Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Για την πώληση του 902

Η πώληση του ραδιοτηλεοπτικού 902 γέννησε σχεδόν νομοτελειακά δύο ειδών αντιδράσεις: αφενός μερικά εύλογα –κι ενίοτε αγωνιώδη- ερωτήματα· αφετέρου μια χυδαία όσο κι αναμενόμενη πολεμική από διάφορες κατευθύνσεις και για ποικίλους λόγους. Ο πυρήνας των πρώτων είναι καλοπροαίρετος στην ουσία του και δεν ταυτίζεται με τη δεύτερη, αλλά τη συνυπολογίζει κι αναπόφευκτα επηρεάζεται ως ένα βαθμό. Ουαί κι αλίμονο όμως αν κάνουμε την κουταμάρα να τα βάλουμε στο ίδιο σακί και να τα αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία.
Το πρώτο είναι να εξηγήσουμε τα γενικότερα οικονομικά δεδομένα της αγοράς, αλλά και την ιδιαιτερότητα του σταθμού, που δε μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια οποιαδήποτε επιχείρηση. Αυτό το έκαναν πολύ καλά (μεταξύ άλλων) κατά τη γνώμη μου αυτή η ανάλυση του redfly και η κατάθεση ψυχής του τοτέμ –όπως και πολλά άλλα κείμενα παραγωγών κι εργαζομένων του 902.

Το δεύτερο είναι να αποκαλύψουμε στον κόσμο τι κρύβεται πίσω από την πολεμική εναντίον του κόμματος, με πρωτοστάτες το συγκρότημα λαμπράκη και κύκλους του σύριζα, που κινούνται κι από δικά τους ιδιαίτερα ελατήρια. Το μεν συγκρότημα στρέφεται εναντίον ενός νέου πιθανού ισχυρού ανταγωνιστή στο τηλεοπτικό παιχνίδι –που ανοίγει με νέους όρους πλέον πάνω από το κουφάρι της ερτ. Οι δε συριζαίοι με γνήσιο πνεύμα νεοπλουτισμού, ως νεόκοπο κόμμα εξουσίας του 27%, έβαλαν στο μάτι τη συχνότητα του 902, ξεχνώντας τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετώπιζε ο δικός τους ραδιοφωνικός σταθμός μέχρι πολύ πρόσφατα.

Πέραν αυτού όμως η βασική κινητήρια αιτία αυτής της πολεμικής είναι ο αντικομμουνισμός. Και με αυτό δεν εννοώ την επίθεση ενάντια στο κκε με τη στενή έννοια, ως ένας ανταγωνιστικός κομματικός μηχανισμός, αλλά ενάντια στους αγώνες της εργατικής τάξης και το μοναδικό ραδιοτηλεοπτικό μέσο που τους πρόβαλλε και τους αναδείκνυε σε πρώτο πλάνο. Πίσω από την επίθεση στο κόμμα κρύβεται το ταξικό μίσος ενάντια στους εργάτες και το λαϊκό κίνημα.

Το τρίτο που μένει να γίνει είναι μια αυτοκριτική για το πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάληξη και αν μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Ή όπως σημειώνει ο δάνης παπαβασιλείου στο κείμενό του –ίσως το καλύτερο που έχει γραφτεί αυτές τις μέρες από τους ανθρώπους του 902- «πιστεύω (…) ότι η ΚΕ, εν ευθέτω χρόνω, θα δώσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις και στο αν ήταν δυνατόν σε προγενέστερο χρόνο να διαγνωσθούν οι συνέπειες της κρίσης για να αποφευχθεί η σημερινή εξέλιξη. Κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ένα μελλοντικό ανάλογο εγχείρημα στα μέσα ενημέρωσης του Κόμματος».

Αυτή η συζήτηση κι οι εξηγήσεις που θα δοθούν είναι αρκετά δύσκολες, γιατί πρέπει να διαχωρίσουν την ουσία απ’ το επικοινωνιακό κομμάτι και να απαντήσουν πειστικά και στα δύο επίπεδα, παίρνοντας υπόψη τους μια σειρά παραμέτρων.
Για παράδειγμα η αυτοκριτική θα μπορούσε να ξεκινά από το 89’, το άνοιγμα των συχνοτήτων και την τότε στάση του κόμματος, για να σταθεί αφορμή για μια συνολικότερη αποτίμηση εκείνης της τακτικής επιλογής (κυβέρνηση τζανετάκη, κτλ). Ούτως ώστε στις επόμενες δηλώσεις του παφίλη και του όποιου άλλου κομματικού στελέχους σχετικά με το ζήτημα, να μη βγουν διάφοροι καλοθελητές που θα… πέσουν από τα σύννεφα, γιατί «το κόμμα παίρνει αποστάσεις από το παρελθόν του». Κι αν τέλος πάντων υπάρχει κάποιος που θέλει να υπερασπιστεί αυτή την κίνηση –όχι απέναντι στις βρόμικες πολεμικές περί βρόμικου 89, αλλά τις επιλογές του κόμματος αυτές καθαυτές απέναντι στον εαυτό του- ας το κάνει ανοιχτά, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Σημαντικό ζήτημα είναι κι η «παράπλευρη απώλεια» του ραδιοφώνου με την πώληση του ενιαίου ραδιοτηλεοπτικού 902, που συνιστά καίριο χτύπημα στη δυνατότητα του κουκουέ να ζυμώνει και να διαδίδει τις θέσεις του, και πρέπει να δούμε πώς μπορεί να μετριαστεί –πχ με την αξιοποίηση του διαδικτύου για την εκπομπή προγράμματος μερικές ώρες τη μέρα ή την εβδομάδα.

Παρεμπιπτόντως, η λογική που λέει «δεν πειράζει που κλείνει ο 902, εξάλλου ποτέ δεν τον έβλεπα-άκουγα», δεν ταιριάζει σε σύντροφο ή σε όποιον στέκει κοντά στο κόμμα. Γιατί αν δε βλεπόταν ο 902 αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους και να δούμε τι έφταιγε και τι μπορούσε να αλλάξει κι όχι να απεμπολούμε ελαφρά τη καρδία ένα τόσο σημαντικό εργαλείο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει εάν πιστεύουμε πως ο 902 είχε μερικές σπουδαίες εκπομπές, που οι περισσότεροι τις αγνοούσαμε ή τις παρακολουθούσαμε από σπάνια ως ποτέ.

Η κε του μπλοκ είχε γράψει παλιότερα, με αφορμή το τότε κλείσιμο του 902 (που ίσως να ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή, μερικά χρόνια πριν ή ακόμα και τώρα αν δεν προείχε το θέμα των αποζημιώσεων και των οφειλόμενων στους εργαζόμενους) πως η δύναμη ενός μέσου είναι το κοινό του (οι αναγνώστες, οι ακροατές ή οι τηλεθεατές του), με το ίδιο σκεπτικό που η μισή μαγεία της ελληνοφρένειας είναι η ώρα του λαού και τα τηλεφωνήματα των ακροατών.

Τα κομματικά μέσα δε μπορεί βέβαια να απευθύνονται αποκλειστικά στα κομματικά μέλη και το στενό περίγυρο –κι όταν συμβαίνει αυτό, εκφράζει μάλλον την αποτυχία και το στενό περιεχόμενό τους. Διαθέτουν όμως ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα: την κομματική βάση και τον κόσμο του, που είναι τα μάτια και τα αυτιά του κουκουέ και των μέσων που διευθύνει. Και είναι ευθύνη του καθενός μας να αναπτύξει πρωτόβουλο πνεύμα και να γίνει δυνάμει ανταποκριτής αυτών των μέσων.

Αν αυτό κάποτε ακουγόταν απλώς ως μια ωραία κι ενδιαφέρουσα ιδέα, τα σημερινά δεδομένα καθιστούν την εφαρμογή της σχεδόν επιτακτική ανάγκη: συλλογική δουλειά που στηρίζεται κυρίως στην εθελοντική προσφορά. Για να γίνει αυτό πράξη όμως και να μη μείνει ένα ωραίο σύνθημα, πρέπει να οργανωθεί και να κυνηγηθεί κεντρικά, βάση σχεδίου και ειδικών μελετών, από το κμε –αν υφίσταται ακόμα- ή από το τμήμα προπαγάνδας της κετουκε, αξιοποιώντας τις προτάσεις και τις ιδέες του κομματικού δυναμικού.

Πέραν αυτών όμως η ουσία του ζητήματος συνδέεται πρωτίστως με τα οικονομικά του κουκουέ κι ειδικότερα με την πορεία της τυποεκδοτικής που με τα έσοδά της χρηματοδοτούσε και άλλες κομματικές δραστηριότητες. Εδώ λοιπόν μπαίνει η εξής παράμετρος. Επειδή οι κομματικές επιχειρήσεις δεν είναι σοσιαλιστικές νησίδες, αγκυροβολημένες σε απάνεμα λιμάνια, υφίστανται αντικειμενικά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, ανεξάρτητα από επιμέρους προσωπικούς χειρισμούς της διεύθυνσης. Ισχυριζόμενοι το αντίθετο θα ήταν σα να δίναμε βάση στα φληναφήματα πως μια άλλη κυβέρνηση με διαφορετικό μίγμα πολιτικής και διαχείρισης, θα μπορούσε να αποφύγει το σκόπελο της κρίσης. Η κρίση όμως υφίσταται αντικειμενικά, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που τη διαχειρίζονται.

Ο αντίλογος λέει πως εφόσον το κόμμα είχε προβλέψει στην ανάλυσή του το ξέσπασμα της κρίσης, (θα) μπορούσε να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει και τις συνέπειές της. Προσωπικά θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση (και θα μπορούσα να ακούσω σχετικά με το θέμα, χωρίς προκατάληψη, οποιαδήποτε απροκατάληπτη άποψη που δεν έχει έτοιμα προκατ συμπεράσματα) αν και κατά πόσο έγκαιρα το κουκουέ ανέλυσε σωστά την κρίση, διαμορφώνοντας αντίστοιχα την τακτική του. Αλλά το συγκεκριμένο επιχείρημα θεωρώ πως προσφέρεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Η μελέτη και η γνώση της μαρξιστικής θεωρία για την κρίση δε μας καθιστά αυτομάτως καλούς «μάνατζερ» και γνώστες της αγοράς. Κι αντιστρόφως. Οι καλοί γνώστες της αγοράς και οι διάφοροι αετονύχηδες μπορούν να κάνουν μια καλή ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης ή και να συναισθάνονται κάποιες γενικότερες τάσεις, αλλά αυτό δεν προϋποθέτει ιδιαίτερες γνώσεις πολιτικής οικονομίας και απέχει αρκετά από τη συγκεκριμένη μαρξιστική ανάλυση της πραγματικότητας.

Παρόλα αυτά η τέτοια ή αλλιώτικη διαχείριση της κατάστασης μπορεί να επιτείνει ή να μετριάσει αντιστοίχως τις συνέπειες της κρίσης. Με αυτή την έννοια η αυτοκριτική μπορεί να συμπεριλάβει και τους χειρισμούς των αρμόδιων οργάνων. Να εξετάσει τα δεδομένα, να κάνει καταμερισμό ευθυνών και να δει αν μπορούσε να υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη. Κι αυτή είναι μια κουβέντα που δε μπορεί να γίνει με καφενειακούς όρους κι υποθέσεις στον αέρα, αλλά νηφάλια, σοβαρά και υπεύθυνα. Με άλλα λόγια να γίνει σε μια συνεδριακή διαδικασία του κόμματος, για να παρθούν συλλογικές αποφάσεις απ’ τους εκλεγμένους αντιπροσώπους. Και κατά πάσα πιθανότητα αυτό ακριβώς έγινε και στο πρόσφατο συνέδριο του κουκουέ.

Το τι ακριβώς έγινε κι ειπώθηκε εκεί, προφανώς δεν το γνωρίζουμε κι ούτε έχουμε απαίτηση να το μάθουμε, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας να δοθούν απαντήσεις. Οι μόνες αναφορές που μπορεί να βρει κανείς σχετικά είναι κίτρινης προέλευσης –είτε αυτή αφορά τη δεοντολογία και την ποιότητα του «ρεπορτάζ», είτε τον πολιτικό χαρακτήρα κάποιων αναλύσεων. Δυστυχώς όμως έχει αποδειχτεί πως έχουν εσωτερική πληροφόρηση και δεν τα γράφουν όλα από την κοιλιά τους. Άλλη ιστορία βέβαια σε τι συμπεράσματα καταλήγουν.

Η γνωστή ιστοσελίδα για παράδειγμα παραδέχεται πως σε αυτό το σημείο η πώληση ή το κλείσιμο του σταθμού ήταν μονόδρομος. Αλλά συνεχίζει με το μονότονο μοτίβο πως αν το κουκουέ δεν είχε εγκαταλείψει την πολιτική γραμμή του 15ου συνεδρίου, μπούρου-μπούρου, θα είχε αποφύγει τις συνέπειες στα οικονομικά του, μπούρου.

Το συμπέρασμα αυτό μας οδηγεί σε δύο τινά. Ή που πρόκειται για αθεράπευτη εμμονή που κολλάει με όλα, παντού και πάντα, πχ σήμερα το πρωί ξύπνησα με ένα πονοκέφαλο, ο καφές ήταν χάλια και σα να μην έφτανε αυτό με χώρισε και η γυναίκα μου. Αλλά αν το κουκουέ δεν είχε εγκαταλείψει το 15ο συνέδριο… κτλ. Είτε –για να σοβαρευτούμε και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- σημαίνει πρακτικά το εξής απλό: αν το κουκουέ μιλούσε για συνεργασίες, ενδεχομένως και για κυβέρνηση, θα είχε καλύτερα εκλογικά ποσοστά και διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες για να διαχειριστεί την κατάσταση -κι όλα τα άλλα είναι ιστορίες για αγρίους. Πραγματικά τρομερό σκεπτικό.

Ασχέτως αυτού βέβαια τα ερωτήματα παραμένουν και δεν είναι θέμα κουτσομπολιού ή περιέργειας να πάρουν απάντηση. Για το αν ο τηλεοπτικός 902 έπρεπε να κλείσει μερικά χρόνια νωρίτερα, με το ξεκίνημα της κρίσης. Για το αν συζητήθηκαν στο συνέδριο οι δυσοίωνες προοπτικές του σταθμού και το ενδεχόμενο πώλησής του ή οι εναλλακτικές που είχαμε. Για το αν υπήρχε πρόταση συμφέρουσας εξαγοράς της τυποεκδοτικής στην αρχή της κρίσης και γιατί δεν προτιμήθηκε από τη σμίκρυνση του κύκλου των εργασιών της. Όπως είπαμε και πριν, περιμένουμε πειστικές απαντήσεις από την κε σε αυτά τα ζητήματα.

Εγώ θα προσθέσω και μερικά ακόμα ερωτήματα , λίγο διαφορετικά.
Όσοι είναι κοντά στο κόμμα, γνώριζαν όντως πολύ καλά τη δραματική κατάσταση των οικονομικών του κουκουέ, που ουσιαστικά βρίσκεται σε οικονομική εξόρμηση διαρκείας, δώδεκα μήνες το χρόνο. Πόσοι γνωρίζαμε όμως ότι έμπαινε αυτό το ενδεχόμενο για τον 902 –τηλεόραση και ραδιόφωνο; Δε θα ‘ταν σκόπιμο να δοκιμάζαμε μια θεματική οικονομική εξόρμηση ειδικά για τη σωτηρία του 902 –έστω του ραδιοφώνου; Δε θα μπορούσε να διαχωριστεί η τύχη του από τον τηλεοπτικό 902; Θα πει κανείς, άλλο η κάλυψη ενός χρέους κι άλλη ιστορία τα ελλείμματα που συσσωρεύονται χρόνο με τον χρόνο. Με την ίδια λογική όμως, άλλες οι απαιτήσεις της τηλεόρασης, και άλλης κλίμακας οι δαπάνες του ραδιοφώνου.

Επίσης. Το κόμμα είχε εξηγήσει ανοιχτά από πέρσι ήδη την κατάσταση που επικρατούσε και τους λόγους που το οδήγησαν στο κλείσιμο τότε του σταθμού. Δεν έπρεπε όμως να εξηγηθούν ανοιχτά κι επίσημα από την πρώτη στιγμή οι λόγοι που επαναλειτούργησε κι εντάχτηκε στο ψηφιακό μπουκέτο; Ο καθένας μπορούσε ίσως να το μαντέψει, παρακολουθώντας αμήχανα τις εξελίξεις, δεν χρειαζόταν όμως και μια επίσημη ανακοίνωση;

Θα μου πεις πως αυτά είναι δευτερεύοντα, επικοινωνιακά ζητήματα. Ενδεχομένως. Εκεί ακριβώς μας χτυπάνε όμως αυτό το διάστημα. Στην αδιαφάνεια και στο ότι είμαστε μία από τα ίδια με τα μούτρα τους. Καθόλου τυχαία η στοχευμένη ανακοίνωση της εσηεα εστίασε σε αυτό ακριβώς το σημείο: στο χαμένο ηθικό πλεονέκτημα του κκε σαν εργοδότη. Προφανώς δεν πρόκειται για κάποιο ουσιαστικό αντίλογο, δημιουργεί όμως εντυπώσεις σε ένα ζήτημα που θα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας –και όσοι σφοι ανοίγουν κουβέντες στον χώρο τους, συναντάν ήδη το πολυφορεμένο αντεπιχείρημα ‘αφού και το κκε κάνει απολύσεις στις δικές του επιχειρήσεις’.
Θέλω να πω εν κατακλείδι ότι σ’ αυτή την περίπτωση το επικοινωνιακό δεν είναι ακριβώς δευτερεύον ζήτημα.

Εκτός από αυτό όμως υπάρχει κι η ουσία. Το κόμμα καλείται να κάνει αυτό που ζητά από το λαό: να βγάλει συμπεράσματα. Να καταμερίσει ευθύνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση –όπως πιθανόν να έχει ήδη κάνει- αλλά πρωτίστως να γενικεύσει την πείρα για το πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα. Επειδή το κείμενο έχει ήδη ξεφύγει αρκετά σε έκταση δε μας παίρνει να το αναλύσουμε εδώ. Αλλά η περιπέτεια των τελευταίων χρόνων με τις κομματικές επιχειρήσεις προσφέρεται για άκρως διδακτικά συμπεράσματα σχετικά με το σκοπό, τον χαρακτήρα τους, τον τρόπο λειτουργία τους και τις ειδικές σχέσεις που θα έχουν όσοι σύντροφοι δουλεύουν σε αυτές. Κι ίσως αυτό να είναι το πιο ουσιαστικό κομμάτι της αυτοκριτικής που πρέπει να γίνει.

Έγραψα και πριν πως η συζήτηση αυτή είναι δύσκολη κι αυτό ισχύει για ένα λόγο παραπάνω, με τους διάφορους καλοθελητές που περιμένουν στη γωνία για να σπεύσουν να την αξιοποιήσουν για τα δικά τους τροπάρια. Είναι επιβεβλημένη ανάγκη όμως να γίνει και ο τελευταίος προσυνεδριακός αποτελεί ένα πολύ καλό προηγούμενο και μπούσουλα για τον τρόπο διεξαγωγής του. Κι εφόσον το θέμα μας είναι ο 902, ένα πρόσφατο παράδειγμα για το πώς συνδυάζεται η συζήτηση –ακόμα και οι δημόσιες διαφωνίες- με την κομματικότητα, μας δίνει η περίπτωση του θ. λαπαναΐτη και το πρωτοσέλιδο του κυριακάτικου ρίζου, όπου ανακοινώνεται πως ο σφος χαρίζει το σύνολο σχεδόν της αποζημίωσής του στο κόμμα. Αν τυχόν δε σας λέει κάτι το όνομα, μπορείτε να θυμηθείτε εδώ την επιστολή του στον τελευταίο προσυνεδριακό. Κι ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς με τις ενστάσεις του, ή από την μελλοντική εξέλιξη αυτών των διαφωνιών η κίνησή του δείχνει ποιο είναι το ήθος κι η κομματικότητα των μελών του κουκουέ και με ποιον τρόπο διεξάγουν ανοιχτό διάλογο.

Αυτά νομίζω πως είναι αρκετά για αρχή. Αν πάντως κάποιος στα σχόλια φιλοδοξεί να δυσκολέψει τη συζήτηση, μπορεί να υπολογίζει από τώρα μια θέση στον κουβά με τα ανεπιθύμητα.

46 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ προσεκτικά, όπως πολύ προσεκτική κι εύστοχη είναι και η ανάρτηση σου, θέλω απλά να επισημάνω κάτι. Δυστυχώς το ραδιόφωνο ανήκει στην ίδια εταιρία με την τηλεόραση. Άρα μάλλον η σοβαρή πραγματικά απώλεια του ραδιοφώνου οφείλεται σε αυτό. Κατά τα άλλα δεν έχω να προσθέσω τίποτα, τα υπόλοιπα εκεί που πρέπει.

ΡΓ

ΥΓ. Πάντως έχεις Κι εσύ την εΜμονή σου μΕ κάποια θέματα...

Ανώνυμος είπε...

η ανάρτηση κρατάει ένα επίπεδο κριτικής . το χαλάει λίγο η απειλή στο τέλος . δεν νομίζω κανείς να γράψει άλλα πράγματα , λόγω της απειλής .

εκτός από την στάση της καλόπιστης και της κακόπιστης κριτικής που αναφέρεις ( χωρίς να προτείνεις κριτήρια ) υπάρχει και η στάση του ΚΚΕ που λέει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα . Μια τρίτη στάση δηλαδή που λέει δεν υπάρχει καλόπιστη κριτική .

αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι μια πολιτική ήττα , μέσω έμπρακτης υιοθέτησης της καπιταλιστικής κανονικότητας , των εργοδοτικών πρακτικών , των deals κλπ .

πολιτική ήττα όμως προυπολογισμένη με την γραμμή του ΚΚΕ να παίρνει σαν σταθερές τον καπιταλισμό , την κρίση , και κυρίως την εργοδοτική καπιταλιστική κοινωνική βία και κοινωνικό αποκλεισμό των από κάτω σαν μέσο για την υπέρβαση τους .

μια γραμμή διαχείρισης της διαμαρτυρίας δεν πάει πίσω από το " αυτός είναι ο καπιταλισμός " . Ούτε το ψάρεμα στα θολά νερά του κυβερνητισμού .

το κόστος τελικά το πληρώνουν άλλοι . το εργατικό κίνημα και η αριστερά γενικά , και όσοι δεν έχουν παραιτηθεί από την φιλοδοξία μιας γραμμής ανατροπής του κοινωνικού ρόλου του κράτους και του κεφαλαίου , αλλαγής των συσχετισμών μέσα από τις νίκες του κόσμου της εργασίας .

είναι ένα θέμα πχ , η απόδοση της συχνότητας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ . Ή εκείνο αντικαπιταλιστική νησίδα , ή λάθος η πώληση ( κάτι σαν η πρώτη ιδιωτικοποίηση από την αριστερά ,μπορεί και τους κομμουνιστές και καμία αξία δεν έχει τυπικά αν πουλήθηκε η συχνότητα . Η τιμή της ΑΕ , ανέβηκε με την συχνότητα ) )

η πιθανότητα η απόδοση ευθυνών κλπ να έγινε στο 19 ο , ... στα κρυφά , δεν αντέχει σε καμία κριτική .

εννοείται ότι έχουμε απαίτηση να γίνουν όλα δημόσια . και δεν είναι στο χέρι του ΚΚΕ να το αποφύγει . Αν δεν το κάνει , πάει να πει απλά δεν πιστεύει τις απαντήσεις του . Δεν υπάρχει κάτι μη δημόσιο , η έλλειψη κοινωνικής λογοδοσίας είναι μια καπιταλιστική σχέση και είναι δημόσια .

" κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος είπε...

1)Με το ΣΥΡΙΖΑ ενώ σωστά ξεκινάς να μιλάς για "κύκλους του" και όχι για όλο το ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια δεν το αναπτύσσεις ή μιλάς γενικά για όλο το Σύριζα. Υπήρχαν οι εξής που συνειδητά ξέφυγαν στην κριτική τους.
α) οι Παπαδημούληδες που δεν θέλουν "κυβέρνηση της αριστεράς", έχουν έναν παραδοσιακό αντικομμουνισμό, ειδικά εν όψει εξουσίας, καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ που είχαν το λόγο τους, και θέλουν να "αποδείξουν" στους Λαφαζάνηδες γιατί δεν μπορεί να συνεργαστεί ο αλήστου μνήμης ΣΥΝ με το ΚΚΕ.
β) οι Λαφαζάνηδες, γιατί θέλαν να αποτινάξουν τη λάσπη περί "ξεσκονίστρων του Περισσού". Και το ζήτημα του 902 από τη μια δεν είναι το κύριο, στον "αγώνα" που δίνουν (ευρώ κλπ),άσε που είναι καλοκαιράκι, ενώ από την άλλη αποτελεί χτυπητό παράδειγμα που μπορούν να αντιτείνουν στους εσωκομματικούς αντιπάλους τους.
γ και εξίσου σημαντικό) παραγοντίσκοι εντός εκτός και επι ταυτά του αλήστου μνήμης ΣΥΝ που θέλουν να αναβαθμιστούν εν όψει εξουσίας.Αυτό -όπως πάντα- έχει δημιουργήσει δύο ομάδες που θέλουν την "τηλεοπτική αναβάθμιση".Αυγές, Λεφτ, Νόουτμπουκ και δε συμμαζεύεται. Τώρα που το λέω, καν'τα τρία τα στρατόπεδα.
2)Είναι σωστό αυτό που είπες για οικονομική εξόρμηση για τη διάσωση του 902 πέρσι. Θα έπρεπε να γίνει γιατί αφ'ενός θα γνωστοποιούσε το πρόβλημα με καλύτερους επικοινωνιακά όρους, αφ'ετέρου θα συσπείρωνε,μέσω της συγκίνησης έστω, έναν κόσμο.
3)Διαφωνώ με τα περί κρίσης των ΜΜΕ, ακόμα και των ηλεκτρονικών. Η κουτάλα ανακατεύεται συνεχώς στο καζάνι των αστικών ΜΜΕ.Νέα Ελευθεροτυπία, Εφημερίδα των Συντακτών, 6 Μέρες,κοκ. Αντίστοιχα, αποχώρηση Βαρδινογιάννη από Μέγκα, Άξιον 24 από τον Κοτρώτσο.
4)Είναι όντως αγωνιώδη καποια ερωτήματα. Ειδικά όταν συνδέεται με το κάλεσμα στα μέλη να γίνουν ανιδιοτελείς ανταποκριτές που το απευθύνουν βασικά οι εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις (ασχέτως αν έτσι έπρεπε να γινόταν ανέκαθεν). Και είναι μελαγχολικό..
5)Διαφωνώ με το χαρακτηρισμό σου "τακτική" για την επιλογή της συγκυβέρνησης του 1989. Δεν χρειάζεται να βαφτίζουμε το κρέας ψάρι προσπαθώντας να το πιστέψουμε. Η πλειοψηφία των οπαδών του ΚΚΕ τότε,και της κοινωνίας, την κατάλαβε ως στρατηγική επιλογή (για τη διάσωση του δικομματικού συστήματος με το ΚΚΕ να παραμένει στον κεντρικό πολιτικό στίβο). Πρακτικά βεβαίως, μιλάμε για άλλο ΚΚΕ τότε. Κάποια στιγμή όμως, πρέπει να σκεφτούμε και πώς βλέπει κάποια πράγματα και ο λαός στον οποίο απευθυνόμαστε, και όχι ποιες είναι οι προθέσεις μας.Ας μείνει αυτό, από την περιπέτεια του κλεισίματος του 902 και ας ευχηθούμε σε λιγότερο από 902 ημέρες να υπάρχει ένα νέο κανάλι του ΚΚΕ.
6) Η κριτική στο "γνωστό σάιτ" στο συγκεκριμένο ζήτημα στέκει μερικώς. Αλλά υπάρχει σύνδεση οικονομικής αιμορραγίας από τα -ανεξήγητα-πολλά επαγγελματικά στελέχη και της οικονομικής δυσπραγίας από τα ΜΜΕ.

Γιάννης Τσ.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και τέταρτο που πρέπει να ειπωθεί
ποιός ο αγοραστής (όνομα ιδιοκτήτη των εταιρειών)

αν πουλήθηκε η συχνότητα/άδεια

Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος και μας στριμώχνει μ'αυτά

lak

Ανώνυμος είπε...

Γιαννη τσ.
Ποσα ειναι τα επαγγελματικα στελεχη που χαρακτηριζεις ανεξηγητα πολλα?

Α.Μ.

Ανώνυμος είπε...

-Η αδυναμία στη διαχείρισή και η φαινομενικά έλλειψη προνοητικότητας ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΤΗ ΠΕΙΘΩ του Κόμματος τη στιγμή που ζητάει ρητά να μπει επικεφαλής σε μια σχεδιοποιημενη οικονομία (εκεί να δεις διαχείρισή που απαιτείται).
- Οι απολύσεις βάσει μνημονίου και με παραθυράκια προκαλεί ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ αλλά αμβλύνεται από τη κομματικοτητα μεγάλου μέρους των εργαζομένων. Από κομματική επιχείρηση / μέσο προπαγάνδας φεύγεις ΜΟΝΟ δίνοντάς πίσω την αποζημίωση αλλά η στράτευση είναι εθελοντική ΔΕΝ επιβάλλεται. Αν δεν υπάρχει σε μεγάλο μέρος των εργαζομένων πρέπει να προβληματίσει για το τι οικοδομούνταν τα προηγούμενα χρόνια.
- Οι αντικρουόμενες επιθετικές ανακοινώσεις (δεν θα γίνουμε σαν τα μούτρα σας, δεν πουλάμε τη συχνότητα αλλά τον εξοπλισμό – πουλάμε όπως οι καπιταλιστές αλλά για να πληρώσουμε, offsore κτλ) ΧΑΛΑΝΕ ΚΑΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.
- Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΧΝΩΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΡΟΜΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ. Άντε και η ψηφιακή, πλέον, τηλεόρασή είναι δυσβάσταχτη. Το ραδιόφωνο γιατί πουλήθηκε; Ας έπαιζε κονσέρβα και εθελοντικά. Πως θα ζητήσει το Κόμμα πάλι συχνότητα (τουλ μέχρι να γίνουν επαναστατικές οι συνθήκες και να μην έχουν νόημα όλα αυτά), τη στιγμή που πήρε πανελλαδική και τη πούλησε;
ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΩΡΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ. Ενα φτηνό σχετικα μέσο μέσα από το οποίο δίνεις την πολίτικη, ιδεολογική, δημοσιογραφική, αισθητική και καλλιτεχνική πρόταση σου.

471

Ανώνυμος είπε...

Προς Α(υτού;) Μ(εγαλειότητα;):
δεν είμαι κανένας χαφιές να αποκαλύψω δημοσίως τον αριθμό των επαγγελματικών στελεχών του ΚΚΕ. Από επαγρύπνηση και συνωμοτισμό πώς πας,σύντροφε;
Στην τελική, αναφέρθηκα στο θέμα αυτό σε σχέση με την κριτική του Σφυροδρέπανου στον ΕΑ, ο οποίος, ξέροντας καλύτερα και το παραδέχεται ψιλοπαραπονούμενος ο Σφυροδρέπανος, αναφέρει ότι πολλά κλιμάκια κυριαρχούνταν ή και μονοπωλούνταν από επαγγελματικά στελέχη, πράγμα λάθος για ένα Κ.Κ.ειδικά αυτή την εποχή, που χρειαζόταν στελέχη περισσότερο μπασμένα στην πραγματικότητα των χώρων εργασίας του ιδιωτικού τομέα που έχει αλλάξει με αυξανόμενη ταχύτητα τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό με τα στελέχη εκτός παραγωγής είναι σημαντικό και θα καθίσταται όλο και πιο σημαντικό θέμα. Από την εποχή της Οκτωβριανής Επανάστασης μάλιστα το επεσήμαινε ο Λένιν, ο οποίος, αντίθετα, όταν έχτιζε το κόμμα, ήθελε επαγγελματίες επαναστάτες.
Να πω εξάλλου, πως σε άλλες επικρίσεις ΕΑ, π.χ. για τη δημιουργία τμήματος μεταφραστών, διαφωνώ και δεν αποδίδω την κίνηση αυτή σε μωροφιλοδοξίες μετατροπής του ΚΚΕ σε διεθνές επαναστατικό κέντρο. Απλώς διαφωνώ και με τον Σφυροδρέπανο που όλα τα αποδίδει στην κακή προαίρεση του ΕΑ. Τι να κάνουμε, αν κάποια που λέει ο -κάθε- ΕΑ στέκουν, δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε.

Γιάννης Τσ.

zoot horn rollo είπε...

O EA έχει και "καλή" προαίρεση;

κοσμοναύτης είπε...

ορισμένα σχόλια αναφέρονται στην δυνατότητα εξορμήσεων για τον 902. σε ένα βαθμό το αντιλαμβάνομαι.
όμως, αλήθεια, ας σκεφτούμε πόσο παρακάτω μπορούσε να πάει έτσι αυτή η κατάσταση; ένα χρόνο; δύο; δεν θυμίζει λίγο "γκόλ εσείς, σέντρα -δηλαδή εξόρμηση- εμείς" κλπ αυτή η πρακτική;
μην ξεχνάμε ακόμη οτι το ελληνικό δημόσιο, όταν θελήσει να το θυμηθεί, θα καθορίσει εκ νέου τόσο το θεσμικό όσο και το οικονομικό πλαίσιο για τις συχνότητες που αποτελούν ιδοκτησία του.
θυμόμαστε όλοι μια ωραία "κουβεντούλα" που είχε ανοίξει, ο σκάϊ νομίζω, για την μη παρουσίαση των θέσεων των άλλων κομμάτων από των 902 (αντιστρέφοντας πλήρως ανάλογου χαρακτήρα διαμαρτυρίες του κόμματος για αποκλεισμό του από τα μμε) με στόχο την άδεια του σταθμού;
και μετά είναι και η digea. δεν θέλει και άλλα χρήματα αυτή για να σε κόβει στα 10 sec ο... "κλικλίκος" και η φαμίλια του όποτε δεν του αρέσει το πρόγραμμά σου; και αν θέλει σε ποιά βάση τα θέλει; άπαξ; ετήσια; συμβόλαιο για κάποιο διάστημα;
νομίζω τέλος οτι δεν πρέπει να μας διαφεύγει οτι οικονομικές εξορμήσεις γίνονταν, και φυσικά αφορούσαν και τον 902!
υγ1: περίπου ένα χρόνο πρίν το Βήμα είχε ένα δημοσίευμα για τα δάνεια των κομμάτων. σύμφωνα με αυτό το κκε έχει λάβει με εγγύηση: α) την κρατική επιχορήγηση και β) με εμπράγματες εγγυήσεις (μάλιστα εμφανίζονταν ως το μόνο κόμμα που χρησιμοποίησε τέτοιες εγγυήσεις) περί τα 11 εκατ. ευρώ. η καλύτερη εξόρμηση ας είναι αυτή. να μην χρωστά το κομμουνιστικό κόμμα ούτε ευρώ! απο 44 ευρώ σε κάθε ψηφοφόρο πέφτουν!
υγ2: @ 471
δεν θα ζητήσει τίποτα από κανέναν. αν θελήσει να έχει ξανά ραδιόφωνο θα αγοράσει μια εταιρία που διαχειρίζεται μια συχνοτητα.
παρεμπιπτώντος , ας βοηθησει και κάποιος που γνωρίζει καλύτερα, έχω την εντύπωση οτι δεν υπάρχει πανελλαδική ραδιοφωνική συχνότητα; θυμάμαι πως πρόγραμματα αθηναϊκών σταθμών αναμεταδίδονταν από τοπικούς σταθμούς στην επαρχία αλλά όχι όλες τις ώρες της ημέρας. ψάξτο λίγο.
υγ3: δεν θα έκανα αποδεκτή καμμιά παραίτηση εργαζόμενου από το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται. θα το κατέβαλα σε όλους, εν ανάγκη και στο παρακαταθηκών αν κάποιοι δεν τα ήθελαν, και στη συνέχεια, όποιος γούσταρε, ας τα έκοβε οικονομική. δεν είναι ώρα να χωριστούν οι εργαζόμενοι σε αυτούς που θα πάρουν την αποζημίωση και σε αυτούς που θα παραιτηθούν από αυτήν!!! απορρώ πώς επετράπη κάτι τέτοιο και ελπίζω να μην υπάρξει συνέχεια. η αποζημίωση είναι αντισταθμιστική της απώλειας των εσόδων ενός εργαζόμενου που χάνει τη δουλειά του μέχρι να βρεί άλλη! ευτυχώς ή δυστυχώς, όμως, δεν αποφασίζω εγώ οπότε μικρή συμμασία έχει!
υγ4: άσχετο! δηλαδή βρε Γιάννη Τσ γνωρίζεις αλήθεια τον αριθμό των εσ; ως τί, άραγε, βρε Γιάννη;
φαντάζομαι όχι ως νύν κομματικό μέλος που αναρτά στο διαδίκτυο την... αποψάρα του για τον αριθμό των εσ και μετά παραδίδει και μαθήματα συνωμοτικότητας και επαγρύπνισης; έτσι δεν είναι;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΡΓ η κμ-εμμονή που λες, συνδέεται κάπως με αυτή που αναλύαμε στην προηγούμενη ανάρτηση. 80'ς και ξερό ψωμί.
Γράφοντας για πιθανό διαχωρισμό της τύχης του ραδιοφώνου από τον τηλεοπτικό 902, εννοώ βασικά δύο ενδεχόμενα. Τη διερεύνηση της δυνατότητας να είχαν διαχωριστεί νομικά τα τμήματα. Ή να κλείσει η τηλεόραση και να γίνει οικονομική εξόρμηση ειδικά για τη σωτηρία του ραδιοφώνου. Δεν ξέρω αν διαθέταμε αυτή τη δυνατότητα, για αυτό και τα βάζω ως ερωτήματα.

Γιάννη,
συμφωνώ κι επαυξάνω σε όσα βάζεις σχετικά με το σύριζα στο πρώτο σου σημείο (και όντως δεν ήταν σκοπός μου να αναπτύξω αναλυτικά αυτό το κομμάτι) έχω όμως πολλές ενστάσεις σε κάποια άλλα.
3) Η κουτάλα ανακατεύεται συνεχώς στο καζάνι των αστικών μμε, αλλά αυτό δεν αναιρεί την αντικειμενική ύπαρξη της κρίσης και την εκδήλωσή της ειδικά στο συγκεκριμένο χώρο, τη δραματική πτώση της κυκλοφορίας των εφημερίδων, τα νέα δεδομένα και το στένεμα της αγοράς. Και τα μέσα του κόμματος δε θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα.
4) Το κάλεσμα σε κάθε φίλο ή μέλος να γίνει ανιδιοτελής ανταποκριτής ήταν αποκλειστικά δικό μου κι όχι του κόμματος. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί προκαλεί μελαγχολία.
5) Είναι θέμα προς συζήτηση αν η επιλογή του 89' είχε τακτικό ή στρατηγικό χαρακτήρα και το πώς ακριβώς προσδιορίζουμε το δεύτερο όρο. Έτσι κι αλλιώς όμως το βασικό νόημα δεν αλλάζει.
6) Το μόνο που είπα ήταν πως διάφοροι καλοθελητές έχουν καλή πληροφόρηση εκ των έσω. Πέρα από αυτό, ούτε παραδέχτηκα πως έχουν δίκιο σε σχέση με τα επαγγελματικά στελέχη, τον αριθμό ή την ποιότητά τους {πώς προκύπτει αυτό και βάση ποιων στοιχείων αλήθεια; Κι αν δε μπορούμε να το συζητήσουμε ανοιχτά ίσως κακώς το αναφέρουμε εξ αρχής} ούτε κι αποδίδω τα πάντα στην κακή τους προαίρεση. Λέω συγκεκριμένα πως η λογική που βάζουν καταλήγει πρακτικά στα εξής δύο τινά, α και β. Αν θεωρείς ότι κάτι από αυτά δε στέκει (μερικώς ή καθόλου), να το δούμε συγκεκριμένα. Ποιο και γιατί;

Λακ, συμφωνώ επί της ουσίας στο τέταρτο σημείο που βάζεις.

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αναυδος είπε...

Το διαβασαμε κι αυτό ότι η πωληση του 902 είναι ομοια με την ψηφιση της συνθηκης του Μααστριχτ από τον Συν. Η υποταγη στην αναγκη εξιομοιωνεται με μια πολιτκη υποταγης στο κεφαλαιο που δεν ήταν στιγμιαια αλλα συνεχιζεται μεχρι σημερα
Ενας συντακτης της αυγης να κλαιει για τον 902 και την απηχηση του ΚΚΕ φανταζομαι όπως ενας κροκοδειλος θρηνει το γευμα του. Από ότι φαινεται η τσιπα και η αξιοπρεπεια απουσιαζουν από τα στελεχη του συριζα
Περιμενω με αγωνια να μας πει ο ΝΣ πως επι κυρκου παλαιοτερα και επι κωνσταντοπουλου προσφατα η αυγη απαλλαχθηκε από τα δανεια της


για τους δηθεν καλοπιστους ανησυχουντες ο κοσμακης αγνοει τον 902 (η ακροαματικοτητα του ηταν κοντα στο 1%) και την πωληση του το θεμα το εφερε στην επικαιροτητα τα νεα και ο συριζα με αποκλειστικο σκοπο τη σπιλωση του ΚΚΕ. Η πωληση δημιουργει προβλημα σε αυτους που ηδη εχουν προβλημα με τις θεσεις και τη γραμμη του ΚΚΕ.

Σε λιγο θα κατηγορησετε τον Βελουχιωτη για τους ανταρτες που σκοτωθηκαν στο Γοργοποταμο

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα, το διαβάσαμε και αυτό. Η πώληση του 902, μια αναγκαστική κίνηση (που αφορά περιουσιακά στοιχεία του κόμματος) η οποία έχει μια σειρά αρνητικά αποτελέσματα (πάλι για το ίδιο το κόμμα), μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με την πολιτική απόφαση του συν να στηρίξει την συνθήκη μάαστριχ (που είχε και έχει τις συνέπειες που βιώνουμε). Μια πολιτική γραμμή που ακολουθεί έως και σήμερα μιλώντας για την "ευρώπη των λαών" που θα αλλάξει από μέσα, με τον αντιμερκελισμό, με σχέδια μάρσαλ κτλ

Καλύτερα Νίκο να μείνεις στις φιλολογικές σου ανησυχίες, καθώς με τέτοια σχόλια μάλλον θα εμφανιστούν ξανά διάφοροι "θρασύδειλοι" να σου απαντήσουν στα όσα χυδαία και θρασύδειλα γράφεις. Δεν έχουμε βλέπεις όλοι το επίπεδο των αρθρογράφων της φοβερής φυλλάδας με την οποία συνεργάζεσαι (ξανασπάσατε τα κοντέρ του αυριανισμού αυτές τις μέρες, κι εις ανώτερα).

Ijon Tichy

ΥΓ: Δεν είναι ανάγκη να εκνευρίζεστε τόσο πολύ κάποιοι εδώ μέσα με τον "κομματικό πατριωτισμό" των εργαζομένων του 902. Κατανοητά προβλήματα μιας και είχατε συνηθίσει στους διευθυντές που δεν τους άφηνε να γίνουν διευθυντές το κκε, αλλά ψυχραιμία.

spiral architect είπε...

Τα παπαγαλάκια, γιαβάς-γιαβάς, επιστρέφουν μαυρισμένα στη ρουτίνα της τρομοκράτησης των οκτώ, η μαμά τους όμως τρέμει σε κάποια ξαπλώστρα, ("να γυρίσω; να μην γυρίσω; με πήραν και τα χρόνια και δεν περνά η μπογιά μου") ο κονσιλιέρε πήρε το πρώτο ελικόπτερο απ’ το Πόρτο-Χέλι, ο μπαμπάς τους την έκανε με ελαφριά πηδηματάκια, γιατί κάτι ακούγεται για δόλια και μη εξυπηρετούμενα ομολογιακά δάνεια και στο βάθος του ορίζοντα τους χαμογελάει ένας μυστήριος εξωχώριος.

Ανακατατάξεις στις φαμίλιες, τα παπαγαλάκια ανατριχιάζουν και θα την πληρώσουν τα βατράχια.

Ωραίο πράμα να πολεμάς τον αντίπαλο με τα ίδια του τα μέσα!

Ανώνυμος είπε...

1) Θεωρώ απόλυτα σωστή κίνηση την πώληση της τηλεόρασης. Έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είχε γίνει αρκετά πιο πριν. Από το 2001 ήδη (ίσως μάλιστα να μην είχε ξεκινήσει η τηλεόραση ποτέ). Και λέω 2001 διότι νομίζω τότε υπήρχαν ήδη 10 χρόνια ισολογισμών να μελετηθούν, θεαματικοτήτων να διαβαστούν. Να μπει κάτι τι μπήκε ως εισερχόμενο από το σταθμό και τι βγήκε. Και όταν λεώ βγήκε εννοώ το σε πόσους έφτασε το μήνυμα που επεδίωκε να εκπέμψει ο σταθμός. Ε λοιπόν στο σταθμό έπεσαν αναγκαστικά πολλά χρήματα αλλά το αποτέλεσμα ήταν το μήνυμα να μπει σε λίγα σπίτια. Δεν κρίνω το πρόγραμμα-σε μένα θα λείψουν παρα πολύ ας πούμε οι "φωταψίες της άλλης όχθης", θεωρώ αυτή την εκπομπή ένα τηλεοπτικό διαμάντι, ασφαλώς θα μου λείψουν και οι συζητήσεις γιατί μάθαινα πράγματα ακόμα κι όταν δεν ήμουν καν κοντά στο ΚΚΕ-κρίνω το αποτέλεσμα. Ε το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Πάει και τέλειωσε και δε βγάζω και τις ευθύνες των μελών και φίλων του κόμματος (είναι γλυκές οι σειρήνες). Ο σταθμός υπήρξε συνεχής αιμορραγία για το κόμμα χωρίς ουσιαστικό όφελος. Έπρεπε να κλείσει και με τα χρήματα να βοηθούνταν άλλοι τομείς που τα είχαν ανάγκη. Όμως η πώληση του σταθμού θα ήταν-το καταλαβαίνουμε όλοι πιστεύω-μια δύσκολη απόφαση (και τότε το κόμμα θα αντιμετώπιζε παρόμοια επίθεση-μη γελιόμαστε) γι' αυτό και δεν έγινε νομίζω. Τελικά ξανα-αποδεικνύεται ότι είναι καλύτερο οι δύσκολες αποφάσεις να παίρνονται άφοβα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

2) Το ραδιόφωνο μπορεί πολύ εύκολα να ξανααποκτηθεί. Αγοράζεις έναν σταθμό και τσουπ το έχεις ξανά με λίγα κεφάλαια. Θα πρέπει όμως-όπως και οποιαδήποτε παρόμοια δράση-να κάνει ξεκάθαρο ότι η εργασία εκεί έχει πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό το στοιχείο της προσφοράς. Ότι εκεί πάει κανείς πρώτα και κύρια για να προσφέρει στο κόμμα. Ακόμα και χωρίς μισθό αν και όσο χρειαστεί. Για να αποφευχθούν παρατράγουδα στο μέλλον. Εννοείται ότι για να είναι εφικτό κάτι τέτοιο απαιτείται η ουσιαστική συνδρομή των μελών και των φίλων του κόμματος.

3) Θεωρώ λάθος την εξόρμηση για τη στήριξη του 902. Όχι απλά λάθος αλλά και υποκρισία πρώτης τάξεως για να ξεχαστούν οι προσωπικές ευθύνες όλων μας. Το να δεις σε τακτική βάση μια ώρα τηλεοπτικό 902 ή να ακούσεις 2 ώρες το ραδιόφωνο ήταν τζάμπα. Το κάναμε; Δεν το κάναμε. Και τι θέλουν κάποιοι; Να τσόνταραν κανα δεκάευρω και να ένιωθαν ότι έκαναν το χρέος τους; Θα την έβρισκες την κατάσταση μπροστά σου τον επόμενο χρόνο. Και η Σύγχρονη Εποχή έκλεισε βιβλιοπωλεία, γιατί δηλαδή να μη γινόταν εξόρμηση και για αυτή; Λιγότερο έργο παρήγαγε;

Μια εξόρμηση πρέπει να γίνει και σωστά το έπιασε ο σφυροδρέπανος. Αυτή για να μην έχει καθόλου χρέη προς τράπεζες το κόμμα και-γιατί όχι-να μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και χωρίς την κρατική επιχορήγηση. Αν δεν κάνω λάθος κάτι τέτοιο πρέπει πλέον να αποτελεί και επιθυμητό στόχο του κόμματος.

3) Εγώ πάντα θα θεωρώ ότι σωστά δεν πήγαμε σε εκλογές αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές του '89. Θα έβρισκα τραγικό το να μη παραπεμφεί σε δίκη ο Ανδρέας και το συνάφι του και να παραγραφούν τα αδικήματα. Δεύτερη φορά ουρίτσα του Ανδρέα θα έκραζαν οι καλοθελητές το ΚΚΕ. Λάθος μεγάλο και εντελώς άλλης ποιότητας κυβέρνηση ήταν η οικουμενική. Λάθος ήταν και τα σούξου μούξου κατά τη διάρκεια της δίκης. Ούτε μισός καλός λόγος δεν έπρεπε να ειπωθεί για δαύτους.

ρα

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αναυδος είπε...

και παλι για την ιστορια

και σημερα κατηγορουμε τον συριζα οτι ψηφισε το μααστριχτ και εκπορνευει τον εργαζομενο λαο στα ευρωπαικα μονοπωλια

βεβαια στις τελευταιες εκλογες πηρε 27% συνεπως η λαικη ψηφος εφυγε απο τους καθαροαιμους μνημονιακους και πηγε στους ντροπαλους μνημονιακους)

Ζντοβτς είπε...

Αφού λοιπόν δεν γινόταν αλλιώς ας κατέβαζε ρολά ο τηλεοπτικός 902 όπως είχε γίνει πριν λίγο καιρό. Κι ας γίνονταν μια μεγάλη εξόρμηση για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων αφού γι'αυτό πουλήθηκε. Έτσι θα είχαμε γλιτώσει και τα deals με τις offshore και δεν θα βλέπαμε τον 902.gr και το ριζοσπάστη διαφημιστή των ανακοινώσεων μιας «A-Orizon Media ltd» που ούτε ξέρουμε τι ρόλο βαράει και ποιος είναι από πίσω. Την ευθύνη που ο κοσμάκης δεν είχε ιδέα από 902 και δεν τον έβλεπε ούτε το 1% που να την αναζητήσουμε?

ο μηδέν βαθμοί είπε...

Διαβάζοντας τα σχόλια σε διάφορα blogs με αφορμή και το κλείσιμο του 902 πιστεύω ότι θα είχε τρομερή επιτυχία μία εκπομπή στον 902 στο στυλ του Τάκη Τσουκαλά στο magic. Έχουν εκπαιδευτεί πολλά μέλη που θα μπορούσαν να παίξουν αυτό το ρόλο. Φαντάζομαι διαλόγους σαν κι αυτόν
Τηλεθεατής: Εγώ αυτό θέλω να μου απαντήσεις, γιατί κατρακύλησαν τα ποσοστά μας στις εκλογές;
Παρουσιαστής: Εσύ την ξέρεις την απάντηση;
Τ: ναι γιατί εγκαταλείφθηκε το πρόγραμμα του 15ου
Π:Άντε γεια ρε, άντε γεια…

Ανώνυμος είπε...

φίλε Μπρέζνιεφ το σχόλιο του μηδέν βαθμοί (Κέλβιν στο χιούμορ όπως άλλωστε όλοι οι Λιοσοκαλτσώνηδες) πως ακριβώς βοηθά στη συζήτηση;

ΡΓ

zoot horn rollo είπε...

Μα τώρα πετάει στα σκουπίδια το 19ο το ΚΚΕ!!! Αχ τρελλόπαιδα, θα μας παλαβώσετε με τις "γραμμές" σας κάθε λίγο και λιγάκι. Που 'σαι ρε μπλε κοκόρι να πάρεις θέση, ή μήπως εδώ είσαι; Κρεμάλα τώρα σε όλα τα στελέχη του ΚΚΕ!!! Καλό το αστείο που κάποιοι εδω χρησιμοποιούν και πρώτο πληθυντικό και είναι και "καλόπροαίαρετοι", αφού είστε αλλού.
Για το 15ο και τα σχετικά, τα περιγράφει επαρκώς ο Σφυροδρέπανος στο κείμενο, παράκρουση σκέτη.
Α, και το άλλο: "Δεν είμαστε ηλίθιοι, πούλησε ή όχι τη συχνότητα, ποιος κρύβεται από πίσω;". Η συχνότητα ανήκει στο κράτος, δε το ξέρατε; Δεν είναι το ίδιο επειδή πωλήθηκε εξοπλισμος που έχει τέτοια εμβέλεια με πώληση συχνότητας. Είτε είναι γνωστός έιτε όχι, τι τα θέλετε τα ονόματα; Έτοιμο θα το 'χετε το "τραγουδάκι" σε κάθε περίπτωση. Σας έπιασε κι ο πόνος...

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να θέλω να γίνω συνήγορος κανενός, κυρίως γιατί είμαι σίγουρη ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνοι τους τον εαυτό τους, και με τον κίνδυνο να φανώ αθώα και καλοπροαίρετη, πιστεύω ότι το σχόλιο του μηδέν βαθμοί ουσιαστικά σατιρίζει το επίπεδο αυτόν που λένε ότι το Κόμμα έχασε ψήφους γιατί δεν ακολούθησε την γραμμή του 15ου (Λιοσοκαλτσώνηδες που λέει και ο ΡΓ) και όχι το ανάποδο. Και έχει δίκιο να το σατιρίζει, γιατί εγώ προσωπικά, η μόνη απάντηση που διατείθομαι να δώσω σε όσους υποστηρίζουν αυτήν την άποψη είναι "Αντε γεια ρε! Αντε γεια..."

Για τα του 902, το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι ότι το Κόμμα δεν μπορεί να κλείσει τον σταθμό από το 2001 επειδή δεν έχει κέρδος. Το Κόμμα έκανε ότι μπορούσε για να κρατήσει το σταθμό ανοιχτό γιατί ένα κομμουνιστικό κόμμα πρέπει να έχει και σταθμό και εφημερίδα και εκδοτικό οίκο. Το ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο για να κλείσουμε τον σταθμό δείχνει το πόσο τον στήριζε το Κόμμα. Το ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη απώλεια και όλοι στο Κόμμα το νιώθουμε.

Όσο για τους εργαζόμενους που κάποιος τους βρήκε επηρμένους χωρίς λόγο, μάλλον δεν καταλαβαίνει το ρόλο που παίζαν τόσα χρόνια και καλύτερα να πάει να δει Μενεγάκη, που αφού την βλέπει τόσος κόσμος πρέπει να έχει πολλά να προσφέρει.

Partydog

Ανώνυμος είπε...

Eγω παρατηρώ κατι τενεκέδες οπως ο ,<0.> που δεν μπορούν να συλλαβίσουν μιση πολίτικη κουβέντα και κρύβονται πισω απο εξυπνάδες για κλάματα και οχι για γέλια..Για γελια ειναι πως πιστεύουν αυτα που λενε , Ας το δούμε ομως με κατανόηση σαν ψυχοθεραπεία ..,Ειναι εκείνα τα ιαματικά ψευδή που λέγανε οι παπάδες ..Αμην αμαρτωλοί...
Μετά έρχονται οι αριπιπραζόλες και οι βουσπιρονες


κουσιατε ναζνταροβια

Ανώνυμος είπε...

Η λενινιστική άποψη:
http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/19817.%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%82-%CE%91%CE%95-business-as-usual

Υπογραφή: Stickie

Ανώνυμος είπε...

Να μη τσιμπάμε στα σχόλια, οι φανατισμοί δεν βοηθούν. Το ήθος του ΚΚΕ το δείχνει και θα το δείξει και στη συνέχεια η ζωή. Αν βρώ χρόνο θα πω και τη γνώμη μου για την πώληση. Σε γενικές γραμμές πάντως είμαι κοντά στα κείμενα των Οικοδόμου, faros και σφυροδρέπανου Βασίλης

Υ.Γ. αν ο Νίκος Σαραντάκος είναι ο γνωστός με το λογοτεχνικού
ενδιαφέροντος site, τότε το γεγονός ότι ενδιαφέρεται για το ΚΚΕ δείχνει θετικά πράγματα για το κόμμα
Υ.γ. Το ΚΚΕ ουδέποτε είπε ότι δεν είναι πρόβλημα η πώληση και ότι αυτό δεν πρέπει να συζητηθεί. Το τι γράφει ένας οπαδός του κόμματος ή ένα φιλοκκε bolg αυτονόητα δεν είναι θέση του κόμματος.

Ανώνυμος είπε...

Παλι καλα που μας ειπες απο την αρχη οτι ειναι η λενινιστικη αποψη, γιατι παραλιγο να μπερδευομουν.

sniper

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Stickie,
Πασόκοι λενινιστές όλου του κόσμου, ενωθείτε!
Τώρα γύρω από το Σύριζα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κε του μπλοκ ανακοινώνει εν συντομία τα εξής:
-προσυπογράφει σχεδόν ακέραιο το σχόλιο του ρα.
-δε θεωρεί.. απέριττη τη διευκρίνιση του ΝΣ γιατί αυτά τα δύο δε μπαίνουν στη ζυγαριά, πόσο μάλλον που το μάαστριχτ δεν είναι ούτε απλό λάθος ούτε στιγμιαίο, αλλά στρατηγική επιλογή που συνεχίζεται.
-καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό -ως προς τη.. λενινιστική απάντηση- από την πολύ καλή απάντηση του γιώργου σαρρή στο blog του, που μπορείτε να δείτε εδώ:
http://giorgossarris.blogspot.gr/2013/08/business-902.html
-και σε απόλυτο βαθμό από την partydog ως προς το σχόλιο του μηδέν βαθμοί κελσίου.

Dreaming Neon Red είπε...

Αν θυμάμαι καλά ο Κώστας Κάππος έκανε κριτική στο ότι το Κόμμα ψήφισε υπέρ της παραχώρησης συχνοτήτων σε ιδιώτες με το σκεπτικό να ανοίξει δικό του σταθμό.Δεν θυμάμαι πως λένε το βιβλίο που το διάβασα,νομίζω πως ήταν συλλογή από συνεντεύξεις κι άρθρα του μετά την διαγραφή του το 89.Απολίθωμα,αν ξέρεις το βιβλίο και το έχεις,ανέβασε το εν λόγω απόσπασμα.

Πάντως το κενό που άφησε ο 902 θα μπορούσε κάλλιστα να αναπληρωθεί μέσω web tv ή κάτι παρόμοιο. Το ΠΑΜΕ ας πούμε ανεβάζει στο youtube κάθε βδομάδα εργατικό δελτίο. Γιατί να μην ανεβαίνουν βίντεο με σχολιασμό της επικαιρότητας στο πόρταλ σε τακτικά διαστήματα,κι έκτακτα αν υπάρχει ανάγκη;

Ανώνυμος είπε...

Αν πράγματι είναι αυτή η άποψη του "μηδέν βαθμοί" τότε λάθος μου. Μάλλον η αίσθηση του χιούμορ μου δεν έχει μεγάλο εύρος.

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Στην Ινδία το επίσημο ΚΚ καταδείδει κομμουνιστές στις αστυνομικές δυνάμεις. Μου γεννιούνται κάποια ερωτήματα, καμιά φορά και λίγο αγωνιώδη, αλλά εντάξει το ξεπερνάω λέω υπάρχουν και χειρότερα!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κι εμένα μωρέ. Αλλά ευτυχώς έρχονται τα χειρότερα στο μπλοκ να σχολιάσουν και το ξεπερνάω.
Και την επόμενη φορά με ψευδώνυμο, αλλιώς κατευθείαν στον κάδο με τα ανεπιθύμητα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

DNR πιθανότατα εννοείς το βιβλίο (συλλογή άρθρων και συνεντεύξεων) η επανάσταση που έρχεται, που έχει κυκλοφορήσει σε δύο εκδοχές, την αρχική με άσπρο εξώφυλλο και μια μεταγενέστερη κι ενισχυμένη με γκρι εξώφυλλο, μετά το θάνατου του κάππου, με επιμέλεια του γιου του, θανάση -που παρεμπιπτόντως είχε μείνει στο ναρ. Δεν ξέρω όμως πού ακριβώς είναι το σημείο που λες, για να το ανεβάσω.
Κατά τα άλλα συμφωνώ κι επαυξάνω σε όσα λες για το web tv.

Ανώνυμος είπε...

Ο παχυλόμισθος εκ Λουξεμβούργου και Βρυξελλών μεταφραστής και αυτόκλητος λογοτεχνικός κριτικός που το παίζει και γλωσσολόγος όποτε κι όπου του περνάει (δηλαδή όταν δεν τον ξεμπροστιάζουν, όπως έχει επανειλημμένα συμβεί, πραγματικοί κι όχι ντεμέκ λογοτεχνικοί κριτικοί και γλωσσολόγοι) σίγουρα δεν ενδιαφέρεται για το ΚΚΕ, ας μην τρέφουμε ευσεβείς αυταπάτες. Γι’ άλλη μια φορά "τρολλάρει" εκ του ασφαλούς της επωνυμίας για να δείξει με τους κασσανδρισμούς του όχι μόνο ότι έχει βγει προς άγραν αφελών και ευκολόπιστων, αλλά κι ότι η αντικομμουνιστική προβοκάτσια του κονσερβοκουτιού έχει προ πολλού παραχωρήσει τη θέση της στην καθωσπρέπει πολύ ραφιναρισμένη "προσπάθεια προστασίας" του ΚΚΕ από λάθη που δήθεν βλάπτουν το λαϊκό κίνημα (στην πράξη κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με συνώνυμό του επικεφαλής πολιτικού μορφώματος, το επώνυμο του οποίου ριμάρει άνετα με το δικό του). Κατά τα άλλα η πολιτική "ίσων αποστάσεων" από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που δήθεν θέλει να τηρήσει (Ποιος; Αρθρογράφος του υπονόμου που λέγεται "Αυγή"!) δείχνει τον απερίγραπτο πανικό ενός ορισμένου είδους χαμερπών μεταλλαγμένων που διαισθανόμενοι πού το πάει ο πολιτικός φορέας, με τον οποίο έχουν ταυτιστεί ιδεολογικά, πνευματικά και επαγγελματικά, τρέμουν την οργή του λαϊκού κινήματος σε περίπτωση που αυτό μπορέσει με δυναμικό τρόπο να αμφισβητήσει ουσιαστικά την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων (άμα δηλαδή το όπλο της κριτικής αντικατασταθεί από την κριτική των όπλων). Αν και νομίζω πως δεν αξίζουν ούτε το σάλιο ενός καλού φτυσίματος…

Εξολοθρευτής μεταλλαγμένων τρολλ

Dreaming Neon Red είπε...

Απολίθωμα,το βρήκα στο scribd το βιβλίο που λες,και τελικά δεν ήταν εκεί αυτό που έλεγα.Η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει καμιά δεκαετία από τότε που το διάβασα,και η μνήμη δεν βοηθάει.Η ουσία είναι ότι απ την αρχή υπήρχαν αμφιβολίες κατά πόσο ένα κανάλι θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά και να μην είναι πληγή για το Κόμμα.

Ανώνυμος είπε...

Στο "κριτικη του σοβιετικου σχηματισμου" πρεπει να περιεχεται αυτο που λες DNR. Πιθανως στο τμημα εκεινο που μιλα για το πως πρεπει να ειναι οργανωμενο το κομμα.

ρα

Dreaming Neon Red είπε...

Ρα,αν έχεις το βιβλίο κι όντως υπάρχει το απόσπασμα εκεί,ανέβασε το αν μπορείς.

Ανώνυμος είπε...

DNR δυστυχώς-αν και το έχω-δε βρίσκω που έχω βάλει το βιβλίο-θα κάνω μια ακόμη προσπάθεια το απόγευμα. Νομίζω όμως ότι όντως εκεί μέσα είναι (δεδομένου ότι είναι το μόνο βιβλίο του Κάππου που έχω διαβάσει)

ρα

Cos είπε...

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η βιωσιμότητα του 902 έχει σχέση με την τηλεθέαση. Επειδή θα παίρναμε διαφημίσεις για τράπεζες, γιαούρτια, κινητά και προφυλακτικά; Δεν νομίζω ότι το ΚΚΕ πρέπει να στηρίζει την βιωσιμότητα των όποιων ΜΜΕ διαθέτει στις διαφημίσεις των καπιταλιστών. Τα ΜΜΕ του κόμματος μπορούν και πρέπει να υπάρχουν μόνο αν μπορούν να τα συντηρήσουν τα μέλη και οι φίλοι του. Αυτό ισχύει για όλα τα ΜΜΕ του κόμματος, δηλαδή και για τον Ρίζο. Η λογική "΄διαφημίζω τους καπιταλιστές (ή εκδίδω τις εφημερίδες τους) και παίρνω τα λεφτά τους για να τους ανατρέψω" είναι η λογική του παραλόγου. Πιστεύω ότι έχουμε αφήσει πίσω τέτοιες "λογικές".

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι το 23ετές έργο του τηλεοπτικού 902 πρέπει να ψηφιοποιηθεί και να δημοσιευτεί στο διαδίκτυο όπως το αρχείο της ΕΡΤ.
Δεν έχει σχέση με το Αρχείο του κόμματος όπου μπορεί να παίξει πολύ σπέκουλα από επαγγελματίες αντικομμουνιστές. Μιλάμε για μια εποχή χωρίς ήρωες, με πολλούς προδότες (1989-91), αλλά και αξιοθαύμαστη, ειδικά την περίοδο της ανασυγκρότησης.

Αυτό θα βοηθήσει συν τοις άλλοις το κόμμα να κρατήσει ζωντανή την ιδέα του 902 και ταυτόχρονα να βοηθήσει τις νεότερες γενιές και τους νεότερους συντρόφους να μάθουν την ιστορία μιας εποχής -επαναλαμβάνω-χωρίς ήρωες.
Έτσι, θα κλείσει προσωρινά το κεφάλαιο τηλεόραση.
Και για να προλάβω μια σχετική ερώτηση, το κόστος ψηφιοποίησης είναι μηδαμινό.

σ.

ΥΓ.Θυμάται κανείς ποιο συνέδριο αναμετέδιδε ο 902;Το 14ο ήταν;

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Νομίζω ότι οι... καυτές κασέτες του 13ου κυκλοφορούν κάπως ευρύτερα πια. Να δούμε ποιος θα προλάβει να τις ανεβάσει;)

G..T είπε...

Να μια συνέπεια της πώλησης του 902 και των όσων γίνονται στο ριζοσπάστη. http://www.902.gr/eidisi/mme/25514/mazikes-apolyseis-sto-dol Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τις μαζικές απολύσεις στο σκαι. Μια απλή καταγραφή της είδησης χωρίς καν σχολιασμό.

Ανώνυμος είπε...

που αλλου καταγραφηκαν εστω οι απολυσεις αυτες ?
ο εα γιατι τις αποσιωπα εξαγοραστηκε απο τον δολ ή τον αλαφουζο ?
τα τσιρακια της εσηεα γιατι δεν εβγαλαν εστω μια ανακοινωση κανουν ακομη αιτησεις για την ΔΤ ?

'τελος με τους καραγκιοζηδες'

G..T είπε...

Α. Σε άπειρα site άμα ψάξεις στο google "δολ απολύσεις" θα το βρεις.
Β. Τώρα η απάντηση και αυτοί που φώναζαν για τον 902 τώρα δε λένε τίποτα δεν με καλύπτει για τη στάση που θα έπρεπε να κρατάει το ΚΚΕ σε τέτοια θέματα.
Γ. Στους προσληφθέντες στην νέα ΔΤ υπάρχει και άτομο που ήταν υποψήφιο με την παράταξη του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές και είχε μιλήσει κι όλας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από την ερτ

Ανώνυμος είπε...

στα site που εργολαβικα εχουν αναλαβει τη σπιλωση του ΚΚΕ (νευροσπαστης, ΕΑ, νεασπορα κλπ) δεν υπαρχει καμια ακατγραφηξ των απολυσεων σε δολ - σκαι. το ιδιο και στα μπλογκ του συριζα

τι θα μπορουσε να κανει το ΚΚΕ για τους 40-50 απολυμενους αυτους που δεν το εκανε για το 1 εκατομμυριο απολυμενους από την αρχη της κρισης δυσκολα μπορω να το φανταστω. Οι ιδιοι οι απολυμενοι τι εκαναν. Τα σωματεια τους τι εκαναν ? Εχει προκυρηχθει μια απεργια στον ΔΟΛ για να δουμε

καλο θα είναι όταν κατηγορεις να το κανεις με στοιχεια αλλιως μαλλον συκοφαντεις και δημιουργεις εντυπωσεις

'τελος με τους καραγκιοζηδες'