηγάκι με τα πάμπερς, εκτός του λακεδαιμόνιου ριζοσπάστη που το συνδέει με τη δυναμική του (φρέσκου κι ενιαίου τότε) συνασπισμού και λέει πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει με κάθε μέσο την κάθοδο και συμπαράταξη δεκάδων φορέων με το νέο πολιτικό εγχείρημα.
Στην ίδια στήλη υπάρχει ένα σχόλιο γι’ αυτό το κομμάτι του οδηγητή με τα έργα και τις ημέρες της ανταρσυα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που ανθολογεί φράσεις από το κείμενο –πχ το ‘ψεύτικο επαναστατηλίκι’ και καταλήγει ότι όσοι είναι πάντως με το ..αληθινό επαναστατηλίκι, όφειλαν να είναι δίπλα στους εμποροϋπαλλήλους στην ερμού, όταν τους χτύπαγαν τα ματ, και στη διαδήλωση κατά της μέρκελ.
Εμένα αφενός αυτά τα αντιμερκελικά –και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο- δε μου λένε πολλά· αφετέρου οι δυνάμεις του παμε προφανώς και έδωσαν το «παρών» στη μάχη της απεργίας των εμποροϋπαλλήλων. Κι αν μπούμε στη λογική να παίρνουμε παρουσίες στις απεργιακές περιφρουρήσεις, κάποιες δυνάμεις, από ορισμένο χώρο, θα μείνουν μετεξεταστέες, συνεπώς καλύτερα να μη θίγουν το συγκεκριμένο θέμα.
Αν στέκομαι λοιπόν σ’ αυτό το σημείο, είναι γιατί αδυνατώ να εξηγήσω την πτωτική πορεία των (αντι)δράσεων στο μέτωπο της κυριακάτικης αργίας, μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου. Και μοιράζομαι την απορία αυτή με τη βάση του μπλοκ, για να μας δώσει τα φώτα του, όποιος σφος αναγνώστης ξέρει κάτι σχετικά με το θέμα και έχει κάποια λογική ερμηνεία.
Το νόημα της ανάρτησης είναι αυτό που απασχολεί θεωρητικά και τους συντάκτες του πριν: ο τρόπος διεξαγωγής της όποιας αντιπαράθεσης. Η οποία μπορεί να γίνει με όρους συνδικαλιάς και αμφιθεάτρου, ή με ξεψείρισμα και διαστρέβλωση των θέσεων του αντιπάλου. Αλλά μπορεί να αφορά και την ουσία του πράγματος, χωρίς υπεκφυγές κι ωραιοποιήσεις, με βασικό άξονα την αλήθεια –που δεν είναι μία αλλά είναι επαναστατική, όπως έλεγε ο γκράμσι. Θα φέρω ένα παράδειγμα, έξω από τη σχετική διαπάλη, για να γίνει καλύτερα αντιληπτό.
Το ρεπορτάζ στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας για τα γιάννενα και το δημοτικό σχήμα που στηρίζει το ναρ (παρεμβαίνει για πρώτη φορά στην πόλη, όχι όμως κι οι άνθρωποι που το αποτελούν) αποφεύγει να θίξει την ουσία του πράγματος και στην καλύτερη περιορίζεται σε μισές αλήθειες (μια αυτόνομη αντικαπιταλιστική πρόταση που δε θα διαπραγματεύεται σε κλειστά γραφεία με αντιδημοκρατικές διαδικασίες), χωρίς καν να αναφέρει ότι η ανταρσυα στηρίζει δύο διαφορετικούς συνδυασμούς στο δήμο και να εξηγεί στους αμύητους πώς προέκυψαν αυτή η διάσπαση. {Συνοπτικά ο αρανίτης υποψήφιος της ανταρσυα στις εκλογές του 10’, πήγε για τα πολλά, επιδιώκοντας τη στήριξη του σύριζα, κι έχασε και τα λίγα, δηλ τη στήριξη του ναρ και της μισής –και παραπάνω- ανταρσυα που διαχώρισε τη θέση της και κατεβάζει δικό της ξεχωριστό υποψήφιο}.
Άλλο παράδειγμα. Στις ευρωεκλογές η ανταρσυα κατεβαίνει με βασικό πολιτικό στόχο-σύνθημα την έξοδο απο την εε –παλιότερα έμπαινε ως αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από τα κάτω κι αριστερά, αλλά έκτοτε έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι- που θεωρεί πως τη διαφοροποιεί τόσο από την ευρωλαγνεία του σύριζα, όσο και από το κκε, που συνδέει την αποδέσμευση με τη λαϊκή εξουσία. Παρόλα αυτά, οι προεκλογικές ζυμώσεις με το σχέδιο β’ του αλαβάνου, που προτάσσει πιο καθαρά ένα μέτωπο γύρω από το νόμισμα και την έξοδο από το ευρώ, παρά το άδοξο τέλος τους, φαίνεται να έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο εσωτερικό της ανταρσύα και στην κεντρική προεκλογική της αφίσα. Όπου ναι μεν το σύνθημα «έξω από την εε» καταλαμβάνει με πηχαία γράμματα το μεγαλύτερο μέρος της, αλλά από κάτω μπαίνει με μικρότερα το συμπλήρωμα «του κεφαλαίου, του ρατσισμού, της ιμπεριαλιστικής ληστείας».
Για στάσου, υπάρχει δηλ κι άλλη ευρώπη, φιλολαϊκή και λιγότερο βάρβαρη; Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Αυτό θα μου πεις είναι ξεψείρισμα, όπως με τη λεζάντα στο οπισθόφυλλο του πριν. Ίσως να ‘ναι κι έτσι. Όσοι έχουν ζήσει όμως τις πολύωρες, εξαντλητικές διαδικασίες συνδιαμόρφωσης του εξωκοινοβουλίου, καταλαβαίνουν πως το ίδιο «ξεψείρισμα» γίνεται κι από τις οργανώσεις του χώρου, που περνάνε από κόσκινο τα προεκλογικά υλικά και μπορεί να διαφωνήσουν για μια τελεία, που λέει ο λόγος. Θέλω να πω δηλ πως η τελική διατύπωση μόνο τυχαία ή κατά λάθος δεν προέκυψε. Και αυτό γεννάει κάποια εύλογα ερωτήματα.
Ο πυρήνας της διαφωνίας πάντως βρίσκεται αλλού και εντοπίζεται πολύ εύστοχα κι από τον ίδιο το γρηγορόπουλο στο κείμενό του, που λέει πως «το κκε εγκλωβίζεται στην πάγια ιδεοληψία του ότι στα πλαίσια του καπιταλισμού μόνο οικονομικές και επιμέρους εργασιακές διεκδικήσεις είναι πραγματώσιμες, ενώ μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα είναι εφικτές μόνο με τη νίκη του σοσιαλισμού».
Παρακάμπτω και πάλι τον πειρασμό να σχολιάσω κάποιες επιμέρους διατυπώσεις, για να σταθώ στις «δομικές μεταρρυθμίσεις». Δεν ξέρω αν για τον αρθογράφο και την ανταρσυα ο όρος δηλώνει κάτι διαφορετικό από αυτό που αντιλαμβάνομαι και δηλώνει η ετυμολογία του, αλλά εφόσον αφορούν τις δομές και τον χαρακτήρα του καπιταλισμού είναι αντιφατικό να πιστεύουμε ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του συστήματος και γενικά να τις ονομάζουμε «μεταρρυθμίσεις». Αν πρόκειται δηλ να αλλάξουμε ριζικά τη δομή, τη φύση ενός κοινωνικού συστήματος, εννοούμε βασικά να αλλάξουμε σύστημα. Κι αυτό προϋποθέτει την κατάληψη της εξουσίας κι ένα επαναστατικό άλμα.
Κι όντως, εδώ βρίσκεται η βασική διαφορά. Τι αντιλαμβάνεται κανείς ως διέξοδο από την κρίση και φορέα υλοποίησής της. Τι εκτίμηση έχει για τα περιθώρια του καπιταλισμού, στη σημερινή φάση ανάπτυξής του και γενικά, για παραχωρήσεις και σε ποιο πλαίσιο πιστεύει ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν. Αν το κίνημα είναι τόσο ισχυρό, ώστε να επιβάλει τις αλλαγές που περιγράφονται και στην εκλογική διακήρυξη της ανταρσυα (εργατικός έλεγχος, φιλολαϊκές κρατικοποιήσεις, κτλ), τι το εμποδίζει να προχωρήσει μέχρι τέλους και περιορίζεται σε ενδιάμεσους στόχους; Και αν αντιστρόφως αυτοί οι στόχοι είναι υλοποιήσιμοι στο σήμερα, υπό την πίεση του κινήματος πάντα, και ζούμε ζωή χαρισάμενη χωρίς επαναστατικές τομές, ποιον ακριβώς θα πείσουμε για την αναγκαιότητα των τελευταίων;
Η δυνατότητα του επαναστατικού υποκειμένου να κατακτήσει ριζικές αλλαγές πριν από την επανάσταση αποτελεί θεωρητικό και ιστορικό κεκτημένο του μαρξισμού, συνεχίζει το άρθρο, φέρνοντας παραδείγματα από το κομμουνιστικό μανιφέστο και τα μέτρα που υποδεικνύει ο λένιν στο κείμενο «η καταστροφή που μας απειλεί», τα οποία δεν είναι ακόμα σοσιαλισμός, ούτε όμως και καπιταλισμός.
Οι κατακτήσεις του επαναστατικού υποκειμένου έχουν επισφαλή και προσωρινό χαρακτήρα, εφόσον δε συνοδεύονται από επαναστατικές αλλαγές. Και το κίνημα έχει πικρή εμπειρία από «αλλαγές» που ξεστράτισαν στην πορεία και αποτελούν –με διάφορα ονόματα και παραλλαγές- ιστορικό κεκτημένο της σοσιαλδημοκρατίας.
Τι μπορεί να σημαίνει όμως στις σημερινές συνθήκες η φόρμουλα «δεν είναι ακόμα σοσιαλισμός, ούτε όμως και καπιταλισμός», αν όχι ένα ενδιάμεσο στάδιο; Και τι αξία έχει να μεταφέρουμε επιλεκτικά στο σήμερα παλιές φόρμουλες και συνθήματα των κομμουνιστών, να πιανόμαστε από ειδικές συνθήκες (το σεπτέμβρη του 17’) και ένα κείμενο, για να δικαιολογήσουμε μια τακτική επιλογή στο παρόν, αντί να μελετάμε συνολικά τη στρατηγική γραμμή των μπολσεβίκων από το φλεβάρη στον οκτώβρη;
Κι εσύ απολίθωμα γιατί κάθεσαι, τα διαβάζεις και μας τα λες όλα αυτά; θα ρωτήσει κανείς. Αφενός γιατί τα βρίσκω μπροστά μου, πάνω στο πλυντήριο του σπιτιού. Και αφετέρου γιατί μπορείς να βρεις κι ωραία κείμενα σαν το μονόστηλο σπαρίλα για το ποτάμι «και ένα σακίδιο αδειανό» (για μιαν ελένη). Όπου παραφράζοντας τον μαρξ, στο πρόγραμμα της γκότα, λέει πως για το θεοδωράκη (όχι κάθε πρακτικό βήμα του κινήματος, αλλά) κάθε λεπτό προβολής στα κανάλια είναι πιο σημαντικό από μια ντουζίνα προγράμματα και συγκεκριμένες θέσεις!
Εκεί διάβασα πρώτη φορά και για την απάντηση του θεοδωράκη στις κατηγορίες περί αοριστίας των θέσεών του: «το ποτάμι έχει συγκεκριμένες θέσεις, όσο κανένα άλλο κόμμα, πλην ίσως του κκε»! Και στη συνέχεια: «δεν αστειεύομαι, μπείτε στα σάιτ τους και ψάξτε να βρείτε τις θέσεις τους για την εε. Ή δε θα έχουν καθόλου ή θα βρείτε ευχολόγια κι αοριστίες».
Δίκιο έχει ο σταύρος. Δεν ήταν εκεί όμως ο σπαρίλας να του πει για τη θολή, λαϊκή εξουσία και το κρυστάλλινο μεταβατικό του χώρου του: δεν είναι ακόμα σοσιαλισμός, …ούτε όμως καπιταλισμός… αυτό ακριβώς, τίποτε άλλο
Μια προηγούμενη αντίστοιχη ανάρτηση είχε τίτλο ‘ξεφυλλίζοντας’. Αυτή σκέφτηκα να την πω ‘ξεψειρίζοντας’, γιατί κολλάει κάπως και με τον τύπο της πολεμικής που πατά στα γραπτά του άλλου, για να τα κριτικάρει. Θα μπορούσε όμως να λέγεται και ‘ξεκοκαλίζοντας’, με αφορμή ένα σχόλιο στο ημίφως από το δισέλιδο πρινηδόν, που φιλοξενεί πλέον και γελοιογραφίες του παπαγεωργίου, παλιού σκιτσογράφου του ρίζου. Το σχόλιο αποτελεί απάντηση σε ένα παλιότερο σχόλιο (εύστοχο κατά τη γνώμη μου) του ριζοσπάστη για μια λεζάντα στο οπισθόφυλλο ενός προηγούμενου φύλλου του πριν και μας λέει πως η ηγεσία του κκε (ο διαχωρισμός μεταξύ ηγεσίας-βάσης είναι τόσο προβλέψιμο κλισέ, που αν το παραλείψουν θα ήταν σα να ξεχνάνε μία από τις υποχρεωτικές κινήσεις στο πατινάζ και να έπρεπε να τους αφαιρεθούν βαθμοί) έχει μάλλον μεγάλο πρόβλημα με την αυξημένη απήχηση της ανταρσυα, και υποχρεώνεται να ξεκοκαλίζει το πριν, για να βρει κάτι πρόσφορο για λάσπη και διαστρέβλωση.
Το πιο ωραίο σε όλα αυτά είναι η υπογραμμισμένη φράση: αυξημένη απήχηση της ανταρσυα. Γενικά τον αριστεριστή δεν τον πιάνεις πουθενά σε αυτό το θέμα. Αν δεν ασχολείσαι μαζί του, είναι γιατί δεν έχεις επιχειρήματα να αντιπαρατεθείς στα δικά του κι όχι γιατί ο χώρος του αποτελεί αμελητέα ποσότητα. Και όταν αποφασίζουμε να το κάνουμε είναι επειδή μας ασκεί αφόρητη πολιτική πίεση και προσπαθούμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και να το μαντρώσουμε μη μας φύγει. Αυτό περίπου ισχυρίζεται κι ο δ. γρηγορόπουλος στο κομμάτι της εφημερίδας για το κκε, λέγοντας πως το κόμμα ασκεί άστοχη και οξυμένη στο έπακρο κριτική προς την ανταρσυα, γιατί φοβάται α. ότι θα αποκαλυφθεί ο ρεφορμισμός του άμεσου προγράμματός του με αγώνες χαμηλής έντασης και β. την προσχώρηση αγωνιστών από τη βάση του στην αντικαπιταλιστική πρόταση της ανταρσυα.
Ξεπερνάω τον πειρασμό να σχολιάσω τι ακριβώς σημαίνει άμεσο (-όπως λέμε δηλ «μίνιμουμ»;) πρόγραμμα και πώς συνδέεται αυτή η αντίληψη με το ρεφορμισμό, ή τα περί αγώνων χαμηλής έντασης (σαν την χαλυβουργία πχ;) και το πού οδηγούν οι κινητοποιήσεις... «υψηλής έντασης», όπως τις εννοεί η ανταρσυα και ο πάριος –πχ πλατείες- για να σταθούμε στο δεύτερο μέρος. Προσωπικά όλα αυτά περί ανήσυχης βάσης του κκε που προσεγγίζει την πρόταση της ανταρσυα, κτλ, μου θυμίζουνε ένα σκετσάκι από το δίσκο του χάρρυ κλυνν ‘ραντεβού με την εισαγγελία’, επί κοσκωτά, όπου ο δημοσιογράφος κάνει επισκόπηση του τύπου διαβάζοντας τα (φανταστικά) πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και όλες σχεδόν ασχολούνται με το σκάνδαλο και το φορτηγάκι με τα πάμπερς, εκτός του λακεδαιμόνιου ριζοσπάστη που το συνδέει με τη δυναμική του (φρέσκου κι ενιαίου τότε) συνασπισμού και λέει πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει με κάθε μέσο την κάθοδο και συμπαράταξη δεκάδων φορέων με το νέο πολιτικό εγχείρημα.
Στην ίδια στήλη υπάρχει ένα σχόλιο γι’ αυτό το κομμάτι του οδηγητή με τα έργα και τις ημέρες της ανταρσυα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που ανθολογεί φράσεις από το κείμενο –πχ το ‘ψεύτικο επαναστατηλίκι’ και καταλήγει ότι όσοι είναι πάντως με το ..αληθινό επαναστατηλίκι, όφειλαν να είναι δίπλα στους εμποροϋπαλλήλους στην ερμού, όταν τους χτύπαγαν τα ματ, και στη διαδήλωση κατά της μέρκελ.
Εμένα αφενός αυτά τα αντιμερκελικά –και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο- δε μου λένε πολλά· αφετέρου οι δυνάμεις του παμε προφανώς και έδωσαν το «παρών» στη μάχη της απεργίας των εμποροϋπαλλήλων. Κι αν μπούμε στη λογική να παίρνουμε παρουσίες στις απεργιακές περιφρουρήσεις, κάποιες δυνάμεις, από ορισμένο χώρο, θα μείνουν μετεξεταστέες, συνεπώς καλύτερα να μη θίγουν το συγκεκριμένο θέμα.
Αν στέκομαι λοιπόν σ’ αυτό το σημείο, είναι γιατί αδυνατώ να εξηγήσω την πτωτική πορεία των (αντι)δράσεων στο μέτωπο της κυριακάτικης αργίας, μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου. Και μοιράζομαι την απορία αυτή με τη βάση του μπλοκ, για να μας δώσει τα φώτα του, όποιος σφος αναγνώστης ξέρει κάτι σχετικά με το θέμα και έχει κάποια λογική ερμηνεία.
Το νόημα της ανάρτησης είναι αυτό που απασχολεί θεωρητικά και τους συντάκτες του πριν: ο τρόπος διεξαγωγής της όποιας αντιπαράθεσης. Η οποία μπορεί να γίνει με όρους συνδικαλιάς και αμφιθεάτρου, ή με ξεψείρισμα και διαστρέβλωση των θέσεων του αντιπάλου. Αλλά μπορεί να αφορά και την ουσία του πράγματος, χωρίς υπεκφυγές κι ωραιοποιήσεις, με βασικό άξονα την αλήθεια –που δεν είναι μία αλλά είναι επαναστατική, όπως έλεγε ο γκράμσι. Θα φέρω ένα παράδειγμα, έξω από τη σχετική διαπάλη, για να γίνει καλύτερα αντιληπτό.
Το ρεπορτάζ στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας για τα γιάννενα και το δημοτικό σχήμα που στηρίζει το ναρ (παρεμβαίνει για πρώτη φορά στην πόλη, όχι όμως κι οι άνθρωποι που το αποτελούν) αποφεύγει να θίξει την ουσία του πράγματος και στην καλύτερη περιορίζεται σε μισές αλήθειες (μια αυτόνομη αντικαπιταλιστική πρόταση που δε θα διαπραγματεύεται σε κλειστά γραφεία με αντιδημοκρατικές διαδικασίες), χωρίς καν να αναφέρει ότι η ανταρσυα στηρίζει δύο διαφορετικούς συνδυασμούς στο δήμο και να εξηγεί στους αμύητους πώς προέκυψαν αυτή η διάσπαση. {Συνοπτικά ο αρανίτης υποψήφιος της ανταρσυα στις εκλογές του 10’, πήγε για τα πολλά, επιδιώκοντας τη στήριξη του σύριζα, κι έχασε και τα λίγα, δηλ τη στήριξη του ναρ και της μισής –και παραπάνω- ανταρσυα που διαχώρισε τη θέση της και κατεβάζει δικό της ξεχωριστό υποψήφιο}.
Άλλο παράδειγμα. Στις ευρωεκλογές η ανταρσυα κατεβαίνει με βασικό πολιτικό στόχο-σύνθημα την έξοδο απο την εε –παλιότερα έμπαινε ως αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από τα κάτω κι αριστερά, αλλά έκτοτε έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι- που θεωρεί πως τη διαφοροποιεί τόσο από την ευρωλαγνεία του σύριζα, όσο και από το κκε, που συνδέει την αποδέσμευση με τη λαϊκή εξουσία. Παρόλα αυτά, οι προεκλογικές ζυμώσεις με το σχέδιο β’ του αλαβάνου, που προτάσσει πιο καθαρά ένα μέτωπο γύρω από το νόμισμα και την έξοδο από το ευρώ, παρά το άδοξο τέλος τους, φαίνεται να έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο εσωτερικό της ανταρσύα και στην κεντρική προεκλογική της αφίσα. Όπου ναι μεν το σύνθημα «έξω από την εε» καταλαμβάνει με πηχαία γράμματα το μεγαλύτερο μέρος της, αλλά από κάτω μπαίνει με μικρότερα το συμπλήρωμα «του κεφαλαίου, του ρατσισμού, της ιμπεριαλιστικής ληστείας».
Για στάσου, υπάρχει δηλ κι άλλη ευρώπη, φιλολαϊκή και λιγότερο βάρβαρη; Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Αυτό θα μου πεις είναι ξεψείρισμα, όπως με τη λεζάντα στο οπισθόφυλλο του πριν. Ίσως να ‘ναι κι έτσι. Όσοι έχουν ζήσει όμως τις πολύωρες, εξαντλητικές διαδικασίες συνδιαμόρφωσης του εξωκοινοβουλίου, καταλαβαίνουν πως το ίδιο «ξεψείρισμα» γίνεται κι από τις οργανώσεις του χώρου, που περνάνε από κόσκινο τα προεκλογικά υλικά και μπορεί να διαφωνήσουν για μια τελεία, που λέει ο λόγος. Θέλω να πω δηλ πως η τελική διατύπωση μόνο τυχαία ή κατά λάθος δεν προέκυψε. Και αυτό γεννάει κάποια εύλογα ερωτήματα.
Ο πυρήνας της διαφωνίας πάντως βρίσκεται αλλού και εντοπίζεται πολύ εύστοχα κι από τον ίδιο το γρηγορόπουλο στο κείμενό του, που λέει πως «το κκε εγκλωβίζεται στην πάγια ιδεοληψία του ότι στα πλαίσια του καπιταλισμού μόνο οικονομικές και επιμέρους εργασιακές διεκδικήσεις είναι πραγματώσιμες, ενώ μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα είναι εφικτές μόνο με τη νίκη του σοσιαλισμού».
Παρακάμπτω και πάλι τον πειρασμό να σχολιάσω κάποιες επιμέρους διατυπώσεις, για να σταθώ στις «δομικές μεταρρυθμίσεις». Δεν ξέρω αν για τον αρθογράφο και την ανταρσυα ο όρος δηλώνει κάτι διαφορετικό από αυτό που αντιλαμβάνομαι και δηλώνει η ετυμολογία του, αλλά εφόσον αφορούν τις δομές και τον χαρακτήρα του καπιταλισμού είναι αντιφατικό να πιστεύουμε ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του συστήματος και γενικά να τις ονομάζουμε «μεταρρυθμίσεις». Αν πρόκειται δηλ να αλλάξουμε ριζικά τη δομή, τη φύση ενός κοινωνικού συστήματος, εννοούμε βασικά να αλλάξουμε σύστημα. Κι αυτό προϋποθέτει την κατάληψη της εξουσίας κι ένα επαναστατικό άλμα.
Κι όντως, εδώ βρίσκεται η βασική διαφορά. Τι αντιλαμβάνεται κανείς ως διέξοδο από την κρίση και φορέα υλοποίησής της. Τι εκτίμηση έχει για τα περιθώρια του καπιταλισμού, στη σημερινή φάση ανάπτυξής του και γενικά, για παραχωρήσεις και σε ποιο πλαίσιο πιστεύει ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν. Αν το κίνημα είναι τόσο ισχυρό, ώστε να επιβάλει τις αλλαγές που περιγράφονται και στην εκλογική διακήρυξη της ανταρσυα (εργατικός έλεγχος, φιλολαϊκές κρατικοποιήσεις, κτλ), τι το εμποδίζει να προχωρήσει μέχρι τέλους και περιορίζεται σε ενδιάμεσους στόχους; Και αν αντιστρόφως αυτοί οι στόχοι είναι υλοποιήσιμοι στο σήμερα, υπό την πίεση του κινήματος πάντα, και ζούμε ζωή χαρισάμενη χωρίς επαναστατικές τομές, ποιον ακριβώς θα πείσουμε για την αναγκαιότητα των τελευταίων;
Η δυνατότητα του επαναστατικού υποκειμένου να κατακτήσει ριζικές αλλαγές πριν από την επανάσταση αποτελεί θεωρητικό και ιστορικό κεκτημένο του μαρξισμού, συνεχίζει το άρθρο, φέρνοντας παραδείγματα από το κομμουνιστικό μανιφέστο και τα μέτρα που υποδεικνύει ο λένιν στο κείμενο «η καταστροφή που μας απειλεί», τα οποία δεν είναι ακόμα σοσιαλισμός, ούτε όμως και καπιταλισμός.
Οι κατακτήσεις του επαναστατικού υποκειμένου έχουν επισφαλή και προσωρινό χαρακτήρα, εφόσον δε συνοδεύονται από επαναστατικές αλλαγές. Και το κίνημα έχει πικρή εμπειρία από «αλλαγές» που ξεστράτισαν στην πορεία και αποτελούν –με διάφορα ονόματα και παραλλαγές- ιστορικό κεκτημένο της σοσιαλδημοκρατίας.
Τι μπορεί να σημαίνει όμως στις σημερινές συνθήκες η φόρμουλα «δεν είναι ακόμα σοσιαλισμός, ούτε όμως και καπιταλισμός», αν όχι ένα ενδιάμεσο στάδιο; Και τι αξία έχει να μεταφέρουμε επιλεκτικά στο σήμερα παλιές φόρμουλες και συνθήματα των κομμουνιστών, να πιανόμαστε από ειδικές συνθήκες (το σεπτέμβρη του 17’) και ένα κείμενο, για να δικαιολογήσουμε μια τακτική επιλογή στο παρόν, αντί να μελετάμε συνολικά τη στρατηγική γραμμή των μπολσεβίκων από το φλεβάρη στον οκτώβρη;
Κι εσύ απολίθωμα γιατί κάθεσαι, τα διαβάζεις και μας τα λες όλα αυτά; θα ρωτήσει κανείς. Αφενός γιατί τα βρίσκω μπροστά μου, πάνω στο πλυντήριο του σπιτιού. Και αφετέρου γιατί μπορείς να βρεις κι ωραία κείμενα σαν το μονόστηλο σπαρίλα για το ποτάμι «και ένα σακίδιο αδειανό» (για μιαν ελένη). Όπου παραφράζοντας τον μαρξ, στο πρόγραμμα της γκότα, λέει πως για το θεοδωράκη (όχι κάθε πρακτικό βήμα του κινήματος, αλλά) κάθε λεπτό προβολής στα κανάλια είναι πιο σημαντικό από μια ντουζίνα προγράμματα και συγκεκριμένες θέσεις!
Εκεί διάβασα πρώτη φορά και για την απάντηση του θεοδωράκη στις κατηγορίες περί αοριστίας των θέσεών του: «το ποτάμι έχει συγκεκριμένες θέσεις, όσο κανένα άλλο κόμμα, πλην ίσως του κκε»! Και στη συνέχεια: «δεν αστειεύομαι, μπείτε στα σάιτ τους και ψάξτε να βρείτε τις θέσεις τους για την εε. Ή δε θα έχουν καθόλου ή θα βρείτε ευχολόγια κι αοριστίες».
Δίκιο έχει ο σταύρος. Δεν ήταν εκεί όμως ο σπαρίλας να του πει για τη θολή, λαϊκή εξουσία και το κρυστάλλινο μεταβατικό του χώρου του: δεν είναι ακόμα σοσιαλισμός, …ούτε όμως καπιταλισμός… αυτό ακριβώς, τίποτε άλλο
Ξεψείρισμα όντως ρε σφυροδρέπανε. Φτάσαμε πάλι στο αιώνιο ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα και στο ζήτω το λαϊκό μέτωπο Ιουδαίας και κάτω το ιουδαϊκό λαϊκό μέτωπο. Να μαστε πάλι εδώ Αντρέα, οι δρόμοι τρέχουν χιαστοί. Εντέλει το θέμα είναι ένα και απλό. Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει πως μπορεί ένα κόμμα,(ή όπως αλλιώς θέλει να το πει κάποιος), μπορεί με το υπάρχον σύστημα να αλλάξει κάτι μέσω μεταρρυθμίσεων; Από τη μία "πλευρά" γνωρίζουμε ξεκάθαρα, η άλλη μας τα μπερδεύει λίγο τα πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ συμφωνώ. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα μέσω μεταρρυθμίσεων. Ας πούμε ότι θα είναι μόνο μια αλλαγή διαχείρισης. Αν έρθει κι αυτή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί, όμως, αργεί η επανάσταση, σύντροφε; Είναι σαν το παοκτσίδικο: δυο-τρία χρόνια θέλουμε για να φτιάξουμε ομάδα για πρωτάθλημα, που ακούω από έφηβος; Για ποιο πρωτάθλημα;
Αφού κοιινοβουλευτική διέξοδος μέσα στην αστική δημοκρατία, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να υπάρξει, η λύση δεν είναι προφανής;
οχι φιλε μου δεν ειναι προφανης για τι παντα το καπιταλιστικο συστημα φροντιζει να εχει εφεδρειες. Μετα τον εμφυλιο ειχε την Ε.Κ και την ΕΔΑ μετα το 1974 φροντισε να εχει το ΠΑΣΟΚ και το ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ οταν προσφατα το ΠΑΣΟΚ τους τελειωσε ειχανε φροντι σει να εχουνε ετοιμο τον συριζα που εγινε σοσιαλδημοκρατια Και τωρα ετοι μαζουνε την νεα εφεδρεια που ειναι η ανταρσυα Παντα διαθετει τετοια σχηματα το συστημα ωστε χρησιμοποι οντας και τον φασισμο να εγκλοβι ζει τον λαο στη θεωρια του μικροτε ρου κακου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή@ demis:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύφωνα με ποια ακριβώς κριτήρια,λες πως η επανάσταση "αργεί";
Θέλω να πω, οι επαναστατικοί όροι πληρούνται κατά κάποια απόψη, οπότε η επανάσταση μας έχει στήσει στο περίμενε;
Ή μήπως αντίθετα το ζήτημα είναι η δουλειά προκειμένου να εκπληρωθούν αυτοί ακριβώς οι όροι;
Γιατί εκείνο που βλέπω εγώ είναι πως και οι πάνω μια χαρά μπορούν, και οι κάτω το μόνο που θέλουν είναι να κυβερνηθούν ΑΚΡΙΒΩΣ όπως πριν (όπως πριν την κρίση π.χ.)
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπαθει να διαφοροποιηθει τοσο απο τον ΣΥΡΙΖΑ,οσο και απο το ΚΚΕ,με τραγελαφικα αποτελεσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αρθρογραφος που εγραφε για ''δομικες μεταρρυθιμισεις'' ειναι ΑΡΑΝιτης να φανταστω?
ΥΓ Καιρο εχω να σε δω Ντεμη,θυμαμαι πριν 2 χρονια,γινοταν χαμος μαζι σου στα σχολια.
Παπουτσωμενος Γατος
αιώνιο το ερώτημα σου Ντέμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο εγώ βλέπω το περίεργο;
"Ψηφο στο ΚΚΕ για ισχυρή λαϊκή εργατική αντιπολίτευση"
Μα ούτως ή άλλως το ΚΚΕ είναι στην αντιπολίτευση. Πόσο πιο πολύ αντιπολίτευση να γίνει; Και γιατί να γίνει ισχυρή αντιπολίτευση και να μην γίνει κυβέρνηση; Επειδή δεν πιστεύω ότι ακολουθείται μια λογική "σταδίων", έλασσονα αντιπολίτευση-μείζονα αντιπολίτευση-κυβέρνηση ή της τακτικής του "ώριμου φρούτου", το ΚΚΕ θέλει μόνο να παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Ωραία. Αυτό σημαίνει "κάνω στην μπάντα να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ".
δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός.
Θεμιστοκλής
θεμιστοκλης Εγινες απολυτα κατανοη τος Μονο που μιλαμε για αλλο πραγμα το ΚΚΕ Μιλαει για ισχυρη εργατικη αν τιπολιτευση μεχρι να δημιουργηθουν οι προ υποθεσεις ωστε η εργατικη τα ξη να παρη τα μεσα παραγωγης Εσυ μι λας για κυβερνηση με την αστικη τα ξη στην εξουσια. ΕΓΙΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή«Το κκε εγκλωβίζεται στην πάγια ιδεοληψία του ότι στα πλαίσια του καπιταλισμού μόνο οικονομικές και επιμέρους εργασιακές διεκδικήσεις είναι πραγματώσιμες, ενώ μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα είναι εφικτές μόνο με τη νίκη του σοσιαλισμού».
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σόδομα και τα γόμορα! Τα έσχατα του κόσμου! Σε ποιόν να το πεις και να το πιστέψει;!Κομμουνιστικό κόμμα να παλεύει για την νίκη του σοσιαλισμού και όχι για το καλόπισμα του καπιταλισμού; Που ζούμεν κύριοι; Που ναι ένας Γράψας όταν τον χρειάζεσε; Εστω έναν υδραυλικό που λέει και ο ποιητής Χυτήρης.
Αυτοί ας πούμε θεωρούνται και "αριστεριστές", ε;
metalorixos
άλλη μια φορά:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΚΚΕ ζητά την ψήφο για να ...μην έρθει πουθενά πρώτο . Να έρθει δεύτερο ή τρίτο για παράδειγμα.
Έχει κάποια λογική αυτό;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ νομίζω ότι ακολουθείς τη λογική των σταδίων. Πρώτα η ισχυρή εργατική κτλ αντιπολίτευση και μετά η εργατική τάξη να πάρει την εξουσία.
Έχω άδικο;
ΥΓ. Αν, λέω αν, το ΚΚΕ στις δημοτικές/περιφερειακές βγει τόσο ισχυρό ώστε να εκλέξει δημάρχους, τί θα κάνει; Θα συμμετάσχει στην "αστική διαχείριση"; Θα αρνηθεί να αναλάβει όπως έκανε το ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας;
Ή μήπως θα προσπαθήσει να μην πάρει κανέναν δήμο με βαση το σκεπτικό του συνθήματος;
Θεμιστοκλής
Της ιδιες ιδεοληψιες ειχε φαινεται και ο ΛΕΝΙΝ Οταν τον ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ 1917 ειπε οτι δεν θα μπουμε στην αριστερη κυβερνηση ΚΕΡΕΝΣΚΙ τον ΙΟΥΛΗ εφυγαν απο τα ΣΟΒΙΕΤ και τον οκτωβρη τους ανετρεψαν. ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΗΣ λοιπον και ο ΛΕΝΙΝ.τη να πει κανεις ας ευχηθουμε ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ. καμμια λογικη σταδιων μιλας για διαφορετικο πραγμα. στο ΕΚΑ Δεν αρνηθηκε το ΠΑΜΕ εχουμε κανει προταση για αντιπροσοπευτικο προεδρειο. αν βγαλουμε καπου δημαρχο θα μπη μπροστα σε αγωνες διεκδικησης χωρις καμμια αυταπατη για σοσιαλιστι κη νησιδα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήπίστεύω ότι και το ΚΚΕ και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μουδιασμένοι απο την στασιμοτητα του κινήματος απο την μια κι απο την εκλογική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ απο την άλλη..το μεν ΚΚΕ ξέρει ότι έχει να αντιμετωπίσει τεράστια πίεση μπροστά σε μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει ότι έχει ακόμα δύσκολο δρόμο (σε συνδυασμό και με την κατάσταση του εργατ.κινήματος)..εχει αποκρυσταλλώσει όμως καποια βασικά πράματα:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Σε ποσοτικό επίπεδο έχει σταθεροποιήσει ένα πυρήνα αρκετών χιλιάδων που κατεβαίνουν σε συλλαλητήρια,απεργίες κτλ και αυτήν την στιγμή είναι ο μοναδικός φορεας που μπορεί να κινητοποιεί τόσο κόσμο
2. Σε ποιοτικό επίπεδο ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού του ποσοστού έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα της εργατικής- λαϊκης εξουσίας και δεν παρασύρεται απο τα μασκαρέματα του καπταλισμού
3. Ας μην ξεχνάμε ότι και μετά τις διπλές εκλογές το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ κτλ πρωτοστάτησαν σε κινητοποιήσεις πχ ΜΕΒΓΑΛ, φαγε, εβγα,παπουτσάνης, αγροτικά μπλόκα,πρακτορεία τυπου,νοβοτελ κτλ κρατώντας την φλόγα αναμμένη και κάνοντας σημαντική δουλειά που θα φανεί στο μέλλον.
Αντιθέτως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντιμετωπίζει τις συνέπειες των προηγούμενων επιλογών της:
1. Δεν έχει καταφέρει να ανεβάσει το ιδεολογικό επίπεδο των μελών της με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτη στην σοσιαλοδημοκρατία (αν και δεν είμαι σίγουρος ότι την ενοχλεί το τελευταίο..)
2. Σε επίπεδο μαζικότητας έχει κάνει αρκετες άμαζες εμφανίσεις και γενικά έχει χαθεί ο αρχικός ενθουσιασμός- σοβαρότητα πρόβλημα για έναν φορέα που βασίζεται πολύ στο συναίσθημα
3. Οι κορώνες για απεργίες διαρκείας δεν μπορούν να κρύψουν την απουσία της απο τους εργατικούς αγώνες που τελικά γίνονται. Τα Πρωτοβάθμια παραπάιουν, αν τα θυμάται κανείς ποια..
Το κυρίως πρόβλημα το έχει λοιπόν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (κι ας μην την πιέζει το σύστημα όπως το ΚΚΕ) και φαίνεται απο την συμπεριφορά των στελεχών της. Υπάρχει μάλιστα διαρροή προς το ΚΚΕ, πράγμα πρωτάκουστο για έναν χώρο τίγκα στον αντικκεδισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στο εμβληματικό ΣΜΤ, χρειάζεταιπλέον τους ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ για να παίρνει την Συνέλευση
Β΄
Κυρ Θεμιστοκλή,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν, κι εγώ έχω καταλάβει καλά,
το ΚΚΕ λέει, πως
χωρίς ισχυρό εργατικό κίνημα,
αλλά πραγματικό εργατικό κίνημα,
δηλαδή συνειδητό και επαναστατικό,
(όχι "πλατείες" και "έξω τα κόμματα",
η "μεταβατικά στάδια" και δεν-ξέρω-γω-τι),
δε γίνεται τίποτε,
η μάλλον, γίνεται κάτι χειρότερο από αυτό, που ζούμε σήμερα, και που μπορεί νάναι και φασισμός,
άμα λάχει.
Αρα χρειάζεται μια περίοδος ανασύνταξης και ισχυροποίησης του εργατικού/λαϊκού κινήματος.
Αυτό δεν είναι "στάδιο",
είναι όξυνση της συνολικής κρίσης του καπιταλισμού στην πατρίδα μας.
Και για όποιον (θέλει να) καταλαβαίνει, αυτό σημαίνει "κάνω στην μπάντα να περάσει ο Σύριζα, μαζί με τα καρακόλια του, ανταρσύες, μικροαστικούς αγώνες, σχέδια Γ κλπ"
στον θάλαμο του μαρτυρίου τους".
H αλλιώς, "ακυρώνω τα παραδοσιακά κολπάκια της Αντίδρασης".
Για να πάμε παραπέρα.
Αλλά, βασικά, το ΚΚΕ δεν αποτείνεται σε όσους μπερδεύονται με "την κότα η το αυγό"!
--------------------
Κάπταιν, εξαιρετικό το σημερινό (δηλ. χτεσινό) σου πόνημα. Αντιλαμβάνομαι, βέβαια τους λόγους της ...ειδίκευσης στο θέμα!
(...Το πλυντήριο! Χα, χα! Εγώ, στα χρόνια μου, εύρισκα, αντιστοίχως, την ..."Εξόρμηση".)
Και με την ευκαιρία, δε θάλεγα πως μου πέσανε τα μαλλιά, βλέποντας την Βαγγελιώ Σωτηροπούλου στο ευρωδέλτιο του "Σχέδιο Β"!!
Πάντα τώλεγα, πως το Ναρ είναι το νηπιαγωγείο του ρεφορμισμού.
Αειντε, με το καλό, και τάλλα τα παιδιά.
Δεν ξέρω αν ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είναι τρολ (πιθανόν να μην είναι). Το ανησυχητικό είναι οτι αυτά που λέει είναι γενικά αποδεκτά εδωμέσα και γενικά στο χώρο του ΚΚΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΕΔΑ ήταν η εφεδρεία του συστήματος μετά τον εμφύλιο (εφεδρεία και ο Ζαχαριάδης).
παναγιωτάκης
Φίλε TRASH, αν αργεί πρέπει να πάμε να την βρούμε εμείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν διαφωνούμε περί δουλειάς, αλλά τόσες έντιμες γενιές ιδεολόγων δούλεψαν πάνω σ' αυτό, έδωσαν τη ζωή τους. Τι σε κάνει να πιστεύεις πως κάποτε οι συνθήκες θα είναι καταλληλότερες; Υπάρχει ένα πλήθος ανθρώπων, αυτή τη στιγμή, σε πολύ άσχημη κατάσταση. Έχουν χάσει τις δουλειές τους. Εκβιάζονται χυδαία και σε καθημερινή βάση από το πολιτικό σύστημα. Δεν έχουν κάτι να ελπίζουν. Οι συνθήκες χειροτερεύουν ολοένα. Κι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί. Η νέα γενιά "εξειδικεύεται" στην πολιτική αναπηρία... Χειρίζεται άνετα τους υπολογιστές, αλλά στερείται μάλλον κριτηρίου και πολιορκείται από φασίστες, ποτάμια, ελιές, καρνάβαλους κλπ. Πρόκειται να γίνει ταξικά συνειδητοποιημένη; Να παλέψει εδώ και τώρα για το μέλλον της; Να γίνουν -τουλάχιστον αυτοί- νοικοκύρηδες στον τόπο τους; Τότε ναι, χρειάζεται δουλειά για ανατροπή και ρήξη. Αλλά αμφιβάλλω αν αυτό μπορεί να συμβεί σε κοινοβουλευτικά πλαίσια.
Φίλε Παπουτσωμένε Γάτε,
Δεν έπαψα, όμως, ποτέ να διαβάζω. Πιο εύκολα βγαίνουν πλέον στίχοι παρά κουβέντες.
Φίλε Θεμιστοκλή,
Το ΚΚΕ υπήρξε για πολλά χρόνια η μόνη αντιπολίτευση, όμως δεν νομίζω πως είναι αυτός ο ρόλος του και κατά πόσο οι ουσιαστικοί στόχοι του επιτυγχάνονται σε συνθήκες "πολιτικής νομιμότητας". Δεν νομίζω, όμως, ότι κάνει στην μπάντα για κανέναν.
Ένα κοινωνικό σύστημα δεν έχει συγκεκριμένη δομή. Αλλάζει ανάλογα με τις καταστάσεις και προσαρμόζεται στις εποχές. Αυτό ισχύει για όλα τα συστήματα, και για τον σοσσιαλισμό, με εξαίρεση τον Κομμουνισμό. Επομένως η δομή αλλάζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει και το σύστημα. Ένας τρόπος είναι με μεταρυθμίσεις. Κάτι που το λένε αρκετοί. Ξεχνάνε όμως ότι δεν είμαστε στο extream make over, και νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, ενώ πρακτικά αυτό δεν γίνεται. Παρόλα αυτά κάποιες από τις προτάσεις είναι υπέρ της εργ. τάξης. Φιλολαικές κρατικοποιήσεις, εργατικός έλεγχος κ.α. εμένα μια χαρά μου ακούγονται. Και μπαίνουν ακριβώς επιδή ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να κάνει το άλμα, και από το να κάνει το μετέωρο βήμα του πελαργού ας πάμε στα σίγουρα για να πάρουμε και τα πολλά στο river. Ο θεμιστοκλης πάντως άν και υπονομευτικός λίγο στα σχόλια του βάζει ένα ωραίο ζήτημα κυβέρνησης στο δίπολο τοπικό-εθνικό και που είναι αποδεκτό και που όχι. Να ένα ωραίο θέμα για post σφυροδρέπανε
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δομή ενός συστήματος αλλάζει ανάλογα με την εποχή και με τις περιστάσεις. Έτσι ώστε να μην έρθουν οι κακοί κομμουνιστές στην εξουσία (όχι την κυβέρνηση). Δεν παραμένει αναλλοίωτη. Και ισχύει για όλα τα συστήματα, ακόμα και για τον σοσιαλισμό με εξαίρεση όμως τον Κομμουνισμό. Ένας τρόπος για να αλλάξει είναι και οι μεταρρυθμίσεις. Αρκεί να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε στο extream make over και ότι με μισές μεθόδους κάνουμε μισά πράγματα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως και άλλοι βάζουν κάποια στόχους όπως οι κρατικοποιήσεις, εργατικός έλεγχος που μόνο φιλικά προς την εργ. τάξη μου φαίνονται. Οπότε ας πάμε για τα λίγα, για να δούμε αν στο river θα τινάξουμε την μπάνκα. Και σωστά μπαίνουν. Από τη στιγμή που δεν είμαστε έτυμοι καλύτερα ας μην κάνουμε τα μετέωρα βήματα του πελαργού, και ας πάμε σε πιο Light εκδοχές μπας και πάρουμε μπροστά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Θεμιστοκλής αν και υπονομευτικός λίγο, βάζει ένα ωραίο ζήτημα για αρθράκι. Δεν μιλάω για τα στάδια αλλά που ξεκινάει και που τελειώνει η αστική διαχείριση και μέχρι που βουτάμε εμείς τα χέρια μας στα σκατά; Και στο τέλος τι προκύπτει; Διαχείριση η ρήξη με τις σχέσεις παραγωγής όταν είμαστε έχουμε τον δήμαρχο σε μια πόλη;
@Παναγιώτης: Έγραψες "παντα το καπιταλιστικο συστημα φροντιζει να εχει εφεδρειες. Μετα τον εμφυλιο ειχε την Ε.Κ και την ΕΔΑ".
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μια στιγμή. Το Κόμμα μας ήταν αυτό που ίδρυσε την ΕΔΑ και συμμετείχε σε αυτή μέχρι τη δικτατορία. Φυσικά, η ΕΔΑ είχε τεράστια προβλήματα στη γραμμή και στη φυσιογνωμία της που τα περισσότερα είχαν σχέση με προβλήματα του ίδιου του Κόμματος και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος της εποχής (θεωρία σταδίων που τελικά έγινε πολιτική ουράς στον Παπατζή Παπανδρέου, λαθεμένες απόψεις περί "εξάρτησης" κλπ). Και τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα με την εγκληματική απόφαση της διάλυσης των κομματικών οργανώσεων στην Ελλάδα.
Όλα αυτά είναι γνωστά. Όμως απέχουν αρκετά από το να χαρακτηρίσουμε την μέχρι το 1967 ΕΔΑ "εφεδρεία της αστικής τάξης". Εξάλλου, πουθενά στο δοκίμιο ιστορίας του Κόμματος δεν υπάρχει τέτοια εκτίμηση. Φιλικά και συντροφικά, κάνω τις παραπάνω επισημάνσεις.
Και η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου; Ναι, φίλε Σεχτάρ. Και η Βαγγελιώ Σωτηροπούλου. Και θα ακολουθήσουν κι άλλοι/λες παρόμοιοι/ες. Αντικομμουνισμό να κάνουν τα "παιδιά", και τα υπόλοιπα τα βρίσκουν στην πορεία!
ΑπάντησηΔιαγραφή@demis:
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομίζω να υποστήριξε ποτέ κανείς από το ΚΚΕ (από το 15ο συνέδριο και μετά τουλάχιστον) πως υπάρχει δυνατότητα κοινοβουλευτικής μετάβασης στον σοσιαλισμό. Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί μπαίνει στην κουβέντα.
Από εκεί και πέρα, οι παράγοντες που κάνουν εφικτοί (πόσο μάλλον νικηφόρα) μια επανάσταση είναι πολλοί. Υποκειμενικοί, αντικειμενικοί, διεθνείς και εγχώροι, ιδεολογικοί και πρακτικοί. Επί του παρόντος δεν βλέπω να πληρούνται.
Από την άλλη θα χαρακτήριζα ως εντελώς μεταφυσική την άποψη που θέλει τον καπιταλισμό να είναι το μοναδικό «αιώνιο» πράγμα σε ένα σύμπαν που τα πάντα έχουν αρχή και τέλος. Κατά συνέπεια το τέλος του είναι βέβαιο.
Η δική μας δουλειά είναι να έρθει σε 20 ή σε 50 και όχι σε 200 ή 500 χρόνια.
Και πιστεύω πως κατά πάσα πιθανότητα αυτό το τέλος (ή την αρχή του) θα προλάβουμε το ζήσουμε. Καμμιά φορά η ίδια η πρακτική ανάγκη επιβίωσης διαμορφώνει και συνειδήσεις. Με θλιβερά αργούς ρυθμούς αλλά το κάνει.
Και υπάρχει πάντα και ο καταλύτης που λέγεται πόλεμος, και που ίσως να μην είναι και τόσο πολύ μακρινό ενδεχόμενο όσο νομίζουμε.
Αυτοί ετοιμάζονται πάντως (http://www.koutipandoras.gr/article/112630/giati-ftiahnoyn-espeysmena-katafygia-ektakton-anagkon)
Και για όποιον (θέλει να) καταλαβαίνει, αυτό σημαίνει "κάνω στην μπάντα να περάσει ο Σύριζα, μαζί με τα καρακόλια του, ανταρσύες, μικροαστικούς αγώνες, σχέδια Γ κλπ" στον θάλαμο του μαρτυρίου τους"
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα μάλιστα, καταλαβαινόμαστε!
Αυτό και αν λέγεται λογική του "ώριμου φρούτου". Και ποιός σου είπε εσένα κυρ Σεχτάρ ότι με το μπάχαλο που θα γίνει (καλά τα λές για τον θάλαμο του μαρτυρίου) θα έρθει μετά η σειρά του ΚΚΕ???
Δηλαδή έχεις την εντύπωση ότι όταν απογοητευτεί ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ θα στραφεί στο ΚΚΕ για να οικοδομήσει ...σοσιαλισμό?
Πες μου, που και πότε έγινε ποτέ αυτο? Αντίθετα, η ιστορική πείρα λέει ότι μετά από τέτοιες αποτυχίες, αυτός που κερδίζει είναι μόνο η Αντίδραση και οι φασιστικές και ολοκληρωτικές λογικές και δεν εννοώ μόνο την Χρυση Αυγή.
Θεμιστοκλής
φιλικα και συντροφικα απαντω και εγω με παραδειγματα απο το ΔΟΚΙΜΙΟ γιατι προσωπικα δεν τα εχω ζηση. Το 1951 φτιαχτηκε η ΕΔΑ σαν συνεργασια κομμα των για να εχει μια νομιμη εκφραση το κομμα. Το ΠΓ ειχε πει να ειναι υποψηφιος ο ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ το σεπτεμβ ρη του 1951 και σαν υστατη λυση να πεσουν ψηφοδελτια με το ονομα του γραμμενα με το χερι τα αρνηθηκαν και τα δυο με απειλη διαλυσης. το 1956 μετα την 6η ολο μελεια του κομματος μετατραπηκε σε ενιαιο κομμα και το 1958 διαλυθηκαν η Κ.Ο στις 11 ιουλη του 1962 η ΕΡΕ εφερε και ψηφισε νομοσχεδιο για την αρση εκτακτων μετρων του εμφυλιου πολεμου με την Ε.Κ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΔΑ να ψηφιζουν κατα γιατι στρεφοτανε ενα ντιον τους. ενα μηνα πριν της εκλο γες του 1964 απεσυρε τα ψηφοδελτια απο 25 περιοχες και καλεσε τον λαο να ψηφισει Ε.Κ την δολοφονια του ΛΑΜΠΡΑΚΗ την χρεωσε στην ΕΡΕ ενω η εντολη ητανε απο το παλατι. Στον ανενδοτο αγωνα το 1965 με τον τροπο που το χειρηστηκε ητανε ουρα της Ε.Κ Επισης μεσα στο δοκιμιο υπαρ χουν τα ντοκουμεντα οτι απο το 1949 με την ΑΝΟΧΗ του αστικου κρατους και την βοηθεια της ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ πρεσβειας γινοτανε προσπαθεια να φτιαχτη αλλο κομμα. και αφου τα καταφεραν να μας διαλυσουν το 1968 επειδη ετσι εκριναν εφυγαν και απο την ΕΔΑ και εφτιαξαν το εσωτερικο. εγω συντροφε σε αυτο το συμπερασμα εχω καταληξη δεν νομιζω οτι ειμαι υπερβολικος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αποτυχία του ρεφορμισμού απο μόνη της δεν είναι συνθήκη ανόδου του επαναστατικού κινήματος. Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ όμως του λόγου που απέτυχε ο ρεφορμισμός, είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι συνεπεια ολων αυτων ητανε η δημι ουργια του ΠΑΣΟΚ το 1974 οτι στρεβλω σης ζησαμε μεχρι το 1991 στο κομμα και συνεπειες ολων αυτων πληρωσαμε και το καλοκαιρι του 2012 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήάσχετο αλλά αξίζει την προσοχή μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΣΕ χωρίς τρένα
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=590120
Θεμιστοκλής
κανένα δίλημμα. τα παληκάρια πάνε να γίνουν το νέο ΠΑΣΟΚ στους χώρους δουλειάς. Να πάνε να κρατικοποιήσουν καμια τράπεζα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφεδρεια ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ασφαλως και δεν ητανε. Αλλο πραγμα χαραμαδα νομι μοτητας και διαφορετικο πραγμα αυτο που εγινε η ΕΔΑ μετα το ξηλωμα της ηγεσιας του κομματος απο το 20ο συνε δριο.βεβαια ειναι λογικο για οποιον θελει να μεινη κολημενος εκει να προ σπαθει να σπιλωση τον ζαχαριαδη. ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΜΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ασφαλως και σε καταλα βαινουμε τη θελεις. Επειδη λοιπον ο οπορτουνισμος θα τα διαλυση ολα οπως γινεται παντα και ο καπιταλισμος εχει το φασισμο για μετα απο εσας ερχεσαι με θρασος και μας λες οτι με τσαμπουκα θα ερθετε μαζι μας γιατι αλλιως ερχεται ο μπαμπουλας. Δεν τσιμπαμε και θα ειμαστε απεναντι σας μεχρι τελος Γιατι εισαστε χειροτεροι και απο τους φασιστες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήρε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ τρολ είσαι; Πότε ήρθα με "τσαμπουκα" να μιλήσω για μμπαμπούλες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ αρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΝ είναι οπορτουνιστικός και αντεπαναστατικός απο την εποχή που ήταν στο 3.2%. Τώρα που βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας δεν θα είναι;
Κάνουν σαν να ανακάλυψαν την Αμερικοί, μερικοί.
Το δεύτερο που λεω είναι ότι εξ ίσου τυχοδιωκτική είναι και η λογική του κυρ-Σεχτάρ, "άστους να καούν και θα πάρουμε και εμείς σειρά". Και μέχρι τότε θα κάνουμε (κοινοβουλευτικό) αγώνα ενάντια στις (κοινοβουλευτικές) αυταπάτες. Ωραία λογική. Και μετά λέτε μερικοί ότι καταργήσατε τα στάδια. Πέστε καλύτερα ότι τα φορτώνετε στον κόκκορα αφού "ούτως η άλλως" ο οπορτουνισμός του Συριζα θα κερδίσει, έστω πρόσκαιρα. Αυτό το νόημα βάζω εγώ στό ότι το ΚΚΕ κάνει στην μπάντα για να βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ να δυναμώσει εκλογικά.
Ανώνυμε των 1.06 μμ φοβάμαι ότι δεν έχει καν κατανοηθεί τί είναι ρεφορμισμός...
Θεμιστοκλής
μια λάθος διατύπωση
ΑπάντησηΔιαγραφή*το ΚΚΕ κάνει στην μπάντα και βοηθάειέτσι τον ΣΥΡΙΖΑ να δυναμώσει εκλογικά.
Ωραιο κειμενο. Νομιζω στο ξεψειρισμα μπορει να ενταχθει και ενα κειμενο που ειδα στο βαθυ κοκκινο και κατηγορουσε το ΚΚΕ για εθνικισμο(!) επειδη ο Ριζοσπαστης εγραψε οτι στη Θρακη υπαρχει μουσουλμανικη μειονοτητα και οχι τουρκικη! Μιλαμε για ογκολιθους της μαρξιστικης σκεψης εκει στην Ανταρσυα... τεσπα οπως γραφει και το κειμενο "δεν τους πιανεις πουθενα" μονα -ζυγα δικα τους. Το πιο χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι τα οσα λενε για το ΚΚΕ το 40-44 " το ΕΑΜ του λαου ή της αριστερας γενικα αλλα η Βαρκιζα του ΚΚΕ"
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ. παντως επιμενω οτι ουδεμια σχεση εχουν οι ΑΝΤΑΡΣΥΕΣ με τους αριστερους κομμουνιστες οπως τους κριτικαρει ο Λενιν μεσα απο τον αριστερισμο. Το ειδος αυτο των αριστεριστων ή γιατρευτηκε αποντην παιδικη αρρωστια και εγιναν κομμουνιστες ή μετεξελιχθηκαν σε εκφραστες του συγχρονου δεξιου οπορτουνισμου.
ΥΓ2. Συμφωνω απολυτα με οσα λεει ο "Β'"
ratm
θεμιστοκλης. καλο θα ειναι να μιλας ξεκαθαρα αλλα επειδη ειναι σιγουρο οτι δεν το κανη κανεις απο εσας συνεχιζω ο συριζα ειναι οπορτουνιστι κος απο την εποχη του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ αυτο το γνωριζουμε πολυ καλα. οπως επισης γνωριζουμε πολυ καλα τη θελεις εσυ και οι φιλοι σου. θελεις να γυρισει το ΚΚΕ Στις ιδεολογικες παρεκλι σεις που υπηρχανε πριν το 1991 να μπουμε στην λογικη οτι μπορουμε να συμμετε χουμε σε μια κυβερνηση με τους καπι ταλιστες να εχουνε τα μεσα παραγω γης στα χερια τους. Πουθενα με αυ τον τον τροπο η εργατικη ταξη δεν πηρε την εξουσια με παραδειγμα το ΕΑΜ ΤΟ 1944. συμπερασμα συμμετεχου με στο αστικο κοινοβουλιο χωρις αυ ταπατες ακριβως με τους ορους που εθετε ο ΛΕΝΙΝ και κανουμε συγκεντρω ση δυναμεων για την εργατικη λα ικη εξουσια. Αυτη η διαδικασια δεν απο τελει ΣΤΑΔΙΟ. το οτι δεν εισαι συριζα δεν σημαινει οτι δεν ξερω τη εισαι. ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΧΤΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή277227....
ΑπάντησηΔιαγραφήα)Πιστεύει κάποιος ότι το ΚΚΕ θα πάρει ένα (1) ψηφαλάκι παραπάνω στις ευρωεκλογές ,από τις εκλογές του Ιουνίου?
β)Ωραίο ήταν αυτό το "Δεν έχει καταφέρει να ανεβάσει το ιδεολογικό επίπεδο των μελών της με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτη στην σοσιαλδημοκρατία"...ξεχνάει ο φίλος ότι το ΚΚΕ έδωσε τη μισή εκλογική του βάση στον τσίπρα...(για να μη πεταχτεί κάνας έξυπνος και πει ότι τα ίδια έπαθε και η ανταρσυα ας δει τα αποτελέσματα 4/10/09,6/5/12,17/6/12 και θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει σχέση..)
γ) @ anonymous anonymous:κάτω τα χέρια από τον δε-γίνομαι-πιρόγα-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ραντεβού στους δρόμοι την 1η Μάη
ποια ειναι η β σωτηρωπουλου ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑΚΗΣ. Τον ιουνιο του 2012 το ΚΚΕ πληρωσε αυταπατες που καλιεργηθηκαν πριν το 1991 και για δεκαετιες. Εσεις στην ανταρσυα αφου συμμετειχα τε στην περιφορα της διερευνητικης ε ντολης με τον συριζα τωρα θα κανετε και αριστερη κυβερνηση μεσα στην Ε.Ε και με τους καπιταλιστες στην εξου σια. η ειρωνια απο κατι σαν εσενα ει ναι τιμη για μενα αν συμφωνουσατε μαζι μου θα ειχα προβλημα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τιμή είναι όλη δική μου,μιας και απευθυνόμενος σε μένα έκανες μια ανάρτηση χωρίς τη λέξη ΣΤΑΔΙΟ μέσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτό το "Εσεις στην ανταρσυα" είναι Άδωνις-style?
πολύ ανοιχτοχέρης μας προέκυψες ,εκτός από σύριζα "διώχνεις" και προς ανταρσύα?
ΜΑΚΗΣ. εγω δεν διωχνω κανεναν και ξε ρω πως μιλαω στον καθενα. τωρα επει δη αγαπας τοσο πολυ τα ΣΤΑΔΙΑ μια και θα κανετε κολεγια με το συριζα ενταξει αλλη φορα θα στο λεω πιο συχνα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή@makis:
ΑπάντησηΔιαγραφήAυτό το «το ΚΚΕ έδωσε τη μισή εκλογική του βάση στον τσίπρα.» ήταν όλα τα λεφτά. Αν το διάβαζε κάποιος από άλλον πλανήτη θα καταλάβαινε πως έδωσε γραμμή το κόμμα στους μισούς του ψηφοφόρους να το ρίξουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν το διαβάσει κάποιος γήινος καταλαβαίνει μόνο πως πρόκειται για φαιδρότητα...
Όσο για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έδωσε (χωρίς εισαγωγικά) πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους της εάν κοιτάξουμε τα αποτελέσματα μεταξύ Μάη κ Ιούνη του ’12.
Και δεν χρειάζεται να είναι πολύ «έξυπνος» κανείς για το διαπιστώσει. Αρκεί μια ματιά στα εκλογικά αποτελέσματα στο ΥΠΕΣ.
Μόνο που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τους έδωσε με γραμμή, και μετά πανυγύριζε και την «άνοδο της αριστεράς»... Και εξακολουθεί να σπρώχνει το Τσιπρέικο ανενδοίαστα.
Πιο πολύ κριτική κάνει ο Λαφαζάνης στον Τσίπρα παρά ο Δελαστίκ με τον ΠΠ και τον Μπιτσάκη (γιατί οι δεύτεροι μόνον αβάντα του κάνουν)
Γραπτά ντοκουμέντα για τα παραπάνω στην διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου...
Υ.Γ.
Εκείνο το προεκλογικό «είμαι ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ» έγραψε ιστορία...
http://red-traverso.blogspot.gr/2012/05/blog-post_5752.html
Υ.Γ.2
Το πρόβλημα δεν είναι να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι να κυβερνήσει με την ταμπέλα του «αριστερού». Περισσότερο νερό στον μύλο του απολιτίκ (τους είδαμε και τους αριστερούς), και συνακόλουθα και του φασισμού, δύσκολα φαντάζεται κανείς. Άρα το ξεμπρόστιασμα των λακέδων του μεγάλου κεφάλαιου και του ευρωατλαντικού (μην ξεχνιώμαστε) ιμπεριαλισμού (και όσων φυσικά σπέρνουν αυταπάτες για τον ρόλο τους) είναι άμεση προτεραιότητα για το εργατικό κίνημα.
makis
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι πιστευω εγω οτι το ΚΚΕ θα παρει παραπανω απο τον Ιουνη του 2012. Γιατι παρα τις απωλιες το ΚΚΕ απο το1991 μεχρι σημερα σπερνει και οταν σπερνεις η σπορα μενει και θα θερισεις. Αν σημερα η ΕΕ αμφισβητειται απο εναν ευρυτερο κοσμο αυτο ειναι καρπος της δρασης του ΚΚΕ. Το 2012 η σταση του ΚΚΕ ηταν παρακαταθηκη για το λαο και θα αποδειχτει αργα ή γρηγορα.
ratm
Η ανταρσυα πήγε απο το 1,19% στο 0,33%, τουτέστιν τα 3/4 τα έστειλε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατα μεγάλο ποσοστό συνειδητά. Το ΚΚΕ πήγε απο το 8,4% στο 4,5%- επίσης μεγάλη πτώση αλλά σε σαφώς μικρότερο ποσοστό και βέβαια έχασε τους χαλαρούς του ψηφοφόρους- καμία σχέση δηλαδή. Πάντως makis υποθέτω ότι στα υπόλοιπα συμφωνείς. Πάντως απο την στιγμή που στην μεγαλύτερη κρίση του καπιταλισμού τα τελευταία 70 χρόνια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βγήκε και είπε ότι η αλλαγή τάξης στην εξουσία δεν θα γίνει ποτέ (καθότι ουσιαστικάούτε οι χριστιανοί δεν πιστεύου στην δευτέρα Παρουσία!!!) νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία για τον μη επαναστατικό χαρακτήρα της. Επίσης θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος πως γίνεται να είσαι μεταβατικός σε κάτι που (όπως λες) δεν θα γίνει ποτέ
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ΄
ratm Τωρα του εκανες την καρδια περι βολι του χαλας ολη την ψυχολογια του λες και για μεγαλη παρακαταθηκη τον εκαψες τον ανθρωπο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαμός στο ίσιωμα σφυροδρέπανε, έκανες σολντ αουτ με αυτή την ανάρτηση. Δύο πράγματα μόνο, όσοι υποστηρίζουν πως η ΕΔΑ ήταν εφεδρεία, αν μπορούν να το αιτιολογήσουν και να το εξηγήσουν, θα είχε ενδιαφέρον. Όσο για το ποιος μπερδεύεται με την κότα και το αυγό και τα πίτουρα ενδεχομένως είναι μεγάλη κουβέντα. Πάντως δε νομίζω το ΚΚΕ να αυτοαποκλείει μερίδες του κόσμου που δεν έχει την τέλεια πολιτική κατάρτιση.
ΑπάντησηΔιαγραφή11.33 Εχω παραθεσει στοιχεια απο τον 2ο τομο 1949 1968 σε αλλο σχολιο που δειχνουν τα γεγονοτα. η ΕΔΑ ιδρυθηκε το 1951 για να εχει μια χαραμαδα νο μιμης εκφρασεις το ΚΚΕ που ητανε πα ρανομο. απο την μερια της η αστικη ταξη ηθελε ενα μανδυα δημοκρατιας για το εξωτερικο και χρησιμοποιησε την υπαρξη του οπορτουνισμου προς δικο της συμφερον. απο το 1956 οταν η ΕΔΑ Μετατραπηκε σε ενιαιο κομμα και το ΚΚΕ διελυσε της Κ.Ο η κατασταση εγι νε ανεξελεκτη. αυτα τα πραγματα τα πληρωνουμε ακομα και σημερα ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικές επιλεκτικές απαντήσεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτέμη, δε θα χωρούσε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε ένα μόνο σχόλιο. Το ερώτημα είναι γιατί δεν ωριμάζει ο υποκειμενικός παράγοντας, αφού είναι υπερώριμες οι αντικειμενικές συνθήκες. Προσωπικά θεωρώ πολύ εύστοχα στο συγκεκριμένο ζήτημα όσα γράφτηκαν σε μια καινούρια έκδοση της ιε της κετουκε "κόμμα παντός καιρού", που απευθύνεται κυρίως σε σφους και μυημένους, αλλά όχι μόνο. Μες στις επόμενες μέρες λέω να δημοσιεύσω κάποια αποσπάσματα -ίσως να βάλω και αυτά που θεωρώ πως δίνουν μια πρώτη απάντηση στο ερώτημά σου.
ΠΓ ο αρθρογράφος είναι ναρίτης και λογικό αν σκεφτείς ότι γράφει στο πριν. Καταλαβαίνω όμως γιατί το κείμενό του σε παρέπεμπε σε αλτουσεριανό.
Θεμιστοκλή, μια χαρά κατανοητός έγινες. Και πέτυχες διάνα και στην χρονική συγκυρία
http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/04/blog-post_3174.html
Ζαχαρία, ομολογώ πως δεν κατάλαβα πολύ καλά το θέμα που προτείνεις. Αν θες το εξηγείς λίγο καλύτερα.
Παναγιωτάκη, δεν ξέρω τι εννοείς όταν λες 'εδώ μέσα', σε ό,τι με αφορά πάντω, όχι, δε θεωρώ την εδα εφεδρεία του συστήματος. Είναι ωστόσο ζήτημα τι ακριβώς τη θεωρούν όσοι την επικαλούνται στο σήμερα, πέρα από το ιστορικό κομμάτι.
Ρατμ, αύριο ο κυριακάτικος έχει ένα κείμενο για τη μουσουλμανική μειονότητα, φαντάζομαι ότι μπορεί να πάρουν καινούριο υλικό και από εκεί, για ένα νέο γύρο.
Πρώτο βραβείο σχολιασμού από την κε του μπλοκ στα σχόλια του βήτα με τόνο και το δεύτερο στο σεχτάρ για την καλτ λεπτομέρεια με την εξόρμηση δίπλα από τη λεκάνη.
Κυρ-Θεμιστοκλή,
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν το λες όλο, παράλειψες τούτο:
"ακυρώνω τα παραδοσιακά κολπάκια της Αντίδρασης".
Από ό,τι κατάλαβα, αυτό το τελευταίο δε σ' αρέσει!
Γιατί, κυρ-Θέμο μας;
Μήπως είσαι χωμένος κι εσύ στα "παραδοσιακά κολπάκια της Αντίδρασης";
Σήμερα το πρωϊ, ανοίγω τον "Ρ" και (ω, ου θαύματος!) τρώω στη μάπα τούτο:
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7926034,
γραμμένο ταμάμ για σένα,
που όμως αναφέρεται, όχι σε σένα, αλλά σε αυτό, από τα "ΝΕΑ" της 18-04-2014:
"Το ΚΚΕ επιλέγει μόνο αντιπολιτευτικό ρόλο.
Στόχος είναι μια καλή εκπροσώπηση στα αυτοδιοικητικά συμβούλια"
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ
!!!!
Παπαγάλος των παπαγάλων κυρ-Θέμο μας;
Τι να σε ρωτάω, τώρα, αν κατέχεις εσύ τι είναι στάδιο, κλπ.
Χαμένος χρόνος!
Συμφωνώ με το ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, για να μην πελαγοδρομώ άδικα και άχαρα.
----------------------
Αναυδε, η β.σ. τώρα είναι υποψήφιος στο ευρωδέλτιο του Αλαβάνου. Ξεκίνησε από ΚΝΕ Μετσοβίου, Σχολή Μηχανολόγων, μετά Ναρ. μετά....η συνέχεια επί της οθόνης, όπως τα λέει η ίδια, εδώ:
https://athens.indymedia.org/local/17N/praktika.php?day=77
για να μην την αδικώ.
Σε έναν αμίμητο και ανυπέρβλητο διάλογο, με τον δικαστή της 17Ν το 2003. Αξίζει!
Το "'έδωσε" το ΚΚΕ στον σύριζα το εννοώ σαν αποτέλεσμα της πολιτικής του (καμιά κυβέρνηση)κι όχι φυσικά σαν "γραμμή"...όπως ευφάνταστα γράφει ο τρας για την ανταρσυα. Δηλαδή είχε 25000 ψήφους το 09,μετά πήρε 75000 και μετά στέλνει οργανωμένα 55000 ψήφους στον τσίπρα δώρο...ούτε οι ανελ τέτοιο σενάριο.Και σιγά μην έχει τέτοιο μηχανισμό η ανταρσύα...απλά ο κόσμος έφυγε κι απ τους δύο χώρους γιατί η κυβερνητική αλλαγή του φάνταζε πιο σημαντικό πράγμα εκείνη τη στιγμή,σενάριο που θα συνεχίσει να παίζει και τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι έχω την εντύπωση ότι κι οι δυο θα συνεχίσουν να αιμορραγούν προς σύριζα.Το ΚΚΕ αρνούμενο την αριστερή κυβέρνηση κι η ανταρσύα με τον εκβιασμό της χαμένης ψήφου.
@ratm : εδώ θα 'μαστε και τα γραφτά μένουν..να διευκρινίσω ότι μιλάω για ψήφους κι όχι για ποσοστά
υγ. όποιος θέλει να βγάλει σοβαρό συμπέρασμα για το ποιος έχασε τι ,στις εκλογές του Ιούνη του 12 θα πρέπει να δει τη πορεία των ψήφων από το 09 τουλάχιστον
υγ2. Είναι κρίμα να συγχέουμε τη συνεπή αντικυβερνητική αρθρογραφία με αβάντα στον τσίπρα
http://www.tanea.gr/news/politics/article/5110461/to-kke-epilegei-mono-antipoliteytiko-rolo/
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοβάρά δεν το είχα διαβάσει στα ΝΕΑ, ποτέ δεν διαβάζω ΝΕΑ. Καια να φανταστείς σκόπευα να γράφω για τον τελευταίο κόκκινο δήμο της Πετρούπολης και την "διακριτικότητα" του ΚΚΕ (σαν να μην υπάρχει τέτοιο πράγμα).
Γενικά οι θέσεις για την ΕΕ και το κεντρικό σύνθημα του ΚΚΕ σε σχέση με τις τριπλές εκλογές είναι τόσο σαθρά ώστε δεν απορώ που είναι τόσο εύκολος στόχος το ΚΚΕ. Ας προβληματιστουν άλλοι για αυτή την κατάσταση.
Η απάντηση του Ριζοσπάστη είναι ένα φλύαρο κείμενο που δεν απαντά σε τίποτα.
Αυτά τα πράγματα συζητούνται ευρύτατα στον κόσμο με διάθεση προβληματισμού αλλά και αποστασιοποίησης.
Θεμιστοκλής
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ. Σαθρο το εξω απο την Ε.Ε Με εργατικη λα ικη εξουσια ΜΑΛΙΣΤΑ. και τη μας προτεινης προφα νως εξοδο απο Ε.Ε και εισοδο στην τε λωνειακη ενωση με την ρωσια. τελικα αυτη η συγχρονη αριστερα εχει μεγαλη πλακα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήαμαν ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ! Στη Μόσχα αδερφέ μου, στη Μόσχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήTo άρθρο-απάντηση στον Ριζοσπάστη βρίθει βλακειών
Καμαρωστε:
[...]Το ΚΚΕ χωρίς να έχει αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, έχοντας γνώση των δυσκολιών, το πόσο επιδρά η κατάσταση του κινήματος στη στάση εργαζόμενων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, δε θέτει όριο στην εκλογική του ενίσχυση δε λέει «θέλω να ενισχυθώ τόσο»!
Ομολογώ πως γέλασα πολύ!
Θεμιστοκλής
ΥΓ Κυρ-Σεχτάρ δεν το εβαλα γιατί δεν κατάλαβα τί εννοούσες με το "αλλιώς".
ΜΑΚΗΣ. οσο και να βουρλιζεστε το ΚΚΕ σε κυβερνηση με την αστικη ταξη στην εξουσια δεν μπαινει. σε αυτο τον δρο μο θα πατε χωρις εμας και την τυχη σας την γνωριζουμε απο τωρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυρ-θεμιστοκλή, περάσαμε όμορφες και ευτυχισμένες στιγμές με τα.. γόνιμα σχόλιά σου, εδώ τελειώνουν όμως τα αστεία, για να μη σου βγουν ξινά τα γέλια. Η καριέρα σου τελειώνει εδώ, βρίσκεσαι σε αναζήτηση του νέου σου ψευδώνυμου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ απολίθωμα
ΑπάντησηΔιαγραφήείπα «γενικά αποδεκτά» και δεν αναφερόμουνα μόνο στους διαχειριστές του μπλογκ. Εν πάσει περιπτώσει είναι και από εσένα αποδεκτό το να λέγεται και να μην χρήζει καν σχολιασμού οτι η ΕΔΑ (άρα καιτο ΚΚΕ) ήταν μετά τον εμφύλιο η εφεδρία του συστήματος, αντίθετα μπανάρισες άμεσα αυτόν που έγραψε οτι ο ριζοσπάστης γράφει βλακίες (δεν λέω οτι έκανες καλά ή κακά με τον θεμισ., δεν έχω σαν πρότυπο την ΕΔΑ, δεν μπορώ να απαντώ σε πράγματα που δεν είπα)
Παναγιωτάκης
Το θεμελιώδες πρόβλημα ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑς είναι ότι πλέον εκφράζουν τον ίδιο ιδεολογικό χώρο. Για να μπορέσουν να διατηρούν ξεχωριστά τα μαγαζιά τους, όλο και περισσότερο θα τονίζουν ανόητες "διαφορές" και καταγγελίες για να περιχαρακώνει ο καθένας τον κόσμο του, στυλ "τι έκανε ο τάδε συνδικαλιστής στην τάδε συνέλευση", ή αν μια πορεία πήγε 75cm πιο πέρα ή τέλειωσε 12sec πριν το αναμενόμενο. Αυτά είναι γελοιότητες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην μετά των ανατροπών πολιτική σκηνή της Ελλάδας είχαμε επιγραμματικά:
1. Δεξιούς οππορτουνιστές (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) που πρότειναν αντι-νεοφιλελεύθερο μέτωπο.
2. Λενινιστές (ΚΚΕ) που πρότειναν αντι-ιμπεριαλιστικό.
3. Νεοτροτσκιστές (ΝΑΡ/ΜΕΡΑ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που πρότειναν αντι-καπιταλιστικό.
Αφήνω τα ΜΛ έξω από τη συζήτηση για προφανείς λόγους.
Τώρα έχουμε ξεμείνει από λενινιστές, μιας και το ΚΚΕ πέρασε στο νεοτροτσκισμό και προτείνει κι αυτό αντι-καπιταλιστικό μέτωπο.
Εξού και σε μια προηγούμενη ανάρτησή ένας φιλο-ΚΚΕς σε σχόλιό του δε μπορούσε να βρει ποιος σχηματισμός εκφράζει σήμερα τον αριστερό οππορτουνισμό. Όντας ο ίδιος αριστερός οππορτουνιστής δε μπορούσε να βρει κάποιον να οππορτουνίζει περισσότερο προς τα αριστερά...
ΥΓ. Έκανα Πάσχα στο Εδιμβούργο σε Έλληνες φίλους και οι περισσότεροι που μου γνώρισαν ήταν ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αν το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό, θα σήμαινε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ρεύμα. Ήταν θετική έκπληξη ότι στηρίζουν το ΝΑΙ στην ανεξαρτησία της Σκωτίας. Φοβόμουν πως θα δρούσαν ως πέμπτη φάλαγγα του Westminster.
Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.
makis τα στελεχη της ΑΡΑΝ που ανοιχτα με ανακοινωση τους εθεσαν ζητημα στηριξης του ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρησαν ενδιαμεσα απο τις 2 εκλογες για να πανε στο ΣΥΡΙΖΑ ηταν κοσμος με χακαρους δεσμους με την.Ανταρσυα? Εγω λεω οτι ξταν η αντανακλαση στο εσωτερικο της Ανταρσυα της πιεσης και αποτελεσμα της γραμμης συμπλευσης με τη σοαιαλδημοκρατια σε συνδικατα κλπ που εχει εδω και χρονια. Αντιθετα απο το ΚΚΕ οχι στελεχη σλλα ουτε και μελη θεσανε ζητημα στηριξης του ΣΥΡΙΖΑ. Και οσοι εφυγαν ηταν ελαχιστοι και φευγατοι απο πολυ πιο πριν. Βασικα δεν επρεπε οι συγκεκριμενοι να ειναι ποτε μελη του ΚΚΕ αλλα δυστυχως ηταν και τους πληρωναμε κιολας ολοι εμεια που απο το υστερημα μας ενισχυαμε το κομμα. Ονοματα δεν λεμε ειναι γνωστη η παρεα που πλεον τη μανατζαρει ο Λαφαζανης. Κατα τα αλλα οπως ειπες εδω ειμαστε και θα δουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κυρ -Θεμιστοκλης ηταν πολυ προβλεψιμος απο την αρχη. Επελεξα να τον αγνοεισω ηταν βεβαιο οτι 1 απαντηση θα τον εκανε να αποκαληφθει μαι αυτη του την εδωσε ο σεχταρ. Παντως μιας και το ανεφερε ο "κυρ-Θεμιστοκλης" πιστευω οτι το συνθημα " δυναμωνουμε το ΚΚΕ παντου" "Σπαμε τα δεσμα της ΕΕ" ειναι απο τα πιο ευστοχα συνθηματα του κομματος που θυμαμαι. Τωρα οι σαθροι και οι αποστατες (καουτσκικοι?) γελανε ... προφανως το πολιτικο του βαθος αρκειτε σε συνθηματα οπως "στις 25 ψηφιζουμε , στις 26 φευγουν"....
ratm
Παναγιωτάκη, δε θεωρώ απαραίτητο να σχολιάζω τα πάντα στο μπλοκ ούτε να διαχωρίζω τη θέση μου από όσα δε με εκφράζουν, για να μη μου χρεωθεί ότι συμφωνώ. Αν ήταν έτσι, δε θα έπρεπε να κάνω άλλη δουλειά απ' αυτό. Ούτε εγώ μπορώ να απαντώ σε πράγματα που δεν είπα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπανάρω αυτούς που πιστεύω ότι δεν έχουν διάθεση για συζήτηση, αλλά τη μονοπωλούν για να μας πουν πως είτε έτσι είτε γιουβέτσι, το κόμμα είναι αστείο, πάει κατά διαόλου, κοκ. Το 'χουμε δει πολλές φορές το έργο, πάντα το ίδιο προβλέψιμο, με τον ίδιο πρωταγωνιστή σε διάφορους ρόλους. Και δεν τον μπάναρα άμεσα, αλλά μετά τα πρώτα επεισόδια, που έδωσε στίγμα κι άρχισε να γίνεται κουραστικός.
Δεν μπανάρω κάποιον επειδή έχει διαφορετική άποψη και θέλει να τη συζητήσει, ούτε επειδή θα πει κάτι για την εδα -που δε θα με βρει σύμφωνο- χωρίς να βρίζει κάποιον.
@Κριτίας:
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγραψες "Εξού και σε μια προηγούμενη ανάρτησή ένας φιλο-ΚΚΕς σε σχόλιό του δε μπορούσε να βρει ποιος σχηματισμός εκφράζει σήμερα τον αριστερό οππορτουνισμό. Όντας ο ίδιος αριστερός οππορτουνιστής δε μπορούσε να βρει κάποιον να οππορτουνίζει περισσότερο προς τα αριστερά...".
Προφανώς φωτογραφίζεις εμένα. Θέλω να σού πω ότι είσαι μακριά νυχτωμένος. Το ότι "δεν μπορούσα να βρω ποιος σχηματισμός εκφράζει σήμερα τον αριστερό οπορτουνισμό" το είχα γράψει για να επισημάνω δύο πράγματα:
1) ότι ο δεξιός και ο αριστερός οπορτουνισμός αλληλοτροφοδοτούνται και είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος (ξαναδιάβασε την ανάλυσή μου -βαριέμαι να την επαναλάβω) και
2) όταν τα πράγματα ζορίζουν για την αστική τάξη, η επιλογή/ενίσχυση του δεξιού οπορτουνισμού από μέρους της είναι σχεδόν πάντα δεδομένη λόγω του ότι ο δεξιός οπορτουνισμός έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τον αριστερό οπορτουνισμό.
Παραπέρα, τα όσα έγραψες ότι το ΚΚΕ είναι δήθεν κόμμα αριστερού οπορτουνισμού είναι ανάξια σχολιασμού γιατί απλά δείχνουν πως είτε είσαι βαλτός είτε δεν έχεις καμιά επαφή/ενημέρωση για τη δράση των κομμουνιστών σήμερα.
Εγω πιστευω πως η ΕΔΑ και η λογικη των σταδιων εκαναν μεγαλο κακο,και στην χωρα μας και παγκοσμιως.Φυτεψε ιδεες στα κεφαλια του λαου,που παλευουμε να τις βγαλουμε μεχρι σημερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κλισε λεει πως το ΠΑΣΟΚ εκλεψε τα συνθηματα του ΚΚΕ ή της αριστερας γενικα.Αυτη ειναι η μιση αληθεια.Η αλλη μιση ειναι πως τα ιδια τα συνθηματα αυτα ειχαν σοσιαλδημοκρατικη κατευθυνση για αυτο ηταν ευκολο να τα ενσωματωσει το ΠΑΣΟΚ.
Δεν συγκρινω φυσικα την ΕΔΑ με τον ΣΥΝ ή το ΠΑΣΟΚ,αν και αντικειμενικα ηταν μια καραμπινατη δεξια παρεκκλιση.Και εννοειται οτι και ο πιο ''δεξιος'' ΕΔΑιτης ηταν πιο προοδευτικος και πολυ πιο αξιοπρεπης απο τον καλυτερο λαφαζανικο,αλλα δεν παυει να ισχυει οτι η λογικη ουρας που ακολουθησε σε σχεση με το Κεντρο και σε μικροτερο βαθμο με το ΠΑΣΟΚ αργοτερα,ηταν αυτοκτονικη για το ΚΚΕ.
Ολη αυτη η γραμμη κρατησε για 4-5 δεκαετιες,γαλουχησε γενιες και γενιες και δημιουργησε την εικονα του κομμουνιστη που κραταει μεχρι σημερα.Ετσι ξενιζει τον περισσοτερο κοσμο,ενα ΚΚ να μιλαει για τον..κομμουνισμο,και οχι για την δημοκρατια,την ''αναδιανομη του πλουτου'',τις ''παραγωγικες επενδυσεις'' κλπ.
Παπουτσωμενος Γατος
Εδω σε μερικους ξενιζει ο Λενινιστης να ειναι αντικαπιταλιστης...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικοι εχουν βαλθει να ταυτισουν με τροτσκιστη οποιον παλευει εναντια στον καπιταλισμο και να ταυτισουν τον κομμουνιστη με αυτον που θελει εναν πιο δημοκρατικο-κευνσιανικου τυπου καπιταλισμο. Ε δεν θα τους κανουμε τη χαρη. Εχουν φτιαξει εναν λενινισμο χωρις Λενιν και κανουν το ασπρο - μαυρο. Για την ακριβεια το κοκκινο-ροζ. Ιμπεριαλισμος = μονοπωλιακος καπιταλισμος. Ιμπεριαλισμος = ο καπιταλισμος της εποχης μας. Και τον Ζαχαριαδη αριστεριστη, τυχοδιωκτη και σεχταριστη τον αποκαλεσαν καποτε. Δεν ειναι τυχαιο οτι οσοι αποκαλουν το ΚΚΕ αριστεριστικο κομμα ενω κλεινουν σε ολες τις πτωσεις το ΕΑΜ ουσιαστικα δεν λενε τιποτα για τον ΔΣΕ. Φανερα ,γιατι η πολιτικη που εκπροσωπουν κατακεραυνωνει και ριχνει στο πυρ το εξωτερον την πιο λαμπρη στιγμη του κομμουνιστικου κινηματος της χωρας και το κορυφαιο δημιουργημα του ΚΚΕ τον ΔΣΕ.
Βεβαια ουτε απο αριστερισμο δεν γνωριζουν οσοι τον επικαλουνται. Καθως οπως ειπα με εξαιρεση πχ φορεις οπως η "κοντρα" δεν βλεπω καποιον πολιτικο σχηματισμο που να αποριπτει τη δουλεια στα συνδικατα, τη συμμετοχη στο αστικο κοινοβουλιο ή τους ελιγμους. Προφανως το ΚΚΕ δεν αποτελει περιπτωση αριστερου κομμουνισμου οπως τον περιγραφει ο Λενιν. Βεβαια ετσι και αλλιως οταν μιλαμε για Λενινισμο μιλαμε για τα θεμελιωδη εργα του που μετετρεψαν τον μαρξισμο σε μαρξισμο - λενινισμο οπως το κρατος και επανασταση , ο ιμπεριαλισμος , το προλαιταριακο κομμα νεου τυπου κλπ. Ο αριστερισμος ηταν εισηγηση σε συνεδριαση της ΚΔ που πιανει ενα συγκεκριμενο προβλημα που παρουσιαστηκε σε πολλα νεαρα ΚΚ που φτιαχτηκαν μεσα σε επαναστατικες καταστασεις στην ευρωπη και στον αποηχο της νικης της οκτωβριανης επαναστασης. Η παιδικη αρρωστια αυτη οπως την ονομασε ο Λενιν συντομα ειτε γιατρευτηκε ειτε εγινε ο καρκινος του δεξιου οπορτουνισμου. Και ο ιδιος ο Τροτσκι εξαλλου εντελει κατελειξε δεξιος οπορτουνιστης αφου εναντιωθηκε στην.αντεπιθεση του σοσιαλισμου και στη μαχη της κολλεκτιβοποιησης επι Σταλιν.
ratm
Εννοώ ότι μπορείς να αναεβάσεις ένα κείμενο που να ασχολείται με το άν οι ΚΚΕδες επιτρέπεται να συμμετέχουν στην αστική διαχείρηση. Σε ένα δήμο π.χ. όπως η Πετρούπολη(που σήμερα έιχε πολύ κόσμο για τον Παξιμαδά αλλά αναβλήθηκε) κάνουμε αστική διαχείρηση ή ρήξη. Κ αυτό πού ξεκινάει και πού σταματάει; Στα εργ. κέντρα πάμε με άλλες δυνάμεις; Και πώς αντιλαμβανόμαστε τη πίεση στο σύστημα προς την επανάσταση; Μόνο μέσα από απεργίες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαναγιώτη. Αν είσαι επιρροή λυπάμαι για τη σκέψη σου. Αν είσαι σύντροφος λυπάμαι ακόμα περισσότερο. Δείχνεις μια άσχημη μονολιθικότητα στην σκέψη σου. Έμενα αν θές την γνώμη μου όσο αφορά τις αυταπάτες περισσότερο εμ προβληματίζει ότι από το 1991 εώς σήμερα (23 χρόνια) και ακόμα αυταπάτες στον δικό μας κόσμο. Άρα είτε δεν μπορούμε να πείσουμε σε απλά πράγματα και αυτό μας κάνει λίγο βλάκες είτε εμείς έχουμε άδικο στη θέση μας.
δυστυχως ο λιοσιοκαλτσωνισμός και η σκεψη γιωρ ρουση αδυνατει να ερμηνευσει κατ’ ελάχιστον την πραγματικότητα
ΑπάντησηΔιαγραφήο Συριζα προαγεται σε ρόλο ΠΑΣΟΚ και η Ανταρσυα σε ρολο Συριζα
αντιθετα το ΚΚΕ δεν επεσε στην παγιδα των αντινεοφιλελευθερου αντιμνημονιακου μετωπου που ήθελαν να το παγιδευσουν οι μικροαστοι και οι υπηρετες του αστικου κρατους και με συνεπεια υπερσπιζεται τα συμφεροντα της εργατικης ταξης και των 1,3 εκ ανεργων
συνεχισε εσυ παρεα με τους θεμιστοκληδες να αναγεις τις αστικες εκλογες σαν το μεγιστο κριτηριο ορθοτητας της πολιτικης του κομματος και κλαψε για το μετωπο που εχασες επειδη ντρεπεσε να ομολογησεις ότι αυτό ακριβως ενσαρκωνει ο συριζα (για την εε θα τα χαλαγαμε καμια θυσια δεν λεει ο φιλος σας ο λαφα η μηπως ο αλιενετε ή ο τσαβεζ/μοραλες ηταν πιο αριστερος απο τον τσιπρα ?)
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ.Καλε μου φιλε.Δεν εχω καμμια ασχημη μονολιθικοτητα. Ειμαι 50 χρονων εχω γνωρισει το κομμα απο το 1980 και εχω ολη την εικονα της τραγικης αυτης δεκαετιας των ιδεολογικον παρεκλισεων. η θεσεις μας απο το 15ο συνεδριο και μετα ειναι απολυτα σωστες συμφωνα με τον ΜΑΡΞΙΣΜΟ ΛΕΝΙΝΙΣΜΟ Δεν εχουμε καμμια αδυ ναμια να πεισουμε απλα επενδυουμε σε νεες ηλικιες. η ζημια που εχει γινει σε ανθρωπους πανω απο 40 χρο νων ειναι σχεδον ανεπανορθωτη. Π.Χ οταν τον ανθρωπο τον εστειλες το 1964 να ψηφισει Ε.Κ για να μη βγη η δεξια το 2012 70 χρονων θα παει στο συριζα για να μη βγει η δεξια.οταν το 1989 φτιαχνεις τον συνασπισμο με τους διασπαστες του 1968 λες ολοι στην αριστερα ειμαστε περιπου τα ιδια οποτε ο αλλος που το 1991 ηρθε μαζι μας μονο απο συναισθημα το 2012 γιατι να μη παει στο συριζα. θελω να σου πω οτι δεν πρεπει να απελπιζεσαι αυτη η δουλεια που κανουμε απο το 1991 ειναι σημαντι κοτατη και με υπομονη θα φερει απο τελεσματα. το θεμα της συμμετοχης σε κυβερνηση ειναι θεμα στρατηγικου χαραχτηρα που κατεστρεψε τα ΚΚ. π.χ Ελλαδα 1944 χιλη 1973.Εγω τον οπο ρτουνισμο τον βλεπω σαν εχθρο του κομματος και γαγγραινα. ΕΝΤΕΛΩΣ ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ.Στο συνδικαλιστι κο κινημα οπου δεν εχουμε απολυτη πλειοψηφια υπαρχει το αντιπροσοπευτι κο προεδρειο αναλογα με την δυναμη. Στους δημους αν βγουμε προχωραμε χωρις αυταπατες για σοσιαλιστικες νησιδες οπως γινοτανε στα νιατα μου ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή"Είμαι ΑΝΤΑΡΣΥΑ ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε, TRASH, ρε παιδιά,
άμα βγαίνουν κάτι τέτοια, να μας τα σφυράτε!
Να γελάει και λίγο το χειλάκι μας, που, από το πολύ το σφίξιμο, κοντεύει να πάθει κράμπα.
Μαζί με το άλλο υπέροχο: "στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν".
Ο μεγάλος Χ. Κλυνν (πριν εξαγοραστεί και κοντύνει) τάχε πεί, ως Τραμπάκουλας: "Εμεις εδώ όλοι είμαστε του ΚΚΕ, υποστηρίζουμε ΠΑΣΟΚ και ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία, ρε χαμένε!".
Το κωμικό Αναυδε, με όλους αυτούς τους τύπους είναι τούτο:
Χαρακτηρίζουν ...."στάδιο"(!), τι;
Τον αγώνα και την υπομονή) μας μέχρι να πήξει το μυαλό τους!!!
Kι εμείς οι ταλαίπωροι προσπαθούμε να συνεννοηθούμε, έχοντας κατά νού, πως στάδιο είναι η διαδικασία εξέλιξης κοινωνικοοικονομικών αλλαγών, δηλ. στην κοινωνική βάση.
Πως να συνεννοηθείς;
Δυστυχώς στην Ελλάδα, μόνο το ΚΚΕ κρατάει τη σημαία. Λέω "δυστυχώς", γιατί δε θάβλαφτε να υπήρχε και παραέξω λίγο μυαλό.
Αλλά, φαίνεται, κάποια πράγματα είναι νομοτελειακά. Οπως σωστά επισημαίνουν κι ο ratm και ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ και ο Π. Γάτος (προσυπογράφω το 27 Απριλίου 2014 - 3:23 μ.μ. ), δεν αλλάζουν εύκολα νοοτροπίες ριζωμένες επί 50 χρόνια. Μιλάω εξ ιδίας πείρας...
Κατά τα άλλα, συμμερίζομαι την αισιοδοξία, πως το ΚΚΕ θα βγεί νικητής σε αυτή τη μάχη, κυρίως γιατί, έστω και βασανιστικά, κέρδισε την εσωτερική του πάλη και αποτοξινώθηκε σημαντικά. Τώρα, μπορεί να χρησιμοποιήσει ΟΛΑ τα όπλα του.
Ο Σύριζας είναι ξεγραμμένος ακριβώς επειδή θα κερδίσει τις εκλογές, και μάλιστα θα αντιμετωπίσει αυτός την οργή του κόσμου, και όχι οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που θα κερδίσουν έναν ήρεμο θάνατο (γι αυτούς η επερχόμενη εκλογική πανωλεθρία είναι σωτηρία). Τη μοίρα του Σύριζα θα ακολουθήσουν και τα αριστεροφανή δεξιότροπα καρακόλια του. (Αριστερισμός, για τον οποίον μίλαγε ο Λένιν, μας τέλειωσε....)
Το μόνο, που θα διαφωνήσω με τον Β'(εξαιρετικό σχόλιο, έχει δίκηο ο Κάπταιν), είναι πως το ΚΚΕ είναι μουδιασμένο. Προφανώς μέσα σε τόσο λίγο χρόνο δεν μπορούσε να αποτρέψει, πολύ λιγότερο να αναστρέψει φαινόμενα, όπως Σύριζα-ποτάμι, που εκφράζουν αδράνεια και όχι καμιά δυναμική.
Αλλά πιστεύω, πως ακριβώς αυτή η πίεση, που θα αντιμετωπίσει το ΚΚΕ, θα το θρέψει και θα το δυναμώσει. Αρκεί να μη φοβηθεί, όπως δε φοβήθηκε και τον Μάη/12, σε αντίθεση με τον Χάγιο, που έτρεξε, μη χάσει τη σειρά, τότε με τις "διερευνητικές επαφές". (Κάπταιν, η περίφημη φωτό ήταν, θάλεγα, η μοναδική έλλειψη της ανάρτησης).
Γεια σου ρε Παναγιωτη αυτο το σχολιο σου ηταν πολυ ευστοχο. Αυτος που τον εστειλες να ψηφισει ΕΚ το 1964 σημερα 70 χρονων δεν πειθεται ευκολα να μην παει στο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν εχει καταφερει να παρακολουθησει την εξελιξη της συλλογικης σκεψης του κομματος ειδικα απο το 1991 και μετα. Οχι οτι αυτοι που ειναι στο κομμα απο το 91 και μετα ειναι πιο καλοι κομμουνιστες αλλα γιατι ηταν τοσο κοσμοιστορικες οι εξελιξεις που εθεταν αμειλικτα ερωτηματα. Ετσι το κομμα αναγκαστηκε να δει κριτικα ολη την ιστορια και την πολιτικη του ωστε να βγαλει συμπερασματα, να βρει απαντησεις και να αλλαξει αντιληψεις και τακτικες που εκαναν κακο ή που ηταν σωστες σε μια δεδομενη εποχη αλλα δεν ανταποκρινονται στις σημερινες συνθηκες. Βεβαια θα διαφωνησω με τη θεωρηση της ΕΔΑ ως στηριγματος της αστικης ταξης. Δεν ισχυει κατι τετοιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελος συνεχιζοντας την ευστοχη παρατηρηση του Παναγιωτη να συμπληρωσω οτι εχουμε και εμεις ευθυνη αν καποιος ανθρωπος ειναι διπλα στο κομμα αλλα αδυνατη να παρακολουθησει τη συλλογικη σκεψη του κομματος. Δεν ειναι λιγες οι περιπτωσεις που αρκουμασταν σε φιλους-ψηφοφορους του κομματος και οχι σε αγωνιστες που συμμετεχουν και αναλαμβανουν ευθυνες στο κινημα. Ειναι θεμα να υπαρχουν ανθρωποι που τους πας επι 15 χρονια καθε Κυριακη Ριζοσπαστη και δεν συμμετεχουν στο κινημα , δεν εχουν ερθει 1 φορα να σε βοηθησουν στη διακινηση της εφημεριδας. Εκει εμεις φταιμε γιατι επι 15 χρονια δεν τον παρακινησαμε για κατι τετοιο. Επι πλεον πρεπει να λαμβανουμε υποψη το ρολο της οικογενειας στην Ελλαδα στη διαμορφωση πολιτικης συνειδησης. Εδω δεν ειναι Σουηδια που στα 18 παιδι-γοννιος γινονται ξενοι εδω οι πιο πολλοι γνωριζουν και στις γιορτες τρωνε μαζι νε τα δευτερα ξαδερφια. Οποτε οι αντιληψεις των γοννιων που τους καλιεργησες και εσυ ως κομμα το ιδεολογημα της "ενοντητας της αριστερας" (που στο αριστερα χωρανε οι παντες), περνανε σε μεγαλο βαθμο και στα παιδια τους που εχουν και το μειον οτι ειναι η γεννια των ανατροπων , της ηττας του ΚΚ η γεννια που θεωρει αυτονοητο να ειμαστε στην ΕΕ και που δεν γνωρισε ουτε μεγαλους ταξικους αγωνες και δυνατο κινημα αλλα Πολυζογοπουλους, Πρωτοπαπαρες και Παναγοπουλους....
ratm
Ο οπουρτινισμός είναι εχθρός ενός ΚΚ και πρώτα και κύρια της ε.τ., θέλει ξεσκέπασμα τέτοιο ώστε να ντρέπονται να βγαίνουν να μιλήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μονολιθικότητα σου έγκειται στο ότι επειδη ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, ΧΑ,ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιποί υπερασπίζονται τον καπιταλισμό είναι ίδιοι. Υπερβατικό άλμα. Αλλιώς παρεμβαίνεις με κυβέρνηση ΝΔ, αλλιώς με κυβέρνηση Ανταρσυα αλλιώς με χούντα. Ένα ΚΚ πρέπει να εκμεταλεύεται αυτές τις διαφορές προς όφελος του.
Συγκρίνεις εποχές που ήταν διαφορετικές. Θα μπορούσα να αντιπαραθέσω ότι το 81 όταν βγήκε το ΠΑΣΟΚ είπε ο Φλωράκης ¨αλλαγές βλέπω, αλλαγ'η δεν βλέπω¨.... Αν και έδωσε τη γραμμή κάτι πήγε στραβά..
Για την Χιλή και το ζήτημα της κυβέρνησης διαφωνώ. Με καλύπτει σε μεγάλο βαθμό η τοποθέτηση του εργατικού αγώνα αλλά έχει κάποιες ασάφειες.
Δεν απελπίζομαι αντίθετα έχω πολύ υπομονή.
Φιλικά Ζαχαρίας
Υ.Γ. όποιος βρεί σε ποια περιοχή η νεολαία Συριζα στηρίζει Ανταρσυα για εκλογές έχει δώρο σουβλάκι το βράδυ των εκλογών
ratm. μπορει να εχετε δικιο οτι ημου να υπερβολικος αλλα διαβαζοντας το δοκιμιο μου εφυγε το κεφαλι. Ας διο ρθωσω λοιπον λιγο τον χαραχτηρισμο. Η ΕΔΑ λοιπον μετα το 1956 ητανε ο προθαλαμος για το ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙ ΖΑ Κατι σαν σχολειο.Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΖΑΧΑΡΙΑΣ.Για το 1981 Η γραμμη δεν δοθηκε απο τον σ.ΧΑΡΙΛΑΟ αλλα απο το 10ο συνεδριο το 1978 η ηγεσια ειναι παντα συλλογικη αρα οπως καταλαβαινεις δεν πηγε κατι στραβα η ΣΤΡΑΤΗΓΙ ΚΗ ΗΤΑΝΕ ΛΑΘΟΣ. ο οπορτουνισμος ειναι η εχθρικη ιδεολογια μεσα στο κινημα συμφωνα με τον ΛΕΝΙΝ.Για το 1944 γιατι δεν πηραμε την εξουσια δεν μου απαντησες. εχεις λαθος και για την ΧΙΛΗ. επισης αν εχεις κανενα παρα δειγμα που να πηραμε την εξουσια ετσι ειμαι ολος αυτια. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑ ΡΧΕΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΖΑΧΑΡΙΑΣ. και εμεις ειχαμε υπομονη μεγαλη μεχρι να μπορεσει το κομμα να φτασει στο ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ που ει ναι σημερα. σου ειπα ειμαι 50 χρονων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαναγιώτη δεν κατάλαβες. Δεν υποστηρίζω ότι με εκλογές αλλάζει η εξουσία. Μόνο με επανάσταση αλλάζει η εξουσία. Αλλά η κυβέρνηση μπορεί να αποδειχτεί ένα πολύ καλό όπλο που πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Η χιλή π.χ. είναι ένα πολύ καλό παραδειγμα πώς σε μία χώρα με ένα μέτωπο ας πούμε αριστερών δυνάμεων και ενός Κ.Κ. έκανε αλλαγές υπέρ του λαού αλλά δεν ολοκλήρωσε το έργο της. Ένα από τα σημαντικότερα είναι ότι δεν οργάνωσε ένοπλες δυνάμεις και άφησε τον στρατό στον αντίπαλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα ήταν λάθος. Το 44 μιλούσαμε για σοσσιαλισμό και για επανάσταση. Η κυβέρνηση του βουνού τί ήταν; Για πιο λόγο δεν φτάσαμε ώς το τέλος συνεχίζει να με προβληματίζει. Όντως είχαμε λάθος αντιλήψεις σε κάποια θέματα. Αλλά ακόμα και τότε λέγαμε για επανάσταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που είσαι στα 50 και μένεις δίπλα στο κόμμα. Εγω είμαι 25 και ελπίζω φίλε μου να μείνω ως τα 100 αν τα πιάσω. Αλλά για την ιδεολογική κατάσταση δεν χαίρομαι ιδιαίτερα. Έχω κάποιες ενστασεις όπως καταλαβαίνεις. Παρόλα αυτά δεν παραβλέπω τον μοναδικό χαρακτήρα του ΚΚΕ στο σήμερα και για αυτό στέκομαι δίπλα του.
50 χρονών; Εσύ δεν είχες ένα προφίλ που λεγόταν Παναγιώτης Μπαλτσαβιάς και έλεγες ότι ήσουν κάτι σαν 17 χρονών;
ΑπάντησηΔιαγραφήΆχου το πως μεγάλωσε!!
Βρασίδας
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ. Φιλε μου ζαχαρια δεν αμφισβητω της καλες σου προθεσεις. λες για το 1944 οτι ειχαμε στο χο τον σοσιαλισμο. ΣΕΛΙΔΑ 618 ΔΟΚΙΜΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ 44η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΕΑ ΣΤΙΣ 27.7.1944 ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΕΕΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΑΦΟΥ ΛΥΘΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΣΤΙΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΤΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟ ΥΠΟΘΕ ΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. την παραπανω τοποθετηση του Γ.ΣΙΑΝΤΟΥ η οποια εξεφραζε την στρατηγικη του κομματος στην διαρκεια της κατοχης επανελαβε και το 7ο συνεδριο του ΚΚΕ 1945 Η εισηγηση της ΚΕ προς το συνεδριο ανεφερε χαρακτηριστικα. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙ ΚΗ ΜΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΔΙΩ ΞΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΖΕ ΡΤΑΣ. οπως καταλαβαινεις φιλε μου την πιο κρισιμη ωρα της ιστοριας μπηκε το ενδιαμεσο ΣΤΑΔΙΟ και κατεσ τρεψε το λαο και το κομμα. Γραφεις για την χιλη οτι εκανε καλα για το λαο αλλα λαθος που δεν πηρε τον στρατο. απο την ιδια την φυση των μετωπων εγινε αυτο οχι απο λαθος γιατι ο οπορτουνισμος δεν ειναι μια αλλη αποψη μεσα στο κινημα ειναι ο εχθρος στις γραμμες μας. χωρις να θελω να σου κανω μαθημα το δοκιμιο ιστοριας θα πρεπει να το διαβασεις. επισης ενα πολυ καλο βιβλιο ειναι του σ. ΜΠΑΡΤΖΩΤΑ 60 χρονια κομμου νιστης. ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο προφιλ ειναι του γιου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή'' Η χιλή π.χ. είναι ένα πολύ καλό παραδειγμα πώς σε μία χώρα με ένα μέτωπο ας πούμε αριστερών δυνάμεων και ενός Κ.Κ. έκανε αλλαγές υπέρ του λαού αλλά δεν ολοκλήρωσε το έργο της. Ένα από τα σημαντικότερα είναι ότι δεν οργάνωσε ένοπλες δυνάμεις και άφησε τον στρατό στον αντίπαλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα ήταν λάθος. Το 44 μιλούσαμε για σοσσιαλισμό και για επανάσταση. Η κυβέρνηση του βουνού τί ήταν; Για πιο λόγο δεν φτάσαμε ώς το τέλος συνεχίζει να με προβληματίζει. Όντως είχαμε λάθος αντιλήψεις σε κάποια θέματα. Αλλά ακόμα και τότε λέγαμε για επανάσταση.''
ΑπάντησηΔιαγραφήEπι ΠΕΕΑ(κυβερνηση βουνου),υπηρχε μια βασικη διαφορα σε σχεση με τωρα.Η ΠΕΕΑ εγκαθιδρυθηκε στο εδαφος της ενοπλης κυριαρχιας του ΕΑΜ στην Ελλαδα και της διαλυσης των αστικων μηχανισμων.
Δεν μπορουμε να μιλαμε για οποιαδηποτε μεταβαση στον σοσιαλισμο,χωρις τσακισμα του αστικου κρατους.Στην περιπτωση της Χιλης,αυτο που ανεφερες για τον στρατο,δεν ηταν απλως ενα απο τα σημαντικοτερα.Ηταν το σημαντικοτερο.
Παπουτσωμενος Γατος
ΠΑΝ μη δινες πληροφοριες σε κανενα ρουφιανο βρασιδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαπουτσομένε για την Χιλή
ΑπάντησηΔιαγραφή(1) δεν είπα ότι είχαν σοσσιαλισμό αλλά σίγουρα τα μέτρα που παρθηκαν ήταν σε προοδευτική κατεύθυνση
(2)Και εγλω το θεωρώ το σημαντικότερο αλλά πάντα αφήνω μια περίπτωση να κάνω λάθος (άνθρωπποι είμαστε)
Παναγιώτη έχω 3 πράγματα να σου πω.
(1)Ο Γάτος απαντάει. Ενοπλη πάλη-εγκαθίδρυση λαικής δημοκρατίας. Και στον αντίποδα μου λες για ¨συμφωνίες¨ που υπογράψαμε. Απάντα μου με ποιά λογική τα κάναμε και τα 2 παράλληλα;
(2)Το 1944 ήταν αναγκαία αστακοδημοκρατικά μέτρα να παρθούν. Παραβλέπεις και την ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα και τις μηδαμινές κατακτήσεις που υπήρχαν.
(3)Όσο για τα βιβλία-μιας και κάνουμε ανταλακτική βιβλιοθήκη-θα σου πρότεινα και εγώ να διαβάσεις 2 βιβλιαράκια
(α) Ο Δεκέμβρης του 1944 του Νίκανδρου Κεπέση
(β) Ο αγώνας του Δ.Σ.Ε. του Μπαρτζώτα.
@ratm
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ εσένα σου ξενίζει ότι το αντι-ιμπεριαλιστικό μέτωπο είναι ταυτόχρονα βαθιά αντικαπιταλιστικό και ικανό να συσπειρώσει παράλληλα μικροαστικά (ή εργατικά με μικροαστική συνείδηση) στρώματα που δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα (σαν εσένα ένα πράγμα).
Εφόσον εγκαταλείψατε το αντι-ιμπεριαλιστικό για τον αντικαπιταλιστικό, σημαίνει πως δεν πιστεύατε πως το πρώτο καταλήγει αναγκαστικά στο δεύτερο στις σημερινές συνθήκες.
Ως γνήσιοι αριστεριστές, εγκαταλείψατε κάθε έννοια πολιτικής συμμαχιών, δεδομένου ότι είστε διατεθυμένοι να συμμαχήσετε μόνο με όσους είναι ήδη πεισμένοι εναντίον του καπιταλισμού. Ποιοι χωράνε σ' αυτό το μέτωπο; Εργαζόμενοι και μικροαστοί που είναι ΉΔΗ Κομμουνιστές, Τροτσκιστές, Μαοικοί και Αναρχικοί.
Καλή τύχη στο χτίσιμο του αντι-καπιταλιστικού μετώπου μαζί με τα γκρουπούσκουλα που επιδιώκουν (παραδοσιακά και από χρόνια) το ίδιο.
Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ.πραγματι το προγ ραμμα του 6ο συνεδριου ελεγε για μι σοφεουδαρχικα καταλοιπα και μιλαγε για ενα ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ πριν την σο σιαλιστικη επανασταση. το 1937 επι δικτακτοριας μεταξα η ηγεσια ΣΙΑΝΤΟΣ ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗΣ ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ αλλαξαν το προγραμμα του κομματος και σου παρε θεσα το ντοκουμεντο που φαινεται ξεκαθαρα τη εγινε. το 1944 το ζητημα επρεπε να ειχε λυθει συμφωνα με της θεσεις του ΑΠΡΙΛΗ 1917 ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ. σε ευχαριστω για τα βιβλια τα εχω διαβασει ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήratm.πρεπει να εχει πεσει πολυ μεγα λη πικρα και ζορι στα παιδια του λαφαζανη για να αυτογελιοποιουντε με αυτο τον τροπο. μιλανε λες και εχου με φεουδαρχια και πρεπει να λυσουμε τετοια προβληματα. Και το καταπληκτι κο ειναι οτι μας κατηγορει για τρο τσκιστες τη στιγμη που αυτοι ειναι στην ανταριζα. ας δειξουμε λιγο κατα νοηση στο πονο που εχουνε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝΑΥΔΟΣ εχω γνωρισει αρκετους σαν αυτον δεν τρεχει τιποτα τετοια μονο ρωτανε απο την στιγμη που τα πολιτι κα επιχειρηματα τελειωσαν ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚριτια με τα γκρουπουσκουλα αλλοι συναγελαζονται οχι το ΚΚΕ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΛΣ ειναι αντιμονοπωλιακη και αντικαπιταλιστικη. Εκει μεσα ασφαλως και εμπεριεχεται ο αντιιμπεριαλισμος. Ο καπιταλισμος της εποχης μας ειναι ο ιμπεριαλισμος. Οποιος δεν το αντιλαμβανεται αυτο καλα θα κανει να ανοιξει τα ματια του. Ολο σου το επιχειρημα για τη συσπειρωση μικροαστικων στρωματων καταριπτεται απο τις αγροτικεα κινιτοποιησεις και τα μπλοκα αυτα τα 2 χρονια. Εκτος και αν εγιναν τοσες χιλιαδες αγροτες κομμουνιστες ξαφνικα και κατεβαιναν στο δρομο για τη δικτατορια του προλαιταριατου.
Αλλο συσπειρωνω μικροαστικα στρωματα συην κοινωνικη συμμαχια που επιδιωκω και αλλο κανω τους εργατες ουρες των μικροαστων.
ratm
@Zαχαριας
ΑπάντησηΔιαγραφή''(1) δεν είπα ότι είχαν σοσσιαλισμό αλλά σίγουρα τα μέτρα που παρθηκαν ήταν σε προοδευτική κατεύθυνση
(2)Και εγλω το θεωρώ το σημαντικότερο αλλά πάντα αφήνω μια περίπτωση να κάνω λάθος (άνθρωπποι είμαστε)''
Τα οποια μετρα δεν μπορουν να κρατησουν για πολυ.Αυτο κυριως για 2 λογους:α)Δεν μπορεις να εφαρμοσεις αμεσα τα μετρα,γιατι η οικονομια ειναι στα χερια των καπιταλιστων
αρα β)θα πρεπει να τα επιβαλλεις εμμεσα μεσω των μηχανισμων του κρατους,αλλα αυτοι ειναι με το μερος των καπιταλιστων
Και επισης αν και δεν παει σε μενα
''(2)Το 1944 ήταν αναγκαία αστακοδημοκρατικά μέτρα να παρθούν. Παραβλέπεις και την ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα και τις μηδαμινές κατακτήσεις που υπήρχαν.''
θα ηθελα να απαντησω και σε αυτο.Ο ορος αστικοδημοκρατικα αιτηματα ειναι παραπλανητικος,αν και εχει καθιερωθει.Οι αστοι ακομα και την περιοδο των αστικων επαναστασεων,εφταναν συνηθως μεχρι την συνταγματικη μοναρχια.Αυτο που εχει επικρατησει να λεγεται ''αστικοδημοκρατικα αιτηματα'',πρακτικα ηταν αιτηματα μικροαστων,αγροτων και εργαζομενων στρωματων της πολης.
Ποτε δεν τα τηρησαν οι αστοι με συνεπεια.Τον καιρο των αστ. επαναστασεων,προτιμουσαν να συμμαχησουν με τους φεουδαρχες και να σταματησουν τις επαναστασεις τους,απο το να δωσουν πολιτικα δικαιωματα στις μαζες.Οσο για το ποσο τα σεβαστηκαν μετα,και ειδικα την εποχη του ιμπεριαλισμου,δεν χρειαζεται να προσθεσω κατι.
Η λογικη ενος ενδιαμεσου δημοκρατικου/αντιιμπεριαλιστικου/πατριωτικου κοκ σταδιου,βασιζεται στην πεποιθηση οτι ολη η διαδικασια θα κινηθει ευθυγραμμα χωρις μπρος πισω και αντιφασεις.Ο λαος θα συμμαχησει με καποιο ''αντιιμπεριαλιστικο''/πατριωτικο/''υγιες'' τμημα της αστικης ταξης,κατα της υπολοιπης αστ. ταξης,φερνοντας το αστικοδημοκρατικο σταδιο,και υστερα ο λαος θα πραγματοποιησει την σοσιαλιστικη επανασταση.Ποτε ομως δεν επιβεβαιωθηκε αυτη η στρατηγικη,και παντα ειτε μας πουλουσαν οι ιδιοι μας οι συμμαχοι,ειτε δεν μας ηθελαν καν για συμμαχους.
Μπορεις να διατηρησεις την ουσια των αστικοδημοκρατικων αιτηματων και να τους δωσεις νοημα σε σοσιαλιστικο πλαισιο.Δεν υπαρχει αστικοδημοκρατικο αιτημα που να μην μπορει να ικανοποιησει ο σοσιαλισμος.
Παπουτσωμενος Γατος
Ζαχαρία, (28 Απριλίου 2014 - 7:13 μ.μ.),
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα περιμένω τις απαντήσεις από Παναγιώτη-Π.Γάτο,
αλλά, μου δημιουργήθηκε μια απορία:
Υπονοείς, πως ένα κίνημα, που επιδιώκει, σε πρώτο πλάνο - (στάδιο), αστικοδημοκρατικές αλλαγές, απαγορεύεται να μετέρχεται ένοπλες μορφές πάλης; Δε βλέπω καμιάν αντίφαση, αν αυτό εννοείς.
Η ένοπλη πάλη του ΕΑΜ προσδιορίστηκε (επιβλήθηκε) από τις συνθήκες πολέμου-κατοχής. Το ΕΑΜ έκανε ό,τι θα έπρεπε να κάνει ένα συνεπές αστικό εθνικοαπελευθερωτικό-δημοκρατικό κίνημα. Τη Λαϊκή Δημοκρατία δεν την είδαμε για να την κρίνουμε, εννοώ στις πόλεις, εκεί, που θα είχε μαζικό και αποφασιστικό χαρακτήρα για κρίσιμα ζητήματα του τόπου, όπως το θέμα της εξουσίας, που μάλλον έθεσαν οι εχθροί μας τον Δεκέμβρη '44, και όχι εμείς, δυστυχώς...
Εχεις υπόψιν την απόφαση του Π.Γ., της 17.12.1944, μέσα στην φωτιά του της μάχης;
Ακου:
"Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες"
και
"ο τωρινός αγώνας του ελληνικού λαού είναι εθνικός και λαϊκο-δημοκρατικός..."
και
"το ΕΑΜ (αγωνίζεται) ...για τις αρχές του Ατλαντικού και της Τεχεράνης (σ. Σ.τ.Τ.: εννοεί την Συνδιάσκεψη των Τριών Συμμάχων) ενάντια στην βία και την αυθαιρεσία, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται." ...!!!
Εχω την αίσθηση, πως το ΕΑΜ ήταν ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα, αλλά με βαθειές αντιφάσεις, που προσδιόρισαν και την τύχη του.
Δε λέω, πως ήταν προδιαγεγραμμένη η νίκη του και την κλωτσήσαμε. Αλλά πήγε κάπως άδοξα όλο αυτό το μεγαλειώδες κίνημα, σε αντίθεση με τον ΔΣΕ, που επίσης ηττήθηκε, αλλά σε πολύ πιο δυσμενέστερες συνθήκες, και πολύ πιο ένδοξα, αφήνοντας τις καλύτερες παρακαταθήκες για το μέλλον και επηρεάζοντας πολύ πιο αποφασιστικά το μέλλον της μετακατοχικής Ελλάδας. Μέχρι το '89-'90 ζούσε η ελληνική αστική τάξη με τον τρόμο του ΔΣΕ.
@Παπουτσωμενος Γατος
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ποτε δεν τα τηρησαν οι αστοι με συνεπεια.Τον καιρο των αστ. επαναστασεων,προτιμουσαν να συμμαχησουν με τους φεουδαρχες και να σταματησουν τις επαναστασεις τους,απο το να δωσουν πολιτικα δικαιωματα στις μαζες.Οσο για το ποσο τα σεβαστηκαν μετα,και ειδικα την εποχη του ιμπεριαλισμου,δεν χρειαζεται να προσθεσω κατι."
Αυτό είναι ανακρίβεια και την έχω δει να αναπαράγεται και σε επίσημα κείμενα του ΚΚΕ. Η αστική τάξη δεν ήταν πάντα ασυνεπής απέναντι στη δημοκρατία. Έγινε ασυνεπής από τη "στιγμή" που εμφανίστηκε στο προσκήνιο της ιστορίας η εργατική τάξη. Έτσι ερμήνευαν ο Μαρξ και ο Λένιν τη διαφορετική στάση που τήρησαν οι αστοί στις επαναστάσεις του 1789 και του 1848. Στην πρώτη περίπτωση συμμάχησαν με τους αγρότες για να δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στη φεουδαρχία ενώ στη δεύτερη πρόδωσε τους (κατά Μαρξ) "φυσικούς της συμμάχους", τους αγρότες, άφησε τους φεουδαρχικούς θεσμούς στη θέση τους και η επανάσταση οδηγήθηκε γρήγορα στην ήττα. Βέβαια και η γαλλική επανάσταση οδηγήθηκε τελικά στο συμβιβασμό, εν τω μεταξύ όμως έδωσε τέτοιο χτύπημα στη φεουδαρχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, από το οποίο οι αριστοκράτες δεν μπόρεσαν πραγματικά να ανακάμψουν ποτέ.
Επομένως η άρνηση της ίδιας της αστικής δημοκρατίας αποτελεί ιστορική τάση της αστικής τάξης που αναπτύσσεται στο βαθμό που αυτή έχει να αντιμετωπίσει μια οργανωμένη εργατική τάξη. Ένα το κρατούμενο.
(συνέχεια)
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η λογικη ενος ενδιαμεσου δημοκρατικου/αντιιμπεριαλιστικου/πατριωτικου κοκ σταδιου,βασιζεται στην πεποιθηση οτι ολη η διαδικασια θα κινηθει ευθυγραμμα χωρις μπρος πισω και αντιφασεις.Ο λαος θα συμμαχησει με καποιο ''αντιιμπεριαλιστικο''/πατριωτικο/''υγιες'' τμημα της αστικης ταξης,κατα της υπολοιπης αστ. ταξης,φερνοντας το αστικοδημοκρατικο σταδιο,και υστερα ο λαος θα πραγματοποιησει την σοσιαλιστικη επανασταση."
Εδώ έχεις κάνει μια σιωπηρή υπόθεση, την οποία χρεώνεις στην αντίπαλη άποψη, αν και στην πραγματικότητα είναι δική σου υπόθεση και έρχεται σε αντίφαση με το προηγούμενο συλλογισμό σου. Ότι η αστική τάξη ή τμήματά της έχει ή μπορεί να έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά. Και θεωρώ και πάλι ότι είναι η πολιτική γραμμή του ΚΚΕ αυτή που παράγει σύγχυση γύρω από αυτό το ζήτημα.
# Αν τέτοια τμήματα της α.τ. υπάρχουν, αυτό θα σήμαινε ότι ο συνεπής δημοκρατικός/αντιιμπεριαλιστικός αγώνας οδηγεί αναγκαστικά σε συμπόρευση με την α.τ., αφού η τελευταία θα αγωνιζόταν προς την ίδια κατεύθυνση. Και αυτό το πρόβλημα μπορείς να το απαντήσεις με δύο τρόπους: είτε να οδηγηθείς στο συμπέρασμα ότι δημοκρατική πάλη σημαίνει αναγκαστικά κάποιου είδους συμμαχία με την α.τ. (όπως έκανε το ΚΚΕ ρητά μέχρι και το 15ο συνέδριο, όπου προέβλεπε τη δυνατότητα αντιιμπεριαλιστικής κυβέρνησης με βάση το κοινοβούλιο, και όπως επίσης κάνουν σήμερα όσοι φλερτάρουν με το ΣΥΡΙΖΑ για να μην ξεχνιόμαστε!), είτε προκειμένου να αποφύγεις τη συμπόρευση αυτή, να οδηγηθείς στην άρνηση της δημοκρατικής πάλης, όπως κάνει το ΚΚΕ σήμερα! Όπως σωστά έγραψε ο Κριτίας: "Εφόσον εγκαταλείψατε το αντι-ιμπεριαλιστικό για τον αντικαπιταλιστικό, σημαίνει πως δεν πιστεύατε πως το πρώτο καταλήγει αναγκαστικά στο δεύτερο στις σημερινές συνθήκες." (Και "αναγκαστικά" δε σημαίνει ότι πάντα καταλήγει εκεί, αλλά ότι έχει εγγενώς αυτή την αντικειμενική τάση, λόγω ακριβώς της θέσης που παίρνει η α.τ. απέναντι σ' αυτό το ζήτημα).
# Αν, απ' την άλλη, τέτοια προοδευτικά/δημοκρατικά/αντιιμπεριαλιστικά τμήματα της α.τ. δεν υπάρχουν (όπως υποστηρίζω), αυτό θα σήμαινε ότι ο δημοκρατικός/αντιιμπεριαλιστικός αγώνας αναπόφευκτα οδηγεί σε σύγκρουση με την αστική τάξη, η οποία τοποθετείται ενάντιά του, οπότε προς τι η ανάγκη να περιβληθεί προκαταβολικά η δημοκρατική/αντιιμπεριαλιστική πάλη με σοσιαλιστικά συνθήματα όπως είναι η Λαϊκή Εξουσία; Όπως παλιότερα οι ιδεολογικοί αντίπαλοι του Λένιν (Λούξεμπουργκ, Μαρτόφ, Πιατακόφ, Τρότσκι), έτσι κι εσείς σήμερα διαβάζετε τη σχέση δημοκρατικής-σοσιαλιστικής πάλης ανάποδα. Μπάζετε με τεχνητό τρόπο σοσιαλιστικά συνθήματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική εξέλιξη της ταξικής πάλης, ώστε να αποφύγετε προκαταβολικά τα αναπόφευκτα συμπεράσματα της ανάλυσής σας, η οποία, είτε το διατυπώνετε ρητώς είτε όχι, βασίζεται σε λανθασμένη ανάγνωση του χαρακτήρα της ελληνικής αστικής τάξης, της θέσης της διεθνώς κτλ.
"Ποτε ομως δεν επιβεβαιωθηκε αυτη η στρατηγικη,και παντα ειτε μας πουλουσαν οι ιδιοι μας οι συμμαχοι,ειτε δεν μας ηθελαν καν για συμμαχους."
Και να πως η ανάλυσή σου γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αφού έμπασες σιωπηρά σαν υπόθεση ότι δημοκρατική πάλη σημαίνει αναγκαστικά συμμαχία με την αστική τάξη, έρχεσαι να δηλώσεις πως έτσι η επανάσταση δε νίκησε ποτέ. Η πραγματικότητα όμως είναι πως δεν υπάρχει ούτε μία επανάσταση στον 20ό αιώνα, η οποία να μην μπόρεσε να νικήσει όταν ακριβώς η εργατική τάξη μπήκε επικεφαλής της δημοκρατικής πάλης και οδήγησε την πάλη αυτή ΕΝΑΝΤΙΑ στην αστική τάξη.
Γάτε
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την Χιλή συμφωνούμε.
Τα αστικοδημοκρατικά αιτήματα, δεν προσεγγίζουν τον σοσσιαλισμό αλλά μπορούν να κατακτηθούν στο έδαφος του καπιταλισμού π.χ. δικαίωμα στην απεργία. Οι αστοί τα τηρούν με συνέπεια όταν υπάρχει περίπτωση να χάσουν την εξουσία τους, οπότε και κάνουν παραχωρήσεις. Τέτοια περίοδος ήταν όταν υπήρχε η ΕΣΣΔ σαν αντίβαρο. Σήμερα που δεν έχουν και τόσο μεγάλο φόβο δεν τα σέβονται, και γιατί άλλωστε όταν οι περισσότεροι δεν αντιδρούν. Το αν θα τα τηρήσουν, νομίζω ότι πρέπει να εξετάζεται με βάση την εποχή (καπιταλισμός, κρίση κ.α), το κίνημα και τους συσχετισμούς. Αυτά τα αιτήματα δεν χρειάζονται επανάσταση για να πραγματοποιηθούν άρα και καμία αστική τάξη σαν σύμμαχο.
Σεχτάρ δεν εννοούσα κάτι τέτοιο. Οι αστοί είχαν ξεμπερδέψει πιο νωρίς με αυτό τον φόβο.Κατά τα άλλα, αν βγάλεις το ¨αστικό¨ από το ΕΑΜ συμφωνώ και ειδικά για τις αντιφάσεις. Αλλά υπερασπίζομαι με σθένος ότι στην ελεύθερη Ελλάδα δεν είχαν το πάνο χέρι οι αστοί αλλά κουμάντο κάναμε εμείς και με σπουδαίες πινελιές λαικής δημιουργίας.
Πάντως σήμερα δεν χρειάζεται να μιλάμε για αστικδημοκρατικά αιτήματα.
χμμ το αντι-ιμπεριαλιστικο καταληγει στο αντικαπιταλιστικο μας λενες κριτιας και ουλιανοβιστης
ΑπάντησηΔιαγραφήακομη και αν ολόκληρη η ιστορία του 20ου αιώνα αποδεικνύει το αντιθετο (Ινδια, Κινα, Συρία, Αιγυπτος, Αλγερία, Τυνησία, Ιρακ, Ιραν, Μαλαισία κλπ) με ελάχιστες εξαιρέσεις (Βιετναμ, Αγκόλα, Μοζαμβικη κλπ)
Το αντιιμπεριαλιστικο μετωπο είναι το μέτωπο που ενωνει την εργατικη ταξη με το εθνικο κεφαλαιο της κάθε χωρας (την περιφημη εθνικη αστικη ταξη, πατριωτικη κατά τον Μαο κλπ) Η αναγκη υπεράσπισης της ΕΣΣΔ και του λοιπου σοσιαλιστικου στρατοπέδου και ο διεμβολισμός του ιμπεριαλιστικου στρατοπεδου που ηγεμονευαν οι ΗΠΑ έδινε μια χρησιμοτητα στα αντιιμπεριαλιστικα εκεινα μετωπα (που σχεδον όλα έσφαξαν τους κομμουνιστες συμμάχους τους Κινα, Ιρακ, Αιγυπτος, Ινδια, κλπ)
Σημερα που το σοσιαλιστικο στρατοπεδο αποτελει παρελθον το αντιιμπεριαλιστικο μετωπο μετατρεπεται σε επιλογη ιμπεριαλιστη και όχι σε αντικαπιταλιστικη δραση
Υπάρχει καλυτερο αντιιμπεριαλιστικο ενωτικο σύνθημα σημερα από αυτό του Συριζα ‘καμμια θυσια για το ευρω’ οπου στην πορεια μιας αριστερης κυβερνησης που προσπαθει να θεραπευσει την καμενη γη των μνημονιων ερχεται αναποφευκτα (και χωρις να το επιδιωκει) σε συγκρουση με την εε οποτε το σχεδιο β βγαινει από το συρταρι ?
Η μονη λυση είναι η αντιμονοπωλιακη αντικαπιταλιστικη ενοτητα στην οποια καλει το ΚΚΕ για να μην υπογραψει και παλι η εργατικη ταξη μια νεα Βαρκιζα
η αστικη ταξη της ελλαδος ουτε σκλα βωμενη ειναι ουτε εχει καμμια εξαρτηση. Με ελευθερη δικη της θεληση ειναι συμμαχος με τις υπολοιπες αστικες ταξεις στην Ε.Ε δεν εχει κανενος ειδος εξαρτηση. ειναι σε ενδιαμεση θεση στην πυραμιδα με σχεσεις αλληλεξαρτησεις.Οποιος προβαλη συνειδητα θεωριες εξαρτησεις ειναι υπουλος εχθρος της εργατικης ταξης ωστε να μην παρει ποτε την εξουσια στα χερια της και ο καπιταλισμος να ειναι παντα εδω. Με αυτη την προβο κατορικη θεωρια της εξαρτησεις που θενα μα πουθενα δεν εγινε σοσιαλι σμος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρα η αστ. τάξη της Ελλάδας δεν έχει καμία εξάρτηση από Αμέρικη, Ρωσία και λοιπούς συγγενείς. Μάλιστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερίεργα πράγματα ομολογώ. Όσο για αντικαπιταλιστικά-αντιμονοπωλιακά-αντιιμπεριαλιστικά είναι κάτι που απαντάγαμε πριν πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια στους Ναρίτες και άλλους μαλάκες. Όποιος έχει ζήσει αυτή την αντιπαράθεση μπορεί να καταλάβει αν απαντάμε σωστά τώρα
Ζαχαρια δεν ξερω τι απανταγατε στο ΝΑΡ όταν ησουν φοιτητης αλλα καλο θα ηταν να αναρωτηθεις πως σημερα οι διαπυρσιοι εργατοαγωνιστες εχθροι του ναρ εκδιδουν τα βιβλια τους στον εκδοτικο του οικο πραγματοποιουν παμπολλες κοινες εκδηλωσεις μαζι τους και αναγνωριζονται στα κειμενα του σαν οι πιο κοντινοι του συμμαχοι. Αλλαξε το ΝΑΡ ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημερα που ΕΠΑΜ ΧΑ Αρ.Πλατφορμα ΑΝΕΛ ανακαλυπτουν την εξαρτηση της ελλαδας όταν ακους αντιμπεριλιστικο μετωπο ψαξε για το νέο αφεντικο
@ulyanovism
ΑπάντησηΔιαγραφή''Αυτό είναι ανακρίβεια και την έχω δει να αναπαράγεται..Ένα το κρατούμενο.''
Αυτα που εχουμε ονομασει ως αστικοδημοκρατικα αιτηματα,ηταν αιτηματα των πιο ριζοσπαστικων πτερυγων των επαστατων,οπως οι Ισοπεδωτες στην Αγγλια και οι Ιακωβινοι στην Γαλλια.Το τελος των μεν,ηταν να τους σφαξει ο Κρομγουελ,ο οποιος δεν ηταν βασιλικος,ουτε καν πρεσβυτεριανος,αλλα Indepedent,δηλαδη απο τους ριζοσπαστικους εκεινης της εποχης.Οι δε Ιακωβινοι σφαχτηκαν απο τους επισης μη μοναρχικους αστους Θερμιδωριανους.Αλλα ακομα και οι Ιακωβινοι την διετια που κυβερνησαν,εδωσαν παραχωρησεις περισσοτερο υπο την πιεση του λαου του Παρισιου παρα απο την δικη τους θεληση,ενω κατεπνιξαν κινηματα που κινουνταν στα αριστερα τους.
Ακομα και τα πιο ριζοσπαστικα τμηματα της αστικης ταξης,απο τοτε δυσκολευονταν με τα λεγομενα αστ. δημοκρατικα δικαιωματα.Για τα μετριοπαθη τμηματα,δεν το συζητω,συμβιβασμο με τον βασιλια και την αριστοκρατια ζητουσαν.Αυτο ηθελαν οι αστοι και στην Γαλλια,αλλο αν μετα οι περιστασεις οδηγησαν αλλου.
Τα αστικοδημοκρατικα ζητηματα ετσι οπως τα ξερουμε σημερα,λυθηκαν για τις δυτικες μονο χωρες,τουλαχιστον ενα αιωνα μετα την εποχη των αστ. επαναστασεων,ενω η πλειοψηφια του πλανητη δεν τα εχει γνωρισει ποτε.
''Εδώ έχεις κάνει μια σιωπηρή υπόθεση, την οποία χρεώνεις στην αντίπαλη άποψη...η οποία, είτε το διατυπώνετε ρητώς είτε όχι, βασίζεται σε λανθασμένη ανάγνωση του χαρακτήρα της ελληνικής αστικής τάξης, της θέσης της διεθνώς κτλ.''
Τα περι προοδευτικης,πατριωτικης κοκ αστικης ταξης δεν τα λεω εγω,πανω σε αυτην την βαση διατυπωνοταν η θεωρια των σταδιων στο κομμουνιστικο κινημα,ειδικα στις τριτοκοσμικες χωρες,αλλα και σε χωρες οπως η Ελλαδα.Αλλα ακομα και αν τεθει το ζητημα στην βαση μιας συμμαχιας αγροτων/εργατων/μικροαστων,δεν βρισκω τον λογο,εφ οσον ο συσχετισμος το επιτρεπει,να μην προχωρησει σε σοσιαλιστικη επανασταση.Τα ''αστικοδημοκρατικα αιτηματα'' εννοειται οτι επιβαλλεται να τα κυνηγαμε,αλλα ως αμεσους στοχους παλης,οι οποιοι αν ικανοποιηθουν στο εδαφος του καπιταλισμου τοτε καλως,αν ομως συμβει ετσι ωστε μπορουμε να παρουμε την εξουσια ΠΡΙΝ ικανοποιηθουν αυτα,τοτε δεν εχουμε λογο να μην το κανουμε.
Ομως δυστυχως δεν γινοταν ετσι,σταματουσαμε πριν την επανασταση με την δικαιολογια οτι πχ δεν εχουμε δημοκρατια,ή ειμαστε υπο κατοχη κλπ.Το ΕΑΜ ενω ειχε την δυναμη να επιβληθει στην Ελλαδα,ζητουσε απλως ενα καθεστως αβασιλευτης αστικης δημοκρατιας και ισοπολιτειας,δηλαδη παρα την τεραστια δυναμη του,πρακτικα το περισσοτερο που ζητουσε ηταν ενα αστικο καθεστως που εχουμε σημερα!Ειναι σαν να μπορεις να σκοτωσεις καποιον,αλλα απλως να του ριχνεις μια σφαλιαρα.Πραγματικη αυτοκτονια.
''Και να πως η ανάλυσή σου γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία...την πάλη αυτή ΕΝΑΝΤΙΑ στην αστική τάξη.''
Και γιατι δηλαδη η δημοκρατικη παλη ταυτιζεται με την εγκαθιδρυση της αστικης δημοκρατιας?Η εμμονη γυρω απο τα αστ/δημ αιτηματα δειχνει οτι σκεφτομαστε εννοιες οπως η δημοκρατια,τα ανθρωπινα δικαιωματα,την ελευθερια του λογου κλπ,μονο μεσα απο το αστικο πρισμα,για αυτο θεωρουμε οτι μονο μεσα απο την αστ. δημοκρατια μπορουν να πραγματοποιηθουν.
Για ποιο λογο δηλαδη ενα σοσιαλιστικο καθεστως δεν μπορει να εγγυηθει δικαιωματα για παραδειγμα ελευθερια του λογου,θρησκευτικη ελευθερια,απαγορευση συλληψεων χωρις κατηγορητηριο,δικαιωμα ψηφου σε ολους κλπ,και πρεπει να περιμενουμε να πραγματοποιηθουν πρωτα στο εδαφος του καπιταλισμου και μετα να επαναστατησουμε?
@Ζαχαριας
''Πάντως σήμερα δεν χρειάζεται να μιλάμε για αστικδημοκρατικά αιτήματα.''
Συμφωνω απολυτα,ακομα και αν δεχθουμε οτι πρεπει να λυθουν πρωτα τα αστ/δημ αιτηματα,στις μερες μας εχουν στην πλειοψηφια τους λυθει,και οσα δεν εχουν λυθει,θα τα λυσουμε εμεις.Εκτος και αν περιμενουμε οτι θα σταματησει να υπαρχει καταστολη στις διαδηλωσεις ή σχεσεις ανισοτιμης αλληλεξαρτησεις με τις ευρωπαιους με το παρον οικονομικο συστημα.
Παπουτσωμενος Γατος
Αν και προσπαθώ με κόπο να μην συμμετέχω στις συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν στιγμές που δεν κρατιέμαι. Και αυτό γιατί παρατηρώ ότι στην προσπάθεια να απαντήσουμε στη γνωστή αντίληψη περί υποτέλειας, "εξάρτησης" πέφτουμε σε λάθη, χοντρά λάθη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ' αρχήν να δηλώσω ξεκάθαρα ότι με Μάκηδες, Κριτίες και γνωστούς προκλητικούς τύπους δεν συζητάω. Γνωστή η στάση τους εδώ μέσα, φαντάζομαι κι έξω. Άρα η συζήτηση γίνεται με τους υπόλοιπους, για τον απλό λόγο ότι μιλάνε πολιτικά και όχι συνδικαλιάρικα και χυδαία. Χαιρετίζω θερμά την επανεμφάνιση του Ντέμη, αν και παλιότερα κακώς του την έπεσα άσχημα.
Τι θέλω να ξεκαθαρίσω. Γενικά συμφωνώ με άναυδο, ratm και κυρίως Σεχτάρ. Στη γενική κατεύθυνση ο Παναγιώτης έχει δίκιο και κατά καιρούς έχει προσφέρει στιγμιότυπα άπειρης ευχαρίστησης. Αλλά ρε αδελφέ υπάρχουν σημεία που ξεφεύγεις. Ένα με την ΕΔΑ που είπαν κι άλλοι, κι ένα τώρα στο περί εξάρτησης. Δεν απαντάς στο "φουλ εξαρτημένη" και "υποτελής" Ελλάδα με το "καμία εξάρτηση"... θα σε πιάσει το σκυλολόι του ΜΑ και δεν θα ξέρεις που να κρυφτείς. Επειδή λοιπόν η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη από τα σχήματα που φτιάχνουμε, το Πρόγραμμα του Κόμματος αναφέρει συγκεκριμένα:
"Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του, σε ενδιάμεση θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, με ισχυρές ανισότιμες εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ."
Τι σημαίνει; Ότι η Ελλάδα εντάσσεται οργανικά στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, είναι φουλ καπιταλιστική. Εξαρτήσεις υπάρχουν, ακριβώς επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε ενδιάμεση θέση. η ελληνική αστική τάξη δεν έχει περιθώρια ελιγμών χωρίς συμμάχους, χωρίς να είναι μέλος καπιταλιστικής - ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Πως εντάσσεται σε αυτή; Από κατώτερη, ανισότιμη θέση. Δεν είναι ζήτημα υποτέλειας αλλά ανάγκης της.
Αν λοιπόν δεν το δούμε έτσι, διαλεκτικά και σύνθετα πέφτουμε σε παγίδες. Είτε στο "εθνικοαπελευθερωτικό", είτε στο αντίθετο του που σου ξέφυγε. Το κύριο είναι ότι ο βασικός αντίπαλος είναι η ελληνική αστική τάξη, την οποία θα στηρίξουν οι πιο ισχυροί σύμμαχοι της. Προσοχή λοιπόν!
ΡΓ
ΥΓ. Αντιιμπεριαλιστικό - αντικαπιταλιστικό συμφωνώ 100% με τον Σεχτάρ. Βαριέμαι και την επανάληψη άλλωστε...
Η δημοκρατία είναι μορφή πολιτεύματος. Πέρνει την μορφή εκείνη της τάξης που είναι στην εξουσία. Στον σοσσιαλισμό το πρώτο διάστημα θα πέρνουμε διάφορα μέτρα που μας ευνοούν σαν τάξη π.χ. να μην πέρνουν μέρος στις εκλογές αστοί ή διευθυντικά στελέχη (το παράδειγμα μπορεί να μην είναι πολύ δόκιμο). Στον καπιταλισμό τα δικαιώματα που μπορείς να διεκδικήσεις είναι περιορισμένα και για αυτο ονομάζονται αστικοδημοκρατικά. Οι αστοί δεν τα ονομάζουν αστικοδημοκρατικά αλλά δημοκρατικά. Οπότε περιμένω και εγώ να γίνει η τράμπα για να τα λέω δημοκρατικά και να λέει ο αστός για κόκκινες χούντες.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΆναυδε
ΑπάντησηΔιαγραφή25 είμαι και είμαι φοιτητής ακόμα. Παρόλα αυτά αν κάνεις μια ιντερνετική έρευνα για παλιά άρθρα θα δείς πώς απαντάγαμε τώτε.
Για το Εργ. Αγώνα (που πρόσφατα έκανε και πανελλαδική συνέλευση) ακόμα και στο ΝΑΡ κάνουν κριτική. Εκεί κυρίως είναι παλιά στελέχη και μέλη του Κόμματος, και κατά τη γνώμη μου κάνουν καλοπροαίρετη κριτική τις περισσότερες φορές, όχι πάντα. Πάντως δεν έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση για το κόμμα αν κρίνουμε από τις αναρτήσεις τους. Τώρα για τους εκδ. οίκους τί να σου πώ. Και εγώ θα προτιμούσα να πάω στο ΚΨΜ άμα δεν με ήθελε η ΣΕ.
Για την εξάρτηση οι δυνάμεις που αναφέρεις το επικαλούνται αλλά με άλλη λογική το καθένα.
Ζαχαρία
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρειάζεται να φρεσκάρεις λίγο το λεξιλόγιο σου καλόπιστη κριτική τα μέλη του κόμματος την ασκούν στο κόμμα κριτικη στο κόμμα από μέλη του που γίνεται ανωνύμα και δημόσια λεγεται μανιαδακισμός.
Ένα σαιτ που το 99% των άρθρων του είναι λίβελλοι εναντια στο κκε δεν είναι καλόπιστο ασκει πολεμική και κατατάσσεται στους εχθρούς
Όπως ελπίζω να καταλαβαίνεις η ΣΕ το εκδοτικό του ΚΚΕ δεν εκδίδει τα πονήματα των εχθρών του. Τον ποιο εκδότη θα επιλεξει το συγγραφικο δίδυμο του εα δειχνει τις πολιτικες συγγενειες τους και τον μεντορα τους
Έκανε πανελλαδική συνδιάσκεψη ο εα με επιστολική ψηφο και ανωνυμους αντιπροσώπους? Γιατι κρατα μυστικα τα ντοκουμεντα και τους εκπροσωπους του από τον ελληνικο λαό ? Τι είναι ιλουμινατοι ή ελ ?
Ρ.Γ Τη δεχομαι την κριτικη σου αλλω στε με την ΕΔΑ την διωρθοσα την δια τυπωση. για την εξαρτηση δεν εχουμε διαφωνια ειμαι απολυτα συμφωνος με την θεση του κομματος. Απλα οταν απα νταω στους στημενους μπορει να μου ξεφευγει η διατυπωση ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝΑΥΔΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ προσδιορισμός παλιά πήγαινε και στα στελέχη και στα μέλη. Τα τωρινά μέλη του κόμματος δεν νομίζω ότι μπαίνουν στον εργατικό αγώνα και δημοσιεύουν άρθρα.
Ακόμα όμως και αυτό αν γίνεται πρέπει να σκεφτούμε γιατί γίνεται. Και η απάντηση δεν είναι σε όλα ο μανιαδακισμός. Εγώ δεν θα τους χαρακτήριζα εχθρούς.Ούτε προβοκάτορες. Άλλωστε δεν κρύβονται. Δημόσια μιλάνε και κάνουνε εκδηλώσεις.Άμα δεν ξέρεις μπορώ να σου πώ ονόματα αλλά δεν νομίζω ότι δεν ξέρεις. Είπα τις περισσότερες φορές γίνεται καλοπροαίρετη όχι πάντα. Κάποιες φορές ισχύει. Δεν ξέρω ποιός είναι ο λόγος που έκανε συνέλευση ή τι απόφαση έβγαλε, αλλά και να μην μάθουμε δεν θα γίνει και κάτι.
Τέλος τί εννοούσες πρίν διαπυρσιοι;
ΖΑΧΑΡΙΑΣ. καλοπιστη κριτικη απο στε λεχη και μελη του κομματος που αποχω ρησαν κατα καιρους και εφτιαξαν αλλα κομματα δεν μπορει να υπαρξει. Σκο πος του ειναι να χτυπηθη το κομμα. το 1989 αποχωρησαν και εφτιαξαν το ΝΑΡ επειδη το κομμα εκανε στροφη δε ξια ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ σημερα 25 χρονια με τα συνεργαζοντε στο κινημα και πανε για κυβερνηση με αυτους που κατηγο ρουσαν για δεξια στροφη. ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΖΑΧΑΡΙΑ. δεν υπαρχει δικαιολογια για μελη του κομματος να σχολιαζουν σε προβοκατορικα μπλογκ που πισωπλατα απο της αρχες του 2012 οταν η αστικη ταξη επαιζε το χαρτι του συριζα προσπαθησαν να τραβηξουν το κομμα σε κυβερνηση με το συριζα εχει δικιο ο ΑΝΑΥΔΟΣ οτι προκειται για ΜΑΝΙΑΔΑΚΙ ΣΜΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΖαχαρια
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο ειναι να μην κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας πολλοι στον εα εγραφαν με ψευδωνυμα ακριβως γιατι οταν εγρφαν τις βρωμιες τους ηταν μελη του κομματος
γιατι γινεται ειναι απλο δειλια
διαπρυσιος
ΖΑΧΑΡΙΑΣ. τα πραγματα δεν ειναι καθο λου περιεργα η αστικη ταξη με δικη της επιλογη μπηκε στην ΕΟΚ τοτε Ε.Ε σημερα γιατι εκει εξυπηρετει τα συμ φεροντα της η αναπτυξη ειναι ανισομετρη στις καπιταλιστικες χωρες και υπαρχει αλληλεξαρτηση αναμεσα στης χωρες. ο ιμπεριαλισμος δεν ειναι μονο στην εξωτερικη πολιτικη ειναι και στην οικονομια οποιος τα ξεχωριζει το κανει συνειδητα για να φτιαξει μετωπο με τμηματα της αστικης ταξης που ταχα ειναι πατριωτικα. αυτη η τακτικη δεινη παντα το πανω χερι στους αστους και εχει τον εργατη απο κατω. οτι εγραψα δεν αφορουν εσενα αλλα αυτους που αναφερεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝΑΥΔΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Καλτσώνης και ο Λιόσης κυρίως κάνουν κουμάντο στον ε.α. Δεν νομίζω ότι κρύφτηκαν ούτε ότι έφτιαξαν άλλο κόμμα. Πάντως στο ξαναλέω χωρίς να έχω διάθεση να τους υπερασπιστώ αλλά γιατί θεωρώ ότι είναι η αλήθεια. Στον ε.α. δεν έχουν ξεκαθαρήσει την στάση που θα κρατήσουν απέναντι στο ΚΚΕ. Και αυτό φαίνεται από τα κείμενα τους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
διαφωνώ όπως έχεις καταλάβει από όλα τα προηγούμενα Post σε κέρια θέματα με βάση αυτό που απάντησεσ. Επίσης γιατί δεν τα γράφεις όλα σε μία ανάρτηση?
ΖΑΧΑΡΙΑΣ Το οτι δεν κρυφτηκαν ειναι λαθος φιλε μου. ητανε στο κομμα οταν κρυμμενοι πισω απο την ανωνυμια χτυπουσανε το κομμα παρεα με τον συριζα διαστρεβλωνοντας τις θεσεις του 15ο πονταροντας οτι απο τον φοβο οτι θα χασουμε ψηφους θα παμε σε κυβερνηση αστικης διαχειρησης και βλεποντας οτι δεν τους περασε εχουνε αποδει χτει χειροτεροι απο ασφαλιτες. αρα εχουνε διαλεξει που θα πανε και το εχουνε κανει ηδη. Σεβαστες οι διαφω νιες σου αλλα να θυμασε οτι η στρα τηγικη του ΚΚΕ δεν κρινετε απο της αστικες εκλογες. δεν εχω φιλοδοξια να κανω αναρτηση με καλυπτουν απο λυτα αυτα που λεει το μπλοκ και μου φτανει να λεω την γνωμη μου σαν κομ μουνιστης ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήζαχαρια
ΑπάντησηΔιαγραφήοι καλτσωνης-λιοσης ειαι η βιτρινα στα ανωνυμα αρθρα απο τα τελη του 2011 αρχες του 2012 θα αναγνωρισεις πενες που εγραφαν (και πληρωνονταν) επωνυμα στον Ρ
η ξεκαθαρη θεση τους ειανι οτι ειναι απεναντι στο ΚΚΕ ειτε λασπολογοντας ειτε θεωρητικολογοντας ειτε επιτιθεμενοι προσωπικα στην ηγεσια του ειτε βγαζοντας στη φορα πληροφοριες που καλο θα ηταν να μην εβγαιναν προς τα εξω ΄κλπ
σου επαναλαμβανω ο μανιαδακης αν ζουσε θα ζηλευε
@Άναυδος
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφεις
"χμμ το αντι-ιμπεριαλιστικο καταληγει στο αντικαπιταλιστικο μας λενες κριτιας και ουλιανοβιστης
ακομη και αν ολόκληρη η ιστορία του 20ου αιώνα αποδεικνύει το αντιθετο (Ινδια, Κινα, Συρία, Αιγυπτος, Αλγερία, Τυνησία, Ιρακ, Ιραν, Μαλαισία κλπ) με ελάχιστες εξαιρέσεις (Βιετναμ, Αγκόλα, Μοζαμβικη κλπ)"
Το κόμμα, όσο ήταν λενινιστικό, καλώς γνώριζε αυτούς τους κινδύνους. Γι' αυτό και επέμενε στην ανάγκη αυτοτελούς παρουσίας του μέσα στο ΑΑΔΜ, θεωρούσε πως αν το ΑΑΔΜ προχωρήσει και πάρει την κυβέρνηση θα υπάρχει μεγάλη διαπάλη στο εσωτερικό του, το κόμμα θα το τραβάει προς το σοσιαλισμό, άλλοι συμμαχοι μπορεί να το τραβούν προς τη σοσιαλδημοκρατία. Κατέληγε μάλιστα ότι η διαπάλη θα κριθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα ξέχασες αυτά ή μήπως δε τα πίστεψες/υπερασπίστηκες ποτέ στο κίνημα;
Γράφεις και ένα ακόμα αξεπέραστο:
"Σημερα που το σοσιαλιστικο στρατοπεδο αποτελει παρελθον το αντιιμπεριαλιστικο μετωπο μετατρεπεται σε επιλογη ιμπεριαλιστη και όχι σε αντικαπιταλιστικη δραση"
Το σοσιαλιστικό στρατόπεδο είχε ανατραπεί πολύ πριν το 1995 που επεξεργάστηκε η πολιτική του ΑΑΔΜ. Επομένως θεωρείς πως το διάστημα 1995-2013 το πρόγραμμα του ΚΚΕ ήταν "επιλογη ιμπεριαλιστη"... Εξαιρετικά, έτσι για να καταλαβαίνουμε ποιος είναι ποιος...
@Ζαχαρίας
Ασφαλώς, φτύσαμε αίμα στα πανεπιστήμια (εγώ μπήκα το '99) για να υπερασπιστούμε το λενινιστικό χαρακτήρα του προγράμματος από τα νεοτροτσικστικά γκρουπούσκουλα που μας έλεγαν τότε, ότι μας λέει ο Άναυδος σήμερα. Και να που πήραν το πάνω χέρι στο κόμμα οι Άναυδοι και μας άφησαν όλους άναυδους...
Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.
κριτια
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ξερω με τι καταγινεσαι στο δυσκολο βιο αλλα μια ιδιοτητα των σωματων της φυσικης είναι η αδρανεια που εμποδιζει ενα σωμα να μεταβαλλει την κηνιτικη του κατασταση
το προγραμμα του 15ου 4 μόλις χρονια μετα την κοσμοιστορικη ανατροπη του σοσιαλισμου καταφερε σε συντομο χρονικο διαστημα να ξεπεταξει τη σκουρια της θεωριας των σταδιων (που δεν είναι λενινιστικη αλλα χρουτσοφικη και μαοικη) Ηταν ωστοσο αδυνατο να ξεφορτωθει ολα από τα βαρη του παρελθοντος Αυτό εγινε δυνατο μετα από αλλα περιπου 20 χρονια μετα από βαθια μελετη και αναλυση της ιστοριας του κομμουνιστικου κινηματος
αν καποιος διαβασει τα δυο προγραμματα καλοπροαιρετα και χωρις τις παρωπιδες ημιαγραμματων μαρξιστων στυλ καλτσωνη-ρουση κλπ θα δει ότι οι διαφορες δεν είναι πολλες και εντοπιζεται στη λαικη συμμαχια (όχι πλεον συμμαχια κομματων αλλα συμμαχια στη βαση) και στην απορριψη της μικρης πιθανοτητας μια κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλισμου να φερει ριζικες αλλαγες και να ανοιξει το δρομο της επαναστασης. Το τελευταιο απαιτουσε μελετη των παραδειγματων της χιλης αλλα και των λαικων μετωπων
Τι σχεση εχουν τα παραπανω με τον τροτσκισμο μονο ενας κακοπιστος θα μπορουσε να βρει ειδικα που σημερα οι ελληνες τροτσκιστες ειτε στηριζουν το συριζα (ΔΕΑ) ειτε στηριζουν το συριζα δια μεσω της ανταρσυας (ΣΕΚ)
Η αγραμματοσυνη η δικια σου του λιοση κλπ εγκειται στο γεγονος ότι από την εννοια του ιμπεριαλισμου του Λενιν το μονο που εχετε καταλαβει είναι η εξαρτηση η αιτια της είναι η υπαναπτυξη και όχι το αντιστροφο Ο ιμπεριαλισμος κατα τον Λενιν σαν το ανωτατο σταδιο του καπιταλισμου ανοιγει το δρομο για τη σοσιαλιστικη επανασταση μεσω των ιμπεριαλιστικων πολεμων και της ανισομετρης οικονομικης αναπτυξης που δημιουργει τον αδυναμο κρικο και όχι για την αναληψη της κυβερνησης της αριστερας
οταν τα κομματα του δικομματισμου και οι συμμαχοι τους εχουνε αδυνατι σει στο επακρο η ταξικη παλη και οι συσχετισμοι στο συνδικαλιστικο κινη μα εχουνε αλλαξει ριζικα τοτε ΜΠΟ ΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΩΣ πιθανοτητα μια κυβερνηση ΑΑΔΜ που δεν θα αποτελει ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΤΑΔΙΟ και δεν θα εχει σχεση με αστικο κοινοβουλιο. Αυτο ελεγε η αποφαση του 15ο συνεδριο το 1996 Οαν το κομμα καταργησε τα ΣΤΑ ΔΙΑ. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ στα ΒΑΡΙΔΙΑ και στους προβοκατορες που νομιζουνε οτι ετσι θα χτυπησουνε το ΚΚΕ με το παραμυθι για τους τροτσκιστες αυτους θα τους βρουνε εκει που εχουνε βρε στεγη ΤΟ ΚΚΕ θα συνεχι σει μπροστα εχοντας αποκαταστηση τα επαναστατικα του χαραχτηριστικα απο το 1996. οι απογονοι του ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΑΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝΑΥΔΟΣ μιλας με κοινους προβοκατο ρες. ειναι υπερ των ΣΤΑΔΙΩΝ Και κυβε ρνησεων στο εδαφος του καπιταλισμου διαφωνουσαν απο το 1996 και εμειναν μεσα για να κανουνε ζημια και να μην αλλαξει τιποτα στο κομμα. οταν ειδαν οτι εχασαν το παχνιδι κινηθηκαν σαν ασφαλιτες με λασπη και σπιλωση προ σωπων με την αβαντα της αστικης ταξης την ωρα που επαιζε το χαρτι του συριζα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο το 20ο συνεδριο το 1956 που καθιερωθηκαν τα μετωπα στο Κ.Κ μεχρι το 1991 που ολοκληρωθηκαν η ανατροπες η εμπειρια ειναι τεραστια. η εργατικη ταξη πουθενα δεν πηρε την εξουσια παντου τραγωδιες και παντα η σοσιαλδη μοκρατια μεσα απο τα μετωπα ξελασπω νε τον καπιταλισμο. απο το ΚΚΕ Το 1968 εφυγαν οι οπορτουνιστες φτιαχνοντας το εσωτερικο. απο το προγραμμα του κομματος λογο συνθη κων δεν εγινε δυνατον να αφαιρεθει το καρκινωμα των ΣΤΑΔΙΩΝ και ολοι καταλαβαινουμε τους λογους. στην πορεια δημιουργηθηκαν τα ιδια προ βληματα μα την γνωστη καταληξη του 1987 1991.Η ηγεσια του κομματος αν αξιζει 100 μπραβο για το 1991 αξι ζει 10000 μπραβο για την αποκατα σταση των επαναστατικων χαραχτηρι στικων του κομματος αντιμετωπιζο ντας και τους προβοκατορες απο μεσα που διαφωνουσαν με τα παντα. αν δεν ειχαμε αλλαξει το προγραμμα το 1996 τον ΜΑΗ του 2012 θα ζουσαμε μια τραγωδια. το κομμα θα ητανε σημερα σε κυβερνηση με τον συριζα και θα ειχαμε διαλυση. οποιος νομιζει οτι μετα απο 23 χρονια με το παραμυθι του τροτσκι θα μας γυρισει στις καταστασεις που προσωπικα εχω ζηση πριν το 1991 θα πρεπει να αλλαξει πλευρο γιατι θα πεσει απο το κρεβα τι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚριτία
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρομαι που κάποιος με καταλαβαίνει και δεν είμαι μόνος σε αυτόν τον κόσμο..Πρόσεχε όμως τους χαρακτηρισμούς φίλε μου. Μην κολλάμε κατευθείαν ταμπέλα.
Άναυδε
Με άφησες άναυδο πραγματικά."Ο ιμπεριαλισμος κατα τον Λενιν σαν το ανωτατο σταδιο του καπιταλισμου ανοιγει το δρομο για τη σοσιαλιστικη επανασταση μεσω των ιμπεριαλιστικων πολεμων και της ανισομετρης οικονομικης αναπτυξης που δημιουργει τον αδυναμο κρικο και όχι για την αναληψη της κυβερνησης της αριστερας." Δεν αρκεί σαν τσιτάτο νομίζω. Επίσης αν και τον Καλτσώνη του έχω ένα σεβασμό θα σου μιλήσω για τον Ρούση που επιεικώς εμπαθή μπορώ να τον χαρακτηρίσω.Αυτοί οι άνθρωποι μόνο αγράμματοι δεν είναι. Μπορεί να μην τους γουστάρεις, επιλογή σου, αλλά μόνο αμαθείς δεν είναι.
Παναγιώτη
Φίλε μου η συλλογιστική σου σκέψη κάνει πάλι άλματα και καταλήγει σε λάθος συμπεράσματα από σωστές θέσεις.
ΖΑΧΑΡΙΑΣ. Για εξηγησε μου που κανω αλματα εχω περιεργεια. οσο για τους κυριους που ανεφερες ασφαλως και εχουνε δικαιωμα να ειναι οτι θελουν αλλα το προβλημα ειναι στην διαστρε βλωση οτι εμεις ειμαστε τροτσκιστες ενω στην πραγματικοτητα αυτα που λενε ειναι του χρουτσωφ και επισης οτι ητανε μελη του κομματος και χτυ πουσαν πισωπλατα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή