Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Ο Σαράφης έρχεται...!

Δημοσιεύτηκε στην Κατιούσα με τίτλο: Σαράφης στα Τρίκαλα, στο Παρίσι... τώρα και στο Σύριζα.

Ο Βίτσας χτες σύγκρινε τη μεταγραφή της Μεγαλοοικονόμου με την προσχώρηση του στρατηγού Στέφανου Σαράφη -που ως τότε ανήκε στο κεντρώο χώρο- στον ΕΛΑΣ και αργότερα στο ΚΚΕ. Αργότερα προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως δεν κάνει απ’ ευθείας αντιστοιχίσεις, αλλά προσπαθεί να αποδείξει πως οι συνεργασίες γίνονται επί της πολιτικής πρακτικής κι όχι λόγω ιδεολογικής συγγένειας.


Μεγάλη μπουκιά φάε, Μεγαλοοικονόμου πάρε, αλλά μεγάλη κουβέντα μη λες. Αλλιώς μπορεί να την πατήσεις, όπως τα Συριζο-τρολ που την είχαν περιλάβει και τώρα γλείφουν εκεί που έφτυναν.

Τι δουλειά έχει η Μεγαλοοικονόμου του Λεβέντη με το αντάρτικο και το Στέφανο Σαράφη; Όση σχέση έχει ο Σύριζα με τον ΕΛΑΣ και τον κομμουνισμό. Ή όση έχει ο στρατηγός Σαράφης με τον καταστηματάρχη Σαράφη που ξέρουμε ολοι από τη γνωστή διαφήμιση κι απεβίωσε τις προαλλες, σε ηλικία 91 ετών.



Αν και αυτός ο τελευταίος είχε τελικά κάποια σχέση. Όχι μόνο γιατί είναι κι οι δύο από τα Τρίκαλα, την πόλη όπου στην κεντρική πλατεία της δεσπόζει το άγαλμα του Στρατηγού, κι είχαν μάλλον κάποια συγγένεια. Αλλά και γιατί ο καταστηματάρχης Σαράφης είχε ενταχτεί σε νεαρή ηλικία στον ΕΛΑΣ και είχε πολεμήσει στο βουνό, ενώ λέγεται ότι παρέμενε αριστερός -αν και αυτό χρειάζεται συμπληρωματική διευκρίνιση, ως προσδιορισμός.

Χρειάζονται προσοχή αυτά, γιατί μπορεί να βγει πχ κι ο Ζουράρις και να πει πως και στον ΠΑΟΚ είχαν Σαράφη -που λένε πως αρχικά υποστήριζε άλλη ομάδα. Αρχιστράτηγος ο ένας, αρχισκόρερ του ΠΑΟΚ ο άλλος, δεν είναι και τόσες δα οι διαφορές. Τζάμπα τραγουδούσαν δηλαδή στου Μαξίμου αντάρτικα, προ μηνών, τα στελέχη της κυβέρνησης;


Το ‘χε πει εξάλλου και ο Καμμένος στο πρόσφατο Συνέδριο του Σύριζα πως η μεταξύ τους συμμαχία είναι σαν αυτή του Σαράφη με τον ΕΛΑΣ. Πάλι καλά που δεν είπε για το Ζέρβα και το Γοργοπόταμο.

Όλοι έχουν ένα Σαράφη λοιπόν -ακόμα και οι ΑΝΕΛ. Γιατί δηλαδή να μην έχει έναν κι ο Σύριζα; Σαράφης στα Τρίκαλα, στην Αθήνα, στο Παρίσι… Τώρα και στο Σύριζα!


Κι αν χάθηκε κάπου στο δρόμο η ελπίδα, μη σκάτε. Ο Σαράφης έρχεται!

111 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΖΩ ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΚΑΤΙΟΥΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΚΑΛΕΙ ΣΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΣΗ ΣΤΑ ΣΥΛΑΛΑΗΤΗΡΙΑ. ΔΕΝ ΚΑΛΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΠΑΟΚ.

ΚΑΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΗΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Αναυδος είπε...

Συγνώμη αλλά όπως είπε ο μέγιστος Ζουράρης ποιος τον μαμαει τον Άρη

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κατά σειρά εμφάνισης

Α. Το πρόσθεσα εκ των υστέρων

Β. Αυτοί που τον ζηλεύουν

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επίσης κινδυνεύεις να θεωρηθείς δογματικός αντιβελουχιωτικος κτλ για αυτό πρόσεχε

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Φρέσκο χτεσινό: "σε καμία περίπτωση δεν είμαι ...ριψάσπις!" ....ο φέρελπις ανατέλλων ακροδεξιός αστέρας Φραγκούλης!!!
Που νάξερε ο βάρβαρος μπαστουνόβλαχος καραβανάς, ότι έπρεπε να πεί "δε θα γίνω ρίψασπις".
Ο ρίψασπις, του ριψάσπιδος, αυτός που ρίχνει την ασπίδα, για ...να την κοπανήσει πιο γρήγορα από το πεδίο της μάχης.
Αιλυνάραις.....
( Tα παπαγαλάκια βέβαια, στην αναπαραγωγή της δήλωσης έβαλαν σωστά τον τόνο, αλλά αν πάτε στο λινκ, εκεί στο 9.20', θα την ακούσετε λάϊβ την κοτσάνα.)

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ 02.07.2015

Φρ. Φράγκος: «Hχηρό ΝΑΙ την Κυριακή»

http://www.kathimerini.gr/821964/article/epikairothta/politikh/fr-fragkos-hxhro-nai-thn-kyriakh

Θέση υπέρ του ΝΑΙ στο επερχόμενο δημοψήφισμα πήρε με σχετική του δήλωση ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ και πρώην Υπουργός Εθνικής Αμυνας Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος.


17-57

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ ο Τρομερός
Περί ριψάσπις.
Το επισήμανε μία κοπέλα σε μηνυμα της σε εκπομπή στο ραδιοφωνικό ΣΚΑΙ

Δεν διάβασες και το άλλο

«στα μνημόνια υπέγραψαν για 99 χρόνια να περάσει η δημόσια περιουσία στους ξένους με τα ΤΑΙΠΕΔ κι αυτά. Καλώ όλους εμάς να προστατεύσουμε τη Μακεδονία μας, γιατί τα άλλα θα τα ξεπεράσουμε, δεν μας απασχολούν. Αλλά ορισμένα πράγματα πρέπει να τα ακούσουν και να τα καταλάβουν»

Ναι, θα ξεπεράσουμε π.χ. το ξεπούλημα στο αεροδρόμιο Μακεδονία στη Φραπορτ και το ξεπούλημα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο οποίο επενδυτικό σχήμα συμπτωματικά είναι και ο Ιβάν μαζί με άλλους.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Πάντως η καρναβαλικη περιοδος εχει ανοιξει οχι μονο εκ δεξιων αλλα και εξ "αριστερων" της πολιτικής ζωης του τοπου.
Διαβασα ενα άρθρο της Κοντρας που υπογράφει ο Πετρος Γιωτης. Η αντικκεδιλα είναι σαν τη μαλακια τυφλώνει. Αφου πρωτα ανακαλύπτει θετικη προβολη του ΚΚΕ απο τα ΜΜΕ για τις κινητοποιησεις (μαλλον εμεις ζουμε σε αλλη χωρα) μετα αποφασισε να ντυθει Φρόιντ και να συμπερανει οτι μας αρεσει αυτη η προβολη η υποτιθέμενη και τελος ντυθηκε παλι "εξεγερμενος" γαρνιριζοντας με λιγο απο 2008 κλασσικα εικονογραφημενα και τελος ντυθηκε ΚΚΕ(!) ρητορικα ερωτωμενος αν χρειάζεται ταξικη παλη ή προεκλογικο σοου... (ελα παππου να σου δειξω τα χωράφια σου)

Μιλανε για ΜΜΕ, προβολη και σοου αντι ταξιξης παλης οι οπαδοι του Ρουβικωνα! Μιλανε αυτοι που σε οποιο χωρο διεξάγεται αγωνας το παίρνουν χαμπάρι μονο οταν το δεξει ο Χατζηνικος...(βλ. Μαρκετ ιν, Χαλυβουργια πιο παλια κλπ) Καλά δε λεμε για τα πολλα που δε τα δειχνουν καν αυτα είναι σα να μην υπηρξαν...



ratm

Υγ. Η ταξικη παλη δεν είναι καρναβαλι...

Ανώνυμος είπε...

@ratm

Η αντικκεδιλα δεν είναι μόνο σαν τη μαλακια που τυφλώνει το εξωκοινοβούλιο, άλλα και ο λόγος της πολιτικής τους ύπάρξης.Η "Κόντρα" παλαιότερα ήταν στοιχειωδώς (για τα μεγέθη του εξωκοινοβουλίου ντε μην πάμε παραπάνω) σοβαρή. Μετά άρχισε περί "οικονομικής κατοχής" και όλα τα άλλα, σκέτη ψυχαγωγία σαν μεταχρονολογημένοι aganaktismenoi.

Δωράκι από την Πάτρα.
Υπ.Αθλητισμού - διάφοροι άλλοι - Πελετίδης

"..φορτώνει ο κόσμος, δεν θα βρείτε τρύπα να κρυφτείτε..

Άλλο ο δήμαρχος που είναι παλληκάρι και άλλο η παρατρεχάμενη "κ..." του ΚΚΕ Εσωτερικού.."
https://www.youtube.com/watch?v=Gz6oJV77Rk8

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ισχύει το παρακάτω;

Γιατί, αν ισχύει, έχει την βούλα και του «Εθνάρχη»

ΦΕΚ 238 5/11/1959 τεύχος 1ο Νομοθετικό Διάταγμα 4009 άρθρο 7 σελ.2041 στα Ελληνικά ή σελ.2034 στα Γαλλικά

Εφημερίδα της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Ελλάδας
Περί κυρώσεως της μεταξύ των κυβερνήσεων του Βασιελείου της Ελλάδος και της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρρατίας της Γιουγκοσλαβίας υπογραφείσης την 18ην Ιουνίου 1959 Συμφωνίας περι Αμοιβαίων Δικαστικών Σχέσεων


Από το site της Ελληνικής Δημοκρατίας Υπουργείο Εξωτερικών

http://www.mfa.gr/serbia/images/stories/missions/serbia/docs/συμβαση_αμοιβαιων_δικαστικων_ σχεσεων.pdf

Αυτό το link, αν ισχύει,
είναι το καλύτερο προς κάποιους που φωνάζουν για το όνομα της FYROM αλλά όταν γίνονται απεργίες - πορείες για τα πουλήματα δημόσιας περιουσίας, τα κοψίματα σε μισθούς συντάξεις, επιδόματα, υποχρηματοδότησες σε τομείς όπως παιδεία, υγεία , ανεργία, ασφαλιστικό, την ημιαπασχόληση συνήθως δεν συμμετέχουν

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
https://www.youtube.com/watch?v=OGslutEfxeQ

17-57

Ανώνυμος είπε...

https://m.youtube.com/watch?v=AuK_u-XIGOE

γγ : "Το κυρίαρχο ζήτημα είναι ο αλυτρωτισμός"

Γεωργιαδης:Το ουσιώδες είναι η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

http://newpost.gr/politiki/651286/ad-gewrgiadhs-to-oysiwdes-einai-h-allagh-toy-syntagmatos-ths-pgdm

Βρες τις διαφορες.

ps. Αυτο σημαινει "εθνικη γραμμη" στην πραξη

ΓΧ

Ανώνυμος είπε...

ΓΧ
Απο την πολη ερχομαι και στην κορφή κανέλα...

Εδω δεν εχεις καταλαβει καν ποια είναι η "εθνικη γραμμη" της αστικης ταξης θες να τη προσδωσεις και στο ΚΚΕ...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ο ΓΧ τελικά με ποιά κυβερνητική γραμμή είναι, του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ;;; Ή είναι τελικά και με τις δύο! Μόνο που το ΚΚΕ τα ίδια θέτει εδώ και 25 χρόνια! Ο ΣΥΝ πήγαινε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μαζί με τον Γεωργιάδη, όχι το ΚΚΕ!
Τέτοια καούρα από τους ΣΥΡΙΖΑίους να μπεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ...πραγματικά θα τη ζήλευε και ο Παπάγος! Για να μην πώ ο Γ. Παπαδόπουλος...Εκτός αν είναι διεθνιστικό προλεταριακό καθήκον η υλοποίηση των σχεδιασμών ΝΑΤΟ-Ε.Ε. σαν παραγόντες της ειρήνης και της σταθερότητας...!!!! Ρε, τι άλλο θα γράψουν για να μας τρελάνουν;;;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

-ΝΑΤΟ, ποιό ΝΑΤΟ;
-Εκείνο ντε.
-Ποιό λές;
-Εφτούνο ευτού, εδωπάγιανες.
-Για την εθνική γραμμή λες;

Έλα να βλέπω αντιμπεριαλιστές να κάνουν γαργάρα τη νατοποίηση των Βαλκανίων. Είδατε σε τι βλακείες φτάνετε οταν κινείσαι "αντιεθνικιστικά" και ετεροκαθορίζεστε σαν έτζυ δεκαπεντάχρονα;
ΝΑΤΟΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο, μιας και μας παρακολουθούν ζαιογενείς "αντιεθνικιστές" που θυμηθήκαν να το παίξουν αναρχικοί.
"Echoing earlier comments by Defense Secretary Jim Mattis, the commander of the United States Central Command, General Joseph L. Votel, said in an interview last month that American forces would remain in eastern Syria, alongside their Syrian Kurdish and Arab allies, as long as needed to defeat the Islamic State"

https://www.nytimes.com/2018/01/23/world/middleeast/us-nato-turkey-afrin-manbij.html

Μόλις τελειώσει το Μακεδονικό, χρωστάτε συλλαλητήριο με κύριο σύνθημα: "ΒΑΣΤΑ ΒΟΤΕΛ"
Τα παιδιά που 'χαν αναλάβει το συλλαλητήριο "αλληλεγγύης" στο Χαλέπι, ακόμα να τελειώσουν τους φρέντο εσπρέσσους στα στέκια;

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

@ΓΧ
Το να μη γίνουν αλλαγές συνόρων στην συνέντευξη του ΓΓ, στον "Ρ" γιατί δεν το γράφεις; Όπως και την ομιλία του Παφίλη μέσα στη Βουλή που κάπου έλεγε για σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για ζώνες επιρροών;

Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής, μόλις σε 8 λέπτά.
https://www.youtube.com/watch?v=OGslutEfxeQ

Τώρα που ο "νέος ηγέτης" κάπως "μπαγιάτεψε", ας δούμε τι έγραφαν κάποιοι τροτσκιστές (όχι ΚΚΕΔΕΣ ούτε ΠΑΜΙΤΕΣ) για την "υπολανθάνουσα" ακροδεξιά του 2011. ( Ντάξει την λαλακία τους για το ΚΚΕ θα την πουν. ).

Τις εποχές που κάποιοι «υποτάσσονταν» στο «αυθόρμητοω σε κάθε λογής-λογής «αγανακτισμένους». Το «έξω τα κόμματα», και κυριότερα το «έξω τα συνδικάτα» , ήταν στην πολιτική του Μουσολίνι, ας μην το ξεχνάμε. Ακόμα και συγγενικοί τους πολιτικοί χώροι τους το επισημαίνουν. Το ΟΧΙ στην Οικονομική Κατοχή και κάτι τέτοια ιδεολογήματα άραγε που οδηγούσαν; Μήπως στον εθνικισμό;

Παρακάτω από ΦιλοΤροτσκιστικής και αντιφασιστικής κατεύθυνσης site

Άπαντα για "αγανακτισμένους"
https://avantgarde2009.wordpress.com/2011/06/13/για-το-κινημα-των-αγανακτισμενων-και-τ

Σε ένα post αφήνει υπονοούμενα για τη προέλευση των απολιτικ cydeράδων της πλατείας συντάγματος.

και για την ημέρα της απεργίας 15/06/2011

Που ήταν χθες οι «αγανακτισμένοι»;
https://avantgarde2009.wordpress.com/2011/06/16/που-ήταν-χθες-οι-αγανακτισμένοι

Εντύπωση μου έκαναν αρκετά σχόλια που ακολουθούν, το πόστ.
Αλλά πιο πολύ ένα σχόλιο για αριστερούς, συνταγματολόγους, αντιεξουσιαστές, φασιστοειδή κ.α., το

https://avantgarde2009.wordpress.com/2011/06/16/%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%87%CE%B8%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9/#comment-537

Αξίζει κάποιος να το διαβάσει, όπως και το παρακάτω χωρομετρικό

https://avantgarde2009.wordpress.com/2011/06/16/%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%87%CE%B8%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9/#comment-510

"Καταρχήν δεν γράφω ποτέ «αφελέστατα» αλλά πάντα μετρημένα.
Τα περί 500.000 τα έχω ήδη απαντήσει στο σχόλιο αυτό, και όσοι συνεχίζουν να μιλάνε για τέτοια νούμερα τους προτείνω να μετρήσουν τα τετραγωνισκά της πλατείας Συνταγματος και των γύρω δρόμων.

Η πλατεία συνταγματος είναι 22 στρέματα μαζί και τα πεζοδρόμια μέχρι τα κυκλιδώματα της αστυνομίας. Αν σε αυτό αφαιρεσει κανείς τις καφετέριες, τις σκηνές και τα δεκάδες αυτοκίνητα των σουβλατζήδων μαζί και τους παγκους τους ο καθαρός χώρος περιορίζεται κάτω από τα 20 στρέματα, δηλαδή 20.000 τ.μ. με μια μέση πυκνότητα 3 άτομα το τετραγωνικό η πλατερία γεμίζει ασφυκτικά με 60.000 κόσμο.(σημείωση δική μου το πολύ 2και κάτι άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο)

Για την ακρίβεια των μετρήσεων μπορεί όποιος θέλει να κανει επιτόπια μέτρηση. Εποίσης υπάρχουν ιστοσελίδες όπως εδώ (http://www.e-topikanea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=56&Itemid=31) που μπορεί κανείς να μετρήσει αποστάσεις με το ποντίκι του σε λιγα δευτερόλεπτα.

Και συνεχίζουμε. Η Πανεπιστημίου από την πλατεία μέχρι την Ομήρου είναι 300 μέτρα. Το πλάτος της μαζί με τα πεζοδρόμια είναι 22 μέτρα. Σύνολο 6600 τ.μ. Επίσης η Σταδίου από την πλατεία μέχρι την Ομήρου (που δεν έφτανε σε καμία περίπτωση ο κόσμος της 5ης Ιούνη είναι 230 μ. με πλάτος λιγότερο από 14 μ. μαζί με τα πεζοδρόμια. Σύνολο 3200 τ.μ. Β. Αμαλίας από την πλατεία μέχρι την Ξενοφώντος είναι 90 μέτρα με πλάτος 30. Σύνολο 2700 τμ. Στη Φιλελλήνων αν και ο κόσμος ήταν ελάχιστος να βάλουμε και εκεί άλλα 50 μ επί 14 πλάτος δηλαδή 700 τμ.

Η Β. Σοφίας μέχρι τις κλούβες στα λουλουδάδικα άλλα 80 μέτρα επί 30μ πλάτος: 2400 τ.μ. Όλοι μαζί λοιπόν οι δρόμοι γύρω από την πλατεία που είχαν κόσμο δεν ξεπερνούν τα 15000 τ.μ. Ακόμα και με 3 άτομα στο τετραγωνικό να μιλήσουμε για 45000 επιπλέον των 60000 της πλατείας. Σύνολο κάτι παραπάνω από 100.000. Σίγουρα μέσα σε 3-4 ώρες ήρθε και έφυγε κόσμος. Να πούμε ότι πέρασαν από το Σύνταγμα άλλοι τόσοι. Οκ. Αλλά τα περί 500.000 είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
"

17-57

Ανώνυμος είπε...

Να γράψω την γνώμη μου, που μπορεί να πέσει από έξω έως και πολύ έξω.

1) Το ΝΑΤΟ θέλει περιορισμό της ρώσικης επιρροής στα Βαλκάνια. Με κράτη ας τα ονομάσουμε "ασταθή"(π.χ. Βοσνία-Εζεργοβίνη) με πιέσεις για αυτονόμηση από τους εκεί Σέρβων. Επίσης με την συμπεριφορά της Τουρκικής Αστικής Τάξης που με αιτία τη δημιουργία Κουρδικού ή Κουρδικών Κρατών στην περιοχή.
Η Ισραηλινή Υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε ημιεπίσημα το ένα εξ αυτών Κουρδικό Κράτος για λόγους που μάλλον έχουν να κάνουν με την μελλοντική πίεση ή αποχώρηση περιοχών που κατοικούν Κούρδοι στο Ιράν.

2) Μην ξεχνάμε πως υπάρχει ισχυρή Αλβανική Μειονότητα στην FYROM, πως διεκδικήσεις έχουν ή είχαν και οι Βουλγαροι αν και πρόσφατα έκαναν το πρόσφατο σύμφωνο φιλίας, πως παραλίγο να διαλυθεί η FYROM το 2001 και πως η FYROM συνορρεύει μεταξύ 4 κρατών, από τα οποία τα 3 είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

3) Μέσα στο γενικό σχεδιασμό φαίνεται πως η Ελληνική Αστική Τάξη μάλλον θέλει να "κλείσει" προσωρινά κάποιες εκρεμμότητες στα Βόρεια Σύνορα της χώρας.
Μάλλον για να μπορεί απερίσπαστη να πάρει πλεονεκτήματα σε ό,τι έχει να κάνει με τη Ν.Α.Μεσόγειο.
Εναλλακτικό σχέδιο κανείς δεν ξέρει, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει πως υπάρχει, αν κάτι δεν πάει καλά με τα της FYROM.

4) Δεν θεωρώ τόσο τυχαίο πως προηγήθηκε ο νόμος για τον επιπλέον περιορισμό των απεργιών.

Επίσης προβληματίζομαι πως η "διαχείριση" του ονόματος της FYROM καλύπτεται με ένα "πέπλο μυστηρίου" η οποία μπορεί να προβληματίζει ή να εξάπτει την φαντασία κάποιου κόσμου συνηθισμένου σε "συνομοσιωλογίες".

Συνήθως "μυστικες διπλωματίες" πάντα και απανταχού της γης δεν γίνονται σχεδόν φανερά, αλλά μακριά με πρέσβεις / διπλωματικούς υπαλληλους που έχουν τις απαραίτητες διαπιστεύσεις και μακριά από τα φωτα της δημοσιότητας
http://www.iefimerida.gr/news/388668/ti-syzitisan-kotzias-kai-skopianos-ypex-stin-triori-mystiki-synantisi-toy-makedonia

5) Σκοποί τους στο εσωτερικό από ότι φαίνεται είναι ένα κόμμα στα δεξιά της ΝΔ, πιέσεις για "αριστερό"μέτωπο προς το ΚΚΕ ,με ενδιάμεσους τις γνωστές σε ρόλο μαϊντανού ηγεσίες του εξωκοινοβουλίου. Και ναι εκεί μπορεί να μιλάμε καθαρά για άλλο οι ηγεσίες και άλλο η βάση τους γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει δημοκρατικός συγκεντρωτισμός.

6) “Αριστερός εθνικισμός”, αυτή η μάστιγα
23-01-2018
http://www.katiousa.gr/apopseis/aristeros-ethnikismos-afti-mastiga/
Μία ημέρα μετά το συλλαλητήριο

17-57

zoot horn rollo είπε...

Σάμπως τον ενδιαφέρει να καταλάβει ratm, άλλες είναι οι "έγνοιες" του.

Ανώνυμος είπε...

Όταν ξεκινας με το 6ο Συνεδριο να μιλας για δικαιωματα των Σλαβομακεδονων και μειονοτητα, έπειτα τελη ‘42 συστηνεις σλαβομακεδονικό ΕΛΑΣ για να πολεμας φασιστες, το 46 ιδρυεις σχολεια οπου διδασκεται η σ/μ γλωσσα, δινεις στη Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση προσβαση σε έναν σλαβομακεδονα σαν υπουργο, υποστηριζεις το δικαιωμα κάθε σλαβομακεδονα να μιλαει την γλωσσα του,να χορευει τους χορους του,να εχει την δικη του παραδοση, φτανοντας το 49 οι μαχητες του ΔΣΕ να αποτελουνται από 1/3 Σλαβομακεδονες πολεμοντας μαζι φασιστομοναρχικους, εγγλεζους,αμερικανους ιμπεριαλιστες και να τρως το πικρο ψωμι της ηττας και τις προσφυγιας μαζι τους, τοτε η σημερινη σου σταση είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

Όχι μονο εισαι ουρα ενός εθνικοσοβινιστικου παροξισμου, αλλα απαιτεις από ένα αδυναμο κρατιδιο , με τον τσαμπουκα που σου δινει η ιμπεριαλιστικη σου ιδιοτητα ως μελος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να αλλαξει το Συνταγμα του.
Ποσο πιο ιμπεριαλιστικη είναι αυτή η απαιτηση, ποσο πιο τραμπουκικα μπορεις να βαλεις χερι σε μια δημοκρατια, ότι και να είναι αυτή, υποτασσοντας την με τον νομο του ισχυρου, υπηρετοντας από την άλλη την πιεση και την στρατιγικη του ΒορειοΑτλαντισμου, για να αποκτησει αλλον ένα υποτακτικο κρατος στην δουλεψη του. Τι σημαινει για το Κομμα «αλλαξτε το συνταγμα σας» σε σλαβομακεδονες που τα χρονια της φωτιας πολεμισανε διπλα διπλα σε τερατα και πηραν μαζι τον δρομο της προσφυγιας;
Γιατι να διευκολεινεις το νατο να προχωρισει η διαδικασια για νέο μελος;
Γιατι να υποχωρεις ετσι στην πιεση της δικης μας εθνικιστικης εξαλλοσυνης και να πουλας χωρις καμια επιφυλαξη ένα λαο που αν μη τι άλλο καποτε ηταν συμμαχος και μαχητης;
Πιασαν τοπο τα χρονια ψεμματα των εθνικιστων, η λασπη για τη 5η ολομελεια του 49 και τωρα μπαινουμε σε εθνικη γραμμη για να εχουμε το κεφαλι μας ήσυχο;
Αν όλα αυτά δεν ενοχλουν κανενα και η σταση, η «εθνικη» σταση του Κομματος είναι κατι αναμενομενο και ταξικα, διεθνιστικα αποδεκτο, τοτε δεν εχω να πω κατι περισσοτερο.

ΓΧ

Γιώργος είπε...

@ΓΧ
Προφανώς και έχεις χάσει επεισόδια σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ στο Μακεδονικό. Ήδη από το 1980 η στάση είναι ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα και στα κομματικά έγγραφα και εφημερίδα αναφέρεται το ΠΓΔΜ. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του διαίρει και βασίλευε των Αμερικάνων για τα βαλκάνια, οι οποίοι τροφοδοτούν τα μίση και τον αλυτρωτισμό μιλώντας πρώτοι για μακεδονική εθνότητα, αν θέλουμε να θυμηθούμε τον αν-ιστορικό Ντάνιελ Φριντ. Μακριά από συλλαλητήρια και εθνίκια, το θέμα είναι να μπορείς να ξεχωρίζεις τα τεκταινόμενα με βάση την οικονομική, πολιτική τους διάσταση και όχι να πέφτεις στην παγίδα του συναισθηματισμού και του όψιμου πατριωτισμού. Και τι σημαίνει πατριωτισμός σήμερα αν όχι πάλη για έξοδο από ΕΕ και Νατο, αυτό ακριβώς που λέει το ΚΚΕ;

Ανώνυμος είπε...

σύντροφοι ειναι δυνατόν το κόμμα να καλεί σε συγκέντρωση μνήμης για τα ΙΜΙΑ;

απο το πορταλ του 902

https://www.902.gr/eidisi/politiki/149555/ekdilosi-timis-stoys-nekroys-ton-imion-tin-triti-30-genari

το κάλεσμά της η Γραμματεία της ΚΕΘΑ σημειώνει:

καθώς και όλους όσους μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους, στην εκτέλεση του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά και στην υπόλοιπη πατρίδα, με την ευκαιρία της επετείου της θυσίας τους, διοργανώνει εκδήλωση τιμής στο μνημείο των πεσόντων, που βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Β. Σοφίας και των οδών Ρηγίλλης και Μουρούζη, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018.

Καλούμε συναδέλφους, καθώς και φορείς αποδέκτες του παρόντος να παραστούν και να τιμήσουν τους νεκρούς συναδέλφους μας, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

ενας ψηφοφόρος και συμπαθών

Ανώνυμος είπε...

Εντωμεταξύ βλέπω αυτά http://news.in.gr/world/article/?aid=1500194404
και θυμάμαι τους ηλίθιους που γράφουν στην ΕφΣΥΡΙΖΑ για αντισημιτική αριστερά και πόσο έξυπνα το παίζει το Ισραήλ για να δικαιολογεί τις σφαγές που ετοιμάζει ως μαντρόσκυλο των ΗΠΑ.
Επίσης, βλέποντας τους παραπάνω επικίνδυνους που βάζουν λόγια στο ΚΚΕ, πάνε να το βγάλουν ότι στηρίζει τα συλλαλητήρια και είναι έτοιμοι να πάρουν τα σκήπτρα της καλύτερης μαρξιστικής ανάλυσης από την ΟΑΚΚΕ, πόσο τυχεροί είμαστε που δεν κυριαρχεί καμιά ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ και λοιπό εξωκοινοβούλιο στο κίνημα γιατί θα είχαμε στηρίξει τα μισά ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή.

πασόκος

Ανώνυμος είπε...

Παντως ο Λαφαζανης στον τυχωδιωκτισμο, την αποθεωση της μαζικοτητας ακομα και της πιο αντιδραστικής κινησης που καταλήγει ακομα και στο ξέπλυμα του εθνικισμού, εχει επιδείξει συνέπεια.
Τι μαλακιες για εθνικες κληρονομιες και Μεγαλεξανδρους εχουμε ακουσει και διαβασει απο "αριστερους" δεν περιγράφεται.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ΓΧ
Εισαι σε παρακρουση?

1) τι σχέση εχει η σύνθεση της Μακεδονίας του 42 και του 49 με σήμερα? Σήμερα Σλαβομακεδονες υπάρχουν λιγοι στη Φλωρινα. Τοτε ηταν η μιση Μακεδονία που ηταν Σλαβομακεδονες.
2)Το ΝΑΤΟ το εξυπηρετεί σήμερα να λυθει οπως να ναι το ζητημα για να προχωρήσει η νατοποιηση των Βαλκανίων. Που στην ανάλυση και δράση του το ΚΚΕ διευκολύνει αυτη την προοπτική?
3) εθνικη γραμμη σήμερα είναι η πληρης ευθυγραμμιση της Α. Τ. με τα συμφέροντά των ΗΠΑ. Αυτο εκφράζεται απο κυβέρνηση, Ιερωνυμο και ολα τα κόμματα. Ακομα και οι μακεδονομαχοι εκλογικα παιχνίδια παίζουν. Αν υπήρχε πιθανότητα να μην έχει περασει απο τη βουλή η οποια λυση φερουν μια χαρα θα ψηφιζαν και οι Καμμενοι πολυ περισσότερο και η ΝΔ.
4) Το ζητημα της μη αλλαγης συνορων είναι παγια θεση του ΚΚΕ. Εκτος και αν θες να γινουμε κουγκι στα Βαλκάνια να πεθανουν κατι εκατομμύρια για να ξαναμοιρασουν οι καπιταλιστες το βιος τους.
5) στη θεση για φιλια των λαων και μη αλλαγή συνορων παταει η θέση του ΚΚΕ για τα αλυτρωτικα. Εκτος και αν θεωρησουμε ζητημα αυτοπροσδιορισμου το να θεωρείται η Θεσσαλονίκη αλυτρωτη πατριδα ενος αλλου κρατους. Αν είναι έτσι να μην κραζουμε και τα δικα μας φασισταρια που λενε για την Πολη, τη Β. Ήπειρο και αλλα τέτοια γελοια...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Το τσιρκολίκι είναι σχετική έννοια. Η ύπαρξη ΚΚΕ κάτι μας δίνει, αλλά μας αφαιρεί τσαμπέ θεάματα.
Άλλες χώρες ευτύχησαν:

http://prospect.org/article/do-black-lives-matter-federal-reserve

"The campaign, called Fed Up, includes some two-dozen unions, community groups, and think tanks, from the AFL-CIO to the Working Families Party. In Jackson Hole, organizers will deliver a petition demanding that the Fed rethink its plan to raise interest rates until the recovery can reach more Americans"

Δώστε στον λαό πληθωρισμό!

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

zoot horn rollo είπε...

Αργοπορημένοι οι "συμπαθούντες",οι ΓΧ (καλός παίχτης ήταν,αντικειμενικά) κλπ.
Αυτά τα "σύντροφοι είναι δυνατόν",τα "απαράδεκτα",τα "νατοϊκα" υπονοούμενα (φοριούνται τελευταία-οι "παρακαταθήκες" κάποιων...) κλασικά. Το βολικό αφήγημα να βγαίνει κι όλα καλά.

Το κόμμα το "σωστό" μη ξεχάσετε να φτιάξετε. Ξεχασιάρηδες...

Ανώνυμος είπε...

@ενας ψηφοφόρος και συμπαθών

Αυτό γιατί το ξέχασες;

"Η συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο με την ανοχή, αλλά και την ενθάρρυνση των ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου για τον έλεγχο και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, αυξάνουν δραματικά τους κινδύνους εμπλοκής της πατρίδας μας σε τοπική ή γενικότερη πολεμική ανάφλεξη.

Ο Ελληνικός λαός καλείται να συνταχθεί με τη στήριξη κερδοφόρων πολεμικών επιχειρήσεων ξένων προς τις ανάγκες του, τη στιγμή που μέσω των οικονομικών περικοπών που του επιβάλλουν, οδηγείται στα όρια των βιολογικών του αντοχών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις οδηγούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις, θυσιάζοντας στο βωμό ξένων συμφερόντων, ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτει η πατρίδα μας, τη νεολαία της και το αύριο των επόμενων γενιών."


Διαφωνείς κάπου με το παρακάτω; Και που;

https://www.902.gr/eidisi/politiki/149942/synantiseis-toy-kke-me-enoseis-stratiotikon-video

17-57

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΜΟΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ.

ΑΝ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΘΚΑ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΦΙΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Η ΑΝΑΚΟΥΝΩΣΗ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ. ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦ' ΟΣΝ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Στο προηγούμενο στην Θεσ/κη ένας Συριζαίος που έκανε χωρομέτρηση και πως θα ξαναρωτούσε τοπογράφους τους είχε υπολογίσει σε πρώτη φάση πάνω από 240.000

Για να μην ακούσουμε στο συλλαλητήριο για 2 ή 3 εκ.

Η πλατεία συνταγματος 20.000 τ.μ
Η Πανεπιστημίου από την πλατεία μέχρι την Ομήρου 6600 τ.μ
η Σταδίου από την πλατεία μέχρι την Ομήρου 3200 τ.μ.
Β. Αμαλίας από την πλατεία μέχρι την Ξενοφώντος 2700 τμ.
Η Β. Σοφίας μέχρι τα λουλουδάδικα 2400 τ.μ

3 άτομα ανα τετραγωνικό γίνεται μόνο σε τίγκα λεωφορεία.

@ratm
Από το 2013 όταν πλεόν φάνηκε που το πήγαινε ο Σύριζα πίστευα πως σε κάποια ζητήματα ακολουθούν σοσιαλφασιστική πολιτική.
Κάποιες σπόντες προς αυτή την κατάσταση στο κύριο Link αλλά και στο σχόλιο comment-537 του (29 Ιανουαρίου 2018 - 4:06 μ.μ.)


@ Γ.Χ.
Όλη η συνέντευξη. Κάποια πράγματα για σύνορα και για "στρατηγική του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, η δήθεν αντιπυραυλική ασπίδα " μαζί με το απαραβίαστο των συνόρων

https://www.902.gr/eidisi/politiki/149898/synenteyxi-toy-dimitri-koytsoympa-stin-era-audio

@πασόκος
Με αφορμή το σχόλιο σου

Προς την ΕΦΣΥ-ΡΙΖΑ
Αυτοί είναι αντισημίτες; Είναι Εβραίοι Ορθόδοξοι με Παλαιστηνιακές Σημαίες και κατά του Εβραϊκού Εθνικισμού (=Σιωνισμού)
http://www.nkusa.org/activities/demonstrations/eventselection.cfm?EventID=18

17-57

Ανώνυμος είπε...

@ΓΧ,
Δεν μου λές κάτι, έχετε βαλθεί να αλληλοσυμπληρώνεστε με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στον αντικομμουνιστικό οχετό ;
Καλά, δεν γνωρίζεις οτι τα ζητήματα με τους σλαβομακεδόνες, δηλαδή τους σλαβόφωνους της Μακεδονίας, έχουν με ένα τρόπο αντιμετωπιστεί από το αστικό κράτος ή έχουν ήδη ξπεραστεί από την ίδια τη ζώη; Δεν καταλαβαίνεις ότι το τι γινόταν το 1930 ή το 1940, δεν έχει καμία σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση; Ή μήπως δεν καταλαβαίνεις ότι το σημερινό ζήτημα προέκυψε το 1990 και δεν έχει καμία σχέση με το μεσοπόλεμο! Και στο κάτω κάτω της γραφής το κάθε ζήτημα το μελετάς στις σύγχρονες διαστάσεις του για να το απαντήσεις έχοντας πάντα ταξική πυξίδα και όχι με δογματική παπαγαλία!
Τώρα, εσύ είσαι ικανός να μας πείς κιόλας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγφαρμόζει δημιουργικά τις θέσεις του ΚΚΕ...Γιατί τέτοιες αρλούμπες μόνο οι χρυσαυγίτες τις ξεστομίζουν!
Υ.Γ. Η αναγνώρίση της ύπαρξης των σλαβόφωνων και η προσπάθεια ενσωμάτωσης τους με τη δημιουργία μειονοτικών σχολείων, είχαν ήδη γίνει από τις Ελληνικές κυβερνήσεις από τη δεκαετία του '20!
kk-1

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ψηφοφόρε συμπαθούντα "πασόκε"(;),
νομίζω, πως καλά κάνει το πορτάλ και φιλοξενεί την ανακοίνωση του ΚΕΘΑ.
Δεν είναι μια εθνικιστική ανακοίνωση, ούτε το ΚΕΘΑ είναι "εθνίκια", άσχετα αν το συγκεκριμένο κάλεσμα δεν διεκδικεί δάφνες μ/λ ανάλυσης.
Το κόμμα κάνει, και πολύ σωστά, ένα άνοιγμα στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων τώρα τελευταία, γιατί και οι εξελίξεις επιβάλλουν να καλυφθεί αυτό το κενό. Η πλατειά οργάνωση δεν χρειάζεται να υποκαθιστά το ....ΚΚΕ!
Ξέρουμε ότι, απευθύνεται σε χώρο, όπου η αξιοπρεπέστερη δυνατή επαγγελματική καταξίωση, χωρίς υποχωρήσεις σε φασισμό-εθνικισμό, δε μπορεί παρά να στηρίζεται στον Πατριωτισμό του Λαού. Τώρα, αν δεν το λέει πιο κοφτά-τσεκουράτα, ας το αφήσουμε στην κρίση τους, αυτοί ξέρουν πως θα προσεγίσουν τους συναδέλφους τους καλύτερα από εμάς. Σημασία έχει πως η γενικόλογη διατύπωση δεν κλείνει πόρτες στη μ/λ θεώρηση. Κι όσο για "τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο", πάλι κι εδώ εμένα θα με βόλευε πιο ξεκάθαρη διατύπωση, αλλά, από την άλλη, δε νομίζω πως ο ελληνικός Λαός, με επικεφαλής τους εργαζομένους του, θα προσέφεραν το Αιγαίο στους ...νεο-"Σουλτάνους"(!) για λόγους ...."αντιϊμπεριαλιστικής" αλληλεγγύης(!) σε ποιούς άραγε; Γιατί στον τουρκικό Λαό, αποκλείεται. Αυτά για δυο "αμφιλεγόμενες" διατυπώσεις.
Κατα τα λοιπά, νομίζω πως δεν πρέπει να χαρίζουμε την μνήμη τριών παιδιών του ελληνικού Λαού στα φασισταριά. Διαταγές εκτελέσανε, δεν έκαναν κανένα έγκλημα πολέμου, και θυσιάστηκαν υπό πολύ ύποπτες συνθήκες, με διαταγές του ....Πάγκαλου. Θάλεγα, όχι μόνο να τιμήσουμε την μνήμη τους αλλά να απαιτήσουμε και διερεύνηση των συνθηκών αυτής της σκοτεινής ιστορίας, που για μένα (και για το "Λαϊκό Στρώμα(*)"), καθόλου "σκοτεινή" δεν είναι. Τα παιδιά "τα κάψανε" στην ψύχρα τα πουλημένα στον Ιμπεριαλισμό τομάρια, το είχε καταγγείλει και κάποιος συνάδελφός τους, που επέζησε τότε. Νομίζω, πως στα "Ιμια" πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί με τους πατριδομπαίχτες και να τους ξεβρακώνουμε.
Eίναι άλλος ένας λόγος, που πρέπει να ενθαρρύνουμε την ΚΕΘΑ.
Γενικά, το θέμα του "Πατριωτισμού" πρέπει να το βάλουμε στη σωστή του βάση, αντί να το χαρίζουμε στα "εθνίκια" για όφελος του εξίσου αντιδραστικού κοσμοπολιτισμού.
------------------
(*)http://www.katiousa.gr/istoria/flevaris-98-otan-e-n-t-y-p-o-apokalypte-ti-pragmatika-synevi-sta-imia.

Αναυδος είπε...

Πρώτον δεν καλεί το κόμμα
Δεύτερο παραθέτεις το απόσπασμα από την ανακοίνωση που σε βολεύει

Δεν είναι και πολύ συντροφικά όλα αυτα

Αναυδος είπε...

Οι αναλύσεις που γίνονται σήμερα με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από 70 χρόνια ισοδυναμούν με μπουρδολογίες και αντικομμουνισμό

Η μόνη διεθνιστική θέση σήμερα είναι αυτή του ΚΚΕ

AGIS είπε...

Τα γραφόμενα @ΓΧ 29 Ιανουαρίου 2018 - 7:43 μ.μ. μπορώ να τα κατανοήσω είτε σαν πηγή σύγχυσης είτε σαν προϊόν σύγχυσης.

Το σχόλιο αντιπαραθέτει και συγχέει την αναφορά στους Σλαβομακεδόνες με τη θέση περί ανυπαρξίας μακεδονικού έθνους, όμως αυτά τα δυο είναι δυο διαφορετικά πράγματα.
Αλλά οι "αλυτρωτισμοί" δεν συνίσταται στην ύπαρξη του σλαβικού εθνοτικού στοιχείου, στο οποίο κατ' ουσία και οφείλεται η κρατική οντότητα τόσο της ΓΔΜ όσο και της πΓΔΜ, αλλά στις ενδείξεις θεσμοθέτησης, δυνητικά, της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας ως εδάφους ενός έθνους στο οποίο δίνεται ο προσδιορισμός "μακεδονικό".

Ακόμα και πριν έναν αιώνα, από όσο μπορώ να συμπεράνω, οι λέξη "Μακεδόνες" δεν προσδιόριζε ένα έθνος, αλλά το άθροισμα των κατοίκων της Μακεδονίας, οι οποίοι και συνυπήρχαν "προερχόμενοι" από διάφορες εθνότητες.
Το αν εκείνη την εποχή ήταν δυνατό να δοθεί διεθνιστική λύση στη σύγκρουση των συγκροτούμενων βαλκανικών εθνικών κρατών και των αστικών τους τάξεων για το έδαφος της Μακεδονίας, προφανώς δεν είναι σημερινό ζήτημα. Αντίθετα σήμερα η έννοια "Μακεδόνας", "Μακεδονία" ως εθνικός προσδιορισμός υποδηλώνει μάλλον εθνικό επεκτατισμό και όχι αυτοπροσδιορισμό.

Και φυσικά αυτό ισχύει τόσο για την αναγόρευση της πΓΔΜ ως κρατικής μορφής του "μακεδονικού έθνους", όσο επίσης και για το νόημα συνθημάτων και θέσεων του είδους "Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα" και των διάφορων παραλλαγών τους. Φυσικά και οι δυο αυτές πλευρές μπορεί να ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο εννοούν «άλλο», αλλά η ορολογία που χρησιμοποιείται στις διεθνείς σχέσεις έχει την δική της οντότητα που υπερβαίνει τα τέτοια ή αλλιώτικα «νοήματα» που της «δίνονται» συγκυριακά. Και φυσικά επίσης οι δυο αυτές όψεις του εθνικισμού το γνωρίζουν πολύ καλά.

Ίσως βέβαια είναι απαραίτητη μια λεπτομερέστερη και "υπεύθυνη" ιστορική παρουσίαση του θέματος, χωρίς συμπλεγματικές "εθνικές" φοβίες, ώστε να αποφεύγονται τέτοιες συγχύσεις: τι είναι Μακεδόνας, τι Σλαβομακεδόνας, τι θα πει "μακεδονικό έθνος", τι θα πει γεωγραφική περιοχή, πώς απέναντι στην οθωμανική αυτοκρατορία οι συνυπάρχουσες εθνότητες εμφάνισαν μια ενότητα κάτω από τον γενικό για όλες όρο «Μακεδόνες», πώς αυτή η περιοχή έγινε μήλο της έριδας από τις αστικές τάξεις των συγκροτούμενων βαλκανικών εθνικών κρατών ακριβώς λόγω της συνύπαρξης εθνοτήτων στο έδαφός της, πώς στο γιουγκοσλαβικό τμήμα της Μακεδονίας το σλαβικό εθνικό στοιχείο αυτοκαθορίστηκε απέναντι σε Σερβία και Βουλγαρία, πώς αυτός ο δικαιωματικός αυτοκαθορισμός αξιοποιήθηκε για τη δημιουργία "μακεδονικού" σωβινισμού, ποιος ο ρόλος του ελληνικού σωβινισμού στην "άλλη όψη του νομίσματος", ποια είναι η θέση του ζητήματος εν μέσω των σημερινών εθνικιστικών και ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων στα Βαλκάνια, ποια είναι η διεθνιστική θέση που πρέπει να αντιπαρατάξουν οι λαοί απέναντι σε αυτές τις επιδιώξεις κ.ο.κ.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

...κι όλα τάχε η Μαριορή (όχι η ...Μαριλένα!)....
...."Ο Μίκης Θεοδωράκης κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου της Κυριακής 4" της έλειπε!
Ας μην εκφραστώ πριν το δώ...

zoot horn rollo είπε...

Άγη εσύ καλά κάνεις, ο άλλος όμως δε νομίζω ότι έχει κάποιου είδους σύγχυση.

Ανώνυμος είπε...

"Οι αναλύσεις που γίνονται σήμερα με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από 70 χρόνια ισοδυναμούν με μπουρδολογίες και αντικομμουνισμό
Η μόνη διεθνιστική θέση σήμερα είναι αυτή του ΚΚΕ"

Αναυδε, εγω μενω αναυδος με αυτή την γραμμη που ηδη από ότι καταλαβαινω εγινε αποδεκτη από τον κοσμο του Κομματος.

Μια διεθνιστικη θεση του ΚΚΕ θα ηταν «Οι δυο λαοι να αρνηθουν να μπουν στις φτιαχτες αντιαραθεσεις των αστικων τους ταξεων. Να μην πεσουν στην παγιδα της εξαλλοσυνης, της εθνικιστικης υστεριας για χατηρι των αμερικανων, υποδαυλιζοντας και διαγραφοντας την ιστορικη σχεση και συντροφικη διαδρομη που ειχαν εναντια στον φασισμο. Να απορριψουν κάθε εθνικιστικη κραυγη, να πολεμισουν κάθε αλυτρωτισμο και κυριως να σταθουν εμποδιο στην προγραμματισμενη συμμετοχη της χωρας τους στην ιμπεριαλιστικη μηχανη που εχει αποδειχθει ότι μονο οικονομικα βαρη, πολεμους, δυστυχια και υποταγη φερνει στους λαους». Αυτό είναι διεθνισμος, κατω το ΝΑΤΟ και οι σχεδιασμοι του.

Ανταυτου, τι μου παρουσιαζεις σαν διεθνισμο; Ότι η ιμπεριαλιστικη ελλαδα επεμβαινει στα πολιτικα ενός κρατιδιου -που ανα δεκαετια είναι στα ορια της διαλυσης- και απαιτει με τον τσαμπουκα του νατοικου μελους να διορθωσει το συνταγμα του. Και αυτό είναι δεκτο από τον γγ και το ΚΚΕ!

Τι πιο ιμπεριαλιστικο από το να εκβιαζεις και να επεμβαινεις στο συνταγμα ενός ξενου κρατους;
Ποσο μαρξιστικο είναι αυτό;
Και σε πιο ιστορικο προηγουμενο εχουμε ένα ΚΚ να συμφωνει μαζι με την αστικη ταξη την αλλαγη συνταγματος ενός αδυναμου κρατους για χ,ψ λογους;

Προφανως και δεν λεω ότι η γραμμη ενός κομματος μετα από 70 χρονια πρεπει να μενει ιδια, αλλα εδώ δεν εχουμε μονο αλλαγη, αλλα 180 μοιρες διαφορετικη αντιμετωπιση σε ένα ζητημα που καποτε, για δεκαετιες, ηταν κομβικο ζητημα για την πολιτικη του ΚΚΕ. Τωρα με αυτη την σταση ακυρωνει μια ολοκληρη περιοδο, σαν να θελει να πεταξει μια "ρετσινια" που του κολλησαν οι εθνικιστικοι καφροι.

Τωρα, εκεινο που βλεπουμε είναι μια προσδεση στο αρμα του πατριωτισμου, ντροπαλα-ντροπαλα και απο απ εξω, και μαλιστα σε ένα θεμα που επαναεμφανιστηκε κυριως γιατι αφορα την ενταξη των Σλαβομακεδονων στον ιμπεριαλισμο.

Και όλα αυτά ερχονται σιγα-σιγα να δεσουν με τις αναφορες τα τελευταια χρονια στον κομματικο τυπο με εκφρασεις όπως «κυριαρχικα δικαιωματα, επιθετικη Τουρκια,κακος Ερτογκαν, ελληνικα δικαιωματα ΑΟΖ» αφηνοντας εκτος την «καημενη » ελλαδα που ολοι την εποφθαλμιουν και εκεινη απλα αμυνεται – παρολο που τα μονοπωλια της βρισκονται σε όλα τα βαλκανια.

Η στροφη του ΚΚΕ στον πατριωτισμο είναι εμφανης, τωρα θυμηθηκαμε πρωτη φορα σε καλεσμα μνημης τα Ιμια ότι δεν θα τα αφησουμε στους εθνικοφασιστες, η κα Κανελη σε καναλι ειπε ότι ο ΔΣΕ δεν επετρεψε στον Τιτο να παρει την θεσσαλονικη διαστρευλονοντας μια ολοκληρη στρατιγικη και την ταξικη ουσια του αγωνα, βλεπω τωρα και κατι φιλους του κομματος που ανακουφισμενοι πλεον μπορουν να αφησουν τις ταξικες αναλυσεις και να βρισουν ελευθερα τους Σκοπιανους και τους Τουρκους που κοιταζουν να μας παρουν και αυτά τα λιγα εδαφη που εχουμε. Πρωτοφανη πραγματα για τις συνηθως συγκρατημενες αναλυσεις και τη γραμμη του Κομματος που δεν επηρεαζοταν απο πολυπληθη συλλαλητηρια και πατριωτικους συναισθηματισμους...

Όταν όμως μπαινεις σε τετοια χωραφια-ναρκοπεδια, δεν είναι καθολου δυσκολο ο πατριωτισμος να υπερισχυσει του ταξικου κριτιριου και τοτε θα εχουμε πολύ επικινδυνες καταστασεις οπου οι μονοι κερδισμενοι θα είναι οι εθνικιστες και χαμενος ολος ο λαος. Πραγματικα ελπιζω να βγω λαθος
ΓΧ

Ανώνυμος είπε...

ΓΧ
Προσπάθησε τουλάχιστον να μην είσαι τοσο προκλητικος Συριζαιος.

Που ειδες, απο τη θέση του ΚΚΕ και τις ανακοινώσεις του, (η Θεση του είναι ίδια με το 1992 αλλα τωρα την ανακαλυψες που το ΝΑΤΟ με καλυτερο τσατσο τον Τσιπρα επιχειρει την ολοκλήρωση της νατοποιησης των Βαλκανίων)οτι δεν προαγει τη φιλια των λαων ενάντια σε αλυτρωτισμους και των 2 μεριων? Που ειδες το ΚΚΕ και οι βουλευτές και στελεχη του να μην καλουν σε κοινη παλη των λαων των Βαλκανίων εναντίον του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμου? 2 ενδεχόμενα υπάρχουν ή δεν μπήκες καν στον κοπο να δεις εστω μια απο τις δεκαδες παρεμβάσεις του ΚΚΕ για το θεμα και εισαι απλα ενας εμπαθης αντικκες ή τα ξερεις και πουλας τρελα σαν αυτη που πουλαν στα τουιτερ κάποιοι που πληρώνονται 0,70€ για καθε τουιτ υπερ του ΣΥΡΙΖΑ.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε τους true να μας λενε τροτσκιστες που εχουμε απεμπολησει τον "λαϊκό πατριωτισμο" και τον "αντιιμπεριαλισμο", οτι χαειζουμε το ΕΑΜ και αλλες βλακειες, εχουμε και τους true "διεθνιστες" να μας λενε οτι καναμε στροφη στο πατριωτικο έναντι του ταξικου.


ratm

λαθραναγνώστης είπε...

ΓΧ, πολλά γράφεις, για να αρνηθείς το προφανές. Η ΠΓΔΜ, δεν είναι τόσο αθώα όσο θες να την παρουσιάσεις, όπως γενικά δεν είναι αθώα όλα αυτά τα κρατίδια που ξεφύτρωσαν μετά από τις "ανατροπές". Η αστικές τους τάξεις είναι επιθετικότατες, αρπακτικότατες και δεν διστάζουν να προκαλέσουν πολέμους. Το Κόσοβο δεν είναι πολύ μακρυνό.Η ΠΓΔΜ, είναι χειραγωγούμενη από το ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και στο μέλλον μπορεί να μας δημιουργήσει πολλά προβληματα. Τέλος, από τη στιγμή που αυτό το κράτος, η αστική τάξη του δηλαδή, έγείρει στο σύνταγμά του αλυτρωτικά θέματα εναντίον της Ελλάδας, δεν βλέπω για ποιο λόγο το ΚΚΕ θα πρέπει να τα παραβλέψει και να τα κάνει όλα μια "διεθνιστική σούπα" όπως προτείνεις. Η θέση του ΚΚΕ και ο χειρισμός του θέματος από μέρους του, είναι ολόσωστος.

Ανώνυμος είπε...

ΓΧ,
Μάλλον σε άλλο κόσμο ζείς! Και αφήνω το ζήτημα για το τι λέει το ΚΚΕ, γιατί είναι προφανές ότι δεν έχεις ακούσει και διαβάσει τις τοποθετήσεις του! Αλλά όταν θές να γράψεις κάτι, μην εμφανίζεσαι και τόσο άσχετος! Δηλαδή δεν γνωρίζεις ότι το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ είναι μνημείο εθνικισμού και αλυτρωτισμού; Δηλαδή οι λαοί και των δύο χωρών παλέυοντας ενάντια στον εθνικισμό και στους εκμεταλλευτές τους, δεν έχουν πρακτικό καθήκον να αλλάξουν ένα τέτοιο σύνταγμα, πόσο μάλλον να ανατρέψουν την αστική εξουσία και στις δύο χώρες;;;;
kk-1

zoot horn rollo είπε...

"Η ελπιδα ερχεται" κι ετσι...

zoot horn rollo είπε...

Τρελα πουλαει σιγουρα.

Αναυδος είπε...

Η θέση του ΚΚΕ με τα δικά του λόγια:

(…) Το ΚΚΕ, σ’ αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, παλιότερα του ΣΥΝ, που φιγουράριζε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, είναι το μόνο κόμμα που εδώ και χρόνια έχει ξεκάθαρη θέση: Σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιονδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγά του, αυτό θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών (…)

Τωρα που είδες να συντασσεται το ΚΚΕ με το αστικο μπλοκ μονο σε αντικομμουνιστικη τυφλωση μπορω να το αποδώσω

Από κει και περα εφοσον στο συνταγμα της πγδμ εξακολουθουν να υπάρχουν αλυτρωτικές διακυρήξεις ορθα ζητηται η αφαιρεση τους. Το πρόβλημα της ονομασίας σημερα βρισκεται σε διαπραγματευση μεταξυ της αστικης ταξης της ελλαδας και της πγδμ με την υψηλή εποπτεια των ΗΠΑ ΕΕ και Νατο. Για τους 2 λαους μονο δεινά μπορει να φερει μια διαπραγματευση. Επίσης το ΚΚΕ είναι κατα της εισόδου της πγδμ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ όπως φυσικα και για κάθε χωρα στον κοσμο

Τελος καλο θα είναι να μην ξεχνας τους κεραμιζτιεφ και γκοτσεφ ουτε ότι το 40% του πληθυσμου της πγδμ δεν αυτοπροσδιορίζεται σαν σλαυομακεδονας

zoot horn rollo είπε...

Μια χαρά σε αυτό το κόσμο ζει, το γνωστό "έργο" κατά τ'άλλα.

AGIS είπε...

zoot, το θέμα δεν είναι προσωπικό.
Εξ ορισμού κανείς δε γνωρίζει τα κίνητρα του άλλου στο "σκοτάδι" των ιντερνετικών διαλόγων, οπότε και σε τελική ανάλυση η αντιπαράθεση δεν είναι μεταξύ ατόμων αλλά μεταξύ πολιτικών θέσεων.
Κι αν δεν έχει σύγχυση ο ίδιος, περιέχουν και επιφέρουν σύγχυση οι συγκεκριμένες θέσεις. Και καλό πιστεύω το να διαλύεται η σύγχυση όχι "για αυτόν" αλλά για την κοινωνική επίδρασή της.

Ανώνυμος είπε...

Η λογική που λέει οτι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αρα το ΚΚΕ πρέπει να κάνει τα στραβά μάτια στη προσπάθεια του ΝΑΤΟ να εντάξει μια νέα χώρα είναι αν μη τι άλλο φοβερή.

Κατά τα άλλα.

Σημερινό. "Αλυτρωτισμοί υπάρχουν και απο τις δύο πλευρές(...)Η Μακεδονία δεν είναι μια και ελληνική". Αν δε κάνω λάθος, η θέση για διατήρηση των συνόρων, ενάντια και στις βλέψεις της αστικής τάξης της χώρας σου, είναι θέση για την ειρήνη και την επανάσταση, όχι για την εθνική ενότητα.

https://www.902.gr/eidisi/politiki/150102/i-kyvernisi-einai-vaporaki-gia-logariasmo-ton-nato-kai-ipa-sta-valkania-video


Σ.

Ανώνυμος είπε...

@ ratm ( 31 Ιανουαρίου 2018 - 9:56 π.μ. )
Το ένα χέρι νίβει το άλλο


@Σεχτάρ ο Τρομερός ( 30 Ιανουαρίου 2018 - 10:13 μ.μ. )
Ε γιατί παραθέτω άρθρα με link από τη εποχή των πλατειών;
Και μάλιστα από "κοντινούς" στον Σύριζα ιδεολογικούς χώρους
(29 Ιανουαρίου 2018 - 4:06 μ.μ.);
Που παρά ό,τι είχαν από ουδέτερη έως και αρνητική γνώμη για το ΚΚΕ τουλάχιστον είχαν τα μάτια τους ανοιχτά για να καταλάβουν κάποια αυτονόητα πράγματα.

@kk-1
Πες τα

@Άγης
Πολύ καλό σχόλιο και κατατοπιστικό.

17-57

Ανώνυμος είπε...

1) Όταν σε λίγες μέρες τελειώσει η εξεταστική στα πανεπιστήμια, αναμένουμε τους "αριστεριστές"(με πολλά εισαγωγικά) που στήριξαν ή / και στηρίζουν έμμεσα τον "ηγέτη" με αντιΚΚΕ "κριτικές", να συνταχθούν μαζί με το ΠΑΜΕ σε αντι-ιμπεριαλιστικές κινήσεις όπως π.χ πέρσι το καλοκαίρι στην Κοζάνη.

Αλλά τώρα που μπήκαμε στις απόκριες δεν αποκλείω να συμπαραταχθούν με τον αμίνγκο - φλαμίνγκο και τον Ζορρό

https://www.youtube.com/watch?v=myUhjjd_S4w

Γιατί πως να το κάνουμε; Eίναι το..στοιχείο τους!

Απόδειξη;

Oι Πρωτοπόροι όπως πάντα νέοι - νέες του Σύριζα(αυτό γράφει το κείμενο στο youtube) που συν τοις άλλοις, έδειξαν τον σωστό δρόμο για τον συνδικαλιστικό αγώνα.

https://www.youtube.com/watch?v=hfk4WHckZx0

Πατρινά Καρναβάλια για Πάντα

2) Μέρος 4ο και το τέλος του συγγράμματος για τον "Αριστερισμό" από τον Λαικό Στρώμα

Ο Αριστερισμός. Μέρος 4ο. Επίλογος-Συμπεράσματα.
http://filolaiko.blogspot.gr/2018/01/4.html



17-57

Unknown είπε...

διαβασα στο 902 την ανακοινωση του κκε για τις δηλωσεις νιμιτσ.
δεν νομιζω οτι ειναι λαθος η ανακοινωση του κκε.
υπηρετει την αναγκη διατηρησης των συνορων.
και περα απο αλλαγες συνταγματος υπαρχουν και διακρατικες συμφωνιες.
εαν τεθουν αυτες σε πρωτο πλανο τοτε προς ενισχυση τους μπαινει
και το ζητημα της αλλαγης συνταγματος.

ευρυτερα ομως υπαρχει προβλημα θεωριας για τις διακρατικες σχεσεις την εποχη του
ιμπεριαλισμου, αλλο που εκ των πραγματων ακολουθειται η σωστη πολιτικη.

αληθεια τι γινεται οταν μια επιθετικη εθνικη αστικη ταξη εχει συσπειρωσει γυρω της τον
εκμεταλευομενο απ αυτην λαο της?
και τι επιπτωση μπορει να εχει αυτο στον αλλο πολο της διαφορας?
και αφου το εθνος κρατος ειναι το πρωταρχικο πεδιο των ταξικων αγωνων,
δεν πρεπει αυτο στην υπαρχουσα συγκυρια να οδηγει στον σεβασμο των συνορων?

Ανώνυμος είπε...

@ΓΧ
Τον ρόλο για την "διεθνιστική αλληλεγγύη" και το "απαραβίαστο των συνόρων" μπορεί να το αναλάβει το ΝΑΤΟ. Γιατί όχι; Τόσα χρόνια τόσο καλά δεν τα καταφέρνει έστω και αν είναι "διαβολικά καλό"; ή δεν τα καταφέρνει και θα πέσουμε πάλι από τα σύννεφα;

Μετά την παλαιότερη άποψη περί "αυτοδιάλυσης", μπορεί η άποψη να αλλάξει και να μετατραπεί σε "αριστερό". Ποιος ξέρει;
Για ένα ΝΑΤΟ νέο, αριστερό και ωραίο! Να ένα σύνθημα για τους "αρνητές στράτευσης" / "αρνητές πτυχίου". Που θα το φωνάξουν κατα προτίμηση εκτός εξεταστικών και εντός Αποκρεών-Καρναβαλιού. Τόσα χρόνια έδιναν στήριξη στον Σύριζα και οι δύο σάρκες έχουν γίνει σχεδόν μία. Ακόμα και οι προσωρινές διαστάσεις και τα μικροκαυγαδάκια θα ξεπεραστούν με ένα νέο "αντι-ακροδεξιό" μέτωπο που το "ψήνουν".

Ο(δεν γίνεται να μην τρολλάρω)17-57

Ανώνυμος είπε...

Λίγο περισσότερο διάβασμα παρακαλω και λιγοτερο κομματικο φανατισμο θα προτεινα. Προφανως όλα αυτά που λεω δεν τα βγαζω από το κεφαλι μου. Οριστε το προοιμιο του διαβοητου Συνταγματος της σωβινιστικου, εθνικιστικου γειτονα, από τον οποιο απειλείται η ιμπεριαλιστικη/ νατοικη /ΕΕ Ελλαδα, που σιγουρα δεν μπηκατε καν στο κοπο να διαβασετε :

«Taking as the points of departure the historical, cultural, spiritual and statehood heritage of the Macedonian people and their struggle over centuries for national and social freedom as well as for the creation of their own state, and particularly the traditions of statehood and legality of the Krushevo Republic and the historic decisions of the Anti-Fascist Assembly of the People's Liberation of Macedonia, together with the constitutional and legal continuity of the Macedonian state as a sovereign republic within Federal Yugoslavia and the freely manifested will of the citizens of the Republic of Macedonia in the referendum of September 8th, 1991, as well as the historical fact that Macedonia is established as a national state of the Macedonian people, in which full equality as citizens and permanent co-existence with the Macedonian people is provided for Albanians, Turks, Vlachs, Romanies and other nationalities living in the Republic of Macedonia, and intent on…»

Στις τπρωτες γραμμες ηδη γινεται λογος για την αντιφασιστικη βαση του κρατιδιου και προς το τελος γινεται κατι περισσοτερο από εμφανες ότι αναγνωριζει 4 μειονοτητες.

Αυτό είναι το εθνικιστικο συνταγμα που σας επεισαν οι αστοι ότι πρεπει να φοβομαστε;

Αυτό είναι το τρομακτικο κρατος που θα απειλησει στο μελλον την ελλαδα και γιαυτο βαζουμε χερι στο συνταγμα του με τις ευλογιες του ΚΚ (ώστε να το διευκολυνουμε παραλληλα να μπει στο Νατο;).

Επιμενω ότι η σταση του Κομματος είναι ακατανοητη και προβληματικη, κυριως όταν το θεμα της μακεδονιας το ξερει από πρωτο χερι.

Για οσους εχουν λιγη δικη τους σκεψη και δεν μπαινουν κατω από την σημαια της εθνικιστικης υστεριας, : http://elawyer.blogspot.gr/2018/01/to.html
ΓΧ

kolokotronis είπε...

Και επειδή διάφοροι "ανησυχούντες", "συμπαθούντες" και λοιποί πεφτοσυννεφάκηδες
ανακάλυψαν την Αμερική, εν έτει 2018,

ορίστε, κύριοι, καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι,
η θέση του Κόμματος, όχι συγκυριακά, αλλά από το 2011:

http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/apofash_ths_kentrikhs_epitrophs_toy_kke_gia_tis_diethneis_ekselikseis_sthn_perioxh_mas_kai_sthn_eyryterh_perioxh_kai_tis_theseis_toy_kke

Διαβάστε με προσοχή, τα εδάφια 7.3 7.4 και 8.
Πιο καθαρά και πιο αναλυτικά δεν γίνεται.
Όσοι δεν συμφωνούν, απλώς, είναι απέναντι...




zoot horn rollo είπε...

Άγη, έτσι κι αλλιώς ξέρει ότι σε αυτούς που σχολιάζουν εδώ, δε πιάνουν τα κουτοπόνηρα του, οπότε αρχίζει τους "κομματικούς φανατισμούς", τις υποδείξεις κι άλλα χαριτωμένα. Για τη στόχευσή του συμφωνώ με αυτό που λες.

zoot horn rollo είπε...

Η προώθηση του συλλαλητηρίου απ' τα ΜΜΕ έχει έντονη "γεύση" 2011.
Θα μετρήσουν δυνάμεις, για ανασύνθεση, για διαφοροποιημένους συσχετισμούς, για δημιουργία κομμάτων, για "μέτωπα" της κακιάς ώρας και ποιος ξέρει τι άλλο.

Ανώνυμος είπε...

O μελετηρος ο ΓΧ ήρθε να μας πουλήσει "διάβασμα" σε κάτι που είδε στο τουίτερ του γνωστού καρνάβαλου. Ξαφνικά υπάρχει καπιταλιστικό κράτος, και δη επίδοξο προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ, που δεν έχει επεκτατικές βλέψεις. Το μικρό,γλυκούλι κράτος της Μακεδονίας. Οι μορφωμένοι του τουίτερ τον Λένιν ούτε απο το εξώφυλλο.

Αλλά, γιατί όχι, ας ανοίξουμε το ερευνητικό πεδίο και ας διαβάσουμε και άλλα πράγματα.

Εγώ προτείνω να διαβάσουμε την ανακοίνωση της "μακεδονικής αριστεράς". Δηλαδή αριστερά, αλλά μάλλον ψιλομακεδονομάχοι και του λόγου τους, αν καταλαβαίνω καλά μιλάνε για όνομα χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Παρόλα αυτά λένε στην ανακοίνωση τους:

"Το ζήτημα της ονομασίας έχει επιδεινωθεί από τις εθνικιστικές και αλυτρωτικές πολιτικές του VMRO-DPMNE (Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, «εθνικοί χάρτες της Μακεδονίας», κλπ), τα οποία χρησίμευσαν ως πρόκληση για τους Έλληνες πολιτικούς και την ενίσχυση της σοβινιστικών θέσεων στην ελληνική κοινωνία."

Το VMRO-DRMNE είναι το δεξιό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που σημαίνει οτι υπάρχουν κομμάτια της αστικής τάξης της χώρας που όντως επενδύουν σε μια στρατηγική τέτοια. Η οποία προφανώς δεν στηρίζεται στις δυνάμεις που το όντως μικρό κράτος έχει, αλλά στον παράγοντα του ΝΑΤΟ. Άρα ή οι "ατσάλινοι"(απο νάυλον) δε ξέρουν τι λένε, ή αυτοί που ζουν τη κατάσταση εκεί. Μάντεψε ποιός.


Όσο υπάρχει η ίδια καταγγελία και για την ελληνική αστική τάξη και το ρόλο της, ολα καλα.


Σ.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Τι εγινε ρε παιδια?

Το ΚΚΕ το ηξερα ως τροτσκιστικο τοσα χρονια, ποτε εγινε σοβινιστικο?

Ένας Παλιός είπε...

Ρε ΓΧ από αυτά που βλέπεις στο net ξέρεις να φιλτράρεις;

Ξέρεις τί έλεγε το αντιφασιστικό συμβούλιο της μακεδονίας (1944); και πιό πολύ τί λέει η διακύρηξη του κράτους του Κρούσεβο;

Το πρώτο λέει ότι πρέπει να σχηματιστεί κράτος Μακεδονικό στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας που πρέπει να επιδιώξει την "ενότητα όλων των Εθνικά Μακεδόνων σε ένα κράτος" σε όλη την γεωγραφική περιοχή της μακεδονίας.

Μας το λές και για παράδειγμα τρομάρα σου...

Ανώνυμος είπε...

ΓΧ,
Διαβάζεις αυτά που γράφεις; Μήπως δεν καταλαβαίνεις Αγγλικά; Που την είδες την αντιφασιστική βάση...Το κόμμα του Γκρούεφσκι μάλλον αυτό το απόσπασμα θα έχει οδηγό! Αν διαβάσεις προσεκτικά τις τελευταίες σειρές μιλά περιγραφικά για το εθνικό κράτος του μακεδονικού λαού...που με λίγα λόγια ισοδυναμεί με την έννοια του κράτους του μακεδονικού έθνους!!!! Και φισικά υπάρχουν κι άλλοι παράγραφοι, όπως και πολλά που θα έπρεπε να προβλέπονται. Το βασικό όμως είναι ότι ο βασικός σκοπός της κυβέρνησης και τμήματος της αστικής τάξης της ΠΓΔΜ είναι να μπούν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Και αυτό από μόνο του στρέφεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, ενισχύει την παρουσία του ΝΑΤΟ και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, βολευει και υπηρετεί την ελληνική αστική τάξη. Και αυτά με όποιο όνομα...
kk-1

zoot horn rollo είπε...

@Σ.
Τώρα έχουμε τους "μίνιονς" τους.
"Παρακαταθήκη" λέμε.

zoot horn rollo είπε...

Γάτε απ' όλα είναι το ΚΚΕ, αρκεί να βγάζουν το γνωστό "συμπέρασμα" σε κάθε περίπτωση.

Αναυδος είπε...

Είναι θανάσιμο λάθος όταν πολεμώντας τον δικό σου εθνικισμό αγιολογείς ή εξαγνίζεις τον εθνικισμό των άλλων
Η αναφορά στη δημοκρατία του Κρουσοβο (1903) είναι από μόνη της έκφραση αλυτρωτισμού γιατι ο στόχος της ήταν μια ενιαία μακεδονία που συμπεριλαμβάνει την ελληνικη βουλγάρικη και πγδμ
Η αναφορά στην ASNOM έχει και αυτή τα προβλήματα της γιατί και διώξεις στους φιλο-βούλγαρους είχε και το μανιφέστο της μιλαγε για την αιώνια πάλη του μακεδονικου λαού και για την απαιτηση του για την ένωση του

η ενδιαμεση συμφωνια και οι αλλαγες που επεβαλε στο συνταγμα της πγδμ ειναι αποδειξη του αλυτρωτισμού της

η καλυτερη συμβουλη ειναι αυτη του κολοκοτρωνη
ξεστραβωσου πρωτα και σταματα τα κοπυ παστε

να σημειωσω οτι και ο συν ιδια με τα δικα σου ελεγε μετα το 1998

Ανώνυμος είπε...

OK ΓΧ.
Αλλά επειδή η μία άποψη πιστεύει πως η Ελληνική Αστική Τάξη είναι μικρή - αθώα πλην τίμια και η άλλη άποψη που εκφέρεις πως είναι η Σουπερ Ιμπεριαλιστική παρατηρώ πως και οι δύο απόψεις στο συγκεκριμμένο ζήτημα της FYROM την "πέφτουν" στο ΚΚΕ από διαφορετικές (θεωρητικά) ιδεολογικές "αφετηρίες".

Μία άλλη επίσης μικρή και αθώα αστική τάξη θέλει να ενταχθεί σε έναν Ιμπεριαλιστικό Οργανισμό σαν το ΝΑΤΟ το οποίο εγγυάται τα σύνορα και τις διαφορές των εντός του Κρατών. Όπως π.χ. Ελλάδας-Τουρκίας. Μάλλον θα υπάρχει και "αριστερό ΝΑΤΟ", τι άλλο να γραψω;

Η Ελληνική Αστική Τάξη εμφανίζεται με δύο γραμμές βασισμένη σε ψευτοδίπολα.
Είναι το γνωστό "Κορώνα Κερδίζουν οι Καπιταλιστές- Γράμματα Χάνουμε οι εργάτες εργαζόμενοι αγρότες αυτοαπασχολούμενοι και λοιποί σύμμαχοι της εργατικής τάξης".

Όπως π.χ. στο μνημόνιο-αντιμνημόνιο που στο τέλος έγινε σούπερ μνημόνιο.
Το παιχνίδι "υπεραριστερός λόγος για δεξιά στροφή" το έχουμε δει πολλά χρόνια από πολλούς πολιτικούς χώρους. Που βασίζεται ( στην πιο αθώα του εκδοχή ) στην αδυναμία διαβάσματος της πραγματικότητας. Ξαναδιάβασε το λινκ που σε προέτρεψε ο Κολοκοτρώνης στο ( 31 Ιανουαρίου 2018 - 7:58 μ.μ. ).

@ zoot horn rollo ( 1 Φεβρουαρίου 2018 - 1:15 π.μ. )
Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν ξαναεμφανιστoύν οργανώσεις τύπου Σπίθα σε version Νο 2.0. The new generation. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν ξαναεμφανιστούν ταλέντα τύπου σαν τους γνωστούς Οικονομολόγους - Συνταγματολόγους που ήταν γύρω από τις πλατείες και δεν μπήκαν σε κυβερνητικά πόστα.

Την δουλειά του ο Συριζα για το Κεφάλαιο την έκανε και με το παραπάνω.
Ειδικά μετά την ψήφιση της επέκτασης των απαγορεύσεων κατά της απεργίας, έχασε και το τελευταίο αριστερό φύλλο συκής.

Το σκηνικό μετακινείται προς το δεξιότερο. Θα αρχίσουν τα όργανα για "αντιδεξιό" μέτωπο" από πρώην πλατειακούς, δενπληρωνιακούς, ΟΧΙδημοψηφισματικούς και λοιπούς.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Για τις πληρωμές των αγροτών από την ΕΒΖ.

Δεν ξέρω τι ισχύει ή δεν ισχύει αλλά ένας από τους ομιλητές εκ των αγροτών ισχυρίζεται πως κάποιοι τους έβρισαν.

https://www.youtube.com/watch?v=D3Ju-jg4lAA

17-57

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Οπως το λες zoot, (1 Φεβρουαρίου 2018 - 1:15 π.μ.)!
Αυτές τις μέρες τάχουν δώσει όλα στην καλλιέργεια του εθνικιστικού παροξυσμού.
Και τα 25 κανάλια, άγνωστος αριθμός ιστοτόπων, και σχεδόν όλες (πλην μιας, της γνωστής...) οι εφημερίδες, χιλιάδες "μούρες", μερικές βγαλμένες από τη ναφθαλίνη, έχουν επιστρατευτεί στον ιδιότυπο αυτό "δικομματισμό":
Από την μιά ο, φαινομενικά "αδύναμος", κοσμοπολιτισμός, που βέβαια έχει το πάνω χέρι γιατί αυτός είναι ο βασικός μοχλός της κυρίαρχης τάξης για την επιβολή της θέλησής της.
Από την άλλη ο, φαινομενικά "πανίσχυρος", μικροαστικός εθνικισμός, που όμως η κύρια χρήση του αυτή τη στιγμή είναι η θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης από το εργατικό κίνημα, και η προετοιμασία της επόμενης αποδεκτής "εναλλακτικής", στην περίπτωση, που κάτι δεν πάει καλά.
Και, κοντά σε αυτά και οι διάφοροι μαϊντανοί ψιλο"ρουβίκωνες", για ενισχυτική προβοκάτσια αλλά και για την απίθανη περίπτωση, που κολλήσει κάπου και η "εναλλακτική".
Το σύστημα δουλεύει με δύο και τρείς διαδοχικές βαλβίδες ασφαλείας για να μη "σκάσει το καζάνι", για όσους έχουν μυρωδιά από ...μηχανολογικά!
Η κυρίαρχη τάξη τάχει εμπεδώσει τα μαθήματά της, την ώρα που η εργατική τάξη βολοδέρνει σα μαστουρωμένη, τρέχοντας πίσω από απίθανους μαλάκες και καρναβάλους.
Απίστευτο χάλι!
Κι όλα αυτά, βέβαια, μου βάζουν ψύλλους στ' αυτιά, πως φοβούνται κάτι πολύ, ίσως κάποιους επερχομένους δυνατούς κλυδωνισμούς του συστήματος, για να λαβαίνουν τέτοια έκτακτα μέτρα σταθεροποίησης.....

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

...και άσχετο, αλλά δεν το αντέχω:
Τα περήφανα και πανέμορφα "σκαριά", που όλοι καμαρώναμε,
που αρμενίζανε στο Αιγαίο εδώ και πάνω από δέκα χιλιάδες χρόνια, σμιλευμένα με την ισόχρονη σοφία της εμπειρικής Ρευστομηχανικής, που άνοιξε το δρόμο και στη θεωρητική κόρη της, απειλούνται με "ξεπάτωμα" από την συμπύκνωση της ανθρώπινης βλακείας, που λέγεται Καπιταλισμός και ΕΕ...
Εκατοντάδες καΐκια καταδικασμένο σε άδικο θάνατο...!
Σιχτήρ!

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς έτσι. Παίζονται πολλά στους πόσους καρνάβαλους θα κατέβουν στο Σύνταγμα. Αποπροσανατολισμός και ψευτοδιχασμός

White Rose

Ανώνυμος είπε...

Η πλάκα είναι ότι όταν τελειώσει το "Μακεδονικό" και πάμε για "λύση" Κυπριακού, θα ξαναπάμε απ'τα απ'την αντιΚαμμένικη και αντιΚοτζιέικη ρητορική στο "Ο ετεροκαθορισμός απ'την κυβέρνηση δεν συνιστά μαρξισμό".
Επίσης, για το τουρκικό ντου στη Συρία, ενώ οι Ρώσοι που είναι-δεν-είναι-ΕΣΣΔ τους έχουν καταστήσει εγγυήτρια δύναμη των "ζωνών αποκλιμάκωσης", δεν έχω ακούσει κουβέντα απ'το Βαρουχοπαρεάκι. Κι έχω φαγωμάρα.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ιστρολλικός είπε...

Γάτε, το ΚΚΕ είναι ταυτόχρονα Τροτσκιστικό και εθνοσωβινιστικό και ευρωκομμουνιστικό, σύμφωνα με την κοφτερή σαν ξουράφι διαλεχτική ανάλυση του καθοδηγητικού κέντρου της Τουιτερικής Διεθνούς.

Μετά από τις φοβερές γεωπολιτικές αναλύσεις που ανέδειξαν την Αμερικανικο-Ρωσική κόντρα ως κεντρικό πεδίο της ταξικής πάλης, σύγχρονο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, μετά τις βαθυστόχαστες τοποθετήσεις που ανέδειξαν την διεθνιστική βοήθεια Ρωσίας-Κίνας προς την Βόρεια Κορέα μέσω και-καλά-εμπάργκο, φτάσαμε επιτέλους στον βασικό τομέα εξειδίκευσης των ατσάλινων θεωρητικών, την πολιτικο-στρατιωτική ανάλυση. Στις τελευταίες ανακοινώσεις, κατακεραύνωσαν το οππορτουνιστικό εθνοπατριωτικό, σοσιαλφασιστικό ΚΚΕ με το ακλόνητο επιχείρημα 'ποιος έχει πιο δυνατό στρατό, η Ελλάδα ή η ΠΓΔΜ;' Είναι κρίμα σύντροφοι που δεν είχαμε τέτοιους αναλυτές πριν 20 χρόνια να μην τρέχουμε σαν τους χαζούς σε διαδηλώσεις κατά των Νατοϊκών βομβαρδισμών. Θα μπορούσαμε απλά να είχαμε αναρωτηθεί, 'Ποιος έχει πιο δυνατό στρατό, η Γιουγκοσλαβία ή το Κόσοβο/UCK, ε;' Μάθετε μπαλίτσα.

Ανώνυμος είπε...

Μακεδονικό έθνος με την έννοια μιας ενιαίας συμπαγούς Μακεδονίας που περιλαμβάνει τα τρία μέρη μαζί όντως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και αυτό είναι πράγματι εθνικισμός από την άλλη μεριά. Ούτε αντίστοιχη Μακεδονική γλώσσα με αυτήν την έννοια. Αυτό όμως που υπάρχει είναι ένα ξεχωριστό Μακεδονικό έθνος που περιορίζεται στα εδάφη-σύνορα της σημερινής ΠΓΔΜ με την δική του καθαρά γλώσσα. Αυτό μόνο. Δεν γίνεται να λέμε ότι Μακεδονικό έθνος δεν υπάρχει και ότι ο προσδιορισμός τους ως Μακεδόνες είναι μόνο γεωγραφικός αυτό είναι ανοησία κάργα εθνικιστική. Όπως αντίστοιχα εθνικιστική παπαριά είναι και η μη παραδοχή ύπαρξης ΕΘΝΙΚΗΣ Σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Η διαφορά είναι ότι αυτό το Μακεδονικό έθνος είναι Σλαβικό στην καταγωγή, στο γένος (και σε αυτό ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία) με δική του γλώσσα την Σλαβομακεδονική μιλάμε δηλαδή στην ουσία για ένα Σλαβομακεδονικό έθνος. Ο λαός όμως αυτός ο Σλαβομακεδονικός ήδη πολύ πιο πριν και από τον Τίτο διαμόρφωσε ΕΘΝΙΚΗ Μακεδονική συνείδηση και αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες (οι Σλάβοι εγκατεστημένοι στην περιοχή της Μακεδονίας διαμόρφωσαν συνείδηση Μακεδονική). Οπότε και έθνος υπάρχει και γλώσσα και εθνική ταυτότητα. Έθνος λοιπόν Μακεδονικό υπάρχει αλλά περιορίζεται μόνο στα σημερινά σύνορα της ΠΓΔΜ και δεν αποτελεί τμήμα μιας ενιαίας Μακεδονίας όλης δηλαδή (και αντίστοιχα ενός τέτοιου Μακεδονικού έθνους) αλλά ένα ξεχωριστό Μακεδονικό έθνος στην πραγματικότητα Σλαβομακεδονικό όπως είπα πριν.

Ωστόσο επειδή ο όρος Σλάβο αν και είναι η σωστότερη λύση λόγω παραγόντων όπως πχ οι Αλβανοί δεν γίνεται αποδεκτός (νομίζω και από τις ίδιες τις κυβερνήσεις της χώρας) σήμερα πάμε αναγκαστικά σε άλλες λύσεις πχ γεωγραφικές. Αυτό για να απαντήσω και σε κάποιες απόψεις ότι δήθεν λύση με εθνικό προσδιορισμό είναι επικίνδυνη. Το αντίθετο ακριβώς. Ακριβώς αυτή η λύση θα ήταν η καλύτερη επιλογή διότι θα καθιστούσε σαφές ότι είναι Σλάβοι Μακεδόνες και δεν έχουν σχέση με την Ελληνική Μακεδονία. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ακόμα καλύτερο και πιο καθαρό από τον πχ γεωγραφικό προσδιορισμό. Αλλά επειδή λόγω αντικειμενικών δυσκολιών σήμερα αυτό δεν περνάει εκεί πας σε άλλες λύσεις.

To Be Continued....

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Είναι ανοησία να αποκόβεις όμως την ονομασία από την εθνική ταυτότητα του λαού. Δηλαδή τι αποδεχόμαστε την σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία μέσα αλλά δεν είναι….Μακεδόνες εθνικά; Και τι είναι εθνικά ρε παιδιά; Αρειανοί; Γιατί πρέπει να προσδιορίζονται εθνικά και αυτοί δεν νομίζετε; Και δεν νομίζω για να απαντήσω και στους ντούρους αντιεθνικιστές ότι μία σύνθετη ονομασία ακυρώνει τον αυτοπροσδιορισμό. Δηλαδή πόσο εθνικιστικό είναι να αναγνωριστούν ως Βορειομακεδόνες, Ανωμακεδόνες ή Νεομακεδόνες; Αφού πάλι ο όρος Μακεδόνες μέσα είναι αυτό που θέλουν και αυτοί δηλαδή. Από τη στιγμή που τους δίνεις το δικαίωμα να αναγνωρίζονται εθνικά και να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες δεν υπάρχει καμία καταστρατήγηση αυτού του δικαιώματος τι Μακεδόνας τι Βόρειο, Άνω, Νεο Μακεδόνας.

Η σύνθετη ονομασία κάνει απλά το διαχωρισμό ανάμεσα στην ελληνικό γεωγραφικό διαμέρισμα που λέγεται Μακεδονία και τους Έλληνες κατοίκους του και σε αυτό το Μακεδονικό έθνος-κράτος και δεν αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμού και αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί. Εννοείται φυσικά ότι είμαι κάθετα ενάντιος σε αλλαγή και επαναχάραξη συνόρων και εδαφικές βλέψεις. Για αυτούς τους λόγους είμαι υπέρ σύνθετης και όχι σκέτης ονομασίας.

To Be Continued....

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Βεβαίως η μεγάλη εικόνα εδώ, η μήτρα, η πηγή του προβλήματος είναι ο ιμπεριαλισμός και ο ρόλος του στα Βαλκάνια κυρίως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επειδή είμαστε και άμεσα εμπλεκόμενες οι δύο χώρες (η μία ως μέλος η άλλη ως υποψήφια για ένταξη) αλλά και η ιμπεριαλιστική Ρωσία καθώς και οι ντόπιες υποτελείς μεγαλοαστικές τάξεις και το κυριότερο καθήκον εδώ είναι ο κοινός αντιιμπεριαλιστικός-αντιφασιστικός-αντιεθνικιστικός αγώνας των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις μεγαλοαστικές εξαρτημένες τάξεις τους για ειρήνη, φιλία και αδελφοσύνη των λαών. Είναι ωστόσο σημαντικό να αναφερόμαστε και στα προηγούμενα ζητήματα γι’αυτό τα ανέφερα άλλωστε ακριβώς γιατί αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε αντιεθνικιστικός-αντιφασιστικός αγώνας. Εκτός και αν την πάλη ενάντια στον εθνικισμό και το σοβινισμό την εννοούμε μόνο στα λόγια. Να μην πέφτουμε και στην παγίδα πιο κάνουμε πρώτο ζήτημα τον ιμπεριαλισμό ή τον εθνικισμό όπως κάνουνε πολλοί δυστυχώς. Όχι μαζί πάνε αυτά και τα αντιμετωπίζεις το ίδιο γιατί έχουν κοινό παρονομαστή την πολιτική του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Αυτά τα...ουκ ολίγα

V For Viva La Revolucion

AGIS είπε...

Πάντως από ό,τι φαίνεται πχ εδώ:
http://www.kathimerini.gr/944868/article/epikairothta/politikh/vri8ei-alytrwtikwn-anaforwn-to-syntagma-ths-pgdm
"Η Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας", (που αναφέρεται στο προοίμιο συντάγματος της ΠΓΔΜ, και που επικαλείται ο ΓΧ @31 Ιανουαρίου 2018 - 4:18 μ.μ. σαν "no problem"), "γνωστή με το ακρωνύμιο ASNOM, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ως βασικό στόχο την «ενοποίηση» της γεωγραφικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας τα τμήματά της που ανήκαν τόσο στη Γιουγκοσλαβία όσο και στα υπόλοιπα κράτη ως υπό κατοχή".
Το ότι κοντά σε αυτά, όπως και στα περί "μακεδονικής ιθαγένειας" και "μακεδονικού λαού σε γειτονικές χώρες", έχουν μπει προσθήκες σχετικές με ανυπαρξία εδαφικών κλπ αξιώσεων, μάλλον θα πρέπει να εκτιμηθεί σαν αντιφατικότητα κι όχι σαν εξάλειψη των αλυτρωτικών ενδείξεων.

Γι' αυτό άλλωστε, κατά την γνώμη μου, οι κρατικοί εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ "παρακάμπτουν" με επιμέλεια μια σαφή "ονοματολογική" λύση όπως είναι η "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη" και προκρίνουν προσδιορισμούς ασαφείς και ικανούς για άλλες υποδηλώσεις, του είδους "Βόρεια", "Άνω", "Νέα" κλπ, ούτως ώστε αυτή η αντιφατικότητα να συντηρείται και ενδεχομένως να αξιοποιηθεί στο μέλλον, όταν οι ευρύτεροι βαλκανικοί και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και σχεδιασμοί θα το επιτρέπουν ή και θα το επιβάλλουν.

Οπότε (σε μια τέτοια ενδεχόμενη προοπτική) θα αποδεικνυόταν σαν γυμνή σοφιστεία και η "απορία" η σχετική με τους "αδικαιολόγητους" φόβους της "ισχυρής Ελλάδας" απέναντι στο γειτονικό "αδύναμο κρατίδιο" κλπ κλπ, αφού σε μια τέτοια περίπτωση στους συσχετισμούς δύναμης θα επιδρούσαν πολλοί ακόμα διαφορετικοί παράγοντες εκτός της ιδιαίτερης δύναμης των δυο κρατών (το παράδειγμα με το Κόσοβο και τα "NATO come!" σε σχέση με τη Σερβία είναι ενδεικτικό από αυτή την άποψη - όσο κι αν λείπει κι από αυτό το παράδειγμα η πολλαπλασιαστική δύναμη που αποκτά ο λαός όταν παλεύει για να είναι νοικοκύρης στον τόπο του αντί να στοιχίζεται πίσω από τις επιλογές της αστικής τάξης).

συνεχίζεται

AGIS είπε...

συνέχεια

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ είναι τέτοιο που μπορεί και πρέπει να λυθεί ανάμεσα στις δυο χώρες με τις διαδικασίες και τους ρυθμούς που επιβάλλονται από το περιεχόμενό του και από το στόχο της αδερφικής γειτνίασης των δυο λαών. Κι όχι (δήθεν) να "λυθεί", άρον-άρον, επειδή αυτό υπαγορεύουν οι ανάγκες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, ούτε και να ορθώνονται εθνικιστικά εμπόδια στο εσωτερικό της χώρας μας που αποσκοπούν στη ματαίωση κάθε προοπτικής λύσης ανταποκρινόμενης στα συμφέροντα των δυο λαών.

Επειδή στο πεδίο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με άρθρα σαν τα παρακάτω:
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9697417
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9697064
http://www.imerodromos.gr/idou-pii-diorganonoun-to-syllalitirio-ke-mia-kouventa-gia-ton-miki-ton-nikou-bogiopouloupanagioti-theodoropoulou/
έχει γίνει αρκετά σαφές το ποιον και οι στοχεύσεις των διοργανωτών του συλλαλητηρίου της Κυριακής, θεώρησα ότι μάλλον χρειάζονται και τα παραπάνω λόγια σχετικά με τις θέσεις που δηλώνουν την στήριξή τους στην "πρόοδο" και την όπως-όπως ολοκλήρωση της ουσιαστικά ΝΑΤΟϊκής επιδιαιτησίας, οι οποίες θέσεις υιοθετούνται και από αφετηρίες εμφανιζόμενες σαν "αριστερές" και "αντιεθνικιστικές".

Αφιερωμένος και στην εθνικιστική και στην "κοσμοπολίτικη" μορφή των αστικών και ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ο παρακάτω "απλοϊκός" ορισμός του διεθνούς δικαίου της εργατικής τάξης, όπως τον έδωσε στην ιδρυτική της διακήρυξη η Διεθνής Ένωση Εργατών (Α΄ Διεθνής) πριν από 154, μόνο, χρόνια:

Η εξωτερική πολιτική της αστικής τάξης διδάσκει στην εργατική τάξη "το καθήκον να διεισδύει στα μυστικά της διεθνούς πολιτικής, να επιτηρεί τις διπλωματικές πράξεις των αντίστοιχων κυβερνήσεών της, αν παρουσιαστεί ανάγκη να αντιδρά σ' αυτές, με κάθε δυνατό μέσο κι όταν είναι ανίκανη να τις αποτρέπει, να ενώνεται για ταυτόχρονες καταγγελίες και για να επιβάλλει τους απλούς  νόμους της ηθικής και της δικαιοσύνης, που θα έπρεπε να διέπουν τις αμοιβαίες σχέσεις των χωριστών ατόμων, σαν υπέρτατους νόμους των σχέσεων ανάμεσα στα έθνη".

AGIS είπε...

@Σεχτάρ
"Διπολισμός" δε λέγεται αυτός ο "ιδιότυπος δικομματισμός"; Διπολισμός μεταξύ των δυο εναλλακτικών στρατηγικών της άρχουσας τάξης, που καταπίνει στην καταβόθρα της το σύνολο της "αντίθεσης" ανάμεσα στους δυο πόλους του.

Για τα καΐκια, εκτός από επιδοτούμενος πολιτισμικός βανδαλισμός, μάλλον πρέπει να διαβαστεί και σαν καταστροφή του εθνικού αλιευτικού στόλου της χώρας για να κυριαρχήσουν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά μονοπώλια...
Στο όνομα του περιβάλλοντος, βέβαια. Αλλά αντί να θεσπίζονται οι κανόνες που (με επιστημονική αξιοπιστία) θα προστατεύουν το περιβάλλον, επιδοτείται αυτή η καταστροφή...

Ανώνυμος είπε...

Μάθετε μπαλίτσα ρε!

http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/68208/tzortz-soros-o-agapimenos-exthros-ton-valkanion

"... Πάντως, το γεγονός ότι ο Σόρος είναι η πηγή του κακού στα Βαλκάνια, δεν απέτρεψε στο παρελθόν πολλά από τα νυν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της πολιτικής και της οικονομίας από το να αδράξουν ευκαιρίες που προσέφεραν οι χρηματοδοτούμενες από τον Σόρος ΜΚΟ. Τρανταχτό παράδειγμα ο ίδιος ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος το 1989/1990 είχε κάνει σπουδές στην Οξφόρδη με υποτροφία του Σόρος. Σημειωτέον ότι το Central European University του Τζ. Σόρος, που ιδρύθηκε το 1991 με έδρα τη Βουδαπέστη, έχει προσφέρει εκατοντάδες υποτροφίες σε φοιτητές από την Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Σήμερα πολλοί εξ αυτών έχουν καταλάβει υψηλόβαθμες θέσεις σε βαλκανικές κυβερνήσεις και θεσμούς της δημόσιας διοίκησης. .."

http://www.kathimerini.gr/935544/article/epikairothta/kosmos/apodiopompaios-tragos-o-tzortz-soros

".. ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Τη δυσφημιστική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει εναντίον του η ουγγρική κυβέρνηση κατήγγειλε χθες ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, υποστηρίζοντας ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν κατασκευάζει έναν φανταστικό «εξωτερικό εχθρό» για λόγους ψηφοθηρίας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου του 2018.

...Τον περασμένο Ιούλιο, το κυβερνών κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν –ο οποίος, για ειρωνεία της τύχης, σπούδασε στην Οξφόρδη με υποτροφία του Ιδρύματος Σόρος– ξεκίνησε εκστρατεία, με τηλεοπτικές διαφημίσεις και γιγαντοαφίσες στους δρόμους των ουγγρικών πόλεων, κατηγορώντας τον Σόρος ότι ενθαρρύνει το μεταναστευτικό κύμα και διαβρώνει την ουγγρική εθνική ταυτότητα«Μην αφήσετε τον Σόρος να γελάσει τελευταίος», γράφουν οι γιγαντοαφίσες του Fidesz. . Σε κάποιες από αυτές, ακροδεξιοί έγραψαν με μαρκαδόρο «βρωμοεβραίος»..."

Και κατά του αντι-ειδώλου σχεδόν του κάθε ακροδεξιού ανά την υφήλιο, αλλά και και με υποτροφία από ΜΚΟ του στην Οξφόρδη όταν ο σοσιαλισμός ήταν έτοιμος να ανατραπεί(1990). Φαίνεται πως τα Καρναβάλια δεν είναι προνομιακό πεδίο των αριστερών σοσιαλδημοκρατών αλλά αρέσουν και σε αρκετούς ακροδεξιούς.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ.(περί Ουγγαρίας)

1) Μία πολύ μεγάλη στραβή θα ήταν μη τύχει και γίνει κανένα «τζέρτζελο» στην Βοϊβοντίνα, αυτόνομο μέρος της Σερβίας με Ουγγρική Μειονότητα. Και εκεί που δεν το περιμένουμε δούμε τον Μέγιστο,τον Τιτανιο Βίκτορ Ορμπάν να έχει βλέψεις για μία μεγάλη Ουγγαρία. Και μην τυχόν πάρει σκυτάλη όλη η περιοχή με πολλές «καραμπόλες».

2) Φήμες λένε πως ο Βίκτορ βρίσκονταν ως πόστερ στα δωμάτια «««αριστεριστών»»» (πολλά τα εισαγωγικά) λόγω της γεναίας προσωρινής άρνησης της Κυβέρνησης του να υποταχθεί στην Τρόικα. Οι προκάτοχοι σοσιαλδημοκράτες ήταν πιο soft αλλά οι δεξιοί (θεωρητικά) ακροδεξιοί(στην πραγματικότητα) του Κόμματος του Ορμπάν είχαν την φήμη του πιο σκληρού. Η Ουγγαρία αντί για ΕΚΤ είχε άλλο για να συμπληρώσει την Τριάδα των δανειστών και να γίνει η απαραίτητη μπιρίμπα.

Μετά η κυβέρνηση του Βίκτορ αποδείχθηκε πως και αυτή μάλλον θα είχε αυταπάτες και υποτάχθηκε μία χαρά. Αφού έκανε για αρκετό καιρό δύο γύρους με μπόλικο τζατζίκι, ντομάτα, και διαπραγμάτευση πασπαλισμένη με υπερήφανα ΟΧΙ, το ΔΝΤ έφτασε σε σημείο να τους βαρεθεί και περίπου να πει (όπως το καταλαβαίνω εγώ, όχι όπως ειπώθηκαν) τα παρακάτω.

"Μας τα πρήξατε; Εσείς δεν μας καλέσατε; Αφού δεν μας γουστάρετε ρε, φεύγουμε".

Αλλά πως θα τους άφηναν να φύγουν; Τι είναι δάνειο; Τι είναι υποθήκη; Τι είναι επιτόκιο(ωχ λάθος αυτό είναι από ταινία με τον Τσάκωνα).
Και τι είναι ο Καπιταλισμός κύριε; Τι είναι ρευστότητα; Αυτό το μαγαζί ήταν με τόσους κόπους αντισοσιαλιστικά φτιαγμένο πήγαινε η καρδιά τους να το αφήσουν; Γιατί αν η μισή τους καρδιά βρίσκεται γιατρέ στην Ουγγαρία, ή άλλη μισή στον Καπιταλισμό βρίσκεται. Και χωρίς την (πανάκριβη) βενζίνα του ΔΝΤ, πως θα κινηθεί το όχημα του Καπιταλισμού;

Έκαναν λοιπόν οι ΟΧιδες(άνευ δημοψηφίσματος) της Ουγγαρίας την στροφή των 180 μοιρών. Οι ΔΝΤδες λοιπόν επέστρεψαν και τους μάλωσαν. Όχι με τρόπο κακεντρεχή αλλά παραδειγματικά, με τρόπο, στοργικό, πατρικό όπως ακριβώς μαλώνει ο κάθε γονιός το άτακτο παιδί του.

Δεν μπορώ να περιγράψω άλλο. Συγκινήθηκα.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, για να συμπληρώσω τα παραδείγματα από τον Ιστρολλικό
αναφέρω το παράδειγμα από το "μικρό" (με μέγεθος) στρατό του Ισραήλ σε πολέμους απέναντι σε μεγαλύτερους στρατούς όπως της Αιγύπτου και της Συρίας. Ή στην κατάληψη της διώρυγας του Σουέζ.

17-57

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Σιγά-σιγά, από τα σχόλια κι εδώ κι αλλού, βλέπω, πως έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει σε πολλούς όλη αυτή η ιστορία με το "Μακεδονικό", που ίσως βοηθήσει σε μια πιο καθαρή θεώρηση της πολιτικής του Ιμπεριαλισμού (και των Ιμπεριαλισμών) στην περιοχή μας, από όλους.
Εκεί, που μένουν ακόμη μπερδεμένοι μερικοί, και μάλλον όχι πολλοί πια, "αριστεροί", είναι ακριβώς η δήθεν ..."υπαρκτότητα" του "ζητήματος"!
Και η δυνατότητα με την συμβολή τους να το ..."λύσουν", ...εντός Ιμπεριαλισμού!!!
Το μόνο υπαρκτό πρόβλημα ήταν εξαπανέκαθεν εδώ (και παντού – πού δεν ήταν;) τα κεφαλαιοκρατικά και ιμπεριαλιστικά σκυλοφαγώματα και οι εθνοκαθάρσεις, που υποκινούσαν και κατέληγαν σε πολέμους Λαών εναντίον Λαών, "για τ’ αφέντη το φαϊ".
Και αυτό δεν πρόκειται να λυθεί, όποια "λύση" και να μας σερβίρουν ο Νιμιτς και τα καρακόλια του. Τι βλακείες ακούω για "ονόματα", "συνταγματικές αλλαγές", μέχρι και "αλλαγές ονομάτων" οδών, αεροδρομίων κλπ.!!
Θα σταματήσουν ως δια μαγείας τα καπιταλιστικά σκυλοφαγώματα, ακόμη και αν πραγματοποιούνταν αυτά;
Ακόμη μεγαλύτερους ανοιχτούς λογαριασμούς θα δημιουργήσουν, για νάχουν να διαιρούν και να βασιλεύουν.
Είναι δυνατόν να τρώει ο κόσμος αυτό το σανό;
Κι όμως το τρώει, και ακολουθεί τα ακροδεξιά φασιστόμουτρα και του μισερούς παπάδες του Σατανά, θεωρώντας το σαν την λιγώτερο επώδυνη επιλογή!
Οπως είναι σήμερα το προοδευτικό (αν και εφόσον υπάρχει τέτοιο) και το κομμουνιστικό κίνημα αμφιβάλλω αν και αυτά τα ελάχιστα όρια "όχι πόλεμος – όχι αλλαγές συνόρων" είναι ρεαλιστικά – η ένταση και ο αποπροσανατολισμός θα δυναμώνουν σε βαθμό ανάλογο με τις εσωτερικές οικονομικές αντιφάσεις του Καπιταλισμού-που-σαπίζει.
Κι επειδή, φοβάμαι τα χειρότερα, που ίσως προμηνύει όλος αυτός ο μπουχός, μήπως είναι καλύτερα "να βγούμε σε δρόμους και σε πλατείες", όσο είναι καιρός;
Να καταγγείλουμε αυτόν τον ιδιότυπο "δικομματισμό": Κοσμοπολιτισμός vs. Μικροαστικός Εθνικισμός;
Γιατί, αν σήμερα το Κεφάλαιο το παίζει "Τσιπρανέλ" πολύ εύκολα, αν χρειαστεί, θα το γυρίσει σε "Κυβέρνηση Σωτηρίας", έκτακτα μέτρα κλπ.

AGIS είπε...

@V For Viva La Revolucion
Επομένως ο "καλύτερος" προσδιορισμός (και γεωγραφικά, και ιστορικά και εθνικά) "θα ήταν" να φύγει το "Π" και να μείνει το ΓΔΜ... Αλλά καθώς μια τέτοια "απαίτηση" (ή μια απαίτηση απλώς για προσδιορισμό "σλαβική") μπορεί να επείχε θέση παρέμβασης σε εσωτερικά ζητήματα του γειτονικού κράτους (με τον τρόπο που ουσιαστικά το περιγράφεις), γι' αυτό τίθεται ζήτημα και ανάγκη γεωγραφικού προσδιορισμού.
Ωστόσο ο αυτοπροσδιορισμός των Σλαβομακεδόνων ως "Μακεδόνων", για τον οποίο κάνεις λόγο, αν τον εξετάσεις λίγο πιο προσεκτικά, θα δεις ότι προέρχεται κυρίως σαν διάκριση απέναντι στα γειτονικά σλαβικά κράτη (Σερβία, Βουλγαρία). Επίσης, στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας, για να δηλώσουν την καταγωγή τους οι κάτοικοι της σημερινής ΠΓΔΜ, προφανώς θα αρκούνταν να λένε "Μακεδόνας" σε διάκριση από Σέρβος, Βόσνιος, Κροάτης, Σλοβένος.
Αλλά αυτός ο "περιορισμένων αναγκών" (δηλ. μεταξύ σλαβικών κρατών και μεταξύ κρατών της Γιουγκοσλαβίας) διακριτικός προσδιορισμός, απέναντι στο σύνολο των βαλκανικών κρατών, και εν προκειμένω απέναντι στην Ελλάδα, και επομένως απέναντι στις διεθνείς σχέσεις συνολικά, απαιτεί μια παραπάνω συγκεκριμενοποίηση. Διαφορετικά αποκτά μια σημασία που δεν έχει, που πια δεν παίζει ρόλο ειδοποιού διάκρισης αλλά πρόκλησης σύγχυσης, και που στην πραγματικότητα δεν σηματοδοτεί τον αυτοπροσδιορισμό ενός λαού αλλά τις σοβινιστικές βλέψεις τμημάτων της άρχουσας τάξης του.

AGIS είπε...

Στο μεταξύ
https://praxisreview.gr/παραστρατιωτικές-ομάδες-αναπτύσσοντ/
απ' ό,τι φαίνεται, το συλλαλητήριο της Κυριακής, εκτός από εργαστήριο ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, αποτελεί και εργαστήριο κατασκευής νέων παρακρατικών μηχανισμών, με την ανάληψη της "περιφρούρησής" του από παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες επίσης επιδιώκουν τη στρατολόγηση "κι άλλων ατόμων που μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή", με "έκκληση σε φίλους και γνωστούς να συμμετάσχουν χωρίς κομματική ταυτότητα", με "συγκρότηση των ομάδων περιφρούρησης" για την οποία "απαιτείται η άμεση αποστολή των ονομάτων και τηλεφώνων σας".
Ενώ, λέει, εξεμάνη και η Ντόρα Μπακογιάννη, που τάχα μου δεν καταλαβαίνει τι γίνεται, και που δηλώνει τώρα ότι "αν απειλήσει ξανά ο Ρουβίκωνας θα πάει κι αυτή".
Η Ντόρα δεν θα διαδηλώσει για το "όνομα", θα διαδηλώσει για τον "Ρουβίκωνα"...
Αν υπάρχουν κι άλλοι πικραμένοι ας το σκεφτούν: Ιδού τα πίτουρα ιδού και οι κότες.

Ανώνυμος είπε...

Μία σκέτη ονομασία αντί μιας σύνθετης υπάρχει κίνδυνος να φέρει πολύ περισσότερο αλυτρωτισμό και εθνικισμό γι'αυτό και πρέπει να βρεθεί μία σύνθετη ακριβώς για να υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός (που θεωρώ ότι με την σύνθετη επιτυγχάνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό) με εγγυήσεις μεταξύ του ελληνικού διαμερίσματος και του έθνους-κράτους και την διασφάλιση των συνόρων. Αλλά το ζουμί εδώ είναι το εξής: Άνω, Κάτω, Νέα, Βόρεια, Βαρδάρη, Σλαβο αν θέλουνε τα αφεντικά να επαναχαράξουν τα σύνορα θα το κάνουν εκεί θα κολλήσουν; Και τώρα θα μπορούσαν να το κάνουν αν ήθελαν τι τους εμποδίζει; Έτσι και αλλιώς και στην προσωρινή ονομασία το Μακεδονία είναι μέσα, εδώ όλος ο κόσμος Μακεδόνες τους αναγνωρίζει. Τι θα τους εμπόδιζε λοιπόν να σπρώχνανε αυτούς ή εμάς σε τέτοια επικίνδυνα μονοπάτια; Ό,τι γίνει δηλαδή και ό,τι αποφασιστεί, λυθεί δεν λυθεί το ζήτημα, με ή χωρίς Μακεδονία ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του εθνικισμού πάντα θα υπάρχει όσο αυτά τα καθίκια κάνουν κουμάντο και φυσικά οι υπηρέτες τους ντόπιοι καπιτάλες. Γι'αυτό ακριβώς αυτά τα ζητήματα το όνομα, ο εθνικός αυτοπροσδιορισμός, τα ζητήματα μειονοτήτων, εθνοτήτων πρέπει να μπαίνουν στο πλαίσιο του αντιιμπεριαλιστικού-αντιεθνικιστικού-αντιφασιστικού αγώνα των λαών ενάντια σε κεφάλαιο και ιμπεριαλισμό για ειρήνη και φιλία έτσι και αλλιώς αυτό προτείνουν οι κομμουνιστές και γι'αυτό παλεύουν.

Αλλά να μπαίνουν όμως και να έχουμε θέσεις και προτάσεις γι'αυτά αναγνωρίζοντας και το δικαίωμα των λαών στον αυτοπροσδιορισμό. Μόνο έτσι καταπολεμάς τον εθνικισμό, τον σοβινισμό και το ρατσισμό και δεν γίνεσαι νεροκουβαλητής του.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

AGIS δεν θα διαφωνήσω σε αυτό που λες ίσως έχεις δίκιο έτσι και αλλιώς και εγώ στο γεωγραφικό προσδιορισμό καταλήγω (ανέφερα και το θέμα με τους Αλβανούς που δεν δέχονται έτσι και αλλιώς το όρο Σλάβοι). Και είπαμε όχι σε σκέτο Μακεδονία. Αυτό είναι το πλεονέκτημα της σύνθετης ονομασίας αυτή η συγκεκριμενοποίηση που υποθέτω εννοείς. Ένα βασικό πάντως είναι να αποδεχόμαστε και τον εθνικό τους προσδιορισμό σε αυτήν την περίπτωση ως Μακεδόνες ή στην περίπτωση ενός σύνθετου ονόματος πχ Βορειομακεδόνες, Ανωμακεδόνες κάνοντας ξεκάθαρο όπως είπαμε το σαφή διαχωρισμό μεταξύ αυτού του έθνους και του ελληνικού διαμερίσματος και ότι τα σύνορα για αυτό το έθνος-κράτος είναι αυτά στα οποία περιορίζεται σήμερα. Αυτά έχουν σημασία. Τα εθνίκια όμως αρνούνται αυτό το δικαίωμα στο γείτονα λαό. Γιατί έχω βαρεθεί να ακούω ότι άλλο όνομα άλλο η εθνική ταυτότητα. Πως θα τους αναγνωρίσουμε ως πχ Ανωμακεδόνες σαν όνομα αλλά δεν θα τους αναγνωρίζουμε εθνικά έτσι δηλαδή ως Μακεδόνες; Δεν στέκει αυτό. Διότι όπως και να το κάνουμε η Ελλάδα πχ κατοικείται από Έλληνες όχι από Χόμπιτ. Θεωρώ λάθος εκ μέρους μας (ως Έλληνες) την μη αποδοχή Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας γιατί βρωμάει εθνικισμό αυτό. Είπαμε βέβαια για το διαχωρισμό που πρέπει να γίνει. Αυτοί οι άνθρωποι διαμόρφωσαν εθνική Μακεδονική συνείδηση ήδη πριν από το 1900 όταν ήταν ακόμα δεν είχε χωριστεί η Μακεδονία δηλαδή.

V For Viva La Revolucion

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"Διπολισμός", λοιπόν, Αγη. Ακριβέστερη, μη μεταφορική, έκφραση, ευχαριστώ.

AGIS είπε...

Πριν το 1900 η κατάσταση ήταν όπως περιγράφεται εδώ:
https://praxisreview.gr/όταν-μακεδόνες-δεν-χώριζαν-τους-λαούς/

Όπως βλέπεις, Μακεδόνες εδώ είναι σαν άθροισμα όλοι οι κάτοικοι και όλες οι εθνότητες που κατοικούν στη Μακεδονία, όχι μόνο μια από αυτές, και σαν Μακεδόνες με αυτή την έννοια κι όχι με άλλη συνενώνονται εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το ότι θεωρητικά και υποθετικά θα μπορούσαν αυτές οι εθνότητες να συναποτελέσουν και να συγκροτήσουν ένα "μακεδονικό έθνος" αν οι εθνικές αστικές τάξεις των βαλκανικών κρατών δεν διαιρούσαν τη Μακεδονία στα 3 και στα 4, είναι πολύ διαφορετικό από το να διεκδικεί μετά από αυτή τη διαίρεση μια από αυτές τις εθνότητες τον προσδιορισμό αυτόν για λογαριασμό της αφαιρώντας από αυτόν τόσο τον ιδιαίτερο εθνοτικό δεσμό της όσο και τη κρατική - γεωγραφική οριοθέτησή του.

Αυτή λοιπόν η μακεδονική συνείδηση στα 1900, για την οποία κάνεις λόγο, δεν αποτελούσε ιδιαιτερότητα του σλαβικού πληθυσμού αλλά αποτελούσε συνείδηση ολόκληρου του πληθυσμού της περιοχής, και του ελληνικού. Το ότι για τον σλαβικό πληθυσμό αυτή η συνείδηση, αρχικά απέναντι στην οθωμανική αθτοκρατορία, προεκτάθηκε στη συνέχεια και απέναντι στα γειτονικά σλαβικά κράτη, αυτό δεν την καθιστά επαρκή σαν αυτοπροσδιορισμό έναντι των διεθνών σχέσεων συνολικά.
Και στην πραγματικότητα όλο το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ο αυτοπροσδιορισμός των κατοίκων της σημερινής ΠΓΔΜ έβρισκε την ολοκλήρωση του στην έννοια Γιουγκοσλάβος Μακεδόνας. Αλλά και σήμερα ή έννοια Σλαβομακεδόνας είναι αυτή που συγκεκριμενοποιεί την εθνική τους αυτογνωσία. Μη νομίζεις ότι κι αυτοί οι άνθρωποι, στο βαθμό που δεν κυριαρχεί πάνω τους ο εθνικισμός τους όπως και σε εμάς ο δικός μας, όταν λένε "τι είναι", δεν θέλουν να γίνεται σαφές και το τι εννοούν ή ότι προτιμάνε έναν αυτοπροσδιορισμό που αφήνει ερωτηματικά για το συγκεκριμένο του περιεχόμενο.

Κατά τα άλλα, σίγουρα όσο υπάρχει ιμπεριαλισμός και αστική κυριαρχία καμιά λύση δεν μπορεί να είναι οριστικά και αμετάκλητα υπέρ των λαών. Αυτό άλλωστε δεν συμβαίνει μόνο στα "εθνικά θέματα" συμβαίνει σε όλο το φάσμα των λαϊκών διεκδικήσεων. Αλλά πολύ απλά, χωρίς αυτές τις "ανεπαρκείς" και "εύθραυστες" διεκδικήσεις δεν συγκροτείται και κίνημα που να στοχεύει την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό. Γνωστό αυτό, σε όλους, είναι ανάγκη να το ξαναπιάνουμε κάθε φορά από την αρχή;

Ανώνυμος είπε...

Εγω εαν ημουν σοβαρο κρατος θα εστηνα αυριο μια περιποιημενη προβοκατσια με νεκρους να ξεμπερδεψω με τους κομουνιστες και οποιον αλλο σκεφτεται με το πανω κεφαλι ????? ΑΓΡΟΤΗΣ

Νικ.Τασ. είπε...

“Είναι δυνατόν να τρώει ο κόσμος αυτό το σανό;”
αν μάθαμε κάτι στην εποχή του ιμπεριαλισμού είναι ότι:
-Οι επαναστάσεις μπορεί να μην είναι “ επαναστατικές”
-Ο λαός στους δρόμους μπορεί να είναι αντιδραστικός
- Το κάλεσμα για ανθρωπιστικές δράσεις και εκδημοκρατισμό μπορεί κάλλιστα να είναι επιδοτούμενα από αντιδραστικά κέντρα
Από την εποχή της “άνοιξης” της Πράγας ο ιμπεριαλιστής δόμησε και τελειοποίησε έναν μυσαρό μηχανισμό με στόχο να δηλητηριάσει λέξεις φορτισμένες με ιδανικά, όπως ελευθέρια, επανάσταση, εξέγερση. Έτσι φτάσαμε σε χρωματιστές επαναστάσεις σαν την η επανάσταση των ρόδων στη Γεωργία (Νοέμβριος 2003-Ιανουάριος 2004), η πορτοκαλί επανάσταση στην Ουκρανία , επανάσταση του τουλίπας στην Κιργιζία . Η διάλυση ολόκληρων χωρων όπως την Λιβύη , Συρια ξεκίνησε από κάλεσμα για εκδημοκρατισμό και ανθρωπιστική βοήθεια. Η αραβική άνοιξη μέσω των ΜΚΟ που δρούσαν εκεί, κατάφερε να κατεβάσει χιλιάδες κόσμο στους δρόμους για τους λάθους λόγους, κάνοντας τους να διαπράξουν μια αυτοχειρία για την ελευθερια και τα συμφέροντας τους.

Ευτυχώς στα δικα μας, με οδηγό την Μ-Λ ανάλυση, μπορούμε να ξεχωρίζουμε την ηρα από το στάρι και να μην πέφτουμε στην παγίδα να υποστηρίζουμε αντιδραστικές εξεγέρσεις και κινήματα, την ώρα που απίθανοι τύποι του εξοκοινοβουλιου βλέπουν σε αυτές μεγαλεία και καθαρόαιμες σοσιαλιστικές επαναστάσεις . Το πρόβλημα όμως παραμένει και δημιουργεί ένα παράδοξο: ναι, ο κόσμος μπορεί να κατεβει κατά χιλιάδες στους δρόμους, όπως μας δείχνουν τα συλλαλητήρια. Γιατί όμως να βγαίνει και να διαδηλώνει για τους λάθος λόγους και όχι για τα συμφέροντα του, για την ίδια του την αξιοπρέπεια; Γιατί να ακολουθεί τον κάθε τυχάρπαστο που στήνει μια διαδήλωση και τις ΜΚΟ και μένει στάσιμος και κλεισμένος στο σπίτι όταν τον καλούνε εργάτες για να υπερασπιστούν μαζι το δικαίωμα στην δουλειά για όλους; Το σύστημα έχει βρει τον τρόπο να μην φοβάται πια το κόσμο, αρκεί να μπορεί να κουμαντάρει και να διοχετεύσει τις αντιδράσεις και τα αιτήματα του όπως το συμφέρει. Πρόσφατο παράδειγμα και το «ηρωικό» δημοψήφισμα. Ο κόσμος δεν είναι ότι δεν ξέρει να διαδηλώνει, αλλά όπως έδειξαν και οι πλατείες και τα τωρινά συλλαλητήρια, αντί να παλέψει για τις πραγματικές ανάγκες γίνεται θύμα της προπαγάνδας των ΜΚΟ και των καναλιών και ακόμα χειρότερα των κάθε πατριδοκάπηλων που παίζουν με το πατριωτικό του συναίσθημα. Η στρατηγική λοιπόν των πορειών, των διαδηλώσεων θέλει πολύ προσεκτική δουλειά και στον τρόπο που στήνεται αλλά και στον τρόπο που προβάλλεται για να μαζέψεις και κόσμο που θα ταυτισθεί με τον αγώνα ακόμα και εάν δεν ταυτίζεται πολιτικά 100%. Τώρα, το θέμα για το πώς αντιμετωπίζεται μια εθνικιστική εκδήλωση – δεν λέω κόσμο, γιατί στο πλειοψηφικό κομμάτι του δεν είναι φασιστικής αντίληψης, αλλοίμονο εάν ήταν- είναι αρκετά σύνθετο και πιστεύω ότι οι αντι-συγκεντρώσεις είναι λάθος τακτική, κυρίως όταν διακυβεύεται και η σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων – αφου ηλιθιωδώς κατάφερε να προκαλέσει ο ρουβικωνας με τις δηλώσεις του, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο συστημικός είναι

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσω και άλλα link σε αυτά που παραθέτει ο Άγης

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9697417
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9697064
http://www.imerodromos.gr/idou-pii-diorganonoun-to-syllalitirio-ke-mia-kouventa-gia-ton-miki-ton-nikou-bogiopouloupanagioti-theodoropoulou/

και κάποια άλλα

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ SECURITY ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
https://www.youtube.com/watch?v=o3DxOzr7rQ8
και
https://www.youtube.com/watch?v=D3Ju-jg4lAA


και ίσως από τα πιο αξιοπρόσεκτα
ΒΗΜΑτοδότης
Τσίπρας, μόνος, ψάχνει...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2018 05:00
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=939154

17-57

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Σκόπια: Στηρίζει την αλλαγή ονομασίας το 61% των πολιτών!
...και μη μου πεί κανείς, πως "κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις σκοπιμότητας μπλα, μπλα, μπλα,",...
...γιατί αυτό ακριβώς είναι το επιχείρημά μου!
Ολος αυτός ο μπουχός, που καθόλου τωρινός δεν είναι, δεν εκφράζει παρά την χειραγώγηση των Μακεδονικών (και των τριγύρω Βαλκανικών) Λαών από τις τοπικές και υπεράκτιες κεφαλαιοκρατικές ύαινες και μόνο αφετηριακή σχέση έχει με τις υπαρκτές εθνολογικές (με την πολιτισμική έννοια) ιδιαιτερότητες των Λαών, για τις οποίες οι ίδιοι όμως δεν θα θυσίαζαν ούτε μια τρίχα απο το κεφάλι τους, γιατί απλά δεν θα υπήρχε λόγος, όχι να πάνε να σκοτωθούνε... Οπως έδειξε η μακραίωνη συμβίωση των παλαιοτέρων από αυτές στα πλαίσια αυτοκρατοριών. Η εθνολογική ποικιλομορφία κοσμεί το μωσαϊκό του Πολιτισμού, και το καλύτερο από όλα, είναι το ιστορικό παράδειγμα της ΕΣΣΔ, που, τόσο γρήγορα και λιγόψυχα, σπεύδουν να ξεχάσουν μερικοί λάβροι ζηλωτές, κατά τα άλλα, ...του Στάλιν(!). Που αυτό ήταν και προσωπικό του επίτευγμα...
Προσέχτε, λοιπόν, οι θιασώτες του αστικού "δικαιωματισμού", όταν τρέχετε πίσω από αστικές σημαίες, γιατί πολύ το συνηθίζουν οι αστοί σημαιοφόροι να ...την κοπανάνε μέσα στην κορύφωση της "μάχης" και να σας πουλάνε "δόξει και τιμή"....
Γιατί απλά, έτσι βγαίνουν τα πολλά λεφτά!

Ανώνυμος είπε...

Και να τσουπ εμφανίζεται η ΕΕ και το ΝΑΤΟ(αυτοί που συνετέλεσαν στην διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας ) ως «εγγυητές» της «ειρήνης» και της «σταθερότητας» στην περιοχή ασκώντας έμμεσες πιέσεις στην Σερβία πάνω στην μείωση της επιρροής της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Και πάνω στην διαπλάτυνση του Αξιού η οποία θα συνδέει μέσω πλοίων με εμπορεύματα από την Κίνα μέσω FYROM – Σερβίας με την υπόλοιπη Ευρώπη

Ο «Δρόμος του Μεταξιού» θα συνδεθεί με το δίκτυο ποταμών της Ευρώπης
http://www.kathimerini.gr/918577/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/o-dromos-toy-meta3ioy-8a-synde8ei-me-to-diktyo-potamwn-ths-eyrwphs

«.. Δημιουργία κάθετου πλωτού διαδρόμου από τον Θερμαϊκό Κόλπο μέσω του Αξιού που διασχίζει την ΠΓΔΜ (Βαρδάρης), διασύνδεσή του με τον Μοράβα στη Σερβία και κατάληξη στον Δούναβη. Ποιος ο στόχος; Η μεταφορά φορτίων από τις χώρες της Ανατολής προς την Ευρώπη σε πολύ λιγότερο χρόνο και με σαφώς χαμηλότερο κόστος ..»

17-57

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ SECURITY ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
https://www.youtube.com/watch?v=o3DxOzr7rQ8

17-57

Ανώνυμος είπε...

Λες:

"είναι πολύ διαφορετικό από το να διεκδικεί μετά από αυτή τη διαίρεση μια από αυτές τις εθνότητες τον προσδιορισμό αυτόν για λογαριασμό της αφαιρώντας από αυτόν τόσο τον ιδιαίτερο εθνοτικό δεσμό της όσο και τη κρατική - γεωγραφική οριοθέτησή του"

και:

"...Το ότι για τον σλαβικό πληθυσμό αυτή η συνείδηση, αρχικά απέναντι στην οθωμανική αθτοκρατορία, προεκτάθηκε στη συνέχεια και απέναντι στα γειτονικά σλαβικά κράτη, αυτό δεν την καθιστά επαρκή σαν αυτοπροσδιορισμό έναντι των διεθνών σχέσεων συνολικά..."

Αυτό ακριβώς λέω έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί αυτόν τον προσδιορισμό. Εσύ λες ότι αφαιρείται ο εθνοτικός δεσμός όσο και η κρατική-γεωγραφική οριοθέτησή του. Άρα έχουν δικαίωμα να προσδιοριστούν ως Μακεδόνες αλλά σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια που λες ότι αφαιρούνται. Εσύ να υποθέσω αναφέρεσαι στην ιδέα του εθνικού προσδιορισμού Μακεδόνας στο βαθμό που αναφέρεται σε ένα ενιαίο έθνος και με τα τρία τμήματα και τους λαούς και σε μία αντίστοιχη ενιαία εθνική συνείδηση. Ε ναι κάτι τέτοιο σήμερα δεν υφίσταται. Πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε ότι το Μακεδονία αποτελεί κομμάτι του εθνικού τους προσδιορισμού αλλά όχι με τον τρόπο που περιέγραψα πριν. ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΜΩΣ άρα ο όρος Μακεδονία δεν αφορά μόνο το όνομα αλλά και την εθνική ταυτότητά τους.

Αυτοί που κατεβαίνουν όμως στα συλλαλητήρια καθώς και τα εθνίκια απλά δεν το αναγνωρίζουν αυτό. Ε εκεί πρέπει να πατήσουμε πόδι. Και ανέφερες στη συνέχεια ότι η Μακεδονική εθνική συνείδηση δεν υπήρχε μόνο στους Σλάβους αλλά σε όλο τον πληθυσμό. Σωστό. Άρα υπήρχε στους Σλάβους αυτό το ξεκαθαρίσαμε. Λες επίσης ότι προεκτάθηκε στη συνέχεια. Οπότε ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΗ όχι κατασκευασμένη. Ύστερα από όλα αυτά το δικαιούνται ή όχι τον προσδιορισμό αυτό; Μα στο Ελλαδιστάν αντιδρούν σε αυτό δηλαδή στην πραγματικότητα. Ούτε το Σλαβομακεδόνας που λες το δέχονται αυτοί. Γιατί και το Σλαβομακεδόνας περιλαμβάνει και το Μακεδόνας όσο αφορά την εθνική ταυτότητα, το έθνος. Αυτοί τους προσδιορίζουνε ως Σλάβους, Βούλγαρους ή ό,τι άλλο και σταματάνε εκεί. Θες ένα παράδειγμα; Κάθε τρεις και λίγο παίζουν το βίντεο με το Γκλιγκόροφ να λέει ότι αυτοί είναι Σλάβοι και ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία του Αλέξανδρου. Ε το έχουν πάρει αυτό και τι λένε; Άρα Σλάβοι άρα ΟΧΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. Καθόλου Μακεδόνες. Δεν ανέχονται το Μακεδόνας μέσα στον εθνικό τους προσδιορισμό ούτε ανέχονται αυτό που λες ότι και αυτοί (οι Σλάβοι) είχαν το 1900 μακεδονική συνείδηση. Ε εκεί διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως και αυτή η αντίληψη για μένα γεννά σοβινισμό, γεννά εθνικισμό και πρέπει να πολεμηθεί.

Ξέρεις τι θεωρώ πάντως όχι απλά χρήσιμο αλλά απαραίτητο AGIS όσο αφορά το Μακεδονικό; Να κάνουμε εννοώ ως Έλληνες και ειδικά οι Μακεδόνες αυτή την κουβέντα για την ιστορία της Μακεδονίας στα σοβαρά όμως. Αυτά που λέμε και εμείς και βάζεις και εσύ στο τραπέζι εννοώ τα ιστορικά στοιχεία πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά. Γιατί στα σχολεία μαθαίνεις που μαθαίνεις ψέματα, τα κανάλια καλά πουλάνε εθνικισμό και ψέμα για πλάκα οπότε άντε ο κοσμάκης να καταλάβει πέντε βασικά πράγματα. Αυτοί βασικά είναι οι κύριοι υπεύθυνοι που ο λαός δεν γνωρίζει την αλήθεια το εκπαιδευτικό σύστημα και τα ΜΜΕ. Και η Εκκλησία με την προπαγάνδα της. Διότι από μικρούς μας βομβαρδίζουν συνέχεια με ψέματα όσο αφορά την ιστορία της χώρας μας αλλά και των γειτονικών χωρών.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9698864

«..Τα όσα μας είπαν είναι αποκαλυπτικά: Αν οι διοργανωτές καταφέρουν και «στοιβάξουν» ώμο με ώμο και χωρίς να κουνιούνται, 1 εκατομμύριο κόσμου, τότε θα χρειαστούν ούτε λίγο ούτε πολύ 360.000 τετραγωνικά μέτρα (με ένα μέσο υπολογισμό 0,36 τετραγωνικών για τον καθένα, δεδομένου πλάτους ώμων 60 εκατοστών).

Πράγματι, τότε η πλατεία Συντάγματος των μόλις 14.454 τετραγωνικών θα είναι αρκετά μικρή, κι έτσι – όπως φαίνεται και στο διάγραμμα – αναμένουμε με αγωνία να δούμε τις εξής πλατείες και δρόμους τελείως γεμάτους: Αμαλίας (25.284 τ.μ.), Ομόνοια – Πανεπιστημίου – Σταδίου – Β. Σοφίας έως την αμερικάνικη πρεσβεία (112.324 τ.μ.), Προπύλαια και Πλατεία Κοραή (34.409 τ.μ.), Πατησίων από Ομόνοια έως Αλεξάνδρας (16.242 τ.μ.), Αλεξάνδρας από Πεδίον του Αρεως ως Αμπελόκηπους (59.220 τ.μ.), Πειραιώς από την Ομόνοια έως την Κουμουνδούρου (9.822 τ.μ.), Φιλελλήνων (6.039 τ.μ.), Ερμού (4.994 τ.μ.), Μεταξουργείο – Αγ. Κωνσταντίνου (15.080 τ.μ.), Μάρνη (10.650 τ.μ.), Ακαδημίας (19.565 τ.μ.).

Οταν καταφέρουν να τα γεμίσουν όλα αυτά, θα μένουν και περίπου 32 χιλιάδες τετραγωνικά, περίπου δύο πλατείες Συντάγματος ακόμη… Κάτι ψιλά δηλαδή για το «μεγαλείο» των μαθηματικών των διοργανωτών…»

Λοιπόν να προσθέσω: τα 0,36 ανα τ.μ. δηλαδή περίπου 3 άτομα ανα τετραγωνικό μέτρο μπορεί να υπάρξει μόνο σε τίγκα λεωφορείο.
Το πιθανό σε πολύ πυκνό κόσμο είναι να πολλαπλασιάζεται με το 2 άτομα το τετραγωνικό. Και πολλές φορές οι συγκεντρώσεις μακριά από τις εξέδρες είναι πιο "αραιές", λιγότερο δηλαδή και από δύο ανα τετραγωνικό μέτρο. Μην ακούσουμε για το 1 εκ.

Αυτοί που μπορεί να κάνουν καλύτερους υπολογισμούς του πλήθους είναι οι τοπογράφοι

17-57

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε που μετά από όλη την προηγούμενη μπουρδολογία (όπως την περιέγραψε ο Ιστρολλικός) φτάνουμε και στην καινούρια έννοια του "διεθνισμού", που συμπυκνώνεται στο ότι "δεν στηρίζω τον δικό μου εθνικισμό, αλλά τον εθνικισμό του άλλου" (ωραία δοκιμασμένη τακτική της alt-right τα τελευταία χρόνια σε θέματα identity politics κυρίως -- η εικόνα του ομοφυλόφιλου ακροδεξιού γιαννόπουλου που παραληρεί εναντίον των ομοφυλοφίλων αρκετά τυπική). Η άποψη αυτή εκφράζεται με χίλιους δυο τρόπους (και δεν νομίζω πως περιορίζεται στους ατσάλινους -- κρίμα που δεν εμπλέκεται η ρωσία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο θέμα, και στο συλλαλλητήριο ίσως κατέβαιναν τότε), και η παπάτζα δίνει και παίρνει. Τι αναλύσεις για έθνη έχουμε (παίρνεις μια οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή, της κοτσάρεις ένα έθνος από πίσω, έτοιμος ο φώντας), τι αναλυσάρες για γλώσσες, τι υπεραναλυσάρες για στρατούς κτλ.

Η ουσία είναι να περάσει όπως όπως το θέμα να μπουν κι αυτοί στο νατο, να αποκτήσουν κι αυτοί λίγο "ιμπεριαλιστικό τσαμπουκά".

Ijon Tichy

ΥΓ: Επιτομή της μπουρδολογίας το παρακάτω, η σύγκριση με το παλαιστινιιακό το απογειώνει:

https://twitter.com/plagal/status/959755921680412672

Ανώνυμος είπε...

TOΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΟΝΤΡΑΣ.

ΤΙ ΓΕΛΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΣΥΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΑΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΑΤΑΚΙΑ.

ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΠΟΠΙΩΝ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΓΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΡΑ. ΚΑΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΩΜΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ Η ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ.

ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΣΥΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΟΥΝ ΕΚΠΟΡΟΣΩΠΟΥΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΥΛΑΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΒΟΥΛΑΓΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΙΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΞΕΠΕΙΝΑΣΕ. ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ.

ΚΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙ ΚΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΕΞ΄ΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΜΑΓΚΙΑ.

ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΠΑΝΟ ΤΩΝ ΑΡΕΙΑΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΤΗΝΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗ. ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΣΥ ΣΦΥΡΟΔΡΕΟΑΝΕ ΟΜΟΙΩΣ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΟΙ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.

Η ΟΥΕΦΑ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΚΑΙ ΟΥΡΛΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΝ POLITICA ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΣΙΓΗΝ ΥΧΘΥΟΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΙΔΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ.

ΧΑΧΑ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΤΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ. ΕΤΣΙ ΔΙΚΙΑΟΛΟΓΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΣΥΛΛΟΙΓΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΡΗΣΚΕΤΥΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.

ΡΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΕΡΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΣΥΛΑΛΗΤΗΡΙΑ.

ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΓΚΟΥΦΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΚΟΜΑ. ΚΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 200.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΣΥΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΩΛΟΥ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΝΙΩΘΕΙ ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ.

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΙΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΑΜΟΥΣΑΝ ΚΙ ΕΔΕΡΝΑΝ.

ΚΑΜΙΑ ΑΓΝΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΧΑΜΕ ΜΑΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΚΑΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΙΕ ΜΕΙΝΕΙ ΚΡΥΦΟ ΑΠΛΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ. ΟΜΩΣ ΤΑ ΔΙΑΔΑΧΤΗΚΑΝ ΟΣΟΙ ΠΗΓΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ.

ΑΣΧΕΤΩΣ ΝΑ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΨΕΜΜΑ. ΟΠΩΣ ΔΙΔΑΧΤΗΚΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΕΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΥΠΑΡΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Η ΑΘΗΝΑ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ.

ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑ ΑΥΤΟ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Θερσίτη το χειρότερο ξέρεις ποιο είναι; Ότι ο χαρακτηρισμός κρατίδιο είναι και μετριοπαθής. Εδώ τα γυφτοσκοπιανοί και μαιμού Μακεδόνες δίνουν και παίρνουν. Δηλαδή ντε και καλά να μάθουμε να μισούμε τους γείτονές μας. Πραγματικά εμετική η κατάσταση. Μίσος και μισαλλοδοξία καθημερινά από κανάλια, φασίστες, ορθόδοξους ταλιμπάν. Καλά εκεί στην Ελληνοφρένεια το μεσημέρι στο Real τα έχουνε πρήξει τα παιδιά τι είναι αυτό το πράγμα; Αρρωστημένη κατάσταση. Εδώ ο άλλος φώναξε και Ζήτω ο Στρατός. Ε δηλαδή ποιο είναι το επόμενο βήμα τα τανκς στο Σύνταγμα αύριο;

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Έχω μια ερώτηση. Η ανταρσύα θα πάει να παρέμβει αύριο στα πλήθη,όπως πριν 3 χρόνια στα εθνικιστικά (με γαρούφαλλο στο πέτο) φιλοκυβερνητικά συλλαλητήρια; Ή υποτιμώ την απόσταση μεταξύ "Ψωμί σουβλάκι και Γιάνη Βαρουφάκη", "Οοοχι Μερκελάκι" και "Η Μακεδονία είναι ελληνική". Ή μήπως η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση δεν παίζει μπάλα μ'εθνικισμό οπότε δεεν;
Γιατί εγώ τη διαφορά στο μάρκετινγκ βλέπω μόνο.

AGIS είπε...

@V For Viva La Revolucion
Η μακεδονική συνείδηση όσο υπήρξε επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, α) ήταν συνείδηση κοινή των εθνοτήτων που συνυπήρχαν στην περιοχή της Μακεδονίας, ήταν συνείδηση κοινότητας διαφορετικών εθνοτήτων και β) ως τέτοια δεν μπόρεσε τελικά να αποκτήσει χαρακτηριστικά "εθνικής συνείδησης", αφού πρόλαβαν οι κρατικοί ανταγωνισμοί να την μετατρέψουν σε αντιπαλότητα και να την εξαφανίσουν.
(κατατοπιστικό σχετικά και αυτό:
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9698821 )
Επομένως η ιδιαίτερη μακεδονική συνείδηση της σλαβικής εθνότητας δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν συνέχεια της παραπάνω κοινής μακεδονικής συνείδησης.
Θα επαναληφθώ τώρα λέγοντας με διαφορετικές φράσεις τα ίδια που ξαναέγραψα:
Αυτή η ιδιαίτερη μακεδονική συνείδηση "στέκει" απέναντι στις άλλες βαλκανικές σλαβικές εθνότητες και κράτη, απέναντι στα οποία έχει τη σημασία: Δεν είμαστε Σέρβοι, δεν είμαστε Βούλγαροι, διακρινόμαστε από εσάς (για χ, ψ ιστορικούς λόγους - δεν το εξετάζω) ως προς το ότι η "κοιτίδα" μας βρίσκεται στην περιοχή της Μακεδονίας. Εδώ λοιπόν η "μακεδονική συνείδηση" παίζει ρόλο διακριτότητας, ειδοποιού διαφοράς, σε σχέση με την σλαβική φυλετική κοινότητα.
Από την άλλη η ίδια αυτή μακεδονική συνείδηση "δεν στέκει" απέναντι στο σύνολο του πληθυσμού της Μακεδονίας, γιατί της λείπει το εθνοτικό διακριτικό που θα συμπλήρωνε το γεωγραφικό διακριτικό.
Λέμε τώρα, εμείς, μεταξύ μας στην κουβέντα που προηγήθηκε, ότι για εσωτερικούς της λόγους η ΠΓΔΜ δεν θέλει να βάλει εθνοτικό προσδιορισμό πλάι στον γεωγραφικό. Με αυτή την έννοια ο τελευταίος απομένει σαν γεωγραφικός και πρέπει να προσδιοριστεί σαν τέτοιος. (Και το ότι ως τέτοιος θα ήταν ο πιο ακριβής, ο πιο "καθορισμένος", η Μακεδονία του Βαρδάρη είναι η γνώμη μου).
Από εκεί και πέρα, το αν αυτός ο γεωγραφικός προσδιορισμός θα εκφράσει και την εθνική συνείδηση του λαού αυτής της χώρας, είναι ζήτημα που δεν θα μπορούσα να το προβλέψω.
Ωστόσο, και να μην την εκφράσει "καθεαυτός", νομίζω ότι θα εκφράσει τον προσδιορισμό που ήδη υπάρχει στην εθνική του συνείδηση: δε νομίζω ότι εντός του αυτοπροσδιορισμού τους ως "Μακεδόνες" δεν ενυπάρχει ήδη η συνείδηση της κρατικής του οριοθέτησης την οποία ο γεωγραφικός προσδιορισμός θα επικύρωνε.
Όσον αφορά τον ελληνικό εθνικισμό δεν έχω, κατά τα άλλα και σε γενικές γραμμές, να διαφοροποιηθώ σε τίποτα από αυτά που έγραψες. Απλά δεν θα χρησιμοποιούσα εκφράσεις του είδους "όσοι κατεβαίνουν στα συλλαλητήρια" για τα θύματα της εθνικιστικής δημαγωγίας, η οποία άλλωστε σίγουρα δεν βρίσκεται έξω από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς "λύσης" του όλου ζητήματος. Σχεδιασμούς που επιδιώκουν τον έλεγχο όχι μόνο των θέσεων που προωθούν αλλά και της αντίδρασης απέναντι στις θέσεις αυτές, σαν κεφάλαιο αξιοποιήσιμο πολύπλευρα στο προσεχές μέλλον. Και από αυτή την άποψη θα απέφευγα οτιδήποτε θα μπορούσε να "χαρίζει" τα θύματα της εθνικιστικής δημαγωγίας στους καθοδηγητές της.

Ανώνυμος είπε...

Το λες και μόνος σου:

"Επομένως η ιδιαίτερη μακεδονική συνείδηση της σλαβικής εθνότητας..."

Δεν αποτελεί συνέχεια της κοινής προηγούμενης αφού η Μακεδονία έπαψε να είναι ενιαία αλλά παρέμεινε μέσα στους Σλάβους ή τους Σλαβομακεδόνες για να είμαστε ακριβείς. Οπότε το βασικό δεν αλλάζει πάλι εκεί καταλήγουμε ναι υπάρχει μέσα σε αυτό το λαό μέσα σε αυτό το έθνος η Μακεδονική συνείδηση που τους προσδιορίζει ως Μακεδόνες. Απλά δεν είναι όπως ήτανε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πριν τους Βαλκανικούς πολέμους τώρα περιορίζεται καθαρά σε αυτό το έθνος-κράτος που ονομάζεται σήμερα ΠΓΔΜ και στον λαό του. Ό,τι άλλο περί ενιαίου Μακεδονικού έθνους και λαού (δηλαδή και τον τριών τμημάτων και των αντίστοιχων πληθυσμών τους) είναι αλυτρωτισμός και εθνικισμός και ναι αυτό πρέπει να πολεμηθεί αν και όπου υπάρχει με οποιαδήποτε μορφή Μακεδονική συνείδηση με αυτήν την έννοια δεν υπάρχει. Αυτό μόνο.

Τώρα όσο αφορά το γεωγραφικό προσδιορισμό πιστεύω πως θα μπορούσε να αποτελεί και εθνικό άλλωστε όπως είπα πάλι δεν θα ακύρωνε τον εθνικό προσδιορισμό ως Μακεδόνες αφού και σε αυτήν την περίπτωση πάλι για Μακεδόνες θα μιλούσαμε. Δεν ξέρω αν είναι καλό παράδειγμα αλλά πχ ο προσδιορισμός Νότια Αφρική προσδιορίζει το λαό της χώρας εθνικά και οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως Νοτιοαφρικανοί. Το λέω με επιφύλαξη αυτό γιατί δεν είμαι και ειδικός αν κάνω λάθος σε αυτό το παράδειγμα διόρθωσέ με. Θα μπορούσε να συζητηθεί ενδεχομένως κάτι τέτοιο και με τους γείτονες δεν το θεωρώ πρόβλημα το βασικό είναι να αποδεχόμαστε την Μακεδονική εθνική ταυτότητα του γειτονικού έθνους. Από κει και πέρα μπορεί να βρεθεί μία λύση. Αλλά ακόμα και αν προσδιοριζόταν η εθνική ταυτότητα ως Μακεδονική σκέτο από τη στιγμή που θα γινόταν σαφές ότι αυτή αφορά αυτό μόνο το έθνος κράτος και το λαό του (και όχι ολόκληρη την Μακεδονία) και δεν υπήρχαν ιδέες περί εδαφικών βλέψεων και αλλαγής συνόρων πάλι δεν θα διαφωνούσα αυτό είναι το πιο βασικό.

Τώρα όσο αφορά αυτούς που κατεβαίνουν στα συλλαλητήρια κοίτα εγώ δεν χαρίζω κανέναν σε κανέναν μόνοι τους χαρίζονται. Ε τώρα να προσβάλει ο άλλος το γείτονα λαό και να φωνάζει Ζήτω ο Στρατός ε τώρα εδώ δεν έχει ευθύνη και ο κόσμος αυτός που συμμετέχει και δεν αντιδρά σε αυτά; Όσοι ρε παιδί μου δεν είναι ακροδεξιοί κλπ. Άντε φώναξε η Μακεδονία είναι ελληνική. Άντε πες αυτές τις μπούρδες. Το Ζήτω ο Στρατός τι δουλειά έχει εκεί; Οι προσβολές και οι χυδαιότητες; Το κάψιμο της σημαίας της χώρας; Εδώ διαβάζω μέχρι και για παραστρατιωτικές ομάδες περιφρούρησης στο σημερινό συλλαλητήριο καλά για την παρουσία των χρυσαύγουλων δεν το σχολιάζω. Ε όταν τα ανέχονται όλα αυτά είναι συνυπεύθυνοι και συνένοχοι όσοι συμμετέχουν.

V For Viva La Revolucion



AGIS είπε...

Ίσως διαφωνείς στο "γράμμα" της άποψής μου, αλλά με τα παραπάνω προσπαθώ να πω πως σε ό,τι αφορά τον συστατικό κορμό της ΠΓΔΜ, θεωρώ εθνοτικό προσδιορισμό το "σλαβικός", γεωγραφικό προσδιορισμό το "μακεδονικός" και "εθνικά" ολοκληρωμένο προσδιορισμό το "σλαβομακεδονικός".
Εφόσον οι ίδιοι δεν θέλουν αυτόν τον "αθροιστικό" προσδιορισμό, εφόσον δεν θέλουν και το "γιουγκοσλαβικός", και εφόσον η λύση του όποιου εσωτερικού ζητήματος δεν μπορεί να τους "δοθεί" απ' έξω, απομένει ο "μακεδονικός" σαν προσδιορισμός γεωγραφικός και χρειάζεται έναν παραπάνω προσδιορισμό για να γίνεται συγκεκριμένη η κρατική του οριοθέτηση. Από εκεί και πέρα το πώς οι ίδιοι αντιλαμβάνονται το "μακεδονικός", την γεωγραφική του συγκεκριμενοποίηση, για ποιους ιστορικούς λόγους το αντιλαμβάνονται έτσι ή αλλιώς, τι είδους διάκριση συνιστά αυτός ο προσδιορισμός έναντι του ενός ή του άλλου γείτονά τους, ποια εθνική διάσταση μπορεί ή δεν μπορεί να αποκτήσει μια σύνθετη ονομασία κλπ, όλα αυτά δεν είναι και ζητήματα για τα οποία θα μπορούσα και να θεωρήσω τον εαυτό μου αρμόδιο. Από εκεί και πέρα δηλαδή είναι, να το πω έτσι, δικό τους ζήτημα και όχι δικό μου. Μάλιστα, από εκεί και πέρα, σαν ζήτημα το οποίο θα έπρεπε αντιμετωπίσω σαν "δικό μου" και να τοποθετηθώ, θα το θεωρούσα από μια άποψη και σχολαστικό.

Αναυδος είπε...

και οι μανιαδακικοι του εργατικου αγωνα στο δρομο που χαραξε ο μικης
και να φανταστεις εγραφαν στο ριζοσπαστη οι.... λαικοι εθνικιστες και πληρωνονταν με τα δικα μας λεφτα

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Aνθρακες το "συλλαλητήριο". Το πολύ 150-200 χιλιάδες άτομα.
(Οι περίφημες "ρωμαϊκές" συγκεντρώσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ της "δεκαετίας-με-τις-βάτες", καθώς και η αντίστοιχη του '91, ήταν επιεικώς διπλάσιες-τριπλάσιες. Αυτά, βέβαια, να τα θυμώμαστε όταν αξιολογούμε και τις δικές μας συγκεντρώσεις. Κάποτε πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα όπως είναι, για να μην υψιπετούμε.)
Στην Ελλάδα, η αντιδραστική πλειοψηφία εξακολουθεί να παραμένει σιωπηλή, και μάλλον με ψαλλιδισμένα τα φτερά της. Αυτό είναι το καλό νέο.
Βέβαια, τηρουμένων των αναλογιών, η πιο ηχηρή μειοψηφία (βοηθούντων και των καθεστωτικών μεγαφώνων) παραμένει μέχρι στιγμής ο εθελόδουλος μικροαστικός βούρκος, εθνίκια-διαχρονικοί απόγονοι του δοσιλογισμού-ραγιαδισμού, που ενίοτε εμφανίζονται και σαν "aganacticos", "αριστεροί" κλπ. Αυτό είναι το κακό "νέο" του σημερινού καθεστωτικού φασιστοπαπαδίστικου συλλαλητηρίου.
Πρέπει νάχουμε πολύ κουράγιο, όσοι κρατάμε τα παιδιά μας εδώ, "για να παλαίψουν"....

Tώρα, που το είδα (30 Ιανουαρίου 2018 - 10:13 μ.μ.), μπορώ να εκφραστώ:
Ο όψιμος "Αδέρφια μου, Φασίστες, πουλιά..." προσχώρησε "Δόξῃ καί Tιμῇ"(*) στο στρατόπεδο των πατριδομπαίχτηδων, όπου ανέκαθεν βρισκόταν η ψυχούλα του.
Τάχαμε ξαναπεί αυτά: Χαρακτηριστικό γέννημα του δικού μας ΕΑΜ ήταν.
Πόσες φορές, όμως, στη ζωή μου υποστήριξα τις παλλινωδίες του με την φρούδα ελπίδα, πως θάταν οι τελευταίες. Φοβόμουνα μη γίνω ....σεχταριστής! Mea Culpa.

------------------------------
(*) Με τις συγγνώμες μου για τον σχετικό βαρβαρισμό στο 3 Φεβρουαρίου 2018 - 12:34 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Ξανά περί αριθμητικής των συγκεντρώσεων.

Επειδή είναι πιο εύκολο να θολώσει κανείς τα νερά όταν μια συγκέντρωση
δομείται πέριξ ενός κεντρικού σημείου, σε πλατείες,
λεωφόρους με διαφορετικό πλάτος, μικρότερους δρόμους
και παράδρομους, με ανομοιογενή πυκνότητα του πλήθους σε κάθε σημείο της,
θα προσπαθήσω να δώσω μια εικόνα αρκετά διαφορετική και παραστατική,
του τι σημαίνει ένα εκατομμύριο κόσμος μαζεμένος.

Η οδός Πειραιώς έχει το πλεονέκτημα ότι έχει στρογγυλό μήκος: 10 χιλιόμετρα ακριβώς, από τον Πειραιά που αρχίζει ως (λίγο πριν) την πλατεία Ομονοίας. Έχει το μειονέκτημα ότι έχει ανομοιογενές πλάτος, αλλά, από τις μετρήσεις που έκανα, σε καμιά περίπτωση το μέσο πλάτος της δεν ξεπερνά το μάξιμουμ των 26-27 μέτρων.

Έστω τώρα ότι τοποθετούμε σα στρατιωτάκια, ακούνητα κι αγέλαστα, 3 άτομα σε κάθε τετραγωνικό αυτού και μόνο του δρόμου, χωρίς πυκνώματα κι αραιώματα.

Πόσα άτομα θα χρειαστούμε για να ενώσουμε με μια "λαοθάλασσα" τον Πειραιά με την Αθήνα, τον Ολυμπιακό με τον Παναθηναϊκό;
10000*27*3=810.000, μόλις.

Και μας μένουν καβάτζα άλλοι 190.000 για να τιγκάρουν την Σταδίου κι όλη την πλατεία
Συντάγματος και τους γύρω δρόμους...

Ελπίζω να διαφώτισα κάπως το θέμα.


Υ.Γ. σε ένα φασιστοσάιτ (Πρώτο Θέμα), στα σχόλια, ένας ηλίθιος μακεδονομάχος – κατευθείαν απόγονος του Αριστοτέλη και (φυσικά) του Μεγαλέξανδρου - ισχυριζόταν στα σοβαρά ότι υπήρχαν σήμερα (χτες) 20 άτομα στο τετραγωνικό...!! - και του απαντάει ένας πολύ έξυπνα: "μεγάλε αν κατορθώσεις να χωρέσεις 20 άτομα σε ένα τετραγωνικό μέτρο, θα έχεις καμπυλώσει τον χωροχρόνο".


Μάνος

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Πιθανον στην Θεσ/νικη να ειχε και περισσοτερο κοσμο απ'οτι χθες

Οι διοργανωτες (μιλαω για τους πραγματικους δηλ. ΝΔ, ΧΑ κλπ και εκκλησια) σταματησαν να κρυβονται μετα το συλλαλητηριο στην Θεσ/νικη και το στηριξαν ανοιχτα και πιθανον αυτο να ξενερωσε μεγαλο τμημα του κοσμου που ισως να πηγαινε.

Αυτη τη φορα η παρουσια αστικων κομματων ηταν ακομα πιο εντονη, ο κοσμος μυριστηκε την απατη και εμεινε μακρια

Αν υπολογισει κανεις και ποσοι μπορει να παρεβρεθηκαν συγκυριακα (το κεντρο της Αθηνας εχει ουτως ή αλλως κοσμο τις Κυριακες), ο πραγματικος αριθμος ειναι ακομα μικροτερος

zoot horn rollo είπε...

Μάνο για το ΥΓ ειδικά, φοβερό αυτό το σχόλιο του τύπου. Πιο φοβερό βέβαια είναι ότι το προσπαθούν όπως το προσπαθούν. Σε λίγο θα σου λένε πως δεν ισχύει το 1+1=2 αλλά ό,τι νομίζουν αυτοί, κι αν επιμένεις θα κοιτάξουν να σε βγάζουν τρελό. Επίθεση στη κοινή λογική χωρίς προηγούμενο.
Για "επίπεδη Γη" κι άλλα τέτοια δε το συζητάμε. Ευτυχισμένο το 1018.

Ανώνυμος είπε...

Ηλία μου θύμισες το λατινικό Graeca sunt non leguntur…

Ψάξε να βρεις τι θα πει, αξίζει τον κόπο.

Το εντελώς σωστό είναι δόξῃ καὶ τιμῇ το «και» στην συγκεκριμένη θέση βαρύνεται (καὶ), δεν οξύνεται (καί).

Καλή σου μέρα κι εβδομάδα!

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

Περί του συντάγματος της φύρομ. Θα 'λεγα να μην ζητάμε κι αναγνώριση της Παλαιστίνης, μιας και δεν είναι δουλειά μας αν θα υπάρχει κράτος της Παλαιστίνης. Είστε σοβαροί κάποιοι;
Η μονόπαντη εστίαση σ'αυτό με ανησυχεί, κι η αποσιώπηση της πρότασης γι αμοιβαίο σεβασμό των συνόρων(όπως και του ΝΑΤΟ). Δείχνει οτι το εξωκοινοβούλιο παραμένει συριζαίικο μέχρι πλήρους εξαφάνισης του. Μυαλό δε θα βάλετε και θα φανεί αν κάνει ο παπατζής δημοψήφισμα για τ'όνομα.

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

@ Ο/Η Σεχτάρ ο Τρομερός

Πολύ λιγότερο Σεχτάρ.
Ίσως για πρώτη φορά η αστυνομία να δίνει ελαφρώς μεγαλύτερο νούμερο από αυτό που να προσεγγίζει την πραγματικότητα. Υπολογίζω γύρω στις 120.000 maximum. Πανεπιστημίου - Σταδίου αδειανές.

Και πέρα από τα 3 άτομα(για την ακρίβεια 2,8) ανά τετραγωνικό μέτρο στην κατάσταση ώμου-ώμου οι έμμεσες παραδοχές για αρκετά μικρότερο του ανεμενομένου είχαν αρχίσει από πολύ νωρίς στα κάναλια.

Την μία ο ήλιος τύφλωνε τους διαδηλωτές(έφταιγε ο καλός καιρός δηλαδή, γαμάτο επειχείρημα), την άλλη οι 600 που ήταν με τα ζόρια 150(να μην πω 100 και πάλι μέσα θα είμαι) γιατί τόσους μέτρησα όταν άπλωσαν την σημαία, την παρα-άλλη θα έρθουν και άλλοι με αεροπλάνο, την τελευταία ας μην μετράνε τον αριθμό αφού πέτυχε το συλλαλητήριο

Υπάρχει το κόλπο με τις μεγάλες σημαίες που πιάνουν "χώρο". Διαχρονικό ever


".. Εντωμεταξύ σημείωσαν σχεδόν όλους τους δρόμους από Πλάκα μέχρι Μοναστηράκι, την Σταδίου μέχρι την Ομόνοια, την Πανεπιστημίου κλπ και τα έδωσαν λέει σε τοπογράφους που ακόμα μελετούν εαν είναι 250 ή 300 χιλιάδες ! Ο ΣΚΑΙ που όλοι αγαπάμε .."
https://twitter.com/redflyplanet/status/960212169693585408


Μάλλον θα μέτρησαν την μικρή αντισυγκέντρωση των αναρχικών στην Πανεπιστημίου ως γεμάτη από Συλλαλητηριούχους. Αναρωτιέμαι αν καταμετρήθηκαν ως μέρος της "λαοσύναξης" οι πελάτες / υπάλληλοι των καφέ εστιατορίων μίας αρκετά καλής χειμωνιάτικης Κυριακής από Μοναστηράκι - Πλάκα - Θησείο.
Επίσης αναρωτιέμαι αν μέτρησαν ως μέρος του Συλλαλητηρίου τους Κουλουράδες, Σαντουιτσάδες, Σαλεπιτζήδες, Καστανάδες.

17-57

Ανώνυμος είπε...

@Παπουτσωμενος Γατος ( 5 Φεβρουαρίου 2018 - 7:56 π.μ. )

"Πιθανον στην Θεσ/νικη να ειχε και περισσοτερο κοσμο απ'οτι χθες"
Με μία πρόχειρη εκτίμηση στο Google Maps νομίζω το ίδιο

Διοργανωτές από τον "Ημερόδρομο"
http://www.imerodromos.gr/idou-pii-diorganonoun-to-syllalitirio-ke-mia-kouventa-gia-ton-miki-ton-nikou-bogiopouloupanagioti-theodoropoulou/

17-57

Υ.Γ.
Μετά το βροντερό «ΌΧΙ» του «Εθνικού Σταρ» στο Δημοψήφισμα του 2015
https://www.youtube.com/watch?v=5W9uuheXmsc

μία άλλη δήλωση του για την Μακεδονία
https://www.youtube.com/watch?v=RTPT1AoXU54

Και όμως: Ο «Εθνικός Σταρ» είπε πως δεν ήθελε να συγχρωτιστεί με ακροδεξιά στοιχεία και εθνικιστές γιατί ως αριστερός(έτσι αυτοπροσδιορίζεται) δεν χωρούσε στο συλλαλητήριο αν και η ψυχή του όπως είπε θα ήταν εκεί