Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Κράτα ένα ψέμα για το τέλος

Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν αρκετές επετειακές αφορμές, που προσφέρονταν για διάφορους συνειρμούς αλλά πέρασαν αναξιοποίητες από την κε του μπλοκ κι είπα να τις μαζέψω σε ένα συγκεντρωτικό κείμενο, για να μην πάνε τελείως χαμένες.

25 ΜΑΡΤΗ: η προφανής κριτική-σάτιρα εστιάζει στην πρωτότυπη συγκατοίκηση ενός «αριστερού προοδευτικού κόμματος» με τον καμμένο, το έθιμο των παρελάσεων και τα εθνικιστικά συνθήματα των ειδικών δυνάμεων. Πρώτη φορά φασιστερά, όπως λένε και κάτι αναρχικοί στην πάτρα. Ναι αλλά εσείς οι σταλινικοί δεν έχετε δικαίωμα δια να ομιλείτε, γιατί και στη σοβιετική ένωση υπήρχαν παρελάσεις, κτλ. Ο κόκκινος στρατός τιμούσε βέβαια, μεταξύ άλλων, εκατομμύρια νεκρούς στη μάχη ενάντια στο φασισμό και δεν τραγουδούσε στα εμβατήριά του ότι θα πάρει την πόλη. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Το ζουμί βρίσκεται στην επικαιροποίηση της επετείου. Πέρα από την κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων, που θα ‘ρθει με το κρίνο, χωρίς αίματα, σύγκρουση με την εε και άλλες τέτοιες εξαλλοσύνες. Η νέα κυβέρνηση θυμίζει έντονα τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης στην επανάσταση του 21’, όπου εμφανιζόταν ως γνήσιος εκφραστής των απελευθερωτικών αγώνων, αλλά φοβόταν την αποφασιστική ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα κι έτσι παρέμεινε σταθερά προσδεμένη στο λεγόμενο αστοτσιφιλικάδικο συνασπισμό εξουσίας, αναζητώντας μόνο κατά διαστήματα έναν πιο επωφελή συμβιβασμό. Μια ανάγνωση του (διαχρονικά επίκαιρου) σχετικού βιβλίου του κορδάτου για την κοινωνική σημασία της επανάστασης του 21’, ιδωμένη από μια σύγχρονη σκοπιά προσφέρει πολύτιμα εργαλεία και συμπεράσματα.

30 ΜΑΡΤΗ: Ο μπελογιάννης ζει μες στις καρδιές μας. Αλλά εκτελείται ξανά κάθε φορά που επιχειρούν να καπηλευτούν το όνομά του και να αντλήσουν πολιτική υπεραξία από τη θυσία του. Ιδίως όταν οι δράστες της καπηλείας παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως ηρωικούς διαπραγματευτές, που θέλουν να φέρουν αλλαγές και βελτιώσεις, αλλά δνε τους αφήνουν οι μεγάλοι εταίροι τους. Περίπου όπως παρουσιάζει δηλ και τον πλαστήρα η ταινία «ο άνθρωπος με το γαρίφαλο»: είναι καλός, θέλει, προσπαθεί, προβληματίζεται, αλλά... δεν τον αφήνουν. Και ευτυχώς (για αυτήν περισσότερο) που δεν έχει να διαχειριστεί η τωρινή συγκυβέρνηση την καυτή πατάτα ενός κομμουνιστή πολιτικού κρατούμενου (με μεγαλύτερο ειδικό βάρος από τους αναρχικούς απεργούς πείνας) και τις πιέσεις κάποιου μεγάλου.. θεσμού. Γιατί, μπορεί να έχει δεμένα τα χέρια της (οικειοθελώς) και να μην μπορεί να προβεί σε μονομερείς ενέργειες για μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν είχε κανένα ενδοιασμό να δώσει μερικά εκατομμυριάκια (τι ψυχή έχουν μωρέ;) για να ανακαινίσει κάτι μαχητικά αεροσκάφη και να τονώσει τις διεθνείς φιλίες της. Και πώς να χαλάσεις μετά χατίρι σε ένα φίλο;

31 ΜΑΡΤΗ: Από το παράθυρο του τρένου, όπως κατεβαίνεις προς αθήνα, κλέβουν την παράσταση οι χιονισμένες κορυφές του όλυμπου. Εκτός κι αν τον καλύπτουν σύννεφα καταιγίδας, οπότε βροντάει κι αστράφτει (η γκιώνα). Ή εκτός κι αν είναι 31 μαρτίου κι ο λογισμός τρέχει στην κωμόπολη στους πρόποδες του βουνού και το αστυνομικό της τμήμα, σε μια νύχτα εκλογικής αποχής. Κι ύστερα από κάποιες μέρες μαθαίνεις από το πρωτοσέλιδο της ανεπίσημης εφημερίδας της κυβερνήσεως (εφ-συν) πως το κουκουέ ξεμπερδεύει με τον ζαχαριάδη και το πρώτο γράμμα του. Οπότε φροντίζεις να πάρεις το πρωτότυπο, για να δεις την πραγματική πραγματικότητα.

Στα επίσημα κείμενα του ΚΚΕ (5ος τόμ. 1940-1945) περιέχεται μόνο το Α’ γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη, ενώ το Β’ και το Γ’ περιλαμβάνονται στο Παράρτημα του ίδιου τόμου. Αυτός ο πολιτικά λαθεμένος διαχωρισμός θα αρθεί σε νέα έκδοση του συγκεκριμένου τόμου.
Επί πολλά χρόνια στο παρελθόν το ΚΚΕ τοποθετήθηκε εκθειάζοντας το Α’ γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη και αποσιωπώντας τα άλλα δύο ή κρατώντας αρνητική στάση απέναντι σε αυτά. Το 1956 και για ένα διάστημα μετά, η καθοδήγηση του Κόμματος, που είχε προκύψει από τη δεξι΄λα οπορτουνιστική στροφή της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας (11-12 Μάρτη 1956), καταδίκασε τον Ζαχαριάδη για το Α’ γράμμα, στο πλαίσιο της γενικότερης καταδίκης του επί 25 χρόνια ΓΓ της ΚΕ. Αργότερα το ΚΚΕ, συνεχίζοντας να κατά αρνητική στάση στο Β’ και στο Γ΄γράμμα, τοποθετήθηκε εξολοκλήρου θετικά στο Α’ γράμμα, ενώ στην πράξη ακύρωσε την κατηγορία για συνεργασία του Ζαχαριάδη με τον ταξικό εχθρό.
Πριν 4 χρόνια το Κόμμα μας, όπως είναι γνωστό, με ειδική απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ (16 Ιούλη 2011) αποκατέστησε επίσημα και πλήρως το Νίκο Ζαχαριάδη, ακυρώνοντας όλες τις πρηγούμενες κομματικές αποφάσεις εις βάρος του.

(Το ΚΚΕ στον ιταλλοελληνικό πόλεμο 1940-41, πρόλογος, σ. 12-13, εκδ. Σύγχρονη Εποχή).

Κι από το ίδιο, στη σελ 15.
Πολλά γράφονται από κατά καιρούς αποχωρήσαντες από το ΚΚΕ, διαγραμμένους λόγω συστηματικής και ομαδοποιημένης έκφρασης των διαφωνιών τους σχετικά με το Πρόγραμμα και τις θέσεις του Κόμματος, αλλά και σε κρίσιμα ζητήματα της ιστορίας του. Επιχειρώντας συνειδητά να σπείρουν την αμφισβήτηση και να υπονομεύσουν την πολιτική γραμμή του ΚΚΕ, ακριβώς επειδή επιδιώκουν μία πολιτική σύμπραξης με αστικές (σοσιαλδημοκρατικής χροιάς) δυνάμεις, επιδίδονται σε συκοφαντίες, όπως ότι το ΚΚΕ αποστασιοποιείται και βάλλει ενάντια στις ένδοξες στιγμές της ιστορίας του και της ΚΔ.
(...) Η προσέγγιση από το ΚΚΕ της ιστορίας του και συνολικά της ιστορίας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος αντιμάχεται το μηδενισμό και τη λαθολογία που μετέρχεται ο ταξικός εχθρός και οι οπορτουνιστές. Ταυτόχρονα, αντιμάχεται και τον οπορτουνιστικό εξωραϊσμό που συνοδεύεται από αδυναμία και άρνηση εξαγωγής διδαγμάτων, χαρακτηριστικά που εκ των πραγμάτων επίσης βοηθούν τον ταξικό εχθρό.

1 ΑΠΡΙΛΗ: Οι ιδέες για πρωταπριλιάτικο κείμενο (το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις προγραμματικές δηλώσεις) δεν κινδυνεύουν να καούν, θα είναι το ίδιο επίκαιρες και του χρόνου. Το ζήτημα είναι –όπως λέει κι ο τίτλος της ανάρτησης- να κρατήσουν ένα ψέμα για το τέλος. Γιατί με ψέματα τετραετία δε βγαίνει..


6ΑΠΡΙΛΗ: Όχι ντάξει, ας κλείσουμε με κάτι πιο σοβαρό μουσικά. Τριάντα χρόνια από τη συναυλία στο νέο φάληρο.


16 σχόλια:

Гриша είπε...

Ασχετο.Η Τιτικα Σαριγκουλη σε βιντεο κλιπ ελληνικου μεταλ συγκροτηματος(στο 3:30):

https://www.youtube.com/watch?v=fh1ZOda1qAM

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα προσπαθουνε να καπηλευτουνε τον Μπελογιαννη οι Ιδεολογικοι Απογονοι αυτων που του στερησανε την δυνατοτητα να ειναι Υποψηφιος στις εκλογες τον Σεπτεμβρη του 1951 με την ΕΔΑ ωστε να γλιτωσει την εκτελεση.Και το κανανε συνειδητα σε αντιπαραθεση με την Γραμμη του ΚΚΕ για υπαρξει παρανομων Κ.Ο με ταυτοχρονη εκμεταλευση καθε χαραμαδας Αστικης νομιματητας. Τα γραμματα ο Ζαχαριαδης τα εγραψε και τα τρια κρατουμενος σε απομονωση στην Κερκυρα απο τον Μεταξα.Αρα καθε λογικος ανθρωπος καταλαβαινει οτι επρεπε να εχουνε διατυπωσεις τετοιες ωστε να μπορουνε να φτασουνε εξω. Το νοημα αυτων των Γραμματων ως Ελιγμος διαστρεβλωθηκανε σην διαρκεια της Κατοχης με τα γνωστα επακολουθα να χασουμε την Εξουσια το 1944. Υπαρχουνε μαρτυριες απο συγκρατουμενους του στο Νταχαου οτι ερχοτανε σε αντιθεση με Γερμανους και Αυστριακους συντροφους για τον ρολο των Αγγλων και το οτι ο πολεμος ητανε Ιμπεριαλιστικος. Αυτα αναφερει Ο Τσεχοσλοβακος σ.Ζουπακ τα ιδια αναφερονται και στην 3η Συνδιασκεψη του 1950. Επισης οταν διαγραφηκε και εξοριστηκε στην ΕΣΣΔ αυτα δεν του βρηκανε καμμια κατηγορια που ειχανε καθε λογο να το κανουνε. Επισης να σημειωσω για αυτους που κανουνε οτι δεν καταλαβαινουνε οι υπηρξε οπορτουνιστικη στροφη το 1956. Αφου δεν υπηρξε προς τη λοιπον η καθαιρεση διαγραφη και εξορια στην απομονωση για 17 χρονια σε Μποροβιτσι και Σοργκουτ. Τη επαθε και διαφωνησε ανοιχτα με το 20ο συνεδριο μηπως τρελαθηκε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη,
στα Απομνημονεύματά του ο Γούσιας σχετικά με το πέσιμο που του έκαναν επειδή "ηρωοποιήσαν το Μπελογιάννη" δεν αναφέρει μόνο ανθρώπους που σχημάτισαν αργότερα το ΚΚΕ Εσωτερικού.
Δεν πειράζει που αργότερα κάποιοι ξαναθυμήθηκαν το Μπελογιάννη. Όμως η ιστορία δεν παραγράφεται.

Ζ.

Ανώνυμος είπε...

6.36 Κανεις δεν παραγραφει την Ιστορια. Χρησιμα συμπερασματα βγαζουμε για το τη συνεβη και δεν μπορεσαμε να παρουμε την εξουσια με το ΕΑΜ και τον ΔΣΕ πως στερεωθηκε το Αστικο κρατος μετα το 1949 και τη εφταιξε για τις ανατροπες στην ΕΣΣΔ και στην Αν.Ευρωπη.Και το συμπερασμα λεει οτι το προβλημα ητανε η αντιμετωπιση του Οπορτουνισμου σαν διαφορετικη αποψη και το θεμα της συμμετοχης σε κυβερνηση μεσα στον Καπιταλισμο. Οσα προβληματα και να ειχε το ΚΚΕ μετα το 1968 σημασια εχει οτι υπηρχανε γερες παρακαταθηκες και αντανακλαστικα που επιτρεψανε να διασωθη το ΚΚΕ το 1991 και πανω απο ολα η Αποκατασταση των Επαναστατικων του Χαραχτηριστικων στο 15ο συνεδριο το 1996 απο τις Ιδεολογικες παρρεκλισεις που δεν εγινε δυνατον να λυθουνε το 1968 σε κατασταση Παρανομιας και Πολιτικης Προσφυγιας. Ολα τα υπολοιπα ειναι απεγνωσμενη προσπαθεια να ξεφυγει το ΚΚΕ απο την πορεια των τελευταιων 24 χρονων και να επιστρεψει σε οτι μας κατεστρεψε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

zoot horn rollo είπε...

Δε παραγράφεται η ιστορία, άσε που δεν είναι "επαρκής" όταν δε βγάζει το εξής συμπέρασμα: "όλαχάλιατακάνειτοΚΚΕκτλκτλ".

Ανώνυμος είπε...

Zhr, Θα σε διορθώσω:
"ΓιαόλαφταίειτοΚΚΕκιανδενφταιειφταίειπουδενφταίει".

λαθραναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Τον Απριλη του 1941 μπηκανε οι Γερμανοι στην Αθηνα και αντικατεστησαν τους Αγγλους. Ενα τμημα της Αστικης ταξης εφυγε στην Αιγυπτο με τους Αγγλους και ενα αλλο συνεργαστηκε με τους Γερμανους συνεχιζοντας την εξουσια της Αστικης ταξης δηλαδη ειχαμε Καπιταλισμο. Ειχανε διαφορες πως θα μοιρασουνε την λεια αλλα ειχανε κοινο σκοπο την ηττα της ΕΣΣΔ. Το 1942 η Γερμανοφιλη κυβερνηση στην Αθηνα προτεινε στους Γερμανους την δημιουργια ταγματων Ασφαλειας. Αρνηθηκανε γιατι φοβηθηκανε οτι σε περιπτωση αποβασης θα πανε με τους Αγγλους. Το δεχθηκανε το 1943 μετα την Ηττα στο Σταλιγκραντ και φτιαχτηκανε με την συμφωνη γνωμη των Αγγλων που τους χρειαζοντουσαν μετα την απελευθερωση στον Αντικομμου νιστικο αγωνα. Οπως λοιπον καταλαβαινει καθε λογικος ανθρωπος απο το 1943 η αστικη ταξη ενιαια βαδιζε για Ταξικο πολεμο παρα τους ελιγμους που εκανε. Η ηγεσια του ΕΑΜ και του ΚΚΕ 1941 1944 χειριστηκε τα γεγονοτα εχοντας κανει τον Ελιγμο θεωρια και εδεσε το κινημα στον Αγγλο καπιταλιστη. Λιγο πριν την απελευθερωση εφοδιαζανε με οπλα τα ταγματα και τον Δεκεμβρη φορωντας τους Αγγλικα ρουχα τους βαφτισανε αντιφασιστες. Η Αστικη ταξη με τους Συμμαχους της υπερασπιστηκε με απολυτη συνεπεια το ταξικο της συμφερον. ΟΙ Κομμουνιστες μελετανε την ιστορια χωρις μηδενισμο βγαζουνε πολυτιμα συμπερασματα για το μελλον. Για αυτο και ειναι καρφι στο ματι του καθε οπορτουνιστη που ειναι απολυτα λογικο να μην θελει συμπερασματα ωστε την κρισιμη ωρα να μπορεσει να σωσει τον καπιταλισμο απο την κριση του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Νίκος Σαραντάκος είπε...

"Τον Απριλη του 1941 μπηκανε οι Γερμανοι στην Αθηνα και αντικατεστησαν τους Αγγλους."

Αυτό είναι θέση του ΚΚΕ;

zoot horn rollo είπε...

"Έξυπνο"...

Ανώνυμος είπε...

Σαραντακος. Αυτη ακριβως μαζι με ολα τα υπολοιπα που γραφω ειναι η θεσεις του ΚΚΕ.Οταν γραφω προσωπικη αποψη παντα το τονιζω. Οτι εγκληματα εκανε ο Γερμανικος Καπιταλισμος στις χωρες που μπηκε τα ιδια ακριβως εγκληματα κανανε και οι ΑγγλοΑμερικανοι στις χωρες που μπηκανε.Καμμια απολυτως διαφορα και οι λαοι το νιωσανε στο πετσι τους. Χαραχτηριστικο παραδειγμα του Αντιφασισμου των Δυτικων ειναι η Ισπανια του Φρανκο και η Πορτογαλια του Σαλαζαρ. Επιβιωσανε το 1945 μελη του ΝΑΤΟ στην συνεχεια οπως και ανωτατοι αξιωματικοι του Χιτλερ. Τωρα το οτι δεν σου αρεσει δεν μπορω να σε βοηθησω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Παναγιώτη, η μεν Πορτογαλία του Σαλαζάρ ήταν ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, η δε Ισπανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ δεκαετίες αργότερα, το 1982.

Ανώνυμος είπε...

Στείλ'το εφ.συν. αμέσως γίγαντα.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Παναγιωτη συνηθως υπερασπιζεσαι σωστες θεσεις με λαθως τροπο[το τραβιγμα στα ακρα θελει τουλαχιστο προσοχη] Τωρα ο Σαραντακος σ'επιασε αδιαβαστο για τις τελευταιες επεξεργασιες του ΚΚΕ. Αν θελεις να υπερασπιζεσαι αποτελεσματικα το ΚΚΕ πρεπει εκτος απο το διαβασμα να δοκιμαζεις την επιχειρηματολογια σου στον ζωντανο σου περιγυρο. Μπορει και να κανω λαθος δεν θελω ομως απαντηση. Με αγαπη. ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

"Τον Απριλη του 1941 μπηκανε οι Γερμανοι στην Αθηνα και αντικατεστησαν τους Αγγλους."

"Αυτη ακριβως μαζι με ολα τα υπολοιπα που γραφω ειναι η θεσεις του ΚΚΕ"

https://www.youtube.com/watch?v=cuBzTlJBHHg

Delaunay

Ανώνυμος είπε...

Σαραντακος.Την δεχομαι την διορθωση για την Ισπανια σε ευχαριστω.Παντως το νοημα που ηθελα να δειξω ειναι για το τη ειδος αντιφασισμο κανανε οι καπιταλιστες. 7.07 Αδιαβαστος στις επεξεργασιες του ΚΚΕ ειδικα των τελευταιων 24 χρονων δεν νομιζω οτι ειμαι και σε καθε περιπτωση μας κρινουνε οσοι διαβαζουνε.Θα συμφωνησω μονο για το οτι παντα ημουνα ανυπομονος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να τονίσω οτι στην ιστορική κωμόπολη απο που ξεκίνησε ο ταξικός πόλεμος μαζεύονται καθε χρόνο τα φασισταρια και παραχαρασούν την ιστορία σε ενα τόπο που το κομμα παιρνει πανω απο 10%.
http://www.dionolympos.gr/37599/λιτοχωρο-1946-λιτοχωρο-2015-69-χρονια-μετα/#.VS77M0KfYWQ
Oliver Kahn