Η κε του μπλοκ προβληματίστηκε ιδιαίτερα για το αν έπρεπε να γράψει ένα τέτοιο κείμενο ή όχι. Τελικά το έγραψε κατόπιν προτροπής κάποιων συντρόφων (αναγνωστών, ή από το κοντινό μου περιβάλλον) πιστεύοντας ότι μπορεί να εκφράζει ερωτήματα και προβληματισμούς κι άλλων, και με τη λογική ότι σε μια δημόσια τοποθέτηση πρέπει να είναι δημόσιος κι ο όποιος αντίλογος.
Κι εδώ μπαίνει ένα πρώτο σοβαρό ζήτημα. Αφενός γιατί ο αλέκος χαλβατζής (εφεξής Α.Χ από τα αρχικά του) επιλέγει ν’ ανοίξει δημόσια μια συζήτηση, στην οποία δύσκολα θα υπάρξει επίσημος αντίλογος από το κουκουέ, γιατί αυτό αφορά τα εσωοργανωτικά του κι εκεί θα γίνει η όποια σχετική συζήτηση. Κι αφετέρου γιατί τα σχόλια στο μπλογκ του Α.Χ είναι κλειστά κι επομένως δεν υπάρχει η δυνατότητα για δημόσιο αντίλογο απ’ όποιον θα το επιθυμούσε.
Θα μου πεις, καλά κάνει από μία άποψη, γιατί αλλιώς θα έγραφε ο κάθε πικραμένος τον πόνο του στα σχόλια και θα χανόταν το τόπι –όπως γίνεται κι εδώ καμιά φορά άλλωστε. Αυτό όμως δεν αρκεί ως δικαιολογία. Θα μπορούσε απλώς να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα προέγκρισης σχολίων, ώστε να αποφύγει τις ύβρεις και τις κακεντρέχειες από κάθε κατεύθυνση, ή ακόμα και τα ασφαλίτικα σχόλια.
Για να το θέσω διαφορετικά, ας υποθέσουμε ότι κάποιος διαβάζει αυτό το κείμενο, διαφωνεί ή και εξοργίζεται με όσα διαβάζει και θέλει να μου απαντήσει, αλλά εγώ έχω κλείσει τα σχόλια. Δε θα ήταν λίγο άδικο; Θα μπορούσε μόνο να μου στείλει κάποιο προσωπικό μήνυμα με e-mail. Κι εν τέλει εκεί κατευθύνει και ο υιός Α.Χ την όποια ανάδραση με τους αναγνώστες της ανάρτησης του. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.
Πρώτα, κάποιες εισαγωγικές παρατηρήσεις σε αυτόν τον αντίλογο – που πρέπει να ιδωθεί ακριβώς ως τέτοιος, δηλαδή αντί-λογος σε κάποια επιμέρους σημεία, κι όχι συνολική απάντηση ή πολιτικός λόγος με ολοκληρωμένη αντιπαράθεση.
Κάποιοι σύντροφοι λένε ότι η ανάρτηση του χαλβατζή είναι εγωκεντρική, με πολλές αναφορές στο πρόσωπό του και συνεπώς κάπως αλλαζονική. Αυτό όμως δικαιολογείται εν μέρει, γιατί ο Α.Χ περιγράφει πώς βίωσε ο ίδιος την εκτροπή και παραθέτει παραδείγματα που τον οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα.
Τα παραδείγματα όμως συνιστούν μάλλον περιπτωσιολογία παρά απόδειξη. Έτσι αρκετά συμπεράσματα μένουν έωλα (πχ η εκτίμηση ότι το κόμμα βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο της ιστορίας του), συνάγονται με γενικεύσεις ή λογικά άλματα και απαιτούν περαιτέρω τεκμηρίωση –σ’ ένα κείμενο που έχει ωστόσο ξεφύγει ήδη αρκετά σε έκταση.
Κάποιοι άλλοι σύντροφοι λένε ότι είναι απαράδεκτο να βγαίνει αυτό το γράμμα δημόσια, γιατί δίνει πάτημα στον ταξικό εχθρό, για να χτυπήσει το κόμμα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η αλήθεια είναι όμως πως από τη στιγμή που ο Α.Χ είχε φτάσει σε αυτά τα συμπεράσματα, είχε δικαίωμα και υποχρέωση να τα εκθέσει ευρύτερα. Το «ευρύτερα» βέβαια, δε σημαίνει απαραιτήτως δημόσια, τουλάχιστον όχι πριν εξαντλήσει κανείς κάθε μέσο που του παρέχει το κόμμα για να το πείσει για την άποψή του. Ακόμα και το συνέδριο.
Ούτε απαλάσσει τον Α.Χ. από την ευθύνη του για κάποια σημεία και διατυπώσεις, όπως πχ το «λαθρεπιβάτες στο τιμόνι του κόμματος». Κι είναι αυτά ακριβώς που διάλεξε να αξιοποιήσει και να αναπαράγει από το γράμμα του χαλβατζή ο αστικός τύπος – που δεν είχε βρει αντίστοιχο πάτημα στην αρχική του ανάρτηση για την αποχώρηση του από το κόμμα. Παρόλα αυτα θεωρώ ότι η δημοσίευση της επιστολής του ήταν στα όρια του θεμιτού και χρήζει πολιτικής απάντησης, επί της ουσίας των όσων λέει.
Η δική μου ένσταση έχει να κάνει κυρίως με τη χρονική στιγμή που επέλεξε να το κάνει. Όχι τόσο επειδή είναι μια κρίσιμη καμπή για το κίνημα και την ταξική πάλη. Όποια στιγμή κι αν το δημοσίευε, λίγο πολύ αυτό θα ίσχυε. Αλλά επειδή το έκανε σε μια περίοδο, που τα πάντα μυρίζουν εκλογές και τα αστικά επιτελεία θα χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε για να θολώσουν τα νερά και να ψαρέψουν συνειδήσεις.
Έχουν περάσει δύο σχεδόν χρόνια από τότε που έστειλε το γράμμα στην κε του κουκουέ, και ενάμισης χρόνος απ’ τη στιγμή που έφυγε απ’ το κόμμα και άνοιξε το μπλογκ του. Γιατί δεν το δημοσίευσε νωρίτερα; Τι μεσολάβησε και του άλλαξε γνώμη; Τα γεγονότα της 12ης φλεβάρη; Σε κάθε περίπτωση η χρονική στιγμή που επέλεξε ήταν μάλλον άστοχη.
Υπάρχουν επίσης κι αυτοί που λένε ότι η ανάρτηση του Α.Χ λέει πολλά πράγματα, αλλά χωρίς πολλή ουσία από πολιτική άποψη. Δε συμφωνώ ακριβώς. Κατά την προσωπική μου αντίληψη ο Α.Χ θέτει δύο σοβαρά πολιτικά ζητήματα.
Το πρώτο έχει να κάνει με την –κατά τον ίδιο- μετατροπή της αντιιμπεριαλιστικής γραμμής συσπείρωσης του ααδμ σε αντικαπιταλιστική. Κάτι που συνδέεται άμεσα με την εκτίμηση για το χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού και τη θέση του στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα.
Αυτό το θέμα χρήζει ειδικής ανάρτησης, την οποία έχω αναβάλλει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα, κύριως λόγω προσωπικής αδυναμίας να πιάσω ολοκληρωμένα το θέμα. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω επί του παρόντος, είναι η στάση αρκετών σχολιαστών που πρόσκεινται σε δυνάμεις του εξωκοινοβουλίου. Αντί να κρατήσουν αυτό το σημείο απ’ όσα λέει ο Α.Χ και να το αξιοποιήσουν, για να υποστηρίξουν πχ ότι η ‘στροφή’ του κκε δικαιώνει τη δική τους πολιτική εκτίμηση για μια σειρά ζητήματα, επιλέγουν να σταθούν σε άλλα σημεία και να μιλήσουν πχ ‘για φραξιονισμό και αντιδημοκρατική λειτουργία στο κκε’ για να «δικαιώσουν» την ύπαρξη αυτών ακριβώς των χαρακτηριστικών στις δικές τους γραμμές. Αλλά αυτό κι αν είναι το λιγότερο.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την πολιτική μας στο θέμα των συσπειρώσεων και σ’ ένα δεύτερο επίπεδο με τη σύνδεση του οικονομικού με τον πολιτικό, ιδεολογικό αγώνα. Κάποιες από τις παρατηρήσεις του Α.Χ για τη δομή και λειτουργία των συσπειρώσεων (παμε, μασ) είναι καίριες και βάσιμες. Υπάρχουν όμως δύο βασικές ενστάσεις.
Το πρόβλημα της σχέσης των συσπειρώσεων με την οργανωμένη πρωτοπορία είναι διαχρονικό. Η πανσπουδαστική για παράδειγμα δεν είχε ποτέ τις δομές που έχει το μασ με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και τις συνδιασκέψεις, κι αυτό παρά τη διαρκή κι ηρωική της άνοδο στα χρόνια της ανασυγκρότησης (άλλο αν το μασ δε συνοδεύει τις δομές και με αποτελέσματα).
Αφετέρου όποιος διαβάσει προσεκτικά το κομμάτι της επιστολής για την παρέμβασή μας στο κίνημα και τις μάζες, θα διαπιστώσει ότι ο Α.Χ ουσιαστικά διαφωνεί με την ίδια την ύπαρξη του παμε (δε θεωρούσε τη συγκρότησή του μονόδρομο). Κι αυτή η βασική διαφωνία του επισκιάζει (αν δεν ακυρώνει) τις υπόλοιπες για όλα τα επιμέρους. Παρόλ’ αυτά ο Α.Χ επιλέγει να μην την αναλύσει διεξοδικά κι απλώς την υπονοεί.
Παρακάτω, επαναλαμβάνει τη θέση του λένιν ότι την ταξική πάλη συναποτελούν ο οικονομικός, ο πολιτικός και ο ιδεολογικός αγώνας, που είναι ανασπόσπαστοι μεταξύ τους. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα προβάλλει –ακόμα και στα συνδικάτα- μόνο το τρίτο, δηλ τη ζύμωση για το σοσιαλισμό, υποβαθμίζοντας τ’ άλλα δύο μέρη που οδηγούν στο στρατηγικό στόχο. Μπαίνει όμως το ερώτημα. Δεν είναι ακριβώς σε περιόδους κρίσης που αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων η σημασία της ζύμωσης του στρατηγικού στόχου ως εναλλακτικής πρότασης στα αδιέξοδα του συστήματος, η οποία δένει και με τα πιο «μικρά» μέτωπα πάλης;
Ωστόσο, αυτό που πρωτίστως φαίνεται να απασχολεί τον Α.Χ, περισσότερο κι από την ουσία της εκτροπής που καταγγέλλει, είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε. Βάσει σχεδιασμού και από τα πάνω. Με εκφοβισμό και εξαγορά όσων καταλάβαιναν κάποια πράγματα. Με όχημα τη νεολαία. Με στοχοποίηση των ανήσυχων και των διαφωνούντων. Την ταύτιση τους με σκιάχτρα και προβοκάτορες. Με σταδιακή διολίσθηση σε μεσοβέζικες διατυπώσεις και αργότερα στην αντικατάσταση των θέσεων του κόμματος. Με άλλα λόγια στα «μουλωχτά».
Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ή ν’ απορρίψω με στοιχεία όσα λέει ο Α.Χ, αλλά κάποιοι από τους ισχυρισμούς του είναι αρκετά προβληματικοί. Αν πιστεύει πχ ότι κάποια ανώτατα στελέχη «καταλαβαίνουν τι γίνεται» αλλά συναινούν δια της σιωπής, για να μην χάσουν τη θέση τους και εξαγοράζονται, αμφισβητεί εμμέσως τη δυνατότητα του επαγγελματικού στελέχους ενός κκ, να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του, ή να διαφωνήσει σε ένα ζήτημα και να διαχωρίσει τη θέση του από την πλειοψηφία. Τίθεται συνεπώς εν αμφιβόλω, συνολικά η δυνατότητα σωστής λειτουργίας του θεσμού του επαγγελματικού στελέχους (σημειωτέον ότι υπήρξε κι ο ίδιος τέτοιο στέλεχος).
Αν πάλι πιστεύει ότι μια μερίδα της καθοδήγησης κατόρθωσε να επιβάλει «στα μουλωχτά» την εκτροπή από το πρόγραμμα και τις κομματικές αναλύσεις, αμφισβητεί έμμεσα –αν όχι ευθέως- τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος στο οποίο βρέθηκε κι έδρασε. Άρα το παιχνίδι ήταν χαμένο εξ αρχής.
Το μόνο στοιχείο που μπορεί να επιβεβαιώσει ένας εξωτερικός παρατηρητής είναι η αναφορά στις θέσεις του 10ου συνεδρίου της κνε στην αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική γραμμή. Αυτή όμως έγινε στις θέσεις του κσ, που είναι συλλογικό, καθοδηγητικό όργανο και πέρασε από το συνέδριο, που είναι το ανώτερο όργανο, κι όχι με κάποια συνωμοσία, ή πλάγια μέθοδο.
Αυτό το κεφάλαιο της «διολίσθησης» προσωπικά μου θυμίζει μια αποστροφή του λιγκατσόφ στο βιβλίο του για το γκόρμπι. Στα πρώτα χρόνια της περεστρόικα, η σοβιετική ηγεσία μιλούσε για «διαφορετικές μορφές υλοποίησης της σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας». Αυτό αργότερα, έφτασε να γίνει δια της παραφθοράς «διαφορετικές μορφές σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας». Για να διολισθήσει τελικά στη φράση «διαφορετικές μορφές ιδιοκτησίας» που εισήγαγε κι επίσημα τον καπιταλισμό στη σοβιετική οικονομία.
Η περίπτωση της σοβιετίας προσφέρεται για περισσότερους ιντριγκαδόρικους συνειρμούς και παραλληλισμούς με το θέμα μας.
Ένα συνέδριο που σηματοδοτεί τη στροφή στη γραμμή του κόμματος. Η κομσομόλ που είχε φτάσει να έχει δεκάδες εκατομμύρια μέλη στη δεκαετία του 80’ (χωρίς να δέσει διαλεκτικά την ποσότητα με την ποιότητα). Ο γκόρμπι που κρατούσε για τον εαυτό του ρόλο εξισσοροπιστή, αλλά τελικά είχε πρωταγωνιστική εμπλοκή στις ανατροπές. Το «γραφειοκρατικό θερμιδώρ» και το κάλεσμα προς τη βάση για «αντιγραφειοκρατική επανάσταση», αφού σε επίπεδο κορυφής έχει χαθεί η μάχη. Κι άλλα τέτοια ιντριγκαδόρικα, για να περνάει η ώρα.
Αρκεί όμως μια στροφή σε επίπεδο ηγεσίας, για να ακυρώσει τα επαναστατικά χαρακτηριστικά ενός κόμματος ή μιας κοινωνίας; Οι κορυφές καθορίζουν το σύνολο; Δε θυμίζουν κάπως αυτά την εκτίμηση του μ-λ ρεύματος για την εσσδ μετά το 56’; Αν υπάρχει βέβαια κάποιος βάσιμος, λογικός πυρήνας σε αυτή την εκτίμηση, το πιο σημαντικό δεν είναι αν είχαμε ακόμα σοσιαλισμό το 70’ και το 80’ αλλά να αποτρέψουμε την περεστρόικα που έρχεται.
Και ποια είναι τα κίνητρα αυτής της ηγετικής ομάδας, που αναφέρει ο Α.Χ; Ποιες δυνάμεις την ανέδειξαν; Και με ποιες βαθύτερες, κοινωνικές διεργασίες συνδέεται αυτή η ανάδειξη; Ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτήν;
Η πορεία της εδα πχ κι η στροφή του κόμματος μετά το 56’, μπορεί να αποδοθεί στις τάσεις συμβιβασμού ενός μέρους του κινήματος, μπροστά στις δυσκολίες και τις θυσίες της σκληρής και μακράς παρανομίας του κόμματος, στις μεταπολεμικές συνθήκες. Η «σύγχρονη στροφή» τι ακριβώς έρχεται να εκφράσει;
Ο Α.Χ αναγνωρίζει αυτή την έλλειψη στο κείμενό του και λέει ότι χρειάζεται περεταίρω μελέτη για να απαντηθούν αυτά τα ζητήματα.
Αυτό που περιγράφει όμως, δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Δεν αναφέρεται απλώς σε μια λανθασμένη πολιτική γραμμή, που μπορεί να καταστεί ολέθρια (αυτό θα ήταν ζήτημα προς συζήτηση). Κάνει λόγο για μια σχεδιασμένη εκτροπή που μεθοδεύτηκε από τα πάνω. Με άλλα λόγια περιγράφει ένα είδος «περεστρόικα», μια αντεπανάσταση σε μικρογραφία εντός του κκε (εξ ου κι ο συνειρμός με το λιγκατσόφ, που δεν ήταν εντελώς άσχετος).
Κι αυτό μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει. Ότι ο ταξικός εχθρός έχει βάλει στο χέρι το κκε και το οδήγησε στην εκτροπή. Αυτή φαίνεται να είναι σε τελική ανάλυση η εκτίμηση του Α.Χ., (κι ας μην το αναφέρει ξεκάθαρα). Για αυτό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κόμμα διανύει την χειρότερη περίοδο της ιστορίας του. Γι’ αυτό πιθανότατα λέει κι ότι ο αστικός τύπος προβάλλει –ολοένα και πιο συχνά- με εκθειαστικά σχόλια τη δράση του κκε και του παμε.
Αυτή η εξήγηση όμως πείθει ελάχιστο κόσμο, από εξωτερικούς παρατηρητές ή οργανωμένους συντρόφους, γιατί προσκρούει στην άμεση, καθημερινή εμπειρία τους, πρώτα απ’ όλα. Γι’ αυτό και πολλοί από αυτούς, υποδέχονται με θυμό ή και με ειρωνεία το γράμμα του χαλβατζή και τα πολιτικά του συμπεράσματα, ακόμα κι αν συμφωνούν (ή προβληματίζονται) με επιμέρους σημεία του.
Όποιος έχει καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα με τον Α.Χ και θέλει να πείσει γι’ αυτά τον κόσμο του κουκουέ (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου σε αυτόν) οφείλει να το κάνει με πολύ πιο πειστικό τρόπο και κυρίως με τεκμήρια κι ονόματα. Ή αλλιώς να περιμένει τα γεγονότα να τον επιβεβαιώσουν, ή να τον διαψεύσουν.
Κλείνω αυτήν την ανάρτηση με μια παρατήρηση για τα σκιάχτρα, που έκανε κι ο Α.Χ στο δικό του κείμενο. Πρέπει να μάθουμε να κρίνουμε την πολιτική ουσία μιας τοποθέτησης, χωρίς να την τσουβαλιάζουμε και να την ταυτίζουμε με διάφορα σκιάχτρα: πχ πράκτορες, τροτσκιστές, μίσθαρνα όργανα, και πάει λέγοντας. Κι αυτό ισχύει γενικώς, κι εκατέρωθεν. Όχι μόνο από τη μία πλευρά.
Ελπίζω τα σχόλια να μην κινηθούν σε αυτό το επίπεδο και να μην ξεπέσουν σε συγκρίσεις πέους, ραντεβού θανάτου για ξύλο, κι άλλα τέτοια «συντροφικά» κι ασφαλίτικα.
Ως υστερόγραφο: υπενθυμίζω μια παλιότερη ανάρτηση της κε του μπλοκ, για το δεκέμβρη του 08’, όπου είχε ανοίξει μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση στα σχόλια για μια σειρά ζητήματα, μεταξύ ενός ανώνυμου και του «κάποιου που σκέφτεται». Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να είναι μάλλον άσχετη με το θέμα μας. Ή μήπως όχι;
Κι εδώ μπαίνει ένα πρώτο σοβαρό ζήτημα. Αφενός γιατί ο αλέκος χαλβατζής (εφεξής Α.Χ από τα αρχικά του) επιλέγει ν’ ανοίξει δημόσια μια συζήτηση, στην οποία δύσκολα θα υπάρξει επίσημος αντίλογος από το κουκουέ, γιατί αυτό αφορά τα εσωοργανωτικά του κι εκεί θα γίνει η όποια σχετική συζήτηση. Κι αφετέρου γιατί τα σχόλια στο μπλογκ του Α.Χ είναι κλειστά κι επομένως δεν υπάρχει η δυνατότητα για δημόσιο αντίλογο απ’ όποιον θα το επιθυμούσε.
Θα μου πεις, καλά κάνει από μία άποψη, γιατί αλλιώς θα έγραφε ο κάθε πικραμένος τον πόνο του στα σχόλια και θα χανόταν το τόπι –όπως γίνεται κι εδώ καμιά φορά άλλωστε. Αυτό όμως δεν αρκεί ως δικαιολογία. Θα μπορούσε απλώς να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα προέγκρισης σχολίων, ώστε να αποφύγει τις ύβρεις και τις κακεντρέχειες από κάθε κατεύθυνση, ή ακόμα και τα ασφαλίτικα σχόλια.
Για να το θέσω διαφορετικά, ας υποθέσουμε ότι κάποιος διαβάζει αυτό το κείμενο, διαφωνεί ή και εξοργίζεται με όσα διαβάζει και θέλει να μου απαντήσει, αλλά εγώ έχω κλείσει τα σχόλια. Δε θα ήταν λίγο άδικο; Θα μπορούσε μόνο να μου στείλει κάποιο προσωπικό μήνυμα με e-mail. Κι εν τέλει εκεί κατευθύνει και ο υιός Α.Χ την όποια ανάδραση με τους αναγνώστες της ανάρτησης του. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.
Πρώτα, κάποιες εισαγωγικές παρατηρήσεις σε αυτόν τον αντίλογο – που πρέπει να ιδωθεί ακριβώς ως τέτοιος, δηλαδή αντί-λογος σε κάποια επιμέρους σημεία, κι όχι συνολική απάντηση ή πολιτικός λόγος με ολοκληρωμένη αντιπαράθεση.
Κάποιοι σύντροφοι λένε ότι η ανάρτηση του χαλβατζή είναι εγωκεντρική, με πολλές αναφορές στο πρόσωπό του και συνεπώς κάπως αλλαζονική. Αυτό όμως δικαιολογείται εν μέρει, γιατί ο Α.Χ περιγράφει πώς βίωσε ο ίδιος την εκτροπή και παραθέτει παραδείγματα που τον οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα.
Τα παραδείγματα όμως συνιστούν μάλλον περιπτωσιολογία παρά απόδειξη. Έτσι αρκετά συμπεράσματα μένουν έωλα (πχ η εκτίμηση ότι το κόμμα βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο της ιστορίας του), συνάγονται με γενικεύσεις ή λογικά άλματα και απαιτούν περαιτέρω τεκμηρίωση –σ’ ένα κείμενο που έχει ωστόσο ξεφύγει ήδη αρκετά σε έκταση.
Κάποιοι άλλοι σύντροφοι λένε ότι είναι απαράδεκτο να βγαίνει αυτό το γράμμα δημόσια, γιατί δίνει πάτημα στον ταξικό εχθρό, για να χτυπήσει το κόμμα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η αλήθεια είναι όμως πως από τη στιγμή που ο Α.Χ είχε φτάσει σε αυτά τα συμπεράσματα, είχε δικαίωμα και υποχρέωση να τα εκθέσει ευρύτερα. Το «ευρύτερα» βέβαια, δε σημαίνει απαραιτήτως δημόσια, τουλάχιστον όχι πριν εξαντλήσει κανείς κάθε μέσο που του παρέχει το κόμμα για να το πείσει για την άποψή του. Ακόμα και το συνέδριο.
Ούτε απαλάσσει τον Α.Χ. από την ευθύνη του για κάποια σημεία και διατυπώσεις, όπως πχ το «λαθρεπιβάτες στο τιμόνι του κόμματος». Κι είναι αυτά ακριβώς που διάλεξε να αξιοποιήσει και να αναπαράγει από το γράμμα του χαλβατζή ο αστικός τύπος – που δεν είχε βρει αντίστοιχο πάτημα στην αρχική του ανάρτηση για την αποχώρηση του από το κόμμα. Παρόλα αυτα θεωρώ ότι η δημοσίευση της επιστολής του ήταν στα όρια του θεμιτού και χρήζει πολιτικής απάντησης, επί της ουσίας των όσων λέει.
Η δική μου ένσταση έχει να κάνει κυρίως με τη χρονική στιγμή που επέλεξε να το κάνει. Όχι τόσο επειδή είναι μια κρίσιμη καμπή για το κίνημα και την ταξική πάλη. Όποια στιγμή κι αν το δημοσίευε, λίγο πολύ αυτό θα ίσχυε. Αλλά επειδή το έκανε σε μια περίοδο, που τα πάντα μυρίζουν εκλογές και τα αστικά επιτελεία θα χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε για να θολώσουν τα νερά και να ψαρέψουν συνειδήσεις.
Έχουν περάσει δύο σχεδόν χρόνια από τότε που έστειλε το γράμμα στην κε του κουκουέ, και ενάμισης χρόνος απ’ τη στιγμή που έφυγε απ’ το κόμμα και άνοιξε το μπλογκ του. Γιατί δεν το δημοσίευσε νωρίτερα; Τι μεσολάβησε και του άλλαξε γνώμη; Τα γεγονότα της 12ης φλεβάρη; Σε κάθε περίπτωση η χρονική στιγμή που επέλεξε ήταν μάλλον άστοχη.
Υπάρχουν επίσης κι αυτοί που λένε ότι η ανάρτηση του Α.Χ λέει πολλά πράγματα, αλλά χωρίς πολλή ουσία από πολιτική άποψη. Δε συμφωνώ ακριβώς. Κατά την προσωπική μου αντίληψη ο Α.Χ θέτει δύο σοβαρά πολιτικά ζητήματα.
Το πρώτο έχει να κάνει με την –κατά τον ίδιο- μετατροπή της αντιιμπεριαλιστικής γραμμής συσπείρωσης του ααδμ σε αντικαπιταλιστική. Κάτι που συνδέεται άμεσα με την εκτίμηση για το χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού και τη θέση του στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα.
Αυτό το θέμα χρήζει ειδικής ανάρτησης, την οποία έχω αναβάλλει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα, κύριως λόγω προσωπικής αδυναμίας να πιάσω ολοκληρωμένα το θέμα. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω επί του παρόντος, είναι η στάση αρκετών σχολιαστών που πρόσκεινται σε δυνάμεις του εξωκοινοβουλίου. Αντί να κρατήσουν αυτό το σημείο απ’ όσα λέει ο Α.Χ και να το αξιοποιήσουν, για να υποστηρίξουν πχ ότι η ‘στροφή’ του κκε δικαιώνει τη δική τους πολιτική εκτίμηση για μια σειρά ζητήματα, επιλέγουν να σταθούν σε άλλα σημεία και να μιλήσουν πχ ‘για φραξιονισμό και αντιδημοκρατική λειτουργία στο κκε’ για να «δικαιώσουν» την ύπαρξη αυτών ακριβώς των χαρακτηριστικών στις δικές τους γραμμές. Αλλά αυτό κι αν είναι το λιγότερο.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την πολιτική μας στο θέμα των συσπειρώσεων και σ’ ένα δεύτερο επίπεδο με τη σύνδεση του οικονομικού με τον πολιτικό, ιδεολογικό αγώνα. Κάποιες από τις παρατηρήσεις του Α.Χ για τη δομή και λειτουργία των συσπειρώσεων (παμε, μασ) είναι καίριες και βάσιμες. Υπάρχουν όμως δύο βασικές ενστάσεις.
Το πρόβλημα της σχέσης των συσπειρώσεων με την οργανωμένη πρωτοπορία είναι διαχρονικό. Η πανσπουδαστική για παράδειγμα δεν είχε ποτέ τις δομές που έχει το μασ με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και τις συνδιασκέψεις, κι αυτό παρά τη διαρκή κι ηρωική της άνοδο στα χρόνια της ανασυγκρότησης (άλλο αν το μασ δε συνοδεύει τις δομές και με αποτελέσματα).
Αφετέρου όποιος διαβάσει προσεκτικά το κομμάτι της επιστολής για την παρέμβασή μας στο κίνημα και τις μάζες, θα διαπιστώσει ότι ο Α.Χ ουσιαστικά διαφωνεί με την ίδια την ύπαρξη του παμε (δε θεωρούσε τη συγκρότησή του μονόδρομο). Κι αυτή η βασική διαφωνία του επισκιάζει (αν δεν ακυρώνει) τις υπόλοιπες για όλα τα επιμέρους. Παρόλ’ αυτά ο Α.Χ επιλέγει να μην την αναλύσει διεξοδικά κι απλώς την υπονοεί.
Παρακάτω, επαναλαμβάνει τη θέση του λένιν ότι την ταξική πάλη συναποτελούν ο οικονομικός, ο πολιτικός και ο ιδεολογικός αγώνας, που είναι ανασπόσπαστοι μεταξύ τους. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα προβάλλει –ακόμα και στα συνδικάτα- μόνο το τρίτο, δηλ τη ζύμωση για το σοσιαλισμό, υποβαθμίζοντας τ’ άλλα δύο μέρη που οδηγούν στο στρατηγικό στόχο. Μπαίνει όμως το ερώτημα. Δεν είναι ακριβώς σε περιόδους κρίσης που αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων η σημασία της ζύμωσης του στρατηγικού στόχου ως εναλλακτικής πρότασης στα αδιέξοδα του συστήματος, η οποία δένει και με τα πιο «μικρά» μέτωπα πάλης;
Ωστόσο, αυτό που πρωτίστως φαίνεται να απασχολεί τον Α.Χ, περισσότερο κι από την ουσία της εκτροπής που καταγγέλλει, είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε. Βάσει σχεδιασμού και από τα πάνω. Με εκφοβισμό και εξαγορά όσων καταλάβαιναν κάποια πράγματα. Με όχημα τη νεολαία. Με στοχοποίηση των ανήσυχων και των διαφωνούντων. Την ταύτιση τους με σκιάχτρα και προβοκάτορες. Με σταδιακή διολίσθηση σε μεσοβέζικες διατυπώσεις και αργότερα στην αντικατάσταση των θέσεων του κόμματος. Με άλλα λόγια στα «μουλωχτά».
Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ή ν’ απορρίψω με στοιχεία όσα λέει ο Α.Χ, αλλά κάποιοι από τους ισχυρισμούς του είναι αρκετά προβληματικοί. Αν πιστεύει πχ ότι κάποια ανώτατα στελέχη «καταλαβαίνουν τι γίνεται» αλλά συναινούν δια της σιωπής, για να μην χάσουν τη θέση τους και εξαγοράζονται, αμφισβητεί εμμέσως τη δυνατότητα του επαγγελματικού στελέχους ενός κκ, να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του, ή να διαφωνήσει σε ένα ζήτημα και να διαχωρίσει τη θέση του από την πλειοψηφία. Τίθεται συνεπώς εν αμφιβόλω, συνολικά η δυνατότητα σωστής λειτουργίας του θεσμού του επαγγελματικού στελέχους (σημειωτέον ότι υπήρξε κι ο ίδιος τέτοιο στέλεχος).
Αν πάλι πιστεύει ότι μια μερίδα της καθοδήγησης κατόρθωσε να επιβάλει «στα μουλωχτά» την εκτροπή από το πρόγραμμα και τις κομματικές αναλύσεις, αμφισβητεί έμμεσα –αν όχι ευθέως- τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος στο οποίο βρέθηκε κι έδρασε. Άρα το παιχνίδι ήταν χαμένο εξ αρχής.
Το μόνο στοιχείο που μπορεί να επιβεβαιώσει ένας εξωτερικός παρατηρητής είναι η αναφορά στις θέσεις του 10ου συνεδρίου της κνε στην αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική γραμμή. Αυτή όμως έγινε στις θέσεις του κσ, που είναι συλλογικό, καθοδηγητικό όργανο και πέρασε από το συνέδριο, που είναι το ανώτερο όργανο, κι όχι με κάποια συνωμοσία, ή πλάγια μέθοδο.
Αυτό το κεφάλαιο της «διολίσθησης» προσωπικά μου θυμίζει μια αποστροφή του λιγκατσόφ στο βιβλίο του για το γκόρμπι. Στα πρώτα χρόνια της περεστρόικα, η σοβιετική ηγεσία μιλούσε για «διαφορετικές μορφές υλοποίησης της σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας». Αυτό αργότερα, έφτασε να γίνει δια της παραφθοράς «διαφορετικές μορφές σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας». Για να διολισθήσει τελικά στη φράση «διαφορετικές μορφές ιδιοκτησίας» που εισήγαγε κι επίσημα τον καπιταλισμό στη σοβιετική οικονομία.
Η περίπτωση της σοβιετίας προσφέρεται για περισσότερους ιντριγκαδόρικους συνειρμούς και παραλληλισμούς με το θέμα μας.
Ένα συνέδριο που σηματοδοτεί τη στροφή στη γραμμή του κόμματος. Η κομσομόλ που είχε φτάσει να έχει δεκάδες εκατομμύρια μέλη στη δεκαετία του 80’ (χωρίς να δέσει διαλεκτικά την ποσότητα με την ποιότητα). Ο γκόρμπι που κρατούσε για τον εαυτό του ρόλο εξισσοροπιστή, αλλά τελικά είχε πρωταγωνιστική εμπλοκή στις ανατροπές. Το «γραφειοκρατικό θερμιδώρ» και το κάλεσμα προς τη βάση για «αντιγραφειοκρατική επανάσταση», αφού σε επίπεδο κορυφής έχει χαθεί η μάχη. Κι άλλα τέτοια ιντριγκαδόρικα, για να περνάει η ώρα.
Αρκεί όμως μια στροφή σε επίπεδο ηγεσίας, για να ακυρώσει τα επαναστατικά χαρακτηριστικά ενός κόμματος ή μιας κοινωνίας; Οι κορυφές καθορίζουν το σύνολο; Δε θυμίζουν κάπως αυτά την εκτίμηση του μ-λ ρεύματος για την εσσδ μετά το 56’; Αν υπάρχει βέβαια κάποιος βάσιμος, λογικός πυρήνας σε αυτή την εκτίμηση, το πιο σημαντικό δεν είναι αν είχαμε ακόμα σοσιαλισμό το 70’ και το 80’ αλλά να αποτρέψουμε την περεστρόικα που έρχεται.
Και ποια είναι τα κίνητρα αυτής της ηγετικής ομάδας, που αναφέρει ο Α.Χ; Ποιες δυνάμεις την ανέδειξαν; Και με ποιες βαθύτερες, κοινωνικές διεργασίες συνδέεται αυτή η ανάδειξη; Ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτήν;
Η πορεία της εδα πχ κι η στροφή του κόμματος μετά το 56’, μπορεί να αποδοθεί στις τάσεις συμβιβασμού ενός μέρους του κινήματος, μπροστά στις δυσκολίες και τις θυσίες της σκληρής και μακράς παρανομίας του κόμματος, στις μεταπολεμικές συνθήκες. Η «σύγχρονη στροφή» τι ακριβώς έρχεται να εκφράσει;
Ο Α.Χ αναγνωρίζει αυτή την έλλειψη στο κείμενό του και λέει ότι χρειάζεται περεταίρω μελέτη για να απαντηθούν αυτά τα ζητήματα.
Αυτό που περιγράφει όμως, δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Δεν αναφέρεται απλώς σε μια λανθασμένη πολιτική γραμμή, που μπορεί να καταστεί ολέθρια (αυτό θα ήταν ζήτημα προς συζήτηση). Κάνει λόγο για μια σχεδιασμένη εκτροπή που μεθοδεύτηκε από τα πάνω. Με άλλα λόγια περιγράφει ένα είδος «περεστρόικα», μια αντεπανάσταση σε μικρογραφία εντός του κκε (εξ ου κι ο συνειρμός με το λιγκατσόφ, που δεν ήταν εντελώς άσχετος).
Κι αυτό μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει. Ότι ο ταξικός εχθρός έχει βάλει στο χέρι το κκε και το οδήγησε στην εκτροπή. Αυτή φαίνεται να είναι σε τελική ανάλυση η εκτίμηση του Α.Χ., (κι ας μην το αναφέρει ξεκάθαρα). Για αυτό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κόμμα διανύει την χειρότερη περίοδο της ιστορίας του. Γι’ αυτό πιθανότατα λέει κι ότι ο αστικός τύπος προβάλλει –ολοένα και πιο συχνά- με εκθειαστικά σχόλια τη δράση του κκε και του παμε.
Αυτή η εξήγηση όμως πείθει ελάχιστο κόσμο, από εξωτερικούς παρατηρητές ή οργανωμένους συντρόφους, γιατί προσκρούει στην άμεση, καθημερινή εμπειρία τους, πρώτα απ’ όλα. Γι’ αυτό και πολλοί από αυτούς, υποδέχονται με θυμό ή και με ειρωνεία το γράμμα του χαλβατζή και τα πολιτικά του συμπεράσματα, ακόμα κι αν συμφωνούν (ή προβληματίζονται) με επιμέρους σημεία του.
Όποιος έχει καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα με τον Α.Χ και θέλει να πείσει γι’ αυτά τον κόσμο του κουκουέ (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου σε αυτόν) οφείλει να το κάνει με πολύ πιο πειστικό τρόπο και κυρίως με τεκμήρια κι ονόματα. Ή αλλιώς να περιμένει τα γεγονότα να τον επιβεβαιώσουν, ή να τον διαψεύσουν.
Κλείνω αυτήν την ανάρτηση με μια παρατήρηση για τα σκιάχτρα, που έκανε κι ο Α.Χ στο δικό του κείμενο. Πρέπει να μάθουμε να κρίνουμε την πολιτική ουσία μιας τοποθέτησης, χωρίς να την τσουβαλιάζουμε και να την ταυτίζουμε με διάφορα σκιάχτρα: πχ πράκτορες, τροτσκιστές, μίσθαρνα όργανα, και πάει λέγοντας. Κι αυτό ισχύει γενικώς, κι εκατέρωθεν. Όχι μόνο από τη μία πλευρά.
Ελπίζω τα σχόλια να μην κινηθούν σε αυτό το επίπεδο και να μην ξεπέσουν σε συγκρίσεις πέους, ραντεβού θανάτου για ξύλο, κι άλλα τέτοια «συντροφικά» κι ασφαλίτικα.
Ως υστερόγραφο: υπενθυμίζω μια παλιότερη ανάρτηση της κε του μπλοκ, για το δεκέμβρη του 08’, όπου είχε ανοίξει μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση στα σχόλια για μια σειρά ζητήματα, μεταξύ ενός ανώνυμου και του «κάποιου που σκέφτεται». Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να είναι μάλλον άσχετη με το θέμα μας. Ή μήπως όχι;
239 σχόλια:
«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο 201 – 239 από 239Προφανως ο Κουρης 'η ο Τραγκας εκπροσωπουν λαικα αιτηματα κι οχι συμφεροντα τμηματων της αστικης ταξης. Το οτι η αστικη ταξη της χωρας προτιμα για την ωρα πορεια εντος ΕΕ δε σημαινει οτι θα διαλυονταν εκτος. Να σκεφτεστε τα στοιχειωδη...
Η αστική τάξη της Ελλάδας δεν προτιμάει τίποτα. Όπου την κλωτσήσουν οι αμερικανοί-ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές στην κλωτσοπατινάδα τους, εκεί θα κάτσει.
Η εργατική τάξη είναι το θέμα, το Κόμμα της και το πρόγραμμά του με το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, πρόγραμμα όπου διατυπώνεται και εξηγείται ο στόχος της ρήξης με όλα τα δεσμά της εξάρτησης και του ιμπεριαλισμού, πριν απ'όλα την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
@ 12.31
http://www.ergatiki.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=4042:i1009&Itemid=62
Μια απάντηση σε πολλά που γράφτηκαν:
1. Επιμένουν αρκετοί σύντροφοι του ΚΚΕ πως τα λαϊκά μέτωπα ήταν μια γενικά πετυχημένη τακτική!
Αρνούνται έτσι να δούν το ΠΟΥ κατέληξαν: Σε τραγωδία σε Ελλάδα-Ισπανία και σε αστική ενσωμάτωση σε Γαλλία-Ιταλία. Γιατί;
Γιατί απέκοψαν το πρωταρχικό (την πάλη για τα άμεσα καθήκοντα) από το στρατηγικό (το σοσιαλισμό). Πέτυχαν στο πρώτα, απέτυχαν παταγωδώς στο δεύτερο.
Η γραμμή αυτή ήταν της Κομιντέρν (συνεπώς κυρίως του ΚΚΣΕ και της ΚΕ του άρα και του ΓΓ του Στράλιν δλδ). Συνεπώς σε αυτή την τάση του κομμουνιστικού κινήματος χρεώνεται ιστορικά η ευθύνη.
ΑΠλά πράγματα.
2. Οι τροτσκιστές έκαμαν το ανάποδο λάθος: ΑΠέκοψαν την στρατηγική από την τακτική, φέρνοντας τη στρατηγική στο τώρα, και νομίζοντας έτσι πως κάνουν πολιτική...
Εμειναν χωρίς τακτι΄κη και φυσικά χωρίς έρεισμα στον πολύ κόσμο.
ΑΠοτυχία και εκεί. Η αποκοπή της τακτικής από τη στραητγική διαμέσω μιας αφελούς προσοάθεις κατάργησης της πέρα για πέρα λαθεμένης θεωρίς των σταδίων τους εκδικήθηκε.
Σήμερα λοιπόν:
- Από που και ως που, ένα άμεσο πρόγραμμα ανατροπής (το ΝΑΡ την ονομάζει αντικαπιταλιστική ανατροπή) εκφρασμένο ΚΑΙ σε κυβερνητικό επίπεδο από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του μετώπου είναι ευθύς εξ αρχής ρεφορμιστική;;;
ΔΕν μας απαντά κανείς στα σοβαρα. Διότι κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί στα σοβαρά την ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και την ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΤΗΤΑ μιας τέτιας κατάστασης. Μιας κατάστασης όπου η ταξική πάλη φτάνει στο αποκορύφωμά της και μπαίνει στην ημερήσια διάταξη του "ποιός, ποιόν".
Αρα, μια κυβέρνηση του μετώπου με το συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα δεν μπορεί άραγες να συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην συσπέιρωση δυνάμεων και στην εμφάνιση του κοινωνικοπολιτικού μπλοκ εξουσίας το οποίο θα αντρέψει τονκαπιταλισμό;;
Εγώ λέω ότι μπορεί.
ΠΩΣ; Μόνο εάν τα επαναστατικά κόμματα που θα συμμετέχουν σε αυτό το μέτωπο έχουν καθαρό πως το κυβερνητικό πρόγραμμα του μετώπου μπορεί να εφαρμοστεί ΠΛΗΡΩΣ στο καθεστώς της εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας. Και όχι σε μια καλύτερη αστική διαχείρηση. Γιατί τότες ή ενσωματώνεται (δείτε και την επανάσταση των γαρυφάλλων πως κατέληξε) ή ανατρέπεται (Χιλή κλπ).
Τώρα για τους χαρακτηρισμόυς καρφάκι δεν μου καίγεται για ό,τι κακεντρεχές γράφεται σαν προσωπική επίθεση. Οσοι τα γράφουν άς γράψουν και άλλα.
Ξυδάκι!!!!!
Εγώ κομμουνιστής είμαι, σε κομμουνιστική οργάνωση είμαι οργανωμένος.
ΑΠορρίπτω και τον τροτσκισμό σαν ρεύμα και τον σταλινισμό.
Τελος, για όσους συντρόφους πιστέυουν πως μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική Ελλάδα έξω απο την ΕΕ (και αυτό προσάπτουν ως κατηγορία ενάντια στο μεταβατικό κυβερνητικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να υλοποιήσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του μετώπου), ας το σκεφτούν λίγο:
Τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο του Αιγαίου και του Ιονίου, είναι ένα καλό επιχείρημα για να μας κρατήσει η ΕΕ στους κόλπους της και να μη θέλει να μπει σε περιπέτειες....
Μόνο η κομμουνιστικήξ Αριστερά, το Μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και ο λαός θέλουν και μπορούν να βγάλουν τη χώρα εκτός. Κανείς άλλος.
Ούτε για καρικατούρα δε στέκει το σχήμα του «τρίτου δρόμου» σε σχέση με μια γραμμή Στάλιν και μια γραμμή Τρότσκι.
Με τη γραμμή του Στάλιν νικήσαμε το ναζισμό και στήσαμε τη λαϊκή εξουσία στο μισό πλανήτη.
Η γραμμή του Τρότσκι χρησίμευσε μόνο στη διείσδυση πρακτόρων ειδικά του αμερικανικού και του αγγλκού ιμπεριαλισμού στο εργατικό κίνημα με στόχο την καταπολέμηση της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Πρόκειται, λοιπόν, για ανόμοια πράγματα.
Οχι ρε συ Ναντιεζτα...
Και τα 2 αυτά ρεύματα είναι κομμάτι του κομμουνιστικού κινήματος.
Αλλο πράγμα να κάνουμε έναν απολογισμό του 20ου αι., να δούμε τα σωστά και τα λάθη και να βγάλουμε συμπεράσματα, και άλλο πράγμα να χαρακτηρίζουμε ένα ρεύμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος σαν πρακτόρικο.
τέσπα, καλο βραδυ σε όλους..
http://kokkinostupos.blogspot.com/2012/02/blog-post_9683.html
Καλημέρα,
έγραψα ένα σχόλιο, που έχασα, για να εξηγήσω οτι καθόλου δεν εννοώ ούτε οτι ο τροτσκισμός είναι πρακτόρικο ρεύμα ούτε οτι οι τροτσκιστές δεν πιστεύουν και καμμιά φορά δεν αφιερώνουν τη ζωή τους στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του κομμουνισμού όπως αυτοί τη βλέπουν. Ίσως ήταν ατυχής η διατύπωσή μου, αλλά εννοώ οτι η γραμμή του τροτσκισμού σχεδόν ποτέ και σχεδόν πουθενά δεν πέρασε στις μάζες.
Η πιό σοβαρή δύναμη που ασχολήθηκε με τον τροτσκισμό μεταπολεμικά ήταν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές που θέλαν να διασπάσουν και να υπονομεύσουν το εργατικό κίνημα στις καπιταλιστικές χώρες ιδίως της δυτ. Ευρωπης, και να το στρέψουν όσο μπορούν κατά της ΕΣΣΔ.
Δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο στον τροτσκισμό για το οποίο να χρησιμοποιήθηκε από τους αμερικανούς (και τους άγγλους) εκτός από το οτι ήταν εντελώς μειοψηφικό ρεύμα στο ε.κ. και από ένα σημείο κι ύστερα εντελώς αποκομμένο από το λαό. Το ίδιο έκαναν εξ'άλλου και με το Μαοϊσμό.
Εσύ με την ΕΔΑ σε μένα απευθύνεσαι?Βάλτε ρε παιδιά κανένα ψευδώνυμο να καταλαβαινόμαστε.
Απ'ότι βλέπω επιμένεις ότι το ΕΑΜ πρέπει να καταγγελθεί επειδή έφταιγε που είχε κηρύξει ο Στάλιν το τέλος της παγκόσμιας επανάστασης,της πάλης των τάξεων,και την ανάγκη εθνικής ενότητας.
Όποιος έχει φιλότιμο βέβαια τα λέει αυτά ανοιχτά,και δεν βάζει τους κνίτες,με φανατισμό νεοφώτιστου να τα λένε προφορικά και στο internet.
Επίσης είναι τρομακτικό ότι το ΚΚΕ δεν είναι με την έξοδο από την ΕΕ.προσωπικά δεν είχα σε μεγάλη εκτίμηση το πρόγραμμα του ΚΚΕ και την λογική του ΑΑΔΜ.Το θεωρούσα μια πρόχειρη συρραφή από στερεότυπα του μετωπικού κομμουνιστικού ρεφορμισμού.
Δεν είναι αυτό όμως ακριβώς το θέμα που πρέπει να συζητάμε.Το θέμα είναι ,γιατί έγινε η απομάκρυνση από αυτή την λογική.Και το αν αυτό ήταν καταστατικά νόμιμο,αλλά αυτό αφορά κυρίως τα μέλη,και όλο τον κόσμο βέβαια αν το θέλει,τα κλειστά ιερατεία πέθαναν.
Η απομάκρυνση από το ΑΑΔΜ έγινε γιατί στην συγκυρία της καπιταλιστικής κρίσης,της τριτοκοσμοποίησης της κοινωνικής πλειοψηφίας και της κρίσης εκπροσώπησης του αστισμού το ΚΚΕ θα έπρεπε να γίνει συγκεκριμένο.Να αναδείξει κόμβους για την αποδυνάμωση της αστικής εξουσίας και για την συσπείρωση του λαιού μπλοκ.
Έχοντας όμως μια λογική αποκλειστικά και μόνο κομματικής διαμαρτυρίας-ζύμωσης και οικοδόμησης,αυτό δεν μπορούσε να γίνει.Εδώ έρχετε η αξία χρήσης της συγκεκριμένης ιδεολογικοπολιτικής κατεύθυνσης των τελευταίων ετών.Αυτό που ίσως δεν έχετε σκεφτεί είναι ότι η διαμαρτυρία,σαν κοινωνική λειτουργία τελειώνει κάτω από το σάρωμα κάθε κοινωνικού συμβολαίου.Η κατάρρευση είναι προδιαγεγραμμένη και θα είναι απότομη.Εκτός και αν γίνει και άλλη διολίσθηση,αν και σήμερα είναι χλωμό.Τότε να σας δω τι θα λέτε...
Προσπάθησα, στο βαθμό που είναι δυνατόν, να διαβάσω τα περισσότερα σχόλια. Διάβασα λοιπόν ένα σωρό "αναλύσεις" για Λένιν, Στάλιν, Τρότσκι, Λαϊκά μέτωπα, για την Ιταλία, την ...Σομαλία και πάει λέγοντας. Το ΚΚΕ έχει σήμερα θέσει, σε συνθήκες μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης, το ζήτημα της ανατροπής του καπιταλισμού και την κατάκτηση από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της εξουσίας (και φυσικά την έξοδο από την ΕΕ σαν απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε σοσιαλιστική πολιτική). Ταυτόχρονα θεωρεί ότι δεν υπάρχουν άλλες (άξιες αναφοράς) πολιτικές δυνάμεις, με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργαστεί σε ένα τέτοιο δρόμο. Αν λοιπόν θέλει κάποιος να κάνει κριτική στο ΚΚΕ, ας κάνει σε αυτές τις θέσεις με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Η αοριστολογία και η κριτική με τσιτάτα, δείχνει αδυναμία αντιπαράθεσης και τίποτα άλλο.
Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για ζητήματα τακτικής και στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος:
Μέρος 1
http://ergatikosagwnas.blogspot.com/2012/03/blog-post_03.html
Μέρος 2
http://ergatikosagwnas.blogspot.com/2012/03/blog-post_04.html
Δεν απαντάτε "Ναντιέζντα".
Μια χαζοατάκα και μετά στρεψοδικία και βρισιές ( μού κανες τα μούτρα κρέας ταγάρι...) .
Το μέτωπο το αντικαπιταλιστικό θα φτιαχτεί!!!! Απόδειξη είναι η σημαντική αποδοχή που έχει, απο τον λαό, η ξεκάθαρη και αντικαπιταλιστική θέση του ΚΚΕ για το προβοκατόρικο "κίνημα της φτηνής πατάτας..." (Ρίζος 1/3/2012)
Σήμερα στα καφενεία στο χωριό όλοι είχαν ξετρελαθεί... χρόνια έχουν να γελάσουν έτσι οι αγρότες. ευτυχώς που υπάρχει ο Μεντρέκας με τον Μαίλη και χαρίζουν απίστευτες στιγμές γέλιου σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της κρίσης... Μήπως να γίνουν εξωτερικοί συνεργάτες της Ελληνοφρένειας?? γιατί για στελέχη του ΚΚΕ δεν κάνουν με την καμία....
Προβάλλεται αυτό το πείραμα, εν πάση περιπτώσει, των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου και μιας ομάδας εθελοντών στην Ημαθία, που μέσω του διαδικτύου αγόρασε τόσους τόνους πατάτας και τις πούλησε 35 λεπτά. Αυτό το παράδειγμα θα μείνει μεμονωμένο και θα έχουμε πολλά μεμονωμένα παραδείγματα, γιατί καμία κοινωνία, καμία σύγχρονη οικονομία δεν μπορεί να διαμορφωθεί σε αυτή τη βάση. Δεν μπορούμε να πάμε 1.000 και 2.000 χρόνια πίσω. Αλλά αυτό το παράδειγμα, από την άλλη, έχει κι ένα θετικό, πέρα από την αλληλεγγύη κ.λπ., αυτά δεν τα υποτιμούμε. Ποιο είναι το θετικό: Δείχνει τη μεγάλη σημασία του πανεθνικού σχεδιασμού, της συγκέντρωσης δηλαδή.
Καλλιεργείς π.χ. την πατάτα και δεν εισάγεις εφόσον έχεις επάρκεια. Αν δεν έχεις επάρκεια θα εισαγάγεις. Προγραμματίζεις την καλλιέργεια όλων των προϊόντων που μπορεί να λύσουν το διατροφικό πρόβλημα, συγκεντρώνεις και δεν έχει σημασία αν θα είναι συγκεντρωμένα στην Αθήνα και θα ξαναπηγαίνουν π.χ. στην Ημαθία. Συγκεντρώνεις και από την παραγωγή πάει απευθείας στην κατανάλωση, χωρίς κανέναν ενδιάμεσο, μέσω του συνεταιρισμού, της κοινωνικοποιημένης αγροτικής επιχείρησης και του δημόσιου εμπορίου. Αλλωστε, στην Ελλάδα δεν έχουμε και τις μεγάλες αποστάσεις. Για να πας τις πατάτες από το Νευροκόπι στη Βέροια, δε χρειάζονται και 40 χιλιάδες μεσάζοντες.
Να σας πω κι ένα αποσπασματικό παράδειγμα. Εγώ δεν θα το χαρακτηρίσω αρνητικό, περιέχει και θετικά στοιχεία. Αύριο θα πάει ένας έμπορος και θα δώσει του πατατοπαραγωγού μισό λεπτό παραπάνω. Ετσι δεν έγινε με τους συνεταιρισμούς; Πήγαιναν οι έμποροι και έδιναν κάτι παραπάνω στον μεμονωμένο παραγωγό κι έφευγε ο παραγωγός από το συνεταιρισμό, γιατί σου λέει εμένα με ενδιαφέρει πόσο θα αγοράζεις και δεν έβλεπε - όχι ότι οι συνεταιρισμοί ήταν αγγελούδια, ένα χάλι μαύρο ήταν, εν πάση περιπτώσει ήταν ένας αμυντικός μηχανισμός σε κάποια φάση.
Αρα, λοιπόν, αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν την ανάγκη του κεντρικού σχεδιασμού. Το κεντρικό δε σημαίνει υδροκέφαλο κέντρο. Εννοούμε να ξέρουμε ότι στην Ελλάδα παράγω π.χ. αυτές τις πατάτες και διανέμονται από την παραγωγή στην κατανάλωση χωρίς κανέναν ενδιάμεσο.
Πολύ καλά τα λέτε όσοι κάνετε κριτική στη νεοτροτσκιστική γελοία δήθεν "υπεραριστερή" γραμμή Μαϊλη - Μπέλλου ότι όλα τα μέτωπα στα οποία πήρε μέρος ή στα οποία κάλεσε το κομμουνιστικό κίνημα είτε σαν ΚΔ είτε σαν ΚΚΕ ήταν "δεξιές παρεκκλίσεις". Συμφωνώ μέχρι κεραίας, πρόκειται πράγματι για επαναφορά όλης της τροτσκιστικής και λικβινταριστικής μούργας της δεκαετίας του '20, που σωστά είχε ξωπεταχτεί από το επαναστατικό ΚΚΕ.
Θα ήθελα όμως πολύ, οι φίλοι αυτοί που κάνουν τη σωστή, ξαναλέω, αυτή κριτική στην ηγετική κλίκα του Περισσού, να πουν δυο λόγια για το τι γνώμη έχουνε για τη μετά το 1956 πορεία του διεθνούς, αλλά και του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Γιατί αν η σωστή άρνηση του τροτσκισμού του Μαϊλη (κουμπάρου της Δαμανάκη), γίνεται από την πλευρά των ΚΝΑΤ της Μεταπολίτευσης, των συνεργασιών Παπανδρέου - Χαρίλαου και του έρωτα για το "σοσιαλισμό" τύπου Μπρέζνιεφ, τότε έχουμε απλά τη διαπάλη δυο υπερδεξιών αντιδραστικών ρευμάτων, που και τα δύο σκυλεύουν την κληρονομιά του επαναστατικού κομμουνισμού.
Τα συνθήματα του Λαϊκού Μετώπου αντιπροσωπεύουν άπλα και μόνο την κλασική πολιτική και τις μέθοδες της συνεργασίας των τάξεων και μάλιστα στην πιο γνήσια και ολοκάθαρη μορφή της : την κυβέρνηση συνασπισμού αστικών και εργατικών κομμάτων. Το Λαϊκό Μέτωπο, όπως και κάθε άλλη μορφή ταξικής συνεργασίας, είναι απάρνηση της ανεξάρτητης ταξικής πάλης των εργατών. Με το Λαϊκό Μέτωπο η εργατική τάξη εγκαταλείπει το δικό της πρόγραμμα, δηλαδή το πρόγραμμα. της κατάληψης της εξουσίας και το πρόγραμμα του σοσιαλισμού, και δέχεται το πρόγραμμα της «δημοκρατικής» μπουρζουαζίας, δηλαδή το πρόγραμμα της υπεράσπισης τον καθεστώτος.
Π. Πουλιόπουλος Τα Λαϊκά Μέτωπα και η προλεταριακή πολιτική/ 1937
Οχι δεν ισχυει απαραίτητα αυτό...
Το ζήτημα δεν είναι κατά πόσο «είναι απαραίτητα σωστό» ή εν δυνάμει σωστό, αλλά: ποιός είχε τότε δίκιο; Ο Πουλιόπουλος ή ο Ζαχαριάδης; Ο Τρότσκι ή ο Στάλιν;
Ναντιεζντα κατανοεις πιστευω οτι στο σχολιο περι Καρελια δεν εχεις απαντησει ακομα...
Απάντησα: εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση. Μάλλον δε σου άρεσε.
Αναρωτηθήκατε ποτέ πως θα είναι η ζωή χωρίς το ΚΚΕ;Αν όχι αρχίστε να αναρωτιέστε γιατί κοντοζυγώνει η στιγμή.
Καληνύχτα σας sfyrodrepana.
Είιιμαι το νούμεροο 223 με ξέρουν όοολοι με αυτοοοο..
"άνευ λογοκρισίας"
Σας κοροϊδεύουν κατάμουτρα, ξυπνήστε πιστοί!!
Ο ψευδοπροφήτης γεννήθηκε και είναι ΚΚΕες.
Και την ώρα που συζητάμε (και καλά κάνουμε γενικά δηλαδή) για το χαρακτήρα του μελλοντικού μετώπου κλπ γίνονται και αυτά...
http://e-oikodomos.blogspot.com/2012/03/blog-post_05.html
mariori
Παιδιά γιατί πέσαμε; Συνεχίζουμε δυνατά να σπάσουμε όλα τα ρεκόρ, για την κοινή υπόθεση.
@προς Ανώνυμο της 4/3/12 12:26 πμ
Φυσικά, το απόσπασμα του Λένιν είναι απολύτως διαφωτιστικό και συμφωνούμε όλοι. Το ερώτημα είναι εσύ που ακριβώς βρίσκεις την αντίφαση με την πολιτική του ΚΚΕ σήμερα. Θα είχε νόημα να το επισημάνεις, αν βρισκόμασταν σε μια φάση που συνδύαζε π.χ. την όξυνση του μαζικού πολιτικού αγώνα (με γενική πολιτική απεργία, καταλήψεις εργοστασίων κλπ.) με την πτώση της αστικής κυβέρνησης, τον εξαναγκασμό της σε παραίτηση, τη διεξαγωγή εκλογών και την ανάδειξη μιας κοινοβουλευτικής "αριστερής" πλειοψηφίας στη Βουλή. Εκεί θα μπορούσα - υπό προυποθέσεις - να καταλάβω ότι δημιουργούνται συνθήκες σαν κι αυτές που λέει το Πρόγραμμα του ΚΚΕ και να μπω στη συζήτηση περί "αξιοποίησης της κυβέρνησης ως σταδίου της επανάστασης". Σήμερα όμως; σήμερα που είμαστε σε φάση προετοιμασίας της ανόδου οι συνθήκες είναι τέτοιες που το ΚΚ πρέπει να κάνει αυτό ακριβώς που λέει ο Λένιν στο απόσπασμα που παρέθεσες (χωρίς μάλλον να πολυκαταλάβεις τι παραθέτεις): να ζυμώσει στο προλεταριάτο τους πολιτικούς όρους της νίκης του κι όχι να βάζει ρεφορμιστικούς πολιτικούς στόχους ως, τάχα, τη "διέξοδο". Σήμερα, το τονίζω αυτό, όχι γενικά κι αόριστα, σήμερα ποιος διαφωνεί με αυτό;;;
Τι διαφορετικό κάνει το ΚΚΕ λοιπόν; Ίσα-ίσα, αυτό που λέει ο Λένιν, λέει κι αυτό. Ζυμώνει την ιδέα ότι απλά με την κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας δε θα μπορέσει η εργατική τάξη να φτάσει στη νίκη. Σχηματικά, το εξέφρασε η σ. ΓΓ της ΚΕ με τη φράση "ακόμα και κυβέρνηση ΚΚΕ δε θα ήταν αρκετή", με την έννοια ότι θα έπρεπε για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της να προχωρήσει σε επαναστατικές δράσεις που θα έκαναν τη σύγκρουση αναπόφευκτη. Πότε και που απέκλεισε το Κόμμα την πιθανότητα να αξιοποιήσει τη μορφή μιας επαναστατικής-δημοκρατικής κυβέρνησης που θα προκύψει σε συνθήκες ραγδαίας ανόδου της ταξικής πάλης; Ίσα -ίσα που τονίζει ότι η στρατηγική του κόμματος για τη σοσιαλιστική επανάσταση και όχι για ενδιάμεσο στάδιο - σημειωτέον, στρατηγική που πρωτοδιατύπωσε ο Ζαχαριάδης και όχι η σ. Μπέλου ή ο σ. Παπαδόπουλος κλπ. κλπ. - δεν πρέπει να συγχέεται με τις "μεταβατικές στιγμές του πολιτικού χρόνου", όταν έχει ξεκινήσει ο κλονισμός της αστικής εξουσίας, χωρίς να έχει πλήρως εγκαθιδρυθεί η εργατική. Ας αφήσουμε λοιπόν την ταξική πάλη να αναπτυχθεί κι αυτή θα κρίνει αν θα φτάσουμε σε τούτη ή την άλλη κατάσταση που θα απαιτεί εκείνη ή την άλλη "μεταβατική πολιτική μορφή". Στις συνθήκες αυτές "ταιριάζει" η λενινιστική θέση περί ενδεχόμενης "αξιοποίησης της κυβέρνησης ως σταδίου της επανάστασης" και όχι, βεβαίως, ως αυτοτελούς πολιτικού στόχου που, ως τέτοιος, είναι απλώς καραμπινάτος κοινοβουλευτικός κρετινισμός.
Συμπέρασμα: ο "θεός να μας φυλάει" από τέτοιους "υπερασπιστές" του Προγράμματος που στο όνομα του "λενινισμού" είναι έτοιμες να μας προσφέρουν ως "επαναστατική διέξοδο" τη συγκυβέρνηση με τον Τσίπρα, τον Αλαβάνο και τους λοιπούς "αστέρες" του οπορτουνισμού...
ΥΓ. Επειδή πέφτει πολλή "πατριωτική" και "αντι-εξαρτησιακή" ρητορική από αυτούς τους ίδιους "υπερασπιστές" του Προγράμματος, μια ερώτηση: με δυνάμεις σαν τον Τσίπρα και το ΣΕΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), υπέρ του σχεδίου Ανάν και κατά του "χασάπη Μιλόσεβιτς" θα κάνετε το "πολιτικό μέτωπο" κατά της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης;;; Ουαί υμίν, φαρισαίοι υποκριταί...
Πολύ ενδιαφἐρουσα συζήτηση... Να σημειώσω οτι το παραπέρα αδυνάτισμα των μέσων αστικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα θα έφερνε τόσο αφαίρεση κάθε είδους δημοκρατικού προσωπείου της άρχουσας τάξης (κάτι που έχει μισογίνει, αλλά ο Ροκάρ μιλάει για πραξικόπημα) όσο και μεγάλη αναταραχή στο κέντρο της ΕΕ με αντίστοιχες αντιδράσεις. Όλοι οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ελλάδα, και έχω την αίσθηση οτι όλοι, κεφάλαιο και εργαζόμενοι, περιμένουν κάποιο σήμα από την Αθήνα...
Το σχόλιο του πιο πάνω φίλου, αποδυκνύει το μέγεθος της σύγχυσης που υπάρχει:
ΤΙ σημαίνει "να προετοιμάσει το ΚΚΕ τους πολιτικούς όρους νίκης" και γιατί αυτό διαχωρίζεται από στόχους που μάλιστα βαφτίζονται ρεφορμιστικοί χωρίς κανένα επιχείρημα;
1. Η προετοιμασία των πολιτικών όρων νίκης της εργ. τάξης σημαίνει πριν κα ιπάνω από όλα, συμβολή στην συνειδητοποίηση εκ μέρους της τάξης του πολιτικού διακυβεύματος της ταξικ΄ς πάλης συνολικά.
Σημαίνει δλδ της συνειδητοποίησης εκ μέρους της τάξης, το ότι ΚΑΙ τα άμεσα συμφεροντά της ΔΕΝ μπορουν να υλοποιηθούν στο υπάρχον σύστημα.
2. ΠΩΣ λοιπόν θα υπάρξει αυτή η συνειδητοποίηση ΧΩΡΙΣ την προβολή με τη μορφή του προγράμματος πάλης στο ΣΗΜΕΡΑ στόχων τέτιων που να είναι ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΙ από τον πολύ κόσμο και των οποίων η υλοποίηση ΔΕΝ μπορεί να πραγματωθεί ουσιαστικά στο υπάρχον σύστημα;;;
ΝΑ γιατί όποιος και καλά απορρίπτει τους δήθεν "ρεφορμιστικούς" στόχους πάλης προς όφελος μιας ακαθόριστης "πολιτικοποίησης" της τάξης απορρίπτει την τακτική και μένει χωρίς σχέδιο τελικά, ανίκανος για ουσιαστική συμβολή σε αυτή ακριβώς την πολιτικοποίηση!
Αυτό το λάθος κάνει το ΚΚΕ. Νομίζει πως επειδή κάθε μέρα μιλά για λαϊκη εξουσία, χωρίς να προβάλλει άμεσους στόχους πάλης κεντρικούς στο σήμερα, θα φέρει πιο κοντά τη νεπανασταση.
Αποκλείεται.
Αντιθέτως, η λογική που θέλει την πάλη στο σήμερα στόχων όπως "παύση πληρωμών/διαγραφή χρέους", "έξοδος από ΟΝΕ-ΕΥΡΩ", "κατάργηση των μνημονίων και ανατροπή της κυβέρνησης" κλπ σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ μεταξύ τους ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ στην πολιτικοποίηση της εργατικής τάξης κα ιστη διαμόρφωση των όρων ανατροπής.
Αυτό κάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ 2 χρόνια τώρα.
Που βρίσκεται η υστέρησή τους;
Στο ότι ΔΕΝ συνδέουν το πρόγραμμα αυτό και το μέτωπο ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ του μετώπου αυτού. Ετσι, το πρόγραμμα αυτό μένει ουσιαστικά μετέωρο.
Το ίδιο λάθος κάνει και το ΚΚΕ αλλά από την ανάποδη, μιας και έχει καταργήσει την τακτική του.
Και για όσους φοβούνται μη κα ιτυχόν το ΚΚΕ εξελιχθεί σε νεοαριστερό μόρφωμα: ΔΕΝ υπάρχει τέτιος "κίνδυνος" μη φοβάστε!!
Το ΝΑΡ αποκτά σιγα-σιγά την ικανότητα να έχει τακτική και διαλεκτική σύνδεση αυτής με τη στρατηγική του σοσιαλισμού/κομμουνισμού, χωρίς να ξεπέφτει στη θεωρία των σταδίων την οποία έχει απορρίψει.
Το ΚΚΕ αυτά τα χρόνια κάνει την αντίστροφη πορεία. Καταργησε την τακτική στο όνομα της κατάργησης της θεωρίας των σταδίων.
Ναι, λοιπόν μπορεί και πρέπει να φτιαχτεί το μέτωπο ΚΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ με πρόγραμμα αυτό που έχει ήδη αναφερθεί από πολλούς και να παλέψουμε και για τη κυβέρνηση του μετώπου.
Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα πανεθνικής κρίσης και επιθυμώντας να συμβάλω στο βάθεμα της ταξικής πάλης, με απασχολούσε ασταμάτητα εδώ και μέρες το πώς καλύτερα θα εκλαϊκευτεί και θα προπαγανδιστεί πλατιά η πρόσφατη βαρυσήμαντη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ «για τις φτηνές πατάτες» που, είμαι σίγουρος ότι, θα αποτελέσει κομβικό ζήτημα συσπείρωσης των πλατιών λαικών μαζών για την έφοδο στον ουρανό.
Καταθέτω λοιπόν τις σχετικές σκέψεις ενός φίλου που μόλις έλαβα μέσω email με ελάχιστες δικές μου προσθήκες:
ΦΩΝΑΧΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ
η "φτηνή" πατάτα είναι μια απάτη - νόμος είναι το δίκιο του εργάτη
τέρμα ποια οι αυταπάτες - ή με τις πατάτες ή με τους εργάτες
η φτηνή πατάτα ανήκει στο λαό - και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό
εξουσία λαική - για πατάτα πιο φτηνή
πατάτα φτηνή - είναι η πατάτα η σοσιαλιστική
νηστεία-νηστεία μέχρι τη λαική εξουσία
νηστεία-νηστεία μέχρι την εξουσία
φτηνή πατάτα για όλο το λαο - θα βρούμε μόνο στο σοσιαλισμό
μανάβηδες ληστές οπορτουνιστές - τώρα φτηνές πατάτες σοσιαλιστικές
μανάβηδες ληστές οπορτουνιστές - φτηνές πατάτες οι σοσιαλιστικές
πατάτα φτηνή - μόνο απ' την ΠΑΣΥ
κοινωνικοποίηση και σχεδιασμός - πατάτα να χορτάσει όλος ο λαός
σάπια η πατατα η ρεφορμιστική - καλή φτηνή, πατάτα η σοσιαλιστική
δώστε πατάτα στο λαό - με κεντρικό σχεδιασμό
δώστε πατάτα στο λαό - εδώ και τώρα με σχεδιασμό (κεντρινό)
όχι αυτοοργάνωση, όχι αυταπάτες - κεντρικός σχεδιασμός για φτηνές πατάτες
Όχι κουλάκοι ούτε και κολχόζ – εδώ και τώρα πατάτα από σοβχόζ
όχι διαχείριση, όχι αυταπάτες - κεντρικός σχεδιασμός για φτηνές πατάτες
όχι αυταπάτες οπορτουνιστικές- πατάτες μόνο σοσιαλιστικές
στο λαό μοιράζουνε δηθεν φτηνές πατάτες - ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ σπέρνουν αυταπάτες
στο λαό μοιράζουνε δηθεν φτηνές πατάτες - οι ρεφορμιστές σπέρνουν αυταπάτες
ΛΑΟΣ και ΣΥΝ σπέρνουν αυταπάτες - φαρμάκι στο λαό οι φτηνές πατάτες
(θυμίζω παλιότερη δήλωση καρατζαφέρη: "εγώ δε γεννήθηκα μέσα στα σατέν, φτωχός γεννήθηκα και το στομάχι έγινε από τις πολλές πατάτες και τις φακές που τρώγαμε συνέχεια")
ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ:
το ΕΑΜ μας έσωσε απ την πείνα θα μας σώσει πάλι απ τη σκλαβιά -
κι ο μαίλης μαζί με το μεντρέκα από την πατάτα τη ρεφορμιστικιά (sic)
ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΓΡΑΠΤΑ
σπέρνουν αυτα-πατάτες, θα θερίσουν θύελλες
σπέρνουν πατάτες, για να θερίσουν αυταπάτες
όχι στις οπορτουνιστικές αυταπατατές
κάτω ο σάπιος καπιταλισμός και οι σάπιες πατάτες του - πατάτα φτηνή μόνο η σοσιαλιστική
ΓΙΑ ΣΚΕΤΣ
Α) ομορφααααάντρα μου…
πατάτα σοσιαλιστική, ομορφαίνει και δεν παχαίνει
(όχι σαν την ακροδεξιά πατάτα του Καρατζαφέρη)
Β)- πατάτα (φτηνή) δε βάζεις?
- όχι ρε φίλε αλλοιώνει τη γεύση
ΜΑΝΩΛΗΣ Ο ΜΑΝΑΒΗΣ
Μανάβη, είσαι προκλητικός. άμα έχεις οποιαδήποτε σχέση με το κόμμα ή και το κίνημα (που αμφιβάλω) πες μας που διαφωνείς με την καθαρή σαν το γάργαρο νερό, θέση που πήρε το ΚΚΕ.
Για να μην διαστρεβλώνει κανένας τη θέση του κόμματος, παραθέτω όλη την ανακοίνωση όπως δημοσιεύτηκε....
«Με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ενθάρρυνση της συγκυβέρνησης εξελίσσεται μία νέα ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού, με τον κωδικό "κίνημα της πατάτας". Παίζουν και αξιοποιούν τον πόνο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το λεγόμενο κίνημα της φθηνής πατάτας που προβάλλεται ως λύση ή ανακούφιση είναι σαν αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα Super Market στο παιχνίδι των προσφορών. Είναι η συνέχεια του άθλιου κυβερνητικού εμπαιγμού ότι η ακρίβεια θα χτυπηθεί με τα "παρατηρητήρια τιμών" και τη διαφάνεια ή με τις επιτροπές ανταγωνισμού.
Η ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια οφείλεται πρώτα και κύρια στην κατακρεούργηση των μισθών, στην ανεργία, στα εξοντωτικά χαράτσια και τη βαριά έμμεση και άμεση φορολογία. Οφείλεται στα μονοπώλια και τα καρτέλ που δεσπόζουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η αισχρή ληστεία που κάνουν στη λαϊκή οικογένεια μαζί κυβέρνηση μέσω φόρων και μονοπώλια εισαγωγής και επεξεργασίας του πετρελαίου επαναλαμβάνεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό σε όλους τους τομείς.
Η αλήθεια είναι ότι τα μονοπώλια όσο θα υπάρχουν θα επιβάλλουν ληστρικές τιμές και θα καθορίζουν την ποιότητα των τροφίμων, των αγροτικών προϊόντων, των φαρμάκων, της ενέργειας και όλων όσα είναι απαραίτητα για τη διαβίωση της λαϊκής οικογένειας. Ακόμα και εκεί που βγάζουν τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως μεσάζοντες, το όφελος είναι γι' αυτούς και όχι για το λαό που καταναλώνει.
Ο στόχος προβολής του "κινήματος της φθηνής πατάτας" είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών. Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών, απομάκρυνσή τους από το αγροτικό κίνημα με προσανατολισμό ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Να μη συνειδητοποιήσουν και αγωνιστούν ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους για το ξεκλήρισμά τους, τα μονοπώλια, τις μεγάλες βιομηχανίες και τις αλυσίδες Super Market που εμπορεύονται τα προϊόντα τους, ελέγχουν τις εισαγωγές. Αυτά τα μονοπώλια αξιοποιούν τα όπλα που τους παρέχει η ΕΕ με την ΚΑΠ σε βάρος και της φτωχής αγροτιάς και των εργαζομένων - καταναλωτών.
Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη άλλου δρόμου ανάπτυξης. Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καλύψει με επάρκεια, ασφάλεια και φθηνά τις διατροφικές ανάγκες του λαού σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και τις ανάγκες της βιομηχανίας. Οτι αυτό δεν γίνεται καταδεικνύει πόσο είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός. Αυτό απαιτεί να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία όλες οι επιχειρήσεις, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος και να δημιουργηθούν παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Το μεγαλοεμπόριο και οι εισαγωγές να είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους.
Αυτό σημαίνει αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. Η συσπείρωση με το ΚΚΕ είναι μονόδρομος για να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του και να απολαμβάνει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει».
Ε ρε γέλια.
<< Η εναλλακτική λύση της ευρώπης των πολυεθνικών , γιατί αυτό είναι , είναι οι ενωμένες σοσιαλιστικές δημοκρατίες της ευρώπης. .... Τι θα πεί έξω απ'την ΕΕ. Δεν έχει νόημα. Τί θα κάνεις;>>
Κριτική στη θέση του Κ.Κ.Ε.(και για ναρ κ σιρυζα) από τον ΕΥΤΥΧΗ ΜΠΙΤΣΑΚΗ.
Αποκατάσταση του συντρόφου Ευτύχη Μπιτσάκη ΤΩΡΑ.(να μπεί στον Γ' Τόμο)
link:http://stokokkino.gr/fakeloi/prosopa/mpitsakis.MP3/view
Οποιος θέλει να ακούσει το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι στο 33ο λεπτό.
Που το βρήκα ο πούστης. Μακράν το καλύτερο. Σας έσβησα όλους
Συμπλήρωση:
Η κριτική του μπιτσάκη έχει γίνει πριν απο 3 χρόνια κατα το Συνέδριο πάνω κάτω.
200 χρόνια , εγώ και τα παιδιά μου ,μόνος μου ή με χιλιάδες συναγωνιστές στο πλάι μου , με τους κομμουνιστές μπροστά ή δίπλα , άοπλος ή με το τουφέκι , με γυμνά χέρια και μια προκήρυξη , με το μανιφέστο στη καρδιά αλλά και πριν από αυτό ,
Πάλεψα για το δίκιο, τη λευτεριά , το ψωμί , το σοσιαλισμό ,την ασφάλιση , την αυτοδιάθεση , την ΑΤΑ, την εθνική ανεξαρτησία , την επαναπρόσληψη του απολυμένου , τη συντριβή του φασισμού , την αύξηση του μισθού , την ισότητα άντρα γυναίκας , τη καταβολή των δεδουλευμένων , για το τέλος του ρατσισμού , το δωρεάν σύγγραμμα , για ένα πιάτο ρύζι μετά από 15 ώρες δουλειά , για την ειρήνη κι ενάντια στους εξοπλισμούς , ενάντια στον αμερικάνο πεζοναύτη ,τον άγγλο κομάντο ,για τη δημοκρατία ,για 15% ,για το 114 , για την απλή αναλογική , και για χιλιάδες άλλα ζητήματα «μικρά» και «μεγάλα»
κι όλα αυτά τα χρόνια στον αγώνα αυτό
σκοτώνομαι ,διαμελίζομαι ,ξυλοκοπούμαι ,βιάζομαι ,βασανίζομαι , απειλούμαι , απολύομαι , εξαφανίζομαι , ψοφάω της πείνας ,εξορίζομαι ,
για να ‘ρθει ένας (κουκουές κιόλας) να μου πει ότι « δικαιώνεται η Παπαρήγα που λέει ότι και μονοκομματική κυβέρνηση ΚΚΕ δεν μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στους εργαζόμενους. Και να νομοθετήσουν οι κομμουνιστές στη Βουλή τα 1400 απλά θα βγούνε οι πάντες στη μαύρη εργασία. Τι θα κάνεις τότε, θα στείλεις την επιθεώρηση εργασίας να κάνει τους βιομήχανους ντα; Θα τους επιβάλεις πρόστιμα και θα περιμένεις να εισπραχτούν; Τι ακριβώς;»
και δε ντρέπεται….
Μη φοβάστε σύντροφοι.
Στο δρόμο και μέσα στο κίνημα θα ξαναβρείτε την εμπιστοσύνη σας στο λαό.
Καλή Αντάμωση στα Γουναράδικα
και τι κατάφερες 200 χρόνια;; σε ένα χρόνο να μας τα πάρουν όλα πίσω, γιατί όλα αυτά ήταν προσωρινά και πλέον δε μπορούν να είναι ούτε προσωρινά...
και ξέρεις γιατί;;..
Γιατί εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ δεν είναι Ιρλανδία...
και τα σώβρακα μας πήραν σε μια νύχτα στη πλατεία.
εμένα μου μυρίζεται μια συνωμοσία με όλους τους Αλέκους. Αλέκος ο πρώην του ΣΥΝ, Αλέξης ο νυν, Αλέξης και ο Γρηγορόπουλος, Αλέκος και ο αντιφρονών στο ΚΚΕ, Αλέκα και η ηγεσία. και μένα κατηγορείται το ΝΑΡ... για τον Άγγελο.. (εμπεριέχει και Α, και Λ και Ε και Κ μέσα στο ΓΓ)
δεν είναι ίσως τυχαίο που ο Φώτης είναι εκτός αριστεράς....
Δημοσίευση σχολίου