Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ο αλύγιστος

Ο αλύγιστος στην ουσία είναι η ιστορία του νίκου πλουμπίδη, δοσμένη σε μυθιστορηματική μορφή από την πολύ δυνατή πένα του κώστα κοτζιά. Εισαγωγικά στο βιβλίο υπάρχει ένα απόσπασμα από το κείμενο «στη μνήμη του αγωνιστή», άρθρο του αλέκου ψηλορείτη στη μνήμη του πλουμπίδη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νέος κόσμος.

Ποιος κόσμος μας κρατάει και ποιο σανίδι, απόψε...

Ο πλουμπίδης μένει στην αθήνα σε όλη τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, σαν ένα από τα μέλη του κλιμακίου της κε στην αρχή, επικεφαλής του αργότερα ως το 1951-52 και δουλεύει ακούραστα, με όλες του τις δυνάμεις για να περισώσει ό,τι μπορεί από τα απανωτά χτυπήματα της ασφάλειας και να κάνει αισθητή την παρουσία του κόμματος παντού, κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Οι σύντροφοι και συνεργάτες του διαρκώς αραιώνουν γύρω του και ο εχθρικός κλοιός που τον απειλεί γίνεται ολοένα στενότερος. Αλλά δεν υποχωρεί ούτε στιγμή.

Η ήττα του δσε τον αύγουστο του 1949 αποτελεί και για αυτόν –όπως και για όλο το δημοκρατικό κίνημα- σκληρή δοκιμασία και ταυτόχρονα αρχή νέας περιόδου στην πάλη για την εθνική ανεξαρτησία και τη δημοκρατία. Προσπαθεί να προβληματιστεί πάνω στις αιτίες της ήττας μας και να βγάλει από αυτήν τα απαραίτητα συμπεράσματα και διδάγματα.

Η σύλληψη και καταδίκη σε θάνατο του ν. μπελογιάννη αποτελεί για τον ν. πλουμπίδη ένα πολύ δυνατό χτύπημα. Τον είχε γνωρίσει και είχε συνεργαστεί μαζί του, μέσα στις συνθήκες της παράνομης δουλειάς και πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις, κινητοποιώντας το παν, για να αποτρέψει τη θανατική καταδίκη του. Για να τον σώσει από το θάνατο, κάνει την ύστατη προσπάθεια, την πιο ψηλή και ευγενική χειρονομία που μπορεί να κάνει άνθρωπος:

Με γράμμα του στους συνηγόρους υπεράσπισης του ν. μπελογιάννη κ. κ. τσουκαλά και γαλέο, που το δίνει και δημοσιεύεται στον τύπο, ζητά να μετατραπούν από το συμβούλιο χαρίτων οι θανατικές καταδίκες του μπελογιάννη και προσφέρεται να παρουσιαστεί και να δικαστεί αυτός για ό,τι κατηγορούνταν ο μπελογιάννης.

Το ανοιχτό αυτό γράμμα του πλουμπίδη, που ο ζαχαριάδης σπεύδει να το χαρακτηρίσει πλαστό, κατασκεύασμα της ασφάλειας, δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στις αρχές που αντιμετωπίζουν ήδη την πανελλήνια και παγκόσμια αγανάχτηση και κινητοποίηση για την καταδίκη σε θάνατο και ετοιμαζόμενη εκτέλεση του ν. μπελογιάννη και των συντρόφων του, γιατί συνέβαλε στην ανάπτυξη της κινητοποίησης αυτής και αφαιρούσε το τυπικό πρόσχημα της θανατικής καταδίκης του από το στρατοδικείο.

Στις 30 μάρτη 1952 εκτελείται ο ν. μπελογιάννης με εντολή των αμερικανών και του παλατιού.
Μετά τη σύλληψη του ν. πλουμπίδη και την καταγγελία του από την τότε καθοδήγηση του κόμματος για όργανο της ασφάλειας, το καθεστώς της μισαλλοδοξίας τον παραπέμπει να δικαστεί για κατασκοπεία. Ο αστικός τύπος δίνει ευρύτατη δημοσιότητα στη συκοφαντική αυτή ανακοίνωση. Η ασφάλεια την χρησιμοποιεί για να χτυπήσει το κόμμα. Προσπαθεί να κάνει και τον ν. πλουμπίδη ν’ ακολουθήσει τον ίδιο ολισθηρό δρόμο, να ‘ρθει σε ανοιχτή αντιδικία με το κόμμα. Αλλά η προσπάθειά της αποτυχαίνει.

Επί οχτώ μήνες, από τις 25 νοέμβρη του 1952 που πιάνεται, ως τις 24 ιούλη 1953, που αρχίζει η δίκη του στο στρατοδικείο της αθήνας, ο ν. πλουμπίδης μένει υπόδικος απομονωμένος αυστηρά στα κρατητήρια της ασφάλειας. Σε όλο αυτό το διάστημα το μυαλό του κυριαρχείται και βασανίζεται από μία σκέψη: πώς θα μπορέσει ν΄ αντικρούσει και τις δύο κατηγορίες που του αποδίδονται (της ασφάλειας για κατασκοπεία και του ζαχαριάδη για προδοσία), σαν πραγματικός κομμουνιστής, ανώτατο στέλεχος του κκε.

Την πρώτη κατηγορία μπορεί να την ανατρέψει, όπως και εκατοντάδες σύντροφοί του προηγούμενα, αποδείχνοντας την πατριωτική δράση του κόμματός του και του ίδιου και ξεσκεπάζοντας την εθνοπροδοσία και την αντιλαϊκή πολιτική των κατηγόρων του. Τη δεύτερη όμως, πώς να την αντικρούσει, χωρίς νάρθει, όπως επιδιώκει ο ταξικός εχθρός, σε δημόσια, ανοιχτή αντιδικία με το κόμμα του; Μια τέτοια αντιδικία, σκέφτεται, θα την χρησιμοποιήσει η ασφάλεια, για να χτυπήσει το κόμμα. Τα κρατητήρια της ασφάλειας και το στρατοδικείο, πιστεύει, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος όπου μπορεί να λυθεί η διαφορά του με την ηγεσία του κόμματος. Τη διαφορά αυτή μόνο το κόμμα, τα υπεύθυνα σώματά του, μπορούν να τη λύσουν.

Ένας τρόπος λοιπόν υπάρχει για την αντίκρουση και των δύο κατηγοριών. Να δώσει τη μάχη με τον ταξικό εχθρό στην ασφάλεια και το στρατοδικείο σαν μέλος και στέλεχος του κκε, αδιαφορώντας για τις συκοφαντικές καταγγελίες της ηγεσίας σε βάρος του. Να δώσει ακόμα και τη ζωή του να χρειαστεί, με ήσυχη τη συνείδησή του ότι μια μέρα, αργά ή γρήγορα, η αλήθεια θα λάμψει.

Το στρατοδικείο τον καταδίκασε δύο φορές σε θάνατο. Στις 14 αυγούστου 1954 ο ν. πλουμπίδης έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος στο δαφνί.

Η καθοδήγηση του κκε αποκατάστησε τον ν. πλουμπίδη σαν αγωνιστή-κομμουνιστή που έδωσε όλη τη ζωή του στην υπόθεση της εργατικής τάξης, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της προόδου και πέθανε πιστός στο κόμμα του, στα υψηλά ιδανικά του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Στο 8ο συνέδριο του κκε (αύγουστος 1961) το όνομά του μνημονεύτηκε ανάμεσα στα ονόματα των 21 μελών της κε και της κεε του κόμματος, που έδωσαν τη ζωή τους στο διάστημα που είχε περάσει από το 7ο συνέδριο «για την υπόθεση του λαού και το μεγαλείο της ελλάδας».
Η πεποίθησή του ότι θα δικαιωθεί έγινε έτσι πραγματικότητα.


Η ανάρτηση γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 58 χρόνων από τη σύλληψη του νίκου πλουμπίδη (συμπληρώνονται αύριο για την ακρίβεια). Το μόνο που έχω να προσθέσω από πλευράς μου είναι να αναζητήσετε τον αλύγιστο του κοτζιά και να τον διαβάσετε οπωσδήποτε (αν δεν το έχετε ήδη κάνει).
Είναι συγκλονιστικό ανάγνωσμα.
Ο θηλυκός μου γονιός που το έκανε, με ρωτούσε μετά τρεις μέρες σερί διάφορα πράγματα για τον πλουμπίδη, χωρίς να καλύπτεται από τις απαντήσεις μου.

22 σχόλια:

haridimos είπε...

Να της δωσω το τηλέφωνο ενός κολλητού μου που ειναι ανιψιός του (ΑΕΚτζη btw) Πλουμπίδη ;

Πάντως ανεξάρτητα αν αποκαταστάθηκε το όνομά του μετά θάνατον από το κόμμα, το ότι όταν πέθανε είχε χαρακτηριστεί προδότης δεν αλλάζει .

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι, εντάξει. Θα το ξεπεράσει.

Φυσικά δεν αλλάζει. Το θέμα είναι να καταλάβουμε πώς και κυρίως γιατί.

kontoxontros είπε...

Δάσκαλος ο σύντροφος Νίκος έτσι? Να σημειωθεί και αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Ο Πλουμπίδης πέθανε σαν ήρωας. Τίμησε το όνομα του Κόμματος, του πραγματικού ΚΚΕ του λαού μας που διαλύσανε οι Ρώσοι και Έλληνες αντεπαναστάτες το 1956-1958.

Αυτό δεν αλλάζει ωστόσο ούτε τη λάθος γραμμή του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, ούτε την ευθύνη του για κάποιες αριστερίστικες ακρότητες της ΟΠΛΑ σε Κατοχή - Δεκέμβρη, ούτε τη δεξιά του παρέκκλιση το 1946-1948 όταν ήταν γενικά κατά της ένοπλης πάλης, ούτε την εντελώς δεξιά και με συστηματική παραμέληση των συνομωτικών κανόνων δραστηριότητά του το 1950-1952 στην Αθήνα.

Όταν γράφουμε την ιστορία, να τη γράφουμε όπως είναι κι όχι όπως βολεύει την Παπαρήγα για να στρουγγίζει τους πάντες (Ζαχαριάδη, Βελουχιώτη, Πλουμπίδη, Καραγιώργη κλπ.) κάτω από την ίδια σημαία και να έχει ήρωες-άχυρα για να ταϊζει αγράμματους κνίτες που νομίζουν ότι "το ΚΚΕ 90 χρόνια λέει τα ίδια πράγματα" και που αν τους πέταγες στο 1965 ή στο 1985 δε θα ξέρανε πού πάνε τα τέσσερα από την πολιτική αμορφωσιά.

Αγιοποίηση στην αγιοποίηση, ντάξει, χορτάσαμε, και μένα με συγκινούνε βαθιά σε ανθρώπινο επίπεδο οι ιστορίες των ηρώων μας, αλλά κάποτε πρέπει να αποφασίσουμε τι ήταν λάθος και τι σωστό σε αυτή την έρμη την ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος...

Υ.Γ. Ο Χοτζέας στο βιβλίο-συλλογή "Για το Κομμουνιστικό Κίνημα της Ελλάδας" που έχει εκδόσει η ΚΟΕ - Α/Συνέχεια, και συγκεκριμένα σε άρθρο γραμμένο το 1978 για τα 60χρονα από την ίδρυση του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ, αφήνει μια υπόνοια για τον Πλουμπίδη, ότι μια γυναίκα υπάλληλος του Υπουργείου Αμύνης στης οποίας το σπίτι κρυβότανε τον ταπείνωνε και ειρωνευόταν στη δίκη του, χωρίς αυτός να μπορεί να απαντήσει...Κι αυτό ενώ λέει ότι ΦΥΣΙΚΑ και ΔΕΝ ήταν χαφιές ο Πλουμπίδης...

Το αναφέρω απλά ως πιστός σε αυτό που ζητάω και από τους άλλους, δηλ. μαρτυρίες και στοιχεία πέρα από το πρωτόλειο συναίσθημα...

Ανώνυμος είπε...

Επισης το κομμα να αυτομαστιγωθει στο συνταγμα που εχει ολους αυτους τους ηρωες στα μελη του και δεν δανειζει κανεναν στη αααα-συνεχεια ή στο ΣΕΚ (αληθεια το ξερουν οτι η ιστοσελιδα τους γινεται παραπομπη απο ακροδεξια site ως αποδεικτικο του προδοτικου ρολου των κομμουνιστων αφου η ΕΣΣΔ υπεγραψε τη συμφωναι Ριμεντροπ Μολοτοφ) ή τουλαχιστο στην Ανταρσυα.Με αυτα τα μυαλα που κουβαλαει το ΚΚΕ πως θα κανουμε τηνεπανασταση.
Ας δειξει εμπρακτα τη μεταμελεια αναγνωριζοντας δημοσια τον προδοτικο του ρολο μεχρι σημερα,να διαλυσει τις κοβες του και να παραδωσει τα κλειδια στους κατα τοπους αντιπροσωπους της Ανταρσυα ή εστω των παρεμβασεων.Επισης να αφησει τις διασπαστικες του τακτικες και να προσελθει παραυτα και με χαμηλα το κεφαλι στη μονη ταξικη συγκεντρωση στο Μουσειο.(Γιατι εμεις δε διασπαμε το κινημα απλα κρατμε οπτικη επαφη με τη ΓΣΕΕ του αγωνιστη Παναγοπουλου).Απαιτουμε να μην ξανακανει αλυσιδες αλλα να επιτρεπει την ελευθερη διαβαση μεσα απο τις συγκεντρωσεις και τα μπλοκ του του οποιουδηποτε δηλωνει αριστερος(δε θα ζηταμε δα και πιστοποιητικα αριστεροσυνης).Επισης να δεχεται αναπαντητα και με σκυμμενο κεφαλι την καλοπροαιρετη κριτικη μας για :
Τον προδοτικο του ρολο στη κατοχη
Τον προδοτικο του ρολο στον εμφυλιο
Τον προδοτικο του ρολο μετα τον εμφυλιο
Τον προδοτικο του ρολο στη χουντα
Τον προδοτικο του ρολο στο πολυτεχνειο
Τον προδοτικο του ρολο στη μεταπολιτευση
Τον προδοτικο του ρολο το μαυρο 89
Τον προδοτικο του ρολο εως σημερα.
Ετσι σφυρηλατειται η ενοτητα στη πραξη ετσι θα κανουμε το σοσιαλισμο απο τα κατω.

Γιατι τι νομιζετε? Και μεις αντικομμουνιστες ειμαστε αλλα αμα μεγαλωσουμε θα το καταλαβουμε...

Ανώνυμος είπε...

«Κάπα, Κάπα, Εψιλον.
τρία κόκκινα γράμματα...
Πολύ πονέσαμε σύντροφοι,
πολύ ξαγρυπνήσαμε
πολύ μακριά κοιτάξαμε
από κανέναν δεν το δανειστήκαμε το κόκκινο.
- δικό μας αίμα
τρία κόκκινα γράμματα
σεμνή υπογραφή του λαού μας
στις λεωφόρους του μέλλοντος
ο δρόμος φεύγει γρήγορα
η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω...»


O ποιητης μας Γ.Ριτσος
Γαμωτο κι αυτος του ΚΚΕ. Χαθηκε να ναι ΜΛ ,τροτσιστης,τι υπηρχε τοτε αν ναι ΠΠΣΠ, κατι σοβαρο τελως παντων κι οχι ξενερωτο συμβιβασμενο?
Νταξει μωρε και σιγα τον ποιητη στο τελος εγραψε και το "Ισως να ναι κι ετσι".

Ανώνυμος είπε...

A,α συντροφοι εχω ακουσει απο εγκυρες πηγες του εξω-ΚΚΕ χωρου οτι μια ξαδερφη της καμαριερας του σπιτιου απενατι απο τη γιαφκα του Πλουμπιδη εμαθε οτι ο Πλουμπιδης για να περναει τις ατελειωτες ωρες της αποκοπης του απο το κομμα εκανε οργια με ιεροδουλες κι ετσι κολλησε συφιλη.Αυτη τον πειραξε στο κεφαλι κι ετσι εξηγειται το οτι δεν κατηγγειλε τον προδοτικο ρολο του συμβιβασμενου ΚΚΕ.
Eπισης οι περισσοτεροι μετα το 56 κομμουνιστες ηταν μεθυσοι εξαρτημενοιαπο τη βοτκα και ετρωγαν τις λιρες που τους ειχαν δωσει οι αγγλοι στο ανταρτικο με ρωσιδες τσουλες.Επισης ο Χαριλαος ειχε ενα κοτερο με το οποιο πηγαινε στην εξορια σε αντιθεση με τους παραπλανημενους αγνους αγωνιστες που πηγαιναν με αρματαγωγα.Και οι οποιοι αν ηξεραν ολα αυτα που σημερα αποκαλυπτοτε απο ΚΟΕ κι ααααασυνεχεια θα ειχαν αποκηρυξει μετα βδελυγμιας το ΚΚΕ και τους συνοδοιπορους του.

Ανώνυμος είπε...

Τα περί κνίτικης πολιτικής αγραμματοσύνης επιβεβαιώνονται πλέρια από τα δύο τελευταία σχόλια.

Ο φίλος αναφέρεται στο...ΣΕΚ (μάλλον μπερδεύτηκε επειδή αναφέρθηκα στο ΣΕΚΕ, δηλαδή το όνομα του ΚΚΕ την περίοδο 1918-1922), με περνάει για τροτσκιστή και μου σενιάρει κι ένα Ρίτσο νομίζοντας πως...ρούμπωσε "τους οπορτουνιστάς".

Εκεί καταντήσαμε. Δεν έχω ειλικρινά κανένα πρόβλημα με ανθρώπους που δεν αντέχουνε το διάβασμα ή τη θεωρία. Πρόβλημα έχω με αυτούς που ενώ δεν αντέχουν τα παραπάνω κάνουν και τους έξυπνους.

Για να τελειώνουμε κύριε "ποιητή": το ΚΚΕ ιδρύθηκε το 1918 και διαλύθηκε το 1956 από το ρεβιζιονισμό. Το κόμμα που το αντικατέστησε από τότε ως σήμερα είναι ψευτοκομμουνιστικό, γραφειοκρατικό και αντεπαναστατικό. Αν αυτό ενοχλεί τα νεαρά κνιτόπουλα, αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα.

Άνθρωποι που θεωρούν κομμουνιστές ή εν πάσει περιπτώσει "φίλους μας" το Χρουστσόφ, το Μπρέζνιεφ, το Φλωράκη, την Παπαρήγα κλπ. δεν έχουν φυσικά ΚΑΜΙΑ σχέση με το παλιό πραγματικό επαναστατικό ΚΚΕ.

Τροτσκιστικό είναι το σημερινό ΚΚΕ και η "σοσιαλισμός αύριο το πρωί" (δηλαδή κρατικο-καπιταλισμός τύπου Μπρέζνιεφ) γραμμή του. Όχι οι μαοϊστές και ζαχαριαδικοί που φιλοδοξούν να ξαναχτίσουν το ΚΚΕ.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εγώ πρώτε ανώνυμε βλέπω ότι η ιστορία γράφεται όπως βολεύει τους αστούς με τη λογική ότι το κόμμα τρώει τα παιδιά του κι ο ηρωισμός τους δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Σε αυτή την κατηγορία στρουγγίζονται όλοι. Κι ο κόσμος παθαίνει σύγχυση κι εγκαλεί το κόμμα, επειδή δεν τους αποκατέστησε ειλικρινά, από το νίκο πλουμπίδη, ως τον ζαχαριάδη, όλους μαζί ταυτόχρονα. Ας τους δεχτούμε ως αυτό που ήταν. Ήρωες κομμουνιστές, μέλη του κουκουέ και άνθρωποι με αντιφάσεις που δεν είχαν το αλάθητο. Κι αν αυτό μοιάζει αντιφατικό, είναι γιατί αντανακλά την πραγματικότητα που είναι τέτοια.

Μιας και τα λες σταλινικά και τσεκουράτα (δεν είναι μπηχτή αυτό) κι εγώ στο προκείμενο σκίζω τα 'πτυχία μου' και δηλώνω ανερυθρίαστα αδιάβαστος:
εσύ γιατί πιστεύεις ότι η ηγεσία του κόμματος έβγαλε προδότη τον πλουμπίδη; Αυτό πίστευε με βάση τα στοιχεία που είχε και τα λάθη που αναφέρεις, αυτό έπρεπε να πει τότε (κι αν ναι γιατί;), ή κάτι άλλο;

-Το βιβλίο του κοτζιά, μακριά από φτηνούς συναισθηματισμούς και μια απλή ψυχογράφηση έχει βαθιά πολιτικό περιεχόμενο και μηνύματα (πρώτα και κύρια για την έννοια της κομματικότητας). Δεν είναι ένα εύκολο ανάγνωσμα, σου κάθεται στο στομάχι.

Ανώνυμος είπε...

Πρεπει επιτελους να λυθουν ολα τα κρισιμα σημερα ερωτηματα?Γιατι ο Ζαχαριαδης γλυτωσε απο τα χερια των Γερμανων?Τι μυστικες συμφωνιες εκανε εις βαρος των γνησιων αντισταλινικων συντροφων του?Κατω απο ποιε συνθηκες υπεγραψε ο Αρης και ποιος ο ρολος του εναντια στους γνησιους κομμουνιστες τροτσκιστες που αρνιοντουσαν να χτυπησουν το ενστολο γερμανο προλεταριο.Ποια ακριβως ηταν η θεση που βρισκοταν στα Δεκεμβριανα ο Πλουμπιδης και γιατι αυτος τη γλυτωσε ενω αλλοι επεσαν νεκροι?
Εμεις δεν τρωμε αχυρα οπως τα γελαδια οι κνιτες που προβοκατορικα καναν αντισταση στη χουντα για να τους συλλαβει να πανε εξορια και μετα να καπελωσουν την αντισταση.Τ αξερουμε εμεις ολα αυτα και δεν μασαμε.Πρεπει να λυθουν ολα αυτα να ξεκαθαριστουν να γινει αυτοκριτικη απο το ΚΚΕ και μετα θα δουμε αν μπορουμε να κανουμε κατι και στο σημερα.Σιγα τις δρασεις που κανουν πανε με το ΠΑΜΕ και εμποδιζουν να κοπει ηΔΕΗ και το νερο σε απολυμενους.Τους μαθαινουν δηλαδη να αγωνιζονται για να τους παρουν στο ΠΑΜΕ.Ενα συσσιτιο χαθηκε να κανουν?Ετσι θα κανουμε ενοτητα?

Ανώνυμος είπε...

Eγω ξερω τι λεω.
Σε αυτα τα καλοπαιδα αναφερομαι:
http://www.sek-ist.gr/
που την ιστοσελιδα τους τη βρισκεις τακτικα ως πηγη σε ακροδεξια σαιτ (πχ http://ygro-pyr.blogspot.com/)οταν ψαχνεις για τα εγκληματα του ΚΚΕ.
Λεω για την μετεξελιξη της παλιας ΟΣΕ
(αλλα καλοπαιδα αυτα που ανηγαγαν στη λενινιστικη θεωρια τη ψηφο τους προς το ΠΑΣΟΚ) και πληθος αλλων ετεροφωτων γκρουμπουσκουλων που η υπαρξη τους δικαιολογειται μονο απο την αντικομμουνιστικη τους υστερια.
Και εν πασει περιπτωσει σοβαρα τι ψαχνουμε εδω ειναι το ζητημα.Αν ο απολιθωμα στεκεται στο να βρουμε την αληθεια να δουμε που γιναν λαθη ετσι ωστε να μας βοηθησει στη δουλεια μας ΣΗΜΕΡΑ τοτε αυτο ειναι καλοδεχουμενο θεμιτο και επιβεβλημενο ισως.Αν το κανουμε οπως ο 12.58 για να αποδειξουμε οτι το σημερινο ΚΚΕ ειναι προιον συνομωσιολογικων διεργασιων και προσωπικων ιντριγκων κι ετσι με αναχρονιστικη και ξεπερασμενη θεωρια τοτε συγνωμη αλλα ...Και επιτελους τι μανια ειναι αυτη να προσπαθει ο 12.58 να αποδειξει οτι αυτος ξερει γιατι εχει διαβασει (απο τι πηγες αληθεια) την ιστορια του κομμουνιστικου κινηματος τι τον κανει να πιστευει οτι οι αλλοι ειναι αδιαβαστοι.Οντας στα αμφιθεατρα απο τα τελη της δεκαετιας του 70 ξερετε ποσες φορες εχω ξανακουσει ολες αυτες τις ιστοριες και να θελα να μην τις μαθω μου τις επαναλαμβαναν διαφοροι ΠΠΣΠηδες,Β πανελλαδικη,τεταρτοδιεθνιστες και πληθος αλλων σημερινων στελεχων σε πληθος εταιρειων ιδιωτικων και δημοσιων επιχειρησεων.Ποιος τους θυμαται ολους αυτους τους σημαντικους πυλωνες του κινηματος ?Λοιπον ας αφησουμε τους "αμορφωτους κνιτες "
κι ας μας πεις αφου το ΚΚΕ ειναι αντεπαναστατικο κι οτι αλλο θες ποια ειναι σημερα αυτη η πρωτοπορια που θα μας παει σημερα στο στοχο μας το σοσιαλισμο?Για το χτες ασε την κριτικη να την κανουν αυτοι που παλευαν τοτε (οταν οι αλλοι ηταν ανυπαρκτοι ή συμβιβασμενοι) για το σημερα πες...
Ή πες τα καλυτερα στους παναγοπουλους και στους πολυζωγοπουλους κι αυτοι παρομοιες αποψεις εχουν για το ΚΚΕ και θα συμφωνησουν μαζι σου...εκει κοντα δε θα σαι? στο ΜΟΥΣΕΙΟ? ή κανω λαθος και θα σαι πιο κοντα στους ΠΑΣΟΚΟΥΣ.
Αφηστε λοιπον τα λογια κι αν υπαρχει και μια σταγονα ενδιαφερον για τη πορεια προς το σοσιαλισμο κι οχι μονο αντιΚΚΕ δηλητηριο τοτε θα τα βρουμε στους δρομους εκει που θα κριθει το δικιο ( και ποιος εχει δικιο) κι εκει που θα γινουν και τα μετωπα κι οχι με απο τα πανω συμφωνιες και νεα προοιμια...

Ανώνυμος είπε...

Και για να πω και μια κακιουλα. Απο τις ιδεες του μαοισμου δεν διακατεχοταν ο συντροσφος Τατουλης?Ηθελε κι αυτος να επανιδρυσει το ΚΚΕ?
Ποιος κοσμος θα ναι σημερα ο εχθρος μας μιας που την σοβιετια την φαγαμε?Αιντε μην θυμωνετε ...Ενας αλλος κοσμος ειναι εφικτος (ενας απο τους τρεις ? ενας τεταρτος? ο αλλος κοσμος?)
Γι αυτο σας λεω στους δρομους θα κριθει το δικιο...

Ανώνυμος είπε...

Αυτος ηταν ΕΚΚΕ.Εδω με τι εχουμε να κανουμε?Με το "ΜΛ" "Κ"ΚΕ (ειδες ειμαι μπετοναρισμενος) με το "Κ"ΚΕ "ΜΛ" ,με την "Ο"(υ)Α "Κ"ΚΕ ή με καποια αλλη συμαντικη συλλογικοτητα (λεγε με Μητσο) του παγκοσμιου εργατικο-επαναστατικο-κομμουνιστικο(μαρξιστικο – λενινιστικο – μαοικο) κινηματος.
Ή, ακόμη σωστότερα, μαρξιστικό-λενινιστικό-μαοϊκό-σκέψη Βασίλη Σαμαρά.

Ανώνυμος είπε...

Α ρε κνίταροι...

Πρώτοι στη φασιστική ειρωνεία...(δεν αναφέρομαι στο παλικάρι που έχει το ιστολόγιο, αυτουνού η απάντηση είναι αξιοπρεπέστατη).

Ο Τατούλης, τα εισαγωγικά στις μ-λ οργανώσεις κλπ. κλπ.

Πάντως εξυπνάκηδες οι άνθρωποι που αποτελούσανε το ΕΚΚΕ και την ΟΜΛΕ (και στη συνέχεια το ΜΛΚΚΕ και το ΕΚΚΕ-ΜΛΚΚΕ), άσχετα με το μικροαστισμό και τις παρεκκλίσεις μέσα στα ηγετικά τους όργανα, ήταν τίμιοι αριστεροί και ανιδιοτελείς αγωνιστές που οι αλήτες καθοδηγητές της "Κ"ΝΕ του '70-'80 τους ξυλοφορτώνανε με κάθε αφορμή και σε ανοιχτή συνεργασία τόσο με το κράτος, τη χουντοδεξιά και την κλασσική δεξιά της ΝΔ, όσο και με την κλίκα Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Πόσες απεργίες σπάσανε, πόσοι αγωνιστές συκοφαντηθήκανε, πόσες ΕΚΟΦίτικες επιθέσεις σε μέλη της ΑΑΣΠΕ και της ΠΠΣΠ - ΠΕΑΣ από κνίτες τραμπούκους, πόσο χυδαία υπεράσπιση του σοσιαλιμπεριαλισμού και των εισβολών του από το ψευτοΚΚΕ του Φλωράκη...

Το ό,τι με την εύνοια της αστικής τάξης και των σοβιετικών αφεντικών οι κνίτες καταφέρανε να υποκλέψουνε το σφυροδρέπανο και ένα ιστορικό όνομα (άρα και ένα μηχανισμό, αναγνωρισιμότητα = μαζικότητα στις γραμμές τους) δεν αποτελεί καμία ιστορική δικαίωση.

Το κόμμα του Περισσού ήταν είναι και θα είναι ΨΕΥΤΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ και οι καθοδηγητές του εχθροί του λαού.

Ανώνυμος είπε...

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=358169&dt=03/10/2010#ixzz11J4LJufl

Eδώ ο γιος Ζαχαριάδης μιλάει και για Μπελογιάννη αλλά και για Πλουμπίδη..

only girl in the world είπε...

καραγκιοζακο ανωνυμε που λες για το ζαχαριαδη στο νταχαου παρε διαβασε αυτο κ κοψε τις παπαριες.
http://anasintaxi.blogspot.com/2010/03/2009.html

Ανώνυμος είπε...

6.03

"οι άνθρωποι που αποτελούσανε το ΕΚΚΕ και την ΟΜΛΕ (και στη συνέχεια το ΜΛΚΚΕ και το ΕΚΚΕ-ΜΛΚΚΕ), άσχετα με το μικροαστισμό και τις παρεκκλίσεις μέσα στα ηγετικά τους όργανα, ήταν τίμιοι αριστεροί και ανιδιοτελείς αγωνιστές"
Μην το συζητας,που τον ειδες τον μικροαστισμο στους τιμιους αριστερους και ανιδιοτελεις αγωνιστες επειδη στην συντριπτικη τους πλειοψηφια στελεχωσαν αργοτερα ολο το μηχανισμο της σοσιαλδημοκρατιας του ΠΑΣΟΚ ή ακομα χειροτερα της ΝΔ ?Εξακολουθησαν απο καθε θεση πιστα τον αντι ΚΚΕ ρολο τους και μονο τιμη τους πρεπει.

"Πόσες απεργίες σπάσανε, πόσοι αγωνιστές συκοφαντηθήκανε, πόσες ΕΚΟΦίτικες επιθέσεις σε μέλη της ΑΑΣΠΕ και της ΠΠΣΠ - ΠΕΑΣ από κνίτες τραμπούκους, πόσο χυδαία υπεράσπιση του σοσιαλιμπεριαλισμού και των εισβολών του από το ψευτοΚΚΕ του Φλωράκη..."
Καλα ακομα θυμαμαι ολες αυτες τις απεργιες που συνταραξαν συθεμελα το αστικο συστημα και που χωρις την παρεμβαση της ΕΣΑΚ θαχε καταρρευσει.Επισης θυμαμαι εκεινα τα αθωα αβγαλτα παιδια της ΠΠΣΠ και
ΑΑΣΠΕ που εκει που παρακολουθουσαν αμεριμνα το μαθημα τους στο πανεπιστημιο δεχονταν απιστευτα βαρβαρες επιθεσεις απο τους αλητες των ΚΝΑΤ.Δεν ειχαν βεβαια αλλη επιλογη παρα να βρουν απαγγειο και προστασια στην αγκαλια της ΠΑΣΠ και του Πασοκ μετα το 80 (που μας βολευε και σε καμμια θεσουλα στο δημοσιο).Μην πανε τσαμπα και τοσες αντι ΚΚΕ γνωσεις.
Για τον Φλωρακη δε μην πεις τιποτε αλλο τα λεει το ονομα του (λεφτα-φλουρια- φλωρια -φλωρακης).Πως νομιζεις το πηρε το κοτερο ?Με την υπερασπιση των σοσιαλιμπεριαλιστικων εισβολων που δεν αφησαν απο το 56 και μετα να ζησουν στο παραδεισο των ελευθερων αγορων η Τσεχοσλοβακια καιη Ουγγαρια.Για το Αφγανισταν ουτε συζητηση κοιτα μονο ποσο ευτυχισμενοι ειναι τωρα.

"Το ό,τι με την εύνοια της αστικής τάξης και των σοβιετικών αφεντικών οι κνίτες καταφέρανε να υποκλέψουνε το σφυροδρέπανο και ένα ιστορικό όνομα (άρα και ένα μηχανισμό, αναγνωρισιμότητα = μαζικότητα στις γραμμές τους) δεν αποτελεί καμία ιστορική δικαίωση."
Μα καλα δεν το ξερατε οτι στις 2.00 μμ εκλεινε το γραφειο για τα copyright.Eδω νομιζω οτι φταινε οι συλλογικοτητες που αργησαν να ξυπνησουν και προλαβε το ΚΚΕ και καταχωρησε το σφυροδρεπανο και το ονομα ως δικο του.Νομιζω ομως με λιγο παραπανω αντιΚΚΕ τονους θα σας φιλοξενησει σιγουρσ το ΜΕGA και θα ρθει κι αναγνωρισιμοτητα.

"Το κόμμα του Περισσού ήταν είναι και θα είναι ΨΕΥΤΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ και οι καθοδηγητές του εχθροί του λαού."
Μονο οι καθοδηγητες του?Ολοι ,ολοι κι αυτοι κι φιλοι τους (που ελεγε κι Αμαλια).Με αυτους τους προδοτες συμμαχια?ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ.

Για τη φιλη only girl in the world που με είπε καραγκιοζακο,τι να κανω
που τα πηρες επακριβως και δεν ενοιωσες το ειρωνικο του πραγματος.
Μου θυμιζεις μια φιλη πρωην μλ ,πρωην αυνεχεια και νυν αλουνταλου που βριζει τον Καλαμουκη και την Ελληνοφρενεια για ακροδεξιους.
Aντε γεια παω ν ακουσω ελληνοφρενεια.

ουγκ, ουγκ! είπε...

εκάς οι βέβηλοι. ειδικά όταν μιλάμε για τον Πλουμπίδη. (Μπρέζνιεφ ψάξε και το ομώνυμο βιβλίο που αναφέρεται σε αυτόν).

Αφήστε μωρέ όλα τα παππούδια (της ανασύνταξης) να ανθίσουν, θα πάθουν καμιά καρδία με τις εμμονές τους και μετά δε θα 'χουμε γραφικούς να ασχολούμαστε.

haridimos είπε...

Πάντως να κατηγορεί το ΚΚΕ το χώρο του ΕΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής για τα μπουμπούκια που ανέθρεψε, είναι λιγουλάκι (όσο πατάει ο ελέφαντας) οξύμωρο...

KOMMANTO είπε...

Πές τα ρε Χαρίδημε! Από που να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις; Όπως και να το κάνουμε: άλλο Τσίμας και Μίμης -και άλλο Αντώνης Καφετζόπουλος!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Στο βαθμό που δεν είναι ακριβώς το ίδιο, ο καφετζόπουλος κατά τη γνώμη μου είναι λιιι-ίγο χειρότερος.

Οι άλλοι τουλάχιστον είναι ξεκάθαροι βρωμιάρηδες. Ξεπουλήθηκαν για το βόλεμά τους.

Ανώνυμος είπε...

Εγω παντως δε λεω οτι στο χωρο του ΚΚΕ ειναι ολοι τιμιοι και ανιδιοτελεις οπως ο 25-11-10 6.03 πιστευει οτι ισχυει στους εκτος ΚΚΕ χωρους.
Αυτες ειναι φαντασιωσεις που μονο σε μικρες ομαδες υπαρχουν για να μπορουν να δικαιολογουν την ενοτητα τους ενω στην ουσια πολλοι απο αυτους εχουν βαθυτατες ιδεολογικες διαφορες.Ειδικα στους αριστερους χωρους εχουν βρεθει και θα βρεθουν και στο μελλον εξαιρετικα προβληματικα ατομα ,η ιστορια θα τους δειξει και θα τους ξεπερασει.Το προβλημα ειναι πως απο τον εξω ΚΚΕ χωρο η υπαρξη τετοιων ανθρωπων αποδιδεται ειτε στην διαπαιδαγωγηση που δινει η οργανωση στα μελη της ειτε στην ιδεολογικη της χωλοτητα.Ξεχαστε και τα δυο και θα το καταλαβετε καλυτερα ειτε αν δειτε τους συντροφους σας στις οργανωσεις που βρισκεστε ειτε ακομα χειροτερα σε ατομα της οικογενεια σας που δεν διαπαιδαγωγουνται απο το ΚΚΕ(παιδια ,αδελφια κλπ).
Παντως δειτε , τι κοινο εχουν ολοι αυτοι Τατουληδες ,Μιμηδες ,Τσιμες,κλπ,κλπ,κλπ , ΑΣΤΟΙ και ολες οι εξω ΚΚΕ ομαδες?Πολλες ανοχες και δικαιολογιες για καποιους αν οχι για ολους τους εκτος ΚΚΕ ,ανοιχτα αυτια και μικροφωνα για οποιονδηποτε εχει να πει (απο οποια σκοπια )κατι εναντια στο ΚΚΕ ( δειτε ποσες δουλειες ανοιχτηκαν απο την ωρα που κατηγγειλαν το ΚΚΕ για δογματικο,συντηρητικο,με ξυλινη γλωσσα,αναχρονιστικο ,προδοτικο και αλλα πολλα σε Τσιμα,Βαξεβανη,Θεοδωρικακο,Ανδρουλακη κλπ)...
Και απο την αλλη πολυ καλα λογια οπως κνιταροι με φασιστοειδη ειρωνεια αγραμματοι πολιτικα τραμπουκοι εχθροι του λαου και τοσα αλλα ωραια ιδεολογικα επιχειρηματα που νομιζω οτι πειθουν και τον τελευταιο αδαη.
Λοιπον για να τελειωνουμε ο ηρωισμος και ηθικη αναταση τοσων και τοσων αγωνιστων εχει να κανει με την ιδεολογια μας και το κομμα μας.Ο συμβιβασμος και υπαναχωρηση ΟΧΙ.Οι ανθρωποι αυτοι ηταν κομμουνιστες οχι αγιοι(ισα ισα με πολλες αντιφασεις και με πολλες παλινδρομησεις) κι αυτο ειναι που κανει και τον ηρωισμο τους διπλα μεγαλυτερο.