Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Βάρα μας Μαλάμη

Στο προηγούμενο κείμενο, ο ηλίας από το μελιγαλά άφησε ένα μεστό σχόλιο για τις απεργίες στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, όπου τις παρουσίαζε σα μια μικρογραφία του πολέμου με διοίκηση, τακτική και εφεδρείες. Συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα, όπως θα έλεγαν ο βλαδίμηρος κι ο φον κλαούζεβιτς. Αμφιβάλλω όμως αν είχε φανταστεί ότι το σχόλιό του, θα 'ταν προφητικό. Κι ότι σε αυτόν τον πόλεμο θα θρηνούσαμε και νεκρό.

Σήμερα θα έπρεπε κανονικά να μιλάμε για το πλήθος των απεργών που διαδήλωσαν και τις προοπτικές που ανοίγει. Ή να σχολιάζουμε τα παραλειπόμενα και τα ευτράπελα της πορείας. Τον καντινιέρη με τα χοτ-ντογκ, που έμεινε ατάραχος και δεν το κούνησε ρούπι, όταν χόντρυνε το σκηνικό. Το κομμάτι της περιφρούρησης απέναντι απ’ τους απόστρατους των ειδικών δυνάμεων, που αν έκαναν ντου για να περάσουν, ίσως και να τις τρώγαμε. Μέχρι που μιλήσαμε στη διάλεκτό τους κι υποχώρησαν.

Τις διαρκείς αναφορές στα μεγάφωνα για τη λυκοσυμμαχία της εε και την πλουτοκρατία. Και τους απαραίτητους συνειρμούς με τον ντίσνεϊ. Κάτω ο κακός λύκος κι οι μουργόλυκοι. Κάτω η τρόικα των μικρών εξερευνητών κι η χούντα των χιούι-λιούι-ντιούι. Να εθνικοποιηθεί το θησαυροφυλάκιο του σκρουτζ μακ ντακ.

Και μια σπανιόλα, εδώ στο βορρά, που ρωτούσε ποια διαδήλωση είναι αυτή. Και της τα είπα σπαστά κι απλοϊκά, για να συνεννοηθούμε. Εδώ είναι οι comunistas.
Κι ίσως να τρόμαξε η κοπέλα. Μα τόσο πολλοί είναι αυτοί οι comunistas; Κι όλο αυτό το ποτάμι που συσπειρώνουν; Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν και τα αστικά επιτελεία, κι έδρασαν αναλόγως, για να μη γίνουν οι φόβοι τους πραγματικότητα.

Η χτεσινή μέρα είχε εντελώς διαφορετικές προοπτικές. Πρώτα και κύρια, γιατί ήταν απ’ αυτές που ανοίγει το μάτι να πιάσει όλο τον κόσμο, τη λαοθάλασσα γύρω του, και ανοίγει μαζί κι η ψυχή σου, η περηφάνια για την τάξη σου και τον αγώνα της. Και πάντα μένει κάτι απ’ έξω. Αδύνατο να το χωρέσεις, να το υπολογίσεις, να το διατρέξεις πάνω-κάτω, με τα πόδια, ή με το βλέμμα.

Δεύτερον γιατί συνέβη κάτι πραγματικά σπουδαίο, ανεξάρτητα απ’ τις -μη- διαρροές του κομματικού λόχου που γαντζώθηκε απελπισμένα στις έδρες του και ψήφισε τα πάντα, γιατί –ξέρει πως- δε θα τις ξαναβρεί. Το παμε συγκρούστηκε με τους μηχανισμούς του παρακράτους, κατάφερε να περιφρουρήσει την πορεία του και να κρατήσει την πλατεία, κάνοντας αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό τώρα, από άλλους χώρους. Αλλά δεν το έκαναν.

Γιατί; Γιατί εμείς δεν είμαστε κνατ... γιατί τα παιδιά είναι κομμάτι του κινήματος, και συγκρούονται με το κράτος... κι άλλα τέτοια που ακούγονται κάθε φορά που τα παιδιά διαλύουν τις πορείες μετά το δεκέμβρη του 08’. Όμως τα παιδιά είναι βαθύ παρακράτος. Κι αν υποθέσουμε πως δεν είναι, τότε τους αξίζει ειδικός έπαινος, γιατί ούτε το κράτος δε θα τα κατάφερνε καλύτερα στη θέση τους.

Γενικά, η προβοκατορολογία δεν είναι ωραίο πράγμα. Άσε που μπορεί να γίνει ενίοτε εύκολο άλλοθι και να χαθεί η ουσία. Αλλά πώς αλλιώς να το ονομάσεις, όταν γίνεται κατά σύστημα σε κάθε απεργία; Τι άλλο να σκεφτείς, όταν βλέπεις διαδικτυακό συντονισμό και συμβουλές να μας βαράν στα πόδια και στα γεννητικά όργανα, γιατί εκεί δε φοράνε κράνη; Ή όταν μαθαίνεις ότι το ίδιο σκηνικό στήθηκε επί της ουσίας στα γιάννενα και σε άλλες πόλεις;

Όχι, δεν ήταν εμφύλιος μεταξύ διαδηλωτών, όπως έλεγαν κάποιοι. Αυτή η εκδοχή πήγε να γίνει στη θεσσαλονίκη, με τη διαφορά ότι λύθηκε γρήγορα, υπήρχε χώρος για όλους γύρω απ’ το υπουργείο κι οι πιο θερμόαιμοι έριξαν μόνο δυο-τρεις σακούλες με σκουπίδια, από κάδους που έστεκαν ξέχειλοι παραδίπλα. Στην αθήνα ξεκίνησε υποτίθεται έτσι, με τη διαφορά ότι στη συνέχεια έπεσαν μάρμαρα, μολότοφ και κρότου-λάμψης που βρέθηκαν όλως τυχαίως στα χέρια τους.

Εδώ λοιπόν δεν χωράνε μεσοβέζικα πράγματα. Ή θεωρείς τα «παιδιά» κομμάτι του κινήματος που συγκρούεται με το κράτος, οπότε τους δικαιολογείς και τους λούζεσαι. Ή τους θεωρείς κομμάτι του κράτους που συγκρούεται με το κίνημα, ή έστω το προβοκάρει αντικειμενικά, ανεξαρτήτως προθέσεων, και κάνεις κάτι για να ξεκόψεις. Και να κοπεί μαχαίρι αυτή η ιστορία των τελευταίων χρόνων, όπου έχεις χορτάσει χημικά και συγκρουσιακές εκτονώσεις που δεν τις διαλέγεις, δεν τις διεξάγεις με τους όρους σου, και πληρώνεις τα σπασμένα των «παιδιών».

Αντ’ αυτού οι πιο πολλοί χώροι έπαιξαν το παιχνίδι των ίσων αποστάσεων. Με πιο θλιβερή περίπτωση αυτή του μ-λ, που είχε μπει στο στόχαστρο των ίδιων μηχανισμών το καλοκαίρι, στην ίδια πλατεία. Εξίσου τρανταχτή κι η η στάση της ακ, που στους νεκρούς της μαρφίν είχε τελείως διαφορετικό κριτήριο κι έκανε κριτική στις –δολοφονικές- πρακτικές του χώρου, ενώ τώρα θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο το κουκουέ(!). Και τιμητική εξαίρεση η ανακοίνωση της ανταρσύα, που είναι αξιέπαινη, όχι τόσο για τα αυτονόητα που γράφει, αλλά επειδή για αυτά τα αυτονόητα, θα ακούσει τα εξ αμάξης, απ’ τους συμπαθούντες πέριξ των παιδιών.

Το θέμα είναι αν η ανακοίνωση εκφράζει και τη βάση τους, κι έναν ευρύτερο κόσμο του χώρου, που έχει αναπτύξει σε ανησυχητικό βαθμό αντικομματικά αντανακλαστικά. Όταν μένει το κουκουέ, είναι δεκανίκι του συστήματος, αλλά όταν φεύγει είναι προδοτικό. Φταίει που δε μένει να περιφρουρήσει το σύνολο της πορείας, φταίει όμως κι όταν μένει, γιατί δεν αφήνει να εκδηλωθούν οι συγκρουσιακές διαθέσεις του κόσμου. Αντιφατικές κριτικές, χωρίς ειρμό και νόημα. Επίκριση για την επίκριση.

Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι αυτό που προβοκάρεται σε τελική ανάλυση –μεταξύ άλλων- είναι οι όποιες προοπτικές κοινής δράσης –ή έστω ένα λιγότερο ψυχροπολεμικό κλίμα- που θεωρητικά επιδιώκουν. Ποιος θα τολμήσει πχ τώρα να ξαναβάλει θέμα παραμονής του παμε στο σύνταγμα; Και γιατί να μείνει στην τελική; Για να έχουμε πάλι τα ίδια;

Μένεις στο τέλος να αναρωτιέσαι τι ακριβώς θα έλεγαν αν οι ρόλοι ήταν μοιρασμένοι διαφορετικά. Και αν τελικά επιθυμούν πραγματικά κάποιας μορφής ενότητα (στη δράση ή στο περιεχόμενο) όταν η όποια δική τους συνοχή υπάρχει στη βάση του ετεροπροσδιορισμού και σε αυτό το πλην λακεδαιμονίων.

Κι έτσι στον τελικό απολογισμό μένει μια παγωμάρα. Για το νεκρό σύντροφο, και τους γνωστούς που τραυματίστηκαν. Παγωμάρα γιατί κρατήσαμε την πλατεία, αλλά το πληρώσαμε με πολύ ακριβό τίμημα. Ένα θάνατο, που θα πεισμώσει τους συντρόφους και το στενό μας κύκλο, αλλά μπορεί να παγώσει τον πολύ κόσμο, όπως οι θάνατοι στη μαρφίν (και το κίνημα έκανε πολύ καιρό να σηκώσει κεφάλι απ’ την 5η μάη). Και τέλος ένας κάποιος προβληματισμός για το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου έχουμε το πολυτεχνείο και τα παιδιά μπορεί να επιδιώξουν βεντέτα.

Η ψυχραιμία αναδεικνύεται στο απόλυτο ζητούμενο των ημερών.

64 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάποια πράγματα είτε είναι γνωστά κ αποδεκτά είτε είναι σκοπίμως άγνωστα και περιφρονημένα δε θα σχολιάσω λογω ελλειψης διάθεσης...

Πολύ σωστή η αναφορά στην ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ναι τα λέει καλά και για να μαστε και ειλικρινείς πολύ ευχαριστημένος θα ήμουν αν ήταν αποψη και της βάσης[που ξεκάθαρα δεν ειναι] και των διαφόρων αντι- , α- , κλπ που κουβαλούν στα σχήματα τους...

Φαντάζομαι πλέον είναι ξεκάθαρο οτι αγώνας χωρίς περιφρούρηση δεν γίνεται. Γιατι καλές οι ατακες απο εαακ σε κνε και τουμπαλιν αλλά ο απλός κοσμος που κινητοποιήθηκε πρωτη φορά στη 48ωρη [ και δεν ειναι λιγος ] δεν κατέβηκε για να κινδυνεύσει η ζωή του[και ο αγώνας του] από έμμεσα ή ξεκάθαρα όργανα της ασφαλειας...

Υπάρχει ένα πολύ ωραίο άρθρο στο ταξεις και ηθική : http://takseis-ithikh.blogspot.com/2011/10/blog-post_21.html που συνοψίζει τις περισσότερες σκέψεις μου...

Τέλος πάντων, η καλύτερη απάντηση για το χαμο του συντρόφου μας είναι ασφαλώς η ένταση της πάλης για ανάλογη επιτυχία και μαζικότητα και των επόμενων κινητοποιήσεων καθώς και κλιμάκωση τους...

Ψυχραίμια λοιπόν, χωρίς καμία ψευδαίσθηση οτι ειναι εύκολο

Nechayev είπε...

Το κράτος σε όλες τις εκφάνσεις του πέτυχε αυτό που ήθελε: την κατασυκοφάντηση των αγώνων, την λάσπη ενάντια στην οργανωμένη πάλη, την περαιτέρω διαίρεση του λαϊκού - εργατικού κινήματος. Οι αναρχοφασίστες, που δεν τσακίστηκαν όταν έπρεπε, επιτέθηκαν στην παληκαρίσια περιφρούρηση του ΠΑΜΕ στην προσπάθεια να δώσουν έμφαση στη διαίρεση μεταξύ "σταύλου και χύμα διαδηλωτών" "ρουφιάνων και εξεγερμένων". Νομίζω πως πρέπει να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία διαχωρίζοντας τη θέση μας από λογικές "ειρηνικών και ανένταχτων διαδηλωτών" και απεριφρούρητων αγώνων. Τείνω χείρα φιλίας στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ να τσακίσουμε μαζί αυτή τη σαπίλα που σπαράσσει το λαϊκό κίνημα. Να περιφρουρούμε από κοινού με σιδηρά πειθαρχία τις συγκεντρώσεις μας. Να εκδιώξουμε από εργασιακούς και σπουδαστικούς χώρους όσους δεν καταδικάζουν την ασφαλίτικη και προβοκατόρικη βία των αναρχοφασιστών. Αιώνια τιμή στον αγωνιστή του ΠΑΜΕ.

Ένα οργισμένο μέλος της νΚΑ.

zamorano είπε...

Διαφωνω σε αυτο που λες περι της αποψης της βασης της ανταρσυα.Δεν εχω ακουσει απο κανεναν (και εχω μιλησει με πολλους) ουτε για ισες αποστασεις,ουτε για κνατ...η μονη κριτικη (που ισως ειναι και σωστη) που γινεται ειναι για τις αλυσιδες μπροστα στα μπλοκ των πρωτοβαθμιων.

Τεραστιο λαθος να παιρνει η μπαλα ολους,και τα εαακ εχουν παιξει απειρες φορες ξυλο σε πορειες και φευγανε με ανοιγμενα κεφαλια,και πεσιματα τους εχουν κανει,και στα εξαρχεια μια περιοδο γινοταν της κακομοιρας,και την τεταρτη ακομα ακομα γινανε σκηνικα σε μπλοκ τους.

Τιμη και δοξα στον χαμενο αγωνιστη.

Rizobreaker είπε...

Παιδιά εγώ από γνωστό μου στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ (και "ηγετική μορφή" των ΕΑΑΚ στη Φιλοσοφική στα φοιτητικά του χρόνια) δεν έχω ακούσει ποτέ αντι-ΚΚΕ μαλακίες!
Ίσα ίσα που τον λες και φιλο-ΚΚΕ!
Κριτική βεβαίως και κάνει, αλλά θεωρεί ότι είμαστε σύμμαχοι όχι εχθροί!
Και δε μπορώ να φανταστώ ότι σε αυτό το άθλιο φασιστικό κρατικο-παρακρατικό συνονθύλευμα που επιτέθηκε χτες στο ΠΑΜΕ συμμετείχαν οπαδοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

Τιμη και δοξα στο νεκρο αγωνιστη . Ειμαι ενας ανενταχτος εαακιτης και πραγματικα με καλυπτει πληρως η ανακοινωση της ανταρσυα . . . Ομως πρεπει να δουμε κατι με ρεαλισμο , οτι τελικα η συγκρουση παμε με μπαχαλους ηταν στα ισα και τελικα αποδειχτηκε οτι το κκε δεν τους ειχε οργανωτικα κατι που ειλικρινα πιστευω πως δεν το εκτιμησαν σωστα στο περισσο . . .

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εννοείται ότι δεν τους παίρνει όλους η μπάλα.
Μακάρι να έχω κάνει λάθος, ή τέλος πάντων αυτό που είδα να είναι πιο μειοψηφικό απ' όσο κατάλαβα αρχικά.

λαμογιος είπε...

οι κουκουλοφοροι δεν ειχαν τραυματιες?δεν το ρωταω οπαδικα αλλα απο απορια.μου κανει εντυπωση το παμε να ειχε τοσους τραυματιες,ενω οι κουκουλοφοροι κανενα.

δεν ξερω αν η χθεσινη μερα θα εχει καλα ή κακα αποτελεσματα στην ριζοσπαστικοποιηση του κοσμου.ισως ειναι ακομα νωρις για αυτο.

Ανώνυμος είπε...

Το θεμα δεν ειναι αν το ΠΑΜΕ τους ειχε οργανωτικα η οχι. Καταρχην εκ του αποτελεσματος-δηλαδη του οτι η συγκεντρωση δε διαλυθηκε και ο κοσμος που ΔΕΝ ηταν στην περιφρουρηση δεν χτυπηθηκε-φαινεται οτι το ΠΑΜΕ τα καταφερε.Οι τραυματιες του οφειλονται στα μεσα που χρεισιμοποιησαν οι κουκουλοφοροι.Δεν ειναι ευκολο να απαντησεις σε πετρες κ μολοτοφ οταν αυτα δεν ανηκουν-και καλα κανουν- στο "οπλοστασιο" σου.Η περιφρουρηση ειχε μονο κοντοξυλα και μονο με αυτα και με γυμνα χερια και φυσικα με πληρη οργανωση, καταφερε τελικα και τους αποθησε καιτην επομενη φορα θα ειναι ακομα πιο προετοιμασμενοι..

kefalia psaraki είπε...

γράφεις όπως σουτάρεις πάντως αυτό στο αναγνωρίζω...

giorgos είπε...

H κλιμάκωση των αγώνων σε περιεχόμενο και μορφή, στην πορεία για την επαναστατική ανατροπή, θα έχει και τέτοιες καμπές. Τραγικές και ελπιδοφόρες ταυτόχρονα.
Θα πρέπει όμως να πούμε καθαρά ότι χωρίς μια ανατρεπτική κοινή δράση η δουλειά του της κυβέρνησης κ (παρα)κράτος θα γίνεται. Δεν είναι ότι ήταν "πόντιος πιλάτος που νίπτει τας χείρας" η αστυνομία κ η κυβέρνηση αυτό το διήμερο, όπως λέει η "ελευθοροτυπία". Με αίμα είναι βαμμένα τα χέρια της, με ευθύνη της κυβέρνησης (και ίσως μυρίζουν και βενζίνη). Αυτοι καλά τα κατάφεραν και σφραγίζουν με το δικό τους τρόπο τις εξελίξεις. Τελικά ενώ θα έπρεπε να είμαστε πιο κοντά με τον κόσμο που "ζυγίζει το μποϊ" ενάντια στο σύστημα, ξανά μετράμε εμείς οπισθοχώρηση. Από αυτήν την άποψη η ηγεσία του κκε δεν επιβαιώθηκε από τη χθεσινή της πρωτοβουλία κα όχι γιατί υπήρχε περιφρούριση στα μπλοκ του. Το κκε δεν ενίσχυσε το ανέβασμα κ τη χειραφέτηση της λαϊκής συνείδησης, δεν ενέπνευσε την τάση για ανατροπή. Είναι άλλο η συμπαράξη δίπλα στο συναγωνιστή που έπεσε χθες από την κυβέρνηση , το κράτος κ το παρακράτος, άλλο η πεποίθηση ότι ο κόσμος του κκε είναι από αγωνιστική στόφα κ άλλο η αναγκαία πολιτική που κ στο δρόμο θα υποδέχεται κ θα ανυψώνει τα νέα κύματα (κ σήμερα υπάρχουν πολλά τέτοια) ανθρώπων που πολιτικοποιούνται.
Το δικό μας σχεδιο πρέπει να περνάει μέσα από μια άμιλλα αντίστασης κ ανατροπής των αγωνιζόμενων δυνάμεων στο δρόμο. Ας είχε το κκε δύο - ή τρία ή τέσσερα πόστα περιφρούρησης γύρω από τη βουλή κ ο συντονισμός άλλα δύο (ή ο σύριζα, ή το ΕΕΚ). Πιστέυω πως η αντιπαράθεση με τον χώρο των αναρχικών/ αντιεξουσιαστών που προκρίνει τη βία κ κατά αριστερών δυνάμεων, πρέπει πρώτα να έχει πολιτική απάντηση.
Τέλος θα είναι λάθος να μην μπει άμεσα διαδήλωση.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ας ξαναφορέσω την πανοπλία μου γιατί μπορεί να μούρθει και κανά ...μάρμαρο, τέτοιους καιρούς...
Στέκομαι στο τελευταίο, που έκλεισες: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.
Κρύο μυαλό, και όχι αφορισμοί εν θερμώ.
Κατ' αρχήν συγχαρητήρια στην συντρόφισσα του Δημήτρη Κοτσαρίδα. Αντί για μυξοκλάμματα άκουσα την αγωνιστική κραυγή της. Εδειξε απερίφραστα τους αληθινούς δολοφόνους του άντρα της. Μπράβο.
Να μην την ξεχάσουμε, ούτε αυτήν ούτε το Μήτσο, μετά την κηδεία. Και οι γενναίοι θέλουν στήριξη.
Ψυχραιμία λοιπόν.
Από δώ κι εμπρός, εκτός από δύσκολα, θάναι κι επικίνδυνα. Σωστά ειπώθηκε: Δημιουργούνται συνθήκες για να ωριμάσει η ταξική πάλη. Να ωριμάσει και να μην εκφυλιστεί σε βεντέτες, που βολεύουν "τις αγορές". Το είπαν κι άλλοι σύντροφοι εδώ στο στενό μας κύκλο, είδα προ ολίγου σχόλιο του Αναυδου στο Γκράνμα, νύξη είχα κάνει και γω νωρίτερα στο ίδιο: Το ελληνικό εργατικό κίνημα κάνει το ντοκτορά του με θέμα "η αντιμετώπιση του εκφασισμού των συμπιεζόμενων μικροαστικών στρωμάτων".
Εδώ είναι όλη η ουσία, που θάλεγε κι ο Κλυνν. Εχουμε πολλούς μικροαστούς, δεν ξέρω άλλη χώρα με τέτοια ιδιομορφία.Μεγάλο το ειδικό τους βάρος στην μικρή ελληνική κοινωνία, δυσανάλογο με τον έτσι κι αλλιώς περιθωριακό ιστορικό ρόλο αυτού του στρώματος. Απόχτησαν από πολύ νωρίς σημαντική επιρροή και μέσα στο εργατικό κίνημα, δηλ. ΚΑΙ στο ΚΚΕ. Μετά το '74 απόχτησαν (το πως, άλλη ιστορία..) το δικό τους μαγαζί.
Η αλαζονία τους έχει πολύχρονη βάση, δεν είναι χτεσινή. Είχαν μάθει να διατάζουν, όπως στο μικρομάγαζό τους, έτσι και στην κοινωνία, έτσι και στην πολιτική.
Νόμιζαν, πως καταδίδοντας τους παληούς συμμάχους τους, θα ανταμείβονταν από τις "αγορές" με το δικαίωμα να συνεχίσουν να υπάρχουν. Οπως οι αρματωλοί επί σουλτάνων. Το νομίζουν ακόμη. Οι αστοί, (πάντα παμπόνηρες οι απερχόμενες τάξεις) τους ρίχνουν σφαλιάρες με τέχνη, να νομίζουν ότι η εργατική τάξη τους φταίει. Και κυρίως οι πολιτικοί της εκπρόσωποι. "Αν δεν υπήρχαν αυτοί όλα θάταν καλά, θα σας βάλουν στα γκουλάγκ" κλπ.
Από την άλλη ορθώνεται η εργατική τάξη και στη χώρα μας και τους λέει "στην μπάντα - το τιμόνι σε μένα". Οι χειρότεροι φόβοι τους μοιάζουν να επιβεβαιώνονται.
Γι αυτό και τα κοφτερά μάρμαρα, οι τσιρίδες του ΣΥΡΙΖΑ - τροτσκιστών - αριστεριστών, η αμφισημία του Ναρ, οι ταλαντεύσεις κομμουνιστών ΚΑΙ μεσα στο ίδιο το ΚΚΕ.
Πολλοί σύντροφοι αλλά και καλοπροαίρετοι συναγωνιστές κάτω από άλλες σημαίες (υπάρχουν πάντα τέτοιοι) νομίζουν ότι μπορεί να προχωράει κανείς παρακάμπτοντας τις δυσκολίες: Τι να συζητάμε τώρα για την Βάρκιζα, τι για το ΕΑΜ, τι για τον Στάλιν, τι για το '89, τι για τον Δεκέμβρη 2008....
Τα χτεσινά γεγονότα έδειξαν πως ό,τι αφήνεις ανοιχτό, θα το βρείς μπροστά σου.
Ολα αλληλοσυνδέονται και γυρεύουν καθαρές απαντήσεις. Θα τα ξαναπούμε, ελπίζω, στον δεύτερο γύρο του ΕΑΜ.
Ο Ηλίας από τον Μελιγαλά, που, ξαναφόρεσε την πανοπλία του Σεχτάρ.

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα σοβαρεύουν και δεν είμαστε πλέον σε φάσεις φοιτητικού ξύλου για δυο αφίσες, που στην χειρότερη περίπτωση άφηνε κανά μώλωπα...
Η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κυρίως του ΝΑΡ είναι ίσως για πρώτη φορά τόσο καθαρή. Μάλλον συναισθάνονται την κρισιμότητα, καταλαβαίνουν ότι τέτοιες πρακτικές έχουν σε τελική ανάλυση στόχο και αυτούς. Άλλωστε αντικειμενικά το ΠΑΜΕ, ολόκληρο και όχι μόνο η περιφρούρηση, χτες προστάτευσε όλους όσους ήταν στο Σύνταγμα από το παρακράτος. Παίζει και το ότι για πρώτη φορά έχουν μια αξιοσέβαστη δύναμη και νιώθουν υπευθυνότητα αλλά αυτό ας μην το ανοίξουμε παραπάνω...
Αυτό αντικειμενικά είναι θετικό. Όχι επειδή ξαφνικά ανοίγει ο δρόμος για την "ενότητα της αριστεράς", για το "νέο ΕΑΜ" και λοιπά φληναφήματα. Αυτά δεν πρόκειται να γίνουν, γιατί πολύ απλά το ΚΚΕ έχει όχι απλά τελείως διαφορετική αλλά αντίθετη στρατηγική από αυτές τις οργανώσεις.
Αλλά γίνεται καθαρό ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να είναι πολιτική και στην ουσία. Από τη μεριά του ΚΚΕ πάντα έτσι ήταν βέβαια...
Δεν θέλω να γκρινιάξω αυτές τις ώρες για παλιότερες φάσεις, αλλά ελπίζω αυτή η στάση να συνεχιστεί και να μην ξαναγυρίσουμε σε λογικές γλυψίματος προς τον "α/α" χώρο... Δυστυχώς η εμπειρία δεν συνηγορεί σε αυτό βέβαια...

Ευτυχώς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν αναπαρήγαγε την ηλιθιότητα για "ιδιοκτησιακή λογική του ΚΚΕ στο Σύνταγμα" εκτός από κάτι που ψέλισε η ΑΡΑΝ χωρίς όμως να αποδίδει σε αυτό το πέσιμο των αναρχοφασιστοειδών.
Και θέλω να πω κάτι πάνω σε αυτό. Πρώτον, όταν όλοι ήταν στο Σύνταγμα που ακριβώς έγκειται η λογική της ιδιοκτησίας;
Δεύτερον, όταν το ΠΑΜΕ βρισκόταν στο Σύνταγμα από τις 9 με στόχο την περικύκλωση της Βουλής και, κυρίως, με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στις γραμμές του δεν είναι το λιγότερο αστεία η απαίτηση να μην είναι μπροστά στη Βουλή;
Τρίτον, στην κριτική γιατί η περιφρούρηση είχε μέτωπο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σε άλλες ομάδες η απάντηση είναι εύλογη. Περιφρουρούσε τα μπλοκ του ΠΑΜΕ σε όλο το μήκος και άλλωστε η ιστορία έχει δείξει ότι τα "παιδιά" εφορμούν από διάφορους χώρους. Είτε από ανικανότητα αυτών των οργανώσεων να περιφρουρήσουν τα μπλοκ τους είτε από αντίληψη, η εμπειρία δεν είναι και τόσο θετική...

Κλείνοντας, μόνο κατάπτυστες μπορούν να χαρακτηριστούν οι ανακοινώσεις του ΕΕΚ και, δυστυχώς, του ΚΚΕ (μ-λ). Καλά οι πρώτοι είναι γνωστοί. Αλλά οι δεύτεροι είχαν και την εμπειρία του καλοκαιριού. Κρίμα που μερικοί έχουν εμμονές...

Ανώνυμος είπε...

τραγελαφικες,αθλιες και ισως και προβοκατορικες ανακοινωσεις απο Στριζα,Μετωπο Αλαβανου,ΚΚε(μ-λ)(δεν το περιμενα απο αυτους παντως),ΕΕΚ.
Αρκετα καλη ανακοινωση απο Ανταρσυα και συνιστωσες της.Αψογο το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΔΟΕ.

Ψυχραιμια??

Πολλα ζητας φιλαρακι πολλα πραγματικα, ειδικα μετα και τα οσοα εγιναν σε γραφεια του κομματος, μελη της νεολαιας κλπ.

Θελει και βια ο αγωνας απεναντι στην κουκουλα.
Δευτερευοντως φυσικα γιατι πρωτιστως ειναι η ιδεολογικη και πολιτικη απομονωση της.Αλλα θελει και βια

Οχι αλλο πια παθητικη αντιδραση και αμυνα.
Αρκετα

Αναυδος είπε...

Σεχταρ υποκλινομαι

Το πρόβλημα είναι ακριβως οι μ,ικροαστοι και η μεγαλη τους αναλογια σε μια καθυστερημενη οικονομια

Απλως να θυμησω για την ιστορία τα περίφημαμ εοκικα κονδυλια που εθρεψαν επι μια περιπου 20ετια μικροαστικά στρωματα και διανοηση διαμορφωνοντας μια ισχυρη πολιτικη και ταξικη συναινεση στις πολιτικές του εκσυγχρονισμου αλλά κυριως ιδεολογικη

Σημερα ολοι αυτοί βρισκονται χωρις την εξτρα δουλιτσα (ΙΕΚ κλπ) χωρις την εξτρα χρηματοδοτηση (leader κλπ) λεφτα που έβγαιναν από τον ιδρωτα της εργατικης ταξης αλλα κατεληγαν λιγα η περισσοτερα στις δικες τους τσεπες.

Οργιζονται (αυτό συζηταγα με το Λαθρα την Πεμπτη) ο εργατης εχει μαθει να είναι σκυφτος η οργη του είναι συνεχης και βουβη Ο μικροαστος στη δουλια βγαζει μια φωνη ριχνει μια χριστοπαναγια και οι υπολοιποι υπακουν. Ετσι αντιδρουν και πολιτκά μια πετρα ένα μπουκαλι νομιζουν ότι θ’ αλλαξει το συμπαν.

Το χειρότερο είναι τα παιδια τους, ο μπαμπας κουτσα στραβα τη βολεψε γι αυτά όμως υπαρχει μονο η ανεργια και οι χαμηλοι μισθοί. Σαν κάθε κακομαθημενο φωναζουν και απαιτουν Βρηκαν τον Τσιπρα εδιωξαν αλαβανο και κουβελη και είναι ετοιμοι για μια πιο ανατρεπτικη πολιτικη πορεια που όμως θα διασφαλήσει τα δικά τους μονο συμφεροντα και όχι της εργατικης ταξης. Αυτή είναι μονο για φιλανθρωπια (αντιρατσισικές οργανωσεις που ναι μεν αφηνουν το μεταναστη να πεθανει από την πεινα αλλα χτυπουν τον κακο χρυσαυγιτη κλπ κλπ) συνδικάτα και οργανωση είναι ταμπου προτιμουν το ποδηλατο και τις δρασεις (ατενιστας κλπ)

Δεν μπορει να είναι συμμαχοι μαζικα αλλα μονο σε προσωπικο επιπεδο

ΥΓ καλο ειναι οτι διαψευδονται οι συντροφοι που πιστευουν οτι υπαρχει διασταση μεταξυ βαση και ηγεσια ΝΑΡ για τα επισοδια

Αναυδος είπε...

Σεχταρ υποκλινομαι

Το πρόβλημα είναι ακριβως οι μ,ικροαστοι και η μεγαλη τους αναλογια σε μια καθυστερημενη οικονομια

Απλως να θυμησω για την ιστορία τα περίφημαμ εοκικα κονδυλια που εθρεψαν επι μια περιπου 20ετια μικροαστικά στρωματα και διανοηση διαμορφωνοντας μια ισχυρη πολιτικη και ταξικη συναινεση στις πολιτικές του εκσυγχρονισμου αλλά κυριως ιδεολογικη

Σημερα ολοι αυτοί βρισκονται χωρις την εξτρα δουλιτσα (ΙΕΚ κλπ) χωρις την εξτρα χρηματοδοτηση (leader κλπ) λεφτα που έβγαιναν από τον ιδρωτα της εργατικης ταξης αλλα κατεληγαν λιγα η περισσοτερα στις δικες τους τσεπες.

Οργιζονται (αυτό συζηταγα με το Λαθρα την Πεμπτη) ο εργατης εχει μαθει να είναι σκυφτος η οργη του είναι συνεχης και βουβη Ο μικροαστος στη δουλια βγαζει μια φωνη ριχνει μια χριστοπαναγια και οι υπολοιποι υπακουν. Ετσι αντιδρουν και πολιτκά μια πετρα ένα μπουκαλι νομιζουν ότι θ’ αλλαξει το συμπαν.

Το χειρότερο είναι τα παιδια τους, ο μπαμπας κουτσα στραβα τη βολεψε γι αυτά όμως υπαρχει μονο η ανεργια και οι χαμηλοι μισθοί. Σαν κάθε κακομαθημενο φωναζουν και απαιτουν Βρηκαν τον Τσιπρα εδιωξαν αλαβανο και κουβελη και είναι ετοιμοι για μια πιο ανατρεπτικη πολιτικη πορεια που όμως θα διασφαλήσει τα δικά τους μονο συμφεροντα και όχι της εργατικης ταξης. Αυτή είναι μονο για φιλανθρωπια (αντιρατσισικές οργανωσεις που ναι μεν αφηνουν το μεταναστη να πεθανει από την πεινα αλλα χτυπουν τον κακο χρυσαυγιτη κλπ κλπ) συνδικάτα και οργανωση είναι ταμπου προτιμουν το ποδηλατο και τις δρασεις (ατενιστας κλπ)

Δεν μπορει να είναι συμμαχοι μαζικα αλλα μονο σε προσωπικο επιπεδο

ΥΓ καλο ειναι οτι διαψευδονται οι συντροφοι που πιστευουν οτι υπαρχει διασταση μεταξυ βαση και ηγεσια ΝΑΡ για τα επισοδια

Ανώνυμος είπε...

Εγώ σαν άτομο που συνδέομαι εδώ και 11 χρόνια με το χώρο της επαναστατικής αριστεράς ντρέπομαι για τις ανακοινώσεις όλων!
Ακόμα και για τις αποστάσεις του ΚΚΕ (μ-λ).
Ούτε εγώ είμαι με τα μάρμαρα και τα ντου σε άλλα μπλοκ (τα οποία έγιναν σε κρανοφόρους έφορους της τάξης που θα έλεγε και ο Στέργιος Κατσαρός και όχι σε διαδηλωτές).
Για τους κρανοφόρους δολοφόνους του ΚΚΕ κουβέντα όμως?

δειτε την παρακάτω φοτο:

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1345984#1346177

η επίθεση 4-5 ροπαλοφόρων σε άτομο μόνο του που δε φοράει κουκούλα και η πτώση του από ύψος 4 μετρων (Στον Τερκρνλή στην πλατεία Συντάγματος)δεν είναι δολοφονική ενέργεια?

Λυπάμαι που υπερασπίζεστε τους προστάτες του κοινοβουλίου και του αστικού πολιτικού συστήματος.
Άντε ξαναφτιάξτε και την ΟΠΛΑ και καθαρίστε μας όλους τους υπόλοιπους...

Ευμένης είπε...

Προχτές η αστική τάξη αντί των ΜΑΤ, χρησιμοποίησε τις εφεδρείες της το παρακράτος.
Το ταξικό μαζικό λαϊκό κίνημα το περίμενε αλλά....αιφνιδιάσθηκε.
Αιφνιδιάσθηκε από την επιδίωξη του παρακράτους να υπάρξουν θύματα, [η ρίψη κομματιών από μάρμαρο, με τις αιχμές που αυτό έχει, και προπαντός η ρίψη μολότοφ, μέσα σε πλήθος που δεν έπεφτε καρφίτσα.]
Οι σύντροφοι της περιφρούρησης έκαναν το καλύτερο μετά το πρώτο σάστισμα.
Στα κέρδη ότι πέσαν οι μάσκες και πολλοί είναι πλέον έκθετοι στα μάτια του λαϊκού κινήματος.
Τους ανησυχήσαμε, φοβούνται και προσπαθούν προβοκάροντας να το κρύψουν.
Αλλά με τους εχθρούς του λαϊκού κινήματος θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.
Η ψυχραιμία είναι το ένα ζητούμενο, το άλλο είναι να κοπεί το κάθε χέρι, που απλώνετε ενάντια στο ταξικό λαϊκό κίνημα.
ΥΓ τιμή και δόξα στον χαμένο σύντροφο αγωνιστή.

TRASH είπε...

Αυτό είναι θράσος!
Μετά από απρόκλητη δολοφονική επίθεση με μάρμαρα και μολότωφ, ακόμη και στα γυναικόπαιδα, μετά από κάποιες δεκάδες ανοιγμένα κεφάλια, μετά από έναν νεκρό, κάποιοι να ζητάνε και τα ρέστα επειδή έφαγαν ξύλο, όσοι από τους παρακρατικούς (ό,τι και αν νομίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους) έπεσαν στα χέρια της περιφρούρησης...

Ανώνυμος είπε...

Ρε ντεμη στα γιαννενα που δεν εχει βουλη στο παμε γιατι ριξανε μολοτοφ; εκει ποιο κεντρο εξουσιας περιφρορουσε;

Εσυ οταν κατεβαινεις σε πορεια εχεις γκλομπ; Παντως να ξερεις οτι οι φιλοι σου εχουν. Α εχουν και χημικα που προκαλουν δακρια και πνηγμο. προφανως ειναι ιδιοκατασκευη απο διαφορες αναρχικες ιδιοφυιες. Α αφού θα την πεφτατε σε μπατσους τα χημικά τι τα θέλατε; Οι μπάτσοι έχουν μάσκες.
πόσο εύκολα πας σε πορεία με μολότοφ και σφυρια στην τσάντα καλά κανείς δεν σας σταματάει;

Ανώνυμος είπε...

Εγω παντως θαυμασα την αυτοσυγκρατηση των συντροφων εγω δεν θα τον αφηνα να δραπετευσει πηδωντας θα τον κραταγα για τα περαιτερω.
Αν δεν ματωσουν οι αναρχοφασιστες κια μαλιστα γερα δεν προκειται να βαλουν μυαλο

Ανώνυμος είπε...

Στον "ανώνυμο" 22 Οκτωβρίου 2011 10:53 π.μ. του "ναι μεν αλλά"
("Για τους κρανοφόρους δολοφόνους του ΚΚΕ κουβέντα όμως?")
απαντούν τα ντοκουμέντα:

http://konserbokoyti.blogspot.com/2011/10/blog-post_9507.html

Δεν καταλαβαίνω (ή μάλλον καταλαβαίνω μια χαρά...) πώς σκέφτεσαι. Την ώρα της μάχης, με 200 άτομα να σου επιτίθενται με μολότοφ, καπνογόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, και να εκτοξεύουν μάρμαρα προς το πλήθος, εσύ τι περιμένεις να κάνει η περιφρούρηση, να κάτσει με σταυρωμένα χέρια?
Και λίγα του έκανε στη φωτογραφία που παραθέτεις. Έπρεπε να του είχε ανοίξει το κεφάλι.

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο. Την κωλοτούμπα της Ελευθεροτυπίας Πέμπτη προς Παρασκευή την προσέξατε;

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά μην απαντάτε του στυλ "θα σας γ...σουμε". Όλοι είδαν τι έγινε, όλοι ξέρουν. Άστε τους χαφιέδες να ουρλιάζουν σαν σκυλιά στο indymedia. Εμάς δεν μας ταιριάζει. Έτσι κι αλλιώς η πολιτική απάντηση δεν δίνεται εδώ αλλά στον καθημερινό αγώνα. Με το ανοιχτό πρακτορηλίκι που κάναν πέσαν πολλές μάσκες. Η τιμωρία θα τους έρθει από τον ίδιο το λαό.

demis είπε...

"...Ρε ντεμη στα γιαννενα που δεν εχει βουλη στο παμε γιατι ριξανε μολοτοφ; εκει ποιο κεντρο εξουσιας περιφρορουσε;

Εσυ οταν κατεβαινεις σε πορεια εχεις γκλομπ; Παντως να ξερεις οτι οι φιλοι σου εχουν. Α εχουν και χημικα που προκαλουν δακρια και πνηγμο. προφανως ειναι ιδιοκατασκευη απο διαφορες αναρχικες ιδιοφυιες. Α αφού θα την πεφτατε σε μπατσους τα χημικά τι τα θέλατε; Οι μπάτσοι έχουν μάσκες.
πόσο εύκολα πας σε πορεία με μολότοφ και σφυρια στην τσάντα καλά κανείς δεν σας σταματάει;"

Φίλε ανώνυμε (πάντα ανώνυμος θα παραμένεις, γιατί την λάσπη συνήθως την κουβαλούν ανώνυμοι κουβάδες!),
Δεν ξέρεις τους φίλους μου! Αυτοί που εσύ αποκαλείς φίλους μου, περιχαρακώνονται πίσω από την ανωνυμία -όπως ακριβώς κάνεις και εσύ!
Είπα κάτι και θα το ξαναπώ, γιατί απλά το πιστεύω: χαρακτηρισμοί του στυλ αναρχοφασίστες είναι ατυχείς. Η αναρχία είναι κάτι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικότερο απ' το σκηνικό των μπάχαλων και των παρακρατικών. Αν εσύ την χαρίζεις σε αυτούς, εγώ δεν την χαρίζω. Μην επαναλαμβάνεις αυτό που έκανε το ΚΚΣΕ στον Ισπανικό Εμφύλιο, γιατί αυτοί -πολυ απλά- δεν είναι αναρχικοί.
Ένα κόμμα που ανδρώθηκε εκτός νόμου, δεν μπορεί να θέτει άλλους στο περιθώριο, τσουβαλιάζοντας δικαίους και αδίκους...
Ψάξε λοιπόν αλλού...

Ανώνυμος είπε...

Γιωργος

Φιλε ΝΤΕΜΗ Όσο επώνυμο είναι το ΝΤΕΜΗΣ άλλο τόσο είναι το ΓΙΩΡΓΟΣ….
Δεν πρόκειται να βάλω την Φώτο μου στο ΝΕΤ γιατί δεν γουστάρω!
Επίσης θα μου επιτρέπεις να χρησιμοποιώ και έναν PROXY επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και οι ασφαλίτες πολλοί.
1 δεν απάντησες σε κανένα από τα ερωτήματα μου αντ αυτού απάντησες κάτι ανιστόρητες αρλούμπες περί ΚΚΣΕ και ισπανικού εμφύλιου επιπέδου «γη και ελευθερία». Όποτε και σου επιστρέφω τον χαρακτηρισμό κουβά. Θα του προσθέσω το ανιστόρητος (οπότε έχουμε ανιστόρητος κουβάς) και το ανόητος επειδή έχεις την φάτσα σου στο ΝΕΤ και νομίζεις ότι είσαι και μάγκας (η τελική πρόσθεση κάνει ανόητος ανιστόρητος κουβάς).
2 Για τον χαρακτηρισμό αναρχοφασιστας το σοβιετικό λεξικό κάνει την εξής ετυμολογική προσέγγιση την οποία ασπάζομαι.
Α συνθετικό: αναρχικός η λέξη ελατήριο, χωρεί τα πάντα από τον στοχαστή που ονειρεύεται να γίνει ξανά ταρζαν μέχρι τον χούλιγκαν της ΑΕΚ του θρύλου κλπ. Α επίσης όταν κάποιος αναρχικός κάνει μαλακια τότε οι υπόλοιποι αναρχικοί λένε ότι ο μαλακας δεν είναι αναρχικός κι αναρχικοί είναι αυτοί επειδή @#$$#%%@^%!^% κλπ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το χρησιμοποιούμε το συνθετικό για να δείξουμε ότι αυτοί οι δολοφόνοι χούλιγκαν που επιτεθήκαν στους απεργούς του πάμε ανεξάρτητα από το πώς προσδιορίζονται είναι…..
Β συνθετικό φασίστας: μέχρι τώρα οι ταγματασφαλίτες έκαναν δολοφονικές επιθέσεις σε απεργούς , επίσης η λογική του είμαστε 200 και θα πούμε στου δεκάδες χιλιάδες η φεύγετε η σας καίμε μάλλον φασιστική την λες.
Συμφωνώ ότι ο ορος είναι αδόκιμος μόνο το φασίστας φτάνει. Αλλά πως θα δείξεις ότι ο αναρχικός δεν έχει κανένα πρόβλημα να πεταει μάρμαρα χημικά πέτρες μολότοφ και άλλα ακίνδυνα στο ΠΑΜΕ παρέα με δημοκράτες του ΛΑΟΣ μετριοπαθείς φιλάθλους του ολυμπιακού, και υπαλλήλους της ΓΑΔΑ?
Α επίσης αν ποτέ υπήρχαν οι πραγματικοί αναρχικοί αυτό ήταν ένα αιώνα και κάτι πριν φίλε. Τώρα αυτοί που προσδιορίζονται αναρχικοί ιδεολόγοι και άλλα τέτοια «βαθιά» θα μου επιτρέψεις να τους θεωρό απλά μικροαστούς που γουστάρουν να είναι αφεντικά του εαυτού τους και να μην τους χαλάσει κανένας την βολή τους.
ΥΓ δεν κάνω μαγκιές μου απέδωσες έναν χαρακτηρισμό και σου επέστρεψα ένα πιο «γεμάτο» αν μου αποδώσεις κι άλλον θα συνεχίσω άλλωστε γι αυτό είναι η ανωνυμία ;-)

enas είπε...

Νομιζω καταστασεις οπως προχτες θα επρεπε να μπορουν να αντιμετωπισθουν πολιτικα μεσα στα πλαισια του κινηματος.

Χωρις να θελω να κρατω ισες αποστασεις και οντας καλοπροαιρετος μπορω να δω τα "επιχειρηματα" και των δυο.Το ΚΚΕ εκανε περικυκλωση της βουλης και ηρθαν οι αλλοι και του την επεσαν.Απο την αλλη πλευρα βλεπουν μια κινηση που δεν τη συνηθιζει το ΚΚΕ να στεκεται μπροστα στη βουλη και να εμποδιζει τη κατακτηση της και τις μαχες.

Το θεμα ειναι οτι αν δεν θελουμε να καταντησει το κινημα σε ξεκαθαρισμα λογαριασμων,βεντετες,χουλιγκανισμους,συμμοριτικες επιθεσεις κτλ θα πρεπει αυτα οι διαφορες οπτικης να μπορουν να λυθουν πολιτικα και μπροστα στο λαο και μεσα απο σωματεια κτλ.Φυσικα αν αυτο δεν ειναι εφικτο καταληγεις στα προχτεσινα γεγονοτα αλλα το πλεονεκτημα ειναι οτι μπορεις να ξεσκεπασεις τυχον ασφαλιτικες ομαδες και επιρροες και οχι να τα τσουβαλιαζεις ολα μαζι οπως τωρα.

Και για να συνεχισω με αυτο η πρακτορολογια αφ'ενος ειναι δειγμα ελλειψης πολιτικου λογου και πιστης σ αυτον,αφ ετερου ομως το ΚΚΕ θα πρεπει να προβληματιστει απο που τροφοδοτειται ο αναρχικος(και εν μερει ο ακροαριστερος) χωρος που στη πλειονοτητα δεν ειναι ασφαλιτες και ειναι συχνα παιδια αριστερων οικογενειων που δεν τους "εφτανε" η αριστερα.

Τελος πολυ σωστη επισυμανση για τους μικροαστους,οι οποιοι αποτελουν το κυριο μερος των αντιδρασεων και δυστηχως την "αιχμη" του κινηματος προς το παρον.Ειναι ακριβως οι ταξεις που υπηρξαν οι συμμαχοι της αστικης ταξης τα προηγουμενα χρονια και τωρα βλεπουν να εξαφανιζονται,χωρις ομως να μπορουν να οδηγησουν τη κοινωνια στο μελλον.Και ειανι ενα θεμα οτι η αριστερα πολλες φορες εμφανιζεται,συσαναλογα πολυ,να εκπροσωπει τα συμφερονται αυτων των στρωματων.

mornanorie είπε...

Χαρακτηριζεις θλιβερη την ανακοινωση του ΚΚΕ(μ-λ) αλλα δεν εξηγεις το γιατι, και αναφερεσαι στη μαχη που εδινε για καιρο στο Συνταγμα για την υπερασπιση της παρεμβασης του ως οργανωση (κατι που δεν εκανε το ΚΚΕ).
Μήπως γιατί εκτός από θέση απέναντι στους αναρχομπούρμπουλους κάνει κριτική και στο ΚΚΕ; Έχει κάνει πάντως και σκληρότερη κριτική από αυτή. Θα επρεπε δηλαδή να αναδείξει μόνο τη μια πλευρα όπως η ανακοινωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
Το να εχει κάποιος μία τρίτη άποψη δε σημαινει οτι κρατα ισες αποστάσεις. Η σταση που κρατα απεναντι στον καθενα φαινεται απο τον τροπο που αντιμετωπιζει και αναφερεται σε αυτους σε μια συνεχεια. Και αν καποιος εχει παρακολουθησει λιγο το ΚΚΕ(μ-λ) αντιλαμβανεται την αποψή του και για τους μεν και για τους δε.

Ροβεσπιερ είπε...

Δεν μπορώ να ακούω άλλο τις ανοησίες περί κατάκτησης της ΒΟΥΛΗΣ!
Στην αρχή όταν τα έλεγαν οι εαακιτες στην σχολή μου έλεγα «Ενταξει είναι οι κλασικοι βερμπαλισμοί για τα καυλωμένα πρωτοετα» άλλα όχι. Στα μυαλά μερικών εχει κολλήσει ότι θα κάνουν κατάληψη στην βουλή.
1 ΡΕ παιδιά τον φραχτη πως θα των περάσετε?
2 άντε και τον περάσαμε τους μπάτσους που είναι πιο πολλοί από σας πως θα τους σκοτώσετε?
3 την αύρα πως θα την ανατινάξετε
4 άντε και μπήκατε και τους διώχνεται με ελικόπτερο μετά τι ρε λεβέντες τι? Στα παιδια με τα εργοστασια ποιος θα πει να φυγουν?
ΚΟΨΤΕ ΤΟ PLAYSTATION ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
ΠΡΟΣ ΚΚΕ ΜΛ
Άμα μπει στην βουλή πρώτα το ΜΛ ΚΚΕ τι γίνετε?
ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Όταν περνάγαμε από πανεπιστημίου και αφού είχαμε φάει ένα νταμάρι πέτρες και τα ρέστα…. ΜΑΣ φώναζε το ΚΚΕ ΜΛ ένα σύνθημα που έλεγε «…απεργίες μαζικές…» μας βρίζανε ότι φεύγουμε, ένας φοιτητής τριάντα χρονών προκαλούσε 18χρονους συντρόφους και τέτοια. Το μπλοκ του ΜΛ μαζικό 30 άτομα μετρημένα επίσης.
Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να αναγνωρίσει την ψυχραιμία των ΚΚεδων? Δηλαδή αν ήταν οι ΝΑΡΙΤΕΣ η ΟΙ ΑΡΑΣΙΤΕΣ στη θέση μας στον μουλά που σε βρίζει δεν θα κατέβαζε μια καδρονια????? Απαντήστε ειλικρινά χωρίς μικροκομματικά συμφέροντα…..

Κιμ Ιλ Σουνκγ είπε...

έχω μπερδευτεί...τι από όλα όσα έγιναν δεν ήταν αναμενόμενο ?
α. δεν ήταν αναμενόμενο ότι όταν το ΚΚΕ θα έβγαινε στο Σύνταγμα θα έκλεινε το δρόμο (πολιτικά και χωροταξικά) σε κάθε άλλη αντίληψη?
β. δεν ήταν αναμενόμενο ότι όταν το μαύρο-κατάμαυρο μπλοκ όταν θα συναντούσε τους το ΚΚΕ θα λύσαγε?
γ. ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα υπήρχαν αντεγκλήσεις?
δ. ότι όταν από τη μια πλευρά έχεις την γνωστή για τους τρόπους της εδώ και χρόνια περιφρούρηση του ΚΚΕ και από την άλλη το μαύρο μπλοκ που αυτό-ικανοποιείται και εξαντλεί τα όρια της επαναστατικής του σταδιοδρομίας σε αδιέξοδες,επικίνδυνες για το κίνημα και ακίνδυνες για το καθεστώς επιθέσεις με μολότοφ και μάρμαρα θα ξεκινούσε σύρραξη ? Μα εδώ και χρόνια την περιμένουν πως και πως..
ε. ότι κατα τι διάρκεια της σύρραξης θα συνέβαινε αυτό (και πάλι καλά από καθαρή τύχη όχι χειρότερα) ?
στ. ότι το ΚΚΕ μέσα από άθλια λιβελογραφήματα στο Ριζοσπάστη θα αγνοούσε ακόμα και την άποψη κομματικών γιατρών θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις για το θάνατο του νεκρού συντρόφου ? Ακόμα χειρότερα οι επιθέσεις σε ΣΥΡΙΖΑ , δεν πληρώνω κλπ από την ίδια τη γ.γραμματέα του κόμματος.Τελείως άστοχες.
ζ. Ότι από την επομένη θα ξεκινούσαν επιθέσεις σε κομματικά γραφεία , στέκια ,αγωνιστές κλπ ?
όλα ήταν αναμενόμενα...εκτος απο
α.την έμπρακτη αλλά και πολιτική στήριξη της ΑΚ στην επίθεση του μαύρου μπλοκ. Κρίμα γιατί είχαν δείξει σημάδια πρωτόγνωρης πολιτικής ωριμότητάς για τον συγκεκριμένο χώρο.τζίφος
β. την ανακοίνωση του ΚΚΕ (μ-λ). Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ζαχαριάδη.

Πια τα ηθικά, πρακτικά και πολιτικά συμπεράσματα ?
α. ηθική? καμία...μίσος ατελείωτο και δυστυχώς ανατροφοδοτούμενο
β. πρακτικά τελείωσε ευτυχώς το παραμύθι της περιφρούρησης του ΚΚΕ. Για να είμαστε ειλικρινής εάν δεν έβαζαν το χεράκι τους τα ΜΑΤ τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα.
γ. τελείωσαν ευτυχώς και οι αυταπάτες για τον ρόλο συγκεκριμένων ομάδων. Το κατάλαβαν σχεδόν όλοι αυτό όπως επίσης νομίζω ότι πλέον γίνεται αντιληπτή και η αναγκαιότητα της ενιαίας περιφρούρησης (με εξαίρεση το ΚΚΕ μ-λ) από προβοκατόρικες ομάδες

Υγ1.Μαρφιν Νο2 σύντροφοι και μη...
Υγ2. Όταν επιλέγεις να αναμετρηθείς με τις κουκούλες ξέρεις ότι και γκλοπ,και στιλαρια και δακρυγόνα θα συναντήσεις.γιατί κλαίγεσαι μετά? Να δω να φεύγουν καπνογόνα και δυναμιτάκια από τη περιφρούρηση το ΚΚΕ δεν το περίμενα όμως
Υγ3.άρε καημένο Πολυτεχνείο (17Ν) τι σου έμελε να ξανά πάθεις..
Υγ4. Σοφή κουβέντα του πατέρα μου. Παιδί μου η οικογένεια Παπανδρέου από το 45 έως σήμερα πάντα καταφέρνει να σπέρνει τον εμφύλιο στην αριστερά

Ανώνυμος είπε...

Κιμ Ιλ Σουνκγ που ακριβως βαλαν το χερακι τους τα ματ ρε σε ποια στιγμη ακριβως? για να το μαθου κι εμεις γιατι εισαι τρισαθλιος προβοκατορας και τιποτα αλλο.

Η αστυνομια και τα ματ εξοπλισαν εστησαν και εκπαιδευσαν το λεφουσι που καμια σχεση δεν εχει με το κινημα. το παμε δεν θα ανεχτει κανενα μπατσο να του πει πωσ να διαδυλωνει ειτε φοραει στολη ειτε φλαιτ και κουκουλα.

η περιφροριση πεταξε τισ πετρεσ που της πεταξαν δυναμητακια και φωτοβολιδες δεν ριξαμε ποτε απλα συνεχιζεις να προβοκαρεις.

τα μπλοκ του παμε εμειναν ακεραια οποτε η περιφρουριση μια χαρα εφερε σε περασ το εργο της. ε και τι να κανουμε θα μαθουμε να αντιμετοπιζουμε και στιγνους εγκλυματιες.

demis είπε...

1oν (όχι όπως PROTON): "Υγ4. Σοφή κουβέντα του πατέρα μου. Παιδί μου η οικογένεια Παπανδρέου από το 45 έως σήμερα πάντα καταφέρνει να σπέρνει τον εμφύλιο στην αριστερά" -Ό,τι πιο σοφό διάβασα σήμερα!

2ον Ανώνυμε Γιώργο,

Είμαι ακριβώς αυτό που έγραψες: "...Τώρα αυτοί που προσδιορίζονται αναρχικοί ιδεολόγοι και άλλα τέτοια «βαθιά» θα μου επιτρέψεις να τους θεωρό απλά μικροαστούς που γουστάρουν να είναι αφεντικά του εαυτού τους και να μην τους χαλάσει κανένας την βολή τους..."
Αφεντικό του εαυτού μου!

Και μόνο αυτό, νομίζω, ότι με κάνει μάγκα!

Ανώνυμος είπε...

Η περιφρούρηση πέτυχε γιατί για πρώτη φορά η συγκέντρωση εμεινε στο σύνταγμα για πολλές ώρες και μέχρι το απόγευμα.Τις προηγούμενες φορές διαλυόταν στο μισάωρο.Τα ματ δεν ενεπλάκησαν πουθενά και καλώς έγινε.Βέβαια μακάρι να είχε φύγει το παμε και να μην είχε πεθάνει ο σύντροφος και να μην είχαν τραυματιστεί δεκάδες.
Οι βλακείες που λέγονται από το συνασπισμό πρέπει να απαντιούνται.
Τα δακρυγόνα δεν τα πέταξε η αστυνομία.Άλλοι τα πέταξαν και αυτό αναδεικνύει και ο ριζοσπάστης.
Δεν υπάρχει κανένας εμφύλιος, υπάρχει παρακράτος και όλοι πρέπει να το καταλαβαίνουν.
Η περιφρούρηση δεν πετούσε καπνογόνα, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιοι λιγότερο ψύχραιμοι έστελναν πίσω. Λάθος αλλά δεν πρόκειται και για υπεράνθρωπους.
Δεν υπηρχε καμία διαφωνία ή καυγάς, ήταν καθαρά παρακρατική επίθεση.
Κοινή περιφρούρηση δεν μπορεί να γίνει δυστυχώς γιατί κάποιοι χώροι δεν έχουν αυτή τη λογική ακόμα και σήμερα.

Γιωργος είπε...

ΝΤΕΜΗ εννοω οτι ο καπιταλισμο τους πιεζει να γινουν εργατες και αυτοι δεν θελουν. Θελουν να παει ο καπιταλισμος πισω τοτε που δεν ειχαν αφεντικα πανω απο το κεφαλι τους.
σορρυ που σου χαλασα την μαγκια....

demis είπε...

Ανώνυμε Γιώργο,

Αφεντικά πάντα υπήρχαν, όπως υπήρχαν πάντα και δούλοι.
Μην ανησυχείς, και δεν μου χαλάς τίποτα.
Εγώ ούτε γκλόμπ κουβαλάω, ούτε δυναμιτάκια και άλλα παρεμφερή -όπως μου χρέωσες. Ας είναι καλά τα χεράκια μου..

λαμογιος είπε...

αυτες οι χαζομαρες θα φανε τον αναρχικο χωρο.αν δεν τον εχουν φαει ηδη.

ο εχθρος κατεβαζει τις ειδικες δυναμεις,και αυτοι απαντουν με ανταρτοπολεμο.και δεν αναφερομαι τοσο στις συγκρουσεις.μεταφορικα το λεω περισσοτερο.

RedBoy είπε...

Το ανταγωνιστικό κίνημα υπάρχει· το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει από μόνο του. Υπάρχει δια μέσω και οργανικά ως κράτος εν κρίση αλλά και ως κράτος εν κράτη. Παραμένει όμως κράτος και καίει το γραφεία του ΚΚΕ ως «πλήθος» αφήνοντας στην άκρη τη διαμάχη με το κεφάλαιο. Οι μικροαστοί είναι μέρος του προβλήματος που στην καλύτερη περίπτωση κρατούν ίσες αποστάσεις και στη χειρότερη παραβλέπουν την επίθεση με κοτρόνες σε γυναικόπεδα. Είναι μέρος του προβλήματος που εμφανίζεται με την μορφή του οργανωμένου «ανταγωνισμού».
----

Φίλοι του ΚΚΕ,

Αυτοί οι άνθρωποι είναι το αστικό κράτος επειδή δεν μας δίνουν καμία προοπτική παρά την οργανωμένη προοπτική της μεταξύ μας σύγκρουσης. Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Δεν είναι απλά φερέφωνα της πολιτικής του κάθε τυχοδιώκτη σοσιαλδημοκράτη που δεν μπορεί να αφήσει το υπουργείο του. Είναι μεταμοντέρνοι «τυφλοί αντικομουνιστές», όπως πολύ γενναία αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΡΑΣ.

Οργανώνονται όμως και προγραμματίζουν τη δράση τους για τη μεταξύ μας σύγκρουση. Τι υποκρισία να επικαλούνται το «χάος». Ποία είναι τα όρια του προγραμματισμού και που ξεκινάει το χάος; Στην τάξη (order) τελειώνει η σύγκρουση; Δεν είναι λοιπόν απλά ότι «μπορεί να δουλεύουν για την ασφάλεια» ή και ότι «τι κολλημένο που είναι το ΚΚΕ που δεν έχει καταλάβει ότι αυτά τα φαινόμενα τα παράγει η κρίση» ή «και ότι το ανταγωνιστικό κίνημα είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε», όπως έχουν αρχίσει ήδη να μυξοκλαίνε. Είναι ότι το κράτος τους αναπάραγει ενδοταξικές εντάσεις για να μπορέσει να αναπαραχθεί ως τέτοιο· και αυτό διότι δεν υπάρχει αντιστασιακός αντικρατικισμός που βρίσκεται εκτός των λειτουργικών ορίων του κράτους.

Και το ΚΚΕ βεβαίως μετέχει σε αυτές τις εντάσεις όπως και όλοι μας. Αλλά οι κομμουνιστές πιστέυουν στη δύναμη της ανθρωπινης εργασίας, στην δύναμη της κοινότητας που χτίζεται ήδη μέσα στο καπιταλισμό και στρώνει το έδαφος για τις διαδικασίες που θα κάνουν την εργατική τάξη μία γροθιά με συγγεκριμένο στόχο τον κομμουνισμό. Αυτοί ως γνωστόν «δεν πίστεύουν στην έργασία» είτε με την αρνητική έννοια της καπιταλιστικής «δουλειάς» είτε με τη θετική της ως εργασία, δηλαδή ως τρόπο με τον οποίο αναπαράγεται ο Άνθρωπος ως είδος, και η κοινωνία απέναντι στη φύση. Και αυτό γιατί ο Καστοριάδης ούτε καν τα οικονομικά και φιλοσοφικά χειρόγραφα δεν κατάλαβε.

Το τιμημένο κομμουνιστικό κίνημα έχει άλλα σχέδια.

Πρέπει άμεσα και χωρίς μικρότητες να αναδυθούν στην επιφάνεια και να γίνουν ορατές οι διαδικασίες αλληλεγγύης στην κοινωνία. Ακόμα περισσότερο! Η ενδοταξική συνεργασία, οι σχέσεις που μας δένουν, η αλληλεξάρτηση των εργαζομένων· όλα αυτά που μας κάνουν ανθρωπους σ' ένα παρηκμασμένο συστημα των αναγκών· η κοινή εμπειρία στο εργοστάσιο· η απεργία!!

Η απεργία!! ακόμα περισσότερο η αγωνία της εργατικής τάξης· ακόμα περισσότερο. Αυτά μας αφορούν τώρα και όλη την κοινωνία ως ιδεολογία και πρακτική. Και αυτό δεν είναι απλά μία ενδοαριστερή ενότητα αλλά οι όροι μέσα απ'τπυς οποίους θα χτίσουμε την κοινωνία του μέλλοντος,

Είμαστε ιδεολόγοι, είμαστε αλληλέγγυοι και επιζητάμε το αδύνατο: την ταξική ενότητα που θα στρώσει το έδαφος για το σοσιαλισμό.

alexandros velmachos είπε...

Για τα όσα συνέβησαν στο Σύνταγμα την Πέμπτη, ήμουν τσαντισμένος. Αλλά πολύ περισσότερο έξαλος έγινα, όταν το από γευμα της Πέμπτης και το πρωϊ της Παρασκευής διάβαζα στα διάφορα blog's τι έγραφαν οι υπερασπίζοντες την επίθεση που δέχθηκε το Π.Α.ΜΕ. Από τη στιγμή που διάβασα το άρθρο σου, είναι η πρώτη φορά εδώ και 3 μέρες που ηρέμησα.

Gracias..!

Manuel είπε...

Πολύ καλό και αληθινό. Έγραψα κι εγώ κάτι πιο σύντομο. Να σου πω ότι πρώτη φορά κατέβηκα με το ΠΑΜΕ και μου άρεσε. Θα το επαναλάβω. http://sleepingvillage-savor.blogspot.com/2011/10/blog-post_21.html

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μερικές δικές μου σκόρπιες επισημάνσεις.

Ο όρος αναρχοφασίστες δε με ενοχλεί προσωπικά, με την έννοια -και μόνο- ότι μιλάμε για παρακράτος. Δεν είναι πολιτικός χαρακτηρισμός, όπως πχ αυτός του 30', γιατί έχουμε να κάνουμε με παρακράτος, όχι με τη cnt, ή τον κροπότκιν της εποχής του λένιν.

Τα ναι μεν αλλά, είναι μεσοβέζικα μισόλογα. Και δε διαφέρουν από τις ίσες αποστάσεις, γιατί συγκαλύπτουν την ουσία -που είναι η παρακρατική επίθεση κι ένα τεράστιο κόμπλεξ να διαφοροποιηθούν πάση θυσία από έναν χώρο, που δίνει νόημα στην ύπαρξή τους.
Τολμώ να πω δε, ότι αν δεν υπήρχε νεκρός, αυτές οι ντροπαλές "ίσες" αποστάσεις δε θα υπήρχαν ούτε για ξεκάρφωμα, και θα γίνονταν 90-10, (όπως στο χαρτάκι στη γιάλτα βάρκιζα, κνίτες, δεκέμβρης, 89. Ντου). Και δε νομίζω να υπήρχε τότε εσωτερικό πρόβλημα σε κάποιον χώρο.
Δεν τολμώ καν να φανταστώ το τι θα γινόταν αν τα πράγματα ήταν ανάποδα κι ο νεκρός από την άλλη πλευρά.

-De nada, χαμένο ρούχο.
-Μανουέλ, κάθε αρχή και δύσκολη. Αλλά ήταν να μη γίνει..
-ΚΨ, με έστειλες στο γάμα και δεν έχω και ντρίπλα να απαντήσω, μόνο σουτ.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Υγ: τιμή και δόξα σε όσους πήραν τις σημαίες τους και στάθηκαν δίπλα στην περιφρούρηση του παμε, χωρίς να είναι σε αυτό.
Μακάρι να εκφράζαν κάτι ευρύτερο.

Ανώνυμος είπε...

ανακοίνωση για την απεργία...
http://neolaiasyn.gr/

Αναυδος είπε...

Οι γελοιοι του ΣΥΝ
Να σε καψω γιαννη να σ’αλειψω λαδι. Η λασπη ο πολτος της πολιτικης. Και με τον Κατσοριδη και με τους δολοφονους του Κατσοριδη


Το τραγικό γεγονός του θανάτου του αγωνιστή Δ. Κοτζαρίδη και οι επιθέσεις στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν μπορούν να αποτελέσουν πρόσχημα για επιστροφή στην προηγούμενη τακτική του ακραίου σεχταρισμού. Με ευθύνη όμως του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην συγκέντρωση της Πέμπτης ζήσαμε την δημιουργία υγειονομικής ζώνης και αποκλεισμών, την ίδια στιγμή που από την μικροφωνική του ΠΑΜΕ ακούγαμε ότι δεν υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ των εργαζομένων και ότι αντίπαλος μας είναι όσοι θέλουν να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Ο αποκλεισμών εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών από την δυνατότητα εξόδου στην είσοδο της βουλής και η «περιφρούρηση» των δυνάμεων του ΠΑΜΕ πρώτα και κύρια από το υπόλοιπο σώμα της πορείας και όχι από τις δυνάμεις καταστολής, αποτελεί μια ακατανόητη πρακτική αναπαραγωγής διαχωρισμών που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουν τη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή τόσο της κυβέρνησης όσο και της πολιτικής της.

RedBoy είπε...

Aπόλιθωμα συμφωνώ,

Υπάρχει κόσμος που -αντί να συνειδητοποιήσει ότι μετά από αυτά τα γεγονότα αγγίζουμε με τα ακροδάχτυλα μας την Ελληνική ιστορία- κρύβεται πίσω ένα εκλαϊκευμένο Νέγκρι ή μία λογική του τύπου «το ΚΚΕ περιφρούρησε». Αυτός ο ιδεολογικός εμετός πρέπει να χτυπηθεί γιατί παράγει φασισμό και για πρωτη φορά βλέπουμε «αριστερούς» να καλύπτουν τη δράση του παρακράτους με ανοησίες περι του δεν «δεν ειμαι μπάτσος να καταδικάσω» ή «έχουν αλλάξει τα πράγματα και μιλάμε για ανταγωνισμό» κλπ.

Για πρώτη φόρα λοιπόν ενώ το κόμμα δέχεται τέτοιες επιθέσεις μας πουλάνε παραμύθια (οι «αριστεροί») περι συστημικότητας η αναγκαίου «ανταγωνισμού». Πρέπει οπωσδήποτε να χτυπηθούν στο ιδεολογικό επίπεδο. Είναι αχρείοι και επικίνδυνα μικροαστοί.

Άναυδε

Ρητορικά μιλώντας περίμενες κάτι καλύτερο? «Αναρχισμός» στη βάση και ευρωομόλογα στην κορυφή. Τι να πει κάνεις.

Ανώνυμος είπε...

@"απολίθωμα": Σχετικά με το "αναρχοφασίστες" ως όρος και μόνο γιατί γενικά συμφωνώ μαζί σου. Λες ότι το δέχεσαι σαν όρο όσον αφορά μόνο το παρακράτος και όχι σαν πολιτικό όρο.
Να βάλω ένα ερώτημα πάνω σε αυτό: που είναι τα όρια μεταξύ του "χώρου" και του παρακράτους; Αυτά πλέον δεν είναι απλά δυσδιάκριτα, έχουν χαθεί. Εκτός από αυτή καθεαυτή την επίθεση και το χαρακτήρα της, κανένας "αναρχικός", "ελευθεριακός", "αντιεξουσιαστής" δεν διαχώρισε τη θέση του, δεν καταδίκασε την επίθεση και τη δολοφονία. Δολοφονία που, ας μην κοροϊδευόμαστε, προήλθε από την επίθεση ανεξάρτητα αν ήταν πέτρες, χημικά ή οτιδήποτε άλλο (αυτό δεν πάει σε σένα προφανώς, αλλά έχω οργιστεί με τη φανερή διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την ξεδιάντροπη σπέκουλα από διάφορους). Ακόμα λοιπόν κι αν δεν πληρώνονται όλοι από την ασφάλεια, που δεν πληρώνονται, συμμετέχουν στο σχεδιασμό του παρακράτους ή το λιγότερο του δίνουν πολιτική κάλυψη.

Σχετικά τώρα με το πολιτικό περιεχόμενο του όρου. Το έγραψε και άλλος και συμφωνώ. Αυτή η αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν υπολογίζει τίποτα και είναι χαρακτηριστική του φασισμού, προέρχεται κατευθείαν από την αναρχική παράδοση. Όχι όλου του αναρχισμού, αλλά ενός σημαντικού κομματιού του. Από ότι φαίνεται το σύνολο των "παιδιών" στην πράξη και όχι στα λόγια ακολουθεί και επικροτεί αυτή την αντίληψη. Όσο κάποιος δεν διαχωρίζει αντρίκεια τη θέση του από την επίθεση και τους δολοφόνους ΠΟΛΙΤΙΚΑ είναι "αναρχοφασίστας".

Επίσης δεν συμφωνώ τόσο για τους λαθεμένο των χαρακτηρισμών "σοσιαλφασίστας", "αρχειοφασίστας" στο μεσοπόλεμο. Ειδικά οι δεύτεροι με τις δολοφονικές επιθέσεις τους απέναντι στους κομμουνιστές ελάχιστα διαφέρουν από τα σημερινά "μπουμπούκια". Το ότι έγινε κατάχρηση των όρων κάποιες στιγμές δεν σημαίνει ότι ήταν και τόσο λάθος.

Αυτά τα ολίγα από μένα. Σου ξαναλέω ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των λεγόμενων σου συμφωνώ, αλλά μην αφήνεις ειδικά σήμερα ούτε μια πιθανότητα ύπαρξης "καλών, καθαρών επαναστατών αναρχικών". Αν υπήρχαν θα τους είχαμε καταλάβει...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Την αντιπαράθεση την κάνω σε σχέση με αυτό που αναφέρω: τον κροπότκιν και τη cnt. Κι όχι κάποιους 'καλούς' αναρχικούς που υπάρχουν θεωρητικά κάπου στη φαντασία.

Τον αναρχικό χώρο, ούτε μπορώ, ούτε θέλω να τον χαρτογραφήσω. Κάποτε η ακ ξεχώριζε κι είχε παίξει ξύλο με τους 'ομοϊδεάτες' της προκειμένου να διαχωριστεί οργανωτικά. Η ανακοίνωσή της όμως δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

Επίσης δεν είπα ότι οι όροι της δεκαετίας του 30' ήταν σωστοί ή λαθεμένοι. Είπα ότι ήταν πολιτικοί.
Το παρακράτος δεν πρόκειται να το κρίνω πολιτικά, αυτό είπα επί της ουσίας.

Ανώνυμος είπε...

ΟΚ παρασύρθηκα... :-)
Έτσι όπως το θέτεις προφανώς συμφωνώ.

RedBoy είπε...

Μουσικό Διάλειμμα:

http://www.youtube.com/watch?v=iABy3IRg1A0

Ανώνυμος είπε...

Άρχισαν ξανά οι αριστεροί να τσακώνονται δίχως να βλέπουν την ΟΥΣΙΑ ότι η οικογένεια Παπανδρέου ξανά έκανε τη δουλειά της. Όχι ότι δεν είναι πρόβλημα η θεωρίες και πραχτική των Αναρχικών αλλά δεν είναι το κύριο. Αλλά 60 χρόνια τώρα το ίδιο δεν κάνουν ?Συζητάνε για 1000 σημαντικά βέβαια του κινήματος και χάνουν το ΚΥΡΙΟ .Ότι τα ΚΥΡΙΑ ήταν το 1)μεγαλείο του ΕΑΜ 40-43 και η προδοσία της Βάρκιζας που καθόρισε και την ήττα του 49 2) Η διάλυση των οργανώσεων του ΚΚΕ και η μετατροπή της ΕΔΑ σε αρνάκι της οικογένειας Παπανδρέου ( Μιας ΕΔΑ που με θυσίες και ελάχιστες δυνάμεις –η αριστερά στις εξορίες νησιά και Αν Ευρώπη-πήρε το ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ 25%)
Δεν πρέπει επειδή μια ομάδα Αναρχικών έχουν κάλο να χάνουμε τους προβοκάτορες και τους εντολοδόχους τους την Κυβέρνηση της οικογένειας Παπανδρέου .Ας ενωθούμε ξανά και να προσπεράσουμε την ηγετική ομάδα της Παπαρήγα που ο λόγος της στη Βουλή μετά τα γεγονότα ήταν συνέχεια του Ν 59 περί νομιμοφροσύνης και που απέδειξε ότι συνεχίζει την παράδοση των Ρούσσου Παρτσαλίδη,Βαφειάδη,Κολιγιάννη Φλωράκη-Κύρκου και Φαράκου!

Κιμ Ιλ Σουνκγ είπε...

α.τρισάθλιος προβοκάτορας...
Παλικάρι μου πιθανόν αν και εγώ ήμουν σε μια οργάνωση που είχε νεκρό να απαντούσα ετσι. Ψυχραιμία και μόνο ψυχραιμία σου συνιστώ για να μην καταλήξεις να τριγυρνάς στις πύλες του πολυτεχνείου με πέτσινο μπουφάν και το μαδέρι ως προέκταση των γεννητικών σου οργάνων.
β. βαριέμαι να ποσταρω λινκ με βίντεο που φαίνονται τα ματ έξω από το παμπλικ να ρίχνουν χημικά , όπως επίσης να κατηφορίζουν στη Μ.Βρετανία η να είναι μέσα στη πλατεία Συντάγματος. Με λίγο γκουγκλαρισμα θα τα βρεις
γ. Το αν η περιφρούρηση άντεξε το αποδεικνύουν τα 80 ανοιγμένα κεφάλια. Αυτό όμως που ήθελα να πω και μάλλον δεν το διατύπωσα σωστά είναι ότι με το παρακράτος ΔΕΝ μπορείς να τα βάλεις με στρατιωτικούς όρους. Το καθεστώς έχει τα μέσα και τους τρόπους να διαλύει συγκεντρώσεις ( είτε λέγεται μαρφιν είτε λέγεται Σύνταγμά). Μην περιμένετε ποτέ να αποκτήσει τους στρατιωτικούς όρους το κίνημα για να μπορέσει να συγκρουστεί με τις δυνάμεις καταστολής (ότι και αν φοράνε). Ποτέ δεν τους είχε και ποτέ δεν θα τους αποκτήσει. Έχει όμως σε ένα βαθμό τους πολιτικούς όρους να συγκρουστεί και εδώ είναι ίσως μια μεγάλη κουβέντα γιατί δεν το κάνει. Δεν θα ανοίξω πολιτική συζήτηση εδώ γιατί δεν θα βγάλει πουθενά.
γ. Όταν έγραψα για αντεγκλήσεις προφανώς και το έγραφα ειρωνικά.
δ. Ο εμφύλιος που ανέφερα που από ότι καταλαβαίνω με μεγάλη χαρά πολλοί θέλουν να πάρουν μέρος δεν αφορούσε την αριστερά και τον μαύρο χώρο αλλά ΜΟΝΟ την αριστερά
ε. Οι θερμοκέφαλοι πάντα κάνουν τη ζημιά. Μην τους καλύπτετε


Υγ.1 Ψυχραιμία πριν χαθεί εντελώς η μπάλα. Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους και χαίρονται για την επιτυχία τους. Μην τους κάνετε το χατίρι

εγώ ο προβοκάτορας, ο τρομοκράτης

Ανώνυμος είπε...

Απολίθωμα η ΑΚ των τελευταίων 15 μηνών δεν είναι η παλιά γνωστή ΑΚ.
Μετά τον εμπρισμό της Μαρφίν και τη δολοφονία των εργαζομένων, ο κυριότερος όγκος του "στελεχικού" δυναμικού της ΑΚ αποστασιοποιήθηκε. Δεν μπορώ να ξέρω αν εντάχθηκαν σε άλλο χώρο ή αν πήγαν σπίτια τους, αλλά αποτραβήχτηκαν από την ΑΚ. Το καθοδηγητικό κενό καλήφθηκε απο την Ασφάλεια, που ήδη είχε παρουσία.

tsimarasm είπε...

Λυπάμε γιατί δεν διάβασα όλα τα σχόλια, διάβασα ωστόσο τα περισσότερα. Αν μου επιτρέπεται, θεωρώ πολύ καλή τόσο την κουβέντα που γίνεται εδώ όσο και το άρθρο στο blog.

Όσον αφορά στα γεγονότα: το να ρίχνεις ευθύνες εκατέρωθεν δέν είναι ούτε αντικειμενικότητα ούτε μια τρίτη ματια(που λέει κάποιος παρακάτω για το μ-λ). Είναι άρνηση της πραγματικότητας.

Οι ¨αναρχικοί¨ (ορίστε έχουμε και πρόβλημα στο πως να τους αποκαλέσουμε, αλλα μετά την ανακοίνωση της ΑΚ μπορούμε να τους τσουβαλιάζουμε συλληβδην! ) χτύπησαν σαν δολοφόνοι. πραγματικά δεν με απασχολεί καθόλου που και πως βρίκαν τα χημικά και τις κρότου λάμψης, το θέμα είναι ότι βρέθηκαν χέρια που τις έριξαν, και μάτια που δεν τις είδαν!

Η λογική ότι όλα είναι προμελετημένα και σχεδιασμένα, αν και μπορεί να κρίβει αλήθεια, πλέον είναι ανεπαρκέστατη και επικίνδυνη. Υπάρχει και η βλακεία! Αυτή η παγκόσμια υπερδύναμη που:

Α)παρουσιάζει σαν στόχο μιας ομάδας 200-300 την κατάληψη της βουλής! και παρακάμπτοντας τα πολύ σωστα επιχειρήματα που έχουν γραφτεί από άλλος προσθέτω: τα κουμπούρια που έχουν οι μπάτσοι, με μολότωφ και κρότου λάμψης θα τα αντιμετώπιζαν;!

Β)Που θεωρεί ότι εμποδίστηκε το ¨κίνημα¨ από τους ΚΚουέδες να μπει στην βουλή, κάτι που προσπαθεί(το κίνημα) συστηματικότατα εδώ και ένα χρόνο, άλλα μέχρι τη σκοπιά του τσολιά κατάφερε να φτάσει.

Και πάει λέγοντας...

Και για να φανώ και τάχα μου αντικειμενικός ορίστε και μια κριτική στο ΚΚΕ:

Α)Άξιζε τον κόπο να έχουμε(α' πληθυντικο σαν κοινωνία και σαν κίνημα) έναν νεκρο; Και απο θάυμα μόνο έναν! Τι άλλαξε ειδικά αυτή την μέρα;

Το ΚΚΕ δεν φυλούσε την βουλή! Από ποιόν στο κάτω κάτω, αλλά δεν έχει πείσει κιόλας για το τι έπρεπε και τι πρέπει να κάνει, όχι το κόμμα αλλά ο λαός.

Και αν υποθέσουμε ότι ήταν ώρα για ξύλο, οι οργανωτές αποδέιχτηκαν στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκείς. Τα μπλόκ μείναν ακούνητα, ούτε βήμα πίσω, ενώ στα κεφάλια τους έσκαγαν κοτρώνες σαν γατοκέφαλα. Και δεν ήταν έλλειψη πείρας σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, είναι στοιχειώδης αδιαφόρια για ανθρώπινες ζωές. Και πιστέψεμε δεν συγκροτούνταν τα μπλόκ από ανταρτοεπονίτες ορκισμένους μεχρι θανάτου!!!

Αρα πάμε παρακάτω!!! ούτε αμφιβολία για το ποια πλευρα είχε δίκιο στο ξύλο, αλλά ούτε και για το αν ήταν αναπόφευκτη κίνηση ουσίας. Και ότανμε το καλό ξεμπερδέψουμε με αυτά, να δούμε επιτέλους και αυτήν την ταξική πάλη, σαν κινητήρια δύναμη της κοινωνίας και όχι συμπλοκή χουλιγκάνων. Και να μην ξεχνάμε σύντροφοι και αυτόν τον δύστυχο τον σοσιαλισμό. Τον κανονικό όχι τον υπαρκτό!αυτόν όσο και αν του αλλάζουνε μερικοί κάθε τόσο την φορμόλη βρωμάει και ζέχνει. Και έχει και κάτι χάλια...δεν βλέπεται!!!

Ανώνυμος είπε...

Η ψυχραιμία και η αυτοσυγκράτηση ορισμένες φορές είναι τελικά δύναμη και όχι αδυναμία. Όσο δίκαια και αν είναι τα συναισθήμα οργής και το αίτημα για εκδίκηση για τα όσα έγιναν κάνω έκκληση (όσο φοβερά δύσκολο και να είναι) να μην παρασυρθεί κανείς σε προσωπικούς "τσαμπουκάδες". Η απάντηση πρέπει να είναι πάντα συλλογική, οργανωμένη και να έχει στόχο την πολιτική (και ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ) νίκη επί των καθαρμάτων.

Αυτά τα λέω όντας μη οργανωμένος, ψιλοκότα και καθόλου ήρεμος άνθρωπος. Το διδάχτηκα όμως άμεσα (το ότι η αυτοσυγκράτηση είναι κάποιες φορές δύναμη και όχι αδυναμία) από όσα έγιναν την Πέμπτη το πρωϊ στα Γιάννενα (όπου συμμετείχα στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ το διήμερο), όταν είδα τη στάση των διπλανών μου στην αλυσίδα στις επιθέσεις των αλητών.

Και έτσι εγώ η κότα, μπροστά στο θάρρος των ΠΑΜΙτών που ήταν δίπλα μου, στο καργιολόπαιδο που ήρθε χωρίς να με ξέρει να με απειλήσει, ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να βγάλω κάτι που συγκυριακά είχα στην τσέπη μου (καθώς τα χαράματα είχα πάει για ψάρεμα) και να του δώσω τα λιόκια του να τα φάει.

ΥΓ. Οφείλω να πω (επειδή τον ξέρω) ότι ένας άνθρωπος μέσης ηλικίας από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπάθησε, με κίνδυνο να τις αρπάξει κι αυτός σε κάποια στιγμή, να εμποδίσει τα κωλόπαιδα. Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που τυχόν υπήρχαν εκεί.

dionysis78 είπε...

το περασμενο σαββατο ενω ηταν ηλιολουστο υπηρχε συννεφια και μαυριλα στις καρδιες των συντροφων εκει στο νεκροταφειο του βυρωνα.
τιμη στο συντροφο Κοτζαριδη.
με αγωνες τιμαμε τους νεκρους μας.

ΑΠΛΩΣΑΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΟΨΕΙ Ο ΛΑΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

http://www.anasynthesi.gr/

http://www.anasynthesi.gr/images/flips/Anakoinwseis_Topothethseis/2011_10_20_anakoinwsh_ARAN.pdf

http://aristeroblog.wordpress.com/2011/10/22/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%ce%b9/

γενικα θα έλεγα ότι η βάση της νεολαίας με τα αντι-κκε χαρακτηριστικα τσιναει και δεν ξερει πως να χειριστει την ιστορια

επίσης γενικά η βάση των εργαζομένων, παρεμβάσεων συσπειρώσεων κινήσεων κλπ είναι με την γραμμη να τους κόψουμε το χέρι

θα δούμε τι θα γίνει

αλεκος 1 είπε...

επίσης κάποιες σκέψεις

Μερικές φορές στην πολιτική μας ανάλυση τείνουμε να ξεχνάμε τη βάση κοιτώντας πρώτα το πολιτικό εποικοδόμημα.
Βάση και εποικοδόμημα είναι διαλεκτική ενότητα.

Ένα παράδειγμα είναι οι εξεγέρσεις του Αραβικού κόσμου: σημαντικό αλλά όχι αρκετά αναλυμένο ρόλο για το ξέσπασμα έπαιξαν δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η παγκόσμια φούσκα των εμπορευμάτων (και η συνακόλουθη αύξηση των τιμών των τροφίμων).
Η φούσκα δεν έχει σκάσει (και όταν σκάσει...). Η αύξηση το τελευταίο διάστημα της τιμής της ζάχαρης λ.χ. κατά 3 φορές (!) δεν προοιωνίζεται ηρεμία στον αραβικό κόσμο.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η ανεργία και ειδικά η νεανική ανεργία.

Η τελευταία όμως είναι ένα σοβαρό και μακροπρόθεσμο πρόβλημα και για τη δύση.
Η πρόσφατη (16/10) αναφορά του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) είναι διαφωτιστική.
Βρείτε την εδώ:
http://www.ilo.org/empelm/pubs/WCMS_165455/lang--en/index.htm

Ο ILO διαπιστώνει ότι υπάρχει μια *παγκόσμια* τάση για αύξηση όχι απλώς της ανεργίας, αλλά ειδικότερα της ανεργίας των νέων.
Η τάση αυτή προηγείται της κρίσης, είναι ιδιαίτερα εμφανής στον αναπτυγμένο κόσμο, αλλά έχει σαφώς χειροτερεύσει με την κρίση.

Για την Ελλάδα τα νούμερα είναι -- για να χρησιμοποιήσουμε μια ήπια έκφραση -- το λιγότερο συγκλονιστικά. Το ποσοστό νεανικής ανεργίας για το 2010 είναι 32.9%, μαζί με την ήδη κατεστραμμένη Εσθονία και ΠΑΝΩ από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής!

Τι συμπεράσματα βγαίνουν σύμφωνα με τον ILO;
Increased crime rates in the some countries, increased drug use, moving back home with the parents, depression – all of these are common consequences for a generation of youth that, at best, has become disheartened about the future, and, at worst, has become angry and violent.

αλεκος 2 είπε...

Τι προτείνεται από τις κυβερνήσεις; Ο ILO, αν και λιγότερο επιθετικός από π.χ. το ΔΝΤ, λέει ότι όλα τα γνωστά τραγικά φληναφήματα που έχουμε μπουχτίσει να ακούμε τα τελευταία χρόνια είναι «λύσεις»: περισσότερη κατάρτιση (κατά προτίμηση από τον ιδιωτικό τομέα), περισσότερη πληροφόρηση, "addressing poor signaling" (δηλ. μασάζ στο βιογραφικό...) και τέτοια. Παραδέχεται βέβαια ότι εν τέλει η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική είναι η αιτία, αλλά κατά τα άλλα, ο ίδιος ζόφος που αρέσει τόσο πολύ π.χ. στην Διαμαντοπούλου.
Το επιχείρημά είναι γνωστό: για την ανεργία φταίει ο εργαζόμενος ή ο νέος που δεν είναι «καταρτισμένος» και η δημόσια εκπαίδευση που είναι αποτυχημένη. Δηλαδή για την ανεργία φταίει όποιος δεν βρίσκει δουλειά γιατί είναι είτε τεμπέλης ή -- με δική του ευθύνη -- ακατάρτιστος...

Γιατί όλα αυτά είναι σημαντικά;

Είναι προφανείς οι ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΕΣ συνέπειες της νεανικής ανεργίας για την κατάσταση ενός κοινωνικού σχηματισμού -- και των κινημάτων στο εσωτερικό του.

αλεκος 3 είπε...

Μερικές ειδικές παρατηρήσεις:
Η επίθεση στα μπλοκ του ΚΚΕ την Πέμπτη, πέρα από τις άμεσες πολιτικές συνέπειες, θα έχει ως αποτέλεσμα και διαφοροποιήσεις στην αριστερά ως προς τον αντικειμενικό εχθρό που συγκροτούν για το κίνημα οι «αναρχικές» ομαδοποιήσεις.
Είναι πολύ πιθανό (και για μένα ευκταίο) να δούμε προσπάθειες πολιτικής και κοινωνικής απομόνωσης των χώρων αυτών, ειδικά των πιο «πολιτικών» συνιστωσών τους.
ΟΜΩΣ
η πολιτική απομόνωση είναι ανεπαρκής και η κοινωνική απομόνωση πιθανά αδύνατη με τον τρέχοντα συσχετισμό.
Εξηγώ:
Η ιδιότυπη αυτή «λουμπενοποίηση» της κοινωνικής κατηγορίας νεολαία έχει βαθιές και δύσκολα αναστρέψιμες συνέπειες για το κίνημα.
Η απαξίωση μιας ολόκληρης γενιάς, όχι απλώς της διάψευσης των προσδοκιών αλλά της ολικής συντριβής τους, έχει αποτελέσματα που δεν εξαρτώνται άμεσα από την οργανωμένη πολιτική τους εκπροσώπηση.
Ο κοινωνικός και πολιτικός περίγυρος λίγη επιρροή μπορεί να έχει σε κάποιον που αισθάνεται σκουπίδι και που βλέπει τα μέλη οργανωμένων συλλογικοτήτων ως βολεμένους εχθρούς.
Δεν γνωρίζω σχετικές εμπειρικές μελέτες στην χώρα μας, αλλά υπάρχει τουλάχιστον μία μελέτη που συσχετίζει τις πρόσφατες ταραχές στο Λονδίνο με τις απαξιωμένες εργατικές περιοχές υψηλής ανεργίας.
Νομίζω ότι ανεξάρτητα από την άμεση ταξική καταγωγή των μπάχαλων (εργατική, μικροαστική κλπ) το υλικό για αύξηση στο άμεσο μέλλον και όχι μείωση του προβλήματος είναι εδώ. Ακόμα χειρότερα, τα παιδιά που θα γυρεύουν μπάχαλα είναι η καλύτερη πρώτη ύλη για άλλες, πιο επικίνδυνες πολιτικές λύσεις.

Η αριστερά δεν φτάνει να καταδικάσει, ούτε να εξηγήσει ότι ο δρόμος αυτός είναι αδιέξοδος. Αν δεν έχουμε γρήγορες νίκες, αν δεν καταφέρουμε γρήγορα να δείξουμε ότι υπάρχουν λύσεις για τα άμεσα προβλήματα, αν δεν συνεισφέρουμε από την πλευρά του κινήματος για μείωση της ανεργίας, δεν είναι καθόλου προφανές ότι αυτή την μάχη μπορούμε να την κερδίσουμε.. Το ενδεχόμενο αυτό φυσικά δεν αποκλείεται, υπάρχουν ισχυροί ιστορικοί λόγοι στην Ελλάδα, αλλά...

Με αυτή την έννοια είναι όλο και πιο επείγουσα η ανάγκη της αριστεράς να βγάλει τα λαϊκά στρώματα από το απελπιστικό αδιέξοδο στο οποίο είναι στριμωγμένα είτε πετυχαίνοντας άμεσα νίκες είτε δείχνοντας ένα άλλο δρόμο.

Γιωργος είπε...

http://www.kentrinews.gr/%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%bf-%ce%bf-%c2%ab%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82%c2%bb-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%af/

ημουν σιγουρος οτι καπου θα το εμφανιζοταν...

Καλες απεριφροριτες πορειες στους φιλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.....

demis είπε...

"...Το επιχείρημά είναι γνωστό: για την ανεργία φταίει ο εργαζόμενος ή ο νέος που δεν είναι «καταρτισμένος» και η δημόσια εκπαίδευση που είναι αποτυχημένη. Δηλαδή για την ανεργία φταίει όποιος δεν βρίσκει δουλειά γιατί είναι είτε τεμπέλης ή -- με δική του ευθύνη -- ακατάρτιστος...
[...]
Η απαξίωση μιας ολόκληρης γενιάς, όχι απλώς της διάψευσης των προσδοκιών αλλά της ολικής συντριβής τους, έχει αποτελέσματα που δεν εξαρτώνται άμεσα από την οργανωμένη πολιτική τους εκπροσώπηση.
Ο κοινωνικός και πολιτικός περίγυρος λίγη επιρροή μπορεί να έχει σε κάποιον που αισθάνεται σκουπίδι και που βλέπει τα μέλη οργανωμένων συλλογικοτήτων ως βολεμένους εχθρούς..."

Αλέκο, περιγράφεις κάτι που γνωρίζω πολύ καλά, από ιδία πείρα!
Είναι αυτό που λέει ο λαός: "Εδώ δεν έχουμε να φάμε, ραπανάκια για την όρεξη..."

Δηλ. όταν βιώνεις κάτι τόσο ακραίο και περιθωριοποιητικό, και από πάνω σου χρεώνουν αυτή την απαξίωση, ως δική σου αδυναμία ή ανεπάρκεια, φτάνεις στα όριά σου...

Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις φίλους και εχθρούς, και -κυρίως- τον ταξικό εχθρό, που είναι καλά καμουφλαρισμένος στην ξαναζεσταμένη και χιλιοανακατεμένη ευρωσούπα.

Αυτή τη μαγιά των ανθρώπων, και κυρίως των νέων, θέλουν να προσελκύσουν οι γνωστοί Καρατζαφύρερ και λοιπές "προοδευτικές δυνάμεις". Γιατί, ως γνωστόν, στην απελπίσία στήνεται ΠΑΝΤΑ το μεγαλύτερο εμπόριο.

Ανώνυμος είπε...

Καλά κρασιά αλέκο. Ο μαρξισμός-λενινισμός λέει ότι πρέπει να εξετάζουμε το εποικοδόμημα στη διαλεκτική σχέση του με την οικονομία. Λέει όμως και κάτι άλλο: ότι αφετηρία των θεωρητικών γενικεύσεων είναι η πραγματικότητα και όχι το ανάποδο. Και αυτή η πραγματικότητα λέει ότι αυτοί που πετούσαν πέτρες στο ΠΑΜΕ την Πέμπτη δεν ήταν 16αρηδες περιθωριακοί αλλά 30αρηδες και 40αρηδες μυστηριοι αναμεμιγμένοι με "οργισμένα νιάτα" που σπουδάζουν στα πιο ελίτ Πανεπιστήμια.

Ανώνυμος είπε...

http://xryshaygh.wordpress.com/2011/10/24/%CE%AC%CE%B3%CF%81%CF%85%CF%80%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA/#more-83166

Ειλικρινά προσπαθώ να βρω τη διαφορά της Χρυσής Αυγής με τα "παιδιά"... Και μετά κάποιοι "ευαίσθητοι" ενοχλούνται με τον όρο αναρχοφασίστες!

Ποντος και Αριστερά είπε...

O τίτλος σου ("Βάρα μας Μαλάμη")είναι εξαιρετικός και αιτιολογεί σε ένα βαθμό και την Ανακοίνωση της Ανταρσύα.

Είναι δυνατόν ο Μαλάμης να έπαψε να κοιτάει στον καθρέφτη και να καταγγέλει τις πρακτικές που ο ίδιος εφήρμοσε πρωτοπόρα και αγωνιστικά;;;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ο τίτλος είναι ειρωνικός για αυτούς που έβγαλαν το τραγουδάκι για το μαλάμη, αλλά σήμερα πηγαίνουν με τα παιδιά και κρατάνε ίσες αποστάσεις, στην καλύτερη.
Ήταν ποτέ δυνατόν να γίνει κάτι με το κουκουε και να μην πάει σαν καθρέφτης ο χώρος με τους απέναντι;

Αυτό που αποδεικνύεται πολύ καθαρά αυτές τις μέρες είναι το γνωστό τσιτάτο για την περιφρούρηση, που είναι πρωτίστως πολιτική και μετά όλα τα άλλα. Γιατί προϋπόθεση για το οργανωτικό είναι η πολιτική βούληση. Χαίρομαι ειλικρινά για όσους την έδειξαν εδώ μέσα, αλλά δε νομίζω ότι είναι πλειοψηφικό ρεύμα. Κι αυτό που γίνεται με τα ψηφίσματα σε διάφορους κλάδους και τη στάση ορισμένων δυνάμεων είναι θλιβερό κι αποκαλυπτικό.

Το τραγούδι λέει είσαι σκέτο παρακράτος -ή και σκέτο κράτος, όπως λέει ο χατζηστεφάνου στον τίτλο του άρθρου του- και προβοκατόρισσα. Και γι' αυτό σε χώρισα. Ναι, αλλά αυτό το τελευταίο παραμένει ζητούμενο. Προς το παρόν μένουμε στις διαπιστώσεις -κι αυτές όχι από όλους- και τα μπλοκ στις πορείες γίνονται μπαλάκι τένις.

Κατ' αντιστοιχία λοιπόν, η πλήρης απουσία βούλησης για περιφρούρηση και διαχωρισμό, κι αυτή πολιτική είναι. Ξεκινάει από τον δεκέμβρη της αναρχίας, το αυθόρμητο που δεν πρέπει να καταπνίξουμε, τη γοητεία της αμεσοδημοκρατίας και φτάνει μέχρι και τις πλατείες ακόμα, με την απαγόρευση των κομμάτων, και την πολιτική δουλειά της αναρχίας, στο όνομα της απουσίας κάθε πολιτικής κομματικής ταυτότητας. Μιας αναρχίας που έχει πλήρη ιδεολογική ηγεμονία, τρέφεται και δυναμώνει από τα μικροαστικά ξεσπάσματα.
Η πολιτική πάλη εναντίον της έχει και ταξικό περιεχόμενο. Ο διαχωρισμός από την παρακρατική λειτουργία των παιδιών απαιτεί πολύ λιγότερα. Αλλά στην πράξη παραμένουν ζητούμενο.

Να πω επίσης ότι το κείμενο αναδημοσιεύτηκε στον παραλληλογράφο, όπου δε μπορώ να πω ότι έτυχε πολύ σοβαρού σχολιασμού από τους περισσότερους, κι είχε μια παραπομπή από την εος, ένωση οπαδών σύριζα, κομμάτι της "ριζοσπαστικής, δυνάμει σύμμαχης" ρίζας του σύριζα, που (σ.σ: η εος) ιδίως μετά τις πλατείες έχει ξεσαλώσει εντελώς.

haridimos είπε...

Νομίζω πως θα έπρεπε η ανάρτηση να συνοδεύεται από το τραγούδι των Μουσικών Ταξιαρχιών με τον ομώνυμο τίτλο..

SOS ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ (ΝΥΧΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ)