Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Το εαμ, οι άγγλοι κι ο δεκέμβρης του 1944

Με αφορμή την επέτειο της έναρξης των δεκεμβριανών η κε του μπλοκ αναδημοσιεύει το κείμενο της επιστολής του μπαρτζιώτα στο βήμα, εν έτει 1980, που απαντάει στον υπουργό της κυβέρνησης της νδ (και μετέπειτα αρχηγό της) μιλτιάδη έβερτ. Πέρα από το πρωτογενές ενδιαφέρον της επιστολής, που αποδίδει αρκετά παραστατικά τα γεγονότα και την πολιτική τους ουσία, έχει σημασία να σημειώσουμε την ιδιότητα του μπαρτζιώτα ως γραμματέα της κοα την περίοδο του δεκέμβρη του 44’ και το γεγονός ότι ο μιλτιάδης ήταν γιος του άγγελου έβερτ, που ήταν αστυνομικός διευθυντής επί κατοχής αλλά και αργότερα.

Κύριε διευθυντά,

Στο βήμα της κυριακής, εβδομάδα 14-21 (σελ 2-5), ο δημοσιογράφος βάσος μαθιόπουλος, έδωσε σε σχετικό ρεπορτάζ τα στοιχεία-αποκαλύψεις, από γερμανικής (χιτλερικής) πλευράς –που έστειλαν τότε οι γερμανοί πράκτορες στην αθήνα στην κυβέρνησή τους- για την επέμβαση του αγγλικού ιμπεριαλισμού (τσώρτσιλ) στην ελλάδα το δεκέμβρη 1944. Τα στοιχεία αυτά είναι καταπληκτικά, πραγματικός καταπέλτης! Γιατί επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ποιος ευθύνεται για το αιματοκύλισμα του αθηναϊκού λαού στη ματωμένη κυριακή της 3 δεκέμβρη 1944. Την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά οι άγγλοι ιμπεριαλιστές –ο τσώρτσιλ που έδωσε εντολή στον άγγλο στρατηγό σκόμπι να φερθεί στην αθήνα σαν σε κατεχόμενη πόλη κι η ντόπια δεξιά με την τότε λεγόμενη κυβέρνηση της εθνικής ενότητας, μαζί κι ο αστυνομικός διευθυντής αθηνών άγγελος έβερτ!

Είναι πολύ χαρακτηριστικοί οι τίτλοι αυτών των αποκαλύψεων.
Τριαντατρείς ματωμένες μέρες στην αθήνα του 1944
Ουίνστον τσώρτσιλ, ο νέος κατακτητής.
Στρατηγός σκόμπι, ο «χασάπης» της αθήνας
Άγγελος έβερτ. Η φωνή του κυρίου του...
Ξεκαθαρίζεται η αλήθεια για το μεγάλο δεκέμβρη 1944!

Οι αποκαλύψεις του βήματος συντάραξαν τη δεξιά, γιατί επιβεβαίωσαν κατηγορηματικά, επικύρωσαν ΌΛΑ όσα είπε και συνεχίζει να λέει απ’ τις 3 του δεκέμβρη 1944 μέχρι σήμερα το κκε! Και διαψεύδουν, επίσης κατηγορηματικά, όλες τις συκοφαντίες που σερβίρει κάθε χρόνο η δεξιά στα μνημόσυνα του μίσους ενάντια στους κομμουνιστές. Για αυτό και η δεξιά με γράμμα του υπουργού της κύριου μιλτιάδη έβερτ στο βήμα με ημερομηνία 19-12 του 80, προσπάθησε να μειώσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε στον ελληνικό λαό το αφήγημα του βάσου μαθιόπουλου.

Το γράμμα του κ. μιλτιάδη έβερτ αρχίζει με τα λόγια: «στο εβδομαδιαίο ένθετο της εφημερίδας βήμα δημοσιεύτηκε την περασμένη κυριακή, ένα ιστορικό αφήγημα για τα δεκεμβριανά, στο οποίο διατυπώνονται ισχυρισμοί όχι μόνο ανακριβείς, αλλά και αντίθετοι προς την πραγματικότητα».
Και συνεχίζει με ένα υβρεολόγιο κατά του κκε και του εαμ, πλαστογραφώντας τα ιστορικά γεγονότα των 33 ημερών του δεκέμβρη 1944 –την εποποιία αυτή του λαού της αθήνας-πειραιά, του λαού της ελλάδας. Απ’ όσα αναφέρει ο κ. έβερτ ΌΛΑ, επαναλαμβάνω όλα είναι ψέματα! Νομίζει ο κύριος αυτός ότι η υπουργική του ιδιότητα του δίνει το δικαίωμα να πλαστογραφεί τα γνωστά ιστορικά γεγονότα. Μόνο ένα ξέχασε: ότι ζουν οι άνθρωποι που πήραν μέρος στα γεγονότα αυτά και θα ξεσκεπάσουν όλα όσα λέει ο κύριος υπουργός.

Ας αρχίσουμε λοιπόν. Είναι το μεγαλύτερο ψέμα ότι από το τμήμα του ελας που δήθεν... κρυβόταν στη διαδήλωση τριών χιλιάδων ατόμων πολιορκήθηκε η οικία του γεωργίου παπανδρέου στην οδό βασιλίσσης σοφίας 16. Από το σπίτι του παπανδρέου περνούσαν χωρίς ούτε καν να σταθούν μόνο μικρές ομάδες εαμιτών που κατευθύνονταν στην πλατεία συντάγματος. Δε σκοτώθηκε κανένας αρχιφύλακας έξω από το σπίτι του παπανδρέου. Είναι δεύτερο ψέμα ότι ένα μέρος των διαδηλωτών πολιόρκησε την αστυνομική διεύθυνση αθηνών κι ότι σκοτώθηκε ένας αστυφύλακας. Κανένας αστυφύλακας, κανένας αστυνομικός δε σκοτώθηκε στις 3 του δεκέμβρη 1944. Ο λαός της αθήνας πάλευε μαζί με τους πατριώτες αστυφύλακες και αξιωματικούς τους που ανήκαν στη μεγάλη πλειοψηφία τους στο εαμ. Είναι τρίτο μεγάλο ψέμα ότι η αστυνομική διεύθυνση αθηνών άρχισε να δέχεται καταιγισμό πυρών από... αυτόματα και πολυβόλα από την οδό όθωνος. Από ένα κτίριο... Δε λέει ο κύριος έβερτ ότι στο κτίριο αυτό ήταν τα γραφεία της κε του κκε. Κανένας καταιγισμός πυρός δεν έγινε ούτε μπορούσε να γίνει από την οδό όθωνος προς την αστυνομική διεύθυνση που η απόσταση είναι περίπου διακόσια μέτρα και στην πλατεία του συντάγματος ήταν δεκάδες χιλιάδες κόσμος...

Γιατί γράφετε κ. έβερτ τόσο μεγάλα ψέματα; Θα σας εξηγήσω παρακάτω: για να κρύψετε το ρόλο των άγγλων και της δεξιάς, το ρόλο του πατέρα σας στο ματοκύλισμα του αθηναϊκού λαού.

Τις παραπάνω διαψεύσεις δεν τις κάνουν μόνο οι κομμουνιστές. Τις ίδιες καταγγελίες για το ρόλο των άγγλων και της δεξιάς τις έκαναν την ίδια μέρα, αμέσως και μετά το αιματοκύλισμα, όλοι οι άγγλοι και αμερικανοί ανταποκριτές, με ανταποκρίσεις στις εφημερίδες τους. Ο αμερικανός συνταγματάρχης μπάιφορντ-τζόουνς, που παραβρέθηκε προσωπικά εκείνη την ώρα στην πλατεία του συντάγματος, λέει στο βιβλίο του «ελληνική τριλογία», ότι η αστυνομία, χωρίς καμιά αφορμή, άνοιξε πυρ ενάντια στον ειρηνικό και άοπλο λαό.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας «τσικάγο σαν» ανακοίνωσε ότι η διαδήλωση στις 3 του δεκέμβρη 1944 ήταν «ειρηνική έκφραση διαμαρτυρίας άοπλου λαού» κι ότι τη στιγμή της διαδήλωσης «γυναίκες κρατούσαν στα χέρια μικρά παιδιά». Κι έρχονται τώρα οι γερμανοί πράκτορες που έστειλαν στην κυβέρνησή τους τις ίδιες πληροφορίες και μάλιστα πήραν χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τη φοβερή αυτή σφαγή, που τόσο τάραξαν τα νεύρα του κ. έβερτ!

Σα μέλος τότε της καθοδήγησης του κκε και γραμματέας της κοα του κκε είμαι ένας από τους οργανωτές της ιστορικής διαδήλωσης της 3 του δεκέμβρη 1944. Συνεπώς ξέρω όλες τις λεπτομέρειες της εγκληματικής αιματοχυσίας στη ματωμένη κυριακή  3 του δεκέμβρη 1944.
Οι άλλοι οργανωτές της διαδήλωσης αυτής όπως ο ηρωικός σπύρος καλοδίκης, δολοφονήθηκε από τη δεξιά στη λάρισα το 1947 κι ο γραμματέας του εαμ της αθήνας βασίλης μαρκεζίνης εκτελέστηκε με απόφαση του στρατοδικείου της δεξιάς το 1949.

Αυτά που γράφω παρακάτω είναι λεπτομέρειες για γεγονότα που τα είδα με τα μάτια μου, και από πληροφορίες που είχαμε όχι μόνο από τους κομμουνιστές και εαμίτες της αθήνας, αλλά κι από αξιωματικούς αστυνομικούς στα επιτελεία του άγγελου έβερτ.

Και τα γεγονότα έχουν ως εξής: το κκε οργάνωσε την ειρηνική εκείνη διαδήλωση για να διαμαρτυρηθεί ο λαός της αθήνας-πειραιά ενάντια στην ανοιχτή επέμβαση του αγγλικού ιμπεριαλισμού με τη βοήθεια της ντόπιας δεξιάς. Κυριαρχούσαν τα συνθήματα: «λαοκρατία... λαοκρατία κι όχι άλλη κατοχή!». Ο ελας της αθήνας-πειραιά, έπειτα από πρόταση της κοα, διαταγή του α σώματος του ελας, δεν πήρε μέρος στη διαδήλωση. ΌΛΟΙ οι ελασίτες ήταν στα τμήματά τους. Κι αυτό για να μη δώσουμε καμιά λαβή στο σκόμπι και την κυβέρνηση να χτυπήσουν τη διαδήλωσή μας.

Άλλα όμως σκεφτόταν ο στρατηγός σκόμπι. Για να δικαιολογήσει την αγγλική επέμβαση στην ελλάδα οργάνωσε τη μεγάλη προβοκάτσια του αιματοκυλίσματος του αθηναϊκού λαού στις 3 του δεκέμβρη 1944. Έδωσε εντολή στον αστυνομικό διευθυντή αθηνών άγγελο έβερτ να χτυπήσει στο ψαχνό, να αιματοκυλίσει τους άοπλους διαδηλωτές. Ο έβερτ οργάνωσε ειδικό τμήμα από δικούς του αστυνομικούς (γιατί όπως λέω και παραπάνω η πλειοψηφία των αστυφυλάκων και των αξιωματικών τους ήταν με το εαμ) με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή λεωνίδα οικονομάκο (ο άνθρωπος αυτός ήταν διοικητής της τροχαίας και μαζί με τον περιβόητο μπουραντά του μηχανοκίνητου τμήματος της αστυνομίας χτυπούσαν το λαό επί γερμανικής κατοχής). Ο οικονομάκος παρόλο που ήταν ένας πολύ αντιδραστικός αστυνομικός, την τελευταία στιγμή σα να συναισθάνθηκε τις ευθύνες του ρώτησε:

-Στο ψαχνό κύριε έβερτ;
Ο άγγελος έβερτ απάντησε:
-Στο ψαχνό!
Ο λεωνίδας οικονομάκος ρώτησε για δεύτερη φορά:
-Στο ψαχνό κύριε έβερτ;
Ο έβερ πάλι απάντησε:
-Ναι, στο ψαχνό!
Και τρίτη φορά ρώτησε:
-Στο ψαχνό κύριε έβερτ;
Και πήρε και τρίτη φορά την κατηγορηματική απάντηση:
-Ναι! Στο ψαχνό!

Και μόνο έπειτα από αυτό το κατηγορηματικό παράγγελμα του άγγελου έβερτ ο λεωνίδας οικονομάκος διέταξε τους αστυφύλακές του να πυροβολήσουν με τα αυτόματα και τα οπλοπολυβόλα του. Έπεσαν από τα δολοφονικά όπλα του άγγελου έβερτ 24 νεκροί και 140 τραυματίες. Ναι, επρόκειτο για μια οργανωμένη και αισχρή δολοφονία! Το αναγνώρισε κι ο ίδιος ο έβερτ σε δημοσίευμά του το 1958. Την άλλη μέρα 4 του δεκέμβρη στην κηδεία των θυμάτων της 3ης δεκέμβρη, ο έβερτ διέταξε πάλι να χτυπήσουν στο ψαχνό! Τούτη τη φορά μπροστά στα μάτια πεντακοσίων χιλιάδων λαού σκοτώθηκαν 40 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 70. Στην κηδεία των καινούριων θυμάτων στις 5 του δεκέμβρη 1944 το λαό το συνόδευε ο ένοπλος ελας, που τσάκισε και διάλυσε τους χίτες κι αστυνομικούς.

Έτσι άρχισε ο δεκέμβρης του 1944 κύριε μ. έβερτ. Ο στρατηγός σκόμπι κήρυξε το στρατιωτικό νόμο. Ο λαός της αθήνας-πειραιά ξεσηκώνεται και βρίσκεται στο δρόμο. Όταν ο ελας αφόπλιζε τα αστυνομικά τμήματα, ο συγκεντρωμένος λαός φώναζε στους αστυνομικούς και χωροφύλακες να παραδοθούν. Το βράδυ της 4ης του δεκέμβρη 1944 ο πρωθυπουργός γ. Παπανδρέου υπόβαλε την παραίτησή του. Στις 5 του δεκέμβρη 1944 ο ελας της αθήνας είχε σχεδόν καταλάβει όλα τα αστυνομικά τμήματα κι είχε αποκλείσει τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί. Πολλοί από τους εαμίτες αστυνομικούς κατατάχτηκαν στον ελας. Επίσης ο ελας είχε καταλάβει και διαλύσει τα τάγματα εθνοφρουράς του παπανδρέου.

Ο στρατηγός σκόμπι ζήτησε από τον αρχηγό των φιλελευθέρων θεμιστοκλή σοφούλη να υποστηρίξει τον παπανδρέου. Ο σοφούλης αρνήθηκε. Επέμβηκε ο τσώρτσιλ για να ματαιώσει κάθε τυχόν ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Είπε στο σκόμπι:
-Μην ασχολήστε πλέον με τους διάφορους ελληνικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Ύστερα από διαταγή του τσώρτσιλ, τα αγγλικά τανκς έβαλαν κατά του ελας στην οδό πατησίων. Ήμουν προσωπικά εκείνη τη στιγμή στο τμήμα του ελας που απόκρουσε την επίθεση των αγγλικών τανκς. Ο λαός απάντησε στη βία με τη βία. Οι συνοικίες της αθήνας κι όλος ο πειραιάς απελευθερώνονται. Οι άγγλοι κι η αντίδραση κρατούν μόνο το κέντρο της αθήνας (οδός σταδίου και μέρος από το κολωνάκι). Γι’ αυτό κι ονομάζονταν κράτος της οδού σταδίου. Οι αιματηρές μάχες συνεχίστηκαν 33 μέρες.

Αυτά είναι τα γεγονότα κύριε έβερτ. Και τα γεγονότα είναι πεισματάρικα όπως λέει και μια αγγλική παροιμία. Ναι, επρόκειτο για μια ανοιχτή ομαδική δολοφονία –σφαγή άοπλων διαδηλωτών από τον αστυνομικό διευθυντή άγγελο έβερτ. Και καμιά προσπάθειά σας δε μπορεί να τον απαλλάξει από την κατηγορία αυτή. Άλλωστε είναι γνωστό στο πανελλήνιο ο ρόλος του άγγελου έβερτ, του τότε αστυνομικού διευθυντή αθηνών. Ήταν την ταραχώδικη εκείνη εποχή ταυτόχρονα άνθρωπος των γερμανών κατακτητών και των άγγλων ιμπεριαλιστών. Υπηρετούσε και τους δυο εν γνώσει τους...

Να κι ένα ακόμα ντοκουμέντο για την πολιτεία του άγγελου έβερτ στη γερμανική κατοχή. Ο ριζοσπάστης της δευτέρας 19/24 της 2 φεβρουαρίου 1947 δημοσίευσε φωτοτυπία διαταγής του αστυνομικού διευθυντή αθηνών έβερτ με αρίθ. Επ22 της 29ης απριλίου 1944 που απονέμει στους αστυνομικούς β οικονομόπουλο νικόλαο και στασινόπουλο παλαιολόγο, έπαινο και χρηματική αμοιβή 500χιλιάδων δρχ στον πρώτο και 300χιλιάδων στο δεύτερο, για τον ηρωισμό που επέδειξαν στη σύγκρουση με... αναρχικούς και τη σύλληψη ενός απ’ αυτούς.

Οι... «αναρχικοί» αυτοί ήταν εαμίτες κι ελασίτες που πολεμούσαν τους γερμανούς κατακτητές στην αθήνα. Γιατί και για τους χιτλερικούς κι άγγλους ιμπεριαλιστές κοινός τους εχθρός στάθηκε ο ηρωικός ελληνικός λαός που θυσιάστηκε στον αγώνα κατά των χιτλερικών κι ιταλών κατακτητών και δεν ήθελε να γίνει δούλος των άγγλων ιμπεριαλιστών. Για αυτό κι οι υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους της δεξιάς, της δικτατορίας της 4ης αυγούστου του μεταξά, παρέδωσαν τους καταλόγους των φυλακισμένων κι εξορίστων κομμουνιστών κι άλλων αντιφασιστών στην χιτλερική γκεστάπο. Ήμουνα κι εγώ ένας από αυτούς στο στρατόπεδο της ακροναυπλίας (αργότερα με απελευθέρωσε ο ελας της αθήνας με 55 άλλους συντρόφους μου από τη «σωτηρία»). 300 κομμουνιστές από την ακροναυπλία, 140 κομμουνιστές από την ανάφη, φυλακισμένοι κι εξόριστοι στα 4 χρόνια της μεταξικής δικτατορίας εκτελέστηκαν μαζί με χιλιάδες έλληνες πατριώτες από τους χιτλερικούς κατακτητές. Κι όταν φύγαν οι γερμανοί, οι ίδιες υπηρεσίες ασφαλείας, στις οποίες ανήκε κι ο άγγελος έβερτ, παρέδωσαν τον κατάλογο των κομμουνιστών και αντιφασιστών (πλουτισμένο κι από την χιτλερική γκεστάπο) στους άγλλους ιμπεριαλιστές.

Να το έργο του άγγελου έβερτ που ενεργούσε τότε με εντολή των άγγλων και της ντόπιας ολιγαρχίας, πρωτοστατούσε μετά τη βάρκιζα στο μονόπλευρο εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε τελικά στον εμφύλιο πόλεμο το 1946-49.

Στο βιβλίο μου «εθνική αντίσταση και δεκέμβρης 1944» διηγούμαι λεπτομερειακά τις προσωπικές μου εμπειρίες από τα γεγονότα του 1944. Και δίνω εκεί πολλά στοιχεία και ντοκουμέντα για το ρόλο των άγγλων ιμπεριαλιστών και της αντιδραστικής δεξιάς. Στο βιβλίο μου αυτό βάζω μια σειρά καυτά ερωτήματα –τα ερωτήματα αυτά τα επαναλαμβάνω κι εδώ- και περιμένω την απάντηση από τους τιτλούχους της δεξιάς που τίποτα δε διδάχτηκαν στα 36 χρόνια που πέρασαν από τα ιστορικά εκείνα γεγονότα:

- Ποιος πυροβόλησε τη διαδήλωση της 3 δεκέμβρη 1944;
Ο άγγελος έβερτ, όπως αναγνώρισε ο ίδιος, με όργανο το λεωνίδα οικονομάκο με εντολή του άγγλου στρατηγού σκόμπι. Και έτσι άρχισε ο δεκέμβρης 1944.

- Ποιος έκανε το δεκέμβρη 1944 και τα ομαδικά εγκλήματα πάνω από 15000 από τον άμαχο πληθυσμό (ανδρών, γυναικών και παιδιών) συν 5000 ελασίτες που σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν; Εμείς ή ΑΥΤΟΙ; Εμείς ή οι άγγλοι με την επέμβασή τους (και τη βοήθεια της δεξιάς) το δεκέμβρη; Ποιος πυροβολούσε τα καροτσάκια με τα μικρά παιδιά και τα σκότωνε; Εμείς ή οι άγγλοι αεροπόροι;

- Ποιος σκότωσε στις 10 του δεκέμβρη (μέρα κυριακή)  στην πλατεία κυψέλης ακόμα και τα παιδιά των αγγλόφιλων με τα πυροβόλα από το λυκαβηττό; Εμείς ή οι άγγλοι και η δεξιά;

- Ποιος βομβάρδισε με το πυροβολικό, την αεροπορία και τον αγγλικό στόλο της μεσογείου τις λαικές συνοικίες της αθήνας, την καισαριανή, περιστέρι κλπ; Εμείς ή ΑΥΤΟΙ; Με προσωπική διαταγή του τσώρτσιλ όταν ήρθε τα χριστούγεννα στην αθήνα;

- Ποιος έβαλε πυροβολικό στην ακρόπολη; Αν απαντούσε ο ελας με το πυροβολικό του ποιος θα είχε τις ευθύνες για την καταστροφή του παρθενώνα; Εμείς ή ΑΥΤΟΙ; Εμείς ή οι άγγλοι και η δεξιά;

- Ποιος έστειλε στην ελ τάμπα της αφρικής 30000 αθηναίους και πειραιώτες άοπλους, άμαχους, σαν όμηρους; Εμείς ή ο άγγλος αρχιστράτηγος σκόμπι;

- Ποιος έβαλε στις φυλακές 50000 πολίτες της αθήνας-πειραιά μετά την υποχώρηση του ελας από την πρώτευουσα; Ποιος ρήμαξε, έκλεψε, λεηλάτησε τις συνοικίες της αθήνας και του πειραιά. Ποιος βίασε κτηνώδικα τις γυναίκες μας; Εμείς ή ΑΥΤΟΙ; Εμείς ή οι άγγλοι και η δεξιά;

Τα ερωτήματα είναι συντριφτικά και τους έχουν καθίσει για πάντα στο σκαμνί της ιστορίας. Ούτε τους νεκρούς μας δε σεβάστηκαν. Ξέθαψαν τα πτώματα των ηρωικών ελασιτών μας, τα ακρωτηρίασαν, τους έβγαλαν ακόμα και τα μάτια για να τους παρουσιάσουν σα θύματα του κκε στο σερ σιτρίν!!!

Επειδή ο κ. μ. Έβερτ αναφέρει στο γράμμα του και το όνομά μου και την περίφημη «αυτοκριτική» του μπαρτζιώτα (εννοεί το βιβλίο μου «η εθνική αντίσταση και ο δεκέμβρης 1944»), ένα έχω να πω στον κύριο υπουργό. Ναι παραδέχομαι ότι το μεγαλύτερο λάθος της καθοδήγησης του κκε τότε (που κι εγώ ήμουνα μέλος της) είναι ότι δε βάλαμε σωστά, δε λύσαμε το ζήτημα της εξουσίας και δεν πήραμε την εξουσία, στις 12 του οκτώβρη και στις 3 του δεκέμβρη 1944, έπειτα από την απάνθρωπη σφαγή των διαδηλωτών από τον σκόμπι και τον άγγελο έβερτ. Είχαμε όλες τις δυνατότητες. Δεν προετοιμάσαμε το λαό μας για να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα την επέμβαση των άγγλων. Δεν κάναμε εκείνο που έπρεπε να κάνουμε, να πάρουμε την εξουσία. Διαφορετική, πολύ διαφορετική θάταν η εξέλιξη της κατάστασης στην ελλάδα. Γι’ αυτό ας μας κρίνει η ιστορία.

Μετά τιμής,
Β. Μπαρτζιώτας (Φάνης)

Μπορεί βέβαια να μην ήταν μόνο η αντιδραστική δεξιά αυτή που ήταν στα πράγματα επί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του γεώργιου παπανδρέου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιστολή αυτή γράφτηκε στα 1980, λίγους μήνες πριν σαρώσουν τα πάντα οι δυνάμεις της αλλαγής...
Η κε του μπλοκ αντέγραψε το περιεχόμενό της από το βιβλίο του μπαρτζιώτα για την εθνική αντίσταση στην αδούλωτη αθήνα (εκδόσεις σύγχρονη εποχή) και το κεφάλαιο για το μεγάλο δεκέμβρη του 1944, όπου εκτός από την επιστολή αυτή μπορεί να βρει κανείς ένα κείμενο του πγ της κετουκε στην κομεπ για την πρώτη επέτειο του δεκέμβρη και ένα ακόμα κείμενο του μπαρτζιώτα για το δεκέμβρη από το ίδιο τεύχος της κομεπ, (που η κε του μπλοκ το κρατάει κάβα για του χρόνου). Όπως επίσης και δύο άλλα γραπτά ντοκουμέντα που αναφέρονται σε περιπτώσεις πλαστογράφησης της ιστορίας.

Για τα υπόλοιπα ο μπαρτζιώτας παραπέμπει στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας του («εθνική αντίσταση και δεκέμβρης 1944»), όπου γράφει πιο αναλυτικά κάποια πράγματα καθώς και στο αντίστοιχο βιβλίο του κεπέση «ο δεκέμβρης του 1944».

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Left, τα δεκεμβριανά και τα εγγόνια…

http://kokkiniepithesi.blogspot.gr/2012/12/left.html

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό!

Πολύ καλό, φίλε Βασίλη, το ’χα τότε διαβάσει το γράμμα του μακαρίτη του συνονόματού σου και το ’χα ξεχάσει.

Μια μικρή διόρθωση: Το 1937 ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορούσε παράνομα και δεν μπορούσε να είχε δημοσιεύσει είδηση που αναφερόταν στο 1944. Μάλλον πρόκειται για δημοσίευμα ή του «Ριζοσπάστη» της Κυριακής 2/2/1947 ή του «Ρίζου της Δευτέρας» της Δευτέρας 3/2/1947.

Επειδή το σχετικό δημοσίευμα πρέπει να είχε μπει στην πρώτη σελίδα κι η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» της 2/2/1947 έχει μέσω της επανάληψης της 2ης σελίδας «εξαφανιστεί» από την διαδικτυακά προσβάσιμη ψηφιακή βιβλιοθήκη εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (πρβλ. http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=65&dc=2&db=2&da=1947 και πάλι http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=65&dc=2&db=2&da=1947 για τις σελίδες 1 και 2 αντίστοιχα) τείνω να υποθέσω ότι πρόκειται για το φύλλο της 2/2/1947 (ο «Ρίζος της Δευτέρας» της Δευτέρας 3/2/1947 δεν υπάρχει στην ψηφιακή βιβλιοθήκη). Αν το «19/24» δεν είναι όμως λάθος πληκτρολόγησης και αναφέρεται σε αριθμό σελίδων, τότε πρόκειται για το φύλλο του «Ρίζου της Δευτέρας» της 3/2/1947, γιατί ο καθημερινός πλην Δευτέρας «Ριζοσπάστης» ήταν τετρασέλιδος.

Στην περίπτωση που το δημοσίευμα όντως προέρχεται από τον «Ριζοσπάστη» της Κυριακής 2/2/1947, τότε μένει να αποδειχτεί αν η συγκεκριμένη «εξαφάνιση» της 1ης σελίδας είναι τυχαία ή οφείλεται στο μακρύ χέρι της οικογένειας Έβερτ.

Σ’ ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση και χαιρετώ,

Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

demis είπε...

Χρειάζονται τέτοιες αναρτήσεις, γιατί η παραχάραξη πάντοτε παραμονεύει, ντυμένη τον μανδύα του "ψύχραιμου ιστορικού"... τύπου Μαραντζίδη!
Ο παππούς συνήθιζε να λέει: "Ανάθεμα τον Σκόμπι!", και πάντοτε αναρωτιόμουν τι εννοούσε. Πολύ αργότερα άρχισα να συνειδητοποιώ.
Όταν ο άλλος έρχεται καταπάνω σου με όπλα, εσύ δεν τον υποδέχεσαι με λουλούδια. Οι ιστορικές ευκαιρίες, οι ελάχιστες που υπήρξαν σε αυτόν τον τόπο, έμειναν τραγικά αναξιοποίητες. Κι έτσι, μείναμε με την απορία: πώς θα ήταν αν...
Κι αυτό, μόνο με ένα πράγμα μπορώ να το συγκρίνω: με μια alter ego θεογκόμενα που δεν σου 'κατσε, ενώ σε γούσταρε, ενώ την γούσταρες, ενω.. ενω.. ενω...

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρέπανο, πάρα πολύ καλό, μπράβο και από μένα! Το «εθνική αντίσταση και δεκέμβρης 1944» δεν το έχω διαβάσει και το είχα στα υπ'όψιν.

BTW, απόλαυσα όλες τις τελευταίες σου αναρτήσεις, στη συνείδησή μου έχεις πια κατοχυρωθεί ως ρεπόρτερ-μπλόγκερ-ανταποκριτής :-)

tom

κομμαντο αυτοαναφορικής εντροπίας είπε...

Όταν τάλεγε ο κομμαντο αυτά για τις 12 οκτώβρη πριν τρία και χρόνια σε ουκ ολίγες συναφείς αναρτήσεις της Κ.Ε. του τη πέφτανε όλοι και η Κ.Ε. ότι κρίνει εκ του ασφαλούς και τα τοιαύτα...
Μετά την...δοκιμιακού τύπου ανάγνωση της ιστορίας του ΚΚΕ από την σημερινή Κ.Ε. του ΚΚΕ όλα μέλι γάλα!

Ουαί υμίν φαρισαίοι υποκριται!!!

Ανώνυμος είπε...

Ολοι στη συγκεντρωση αλληλεγγυης στους αντιφασιστες αγωνιστες Β. Βενιζελο και Ν. Αλιβιζατο στις 25/12 στο Συνταγμα. Ο Σοφουλης βρεθηκε ο Σκλαβαινας ποιος θα ειναι ?
Διοργανωτες Εργατικος Αγωνας - Σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης "Γιάνης Κορδάτος"
Ομιλητης Β.Λιοσης

Ανώνυμος είπε...

Η δωσιλογη ΝΔ τρεμει και την Σκια της.Εκτος ομως απο αυτους εχουμε και τα εμεσματα που εκτοξευει στο καπακι μελος της κεντρικης επιτροπης της δημαρ απο το προσωπικο του μπλογκ.Αισχος.
http://www.red-pep.blogspot.gr/2012/12/blog-post_5.html

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΣ ΓΑΡ Ο ΑΙΤΩΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΖΗΤΩΝ ΕΥΡΙΣΚΕΙ…

Λοιπόν το απόσπασμα διαταγής του Αστυνομικού Διευθυντή Αθηνών Άγγελου Έβερτ με αριθ. Ε. Π. 22 της 29ης Απριλίου 1944 που απονέμει στους Αστυνόμους Β΄ Οικονομόπουλο Νικόλαο και Στασινόπουλο Παλαιολόγο, έπαινο και χρηματική αμοιβή 500 χιλιάδων δρχ. στον πρώτο και 300 χιλιάδων στο δεύτερο, για τον ηρωισμό που επέδειξαν στη σύγκρουση με... αναρχικούς και τη σύλληψη ενός απ’ αυτούς στις 4 Δεκεμβρίου 1943 δημοσιεύτηκε στην 1η σελίδα του «Ρίζου της Δευτέρας» της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου 1947 αριθμός φύλλου 19 με τίτλο «Τα αργύρια της προδοσίας». Όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν ολόκληρο το κείμενο του ιστορικού αυτού ντοκουμέντου, θα το βρουν εδώ:

http://62.103.28.111/askijpg2/paranomos%20tipos/efimerides%201936-1967/%CE%A3%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%85%20%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85%20%CE%91%CE%A3%CE%9A%CE%99/6207019.jpg

Επομένως η μέσω της επανάληψης της 2ης σελίδας εξαφάνιση της 1ης σελίδας του «Ριζοσπάστη» της 2/2/1947 από την διαδικτυακά προσβάσιμη ψηφιακή βιβλιοθήκη εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος είναι τυχαία και δεν «οφείλεται στο μακρύ χέρι της οικογένειας Έβερτ» καθώς υπέθεσα λανθασμένα στο προηγούμενο σχόλιό μου.

Καλό θα ήταν, φίλε Βασίλη, όπως διόρθωσες το «Φεβρουαρίου 1937» σε «Φεβρουαρίου 1947» να διορθώσεις και την υπόλοιπη παραπομπή στο γράμμα του συνονόματού σου καθώς κι ένα ακόμη λάθος πληκτρολόγησης στην πρώτη παράγραφο του γράμματος όπου διαβάζουμε «το Δεκέμβρη 1994» αντί του σωστού «το Δεκέμβρη 1944».

Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

demis είπε...

http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=24931&tsz=0&act=mMainView

Ο Μ. Εβερτ "εξιστορεί και ιστορεί"...

-Εγώ, πάντως, λέω... αυτά τα Χ-mas να ψήσουμε αγγλοπούλα!

Ανώνυμος είπε...

Λιγο ασχετο...
Στη παρακατω σελιδα διαφημιζεται μια ταινια "ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΚΡΟΣΤΑΝΔΗΣ"
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=65&dc=2&db=2&da=1947

Την εχει κανεις υποψιν ?Αν ναι που μπορει να βρεθει?

Ανώνυμος είπε...

http://902.gr/%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B7/%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7%CF%82-2008-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

πόσα ψεμματα χωρανε σε μια τοσο συντομη περιγραφη γεγονοτων που ζησαμε ολοι;

Ανώνυμος είπε...

«ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΟΝΣΤΑΝΔΗ» («ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΚΡOΝΣΤΑΝΔΗΣ»;)

Καθόλου άσχετο!

Μάλλον —δεν είμαι εντελώς σίγουρος— πρόκειται για την ασπρόμαυρη ομιλούσα σοβιετική κινηματογραφική ταινία του 1936 «Εμείς από την Κρονστάνδη» (Мы из Кронштадта) σε σκηνοθεσία του Γιεφίμ Ντζιγκάν (Ефим Дзиган, 1898–1981) με πρωταγωνιστές τους Γκεόργκι Μπουσούγιεφ (Георгий Бушуев) και Βασίλι Ζαΐτσικοφ (Василий Зайчиков). Ο τίτλος «Οι αετοί της Κρονστάνδης», αν είναι πράγματι αυτή η ταινία, είναι η ελληνική απόδοση του πρωτότυπου τίτλου.

Η υπόθεση της ταινίας τοποθετείται στο 1919, όταν στρατεύματα Λευκοφρουρών του στρατηγού Γιούντενιτς πολιορκούν την υπερασπιζόμενη από τμήματα πεζικού του Κόκκινου Στρατού Πετρούπολη, σε βοήθεια των υπερασπιστών της οποίας αποστέλλεται από την Κρονστάνδη απόσπασμα ναυτών, που μια ομάδα τους αιχμαλωτίζεται και εκτελείται από τους Λευκοφρουρούς πολιορκητές, πλην ενός ναύτη, του Αρτιόμ Μπαλασόφ (Артём Балашов, τον υποδύεται ο Μπουσούγιεφ) που σώζεται και επιστρέφει στην Κρονστάνδη, όπου του ανατίθεται να αναλάβει επικεφαλής νέας αποστολής βοήθειας προς τους πολιορκημένους υπερασπιστές της Πετρούπολης με τμήμα του Κόκκινου Στόλου της Βαλτικής, αποστολή που πετυχαίνει να θέσει τους πολιορκητές μεταξύ διασταυρουμένων πυρών και να τους αναγκάσει να γκρεμιστούν από το ίδιο μέρος, στο οποίο είχαν προηγουμένως κατακρημνίσει τους συντρόφους του Μπαλασόφ.

Την αφίσα για την πρώτη προβολή (20/3/1936) της ταινίας μπορείς να την βρεις εδώ:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ru/c/c9/%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80_%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BC%D0%B0_%C2%AB%D0%9C%D1%8B_%D0%B8%D0%B7_%D0%9A%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%B4%D1%82%D0%B0%C2%BB_%28%D0%A1%D0%A1%D0%A1%D0%A0%2C_1936%29.jpg

και ολόκληρη την ταινία, δυστυχώς χωρίς υπότιτλους, εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=j2RFm9zKkVs

Καταπληκτική ταινία με φοβερή μουσική (του Νικολάι Κριούκοφ, Николай Крюков) και πολύ suspense (για θεατές με γερά νεύρα), ένα must για τους ρέκτες του σοβιετικού ιστορικού και πολεμικού φιλμ της δεκαετίας του ’30, την είχα δει πριν από πολλά χρόνια και με χαρά θα την ξανάβλεπα αν είχα καιρό.

Γεια σου αθάνατη Βαλτική, γειτονιά μου, αστείρευτη μήτρα της κομμουνιστικής επανάστασης στον 20ό αιώνα!

Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

Ανώνυμος είπε...

Αν εξαιρέσεις το ότι δεν αντέδρασε πρώτο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, το οποίο όντως είναι ψέμα, σε τι άλλο ψεύδεται το άρθρο;
Άλλο θέμα αν έπρεπε το ΚΚΕ να λειτουργήσει διαφορετικά από ένα σημείο και μετά και να προσπαθούσε (πλέον δεν είμαι σίγουρη ότι θα μπορούσε) να δώσει άλλο νόημα σε αυτό το ξέσπασμα.

mariori

Ανώνυμος είπε...

ψεμα ειναι το οτι πρωτοστατησε στις κινητοποιησεις (στη θεσσαλονικη οι κομμουνιστες φοιτητες κανανε διακοπες στο bansko). ποτε δεν προσεγγισε τον κοσμο που βγηκε στους δρομους, αλλα αντιθετα προσπαθουσε να μηδενισει αυτο το ξεσπασμα (το οποιο δεν ειχε τα χαρακτηριστικα που θελουνε οι κομμουνιστες). σε μια περιοδο ακραιας καταστολης εφτασε στο σημειο να υπερασπιζεται τον δολοφονο-λαικο παιδι με το γνωστο κειμενακι περι λαθους τηλεφωνου.

Ανώνυμος είπε...

4 χρόνια τα ίδια και τα ίδια. Πες και για την επανάσταση που δε θα σπάσει ούτε τζάμι. Μόνο η φοβερή πληροφορία για το μπανσκο είναι καινούρια. Στην αθήνα δεν ήμασταν τόσο τυχεροί και κάναμε πορείες αλλά οκ.
Ένα άλλο ερώτημα είναι τι άφησε τελικά ο δεκέμβρης; Πώς ριζοσπαστικοποίησε το κίνημα; Τι κάνουν οι τότε μαθητές-φοιτητές ως φοιτήτες ή εργαζόμενοι σήμερα; Γιατί το φοιτητικό κίνημα έχει αυτά τα χάλια; Και το μαθητικό δεν πάει πίσω. Οι τότε εξεγερμένοι τι κάνουν στις δουλειές τους (οι λίγοι που δουλεύουν);
Και τελικά γιατί κανείς μόνο όταν έβγαλε ένα κείμενο το κκε ξαναασχολήθηκαν όλοι με το δεκέμβρη; Πριν την ανακοίνωση της νδ πού ήταν τα καλέσματα που σε άλλες περιπτώσεις κατακλύζουν το διαδίκτυο για την 6η δεκέμβρη; Μόνο η ακ είχε βγάλει αφίσα και καλούσε σε πορεία.

mariori

Ανώνυμος είπε...

Αλεξη, οι συμμαθητες σου γινανε μπατσοι και χρυσαυγιτες και καποιοι μαλακες μιλανε ακομα για την παρακαταθηκη του Δεκεμβρη.

Ανώνυμος είπε...

σ.ο. κόψε τον λήτη από πάνω

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κε του μπλοκ ευχαριστεί τον τομ για τα καλά του λόγια, το μη απολιθωμένο για τις διορθώσεις και τους άλλους σφους αναγνώστες για τα σχόλια και τις παραπομπές τους.
Κομμάντο, επειδή έχουν περάσει αρκετά επεισόδια έκτοτε, θες να θυμίσεις στο κοινό τι ακριβώς έλεγες τότε, για να το πιάσουμε από την αρχή; Αλλιώς καλώς ήρθες στο κλαμπ «τα ‘λεγα εγώ», που συμπληρώνεται διαλεκτικά από το «μα δε με άκουγαν».
Τελευταίε ανώνυμε έχοντας διαβάσει διαγώνια το κείμενο του 902 και πιο προσεκτικά το δικό σου σχόλιο, θα έλεγα τα εξής. Η μόνη ανακρίβεια που βρήκα στο κείμενο ήταν αυτό που επισήμανε και η μαριορή. Οι δυνάμεις του κκε και της κνε κινητοποιήθηκαν τη μεθεπόμενη μέρα, στις 8 δεκέμβρη κι όχι την κυριακή αμέσως μετά τη δολοφονία.
Πρωτοστάτησαν όμως στην κινητοποίηση των μαθητών και στην οργάνωση της απεργίας, την τετάρτη στις 10 –κι αυτό δε μπορεί να το σβήσει η επιλεκτική συλλογική μνήμη κανενός χώρου. Είναι ζήτημα αν και σε τι θα μπορούσε να μετεξελιχθεί ο δεκέμβρης. Αλλά δε νομίζω ότι το κκε ήταν ο φταίχτης που δεν έγινε, ούτε ότι κάποιος άλλος χώρος προσπάθησε σοβαρά να τον κάνει κάτι πιο ουσιαστικό, στο βαθμό των δυνατοτήτων του πάντα. Και εν πάση περιπτώσει δεν ξέρω κατά πόσο είναι σκόπιμο σε ένα κείμενο για τα δεκεμβριανά, να μπλέκουμε τον πρόσφατο δεκέμβρη και εάν υπάρχει οποιοδήποτε ιστορικό νήμα, που να τους συνδέει ιστορικά.

KOMMANTO είπε...

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

εδώ

http://www.blogger.com/comment.g?blogID=81787152277490965&postID=830966114747009985

μπορεί να δει κανείς την τοποθέτησή μου -με την υπογραφή κομμαντο καταθλιπτικής εντροπίας- και να μας πει αν ταυτίζεται ή όχι με τα περι 12ης Οκτώβρη του Φάνη..

Μπορεί να δει επίσης και τις τότε απόψεις της Κ.Ε. και των άλλων.

κάνοντας κλικ στην ετικέτα δεκεμβριανά μπορεί να δει ακόμα περισσότερα..

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι κομμάντο, δεν ταυτίζονται. Και αν πάρω τοις μετρητοίς αυτά που έγραψες, τον μπαρτζιώτα με τον οποίο τώρα λες πως συμφωνείς, θα τον συμπεριλάμβανες στους λογιστάκους...