Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Για τις ανατροπές στο Εργατικό Δίκαιο και την πάλη για τα εργατικά δικαιώματα

Μία από τις πιο αξιόλογες πρωτοβουλίες του τελευταίου διαστήματος είναι οι θεματικές ημερίδες που διοργανώνουν διάφορες κομματικές οργανώσεις. Μία τέτοια ημερίδα έγινε στις αρχές του μήνα που τελειώνει σε λίγο, μαζί με το 2016, απ' την ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟΑ κι η κε του μπλοκ -που δεν μπορούσε δυστυχώς να την παρακολουθήσει- έχει τη χαρά να δημοσιεύει σήμερα τις ρεπορταζιακές σημειώσεις του @ψηρίς (τον οποίο ευχαριστώ θερμά με την ευκαιρία) από μια εκδήλωση, που κάθε άλλο παρά μπαγιάτικη είναι, καθώς πιάνει ένα διαχρονικό και επίκαιρο θέμα -που είναι και ο τίτλος της εκδήλωσης.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε σχετικά το σύντομο ρεπορτάζ του 902, την αναφορά του Ριζοσπάστη, καθώς κι εκτενή αποσπάσματα μιας εισήγησης, σε κατοπινό φύλλο. Καλή ανάγνωση.

Από την «Ημερίδα: για τις ανατροπές στο εργατικό Δίκαιο και την πάλη για τα εργατικά δικαιώματα»

Η Τ.Ο. Δικαιοσύνης του ΚΚΕ, τρεις ημέρες πριν την τελευταία πανεργατική απεργία, διοργάνωσε με επιτυχία μία ημερίδα με θέμα «Οι ανατροπές στο εργατικό δίκαιο και η πάλη για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων» την ίδια στιγμή που μεθοδεύεται από την Κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ το νέο αντιλαϊκό πακέτο με επίκεντρο τα Εργασιακά.

Η εκδήλωση ήταν μία αρκετά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, γεγονός που φάνηκε και από την παραπάνω από αυξημένη προσέλευση του κοινού, το οποίο αποτελούνταν κυρίως αλλά όχι μόνο, από δικηγόρους, κυρίως νέους δικηγόρους, ασκούμενους, μεταπτυχιακούς φοιτητές του εργατικού δικαίου, αλλά και φοιτητές νομικής. Το "παρών" έδωσε και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Είναι γεγονός ότι είχε καιρό να λάβει χώρα μία επιστημονική –περισσότερο από νομικής απόψεως- να το πούμε έτσι, εκδήλωση αναφορικά με τα ήδη ψηφισθέντα, αλλά και τα επερχόμενα αντεργατικά μέτρα. Η εκδήλωση αυτή απέδειξε ότι είναι αυξημένο το ενδιαφέρον και των νομικών επιστημόνων, αλλά και εργαζόμενου κόσμου, για να παρακολουθήσει τη σκοπιά του ΚΚΕ και από νομικής απόψεως, αλλά κυρίως γενικότερα την ανάλυση της παρούσας κατάστασης στο εργατικό δίκαιο, από την πλευρά της εργατικής τάξης, των συμφερόντων της και την προοπτική απελευθέρωσής της. Ενδιαφέρουσες ήταν και όλες οι αναλύσεις αναφορικά με το χαρακτήρα του Δικαίου, ως μέρους του εποικοδομήματος, συνεπώς δε και του εργατικού δικαίου, αλλά και γενικά για το χαρακτήρα των νομοθετημάτων των τελευταίων χρόνων, τη φύση, το σκοπό τους και τη «διαχρονικότητά» τους.
Μάλιστα, όπως ακούγεται, το υλικό των εισηγήσεων θα συγκεντρωθεί με σκοπό την έκδοση ειδικής μπροσούρας με το αντίστοιχο παραπάνω θέμα.

Όπως εισηγητικά υπογράμμισε η Κατερίνα Γεράκη, Γραμματέας της Τ.Ο. Δικαιοσύνης, «σκοπός της εκδήλωσης είναι όχι μόνο να αναδείξουμε το είδος και το χαρακτήρα των νέων μέτρων στα Εργασιακά, που ισοπεδώνουν δικαιώματα και κατακτήσεις κερδισμένα με αιματηρούς αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού, αλλά κύρια να ανοίξουμε μια συζήτηση στον χώρο γύρω από τα ζητήματα αυτά, μια συζήτηση ανάμεσα σε δικηγόρους που ασχολούνται με το εργατικό Δίκαιο, στα προγράμματα μεταπτυχιακών του εργατικού Δικαίου, στους φοιτητές της Νομικής Σχολής σχετικά με το περιεχόμενο των σπουδών τους, με ανθρώπους που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αλλά αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα υπεράσπισης των εργατικών κατακτήσεων και της πάλης ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική».

Είναι ανάγκη, σημείωσε, «να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτήν την κατεύθυνση, να βελτιώσουμε την ικανότητά μας στη μελέτη και την ιδεολογική παρέμβαση γύρω από το θέμα, για το ρόλο και το χαρακτήρα του εργατικού και του δικαίου γενικά, την αποστολή της αστικής Δικαιοσύνης, την αποκάλυψη του πραγματικού ταξικού περιεχομένου εννοιών, όπως δημοκρατία, κράτος Δικαίου, ισονομία, συνταγματική έννομη τάξη κ.λπ.».

«Θεωρούμε», πρόσθεσε, «ότι πρέπει να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση στο χώρο για το ρόλο και τη στάση του κομμουνιστή και ριζοσπάστη νομικού επιστήμονα και εργαζόμενου στη Δικαιοσύνη στις σύγχρονες συνθήκες, με την αστική τάξη να έχει κηρύξει έναν ανελέητο ταξικό πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη, τα σύμμαχα στρώματά της και το κίνημά τους».

Στην «Πάλη για την προστασία της λειτουργίας και δράσης των σωματείων» αναφέρθηκε η δικηγόρος και στέλεχος του ΚΚΕ, Χαρά Μαρούλη, υπογραμμίζοντας ότι «οι όποιες αλλαγές δρομολογούνται με τον επερχόμενο συνδικαλιστικό νόμο, έχουν στόχο να ολοκληρωθεί η προσπάθεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης, η παραπέρα απαξίωση και υπονόμευση της λειτουργίας και δράσης των συνδικάτων. Οι βασικοί άξονες των αλλαγών θα αφορούν στο δικαίωμα στην απεργία, στις συνδικαλιστικές άδειες, στη χρηματοδότηση, στη δομή και λειτουργία των σωματείων, καθώς και στις ομαδικές απολύσεις. Λόγος γίνεται για δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπου θα καταγράφονται αναλυτικά όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και θ' αναφέρονται τα "προστατευόμενα" μέλη τους (διοικήσεις, ιδρυτικά μέλη κ.λπ.). Πρόκειται για αδιαμφισβήτητο "φακέλωμα" συνδικαλιστών και εργαζομένων, πρακτική που ελλοχεύει τον κίνδυνο να επεκταθεί περαιτέρω στην καταγραφή του μητρώου των μελών και όλων των οικονομικών -και όχι μόνο- στοιχείων των σωματείων».

Για «Το δικαίωμα στην απεργία και η ανταπεργία» μίλησε η Χαρά Μαρκατσέλη, δικηγόρος και στέλεχος του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι παρά τις όποιες βελτιώσεις επέφερε σε σχέση με το παρελθόν ο νόμος 1264/1982, εντούτοις, «τόσο αυτοτελώς όσο και σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις του ελληνικού δικαιικού συστήματος, όχι απλά δεν διασφαλίζει την ανεμπόδιστη άσκηση του απεργιακού δικαιώματος, αλλά απεναντίας εισάγει σημαντικούς περιορισμούς και εμπόδια σχετικά με την άσκησή του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: Η συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης των απεργών από το κράτος. Η υποχρέωση ενημέρωσης του εργοδότη προ 24 ωρών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και προ 4 ημερών για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (...) Οι περιορισμοί στο πλαίσιο των αιτημάτων, οι περιορισμοί στην απεργία αλληλεγγύης, η κήρυξη της απεργίας μόνο από δευτεροβάθμιες ή τριτοβάθμιες οργανώσεις, προκειμένου για δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΟΤΑ, η κατ' εξαίρεση - ακόμη και αυθημερόν - συζήτηση των αγωγών της εργοδοσίας για να κηρυχθεί μία απεργία παράνομη και καταχρηστική, παρά την τυπική απαγόρευση της άσκησης ασφαλιστικών μέτρων κ.λπ.».

Τη σημασία της «Πάλης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας» ανέδειξε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, δικηγόρος, μεταπτυχιακός Εργατικού Δικαίου ΕΚΠΑ. Αναφερόμενος στις σαρωτικές παρεμβάσεις στις ΣΣΕ την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, τόνισε ότι αυτές αποδεικνύουν ότι «οι όποιες ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις, αποσπάσεις και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στον καπιταλισμό είναι προσωρινές, ενώ συνδέονταν πάντα με τον συσχετισμό δύναμης μεταξύ αστικής - εργατικής τάξης, με το επίπεδο ωρίμανσης του υποκειμενικού παράγοντα, με το βαθμό συγκρότησης - οργάνωσης και την κατεύθυνση του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και με την ανάγκη των καπιταλιστών για διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου».

Τις «Αλλαγές στη συλλογική διαπραγμάτευση» ανέπτυξε στην παρέμβασή του ο Βασίλης Αρχιμανδρίτης, δικηγόρος, υποψήφιος διδάκτωρ Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, επικεντρώνοντας, μεταξύ άλλων, στο ρόλο των επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφονται μέσω των «Ενώσεων Προσώπων».

Στις «Ελαστικές εργασιακές σχέσεις» αναφέρθηκε η Δώρα Σκουτέρη, δικηγόρος, μεταπτυχιακή Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας πως «οι ελαστικές μορφές εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις τείνουν να αντικαταστήσουν ή και να εξαλείψουν τη σχέση εργασίας με τη μορφή την οποία γνωρίζαμε, αποτελούν ξεκάθαρα πλέον ένα ισχυρό οπλοστάσιο στα χέρια του εργοδότη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όπως λέγεται, και στην ουσία για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και μόνο».

Στο ερώτημα αν «Το σημερινό εργατικό Δίκαιο είναι δίκαιο "έκτακτης ανάγκης";» απάντησε με την παρέμβασή του ο Χρήστος Κρεμαστάς, δικηγόρος, μεταπτυχιακός Εργατικού δικαίου ΕΚΠΑ, τονίζοντας πως η μεταρρύθμιση - «απορρύθμιση» του εργατικού Δικαίου «δεν αποτελεί συγκυριακή αλλαγή ή έκτακτη ανάγκη, η οποία θα παρέλθει, μεταφέροντάς μας σε μία πρότερη δήθεν κανονικότητα. Η κανονικότητα είναι η αύξηση της εκμετάλλευσης, της αποδοτικότητας, η ελαχιστοποίηση του εργατικού κόστους και η μεγιστοποίηση καπιταλιστικού κέρδους».

Στην παρέμβασή του, με τίτλο «Νομολογιακή πρακτική στο εργατικό Δίκαιο», ο Γιώργος Μελισσάρης, νομικός σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, υπογράμμισε ότι οι προωθούμενες αντεργατικές ανατροπές αποτελούν «αλλαγές στο εργασιακό πεδίο που συντελούνται κατά την τελευταία 20ετία στην Ελλάδα με σταδιακές και συμπληρωματικές παρεμβάσεις με άξονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του εργασιακού κόστους και με βασικό εργαλείο την εισαγωγή μιας μεγάλης ποικιλίας μέτρων για την ενθάρρυνση και την ανάπτυξη της ευελιξίας της εργασίας».

Στο «χυδαίο ψέμα της αστικής προπαγάνδας ότι η άγρια επίθεση στην εργατική τάξη υπαγορεύεται από τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος κάποιων κρατών - μελών της Ευρωζώνης», απάντησε ο Βαγγέλης Κατσιάβας, δικηγόρος, μέλος της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην εισήγησή του «ΕΕ και εργατικό Δίκαιο». Ολόκληρη η εισήγησή του δημοσιεύθηκε μάλιστα στο Ριζοσπάστη. Η προφορική του, όμως, παρέμβαση και ανάλυση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα καθώς ήταν γεμάτη παραδείγματα και γλαφυρές παρουσιάσεις.

Συνοπτικά, υπογράμμισε ότι αυτή είναι η υλοποίηση της στρατηγικής επιδίωξης της ΕΕ και χρονολογείται τουλάχιστον από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενώ πρόσθεσε: «Σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ θεσπίζονται όλα τα είδη συμβάσεων "εναλλακτικής απασχόλησης", της πιο άγριας εκμετάλλευσης των εργατών, αυτές που ΕΕ αστικές κυβερνήσεις έχουν ανυψώσει σε "νόμο" κι επεκτείνουν ακόμα παραπέρα, με ονομασίες που προκαλούν ανατριχίλα: εργασία ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση, συμβάσεις περιστασιακής απασχόλησης, συμβάσεις "μηδενικών ωρών", συμβάσεις τηλεργασίας, δουλειά με το κομμάτι, νέες μορφές "μικρο-εργασίας", "εργατικό φραντσάιζ", "έκτακτης ανάγκης", συμβάσεις "ετοιμότητας", «λευκές συμβάσεις», με απαραίτητο εργαλείο το σκλαβοπάζαρο των δουλεμπορικών "γραφείων προσωρινής απασχόλησης". (...) Αυτές αποτελούν πλέον τον γενικό κανόνα της εργασιακής σχέσης και όχι την εξαίρεση. Σαν συνέπεια της επέκτασης αυτών των μορφών απασχόλησης τίθεται το ζήτημα της κατάργησης των διατάξεων του εργατικού Δικαίου που προστατεύουν την απασχόληση».

@ψηρίς

39 σχόλια:

  1. Ki εδω ταιριαζει ταμαμ η περιπτωση της Κουνεβα και οχι για το ποθεν εσχες της αλλα για την σταση της στην ευρωβουλη κι απεναντι στην πρωην ταξη της ,την εργατικη .Δεν αφησε αντεργατικο νομοσχεδιο για αντεργατικο νομοσχεδιο που να μην το ψηφισει ! Συνηργησε συνειδητα ετσι στον εργασιακο μεσαιωνα που τοσο μεθοδικα εχει στησει το ευρωπαικο κεφαλαιο για τους εργατες στα χρονια που ερχονται .Εχυσε την καρδαρα με το οποιο γαλα ειχε μαζεψει και εγινε προδοτρα της ταξης της ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Γκεόργκυ Ζούκωφ

    Δεν νομίζω ότι η Κούνεβα στην Ευρωβουλή ψηφίζει αντεργατικά νομοσχέδια, καθώς αυτά ψηφίζονται στην Ελλάδα. Η πολιτική στήριξη που προσφέρει βέβαια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με προβληματίζει. Ίσως να έχει μπει και αυτή στη λογική του μικρότερου κακού, να πιστεύει δηλαδή ότι με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα είναι ακόμα χειρότερα. Σε κάθε περίπτωση ο πρότερος έντιμος βίος της με κάνει να τη σέβομαι. Και ελπίζω ότι σαν άνθρωπος καλών προθέσεων όπως ο Γλέζος, θα αναθεωρήσει τη στάση της. Τώρα ως προς το πόθεν έσχες της που σωστά προσπερνάς, οι κραυγές ακροδεξιών και νεοφιλελεύθερων είναι απλώς εκνευριστικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι για παράδειγμα η οδηγία για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών πέρασε από την ευρωβουλή και ψηφίστηκε και από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του συριζα.
      Με αυτό εννοώ ότι το ευρωκοινοβούλιο δεν είναι διακοσμητικό και ο συριζα εκεί προσεγγίζει τις θέσεις του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος (πασοκ, ποτάμι κλπ.) που είναι ακραία αντιλαϊκές.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
  3. @Ο.Χ.Ε.Π.
    Δεν βρήκα κάτι για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία για τα λιμάνια, το μόνο που βρήκα με ένα πρόχειρο google search είναι ένα κείμενο της ΚΟΜΕΠ από το 2005 που λέει «Ετσι, μετά την απόρριψη της πρότασης οδηγίας για την «απελευθέρωση της αγοράς λιμενικών υπηρεσιών» από το Ευρωκοινοβούλιο» και ένα κείμενο του ΑΚΕΛ αγνώστου ημερομηνίας που λέει για τη συμμετοχή του στην ομάδα της αριστεράς «Δώσαμε τον αγώνα κατά της αντιλαϊκής οδηγίας Μπόλκεσταϊν, της οδηγίας για την αναθεώρηση του χρόνου εργασίας, και της οδηγίας για τα λιμάνια.».
    Από το site www.votewatch.eu βλέπω ότι η Κούνεβα ψηφίζει κατά 92% σύμφωνα με την ευρωοομάδα της αριστεράς στην οποία π.χ. συμμετέχουν τα κομμουνιστικά κόμματα Πορτογαλίας και Τσεχίας. Ως μπακάλικο μέτρο σύγκρισης, οι ευρωβουλευτές αυτών των δύο κομμάτων φηφίζουν σε ποσοστό 80%-85% σύμφωνα με την ευρωομάδα τους, άρα παρόμοια με την Κούνεβα χοντρικά.
    Γενικώς πάντως στην ευρωβουλή μπορείς ακόμα και να ψηφίσεις την καταδίκη των μνημονίων αν θέλεις, αφού η ψήφος δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση.
    Οπότε με όσα ξέρω η Κούνεβα το μόνο «κρίμα που έχει στο λαιμό της» είναι η υποστήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όχι η υπερψήφιση συγκεκριμένων αντεργατικών μέτρων.

    @Γνώστες Εργατικού Δικαίου
    Τι είναι αυτό για το «ρόλο των επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφονται μέσω των «Ενώσεων Προσώπων»; Δηλαδή μπορεί να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση που προβλέπει κατώτερο μισθό π.χ. από τη συλλογική χωρίς να υπάρχει σωματείο; Τι είναι αυτή η Ένωση Προσώπων και πώς ορίζεται;

    @Όλους
    Η πολιτική επιστράτευση των απεργών μπορεί να επιτρέπεται από το σύνταγμα όπως σωστά λέει η ανάρτηση, απαγορεύεται όμως από το Ν. 4325/2015 (ΦΕΚ Α 47/11-5-2015)
    Άρθρο 1, παρ.2:
    Σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλεται πολιτική επιστράτευση ή οποιασδήποτε άλλης μορφής επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης απεργίας ή ανάλογης μορφής κινητοποιήσεις ελεύθερων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολούμενων, πριν ή μετά την κήρυξή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.kke.gr/genikes_parembaseis/eyrokoinoboyleytikh_omada_toy_kke_katapshfise_ton_kanonismo_gia_thn_prosbash_sthn_agora_ton_limenikon_yphresion_poy_paradidei_ta_limania_stoys_monopoliakoys_omiloys?morf=1&tab=1

      Καταγγελία του ΚΚΕ προς τα κόμματα που ψήφισαν τον κανονισμό, μέσα σε αυτά και ο συριζα.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
  4. Δε το λες και λίγο αυτό το "κρίμα" βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. -«δραστηριότητες και εποπτεία των ιδρυμάτων που προσφέρουν υπηρεσίες επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών», δηλαδή τα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία,
    -«Στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία 2013 - 2015» επιδιώκει να διαιωνίσει τη σκληρή εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
    -«νόμος Ελ Κομρί»
    -κατάργηση ΣΣΕ και συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και ο περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος
    - νομιμοποίηση των δουλεμπορικών γραφείων

    μερικα απο αυτα που ψηφισε η Κουνεβα μονο τον περασμενο μηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ελεος με την Κουνεβα
    ταχθηκε με τον εχθρο και τα αφεντικα οποτε μονο ψογος και χλευη της αξιζει

    Τα λεφτα ας τα μοιραζε στους προσφυγες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Γκεόργκυ Ζούκωφ
    «κατάργηση ΣΣΕ και συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και ο περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος »
    Έχεις κάποιες πληροφορίες παραπάνω για αυτή την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο τον προηγούμενο μήνα;

    @Άναυδος
    Μήπως το λες αυτό πολύ εύκολα; Εσύ π.χ. έχεις μοιράσει την περιουσία σου στους πρόσφυγες; Ποιος θεωρητικός έχει γράψει ότι καθήκον του κομμουνιστή είναι να μοιράσει την περιουσία του στους φτωχούς; Άσε που η Κούνεβα δεν δηλώνει καν κομμουνίστρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ό,τι και να δηλώνει η Κούνεβα, δε τη τιμάει να βρίσκεται στο ΣΥΡΙΖΑ.
    Τόσο πολύ να τη κορόιδεψαν αυτοί που την έπεισαν να συμμετέχει; Μπορεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγραψα εγω καπου για μοιρασμα περιουσιας στους φτωχους ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον Άναυδο πήγαινε αυτό για το μοίρασμα στους φτωχούς, αφού από πάνω γράφω @Άναυδος. Μάλλον το διάβασες βιαστικά και δεν το είδες.

      Διαγραφή
  10. Όχι, άλλος ΕΓΡΑΨΕ αυτή τη φορά....

    Λέων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kοίτα, RUBRA, ο καθένας, που έχει μαζέψει ένα κομπόδεμα με τον κόπο του και παλεύοντας με τα θηρία, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν, που εισέπραξε συμπαράσταση εις χρήμα για να αντιπαλέψει την εργοδοσία. Αυτά τα λεφτά, υποτίθεται, (και στο βαθμό, που δόθηκαν από καλόπιστους ανθρώπους....) δόθηκαν γιατί θεωρήθηκε πως υποστηρίζουν έναν αγώνα και όχι ένα ...προσωπικό κομπόδεμα!
    Η κυρία, για μένα, επέλεξε τον μαχητικό ρεφορμισμό με το ...αζημίωτο! Το βιτριόλι, μάλλον αναπάντεχο της ήρθε, δε θα ν' το περίμενε σίγουρα τόσο βάρβαρο. Νόμιζε πως ο Καπιταλισμός ....είναι δημοκρατικός; Ποιός ξέρει; Γιατί δε μου φαίνεται και πολύ κλωνισμένη από την δυσάρεστη εμπειρία της.
    Πάντως, στοιχηματίζω, πως αν την ρωτήσεις την ίδια για τον υπαρκτό Σοσιαλισμό, που γνώρισε στην πατρίδα της, θα σου απαντήσει με την κασέτα, για "την νομενκλατούρα, που αδιαφορούσε για τον Λαό κλπ". Τώρα, αν η συμπεριφορά της μυρίζει πολύ έντονα την νοοτροπία της υποθετικής νομενκλατούρας (η και μη υποθετικής για μένα, αλλά σίγουρα δε θα μιλάμε για τις ίδιες καταστάσεις...), που όλοι οι ομόρροποι "αριστεροί διαφωνούντες" του σοσιαλισμού καταγγέλλουν, αυτό δεν φαίνεται να πτοεί κανένα τους. Ούτε και τους ντόπιους φαν της, που από προχτές έχουν ξεσκιστεί να την υπερασπίζονται. Προσωπικά τους κατανοώ. Οταν στήνεις "κίνημα" τύπου ..."Δεκέμβρης-Κούνεβα" και η Κούνεβα ..μαζεύει διαμερισματάκια(!) χάρη στο ..."κίνημα" και την ίδια ώρα θάβει τον Λαό και τις πρώην συναδέλφους της παρέα με την βρωμερή ευρωκομμουνιστική σοσιαλδημοκρατία, ε, κάτι πρέπει να πείς για να δικαιολογήσεις βασικά τον εαυτό σου.
    Σκέφτουμαι πως συμπεριφέρθηκαν όλοι αυτοί, όταν ανάλογες, αλλά ψεύτικες, κατηγορίες στήθηκαν ενάντια σε κομμουνιστές.... Τότε πάλευαν να κάνουν το άσπρο μάβρο. Τώρα παλεύουν να κάνουν το μάβρο άσπρο! Μια ζωή στο ...γκρί!
    Αυτή είναι η εκτός ΚΚΕ "Αριστερά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ ξέρω χιλιάδες κομμουνιστές, που χάσανε (και καθόλου δεν ...κλάψανε για αυτό) περιουσίες, θυσιάσανε γυναίκες, μανάδες, παιδιά, ό,τι προσωπικό είχανε, και στο τέλος την ίδια τη ζωή τους.
    Θα βάλω εγώ, τώρα, ανθρώπους σαν τον Κώστα τον Λουλέ, τον Φάνη τον Μπαρτζιώτα, τον Πέτρο τον Κόκκαλη, τον Νήλο τον Μαστραντώνη, και χιλιάδες άλλους ανώνυμους αγίους, δίπλα στην ....Κούνεβα!
    Ρε, δεν πα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Κούνεβα υπέστη απ όσο ξέρουμε σημαντική βλάβη της υγείας της και δε νομίζω να είναι σε θέση να εργαστεί ξανά. Ίσως (ίσως λέω) να έχει μια βάση ο ισχυρισμός ότι χρειάζεται ακόμα ακριβες επεμβάσεις. Εδώ ομως η κυβέρνησή της θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάποιο νόμο που τα έξοδα απκατάστασης της υγείας για τέτοια θέματα να τα καλύπτει το κράτος ή ακόμα καλύτερα οι εργοδοτικοί φορείς. Αυτό θα ήταν κάτι ουσιαστικό αλλά δε νομίζω να έχει γίνει ούτε ως πρόταση. Δεν είναι κακό να έχει ένα σπίτι, ούτε να πάρει πχ δυο άλλα για να εισπράττει ενοίκιο ως εισόδημα αφού δε θα μπορεί να εργαστεί στο μέλλον. Το να συνεχίζει να έχει όμως στο εξωτερικό το κομπόδεμα των 300.000+ από την αλληλεγγύη αυτών που ζούσαν όλον αυτό τον καιρό στα cc υπό την απειλή του κουρέματος και έχοντας εξασφαλίσει επιπλέον ένα καθόλου αμελητέο εισόδημα δια του ευρωκοινοβουλίου (πάλι από την αλληλεγγύη των πολιτών), δεν είναι κάτι τιμητικό γί αυτήν. Το να έφερνε το σύνολο του ποσού εντός χώρας (μιας και η κυβέρνησή της έχει διασώσει οριστικά τις τράπεζες όπως λέει) και να έκανε, η ίδια πια, μια κίνηση αλληλεγγύης προς άλλους, θα ήταν το απολύτως αυτονόητο όχι με βάση κάποιο κομμουνιστικόμετρο αλλά με βάση το απλό μέτρο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αρχισαμε .....

    η Κουνεβα επεσε θυμα της εργοδοσιας χωρις καμια αμφιβολια και ορθως ελαβε απο το κρατος σπιτι (η επιθεση θεωρηθηκε εργατικο ατυχημα) χρηματα απο την λαικη αλληλεγγυηκλπ Ως εδω καλα

    εθεσε τον ηρωισμο της εναντια σε ενα αφεντικο στην υπηρεσια ολων των αφεντκων συστρατευομενη με το συριζα κι εδω ολα καλα αφελεις και ανθρωποι με αυταπατες υπηρχαν και θα υπαρχουν.

    βγηκε ευρωβουλευτης με το συριζα (και απο τα 10,000 και πλεον του μισθου αποδιδει μονο μικρο μερος στο συριζα το υπολοιπο στην τσεπη της) αν και ο συριζα τσακιζει τους εργατες δεν βρηκε λεξη να πει με αλλα λογια λιποτακτησε Το λιγοτερο θα ηταν να μοιρασει τα λεφτα (αν προερχονται απο εκει σε καποιους) και οχι να κλαιγεται Με αυτους που τη βριζουν εχει συμπαραταχθει με τους αδωνιδες κλπ στηριζει μνημονια κλπ

    και καλο θα ειναι να μην την αγιοποιεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ το εφετείο ανέτρεψε την πρώτη απόφαση για εργατικό ατύχημα στην Κούνεβα. Τώρα η νδ και οι φασίστες το έχουν κάνει σημαία εναντίον της. Κοίτα να δεις! Τελικά το κράτος δεν γίνεται σοσιαλιστικό με ενότητα της αριστεράς και προοδευτική κυβέρνηση.

    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες του 2014, 2015 της Κούνεβα που αντιστοιχούν στα οικονομικά έτη 2013, 2014.

    Έτσι ξέρουμε ότι το 2014 είχε:
    8.000€ στο Βέλγιο όπου ζούσε από το Μάιο του 2014 και μετά ως ευρωβουλευτής
    15.000€ στη Γαλλία όπου θεραπευόταν επί χρόνια
    17.000€ στην Ελλάδα
    320.000€ στην Τράπεζα Πειραιώς στη Βουλγαρία τη χώρα καταγωγής της, όπου ζούσε από το 1964-2001.

    Το 2013 είχε:
    10.000€ στο Βέλγιο
    500€ στη Γαλλία
    10.000€ στην Ελλάδα
    320.000€ στην Τράπεζα Πειραιώς στη Βουλγαρία

    Οπότε μιλάμε για μια απλή γυναίκα που απλώς έβαλε τα χρήματα στη χώρα καταγωγής της και μάλιστα σε ελληνική τράπεζα προφανώς για ευκολία πρόσβασης από την Ελλάδα. Αν μιλούσαμε για ψυχρό επενδυτή θα τα είχε βάλει στην HSBC στην Ελβετία. Γιατί προφανώς ούτε η Βουλγαρία ούτε η Τράπεζα Πειραιώς είναι εγγύηση χρηματοπιστωτικής ασφάλειας. Και μάλιστα τα έχει τουλάχιστον από το 2013, καμία συσχέτιση δηλαδή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και capital controls.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Urtica Rubra,
    Προφανώς μας κάνεις πλάκα!!!!! Έτσι;;;;; Μη μου πείς ότι τα πιστευεις αυτά που γράφεις σαν επιχειρήματα!!!! Και δεν μιλώ για την Κούνεβα,αλλά για αυτά που γράφεις σαν δικαιολογίες για την κατάθεση των χρημάτων σε τράπεζες στο Εξωτερικό. Πάντως, αν κάποιος θα ήθελε να την "θάψει" τέτοια θα έγραφε.
    Από εκεί και πέρα η κριτική για την πολιτική στάση κάθε Κούνεβα πρέπει να αποσυνδεθεί από τέτοιου είδους αντιπαράθεση. Γιατί η πολιτική της στάση είναι το ίδιο καταδικαστέα με κάθε προδότη του εργατικού κινήματος. Το ότι αντιμετώπισε τη δολοφονική επίθεση δεν μπορεί να γίνεται το συνεχές άλλοθι για ό,τι κάνει σήμερα. Αυτή είναι η ουσία που προσπαθεί να κρύψει η κουβέντα για το πόθεν έσχες.
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @kk-1
    Η σημερινή πολιτική στάση της Κούνεβα δεν τιμάει τους αγώνες της, αυτό το έχω γράψει.

    Η κριτική στην πολιτική της στάση είναι πλήρως κατανοητή και ορθή για μένα, αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι η κριτική ότι έχει βάλει τα χρήματα στη χώρα καταγωγής της και όχι στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Urtica Rubra
    "αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι η κριτική ότι έχει βάλει τα χρήματα στη χώρα καταγωγής της και όχι στην Ελλάδα".
    Δεν μπαίνω στην ουσία του γιατί τα κατέθεσε στη Βουλγαρία τα χρήματα. Ούτε αν είναι ηθικό και νόμιμο. Ούτε σε τελευταία ανάλυση έχω κάποιο "άγχος" αστικής ηθικής.
    Για σκέψου το όμως λίγο καλύτερα.
    Μην προσπαθείς να δώσεις μια δική σου απάντηση κάνοντας καλοπροαίρετους συλλογισμούς. Είτε το θέλεις, είτε όχι τα 320.000€ τα κατέθεσε συνειδητά στη Βουλγαρία με οικονομικούς υπολογισμούς. Δηλαδή σε μια καπιταλιστική χώρα με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και με ισχυρή επενδυτική παρουσία του Ελληνικού κεφαλαίου. Τώρα το "γιατί" και το "πώς" είναι μια άλλη ιστορία για την οποία μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε μέχρι στιγμής. Όπως και για την προέλευσή τους.
    Τα 320.000€ πάντως είναι ισχυρό κεφάλαιο. Και δεν αποτελεί δικαιολογία το επιχείρημα ότι δεν τα κατέθεσε στην Ελβετία ή στην HSBC. Γιατί και η Τράπεζα Πειραιώς τα ίδια κάνει και τον ίδιο ρόλο παίζει. Αυτά περισσότερο για προβληματισμό και όχι για να ασχοληθώ με το τι κάνει κάθε Κούνεβα!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και κάτι τελευταίο...Η Βουλγαρία χρησιμοποιεί ακόμα το εθνικό της νόμισμα, το Λέβα και δεν έχει ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Καταλαβαίνεις φαντάζομαι τι σημαίνει και τι κεφαλαιακή δύναμη είναι να έχεις καταθέσεις σε πιο ισχυρό νόμισμα σε σχέση με το εθνικό νόμισμα που χρησιμοποιεί η χώρα καταγωγή σου! 1€=1,96 ΛΕΒΑ!!!!! Δηλαδή 320.000€=625.856 ΛΕΒΑ! Ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Βουλγαρία ανέρχεται στα 484€ και ο κατώτατος στα 215€
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Urtica Rubra αν πρόσεχες καλύτερα θα έβλεπες ότι την κριτική δεν την έκανα για το ότι έβγαλε τα χρήματα έξω το 2013, αρκετός (ευκατάστατος) κόσμος το έκανε ανά περιόδους τότε. Το 2013 άλλωστε έγινε το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο. Ποιός θα είχε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και δε θα ανησυχούσε; Αυτό που της κριτίκαρα είναι το ότι δεν τα έφερε πίσω (τον κύριο όγκο τους) ούτε όταν έγινε ευρωβουλευτής (θα έπρεπε από τότε) ούτε πολύ παραπάνω όταν το κόμμα της έγινε κυβέρνηση. Θα ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ένας αξιοπρεπής πολιτικός. Αφού όμως θες να το εξειδικεύσω ακόμα περισσότερο θα το κάνω. Η τράπεζα Πειραιώς στη Βουλγαρία δε διέτρεχε κίνδυνο κουρέματος όπως δεν κουρεύτηκαν οι καταθέσεις στην τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα. Για το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας δεν είχε ακουστεί το παραμικρό κι αν ακούγονταν, από τη στιγμή που είχε λογαριασμό στΟ Βέλγιο, η μεταφορά ήταν θέμα περίπου πατήματος ενός κουμπιού. Η Ελβετία πλέον δεν έχει μεγάλη διαφορά από κατάθεση σε ευρωπαική χώρα λόγω διαφόρων συμφωνιών και όυτως ή άλλως ήταν μια συντηρητική επιλογή ανέκαθεν (όταν δεν είχε να κάνει με απόκρυξη ταυτότητας). Αντίθετα η Βουλγαρία ήταν μια δυναμική επενδυτική κίνηση αφού ζεστά ευρουλάκια σε χώρα εκτός ευρωζώνης αλλά εντός ΕΕ δίνουν πολύ παραπάνω τόκο από ότι στις χώρες της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα τα έχεις και ζεστά για να εκμεταλλευτείς επενδυτικές ευκαιρίες στα ακίνητα εκεί, πράγμα που ήδη έχει κάνει (αυτό το σπορ σίγουρα της το μάθαμε εδώ).
    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ουρτικα

    αν δεν μπορει να αναγνωριζεις τον εχθρο και χανεις το χρονο σου να τον υπερασπιζεσαι τοτε αστα βραστα
    εξ ονυχος το λεοντα αγαπητε

    υγ
    ελεος δηλ η κουνεβα τα εχει βγαλει εξω τα λεφτα ?
    η πειραιως βουλγαριας δεν υποκειται σε καπιταλ κοντρολσ
    το εντυπωσιακο εινι οτι δυσαναλογος αριθμος συριζεων (νυν και πρωην) ειναι ματσωμενοι βαλαβανη, σταθακης, τσακαλωτος, κονσταντοπουλου, μπολαρη κλπ κλπ. Αυτο ειναι ενδεικτικο του τι ειδους στρωματα εκπορσωπουσε ο συριζα του 3%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @kk-1
    Η σύγκριση της τράπεζας Πειραιώς στη Βουλγαρία με την HSBC στην Ελβετία που έκανα δεν έχει να κάνει με το ότι ο δεύτερος επενδυτικός προορισμός είναι «κακός καπιταλιστικός» και ο πρώτος λιγότερο καπιταλιστικός. Έχει να κάνει με το ότι ο πρώτος θεωρείται επενδυτικός προορισμός υψηλού ρίσκου και ο δεύτερος χαμηλού. Και δεν έχει νόημα να βγάλεις τα λεφτά σου από την Ελλάδα επειδή φοβάσαι για τη σταθερότητα και να τα πας σε προορισμό υψηλού ρίσκου.

    @ρα
    Το μόνο που ξέρουμε για την Κούνεβα από τα Πόθεν Έσχες είναι ότι το 2013 και το 2014 είχε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων στη Βουλγαρία. Για άλλες χρονιές δεν ξέρουμε. Συνεπώς δεν ξέρουμε αν τα πήγε στη Βουλγαρία το 2013 ή ήταν εκεί χρόνια πριν. Ούτε ξέρουμε τι τα έκανε μετά το 2014.
    Δεν ξέρω τι επιτόκιο υπήρχε στη Βουλγαρία το 2013, 2014. Μπήκα όμως στο site της Τράπεζας Πειραιώς Βουλγαρίας και είδα ότι δίνει επιτόκιο 0,37% για καταθέσεις άνω των 50.000€. Χαμηλότερο δηλαδή από αυτό των ελληνικών τραπεζών. Κάθε άλλο παρά δυναμική επένδυση με υψηλή απόδοση δηλαδή και υποθέτω ότι το ίδιο θα ίσχυε και το 2013, 2014. Οπότε εγώ δεν βλέπω μια δυναμική επενδύτρια που παίρνει ρίσκα και επέλεξε τη μεγάλη απόδοση αλλά μια μετανάστρια που έβαλε τα χρήματα στη χώρα καταγωγής της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Σεχτάρ ο Τρομερός
    Τα λεφτά στην Κούνεβα δεν δόθηκαν για να χρηματοδοτήσει κίνημα εναντίον της εργοδοσίας, αλλά για την ίδια, την αποκατάσταση της υγείας της και να έχει μια άνετη ζωή καθώς δεν θα ήταν πλέον ικανή για εργασία. Δες εδώ και ένα link για έρανο όπου γίνεται σαφές ότι δεν είναι χρηματοδότηση κινήματος αλλα δωρεά προς την Κούνεβα. H Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας είχε μαζέψει ήδη 390€ και ο έρανος συνεχιότανε όπως λέει.

    Και δεν είδα κανέναν από όσους συμμετείχαν στο κίνημα αλληλεγγύης να ζητάει τα λεφτά του πίσω επειδή τελικά μαζεύτηκαν «πολλά». Κάτι ακροδεξιούς, νεοφιλελεύθερους και κίτρινες φυλλάδες τύπου «Πρώτο Θέμα» που δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους για την Κούνεβα ,βλέπω να κλαίγονται για τα λεφτά των αλληλέγγυων.

    Τώρα αυτά που λες περί αγώνα με το αζημίωτο και το βιτριόλι που το περίμενε λιγότερο βάρβαρο, είναι αχαρακτήριστα. Αν ήθελε αζημίωτο θα πήγαινε στο εργοδοτικό σωματείο και δεν θα αγωνιζόταν ούτε θα έμενε αλύγιστη μπροστά στις επανειλημμένες απειλές. Αλλά θεωρείς ότι μάλλον σκέφτηκε, δεν πειράζει θα φάω λίγο βιτριόλι ξώφαλτσα, θα γίνω ηρωίδα θα μαζέψω και δωρεές και όλα καλά. Μήπως παρακάλεσε τους εργοδότες να της ρίξουν βιτριόλι για να γίνει ηρωίδα κιόλας;

    Σε μια κοινωνία γεμάτη ανθρώπους που λένε εγώ δεν μπορώ να απεργήσω, έχω παιδιά, φοβάμαι για τη δουλειά μου ή δημόσιους υπάλληλους που δεν «βγαίνουν» να χάσουν ούτε ένα μεροκάματο για μια μέρα απεργίας τα βάζεις με μια γυναίκα, μετανάστρια, με άρρωστο παιδί (δηλαδή εξ' ορισμού ευάλωτη) που τόλμησε να σηκώσει το ανάστημά της και να αγωνιστεί για τα δικαιώματα τα δικά της και των συναδέλφων της; Όταν ντόπιοι, νέοι, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις σκύβουν το κεφάλι στον εργοδότη για να μη χάσουν το μπόνους; Ξέρεις πολλούς συνδικαλιστές στη μεταπολίτευση να έχουν τραβήξει τα ίδια; Επειδή ανήκει πολιτικά σε ένα άλλο χώρο και ενδεχομένως πιστεύει ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει δημοκρατικός ή ενδεχομένως έχει αρνητική γνώμη για τον υπαρκτό σοσιαλισμό είναι ηθικά κατακριτέα; Το υπέρτατο κριτήριο δηλαδή είναι σε ποιο πολιτικο χώρο ανήκει ο καθένας; Είναι προτιμότερος κάποιος που ψηφίζει ΚΚΕ και δεν τολμάει να απεργήσει (γιατί υπάρχουν και τέτοιοι) από έναν έντιμο αγωνιστή που δεν είναι ΚΚΕ; Όποιος ανήκει σε άλλο χώρο είναι εξ' ορισμού ανέντιμος και ανήθικος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Ο.Χ.Ε.Π.
    Ευχαριστώ για το link για την ψηφοφορία για την πρόσβαση στην αγορά των λιμενικών υπηρεσιών.

    Βρήκα πληροφορίες για την ψηφοφορία σε αυτό το link. Από ότι βλέπω η ομάδα της αριστεράς ήταν διχασμένη. Π.χ. και οι 3 βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας το υπερψήφισαν. Με αυτό δεν θέλω να πω ότι είχαν δίκιο, αλλά ότι είναι ένα θέμα στο οποίο μπορεί να υπάρχουν διχογνωμίες, χωρίς να σημαίνει ότι όποιος υπερψήφισε την οδηγία υποστηρίζει αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μόνο που UR α) για τέτοια ποσά κλείνονται συμφωνίες ξεχωριστά ανά πελάτη στο λεγόμενο Personal Banking είτε στην Ελλάδα είτε στη Βουλγαρία β) αυτό που δείχνεις ισχύει για τώρα, όχι απαραίτητα γισ το 2012-2013 (τώρα κανείς δε θέλει ακόμα να φέρει χρήματα εδώ, τότε άλλες χώρες προσπαθούσαν να προσελκύσουν αποταμιεύσεις από εδώ)γ) ακόμα και από το site φαίνονται αποδόσεις λιγαριασμών σε ευρώ μεγαλύτερες από εδώ και δ) το δυναμική δεν πήγαινε απλά μόνο στον τόκο αλλά στο να έχεις παράλληλα τα χρήματά σου έτοιμα και σε σκληρό νόμισμα προκειμένου να αγοράζεις ακίνητα σε χώρα που το νόμισμα διολισθαίνει (πράγμα που έκανε).
    Ναι το πόθεν έσχες αναφέρεται στα χρόνια που λες αλλά έχουμε επίσης και το γεγονός ότι δε δήλωσε ότι τα ποσά (ή μεγάλο μέρος αυτών) βρίσκονται πια στην Ελλάδα. Παίρνω το ρίσκο να υποθέσω ότι αν είχε φέρει πίσω μέρος έστω αυτών, θα το έλεγε.
    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανέντιμη κι ανήθικη εξ ορισμού δε θα την αποκαλούσα, μα δε δικαιολογείται κιόλας να παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ για 'μενα (τι άλλο πρέπει να κάνουν...), γιατί είναι πολύ πιθανό όσο μένεις σε τέτοιο χώρο αλλιώς να μπείς κι αλλιώς να καταλήξεις να είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μ αυτα και μ αυτα διαλυσαν την οποια κατακτηση ειχε ο εργατης ,φκιαξαν μια εργασιακη ζουγκλα πανευρωπαικα και καναν τονν ερατη δουλοπαροικο.Οι αλλαγες στα εργασιακα ειναι Αρμαγεδονας που ηρθε και με την ψηφο και τις ευλογιες των Κουνεβων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ρα
    Λογικό αυτό που λες ότι αν τα είχε φέρει στην Ελλάδα θα το έλεγε στη δημόσια δήλωση που έκανε. Οπότε πιθανότατα όταν κάποια στιγμή δημοσιοποιηθούν τα πόθεν έσχες του 2015, 2016 θα δούμε ότι είναι ακόμα στη Βουλγαρία.
    Είδα στο site της Πειραιώς Βουλγαρίας ότι για 12μηνη προθεσμιακή έχει επιτόκιο 0,66%. Π.χ. στην Ελλάδα το Eurobank Live δίνει 0,70% (χωρίς περιορισμό, δεν είναι προθεσμιακή) και το Παρακαταθηκών και Δανείων 1,60% για 12μηνη προθεσμιακή άνω των 300.000€ και 1,35% για καταθέσεις άνω των 5.000€. Φυσικά μιλάμε για το 2017 πλέον, αλλά δεν έχω την όρεξη να χαλάσω ώρες στο internet για να βρω και να συγκρίνω τα επιτόκια σε Ελλάδα και Βουλγαρία το 2013, 2014. Και είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αφού τώρα είναι μεγαλύτερα στην Ελλάδα, θα ήταν και το 2013, 2014. Μάλιστα το 2013, 2014 οι ελληνικές τράπεζες είχαν πολύ μεγαλύτερα επιτόκια, το θυμάμαι αυτό. Επίσης προφανώς με 320.000€ κάνεις ειδική συμφωνία, αλλά λογικά μία τράπεζα που προσφέρει υψηλότερο επιτόκιο στην απλή κατάθεση, θα έχει και μεγαλύτερο για τα μεγάλα ποσά.
    Επιμένεις να ψάχνεις λόγους γιατί η Κούνεβα έβγαλε τα λεφτά της στο «εξωτερικό» και αγοράζει διαμερίσματα στο «εξωτερικό». Η Κούνεβα είναι Βουλγάρα, ζούσε από το 1964-2001 στη Βουλγαρία. Συνεπώς δεν τα έχει στο εξωτερικό, αλλά στην πατρίδα της. Και όσο και να δέθηκε με την Ελλάδα στα 15 (διακεκομμένα με ευρωβουλή, εγχειρήσεις στη Γαλλία) χρόνια που είναι εδώ, σίγουρα αισθάνεται πιο κοντά στο μέρος όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 37 της χρόνια. Δεν βλέπω λοιπόν το περίεργο και γιατί ψάχνουμε άλλους λόγους από το προφανές.

    @zoot horn rollo
    Συμφωνώ, αλλά αν την έβλεπα από κοντά και είχα την ευκαιρία να μιλήσω πέντε λεπτά μαζί της, θα της εξηγούσα ευγενικά και με σεβασμό ότι δεν τιμάει τους αγώνες της με την υποστήριξη που προσφέρει στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα την έλεγα ανήθικη, προδότρια κλπ. Τι να κάνουμε, δεν θεωρώ ότι όποιος στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ είναι επιπέδου Τσίπρα και Δραγασάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κοίτα να δεις UR για να μην το κουράζουμε. Αν ξαναδιαβάσεις το πρώτο σχόλιό μου θα δεις ότι το βασικό που την κατακρίνω είναι ότι συνεχίζει να έχει τα χρήματά της έξω ενώ θα περίμενε κάποιος, ειδικά μετά το καθόλου ευκαταφρόνητο εισόδημα που της εξασφαλίζει η ευρωβουλή, να είχε κάνει μια κίνηση, συμβολική έστω, αλληλεγγύης προς άλλους. Με βάση την απλή αξιοπρέπεια αυτά όχι με τίποτα πιο σύνθετο. Από εκεί και πέρα για τα υπόλοιπα σου ανέφερα κάτι για private banking κτλ. Δεν ξεκίνησα να ψάχνω λόγους γιατί σγοράζει ακίνητα έξω κι όχι εδώ. Οφθαλμοφανείς είναι, σχετικά δευτερεύοντες, αλλά όχι και αντίστοιχοι της αποταμίευσης στον κουμπαρά. Σαφώς και υπάρχει έξυπνη επενδυτική λογική στις κινήσεις της.

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ούτε εγώ τη βάζω στο ίδιο επίπεδο, αλλά όσο κάθεται εκεί...

    Το κουράσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ετσι στα πεταχτά:
    -"Η Κούνεβα είναι Βουλγάρα,...." : αλλά διορίστηκε Ευρωβουλευτής του τΣύριζα, ως εκπρόσωπος τίνος;
    Μάλλον της τάξης (τσέπης) της.
    -"Συνεπώς δεν τα έχει στο εξωτερικό, αλλά στην πατρίδα της". :Σωστά! Αλλού τα "βγάζουμε", αλλού τα τρώμε! Σάμπως είπε κανείς, πως το κεφάλαιο έχει πατρίδα....
    -"Αν ήθελε αζημίωτο θα πήγαινε στο εργοδοτικό σωματείο..." : Ετσι δε βγάζει κανείς 320000€ +κλπ! Το πολύ-πολύ λίγο καλύτερο ξεροκόμματο.
    -"Τώρα αυτά που λες περί αγώνα με το αζημίωτο και το βιτριόλι που το περίμενε λιγότερο βάρβαρο, είναι αχαρακτήριστα." : Αχαρακτήριστοι είναι οι οπαδοί του Καπιταλισμού, και η συνείδησή τους, που ανέχεται ακόμη και βιτριόλια στη μούρη, τα παιδιά του να πνίγονται, και δεν ξέρω τι άλλο, έναντι αργυρίων.
    Βαρυέμαι να συνεχίσω απαντώντας και στις αγιονορείτικες στρεψοδικίες του ρούμπρα.
    -Μια γειτόνισσά μου, Αλβανή, που δούλευε στην Τράπεζα καθαρίστρια καθημερινά 1-2 ώρες με ...100€ τον μήνα(!), το σταμάτησε σήμερα. Ο λόγος: Της είπαν πως ο ..."μισθός" μειώνεται στα ...70€! Αυτή δεν περιμένει να την σώσει καμιά ..."Κούνεβα"..., ούτε οι "καθαρίστριες" του τΣύριζα.
    Δεν έχει νόημα η παραπέρα κουβέντα. Η Κούνεβα και οι οπαδοί της, μου προξενούν τόση αηδία, όση και ο "ανθρώπινος" Καπιταλισμός τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Σεχτάρ ο Τρομερός
    «"Αν ήθελε αζημίωτο θα πήγαινε στο εργοδοτικό σωματείο..." : Ετσι δε βγάζει κανείς 320000€ +κλπ! Το πολύ-πολύ λίγο καλύτερο ξεροκόμματο.»
    Οπότε η Κούνεβα επειδή ήταν φιλοχρήματη δεν πήγε στο εργοδοτικό σωματείο αλλά το πολέμησε γιατί είχε σκοπό να της ρίξουν βιτριόλι, να γίνει ηρωίδα και να μαζευτούν 320000€. Συγχαρητήρια που ξεσκέπασες το πανούργο σχέδιό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Δε φταις εσυ,αυτο ξερεις να κανεις μια ζωη,για καμια πλατεια αγανακτιστας εισαι να μας εξηγεις τις αμεσοδημοκρατιες.Τυποποιημενο δειγμα "απογοητευμενου" true,τετοιους συναναστρεφομαι καθημερινα.
    Ο Σεχταρ φταιει,απο τους πιο συγκροτημενους σχολιαστες,που τον παρακολουθω απο τον καιρο του Lenin reloaded,που ενω ξερει με τι ξεπλενη εχει να κανει,καθεται και σου εξηγει το αυτονοητο και ψαχνει γωνια στο δεκαρικο.
    Τωρ λοιπον που μονοπωλησες το thread με ασυναρτησιες,τραβα με αγωνιστικο φρονημα να στηριξεις και τη Ζωουλα για να πλευσετε ολοι μαζι πος την ελευθερια και το βουλευτικο μισθο που τοσο της λειπει.
    Και μην ξεχασεις να της εξηγησεις της Κουνεβα πως δεν τιμαει τους αγωνες της με τη στηριξη στο συριζα.Αυτη νομιζει οτι ο συριζα ειναι μπολσεβικοι λιγο πριν τον Οκτωβρη.

    Υ.Γ.Ο τρου θεωρει οτι δεν ειναι οσοι στηριζουν συριζα επιπεδου Τσιπρα.Οτι τι;Οτι υπαρχει τιμιος κοσμος στο σκυλολοι αυτο που δεν εχει καταλαβει με τι εχει να κανει;Οτι περιμενει υπομονετικα τη στιγμη που ο καπταιν Τσιπρο θα στριψει το τιμονι της τρατας αριστερα και θα πλευσει προς την προλεταριακη επανασταση;
    Γιατι εγω θεωρω ας πουμε οτι ΟΛΟΙ οσοι βρισκονται στο συριζα ειναι Α)τενεκεδες ξεγανωτοι που δεν ειναι ικανοι να ξεχωρισουν 2 γαιδουριων αχυρα και Β)λαμογια παλαιοπασοκικης ιδιοσυγκρασιας που τρωνε η περιμενουν να φανε.Τοσο απλα και ξεκαθαρα.

    Scottish Volanis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @Scottish Volanis
    Άρα συνοψίζουμε ότι όσοι ανήκουν στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι Α)τενεκέδες ξεγάνωτοι και Β)λαμόγια.
    Να φανταστώ ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και για όσους ανήκουν στο χώρο των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΛΑΕ κλπ. δηλαδή το 95% του ελληνικού λαού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κανενα νοημα πλεον η κουβεντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Η κε του μπλοκ είναι ανοιχτή σε κάθε σχόλιο που προσπαθεί να προσθέσει κάτι στην πολιτική συζήτηση
Αρκεί να έχει κάποιο διακριτό ψευδώνυμο ως υπογραφή.