Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Τι Πλαστήρας Τι Παπάγος

Παραθέτω κορφαίο σκηνικό από την κορυφαία δεκαετία του 80.

"Σε κάποια τοπική οργάνωση του νομού Αχαΐας (σ.σ: του ΠαΣοΚ) οι σύντροφοι εξοργισμένοι από τις υψηλές αμοιβές που έπαιρνε ο Μένιος Κουτσόγιωργας όταν υπεράσπιζε υποθέσεις στο δικαστήριοτον κατήγγειλαν στην Πειθαρχική Επιτροπή της Νομαρχιακής, η οποία πέταξε στα σκουπίδια τη σχετική καταγγελία τους.
Ο Κουτσόγιωργας προσωπικός δικηγόρος και φίλος του Ανδρέα τα μάθαινε όλα αυτά και γελούσε. Αλλά κάποια νύχτα οι σύντροφοι της τοπικής, πήραν σπρέυ, βγκήκαν στους δρόμους κι έγραψαν στα ντουβάρια: ΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΙ ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ..."

Παρένθεση. Ο Στεφανόπουλος ήταν προφανώς νομικός -αυτή τη λεπτομέρεια κι εγώ την αγνοούσα. Στη συνέχεια ο συγγραφέας λέει ότι έγινε χαμός κι ότι η διένεξη λύθηκε με παρέμβαση του κατσιφάρα που "έπεισε τους συντρόφους να καθίσουν φρόνιμα γιατί όλα αυτά "γέμιζαν με νερό την στέρνα της δεξιάς".
Αγαπημένα, αξεπέραστα κλισέ!
Στη συνέχεια ο κατσιφάρας μίλησε και στον κουτσόγιωργα: εσύ παιδί μου δεν είσαι δικηγόρος, όταν αναλαμβάνεις υποθέσεις. Είσαι ο καζαντζίδης που αποφάσισε ξαφνικά να ξανατραγουδήσει σε κέντρο και ζητάει όσα θέλει. Βάλε λίγο φρένο βρε Μένιο, σοσιαλιστής με γιώτα είσαι, όχι με ήτα".

Τα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο "αποκαλύπτω τους κορυφαίους του ΠαΣοΚ". Κυκλοφόρησε και στα αγγλικά με τον καλτ τίτλο " the greens". Ο "σύντροφος" συγγραφέας είναι ο Δήμος Μπότσαρης, βουλευτής του ΠαΣοΚ πτην τετραετία 77-81 και δήμαρχος Σπάτων με το σταλινικό(sic) 98%, που επί 8ετίας πασοκ συνέκλινε με τη ΝΔ και κατέληξε να αρθρογραφεί και στον Ελεύθερο Τύπο.
Καταντάει ενίοτε γραφικός (ισχυρίζεται ότι είναι γνήσιος απόγονος του γνωστού Μπότσαρη από την επανάσταση του 21 και γι' αυτό υπογράφει ως Δήμος Μάρκου Μπότσαρης) και εμπαθής (πλέκει το εγκώμιο του μητσοτάκη προκειμένου να θάψει τον παπανδρέου). Αλλά έχει σώας τας φρένας, και περιγράφει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, ενίοτε με τρόπο σπαρταριστό. Ακόμα και οι τίτλοι των βιβλίων του είναι κάτι παραπάνω από εμπνευσμένοι. Πράσινη κοκαΐνη, ο σοσιαλισμός στο απόσπασμα κ.ά. Θα μας ξανααπασχολήσει σύντομα.

Κλείνω το σημείωμα με μια πασοκική εκδοχή για τον λόγο που τον έφυγαν. Ήταν ομοφυλόφιλος και έκανε πιάτσα και στη συγγρού. Δεν είμαι σε θέση να το ξέρω και να το ελέγξω, αλλά γνωρίζω ότι το ίδιο ακριβώς είχε γίνει με σημαίνον στέλεχος του ΠαΣοΚ (Ανδρέας Χριστοδουλίδης) στις αρχές της οκταετίας (κατά το επταετία όπου όλοι καταλαβαίνουμε χωρίς να λέμε περισσότερα) που στη συνέχεια, με ψαλιδισμένα φτερά και φιλοδοξίες, τα ξαναβρήκε με το ΠαΣοΚ και ανέλαβε διευθυντής προπαγάνδας στην κρατική τηλεόραση. Αυτόν τον πιάσαν και εκτέθηκε δημοσίως. Τον Μπότσαρη όχι, αλλά αφέθηκε να εννοηθεί ότι ήταν του ίδιου φυράματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: