Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Το γαρ πολύ της θλίψεως

Οι εκλογές ούτως ή άλλως είναι μια διασκεδαστική διαδικασία συνυφασμένη με αστικό πατατάκι.
Διασκέδαση εκ του αρχαίου διασκεδάννυμι που σημαίνει διασκορπίζω και στην παθητική (στάση που κρατάμε, που το πολύ να γίνει παθητική αντίσταση) γίνεται διασκορπίζομαι, σε χίλια κομμάτια, μεταμοντέρνα. Κι άντε μετά να τα μαζέψεις, να σκεφτείς και να αντιδράσεις.

Ενώ η ψυχαγωγία είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Άγει την ψυχή με όχημα τις ωραίες ιδέες και την οδηγεί σε άλλο κόσμο. Όχι στον άλλο κόσμο που θα πας, περιμένοντας τη δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού και της λαϊκής εξουσίας. Ούτε σε έναν άλλο κόσμο του σεκ που είναι εφικτός. Αλλά στην κοινωνία του μέλλοντος. Απ’ όπου είδαμε πλάνα σαν σε προσεχώς στη σοβιετική οθόνη του μυαλού μας που εξέπεμπε με σεκ-άμ.

Τι εστί όμως αστικό πατατάκι; (Ο όρος είναι δάνειος κι η ανάλυση κλεμμένη κατά το ήμισυ).
Παρασκήνιο, ιστορίες, αναλύσεις, ίντριγκες. Παράθυρο με τον ειδικό εκλογολόγο τρόμπα κι ο κουτσούμπας να πηγαίνει στο ζάππειο μετά από ένα άσχημο αποτέλεσμα και να λέει θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της παράταξης. Αλλά επειδή εμείς δεν έχουμε τέτοια για να σπάσουμε πλάκα, καλύπτουμε λαθραία την ταπεινή ανάγκη για αστικό κουτσομπολιό με ίντριγκες στις ζωές των άλλων και πιάνουμε θέση με πατατάκι ανά χείρας.

Πόσο μάλλον τώρα, που το πατατάκι είχε χάπι εντ. Δίδυμη πτώση νδ-πασόκ, δίδυμη άνοδος (sic) για κουκουέ κι ανταρσύα, της κομμουνιστικής και wannabe αριστεράς, σπάμε το αστικό μπλοκ εξουσίας κι άλλα τέτοια πατριωτικά.

Κι όμως όχι. Αυτή τη φορά βαρέθηκα σχετικά γρήγορα. Είδα λίγο μπαρτσελόνα μαζί με τον υποψήφιο άβερελ. Και στο τέλος έμεινε μια ανεξήγητη, υπόγεια θλίψη. Και μια στυφή γεύση από πανηγυράκι. Κάτι σα γιουροβίζιον. Ή τα παιχνίδια χωρίς σύνορα που κι αυτά η μπόκοτα τα παρουσίαζε.
Στις εθνικές παίζει κι ένας πολιτικός αρχηγός, μπαίνει τζόκερ σε δύο νομούς και διπλασιάζει τους πόντους σου. Αλλά αν πέσουν όλοι στη θεσσαλονίκη όπως στις προηγούμενες, οι ψήφοι μοιράζονται κι οι τζόκερ χαραμίζονται. Τους μένει όμως η στολή για να κάνει το γελωτοποιό ο αλαβάνος.

Γιατί έτσι όμως; Ξέρω ‘γω; Μπορεί από αντίδραση, για να ισοφαρίσω την χαρά των άλλων. Γιατί μετά την χαρά του 07’ με το οκτώ και κάτι πέσαμε στις δυο τρομάρες στις εκλογές του 09’. Φοβού τους κουκουέδες κι αλέκα φέροντες. Αλλά μην ανέχεσαι να σε φοβίζουν, φόβισέ τους εσύ. Κι ο χάγιος φοβέρα θέλει.

Η ίσως γιατί στη δεξιούπολή μας είχαμε τη μικρότερη άνοδο πανελλαδικά. Ακόμα και στα δυτικά προάστια που κάποτε ήταν κόκκινα κι έβγαζαν κομμουνιστές δημάρχους που έκαναν τους πρώτους πολιτικούς γάμους στην ελλάδα. Σαν αυτόν του υποψήφιου άβερελ (που τότε ήταν στο κόμμα) και του θηλυκού μου γονιού (που ουσιαστικά δεν έφυγε ποτέ από αυτό).

Μπορεί κι εξαιτίας της χρυσής αυγής, της μεγάλης αποχής στα αστικά κέντρα (στην επαρχία που ήταν μικρότερη, μικραίνουμε κι εμείς) και των πολλών γιούχου ψήφων που αφαιρούν αξία απ’ το νικητή των εκλογών.
Λες κι οι δικές μας να ‘ναι ανεμομαζώματα-ανεμοσκορπίσματα σαν των άλλων; Αλλά όσο να πεις, οι δικοί μας ήταν ανέκαθεν μπετόν αρμέ, έτοιμο υλικό για τα τείχη της νέας εποχής που κρατάνε εκτός των τειχών δούρειους ίππους και πράσινα άλογα που θέλουν να μας αλώσουν.

Μπορεί κι επειδή τα βλέπω απ’ έξω, χωρίς ενεργό συμμετοχή. Ενώ για τους συντρόφους που έτρεξαν κι έγιναν χίλια κομμάτια είναι μια μικρή ανταμοιβή για τους κόπους τους. Παίρνουν κουράγιο να συνεχίσουν για να αλλάξουν συνολικά τους συσχετισμούς. Κι αυτή είναι απ’ τις πιο σοβαρές παραμέτρους των εκλογών.
Αν βγαίνει κάτι από αυτή την χαρά είναι ότι ο θεσμός των εκλογών δεν είναι ξεπερασμένος. Όχι μόνο για τις μάζες, αλλά και για εμάς τους ίδιους, το δικό μας κόσμο, το δυναμικό των οργανώσεων. Κι είναι ζήτημα αν αυτό είναι δικό τους κουσούρι, ή τους καλλιεργείται μέσα στις οργανώσεις, με την καμπανιακή, προεκλογική τους δράση.

Προσωπικά θα ήθελα να δω στελέχη ικανά, σαν τον παφίλη και το σοφιανό, ακόμα και τον θεοδόση που πήρε χρωματάκι, να οργώνουν σε καθημερινή βάση τους χώρους δουλειάς και μετά τις εκλογές. Η δουλειά που έγινε προεκλογικά, είναι παρακαταθήκη, αλλά αν δε βρει συνέχεια θα μείνει άδεια θήκη, χωρίς αντίκρισμα.

Κανείς ωστόσο δε μπορεί να υποτιμά αυτή την χαρά, γιατί δεν είναι στείρα εκλογική.
Θυμάμαι στο βελλίδειο, στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος, φάτσες χαρούμενες, γιορτινές, κόσμο που είχε βάλει τα καλά του για την περίσταση, όχι όπως το πάσχα στην εκκλησία, για επίδειξη, αλλά για να είναι ασορτί με την εσωτερική του διάθεση.
Κι όταν βγήκε η αλέκα… συνθήματα, σημαίες, βουβουζέλες… χαμός! Μόνο τραγιάσκες στον αέρα που δεν πέταξαν. Σηκώθηκαν όρθια τα παππούδια και την χειροκροτούσαν για κάνα λεπτό. Κι εγώ σκεφτόμουν, να δούμε ποιος θα κάνει το λάθος να καθίσει πρώτος. Κι όταν φεύγαμε, ένα μελίσσι κόσμος και μποτιλιάρισμα, μόνο κλάξον που δε βαρούσανε. Ψυχανεμίζονταν το αποτέλεσμα που θα ‘ρθει.

Κι αυτό δεν είναι τίποτα. Στο εξωκοινοβούλιο να δεις.
Κομματικός πατριωτισμός από προλετάριους που ήταν είκοσι χρόνια χωρίς πατρίδα, οργανωτικά άστεγοι και τώρα βρήκαν σημείο αναφοράς, καινούριο σπίτι, που τους φαίνεται παράδεισος. Και δεν το κοιτάν στα δόντια, από φόβο να μην τα βρουν λειψά. Κι ίσως κατά βάθος να ξέρουν ότι είναι φαφούτικο, αλλά να μην τους νοιάζει. Το αγαπούν γιατί τα λέει έξω απ’ τα δόντια, σαν τον γεωργίου.

Άπαξ και δαγκώσεις τη λαμαρίνα όμως (ακόμη και χωρίς δόντια), χάνεις τα λογικά σου. Το γαρ πολύ της ευφορίας γεννά παραφροσύνη, που λένε. Το συμπέρασμα είναι καθολικό, τα παραδείγματα τυχαία –τυχαία παρμένα από τους αντάρτες, γιατί αυτά μου χτύπησαν πιο πολύ στο μάτι.

Βγαίνει ας πούμε ο έκπτωτος άγγελος χάγιος να μιλήσει στο γυαλί κι οι δικοί του -που τον έχουν σαν είδωλο- αντί για την πραγματικότητα, βλέπουν μικρά είδωλά της με τη μορφή του χάγιου (μικρά ανθρωπάκια με γυαλί, άσπρες μπούκλες και μουστάκι). Ειδικά η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που κάνει στη νετ, είναι η επιτομή της κωλοτούμπας (http://www.youtube.com/watch?v=GoHvyZO22WU&feature=player_embedded).

Να μιλάς για διαγραφή του χρέους και να φέρνεις για παράδειγμα την αργεντινή. Να λες ότι αυτά θα γίνουν με λαϊκές κινητοποιήσεις κι όχι απ’ την κυβέρνηση του πασόκ και στο καπάκι να λες ότι τα έκανε κι η δεξιά κυβέρνηση της ουγγαρίας. Δηλαδή στην ουγγαρία εφαρμόζουν το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ανταρσύα;
Μας φτύνει αμάσητο ρεφορμισμό κι αυτοί πέρα ψιχαλίζει.

Ή βλέπουν πχ στο πριν της κυριακής ένα μάλλον απολίτικο πρωτοσέλιδο με μια κοπέλα, όπου το μόνο πολιτικό μήνυμα είναι η κόκκινη μπογιά κι αυτή βγήκε καφέ (λόγω της κακής εκτύπωσης και της ποιότητας του χαρτιού) και λένε πόσο ωραίο είναι. Και μπορεί τώρα να περνάνε καλό φεγγάρι με τις εκλογές, σύντομα όμως δε θα περνάει η κόκκινη μπογιά τους. Ο κόσμος προτιμά το φυσικό κόκκινο που είναι πάντα καλύτερο.

Κι αφού το κάνεις που το κάνεις τέτοιο στιλ το πρωτοσέλιδο, πήγαινέ το μέχρι τέλους. Η κοπέλα είναι μεν συμπαθητική, αλλά δεν είναι καν ερωτεύσιμη.
Πχ σαν αυτή την ιταλίδα μαθήτρια που σε κάνει να θες να ξαναδώσεις βιογραφικό.

Ή σαν αυτή την πιο μετριοπαθή γαλλίδα που σου λέει όχι πριν καν της μιλήσεις και σου πετάει κατάμουτρα ότι είσαι ρεφορμιστής και (ευρω)λιγούρης.


Ή έστω τη μαριάννα τσίχλη σε ένα προεκλογικό βίντεο, όπου μιλά σα να ραπάρει σε γενική συνέλευση (http://www.youtube.com/watch?v=ie8xsvJj7SY) (μετά το 4.50).
Μιλάει για το μαϊούνη και τη φοιτητική εξέγερση(!!), πετάει ένα πώς το λένε (που είναι σαν τις στάνταρντ κινήσεις στο πατινάζ και δεν τόλμησε κανείς να το κόψει στο μοντάζ) και λέει ότι ο καθένας έχει καθήκον να εξεγερθεί για να διεκδικήσει το δικαίωμά του να εξεγείρεται, το δικαίωμά του να αντιστέκεται και να διεκδικεί...
Αυτό είναι! Να σου φεύγει όλη μαγκιά με τη συντρόφισσα…

Τα καλά νέα με το ποσοστό του χάγιου ήταν ότι πέρασε τον αλαβάνο. Που την πάτησε, γιατί ήταν το καλτ φαβορί για την γιούχου ψήφο, αλλά πλασαρίστηκε ως σοβαρή υποψηφιότητα και πάτωσε.
Κι αν περνούσαν και το μητρόπουλο, θα ‘χε δρομολογηθεί το πράγμα. Ο συν θα επέστρεφε στο ρόλο και τα ποσοστά του παλιού, κακού κκε εσωτερικού. Μία πασοκική τσόντα του ένα κόμμα κάτι τοις εκατό, που ψήφισε την ένταξη στην εοκ και το μάαστριχτ. Ή τέλος πάντων να πάνε όσοι είναι με τον κουβέλη και να απεγκλωβιστούν οι λαφαζάνηδες μήπως φτιάξουν κάτι άλλο, διαφορετικό και συγκλίνουν με τους αντάρτες.
Όλα αυτά όμως είναι αρκετά μακρινά ακόμα.

Το θέμα είναι τι θα κάνουν οι αντάρτες. Κι αυτό που διαγράφεται ως προοπτική στον ορίζοντα –αν και δεν αποκλείεται να είναι κι αντικατοπτρισμός με τόσα είδωλα που μαζεύτηκαν- είναι ένα npa, ένα νουβό παρτί αλά ελληνικά. Ένα μεγάλο αντικαπιταλιστικό κόμμα όπως γράφει μια σχετική διαδικτυακή ανάλυση μπλόγκερ που κυκλοφορεί ευρέως στις ιστοσελίδες του χώρου. Δεν είναι σίγουρο ότι θα τους προκύψει, ίσως να μην είναι καν το πιο πιθανό ενδεχόμενο, αλλά αυτή είναι η ευκαιρία τους να το φτιάξουν. Να πάρουν μαζί τους τη ρίζα του σύριζα και να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ένας σύριζα κατά τι πιο ριζοσπαστικός και αμιγώς εξωκοινοβουλευτικός, με βάσιμες ελπίδες να πάψει να είναι τέτοιος.
3%, πρώτη κατανομή. Ήδη αρχίζουν να κυριεύουν ως σύνθημα το φαντασιακό φίλων και εχθρών.

Αυτό λοιπόν που θεωρείται ως διακύβευμα κι επιτυχία για το άμεσο μέλλον, κατά τη γνώμη μου δείχνει τα όρια και την αποτυχία του όλου εγχειρήματος (κατά το όλον πασόκ, αλλά χωρίς πονηρούς συνειρμούς). Η ραγδαία συριζοποίηση ενός κομμουνιστογενούς κομματιού προερχόμενου απ’ το κουκουέ, που απεμπολεί σταδιακά τα κομμουνιστικά του χαρακτηριστικά, αναπαράγει ένα ρηχό, αντικαπιταλιστικό λόγο κι έχει ως βασικό συνδετικό, συγκολλητικό στοιχείο τον αντισοβιετισμό.

Κι είναι πραγματικά κρίμα, γιατί αγκαλιάζει ένα δυναμικό αγωνιστών με κομουνιστική αναφορά. Αλλά εδώ βρίσκει μάλλον ισχύ η παροιμία με τα πίτουρα, το σεκ και τους συν αυτώ που έχουν την ιδεολογική ηγεμονία. Από την τακτική του ενιαίου μετώπου και των μεταβατικών αιτημάτων, μέχρι την κυριαρχία του αντικαπιταλισμού στα πρότυπα των γάλλων συντρόφων τους.

Κι η επόμενη μέρα; Καταρχήν τα σχήματα της εαακ θα κάνουν διήμερο σε καλό κλίμα, με λιγότερα παρατράγουδα.
Κατά τα άλλα, έρχεται θύελλα και καταιγίδα, κι εμείς το μόνο που καταφέραμε είναι να αυξήσουμε λιγάκι το μπόι της ομπρέλας. Ζητούμενο όμως παραμένει να περάσουμε στην αντεπίθεση. Και να προετοιμάσουμε την έφοδο στον ουρανό χωρίς να πετάμε στα σύννεφα.

Πέρα από αυτό όμως, την επόμενη μέρα την περιέγραψε πιστά, ένα πιστό σκυλί του συστήματος, ο άδωνις. Να ενωθούν οι νοικοκυραίοι κι όλος ο αστικός κόσμος, όλοι εμείς που πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε στην εε, όπως είπε πολύ εύστοχα, για να μην πάρει το κόμμα 50% και μας κυβερνήσουν οι μπολσεβίκοι.

Οι οποίοι βγήκαν οριακά νικητές το 91’ στο γρουσούζικο 13ο συνέδριο της διάσπασης με τους μενσεβίκους –κι ας ήταν λιγότεροι στο πολίτ μπιρό και τη σύνταξη της ίσκρα- και σιγά-σιγά ανασυγκροτούνται (17ο) για την αντεπίθεση (18ο συνέδριο).

Απέχουν όμως πολύ ακόμα από το να φτάσουν στο ύψος των πραγματικών μπολσεβίκων. Προέχει πρώτα να φτάσουμε στο ύψος των περιστάσεων. Κι ύστερα ας ανεβάσουμε και τον πήχη.

33 σχόλια:

haridimos είπε...

Μια χαρά είναι η κοπέλα (αυτό που μετράει είναι το χαμόγελο - κι όχι αν είναι ερωτεύσιμη κάτι για το οποίο δεν μπορώ να απαντήσω μια που είμαι άλλης ηλικίας) - το τυπογραφείο & το χαρτί έχουν πρόβλημα, αλλά αν πήγαινε το Πριν στην Τυποεκδοτική (όπως έχει πάει πχ το Score τελευταια κι έχει στρώσει εμφάνιση) θα τυπωνόταν ; :-)

Όσο για την εμφάνιση της εφημερίδας, την προτιμώ, από το να κόβεται η Ανταρσύα & ο Χάγιος με τον Κούτρα στους πρώτους πίνακες στο rizospastis.gr ή να εμφανίζονται όλοι οι αντάρτες χωρίς κομματική στήριξη στους χθεσινούς πίνακες..

Ανώνυμος είπε...

Οι πίνακες ήταν αντιγραφή από το υπουργείο εσωτερικών που κι εκεί αναφέρονται χωρίς στήριξη.
Κατά τ αλλα τα σημαντικά είναι την επόμενη εβδομάδα με τις πορείες για να δούμε αν η όποια χαρά συνεχιστεί...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Στο σημερινό έχει εξήγηση ότι αυτό έγινε γιατί βασίστηκε στους πίνακες του υπουργείου και της εταιρίας που δεν εμφάνιζε με χρώμα την ανταρσύα.

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5942039

Ο ρίζος είναι ο τελευταίος που δε θα έβαζε την κομματική στήριξη ενός συνδυασμού και θα τον παρουσίαζε ως δήθεν ανεξάρτητο.

-Στον καπιταλισμό ζούμε. Αν έχετε λεφτά κάντε μια κρούση. Συμφέρει και τους δυο :-)

haridimos είπε...

Μόνο που ο μη χρωματισμός έγινε, γιατί έτσι αποφάσισε το ΥΠΕΣ και η διακομματική στην οποία μετέχει και Το κόμμα . Άρα δεν μπορεί να μην το ήξεραν .

Επίσης η ανακοινωση/εκτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα, λέει πως Το κόμμα είναι Το μοναδικό με άνοδο σε ψήφους-ποσοστά . Δεν είναι όμως (εκτός κι αν ξέχασαν να αναφέρουν χωριστά σε παράγραφο τα μετωπικά σχήματα που είχαν άνοδο, αφού η Ανταρσυα δεν ειναι κόμμα)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ο συντάκτης του ρίζου που έκανε το ρεπορτάζ μπορεί και να μην το ήξερε. Αν ήταν δε θα έβαζαν καν σήμερα τη διόρθωση. Στη διακομματική τι χρώμα θα προτιμούσες αλήθεια; Εγώ θα σας έβαζα μωβ, αλλά το πήρε το λάος.

Γενικώς οι ανακοινώσεις της κε δεν ασχολούνται με την ανταρσύα. Αλλά αν μεγαλώστε κι άλλο θα αναγκαστεί να το κάνει. Τώρα πια έχουμε λόγο, που είπε κι ο χάγιος στη νετ...

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ.
ΕΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΣΑΡΚΑΣΜΟ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ Ο ΑΡΚΑΣ. ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΑΠΌΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ..ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ.

Ανώνυμος είπε...

Η κοπέλα στο πρωτοσέλιδο είναι ιδέα που ανήκει στη σχολή του Οδηγητή των '80s, εποχή Σπ. Χαλβατζή. Εξάλλου αρκετοί στο ΝΑΡ εκεί έμαθαν γράμματα. Αν δεις και την αφίσα του τελευταίου φεστιβάλ της ΚΝΕ, έχει το ίδιο στιλ.

Κατά λοιπά η κριτική σου στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ Απολίθωμα μου θυμίζει κάτι βαρετά άρθρα στο ΠΡΙΝ για το ΚΚΕ που ψάχνουν με το μικροσκόπιο να βρουν κανένα λεκέ.

Ευρυτερος είπε...

Το κορίτσι μας μάρανε! Και το πολιτικο μήνυμα του Ριζοσπάστη ήταν μια κομματική συγκέντρωση-ομιλία ούτε καν μια πορεία στους δρομους! Και αν το κόκκινο γαρύφαλλο είναι ούλτρα κομμουνιστικό στην εποχή μας ή απλά αποτελεί ένα ρετρό επικοινωνιακό μήνυμα είναι συζητήσιμο!
Αμ το άλλο το μπολσεβίκικο σύνθημα.." ψήφο για ισχυρο ΚΚΕ είναι στοιχημα ζωής" ή "Θα αυτοκτονήσετε αν δεν ψηφίσετε ΚΚΕ" κλπ. Chose life, chose KKE.

Δεν νομίζω ότι η ηλικία παίζει ρόλο αν μια κοπελα είναι ερωτεύσιμη η όχι (εκτός αν το κορίτσι είναι ανήλικη).

Υ.Γ: Φήμες μιλάνε για ρεύμα υπερ Γκλέτσου στην τοπική οβα ΚΚΕ Στυλίδας για β' γύρο

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κατά σειρά εμφάνισης.

1. Είμαι και φαίνομαι. Ευχαριστούμε και για τα κεφαλαία. Απ' όσο μπορώ να καταλάβω, ο αρκάς έχει φροϋδικές παρεκκλίσεις, αλλά θα τα βρούμε. Για μένα θέλω μόνο ένα υπουργείο. Ίνα πληρωθή το σύνθημα και όλα τα παουλήσατε...
Δεν είμαι πολιτικός φορέας για να κάνω πολιτική. Αλλά μιας και το 'πες πώς γίνεται κατά τη γνώμη σου η πολιτική; Και ποιο είναι το κόμμα της εργατικής τάξης αν όχι το κουκουέ;

2. Η κριτική στην ανταρσύα δεν είναι του στιλ είστε πασόκοι αλλά συγκεκριμένη.Αν εσένα σου φαίνεται ξεψείρισμα μπορεί απλώς να κρατάς τα κυάλια ανάποδα και να βλέπεις για μακρινό αυτό που έρχεται. Θα κυλήσει το πράγμα και θα φανεί ποιος έχει δίκιο.

3. Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι στην κοπέλα. Δεν ήταν να το πάρετε τοις μετρητοίς αυτό. Ούτε και στην επιλογή κοπέλας γενικά κι αόριστα. Οι φωτό που έβαλα από κάτω μια χαρά παλμό βγάζουν κι αυτό δεν έχει να κάνει με το αν οι κοπέλες είναι όμορφες ή όχι.

Τα κομματικά μηνύματα είναι ρετρό και συχνά χωρίς έμπνευση. Αλλά την ουσία την έχουν πάντα.
Όταν βλέπεις γαρίφαλο ο ένας στους δέκα θα σκεφτεί γαρίφαλο στο αυτί και τσαχπινιά στο μάτι κι οι άλλοι εννιά τον άνθρωπο με το γαρίφαλο. Έχει αναμφίβολα ένα συμβολισμό και μια φόρτιση.
Τα περί αυτοκτονίας -αν μιλάμε για το ίδιο πράγμα- λένε ότι ο λαός θα αυτοκτονήσει πολιτικά αν ψηφίσει ξανά πασόκ-νδ. Λίγο μακάβριο αλλά εύστοχο.
Για τον σύντροφο γκλέτσο δηλώνω πλήρη άγνοια.

-Μέχρι στιγμής η πρόβλεψη πέφτει μέσα. Οι μισοί αναγνώστες του μπλοκ έχουν σιχτιρίσει κι ίσως σταματήσουν να το διαβάζουν.
Και να φανταστείς ότι το φίλτραρα όσο πήγαινε..

Παύλος είπε...

Α ρε Βασίλη...

Γράφεις υπέροχα, διαφωνούμε σε κομβικά ζητήματα...

Πάμε λοιπόν:

1. "Συγκολλητική ουσία ο αντισοβιετισμός'. Καταρχήν ένας που ξέρει στοιχειωδώς από πολιτική, και δεν τον κυριεύει απλά η εμπάθεια, γνωρίζει πως συγκολλητική ουσία σε έναν πολιτικό οργανισμό/μέτωπο, δεν μπορεί να είναι κάτι που εδώ και δεκαετίες πλέον, ΔΕΝ υπάρχει! Μπορείς λοιπόν να βρεις άλλες κόλλες, αλλά αυτή και να υπήρξε κάποτε (που δεν υπήρξε) είναι εδώ και καιρό ξεθυμασμένη, ξεθωριασμένη αναμνηση...

2. Το να λές πως στην ΕΣΣΔ και τις λαϊκές δημοκρατίες δεν υπήρξε σοσιαλισμός, είναι μια σοβαρή πολιτκή θεωρητική αντίληψη, τεκμηριωμένη που εγώ προσωπικά την ενστερνίζομαι. Δεν είναι φυσικά, αντικομμουνισμός. Το "αντισοβιετικός" πολύ απλά, δεν υφίσταται πλέον σαν όρος, εδώ και 2 δεκαετίες...

3. Το ΠΟΥ θα πάει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι σαφώς επίδικο. Είναι θέμα διαπάλης, οι κομμουνιστικές μη σεχταριστικές δυνάμεις εντός της, να πάρουν την ηγεμονία.. Και φρονώ, πως έτσι θα γίνει! Η κατεύθυνση δεν μπορεί να είναι άλλη, από την μετεξέλιξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ενιαίο πολιτικό μέτωπο κομμουνιστικής αναφοράς και -σε κοινό βηματισμό, συζήτηση, δράση με άλλες δυνάμεις πχ ΚΟ Ανασύνταξη, τμήματα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ανένταχτοι, δυνάμεις που φεύγουν από το ΚΚΕ- προοπτικά η ίδρυση νέου κομμουνιστικού κόμματος σε σαφή οριοθέτηση από τον συγκεντρωτικό συγκεντρωτισμό, από τον ανύπαρκτο της ΕΣΣΔ καιτων λοιπών, και την (υπό)κουλτούρα τύπων σαν τον Βλαντά, τον Μπαρτζιώτα, τον Ζαχαριάδη, κλπ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Είκοσι χρόνια μετά, εχθροί και φίλοι εξακολουθούν να πυροβολούν με ζήλο το πτώμα ενός πράγματος που λένε πως δεν υπήρξε ποτέ! Αλλά το φάντασμά του τους στοιχειώνει ακόμα.

Ο αντι-σοβιετισμός είναι στενά δεμένος με την αντίληψή σας για τον σοσιαλισμό. Ο οποίος περιγράφεται ως ένας μικρός κομμουνισμός μακριά από διαλεκτική κι αντιφάσεις όπου δε θα έχουμε εμπορεύματα, γραφειοκρατία και οι εργάτες θα πηδάνε πάνω από την αντίθεση πνευματικής εργασίας και χειρωναξίας και θα είναι έτοιμοι να διευθύνουν τα πάντα. Το μαγικό φίλτρο που λύνει θαυματουργά κάθε πρόβλημα είναι ένα νεφελώδες από τα κάτω που κλίνεται σε όλες τις πτώσεις. Οι σοβιετικές αντιφάσεις λερώνουν την καθαρότητα των ιδεών μας και τις δυσφημούν. Αυτό που θα φτιάξουμε δε θα έχει καμία σχέση με τη σοβιετία και τα προβλήματα που αντιμετώπισε.
Ας δώσει ο θεός...

Τα περί εκμεταλλευτικών καθεστώτων ακόμα περιμένουν σοβαρή θεωρητική τεκμηρίωση. Αυτή του κλιφ πάλιωσε και δε φτουράει πια.
Αυτό βέβαια δεν είναι λόγος να σας αποθαρρύνει από το να το χωρέσετε ακόμα και στο προεκλογικό σας πεντάλεπτο, ως βασική σας θέση.

Αχαρακτήριστοι κι οι χαρακτηρισμοί για ζαχαριάδη, βλαντά και σία. Εσύ που έχεις κουλτούρα, δε βλέπω πώς διαφοροποιείσαι επί της ουσίας.
Φαντάσου να τα 'χες ζήσει κι από κοντά πώς θα τα έβλεπες.

Ανώνυμος είπε...

Εκεί που βάζει ο Γκλέτσος είναι το χωριό της μάνας μου.Το καλοκαίρι ο πατέρας μου του μίλαγε για τον 902 και το σπίτι του λαού,που το μαγαζί μας είναι δίπλα.Αυτός απαντούσε με ευχάριστη διάθεση χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για την τωρινή σχέση με το κόμμα.
Επίσης η παράταξη του έχει στρατολογήσει επιφανή μέλη της νεολαίας των χωριών(όχι κομμουνιστικής,γενικότερα).
Οι δεξιοί θείοι μου στην αρχή νόμιζαν ότι έβαζε με το ΚΚΕ και τον έβριζαν ώσπου έμαθαν ότι το κόμμα είχε άλλον υποψήφιο και αποφάσισαν να δώσουν οικογενειακή γραμμή ψηφίζουμε Απόστολο γιατί πάει με τη νεολαία.
Αυτά είναι τα ολίγα που ξέρω από προσωπική εμπειρία για την υποψηφιότητα Απόστολου.
Βέβαια αν ήταν επίσημος υποψηφίος του κόμματος δεν ξέρω κατά πόσο θα έπαιρνε αυτά τα ποσοστά,καθώς η περιοχή στην καλύτερη είναι δεξιόστροφη!!

Αναυδος είπε...

@φίλτατε απολιθωμένε
- Τα αποτελέσματα ήταν καλά άλλα όχι και τρομερά. Μη ξεχνάς όμως ότι η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ είναι ευθεία συνάρτηση της οργανωτικής του επιρροής η οποία με τη σειρά της είναι συνάρτηση της έντασης του πολιτικού και οικονομικού αγώνα. Με ξεδοντιασμένο εργατικό κίνημα (ελέω πασκε-δακε-απ) αλλά και φοιτητικό κίνημα (όλοι οι πιο πάνω + εεακ)η προσπάθεια είναι πιο μεγάλη και τα οφέλη πιο μικρά
- για το εξωκοινοβούλιο και την άνοδο του δυστυχώς δεν έγιναν exit poll και δε γνωρίζουμε πουθε οι 30,000 - 40,000 επιπλέον ψήφοι. Η βάσιμη υποψία λέει συν-συριζα. Στο τέλος και αυτοί θα καταρρεύσουν από τις αντιφάσεις τους. Δες το συριζα με το δημοσκοπικο 17-20% που έσπασε σε 3 κομμάτια σε λιγότερο από 2 χρόνια
- τρώγε το φαΐ σου και αγάπα το κελί σου γιατί ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη

Ανώνυμος είπε...

Το γαρ πολύ του μαρξισμού γεννά παραφροσύνη γιαυτό κι νέοι μαρξιστές θαυμάζουν την Φιλίνη

(Άννα Φιλίνη, ηγερία του πάλε ποτέ κραταιού Ε.Κ.Κ.Ε. κόρη του στελέχους του Κ.Κ.Ε.εσ Κώστα Φιλίνη)

Συμβουλή προς ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε αναλογία με τα παραπάνω βρήτε και σεις μια αντίστοιχη της Φιλίνη ερωτεύσιμη ηγερία. Θα βοηθούσε τον αγώνα κατά της υποκουλτούρας του επικατάρατου Κ.Κ.Ε.
Όσο για σένα ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΕ είσαι χαλκέντερος !

Παύλος είπε...

Επικατάρατο ΚΚΕ δεν λέω σε καμμία περίπτωση.

Την ανθρωποφαγία όμως, την λοιδωρία χωρίς ουσιαστικο πολιτικό υπόβαθρο που εκτοξεύεται από το ΚΚΕ προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αυτή πολεμώ...

Αυτή η νοοτροπία έρχεται από πολύ μακριά...

Και ναι, θιασώτες της είταν και ο Βλαντάς και ο Μπαρτζιώτας και ο Ζαχαριάδης.. ΌΠως φυσικά θιασωτης της ήταν και η επόμενη ηγεσία του Κολιγιάννη, με θύματα αυτή την φορά τον ίδιο τον Ζαχαριάδη και την φράξια του...

Αυτό λέω...

Spiritus είπε...

Ειλικρινά, δεν μου πάει η καρδιά να χαλάσω τη χαρά των ανταρτών. Είναι άδικο και κακεντρεχές να το κάνεις ρε γαμώτο. Και στην πλειονότητά τους είναι καλά παιδιά και έντιμοι άνθρωποι.

Όμως, ορισμένες φορές θέλεις ν'αγιάσεις και δε σ'αφήνουν. Εκεί, ρε πούστη, να σε τσιγκλίσουν. Νομίζω ότι δύο σημεία από το βιντεάκι με το χάγιο είναι τα κύρια:

1) η αποφορά "έχουμε ρόλο πια"
και
2) η δήλωση "η λύση είναι ΜΙΑ: διαγραφή του χρέους"

Για το μεν πρώτο, νομίζω ότι εκφράζει με λέξεις το βαθύ κόμπλεξ ενός πολιτικού χώρου, που χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια από την "τομή" του '89, χρειάστηκε να κάνουν γαργάρα οι οργανώσεις του τις (αγεφύρωτες στην πραγματικότητα) διαφορές τους και να συμπέσει αυτό χρονικά με τη διάλυση του σύριζα, προκειμένου απλά να καταγραφούν ως υπαρκτή δύναμη (μα ναι, υπάρχω κι εγώ!)

Μένω με το στόμα ανοιχτό, διότι οι ίδιοι που κατηγορούν εδώ και χρόνια το ΚΚΕ ότι αρκείται στο να αλλάξει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς (και για να πω τη μαύρη αλήθεια μου, εμένα ως μέλος της ΚΝΕ με επηρέαζαν και με προβλημάτιζαν), αυτοί που το 2007 υπενθύμιζαν (και σωστά) ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια απλή στιγμιαία αποτύπωση της συνείδησης των εργατών, δεν βρίσκουν ΜΙΑ λέξη να πουν για το τι θα κάνουν τις ψήφους που πήραν. Την ίδια στιγμή που ο "Ρ" και τα στελέχη του ΚΚΕ στις τηλεοράσεις δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι το ζητούμενο είναι η αποδοκιμασία που εκφράστηκε να βγει στους δρόμους και να εκφραστεί στους χώρους εργασίας και ότι οι εκλεγμένοι του αφοσιώνονται σ' αυτό. Και δε μιλάω μόνο για το χάγιο. Εδώ και 3 μέρες, σε βλογ, ανακοινώσεις συνιστωσών, φίλων, συναδέλφων, αδερφών, το μόνο μήνυμα που βλέπω να εκπέμπεται είναι το ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ. Ας είναι.

Για το δε δεύτερο, χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει. Όταν ξεκινάς την επιχειρηματολογία σου προτείνοντας αυτό που έκανε μια κεντροαριστερη κυβέρνηση στην Αργεντινή και μια δεξιά στην Ουγγραρία, είσαι χαμένος από χέρι. Γιατί αναδεικνύεται αυτό που το κόμμα (ένα είναι!) λέει από τη στιγμή που σηκώθηκε ο κουρνιαχτός για το θέμα του χρέους πριν από σχεδόν ένα χρόνο: δεν το αναγνωρίζουμε μεν, αλλά τα σκληρά μέτρα δεν παίρνονται εξαιτίας του. Πλούτος υπάρχει, αλλά πηγαίνει στους καπιταλιστές κλπ. κλπ.

Να με συγχωρείς, αλλά δεν είναι επιτομή της κωλοτούμπας, αλλά επιτομή της διαχειριστικής λογικής (παρόλο που ξορκίζεται ρητώς από τον ίδιο).

Σήφης είπε...

Spiritus το πρόβλημα της κοινωνίας και της Αριστεράς για εσένα είναι τι είπε ο Χάγιος 2 ή ώρα τη νύχτα; Είναι εύκολο να απομονώνεις εκφράσεις. Το κάνουν και οι δικοί μας.

Ο υπερμετρος κομματικός πατριωτισμός είναι κακός σύμβουλος είτε είσαι Αλαβανικός, είτε ΚΚΕς, είτε Ναρίτης.

Οι θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους ουδεμία σχέση έχουν με τις αντίστοιχες αστικές πολιτικές του Κίρχνερ και της Αργεντινής ή της δεξιάς στην Ουγγαρία. Είναι μια πρόταση που απευθύνεται στο λαϊκό κίνημα, είναι ο δρόμος του μαζικού εκβιασμού της αστικής τάξης. Το ίδιο είναι και οι προτάσεις μας για έξοδο από ΟΝΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λ.π. Η διαγραφή/μη αναγνώριση του χρέους είναι ένα αίτημα πάλης για το μαζικό κίνημα. Σημασία έχει πως μπορούμε με αγώνες να ανατρέψουμε την σημερινή κατάσταση και να προκαλέσουμε ρήξεις στον καπιταλισμό. Αλαζονεία άλλοι δείχνουν για την επιτυχία τους. Το ΚΚΕ επιμένει σε μια γραμμή ας σώσουμε οτιδήποτε και αν σώζεται που λέει και το τραγουδάκι και ας μην περιμένουμε πολλά πράγματα μέσα από τους αγώνες. Ούτε το σύνθημα για έξοδο από την Ε.Ε δεν προβάλλεται πια. ¨Ολα θα λυθούν με μαγικό τρόπο στη Λαϊκή Εξουσία (τελικά Λ.Ε=σοσιαλισμός ή κάτι πριν από αυτον;) ή οποία θα προκύψει από την κοινοβουλευτική ενίσχυση του ΚΚΕ και τη συνδικαλιστική του ΠΑΜΕ.

Αυτό που πρέπει να απασχολεί και εσας και εμας είναι γιατί η εκλογική άνοδος της αριστεράς στη δική μας μικρή κλίμακα και στη μεγάλη δικιά σας είναι εντελώς αναντίστοιχη με τις αγωνιστικές διαθέσεις και τους εργατικούς αγώνες για την ανατροπή του μνημονίου. Και το ΠΑΜΕ έδειξε μια αγωνιστική διάθεση αλλά δεν κατάφερε να κλιμακώσει την αντίσταση σε μαζικό επίπεδο παρά μόνο σε επιμέρους εστίες π.χ ναυτεργάτες και όλοι σταθήκαμε δίπλα τους. Το ΝΑΡ έχει κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση για ανατρεπτική κοινή δράση στους μαζικούς αγώνες σε σύγκρουση με τη ΓΣΕΕ και το συνδικαλισμό της συναίνεσης και της υποταγής. Είστε τόσο πανίσχυροι φαίνεται στο μαζικό κίνημα που δεν καταδέχεστε καν να συζητήσετε μαζί μας. ¨Οσο για το αν τα καθεστώτα στην ανατολική Ευρώπη ήταν σοσιαλιστικά και πότε η Κίνα έγινε καπιταλιστική και το αν η αποκατάσταση του Στάλιν και το ξαναγράψιμο της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας είναι η απάντηση στον κομμουνισμό της εποχής μας
είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Α, και την καραμέλα ότι την ηγεμονία στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ την έχει το ΣΕΚ και οι λοιπές οπορτουνιστικές τάσεις είναι το ίδιο λάθος με την παλαιοναρίτικη αντίληψη ότι στην λαϊκή οικονομία του ΚΚΕ την ηγεμονία θα την έχουν τα μεσαία στρώματα.

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι πια εχουμε προχωρησει παρα πολυ στο ξεψειρισμα ο ενας του αλλου.Κι αυτο τελικα μας οδηγει σε βαθια συντηρητικες και αποκρουστικες θεσεις.Φανταζεστε ο Αρης να ελεγε "ναι θελετε απελευθερωση της Ελλαδας αλλα αυτο το λενε και αλλοι αν δεν συμφωνησουμε για το σοσιαλισμο ΕΑΜ δεν κανουμε ή επειδη τα συσσιτια τα κανει η εκκλησια εμεις δεν θα διοργνωσουμε συσσιτια να σωσουμε το κοσμο απο την πεινα".Εμεις τι λεμε ?Δεν θελουμε διαγραφη του χρεους ,δεν θελουμε να φυγει η τροικα?Αμα το λενε κι αλλοι αυτο εμεις θα το αρνηθουμε.Σαφως και δεν θα κρυψεις τι στοχο εχεις και οπως και στο επος της αντιστασης στον αγωνα θα σε καταξιωσει ο λαος και τιμησει τις ταξεις σου.Αλλωστε στο δρομο θα φανουν και τα αδιεξοδα αυτων που προτεινουν ενδοκαπιταλιστικα τετοια μετρα και γινεται φανερο το δικιο των αποψεων σου.Απο την αλλη αυτη η επιθετικοτητα προς το ΚΚΕ η οποια πολλες φορες χωρις? να το καταλαβουν ολοι αυτοι (ΑΝΤΑΡΣΥΑ ,ΣΕΚ, ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ κλπ) φτανει στον αντικομμουνισμο κι οχι στην αντιΚΚΕ κριτικη.Αληθεια αυτοι οι ανθρωποι του ΣΕΚ εχουν κανενα φρουδικο προηγουμενο με τα τρενα?Ποτε ΟΣΕ ποτε ΣΕΚ σε λιγο ΗΣΑΠ (Η.Σ.ωστηΑ.ντικαπιταλιστικη Π.αλη).(Καλα καλα μην φριαξετε ενα αστειο καναμε.)Παρ ολα αυτα βγειτε και λιγο απο τις μικροπαρεες σας και θα δειτε πως ολα αυτα που συζηταμε για το σοσιαλισμο την παγκοσμια ή οχι επανασταση την χειρωναξια ή την πνευματικη εργασια και για το αν επρεπε να χτυπηθει η Κροστανδη ή οχι δεν απασχολουν τον απελπισμενο απολυμενο που πρεπει να φερει φαι στην πεινασμενη του οικογενεια ,τον μικροεπαγγελματια που εκλεισε το μαγαζι του ή τον εργαζομενο που κατεβαζει καθημερινα τα βρακια του για 600 ευρω.Ας την κανουμε την επανασταση κι αυτη τη φορα σας υποσχομαστε πως θα κανουμε διαλογο στη Κροστανδη.Αλλα για να κανουμε επανασταση πρεπει να πεισουμε τους εργατες πως μια καλυτερη ζωη απο αυτη που ζει υπαρχει και τον περιμενει.Αυτα ομως που του λεμε με ολες αυτες τις τσιου μπιου(τι ωραια φραση) αναλυσεις ειναι μην ελπιζεις.Παντου γυρω υπαρχουν προδοτες που θελουν ειτε να σε ξεπουλησουν στην αρχουσα ταξη ειτε να σου κατσουν στο κεφαλι μουστακαληδες δικτατορες ειτε αγραμματοι αγροικοι γενειοφοροι που θα σου ρουφαν το αιμα και θα σε στελνουν και σε γκουλαγκ.Οταν του τσακιζεις και αποδομεις ακομα και τα καλα του σοσιαλισμου για οσο αυτος εφαρμοστηκε τι μηνυμα στελνεις ?Μην εμπιστευεσαι.Κι εσενα γιατι να σε εμπιστευτει γιατι εισαι ωραιος?Αν δεν του δειξεις και δεν ενισχυσεις το καλο που πετυχε η επανασταση πως θα τον πεισεις να κανει κι αυτος.Λοιπον ας αφησουμε τις ομφαλοσκοπησεις για εκει εξω το καζανι βραζει και πραγματικα θα ναι κριμα να χαθει κι αυτη η ευκαιρια.Εχει δικιο η Αλεκα ελατε μαζι μας κι ας μην συμφωνειτε σε ολα.Γιατι τοσος καημος μη μας πουνε αντιμνημονιακους?Ε και?Ας το λενε και οι δεξιοι (Μερικοι Πασοκοι και μερικοι ΝΔτες).Φοβομαστε οτι αυτοι θα αποσπασουν δυναμεις απο μας ή οτι εμεις θα απεγκλωβισουμε δυναμεις απο αυτους.Ας ερθουν μαζι μας στους δρομους ας μαθουν πως στους δρομους κρινεται το δικιο και σιγα σιγα θα καταλαβουν μονοι τους αλλα κι απο τη δικια μας δραση ακι σταση πως δεν φτανει μονο το αιτημα για διαγραφη του χρεους και εξοδου απο την ΕΕ αλλα και πως χρειαζεται ρηξη και ανατροπη και πως μια αλλη κοινωνια ειναι εφικτη.

Ανώνυμος είπε...

@@Bγειτε και λιγο απο τις μικροπαρεες σας και θα δειτε πως ολα αυτα που συζηταμε για το σοσιαλισμο την παγκοσμια ή οχι επανασταση την χειρωναξια ή την πνευματικη εργασια και για το αν επρεπε να χτυπηθει η Κροστανδη ή οχι δεν απασχολουν τον απελπισμενο απολυμενο που πρεπει να φερει φαι στην πεινασμενη του οικογενεια ,τον μικροεπαγγελματια που εκλεισε το μαγαζι του ή τον εργαζομενο που κατεβαζει καθημερινα τα βρακια του για 600 ευρω.Ας την κανουμε την επανασταση κι αυτη τη φορα σας υποσχομαστε πως θα κανουμε διαλογο στη Κροστανδη.Αλλα για να κανουμε επανασταση πρεπει να πεισουμε τους εργατες πως μια καλυτερη ζωη απο αυτη που ζει υπαρχει και τον περιμενει. @@

Τα ίδια ακριβώς λένε και οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ας αφήσουμε τώρα το ζήτημα της Ε.Ε και της στρατηγικής και ας κάνουμε ένα ελάχιστο μέτωπο για το τώρα. Δεν ξέρω σε ποια οβα είσαι πάντως εμείς δεν λέμε αυτές τις απολίτικες μπαρούφες. Λέμε ελάτε και αν δεν συμφωνείτε με το σύνολο των θέσεων μας.
Οι μπάχαλοι στην Κροστάνδη δικαίως και συνετίστηκαν από το λαϊκό στρατό, ένα από τα λίγα καλά που έκανε ο Τρότσκι. Πάντως λες και ένα σωστό. Ελάτε μαζί μας σύντροφοι. Διάλογο θα κάνουμε μετά την επανάσταση. Νομίζω ότι αυτό καλύπτει όλα τα ερωτήματα.

Ανώνυμος είπε...

«(...) Μας κατηγορούν ότι είμαστε όλοι κομμουνιστές και ισχυρίζονται ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ είναι σκεπασμένες κομμουνιστικές οργανώσεις. Μα αυτή η κατηγορία μπορεί ν' αποτελέσει ντροπή ή έπαινο; Το Κομμουνιστικό Κόμμα δε βαδίζει τώρα για τον κομμουνισμό. Το ΚΚΕ έχει βέβαια στο Πρόγραμμά του σαν τελική του επιδίωξη τον κομμουνισμό. Μα όχι για τώρα. Τον κομμουνισμό θα τον επιβάλλετε σεις, ο λαός κι όχι το ΚΚΕ (...)
Αρης Βελουχιώτης, μιλώντας στην απελευθερωμένη Λαμία εκ μέρους του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ.
Νομιζεις λοιπον οτι λαθος τα ελεγε και επρεπε οπωσδηποτε πριν να χουν λυθει ολα τα ζητηματα πριν τους καλεσει να ρθουν μαζι του?Τωρα το ζητημα για την ΕΕ γιατι το βαζεις?Δεν ειδα εδω κανενα να υποστηριζει την παραμονη στην ΕΕ. Αν δε ρωτησεις και παραεξω θα δεις οτι μεγαλες μαζες του λαου ακομα και εγκλωβισμενοι στο δικομματισμο εχουν συνειδητοποιησει οτι η ΕΕ ειναι εμποδιο για τη ζωη του.Ακομα και αστοι πολιτικοι απο αλλες αφετηριες και με αλλες βλεψεις μιλανε γαι εξοδο απο την ΕΕ ή ακομα και για διαλυση της ΕΕ. Το ζητημα λοιπον δεν ειναι τι λες για την ΕΕ αλλα τι προτεινεις για μετα, αυτο θα σε ξεχωρισει και θα σε δικαιωσει.
Τελειωνοντας διεκρινα ενα επαναστατικο θυμο ή μου φανηκε?
Παντως εγω δεν εβρισα εσυ γιατι με λες ΣΥΡΙΖΑΙΟ?
Παρ ολα αυτα σ ευχαριστω για την ΟΒΑ.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το γαρ πολύ του μαρξισμού γεννά παραφροσύνη
γι' αυτό και στα ιωάννινα βγάζουν κυρά φροσύνη (άσχετο)
Το χαλκέντερος έχει και δεύτερη ανάγνωση για όσους χαλκεύουν τα γεγονότα και βγάζουν ερμηνείς από την κοιλιά τους (έντερο).

Άναυδε εγώ θα έβαζα έναν αστερίσκο στο φοιτητικό, όπου πλέον δεν τα παρακολουθώ από κοντά τα πράγματα κι αυτή η τακτική να μη μπαίνουμε σε κάποιες γενικές συνελέυσεις με έχει μπερδέψει αρκετά. Δεν ξέρω τι να πω και στους εαακίτες που μου το λένε.

Παύλο από κοντά είσαι μια χαρά παληκάρι για συζήτηση. Αλλά αυτό που κάνεις ώρες-ώρες στο ίνετρνετ είναι -τηρουμένων των αναλογιών- διαδικτυακός κανιβαλισμός. Και δεν έχεις καν τα αγωνιστικά 'παράσημα' όσων κατηγορείς για ανθρωποφάγους. Ούτε καν το ελαφρυντικό των συνθηκών που επικρατούσαν τότε.

Σήφη εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής: αν έχεις τόση δύναμη ώστε να εκβιάσεις μαζικά και πολιτικά μια αστική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει το δικό σου αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, γιατί να μην πάρεις και την εξουσία και να το κάνεις εσύ πράξη;
-Κατά την περσινή χρονιά αυτό που κατάλαβα ήταν ότι τα πρωτοβάθμια απέφυγαν για μια σειρά λόγους να βρεθούν με το 'απομονωτικό' παμε, με τη λογική της μη συμμετοχής σε κάτι που δεν ελέγχουν και μπορεί να τους επισκιάσει.
-Την ηγεμονία του σεκ δεν τη βγάζω από το μυαλό μου για να έχω να σας τη λέω, προκύπτει συγκεκριμένα. Απ την τακτική του ενιαίου μετώπου, απ' την τακτική του μεταβατικού προγράμματος -εμπλουτισμένο με τον ρεφορμισμό των αριστερών οικονομολόγων-, από την αντίληψη για το σοσιαλισμό και τη σοβιετία, από τον αντικαπιταλισμό στο στιλ της λίγκας του μπεζανσνό (που κι αυτή άφησε πίσω της τον όρο κομμουνιστική και μιλάει για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα).
Εννιά μήνες πριν γελούσα με την αφίσα της κοε έξω από την ονε και δύο εβδομάδες πριν, βλέπω στο πριν κείμενο για την έξοδο από το ευρώ ως κριτήριο αριστερής συνέπειας των συνδυασμών που κατέβαιναν στην αττική.
Τρία χρόνια πριν ο μπιτσάκης ήταν ο γραφικός του χωριού που έλεγε γιατί όχι και με το σεκ; Και τώρα έχουν γίνει όλοι ένα γραφικό χωριό που στην πρώτη στραβή θα γίνουν πάλι από δυο και παραπάνω χωριά γραφικοί χωριάτες.
Και τώρα που πήγατε καλά στις εκλογές του καλλικράτη, ο σάββας μπορεί να μοιάζει γραφικός σαν ζουράρις στο ηρωικό βραχάτσι που δε θέλει να ενωθεί με τους άλλους δήμους. Αλλά που να με πάρεις ο διάολος -με τον οποίο θα συμμαχήσουμε- ο καλλικράτης είναι αντιδραστικός (άσχετα από τον κάθε ζουράρη).

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Για την τακτική που γράφει ο ανώνυμος είναι μεγάλη κουβέντα. Από πλευράς μου προτιμώ να την ανοίξω σε άλλη φάση εισηγητικά, γιατί δε μπορώ να την χωρέσω σε ένα δυο σχόλια.

Το σεκ ήταν οσε όταν ο οσε ήταν σεκ και μετά άλλαξαν. Αλλά αδυνατώ να καταλάβω γιατί και ψάχνω να βρω πότε ακριβώς τα έσπασαν με το κουόμιτανγκ κι έμειναν μετά τη διάσπαση από τη μία ο τσανγκ κάι κι από την άλλη το σεκ.

Ανώνυμος είπε...

Αφού μιλάμε για προδότες και τσιτάρουμε Βελουχιώτη ας τσιτάρουμε και κάτι άλλο:

Ο Θανάσης Κλάρας (ή Βελουχιώτης) αφού μια φορά πρόδοσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ γιατί λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα να εξαγοράσει με το αίμα του την προδοσία του εκέινη που αναγνώρισε και καταδίκασε.Το ΚΚΕ του έδωσε τη δυνατότητα αυτή.΄ ¨Ομως σε μια δύσκολη συγκυρία και κρίσιμη στιγμή,από δειλί και φόβο,παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι,ξαναπροδίνει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του,που μονάχα τον εχθρό ωφελεί.Στο ΚΚΕ δεν έχει θέση κανένας οσοδήποτε ψηλά και αν στέκει κι οσοδήποτε μεγάλος κι αν είναι,όταν οι πράξεις του δεν συμβιβάζονται με το κοινό συμφέρον και όταν παραβιάζεται η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία.

12 ΙΟΥΝΙΟΥ 1945 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κείμενο με τίτλο Η προδοσία του Βελουχιωτη.

Το τελευταίο για παραβίαση της δημοκρατικής εσωκομματικής πειθαρχίας όσο τρανοί και αν είναι ισχύει και για όσους ασκούν κριτική στο κόμμα και ισχυρίζονται ότι πρόσκεινται σε αυτό όπως Χουρμουζιάδηδες, Τσακνήδες, Μπρεζνιεφικοί, Γκλέτσοι κ.α

Γαβριάς

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Με ξεσκέπασες. Κι έλεγα κι εγώ γιατί κρυώνω.

Στο ίδιο ύψος με τον καπετάν μιζέρια και το σύντροφο απόστολο! Μετά από αυτό μπορώ να ξεκοκαλίσω τα τριάντα μου αργύρια στην άλλη όχθη του ατλαντικού και να πεθάνω ευτυχισμένος.

kollaps είπε...

Τώρα είναι η φάση που σκάνε Κνίτες και κατηγορούν άλλους Κνίτες ή φιλο-Κνίτες οτι διαστρεβλώνουν τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ. Εδώ ρε παιδιά έχετε τέτοια μανία καταδίωξης που είστε καχύποπτοι με συντρόφους σας και επαφές σας, και τους κατακεραυνώνετε με κάθε ευκαιρία, και σας φταίει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

"Ο Τσακνής συμμετέχει στα αστικά βήματα διαλόγου και είναι προβοκάτορας επειδή λέει οτι συμφωνεί με το ΚΚΕ". Χαχαχα μιλάμε για ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, κοιτάχτε το.

Ανώνυμος είπε...

για την ιστορια...
για να μην λενε ότι να 'ναι μερικοί.
ο Άρης ειχε πάρει εντολή για να αποκήρυξει το κκε, από το ίδιο το κόμμα. Ήταν ένας τακτικός ελιγμός για να γίνει το ΕΑΜ. ντροπή π

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ναι ρε συ, εμείς δεν εξελιχτήκαμε ακόμα τόσο ώστε να πλακωνόμαστε μεταξύ μας όπως στην πάτρα.

Unknown είπε...

επειδή βάρυνε η συζήτηση μεταξύ των συναγωνιστών και δεν το αντέχω
σας αφιερώνω το παρακάτω αντιρεβιζιονιστικό τραγουδάκι

σύριζα μωρό μου σύριζα

οι στίχοι
Μες στο μυαλό διάσπαση
Τα πάνω κάτω φέρνεις
Με τούτη την κατάσταση
Πια στην καρδιά δεν μπαίνεις

Σύριζα μωρό μου σύριζα
Πέρασες μπροστά μου μα δεν γύρισα
Σύριζα μωρό μου με διακόσα
Είσαι ακόμα μία συνιστόσα

Την μια από δω την δυο από κει
Απόφασή δεν παίρνεις
Πως μου μιλάς για αλλαγή
δεν ξέρεις που πηγαίνεις

Σύριζα μωρό μου σύριζα
Πέρασες μπροστά μου μα δεν γύρισα
Σύριζα μωρό μου με διακόσα

kollaps είπε...

Ναι ρε Απολίθωμα εμείς είμαστε για τον π....ο και κάνουμε μαλακίες εσείς έχετε όμως Κόμμα Νέου Τύπου με σιδερένια πειθαρχία και ενιαία φωή, το οποίο Κόμμα ποτέ δεν παραδέχεται οτι κάνει λάθη ή οτι αλλάζει πολιτική. Άμα είναι να συγκρίνεστε και με τους πασοκοσυριζαίους του ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζήτω που καήκατε!

trash είπε...

πόση κατανόηση να δείξω ο καλοπροαίρετος, όταν κάποιοι από την μία καταγγέλουν την "πουλημένη ΓΣΕΕ", και από την άλλη περιμένουν την έγκριση της για να κατέβουν σε μια απεργία, γιατί αλλιώς θα ενυσχίσουν το ΠΑΜΕ;
Το ερώτημα το βάζω συνεχώς εδώ και ένα χρόνο, και απάντηση δεν παίρνω...
-Μεγάλος οπλαρχηγός ο Αρης, ουδέποτε φημίστηκε για την θεωριτική του αρτιότητα. Προς τι λοιπόν, να τον τσιτάρουμε;
-Τα περί εντολής από το κόμμα για την δήλωση, κανείς δεν έχει τολμήσει να τα ισχυριστεί στα σοβαρά. Ενας ακόμη υπέροχος μύθος, μαζί με τα χαρτάκια της Γιάλτας και άλλα...
-Δεν ήταν η φράξια του Ζαχαριάδη, αλλά η νόμιμα εκλεγμένη ηγεσία του κόμματος.
-Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κανείς δεν ασχολείται στο κόμμα. Εάν τράβηξε και τίποτα ΣΥΡΙΖΑίους σε πιο αριστερή γραμμή, ακόμη καλύτερα...

Ανώνυμος είπε...

Oι καπιταλιστές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά το 11% του ΚΚΕ. Γιατί ξέρουν ότι ευτυχώς για την εργατική τάξη δεν θα βάλει νερό στο κρασί του και θα γίνει 34%! Ο Αλαβάνος έκανε επίσκεψη στο άδειο σπίτι του ΔΝΤ και τώρα που έρχονται και οι κάτοικοι του σπιτιού δεν κάνει τίποτα! ¨Ολοι στις 15 να κουνήσουμε συθέμελα όλη την ΑΘΗΝΑ. Αν κάποιοι διανοουμενοι της μπλογκοσφαιρας στο Σαλόνικα δεν ήταν συνέχεια χαλαραα, ματσακι, τηλεοραση καφεδακι και βγαιναν να κανουν και λιγη δουλεια στον κοσμο και καταδεχονταν να πουλησουν καμια εφημεριδα θα ειχαμε ακομα καλυτερα αποτελεσματα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δεν πειράζει, θα τα καταφέρουμε και χωρίς αυτούς.
Μην καταδέχεσαι να τους διαβάζεις όμως, γιατί σε αποπροσανατολίζουν και σπαταλάς πολύτιμο χρόνο αντί να τον αξιοποιείς δημιουργικά σε κάτι άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Απολιθώμεν ἄφες αὐτοῖς· οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσι

Μίρος