Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Κομμουνισμός

Η ιστορία είναι από το εκπληκτικό βιβλίο της Διδούς Σωτηρίου "Κατεδαφιζόμεθα".

Ο δισίλογος και εθνικόφρων θείος γαλουχεί το ορφανό ανίψι του στα μεγάλα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, οπότε μεταξύ άλλων κηρυγμάτων τον νουθετεί να δυσπιστεί και να μην χρησιμοποιεί τη λέξη λαός γιατί είναι κατασκέυασμα των κομμουνιστών. Απορημένος ο μικρός του λέει ότι έχει ακούσει και τον ίδιο να χρησιμοποιεί την απαγορευμένη λέξη κάνοντας λόγο για τον "περιούσιο λαό".
"Άλλος ο λαός ο δικός μας και άλλος αυτός των κουκουέδων" αποφαίνεται ο θείος κι ο μικρός δράττει την ευκαιρία να αποδείξει πως αφομοίωσε τις καινούριες αυτές γνώσεις ρτην επομένη στο σχολείο. Τα υπόλοιπα παιδιά τον έχουν βάλει στο μάτι γιατί απαντάει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και παριστάνει τον έξυπνο. Οπότε μετά χαράς θα τον έβλεπε να γελοιοποιέιται. Και πράγματι, έτσι γίνεται μετά από λίγο.
Η δασκάλα ρωτάει να της πουν συνώνυμα για διάφορες λέξεις. Οπότε αναφέρει τη λέξη λαός. "Ποιος θα μου πει ένα συνώνυμο για τη λέξη λαός;" ρωτάει. Περήφανος ο μικρός σπεύδει να κάνει επίδειξη των γνώσεων που απέκτησε από τον θείο του και απαντάει:
"Κομμουνισμός κυρία..."
Κόκαλο η κυρία, το ρίχνουν στα χάχανα τα άλλα παιδιά που είδαν να ρεζιλεύεται το χαϊδεμένο της τάξης. Η μαντάμ τελικά κάνει πως δεν ακούει για να βγει από την δύσκολη θέση και συνεχίζει απτόητη. Ελάτε παιδιά, ένα συνώνυμο για τον λαό...

Κι όμως δεν υπάρχει πιο σωστή απάντηση. Συνώνυμο του λαού είναι ο κομμουνισμός...
Συγκλονιστική απάντηση.

Διαβάστε το βιβλίο, πραγματικά αξίζει τον κόπο. Έχει δεκάδες σημεία σαν κι αυτό που διαβάσατε εδώ πέρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: