Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Η καλοπέραση γεννάει καλοσύνη

Η Σ. γεννήθηκε στο Καζαχστάν. Γύρισε στην Ελλάδα το 90', από δική της επιλογή, γιατί είχαν φύγει όλοι οι Πόντιοι φίλοι της από την πόλη της, και το 'χε απωθημένο να γυρίσει μια μέρα στην πατρίδα, που την είχε στο μυαλό της ως κάτι σπουδαίο, αλλά σύντομα απογοητεύτηκε και την απομυθοποίησε. Στη Σοβιετική Ένωση είχε σπουδάσει Μαθηματικά και στα 26 της είχε δουλέψει ήδη πέντε χρόνια στο Πανεπιστήμιο, πάνω στο αντικείμενό της. Τώρα είναι μεταξύ (μισο)δουλειάς κι ανεργίας, όπως και τα τρία παιδιά της.

Πιστεύει πως πρόλαβε τα καλά χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, κι ας μην είχαν πάνες ή σερβιέτες. Λέει πως την εποχή του Μπρέζνιεφ επικρατούσε μια σταθερότητα-στασιμότητα. Κανείς δεν έπαιρνε πολλά λεφτά, αλλά όλοι έκλεβαν το κράτος, για να βελτιώσουν τη θέση τους. Τα βασικά είδη ήταν πάμφθηνα, αλλά τα είδη πολυτελείας -που δεν έφταναν για όλους- ήταν υπερκοστολογημένα.

Λέει τον Γκορμπατσόφ βλάκα, που συν τοις άλλοις, έσκαψε το λάκκο του, και το μόνο καλό που έκανε, ήταν ότι σταμάτησε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου σκοτώνονταν πολλά νέα παιδιά, που πήγαιναν φαντάροι. Και να πεις πως έκαναν εκεί κάποια επανάσταση, όπως εμείς το 17'...

Δε θυμάται πολλά πράγματα από το Τσέρνομπιλ (που σημαίνει κάτι σα "μαύρος μύθος" ή "μαύρο παρελθόν", γιατί έμεναν πολύ μακριά από την Ουκρανία και τα κανάλια δεν έλεγαν πολλά πράγματα. Δεν υπήρχε διαφάνεια, αλλά μια λογική "όλα πάνε καλά, όλα πάνε καλά" και να κουκουλώσουν τα προβλήματα. Σήμερα τα κανάλια λένε πάρα πολλά, αλλά ποιος ξέρει αν και τι είναι αλήθεια.

Ήταν μέλος της Καμσαμόλ, όπως όλοι σχεδόν στην τάξη της -που πριν ήταν Πιονέροι και πιο μικροί Οκταβριάκια, παιδιά του Οχτώβρη- κι έγινε καμσόρ, που είχε οργανωτικά καθήκοντα, χωρίς να είναι ιδιαίτερα πολιτική θέση -όπως κι η ένταξη στην Καμσαμόλ, άλλωστε, εκείνα τα χρόνια.

Δεν της άρεσε πολύ που στο Πανεπιστήμιο έπρεπε να βοηθάνε στις αγροτικές εργασίες, αλλά τότε ήταν νέοι και δεν τους ένοιαζ ιδιαίτερα. Μια βραδιά που ξεκουράζονταν μετά τη δουλειά, παίζοντας χαρτιά κι ακούγοντας κλασική μουσική στο ραδιόφωνο (συγκίνηση), έμαθαν για το θάνατο του Μπρέζνιεφ. Την αναγγελία έκανε ο Λεβιτάν, που συνέδεσε τη φωνή του με δραματικές, ιστορικές στιγμές και τα πολεμικά ανακοινωθέντα. Άραγε να έχει σχέση με τον Εφραίμ Λεβιτάν που έγραψε το εκπληκτικό "Αστρονομία για Παιδιά", που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τη Σύγχρονη Εποχή;

Η φωνή του Λεβιτάν την έκανε να πιστέψει πως ερχόταν πόλεμος. Οι συμφοιτητές της στην αίθουσα πάγωσαν, ενώ κάποιοι άρχισαν να κλαίνε. Κι αυτή ένιωσε πως είχε έρθει το τέλος του κόσμου. Ήταν ό,τι πιο κοντινό είχε νιώσει ποτέ στη φημολογούμενη συντέλεια αυτών των ημερών, που τελικά δεν ήρθε ποτέ. Αλλά το τέλος "του νέου κόσμου, του σοσιαλισμού" δεν ήταν πολύ μακριά. Ακόμα κι αν φύγεις, για το γύρο του κόσμου, θα 'σαι πάντα ο δικός μου υπαρκτός, θα 'μαστε πάντα μαζί...

Ο παππούς της γεννήθηκε στον Πόντο, κι έζησε ως έφηβος τη γενοκτονία τους, οι γονείς της μεγάλωσαν στη Γεωργία, από όπου εκτοπίστηκαν για το Καζαχστάν, κι αυτή μεγάλωσε εκεί, αλλά ήρθε στην Ελλάδα και βλέπει τα παιδιά της να σκέφτονται ως λύση το εξωτερικό, για να συνεχίσει η αλυσίδα που θέλει κάθε γενιά να ζει σε άλλο τόπο από την προηγούμενη.

Οι Σοβιετικοί γράφουν πολύ ωραία λαϊκά παραμύθια και η Σ. έχει τη χαρακτηριστική προφορά (που αν δεν ξέρεις ρώσικα και σε τι αναφέρεται ο άλλος, σου φαίνεται πως διηγείται παραμυθάκια), μαζί με την έμφυτη -ή μάλλον επίκτητη- καλοσύνη του νέου τύπου ανθρώπου, του σοβιετικού. Παραμύθι με λυπημένο τέλος. Αλλά ακόμα δεν είπαμε την τελευταία λέξη στην ιστορία.

Αν ρίξεις μια ματιά στο λεξικό του Νταλ, θα δεις πως η λέξη "καλοσύνη" (ντομπροτά) προέρχεται από τη λέξη "καλοπερνώ" (ντομπροβάτ) -ζω στην αφθονία, καλά... που σσημαίνει ότι υπάρχει όταν υπάρχει σταθερότητα και αξιοπρέπεια...

(από το βιβλίο "το τέλος του Κόκκινου Ανθρώπου")

Νομίζω πως τα γνωρίσματα που περιγράφω είναι μια χαρακτηριστική περιγραφή, που ο καθένας μας έχει συναντήσει κάποια στιγμή στη ζωή του, στο περιβάλλον του. Καλοκάγαθοι τύποι, φιλότιμοι, που έχουν μεγαλώσει στη Σοβιετία κι έχουν τη χαρακτηριστική, παραμυθένια προφορά. Πειθαρχημένοι, αλλά χωρίς πρωτόβουλα πνεύμα συνήθως. Κι ίσως αυτό να είναι κλειδί για να εξηγήσει τους λόγους επικράτησης της αντεπανάστασης, μαζί με μια ειλικρινή αφέλεια και μια αυθόρμητη αδιαφορία για την πολιτική, από μεγάλα τμήματα του λαού, που εκφράζεται σε αντίστοιχα απλοϊκές απορίες για τις εξελίξεις: μέχρι το 80' όλα πήγαιναν καλά, μετά με την Περεστρόικα άρχισαν να χαλάνε, δεν ξέρω τι έφταιξε...

Η καλοπέραση γεννάει καλοσύνη. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας, που βρήκε ισχύ στο σοβιετικό λαό και τη στάση του, στα γενικά χαρακτηριστικά του. Η καλοπέραση αυτή ήταν ασύμβατη με την προκλητική, αλόγιστη πολυτέλεια, και δεν ήταν απαλλαγμένη από αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες (τα "καλά" της ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης), εξασφάλιζε όμως τα απαραίτητα σε όλους, για να μη λείπουν από κανέναν, εξαλείφοντας τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, καλύπτοντας με δυο λόγια τις βασικές λαϊκές ανάγκες, κάτι που παραμένει ζητούμενο πχ για τον καπιταλισμό της εποχής αλλά και του εικοστού πρώτου αιώνα.

Η σοβιετική καλοσύνη, ωστόσο, δεν πήγαζε πρωτίστως από υλικά αγαθά, αλλά από ανώτερα ιδανικά και την παγκόσμια, πανανθρώπινη προοπτική της κομμουνιστικής κοινωνίας. Η νίκη απέναντι στη ναζιστική πολεμική μηχανή, τη φονικότερη που είχε γνωρίσει ως τότε η ιστορία, δεν ήρθε ως καρπός μίσους και μεγαλύτερης κτηνωδίας από τους ναζί, αλλά από την αγάπη για τη σοβιετική πατρίδα και τον άνθρωπο. Ο κομμουνιστής είναι αγάπη από την κορφή ως τα νύχια, έστω κι αν αυτό περιλάμβανε απεριόριστο μίσος για τους φασίστες, που ήταν εχθροί του ανθρώπου. Ο πραγματικός ουμανισμός άλλωστε δεν είναι αφηρημένος. Και δεν μπορεί παρά να είναι μίσος για τους εκμεταλλευτές και τους εχθρούς της ανθρωπότητας που χαντακώνουν τις προοπτικές της για το δικό τους ιδιωτικό συμφέρον.
Μπορεί να κούγεται ως χοντροκομμένο, απλοϊκό κλισέ, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, η απέραντη καλοσύνη νίκησε το απόλυτο κακό, κι ας μην είναι τόσο απλό, όσο αυτή η διατύπωση...

Ου γαρ έρχεται μόνον, όμως. Η καλοπέρασηγεννάει επίσης τη χαλάρωση της επαγρύπνησης και των αντανακλαστικών, μια α-πολίτικη συνείδηση, που δεν αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα, όπως στον καπιταλισμό, για να τροφοδοτείται "αυτόματα" από την πραγματική ζωή. Αυτό προφανώς δεν είναι αναπόφευκτο -όπως γενικά δεν είναι μηχανιστική η επίδραση του κοινωνικού περιβάλλοντος στη συνείδηση- αλλά έχει αντικειμενική βάση.

Η καλοπέραση γεννάει επίσης ένα πλεόνασμα στο παραγόμενο κοινωνικό προϊόν, που είναι το αντικειμενικό έδαφος για να υπάρξουν αντιθέσεις, που μπορεί να μετεξελιχθούν σε ανταγωνιστικές, ταξικές, αν δεν προσεχτούν.
Έχω την εντύπωση πως κάτι παρόμοιο συνέβη και στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα, όπου τα ισχυρά κατάλοιπα του κοινωνικού κεκτημένου ήρθαν σε όσμωση με το μαζικό λαϊκό κίνημα, καλλιεργώντας μια έντονη δόση συλλογικότητας και συντροφικότητας. Κάτι που χάθηκε σταδιακά και εκφυλίστηκε στη βάση της προσωρινής και επίπλαστης ευημερίας των μεταπολεμικών και μεταπολιτευτικών ετών, με τον εκμαυλισμό συνειδήσεων, την Πασοκική λαίλαπα και τη μαζική ενσωμάτωση-ιδιώτευση. Αυτό όμως είναι σημαντικό ζήτημα, για να στριμωχθεί σε μερικές αφοριστικές φράσεις.

Συμπερασματικά, το ντομπροβάτ (καλοπερνώ) δε φέρνει μόνο ντομπροτά (καλοσύνη) αλλά και ντουβρουτζά, ένα μεγάλο σοκ, εφόσον αδυνατίσουν τα επαναστατικά χαρακτηριστικά και μειωθεί η απαραίτητη επαγρύπνηση. Το πρόβλημα δεν είναι ότι πάσχουμε από υπερβολική καλοσύνη. Αλλά ότι η επαναστατική συνείδηση δεν τροφοδοτείται αυθόρμητα σε μια κοινωνία χωρίς έντονες, ταξικές αντιθέσεις. Κι ότι η "καλοσύνη" πρέπει να είναι υποψιασμένη, να οπλιστεί με τα κατάλληλα εργαλεία ελέγχου, για να μην την πατήσει από τους εκάστοτε "κακούς". Κι αυτό δεν είναι ηθικολογία ή χοντροκομμένες απλοποιήσεις, αλλά νομοτέλεια κι απλά διδάγματα απ' την ήττα της επανάστασης, που μεταξύ άλλων απαιτούν ανάπτυξη της θεωρίας (της σοσιαλιστικής οικοδόμησης) για να μη χαθεί και ξεστρατίσει η προοπτική.

88 σχόλια:

Αναυδος είπε...

το '... όλοι εκλεβαν το κράτος' εινια μια υπερβολή που συσκοτιζει
στηυν πραγματικοτητα
καποιοι εκλεβαν πολλοι τους εβλεπαν και περιμεναν την ανντιδραση του κομματος οταν αυτη αποδειχτηκε κατωτερη των περιστασεων αρχισαν να χανουν την πιστη τους. ετσι εγινε εφικτη η αναιμακτη αντεπανασταση

αν εκλεβαν ολοι θα μαχονταν με νυχια και δοντια για να μη χασουν τη λεια τους

Ανώνυμος είπε...

τρομερή συλλογιστική απο τον Αναυδο. Η φράση "ολοι εκλεβαν" παραπέμπει σε παγκάλειες διηγήσεις και αφηγήσεις "ολοι μαζί τα φάγαμε".
Ποτε ομως δεν συμβαίνει έτσι. Βλέπεις η λεια πρέπει πρώτα να παραχθεί. Και τη παράγει η πλειοψηφία.
Αρα, η κυρια αναπαράγει στερεότυπα, όπως και να το πιάσεις το πράγμα.

.σοβαρος.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Παιδιά, προφορική ιστορία είναι, όχι κανονική ιστορία. Ασφαλώς περιέχει στοιχεία υπερβολής, ασφαλώς ενέχει υποκειμενικά στοιχεία, στερεότυπα κι επίσης δείχνει και τις αντιφάσεις της ίδιας.

Ένα άλλο στοιχείο, που είχα παραλείψει να βάλω, ήταν για τη σημερινή κατάσταση στο Καζαχστάν, που -κατά τη γνώμη της πάντα- είναι καλή, αλλά όλοι ανησυχούν τι θα γίνει μολις φύγει ο Ναζαρμπάεφ και ποιος θα τον διαδεχτεί. Γιατί ο Ρώσος είναι ξάδελφός σου, ενώ με τον Αμερικάνο θα είσαι φτωχός συγγενής.

Θεωρώ αυτονόητο -ώστε να μη χρειάζεται διευκρίνιση- πως αν είχε μεταφέρει το παραπάνω πχ δε σημαίνει πως θα το υιοθετούσα, όπως δεν υιοθετώ στο σύνολό τους όσα μεταφέρω εδώ.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Μου φαίνεται πάντως αληθινή η αφήγηση. Και να κάνω και το δικηγόρο του διαβόλου:
Εκείνο, που με είχε εντυπωσιάσει, τότε, με τους συντρόφους, που επαναπατρίζονταν από τις Λαϊκές Δημοκρατίες, ήταν η ....ταξική αθωότητα! Τους φέρναμε στις εκλογές στα σωματεία να ψηφίσουν και αυτοί βάζανε στον φάκελλο ...όλα(!) τα ψηφοδέλτια! Τζίφος! Στην αρχή πήγαινε το μυαλό μου σε τυχόν υποβόσκουσα ( η υποφώσκουσα) αντίθεση στην γραμμή. Αλλά ρωτώντας με τρόπο, μην τους προσβάλω κιόλας, μου απαντούσαν "εμείς έτσι ξέρουμε"!
Οι περισσότεροι είχαν γεννηθεί η μεγαλώσει στις Λ.Δ. και δεν είχαν γνωρίσει πολιτική και ταξική πάλη. Ηταν λάθος του Στάλιν να βιαστεί να (ψιλο)καταργήσει την ταξική πάλη, και σίγουρα έδοσε αέρα στον κώλο των διαδόχων του να περάσουν την πλήρη και συνειδητή αποπολιτικοποίηση με ποικίλους τρόπους, ενθαρρύνοντας περίτεχνα κάθε τάση παραίτησης από τα κοινά, που, παράλληλα, φρόντιζαν οι ίδιοι να αφήνουν να εννοηθεί πως μόνο κοινά δεν ήταν. Η νοοτροπία "όλοι ίδιοι είναι" εκεί περνούσε με την ...θετική(!) της πλευρά: "Ολοι νοιάζονται για το καλό μας - εμείς δε χρειάζεται παρά να ...συμφωνούμε". Θυμάστε και το έξοχο ανέκδοτο με τα κουρτινάκια του τραίνου επί Μπρέζνιεφ (..."μην ανησυχείτε σύντροφοι το τραίνο συνεχίζει κανονικά"). Ο συμμορφωτισμός ("κονφορμισμό" τον ξέρετε) οδηγούσε κατευθείαν στην ιδιώτευση, και στο "μην ανησυχείς και κοίτα την πάρτη σου". Κι όταν η μοιραία πια στασιμότητα έγινε κρίση, τότε, τους πήρε και τους σήκωσε όλους ο διάολος... Ομολογώ, πολύ έξυπνο σχέδιο.
--------------------------------------------
Κάπταιν, δεν ξέρω, αν σου πέρασε από το μυαλό να την ρωτήσεις, πως βρέθηκε στο Καζακστάν. Εννοώ γιατί εκτοπίστηκαν. Από παρόμοιες περιπτώσεις, υποψιάζομαι ότι έγινε αυτό μεταπολεμικά, γιατί πολλοί συμπατριώτες μας Πόντιοι ήταν εξαιρετικά αντιδραστικοί, αρκετοί (δεν ξέρω στην Γεωργία, γιατί οι γερμανοί εκεί, αν έφτασαν, θα έμειναν για πολύ λίγο) είχαν συνεργαστεί με τους γερμανούς, και γενικά αυτοί ...συνέχιζαν την δική τους ταξική πάλη(!) σα να μην έτρεχε τίποτε! Υπήρχε και μια τάση στην ΕΣΣΔ να κουκουλώνονται αυτές οι πραγματικότητες και να προβάλλονται μόνο οι θετικές πλευρές. Οταν κάναμε τέτοιες ερωτήσεις, σαν επισκέπτες, οι απαντήσεις ήταν ότι "οι πόντιοι σύντροφοι αγωνίζονται για το χτίσιμο του Σοσιαλισμού...κλπ." και μας έδειχναν και διαφόρους με διακρίσεις, που δεν ήταν ψέμματα, αλλά, ...δε μας λέγανε τίποτε για τις "εξαιρέσεις", που τελικά αντί να σβήσουνε ....γίνανε κανόνας!
Η ταξική πάλη δε θα σταματήσει μέχρι να ψοφήσει και ο τελευταίος κεφαλαιοκράτης, όχι μόνο στη χώρα σου, αλλα και επί της γής.

Ανώνυμος είπε...

Έχω αμφιβολία για το γενικό κανόνα "Η καλοπέραση γεννάει καλοσύνη", δεν το έχω συναντήσει αυτό από την εμπειρία μου ή τα όσα έχω ακούσει (αν και ομολογώ ότι σε αυτή την αντίληψη ίσως να οδηγούμαι από κάποιες άλλες αντιλήψεις μου). Πιστεύω ότι αν κάτι σίγουρα γεννά η καλοπέραση, αυτό είναι καλοπερασάκηδες. Καλοπερασάκια με μεγάλη ευγένεια έχω γνωρίσει, καλοπερασάκια με φιλανθρωπία επίσης. Καλοπερασάκια με καλοσύνη, δεν το νομίζω. Νομίζω θα ήταν χρήσιμο η ΚΕ του μπλογκ να έφερνε ένα κείμενο που θα εξέταζε πιο βαθειά την έννοια "καλοπέραση". Σαν υποσημείωση θα βάλω ότι όποτε μιλώ με κάποιον 70+, ανεξαρτήτως πολιτικής προτίμησης και οικονομικής κατάστασης, πάντα λέει ότι "παλιά μπορεί να είχαμε λιγότερα και να περνάγαμε δύσκολα αλλά ήταν καλύτερα". Προφανώς και ο χρόνος σβηνει ή έστω απαλύνει πολλά πράγματα, η κατάσταση σίγουρα δεν ήταν ποτέ ειδυλλιακή, σε κάτι αληθινό όμως πρέπει να στηρίζεται αυτή η, γενική θα τολμούσα να πω, πεποίθηση και η διάκριση της αίσθησης της "καλοπέρασης" από την αίσθηση "καλύτερη η ζωή".

Στο θέμα τώρα της κλεψιάς. Σίγουρα υπάρχει υπερβολή, σίγουρα δεν κλέβανε όλοι ή καλύτερα όσοι κλέβανε από το κοινωνικό περίσσευμα δε μπορούσαν να κλέβανε στον ίδιο βαθμό όλοι. Άλλο είναι να κλέβεις μια φραντζόλα ψωμί κι άλλο να κλέβεις όλο το εργοστάσιο που φτιάχνει τις φραντζόλες. Το φαινόμενο της κλεψιάς όμως υπήρχε. Μπαίνει το ζήτημα του αν σε αυτή τη περίπτωση "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι" όπως λέει το ρητό ή αν θα πρέπει να πούμε ότι εδώ ευθύνεται πρώτα η "ουρά". Για την προπολεμική περίοδο είναι αρκετά εύλογο να ριχτεί η ευθύνη στην "ουρά". Για μετά τον πόλεμο όμως, αυτό είναι αρκετά πιο δύσκολο. Έστω και υπό το πρίσμα μιας αντίδρασης που παρέμεινε κατώτερη των περιστάσεων, θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια να αναλυθεί το γιατί αυτή παρέμεινε όλο και περισσότερο κατώτερη απέναντι σε ένα φαινόμενο που έβαινε συνεχώς κλιμακούμενο.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Έχω μία άλλη διήγηση από μία κυρία μιας ηλικίας που σπούδασε βιολογία δούλευε σε εργοστάσιο, απολύθηκε από αυτό μαζί με τους μισούς συναδέλφους της με τα διατάγματα Γιέλσιν και εργάστηκε ως οικιακή βοηθός στην Ελλάδα είπε για τον Σοσιαλισμό "Τα είχαμε όλα και τα χάσαμε".

"Πειθαρχημένοι, αλλά χωρίς πρωτόβουλα πνεύμα συνήθως. Κι ίσως αυτό να είναι κλειδί για να εξηγήσει τους λόγους επικράτησης της αντεπανάστασης, μαζί με μια ειλικρινή αφέλεια και μια αυθόρμητη αδιαφορία για την πολιτική, από μεγάλα τμήματα του λαού, που εκφράζεται σε αντίστοιχα απλοϊκές απορίες για τις εξελίξεις: μέχρι το 80' όλα πήγαιναν καλά, μετά με την Περεστρόικα άρχισαν να χαλάνε, δεν ξέρω τι έφταιξε..."

Το "πνεύμα" της αφέλειας περιγράφεται σε ένα βιβλίο από την Σύγχρονη Εποχή ενός Έλληνα που σπούδασε στα 1970΄s στην Σ.Ε. Επίσης η σημαντική βοήθεια που έδιναν στις σοδειές οι φοιτητές, ο φοιτητικός μισθός, η διαμονή σε φοιτητικές εστίες για όλους, τον χρόνο διεκπεραίωσης των σπουδών (όχι 8 χρόνια φοιτητιλίκι φραπελίκι), την απευθείας εργασία μετά το πτυχίο. Και τις "γκρίνιες' μορφωμένουυπαλληλικού δυναμικού όταν π.χ. γιατροί που συνέκριναν την κατάσταση με την αντίστοιχη της Γαλλίας(στη Γαλλία οι γιατροί έχουν τρία σπίτια, εδώ-ΕΣΣΔ- τι έχουμε κλπ). Περιγράφει και την Προπαγάνδα των ραδιοσταθμών της "Ελεύθερης Ευρώπης" που έπιαναν από τα ραδιόφωνα τους, η οποία έμενε ( κατα περίεργο λόγο ) ασχολίαστη από τις αρχές της ΕΣΣΔ. Αυτή η αφέλεια μαζί με την περιέργεια, η μη απάντηση απέναντι στην Δυτική Προπαγάνδα, έστρωσαν το χαλί για να έρθει ο Γιέλσιν και λοιποί. Η προετοιμασία για την ανατροπή φαίνεται πως γίνονταν σιγα-σιγά, μεθοδικά μέχρι ο Γκόρμπι να βάλει την ταφόπλακα.

17-57

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Ο μεσος πολιτης οταν εκφραζεται, εκφραζει κυριως ενα συναισθημα ή μια προκαταληψη.
Δεν θα εκφραστει ποτε επιστημονικα, ουτε χρειαζεται.

Το οτι κυριαρχησε μια δημοσιουπαλληλικη νοοτροπια απο το '60 και μετα ειναι αληθες, οποτε αυτη η κουβεντα που ειπε, μπορει να ειναι υπερβολικη αλλα περιεχει μεγαλες αληθειες.

Δεν ειναι εισηγηση σε συνεδριο του ΚΚΣΕ, μαρτυρια οπως τα εζησε και τα αντιληφθηκε ειναι.

Ανώνυμος είπε...

@Σεχτάρ
"Κάπταιν, δεν ξέρω, αν σου πέρασε από το μυαλό να την ρωτήσεις, πως βρέθηκε στο Καζακστάν. Εννοώ γιατί εκτοπίστηκαν. Από παρόμοιες περιπτώσεις, υποψιάζομαι ότι έγινε αυτό μεταπολεμικά, γιατί πολλοί συμπατριώτες μας Πόντιοι ήταν εξαιρετικά αντιδραστικοί, αρκετοί (δεν ξέρω στην Γεωργία, γιατί οι γερμανοί εκεί, αν έφτασαν, θα έμειναν για πολύ λίγο) είχαν συνεργαστεί με τους γερμανούς, και γενικά αυτοί ...συνέχιζαν την δική τους ταξική πάλη(!) σα να μην έτρεχε τίποτε! "

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως όσοι ιστορικοί γράφουν για εκτοπίσεις των Ποντίων, δεν γράφουν για ποιο λόγο. Ξαφνικά ο Γεωργιανός του την βάρεσε;

Προφορικά από συνομιλία που είχε με Πόντιο μεγάλης ηλικίας όπως μου την μετέφερε γνωστός είπε πως καλά έκανε ο Στάλιν σε κάποιους Πόντιους, γιατί συνεργάστηκαν με τον Χίτλερ. Αν και δεν συνεργάστηκαν όλοι ή οι περισσότεροι Πόντιοι.

Τώρα για τις θετικές πλευρές που πρόβαλλαν στην ΕΣΣΔ, να μην ξεχνάμε πως ήταν και μία "προστασία" απέναντι σε άλλους αυτόχθονες πληθυσμούς. Πως άραγε θα αντιδρούσαν αν μάθαιναν πως οι γονείς των τάδε συνεργάστηκαν με το Τρίτο Ράιχ; Δεν θα ήταν τρόπο τινά "στιγματισμένοι";

Ας θυμηθούμε σε επίπεδο προπαγάνδας το Περσινό Τραγούδι της Γιουροβίσιον με τους "φτωχούς πλην τίμιους" Τάταρους της Κριμαίας που απλά "συνεργάστηκαν" με τον Χίτλερ και εκτοπίστηκαν από τον Στάλιν, 20.000.000 νεκροί 25.000.0000 κατά την αντικομμουνιστική γουικι πεντια, εκατομμύρια άναπηροι, διάλυση βιομηχανίας γεωργίας πλήρωσε ως τίμημα η Σ.Ε.

17-57

Αναυδος είπε...

Για να μην τσακωνομαστε χωρις λογο
Διαφθορα κλοπη της κονωνικης ιδιοκτησιας υπηρξε και ηταν εκτεταμενη αυτό όμως που πρεπει να καταννοησουμε είναι τις αιτιες του φαινομενου κατά πρωτον και το δευτερογενες αποτελεσμα που ηταν η διαβρωση του ΚΚΣΕ η ουδετεροπποιηση της εργατικης ταξης και τελικα η ανατροπη του σοσιαλισμου. Η μομνη μου ενσταση είναι σχετικα με το ολοι δεν εκλεβαν ολοι με βαση τους υπολογισμους περιπου το 10-20%

ενδεικτικα

http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html
https://mygranma.wordpress.com/2011/06/09/shadow-economy/
http://www.komep.gr/2007-teyxos-6/h-deyterh-oikonomia
http://www.komep.gr/2008-teyxos-5/h-thesh-gia-th-deyterh-oikonomia-sto-biblio-prodomenos-sosialismos-nea-stoixeia-kai-eyrytera-symperasmata

თენგიზ აბულაძე είπε...

O λογος που η βαση ο λαος αδιαφορουσε για τα κοινα, ειναι επειδη ειχαν προηγηθει καποια δειγματα των διαθεσεων της πλειοψηφιας, οπως η αιματηρη καταστολη των ''πρακτορων'' στην πραγματικοτητα της αντιπολιτευσης. Οποτε, ο μονος λογος για τον οποιο συμμετειχε η βαση ηταν για να χειροκροτει και να υπερθεματιζει την πλειοψηφια.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@17-57

''Και τις "γκρίνιες' μορφωμένουυπαλληλικού δυναμικού όταν π.χ. γιατροί που συνέκριναν την κατάσταση με την αντίστοιχη της Γαλλίας(στη Γαλλία οι γιατροί έχουν τρία σπίτια, εδώ-ΕΣΣΔ- τι έχουμε κλπ). Περιγράφει και την Προπαγάνδα των ραδιοσταθμών της "Ελεύθερης Ευρώπης" που έπιαναν από τα ραδιόφωνα τους, η οποία έμενε ( κατα περίεργο λόγο ) ασχολίαστη από τις αρχές της ΕΣΣΔ''

Αυτη η προπαγανδα ηταν σωστη κατα ενα μερος αλλα βασιζοταν σε 2 συγκυριες: α) στην μικροτερη προσφορα τετοιου δυναμικου σε σχεση με την ζητηση του εκεινη την εποχη β) στην γενικοτερη ανοδο του βιοτικου επιπεδου των λαικων ταξεων λογω της ταξικης παλης και της μεταπολεμικης αναπτυξης.

Στην πραξη, οι ειδικευμενοι εργαζομενοι στην ΕΣΣΔ μπορουσαν να μεινουν πιστοι με ηθικα κινητρα και οχι με υλικα.

Αυτο προυποθετει αντιστοιχη προπαγανδα απο το κομμα αλλα και αντιστοιχες μεταρρυθμισεις στην οικονομια που θα ενισχυσουν τα ηθικα κινητρα εναντι των υλικων, δηλ. το ακριβως αντιθετο απο οτι εγινε απο τα μεσα του '60 και μετα.


Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να παρεξηγηθώ, αλλά δεν πειράζει
Σεχτάρ, οι περισσότεροι εκτοπισμένοι Πόντιοι ζούσαν στην Γεωργία, κυρίως στην Αμπχαζία, αλλά και αλλού, όπως στην Ατζαρία), στο Κρασνοντάρ και σε άλλες περιοχές του Καυκάσου, αλλά και στην Κριμαία. Εκτός των Ποντίων και των Τατάρων που αναφέρθηκαν, εκτοπίστηκαν διάφοροι άλλοι λαοί, Κορεάτες, Βαϊνάχοι (Τσετσένοι και Ινγκούσοι), πολλά τουρκικά φύλλα, για παράδειγμα οι Τούρκοι από το Μεσχέτι της Γεωργίας, οι Μπαλκάριοι, και άλλοι. Επίσης, εκτοπίστηκαν Αρμένιοι, Κούρδοι, Τσιγγάνοι, Γερμανοί, Κορεάτες (πριν τον πόλεμο κυρίως), και άλλοι.
Οι Πόντιοι εκτοπίστηκαν το 42, το 44 και το 49, προς τις γνωστές περιοχές.
Κάτι ακόμα :
"(δεν ξέρω στην Γεωργία, γιατί οι γερμανοί εκεί, αν έφτασαν, θα έμειναν για πολύ λίγο)"
Αυτή η απορία σου είναι ειλικρινής, Σεχτάρ;

Χιλ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Χιλ, 25 Αυγούστου 2017 - 5:44 μ.μ.
Γιατί να μην είναι; Βαρυέμαι να το ψάξω, δεν έχει και τόσο σημασία γι αυτό, που έλεγα.
Και δεν καταλαβαίνω γιατί μπορούσες "να παρεξηγηθείς" για τις χρήσιμες πληροφορίες, που παρέθεσες.

Αναυδος είπε...

Επιχειρηση εντελβαις ονομαστηκε η εισβολη των ναζι στον καυκασο. Εφτασαν μεχρι τα συνορα της γεωργιας και το γκροζνυ πριν αποκρουστουν από τον κοκκινο στρατο

Μια αγνωστη πτυχη είναι η αντισοβιετικη εξεγερση στον καυκασο κυριως στη τσετσενια και ιγκουσετια που ξεκινησε ηδη από το 1939 και εντονοτερα το 1941 με επικεφαλης τον Χασαν Ισραιλοφ. Η εξεγερση αυτή δημιουργησε σοβαρα προβληματα στα μετοπισθεν του κοκκινου στρατου και υποστηριχτηκε ενεργα από τους ναζι. Το αποτελεσμα ο εκτοπισμος των τσετσενων και ινγκουσετιων και καποιων μικροτερων φυλων συμμαχων τους το 1944

Ανώνυμος είπε...

@თენგიზ აბულაძე

Πάμε να βγάλουμε και το συμπέρασμα τώρα. Η ηγεσία του μπολσεβίκικου κόμματος ήταν κάτι αδίστακτοι δολοφόνοι. Η καθαρή φωνή της επανάστασης ήταν η αντιπολίτευση αλλά επειδή έτρωγαν φιλότιμο δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι νταλαβερίζονται και συνδιαμορφώνουν γραμμή μέσα στο ίδιο κόμμα με εγκληματίες. Και ο λαός δεν πήρε χαμπάρι και όταν κατάλαβε τι γίνεται, αποφάσισε ότι θα ήταν προτιμότερο απ' το να εκδικηθεί για το χαμό των γνήσιων της επανάστασης να παριστάνει τον αιμοδιψή όχλο (κάτι σαν τις ρωμαϊκές αρένες) κάνοντας τον κλακαδόρο ψυχοπαθών.

Μέσα σε 3 προτάσεις κατάφερες να χωρέσεις την πιο χυδαία αντι-κομμουνιστική προπαγάνδα, αυτή δηλαδή που λέει ότι όχι επανάσταση και σοσιαλισμό δεν είχαμε αλλά ότι ο κομμουνισμός μετέτρεψε το λαό σε συμμορίτες που θα σκότωναν και την ίδια τους τη μάνα. Ταξικά συνεπή σε βλέπω. Τι λέει το Ταλίν; Είχε κόσμο; Τα σφια της Waffen-SS είναι καλά;

Είναι ποτέ δυνατόν ο Τρότσκι που είχε συνεργαστεί με σοσιαλσωβινιστές και οι οπαδοί του χέζουν με τόση ευκολία στους αγώνες τις θυσίες και τους τόνους αίματος εκατομμυρίων αγωνιστών να συνεργάστηκε ποτέ με τους Ναζί; Εγώ τέτοιες σαχλαμάρες δεν τις πιστεύω.

vita delta

Σλάβος είπε...

"παλιά μπορεί να είχαμε λιγότερα και να περνάγαμε δύσκολα αλλά ήταν καλύτερα"

Εγώ το μεταφράζω ως εξής :

"παλιά μπορεί να είχαμε λιγότερα και να περνάγαμε δύσκολα αλλά ήταν όλα πιο απλά"

Δε χρειάζεται να πας σε 70+ για να δεις ότι ισχύει.Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και προχωρά η παγκοσμιοποίηση τόσο πιο σκούρα τα βρίσκουμε οι παλιοί.

Έβλεπες 2 κανάλια στο μαύρο άσπρο και στεναχωριόσουν όταν έκανε «χιόνια» και τώρα κλαίγεσαι αν δεν έχεις nova sport full high definition και κινητό με 8 πυρήνες.

Και οι επόμενες γενιές θα λένε για σήμερα τι καλύτερα που ήταν το 2017 όταν στο 2047 το ρομπότ υπηρέτης κλπ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Οφ-τόπικ, μια που δεν μπορώ να χειριστώ τα σχόλια στην "Κατιούσα":
Στην πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση του Sentic (καλά το θυμάμαι, Δημήτρη;), για την οικονομία της "Μπολιβαριανής Επανάστασης",
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: Φάντασμα ή πραγματικότητα στην Βενεζουέλα;
τα "τρισεκατομμύρια δολλάρια" των μεγιστάνων (και του ...Τραμπ!), να διορθωθούν σε "δισεκατομμύρια" (billion dollars).

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ας αφήσουμε τα άτομα που δεν καταλαβαίνουν καν τι διαβάζουν κι ας προχωρήσουμε παρακάτω.

Σεχτάρ, δεν είναι τόσο απλή η μεταφορά του billon από τα ισπανικά. Δεν υπάρχει αντιστοιχία. Τυπικά νομίζω η μετάφραση είναι σωστή, δεν ξέρω αν δε βγαίνουν λογικά τα ποσά. Και ναι, καλά θυμάσαι για το Δημήτρη.
Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορείς να χειριστείς τα σχόλια στην Κατιούσα. Ίσως χρειαστεί να ξαναγραφτείς -γιατί αντιμετωπίσαμε στο ενδιάμεσο ένα τεχνικό πρόβλημα- αλλά πέραν αυτού πού ακριβώς σκοντάφτεις; Στείλε μου ένα μέιλ, αν θέλεις.

Ανώνυμος είπε...

Χα, χα, χα!!! Να τα μας, να τα μας! Βρικολάκιασε ο Τενγκίς Αμπουλάντζε, ο σκηνοθέτης που ταύτισε τον κομμουνισμό με τον ναζισμό! Ε, ρε Εσθονία, θαύματα κάνεις και νεκρούς ανασταίνεις! Μόνο που είναι ζόμπι…

Ultor

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει σίγουρα κι αυτή η διάσταση που λες Σλάβε, καταλαβαίνω όμως ότι αναφέρονται και σε ένα αίσθημα μικρότερων διαφορών (άρα και μικρότερου φθόνου) μέσα στο περιβάλλον του τότε χωριού ή της τότε γειτονιάς σε σχέση με τη σημερινή εποχή των πολύ περισσότερων υλικών αγαθών, συναίσθημα το οποίο πήγαινε μαζί (ή ίσως τροφοδοτούσε) ένα πιο αυξημένο αίσθημα αλληλοβοήθειας μεταξύ των χωριανών ή των γειτόνων. Η καλοπέραση μάλλον είναι απολύτως ταυτισμένη με την ποσότητα των υλικών αγαθών (την αφθονία), δε θα το δέχονταν νομίζω κανείς από αυτούς που λένε ότι τότε "ήταν καλύτερα" αν τους έλεγες ότι τότε υπήρχε "καλοπέραση". Και μάλλον είμαι της άποψης ότι η αξιοπρέπεια γεννιέται εκεί που δεν υπάρχει αφθονία όχι ότι αφθονία και αξιοπρέπεια πάνε απαραίτητα μαζί.
ρα

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Διαφωτιστικο το αρθρο του Σεχταρ με πολλα στοιχεια.

Ειχε ποτε κανεις αμφιβολια για το αν ειναι η Βενεζουελα καπιταλιστικη?

Υπαρχει δικτατορια του προλεταριατου? Σχεδιασμος της παραγωγης με βαση τις αναγκες? Απαλλοτροιωση των συγκεντρωμενων μεσων παραγωγης? κλπ

Το ειχα πει παλιοτερα και ειχαν πεσει καποιοι να με φανε.

Οι Τσαβεζ/Μαδουρο ειναι αλλη μια λαικομετωπικη αποτυχια σε γενικες γραμμες, οπως ολα τα αντιστοιχα εγχειρηματα στις ανεπτυγμενες και αναπτυσσομενες χωρες.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, το ποιοι και γιατί μετεγκατασταθηκαν το 1949 έχει καταγραφεί και στοιχειοθετηθει ήδη σε μια πολύ καλή δουλειά (κατά τη γνώμη μου) που έχει εκδοθεί εδώ και κάποιο καιρό από τη σύγχρονη εποχή και αξίζει να της ρίξετε μια ματιά..
Μια περίληψη υπάρχει εδώ (ειδικά για το 1949):
https://erodotos.wordpress.com/2009/02/16/ellines-essd-8-1949/

Μαρία

Ανώνυμος είπε...

@ Παπουτσωμενος Γατος
Ένας εργάτης σε βαρια βιομηχανία στη Σιβηρία, μπορεί και να είχε εισόδημα λίγο μεγαλύτερο από ένα νέο γιατρό και σίγουρα από εκπαιδευτικό.
Επίσης, στη Βαρειά (και ανθυγιεινή)Βιομηχανία κανένας εργάτης δεν μπορούσε να μείνει παραπάνω από 5 χρόνια. Μετα γυρνούσε σε άλλες θέσεις λιγότερο ανθυγιεινές.

Για τις γκρίνιες των γιατρών στο βιβλίο από την "Σύγχρονη Εποχή". Η απορία για τον μη σχολιασμό της Δυτικής Προπαγάνδας από τα ραδιόφωνα της "Ελεύθερη Ευρώπη" πέρα από δική μου είναι και του συγγραφέα που από την Ελλάδα πήγε και μορφώθηκε στην ΕΣΣΔ. Από το βιβλίο του η συνεισφορά των φοιτητών στην αποκπομιδή και από τους φοιτητές της αγροτικης σοδειάς, ο φοιτητικός μισθός κ.α.

@vita delta
Η μόνη διαφορά μεταξύ του Τρότσκι και των μετέπειτα οπαδών του Τρότσκι ήταν η θέση τους ως προς τον επερχόμενο παγκόσμιο (Β')πόλεμο με την επεμφοτερίζουσα στάση του Λέοντα(υπέρ της Σ.Ε. κατά της Κ.Ε. του ΚΚΣΕ) αλλά μετά άλλαζε στάση προσδοκώντας από τον πόλεμο να αλλάξει την Κ.Ε.

Απο εκφυλισμένο εργατικό κράτος ή κρατικός καπιταλισμός ή κοινωνία των διευθυντών ή οτιδήποτε άλλο έπρεπε να εφευρεθεί για να δικαιολογηθεί η στάση τους. Κατά τα άλλα συμφωνούσαν και στη θεωρεία των δύο άκρων(η ηθική τους και η ηθική μας) και στην ανατροπή της Κ.Ε. του ΚΚΣΕ.

@Χιλ
Η Κριμαία ήταν και παραμένει ευαίσθητο στρατηγικό σημείο.

17-57

თენგიზ აბულაძე είπε...

Yπηρχε ομως πριν το συμφωνο μη επιθεσης, Ρωσιας Γερμανιας, και πιο πριν η ταυτιση σοσιαλδημοκρατιας-ναζισμου. Ο Σταλιν περιμενε γερμανικη επιθεση οχι πριν το 1944.
Εδωσε εντολη να μην απαντησουν οι συνοριακοι οταν αρχισε η επιθεση της Γερμανιας. Ο Σταλιν προμηθευε την Γερμανια με σταρι πετρελαιο και μεταλλα. Παρεδωσε τους γερμανους κομμουνιστες στον Χιτλερ. Διελυσε τα περισσοτερα κομμ. κομματα οπως της Γερμανιας, Ουγγαριας, Κορεας, Ινδιας,Κινας, απο το ελληνικο εξαφανισαν τους επικεφαλης Χαιτα, Ευτυχιαδη. Στις δικες του 1937 εκτελεστηκαν οι 13 απο τους 19 διοικητες σωματων, οι 110 απο τους 135 διοικητες μεραρχιων και ταξιαρχιων και οι μισοι συνταγματαρχες του κοκκινου στρατου.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ 17-57

Δεν το γνωριζα αυτο για τους εργατες της βαριας βιομηχανιας.

Πιστευω πως η ΕΣΣΔ θα μπορουσε να απαντησει τα εξης

α) Στην ΕΣΣΔ η ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη ηταν λαικο δικαιωμα οχι εμπορευμα, και υπηρχαν για να υπηρετουν το λαο και οχι για να πλουτιζουν οι γιατροι, οι φαρμακοποιοι, οι φαρμακοβιομηχανιες κλπ. Στον καπιταλισμο οι γιατροι βγαζουν πιο πολλα λεφτα (οπως και οσοι εχουν επιχειρησεις στο χωρο της υγειας) αλλα η περιθαλψη γινεται πολυτελεια απο δικαιωμα

β) Μπορει ο μεσος ειδικευμενος στην ΕΣΣΔ να κερδιζε λιγοτερα αλλα ο μεσος ανειδικευτος κερδιζε περισσοτερα

γ) Oπως ειπα οι καλες αμοιβες των ειδικευμενων βασιζονταν σε συγκεκριμενες συγκυριες και οχι σε εγγενη χαρακτηριστικα του καπιταλισμου

Τα α και β, δειχνουν μια ταξικη ''μεροληψια'' υπερ των ανειδικευτων εργατων, πραγμα λογικο απο ενα σοσιαλιστικο καθεστως, αλλα παει κοντρα στο ιδεολογημα του ''παλλαικου κρατους'' και γενικα στο οτι εχουν ολες οι ταξεις/στρωματα τα ιδια συμφεροντα στον σοσιαλισμο και η ταξικη παλη εχει τερματιστει.

Το γ δε θα επειθε καποιον που εχει αστικο τροπο σκεψης και θεωρει οτι τα συμφεροντα το ειναι με τον καπιταλισμο. Για να εχει φτασει σε σημειο να ακουει ''Ελευθερη Ευρωπη'' και να πιστευει ο,τι ακουει σημαινει οτι τον εχει κερδισει ηδη ο αντιπαλος και θα πρεπει να γινει μια συνολικοτερη δουλεια στο επιπεδο της ιδεολογιας και της οικονομιας για να κερδηθουν ξανα συνειδησεις, και οχι απλως αποσπασματικες απαντησεις στο ενα ή στο αλλο.

zoot horn rollo είπε...

Ναι,ενταξει,μεσα.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@თენგიზ აბულაძე

Tρολια ειναι το ποστ των 2.57 ή τα εννοεις?

Ανώνυμος είπε...

Το ζόμπι (Τενγκίς Αμπουλάντζε) συνεχίζει το χαβά του…

Ultor

Ανώνυμος είπε...

Εδω παρατίθονται επαρκή στοιχεία για την άριστη πολεμική ετοιμότητα της ΕΣΣΔ: http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2016/06/blog-post_22.html?m=1

Θυμίζω δε ότι το ΚΚ Γερμανίας διαλύθηκε όταν τέθηκε εκτός νόμου στην ΟΔΓ μετά τον θάνατο του Στάλιν. Ολα τα υπόλοιπα κόμματα συνέχισαν να υπάρχουν μετά τον θάνατο του Στάλιν επίσης άσχετα με την εξέλιξη τους.

Σχετικά με τους εκτελεσμένους: Τι αποδεικνύει η παράθεση αριθμών πέρα από ότι η ταξική πάλη διεξαγόταν και στις τάξεις του μπολσεβίκικου κόμματος και του σοβιετικού κράτους. Τόσοι από τόσους στρατηγούς. Τόσοι από τα τόσα στελέχη της ΚΕ κλπ. Θυμίζω ότι η Ελληνική αστική κυβέρνηση στηρίζεται στο κόμμα που δημιούργησε η μισή κεντρική επιτροπή του 13ου συνεδρίου του ΚΚΕ. Η μαζική μεταστροφή στελεχών δεν είναι κάτι καινούργιο στα πλαίσια του κομμουνιστικού κινήματος.

Ο.Χ.Ε.Π.

Unknown είπε...

δεν μπορει να εξισωνεται η διαφθορα.
αυτο ειναι προφανες.
δεν ειναι δυνατη η διαφθορα εαν δεν συμμετεχουν πολιτικα και οικονομικα στελεχη.
η υπαρξη τους δεν σημαινει καπιταλισμο,και εδω ειναι το σκοπιμο λαθος μπετελεμ
και υπολοιπων.
απο την αλλη καπως θα επρεπε να ελεγχθουν απο την εργατικη ταξη,πραγμα που ηταν
πολιτικα και ιδεολογικα αδυνατο.
ενδεχομενως πιστευαν το 30 οτι αυτο θα το εκανε το κομμα.
το κομμα ομως παντα εχει ορια απεναντι στην υπαρκτη κοινωνικη πραγματικοτητα,
δεν μπορει να αμυνεται συνεχως σ αυτο που βγαζει η κοινωνια,εκτος εαν προσπαθησσει να το μεταβαλει.ο υποκειμενισμος εχει ορια.

Αναυδος είπε...

καλο θα ειναι ο αντικομμουνιστικος οχετος να εχει τουλαχιστον ενα επιπεδο
την επιθεση την περιμενε γι αυτο και ειχε διαταχθει επιστρατευση ηδη απο το μαιο
εδινε πρωτες υλες και επερνε μηχανες
οσους παρεδωσε ηταν πρακτορες της γκεσταπο
οι στρατηγοι που στηθηκαν στον τοιχο συνομωτουσαν μαζι με τους χιτλερικους

αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι οτι το σταλιν οι τροτσκιστοαναρχικοι τον εχουν ικανο για τα μεγαλυτερα εγκληματα ενω τους δικους τους τους περνουν για αθωες περιστερες

ο τροτσκυ στα γεραματα εγινε χαφιες του fbi ενω οι τροτσκες οπου γης καταδιδαν στις κατα τοπους ασφαλειες τους κομμουνιστες και τα μελη της gpu που δρουσαν στο εξωτερικο

Ανώνυμος είπε...

@ Παπουτσωμενος Γατος
Η ΕΣΣΔ και γενικά οι Λαϊκές Δημοκρατίες ήταν πολύ καλές στον ιατρικό τομέα της πρόληψης ατυχημάτων και ασθενειών. Τα 5 χρόνια στην ΕΣΣΔ ίσχυαν στα σίγουρα για τις βαρειές βιομηχανίες στην Σιβηρία και είχαν καλύτερες αμοιβές και από γιατρούς, κομματικά στελέχη


Η προπαγάνδα οφείλεται και σε ένα άλλο μέρος: Τους έκανε υπερβολικά αθώους και πίστευαν σχεδόν τα πάντα. Έβλεπαν ή άκουγαν για την πολυτέλεια της Δύσης χωρίς να σκέπτονται πόσο ποσοστό την απολάμβανε. Μπορεί να έβλεπαν το Μανχάταν αλλά δεν τους έδειχναν το Χάρλεμ

Ήταν και οι εποχές μετά το 20ο Συνέδριο και τις μεταρρυθμίσεις Κοσίγκιν. Άλλοι ήθελαν να γίνουν καπιταλιστές, άλλοι είχαν αγνές προθέσεις και σκεφτόντουσαν για μία νέα ΝΕΠ.


Αν έχεις παιδεία, υγεία, δωρέαν διακοπές, σίγουρη εργασία χωρίς το άγχος μην απολυθείς ή κλίσει αύριο η επιχείρηση, ικανοποιητικό επίπεδο ζώης τότε τι αξία έχουν τα χρήματα;

"Τα είχαμε όλα και τα χάσαμε" όπως έλεγε η κυρία, βιολόγος στην ΕΣΣΔ μετέπειτα οικιακή βοηθός στην Ελλάδα.

@ თენგიზ აბულაძე
Άρα και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Μόσχα Τζόσεφ Ντέηβις που παρακολουθούσε τις δίκες της Μόσχας και τα θεώρησε καλώς καμωμένα από τον Στάλιν και στα απομνημονεύματα στα οποία περιλαμβάνει τηλεγραφήματα προς τις ΗΠΑ και γράμματα προς την κόρη του ε΄νω όταν γ΄υρισε πίσω στις ΗΠΑ μιλούσε για "5η φάλλαγα" μάλλον θα ήταν κρυφο-Σταλίνας.

Τα απομνημονεύματα του στα Αγγλικά πωλούνται και στο Ιντερνετ. Είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά και πωλούνται και σε βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα.

Για τα υπόλοιπα περί Γερμανίας, Ουγγαρίας δεν σε "βοηθούν" οι ημερομηνίες. Όπως δεν σε "βοηθάει" και η Τσεχοσλοβακία που την έδωσαν οι Δυτικοί στον Χίτλερ με την συμφωνία του Μονάχου το 1938. Ο Χίτλερ ανέβηκε επίσημα το 1933 και τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης περιλάμβαναν Κομμουνιστές

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ταξιδάκι αναψυχής του Λέοντος στην φασιστική Ιταλία
https://www.youtube.com/watch?v=GICjue1F8Bg

Χιλ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ 17-57

''Η ΕΣΣΔ και γενικά οι Λαϊκές Δημοκρατίες ήταν πολύ καλές στον ιατρικό τομέα της πρόληψης ατυχημάτων και ασθενειών. Τα 5 χρόνια στην ΕΣΣΔ ίσχυαν στα σίγουρα για τις βαρειές βιομηχανίες στην Σιβηρία και είχαν καλύτερες αμοιβές και από γιατρούς, κομματικά στελέχη


Η προπαγάνδα οφείλεται και σε ένα άλλο μέρος: Τους έκανε υπερβολικά αθώους και πίστευαν σχεδόν τα πάντα. Έβλεπαν ή άκουγαν για την πολυτέλεια της Δύσης χωρίς να σκέπτονται πόσο ποσοστό την απολάμβανε. Μπορεί να έβλεπαν το Μανχάταν αλλά δεν τους έδειχναν το Χάρλεμ

Ήταν και οι εποχές μετά το 20ο Συνέδριο και τις μεταρρυθμίσεις Κοσίγκιν. Άλλοι ήθελαν να γίνουν καπιταλιστές, άλλοι είχαν αγνές προθέσεις και σκεφτόντουσαν για μία νέα ΝΕΠ.


Αν έχεις παιδεία, υγεία, δωρέαν διακοπές, σίγουρη εργασία χωρίς το άγχος μην απολυθείς ή κλίσει αύριο η επιχείρηση, ικανοποιητικό επίπεδο ζώης τότε τι αξία έχουν τα χρήματα;

"Τα είχαμε όλα και τα χάσαμε" όπως έλεγε η κυρία, βιολόγος στην ΕΣΣΔ μετέπειτα οικιακή βοηθός στην Ελλάδα.''

Θεωρησαν την συγκυριακη ευημερια των δυτικων χωρων εκεινης της εποχης ως συστατικο στοιχειο του καπιταλισμου και νομιζαν οτι αν ανατραπει ο σοσιαλισμος θα μπορουν να εχουν και την πιτα ολοκληρη και το σκυλο χορτατο, δηλ. και δωρεαν υγεια, παιδεια κλπ αλλα και το καλο αμαξι, το μεγαλο σπιτι, τηλεορασεις κλπ

Οταν επεσε ο σοσιαλισμος, η καταταση στον καπιταλισμο αλλαξε κατα 180 μοιρες, τοσο επειδη σταματησε η πιεση απο το εργατικο κινημα που ανεβαζε την αξια της εργατικης δυναμης, οσο και επειδη ηδη ο καπιταλισμος λογω της κρισης που μπηκε απο την δεκαετια του '70 και μετα, αρχισε να συμπιεζει την εργ. δυναμη για να αυξηθουν τα κερδη.

Μοιαζει με τους διψασμενους στην ερημο που νομιζουν οτι βλεπουν οαση αλλα οταν φτανουν καταλαβαινουν οτι ειναι οφθαλμαπατη.

Το μονο ελαφρυντικο που δινω ειναι οτι ο σοσιαλισμος υστερουσε οντως σε προιοντα ''πολυτελειας'' που ειχαν αρχισει να διαδιδονται στην Δυση απο το '50 και μετα.

თენგიზ აბულაძე είπε...

Δεν τα εκανε ολα καλα ο Τροτσκι, ουτε ο Σταλιν ηταν ιδιος με τον Χιτλερ. Αλλα πως εξηγειται με μαρξιστικους ορους η παλινορθωση του 89 αν δεν δεχθουμε την τροτσκιστικη θεωρια της διαρκους επαναστασης. Δηλαδη οτι ενα κομμα νεου τυπου πρεπει να ανατρπει τον εαυτο του κατα περιοδους διαφορετικα πεθαινει, οπως εγινε στην 'Σ.Ε.'.

ας δεχθουμε οτι κασλως εκδιωχθηκε ο Τροτσκι, ακομα και οτι καλως δολοφονηθηκε με εντολη απο το στελεχος της Διεθνους Ρ. Μερκαντερ, διοτι διεδιδε ψευδεις ειδησεις για τον σταλιν. Ας δεχθουμε οτι καλως εκκαθαριστηκε 3 φορες το κομμα απο το 24ως το 38 ακομα και ο κοκκινος στρατος διωχθηκαν οσοι κωλυσιεργουσαν εστω και εκαναν κατασκοπεια σαμποταζ κτλ. Ας δεχθουμε οτι ηταν απαραιτητο να φυγει απο την μεση η '5η φαλαγγα'. Οτι ηταν απαραιτητα αμυντικα χτυπηματα μπροστα στην καπιταλιστικη περικυκλωση, στραγγαλισμο απο τον αστικο περιγυρο.

Πως λοιπον εξηγειται, αφου ολα αυτα εγιναν ΚΑΛΩΣ, η νεκρωση της εσωτερικης κομματικης ζωης στα επομενα χρονια, και η μετατροπη του σε κομμα εκκολαυτηριο μαφιοζων, μαυραγοριτων και καθε ειδους διαφθορας;

Δεν θα επρεπε η μονολιθικοτητα να οδηγει στην μεγαλυτερη αποτελεσματικοτητα της γραμμης; Μηπως τελικα η μονολιθικοτητα οταν δεν συνοδευεται απο ιδεολογικη δουλεια, οδηγει στον μαρασμο του κομματος και της κοινωνιας;

Αν σωστα το κομμα εκτελεσε τον εαυτο του μεταξυ 1924-1938 και αναγεννηθηκε, μηπως τοτε το λαθος ηταν οτι δεν ξανα εκτελεσε τον εαυτο του αρκετες φορες μετα το 45; Η μηπως τελικα δεν υπηρχε λογος εκτελεσης μετα το 45, γιατι ηδη το κομμα ειχε μεταλλακτει σε ενα εθνικο-καπιταλιστικο μορφωμα με συμβιβασμο γραφεικρατιας-νεπμαν και μαυραγοριτων; Μηπως δηλαδη οταν η γραφειοκρατια απαλλαχτηκε απο τους ιδεολογικους αντιπαλους της με την εκτελεση της αριστερηης αντιπολιτευσης, η οποια την απειλουσε με ενοπλη λαικη επανασταση διοτι ειχε μαρξιστικο οπλοστασιο, δεν ειχα κανενα προβλημα να συμβιβαστει μετα με τους μαυραγοριτες;

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ თენგიზ აბულაძე

''Πως λοιπον εξηγειται, αφου ολα αυτα εγιναν ΚΑΛΩΣ, η νεκρωση της εσωτερικης κομματικης ζωης στα επομενα χρονια, και η μετατροπη του σε κομμα εκκολαυτηριο μαφιοζων, μαυραγοριτων και καθε ειδους διαφθορας; ''

Σταματησαν να γινονται καλως απο το '60 και μετα.

Οι καινουργιοι Τροτσκι βρηκαν στεγη μεσα στο κομμα αντι να πεταχτουν εξω.

Ο μονος μετα το Σταλιν που πηγε να βαλει μια ταξη ηταν ο Αντροποβ που ισως και να τον δολοφονησαν.

Μετα ανεβηκε ενα ανδρεικελο, ο μισοπεθαμενος Τσερνιενκο ο οποιος με την σειρα του ανεβασε τον Γκορμπατσωφ.

Ο Χρουτσωφ και ο Μπρεζνιεφ ειχαν συμβιβαστει με τους γραφειοκρατες και κρυβανε τα προβληματα κατω απο το χαλι.

Unknown είπε...

υπαρχει μια περιεργη εξισωση.
πολλοι θαυμαστες του σταλιν ειναι εμμεσοι κρυπτοοπαδοι του πουτιν ,βγαζοντας λαδι
τον νεορωσικο ιμπεριαλισμο.

παραδειγμα το κεκρ.

κατα τα αλλα τα περι φασισμου των αντιπαλων του σταλιν,δεν ηταν παρα μια κορωνα της γραφειοκρατιας για να υπερασπισει τα προνομια της,χωρις αρχες, με μονο στοχο να εξουδετερωσει οτι την απειλουσε.

zoot horn rollo είπε...

Μήπως το "φρούτο" για το Σεπτέμβρη ήρθε κομματάκι νωρίτερα;

experience είπε...

Εντάξει το όλοι κλέβανε το κράτος είναι προφανώς υπερβολή, αν όλοι κλέβανε και μάλιστα το ίδιο τότε δε θα υπήρχε και πρόβλημα, υπήρχε διαφθορά όπως υπάρχει και σε πολλές καπιταλιστικές χώρες. Το θέμα είναι ότι το ΚΚΣΕ δεν βρήκε τις απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα επειδή ίσως δεν το ένοιαζε, από ένα σημείο και μετά υπήρχε νομίζω η άποψη ότι έντάξει όλα καλά πάνε, δε χρειάζεται να προσπαθήσουμε, χαλαρά. Επήλθε μία αδικαιολόγητη στασιμότητα επί Μπρέζνιεφ πριν την καταστροφή με την περεστρόικα η οποία πήγε εντυπωσιακά άσχημα, βασικά δε νομίζω να πέτυχε τίποτα από τους στόχους της. Νομίζω ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έγιναν ήταν τα προνόμια που απολάμβαναν τα στελέχη του κόμματος που στην τελική έπαιρναν και τις αποφάσεις. Οταν εσένα η ζωή σου δεν είναι η ίδια με του υπόλοιπου κόσμου αλλά πολύ καλύτερη δεν μπορείς και να αντιληφθείς τα προβλήματα και να ψάξεις λύσεις γιατί για σένα είναι καλά έτσι κιαλλιώς. Δεν λέω ότι τους Σοβιετικούς ηγέτες δεν τους ένοιαζε για τον κόσμο αλλά είχε αποκοπεί κατά κάποιο τρόπο η εξουσία από το λαό και αυτό δεν είναι ποτέ καλό. Στο τέλος είχε φτάσει το πράγμα να μη θέλει η ηγεσία να υπάρχει άλλο Σοβιετική Ενωση και στο κόμμα να υπάρχουν άτομα όπως ο Γέλτσιν, αντικομμουνιστές δηλαδή, οπότε τι περιμένεις μετά να γίνει;

Ανώνυμος είπε...

Καλά, τίποτα σοβαρότερο από απαντήσεις στα ξερατά του ζόμπι (Τενγκίς Αμπουλάντζε);

Ultor

zoot horn rollo είπε...

Πήραν θάρρος διάφοροι απ' τη "σταλινολογία" των ημερών και βγήκαν απ' τις τρύπες τους.
Με πρόσχημα την "αντιγραφειοκρατία" βγαίνουν περίεργες προτιμήσεις.

Unknown είπε...

εαν η γερμανια ηταν σε θεση να στρατολογει ως κατασκοπους το μισο πγ των παληων μπολσεβικων
και τη μιση κε,τοτε θα επρεπε να υπαρχει ισχυρο φιλοναζιστικο ρευμα στην σοβιετικη κοινωνια.
τετιο δεδομενο απλα δεν υπηρχε.
ο ιδιος ο σταλιν κανοντας κριτικη στον τροπο που η πραβντα καλυψε την δικη του 36,
δηλωσε οτι απο την αρθογραφια δεν φανηκε οτι οι κατηγορουμενοι ηθελαν να επαναφερουν τον καπιταλισμο.αυτο ομως δεν ειναι το ιδιο με την υποτιθενενη κατασκοπια.

εδω η συζητηση φανηκε να φτανει σε μια ακρη σε λογικη βαση.
ακριβως την ιδια στιγμη η επανοφορα ζητηματων τροτσκισμου και της απιστευτης ταυτοτητας ,αντισταλινικος=φασιστας, στην ουσια την εκτρεπει

თენგიზ აბულაძე είπε...

Δηλαδη τον συνεργατη του fbi (Τροτσκι) τον αντιμετωπισαν με εκτελεσεις, τον Γιελτσιν ομως που αποδειχηκε τι ηταν, πως επρεπε να τον αντιμετωπισουν; Eκτελεση με αντιαεροπορικα βληματα;

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

experience, 27 Αυγούστου 2017 - 9:29 μ.μ., υπάρχει μια άποψη κι εδώ, για τα στελέχη του ΚΚΕ, ότι "η ζωή τους δεν είναι η ίδια με του υπόλοιπου κόσμου...", ξέρεις "κότερα", "λαθρεμπόριο", "άεργοι συνδικαλιστές" κλπ., κλπ. Παληότερα είχαμε και "τα ρούβλια" και δε χρειαζότανε ...να στήνουμε ιστορίες! Ασε, το τι έχει ακουστεί για τα επαγγελματικά στελέχη.... Το ωραίο είναι, πως όταν έγινε καμιά προσπάθεια οικονομικής εξυγείανσης, π.χ. στις αείποτε κομματικές επιχειρήσεις, οι ίδιοι, που συκοφαντούν τα απρόσωπα "στελέχη" γενικά η κάποια στοχοποιημένα ηγετικά, οι ίδιοι σηκώνανε τα λάβαρα της υπεράσπισης ακριβώς εκείνων, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν π.χ. υψηλόμισθοι.
Αντιφατικό; Καθόλου αν κανείς ψάχνει τις αιτίες πίσω από τις προφάσεις.
Οι σαματατζήδες κεκράκτες της τάχαμου "κομμουνιστικής διαφθοράς", καθόλου δεν ενοχλούνται από την ίδια τη διαφθορά. Ο κομμουνισμός είναι που τους χαλάει.
Ασε, που συχνά τη μεγαλύτερη φασαρία για την διαφθορά την κάνουν ....διεφθαρμένοι!
Πάμε τώρα στη Σοβιετία. Από που προέκυψε, και από πότε, ότι τα κομματικά στελέχη γενικώς περνούσαν καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο; Η λογική λέει ότι για τον "υπόλοιπο κόσμο" το άγχος τέλειωνε με το ωράριο της εργασίας, αλλά τα κομματικά στελέχη κι εκεί, όπως κι εδώ και παντού στον κόσμο, έκαναν δύο ωράρια, το δεύτερο απλήρωτο. Οταν εσύ γύρναγες σπίτι για να κάνεις το μπάνιο σου, ο άλλος έτρεχε στα αχτίφ και στα "πλατειά", δεν έβλεπε σπίτι, οικογένεια, ξενοιασιά κλπ.
Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου εμπειρία, από όσο ήμουνα κ.μ., και συνηθίζω να μη με θεωρώ ...εξαίρεση! Ομολογώ πως δεν γνωρίζω πως ακριβώς (και αν...) αρχικά στήθηκαν ιδρύματα, μαγαζιά κλπ. αποκλειστικά για στελέχη, και με ποιό σκεπτικό. Αλλά υποθέτω, πως θα ξεκίνησαν σαν μέτρα μερικής ανακούφισης και όχι ...προνομιακής μεταχείρισης. Τώρα, ότι και αυτά ακολούθησαν, εν μέρει η συνολικά (προς το τέλος) την γενική διάβρωση της σοβιετικής κοινωνίας, ούτε περίεργο είναι, ούτε λόγος για να δαιμονοποιούνται ειδικά αυτά. Δεν πιστεύω, ότι η ζωή των στελεχών γενικά υπονόμευσε τον Σοσιαλισμό, η σωστότερα, ανήκε στις βασικές αιτίες.
Εκείνο, που διέβρωσε τα πάντα, επομένως και το στελεχικό δυναμικό, ήταν η υποχώρηση στις "αξίες" του ατομισμού, του ανταγωνισμού, της κερδοφορίας, συνοπτικά της "αγοράς" η του Καπιταλισμού. Αυτό ήταν το τραίνο, που κουβάλησε και την διαφθορά στην εξουσία της εργατικής τάξης.
Αυτά, που ακούγονται από μικροαστούς και "ψαγμένους" για "εξουσίες, που διαφθείρουν γενικά" κλπ., τα θεωρώ σχολαστικίστικες παπαριές, που προβάλλουν τα αποτελέσματα αντί για τα αίτια, πάλι για ευνόητους λόγους. Δεν κατέρρευσε η Ρώμη, λόγω της σιδηράς (και μακραίωνης!) εξουσίας των πατρικίων και της παροιμιώδους διαφθοράς της. Η διαφθορά και απώλεια της εξουσίας μιας τάξης, δεν οφείλεται στην ...έννοια της εξουσίας, που αιωρείται στον αιθέρα αποκομμένη από την υλική της βάση, πολύ περισσότερο σε συγκεκριμένες εξουσίες. Η απώλεια της εργατικής εξουσίας στην ΕΣΣΔ και τις Λαϊκές Δημοκρατίες, πρέπει να αναζητηθεί στην ταξική πάλη, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο διεθνές επίπεδο.
Το πρώτο σοσιαλιστικό πείραμα τσακίστηκε από την Αντίδραση, δεν κατέρρευσε.

experience είπε...

@Σεχτάρ ο Τρομερός
Δεν ξέρω, δεν έζησα εκεί οπότε δεν ξέρω από πρώτο χέρι τι ακριβώς ίσχυε. Λέγεται πολύ συχνά σαν κριτική στην ΕΣΣΔ καλοπροαίρετα ή μη ("ο κόσμος δεν περνούσε καλά, δεν είχε πρόσβαση σε αγαθά εκετός αν ήσουν στο κόμμα") και είσαι ο πρώτος που έχω ακούσει να το διαψεύδει. Οταν μιλάς για αυτό η συζήτηση συχνά καταλήγει στο "εντάξει, αφού ήταν τόσο καλό γιατί δεν υπάρχει πια και γιατί δεν το ξαναφέρνουν;" και προσπαθείς να βρεις πρακτικούς λόγους για να απαντήσεις. Δεν λέω ότι η ΕΣΣΔ δεν υπάρχει πια λόγω αυτού, αλλά εάν ίσχυε αφήνει μια άσχημη γεύση και είναι τελείως αντίθετο με τις αρχές του σοσιαλισμού. Είναι σχετικά πολύπλοκο το ζήτημα και δεν απαντιέται έτσι απλά το γιατί δεν υπάρχει ΕΣΣΔ. Πάντως επί Μπρέζνιεφ έγινε αρκετή ζημιά που φάνηκε μετά γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια εξέλιξης και βελτίωσης, ίσως γιατί δεν ήθελε να ταράξει τα νερά και να έχει αντιδράσεις γιατί κάποιοι ήταν βολεμένοι, μπορεί να νόμιζε ότι όλα είναι καλά και έτσι, δεν ξέρω. Ναι μεν υπήρχε σταθερότητα και η ΕΣΣΔ είχε ενισχυμένη επιρροή αλλά τα προβλήματα όσο και να τα κρύβεις κάτω από το χαλί κάποια στιγμη θα βγουν στην επιφάνεια και βγήκαν. Πάντως η ανατροπή ήρθε από πάνω και όχι από κάτω.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω, δεν ξέρω, δεν ξέρω, αλλά… έχω γνώμη και άποψη για ό,τι δεν ξέρω! Ε, ρε τι πάθαμε και τι τραβάμε… Και τι έχουμε να πάθουμε και να τραβήξουμε ακόμα…

Ultor

Ανώνυμος είπε...

χα χα γαμάτο.
Το βιντεο που ανέβασε ο Χιλ δεν ειναι απο το 1940 [κανουν λάθος στη λεζάντα], ειναι απο το...1932.
Ο Τρότσκι επισκέπτεται αρχαία πόλη κοντά στη Νάπολη (ισως Πομπηία) στη ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ.

αντι-τροτσκας

Ανώνυμος είπε...

Κάθε φορά η ίδια συζήτηση, τα ίδια επιχειρήματα με "καινούρια" διαφορετική φορεσιά. Μοιρασμένοι ρόλοι, άλλος για το εμετικό του πράγματος, άλλος με το πιο "ψαγμένο" και καλά μαρξιστικό, όλοι όμως με έναν στόχο: να μας πείσουν ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν ότι χειρότερο έχει υπάρξει από καταβολής κόσμου. Κι επειδή εδώ μέσα δεν πρόκειται να πετύχουν αυτό και το ξέρουν, προσδοκούνε να τσιμπήσει κάποιος για να συνεχίσουν την θλιβερή ιντερνετική τους ύπαρξη λίγο ακόμα.
Σφυροδρέπανε καλά κάνεις και ανεβάζεις τέτοιου είδους αναρτήσεις, αναδεικνύουν οπτικές γωνίες που ίσως να μην τις σκεφτόμαστε καν. Έχουν και το συναισθηματικό στοιχείο, τόσο απαραίτητο όταν τάσσεσαι στο πλευρό της πιο ευγενικής επιδίωξης της ανθρωπότητας. Αλλά...
Τελικά με βάση το απόλυτο κριτήριο της πράξης αποδεικνύεται ότι συζήτηση ουσιαστική για την σοσιαλιστική οικοδόμηση και τις αιτίες των ανατροπών και της, προσωρινής αλλά τόσο οδυνηρής, ήττας μπορεί να γίνει και έχει νόημα να γίνει μόνο ανάμεσα σε αυτούς που τους ενδιαφέρει το ξεσκλάβωμα της ανθρωπότητας. Μόνο ανάμεσα σε αυτούς που δεν τσιμπάνε σε πτωματολογίες, χαλκευμένα στοιχεία και ποτέ μα ποτέ αποδεδειγμένες αναφορές. Αυτούς που θεωρούν ότι η πρώτη στην ιστορία σοσιαλιστική χώρα δεν ήταν ούτε ουτοπικός παράδεισος μταφερμένος στη γη από υπερφυσικά όντα, ούτε φυσικά η κόλαση που προσπαθούν διάφορα ζόμπι να μας πείσουν εδώ. Κι αν ήταν κόλαση για τους πολιτικούς τους προγόνους (Μαχνό, Μπαντέρα, Σολζενίτσιν, Βλάσοφ, Κερένσκοειδή κτλ.) καλώς ήταν, για να τελειώνουμε.
Έτσι, δεν ξέρω τι νόημα έχει να μπαίνουμε καν σε συζήτηση με δαύτους, και δεν λέω ότι το κάνεις εσύ. Ένα πράγμα είναι η επιστημονική μελέτη του ζητήματος, που μόνο το συλλογικό υποκείμενο της εργατικής πρωτοπορίας που λέγεται ΚΚ μπορεί και δικαιούται να πράξει, σε συζήτηση με ανθρώπους των παραπάνω χαρακτηριστικών και άλλο η συζήτηση στον κόσμο, εξοπλισμένη από το πρώτο. Εδώ δεν έχεις αυτό σε κάθε σχόλιο για το σοσιαλισμό. Έχεις τον κάθε πικραμένο τυχάρπαστο να λέει το μακρύ του και το κοντό του και να επιδιώκει νομιμοποίηση. Όπως είναι η Καϊλή που στην αναμπουμπούλα θυμήθηκε παππού εκτελεσμένο από τα "κομμούνια" ένα πράγμα.

ΡΓ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

H εικονα απο εχω απο συζητησεις και ενα μικρο ψαξιμο στο νετ, ειναι οτι απο την μια ηταν η μεγαλη μαζα του κοσμου η οποια επ'ουδενι δεν πεινουσε αλλα απολαμβανε τις γνωστες παροχες του σοσιαλισμου και απο την αλλη μια μικροτερη ομαδα υψηλοβαθμων στελεχων της οικονομιας ή του κομματος που ειχαν προσβαση σε λιγο καλυτερο επιπεδο ζωης.

Δεν μιλαμε για κατι τρελο, μπορει αυτοι οι ανθρωποι να ειχαν προτεραιοτητα στις λιστες για να παρεις αμαξι (και μιλαω για Λαντα και τα συναφη οχι τιποτα Μπεμπες) ή να ζουσαν σε ενα σπιτι που ειχε καποια τμ περισσοτερα απο ενα μεσο λαικο σπιτι.

Καμια σχεση με τις ανισοτητες στις δυτικες χωρες.

Εκει που εγινε η ζημια δεν ηταν στα θεσμοθετημενα προνομια καποιων ομαδων, αλλα στην μαυρη αγορα.

Τα περισσοτερα αρνητικα στερεοτυπα της ΕΣΣΔ αφορουν τα τελη της θητειας του Γκορμπατσωφ και την περιοδο Γιελτσιν, δηλ. μετα την καταρρευση του σοσιαλισμου.

Ανώνυμος είπε...

Για τον κύριο με το Γεωργιανό Αλφάβητο
μάλλον ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Μόσχα ήταν κρυφο-Σταλίνας μιας και υπεράσπιζε τις Δίκες της Μόσχας.
Πιο προχωρημένος από τους Σταλίνες, μίλησε και έγραψε για 5η φάλλαγα μέσα στους μηχανισμούς του Σοβιετικού Κράτους.
Τα απομνημονεύματα του Πρέσβη Τζοζεφ Ντέηβις τιτλοφορούνται ως "Αποστολή στην Μόσχα" κυκλοφορούν στα Αγγλικά και στα Ελληνικά. Για τους άφραγκους σε τιμή κάτω των δέκα ευρώ από το ίντερνετ. Για τους μη αγγλομαθείς, σε βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας.

Μαρξιστικά, ο σοσιαλισμός δεν είναι αυτόνομο στάδιο αλλά πορεία προς τον Κομμουνισμό. Τον σοσιαλισμό μπορείς να τον ονομάσεις και ανώριμο στάδιο του Κομμουνισμού και αρχή του Κομμουνισμού.
Τα υπόλοιπα σε πολύ απλή γλώσσα στην "Κριτική του Προγράμματος της Γκότα" του Μαυριτανού. Τα έχουμε συζητήσει
http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2017/07/blog-post.html

Για τα υπόλοιπα, για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια στα "νέα φρούτα" μάλλον θα άκουσαν το σημερινό πρωϊνό στο ΣΚΑΙ τις απόψεις Παπαδημούλη για τον Στάλιν, και με ποιους έκανε συγκρίσεις ή διαχωρισμό "ηγεσίας - βάσης"

Βέβαια οι "ανανεωτικοί" της "αριστεράς" που συκοφαντούν τον Στάλιν, στην τελική υπογράφουν ή υποστηρίζουν Μνημόνια(Δημοψήφισμα 2015) ή με Παπαδημουλέικους όρους υποστηρίζουν τον "αριστερό ρεαλισμό".
Επειδή ο κύριος ευρωβουλευτής είπε και κάτι που δεν "έπιασα" ή μάλλον δεν κατάλαβα κάτι για την χούντα και την ΕΣΣΔ, να του θυμήσουμε πως μέλη της ανανεωτικής αριστεράς στην οποία ιδεολογικά ανήκει, μιλούσαν με τον πρωθυπουργό της χούντας Μαρκεζίνη στα 1973 για την συμμετοχή τους στην ντεμί-αστική δημοκρατία που ετοίμαζε η χούντα. Αυτη είναι μία από τις πολιτικές "κληρονομιές" που βαρύνουν τον πολιτικό χώρο του.

Άντε λοιπόν καλή αρχή με το αντινεοφιλελέ μανιφέστο Λαλιώτη μήπως και συμπαραταχθούν όλες οι "προοδευτικές δυνάμεις" και "αναχώματα" που ψήφισαν και ψηφίζουν μνημόνια διαρκείας από το Μάαστριχ και μετά.

Γιατί έτσι είναι το Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίζαν τα μνημόνια που τους επιβάλει ο Καπιταλιστικός Τρόπος Παραγωγής( Κερδοφορία των επιχειρήσεων και ανταγωνιστικότητα με μισθούς Κίνας και Ινδίας στην απλή γλώσσα) από το 1991 οι εκεί εκπρόσωποι τους και στην Ελληνική Βουλή το έπαιζαν "αντι-μνημονιακοί"

17-57

თენგიზ აბულაძე είπε...

@Nikos Trend
O Tροτσκι δικαστηκε ερημην και εκτελεστηκε. Στον Μπελογιαννη τουλαχιστον επετρεψαν (οι φασιστες ) την απολογια.
το ποιοι συγκρινονται με ποιους βγαινει μονο του. Ναι οι κατηγοριες για τους εκτελεσμενους ηταν πραγματι αυτες (οσο και αν φαινεται γελοιο σημερα )
Συνεργασια με ναζιστικη Γερμανια και Ιαπωνια. Με σκοπο να επαναφερουν τον καπιταλισμο στην Ρωσια και να κανουν τον Τροτσκι (τι;) πρωθυπουργο;

თენგიზ აბულაძე είπε...

@experience
H νοοτροπια του γραφειοκρατη η οποια τον οδηγησε να λυσει τα πολιτικα ζητηματα με Δικες, εκτελεσεις και εξοριες (το ιδιο εκαναν αργοτερα και στην μεταεμφυλιακη ελλαδα) ηταν η ιδια που εχτισε και το τειχος, δηθεν για να προφυλαξει την λαικη εξουσια, στην πραγματικοτητα για να προστατευσει τα προνομια της. Ο κοσμος απομακρυνθηκε απο το κομμα, λογω σταλινικης τρομοκρατιας, η διαφθορα ηταν το κερασακι σε οσα προηγηθηκαν.

Unknown είπε...

κουτσουμπας σημερα

¨¨Γι' αυτό κι εμείς είμαστε οι μόνοι που από ταξική σκοπιά, δεν εξωραΐζουμε το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε τον προηγούμενο αιώνα, είμαστε οι μόνοι στην Ελλάδα, θα έλεγα και σε όλη την Ευρώπη που έχουμε μελετήσει σε βάθος και τα αρνητικά και τα λάθη της πορείας σοσιαλιστικής οικοδόμησης που οδήγησαν και στην τελική ανατροπή της, έστω προσωρινή ιστορικά"

διαλεκτικη η θεση του κ.κ.ε και προς τιμη του.

δεν ειναι ευκολη η υπερβαση των αρνητικων πλευρων που σημειωθηκαν,με ταυτοχρονη
διατηρηση της ιστορικης συνεχειας του κινηματος.η ιδια η συνεχεια προκυπτει απο
τον σοσιαλιστικο χαρακτηρα της εσσδ.
η γραφειοκρατια ηταν ξενη και εχθρικη δυναμη προς τον σοσιαλισμο και νικησε μονο με την ανατροπη του..
σε επιπεδο ποιοτητας αποτελει τον ιδιο εχθρο που ηταν και ειναι η σοσιαλδημακρατια.

Ανώνυμος είπε...

" Νομίζω ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έγιναν ήταν τα προνόμια που απολάμβαναν τα στελέχη του κόμματος που στην τελική έπαιρναν και τις αποφάσεις "

" Δεν λέω ότι τους Σοβιετικούς ηγέτες δεν τους ένοιαζε για τον κόσμο αλλά είχε αποκοπεί κατά κάποιο τρόπο η εξουσία από το λαό και αυτό δεν είναι ποτέ καλό. "

Να και ο Μ.Βοσλένσκυ μαζί με τον Τζίλας!

experience για να μην γράφεις ό,τι έχεις ακούσει(το γράφω ευγενικά),
ολόκληρο το βιβλίο για την αποκαλούμενη "γραφειοκρατεία", μαζί με κριτική, κανόνικο ξεγύμνωμα με μαρξιστικούς όρους σε διάφορες απόψεις εκπροσώπων του τάχα μου "μαρξισμού" π.χ Καστοριάδης, Πουλαντζας, Κλιφ, Μπετελέμ, Τρότσκι υπάρχει online εδώ:

http://www.ilhs.tuc.gr/gr/Graf.htm

ΕΚΤΟΣ ΚΚΕ το βιβλίο, από άνθρωπο που ξέρει1)..ρώσικα και 2) έζησε στην ΕΣΣΔ.
Αυτό για να μην μας θεωρήσεις προκατελειμένους.
Δεν ξέρω αν θα σε πείσω αλλά σίγουρα όταν θα αρχίσεις να διαβάζεις το βιβλίο θα σκέφτεσαι με απλούς μαρξιστικούς όρους και θα καταλάβεις πόσο γελοίοι αν και εμφανίζονταν ως "μαρξιστές" ήταν και είναι όλοι οι προαναφερόμενοι που έκαναν κριτική στην ΕΣΣΔ

"Δηλαδη τον συνεργατη του fbi (Τροτσκι) τον αντιμετωπισαν με εκτελεσεις, τον Γιελτσιν ομως που αποδειχηκε τι ηταν, πως επρεπε να τον αντιμετωπισουν; Eκτελεση με αντιαεροπορικα βληματα"

Με την ίδια, την χειρότερη τιμωρία που εφάρμοσαν οι αρχαίοι ρωμαίοι σε εχθρούς της Ρώμης. Και την εφάρμοσαν οι Σοβιετικοί και στον Τρότσκι όσο ο τελευταίος ζούσε, αλλά δεν το βλέπω αν και θα το ήθελα πάρα πολύ.
Γιατί ο γερο-μπέκρος Γιέλσιν έστω και αρνητικά λειτουργεί ως παιδαγωγικό αντιπαράδειγμα αν και όταν ξανάμπει η Ρωσία στις ράγες προς τον Σοσιαλισμό / Κομμουνισμό.

17-57

experience είπε...

Εντάξει παιδιά, δεν είναι θέμα να με πείσει κάποιος, δεν επιμένω, προσπαθώ να μάθω και γω, δεν είναι θέμα προκατάληψης. Εξάλλου για κάποια πράγματα δεν έχω κατασταλαγμένη γνώμη γιατί δεν τα έχω ζήσει και είναι ό,τι ακούσεις ή διαβάσεις από κάποιον που μπορεί να ξέρει ή να έχει ζήσει εκεί. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Όντως, αντι-τρότσκα, ξέχασα να το αναφέρω!

Χιλ

Ανώνυμος είπε...

http://www.protoporia.gr/o-erotas-ton-ergatrion-melisson-p-54893.html

Πολύ καλό για μια λογοτεχνική προσέγγιση του θέματος των προνομίων στα διευθυντικά στελέχη. Απαντάει σε πολλές αντικομμουνιστικές βλακείες και ας μην είναι αυτό το κύριο θέμα του.


zoot horn rollo είπε...

Ειπαμε, βγηκαν σαλιγκαρακια μετα τη "σταλινολογικη" βροχη. Κι εδω κι αλλου.

Αναυδος είπε...

ο προδότης Τροτσκι με δικά του λόγια (ενδεικτικά μονο ακόμη και πριν απο τις όποιες δίκες)

1. The Class Nature of the Soviet State (1933)
https://www.marxists.org/archive/trotsky/1933/10/sovstate.htm
Θα ήταν παιδαριώδες να πιστεύει κανείς ότι η γραφειοκρατία του Στάλιν μπορεί να απομακρυνθεί μέσω ενός Κόμματος ή Σοβιετικού Συνεδρίου. Κανονικά συνταγματικά μέσα δεν είναι πλέον διαθέσιμα για την απομάκρυνση της κυβερνώσας κλίκας Η γραφειοκρατία μπορεί να υποχρεωθει να παραδώσει την εξουσία στην προλεταριακή πρωτοπορία μόνο με τη βία

2. Statement from interview with New York Evening Journal, January 26, 1937
Μέσα στο Κόμμα, ο Στάλιν έχει βάλει τον εαυτό του πάνω από κάθε κριτική και το κράτος. Είναι αδύνατο να τον εκτοπίσει κανείς εκτός από τη δολοφονία. Κάθε αντιπολιτευόμενος γίνεται ipso facto τρομοκράτης

1. THE UKRAINIAN QUESTION April 22, 1939
(…) κατά την γνώμη μου ένα μονο σύνθημα μπορεί να υπάρξει σήμερα: Μια ενωμένη ελεύθερη και ανεξάρτητη εργατο-αγροτικη Σοβιετική Ουκρανία (…)

εννοειται οτι οι μοναρχοφασιστες ειναι καλυτεροι και πιο δημοκρατες απο τους σταλινικους (απορω γιατι δεν σας αρεσε το ταλιν και τα συνεδρια για τα δυο ακρα)

ο Μπελογιαννης παλευε για την ανατροπη του καπιταλισμου ενω ο τροτσκι για την ανατροπη της σοβιετικης εξουσιας

Τελος υπαρχει και η πρωτοβουλια των απλων μελων. με μια παγοαξινα μονο ενας ερασιτεχνης θα καθαριζε εναν προδοτη

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω αξίζει σφυροδρέπανε να κάνεις μια αναφορά και για το αντικομμουνιστικό παραλήρημα Μαυροειδή και της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ μέσω της παντιέρας γενικότερα. Μας λένε τα ίδια με το Ταλίν, αλλά με ριζοσπαστικό μανδύα, δηλαδή άλλο ΕΣΣΔ και άλλο κομμουνισμός, όποτε καλά τα λέτε για τον Στάλιν και την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ, ρίξτε κι άλλη λάσπη και εμείς θα πλαισιώνουμε από τα αριστερά.

Εδώ για όποιον ενδιαφέρεται να δει την ξεφτίλα ορισμένων κομμουνιστών/αριστερών όπως αυτοτιτλοφορούνται που είναι πρωτοπόροι στην πτωματολογία: http://pandiera.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%87%CE%B1%CF%82/

πασόκος

Ανώνυμος είπε...

οχι ο συντροφος μερκαντέρ δεν ήταν ερασιτέχνης. Ο Τρότκσι φυλασσόταν απο παντού. Ο Μερκαντέρ ήταν στέλεχος του ενιαίου καταλανικου σοσιαλιστικού κόμματος (PSUC) και πολεμιστής στον ισπανικό εμφύλιο.

Η επιχείρηση κράτησε καιρο και δουλεύτηκε σωστά ώστε ο Μερκαντέρ να παρουσιαστεί ως τροτσκιστής, να πείσει του υπερασπιστές του Τρότσκι για τις προθέσεις του και έτσι να ενταχθεί στον στενό κύκλο του. Αλλο αν η ΕΣΣΔ δεν το αποδέχτηκε ποτέ επίσημα γιατι ήταν ευθεία παρέμβαση στα τεκταινόμενα αλλου κράτους (Μεξικό). Ο Τρότσκι ειχε ήδη δώσει στοιχεία για τους σοβιετικους πράκτορες στην Ιαπωνία απο την εποχή του Τζερσζίνσκι. Ηταν ρουφιάνος-καταδότης και έπρεπε κάποιος να κλεισει το στόμα του.

Oπότε τιμή και δόξα στο σύντροφο Μερκαντέρ που έμεινε χρόνια στη φυλακή αλύγιστος για τη δίκαιη εκτέλεση του αρχιχαφιέ.

αντι-τρότσκας

Unknown είπε...

οι παραπανω δηλωσεις ειναι μετα τις δικες και καταδικες σε θανατο .

Ανώνυμος είπε...

Το γεγονός ότι ο Τρότσκι ομολογεί ότι είναι αναγκαία η δολοφονία του Στάλιν αφού οι υποστηρικτές τους έχουν καταδικαστεί για το ίδιο πράγμα προφανώς ενισχύει την αξιοπιστία της ήδη υπαρκτής απόφασης του δικαστηρίου. Ο υπαινιγμός ότι ο Τρότσκι "εξαναγκάστηκε" να επιβεβαιωσει τις κατηγορίες εκ των υστέρων λόγω των καθηκόντων και των χτυπημάτων που δέχθηκε η αντιπολίτευση είναι στην καλύτερη αποτυχημένη απολογητική προσέγγιση από πλευράς σου και στην χειρότερη... αυτοπροβοκάρισμα του ίδιου του Λέοντα. Θα διαλέξω την πρώτη επιλογή γιατί στη δεύτερη λείπει κάτι βασικό: το κίνητρο το όποιο στην συγκεκριμένη ΔΕΝ θα είχε Τρότσκι για να κάνει αυτές τις δηλώσεις αν ήταν αθώος.

Ο.Χ.Ε.Π.

თენგიზ აბულაძე είπε...

O δολοφονος Μερκαντερ ηταν πρακτορας του Σταλιν απο τους πολλους που εσπειρε οταν εκκαθαρισε την Διεθνη απο τους κομμουνιστες, οπως τον Μπελα Κουν και αλλους. Το γερμανικο ΚΚ πχ το εξαφανισε ολοκληρο εμεινε μονο ο Γραμματεας. Απο το ελληνικο δεν γλιτωσε ο γραμματεας Ανδρονικος Χαϊτας. Εφτασε στο σημειο Ο Σταλιν να παραδωσει πακετο γερμανους κομμουνιστες εβραιους που ειχαν καταφυγει στη Σ.Ενωση.

Αναυδος είπε...

Το 1933 ;;;
Δε νομίζω
Το σχέδιο Τρότσκι-μπουχαριν προϋπέθετε στρατιωτική ήττα της ΕΣΣΔ Ο πιο πιθανός αντίπαλος οι ναζί
Κακό χωνεμένος λενινισμός σε βάρος της εργατικής τάξης

Το κόντυμα τους κατά ένα κεφάλι ήταν προσφορά στο εργατικό κινημα

Ανώνυμος είπε...

Θα πετάξω και εγώ την κουτσουλιά μου ως άσχετος.
Δεν μπορώ να καταλάβω όλη αυτή τη διένεξη που υπάρχει μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τον Τρότσκι και αυτών που υποστηρίζουν τον Στάλιν.
Θεωρώντας πως όνειρο όλων σας είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και η αντικατάστασή του στο τέλος με τον κομμουνισμό αυτή η διένεξη θα έπρεπε να είναι δευτερεύουσας σημασίας και έργο μελετητών, χωρίς να βγαίνει προς τα έξω τόσο έντονα.
Από ότι καταλαβαίνω όλοι οι κομμουνιστές δέχονται τον Μαρξ και τον Λένιν, άρα τους ενώνουν πολλά, περισσότερα από ότι τους χωρίζουν.
Το τί έγινε και το τί θα έπρεπε να γίνει, έχουν την αξία τους να ερευνηθούν, αλλά περισσότερη αξία έχει το τί πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.
Μπήκα τυχαία σε αυτό το blog πριν ενάμιση χρόνο και από τότε με τη βοήθεια του αρθρογράφου αλλά και των σχολιαστών και άλλων blog που μου συστήθηκαν από εδώ, άλλαξε ο τρόπος που που βλέπω τα πράγματα, ήταν σαν να ήμουν στο σκοτάδι και κάποιος
άρχισε να με οδηγεί προς το φώς - και το λέω χωρίς διάθεση κολακείας.
Παίρνω λοιπόν το θάρρος να πω ότι παρατηρώ ότι υπάρχει περισσότερη όρεξη απασχόλησης με το παρελθόν από ότι για το παρόν και το μέλλον, και ότι αυτό, εμένα που είμαι απ'έξω, περισσότερο με συσκοτίζει παρά με βοηθάει να καταλάβω του τί εστί και τί θέλει κάποιος που είναι κομμουνιστής σήμερα.

Άσχετος τακτικός αναγνώστης.

Ανώνυμος είπε...

1 )@ experience
Έχουν δώσει τόσα δις για αντικομμουνιστική προπαγάνδα, που είναι πολύ λογικά αυτά που γράφεις.
Πάντως το online βιβλίο είναι μία καλή αρχή τουλάχιστον κατά το πρώτο μέρος του. Στο δεύτερο έχω κάποιες διαφωνίες. Θα κάνει πρωτα από όλα καλό σε εσένα.

2) Τα Ντοκουμέντα προδοσίας του Τρότσκι.
170 σελίδες δικές σας
http://clogic.eserver.org/2009/Furr.pdf
Να αγιάσει το χέρι του Μέρκαντερ.


3) ΓΙΑ ΤΟΝ κ.Μαυροειδή
Αμερικανικά βιβλία υπέρ του... Στάλιν!
http://apelatis.blogspot.gr/2009/04/blog-post_29.html
Ανάμεσα ένα Πρέσβης στην Σ.Ε. και ένας ..Γερουσιαστής της Φλώριντα
Όλοι Κρυφο-Σταλίνες!
Τα βιβλία στο ιντερνετ, κάποια online

17-57

Unknown είπε...

τινος ηταν πρακτορας?
του fbi, των ιαπωνων,των γερμανων η ολων μαζι?
και αφου ηξεραν οτι ηταν προγραμμενος γιατι δεν τον προστατεψαν?
και αφου ηταν πρακτορας γιατι το 39,ζητησε την υπερασπιση της εσσδ στον επικειμενο πολεμο.
ιστορικα θα πρεπει να ειπωθουν και τα ονοματα των υπολοιπων πρακτορων.
η λιστα ειναι γεματη απο επιφανεις μπολσεβικους που ειδαν την εργατικη ταξη
να καταπιεζεται και αντισταθηκαν.
αυτη ηταν η εξηγηση και του κωστα καππου στο εργο του ο σοβιετικος σχηματισμος.

μια λεπτομερεια.
βεβαιως ο μερκαντερ ηταν εκπαιδευμενος.
χρησιμοποιησε αξινα για να μπορεσει μετα να διαφυγει.
ο πυροβολισμος θα ακουγοταν και θα κινητοποιουσε την φρουρα.
ο τροτσκι προλαβε και αντισταθηκε και ετσι κινητοποιηθηκε η φρουρα.

zoot horn rollo είπε...

Πληρως ευθυγραμμισμενος σταλινοφαγος.

zoot horn rollo είπε...

Δεν ειμαι σιγουρος για τα "ονειρα" καποιων.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ορισμένα γελοία συκοφαντικά σχόλια για τον Στάλιν και την ΕΣΣΔ τα είδα παρόμοια και σε ανάρτηση στο ΑΛΦΑΒΙΤΑ γραμμένα από χρυσαυγίτες ή πατενταρισμένους "αριστερούς" αντικομμουνιστές...Δεν νομίζετε ρε παιδιά ότι αντικομμουνιστική γελοιότητα έχει και αυτή κάποιον πάτο; Ή μήπως δεν έχει;
Άκου λέει "Το γερμανικο ΚΚ πχ το εξαφανισε ολοκληρο εμεινε μονο ο Γραμματεας"!!!! Πρέπει να είσαι τρομερά ανιστόριτος και βλήμα για να πεις τέτοια μ...κία!
Θυμίζει τη ναζιστική προπαγάνδα: δεν φταίμε εμείς που τους δολοφονήσαμε, αλλά αυτοί που τόλμησαν να αντισταθούν!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Τελικά το βιβλίο online το οποίο είναι εκτός ΚΚΕ αλλά τυγχάνει να είναι από άνθρωπο που ξέρει Ρώσικα και έζησε στην ΕΣΣΔ και που προτεινα στον experience
είναι και για άλλους.
http://www.ilhs.tuc.gr/gr/Graf.htm

Η διαφορά είναι πως ο experience έχει έντιμες προθέσεις σε σχέση με άλλους.

Αντιγράφω

"..Ο Λ.Τρότσκι υπερασπιζόμενος την άποψή του σχετικά με τη φύση της ΕΣΣΔ αναφέρει ως βασικά κριτήρια ορισμού των κοινωνικών τάξεων, πρώτον, το ότι αυτές χαρακτηρίζονται κυρίως από τη σχέση τους με τα μέσα παραγωγής και, δεύτερον, το ότι η κάθε νέα άρχουσα τάξη από-τελεί τον φορέα νέων, ιστορικά αναγκαίων σχέσεων εκμετάλλευσης και ενός ανώτερου επιπέδου ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων.

Σε αντίθεση με τις τάξεις οι οποίες έχουν ανεξάρτητες ρίζες στην οικονομική δομή της κοινωνίας η γραφειοκρατία «δεν έχει καμια ανεξάρτητη θέση στο προτσές της παραγωγής και διανομής…Οι λειτουργίες της σχετίζονται βασικά με την πολιτική τεχνική της ταξικής κυριαρχίας»(35).

Εκκινώντας από αυτές τις θέσεις ο Λ.Τρότσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η σοβιετική γραφειοκρατία είναι ιδιοκτήτρια των μέσων παραγωγής και του κρατικού μηχανισμού καθώς και ότι αποτελεί μια νέα άρχουσα τάξη. Επίσης, απορρίπτει αμφότερες τις θεωρίες που χαρακτηρίζουν το σοβιετικό καθεστώς, αφενός μεν, ως κρατικό καπιταλισμό, αφετέρου δε, ως γραφειοκρατικό κολεκτιβισμό.

Ο Λ.Τρότσκι εγκαλεί τους εκπροσώπους των παραπάνω θεωριών για εκλεκτικισμό, για ταύτιση της ΕΣΣΔ με τα φασιστικά κράτη «στη βάση της σχετικής ομοιότητας ορισμένων εξωτερικών χαρακτηριστικών διαφορετικής προέλευσης, διαφορετικού ειδικού βάρους, διαφορετικής ταξικής σημασίας»(36).

Ωστόσο, παρά την ορθή, κατά τη γνώμη μας, κριτική που άσκησε ο Λ.Τρότσκι σε αυτούς που θεωρούσαν τη σοβιετική γραφειοκρατία άρχουσα τάξη, ο ίδιος δεν ήταν κατηγορηματικός στις απόψεις του.
Δηλαδή, ο Λ.Τρότσκι δεν απέκλειε την πιθανότητα κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να εξελιχθεί η σοβιετική γραφειοκρατία σε «νέα εκμεταλλεύτρια τάξη».

Η πιθανότητα αυτή εξαρτώταν, κατά τη γνώμη του, από το αν ο επικείμενος, τότε, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα προκαλούσε παγκόσμια προλεταριακή επανάσταση, η οποία θα ανέτρεπε ταυτόχρονα τη γραφειοκρατία στην ΕΣΣΔ και θα αποκαθιστούσε τη σοβιετική δημοκρατία.
Επίσης, θα εξαρτώταν και από το κατά πόσο το προλεταριάτο των προηγμένων κεφαλαιοκρατικών χωρών καταλαμβάνοντας την εξουσία θα κατόρθωνε να αποτρέψει το γραφειοκρατικό εκφυλισμό της. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως δήλωνε ο Λ.Τρότσκι,
«Η ανικανότητα του προλεταριάτου να πάρει στα χέρια του την ηγεσία της κοινωνίας, θα μπορούσε πράγματι …να οδηγήσει στην εμφάνιση μιας νέας εκμεταλλεύτριας τάξης …»(37).
Όσον αφορά τη θεωρητική της εγκυρότητα, η πρόβλεψη αυτή ήταν εξαιρετικά επισφαλής διότι εξαρτούσε την εμφάνιση μιας νέας κοινωνικής τάξης (της γραφειοκρατίας) από την πιθανή έκβαση ενός πολέμου και από την πιθανή πολιτική συμπεριφορά μιας άλλης τάξης (του προλεταριάτου), και όχι από την εμφάνιση κάποιων νέων, νομοτελειακών κοινωνικοοικονομικών σχέσεων.

Απεδείχθη, τελικά, ότι ήταν μια ιστορικά εσφαλμένη πρόβλεψη, αφού η προαναφερθείσα «ανικανότητα του προλεταριάτου» οδήγησε όχι στην εμφάνιση νέας άρχουσας τάξης αλλά στην ανατροπή, πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο, της σοβιετικής γραφειοκρατίας από τις δυνάμεις της κεφαλαιοκρατικής παλινόρθωσης... "

Περισσότερα για τα θεωρητικά "μαργαριτάρια" του Τρότσκι στο βιβλίο.
Για τα πρακτικά υπάρχουν και αλλού.
Ζητούσε υπεράσπιση της Σ.Ε. και παράλληλα ανατροπή της Κ.Ε. και την απομάκρυνση του Στάλιν.

Ναι, η επιτροπη αντι-Αμερικανικών δραστηριοτήτων με την οποία είχε πάρε-δώσε και το τηλεγραφημα ανατροπής της Κ.Ε. είναι της φαντασίας μας και "σταλινικές μηχανοραφίες".
Με τα λόγια του ίδιου για την επιτροπή του αντικομμουνιστή γερουσιαστή Martin Dies. Από φιλοΤροτσκιστικό Ιστότοπο
Why I Agreed to Appear Before the Dies Committee
https://www.marxists.org/archive/trotsky/1939/03/dies.htm


17-57

Αναυδος είπε...

Η στρατηγικη του τροτσκυ προυπεθετε την ηττα της ΕΣΣΔ στον πόλεμο με την χιτλερικη γερμανια Δεν υπερασπιστηκε την ΕΣΣΔ ο τροτσκυ αλλα επεξεργαζοταν τον τροπο με τον οποιο θα ανετρεπε τη σοβιετικη εξουσια. Αδυναμος να το πετυχει με τις δικες του λιλιπουτιες και αποκεφαλισμενες δυναμεις περιμενε τους ναζι
Ο ιδιος ο τροτσκι τον σεπτεμβριο του 1939 εγραφε (The USSR in War) εξομοιωνε τον κομμουνισμο με το φασισμο, προπαγανδιζε τη αποσχιση ουκρανιας και λευκορωσιας από την ΕΣΣΔ και καλουσε σε ανοιχτη εξεγρση μεσα στον κοκκινο στρατο

(…)
Εάν ο πόλεμος αυτός προξενήσει, όπως πιστεύουμε ακράδαντα, μια προλεταριακή επανάσταση, αυτή πρέπει αναπόφευκτα να οδηγήσει στην ανατροπή της γραφειοκρατίας στην ΕΣΣΔ και στην αναζωογόνηση της σοβιετικής δημοκρατίας σε πολύ υψηλότερη οικονομική και πολιτιστική βάση από ότι το 1918
(…)
Ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, είτε του σταλινικού είτε του φασιστικού τύπου, από την ίδια του την ουσία μπορεί να είναι μόνο προσωρινό μεταβατικό καθεστώς
(…)
Είμαστε υπερ της ανεξαρτησίας της Σοβιετικής Ουκρανίας, και αν θέλουμε οι ίδιοι οι Λευκορώσοι – υπερ της Σοβιετικής Λευκορωσίας
(…)
Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε στον Χίτλερ την ανατροπή του Στάλιν. Αυτό είναι το δικό μας καθήκον. Κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού αγώνα εναντίον του Χίτλερ, οι επαναστάτες εργάτες θα προσπαθήσουν να έρθουν σε όσο πιο αδελφικές σχέσεις με τους μαχητές του Κόκκινου Στρατού. Ενώ με τα οπλα στο χέρι οι μπολσεβίκοι-λενινιστές χτυπούν το Χιτλερ θα διεξάγουν ταυτόχρονα επαναστατική προπαγάνδα εναντίον του Στάλιν, προετοιμάζοντας την ανατροπή του στο επόμενο και ίσως πολύ κοντινό στάδιο
(…)

Και μονο γι αυτες τις επισημες προδοτικες δηλωσεις η παγοαξινα ηταν η καταλληλη τιμωρια

Αναυδος είπε...

επισης η 4 διεθνης ειχε αναγαγει το χαφιεδισμο σε επισημη πολιτικη της
Σε καθε καπιταλιστικη χωρα οι τροτσκιστες επισκεπτονταν τις αστυνομιες και τις υπηρεσιες ασφαλειασ και καρφωναν τα μελη και στελεχη των κομ κομματων και εδιναν πληροφοριες για τα μελη των υπηρεσιων σφαλειας της ΕΣΣΔ
χερι χερι με τους αστους εναντια στα σοβιετ

Ανώνυμος είπε...

@kk1
"Θυμίζει τη ναζιστική προπαγάνδα: δεν φταίμε εμείς που τους δολοφονήσαμε, αλλά αυτοί που τόλμησαν να αντισταθούν"
Ρε τι θυμίζει;

Καρλ Γιούνγκ, "Διάγνωση των δικτατόρων",
https://carljungdepthpsychologysite.blog/2016/11/29/carl-jung-on-diagnosing-the-dictators-2/

Μία έμμεση προσπάθεια "νομιμοποίησης" της μη αντίστασης του απέναντι στους Ναζί με λόγια του ίδιου με αφορμή τον Στάλιν

"That is not remarkable. It is because you always become the thing you fight the most"
"Δεν είναι και τόσο αξιοπερίεργο. Είναι επειδή πάντα γίνεσαι αυτό που πολεμάς περισσότερο"

Ευφυολόγημα από ένα δοσίλογο ανθρωπάκι που κοίταζε την δουλίτσα του.
Δεν πολέμησε τον Χίτλερ για να μην γίνει σαν τους ..Ναζί!
Αν και στο βιογραφικό του πήρε μία θεσούλα που διατήρησε ακόμα και όταν στην διακυβέρνηση ήταν οι Ναζί
https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Jung#Leadership_in_professional_organizations_in_Germany.2C_1933_to_1939

"In 1933, after the Nazis gained power in Germany, Jung took part in restructuring of the General Medical Society for Psychotherapy (Allgemeine Ärztliche Gesellschaft für Psychotherapie), a German-based professional body with an international membership"

Ο Γιουνγκ έκανε το "ψυχολογικό προφίλ" του Στάλιν όταν:
1) Δεν είχε πάει ποτέ Σ. Ένωση, 2) Δεν ήξερε ρώσικα. 3) Δεν είχε μιλήσει ποτέ έστω και με διερμηνέα με τον Στάλιν 4) Δεν είχε διαβάσει ποτέ του κάποιο κείμενο του Στάλιν.

Για να ολοκληρωθεί το βιογραφικό του κυρίου που κατά περίεργο λόγο το έργο του ακόμα διδάσκεται στα πανεπιστήμια και απορώ γιατί
tvxs.gr/news/ιστορία/«πράκτωρ-488»-της-cia-ο-γιουνγ

Μην μας πείτε πως και το tvxs.gr είναι "σταλινικό" site

17-57

Ανώνυμος είπε...

Χο Τσι Μινχ για τρότσκια :
https://www.marxists.org/history/etol/document/vietnam/pirani/hochiminh.htm
Χιλ

Ανώνυμος είπε...

το γιουνγκ κατηγορουσε ανοιχτα ως ναζιστη ο βιλχελμ ραιχ.και οχι μονο αυτος

φροϋδικος

Ιστρολλικός είπε...

Η συζήτηση για το αν ο Τρότσκυ ήταν ή δεν ήταν προδότης είναι κούφια.

Εφ'όσον ο Τρότσκυ θεωρούσε τον εαυτό του επανάστατη και την ηγεσία της ΕΣΣΔ αντεπαναστατική-εκφυλισμένη και ό,τι άλλο, τότε όχι μόνο δεν της όφειλε καμία πίστη, αλλά ήταν και υποχρεωμένος από την ιδεολογία του να εργαστεί για την ανατροπή της με κάθε μέσο.

Από αυτό και μόνο προκύπτει ότι για όλους εμάς που θεωρούμε ότι η ΕΣΣΔ ήταν σοσιαλιστική και η ηγεσία της νόμιμη, ο Τρότσκυ και οι οπαδοί του δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι άλλο από εχθροί.

Απλά πράματα.

Unknown είπε...

"Εάν ο πόλεμος αυτός προξενήσει, όπως πιστεύουμε ακράδαντα, μια προλεταριακή επανάσταση, αυτή πρέπει αναπόφευκτα να οδηγήσει στην ανατροπή της γραφειοκρατίας στην ΕΣΣΔ και στην ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ της σοβιετικής δημοκρατίας σε πολύ υψηλότερη οικονομική και πολιτιστική βάση από ότι το 1918"

εννοει διεθνη προλεταριακη επανασταση.

που ειναι το προβλημα?
το 18 ηταν η αρχη της ιστοριας οχι το τελος της,στην κατευθυνση της ολοενα και πιο
βαθυτερης εξουσιας της εργατικης ταξης..
για την γραφειοκρατια αυτη η διαλεχτικη ειναι και η διαλεχτικη του τελους της.

και κατι ακομα.
αυτοι που διαφωνησαν με το 19ο συνεδριο, σταλινικοι ησαν ,στη βαση της εθνικης δημοκρατικης αντιιμπεριαλιστικης γραμμης,μονιμης σταθερας του σταλινισμου μετα το 34.

Αναυδος είπε...

Ο ιστρολικος συνόψισε την υπόθεση αν πιστεύεις ότι η εργατική εξουσία έπρεπε να ανατραπεί τότε είσαι στην άλλη όχθη

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ δηλ πέρα από προθέσεις στο πλευρό των ναζί το 1940 του αμερικανικού ιμπεριαλισμού από το 1945 ως το 1991 Δύσκολη η διαλεκτική αλλά έτσι γίνεσαι πράκτορας αντεργατικών συμφερόντων ο

zoot horn rollo είπε...

Πο-νη-ρου-λη...

zoot horn rollo είπε...

Κες κε "σταλινισμος";

Ανώνυμος είπε...

Οι τροτσκιστές κατά καιρούς έχουν πει μέχρι και τον Γκορμπατσόφ σταλινικό. Ισως να ευθύνεται το γεγονός ότι ο όρος "σταλινισμός" δημιουργήθηκε από τους ίδιους για να ξεχειλώνει ανάλογα με τις ανάγκες της συζήτησης, ώστε να κατηγορηθεί ο Στάλιν στην λογική "ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι μπουζούκι". Εθνικές και αντιιμπεριαλιστικές αναφορές είχαν πολλά κινήματα και αυτό δεν ξεκίνησε ούτε τελείωσε ούτε παρέμεινε σταθερό σε μορφή και περιεχόμενο από την εποχή Στάλιν και μετά.

Για του λόγου το αληθές εδώ έχουμε μία κλασική περίπτωση όπου η γραμμή συνεργασίας του Εργατικού Αγώνα με τους τροτσκιστές ονομάζεται η μόνη γνήσια "σταλινική", παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες ο ίδιος άνθρωπος ονομάτιζε μόνη γνήσια "σταλινική" την κατεύθυνση για τη δίωξη της τροτσκιστικής αντιπολίτευσης στην ΕΣΣΔ.

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

Οι κοψιδέητορς όλα αυτά; Τι μαθαίνουμε...

Ανώνυμος είπε...

Οι οπορτουνιστες που διαφώνησαν με το 19ο επικαλούνται και τον Λένιν -- να τον αποκηρυξουμε και τον Λένιν τωρα? Ακόμα και δεξιοί οπορτουνιστες έχουν αναφορές στο έργο του Λένιν.Αν θυμάσαι, στις εκλογές του 12, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία του την πρόταση συνεργασίας πάνω σ ένα μίνιμουμ πρόγραμμα (να υπενθυμίσω ότι η αντίληψη για μίνιμουμ πρόγραμμα υπήρχε σε κάποιες επεξεργασίες του Βλαδίμηρου, άσχετα αν αυτοί τη μεταφέρανε διαστρεβλωμενα). Μάντεψε όμως ποιος είναι κόκκινο πανί για τους δεξιούς οπορτουνιστες (συγκαταλέγω και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σ αυτούς). Ναι, καλά το μαντεψες, ο Στάλιν βέβαια!

Προλεκαλτ

Unknown είπε...

τους υπερτιματε.
αντιμπεριαλιστικη ενοτητα ειχαν μαθει,η εστω καποιο βημα προς αυτη,
αυτο τους βγηκε.
πλαστογραφησαν,με επιλεκτικη αντιγραφη ,και τις αποφασεις του 4ου συνεδριου της Διεθνους.
καταγγελουν την εργατικη εξουσια ως τροτσκισμο,
αναπαραγοντας, εν γνωσει τους και με σκοπιμοτητα,την αρνητικη χροια που εχει ο ορος σε δεδομενες συντεταγμενες,που βεβαια δεν τους ενοχλουν καθολου..


Ανώνυμος είπε...

@ nikos trend είπε...
Απλά 170 σελίδες δοσιλογισμού του Λέοντα από τον Furr που είχε το προσόν να ξέρει..ρώσικα. Να που ήταν το "πρόβλημα".
http://clogic.eserver.org/2009/Furr.pdf

Στην τελική στα παπάρια σας για τον Τρότσκι. Ό,τι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά της ΕΣΣΔ και του Στάλιν για εσάς είναι καλό

Ας ήταν και ο νοικοκυράκος(που κοίταζε μόνο την δουλίτσα του. Δεν πολέμησε τους Ναζί όπως οι κομμουνιστές για να μην γίνει και αυτός..ναζιστής, γιατί ότι πολέμας γίνεσαι. Ο κρυφοναζιστάκος, αντισημιτακός και μετέπειτα πρακτοράκος των υπηρεσιών των ΗΠΑ κωδικός 488 κατα κόσμο Κάρλ Γιουγκ που δεν καταλαβαίνω γιατί το έργο του ακόμα διδάσκεται στα πανεπιστήμια

https://carljungdepthpsychologysite.blog/2016/11/29/carl-jung-on-diagnosing-the-dictators-2/
tvxs.gr/news/ιστορία/«πράκτωρ-488»-της-cia-ο-γιουνγ

Ιστρολικέ δεν είναι θέμα "οπτικής". Ακόμα και αν θεωρούσε την ΕΣΣΔ "εκφυλισμένο εργατικό κράτος" αναγνώριζε πως ήταν εργατικό κράτος. Καθαρή Προδοσία από ένα άλλο ανθρωπάκι μέ ένα τεράστιο εγω που απομονώθηκε από τις μάζες.

17-57

zoot horn rollo είπε...

Μπουρδες κουτοπονηρες.