Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Σημειώσεις για το ξανθό γένος

Μάθανε πως ξεπουλάμε, πλακώσανε κι οι Ρώσοι...

Τα πιο εύκολα αστεία που ήρθαν αυθόρμητα σε όλους για την επίσκεψη Πούτιν κι αναπόφευκτα έγιναν σούπα, είχαν δύο βασικούς άξονες: το Λαφαζάνη και την ΟΑΚΚΕ, που είναι και η κύρια μορφή εκδήλωσης της βασικής αντίθεσης της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Αν ήταν ο Πιλάφης -που ξέρει και ρώσικα- στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αναζωπυρωνόταν η ιστορία του δανείου, της δραχμής, των εναλλακτικών στρατηγικών συμμαχιών, του αγωγού, κτλ. Τώρα ούτε καν αυτό δεν υπήρχε.

Όσο για την ΟΑΚΚΕ, είναι σκέτη απογοήτευση τελικά, μόνο λόγια κι από ουσία τίποτα. Αντί δηλ να κινητοποιήσει τις μάζες κατά του βασικού αντιπάλου, δεν έκανε ούτε μια συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας (δε σου λέω απεργία, γιατί αυτό εμπίπτει στην κατηγορία του παραγωγικού σαμποτάζ, σαν αυτά που μάστιζαν το 17' τη Ρωσία). Ξεπουλήθηκαν κι αυτοί μάλλον (μετά τον πρώτο τους δίσκο) στο ρωσόδουλο μπλοκ.

Και πώς να μη βραχυκυκλώσεις άλλωστε, όταν βλέπεις ότι οι Ρώσοι έρχονται θεωρητικά για... να επενδύσουν και να φέρουν την ανάπτυξη -που έρχεται μαζί με την ελπίδα.

Ήταν στα κοντά κι η επέτειος του Γλέζου και του Σάντα, με την ηρωική υποστολή της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη κι έδεσαν όλα μαζί συνειρμικά μες στο μυαλό μου, σε ένα κουβάρι, που ξετυλιγόταν άναρχα, σαν τις πληροφορίες της ημέρας στα όνειρά μας τη νύχτα. Είχε ιδιωτικοποιηθεί -λέει- η Ακρόπολη και την είχαν πάρει οι Ρώσοι και είχε τη δική τους σημαία κι ανέβηκε στο κοντάρι ο Γλέζος, 95 χρονών, αλλά με δυνάμεις 20χρονου, για να την κατεβάσει και να βάλει στη θέση της τη σοβιετική, και έδωσε έτσι το έναυσμα για την επανάσταση, που επικράτησε ραγδαία και το χρυσό, σοβιετικό αιώνα. Κι ύστερα ήθελαν οι σοβιετικοί να τον κάνουν γραμματόσημο και γραμματέα στο ΚΚΕ. αλλά αυτός πήγε με τη Ζωή και την Πλεύση Ελευθερίας, για να μην αφήσει (εκκολαπτόμενο) ΠαΣοΚ για ΠαΣοΚ, που να μην το έχει στηρίξει. Και μετά ιδιωτικοποιήθ... εεε αξιοποιήθηκε θέλω να πω και το Άγιο Όρος με την περιουσία του και ξεπληρώθηκε όλο το δημόσιο χρέος, που εμείς όμως είχαμε προλάβει να το διαγράψουμε μονομερώς. Και μετά...

Στα ευτράπελα της υποδοχής περιλαμβάνεται το κλίμα που καλλιεργήθηκε, προς τη μία και την άλλη πλευρά. το γλοιώδες, εξαρτημένο (και ας είμαστε ανισότιμα αλληλεξαρτημένοι) ύφος-χαμόγελο του Καμμένου, που έδινε την εντύπωση πως θα μπορούσε να ντυθεί ακόμα και μπάμπουσκα προκειμένου να βρεθεί στο ντεκόρ, μπροστά στις κάμερες. Τον ανυπόκριτα ηλίθιο θαυμασμό των ρεπορτάζ για τη ρωσική συνοδεία, τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων που την πλαισίωναν και τις γνώσεις τους πάνω στο σπετσνάζ -που ένας σφος θέλει να μάθει για να "έχει" στα ξύλα τους φασίστες και όσους άλλους χρειαστεί. Και τα περισπούδαστα σχόλια, με ύφος χιλίων Πρετεντέρηδων, στο διαδίκτυο, που έλεγαν για τη συγγνώμη που μας οφείλει ο Πούτιν (δεν είμαι σίγουρος για ποιο πράγμα, αλλά συνήθως σε αυτά, η σωστή απάντηση είναι: σταλινικά εγκλήματα), όπως μας είχε ζητήσει ο Κλίντον για τη χούντα (και ας μην τη χαρακτηρίζει πλέον αμερικανοκίνητη το κυβερνών κόμμα) αλλά και ο Πάπας για τις Σταυροφορίες!

Στα ευτράπελα της επίσκεψης σημειώνουμε επίσης την εικόνα των δύο ηγετών, του Πούτιν και του Τσίπρα, που κάποιοι τους περνάνε ακόμα για κομμουνιστές, ενώ είναι ζήτημα αν τους έχει μείνει κάτι -σε προσωπικό επίπεδο έστω- από το πολιτικό τους παρελθόν. Άντε το πολύ να κράτησαν την αθεΐα, που τη στριμώχνουν σε μια γωνιά της συνείδησής τους, καθώς ανταλλάσσουν απόψεις για το Άγιο Όρος και την ομόδοξη πίστη μας. Επίσης, ο Αλέξης είναι αριστερός και δε φοράει γραβάτες (ακόμα), σε αντίθεση με τον Πούτιν και το μεταφραστή (Μουρίνιο, Special One) που διάλεξε μια κόκκινη. Κι ίσως να του θύμιζε κάτι από τα νεανικά του χρόνια η ανάκρουση του ρώσικου εθνικού ύμνου (που έχει κρατήσει τη μελωδία του σοβιετικού), χωρίς να μπορεί φυσικά να πει τα λόγια, σε αντίθεση με τον Πούτιν, το Λαφαζάνη και το μεταφραστή με την κόκκινη γραβάτα.

Όσο για την ουσία του πράγματος, φρόντισε να την περικλείσει ο Πούτιν στο άρθρο του στην Καθημερινή για την εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων και το σημείο όπου κολλάει, καθώς και σε ένα απόσπασμα των δηλώσεών του, με σαφείς αιχμές κατά των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και η γνωστή θεωρία που λέει ότι η Ρωσία δεν είναι ιμπεριαλιστική δύναμη, συνεπώς ο Πούτιν δεν ήρθε στη χώρα μας ως εκπρόσωπος των ρώσικων μονοπωλίων για να κλείσει μπίζνες και μη σας ξεγελάει επ' αυτού η παρουσία των συμβούλων της Gazprom κι η συνάντηση με τον Ιβάν Σαββίδη. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία...

19 σχόλια:

χάλ' 5000 είπε...

Ε όχι και να κατεβάσει τη σημαία του "συντρόφου τότε, κυρίου σήμερα" Πούτιν ο τσανακογλύφτης του Γλέζος.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231339768

Ανώνυμος είπε...

Ναι, αλλά για τον Πατέλη δε λέτε τίποτα... http://s.nbst.gr/files/1/2016/05/putin-paulopoulos3.jpg
Οα-οακκε

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

πραγματι ρε παιδι μου αυτοι της ΟΑΚΚΕ ,
συστημικοι εντελως καταντησαν ,
που ειν οι καλες εποχες που ξηλωναν πεζοδρομια ,
ξεπουληθηκαν στο ξανθο γενος τελειως μιλαμε

λαθραναγνώστης είπε...

Ακόμα τούτη την άνοιξη ραγιάδες
ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι,
ώσπου να 'ρθει ο "Μόσκοβος" να φέρει το "σεφέρι"!
(...και η ιστορία - τα ορλωφικά - πάει φιρί φιρί, να επαναληφθεί σαν φάρσα!)

Όσο για τα παρελθόντα του Τσίπρα και του Πούτιν, νομίζω ότι είναι εξωφρενικό να τα συγκρίνει κανείς. Ο Τσίπρας είναι ένας τενεκές ξεγάνωτος, ο Πούτιν, είναι σαφέστατο ότι διαθέτει γερή μαρξιστική μόρφωση, ασχέτως αν δεν την χρησιμοποιεί ως τέτοια.
Πάντως, κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Πούτιν και ο Λαβρώφ, είναι σήμερα παγκοσμίως, οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί, μακράν από τους υπόλοιπους. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δυο έχουν σοβιετική/μαρξιστική μόρφωση.

Υ.Γ "Σπετσνατζ", δεν είναι κάποιο είδος πολεμικών τεχνών για να τις μάθει "κάποιος σύντροφος", αλλά είναι οι "ειδικές δυνάμεις" του ρώσικου στρατού και φυσικά συστάθηκαν και υπάρχουν από την εποχή της ΕΣΣΔ (όπως όλα τα καλά).

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"Ακόμη τούτην άνοιξη - ραγιάδες, ραγιάδες
τούτο το καλοκαίρι - Μωρηά και Ρούμελη,

Οσο νάρθει ο Μόσκοβος - ραγιάδες ραγιάδες
να φέρει το σεφέρι - Μωρηά και Ρούμελη"!

Τα ορλωφικά ήταν μια εξέγερση μεγαλύτερη από αυτήν του '21 σε συμμετοχή. Πρέπει να ξεσηκώθηκαν πολλές φυλές υποτελών του Σουλτάνου. Στη μνήμη των παλαιοτέρων είχαν ανακατευτεί παραστάσεις από το '21, που τις χρέωναν στα ορλωφικά. Ισως στην εικόνα συνετέλεσε και η θηριωδία, που ακολούθησε την κατάπνιξή τους, μετά το πούλημα από την πουτ(ιν)άνα την κυρά Κατερίνα. Ο "ελλαδικός" χώρος πρέπει νάγινε άνω-κάτω. Η γιαγιά μου (γεννημένη <100 χρόνια μετά) μου μετέφερε ζωντανές μνήμες των προγόνων της από αυτή την άγνωστη στην έκτασή της και τρομερή ιστορία. Το σόϊ του πατέρα μου εμφανίστηκαν ακριβώς μετά από αυτά, σαν φυγάδες από την Τσαμουριά, χωρίς να φανερώνουν το όνομά τους, που τελικά χάθηκε - το κρύψανε επιμελώς....
Τι κουράγια είχανε τότε οι άνθρωποι, να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους από την αρχή, και να ξαναξεσηκώνουνται 40 χρόνια μετά!
Εμείς εδώ, έχουμε ήδη 57 χρόνια από την ήττα του ΔΣΕ και εξακολουθούμε να κλαψουρίζουμε "δε γίνεται τίποτε", περιμένοντας το ....σεφέρι, πότε σαν "κούρεμα" η "ανάπτυξη"(!), πότε σαν ....Πούτιν!
-------------------------------------

Κάπταιν, τα αφιερώματα στον αμερικανό φυγάδα (άλλος ένας, που ....άλλαξε όνομα!) στο "Ατέχνως", (1) και (2), καταπληκτικά ευρήματα!
Διαβάστε τα!
Συγχαρητήρια και σε αυτον τον ..."Αθλιο", που τα ψάρεψε και τα επιμελήθηκε!

Αναυδος είπε...

Sambo ειναι η πολεμικη τεχνη των σοβιετικων

skatopsyxos είπε...

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8909492

Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε ότι τουλάχιστον η πούρα "πασοκική" σοσιαλδημοκρατία κράταγε τα προσχήματα, δεν ήταν τόσο χοντροκομμένη ρε παιδί μου. Τούτοι δω δεν χορταίνουν να ξεφτιλίζονται και ταυτοχρόνως να φτύνουν τον ελλ. λαό κατάμουτρα.

Kokkino Meterizi είπε...

Η ΟΑΚΚΕ συνειδητά δεν διοργάνωσε διαμαρτυρία για την έλευση του ναζιφασίστα αυτού στη χώρα μας, για έναν πολύ βασικό λόγο: γιατί οι πολιτικές διαθέσεις του λαού μας τη δεδομένη στιγμή επέτρεπαν μεν τη ζύμωση της γραμμής ότι αυτός που έρχεται είναι άρπαγας, εκμεταλλευτής και δυνάστης (όπως έλεγε η αφίσσα της ΟΑΚΚΕ), αλλά όχι τη διοργάνωση δυναμικής κινητοποίησης ενάντια στην παρουσία του στη χώρα.

Δεν υπήρχε δηλαδή μέσα στις λαϊκές δυνάμεις μια κρίσιμη έστω μάζα η οποία να ντρεπόταν ή να μην ήθελε την παρουσία αυτού του παλιανθρώπου στη χώρα μας. Πολλοί μάλιστα τον θεώρησαν ως φίλο ή (μια σχεδόν καθολική πλειοψηφία) ως - έστω - μη εχθρό, σε βαθμό που μια διαμαρτυρία της ΟΑΚΚΕ, με τις μικρές δυνάμεις της, θα φαινόταν ως μια κίνηση έξω από τις μάζες, που θα προσπαθούσε να δώσει μια ψεύτικη εικόνα λαϊκής αντίθεσης στην επίσκεψη Πούτιν, η οποία δεν υπήρχε.

Οι κομμουνιστές ζυμώνουν τη γραμμή τους και καλούνε το λαό να την βάλει στη βάσανο της πράξης και των εξελίξεων και να κρίνει αν αυτή θ' αποδειχτεί σωστή και συμμετρική μαζί τους, δηλαδή με την αλήθεια. Ο πραξικοπηματισμός και ο σοσιαλφασισμός, που έρχονται να επιβάλουν στις μάζες την "πρωτοπόρα" γραμμή έξω από τη ζωντανή εμπειρία τους είναι οι χειρότερες μορφές δεξιού οπορτουνισμού, είναι (όπως έχω ξαναπεί) "ακροδεξιός" οπορτουνισμός, δέκα φορές χειρότερος από τον κλασσικό, "σοσιαλδημοκρατίστικο" δεξιό οπορτουνισμό τύπου π.χ. Τολιάτι - "Κ"Κεσωτερικού.

Υ.Γ. "Απεργία" θα διοργάνωνε η ΟΑΚΚΕ ενάντια στον Πούτιν, αλλά δε τό 'κανε για να μην κάνει σαμποτάζ (δεν σου πιασε το χιούμορ εδώ, απόλιθωμα); Και έχει πει η ΟΑΚΚΕ ότι οι απεργίες, οι πραγματικές ταξικές απεργίες, είναι "παραγωγικό σαμποτάζ"; Περίεργο συμπέρασμα για μια οργάνωση της οποίας τα μέλη και στελέχη βγήκαν ουσιαστικά μέσα από το κίνημα των μεταπολιτευτικών, πραγματικών απεργιών για ψωμί και δημοκρατία, τις οποίες υπονόμευαν ή και έσπαγαν ανοιχτά οι αντεργάτες κνίτες τραμπούκοι (βλέπε Νάσιοναλ Καν - Σεπτέμβρης του '74)...

zoot horn rollo είπε...

Πόσα είδη "αυθεντικών"...

Νίκος παλιακνιτης είπε...

Οι κομμουνιστες είναι πρωτοπόροι, είναι η οργανωμένη μειοψηφία που τραβάει μπροστά το κάρο του αγώνα, δεν είναι πλασιέ ιδεών που κινούνται ανάλογα την προσφορά - ζητηση. Εγώ σε καταλαβαίνω δεν γίνεται να αντιταχθεις σε κάτι που ενέκριναν οι Άγγλοι φίλοι σου

Ανώνυμος είπε...

Εχω την εντυπωση οτι η πολεμικη τεχνη των σπετνατς ειναι η systema και οχι η sambo
Kabamaru

Κοκκινομετεριζιώτης είπε...

@ Νίκο παλιακνίτη

Μα δε σου είπα αυτό που κατάλαβες. Δεν σου είπα ότι επειδή μεγάλο μέρος του λαού είναι φιλοπούτιν ή ουδέτερα θετικό προς αυτόν, θα αλλάξει ο κομμουνιστής έστω και κατά ένα γιώτα τη γραμμή του. Στο κάτω κάτω η ΟΑΚΚΕ στο μακεδονικό το 1992 πήγε ενάντια στους πάντες και δέχθηκε σκληρή βία για τη θέση της υπέρ της αναγνώρισης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα και κατά της Σερβίας στους γιουγκοσλαβικούς πολέμους.

Η αφίσσα της ΟΑΚΚΕ για τον Πούτιν, πέρα από τις γνωστές ειρωνείες των ψευτοαντικαπιταλιστών, έκανε αίσθηση και συζητήθηκε στους κύκλους των πολιτικά ανήσυχων ανθρώπων. Σ' αυτή τη φάση, και δεδομένου ότι η επίσκεψη δεν έγινε π.χ. σε περίοδο ανοιχτής δικτατορίας την οποία θα στήριζε ο Πούτιν (οπότε εκεί βγαίνεις με τρικάκια, με συνθήματα σε τοίχους "Έξω ο προστάτης του φασισμού από την Ελλάδα" κλπ.), η ζύμωση μέσω αφίσσας και διαδιχτύου έφτανε.

Τώρα τι Άγγλους φίλους λες και τι εγκρίναν, μονάχα συ το ξέρεις...

zoot horn rollo είπε...

Τι θα κάναμε χωρίς την ΟΑΚΚΕ...

Ανώνυμος είπε...

Δεν τους παρατάς, ρε zoot; Αφού είναι, με το παρντόν, χ@στ@ς στην κυριολεξία. Άκου εκεί, οι κομμουνιστές διαδηλώνουν μόνο σε "περίοδο ανοιχτής δικτατορίας"! Άμα δεν έχει δλδ. "ανοιχτή" δικτατορία, γιοκ διαδήλωση οι κομμουνιστές και το ρίχνουνε στην αφίσα και στο ιντερνέτ; Ρε, πού τα βρήκατε αυτά και σε ποιους πάτε να τα πουλήσετε; Σε ηλίθιους; Γι’ αυτό, σου λέω, ρε zoot, άντε παράτα τους, γιατί οι τύποι ή "ανήκεστο" βλάβη έχουνε πάθει (αλλά για "βλαμμένοι" δε δείχνουνε) ή κάτι άλλο είναι (ο ευρών αμείφθήσεται…).

Α και Ω

zoot horn rollo είπε...

Συνδυάζουν πολλές "αρετές",νομίζω, Α και Ω...

ιστρολλικός είπε...

Το σαμπο και οι παραλλαγές του είναι οι πολεμικές τέχνες που αναπτύχθηκαν για τις ανάγκες των σωμάτων ασφαλείας της εσσδ. Το συστεμα είναι πολεμική τέχνη που αναπτύχθηκε από πρώην μέλη των σοβιετικών-ρωσικών ειδικών δυνάμεων, κυρίως τον Μιχαήλ ριαμπκο και τον μαθητή του Βλαντιμίρ βασιλιεφ. Αν και συχνά διαφημίζεται ως η τέχνη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, το συστεμα Δεν έχει στην πραγματικότητα σχέση με αυτές πέραν του γεγονότος ότι οι εμπνευστές του υπηρέτησαν εκεί.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

πειτε μου οτι τρολλαρει ο "καπνιας "!

Κοκκινομετεριζιώτης είπε...

@ Α και Ω

Δεν τα αφήνεις αυτά εξυπνάκια; Σού πα εγώ ότι οι κομμουνιστές δε διαδηλώνουν άμα δεν έχει διχτατορία; Κατ' αρχή στη διχτατορία δε μπορείς να κάνεις διαδήλωση...

Άλλο πράγμα είπα. Ό,τι όσο ο λαός δε βλέπει τη Ρωσία σαν βασικό οργανωτή της καταστροφής της χώρας (όπως λέμε και ζυμώνουμε εμείς), η πρωτοπορία δε θα πάει με 50 ή 100 άτομα να επιτεθεί στα ΜΑΤ και να κάνει ένα επεισόδιο, όπως κάνουν οι δικές σας μειοψηφίες, έξω από τη συνείδηση και την άμεση εμπερία του λαού. Η πρωτοπορία τραβάει μπροστά και διαφωτίζει - καθοδηγεί, αλλά γυρνάει και το κεφάλι της να δει ποιος και αν ακολουθάει και κρίνει ανάλογα την κάθε ενέργριά της...

Πάντως, ότι η αμηχανία των κνιτών θα ταν τέτοια που θα... κατέκριναν την ΟΑΚΚΕ ότι δεν είναι αρκετά αντιπουτινική, δεν το περίμενα.

Αλήθεια, ρε παιδιά, σεις πού 'στε υποτίθεται ΚΑΙ κατά της Ρωσίας (γελάει ο κόσμος), τι κάνατε για την επίσκεψη του φασίστα;

Μήπως πορευτήκατε κάπου και τό χασα;

Ανώνυμος είπε...

Είναι τόσες πολλές οι φορές που 50-100 μέλη του ΚΚΕ σε μια από αυτές τις πορείες τους ,που δεν πάει κανένας πέραν των στενών κομματικών μελών , έκαναν επεισόδια και επιτέθηκαν στα ΜΑΤ για το θεαθήναι.Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι.

Δεν ξέρω τι καπνίζετε εκεί στην ΟΑΚΚΕ άλλα με το μαλακό...

Όσο για πορεία , ε θα κάναμε μωρέ αλλά δεν μαζευότανε κόσμος.YOLO!

ΓΩ