Πρόσωπο με πρόσωπο έλα να τα πούμε, δηλαδή
να τα πεις, έστω στο απρόσωπο γυαλί της τιβί, με
τη διαμεσολάβηση του παρουσιαστή που θέλει
να σε διακόψει, γιατί ήσουν σαφής και να σηκώσει
άλλο παιδάκι στον πίνακα, σα να λύνουμε ασκήσεις,
λες και αν είχες το χάρισμα και τη διακριτική
γοητεία της δημιουργικής ασάφειας, θα σε άφηνε
να μιλάς ελεύθερα με ξέπλεκες κοτσίδες, όπως
τότε που έμενες με τον υπεραστικό Κακοφωνίξ.
Αλλά ο παρουσιαστής είναι παλιός ρουφ στο κουρμπέτι,
ρωτάει αν πρέπει να φύγουν οι Ιταλοί, -για να ’ρθουν
πχ οι Γερμανοί;- του απαντάς. Λες για τις υποδομές
του ΟΣΕ που είναι κρατικές και σε μαύρο χάλι
και πετιέται ο Μπάμπης, σαν σύντροφος έτοιμος
από καιρό, σαν προβοκάτορας: δηλαδή ο Χατζηνίκος
είναι πιο κομμουνιστής από εσάς, κ. Σοφιανέ;
Επανακρατικοποίηση, ΔΕΚΟ, δημόσιοι οργανισμοί, βασικοί παραγωγικοί κλάδοι. Μα αυτά τα λένε οι οπορτουνιστές. Όλος ο κόσμος τα λέει, κ. Σοφιανέ. Λες να έγιναν δηλαδή όλοι κομμουνιστές; Να ήταν κρυφοί σύντροφοι που βγήκαν από την ντουλάπα τους; Κι αν εμείς λέγαμε ό,τι και οι άλλοι, δε θα ήταν σημάδι πως ίσως δεν τα λέμε τόσο καλά;
Κοιτάξτε, εμείς παλεύουμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για έναν ενιαίο δημόσιο φορέα στις συγκοινωνίες και όχι μόνο, αλλά δε θεωρούμε λύση το κρατικό μονοπώλιο σε αυτό το σύστημα.
-Ούτε κρατικά, ούτε ιδιωτικά; Μήπως είστε αναρχικός; Αυτόνομος; Αντιεξουσιαστής;
-Προφανώς και όχι.
Οργή, θυμός, το κράτος ο εχθρός!
Δεν είναι αυτό που νομίζετε.
Και όντως δεν είναι.
Λοιπόν, η σύντομη εκδοχή είναι η εξής. Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως αυτό το κράτος είναι δολοφόνος, που βάζει τα κέρδη πάνω από τη ζωή. Πώς θα του εμπιστευτούμε τις δικές μας, να μας φτιάξει έναν δημόσιο και ασφαλή σιδηρόδρομο; Ή μήπως θέλουμε έναν δολοφόνο με κοινωνικό-εργατικό έλεγχο;
Ανάλυση της σύντομης εκδοχής.
Ο βασικός μας στόχος δεν είναι απλώς ένας κρατικός ΟΣΕ, αλλά η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του. Να είναι ασφαλής, φτηνός, σχεδιασμένος για τις ανάγκες μας και όχι εμπόρευμα, με σκοπό το κέρδος. Και αυτό αφορά κάτι πολύ ευρύτερο από το τυπικό ιδιοκτησιακό του καθεστώς.
Στον αντίποδα, η βασική στρατηγική της αστικής τάξης δεν περνά μόνο μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι η «απελευθέρωση» -στην προσφιλή τους, οργουελική, διπλή γλώσσα-, η εμπορευματοποίηση, οι εργολαβίες, οι συμπράξεις ιδιωτών με το κράτος (ΣΔΙΤ), ο κατατεμαχισμός των οργανισμών, το ξεπούλημα των φιλέτων, ο μαρασμός και η απαξίωση των υπόλοιπων κομματιών.
Αυτή τη στιγμή, ο παλιός ενιαίος ΟΣΕ δεν είναι αποκλειστικά ιδιωτικός. Το κομμάτι των υποδομών και της συντήρησης παραμένει στο κράτος, με τα γνωστά δολοφονικά αποτελέσματα. Χωρίς πόρους, προσωπικό, με απαρχαιωμένο δίκτυο και όρους ασφαλείας του περασμένου αιώνα. Ακόμα κι αν απαλλοτριώναμε την Hellenic Train χωρίς αποζημίωση, η υπηρεσία θα επέστρεφε σε ένα κράτος-εγκληματία, που λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και με τη λογική κόστους-οφέλους, για τη μεγιστοποίηση των κερδών.
Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μόνο ένας από τους άξονες αυτής της στρατηγικής. Η ακύρωσή τους είναι κρίσιμο πεδίο, αλλά από μόνη της δε δίνει συνολική λύση στο πρόβλημα.
Μήπως τότε τα παραπέμπετε όλα στον σοσιαλισμό; Μήπως αρνείστε τα μικρά βήματα που μπορούν να βελτιώσουν εδώ και τώρα -και όχι σε ένα σοσιαλιστικό επέκεινα- τη ζωή του εργαζόμενου λαού, του οποίου τα συμφέροντα θεωρητικά υπερασπίζεστε;
Αυτό είναι ψέμα -συνειδητό και βρώμικο
κατά κανόνα. Οι κομμουνιστές δίνουν όλες τις
δυνάμεις τους για μικρές κατακτήσεις που ανακουφίζουν
τον λαό και δείχνουν τον δρόμο της διεκδίκησης,
τονίζοντας βέβαια τον επισφαλή, προσωρινό
χαρακτήρα τους στο κυρίαρχο πλαίσιο, όσο δεν
αλλάζει ο συσχετισμός και το γενικό πλαίσιο.
Βρίσκονται πίσω από κάθε μικρό ή μεγαλύτερο
αγώνα -για αυξήσεις μισθών, συλλογικές συμβάσεις,
ακυρώσεις πλειστηριασμών και απολύσεων κτλ.
Οργανώνουν απεργίες και τις συλλογικές αντιστάσεις
της τάξης μας, όσο κανείς άλλος πολιτικός χώρος-και
αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει σοβαρά.
Η βασική διαπάλη δεν αφορά το ζήτημα αν οι δυνάμεις του ΚΚΕ παλεύουν και καταφέρνουν μικρές βελτιώσεις στο σήμερα, αλλά γιατί δεν υιοθετούν ενδιάμεσους στόχους και συνθήματα, όπως η πτώση της κυβέρνησης, η (επανα)κρατικοποίηση του ΟΣΕ και άλλων βασικών παραγωγικών κλάδων. Ότι δηλαδή δεν υιοθετεί μεταβατικά αιτήματα, πολιτικούς στόχους, για να ξεφύγει από τις οικονομικές διεκδικήσεις και τα στενά όρια του οικονομισμού ή για να ανεβάσει το επίπεδο της μέσης πολιτικής συνείδησης ή για να συσπειρώσει ευρύτερες μάζες γύρω από αυτούς τους τακτικούς στόχους ή για να υλοποιήσει τα πρώτα βήματα ενός τέτοιου προγράμματος που θα προσεγγίσει τον στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού.
Αν η συζήτηση αυτή σας θυμίζει κάτι, είναι γιατί έχει προϊστορία, τουλάχιστον από την εποχή των μνημονίων, των συνθημάτων περί ρήξης ευρωζώνη και ΕΕ, διαγραφής του χρέους κτλ. Κι αν υπενθυμίζω εδώ κάποιες βασικές πτυχές της, ελπίζω να μην πέσω στην παγίδα της αβάσταχτης επανάληψης των αυτονόητων -για τους παλιούς τακτικούς αναγνώστες, τουλάχιστον.
Το σκεπτικό δεν είναι πάντα/ακριβώς ενιαίο στα σημεία της παραπάνω κριτικής και για τα πολιτικά ρεύματα που εκφράζει. Μια πρώτη βασική διαφοροποίηση είναι μεταξύ όσων μιλάνε για στόχους ζύμωσης και συγκέντρωσης δυνάμεων που θα συγκλίνουν στην πάλη για τον στρατηγικό στόχο και σε όσους θεωρούν την υλοποίησή τους εφικτή (εδώ και τώρα) και αναγκαία για να μας φέρει πιο κοντά στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, βλέποντας ίσως την «παραγωγική ανασυγκρότηση» με «κρατική ιδιοκτησία» και «κοινωνικό-εργατικό έλεγχο» ως ένα πρόπλασμα της αυριανής σοσιαλιστικής οικονομίας, ένα σκαλοπατάκι που προετοιμάζει μια τέτοια μετάβαση, βοηθώντας τις συνθήκες να ωριμάσουν.
Τέτοιοι ή αντίστοιχοι στόχοι πάλης διατυπώνονται από μια σειρά δυνάμεων, συχνά με αντικρουόμενες αντιλήψεις και σχέδια περί μετώπων, ενδιάμεσων σταδίων, μεταβατικού προγράμματος (ένας όρος με τροτσκιστικές ρίζες) και ιδεολογικών αφετηριών, και αντιθέσεις που ξεπερνούν μάλλον εύκολα, συγκλίνοντας επί του πρακτέου στη σημερινή συγκυρία. Κι αυτό ερμηνεύει και κάποιες φαινομενικά ετερόκλιτες συμμαχίες κατά καιρούς.
Μια δεύτερη διαφοροποίηση και αντινομία αυτής της λογικής αφορά το ζήτημα για το (πολιτικό-ταξικό) υποκείμενο που καλείται να υλοποιήσει τους επιμέρους στόχους ή το σύνολο του προγράμματος. Ουσιαστικά επεκτείνει το ερώτημα «να πέσει η κυβέρνηση για να έρθεις ποιος-τι», που μπαίνει σήμερα στο δημόσιο λόγο. Κάποιες δυνάμεις απαντούν «μια προοδευτική κυβέρνηση», άλλες με το σύνθημα μιας κυβέρνησης στην παλιά λογική του ΑΑΔΜ και άλλες λένε πως την υλοποίηση θα την επιβάλει το κίνημα, με μαζικό λαϊκό εκβιασμό σε μια αδύναμη κυβέρνηση -που ουσιαστικά φτάνει από άλλο δρόμο, στο ίδιο συμπέρασμα.
Το σύνθημα των «αδύναμων κυβερνήσεων» βασίζεται στη λογική πως πρέπει πάντα να υπάρχουν ανίσχυρες κυβερνήσεις που να μην μπορούν να προχωρήσουν τον σχεδιασμό τους -κάτι σωστό γενικά, που αν ειπωθεί όμως από το ΚΚΕ, τότε «διακατέχεται από εκλογικές αυταπάτες» ή «δε θέλει να κυβερνήσει» -τα πάντα και τα αντίθετά τους, συγχρόνως. Αλλά ο βασικός πολιτικός στόχος μας δεν μπορεί να είναι μια ανισορροπία διαρκείας, μια ενδιάμεση κατάσταση -που κάποιοι τη βαφτίζουν «προεπαναστατική» στο μυαλό τους, για να τα έχουν καλά με την ιδεολογία τους. Τηρουμένων των αθλητικών αναλογιών, είναι σα να κατεβαίνεις σε έναν νοκ-άουτ αγώνα με στόχο να μη χάσεις. Ή σα να κατεβαίνεις στο μπάσκετ με στόχο την παράταση! Κι αν το τελευταίο λεπτό ενός αγώνα μπάσκετ είναι ό,τι πιο κοντινό στον συμπυκνωμένο ιστορικό χρόνο, αυτός κυλάει εναντίον μας, μετρώντας χαμένες ευκαιρίες που δε θα ξανάρθουν.
Προκύπτει επίσης το εξής εύλογο ερώτημα:
αν το κίνημα έχει τόση δύναμη να επιβάλει τους
κρίκους ενός προγράμματος ή -πολύ περισσότερο-
τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με πανίσχυρο
λαϊκό έρεισμα, που δεν κάμπτεται από εκβιασμούς-,
γιατί δεν πάμε μέχρι τέλους ή απλώς στο επόμενο
βήμα και το αφήνουμε μετέωρο;
Αν μη τι άλλο, ένας άλλος τύπος εξουσίας,
ως πολιτική έκφραση μιας επαναστατημένης τάξης
-κι όχι μιας πρόσκαιρης εκλογικής πλειοψηφίας-
έχει πολύ περισσότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσει
τα άμεσα καθήκοντα και τα προβλήματα που θα
προκύψουν από ό,τι μια κυβέρνηση που -όσο καλοπροαίρετη
και αν είναι- δεν παύει να παίζει σε εχθρικό έδαφος-γήπεδο.
Ας δούμε συνοπτικά μερικά ακόμα προβληματικά σημεία αυτής της λογικής.
-Η επαναστατική μετάβαση είναι μια πλούσια διαδικασία δυναμικής σύγκρουσης, που οδηγεί σε ένα κρίσιμο, αποφασιστικό άλμα και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οδικούς χάρτες και σκαλοπατάκια ή να χωριστεί σε επιμέρους βήματα, που καταλήγουν στο κενό. Με άλλα λόγια, mind the gap. Προσοχή στο κενό μεταξύ αστικής και σοσιαλιστικής εξουσίας/οικονομίας.
-Η αντίληψη της κρατικής ιδιοκτησίας σε μια καπιταλιστική χώρα ως εν γένει θετικού μέτρου, που προετοιμάζει τους όρους μιας σοσιαλιστικής επανάστασης, κρύβει διάφορες συγχύσεις και προβληματικές επεξεργασίες.
Αγνοεί πχ το ιστορικό των κρατικοποιήσεων σε μια σειρά καπιταλιστικές οικονομίες, το ταξικό τους περιεχόμενο, τους λόγους που τις υπαγόρευσαν -κρίση, συγκεκριμένη φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης, χτίσιμο υποδομών κ.ά. Στην τελική της συνέπεια, η αντίληψη αυτή καταλήγει πχ να πάρει τοις μετρητοίς τον όρο «σοσιαλμανία» για τη διακυβέρνηση Καραμανλή, να επικροτήσει τις κρατικοποιήσεις των προβληματικών επί ΠΑΣΟΚ -για να παραδοθούν καθαρές από χρέη στην αγορά- ή να θεωρεί σοσιαλισμό τα κεϊνσιανά μέτρα του Ρούσβελτ την περίοδο του New Deal.
-Η αυτονόμηση και στρατηγική προβολή του αιτήματος της (επανα)κρατικοποίησης συσκοτίζει το ερώτημα «τι δημόσιο τομέα θέλουμε». Ότι δηλ δεν υπερασπιζόμαστε τον σημερινό μίζερο, απαξιωμένο, υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης, με τις γνωστές παθογένειες (βύσματα, διαφθορά, εργατοπατέρες κτλ), και προπαντός το κερδοσκοπικό κριτήριο της λειτουργίας του με όρους ιδιωτικής επιχείρησης, εις βάρος των δικών μας αναγκών.
Αυτή η τακτική τείνει να προβάλλει ως στόχο μια -ούτως ή άλλως ανέφικτη- επιστροφή στο πρόσφατο -και εξιδανικευμένο σε μεγάλο βαθμό- παρελθόν και αντιστρέφει την πραγματικότητα. Ενισχύει τη ρετσινιά-στερεότυπο περί «κρατισμού» -αγαπημένη καραμέλα διάφορων φιλελέ θιασωτών μιας κατεξοχήν κρατικοδίαιτης ιδιωτικής οικονομίας- και δίνει μια αίσθηση συντηρητικής αναπόλησης του παρελθόντος, μιας ρετροσπεκτίβας, αντί για μια προοπτική διεξόδου από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών και των δυνατοτήτων του μέλλοντος.
-Η εποχή μας απαιτεί συνολικές λύσεις και μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση: πώς μπορεί να λειτουργήσει μια κοινωνία μακριά από τη δολοφονική λογική του κέρδους. Γιατί λοιπόν να αρνούμαστε τη δυνατότητα να προβάλλουμε αυτή την πρόταση, μια συνολική πρόταση εξουσίας, μια εναλλακτική για το πώς θα μπορούσε να είναι τα πράγματα, ακριβώς τη στιγμή που αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ;
Όσοι νοσταλγούν τον καιρό που κάποιοι επιμέρους στόχοι είχαν μια σχετική αυτονομία και φαίνονταν εφικτοί (πχ η αποδέσμευση από την ΕΟΚ) τείνουν να ξεχνάν πως τότε υπήρχε μια ριζικά διαφορετική συνθήκη και ένα άλλο διεθνές πλαίσιο, με τη σφραγίδα της σοσιαλιστικής κοινότητας, που έδινε εχέγγυα στήριξης σε οποιαδήποτε χώρα επέλεγε έναν διαφορετικό δρόμο -ή έστω τα πρώτα βήματα μιας άλλης πορείας. Αυτή η συνθήκη σήμερα έχει εκλείψει -όσο και αν κάποιοι επιμένουν να βλέπουν τις χώρες των BRICs ως αντίπαλο «σοσιαλιστικό» δέος. Και δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση στις κατακτήσεις του «χρυσού εικοστού αιώνα» στον δυτικό κόσμο κορυφώθηκε την εποχή της εκδήλωσης της αντεπανάστασης και της ανατροπής του σοσιαλισμού.
Το αξιοπερίεργο (;) είναι ότι αρκετές από τις δυνάμεις που θεωρούν την κρατική ιδιοκτησία ως περίπου προπαρασκευαστικό όρο του σοσιαλισμού, είχαν εκ διαμέτρου αντίθετα κριτήρια και σταθμά για την κρατική ιδιοκτησία στις σοσιαλιστικές χώρες. Έκαναν λόγο για «κρατικό καπιταλισμό», «εκμεταλλευτικές κοινωνίες», ασκούσαν κριτική με το σύνθημα της «κοινωνικοποίησης» ή της «αυτοδιαχείρισης». Για αυτές δεν υπάρχει τίποτα πιο ελπιδοφόρο από την κρατική ιδιοκτησία -αυτή αρκεί να αφορά το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα και να μην επεκτείνεται στον σοσιαλισμό...
-Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι μια αντίστοιχη κατάσταση σχετικής ισορροπίας είναι εφικτή σήμερα, αυτό προϋποθέτει μια μεγάλη αποφασιστική ενίσχυση του εργατικού, κομμουνιστικού κινήματος διεθνώς, να γίνει ξανά απειλητικό για τη διεθνή άρχουσα τάξη, ώστε να έχει τη δύναμη να αποσπά και επιμέρους κατακτήσεις. Να μπορεί να τα διεκδικεί όλα, ώστε να κερδίζει στην πορεία τα λίγα, ως προσωρινό επωφελή συμβιβασμό. Τους όρους σου μπορείς να τους επιβάλλεις, όταν μιλάς από τη θέση του ισχυρού, με κάποια καλά χαρτιά. Κι αυτό είναι στοιχειώδης γνώση ακόμα και για χαρτοπαίκτες -κι ας αγνοούν τη θεωρία των παιγνίων...
-Τελευταία παράμετρος.
Οι δυνάμεις του ποικιλώνυμου οπορτουνισμού τείνουν να προβάλλουν ένα μεταβατικό πρόγραμμα-τυφλοσούρτη, που παραμένει αμετάβλητο στον χρόνο, έτοιμο για χρήση ανά πάσα στιγμή, δηλαδή χωρίς συγκεκριμένη ανάλυση της συγκυρίας, για να δουν πχ ποια αιτήματα δεν μπορεί να ενσωματώσει η κυρίαρχη τάξη σε μια δεδομένη συγκυρία. Αν είναι πχ μη διαχειρίσιμος στόχος μια έξοδος από την ΕΕ ή η κρατικοποίηση του σιδηρόδρομου και τι μας λέει σχετικά το παράδειγμα της Βρετανίας...
Συμπερασματικά, ο Σοφιανός θα είχε κάθε δικαίωμα να απαντήσει στον Μπάμπη πως κάτι μπερδεύει -ή διαστρεβλώνει- από τα νιάτα του. Και ότι αυτά τα λένε οι οπορτουνιστές. Τι λένε οι κομμουνιστές, είναι το ζήτημα, αλλά μπορούμε να το πιάσουμε στην επόμενη ανάρτηση...
52 σχόλια:
Τα είπες όλα
Το πρόβλημα είναι ότι ο ρεφορμισμός θα επανακάμψει στη επόμενη πενταετία ειδικά όσο η πίεση της αστικής τάξης θα αυξάνεται
Άναυδος
Όταν η στρατιωτική επιλογή του καπιταλισμού είναι οι ιδιοτικοποιησεις,το να τις σταματήσεις και να τις πάρει πίσω το κράτος είναι μικρές νίκες.κι αυτές,οι νίκες,δίνουν δύναμη και αυτοπεποίθηση στο κίνημα και όρεξη να πάει μέχρι το τέλος
Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι να επαναλάβω αυτά που γράφω στο κείμενο, αλλά είναι σα να μην το διάβασες, οπότε δεν έχω άλλη επιλογή.
Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μόνο ένας άξονας της στρατηγικής επιλογής της κυρίαρχης τάξης.
Η ακύρωσή τους είναι κρίσιμο βήμα αλλά από μόνο του δε δίνει συνολική λύση στο πρόβλημα.
Επ' αυτού γίνεται η σχετική αντιπαράθεση.
Υγ: διάλεξε κάποιο όνομα-ψευδώνυμο, για να διευκολυνθεί η συζήτηση.
Ξεστραβωθείτε!:
Ιδιωτικοποιήσεις VS εθνικοποιήσεις/κρατικοποιήσεις και η θέση της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς (πλην ΚΚΕ…)
https://www.anasygkrotisikk.gr/idiotikopoiiseis-vs-ethnikopoiiseis-kratikopoiiseis-thesi-kommounistikis-rizospastikis-aristeras-plin-kke/
Ξεστραβωθείτε, στραβούλιακες! Εδώ ο καλός, ίσιος γιαλός.
Με τη ριζοσπαστική αριστερά του Βαρουφάκη -που θα πουλούσε τον ΟΣΕ για 1 ευρώ.
Εδώ το φως το αληθινό! Δεύτε λάβετε, πιστοί...
Δείξτε μου ένα κόμμα στον κόσμο που να λέει τις ανοησίες του ΚΚΕ, που να είναι εναντίον των εθνικοποιήσεων στο μονοπωλιακό στάδιο του καπιταλισμού, που να υποκρίνεται ότι είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά αν τυχόν και η ιδιωτικοποίηση γίνει, τότε να είναι ενάντια στην επανακρατικοποίηση!
Στο άρθρο έχω όλα τα απαραίτητα επιχειρήματα. Δεν πρόκειται να τα επαναλάβω εδώ. Όποιος θέλει να πετάει άσχετα αντί να απαντά, ας το κάνει.
Κοίτα τώρα να δεις τι γίνεται.
Και εγώ θεωρώ ότι έχω ΟΛΑ τα απαραίτητα επιχειρήματα -για να αντιγράψω το μετριοπαθές ύφος σου- και δε σκοπεύω να τα επαναλάβω εδώ. Είναι ακριβώς από πάνω.
Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείς, ούτε καν να τα βρίσκεις ενδιαφέροντα. Αλλά τυγχάνει να είναι το αρχικό κείμενο στο οποίο έρχεσαι να σχολιάσεις.
Από την άλλη, έρχεσαι να ποστάρεις ένα κείμενο από μια σελίδα, όπου δεν υπάρχει καν δυνατότητα σχολιασμού -αν υποθέσουμε ότι επιδιώκεις διάλογο και πιθανές απαντήσεις σε όσα λες.
Δεν ξέρω αν περιμένεις να τσιμπήσει κάποιος από τους αναγνώστες να απαντήσει στο κείμενό σου (από μια άλλη σελίδα χωρίς δυνατότητα σχολιασμού, στα σχόλια ενός άλλου ιστολογίου). Είναι λιγάκι δύσκολο, γιατί έχει περάσει ήδη μια βδομάδα και δεν ξέρω καν αν και πόσοι βλέπουν αυτά τα σχόλια.
Από την πλευρά μου πάντως, σχολιάζω μόνο ό,τι μου φαίνεται ενδιαφέρον και ουσιαστικό. Και ελλείψει αυτού, απαντάω στο ύφος Αλέφαντου (ξεστραβωθείτε), με τρόπο που μου φαίνεται αντίστοιχος.
Καλή συνέχεια
Ψάχνουν απεγνωσμένα λύσεις κ μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού
Όταν κάθε δημόσια επιχείρηση δρα με ιδιωτικοοικονομικα κριτήρια κ η μόνη της φροντίδα είναι η αναπαραγωγή του ιδιωτικού κεφαλαίου
Κεϋνς κ τα μυαλά στα κάγκελα (με εσάνς) μαρξισμού
Άναυδος
Απάντησα σε κείμενο (μάλλον κείμενα διότι ο Ριζοσπάστης έχει αρκετά αυτόν τον καιρό) με κείμενο.
Αν κρίνεις ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση ή απάντηση είναι δικαίωμά σου.
Σε σελίδα συλλογικότητας εννοείται ότι δεν γίνεται συζήτηση.
Το ύφος είναι αυτό που ταιριάζει σε ανθρώπους που έχουν περάσει στην άλλη πλευρά του ποταμού και κάνουν κι ότι δεν το ξέρουν.
Καλό κολύμπι.
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ
Το αν επιτρέπεις-επιδιώκεις ή αποκλείεις τη συζήτηση σε μια ιστοσελίδα (ό,τι και αν είναι αυτή), είναι δική σου επιλογή, εννοείται. Το να την επιδιώκεις σε άλλο ιστολόγιο (της άλλης πλευράς, όπως μας λες), είναι αν μη τι άλλο αντιφατικό.
Δεν ξέρω σε τι απάντησες, αλλά σημειώνω -για την περίπτωση που δεν το πρόσεξες- ότι εδώ δεν είναι η σελίδα του Ριζοσπάστη ούτε αναδημοσιεύτηκε κάποιο από τα κείμενά του.
Όπως και να έχει, ευχαριστώ-ούμε για την ευχή για το κολύμπι. Θα την χρειαστούμε, με τόσα ναυάγια γύρω μας -ή μάλλον, στην άλλη πλευρά.
Τα ναυάγια κρίνονται στην ιστορική και παγκόσμια κλίμακα αγαπητέ, όχι τους πανηγυρισμούς στην Ομόνοια για το 8 "τακατώ"...
Δεν χάνω ποτέ την ελπίδα μου για καμία "χαμένη ψυχή". Στο κείμενό μου υπάρχει ότι χρειάζεται για να καταλάβει κανείς γιατί:
(α) σε κάθε περίπτωση η εθνικοποίηση/κρατικοποίηση των μονοπωλίων, ειδικά των λεγόμενων "κοινοφελών", στρατηγικών, ή υπερσυγκεντρωμένων είναι επωφελής για τον λαό, και εναπόκειται στην ταξική πάλη να την εκμεταλλευτεί καταλλήλως,
(β) ότι το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα έχει λύσει από τη δεκαετία του 1920 το ζήτημα της μεταρρύθμισης και επανάστασης στις γενικές του γραμμές, γι' αυτό και δεν υπάρχει παγκοσμίως κομμουνιστικό κόμμα, με τη στοιχειώδη μαζικότητα και πολιτική δύναμη, που να μην παλεύει ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, και υπέρ των εθνικοποιήσεων/κρατικοποιήσεων, χωρίς να θέτει προϋποθέσεις αποδοχής της στρατηγικής του για την εξουσία, δηλ. ως αυτοτελή αιτήματα (όπως π.χ. παλεύει και για αύξηση των μισθών...).
Σε μια δημόσια συζήτηση απευθυνόμαστε σε όλες τις πλευρές.
Στο προφίλ μου στο φβ, μπορεί να γίνει τέτοια συζήτηση αν επιθυμεί κάποιος.
"Ή όπως το έθετε η Κομμουνιστική Διεθνής (3ο συνέδριο): «Αν οι διεκδικήσεις που προτείνουν οι κομμουνιστές ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες των πλατιών προλεταριακών μαζών και αν οι μάζες είναι πεπεισμένες ότι χωρίς την ικανοποίηση αυτών των διεκδικήσεων η ύπαρξή τους είναι αδύνατη, τότε ο αγώνας γύρω από τα ζητήματα αυτά θα γίνει η αφετηρία της πάλης για την εξουσία. Στη θέση του μίνιμουμ προγράμματος των κεντριστών και των ρεφορμιστών, η ΚΔ τοποθετεί τον αγώνα για τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις του προλεταριάτου, διεκδικήσεις που, στο σύνολό τους, αμφισβητούν την αστική εξουσία, οργανώνουν το προλεταριάτο και χαράσσουν τα διάφορα στάδια της πάλης για την προλεταριακή δικτατορία» (3η Διεθνής…, 2007: 269)."
Σας τη βγαίνει τριτοδιεθνιστικά μέχρι και το ΝΑΡ...:
https://prin.gr/2025/03/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF/?fbclid=IwY2xjawJTOzhleHRuA2FlbQIxMQABHc7azA6Zbme71lLgf0pjyIF1yVqNH41DiFgR7ENTsOxFZEzjzsjyflpO6Q_aem_X2xJUwEZ8URjUdQWYlVDFw
Να με συμπαθάς, δεν ήξερα ότι η παγκόσμια κρίση επιβάλλει πλερέζες για το 2,5% του Βαρουφάκη και να μη χαμογελάμε για το θετικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ. Παρεμπιπτόντως, πολύ εύστοχο το σατιρικό σχόλιο για το 8 "τακατώ". Αλλά επειδή έχεις και δικές σου ανορθογραφίες -πχ στο αναφορικό "ό,τι" που το γράφεις "ότι"- δεν είναι πάντα ευκρινές πότε ειρωνεύεσαι και πότε το κάνεις ακούσια.
Κατά τα άλλα.
Οι κομμουνιστές δεν ξεχνάνε πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μία πτυχή της αστικής στρατηγικής και ότι η ακύρωσή τους είναι κρίσιμο βήμα αλλά δεν αποτελεί συνολική λύση.
Παλεύουν για τα μικρά και τα μεγάλα, για κάθε ζήτημα που αφορά την εργατική τάξη, όσο ΚΑΝΕΙΣ άλλος χώρος. 'Εχουν συνολική εναλλακτική πρόταση. Και σίγουρα δεν στριμώχνουν σε ένα σχόλιο την εμπειρία της Κομιντέρν -που έχει πολλά κεφάλαια, ενίοτε και αντιφατικά.
Αλλά δε με ψήνει η κουβέντα, ούτε να επαναλαμβάνω πράγματα που έχω γράψει παραπάνω. Αν θέλεις να έχεις τον τελευταίο λόγο, συνεχίζεις μόνος σου. Από μένα, αντίο.
Συνοψίζοντας για τους υπόλοιπους -όσους τυχόν παρακολουθούν ακόμα τη συζήτηση.
Όποιος πάσχει από στραβισμό, θα βρει ΟΛΕΣ τις απαντήσεις και Ο,ΤΙ χρειάζεται και το φως το αληθινό στις γραφές του Π. Όσοι επιθυμούν διάλογο και επικοινωνία μαζί του, μπορούν να το κάνουν στο ΦΒ του, χωρίς φόβο. Δε θεωρεί καμία ψυχή χαμένη και είναι πρόθυμος να της δείξει τον ίσιο δρόμο και τον στραβό γιαλό.
Δεν παραπέμπει στο σοσιαλισμό η διεκδίκηση για σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ασφαλείς, φθηνές, ποιοτικές, με εκτεταμένο και πυκνό δίκτυο, τεχνικά σύγχρονες, στελεχωμένες με επάρκεια ως την τελευταία λεπτομέρεια, με μόνιμη σταθερή εργασία, μισθούς ανταποκρινόμενους στις ανάγκες της ζωής, εργασιακά δικαιώματα, ωράριο κλπ.
Στο σοσιαλισμό παραπέμπει η ανικανότητα του αστικού κράτους και του καπιταλισμού να ικανοποιήσει αυτή τη διεκδίκηση.
Και είναι αυτονόητο ότι τέτοιες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες είναι αδύνατο να υπάρξουν υπό το καθεστώς της εμπορευματοποίησης και του καπιταλιστικού κέρδους.
Επομένως μόνο σαν κρατικές μπορούν να υπάρξουν. Όμως καθόλου δεν ισχύει κατ’ ανάγκη και το αντίστροφο, αντίθετα είναι εξαιρετικά αμφίβολο, το ότι δηλ. η ιδιοκτησία του αστικού κράτους συνεπάγεται τέτοιες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.
Και αυτό το μαρτυρεί η (εκ των ουκ άνευ κατά τα άλλα) κρατική ιδιοκτησία σε μια σειρά τομείς που αφορούν λαϊκές ανάγκες, λ.χ. η κατάσταση σε υγεία, παιδεία κλπ, αλλά και σε στρατηγικές παραγωγικές μονάδες όπως η ΛΑΡΚΟ κ.ά..
Μπορούμε λοιπόν να διεκδικούμε, και φυσικά διεκδικούμε, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν διεκδικεί, κρατικές σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ασφαλείς, φθηνές, ποιοτικές, με εκτεταμένο και πυκνό δίκτυο, τεχνικά σύγχρονες, στελεχωμένες με επάρκεια ως την τελευταία λεπτομέρεια, με μόνιμη σταθερή εργασία, μισθούς ανταποκρινόμενους στις ανάγκες της ζωής, εργασιακά δικαιώματα, ωράριο κλπ.
Όμως, περιοριζόμενοι σε αυτό: στην «κρατικοποίηση», έχοντας έτσι προσανατολίσει και ξοδέψει ένα μέγεθος πολιτικής ενέργειας που θα μπορούσε να ανοίγει πολύ πιο πλατιούς δρόμους, στο τέλος είναι πιθανότατο πως θα διαπιστώσουμε ότι από όλα αυτά «πετύχαμε» μόνο τις «κρατικές» σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, με όλα τα άλλα ουσιαστικά χαρακτηριστικά να έχουν περάσει στην περιοχή του «ανέφικτου».
Το να πει κανείς ότι είναι ζήτημα «κρατικής ιδιοκτησίας με εργατικό έλεγχο» δεν λύνει το πρόβλημα.
Δεν είναι μόνο που θυμίζει τα «εποπτικά συμβούλια» των «κοινωνικοποιημένων» «προβληματικών» επιχειρήσεων της πασοκικής «αλλαγής».
Είναι ότι και στα σοβαρά να τον πάρουμε αυτόν τον «εργατικό έλεγχο», παραμένει το γεγονός ότι αυτός ο «έλεγχος» αναγκαστικά θα οριοθετείται π.χ. από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τον οποίο κρατικό προϋπολογισμό, για να τον «αγγίξει» ο εργατικός έλεγχος, απατείται μια πολιτικο-οικονομική μεταβολή εξαιρετικά πιο ριζική από αυτήν που περιγράφει ένα αίτημα κρατικοποίησης των σιδηροδρόμων.
Και φυσικά όλα αυτά δεν αφορούν μόνο τον σιδηρόδρομο. Αφορούν μια σειρά τομείς, είπαμε για παιδεία και υγεία, αλλά και: τις συγκοινωνίες ευρύτερα, επίσης: ενέργεια, ύδρευση, κατοικία, συνολικά όσα πρέπει να λειτουργούν με προορισμό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Μπορούν όμως να λειτουργούν με τέτοιο προορισμό, χωρίς να είναι αυτός ο προορισμός της κοινωνικής παραγωγής γενικά;
Άγης
Βλέπω ότι το πολύ το πάρε δώσε με τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ έχει επηρεάσει τη δυνατότητα να λέγονται τα πράγματα ως έχουν και όχι όπως μας συμφέρουν...
1. Το ΚΚΕ όχι μόνο ΔΕΝ διεκδικεί κρατικοποίηση/εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, αλλά επιπλέον κάνει πολεμική σε όποιον το κάνει.
Όταν ένα κόμμα λέει ότι διεκδικώ κάτι ΜΟΝΟ εάν υπάρχει η εξουσία που οραματίζομαι για να το υλοποιήσει, και στη συνέχεια εξηγεί ότι η εξουσία αυτή είναι μπορεί να προκύψει μόνο από επανάσταση, ενώ η επανάσταση με τη σειρά της εξαρτάται από έναν εξωτερικό παράγοντα πέραν της δική μας δράσης (έτσι εμφανίζει το ΚΚΕ τις επαναστατικές συνθήκες... κάτι σαν τον πελαργό του κομμουνισμού...), συνολικά αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ διεκδικεί το αίτημα αυτό από μόνο του στο σήμερα, έτσι όπως θα το υλοποιούσε μια άλλη εξουσία, π.χ. κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος.
2. Φανταστείτε το ΚΚΕ να το έκανε αυτό για τα πάντα: π.χ. διεκδικώ αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις όπως και ...κυρίως όταν θα το έκανε μια επαναστατική κυβέρνηση, ή διεκδικώ να αναιρεθεί η τάδε απόλυση από την επαναστατική εξουσία κ.ο.κ.....
Είναι φανερό ότι δεν το κάνει για οικονομίστικα αιτήματα, ή όποτε το συμφέρει να "διεκδικεί" κάτι εκ του ασφαλούς (εδώ μέχρι και νόμο κατάργησης των μνημονίων από τη Βουλή έφερε για να "αποκαλύψει" τον ΣΥΡΙΖΑ, μην αντιλαμβανόμενο ότι έτσι αποκαλύπτεται και το ίδιο που "αρνήθηκε" να κυβερνήσει...).
3. Άγη, στο κείμενό μου αποδεικνύω ότι (α) οι κρατικοποιήσεις/εθνικοποιήσεις συγκεντρωμένων, βασικών, στρατηγικών, εν τέλει μονοπωλημένων, κλάδων, ειδικά των κοινοφελών υπηρεσιών και υποδομών είναι ΠΑΝΤΑ προς το συμφέρον της ε.τ. και του λαού, με την έννοια ότι η κρατικοποίηση/εθνικοποίηση είναι αναγκαία συνθήκη, διότι βελτιώνει τους όρους της ταξικής πάλης για τον προσανατολισμό αυτών των κλάδων, και, επομένως, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, της αναπαραγωγής της ε.τ.
Φυσικά, απαιτείται και η περαιτέρω παρέμβαση της ταξικής πάλης, από ζητήματα που αφορούν τον προσανατολισμό των κλάδων αυτών, τον τρόπο λειτουργίας τους, εν τέλει τον λεγόμενο "εργατικό έλεγχο" μέχρι και, φυσικά, την κατάκτηση της εξουσίας (χωρίς να ισχυρίζομαι ότι πρόκειται για ένα συνεχές φάσμα φυσικά, χωρίς άλματα και ασυνέχειες).
4. Οι κομμουνιστές, όταν ο λαός υποφέρει και το βιοτικό του επίπεδο πέφτει / άρα ο βαθμός εκμτάλλευσης ανεβαίνει, επί 15-20 χρόνια συνεχώς, όταν η χώρα έχει περάσει μια καταστροφή που συναντάται μόνο σε πόλεμο, και οδεύει ...στον πόλεμο ολοταχώς, δεν πανηγυρίζουν για μια μικρή κοινοβουλευτική άνοδο, πόσο μάλλον για το τι έκανε ο ...Βαρουφάκης στις εκλογές...
Μάλλον προβληματίζονται γιατί οι ίδιοι δεν έχουν καταφέρει τίποτα, και γιατί η α.τ. δεν τους θεωρεί και κανένα τρομερό κίνδυνο, και για συνεχίζει να τους χρηματοδοτεί και να τους επαινεί με 1002 τρόπους αντί να τους διώκει...
Τώρα, το αν το ΚΚΕ αγωνίζεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, δεν ξέρω πως το μέτρησες... Μετράς και τα επαγγελματικά στελέχη σε αυτό;..
5. Τέλος, περιμένω να δώσετε τα φώτα σας και σε αυτό το ζήτημα στο διεθνές ΚΚ, και να σταματήσουν και τα υπόλοιπα ΚΚ του κόσμου να έχουν "ρεφορμιστικές" πολιτικές διεκδικήσεις που "δημιουργούν αυταπάτες" και "αντλούνται από το χρονοντούλαπο της ιστορίας", διότι μάλλον σε αυτό το ζήτημα η κλίκα που σέρνει το ΚΚΕ έχει μείνει λίγο πίσω...
Κάποιοι, δε, όπως το "Κ"ΚΒ έχουν μείνει τόσο πίσω που ψηφίζουν όποιον αστό, φιλοαμερικανό υποψήφιο βρουν μπροστά τους για να ξεφορτωθούν τον "αυταρχικό" Μαδούρο και προς χάριν της συνταγματικής νομιμότητας, της αστικής βεβαίως - βεβαίως...
Ρε έχετε πιαστεί με την κατσίκα στην πλάτη και κάνετε και χιούμορ...:
https://www.anasygkrotisikk.gr/which-side-are-you-on-boys-kke-kne-telika/
Ο υποψήφιος που στήριξε το "Κ"ΚΒ και για του οποίου την απελευθέρωση "αγωνίζεται" το ΚΚΕ (και μάλιστα για ΤΩΡΑ, όχι για μετά την επανάσταση...):
"
[11] Αξίζει να προστεθεί η αναφορά του Καρόλους Βίμερ, πρώην γραμματέα διεθνών του PCV, ο οποίος διαγράφηκε μόλις πρόσφατα από το κόμμα. Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο της εφημερίδας του Κ.Κ. (Ιταλία) Λα Ρισκόσα δηλώνει: «Το πολιτικό γραφείο, όπως το λέμε ακόμα με τον παλιό τρόπο, αποφάσισε να δεχτεί έναν υποψήφιο που αφενός γνωρίζαμε ήδη, αλλά τον οποίο στη συνέχεια εξετάσαμε περαιτέρω. Και αποδείχθηκε ότι ήταν ακροδεξιός» και συνεχίζει: «Ο Μάρκες έχει ιστορία. Τον γνωρίζω από το 2002, όταν ήμουν διευθυντής διεθνών σχέσεων στο κοινοβούλιο, και ο άνθρωπος εμπλέκεται άμεσα στο πραξικόπημα κατά του Ούγκο Τσάβες το 2002. Προέρχεται από τη σοσιαλδημοκρατία. Αλλά η σοσιαλδημοκρατία στη Βενεζουέλα διαφέρει από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία: τη δεκαετία του 1960, εκατοντάδες σύντροφοί μας δολοφονήθηκαν από μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Είναι λοιπόν αυτός ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος ένας ακροδεξιός υποψήφιος; Βγάζει νόημα αυτό; Δεύτερον, είναι αντικομμουνιστής. Αποκαλεί την Κουβανική Επανάσταση “τυραννία του κάστρο-κομμουνισμού”, για παράδειγμα, και δεν μπορώ να το επικροτήσω αυτό». Ολόκληρη η συνέντευξη του Βίμερ στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.lariscossa.info/queste-cose-vanno-combattute-difese-intervista-carolus-wimmer/
"
Καλά τα λέει ο dionperd. Όποιος είναι επικίνδυνος για το σύστημα διώκεται. Το παραπάνω ποστ γράφτηκε στο κελί.
Ανεπάγγελτο στέλεχος
Πανικόβλητη από την ορμητική ανάπτυξη του φιλοτελιστικού ομίλου Γιάννης Κορδάτος, του οποίου η γραμμή αγκαλιάζεται πλατιά από το ελληνικό προλεταριάτο, η αντεπαναστατική κλίκα του Περισσού έβγαλε σεργιάνι το τσιράκι της μπρεζνιεφικό απολίθωμα.
Ξεχάσατε πρώην σύντροφοι τα λόγια του μεγάλου επαναστάτη Λένιν: "ΟΤΕ μια μετοχή και μόνο κρατική".
Συγγνώμη, λάθος. Ήταν ο σ. Αντρέας. Το ίδιο κάνει. Στηρίζουμε.
Ανεπάγγελτο στέλεχος
Έτσι ακριβώς μάγκες. Το χρήμα και η ψήφος όλα τα καθαγιάζει...
Απλά με τον κομμουνισμό δεν έχετε καμία σχέση...
Ευτυχώς υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια κομμουνιστές στην Κίνα, στην Κούβα, και σε όλο τον κόσμο να κρατάνε τη σημαία ψηλά.
Εσείς πανηγύρια στην Ομόνοια για το 8 τακατώ....
Αν η απάντησή σου αναφέρεται σε εμένα, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω από που πηγάζει η αιχμή σου περί χρήματος και ψήφου. Το αστείο ξέρεις ποιο είναι; Ότι πραγματικά προβληματίζομαι εάν το ΚΚΕ έπρεπε να θέσει πιο κεντρικά το αίτημα της εθνικοποίησης/κρατικοποίησης, όπως είχα προβληματιστεί και παλιότερα για τις αποφάσεις του 19ου συνεδρίου και για άλλα θέματα που αφορούν την πολιτική του . Θα μπορούσες λοιπόν να με χαρακτηρίσεις "χαμένη ψυχή". Αυτό που δεν φαίνεται να καταλαβαίνεις, εσύ και άλλοι "πρώην", είναι πόσο αντιπαθητικούς σας κάνει στον κόσμο του ΚΚΕ η ανυπόφορη ξερολίασή σας. Για τους περισσότερους από όσους την έκαναν για άλλα μέρη, το ΚΚΕ ήταν καλό όσο οι ίδιοι ήταν στελέχη και η πολεμική τους τείνω να πιστέψω πως πρέπει να ερμηνεύεται όχι μόνο από ιδεολογικοπολιτική σκοπιά αλλά κυρίως από ψυχοκοινωνική. Για αυτό το λόγο σοβαρή κουβέντα μαζί σου δεν γίνεται. Ζητώ συγγνώμη από τον διαχειριστή για τα σχόλια μου. Δεν θέλω να χαλάω (ή κάτι άλλο σε -άω που είχε πει μια φορά ο Χαλβατζής) τη συζήτηση. Εάν το προτιμά, ας τα στείλει στο διαδικτυακό Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ.
Ανεπάγγελτο στέλεχος
με κασκόλ ΚΚΕ στην Ομόνοια.
Δεν διεκδικώ ρόλο αυθεντικού ερμηνευτή των θέσεων του ΚΚΕ, όμως μπορώ από την πλευρά μου να πω ότι η πολεμική του ΚΚΕ απέναντι στο αίτημα της «κρατικοποίησης/εθνικοποίησης» έχει στο στόχαστρό της την αποσύνδεση του εν λόγω αιτήματος από κάθε προϋπόθεση που απαιτείται ώστε η «κρατικοποίηση/εθνικοποίηση» να μην αποτελεί έναν «ιδεατό» ονομαστικό τίτλο, αλλά να υπηρετεί ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο, ορισμένες προδιαγραφές πραγματικής ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.
Και απέναντι σε ένα τέτοιο αίτημα, αποσυνδεμένο από αυτές τις προϋποθέσεις (και η γενική επίκληση της ταξικής πάλης δεν αποτελεί τέτοια σύνδεση• μπορεί μάλιστα να ειδωθεί και σαν παραδοχή ανεπάρκειας του αιτήματος), το ΚΚΕ δηλώνει ότι αυτές οι προϋποθέσεις μπορούν να εκπληρωθούν από την εργατική-λαϊκή εξουσία και οικονομία. Κι αυτή η δήλωση διαπερνά την πολιτική του ΚΚΕ είτε από θέσεις αντιπολίτευσης είτε από θέσεις εργατικής-λαϊκής διεκδίκησης της εξουσίας.
Έτσι αντιλαμβάνομαι τις θέσεις και την πολεμική του ΚΚΕ.
Διαφορετικά, επαναλαμβάνομαι, ας καταναλωθεί για χρόνια όλη η διαθέσιμη μαζική λαϊκή πολιτική ενέργεια για ένα αίτημα «κρατικοποίησης/εθνικοποίησης», και αν και εφόσον αυτό «ικανοποιηθεί», ας πούμε τότε ότι επαφίεται για άλλα τόσα χρόνια στην ταξική πάλη το να λειτουργούν πχ οι σηματοδότες, να λειτουργούν οι μπάρες στις διαβάσεις κ.ο.κ..
Τα οποία -σηματοδότες και μπάρες-, παρεμπιπτόντως, και σήμερα που μιλάμε είναι «κρατικά» και «εθνικά», όπως μάλλον γνωρίζεις, πράγμα που δεν εμποδίζει να βρίσκονται στην κατάσταση που βρίσκονται• μια παρατήρηση που καλό είναι να τη σκεφτεί κανείς λίγο παραπάνω, αντί να την προσπερνά αν έρχεται σε αντίφαση με τα σχήματα των πολιτικών του συλλογισμών...
Οι συνθήκες, βέβαια, δεν είναι σήμερα ακριβώς οι ίδιες με τον Γενάρη του1917, όταν γράφτηκαν από τον Λένιν τα παρακάτω λόγια (Λένιν, Πασιφισμός αστικός και πασιφισμός σοσιαλιστικός, στη συλλογή Λένιν, Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση, ΣΕ, σελ. 296), όμως ποιοτικά (όχι μόνο από την άποψη της ιμπεριαλιστικής πολεμικής προπαρασκευής, αλλά και από την άποψη των «δυσκολιών» της καπιταλιστικής ανάπτυξης) δεν απέχουν τόσο που να μην υπάρχει η αναλογία που επιβάλλει την εξειδίκευσή τους στο ιστορικό παρόν:
«Στην πραγματικότητα», έγραφε λοιπόν ο Λένιν τον Ιανουάριο του 1917, «το ζήτημα τίθεται έτσι: Είτε επαναστατικός αγώνας που παράγωγο προϊόν του είναι, σε περίπτωση όχι ολοκληρωτικής επιτυχίας του, οι μεταρρυθμίσεις (αυτό το έχει αποδείξει ολόκληρη η ιστορία των επαναστάσεων σ’ όλο τον κόσμο) είτε τίποτε άλλο εκτός από κουβέντες για μεταρρυθμίσεις και υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων».
Ίσως είναι δυνατή, και μάλλον -αν όχι σίγουρα- είναι δυνατή, η πιο στέρεη εξειδίκευση των παραπάνω λόγων στις παρούσες συνθήκες μες στις οποίες διατηρούν την ισχύ τους, η πιο στενή και πιο «οργανική», πιο «λειτουργική» σύνδεση των άμεσων αναγκών και διεκδικήσεων με τη γενική τους προϋπόθεση, που είναι η εργατική-λαϊκή εξουσία και οικονομία. Ωστόσο οι θέσεις και η πολεμική του ΚΚΕ βρίσκονται μέσα στο πνεύμα αυτής της τοποθέτησης.
Ενώ ένα αίτημα «κρατικοποίησης/εθνικοποίησης», αποσυνδεμένο από τις γενικότερες προϋποθέσεις που καθορίζουν το ουσιαστικό περιεχόμενο αυτής της «κρατικοποίησης/εθνικοποίησης», -είτε αυτές οι γενικότερες προϋποθέσεις γενικόλογα επαφίενται στην ταξική πάλη είτε οδηγούν στη «συμπλήρωση» του αιτήματος με τον «εργατικό έλεγχο»-, επί της ουσίας και σε τελική (αν όχι και σε πρώτη) ανάλυση δεν αποτελεί παρά «κουβέντες για μεταρρυθμίσεις και υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων».
Πόσο μάλλον που το ζήτημα δεν εξαντλείται στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, αλλά αφορά ένα ευρύτατο φάσμα των παραγωγικών κλπ υποδομών εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, είτε αυτές είναι σήμερα «κρατικές» και «εθνικές» είτε όχι.
Άγης
Ναι, ανεπάγγελτο στέλεχος (κρίμα, χαραμίζεσαι βρε παιδί μου...) στις ειρωνίες απαντώ με ειρωνίες, και στα επιχειρήματα με επιχειρήματα.
Τώρα αν ξερόλας είναι αυτός που απαντά μόνο ειρωνίες ή αυτός που έχει επιχειρήματα, ας το κρίνουν οι αναγνώστες.
Το πρόβλημα, βέβαια, για όσους πανηγυρίζουν στην Ομόνοια και αναφέρονται στους άλλους ως συντριπτική μειοψηφία είναι ότι στην παγκόσμια κλίμακα είναι το ΚΚΕ που ειναι συντριπτική μειοψηφία και παρ΄όλα αυτά κουνά το δάχτυλο σε κομμουνιστές που και επανάσταση. έκαναν, και την εξουσία κατέκτησαν, και τη διατήρησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, και οι λαοί τους έχουν προοδεύσει.
Αυτή τη συμπεριφορά τη θεωρούσαμε πάντα ως αντεπαναστατική όταν την υιοθετούσαν οι διάφοροι αριστεριστές της Ευρώπης και των ΗΠΑ που κατηγορούσαν π.χ. την ΕΣΣΔ για κρατικό καπιταλισμό κ.ο.κ.
Τώρα, το νεοΚΚΕ την υιοθετεί το ίδιο, ενάντια στον παρελθόν του και σε αυτό το ζήτημα.
Έτσι, με μια κομματική γραφειοκρατία που στην ουσία είναι κρατικοί υπάλληλοι, που ζουν δηλ. με μισθούς από ένα κράτος πλήρως ενσωματωμένο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, κατηγορούν τους κομμουνιστές του κόσμου στην καλύτερη για οπορτουνισμό και ρεφορμισμό και στη χειρότερη ως καπιταλιστές και ιμπεριαλιστές.
Επίσης, όταν μιλάμε για "ψυχοκοινωνικές" συνιστώσες του προβλήματος, ας σκεφτούμε τι απόσταση έχουν, πλέον, από τον εργατολαϊκό κόσμο αυτά τα στελέχη, μέλη ή οπαδοί του ΚΚΕ που ενώ ο λαός υποφέρει κάθε χρόνο και περισσότερο εδώ και 15-20 χρόνια, αυτοί πανηγυρίζουν για 1-2% παραπάνω, ή επιδεικνύουν τις λεβεντιές τους με ζεϊμπέκικα στην τηλεόραση, μοιράζουν τούρτες γενεθλίων κ.ο.κ....
Α, να και κάτι άλλο που έκανε ο Ανδρέας...
Άγη,
η λογική σου έχει 2 προβλήματα.
1. Το ΚΚΕ ΔΕΝ διεκδικεί στο ΣΗΜΕΡΑ το να γίνουν κρατικοποιήσεις/εθνικοποιήσεις. Δηλ. δεν είναι ότι κάνει τη διεκδίκηση, και απλά παραδίπλα κάνει και ζύμωση για το σε ποια εξουσία θα υλοποιηθεί ολοκληρωμένα κ.ο.κ. μια τέτοια διεκδίκηση, αλλά αρνείται στους διάφορους συνδικαλιστικούς χώρους κ.ο.κ. τελείως αυτή τη διεκδίκηση για το ΣΗΜΕΡΑ. Πολύ απλά την αναβάλει.
Τώρα, το κλικ εδώ πέρα είναι ότι δεν το κάνει αυτό για όλες τις διεκδικήσεις. Δεν λέει π.χ. ότι, εντάξει, να διεκδικήσουμε υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, αλλά τι να τα κάνεις περισσότερα λεφτά στον καπιταλισμό; υπερκαταναλωτισμός, καταστροφή του περιβάλλοντος κ.ο.κ.;
Δεν λέει, εντάξει να παλέψουμε για προσλήψεις ή ενάντια στις απολύσεις, αλλά τι να την κάνεις την εργασία στον καπιταλισμό; Εκμετάλλευση είναι κ.ο.κ.
Ενίοτε, μάλιστα, διατυπώνει αιτήματα, ή και προτάσεις νόμου στη Βουλή, ακόμη και για πολύ επιμέρους θέματα, ή κάνει κινήσει εντυπωσιασμού όπως η κατάθεση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων για να εκτεθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (λίγο καιρό αφότου το ίδιο είχε "αρνηθεί να κυβερνήσει" για να περάσει έναν τέτοιο νόμο ως κυβέρνηση...).
Αρνείται να διατυπώσει τέτοιες διεκδικήσεις ως άμεσες μόνο για πράγματα που πραγματικά θα ζόριζε την αστική εξουσία αν ο λαός τα διεκδικούσε μαζικά, όπως οι εν λόγω εθνικοποιήσεις/κρατικοποιήσεις σε εποχή που η στρατηγική της α.τ. στην Ελλάδα είναι τελείως αντίθετη, ή για διαγραφή του χρέους, ή για έξοδο από την ΕΕ, το Ευρώ και το ΝΑΤΟ ΑΜΕΣΑ κ.ο.κ.
2. 150+ χρόνια κομμουνιστικού κινήματος, και όλη η ιστορία των επαναστάσεων έχει δείξει ότι ο λαός επαναστατεί, δηλ. αντιλαμβάνεται την ανάγκη ριζικής αλλαγής στην εξουσία, όταν δεν μπορεί άλλο να υπομένει μια εξουσία, ακριβώς διότι αυτή δεν μπορεί να ικανοποιήσει βασικά, ζωτικής σημασίας αιτήματά του, και όχι επειδή τον έχουν ακτιφάρει και έχει πειστεί με ιδεολογικό τρόπο γι' αυτό.
Στη Ρωσία έγινε επανάσταση διότι ούτε η τσαρική εξουσία, ούτε η σύντομη αστική που ακολούθησε, μπορούσε να ικανοποιήσει αιτήματα όπως η έξοδος της Ρωσίας από τον Α' ΠΠ, η καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας λόγω του πολέμου, ή το μοίρασμα της γης με διάλυση των τσιφλικιών του φεουδαρχικού του παρελθόντος.
Όσον αφορά το μόνο άμεσο αίτημα της επανάστασης που μπορεί να ερμηνευθεί ως "λαϊκή εξουσία" ήταν το "όλη η εξουσία στα σοβιέτ" το οποίο διατυπώθηκε, όμως, όταν πλέον (α) υπήρχαν σοβιέτ, (β) είχαν αποχτήσει εξουσία στα πλαίσια της "δυαδικής εξουσίας" ως εν δυνάμει όργανα λαϊκής εξουσίας και (γ) απέχτησαν οι μπολσεβίκοι πλειοψηφία και έλεγχο σε αυτά.
Το ερώτημα είναι πως μπορεί να προκύψουν τέτοιες συνθήκες, τέτοια όργανα κ.ο.κ σήμερα; Πως αλλιώς εκτός από το αν διεκδικηθούν ως ΑΜΕΣΕΣ διεκδικήσεις τα βασικά αιτήματα του κομμ. κινήματος σήμερα, όπως η έξοδος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η διαγραφή του χρέους, οι εθνικοποιήσεις/κρατικοποιήσεις κ.ο.κ.;
Αν δημιουργηθεί ένα μαζικό και ισχυρό κίνημα που να τα διεκδικεί αυτά ως ΑΜΕΣΑ, άσχετα από το ποια κυβέρνηση ή εξουσία θα τα υλοποιήσει, τότε θα έρθει ο λάός σε σύγκρουση με την αστική εξουσία που ΔΕΝ θα μπορεί να τα υλοποιήσει (όχι στο σύνολό τους, όχι σε ολοκληρωμένο βαθμό, και στη σημερινή συγκυρία, μάλλον ούτε κατ' ελάχιστο...), και με την ίδια του την πείρα θα πειστεί για την ανάγκη ριζικής αλλαγής στην εξουσία.
Αυτό είναι ακριβώς αυτό που ΔΕΝ κάνει το ΚΚΕ. Γι' αυτό και διεκδικεί ως άμεσα μόνο αιτήματα που δεν είναι τέτοιας στρατηγικής σημασίας και τα άλλα τα παραπέμπει σε μια εξουσία που ο λαός την εκλαμβάνει ως κάτι τελείως αφηρημένο, διότι ούτε το 1917 ούτε το 2017 κυκλοφορεί ο κόσμος με το Κράτος και Επανάσταση στην κωλότσεπη...
Η ταξική πάλη δεν είναι ούτε σόου του Κουτσούμπα, ούτε διάλεξη επιστημονική, αλλά κτίζεται γύρω από κόμβους όπου συγκρούονται τα ταξικά συμφέροντα.
Τέλος, μην ξεχνάς, ότι όλη η εμπειρία δείχνει ότι παρόλο που οι α.τ. μπορεί και να εθνικοποιήσουν κάτι, κάπου, κάποτε, όταν αυτό συμφέρει το εθνικό συνολικό κεφάλαιο (π.χ. γιατί ένας ιδιώτης τα έχει κάνει σκατά, χρεωκόπησε, ή ...τσούγκρισαν 2 τρένα μεταξύ τους...), συνολικά τα πράγματα είναι καλύτερα όταν κάτι είναι κρατικό για τον λαό, έχει περισσότερες ευκαιρίες να αξιοποιήσει τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης για να διεκδικήσει τη λειτουργία του με πιο φιλολαΪκο τρόπο, και με αυτήν την έννοια έχει την αξία που έχει π.χ. μια άυξηση των μισθών.
Π.χ. αν μπορεί το κίνημα πιο έυκολα να πιέσει μια κρατική εταιρεία για έλεγχο των τιμών, είναι σαν να έχει αυξηθεί ο μισθός του εργάτη, αν π.χ. πληρώνει το νερό ή το ρεύμα φτηνότερα.
Επομένως, είναι από όλες τις απόψεις αδικαιολόγητο το ΚΚΕ, και εν πάσει περιπτώσει, δείξτε μου 1 κόμμα σε όλο τον κόσμο που να έχει έστω το 1/10 της (κοινοβουλευτικής ή κινηματικής) δύναμης του ΚΚΕ και να υιοθετεί τόσο ακραίες αριστερίστικες θέσεις άρνησης διεκδίκησης μεταρρυθμίσεων.
Τέλος, οι διάφοροι ανεπάγγελτοι ή επαγγελματίες "οπαδοί" του ΚΚΕ, μην απαντάτε μόνο σε ότι σας συμφέρει...
Πείτε μας, γιατί το ΚΚΕ, μαζί με το "Κ"ΚΒ πολεμούν υπό την ξένη σημαία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη Βενεζουέλα ενάντια στον Μαδούρο, δήθεν υπέρ της "συνταγματικής νομιμότητας", ψηφίζοντας αστούς, φιλοαμερικάνους υποψηφίους;
Γιατί, το ΚΚΕ έχει μετωπική αντιπαράθεση με τα ρωσικά και ουκρανικά κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις, που πολεμούν με το όπλο στο χέρι το ΝΑΤΟ και τα φασιστικά τάγματα Αζόφ κ.οκ., αλλά συμπαραστέκεται στον καημένο τον "κομμουνιστή" τον Καγκαρλίτσκι, τον συνεργάτη του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ της γερμανικής "Αριστεράς" που συμπλέει με τους στόχους του δυτικού ιμπεριαλισμού για ήττα και απόσυρση του ρωσικού στρατού και πτώση του Πούτιν;
Ακριβοί στα πίτουρα, φτηνοί στις κότες;..
Λεπτομέρειες για δύσπιστούς εδώ:
https://www.anasygkrotisikk.gr/enoxlithike-anonymos-livelografos-902-gr/
Άγη πραγματικά στο σχόλιο σου συνόψισες όλο μου τον προβληματισμό. Για εμένα προσωπικά, με το περιορισμένο υπόβαθρο που έχω, είναι σημαντικά για μια πιο ολοκληρωμένη θεώρηση τα εξής θέματα:
1. Το ζήτημα της ιδιοκτησίας στρατηγικών επιχειρήσεων από τους ιδιώτες ή από το αστικό κράτος είναι το επιστέγασμα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις αυτές δρουν. Τι περιθώρια έχει για παράδειγμα να γίνει μοχλός φιλολαϊκής πολιτικής μια κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων ή ενέργειας ή οποιουδήποτε άλλου κλάδου σε καθεστώς απελευθέρωσης της αγοράς; Το σημείο κλειδί κατά τη γνώμη μου είναι εάν οι υπηρεσίες ή τα αγαθά τα οποία προσφέρει/παράγει η Χ κρατική επιχείρηση προσφέρονται ως εμπορεύματα σε μια "ελεύθερη", ανταγωνιστική αγορά ή εάν υπεισέρχεται και ένα κοινωνικό στοιχείο, όπως π.χ. έλεγχος τιμών, παροχή δωρεάν ή με συμβολικό αντίτιμο σε εργαζόμενους, φοιτητές, ανέργους κ.α. Διαφορετικά κάνεις μια τρύπα στο νερό. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν εταιρείες με ισχυρή, ακόμα και πλειοψηφική συμμετοχή του δημοσίου που μόνο παράγοντες κοινωνικής προόδου δεν τις λες. Τέτοια παραδείγματα είναι νομίζω η FRAPORT, η COSCO και άλλες. Συνεπώς εάν το αίτημα της κρατικοποίησης/εθνικοποίησης δεν τίθεται σε συνδυασμό με το αίτημα για δημόσιο χαρακτήρα λειτουργίας, κατάργηση της "αγοράς" και των ιδιωτικών μονοπωλίων, τότε μάλλον γίνεται μια τρύπα στο νερό.
Ανεπάγγελτο στέλεχος
2. Είναι γεγονός ότι στη δεδομένη φάση η στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης, υπαγορευόμενη από τις ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου στη χώρα μας και όχι μόνο, είναι αυτή των ιδιωτικοποιήσεων, της διεύρυνσης των σφαιρών για κερδοφόρα επένδυση του κεφαλαίου κλπ. Το επιχείρημα αυτό συνοδεύεται και με ένα άλλο: Ότι στις επιχειρήσεις με κρατική ιδιοκτησία υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι να επιδράσει ο θετικός συσχετισμός της ταξικής πάλης. Θεωρώ πως το δεύτερο επιχείρημα υπολαμβάνει ως δεδομένη μια ιστορικά παροδική μορφή της διαχείρισης της αστικής πολιτικής εξουσίας, δηλαδή την "φιλελεύθερη" αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως σε συνθήκες έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού, οι κρατικές επιχειρήσεις θα ήταν περισσότερο δεκτικές από τις ιδιωτικές στην ικανοποίηση εργατικών αιτημάτων. Θεωρώ μάλιστα πως σε τέτοιες συνθήκες έντασης καταστολής και περιορισμού πολιτικών ελευθεριών είναι πιθανότερο να δούμε "κρατικοποιήσεις" ως επιλογή της αστικής τάξη σε τομείς όπως η πολεμική βιομηχανία, οι τράπεζες ή η ενέργεια. Ας μην ξεχνάμε πως το νομικό πλαίσιο ήδη υπάρχει και μάλιστα έχει δοκιμαστεί (π.χ. πολιτική επιστράτευση απεργών ).
3. Σε συνέχεια του προηγούμενου θεωρώ πως η άποψη ότι είναι δυνατό εντός του καπιταλιστικού συστήματος το αστικό κράτος να διαδραματίσει (με ορισμένη διάρκεια και σταθερότητα) φιλολαϊκό ρόλο χάρη στην πίεση του κινήματος μέσω επιχειρήσεων που θα έχει στην ιδιοκτησία του, διαψεύδεται από τις εξελίξεις. Αν κάτι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι ότι η αστική τάξη, στις χώρες του ευρωατλαντισμού τουλάχιστον, έχει γίνει πολύ πιο άτεγκτη σε παραχωρήσεις. Έχω στο μυαλό μου τους αγώνες που έγιναν στη Γαλλία. Σε άλλες εποχές θα έριχναν κυβερνήσεις και θα ανάγκαζαν το αστικό πολιτικό προσωπικό σε υποχωρήσεις. Κι όμως τώρα η κυβέρνηση Μακρόν δεν κουνήθηκε ρούπι παρά την αδύναμη κοινοβουλευτική στήριξη. Αυτό κατά την άποψή μου έχει να κάνει με την υποχώρηση των θέσεων του ιμπεριαλιστών "μας" στο διεθνές πεδίο. Τα περιθώρια έχουν στενέψει και η ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης είναι θέμα επιβίωσης για εκείνους. Οπωσδήποτε σε αυτό παίζει ρόλο και ο αρνητικός διεθνής συσχετισμός δύναμης αλλά νομίζω το καθοριστικό είναι οι εσωτερικές ανάγκες της κεφαλαιοκρατικής αναπαραγωγής. Αυτοί που προβάλλουν ως κύριο/κομβικό το αίτημα της κρατικοποίησης μάλλον συνειδητά ή ασυνείδητα υπερτιμούν τη δυνατότητα επίδρασης της ταξικής πάλης στον προσανατολισμό και τις επιλογές του αστικού κράτους. Η πρώτιστη και καθοριστική λειτουργία του αστικού κράτους είναι να είναι εργαλείο της πολιτικής επιβολής της αστικής τάξης πάνω στην εργατική και να υπηρετεί την καπιταλιστική αναπαραγωγή. Το να περιμένουμε ότι μπορεί το αστικό κράτος να ακυρώσει τον εαυτό του χάρη σε έναν ευνοϊκό πολιτικό ή συνδικαλιστικό συσχετισμό είναι μάλλον ουτοπικό.
4. Η αίσθησή μου είναι πως το αίτημα για κρατικοποίηση γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί ως μείζον μέσα από την καμαρίλα των διαφόρων ομάδων του αριστεροχωρίου και ελάχιστη ανταπόκριση βρήκε στον κόσμο που συμμετείχε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Σε εμένα τουλάχιστον ήταν αισθητή η διαφορά σε σχέση με τις κινητοποιήσεις τις εποχής 2009-2012 όπου το αίτημα για διαγραφή του χρέους είχε αγκαλιαστεί από μεγάλο κομμάτι του κόσμου και το ΚΚΕ το είχε χειριστεί με αμηχανία και ολιγωρία.
Ελπίζω με τα παραπάνω να γίνεται αντιληπτό τι θέλω να πω παρά τα σπαστά μαρξιστικά μου.
Ανεπάγγελτο στέλεχος
@ dionperd
Μας είπες και μας ξανάπες για το "8 τακατω" αποδεικνύοντας γιατί η αντιΚΚΕ σου εμπάθεια έχει ψυχοκοινωνικές ρίζες. Όταν ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκεις την έκανε από το ΚΚΕ βάσισε όλη του την πολεμική στο 4,5 τακατώ και καταστροφολογούσε ότι το ΚΚΕ διαλύεται εξαιτίας ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος. Για εσάς το 4,5 τακατω ήταν η δικαίωση σας. Το 8 τακατω λοιπόν αφαίρεσε το υπαρξιακό θεμέλιο του χώρου σας. Το ίδιο και τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών χάρη στην πρωταγωνιστική παρουσία της ΚΝΕ, την οποία το 2012 ο χώρος σου παρουσίαζε ξοφλημένη.
Σε ευχαριστώ πάντως που ασχολήθηκες με την ταπεινότητά μου. Τέτοια τιμή δεν πιστεύω πως την άξιζα.
Ανεπάγγελτο στέλεχος
Ας δούμε, λοιπόν, την προσπάθεια του ανεπάγγελτου στελέχους να αρθρώσει και πολιτικό λόγο εκτός από ειρωνίες.
Καταρχήν, φαίνεται ότι δεν έκανε καν τον κόπο να διαβάσει το άρθρο μου, αλλά ΟΚ, δικαίωμά του να θέλει ή να μη θέλει να δει ολοκληρωμένη μια άλλη άποψη.
Ας πάρουμε τα σημεία του ένα προς ένα, αλλά πολύ πιο συνοπτικά.
1. Δεν υπάρχει άσπρο - μαύρο όσον αφορά τη φιλολαϊκή πολιτική μιας επιχείρησης υπό κρατική διαχείριση. Μεσολαβεί η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ. Αν μια κυβέρνηση, π.χ., ανεβάζει την τιμή του ρεύματος, έχει άμεσο πολιτικό αντίκτυπο στην επανεκλογή της, σε αντίθεση με το αν το κάνει π.χ. ο Μυτιλιναίος ή ο Βαρδινογιάννης.
Η επιστράτευση απεργών είναι ακραίο μέτρο που αν/όταν παρθεί, σημαίνει ότι η ταξική πάλη έχει οξυνθεί, κάτι που είναι καλό για τους κομμουνιστές αν δεν κάνω λάθος, και κακό για οποιαδήποτε κυβέρνηση...
Έχεις ακούσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε καμιά από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ενέργειας;
Η εμπειρία που δείχνει τα οφέλη αυτά είναι και ιστορική και παρούσα σήμερα στον χρόνο.
Το κύριο, είναι, ότι υπό κρατική διαχείριση:
α. μπορούν να γίνουν πιο εύκολα ανεκτά μικρότερα περιθώρια κέρδους ή και ελλείμματα,
β. μπορεί πιο εύκολα να μπει το συμφέρον του ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ πάνω από αυτά ενός ατομικού καπιταλιστή (περισσότερα γι' αυτό παρακάτω...),
γ. πολιτικοποιείται πιο άμεσα η σχετική ταξική πάλη.
Αυτά τα 3 είναι αντικειμενικά και διαχρονικά, όχι "του χρονοντούλαπου της ιστορίας"...
Βασικά, ήδη κάλυψα και μεγάλο μέρος των 2 και 3, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη επέκταση του σημείου (β) παραπάνω.
Βλ. το τι συνιστά στρατηγική της καπιταλιστικής αναπαραγωγής εξαρτάται
α. από τη θέση της κάθε χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας,
β. από τη συγκυρία του οικονομικού κύκλου (κρίση, ύφεση, ανάπτυξη).
Σήμερα, στην Ελλάδα και οι 2 παράγοντες συντελούν σε μια άνοδο των μη παραγωγικών επενδύσεων (π.χ. στα κτηματομεσιτικά, τον τουρισμό κ.ο.κ.) και με όχημα ένα κεφάλαιο σε μεγάλο βαθμό ξένο ή διεθνοποιημένο.
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ δηλ δεν ενδιαφέρεται και πολύ για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, την παραγωγή σχ. υπεραξίας κ.ο.κ., και γι' αυτό δεν ενδιαφέρεται και τόσο πολύ για φτηνό ρεύμα, ή για φτηνές και γρήγορες κι ασφαλείς μεταφορές κ.ο.κ. Προτιμάν οι διάφοροι Βαρδινογιάννηδες να κόβουν μια πρόσοδο, έναν φόρο υποτέλειας, από όποιον πληρώνει ηλεκτρικό ρεύμα, ανεβάζοντας και τα παραγωγικά κόστη με αυτόν τον τρόπο, παρά να δώσουν έμφαση στην καπιταλιστική (ανα)παραγωγή.
Επομένως, αυτός είναι ακόμη ένας πολύ σημαντικός λόγος που πρέπει αν επέμβει ο συλλογικός κεφαλαιοκράτης, και εντός αυτούς, όσο είναι δυνατόν να πιέσει η ταξική πάλη για αλλαγή προσανατολισμού.
Στον βαθμό που θα το καταφέρει αυτό η ταξική πάλη, θα βελτιωθούν τα πράγματα.
Στον βαθμό που ΔΕΝ θα το καταφέρει αυτό η ταξική πάλη, θα έχει μπει το εργατικό και λαϊκό κίνημα σε πορεία σύγκρουσης με την αστική εξουσία...
Αυτό δεν θέλουν οι επαναστάτες;.. Έτσι, και όχι με ιδεολογικό ακτιφάρισμα ή με ζεμπεκιές και τούρτες του Κουτσούμπα, συνειδητοποιείται η ε.τ., μέσα από την εμπειρία της στην πολιτική πάλη, έτσι δεν είναι;..
4. Το τι θέλουμε οι άλλοι, και τι ψυχολογικά έχουμε, και τα υπόλοιπα που σας έχουν μάθει να λέτε, άστα καλύτερα διότι εσάς εκθέτουν.
Ο καθένας μας έχει γράψει και με τη δράση μας στο ΚΚΕ, και με τα όσα γράψαμε όταν φύγαμε, και με τα όσα κάναμε από τότε που φύγαμε.
Βλέπουμε πως πάντε να συκοφαντήσετε και τους συνδικαλιστές που έφυγαν τώρα από το ΚΚΕ με τα όσα κάνετε, αλλά... Δεν πέφτει σε αυτά τα μάρμαρα σκουριά, όπως λένε, διότι ο κόσμος ξέρει τι αγώνες έχει δώσει ο ο καθένας και από ποια σκοπιά μιλάει, σε αντίθεση με τους γραφειοκράτες της ηγεσίας του ΚΚΕ που δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο....
Για να μιλάμε με βάση την πραγματικότητα:
Ιδού ο Θ. Οικονόμου:
https://www.anasygkrotisikk.gr/topothetisi-thanasi-oikonomou-paraitisi-ds-oasa/
για το αν διεκδικεί το ΚΚΕ εθνικοποιήσεις ή όχι...
Ιδού και άλλοι σαν αυτόν:
https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/467985_ihires-apohoriseis-syndikaliston-toy-kke
Ιδού το άρθρο που έγραψα για πιο αναλυτική επεξήγηση γιατί τα ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ είναι αντιπαραγωγικά και για την ίδια την καπιταλιστική αναπαραγωγή, και επομένως έτσι κι αλλιώς, από καθαρά "οικονομική" άποψη, η εθνικοποίησή τους είναι επωφελής για την κοινωνία και τον λαό (πλην μονοπωλιακού κεφαλαίου προφανώς):
https://www.anasygkrotisikk.gr/idiotikopoiiseis-vs-ethnikopoiiseis-kratikopoiiseis-thesi-kommounistikis-rizospastikis-aristeras-plin-kke/
Και τέλος, πείτε βρε κάτι και για την κατσίκα στην πλάτη... Μην ντρέπεστε...:
https://www.anasygkrotisikk.gr/enoxlithike-anonymos-livelografos-902-gr/
και παλιότερο με τον εύηχο τίτλο:
“Which side are you on, boys” του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τελικά;:
https://www.anasygkrotisikk.gr/which-side-are-you-on-boys-kke-kne-telika/
1/1
Με αφετηρία το ότι η «πολεμική» και η αντιπαράθεση συχνά έχει την τάση να αναδείχνει και να «επιβάλλει» μονόπλευρες προσεγγίσεις, θέλω να σημειώσω ότι την ίδια εποχή, την ίδια περίοδο, που ο Λένιν έγραφε τα λόγια που παράθεσα: «...είτε επαναστατικός αγώνας που παράγωγο προϊόν του είναι, σε περίπτωση όχι ολοκληρωτικής επιτυχίας του, οι μεταρρυθμίσεις ... είτε τίποτε άλλο εκτός από κουβέντες για μεταρρυθμίσεις και υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων», ταυτόχρονα δεν παρέλειπε να επισημαίνει ότι και μέσα σε εκείνες τις συνθήκες, του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της «γραμμής» για μετατροπή του σε εμφύλιο ταξικό πόλεμο, οι κομμουνιστές δεν έπρεπε να παραιτούνται από την πάλη για μεταρρυθμίσεις.
Το αστικό κράτος έχει την υποχρέωση -και αυτή η υποχρέωση δεν αναιρείται επειδή είναι «αστικό»- να διασφαλίζει την ικανοποίηση των κοινωνικών λαϊκών αναγκών: υγεία, παιδεία, κατοικία, ρεύμα, νερό και πολλά ακόμα, και μεταξύ αυτών και: ασφαλείς, φθηνές, ποιοτικές κλπ σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Και αυτή η υποχρέωση ορίζει και ένα πλαίσιο λαϊκών διεκδικήσεων, που σαν διεκδικήσεις απέναντι στο αστικό κράτος μπορούν να χαρακτηριστούν «μεταρρυθμιστικές».
Το ζήτημα, λοιπόν, δεν βρίσκεται στην επιλογή ή την άρνηση της πάλης για μεταρρυθμίσεις, αλλά στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα, από τη μια, στη ρεφορμιστική πολιτική που καταλήγει σε «κουβέντες για μεταρρυθμίσεις και υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων» και, από την άλλη, στην επαναστατική πολιτική που αντικειμενικά -θα έλεγα- εξαναγκάζει την άρχουσα τάξη είτε να εξαντλήσει τα όρια των «παραχωρήσεων», για τις οποίες είναι ικανή προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία της, είτε να επιδείξει την ανικανότητά της ακόμα και για τις πιο «στοιχειώδεις» παραχωρήσεις (όσο κι αυτές δεν θα είναι πια ξεπερασμένες) και να πληρώσει το τίμημα αυτής της ανικανότητας.
Άγης
2/2
Παίρνοντας λοιπόν το «μεμονωμένο» παράδειγμα των σιδηροδρόμων, η πάλη ενάντια στην υπαγωγή τους στους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους και στην εμπορευματοποίησή τους με οποιαδήποτε μορφή, περιλαμβάνει τα πάντα:
Περιλαμβάνει την αντίθεση στην ιδιωτικοποίησή τους, περιλαμβάνει την αντίθεση στην καπιταλιστική-εμπορευματική λειτουργία τους είτε με ιδιωτική είτε με κρατική μορφή, περιλαμβάνει την ευθύνη του αστικού κράτους για τη λειτουργία τους με όρους ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, περιλαμβάνει τέλος -και φέρνει στο άμεσο προσκήνιο της πάλης, καθιστά συστατικό της μέρος- την προοπτική της εργατικής-λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, του σοσιαλισμού, που αποτελεί την ικανή και αναγκαία προϋπόθεση της υποταγής των παραγωγικών δυνάμεων (και βέβαια όχι μόνο των σιδηροδρόμων) στην ικανοποίηση των κοινωνικών λαϊκών αναγκών.
Και είναι στο χέρι μας, εξαρτάται από την ικανότητά μας, μέσα από την ίδια μας την πάλη και τις διεργασίες της να αναδείξουμε ολόπλευρα αυτό το περιεχόμενο σε όλη του την έκταση: από το πιο άμεσο και μεμονωμένο ζήτημα ως την πιο γενική, συνολική του προϋπόθεση.
Αλλά χωρίς αυτό το περιεχόμενο και όλη του την έκταση, το κάθε επιμέρους στοιχείο του -ακόμα και ένα τόσο «σπουδαίο» όπως η «κρατικοποίηση/εθνικοποίηση»- έχει όλες τις προδιαγραφές να χρησιμεύσει σαν όρος πολιτικού αφοπλισμού απέναντι στην εξουσία των εκμεταλλευτών, σαν όρος υπόσκαψης και της ίδιας της επιμέρους διεκδίκησης, σαν όρος εγκλωβισμού της πάλης σε εναλλακτικές μορφές αντιλαϊκής πολιτικής της άρχουσας τάξης, εγκλωβισμού εντός των περιθωρίων ανέξοδων ελιγμών από μέρους της.
Σε τελική ανάλυση, τον προηγούμενο αιώνα, όλη μα όλη η δύναμη του ρεφορμισμού αντλήθηκε από τη δύναμη της επανάστασης, προκειμένου ταυτόχρονα να συμβάλλει στην αποδυνάμωση και στη ματαίωσή της.
Κι όταν ο στόχος επιτεύχθηκε, τότε εκμηδενίστηκε και η δύναμη του ίδιου του ρεφορμισμού.
Αυτό, στον βαθμό που του αναλογεί, εξηγεί και την ουσιαστική ανυπαρξία του ρεφορμισμού στην Ευρώπη από το 1990 και έπειτα.
Εξηγεί επίσης και τη «δειλή» επανεμφάνισή του όπου και όποτε «πρέπει» να αποτελέσει την εντός των τειχών εναλλακτική σε κάθε προοπτική συνεπούς ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος.
Εξηγεί επίσης και την πολύχρονη αναποτελεσματικότητα των ρεφορμιστικών στόχων, -«κουβέντες για μεταρρυθμίσεις και υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων»- στο βαθμό που δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο η επαναστατική ταξική πολιτική, που θα εξανάγκαζε την άρχουσα τάξη σε «παραχωρήσεις» προκειμένου να απομακρύνει και να ματαιώσει τον κίνδυνο της επαναστατικής της ανατροπής και, ταυτόχρονα, τον ίδιο τον εξαναγκασμό της σε «παραχωρήσεις», την ίδια την «αναγκαιότητα» του ρεφορμισμού...
Κι αυτό έχει απόλυτη σχέση με το θέμα που συζητάμε. Για να μην πω ότι είναι το θέμα που συζητάμε.
Και, τέλος, ύστερα από όλα αυτά, μπορεί να μπει το «δίλημμα» ανάμεσα σε ένα κομμουνιστικό κίνημα που εξαντλεί τις μορφές της πάλης του, και την ίδια την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης, στην «κρατικοποίηση/εθνικοποίηση», ή ένα κομμουνιστικό κίνημα που εντάσσει την κάθε άμεση διεκδίκηση στις συνολικές προϋποθέσεις ικανοποίησής της και που προσανατολίζει την ανάπτυξη της ταξικής πάλης προς τις προϋποθέσεις αυτές.
Άγης
Άγη,
προσπάθησε λίγο να παρακολουθείς τη συζήτηση και να μη γράφεις σεντόνια στη βάση παρεξηγήσεων του τι λένε οι άλλοι, οι οποίες ελπίζω να μην είναι συνειδητές.
Εδώ δεν συζητάμε την άρνηση των "κακών, άλλων, οπορτουνιστών" να παλέψουν ενάντια στα κέρδη και υπέρ των αναγκών, για μια "στείρα εθνικοποιήση/κρατικοποίηση" ή ενάντια στην εξουσία της α.τ.
Όλοι όσοι κάνουμε κριτική στη γραμμή του ΚΚΕ είμαστε σε κομμουνιστικές οργανώσεις που στα προγράμματά τους έχουνε την επαναστατική εξουσία της ε.τ. και των συμμάχων της, και όταν μας ρωτάνε ποια εξουσία μπορεί να υλοποιήσει δημόσιους, σύγχρονους και ασφαλείς σιδηροδρόμους σε συμφωνία με τις λαϊκές ανάγκες και όχι με τα κέρδη, απαντάμε η εξουσία η ως άνω, σε μετάβαση προς τον σοσιαλισμό.
Το πρόβλημα είναι το αντίθετο: ότι άσχετα από το πως ζυμώνει ο καθένας την πρόταση εξουσίας του, δηλ. τη στρατηγική του, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πρέπει να παλεύουμε για τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που δεν χωράνει στα πλαίσια της αστικης πολιτικής (όχι πλήρως, όχι όλες μαζί).
Το σύνθημα "Οι ζωές πάνω από τα κέρδη" αφήνει τελείως αφηρημένο, αόριστο και αναπάντητο το ΠΩΣ, τι χρειάζεται για να γίνει πραγματικότητα.
Οπότε δύο τινά απομένουν:
ή οι κομμουνιστές θα μπούνε μέσα σε κάθε σωματείο, σύλλογο κ.ο.κ., και θα ζητήσουν να υιοθετηθεί το σύνθημα της προλεταριακής εξουσίας, τώρα, σήμερα, σε μη επαναστατικές συνθήκες,
ή θα πρέπει να πουν κάτι άλλο, κάποια επιμέρους αιτήματα που να δείχνουν τον δρόμο και να μπορεί να τα υιοθετήσει ο λαός ΣΗΜΕΡΑ, άσχετα από τις πολιτικές- ιδεολογικές του απόψεις, να τα παλέψει στην ΠΡΑΞΗ, για να τα πετύχει, δηλ, όχι μόνο συμβολικά, και στην πορεία αυτή να έρθει σε σύγκρουση με την αστική εξουσία και να αντιληφθεί μέσω της εμπειρίας του ότι πρέπει να την ανατρέψει, ή να την αναγκάσει να κάνει κάποιες ΜΕΡΙΚΕΣ παραχωρήσεις.
Οπότε, κατάλαβε το θέμα της συζήτησης δεν εινια ότι όλοι οι άλοι δεν θέλουμε τον σοσιαλισμό, αλλά ότι το ΚΚΕ δεν θέλει τα άμεσα αιτήματα όταν αυτά γίνονται επικίνδυνα για την αστική πολιτική.
Γι' αυτό και αναφέρθηκαν ΑΛΛΑ άμεσα αιτήματα, τα οποία το ΚΚΕ τα διεκδικεί χωρίς να φοβάται ότι αυτό θα ...παρεξηγηθεί, από αυξήσεις μισθω΄ν μέχρι και νομοσχέδια στη Βουλή που καταθέτει για κάθε τι, μέχρι και για κατα΄ργηση των μνημονίων...
Άγη, εάν δεν σου είναι κόπος θα ήταν ενδιαφέρον να αναλύσεις το σημείο του σχολίου σου όπου λες: "Το αστικό κράτος έχει την υποχρέωση -και αυτή η υποχρέωση δεν αναιρείται επειδή είναι «αστικό»- να διασφαλίζει την ικανοποίηση των κοινωνικών λαϊκών αναγκών: υγεία, παιδεία, κατοικία, ρεύμα, νερό και πολλά ακόμα".
Από που θεωρείς πηγάζει η υποχρέωση αυτή του αστικού κράτους; Από το ίδιο, π.χ. από το σύνταγμά του και τους νόμους του; Από την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων που δημιουργούν τη δυνατότητα οι ανάγκες αυτές να ικανοποιηθούν σήμερα; Από το κίνημα που θέτει αυτά τα αιτήματα - διεκδικήσεις;
Κατά τα λοιπά προσυπογράφω το σχόλιο σου μέχρι κεραίας.
Ανεπάγγελτο στέλεχος.
Είχα αποφασίσει να τηρήσω το ρητό που λέει "don't feed the trolls" και να μην πάρω μέρος στη συζήτηση αλλά η παραποίηση όχι μόνο των θέσεων και των πράξεων του ΚΚΕ ακόμα και των συνθημάτων του πάει πολύ για να μην την επισημάνω.
Στο άρθρο αλλά και στο τελευταιο σχόλιο του ο dionperd λέει πως το σύνθημα του ΚΚΕ είναι "οι ζωές πάνω από τα κέρδη" (που από όποιον ξέρει ελληνικά μεταφράζεται σε "εντάξει δε λέμε, ας βγάζουν κέρδη τα μονοπώλια αλλά όχι και να τα βάζουν πάνω από τις ανθρώπινες ζωές") ενώ το σύνθημα του ΚΚΕ - που παρεμπιπτόντως έχει υιοθετηθεί από κόσμο πολύ πιο περισσότερο από την εκλογική επιρροή του ΚΚΕ και αυτό προφανώς είναι που ενοχλεί - είναι "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" που επίσης για όποιον ξέρει ελληνικά σημαίνει πως αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται. Είτε θα δεχτούμε να έχουν κέρδη τα μονοπώλια και να πεθαίνουν οι άνθρωποι είτε θα διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει καταργώντας το σύστημα που βάζει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή (όχι απλά κρατικοποιώντας μερικές επιχειρήσεις).
Κάτι άλλο που ήθελα να σημειώσω είναι πως στο άρθρο γράφει επί λέξει:
"Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η κρατική ιδιοκτησία από μόνη της εξασφαλίζει τη λειτουργία τους προς όφελος του λαού, ή με άλλα λόγια, αποτελεί αναγκαίο, αλλά όχι επαρκή από μόνο του όρο. Άλλωστε, στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση του καπιταλισμού επιβάλλεται η λεγόμενη «ιδιωτικο-οικονομική» λειτουργία ακόμη και στις κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Ακόμη και η ίδια η Hellenic Train είναι θυγατρική των ιταλικών σιδηροδρόμων υπό κυρίαρχη κρατική ιδιοκτησία…"
Πού διαφέρει αυτό από αυτά που λέει το ΚΚΕ; Μάλλον στο ότι τα λέει το ΚΚΕ και για κάποιο λόγο πρέπει να βάλουμε ως σύνθημα την κρατικοποίηση επιχειρήσεων χωρίς να λέμε ότι στον καπιταλισμό αυτό από μόνο του δεν εξασφαλίζει την κάλυψη των λαϊκών αναγκών...
Τέλος αυτό το κόλλημα με την πρόταση για κατάργηση των μνημονίων που έφερε το ΚΚΕ "για να αποκαλύψει τον ΣΥΡΙΖΑ, μην αντιλαμβανόμενο ότι έτσι αποκαλύπτεται και το ίδιο που αρνήθηκε να κυβερνήσει..." μπορώ μόνο να την ερμηνεύσω ως απογοήτευση που το ΚΚΕ δεν δέχτηκε να μπει σε αστική κυβέρνηση για να έχει την τύχη άλλων ΚΚ που μπήκαν σε αστικές κυβερνήσεις και είδαμε την κατάληξή τους...
prolet
ΥΓ: https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/389948/mia-anagkaia-dieykrinisi-me-aformi-ena-dimosieyma
dionperd, η εκ μέρους μου συζήτηση αφορά την τοποθέτηση που κάνεις για την «κρατικοποίηση/εθνικοποίηση» και το αν αντικειμενικά, κατά τη γνώμη μου, περιορίζει την πάλη μέσα στα όρια του συστήματος (κι έτσι χάνει και το νόημα που θα ήθελες να έχει, αυτοαναιρείται σαν στόχος) ή βγαίνει έξω από αυτά. Το αν, κατά τα άλλα, το πρόγραμμα που υποστηρίζεις, έχει την επαναστατική εξουσία της ε.τ. και των συμμάχων της, δεν αλλάζει το ζήτημα. Σε αυτή την περίπτωση απλώς προστίθεται το ερώτημα αν αυτή η τοποθέτηση υπηρετεί το πρόγραμμα που υποστηρίζεις ή όχι.
Το ότι περιορίζεται στα όρια του συστήματος νομίζω ότι, εκτός των άλλων στα οποία αναφέρθηκα, το τονίζει και η επιχειρηματολογία σου (ο όλος υπολογισμός που κάνεις) για την «κρατικοποίηση/εθνικοποίηση» ως -με δικά μου λόγια- πεδίο της κατοπινής ταξικής πάλης, αφού δηλαδή πρώτα θα έχει προηγηθεί ένας περισσότερο ή λιγότερο μακρόχρονος και περισσότερο ή λιγότερο σκληρός κύκλος ανάπτυξης των αγώνων ως την επίτευξη της κρατικοποίησης/εθνικοποίησης: όπου τότε πλέον, υποτίθεται, η ταξική πάλη θα πολιτικοποιείται πιο άμεσα, θα είναι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες για μικρότερα περιθώρια κέρδους, το συμφέρον του συνολικού εθνικού κεφαλαίου πιο εύκολα θα υπερτερεί πάνω σε αυτό του ατομικού καπιταλιστή, η ταξική πάλη θα πιέσει τον συλλογικό καπιταλιστή για αλλαγή παραγωγικού προσανατολισμού, και αν το καταφέρει θα βελτιωθούν τα πράγματα, αν όχι - ε τότε το εργατικό λαϊκό κίνημα θα έχει μπει πια σε πορεία σύγκρουσης με την αστική εξουσία...
Καθόλου δεν θα πω «ζήσε μαύρε μου». Θα πω μόνο ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει χίλιους σημερινούς λόγους να βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την αστική εξουσία, και η παράκαμψή των σημερινών λόγων προκειμένου να βρεθεί σε τέτοια πορεία όχι αύριο αλλά μεθαύριο, δεν οδηγεί στη μεθαυριανή ενδυνάμωσή του αλλά μάλλον το αντίθετο.
Κατά τα άλλα, το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», κάθε άλλο παρά αφηρημένο είναι το στο περιεχόμενό του και, αντίθετα, χίλια συγκεκριμένα ξεχωριστά και διαφορετικά πράγματα που φαντάζουν σκόρπια, ασύνδετα μεταξύ τους ή και τυχαία τα συνενώνει σε ένα γενικό πρόβλημα, το περιγράφει και προσανατολίζει σε μια γενική απάντηση για αυτά τα χίλια συγκεκριμένα ξεχωριστά και διαφορετικά πράγματα.
Τέλος, ορίστε και μια φρέσκια και λακωνική σημερινή τοποθέτηση από το πόρταλ του 902, από όπου και παραθέτω μόνο δυο φράσεις που αφορούν την κουβέντα μας:
«σταθερή θέση του Κόμματος για το χαρακτήρα του καπιταλιστικού κράτους που ανάλογα με το τι συμφέρει τα μονοπώλια εναλλάσσει τις ιδιωτικοποιήσεις με τις κρατικοποιήσεις...», από τη μια, και «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει διαχρονικά ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για αποκλειστικά δημόσιες συγκοινωνίες χωρίς καμία επιχειρηματική δράση», από την άλλη.
Δυο φράσεις, που ουσιαστικά ορίζουν όλη την έκταση του ζητήματος, όπως νομίζω το συζητάμε τόσες μέρες και διαφωνούμε στο αν πρέπει να πορευόμαστε με όλη αυτή την έκταση ή μόνο με τη μισή.
Άγης
Ανεπάγγελτο στέλεχος, γράφοντας ότι «το αστικό κράτος έχει την υποχρέωση -και αυτή η υποχρέωση δεν αναιρείται επειδή είναι «αστικό»- να διασφαλίζει την ικανοποίηση των κοινωνικών λαϊκών αναγκών», αναφερόμουν κατ’ αρχήν στην ιδεολογική νομιμοποίηση που το ίδιο το αστικό κράτος επιζητεί με το πλαστό αφήγημα ότι υπάρχει για χάρη του «κοινού συμφέροντος». Αλλά από την άλλη, ταυτόχρονα, αυτός ο ρόλος του κράτους είναι και ο μόνος που το νομιμοποιεί στη λαϊκή συνείδηση, εξ ου και το ρητό «δεν υπάρχει κράτος» όποτε διαπιστώνεται η κρατική αδιαφορία για τις λαϊκές ανάγκες.
Το ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αδιαφορία αλλά για εχθρότητα, το ότι στην πραγματικότητα αυτή η αδιαφορία και η εχθρότητα προέρχονται από την ύπαρξη κι όχι την ανυπαρξία του αστικού κράτους, το ότι στην πραγματικότητα ρόλος του αστικού κράτους είναι το τσαλαπάτημα του συμφέροντος των πολλών για χάρη του συμφέροντος των λίγων, καθόλου δεν το απαλλάσσει από την υποχρέωση στην οποία έστω και πλαστά αυτοδεσμεύεται, όπως και καθόλου δεν το απαλλάσσει από τον μοναδικό λόγο της όποιας νομιμοποίησής του στη λαϊκή συνείδηση.
Παραπέρα είχα επίσης στο νου μου ότι, ιστορικά, πάντοτε η ταξική εξουσία (δουλοκτησία, φεουδαρχία, καπιταλισμός, «ασιατική» κλπ), κέρδιζε τη σταθερότητά της μόνο εφόσον και για όσο ήταν ικανή να εξασφαλίζει για τις υποτελείς τάξεις ένα εκάστοτε ορισμένο επίπεδο των όρων της αναπαραγωγής τους. Και έχανε τη σταθερότητά της, γκρεμιζόταν από τις ίδιες αυτές υποτελείς τάξεις, όποτε αποδεικνυόταν ανίκανη να εξασφαλίζει αυτούς τους όρους.
Μοιάζει λίγο με τα περί «κοινωνικού συμβολαίου»... Μόνο που το οτιδήποτε θυμίζει «κοινωνικό συμβόλαιο» στη σύγχρονη ιστορία, σε τελική ανάλυση δεν είναι παρά αυτό που περιγράφεται με τα παραπάνω λόγια του Λένιν: οι μεταρρυθμίσεις σαν παράγωγο προϊόν του επαναστατικού αγώνα σε περίπτωση όχι ολοκληρωτικής επιτυχίας του...
Στο σημείο αυτό, κατά προέκταση, ίσως για αρκετούς ανακύπτει το εξής πρόβλημα: Πώς να οργανώναμε έναν επαναστατικό αγώνα με στόχο την όχι ολοκληρωτική επιτυχία του, ώστε να βολευόμασταν τουλάχιστον με το παράγωγο προϊόν του, τις μεταρρυθμίσεις.
Έλα όμως που επαναστατικός αγώνας ο οποίος δεν αποσκοπεί στην τελική νίκη του, δεν νοείται...
Άγης
Ενδιαφέρουσα η φιλολογική ανάλυση της διαφοράς του συνθήματος "οι ζωές πάνω από τα κέρδη" ή το "ζωές ή κέρδη" ή δεν ξέρω ποια άλλη παραλλαγή.
Θα μπορούσα να προσθέσω και άλλα τέτοια συνθήματα φιλολογικής και ιδεολογικοπολιτικής ζύμωσης "εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά" κ.ο.κ.
Κανένα από αυτά δεν συνιστά συγκεκριμένο, άμεσο πολιτικό στόχο. Είναι μόνο συνθήματα ζύμωσης μιας γενικής, αφηρημένης ιδέας.
Παραπέμπουν, στην καλύτερη, στο πρόγραμμα κάποιου κόμματος στο οποίο περιγράφεται μια ζωή χωρίς κέρδη, χωρίς αφεντικά κ.ο.κ., αλλά δεν αποτελούν αιτήματα που μπορεί να διεκδικήσει το κίνημα σήμερα, πόσο μ,άλλον που το ίδιο το κόμμα αυτό δεν προβάλει καν ως ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, αλλά απλά λέει ότι κάποια μέρα θα έρθουν οι επαναστατικές συνθήκες, και τότε "ο λαός θα επανστατήσει, θα κυβερνήσει, και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα μου"! :)
Είναι παραλυτική για το κίνημα αυτή η έλλειψη τακτικής.
Τώρα, δε χρειάζεται να μιλάμε θεωρητικά γι' αυτά τα ζητήματα όταν υπάρχει ιστορική εμπειρία αιώνων καπιταλισμού στην οποία:
- είτε κάποια αιτήματα υλοποιούνταν μερικώς και πρόσφεραν μια βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της ζωής της ε.τ. και ενίσχυαν τη θέση της στην ταξική πάλη,
- είτε δεν ικανοποιούνταν και αποτελούσαν σημείο τριβής, ρήξης, όξυσνης με την εξουσία της ταξικής πάλης.
Αν σήμερα πέσει μια κυβέρνηση κάτω από την πίεση για τιμωρία των ενόχων του δυστυχήματος για τα Τέμπη, και υπό την πίεση για δημόσιους, ασφαλείς, σύγχρονους σιδηρόδρομους ή και για επιπλέον εθνικοποιήσεις σε άλλους τομείς κ.ο.κ., είτε αυτά τα αιτήματα ικανοποιηθούν ΜΕΡΙΚΩΣ, είτε όχι από μια επόμενη, θα μιλάμε για μια ποιοτικά διαφορετική κατάσταση στην ταξική πάλη, με στα στρατόπεδα διαμορφωμένα, με αισιοδοξία από τη μερική νίκη, με επόμενους στόχους, σχέδιο κλιμάκωσης κ.ο.κ....
Τίποτα από αυτά δεν γίνεται φυσικά αυτόματα. Θέλει παρέμβαση στην ταξική πάλη, αλλά παρέμβαση όχι μόνο αφηρημένης "φιλολογικής" ζύμωσης, ή που προϋποθέτει κάποιος να έχει διαβάσει το πρόγραμμα του ΚΚΕ, και κατ' ελάχιστον το Κράτος και Επανάσταση και να συμφωνεί....
Το ΚΚΕ υιοθετεί ως άμεσο πολιτικό στόχο την πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις (προς το παρόν...), αλλά αν κάτι ιδιωτικοποιηθεί, μας λέει ότι δεν έγινε και τίποτα και δεν χρειάζεται να παλεύουμε για την επανακρατικοποίησή του! Άραγε κάτι τέτοιο δεν αποδυναμώνει και την πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις;
Εννοείται ότι καμία εθνικοποίηση από μια αστική κυβέρνηση δεν ικανοποιεί πλήρως τα λαϊκά αιτήματα, αλλά και θεωρητικά, και εμπειρικά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν καλύτεροι όροι πάλης από ότι το να ιδιωτικοποιούνται τα πάντα κι εμείς απλά να μιλάμε για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός (ουπς... κάτι μου θυμίζει αυτό... :) ).
Όσο μακροχρόνια και να είναι μια τέτοια διαδικασία, ή δύσκολη, είναι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ, τη μια πετυχαίνεις μια νίκη, π.χ. πέφτει η κυβέρνηση υπό το βάρος του κινήματος και δεσμεύεται λίγο η επόμενη, την άλλη κάνει η α.τ. έναν ελιγμό, που μπορεί να είναι, όντως, και μια προσωρινή εθνικοποίηση, εκεί μπαίνει το κίνημα να αλλάξει τους συσχετισμούς στον συνδικαλισμό, με απεργίες κ.ο.κ., για να διασφαλίσει έναν εργατικό έλεγχο στη λειτουργία, ή προσλήψεις, ή μεγάλες δημόσιες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό κ.ο..κ., είναι μια ΣΥΝΕΧΗΣ πάλη, στην οποία, είτε κερδίζεις κάτι, είτε οξύνεις την πάλη.
Στις σημερινές συνθήκες, είναι η όξυνση το πιο πιθανό αποτέλεσμα παρά η μερική νίκη, και γι' αυτό ειναι διπλή και τριπλή η ευθύνη του ΚΚΕ που ΔΕΝ παίρνει τον δρόμο αυτής της όξυνσης αλλά τον δρόμο της ....φιλολογίας για το μέλλον!
Ο Άγης έχει δίκιο ότι το κεφάλαιο αναπαράγεται πάνω στη βάση της αναπαραγωγής της κοινωνίας.
Αν η τελευταία δεν αναπαράγεται, ή η αναπαραγωγή της χωλαίνει, το ίδιο θα πάθει, αργά ή γρήγορα, και η αναπαραγωγή του κεφαλαίου.
Όμως οι συνθήκες αναπαραγωγής, π.χ. ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργασίας και της φύσης, διαφέρουν ιστορικά (π.χ. ανά στάδιο του καπιταλισμό και ανά φάση του οικονομικού κύκλου) και γεωγραφικά, εθνικά, ανάλογα με τη θέση της κάθε χώρας στον καταμερισμό εργασίαςσ.
Εξ' ου και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο συλλογικός κεφαλαιοκράτης θα επέμβη π.χ. για να επανακρατικοποιήσει τους σιδηροδρόμους αν ο ατομικός τους έχει κάνει μπάχαλο. Στην Αγγλία επενέβη. Εδώ ο Κούλης αντιστέκεται ακόμη. Προτιμά να μην έχουμε τρένα παρά να αντιστρέψει την ιδιωτικοποίηση της Hellenic Train...
Ο Μαρξ στο Κεφάλαιο περιγράφει πως ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ τοπ κεφάλαιο παραχώρησε όρια στην εργάσιμη μέρα και στην παιδική εργασία, προκειμένου να μην τεθεί πρόβλημα αναπαραγωγής της ε.τ., και επομένως και του κεφαλαίου, δηλ. η συνολική σύγκρουση ε.τ. - α.τ. υποχρέωσε το κράτος, ως συλλογική έκφραση της α.τ. να υιοθετήσει νομοθεσίες που διασφάλιζαν επαρκή αναπαραγωγή της ε.τ. για την παραγωγή σχετικής, και όχι απλά απόλυτης υπεραξίας, ή και φυσικής εξόντωσης των εργατών.
Σήμερα, στην Ελλάδα του 2025, χρειάζονται τέτοιοι ταξικοί αγώνες για να μην συγκρούονται 2 τρένα... και όχι απλά επίκληση του σοσιαλισμού ή μιας κοινωνίας χωρίς κέρδη... κράτος.... , πόλεμο... ή ότι άλλο εύχεται και αγαπάει ο καθένας.
Τέτοιες άμεσες μεταρρυθμίσεις που είναι ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου είναι που ανυψώνουν το κίνημα και το κάνουν να φτάσει σε μια κατάσταση που να μπορεί να διεκδικέί και την εξουσία και όχι το ιδεολογικό ακτιφάρισμα.
Παρακάμπτετε συνεχώς την ιστορική εμπειρία επί τούτου και ότι ΚΑΝΕΝΑ άλλο ΚΚ με τη δύναμη του ΚΚΕ δεν λέει τις αρλούμπες αυτές..., και απλά θεωρητικολογείται για πράγματα λίγο-πολύ ΛΥΜΕΝΑ από τη μ-λ πολιτική θεωρία...
Για τα διεθνή, συνεχίζεται η σιγή ασυρμάτου βλέπω...
Τρολ εγώ κατά τα άλλα...
Θα πρόσθετα και κάτι ακόμη.
Όλα αυτά που λέτε για τη δυσκολία να δουλέψει μια κρατική επιχείρηση προς συμφέρον των λαΪκών στρωμάτων, κ.ο.κ., δείχνουν μια διάθεση απόσυρσης από τα καθημερινά ζητούμενα της ταξικής πάλης και μια αποδοχή της νεοφιλελέ προπαγάνδας ενάντια στο δημόσιο...
Δεν ξέρω πόση σημασία έχει (@4 Απριλίου 2025 στις 11:35 π.μ.), αλλά πάντως δεν έγραψα ότι «το κεφάλαιο αναπαράγεται πάνω στη βάση της αναπαραγωγής της κοινωνίας».
Έγραψα/εννοούσα (@4 Απριλίου 2025 στις 12:58 π.μ) ότι, όπως αντιλαμβάνομαι την Ιστορία (κι όχι μόνο αυτήν του καπιταλισμού), όταν ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα (που διευθύνεται από μια κυρίαρχη εκμεταλλεύτρια τάξη και το κράτος της) δεν είναι ικανό να διασφαλίσει ένα «ορισμένο» επίπεδο των όρων αναπαραγωγής των υποτελών, δηλαδή των εργαζόμενων τάξεων και στρωμάτων, τότε η άρχουσα τάξη χάνει την ικανότητα να αποσπά μια αναγκαία συναίνεση για την κυριαρχία της εκ μέρους των «υποτελών» τάξεων και το κοινωνικοοικονομικό σύστημα αποσταθεροποιείται.
Σίγουρα βέβαια δεν πρόκειται για «γραμμική» διαδικασία, σίγουρα πρόκειται για πολύ πιο σύνθετο ζήτημα, ίσως η διατύπωση είναι απόλυτη, σχηματική κλπ, ίσως μπορεί κανείς να βρει παραδείγματα που τη διαψεύδουν κλπ κλπ, αλλά πάντως αυτό έγραψα.
*
dionperd, για την ταξική πάλη «μετά την κρατικοποίηση/εθνικοποίηση», μπορείς να πάρεις μια «ιδέα» από αυτήν που διεξάγεται σήμερα γύρω από τα ζητήματα της υγείας, της παιδείας κ.ά., την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, στα δημόσια σχολεία κλπ. Το ίδιο και για την κατάσταση του «κρατικού» και «εθνικού» σιδηροδρομικού δικτύου (τα ξανάπαμε και πιο πάνω αλλά τα αγνόησες...), πρόχειρα θα αναφερθώ στις «παράνομες» απεργίες των σιδηροδρομικών που έθεταν ζητήματα ασφάλειας και πριν από τα Τέμπη, έχεις και σήμερα «κρατικό» και «εθνικό» υλικό για να «πολιτικοποιήσεις την ταξική πάλη», πόσο μάλλον που η κατάσταση του (κρατικού ξαναλέμε) δικτύου θα έπρεπε να σε προβληματίζει για την ουσιαστική πολιτική αξία που έχει το να περιορίζεις το ζήτημα στην «κρατικοποίηση/εθνικοποίηση» και του μεταφορικού έργου, απορώ πώς δεν το βλέπεις από μόνο σου: τα τρένα κινούνται με κόκκινο πάνω στο κρατικό δίκτυο κι εσύ περιορίζεις το ζήτημα στο να είναι κρατικά και τα τρένα...
Όλος ο κόσμος το ξέρει κι όλος ο κόσμος ζητά δημόσιες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες τέτοιες όπως πρέπει να είναι οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, που για να είναι τέτοιες πρέπει να είναι και δημόσιες, και όσον αφορά το ΚΚΕ σε σχέση με αυτό το ζήτημα, ο σημερινός ριζοσπάστης στη σελίδα 9 ξαναγράφει: «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει διαχρονικά ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για αποκλειστικά δημόσιες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες χωρίς καμία επιχειρηματική δράση», αλλά και επαναλαμβάνει επίσης ότι καπιταλιστικό κράτος «ανάλογα με το τι συμφέρει τα μονοπώλια εναλλάσσει τις ιδιωτικοποιήσεις με τις κρατικοποιήσεις».
Λοιπόν: αποκλειστικά δημόσιες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, δημόσιες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες τέτοιες όπως πρέπει να είναι οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, κι όχι εναλλαγή ιδιωτικοποιήσεων και κρατικοποιήσεων ανάλογα με το τι συμφέρει το καπιταλιστικό κράτος.
Αυτό είναι το συγκεκριμένο αίτημα και ο συγκεκριμένος πολιτικός στόχος που ψάχνεις, πιο συγκεκριμένος δεν γίνεται, 10 φορές πιο συγκεκριμένος κι από την «κρατικοποίηση/εθνικοποίηση» που σημερινό υπαρκτό της δείγμα αποτελούν οι σηματοδότες που βρίσκονται μόνιμα στο κόκκινο, και εν κατακλείδι ίσως πρέπει να το σκεφτείς να αρχίσεις να πολιτικοποιείς από τώρα την ταξική πάλη και να μην το αναβάλεις για αργότερα.
Αυτά από μένα, ελπίζω, κατά την πρόθεσή μου τουλάχιστον...
ΥΓ Αυτό το θέμα «ήρθα» να συζητήσω κι όχι την πολιτική του ΚΚ Βενεζουέλας. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι σημαίνει «πλαίσιο μιας συζήτησης», αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος γι’ αυτό.
Άγης
Άγη,
αυτό που λες παραπάνω
"όταν ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα (που διευθύνεται από μια κυρίαρχη εκμεταλλεύτρια τάξη και το κράτος της) δεν είναι ικανό να διασφαλίσει ένα «ορισμένο» επίπεδο των όρων αναπαραγωγής των υποτελών, δηλαδή των εργαζόμενων τάξεων και στρωμάτων, τότε η άρχουσα τάξη χάνει την ικανότητα να αποσπά μια αναγκαία συναίνεση για την κυριαρχία της εκ μέρους των «υποτελών» τάξεων και το κοινωνικοοικονομικό σύστημα αποσταθεροποιείται."
είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που λέω εγώ, με ελαφρώς διαφορετικά λόγια.
Παρακάτω:
Εσύ γράφεις ότι και καλά το ΚΚΕ διεκδικεί αποκλειστικά δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά την ίδια ώρα καταφέρνει να το κάνει χωρίς να θέλει να κρατικοποιηθούν οι σιδηρόδρομιο, δηλ. να γίνουν δημόσιοι.
Μη παίζουμε την κολοκυθιά.
Το ΚΚΕ ΔΕΝ διεκδικεί δημόσιες συγκοινωνίες πριν την επανάσταση. Τελεία και παύλα.
Απλά προπαγανδίζει μια μελλοντική κοινωνία με δημόσιες συγκοινωνίες σύμφωνα με το πρόγραμμά του. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Συζητάμε 2 μέρες γι' αυτό.
Φαντάσου αν ΟΛΑ τα αιτήματα του ΚΚΕ ήταν με αυτήν την προϋπόθεση, π.χ. για αυξήσεις μισθών, για προσλήψεις, ή ενάντια στις απολύσεις κ.ο.κ.
Η επίκληση που κάνεις:
α. για το πως λειτουργεί το δημόσιο σήμερα, π.χ. για το κρατικό δίκτυο σήμερα κ.ο.κ, είναι ακριβώς η ίδια με τους νεοφιλελεύθερους που προπαγανδίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις, λες και η ταξική πάλη δεν έχει καμία επίδραση σε αυτό και όπως είναι τα πράγματα σήμερα θα είναι για πάντα,
β. για το αν μπορούμε να πετύχουμε επιμέρους κατακτήσεις στο ΣΗΜΕΡΑ, για το αν μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα υγεία, παιδεία κ.ο.κ., λες και το κίνημα ήταν, είναι και θα είναι πάντα όπως σήμερα.
ΔΕν καταλαβαίνεις, κάτι που το είπα τουλάχιστον 100 φορές μέχρι τώρα: είτε κάτι μπορείο η α.τ. να στο κάνει, έστω και μερικώς, και οπότε το να το κατακτήσεις βελτιώνει τη θέση της ε.τ. και όσον αφορά τη ζωή της και όσον αφορά τον συσχετισμό της ταξικής πάλης
είτε δεν μπορεί να στο δώσει, και διεκδικώντας το οδηγείς την ε.τ. να συγκρουστεί με την α.τ.
Είναι win - win η κατάσταση αυτή και γι' αυτό και εδ΄ώ και ...αιώνες, ποτέ το ΚΚ δεν αρνήθηκε τη διεκδίκηση ΟΛΩΝ των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, από το μοίρασμα της γης, στην έξοδο από τον πόλεμο, στη δημόσια υγεία και παιδεία, στις εθνικοποιήσεις τραπεζών και μονοπωλίων σε ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.
Κάθεσαι εδώ και 2 μέρες και γράφεις θεωρίες για το ζήτημα χωρίς καμία βάση ούτε λογική, ούτε εμπειρική.
Δηλ. τι εννοώ:
Λογικά, γιατί είναι καλύτερο για την ε.τ. να ακούει θεωρίες για ένα φανταστικό δημόσιο φορέα συγκοινωνιών ΟΤΑΝ γίνει η επανάσταση, αντί να διεκδικεί στο ΣΗΜΕΡΑ να κρατικοποιηθούν αυτές οι υπάρχουσες και να να διεξάγει αγώνες περαιτέρω για τον τρόπο λειτουργίας τους;
Εμπειρικά/ιστορικά Πως βοηθάει αυτό στο κίνημα; Πότε, σε ποια χώρα, ποιο κίνημα οδηγήθηκε έτσι στο να βελτιώσει τη θέση του και να πάρει την εξουσία;
Όλοι οι κομμουνιστές σε όλες τις χώρες εδώ και ...αιώνες είνια μαλάκες και το ΚΚΕ ανακάλυψε τον τρόπο να γίνει η επανάσταση, να προπαγανδίζει το πρόγραμμά του για ΜΕΤΑ την επανάσταση, αλλά ΠΡΙΝ την επαν΄σταση και πριν καν τις επαναστατικές συνθήκες;
Τέλος, όσον αφορά τα άλλα θέματα, δικαίωμά σου να συζητάς ότι θέλεις.
Και η θέληση να συζητηθεί κάτι και η άρνηση αξιολογούνται.
Πάντως, όλα τα θέματα συνδέονται. Αν το ΚΚΕ τα έχει βρει με τον αμερικάνικο ιμπεριαλσιμό στο εξωτερικό και με τα μονοπώλια στο εσωτερικό είναι ένα και το αυτό...
"Και η θέληση να συζητηθεί κάτι και η άρνηση αξιολογούνται".
Κανείς δεν αξιολογείται εδώ dionperd. Δύο μαλάκες είμαστε (δε βάζω τον Άγη που φαίνεται σοβαρός άνθρωπος) που τσακωνόμαστε σε ένα blog. Ο μόνος που έχει έρθει εδώ με διάθεση να αξιολογήσει είσαι εσύ.
Από όσο κατάλαβα "η προσπάθεια μου να αρθρώσω πολιτικό λόγο" πήρε κάτω από τη βάση. Νταξ θα διαβάσω και θα ξανάρθω τον Σεπτέμβρη.
'Αγη, ευχαριστώ για το χρόνο που αφιέρωσες απαντώντας στην ερώτησή μου. Η συζήτηση έχει και άλλες ενδιαφέρουσες προεκτάσεις αλλά κάπου μου στέρεψε η διάθεση. Να με συμπαθάς.
Κατά τα λοιπά ας ανακηρύξουμε ομόφωνα νικητή του "ντιμπέι" τον dionperd.
Επαγγελματίας οπαδός
Πρώην ανεπάγγελτο στέλεχος.
Κοιτάξτε τι βρήκε ένας σύντροφος:
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11586572
Κάποτε, πριν 3 χρόνια, δηλαδή, το ΚΚΕ κατέθετε πρόταση νόμου στο ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ για κρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ...
Τα σχόλια περιττεύουν.
Μετά και από τον Ριζοσπάστη του ΣΚ αυτού, πλέον τα επιχειρήματα στέρεψαν.
Μόνο τρολάρισμα πλέον...:
https://www.anasygkrotisikk.gr/kathysterimeni-protaprilia-rizospasti-sabbatokyriako/
Άγη, ελπίζω να σου λύθηκε και η απορία για το αν διεκδικεί εθνικοποιήσεις/κρατικοποιήσεις στο ΣΗΜΕΡΑ, ως άμεσα αιτήματα, το ΚΚΕ, ή όχι...
Δημοσίευση σχολίου