Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Εφεέ

Να ξεκαθαρίσω καταρχήν ότι δεν με πιάνει ψυχολογία κι ούτε κλονίζομαι πολύ από την κριτική εξ αριστερών στο εν λόγω ζήτημα.
Ας πούμε η ΕΑΑΚ, αν όντως δεν την ενδιαφέρουν οι συσχετισμοί μες στην Εφεέ, αλλά το κίνημα, πρέπει να εξηγήσει την παρουσία της στο Κ.Σ. μέχρι το 95 που την βόλευαν οι συσχεισμοί που αποτυπώνονταν. Να εξηγήσει επίσης γιατί στέλνει αντιπροσώπους εφόσον δεν την ενδιαφέρουν τα όργανα συνδιοίκησης και τέλοσπάντων από τη στιγμή που τους έχει στείλει, γιατί κωλυσιεργεί τις διαδικασίες και την εκλογή νέου Κ.Σ.
Για μένα είναι καθαρό ότι αυτή η κωλυσιεργία, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε απόρριψη και αποχή από γραφειοκρατικές διαδικασίες, έχει να κάνει με λογική κουκιών.
Το ζήτημα που μπαίνει αν έχουμε "μολυνθεί" κι εμείς από αυτή τη γραφειοκρατική λογική.

Χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει, θα πει κανείς...
Οκ, αλλά ας το εξετάσουμε καλοπροαίρετα. Κι ας θέσουμε εξίσου καλοπροαίρετα ερωτήματα. Σα να ήμασταν μέσα σε όργανα.
-Οι πρόσφατες φοιτητικές κινητοποιήσεις έδωσαν ένα διπλό δίδαγμα.
Αφ' ενός ότι το φοιτητικό κίνημα στερείται συντονισμού. Κι αφετέρου ότι αυτός ο συντονισμός δε μπορεί να έρθει από διοικητικά συμβούλια και αντίστοιχα όργανα.
Δεν το πήραμε αυτό το δίδαγμα;
Τι περιμένουμε από την εφεέ; Τι ρόλο πιστεύουμε ότι μπορεί να παίξει; Του θεσμικού οργάνου; Του έγκυρου συνομιλητή; Του συντονιστή; Χωρίς τους συλλόγους; Μα το θέμα δεν είναι να υποκαταστήσει τις γενικές συνελεύσεις και το κίνημα.
Και να πει κανείς ότι υπήρχαν και τίποτα θετικοί συσχετισμοί, πάει στο διαόλο (που ακόμα και με αυτόν θα συνεργαστούμε για το καλό του τόπου όπως είπε το 89 ο Φλωράκης) ευπρόσδεκτες οι αυταπάτες. Οι συσχετισμοί όμως στο κσ της εφεέ είναι πίσω ακόμα κι από την υπάρχουσα κατάσταση και τις όποιες αγωνιστικές διεργασίες αναπτύσσονται.

Γιατί έχουμε τέτοιο νταλγκά για την εφεέ; Τι κρύβεται πίσω από αυτόν τον νταλγκά; Στρεβλή αντίληψη και λάθος τακτικής που διορθώνεται; Ή παγιωμένη γραφειοκρατική αντίληψη και τρόπος λειτουργίας;

Στρεβλή ή γραφειοκρατική αντίληψη; Τώρα που το καλοβλέπω δε διαφέρουν και πολύ...
Εξάλλου η λανθασμένη τακτική δεν είναι συνήθως απόρροια λάθος αποκρυσταλλώματος στην στρατηγική; Διαλεκτικά δεμένα που θα λέγαν κι οι ινστρούκτορες παλαιάς κοπής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: