Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Ο καπιταλισμός ή θα είναι καταπιεστικός κι εκμεταλλευτικός ή δε θα υπάρξει…

Δημοσιεύτηκε στην Κατιούσα

Αν η διάσπαση του ΚΚΕ το 68′ είχε διεθνή διάσταση, αυτή θα ήταν η εμφάνιση του ρεύματος του ευρωκομμουνισμού. Και για κάποιους, η “άνοιξη της Πράγας”. Ίσως κάποιοι “ανανεωτές” βρήκαν σε αυτήν το ιδεολογικό άλλοθι που χρειάζονταν, για να καλύψουν τη διαφωνία τους, ενώ θα είχαν άλλη άποψη αν είχαν κερδίσει την υποστήριξη των Σοβιετικών. Ακόμα κι έτσι ωστόσο δεν παύει να υπάρχει ένας βαθύτερος οργανικός δεσμός, έστω κι αν συνειδητοποιήθηκε αργότερα στην πορεία.
Το βασικό θεωρητικό ζήτημα που τέθηκε -σύμφωνα με τις δικές τους διακηρύξεις- είναι ο περιβόητος τρίτος δρόμος, το ερώτημα αν μπορούσε να οικοδομηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο σοσιαλισμού, που θα μπορούσαμε να το παραφράσουμε (διακωμωδώντας το) κι ως εξής: είναι εφικτός ένας άλλος άλλος κόσμος;

Σε μια πρόσφατη έκδοση του ΔΟΛ για τα 50 χρόνια από τη διάσπαση του ΚΚΕ, ο Πρετεντέρης έγραφε πως το 68′ ήταν μια εμφατική αρνητική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα: ο σοσιαλισμός και το κομμουνιστικό κίνημα ήταν καταδικασμένο να υπάρξουν με τη συγκεκριμένη μορφή κι ανίκανα να μεταρρυθμιστούν ή να εξελιχθούν. Κρατήθηκαν με αυτά τα χαρακτηριστικά για άλλα είκοσι χρόνια κι οδηγήθηκαν υποχρεωτικά -νομοτελειακά θα λέγαμε στη δική μας διάλεκτο- στη χρεοκοπία και την “κατάρρευση”.

Ο Πρετεντέρης μας σερβίρει το χρεοκοπημένο ιδεολόγημα περί τέλους της ιστορίας, φτιάχνοντας όμως ένα δίπολο με τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αν δεν είσαι μαζί του και με το τέλος της ιστορίας, είσαι με τους ανανεωτές και τις ελπίδες για την άνοιξη της Πράγας. Αλλιώς ανήκεις στα χρεοκοπημένα “απολιθώματα” της ιστορίας. Είναι όντως έτσι;

Ο περίφημος τρίτος δρόμος κατέληξε σύντομα στην αγκαλιά του καπιταλισμού, τόσο στη δυτική όσο και στην “ανατολική” του εκδοχή. Στην Τσεχοσλοβακία έδειξε με είκοσι χρόνια απόσταση τι σήμαιναν στην πράξη οι ωραίες διακηρύξεις του για έναν καλύτερο σοσιαλισμό, με μια “βελούδινη” αντεπανάσταση που τον ανέτρεψε. Στη Δύση, ο ευρωκομμουνισμός έχασε σύντομα κάθε λόγο διακριτής ύπαρξης από τη σοσιαλδημοκρατία, ενώ σήμερα δείχνει επί τω έργω κι από κυβερνητικές θέσεις το είδος του “κομμουνισμού” και της Αριστεράς που πρεσβεύει.

Τα φληναφήματα για ένα σοσιαλισμό χωρίς δικτατορία του προλεταριάτου κατέληξαν στη δικτατορία της αστικής τάξης. Και η γλυκερή αυταπάτη ενός δημοκρατικού τρίτου δρόμου χωρίς επαναστατική βία -που είναι ενάντια στη “δημοκρατία”- οδήγησε στην ταχύτατη ενσωμάτωση στο σύστημα που θεωρητικά επιχειρούσαν να αλλάξουν από τα μέσα, με τα δικά του εργαλεία (πχ εκλογές). Αν αποδείχτηκε κάτι από όλα αυτά, δεν είναι η αδυναμία του σοσιαλισμού να εξελιχθεί, αλλά η ουτοπία ενός καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο και μιας αστικής τάξης που θα πειθόταν με δημοκρατικά μέσα να απαρνηθεί τα προνόμιά της και τη φύση της. Για να το θέσουμε παραφράζοντας ένα γνωστό σύνθημα των ευρωκομμουνιστών: “ο καπιταλισμός ή θα είναι εκμεταλλευτικός-καταπιεστικός ή δε θα υπάρξει…”

Κάτι ακόμα, σχετικά με αυτό το “από μέσα”. Ο σοσιαλισμός μπορούσε όντως να αλωθεί από μέσα, δηλαδή από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος, γιατί δεν επικρατεί αυτόματα-μηχανιστικά. Παλεύει με τις επιβιώσεις του παλιού, φέρνει στο προσκήνιο ως βασικό παράγοντα την πολιτική, δηλαδή τη συνειδητή δράση των υποκειμένων και σε αυτήν δεν είναι τίποτα δεδομένο, μια για πάντα. Ούτε καν ο επαναστατικός χαρακτήρας του κόμματος, της οργανωμένης πρωτοπορίας, που τελικά αλώθηκε από εχθρικά στο σοσιαλισμό στοιχεία, με προβιά κομμουνιστή και συνθήματα για έναν καλύτερο (ή περισσότερο) σοσιαλισμό.

Όπως ο καπιταλισμός δε νοείται χωρίς τα βασικά χαρακτηριστικά του, που είναι η εμπορευματική παραγωγή και το κυνήγι του κέρδους -ενώ το πολιτικό εποικοδόμημα μπορεί να ποικίλει- έτσι και ο σοσιαλισμός δεν υφίσταται χωρίς κάποιες δικές του βασικές προϋποθέσεις: την εξάλειψη των ιδιωτικών κεφαλαίων και του ιδιωτικού κέρδους, την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τη δικτατορία του προλεταριάτου, που είναι ευρέως συκοφαντημένη έννοια.

Η σοσιαλιστική εξουσία έχει ως σκοπό της το μετασχηματισμό του κόσμου και η λειτουργία της έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την έννοια της καλλιέργειας. Για να αποδώσει καρπούς, δεν πρόκειται να αφήσει γενικά “όλα τα λουλούδια να ανθίσουν”, γιατί ανάμεσά τους υπάρχουν αγριόχορτα, παράσιτα και ζιζάνια, που πρέπει ασφαλώς να καταπολεμηθούν, με “διοικητικά” μέτρα.
Όταν η σοσιαλιστική εξουσία καλείται να λάβει δυναμικά μέσα αντιμετώπισης μιας κατάστασης, αυτά έχουν κυρίως αμυντικό χαρακτήρα, όπως ακριβώς το Τείχος του Βερολίνου. Δεν είναι μια δικτατορική επίδειξη δύναμης, αλλά μια “αδυναμία” έγκαιρης αντιμετώπισης των προβλημάτων, προληπτική αντιμετώπιση των αδυναμιών στις οποίες πατά η αντεπανάσταση για να εκδηλωθεί και να οξύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η δικτατορία του προλεταριάτου περιλαμβάνει αναπόφευκτα βίαια και κατασταλτικά μέτρα -αλλιώς δε θα ήταν δικτατορία- χωρίς όμως να εξαντλείται σε αυτά. Κι εδώ μπορούμε να θυμηθούμε μια αποστροφή των κλασικών που όριζαν την επανάσταση ως το πιο “βίαιο κι αυταρχικό” πράγμα που μπορεί να δει κανείς. Αλίμονο αν πιστεύει κανείς πως μπορούμε να κάνουμε χωρίς τέτοιες μεθόδους -ιδιαίτερα στις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες στις οποίες εμφανίστηκαν τα επαναστατικά εγχειρήματα του εικοστού αιώνα- ή ότι η πορεία της επανάστασης θα είναι εύκολη κι ανέμελη νίκη, σαν υγιεινός περίπατος στην εξοχή (στα λιβάδια, με ξέπλεκες κοτσίδες, όπως λέει το σχετικό κλισέ). Το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη δικτατορίας, αλλά πως αυτή θα είναι όντως του προλεταριάτου, θα επιβεβαιώνει τη λειτουργία της ως όργανο κυριαρχίας μιας τάξης που αλλάζει επαναστατικά τον κόσμο και δε θα εκφυλιστεί, ούτε θα την οικειοποιηθούν ηγετικά στελέχη που θα βλέπουν το δικό τους ιδιωτικό συμφέρον.

Ο σοσιαλισμός είναι εξ ορισμού μια μεταβατική διαδικασία, μια διαρκής εξέλιξη, ένα προτσές, προς την αταξική κοινωνία του μέλλοντος. Δεν μπορεί να μείνει στάσιμος, γιατί αλλιώς θα υποχωρήσει -όπως περίπου έγινε και στις επαναστάσεις στην Ευρώπη. Διδάσκεται από την πείρα του, από τα ίδια τα λάθη και τις αντιφάσεις του. Θα γυρίσει στο ιστορικό προσκήνιο δριμύτερος και πιο σοφός, χωρίς τις αυταπάτες του παρελθόντος, όχι όμως χωρίς λάθη και άλλες αντιφάσεις -αλλιώς δε θα ήταν σοσιαλισμός και θα περνούσαμε κατευθείαν στον κομμουνισμό.

Ο σοσιαλισμός και οι κομμουνιστές μπορούν να αλλάξουν, να εξελίσσονται διαρκώς, αυτός είναι όρος της ύπαρξής τους -πολύ διαφορετικός από την “ανανέωση” που επαγγέλλονταν οι ευρωκομμουνιστές και τη σοσιαλδημοκρατική σκουριά στην οποία κατέληξαν. Αυτό που δε γίνεται όμως είναι να απολέσουν τα βασικά τους χαρακτηριστικά και να συνεχίσουν να είναι κομμουνιστές, να επιδιώκουν δηλαδή να αλλάξουν τον κόσμο και να τον απαλλάξουν από την εκμετάλλευση και την καταπίεση.


Με αυτήν -και μόνο με αυτήν- την έννοια, έχει δίκιο ο Πρετεντέρης. Οι κομμουνιστές μπορούσαν να υπάρξουν μόνο με αυτή τη συγκεκριμένη μορφή και όχι σα μια εκδοχή κυβερνώσας αριστεράς που ζούμε σήμερα -άσχετα αν ο ίδιος ο Πρετεντέρης και το ΔΟΛ κάνουν τα πάντα για να μας τους παρουσιάσουν ως “κομμουνιστές”.

92 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό και με καλή συλλογιστική.

Άγρυπνος

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"Ο καπιταλισμός ή θα είναι καταπιεστικός κι εκμεταλλευτικός ή δε θα υπάρξει…"
...και, θα προσέθετα, ανεξαρτήτως "πολιτικού" προσήμου!
Ισχύει και για τον .."σοσιαλιστικό"(!) καπιταλισμό, που ενίοτε αποκαλείται από τους φιλελέδες και ..."μπολσεβίκικος"(!!).
Δείτε, πως γονατίζουν την Βενεζουέλα οι ...."Μπολιβαριανοί"!
Η "αγορά" εξυγιαίνει τον "Σοσιαλισμό" και εκεί, με πρωτοβουλία των "σοσιαλιστών του 21ου Αιώνα" τρομάρα τους.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να "εξυγιάνει" την "αγορά" με περισσότερη "αγορά" (δηλαδή τον Καπιταλισμό με περισσότερο Καπιταλισμό - σας θυμίζει κάτι αυτό;), την ώρα, που καλύπτει τους κεφαλαιοκράτες να διαγουμίζουν τον εθνικό πλούτο του Λαού, το πετρελαιο.
Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και ντόπιοι κεφαλαιοκράτες πρεσσάρουν τον ..."μπολσεβίκο" (!!-όπως ο ....Τσίπρας!) Μαδούρο, παρόλο, που τους κάνει τη δουλειά τους, ....αφού δεν υπάρχει άλλος, πραγματικά επίφοβος να πρεσσάρουν!
Ο Λαός, μαθαίνει "μέσα από την ίδια του την πείρα", πως ...."μπολσεβικισμός" σημαίνει αθλιότητα, κοινωνικές διακρίσεις, ανισότητα, πείνα, φόβο, ανασφάλεια, συμμορίες κλπ., κλπ.
Όμορφα, διαλεκτικά, στημένο το παιχνίδι και γνωστός από τα πριν ο νικητής.
Εκατό χρόνια θα χρειαστούν για να μιλήσει κανείς ξανά για σοσιαλισμό στην Βενεζουέλα, όπως και στην Κίνα, κι όπως πάει, και στην Κούβα.
Με τις υγείες μας....

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη που σας απασχολω με τον ατσάλινο, αλλά κατάλαβε κανείς τι θέλει να πει μ' αυτή τη βαθυστόχαστη παπατζα;

https://mobile.twitter.com/Obscureobjet/status/1032975184846839808

Προλεκαλτ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ευχαριστώ, Άγρυπνε.

Σεχτάρ, η "πλάκα" είναι πως η πηγή που βάζεις δεν παρουσιάζει ως αρνητικά τα μέτρα.

Προλεκάλτ, με έχει μπλοκάρει ως σφυροδρέπανο, τον έχουμε μπλοκάρει ως Κατιούσα, προσωπικά δεν μπορώ -και δε νομίζω ότι θέλω κιόλας- να το δω. Μηπως του δίνουμε υπερβολική σημασία και αξία, από την οποία τρέφεται;

Ανώνυμος είπε...

Κι εμένα μ' έχει μπλοκάρει, όπως και οι περισσότεροι ατσάλινοι, και δεν τους δίνω και πολύ σημασία (μονο αραιά και που κάνω log out, για να δω τι γράφουν -- με δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχική μου ηρεμία, οφείλω να πω). Παρολ' αυτά, το συγκεκριμένο το ποσταρα, γιατί οι υπαινιγμοί της κακιάς ώρας που επιχειρει ν αφήσει, δείχνουν μεγαλοπρεπεστατα την κατάντια του (το καταλαβαίνει και ο ίδιος, νομίζω, γι αυτό δεν δηλώνει ρητά αυτό που θέλει να πει, αλλά αρκείται σε υπαινιγμούς).

Προλεκαλτ

Γιώργος είπε...

@Προλεκαλτ

"Πού σαι, νιότη, πού δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος"έχει καταντήσει ο συγκεκριμένος. Μάλιστα σε ένα ακόμα παραλήρημα «για τον φασισμό που εξέθρεψε η ΕΣΣΔ στις ανατολικές χώρες» όπως υποστηρίζει, ένας σύντροφος τον βαζει στην θέση του: «Τσάμπα τον Λένιν που διάβαζες και έγραφες στο σαιτ σου!»
https://twitter.com/Obscureobjet/status/1031872792055173120

Ακόμα και το σημερινό παραλήρημα για το Κατιν οπού τολμά να ξεπλένει τον Γκεμπελς, δείχνει την αστάθεια του πνεύματος και το πώς κάποιος που γράφει κατά την γνώμη του μαρξιστικά, να λέει κατά την γνώμη του μαρξιστικά και να δηλώνει μαρξιστής, μπορεί να είναι ταυτοχρονα μια χαρα αντικομμουνιστής. Τόσους έχουν δει τα μάτια μας να μεταμορφώνονται σε ένα βράδυ από κατακόκκινους μπολσεβίκους σε ροζ ρεβιζιονιστές, ο πρώτος θα είναι;
https://twitter.com/Obscureobjet/status/1033754665320701952

Τώρα για το εάν πρέπει να δίνεις σημασία, πιστεύω πως Ναι. Ο κόσμος των σοσιαλ είναι ένα παιχνίδι προπαγάνδας και κυρίως στο twitter γίνεται πολιτική σφαγή κάποιες μερες,που επηρεάζει μεχρι και τα ΜΜΕ. Όταν κάποιοι «ντροπαλοί αντικομμουνιστές» διαβάζονται και επηρεάζουν 3-4 χιλιάδες κόσμο, τότε θα πρέπει να πάρουν και την απάντηση που πρέπει στις διαστρεβλώσεις και στα ψέματα τους. Το μπλοκ είναι μια λυση, αλλα στην ουσία έτσι αφήνεται το γήπεδο της κοινωνικής δικτύωσης ελεύθερο για κάθε είδους αντιπροπαγανδα, χωρίς μάχη και αντεπιχειρήματα.

Όταν μάλιστα ο ατσάλινος σου λέει ειρωνικά για να βγάλει λάδι τους ναζί : « Όταν βρείτε χρόνο, πείτε μου και για ποιο λόγο η ναζιστική Γερμανία εκτέλεσε την άρχουσα τάξη της Πολωνίας στο Κατίν και αλλού. Τι φάση;» μπαίνεις στον πειρασμό να κάνεις λογαριασμό για να απαντήσεις….

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο, αυτά που παρέθεσες τα αγνοούσα εντελώς. Ο τύπος θεωρεί την σημερινή Κίνα πιο σοσιαλιστική από την ΕΣΣΔ! Ενώ συν τοις άλλοις είναι και ανιστορητος. Γράφει πχ ότι δεν υπήρξε αντίσταση, ενώ τα τανκς βγήκαν στους δρόμους ακριβώς για να καταστείλουν την αντίσταση! Γράφει επίσης ότι η ΕΣΣΔ δεν έλυσε το εθνικό ζήτημα, αφού αυτό αναζωπυρώνεται σήμερα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στα Βαλκάνια. Και είναι τόσο ανιστορητος που δεν γνωρίζει ότι οι λαοί της ΕΣΣΔ ψήφισαν κατά 76 τοις εκατό, υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ. Αν ήταν εθνικιστές όπως λέει, θα ψήφιζαν υπέρ της πρόσδεσης στην ΕΣΣΔ, και ενάντια στην υποτιθέμενη εθνική τους ανεξαρτησία; Εκτός όμως από ιστορική άγνοια, τον διακρίνει και πολιτική αφασία! Ο άνθρωπος δεν γνωρίζει ότι στις συγκεκριμένες χώρες έχουν πέσει τόνοι δολάρια για να καλλιεργήσουν στη συνείδηση των λαών τον αντικομμουνισμό και τον φασισμό. Αθωώνει τον ιμπεριαλισμό και τα ρίχνει στην ΕΣΣΔ!

Νταξει, τι να πω, τραγελαφος. Αυτά που γράφει τα διαβάζεις άνετα στην Αυγή.



Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμα, και για να έρθουμε στα καθ'ημάς:

Ο μακελαρης των Δεκεμβριανών, ο Παπανδρέου, κατάφερε να αναβαπτιστει στη συνείδηση του λαού ως ο γέρος της δημοκρατίας, λίγα χρόνια μόλις μετά τον Δεκέμβρη. Αυτό το επισημαίνω για να δείξω ότι η άρχουσα τάξη μπορεί να καλλιεργήσει στις μάζες την συνείδηση που την συμφέρει -- κι αυτό είναι ευνόητο, αφού κατέχει τα μέσα ιδεολογικής και πολιτικής χειραγώγησης (" η κυρίαρχη ιδεολογία είναι η ιδεολογία της άρχουσας τάξης" λέγαν οι κλασικοί)

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στις ανατολικές χώρες: ιστορική λήθη και προπαγάνδα οδήγησαν στα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

Ο συγκεκριμένος είναι πολύ ψυχάκιας για να μπορέσει να επηρεάσει στα σοβαρά, τουλάχιστον προς το παρόν. Εντάξει, είναι εντυπωσιακές οι κυβισθήσεις του, καθώς και διάφορων ακόλουθων του, με τους οποίους μιλάγαμε κι εδώ στα παλιά τα χρόνια, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αρχική του κυβίσθηση προς τα μας. Τότε όλοι λέγαμε τι ωραία και τι καλές αναλύσεις κάνει. Και να τα "ψόφος" και να τα banαρίσματα σε όσους διαφωνούσαν μαζί του με οποιονδήποτε τρόπο, να η φουσκωμένη έπαρση του "διανοούμενου". Ας σκεφτόμαστε πάντα όλοι το "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες", ειδικά αν πρόκειται για διαδικτυακά δωράκια.
Εν πάσει περιπτώσει ας είναι καλά στην καθηγητική καρέκλα του στην Κύπρο, ας γαβγίζει όσο θέλει, δεν έχει νόημα η ασχολία. Το πολύ-πολύ να γυρίσει κάποια στιγμή στην Ελλάδα ως παρατρεχάμενος καμιάς Ρώσικης ή Κινέζικης Πρεσβείας. Αν και δεν είναι χαζοί, ξέρουν που ρίχνουν τα λεφτά τους...

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν λες ότι το Κατίν το έκαναν οι Σοβιετικοί διαδίδεις ναζιστική προπαγάνδα.
Ουαου

Απέργα με τις ώρες που μπορείς



Ανώνυμος είπε...

Είναι και ζώον, καθηγητής πράμα. Νόμιζα πως φωνάζουμε "ζήτω η Ρωσία" ως πρώην ΕΣΣΔ, κι ότι όποιος δε γουστάρει καπιταλιστική παλινόρθωση είναι λόγω λανθάνοντος αντισοβιετισμού. Τώρα μας βγήκε κακή η ΕΣΣΔ;
Είστε απρόσεκτος κύριε καθηγητά. Βγείτε λίγο απ'το ίντερνετ.
Πάντως να βγάζει μεροκάματο απ'την Ρωσία το αποκλείω. Τσιρλίντερ του ΝΑΤΟ σε "Μακεδονικό" και Κυπριακό είναι. Και το Κατίν χρησιμοποιείται από ανταγωνιστές της Ρωσίας για πιθανές κυρώσεις προς αυτήν.
Αν ήταν υποτυπωδώς έξυπνος θα 'ξερε να πατήσει φρένο κι όχι να αντιπαρατίθεται με το ΚΚΕ και για την ύπαρξη της βαρύτητας.
Θα μπω σε πρόγραμμα απεξάρτησης απ'τους Φλατ Έρθερς του παρεακίου. Αν θέλω ν'ακούσω τα "κάμερα σ'εμένα" και για την έρημο Τακλαμακάν υπάρχουν κι άλλοι καλύτεροι(λίγο πιο ακριβοί όμως).

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

ΥΓ.Πάντως ο κερατάς είναι σαν καλή αντικομμουνιστική ταινία. Παίζει με τον μαζοχισμό μας.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ΡΓ

''Τότε όλοι λέγαμε τι ωραία και τι καλές αναλύσεις κάνει. Και να τα "ψόφος" και να τα banαρίσματα σε όσους διαφωνούσαν μαζί του με οποιονδήποτε τρόπο, να η φουσκωμένη έπαρση του "διανοούμενου". Ας σκεφτόμαστε πάντα όλοι το "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες", ειδικά αν πρόκειται για διαδικτυακά δωράκια.''

Ο συγκεκριμενος εκεινη την περιοδο (νομιζω '12-'15) οντως ωραια τα ελεγε και ειχε ανεβασει μερικα απο τα ωραιοτερα κειμενα και αναλυσεις που εχω δει σε αντιστοιχα μπλογκ.

Σαν ανθρωπος φαινοταν απο τοτε οτι ηταν ''δυσκολος'' και banαριζε απο τις συζητησεις για ψυλλου πηδημα. Και μενα τον ιδιο με ειχε μπαναρει ή τουλαχιστον που ειχε μιλησει αρκετα ασχημα για μια (καθολου προσβλητικη ή πονηρη) ερωτηση που του ειχα κανει.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Σεχταρ

Ετσι οπως εχει εξελιχθει η κατασταση, ειναι πολυ καλυτερα για τις συνειδησεις τοσο των κατοικων της Βενεζουελας οσο και του λαου παγκοσμιως να ανατραπουν οι τσαβικοι απο πραξικοπημα ή δολοφονια, γιατι τον Μαδουρο τον βλεπω να γινεται Τσιπρας.

Πρεπει τοσο το ΚΚ Βενεζουελας οσο και το ΚΚΕ να κρατησουν αποστασεις και να κατακρινουν το PSUV οσο το δυνατον πιο γρηγορα.

Οποιος ασχολειται με τον μαρξισμο εστω και μερικους μηνες βλεπει γιατι αυτη η κατασταση ειναι αδιεξοδη και ελεγα το ιδιο και τις ''καλες'' εποχες των τσαβικων προ 5ετιας.

Ανώνυμος είπε...

ΡΓ καθολου ψυχακιας, ανεπιτρεπτη εκφραση, αντιθετα ειναι απο τους λιγους πραγματικους μαρξιστες που εμβαθυνουν στο ΜΕΛΛΟΝ του Σοσιαλισμου (θεωρια+πραξη) και δεν μενουν εμμονικα στο παρελθον. Σε πληροφορω στην Κυπρο η ομαδα stasis εχει επιρροη σε σημαντικα στελεχη του Ακελ, που θελουν να δουν το κομμα οπως πρεπει να ειναι: κομμουνιστικο! Αυτος και ο Περικλης Παυλιδης ειναι οι μονοι που βλεπω να παιδευουν να ξεπερασουν τα ορια των Κλασσικων και να δημιουργηθει το νεο μαρξιστικο ρευμα για το 21ο αιωνα.
ΑΙΡΕΤΙΚΟ; ναι, αλλα πως αλλιως θα γινει; Με συνταγες του 1917 η του 1871 θα μιλησεις σε νεους σημερα και θα περιμενεις να κατακτησεις το μελλον;
Σκεψη θελει, διαβασμα ο μαρξισμος αλλα θελει και πρωτοβουλιες, νεες αντιληψεις.
Και αυτο που λεμε για την Κινα οτι γερνει προς τις ιδιωτικοποιησεις, τι θα επρεπε να κανει αλλιως; Τουλαχιστον η Κινα ειναι ορθια και κυματιζει καλως-κακως το κοκκινο λαβαρο και υπαρχει περιθωριο αναγεννησης. Η ΕΣΣΔ αντιθετα εχασε το τρενο των εξελιξεων για συγκεκριμενους λογους. Γιατι δηλαδη η Κινα να απαξιωνεται επειδη δεχεται στο εδαφος της ξενες επιχειρησεις, αλλα το δολλαριο απο αυτες γυρναει στο λαο και σε κρατικες υποδομες;
Τι ειναι κερδος στον 21αιωνα; Πως πρεπει να κινηθει διπλωματικα ενα σοσιαλιστικο κρατος και τι πρεπει να παραγει;

Αυτες ειναι οι ερωτησεις που πρεπει να γινονται αν θελουμε να κοιταμε το μελλον με αισιοδοξια:

"Warning: Ακολουθεί θρεντ γεμάτο ηλίθιες ερωτήσεις, που οφείλονται στην ασχετοσύνη του υποφαινόμενου ένας φιλόλογος είμαι, δεν κατέχω).

Όταν λέμε ότι στην σοσιαλιστική οικονομία η παραγωγή δεν γίνεται με γνώμονα το κέρδος αλλά τις κοινωνικές ανάγκες τι ακριβώς εννοούμε;

Εννοούμε ότι στη σοσιαλιστική οικονομία οι (υπό εργατική διαχείριση και ιδιοκτησία φυσικά) επιχειρήσεις είναι αδιάφορο αν είναι ζημιογόνες ή όχι, αρκεί να καλύπτουν ανάγκες; Εννοούμε, για παράδειγμα, ότι μια σοσιαλιστική αυτοκινητοβιομηχανία δεν μας ενδιαφέρει αν έχει έλειμμα 30εκατομμύρια το χρόνο, φτάνει να παράγει αυτοκίνητα; Αν εννοούμε αυτό, πώς ακριβώς θα αποφύγει την πολύ γρήγορη κατάρρευση μια τέτοια οικονομία; Αν δεν εννοούμε αυτό, τι εννοούμε;
Περαιτέρω, αν το κέρδος δεν είναι κριτήριο για τη σοσιαλιστική παραγωγή, πώς αποφεύγεται να πέσει το εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο στο βάραθρο; Δεν χρειάζεται εισαγωγές και άρα (ανταγωνιστικές) εξαγωγές ο σοσιαλισμός; Φυτρώνουν όλα στη χώρα επειδή την ευλόγησε ο Μαρξ;

H σοσιαλιστική οικονομία δεν έχει ανάγκη διεθνούς ανταγωνιστικότητας για να αναπτυχθεί και να αναπτύξει τις παραγωγικές της δυνάμεις λοιπόν; Πώς έτσι; Αν όντως την έχει, πώς την επιτυγχάνει, με τη χασούρα; Αποθέματα χρυσού, ξένου συναλλάγματος, κλπ, δεν χρειάζεται; Πώς τα αποκτά;
Με την απλή εξυπηρέτηση αναγκών; Για εξηγήστε και σε μένα τον φτωχό ρε παιδιά.
Να το βάλω αλλιώς; Παίρνουμε τα κλειδιά. Αλλά ο πλανήτης είναι αυτός που είναι. Δεν άλλαξε να γεμίσει χίπηδες που ζουν με μπανάνες επειδή πήραμε τα κλειδιά. Μετά, τι κάνουμε; Από πού ακριβώς έρχεται ο πλούτος για όλες μας τις διευρυμένες ανάγκες; To χωράφι που έχω στα Βασιλικάκαι είναι ανοίκιαστο γιατί κανένας δε δίνει ούτε 100 ευρώ για αυτό να το σπείρει διότι γιατί να το σπείρει, στο σοσιαλισμό τι φάση, θα βρω πετρέλαιο μέσα;
Ρε, μήπως δεν είναι ηλίθια κορόιδα ή/και προδότες οι Κινεζοκουβανοβορειοκορεάτες;

Μήπως εμείς κάτι δε γκαταλάβαμε;"

Πελλός

Ανώνυμος είπε...

Με λιγα λογια:
Ξερουμε οτι ο καπιταλισμος ειναι εκμεταλλευτικος, απανθρωπος, οπως λεει και ο τιτλος, το ζουμε στο πετσι μας
Για το Σοσιαλισμο ξερουμε σιγουρα πιο ειναι το καλυτερο μοντελο λειτουργιας του, ποιο εμβαθυνει καλυτερα τις σοσιαλιστικες σχεσεις, πως θα γινει αυταρκης αλλα και παραγωγικος;

Αν καποιος απαντησει οτι η ΕΣΣΔ ειναι το καλυτερο παραδειγμα σοσιαλιστικης θεμελιωσης, τοτε θα πρεπει να εξηγησει γιατι αυτο το μοντελο ειναι παρελθον αλλα η κινα, η ΛΔΚ και η Κορεα στεκουν ακομα εστω και χαρη στις αντιφασεις τους

πελλός


zoot horn rollo είπε...

Τρολλός.

zoot horn rollo είπε...

Παλιο πλέον *κι αυτό* το κολπο.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Οχι ΠΓ, να με συμπαθάς, αλλά δεν είχαμε ΟΛΟΙ την άποψη "καλά τα έλεγε". Δε θα το παίξω μετά Χριστόν προφήτης, ούτε φανταζόμουν τέτοια μετάλλαξη, αλλά όποιος είχε δει συνολικά την πορεία του, όφειλε να έχει τουλάχιστον επιφυλάξεις. Κάποιο κριτήριο. Και να αποφεύγει την αποθέωση -αυτό είναι νόμος, για όλους και πάντα.

Πελλέ, αν θες να κάνεις κάποια σύνδεση με βαζιουλινικούς, μάλλον έχει πιο πολύ ζουμί να την κάνεις πχ με τον Πατέλη και να αφήσουμε ήσυχο τον Παυλίδη.
Κατά τα άλλα η ΕΣΣΔ είναι ιστορικά το καλύτερο παράδειγμα σοσιαλιστικήκς θεμελίωσης. Αλίμονο σε όσους ψάχνουν εξωιστορικά μοντέλα για πάσα, διαχρονική, μελλοντική χρήση. Ακόμα χειρότερα αν κρίνουν τον κινέζικο παπά από τα ράσα. Και αλί και τρισαλί αν βάζουν τη σημερινή Κίνα (δηλ ούτε καν τη μαοϊκή, για να έχει ένα ενδιαφέρον το ντέρμπι) σε ανώτερο βάθρο από όσα πέτυχε η οικοδόμηση στη Σοβιετική Ένωση, γιατί τάχα αποδείχτηκε ανταγωνιστική -ταξικά πρόσημα δε μας απασχολούν, ανάπτυξη να υπάρχει, μαύρος γάτος, κίτρινος γάτος, το ζήτημα είναι να σκοτώνει ποντίκια. Γεια σου Ξιαοπίνγκ άρχοντα, κι ας μην έχουμε υπάρχοντα..

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ρε, να μη σκεφτεί κι ο Μιχαλολιάκος να βάλει ένα σφυροδρέπανο αντί γι αυτή την καταραμένη την σβάστικα, που τον έχει παγώσει στο 6% ( - άντε να το κάνει 20% όταν πλακώσουν τα ζόρια)!
Eυτυχώς, άλλοι "μαύροι" τώχουν πιάσει καλύτερα.
Εχει εφεδρείες το σύστημα, τίποτε να μην πέφτει από το τραπέζι.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Σφυροδρεπανο

Καμια αντιρρηση, αλλωστε εσενα δε σε θυμαμαι να σχολιαζεις εκει, αλλα οι περισσοτεροι σχολιαστες απο εδω ηταν regulars και εκει. Εγω δεν σχολιαζα συχνα γιατι τον εβλεπα οτι δεν σηκωνε αντιρρησεις αλλα τον διαβαζα τακτικα.

Σε αυτα που εγραφε συμφωνουσα (με εξαιρεση τα περι σημερινης Ρωσιας που ανεβαζε στα τελευταια του), ο χαρακτηρας του ηταν το θεμα.

Ανώνυμος είπε...

Θα κάνω ένα δώρο εκτόνωσης στον εαυτό μου... Τι λε ρε μάστορα που διεκδικείτε για πάρτη σας θέση "υπερβασία" των κλασσικών; Με τι μούτρα και τι κάκαλα; Και πάνω από όλα με ποιο ήθος; Με χαρακτηρισμούς όπως "χοντρός", "ψόφος" κτλ., κτλ.; Εγώ λέω να κατεβείτε από το καλάμι και να αφήσετε ήσυχους ανθρώπους, που μπορεί να διαφωνώ αλλά τους εκτιμώ γιατί είναι άνθρωποι και όχι καβαλημένοι προσβλητικοί ΨΥΧΑΚΗΔΕΣ.
Για ρώτα τον μεγάλο τιμονιέρη προς την σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς (να χαρώ εγώ φρέσκες ιδέες που υπερβαίνουν τον ορίζοντα του 1871 ή του 1917...): υπήρχαν τάξεις πριν τον καπιταλισμό ή εμφανίστηκαν από το μηδέν μόλις το σκέφτηκε ο Μαρξ; Ξέρει αυτός... Να χαρώ εγώ Μαρξισμό!

ΡΓ

ΥΓ. @ΠΓ, ναι καλός ήταν σε κάποια, ακριβώς σε αυτά που σήμερα είναι παντελώς και προκλητικά λάθος. Πάντως μαρξιστής δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι.
ΥΓ2. Τελειώνω εδώ την όποια proxy συζήτηση. Σε αντίθεση με τον κ. καθηγητή οι δικές μου προσβολές είναι ελεγχόμενες και οριοθετημένες.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ νέος τότε στη μπλογκόσφαιρα σχολίαζα και πολλά κείμενα ήταν ενδιαφέροντα. Ακόμα ανατρέχω που και που στο αρχείο για πηγές κλπ πχ για τους κόκκινους Χμερ και το ρόλο τους.
Όταν άρχισε τα κουλά αντιπαρατεθηκα μαζί του σε σχόλια αλλά με φιλικό ύφος μιας και ομολογώ ότι αν και του χα πει ότι η λογική του έχει πολιτική εκπροσώπηση, τον ΠιΛαφ εντούτοις δεν περίμενα να φτάσει σε αυτή την κατάντια. Αυτά που είδα από τα λινκ απλά μου επιβεβαίωσαν το δίκιο που είχα όταν μετά το Μακεδονικο σταμάτησα ακόμα και να παρακολουθω.
Όσο για τον κύριο που είδε στο πρόσωπο αυτών το νέο Μαρξ 3 πραγματα μιας και πραγματικά δεν έχω το κουράγιο να απαντήσω σε αυτά που λέει.
1) καλό είναι το ξεφύλλισμα της πολιτικής οικονομίας. Υπεραξία ,κέρδος κλπ το ζητούμενο πάντως του κομμουνιστικού τροπου παραγωγής είναι η παύση της μισθωτής σκλαβιάς όχι το κέρδος. Πόσο μάλλον ο ισοσκελισμος με το αποθεμα χρυσού ο οποίος δεν υφίστανται ούτε στις καπιταλιστικές χώρες εδώ και 40 χρόνια!
2) βασικό γνώρισμα των οπορτουνιστών είναι να μπερδευουν το μπόι με τον ίσκιο τους. Άκου νεομαρξισμός του 21ου αιώνα. Είχαμε το σοσιαλισμό τώρα έχουμε και το νεομαρξισμο του 21ου αιώνα τρομάρα μας.
3) Άμα τα στελέχη του ΑΚΕΛ που θέλουν ένα κανονικο ΚΚ είναι φαν των νεομαρξιστων...χεζε ψηλά κι αγνάντευε.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Παπουτσωμενε, δυστυχώς για σενα η επαναστατική κυβέρνηση της Κουβας διαφωνεί μαζι σου:

http://cubaniagriega.blogspot.com/2018/08/blog-post_7.html?m=1

Απορω πως γινετσι να δηλωνει κάποιος αντικαπιταλιστης και να επιδιώκει την δολοφονια(!!!) ενος εκλεγμενου ηγέτη!!
Μαρξισμος 2018...

Cuervo

Ανώνυμος είπε...

ο καθένας ότι δηλώνει είναι

Σεχτάρ ακόμα φτιάχνονται κόμματα. Οι αγωνίες για συγκυβέρνηση ΝΔ - Σύριζα(καλά δεν νομίζω να γίνει ακριβως έτσι) από τους ξένους, έστω και ως σενάριο δείχνει αρκετά



17-57

Αναυδος είπε...

Από ότι φαίνεται υπάρχουν μη μαρξιστες οπαδοι του σοσιαλισμού σαν τον πελλο

Για τους μαρξιστές το κέρδος είναι ο άμεσος στόχος της καπιταλιστικής παραγωγής αντίθετα στο σοσιαλιστικός τύπο παραγωγής οι επιχειρήσεις δε δουλεύουν για το κέρδος μιας ξένης τάξης, αλλά για τη διεύρυνση της βιομηχανίας για τους εργάτες συνολικά. Η παραγωγή για το κέρδος στο σοσιαλισμό προυποθέτει την υπαρξη πλήθους ιδιοκτητών, που συναλλάσσονται ο ένας με τον άλλο στην αγορά. Με άλλα λόγια κέρδος=καπιταλισμός

Η αποτελεσματικότητα μιας σοσιαλιστικής επιχείρησης επιτυγχάνεται με τη μείωση του κόστους παραγωγής και όχι με την αύξηση του οποιου κέρδους Η δουλιά όχι για το κέρδος, αλλά για τη διεύρυνση της βιομηχανίας για τους εργάτες συνολικά ήταν η πραγματικότητα στην ΕΣΣΔ

Οσο για την Κινα δεν ηταν ποτε σοσιαλιστικη μια προσπαθεια έγινε μεχρι το 1956 και μετα αναπτυχθηκε ο μικροαστικός σοσιαλισμός της συλλογικής ιδιοκτησίας που καταλήγει χωρίς καμία ανάγκη ανατροπής σε καπιταλισμό (πλέον στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο). Η κόκκινη σημαία της Κινας εχει 4 αστερια που το ένα το φυλαει για την αστική της ταξη Καμμια σχέση δεν έχει με τον σοσιαλισμό και όποιος προσβλέπει στην Κίνα διασύρει το σοσιαλισμό

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Αν θες την γνωμη μου Σφυροδρεπανε καλυτερα να σβηστουν τα σχολια σχετικα με το εν λογω ατομο. Ειναι ωραιο το θεμα που ανεβασες και ειναι κριμα να αποπροσανατολιζεται (και με δικη μου ευθυνη) η συζητηση.

zoot horn rollo είπε...

Αφού σε χαλάει τι την πίνεις.
Κοπανοι 2018...

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, μην τσιμπάτε σε κάθε τρολλάκι που λέει ότι έχει το σούργελο επιρροή. Έγινε και "μαρξιστική ομάδα" ένα σάιτ με τρία κείμενα του Μπαντιού όλα κι όλα.
Για τη νεολαία τη ρημάδα, φρέσκος λόγος. 2012 all over again

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Cuervo

Διαστρεβλωνεις τα λογια μου. Προφανως και καταδικαζω την αποπειρα δολοφονιας του Μαδουρο.

Το ιδανικο θα ηταν να ανατραπει ο Μαδουρο απο τον λαο και το ΚΚΒ και να σχηματιστει ενα σοσιαλιστικο κρατος στην Βενεζουελα. Αυτο που βλεπω ομως ειναι οτι βλεπω πως αντικειμενικα ο Μαδουρο ή θα στριψει φουλ δεξια και θα ξεφτιλιστει, ή θα ανατραπει βιαια και θα ηρωοποιηθει. Δεν θελω τιποτα απο τα δυο, αλλα σε ενα απο τα δυο παει το πραγμα.

Πιστευεις οτι ο Αλιεντε ας πουμε θα ειχε το 1/100 της αιγλης που εχει σημερα ακομα και αναμεσα στους κομμουνιστες αν δεν ειχε δολοφονηθει? Ουτε που θα τον θυμομασταν σημερα.

Το ΚΚ Βενεζουελας ομως με νοιαζει τι θα κανει, οχι ο πασοκτζης. Το ΚΚ Βενεζουελας πρεπει να παρει αποστασεις αμεσα αλλιως παρασυρθει στο βουρκο με τον Μαδουρο. . Αν και φοβαμαι πως μετα απο 2 δεκαετιες ταυτισης με το PSUV ειναι πολυ αργα.

Ανώνυμος είπε...

Μία μικρή διόρθωση Άναυδε
".. Η κόκκινη σημαία της Κινας εχει 4 αστερια που το ένα το φυλαει για την αστική της ταξη .."

Έχει 5 αστέρια η σημαία της Κίνας.
Το μεγάλο είναι το ""Κ""Κ Κίνας(χα-χα μαοϊκοί σας αρέσει το Κ μέσα σε πολλά εισαγωγικά;) και τα άλλα 4 οι "συνεργαζόμενες" τάξεις:
Η πατριωτική ή νέα αστική τάξη, οι αγρότες, οι έμποροι και η εργατική τάξη

Συμφωνώ με τον Παπουτσωμενος Γατος ( 28 Αυγούστου 2018 - 10:13 μ.μ. ).
Επίσης η κριτική καλό είναι να γίνεται στην πολιτική τοποθέτηση και να αποφεύγονται προσωπικοί χαρακτηρισμοί.

Από την πλευρά μου, το μονο που μπορώ να συνεισφέρω στην συζήτηση εκτός ανάρτησης είναι το παρακάτω
http://redflyplanet.blogspot.com/2012/01/blog-post_6446.html

17-57

Ανώνυμος είπε...

Γατε επειδή όντως η αναρτηση έχει ενδιαφέρον και γενικά το θέμα της επέμβασης του συμφώνου της Βαρσοβίας παιζει πάντα και στον αστικό τύπο πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ ότι όλοι αυτοί οι θιγμένοι οπαδοί της "άνοιξης" της Πραγας από τους αστούς και τους απολογητές τους έως κάτι "αριστερούς" και "κομμουνιστες" που θέλουν σοσιαλισμό με δημοκρατία (αστική) και ελευθερία (της αγοράς) είναι ένα μάτσο υποκριτες που αναγνωρίζουν τονδικατο δ της βίας του καπιταλισμού όταν αυτός υπερασπιζεται τον εαυτό του. Ακόμα και τα εγκλήματα του τα κατανοούν σε αυτο το πλαίσιο αλλά στον σοσιαλισμό δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαιωμα άμυνας! Ο σοσιαλισμός οφείλει στην καλύτερη να πείσει και τους αστούς ή στη χειρότερη να κάτσει να τον τσακίσουν αμαχητί αλλιώς είναι βίαιος ,καταπιεστικός μη δημοκρατικός και άρα όχι "σοσιαλισμός" πασοκικος.
Ε σκατα στα μούτρα τους. Και προφανώς υπήρξαν λαϊκά στρώματα που παρασύρθηκαν από το Ντουμτσεκ ή τον Ναγκι ή άλλους και προφανώς εγινε μάχη και εναντίον τους. Μήπως δεν έπρεπε και ο ΔΣΕ να πολεμήσει τον εθνικό στρατό γιατί είχε παιδια του λαού επιστρατευμένα? Ή οι σοβιετικοί το Γερμανικό στρατο?

ratm

Ανώνυμος είπε...

Επειδή προσωπικούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησα εγώ, θα ήθελα να εξηγηθώ απέναντι σε σχολιαστές που εκτιμώ. Όταν έχεις δεχτεί και συνεχίζεις να δέχεσαι συλλογικά, και προσωπικά στο παρελθόν, μια χυδαία επίθεση χωρίς όρια, κάποια στιγμή θα σου φύγουν και δυο λόγια. Λόγια, τα οποία σε τελική ανάλυση περιγράφουν τον χαρακτήρα που έχει δείξει ο καθηγητής και την αμετροέπεια που τον διακρίνει.
Πολιτικά ή φιλοσοφικά τώρα σε τι να αντιπαρατεθείς, αλήθεια; Αυτά και τέλος

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Είχα γράψει το προηγούμενο σχόλιο και μετά είδα το link που έδωσε ο 17-57! Καλά τα λέει ο τύπος, τι απέγινε άραγε? 😉

ΡΓ

ΥΓ. Πράγματι, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο...

Ανώνυμος είπε...

Από Σεμπτέμβριο ξαναετοιμάζεται το σχέδιο σαν ΑΝΑΝ Νο2.
Τα πράγματα ξανααρχίζουν να "σφίγγουν" γύρω από την Κύπρο.
Και αρχίζουν την πολυδιάσταση πολιτική. Την μία η Κίνα την άλλη η Ρωσία και όπου αλλού κάτσει η μπίλια.

Ο Βλαδίμηρος ο εκ Ρωσίας αντιΛενινιστής λέγεται πως είχε πει το 2013 στην Κύπρο πως εφόσον είναι χώρα της ΕΕ να πάει για δάνειο στην ΕΕ για τα λίγα ψωροδίς που χρειάζονταν το τραπεζικό σύστημα της.


17-57

Υ.Γ.
Άπό ό,τι κατάλαβα, μπήκε για τα καλά η "ατσάλινη" πλώρη για την 7η διεθνή γνωστή ως τουιτερική

Ανώνυμος είπε...

Μήπως στην τελική για κάποιους μπερδεύτηκε ο Καρλ Μαρξ με τον συνέταιρο του Σπένσερ;
Ή μήπως μπερδεύτηκε με έναν από τους αδελφούς Μαρξ στον τομέα της Κωμωδίας ;

17-57

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ratm

''Ακόμα και τα εγκλήματα του τα κατανοούν σε αυτο το πλαίσιο αλλά στον σοσιαλισμό δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαιωμα άμυνας! Ο σοσιαλισμός οφείλει στην καλύτερη να πείσει και τους αστούς ή στη χειρότερη να κάτσει να τον τσακίσουν αμαχητί αλλιώς είναι βίαιος ,καταπιεστικός μη δημοκρατικός και άρα όχι "σοσιαλισμός" πασοκικος.''

Ακριβως αυτο, η μονη μοιρα που δεχονται για τους κομμουνιστες ειναι αυτη του νεκρου και του ηττημενου. Στην καλυτερη περιπτωση δικαιουσαι να πεσεις ηρωικα σαν την Κομμουνα ή τον Αλιεντε.

Η ΕΣΣΔ απ'οτι διαπιστωνω δεν εκανε επεμβαση σε χωρες στις οποιες δεν υπηρχε εστω και ενας μικρος πυρηνας κομμουνιστων και υποστηρικτων της. Πχ την Γιουγκοσλαβια θα μπορουσε να την λιωσει αλλα δυστυχως ο λαος ηταν στο μεγαλυτερο μερος συσπειρωμενος πισω απο τον Τιτο και ο Τιτο ειχε εξουδετερωσει οσους ηταν πιστους στο ΚΚΣΕ.

Μια αλλη διαπιστωση που εχω κανει ειναι οτι οι οπορτουνιστες μετα τις επεμβασεις σε Ουγγαρια και Τσεχοσλοβακια βρηκαν το κολπο και δηλωναν πιστη στην ΕΣΣΔ, το μονοκομματικο συστημα και την κυριαρχια του ΚΚ, ωστε να χουν το κεφαλι τους ησυχο με την ΕΣΣΔ και ταυτοχρονα περνουσαν τις αντισοσιαλιστικες μεταρρυθμισεις.

Αυτο βεβαια δειχνει και την ιδεολογικη παρακμη της ιδιας της ΕΣΣΔ.

Ανώνυμος είπε...

@ΡΓ
Δεν ξέρω αν έχεις σε εκτίμηση όσα γράφω μιας και είχαμε και μία αντιπαράθεση σε άλλη ανάρτηση. Από πολιτική και για πάρα πολλά χρόνια θα είναι στην πολιτική αφάνεια: Στην καλύτερη περίπτωση, "όμιλοι σκέψης".
Όπως περίπου έγραφαν παλιές Γραφές Προφητών της Τουιτερικής Διεθνούς ή θα γίνεις ΚΚες ή Λαζόπουλος. Από εκεί και πέρα, ο καθένας που θεωρούσε ή θεωρεί ως ρεαλιστικό αυτό το δίλλημα, επιλέγει τον δρόμο του: Ή του ΚΚΕ ή του Λαζόπουλου


17-57

Υ.Γ.
"Παιδιά", μην την βγάλετε και αυτή την απεργία "εργοδoτική"
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργούν τη Δευτέρα με προοπτική κλιμάκωσης
Κάλεσμα να εκφραστεί η λαϊκή αλληλεγγύη, απέναντι στη συντονισμένη επιχείρηση χτυπήματος της απεργίας
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9977308

Και μην ξαναρχίσετε τα περί "κομπρεμί" εκεί που λάμψατε όχι απλά με την απουσία σας αλλά και με την αιτιολόγηση της βάση του επιχειρήματος των "εργοδοτικών απεργιών".

ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνεχίζουν τη μάχη για τα δίκαια αιτήματά τους
https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/167120/synehizoyn-ti-mahi-gia-ta-dikaia-aitimata-toys

Ανώνυμος είπε...

Η αντιπαράθεση δεν είναι κακη όταν γίνεται με ανθρώπινους όρους. Νομίζω ότι κανένας μας δεν προσέβαλε τον άλλο άλλωστε. Αντιρρήσεις, κριτικές, ακόμα και εντονότερες από το συνηθισμένο είναι μέσα στο παιχνίδι. Π.χ. τον Σεχταρ τον εκτιμώ και συμφωνώ σε πολλά από αυτά που γράφει αλλά ενίοτε με ξενίζει αρνητικά. Αυτο δεν σημαίνει ότι θα τον αντιμετωπίσω ποτέ όπως άλλους που έχουν μπερδέψει τον ίσκιο τους σε συγκεκριμένες ώρες με το μπόι τους.

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Στην Ουγγαρία είχαμε ανοιχτά ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΤΟ Παραδέχθηκαν μέσω συγγραφέα σε βιβλίο που παρουσίαζε η "Ελευθεροτυπία" 40 χρόνια μετά, το 1996

Κάνουν μία φορά Πραξικόπημα κατά Αλλιέντε, αλλά τα βρήκε ολα ΟΚ ο τελευταίος. Η ειρωνία είναι πως ρώτησε τον Πινοσετ για την στάση του Στρατού και ο τελευταίος είπε πως ο Στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμα και την Νόμιμη Κυβέρνηση. Και λίγο καιρό μετά ήρθε το 2ο Πραξικόπημα, Αφού Προηγουμένως "προετοιμάστηκε" το κλίμα με "κόψιμο πιστώσεων" έλλειιψη βασικών αγαθών από την "Διεθνή Αγορά"

Το θαύμα του "Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα" στην Βενεζουέλα κράτησε όσο οι τιμές πετρελαίου ήταν ψηλές.
Με σχεδόν ατιμώρητους τους Πραξικοπήματίες του 2002: Όταν το πραξικόπημα του 2002 σχεδόν το είχαν προαναγγείλει ΜΜΕ και ΗΠΑ;

Δεν ήταν και όλοι Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας ούτε είχαν το κριτήριο των Φιντέλ και των συντρόφων του την διάθεση να σπάσουν "αυγά". Το αξιοπρόσεκτο στην Κούβα ήταν ή όλη πορεία κλιμάκωσεων μετάξύ ΗΠΑ -Κούβας (1959-1961) όταν πολύ απλά η αρχικά σοσιαλδημοκρατικού αντι-Ιμπεριαλιστικού προσανατολισμού κυβέρνηση(νομίζω πως αρχικά δεν συμμετείχαν μέλη του μετέπειτα ΚΚ Κούβας) προσπάθησε να εξαφαλίσει τα βασικά και να ανατάξει την Κουβανική Οικονομία. Και κάθε φορά συναντούσε και ένα εμπόδιο από τις ΗΠΑ. Μέχρι την απόβαση στον Πόλεμο των Χοίρων

17-57

Ανώνυμος είπε...

ΡΓ αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε ανθρωπους με έντιμες προθέσεις, κοινό σκοπό και τους "άλλους"

Σεχτάρ που το βρήκες το 20%; H χ.α. θα είχε 15+% μόνο αν το ΚΚΕ έδειχνε έστω ανοχή στην Κυβέρνηση Συριζα-Ανέλ.

17-57

Ανώνυμος είπε...

"..Αν καποιος απαντησει οτι η ΕΣΣΔ ειναι το καλυτερο παραδειγμα σοσιαλιστικης θεμελιωσης, τοτε θα πρεπει να εξηγησει γιατι αυτο το μοντελο ειναι παρελθον αλλα η κινα, η ΛΔΚ και η Κορεα στεκουν ακομα εστω και χαρη στις αντιφασεις τους.."

Γιατί πολύ απλά αν είχε διαβάσει την "Κριτική του Προγράμματος της Γκότα" δεν θα είχες απορία Πέλλος. Γιατί στον Σοσιαλισμό δηλαδή ανωριμός Κομμουνισμός, η ταξική πάλη συνεχίζεται αν και παόρνει άλλη μορφή

Για την Κίνα και τον "σοσιαλισμό" της έγραψε ο Άναυδος
http://sfyrodrepano.blogspot.com/2013/07/blog-post_21.html

Για την ΛΔΚορέας το Κόμμα στο 20ο συνέδριο

Πόσο μαρξιστικά αγράμματοι είσαστε; Ειλικρινά, έχετε αναρωτηθεί ποτέ σας;
Δεν υποστηρίζω πως ξέρω αρκετά, αλλά μπροστά σε αρκετούς νοιώθω προφέσορας. Μόνο που δεν καβαλώ κανένα καλάμι ή δεν μπερδεύω τον ίσκιο μου με το μπόι μου
Και ίσως εκεί να είναι η διαφορά.

17-57

Υ.Γ.
Δωράκι

http://erodotos.wordpress.com/2010/03/14/lenin-intellectuals/

«Οι διανοούμενοι δίνουν πολύ συχνά θαυμάσιες συμβουλές και καθοδηγητικές υποδείξεις, αποδείχνονται όμως μέχρι γελοίου, μέχρι ανοησίας, μέχρι αίσχους ‘κουλοί’, ανίκανοι να εφαρμόσουν στην ζωή αυτές τις συμβουλές και τις υποδείξεις, να εφαρμόσουν πρακτικό έλεγχο, για να μετατρέπονται τα λόγια σε έργα.»
(Λένιν Β Ι, “Πως να οργανώσουμε την άμμιλα;”, στα Άπαντα, τόμος 35ος, σελ.202)
* * *

«Είναι πιο δύσκολο στα διανοούμενα στοιχεία να προσαρμοστούν στην πειθαρχία της κομματικής ζωής, και όσα από τα στοιχεία αυτά δεν είναι σε θέση ν’ ανταποκριθούν σ’ αυτό το καθήκον υψώνουν, όπως αυτό είναι φυσικό, τη σημαία της ανταρσίας ενάντια στους απαραίτητους οργανωτικούς περιορισμούς και ανάγουν την αυθόρμητη αναρχικότητά τους αυτή σαν τάση προς την ‘αυτονομία’, σαν αίτημα ‘ανεκτικότητας’ κλπ.»
(Λένιν Β Ι, “Προς το Κόμμα”, στα Άπαντα, τόμος 9ος, σελ.14-15)


Ανώνυμος είπε...

Στην απόβαση στον "Κόλπο των Χοίρων" το σωστό στο(31 Αυγούστου 2018 - 5:20 μ.μ.) αντί για " Πόλεμο των Χοίρων"(λανθασμένο)

17-57

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας το αρχικό κείμενο μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες που μου επανέρχονται συχνά με διαφορετική μορφή κάθε φορά. Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να τις ξεδιαλύνω καθώς διακρίνω μια αντίφαση στο τί πρεσβεύει ο κομμουνισμός - κομμουνιστές σχετικά με αυτές. Τις θέτω λοιπόν εδώ μήπως και βοηθηθώ.

- Ο σοσιαλισμός θα επιβάλλεται κάθε φορά από "πάνω" προς τα "κάτω" μέχρις ότου "μετασχηματιστεί" η κοινωνία; Και ποιοί θα είναι αυτοί που θα το αποφασίζουν-ελέγχουν αυτό; Και αυτούς ποιοί θα τους ελέγχουν;

- Η κοινωνία τί ρόλο θα έχει σε αυτή την πορεία; Ποιός θα την ρωτάει και ποιός θα μεταφράζει τις απαντήσεις;

- Ποιοί θα είναι εκείνοι που θα ξεχωρίζουν τα "ζιζάνια, παράσιτα και αγριόχορτα" και με ποιά κριτήρια;

Εκτός των αποριών θέλω να εκφράσω και μια προσωπική αντίληψη που μου έχει δημιουργηθεί από παλιά και έχει αποκρυσταλλωθεί καλύτερα τώρα, αναγνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι μπορεί να είναι πέρα για πέρα σε λάθος δρόμο, δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε.
Έχω λοιπόν "καταλάβει" ότι το καπιταλιστικό μοντέλο με το σοβιετικό-σοσιαλιστικό μοιάζουν πάρα πολύ στις μεθόδους τους, αν αφαιρέσει κάποιος τα "στολίδια". Η προπαγάνδα, η καταστολή, οι διώξεις, οι κρυφές συμφωνίες, οι επεμβάσεις σε ξένα κράτη,η εντατικοποίηση της παραγωγής, η απόκρυψη αλήθειας από τον λαό είναι μέθοδοι αποδεκτές και από τα δύο μοντέλα. Η διαφορά τους είναι στο ποιούς εξυπηρετούν και στο ποιός είναι ο τελικός σκοπός τους. Στον μεν καπιταλισμό η διαιώνισή του και η εξασφάλιση της κυριαρχίας του, στο δε σοσιαλισμό η μετεξέλιξη της κοινωνίας σε κομμουνιστική και η εξάλειψη της εκμετάλλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Όταν ήμουν νεώτερος η ομοιότητα αυτή μου φαινόταν εντελώς απωθητική επειδή δεν είχα καταλάβει πόσο βασική είναι η διαφορά. Τώρα δέχομαι οτί μπορεί (όχι σίγουρα) να μη γίνεται αλλιώς.
Έλα όμως που προτιμώ την πειθώ από την επιβολή, την κριτική σκέψη από την προπαγάνδα,τον ολοκληρωμένο λόγο από τα συνθήματα, το να αποφασίζει ο λαός και όχι κάποιοι "πεφωτισμένοι". Και η προτίμησή μου δεν είναι από άποψη προσωπικής αισθητικής όπως δεν προτιμώ και τον κομμουνισμό επειδή μου αρέσει, αλλά επειδή πιστεύω ότι είναι η κοινωνία που μας αξίζει να ζούμε στον 21ο αιώνα. Και είναι μια κοινωνία για την οποία αξίζει να αγωνιστεί κάποιος.
Από την άλλη αυτά μπορεί να είναι ρομαντικές αφέλειες.
Από την άλλη άλλη όμως, έτσι όπως το βλέπω εγώ, το ΚΚΕ λέει στον κόσμο: έλα μαζί μας, να γίνουμε πολλοί, μήπως και βρούμε ευκαιρία να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό, που δεν θα είναι εύκολο, γιατί άμα γίνουμε επικίνδυνοι μπορεί και να διωχθούμε, να χάσουμε τη δουλειά μας, να μπούμε φυλακή, και αν τα καταφέρουμε, πάλι δεν θα είναι εύκολο, θα υπάρχει πόλεμος απ'εξω και από μέσα, μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε τα όπλα, να σκοτώσουμε και να σκοτωθούμε, και αν τα κερδίσουμε την εξουσία πάλι δεν θα είναι εύκολο, το παλιό θα καραδοκεί, θα υπάρξουν οικονομικοί αποκλεισμοί, εσωτερικοί εχθροί καλυμμένοι, δύσκολες αποφάσεις, ανίερες συμμαχίες, επώδυνοι συμβιβασμοί, και αν τα καταφέρουμε και εγκαταστήσουμε για τα καλά τον σοσιαλισμό, πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να μεταλλαχθεί η κοινωνία, πρέπει να προσέξουμε να μη χάσουμε το δρόμο μας, πρέπει το παλιό παράδειγμα να ξεχαστεί εντελώς και όταν γίνει αυτό θα φτάσουμε στο στόχο μας, την κομμουνιστική κοινωνία. Και όλα αυτά αν είμαστε τυχεροί και υπάρχουν οι κατάλληλοι ηγέτες που να μπορούν να κάνουν σωστές αναλύσεις, να παίρνουν σωστές αποφάσεις, και να μην είναι οπορτουνιστές ή απλά ανήθικοι που θα εκμεταλλευτούν την εξουσία τους για δικό τους όφελος.
Δύσκολα πράγματα..

Ανώνυμος είπε...

Συμπληρώνω το ψευδώνυμο.

Άσχετος τακτικός αναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Τι Μακέην τι Λένιν

https://www.rt.com/usa/437407-mccain-tall-tales-lenin/

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Ρε φίλε, είσαι τόσο τραγικός που πιστεύεις πως θα το καταλάβαινες το ότι έχεις καβαλήσει καλάμι. Όχι,δεν θα το καταλάβεις ποτέ.

Δηλώνεις ημιμάθεια και προφέσορας ταυτόχρονα, γράφεις παραπάνω από το 1/3 των σχολίων σε κάθε άρθρο.Κ όλο αυτό δεν είναι ικανό να σε κάνει να νιώσεις πως κάτι κάνεις λάθος.

Έχεις ήδη διαβεί τον μισό δρόμο αυτού που κατηγορείς....


Λεών

Ανώνυμος είπε...

@Λεών
Γνωστό απόφεγμα για κάθε χρήση: "Γίνεσαι αυτο που κατηγορείς"

Μπορείς Πάνσοφε Λέων να μας πεις ποιο μεγάλο μυαλό υποστήριξε αυτή την άποψη; Αν ήξερες το ποιος το πρωτοέγραψε, δεν θα το πόσταρες σε σχόλιο.

17-57

Ανώνυμος είπε...

@Λεών
Δεν δηλωνω πουθενά ημιμάθεια. Αλλά πως αυτά που ξέρω είναι λίγα, αλλά νομίζω πως τα βασικά στη μ-λ θεωρεία τα κατανοώ αρκετά καλά.

Με την ευκαιρία, τι ψήφισες στο Δημοψήφισμα το 2015; Αν και αποδεύγω προσωπικούς χαρακτηρισμούς, ρωτώ μήπως και καταλάβουμε το ποιος είναι στην τελική ο "τραγικός".

@Απέργα
Μακέην μόνο πατάτες

17-57

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ασκήσεις επί χάρτου, 17-57 (31 Αυγούστου 2018 - 6:41 μ.μ.)!
Αλλά, να σου πω το (επισφαλές) σκεπτικό μου.
Το λούμπεν στοιχείο του πληθυσμού, που αποτελούσε κι εδώ την δεξαμενή του φασισμού, κυμαινόταν γύρω εκεί, και το λέω γιατί τόσο στην κατοχή, όσο και στο δημοψήφισμα για την Βασιλεία, όσο και πρόσφατα, ανάμεσα στους ξετσίπωτους ΝΑΙ-νέκους (όχι τους ..ντροπαλούς!) του δημιοψηφίσματος αποτελούσαν τον "σκληρό πυρήνα" των αντιστοίχων ποσοστών, που κυμαίνονταν γύρω στο 30%, πλαισιωμένοι βέβαια και με τον "κυριλέ" συνειδητό συντηρητικό κόσμο.
Ασφαλώς, η διαχρονική παρουσία του ΚΚΕ έχει "ξεμπροστιάσει" τον εγχώριο φασισμό σαν εθνοπροδοτικό και εγκληματικό, ενώ του έχει αφαιρέσει κάθε δυνατότητα να φορέσει "φιλολαϊκό" και .."κοινωνικό"(!) προσωπείο, ειδικά μετά το '89, που η εγχώρια "αριστερά" κατέθεσε τα όποια όπλα κρατούσε. Με κορωνίδα βέβαια το 2012. Αυτό το χρωστάει η ελληνική κοινωνία, ακόμη και η αστικοδημοκρατική, στο ΚΚΕ, και ξέρω πως πολλοί από δαύτους τουλάχιστον το παραδέχονται.
Το σημερινό 6-7% το θεωρώ "δημοσκοπικό". Αμα πλακώσουν τα ζόρια, θα βγούν και εκείνα τα σαλιγκάρια, που κρύβονται κυρίως στην ΝΔ, αλλά και σε πολλούς άλλους, και "αριστερούς" η και εξωκοινοβουλευτικούς, σχηματισμούς (όρα και 20/10/11), αλλά, νομίζω, πως το ~20% συν-πλην, είναι μια οροφή, που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί, κι αυτό πρέπει να το ξέρει η εγχώρια Αντίδραση, ενημερώνοντας και την διεθνή. Ο,τι γίνεται σε Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Πολωνία κ.α., δεν μπορεί να γίνει στο εγγύς ορατό μέλλον στην Ελλάδα, όπως και στην Ρωσσία.
Γιαυτό η ταχτική της Αντίδρασης στις δύο αυτές χώρες είναι αρκετά ιδιόμορφη.
Αυτά, και με την υπενθύμιση, πως οι κοινωνίες δεν μπαίνουν εύκολα σε καλούπια, και οι "προβλέψεις" γενικά πρέπει να είναι συμμαζεμένες.

Ανώνυμος είπε...

Να ποια είναι η διαφορά στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε ανθρώπους και στο πέταγμα λάσπης από...πως να χαρακτηρίσω τώρα για να μην κατηγορηθώ για προσωπικές μη πολιτικές επιθέσεις?
Βαριέμαι να κοιτάξω προς τα πίσω τώρα, αλλά δεν σχολίαζες και παλιότερα εδώ?

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

όχι ακόμα Σεχτάρ. Χρειάζονται και μία πιο "σοβαρή" χ.α.
Προς τα εκεί "ψήνεται" κόμμα με κομμάτια στα δεξιά της ΝΔ.
Οι προσωπικοί ανταγωνισμοί υπάρχουν στον χώρο τους αλλά αν αισθανθούν την ανάγκη της ένωσης θα το κάνουν. Σαν σύνολο δεν διαφωνώ. Κάπου εκεί είναι τώρα.
15% στάνταρ + η επίσημη ακροδεξια προς φασισμό.

Το ΚΚΕ με την πολιτική του στάση το κρίσιμο 2012 στέρησε την "ηθική νομιμοποίηση" στα μάτια αρκετού κόσμου

Όσο για κάποιους από τους υπόλοιπους, τους εχω ικανούς στο μέλλον να θεωρήσουν τον Στράσερ και ως αριστερό. Όταν κάποιοι θεωρούσαν τον Ορμπάν "αντισυστημικό" προς τα εκεί θα οδηγηθούν αργά ή γρήγορα


17-57

Ανώνυμος είπε...

Να συμπληρώσω κάτι στην εξαιρετική ανάρτηση του "Σφυροδρέπανου" από ένα εξαιρετικό βιβλίο που βόηθησε αρκετά την σκέψη μου

".. Σε τι όμως συνίσταται, περιληπτικά, η ουσία του ρεβιζιονισμού;

Πρώτα ότι προσπαθεί να ξεπεράσει τη «μονόπλευρη άποψη» του ιστορικού υλισμού που εξετάζει όλα τα φαινόμενα του ιστορικοκοινωνικού γίγνεσθαι αποκλειστικά από την ταξική άποψη του προλεταριάτου. Διαλέγει σαν άποψη το συμφέροντα «ολόκληρης της κοινωνίας». Επειδή όμως, συγκεκριμένα, αυτά τα γενικά συμφέροντα δεν υπάρχουν, και επειδή αυτό που θα μπορούσε να φανεί σαν γενικό συμφέρον δεν είναι τίποτε άλλο από τη στιγμιαία συνιστώσα της αγωνιστικής αλληλεπίδρασης των διαφόρων ταξικών δυνάμεων, ο αναθεωρητής αντιλαμβάνεται το πάντοτε μεταβαλλόμενο αποτέλεσμα της ιστορικής διαδικασίας σαν μια πάντοτε ίδια μεθοδολογική αφετηρία.

Έτσι αναποδογυρίζει και θεωρητικά τα πράγματα. Από πρακτική άποψη, η ουσία του παραμένει πάντα και αναγκαστικά ένας συμβιβασμός, λόγω ακριβώς αυτής της θεωρητικής αφετηρίας. Ο ρεβιζιονισμός είναι πάντοτε εκλεκτικός: προσπαθεί, δηλαδή, να αμβλύνει και να εξισώσει ήδη θεωρητικά τις ταξικές αντιθέσεις για να καταστήσει την ενότητά τους, που την έχει αναποδογυρίσει και που δεν υπάρχει παρά μόνο στο κεφάλι του, σαν το μέσο για την εκτίμηση των γεγονότων.

Γι΄ αυτόν το λόγο ο αναθεωρητής απορρίπτει, κατά δεύτερο λόγο, τη διαλεκτική. Γιατί η διαλεκτική δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εννοιολογική έκφραση του γεγονότος ότι η εξέλιξη της κοινωνίας κινείται στην πραγματικότητα μέσα από τις αντιθέσεις, ότι αυτές οι αντιθέσεις (οι αντιθέσεις των τάξεων, η ανταγωνιστική ουσία της οικονομικής ύπαρξής τους κτλ.) αποτελούν τη βάση και τον πυρήνα κάθε γεγονότος και ότι μια «ενότητα» της κοινωνίας, όσο αυτή στηρίζεται στη διαίρεση σε τάξεις, δεν μπορεί παρά να είναι πάντα μια αφηρημένη έννοια, ένα πάντοτε πρόσκαιρο αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης αυτών των αντιθέσεων. Καθώς όμως η διαλεκτική, σαν μέθοδος, δεν είναι παρά η θεωρητική διατύπωση του κοινωνικού γεγονότος ότι η κοινωνία αναπτύσσεται παραπέρα μέσα από αντιθέσεις, από το πέρασμα από τη μια αντίθεση στην άλλη, επομένως με επαναστατικό τρόπο, η θεωρητική απόρριψη της διαλεκτικής σημαίνει ρήξη αρχών με κάθε επαναστατική συμπεριφορά.

Τρίτο, αφού οι αναθεωρητές μ' αυτόν τον τρόπο αρνούνται ν' αναγνωρίσουν την ύπαρξη της διαλεκτικής με την κίνησή της μέσα από τις αντιθέσεις, που παράγει έτσι πάντα κάτι νέο, σαν κάτι που υπάρχει πραγματικά, χάνεται από τη σκέψη τους το ιστορικό, το συγκεκριμένο, το νέο. Η πραγματικότητα που ζουν υπόκειται σε σχηματικούς μηχανιστικούς, «αιώνιους χαλύβδινους νόμους» που, σύμφωνα με την ουσία τους, δημιουργούν αδιάκοπα το ίδιο πράγμα και στους οποίους ο άνθρωπος είναι μοιραία υποταγμένος, όπως και στους νόμους της φύσης. Αρκεί λοιπόν να γνωρίσει κανείς μια για πάντα αυτούς τους νόμους, για να μάθει πώς θα εξελιχθεί η μοίρα του προλεταριάτου. Η υπόθεση ότι μπορεί να υπάρξουν νέες καταστάσεις που να μην υπόκεινται σ' αυτούς τους νόμους ή ακόμη καταστάσεις των οποίων η κατάληξη εξαρτάται από την απόφαση του προλεταριάτου, είναι για τον αναθεωρητή αντεπιστημονική. (Η υπερεκτίμηση των μεγάλων προσωπικοτήτων, της ηθικής κτλ. δεν είναι παρά οι αναγκαίοι αντίποδες αυτής της αντίληψης).

Τέταρτο, αυτοί οι νόμοι είναι, όμως, οι νόμοι της καπιταλιστικής ανάπτυξης και η επιμονή στην αιώνια και υπεριστορική ισχύ τους σημαίνει ότι για τον αναθεωρητή η καπιταλιστική κοινωνία είναι η πραγματικότητα που ουσιαστικά δεν μπορεί να αλλάξει, όπως και για την αστική τάξη. Ο αναθεωρητής δεν θεωρεί πια την αστική κοινωνία σαν ένα προϊόν της ιστορίας που γι’ αυτό είναι ιστορικά καταδικασμένη να εξαφανιστεί, ούτε την επιστήμη σαν ένα μέσο για τη γνώση της εποχής της πτώσης της και την επιτάχυνσή της, αλλά, στην καλύτερη περίπτωση, σαν μέσο για τη βελτίωση της θέσης του προλεταριάτου μέσα στην αστική κοινωνία. Κάθε σκέψη που ξεπερνάει πρακτικά τον ορίζοντα της αστικής κοινωνίας είναι μια ψευδαίσθηση, μια ουτοπία, για το ρεβιζιονισμό.

-συνέχεια-


Ανώνυμος είπε...


Πέμπτο, γι' αυτό ο ρεβιζιονισμός έχει μια θέση «ρεαλιστικής» πολιτικής, θυσιάζει πάντοτε τα πραγματικά συμφέροντα του συνόλου της τάξης (και χαρακτηρίζει ουτοπική κάθε συνεπή υπεράσπιση αυτών των συμφερόντων) στην υπεράσπιση των άμεσων συμφερόντων μεμονωμένων ομάδων.

Με βάση αυτές ακόμη τις λίγες παρατηρήσεις είναι σαφές ότι ο ρεβιζιονισμός μπόρεσε να γίνει ένα πραγματικό ρεύμα μέσα στο εργατικό κίνημα μονάχα επειδή η νέα ανάπτυξη του καπιταλισμού επέτρεψε παροδικά σε ορισμένα στρώματα των εργατών να αποκτήσουν από αυτήν την κατάσταση οικονομικά οφέλη. Καθώς επίσης και γιατί η μορφή οργάνωσης των εργατικών κομμάτων εξασφαλίζει μεγαλύτερη επιρροή σ' αυτά τα στρώματα και στους διανοητικούς εκπροσώπους τους παρά στις -έστω και συγκεχυμένα και ενστικτώδικα- επαναστατικές πλατιές μάζες του προλεταριάτου. .."

Γ. Λουκατς "Η Σκέψη του Λένιν", Σύγχρονη Εποχή σελ.65-67


17-57

Υ.Γ.
Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΟΝ ΚΑΟΥΤΣΚΙ(από σχόλιο του "Άγρυπνου")

http://sfyrodrepano.blogspot.com/2018/07/blog-post.html?showComment=1532895382305#c4504012263239776058

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ας το αφήσω εδώ, μια και πρόκειται για τον παμπόνηρο Καπιταλισμό:
Στον εισαγγελέα στελέχη τραπεζών για τη δανειοδότηση κομμάτων
.....
Επίσης θα κληθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ)....
....και τα πολιτικά στελέχη για ηθική αυτουργία...


Aν νομίζετε ότι η α.τ. θα αφήσει την Χ.Α. να καταδικαστεί, και το ΚΚΕ να ...ανακάμψει!

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

....και η διάψευση άμεση:
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επιχείρηση συκοφάντησής του με δημοσιεύματα για τα δάνεια των κομμάτων

αλλά, ....
πόσοι θα την διαβάσουν, από αυτούς που διάβασαν την συκοφαντία;
Και θα προσέθετα, μήπως θα χρειαζόταν και πιο αγκιτατόρικο στυλ, τύπου "Ούτε πρόκειται το ΚΚΕ να αλλάξει ΑΦΜ...."; Για νάχει και μεταδοτικότητα η απάντηση.

ΡΟΔΕΣ είπε...

Όντος η διάψευση άμεση...
Τα δάνεια δεν είναι υπέρογκα, δεν είναι επισφαλή. Πληρώνονται στην ώρα τους , δεν είναι ληξιπρόθεσμα, ας είναι καλά και τα μέλη που στηρίζουν οικονομικά το κόμμα. Υπάρχουν βέβαια σαν εγγυήσεις τα ακίνητα και η σταθερή παρουσία του κόμματος στο κοινοβούλιο, αλλά όλες οι διαδικασίες δανειοδότησης είναι οι προβλεπόμενες, πεντακάθαρες, ξεκάθαρες και πάνω από όλα ΝΟΜΙΜΕΣ.
Το ΗΘΙΚΟ κομμάτι όμως; Και τι ακριβώς...διαψεύδει η διάψευση;

zoot horn rollo είπε...

Κι αργήσατε.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

1. Για πες μας εσύ, γιατί δεν καταλαβαίνω, σε τι συνίσταται το ...ηθικό κομμάτι;
2. Η διάψευση διαψεύδει: α) Οτι το δάνειο του ΚΚΕ είναι "κόκκινο", δηλαδή μη εξυπηρετούμενο. (Χε,χε, είναι δυνατόν κάτι του ΚΚΕ να μην είναι ...κόκκινο;! Ιδού, είναι!)
β) Διαψεύδει το τσουβάλιασμα με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τις ....αλλαγές ΑΦΜ, και τα άλλα ωραία.

--------------------------------------------------
Πολύ γρήγορα ήρθε μια δικαίωση της παρατήρησής μου για το αναγκαίο αγκιτατόρικο στυλ...

zoot horn rollo είπε...

Ο κόσμος να χαλάει (πλειστηριασμοί,μισθοί/συμβάσεις,ΝΑΤΟ κτλ), εμείς θα έχουμε "ταδανειατουΚΚΕ". Γίναμε.

Πέρα από τις όποιες διεργασίες/ετοιμασίες, είναι κι η εποχή αυτή του χρόνου, "υπάρχει μοτίβο" που λένε και σε κάτι αστυνομικά στην τιβι.

Για τους διάφορους "έτοιμους από καιρό", τα έχουμε πει.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ τι ακριβώς διαψεύδεις ΡΟΔΕΣ στο "ηθικό κομμάτι";
Κόσμος που ψηφίζει κκε και αποπληρώνει κανονικά τα δάνεια του στις τράπεζες για να χτίσουν ένα σπίτι έχουν "ηθικό κομμάτι";

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά ίσως το "ηθικό μέρος" που κάποιοι ψάχνουν, μπορούν να το βρoυν σε κάποια από τα λεγόμενα των Κουρή, του Λαζόπουλου, του Πάγκαλου, Καρατζαφέρηδων και άλλων αντι-ΚΚΕδων.

Τα γνωστά: "κότερα", "βίλες", "εταιρεία γερμανός", διαφημίσεις Κόκα-κόλα στον "Ρ"
Φυσικά δεν μπορεί να λείψει το "Βρωμικο 89" αλλά η κυβέρνηση που συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργο Ζολώτα αν και το 1989 μάλλον δεν ανήκει στο "βρώμικο" 89.
Και ας ήταν ή πήγαν σχεδόν όλοι που ψήφισαν μέσα στον ενιαίο τότε ΣΥΝ(ΕΑΡ-ΚΚΕ) υπέρ της συγκυβέρνησης με ΝΔ στον ΣΥΝασπισμό και μετέπειτα Σύριζα. Κάποιοι μάλιστα νομίζω πως σήμερα είναι και υπουργοί.

"Πήγανε για μαλλί" και βγήκαν (για άλλη μία φορά) "κουρεμένοι". Το μόνο που δείχνουν είναι τον ανησυχία τους για την πολιτική άνοδο(όχι τόσο ποσοστική) του ΚΚΕ

17-57

Ανώνυμος είπε...

"Και θα προσέθετα, μήπως θα χρειαζόταν και πιο αγκιτατόρικο στυλ, τύπου "Ούτε πρόκειται το ΚΚΕ να αλλάξει ΑΦΜ....";
Για νάχει και μεταδοτικότητα η απάντηση"

Σωστό!

17-57

Ανώνυμος είπε...

Το "ΗΘΙΚΟ"....;;;;
Ποιό είναι το "ηθικό";;; Κια τελικά ποιό το ανήθικο στην προκειμένη περίπτωση;
Μήπως να μην πλήρωνε τα δάνεια; Μήπως να μην παίρνει την κρατική χρηματοδότηση για να καμώνεται τον επαναστάτη, αλλά να την παίρνουν τα άλλα κόμματα! Δεν βγαίνει το παραμύθι για τα δάνει του ΚΚΕ και το ρίξατε στο "πνεύμα και ηθική"!!!
Αν τόσο πολύ κόπτεσαι για το "ΗΘΙΚΟ", να καταγγείλεις την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ψήφισε και υλοποιεί έναν αντιδραστικό νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων που προωθεί τον κρατικό χαφιεδισμό, έναν νόμο που μόνο η ΧΑ υπερασπίζεται φανατικά!
Οι γνωστές εξυπνάδες από τους γνωστούς παμπόνηρους που μας ταϊζουν μια ζωή το παραμύθι ότι μπορεί να υπάρξει και ανθρώπινος καπιταλισμος και "δίκαιη" ανάπτυξη για τους εργαζόμενους!
Ξέρω, ξέρω...εσείς κρατάτε την ηθική σας υπόσταση και και δεν πηγαίνετε τον καπιταλισμό των "τζακιών", αλλά τον καπιταλισμό των ΚΟΙΝΣΕΠ, των funds, των διάφορων φαντασιώσεων τύπου ΒΙΟΜΕ...
Και τελικά τι θα έπρεπε να κάνει το ΚΚΕ για να είναι στο..."ΗΘΙΚΟ κομμάτι";;;;
Αλλά ξέρω τι εννοείς "ηθική"...Να κοροϊδευεις τον κόσμο μέχρι το 2015 και μετά να ψηφίζεις μαζί με τη ΝΔ ένα τρίτο μνημόνιο στο όνομα του ρεαλισμού και της "ηρωικότητας" των "πεσόντων" ή να σέρνεσαι στο δημοψήφισμα πίσω από το κάλπικο "ΟΧΙ" του ΣΥΡΙΖΑ και μετά να το παίζεις απατημένη σύζυγος!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Αχαχαχαχα, πρώτο θέμα στο ατσάλινο τουίτερ και πέριξ (ανταρσοτρολλ χειροκροτητές του καμμένου) "τα θαλασσοδάνεια του κκε". Και μετά μου ψάχνεστε εδώ για σοβαρή αντιπαράθεση με τα ορφανά του μπαξμπάνη και του κασιδιάρη...

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

@ΡΟΔΕΣ

Που έβρισκε ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% λεφτά του 2012 να πληρώνει συνεργεία για να του μοιράζουν προεκλογικά φυλλάδια πριν τις εκλογές του Μαϊου του 2012, όταν:

Από κρατική χρηματοδότηση: Eίχε περίπου την μισή από το ΚΚΕ.
Οι βουλευτές του, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από την βουλευτικη αποζημείωση το έβαζε στη τσέπη του.
Άνθρωπο του Σύριζα με κουπόνια δεν είδε ποτέ κανείς (ούτε νομίζω πως θα δει ακόμη)
Ακίνητη περιουσία που να την παραχωρούν ή να την κληροδοτούν τα μέλη του Σύριζα προς το κόμμα τους δεν έχω ακούσει να το κάνουν.

Μπορεί και να κάνω λάθος αλλά έχεις να προσθεσεις κάτι; Όχι στο ηθικό μέρος αλλά στο πραγματικό

17-57


Υ.Γ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ινστιτούτο Levy Κυριακή 20 Γενάρη 2013
http://rizospastis.gr/story.do?id=7251138&publDate=20/1/2013

Νταλαβέρι με το «αμαρτωλό» CSIS
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=7255985


Μαλακίες είναι όλα τα πιο πάνω link; Λανθασμένα πράγματα γράφουν;

Ανώνυμος είπε...

Ηθικό θα ήταν μάλλον το ΚΚΕ να μη δανειστεί και να χάσει τα μισά του γραφεία. Ηθικό θα ήταν να μην κλείσει το κανάλι και την τυποεκδοτικη και απλά να έχει τους εργαζόμενους του απληρωτους. Το πιο ηθικό βέβαια από όλα θα ήταν μάλλον να εξαφανιστεί, να σταματήσει να υπάρχει για να μη χαλάει τη σούπα όλων αυτων των ηθικών και φυσικών αυτουργών της καταστροφής του λαού μας.

ratm

ΡΟΔΕΣ είπε...

Ας μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο αφού κανείς δεν θέλει να τον δει.
Τι λέει ο κος Σοφιανός:
https://www.naftemporiki.gr/story/1172147/bouli-enimera-daneia-ano-ton-83-ekat-exei-to-kke

Tο κομμουνιστικό κόμμα έχει δανειστεί από τράπεζες πάνω από 8,3 εκατ. και το μόνο που βγαίνουν και λένε οι υπερασπιστές του σαν τρομερό επιχείρημα είναι ότι "είναι ενήμερα τα δάνεια και εξυπηρετούνται";

Πόσος κόσμος αλήθεια ήξερε για αυτά τα δάνεια; Eγώ πάντως όχι όπως και πολλοί άλλοι που κατέτασσαν αυτές τις φήμες πλάι στα κότερα του Φλωράκη και τα ρούβλια του Κρεμλίνου και άλλα βρωμερά αυριανικά που ακούγονταν όταν πήγαινα δημοτικό. Οτιδήποτε σε δάνειο, φανταζόμασταν ότι θα αφορούσε στο κανάλι ή στην τυποεκδοτικη, που είναι λογικό. Όχι όμως στο κόμμα. Προφανώς κάποιοι από σας είχατε γνώση εάν κρίνω από απαντήσεις, χωρίς όμως να δίνετε ιδιαίτερη σημασία για τους συνειρμούς που δημιουργούνται. “Καπιταλισμό έχουμε, δεν υπάρχουν νησίδες σοσιαλισμού, άρα δεν γίνεται να μην εμπλακείς και δανειστείς από τράπεζες” θα πει κάποιος. Ορθών. Με μια διαφορά όμως:

Είναι άλλο να δανείζεσαι με προσημειώσεις και υποθήκες ακίνητων και να ταράζεις το σύστημα σε πορείες, απεργίες, διαδηλώσεις , συλλαλητήρια (κάτι που είναι μαγκιά)

Και είναι άλλο το να έχεις βάλει υποθήκη ιστορικά ακίνητα και εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση και να επικρατεί κινηματική νηνεμία, συμβολικές εκδηλώσεις, σχεδόν κατάργηση των απεργιών και επετειακές πορείες για τα προσχήματα.

Τους επικίνδυνους συνειρμούς δεν τους βλέπει κανείς; Προσωπικά πάντως αυτή η είδηση δεν με κάνει να έρθω πιο κοντά στο κόμμα και η διάψευση που περίμενα δεν ήταν για την ύπαρξη δανείων, άλλα για το γεγονός ότι δεν είναι κόκκινα.

Και άντε τώρα στους αντικκεδολογους και στους φιλελε που γράφουν στο φβ “η επανάσταση θα ξεκινήσει λογικά μετά την αποπληρωμή των δανείων” να τους πείσεις ότι η μάχη συνεχίζεται και ότι η σοσιαλιστική προοπτική δεν περνάει αναγκαστικά από τα χαμηλά επιτόκια των τράπεζων.

Εάν δεν βλέπετε σε αυτή τη συναλλαγή του κόμματος με το άσπονδο τραπεζικό σύστημα κάποιο ηθικό κόλλημα, τότε πραγματικά δεν έχει νόημα η όλη συζήτηση.

ΡΟΔΕΣ
Ασφαλισμένος διανομέας χάρη στο ΔΙΚΟ ΜΑΣ αγώνα στις 25 Μαη
εκεί που η μοτοπορεία έδειξε το δρόμο/ μια ζωή πάνω σε ρόδες

Ανώνυμος είπε...

Ενημερωτικά αυτός ο δανεισμος έγινε πριν το 2012 όταν ταραζαμε στις απεργίες το λιμάνι και εσκουζε ο ΣΚΑΙ και έλεγε ο Τσίπρας μην κάνετε εξαλοσυνες και όταν γινόντουσαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μετά την εποχή με το ασφαλιστικό του Γιαννίτση. Μάλλον έχεις μπερδέψει κάποια πράγματα.

ratm

zoot horn rollo είπε...

Καθόλου μπερδεμένα δε τα έχει.
Δεν είναι δύσκολο να φανεί αυτό.
Γνωστό έργο.

Ανώνυμος είπε...

Άντε πάλι η "κινηματική νηνεμία", για την οποία φταίει αποκλειστικά ή κυρίως το ΚΚΕ, που το κρατά το σύστημα από τα αρχ..., εχμ από τα δάνεια... Ρε πάτε καλά; Απάντησε κι ο ratm πιο πάνω, αλλά και κάτι COSCO, κάτι κλαδικές απεργίες σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος που δεν ευθύνεται βασικά το ΚΚΕ και πολύ περισσότερο δεν ήταν στόχος του σας αδειάζουν πανηγυρικά. Μήπως τα δάνεια του ΚΚΕ φταίγαν και για το ότι όλο το συνονθύλευμα δεν ήξερε τι κάνει στις 30/5 και κάποια παιδάκια καλούσαν στις παραλίες;
Μάλλον καλά πάτε και ξέρετε τι λέτε και γιατί το λέτε. Δεν χρειάζεται πάντα να είναι επί πληρωμή ο αντικομμουνισμός και η ρίψη λάσπης. Κάποιοι τα ασκούν επειδή είναι ποτισμένοι μέχρι το μεδούλι με αυτά. Μόνο που αν κοιταχτούν στον καθρέφτη μην τρομάξουν αν δουν τον Κασίδα. Άλλωστε τα παιδιά με τα μαύρα δεν διαφέρουν πολύ από τα παιδιά με τα μαύρα...

ΡΓ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Μάλιστα!
"Είναι ανήθικο να δανείζεσαι γιατί ...δανείζεσαι"!
Λοιπόν, μια και τοποθετείσαι στην αποκεί πλευρά, άκου:
1. Αν δε θέλετε να μας δανείζουν οι Τράπεζές σας, κάντε το ανοιχτά και νόμιμα. Βγάλτε ένα φετφά, που να λέει ότι "Οι τράπεζες δεν επιτρέπεται να δανείζουν το ΚΚΕ". Οσο δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, εμείς θα επωφελούμαστε από αυτή σας την αδυναμία, όποτε κρίνουμε ότι αυτό θα μας βοηθάει να στον αγώνα μας, για να μπορούμε να ταράζουμε τα αφεντικά σας στις απεργίες.
2. Αν θες την προσωπική μου γνώμη, το ΚΚΕ καλά κάνει, προς το παρόν, και αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά του, χωρίς να τα κάνει ..."θαλασσοδάνεια", και χωρίς φέσια, αλλαγές ΑΦΜ κλπ. όπως τα κόμματά σας. Οχι για λόγους ..."ηθικής"(!) αλλά απλά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Απαλλοτριωμένα χρήματα του Λαού είναι, και ...καθόλου δεν τους τα οφείλει(!) μια λαϊκή οργάνωση, και μάλιστα η κορυφαία, που είναι και η πολιτική πρωτοπορία του εργατικού κινήματος.
3. "Οτιδήποτε σε δάνειο, φανταζόμασταν ότι θα αφορούσε στο κανάλι ή στην τυποεκδοτικη, που είναι λογικό." Εδώ η "ηθική" ....παίρνει απαλλαγή;!;! Δεν ανήκαν στο ΚΚΕ αυτές οι επιχειρήσεις; Τα χρέη τους δεν ήταν και δικά του και έτσι (ορθώς) δεν αντιμετωπίστηκαν; Δε σου περνάει από το μυαλό η πιθανότητα κάποια από αυτά τα οχτώ εκ. να ξεπλήρωσαν και υποχρεώσεις των κομματικών επιχειρήσεων; Το Κόμμα έκλεισε αυτές τις επιχειρήσεις, ανάμεσα στα άλλα και γιατί τα χρέη τους είχαν πια γίνει τροχοπέδη στην πολιτική του δράση, αντί να την υποβοηθούν, που ήταν ο λόγος ίδρυσής τους.
4. Πάλι κατά την προσωπική μου άποψη, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα, που νομιμοποιείται, από την Θεωρία του, το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του, όχι απλά να δανείζεται από τις Τράπεζες, αλλά επίσης και να τις ληστεύει, και τελικά να τις απαλλοτριώσει! Αυτές είναι οι ηθικές υποχρεώσεις ενός επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης, που ....σηκώνουν τις τρίχες των αστών και μικροαστών φιλισταίων υποκριτών!
Ολα αυτά, έχουν συμβεί στο παρελθόν, και θα ξανασυμβούν και στο μέλλον, όταν θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Ανώνυμος είπε...

"..Και είναι άλλο το να έχεις βάλει υποθήκη ιστορικά ακίνητα και εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση και να επικρατεί κινηματική νηνεμία,..."

Πολύ documento διαβάζεις. Αποφασίστε τελικά αν πρέπει ή δεν πρέπει να βάζει ενέχυρο τα ιστορικά του ακίνητα το ΚΚΕ
Για πες μας για την "νηνεμία"; Γιατί το ΚΚΕ του 4,5% ήταν στους δρόμους στις πορείες, στις διαδηλώσεις.
Ο Σύριζα του τότε 27% που ήταν;


17-57

Υ.Γ.
Το «συστημικό» ΚΚΕ.
http://redflyplanet.blogspot.com/2013/03/blog-post_7721.html

Ανάρτηση για διάφορα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ινστιτούτο Levy Κυριακή 20 Γενάρη 2013
http://rizospastis.gr/story.do?id=7251138&publDate=20/1/2013

Νταλαβέρι με το «αμαρτωλό» CSIS
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=7255985

Ανώνυμος είπε...

Τράβα να πεις στους εργάτες της cosco για τις "συμβολικές τους απεργίες" και μετά κάν'τους κι ένα μάθημα για τα θαλασσοδάνεια. Νούμερο.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Ρουφιάνοι που λέτε γι απεργίες και δάνεια, ρωτάτε τον Νταλακογιώργο πως πάει ο δουλειά στην ΠΝΟ, και στις αντιεξουσιαστικές ΜΚΟ που βλέπουν τους πρόσφυγες σαν κρέας. Κανένα θέμα με ρευστότητα εκεί.
Πονηρούληδες, για την συμβάση στην ζώνη κουβέντα, και ριπίτ για προπέρσινη τηλε-πορεία, με συντεχνιασμό στο φουλ, μπας και ξεχάσουμε την πρόσφατη κινηματική απεργοσπασία.
Τώρα, για τα ατσάλινα πουλέν μου, μου δεν με απογοήτευσαν. Την βλακεία βέβαια του να απαιτούν απ'το ΚΚΕ να κλείσει τα σύνορα με την Ρουμανία, αναφερόμενοι στο μπλόκο στην Νατοική πομπή, δεν την χτυπάνε, αλλά κάθε προσπάθεια σεβαστή.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

ΥΓ ΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΡΑΜΜΩΝΕΙ Ο ΜΠΑΞΜΠΑΝΗΣ ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ;

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε έδω τον "άρχοντα" μπας και μάθετε λίγη "αντιΚΚετζιδικη" μπαλίτσα ρε "γατάκια"

Πώς η Ελλάδα έγινε κομμουνιστική χώρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 14.09.2018 : 20:57

http://www.kathimerini.gr/984786/opinion/epikairothta/politikh/pws-h-ellada-egine-kommoynistikh-xwra


Τι μαθαίνουμε: Πως ο Τσίπρας είναι..Κομμουνιστής(υποθέτω σαν τον κ.Κατρούγκαλο) και έχουμε "κυβέρνηση κομμουνιστών"! Πως η εξουσία καταλαμβάνεται με τα μέσα παραγωγής στα χέρια των αστών(μαλακίες έλεγαν Μαρξ και Λένιν ).
Επίσης οι δημοκράτες Ευρωπαίοι επέτρεψαν σε μία χώρα με "κομμουνιστική κυβέρνηση" να είναι μέσα σε ΕΕ και όχι μόνο αυτό αλλά να επέτρεψαν να επιλέξει εκείνη "το «μείγμα της λιτότητας». "

Μαλακίες έγραφε ο Μαρξ στο "Οι ταξικοί αγωνες στη Γαλλία από το 1848 - 1850' που περιέγραφε αύξηση φόρων από αστική κυβέρνηση. Επίσης το ΔΝΤ μάλλον κρυφοΚομμουνιστικό θα είναι αφού υποχρεώνει τις χώρες που πήραν δάνεια να αυξήσουν φόρους σε ειδικά σε είδη μαζικής κατανάλωσης π.χ.

Επίσης αν είχαν φύγει πριν 20 χρόνια από το ΚΚΕ όχι δεν έχει καμία σημασία παραμένουν ΚΚΕδες ίσως με τρόπο "συνομωτικό" να υποθέσω;
Και μάλλον υποθέτω πως αν πριν τον Σύριζα πέρασαν και κάποια χρόνια καμία 10ριά - 15αρια και βάλε και από ΠΑΣΟΚ μάλλον θα καταμετρούνται στο ΚΚΕ. Πως το ΚΚΕ εσωτερικου(π.χ. Κύρκος -μπανιάς) και και της "εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς "καταμετρούνται" στο ίδιο τσουβάλι με το ΚΚΕ. Φαίνεται πως ούτε ο κύριος που έκανε την καταμέτρηση το'χει πάρει χαμπάρι πως μιλάμε για διαφορετικούς πολιτικούς χώρους αλλά δεν πειράζει.

Πως τους ξέφυγαν κάποιι αριστεροί και λοιποί που πολύ παλιά ήταν ΕΚΚΕ (άρα ΚΚΕ και μάλιστα και "επαναστατικό" γιατί το άλλο το σκέτο δεν ήταν) αλλά θα πει κάποιος πως αυτοί ήταν επί εποχής Σημίτη.

Άραγε προς ποιους απευθύνεται αυτό το κείμενο; Προσπαθεί να τονώσει το ηθικό της "γαλάζιας παράταξης" μιας και ο Σύριζα του τα πήρε σχεδόν όλα τα σύμβολα ακόμα και τον "εθνάρχη"; Προσπαθεί να ετεροπροσδιορίσει την Δεξιά την στιγμή που ο Σύριζα υλοποιεί την πιο δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει ποτέ εφαρμοστεί; Παρατηρώ κάποιες μικρές ομοιότητες με ακροδεξιά δελτία ειδήσεων που θεωρεί τον Σύριζα "κομμουνιστές", "κομμουνιστική κυβέρνηση"(με τον Καμμένο να υποθέσω;) αλλά μάλλον η παρατήρηση μου δεν έχει σωστή βάση .

Μία απορία: Δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ που καμία φορά αναπαράγουν τσιτάτα του Λένιν ανήκουν και αυτοί στο ΚΚΕ ; Γιατί τότε μάλλον θα έχουμε μάλλον "εισοδισμό" (θεωρία τον Τροτσκιστών όχι των Κομμουνιστών) αλλά όπως νομίζω είμαι πολύ χαζός και δεν το πήρα χαμπάρι.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ο "Ρόδες" δηλώνει ασφαλισμένος διανομέας της απεργίας της 25ης Μάη. Ποιά είναι η 25η Μάη;

Η 25η Μάη είναι η viral απεργία που έκανε πέρσι το Μάη η ΣΒΕΟΔ. Μια παρέα βλαμμένων αναρχικών που φτιάξαν ένα δικό τους "σωματείο" το οποίο πιάνει τους "εργαζόμενους με δίκυκλα" σε φαγάδικα και courier. Οι τύποι φτιάξαν ένα σωματείο το οποίο πέρα απο διασπαστικό είναι και διαλυτικό καθώς σύμφωνα με τη λογική τους για να γίνει απεργία σε ένα σουβλατζίδικο θα πρέπει να πάρουν απόφαση το σωματείο των ντελιβεράδων, το σωματείο των ψηστών, το σωματείο των τηλεφωνητών κτλ. Μεγάλα ταξικά μυαλά οι τύποι.

Γιατί προχωρήσαν σε αυτή τη δημιουργία σωματείου; Για δύο λόγους. Γιατί εκεί είχαν κάποιο κόσμο και γιατί δε μπορούσαν να "πάρουν" το Συνδικάτο Επισητισμού από το ΠΑΜΕ. Οπότε, αντί να μπλέκουν με συνδικαλιστικές παρατάξεις, να πείθουν εργαζόμενους κτλ σου λέει, ας φτιάξουμε άλλο, δικό μας. Yolo.

Όσο για τη φοβερή και τρομερή απεργία αυτή. Έγινε full viral στα social media εκείνο το καιρό. Κάθε ταξικό ναυάγιο έκανε και ένα ποστ στο λογαρισμό του και ένοιωθε λίγο πιο ταξικούλης. Πραγματικά χιλλιάδες κόσμος έκανε ποστ για την απεργία αυτή. Μέχρι και και η κυβέρνηση και εφημερίδες της την διαφήμισαν* (οι "δικές τους δυνάμεις" που μας λέει ο τρελός). Το αποτέλεσμα στο δρόμο; Καμμιά 500ρα αναρχικοί κλασσικά. Τι ακριβώς εννοεί ο μαν εδώ ότι από αυτή την απεργία ασφαλίστηκε, δε το ξέρω, ας μας το φέρει να το δούμε.


ΣΙΓΟΥΡΑ πάντως δε περίμενε την φάση με τα δάνεια για να "απομακρυνθεί από το κόμμα". Μια χαρά εχθρός του ήταν πάντα. Άντε γιατί ο κάθε καημένος πουλάει την αφήγηση του εδώ πέρα και νομίζουν κάποιοι ότι είμαστε όλοι χάπατα. Γιατί όντως άμα τον ένοιαζε η πορεία της ταξικής πάλης θα ήξερε λχ ότι στο μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο της χώρας, τη Κόσκο, το ΠΑΜΕ κάνει καλό σαματά το τελευταίο διάστημα. Δε ταράζει το σύστημα η απεργία στη Κόσκο, οι συγκεντρώσεις έξω από ΝΑΤΟικές βάσεις, οι ασταμάτητες διαδηλώσεις κτλ, τη το τάραξε η απεργία που έσπρωξε μέχρι και η κυβέρνηση.

Κάντε μας τη χάρη ρε κακομοιρέοι...


Σ.

*
https://left.gr/news/stis-25-mai-min-paraggeileis-mageirepse-monos-soy-apergia-kai-motoporeia-ergazomenon-odigon
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000058515/Se-ekseliksi-apergiaki-sugkentrosi--motoporeia-apo-tous-ergazomenous-odigous-dikuklon


http://www.efsyn.gr/arthro/min-paraggeileis-delivery-ehei-apergia
http://www.efsyn.gr/arthro/tahymetafora-dikaion-aitimaton
https://www.altsantiri.gr/ellada/evrimatiki-afisa-gia-tin-apergia-tis-sveod-ikona/
http://www.gazzetta.gr/plus/article/1088347/apergia-ton-nteliveri-kai-sygkentrosi-sto-pedio-toy-areos

zoot horn rollo είπε...

ratm δε μου φαίνεται για "μπερδεμενος".
Λιγοτερο χοντροκομμένος από άλλους ίσως.

Ανώνυμος είπε...

2015

https://www.902.gr/eidisi/politiki/62603/kyvernitikes-piges-piso-apo-sykofantiko-dimosieyma-gia-kke

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή 06/03/2015 - 20:17 - Ενημέρωση: Σάββατο 07/03/2015 - 07:22
Κυβερνητικές «πηγές» πίσω από συκοφαντικό δημοσίευμα για το ΚΚΕ


".. Συκοφαντικό δημοσίευμα για θαλασσοδάνεια που έχει πάρει τάχα το ΚΚΕ, αναρτήθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα news4people. Το αξιοσημείωτο είναι πως μετά την αντίδραση του ΚΚΕ, ο συντάκτης του άρθρου εκφράζοντας συγνώμη, αποκάλυψε ότι βασίστηκε για τη συγγραφή του άρθρου του σε ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα! Οι διαβεβαιώσεις του για την πηγή της πληροφόρησής του εκθέτουν την κυβέρνηση και την προσπάθεια να λασπολογήσει εναντίον του ΚΚΕ.

Σε σχέση με το άρθρο αυτό καθαυτό, η απάντηση του ΚΚΕ ήταν ότι πρόκειται για δημοσίευμα προβοκατόρικο, συκοφαντικο, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Ολα τα δάνεια που έχει πάρει το ΚΚΕ είναι γνωστά, έχουν δημοσιευτεί στους ισολογισμούς του και στον Τύπο, εξυπηρετούνται και για όλα έχουν παρασχεθεί εμπράγματες εγγυήσεις (ακίνητα). Η δανειοδότηση του ΚΚΕ είναι απόλυτα διαφανής και δεν έχει καμία σχέση με τις πρακτικές, με τις οποίες έχουν δανειοδοτηθεί άλλα κόμματα. Προφανώς οι θέσεις και η πολιτική του ΚΚΕ ενοχλούν τους εμπνευστές του συκοφαντικού αυτού άρθρου και επιδιώκουν με ψέματα και προβοκατόρικες επιθέσεις να χτυπήσουν το ΚΚΕ».

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του απαίτησε: «να αποσυρθεί αμέσως το συγκεκριμένο κατάπτυστο άρθρο και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να διασφαλίσει την αλήθεια».

Η απάντηση του συντάκτη

Στην απάντησή του ο συντάκτης του άρθρου, Αντώνης Κοκορίκος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αντιλαμβανόμαστε κι εμείς όπως και το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ ότι το θέμα είναι πολύ χοντρό. Αξιολόγηση ειδήσεων κάνουμε και οι δύο (...) Εμείς δεν γράψαμε παρά την πληροφορία μέλους της κυβέρνησης και την θεωρήσαμε έγκυρη (...) Θεωρείστε δεδομένο ότι μέλος της κυβέρνησης μας έδωσε την πληροφορία. Προσωπικά θεωρώ πιο έγκυρο το ΚΚΕ (...) Αν έπεσα θύμα παραπληροφόρησης ή αν χρησιμοποιήθηκα εν αγνοία μου θα αναγνωρίσω το λάθος μου και δεν θα "εξαφανίσω" το άρθρο μου». .."

17-57

Ανώνυμος είπε...

Χαριστικές ή «καλές» ρυθμίσεις στα χρέη του ΚΚΕ δεν υπάρχουν ενώ ορκωτοί λογιστές πέρασαν απο «κόσκινο» από τα βιβλία του ΚΚΕ μόλις πέρσι. Τα ίδια έλεγαν και το 2015 και διαψεύστηκαν. Άρα δεν υπάρχει ούτε υποψία «ηθικού μέρους» ή «συνδιαλλαγής». Εκτός αν βέβαια κάποιοι θεωρούν συλλήβδην ανήθικο ή «ηθικά ύποπτο» όποιον έχει πιστωτική κάρτα(δάνειο είναι και αυτό) ή χρωστάει σε Τράπεζες και τα αποπληρώνει.

Φυσικά αν το ΚΚΕ δεν δανείζονταν, θα άρχιζαν οι "άλλες"ιστορίες για ρούβλια(παλιά της ΕΣΣΔ) του Περισσού. Και που τα βρήκε ο Περισσός τα λεφτά θα έλεγαν; Τα σενάρια μικροαστικής επιστημονικής φαντασίας τα έχει ήδη εξηγήσει ο Μαρξ από τα 1850 στο «Οι ταξικοί αγώνες στη Γαλλία». Τους καταλαβαίνω: Η πραγματικότητα χαλάει το «όνειρο» ή «την ελπίδα που έρχεται» του κάθε «ψωνισμένου» με «αποψάρα» μικροαστού ή ενφορούμενο μικροαστικής ιδεολογίας να αποδείξει πως «όλοι είναι ίδιοι» ή όλοι είναι «σαν τα μούτρα του».

Το «ηθικό» για την εργατική τάξη δεν είναι «κομμάτι» αλλά παραμένει κομμάτι για όσες τάξεις ( πέρα της εργατικής ) που αναλόγως των συγκυριών, μετρούν την ηθική τους όπως μετρούν τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργατών ή των υπαλλήλων τους, το πορτοφόλι τους ή το οικόπεδο τους. Λέγεται πως «το νόμιμο δεν είναι και ηθικό» παρόλο που η αντίθετη άποψη μάλλον «δικαιώθηκε» επί Κυβέρνησης Σύριζα-Ανέλ ύστερα από τις αθωώσεις στην υπόθεση Βατοπεδίου.

Τoν οποίο Σύριζα η πλειοψηφία των αναρχικών στήριζε με χέρια και πόδια και για πολλά χρόνια μέχρι το Δημοψήφισμα(*). Τσάμπα τόσος σχολιασμός του τότε εκπροσώπου του Σύριζα στην TV «για τα παιδιά που πίνουν μπύρες στα Εξάρχεια» όταν τα ΜΑΤ έκαναν συλλήψεις και σάπιζαν στο ξύλο τους απλήρωτους εργάτες των Ναυπηγείων στο ΥΠΕΘΑ το 2012;
Τυχαία η κοινή κάθοδος Ροσινάντε,Σύριζα, «δεξιιστές» (αριστερισμός παλιάς καλής εποχής δεν υπάρχει εδώ και χρόνια) προς Εξάρχεια αντί να ακολουθήσουν την πορεία στην οποία συμμετείχε το ΚΚΕ προς την Πρεσβεία του Ισραήλ το 2012 στην επέτειο του Πολυτεχνείου;
Όταν το ΠΑΜΕ στήριξε την πολύμηνη απεργία στην Χαλυβουργική Ελλάδος, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζελου - Κουβέλη ως πρώτη της κίνηση στέλνει τα ΜΑΤ. Εκείνες τις ημέρες που ήταν συριζα α/α και λοιποί συγγενείς;
Όταν το ΠΑΜΕ συμπαραστέκοταν εμπράκτως στους επιστρατευμένους απεργούς στο σωματείο του Μετρό που ήταν οι «άλλοι» να αποκρούσουν την επίθεση των ΜΑΤ στις 4 τα ξημερώματα; Πότε έκαναν πορεία αλληλεγγύης παρά μόνο το ΠΑΜΕ το οποίο παρέμβηκε για να στηρίξει στην κρίσιμη ώρα μια απεργία που δεν διοργανώνει; Μετά τους απεργούς στο Μετρό ποιοι ήταν δίπλα στους απλήρωτους ναυτεργάτες όταν αμέσως μετά η ίδια Κυβέρνηση τους επιστρατεύει στις 4 τα ξημερώματα;
Οι αμέσως μετά 35 συλλήψεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Υπ.Εργασίας να την εντάξουμε και αυτή στην περίοδο «νηνεμίας» τριών απεργιών τον Ιανουάριο του 2013;

Η έμπρακτη στήριξη του ΠΑΜΕ στους εργάτες γης στην Αμαλιάδα: Που ήταν οι «στουκάρω και σε τοίχο» «αντιρατσιστές» «εργατιστές» μας; Ή μήπως ήταν happening και ντεκόρ και οι γκλοπιές που έδωσαν ξανά έξω από το Υπ.Εργασίας στην Σταδίου τα ΜΑΤ στο ΠΑΜΕ και μεταξύ αυτών και στον Μπάμπη Αγγουράκη; Η υποτιθέμενη περίοδος «νηνεμίας» με πρόχειρα γεγονότα 2012- μέσα 2013 «εθιμοτυπικών πορειών» - «παρελάσεων» στα οποία οι άλλοι, οι «ντούροι» - «επανασταταράδες» απουσίαζαν.

Καταλήξατε σε κάποιο συμπέρασμα για το αν το ΚΚΕ πρέπει να ενεχυριάζει ή όχι τα ιστορικά του ακίνητα του όπως έγραφε και προ μηνών σχετικό δημοσίευμα; Όχι τίποτα άλλο αλλά να μας ενημερώσετε.Ας είναι και μέσα από τον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο κάποιων εργολάβων δημοσίων δρόμων ή πιθανών «υπερθεματιστών» τηλεοπτικών αδειών με ενέχυρα τα γνωστά-άγνωστα «βοσκοτόπια Ιθάκης».

17-57

(*)Όμως ειδικά μετά τις 20/10/2011 και ακόμα περισσότερο μετά το Δημοψήφισμα, αρκετοί έντιμων προθέσεων αναρχικοί, ή αλλάξαν γνωμη για το ΚΚΕ ή ακόμα καλύτερα στηρίζουν το ΠΑΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

"Ασφαλισμένος διανομέας χάρη στο ΔΙΚΟ ΜΑΣ αγώνα στις 25 Μαη
εκεί που η μοτοπορεία έδειξε το δρόμο/ μια ζωή πάνω σε ρόδες"
Και μόνο αυτός ο αυτοπροσδιορισμός ειναι αρκετός για να μην παίρνει κανείς στα σοβαρά τον "Ροδες"! Μάλλον καποιο troll από υπουργείο είναι...ή στην ομάδα Πολάκη!
Ναι, ναι η 25η Μάη...από τότε δεν έχουν ξαναπεργήσει. Oπως και πρίν δεν έκαναν τίποτα.Απεργίες για το ασφαλιστικό, για το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας κ.α., αυτοί τίποτα. Αυτοί "κέρδισαν" να είναι "ασφαλισμένοι"! Που ο ΣΥΡΙΖΑ τους ασφάλισε όλους... Και πλέον όλοι οι ντιλιβεράδες δουλεύουν ξενοιαστοι, ασφαλισμένοι, με ικανοποιητικούς μισθούς,με σταθερή εργασία και πλήρη μέτρα ασφαλείας, ΣΣΕ και πάνω από όλα έχουν το ΒΑΕ και δήμοσια δωρεάν υγεία!!!!
Εντάξει τώρα... και το δούλεμα έχει και κάποιο όριο. Δεν νομίζετε;;;
Υ.Γ. Πάντως "Ρόδες"...το ότι συναγωνίζεστε τους χρυσαυγίτες σε αθλιότητες ενάντια στο ΚΚΕ, δεν φαίνεται να σε αγγίζει! ΣΥΡΙΖΑ-"ΤΙΜΗ"-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!!!
kk-1

zoot horn rollo είπε...

Βλέπω διάφορα "ωραία" από νεο-"true" συνοδοιπόρους τους που είδαν "το φως το αληθινό" (ή φως και μπήκαν). Για άλλη μια φορά έχει μπόλικο ενδιαφέρον το πότε και πώς κατά καιρούς "σηκώνουν" διάφορα θέματα. Μπορώ να πω πως σίγουρα έχουν ξεφύγει πολύ...

ΡΟΔΕΣ είπε...

Από ότι κατάλαβα ο ελέφαντας συνεχίζει να βρίσκεται στο δωμάτιο αλλά κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Βρήκα λίγο χρόνο και απαντώ στις απρόκλητες επιθέσεις και τους χαρακτηρισμούς που δυστυχώς είναι αναμενόμενες στα όρια του γραφικού.

Η απεργία της 25ης είναι κομβική για τον κλάδο γιατί είναι από τις λίγες φορές που μια απεργία στηρίχθηκε από χιλιάδες κόσμο με αποτέλεσμα ακόμα και φυλλάδες και δεξιά σαιτ να αναγκαστούν να την αναφέρουν. Από το πεδίο του αρεως έως εως στο κέντρο, βλέπαμε μόνο άτομα να μας δίνουν κουράγιο και να μας χειροκροτάνε. Γιατί λίγο πολύ όλοι έχουν παραγγείλει και ξέρουν τι τραβάμε με τροχαία, με βροχή, με κίνηση για να κάνουν το γεύμα τους άλλοι εργαζόμενοι. Αυτή η απεργία έγινε viral και όχι μόνο δεν το θεωρούμε κατηγορία αυτό,αλλά είμαστε περήφανοι. Άτομα που δεν ξέραμε και μπορεί να μην έχουνε καν επαφή με το εργατικό κίνημα , προωθήσαν την απεργία. Αν κάποιοι θεωρούν απλό πράγμα , με μηδέν χρήματα να κάνεις μια ΑΠΕΡΓΙΑ viral , δηλαδή να μαθευτεί από κινητό σε κινητό και από στόμα σε στόμα, ας το προσπαθήσουν. Αν βέβαια δεν θεωρείς τα κοινωνικά δίκτυα ανούσια και άχρηστα για προπαγάνδα...

Όσο για το σύριζα, που για δικούς του ψηφοθηρικούς λόγους ανέβασε την απεργία στα κομματικά του μέσα, ας τους ρωτήσετε . Δεν έχει πλάτες η απεργία όταν απέναντι μας ήταν μεγαθήρια εταιρίες των κούριερ. Και δεν μπορείς μια απεργία που στήθηκε με πόνο και ιδρώτα και υπό την απειλή απόλυσης να την βγάζεις εργοδοτική, επειδή δεν είχε πάνω της κομματικά λάβαρα. Έλεος πια.

Όσο για τα άλλα, δεν θα πω και τίποτα καινούργιο. Ο κόσμος και να κατανοεί και να κρίνει από πράξεις μπορεί. Η καραμελα “έχουμε δίκιο αλλά δεν μας καταλαβαίνουν” ούτε σαν υπεκφυγή δεν μετράει πια:

Στις γενικές απεργίες οι κκεδες κοκορεύονται για τους χιλιάδες κόσμο που κατεβάζουν σε σχέση με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ “χιλιάδες εμείς γεμίζουμε δρόμους, ανύπαρκτοι όλοι οι άλλοι” και κάθονται 3 μέρες να μετράνε ποια πορεία ήταν η μεγαλύτερη. Άμα όμως πεις για “κινηματική νηνεμία” το γυρνάνε στο τσάμικο “δεν βλέπεις τι γίνεται, οι εργαζόμενοι στους καναπέδες, που να κατεβάζουμε κόσμο τώρα, δεν μπορεί το κόμμα μόνο του”.

"Οι τράπεζες δεν επιτρέπεται να δανείζουν το ΚΚΕ". Όχι, οι τράπεζες και θέλουν και το επιζητούν να δανείζουν κόμματα. Το αντίστροφο δεν έπρεπε να ισχύει. Τα επαναστατικά κόμματα, κινηματα, οργανωσεις, δεν έπρεπε να δανείζονται εκτός και εάν ήταν από τράπεζα της…ΕΣΣΔ. Οι λόγοι προφανείς, δεν θέλει εξήγηση καμία. Ας δανειζόταν η τυποεκδοτικη και ας μην τα επέστρεφε ποτέ, και λοιπόν; Άλλο να χρεώνεται ένα μαγαζάκι και άλλο ένα κόμμα. Και το επιχείρημα “ναι αλλά πληρώνουμε στην ώρα μας” παραμένει ανούσιο. Δηλαδή εάν δεν αποπληρωνόντουσαν τα δάνεια, τι θα γινόταν; Πλειστηριασμός;

“το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα, που νομιμοποιείται, από την Θεωρία του, το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του, όχι απλά να δανείζεται από τις Τράπεζες, αλλά επίσης και να τις ληστεύει, και τελικά να τις απαλλοτριώσει! ”. Εδώ πραγματικά δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάς ή να κλαις. Δεν ξέρω αν κάποτε τα μέλη του κόμματος θα ληστεύουν τράπεζες, πάντως η τωρινή φάση είναι οι ευχές τύπου γρήγορη ανάρρωση στον αρχιτραπεζίτη Παπαδήμο. Απλά δεν πείθει.

“Πάντως "Ρόδες"...το ότι συναγωνίζεστε τους χρυσαυγίτες σε αθλιότητες ενάντια στο ΚΚΕ, δεν φαίνεται να σε αγγίζει! ΣΥΡΙΖΑ-"ΤΙΜΗ"-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!!! ” Κλασικό τσουβάλιασμα υπερορθοδοξου , που παλιά ίσως και να εκνεύριζε, τώρα προκαλούν μόνο λύπη. Δεν χρειάζεται καν σχόλιο και εξηγεί πολλά αυτή η νοοτροπία για τα χάλια μας. Αυτό μόνο.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Ροδες

Ποιο ειναι το προβλημα με τον δανεισμο του ΚΚΕ ακριβως? Απο την στιγμη που εκ του αποτελεσματος δεν φαινεται να δημιουργει αυτο εξαρτησεις απο το κεφαλαιο και συμβιβασμους στην πολιτικη του γραμμη, τοτε καλα κανει και δανειζεται.

Αυτο που λες ειναι αριστεριστικη ιδεοληψια, οχι μαρξισμος.

Ανώνυμος είπε...

Ποια χάλια "μας"; Από που κι ως που μας; Αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε τίποτα κοινό. Και ξέρεις κάτι μάστορα; Εκφράσεις τύπου "κκεδες" προδίδουν πολλά για την πολιτική ένταξη (και για να στο κάνω λιανά φρικιά και χρυσαύγουλα την χρησιμοποιούν κατά κόρον)... Καληνύχτα και καλή τύχη, λοιπόν στις "αυτόνομες" λεωφόρους της ενσωμάτωσης.

ΡΓ

zoot horn rollo είπε...

Η μόνη διαφοροποίηση η γαρνιτούρα με "δανεικές" εκφράσεις από εξωτερικό.
Είναι η εποχή αυτή του χρόνου κατά τ'άλλα.

zoot horn rollo είπε...

Αυτό μόνο.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"ΡΟΔΕΣ",
επειδή μάλλον είσαι ο ελέφαντας, που πάει να μας κουνηθεί σαν ...γαζέλα(!) με αποτέλεσμα να γελοιοποιεί και τους υπόλοιπους ελέφαντες:
1. Που ήταν ο "χιλιάδες κόσμος", που στήριξε την απεργία; Τα, κατά τον ισχυρισμό σου, "500 μηχανάκια" ακόμη κι αν είχαν συνεπιβάτη δε μαζεύουν παρά μιά χιλιάδα. Οι ....υπόλοιπες "χιλιάδες"(!) πως εκφράστηκαν; Από τον καναπέ; Η μήπως ....χειροκροτώντας από το πεζοδρόμιο, όπως λες (και δεν αμφισβητώ);!;! Γιατί τέτοιους βρίσκει και έχει και το ΠΑΜΕ και πολύ περισσότερους. Αλλά, ούτε η εργοδοσία, ούτε οι φυλλάδες και τα δεξιά σάϊτ χαμπαριάζουν από τέτοια, όταν έχουν απέναντί τους το ταξικό κίνημα...
Και, κυρίως, πόσο σίγουρος είσαι, πως αυτοί, που "στήριξαν την απεργία" έστω και από τον καναπέ, στηρίζουν και τα μυαλά, που κουβαλάς;
2. "...φυλλάδες και δεξιά σαιτ να αναγκαστούν να την αναφέρουν" Είσαι σίγουρος;! Από πού προκύπτει το ..."αναγκάστηκαν"; Μήπως είναι παραμυθάκι του ελέφαντα, αναγκαίο για να παριστάνει την ...γαζέλα; Οι εργάτες ξέρουν ότι "οι φυλλάδες και τα δεξιά σάϊτ" κάνουν ό,τι μπορούν για να "σπρώξουν" τους "δικούς τους" ρεφορμιστές και εργατοπατέρες στο εργατικό κίνημα.
Tώρα, θα μου πείς, το γουστάρουν αυτό; Η μήπως θα προτιμούσαν να γράφουν κι άλλα κουτσομπολιά, π.χ. για τον ..κώλο της τάδε κλπ, αντί να ασχολούνται με σας; Από αυτή την άποψη, πράγματι αναγκάστηκαν, μόνο, που οι λόγοι είναι οι ακριβώς αντίθετοι, από αυτούς, που φαντασιώνεστε: Σας κανακεύουν, σαν αβλαβές υποκατάστατο του ταξικού κινήματος, υποδαυλίζοντας σύγχρονα και τις φυγόκεντρες-διασπαστικές τάσεις στον χώρο της εργασίας.
Κάτι σαν "αντιβιοτικό" σας μεταχειρίζονται.
Η ταξική πάλη είναι πολύ σκληρή.
Η ρεφορμιστική "πάλη" πολύ εύκολη.
3. Αν νομίζετε, πως ο Καπιταλισμός ....έθεσε τα "κοινωνικά δίκτυα" στην υπηρεσία του εργατικού κινήματος(!) ....όνειρα γλυκά, αν και δεν σε κόβω για τόσο χαζούλη. Η αλήθεια, είναι ότι και αυτά, όπως συμβαίνει και με κάθε τεχνολογική εξέλιξη, αξιοποιούνται κύρια από τους ιδιοκτήτες τους και κύρια για δικό τους όφελος. Τώρα σερβίρουν το παραμυθάκι της "μη ιδιοκτησίας" των "κοινωνικών δικτύων", για να πείθουν τόσο τις μαριονέτες, όσο και τους θεατές, πως οι μαριονέτες κινούνται μόνες τους! Και άρα αυτό, που βλέπουν είναι ..."γνήσιο"!
Περαστικά!
Το ταξικό εργατικό κίνημα έχει άποψη για τα "κοινωνικά" δίκτυα, μόνο, που η άποψη αυτή ...δεν είναι η άποψη των ελεφάντων, που παριστάνουν τις γαζέλες. Και ανάλογα τα μεταχειρίζεται.
4. Τα χαϊδεμένα του συστήματος δεν μπορούν να ξέρουν τι θα πεί "πόνος και ιδρώτας" και αίμα.
Τραβάτε να ρωτήσετε κανά κομμουνιστή να σας πεί.
Η, κανέναν ειλικρινή από αυτούς, που την κοπανήσανε...

Επεται και συνέχεια, ...μετά το φεστιβάλ!

Ανώνυμος είπε...

Επιλεκτικα απαντάς σε ότι νομίζεις ότι σε βολεύει.

Αλλά αφού το συνεχίζεις θα επανέλθω κωδικοποιημενα.

1. Το διακυβευμα του δανεισμού ήταν ή να πάρει το ΚΚΕ δάνειο ή να μην πληρωθουν εργαζόμενοι και ασφαλιστικά ταμεία από τυποεκδοτικη κλπ. Ποιο είναι το ηθικό εδώ? Να αφήσεις τους εργαζόμενους απλήρωτους?
Η τυποεκδοτικη προφανώς αν γνωρίζεις στοιχειώδη πράγματα όντας χρεωμένη δε γινοτγι να πάρει δάνειο.
2. Είπες για αντάλλαγμα κινηματική νηνεμία για τα δάνεια μόνο που τα δάνεια έχουν προηγηθεί των πιο μαζικών και δυναμικών αγώνων της περιόδου 2009-2012 που πρωταγωνίστησε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Στο επεσήμανα αλλά έκανες την πάπια.
3. Για την απεργία των ντελιβεραδων. Δε θα αναλωθω στο αυτονόητο ότι το σωματείο που μπήκε μπροστά ειναι διασπαστικο εκτός αν θεωρείς ότι ο ταλαίπωρος που ψήνει σουβλάκια μέσα με τον καύσωνα είναι βολεμενος και δεν πρέπει και οι 2 να είστε στο ίδιο σωματείο.
Στα της απεργίας που προωθήθηκε συνολικα από τα αστικά ΜΜΕ όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή δουλεύω κέντρο. Ναι όντως συζητήθηκε από πολύ κόσμο. Όντως ανέδειξε ίσως ότι το σωματείο του επισιτισμού ή των ταχυδρομων πρέπει να δουν πιο αναλυτικά κάποια ειδικά αιτήματα των ανθρώπων που δουλεύουν στα μηχανάκια.
Αλλά μεταξύ μας από όσους ήταν στη μοτοπορεια απεργοί ζήτημα να ήταν το 10%. Πολλοί ήταν από το χώρο της αναρχίας που καμια σχέση δεν έχουν με τον κλάδο απλά στήριξαν μια πρωτοβουλία του "χώρου" και πολλοί, οι περισσότεροι ήταν σκαστοι από τη δουλειά. Δηλαδή πήγαν στη δουλειά πήραν τις παραγγελίες και έκαναν παράκαμψη πριν γυρίσουν στο μαγαζί και πήγαν στη μοτοπορεια. Ξέρω τουλάχιστον 30 τέτοιες περιπτώσεις παιδιών που δουλεύουν σε φαγαδικο ή καφετέριες στην περιοχή Εξάρχεια-Κολωνακι.
Οπότε εντάξει αυτά τα δακρυβεχτα για σύγκρουση με την εργοδοσία και μεγαλοεταιριες άσε να τα πουν όσοι είναι στην Cosco μην παίζεις με τη νοημοσύνη μας στην Ελλάδα και την Αθήνα ζούμε όλοι όχι στο Πεκινο.

ratm

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Πάμε σε εκλογές, με τον κρατικό/εργοδοτικό βόρβορο να αναλαμβάνει δράση.
Οσοι νομίζετε, ότι ο Νταλακογιώργος ..."έφυγε" από τον τΣύριζα για να στεγαστεί στην ...ΑΝΤΑΡΣΥΑ(!) την έχετε πατήσει.
Ούτε έφυγε από πουθενά, ούτε εκεί, που "πήγε", είναι κάτι άλλο.
Το ενιαίο και βαθύ αστικό κράτος, που είναι όλα αυτά, αναλαμβάνει δράση για να εκτελέσει έναν ακόμη αναγκαίο ελιγμό για το σύστημα, όπως οι αστικές εκλογές.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Αφού τέλειωσε το Φεστιβάλ, πάμε συνέχεια, από κεί, που μείναμε, (και δεν πιάσαν οι υπόλοιποι συν-σχολιαστές):

5. Αλλωστε, τι χρειάζονται "ιδρώτας, πόνος" και αίμα, όταν ξέρεις να χειρίζεσαι τα ..."κοινωνικά δίκτυα" και να γίνεσαι ...."περήφανο" viral;!;! Kαι "με μηδέν χρήματα";!;! Οχι, σαν τους κολλημένους ΠΑΜ-ίτες της Χαλυβουργίας, της Cosco, κλπ., κλπ., κλπ...
No comments.
6. Το σύνθημα "έξω τα κόμματα" (δηλαδή το ΚΚΕ, για τα άλλα δεν τρέχει κάστανο), "no politics" και "όχι στα κομματικά λάβαρα" είναι ...προοδευτικό και όχι εργοδοτικό;!;!
No comments.
7. Kαλύτερη επιβεβαίωση του "έχουμε δίκιο αλλά δεν μας καταλαβαίνουν" είστε εσείς κι όσοι εξαπατάτε.
Εσείς δεν πρόκειται να το καταλάβετε. Αλλά δεν θα μπορείτε να τους εξαπατάτε για καιρό.
8. Για να τελειώνουμε με το ..."ηθικό" γιατί (στο είπε και ο ratm και άλλοι) κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις: Αν τα επαναστατικά κόμματα μπορούν και ξοφλάνε τα δάνειά τους, αυτό σημαίνει πως δεν έχουν καμιά εξάρτηση από τους δανειστές τους και άρα δεν είναι ευάλωτα σε καμιάν εξάρτηση λόγω δανείων. Γκέγκε;
9. "Τι θα γίνονταν άμα δεν πληρώνονταν τα δάνεια"; Δε θα χρειάζουνταν πλειστηριασμοί, μην ..ανησυχείς(!), άλλωστε κι αυτοί εξόφληση είναι.
Απλά, θα βγαίναν τα παπαγαλάκια να μιλάνε για ..."ηθική", για "κόμμα-μπαταχτσή", "όλοι ίδιοι είναι", η θα εκβιάζουνταν (μεταξύ πολλών άλλων) να στήνουν και ρεφορμιστικά σωματεία και εργοδοτικές απεργίες ..."με μηδέν χρήματα"! Γκέγκε;
Και για να προλάβω, πρόσεχε, δεν υπονοώ τίποτε. Απλώς περιγράφω, πως λειτουργεί ο κατασταλτικός μηχανισμός...
10. Λίγα με την ΕΣΣΔ και τα ...ρούβλιά της! Μας τάπαν κι άλλοι!
11. Μάλλον σε κούφανε η υπόμνηση ότι τα επαναστατικά κόμματα νομιμοποιούνται ηθικά ακόμη και να ληστεύουν τράπεζες γι αυτό και ο μετεωρισμός του κλαυσίγελου! Ούτε τα τραγούδια για τον ΔΣΕ δεν ξέρεις. Και ξέρεις όταν χρειαστεί τα μέλη του ΚΚΕ θα το κάνουν, όπως και κάθε τι αναγκαίο για την Επανάσταση, και χωρίς προβοκατόρικες η στημένες στρακαστρούκες στα πόδια τραπεζιτών!
12. Οπως σου είπε και ο ΡΓ, τα δικά μας η του εργατικού κινήματος "χάλια" δεν έχουν καμιά σχέση με τα δικά σας. Αλλού τα άδεια εργοδοτικέ/ρεφορμιστή κυρ' ελέφαντα, που μας κατσικώνεσαι για ....εργατική γαζέλα!

Αυτά και με την μη αναγκαία υπενθύμιση ότι εδωμέσα όλοι οι φιλοκουκουέδες εκφράζουν προσωπικές απόψεις.

Ανώνυμος είπε...

@ΡΟΔΕΣ

ήταν η πρώτη φορά που προσωπικά είδα την πρωϊνη ζώνη στον ΣΚΑΙ να είναι υπέρ μίας απεργίας. Εκεί που ο άλλος παθαίνει φλύκταινες μονο που ακούει για ΠΑΜΕ.

Ρε μπας και είχε δίκιο ένας παλαιότερος εκπρόσωπος τύπου του Σύριζα που έλεγε τον ΣΚΑΙ "αντισυστημικό κανάλι";


@zoot horn rollo (20 Σεπτεμβρίου 2018 - 3:14 μ.μ.)

Μάλλον αυτό "ψήνουν" και ο κύριος ήρθε να αφήσει την "κουτσουλιά" του

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2018
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10008882

17-57

Ανώνυμος είπε...

@ΡΟΔΕΣ,
Μου θυμίζεις κάτι τύπους...που από το '74 ως το 1990 κατέβηκαν σε καναδύο απεργιακές συγκεντρώσεις, ψήφισαν και μια φορά τα ψηφοδέλτια που στήριζε το ΚΚΕ σε συνδικάτα...και τώρα με ύφος εκατό καρδιναλίων μας κουνούν το δάκτυλο για το ΚΚΕ και μας λένε:"ξέρεις ποιος είμαι εγώ;Εγώ έκανα απεργίες, σπάγαμε πεζοδρόμια, εσείς δεν κάνετε τίποτα"!
Φρόντιζε να απαντάς σε αυτά που γράφω και όχι σε ό,τι σε συμφέρει και σε ό,τι φαντασιώνεσαι! Για την ταμπακιέρα δεν λές τίποτα...Το ότι αυτοϊκανοποιήσε με μια συγκεντρωση που συμμετείχες σαν να έκανες νικηφόρα επανάσταση... απλά φανερώνει τα αδιέξοδα της σκέψης και της μίζερης ζωής σου!
Υ.Γ. Πάντως τέτοιες αρλούμπες σαν τις δικές σου μόνο ένα κυβερνητικό troll θα έγραφε.
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Υπονόησες «νηνεμίες» έναντι «ανταλλαγμάτων» χωρίς να μας φέρεις στο φως ένα «αντάλλαγμα» μία χαριστική ρύθμιση, μία ευνοϊκή αποπληρωμη ή πότε ήταν η περίοδος «νημεμίας».

Αντίθετα σου φέραμε αρκετά παραδείγματα περί του αντιθέτου.

Ενδεικτικά μόνο σε δύο εβδομάδες μεταξύ 25 Ιαναουαρίου – 6 Φεβρουαρίου 2013 μεγάλες κινητοποιήσεις-απεργίες-συμπαραστάσεις («Μετρό- Αμαξοστάσιο» «Σύλληψη σε 35 Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας» - «Ναυτεργάτες») στις οποίες συμμετείχε το ΠΑΜΕ και οι άλλοι ήταν «άφαντοι».

Οι δύο ήταν στις 4 τα χαράματα που να έρθουν οι «άλλοι». Κάποιοι ήταν απασχολημένοι με ομιλίες στα διάφορα Πανεπιστήμια τύπου Coloumbia με τους «χώρους» στον ρόλο ή του καταπίνουν την κάμηλο ή του κλακαδόρου


Μιας και διαμαρτύρεστε για «τσουβάλιασμα» ας δείτε τις ανακοινώσεις κομμάτων, «χώρων» και Σύριζα ή και στελεχών του Σύριζα για τις «πλατείες», την 20/10/2011, την περίοδο της «Βαρουφακειάδας», το Δημοψήφισμα κ.α.

Δεν χάψαμε τόσα χρόνια την σχεδόν κοινή αντιΚΚΕτζιδικη γραμμή από λογής- λογής ανυπόμονους αριστεροπασοκους, αναρχοφρικιά και φασιστοειδή για να χάφτουμε την κάθε μικροαστική συνομωσιολογία του εκάστωτε ζηλευτή της κάθε "Αυριανής" με προβιά αναρχικού.

Δεν ξέρω γιατί εν μέσω τόσων χρόνων κρίσης λογής - λογής επιτήδειοι με ύφος 100 καρδιναλίων θεωρούν πως για το ΚΚΕ είναι sine qua non να τους δίνει εξηγήσεις κάθε λεπτό για ότι κάνει και για ότι δεν κάνει όταν οι ίδιοι οι πολιτικοί χώροι που στηρίζουν δεν έχουν ούτε το πολιτικό ούτε το ηθικό ανάστημα να το κάνουν.
Ποτέ δεν ήταν, αλλά ακόμη περισσότερο μετά το Δημοψήφισμα, όταν τελείωσε «ο χωρός των 7 πέπλων». Αντίθετα, αυτοί πρέπει να δίνουν εξηγήσεις για τα πολιτικά πεπραγμένα τους.

Σε αυτό θα συμφωνούσε ακόμα και ο «αυτοπροσδιοριζόμενος» «κομμουνιστής» του Σύριζα που μπροστά σε γνωστό δημοσιογράφο ενός γνωστού συγκροτήματος τύπου είπε πως «το ΚΚΕ δεν είναι σαν τα μούτρα σας κύριοι».

17-57