Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Βασικά καλησπέρα σας

Στα χρόνια του συντρόφου με το μουστάκι μπήκαν οι βάσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Το σύνταγμα του 36 μάλιστα εκτιμούσε ότι είχαν ολοκληρωθεί. Έτσι μιλούσαμε για ολοκληρωμένο σοσιαλισμό, που ωστόσο παρέμενε ανολοκλήρωτος κομμουνισμός με τάσεις ολοκληρωτισμού σύμφωνα με τν αστική προπαγάνδα.

Είκοσι χρόνια μετά άρχισαν οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις της σοσιαλιστικής νομιμότητας που οδήγησαν με τη σειρά τους στην παρέκβαση απ’ τις αρχές οικοδόμησης και στην τελική έκβαση των ανατροπών.

Οι παραβάτες επίγονοι του συντρόφου με το μουστάκι κράτησαν τις βάσεις στο σύνταγμα και τις ξεχαρβάλωσαν στη ζωή. Έχτισαν όμως ένα τείχος προστασίας από την ιμπεριαλιστική περικύκλωση για να κάνουν την παλινόρθωση μόνοι τους, χωρίς βοήθεια απ’ το εξωτερικό.

Η γραφειοκρατία αυτονομήθηκε από την κομματική βάση κι από εποικοδόμημα έγινε η βάση της αντεπανάστασης. Η πολιτική στο σοσιαλισμό αποκτά βασικό ρόλο κι αλλάζει η βασική της σχέση με την οικονομία. Ελλείψει βιβλιογραφίας όμως αυτά θα τα δούμε εν καιρώ.

Ιουλιανός μες στους παραβάτες, ο ηρωικός λεωνίδας, άρχισε τις επεμβάσεις στην πράγα και το αφγανιστάν για να συμμαζέψει την καμένη, ξεχερσωμένη γη που του άφησε ο νικήτας.

Αλλά με τον ιούδα τον γκόρμπι το άβατο του μπλοκ μας έγινε αφύλαχτη διάβαση. Κι εμείς πειστήκαμε να προβούμε στο απονενοημένο διάβημα της περεστρόικα σε ρόλο ιδανικού αυτόχειρα, βάζοντας τέλος στην ιστορία της σοβιετίας και του φουκουγιάμα. Κι ύστερα ήρθε η άνοιξη (της πράγας), η νέα τάξη πραγμάτων κι οι βάσεις των αμερικάνων.

Η αρχή είχε γίνει με την απόβαση της νορμανδίας. Απ’ τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στη μητρόπολη, οι γιάνκηδες άπλωσαν τις βάσεις τους και δεν ξανάφυγαν. Και να σκεφτείς ότι εμείς ήμασταν που θέλαμε επίμονα το δεύτερο μέτωπο.

Στη θρυλική δεκαετία με τις βάτες, ο παπατζής ανανέωσε τη σύμβαση με τις ηπα κι οι πασόκοι κατέβηκαν στους δρόμους με σημαίες: φεύγουν οι βάσεις που μένουν.

Στο τέλος της δεκαετίας γίναμε για ένα φεγγάρι επιβάτες της εξουσίας για να ξεπλύνουμε τους επιβήτορες αυτού του τόπου αλλά η νεολαία κατέβηκε από το τρένο. Ένα κομμάτι το πήρε η αναρχία, ένα άλλο έμεινε μετέωρο κι απ’ τους υπόλοιπους, άλλοι γύρισαν στο κόμμα κι άλλοι σπίτι τους. Αυτοί οι τελευταίοι ήταν δυστυχώς κι οι περισσότεροι. Όταν ο λαός μένει πολιτικά άστεγος, αφήνει το σπίτι του λαού και πάει στο δικό του.
Δυο χρόνια μετά πετύχαμε τουλάχιστον την κάθαρση εντός του κόμματος, αλλά κάηκαν και πολλά χλωρά μαζί με λίγα ποντίκια που τα κατάτρωγαν.

Έκτοτε παραμένει ζητούμενο η άνοδος του κινήματος κι η ανάβαση απ’ το αφηρημένο στο συγκεκριμένο. Παλεύουμε ενάντια στις κοινωνικές συμβάσεις και το καθεστώς των συμβασιούχων. Ζούμε με το βασικό μισθό που δεν καλύπτει βασικές ανάγκες κι αναγκαζόμαστε να σπαταλάμε απ’ τα ψυχικά μας αποθέματα και να εξοικονομούμε αγώνες κι ενθουσιασμό για την κατάλληλη στιγμή. Που έχει κολλήσει κάπου στο δρόμο, αλλά τηλεφώνησε κι ειδοποίησε πως θ’ αργήσει.

Ο κόσμος καταλαβαίνει πως έχουμε δίκιο κι ας μην καταλαβαίνει πάντα τη γλώσσα μας. Επηρεάζεται όμως από τα αντικομμουνιστικά εκτρώματα του βήματος που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα σαν την απαγόρευση των εκτρώσεων για να παρουσιάσουν το σοσιαλισμό σαν έκτρωμα, ενώ στην ουσία ήταν απλώς πρώιμος κι επταμηνίτικος.

Στα αμφιθέατρα παλεύουμε με τα μαυροκόκκινα πρόβατα και τις αβάσιμες θεωρίες τους για το νέο επαναστατικό υποκείμενο, την πρωτοπορία του φοιτηταριάτου και το αυθόρμητο βασικό ένστικτο, που μόνο αυτό αναγνωρίζουν ως γνήσια εξεγερσιακό. Αλλά το μαϊούνη δεν πιάσαμε τη βάση και τον παλμό της και μείναμε μετεξεταστέοι.

Σε άλλη φάση θα μιλήσουμε για τις αποφάσεις του κόμματος, τις αντιφάσεις που είναι βασική αρχή της θεωρίας μας, αλλά αν συσσωρευτούν αντιβαίνουν τη σοσιαλιστική νομιμότητα, τον τριφασικό μαρξισμό και τα τρία συστατικά του, τις φάσεις του σοσιαλισμού και τη θεωρία των σταδίων, τον σοσιαλισμό ως οργανικό όλο που είναι καλή φάση και τους συντρόφους που θα τον οικοδομήσουν με διαλεκτική άρνηση του παρελθόντος και μια μεγάλη κατάφαση στη ζωή στην οποία λένε το μέγα ναι.

Ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα
Από τη σειρά προβλήματα μετάβασης στο σοσιαλισμό
(όλο σε αυτή τη ρημάδα κολλάμε).

Υγ: όσοι αναγνώστες βρίσκονται αθήνα οφείλουν στον εαυτό τους να περάσουν από την πλατεία κλαυθμώνος που φιλοξενεί το παζάρι βιβλίων (σήμερα τελευταία μέρα). Εκεί μπορούν να βρουν μεταξύ άλλων την πολιτική οικονομία της ακαδημίας επιστημών της εσσδ με έξι ευρώ, δυόμισι την ξεχερσωμένη γη του σόλοχοφ κι άλλα τόσα την αριστερή σοσιαλδημοκρατική παρέκκλιση (τρότσκι, ζηνόβιεφ) του συντρόφου με το μουστάκι. Έχει με άλλα τόσα και τη δεξιά αλλά αυτήν να την πάρετε από τη σύγχρονη εποχή να ενισχύσετε και το κόμμα.

88 σχόλια:

Y είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=ittETUjgOEU

apo tis antifaseis tha xepidisei o valkanikos socialismos pou tha symvalei ta mala sto na tous gamisoume tin panagia pagkosmios.

xamogelo είπε...

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=123967

Μην παρεξηγείται!! απλώς το παίζω προβοκάτορας :-D

sniper είπε...

Αυτο το κειμενο να στειλεις ως κριτικη στις θεσεις. Εκτος απο την παραγραφο με το παζαρι βιβλιων φυσικα. Αν και εκει λες να ενισχυσουμε το Κομμα. Και ισως να αλλαζες και το "συντροφος με το μουστακι" σε "Σταλιν". Και αυτο που λες για τη γραφειοκρατια καλυτερα να το βγαλεις. Και για το Λεωνιδα και τους παραβατες, μη γενικευουμε, μη γενικευουμε. Κι εκει που λες για την καθαρση εντος, βαλε περισσοτερα ποντικια. Και το μαιουνη αστον καλυτερα, δεν πειραζει σσσσστ, μη το λες δε χαλασε ο κοσμος. Α! και τις αντιφασεις σουλουπωσε τες λιγο. Ναι.....

Καλα γαμα το γραψε αλλο.

μπαγουδο είπε...

χαχαχα καλά, πόσα αντίτυπα της πολιτικής οικονομίας έχουν πια;

Ανώνυμος είπε...

Βρε σταλινοκνιτούλη, τα μαυροκόκκινα πρόβατα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ που λές δεν τα ξέρω..Ξέρω την ΕΑΑΚ που μιλά γιο την εργατική τάξη ως το επαναστατικό κοινωνικό υποκείμενο (και συνιστώσα αυτής την ΝΚΑ η οποία κάνει το 3ο Συνέδριο τέλη Φλεβάρη).. Από ψεμματάκια όμως, πες-πες κάτι θα μείνει έτσι φάρε της αληθείας;;; Να σε ρωτήσω και κάτι;;; Γιατί οι θέσεις της ΚΝΕ για το 10ο συνεδριό της, είναι γεμάτες κυριολεκτικά από ένα απέραντο καθηκοντολόγιο και ένα άγχος ότι κάνει βήματα;;; Μήπως γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στράτευσης στις ΟΒ και ως αποτέλεσμα της ουσιαστικά ανυπαρκτης συζήτησης στις γραμμές της;;

Ανώνυμος είπε...

ηρεμησε ρε φιλε, ειρωνία ειναι τα "προβατακια". Οπως και να το κανεις πάντως, 3 χρονια εχουνε περάσει και ακόμα το φυσάνε οι Κνιτομπάμπουρες.

Αναυδος είπε...

θα έλεγα να μην ανησυχείς και πολύ. Δεν είναι δα και προς θάνατο αν ορισμένες φορές δεν πιάνουμε τον παλμό στα αμφιθέατρα. Μην ξεχνάς πριν απο μερικά χρόνια τη θέση αρχής για τα ΤΕΙ πόσο μας στιχοισε εκλογικά. Δεν συνδέονται απαραίτητα τα αιτήματα των φοιτητών με αυτά των εργατών.

Γιώργης είπε...

Με πρόλαβαν οι σύντροφοι ΕΑΑΚίτες και ΝΑΡέοι.

Η παράγραφος για το Μαιούνη "κριτικάρει" το εξωκοινοβουλιο με τρόπο που δεν αρμόζει ούτε σε αυτό αλλά ούτε και σε σένα.
Ελπίζω να μην γίνει λόγος αυτός να ανοίξει μία ιντερνετική κόντρα ανάμεσα σε χαμηλοτάτης μαρξιστικής παιδείας συντρόφους εκατέρωθεν...

Ανώνυμος είπε...

παρατηρω οτι εδω και καιρο επαναλαμβανεσαι. παραλληλισμοι της σοβιετιας με πλευρες της καθημερινοτητας. παρατηρησε το και μονος σου. γραψε κατι που να πιανει και λιγο παλμο καθημερινοτητας. παντως οσο λαθος ειναι η σταση διαφορων να μηδενιζουν την προσφορα της σοβιετιας στην ανθρωποτητα(που ειναι η μεγαλυτερη μεχρι της επομενη εφοδο στον ουρανο), αλλο τοσο ειναι λαθος και η μυθοποιηση της. Εσυ τεινεις προς το δευτερο.

ουγκ, ουγκ! είπε...

πες τα ρε ψηλέ γαμώ! το 10ο σημειολογικα ήταν καλό συνέδριο για το Κομμα. Θα 'ναι και για την ΚΝΕ.

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε για εξήγα λίγο πώς και ποία αιτήματα των φοιτητών δεν συνδέονται με των εργατών, είμαι πραγματικά περίεργος.. Γιατί μου φαίνεται τώρα που δεν πάτε καλά στα πανεπιστήμια πάτε να κάνετε την αδυναμία σας αρετή και πετάτε κοτσάνες σαν κι αυτή. Για πείτε και οι άλλοι (φιλο)κνίτες αν συμφωνείτε κι αν είναι και γραμμή του κόμματος αυτή.

Ανώνυμος είπε...

Ο ίδιος πάλι. Πραγματικά το σκέφτομαι και δεν βγάζω άκρη ρε άναυδε. Δηλαδή οκ, κατ'αρχάς παρεμβαίνετε στους φοιτητές σαν κοινωνική ομάδα. Τελευταία παρεμβαίνετε ως ΜΑΣ. Ας πάρουμε την τελευταία αφίσα του ΜΑΣ, η οποία λέει "δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους" (το οποίο σύνθημα χλευάζατε πριν λίγο καιρό), "πτυχία με αξία", "δουλειά με δικαιώματα". Δηλαδή ρε φίλε μας δουλεύετε; Πέραν του οτι είναι λίγο... μινιμουμ περιεχομένου τα συνθήματα, είναι νομίζεις τόσο ποιοτικά διαφορετικά αυτά που λέτε από τα αιτήματα του "εκφυλισμένου και διαλυμένου" φοιτητικού κινήματος και των περισσότερων αριστερών παρατάξεων; Μέσες άκρες όλοι συμφωνούν με αυτά, έλεος δηλαδή, δεν είναι και οι 10 εντολές της επανάστασης που ανακαλύψατε μόνο εσείς.

Κάποιος που σκέφτεται... είπε...

Παρά την (όχι πάντα καλή) παράδοσή μου να γράφω σεντόνια, σήμερα θα ξεκινήσω με ένα σχολιάκι της μισής γραμμής. Στην ουσία, μια ερώτηση προς τον αποπάνω: αφού συμφωνείτε σε όλα τα ζητήματα που βάζει το ΜΑΣ, γιατί δεν μπαίνετε σ'αυτό; Το ίδιο επιχείρημα και με το ΠΑΜΕ: αφού το πλαίσιο αιτημάτων είναι το ίδιο - κατά 90% και πάνω - γιατί δε συμμετέχουν τα σωματεία που επηρρεάζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ΠΑΜΕ και προτιμούν τις κοινές πορείες με τη ΓΣΕΕ (ξέχασα, κάνουν και χωριστές προσυγκεντρώσεις για ξεκάρφωμα);;;

Κάποιος που σκέφτεται... είπε...

Και άλλη μια ερώτηση, τώρα που πήρα φόρα. Θυμάμαι αρκετές φορές που η λεγόμενη "ριζοσπαστική αριστερά" έθεσε ζήτημα να πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ (σωστά ή λάθος, δεν το εξετάζω εδώ). Δε θυμάμαι όμως ΚΑΜΙΑ φορά που έθεσε το ζήτημα να πέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις ίδιες αφορμές... Μήπως μπορεί να βοηθήσει κάποιος τη μνήμη μου;;;

Ανώνυμος είπε...

Οκ να απαντήσω εν συντομία (χμμ πρέπει ίσως να βρω κάποιο όνομα σαν τον "κομάντο" :P). Γιατί δεν μπαίνουμε στο ΜΑΣ; Γιατί δεν θεωρούμε οτι υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια "συσπείρωση συλλόγων και παρατάξεων" (αν το πάρουμε κατ'αναλογία με το ΠΑΜΕ) σε αυτή τη φάση του φοιτητικού κινήματος, γιατί διαφωνούμε με τον τρόπο που συγκροτήθηκε (αντιπαραθετικά με τις Γενικές Συνελεύσεις) και εν τέλει και με το τι λέει σε αρκετά σημεία (όπως διαφωνούσαμε και με την ΠΚΣ). Π.χ. υπάρχουν σημαντικά επίδικα για το φ.κ. που δεν τα αναφέρετε καν (κολέγια, αξιολόγηση, άσυλο) και γυρίζετε και σε έναν οικονομίστικο συνδικαλισμό ανα σχολή του στυλ "τυρόπιτα στο κυλικείο". Τα οποία και αυτά χρειάζονται αλλά δεν αρκούν. Κατά τη γνώμη μου το ΜΑΣ αυτή τη στιγμή απλά λειτουργεί σαν ένας άλλος "μετωπικός μανδύας" για την ΚΝΕ. Αν καταφέρει να πάρει κινηματικές πρωτοβουλίες και να φέρει τις μεγάλες αλλαγές στο φοιτητικό κίνημα, ή αν πετύχει τη σύνδεση με το εργατικό (έστω με τους όρους που το βάζετε εσείς) ώστε να δούμε κάτι διαφορετικό, θα βγω λάθος. Αλλά επίτρεψε μου να μην το βλέπω. Αλήθεια, φέτος θα κατεβείτε σαν ΠΚΣ στις φοιτητικές εκλογές;

Για το δεύτερο που ρώτησες (για να αφήσεις να υπονοηθεί οτι είμαστε "πασόκοι"), ναι, σαν ΝΑΡ τουλάχιστον, και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ το είχαμε πει. Νομίζω στην περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία-Οτσαλάν ή και για Ιράκ-πρεδρία ΕΕ. Θα ρωτήσω και θα μάθω, αλλά μην έχεις αμφιβολία. Ουσιαστικά επιχειρήματα για το "πασόκοι" που πετάτε δεν υπάρχουν πάντως, αυτά που γράφατε στην ΚΟΜΕΠ (άρθρο "σύγχρονος αριστερός οπορτουνισμός-ΝΑΡ") ήταν αστεία στην καλύτερη, γκεμπελισμοί στη χειρότερη. Την πολιτική και θεωρητική κριτική που κάνετε εκεί την δέχομαι και σε σημεία μπορεί και να πιάνετε σοβαρά σημεία, αλλά τα άλλα ήταν γτπ. Το ΝΑΡ ήταν αντι-ΠΑΣΟΚ από τη γέννησή του μέχρι σήμερα, αντι-ΓΣΕΕ πριν το ΠΑΜΕ (1η ξεχωριστή συγκέντρωση στα χρονικά κάπου το '95) και γενικά βρείτε κάτι άλλο να λέτε. Ίσα-ίσα που βασικός λόγος διαφωνίας στην ΚΝΕ ήταν η φιλο-πασοκική γραμμή του ΚΚΕ τη δεκαετία του '80.

ουγκ, ουγκ! είπε...

1ον το ΜΑΣ εν τη γεννέσει του δεν είναι σαν εγχείρημα ενωση παρατάξεων, ουτε καν συλλόγων. 2ο Ο αντιπαραθετικός του ρόλος με τις συνελεύσεις υφίσταται όσο στις συνελεύσεις υφιστανται οι γνωστοί συσχετισμοί. 3ο Αν εξαιρέσεις το θέμα της ειδίκευσης με την ΠΚΣ λέτε 80 με 90% τα ίδια. 4ο Επιδικα (πόσο ναρίτικη έκφραση!) μπορεις να προσθέσεις όσα θες στο πλαισιο του ΜΑΣ να αφαιρέσεις δε μπορεις γιατι είναι θέσεις αρχών.

Πάντως πραγματικά δεν μπορω να καταλαβω την αρνηση σας να ξεσκεπασετε αυτο που λετε "κνιτικη προβιά" μετώπου ή "μετωπικό μανδύα". Η προσπάθειες σας να τον αποκαλυψετε είναι πραγματικα ασκοπες.
Αν ήμουν ναρίτης αυτό που πιστεύω οτι θα μου έδινε ενα ποιοτικό άλμα να υπερφαλαγκίσω το ΚΚΕ και τη μετωπικη τακτική του, θα ήταν να μπω στις ίδιες του τις δομές και να τεστάρω τα όρια τους. Αν με παίρνει δλδ ή όχι. Θα έβγαζα μια κεντρική ανακοίνωση οτι κρατάω τις διαφωνίες μου και μπαίνω για το καλο του ΦΚ "βάζοντας το ΚΚΕ να ψάχνεται αιφνιδιασμένο" μιας και άλλο πραμα μια κεντρική πολιτική απόφαση κι αλλο αυτο το κλεφτοκοτάδικο που κανετε τώρα.
Οταν λεω τακτική κλεφτοκοτά τι εννοώ??
Και καλά αυτό πατε να το κάνετε σε κάποιες φάσεις και κατα τόπους οταν ξεπηδάει μια νεα μορφη αλλα σε καμία περίπτωση δεν το πιστεύετε οταν το κανετε (π.χ. μπαινοντας σε μια επιτροπή αγώνα μόνο για να δείξετε οτι δε μπορείτε να μπείτε). Η όλη φαση είναι απριόρι κατανοητο σε σας (κυρίως στα στελέχη σας) οτι θα γίνει για τα μάτια του κόσμου. (Ισως και η ΚΝΕ να κανει το ίδιο σε καποιες φασεις αν και σοβαρο μετωπικο σχήμα δεν υπηρξε ΠΟΤΕ στα φοιτητικα ή τα εργατικα ως τωρα πέραν αυτου που το ΚΚΕ θέτει ως ΑΑΔΜ.)

Καταλαβαίνω σίγουρα οτι ειναι δύσκολη πολιτική ζαριά. Ζαριά όμως την οποία δε ρίχνετε ποτε!! γιατί ομως? Όσο και να το ξύσω το ρημαδι δε μου ρχεται άλλη απαντηση απο αυτη:
Αν η κινησή σας πετύχει τότε θα πάρετε κόσμο μαζί σας στους φοιτητες (απο ΜΑΣ) ή τους εργάτες (ΠΑΜΕ) κόσμο που θα δει μπροστά του αυτο που λες οτι το μέτωπο ειναι απλός φερετζές. Αν η κινηση σας όμως ρε μαγκα δεν πετύχει και δείτε οτι οι Κνίτες δεν κωλώσουν τότε τί κανεις??
Αυτο που σας αποτρέπει απο τέτοια κινηση είναι το πολιτικό κόστος να είσαι μια κατα 1/4 (τουλαχιστον στα φοιτητικα), αν σκεφτεις οτι οι συσπειρωσάδες ισως σας εγκαταλείψουν μιας και ειναι και πολυ αλάνια εχουν τριπλή αλεργια σε μας σε σχέση με "σας" (που είστε απλώς "μεταλαγμενοι εμεις" για να το ελαφρυνω λιγο), δευτερεύουσα πολιτική δύναμη σε ενα συμμαχικό σχήμα στο οποίο έχεις μάθει να ηγεμονεύεις.
Για το εργατικό κινημα δεν τολμώ καν να γράψω ένα κλασμα του πόσο υπολείπεστε (αραγε γιατι?).
Έτσι προκειμένου να μη χασεις τον ομφάλιο λώρο που σε δένει με τους τύπους που σε καθε διημερό σου τις παίζεις ή με τους άλλους μπαχαλίζοντες ή σφόδρα ερωτευμένους με το μαρκούζε, τον αλτουσερ και την "αυτονομία" σπαταλάς μια ζαριά που θα μπορούσε να σου δώσει ευρύτερο πολιτικό άνοιγμα και απέυθυνση (κι αλλη ναριτικη λεξουλα) σε ΜΗ (κατα πλειοψηφία) μικροαστικά προερχόμενες μάζες ανθρώπων που εχουν σα σημειο αναφοράς τους το ΚΚΕ.
Κατα βαση πιστεύω απλα δε σας ενδιαφέρει το ξεβόλεμα απο τα μικροαστικά δεσμά ενός "πρωτοπόρου φοιτηταριατου" που παρα την "πρωτοπορεία" του μενει στα ιδια 20 χρόνια. Δεν έχετε τη βουληση να ξεφύγετε απο την ακροβασία στα ανωτερα μαθηματικά των ποσοστων σχηματων τυπου Ανταρσύας έχει γίνει 2η φυση σας!

Ναι ως ΠΚΣ θα κατεβούμε.
Στα υπόλοιπα να απαντησει ο καποιος.

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ είπε...

καλα ανωνυμε δεν θα σχολιασω το ΝΑΡ. εξαλλου οπως λεει και η ξαδερφη μου, καλο ειναι να κανει καποιος το χομπι του. αλλα ρε φιλε να μας λες πρωτον οτι το ΝΑΡ εφυγε γιατι ηταν αντι-πασοκ και 2ον οτι το ΚΚΕ ηταν φιλοπασοκ το 80 (οχι οτι ηταν και ποτε, αλλα το 80?? θα σηκωθει ο χαριλαος απο τον αηλια και θα τραβαει τα μαλλια του). Ναι ειδαμε το αντι-ΓΣΕΕ σας. Βιβλιου-Χαρτου και λοιπα... Αντε βγες καμια γυρα στο εργοστασιο και μην εστιαζεσαι στο φοιτηταριατο (ακου τυροπιτα στο κυλικειο!)Οτι να ναι τοποθετηση!!

ουγκ, ουγκ! είπε...

και κατι μικρο ακομα.
Στην περίπτωση ακόμα της αποτυχίας σας να αποδείξετε αυτο που λες και έστω οτι δράτε σαν δευτερη τη τάξει δύναμη στο ΜΑΣ. Μόνο χαμένοι θα 'σται??? Η δική μου απαντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Η ανάμιξή σας και μόνο σε ένα μετωπικό σχήμα όπως το ΠΑΜΕ πχ με καθαρότατο εργατικό παλμό και σύσταση μόνο καλό μπορεί να σας αποφέρει. Μόνο που για να γίνει αυτό πρεπει να μπεί κι ενα βασικό θεωρητικό τέλος σε πολλες αντιλήψεις σας για την εργατική τάξη (που δε μπορω να αναλυσω τωρα). αυτα.

Γιώργης είπε...

Σωστα γιατι αμα δεν εχεις κανει καμια γυρα στα εργοστασια που να ξερεις τι παει να πει αριστερα. Ακου εκει ο φοιτητης να ασχολειται με τους φοιτητες. Αισχος!!!



Αχ μωρε τι ακουν τα ωραια κοκκινα αυτακια μου...

Κάποιος που σκέφτεται... είπε...

Τα επιχειρήματα του ανώνυμου στα ερωτήματά μου, επικεικώς ήταν αλλού ξημερωμένη. Ας τα πάρουμε ένα-ένα.

Κανείς δε σου είπε φίλε να συμφωνείς με την ΠΣΚ και την ΚΝΕ. Το ΜΑΣ (όπως και το ΠΑΜΕ στο εργατικό κίνημα) είναι ένας πόλος συσπείρωσης που θέτει μια μίνιμουμ γραμμή πίσω από την οποία δεν υπάρχει περιθώριο για διεκδικητικό κίνημα που να μην είναι ενσωματώσιμο. Όσοι προτάσσουν τις όποιες κατά την άποψή τους ανεπάρκειες, έχουν κάθε δυνατότητα να συμμετάσχουν με το πλαίσιο του ΜΑΣ συν τα όποια επιπλέον ζητήματα. Για τον τρόπο συγκρότησης, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Η ΚΝΕ ισχυρίζεται ότι με το συγκεκριμένο πλαίσιο δε μπορούν να παρθούν παρά ελάχιστες συνελεύσεις στις σχολές. Γιατί δεν της αποδεικνύετε με την τακτική σας ότι κάνει λάθος, προτείνοντας από κοινού με την ΠΣΚ σε κοινά πλαίσια την υιοθέτηση των αιτημάτων του πλαισίου;

Ωστόσο, είναι αισχρό ψέμα και ανακρίβεια τα περί κολλεγίων διότι έχω "ιδίοις όμμασιν" δει προκηρύξεις της ΠΣΚ και του ΜΑΣ που βάζουν το ζήτημα της μη ενσωμάτωσης της οδηγίας 2005/36 για τα κολλέγια και όχι μόνο μαζί με το αίτημα της κατάργησης κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση. Το αίτημα για κατάργηση των νόμων περί αξιολόγησης, ΔΟΑΤΑΠ κλπ. το έχει θέσει η ΠΣΚ από την πρώτη στιγμή, επομένως κανείς δε διαφωνεί. Και βεβαίως, είναι για γέλια το να λέει κανείς ότι θα μπορούσε να υπάρξει διαφωνία στο θέμα της υπεράσπισης του ασύλου, με την αυτονόητη προυπόθεση ότι θα συμφωνούσατε να υπάρχει η θέση ότι η υπεράσπιση του ασύλου είναι υπόθεση ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του λαικού κινήματος και ΠΡΩΤΑ-ΠΡΩΤΑ του εργατικού κινήματος και ΟΧΙ ΣΤΕΝΑ φοιτητικό ζήτημα. Παιδιά, συμβουλή: με τις συκοφαντίες και τα ψέματα δε θα πάτε μακρυά, αλλάξτε το τροπάρι...

Κάποιος που σκέφτεται... είπε...

Όσο για το θέμα με το ΠΑΣΟΚ, μέχρι να ρωτήσεις, να μάθεις και να μας φέρεις αποδείξεις, επίτρεψέ μου να σου πω ότι δε μιλάω για καμία προκήρυξη που μοιράστηκε σε μια-δυο εξορμήσεις, αλλά για αίτημα ζύμωσης και πάλης που βάλατε σε γ.σ. φορέων, που αποτέλεσε κεντρικό σύνθημα σε διαδηλώσεις κλπ. Μην κουράζεσαι, τέτοιο πράγμα ΠΟΤΕ δε συνέβη από το χώρο της λεγόμενης "ριζοσπαστικής αριστεράς", με την εξαίρεση ίσως του ΝΑΡ. Ξεκαθαρίζω, για να μην παρεξηγηθώ, ότι ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ με το αίτημα αυτό, είτε στρέφεται κατά ΠΑΣΟΚ, είτε κατά ΝΔ, γιατί δε μας ενδιαφέρει η εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων, αλλά η ανατροπή της πολιτικής τους και της εξουσίας τους. Αλλά εδώ συζητάμε ότι οι σύμμαχοί σας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ακόμα και αν δεχθούμε ότι το ΝΑΡ ψέλλισε ενάντια στο ΠΑΣΟΚ αυτό που φώναζε ενάντια στη ΝΔ - δεν είπαν ποτέ κάτι τέτοιο, στο όνομα της ...εργατικής βάσης του, λες και τη ΝΔ την ψηφίζει το 45% των... μεγαλοκεφαλαιοκρατών που ως γνωστόν υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Με αυτούς, λοιπόν, πως μπορείτε και τα βρίσκετε και δε μπορείτε με το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ; Πως γίνεται στα αιτήματα διαρκώς να είστε "μια ανάσα" από τα δικά μας και διαρκώς να βρίσκετε κάθε πιθανή κι απίθανη δικαιολογία να μη συμπορευθείτε μαζί μας; Τη μια σας φταίει το "από τα πάνω", την άλλη ότι είναι "κομματικό"... ε, εσείς ελάτε με αποφάσεις από τα κάτω, παλέψτε τις απόψεις σας και αν έχετε όπως λέτε δίκιο, πείστε! Αυτό θα έκανε κάθε τίμιος αγωνιστής με τη δική σας γραμμή. Στα σωματεία του ΠΑΜΕ και στις επιτροπές αγώνα και τους συλλόγους του ΜΑΣ θα είχατε ένα πρωτογενές ακροατήριο με πολύ καλύτερους ιδεολογικοπολιτικούς συσχετισμούς για να ζυμώσετε τις απόψεις σας. Μόνο ένας ολοφάνερα άσχετος με την πολιτική δεν το βλέπει αυτό. Το ότι εσείς - και οι καθοδηγητές σας που είναι πολύ πιο έμπειροι - κάνετε πως δεν το βλέπετε, δυστυχώς σας προδίδει. Αυτό δικαιολογεί το ρόλο σας ως αναχώματα. Ίσα-ίσα, το γεγονός ότι δεν έχετε διαφωνίες ΟΥΣΙΑΣ στο πλαίσιο, είναι που επιβεβαιώνει αυτό που λέμε για εσάς (πέραν από την αντιΚΚΕ ψύχωση μερικών από τις "συνιστώσες" του χώρου) και όχι τα άρθρα της ΚΟΜΕΠ που απλως διαπιστώνουν αυτό που βλέπει ο καθένας...

Ανώνυμος είπε...

Το "να μπούμε στα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και να παλέψουμε την άποψή μας" το χαν δοκιμάσει σύντροφοι στο Συνδικάτο Οικοδόμων και έφαγαν τιμημένο ΚΚ ξύλο όπως οι αριστεριστές στις ταινίες του Γκοντάρ. Στη θεωρία όλα ωραία είναι.

Και δε λέω οτι δεν υπάρχει ορισμένες φορές ένας "παραταξιακός πατριωτισμός" που εμποδίζει την κοινή δράση ενώ υπάρχουν σημεία συμφωνίας, αλλά αυτός υπάρχει κι από τις 2 πλευρές. Κι όταν η μία πλευρά ως επιχειρήματα έχει τα "οππορτουνιστές", "αναχώματα" στην καλύτερη, και "ΠΑΣΟΚοι", "τσάτσοι των καθηγητών" στη χειρότερη, τότε μάλλον η μεγαλύτερη ευθύνη πέφτει σε σας. Χαρακτηριστικά στις περυσινές φοιτητικές εκλογές στο φυλάδιο σας το ένα αντι-ΕΑΑΚ επιχείρημα ήταν οτι είμαστε "ουρά του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ" και το άλλο οτι είμαστε η παράταξη των μεγαλοκαθηγητών. Ε άντε να πείσεις άνθρωπο να σε ψηφίσει μ'αυτά. Και αρχίζεις τα τσαλίμια μετά οτι ντάξει "μικροαστοί είναι οι φοιτητές" και "δεν συνδέονται τα αιτήματα των φοιτητών με αυτά των εργατών". Εσείς είστε λοιπόν "κάποιε" που έχετε αναγάγει τη λασπολογία σε επιχειρήματα. Δηλαδή στο Φυσικό που είστε πρώτη δύναμη και ο πρόεδρος της σχολής ήταν ΚΚΕ τι έπρεπε να λέμε (σύμφωνα με τη λογική σας, τονίζω), οτι τα βρίσκετε με το ακαδημαϊκό κατεστημένο; Και να το βάζαμε στο πανελλαδικό μας κείμενο; Δεν θα τρώγαμε τότε πάλι τιμημένο ξύλο όπου σας έπαιρνε; Μην έχετε 2 μέτρα και 2 σταθμά λοιπόν.

Τεσπα ας μιλήσει και κανάς άλλος, κουράστηκα :P

kollaps (βρήκα πρόχειρο νικνειμ)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καλές οι παρατηρήσεις, αλλά δεν παίζει εύκολη πρόσβαση στο δίκτυο αυτό το διάστημα και δεν θα απαντήσω σε πολλά.

Η επανάληψη είναι μεγάλος φόβος που μοιάζει με τον θάνατο. Μπορείς να τον αναβάλεις, να τον διασκεδάσεις, αλλά όχι να τον αποφύγεις.
Επαναλαμβάνω κύκλους με την ελπίδα ότι η ποσότητα θα γίνει ποιότητα και θα κάνω τον επόμενο σε ανώτερη βαθμίδα.
Ειδικά για τη σοβιετία μπορώ να σε επιβεβαιώσω ότι αν κάποιος γνωστός μου πάθει δύο εγκεφαλικά το πρώτο πράγμα που θα σκεφτώ θα είναι ο λένιν κι ότι θα συνεχίσω τους συνειρμούς με αμείωτους ρυθμούς.
Πάντως αυτό το κείμενο είχε και πιο επικαιροποιημένο κομμάτι.

Από τα επιχειρήματα του καταρρέω προσωπικά ξεχωρίζω δύο: το ένα για τον κομματικό πατριωτισμό που νομίζω ο καθένας μπορεί λίγο-πολύ να το επιβεβαιώσει κι από την προσωπική του πείρα που σε ένα βαθμό διαμορφώνει στρεβλή αντίληψη για τον κύριο εχθρό και μεγάλους κλυδωνισμούς σε όσους έχουν μάθει να κινούνται με όρους φοιτητικού συνδικαλισμού κι έρχονται σε επαφή με τον κόσμο της δουλειάς (κάποτε πρέπει να πούμε και για τον κομματικό διεθνισμό, που ωστόσο δε μπορεί να νοείται ως κοματικός απατρισμός). Και το δεύτερο με τον τρόπο συγκρότησης του μετώπου και των συμμαχιών. Δεν έχω εικόνα για το τι γίνεται σήμερα, αλλά μπορώ να θυμηθώ κάποια βασικά ζητήματα που προέκυπταν: πόσο ζωντανές κι ανοιχτές είναι οι επιτροπές αγώνα, τι γίνεται όταν υπάρχουν δύο επιτροπές αγώνα σε μια σχολή, ποιος θα παίρνει αποφάσεις και θα διαμορφώνει τα πλαίσια (η οργάνωση ή η παράταξη) τα οποία αν δεν απαντηθούν μπορεί να απομακρύνουν και καλοπροαίρετα άτομα.
Κι όλα αυτά όχι ως αντεπιχειρήματα αλλά συμπληρωματικά ως προβληματισμοί σε όσα λέει ο κάποιος κι ο ουγκ με τα οποία βασικά συμφωνώ.
Η αναφορά στην πσκ μάλιστα μου θύμισε ότι ο κάποιος ανήκει στην παλιά άγρια γενιά και το σωτήριο έτος 1989 πρέπει να ήταν 19 χρονών. Ε τώρα που τον έχουμε, θα το πάρω μάλλον πιο ζεστά να γράψω κάτι σχετικό για το 89, να μας πει κάποια πράγματα περισσότερα.

Τέλος πάντων, είναι λογικό όσο προχωράει η συζήτηση να βρίσκουμε και να καταλαβαίνουμε καλύτερα τα σημεία που μας ενώνουν κι αυτά που μας χωρίζουν, δυνατότητες αλλά και όρια. Είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε βασικά το δεύτερο, αλλά έχει νόημα να το κάνουμε ουσιαστικά, όχι με αντιπαράθεση χαμηλού επιπέδου και συνδικαλιές (και δεν υπονοώ ότι αυτό γίνεται μέχρι στιγμής, ίσα-ίσα).

Όλα αυτά αρκετά βιαστικά και με τη βεβαιότητα ότι αν είχα τουλάχιστον χρόνο να τα διαβάσω θα τα έγραφα διαφορετικά.

-το μαυροκόκκινα πρόβατα είναι σατιρικό λογοπαίγνιο (απ' το μαύρο πρόβατο και τη γνωστή καραμέλα για τα κόκκινα πρόβατα που χρησιμοποιώ σαρκαστικά) και το βάρος είναι στο μαυροκόκκινο. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι προσβλητικό για τα εαακ ως σύνολο (όχι τις συνιστώσες) και το μαϊούνη.

Ανώνυμος είπε...

narites kai knites exoun synedria.. kai kanoun pro8ermasi...

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι του ΚΚΕ. 1ον Το ΠΑΜΕ και ΤΟ ΜΑΣ δεν είναι γενικά και αόριστα, συνδικαλιστικά μορφώματα!! Είναι του ΚΚΕ. Ελέγχονται απο το ΚΚΕ, καθοδηγούνται από το ΚΚΕ, είναι το μακρύ χέρι του ΚΚΕ στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα...Επομένως δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να μπει ο οιοσδήποτε άλλος (και καλά θα κανει!). 2ον Η γραμμή του ΝΑΡ είναι συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων και των ομοσπονδιών πάνω στα ΠΟΛΙΤΙΚΆ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ προβλήματα της εργατικής τάξης και όχι πάνω σε κομματική αποκλειστικά βάση όπως κάνει το ΚΚΕ. Επομένως το ΝΑΡ ΚΑΛΕΊ ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΌ ταξικά σωματεία είτε πλειοψηφεί σε αυτά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε το ΚΚΕ... Και πολύ καλά κάνει δε νομίζετε;;; Αντίστοιχα πράττει και η ΝΚΑ με το συντονιστικό γενικών συνελεύσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ! 2ον Για το ΝΑΡ δεν τα ξέρετε καλά... το '87 η ΚΝΕ με πλειοψηφία ηδη την αριστερή τάση εντός της, έσπασε το μοτατόριουμ του ΚΚΕ (με χαρίλαο γραμματέα) με το ΠΑΣΟΚ! Πρώτο συμβολικό δείγμα η περίφημη σύγκρουση με τα ΜΑΤ όταν ο Πατριάρχης είχε έρθει από Κωνσταντινούπολη για επίσκεψη και έπεσε πάνω στην πορεία φοιτητικών συλλόγων. Εκεί απαίτησε να σταματήσει η πορεία για να περάσει η αυτοκινητοπομπή (Σταδίου στο ύψος της Κολοκοτρώνη). Όταν η ΚΝΕ αρνήθηκε και προχώρησε η πορεία, τότε έγινε άγρια σύγκρουση με τα ΜΑΤ με τραυματίες.. Μετά η φράξια Χαρίλαου και Αλέκας κατηγορούσαν την ΚΝΕ για ακρότητες... Ύστερα ήρθε το 4ο Συνέδριο που αποκρυστάλλωσε την γραμμή του "Ενιαίου μετώπου πάλης της νεολαίας" σε κόντρα με το μορατόριουμ με το ΠΑΣΟΚ και την στροφή του ΚΚΕ στο 12ο σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση (υπό τις ευλογίες Χαρίλαου-Αλέκας) και επιβεβαίωσε την ηγεμονία της αριστερής τάσης εντός της ΚΝΕ. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά..Γενίτσαροι οι αριστεροί κνίτες από τον θεοδωράκη(με τις ευλογίες χαρίλαου-αλέκας), πραξικόπημα χαρίλαου στην ΚΕ όπου και επέβαλε (με τις ευλογίες της αλέκας) την συγκυβέρνηση με τη δεξιά και λιγους μήνες αργότερα την οικουμενική και με τους κλέφτες του ΠΑΣΟΚ (με τιςευλογίες πάντα της αλέκας)!! Επομένως τα περι φιλοΠΑΣΟΚ για το ΝΑΡ είναι μπαρούφες και βλακουλίτσες!!! Για ρωτάτε και κανα παλιό και μη μένετε μόνο στην επίσημη ιστορία του ΚΚΕ...

Ανώνυμος είπε...

Γιατί την πέφτετε στο ΝΑΡ;; Το ΚΚΕ δεν έκανε οικουμενική (και με το ΠΑΣΟΚ) το Νοέμβρη του 89;;; Πήρε έκτοτε πίσω αυτή την επιλογή;; ΌΧΙ.... Το ΚΚΕ δεν έκανε το περιβόητο "μορατόριουμ" με το ΠΑΣΟΚ όλη τη δεκαετία του '80;;; Πήρε πίσω έκτοτε αυτή την επιλογή;;;; ΟΧΙ.... Το ΝΑΡ έφυγε από το ΚΚΕ και για αυτούς τους λόγους... Για την ανερμάτιστη, σεχταριστική και δεξιά πολιτική του...

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνίες ΝΑΡ με το ΚΚΕ υπάρχουν και είναι βασικές: Από την άποψη του καθενός για τις χώρες του ανατολικού μπλοκ, μέχρι τορόλο του κόμματος και τη σχέση του με την τάξη... Απο κει και πέρα βεβαίως υπάρχουν και δυνατότητες για κοινή δράση και ναστε σίγουροι πως το ΝΑΡ την επιδιώκει.. Κοινή δράση όμως δεν γίνεται με την προσχώρηση στο ΠΑΜΕ ούτε στο ΜΑΣ που είναι κομματικά οργανα του ΚΚΕ..Αντίθετα όποιος θέλει κοινή δράση, ιδού η Ρόδος: Την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα της ΟΤΟΕ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την απεργία στις 10 φλεβάρη! Ελάτε συνδικαλιστές από το ΚΚΕ να μιλήσετε και να σ υ ν δ ι α μ ο ρ φ ώ σ ε τ ε το πλαίσιο των αιτημάτων!

Ανώνυμος είπε...

Το ΝΑΡ λοιπόν δεν μπαίνει σε μορφώματα του ΚΚΕ κλπ. Και αφορμή σε αυτό είναι και το τι έγινε το 80.Αντίθετα στα πλαίσια της ενότητας κλπ προτιμά να συνεργαστεί με το ΣΕΚ που ως γνωστόν μέχρι το 2002 (στις δημοτικές) στήριζε το ΠΑΣΟΚ. Και ακόμα και σήμερα βγάζει αφίσες με πολύ γέλιο (ΡΙΞΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ)!ΜΠΡΑΒΟ ΛΟΙΠΟΝ...

ουγκ, ουγκ! είπε...

Ανωνυμοι.
Για την προϊστορία του 80 δε θα κατσω να συζητήσω αναλυτικα τωρα είναι φαιδρό να ανοιγεις κουβέντα για το παρόν και να αραδιαζεις αντιδιαλεκτκά τσιτάτα απο το παρελθον. Μιλάμε για άλλες συνθήκες στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα με το ίδιο το ΚΚΕ την ίδια περίοδο να χει φάει την μπανανοφλουδα του διαφημιστή της πιτσα χατ και στο πολιτ μπιρό του κόμματος ακομα στρογγυλοκάθονταν τύποι όπως ο Ανδρουλάκης η Δαμανάκη κλπ (το τι εκανε η Αλέκα κι ο Καπετάνιος την κρισιμη στιγμη φάνηκε).

Στο παρόν τωρα.
1ον Το ΠΑΜΕ ειναι αυτή τη στιγμή ο μαζικότερος φορέας που συσπειρώνει σε ριζοσπαστική κατεύθυνση χιλιάδες εργάτες (σαφώς πλειοψηφική δύναμη εντός του πολιτικά είναι το ΚΚΕ).
Είναι ο μαζικότερος φορέας που συγκρούεται με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ και συσπειρώνει πολλα πρωτοβαθμια σωματεία και δευτεροβάθμια καθως και εργατικά κέντρα σε ΟΛΗ τη χωρα. Οσο και να μη σ'αρεσει αυτη τη στιγμή το συντριπτικά μεγαλύτερο κομματι της συγκρουσιακά προσανατολισμένης εργατικής τάξης ειναι εκεί. Το ότι το ΚΚΕ το έχει προτείνει ως πολιτική συμμαχίας του στο εργατικό κίνημα είναι γεγονός μιας και το ΚΚΕ πάλι οσο κι αν σε χαλαει εχει πολιτικά κοντά του χιλιάδες αγωνιζόμενου λαού. Δεν είναι σοβαρο επιχείρημα αυτό που λες οτι ανήκει στο ΚΚΕ. Δλδ τι μας λες οτι δε θα πρεπε το πιο μαζικο κομμα της Ε.Τ. να χει ενα φορέα που επιδιώκει συμμαχιες κατω απο ένα Α πλαισιο???
Είναι γραφικό να λες "ελάτε εσείς" στους ΠΑΜιτες όταν η συνδικαλιστική εκπροσωπηση του ΝΑΡ εξαντλείται σε ενα πολυ περιορισμένο γεωγραφικά, πληθυσμιακά, ταξικά, κλαδικά-επαγγελματικά, κομμάτι των εργαζομένων αυτής της χώρας. Η πολιτική σου επιρροή στο κίνημα οταν αποτιμάται σε αριθμούς έχει αρκετα δεκαδικά ψηφία για να μπορείς να απευθύνεις τέτοιες προτάσεις, όταν την ίδια στιγμή δεν μπαίνεις κάν στον κόπο να προβληματιστείς για το αν θα άξιζε να μπεις σε ένα μαζικό συμμαχικό φορέα με περγαμηνές αγωνων όπως το ΠΑΜΕ. Στόχος ενος αριστερού (κομμουνιστικου..ξερω γω πως αυτοαποκαλείσται) κομματος οφείλει να ειναι η δράση εκει που κινούνται οι μάζες της Ε.Τ. οσο μένει μακρυά τους και τις δείχνει με το δάχτυλο μένει τύποις αριστερο και στην πραξη σέχτα. Για τις 10 Φλεβάρη το ΠΑΜΕ ήδη συντονίζει τις δυναμεις του ως φορέας και δεν θα αναλωθει στα "πρωτοβάθμια σωματεια" που λες πιο κατω όσο αυτά διαλέγουν να μην συντονίζονται με αυτό και να προτιμούν τους σεκιτες και τις προσυγκεντρώσεις πλαϊ στη ΓΣΕΕ.

2ο Ο βασικός στόχος του ΠΑΜΕ ειναι ο απεγκλωβισμός της συντριπτικής μαζας των εργατών που βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και όχι απο το ΝΑΡ και την ΑΡΑΣ.. Εκεί βαράνε τα σφυριά του μη τρελαθούμε κιόλας.

3ο Για πρωτοβάθμια σωματεία προφανώς μιλάς επειδή δεν έχεις κανενα δευτεροβάθμιο ή νομίζω?? Δλδ η κάθετη δομή του συνδικαλιστικού κινηματος σε πείραξε ή ο έλεγχος του απο ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ροζ αριστερούς. Τους τελευταίους μαλιστα τους βάζεις και σε αυτους που μπορεις να συντονιστείς μαζί τους... Συνδιαμόρφωση αιτημάτων.. Άλλο κι αυτο.. Ο κάθε κλάδος διαμορφώνει ενα πλαίσιο αιτημάτων. Τι ειναι οι συνδικαλιστες του ΚΚΕ να ρθουν να τα βρειτε στην αιθουσα της ΟΤΟΕ?? Φωστήρες?? Αυτο κι αν ειναι ο ορισμός της συντεχνιας δλδ.

4ο Δε μιλαει κανείς για προσχώρηση ρε μαστορα. Συμμαχία ειναι το ΠΑΜΕ και με τέτοιους όρους πολιτικους το προσεγγίζεις. Η αποψη σας για το σοσιαλισμό ειναι δικιά σας και κρατήστε τη. Δεν ειδα ποτέ σε κανα πανό του ΠΑΜΕ εμπρος για σοσιαλισμό για να τα χαλασουμε στο ρόλο του κομματος και του κινηματος στα ελληνικά σοβιετ...

Κάποιος που σκέφτεται... είπε...

Επειδή μάγκες το δούλεμα πάει σύννεφο - αλλά όχι και μεταξύ μας γιατί η ελλάδα είναι μικρή και γνωριζόμαστε - και επειδή κάποιος ανώνυμος είπε να ρωτάμε κανέναν παλιό και επειδή το απολίθωμα σωστά κατάλαβε στο περίπου τη γενιά μου, να σου πω δυο λογάκια ρε λεβέντη, έτσι για να'χεις να πορεύεσαι:

Πρώτον. Τα πρωτοπαλλήκαρα του ΝΑΡ έκαναν φραξιονισμό στο ΚΚΕ καμιά δεκαετία πριν το '89 - καλώς ή κακώς. Άρα, τα φούμαρα ότι τους πείραξε η συγκυβέρνηση είναι τρίχες κατσαρές και να τα πούνε σε κανέναν άλλο οι καθοδηγητές σου, λεβέντη μου κι όχι σε μας που τα ζούσαμε από μέσα. Για ρώτα να μάθεις, έβγαλε κανένας από τα παιδιά αυτά κιχ στο 12ο, που τάχα διαφωνούσαν ή μήπως ΟΜΟΦΩΝΑ ψήφιζαν όλοι; Ρώτα στην ψηφοφορία της ΚΕ για το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ ποιοι είπαν τι και μετά έλα να τα πούμε. ΜΟΝΟ ο Κάππος είχε τα αρχ... (άσχετα με την άποψη του α' ή του β' για τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή) να φύγει το καλοκαίρι του Τζανετάκη και γι αυτό ήταν ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΜΕ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ και όταν επέστρεψε στο Κόμμα σαν οπαδός και υποψήφιος εξωκομματικός βουλευτής στεκόμασταν όλοι προσοχή μπροστά του. Οι άλλοι "αγωνιστές" σας, κάνανε την πάπια και παίζανε τις πιτσικουλιές παζαρεύοντας με τον Ανδρουλάκη, κάνοντας "σάντουιτς" και χτυπώντας από δεξιά κι από αριστερά το κομματικό κέντρο που μετά έδωσε τη μάχη ενάντια στην "ανανέωση". Οι ηγέτες σου (μαζί με τους ανανεωτικούς με κάποιους από τους οποίους βλέπω ότι σήμερα πάνε να τα ξαναβρουν), με τις επιλογές να διαλύσουν την ΚΝΕ, μας οδήγησαν στον Θεοδωρικάκο και στην πιο θλιβερή περίοδο της ΚΝΕ, το 89-91, φιλαράκο, ότι παραμύθα κι αν σου πουλάνε σήμερα...

Κάποιος που σκέφτεται... είπε...

Δεύτερον. Ο ρόλος των "ηγετών" σου, φαίνεται κι από τη διαδρομή τους μετά. Νούμερο Ένα: ΚΟΤΖΙΑΣ. Από "ηγέτης" και "θεωρητικός" της "αριστερής τάσης", ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ βρέθηκε σύμβουλος του υπουργείου εξωτερικών και στη συγγραφική ομάδα που έφτιαξε τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Αυτά τα ξέρεις, ή δε στα'πανε εκεί στην Πατησίων; Πρώτη μούρη στου Λιβάνη, τα βιβλία του, όπως και του Δελαστίκ. Μετά, ο "σύντροφος" Κοτζιάς έγινε μέλος του ΔΣ του... ΙΣΤΑΜΕ (αυτός ο...αντιΠΑΣΟΚΟΣ) και εκ των δεξιών χεριών του Γιωργάκη. Σήμερα, ετοιμάζει μαζί με τον πάλαι ποτέ άσπονδο εσωκομματικό του εχθρό Αλαβάνο το "νέο κόμμα" για να σας ξαναμαντρώσει στο κοτέτσι του συστήματος, κουτορνίθια που νομίζετε ότι κάνετε κι επανάσταση με τέτοιους καθοδηγητές της προδοσίας και της σαπίλας. Έχεις και το θράσος να μιλάς για τον Χαρίλαο... Για να μη ρωτήσω με τίνος λεφτά έβγαινε τότε το ΠΡΙΝ. Για να μη ρωτήσω πως τα ξεπλήρωσε αυτά τα λεφτά το ΝΑΡ στις κινητοποιήσεις με την ΕΑΣ, τότε που φώναζαν τα ΕΑΑΚ "αέρα να φύγει η χολέρα" και για "τα ΜΑΤ της δεξιάς" και για τον "αλήτη Μητσοτάκη" μαζί με την ΠΑΣΠ και τους Κολλάδες. Για να μη ρωτήσω τι ρόλο βαράει ο ΔΕΛΑΣΤΙΚ που έχει στεγνώσει η γλώσσα του από το σάλιο, στο ΕΘΝΟΣ να δίνει συμβουλές στην κυβέρνηση με τι επιχειρηματολογία να πείσει την ΕΕ να δεχθεί το πρόγραμμα δικαιοσύνης της. Για να μη ρωτήσω για τα "παιδιά του Αλαφούζου" (Παπακωνσταντίνου, Ελαφρό κλπ.) κλπ. κλπ.

ΚΙ επειδή είπες για το '87. Το "μορατόριουμ" με το ΠΑΣΟΚ το'χε σπάσει το Κόμμα από τις δημοτικές εκλογές, φιλαράκο. Τότε που για πρώτη φορά στο δεύτερο γύρο δεν ψηφίσαμε τους ΠΑΣΟΚους και πήρε η ΝΔ όλους τους μεγάλους δήμους. Ήδη, τα'χαμε σπάσει στη ΓΣΕΕ με τους δοτούς του Ραυτόπουλου, είχε γίνει η ΣΣΕΚ με τους αποχωρήσαντες από την ΠΑΣΚΕ και έγιναν οι πρώτες χωριστές συγκεντρώσεις, αξιοποιώντας την πλειοψηφία στο ΕΚΑ. Είχε γίνει της κακομοίρας από απεργίες στη δεύτερη 4ετία του ΠΑΣΟΚ, ποιος τις έκανε αυτές, μόνες τους γίνανε ή τις έκανε η "ριζοσπαστική αριστερά" που την είχε λεηλατήσει ο Λαλιώτης από τις αρχές του '80;

Άσε ρε φίλε, που θα μας κάνεις και μαθήματα ιστορίας. Κοιτάξτε να μη σας πιάσουν πάλι τον κ... και σας μαντρώσουν σε καμιά "συμμαχία" με τη... ΡΙΖΑ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μαγειρεύουν οι Κοτζιάδες, Αλαβάνοι και οι παλιοί δικοί σας. Εμείς, μια φορά την κάναμε τη μ... με το ΣΥΝ του '87-'91 και δεν την ξαναπατάμε. Για κοιτάξτε μη τους ξαναβάλετε πλάτη, άντε μπράβο κι άστε τα πολλά τα λόγια... Γνωριζόμαστε παιδιά, αυτό να θυμάστε...

Κάποιος που σκέφτεται... είπε...

Έτσι, σαν "επιδόρπιο" του σχολίου μου, διαβάστε τα δύο link:

Το πρώτο είναι η "βιογραφία" του "συντρόφου" Κοτζιά...

http://www.kastaniotis.com/author/115

Το δεύτερο είναι ένα άρθρο του... αντιΠΑΣΟΚου κ. Δελαστίκ στο ΕΘΝΟΣ, στις 26/1/2010...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826

Αυτά προς το παρόν και τα ξαναλέμε...

Ανώνυμος είπε...

Κάποιε που σκέφτεσαι, δεν σκέφτεαι μπιτ για μπιτ!!!!!!!!!!! Φιλαράκο μου το 88 ήμουν ήδη 3 χρόνια στην ΚΝΕ και ό,τι ξέρω, το ξέρω από τα μέσα!! Πάμε λοιπόν: Αυτά που λές για το μορατόριουμ με το ΠΑΣΟΚ που έσπασε το 86 στις δημοτικές είναι σωστό κατά 50% (είναι ψέμα δηλαδή τελικά).. Τάσπασε (αν τάσπασε) ο Χαρίλαος και η Αλέκα ΜΟΝΟ στους 3 μεγάλους Δήμους (ΑΘήνα Πειραιά Θεσσαλονίκη) κάτι σαν αυτό που λέει ο Τσίπρας σήμερα δηλαδή..Σε ΟΛΗ την υπόλοιπη Ελλάδα τα κολιτιλίκια στον 2ο γύρο με το ΠΑΣΟΚ εδωσαν και πήραν (άσε σου λέω ξέρω...). 2ον. Η Αλέκα ως γραμματέας της ΚΟΑ (και ξέρεις τι δύναμη έχει στο ΚΚΕ η φράξια που ελέγχει την ΚΟΑ..) οργίασε το 89 υπερασπίζοντας την συγκυβέρνηση με τη Δεξιά και έπειτα και με το ΠΑΣΟΚ!!! Άρα τι παπαριές μου λές για φιλοΠΑΣΟΚ συμπεριφορά του ΝΑΡ;; Για ρώτα και λίγο... Την δυνατή ΚΝΕ των 45.000 μελών την διέλυσε η Αλέκα με τον Χαρίλαο και ουδείς άλλος!!

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά φιλαράκο τον Κοτζιά, πρέπει να είσαι πολύ εμπαθής για να χρεώνεις στο ΝΑΡ την συμπεριφορά αυτού του ανθρώπου...Στο κάτω-κάτω δικό σας δημιουργημα είναι ο Κοτζιάς, όπως και ο Ανδρουλάκης, η Δαμανάκη, ο Θεοδωρικάκος, ο Νίκος Ρογκάκος (ακόμα στέλεχος του ΚΚΕ) ο οποίος δεν κολλά τα ένσημα στην κατασκευαστική που έχει κλπ κλπ κλπ... Ας μην είσαστε τόσο μεταφυσικοί και ιδεαλιστές όσον αφορά τη λέξη "κόμμα" και μπορεί να βγάζατε άλλη ποιότητα αγωνιστών..

Ανώνυμος είπε...

Ο τύπος που υπογράφει "ουγκ" είναι ο κλασσικός τυπάκος που διαπαιδαγωγεί το ΚΚΕ... Τακτικιστάκος, αντιλαμβάνεται την πολιτική με όρους κλεφτοκοτά... Όχι φιλαράκο μου..Όποιος θέλει την ενότητα της εργατικ΄ς τάξης ενάντια στο ξεπουλημα της ΓΣΕΕ και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, δεν ακολουθεί την τακτική του ΠΑΜΕ! Προβάλλει αιτήματα, στόχους πάλης και μορφές που ε ν ώ ν ο υ ν την τάξη ενάντια στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.. Το ΚΚΕ έφτιαξε ένα κομματικό όργανο (το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ στη νεολαία) και νομίζει ότι έτσι θα κάνει βήματα στην απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης.. Ε, αυτό δεν θα γίνει και το βλέπουμε ήδη.. Αντίθετα απαιτέιται ο ταξικός συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων και των ομοσπονδιών με τον πρώτο λόγο στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων! Αυτό κάνει το ΝΑΡ

Ανώνυμος είπε...

Όσοι θέλετε να ενημερωθείτε για την διάσπαση της ΚΝΕ το '89 μπορείτε να διαβάσετε ένα ολοκληρωμένο χρονικό της περιόδου στην κεντρική ιστολελίδα του ΝΑΡ (www.narnet.gr)

Ανώνυμος είπε...

καλα εσυ 40 χρονων ναριτης πρεπει να εχεις τουλαχιστον 20 ατομα να καθοδηγης (ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ!!)
ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ψυχραιμία...

Ανώνυμος είπε...

Μάγκα μου αν θες να λέγεσαι και να είσαι κομμουνιστής, πάψε τις βλακοειρωνίες...Το ΝΑΡ και ιεραρχία έχει, και δεν μπορούσε να μην έχει! Δεν είναι αυτό που κάνει την διαφορά με το ΚΚΕ. Άλλο όμως το να κατανοείς πως δεν μπορείς να κάνεις χωρίς ιεραρχία, να το αναγνωρίζεις ως αναγκαίο κακό και να το πολεμάς, και άλλο να υποκλίνεσαι σε αυτό... Γι' αυτό και δεν πιστεύουμε στο ΝΑΡ πως μπορεί να χειραφετηθεί η εργατική τάξη ΜΟΝΟ από την δράση των επαναστατικών κομμάτων, αλλά και απο την δική της αυτένέργεια και οργάνωση...Αυτό σημαίνει το "να βγάζει συμπεράσματα από την πείρα της" και τίποτα άλλο.. Μπες στο WWW.NARNET.GR ή πάρε την μελέτη-βιβλίο του ΝΑΡ για τις χώρες του υπαρκτού, να δεις περαιτέρω τι λέμε και τι κάνουμε!

Κάποιος που σκέφτεται... είπε...

Ευτυχώς, ανώνυμε ΝΑΡίτη που ομολογείς ότι ήσουν κι εσύ μέσα τότε, γιατί έτσι καταλαβαίνει καλύτερα ο κάθε αναγνώστης της συζήτησης σε ποια ζητήματα που σου έβαλα κάνεις πως δεν τα άκουσες. Εγώ δε θα σου τα θυμίσω, εκεί είνα, γραμμένα και τα δικά μου και τα δικά σου και όποιος έχει μια σταλιά μυαλό βλέπει και καταλαβαίνει.

Επειδή εγώ δεν είμαι σαν εσένα, όμως, σε όσα ζητήματα προσπάθησες να απαντήσεις - και μόνο σ'αυτά - επανέρχομαι:

Πρώτον, για την πολιτική μας με το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80. Φιλαράκι, δεν περιμέναμε εσένα, ούτε τους κονδυλοφόρους που στο ΠΡΙΝ το παίζουν επαναστάτες και στο ΕΘΝΟΣ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΥΜΝΟΥΝ τη σοσιαλδημοκρατία, για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Στο έγραψα, αλλά έκανες πως δεν το διάβασες: μόνοι μας βγάλαμε συμπεράσματα ότι στη δεκαετία του '80 υπήρξε απόσπαση της τακτικής μας από την επαναστατική στρατηγική. Μόνοι μας βγάλαμε αυτοκριτικά συμπεράσματα από την ιστορία του ενιαίου Συνασπισμού. Μόνοι μας κάναμε ΣΤΡΟΦΗ, προγραμματική και πολιτική, από το 15ο συνέδριο και μετά. Και γι αυτό, όσοι είχαν πάρει αποστάσεις από το Κόμμα τις περιόδους που συζητάμε, αλλά είχαν παραμείνει καλοπροαίρετοι και ΜΑΧΙΜΟΙ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρήκαν τρόπο να ξαναβαδίσουν μαζί μας. Και περιμένουμε και τους άλλους. Και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να το πετύχουμε, με υπομονή και επιμονή. Όσοι τώρα προτάσσουν τα παλιά για να κρύψουν τις δικές τους "πομπές" - και τότε αλλά καί σήμερα - ε, τι να γίνει, η ιστορία θα τους κρίνει. Οι "αστερίσκοι" στα ποσοστά και η οργανωτική και πολιτική συρρίκνωση είναι κι αυτή ένα είδος ιστορικής αποτίμησης, αν δεν το'χεις πάρει χαμπάρι...

Κάποιος που σκέφτεται... είπε...

Μπαίνω στον πειρασμό να σου πω και πολλά άλλα, αλλά θα είμαι λιτός, όσο γίνεται και υπαινικτικός. Αφού ήσουν μέσα, θα καταλάβεις - κι εσύ και όσοι νοήμονες μας παρακολουθούν.

Λες για την ΚΟΑ. Υπάρχει ένας απλός δείκτης. Μέτρα πόσα στελέχη της ΚΟΑ του φθινόπωρου του '89 είναι σήμερα, όχι στελέχη, αλλά έστω μέλη του ΚΚΕ και έλα μετά να μου πεις ποιος - από τη μεριά του Κόμματος - σας "διέγραψε". Αυτοί που καταγγέλλεις, πάντως, ήταν αυτοί που πέταξαν τους "ανανεωτικούς" από τα παράθυρα το '91.

Η πραγματικότητα είναι ότι "δεξιά" και "αριστερή" τάση, σαν συγκοινωνούντα δοχεία επέλεξαν την όξυνση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, πιέζοντας κι από τις δυο μεριές την κατάσταση. Να σε ρωτήσω παλληκάρι μου: δέκα χρόνια κάνατε φραξιονισμό (δε λέω με τι θέσεις, άααλλο μεγάλο κεφάλαιο αυτό... τι λέγατε μέσα στο Κόμμα και τι είπατε αμέσως μετά), είχατε ψηφίζει ομόφωνα ένα σωρό αποφάσεις που τώρα μας τις λες "δεξιάς απόκλισης" (και που μπορεί και να ήταν σου λέω εγώ), ίσα-ίσα το '89 βρήκατε να φύγετε, όταν ξέρατε ότι πλησιάζει η κρίσιμη στιγμή της τελικής σύγκρουσης με τη σοσιαλδημοκρατική τάση στο Κόμμα;

Όχι, μάστορα, ξέρανε πολύ καλά οι δικοί σου "υψηλά ιστάμενοι" (όπως και οι Μίμηδες οι οποίοι και επέβαλαν τελικά τους όρους τους) ότι εκβιάζοντας τη διαγραφή σας (και μη μου πεις για τα γεγονότα γιατί είναι σαφές ότι στο Φεστιβάλ της Θεσ/κης ήδη είχατε πάρει την πολιτική απόφαση της εξόδου) ΑΔΥΝΑΤΙΖΑΤΕ την πάλη με τη δεξιά παρέκκλιση, τη βοηθούσατε, την ενισχύατε. Ακριβώς ό,τι κάνετε σήμερα στην κόντρα ΠΑΜΕ-ΓΣΕΕ, κάνατε και τότε: δήθεν "διμέτωπο", στην πράξη αβάντα στους ανανεωτικούς, χαρίζοντάς τους την ΚΝΕ και το Κόμμα. Βλέπεις, "ποντάρανε" και οι δικοί σου και οι Μίμηδες, ότι έτσι, θα το έπαιρναν οι δεξιοί το καράβι και μετά θα είχατε εσείς το ρόλο του φορέα υποδοχής των από αριστερά διαμαρτυρόμενων. Τι κρίμα που ο Χαρίλαος και η Αλέκα, που τόσο βλακωδώς καθυβρίζεις, σας χάλασαν τη σούπα...

Κάποιος που σκέφτεται... είπε...

Αλλά έννοια σου, οι καθοδηγητές σας δεν το'βαλαν κάτω και σήμερα ετοιμάζουν αυτό που τότε "δεν τους βγήκε": μαζί με τον Αλαβάνο και την υψηλή καθοδήγηση του ΑΡΧΙΠΑΣΟΚΟΥ Κοτζιά, θα μας ξεφουρνίσουν το "νέο κόμμα" της Αριστεράς, άλλο ένα ανάχωμα, όπως επί δεκαετίες προσπαθούσαν οι αμερικάνοι και η άρχουσα τάξη να ορθώσουν. Άξιος ο μισθός τους! Εσύ, όμως, ρε φίλε και αυτοί οι λίγοι που απόμειναν από τότε ενεργοί, δε νοιώθετε μια σταλιά ντροπή; Δεν προβληματίζεστε; Μιλάς εσύ για "μεταφυσική"; Περισσότερο από μεταφυσική, αληθινή ψύχωση έχετε, με ό,τι θυμίζει τριτοδιεθνική παράδοση, λενινισμό, επαναστατικό κόμμα νέου τύπου, τις αρχές και τις αξίες του λαικού και εργατικού κινήματος. Μπορείτε να τα βρείτε με τον κάθε απίθανο τροτσκιστή, ευρωκομμουνιστή, αναρχοαυτόνομο, νεοαριστερό ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ, ποτέ με το "καταραμένο", "σταλινικό" ΚΚΕ...

Άλλωστε, έτσι εξηγείται και η οβιδιακή μεταμόρφωση του πολιτικού σας λόγου: όσο ήσασταν στο Κόμμα, το παίζατε αρχικά θεματοφύλακες του μαρξισμού-λενινισμού πουλώντας "αντιχρουστσιωφισμό" με την οκά - για να μη θυμηθώ πόσους διαφωνούντες από τα αριστερά είχαν διαγράψει τα λεβεντόπαιδά σας όντας στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ... Μετά, καθώς προχωρούσε η περεστρόικα και η "νέα σκέψη" (ποια νέα, η πανάρχαιη ρεβιζιονιστική σαπίλα δηλαδή) μας είχε πάρει φαλάγγι, αρχίσατε στα μουλωχτά τις "νέες επεξεργασίες" στο ΠΡΙΝ που έβγαινε τότε ως περιοδικό και μετά, όταν βγήκατε "ανακαλύψατε" ξαφνικά ότι ο μ-λ είχε πεθάνει, ότι χρειαζόνταν μια "νέα αριστερά" κλπ. Εξ ου και η ονομασία ΝΑΡ εκεί που σας πήρε χαμπάρι ο Κάππος (που τον ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΤΕ με ΑΘΛΙΟ ΤΡΟΠΟ για "κράχτη" και μετά...) και μια ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα εύπλαστη, έτοιμη να "παίξει" στο μετασοβιετικό τοπίο. Σπεύσατε να αποκηρύξετε, με την ίδια ευκολία που το έκαναν οι αναεωτικοί, τις σημαίες και τα πιστεύω μας, μόνο που εσείς το κάνατε - και καλά - "αγωνιστικά" και με μπόλικη φασαρία για τα "νέα επαναστατικά υποκείμενα" και άλλες τέτοιες αηδίες, που ποτέ δεν είχατε τα αρχ... να ζυμώσετε όσο ήσασταν στο Κόμμα, αλλά ξαφνικά, δυο μήνες μετά την αποχώρησή σας "είδατε το φως το αληθινόν"...

Ρε, εκατό άνθρωποι έχετε μείνει και ακόμα σε δουλεύουν, δεν το'χεις πάρει χαμπάρι; Παίξανε με τα αριστερά αντανακλαστικά της οργάνωσης, έβγαλαν τον κόσμο έξω και μετά, σταδιακά, τον έστειλαν στο σπίτι του με "καμένα" τα κύτταρα, ενώ αλλιώς ένα πολύτιμο, έμπειρο αριστερό δυναμικό θα είχε σωθεί και θα ήταν ενεργό σήμερα. Αυτό, αδερφέ, δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσουμε (συγγνώμη που εδώ μιλάω με έντονη συναισθηματική φόρτιση) ποτέ, ούτε στους δικούς σου, ούτε στους Αλαβάνους και τους Λαφαζάνηδες, με τους οποίους είστε έτοιμοι να τα ξαναβρείτε.

Και, τέλος, επειδή για τη σημερινή ταμπακέρα δεν άκουσα μιλιά, τι θα γίνει; Το ΝΑΡ θα συμμετάσχει στο υπό διαμόρφωση σχήμα; Τουλάχιστον, έστω στο και πέντε, θα αποφύγετε τον πλήρη εξευτελισμό;

Κάποιος που σκέφτεται... είπε...

Και κάτι τελευταίο, αμιγώς ιδεολογικοπολιτικό. Επί των ημερών της παντοκρατορίας της φράξιάς σας στην ΚΝΕ, έχασε τ'αυγά και τα πασχάλια η ΠΣΚ από τη ΔΑΠ, ή μήπως τα ξέχασες; Μέσα σε 2-3 χρόνια μας έφτασε και μας πέρασε, χάσαμε τα πρώτα έτη, στα μαθητικά βλέπαμε στρατολογίες με το κυάλι... Αντί για ουσιαστική ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση, διαλύσαμε μέσα σε μια νύχτα την ΠΣΚ ακριβώς τη χρονιά που είχε ξαναβγεί πρώτη δύναμη, για να φτιάξουμε τα "αντισυναινετικά σχήματα" σε εφαρμογή του ΕΝιαίου Μετώπου Πάλης, που μας λες και μας επαινείς. Εκεί, χέρι-χέρι το κάνατε με το Μίμη και το Φαράκο! Εκεί, όλα μέλι-γάλα! Σας βόλευε και τους δυο, βλέπεις...

Άσε, φίλε ανώνυμε... Τους είδαμε και τους δικούς σου... Γι αυτό σου λέω: αν μη τι άλλο, σήμερα μην ξεφτιλιστείτε άλλο. Τουλάχιστον, μη σας δούμε στο ίδιο κόμμα με τον Αλαβάνο και το Λαφαζάνη, γιατί το τι γιαούρτι και τι κλούβιο αυγό έχετε να φάτε, δε λέγεται...

Ανώνυμος είπε...

ΟΚ φίλε ΚΚΕ αφού πιστεύεις ότι υπεκφεύγω, (τόσα ξέρεις τόσα λες), πάμε λοιπόν: 1ο Για το ΠΡΙΝ.. Η χρόνια καραμέλα (που πλέον δεν πιάνει) είναι ότι το ΠΡΙΝ τα παιρνε ή/και τα παίρνει από το ΠΑΣΟΚ. Σε πληροφορώ λοιπόν ότι μεγαλύτερο ψέμμα δεν υπάρχει. Το ΠΡΙΝ έβγαινε χρησιμοποιώντας ένα μέρος από την ευρωβουλευτική αποζημίωση του Δημήτρη Δεσύλλα και πλέον είναι αυτοχρηματοδοτούμενο (τόσο απλά...). 2ον Οι βλακείες σου περί αριστερού και δεξιου οππορτουνισμού που βαλθηκανε να καταστρέψουν το ΚΚΕ είναι για τα μπάζα... η αριστερή τάση έφυγε από το ΚΚΕ και εξαιτίας της συγκυβέρνησης του με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ...Το καταλαβαίνεις ή να στο πω πιο απλά: Φύγαμε ΚΑΙ γιατί το ΚΚΕ έκανε ταξική συνεργασία με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ!!! Οκ φωστήρα της αληθείας;;;

Ανώνυμος είπε...

Ζήτημα 3ο: Λες ότι επί ηγεμονίας της αριστερής τάσης στην ΚΝΕ η οργάνωση έγινε φύλλο και φτερό (την πέρασε η ΔΑΠ,έκανε στρατολογίες με το σταγονόμετρο κλπ σαχλαμάρες..).΄Σου θυμίζω λοιπόν ξεχασιάρη, πως ξαναέγινε πρώτη δύναμη στους φοιτητές όταν ήταν σε πλήρη ισχύ οι αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου (αλήθεια αφήνεις τους νεώτερους να διαβάζουν τα ντοκουμέντα του 4ου Συνεδρίου και να συγκρίνουν ή κάνεις πως δεν υπάρχει;;;). Επίσης γίνεσει δις μεταφυσικός όταν χρεώνεις την όποια κάμψη αποκλειστικά στην γραμμή του 4ου γιατί πολύ απλά δεν συνυπολογίζεις την ιδεολογική επιθετικότητα του ανατέλλοντος (στην Ελλάδα)νεοφιλελευθερισμού..

Ανώνυμος είπε...

Στο κάτω-κάτω φωστήρα μου, έφυγαν οι κακοί λικβινταρισταί...Διατί ρωτώ εγώ, 20 ολόκληρα χρόνια μετά η ΠΣΚ έχει ταβάνι (με πτωτική τάση μάλιστα) το 15%;; Τόσο απλό ερώτημα... Από κει και πέρα...Χέρι-χέρι με το Φαράκο και το Μίμη βρε ανιστόρητε;;; Μα αυτοί ήταν κολλητοί και παιδιά (ο Μίμης, η Δαμανάκη, κλπ) του Χαρίλαου και σηκώσαν το χεράκι τους για τις διαγραφές της αριστερής τάσης,πρώτοι-πρώτοι... Σαν να μη μας τα λές καλά λοιπόν..

Ανώνυμος είπε...

Τιο έχει μείνει;; Α, αυτή η ρουκέτα περί βοηθείας των δεξιών (φύγαμε χαρίζοντάς τους την ΚΝΕ).. Τι λες βρε παιδί μου; Πρώτη φορά βλέπω πολιτική τάση να ηγεμονεύει σε μια οργάνωση και να αυτοκτονεί φευγοντας για να βοηθήσει την αντίπαλη τάση που τη διαγράφει!!!!Είναι αυτό σοβαρό επιχείρημα βρε αδερφέ;; Το πιστεύεις; δηλαδή ή κάνεις πλάκα;;;

ο τυπος που υπογράφει ουγκ είπε...

οκ μαν! Νιωθω κατατροπωμένος απο την επιχειρηματολογία σου!
Τον ήπια! μάκια!

Ανώνυμος είπε...

Και για να ην τρώω αλλο χώρο, θα παραθέσω ένα σύντομο χρονικό έτσι ώστε να θυμούνται οι παλιοτεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Ιούνης 1988. Γίνεται το 4ο Συνέδριο της ΚΝΕ η οποία αριθμεί περί τις 45.000 μέλη. Ηγεμονεύει πανυγηρικά η αριστερή τάση η οποία σε συνθήκες ιδεολογικής επίθεσης του νεοφιλελυθερισμού στην νεολαια
(και γενικότερα), επεξεργάζεται την τακτική του "Ενιαίου μετώπου πάλης της νεολαίας". Σύμφωνα με αυτή την τακτική ωριμάζουν οι συνθήκες για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου πάλης με βάση τα εργατικά, σπουδαστικά και μαθητικά προβλήματα της νέας γενιάς. Ενός μετώπου που θα συσπείρωνε τις αριστερές ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις στη νεολαία γύρω από τα παραπάνω ζητήματα. Όπου μέσα σε αυτά τα ζητήματα ανοιγαν όλα τα προβλήματα (ανεργία, εργατικά δικαιώματα, σπουδές, αθλητισμός, ναρκωτικά, πόλεμος, πολιτισμός κλπ). Αυτό το μέτωπο συνένωνε την πάλη γύρω από αυτά τα ζητήματα με την σοσιαλιστική προοπτική της Ελλάδας. ΓΙαυτό και οι πολιτικές δυνάμεις στις οποίες απευθύνθηκε η τότε ΚΝΕ για ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ του μετώπου ήταν οι τότε αριστερές αντικαπιταλιστκές νεολαιϊστικες οργανώσεις. Αντίθετα η ηγεσία του ΚΚΕ (Χαρίλαος, Αλέκα, Μίμης ΑΝδρουλάκης), πίεζαν την ΚΝΕ να τα βρεί με την...ΡΑΝ (Ριζοσπαστική Αριστερή Νεολαία, τη νεολαία ποιάς;; Μα της ΕΑΡ του Λεωνίδα Κύρκου φυσικά!! Το θυμάσαι αυτό "κάποιε που σκέφτεσαι";;

Κάποιος να τον μαζέψει είπε...

Ωραίο πράγμα η ανωνυμία. Δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να βγαίνει τζάμπα και να λέει ό,τι θέλει προσποιούμενος ότι υπερασπίζει το Κόμμα, ότι εκφράζει απόψεις του Κόμματος.

Από ποιά αποφαση του Κόμματος προκύπτει ότι το '80 υπήρχε "μορατοριουμ" του Κόμματος με το ΠΑΣΟΚ;

Από ποιά απόφαση προκύπτει όχι ότι ομάδα στελεχών καταπάτησαν τις αποφάσεις του 12ου αλλά ότι η συγκρότηση του ΣΥΝ ήταν λάθος; Ποίο σώμα "έβγαλε συμπεράσματα ότι στη δεκαετία του '80 υπήρξε απόσπαση της τακτικής μας από την επαναστατική στρατηγική"; Το 14ο έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.

Από ποια απόφαση προκύπτει ότι η πολιτική του ΝΑΡ είναι "μια ανάσα" από τη δική μας και ότι διαφωνούμε μόνο στο αν θα έρθουν στον ΠΑΜΕ;

Με ποιά απόφαση το 15ο συνέδριο χαρακτηρίζεται ως "στροφή"; Στροφή από τί σε τί; Από δεξιό οπορτουνισμό σε μαρξισμό λενινισμό; Δηλαδή πριν ήμαστε δεξιοί και είναι κουμουνισταράς ο κάθε αριστεριστής που "απομακρύνθηκε από το κόμμα αλλά παρέμεινε μάχιμος";

Από ποιά απόφαση του Κόμματος προκύπτει ότι οι Γραψαίοι θα μπορούσαν να είναι σύμμαχοι στη μάχη με την κλίκα του Ανδρουλάκη και ο "εκβιασμός της διαγραφής τους αδυνάτιζε την πάλη με τη δεξιά παρέκλιση"; Σιγά μην μας βοηθούσαν οι αριστεροί οπορτουνιστές να τσακίσουμε του δεξιούς...

Εν τέλει τι ήταν οι Γραψαίοι; Τίποτε μαρξιστές λενινιστές που τα πήραν με τον Ανδρουλάκη και κάναν τη λάθος πολιτική επιλογή να φύγουν αντί να κάτσουν και να σώσουν το μαγαζι; Από πότε νίωθουμε την ανάγκη να τους απολογηθούμε για τις διαγραφές τους επικαλούμενοι ότι τα στελέχη της ΚΟΑ που τους διέγραψαν ήταν δεξιοί οπορτουνιστές. Και το "διεγραψαν" γιατί σε εισαγωγικά; Επειδή αποχώρησαν μόνοι τους; Και αν τους διαγράφαμε κακά θα κάναμε; Ή μήπως θα κρίνουμε το Γράψα με βάση την μετέπειτα πορεία του Χουντή; Μήπως ήταν δεξιός και λόχος Λόρδος Μπάιρον επειδή τα ξεπούλησε ο Φαράκος στο τέλος;

Από πότε μας έπιασε ο πόνος για τον κάθε αριστεριστή (π.χ. Βασιλάκη) που διέγραψαν τα "λεβεντόπαιδά τους όντας στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ" επειδή "διαφωνούσε από τα αριστερά" με την πολιτική του Κόμματος;

Αν δεν έκανε "κρα" το ποιος είναι αυτός που προπαγανδίζει προβοκατόρικα δικές του απόψεις για απόψεις του Κόμματος, ουσιαστικά δικαιώνοντας το κάθε γκρουπούσκουλο που ξεφορτωθήκαμε το 89, θα του έλεγα να αφήσει τα μπλογκ και να παει να τα πει στη ΓΑΔΑ. Επειδή όμως "η Ελλάδα είναι μικρή και γνωριζόμαστε" του λέω να πάρει τις καουμπόικες μπότες του και να πει τη γνώμη του εκεί που πρέπει.

Δεν συνηθίζω να γράφω σε μπλογκ, (ακριβώς επειδή γράφεις ανώνυμα) και για αυτό δεν σκοπεύω να επανέλθω. Η παραχάραξη των αποφάσεων του Κόμματος, από δήθεν υπερασπιστές του, όμως με έβγαλε από τα ρούχα μου...

ΥΓ: Επειδή τον Φλωράκη ο καθένας πάει να τον φέρει στα μέτρα του, συμβουλεύω να διαβαστει ο Β' τόμος του βιβλίου του Θεοχαράτου, εκεί που ο Καπετάνιος λέει για τους ΝΑΡιτες...

Ανώνυμος είπε...

Η πίεση του ΚΚΕ για δεξιά στροφή της ΚΝΕ γίνονταν ολοένα και πιο ασφυκτική..Ήρθε μετά το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ ( η γραμμή του ενιαίου μετώπου πάλης στην ΚΝΕ είχε πρωτοχαραχτεί αν θυμάμαι καλά στην σύνοδο του ΚΣ το Φλεβαρη του 87), το οποίο επιβλήθηκε στα μέλη του ΚΚΕ...Για μια τέτοια συμμαχία δεν ρωτήθηκαν ποτέ... Σχηματίστηκε λοιπόν ο ενιαίος Συνασπισμός και πήγε στις αλησμόνητες εκλογές του Ιούνη 1989. Δεν προέκυψε αυτοδυναμία και Υπό το σκιάχτρο των επαναληπτικων εκλογών που θα ακύρωναν την περιβόητη "κάθαρση" η ηγεσία του ΚΚΕ (ναι ναι ο Χαριλαος με την Αλέκα και τ'αλλα παιδιά), αποφασίζουν και πραξικοπηματικά φέρνουν προτετελεσμένων την ΚΕ, να κάνουν κυβέρνηση με τη Δεξιά... Η ΚΝΕ αντιδρά και το Σεπτέμβρη γίνεται το 15ο Φεστιβάλ...Στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, η ΚΝΕ κατεβαίνει με σύνθημα του Φεστιβάλ "Η νεολαία ΑΝΑΖΗΤΑ την Αριστερά". Η ηγεσία του ΚΚΕ προσπαθεί να επιβάλλει το σύνθημα "Η νεολαία με τον Συνασπισμό κλπ" το οποίο απορρίπτεται..Ερχεται η ώρα της Αθήνας και η συγκλονιστική ομιλία του Γιώργου Γράψα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες..Η ηγεσία του ΚΚΕ αφηνιάζει και αρχίζουν οι καθαιρέσεις και οι διαγραφές.Συνολικά αποχωρούν/διαγράφονται περί τις 15.000 μέλη κυρίως ΚΝΕ αλλά και ΚΚΕ.. Στο ΝΑΡ θα ενταχθούν περίπου 3 με 4.000 μέλη. Η ΚΝΕ θα διαλυθεί με απόφαση Χαρίλαου, Αλέκας, Μίμη, καθαιρώντας τα εκλεγμένα οργανα της οργάνωσης και διορίζοντας Προσυνεδριακή Επιτροπή υπό τον Σήφη Κωτσαντή (αλήθεια τι κάνει αυτή η ψυχή;;). Θα πάει στο 5ο Συνέδριο και εκεί παρά την θέληση των εναπομεινάντων κνιτών να βγει γραμματέας ο Άγγελος ο Καραϊνδρος, πάλι ο σταυραετός της πολιτικής ο Χαρίλαος θα κάμει το θαύμα του και θα επιβάλλει γραμματέα τον θεοδωρικάκο (ναι αυτον της GPO)... Μετά από όλα αυτά, σε μαρανε που ο Δελαστίκ γράφει στο "εθνος"..Και σιγά το αμάρτημα λέω εγώ...

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα δεν είναι ότι γράφει στο έθνος, είναι τι γράφει εκεί που γράφει. Και στο περιεχόμενο πολλές φορές μοιάζει τον παναγιώτου (γνωστό πασόκο κατά καιρούς συντάκτη του έθνους και πρόεδρο της ερτ). Αυτό μάλλον είναι αμάρτημα. Και τέλος πάντων τι έκανε ο καθένας απο το 89 είναι γνωστό.

sniper είπε...

Ναι, πολυ ωραιο πραγμα η ανωνυμια, Ανωνυμε που σιχαινεσαι την ανωνυμια (αν ημαστε επωνυμοι θα μας εψαχνες δηλαδη?).

Σιγα μη χρειαζομασταν αποφαση του Κομματος για να καταλαβουμε οτι μεχρις ενος σημειου στη δεκαετια του 80 ειχαμε φαει τον παπα τοσο για το ΠΑΣΟΚ (οχι ολοι, φανηκαν αυτοι που τον εφαγαν πραγματικα και αυτοι που ηθελαν να κανουν και αλλους να τον φανε-τον παπα παντα). Για πραγματα που συμβαινουν μπροστα στα ματια μας θα χρειαζομαστε φωστηρες να νομιμοποιησουν τη νοημοσυνη μας? Και οχι, δεν ειμαι 40 χρονων και δεν τα εχω ζησει. Το ιδιο και για το ΝΑΡ. Μα τι αγωνια που εχεις να ζητας και για το παραμικρο πραγμα της καθημερινοτητας σου να σου το νομιμοποιησει το Κομμα με αποφαση του!

Δεν ξερω απο ποια αποφαση προκυπτουν αυτα που ειπες για το ΣΥΝ (πωπωω τι εγινε ρε παιδια? καποιος δεν τα ξερει ολα!). Προφανως απο καμια. Μην ξαναμιλησω για την αγωνια σου.

Τι μας λετε καλε! Το 14ο Συνεδριο τοποθετηθηκε και πηρε αποφαση για την "αποκλιση απο την επαναστατικη τακτικη στη δεκαετια του 80"! Σοβαρα? Ενταξει τοτε εληξε το θεμα! Ας μιλαει ο καθενας για τον εαυτουλη του, ας κρινει μονος του τις πραξεις του χωρις να επιτρεπει σε κανεναν αλλο να το κανει κι ας κανει την "αυτοκριτικη" του. Οπου "αυτοκριτικη" για σενα= ανουσιο αυτομαστιγωμα. Ετσι ολοι θα ειμαστε τελειοι στο μικροκοσμο μας! Ο πιο ακραιος ατομικισμος υψωμενος στη νιοστη για τις συλλογικες διαδικασιες!

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ απο το τι εγινε το 87-91 δεν γνωριζω (ξερω 5-10 βασικα πραγματα- ενταξει ρε μην κλαιτε που το Κομμα επεζησε και ειναι απο τα ελαχιστα ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ στην Ευρωπη) και δεν εχω σκοπο να γινω "ειδικος" της μιας τετραετιας για να κανω "εμπεριστατωμενες" συζητησεις. Προφανως εσυ που αγεσαι και φερεσαι μεταξυ θεσεων και αποφασεων, ειναι λιγο δυσκολο να το χωνεψεις αυτο.

Ειμαι ο τελευταιος που θα παραστησει το δικηγορο του "Καποιου" (που ξερει μια χαρα να υπερασπιζεται τον εαυτο του, ειτε εχει δικιο ειτε οχι). Απλα, Ανωνυμε που μισεις την ανωνυμια, θελω να σου δωσω πολλα "συγχαρητηρια" για την ηλιθια και ανεγκεφαλη σταση σου να βριζεις και να συκοφαντεις ανθρωπους που υπερασπιζονται το Κομμα, μονο και μονο επειδη δεν συμφωνουν στο 1000000000% με τις θεσεις του. Και ακομα ψαχνω να βρω ποτε ειπε ο Καποιος οτι ειναι μελος. Αν για να μιλησει ή να υπερασπισει καποιος το Κομμα πρεπει να ειναι σωνει και καλα μελος ή να συμφωνει ανευ ορων σε ολα ή να τα ξερει ολα, να μας το πεις να το ξερουμε. Αντε να φορεσεις τωρα καμια πανοπλια, ζωγραφισε εναν μεγαλο κοκκινο σταυρο στο στηθος σου και τραβα στη Σταυροφορια της Ιδεολογικης Καθαροτητας που στο μυαλο σου εχει κυρηξει το ΚΚΕ και γουσταρεις τρελα, μιας και εβλεπες και Χαιλαντερ μικρος (στο τελος θα μεινει μονο ενας. Καθαρος). Για κατι ανοητους με slave mentality σαν το δικο σου μας τη λενε αλλοι, μεγαλυτεροι ανοητοι, που στο μυαλο τους κι αυτοι ειναι "ελευθεροι". Απορω γιατι καθισα και σου απαντησα, μιας και ειπες οτι δεν θα επανελθεις (ισως τελικα και να μην ηταν σωστο απο μερους μου). ΑΝ εισαι οντως πραγματικα ΚΚΕ και δεν εισαι απλα ενας πονηρουλης προβοκατορακος με λιγα μαθηματα ηθοποιιας (ειδες τι ωραια που ερχεται μπουμερανγκ η ανωνυμια, Ανωνυμε που τη σιχαινεσαι?).

Καποιε και Ανωνυμε ΝΑΡιτη, φανταζομαι οτι η εμπειρια και η ωριμοτητα σας θα σας εδειξε απο αυτη την κουβεντα οτι το να παραθετεις 45000 λεπτομερειες και μαρτυριες απο ενα γεγονος και μια περιοδο σε τετοια πλαισια περισσοτερο μας απομακρυνει απο την αληθεια παρα μας κανει να την προσεγγιζουμε. Λιγες ασαφειες απο δω, λιγα μαγειρεματα απο κει, μια μιση αληθεια παρα περα, μια αποκρυψη μιας αλλης αληθειας πιο κει, μια παρερμηνεια γεγονοτων, λιγο πολεμικο κλιμα κι εγω προσωπικα περισσοτερο μπερδεψα παρα ξεδιαλυνα καποια απο τα πολλα που δεν καταλαβαινω για τοτε. Πιστευω μπορουμε να συννενοηθουμε και καλυτερα. Πολυ φιλικα και προς τους δυο.

ΥΓ: Απολιθωμα στο γαμησαμε παλι το ποστ. Κατι πηγε να γινει, αλλα ξεκατινιασμα μας βγηκε (και μου βγηκε) και παλι. Αν και εχω την εντυπωση οτι ωρες ωρες καραγουσταρεις......

Ανώνυμος είπε...

Οκ σύντροφε φάντασμα..Από τη μεριά μου θα κάνω ό,τι μπορώ να μην ξεκατινιάζεται η κουβέντα...

βλαχογενίτσαρος είπε...

τελικά,για το ΚΚΕ το 89' μάλλον δεν υπήρξε ποτέ! όλη αυτή η κουβέντα μου θυμίζει το ανέκδοτο των φοιτητικών καταλήψεων 06-07(δεν εννοώ την ΠΚΣ) που λέει:
πόσους μήνες έχει ο χρόνος για τους κνίτες??
10 - γενάρης,φλεβάρης,μάρτης,απρίλης,ιούλιος....
Έτσι και με τις συγκυβερνήσεις, δεν έγιναν ποτέ, τι συζητάμε τώρα!

Ανώνυμος είπε...

Ενώ για τους ναρίτες το 89 υπάρχει ακόμα σε έναν άλλο χωροχρόνο...Και γι αυτό η ερώτηση στην αλέκα στην προεκλογική, από το πριν, αν θα ξανακάνει συγκυβέρνηση! Προφανώς να συζητηθούν όλα και προφανώς μπορούμε να μιλήσουμε σε καλύτερο επίπεδο!

ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είπε...

Σύντροφε Φάντασμα νομίζω ότι είσαι πολύ επιλεκτικός στην κριτική σου. Καταλαβαίνω να εκφράζεις μια τάση υπεράσπισης προς αντιλήψεις που συμφωνείς αλλά σε αυτή την βάση κάνεις αντιπαράθεση επιπέδου καφετέριας . Ο κάποιος απ ότι εγώ καταλαβαίνω (αν κάνω λάθος εδω είναι να με διορθώσει) θεώρει ότι εκφράζει 100% μέχρι κεραίας τις θέσεις του κόμματος άρα και με βάση αυτό τον κρίνεις (όπου βάλει τον πήχη ο καθένας) . Το κόμμα σε ένα θέμα λέει το Α. Ότι και να πούμε εμείς εδώ το ίδιο θα λέει το κόμμα δεν αλλάζει αυτό. Άρα αν εγώ παρουσιάσω το Β ως θέση του κόμματος καλοπροαίρετα ή όχι δεν έχει σημασία πρέπει να δεχτώ και την κριτική για αυτό . Το ότι και γω ή και ο καθένας μπορεί να μην συμφωνούμε σε κάτι με το κόμμα είναι φυσιολογικό από κει και πέρα είναι ευθύνη του καθενός να το ξεκαθαρίζει αυτό είτε επώνυμα είτε ανώνυμα. Θέλει να κάνει κριτική ο κάποιος να την κάνει ως κριτική όπως κάνει και το απολίθωμα και συ και ο καθένας δεν γίνετε να παρουσιάζουμε την γνώμη μας ως γνώμη του κόμματος. Απλά τα πράγματα . Για κάποιον άλλο θα πίστευα ότι μπορεί να το κάνει νομίζοντας ότι υπερασπίζεται τις θέσεις του κόμματος για τον κάποιον δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό μακάρι να κάνω λάθος αλλά μόνο και μόνο από την συζήτηση καταλαβαίνει κάνεις τι είναι ο καθένας .
Σύντροφε φάντασμα η ιστορία του κόμματος δεν είναι αρλεκίν που διαβάζει και καταλαβαίνει ο καθένας ότι θέλει. Υπάρχουν οι αποφάσεις του κόμματος και με βάση αυτές η το υπερασπίζεσαι η κάνεις κριτική στις αποφάσεις απλά τα πράγματα. Οι θέσεις για την τακτική του κόμματος τότε δεν είναι ούτε υπό ανακάλυψη ούτε υπό διαμόρφωση για να της ψυχανεμιζόμαστε όπως λες. Θα μου επιτρέψεις να είμαι πολύ πιο αυστηρός με κάποιον που επικαλείται ότι τα έζησε από μέσα παρά με σένα που όπως είπες δεν έχεις προσωπική πείρα ούτε εγώ άλλωστε. Σε τελευταία ανάλυση φιλέ φάντασμα όταν οποιοσδήποτε ψάξει να βρει την ΕΠΙΣΙΜΗ ΘΕΣΗ του κόμματος για τα γεγονότα και την περίοδο δυστυχώς δεν θα κοιτάξει στα σχόλια στο μπλογκ του σφυροδρέπανου , του το εύχομαι βεβαία αλλά είναι μακριά ακόμα . Άρα και μείς με βάση αυτές πρέπει να μιλάμε και να κρίνουμε (ο κάποιος έχει δηλώσει ότι αυτό κάνει ) . Τώρα άμα παρασύρθηκες από τους χαρακτηρισμούς του (κάποιου να τον μαζέψει) σε καταλαβαίνω αλλά δεν είναι η ουσία . Ανακεφαλαιώνοντας εγώ βλέπω τον κάποιο που σκέπτεται να θεωρεί ότι αυτά που λέει εκφράζουν την επίσημη θέση του κόμματος και ο κάποιος να τον μαζέψει να τον κατηγορεί ότι την παραχαράζει.
Υ.Γ 1 Πολύ καλύτερος ο νέος συνδυασμός χρωμάτων στο μπλογκ σου καθόλου κουραστικός. είδες άμα ακούς τους παλιούς.
Y Γ 2 Σφυροδρεπανε απαιτείτε λεπτομερή τοποθέτηση επί του θέματος διότι δηλώνεις ως αγαπημένο σου βιβλίο (και δικό μου φυσικά) από το 12ο στο 13ο συνέδριο…

Κάποιος που σκέφτεται... είπε...

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση με τον ανώνυμο ΝΑΡίτη, συμφωνώ ότι το θέμα εξαντλήθηκε. Στο κάτω-κάτω, στο κύριο ζήτημα που είναι το τι γίνεται σήμερα και το αν θα «παίξει» «κολλεγιά» του ΝΑΡ με τους τάχα άσπονδους αντιπάλους του παρελθόντος (Αλαβάνο, Λαφαζάνη κλπ.), δε δόθηκε απάντηση. Ας κάνουν ό,τι νομίζουν στην τελική...

Δυστυχώς, η συζήτηση που προηγήθηκε έδωσε αφορμή για παρεξηγήσεις. Σε ό,τι με αφορά, αναλάμβάνω καλοπροαίρετα την ευθύνη για τυχόν ελλιπείς και ασαφείς διατυπώσεις, με έντονο το «προφορικό» στοιχείο, οι οποίες κάποιες φορές ενδεχομένως οδηγούν κάποιον, με καλή ή κακή πρόθεση, σε παρεξηγήσεις. Πρώτα-πρώτα είναι υποχρέωσή μας να μιλάμε εδώ και οπουδήποτε αλλού στο έδαφος των αποφάσεων και των θέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε «εκπρόσωποι τύπου» του Κόμματος, αλλά και χωρίς να ερχόμαστε σε αντίθεση με τη γραμμή του. Βεβαίως και αυτό προσπαθώ να κάνω, φυσικά ο καθένας μπορεί να κρίνει πόσο καλά ή όχι γίνεται αυτό και η καλοπροαίρετη κριτική δεκτή. Έτσι, δεν ξέρω τι λέει ο καθένας, ποιους και τι εννοεί, διευκρινίζω όμως τα εξής:

1) Ρωτά ο (Κάποιος να τον μαζέψει) για το μορατόριουμ. Απάντηση: ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ! Γι αυτό και η λέξη είναι σε εισαγωγικά (διότι την χρησιμοποίησε ΧΩΡΙΣ εισαγωγικά ο ΝΑΡίτης) και το νόημα της παραγράφου είναι ακριβώς ότι, ακόμα και αν κάποιος είχε την άποψη ότι το ΚΚΕ ξεκινούσε από θέσεις «μορατόριουμ» με το ΠΑΣΟΚ, τα γεγονότα της περιόδου που συζητούμε τον διαψεύδουν κατηγορηματικά.

2) Ήταν λάθος η αρχική συγκρότηση του ΣΥΝ; Πουθενά δε λέω ναι ή όχι. Λέω όμως – και δε νομίζω να αμφισβητείται από κανέναν – ότι το περιεχόμενο του κοινού πορίσματος ΚΚΕ-ΕΑΡ, κρίνοντάς το με τα δεδομένα της τρέχουσας, σημερινής πολιτικής γραμμής του κόμματος δεν το υιοθετούμε. Με τα δεδομένα της τότε γραμμής; ίσως ρωτήσει κανείς... Ας απαντήσει ο ιστορικός του μέλλοντος. Ωστόσο, ένας πρώτος μπούσουλας υπάρχει. Για παράδειγμα, στη θέση 30 των «Θέσεων για το Σοσιαλισμό» στο 18ο Συνέδριο, διαβάζει κανείς ότι «σε μεγάλο βαθμό ως Κόμμα υιοθετήσαμε λανθασμένες θεωρητικές εκτιμήσεις και πολιτικές επιλογές του ΚΚΣΕ» και, λίγο παρακάτω, εκτιμά ότι «το γεγονός αυτό αντανακλούσε και την ενδυνάμωση του οπορτουνισμού στις γραμμές του Κόμματος εκείνη την περίοδο».

3) Στο Πρόγραμμα του Κόμματος και στην πολιτική απόφαση του 17ου Συνέδριου, αναφέρεται ότι «ο ελληνικός καπιταλισμός είναι στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξής του, την κρατικομονοπωλιακή βαθμίδα ... καθόρισε το χαρακτήρα της επανάστασης ως σοσιαλιστικής» και ξεκαθαρίζει ότι είναι προγραμματική του θέση (προφανώς σήμερα) ότι «δεν υπάρχει ενδιάμεση εξουσία ανάμεσα στην αστική πολιτική εξουσία και τη σοσιαλιστική». Όμως, την εκτίμηση ότι ο ελληνικός καπιταλισμός είναι στην ΚΜΚ βαθμίδα, την έχει κάνει το Κόμμα από το 9ο Συνέδριο και την επιβεβαίωσε στο 10ο. Το τότε πρόγραμμα του Κόμματος, όπως όλοι γνωρίζουν, θεωρούσε ότι ανάμεσα στην αστική και τη σοσιαλιστική εξουσία παρεμβάλλεται το στάδιο της «δημοκρατίας του λαού» και καθόριζε συγκεκριμένα καθήκοντα που έπρεπε να λύσει αυτό το στάδιο. Κι εδώ, ας εκτιμήσει ο καθένας αν η πιο σωστή λέξη είναι «στροφή», «προσαρμογή με βάση τις νέες συνθήκες», «επικαιροποίηση». Η ελληνική γλώσσα είναι πλουσιότατη και δε θα τα χαλάσουμε εκεί, φθάνει να είμαστε σύμφωνοι στο περιεχόμενο...

Κάποιος που σκέφτεται... είπε...

4) Στις θέσεις για το 17ο Συνέδριο, συγκεκριμένα στις Θέσεις 15 και 16 διαβάζουμε: «Απέναντί μας, σε όλη την πορεία της ανασυγκρότησης από το 14ο Συνέδριο και μετά, ορθωνόταν μια σειρά συνδυασμένων υποκειμενικών παραγόντων - αδυναμιών και προβλημάτων που προϋπήρχαν και οξύνθηκαν στο έδαφος της εσωκομματικής κρίσης. Διαμορφωμένες αντιλήψεις και πρακτικές στην πολιτική και μαζική δράση από την περίοδο της μεταπολίτευσης, σε διαφορετικές, σχετικά, εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς για να μεταφερθούν ατόφιες στις σύγχρονες συνθήκες. Από τη στιγμή που επιβίωναν, δημιουργούσαν εμπόδια στην ικανότητα του Κόμματος να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις (...) Οι δυσκολίες προσαρμογής, η λειψή αφομοίωση και οι λαθεμένες αντιλήψεις εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις στον προσανατολισμό δράσης στο μαζικό κίνημα, στην κατανόηση της αναγκαιότητας να ζυμώνεται και να προβάλλεται η στρατηγική του Κόμματος, καθημερινά, σταθερά, και όχι μόνο σε γενικές πολιτικές αναμετρήσεις. Ένα σχετικά μεγάλο μέρος του στελεχικού δυναμικού δυσκολεύεται να συνδυάζει όλες τις μορφές πάλης του Κόμματος, οικονομική, ιδεολογικοπολιτική, μαζική. Αυτό το πρόβλημα έχει συνέπειες και στην κομματική οικοδόμηση, στη βελτίωση της επιρροής του Κόμματος, στην κατάκτηση αποκρυσταλλωμάτων (...) Η αιτία των παραπάνω προβλημάτων δεν πηγάζει μόνο από την επίδραση αντικειμενικών παραγόντων. Οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν κατακτήθηκε, ξεκινώντας από την ΚΕ, η βαθιά, ιδεολογικοπολιτική αφομοίωση της στρατηγικής και του Προγράμματος του Κόμματος, η ενιαία αντίληψη, που προκύπτει από τη συλλογική πείρα για το πώς αυτή προωθείται. Ο χαρακτήρας του Μετώπου ως κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, που καλείται όχι μόνο να αποσπάσει κατακτήσεις, αλλά να φέρει σε πέρας και το έργο κατάκτησης της λαϊκής εξουσίας, δε διαποτίζει, ακόμα, την καθημερινή δουλιά του Κόμματος. Ο αγώνας για το σοσιαλισμό κατανοείται από στελέχη και μέλη ως στόχος του απώτερου μέλλοντος και όχι ως αγώνας που επηρεάζει και καθορίζει τη δράση τού σήμερα (...) Έπρεπε να επιδειχτεί η αναγκαία απαιτητικότητα, με πειστικό και συντροφικό τρόπο, για την απαλλαγή των στελεχών από αντιλήψεις και πρακτικές που δεν αντιστοιχούν στο χαρακτήρα του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού αγώνα...». Φανερά, λοιπόν, το Κόμμα καλεί μέλη και στελέχη του να απαλλαγούν από αντιλήψεις που προϋπήρχαν και οξύνθηκαν στο έδαφος της κρίσης, αντιλήψεις που αντιλαμβάνονταν το σοσιαλισμό ως στόχο του μέλλοντος κλπ. Δηλαδή, τελικά, αντιλήψεις που ξεκόβουν την καθημερινή δράση από το στρατηγικό στόχο. Προφανώς, κανείς δε μπορεί να γενικεύει άκριτα και ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ, είναι όμως φανερό ότι τα παραπάνω αποσπάσματα αναφέρονται σε προβλήματα που «μας έρχονται» από τα χρόνια πριν την κρίση και έχουν ακόμα και σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, μια κάποια έκταση.
5) Τώρα για όλα τα άλλα που ανέφερε στο ελαφρώς λιβελλογραφικού χαρακτήρα σχόλιό του ο (Κάποιος να τον μαζέψει), μάλλον αδικεί τη νοημοσύνη του, καθώς και όλων μας, μιας και το περιεχόμενο που μου αποδίδει σε όλα είναι ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ. Δηλαδή:
α) το «μια ανάσα» που σου κόλλησε στραβά, πέραν του ότι εδώ η συζήτηση είναι σχεδόν «προφορική» όπως ξαναείπα, αναφέρεται στα αιτήματα και όχι στην πολιτική φυσιογνωμία των πολιτικών χώρων. Στο φοιτητικό, δεν ισχυρίστηκα πουθενά ότι οι διαφορές είναι αμελητέες, ίσα-ίσα ο ανώνυμος ΝΑΡίτης το ισχυρίστηκε, οπότε εύλογα μπορεί κανείς να τον ρωτήσει γιατί, αν είναι έτσι, έχει αυτή τη στάση κλπ. κλπ. Στο εργατικό, είναι χαρακτηριστικό ότι, από όσα διαβάζουμε, από σπάνια έως καθόλου γίνεται «κριτική» από δαύτους στο πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, σε γενικές γραμμές (δε λέω τώρα για τη γνωστή «πλειοδοσία», τόσα ευρώ εσείς, τόσα κι άλλα εκατό εμείς κλπ. που πάντα τους χαρακτήριζε), αλλά στο «από τα πάνω», στο ότι είναι «κομματική παράταξη», «ηγεμονιστικό μόρφωμα» και άλλα παρόμοια. Και ακριβώς, αυτό που λέω (και μάλλον δεν προσέχτηκε) είναι ότι ακριβώς αυτή η στάση τους είναι που προδίδει το ρόλο τους ως «αβάντας» της ΓΣΕΕ κλπ.

Κάποιος που σκέφτεται... είπε...

β) ασφαλώς και από καμιά απόφαση δεν προκύπτει ότι το ΝΑΡ ήταν σύμμαχος κατά του Μίμη, αλλά... ποιος το είπε αυτό, χριστιανέ μου; Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αυτό που είπα είναι, ακριβώς το αντίθετο. Ότι είναι ύποπτη η πολιτική επιλογή (επι λέξει λέω ότι ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν) της ηγεσίας αυτής της φράξιας να παίξει «τα ρέστα της» και να σύρει έξω από την οργάνωση και το κόμμα χιλιάδες κόσμο και, αντικειμενικά (έχω τις προσωπικές αμφιβολίες μου μήπως δεν ήταν μόνο αντικειμενικά, τελικά), να βοηθήσει το Μίμη και το Φαράκο. Τι άλλο από αυτό (δεν εννοώ την προσωπική μου αμφιβολία) λέει και το Κόμμα, όταν λέει ότι στη διπλή κρίση του ’89-’91, οι δύο τάχα αντίθετες φράξιες αλληλοτροφοδοτούσαν με τη δράση τους η μια την άλλη; Και βέβαια, κάθε άλλο παρά μαρξιστές-λενινιστές δεν τους θεωρώ κι άλλωστε το λέω ξεκάθαρα ότι στη διάρκεια της δράσης τους μέσα στις γραμμές μας και μετά που έφυγαν άλλαξαν ένα σωρό ιδεολογικά «κουστούμια», πράγμα που αν θες, δυναμώνει τις υποψίες μου... Ούτε βέβαια είπα (και είμαι και απόλυτος σ’αυτό) ότι έχει ευθύνη το Κόμμα για την επιλογή τους να φύγουν. Το αυτονόητο έπραξε το Κόμμα, όταν έφεραν το πράγμα εκεί που το έφεραν. Και κανένας, επίσης, πόνος δε με πιάνει για τους άλλους οπορτουνιστές που διέγραψαν οι συγκεκριμένοι, όντας στελέχη του Κόμματος. Το δεδομένο αυτό το ανέφερα – όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει – για να φανεί η υποκρισία του ανώνυμου ΝΑΡίτη που πιστεύει ότι, τάχα, η φράξιά του εξέφραζε την ...«αριστερή τάση» στο Κόμμα. Όμως, είναι χωρίς σημασία ο συσχετισμός στις γραμμές μας (που αποτυπωνόταν και στα όργανα) εκείνη την περίοδο, αναφορικά με το πως δημιουργήθηκε η κρίση, τις πολιτικές αιτίες της, την έκταση που πήρε, τις μεθόδους αντιμετώπισης μέχρι να φτάσουμε στην «ώρα μηδέν» και, τελικά, τις συνέπειές της; Είναι το ίδιο όταν «χειρίζονται» την κρίση (κι από τις δυο πλευρές) στελέχη που έχουν στόχο να ζημιώσουν το κόμμα, να το διαλύσουν με το να τη χειρίζονται από πλευράς κόμματος στελέχη αφοσιωμένα σ’αυτό και με ιδεολογικά-πολιτικά ατσαλωμένη συνείδηση;

γ) Όμως, βρε «μαζεμένε» πες μου εσύ, από την άλλη, ποιο ντοκουμέντο ταύτισε ποτέ τις ευθύνες μια ηγεσίας όπως οι γνωστοί «15» του ΝΑΡ και τα στελέχη του ΚΣ και της Σπουδάζουσας με τις (οπωσδήποτε υπαρκτές, τίποτε δεν αναιρεί την ατομική ευθύνη καθενός) ευθύνες των χιλιάδων που έφυγαν για να πάνε, πολύ σύντομα, οι περισσότεροι σπίτια τους; Τότε γιατί τους απευθύνουμε πάντα κάλεσμα συσπείρωσης εκ νέου γύρω από το κόμμα, ψήφου, ενεργής στήριξης στο κίνημα κλπ.; Ούτε κομμουνισταράδες τους χαρακτήρισε κανείς, ούτε τίποτε... δικά σου λόγια είναι αυτά, εγώ δεν τα είπα ποτέ, ούτε τα πιστεύω...

Αυτά λοιπόν και σε ό,τι με αφορά ούτε εγώ θα επανέλθω (φράση της μόδας έγινε αυτό, χεχε)...

Ανώνυμος είπε...

Καλά το τι έχουμε διαβάσει από τους από πάνω δε λέγεται. Η τρίχα κάγκελο και το σαγόνι κάτω. Και ντάξει, για μας τους ΝΑΡίτες τα βρίσκετε οτι είμαστε οπορτούνες, χαφιέδες κλπ. Αλλά να χαρακτηρίζει ο ένας σύντροφος τον άλλο χαφιέ της ΓΑΔΑ και προβοκάτορα; Ατμόσφαιρα Τασκένδης και εποχής Πλουμπίδη πλανάται στην ατμόσφαιρα. Ντάξει τώρα ο,τι και να πω για ασυνομική αντίληψη της ιστορίας, μεταφυσική αντίληψη για το κόμμα κλπ, λίγα είναι. Και για αυτά που λέτε για τα γεγονότα, και για το ύφος σας και τη μεθοδολογία σας. Μετά την αγιοποίηση του Στάλιν, σειρά έχει και η αναπαράσταση του εσωκομματικού κλίματος επί Ζαχαριάδη. Φαντάζομαι τον "κάποιος να τον μαζέψει" να βγαίνει στη Φωνή της Αλήθειας και να ανακοινώνει οτι ο "κάποιος που σκέφτεται" είναι προβοκάτορας και χαφιές της CIA ο οποίος διαχέει σκόπιμα ψευδώς τις θέσεις του κόμματος κλπ. Και το φοβερό είναι οτι ο "κάποιος που σκέφτεται" έσπευσε να τα μαζέψει κάνοντας εκπληκτικές λεκτικές ακροβασίες και λόγω αυτών καταλήγοντας να γράφει τερατουργήματα, του στυλ "οκ, μπορεί και το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ να ήταν αντικειμενικά αναπόφευκτο, με βάση τις συνθήκες, τη γραμμή του κόμματος κλπ". Ο,τι να ναι γενικά, αν κάποιος ψάξει τα μακροσκελή κομεντ σας θα βρει πολλά μαργαριτάρια.

Όσο για το ΝΑΡ, βαριέμαι να το υπερασπιστώ πάλι, είπαν κι αλλοι πριν από μένα. Δεν ξέρω ακριβώς τι λέγαν οι δικοί μας όσο ήταν στην ΚΝΕ, ξέρω σίγουρα όμως οτι τώρα έχουν κάνει καθαρά και ξάστερα την αυτοκριτική τους, και ατομικά και στα πλαίσια του ΝΑΡ. Και δεύτερον, λύστε μου μια απορία: οκ διαφώνησαν οι δικοί μας με τη συγκυβέρνηση, φύγαν από το κόμμα, "πήραν και στο λαιμό τους χιλιάδες κόσμο" (τα γεγονότα άλλα λένε άλλα τεσπα), πήγαν να φτιάξουν κάτι άλλο κλπ. Μια στοιχειωδώς πολιτική κριτική στα πλαίσια ενός σοβαρού διαλόγου από την πλευρά σας θα έλεγε οτι οκ, κακώς φύγαν, αυτό που πήγαν να κάνουν απέτυχε, το κόμμα έκανε σοβαρή στροφή κλπ. Αυτά ολα τα υπονοούμενα που αφήνονται στον άερα τι τα θέλετε; Τσέπωνε λεφτά ο Γράψας ή έγινε κάτι μετά ως "ανταμοιβή από το σύστημα"; Πείτε ρε μάγκες. Γιατί αλλιώς είστε και λίγο ψεύτες και λίγο γκεμπελίσκοι, έτσι;

Ανώνυμος είπε...

Μην πω και για αυτές τις θεωρίες περί "αλληλοτροφοδοτούμενων κέντρων", οι οποίες είναι επιεικώς πίπες. Είναι γνωστό και στις πέτρες οτι ο Μίμης και το Μαράκι ήταν τα αγαπημένα παιδιά του "Καπετάνιου", οτι μαζί διαγράφαν τους αριστεριστές, οτι μαζί με το Θεοδωράκη αποκαλούσαν τους Κνίτες "γενίτσαρους" κλπ, τα παν κι άλλοι. Άμα τα χαν βρει η "αριστερά" με την "δεξιά", η αλληλουχία των γεγονότων δεν είναι κομμάτι σχιζοφρενική; Αυτό είναι που λέμε αστυνομική αντίληψη της ιστορίας και συνωμοσιολογία σε όλο του το μεγαλείο.

kollaps


υγ1: ο πολύς κόσμος πήγε σπίτι του το 89-91 λόγω του ΝΑΡ, καλά ντάξει.. Θέλετε να πούμε πόσοι και ποιοί ήταν μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ (και όχι στο 87-91) που τώρα είναι σπίτια τους, στο σύστημα, στο ΜΜΕ και πάει λέγοντας; Κι αν είναι έτσι, εγώ θα βγάλω άποψη για το ΚΚΕ από αυτό; Ε ρε κάτι μυαλά..

υγ2: ο Κοτζιάς δεν ξέρω αν ήταν ο "θεωρητικός του αριστερού ρεύματος" αλλά στο ΝΑΡ έκατσε 1-2 μήνες. Όχι παραπάνω.. Τώρα γι'αυτα με τον Αλαβάνο που λες με πιάνεις αδιάβαστο, δεν ξέρω τίποτα. Ο Κοτζιάς απ'οτι ξέρω μαζί με το Γιωργάκη είναι και δεν έχει σχέσεις με ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Θες να μου ρίξεις ένα ραπόρτο τι θα κάνει η οργάνωση μου να μάθω κι εγώ; :P Αν εννοείς αυτό που υποψιάζομαι, άκουσα για μια εφημερίδα που θα βγάλει ο Αλαβάνος με ΚΟΕ κλπ, και μπορεί να γράφουν και 1-2 Ναρίτες μέσα. Ε και; Είπε κανείς οτι θα κάνουμε πολιτική συμμαχία; Φίλε μου η φαντασία σου οργιάζει, και να σουνα κανάς 20άρης Κνίτης μες στη φανατίλα θα το καταλάβαινα, αλλά είσαι 40. Ξεκόλλα λίγο το μυαλό σου, δεν είμαι εγώ ο εχθρός. Στην τελική, εδώ θα μαστε στο άμεσο μέλλον, θα δουμε αν "οι θέσεις του κόμματος επαληθεύτηκαν από τις εξελίξεις" (μουα-χα-χα).

υγ3: τελευταία μου συνεισφορά σ'αυτή την ταλαίπωρη κουβέντα, ένα παλιό κείμενο του Π.Π. (του γνωστού παιδιού του Αλαφούζου δλδ) για το θέμα μας:

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=81787152277490965&postID=4583865061076560141

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κε του μπλοκ ετοιμάζει να γράψει κάτι εισηγητικά, όχι στα σχόλια.
Δε μπορώ να πω ότι απολαμβάνω την κουβέντα μέχρι στιγμής. Απόλαυσα όμως την κανέλλη σήμερα το πρωί στο μέγκα. Ο σύνδεσμος του κολαπς κάπου ανατράπηκε και δε μου βγάζει αυτό που λέει.

Ανώνυμος είπε...

Καλα αυτο ο "Καποιος να τον μαζεψει" πρεπει να ειναι ενας ποοοοολυ μεγαλος μαλακας γραφειοκρατης απο αυτους που δυσφημουν και την οργανωση και το κομμα! Και εγω λεω οτι επρεπε να ξεφορτωθουμε και τα γκρουσκουλα και πρεπει να ξεφορτωθουμε τετοιους βλακες!!!

ΥΓ:Γενικα δυσκολευομαι τωρα να βρω ενα κουλ νικνειμ γιαυτο θα πω απλα οτι ειμαι και εγω "φιλος" του κομματος για να μην παρεξηγηθω!

sniper είπε...

Απλα τα πραγματα να σου απαντησω:

Πρωτον ναι: ημουν επιλεκτικος στην κριτικη μου, οχι ομως οπως το εξελαβες εσυ. Απλα εκανα επιλογη λογω χρονου στα ζητηματα που εθεσε ο Ανωνυμος που αντιπαθει την ανωνυμια και σε μερικα δεν απαντησα.

Δευτερον: Δεν θυμαμαι να ζητησα ποτε επιεικια. Ψεματα. Το εχω κανει και αν εννοουμε το ιδιο, διαβασε τι λεω και παρακατω για να το δεις ολοκληρωμενα.

Τριτον: Για την αντιπαραθεση επιπεδου καφετεριας πο λες, εγω ο ιδιος χαρακτηρισα τον εαυτο μου με χειροτερα λογια. Παντως δεχομαι την κριτικη, καθως κι εγω ο ιδιος ειπα οτι δεν αρκει να κανουμε μια επιφανειακη αυτοκριτικη, αλλα να δεχομαστε χωρις κομπλεξ κι αυτα που εχουν να πουν οι αλλοι. Και δεν ξε-λεω.

Τεταρτον: Κανεις λαθος οτι κρινω τον Καποιο με βαση αυτα που πιστευει ο ιδιος για τον εαυτο του και τις θεσεις του Κομματος (που ναι, αλλοτε τις εκφραζει κι αλλοτε οχι). Ισως να σε οδηγησα κι εγω σ αυτο το συμπερασμα μιας και εγραψα πολυ βιαστικα. Απλα νομιζω οτι καλο ειναι να μην ορμαμε σα ταυροι καθε φορα που νομιζουμε οτι καποιος ειναι προβοκατορας. Και γιατι μπορει να πεφτουμε εξω και να κατηγορουμε αδικα καποιον (οπως εχει συμβει χιλιαδες φορες στο παρελθον, δε συμφωνεις?) και γιατι αν ειναι να αποκαλυφθει κανεις, υπαρχουν πολλοι και εξυπνοτεροι τροποι για να γινει αυτο. "Το κόμμα σε ένα θέμα λέει το Α. Ότι και να πούμε εμείς εδώ το ίδιο θα λέει το κόμμα δεν αλλάζει αυτό. Άρα αν εγώ παρουσιάσω το Β ως θέση του κόμματος καλοπροαίρετα ή όχι δεν έχει σημασία πρέπει να δεχτώ και την κριτική για αυτό." Μπραβο. Πραγματικα δεν διαφωνω πουθενα. Ξαναδιαβασε αυτα που εγραψα και νομιζω οτι θα το δεις κι εσυ αυτο.

sniper είπε...

Πεμπτον: Καλο το αστειο σου για το αρλεκιν, αλλα εγω διαπιστωσα και κατι ακομα πιο αστειο: Οτι, πολλες φορες εδω μεσα, αναγκαζεται κανεις να λεει δυο και τρεις φορες πραγματα αυτονοητα για να γινουν κατανοητα και, απο την αλλη, αποψεις και θεσεις λεπτομερεστατες που ειναι πολυ ομιχλωδεις περνανε στο ντουκου. Ας το ξαναπω αλλη μια λοιπον, μιας και τα ελληνικα ειναι η πιο πλουσια γλωσσα: Το οτι ενα κομμα εχει θεσεις ειναι ενα πραγμα. Το κατα ποσον αυτες ειναι σωστες ειναι αλλο. Το οτι εχει ενα κομμα παρει αποφασεις ειναι ενα πραγμα. Το αν αυτες ειναι σωστες ειναι αλλο. Το αν αυτες εφαρμοζονται ειναι επισης αλλο. Το σε ποιο βαθμο εφαρμοζονται ειναι επισης αλλο. Το πως και το αν κρινει ενα Κομμα μεταγενεστερα τις προγενεστερες αποφασεις του ειναι ξανα μανα αλλο. Θα κρινουμε ενα Κομμα μονο με βαση θεσεις και αποφασεις που εχει παρει? Για να συνοψισω: Η αποσταση που χωριζει τις θεσεις και τις αποφασεις ενος κομματος απο την πραγματικη ζωη και τη δραση, μπορει να ειναι αλλοτε μικρη και αλλοτε ετη φωτος. Αυτη την αποσταση δεν την κρινουμε? Και μαλιστα λαμβανοντας σε μικρο βαθμο υποψη το τι λεει αυτο το κομμα για τον εαυτο του? Μεσες ακρες το λες κι εσυ αυτο, οποτε δεν σε καταλαβαινω. Μαλλον εχει φασαρια στην καφετερια και αποσπαται η προσοχη μου.

Εκτον: Λυπαμαι, αλλα κανεις λαθος αν νομιζεις οτι η επιθεση μου στον Ανωνυμο που αντιπαθει την ανωνυμια, εγινε καθαρα επειδη αγανακτησα. Αυτο ειναι η μιση αληθεια και φανταζομαι οτι μαλλον το καταλαβες διαβαζοντας αυτα που εχω γραψει μεχρι στιγμης. Την αλλη μιση δεν θα την πω, γιατι ο ανθρωπος ειπε οτι δεν θελει να επανελθει και δεν ειναι σωστο να μιλαμε πισω απο την πλατη του. Απλα θα σου πω οτι, μπορει να μην εχω ζησει τα γεγονοτα στα οποια αναφερομαστε, ομως απο μωρο παιδι εχω ζησει αλλα πολλα, γνωριζοντας ενα σωρο ανθρωπους (ενταξει ολοι ζησαμε το ξερω) που γυροφερναν το Κομμα, τους γονεις μου και μερικες "συνομοταξιες" πιστευω οτι τις "μυριζομαι" σχετικα καλα. Βιωματικο ειναι εν μερει το θεμα, αν με πιανεις. Εν μερει.

ΥΓ1: Δεν νομιζω οτι ενδιαφερει κανεναν να μεταφερουμε εδω τα καφενειακου επιπεδου αστειακια για το φοντο, που κανουμε στο μπλογκ μου.

ΥΓ2: Δυσκολα θα βρω χρονο να επανελθω σε περιπτωση που θα θελησεις να προσθεσεις κατι ακομα (θα πνιγομαι για αρκετες ημερες). Αν ομως γραψεις κατι, θα βρω χρονο να το δω με προσοχη.

ΥΓ3: Απολιθωμα αποδεξου τη ματαιοτητα και την τραγικοτητα της ανθρωπινης φυσης. Λεσχη συζητησεων δεν ηθελες απο την αρχη? Παρ' την, σε ολο της το "μεγαλειο".

Ανώνυμος είπε...

οχι οτι δεν εχεις δίκιο σε 5 πραγματα "μαζεμενε" αλλα η αντιμετώπισή σου των θέσεων του κόμματος σαν Τοράχ, βίβλο, Κοράνι και δε συμμαζεύεται τσιμπαει λιγο. Στην τελική αν ορισμένες θεσεις μας δεν ειναι ξεκάθαρες και γερά εμπαιδωμένες σε φιλους και υπερασπιστές του, ίσως λεω ίσως να έχει μερίδιο ευθύνης και το ίδιο το κόμμα. Απο την ολη κουβέντα εγω κρατάω οτι ο διαλογος για τέτοια πράγματα πρέπει να ανοιξει στο μελλον εντος και εκτός της οργάνωσης αν δε θελουμε να χουμε "παρερμηνείες" και αμφιβολίες..

Ανώνυμος είπε...

Απολίθωμα έχεις δίκιο. Το σωστό λινκ είναι αυτό:

http://nar4.wordpress.com/2008/11/23/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%86/

KOMMANTO είπε...

Ήταν νομοτελειακό πως κάποια στιγμή θα λάμβανε χώρα αυτή η συζήτηση στο ιστολόγιο του Απολιθώματος.
Η συζήτηση των ομοπρώκτιων αδερφών έχει-μέχρι στιγμής- σταθεί στο ύψος που όλοι περιμέναμε.Πολύ χαμηλά και σε επίπεδο Τασκένδης.Να δούμε αν ο Κάποιος να τον μαζέψει θα φάει το αυτί του Κάποιου που σκέφτεται.
Είναι άμεση ανάγκη για το παρόν και, πολύ περισσότερο,για το μέλλον του κινήματος να τοποθετηθούν επί των ζητημάτων οι:

σπαρίλας
Toni Rigatonni
laiko stroma
αρσενικός γονιός του Απολιθώματος
Σωτήρης Κονδύλης
ο Κώστας απ'τη νομική
Παπά Ανυπόμονος(RIP)
Αντώνης Σκυλλάκος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Παρά την τακτική και στρατηγική τους επαφή με την κε του μπλοκ, οι ένα, τρία, τέσσερα κι έξι δε θα σπάσουν τη σιωπή τους. Ο τρία αρνείται να τοποθετηθεί δημοσίως, οι ένα κι έξι αρνούνται να τοποθετηθούν δημοσίως επί της ουσίας κι ο τέσσερα αδυνατεί να τοποθετηθεί τόσο δημοσίως (ένεκα το τρένο της ετε) όσο κι επί της ουσίας -ένεκα η αποστράτευση.
Για τον δύο γίνονται συστηματικές ενέργειες αλλά πρέπει να πιεστεί συναισθηματικά. Για τους λοιπούς πρέπει να αναλάβει κάποιος άλλος.

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο!!: Απολιθομα μπορεις να μου δωσεις τιτλο και εκδοσεις του βιβλιου του βικτορα του σερζ παρακαλω?

Ευχαριστω!
Mit sozialistischem Gruss!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αναμνήσεις ενός επαναστάτη
εκδόσεις scripta
τιμή κοντά στο 30άρι

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω αγαπητο απολιθωμα!!

ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είπε...

http://historiasmarginales.wordpress.com/2009/12/29/atithasakne/
άλλη μια συμβολή στο θέμα
με άμεσες ανταποκρίσεις της εποχής
συνέντευξη Γραψα που δηλώνει οτι η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή πίστεψε στην περεστρόικα .κλπ (23/09/1989)πιστεύω οτι το σφυροδρέπανο τα έχει εντοπίσει ειδή βεβαία.
προφανώς και δεν πρόκειται να συνεχίσω εγώ μια κουβέντα που κανείς δεν θέλει να συνεχιστεί.
ΥΓ1 Συγγνώμη αν σε ενόχλησε η αναφορά μου στο μπλογκ σου αλλά σε αυτή την καφετέρια σε βρήκα σε αυτή στο είπα δεν είχα κάποια σκοπιμότητα
ΥΓ2 μου βγάλε λέξη επαλήθευσης (slatin) σημαδιακό δυο γράμματα να άλλαζε… δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι αυτό ε?
ΥΓ3 Σφυροδρέπανο ακόμα και δυσάρεστη να είναι η κουβέντα τουλάχιστον βγάζει πλούτο συμπερασμάτων από πολλές απόψεις.

Ανώνυμος είπε...

Κόντρα ανάμεσα στους νεοαυτονομοτροτσκιστές και τους χρουτσοφικούς ρεβιζιονιστες. Πλάκα έχετε, συνεχίστε να υπερασπίζεστε ηγέτες παπαρήγειου αναστήματος σα το Φλωράκη και (ξε)πουλήστε όλη την ιστορία και τους αγώνες που έκανε αυτό το κόμμα και ο λαός.

ΝΠ είπε...

1. Η στάση του ΝΑΡ απέναντι στην νεα κίνηση Αλαβάνου - ΚΟΕ κτλ είναι η εξής:

http://www.narnet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=281&Itemid=1

τώρα απο πότε στο ΚΚΕ παίρνουν στα σοβαρά τα άρθρα του Φ.Π. στην Ελευθεροτυπία δεν μπορω να καταλάβω.
επίσης δεν γίνεται όταν γράφει για τις αλλαγές στο ΚΣ της ΚΝΕ (θυμάστε;;) ή για το γράμμα κριτικής στελεχων του ΚΚΕ μετα τις πρόσφατες Βουλ.Εκλογές να είναι χαφιές και τώρα να μετατρέπεται σε έγκυρο δημοσιογράφο
εκτος αν ο "σκεπτόμενος" ξέρει κατι άλλο και δεν ανοίγει τα μάτια σε μας τους παραπλανημένους

2.Απο καθαρή περιέργεια και μόνο και Μιας και το έγραψες καμιά 10αρια φορές ("προς σκεπτόμενο") απο που προκύπτει το Κοτζιάς - Αλαβάνος

3.Με πιέζει λίγο ο χρόνος, θα επανάλθω..

Φοιτητής είπε...

Προς ΕΑΑΚίτες (ΝΑΡίτες και λοιπούς συγγενείς...):
Τη μέρα της απεργίας (10 Φλεβάρη), να πάτε να δώσετε κανονικά τα μαθηματάκια σας, όπως κάνετε σε κάθε εξεταστική... Αν η κινητοποίηση εξελιχθεί σε "εξέγερση" θα σας φωνάξουμε, μην κουβαλιέστε τζάμπα(-μάγκες)... Α, και στα Δ.Σ. των σχολών μην ψηφίσετε καμία πρόταση που να προτείνει κατάληψη, γιατί: α) τα Δ.Σ. είναι γραφειοκρατικά όργανα και β) οι σχολές πρέπει να κλείνουν μόνο όταν το ΠΑΣΟΚ δίνει "γραμμή" για εξέγερση. Επίσης μη χάσετε το χρόνο σας σε περιφρούρηση εργασιακών χώρων μαζί με εργαζόμενους. Εκτός κι αν εκείνη την ώρα επιστρέφετε από alternative clubbing...

ξενυχτισμένος αριστεριστής είπε...

πω πω...

μας έκανες την μούρη κρέας
τρομερό σχόλιο

Φοιτητής είπε...

Το βλέπω, γιαυτό επί της ουσίας την έκανες γαργάρα και δε σχολίασες κανένα κομμάτι της "ταμπακιέρας"...

kollaps είπε...

Ε ρε πίκρες και κόμπλεξ.. "Φοιτητή" πέρυσι (και φέτος) τον Δεκέμβρη με τους πασόκους ήσουνα στην ίδια θέση: στον καναπέ. Τον Δεκέμβρη τον κατήγγειλες κι εσύ, τον κατήγγειλε και το ΠΑΣΟΚ. Πορείες-κηδείες στο Μοναστηράκι εσύ, κεράκια ο Παπανδρέου. Τώρα προβοκάρω αλλά νομίζω τα παραδείγματα μου πιο πολύ σχέση έχουν με την πραγματικότητα από το εμμονικό πηθίκισμα της γραμμής που σας δίνουν για την ΕΑΑΚ στις κόβες. Η οποία γραμμή είναι γνήσια στα χνάρια του Γκέμπελς: "ρίξε ρίξε λάσπη, όλο και κάτι θα μείνει".

Για τα άλλα που λες, στην απεργία κάτω θα είμαι και στο ΔΣ θα πω για κλειστή σχολή. ΟΚ ψευτάκο που κάνεις οτι δεν ξέρεις τι κάνει το ΝΑΡ και η ΕΑΑΚ σε κλαθε απεργία; Αυτά για την εξεταστική και τα μαθήματα τι τα θελες όμως, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.

Και ξαναλέω, βγάζεις πολύ κόμπλεξ δικέ μου, κοίταξέ το. Όσον αφορά την αρχική κουβέντα, νομίζω είναι γελοίο να κατηγορείς το ΝΑΡ και την ΕΑΑΚ για ανθενωτική γραμμή απέναντι στο ΚΚΕ, τη στιγμή που όπως φαίνεται είναι κεντρική γραμμή της ηγεσίας της ΚΝΕ να γίνεται αντιπαράθεση με τέτοιους όρους απέναντι στην ΕΑΑΚ. Εγώ θα επιμένω να κάνω ΠΟΛΙΤΙΚΗ κριτική στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ, και συμφωνώ με αυτήν που διατυπώνεται εδώ:

http://www.nka.gr/downloads/platforma1.pdf

kollaps είπε...

Χαχαχα, τώρα είδα αυτό για την "γαργάρα". Οκ ντάξει, μάλλον είσαι 1-2ετής πριζωμένος και νομίζεις οτι έχεις τη φουλ μπετοναρισμένη γραμμή απέναντι στους αριστεριστές. Ίσως να σαι κι απ'αυτούς τους 19χρονους που τη λέγανε στο Ρούση (από κοντά!) πηθικίζοντας το Ριζοσπάστη και επικαλούμενοι τον Μαρξ και τον Λένιν. Λογικά θα ηρεμήσεις κάποια στιγμή.

Φοιτητής είπε...

Ανάφερε μια σχολή που με πρόταση των ΕΑΑΚ ήταν κατειλημμένη στις 17/12/09 και πρόκειται να είναι στις 10/2/10. Τα μέλη της ΚΝΕ ως γνωστόν όταν υπάρχει απεργία δε δίνουν μαθήματα εκείνη τη μέρα, ανεξαρτήτως αποφάσεων, και αυτό καλούν τους φοιτητές να κάνουν και στις 10/2. Όπως καλεί και το Μ.Α.Σ. βέβαια.

Σε αντίθεση με όλες τις άλλες παρατάξεις (και τα ΕΑΑΚ δηλαδή), που κάνουν τις πάπιες και δίνουν κανονικά την εξεταστικούλα τους. Αυτό ισχύει. Από κει και πέρα αν η απάντησή σου εξακολουθεί να είναι: "είσαι ψεύτης", τότε δε μπορώ να αντιπαρατεθώ με τόσο υψηλού επιπέδου επιχειρήματα...

Σχετικά με την καραμέλα για το Δεκέμβρη εγώ ήμουν εδώ:

http://www1.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=231948&format=.jpg

http://www1.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=231944&format=.jpg

http://www1.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=231846&format=.jpg

όταν εσύ έκαιγες σκουπίδια με τους προβοκάτορες, και όχι στον "καναπέ" της ταξικής συναίνεσης που έχει βρεθεί άπειρες φορές το ΝΑΡ όταν με αντι-ΠΑΜΕ και αντι-ΚΚΕ εμμόνή καταψήφιζε σε αρκετούς χώρους την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργία στις 17/12.

Θα αποχωρήσω από την παρέα, όχι γιατί δε μπορώ να αντιπαρατεθώ, αλλά γιατί επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά οτί σε διαδικτυακές συζητήσεις(πέρα από τα προβοκατοριλίκια) "νικάει" αυτός που έχει περισσότερο χρόνο για "σκότωμα"... Γεια χαρά

Ανώνυμος είπε...

Προς "φοιτητή" κλπ. Φιλαράκο τόσο κόμπλεξ δεν θα σου κάνει καλό και αν μη τι άλλο δεν ταιριάζει σε κομμουνιστή που θες να είσαι.. Όσα και να καταλογίσεις στο ΝΑΡ, ένα πράγμα ισχύει: Το ΝΑΡ δίνει με συνέπεια την δύσκολη μάχη της ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος και της επαναθεμελίωσης του κομμουνισμού...Τα μέλη του, όπως και αυτά της ΝΚΑ είναι και αυτοί πρωτοπόροι αγωνιστές! Αυτό το αναγνωρίζει ο πάσα είς καλοπροαίρετος!

Ανώνυμος είπε...

Απο κει και πέρα, θέλουμε ως ΝΑΡ (και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) την κοινή δράση με το ΚΚΕ και με το ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο εργατικό όσο και γενικότερα, πάνω σε αρχές!
Ανώνυμος ΝΑΡίτης

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε φοιτητη συνηθιζεις παντα να χρησιμοποιεις τοσο βαρυγδουπες προτασεις και εκφρασεις? Ακου εκει επαναθεμελιωση του κομμουνισμου και του ταξικου κινηματος!Ναι εσας περιμενε το ταξικος κινημα για επαναθεμελιωθει!Οσο για Κομμουνιστικη επαναθεμελιωση που τοσο βερμπαλιστικα εδω και αρκετο καιρο λενε οι ΝΑΡιτες,πραγματικα θελω να σου κανω μια ερωτηση! 1)Τι εννοειται με αυτο και πως σκοπευεται να το πετυχετε και(δηλαδη σε ποια θεωριτικη βαση και μεθοδολογια) 2) Πως θα το επιτυχεται αυτο οταν στην ουσια ειστε πραγματικα στον κοσμο σας, δεν ξερετε καν πια ειναι τα ορια του κινηματος και χανεστε στο ειδικο και στα μετωπα!Και θελω να παω και κατι τελευταιο επειδη εδω και αρκετα χρονια διαβαζω ΠΡΙΝ καθε βδομαδα ,ειναι καποιου ειδους κολπο που εδω και 20 χρονια καθε δυο βδομαδες εχεται στο ΠΡΙΝ μια τουλαχιστον αναφορα στην συγκυβερνηση?

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν το πρώτο σου λάθος από κεκτημένη αμυαλοσύνη!! Δεν με ξέρεις και με λες φοιτητή..εργατης είμαι αν αυτό σου κάνει! Πάμε λοιπόν: Με τον όρο "κομμουνιστική επαναθεμελίωση" εννοούμε το προφανές..Ο κομμουνισμος σαν πολιτικό και κοινωνικό πρόταγμα, χρειάζεται επαναθεμελίωση! Και στο τ ι ονομάζουμε κομμουνισμό, και στο τ ι ρόλο έχει το πολιτικό υποκείμενο (κόμμα ή κομματα, μέτωπο) και στο τ ι εννοούμε κατ'αρχήν εργατική εξουσία (ή δικτατορία του προλεταριάτου, προτιμώ τον πρώτο όρο).. Γιατί αγαπητέ σύντροφε αν θεωρείς πως δεν χρειάζεται επαναθεμελίωση ο κομμουνισμός, θα σου θυμίσω πως στην Κίνα κυβερνά κομμουνιστικό κόμμα με όλα του τα σύμβολα, και οικοδομεί τον πιο άγριο καπιταλισμό!! Στην Βόρεια Κορέα κυβερνά κομμουνιστικό κόμμα και η εξουσία περνά από πατέρα σε γιο!! Εσύ λοιπόν νομίζεις ότι όλα βαίνουν καλώς;;; Ή ότι χρειάζεται μια αλλαγή φρουράς στα κόμματα υατά και όλα θα διορθωθούν;; Ή μήπως πιστεύεις πως έχουν εισχωρήσει πράκτορες στο ΚΚ Κίνας ή στο ΚΚ Κορέας ή στο ΚΚ Βιετνάμ και οικοδομούν καπιταλισμό για να δυσφημίσουν τον κομμουνισμό;;;
Ανωνυμος εργάτης ΝΑΡίτης

Ανώνυμος είπε...

2ον: Σαφώς και το εργατικό κίνημα χρειάζεται ταξική ανασυγκρότηση!!! Εσυ τι λες πάμε καλά με το 11% συνδικαλισμένων εργατών στον ιδιωτικό τομέα;; Ή με το συνολικό 25% συνδικαλισμένων (δημόσιο και ιδωτικό τομέα);;; Με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να απαξιεί τον συνδικαλισμό (και δεν φταίει ΜΟΝΟ η εργοδοτική τρομοκρατία...)! Τα ίδια τα συνδικάτα έχουν γραφειοκρατικοποιηθεί στη δομή και τη λειτουργία τους..Συνελεύσεις γίνονται σπάνια και με μικρή συμμετοχή..Υπάρχουν γύρω στα 4.500 πρωτοβάθμια σωματεία στη χώρα που τα περισσότερα είναι απλές σφραγίδες...Υπάρχουν πολλά ομοιοεπαγγελματικά σωματεία, την στιγμή που η κλαδική/επιχειρησιακή συγκρότηση είναι η μόνη που μπορεί να ενώσει την τάξη..Τι λες λοιπόν μετα από όλα αυτά;;;Δεν χρειάζεται ανασυγκρότηση το εργατικό κίνημα;;; Το ΝΑΡ λέει πως χρειάζεται...

Ανώνυμος είπε...

3ον Πως θα τα πετύχουμε;;; Καταρχήν όχι μόνοι μας! Δυνάμεις από το ΚΚΕ, από τον ΣΥΡΙΖΑ, την υπόλοιπη εξωκ. Αριστερά και εργαζόμενοι χωρίς προηγούμενη κομματική ένταξη, θα αποτελέσουν την μαγιά (ήδη οι προσπάθειες γίνονται μα θα πάρι καιροοοο..) της ανασυγκρότησης του εργ κινήματος!! Θέλουμε ένα εργατικό κίνημα το οποίο θα στηρίζεται σε μαζικά ταξικά σωματεία, με δημοκρατική λειτουργία, με γενικές συνελεύσεις!!Στηριγμένη πάνω στον μαρξισμό και με πολιτικά εργαλεία τα κόμματά μας, θα τα καταφέρουμε να εκφράσουμε τις ανάγκες της εποχής μας!!! Απο κει και πέρα που βλέπεις το θόλωμα;; Άλλο κόμμα, άλλο μέτωπο! Για την συγκυβέρνηση κάνεις λάθος! Δεν είναι καούρα του ΠΡΙΝ να ασχολείται συχνά με αυτό το θέμα...Ε όχι όμως και να κατηγορεί το ΚΚΕ το ΝΑΡ για φιλοΠΑΣΟΚισμό, όταν το ΚΚΕ κυβέρνησε μαζί με το ΠΑΣΟΚ! Πάει πολύ...