Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Στις 18 σοσιαλισμός

Και στο σοσιαλισμό πιστεύουμε. Γιατί όχι; Τι σόι παπατζήδων θα ήμασταν άλλωστε αν δεν το πιστεύαμε; Κι επειδή ο τρίτος ο μακρύτερος από το σόι αποδείχτηκε ανάξιος μπουμπούνας («δεν κάνει το παιδί», όπως είχε πει κι ένας παλιός αποστάτης συναγωνιστής της ένωσης κέντρου) πήραμε μεταγραφή εξ αγχιστείας τον παπατζή αλέξη. Ενώ τα πλήθη από κάτω παραληρούν για τον «νέο της δημοκρατίας» που θα φέρει την αλλαγή και την απαλλαγή από το μνημόνιο, που φεύγει, που μένει. Και θα βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον παλαιοκομματισμό και την παλαιοκομμουνιστική ηγεσία, εναντίον των οποίων κήρυξε διμέτωπο.

Μα ο σύριζα δεν είναι τυπική σοσιαλδημοκρατία, σου λένε οι όψιμοι κι εξ αριστερών κριτικοί υποστηρικτές του. Μα ούτε η ένωση κέντρου ήταν. Ούτε –πολύ περισσότερο- το πασόκ, που επί σειρά ετών απείχε από τη «σοσιαλιστική» διεθνή, γιατί τη θεωρούσε –λέει- ρεφορμιστική.

Κάποιοι λοιπόν ήθελαν προεκλογικά μια αριστερή –ή αδύναμη αστική, όπως την έλεγαν- κυβέρνηση για να την ελέγχουν από τα κάτω και αριστερά και να την πιέζουν με μαζικό λαϊκό εκβιασμό, για να παίρνει φιλολαϊκά μέτρα, βάζοντάς της το πιστόλι στον κρόταφο. Και τελικά βάζουν από μόνοι τους αυτογκόλ, και το πιστόλι στο δικό τους κρόταφο, με τάσεις πολιτικής αυτοκτονίας και με ορατό το ενδεχόμενο μιας εκλογικής συρρίκνωσης ή και μιας σοβαρότερης κρίσης μετεκλογικά. Κι αυτοί που δέχονται την πίεση είναι οι ίδιοι, πριν καν σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση, ή έρθει ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα, που να δικαιολογεί αντικειμενικά αυτή την πίεση –όπως κατ’ αναλογία ο σύριζα πιέζεται και κάνει πολιτικές εκπτώσεις, πριν καν γίνει κυβέρνηση.

Ενώ κάποιοι εξ αυτών συζητούσαν –ανοιχτά η λιγότερο ανοιχτά- το ενδεχόμενο κοινής εκλογικήςκαθόδου με το σύριζα ή και καμίας καθόδου, προκειμένου να μην χαθούν πολύτιμες ψήφοι από το σακούλι της κυβερνώσας αριστεράς. Έτσι δε μιλάμε πλέον για την ασφυκτική πίεση του λαοπλάνου ανδρέα, αλά 81’, αλλά για καταστάσεις που θυμίζουν πολύ τα πλαστά διλήμματα της καχεκτικής δημοκρατίας της δεκαετίας του 60’: να μην κατέβουνε υποψήφιοι της εδα σε μερικούς νομούς, για να μην κοπούν ψήφοι από την ένωση κέντρου. Και μη χειρότερα.

Κάποιες δυνάμεις ονειρεύονται να γίνουν αυτό που έλεγε το σύνθημα της ελευθεροτυπίας για το πασοκ του ανδρέα: στηρίζουμε την αλλαγή, ελέγχουμε την εξουσία. Ή κάτι σαν τον παπαδημούλη που στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων του πασοκ το 09’ είχε πει ότι το κόμμα του θα εγκρίνει κάθε θετικό μέτρο της κυβέρνησης και θα εναντιώνεται στα αρνητικά. Και τώρα που ο σύριζα γίνεται το πασόκ της νέας εποχής, δεν πρέπει κάποιος να παίξει το ρόλο του νέου σύριζα;

Πιάνονται από το σύνθημα «καμία θυσία για το ευρώ», για να βγάλουν αντικαπιταλιστικό ξίγκι από τη μύγα του σύριζα, που έκανε αριστερό πόλο κι άλλαξε τον κόσμο τον όλο. Παίρνουν εκείνο το παλιό σύνθημα του σεκ και στηρίζουν τσίπρα «χωρίς αυταπάτες». Ενώ το σεκ –που παραδόξως κρατά πολύ καλή στάση μέχρι τώρα- κάνει εκδηλώσεις με θέματη ρήξη με το ευρώ και σε αφήνει με την απορία. Πώς έφτασε η αντικαπιταλιστική αποδέσμευση να γίνει ρήξη με την ευρωζώνη; Και τι ακριβώς άραγε μπορεί να σημαίνει αυτό το τελευταίο; Ρήξη αλλά όχι έξοδο; Απειθαρχία στην ονε; Καμία θυσία για το ευρώ μήπως;

Όλα αυτά όμως οδηγούν νομοτελειακά στη δορυφοροποίηση. Κι όταν κάποιος προτάσσει την κοινή κάθοδο, η λογική κατάληξη είναι να τον προσπεράσει ο κόσμος, προτιμώντας την αυθεντική εκδοχή από το γενόσημο. Γιατί όπως είπε και μια ψυχή συναγωνίστρια, η πρόταση αυτή έγερνε μονόπατα κι επί της ουσίας απευθυνόταν αποκλειστικά προς το σύριζα. Ενώ άλλοι συναγωνιστές συμπλήρωσαν ότι αν είχε ποτέ κάποιο νόημα μια τέτοια πρόταση, θα ήταν προεκλογικά, που ο σύριζα έλεγε και πέντε ριζοσπαστικά πράγματα, για τα μάτια του κόσμου. Όχι τώρα που σπεύδει να τα μαζέψει.

Μερικά πράγματα ωστόσο αρχίζουν να ξεφεύγουν από τη λογική και να κινούνται στη σφαίρα του θυμικού, το οποίο είναι επιλεκτικό, μεροληπτικό και εκπαιδευμένο σε σταθερή αντικκε τροχιά. Ένα προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο της αυριανής για την περιφρούρηση του κόμματος κάνει το γύρο του διαδικτύου και χαράσσει ανεξίτηλα τις «εξεγερμένες» συνειδήσεις του δεκέμβρη, ως ακαταμάχητο τεκμήριο για το ρόλο του προδοτικού κουκουέ. Αλλά μια σειρά πρωτοσέλιδων της αυριανής για το συριζα που δηλώνουν σαφή πολιτική στήριξη στον τσίπρα, περνάνε στα ψιλά και μένουν ασχολίαστα, ή στην καλύτερη γίνονται απλώς αφορμή για να θυμηθούμε ξανά το παλιότερο εξώφυλλο της αυριανής για το κουκουέ.

Μια δήλωση της αλέκας για το ευρώ – που δίκιο είχε σε τελική ανάλυση- γίνεται παντιέρα για αφορισμούς και λάσπη. Ενώ τα ήξεις-αφήξεις του συριζα για το μνημόνιο (και βασικά για τα πάντα) σε σταθερά ευρωλαγνική τροχιά, βαφτίζονται αντιφάσεις ( sic) που πρέπει να αξιοποιήσει το κίνημα.
Το κρέας βαφτίζεται ψάρι και τα ψάρια του αλφαβητίξ φρέσκα και μοσχομυριστά. Άντε το πολύ να έχουν κι αυτά μερικές αντιφάσεις.

Κανείς – πλην λακεδαιμονίων- δεν ενοχλείται με τις κωλοτούμπες και τη διγλωσσία, με τα παπατζιλίκια για τις μονοεδρικές και το μπόνους των 50 εδρών, με την «σταλινική» εξαφάνιση του σφυροδρέπανου της «σταλινικής» κοε – τη στιγμή που ο σαμαράς λέει ότι ο συριζα φτάνει από την αναρχία μέχρι το σφυροδρέπανο. Με τους τηλεοπτικούς του εκπροσώπους που αυτογελοιοποιούνται με τις... αντιφάσεις τους, αλλά πιστώνονται ότι τους επιτίθεται όλο το σύστημα.

Και η ικαρία; Οι κολεγιές με την πάσκε; Οι μειώσεις μισθών που υπογράφουν στα σωματεία; Οι πανεπιστημιακοί βουλευτές του που κατεβαίνουν υποψήφιοι στα συμβούλια διοίκησης;
Έλα μωρέ τώρα! Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος κι εσύ μιλάς για κάτι πράγματα μικρά. Καρδιά μου όλα επιτρέπονται στον τσίπρα και τα πασόκια είναι πλέον περιττά.

Ο έρωτας είναι τυφλός και βλέπει με τα μάτια των επιθυμιών μας. Συγκρίνει τον αλέξη με το φιντέλ. Του αφιερώνει εικονογραφημένα βιντεάκια: κράτα ρε φίλε γερά. Ονειρεύεται ότι θα τον φιλήσει και αυτός θα μεταμορφωθεί σε κύκνο, ή σε πρίγκιπα κροπότκιν. Θυμάται τις κυβερνήσεις του λαϊκού μετώπου και ετοιμάζεται για τη μάχη της μαδρίτης.

Εδώ δε μιλάμε πια για τη γοητεία του ανδρέα – που αντικειμενικά δεν την έχει ο αλέξης, πώς να το κάνουμε- αλλά για έναν ανεξήγητο παροξυσμό, σαν να είχαμε να κάνουμε με τον λένιν. Ενώ στην καλύτερη αυτό που αντιστοιχεί στο μικρομεγαλισμό του αλέξη είναι ο ρόλος του κερένσκι. Και δε γίνεται αντιληπτό ότι η πολιτική του κερένσκι έστρωσε το δρόμο στο στρατό του κολτσάκ και του ντενίκιν, πριν την τελική έφοδο των μπολσεβίκων. Κι αναρωτιέμαι πόσοι να έλεγαν τότε ότι οι μπολσεβίκοι είναι σεχταριστές και διασπούν την ενότητα των σοβιέτ και των εργατικών κομμάτων.

Ενωμένοι με τους αστούς στη μεγάλη ιδέα που τότε ήταν η υπεράσπιση της πατρίδας και σήμερα βαφτίζεται ευρωπαϊκή. Γιατί ο οπορτουνισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επίδραση της αστικής τάξης στο εργατικό κίνημα. Κι εμείς δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε απ’ αυτόν στηρίζοντας τον κριτικά. Ο οπορτουνισμός εξάλλου απεχθάνεται το συγκεκριμένο και τείνει προς τον κεντρισμό για να μην πάρει θέση επί της ουσίας. Ενώ ο συριζα παίρνει όλες τις θέσεις για να έχει ο καθένας από μια και να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

Αυτά όμως δεν έχουν σημασία, γιατί μιλάμε με όρους θυμικού. Κι έτσι δε μας μένει παρά να αποταθούμε στο φιλότιμο. Φίλε αναγνώστη πρόσεξε πριν ψηφίσεις. Πάνω από την κάλπη το διαβολάκι θα σου λέει ότι μπορείς να συμμαχήσεις και με το διάβολο, αλλά θα σου πει μόνο τη μισή αλήθεια. Το έκπτωτο αγγελάκι θα σου θυμίσει το δεύτερο μισό της φράσης: αρκεί να είναι με τους όρους μας, όχι με τους δικούς του.

Άκουσέ το και δε θα χάσεις. Κι αν τελικά το παρακούσεις, μην το πεις ούτε του Αγγέλου σου..

36 σχόλια:

KOMMANTO είπε...

Πέρα από τις σωστές επισημάνσεις που κάνεις, υπάρχει ένα σημαντικό λάθος: δεν μιλάμε με όρους θυμικού. ούτε έρωτα.
Τα στρώματα της μισθωτής εργασίας, οι προλεταριοποιημένοι μικροαστοί, οι άνεργοι κι οι εξαθλιωμένοι κάθε είδους αποφασίζουν με όρους ανάγκης και καθημερινότητας.
Είναι τόσο απλό. Ο συριζα κατάφερε σε ένα βαθμό να απαντήσει σε αυτούς τους όρους.
Η υπόλοιπη αριστερά μιλάει ως επί το πλείστον με όρους ιδεολογίας.

Σε συνθήκες εξαθλίωσης από τη μια και ραγδαίας προλεταριοποίησης από την άλλη η ιδεολογία δεν στρατεύει.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μπορείς να μου πεις συγκεκριμένα ποια θετικά μέτρα που θα ανακουφίσουν τις μάζες, θα πάρει μια κυβέρνηση σύριζα; Όχι με όρους ιδεολογίας, αυτά που θα ήθελε να πάρει. Αλλά με όρους ανάγκης και καθημερινότητας. Για το μνημόνιο, το επίδομα ανεργίας, τις κρατικοποιήσεις, κτλ.

Άσε που το κείμενο που δε μιλάει για το μέσο κόσμο, αλλά για υποψιασμένους ψηφοφόρους. Αλίμονο αν δεν πείθονται ούτε αυτοί, έτσι;

KOMMANTO είπε...

Δεν ξέρω αν όντως θα τα κάνει, αλλά ο κόσμος καταλαβαίνει 4-5 πράματα τα οποία τα λένε συνέχεια και γιαυτό θα τους ψηφίσει: τέρμα μνημόνιο, επαναδιαπραγμάτευση χρέους με μορατόριουμ για όσο χρειαστεί, τέρμα τα χαράτσια στους φτωχούς, φορολόγηση μεγάλου κεφλαίου, επιστροφή μισθών +ένα γενικότερο ξεκαθάρισμα των ακαθαρσιών του δικομματισμού τα τελευταία20 χρόνια.
Φρένο στην εξαθλίωση, νοικοκύρεμα της διοίκησης κ βλέπουμε..

Επαναλαμβάνω ότι δε διαφωνώ με τις παρατηρήσεις σου αλλά δεν μπορώ με τίποτα να δεχτώ ότι εδώ μιλάει το θυμικό ή ο έρωτας. Εδώ μιλάει η ανέχεια, η κοινωνική αποσύνθεση και -βεβαίως, όπως και στην περίπτωση της γλώσσας..- η αρχή της ήσσονος προσπάθειας.

Κ.Μ. είπε...

Para poli kalo keimeno, den exw se tipota na diafonisw. http://www.alfavita.gr/artro.php?id=65425 apla anatrixila diavazontas Tsipra kai tin toso grigori "kolotoumpa".

Ανώνυμος είπε...

http://followtheredriver.blogspot.de/2012/05/blog-post_7306.html
όταν οι Αμερικάνοι επιλέγουν αριστερό Αλογο...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επειδή λοιπόν συμφωνούμε μεταξύ μας -ελπίζω- ότι δε θα τα κάνει, δική μας δουλειά είναι να δείξουμε στον κόσμο ότι τον δουλεύουν ψιλό γαζί. Το φρένο στον κατήφορο δεν πιάνει. Το μόνο που μας σώζει είναι η ανατροπή.
Κι επαναλαμβάνω. Το κείμενο δε μιλάει για το μέσο ανυποψίαστο κόσμο, αλλά για τους υποψιασμένους. Κι εκεί το θυμικό δουλεύει με το παραπάνω. Γιατί έχει αναπτύξει συγκεκριμένα αντανακλαστικά προς τη μια πλευρά κι εντελώς διαφορετικά προς την άλλη. Μιλάω πάντα για τον κανόνα κι όχι για τις εξαιρέσεις που τον επιβεβαιώνουν

αφελής(;) είπε...

1) Το ότι η ανταρσύα έχει τάσεις και αντιφάσεις είναι πασιφανές. Όταν εμφανίζεται κάτι νέο ,το δίπολο τυχαίο-συνειδητό γέρνει προς το πρώτο. Στο χέρι μας είναι βέβαια να επιταχύνουμε την ωρίμανση και η κρίση λειτουργεί ως λίπασμα πρώτης ποιότητας. Το κείμενο των 51 θα έπρεπε να εμφανισθεί στα πλαίσια εσωτερικού διαλόγου και όχι να δημοσιοποιηθεί· αν συνέβαινε αυτό ,θα μας κατηγορούσατε ότι στο εσωτερικό ανοίγουν τέτοιες κουβέντες από 51 ανθρώπους ,όταν τα μέλη είναι 3000;; Αν το δεις λοιπόν ως αστοχία των συντακτών του κειμένου που το δημοσίευσαν(αντί να το θέσουν σε εσωτερικό διάλογο και της ανταρσύα αδυναμία που ακόμα αυτά τα θέματα δεν τα έχει βάλλει σε μια τάξη) ,το να το παίρνουν οι καλοθελητές και να λένε ότι η ανταρσύα είναι ανταρίζα ,σίγουρα πετάει στο γήπεδό τους το μπαλάκι του θυμικού(πιάνεις κάτι και το ξεχυλώνεις). Σε κάποιο σχόλιο παρατίθεται και η απάντηση της αραν: http://kokkinostupos.blogspot.com/2012/05/blog-post_2300.html Μιλώντας γενικότερα θα έλεγα ότι η παραδοχή «λαθών» δεν είναι μονοπώλιο του Κόμματος.
2) Το «κάποιοι ήθελαν προεκλογικά μια αριστερή κυβέρνηση κτλ…» : α)τεκμηρίωσε το με κείμενο ,γιατί αλλιώς είναι λόγια… β) το να πιέζεις τον τσάβεζ από τα αριστερά από το να πιέζεις το γιωργάκη είναι καλύτερο, είναι καλύτερο με άλλη διατύπωση να προσπαθείς να πείσεις το λαό ότι η κρίση είναι συστημική κτλ. ,παρά ότι «δεν τα φάγαμε μαζί».Μετατόπιση της κοινής γνώμης λέγεται….. Με άλλη διατύπωση από το φλεβάρη μέχρι τον οκτώβρη μεσολάβησε και ο κερένσκι, ο οποίος ίσως και να κρατούσε αν η πραγματικότητα δεν ήταν τόσο πυκνή και τα διλήμματα τόσο ξεκάθαρα, που όμως έγραφε και ο ριντ αυτό που σήμερα ήταν αριστερό ,αύριο φαινόταν δεξιό κτλ. Και για να αποφύγω τις αναμενόμενες ειρωνείες όχι ο Τσίπρας δεν είναι Τσάβεσ και οι εκλογές δεν είναι επανάσταση. Τηρουμένων των αναλογιών μιλάμε...
Παρεμπιπτόντως δεν ξέρω τι κείμενα έχεις υπόψη σου αλλά τσέκαρε αυτό… http://www.antarsya.gr/node/447.

3) καλά τα περί του αν είναι ρήξη με το ευρώ κτλ. είναι απλά ψέμματα Δεν ισχύει για την ανταρσύα ή τουλάχιστον αυτό μου είπαν να μοιράζω http://www.antarsya.gr/node/239. Αν εννοείς ότι αυτά τα λένε οι 51 και όχι η ανταρσύα, τότε το ανταρίζα είναι άστοχο.

Επιμένοντας συντροφικά(όπως είπε και ο συνεργάτης της ανταρσύα, Ρούσης)

Κ.Μ. είπε...

http://foithtikokinhma.blogspot.com/2012/05/t.html

KOMMANTO είπε...

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, ακόμα και για τους υποψιασμένους.
Το φρένο στον κατήφορο άμα τρέχεις πολύ και έχεις καλό εργαλείο ανατρέπει το αμάξι.
Στη τελική ας συμφωνήσουμε ότι όλα θα κριθούν από την ετοιμότητα και την κινητοποίηση των μαζών -και βέβαια των πιο πρωτοπόρων κομματιών τους.

Ανώνυμος είπε...

Μην ανησυχεις ρε απολιθωμα , ερχεται <> κι ο λαος θα <> την ψηφο του , οπως λεει και το ιερο φετφα που βγηκε απο το παλατι του περισου .Μια απορια εχω , τωρα που το ΚΚΕ συρικνωνεται εκλογικα , κι η ανταρσυα επισης αφανιζεται , γιατι δεν τα βρισκεται να μοιραστειται τον πονο απο το εκλογικο παλουκωμα της 17ης ιουνης.Ακομα και μπροστα στο χειλος της καταστροφης ο σεχταρισμος και των δυο ειναι πραγματικα απιθανος .

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κομμάντο μιλάμε για ανατροπή πορείας, όχι ανατροπή του οχήματος. Και αν λες ότι δεν είναι απλά τα πράγματα για τους υποψιασμένους, μάλλον κρίνεις εξ ιδίων, οπότε το κείμενο απευθύνεται και σε σένα. Ιδίως η τελευταία του παράγραφος.

Μην ανησυχείς ρε ανώνυμε, θα γίνετε κυβέρνηση και θα παλουκώνετε όποιον θέλετε. Αυτό που είναι πραγματικά απίστευτο πάντως δεν είναι τόσο ο κυβερνητικός κρετινισμός του χώρου σου, που λίγο πολύ το περιμέναμε. Αλλά ότι συναντάται σε ενισχυμένες δόσεις και στο εξωκοινοβούλιο.

-Άκρως ζουμερές οι παραπομπές του κμ και του έτερου ανώνυμου. Μην τις προσπεράστε ελαφρά τη καρδία.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

@Αφελή

Ας ξεκινήσουμε από όσα μας ενώνουν: δηλ την παραδοχή του λάθους. Που δεν ήταν βέβαια τυχαίο λάθος, ή μια λάθος εκτίμηση. Αλλά ας πούμε ότι αυτό δεν μας απασχολεί τόσο επί του παρόντος. Πάμε στα υπόλοιπα.

Είχα την εντύπωση ότι το κείμενο της αραν το υπέγραψαν περισσότεροι.
Μπορεί να είναι εσφαλμένη, έτσι και αλλιώς δεν είναι τόσο σημαντικό. Το βασικό ερώτημα είναι γιατί προέκυψε η ανάγκη να συνεδριάσει εκ νέου σε διάστημα μιας εβδομάδας το κεντρικό όργανο της ανταρσύα. Και η εύλογη απάντηση είναι ότι πιέστηκε εκ των έσω, όχι μόνο από το κείμενο των 51 της αραν αλλά από αποφάσεις τοπικών επιτροπών, τοποθετήσεις ανένταχτων, κτλ. Κι οι "αντιφάσεις" των 51 δεν αντανακλούν μια διεργασία μόνο στις δικές τους συνειδήσεις ή στον δικό τους χώρο, αλλά κάτι ευρύτερο, που αφορά κι αυτούς που υποστηρίζουν εν τέλει την αυτόνομη εκλογική κάθοδό σας, αλλά δανείζονται πολλά από το σκεπτικό των 51, παρά τις διαφορές τους στο δια ταύτα. Η εκτίμηση περί "αντάριζα" δεν είναι θυμική. Πατάει κυρίως στην αποτίμηση μακροχρόνιων διεργασιών και ειδικά σήμερα στις ταλαντεύσεις και τα διλήμματα ενός κύκλου γνωστών μου και στην εικόνα που πήρα από το πανελλαδικό όργανο στις 20 μάη, που το παρακολούθησα για ένα διάστημα. Αν καταγράφηκαν κάπου τα πρακτικά -όπως προτάθηκε κατά τη διάρκειά του- και μπορούμε να ανατρέξουμε σε αυτά, θα μπορέσει να γίνει πιο κατανοητό τι εννοώ. Αν όχι, τότε "δεσμεύομαι" ηθικά να μην αναφερθώ σε αυτό και μένω με τα δύο πρώτα. Οι συναγωνίστριες ψυχές που αναφέρω σε ένα σημείο πάντως έχουν να κάνουν με αυτό ακριβώς.

Η αδύναμη αριστερή κυβέρνηση (που δεν ονοματιζόταν ως αριστερή, αλλά εκ των πραγμάτων δε θα μπορούσε να είναι και τίποτα διαφορετικό) που θα πιέζεται από τα κάτω κι αριστερά με μαζικό λαϊκό εκβιασμό αναφέρεται συχνά πυκνά σε κείμενα της ανταρσύα και του ναρ. Δεν χρειάζεται νομίζω κάποιο κείμενο για να τεκμηριωθεί.
Και το παράδειγμα του κερένσκει είναι αυτό ακριβώς που δείχνει και τα όρια της λογικής της "κριτικής" πίεσης και με ποιον τρόπο ακριβώς ασκείται εν τέλει πίεση σε τέτοιου είδους κυβερνήσεις.

Δεν έβγαλα νόημα από το τρίτο σημείο σου. Αν θες επαναδιατύπωσέ το.

Δέχομαι το συντροφικά, αρκεί να μην είναι με τον τρόπο που το βάζει ο ρούσης, δηλαδή για ξεκάρφωμα.

προβοκάτορας ΑΛ είπε...

Συγχαρητήρια σφοι της κε του μπλογκ. Επιβεβαιώνω ότι η γραμμή έφτασε με ακρίβεια και χωρίς διαστρεβλώσεις!

Προσοχή στον πολύ τρεϋντγιουνιονισμό όμως γιατί ούτε τα σωματεία/συνδικάτα κλπ. είναι αυτά που ήταν κάποτε (ή έστω θα έπρεπε να είναι σήμερα)
Ούτε το μέτωπο της εργατικής τάξης με τα πλειτόμενα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα η ανασυγκρότηση του ταξικού εργατικού/λαϊκού κινήματος γίνεται με το βαφτίζεις προλετάριους αμούστακους φοιτητάμπουρες!
Όπως με νόημα μου είπε ένας φίλος της ΚΝΕ "η γραμμή μας επιβεβαιώνεται αλλού"...
Το "αλλού" ιδιαίτερα των τελευταίων 2-3 χρόνων ψάχνω να βρω κι εγώ και ουδεμία επιβεβαίωση έχω βρει! Σχωρνάτεμε!

Υ.Γ. η ανάδειξη του Τσίπρα σε Κέρενσκι έχει να κάνει με την εκτίμηση ότι είμαστε σε παρόμοια, έστω, προεπαναστατική περίοδο;

haridimos είπε...

@ απολίθωμα
το Πανελλαδικό συνεδρίασε 2η φορά μέσα σε 2 Κυριακές και γιατί έπρεπε να εξετάσει και τα θέματα συνεργασιών με άλλους χώρους που είτε ευοδώθηκαν (κο Ανασυνταξη, μελη ΜΑΑ) είτε όχι (ΕΕΚ) .
Αλλά αυτό δε κολλάει στη σούπα για λεγόμενες και για 13ες συνιστώσες .

Αναυδος είπε...

Αυτά που γραφει ο κομμαντο στα πρωτα του 2 σχολια ειναι η εξηγηση (και η οποια με βρισκει συμφωνο) γιατι ο κοσμος ψηφισε και θα ψηφισει συριζα. Ειναι η ιδια λογικη με την οποια ο κοσμος παιζει τζοκερ λοττο ή και αλλα τυχερά παιχνιδια Ειναι η λογική του κι αν σου κατσει ? Ολοι μεσα τους δεν πιστευουν πραγματικα οτι ο Τσιπρας και το πασοκικο σκυλόλοι που εχει μαζεψει θα μπορεσει πραγματικα να αλλαξει κατι απλως ειναι χρονια δασκαλεμενοι να περιμενουν απο τη κυβερνηση και το κρατος να τους λυνει τα προβλήματα τους

Αυτό ομως που ξεχνα ο κομμαντο ειναι γιατι εφτασαν οι εργαζομενοι να αποθετουν τις ελπιδες τους σε εναν κατα κοινη ομολογια σαλτιμπαγκο (ειτε τωρα ειτε παλαιοτερα). Πως διαμορφωνεται αυτή η συνειδηση και το βασικοτερο πως αλλαζει. Και πως ο συνδικαλιστικος αγωνας γενικα και η ενοτητα στο προβλημα που και η ανταρσυα στηριζει με τα νυχια και τα δοντια σαν αποτελεσμα δεν εχουν τη ριζοσπαστικοποιησει αλλα αντιθετα την ενσωματωση και το συμβιβασμό

Τελος ο οικοδεσποτης πολυ σωστα επισημαινει την ευγενικη κριτική που ασκειται στο Συριζα οταν ακομη και ο Κουρης των αναγαγει σε νεο ανδρεα από το ρουση μπιτσακη και αλλους λιγοτερο επωνυμους σχολιαστες σε αντιθεση με τη διαστρεβλωση των θεσεων και πολεμικη που οι ιδιοι ασκουν στο ΚΚΕ. Δυστυχως ο βηχας και ο ερωτας δεν κρυβονται και σημερα για αλλη μια φορα βλεπουμε πως συμπιπτουν ο αριστερισμός με τον μικροαστικο σοσιαλισμό

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ να σαι καλα αλλά ξεστραβώσου με κανα βιβλίο. Εκτενης αναφορά για όλα αυτά που ψάχνεις είναι στο βιβλιο του μεγάλου Τόμας Σαζ "Η βιομηχανία της τρέλας". Τα τοτεμ και τα λοιπα νεοταξικά καθήκια ψαξε τα στους τζεφρηδες, στου Μανους, ντορες, σαμαραδεσ, παπουλιαγκες, παπαδημιους κτλ Εδω βλέπεις εκτος από εμένα δεν ασχολείτε κανένας άλλος μαζί σου. Η αριστερά έχει διαφορές με τη θρησκεία αλλα άλλοι σας την πέφτουν από παντού που σιγουρα δεν είναι από το αυτο το χωρο.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ευχαριστούμε για τα συχαρίκια κι ανταποδίδουμε. Η εκτίμηση για τον κερένσκι απαντάει στον παροξυσμό που τείνει να τον αντιμετωπίζει σαν λένιν

Χάρι πρέπει να σου πω ότι την ίδια ακριβώς απορία είχαν πολλά μέλη του πανελλαδικού οργάνου. Αυτό που λες ισχύει τυπικά, αλλά ήταν δευτερεύον και δεν έπεισε ούτε τους παρόντες κατά τα φαινόμενα

Ανώνυμος είπε...

Τα μεγάλα ζητούμενα είναι τα εξής:

1ον:αν η αριστερά,σε συγκυρία δομικής καπιταλιστικής κρίσης, αντιλαϊκού αμόκ και πλατιάς κοινωνικής και εκλογικής-πολιτικής ριζοσπαστικοποίησης θα κινηθεί με μια λογική επένδυσης στην ήττα του λαού,ούτως ώστε η συνέχιση και η όξυνση της αστικής επίθεσης να οξύνει την ταξική συνείδηση και να πάμε για μεγάλα επαναστατικά γεγονότα.Πρέπει να γράφουμε και για υποψιασμένους και για ανυποψίαστους,δηλαδή ανθρώπους έξω από τις οργανωμένες πολιτικοποιημένες μάζες της αριστεράς.Για τις δεύτερους ,η πρόταση του ΚΚΕ συνοψίζεται στο "αποκούμπι".Δεν μπορεί να υπάρξει καμία νίκη,κανένα φρένο στο κοινωνικό-οικονομικό πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης οπότε χρειάζεται το ΚΚΕ για παρηγοριά ,για καλύτερες μέρες.Για περισσότερο μυημένους είναι ξεκάθαρη η επιρροή από την περίοδο 28-35 της τρίτης διεθνούς.Η αστική επίθεση (τότε φασισμός,τώρα το καθεστώς της χρεοκρατίας-ευρωκρατίας) είναι δείγμα ότι ο καπιταλισμός καταρρέει,και είμαστε στα πρόθυρα της επανάστασης.

2ον:να αποφύγει την αυταπάτη των εύκολων και άμεσων λύσεων χωρίς ρήξη με το κεφάλαιο,το κράτος του ,τον ιμπεριαλισμό και τις διεθνείς του δομές.Χωρίς παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους,χωρίς κοινωνική ιδιοκτησία και έλεγχο στην παραγωγή και τις τράπεζες ,χωρίς έξοδο από τον βραχνά της δημοσιονομικής,συναλλαγματικής ,εμπορικής και νομισματικής πολιτικής της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών,χωρίς δηλαδή έξοδο από ΟΝΕ και ΕΕ.Χωρίς ρήξη με το κράτος με προτεραιότητα στο εργατικό κίνημα και την λαϊκή αυτοοργάνωση.

Η ηγεσία του ΚΚΕ έχει ένα πλεονέκτημα απέναντι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Έχει εξασφαλισμένη την υπέρβαση του αντιδημοκρατικού 3%.Μπορεί κρατώντας το σύνολο της ανάλυσης και αυτοτέλειας του να βάλει όρους από το επίπεδο των χώρων εργασίας και κάθε γειτονιά μέχρι τις κορυφές της αριστεράς για τις προϋποθέσεις ανάδειξης αριστερής κυβέρνησης ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής και έναρξης μιας σημερινής πορείας για τον κοινωνικό μετασχηματισμό.Η άρνηση του ΚΚΕ να παίξει τον ρόλο του συνιστά προδοσία απέναντι στην επανάσταση ,τον λαό και την εργατική τάξη.

Κάθε δύναμη της αριστεράς θα κριθεί από το αν θα υπερβεί το δίλημμα της επιλογής της επανάστασης σαν γέννημα της εξαθλίωσης και της υποταγής στην ευρωλάγνα διαχείριση του κράτους.

αφελής(;) είπε...

1) το παν. σύντ. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι όργανο διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων. Το ότι μπορεί ο καθένας ,που δεν είναι μέλος της ανταρσυα να το παρακολουθεί και να βγάζει συμπεράσματα κατά το δοκούν είναι κάτι που επιλύεται ή με απαγόρευση σε μη μέλη της ανταρσυα ,είτε με δημοσιοποίηση των πρακτικών.
2) Στο κκε δεν μπορείς να παρακολουθήσεις την κεντρική επιτροπή. Δεν ξέρω και αν θες διαφώτισε με για το ποια όργανα μπορώ ακόμα και εγώ να παρακολουθήσω. Άρα ήδη η κουβέντα μας είναι με άνισους όρους ,γιατί εμείς είμαστε κάπως «σιθρού». Τα παραπάνω δεν μπαίνουν στην ουσία αλλά έχουν την σημασία τους νομίζω ,για τον τρόπο που πρέπει να προσεγγίζει κανείς τέτοια ζητήματα εσωτερικών ζυμώσεων.
3) Εγώ ήμουν στο πρώτο πανελλαδικό συντον. Και μόνο μία τοπική ,της κορίνθου αν δεν κάνω λάθος είπε για συνεργασία με σύριζα. Όλοι οι άλλοι διαφώνησαν. Τώρα αν άλλαξε κάτι στην επόμενη δεν ξέρω. Πάντως επισημαίνω ότι αν θέλει κανείς να βγάλει σωστά συμπεράσματα για την ανταρσύα και τις τάσεις εντός αυτής ,πρέπει να κάνει αφαίρεση από επικοινωνιακές αστοχίες ,όπως η συνάντηση με τσίπρα(που σίγουρα εκ του αποτελέσματος έκανε κακό) κτλ. Προλαβαίνω τυχόν ισχυρισμό περί διαλεκτικής αντανάκλασης του επικοινωνιακού στην ουσία και λέω ότι εδώ έχουμε διαχωρισμό απλής και εύπεπτης τυπικής λογικής.
4) Όμως η διαλεκτική θα έλεγα ότι καραδοκεί σε κάτι άλλο. Ο ένας πόλος είναι η βάση του κκε που φεύγει από το κκε και πηγαίνει σύριζα(βλ. 5% που δίνουν στο κκε οι δημοσκοπήσεις) ή ένας κόσμος περιφέρεια του κκε(δυνάμει ψηφοφόροι) που δεν το ψηφίζει ,τώρα που τα πράγματα καίνε και όχι μόνο αυτό αλλά ψηφίζει το (ευθέως)ανταγωνιστικό πολιτικό πρόγραμμα του σύριζα(θυμίζω ότι κάτω από 5% πήρε το κκε το 93 τελευταία φορά και τώρα στην κρίση φλερτάρει με αυτό). Ο άλλος πόλος είναι η ηγεσία του κόμματος ,που φαίνεται να βγάζει αρραγή γραμμή(τουλάχιστον σε μένα έτσι φαίνεται, τώρα αν κάποιος ξέρει που να κοιτάξει και τι ,ίσως βρει και αποχρώσεις, αλλά πάντως θαμπές). Πού βρίσκω το πρόβλημα… Ότι δεν γίνεται η κίνηση των μαζών να μην αντανακλάται διαλεκτικά στα κορυφαία στελέχη. Αν δεν αντανακλάται τότε το κόμμα βρίσκεται κατά τη γνώμη μου σε βαθιά παρακμή, γιατί έτσι χοντροκομμένα «μαοϊκά» έρχεται σε αντίθεση με τον σιδηρούν νόμο της διαλεκτικής.
5) Για να μην παρεξηγηθώ. Δεν εννοώ να αντανακλάται οπορτουνίστικα, δεν άρεσε η συνταγή στον πελάτη, να αλλάξω μενου ή να καλέσω μποτρίνι(δηλ. μια ακόμα Κανέλλη). ΠΩΣ;
6) Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε το κκε να είχε αναλάβει σε πρώτο επίπεδο πρωτοβουλίες για συνεργασία με σύριζα ,ανταρσύα σε επιμέρους μάχες(συνδικαλιστικές) . Έτσι θα ήταν εγγυητής με την πολύχρονη εμπειρία του σε μια τέτοια προσπάθεια κοινής δράσης. Άλλωστε εντός του κινήματος( και θεωρώ ότι μια τέτοια σύμπραξη θα έδινε φόρα στο κίνημα) δεν θα μπορούσες να μετατοπίσεις το σύριζα, την ανταρσύα κτλ προς τις δική σου «σωστή γραμμή»;; Το μαιούνη ήσουν μέσα και υπήρξαν μετατοπίσεις…Ιδού ένα απόσπασμα από ένα ξεχασμένο κείμενο που έγινε πρόσφατα μπεστ σελλερ «Οι διαφορές που θα εμφανίζονται σε ζητήματα ταχτικής και στρατηγικής θα λύνονται με το διάλογο μέσα στη δράση, με τη διαπάλη απόψεων μέσα στην πορεία των αγώνων, με την επίδραση του συσχετισμού δυνάμεων που θα διαμορφώνεται στην κοινωνία, με σεβασμό της αυτοτέλειας και της διαφορετικής άποψης κάθε συνιστώσας του Μετώπου.»

Ανώνυμος είπε...

δεν είσαι καθόλου "αφελής" φίλε μου... Ολόκληρος πρόλογος για να καταλήξεις στο χιλιοειπωμένο από όλους τους "φίλους" του ΚΚΕ: συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ (και ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά ως παρεπόμενο, όχι ως κύριο...). Μια παράκληση ρε παιδιά! Μην χρησιμοποιείτε όλοι τα ίδια χιλιοαπαντημένα "επιχειρήματα"! Και αφήστε το Πρόγραμμα ήσυχο...

Κ.Μ. είπε...

http://www.agonaskritis.gr/οι-εισηγητές-και-τα-θέματα-της-ημερίδα/ eilikrina den exw logia (eilikrina omws)....

Αναυδος είπε...

βλεπω πως τους αφελεις της ανταρσυας ενοχλει η κανελλη αλλα ο κουρουπλης η σακοραφα ο κουρης ο κοτσακας η κατσελη και το λοιπο πασοκικο σκυλολοι ειναι μια χαρα συμμαχοι αριστεροι και αγωνιστες

οταν ο αντικομμουνισμός τυφλωνει....

Anonymous anonymous είπε...

@βαγγέλης ζ.:

Γράφεις: "Μπορεί [το ΚΚΕ] κρατώντας το σύνολο της ανάλυσης και αυτοτέλειας του να βάλει όρους ... για τις προϋποθέσεις ανάδειξης αριστερής κυβέρνησης ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής και έναρξης μιας σημερινής πορείας για τον κοινωνικό μετασχηματισμό.".

Πίστεψέ με, ότι ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ οι προϋποθέσεις που αναφέρεις, το Κόμμα της εργατικής ταξης θα είχε άλλη τακτική -κάτω από ορισμένους όρους ακόμα και να στηρίξει (κριτικά) μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε. Όμως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ αυτές οι προϋποθέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται κάτι σαν την "εύκολη αλλαγή" του ΠΑΣΟΚ του 81 (είδαμε την κατάληξή της). Με τη διαφορά πως τώρα οι παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει το σύστημα είναι μηδενικές, σε αντίθεση με το 81.

Για ποια έναρξη "κοινωνικού μετασχηματισμού" μπορούμε να μιλάμε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ορκίζεται καθημερινά στο όνομα του ευρώ και της ΕΕ; Είναι δυνατό ακόμα και το μνημόνιο να καταργηθεί χωρίς τελικά τη έξοδο από την ΕΕ; Όσοι λένε ναι, κορϊδεύουν το λαό. Και σπέρνουν αυταπάτες που αν ο λαός "τσιμπήσει", θα τις πληρώσει πανάκριβα σε λίγους μήνες. Γιατί το όποιο κίνημα θα βρίσκεται σε δυσχερέστερη από σήμερα θέση.

Επομένως πράττει άριστα το ΚΚ που δεν έχει πέσει στην παγίδα των "όρων και προϋποθέσεων". Γιατί η "κυβέρνηση της αριστεράς" που ετοιμάζεται, θα είναι κυβέρνηση διαχείρισης. Δες λίγο και τη σημερινή παρουσία του Τσίπρα...

Ανώνυμος είπε...

αυτη ειναι η ποιοτητα του πολιτικου "διαλογου" των κκεδων;;;δεν εννοω το απολιθωμα. καμια απαντηση επι της ουσιαςκαι εν μερει διαστρεβλωση. μαλλον ημουν αφελης που περιμενα κατι αλλο.

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα είναι ότι δεν επιδιώκεται από το ΚΚΕ η υλοποίηση του προγράμματός του. ΑΠόδειξη είναι η εκπλήρωση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ όλων των προϋποθέσεων για να χαρακτηριστεί δύναμη αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή. Μπορούν να βαδίσουν κοινά μέχρι ένα σημείο. Ακόμα και με το ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί, αφού το ΚΚΕ τώρα πια θέλει "έξοδο από την Ε.Ε. με λαϊκή εξουσία", η οποία για το ΚΚΕ είναι ο σοσιαλισμός. Οπότε, οικοδομούμε το σοσιαλισμό εντός Ε.Ε. και ύστερα βγαίνουμε.

Ανώνυμος είπε...

ανταρσυα θα ψηφισουμε
απο κει και περα οσο θες μπορεις να σκουζεις αλλά οι αριστεριστές ήμασταν 75 χιλιάρικα και θα μεινουμε 5
Το χουμε ξαναδει το εργο 17 χρονια τωρα αντεχουμε να ξαναρχισουμε απο την αρχη
Εσεις αντέχετε να ξαναγυρισετε στο 1993? Αντε πάλι από το 4,5% να μετραμε ψηφο ψηφο στο 8,5%.
Αντεχετε η ηττα?
Εμεις είμαστε λιγοι τρελοι, θεοπαλαβοι και αυτα που λεμε και κανουμε στην κοινωνια φανταζουν ουγκαλα! Το κόμμα όμως?? Γιατι χανει? Τι να φταιει? Ο λαός, οι εργατες που ειναι λίγοι, οι μικροαστοι??
Ή ότι αντι να χετε πεταξει τους πασοκους απο τα παραθυρα και η γσεε να ειναι κοκκινη και με σφυροδρεπανα τι κανει το κομμα??
Αιντε και καλη τυχη μαγκες

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καλή τύχη και σε σένα ανώνυμε. Μην ανησυχείς το κόμμα έχει περάσει από πολύ χειρότερα. Όπως το 93' που λες. Και για τους δυο μας οι λόγοι είναι πάνω-κάτω οι ίδιοι. Το θέμα είναι να μη δέχεσαι χτυπήματα εκ των έσω.

Αφελή νομίζω ότι ο ειρμός της συζήτησης ξεχειλώνει επικίνδυνα. Το ζήτημα δεν είναι ποιος πολιτικός χώρος είναι πιο ανοιχτός και "λαρζ". Το πανελλαδικό το ανέφερα για να σου δείξω ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στους 51 της αραν ή σε επικοινωνιακές αστοχίες.
Μετά από αυτό περάσαμε στην επόμενη γραμμή άμυνας: η κίνηση των μαζών αντανακλάται διαλεκτικά στα στελέχη ενός χώρου. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για κάτι περισσότερο από μια διαλεκτική αντανάκλαση. Στην ουσία πρόκειται για πρωθύστερη απεικόνιση αυτού που ακολούθησε. Η παναριστερά ως ιδέα υπήρχε και στο μπιτσάκη και στα άρθρα του δελαστίκ για το ενδεχόμενο εκλογικό άθροισμα όλης της αριστεράς και στο αριστερό μέτωπο (όλης) της αραν και στην άκριτη υιοθέτηση του προγράμματος των αριστερών οικονομολόγων και στην προβολή του κουβελάκη από το πριν, εν μέρει και στα πρωτοβάθμια.
Η όποια μετατόπιση θα γίνει έχοντας καθαρό μέτωπο στον οπορτουνισμό του σύριζα. Αλλιώς θα είναι στην τροχιά της δορυφοροποίησης γύρω του.

Ανώνυμος είπε...

Εξαρτημένος

Μιλάς πάντως με τη σιγουριά ενός πολιτικού χώρου που επιβεβαιώνεται και κεφαλοποιεί τους αγωνες των τελευταίων χρόνων. Είναι κομμάτι τις πολιτικής κουλτούρας της σημερινής ηγεσίας και της ηγεμονίας εντός του κκε. Είναι μια αλοίωση του δημοκρατικού συγκεντροτισμού και μετατροπή του σε θρησκευτικού ιδεαλισμού. Πέσαμε αλλά εχουμε δίκιο. Ακόμα και αν δεν έχουμε οι άλλοι έχουν σίγουρα άδικο. Αρα είμαστε καλά και δεν αλλάζουμε τίποτα. Αρα συνεχίζουμε μέχρι να επιβεβαιωθούμε. (ή να πέσουμε περισσότερο.)
Βασικά είστε κνίτες των 80ς ρε φίλε. Λέτε τόσα για να υπερασπιστείτε μια γραμμή που μπάζει που όταν σκάσει θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι σας. Τι να πω. Μπορεί να κάνω και λάθος. Εσύ?

πολύ αφελής(;) είπε...

επειδή έβαλα πολλά ζητήματα και μάλλον αυτό είναι λάθος σε μια κουβέντα σε μπλογκ επαναλαμβάνω το πιο κεντρικό κατά τη γνώμη μου: "ότι θα έπρεπε το κκε να είχε αναλάβει σε πρώτο επίπεδο πρωτοβουλίες για συνεργασία με σύριζα ,ανταρσύα σε επιμέρους μάχες(συνδικαλιστικές) . Έτσι θα ήταν εγγυητής με την πολύχρονη εμπειρία του σε μια τέτοια προσπάθεια κοινής δράσης. Άλλωστε εντός του κινήματος( και θεωρώ ότι μια τέτοια σύμπραξη θα έδινε φόρα στο κίνημα) δεν θα μπορούσες να μετατοπίσεις το σύριζα, την ανταρσύα κτλ προς τις δική σου «σωστή γραμμή»;; Το μαιούνη ήσουν μέσα και υπήρξαν μετατοπίσεις…Ιδού ένα απόσπασμα από ένα ξεχασμένο κείμενο που έγινε πρόσφατα μπεστ σελλερ «Οι διαφορές που θα εμφανίζονται σε ζητήματα ταχτικής και στρατηγικής θα λύνονται με το διάλογο μέσα στη δράση, με τη διαπάλη απόψεων μέσα στην πορεία των αγώνων, με την επίδραση του συσχετισμού δυνάμεων που θα διαμορφώνεται στην κοινωνία, με σεβασμό της αυτοτέλειας και της διαφορετικής άποψης κάθε συνιστώσας του Μετώπου.»"
Αν θέλει κάποιος ας μου απαντήσει σε αυτό το απλό και αν γίνεται όχι με ειρωνείες. Τονίζω και πάλι, μιλάμε για μέτωπο στα επιμέρους ,στα συνδικαλιστικά, στα αντιφασιστικά κτλ. ΟΧΙ για συγκυβέρνηση, όχι για παναριστερα και αυτό το στηρίζω και στο πρόγραμμά σας.

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε Anonymous δεν απαντάς σε τίποτα από αυτά που λέω.

Αυτό που λέω είναι η υπόλοιπη αριστερά να βγει για μια στιγμή από την θέση του κριτή του ΣΥΡΙΖΑ και να κρίνει τι κάνει η αριστερά γενικά.Την αφορά ναι ή όχι η προοπτική της αριστερής κυβέρνησης?Που δεν θα διαχειρίζεται κοινοβουλευτικά το κράτος,και την σχέση του ελληνικού καπιταλισμού με τον ιμπεριαλισμό?

Για την πολιτική του ΚΚΕ δεν μας λες τίποτα.Επενδύει ναι ή όχι στην ήττα του λαού?Αν όχι ,πες μου ποια πρόταση έκανε για να νικήσει ο λαός στις 17.Οριστικά δεν γίνεται ,χαίρω πολύ,αλλά αριστερά που εύχεται την νίκη του Σαμαρά ή την ενσωμάτωση του Τσίπρα,δεν είναι αριστερά.

Κυβέρνηση Τσίπρα θα βρεθεί αντιμέτωπη από την πρώτη μέρα με τα σχέδια οικονομικού πραξικοπήματος της ανεξέλεγκτης.Θα οργανώσουμε τον λαό απέναντι τους?Η γραμμή του ΚΚΕ λέει ότι η απόλυτη καταστροφή του λαού είναι θέμα χρόνου,άρα ας οργανώσουμε το αποκούμπι.

Απαντάς άλλη μια φορά για τον ΣΥΡΙΖΑ.Δεν θα μπω στο παιχνιδάκι, α έχω ήδη πει ότι με μια ευρωλάγνα κοινοβουλευτική αριστερά δεν πάμε πουθενά.Οι συγκρίσεις με το ΠΑΣΟΚ του 81 από τη άλλη,που μάλιστα συνήθως βγάζουν δεξιότερο τον ΣΥΡΙΖΑ δεν στέκουν.Ακριβώς λόγο κρίσης το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αν πολωθεί στα αριστερά του δεν είναι ενσωματώσιμο.Απόδειξη γι 'αυτό ο εχθρικός τρόπος που τον αντιμετωπίζουν τα διάφορα κέντρα εξουσίας,σαν ανεύθυνη αντί-ΕΕ αριστερά,και όχι κάποιο σχέδιο δημιουργίας αναχώματος,το οποίο παίζει επίσης αλλά δευτερευόντως.

Τι κάνει το ΚΚΕ για να μην υπάρχει στις 18 ούτε ούτε αριστερή κυβέρνηση διαχείρισης,ούτε και κυβέρνηση Σαμαρά(δεν έχω ακούσει τίποτα από το ΚΚΕ για αυτή την περίπτωση)?Η απάντηση είναι ότι μια από τις 2 θα υπάρχει ότι και να γίνει,και είναι αυτό ακριβώς που λέω επένδυση στην ήττα του λαού και υιοθέτηση του πιο ανιστόρητου και αντιμαρξιστικού σκεπτικού της επανάστασης μέσω εξαθλίωσης.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ok εξαρτημένε (αν και δε μας λες από τι), ας το παίξω κι εγώ διαλλακτικός με το δικό σου τρόπο. Μάλλον είσαι χυδαίος αγνωστικιστής. Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Εντάξει;

Αφελή καλά κάνεις κι επισημαίνεις το βασικό πυρήνα, αλλά πρέπει να σου πω ότι είναι άσχετος από το βασικό θέμα της ανάρτησης κι αφετέρου ότι δεν έχω τη δύναμη να (ξανα)κάνω μια τέτοια συζήτηση από το διαδίκτυο. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι σήμερα δεν υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να προκύψει συνεργασία, στο εργατικό κίνημα υπάρχουν μάλλον αποκλίνουσες πορείες και για αυτό δεν ευθύνεται -κατά τη γνώμη μου- το κόμμα και το βασικό καθήκον σε αυτή τη συγκυρία είναι η οργάνωση νέων δυνάμεων, όχι η ενότητα ή κάποια κοινή δράση της αριστεράς γενικά κι αόριστα. Και η όποια μετατόπιση θα γίνει έχοντας καθαρό μέτωπο στον οπορτουνισμό του σύριζα. Αλλιώς θα είναι στην τροχιά της δορυφοροποίησης γύρω του.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι είναι πολύ πετυχημένη η μετεκλογική στροφή του ΚΚΕ, ίσως ο μοναδικός τρόπος να αποκαλύψουμε και να στριμώξουμε το ΣΥΡΙΖΑ. Να δούμε πόσα απίδια βάνει ο σάκος...
Μόλις κατεβάσουμε για παράδειγμα το νομοσχέδιο για κατάργηση του μνημονίου ο ΣΥΡΙΖΑ
θα φάει μεγάλο γκολ.

Προβοκάτορας ΑΛ είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον τελευταίο ανώνυμο σχολιαστή...

Θα δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει προς ακύρωση του μνημονίου και του την πέσει όλος ο αστικός κόσμος Ελλάδας και Ευρώπης... Άλλωστε η ακύρωση του πιο κεντρικού σχεδιασμού της ΕΕ τα τελευταία χρόνια είναι φιλο-ΕΕ πράξη ενώ η ρητορεία για "έξοδο από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία" (ζήσε Μάη μου...) είναι αντι-ΕΕ!
Ε, ναι, λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεφορμιστικό κόμμα, δεν άλλαξε ποτέ αυτό... Όμως το "επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης" τι κάνει;
ΤΙΠΟΤΑ.

raskolnikov είπε...

αυτό που δεν ἐχετε καταλάβει όλοι είναι πως εκτός τους 51, όλοι όσοι υποστηρίζουν μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ την αναγκαιότητα μιας αριστερής κυβέρνησης κανένας δεν έχει στο μυαλό του τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι τώρα. Αυτό που περιγράφουν είναι ουσιαστικά αύτό που ονομάζει το ΚΚΕ Λαϊκή εξουσία.Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσε όχι με την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση, αλλά με το έξω από ευρώ, ΕΕ, κρατικοποίηση τραπεζών κλπ, θα μπορούσες να στηρίξεις με λογική πίεσης και κριτικής ή ανοχής ένα ρεφορμιστικό κόμμα. Εσύ φυσικά δε θεωρείς ότι αυτοί είναι οι στόχοι, αλλά κάποιοι βασικοί κρίκοι για την αντικαπιταλιστική ανατροπή. γιατί πολύ απλά η έξοδος από το Ευρώ και την ΕΕ σήμερα σημαίνει κρίση του αστισμού. Όλη αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να σχετίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ που ΠΑΣΟΚοποιείται. Ξέρω ότι η λάσπη από το ΚΚΕ είναι το καλύτερο όπλο του, αλλά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει ουσιαστική και προγραμματική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στο αδιέξοδο πρόγραμμά του. Για να τελειώνω, αν ποτέ στην πράξη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίξει μια αριστερή κυβέρνηση είναι επειδή θα περιγράφει την Λαϊκή Εξουσία του ΚΚΕ με την οποία διαφωνώ βέβαια, αλλά μόνοι κάτι τέτοιο θα στήριζε κριτικά. Θα στήριζε δηλαδή μια πραγματική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση αριστερού Ολαντρέου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω για τη λασπη του ΚΚΕ, η λασπη η δικη σου παντως ρασκολνικοφ ειναι το χειροτερο οπλο σου. Σοσιαλδημοκρατικη κυβερνηση προτεινει ουσιαστικα το ΚΚΕ και στηριζει κριτικα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μαλιστα, το ακουσαμε κι αυτο...

Ανώνυμος είπε...

Να δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίσει να υλοποιεί το προεκλογικό του πρόγραμμα, τι θά λέει το κκε (αν έχει μείνει έστω και ένα εγκεφαλικό γραμμαριο).

Οσο για τον σφυροδρέπανο, γράφε και άλλα τέτια. Σπας τον έναν πάτο του βαρελιού μετά τον άλλο στη χυδαιότητα.