(Αν κάποια από τα παρακάτω σημεία επαναλαμβάνονται σε σχετικά πρόσφατες αναρτήσεις, τότε ας θεωρηθεί στα πλαίσια του "επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως").
Τι εστί τακτική; Είναι το ευέλικτο κομμάτι της τακτικής, απαντούν κάποιοι σφοι. Σε τι συνίσταται όμως αυτή η ευελιξία; Σε μια κάποια σχετική αυτονομία από το στρατηγικό στόχο, που μπαίνει ως αποτέλεσμα-προοπτική κι όχι ως προϋπόθεση; Ή σε κάτι άλλο;
Υπάρχει και μη ευέλικτο-αμετακίνητο κομμάτι της στρατηγικής; Ποιο είναι αυτό και πώς γίνεται ο διαχωρισμός; Και τι εννοούμε όταν λέμε "στρατηγική"; Μιλάμε για το ίδιο πράγμα ή μήπως πρέπει να το ορίσουμε-διευκρινίσουμε;
Η στρατηγική ταυτίζεται με το στρατηγικό στόχο; Είναι οι στρατηγικές επιλογές που οδηγούν σε αυτόν, όπως πχ το τρίπτυχο "αποδέσμευση (από την ΕΕ)-διαγραφή (του χρέους)-κοινωνικοποίηση (των μονοπωλίων)"; Αν ναι, τι από τα παραπάνω είναι ευέλικτο και πώς νοείται η ευελιξία του;
Ή είναι γενικά η αντίληψη κι ο σχεδιασμός για την κατάκτηση της εξουσίας, η λογική που διέπει το στρατηγικό σχεδιασμό; Η λογική των σταδίων πχ ήταν τακτική ή στρατηγική (και προβληματική σε κάθε περίπτωση) επιλογή;
Η τακτική συνδέεται άμεσα με την ευελιξία, με τη μέθοδο δοκιμή-σφάλμα, τη συχνή εναλλαγή, τη φαντασία, με δυο λόγια την αγωνία και συνεχή αναζήτηση για να βρεθεί η κατάλληλη μορφή-μέσο-σύνθημα. Η τακτική συνδέεται επίσης με τη συγκυρία και την ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης, προσαρμόζεται ευέλικτα στις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της, για να τις "εγκαταλείψει" μετά, όταν αλλάξουν οι συνθήκες, χωρίς να γαντζώνεται σε θεωρητικά σχήματα που αντιστοιχούσαν σε άλλες περιόδους.
Στον αντίποδα, οι τακτικές επιλογές δεν πρέπει να είναι αντιφατικές κι αλληνοαιρούμενες, να πλήττουν την αξιοπιστία της πολιτικής πρωτοπορίας. Πρέπει να γίνονται στη βάση αρχών, με σκοπό να υπηρετήσουν τη στρατηγική κι όχι μικροπολιτικές σκοπιμότητες, εκλογικούς στόχους, πρόσκαιρα οφέλη που μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ, κτλ.
Ο Λένιν πχ έκανε λόγο στον Αριστερισμό -αν δεν κάνω λάθος- για τακτική συμπόρευση και με τους πιο αμφιταλαντευόμενους, προσωρινούς συμμάχους, εκφράζοντας την αγωνία του να γίνουν τα ΚΚ της δυτικής Ευρώπης πραγματικά μαζικά κι επικίνδυνα για την αστική τάξη της χώρας τους. Ήξερε όμως να ξεκόβει αποφασιστικά από το χυλό και να μη θυσιάζει το σκοπό χάριν μιας θολής ενότητας. Η πορεία των μπολσεβίκων το 17' είναι χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της ευελιξίας. Αρνήθηκαν να μπουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με όλα τα εργατικά κόμματα που δρούσαν στα σοβιέτ (εσέροι, μενσεβίκοι), αλλά υποχώρησαν από τη θέση τους περί εθνικοποίησης της γης, για να εξασφαλίσουν τη συμμαχία των αριστερών εσέρων και την ευρεία υποστήριξη της αγροτιάς.
Πρέπει να έχουμε καθαρό, αν τα συνθήματα κι οι στόχοι πάλης μπαίνουν για ζύμωση στον κόσμο και συγκέντρωση δυνάμεων ή ως διεκδίκηση για άμεση υλοποίηση στο σήμερα, στο κυρίαρχο πλαίσιο (ή στο έδαφος του καπιταλισμού, όπως συνηθίζουμε να λέμε), χωρίς αυτά προφανώς να χωρίζονται από σινικά τείχη. Τα διεκδικητικά πλαίσια αγώνα προβάλλουν στόχους για να συσπειρώσουν τον κόσμο και να οργανώσουν την πάλη του και μπορεί να πετύχουν ορισμένες κατακτήσεις, αλλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν στο σύνολό τους από την αστική εξουσία -και κάθε επιμέρους νίκη είναι επισφαλής, όσο δε συνδέεται με ριζικές αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο. Ένα ξεχωριστό σύνθημα μπορεί από μόνο του να είναι ενσωματώσιμο, κρίνεται όμως από το συνολικό πλαίσιο πάλης στο οποίο εντάσσεται και τη λογική που προωθεί.
Προεκτείνοντας το παραπάνω σκεπτικό, κανένα αίτημα-σύνθημα-στόχος πάλης δεν είναι από μόνο του ρεφορμιστικό ή μαξιμαλιστικό. Κρίνεται από το συνολικό πλαίσιο πάλης κι από τη σημασία που έχει στην εκάστοτε συγκυρία -εάν μπορεί δηλαδή να συσπειρώσει ευρύτερες μάζες, να ανεβάσει το επίπεδο της συνειδητοποίησής τους και την αγωνιστικότητά τους- κι όχι από το αν μπορεί από μόνο του να κλονίσει την αστική εξουσία, γιατί δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σύνθημα, ούτε μαγικά ραβδιά στην ταξική πάλη.
Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι απαραίτητος όρος για τη διαλεκτική σκέψη. Αλλιώς μπορεί πχ να θεωρήσει κανείς καθαρό ρεφορμισμό τις οικονομικές διεκδικήσεις μιας πανεργατικής απεργίας, που δε βάζει θέμα αλλαγής τάξης στην εξουσία, και να περάσει για επαναστατική στάση και λογική κάτι μαυροκόκκινα μικροαστικά παιδιαρίσματα, που θέλουν παντού και πάντα γενική απεργία διαρκείας, ή γενική πολιτική απεργία -λες κι είναι θέμα προθέσεων ή φραστικών διακηρύξεων.
Με αυτήν την έννοια, κατά τη γνώμη μου έχει μεγαλύτερη σημασία μια συγκεκριμένη ανάλυση της κατάστασης που δε θα εξηγεί αφηρημένα γιατί η αποδέσμευση από την ΕΕ είναι ενσωματώσιμη από το σύστημα (που όντως μπορεί να είναι αν μείνει μετέωρο βήμα στο κενό, αν δε συνδεθεί με το άλμα της επανάστασης), αλλά συγκεκριμένα τη σημασία του στη συγκυρία: αν δηλ είναι ένα αίτημα που η ελληνική αστική τάξη αδυνατεί να ενσωματώσει, λόγω του στρατηγικού προσανατολισμού της στον ευρωμονόδρομο, και το οποίο μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες μάζες. Ή αν είναι ένα σύνθημα που ευνοεί την καλλιέργεια αυταπατών στις λαϊκές μάζες, σε μια περίοδο που τρίζει το οικοδόμημα της ΕΕ και ο ευρωσκεπτικισμός έρχεται ως νέο ανάχωμα στη δυσαρέσκεια και τις διάφορες αναζητήσεις που αναπτύσσονται στην εργατική τάξη.
Σε κάθε περίπτωση, το σύνθημα των κομμουνιστών -κατά τη γνώμη μου πάντα- δεν μπορεί παρά να είναι η αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με την εργατική τάξη και το λαό στην εξουσία. Αυτό μεταφράζεται σε "αποδέσμευση με εργατική-λαϊκή εξουσία", που προβάλλεται θαρραλέα και με θετικό περιεχόμενο. Όχι σαν μια στείρα αντίθεση ιδεοληπτικού χαρακτήρα -όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν οι ευρωλάγνοι όλων των αποχρώσεων. Ούτε όμως φοβικά και "υπερασπιστικά", πχ ως "ναι μεν αποδέσμευση, αλλά με εργατική εξουσία", σαν να διορθώνουμε κάποιον άλλον, αντί να αναδεικνύουμε τη δική μας πρόταση.
Νομίζω, επίσης, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την αντίληψή μας για το ζήτημα των κρίκων και τη σημασία τους, προχωρώντας πέρα από δεδομένες (για εμάς τουλάχιστον) θέσεις ότι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης του ΚΚ, εργατικής, προσωρινής -ή όπως αλλιώς ονομαστεί- δεν είναι κρίκος που μπορεί να υπηρετήσει μια επαναστατική στρατηγική. Μπαίνουν όμως ένα πιο ουσιαστικό ερώτημα.
Είτε υπάρχουν-μπορούν να υπάρξουν κρίκοι, που μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο της πάλης, να υπηρετήσουν τη στρατηγική, και ψάχνουμε να βρούμε τον κατάλληλο που ανταποκρίνεται στην εκάστοτε συγκυρία και τις ανάγκες της.
Είτε δεν υπάρχουν-μπορούν να υπάρξουν, εκφράζουν μια λανθασμένη, ρεφορμιστική λογική και στόχους που μπορεί εύκολα να ενσωματώσει το σύστημα κι η αστική τάξη, συνεπώς είναι μάταιο κι επιζήμιο να μας απασχολούν.
Αν κάποιος πιστεύει το δεύτερο, η κουβέντα μπορεί να σταματήσει εδώ.
Προσωπικά, πιστεύω το πρώτο. Και σημασία δεν έχει τι καταλαβαίνω εγώ, αλλά τι λέει και εννοεί το κόμμα, όταν εκτιμά πχ ότι την περίοδο της κατοχής, ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας ως κρίκος δεν μπόρεσε να συνδεθεί με το στρατηγικό στόχο και την κατάκτηση της εξουσίας.
Το λάθος δεν είναι στους κρίκους, στην πάλη των επιμέρους, αλλά στην αυτονόμησή τους από το κύριο, από το βασικό καθήκον ενός κομμουνιστή, που δεν είναι άλλο από την επανάσταση.
Τι εστί τακτική; Είναι το ευέλικτο κομμάτι της στρατηγικής,
ΑπάντησηΔιαγραφή...αν δεν τρολλάρεις!
Δεν τα παω καλά με την θεωρία αν και προσπαθώ να βελτιωθω αλλά αυτο μου φαινεται λάθος
ΑπάντησηΔιαγραφή"Και σημασία δεν έχει τι καταλαβαίνω εγώ, αλλά τι λέει και εννοεί το κόμμα, όταν εκτιμά πχ ότι την περίοδο της κατοχής, ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας ως κρίκος δεν μπόρεσε να συνδεθεί με το στρατηγικό στόχο και την κατάκτηση της εξουσίας."
Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας οδήγησε τότε στην ικανότητα να κατακτήσεις την εξουσία. Η Βαρκιζα δεν νομιζω οτι ηταν αναπόφευκτη αν και θα επαναλάβω οτι δεν ειμαι αρκετά ψαγμένος στο θέμα για να μπορώ να το κρίνω.
χαμογελο
Όταν μιλάμε για τέτοιου είδους κρίκους, νομίζω μιλάμε για αντικειμενικές καταστάσεις, και όχι για κρίκους ενός σχεδίου που πρέπει να έχει το κίνημα, τραβώντας προς την επανάσταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ περίοδος της κατοχής ήταν κάτι αντικειμενικό, μια κατάσταση που επιβλήθηκε και που μέσα σε αυτή δόθηκε η ευκαιρία στο κίνημα να γιγαντωθεί ανεπανάληπτα.
Η κατάσταση έδωσε την δυνατότητα και όχι το Κόμμα, το οποίο απλά προχώρησε εφαρμόζοντας το πρόγραμμα του, και τις κατευθύνσεις της Κομιντέρν με αυταπάρνηση.
Ένας λόγος που πέτυχε αυτό, ήταν και το γεγονός ότι η κατοχή ήταν μια εξέλιξη την οποία δεν ήθελε η πλειοψηφία των αστών της χώρας. Άμα το θέλανε, θα μπορούσαν να έχουν οργανώσει πολύ καλά τις θέσεις από τις οποίες θα ενσωμάτωναν τον λαό, κάτι που έγινε σε πολλές χώρες υπό Γερμανική κατοχή!
Άμα π.χ. κάτι ανάγκαζε άμεσα την αστική τάξη της Ελλάδας να βγει από την ΕΕ, χωρίς αυτό να το θέλει η ίδια, η κατάσταση που θα διαμορφωνόταν θα μπορούσε να βοηθήσει το κίνημα, γιατί η έξοδος δεν θα γινόταν με τους όρους των αστών.
Σε τελική ανάλυση νομίζω έχει να κάνει καθαρά με το ποιανών τους όρους γίνετε μια τέτοια εξέλιξη. Όσο γίνετε με τους όρους των αστών, δεν μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε γιατί έχουν κάθε εργαλείο στα χέρια τους. Όποτε γίνετε με τους όρους οποιουδήποτε άλλου (και ξένων-αντίπαλων αστών), ανοίγετε η ευκαιρία λόγο αποσταθεροποίησης και σύγχυσης του ταξικού αντίπαλου.
Ιβάν Τζόνι
@χαμογελο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς μέσω σχολίων δεν είναι εύκολο να ξεδιπλωθεί αναλυτική συζήτηση πάνω στα θέματα που προβληματίζεσαι. Νομίζω όμως πως η ανάρτηση μπορεί να γίνει αφορμή και για εσένα (προφανώς για όλους μας) για περισσότερο ψάξιμο και μελέτη. Κατά τα άλλα, δεν έχω να προσθέσω κάτι σε σχέση με το κείμενο που είναι αρκετά κατατοπιστικό! Το "κλειδί" για την κατανόηση είναι να βγάλουμε από το μυαλό μας σχηματικότητες και "κουτάκια", ασύνδετους ορισμούς και τσιτάτα. Αν θέλουμε πραγματικά να συζητάμε επί της ουσίας...
kk-1
@kk-1
ΑπάντησηΔιαγραφήγια την ώρα ειπα να αρχισω απο χέγκελ... εχω ακομα δρομο...
χαμογελο
Η θέση-σύνθημα του ΚΚΕ είναι «αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική-λαϊκή εξουσία». Και αν έχω καταλάβει καλά το ΚΚΕ λέει αυτή είναι η θέση μου, αν δεν υπάρχει εργατική-λαϊκή εξουσία δεν μπαίνω στο δίλημμα εντός η εκτός ΕΕ. Αν έχω παρανοήσει τη θέση του ας με «διορθώσει» κάποιος. Έχω να θέσω ένα ερώτημα υπό μορφή «δημοσκόπησης» και όποιος θέλει απαντάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε μία κατάσταση όπου δεν υπάρχει προοπτική εργατικής-λαϊκής εξουσίας, όπως π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τίθεται το ζήτημα αποδέσμευσης από την ΕΕ, πως θα επηρεαστούν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα από μία ενδεχομενη αποδέσμευση;
Α. Θα είναι καλύτερα (έστω ελαφρώς) για τα λαϊκά στρώματα εκτός ΕΕ
Β. θα είναι ακριβώς ίδια τα πράγματα, είτε εντός είτε εκτός ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι για τα λαϊκά στρώματα,
Γ. Θα είναι χειρότερα (έστω ελαφρώς) για τα λαϊκά στρώματα εκτός ΕΕ
@ Urtica Rubra,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ συνεχίζεις το τρολάρισμα...Έχεις κατάλάβει το λέει το ΚΚΕ! Για αυτό κάνε τον κόπο να απαντήσεις στο ερώτημα σου! Για πές μας, το Α, το Β ή το Γ;;;;;; Μόνο που και αυτά στα μέτρα σου τα έχεις φέρει!
kk-1
"Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας οδήγησε τότε στην ικανότητα να κατακτήσεις την εξουσία"
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο που αν κάνεις "εθνοαπελευθερωτικό αγώνα" χωρίς να προσθέτεις κάτι άλλο σ αυτόν, μετά δεν έχεις τη θέληση να κατακτήσεις την εξουσία και ας έχεις την ικανότητα γιατί όλοι Έλληνες είμαστε και τι έχουμε να χωρίσουμε άλλωστε.
ΓΜ
Σε μία κατάσταση όπου δεν υπάρχει προοπτική εργατικής-λαϊκής εξουσίας,όπως π.χ σήμερα στην Ελλάδα,αλλά τίθεται το ζήτημα σχηματισμού κυβέρνησης της αριστεράς,πως θα επηρεαστούν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα από μία ενδεχόμενη κυβέρνηση;
ΑπάντησηΔιαγραφήA. Θα είναι καλύτερα (έστω ελαφρώς) για τα λαϊκά στρώματα
Β. θα είναι ακριβώς ίδια τα πράγματα, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι για τα λαϊκά στρώματα
Γ. Θα είναι χειρότερα (έστω ελαφρώς) για τα λαϊκά στρώματα
Αυτό το ερώτημα έβαζαν πολλοί τον Γενάρη του 2015,αρκετοί εκ των οποίων καλοπροαίρετα.Η ζωή έδωσε την απάντηση.Πόσες φορές πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος;
@Urtica Rubra
ΑπάντησηΔιαγραφή01 Ιουλ 2015
Επιστολή Τσίπρα με την οποία γίνονται δεκτοί οι όροι των δανειστών αποκαλύπτουν οι Financial Times!
http://www.typosthes.gr/gr/politiki/article/68805/epistoli-tsipra-me-tin-opoia-ginodai-dektoi-oi-oroi-ton-daneiston-apokaluptoun-oi-financial-times/
Η πρόταση του ΚΚΕ «Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία» είχε μπει στην Βουλή, όταν ο Τσίπρας κουνούσε την «δική του πρόταση»-μνημόνιο, από την 1η Ιουλίου. Την οποία προταση του ΚΚΕ οι «αριστεροί» αρνήθηκαν να βάλουν στο Δημοψήφισμα. Γιατί;
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΣΙΠΡΑΣ- ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ- ΠΑΦΙΛΗΣ στην Βουλή για το Δημοψήφισμα
https://www.youtube.com/watch?v=OAcHvN8YrjU
Αλλά το ΚΚΕ δεν «μάσησε» από απαγορεύσεις. Την έβαλε σε δικό του ψηφοδέλτιο. Και πληροφορούσε τον λαό έξω από τα εκλογικά τμήματα. Παρά τις αστυνομίες που καλούσαν και τις φασαρίες που έκαναν οι ευρέως «πολιτικού φάσματος» «ΟΧηδες» την ημέρα του Δημοψηφίσματος. Η πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα: Διαδώστε την, τυπώστε την, ρίξτε την στην κάλπη! (SPOT)
http://www.902.gr/eidisi/politiki/70561/i-protasi-toy-kke-gia-dimopsifisma-diadoste-tin-typoste-tin-rixte-tin-stin
Όχι στην πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.
Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης.
Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία.
Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot
Υ.Γ.
Σφυρίζει «αδιάφορα» Ο κυρ-μπαναγης της εμπανσταζις για «νόμισμα»-«Βενεζουέλα κ.α. Πάει και ο «σοσιαλισμός του 21ου» .
Π.Λαφαζάνης στο bankingnews - 20/03/2017
http://bankingnews.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/item/298144-p-lafazanhs-sto-bankingnews-o-syriza-fobatai-exegersh,-leei-eyrw-kai-xero-pswmi-na-kratikopoihthoyn-tte,-trapezes.html
@kk-1
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εννοείς φέρνω στα μέτρα μου το ερώτημα. Η έξοδος από την ΕΕ (με καπιταλισμό) είτε θα βελτιώσει, είτε δεν θα επηρεάσει, είτε θα χειροτερέψει τη θέση των λαϊκών στρωμάτων. Υπάρχει τέταρτο ενδεχόμενο και το παρέλειψα;
Μην απαντάς αν δεν θες αλλά μην προσβάλλεις και τη νοημοσύνη μας.
@Urtica Rubra
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Αντιπαραβάλεις μία ερώτηση-υπόθεση,
"Σε μία κατάσταση όπου δεν υπάρχει προοπτική εργατικής-λαϊκής εξουσίας, όπως π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τίθεται το ζήτημα αποδέσμευσης από την ΕΕ, πως θα επηρεαστούν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα από μία ενδεχομενη αποδέσμευση;"
απέναντι σε με μία Πραγματική Κατάσταση (πρόταση του ΚΚΕ στο Δημοψήφισμα «Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία» η οποία είχε μπει στην Βουλή)
2)Πιο απλά από το ίδιο το ΚΚΒρεττανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9289875
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας τιμά τον αγώνα αρχών σας για το σοσιαλισμό και ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Κυρίως επικροτούμε τη συνεπή στάση σας κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως μιας καπιταλιστικής οργάνωσης που ενεργεί για την ενίσχυση των εθνικών αρχουσών τάξεων, ενάντια στα συμφέροντα της εργασίας και της εργατικής τάξης.
Η στάση σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους κομμουνιστές της Βρετανίας στον αγώνα μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στις επιθέσεις της ΕΕ, και ιδίως σήμερα, στον αγώνα μας ενάντια στα σχέδια της άρχουσας τάξης μας να επιβάλει μια νέα φιλοκαπιταλιστική συμφωνία εκτός της ΕΕ και σε στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ».
Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot
Μετά την Βενεζουέλα, χάθηκε και η Ισλανδία. Ένα-ένα τα πρότυπα της "αριστεράς" καταρρέουν
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://bankingnews.gr/288159-ισλανδία-«πράσινο-φως»-από-το-κοινοβούλιο-για-το-δημοψήφισμα-ένταξης-στην-εε.html
Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot
To Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας ήταν μέρος του Lexit – the Left Leave Campaign μαζί με άλλες αριστερές οργανώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είχε συνεπώς τη στάση τι εντός, τι εκτός ΕΕ πάλι καπιταλισμό θα έχουμε. Ούτε γενικά οι κομμουνιστές ιστορικά φοβόντουσαν να πάρουν θέση πάνω σε υπαρκτά διλήμματα. Δεν είχαν τη στάση, τι καπιταλισμός με δικτατορία, τι καπιταλισμός με κοινοβουλευτισμό. Τι με αμερικάνικες βάσεις, τι χωρίς αμερικάνικες βάσεις. Τι με προεδρευομένη δημοκρατία, τι με βασιλευομένη. Τι εντός ΝΑΤΟ, τι εκτός ΝΑΤΟ.
Παρακολουθώ τη συζήτηση και ίσως γράψω κάτι στη συνέχεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστόσο, μια ανακρίβεια που μάλιστα περίμενα πριν τη σχολιάσω, αλλά γράφτηκε και για δεύτερη φορά (άρα λέγεται συνειδητά), δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.
Το ΚΚΕ στη Βουλή δεν έβαλε την πρόταση "έξω από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία". Στη Βουλή (το ξαναλέω, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση) έβαλε την πρόταση να συμπεριληφθεί στα ερωτήματα που πρότεινε η κυβέρνηση και το "μέσα ή έξω από την ΕΕ". Στις 27/6/2015, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση που γράφει επί λέξει: "...Το ΚΚΕ θεωρεί ότι στο δημοψήφισμα η απάντηση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι μία: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ...".
Στο φύλλο του "Ριζοσπάστη" της 28/6/2015 γράφεται επί λέξει: "Οι βουλευτές του ΚΚΕ στήριξαν την πρόταση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος - την οποία αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία η συγκυβέρνηση - για δημοψήφισμα, όπου τα ζητήματα που θα τεθούν στην κρίση του λαού να είναι τα εξής: ΟΧΙ στις προτάσεις για συμφωνία των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ - Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών τους νόμων".
Στο ίδιο φύλλο, στην ομιλία του ΓΓ της ΚΕ, αναφέρεται επί λέξει: "...Η τοποθέτησή μας για το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι αρνητική. Αυτό που εμείς θέτουμε στον ελληνικό λαό και το διατυπώνουμε και ως ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί καθαρά, είναι «ναι» ή «όχι» - «ΟΧΙ» λέμε εμείς - στις προτάσεις για συμφωνία τόσο των «τριών θεσμών», όσο και της ελληνικής κυβέρνησης. «ΝΑΙ» στην αποδέσμευση από την ΕΕ".
Το "...με λαϊκή εξουσία" προέκυψε σε ανακοίνωση της ΚΕ, με την οποία ανακοίνωσε το Κόμμα ότι θα παρέμβει με δικό του, άκυρο ψηφοδέλτιο στο δημοψήφισμα με το παραπάνω σύνθημα. Στη Βουλή, πάντως, δεν μπήκε ποτέ τέτοια διατύπωση.
Γράκχος
@ Γράκχος
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την «συνειδητότητα» μίας «ανακρίβειας»
Κυριακή 28 Ιούνη 2015 - 2η έκδοση(η επόμενη της Βουλής)
Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ
• Η κυβέρνηση ουσιαστικά καλεί το λαό να εγκρίνει τη δική της πρόταση προς τους δανειστές, η οποία είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Εξαπατά το λαό για να συναινέσει στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της. Ο λαός να μην επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Να σηκώσει το ανάστημά του και να εκφράσει με όλα τα μέσα και τους τρόπους την αντίθεσή του στην ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας που αυτή φέρνει.
• Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει το δημοψήφισμα έτσι ώστε να ενημερώσει πλατιά τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, όλο το λαό για τις θέσεις του και για την πραγματική διέξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού. Να μετατραπεί η λαϊκή αγανάκτηση σε πραγματική αμφισβήτηση της σαπίλας και της βαρβαρότητας που τον καταδικάζει σε όλες τις στερήσεις.
• Μοναδική ρεαλιστική λύση προς όφελος του λαού είναι η ρήξη με την ΕΕ, η αποδέσμευση από αυτή τη λυκοσυμμαχία, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, για να πάρει ο λαός την εξουσία στα χέρια του, λύση που θα προκύψει από τη θέληση και δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος και σε συσπείρωση με το ΚΚΕ.
Η πρόταση του ΚΚΕ:«Μοναδική ρεαλιστική λύση όφελος του λαού …»
Που αντιβαίνει με το ψηφοδέλτιο;
Θυμίζω το ψηφοδέλτιο
«Όχι στην πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης.
Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία»
Η πρόταση του ΚΚΕ ήταν συνολική και όχι αποσπασματική με μονοθεματικές που τόσο αρέσουν συνολικά στην «αριστερά» μας.
Το ΚΚΕ αντέδρασε πολύ γρήγορα σε σχέση με τον σχεδιασμό του Σύριζα να προκηρύξει δημοψήφισμα σε μία εβδομάδα.
Για να μην διυλίζουμε τον κώνωπα αλλά καταπίνουμε την κάμηλον, το ΚΚΕ έβαλε την πρόταση του σε ψηφοδέλτιο. Ο Σύριζα αρνήθηκε να φέρει την δική του πρόταση – μνημόνιο από τον ESM στο Δημοψήφισμα όπως είπε στον Τσίπρα «την δική σας πρόταση-μνημόνιο» όπως του είπε και ο ΓΓ μέσα στην Βουλή.
https://www.youtube.com/watch?v=OAcHvN8YrjU
@Urtica Rubra
Ο ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΦΡΑΣΗ του Κώστα Σκολαρίκου
http://www.komep.gr/2008-teyxos-4/o-eyrokommoynismos-kai-h-ellhnikh-toy-ekfrash
«(..)Μια πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια μετάλλαξης της κομμουνιστικής στρατηγικής με το πρόσχημα των «εθνικών ιδιομορφιών» έγινε από το ΚΚ Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο το 1951 υιοθέτησε τη θέση για ένα «βρετανικό δρόμο προς το σοσιαλισμό». Παρά τη μικρή επιρροή του κόμματος και τη ρεφορμιστική παράδοση του εργατικού κινήματος στη χώρα (από τον καιρό της Α΄ Διεθνούς), η θέση αυτή έχει ξεχωριστή σημασία για την κατανόηση της κοινωνικοταξικής υφής του «ευρωκομμουνισμού.»
Ακόμα και το ΚΚ Βρεττανίας παραδέχεται πως
«Η στάση σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους κομμουνιστές της Βρετανίας στον αγώνα μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στις επιθέσεις της ΕΕ, και ιδίως σήμερα, στον αγώνα μας ενάντια στα σχέδια της άρχουσας τάξης μας να επιβάλει μια νέα φιλοκαπιταλιστική συμφωνία εκτός της ΕΕ και σε στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ»
"φιλοκαπιταλιστική συμφωνία εκτός της ΕΕ και σε στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ".
ΥΓ.
Αν το «λαϊκή εξουσία», δηλαδή ο σοσιαλισμός, εμπόδισε κάποιους να ψηφίσουν το «άκυρο» του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα, και ακόμα υποστηρίζουν την επιλογή τους,
ας αναλογιστούν τις πολιτικές ευθύνες που είχε το σκέτο «ΟΧΙ» στο μνημόνιο ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και ταυτόχρονα «ΝΑΙ» στο μνημόνιο από τον ESM από την πίσω πόρτα, όπως ήταν και η πρόταση του Τσίπρα από την 1η Ιουλίου 2015.
http://www.typosthes.gr/gr/politiki/article/68805/epistoli-tsipra-me-tin-opoia-ginodai-dektoi-oi-oroi-ton-daneiston-apokaluptoun-oi-financial-times/
Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot
@Για την υπογραφή:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν είπα ότι το ΚΚΕ δεν έθεσε την πολιτική του πρόταση (γενικά) σε κρίση - σωστά ή λάθος είναι μια άλλη συζήτηση - στο δημοψήφισμα, αφού η πρότασή του στη Βουλή απορρίφθηκε (δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία).
Είπα μόνο ότι στη συζήτηση στη Βουλή για το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν έβαλε την πρόταση αυτή, έτσι όπως την "κατέβασε" στο λαό, αλλά έθεσε την αποδέσμευση από την ΕΕ και την κατάργηση των μνημονίων. Αν η Βουλή είχε αποδεχθεί την πρόταση του ΚΚΕ το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα ήταν "ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών - ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης - ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην αποδέσμευση από την ΕΕ και την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων". Αυτή η πρόταση, βεβαίως, είναι διαφορετική από αυτό που έθεσε το ΚΚΕ στο δικό του ψηφοδέλτιο, τελικά.
Επίσης, το αν έκανε καλά ή όχι είναι κι αυτό υπό κρίση. Αλλά το έκανε και το να το αρνείσαι, όταν σου έχω αραδιάσει τα ντοκουμέντα, δε σε βοηθά ιδιαίτερα.
Γράκχος
@Γράκχος και με ντοκουμέντα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφει ο κ.Γράκχος
1) «Το ΚΚΕ στη Βουλή δεν έβαλε την πρόταση "έξω από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία". Στη Βουλή (το ξαναλέω, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση) έβαλε την πρόταση να συμπεριληφθεί στα ερωτήματα που πρότεινε η κυβέρνηση και το "μέσα ή έξω από την ΕΕ".
Δεν έβαλε ερωτήματα(πληθυντικός) η Κυβέρνηση. Έβαλε ένα ερώτημα μόνο ένα με ένα ναι και ένα όχι
2) Η αμέσως επόμενη παράγραφος, αντιφάσκει με τους ισχυρισμούς του κ.Γράκχου στην προηγούμενη παράγραφο στο 1
«Στις 27/6/2015, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση που γράφει επί λέξει: "...Το ΚΚΕ θεωρεί ότι στο δημοψήφισμα η απάντηση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι μία: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ...".»
Άρα δεν είναι μόνο το "μέσα ή έξω από την ΕΕ"
3) Μιας και ο κ.Γράκχος είναι τόσο ακριβολόγος να ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ τα ερωτήματα στη Βουλή στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
https://www.youtube.com/watch?v=a3cpwloV_Dw
4) Μπορούσε έστω και ένα μικρό τμήμα της αστικής τάξης να συμφωνήσει με την συνολική πρόταση του ΚΚΕ όπως ακούστηκε μέσα στην Βουλή στην συγκεκριμμένη συνεδρίαση; Καμία! Απόδειξη πως την απέρριψαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης!
Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot
Υ.Γ.
Το "λαϊκή εξουσία" στο δημοψήφισμα «συμπεριλαμβάνεται» σε όλα τα προηγούμενα και με όλα τα ντοκουμέντα.
Αδυνατώ να φανταστώ λαϊκή εξουσία, σοσιαλισμό με μνημόνια καιεντός ΕΕ
Μάλλον και ο Λένιν ήταν με την εθνική αστική τάξη όταν διέγραψε μονομερώς το χρέος και΄έγραψε όλες τις συμφωνίες της Μενσεβίκικης Κυβέρνησης εκεί που δεν πιάνει μελάνι
Το 1974 στο δημοψήφισμα το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να ψηφίσει υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας. το 1986 το ΚΚ Ισπανίας κάλεσε το λαό να ψηφίσει υπέρ της εξόδου από το ΝΑΤΟ. Το 1988 το ΚΚ Χιλής κάλεσε το λαό να ψηφίσει εναντίον της παραμονής του Πινοτσέτ στην εξουσία. Σε καμία περίπτωση δεν κατέθεσε το ΚΚ τρίτη δική του πρόταση που να λέει αβασίλευτη δημοκρατία, αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, αποχώρηση Πινοτσέτ αλλά με σοσιαλισμό. Ήξεραν πολύ καλά ότι και την επόμενη μέρα καπιταλισμό θα έιχαν. Απλώς στο υπαρκτό δίλλημα καπιταλισμός με ή χωρίς βασιλιά, με ή χωρίς ΝΑΤΟ, με ή χωρίς Πινοτσέτ πήραν θέση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δημοψηφίσματα έχουν διλημματικό χαρακτήρα. Δεν είναι για να διαλέξεις ανάμεσα σε 100 προτάσεις, π.χ. οι οικολόγοι να κατεβάζουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο έξοδος από την ΕΕ με σεβασμό στο περιβάλλον, το ΚΚΕ ξεχωριστό έξοδος με λαϊκή εξουσία, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έξοδος με μεταβατικό πρόγραμμα, οι εθνικιστές έξοδος με περιορισμό της μετανάστευσης κλπ.
Όσο για το τι εμπόδισε τον κόσμο να ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ είναι ότι δεν κατέβαινε στο δημοψήφισμα. Το να ρίξει το «ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ» ήταν άλλο ένα άκυρο που δεν μπορούσε να μετρηθεί με κανένα τρόπο, και θα αθροιζόταν με όλα τα άλλα άκυρα (το άκυρο του απολιτίκ που θα έριχνε φωτογραφία τσόντας, του αναρχικού που θα έριχνε το Α της αναρχίας, του βασιλικού που θα έριχνε φωτογραφία του Γλύξμπουργκ.)
Όσο για το πόσο έπιασε η γραμμή του ΚΚΕ, έκανα μια μικρή ανάλυση αποτελεσμάτων, διαλέγοντας δύο δημοτικές ενότητες, Μανταμάδου δήμου Λέσβου και Ευδήλου δήμου Ικαρίας όπου το ΚΚΕ είχε υψηλά ποοσοστά. Στο Μανταμάδο ψήφισαν 1838 στις εκλογές του Γενάρη και 1873 στο δημοψήφισμα και στον Εύδηλο αντίστοιχα 2020 το Γενάρη και 2121 στο δημοψήφισμα, συνεπώς είχαμε αύξηση της συμμετοχής στο δημοψήφισμα. Το ΚΚΕ είχε πάρει 530 ψήφους στο Μανταμάδο και 723 στον Εύδηλο. Στο δημοψήφισμα τα άκυρα αυξήθηκαν κατά 201 στο Μανταμάδο και 234 στον Εύδηλο. Συνεπώς στην καλύτερη περίπτωση τη γραμμή του ΚΚΕ ακολούθησαν (201+234)/(530+723)=34,7% των φηφοφόρων του, δηλαδή περίπου 1 στους 3. Και αυτό σε περιοχές με ισχυρή παρουσία του ΚΚΕ, σε κοινωνίες όπου το ΚΚΕ έχει μια επιρροή του 5-6% το λογικό είναι να υποθέσουμε ότι η γραμμή πέρασε ακόμα λιγότερο. Άρα 2 στους 3 φηφοφόρους του ΚΚΕ είναι εναντίον της γραμμής του κόμματος στο συγκεκριμένο θέμα.
U.R.: Μεγάλος απάλευτος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχάς, συμφωνώ στην ανάγκη αναζήτησης των ζητημάτων-κρίκων, δεν επιχειρηματολογώ παραπέρα, τα έχω γράψει σε άπειρα θρεντ. Επίσης συμφωνώ και στο ότι το "έξω από την ΕΕ" σήμερα, σκέτο και σε αυτή τη διατύπωση ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΠΑΛΗΣ (και πάλι νομίζω έχει συζητηθεί εκτενώς το γιατί). Τρίτο ζήτημα στο οποίο συμφωνώ είναι ότι κρίνουμε ενιαία το σύνολο πολιτικών στόχων πάλης κι όχι αποσπασμένα με κριτήριο αυτό που έβαλε ο σφυροδρέπανος. Συμφωνώ και με το σημείο του άρθρου του ΓΓ ότι η συμμαχία δεν είναι από τα πάνω με κόμματα, αλλά ότι αυτά θα παρεμβαίνουν μέσα στη συμμαχία δια των μελών τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαφωνώ:
Πρώτον, στην άρνηση του ΚΚΕ να βάλει στη θέση του "έξω από την ΕΕ" το "έξω από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία". Με βάση το κριτήριο που ο ίδιος ο σφυροδρέπανος έβαλε και συμφωνώ, αυτό είναι ένα αίτημα που η αστική τάξη δε μπορεί να το ενσωματώσει με κανέναν τρόπο. Το θέμα που ανέδειξα και στο άλλο θρεντ, με τον Όψιμο, είναι ότι το ΚΚΕ κρύβεται πίσω από τα (σωστά) επιχειρήματα για το γιατί το "έξω από την ΕΕ" είναι ΣΗΜΕΡΑ λάθος, για να μην απαντήσει στο γιατί δε ρίχνει το ΣΩΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ σύνθημα που ανέφερα.
Δεύτερον, στο ότι ακόμα και το τρίπτυχο που ανέφερες (αποδέσμευση, διαγραφή, κοινωνικοποίηση) στην ουσία έχει "αποσυρθεί" ως τέτοιο, το τελευταίο διάστημα, ειδικά όσο πλησιάζαμε προς το Συνέδριο. Μιλάμε για πλαίσιο στόχων πάλης που πρέπει να λειτουργεί ως πολιτική ενοποιητική ομπρέλα στο κίνημα, έτσι ώστε να εξασφαλίζει ότι οι αγώνες θα πολιτικοποιούνται σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.
Τρίτον, στο ότι - ανεξάρτητα από τη λέξη που θα χρησιμοποιηθεί - άμεσος πολιτικός στόχος πάλης μπορεί να είναι μόνο το πέρασμα της μεγάλης, συγκεντρωμένης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας υπό κρατικό έλεγχο. Το ΚΚΕ το αρνείται, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι μια τυπική κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση. Πρόκειται για συνειδητή διαστρέβλωση. Μιλάμε για κρατικοποίηση (ή εθνικοποίηση ή ότι άλλο θέλετε) ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, στη γη, παντού και όχι μόνο μερικών υπερχρεωμένων ΔΕΚΟ που οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν να τις "ξεφορτωθούν". Αυτό, ναι, ήταν κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση, όπως αντίστοιχα τέτοια είναι και το να έχεις μια κρατική ΔΕΚΟ σε τομείς υποδομών που τα μονοπώλια δεν έχουν ακόμα ενδιαφέρον ή κεφαλαιική δυνατότητα να επενδύσει. Αλλά εγώ μιλάω για κάτι τελείως διαφορετικό, που προφανώς είναι μη ενσωματώσιμο και μόνο "επαναστατικώ δικαίω" μπορεί να υλοποιηθεί.
Τέταρτον, το ΚΚΕ ακόμα και τα συνθήματα που ρίχνει (π.χ. έξω από το ΝΑΤΟ) δεν τα εννοεί στην πράξη. Όταν καλείς το λαό να παλέψει κάτι, παίρνεις πρωτοβουλίες, διατάσσεις δυνάμεις, καταστρώνεις σχέδιο. Με "επετειακού" χαρακτήρα κινητοποιήσεις-παρελάσεις, σε κάποιες ημερομηνίες (μια στο τόσο στη Σούδα, στις 9 Μάη ή στο Πολυτεχνείο) δε λύνεται το πρόβλημα. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά πρέπει να στηθούν επιτροπές αγώνα που να οργανώνουν την πάλη για την έξοδο από το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, να προβάλλουν συστηματικά και σχεδιασμένα τι σημαίνει ΕΕ, ΝΑΤΟ, βάσεις, πόλεμοι που αυτό εξαπέλυσε κατά των λαών. Καθημερινές μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις. Αυτό δε γίνεται και δεν υπάρχει καθοδηγητική κατεύθυνση να γίνει (δεν πρέπει να μπουν στην "προμετωπίδα" έλεγε ο Όψιμος).
Πέμπτον, στην πράξη το ΚΚΕ αν π.χ. στήσει μια επιτροπή κατά του ΝΑΤΟ στο δήμο Χ από συνδικάτα, μαζικούς φορείς της περιοχής κλπ., θα δεχθεί σε αυτήν να συμμετάσχει ένα σωματείο που την πολιτική πλειοψηφία την έχει άλλος χώρος, αλλά στο θέμα αυτό συμφωνεί και θέλει να παλέψει; Η εμπειρία λέει ότι δε θα το δεχθεί κι ας μη μιλάμε για κόμματα, αλλά για σωματεία, συλλόγους κλπ.
Σε τελευταία ανάλυση, ο πρωτοπόρος αντικαπιταλιστικός προσανατολισμός θα δυναμώνει μέσα στη συμμαχία στο βαθμό που οι δυνάμεις του ΚΚ θα κατακτούν την ηγεμονία. Δε μπορεί να προϋποτίθεται, γιατί τότε δε θα μιλάμε για κοινωνική συμμαχία, αλλά για πολιτική συμμαχία του ΚΚΕ με όποια άλλη οργάνωση έχει αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό (αν υπάρχει ή υπάρξει στο μέλλον).
Γράκχος
Κουλουβαχατων συνεχεια.
Διαγραφήπαντως ο γρακχος σε ενα παραμειενι σταθερος στη διατρεβλωση καθε θεσης του ΚΚΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήαποφασισε διγλωσσια του ΚΚΕ και θα τη βρει ο κοσμος να χαλασει
μη σπαταλαμε το χρονο μας με εμπαθεις αγραμματους
Κάνε μας τη χάρη ρε Άναυδε που έχεις και ύφος από πάνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν έχεις κάτι να πεις επί της ουσίας, πες το. Αν όχι, μη μιλάς. Το υφάκι, αλλού...
Επί της ουσίας, τώρα, μια διόρθωση ήθελα να κάνω γιατί φοβάμαι ότι έτσι όπως έγραψα ένα σημείο στο κείμενό μου, δε βγαίνει νόημα. Ιδού λοιπόν:
"Τρίτον, στο ότι - ανεξάρτητα από τη λέξη που θα χρησιμοποιηθεί - στους άμεσους πολιτικούς στόχους πάλης πρέπει οπωσδήποτε να συγκαταλέγεται το πέρασμα της μεγάλης, συγκεντρωμένης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας υπό κρατικό έλεγχο".
Έτσι αποδίδεται με ακρίβεια αυτό που είχα στο μυαλό μου.
Γράκχος
Δε χρειαζεται διευκρινηση. Το εχουμε πιασει το νοημα απ' την αρχη.
ΔιαγραφήΜη τον "τσαντιζεις" αναυδε, ειναι ευαισθητος.
Με προκαλεί ζουτ άκου στο μυαλό μου !
ΔιαγραφήΗ ιστορία ενός Δημοψηφίσματος ξεκίνησε από το 2012 όταν στην σχετική επιτροπή της Βουλής, Οκτώβρη - Νοέμβρη, οι βουλευτές του Σύριζα, τοποθετήθηκαν με βαριά καρδιά «ναι μεν ψηφίζουμε την πρόταση του ΚΚΕ επί της αρχής για κατάργηση μνημονίων- εφαρμοστικών νόμων αλλά *****αστερίσκοι, κουβέντες». Τα υπόλοιπα για τις τοποθετήσεις τους στα πρακτικά της Βουλής και φυσικά στον «Ρ».
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς από μηχανής Θεός, επί Κυβέρνησης Σαμαρο-Βενιζέλων που τόσο εναντιώνονταν οι «αριστεροί» μας, , βρέθηκε ένας όρος-κανονισμός πως η ακύρωση μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων είχε δημοσιονομικό κόστος.
Με αυτό τον τρόπο, σώθηκε η αριστερά με επιστρώσεις άκρα δεξιάς της χώρας. Με όλη τη αστική νομιμότητα, η πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων-εφαρμοστικών νόμων δεν συζητήθηκε την πρώτη φορά(ακολούθησε και δεύτερη φορά το 2015 με άλλο τρόπο) στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στερώντας από το φίλαθλο κοινό μία ακόμα παράσταση του αριστερού(αυτό παίζεται) καρναβαλιού(κατά πλειοψηφία με κάποιες εξαιρέσεις) του Σύριζα, λίγους μήνες πριν ο Τσε(όπως τον παρουσίαζαν) της Ευρώπης αναχωρήσει προς τον Γέροντα του Βερολίνου και μετά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να δώσει τα διαπιστευτήρια του «Ανήκομεν στη Δύση» του άλλου Γέροντα του Καραμανλή.
Τα υπόλοιπα περί υποδείξεων μελλοντικών κρίκων - στόχων ακούγονται βερεσέ όταν ήδη είχαν μπει και συνεχίζουν να μπαίνουν από το ΚΚΕ.
Ειδικά όταν μετά το Δημοψήφισμα ακολούθησαν εκλογές με επανεκλογή του Σύριζα ως πρώτο κόμμα. Και χωρίς εκλογικά να ενισχυθεί το ΚΚΕ έστω από κριτικά σκεπτόμενους ιδεολογικούς φορείς – ομάδες «αριστερών- αντιμνημονιακών» αντιλήψεων που –θεωρητικά- δεν σοκαρίστηκαν από την «Λαϊκή Εξουσία»-Σοσιαλισμό του ψηφοδελτίου του Δημοψηφίσματος του ΚΚΕ.
@Ur- 3:45 μ.μ.
Εκτός θέματος.
Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot
Υ.Γ.
«έξω από την ΕΕ» ο Φάρατζ που τα γύρισε μετά το δημοψήφισμα για τα χρήματα υπέρ υγείας, η Μέι που τα γύρισε πριν το Δημοψήφισμα και ο αταλάντευτος Μπόρις Τζόνσον. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με δύο χρόνια μίνιμουμ όπως προβλήθηκε από σχετική εκπομπή στην ΕΡΤ. Μάλλον οι διαπραγματεύσεις στο Η.Β. θα ξεπεράσουν και του Τσίπρα.
Όταν ακόμα και το ευρωκομμουνιστικό ΚΚ της Βρετανίας προς τον χαιρετισμό του στο 20ο συνέδριο παραδέχεται πως «στα σχέδια της άρχουσας τάξης μας να επιβάλει μια νέα φιλοκαπιταλιστική συμφωνία εκτός της ΕΕ και σε στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ» τα δικά μας λόγια περιττεύουν.
Να λοιπόν τι ενοχλεί το Γράκχο:"έξω από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον αυτός έχει επιλέξει ιμπεριαλιστική συμμαχία! Φαντάζομαι αυτή που δίνει τα "περισσότερα" "ανταλλάγματα"!!!! Αυτό θα πεί αγώνας για "εθνική ανεξαρτησία" (Μόνο που κάτι τέτοια τα λέει η ΧΑ)!!!!
kk-1
"Tο 1974 στο δημοψήφισμα το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να ψηφίσει υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας. το 1986 το ΚΚ Ισπανίας κάλεσε το λαό να ψηφίσει υπέρ της εξόδου από το ΝΑΤΟ. Το 1988 το ΚΚ Χιλής κάλεσε το λαό να ψηφίσει εναντίον της παραμονής του Πινοτσέτ στην εξουσία. Σε καμία περίπτωση δεν κατέθεσε το ΚΚ τρίτη δική του πρόταση που να λέει αβασίλευτη δημοκρατία, αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, αποχώρηση Πινοτσέτ αλλά με σοσιαλισμό. Ήξεραν πολύ καλά ότι και την επόμενη μέρα καπιταλισμό θα έιχαν. Απλώς στο υπαρκτό δίλλημα καπιταλισμός με ή χωρίς βασιλιά, με ή χωρίς ΝΑΤΟ, με ή χωρίς Πινοτσέτ πήραν θέση".
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε φωστήρα, μας επαναλαμβάνεις την ανωτάτη ΣΥΡΙΖΑική σχεδόν δύο χρόνια μετά το δημοψηφίσμα; δεν νομίζεις ότι πάει πολύ να την επαναλαμβάνεις;;;;
Δηλαδή μας επαναλαμβάνεις ό,τι αρλούμπες έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ μια εβδομάδα πρίν το δήμοψήφισμα;;;;
Τόσο "γκασμάς" είσαι τελός πάντων;;;;;;;
Μπήκαν τέτοια ζητήματα στο δημοψήφισμα; Προφανώς και όχι!!!!
Να επιλέξουμε μεταξύ της πρότασης της κυβέρνησης και της πρότασης των "θεσμών" που ήταν σχεδόν ίδιες. Αυτό ήταν το ερώτημα με ευθύνη της κυβέρνησης που απαγόρευσε κάθε συζήτηση για να μπέι θέμα για την ΕΕ (Και ο Λαφαζάνης μαζί με την Κωνσταντοπούλου)! Δηλαδή να διαλέξουμε μεταξύ μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ και μνημονίου Γιούνκερ!
Γκασμά, ε γκασμά!
Και είχατε φτάσει στο σημείο να κάνετε ηλίθιους συσχετισμούς και συνειρμούς με "πραξικοπήματα", "δημοκρατίες" για να δουλέυετε τον κόσμο!!!
Και εσύ μας λές τις ίδιες ανοησίες...
Θες να σου πώ τι θα πάθεις αν πάς να ξαναπείς τα ίδια παραμύθια σε εργαζόμενους;;; Θα σε κυνηγάνε με τις πέτρες!
Υ.Γ. Πολλά παράδείγματα μας αναφέρεις για δημοψηφίσματα...αλλά για το δημοψήφισμα της χούντας το 1973 και τη στάση του ΚΚΕ δεν λές τίποτα! Μήπως και σε αυτό έπρεπε να συμμετέχει το ΚΚΕ;;;;;;;;
kk-1
@ Urtica Rubra,
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί δεν λές τίποτα για τη στάση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ μετά το δημοψήφισμα;;;;; Δεν λές τιποτα, γιατι όλοι αυτοί που τους λές διαφωνούντες, έλεγαν πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ μετά το δημοψήφισμα! Άλλωστε το αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογων το Σεπτέμβρη του 2015 και στις περιοχέςπου αναφέρεις! Αλήθεια η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μήπως πήραν 3ο το μακρύτερο;;;;; Ναι το ΟΧΙ το βαρύ σου λέω....
kk-1
Τι εγινε τα βρηκατε τα ψηφοδετια σας με το ΟΧΙ που ψαχνατε στους καδους σκουπιδιων στο Υπ.Εσωτερικων μετα το δημοψηφισμα ? ή μπερδευτηκαν με του Κλανιδιαρη ? Εμ δεν προνοησατε να βαλετε κι ενα σημαδακι επανω να ξεχωριζουν΄.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψηφοδελτιο του ΚΚΕ που μαςψ το βγαλατε ακυρο εγραφε επανω :
«Όχι στην πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης.
Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία»
Οσο για τα ακυρα του ΚΚΕ διαχρονικα ηταν 1,5% πανελλαδικα και τοτε εφτασαν το 5,5% .Αυτο για το 1 στους 3 που ακλουθησε το κομμα .Παρεπιπτωντος εγω λογω αποστασης καταγραφτηκα στην αποχη
-To New Communist Party of Britain το οποίο δεν είναι ευρωκομμουνιστικό αλλά συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έχει ιδρυθεί με πρωτοβουλία του ΚΚΕ καλούσε τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα όπως βλέπουμε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του. Δεν κάλεσε τον κόσμο να ρίξει άκυρο ψηφοδέλτιο εκτός ΕΕ με σοσιαλισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Στο δημοψήφισμα δεν καλείτο ο κόσμος να διαλέξει μεταξύ της πρότασης της κυβέρνησης και των θεσμών. Καλείτο να εγκρίνει ή απορρίψει την πρόταση των θεσμών. Το ψηφοδέλτιο υπάρχει και ανάγνωση γνωρίζουμε.
-Τα άκυρα ήταν πανελλαδικά 1,81% το Γενάρη του 2015 και 5,04% στο δημοψήφισμα. Το ΚΚΕ είχε καλέσει τον κόσμο να ρίξει άκυρο (το λευκό έτσι κι αλλιώς είχε ελάχιστη μεταβολή). Το να αποδίδεις όλη την αύξηση του άκυρου στο ΚΚΕ είναι τελείως αβάσιμο στατιστικά. Ας πάρουμε για παράδειγμα το νομό Ροδόπης όπου το ΚΚΕ είχε το Γενάρη του 2015 το χαμηλότερο ποσοστό πανελλαδικά, 1,84%. Τα άκυρα αυξήθηκαν από 2,22% σε 5,79% (σχεδόν το ίδιο όπως πανελλαδικά). Είναι φανερό λοιπόν ότι η αύξηση της αποχής δεν οφείλεται αποκλειστικά στο ΚΚΕ.
Κι η απαλεψια συνεχιζεται...κι οι γνωστες τους αλλεργιες...
ΑπάντησηΔιαγραφήτο οτι ανακατευεις αποχη και ακυρο απαλ δειχνει τον πανικο που επαθες απο την αποκαλυψη των στοιχειων Παει και το παραμυθακι σας οτι δεν ακολουθησε ο κοσμος το ΚΚΕ .Εμενα που δεν πηγα να ψηφισω που με κατατασεις ? Αλλα μην πατε μακρυα μετα ακριβως γιναν εκλογες οποτε τομπολα κι αποκει το παραμυθι σας περι ανταρσυας του κοσμου του ΚΚΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε kk-1 τι πίνεις επιτέλους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε λογικός αναγνώστης, διαβάζει ότι λέω ακριβώς το αντίθετο: ότι το ΚΚΕ έπρεπε να πει ξεκάθαρα ότι παλεύει για την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΌ. Η διαφωνία μου είναι στο ότι το ΚΚΕ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ αυτό το πράγμα και για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα κρύβεται πίσω από τους (κάποιους εξ αυτών σωστούς) λόγους για τους οποίους το "έξω από την ΕΕ" δεν είναι πλέον επίκαιρο. Ισχυρίστηκα, μάλιστα, ότι αυτός ο στόχος πάλης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΙΜΟΣ από την αστική τάξη. Πάνω σε αυτό, αλλά και στα υπόλοιπα που έγραψα, απάντηση δεν έλαβα παρά μόνο κάτι ειρωνείες του Άναυδου. Περαστικά σου, λοιπόν...
Επί τη ευκαιρία, κάτι που ήθελα να πω στον ratm.
Η αστική τάξη μπορεί να ενσωματώσει οτιδήποτε - σ'αυτό συμφωνώ μαζί σου - ωστόσο τη διευκολύνει αφάνταστα στη δουλειά της η εμμονή σε συνθήματα ζύμωσης και στην οικονομική πάλη. Αντίθετα, τη δυσκολεύει αφάνταστα να ενσωματώσει τη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση, η τακτική που διαλέγει κάθε φορά τα κατάλληλα πολιτικά συνθήματα για να τραβά τις μάζες στον πολιτικό αγώνα.
Γράφει κάποιος για την ανάγκη πολιτικοποίησης των αγώνων στην κατεύθυνση της πάλης για την εξουσία. Σωστά. Η πεμπτουσία του ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ της πολιτικής πάλης είναι ο αγώνας για την εξουσία. Το περιεχόμενο και η ΜΟΡΦΗ, όμως, του πολιτικού συνθήματος δεν είναι το ίδιο πράγμα. Πολιτική πάλη για την εξουσία σε μη επαναστατικές συνθήκες διεξάγεις όταν ρίχνεις σε κάθε φάση του αγώνα εκείνα τα αιτήματα που τραβάνε τις μάζες στον αγώνα ενάντια στο σκληρό πυρήνα των συμφερόντων της αστικής τάξης, όπως συμπυκνώνονται στην πολιτική του κράτους της, ανεξάρτητα του αν στη ΜΟΡΦΗ τους δε στρέφονται ευθέως απέναντί του (π.χ. «όλη η εξουσία στα σοβιέτ»).
Τα συνθήματα αυτά, σήμερα, είναι η αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, η μονομερής διαγραφή του χρέους και η εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση, του συνόλου της μεγάλης, συγκεντρωμένης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες κλπ.
Περιμένω - μάταια; - μισό επιχείρημα γιατί το παραπάνω σύνολο αιτημάτων - επαναλαμβάνω ως σύνολο - είναι ενσωματώσιμο από την αστική τάξη στις σημερινές συνθήκες.
Μη ρωτήσει κάποιος φωστήρας "αυτά τα μέτρα ποιος μπορεί να τα υλοποιήσει;". Προφανώς, η απάντηση είναι "μια επαναστατική εξουσία", η εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, η ιδιαίτερη μορφή της δικτατορίας του προλεταριάτου που προσιδιάζει στα χαρακτηριστικά του ελληνικού καπιταλισμού. Είναι αναγκαίο να κάνουμε ζύμωση για την αναγκαιότητα ανάδειξης αυτής της εξουσίας. Να εξηγούμε και να πείθουμε ότι μόνο αυτή μπορεί να πάρει αυτά τα μέτρα και ακόμα περισσότερα: να εισάγει τον κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό έλεγχο στην παραγωγή κλπ. Το θέμα είναι ότι για να πειστούν οι μάζες για αυτό, πρέπει να παλέψουν για τέτοιους στόχους που να τις φέρνουν μπροστά σε αυτό το καθήκον και δε μπορούμε να αναβάλλουμε το δικό μας καθήκον οργάνωσης αυτής της πάλης κρυπτόμενοι πίσω από τη ζύμωση και περιμένοντας πότε οι μάζες "θα βγάλουν συμπεράσματα". Τα συμπεράσματα που θέλουμε εμείς να βγάλουν, με αυτό τον τρόπο, δε θα τα βγάλουν ποτέ. Μόνο μέσα από την πείρα τους, τη βγαλμένη μέσα από τον πολιτικό αγώνα, μπορούν να τα βγάλουν.
Γράκχος
Αφού είναι "μάταιο", τι επιμένετε...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Urtica Rubra,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλύτερα ασχολήσου να κάνεις συγκρίσεις των ψήφων ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2015 με τις ψήφους του "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα...Ναι, ναι...για το "ΟΧΙ του λαού", το "ΟΧΙ μέχρι τέλους", σου μιλάω!!!! Για παράθεσέ μας στοιχεία...αφού τόσο πού τα ψάχνεις.
Για τα άλλα πάντως κάνεις την πάπια! Και γιατί μας αναφέρεις τι έκανε το Νέο ΚΚ Βρετανίας;;;;; Αν είσασταν μάγκες να πιέζατε τον ΣΥΡΙΖΑ να θέσει θέμα για ΕΕ...Αλλά και υπέρ του μνημονίου Τσιπρα ψηφίσατε και θράσσος έχετε!
Για το 1973 δεν μας είπες τίποτα! Τι έπρεπε να κάνει το ΚΚΕ;;;;;
Πάντως επειδή ανοίγει η κουβέντα, σε λίγο θα μας πείς ότι η νομοθεσία για τη διενέργια δημοψηφισμάτων είναι επαναστατική τομή και τα δημοψηφίσματα η κορύφωση της ταξικής πάλης...Σε λίγο θα μας πείς ότι έχουμε και πλατια δημοκρατία και συμμετοχή του λαού επειδή γίνονται δημοψηφίσματα....
Που ΄σαι Ανδρεα για να δείς τα παιδιά της ΑΛΛΑΓΗΣ!
kk-1
Συνέχισε τις σεντονιάδες Γράκχο...Όσο γράφεις αποκαλύπτεσαι!!! ΞΥΔΑΚΙ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι επειδή μας έπιασες τις φιλοσοφικές αναζητήσεις (αμπελοφιλοσοφίες) για τη μορφή και το περιεχόμενο, έχω και εγώ ένα ερώτημα:
Αν εγώ είμαι μάγκας και σου μαγειρέψω κ..ράδα, στη γαρνίρω με σάλτσα, την πήξω στα μυρωδικά και στα μπαχαρικά, της δώσω και λίγο χρώμα από μουστάρδα και στη συνέχεια στη σερβίρω πείθοντας σε ότι ειναι ιδιαίτερη συνταγή με ψαρονέφρι...εσύ θα τη φάς; Και αν τη δοκιμάσεις, στη συνέχεια με χαρά θα μου πείς και ευχαριστώ;;;
kk-1
Κάθεσαι και "τσιμπάς" κι εσύ kk-1...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Αγγλία υπάρχουν δύο ΚΚ, Το ΚΚ Βρετανίας και το Νέο ΚΚ Βρετανίας
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΚΚ Βρετανίας αναφέρεται κανονικά στην άλλη πλευρά της Αγγλικής αστικής τάξης «να επιβάλει μια νέα φιλοκαπιταλιστική συμφωνία εκτός της ΕΕ και σε στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ» . Παρά ό,τι το ΚΚ Βρετανίας είναι «ευρωκομμουνιστικό» .
Το Νέο ΚΚ Βρετανίας συμμετέχει στην Πρωτοβουλία με τις δικές του επεξεργασίες όπως και κάθε άλλο ΚΚ . Στην οποία υπάρχουν ακόμα και δύο ΚΚ ανά χώρα το οποίο είναι ενδεικτικό του αρχικού σταδίου της Πρωτοβουλίας. Η Πρωτοβουλία δεν έχει μετασχηματιστεί σε Διεθνή. Ακόμα.
Αξιοσημείωτη η καταγεγραμμένη στα πρακτικά της Βουλής και τον «Ρ» η αγωνία μην τυχόν το ΚΚΕ βοηθήσει στην επανασύσταση την 3η Διεθνή από μία ψυχή του Σύριζα(σχόλιο μου 1:13 μ.μ. ) ήδη από το 2012.
@ Urtica Rubra
«Στο δημοψήφισμα δεν καλείτο ο κόσμος να διαλέξει μεταξύ της πρότασης της κυβέρνησης και των θεσμών»
Το ESM από το οποίο έφερε Μνημόνιο ο Τσίπρας δεν είναι θεσμός; Ο Σύριζα γιατί δεν έβαλε την δική του πρόταση – μνημόνιο στην κρίση του λαού; Και αν αυτός δεν ήθελε να βάλει την δική του πρόταση, γιατί δεν έβαλε την πρόταση του ΚΚΕ στο Δημοψήφισμα όπως είπε ο Παφίλης στην Βουλή στο
https://www.youtube.com/watch?v=OAcHvN8YrjU
@ Γκεόργκυ Ζούκωφ
Ό,τι δεν γνωρίζουν απλή αριθμητική είναι η άλλη πλευρά των "αναλύσεων". Αν όλα όσα γράφουν τα πιστεύουν, θα αρχίζω να αναρωτιέμαι για το επίπεδο της Εκπαίδευσης.
Το ό,τι φτωχά λαϊκά στρώματα είχαν ή δεν είχαν χρήματα να πάνε να ψηφίσουν μαζί με οικογένεια ΠΣΚ, για Μακεδονία-Θράκη-νησιά καμιά 250άρα έξοδα, αυτό είναι λεπτομέρεια.
@kk1
Ηρέμησε. Από τις 6/7/2015 το ΚΚΕ έχει το πάνω χέρι και θα το έχει για πάρα πολύ χρόνο. Οι υπόλοιποι ψάχνουν να βρουν την ψήφο τους ή είναι "κοψοχέρηδες"
Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot
Υ.Γ. Η Αυριανή δείχνει το δρόμο για τον Σοσιαλισμό. Μαζί με τον (νέο) Ανδρέα για μια Ελλάδα Νέα.
http://fadomduck2.blogspot.gr/2012/05/blog-post_6178.html
Τα άκυρα στο δημοψήφισμα αυξήθηκαν σε σχέση με τις εκλογές του Γενάρη του 2015 πανελλαδικά κατά 3,23% με πανελλαδική επιρροή του ΚΚΕ 5,47%.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς δούμε όμως τι έγινε στις τρεις εκλογικές περιφέρειες με το χαμηλότερο ποσοστό του ΚΚΕ. Στη Ροδόπη τα άκυρα αυξήθηκαν 3,57% με ποσοστό του ΚΚΕ 1,84%. Στην Ξάνθη τα άκυρα αυξήθηκαν 2,13% με ποσοστό ΚΚΕ 2,39%. Στην Ευρυτανία τα άκυρα αυξήθηκαν 2,81% με ποσοστό ΚΚΕ 2,9%.
Στις δύο δημοτικές ενότητες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ΚΚΕ (από όσο γνωρίζω), στο Μανταμάδο τα άκυρα αυξήθηκαν 10,69% με ποσοστό ΚΚΕ 29,84% και στον Εύδηλο Ικαρίας 10,96% με ποσοστό ΚΚΕ 36,37%. Η συμμετοχή μάλιστα αυξήθηκε 2,84% στο Μανταμάδο και 2,15% στον Εύδηλο ενώ τα λευκά αυξήθηκαν μόνο 0,84% και 0,79% αντίστοιχα αν κάποιοι πιστεύουν ότι οι οπαδοί του ΚΚΕ δεν έριξαν άκυρο αλλά λευκό ή απείχαν.
Επίσης στην εκλογική περιφέρεια αστικού κέντρου με το μεγαλύτερο ποσοστό ΚΚΕ, τη Β' Πειραιά είχαμε αύξηση ακύρων 3,29% με ποσοστό ΚΚΕ 8,18%. Μήπως έχει ετεροδημότες και στη Β΄Πειραιά που δεν πήγαν στην κάλπη λόγω εξόδων;
Εαν μετά από όλα αυτά υπάρχουν ορισμένοι που καταφέρνουν να πείσουν τον εαυτό τους ότι στο δημοψήφισμα οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ ακολούθησαν την κομματική γραμμή, έχει καλώς. Είναι φανερό πως δεν θέλουν να πειστούν για το αντίθετο.
Είναι φανερό πως δε παλεύεσαι με τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Urtica Rubra
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφαιρούμε άκυρα πριν με άκυρα μετά σε όλη την Επικράτεια.Επίσης στα αριθμητικά δεδομένα λαμβάνουμε υπόψη την αποχή λόγω έλλειψης χρημάτων όπως σου γράφει ο Ζούκωφ στα 9:43 μ.μ.- 1:40 π.μ. Για να δώσει κάποιος από φτωχά λαϊκά στρωματα 250 ευρώ για να ψηφίσει άκυρο λιγάκι δύσκολο
Το παραμυθακι ό,τι δεν ακολούθησε ο κοσμος το ΚΚΕ τελείωσε.
Και μαζί με το παραμυθάκι, πολιτικά ηττήθηκαν οι πολιτικοί φορείς του οπορτουνισμού για μία δεκαετία.
https://www.youtube.com/watch?v=JqnnMV7rBt8
ο Σύριζα είναι νέα σοσιαλδημοκρατία να μην πω "δεξιότερα" από αυτήν
Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot