Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Γιουγκοσλαβία – 15 χρόνια μετά

Η πρόσφατη μειωμένη επέτειος των βομβαρδισμών στη γιουγκοσλαβία δίνει μια καλή αφορμή για μια σύντομη αναδρομή· να θυμηθούμε πολλές ιδιαίτερες στιγμές και να σημειώσουμε μερικά βασικά σημεία.

Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί ήταν το αποκορύφωμα του δεκαετούς γιουγκοσλαβικού δράματος, σε μια πάλαι ποτέ ενιαία χώρα, με αμφίβολο σοσιαλιστικό προσανατολισμό, που κρατούσε ωστόσο μονιασμένους τους λαούς της και εν υπνώσει τις μεταξύ τους εθνικές αντιθέσεις. Ταυτόχρονα ήταν η απαρχή μιας σειράς απροκάλυπτων κι αιματηρών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια στο αφγανιστάν και το ιράκ.

Παράλληλα όμως έδωσαν το έναυσμα για τον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού, που είδε τα τύμπανα του πολέμου να χτυπάνε στη γειτονιά του, να είναι κάτι πολύ πιο ζωντανό και άμεσο από μια απλή εικόνα στις ειδήσεις, και βγήκε να διαδηλώσει μαζικά στους δρόμους, μόλις δέκα χρόνια από τις χρεοκοπημένες αστικές θεωρίες για το τέλος της ιστορίας (και συνεπώς της ταξικής πάλης).

Ήταν μάλιστα τόσο μαζικές και δυναμικές οι αυθόρμητες αντι-ιμπεριαλιστικές διαθέσεις του ελληνικού λαού, τόσο ευρύ το φάσμα των δυνάμεων που αγκάλιαζαν (από τους κομμουνιστές μέχρι τις παρυφές της εκκλησίας και ένα τμήμα του κατώτερου κλήρου, στα πλαίσια της αλληλεγγύης στους ομόδοξους σέρβους), που ανάγκασαν σε –λιγότερο ή περισσότερο ειλικρινή- αναδίπλωση και αρκετούς αστούς δημοσιολόγους. Τα νέα της εποχής πχ, με το γνωστό στάθη τότε στις τάξεις τους, έμοιαζαν να αντιγράφουν τους τίτλους και το λόγο του ριζοσπάστη –όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται αυτό σήμερα.


 Πολύ χαρακτηριστική είναι και η διείσδυση αυτού του πνεύματος ακόμα και σε τηλεοπτικές κωμικές σειρές, όπως για παράδειγμα στην πρώτη σκηνή ενός επεισοδίου των «δύο ξένων», με την τηλεφωνική συνομιλία – αντιιμπεριαλιστικό μονόλογο της ντένης μαρκορά (κατά κόσμο ντίνας κώνστα) -που μάλλον αντανακλά κάτι παραπάνω από την πολιτική τοποθέτηση του σεναριογράφου ρήγα.


Και πώς να ξεχάσεις άραγε εκείνη την ηρωική επίσκεψη της ποδοσφαιρικής αεκ στο μαρτυρικό βελιγράδι για το φιλικό αγώνα με την παρτιζάν;

Αυτό το παλλαϊκό κύμα αλληλεγγύης στη γείτονα χώρα άφησε έκθετη τόσο την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για το βρώμικο ρόλο που έπαιξε, όσο και τον ποικιλώνυμο οπορτουνιστικό χώρο (χωρίς τη σημερινή ικανότητα προσαρμογής του), από την ευρώδουλη αριστερά μέχρι και τη λογική των ίσων αποστάσεων ενός τμήματος του εξωκοινοβουλίου, που μιλούσε για τον σφαγέα μιλόσεβιτς, επιδεικνύοντας το ακαταμάχητο πολιτικό του κριτήριο.

Οι λίγο παλιότεροι σύντροφοι έχουν να διηγούνται ηρωικές ιστορίες και μικρά ανδραγαθήματα από τις νυχτερινές συνεννοήσεις, τον αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών, τις φλογερές μαχητικές συγκεντρώσεις στο προξενείο στη νίκης τότε (πριν μετακομίσουν έκτοτε στο εμπορικό της τσιμισκή, για να μην τους αγγίζει –έτσι νόμιζαν- οι αποδοκιμασίες και η χλεύη του κόσμου). Και το κόλπο με την αλλαγή των πινακίδων στους οδοδείκτες, που έστειλαν τα νατοϊκά άρματα να κόβουν βόλτες στο λαβύρινθο της λαχαναγοράς για μερικές ώρες. Ένα τέχνασμα βγαλμένο κατευθείαν από τον αστερίξ και την αντιιμπεριαλιστική του περιπέτεια στο γύρο της γαλατίας, με τα στενά του λουγκντουνούμ, αν δεν κάνω λάθος -που δεν αποκλείεται να κάνω. Το οποίο έπιανε το νήμα των καλύτερων παραδόσεων αγωνιστικής αντίστασης, αναδεικνύοντας την αστείρευτη εφευρετικότητα του λαού μας.

Προσωπικά πρόλαβα ως οργανωμένος μόνο τον απόηχο αυτής της εποχής με τις πορείες στο λιμάνι, όταν εμφανιζόταν κάποιο πλοίο από το στόλο των μακελάρηδων και τις δίκες κάποιων συλληφθέντων συντρόφων, που επικαλέστηκαν το ακροτελεύτιο άρθρο του συντάγματος για την υπεράσπιση της πατρίδας από την εισβολή ξένων στρατευμάτων –που είχαν όμως άδεια διέλευσης από το σημίτη. Και τελικά απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες, όχι γιατί είχαν δίκιο, αλλά γιατί τάχα δεν κατάλαβαν καλά το σύνταγμα και την ερμηνεία του. Πώς λέμε ένοχος ή βλαξ; Ε, το δεύτερο..

Προσωπικά λοιπόν θυμάμαι από εκείνη την περίοδο μόνο το αντιπολεμικό κλίμα στο σχολείο μας, που μας έβγαινε αυθόρμητα πιο πολύ κάπως στενά αντι-γιάνκικο, «φονιάδες των λαών αμερικάνοι» κι ήταν φυσικό εν μέρει για την ηλικία μας. Και θυμάμαι να ζωγραφίζουμε στα θρανία αμερικάνικες σημαίες να καίγονται κι εγώ να προσθέτω δίπλα απ’ τους στίχους του la bamba yo no soy marinero’ γιατί (τότε δεν ήξερα ισπανικά ακόμα), νόμιζα πως αντιστοιχεί στο εγγλέζικο ‘marine’ (=πεζοναύτης) κι ότι έτσι πιάναμε και το αντι-μιλιταριστικό κομμάτι της υπόθεσης.

Και όπως το βλέπεις εκ των υστέρων, σκέφτεσαι πως εκείνη ήταν μια μεστή κινηματική χρονιά, που άφησε σπουδαία παρακαταθήκη, σε πολλά μέτωπα.
Στο μαθητικό κίνημα με τις πολύμηνες καταλήψεις ενάντια στη «μεταρρύθμιση αρσένη». Στη στρατολογία της οργάνωσης, που εκείνο το διάστημα διπλασίασε οργανωτικά τις δυνάμεις της. Στο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, που κορυφώθηκε με την επίσκεψη κλίντον –δυστυχώς στο αρχείο του ρίζου, την τελευταία φορά που κοίταξα, έλειπαν κάποιες σελίδες από τα επίμαχα φύλλα της περιόδου και το κενό πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Στο εργατικό κίνημα με τη δημιουργία του παμε, ως ορόσημου για την παραπέρα εξέλιξή του σε ταξική, αγωνιστική κατεύθυνση. Στο λαϊκό κίνημα ευρύτερα, που άρχισε να αφυπνίζεται από τη χειμερία νάρκη της αντεπανάστασης. Εκλογικά με την εκτίναξη των ποσοστών του κόμματος στις ευρωκάλπες, ως επιστέγασμα εκείνου του κλίματος και κερασάκι στην τούρτα –χωρίς να υποκαθιστά την τελευταία- αλλά δε βρήκε άμεση συνέχεια στις εθνικές εκλογές της επόμενης χρονιάς (2000) με το ιστορικό υψηλό του (τότε) δικομματισμού.

Και γενικά με την ευρεία συστράτευση συνεργαζόμενων προσωπικοτήτων που (ξανα)συναντούσαν το κόμμα στο δρόμο του αγώνα και των αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων. Μια αποτυχία για κάθε πετυχημένη συνεργασία κι ένας ζουράρις για κάθε κανέλλη –που τώρα είναι σα να έχει ξαναφορέσει το στόχο από τις κινητοποιήσεις στη γιουγκοσλαβία και συγκεντρώνει συντονισμένα πυρά από όλο το πολιτικό φάσμα των (μικρο)αστικών δυνάμεων. Ο ρούσης που ένιωθε σα να μην είχε περάσει μια μέρα από τότε που ήταν στο κόμμα –και πόσο μακρινή μοιάζει αλήθεια σήμερα αυτή η εποχή. Ο παπακωνσταντίνου, ο μικρούτσικος, ο μητροπάνος κι ο τσακνής –που τον έχω σα θολή ανάμνηση να λέει σε κάποια φάση στο συγκεντρωμένο πλήθος κάτι σαν ‘ελλάς-σερβία-ορθοδοξία’ ως ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει –κι άφηνε αμήχανους εμάς τους ορθόδοξους κομμουνιστές.

Κι ας μη φανταστεί κανείς πως μιλάμε για πολύ διαφορετικές συγκυρίες κι ένα άλλο, ενωτικό κκε του 90’, που όλοι το αγαπούσαν κι αποζητούσαν να φτιάξουνε μαζί μας μέτωπο. Η ίδια σχεδόν πολεμική υπήρχε και τότε για τη θολή λαϊκή εξουσία, το διασπαστικό παμε, τα αγροτικά μπλόκα, την κανέλλη. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Και εγώ στο σπίτι άκουγα από το ναρίτη άβερελ (εξήντα χρόνια νάτο) τις ίδιες ιστορίες, για τον κόφφα (της κετουκε), την απεργία των καθηγητών και τις ράγες του τρένου, που τις κλείναμε συμβολικά σε μια περίσταση, αλλά τις ανοίξαμε προδοτικά την κρίσιμη ώρα. Και επειδή μετά δεν ήταν το ίδιο ενεργός, έπαψε να ανανεώνει το οπλοστάσιο με καινούριες βιωματικές ιστορίες κι ακούγαμε συνεχώς τις ίδιες (για τον κόφφα, το τρένο, την απεργία των καθηγητών) μέχρι να φάμε όλο το φαγητό μας (και να μας βγει από τη μύτη).

Όχι βέβαια πως ήταν όλα ρόδινα, χωρίς λάθη. Ανέφερα και πριν την περίπτωση του ζουράρι που δένει με τα ποικιλόχρωμα πλήθη και τις σημαίες του (ορθόδοξου) βυζαντίου. Κι ίσως να προσθέσει κανείς κι άλλα τέτοια σημεία –πχ μια μάλλον μηχανική μεταφορά της επονίτικης-εαμικής πείρας και μια κοινή δήλωση αρχικά και συγκέντρωση αργότερα με όλες τις ελληνικές πολιτικές νεολαίες, από την οννεδ μέχρι την εκον ρήγας φεραίος!

Γενικά όμως η πορεία ωρίμανσης των πρώτων αντιπολεμικών, αντιιμπεριαλιστικών σκιρτημάτων στις μάζες, η περαιτέρω συνειδητοποίηση κι η μετατροπή του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου σε κρίκο για τη στρατηγική μας, δεν είναι ούτε εύκολη ούτε μονοσήμαντη. Κάτι που δεν αναιρεί στο παραμικρό όμως τα βήματα και τις κατακτήσεις εκείνων των πρώτων γλυκών καρπών της ανασυγκρότησης, που δίνουν εν πολλοίς και τον μπούσουλα για τα καθήκοντά μας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

243 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 243 από 243
Unknown είπε...

ρε παναγιώτη, με όλο τον σεβασμό σύνελθε. Λές εδώ και τόσες μέρες τα ίδια και τα ίδια.

Ξεκόλλα λίγο. Εγώ λέω κάτι άλλο: Ότι δεν ήταν ΠΟΤΕ -μα ΠΟΤΕ- θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος η καθολική άρνηση για συμμετοχή σε σχηματισμό κυβέρνησης ούτε ιστορικά έχει το ανάλογο της η σημερινή γραμμή του ΚΚΕ. Εκτός ίσως της περιόδου 1929-1931 που έληξε με την παρέμβαση της ΚΔ και τον ορισμό του Ζαχαριάδη ως γραμματέα.


Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ.εγω ειμαι μια χαρα και δεν χρειαζετε να συνελθω απο τιποτα και παραθετω ντοκουμεντα. Υπαρχει το ισ τορικο προηγουμενο του ΛΕΝΙΝ που δεν μπηκαν ποτε ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ. τα μετωπα ητανε ελιγμος λογο του πο λεμου για να υπερασπισουμε την ΕΣΣΔ ΤΟ αποτελεσμα ητανε πουθενα η εργατικη ταξη να μη παρει την εξου σια οπως εγινε και το ΕΑΜ. το 1954 το προσχεδιο εγινε οπως τα περιγραφω στα αλλα σχολια με ντοκουμεντα και τους υποχρεωσαν να βαλουν παλι τα μετωπα που απο ελιγμος το 1935 εγινε επισημη θεωρια απο το 1956 μεχρι το 1996 στο ΚΚΕ το αποτελεσμα παντου καταστροφη. αρα εμενα ξεκολα δεν θα μου λες.εσεις να ξεκολησετε απο την προβοκατσια να χρεωνετε τα μετωπα σε ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝ και απο εκει και περα καντε οτι γουστα ρετε. οσο συνεχιζετε την προβοκα τσια θα παραθετω ντοκουμεντα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ. Και κατι ακομα για το 1929 1931 Πολυ σωστα με τη βοηθεια της διθνεις αλλαξε η θεση των τροτσκι στων γιατι τοτε υπηρχαν μισοφεουδα ρχικα στοιχεια και εμπαινε ενδιαμεσο ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ συμφωνα με της θε σεις του απριλη του ΛΕΝΙΝ.αυτα ολα αλαξαν το 1937 απο τους ΣΙΑΝΤΟ ΠΑΡΤ ΣΑΛΙΔΗ ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ και τα αποτελεσμα τα τα ειδαμε το 1944 ητανε τραγικα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ το κομμουνιστικό κίνημα δεν υιοθέτησε ως θέσεις τα:

1. σε καμία περίπτωση συμμετοχή σε κυβέρνηση προ της επανάστασης, και ούτε καν χρήση του συνθήματος για επανάσταση,

2. καμία πολιτική συμμαχία από τα πάνω, και μόνο κοινωνική από τα κάτω,

3. κοινωνική συμμαχία από τα κάτω αλλά με τη στρατηγική του ΚΚ στη διακύρηξη,

4. καμία πολιτική συμμαχία με κόμματα που σχηματίστηκαν από διάσπαση του ΚΚ (αυτό το τελευταίο είναι και πολύ προλεκάλτ!).

Τα υπόλοιπα είναι απλές διαστρεβλώσεις όσων έχω πει, παρόλο που προσπαθώ να είμαι πολύ αναλυτικός.

Για την ιστορία της ΚΔ και των μετώπων, προτείνω το καινούριο βιβλίο του Λιόση. Αν λέει ψέμματα, περιμένω να τα ...ξεμπροστιάσετε...
Η πρότασή μου είναι: ούτε τυφλοσούρτης ούτε απόρριψη οποιουδήποτε συνεδρίου της ΚΔ. Επίσης, ας έχουμε και μια αίσθηση των απελεσμάτων που είχε κάθε περίοδος του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος... Και από όσο ξέρω η περίοδος που αρέσει σε εσάς ήταν γεμάτη ήττες και περιθωριοποίηση...

Εγώ δε λέω ότι όλες οι απόψεις μου περιέχονται στο προηγούμενο πρόγραμμα του ΚΚΕ! Αλλά σαφέστατα δεν περιέχονται οι δικές σας! Ίσως γι' αυτό και οι περισσότεροι από εσάς δεν ήσασταν μέλη του ΚΚΕ... Ή δεν είστε και ακόμα...

ratm, πολιτική ενιαίου μετώπου έπρεπε να έχει το ΚΚΕ, δε λέω ότι έχει.

Το πρόγραμμα πάλης του ΑΑΔΜ σαφώς και δεν είναι κυβερνητικό πρόγραμμα. Εγώ μέχρι τώρα έχω μιλήσει μόνο για κοινή δράση στο κίνημα. Δεν είπα ότι έπρεπε να κάνουμε κυβέρνηση με κανέναν. Αλλά να μην το αποκλείουμε και να χρησιμοποιούμε το σύνθημα από τώρα. Από εκεί και πέρα αν σήμερα είχαμε ήδη μια εμπειρία 5-10 χρόνων από τέτοιους μετωπικούς αγώνες θα ήταν τελείως διαφορετικό και το πολιτικό τοπίο. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαμε όταν έρχονταν εκλογές να απευθύναμε κάλεσμα με βάση ένα πρόγραμμα στη γραμμή του ΑΑΔΜ (απλά άλλο το πρόγραμμα πάλης στο κίνημα και άλλο το πρόγραμμα με το οποίο καλείς σε μια εκλογική μάχη). Το ποιός θα ανταποκρινόταν δεν εξαρτάται μόνο από το ΚΚΕ. Τα υπόλοιπα κόμματα έτσι κι αλλιώς παλαντζάρουν μεταξύ αριστερού και δεξιού οπορτουνισμό. Αλλά εδώ κρίνουμε την πολιτική του ΚΚΕ που είναι το μαζικότερο και δυνατότερο και πιο ιστορικό κόμμα, και η συμπεριφορά του θα μπορούσε να αλλάξει όλο το σκηνικό.

Τέλος ναι ratm. Κατηγορώ την ηγεσία του ΚΚΕ ότι με την τακτική της σήμερα στο κίνημα διαπράττει διπλό οπορτουνισμό. Από τη μια ζυμώνει όλη της τη στρατηγική μέσα από τις και καλά συμμαχίες της (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ κτλ) λες και δεν υπάρχει ο αυτοτελής ρόλος του ΚΚΕ γι' αυτό, και από την άλλη σε μεμονωμένους αγώνες, περιορίζεται καθαρά σε οικονομικά αιτήματα αδυνατώντας να δώσει οποιαδήποτε προοπτική στους αγώνες, καθώς η ΛαΪκή Εξουσία που προτείνει δεν έχει τεθεί ακόμα από την ίδια τη ζωή ως ερώτημα, και δε χρησιμεύει ως πολιτική προοπτική που να ενισχύει τους αγώνες.

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π Ερωτηση. υπαρχει κανενα παραδει γμα χωρας που η εργατικη ταξη να πη ρε τα μεσα παραγωγης στα χερια της με τον τροπο που μας λες το ΕΑΜ εφα ρμοζοντας ολα αυτα που λες γιατι το 1944 με θετικοτατο συσχετισμο δυναμε ων εδω και διεθνως δεν πηρε την εξου σια Στη ΧΙΛΗ το 1973 εφαρμοζοντας τη δικη σου λογικη γιατι οδηγηθηκαν στην καταστροφη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα συνεχίζεται αυτή η συζήτηση? Καλά κουράγια σε όλους πλην σκυλευτών...

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Πώς μπορεί κανείς να κάνει κριτική/πολεμική στο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να καταφύγει σε δογματικές χαζομάρες για κυβέρνηση στον καπιταλισμό κτλ, διδάσκει ο Μπογιόπουλος σε αυτό το άρθρο:

http://vathikokkino.com/2014/04/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1/

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Η κουβεντα απο μεριας μου τελειωσε. Οπως ειπε ο Μπογιοπουλος στον Πλευρη. Μια φορα ψευτης παντα ψευτης. Στα πιο πανω σχολια μιλισες για κυβερνγτικο προγραμμα του ΑΑΔΜ τωρα το αρνεισε. Μιλισες οτι το ΚΚΕ βσζει μπροστα σε ολους τους αγωνες τη ΛΕ οταν σου απαντησε ειπες οτι δεν το κανει παντα και γι'αυτο οπορτουνιζει! Ειπες για ενιαιο μετωπο που πρεπει να επιδιωκει το "σωστο" ΚΚΕ αλλα το ΚΚΕ ειχε εγκαταληψει αυτη την τακτικη πριν οργανωθεις εσυ! Αρα μεχρι και στον εαυτο σου ελεγες ψεματα! Οργανωθηκες σε κομμα με το οποιο διαφωνουσες σε στρατηγικα ζητηματα εξ αρχης!
Ολα τα αλλα που λες τα εχουμε απαντησει και με δεδομενο οτι ανα 2 σχολια αυτοαναιρεισαι το μονο που μενει ειναι η κρεβατομουρμουρα που δεν ειμαι διατεθημενος να την υποστω αλλο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π Καμμια δογματικη χαζομαρα.οι κομ μουνιστες ποτε δεν συμμετεχουν σε κυ βερνηση με τα μεσα παραγωγης στους καπιταλιστες ετσι μας διδαξε ο σ.ΛΕ ΝΙΝ.τα ερωτηματα για το ΕΑΜ που εκα να περιμενω ακομα απαντηση. Δεν κα νουμε καμμια κριτικη στον συριζα σαν συγγενη κομμα. κανουμε κριτικη σαν τμημα του καπιταλιστικου συστηματος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Για τον πρώην σύντροφο, το φιλαράκο τον Περδίκη.
λες διονύση:
"Σήμερα, επομένως τα αστικοδημοκρατικά ζητήματα μόνο η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της έχουν συμφέρον να τα διεκδικούν, όχι πλεόν η αστική τάξη."Προηγουμένως περιγράφεις κάποια "αστικοδημοκρατικά ζητήματα" ( "ζητήματα"; πες την αλήθεια...ξεκίνησες να γράφεις "αιτήματα", σταμάτησες, μάλλον θα σκέφτηκες πότε αλήθεια απαίτησε η αστική τάξη να γίνονται απεργίες, κοντοστάθηκες λίγο, έχωσες ένα "ζητήματα" κι έξω από την πόρτα... Μόνο που το δικαίωμα στην απεργία είναι ο συμβιβασμός της α.τ. με το αναπόφευκτο της ταξικής πάλης. Και μάλιστα επιθετικός συμβιβασμός, μια προσπάθεια να εντάξει ένα μέσο περιορισμού της απόσπασης υπεραξίας στην αστική γραφειοκρατία, με προθεσμίες, προϋποθέσεις μαζικότητας, συνδικάτα κλπ. Μόνο εδώ αν σκεφτόσουν θα κατέληγες στο πόσο άστοχο είναι να βασίζεις μια - νεκρή ιστορικά - πλατφόρμα αστικής διαχείρισης στα "άλυτα δημοκρατικά αιτήματα". "Ζητήματα" συγγνώμη).

Εργατικός νόμος στην Ελλάδα έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1910. έγινε την περίοδο που η αστική Ελλάδα είχε ολοκληρώσει τελειωτικά τους λογαριασμούς της με κοτζαμπάσηδες, τσιφλίκια (με την πραγματική έννοια του όρου, της φεουδαρχικής κολλιγιάς όχι με την έννοια της μεγάλης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη). Σ'αυτόν τον εργατικό νόμο προβλέποταν οι όροι και οι προϋποθέσεις της απεργίας. Στενοί, αυταρχικοί - σαφώς ο 1264 είναι καλύτερος - αλλά κάτι θα έπρεπε να σου πει αυτό. Γιατί ο αστός να αναγνωρίζει το δικαίωμα της απεργίας ( "δικαίωμα" βάσει του δικού του αστικού κώδικα..)στον εργάτη;
Η χούντα του '67 είχε κηρύξει παράνομες νομίζεις τις απεργίες;
Μένω μόνο σ' αυτό - λόγω έλλειψης χρόνου - γιατί ορισμένοι έχουν χωθεί τόσο βαθειά στη λάσπη της οπορτούνας , έχουν τόσο βαθιά χωμένα στα μάτια τους καδρόνια που αδυνατούν να σταθούν τελικά σε μια αντιπαράθεση έστω και στοιχειωδώς - παρά μόνο με βρισιές, ψευτοσυνδικαλιές και διαστρεβλώσεις. Δεν είδα όλα τα σχόλιά σου διονύση , ελπίζω να μην ακολουθείς την ποεπατημένη των άλλων του "εα" πάντως , οι παρέες σου είναι κακές και ύποπτες.

Να διεκδικήσει τη λύση "αστικών ζητημάτων" η εργατική τάξη. Γιατί να μην τα λύσει με τη δική της εξουσία, αυτό είναι το ερώτημα - και πράγματι αυτή είναι η διαφορά μας.
Η διαφορά των κομμουνιστών και των μη κομμουνιστών.

Μιχάλης Θεσσαλονίκη

Ανώνυμος είπε...

ratm,

πρώτα διαστρεβλώνεις το νόημα αυτών που λέω και μετά με αποκαλείς ψεύτη.

Δεν πειράζει, εσύ ας μην καταλάβεις. Το βασικό είναι ότι δε θέλεις άλλωστε.

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π Δεν διαστρεβλωνει κανεις τιποτα απο αυτα που λες απο μονα τους ειναι λαθος. λοιπον περιμενω καμμια απαντη ση γιατι το ΕΑΜ το 1944 δεν πηρε την εξουσια και οδηγηθηκε το κινημα στην καταστροφη με βαση την δικη σας λογι κη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μια ερώτηση για τον Ιάσωνα (και για τους άλλους πλην του γραφικού εργατοαγωνιστή που γράφει σχόλια σαν πολυβόλο όπως και όλοι του συναφιού του άλλωστε -- πρέπει να υπάρχεις και κάπου αλλού πέρα από την ίσκρα):

Τι σημασία έχει αν η θέση για την συμμετοχή σε κυβέρνηση δεν ήταν ίδια με αυτήν σήμερα; Μόνο ξεψαχνίζοντας τα προγράμματα του 54 κτλ μαθαίνουμε από την ιστορία; Τι σόι αναλογίες μπορεί να έχει μια τέτοια θέση μετά την ήττα του εμφυλίου με το σήμερα; Δεν είδαμε παραπάνω πράγματα έκτοτε; Δεν είδαμε την σοσιαλδημοκρατία να τα σαρώνει όλα το 80; Δεν είχαμε την εμπειρία της συμμετοχής σε κυβέρνηση το 90; Δεν είδαμε τις συνέπειες των ανατροπών την ίδια περίοδο; Όλα αυτά στα σκουπίδια γιατί το πρόγραμμα του 54 κτλ;

Στο κάτω κάτω ό,τι μελετάμε το κάνουμε για να έχουμε απαντήσεις για το σήμερα. Και οι ερωτήσεις σήμερα είναι συγκεκριμένες. Για κυβέρνηση δεν πάει κανένα μέτωπο γενικώς και αορίστως. Πάει ο συριζα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένες απόψεις, με συγκεκριμένο δυναμικό (μεγάλο μέρος του οποίου είναι το γνωστό μας βαθύ πασοκ) και στην συγκεκριμένη κατάσταση. Πιστεύετε ότι υπάρχει σύγκλιση πολιτική με αυτό το μόρφωμα; Πείτε μας πάνω σε τι, σε ποιά βάση, και με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ποιάς τάξης. Με βάση αυτά που λέει και κάνει, όχι με βάση το τι θα ήθελε να λέει και να κάνει όπως το έχει στο μυαλό του ο καθένας. Η πραγματικότητα είναι πολύ συγκεκριμένη, τι να κάνουμε.

Ijon Tichy

ΥΓ: Στις Θέσεις για το 19ο υπάρχει ολόκληρο κομμάτι για τον σοσιαλισμό. Ποιό το νόημα να γράφεται και κλίνεται η λέξη 70 φορές την ημέρα; Όσο για την σοσιαλιστική οικοδόμηση, πότε είπε το κκε ότι είμαστε κοντά σε αυτό; Αντιθέτως όταν κάνει κάπως απαισιόδοξες (ξερά πραγματολογικές επί της ουσίας) εκτιμήσεις για την κατάσταση του κινήματος ακούει τα εξ'αμάξης (σε αντίθεση με άλλους που βλέπουν επαναστάσεις παντού). Και οι αφίσες κκε και παμε είναι λιτές πχ χωρίς τις διαρκείς αναφορές στην σοβιετική αβαν-γκαρντ όπως αυτές των συριζα-ανταρσυα, ποιό το συμπέρασμα;

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη με βάση τη δική μας λογική, αλλά και γενικά με βάση τη λογική, όταν συμβαίνει κάτι ή όταν δε συμβαίνει κάτι στην ιστορία, οι αιτίες είναι ποικίλες, και σίγουρα δεν περιορίζονται στο τί θέλανε ή διακύρηταν ότι θέλανε μέσα από προγραμματικά κείμενα περί στρατηγικής, οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Όπως εσύ θεωρείς ότι πέρα από στρατηγικές και τακτικές ήταν η παρουσία του Κόκκινου Στρατού που συνέβαλε τα μέγιστα στο να περάσουν οι Ανατολικές χώρες στο σοσιαλισμό, έτσι κι εγώ πιστεύω ότι με το ΕΑΜ και το ΚΚΕ εκείνης της εποχής γίνανε λάθη τακτικής και πρακτικής όπως
1. λάθος εκτίμηση του συσχετισμού δυνάμεων (και της δύναμης του ΕΑΜ και των Άγγλων κτλ)
2. καθυστέρησαν να περάσουν από τη φάση που η μετωπική πολιτική χρειάζεται να εδραιωθεί στη φάση που δεν πειράζει να χάσεις και κάποιους συμμάχους προκειμένου να πετύχεις το στρατηγικό σου στόχο,
3. έπαιξαν ρόλο οι αντικειμενικές αδυναμίες (απειρία, χαμηλό ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο, ανώμαλη εσωκομματική λειτουργία λόγω του πολέμου, πολύ γρήγορη οργανωτική ανάπτυξη κτλ) του Κόμματος και οι δυσκολίες της πολιτικής πάλης εν μέσω εμπόλεμης περιόδου κτλ
Κανείς μπορεί να μελετήσει και ένα σωρό άλλους λόγους που εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ. Έχουν γραφτεί πολλά στον Εργατικό Αγώνα για παράδειγμα σχετικά με αυτό.

Το σίγουρο είναι ότι αν δε θέλουμε να είμαστε μεταφυσικοί βολουνταριστές τότε δεν μπορούμε να πούμε ότι η στρατηγική, δηλ. η έκφραση της συλλογικής πολιτικής θέλησης του ΚΚ, καθορίζει μονοσήμαντα την ιστορική εξέλιξη!
Αυτά είναι αυτονόητα σε όποιον σέβεται την ιστορία ως επιστήμη και δεν επιθυμεί απλά να τη χρησιμοποιήσει εργαλειακά για να δικαιολογήσει παράλογες επιλογές τακτικής στο σήμερα...

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Εν τω μεταξύ,
γιατί έχετε τέτοια δυσκοιλιότητα όλοι εσείς για να παραδεχτείτε ότι η αντιφασιστική νίκη παγκόσμια, αλλά και το γεγονός της πρώτης και μοναδικής λαϊκής εξουσίας στη χώρα μας, ήταν επιτυχίες αυτής της "καταραμένης" στρατηγικής;

Την ίδια περίοδο δοκιμάστηκε και η στρατηγική που έλεγε να κάνουμε επανάσταση μαζί με τους Γερμανούς φαντάρους, και δοκίμασε το μαχαίρι της ΟΠΛΑ...

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Πολύ αποκαλυπτική η τοποθέτησή σου Ijon Tichy,

Τα είδαμε όλα όσα λες στη 2η παράγραφό σου αλλά τί σχέση έχουν με αυτά που συζητάμε για το α-α μέτωπο και την πιθανότητα της α-α κυβέρνησης; Το μόνο κοινό είναι οι λέξεις "ΚΚΕ" και "κυβέρνηση". Διότι κατά τα άλλα όσα αναφέρεις διαφέρουν όπως η μέρα με τη νύχτα μεταξύ τους, όσον αφορά τις συγκεκριμένες συνθήκες της κάθε εποχής, του κάθε γεγονότος κτλ. Δηλ. η ποιότητά τους είναι πολύ διαφορετική και είναι παράλογο να αφαιρέσουμε από όλα αυτά μόνο τη δήθεν ιδανική στάση των Κομμουνιστών προς το ζήτημα της κυβέρνησης.

Η συνέχεια: "Στο κάτω κάτω ό,τι μελετάμε το κάνουμε για να έχουμε απαντήσεις για το σήμερα." αποκαλύπτει και το κίνητρο αυτού του ...βιασμού της ιστορικής επιστήμης... Οι κομμουνιστές διδάσκονται από την ιστορία αλλά όχι μονοσήμαντα και όχι για να βρουν απαντήσεις για το σήμερα... Για να βρουν απαντήσεις για το σήμερα, κρατούν τη μεθοδολογία (ιστορικός διαλεκτικός υλισμός) και αναλύουν τη σημερινή πραγματικότητα...

Τέλος, γιατί πρέπει να πούμε ότι είμαστε επί της αρχής ενάντια σε κάθε α-α κυβέρνηση για να αποφύγουμε να κάνουμε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Για να αποφύγουμε το συγκεκριμένο, πρέπει να απορρίψουμε το γενικό;!!! Τί είδους φοβία είναι αυτή;

Α! Και για το πολυβόλο! Κοιτάξτε, γενικά οι κομμουνιστές είναι σε όλα καλύτεροι από τους αριστεριστές...! ;) Αν και τον Παναγιώτη δεν μπορώ να τον ξεπεράσω νομίζω! Αλλά αυτός έχει το πλεονέκτημα να πετάει πολλές φορές το ίδιο βλήμμα!

ΔΠ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Π ποτε και πουθενα με τα ΛΑ ΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ η εργατικη ταξη δεν πηρε τα μεσα παραγωγης στα χερια της γιατι απο τη φυση τους λογο της συμμετοχης οπορτουνιστικον πολιτικον δυναμεων επικρατουν οι αυταπατες της ευκολης λυσης και χανει τον αυτοτελη ρολο του το ΚΚ. Αν διαβασης τα ντοκουμε ντα της περιοδου 1941 1944 ειναι πεντακαθαρο τη λογικη επικρατουσε. και δεν ειναι μονο εδω τα ιδια εγιναν στην ΙΤΑΛΙΑ με την στροφη του ΣΑΛΕΡΝΟ τα ιδια παντου αν η συμμα χια δεν ειναι μονο σε ταξικη βαση ξεπορνωντας κομματα η αποτυχια ειναι νομοτελειακη οπως επισης αποτυχημενα ητανε και ολα τα πολιτι κα μετωπα που εφτιαξε το ΚΚΕ μεχρι το 1991 με την ολοκληρωση των ανατροπων. παντου και παντα η αστι κη ταξη διασωζοτανε με τα μετωπα με οχημα των ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οποία σύγχυσις!
Λιβανίζουν το Ζαχαριάδη οι πολιτκοί συνεχιστές του Πουλιόπουλου και του Μπεναρόγια...

Πουλιόπουλοι όλου του κόσμου ενωθείτε!

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Ανώνυμος είπε...

Η συγχυση βρισκεται μονο μεσα στο κεφαλι του καθε ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ. φαινε ται ειμαστε στην εποχη της ΦΕΟΥΔΑΡΧΙ ΑΣ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΑΛΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΒΟΥΡΚΟ ΠΑΝΑ ΓΙΩΤΗΣ.

makis είπε...

"1. λάθος εκτίμηση του συσχετισμού δυνάμεων (και της δύναμης του ΕΑΜ και των Άγγλων κτλ)
2. καθυστέρησαν να περάσουν από τη φάση που η μετωπική πολιτική χρειάζεται να εδραιωθεί στη φάση που δεν πειράζει να χάσεις και κάποιους συμμάχους προκειμένου να πετύχεις το στρατηγικό σου στόχο,
3. έπαιξαν ρόλο οι αντικειμενικές αδυναμίες (απειρία, χαμηλό ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο, ανώμαλη εσωκομματική λειτουργία λόγω του πολέμου, πολύ γρήγορη οργανωτική ανάπτυξη κτλ) του Κόμματος και οι δυσκολίες της πολιτικής πάλης εν μέσω εμπόλεμης περιόδου κτλ"

Ούτε κουβέντα για το γεγονός ότι κανένας δε ρώτησε τους αντάρτες αν θέλουν να δώσουν τα όπλα....ενδεικτικό του εγκλωβισμού στη λογική της άνωθεν παρέμβασης στο κίνημα

είχα ένα μπάρμπα που έλεγε...ας μας ρώταγαν ...τουλάχιστον θα είχαμε κάνει εμείς το λάθος...

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΗΣ. σου συνιστω να διαβασεις τα ντοκουμεντα της περιοδου 1941 1944 και θα καταλαβεις οτι ητανε το αποτε λεσμα της πολιτικης των μετωπων οι αυταπατες που κουβαπουσαν ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΗΣ. η συμφωνια του ΛΙΒΑΝΟΥ δεν ητανε λαθος γιατι ητανε μεσα στην πο λιτικης μας της εθνικης ενοτητας και της ομαλης δημοκρατικης εξελιξης των εσωτερικων ζητηματων το ιδιο επιδιωξαμε και με την συμφωνια στην ΚΑΖΕΡΤΑ. ΕΙΣΗΓΗΣΗ Γ.ΣΙΑΝΤΟΥ 7ο συνε δριο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΗΣ. 2ος τομος ιστοριας σελ.619 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

@Ijon Tichy:

Δεν είπα ποτέ και είναι εντελώς αντιδιαλεκτικό να ξεπατικώσουωμε το πρόγραμμα του 54 ή του 1978.
Άλλο όμως αυτό και άλλο αυτό που λένε μερικοί ότι "αυτά που λέμε τώρα (περί μη συμμετοχής σε κυβέρνηση εντός του καπιταλισμού) τα λέγαμε και επί Στάλιν αλλά ήρθε εκείνος ο Χρουστσοφ και ξέρετε....

Πιστεύω ότι δεν είναι επαρκώς θωρακισμένη η επιχειρηματολογία για αυτό το ζήτημα που τελικά είναι πολύ κομβικό. Δεν είμαστε πέντε χρόνια πίσω που ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έπαιρναν το 85% των ψηφοφόρων και ήταν δεδομενη η εναλλαγή στην εξουσία
Να πω ένα παράδειγμα: Το ΚΚΕ κατεβάζει κατα καιρούς σχέδια νόμου για έκτακτες ενισχύσεις σε ανέργους και χαμηλομισθους (επιδοματική πολιτική, ό,τι χειρότερο για την συντήρηση των αυταπατών αλλά τέλος πάντων). Φυσικά, δεν ψηφίζονται δεν ξέρω αν μπαίνουν σε ψηφοφορία.
Εαν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ (και πιθανόν να το κάνει προεκλογικά) και πει στο ΚΚΕ:

" Έχετε δίκιο, πρέπει να δοθούν και αυτά και άλλα πολλά στους ανέργους και για να το πετύχουμε θέλουμε μια εκλογική συμμαχία ώστε να φτιάξουμε μια συμμαχική κυβέρνηση που να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα. Ο άλλος δρόμος είναι να καταθετετε τροπολογίες που θα απορρίπτονται δηλαδή δώρον-άδωρον. Αν θέλετε πράγματι να βοηθήσετε τους ανέργους και να πάρουν μια βοήθεια ελάτε να συμμαχήσουμε .

Τί θα του πεις τότε Ιjon? Ξέρετε κύριοι οπορτουνιστές, οι άνεργοι δεν θα ωφεληθούν παρά μόνο με Λαϊκή Εξουσία;
(Και τότε θα σου πουν γιατί κατεβάζεις τροπολογίες για παροχές μέσα στο έδαφος του καπιταλισμού και ενώ ξέρεις ότι θα απορριφθούν, αν όχι για το θεαθήναι;)

Και επειδή το ΚΚΕ θα αρνηθεί τη συνεργασία, θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα πει, Άνεργε και χαμηλόμισθε τo KKE δεν ενδιαφέρεται αληθινα για τα προβληματά σου, έλα σε μένα για να γίνω κυβέρνηση και να σε βοηθήσω.

ΥΓ. Με αυτή περίπου τη στρατηγική ο ΣΥΡΙΖΑ λεηλάτησε το εκλογικό σώμα του ΚΚΕ στις εκλογές του 2012






Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ. αφου λοιπον ξεκαθαρισαμε την ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΤΟΥ 1954 συνεχιζουμε ολες οι προτασεις και τα σχεδια νο μου που φερνει το ΚΚΕ στην βουλη δεν εχει καμμια αυταπατη οτι θα περασουν απο οποια κυβερνηση και να υπαρχει οσο τα ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ θα τα εχουν οι ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ. ειναι προτασης παλης του κινηματος με σκοπο την συγκεντρω ση δυναμεων για την ΛΑ ΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με ΣΤΟΧΟ αλλαγη ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΜΕ τον καπιταλισμο στο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟ οτι και να μας πη ο συριζα ειναι παραμυ θια και πρεπει να πεισουμε το λαο για αυτο. το οτι δεν θα πειστη αμεσως δεν σημαινει οτι θα γινουμε εμεις διαχειρηστες του καπιταλισμου αλλωστε το παραδειγμα του ΑΚΕΛ Ειναι ζωντανο μπροστα μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Τις τροπολογίες αυτές δεν τις ψηφίζει ούτε τώρα ο συριζα. Χώρια το ότι ονομάζονται μέτρα ανακούφισης για τον λόγο ότι δεν προσφέρουν λύσεις σε βάθος χρόνου, αλλά μόνο ανάσες. Και ο συριζα ποντάρει ακριβώς στο βραχυπρόθεσμο, ότι θα φανεί καλύτερος από νδ αρχικά και μετά θα συνεχίσει ακάθεκτος να κάνει όσα θα έκανε κι η νδ. Κατά την γνώμη σου τι πρέπει να κάνει το κκε; Να ακολουθήσει την λαλιώτικη λογική του να φύγει η "δεξά" και μετά βλέπουμε γιατί "κι αν σου κάτσει ο σοσιαλισμός" όπως λένε μερικοί; Μέσα σε εε, με υγιή επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη κτλ; Να μαλακώσει και στους ταξικούς αγώνες (που πότε βαφτίζονται "τυφλοί" και πότε "οπορτουνιστικοί" από τους απανταχού κομμουνισταράδες) μπας και σωθεί η πατρίς, γιατί σημασία δεν έχει το αν θα τρως για πάντα ψωμοτύρι αλλά το πόσο ψωμοτύρι θα τρως (που μας έχει φέρει εδώ που είμαστε με την λαίλαπα του μικροαστισμού);

Φοβάμαι βέβαια ότι πρέπει να επαναλάβω το ότι οι απόψεις του συριζα δεν είναι υποθέσεις εργασίας για να κάνουμε συζητήσεις, αλλά πολύ συγκεκριμένες, που δεν έχουν σχέση με τον τρόπο που τις παρουσιάζεις εδώ. Είναι λάθος αυτή η βάση για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Αυτά για τον Στάλιν και τον Χρουτσώφ δεν τα έπιασα, δεν τα έχω δει σε καμία ανάλυση του κόμματος, η συμμετοχή σε αστική κυβέρνηση (τέτοια θα είναι, γιατί φοβάστε να το πείτε μερικοί μου κάνει εντύπωση) γίνεται με πολιτικά κριτήρια.

Ijon Tichy

Unknown είπε...


Ijon Tichy, και να τα ψήφιζε o SYRIZA πάλι δεν βγαίνουν τα κουκιά. Οπότε μπορούν να σου θέσουν ξανα το ζήτημα: "ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να φτιάξουμε κυβερνητική πλειοψηφία για να δώσουμε μια ανάσα στους ανέργους". Τόσο απλό! Τί του απαντάς;

"οι απόψεις του συριζα δεν είναι υποθέσεις εργασίας για να κάνουμε συζητήσεις, αλλά πολύ συγκεκριμένες, που δεν έχουν σχέση με τον τρόπο που τις παρουσιάζεις εδώ.Είναι λάθος αυτή η βάση για την εξαγωγή συμπερασμάτων."

Κάνεις λάθος. Ιστορικά η σοσιαλδημοκρατία λειτουργούσε με την αρχή: "κάλλιο πέντε και στο χέρι". Ειδικά αυτή την περίοδο που ο κόσμος είναι τρομερά εξαντλημένος, ακόμα και μια υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ (θα το κάνει προεκλογικά) για μείωση φόρων θα λειτουργήσει καταλυτικά ακόμα και αν δεν το πολυπιστεύει, γιατί καλώς ή κακώς, λειτουργεί κοινοβουλευτικά και δεν βλέπει άλλη εναλλακτική. Και ξέρουμε από την εμπειρία μας ότι αυτή η λογική λειτουργεί σαν οδοστρωτήρας.

Αυτή είναι μια αδυναμία που ενισχύεται από το αντικειμενικό γεγονός ότι το κίνημα είναι σε κακά χάλια, δεν μπορεί να διεκδικήσει τα στοιχειώδη και για Λ.Ε. ούτε λόγος. Αυτο διευκολύνει πολύ το έργο του Τσίπρα να λεηλατησει τις ψηφους του ΚΚΕ.

ΥΓ. Αν πρόσεξες στο σχέδιο πρόγραμματος του 1954, ντο ΚΚΕ θέτει ως βασικο στόχο μια πατριωτική κυβερνηση συνασπισμού. Ούτε συμφωνίες εκ των προτέρων για αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα ούτε για το σοσιαλισμό. Ήταν μια πρόταση ευφυέστατη που έβαζε τους πάντες προ των ευθυνών τους χωρίς να βάζει το ζήτημα της ιδεολογικής συγκλισης που είναι πάντα πεδίο τριβών.

Ανώνυμος είπε...

Ιάσωνα, μου είναι πολύ δύσκολο να κάνω συζήτηση με τους όρους που θέτεις καθώς δεν βγάζω κανένα νόημα από όσα λες.

Γράφω ότι ούτε τώρα τα ψηφίζουν, και αυτό γιατί δεν θέλουν να τα ψηφίσουν. Το επιχείρημα "δεν τα ψηφίζω τώρα γιατί δεν βγαίνουν" είναι απλώς αστείο και δεν πατάει σε καμία λογική βάση (κι αυτοί κατεβάζουν νομοσχέδια που δεν περνάνε). Το ότι επιλέγουν την μη συμπόρευση ακόμη και τώρα που είναι εύκολη λέει πάρα πολλά, τα παραδείγματα είναι πάμπολλα. Αντιθέτως το κκε έχει πει πχ ότι να κατέβει νομοσχέδιο από τον οποιονδήποτε για την απλή αναλογική θα το ψηφίσει (στάση αντίθετη από αυτή του συριζα).

Για το "κάλλιο πέντε και στο χέρι" έγραψα και εγώ ότι είναι αυτό στο οποίο βασίζεται ο συριζα. Τι πήγες και τσίταρες από το τελευταίο μου σχόλιο και έγραψες ότι διαφωνείς; Μου είναι ακατανόητο. Αυτό που λέω στην φράση που τσίταρες είναι ότι ο συριζα δεν έχει τις απόψεις που θα ήθελες να έχει, μιας και τον παρουσιάζεις να έχει ως κύριο στόχο την βελτίωση της ζωής της ε.τ.. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ίσως προσπαθήσει να κάνει κάτι τέτοιο ξώφαλτσα (και ψηφοθηρικά όπως επισημαίνεις) αλλά μέχρι εκεί, η σωτηρία του ίδιου του καπιταλισμού είναι ο στόχος (μέσα σε εε κτλ υπό τις δεδομένες συνθήκες, έχει νομοτέλειες ο καπιταλισμός τι να κάνουμε), όπως ήταν και πάντοτε για την σοσιαλδημοκρατία. Γιατί το κκε να πρέπει να συμμετέχει σε τέτοια παιχνιδάκια κοροϊδεύοντας τον κόσμο μες τα μούτρα του καθώς είτε έτσι είτε αλλιώς οδηγείται στον γκρεμό; Ρώτησα και πριν για την πορεία των ταξικών αγώνων και το πρόβλημα της ταξικής συνειδητοποίησης εντός της κοινωνίας και απάντηση δεν πήρα. Και υπάρχει και μπόλικη εμπειρία ελέω πασοκ.

Το ΥΓ σου με γυρίζει στα αρχικά μου ερωτήματα δε. Είναι ίδια η συγκυρία με το 54; Με την ήττα του εμφυλίου πρόσφατη, με τον κόσμο στα ξερονήσια και το κόμμα στην παρανομία; Και τι σόι ευφυέστατη κίνηση είναι αυτή που δεν μιλάει για καμία πολιτική συμφωνία για την είσοδο σε μια αστική κυβέρνηση; Έτσι όπως το γράφεις, κανένας δεν μπαίνει προ των ευθυνών του, αυτά για τον πατριωτισμό τα λέει κι ο σαμαράς (έτσι έφτιαξαν τις τελευταίες κυβερνήσεις τους οι αστοί, κι έτσι ίσως δούμε και συγκυβέρνηση νδ-συριζα καθώς δεν φαίνεται να βγαίνουν τα κουκιά). Κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τα συμπεράσματα που προσπαθείς με το ζόρι να βγάλεις από εκείνο το πρόγραμμα αγνοώντας μάλιστα και όλη την ιστορική εμπειρία έκτοτε.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ. την προβοκατσια με το ΠΡΟΣ ΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1954 καλο θα ειναι να την σταματησης γιατι ΓΕΛΙΟ ΠΟΙΗΣΕ συνεχως. το ΚΚΕ παλευει για την εξουσια της εργατικης ταξης και δεν προσδιοριζετε με βαση τη λεει ο συριζα. Ο ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ Παντα ητανε ο καμουφλαρισμενος εχθρος.Λοιπον για να το χωνεψης μεχρι η εργατικη ταξη να παρει την εξουσια το ΚΚΕ ΘΑ ειναι αντιπολιτευση. Και ειπαμε τη προβο κατσια με το 1954 τελος προβοκατορα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

@Ijon Tichy

"Γιατί το κκε να πρέπει να συμμετέχει σε τέτοια παιχνιδάκια κοροϊδεύοντας τον κόσμο μες τα μούτρα του καθώς είτε έτσι είτε αλλιώς οδηγείται στον γκρεμό;".

Αυτή είναι ομολογία ήττας και παραίτησης. Πως γίνεται να πιστεύεις στα σοβαρά στην "Λ.Ε". και ταυτόχρονα να πιστεύεις ότι ούτως ή άλλως ο λαός θα γκρεμοτσακιστεί; Και το σημαντικότερο, ποιος θα πάρει στα σοβαρά τη Λ.Ε. και τον σοσιαλισμό, όταν όχι μόνο σχέδιο δεν υπάρχει αλλά βασιλεύει η ηττοπάθεια και ο συμβιβασμός με το "μοιραίο";
Τέλος πάντων. Κάτι άλλο θα εννοούσες και δεν το διατύπωσες ορθά.

Κατά πολλούς το 2014 έχει πολύ πιο αρνητικές προοπτικές από το 1954. Σήμερα η οικονομία είναι ολοσχερώς διαλυμένη μετά από μια πορεία ανοικοδόμησης που ξεκίνησε το 1955, ο λαός κοντεύει να χάσει το κεραμίδι που έχτισαν οι πατεράδες του και οι υποδομές της χώρας που χτίστηκαν από το 1950 βγαίνουν μαζικά στο σφυρί. Η χώρα βέβαια είναι υπό απόλυτο διεθνή έλεγχο. Ό,τι νομοσχέδιο περνάει η κυβέρνηση έχει συνταχθεί από επιτροπές της TASK FORCE μέχρι τελείας. Το τελευταίο "πολυνομοσχέδιο" κανείς δεν το έχει διαβάσει, ούτε οι ψηφίσαντες, ούτε οι καταψηφίσαντες.

Και ο Συναγερμός του Παπάγου γάνωνε τα αυτιά του κόσμου για την πατριωτισμό του, αλλά το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας δεν τους τον χάρισε ποτέ. Αντίθετα με όλη τη δύναμη της φωνής του, των αγωνιστών, των δεσμωτών και των μαρτύρων του, φώναζε ότι ο "πατριωτισμός" των αστών ήταν η πλήρης παράδοση της χώρας στην αμερικανοκρατία και τα μεγάλα συμφέροντα. Αν σου φαίνεται αυτό "αστικό", τί να κάνω τώρα...


Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ. προβοκατορα τα παραμυθια τελειωσαν. Το προσχεδιο του 1954 μιλαγε για σοσιαλιστικη επανασταση και οχι για πατριωτικη κυβερνηση 2ος τομος 315 319. τα παραδειγματα της ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΚΕΛ και της ΒΕΝΕΖΟΥΕ ΛΑΣ ΓΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ειναι χαραχτηρι στικα για αυτο που μας προτεινεις. ολα αυτα που λες ειναι αποτελεσμα του 20 συνεδριου του ΚΚΣΕ και της οπορτουνιστικης στροφης προς την καταστροφη. εσυ συνεχισε την πορεια προς τον βουρκο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ.Το σχεδιο προγραμματος τρε χει μπροστα βαζει το συνθημα της σο σιαλιστικης επαναστασης και της δι χτατοριας του προλεταριατου αντι να συσπειρωνει ολες της προοδευτικες δυ ναμεις της χωρας στην παλη εναντια στην ντοπια αντιδραση και τους ξε νους ιμπεριαλιστες πρεπει να βαλει αστικοδημοκρατικη επανασταση. ΟΛΟΚΛΗ ΡΩΤΙΚΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ Λ.Δ ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΚΣΕ ΣΤΕΠΑΝΟΦ ΣΕΒΛΙΑΓΚΙΝ 1954 ΧΡΟΥ ΤΣΩΦ. 2ος τομος σελ.318. τα πραγμα τα λοιπον ειναι ξεκαθαρα. Συνεχιστε την πορεια σας για αστικη διαχειρη ση παρεα με ΑΝΤΑΡΙΖΑ και μη περιμε νετε με προβοκατσιες να συρετε το ΚΚΕ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ. ειναι πολυ αργα πια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αναφέρομαι στους δύο διαφορετικούς δρόμους αστικής διαχείρισης, δεν λέω πουθενά ότι ο λαός θα τσακιστεί ό,τι κι αν γίνει.

Για τον πατριωτισμό τώρα δεν θέλω να ανοίξω κουβέντα γιατί φοβάμαι ότι δεν θέλω να ακούσω αυτά που εικάζω ότι έχεις να πεις. Είμαι πολύ αλλεργικός με τα περί "4ου Ράιχ", με την "Μέρκελ-Χίτλερ", με τα περί "αποικιοκρατίας" και με όλη την σαβούρα που κυκλοφόρησε από επαμ, κοε, καζάκηδες κτλ. Αυτόν τον πατριωτισμό (που είναι πολύ κοντά στον πατριωτισμό των αστών) τον χαρίζω σε όποιον γουστάρει. Χώρια το ότι δεν ήταν εκεί το θέμα, χρησιμοποίησες την φράση για να πεις ότι έτσι μπορείς να μπεις σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης θέτοντας μέσω και μόνο της φράσης τους άλλους προ των ευθυνών τους, κάτι που απλά είναι εκτός τόπου και χρόνου (αφού δεν οριοθετεί τίποτα με συγκεκριμένο τρόπο σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο). Ίσως να ήθελες να γράψεις κάτι άλλο, καθώς ακόμη και με τους όρους του 54 (που δεν έχουν και τόση σχέση με το σήμερα) μου φαίνεται απίθανο να έφτιαξαν πρόγραμμα βασισμένο σε μια λέξη.

Όσο για τις υποδομές, δεν ξέρω τι έχεις κατά νου αλλά εκ πρώτης όψεως μου φαίνονται αρκετά περίεργα αυτά που λες. Τις απόψεις του συριζα για τις ιδιωτικοποιήσεις τις ξέρεις (μιας και ψάχνεις παντού και με το ζόρι μίνιμουν αιτήματα σύγκλισης);

Ijon Tichy

Unknown είπε...


το ζήτημα των υποδομών είναι καίριας σημασίας, όταν βέβαια υπάρχουν.
Όταν μιλάς για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής προφανώς (λέω εγώ) δεν εννοείς τις καφετέριες και τα ψιλικατζίδικα αλλά πρώτα και κύρια τις υποδομές, δηλαδή δρόμους, λιμάνια, δίκτυα, κτλ.
Ο Συριζα δεν ενδιαφέρεται για τέτοια πράγματα και ούτε καν για ψηφοθηρικούς λόγους δεν θέτει θέμα ιδιωτικοποιήσεων. Τις θεωρεί δεδομένες και το πολύ-πολύ να γκρινιάξει λίγο αν το τίμημα είναι εντελώς εξευτελιστικό αλλά τους περνάει γρήγορα.
Ο λόγος είναι ότι έχουν αποδεχτεί ότι η Ελλάδα θα είναι μια επαρχία της ΕΕ οπότε θα κάθονται αυτοί χάρη στον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Δεν έχουν σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, όχι γιατί δεν μπορούν αλλά γιατί δεν τους ενδιαφέρει.

Με βάση την "εργατίστικη" ανάλυση σου, όλα αυτά σου φαίνονται περίεργα και αστικά. Αν πχ διαλυθεί η ΔΕΗ και γυρίσουμε στη δεκαετία του '30 της Power και των θυγατρικών της, ή αν δεν έχουμε αύριο πόσιμο νερό, επειδή ρήμαξαν την ΕΥΔΑΠ, δεν τρέχει και τίποτα. Όλα θα τα λύσει ο Σοσιαλισμός!
Αν διαβάσεις όμως τα επίσημα κείμενα του ΚΚΕ της εποχής εκείνης, οι κομμουνιστές έδιναν αγώνες κατά των αποικιοκρατικών συμβάσεων, πρίν και μετά τον Πόλεμο. Δεν τα φόρτωναν στον κόκκορα της "λαϊκής εξουσίας", στο Επέκεινα. (και όλα αυτά πριν το 20ο Συνέδριο, Παναγιώτη) Αστοί, ε;

Οι καζάκηδες δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να λεηλατούν και να οικειοποιούνται την πλούσια πατριωτική δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αγωνιστικής κληρονομιάς του λαού μας. Αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του '90 σταδιακά αυτή η κληρονομιά πετάχτηκε στα σκουπίδια. Και ιδου τα αποτελέσματα...






Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ.Την δεκαετια του 30 στη χωρα μας υπηρχαν ΜΙΣΟΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΑ στοιχεια και ασφαλως σε αυτην την περιπτωση μπαινει ενδιαμεσο σταδιο που βεβαια την κρισιμη ωρα λυνεις το προβλημα συμφωνα με της θεσεις του ΑΠΡΙΛΗ του ΛΕΝΙΝ. Οταν φτιαχτηκαν τα λα ικα με τωπα με τους ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ ο μοναδι κος λογος ητανε ΕΛΙΓΜΟΣ για την προ στασια της ΕΣΣΔ και εμπαιναν οροι και προ υποθεσεις το πως θα γινει. ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΑ ΠΟΥΘΕΝΑ η εργατικη ταξη δεν πηρε την εξουσια με αυτον τον τροπο με παραδειγμα στην χωρα μας το ΕΑΜ και την καταστροφη το 1944. το 1954 το ΚΚΕ ΕΙΧΕ ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΟΣΧΕ ΔΙΟ αποφασης που καταργουσε το ΣΤΑ ΔΙΟ. με απαιτηση του ΚΚΣΕ ΑΠΟΣΥΡΘΗ ΚΕ και υποχρεωσαν την ηγεσια του κο μματος να επαναφερουν το παλιο με τα γεγονοτα στην ΤΑΣΚΕΝΔΗ ΤΟ 1955 σε πληρη εξελιξη και το 1956 τους ξηλωσαν. απο εκει και περα οι ελιγ μοι λογο του πολεμου εγιναν επισημη θεωρια απο το 20ο συνεδριο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ απο εκει και περα δημιουργια της ΕΔΑ σαν συνεργασια κομματων στην αρχη μετα ενιαιο κομμα το 1958 διαλυ ση Κ.Ο και η ΕΔΑ ΟΥΡΑ Της Ε.Κ. Την περιοδο της δικτακτοριας αντιδικτακ τορικο μετωπο σε σημειο που να θεω ρειται μεχρι και το ΠΑΛΑΤΙ. 1974 εκ λογικο μετωπο με το εσωτερικο το 1981 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑ ΝΟΜΗ και το 1985 1991 ΠΕΡΕΣΤΡΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΠΟΡΙΣΜΑ με ΕΑΡ. αυτες ειναι κατα την γνωμη σου οι επιτυχιες των μετωπων που στην πραγματικοτητα κα τεστρεψαν το ΚΚΕ. και επειδη απο το 1996 ειπαμε οτι αυτα δεν θα ξαναγι νουν ερχεσαι και μας κατηγορεις γιατι χασαμε αστικους ψηφους το 2012. Μαλιστα.απο την στιγμη λοιπον που η αστικη ταξη επαιξε το χαρτι της ταχα μου αριστερης κυβερνησης ητανε απολυτα φυσιολογικο κοσμος πανω απο 40 χρονων που ειχε διαπαι δαγωγηθη μεσα στης αυταπατες πριν το 1991 να πεσει στην λουμπα και να παει στον συριζα. αυτο δεν διορθω νοταν με το να παμε ολοι στο συριζα διορθωνεται με τη σταση αρχων που κρατησαμε με προσωρινο κοστος αλλα με παρακαταθηκες για το μελλον. αυτο βεβαια ποναει εσενα και την πα ρεα σου που θελατε να κανετε τα συ μβολα του κομματος κουρελοχαρτα για να σωθη ο καπιταλισμος τη να κανουμε ετσι ειναι η ζωη. λοιπον ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ Σημερα δεν εχουμε ειναι ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ στο ιμπεριαλιστικο σταδιο και ολα θα λυθουν με αλλαγη ταξης στην εξουσια. εσεις με τον οπορτουνισμο του 20ου συνεδριου και εμεις με τους ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ιάσωνα, αν θες σοβαρή κουβέντα θα πρέπει να σταματήσεις να διαστρεβλώνεις κατάφωρα τα λεγόμενα των υπολοίπων και να κάθεσαι και να εξηγείς αυτά που λες. Καμία "εργατίστικη" ανάλυση δεν έκανα για τις υποδομές, απλώς σου έκανα την ερώτηση για να σου επισημάνω ότι ούτε στο θέμα των "μέτρων ανακούφισης" υπάρχει συμφωνία με τον συριζα (όπως παραδέχεσαι και εσύ εδώ). Και το έκανα αυτό γιατί έβαλες ξανά και ξανά το ζήτημα των μίνιμουμ αιτημάτων.

Για τον πατριωτισμό πάλι δεν βλέπω απάντηση. Το ότι πάει να το οικιοποιηθεί ο καζάκης δεν μου λέει τίποτα, και ο μπίστης προσπαθεί κατά καιρούς να οικιοποιηθεί τους αγώνες του κομμουνιστικού κινήματος, καλά κρασιά. Ρώτησα πώς μεταφράζεται συγκεκριμένα αυτό στις προϋποθέσεις συμμετοχής σε μια αστική κυβέρνηση σήμερα.

Αλλά αν είναι να προχωρήσει έτσι η κουβέντα καλύτερα να την λήξουμε γιατί αλλιώς δεν θα τελειώσει ποτέ και νόημα δεν θα βγει.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Ο Iason Fidopiastis μαζεύει "φίδια" (ψέμματα) από αλλού (ΕΑ) και έρχεται και τα αραδιάζει εδώ.
@ Ijon Tichy
Καμία σοβαρή κουβέντα δεν μπορείς να κάνεις με ορκισμένους αντι-ΚΚΕ ταλιμπάν.

Κράξιμο και τρολάρισμα τους χρειάζονται. Πίσσα και πουπουλα.

Ηρακλής Φιδοπνίχτης

Unknown είπε...

ηρακλή φιδοπνίχτη όταν δεν μπορείς να απαντήσεις με επιχειρήματα σε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση
αρχίζεις το γνωστό τροπάρι περι εργατοσποριτών. Εγώ απέδειξα ότι η πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος πριν το 20ο δυνέδριο του ΚΚΣΕ δεν έχει καμία, μα καμία σχέση με την σημερινή πολιτική του ΚΚΕ. Δεν ξέρω πως τα παρουσιάζει το "δοκίμιο ιστορίας", επειδή όμως έχω όλα τα επίσημα κείμενα του ΚΚΕ, μπορώ να κρίνω από πρώτο χέρι.

Να συζητήσουμε αν και ποιές ομοιότητες έχει η εποχή μας με τότε, πολύ ευχαρίστως. Αλλά αφήστε μερικοί το παιχνιδάκι της δίκης προθέσεων, των "ύποπτων διασυνδέσεων" και των "σκοτεινών κέντρων".

Ιjon Tichy αν νομίζεις ότι διαστρεβλώνω κάτι, πρέπει να το αποδείξεις με τη σειρά σου.



Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ. Δεν απεδειξες τιποτα και ολα τα παραμυθια σου κατερευσαν. καλο θα ειναι για να μη ΓΕΛΙΟΠΟΙΗΣΕ αλλο να σταματησεις αυτη την προβο κατσια. Τα ντοκουμεντα του κομματος υπαρχουν 2ος τομος 315 319 που απο δειχνουν την ξεφτιλα σας. συζητηση να κανουμε οχι με λασπη και ψεματα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΙΑΣΟΝΑΣ. καμμια κριτικη σε ολα αυτα που αναφερω για την ΕΔΑ την δικτακ τορια τη μεταπολιτευση το κοινο πο ρισμα με την ΕΑΡ το ΕΑΜ στο σκελος της εξουσιας ποτε θα κανεις σαν ει δικος στον οπορτουνισμο. περιμενω με ενδιαφερον. και βεβαια μη ξεχνιομα στε 2ος τομος σελ. 315 318 αντε καλο διαβασμα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Με κατηγόρησες για "εργατίστικη" ανάλυση και σου επισήμανα ότι έκανα απλώς μια ερώτηση, την οποία απάντησες με εντελώς περίεργο τρόπο βγάζοντας απίθανα (και προκάτ) συμπεράσματα. Πιο πριν με κατηγόρησες για ομολογία ήττας και παραίτησης και σου εξήγησα πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθόλου καθώς απομόνωσες την φράση για να την βγάλεις εκτός πλαισίου.

Έκανα και άλλες ερωτήσεις πολλές φορές, απάντηση δεν πήρα (πχ τελευταία σε ρώτησα εις διπλούν να δώσεις εξηγήσεις για τον "πατριωτισμό που φέρνει όλους προ των ευθυνών τους" και δεν μου είπες απολύτως τίποτα).

Εν ολίγοις, έχεις εκφράσει την θέση για την δυνατότητα συμμετοχής του κκε σε αστική κυβέρνηση σήμερα, και για αυτό δεν έχεις εφκράσει μέχρι στιγμής κανένα συγκεκριμένο επιχείρημα (στα μέτρα ανακούφισης τζίφος, στις ιδιωτικοποιήσεις πάλι τζίφος κτλ), έχεις πετάξει κάποιες σκόρπιες γενικές ατάκες που δεν σημαίνουν τίποτα χωρίς να δίνεις περαιτέρω εξηγήσεις κι έτσι στο τέλος-τέλος το μοναδικό σου επιχείρημα είναι το ότι "άλλα λέγαμε το 54", το οποίο δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια αντιδιαλεκτική σαχλαμάρα.

Δεν νομίζω πως έχει νόημα το να συνεχίσουμε την συζήτηση.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Ιιοη Τichy. Στο τελος ειναι ολη η ουσια σε αυτο που ειπες φιλε μου. ο μοναδικος τους σκοπος ειναι με ΠΡΟΒΟ ΚΑΤΣΙΑ να μας πουν οτι το προσχεδιο του 1954 μιλαγε για μετωπα αρα εμεις σημερα που μιλαμε μονο για κοινωνικη συμμαχια ειμαστε τροτσκιστες ενω αυτοι ειναι με τους μπολσεβικους. εχω βαλει ενα σωρο ερωτηματα απαντη ση καμμια εχω ρωτησει παραδειγμα χωρας που η εργατικη ταξη να πηρε την εξουσια με μετωπα τζιφος. το μονο που κανουν ειναι προβοκατσια και γυρι ζουν γυρω γυρω απο το συριζα για να γλειψουνε κανενα κοκαλο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 243 από 243   Νεότερο› Νεότερο»