Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ουκρανία κι αντιφασιστική εξέγερση

Τα κείμενα που στάθηκαν αφορμή για τη σημερινή ανάρτηση είναι τα εξής τρία: το κείμενο του κ. γούση στο πριν της 12ης οκτώβρη «οι εξεγερμένοι του ντονμπάς και οι αριστεροί του σωλήνα», η απάντηση του ΕΒ (ελισαίου βαγενά) στο ριζοσπάστη της 18ης οκτώβρη με το κείμενό του «για τις εξελίξεις στην ανατολική ουκρανία» και η ανταπάντηση των τριών μελών του ναρ και της ελληνικής αποστολής του στο αντιφασιστικό καραβάνι αλληλεγγύης στην ανατολική ουκρανία. Καλό είναι σφε αναγνώστη πριν προχωρήσεις στο ζουμί της ανάρτησης, να επισκεφτείς τους παραπάνω συνδέσμους (στο βουνό) για να έχεις μια σφαιρική εικόνα επί της ουσίας.

Ας κάνουμε καταρχάς μια μικρή ανακεφαλαίωση. Ποια είναι η θέση του κκε για τα τεκταινόμενα στην ουκρανία; Την επαναλαμβάνει ο βαγενάς στο κείμενό του: το κκε καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την «επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, στο έδαφος του καπιταλισμού και του ισχυρού ανταγωνισμού των παραπάνω δυνάμεων με τη Ρωσία». Η εκτίμηση του κόμματος είναι πολύ προσεκτικά ζυγισμένη και διατυπωμένη, ώστε να μην πέσει ούτε στη λούμπα των ίσων αποστάσεων ούτε και στην παγίδα να επιλέξει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο για να συνταχθεί. Έτσι βέβαια καταφέρνει να ερεθίσει όσους κρύβονται πίσω από εύκολες μονοδιάστατες απαντήσεις, ή παρερμηνεύουν σκόπιμα τις θέσεις του κκε, για να το εγκαλέσουν –είτε ως «ρωσόδουλο», κατά την προσφιλή έκφραση της οακκε, επειδή δεν ευθυγραμμίζεται με τη δυτική προπαγάνδα, είτε από την άλλη γιατί τηρεί υποτίθεται στάση ίσων αποστάσεων.

Ποια είναι η δράση που έχει αναπτύξει το κκε για το ουκρανικό ζήτημα; Απαντά και σε αυτό πολύ συγκεκριμένα το κείμενο του ριζοσπάστη. Διοργανώσαμε παραστάσεις στην ουκρανική πρεσβεία, μαζικές διαδηλώσεις έξω απ' αυτήν, καυτηριάσαμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα την περίοδο που είχε την Προεδρία της ΕΕ, καταθέσαμε σχετικές Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο αποκαλύπτοντας τον βρώμικο ρόλο της ΕΕ στις εξελίξεις κ.ά.
Πρόσφατα διοργανώσαμε Ευρωπαϊκή Συνάντηση ΚΚ, όπου το ζήτημα της Ουκρανίας και των εξελίξεων σ' αυτήν ήταν ένα από τα σημαντικότερα.

Θα μπορούσε άραγε το κκε να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα; Ενδεχομένως· αλλά δεν είμαι σε θέση να το κρίνω, χωρίς να γνωρίζω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Τι επαφές-συζητήσεις έχουμε με κομμουνιστικές κινήσεις (πέρα από το κκ ουκρανίας) στις περιοχές του ντονέτσκ και του λουγκάνσκ και ποια είναι η δική τους εκτίμηση; Ποια ήταν η εξέλιξη-κατάληξη των επαφών που είχαμε με την κίνηση μπορότμπα; Πώς βλέπουμε τις δυνάμεις που παίρνουν μέρος στο αντιφασιστικό καραβάνι (όπου συμμετέχει προφανώς και το αδελφό κεκρ) με πρωτοβουλία της μπάντας μπασότι –σημείο των καιρών και δείγμα του μεγάλου πολιτικού κενού που υπάρχει σε διεθνή κλίμακα, ιδίως στο κομμουνιστικό κίνημα; Τι πρωτοβουλίες μπορεί συντονισμένης, πανευρωπαϊκής δράσης μπορεί να αναλάβει η (σαφώς αδύναμη ακόμα) πρωτοβουλία κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και πώς θα μπορούσαν αυτές να ξεφύγουν από το καθαρά συμβολικό επίπεδο της διαμαρτυρίας και να ασκήσει πολιτική πίεση, πετυχαίνοντας και κάποια απτά αποτελέσματα;

Προσωπικά θεωρώ θεμιτή και θα άκουγα/διάβαζα προσεκτικά μια κριτική που θα θεωρούσε ελλιπή ή αναντίστοιχο της συγκυρίας τον παραπάνω απολογισμό δράσης ή θα είχε κάποια διαφορετική εκτίμηση για τη συγκεκριμένη κατάσταση, τη διάταξη δυνάμεων, το διακύβευμα, κτλ. Θα φρόντιζα επίσης να δέσω την όποια κριτική προσέγγιση με μια γενικότερη ανησυχία για τα αντιιμπεριαλιστικά αντανακλαστικά και την πορεία του μαζικού λαϊκού κινήματος. Οι αντιδράσεις στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των τελευταίων χρόνων (συρία, λιβύη, ουκρναία, κ.α) δεν αντέχουν σε καμία σύγκριση με τις μαζικότατες κινητοποιήσεις πριν από δέκα και δεκαπέντε χρόνια για το ιράκ, το αφγανιστάν και τη γιουγκοσλαβία. Μία εικόνα που γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικά αν συνυπολογίσουμε την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και το αυξημένο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης στη σημερινή συγκυρία.

Αντ’ αυτού η κριτική του πριν επιλέγει να διαστρεβλώσει την προσέγγιση του κκε και να στήσει ένα σκιάχτρο για να ξιφουλκήσει εναντίον του, στηλιτεύοντας τις ίσες αποστάσεις του κκε. Ενώ εκφράζει ειλικρινή ανησυχία για το ότι «εγκαταλείπονται αντιιμπεριαλιστικές παραδόσεις δεκαετιών» και την εκτίμηση πως ο συντάκτης του ρίζου θέλει «να προλάβει εξελίξεις στο ΚΚΕ».
Ποιος έχασε την ειλικρίνεια, για να τη βρουν αυτοί –θα πει κανείς; Που για τις ανάγκες του κειμένου μπορεί να γίνει: ποιος έχασε τον αντι-ιμπεριαλισμό για να τον βρουν στο πριν; Τον έχασε το κκε και τον βρήκε το ναρ, μας απαντάνε οι συντάκτες του.

Μπορεί βέβαια το ναρ να ανακαλύπτει εσχάτως πολλά καινούρια πράγματα μαζί με το εθνικό ζήτημα που τίθεται με νέο τρόπο στις μέρες μας, αλλά το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο είναι ακόμα σχετικά άγνωστο σπορ για τα μέλη του, κάτι που αποτυπώνεται με γλώσσα λανθάνουσα και στον αδόκιμο νεολογισμό «ενδοαντιιμπεριαλιστική σύγκρουση» (που υπήρχε προφανώς στο πρωτότυπο, αλλά «ξύθηκε» από την ηλεκτρονική εκδοχή του κειμένου. Και) που σημειώνει εύστοχα ο βαγενάς, όχι ως απλό φιλολογικό σχόλιο, αλλά ως μπηχτή με πολιτική προέκταση. Δεν είναι τόσο μακρινή εξάλλου η εποχή των νατοϊκών βομβαρδισμών στη γιουγκοσλαβία και των (αρχικά) ίσων αποστάσεων από «το σφαγέα μιλόσεβιτς», για να έχει ατονήσει η μνήμη.

Οι εκτιμήσεις των μελών του ρεύματος για όσα είδαν στη διάρκεια της αποστολής τους καταγράφονται πληρέστερα σε άλλα κείμενά τους και σε αυτή την τηλεοπτική εμφάνισή τους στην «αυτοδιαχειριζόμενη ετ3». Τα συγκεκριμένα κείμενά τους ωστόσο δε φαίνεται να ενδιαφέρονται τόσο να πείσουν για την αλήθεια τους, καθώς βάζουν άλλες πολιτικές προτεραιότητες. Η ουσία της κριτικής τους είναι πως το κκε υποτιμά το λαϊκό παράγοντα, τις διεργασίες και τη δυναμική τους, την εσωτερική διαπάλη στο κίνημα αντίστασης των πολιτοφυλακών και το αντιφατικό εγχείρημα των λδ (λαϊκών δημοκρατιών) της ανατολικής ουκρανίας.
Στην πράξη απευθύνονται μάλλον σε όσους δεν έχουν ή δε θέλουν να διαβάσουν το κείμενο του ριζοσπάστη, όπου ο βαγενάς αναφέρει επί λέξει: «Σημειώσαμε πως στην Ανατολική Ουκρανία, στις γραμμές των πολιτοφυλάκων, πολεμούν διαφορετικές δυνάμεις, πολεμά κόσμος διαφορετικός και με διαφορετικά κίνητρα. Μεταξύ αυτών που πολεμούν εκεί βρίσκονται και κομμουνιστές, όπως κι εθνικιστές και πως διεξάγεται διαπάλη για τον έλεγχο της κατάστασης. Τονίσαμε πως θα πρέπει η εργατική τάξη της Ουκρανίας να καθορίσει τη δική της αυτοτελή στρατηγική, με στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού».

Η παραπάνω κατηγορία βέβαια μπορεί πολύ εύκολα να αντιστραφεί ενάντια στο ναρ και το μετωπικό του σχήμα, που φαίνεται συνήθως να υπερτιμά ή να εξιδανικεύει αντίστοιχες καταστάσεις. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των συντακτών του πως δε θέλουν να ωραιοποιήσουν την εικόνα και να υποτιμήσουν τη διαπάλη και τις αντιφάσεις στην ανατολική ουκρανία, επιμένουν εμμονικά σχεδόν να κάνουν λόγο για «γνήσια, λαϊκή αντιφασιστική εξέγερση» (σε αντίθεση προφανώς με τις γιαλαντζί), αγνοώντας επιλεκτικά όσα στοιχεία διαψεύδουν φανερά το παραπάνω σχήμα: τις ανοιχτά φασιστικές ομάδες που δρουν σε αυτό το ένοπλο κίνημα, τις καθαρά αντιδραστικές τοποθετήσεις αξιωματούχων των ‘λαϊκών δημοκρατιών’, τις επισημάνσεις του κεκρ για την πορεία των εθνικοποιήσεων, που έχουν μείνει στα χαρτιά. Παραθέτω συμπληρωματικά σε όσα αναφέρει το άρθρο του βαγενά ένα σύνδεσμο με εξίσου ενδιαφέροντα στοιχεία από το τελευταίο φύλλο της «κόντρα».

Η συγκεκριμένη εκτίμηση μιας (ομολογουμένως αντιφατικής) κατάστασης είναι από τα πιο δύσκολα πρακτικά καθήκοντα, που απαιτεί οξυμένο πολιτικό κριτήριο. Έχουμε όμως λόγους να δυσπιστούμε απέναντι στο πολιτικό κριτήριο του συγκεκριμένου χώρου (και των μετωπικών του συμμάχων). Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ένα άλλο μέλος του ρεύματος, ο έγκριτος πι-πι, επέστρεφε από τη λιβύη ενθουσιασμένος με τα «επαναστατικά - εξεγερσιακά» χαρακτηριστικά της αραβικής άνοιξης, επεξηγώντας μάλιστα τη ριζοσπαστική σημειολογία των συμβόλων της, πχ της καινούριας λιβυκής σημαίας (ναρ-ιμπεριαλισμός 1-0). Τον ίδιο πολιτικό ενθουσιασμό επέδειξε σύσσωμο σχεδόν το ρεύμα για τις πλατείες των αγανακτισμένων στην ελλάδα και παγκοσμίως, τις.. ελπιδοφόρες διεργασίες και τη διαπάλη της άνω και της κάτω πλατείας –που είχε καταργήσει από την πρώτη μέρα τα κόμματα και κάπου στην πορεία κατάργησε και το χρήμα! Συγγενείς του πολιτικά χώροι είχαν επιδείξει ανάλογα αντανακλαστικά στο αργεντινάσο ή το δεκέμβρη του 08’ (όπου κατά το σάββα υπήρχε επαναστατική κατάσταση) ή στην περίπτωση του ουκρανικού μεϊντάν με την ξεκάθαρη φασιστική ηγεμονία. Το κίνημα είναι το παν, ο τελικός σκοπός δεν είναι τίποτα.

Το σκάλωμα που στοιχειώνει πολλές αντίστοιχες εκτιμήσεις του χώρου είναι ένα τσιτάτο του λένιν για αυτούς που δε θα δουν ποτέ μια πραγματική επανάσταση, εφόσον περιμένουν να τη βρούνε σε καθαρή μορφή, από εδώ το στρατόπεδο της επανάστασης κι από εκεί οι αντίπαλοι –ή αλλιώς, από εδώ η γυναίκα μου κι από εδώ το αίσθημά μου, όπως λέει κι ο αοιδός. Συνεπώς δεν μπορούμε να κοιτάμε στα δόντια κάθε μαζικό, αγωνιστικό σκίρτημα, με κριτήρια πολιτικής-ταξικής καθαρότητας, για να το απορρίψουμε και να νιώσουμε δικαιωμένοι από την αποτυχία του, γιατί «εμείς τα λέγαμε».
Ταυτόχρονα όμως είναι πολιτικά λάθος κι ανέντιμο να επιχειρεί να κρύψει κανείς τις δικές του πολιτικές αντιφάσεις πίσω από τις αντιφάσεις του κινήματος και τη γενική επίκλησή τους, να πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος και να βαυκαλίζεται πως εφοδεύει προς τον ουρανό, να μην προβληματίζεται για τον τρόπο και τα αποτελέσματα της παρέμβασης των κομμουνιστών στο μαζικό κίνημα –χωρίς να κρύβουν τη διέξοδο, το στρατηγικό στόχο, πόσο μάλλον την ταυτότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία των κειμένων, όπως την αντιλαμβάνομαι τουλάχιστον, δε βρίσκεται στην τάδε ή τη δείνα διαφορετική εκτίμηση, αλλά στη μόλις συγκαλυμμένη προσπάθεια του ρεύματος να αντλήσει πολιτική υπεραξία από τη συμμετοχή του στο καραβάνι έναντι της.. «επίσημης αριστεράς», κρατώντας μάλιστα ίσες αποστάσεις (και σε αυτό και σε άλλα ζητήματα) μεταξύ του κκε και του κυβερνητικού κρετινισμού του σύριζα, που τάσσεται ανερυθρίαστα στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της εε.
Κι αυτό μολονότι δεν έχουν καταφέρει, όπως ομολογούν κι οι ίδιοι, να πείσουν καν τους συμμάχους τους στο μετωπικό τους σχήμα (ανταρσυα) για το δίκιο τους και τη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης-πολιτικής γραμμής, αφού λύσουν πρώτα με το σεκ τις.. ενδοαντιιμπιεραλιστικές αντιθέσεις τους..

Κι αυτό το στοιχείο είναι που καθιστά κατά τη γνώμη μου, ανεξαρτήτως προθέσεων, τα παραπάνω κείμενα ένα από τα χειρότερα δείγματα μικροκομματικής λογικής στις μέρες μας.

73 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονιστική εκτίμηση το "το κάνατε το 99 άρα δεν πειράζει να το κάνουμε και μεις σήμερα". Ειλικρινής από μια άποψη, με την έννοια πως αποδέχεται ότι το ΚΚΕ έχει σήμερα άλλη στάση από το 99.

Δεν απευθύνεσαι στο ΝΑΡ, είναι καθαρό αυτό. Αυτοί που σε νοιάζουν είναι ο κόσμος του ΚΚΕ που δυσπιστεί σε αυτή την αλλαγή. Εδώ χρειάζεται ένα σκιάχτρο. Ποιοι μας κάνουν κριτική για αυτήν την αλλαγή ? Αυτοί που δεν ήταν αντιιμπεριαλιστές το 99, πότε έγιναν ?

Το μήνυμα είναι πως ενώ οι γραμμές πια είναι κοντά (όποιος μιλάει με ανθρώπους του ΚΚΕ ξέρει ότι αυτή είναι η εκτίμηση για την σχέση ΚΚΕ-ΝΑΡ μετά το 19ο) το ΝΑΡ πολιτικάντικα θέλει να παίξει με τα εσωτερικά του ΚΚΕ, και κολακεύει τις αντιιμπεριαλιστικές απόψεις στο θέμα της αντιφασιστικής εξέγερσης.

Που είναι αντιφασιστική εξέγερση παρά την ύπαρξη αντιδραστικών δυνάμεων στο εσωτερικό της. Αυτό και αν είναι μια άποψη που σοκάρει, πολεμάνε τον φασισμό με το όπλο στο χέρι αλλά αρκετοί από αυτούς είναι με τον Πούτιν και την ορθοδοξία και με μερίδα ολιγαρχών, άρα δεν υπάρχει αντιφασιστική εξέγερση ?

Και μην μου πεις ότι απευθύνεσαι με την σειρά σου σε κόσμο που διαβάζει τα κείμενα του Γούση και των άλλων, γιατί τότε θα ήξερες ότι αναφορές στις αντιφάσεις και τις εσωτερικές αντιθέσεις γίνονται κατά κόρον.

Γενικά εν ολίγοις ας σταματήσουν λέω γω οι παράλληλοι μονόλογοι. Αλλά αυτό σημαίνει διάθεση διαλόγου και κοινής δράσης, αλλά η ΚΝΕ δεν απαντάει καν.

Λίγο και λίγους ενδιαφέρουν τα της βεντέτας (μιας και οι πολιτικές διαφορές με το 19ο αμβλύνθηκαν) που υπάρχει από το 89.Μάλιστα η πλάτη που έβαλε το ΝΑΡ στην θεωρία της "αριστερής στροφής" του ΚΚΕ αποτιμήθηκε ως τέτοια. Δεν είναι "πολιτικό" από το ΚΚΕ να μην φτιάχνει την σχέση του με το ΝΑΡ.

Αλλά αυτά δεν είναι τα σπουδαία, σπουδαίο είναι το Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ.

Αναλύσεις είτε τύπου ΚΕΑ, είτε τύπου SWP, είτε τύπου ΚΚΕ που επιμένουν να βλέπουν πρώτα τις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και μια δήθεν καθαρή ταξική αντίθεση, δεν κρατάνε ίσες αποστάσεις, ουσιαστικά διαλέγουν τον δικό τους ιμπεριαλισμό.

Οι "ανατολικοί" σύμφωνα με την φιλοσοφία αυτής της ανάλυσης είναι λίγο πίσω, είναι λίγο υποανάπτυκτοι, που να μπλέκεις τώρα. Δεν έχουν αναπτύξει αρκετά τις παραγωγικές δυνάμεις (ειδικά μετά την καταστροφή των "ανατροπών") αλλά παρόλαυτα (γιατί η άρνηση των σταδίων από το ΚΚΕ έγινε χωρίς άρνηση της θεωρίας του λεγόμενου σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής, του οικονομισμού κλπ) η λύση είναι σοσιαλισμός. (όχι το ΚΕΑ σε αυτό, αλλά αναλύσεις εντός ΚΕΑ άνετα το λένε). Με ρώταγε ένας σύντροφος από το ΚΚΕ το καλοκαίρι γιατί "εμείς" (οι μη ΝΑΡ τέλος πάντων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πέριξ) δεν αναγνωρίζουμε την αριστερή στροφή της άρνησης των σταδίων. Γιατί είναι πέταγμα της κορνίζας για την δικαίωση της φωτογραφίας, και γιατί οδηγεί σε αριστερίστικες παρεκκλίσεις (αυτό που κάποτε κάποιοι λέγανε δίπολο οπορτουνισμού- αριστερισμού)

Γενικά πάντως το μήνυμα του ΚΚΕ για την Ουκρανία είναι μην μπλέκεις, θα περάσει, θα ξεχαστεί. Δεν περνά και δεν ξεχνιέται όμως, και δώστου ξανά κείμενα ο Ριζοσπάστης, και μετά από τόσους μήνες ξαφνικά "ε, όχι και ίσες αποστάσεις" και ο κύκλος όταν "χτυπάνε το κόμμα από παντού" σαν να βγάζει 4 γωνίτσες, σαν να γίνεται τετράγωνος.

Δεν νομίζω σύντροφοι.

"κάποιος σύντροφος"

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα άρθρα του Βαγενά για τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι κατα τη γνώμη μου υ-π-ο-δ-ε-ι-γ-μ-α-τ-ι-κ-ά. Και δυστυχώς δεν απαντάνε μόνο στο ΝΑΡ, το ΣΥΡΙΖΑ ή στα τρολς της ΟΑΚΚΕ αλλά και σε κάποιους άλλους που αν και έχουν τις καλύτερες προθέσεις επιλέγουν να βλέπουν τα πράγματα όπως θα ήθελαν να είναι και όχι όπως πραγματικά είναι.

ρα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κάποιε, αν είναι να σταματήσουν οι παράλληλοι μονόλογοι, δώσε πρώτος εσύ το παράδειγμα. Έστω και μόνο αυτό να γίνει, κάτι καλό θα έχει βγει από αυτή την υπόθεση. Μίλα με "τους ανθρώπους του κκε" που λες πως έχεις επαφή και με όποιον άλλο θες, αλλά -στο λέω για πολλοστή φορά- όχι με εμένα, δεν ενδιαφέρομαι για τέτοιο 'διάλογο'. Εκεί που σταματά η κοινή λογική αρχίζει η δική σου συντροφικότητα.

Υγ: αν θες να πεις την άποψή σου γενικά για κάτι, έχει καλώς. Όχι σε εμένα όμως. Τα επόμενα σχόλιά σου που θα απευθύνονται προσωπικά σε εμένα, θα τα διαβάζω εγώ από τη διαχείριση και κανείς άλλος. Ελπίζω να συνεννοηθήκαμε.

Ανώνυμος είπε...

Αριστερισμος παντα συμφωνα με τον σ. ΛΕΝΙΝ ειναι οταν δεν συμμετεχεις στο αστικο κοινοβουλιο και στα αντιδραστικα συνδικατα αρα στο ΚΚΕ δεν υπαρχει τετοιο πραγμα. Το πραξικοπημα ΚΟΡΝΙΛΩΦ το αντιμετωπισε χωρις να μπει ποτε ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ και τον οκτωβρη τους ανετρεψε. Στην ουκρανια τσακωνονται τμηματα της αστικης ταξης για το ποιον ιμπεριαλιστη θα διαλεξου νε. Για την σημερινη κατασταση βαρυτατες ευθυνες εχει το ΚΚ που στηριξε την προηγουμενη κυβερνηση ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ και ανοιξε το δρομο σε αυτο που συμβαινει. Η εργατικη ταξη πρεπει να παλεψει κατω απο την ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ για την ανατροπη του καπιταλισμου. το μικροτερο κακο παντα φερνει το μεγαλυτερο και ο οπορτουνισμος αποτελει καρκινωμα του καπιταλισμου μεσα στο κινημα. Ειναι ο πρωτος εχθρος που πρεπει να τσακισει το προλεταριατο για να παρει την εξουσια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχει οβα στο ντονετσκ?

Αναυδος είπε...

Η μεγαλυτερη διαφορα από Ιρακ Γιουγκοσλαβια Αφγανισταν είναι ότι η φιλο-ΕΕ και ΗΠΑ μεριδα της αστικης ταξης της Ουκρανιας μπορει και τα βαζει με τους φιλορωσους αντιπαλους της χωρις την αναγκη εξωτερικης ενοπλης στηριξης από το ΝΑΤΟ. Αντιθετα στο Ιρακ στο Αφγανισταν και στη Γιουγκοσλαβια οι αντίπαλοι του μπααθ των ταλιμπαν και του μιλοσεβιτς χρειαστηκαν την παρουσια αμερικανικων και αλλων προθυμων στρατευματων στο εδαφος τους για να λυσουν τις διαφορες τους.

Ολες αυτές οι συγκρουσεις και εμφυλιοι (προσθεσε εδώ Λιβυη, Αιγυπτο και Συρια) είναι και ήταν ενδοαστικες. Δημιουργουνται όμως σε ένα πολυπολικο περιβαλλον οπου νεες ιμπεριαλιστικες δυναμεις εμφανιζονται με αξιωσεις στο προσκηνιο. Οι ΗΠΑ και ΕΕ εκμεταλλευονται αυτές τις αντιθεσεις ριχνωντας το βαρος τους στη μια η την άλλη μεριδα εξυπηρετωντας δυο βασικους στοχους: να αποκλεισουν καταρχην από τις αγορες αυτές (και τις πρωτες υλες) τους βασικους ανταγωνιστες τους Κινα και Ρωσια και καταδευτερο να αποσπασουν οι ιδιες το μεγαλυτερο μεριδιο από τα λαφυρα της επιχειρησης.

Η εργατικη ταξη σε ολες αυτές τις χωρες εκτος από τη μονιμη μιζερια και φτωχεια στην οποια ζει καλειται επιπλεον να προσφερει το αιμα της για τον ένα ή τον άλλο διεκδικητη. Είναι δεδομενο ότι το ΚΚΕ (και κάθε κομμουνιστικο κομμα που τιμα τον τιτλο του) οφειλει να καταδικασει την τραγικη επιδεινωση που υφισταται ο λαος σε ολες αυτές τις χωρες. Επισης είναι φανερο ότι στην περιπτωση της Ουκρ η αστικη ταξη αποφασισε να λυσει και τους λογαριασμους της με το ΚΚΟυ . Κι εδώ το ΚΚΕ στεκεται αλληλεγγυο με το ΚΚΟυ (που απεσπασε 4% στις νοθες εκλογες της κυριακης που περασε).

υγ
Στη Συρια ο Ασαντ κρατα ακομη αλλα δεν ειδα καποιο καραβανι να πηγαινει να του προσφερει βοηθεια.

anonymous anonymous είπε...

Να μελετηθούν ξανά και ξανά τα άρθρα του σ. Βαγενά. Γιατί σε αυτά συμπυκνώνονται με τον καλύτερο τρόπο οι επεξεργασίες το Κόμματος εφαρμοζόμενες σε ένα διεθνές ζήτημα τεράστιας σημασίας. Αυτή την προτροπή την έχω ξανακάνει. Την επαναλαμβάνω γιατί τα άρθρα του συντρόφου διαστρεβλώνονται συστηματικά από πολλές μεριές που ξεκινούν από αστούς δημοσιολόγους για να φτάσουν στον παραδοσιακό αντιΚΚΕ χώρο του πρώην αριστερισμού. Στη συγχορδία αυτή δυστυχώς συμμετέχουν και δήθεν φίλοι του Κόμματος -μάλιστα ένας από αυτούς τα τελευταία χρόνια ομνύει στο λενινισμό ενώ δεν έχει καταφέρει να ξεκόψει από τις μεταμοντέρνες και τελικά ιδεαλιστικές αντιλήψεις του.

Ανώνυμος είπε...

O όρος "γνήσια αντιφασιστική εξέγερση" του ΝΑΡ δεν είναι επιστημονικός (που τους λυπάμαι γιατί συγκατοικούν με το ΣΕΚ που έλεγε γνήσια λαική εξέγερση τη μαιντάν!) Τι σημαίνει άραγε? Ίσως σημαίνει εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Εδώ πρέπει να εξεταστεί σοβαρά αν αυτό είναι υπαρκτό και μήπως εκφυλίζεται άμεσα λόγω της επιρροής της Ρωσίας που ελέγχει πιθανότατα τον ανεφοδιασμό των ενόπλων. Άρα αν έχουμε εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα τότε έχουμε και αστικό κοινοβούλιο που θα κάνει σύντομα τις εκλογές του. Εδώ αναρωτώμαστε ποιο είναι το καθήκον των κομμουνιστών στο ντόνμπας? Να ενθουσιάζονται με τον αντιφασιστικό αγώνα των πολιτοφυλακών που θέλουν να ενωθούν με τη μαμα Ρωσία? Όχι! Όμως αντί να αναχωρούν δε θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον ένοπλο λαό ώστε να δημιουργηθούν δομές εργατικής εξουσίας και να παρέμβουν εκεί με στόχο το σοσιαλισμό για να μη δίνουν το αίμα τους για τους ολιγάρχες της Ρωσίας? Μπορεί να δείξει κάποιος τους λόγους που αυτό δεν είναι ρεαλιστικό?
Διαμαντής

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ. ασφαλως και δεν μπορει να γινει αυτο απο την στιγμη που μεσα εχει εθνικιστικα στοιχεια που εχουνε διαλεξει καπιταλιστη. Δεν ειναι αναχωρητισμος να μην συμμετε χεις σε αυτο το παιχνιδι. Μονο ενα ΚΚ που δεν θα διαλεγε καπιταλιστη και κατω απο ταξικη σημαια θα μπορουσε να μπει επικεφαλης του λαου για την ανατροπη του καπιταλι σμου. Με τον τροπο που λες ποτε και πουθενα δεν εγινε σοσιαλισμος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

anonymous anonymous είσαι νομίζω πολύ άδικος ως προς το "δήθεν φίλοι". Μπορεί να κάνει λάθος όχι μόνο ένας φίλος αλλά και ένα μέλος ή και ένα στέλεχος σκόμα, του κόμματος. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Δεν είναι καθόλου ανάγκη, αν κάποιος κάνει ένα λάθος, να χαρακτηρίζεται αμέσως ως "δήθεν φίλος". Αυτό το λέω ως φίλος-θέλω να ελπίζω (και μάλιστα νεόκοπος)-του κόμματος. Και το λέω και γενικώς και ειδικώς.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Και τα σοβιέτ του 1917 είχανε επιλέξει καπιταλιστή αρχικά. Στήριζαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι μπολσεβίκοι όμως δε φύγανε και δεν είπανε "δε συμμετέχω επειδή είστε σοβινιστές". Ο Λένιν είπε "ο λαός είναι εύπιστος αλλά στο τέλος θα έρθει μαζί μας. Και δικαιώθηκε. Εκτός να ο Οκτώβρης δεν ήταν σοσιαλιστική επανάσταση! Διαμαντής

TRASH είπε...

Εγώ την άποψη μου την έχω εκφράσει ήδη πριν από την ανταλλαγή απόψεων Βαγενά-Πριν (http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/10/blog-post_7.html), και αμαρτία δεν έχω.
Το ΚΚΕ πράγματι δεν μπορεί να μπορεί να υποστηρίξει -τουλάχιστον σε αυτή την φάση- το κίνημα της Νοβοροσία. Τους λόγους τους αναλύω παραπάνω.
Από την άλλη ενώ η γραμμή του ΚΚΕ είναι σωστή, τα κείμενα ειδικά του Βαγενά είναι μονόπαντα σε βαθμό παρεξήγησης. Και αυτό έδωσε και τροφή στις διάφορες διαστρεβλώσεις των καλοθελητάδων.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το σύνολο της κομματικής αρθρογραφίας και πρακτικής, οπότε οι διαστρεβλώσεις αυτές (όπως αυτή του ΝΑΡ) γίνονται μικροπολιτικά και "εκ του πονηρού".
-Για τον "αντιιμπεριαλισμό" οργανώσεων που λίγους μήνες πριν πανηγύριζαν για την "Συριακή επανάσταση", χάνει κανείς τα λόγια του να το συζητήσει και μόνο.
Υ.Γ.
Στο τελευταίο άρθρο του ο Ε.Βαγενάς φρόντισε να μην αφήσει κανένα έδαφος παρανοήσεων:
«...Με αυτό το πρίσμα παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία και την προσπάθεια των κομμουνιστών εκεί, σε δύσκολες, πρωτόγνωρες γι' αυτούς συνθήκες, να δυναμώσουν τον αγώνα τους σε πορεία ρήξης κι ανατροπής. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, εννοείται πως έχουν την αμέριστη αλληλεγγύη μας...»

Οι κομμουνιστές στην πρώην ανατολική Ουκρανία* λοιπόν, όχι μόνο προσπαθούν «να δυναμώσουν τον αγώνα τους σε πορεία ρήξης κι ανατροπής» (και άρα δεν είναι "φερέφωνα της Μόσχας"), αλλά και πως αυτοί έχουν την «αμέριστη αλληλεγγύη» του ΚΚΕ, που κάθε άλλο παρά «ίσες αποστάσεις» κρατάει, όπως πάνε να μας πουν ορισμένοι.
*
Οι κομμουνιστές στην πρώην Αν.Ουκρανία έχουν προσχωρήσει στις αντιφασιστικές πολιτοφυλακές.

Ανώνυμος είπε...

διαμαντης. δεν εχει καμμια σχεση το σοβιετ με το ΚΚ. Ο ΛΕΝΙΝ ποτε δεν διαλεξε καπιταλιστη τον ΚΟΡΝΙΛΩΦ τον αντιμετωπισε χωρις ποτε να μπει στην αριστερη κυβερνηση ΚΕΡΕΝΣΚΙ και τον οκτωβρη την ανετρεψε. αρα λοιπον για ΚΚ μιλαμε και οχι για εργατικα σωματεια πως τα μπερδεψες ετσι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

και βεβαια Ο ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙ ΚΟΙ το καλοκαιρι του 1917 φυγανε απο τα σοβιετ πριν την επανασταση ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζινσκι είπε...

Προς Τρασ...
Στο όνομα της ευθυγραμμισης της θέσης μας, ή τέλος πάντων κομματιών της, με αυτην του κόμματος, δεν είναι σωστό να μιλάμε για μονόπαντα αρθρα του Βαγενα στο όργανο της ΚΕ, διαχωρίζοντας τον από την θέση του κόμματος... Στον ριζοσπάστη, ιδιαίτερα τέτοια άρθρα, δεν νομίζω ότι ερχονται στις 12 το βραδυ και μπαίνουν στην ύλη έτσι, χωρίς η ΚΕ να έχει λόγο. Προφανώς εγκρίνονται....

Δεν είναι σωστό να μιλάμε για την καλή θέση του ΚΚΕ και την μονόπαντη θέση του υπεύθυνου διεθνών σχέσεων. Ούτε τα δικά του λέει - γράφει, ούτε χαζός ή άπειρος είναι για να γραφει παρεξηγήσιμα αλαμπουρνέζικα.

ΠΑΜΜΕΓΓΙΣΤΟΣ ΕΡΜΗΣ, REGULATOR

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΕΚΡ κι η Μποροτμπά πέρα απ' την κριτική τους έχουν συγκεκριμένη στάση εξ αρχής. Υποστηρίζουν 100% την ένοπλη εξέγερση στο Ντονμπάς και δεν ονομάζουν τους εκεί αγωνιστές "φιλορώσους αποσχιστές".
Ας βάλει λινκ το ΚΚΕ και για την ανάρτηση του ΚΕΚΡ που παρουσιάζει και χαιρετίζει το Καραβάνι Αλληλεγγύης. Άλλωστε μέλη του ΚΕΚΡ συμμετείχαν εκεί. Αυτά για το ΚΕΚΡ.
Μπορείτε να συνεχίσετε να ασχολείστε με τα μπλουζάκια του Γκουμπάρεφ, με τα τυπογραφικά λάθη του ΠΡΙΝ και να λέτε ότι η Καμπάνια έχει στόχο να κάνει δεν ξέρω κι εγώ τι... Το κουτσομπολιό κι η απόδοση προθέσεων είναι μια εύκολη μέθοδος αποφυγής της συζήτησης επί των πραγματικών ερωτημάτων.
Αν δεν θέλετε κάντε έναν κόπο να δείτε μόνο τα βιντεάκια που έχει ανεβάσει η Καμπάνια στο youtube με απλό κόσμο από την Ουκρανία να μιλάει για το πώς αντιλαμβάνεται αυτόν τον πόλεμο.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Φίλε ανώνυμε, ευχαριστούμε πολύ για τη μη κατανόηση όσων διάβασες, αλλά διάλεξε τουλάχιστον ένα ψευδώνυμο. Το επόμενο ανώνυμο σχόλιο δε θα δημοσιευτεί. Τους συνδέσμους που ζητάς μπορείς να τους προσθέσεις και μόνος σου.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 1:20
Σεβαστή η άποψη που προσπαθείς να υποστηρίξεις, αλλά εγώ τουλάχιστον θα προτιμουσα οποιαδήποτε αντιπαραβολή επιχειρημάτων για την Ουκρανία να μην αναλλώνεται σε υποδείξεις του τύπου "Αν δεν θέλετε κάντε έναν κόπο να δείτε μόνο τα βιντεάκια που έχει ανεβάσει η Καμπάνια στο youtube με απλό κόσμο από την Ουκρανία να μιλάει για το πώς αντιλαμβάνεται αυτόν τον πόλεμο". Γιατί πολύ εύκολα όλοι μας ενθουσιαζόμαστε με εικόνες,βλέπουμε αυτό που μας αρέσει ή που θα θέλαμε να κυριαρχεί και έπειτα τα παρουσιάζουμε σαν την πραγματικότητα. Όμως αυτός είναι ο πιο εύκολος δρόμος για να καλύψεις την πραγματικότητα και ο πιο εύκολος τρόπος να οδηγήσεις ένα πολιτικό κίνημα στην ενσωμάτωση,παρά τις προθέσεις. Λοιπόν, καλές οι εικόνές,αλλά η πραγματικότητα είναι πιο συνθετη και απαιτεί πιο ζυγιασμένες τοποθετήσεις. Το ΚΚΕ και ο "Ρ" αυτό κάνουν. Για αυτό το λογο συναντούν το μένος διάφορων οπορτουνιστών που τώρα...φόρεσαν την προβιά του αλληλέγγυου αντιφασίστα, αλλά στην Ελλάδα πάνε χέρι-χέριμε τον φιλοΕ.Ε.-ΝΑΤΟ τσαρλατανο κάνοντας την πάπια.
Επίσης δεν καταλαβαίνω αυτό το συνδικαλιάρικο επιχείρημα δήθεν κριτικής στο ΚΚΕ για "αναχωρητισμό" σε σχέση με την πολιτοφυλακή του Ντονμπάς κλπ. Το ΚΚΕ θα καθορίσει την μορφή παρέμβασης στις πολιτοφυλακές; Εκτος αν θεωρειτε ότι στο όνομα της παρέμβασης, το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο να στηρίζει και την ηγεσία αυτών των δυνάμεων.
Δεν είδα όμως κανένα να λέει τίοτα για τις προεοδοποιήσεις του ΚΚΕ,γιατί αν το κομμουνιστικό κινημα εδώ και χρόνια προετοίμαζε τον Ουκρανικό λαό για επαναστατική δράση,τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.
kk-1

Ανώνυμος είπε...

1.20 το ΚΚΕ εχει πολυ συγκεκριμενες και ξεκαθαρες θεσεις μεσα απο την μελετη της ιστοριας και της ηττες του ΚΚ. Ενα τμημα της αστικης ταξης ταυτιζεται με τα συμφεροντα της ρωσιας και το αλλο με την Ε.Ε και της ΗΠΑ. τις εθνικιστικες και φασιστικες δυναμεις τις εφερε στην εξουσια η προηγουμενη κυβερνηση ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ που εξαθλιωσε τον λαο την οποια στηριζε και το ΚΚ εχοντας διαλεξει να ταυτιστει με την καπιταλιστικη ρωσια.ετσι λοιπον εγκλοβισμενο το ΚΚ Σε αστικη διαχειριση δεν μπορει να εκπληρωση την αποστολη του να μπει επικεφαλης της Ε.Τ κατω απο ταξικη σημαια για την ανατροπη του καπιταλισμου. το παραδειγμα με το ΕΑΜ που εχοντας το 80% του λαου μαζι δεν διεκδηκεσε την εξουσια τον οκτωβρη του 1944 εχοντας υπογραψει ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ δειχνει ποσο καταστροφικο ειναι αυτο που προτεινεις. οποιαδη ποτε συνεργασια με οπορτουνιστικες δυναμεις αποτελει καταστροφη γιατι ειναι η 5η φαλαγγα του καπιταλι σμου μεσα στο κινημα Λα ικη συμμα χια λοιπον για ανατροπη του καπιταλισμου και τιποτα αλλο. Η σφαγη του λαου σε ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1944 μας λεει τη δεν πρεπει να κανουμε ξανα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ξέρω πολύ καλά τι έκανε ο Λένιν με τον Κορνίλοφ και τον Κερένσκι. Έκανε πολύ σωστά που δε μπήκε στην αριστερή κυβέρνηση. Όμως έχεις άδικο όταν νομίζεις ότι ο Λένιν εγκατέλειψε τα σοβιέτ γιατί όπως λέει και στη σελ. 29 του "Από τον Απρίλη στον Οκτώβρη" (εκδ. Σ.Επ.) στις 31 Αυγούστου του 1917 το σοβιέτ Πετρούπολης ψήφισε την Μπολσεβίκικη πρόταση και στις 5 Σεπτέμβρη το ίδιο έκανε το σοβιέτ Μόσχας. Ο Λένιν λοιπόν δεν έφυγε από τα Σοβιέτ απλά κατάλαβε το καλοκαίρι ότι δεν θα πάρουν την εξουσία με ειρηνικό τρόπο. Αυτά για να μη μπερδεύεται κανείς. Όσον αφορά τη Νοβορωσία δεν υπάρχει λόγος να υπερενθουσιάζονται οι κομμουνιστές με το εκεί κίνημα γιατί η ηγεσία του έχει επιλέξει όντως ιμπεριαλιστή. Όμως επειδή η κατάσταση είναι επαναστατική θα μπορούσαν λέω πάλι να πάρουν πρωτοβουλία για δημοκρατικά σοβιέτ εργατών και στρατιωτών για να τραβήξουν εκεί το λαό και να βάλουν επαναστατικό πρόγραμμα ενάντια στους καπιταλισμούς και των 2 πλευρών. Και να μην απογοητευτούν αν αρχικά δεν έχουν πλειοψηφική άποψη...

TRASH είπε...

@Μπρεζινσκι:
τα άρθρα του Βαγενά είναι ούτως ή άλλως μονόπαντα, κατά παραδοχή του ίδιου.
Όταν ας πούμε ένα άρθρο έχει τίτλο "μερικές όψεις ...κλπ" σημαίνει αυτόματα πως δεν τις περιλαμβάνει όλες.
Από εκεί και πέρα, από τα γράμματα που ξέρω εγώ τουλάχιστον, οι θέσεις ενός κόμματος (και μάλιστα "νέου τύπου") προκύπτουν από το σύνολο της αρθρογραφίας και πρακτικής του και όχι από την επιλεκτική ανάγνωση ξεκομμένων από αυτό το σύνολο άρθρων-αποσπασμάτων.
Δεν υπονόησα κάπου πως ο Βαγενάς είναι "εκτός γραμμής" (αν είναι δυνατόν!!!!), αλλά πως τα άρθρα του προβάλουν κατά κόρον συγκεκριμένο μέρος αυτής.
Στην απάντηση του στο ΠΡΙΝ αναφέρθηκε επιτέλους και στα υπόλοιπα μέρη αυτής για τα οποία μίλησα παραπάνω, και στα οποία καμμία απολύτως αναφορά δεν είχε κάνει ως τώρα.
Υ.Γ.
Αυτό που γράφω είναι συγκεκριμένο. Οι προεκτάσεις που δίνει ο καθένας σε αυτό δεν με αφορούν.
Το Υ.Γ. δεν αφορά εσένα αποκλειστικά.

Ιστρολλικός είπε...

1) Τα άρθρα του Βαγενά και γενικά οι τοποθετήσεις του κόμματος είναι άριστης ποιότητας και υπόδειγμα της στάσης που πρέπει να κρατάει ένα ΚΚ σε τόσο σύνθετες καταστάσεις. Ούτε χαζοχαρούμενος ενθουσιασμός, ούτε αδιαφορία και προπαντώς αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους και μελέτη της κατάστασης.

2) Η θέση ότι το ΚΕΚΡ στηρίζει γενικά και αόριστα χωρίς να κάνει κριτική από θέση αρχής είναι φυσικά αναληθής και γίνεται εκ του πονηρού. Ορίστε για τους Ρωσομαθείς η τοποθέτηση του Τιούλκιν για την αντιμετώπιση της κατάστασης από το ΚΚΡΟ (http://www.rotfront.su/?p=7427). Ορίστε επίσης τοποθέτηση από στέλεχος του ΚΕΚΡ για της εσωτερικές εξελίξεις στο Ντονπάς (http://www.rotfront.su/?p=7800). Εκτιμά ότι το νεοιδρυθέν ΚΚ θα παίξει ρόλο μαριονέτας, ανάλογο με αυτόν του ΚΚΟυ και ΚΚΡΟ.

Από κει και πέρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι πρέπει να θεωρούν ότι είτε πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους η εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία, είτε θα πρέπει να θεωρούμε ότι διεξάγονται κοσμοιστορικές επαναστατικές αλλάγες. Το ότι δεν διαλέγουμε καπιταλιστή δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει ποιός καπιταλιστής (και πως) θα κερδίσει ή θα χάσει. Το ότι είμαστε κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία (και επομένως υπέρ της αποτυχίας της και της επιβίωσης του καθεστώτος) δεν σημαίνει ότι συντασσόμαστε με το Συριακό κεφάλαιο.

γ) Δις ανώνυμε, η διάσταση απόψεων και πολλές φορές ακόμα και οι σκληρές κόντρες εντός του κομμουνιστικού στρατοπέδου είναι γενικά ένα μάλλον θετικό στοιχείο που αντικατοπτρίζει την πνευματική ζωντάνια του κινήματος. Καλό είναι όμως αυτές οι αντιπαραθέσεις να γίνονται ανοιχτά και επί της ουσίας. Άμα έχεις πρόβλημα με τις απόψεις και την θεωρητική κατεύθυνση που εκφράζει κάποιο μπλογκ, γιατί δεν κάνεις και εσύ ένα δικό σου για να απαντήσεις λεπτομερώς και καθαρά από κει αντι να έρχεσαι κάθε τόσο στο Σφυροδρέπανο και να μιλάς για "δήθεν" συντρόφους και άλλα τέτοια όμορφα;

Ανώνυμος είπε...

2.44 ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ. αν ειχε την παραμικρη αυταπατη ο ΛΕΝΙΝ για ειρηνικο δρομο θα ειχε παρει μερος στην κυβερνηση ΚΕΡΕΝΣΚΙ. δεν πιστευε τετοιο πραγμα ουτε για αστειο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογραφω τα οσα ειπε ο τρας.
Διαφωνω μαζι του μονο στο σχολιο για τα αρθρα του Βαγενα. Νομιζω οτι ο Βαγενας και το κομμα εριξε ενα βαρος παραπανω στο ποια πραγματικα ειναι η πολιτικη γεωγραφια των δυναμεων της ανατολικης Ουκρανιας γιατι εδω στην Ελλαδα ο οπορτουνισμος με τις κλασσικες αηδιες του που αποθεωνει και αναγει σε επανασταση οτι κινειται, επιχειρησε να αποπροσανατολισει ως προς το τι συμβαινει στην Ουκρανια για να τα μεταφερει μηχανιστικα και στην εγχωρια πολιτικη σκηνη.
Οσο ηταν το πραξικοπημα στην Ουκρανια σε εξελιξη μονο το ΚΚΕ το κατηγγειλε και αποκαλυψε το ρολο του κινηματος της Μαινταν και των ΗΠΑ και ΕΕ. Μετα που ανακαληψαν οι ΑΝΤΑΡΣΟΣΥΡΙΖΑΙΟΙ τα αυτονοητα το ΚΚΕ επρεπε να αντιπαλεψει και τη λογικη οτι λιγο πολυ ο Πουτιν και οι ολιγαρχες της ανατολικης Ουκρανιας διεξαγουν αντιφασιστικη εξεγερση.
Και επειδη στις μερες μας οι λεξεις εχουν χασει τη σημασια τους ας διευκρινησω οτι οπως ο φασισμος ειναι γεννημα θρεμα του καπιταλισμου ετσι και ο αντιφασισμος ειναι γεννημα θρεμα του αντικαπιταλιστικου αγωνα. Δεν αμφιβαλω οτι στην ανατολικη Ουκρανια απλοι εργατες και λαος πολεμουν εναντια σε μια αντιδραστικη και με ναζιστικα παρακλαδια κυβερνηση ,οπως αντιλαμβανομαι οτι οι κομμουνιστες διεξαγουν εναν αγωνα εναντια στην κυβερνηση και εντος κινηματος διεξαγουν διαπαλη με την αστικη ιδεολογια και εθνικιστικα στοιχεια. Αλλα αντιφασιστικη εξεγερση που δεν λεει τιποτα για τον καπιταλισμο δεν υπαρχει. Και ενα κινημα κρινεται συνολικα οχι κρατωντας οτι μας αρεσει και πετωντας οτι δεν μας κανει. Οι δυναμεις που ειναι συνεπεις ταξικα στην ανατολικη Ουκρανια ουτε πλειψηφια ειναι ουτε καθοριζουν τις εξελιξεις σημερα. Χωρις να σημαινει οτι αυτο δεν μπορει να αλλαξει. Οπως σημειωσε και ο Βαγενας σε αυτη την κατευθυνση δινει το ΚΚΕ ολη τη στηριξη και αλληλεγγυη του. Αποψεις οτι στην Ουκρανια οι κομμουνιστες σημερα δεν πρεπει να παλεψουν για γραμμη συγκρουσης με τον καπιταλισμο αλλα να βαλουν ,ελεω πραξικοπηματος,μπροστα αλλες δευτερευουσες αντιθεσεις απο αυτη κεφαλαιο-εργασια εγκληματουν σε βαρος του ουκρανικου λαου και το κανουν με το βλεμμα στην επικειμενη κυβερνηση της "αριστερας" στην Ελλαδα. Εξαλλου και για εδω τι λενε? Οτι προεχει να αντιπαλευθουν τα αποτελεσματα (μνημονια,εξαρτησεις, φτωχια,ανεργια , ανοδος ΧΑ κλπ) και μετα στο μελλον η αιτια τους (καπιταλισμος).

ratm

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμο 2:44
Ανεξάρτητα από τις απαντήσεις του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, θα ήταν καλύτερο να διαβάζεις καλύτερα την ιστορία της οκτωβριανής επανάστασης, πριν γράψεις οτιδήποτε. Γιατί κατ΄αρχήν οι μπολσεβικοι καταδίκασαν τη συνέχιση του πολέμου από την κυβέρνηση εσέρων-μενσεβίκων με την στήριξη των ΣΟΒΙΕΤ. Και μάλιστα τον συνέχισαν προσδίδοντάς του επαναστατικό-δημοκρατικό αμυντικό χαρακτήρα, ενώ ο Λένιν αποκάλυπτε ότι εξακολουθούσε να είναι ιμπεριαλιστικός και από την πλευρά της Ρωσίας, όχι αμυντικός. Σε αυτούς απευθυνόταν όταν έλεγε "ξύδι και χολή" στην επαναστατική λογοκοπία τους που παρέσερνε τις μάζες.
Κατά δευτερον, οι μπολσεβίκοι δρούσαν στα σοβιετ σαν μειοψηφία,χωρίς να στηρίζουν ή να συνεργάζονταιμε την πλειοψηφία μενσεβικων-εσέρων σε συνθήκες δυαδικής εξουσίας. Πολύ περισσότερο δεν στήριξαν ποτέ την κυβέρνηση μενσεβίκων-εσέρων που της είχαν παραδώσει την εξουσία τα σοβιετ. Οι μπολσεβίκοι οργάνωναν αυτοτελείς οργανώσεις δικά τους ένοπλα τμήματα,έκαναν αντικυβερνητική προπαγάνδα μέσα στο στρατο, μα πάνω από όλα κήρρυταν ότι πρέπει να προχωρήσουν στην σοσιαλιστική επανάσταση σαν τη μόνη διέξοδο. Πάνω από όλα είχαν προετοιμαστεί ιδεολογικά και πολιτικά για το μεγάλο ξεσηκωμό χρόνια πριν,προετοιμάζοντας και την ίδια την εργατική τάξη. Οι "Θέσεις του Απρίλη"έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Οι σαχλαμαρίτσες του τύπου "Ο Λένιν λοιπόν δεν έφυγε από τα Σοβιέτ" δείχνουν παντελή άγνοια,αν όχι σκόπιμη διαστρέβλωση.
Τέλος κάποτε πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι η χρήση της λέξης σοβιετ στη Νοβορωσία δεν σημαίνει απολύτως τίποτα και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα σοβιετ εργατών-αγροτών-στρατιωτών ως επαναστατικά όργανα εξουσίας. Στα ρωσικά η λεξη σοβιετ σημαίνει συμβούλιο και η χρήση της δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω. Οποιαδήποτε σημειολογική χρηση της από τους οπορτουνιστες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ελλάδα για να προσδιορίσουν την υποτιθέμενη πολιτική κατάσταση στη Νοβορωσία μόνο πονηρή μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι σαν να κάνουν σοσιαλιστική επανάσταση στην Ισπανία, να παίρνει την εξουσία επαναστατικό εργατικό συμβούλιο,που στην ισπανική το συμβούλιο λέγεται χούντα και στην Ελλάδα να λέμε ότι έχουν φασιστική δικτατορία γιατί λέγεται χούντα. Λέμε τώρα...
kk-1

κοκινος καπνας είπε...

Στην ανατολική Ουκρανία (και όχι Νοβοροσία, όπως την αποκαλούν μόνον πουτινικοί εγκάθετοι, πρώην "σταλινικοί" και νυν κνίτες σαν τον TRASH)δεν υπάρχει καμιά αντιφασιστική εξέγερση, αλλά μια νεοταγματαλήτικη εξουσία φασιστικών συμμοριών με τις πλάτες του πιο ισχυρού ιμπεριαλισμού του πλανήτη σε γεωστρατηγικό επίπεδο (ή έστω του πιο ισχυρού ΜΑΖΙ με τις ΗΠΑ), δηλ. της νεοναζιστικής - νεοτσαρικής Ρωσίας του Πούτιν.

Η Μεϊντάν ήταν ένα φιλοδημοκρατικό, φιλοευρωπαϊκό κίνμημα στο επίπεδο των συμμετεχόντων σε αυτήν στη βάση, ένα πραξικοπηματικό και αντιδραστικό κίνημα στην κορυφή και την ηγεσία του (και δυστυχώς το δεύτερο μετράει).

Αυτό που όλη η συντροφιά των τάχα αλληλομισούμενων, αλλά στο βάθος ιδεολογικών αδελφών (κνιτών, ναριστών, συριζαίων) αρνείται να τοποθετήσει παστρικά στην κουβέντα περί Ουκρανίας είναι το εξής ζήτημα: ας πούμε ότι η εξουσία στο Κίεβο είναι εντελώς φασιστική. Ποια πάλη έδωσαν οι φίλοι σας οι λακέδες του Πούτιν ("φιλορώσοι αποσχιστές") εντός της Ουκρανίας για την πτώση του "δικτατορικού καθεστώτος", για ενότητα με το λαό της υπόλοιπης χώρας, για μια κοινή αντιφασιστική ενότητα ενάντια στην κυβέρνηση του Κιέβου ή έστω ενάντια στους δεξιοτομέες και άλλα φασιστοειδή;

Κι από την άλλη: ποια βία πρόλαβε να ασκήσει το Κίεβο στο ρωσόφωνο ή και στον εθνικά ρωσικό πληθυσμό της ανατολικής Ουκρανίας, ώστε η δίκαιη οργή του τελευταίου από μια γενοκτονικού τύπου επίθεση να μπορούσε να δικαιολογήσει ακόμη και διαθέσεις εθνικής αυτονομίας;

Λες και δεν είναι πενταφάνερο ότι όλη όλη η "δύναμη" των συμμοριών τις οποίες παινεύεται ως τα ουράνια είναι τα κανόνια του ναζιστή του Πούτιν. Όταν τους εγκατέλειψε για λίγο το καλοκαίρι για τακτικούς λόγους, ο ουκρανικός στρατός τους πήγαινε για ολοκληρωτική συντριβή και μόνο με νέα εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία οι ψευτοαντάρτες σταθεροποίησαν κάποιες θέσεις.

Οι Νοβοροσίες, οι δικέφαλοι αετοί, οι δηλώσεις ότι "θα πάρουμε πίσω τα εδάφη που οι κομμουνιστές κι ο Λένιν δώσαν άδικα στους Ουκρανούς" των Ρώσων "εθελοντών" που πηγαίνουν στο Ντονμπάς να πολεμήσουν, δε σας λεν τίποτα. Ο άλλος ο κτηνώδης έσπευσε να βάζει αστερίσκους και να μιλάει για "πρώην" ανατολική Ουκρανία, επισημοποιώντας πριν κι από τον Πούτιν το διαμελισμό μιας κυρίαρχης, ειρηνικής χώρας που δεν απείλησε και δεν ενόχλησε κανένανε έξω από τα σύνορα της.

Ντροπή και αίσχος μονάχα στους υπερασπιστές του διαμελισμού κυρίαρχων χωρών από τον ιμπεριαλισμό, και δη τον νεοτσαρικό - νεοχιτλερικό...

Ανώνυμος είπε...

kk-1 Δεν βλέπω πραγματικά που διαφωνούμε ούτε έχω κάποιο κενό για την Ιστορία του 1917. Απλά δεν έγραψα εκτενώς όσα σημείωσες εσύ. Και έχεις απόλυτο δίκιο για τα σημερινά "σοβιετ" στη Νοβορωσσία. Είναι αστικοί θεσμοί με σοβιετικά ονόματα δηλαδή καπηλεία. Τα αληθινά σοβιέτ που θα ήθελα να δω στο Ντόνμπας δεν υπάρχουν ακόμα δυστυχώς. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που παραβλέπουν όσοι υπερενθουσιάζονται και δυστυχώς το νέο ΚΚ της περιοχής πιθανό να κάνει το ίδιο λάθος αφού στηρίζει στις προσεχείς εκλογές τον προσωρινό πρωθυπουργό ονόματι Ζαχαρένκο.
Ανώνυμος 2:44 (Διαμαντής)

TRASH είπε...

Ούπς!

Αποστολή αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Ανατολική Ουκρανία

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ και τον Γιώργο Μαγγανά, στέλεχος του Kόμματος, αναχώρησε την Παρασκευή για τις περιοχές του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία, μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών, που διεξάγουν στις 2/11 βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις «Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή του Ντονμπάς η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εκλογική διαδικασία στη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» και να συναντηθεί με κομμουνιστικές δυνάμεις της περιοχής.

http://www.902.gr/eidisi/politiki/54260/apostoli-antiprosopeias-toy-kke-stin-anatoliki-oykrania

κοκινος καπνας είπε...

Το ρεπορτάζ για την παρουσία εκπροσώπων του λεγόμενου ΚΚΕ στις ψεφτοεκλογές της κατεχόμενης από τη Ρωσία ανατολικής Ουκρανίας, εκλογές τις οποίες πλην της Ρωσίας δεν αναγνωρίζει κανένα άλλο κράτος - μέλος του ΟΗΕ, σε όποιον ξέρει να διαβάζει, λέει τα πάντα.

Να σταματήσουν λοιπόν οι μικροαστοί ναρίτες και οι λαφαζανικοί να μαλώνουν τους κνίτες για "ισαποστασάκηδες". Αμαρτία και ψεύδος...

Υ.Γ. Στην Κριμαία ο μακαρίτης ο Αγγουράκης είχε βρεθεί παρατηρητής μαζί με τους Βρετανούς ναζί, τους Ισπανούς φαλαγγίτες νοσταλγούς του Φράνκο, τους Ούγγρους νεοναζί του Γιόμπικ, στελέχη των Αυστριακών ναζιφασιστών (ΦΠΟ - ΒΖΟ), στελέχη της Λεπέν, καθώς και μέλη της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά της Ιταλίας και των Βουλγάρων φασιστών (Ατάκα). Πλην του χονεκερικού γερμανικού Die Linke, δηλαδή του κόμματος των βασανιστών του λαού της Ανατολικής Γερμανίας, άλλο "αριστερό" κόμμα δεν τόλμησε να στείλει παρατηρητές στο χιτλερικό "δημοψήφισμα".

Τώρα ο Ζαριανόπουλος με τι μπουμπούκια θα συνυπάρξει ως παρατηρητής στις "εκλογές" του Ντονμπάς; Μπορεί να μας διαφωτίσει κάποιος;

Ανώνυμος είπε...

πολύ θετική είναι η παρουσία του ΚΚΕ στις ΛΔ, οι οποίες χρειάζονται αναγνώριση από όσες περισσότερες μεριές γίνεται.

επίσης είναι δείγμα του πως ο διάλογος μπορεί να είναι δημιουργικός και πως το ΚΚΕ δεν είναι τόσο μπετοναρισμένο όσο το περιγράφει μια ορισμένη καχυποψία έξω από το κόμμα, αλλά και μια ορισμένη αντίληψη μέσα στο κόμμα.

"κάποιος σύντροφος"

Ανώνυμος είπε...

12.58 η προβοκατσια πονηριδη αλλου. Δεν σημαινει καμμια αναγνωρισει της καπιταλιστικης ρωσιας. Μας καλεσανε και στειλαμε αντιπροσωπεια. Καπιταλιστη το ΚΚΕ δεν διαλεγει παλευει κατω απο ταξικη σημαια για την ανατροπη του καπιταλισμου ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

κοκινος καπνας είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, όσο και να φωνάζεις με τα κεφαλαία, διαλέγετε μια χαρά στρατόπεδο και αυτό είναι της Ρωσίας.

Τα άλλα είναι για μικρά παιδιά.

zoot horn rollo είπε...

Ούτε απ'τη μύγα ξύγκι δε μπορείτε μερικοί...

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ρε Μαύρε Καπνά,
τώρα πήρες χαμπάρι, ότι εμείς όλοι εδώ, γίναμε κουμμουνιστές λόγω ...ρωσσικής γλώσσας;!;!
Με τους τσάρους είμασταν, και ακολουθήσαμε τους μπολσεβίκους απλά γιατί κι αυτοί μιλάγαν ρώσσικα, και άρα είχαν κάτι τσαρικό επάνω τους.
Κι αν θές να ξέρεις, και το Νικόλαο και τον Αλέξανδρο Β Ρωμανώφ, ακόμη και τον Μεγάλο Πέτρο και τον Μπόρις Γκοντούνωφ, τους θεωρούμε οπορτουνιστές και δεξιάς απόκλισης. Για μας μόνο ο Ιβαν ο Τρομερός κι ο Φιοντόρ ο Κωδωνοκρούστης ενσαρκώνουν τα οράματά μας.
Αει, στο καλό σου!

Ανώνυμος είπε...

1.30 Ο ΠΑΠΑΣ Ο ΠΑΧΥΣ ΕΦΑΓΕ ΠΑΧΙΑ ΦΑΚΗ. ΤΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΤΟ ΠΟΔΑΡΙ ΞΕΚΑΡΕΚΛΟΠΟΔΑΡΙΑΣΤΗΚΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

κόκινος καπνάς είπε...

Για σένα Σεχτάρ δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι είσαι τσαρικός.

Τά ΄χουμε ματαπεί και σε άλλες κουβέντες για Ζαχαριάδη, Ανατ. Γερμανία κλπ.

Αλλά δεν θεωρώ όλη τη βάση του κόμματός σου σάπια, αν με ρωτάς αυτό. Συνυπάρχει η πρόοδος με την αντίδραση κει μέσα, κι αυτό πρέπει πάντα να σημειώνεται.

Κατα τ' άλλα, πήγαινε να κάνεις τον παρατηρητή στις λαϊκές (νεοτσαρικές - αντιεβραϊκές) δημοκρατίες του Ντονμπάς και άσε το πούλημα πνεύματος...

Ανώνυμος είπε...

2.51 ΖΑΒΑΡΑΚΑΤΡΑΝΕΜΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

κόκινος καπνάς είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, σέβομαι την κατάστασή σου, όπως τη σέβονται και άλλοι συνομιλητές σου, που απλώς προσπερνάν τα σχόλιά σου σα να μην υπάρχουν.

Ανώνυμος είπε...

Βασικα αυτο με το προσπερασμα των σχολιων το κανουν απ'οτι καταλαβες ολοι με σενα πλην οσων θελουν να κανουν χαβαλε...

ratm

zoot horn rollo είπε...

Αγαπὠ μπλε κοκόρι.

Ανώνυμος είπε...

7.13 ευχαριστω για τον σεβασμο. τωρα αν περιμενεις για σοβαρη απαντηση σε ολα αυτα που λες για τον τσαρο και ολα τα υπολοιπα εισαι μακρια νυχτωμενος.περαστικα λοιπον απο ενα τσαρικο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ρε τρελοκομείο καπνατζή να σε ρωτήσω, γιατί έχει μείνει τόσο πίσω η μ-λ ανάλυση της σουπερλιγκ; Πώς και σας ξέφυγε ότι ο σπύρος παπαθανασάκης, ο πρόεδρας των γριών απέτυχε στον εκλογικό του αγώνα στο Τορόντο; Το ρωσόφιλο μπλογκ του ιβάν του τρομερού έχει φτάσει να κάνει κουμάντο στις μητροπόλεις του καπιταλισμού κι εσείς κοιμάστε όρθιοι, μπρος, δουλειά!

Ijon Tichy

ΥΓ: Κάτι πιο σοβαρό. Το άρθρο του Πριν φέρει την υπογραφή του Ανδρίτσου, τον οποίο νομίζω τον ξέρουμε πολύ καλά, και δεν πιστεύω ότι περιμέναμε κάτι καλύτερο από πλήρη διαστρέβλωση των θέσεων του κκε. Άλλωστε επιλέγει να απαντήσει σε πράγματα που έβγαλε από το μυαλό του, λέγοντας μάλιστα ότι ο Βαγενάς τους βρίζει λίγο πολύ (μάλλον δεν τα διάβασε καν τα κείμενά του). Έβαλε και τον ρίζο στο ίδιο τσουβάλι με την Αυγή, μάλλον για να δικαιολογήσει την στάση του απέναντι στην Αυγή. Ειρωνία της τυχής νομίζω πως είναι και το γεγονός ότι -- αν δεν κάνω λάθος -- το άρθρο του σφυροδρέπανου δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα που ο αριστεροακροδεξιός διευθυντής του Πριν πανηγύριζε που το Βερολίνο έχει αποδεχθεί τον Αλέξη ως μελλοντικό πρωθυπουργό...

κόκινος καπνάς είπε...

Προσπερώντας σχολιάκια - εξυπνακισμούς τύπου ratm, έχω να σημειώσω ότι δε μπορώ να καταλάβω γιατί για τους ναρίτες - λαφαζανικούς αποτελεί τέτοιο θέμα αρχής να αναγνωρίσει το λεγόμενο ΚΚΕ ότι τα "παιδιά" των λαϊκών νεοναζιστικών δημοκρατιών του Ντονμπάς είναι επαναστάτες αντιφασίστες.

Εφ' όσον και για τον Περισσό κύριος εχθρός είναι το Κίεβο και στέλνει παρατηρητές στις ψεφτοεκλογές των συμμοριών του Πούτιν, πρις τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;

Θέλω να πω, αφού το ζήτημα στρατοπέδου έχει λυθεί, γιατί έχει τόση σημασία αν ο Βαγενάς θα πει "ζήτω οι ΛΔ" ή "όχι ζήτω, αλλά έχουν δίκιο που με τα όπλα του Πούτιν διαμελίζουν τη χώρα τους";

Υ.Γ. Μου λείπει ο "σταλινικός" TRASH να μου βάλει αστερίσκο *πρώην ανατολική Ουκρανία. Μου θύμισε την ταινία του Οικονομίδη "Η Ψυχή στο Στόμα", που ρωτάγανε τον Ερρίκο Λίτση "με τι @@ γ... ρε μ... Τάκη". Ε, ο TRASH το κάνει με τα @@ του Πούτιν. Όπως και όλα τα ναροειδή δηλαδή, για να μην τα αδικήσω...

Ανώνυμος είπε...

10.18 ΟΥΦΦΦΦΦΦΦΦ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Καπνά είσαι στην ΟΑΚΚΕ? Αν όχι να μπεις γιατί σε λίγο θα πείς ότι όλοι οι σοσιαλφασίστες είναι συνενοημένοι και το παίζουν χωρισμένοι!
Διαμαντής

Ανώνυμος είπε...

θαυμαστε σημερινο αρθρο του συνηγο ρου του δημοτη στην ηλιουπολη πρωτη μοστρα στο λαφαζαναιικο που μας εξηγει πως θα αντιμετωπιστει ο φασι σμος στην ουκρανια χωρις την ανατρο πη τπυ καπιταλισμου πως θα διαλυθου νε οι συμμοριες και θα βελτιωθει η ζωη του λαου διαλεγοντας τον ρωσο καπιταλιστη. Διαβαστε και θαυμαστε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

zoot horn rollo είπε...

True-ιλες της κακιάς ώρας.
Αχ ρε μπλε κοκόρι...

dionperd είπε...

Για να τοποθετηθούμε σε μια σύγκρουση πρέπει να αναλύσουμε τις κοινωνικές αντιθέσεις που την αποτελούν και τις αντίστοιχες κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις που παίρνουν μέρος.

Το ένοπλο κίνημα των ανατολικο-ουκρανών πολιτοφυλάκων πρέπει να υποστηριχθεί από το κομμουνιστικό/αντι-ιμπεριαλιστικό/αντι-φασιστικό κίνημα (δεν ξέρω για το αντικαπιταλιστικό...) για τους εξής λόγους:

1. Διότι στρέφεται ενάντια σε μια αποδεδειγμένα φασιστική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που το ίδιο δεν έχει πάρει φασιστικό χαρακτήρα. Κάθε άλλο. Έχει έντονο λαϊκό χαρακτήρα μέχρι τώρα παρόλη την εντεινόμενη παρουσία Ρώσων "εθελοντών" εθνικιστών. (ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ)

2. Διότι υπερασπίζεται βασικές αστικοδημοκρατικές ελευθερίες (πχ ενάντια στην παρανομία του ΚΚ).

3. Διότι υπερασπίζεται βασικά εθνικά δικαιώματα των Ρώσων και των άλλων μειονοτήτων της Ουκρανίας (πχ γλώσσα), μεταξύ των οποίων και των Ελλήνων.

4. Διότι στρέφεται ενάντια στην ένταξη στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, που θα καταστρέψουν την παραγωγική βάση της Ουκρανίας και θα τη δέσουν γερά στο άρμα του πιο επιθετικού και αντιδραστικού ιμπεριαλισμού της σύγχρονης εποχής. Την ίδια στιγμή, και μέχρι στιγμής, ούτε το κίνημα αυτό ούτε η Ρωσία επιδιώκουν ούτε την ένταξη της Ανατολ. Ουκρανίας στη Ρωσία, ούτε στις δικές της ιμπεριαλιστικές ενώσεις. (ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ)

5. Διότι το κίνημα έθεσε σε κάποια φάση κοινωνικο-οικονομικά ταξικά αιτήματα όπως οι εθνικοποιήσεις τα οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτοφυλάκων, της εργατικής τάξης και του λαού.

6. Διότι, μετά από τα διάφορα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν από τους φασίστες, αλλά και μετά από τις πρόσφατες εκλογές στο Κίεβο, οι Ανατολ. Ουκρανοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, και του να αποφασίσουν να ζήσουν αυτόνομα/ανεξάρτητα από μια φασιστική και εθνικά καταπιεστική κυβέρνηση, υποχείριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Το λέω αυτό παρόλο που δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε με τη θέλησή τους αυτή. Αλλά είναι δίκαιο να μπορούν να αποφασίσουν. (ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ)

7. Διότι απο τη μια έχουμε φασίστες κάτω από τις διαταγές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που ρίχνουν βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές και διαπράττουν σειρά εγκλημάτων πολέμου, και από την άλλη έχουμε ένα στρατό σε μεγάλο βαθμό λαϊκό.

Αυτά τα 7 σημεία ισχύουν έτσι κι αλλιώς, και αποτελούν αρκετούς λόγους για να στηρίζουμε το κίνημα αυτό και να διοργανώνουμε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς αυτό. Δεν είναι λιγότερα από αυτά που ίσχυαν στο Γιουγκοσλαβικό...

dionperd είπε...

Η σωστή στάση μας θα έπρεπε συνολικά να είναι:

1. Έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη στο λαό της ανατολ ουκρανίας, στον αγώνα του και στα δίκαια αιτήματά του.

2. Κριτική στην παρείσφρηση και μάλλον δυστυχώς και κυριαρχία αυτή τη στιγμή των Ρώσων εθνικιστών στις γραμμές τους.

3. Στήριξη στις εργατικές-λαϊκές-κομμουνιστικές δυνάμεις στον αγώνα τους να κυριαρχήσουν αυτές στον εσωτερικό συσχετισμό.

4. Πολεμική ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ, ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου.

5. Πολεμική ενάντια στον ιμπεριαλισμό της Ρωσίας που προσπαθεί να ποδηγετήσει το κίνημα στην ανατολ ουκρανία.

6. Κριτική στο αίτημα της ανεξαρτησίας και στήριξη του αιτήματος για κοινή λαϊκή δράση των δυτικο- και ανατολ ουκρανών με κοινωνικο-ταξικά αιτήματα, όπως οι εθνικοποιήσεις και η ανεξαρτησία από όλους τους ιμπεριαλισμούς...

Λίγο-πολύ αυτή είναι η στάση και οργανώσεων όπως το Μπορότμπα.

Αυτή ΔΕΝ είναι η στάση του ΚΚΕ δυστυχώς.

Είναι λυπηρό να μας τη βγαίνει το ΝΑΡ αντι-ιμπεριαλιστικά...

Γενικώς, θα έπρεπε το ΚΚΕ να έχει πολύ πιο έντονη δραστηριότητα ενάντια στην πληθώρα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αυτή τη στιγμή (Λιβύη, Συρία, κτλ).

Όσο και να στεναχωριέται ο ΡΑΤΜ, ο αντι-φασισμός ιστορικά σα μαζικό κίνημα πάντοτε έγινε από θέσεις υπεράσπισης των αστικοδημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων...

Ο αντιφασισμός ως αντι-καπιταλισμός δε νομίζω να έγινε ποτέ μαζικό κίνημα στην ιστορία...

Τέλος, αλληλεγγύη οι κομμουνιστές προσφέρουν στους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό, κι όχι μόνο στις κομμουνιστικές δυνάμεις που αγωνίζονται εντός των κινημάτων...

Ανώνυμος είπε...

To KKE απολυτα ξεκαθαρες θεσεις βγαλμενες και απο την ιστορικη εμπειρια του Δ.Κ.Κ Ο φασισμος ειναι παιδι του καπιταλισμου οπως και ο οπορτουνισμος με στρατηγικο στοχο και τα δυο την σωτηρια του καπιταλισμου και τον εγκλοβισμο του λαου. οπου επιλεχθηκαν τα ΛΑ ΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ ειτε ως ΕΛΙΓΜΟΣ το 1936 η Ως ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με το 20ο συνε δριο 1956 παντου καταστροφη και πουθενα δεν πηραμε την εξουσια ΕΑΜ 1944 ΧΙΛΗ 1973. Στην ουκρανια μετα το 1991 το ΚΚ δηλαδη ο συριζα συμμετειχε στηριζοντας αστικες κυβερνησεις ανοιγοντας τον δρομο στις εθνικιστικες δυναμεις που κυριαρχουνε σημερα εχοντας διαλεξει τον ρωσο ιμπεριαλιστη και την Τ.Ε ο μοναδικος δρομος και για τον λαο της ουκρανιας ειναι η ΛΑ ΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που θα ανατρεψει τον καπιταλισμο μακρια απο καθε καπιτα λιστη. το ΚΚΕ στηριζει την Ε.Κ και τους κομμουνιστες σε αυτον τον αγωνα οπως και καθε λαο.Το παραδει γμα του ΕΑΜ που με το 80% του λαου αντι να διεκδικηση την εξουσια τον οκτωβρη του 1944 βρεθηκε με ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και τα δεκεμβριανα σε χρονο που διαλεξε η αστικη ταξη και στην ΒΑΡΚΙΖΑ χωρις να εχουμε χασει στην υπολοιπη χωρα τα λεει ολα. Οποιαδηποτε συνεργασια με οπορτουνιστικες δυναμεις αποτελει καταστροφη απο την φυση της ειναι η 5η φαλαγγα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Eγω δε στεναχωριεμαι Περδικη... Απεναντιας χαιρομαι που δε ζει ο Μπρεχτ για να διαβαζει οτι ο φασισμος δεν εχει σχεση με τον καπιταλισμο απο οψιμους κομμουνιστες.
Αληθεια εβαλες καποια πραγματα για τη σωστη σταση που πρεπει να εχει ενα κομμα. Μπορω να συμφωνησω με αυτα γενικα. Το ΚΚΕ λες δεν εχει τετοια σταση? Αυτο πως το τεκμηριωνεις? Απο ποια δραση, αρθρο, τοποθετηση του κομματος? Απο τις φαντασιωσεις του ΝΑΡ που φτιαχνει μια θεση στο μυαλο του και της κανει κριτικη?

ratm

dionperd είπε...

ΡΑΤΜ,

χαίρομαι αν συμφωνείς.

Δε λέω ότι ο φασισμός δεν έχει σχέση με τον καπιταλισμό. Έχει, και μάλιστα έχει ακόμη μεγαλύτερη με τον ιμπεριαλισμό, και μάλιστα τον πιο αντιδραστικό και επιθετικό.

Λέω ότι ιστορικά η αντιμετώπιση του φασισμού έγινε μέσω της υπεράσπισης αστικοδημοκρατικών ελευθεριών σε εποχές κρίσης που ο ιμπεριαλισμός δεν μπορούσε να τις ικανοποιήσει χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η εξουσία της αστικής τάξης. Απλά δεν έγινε με απευθείεας αντιπαράθεση του φασισμού με το σοσιαλισμό. Όπου έγινε κάτι τέτοιο οι φασίστες μας πήραν φαλάγγι...

Τώρα για τη στάση του ΚΚΕ άστο καλύτερα. Νομίζω ότι όποιος διάβασε κατάλαβε. Επίσης, βλέπουμε ποιές "πρωτοβουλίες" πήρε το ΚΚΕ και μπορούμε να συγκρίνουμε... Στην ουσία το ΚΚΕ δεν ασχολήθηκε καθόλου με την υπεράσπιση των διάφορων αστικοδημοκρατικών ελευθεριών (εθνικό ζήτημα κτλ) ούτε με την άρνηση ένταξης σε ΕΕ-ΝΑΤΟ ως λόγους για στήριξη του κινήματος αυτού.

Και στήριξη σημαίνει παίρνω το μέρος τους στη σύγκρουση, καθώς θέλω αυτοί οι στόχοι του να ικανοποιηθούν ακόμη κι αν η εξουσία που προκύψει δεν είναι αυτή που θέλω.

Αν εσύ βλέπεις τέτοια στάση στον "Ρ" και γενικά στις δραστηριότητες του κόμματος τί να σου πω. Θα με αναγκάσεις να αντιγράψω τα κείμενα;..

Τέλος πάντων. Δε χρειάζεται να το κουράζουμε πολύ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. πολυ σωστα μη το κουραζουμαι πολυ. Πες μας λοιπον το ΕΑΜ με το 80% του λαου μαζι γιατι δεν διεκδικησε την εξουσια τον οκτωβρη του 1944. επισης γιατι παντου με αυτα τα θαυμασια ΛΑ ΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ εγινε καταστροφη. Με την ησυχια σου σκεψου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αντεγραψε τις ανακοινωσεις της Κ.Ε. , της Πρωτοβουλιας, την αλλη που συνεταχθη απο ΚΚΕ και ΓερμανικοΚΚ, τις παραστασεις διαμαρτυριας εηω απο την Ουκρανικη πρεσβεια, τις καταγγελιες και παρεμβασεις στο ευρωκοινοβουλιο, τις δηλωσεις μετα την επισκεψη του κλιμακιου του ΚΚΕ στην ανατολικη Ουκρανια κλπ
Στηριξη σημαινει πολυ περισσοτερα απο το δηλωνω με ποιανου το μερος ειμαι αλλα για να μιλαμε για κατι τετοιο πρεπει να ξεκαθαρισουμε τα στρατοπεδα. Το ΚΚΕ στηριζει μονο το λαο της Ουκρανιας και τους κομμουνιστες που διωκονται ή δινουν τη μαχη να χειραφετηθει η εργατικη ταξη.
Μαλλον εσυ ηθελες στηριξη και προς καπου αλλου που το ΚΚΕ δεν εχει σκοπο και δεν θα τη δωσει....
Ουτε στην Ουκρανια ειναι ωρα για το σοσιαλισμο? Με ιμπεριαλιστικη επεμβαση και εμφυλιο σε εξελιξη και ενοπλο λαο? Η αντιθεση προς επιλυση εκει ειναι το αν θα τους αφησουν να μιλαν τη Ρωσικη γλωσσα? Αν τους το επιτρεψουν να θεωρησουμε ληξαν το αστικοδημοκρατικο σταδιο και να μιλισουμε για σοσιαλισμο?
Ρητορικα τα ερωτηματα ασφαλως. Ξερω οτι για μερικους ποτε δε θα φτασει η ωρα να μιλισουν για σοσιαλισμο. Σε αυτη τη ζωη τουλαχιστον...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογράφω το σχόλιο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ στις 10:24

Το ΚΚΕ είναι αλληλέγγυο σε όλο το λαό της Ουκρανίας που υποφέρει (τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική) όπως και στο λαό κάθε χώρας. Αυτό εκφράζουν και τα υποδειγματικά άρθρα του Βαγενά και σε όποιον Περδίκη η όποιον άλλο δεν αρέσουν να πάει να κάνει αντιφασιστικό μέτωπο ξεκομμένο από αντιμονοπωλιακό αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο (κούφιο δηλαδή στο τέλος τέλος της γραφής) με δυνάμεις όπως το Jobbik για παράδειγμα. Γιατί η Ρωσία μπορεί εντός Ουκρανίας να παίζει το "αντιφασιστικό χαρτί" αλλά εκτός Ουκρανίας με κάτι Jobbik μια χαρά τα πάει εδώ και καιρό
http://www.jobbik.com/jobbik_new_ukrainian_government_chauvinistic_and_illegitimate
Αν κάποιοι θέλουν να προτείνουν στους λαούς να γίνονται ουρά του κάθε ιμπεριαλιστή, κανένα ΚΚΕ δεν είναι υποχρεωμένο να καταντήσει σαν του λόγου τους.

ρα

dionperd είπε...

"Το ΚΚΕ στηριζει μονο το λαο της Ουκρανιας και τους κομμουνιστες που διωκονται ή δινουν τη μαχη να χειραφετηθει η εργατικη ταξη."

" Η αντιθεση προς επιλυση εκει ειναι το αν θα τους αφησουν να μιλαν τη Ρωσικη γλωσσα? Αν τους το επιτρεψουν να θεωρησουμε ληξαν το αστικοδημοκρατικο σταδιο και να μιλισουμε για σοσιαλισμο? "

Πριν λαλήσει ο πετεινός καν μια φορά με επιβεβαίωσες ΡΑΤΜ.

Οι αντιθέσεις που λύνονται είναι αυτές για τις οποίες υπάρχουν ΚΑΙ οι αντικειμενικές ΚΑΙ οι υποκειμενικές προϋποθέσεις για να λυθούν, κι όχι αυτές που ικανοποιούν το βολουνταρισμό σου...

Σου αρέσει ή δε σου αρέσει, ο κόσμος πήρε τα όπλα κάτω από την πίεση φυσικά ΚΑΙ της βασικής αντίθεσης (κρίση, ανεργία, φτώχεια κτλ) αλλά σε μια στιγμή που κυρίαρχες είναι άλλες (εθνικό ζήτημα, αστικοδημοκρατικές ελευθερίες, ανεξαρτησία από ΕΕ-ΝΑΤΟ).

Αυτό το αναγνωρίζουν οι τοπικοί κομμουνιστές και ανάλογα καθορίζουν την τακτική τους. Δεν αποκλείεται σύντομα να αλλάξουν τα πράγματα. πχ Διάβασα για συγκρούσεις μεταξύ των πολιτοφυλάκων. Δεν αποκλείεται τότε να αλλάξει και η θέση των κομμουνιστών, και η δική μας φυσικά. Τα πράγματα δεν είναι στατικά.

Η αρθρογραφία του "Ρ" λέει στα χοντρά την κριτική του προς το κίνημα αυτό και στα "ψιλά" κυρίως την καταδίκη του ΝΑΤΟ-ΕΕ-φασιστών και την αλληλεγγύη αόριστα στο λαό της Ουκρανίας, αλλά όχι ξεκάθαρα υπέρ του συγκεκριμένου κινήματος με τα παραπάνω αιτήματα που αράδιασα.

Επίσης, συμφωνώ μαζί σου ότι "Στηριξη σημαινει πολυ περισσοτερα απο το δηλωνω με ποιανου το μερος ειμαι αλλα για να μιλαμε για κατι τετοιο πρεπει να ξεκαθαρισουμε τα στρατοπεδα. ". Δεν είμαι ικανοποιημένος με τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ. Τις θεωρώ πολύ λίγες για την κατάσταση στο μέτωπο γενικά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη γειτονιά μας τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ΡΑΤΜ, δε μίλησα εγώ για κανένα στάδιο. Πολύ απλά δεν έχει μπει το ζήτημα της εξουσίας στην ημερήσια διάταξη του αγώνα ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Δεν αποκλείεται όσο μιλάμε να αλλάζουν τα πράγματα...

ΡΑ, διάβασε τί έγραψα παραπάνω. Μπορεί κανείς να στηρίζει ανεπιφύλακτα τους σκοπούς 1-7 του κινήματος αυτού κάνοντας κριτική στην παρουσία των Ρώσων εθνικιστών και πολεμική στην προσπάθεια του Ρωσικού ιμπεριαλισμού να ποδηγετήσει το κίνημα.

Αντίστοιχα, υποστηρίζαμε ανεπιφύλακτα την άμυνα του Γιουκοσλαβικού λαού και ΕΜΠΡΑΚΤΑ, χωρίς να στηρίζουμε την εξουσία του Μιλόσεβιτς...

Είναι απλά τα πράγματα παιδιά...

Και επειδή ειπώθηκε κάτι για τον Ασάντ...

Στη Συρία φαντάζομαι ότι η σωστή στάση θα ήταν η ΕΜΠΡΑΚΤΗ καταδίκη και πάλη ενάντια στην επέμβαση του ΝΑΤΟ κτλ με σκοπό να ηττηθεί και πολιτικά και στρατιωτικά, αλλά χωρίς ΕΜΠΡΑΚΤΗ υποστήριξη στις δυνάμεις του Ασάντ διότι δεν αποτελούν λαϊκές δυνάμεις, δεν επιλύουν καμία κοινωνική αντίθεση υπέρ του λαού πλην του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Αν τα πράγματα στην Ουκρανία εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο (πχ δίωξη του Μπορότμπα, των ΚΚ, και των εργατικών δυνάμεων), πράγμα που δεν αποκλείεται, τότε θα πρέπει να αλλάξει και η θέση μας στην κατεύθυνση της παρούσας θέσης του ΚΚΕ. Όμως δεν είναι σωστό να το προκαταλαμβάνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Περδικη μαλλον εισαι ανενημερωτος για τον πραγματικο συσχετισμο δυναμης στην ανατολικη Ουκρανια και για το ρολο της Ρωσιας. Το ΚΚΕ ορθα εκανε κριτικη στον ορο Λαικες Δημοκρατιες και στην προσπαθεια να ταυτιστει ο αγωνας για σοσιαλισμο με την επιλογη της προσδεσης στη Ρωσια του Πουτιν. Αυτο μερικοι σαν εσενα το παρουσιαζουν ως ισες αποστασεις. Δυστυχως η πραγματικοτητα ειναι ατιμο πραγμα και οσο οι εξελιξεις τρεχουν τοσο δικαιωνουν το ΚΚΕ και σας κανουν ρομπα.
Στα υπολοιπα αν συγκρινεις τον πολεμο στη Γιουγκοσλαβια οπου τα αρματα μαχης διεσχιζαν ολη τη χωρα με την Ουκρανια εισαι εκτος τοπου και χρονου. Το ΚΚΕ σε κινηματικο επιππεδο δεν μπορει να συγκριθει με ανομια κριτηρια. Αλλα με πιο κοντινα πχ Συρια και Λυβιη. Ειδες διαφορετικη σταση σε αυτα του ΚΚΕ απ'οτι στην Ουκρανια? Απλα οι εδω αριστερουληδες εκει στηριζαν ΝΑΤΟ ενω εδω αν και αρχικα ηταν με την "εξεγερση" της Μαινταν τωρα μας τη βγαινουν και απο αριστερα οτι δεν καταγγελουμε εμεις το ΝΑΤΟ! Τετοια προκληση ουτε ο Σπαθας στην Τριπολη δηλαδη! Οταν λοιπον μπαινεις να πεις την εξυπναδα σου φροντισε να εισαι ενημερωμενος και να ξερεις καλα τη θεση του ΚΚΕ. Ειναι πολλες οι πατατες που εχεις κανει και κανεις μας δεν ειναι αφελης.
Τελος η αντιθεση που μπαινει προς επιλυση ειναι αυτη που εχει προκυψει αντικειμενικα. Οχι αυτη που οι αστοι και οι κολαουζοι τους βαζουν μπροστα για να αποπροσανατολισουν. Ο λαος παιρνει τα οπλα να επιλυσει αλλη αντιθεση γιατι αυτην του προβαλουν οι αστικες δυναμεις που κυριαρχουν ιδεολογικα. Ο λαος καλα κανει και υπερασπιζεται δικαιωματα του αλλα οι κομμουνιστες απο ποτε μενουν σε αυτο επειδη μεχρι εκει ειναι σημερα διατεθειμενη να φτασει η λαικη πλειοψηφια? Τι χρειαζονται οι κομμουνιστες τοτε? Αυτο θα το εκανε και ενας δημοκρατης απλος. Αλλα ειπαμε μερικοι ακουτε σοσιαλισμος και παθαινετε αλεργικα σοκ...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Τελικα ο ΛΕΝΙΝ πρεπει να ητανε μεγαλος σεχταριστης.Με το που ανατρεψανε τον φλεβαρη την ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ ειπε οτι τελειωσαμε με τα αστικοδημοκρατικα προβληματα και εβαλε στοχο την ανατροπη του καπιταλισμου και ετσι αντιμετωπισε το ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ πραξικοπημα κορνιλοφ χωρις ποτε να μπει στην κυβερνηση ΚΕΡΕΝΣΚΙ την οποια και ανετρεψε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Περιμενω και καμμια απαντηση για το ΕΑΜ Απο τον περδικη για το πως εγινε και με αυτα τα περιφημα λα ικα μετωπα ενω ειχε το 80% του λαου μαζι οδηγηθηκε στην καταστροφη. Και οχι μονο εδω αλλα παντου Με την ησυχια σου μη βιαζεσαι θα περιμενω και πανω απο ολα να εισαι ηρεμος μη νευριαζεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ιστρολλικός είπε...

Μια Πέρδικα συχνοτσιμπα τσι βιόλες του μπαξέ μου.

Θα μας τρελάνεις τελείως άνθρωπε μου;

Τι ΕΜΠΡΑΚΤΗ υποστήριξη και καταδίκη μας λες και τα γράφεις και με κεφαλαια. Το ΚΚΕ έχει πάρει σαφή, σαφέστατη θέση για τα γεγονότα σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση. Στην συγκεκριμένη λέει ότι πρόκειται για σύγκρουση με ΗΠΑ-ΕΕ με την Ρωσία την οποία όπως πάντα πληρώνει ο λαός. Λέει επίσης ότι την κύρια ευθύνη φέρουν ΗΠΑ-ΕΕ καθώς για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους στηρίζουν την φασιστική πραξικοπηματική κυβέρνηση που έχει προκαλέσει τον εμφύλιο. Έχει κάνει επίσης σχετικές διαμαρτυρίες και έχει στείλει αντιπροσωπίες σε Κριμαία - Ντονμπάς. Τι πιο έμπρακτο θες να κάνει δηλαδή; Να προβάλει το Ουκρανικό ως βασική αντίθεση της εποχής και να οργανώσει ταξιαρχία από μέλη της ΚΝΕ να πάνε να τσακίσουνε τον φασισμό; Την παλεύεις καθόλου αδερφέ μου;

Δεύτερον, στη Συρία, το εκεί ΚΚ στηρίζει το καθεστώς Ασσάντ. Μήπως να στείλουμε και εκεί καμιά επίλεκτη ομάδα κνιτοναυτών;

Τέλος, αφού ρε άνθρωπε δεν σαρέσει η στάση του ΚΚΕ στα διεθνή ζητήματα, δεν σ'αρέσει η στάση του ΚΚΕ στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, δεν σαρέσει η σταση του ΚΚΕ στα συνδικαλιστικά ζητήματα, γιατί επιμένεις να αναφέρεσαι στο Κόμμα στο πρώτο πληθυντικό; Γιατί τέλος πάντων σπαταλάς τόση ενέργεια στο σφυροδρέπανο και δεν πας σε κανα σύριζα μπλογκ να συζητήσεις για το πως θα εξυπηρετηθεί καλύτερα η υπόθεση του κομμουνισμού από μια κυβέρνηση της αριστεράς;

κόκινος καπνάς είπε...

Δυο μικρές παρατηρησούλες και στοιχεία:

1) Ευτυχώς που σώσατε παιδιά το Ντονμπάς από τους "Ουκρανούς ναζί". Σημερινό φρέσκο-φρέσκο:

Πορεία για «Μεγάλη Ρωσία» σε έντονο αντιδυτικό και αντιουκρανικό κλίμα στη Μόσχα - (Με την παρουσία του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ακροδεξιάς)

http://www.naftemporiki.gr/story/876119/poreia-gia-megali-rosia-se-entono-antidutiko-kai-antioukraniko-klima-sti-mosxa

2) Επειδή κάποιοι ταυτίζουν όποιον αντιτίθεται στις φασιστικές συμμορίες των λαϊκών (νεοτσαρικών) δημοκρατιών με τη Μεϊντάν, ένα άρθρο από την "τρισκατάρατη" ΟΑΚΚΕ στις αρχές της Μεϊντάν, που παίρνει στάση αρχών και καταγγέλλει την αντιπολίτευση για την αποδοχή των φασιστών στο επιτελείο της (εννοώ των ψευτοαντιρώσων φασιστών, γιατί φασίστες ήταν και οι του Γιανουκόβιτς που ΄ταν στην εξουσία τότε).

http://www.oakke.gr/global/2013-02-16-19-25-28/item/312-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%83

Ανώνυμος είπε...

9.16 ΤΣΑ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

ΡΑΤΜ,

Μια ζωή την μπάλα στην κερκίδα.

Εγώ ανέφερα 7 λόγους για τους οποίους πρέπει να στηρίζουμε το κίνημα αυτό ως έχει σήμερα, άσχετα από την εξουσία που θα προκύψει. Οι λόγοι αυτοί βασίζονται σε αντιθέσεις, καμία από τις οποίες δεν είναι η βασική, αλλά που είναι ώριμες από την άποψη και των αντικειμενικών και των υποκειμενικών συνθηκών για να λυθούν.

Οι κομμουνιστές είναι για να ζυμώνουν ΟΛΗ τους την πολιτική και τη στρατηγική αλλά δεν μπορούν βουλησιαρχικά να επιβάλλουν τη λύση αντιθέσεων που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να λυθούν. Εκτός κι αν εσύ βλέπεις στην Ουκρανία εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα που να μπορεί να κάνει επανάσταση τώρα στα κοντά.

Η Ουκρανία δεν είναι ίδια κατάσταση με τη Λιβύη ή τη Συρία. Σε καμία από αυτές τις 2 χώρες δεν υπάρχει λαϊκό κίνημα με τα χαρακτηριστικά της Ουκρανίας. Στην ουσία παραδέχεσαι το λάθος της θέσης του ΚΚΕ λέγοντας ότι κράτησε την ίδια θέση, κι ότι έδωσε σημασία μόνο στο χαρακτηρισμό/καταγγελία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κι όχι στιςαντιθέσεις που προσπαθεί να λύσει με τον αγώνα του ο λαός της Ανατολ. Ουκρανίας.

Εσύ βλέπεις μόνο έναν λαό ηλίθιο και χειραγωγημένο είτε από τη Ρωσία είτε από από τις ΕΕ-ΗΠΑ, ενώ έγω βλέπω ένα λαό πολύ πιο συνειδητοποιημένο για την κατάστασή του από ότι νομίζεις ότι είσαι εσύ για την κατάσταση αυτή. Έναν λαό που όφειλε να πάρει τα όπλα για να μπορεί να έχει τη γλώσσα του, τη βιομηχανία του, το ΚΚ του, την ανεξαρτησία του από ΕΕ-ΝΑΤΟ κοκ. Δε βλέπει ακόμα, ούτε έχει την πολιτική οργάνωση για να θέσει θέμα εξουσίας αλλά όσα έχει κάνει δεν είναι λίγα, και αξίζουν έμπρακτης υποστήριξης.

κκ-1,

απλά δεν έχεις και πολύ φαντασία εάν θεωρείς ότι το ΚΚΕ έκανε ότι μπορούσε για να δείξει την αλληλεγγύη του προς το λαό της Ανατολ. Ουκρανίας... πχ Τη μέρα της σφαγής στην Οδυσσό τί έκανε, και τί θα έπρεπε να κάνει κατά τη γνώμη σου;..

Τέλος, κκ-1, δεν κάνουν τα ράσα τον παπά, και με βάση τις πολιτικές σας απόψεις και την πολιτική παράδοση του ΚΚΕ, το ερώτημα είναι εσείς πως βρεθήκατε εκεί και πώς χρησιμοποιείτε τον πρώτο πληθυντικό...

zoot horn rollo είπε...

Απ' τη μύγα ξύγκι, κι ούτε καν, πάτε να βγάλετε μερικοί, πραγματικά δε παίζεστε.
Trueιλα που σπάει τα κοντέρ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. περιμενω ακομα μια απαντηση πως εγινε το ΕΑΜ με το 80% του λαου μαζι του να βρεθει σε ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ να μη διεκδικηση την εξουσια τον οκτωβρη του 1944 να οδηγηθη στην μαχη του δεκεμβρη με τους ορους της αστικης ταξης και μονο με το εφεδρικο ΕΛΑΣ και στην ΒΑΡΚΙΖΑ χωρις να εχει χασει στην υπολοιπη χωρα. Και τοτε καπιταλιστη διαλεξαμε ακριβως οπως μας λες να κανουμε και σημερα για την ουκρανια. Περιμενω ακομα ελα κανε κουραγιο πες μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι της γνωμης οτι πρεπει να ζητησουμε συγνωμη απο τον περδικη και την παρεα του που καταφεραμε μετα το 1991 να πεταξουμε στα σκουπιδια ολη την ιδεολογικη σαβου ρα του 20ου συνεδριου και επειγο ντος να φτιαξουμε ενα ΚΟΙΝΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΑΡΙΖΑ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΑΡ εχει δικιο ο ανθρωπος απο την στιγμη που καταφερανε μεσα στην παρανομια να παγιωσουνε τις παρεκλισεις δεν εχουμε κανενα δικαιωμα να αλλαξουμε τιποτα ειναι αδικο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18387:-1945-&catid=85:synenteyxseis&Itemid=267

Περδικη εγω δε θεωρω κανενα λαο χαζο. Εσυ εχεις ενα μαγικο ταλεντο να εκτιθεσαι...

ratm

dionperd είπε...

ΡΑΤΜ,

επαναλαμβανόμαστε στη συζήτηση.

Εσύ θέλεις ένα ΚΚ να στηρίζει έμπρακτα μόνο κινήματα που έχουν σα άμεσο στόχο το σοσιαλισμό ή έστω εκτεταμένες κοινωνικοποιήσεις και κάποιου είδους εργατικής-λαϊκής εξουσίας, ή εντός τους μόνο τις κομμουνιστικές δυνάμεις (κι όχι συνολικά το λαϊκό κίνημα), που έχουν αυτή τη στρατηγική.

Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να στηρίζει κάθε λαϊκό κίνημα που έχει δίκαια αιτήματα άσχετα από τον εσωτερικό συσχετισμό του για το ζήτημα της εξουσίας. Δηλ. κοιτάω τις κοινωνικές δυνάμεις που παίρνουν μέρος και τα πολιτικά ζητούμενα. Φυσικά η στήριξη και η αλληλεγγύη πρέπει να συνοδεύονται από συντροφική κριτική, αλλά πάντα να υπολογίζουμε κι ότι δεν είμαστε εμείς εκεί... Σου αφιερώνω και αυτό το άρθρο για να δεις ότι δεν είναι όλα ίδια, πχ ο φασισμός και η αστική δημοκρατία, ή το μέσα ή έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ κτλ κτλ:
http://vathikokkino.gr/archives/89347

Ο αγώνας για τη γλώσσα, για τη δημοκρατία, για την ανεξαρτησία από τον ιμπεριαλισμό, ίσως και για κάποια οικονομικά/κοινωνικά αιτήματα κοκ είναι δίκαιος ακόμη κι αν τελικά κυριαρχήσουν (προσωρινά έστω) αντιδραστικές δυνάμεις, ακόμη και αν οι κομμουνιστικές δυνάμεις εκεί δεν έχουν ακόμη ούτε τη δύναμη ούτε την εμπειρία ή και τη θέληση να λειτουργήσουν με τρόπο που να ηγεμονεύσει μια στρατηγική για το σοσιαλισμό.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. τα δοκιμασαμε ολα αυτα τα θαυμασια πραγματα που αναφερεις με το ΕΑΜ το 1944 που ενω ειχε το 80% του λαου μαζι του δεν διεκδικησε την εξουσια τον οκτωβρη του 1944 εγκλοβισμενο σε ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ εδωσε την μαχη του δεκεμβρη σε χρονο που διαλεξε η αστικη ταξη και μονο με το εφεδρικο ΕΛΑΣ και υπογραψε στην ΒΑΡΚΙΖΑ χωρις να εχουμε χασει στην υπολοιπη χωρα. και ερχεσαι 70 χρονια μετα να μας πεις να κανουμε τα ιδια. προκειται πραγματικα για θρασος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΔΙΚΗΣ. ευτυχως που ο ΛΕΝΙΝ δεν ακουσε τους προγονους σου και εκανε την επανασταση συμφωνα με τις θεσεις του απριλη και γνωρισαμε την ΕΣΣΔ αλλιως τιποτα δεν θα ειχε συμβει. Καταληγω στο συμπερασμα οτι ητανε τροτσκιστης ο ΛΕΝΙΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Από το ιδρυτικό Συνέδριο της ΚΔ, στις «Θέσεις και εισήγηση για την αστική δημοκρατία και τη δικτατορία του προλεταριάτου», που εισηγήθηκε ο Β. Ι. Λένιν, επισημαίνει: «Το κυριότερο πράγμα που δεν καταλαβαίνουν οι σοσιαλιστές και που φανερώνει πως θεωρητικά είναι κοντόφθαλμοι, πως είναι αιχμάλωτοι των αστικών προκαταλήψεων και πως πρόδωσαν πολιτικά το προλεταριάτο, είναι τούτο, ότι στην καπιταλιστική κοινωνία, όταν η ταξική πάλη, που βρίσκεται στη βάση της κοινωνίας αυτής, οξύνεται κάπως σοβαρά, δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε το ενδιάμεσο, παρά τούτο μόνο: Είτε δικτατορία της αστικής τάξης, είτε δικτατορία του προλεταριάτου. Κάθε ονειροπόλημα για κάποια τρίτη λύση είναι αντιδραστικό θρηνολόγημα μικροαστού. Αυτό το μαρτυρεί και η πείρα της υπερεκατόχρονης εξέλιξης της αστικής δημοκρατίας και του εργατικού κινήματος όλων των προηγμένων χωρών, και ιδιαίτερα η πείρα της τελευταίας πενταετίας»

Και ρωταω εγω θελουμε ενα ΚΚ ουρα της αστικης ταξης της Ρωσιας και μερους των Ουκρανων ολιγαρχων ή ενα ΚΚ που μεσα απο την οποια τακτικη επιλεγει θα εξυπηρετει το στρατηγικο στοχο της δικτατοριας του προλαιταριατου?
Ο Ουκρανος νεοναζι ειναι εχθρος. Ο Ρωσος νεοφασιστας με αναφορες στον Τσαρο και το ονειρο της μεγαλης Ρωσιας μπορει να αντιμετωπιστει διαφορετικα?
Στην Ουκρανια δυστυχως η απουσια ισχυρου και συνεπους ΚΚ σφραγιζει μεχρι τωρα τις εξελιξεις. Ωστοσο μεσα απο τετοιες καταστασεις η εργατικη ταξη μπορει να βγαλει συμπερασματα και να αντλησει πολυτιμη πειρα. Οι κομμουνιστες της Ουκρανιας αλλα συνολικοτερα διδαχτηκαν πολλα αυτον τον 1 χρονο με αφορμη την ιμπεριαλιστικη επεμβαση,το πρσξικοπημα και τον εμφυλιο που ακολουθησε.
Οι μικροαστοι δεν μαθαινουν ευκολα κατα πως φαινεται...

ratm

dionperd είπε...

Ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο για όποιον ενδιαφέρεται:

Παντιέρα αντικαπιταλιστική ενημέρωση – Οι ουκρανικές εκλογές και η κρίση της ευρωπαϊκής αριστεράς, Π.Τσελεπή | http://ow.ly/E311H

Ανώνυμος είπε...

περδικης. Ειπαμε το ΚΚΕ δεν διαλε γει καπιταλιστη οταν στο παρελθον το εκανε και διαλεξε τους ΑΓΓΛΟΥΣ το ΕΑΜ με το 80% του λαου μαζι του βρεθηκε εγκλοβισμενο και αντι να διεκδικηση την εξουσια εστειλε τον λαο για βρουβες και στην σφαγη τον δεκεμβρη 1944. Παντα μα παντα ο ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ανοιγει τον δρομο στον ΦΑΣΙΣΜΟ και μετα τον χρησιμο ποιει σαν αλλοθι για συνθηκολογηση οπως καταλαβαινεις λαθος πορτα χτυπησες. ουτε με τους ΡΩΣΟΥΣ ΟΥΤΕ ΜΕ Ε.Ε ΗΠΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ