Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Μια συζήτηση με το Μαργαρίτη για το φασισμό

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον
Δε θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον

Για να τον τσακίσουμε όμως, πρέπει πρώτα να τον καταλάβουμε. Κι αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων να τον δούμε ιστορικά, να εξετάσουμε τις κοινωνικές του ρίζες, την εμφάνιση και εδραίωσή του κατά τον εικοστό αιώνα, για να αντλήσουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Στα πλαίσια αυτά έκρινα σκόπιμο να απευθυνθώ στον ιστορικό γιώργο μαργαρίτη, για να κάνουμε μια συζήτηση –υπό τη μορφή συνέντευξης- σχετικά με το φασιστικό φαινόμενο. Κατά τη διάρκειά της, ο μαργαρίτης αναφέρεται στα αίτια που γέννησαν το φασισμό και τα βασικά του χαρακτηριστικά, στην τακτική αντιμετώπισής του από το κομμουνιστικό κίνημα και τον χαρακτήρα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, ενώ στο τέλος επιχειρεί μια σύνδεση με το παρόν και τις προοπτικές της σύγχρονης αντιφασιστικής πάλης.
Νομίζω πως το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά ενδιαφέρον, φωτίζοντας αρκετές πτυχές και ζητήματα που απασχολούν τους σφους αναγνώστες-ακροατές.

Η κε του μπλοκ ευχαριστεί θερμά τον γιώργο μαργαρίτη πρωτίστως που δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, τη ζωή (ξέρει αυτή) που μου παρείχε ανιδιοτελώς τον τεχνικό εξοπλισμό καθώς και τον ανδρέα από το redflyplanet για την πολύτιμη αρωγή του στην επεξεργασία του υλικού –που ομολογώ ανοιχτά πως μου έβγαλε την πίστη. Κι εύχεται στη βάση του μπλοκ καλή ακρόαση, περιμένοντας στα σχόλια της γόνιμες κριτικές παρατηρήσεις σας.




Υγ: η χρονική συγκυρία τα έφερε έτσι, ώστε το υλικό αυτό να δημοσιεύεται μία μέρα μετά από αυτό το άρθρο του μάκη μαΐλη, που είναι άκρως σχετικό με το κείμενο που εξετάζουμε. Κατά συνέπεια συνίσταται για έναν παραπάνω λόγο η ανάγνωσή του.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ διαφωτιστικός, εύγε για τη συνέντευξη!

Μπορείς να βοηθήσεις με τα βιβλία στα οποία αναφέρεται; Το πρώτο πρέπει να είναι του Adam Tooze, The Wages of Destruction. Τον δεύτερο συγγραφέα δεν μπορώ να τον ακούσω.

Έφη Α.

Poe είπε...

Ευχαριστουμε

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Εξαιρετικό, Κάπταιν!
(Την άλλη φορά πιο ψηλά τα πρίμα, για να ακούγονται πιό καθαρά τα λόγια).
Είναι νησίδα στη διανόησή μας σήμερα ο Γ. Μ., δυστυχώς (για τη διανόησή μας, αλλά και για τον Λαό/ΕΤ, βέβαια, που πληρώνει τα σπασμένα της άγνοιας).
Μου έκανε εντύπωση η υπενθύμιση της πολιτικής του "Αποκεφαλισμού της Πολωνίας" από μεριάς Ναζί, σαν αδιαμφισβήτητου επιβαρυντικού στοιχείου για την ενοχή τους στο Κατίν. Το είχαμε ξεχάσει (κι ο Μπογιόπουλος, που το πάλεψε το θέμα) στην επιχειρηματολογία μας. Είδες τι είναι η σφαιρική γνώση της Ιστορίας,...και ο ιστορικός...!
Βέβαια, με ξενίζει λίγο ο περιορισμός (αν δεν είναι οικονομία λόγου) της σκοπιμότητας του "Κατίν" μόνο για την αναψηλάφηση της Νυρεμβέργης, χωρίς να παραγνωρίζω τη σημασία της τελευταίας για την άρση των ιδεολογικοπολιτικών εμποδίων προς την συγκεντροποίηση/ισχυροποίηση του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Είναι ασφαλώς πολύ διακριτή η τάση για "διόρθωση" της Ιστορίας στην Δύση.
Αλλά θαρρώ πως το Κατίν έχει και μιαν αυτοτελή χρησιμότητα στον αέναο πόλεμο της Αντίδρασης κατά του Κομμουνισμού, αφού προσβάλλει τις "ναυαρχίδες": Σοβιετική Ενωση, Στάλιν, Ερυθρός Στρατός, Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος.
Συγχαρητήρια, και σε άλλα τέτοια!

λαθραναγνώστης είπε...

Βασίλη, αυτή η συνέντευξη, σου πιστώνεται σαν μια πολύ μεγάλη επιτυχία.
Ο Μαργαρίτης είναι δάσκαλος με την κύρια και κορυφαία έννοια του όρου.
Συγχαρητήρια σε σένα και πολλά ευχαριστώ στον Γ.Μ!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κε του μπλοκ ευχαριστεί τους σφους ακροατές για τα καλά τους λόγια. Έφη ούτε και εγώ μπορώ να ξεχωρίσω καλά το δεύτερο όνομα. Ομολογώ πως η προσοχή μου είχε αποσπαστεί από κάποιες διακοπές που προηγήθηκαν -μία εξ αυτών μας ξέφυγε στο μοντάζ και έμεινε- και μας πίεζαν να τελειώσουμε. Εκείνη τη στιγμή λοιπόννόμιζα πως άκουσα μίλιμπαντ και το θεώρησα φυσικό, αλλά προφανώς έχει πει κάτι άλλο. Παρακάλεσα το Μαργαρίτη να ακούσει ξανά το σημείο όταν βρει χρόνο και να μας λύσει την απορία.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ, Βασίλη.

Κι εγώ κάτι σαν Μίλιμπαντ ακούω, αλλά δε βγάζω κάτι απ' αυτό.

Έφη Α.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΔΟΛ καρφώνει ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκαρφώνεται;;

http://kokkiniepithesi.blogspot.gr/2013/06/blog-post_1549.html

Ο τυπο-λάτρης

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον εννοεί τους Adam Tooze (The Wages of Destruction: The Making and Breaking of the Nazi Economy) και Alan S. Milward. Του δεύτερου είναι γνωστό το War, Economy and Society, 1939-1945 και German Economy at War, αλλά έχουν μια απόσταση από το σήμερα

Εξαιρετικός ο Μαργαρίτης. Μου θύμισε πολλά από τα φοιτητικά μου χρόνια
Mag_ellan

Ανώνυμος είπε...

Να εισαι καλα. Μπραβο για τη συνεντευξη.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο αλλά η σημειολογία ξεκάθαρη, με κάτι τέτοια "κεντάει" ο "σφυροδρέπανος"....... Περιμένω με αγωνία το σχόλιο του.....:
".....ο τελικός του πρωταθλήματος μεταξύ της ομάδας του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ που έγινε στις αθλητικές εγκαταστάσεις «DA LUZ» παρουσία πολλών θεατών.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, με αμείωτο ενδιαφέρον και συνεχείς διακυμάνσεις στο σκορ, η ομάδα του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ επικράτησε με σκορ 3 – 2 στην παράταση ( 2 - 2 η κανονική διάρκεια )....."
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/202043
"κάποιος"

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Τα μπράβο και τα συχαρίκια για τη συνέντευξη ανήκουν προφανώς στο μαργαρίτη που την έδωσε, όχι σε εμένα.
Α και στον/στην Mag_ellan, που έλυσε το αίνιγμα για το δεύτερο όνομα.

Κάποιε, η σημειολογία παραείναι προφανής για να προσθέσω εγώ κάτι. Αλλά μπαίνει στα υπ' όψιν για πιθανή μελλοντική αξιοποίηση.

Αναυδος είπε...

Ένα μεγάλο μπραβο για την συνεντευξη και σε αυτό συμπεριλαμβανω την ιδεα τον κοπο και φυσικά τον καθηγητη

Μια μονο παραμετρος που αν δεν κανω λαθος απουσιαζε από την συζητηση
Σε ολη τη διαρκεια της δεκαετιας του ’30 η ΕΣΣΔ προσπαθουσε να αποφυγει την εμπλοκη της σε έναν πολεμο οπου θα βρισκοταν αυτή μονη εναντια στο συνολο των καπιταλιστικων χωρων που πιεζονταν από την οικονομικη κριση
Ο μοναδικος τροπος για να το πετυχει αυτό ηταν η χρησιμοποιηση των ενδο-καπιταλιστικων αντιθεσεων και η οικοδομηση συμμαχιων στο εσωτερικο των καπιταλιστικων κρατων.
Τα λαικα μετωπα ηταν μια τακτικη κινηση της εποχης εκεινης με τους περιορισμους που θετει η πραγματικοτητα όταν ένα μετωπο εκπληρωνει το σκοπο του
Η υπεράσπιση της ΕΣΣΔ ητνα ο κυριος στοχος για κεθα κομμουνιστη όπου γης

υγ το βιβλιο του Tooze μπορει να βρεθει ελευθερο με ενα απλο google search

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Βασίλη εξαιρετική και πολύ κατατοπιστική συνέντευξη.Πολύ χρήσιμο εργαλείο για όλους τους συντρόφους.

Sentic