Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ο καλλιτέχνης του ποδοσφαίρου

Αναδημοσίευση από το Ατέχνως

Κάποιοι ήταν αριστεροί, γιατί τους άρεσε ο μύθος του Μαραντόνα. Η Νάπολι, ο φτωχός ιταλικός νότος, η σύγκρουση με το κατεστημένο της ΦΙΦΑ, η Κούβα, το τατουάζ με τον Τσε στο μπράτσο.

Κάποιοι έγιναν δεξιοί, γιατί τους άρεσε το αρχοντικό στιλ του Πελέ κι οι καλές του σχέσεις με τους εκάστοτε άρχοντες. Το αστραφτερό χαμόγελο, οι χορηγοί, το υπουργιλίκι, τα βραβεία για το αμφίβολο ρεκόρ τερμάτων με τη δημιουργική λογιστική.

Και σε κάποιους εναλλακτικούς, άρεσε ο Κρόιφ κι έγιναν παιδιά των λουλουδιών και φανατικοί οπαδοί των οράνιε, με σήμα την τουλίπα.

Υπάρχει μια (σχεδόν υλιστική) ανάλυση για το πώς ανέπτυξαν οι Ολλανδοί το “ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο”. Ζώντας σε μια χώρα, που ένα μεγάλο τμήμα της βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, αντιλαμβάνονται πολύ καλά τη σημασία του χώρου και της αξιοποίησής του, μεγαλώνοντας τις διαστάσεις του γηπέδου στην επίθεσή τους και μειώνοντάς τες, όταν αμύνονται. Κάτι που φαίνεται να αντίκειται στα όρια της τυπικής λογικής, αλλά φλερτάρει με τα όρια της διαλεκτικής.

Η δεύτερη βασική αρχή του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου είναι ότι όλοι οι παίκτες, ανεξαρτήτως θέσης, πρέπει να ξέρουν να επιτίθενται και να αμύνονται, θυμίζοντας κάπως τη σταδιακή εξάλειψη του καταμερισμού εργασίας σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα, που κάποιοι το βάφτισαν “ολοκληρωτικό” για τους δικούς τους λόγους, αλλά πιθανότατα αγνοούν την καθοριστική τεχνική-προπονητική συμβολή του στη διαμόρφωση του total football.

Ο Κρόιφ ήταν σημαιοφόρος κι ιεραπόστολος αυτού του ποδοσφαίρου, χτίζοντας μια ιστορία με πολλά, παραμυθικά στοιχεία.

Ήταν παιδί μιας καθαρίστριας του γηπέδου του Άγιαξ, που κατάφερε να αναδειχθεί και να γίνει η μεγαλύτερη φυσιογνωμία στην ιστορία του Αίαντα.

Έβαλε τη σφραγίδα του σε όλους στο διαστημικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπαρτσελόνα, στον πρώτο της μεγάλο ευρωπαϊκό τίτλο, αλλά και σε όσους ακολούθησαν, καταφέρνοντας να την αλλάξει επίπεδο και να την κάνει όντως κάτι παραπάνω από έναν απλό σύλλογο (mes que un club).

Άφησε όμως την “οράνιε”, την εθνική Ολλανδίας, βασίλισσα χωρίς στέμμα, που να σφραγίζει την ανωτερότητά της, σαν τους μεγάλους καλλιτέχνες που αφήνουν τα έργα τους ημιτελή.

Ήταν αντικομφορμιστής, φανατικός καπνιστής μέχρι να υποβληθεί σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς, κι ιδεολόγος, που απείχε πχ από το Μουντιάλ του 78′ στην Αργεντινή, για να μη νομιμοποιήσει το καθεστώς του Βιντέλα.

Είχε ένα μεγάλο αντίπαλο στην εποχή του, το Φραντς Μπεκενμπάουερ, που κατάφερε να κατακτήσει Μουντιάλ σαν παίκτης και σαν προπονητής με τη Γερμανία, αλλά δεν έφτασε ούτε ένα κλάσμα της καταλυτικής επιρροής του Κρόιφ και των ιδεών του στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου ως τις μέρες μας.

Ο Κρόιφ εκτός από χορευτής ήταν ένας ποδοσφαιρικός φιλόσοφος, που έλεγε μεταξύ άλλων πως το να παίξεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά το να παίξεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Και πίστευε πως δεν είναι απαραίτητο να τρέχεις συνέχεια πίσω από την μπάλα, αρκεί να έχεις την κατοχή της και να τη βάλεις να τρέχει αυτή αντί για σένα.

Δεν είναι πως του έλειπαν οι φαντεζί ενέργειες, τα θεαματικά γκολ κι οι περίτεχνες ντρίπλες που ζαλίζουν τον αμυντικό. Πρέσβευε ένα ποδόσφαιρο όπου το θέαμα ήταν πιο σημαντικό από το αποτέλεσμα και προϋπόθεσή του, χωρίς να είναι ένας κινηματογραφικός υπερήρωας, τύπου Κρ. Ρονάλντο, που τρέχει, σουτάρει, πηδάει καλύτερα από τον καθένα, με υπερφυσική δύναμη κι αφήνει πίσω τους αμυντικούς, σαν προπονητικές κορίνες.

Ο Κρόιφ ήταν ένα από τα μεγάλα αστέρια που ερίζουν δικαίως για τον τίτλο του κορυφαίου άσου όλων των εποχών. Βλέποντας λοιπόν αυτό το αστέρι να πέφτει από τον ουρανό, δε μένει παρά να κάνουμε μια ευχή: να είναι ή να γίνει το σύγχρονο ποδόσφαιρο τόσο θελκτικό και θεαματικό, σαν αυτό που δίδασκε ο ιπτάμενος Ολλανδός και τα δημιουργήματά του, που πέρασαν χτες στην ποδοσφαιρική αθανασία…

Υγ: στο σύνδεσμο αυτό είναι συγκεντρωμένα τα καλύτερα στιγμιότυπα που χάρισε ως παίκτης. Τα προπονητικά επιτεύγματα και η συνολική συνεισφορά του όμως δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε στιγμιότυπα και βιντεάκια.

25 σχόλια:

  1. Αντί για τα RIP , Respect και άλλα γιουτιουμπικο - σοσιαλμηντιακά

    Οι 20 ατάκες που άλλαξαν τον ποδοσφαιρικό κόσμο

    http://www.sport-fm.gr/article/20-atakes-tou-gioxan-kroif-pou-tha-se-kanoun-na-deis-to-podosfairo-me-allo-mati/3153293

    Ο 4:14

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕ ΒΑΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΑΛΙ ΚΑΚΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ:

    ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΠΟΙΟΣ ΚΡΟΙΦ, ΤΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ; ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΚΑΝΕ;

    ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

    ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ. ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΡΟΙΦ, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.

    ΛΙΟΓΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΩ ΔΕΙ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ, ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ.

    Ο ΚΡΟΙΦ ΕΙΧΕ ΔΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Η ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην απουσία του Κρόιφ από το μουντιάλ της Αργεντινής δεν είχε να κάνει ο Βιντέλα σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Κρόιφ
    http://www.theguardian.com/football/2008/apr/17/newsstory.sport
    Μια άλλη δήλωση που φέρεται να είχε κάνει ο Κρόιφ για τον Φράνκο όταν πήγε στη Βαρκελώνη (ότι και καλά δήλωσε ότι προτίμησε να πάει στη Μπαρτσελόνα γιατί δε θα μπορούσε να πάει στη Ρεάλ που την υποστήριζε ο Φράνκο) δε μπόρεσα να τη βρω με αναφορά σε πρωτογενή πηγή, μάλλον κι αυτή κινείται στα όρια του μύθου και όχι της πραγματικότητας (τα συνήθη φούμαρα που πουλάει η Μπαρτσελόνα :-) ).
    Σπουδαίος παίκτης αναμφισβήτητα αλλά για μένα όχι σε αυτούς που διεκδικούν τον τίτλο του κορυφαίου όλων. Τον βάζω πχ στο ίδιο επίπεδο με τον Πλατινί, πιο κάτω όμως από τον Φραντς Μπεκενμπάουερ. Αν οι μποέμ και οι εναλλακτικοί θέλουν κάποιον για Νο1 αγαπημένο τους, αυτός ο τίτλος νομίζω πως αξίζει να πάει στον Σώκρατες.
    Μάλλον δύστροπος χαρακτήρας δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με τους συμπαίκτες του μερικά όμως από αυτά που τον έκαναν δύσκολο, προσωπικά τα θεωρώ ως και προτερήματα. Φαίνεται να ήταν καλός οικογενειάρχης κάτι που το εκτιμώ ιδιαίτερα.
    Στα πολύ μεγάλα συν ότι υπήρξε όντως σημαντικός προπονητής αν κι ο αγαπημένος μου τελικός πρωταθλητριών ήταν το 4-0 της Αθήνας.
    Νομίζω πήρε ένα boost παραπάνω (όχι όμως ότι δεν το άξιζε ο άνθρωπος) από το γεγονός ότι τότε νομίζω σηματοδοτείται η οριστική και βαθειά είσοδος του ευρωπαικού ποδοσφαίρου στην εποχή του επαγγελματισμού (νομίζω-με επιφύλαξη-ότι κάποια περίοδο έπαιζε με διαφορετικές στον αριθμό ρίγες στο μανίκι της φανέλλας του από τους συμπαίκτες του γιατί η ομάδα είχε συμβόλαιο με την adidas κι αυτός με την puma).

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κανεις λάθος θερσίτη. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση ένας κορυφαίος παίκτης τότε να απέχει από την εθνική σε ματς μουντιάλ για πολιτικούς λόγους.
    αλλο τα καθρεφτάκια και οι χάντρες, να δεχτεις αμακιγιάριστη να κάνεις PR και σοσιαλίζινγκ στον ΟΗΕ και άλλο να βγεις να τα βάλεις με χορηγούς του μουντιάλ, λόγω χούντας Βιντέλα (για άλλους κεντρώας μην ξεχνιομαστε :-), αναφέρομαι στη γνωστή ρήση Φλωράκη)

    el quιnto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΘΟΣ.

    ΑΠΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ Ο ΦΙΛΟΣ ΚΡΟΙΦ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΑΞ, ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΕΓΕΝΟΡΤ.

    ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΟΥΝΕΙ, ΤΖΟΛΙ, ΜΟΥΡ ΚΑΙ Ο ΚΡΟΙΦ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΗΣΑΝ.

    Ο ΚΛΟΥΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΤΟΡΙΑΣ ΜΠΑΣΙΡ Ο ΚΡΟΙΦ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΒΙΝΤΕΛΑ.

    Ο ΕΝΑΣ ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΑΛΛΟΣ ΜΑΓΚΑΣ.

    ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ; ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.

    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΠΕ ΡΑ. ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΝΩΜΗ. ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΩ ΛΟΓΩ ΦΡΑΝΚΟ, ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΒΑRCELONA.

    ΠΟΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΖΕ ΤΟΝ ΚΡΟΙΦ; ΘΑ ΤΟΥ ΚΟΒΑΝΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ; ΑΣΕ ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΨΙΛΙΑΣΤΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΣΗΚΩΝΕ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΤΟ ΛΕΣ, ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;

    ΑΠΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΡΝΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΩΠΑ ΡΕ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΚΑΘΡΕΠΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΧΑΝΤΡΕΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ Ο ΚΡΟΙΦ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΜΠΑΛΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://sabotagetimes.com/sport/why-cruyff-boycotted-argentina-78

    ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΓΕ. ΟΠΩΣ ΚΑΛΑ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΙΛΗ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. KI ΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΟΤΙ Η ΕΣΣΔ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΧΑΝΕ.

    ΚΑΛΑ ΟΧΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ροναλντο... Εχει παιξει σε ολες τις επιτελικες και εκτελεστικες θεσεις, εχει σπασει ολα τα ρεκορ, εχει και τα δυο ποδια, καλος στον αερα, σχετικα καλος στα στημενα, παρα πολυ αποφασιστικος και με παθος. Αλλα god damn it πού χωραει διπλα στον Κρόιφ και γιατι να πρεπει να αναφερθει το ονομα του; Εχει πετυχει τοσα και τοσα, μπορει να κανει τα παντα μεσα στο γηπεδο, αλλα δεν μπορω με τιποτα να διανοηθω οτι συγκρινεται με παιχτες οπως ο Κρόυφ. Ακομα και οταν επαιζε στην Γιουναιτεντ, που παντα μου αρεσε να παρακολουθω και την "υποστηριζα", δεν θεωρουσα οτι ομορφαινει το παιχνιδι της, ουτε καν πως ειναι ο καλυτερος παιχτης της.

    Στο θεμα μας, τον Κροϊφ, επιτελους διαβαζω για την συνολικη του προσφορα στο ποδοσφαιρο. Μεγαλο μερος του ποδοσφαιρου και της νοοτροπιας της Μπαρτσελονα οφειλεται στην επιρροη του Κρόυφ. Δεν ξερω αν ειναι ο μεγαλυτερος ολων των εποχων ως ποδοσφαιριστης, που ετσι κι αλλιως ειναι οξυμωρο σχημα γιατι οι ποδοσφαιριστες πρεπει να κρινονται με βαση την εποχη που παιζουν και οχι με βαση ολες τις εποχες* , αλλα με οσα εχω καταλαβει ειναι ο ανθρωπος με την μεγαλυερη επιρροη σε αυτο που ονομαζουμε total football. Στην ουσια, ανεβασε την ομαδικοτητα στην επιθεση ενα σκαλι πιο ψηλα ως παιχτης, ενω ως προπονητης και κυριως ως παραγοντας της Μπαρτσελονα, την καθιερωσε. Στις αμυντικες τακτικες και νοοτροπια δεν εχει ιδιαιτερη επιρροη.

    *Δεν πιστευω πως υπαρχει το "καλυτερο τραγουδι ολων των εποχων". Εργα ανθρωπων (γραπτα, μουσικες, ποδοσφαιρικες τεχνικες, στρατιωτικες τεχνικες κλπ) που επηρεασαν διαχρονικα το εργο αλλων ανθρωπων, αντικειμενικα υπαρχουν. Αλλα η συζητηση για "τον καλυτερο ολων των εποχων" σε ολους τους τομεις ανθρωπινης δημιουργιας (καλα ντε, παραγωγης) ειναι βλακωδης.

    Υ.Γ.: Ποιος Ροναλντο μωρε; Θα δεις δηλαδη highlights και θα καθεσαι να βλεπεις τα ρομποτ σαν τον Ροναλντο; ...(να βαλω και τον Μεσι; :) ) Βαλε εναν Λιτμανεν, εναν Ροναλντινιο κλπ να μορφωθεις, να ευχαριστηθει και η καρδουλα σου.

    σαπορ τουτουρκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θερσίτη αφού δεν το έκανε λόγω Βιντέλα δε βλέπω λόγο να του πούμε κάτι. Αν το έκανε, να δίναμε εύσημα γιατί θα είχε κάνει κάτι που γί αυτόν θα είχε ένα κόστος. Το ίδιο και αν είχε απορρίψει καλύτερο συμβόλαιο από Ρεάλ για χάρη της Μπαρτσελόνα εξαιτίας του Φράνκο. Τι να γίνει όμως, δεν είναι μια τέτοια περίπτωση όπως πχ του Μωχάμεντ Άλι ή του Peter Norman. Ή αν θες ηθοποιό, για να δεις και μια κάποια διαφορά με τη Τζολί, δες πχ τη Τζενούλα τη Φόντα την εποχή του Βιετνάμ και σύγκρινέ την με την κυρα πρέσβειρα που η δράση της είναι απολύτως ταυτισμένη με την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η Φόντα ανεξαρτήτως του βάθους σκέψης της δικαιούται ενός σεβασμού για την τότε στάση της (που είχε ένα κόστος γι αυτήν-μικρό ή μεγάλο είναι σχετικά δευτερεύον ζήτημα), η Τζολί κατά τη γνώμη μου όχι.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το περίμενα να επιβεβαιωθεί η θεωρία μου ότι κάθε αφιέρωμα σε θάνατο αθλητή, ποδοσφαιριστή καταλήγει στον Σώκρατες. :)

    "When I named one of my sons Fidel, my mother said 'that's a bit of a strong name to give a child'. 'Mother,' I said, 'look at what you did to me'," he joked before his death.

    εγώ αυτό το θυμάμαι ως εξής, η μάνα του Σώκρατες τον ρώτησε γιατί δεν ήταν και αυτός "κανονικός", και ο Σώκρατες απάντησε, μάνα με τέτοιο όνομα που μου έδωσες πόσο "κανονικός" ήθελες να γίνω; Αν και το όνομα του, λένε, του το έδωσε ο πατέρας του, όπως και στα αδέλφια του Σοφοκλή και Σωσθένη(;).

    "οι ποδοσφαιριστες πρεπει να κρινονται με βαση την εποχη που παιζουν και οχι με βαση ολες τις εποχες" (σχόλιο σαπόρ)
    και με βάση τις ντόπες της εποχής τους να πω εγώ.

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΟΙΤΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΕ, ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΧΟΜΑΙ.

    http://www.telesurtv.net/english/news/Cruyff-How-Can-You-Play-SoccerNext-to-a-Torture-Center--20160324-0034.html

    “How can you play soccer a thousand meters from a torture center?” he is quoted as saying before the tournament.

    ΑΥΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. ΤΗΝ ΘΕΩΡΩ ΑΛΗΘΙΝΗ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θερσίτη αν κοιτάξεις αυτό που παρέθεσες θα δεις ότι λείπει η αναφορά στο πότε και πού ειπε αυτό που έγραψες (μόνο γενική αναφορά ότι κάποτε ειπώθηκε κάτι). Αν κάποιος κάνει μια τέτοια κίνηση ως διαμαρτυρία, το λογικό είναι να το δημοσιοποιεί και χρόνια μετά δε στέκεται σε άλλη εκδοχή. Για τριάντα χρόνια η τότε στάση του ήταν "μυστήριο" γιατί δεν είχε μιλήσει ο ίδιος. Υπήρχε η εκδοχή για Βιντέλα (η ωραία αλλά αβάσιμη), υπήρχε και η λιγότερο ρομαντική (περί διαφωνίας χορηγών) που ήταν πιο εύκολο να γίνει πιστευτή. Ο Κρόιφ όταν μίλησε ο ίδιος καθαρά για το γεγονός δεν αναφέρθηκε στο Βιντέλα (προς τιμήν του) και είπε το γεγονός της απόπειρας απαγωγής. Η εκδοχή που παρουσίασε ειναι μεν λιγότερο ρομαντική αλλά όλα δείχνουν πως είναι η πιο πραγματική.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΡΑ

    ΤΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ;

    ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΚΡΟΙΦ.

    ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ;

    ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΙΩΠΗΛΑ ΑΠΟΔΕΧΟΤΑΝ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΑΥΤΗ;

    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;

    ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΕ.

    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΩΣ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΕ ΣΤΗΝ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ; ΔΕΝ ΦΟΒΟΤΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ;

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. O γερος μου με μεγαλωσε σε ενα χαμοσπιτο στην Γριβα Γαρδικιωτη ,φατσα στο Καραισκακη Το 57 με το που ηρθε απ το χωριο επιλεχτηκε μαζι με τον μεγαλο Μπεμπη για τα τσικο του Ολυμπιακου ,αλλα μια μερα μετα ενας θειος τον εχωσε στο Δημοσιο(εκεινη την εποχη ηταν σιγουρη η φτωχεια αν γινοσουν ποδοσφαιριστης ) .Ετσι προχωρησε μονος του ο Μπεμπης .Φανατικος Ολυμπιακος και καθε Κυριακη που επαιζε ο Γαβρος εκει, ειμασταν μεσα ...ΕΚΤΟΣ ...απο τις Κυριακες που επαιζε καπου στην Αττικη ο Ηρακλης !! Τοτε παραταγε την μεγαλη του αγαπη και ετρεχε για την ...μεγαλυτερη του.Λατρης ο γερος του καλου ποδοσφαιρου και θεωρουσε "Νουρεγιεφ" της μπαλλας τον μεγαλο Βασια !Συχνα οταν τον πειραζε η παρεα ελεγε : "Ε τι να κανω αφου δεν μπορω να βλεπω τον Κροιφ ,παω και βλεπω το "αδερφακι" του " ...Θεωρουσε -και θεωρει ακομα - οτι το διδυμο αυτο αν γινοταν να δεθουν παιζοντας μαζι θα μιλουσαμε σημερα για το ΑΠΟΛΥΤΟ στην μπαλλα !!

    (και τους Πελε ,Σωκρατες,Ντιεγκο,Ροναλντο,Μπεκενπαουερ κλπ θεωρουσε μεγαλα ταλεντα ,αλλα τους δυο αυτους τους εχει παντα μια σκαλα παραπανω και τον πιστευω γιατι και ο ιδιος το κατεχε το τοπι και τους χορτασε ολους ,ακομα και με τα υποτυπωδη τοτε τηλεοπτικα μεσα .Κι επειδη με κουβαλαγε κι εμενα οταν επαιζε ο Ηρακλης θυμαμαι ακομα την ΜΑΓΕΙΑ που ενοιωθες βλεποντας τον Βασια να χορευει.Οποιος επισης δεν εχει απολαυσει την "Λιμνη των Κυκνων" τουλαχιστον μια φορα στην ζωη του απο τα Μπολσοι δεν θα μπορεσει να καταλαβει ...και τον κατανοω )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολλές φορές, όταν πεθαίνει κάποιος μεγάλος, είναι μεγάλος ο πειρασμός να προβάλλουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τον βάλουν σε τέτοιο καλούπι, ώστε να βγει δικός μας.
    Αλίμονο αν θεωρήσουμε τον Κρόιφ δικό μας, δεν ήτανε. Κι ισχύει αυτό που γράφτηκε για τον εγωισμό του, που συνδυαζόταν με τα λεφτά και τον επαγγελματισμό ως νοοτροπία.
    Αλίμονο αν αγνοήσουμε όμως ότι η αντίληψή του για το ποδόσφαιρο, ως τρόπος παιχνιδιού και ως προτεραιότητα του θεάματος ενάντια στη σκοπιμότητα -που δεν είναι ας πούμε 'ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη', αλλά ενάντια στα κέρδη- έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά από το ποδόσφαιρο που θέλουμε. Στη διαμόρφωση του οποίου έπαιξε σημαντικό ρόλο και το σοσιαλιστικό μπλοκ κι όποιος το αγνοεί αυτό, καλό θα ήταν να διαβάσει το βιβλίο "αντιστρέφοντας την πυραμίδα" ή να αναζητήσει ένα βιβλίο του ίδιου (κάθε άλλο παρά φιλοσοβιετικού) συγγραφέα για το ποδόσφαιρο στην ανατολική Ευρώπη.

    http://www.skroutz.gr/books/272682.%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%86%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B4%CE%B1.html?class=title

    Ο ρα έχει δίκιο νομίζω ως προς αυτό που λέει για τη μη συμμετοχή του Κρόιφ στο Μουντιάλ, οπότε το σημειώνω ως λάθος του δικού μου κειμένου, χωρίς βέβαια να αναιρεί την αντιχουντική θέση του Κρόιφ.
    Δεν έχει δίκιο ως προς τον Κρόιφ γενικά, γιατί δεν ψάχνουμε να βρούμε ποιος ήταν μποέμ και εναλλακτικός για να εκφράσει το αντίστοιχο κοινό, αλλά ποιος επηρέασε κι εξακολουθεί να το κάνει ως και σήμερα, την εξέλιξη του ποδοσφαίρου περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Είναι φοβερό πόσοι παίκτες του Κρόιφ της ντριμ-τιμ που έφτιαξε το 90-94 στη Βαρκελώνη, είναι σήμερα προπονητές, κάτι σαν ιεραπόστολοι της θρησκείας που δημιούργησε. Ακόμα κι ο Λοπετέγκι κι ο Αμπελάρδο...

    Αν ψάχνουμε πάντως το κορυφαίο παράδειγμα αντίστοιχης 'θυσίας' και απώλειας τίτλου, λόγω μη συμμετοχής σε έναν αγώνα, για πολιτικούς λόγους, νομίζω πως θα το βρούμε στο Μουντομπάσκετ του 59' στη Χιλή, όταν η ΕΣΣΔ έχασε ένα σχεδόν βέβαια τίτλο, γιατί αρνήθηκε να παίξει κατά της Ταϊβάν και μηδενίστηκε! Εν έτει 59', επαναλαμβάνω.

    Ο Κρ. Ρονάλντο (όχι ο κανονικός) αναφέρεται ως παράδειγμα ντεμέκ υπερήρωα, που τα κάνει όλα (σίτιους, άλτιους, φόρτιους) αλλά δεν είναι ούτε κατά διάνοια ο καλύτερος.
    Για το μεγάλο καλλιτέχνη Ντίνιο (ίσως το μεγαλύτερο του αιώνα μας) η κε του μπλοκ είχε γράψει παλιότερα αυτό.

    http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2010/08/blog-post_29.html

    Υγ: ναι αλλά δεν έγινες Ηρακλής, Ζούκοφ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΔΩ http://zoornalistas.blogspot.gr/2016/03/h_24.html

    ΒΡΗΚΑ ΑΥΤΟ: Αργότερα είχα την ευκαιρία να τη δω ποδοσφαιρικά σε μικρά βίντεο στο YouTube και βέβαια να μάθω και για διάφορες πολιτικές δράσεις του (το 1971 ζήτησε να φορέσει μαύρο περιβραχιόνιο στον τελικό του Γουέμπλει Αγιαξ - Παναθηναϊκός για τα θύματα της χούντας,

    ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΝΤΕΛΑ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τελευταία διαβάζω κανένα βιβλίο τακτικής ποδοσφαίρου. Νομίζω πως η συνεισφορά του Κρόιφ και του μέντορά του Μίχελς ήταν πολύ μεγάλη στο ποδόσφαιρο. Σαν σωματοδομή ποδοσφαιριστή ο Κρόιφ δεν έκανε.

    Ο ποδοσφαιριστής ξεκινά από την θέληση, την ταχύτητα και την ευελιξία στη σκέψη, την γνώση και εμπέδωση των βασικών αρχών, την κίνηση χωρίς μπάλα. Μετά επεκτείνεται σε όλα τα άλλα. Αυτά ξεχωρίζουν αυτούς που κλωτσάνε τη μπάλα από αυτούς που παίζουν ποδόσφαιρο.

    Υ.Γ.
    Σόρρυ Μπρεζνιεφικέ και εκτός θέματος. Μπορείς να μου βγάλεις και κάρτα.
    Μην μαμάτε την κάθε συζήτηση με τόσο άπλωμα τραχανά

    https://www.youtube.com/watch?v=vNMnlTy3ogU

    Χαμβατζής σπικινγ

    Ο 4:14

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. εγινα ΑΕΚ ... οταν εκανε εκεινο τον μικρο αθλο εδω μεσα με την QPR ! (επεφτε μακρυα το Καυτατζογλειο εξ αλλου )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Διορθωση
    Λιτμανεν = Λαουντρουπ


    σαπορ τουτουρκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μιας και αναφέρθηκε ο πράγματι τεράστιος Λαόυντρουπ

    https://www.youtube.com/watch?v=3KI1iVaNrPU
    ο εκφωνητής λέει ότι η κίνηση του Κρόιφ οφείλεται σε κάποιο σχόλιο του Λάουντρουπ για τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα-πράγμα που αν λάβει κανείς υπόψη το χαρακτήρα του Λαόυντρουπ, είναι μάλλον απίθανο να είχε πραγματικά γίνει (μάλλον λάθος του εκφωνητή). Οι σχέσεις των δυο δεν ήταν καλές. Δικαιότατα από τη πλευρά του Λάουντρουπ, αν κι ο Κρόιφ είχε κι αυτός κάποια δίκια-θεωρώ λίγα-ως προπονητής του.

    Άσχετο (ως παράκληση). Υπάρχει περίπτωση να μπορέσει μας δώσει η ΚΕ ανταπόκριση από την αυριανή συναυλία στον Περισσό προς τιμήν του Μαρκόπουλου;

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δύσκολο, ρα. Κατά πάσα πιθανότητα, δε θα μπορέσω να την παρακολουθήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εντάξει, αν κάποιος συναναγνώστης περάσει από εκεί και έχει τη διάθεση ας γράψει κανα σχόλιο.
    Για να κάνω μια αυθαίρετη συσχέτιση με τα ποδοσφαιρικά, αν για Παναθηναϊκό έβαζα τον Χατζιδάκη και για Ολυμπιακό τον Θεοδωράκη, τον Μαρκόπουλο θα τον έβαζα για ΠΑΟΚ (παρόλο που ΠΑΟΚτσής ήταν ο Λοΐζος) γιατί κατά τη τελείως βέβηλη υποκειμενική μου άποψη (που βασικά συνοψίζεται στο επιχείρημα "γιατί έτσι γουστάρω") τον θεωρώ μεγαλύτερο εκ των άλλων δυο ή καλύτερα, πιστεύω πως μεγάλο κομμάτι του έργου του έρχεται από πιο μακριά και τελικώς θα φτάσει και πιο μακριά στο χρόνο. Λείπει πάντως από τη συναυλία, όπως βλέπω στο πρόγραμμα, σημαντικό κομμάτι του έργου του (πχ ο "Θεσσαλικός Κύκλος")

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αυτό

    http://www.tanea.gr/news/sports/article/5346111/o-anthrwpos-pisw-apo-ton-mytho-toy-iptamenoy-ollandoy/

    το διάβασε κανένας;

    Για να ’χουμε και καμιά γνώμη δηλαδή…

    Eternal Fugitive

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Η κε του μπλοκ είναι ανοιχτή σε κάθε σχόλιο που προσπαθεί να προσθέσει κάτι στην πολιτική συζήτηση
Αρκεί να έχει κάποιο διακριτό ψευδώνυμο ως υπογραφή.