Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ο «άγνωστος Βάρναλης» στη Θεσσαλονίκη

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα, το βιβλίο του ηρακλή κακαβάνη ο άγνωστος βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του ταξιδεύει στη θεσσαλονίκη και παρουσιάζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης. Η παρουσίαση θα γίνει στο δεύτερο όροφο του κτιρίου στην εθνικής αμύνης, το απόγευμα της κυριακής 21 απριλίου, στις 7μμ.
Μπορεί η σημαδιακή επέτειος του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, να μοιάζει κάπως άκαιρη ως μέρα διεξαγωγής της, αλλά έχει κι αυτή τη σημειολογία της. Ας μην ξεχνάμε ότι ο βάρναλης έφυγε από κοντά μας, το δεκέμβρη του 74’, πλήρης ημερών, αφού πρώτα αξιώθηκε να δει το οριστικό τέλος τόσο της χούντας, όσο και της λαομίσητης βασιλείας.

Η κε του μπλοκ πιστεύει ακράδαντα πως όσοι βρεθούν στη λδ του βορρά εκείνη τη μέρα, αξίζει να δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση, ακόμα κι αν έχουν διαβάσει το βιβλίο ή έχουν παρακολουθήσει τις προηγούμενες παρουσιάσεις του στην αθήνα· όχι μόνο για την αξία αυτή καθαυτή του βιβλίου, αλλά και για την εκλεκτή σύνθεση του πάνελ των ομιλητών, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ταυτόχρονα τις εξής παρεμβάσεις:

-του γιώργου χουρμουζιάδη, που έχει αποτραβηχτεί από το προσκήνιο τα τελευταία χρόνια –τελευταία φορά που τον θυμάμαι να παρευρίσκεται σε κάτι αντίστοιχο, ήταν προ διετίας, στο επιστημονικό συνέδριο στην έδρα της κετουκε για το γιάννη ρίτσο. Κι είναι ευτυχής συγκυρία που «θα σπάσει τη σιωπή του» σε μια εκδήλωση για τον άλλο μεγάλο ποιητή του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Εξάλλου το βιβλίο του ηρακλή είναι ένα είδος άτυπου παραρτήματος στα υλικά του δεύτερου επιστημονικού συνεδρίου, που είχε διοργανώσει η κετουκε, για να τιμήσει τον κώστα βάρναλη.

-του αειθαλή μακρονησιώτη χαράκτη-εικαστικού, γιώργου φαρσακίδη, που είχε βρεθεί και στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, σε ένα ταβερνάκι στην καισαριανή. Και ο οποίος είχε τοποθετηθεί πρόσφατα και στον προσυνεδριακό διάλογο με μια αρκετά συγκινητική επιστολή.

-του σοβιετικού κυριούλη –και κατά κόσμον περικλή παυλίδη- που τρέφει μεγάλη εκτίμηση για το έργο του βάρναλη κι ετοιμάζει μια εισήγηση για το γενικό ρόλο της τέχνης από μαρξιστική σκοπιά.

-τον (πάλαι ποτέ) ζιγκ-ζαγκ μουσικό γιώργο σαρρή, που έχει βρεθεί (μαζί με την κιθάρα του) σε όλες τις μέχρι τώρα παρουσιάσεις του βιβλίου (και ίσως να είμαστε οι μόνοι που μοιραζόμαστε αυτό το απόλυτο) και μετά από τόσες φορές έχει αποκτήσει σχεδόν φιλική σχέση με το συγγραφέα.

-τον ηθοποιό γιάννη καλατζόπουλο
-και τη φιλόλογο σοφία τεμεκενίδου, που είναι τρόπον τινά η «φυσική κληρονόμος» της σκέψης του μακαρίτη γιώργου τεμεκενίδη, που ήταν γνωστός στην τοπική κοινωνία κι έχαιρε ευρύτερης εκτίμησης στους φιλολογικούς κύκλους της πόλης.

Συνεπώς, όσοι πιστοί προσέλθετε. Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε και την επίσημη ανακοίνωση-προαναγγελία της εκδήλωσης.



Οι εκδόσεις ΕΝΤΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου – συγγραφέα Ηρακλή Κακαβάνη

Ο άγνωστος ΒΑΡΝΑΛΗΣ
ΚΑΙ 19 ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ

 Την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 και ώρα 7 μ.μ.
 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27, 2ος όροφος - τηλ. 2310 374807-8)

Για τον Κώστα Βάρναλη και το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Χουρμουζιάδης, Αρχαιολόγος, Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου,
Γιώργος Φαρσακίδης, Εικαστικός – Ζωγράφος,
Περικλής Παυλίδης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ - Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης,
Σοφία Τεμεκενίδου, Φιλόλογος,
Γιώργος Σαρρής Τραγουδοποιός,
Γιάννης Καλατζόπουλος, ηθοποιός.

 Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος – Ποιητής Απόστολος Λυκεσάς.

 Μελοποιημένα τραγούδια του Βάρναλη θα ερμηνεύσει ο Μάκης Σεβίλογλου με το συγκρότημά του.

 Ομάδα ηθοποιών της Θεσσαλονίκης θα αποδώσει υπό τη μορφή θεατρικού αναλογίου την κατάθεση του Κώστα Βάρναλη στη δίκη Λουντέμη το 1956.


 Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή του ποιητή και ρεποτάζ από την πάνδημη κηδεία του.

Είπαν για το βιβλίο:

Γεωργία Λαδογιάννη (επίκουρος καθηγήτρια): Εχει πολλές αρετές αυτό το βιβλίο. Από την πρώτη του αράδα μέχρι την τελευταία περιέχει μικρούς και μεγάλους θησαυρούς. Με το υλικό που περιέχει θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά βιβλία (...) φέρνει στη συζήτηση καίρια θέματα άλλα γνωστά και άλλα άγνωστα, μα και στα γνωστά όμως ο κύριος Κακαβάνης έχει διεξέλθει όλη τη συζήτηση που έχει κάνει η φιλολογία.

Διονύσης Τσακνής (συνθέτης): Το βιβλίο αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο (...): Γιατί δικαιώνει τον τίτλο του αρχικά και τον δικαιώνει διότι εμάς τους μη μελετητές αλλά τους απλούς εραστές της ποίησής του και της στάσης ζωής του μας φέρνει σε επαφή με άγνωστες ή λιγότερο γνωστές πλευρές του ποιητή και του έργου του. (...) Επίσης, η ημερολογιακή παράθεση που υπάρχει στο βιβλίο το καθιστά το βιβλίο αυτό και ιδιαίτερα χρηστικό.

Νίκος Μπογιόπουλος (δημοσιογράφος): Το βιβλίο του Ηρακλή είναι έτσι κι αλλιώς σπουδαίο και (...) νομίζω για εμάς τους μη ειδικούς η αξία του βιβλίου κρίνεται από την αντοχή του στο χρόνο, όπως και για τους ειδικούς, και όταν λέω για την αξία του στο χρόνο έχει να κάνει με το πόσες φορές εμείς οι μη ειδικοί θα το αναζητήσουμε στη βιβλιοθήκη μας. Από αυτή την άποψη, είναι σίγουρο ότι το βιβλίο του Ηρακλή πολλές φορές θα διαπιστώσουμε πόσο αξίζει γιατί πολλές φορές θα το αναζητήσουμε.

Σοφία Κολοτούρου (ποιήτρια): Οφείλουμε πολλά στον Ηρακλή Κακαβάνη για την συγκέντρωση αυτού του υλικού σε ένα βιβλίο, το οποίο και ελπίζω να αποτελέσει το πρώτο βιβλίο μιας μεγάλης σειράς κατά την οποία θα επανεκδοθούν τα άπαντα του Βάρναλη, με τον σχολιασμό που τους πρέπει από τους μελετητές τους και θα μπορέσουμε να τα έχουμε κι εμείς στη σύγχρονη βιβλιοθήκη μας. Γιατί ο Βάρναλης παραμένει πεισματικά σύγχρονος όσο οι καιροί αγριεύουν, παραμένει, όπως το είπε και μόνος του στους Σκλάβους Πολιορκημένους «η Ακοή του Κόσμου».

Οικοδόμος (bloger αλλά και κατ’ επάγγελμα οικοδόμος): Το βιβλίο τού Ηρακλή Κακαβάνη ερευνά άγνωστες ή λιγότερο γνωστές πλευρές του Βάρναλη και φέρνει στο φως της δημοσιότητας 19 ποιήματα. Όμως εκτός από αυτά -και άλλα- πολύ σημαντικά, η σπουδαιότητά του έγκειται στο γεγονός ότι φέρνει τον ποιητή πιο κοντά στους «ανίδεους» σαν και του λόγου μου, που επιπλέαμε στην επιφάνεια του έργου του με τη σιγουριά ότι ταξιδεύαμε σε γνωστά νερά. Το βιβλίο τού Κακαβάνη μας δίνει τη δυνατότητα να βουτήξουμε σ’ αυτά τα βαθιά νερά και να θαυμάσουμε την ομορφιά και τον πλούτο τους.

Νίκος Σαραντάκος (μεταφραστής συγγραφέας): Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο, που καλύπτει πολλά κενά της βαρναλικής βιβλιογραφίας και που (ελπίζω τουλάχιστον ότι) θα βοηθήσει όσους θελήσουν να ασχοληθούν στο μέλλον με το έργο του Βάρναλη

Υγ: για άλλα τινά ανθρωποφαγικής φύσης, θα μιλήσουμε εντός των επόμενων ημερών..

2 σχόλια:

spiral architect είπε...

Σφυροδρέπανε, είχα πάει στη δεύτερη παρουσίαση, με τον Καζάκο, τον Σαραντάκο και την Σοφία και το καταφχαριστήθηκα.
Οι Σαλονικιοί, σύντροφοι και μη, καλούνται όπως παραβρεθούν και να αγοράσουν το βιβλίο του Ηρακλή και εγγυημένα θα αποζημιωθούν.


Για να κάνουμε λίγο πιο ανάλαφρη ατμόσφαιρα, μπορούμε να μιλήσουμε για γλύκες, κόνξες και ανεκπλήρωτους έρωτες:

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Με συγχωρείτε, μπορώ να βάλω το πόδι μου λίγο πάνω στην καρέκλα, για να το ξεκουράσω; Μου επιτρέπετε;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ζητήστε από τον κύριο Πρόεδρο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Όχι, από εσάς ζητώ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Από τον κύριο Πρόεδρο.
ΑΝ∆ΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Επιτρέπεται, κύριε Πρόεδρε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει είστε τώρα; Θέλετε μία διακοπή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Όχι, όχι.
ΑΝ∆ΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Πάντως, βλέπω ότι ενδιαφέρεστε. Υπάρχει μία χημεία τελικά. Μαλώνετε, αλλά εγώ βλέπω µία χημεία.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μην αστειεύεστε, κύριε Κουτσούµπα…


(από εδώ, ανοίγεται με δική σας ευθύνη)

Ψαχνόμενος είπε...

ΥΓ Απλά μην μας κάνεις να περιμένουμε και πολύ. Μετά αρχίζει και το συνέδριο. Μη χαθεί το τάιμινγκ.