Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Σαράντα στιγμές ΠΑΣΟΚ

Σήμερα το κίνημα της καρδιάς μας γιορτάζει τα 40χρονά του –και τα σαράντα του μαζί, ένα βήμα πριν από την πολιτική σύνταξη και το χρονοντούλαπο της ιστορίας- και η κε του μπλοκ θυμάται 40 χαρακτηριστικά στιγμιότυπα που σημάδεψαν αυτή τη διαδρομή. Δεκτή κάθε άλλη συμπληρωματική πρόταση, διευκρίνιση, ένσταση, κτλ, από τη βάση του μπλοκ.

1. Ο αντιεξουσιαστής γιώργος, που ανέβηκε στην εξουσία.
Κι οι ψεκασμένοι πασόκοι που πανηγύριζαν καταχαρούμενοι τη μεγάλη εκλογική του 09’. Και ο παπαδημούλης που στις προγραμματικές δήλωνε έτοιμος να στηρίξει κάθε θετικό μέτρο (κάνοντας σκληρή αντιπολίτευση στα υπόλοιπα).


2. Οι αφίσες της αλλαγής, ο λαός θέλει, το πασόκ μπορεί. Και εκείνη με τον επικοντιστή, όπου ποτέ δεν κατάλαβα καλά το συμβολισμό, εκτός κι αν ήθελε να πει ότι μας έμεινε το κοντάρι καρφωμένο -ξέρετε πού.



3. Η αυριανή και οι υποκλοπές του τόμπρα, που έδωσαν το ωραίο σύνθετο ουσιαστικό «αυριανοτομπρισμός», πιθανότατα κατά το μοναρχοφασισμός και το σοσιαλφασισμός.
4. Το σκάνδαλο κοσκωτά και το φοβερό τρολάρισμα του χάρρυ κλυνν, μιμούμενος τον ανδρέα, στο δίσκο του «ραντεβού με την εισαγγελία»

-Κοσκωτάς, Κοσκωτάς, κάτι μου λέει αυτό το όνομα..
Μήπως υπηρετήσαμε μαζί στο στρατό;
-Μα απ' ό,τι ξέρω, εσείς δεν έχετε υπηρετήσει κύριε πρόεδρε.
-Α, ναι. Το ξέχασα.. Ε τότε θα πρέπει να ήμαστε μαζί εξορία στη Μακρόνησο.
-Μα, αν θυμάμαι καλά, δεν έχετε πάει ποτέ εξορία κύριε πρόεδρε.
-Α ναι.. το ξέχασα κι αυτό. Μήπως τότε στην περίοδο της χούντας ήμασταν μαζί στη Γυάρο;
-Μάλλον όχι. Γιατί η μοναδική φορά που επισκεφτήκατε τη Γυάρο ήταν πρόπερσι που πήγατε εκεί για ψάρεμα κύριε πρόεδρε.
-Κοίτα να δεις που το ξέχασα κι αυτό. Δε μου λες;
-Μάλιστα κύριε πρόεδρε.
-Λες να συναντηθήκαμε με αυτόν τον κύριο.. Κο..Κο-Κο...
-Κοσκωτά κύριε πρόεδρε.
-Τέλος πάντων τα ονόματα δεν έχουν σημασία.
Λες λοιπόν να συναντηθήκαμε με αυτόν, πώς τον είπες, στο σπίτι του Μένιου;
-Αυτό που λέτε είναι τελείως απίθανο κύριε πρόεδρε. Εξάλλου ο κύριος Μένιος κατέθεσε ενόρκως ότι ουδέποτε συναντήθηκε με τον Κοσκωτά.
-Α ναι, το ξέχασα. Ε.. λες να το συνάντησα σε καμιά τράπεζα;
-Αποκλείεται κύριε πρόεδρε. Απ' ό,τι ξέρω εσείς δεν έχετε πάρε-δώσε με ελληνικές τράπεζες. Μόνο με ξένες.
-Α ναι, το ξέχασα.. Ε.. δε συναντηθήκαμε δηλαδή ούτε εκεί.
-Μάλλον όχι.
-Μμ.. Σε κάνα γήπεδο, κάνα θέατρο, στη λαϊκή μήπως λες να συναντηθήκαμε;
-ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ, κύριε πρόεδρε.
Ε τότε, θα συναντήθηκαν δύο άλλοι. Τι να πω;

5. Το τσοβόλα δώστα όλα, που έμεινε στην ιστορία μαζί με το «λεφτά υπάρχουν» του γιώργου. Που δίκιο είχαν δηλ, πατέρας και γιος. Όντως υπάρχουν λεφτά, δε σου είπαν όμως σε ποιον θα τα δώσουν (όλα).
6. Και στον αντίποδα το προκλητικό «όλοι μαζί τα φάγαμε» του πάγκαλου. Αλλά αυτός είναι μια κατηγορία μόνος του, κυρίως ως πρώην στέλεχος του κκε και παράδειγμα προς αποφυγή, για το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ένας πρώην.
7. Οι εκδοχές του καλού πασόκ –γιατί πάντα πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο. Ο τσοβόλας που λέγαμε με το δηκκι, ο αρσένης και το σοσιαλιστικό του κόμμα, η γυναίκα του με την κοινωνική συμφωνία, τα αντίστοιχα κομματίδια του τζουμάκα και του κατσανέβα. Και μιλάμε μόνο για διασπάσεις και πρώην, όχι για τους επίδοξους πολιτικούς διαδόχους από άλλους χώρους.

8. Τα αντιδεξιά σύνδρομα, η λεηλασία των συνθημάτων μας, για να γίνει καλύτερα η λεηλασία της εαμικής εκλογικής βάσης και σε βάθος χρόνου να φτάσουμε στη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων.
9. Η ατάκα του γιάννου παπαντωνίου «σύντροφοι, για το σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε όλοι».
10. Η κορυφαία στιγμή του σεκ «ψηφίζουμε πασόκ χωρίς αυταπάτες». Και το αντίστοιχο κατόρθωμα του εαμ β’, που στις επόμενες εκλογές από το θάνατο του τεμπονέρα ψήφισε κριτικά το πασοκ.
11. Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου (εικόνα), η μίζα του τσουκάτου από τη ζίμενς, τα υποβρύχα, κτλ.

Από το σκάνδαλο κοσκωτά όμως, ο κουτσόγιωργας βγήκε περίπου λαϊκό είδωλο για το πασόκ, γιατί εξέπνευσε στο δικαστήριο και.. τον έφαγαν μπαμπέσικα οι εχθροί του.

12. Η παρακάτω φωτό, που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στο δίκτυο και δείχνει γιατί αυτή η χώρα ήταν και εξακολουθεί να είναι πασόκ.


Όπως λέει κι ο σεχτάρ άλλωστε όλα σχεδόν τα κόμματα ήταν υποχρεωτικά και λίγο πασόκ τα προηγούμενα χρόνια.
13. Οι ακόμα καλύτερες μέρες, ως προεκλογικό σύνθημα του 85’ που ακόμα περιμένουμε να ‘ρθουν.
14. Η διεθνοποίηση του παραπάνω συνθήματος σε έναν τοίχο κάπου στα σφακιά.


Και βασικά η κρήτη ολόκληρη. Καμία ελπίδα, εκεί πεθαίνει πρώτη, όχι τελευταία.

15. Ο φάκελος του κυπριακού, που πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, για να ανοίξει τυπικά και διεκπεραιωτικά μόλις το 86’ και να κλείσει ξανά άρον-άρον. Ευτυχώς έχει μείνει η μαρτυρία του κάππου, που εκπροσωπούσε το κόμμα στην αρμόδια επιτροπή για αυτό το θέμα.
16. Φεύγουν οι βάσεις που μένουν που φεύγουν (μαζί με εοκ, νατο, κτλ). Κι η πλάκα σφε αναγνώστη είναι πως κατέβηκε τότε (το 83’) κόσμος στους δρόμους και πανηγύριζε κιόλας για αυτό.
17. Η αλλαγή (κι η αλλαγή της αλλαγής, που έλεγε ο λεωνίδας) που έμεινε μετέωρη σαν το βήμα του πελαργού. Κι ο χάρρυ κλυνν έλεγε κάπου το 88’ το «ανδρέα πάει», διασκευή του «άνδρα μου πάει» από την ελληνόφωνη κάτω ιταλία.


Που τελείωνε όμως με το πολύ εύστοχο: ανδρέα πάλι. Εντάξει, το βρίζουμε, το βρίζουμε, αλλά θα το ξαναψηφίσουμε το πασόκ, γιατί έλληνες είμαστε.
18. Το φιλοσοβιετικό χαρτί, που το έπαιζε αριστοτεχνικά, με την παύση του ασημάκη φωτήλα στο αεροπλάνο εν πτήσει, όταν είχε υπογράψει ένα κοινό κείμενο με αντισοβιετικές αιχμές, με τη φιλική ουδετερότητα προς την πολωνία του γιαρουζέλσκι, κοκ.
19. Οι σχέσεις με τη σοσιαλιστική διεθνή, που στην αρχή τη θεωρούσαν πολύ ρεφορμιστική για τα δικά τους δεδομένα και στο τέλος έφτασε να είναι ο γιώργος πρόεδρός της –αλλά να συναινεί ο μπένι στη διάλυσή της. Ενθύμιο από εκείνη την εποχή ήταν οι σχέσεις και οι φωτό με τον καντάφι.

20. Ένα βιντεάκι της νεολαίας πασοκ, για να δείξει πόσο μοντέρνα. Η ζωή είναι μαγκιά, η ζωή είναι power.


Και τα φιλειρηνικά μπλουζάκια που έβγαλαν το 03’, με το ιράκ. Me gusta la paz. Ενώ ψήφιζαν στις συνελεύσεις υπέρ των διεθνών νατοϊκών δεσμεύσεων της χώρας, γιατί δεν μπορούμε να μείνουμε και χωρίς συμμάχους. Πασοκάρα αθάνατη.

21. Η έμφαση στη.. «σοσιαλιστική αυτοδιαχείριση» στα πλαίσια του τρίτου δρόμου της γιουγκοσλαβίας και του τίτο –που ήταν πολιτικό είδωλο του ανδρέα (παρακάτω ένα απόσπασμα από συνέντευξή του στη μαρία ρεζάν).
-Ποιος φιλόσοφος, ποιος συγγραφέας, ποιος πολιτικός, επηρέασε περισσότερο τη σκέψη σας, τη ζωή σας;
-Θα ‘λεγα ότι μου είναι δύσκολο να βρω τον ένα.. Συνήθως… προσπαθώ να βρω κάποια αναλογία στο σύστημα της σκέψης και δράσης το δικό μου… με εκείνο άλλων εποχών και άλλων χωρών. Υπάρχουν αρκετά πρότυπα. Θα αναφέρω ένα, αλλά θα το αναφέρω χωρίς την πρόθεση να πω, ότι η δική μου αποτελεσματικότητα, η επιτυχία, αν θέλετε, στο έργο, θα είναι ανάλογη. Απλώς το θεωρώ ένα πρότυπο πατριώτη πολιτικού. Και αυτός είναι ο Τίτο. Ο Γιόζεφ Τίτο.

22. Οι κοινωνικοποιήσεις των προβληματικών επιχειρήσεων –για να παραδοθούν ξανά καθαρές στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Κι ο νόμος περί κοινωνικοποιήσεων που βασικά χτυπούσε τότε το δικαίωμα στην απεργία.
23. Το κατάπτυστο πραξικόπημα στη γσεε το 85’ με την αυθαίρετη παύση της διοίκησής της και τον ετσιθελικό διορισμό άλλης.

24. Το θεωρητικό πλαίσιο που χωράει τα πάντα. Η διακήρυξη της τρίτης σεπτέμβρη, η θεωρία του πατερναλιστικού (ουάου, ωραίο και πολυσύλλαβο ακούγεται) καπιταλισμού, η εξάρτηση του σαμίρ αμίν, που έδεσε με τους τροτσκιστές που έκαναν εισοδισμό στο πασόκ, κτλ.
25. Οι δύο εορτασμοί της τρίτης σεπτέμβρη τα τελευταία χρόνια, πότε με το σύριζα που ζήλεψε τη δόξα και το παρελθόν του πασόκ, και πότε με το γαπ και τον.. ανένδοτο κατά της δεξιάς.


Του Πάνου Ζάχαρη
26. Παρεμπιπτόντως, το μόνο καλύτερο αστείο που μπορώ να σκεφτώ πρόχειρα από το σύνθημα «γιώργο γερά να πέσει η δεξιά» είναι αυτό για τον κυρ-φώτη τον κουβέλη, που θα γίνει λέει ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της δημοκρατίας.

27. Το σύνθημα στις 18 σοσιαλισμός (από το 74’ κιόλας έτσι; όχι το 81’) που διασκευάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις μέρες μας: στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν.
28. Ο γλέζος και ο ηλιού της εδα, υποψήφιοι το πασόκ το 81’
29. Ο τσίπρας σε κάποια δεθ, σε συνέντευξη τύπου, να λέει: εμείς είμαστε πασόκ, το πασόκ δεν ξέρω αν είναι πασόκ πια. Αλλά πού μπορούμε να το βρούμε αυτό άραγε;

30. Το περήφανο «ευχαριστούμε τους αμερικανούς», αμέσως μετά τα ίμια. Αλλά τρία χρόνια μετά ήρθε ο κλίντον, να μας ζητήσει συγνώμη για την χούντα, και πετύχαμε μία ακόμα περιφανή νίκη.
31. Τα μαθητοδικεία, τα ματ στα μπλόκα να ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ, οι δίκες των κομμουνιστών που παρεμπόδισαν τα νατοϊκά στρατεύματα το 99’ με τη γιουγκοσλαβία. Ματ-βία-αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός.
32. Οι διάφορες (μικρο)αλλαγές χωρίς να υπάρχει πραγματική αλλαγή, όπως έλεγε αποφθεγματικά ο χαρίλαος.
33. Ο σημίτης, μια χρυσή μετριότητα, που βαφτίστηκε ο τρικούπης του εικοστού αιώνα με τα έργα και το όραμά του –που αποτυπώθηκε και σε μακέτο εξάλλου.
34. Το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» του γιώργου, που έκανε και τις πέτρες να κρατάν την κοιλιά τους από τα γέλια.



35. Η περήφανη εξωτερική πολιτική με τον αραφάτ, τα μεσογειακά προγράμματα και τους περίφημους αστερίσκους σε κάτι αποφάσεις της εοκ, που δεν τους έδινε κανείς σημασία κι ήταν απλά για εσωτερική κατανάλωση.
36. Ο αδιανόητα άπειρος κόσμος στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του πασοκ (τι πλατείες τώρα και πράσινα άλογα). Κι ο μπιρσίμ, που επιστρατεύτηκε τα επόμενα χρόνια, για να γεμίσει τα κενά και να μη φαίνεται η παρακμή και το πισωγύρισμα.
37. Το μνημόνιο φυσικά, τι άλλο; Μόνο η πασοκάρα μπορούσε να περάσει κάτι τέτοιο μόνη της –κι αυτό όχι χωρίς πολιτικό κόστος.
38. Η ενσωμάτωση, ο εκφυλισμός, ο εκμαυλισμός, η πασοκιά, η γλίτσα η ίδια προσωποποιημένη.

39. Οι δηλώσεις του πρεσβύτερου τζορτζ μπους λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 81’.
Στην Ελλάδα η εικόνα είναι διαφορετική. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν, θα είναι κυβέρνηση προοδευτική βελτιωμένη που θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει ιδεολογικά τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των διαφόρων τάξεων. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπάρχει εσωτερική ομαλότητα. Η συντηρητική πολιτική παράταξη που κυβερνά τώρα, έχουμε εκτιμήσει ότι δύσκολα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο. Αν μείνει, θα υπάρξουν συγκρούσεις με τις εργατικές τάξεις και το μάτι της χώρας. Προτιμούμε έτσι μια κυβέρνηση, προοδευτική που και μαζί μας θα συνεργάζεται και ομαλότητα εσωτερική μπορεί να εγγυηθεί με το σχήμα, το πρόγραμμά της, έστω και αν χρησιμοποιήσουμε τον όρο «σοσιαλιστική».

40. Και μία ακόμα δήλωση του αλεξάντερ χαίηγκ, υπουργού εξωτερικών του ρίγκαν, το φθινόπωρο του 82.
Ο ελληνικός σοσιαλισμός είναι θεωρητικά μια υπόθεση που τονίζει τα προβλήματα του λαού, διαφέρει βαθιά από τον παραδοσιακό σοσιαλισμό, τα σταθερά σημεία συμφερόντων των κοινωνικών τάξεων δε μεταβάλλονται, η οικονομία διατηρεί την παραδοσιακή συντηρητική μορφή και ό,τι ουσιαστικό συμβαίνει είναι ο αναγκαίος εξωραϊσμός και εκσυγχρονισμός του συστήματος. Γιατί θα έπρεπε να υπονομεύσει κανείς αυτό το μοντέλο, ακόμη και εάν αυτό συνέβαινε μέσα στην Αμερική; Ο ελληνικός σοσιαλισμός του κ. Παπανδρέου έχει μια ειδοποιό διαφορά που εμείς την έχουμε αντιληφθεί και την εγκρίνουμε. Δίχως αυτή την παραχώρηση τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν δύσκολα σήμερα στην Ελλάδα, που είναι μια χώρα μεσογειακή, ευαίσθητη κι ιδιόμορφη στις πολιτικές συνήθειες και την ιστορική της διαδρομή.


Και πόσα άλλα που έμειναν απέξω. Θα μπορούσαμε να τα συμπληρώσουμε στα 50χρονα του κινήματος, αλλά είναι εντελώς αμφίβολο αν θα συνεχίσει να υπάρχει ως τότε..

27 σχόλια:

δύτης των νιπτήρων είπε...

Απολίθωμα, αυτές οι δηλώσεις Μπους και Χέιγκ αποδίδουν μεν μια χαρά την πραγματικότητα, ξέρουμε όμως ότι έγιναν στ' αλήθεια; Έχουμε κάποια πηγή;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δύτη, θα αναφέρω τη δική μου πηγή, που ίσως να μη φαντάζει αξιόπιστη, αλλά δε βλέπω πώς θα μπορούσε να τα βγάλει από το μυαλό του σε αυτό το ζήτημα.

Δήμος μάρκου μπότσαρης
Αποκαλύπτω τους κορυφαίους του πασόκ

Μια κατηγορία μόνος του, αλλά αυτό θα ήταν το θέμα άλλης ανάρτησης.

Αναφέρω απλώς το κορυφαίο σύνθημα που είχαν γράψει κάτι πασόκοι λέει στην αχαΐα, όπου εκλεγόταν ο μένιος
Τι κουτσόγιωργας, τι στεφανόπουλος !!
Μετά βέβαια ο κωστής έγινε ο καλός πτδ με το ποδήλατο που του ζήτησε ο κλίντον συγνώμη, οπότε εξαγνίστηκε

δύτης των νιπτήρων είπε...

Ευχ!

Απ' το μυαλό όντως λίγο δύσκολα να τόβγαλε, αλλά και πάλι... τέτοια δήλωση και την έμαθε μόνο ο Μπότσαρης; Θέλει λίγο ψάξιμο, αλλά τέλος πάντων, παραδέχομαι ότι αποδίδει μια χαρά το τι καταλάβαιναν και σκέφτονταν οι Αμερικάνοι (όχι απαραίτητα όμως τι έλεγαν).

Ανώνυμος είπε...

Το έχω ξαναβάλει αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να λείπει από ένα τέτοιο αφιέρωμα.

https://www.youtube.com/watch?v=GfRV0cmGHx4

ρα

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Τοβάριτς,
τη φωτογραφία «Πασόκ, σώσε μας» την έχω τραβήξει το Μάρτη του 1994 έξω από το Νεώριο της Σύρας, όταν θέλανε να το ξεπουλήσουνε. Όπως και κάνανε, δηλαδή.

http://valiacaldadog.blogspot.gr/2007/02/blog-post_3739.html


Υγιαίνετε!

Ανώνυμος είπε...

10. Η κορυφαία στιγμή του σεκ «ψηφίζουμε πασόκ χωρίς αυταπάτες».

διόρθωση
Αυτό ήταν σύνθημα της ΟΣΕ (διασπάστηκε μετά σε ΣΕΚ και ΔΕΑ) που κάποια στιγμή το άλλαξε σε "Συνασπισμός χωρίς αυταπάτες".
Οι πληροφορίες ότι η διάσπαση ήταν ανάμεσα σ΄ αυτούς που επέμεναν στο αρχικό και σ' αυτούς που ήταν υπέρ του νέου δεν έχουν επιβεβαιωθεί .

Λιβόρνο

Ανώνυμος είπε...

* Η ΟΣΕ διασπάστηκε σε ΣΕΚ και ΣΕΠ (η οποία εντάχθηκε στην ΔΕΑ)

Λιβόρνο

modesto είπε...

@λιβορνο
η οσε εγινε σεκ, οταν "αποφασισε" οτι εφτασε η ωρα να γινει κομμα απο οργανωση.
η διασπαση σεκ/δεα εγινε αργοτερα (οχι οτι εχει σημασια, απλα να λεμε)
μεγαλη στιγμη (διαρκειας) ηταν η για πολλα χρονια επισημανση στην εφημεριδα μαθητικο ξεκινημα (με τον περιβοητο "καρβελα") οτι ειναι μαρξιστικη ταση του πασοκ.
καποια στιγμη το εβγαλε βεβαια

Ανώνυμος είπε...

Κατι που θα εμπαινε ευκολα.
Συνθημα της ΟΝΝΕΔ σε τοιχο σε παλιο σταθμο ή υποσταθμο του καρβουνιαρη. "Οχι στο μαρξιστικο ΠΑΣΟΚ"! Ή κατι πανο σε συγκεντρωσεις της ΝΔ με τον ηλιο του ΠΑΣΟΚ και ζωγραφισμενα σφυροδρεπανα μεσα!
Βεβαια οταν απο το 2012 και μετα εχουμε δει να λενε τον Τσιπρα , Σταλιν ή ακουσαμε δια στοματος Σαμαρα οτι "ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκιναει απο τη νεκρανασταση του σφυροδρεπανου κσι φτανει μεχρι την αναρχια" τι να μας πουν πλεον αυτα...το τρολαρισμα ηταν μαλλον ανεκαθεν επισημη πολιτικη του καπιταλισμου...

ratm

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Εχετε παρατηρησει πως τα καθε ειδους οπορτουνιστικα ρεταλια ειναι προθυμοι να υποστηριξουν ''χωρις αυταπατες'' καθε ειδους οπορτουνιστικο μορφωμα,ενω αντιθετα το σοσιαλιστικα κρατη (οταν υπηρχαν) τους ξυνιζουν και βρισκουν την παραμικρη αφορμη για να τα απορριψουν?

Ανώνυμος είπε...

ΓΑΤΟΣ. Πολυ σωστα το λες και δεν υπαρχει τιποτα παραξενο σε αυτη την συμπεριφορα απο την στιγμη που σκοπος του οπορτουνι σμου ειναι η σωτηρια του καπιταλισμου και ο εγκλοβισμος του λαου σε αυταπατες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η κριτικη στηριξη στη μαμα ΠΑΣΟΚ ηταν παντα ευκολη. Κριτικη στηριξη στο ΚΚΕ ουτε υπηρξε ουτε θα υπαρξει ποτε απο αυτα τα ναυαγια της ταξικης παλης. Καλα δε λεμε για ΕΣΣΔ οσο υπηρχε. Πιο ευκολα κατεβαιναν με τη σημαια των ΗΠΑ παρα να πουν καλη κουβεντα για την ΕΣΣΔ...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ενόψει της σημερινής επετείου του κινήματος να μοιραστώ και εγώ ορισμένα στιγμιότυπα από αυτά που μου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτομαι τον ήλιο τον πράσινο.
1) τη μάνα μου να μου μιλάει για τις αφίσες του Τσε και του Άρη στα γραφεία του πασοκ. Επίσης να μου διηγείται τον τρόμο του δεξιού πατέρα της, παππού μου, για τον τρίτο γύρο που ερχόταν μαζί με το πασόκ...
2) την ελευθεροτυπία στο σπίτι κάθε Κυριακή. Από αυτήν έμαθα ότι υπάρχει και ένα κόμμα, το κκε, που το ψιλοσυμπαθούμε για το παρελθόν του (όχι όλο) αλλά πλέον είναι πολύ απαρχαιωμένο..
3) το θείο μου να μου αναλύει (όταν πια είχα γίνει και εγώ απαρχαιωμένος) πως ο σωστός αντιδεξιός πρέπει να είναι γενικά κατά των άκρων..
4) τον άλλο θείο μου να μου υπενθυμίζει ότι ο σημίτης θα περνούσε στην ιστορία ως ο πιο πετυχημένος πρωθυπουργός της ελλάδας
5) την ερτ και το μέγκα κάθε απόγευμα των 90s να ασχολούνται με εσωκομματικές κόντρες του πασόκ και εμείς να προσπαθούμε να βρούμε ποιος είναι ο καταλληλότερος για το κίνημα, καθώς τα άλλα όλα τα είχαμε λύσει
6) τον πατέρα μου που, αν και δεν ψήφισε ποτέ παπανδρέου και το υπερηφανευόταν, πήγε να ψηφίσει τον σκανδαλίδη στις εσωκομματικές το '08 γιατί ήταν ο πιο αριστερός..
και άλλα πολλά αμέτρητα. Και πριν κοροϊδέψετε την οικογένειά μου, σκεφείτε αν μπορεί κάποιος τίμια να πει ότι η δική του οικογένεια δεν ήταν και αυτή πασόκ, όχι απαραίτητα με το πράσινο το κόμμα το ίδιο, αλλά με ό,τι αυτό την είχε ποτίσει..
Φάνης

Ανώνυμος είπε...

Στιγμη Πασοκ.

Ο Ανδρεας κατεβαινει τη σκαλα του αεροπλανου γυριζοντας απο το Χερφιλντ. Αφου κατεβηκε μερικα σκαλια, σταματα και γυριζει κανοντας το γνωστο νευμα στη τοτε γκομενα κ μελλοντικη κυρια πρωθυπουργου. Καποιες καθολου λιγες τον λατρεψαν ακομα περισσοτερο. Εγω καθοτι συντηρητικος τυπος δε θα πω τιποτα παραπανω για τον τροπο σκεψης τους...

ρα

Ανώνυμος είπε...

Φανης. Για το ποτισμα εχεις απολυτο δηκιο η μονη διαφορα ειναι στην ποσοτητα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
σταλινικός πασοκομμουνιστής είπε...

"5. Η συνολική πολιτική ιστορία της Ελλάδας μετά το 1974 μπορεί να περιγραφεί ως αντικειμενική κίνηση προς την κυοφόρηση, γιγάντωση, διασπορά και οικουμενοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει και μετά το ΠΑΣΟΚ, όταν όλα όσα συνέβαλλαν στην διαμόρφωσή του θα έχουν εξαφανιστεί, όταν το νάιλον στο τελευταίο του προεκλογικό σημαιάκι θα έχει ξεθωριάσει, όταν ακόμα κανείς δεν θα θυμάται την ύπαρξη ενός κόμματος που λεγόταν ΠΑΣΟΚ. Θέση πέμπτη λοιπόν: ΠΑΣΟΚ υπήρξε πριν υπάρξει ΠΑΣΟΚ και θα υπάρξει μετά το ΠΑΣΟΚ· το ΠΑΣΟΚ είναι απλώς το μεσοδιάστημα ανάμεσα στο πριν το ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ και το μετά το ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ."

http://radicaldesire.blogspot.gr/2011/06/was-ist.html

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σύντομες επιλεκτικές απαντήσεις.
Ταβάριτς σκύλε, εφόσον είναι δική σου η φωτό, πρέπει να κάνει πάταγο αυτές τις μέρες στο δίκτυο. Αν και είναι πιθανό να έκλεψε τις καρδιές πολλών περαστικών και να την έχουν απαθανατίσει κι άλλοι.

Λιβόρνο, σε ευχαριστώ για την ιστορική διόρθωση, έχεις δίκιο. Όπως κι ο μοντέστο από κάτω δηλ, νομίζω

Οι στιγμές του ratm και του φάνη θα είχαν σίγουρα θέση στην επόμενη λίστα ή και σε αυτή σε μια κάπως συμπτυγμένη μορφή.
Αυτήν που αναφέρει ο ρα, ήθελα να την ενσωματώσω στα σκηνοθετικά κόλπα του μπιρσίμ, αλλά ξεχάστηκα κι έμεινε εκτός

ΝΣ, δεν κάνω δημοσιογραφική έρευνα για να αναζητήσω εδώ την πρωτότυπη πηγή. Τα βιβλία του μπότσαρη έχουν αρκετά κίτρινο χρώμα, αυτό αφορά όμως περισσότερο άλλα σημεία, όχι φράσεις τρίτων. Ούτε σημαίνει πως δε βασίζονται σε αληθινά γεγονότα και στοιχεία -σαν τις φανταστικές υποθέσεις που είναι βγαλμένες από τη ζωή.

Βασιλική Μετατρούλου είπε...

Πολύ καλό αφιέρωμα στην πασοκαρία. Θυμήθηκες παρα πολλά -και σημαντικά.

Εκείνες οι δηλώσεις Χέηγκ στο τέλος, που αμφισβητούνται από τους σχολιαστές,
μάλλον ορθώς αμφισβητούνται στο σύνολό τους,
ωστόσο θυμάμαι ότι κάποιες θετικές δηλώσεις για την κυβέρνηση ή για τον Ανδρέα πρέπει να είχε κάνει ο Χέηγκ.

Αποκλείεται να θυμηθώ τα ακριβή λόγια ή το νόημα,
αλλά θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι το Ποντίκι έκανε κάποιες αναφορές σε αυτές τις θετικές, και όχι μόνο μία φορά.

Και τις συνόδευε πάντα με μια λεπτομέρεια:

Μια αποστροφή από ένα επίσημο αμερικανικό έγγραφο, τέλη Οκτωβρίου 1981, αμέσως μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ,
που μιλούσε για "την νόμιμη κυβέρνηση".

Αυτή η λέξη, "νόμιμη" έβγαζε μάτι,
και το Ποντίκι έβαζε δίπλα-δίπλα αυτά τα δυο γεγονότα:

Οτι τις πρώτες μέρες σαν να υπήρχε μια ψιλοαμφισβήτηση σχετικά με τη νομιμότητα της κυβέρνησης,
ενώ τώρα ολόκληρος Χέηγκ εκφράζεται θετικά.

Εκανε αντιπαράθεση, καταλάβατε, και μου έχει μείνει αυτό στη μνήμη, αν και είναι πάνω από 30 χρόνια.

Μάλιστα, έκανε και ένα λογοπαίγνιο όποτε αναφερόταν σε αυτό. Ελεγε:

- Ουίσκι Χέηγκ (με πυρηνικά παγάκια).

Γιατί ο Χέηγκ ήταν τότε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, κάτι τέτοιο,
το θέμα με τα πυρηνικά ήταν στην ημερήσια διάταξη, συν οι βάσεις (5 χρόνια και 17 μήνες),
και υπάρχει ασφαλώς η μάρκα τους σκοτς Haig.

Με λίγα λόγια, δεν αποκλείω εντελώς την παράθεση των θετικών δηλώσεων,
απλά νομίζω ότι δεν συνοδεύονταν από εκείνη την ανάλυση.

Ανώνυμος είπε...

Βασικά, η μεγάλη επιτυχία του ΠΑΣΟΚ,έγγυται, στο ότι ανέδειξε και νομιμοποίησε τον χειρότερο εαυτό του Έλληνα. Τον απενοχοποίησε από την διαφθορά, τόσο σαν επιθυμία για συμμετοχή, όσο και σαν συμμετοχή καθεαυτή!
Χαρακτηριστικά, θυμάμαι μια στιχομυθία κάποιων μεγαλόσχημων ΠΑΣΟΚων του περιβάλλοντός μου να λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου (περισσότερο σοβαρού!), ότι αν δεν σε πλησιάσει κάποιος να σε "λαδώσει", τότε δεν αξίζεις, γιατί δεν επενδύει(!!!) κανείς επάνω σου.
Το ΠΑΣΟΚ, ενσωμάτωσε τον εργαζόμενο που άκουγε και έβλεπε ότι οι ειχειρηματίες κλέβουν, παροτρύνοντάς τον, όχι να προσπαθήσει να αλλάξει το κλεπτοκρατικό σύστημα, αλλά να "χωθεί" και να κλέψει κι εκείνος.
Προσωπικά, θεωρώ ότι αυτό το φαινόμενο του ΠΑΣΟΚ είναι μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα!

λαθραναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας
Χωρίς να θέλω να σας προσβάλλω, καλά τα λέτε για την ΟΣΕ όμως για το ΚΚΕ που το 81 πανηγύριζε την μεγάλη νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων (εξώφυλλο Ριζοσπάστη)τι λέτε;
Επίσης, το ΚΚΕ (και ο ΣΥΡΙΖΑ) γιατί χαϊδεύουν τα αυτιά των πρασινοφρουρών χιλιάδων αργόμισθων του Δημοσίου (δεν λέω για όλους τους Δημόσιους, λέω για τους χιλιάδες αργόμισθους πρασινοφρουρρούς προσοχή (αν και προέρχομαι από ΠΑΣΟΚικό σπίτι)) προς άγραν ψήφων;
Περιμένω μια απάντηση (ελπίζω όχι ματαίως...)
Sticky

demis είπε...

To θέμα είναι πως απ' τη σοσιαλδημοκρατία στο φασισμό, ένα τσιγάρο δρόμος, σε περιόδους όπως ακριβώς αυτή που διανύουμε. Οι σημερινοί ξεπεσμένοι πασόκοι μικροαστοί, προτιμούν να θεωρούν τους εαυτούς τους ως άλλοτε προνομιούχους μεσοαστούς (και καυχιούνται γι' αυτό!), παρά ως τωρινούς προλετάριους, γι' αυτό και (αρκετοί) καταλήγουν φασίστες. Γιατί -ως γνωστόν- "φταίει ο [ανθέλληνας] θεός που μας μισεί"... κλπ.

Ανώνυμος είπε...

8.38 ουτε μας προσβαλεις οτε θα περιμενεις αδικα. Πραγματικα το ΚΚΕ εδειξε ανοχη απεναντι στο πασοκ το 1981 λογο του οτι στο τοτε προγραμμα του 1978 μιλαγε για πολιτικα μετωπα και ενδιαμεσο σταδιο εξουσιας εκει ητανε το προβλημα που στην συνεχεια εφερε το λαθος της δημιουργιας του συνασπισμου και τη συμμετοχη στις 2 αστικες κυβερνησεις του 1989. ολα αυτα στο 15ο συνεδριο το 1996 τελειωσανε. το ΚΚΕ υποστηριζει το δικαιωμα του καθε ανθρωπου στην δουλεια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ντέμη, σωστό είναι αυτό που λες. Αλλά άμα τα πει κανείς παραέξω, θα του πουν ότι είναι με τη γραμμή του σοσιαλφασισμού, γενικεύει, μηδενίζει κτλ.

Στίκυ, τοποθετούμαστε κριτικά είναι η σύντομη εκδοχή της απάντησής μου. Αλλά τι σχέση έχει το άθροισμα που λες με τη γραμμή για υπερψήφιση του άλλου; Επίσης άλλο 81' και τελείως άλλο το 93', έτσι δεν είναι;

δύτης των νιπτήρων είπε...

Ijon Tichy με το ωραίο ψευδώνυμο (διαβάζουμε και άλλοι Λεμ λοιπόν!), βιάζεσαι λίγο: εγώ έκανα πρώτος τη σύνδεση με τη δήλωση Κίσινγκερ, αλλού. Τσουβαλιάζονται διότι ακούγονται εξίσου μυθικές, με άλλα λόγια οι πηγές τους είναι εξίσου αναξιόπιστες. Δεν βλέπω το λόγο για συμπεράσματα σχετικά με τον πολιτικό χώρο του γράφοντος κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Δύτη δεν έχω υπ'όψιν την σύνδεση που έκανες αλλού, μόνο τα σχόλια εδώ έχω δει, έτσι δεν αναφέρομαι σ'εσένα. Δεν γνωρίζω επίσης αν αυτές οι δηλώσεις του Χέιγκ είναι ψεύτικες ή όχι (πιθανόν) αλλά κι άλλες δηλώσεις έχουν κατασκευαστεί κατά καιρούς. Έτσι δεν μπορώ να τις βάλω στον ίδιο σάκο με τις δηλώσεις του κίσσινγκερ, άλλες οι στοχεύσεις, παρ'ότι κάποιος μπορεί να τις κατηγοριοποιήσει και τις μεν και τις δε στον ευρύτερο (και ευρύτατο) κλάδο της συνωμοσιολογίας.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Για αρχειακούς λόγους όσον αφορά το φαινόμενο του ΠΑΣΟΚισμού στη σύσταση του:

www.efsyn.gr/?p=230338

Ενδεικτικά οι όροι που χρησημοποιούνται είναι μεταξύ άλλων: Βελουχιώτης, αυτοοργάνωση, Βενιζέλος, αναρχούμενοι, προερχόμενοι απο την Ενωση Κέντρου, τροτσκιστές, ανύπαρκτη κομματική βάση. Θυμίζουν τίποτα όλα αυτά;



Σ.