Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Σημειώσεις για την Ουκρανία

Δε θεωρώ απαραίτητο να εισηγείται κανείς κάθε φορά επί παντός επιστητού ως ειδικός, πόσο μάλλον αν δεν έχει κάτι ουσιαστικό και πρωτότυπο να προσθέσει σε όσα έχουν ήδη γραφτεί κι ειπωθεί. Κατά συνέπεια, δε θεώρησα σκόπιμο να ανεβάσω κάτι για τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ουκρανία, όχι προφανώς γιατί δε με απασχολούν αλλά γιατί δεν κατέχω επαρκώς το ζήτημα για να κάνω μια ουσιαστική ανάλυση ή κάποιο σημαντικό σχόλιο. Όσα ακολουθούν λοιπόν είναι απλές σημειώσεις εν είδει προσωπικού ημερολογίου και εν μέρει δεν αποτελούν πρωτότυπες σκέψεις, αλλά στοιχεία κι επισημάνσεις που αλίευσα σε άλλες γωνιές του διαδικτύου. Αν εμπλουτιστούν βέβαια από τις παρατηρήσεις των σφων αναγνωστών, τόσο το καλύτερο.

Η λύση που φαίνεται να προωθείται στην ουκρανία και φαντάζει σαν έσχατη διέξοδος απ’ το κουβάρι των αντιθέσεων είναι μια μορφή διάσπασής της μεταξύ του δυτικού «φιλοευρωπαϊκού» τμήματος της χώρας και του νοτιο-ανατολικού κομματιού με την έντονη παρουσία ρωσόφωνου πληθυσμού και μια ομοσπονδιοποίησή της, περίπου στα πρότυπα του κυπριακού· σε μια παράξενη συγκυρία, με έντονη σημειολογία αλλά καθόλου συγκυριακό, συμπτωματικό χαρακτήρα, όπου το κυπριακό ανακινείται εκ νέου με τη μετεξέλιξη κι ουσιαστική επαναφορά του σχεδίου ανάν μέχρι να υποκύψουν οι κουμπάροι στα εκβιαστικά διλήμματα και να συναινέσουν στην ‘επίλυση’ που τους προσφέρουν. Όπως ακριβώς δηλ με τα διάφορα επαναλαμβανόμενα ευρωδημοψηφίσματα, μέχρι να βγει στην κάλπη το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα αντιφατικές. Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία της ανεξαρτησίας, αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι στη λογική της επιλογής του καλύτερου ιμπεριαλιστή. Οι ουκρανοί φασίστες απορρίπτουν τον ‘ευρωσκεπτικισμό’ τον ευρωπαίων ομοϊδεατών τους, εκφράζοντας ένα μαχητικό ‘ρωσοσκεπτισκισμό’ και το ευρωπαϊκό όραμα, χωρίς φτιασιδώματα. Οι εθνικές αντιθέσεις διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο σε μια χώρα, που δεν έχει ανεπτυγμένη εθνική ταυτότητα-συνείδηση και πλούσια ιστορία σαν αυτόνομο κράτος. Και το εθνικιστικό αφιόνι που στη βοσνία πάσχιζε να καλύψει τεχνητά το εκρηκτικό κοινωνικό τοπίο, ερμηνεύοντας όλες τις εξελίξεις υπό αυτό το πρίσμα. Εδώ αγκαλιάζει «αυθόρμητα» τις μάζες και συμπυκνώνει συμβολικά στο δίπολο δύση-ρωσία βασικές κοινωνικές αντιθέσεις. Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι τα διλήμματα που βάζει επιτακτικά η ίδια  ζωή, αλλά να διαβάσουμε σωστά τη συγκυρία, τον χαρακτήρα της εποχής και τη βασική της αντίθεση για να απαντήσουμε στα σωστά ερωτήματα, να μην παγιδευτούμε σε εκβιαστικά ψευδοδιλήμματα.

Η αλήθεια αγαπάει να κρύβεται (κρύπτεσθαι φιλεί) όπως έλεγαν στην αρχαία ελλάδα και δε βρίσκεται πάντα στα επιφαινόμενα και τη μορφή με την οποία εκδηλώνονται κάποιες αντικειμενικές τάσεις. Το ουκρανικό κκ πχ είναι μάλλον ενταγμένο στο φιλορωσικό μπλοκ, χωρίς να έχει δώσει, ως όφειλε, μια πραγματική εναλλακτική στο λαό. Ακόμα και τα δύο αντίμαχα στρατόπεδα όμως παρουσιάζουν αρκετές αντινομίες με την εικόνα που περνάει προς τα έξω. Ο φιλορώσος πρόεδρος γιανουκόβιτς δε διέκοψε οριστικά τις διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία σύνδεσης της χώρας με την εε, ούτε έχει πετύχει μια καλύτερη, προνομιακή τιμή από τους ρώσους, πχ για το φυσικό αέριο. Οι αμερικάνοι από την άλλη φροντίζουν για την επάνοδο του γιουτσένκο, του αντιπολιτευόμενου ηγέτη της αρεσκείας τους, χωρίς να δίνουν δεκάρα για την «ευρωπαϊκή προοπτική» της ουκρανίας –όπως προκύπτει κι από διπλωματικές διαρροές, που δε διαψεύστηκαν επί της ουσίας.

Ο ιμπεριαλισμός δείχνει θαυμαστή τακτική ευελιξία και δεν έχει κανένα ιδεολογικό πρόβλημα να συνεργαστεί με ανοιχτά ναζιστικές οργανώσεις, όσο του είναι χρήσιμες. Εξάλλου διαθέτει πλούσια πείρα αντίστοιχων συνεργασιών, με δικτάτορες, μπανανοκράτορες και μουτζαχεντίν, προτού κηρύξει δημοκρατική σταυροφορία εναντίον τους –όταν πάψουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Την ίδια θαυμαστή ελαστικότητα παρουσιάζουν και τα κριτήρια του αστικού τύπου-τηλεόρασης, που εκθειάζουν τη δράση των διαδηλωτών, χωρίς να θυμηθούν το «ιερό κι απαραβίαστο» μονοπώλιο του κράτους στην χρήση βίας.

Η σημερινή εικόνα παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την «αντεπανάσταση από τα κάτω» της διετίας 89-91’ στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, που ενθουσίαζε ανέκαθεν το αλάνθαστο πολιτικό αντι-ιμπεριαλιστικό κριτήριο των δεξιών αριστεριστών. Η κίνηση των μαζών είναι το παν, ο τελικός τους σκοπός δεν είναι τίποτα, θα βρεθεί στην πορεία των πραγμάτων και της συνειδητοποίησης του κόσμου. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως η λαϊκή βάση του «φιλοευρωπαϊκού μπλοκ» πορεύεται με τις ίδιες ακριβώς αυταπάτες για τον παράδεισο του δυτικού κόσμου, που είχαν αυτοί οι πληθυσμοί πριν από είκοσι χρόνια. Έκτοτε όμως έχουν μεσολαβήσει πολλά και η βιτρίνα της ανεπτυγμένης δύσης έχει αποδειχτεί εξαιρετικά εύθραυστη, για να πλασάρεται ως πρότυπο.

Το γκρέμισμα του αγάλματος του λένιν στο κίεβο ήταν ένα ορόσημο για την ουσία των αντιδράσεων και την εξέλιξη των διαδηλώσεων. Όποιος ομνύει στο λένιν και το σφυροδρέπανο δεν είναι απαραίτητα κομμουνιστής, γιατί τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, όπως φαίνεται ίσως και στην περίπτωση του ουκραινικού κκ. Όποιος όμως καταδιώκει και καταστρέφει τα κομμουνιστικά σύμβολα, δεν είναι απλά κι αόριστα «αντιρώσος», είναι αντικομμουνιστής. Κι όπου ευδοκιμεί ο αντικομμουνισμός, ο φασισμός είναι το λογικό παρεπόμενο.

Σήμερα τα δόντια της δημοκρατικής εε κάνουν ακόμα πιο αισθητή την χρεοκοπία των ευρωπαϊκών οραμάτων. Κι η ιμπεριαλιστική διελκυστίνδα με τις ηπα και τη ρωσία, τονίζει την απουσία της εσσδ στο διεθνές προσκήνιο. Αν σήμερα παρακολουθούμε με μια δόση αμηχανίας τις εξελίξεις, δεν είναι επειδή πάλιωσαν οι αναλύσεις μας για τον ιμπεριαλισμό και τα μεθοδολογικά μας εργαλεία· ούτε (μόνο) επειδή βιώνουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της ένταξης της ελλάδας στη λυκοσυμμαχία κι απορούμε με τον ουκρανικό λαό που θέλει να μπει στη στρούγκα· αλλά ακριβώς εξαιτίας αυτής της απουσίας, που αφήνει έρμαιο τους λαούς στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς να παλεύει και να αντιδρά κάτω από ξένες (πρωτίστως με την ταξική έννοια) σημαίες.

Στον επίλογο της ανάρτησης μένει μια μικρή απογοήτευση για τη συμμετοχή της τζένης μπότση (πρωταγωνίστρια στη φαντασία του αποστόλη της ελληνοφρένειας και πολλών εφήβων της εποχής) στο ομαδικό σποτάκι αλληλεγγύης στην ουκρανία, όπου δεν ήξερες με τι να πρωτογελάσεις: με τους συμμετέχοντες και την αναμφίβολη καλλιτεχνική τους ποιότητα ή με αυτά που τους έλεγαν να πουν. Αλλά κι η απορία για τις πιθανές αντιδράσεις κάποιων «μαοϊκών», όταν βλέπουν τους φασίστες επικεφαλής του ‘δημοκρατικού αντιρωσικού αγώνα’.


Παρεμπιπτόντως, η οακκε κήρυξε καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης, για να μπορέσει να κατέβει στις ευρωεκλογές και βασίζεται στη στήριξη όσων την κατάλαβαν και την αγάπησαν. Γιατί για έναν κούτελο ζούμε στην κοινωνία σήμερον.

50 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανέκαθεν ένα μεγάλο μερος των ενδοαστικών συγκρούσεων πραγματοποιούνταν με συμμετοχή λαικών τμημάτων. Από τους οργανωμένους πολέμους, μέχρι και τις εκλογές. Όπως είπε και η Αλεκάρα "τι θα ήταν οι χολιγουντιανές ταινίες χωρίς τις σκηνές πλήθους; Ανιαροί διάλογοι των πρωταγωνιστών μέσα σε δωμάτια". Απλά σήμερα είναι δύσκολο να πολεμήσουν ανοιχτά (δηλαδή με κανονικούς στρατούς) οι ΗΠΑ(ή η ΕΕ) εναντίον της Ρωσίας καθώς έχουμε περάσει εδώ και δεκαετίες στην ατομική εποχή. Επομένως από το να γίνουν οι παραπάνω περιοχές παρανάλομα καλύτερα να λύνονται οι διαφορές με οδομαχίες με στυλιάρια και μολότωφ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ικανοί, εάν τα πράματα φτάσουν στα άκρα, να πατήσουν τα κόκκινα κουμπιά.

Τα δυτικά ΜΜΕ πράγματι παρουσιάζουν την κατάσταση με τον τρόπο που περιγράφεις. Φαντάζομαι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της θα παρουσιάζουν αλλιώς τα πράματα.

Αν η Ουκρανία ήταν μέλος της ΕΕ και λάμβανε χώρα κατευθυνόμενη εξέγερση από τη Ρωσία εναντίον της ηγεσίας της χώρα κατά 99% θα μιλούσαμε τώρα για αντιιμπεριαλιστική επανάσταση. Έτσι είναι. Ο καθένας ότι έχει μισήσει.

Πράγματι χθες δεν κοιμήθηκα περιμένοντας ανακοίνωση της οακε. Πως να είναι άραγε να τρως την ζωή σου ασχολούμενος με τις γκρούπες του 0,0001%; Σχιζοφρένεια!

Το γυαλί έχει ραγίσει! Στην βράση κολλάει το σίδερο. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ!
Δημιουργία γενικής αποσταθεροποίησης για να πάμε μπροστά!
Βέβαια υπάρχει και η άλλη οδός. Τα κομματικά στελέχη να βγαίνουν στον Χατζηνικολάου, στον Πρετεντέρη, στον Κωστόπουλο και στον Μουτσινά και να ζητούν Λ.Ε.

Μάκης

Ανώνυμος είπε...

Mάκη είσαι σχετικά μεγάλος σε ηλικία οπότε ελπίζω να καταλάβεις κ μόνος σου-όταν ξαναδιαβάσεις τις τρεις (τουλάχιστον) τελευταίες γραμμές του σχολίου σου-το τι ανοησία ξεφούρνισες. Αν δεν το καταλάβεις δεν έχω κ πολλά πράγματα να σου πω. Μόνο το ότι στο διαδίκτυο είμαστε, δεν υπάρχει ανάγκη για μεσοβέζικα πράγματα. Την επόμενη φορά λοιπόν ας προτείνεις ως στόχο πάλης το "ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΡΑ" ή και το-γιατί όχι-"Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΡΑ". Άμα το ζητούμενο είναι η γενική αποσταθεροποίηση (έτσι, νέτα-σκέτα) ας μην κάνουμε υποχωρήσεις κ μας πει κανείς κότες.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Να πω ότι ενώνω τη φωνή μου στις διαμαρτυρίες προς τη Τζένη μας για το ατόπημά της.

Από εκεί κ πέρα το κουβάρι των αντιθέσεων τόσο μέσα στην Ουκρανία όσο κ ανάμεσα στους "ισχυρούς παίκτες" είναι πολύ μπλεγμένο. Η αίσθησή μου είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν ήταν προετοιμασμένοι κ δεν επιθυμούσαν να πάνε τα πράγματα μέχρι τέλους. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αυτή τη στιγμή θα ήθελαν να αναλάβουν ουσιαστικές δεσμεύσεις έναντι μιας τόσο μεγάλης σε μέγεθος και πληθυσμό χώρα (από τη σύνδεση με την ΕΕ μέχρι την ένταξη είναι πολύ μακρύς κ αβέβαιος δρόμος). Από την άλλη οι Ρώσοι νομίζω ότι ήθελαν απλά να μπει κάπου μια ξεκάθαρη γραμμή. Να μη ταυτιστεί η γραμμή επιρροής τους με τη γραμμή των συνόρων τους. Ούτε αυτοί φαίνεται να επιθυμούσαν να υπάρξουν ακραίες καταστάσεις. Δεν ξέρω αν σε αυτή τη φάση αποφευχθεί η διχοτόμηση. Νομίζω όμως είναι ότι σε δέκα χρόνια οι αμυντικές ικανότητες της Γερμανίας δε θα έχουν σχέση με τις σημερινές και ότι οι σχέσεις της με τη Ρωσία θα είναι από εδώ και πέρα πολύ προβληματικές.

Όσον αφορά τον τρίτο "ισχυρό παίκτη", αυτόν δε βλέπω να τον πείραξε κάτι στην ως τώρα εξέλιξη των πραγμάτων.

ρα

Αναυδος είπε...

ρε μακη δεν βαρεθηκε την ιδια καραμελα συνεχεια ακομη και η ΧΑ ταχθηκε εναντια στην ΕΕ και τις ΗΠΑ

μονο κατω απο τη δικη μας σημαια θα αρχισει η 'αποσταθεροποιηση'

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΗΣ εξοδος λοιπον απο την Ε.Ε χω ρις λα ικη εξουσια αρα με καπιταλισ μο τα μεσα παραγωγης στα χερια τους η ελευθερη διακηνηση κεφαλαιον εδω και ολα τα κλειδια της οικονομιας στα χερια τους ο λαος θα λιμοκτωνη και εμεις εδω θα τσακωνομαστε αν ο δημιος που θα μας σκοτωση ειναι η Ε.Ε η θα ειναι η ΡΩΣΙΑ ευχαριστουμε πολυ δεν θα παρουμε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Cos είπε...

Αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση! Συμπαράσταση στην Ε.Τ. της Ουκρανίας, καταδίκη των φασιστών και των πατρόνων τους (ΕΕ και ΗΠΑ)! Κάλεσμα στους λαούς της Ουκρανίας, της ΕΕ και της Ρωσίας να αντισταθούν στα βρώμικα σχέδια των αστών.

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΣ.

ΤΩΡΑ ΞΕΧΑΣΑΝΕ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΙΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ.

ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ.

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑΞΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΡΩΝΕ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Οπως τα λες, Θερσίτη!
Καλά, η "αντιπολίτευση" δε σκέφτηκε ότι με αυτούς τους εξτρεμισμούς "αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό";
Που πας ρε Καραμήτρο Γιαννουκόβιτς, χωρίς Πορτοσάλτε!
-----
Κάπταιν, μπορεί νάχεις γενικά δίκηο στην εισαγωγική σου αποστροφή για ένα μη ειδησεογραφικό site όπως το δικό σου, ΑΛΛΑ, η Ουκρανία δεν είναι πλάκα, και καλά έκανες και τώπιασες, έστω και χωρίς εφόδια ψαγμένου στο θέμα.
Ψυχανεμίζουμε ότι αντιστοιχεί σε πολιτικό σεισμό επιπέδου Κεφαλλονιάς, και πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε. Η γνώμη μου είναι (τώγραψα κι εδώ:
http://leninreloaded.blogspot.com/2014/02/blog-post_2430.html?showComment=1393084148340#c1289531008665383332 ),
πως θα αλλάξει δραματικά ισορροπίες.
Η ίδρυση, έστω και με αποκοπή, ενός αμιγώς φασιστικού κράτους, αλα βαλτική, αλλά σε κλίμακα x10, και σε αυτή τη νευραλγική θέση-υπογάστριο της Ρωσίας, θα αποσταθεροποιήσει κατ' αρχήν την ίδια τη Ρωσία, αλλά και θα επιταχύνει τον εκφασισμό της Δύσης, και άρα την επιθετικότητά της.
Τομ όνειρο του Μάκη, το μπάχαλο, θα γίνει πραγματικότητα, αλλά όχι με τους καλύτερους όρους για το Ε.Κ., και δυστυχώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Για είμαστε έτοιμοι, για όχι.
Κουράγιο και πείσμα, όλοι....

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Και μην αφήνουμε βέβαια τη βαβούρα της Ουκρανίας να μας κρύβει το άλλο δράμα, στη Βενεζουέλα.
Εκεί ο "Σοσιαλισμός του 21ου Αιώνα" αναμετράται με τις αυταπάτες του.
Εύχομαι ολόψυχα να τις νικήσει.
Εκείνο, που με ανησυχεί είναι το εξής: Εδώ και κανά δυό χρόνια, το USA πανηγυρίζει, πως η εκμετάλλευση του "shale-oil" (=κοιτάσματα ιζηματογενούς ασφαλτούχου σχιστόλιθου) του λύνει το πετρελαϊκό πρόβλημα για δεκαετίες. Γιατί διάολο αυτή η πρεμούρα για πλήρη έλεγχο στη Βενεζουέλα; (Λογικό, αν είχαν ανάγκη, και με το δεδομένο, πως η Βενεζουέλα έχει το ~8% της παγκόσμιας παραγωγής. Ομως λένε, πως δεν έχουν).
Είναι μόνο ο τσαμπουκάς: "τελειώσαμε με το τα κομμούνια, να τελειώνουμε και με τους κομμουνίζοντες"; Η μήπως επείγονται για πλήρη έλεγχο όλων των πετρελαίων, όπου γής, εν όψει π.χ. Πολέμου;

anonymous anonymous είπε...

Σεχτάρ, έχω την εξής απορία σε σχέση με την τοποθέτησή σου που έγραψες σε άλλο σάιτ: οι "φιλο-ευρωπαϊκές" (sic) δυνάμεις δεν ήταν στα πράγματα για αρκετά χρόνια πριν γίνει πρόεδρος ο Γιανούκοβιτς; Τι έχει αλλάξει τώρα; Υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει;

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Διορθώσεις στο 9:17 μ.μ.
"Ψυχανεμίζουμαι", μέση φωνή.
Και "Το όνειρο του Μάκη...", και όχι Τομ. Δεν υπάρχει Τομ.
Καλό βράδι σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΧΤΑΡ Η δικη μου γνωμη μπορει να κανω και λαθος ειναι οτι αφου χρησι μοποιησαν την βενεζουελα για να περα σουν της ιδιες αυταπατες στην κουβα σημερα δεν τους χρειαζονται για αυτο και πανε να τελειωσουν μαζι βεβαια και τα αλλα που γραφεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Κάποιο λάθος κάνεις Anonymous-Anonymous, δε θυμάμαι νάχω γράψει εγώ κάτι τέτοιο. Ξαναδές το η δώσε link.

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα όσα είπες εδώ κ αλλού (στο link που έδωσες) Σεχτάρ για το θέμα. Δεν είμαι βέβαιος όμως αν μια διχοτόμηση θα συνιστά πραγματική ήττα των Ρώσων ώστε να δημιουργήσει αποσταθεροποίηση. Νομίζω ότι μάλλον θα τους ικανοποιούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σίγουρα όμως η Αν. Ευρώπη θα γίνει μύλος. Κ θα ξαναπώ ότι η διαίσθησή μου είναι ότι γρήγορα θα δούμε τη δημιουργία δυνατού γερμανικού στρατού (δεν ξέρω αν είναι ειρωνεία της τύχης αλλά τέτοια δείγματα τα βλέπουμε ήδη στην Ιαπωνία). Δεν είναι απίθανο σε κάποια χρόνια να υπάρξει ακόμα και αναθεώρηση της γερμανικής πολιτικής ως προς την απόκτηση πυρηνικών.

ρα

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Οτι και να πούμε, Ρα, είναι αλλιώς για την Ρωσία να έχει τα στρατιωτικά της σύνορα, την ασφάλειά της δηλαδή, στη γραμμή Οντερ-Νάϊσσε και στο Ελβα, στη μέση της Ευρώπης, κι άλλο στο Δνείπερο. Ο καθένας στη Ρωσία βλέπει πια ότι το τίμημα του ρωσσικού Καπιταλισμού είναι πολύ ακριβό. Η πατρίδα του ρ. λαού βρίσκεται από το '89 και δώθε σε μια συνεχή υποχώρηση. Το παραμύθι της ρωσσικής αστικής τάξης ξεφτάει, και το ξέφτι ταιριάζει απόλυτα με την άθλια ζωή για την πλειοψηφία του ρώσσικου λαού. Ο ρωσσικός και οι πρώην σοβιετικοί λαοί θα αρχίσουν να λύνουν σιγά-σιγά τα αινίγματα, το και πιθανότερο, γιατί μια στροφή σε φασισμό σε αυτή τη χώρα δεν είναι εύκολη. Βλέπουμε, πως, παρά τις τεράστιες προσπάθειες οι ιστορικές μνήμες εκεί δεν μπορούν να σβήσουν γιατί οι πληγές ήταν πολύ βαθειές. Η πρώην Σοβιετική Ενωση μπαίνει, σε συγχρονισμό και βασικά σε άμεση συνάρτηση με την Κρίση, στην εποχή της μεγάλης Διάψευσης των Απατηλών Ελπίδων, που έσπειραν αστοί και οππορτουνιστές.
Τι να πεί ο Πούτιν τώρα, στους συμπατριώτες του, ότι κατάφερε κι ανέκτησε την Κριμαία; Μα την Κριμαία ο Στάλιν την είχε, και εν πάσει περιπτώσει, την είχαν και όταν ο ακατονόμαστος τη δώρισε (!) στην Ουκρανία σα μαυρογιαλούρος πολιτευτάκιας (τι κάνανε οι κομουνιστές τότε, οέο;!;!), αφού είχαν και όλη την Ουκρανία.
Δε μαζεύεται με τίποτε το ξεφτιλίκι, κι έχει μεγάλη σημασία αυτό, αν αναλογιστούμε τον κομβικό ρόλο των μύθων στο αστικό εποικοδόμημα, και τον κομβικό ρόλο του ίδιου του αστικού εποικοδομήματος στο αστικό κράτος.
Πιστεύω πως ειδικά η Ρωσία μπαίνει σε μεγάλη κρίση, και τα ψέματα τελειώνουν για την αστική της τάξη. Και να σκεφτούμε πως αυτά τα ψέματα ξαναγενήθηκαν μέσα στην φωτιά του Β' ΠΠ, εξ αιτίας της πίεσης των εχθρών του ρωσσικού λαού και των αναγκαίων τότε υποχωρήσεων της εργατιάς, για να διασώσει την εξουσία της και τη δική της Πατρίδα. Και τα ψέματα αυτά πήραν σχήμα ήδη το '56, έχουν δηλαδή μια ιστορία κοντά 60-70 χρόνων...
Βάλε και την προβληματικότητα του φασιστικού κρατικού μορφώματος, που θα σχηματιστεί με ενδεχόμενη αποσχιση, λόγω της οικονομικής καθυστέρησης του. Ποιός να το βοηθήσει; Εδώ η Δυτική Γερμανία είδαμε πως δεινοπάθησε να προσαρτήσει την DDR και στα καλά χρόνια του Καπιταλισμού. Μοιραία αυτό το μόρφωμα θα προσπαθεί, για λόγους υπαρξιακούς, να εξάγει την προβληματικότητά του, να την κάνει πρόβλημα και άλλων. Θα είναι ένας μεγάλος και ανοικονόμητος προβοκάτορας, πονοκέφαλος για εχθρούς και "φίλους".
Κι όπως είπα, είναι και η Βενεζουέλα, η Βοσνία, η Συρία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, που δεν είναι καθόλου ξεκάρφωτα, ούτε χρονικές συμπτώσεις.
Για μένα όλα αυτά μυρίζουν μεγάλο πόλεμο.

Ανώνυμος είπε...

Σεχτάρ, υπάρχει τομ ή τουλάχιστον tom, και το όνειρό του δεν είναι το ίδιο με του Μάκη :)

Συμφωνώ σε πολλά με τις εδώ αναλύσεις σου (και στο LR), θα πρέπει να περιμένουμε όμως νομίζω για να έχουμε καλύτερη εικόνα, στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι δυνατό.

Για την Βενεζουέλα, πολύ φοβάμαι οτι πιστεύουν πως μπορούν να καθαρίσουν την κατάσταση σχετικά γρήγορα, ας ελπίζουμε να κάνουν λάθος.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε την Β. Κορέα, να περιμένουμε νέα επεισόδια και σε τούτη την σειρά.

tom (the old tom)

orthodox είπε...

Η ίδρυση, έστω και με αποκοπή, ενός αμιγώς φασιστικού κράτους, αλα βαλτική, αλλά σε κλίμακα x10, και σε αυτή τη νευραλγική θέση-υπογάστριο της Ρωσίας, θα αποσταθεροποιήσει κατ' αρχήν την ίδια τη Ρωσία, αλλά και θα επιταχύνει τον εκφασισμό της Δύσης, και άρα την επιθετικότητά της.

Δεν νομίζω ότι η Ρωσία κινδυνεύει από τέτοιο ενδεχόμενο.
Αυτή τη στιγμή το χειρότερο σενάριο για τον ουκρανικό λαό (εμφύλιος και κρατική διάσπαση) είναι ίσως το μακροπρόθεσμα καλύτερο για τον πλανήτη.
Αν την Ουκρανία την πάρουν οι αμερικάνοι (δε φαντάζομαι να αμφισβητεί κανείς ότι στην όλη ιστορία οι ευρωπαίοι είναι απλώς μαριονέτες...) ο Πούτιν χάνει πρακτικά όλους τους "συμμάχους" (βλέπε υποταχτικούς) του, η αναβάθμιση του ρωσικού ιμπεριαλισμού ανακόπτεται, και περνάμε σε άγριες καταστάσεις ενός μονοπολικού κόσμου στη δύνη της κρίσης. Ενδεχόμενη διάσπαση της Ουκρανίας θα αποτελέσει στεγνό ρωσικό κέρδος: Ο Πούτιν δείχνει ότι μπορεί να παρέχει "ασφάλεια", και πλέον κάθε μικροηγετίσκος που δεν ευχαριστιέται από τα ξεροκόμματα του αμερικάνου, ξέρει ότι θα βρει ανταπόκριση στη Μόσχα.

Η ιστορία έδειξε ότι όσο οι δυνάμεις είναι αμφίρροπες και οι ανταγωνιστές ισοδύναμοι, οι συνθήκες είναι οι καλύτερες για πολιτικά κενά και αδύναμους κρίκους. Οι οποίοι φυσικά δεν ξέρεις ποτέ πού και πώς μπορεί να προκύψουν.

Αντίθετα, ένας μονοπολικός κόσμος θα βυθίσει τον κόσμο στο μεσαίωνα για άλλα 40 χρόνια τουλάχιστον. Εκεί κάθε φάλτσα φωνή θα αντιμετωπίζεται με πανταχόθεν εισβολή.

Επίσης, το περί ου ο λόγος φασιστικό κράτος, δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ. Κι εδώ που τα λέμε, μιλάμε και για έναν λαό που ένιωσε το ναζισμό στο πετσί του. Δεν ήταν όλοι οι ουκρανοί αντικομμουνιστές και συνεργάτες των γερμανών (έλεος!)
Ένα ακόμα βασικό είναι πως οι λαοί αυτοί, του πρώην ανατολικού μπλοκ, δεν "μασάνε" με απειλές κρίσης και πείνας (βλέπε τελευταία νέα για εισβολή του ΔΝΤ). Τι να τους πεις για πείνα, το μεγάλο οικονομικό σοκ το πέρασαν στις ανατροπές, και έκτοτε δεν ορθοπόδησαν ποτέ. Δεν είναι όπως εμείς εδώ, που λουφάζουμε στους καναπέδες επειδή φοβόμαστε μην πεινάσουμε (κιάλλο!). Δεν έχουν και πολλά πράγματα να χάσουν.

Επίσης, εάν οι αμερικάνοι κερδίσουν την Ουκρανία, σκεφτείτε τι θα γίνει εδώ, εάν η ερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τολμήσει να αφήσει κανένα κιχ περί χρέους και μνημονίου...

Κρατάω το σχόλιο του "Ζουκωφ" απ' το LR:
Με επικεντρο τις δυο παρεμβασεις του Σεχταρ που "τρομαζουν" στο τελος τους ,εγω θα πω πως ΓΕΝΝΑ χωρις ΠΟΝΟ δεν υπαρχει !
Η Ανθρωποτητα κοιλοπονησε το 1917 ,το ΝΕΟ που γεννηθηκε παλεψε να φτασει στην εφηβεια ,δυστυχως χωρις να τα καταφερει , αλλα η "ατιμη" θηλυκια ειναι παλι ΓΚΑΣΤΡΩΜΕΝΗ

Τα περί εμπειρίας της μαίας κλπ δεν με καθησυχάζουν. Αλλά όπως έλεγε κι ο Χαρίλαος "οι μέρες είναι γκαστρωμένες".

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μάκη τα σχόλιά σου πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Μην περιμένεις κάποια δική μου απάντηση.

Ευχαριστώ τους υπόλοιπους σφους σχολιαστές, που έκαναν πράξη αυτό που έμπαινε στον πρόλογο. Δηλ να εμπλουτίσουν τους προβληματισμούς με τις δικές τους παρατηρήσεις.

μαοϊκός (χωρίς εισαγωγικά) είπε...

Η θέση των μαοϊκών (ΟΑΚΚΕ) για τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι χοντρικά η εξής, έτσι για να μην υπάρχουν απορίες: ο σχεδόν ωμά χαφιές της Ρωσίας Γιανουκόβιτς αντιμετώπισε αρχικά ένα στη βάση του εθνικοανεξαρτησιακό, φιλοευρωπαϊκό, πατριωτικό κίνημα που είχε μέσα τους και ουκρανόφωνους και ρωσόφωνους ουκρανούς.

Η ηγεσία αυτού του κινήματος (Τιμοσενκο-ικοί, Κλίτσκο) είχε μπάσει από την αρχή στο επιτελείο και τους ναζιφασίστες του κόμματος Σβόμποντα, απογόνους του πιο μαύρου ουκρανικού ταγματαλητισμού (φιλοχιτλερικοί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο). Αυτά τα καθάρματα έχουν και μερικές ακόμη πιο ανοιχτά ναζιστικές παραφυάδες, τύπου Δεξιού Τομέα, οι οποίες ήταν η βασική ομάδα κρούσης στα προβοκατόρικα επεισόδια.

Τόσο το Σβόμποντα, που έχει ποσοστά 10%-12%, όσο και οι χουλιγκάνοι του Δεξιού Τομέα, σε αντίθεση με όσα νομίζεις ή θες να νομίζεις αγαπητό Απολίθωμα, δεν είναι καθόλου φιλο-ΕΕ, μάλιστα κατηγορούν την Ευρώπη ότι είναι "αντιχριστιανική", "εβραϊκή" και "ομοφυλολάγνα" (ό,τι λέει πιο καλυμμένα κι ο Πούτιν - Γιανουκόβιτς, τον οποίος οι ναζήδες αυτοί "πολεμάνε"). Απλώς παίζουν πιο έντονα το χαρτί του αντιρωσισμού (στη μορφή), μιλώντας για "εβραιο-μοσχοβίτικη μαφία που κυβερνά την Ουκρανία" κλπ.

Η εντελώς ανάξια του ρόλου της λοιπόν ηγεσία του πατριωτικού αντι-Γιανουκόβιτς κινήματος επέλεξε να ενθυλακώσει τους φασίστες, στο όνομα "όποιος είναι αντιρώσος έστω στη μορφή, μαζί μας". Αυτό σήμαινε εξαρχής διάσπαση με την πλειοψηφία των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο δε ρωσόδουλος Γιανουκόβιτς έπαιξε το εξής τέλειο παιχνίδι: όσο στις διαδηλώσεις είχαν κεφάλι οι δημοκράτες, δεν υποχωρούσε σε τίποτε. Υποχωρήσεις έκανε μόνο στη βία των φασιστών του Σβόμποντα - Δεξιού Τομέα, κάνοντάς τους ήρωες.

Στο τέλος, προτού φύγει σαν τον κλέφτη, ο πουτινικός αυτός σκότωσε και μπόλικους ναζήδες - μαζί με αθώους ανθρώπους - μέσω ελεύθερων σκοπευτών, μετατρέποντας τους διεστραμμένα αντικομμουνιστές ουκρανούς φασίστες σε "ήρωες του αντιρώσικου αγώνα".

Έτσι μπορεί σήμερα ο Πούτιν - Μεντβέντεφ με θράσος χιλίων καρδιναλίων να μιλάει για νεοναζί στην Ουκρανία, ο ίδιος που είναι το κέντρο κάθε παγκόσμιου ναζισμού (βλ. στήριξη Ρωσίας στη Χρυσή Αυγή και ύμνους Μιχαλολιάκου - Κασιδιάρη στη συμπόρευση της Ελλάδας με τη Μόσχα).

Οι βρωμεροί και τρισάθλιοι δυτικοί ιμπεριαλιστές, που όποιος ρίχνει αγάλματα του Λένιν είναι φίλος τους (τόσο πορωμένα αντικομμουνιστές είναι), δέχονται κάθε παλιανθρωπιά των ουκρανών εθνικιστών τύπου Τιμοσένκο, νομίζοντας ότι "κέρδισαν την Ουκρανία". Την Ουκρανία όμως, με τη βοήθεια του Πούτιν - Γιανουκόβιτς, την κέρδισε ο "αντιεβραίος - χριστιανός - αντιγκέι" Σβομποντοδεξιός Τομέας, που μοιραία θα βρεθεί από άποψη αξιών, ιδεολογίας, κατατομής πιο κοντά στον Πούτιν παρά στους ηλίθιους φιλελεύθερους που χειροκροτάνε σαν τα ζώα γιατί λιγώνονται για "κέρδη και ελεύθερες αγορές".

Με μια κουβέντα: ποτέ με τους ναζιφασίστες, φιλοχιτλερικούς εγκληματίες του Σβόμποντα - Δεξιού Τομέα, όσους "αντιρώσικους" όρκους και να δίνουν.

Ποτέ με τον ρωσόδουλο χαφιέ Γιανουκόβιτς και το ψευτοΚΚ Ουκρανίας, τους ανοιχτούς πουλημένους πράχτορες της Ρωσίας και προδότες της εθνικής ανεξάρτησίας της Ουκρανίας (ψάξε στη Wiki απολίθωμα να δεις τι λέει το ψευτοΚΚ Ουκρανίας για τον "ευρασιατικό πατριωτισμό", μέσω του οποίου εξηγεί τον φιλορωσισμό του!).

Κάτω κάθε ύπουλη διάσπαση της Ουκρανίας - Ενότητα ουκρανόφωνων και ρωσόφωνων σε δημοκρατική - πατριωτική βάση, με πλέρια ελευθερία γλωσσική - πολιτιστική για κάθε Ουκρανό.

Κύριος εχθρός ο Πούτιν και η σοσιαλιμπεριαλιστική Ρωσία - Ναι σε μια δημοκρατική Ουκρανία σε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ (και μόνο) ενότητα και συμπόρευση με την Ε.Ε. των 28

Αυτή είναι χοντρικά η οακκείτικη θέση για το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

το ΚΚ ουκρανιας πραγματικα ειχε ζητησει δημοψηφισμα με το ερωτημα Ε.Ε Η ΡΩΣΙΑ. Με αυτο το διλλημα εγκλοβιζη την εργατικη ταξη κατω απο τμημα της αστικης ταξης που εχει συμφεροντα με τους ρωσους. Να σημειω σω οτι φασιστες αναπτυσονται και στη ρωσια και το ΚΕΚΡ ειναι παρανομο επισης υπαρχη η ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ που θετει τα ζητηματα συ μφωνα με την ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

κυριος εχθρος δεν ειναι μονο ο που τιν ειναι ο καπιταλιστης οτι εθνικο τητα και να εχει δεν υπαρχουνε καλοι και κακοι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

μαοϊκός είπε...

Α, και κάτι για τα "κούτελα" και την καμπάνια της ΟΑΚΚΕ: μια προλεταριακή οργάνωση της φτωχολογιάς αυτού του τόπου δεν έχει άλλο μέσο για να ζήσει και να πορευτεί από το να ζητάει τη βοήθεια του λαού, των αριστερών και δημοκρατικών ανθρώπων.

Είναι λίγο θράσος να την κοροϊδεύει στενός φίλος ή οπαδός κόμματος που χρηματοδοτείται αδρά από το αστικό κράτος, ενώ έχει διαχειριστεί, από το '74 και δώθε, πάμπολλούς δήμους, χρήματα ασφαλιστικών ταμείων μέσω μελών του στα Δ.Σ., ταμεία συνδικάτων κλπ., έχοντας γράψει πολλές μαύρες σελίδες που έκαναν ακόμη και τα τίμια μέλη του να ντρέπονται...

Επίσης ο εργάτης Κούτελος απειλούνταν από τους σοβινοφασίστες το '92 με "καρατόμηση" όταν τον τρέχαν στα δικαστήρια του Μητσοτάκη - Σαμαρά ως προδότη για την αφίσσα της ΟΑΚΚΕ περί της Δημοκρατίας της Μακεδονίας...

Αντιθέτως άλλοι κάνανε βουλευτίνες μέλη του Δικτύου 21 και συνεργάζονται με "εθναμύντορες" χουντικούς τύπου Δεκλερή και Στοφορόπουλου... ;-)

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Μαοϊκέ, της συφοράς,
"Κύριος-εχθρός-ο-Πούτιν-και-η-σοσιαλιμπεριαλιστική-Ρωσία-Ναι-σε-μια-δημοκρατική-Ουκρανία-σε-ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ-(και-μόνο)-ενότητα-και συμπόρευση-με-την-Ε.Ε.-των-28".
Τη θέση της ΟΑΚΚΕ στην φράση-κατακλείδα την ξέραμε από τα πρίν, δε χρειαζότανε η προηγούμενη ασυνάρτητη αστυνομική νουβέλλα.
Και το ΚΚΕ χρηματοδοτήθηκε μόνο από τη σοσιαλιμπεριαλιστική ΕΣΣΔ, που μόνο οι πολύ ψαγμένοι γνωρίζουν πως ήταν η τρύπια μάσκα της γλυκειάς μητερούλας τσαρικής ρωσίας, με ρούβλια, για να ξεπατώσει την πρωτοπορεία του αντιρεβιζιονιστικού-αντιτσαρικού-μαοϊκού κινήματος. Ενας είναι ο εχθρός, ο Ιβάν ο Τρομερός. Ο.Κ.
Για νάμαι ειλικρινής, πάντα χαζεύω τα πρωϊνά στην Ιπποκράτους χαμηλά, τα ταντζιμπάο του ΟΑΚΚΕ. Κάνω σηκώτι, μου φτειάχνουν τη μέρα.
Πρέπει νάχετε δική σας πτέρυγα στο Δαφνί!
--------------------

Αλλη μια διόρθωση στο <24 Φεβρουαρίου 2014 - 1:26 π.μ.>:
Η φράση "...κομβικό ρόλο του ίδιου του αστικού εποικοδομήματος στο αστικό κράτος.", είναι εμφανώς ανόητη ταυτολογία.
Ηθελα να πώ: " ....κομβικό ρόλο του ίδιου του αστικού εποικοδομήματος στην σταθερότητα του καπιταλισμού."

Για τα άλλα, υπαρκτέ Τομ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Κάπταιν και orthodox, προς το παρόν όλοι σκέψεις κάνουμε, αλλά είμαι σίγουρος πως θα επανέλθουμε στο θέμα και θάχουμε και νεώτερα στοιχεία.
Καλά κουράγια σ' όλους!

μαοϊκός είπε...

Σεχτάρ, εσύ γνωρίζεις από ψυχιατρεία... Σε τέτοια στέλνατε τους ζαχαριαδικούς πολιτικούς πρόσφυγες στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες του μετά το 1960 σοσιαλφασιστικού μπλοκ...

Κι επειδή σε μια κουβέντα για το Ζαχαριάδη είχες πει ότι έχεις κάνει το "αγροτικό" σου στις ανατολικές χώρες την εποχή Μπρέζνιεφ που γκρεμίζανε τον κομμουνισμό και μαζί του τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων για μια αταξική και δίκαιη κοινωνία, κρείττον το σιγάν...

Η εποχή της ειρωνείας πέρασε ρε μεγάλε... Τώρα με το "οι τρελλοί" δε βγάζεις τίποτα... Δοκίμασε κανένα άλλο από τα γνωστά... "Αμερικάνοι πράχτορες", "νεοφιλελεύθεροι", "κρυφοδεξιοί" κλπ. Όχι τίποτε άλλο, για να σπάμε κι εμείς λίγο πλάκα με την πάρτη σου...

Υ.Γ. Φαντάζομαι ότι όταν γύρισες από το αγροτικό σου στους σταζίτες, θα χτυπούσες με τα καδρονάκια σου μαοϊκούς στην Ελλάδα που λέγανε ότι η ΕΣΣΔ έχει γίνει καπιταλιστική χώρα και ότι οι θεωρίες του παλλαϊκού κράτους και κόμματος είναι σοσιαλφασιστικές και ρεβιζιονιστικές (αναθεωρητικές). Αναρωτιέμαι, μετά το 1991, είχες ποτέ την παρόρμηση να πεις σε αυτούς που συκοφαντούσες "ναι ρε μάγκες, είχατε τα δίκια σας"; Ή το "κόμμα" είχε δίκιο και τότε και τώρα και πάντα;

Ανώνυμος είπε...

Μπορω να γραψω κομιξ για την ΟΑΚΚΕ. Προσωπικα δεν εχω μιλισει ποτε με καποιο μελος της ή με φιλο της. Τη θεωρουσα λιγο-πολυ μια ασφαλιτο-ομαδα. Αν δεν ειναι το πραγμα γινεται πιο αστειο ακομα. Απλα θα παρακινησω οποιον θελει να βρει τη θεση της ΟΑΚΚΕ για την απεργια στη Χαλυβουργια ΑΕ. (Πηραν τη θεση οτι ειναι ρωσικο σαμποταζ του ψευτοΚΚΕ στη βιομηχανια της χωρας!) Και ψαξτε να βρειτε το δεκαλεπτο των κομματων για τις ευρωεκλογες του 2009. Εκει στο δεκαλεπτο της ΟΑΚΚΕ ο θεουλης επικεφαλης της λεει. "Το νομοσχεδιο Γιαννακου ηταν ενα προοδευτικο νομοσχεδιο που εβαζε σε μια ταξη τα ΑΕΙ της χωρας."! Επιπλεον μιλισε υπερ της ΕΕ. Βεβαια μετα και τη θεση υπερ της ΕΕ που ανεπτυξε ο επικεφαλης της ΟΑΚΚΕ, ο ακομα πιο θεουλης δημοσιογραφος της ΕΡΤ του λεει. "Διακρινω καποιες σοσιαλδημοκρατικες πινελιες στο προγραμμα σας" και ο ανυπερβλητος ΟΑΚΚΕ απαντα "καθολου! Οι θεσεις μας αυτες ειναι ακρως λενινιστικες!" Ψαξτε το! Δεν περιγραφω αλλο!

ratm

Ανώνυμος είπε...

μαο ικος. θελεις να μου πεις ποιο ακριβως ειναι το προβλημα σου με το ΚΚΕ σημερα για να το κουβεντιασουμε γιατι ΣΤΑΛΙΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ αποκατα σταθηκαν το προγραμμα του κομματος ειναι ξεκαθαρο για το 20ο συνεδριο το 1956 ξεκαθαρα ολα αρα οποιαδηποτε διαφωνια πλεον απο την σκοπια που το βαζεις μονο για προβοκατσια μοιαζει ειμαι περιεργος να σε ακουσω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το Ζαχαριαδη αποκαταστησαμε συντροφε και πολυ καλα καναμε και αργησαμε κιολας. Το Σταλιν εχουν αρμοδιοτητα μονο οι Ρωσοι συντροφοι να τον αποκαταστησουν. Εμεις απλα γνωμη εχουμε θετικη και για το Σταλιν ως ΓΓ της Κ.Ε. του ΚΚΣΕ και για την πολιτικη που υπερασπιστηκε. Χωρις ομως να παραβλεπουμε και ευθυνες που ως ΓΓ του ΚΚΣΕ ειχε και ο ιδιος ο Σταλιν για μια σειρα ζητηματα.

ratm

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω απολυτα οτι αργησαμε και αυτο που λες για τον ΣΤΑΛΙΝ συμφωνω απλα το τονισα μαζι σε σχεση με τον αντισταλινισμο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το καταλαβα απλα η μπλογκοσφαιρα με ολα τα καλα της εχει γεμισει προβοκατορες που πιανονται απο το μηδεν και φτιαχνουν ιστοριες. Βλεπε ομαδα αληθειας ΝΔ,leftotvxsergatikoagwnoneosporites,και τα γνωστα sait των ναζιστων....σε διατεταγμενη αποστολη ολοι.
Δες εδω...
http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/02/blog-post_2747.html?m=1

ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κορώνα χάνεις, γράμματα κερδίζει. Αν του απαντήσεις, θα ανοίξεις διάλογο με σεντόνια για τα επόμενα πενήντα σχόλια. Αν όχι, θεωρείται φυγομαχία. Προσωπικά προτιμώ με το δεύτερο. θα βρεις άλλους σφους με περισσότερη υπομονή από τη δική μου, για να την εξαντλήσεις. Καλή τύχη "μαοϊκέ" (εντός εισαγωγικών και μόνο) στο αντιρωσικό μέτωπο με τους δημοκρατικούς σου συμμάχους.

Ανώνυμος είπε...

απολιθωμα εγω εχω κεφι να του απαντη σω γιατι οι ανθρωποι ειναι εκτος τοπου και χρονου δεν μπορει να λενε πραγματα που δεν εχουνε καμμια σχεση με το ΚΚΕ εδω και 20 χρονια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς εννοώ γενική πολιτική αναταραχή και όχι να σφαζόμαστε μπροστά από σπασμένες βιτρίνες σουπερ μάρκετ. Νομίζω ότι είναι κατανοητό αυτό που λέω σε κάποιον που έχει στοιχειώδης γνώσεις λενινισμού.

Σφυρ., πραγματικά σου λέω δεν ζήτησα ούτε απάντηση, ούτε αυτόγραφο, ούτε "λίγη από την προσοχή σου".

Μαοικέ, αποκλείεις την πιθανότητα οι φασίστες απλά να χρησιμεύουν ως μονάδες κρούσεις από όποιον πληρώνει τα περισσότερα; Είναι αναγκαίο δηλαδή να υπάρχει κάποιο παγκόσμιο φασιστικό κέντρο που να συντονίζει παρακρατικές ενέργειες σε όλη την υφήλιο.

Μάκης

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Την προσοχή μου δεν την έχεις ούτως ή άλλως. Σταμάτα όμως να ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη, όπως κάνεις και σε προηγούμενα κείμενα.

μαοϊκός είπε...

Στις λεπτές ειρωνειούλες είσαι αρκετά τεχνήτης και μάστορας, Απολίθωμα. Σχεδόν πάντα φυγομαχείς, δήθεν από "υπεροπτική" βαρεμάρα, στην πραγματικότητα όμως γιατί δυσκολεύεσαι.

Και το να δυσκολεύεσαι απέναντι στον "αμερικάνο πράχτορα" ή "νεοφιλελεύθερο ασφαλίτη" και μάλιστα σε ζητήματα επαναστατικού κομμουνισμού σε αποδιοργανώνει και σε κάνει να νιώθεις εσωτερική ανασφάλεια. Δεν πειράζει όμως, σε καταλαβαίνω...

Σε ό,τι δε αφορά τα "ανυπέρθετα" εισαγωγικά σου στο μαοϊκός, κι εκεί σε κατανοώ: αφού έχεις μια ολόκληρη (αν και όχι τόσο μεγάλη) στρατιά ψευτομαοϊκών οι οποίοι έχουν γίνει ακολουθητές σου σε όλη τη γραμμή του δεξιού και αντιδραστικού ψευτο-αντικαπιταλισμού (ΚΚΕμ-λ, Διαρρήχτες του "ΜΛΚΚΕ", ΕΚΚΕ εντός ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΟΕ εντός ΣΥΡΙΖΑ), είναι λογικό τον κανονικό μαοϊστή να τον περνάς για τέρας της φύσεως, που λένε.

Ωστόσο, το ποιος είναι κομμουνιστής και μαοϊστής θα το κρίνει η ζωή και η στάση του καθενού στα ζητήματα που θα θέσει ακλόνητα η ταξική και πολιτική πάλη στη χώρα μας και παγκόσμια. Εκεί κανείς δε θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από εισαγωγικά και ρητορικά τρικ...

Ανώνυμος είπε...

Μετά από κάθε ποστ γράφει "δημοσίευση σχολίου". Εκεί λογικά μπορεί να γράψει κάποιος παρατηρήσεις σχετικά με το κείμενο; Δηλαδή θέλεις όλοι να λέμε "τι καλός και τι χρυσός"; Όταν γράφεις σχετικά με το κόμμα θα είσαι έτοιμος να δεχθείς και κριτική. Αν έγραφες στο μπλογκ για το πως πέρασες τις διακοπές στη Σκιάθο τότε δεν θα σου έγραφε κανένας τίποτα το αρνητικό

Μάκης

Ανώνυμος είπε...

Με αυτό που είπες είναι σαν να θεωρείς ότι κατέχεις κάποιου είδους αλάθητο.

Μάκης

Ανώνυμος είπε...

καλως το παιδι δεν αποφευγει κανεις τιποτα εθελοντικα λοιπον στην καλη ΕΕ Και αντιρωσικο μετωπο και θελεις να μας πεις οτι εισαι και με τον ΜΑΟ εγω λεω οτι εισαι τυχερος που δεν ζει ο ΧΟΤΖΕΑΣ γιατι θα πεφτανε πολ λες σφαλιαρες λοιπον διαλεξε τον καλο καπιταλιστη και ασε τον ΜΑΟ στην ησυχια του παντως μια θεση στο δαφνι την εχεις σιγουρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΗΣ η κριτικη ειναι καλοδεχουμενη ο αντικομμουνισμος ειναι μια αλλη περιπτωση και τα δικα σου σχολια ει ναι στην δευτερη κατηγορια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Φυσικά και δεν κατέχω το αλάθητο. Ήταν λάθος μου που άνοιξα τέτοιο "διάλογο" και το έκανα δύο φορές στην ίδια ανάρτηση με σένα και με τον οακκίτη. Αλλά δε σκοπεύω να το επαναλάβω, γιατί τρις εξαμαρτείν, κτλ. Το κείμενο για τις διακοπές στη θάσο είχε πολλά σχόλια πάντως. Για τη σκιάθο θα δούμε στο μέλλον.

Μαοϊκέ εντός εισαγωγικών και μόνο εντός αυτών, ομολογώ ανοιχτά πλήρη αδυναμία να αντιπαρατεθώ σοβαρά με οακκίτικες αναλύσεις περί ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού, χωρίς να με πιάσουν τα γέλια. Γιατί φυγομαχείς όμως από τις απαντήσεις που πήρες από άλλους σφους αναγνώστες;

Κι ένα μήνυμα προς αμφότερους. Αν θέλετε να έχετε τον τελευταίο λόγο καλώς. Μετά από αυτό, προσπαθήστε να μη μου απευθύνετε προσωπικά το λόγο, αν θέλετε να εγκρίνονται τα σχόλιά σας αυθημερόν. Ευχαριστώ.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Οχι, δεν είμαι ..σαββατογεννημένος, και δε χρειαζόταν και μεγάλη φαντασία:
http://rt.com/news/putin-drill-combat-army-864/

".... Για τα άλλα, ...αλλά είμαι σίγουρος πως θα επανέλθουμε στο θέμα και θάχουμε και νεώτερα στοιχεία.
Καλά κουράγια σ' όλους!
25 Φεβρουαρίου 2014 - 1:21 π.μ."

στο ίδιο και:
"...ειδικά η Ρωσία μπαίνει σε μεγάλη κρίση, και τα ψέματα τελειώνουν για την αστική της τάξη."

Θυμηθείτε, ανοίγουν οι δουλειές μας!

μαοϊκός είπε...

Σεχτάρ, όταν λες ανοίγουν οι δουλειές μας, εννοείς εκείνες ως μπασιμπουζούκοι του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού, αν όχι υπό τη μορφή του Πούτιν, ίσως υπό εκείνη του Ζιουγκάνοφ ή κάποιου άλλου εθνικομπολσεβίκου που θα πουλάει τσαρισμό + «αντικαπιταλισμό» - αντιδυτικισμό στη συσκευασία του ενός ακόμη πιο καλά απ΄όσο το κάνει ο Βλαδίμηρος; :P

Υ.Γ. Προς Απολίθωμα: ο μόνος που μου απευθύνθηκε ήταν ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ που μου λέει ότι θα έτρωγα ξύλο από το Χοτζέα. Τώρα, ότι ο Χοτζέας, μολονότι παλικάρι σε προσωπικό επίπεδο, είχε έντονες αντιζαχαριαδικές πλευρές και πέρασε από το 1976 ανοιχτά στον οπορτουνισμό και από το 1982 στο λικβινταρισμό, αυτά για τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ είναι ψιλά γράμματα...

Ανώνυμος είπε...

Βρε νατος ο φιλος μας μπολσεβικος ο ζουγκανοφ σοσιαλιμπεριαληστες οι ρωσοι σημερα εβαλες και λιγο βλαδιμη ρο εβγαλες οπορτουνιστη και μετα λικβινταριστη τον ΧΟΤΖΕΑ. το συμπερα σμα που βγαινει ειναι οτι οσοι εχουνε μεινη σαν εσενα μετα το 1991 εχετε χασει τον μποσουλα προσπαθεις να αντιπαρατεθεις στο ΚΚΕ σε πραγμα τα που εχει αποκαταστηση απο χρονια αλλου πατας και αλλου βρισκεσαι και λερωνεις ονοματα σαν του ΜΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΟΤΖΕΑ που αν ζουσε θα ετρωγες πολλες κλωτσιες πες μας τωρα με το ΚΚΕ που διαφω νεις να καταλαβω και εγω. παντως αυτο που σου ειπε το απολιθωμα για πτερυγα στο δαφνι ειχε δικιο ΑΡΕ ΚΑΗΜΕΝΕ ΧΟΤΖΕΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΕΘΑΝΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

απολιθωμα Μια παρακληση τον φιλο μας τον χρουτσοφικο μην τον κοψεις εχει πολυ γελιο βαδιζει ολοταχως για το τρελαδικο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΟΑΚΚιτη εγω δεν σου απευθυνα ερωτημα αλλα θα ηθελα ενα σχολιο σου για οσα ειπα. Τα οποια παραδεχομαι οτι ηταν στο οριο του τρολαρισματος απο πλευρας υφους ωστοσο ειναι θεσεις της ΟΑΚΚΕ. Ρωτω λοιπον καλο το νομοσχεδιο της Γιαννακου στα ΑΕΙ? Η θεση για συμμετοχη στην ιμπεριαλιστικη ΕΕ ειναι λενινιστικη? Ρωσικο σαμποταζ στη βαρια βιομηχανια της χωρας η απεργια στη χαλυβουργια?

ratm

μαοϊστής είπε...

Φίλε ratm,

Για να μην κουράζω, σημειώνω εν τάχει:

1. Ναι, το νομοσχέδιο της Γιαννάκου για τα πανεπιστήμια ήταν σε γενικές γραμμές σε θετική κατεύθυνση. Απόδειξη γι' αυτό, πέραν όλων των άλλων, είναι ότι το γκρέμισε σχεδόν απροσχημάτιστα ο "σοσιαλιστής - αντιδεξιός" Γιωργάκης Παπανδρέου, ο οποίος είναι φυσικά κι αυτός μέγας αντινεοφιλελεύθερος, όσο κι αν εσείς τον έχετε για "αμερικάνο πράχτορα". Το γιατί το ν/σ ήταν - σχετικά πάντα - προοδευτικό δικαιολογείται συνοπτικά εδώ: http://www.oakke.gr/poster100706.htm

2. Η θέση για συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι βασισμένη στη θέση τόσο του Μαρξ όσο και του Λένιν υπέρ της ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ συνεργασίας και συγχώνευσης κρατών, ακόμη και μέσα στον καπιταλισμό, σαν μια κίνηση που διευκολύνει το πέταγμα των εθνικιστικών - σωβινιστικών αλυσίδων για τους λαούς και βοηθά ουσιαστικά την πορεία προς τη σοσιαλιστική επανάσταση. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι χώρες που ηγούνται της Ε.Ε. είναι ιμπεριαλιστές δεύτερης γραμμής σε σχέση με τις υπερδυνάμεις (Ρωσία - ΗΠΑ), οι λαοί, τα έθνη και τα κράτη του Τρίτου Κόσμου πρέπει να εκμεταλλεύονται τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών αυτών με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Παράλληλα φυσικά αντιπαλεύουμε σθεναρά ιμπεριαλιστικού τύπου συμπεριφορές και λογικές ιμπεριαλιστικών προς μη ιμπεριαλιστικές χώρες εντός Ε.Ε. π.χ. τη μανία της Γερμανίας να επιβάλει οικονομικά μέτρα στην Ελλάδα έξω από τη θέληση του ελληνικού λαού. Γι' αυτό και έχουμε την τακτική θέση της εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ - ευρώ, όχι όμως και από την Ε.Ε.
http://www.oakke.gr/na394/EuroSintagma394.htm
http://www.oakke.gr/na400-1/eurosintagra400-1.htm

3. Η απεργία στη Χαλυβουργία Ελλάδος είχε αρχικά το δίκαιο αίτημα ο αφεντικός να απαντήσει παστρικά και με στοιχεία στο γιατί επέβαλε τα 5ωρα και τη μείωση της δουλειάς. Οι εξηγήσεις του δεν ήταν αρκούντως πειστικές από την αρχή, αν και όντως η χαλυβουργία σαν κλάδος έχει τσακιστεί λόγω κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Στη συνέχεια όμως, η επικράτηση της γραμμής σου "απεργία μέχρις εσχάτων άνευ ουσιαστικού αιτήματος", σε στυλ "ταξικό ταμπούρι" έξω από κάθε πραγματική ανάλυση της κατάστασης, συν η ταξική μπόχα του Μάνεση που άρχισε να πετάει κόσμο στο δρόμο χωρίς δεύτερη κουβέντα, κι από πάνω τελικά τα ΜΑΤ των Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη έφεραν το εξής εκπληκτικό αποτέλεσμα: και οι απολυμένοι δεν γύρισαν ποτέ, και οι διαθεσιμότητες επιβλήθηκαν, και οι εργάτες διασπάστηκαν, και η Χαλυβουργία πάει τελικά για φούντο. Για μια συνοπτική ανάλυση του τι συνέβη εκεί από μαοϊστική πλευρά, δες αν θέλεις εδώ: «Χαλυβουργία Ελλάδος»: Ούτε με τους κνιτοσυνασπισμαίους και τους ναζήδες, ούτε με τα ΜΑΤ και την εργοδοσία - Κάτω και η κλασσική και η κνίτικη απεργοσπασία
http://kokkinometerizi.blogspot.gr/2012/07/blog-post.html

Τελικά, πάντως, τις χαλυβουργίες τις κλείνει απευθείας το σαμποταριστικό κράτος κυβέρνησης και "αριστερής αντιπολίτευσης", με την πανάκριβη ενέργεια. Οπότε ο σαμποταριστικός στόχος επετεύχθη...

Ανώνυμος είπε...

Σου προτεινω να διαβασεις το αρθρο του ΛΕΝΙΝ για το θεμα της ενωμενης ευρωπης γραμμενο το 1915 θα σε βοηθη ση να καταλαβεις τη λεει ο μεγαλος δασκαλος για το θεμα παντως ολα αυτα που γραφεις φιλε μου ΧΡΟΥΤΣΟΦΙΚΕ και για την γιαννακου και για την απε ργια των χαλυβουργων δειχνη μεγαλη φουρτουνα στο κεφαλι παντως εισαι τυχερος που εχει πεθανει ο ΧΟΤΖΕΑΣ ΜΙΛΑΜΕ ΘΑ ΕΤΡΩΓΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

αλλα το ποιο ωραιο ειναι το κνιτο συνασπισμενοι που ειπες εχει μεγαλη πλακα να προσεξεις μονο γιατι βαδι ζεις ολοταχως για σχιζοφρενεια εκτος αν βρισκεσαι ηδη στο ΔΑΦΝΙ οποτε ενταξει ειμαι ησυχος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

μαοϊστής είπε...

Βρε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, τι μανία σε έχει πιάσει με κλοτσιές και βίες... Καλό παιδί μου φαίνεσαι, γιατί αντιδράς συναισθηματικά, άρα έχεις αριστερή καρδιά...

Ο Λένιν στο συγκεκριμένο άρθρο κάνει λόγο για το γιατί το ΣΥΝΘΗΜΑ για μια ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ είναι ΛΑΘΟΣ να υιοθετηθεί από τη ρωσική σοσιαλδημοκρατία σαν ΑΙΤΗΜΑ. Πράγματι, ούτε εμείς λέμε να έβγαινε το ευρωπαϊκό προλεταριάτο με πανό αν δεν υπήρχε Ε.Ε. και να ζητούσε από τους αστούς να φτιάξουν μια ένωση. Και φυσικά η Ε.Ε., η δημιουργία της δηλαδή, είχε σα σκοπό την ιμπεριαλιστική ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι πρώτα της σοσιαλιστικής Ανατολής (τότε λαϊκοδημοκρατικό μπλοκ) όσο και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών χωρών του πλανήτη. Αυτό που συζητάμε όμως εδώ είναι αν η ΚΥΡΙΑ ΠΛΕΥΡΑ των εσωτερικών σχέσεων των χωρών μες στην Ε.Ε. είναι εκείνη της ιμπεριαλιστικής επιβολής. Εδώ θα μου πεις "και η τρόικα;", και με το δίκιο σου. Όμως η τρόικα είναι επιγενόμενο του ό,τι η Ελλάδα ΘΕΛΕΙ να μείνει στο ευρώ. Αν η Αθήνα αποφάσιζε να την κάνει προς εθνικό νόμισμα, καμία τρόικα δε θα ρχόταν κατά δω (πάλι θα πεινούσαμε, αλλά με άλλο τρόπο).

Η Ε.Ε. είναι η αστική μισοδημοκρατία της εποχής του ιμπεριαλισμού, ένα λεπτό στρώμα δημοκρατισμού σε κοινωνίες ταξικής καταπίεσης και ανισότητας. Ακόμη όμως στην Ε.Ε. μπορείς να είσαι φτιάνεις εφημερίδες που να βρίζεις την κυβέρνηση χωρίς να σε πιάνει η αστυνομία, να φτιάνεις συνδικάτα και κόμματα, να ζυμώνεις ιδεολογικά, να χεις ελεύθερο ίντερνετ, να σαι ομοφυλόφιλος ή ό,τι διάλο θες στο κρεβάτι σου και να μη σε δέρνουν στο δρόμο.
Και κακά τα ψέματα, έστω κι αν τα βέτο έχουν και την πολύ κακή τους πλευρά, είναι μεγάλη κατάκτηση των 28 λαών - εθνών - κρατών ότι έχουν πετύχει μια ενότητα τέτοιας (σχετικής πάντα) πολιτικής ισοτιμίας μέσα στην Ε.Ε. που και μία χώρα να διαφωνεί σε ένα θέμα αυτό μπορεί να μην περνάει, ακόμα και η πιο μικρή νά ναι.

Μόνο η Σοβιετική Ένωση του Λένιν και του Στάλιν, που ήταν προλεταριακή δημοκρατία, είχε ανώτερο επίπεδο ενότητας εθνών και λαών στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Για να τελειώνω όμως, σημειώνω ότι ΤΕΛΙΚΑ η ευρωπαϊκή ενότητα σε συνθήκες καπιταλισμού είναι ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΗ, γιατί μοιραία θα τη διαλύσουν τόσο οι ανταγωνισμοί Ρωσίας - ΗΠΑ, αλλά και τα εσωτερικά σωβινιστικά φαγώματα που εκφράζονται ήδη με το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού. Μόνο ο επαναστατικός σοσιαλισμός και η λαϊκή δημοκρατία μπορούν να εξασφαλίσουν στέρεη ενότητα λαών και εθνών, σε αντιιμπειραλιστική βάση πλήρους ισοτιμίας, αδελφοσύνης και συνεννόησης.

Υ.Γ. Έξω οι ρώσοι Χίτλερ από την Κριμαία! Όχι στο διαμελισμό της Ουκρανίας από το φασίστα ιμπεριαλιστή Πούτιν! Κάτω οι προβοκάτορες ουκρανοί ναζήδες των Σβόμποντα - Δεξιού Τομέα που ανοίγουν το δρόμο στις ρωσικές ορδές!

Ανώνυμος είπε...

Σου μιλαω ετσι γιατι η κριτικη που προσπαθεις να κανεις στο ΚΚΕ σημερα ειναι εκτος τοπου και χρονου Αριστε ρος δεν ειμαι γιατι ειμαι κομμουνι στης χρησιμοποιεις τον ΛΕΝΙΝ και τον ΣΤΑΛΙΝ και απο την αλλη μας μιλας για εθελοντικη συμμετοχη στην Ε.Ε και εξω οι ρωσοι απο την κριμαια εγω λεω οτι στην καλυτερη περιπτωση εχεις μπλεξη στην λογικη της αστικης διαχειρησης και διαλεγης καπιταλιστη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η Ε.Ε ειναι λυκοσυμμαχια καπιταλιστι κον κρατων για τα συμφεροντα των αστικων ταξεων καθε χωρας το να ξεχωριζεις την οικονομια απο την πο λιτικη μιλωντας για ιμπεριαλισμο δεν νομιζω οτι εχει καμμια σχεση με ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΜΑΟ που επικαλεισαι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ