Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Τροτσκισμός για αρχάριους

Όλα ξεκίνησαν από ένα διάλογο με τον «πιο παλιό» και τις απορίες του.
-Δεν είναι θετικό που κατεβαίνει το Εεκ με την Ανταρσυα;
-Εε… όχι ακριβώς ρε συ. Έχουν ματώσει οικονομικά από τόσες κάλπες συνεχόμενες, γι’ αυτό δεν κατεβαίνουν μόνοι τους. Είναι και ζήτημα επιβίωσης, εκλογικής, οικονομικής… Αυτοί συνεργάζονταν παλιά και στο Μερα, αλλά είχαν διαφωνήσει με την Ανταρσυα, μεταξύ άλλων γιατί είχαν τα ενδοτροτσκιστικά τους με το Σεκ. Τι έχει αλλάξει δηλ από τότε προς το καλύτερο στην Ανταρσυα, για να αλλάξουν κι αυτοί γνώμη;
-Έφυγαν Αραν κι Αρας.
-Ναι αλλά έμεινε το Σεκ κι όλοι οι άλλοι το προσπέρασαν από δεξιά κι έγιναν χειρότεροι.
-Και ποια είναι η διαφορά του Σεκ με το Εεκ; Το Σίγμα στην αρχή;
Κι έτσι ανοίξαμε τις πύλες του ανεξήγητου

Μολονότι οι τροτσκιστές νιώθουν την ανάγκη να αυτοπροσδιοριστούν ως ρεύμα από τις ιδέες του ιστορικού τους ηγέτη (όπως κάνουν δηλ κι οι Μαοϊκοί, αλλά όχι πλέον οι Σταλινικοί) αφενός χρειάζεται να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ των τροτσκιστών και του Τρότσκι (που δεν είχε κατρακυλήσει στο χαμηλό επίπεδο πολλών επιγόνων του), αφετέρου πρέπει να προσδιορίσουμε σε τι ακριβώς συνίσταται ο τροτσκισμός κι αν έχει λόγο ύπαρξης σήμερα ως πολιτικό ρεύμα, σχεδόν έναν αιώνα μετά την εμφάνισή του στο ιστορικό προσκήνιο, και τις συγκεκριμένες συνθήκες που την υπαγόρευσαν. Να απαντήσουμε δηλ: τι εστί τροτσκισμός (μαοϊσμός, σταλινισμός, κτλ) στον 21ο αιώνα;

-Αυτοί δεν είναι με την παγκόσμια επανάσταση; Ότι δεν μπορεί να γίνει σε μία μόνο χώρα; Ε με αυτούς είμαι εγώ, είπε ο «πιο παλιός», εκφράζοντας το «νέο».
-Μπα, μην είσαι τόσο σίγουρος. Δε θυμάσαι που όταν έλεγαν οι άλλοι τροτσκιστικό το Κουκουέ, μου έλεγες κι εσύ για την εξαρτημένη Ελλάδα, που την κάνουν ό,τι θέλουν οι Γερμανοί;
Κι έπειτα, δε λένε ακριβώς αυτό οι Τρότσκες. Λένε πως η επανάσταση ξεκινάει ή μπορεί να ξεκινήσει από μια χώρα, αλλά μπορεί να νικήσει μόνο παγκόσμια (που αν με αυτή τη νίκη εννοούσαν τον κομμουνισμό, θα μπορούσαμε και να συμφωνήσουμε). Αλλά ξέρεις, γλώσσα λανθάνουσα ταληθή λέγει. Γιατί για κάποιους (όχι μόνο τρότσκες απαραίτητα), αυτό απέχει ένα βήμα για να φτάσουν στο συμπέρασμα πως σήμερα είναι αδύνατη και η επανάσταση σε μια μόνο χώρα (γιατί θα της την πέσουν αυτόματα από τον εχθρικό, καπιταλιστικό περίγυρο), συνεπώς πρέπει να την επιδιώξουμε παγκόσμια στην κλίμακα των διαφόρων ολοκληρώσεων (πχ εντός της ΕΕ), όπως περίπου ο Τσίπρας περιμένει να αλλάξουν οι κυβερνήσεις κι οι συσχετισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα εισαγωγικά στοιχεία πρέπει να σημειώσουμε επίσης τη δυσκολία να αντιμετωπιστούν οι τροτσκιστές ως κάτι ενιαίο, αφενός γιατί πολιτικά κάλυπταν μέχρι πρότινος ένα φάσμα από τον κυβερνητικό Σύριζα ως το εξωκοινοβούλιο ή ακόμα και την κριτική στήριξη του Κκε (ω ναι, υπάρχουν κι αυτοί)· αφετέρου γιατί οι διασπάσεις τους επέρχονται με κινηματογραφικούς ρυθμούς αμοιβάδας –και ως προς αυτό αξίζει να διαβάσει κανείς κάποια γλαφυρά στατιστικά στο σχετικό κεφάλαιο από το βιβλίο του Γκίκα για το Κκε και το μεσοπόλεμο: ο μέσος όρος ζωής κάθε οργάνωσης κι η μέση κομματική ηλικία του κάθε τροτσκιστή, που σπανίως ξεπερνά την τριετία.

Μετά από αυτά μπορούμε να περάσουμε στο ψητό με την τροτσκιστική ποικιλία και να ξεχωρίσουμε τα διάφορα είδη. Μια βασική διάσπαση στο διεθνές τροτσκιστικό ρεύμα είναι οι οπαδοί του Τόνι Κλιφ και της θεωρίας του κρατικού καπιταλισμού, που διαφωνεί με την κλασική, τροτσκιστική θεώρηση της ΕΣΣΔ ως εκφυλισμένου (μεν), εργατικού (δε) κράτους, και ψάχνει να τεκμηριώσει την (κρατικο)καπιταλιστική της φύση και την πραγματοποίηση κέρδους-υπεραξίας στις εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες του εξωτερικού και στην πώληση οπλικών συστημάτων!
Από αυτή τη μήτρα προέρχεται το Σεκ (Ανταρσυα), η διάσπασή του, η Δεα (που είναι στη ΛαΕ) και μια διάσπαση της διάσπασης, το Κόκκινο, με την οποία όμως υπήρχαν ζυμώσεις για την επανένωσή τους.

-Δηλ αυτοί με τις σφυρίχτρες;
Ναι αυτοί. Με τα πλακάτ στην τσάντα, τα πανομοιότυπα πανό με τις διαφορετικές υπογραφές, με τα απαγορευτικά σηματάκια-αυτοκολλητάκια, με τις ανακοινώσεις, τις εφημερίδες, τη συλλογή υπογραφών και γενικά μη σου τύχει.

Οι μεταξύ τους διασπάσεις έχουν κατά κανόνα διεθνείς αναφορές. Το Σεκ είναι στην ουσία το ελληνικό παράρτημα του αγγλικού Swp, απ’ όπου κληρονόμησε τη λογική των καλών σχέσεων με τους εργατικούς (δηλ το Πασοκ και τη Γσεε), καθώς φαντασιώνονται πως οικοδομούν το ενιαίο μέτωπο της εργατικής τάξης. Εξ ου και το περιβόητο σύνθημα της περιόδου 93-96: ψηφίζουμε Πασοκ χωρίς αυταπάτες. Αλλά αυτοί οι Πασόκοι με τις σφυρίχτρες αποτελούν βράχο λογικής στην Ανταρσυα συγκριτικά με τους υπόλοιπους και τις μεταλλάξεις τους.
Η Δεα αντιθέτως ακολούθησε την αμερικάνικη διάσπαση του κλιφικού ρεύματος. Ενώ το Swp διερχόταν πρόσφατα μια πολύ σοβαρή κρίση, που εξ όσων γνωρίζω δεν έχει το ελληνικό της αντίστοιχο (και είναι ζήτημα πώς θα εξελιχθεί τώρα που στους εργατικούς της Αγγλίας αναδείχτηκε στην ηγεσία ένας άγγλος Τσίπρας).

Μια άλλη ομάδα οργανώσεων έχει αδελφικές σχέσεις με κόμματα του γαλλικού τροτσκισμού. Η Οκδε-Σπάρτακος έχει σχέση με τα υπολείμματα της επίσημης έκφρασης της τέταρτης διεθνούς, ενώ το Εεκ με ένα γραφείο που επιδιώκει την ανασυγκρότησή της. Η Οκδε σκέτο (ή Οκδε-Εργατική Πάλη) είναι καρπός μιας διάσπασης του 87’, με λεπτές κι αδιόρατες διαφορές σε ζητήματα διεθνισμού. Τέτοιου διεθνισμού, που το 04’ για παράδειγμα κάποια από τις δύο οργανώσεις πρέπει να είχε υποστηρίξει το Ναι, στο δημοψήφισμα Ανάν για την Κύπρο.

Η Οκδε σκέτο ήταν κι αυτή στο Μερα, μαζί με το Εεκ, το Ναρ και τους Οικολόγους Εναλλακτικούς, και αποχώρησε από την Ανταρσυα, θεωρητικά για μια φράση σε μια προεκλογική της διακήρυξη που μιλούσε για τις καλύτερες παραδόσεις του Εαμ (που ήταν όμως προδοτικό και Σταλινικό, κατά τη δική τους εκτίμηση). Στην πράξη έφυγαν, γιατί δεν τους είχαν δώσει δύο υποψήφιους στο ευρωψηφοδέλτιο κι έτσι (πίστευαν πως) αλλοιώνονταν οι συσχετισμοί. Φαντάσου δηλ να είχαν να μοιράσουν και βουλευτικές-υπουργικές θέσεις, τι είχε να γίνει…

-Δηλ αυτοί δεν ήταν με το Εαμ;
Κάποιοι λένε πως ήταν, αλλά δεν τους θέλαμε εμείς. Κάποιοι άλλοι παραδόθηκαν στους Γερμανούς από τις κατοχικές αρχές κι εκτελέστηκαν (όπως πχ ο Πουλιόπουλος). Και άλλοι διακήρυσσαν τη συναδέλφωση με τους ναζί στρατιώτες που είναι ταξικά αδέρφια μας. Ενώ υπήρχαν κι αυτοί που μετά το αντάρτικο του Δσε έδιναν συγχαρητήρια στο βασιλιά για τη νίκη του εθνικού στρατού (πχ ο πρεσβύτερος Γιωτόπουλος).

-Κι ο Σάββας που δεν παρέδωσε ποτέ;
Το Εεκ είναι μια πολύ περίεργη ιστορία, που πριν φτάσει να θεωρείται η επιτομή του μαξιμαλιστικού αριστερισμού, θέτοντας ως μίνιμουμ αίτημα τις ενωμένες σοσιαλιστικές πολιτείες της Ευρώπης και τον παγκόσμιο κομμουνισμό, είχε ταχθεί υπέρ της πολιτικής της Περεστρόικα, στην οποία έβλεπε την πολιτική ενσάρκωση της αντιγραφειοκρατικής επανάστασης ενάντια στο σταλινισμό, που διακήρυττε ο Τρότσκι. Σε αυτά τα πλαίσια, πρέπει να συμμετείχε για ένα φεγγάρι και στην ίδρυση του Ενιαίου Συνασπισμού!

-Στο Ναρ είναι τροτσκιστές;
Όχι ακριβώς, αλλά τροτσκίζουν σαφώς, μέχρι πρότινος τουλάχιστον. Κάτι σαν το Πουμ στον Ισπανικό εμφύλιο. Και τώρα, αν εξαιρέσεις το Εκκε, οι μόνοι σύμμαχοί τους είναι τροτσκιστές. Εεκ, Οκδε-Σπάρτακος, Σεκ.
-Κι η Αραν-Αρας τι είναι;
Καμία σχέση, αυτοί είναι αλτουσεριανοί. Και διασπάστηκαν μεταξύ τους γιατί λέει οι άλλοι κρύβουν τις αντιθέσεις κάτω από το χαλί. Μη με ρωτάς ποιοι είμαστε εμείς και ποιοι οι άλλοι. Το Λαϊκό Στρώμα είχε ρωτήσει μια φορά κάποιον δικό τους και του είχε δώσει αυτή την απάντηση. Μετά όμως διασπάστηκε κι η Αρας, και βγήκε η Αριστερή Συσπείρωση, που θα έπρεπε να τη λέμε ΑρΣυ, αλλά τη λέμε ΑριΣ, βασικά νομίζω για να μην τους μπερδεύουμε με την ΑρΣυ, που είναι κάτι σαν Αντάριζα στους γιατρούς. Και η Αρις κατήγγειλε τους πρώην δικούς της για παραγοντισμό, και τώρα που η Αρας έφυγε και πήγε με τη ΛαΕ, αυτοί παρέμειναν στην Ανταρσυα, ίσως για να τους ξεχωρίζει κάπως κι αυτούς ο αμύητος κόσμος (που και μυημένος να είσαι δηλ, πόσα να θυμάσαι. Και τι διάολο είναι οι 53 της Αραν; Οι διαφωνούντες που έμειναν; Και πόσο τυχαία είναι η σύμπτωση με τους 53 ντεμέκ διαφωνούντες του Σύριζα; Και με το ότι ο Στάλιν πέθανε το 53’; Τυχαία κι αυτά σύντροφοι;)

-Και το Κουκουέ γιατί το λένε τροτσκιστικό;

Έλα ντε. Κράτα το κάβα για το δεύτερο μέρος, γιατί αυτό παραξεχείλωσε…

33 σχόλια:

Αναυδος είπε...

3 ξεχασμενες λεπτομερειες από την ιστορια του τροτσκισμου
- στην ΕΣΣΔ η πόλη Γκάτσινα από το 1922 ως το 1929 είχε πάρει το ονομα του Τροτσκι
https://en.wikipedia.org/wiki/Gatchina
- η χήρα του τροτσκυ ναταλια σεντοβα αφου συνεχαρη τον Ν. Χρουτσοφ για τις αποκαλύψεις του στο 20ο συνεδριο του ΚΚΣΕ ζήτησε την αποκατάσταση του συζύγου της
- ο Ε. Μαντελ επιφανής τροτσκιστης οικονομολόγος συζητούσε με την ηγεσια του ΚΚΣΕ αλλα και τον Γκορνπατσοφ προσωπικά για να διοργανωθεί συνέδριο στη Μόσχα για την αποκατασταση του τρ.

Ανώνυμος είπε...

… χρειάζεται να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ των τροτσκιστών και του Τρότσκι (που δεν είχε κατρακυλήσει στο χαμηλό επίπεδο πολλών επιγόνων του)

Έτσι, ε; Κι αυτό εδώ:

http://clogic.eserver.org/2009/Furr.pdf

τι είναι;

Για πρόγευση, επειδή το άρθρο είναι μεγάλο (170 σελίδες) και κάποιοι δεν ξέρουν κι αγγλικά, ο τίτλος λέει στα ελληνικά: «Ενδείξεις για τη συνεργασία του Τρότσκι με τη Γερμανία και την Ιαπωνία». Απ’ ό,τι πληροφορούμαι ο συγγραφέας Grover C. Furr έχει ετοιμάσει και δύο σχετικά βιβλία από τα οποία το πρώτο έχει περίπου τον ίδιο τίτλο και θα κυκλοφορήσει εντός του έτους, ενώ το δεύτερο που είναι προγραμματισμένο να βγει του χρόνου αναφέρεται στο μυστικό ταξίδι του Γκεόργκι Πιατακόφ στη Νορβηγία το Δεκέμβρη του 1935 για να συναντήσει εκεί τον Τρότσκι πάντα στα πλαίσια της σφυρηλάτησης μεταξύ Τρότσκι και των διάφορων ομάδων της «Αντιπολίτευσης» στη Σοβιετική Ένωση μιας αντισοβιετικής συνομωσίας με τα Γενικά Επιτελεία της Ναζιστικής Γερμανίας και της τότε Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας με στόχο ένα παλατιανό πραξικόπημα για τη δολοφονία του Στάλιν και την ανατροπή της σοβιετικής εξουσίας με ταυτόχρονη «παραχώρηση» τεράστιων εδαφικών εκτάσεων της ΕΣΣΔ στο Τρίτο Ράιχ και στην Αυτοκρατορική Ιαπωνία.

Μερικών-μερικών που δηλώνουν ό,τι δηλώνουν και μετά πιάνουνε το πληκτρολόγιο και δεν ξέρουνε τι γράφουνε τούς χρειάζεται πραγματικά βρεγμένη σανίδα…

Αδέκαστος

haridimos είπε...

η ΟΚΔΕ (σκέτο), δεν ήταν ποτέ στο ΜΕΡΑ (ή τη Μαχόμενη Αριστερά πριν).

Ανώνυμος είπε...

@Απολίθωμα
Ο τίτλος του άρθρου θα έπρεπε να είναι ακαδημίες ΠΑΣΟΚ.

@Αδέκαστος
Δεν είναι ότι διαφωνώ μ' αυτά που αναφέρεις, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Τρότσκι ήταν προδότης από τα γεννοφάσκια του. Και επαναστάτης υπήρξε και καλός θεωρητικός και τελικά και προδότης. Πάντως δεν θεωρώ φρόνιμο να λέμε ότι μπορεί να ήταν και ναζί. Λίγο οι εμμονές, λίγο ο ναρκισσισμός τελικά οδήγησαν και στον τυχοδιωκτισμό. Αυτός πάλι μπορεί και να το θεωρούσε επανάσταση.

Β.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Όχι πως έχει και μεγάλη σημασία, αλλά δε βλέπω τι σχέση είχαν ΑΡΑΝ και ΑΡΑΣ τα τελευταία 20 χρόνια με Αλτουσέρ, πέρα από τη νοσταλγία κάποιων (Β' πανελλαδικάριων;) για τα νεανικά τους διαβάσματα, άντε και το απαραίτητο name-dropping για ψάρωμα νεοσύλλεκτων.

Δε συζητάμε βέβαια το αν θα μπορούσε οποιαδήποτε οργάνωση αυτής της δομής και μεγέθους να παράγει θεωρία, αλλά το κατά πόσο θα μπορούσε να αφομοιώσει, έστω, οτιδήποτε θεωρητικό, ειδικά στις συνθήκες που επικράτησαν μετά το '90.

Αλλά τι πειράζει; Αν στην ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις, γιατί να μην το πιστέψεις κιόλας; Υπάρχει τίποτα πιο αριστερό απ' αυτό;

gdmn1973

Ανώνυμος είπε...

@ Β.Δ.

Τώρα δε θέλω να την τραβήξω σε μάκρος την κουβέντα περί Τρότσκι γιατί έχω την εντύπωση ότι τέτοιες συζητήσεις και με τον τρόπο που διεξάγονται στο διαδίκτυο μόνο νερό στο μύλο των τροτσκιστών ρίχνουν με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται.

Δεν αντέχω όμως στον πειρασμό να κάνω μια παρατήρηση που δεν είναι δική μου αλλά, αν δε με απατάει η μνήμη μου, την είχε κάνει απ’ άλλη αφορμή πριν από 2–3 χρόνια κάποιος σε σύντομο σχόλιο σε νήμα τούτου δω του ιστολογίου. Την επαναλαμβάνω από μνήμης γιατί δείχνει ξεκάθαρα τι τενεκές κυριολεκτικά σε θεωρητικά ζητήματα ήτανε ο Τρότσκι.

Λοιπόν στις αρχές του περασμένου αιώνα στις γραμμές της σοσιαλδημοκρατίας, επαναστατικής και μη, ένα από τα θέματα που απασχολούσαν όλες τις ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος ήταν η εξέταση, η ανάλυση κι ο χαρακτηρισμός του ιμπεριαλισμού. Ο προβληματισμός γύρω από αυτό το ζήτημα εντάθηκε με την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οδήγησε στην ανάπτυξη πολλών σχετικών θεωριών. Όλοι οι επιφανείς σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, επαναστάτες και μη, διατύπωσαν θεωρίες: και ο Χίλφερντινγκ, και ο Κάουτσκι, και η Λούξεμπουργκ, και ο Πάνεκουκ, και ο Μπουχάριν, και ο Πιατακόφ, και, οπωσδήποτε, ο Λένιν. Ένας έλαμπε —κι έλαμψε αφού και μετά δεν έγραψε τίποτα το ουσιαστικό επί του θέματος— δια της απουσίας του κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον Τρότσκι!

Σταματάω εδώ περιμένοντας την κυκλοφορία των νέων βιβλίων περί τα «ανδραγαθήματα» του Λεβ Νταβίντοβιτς Μπρονστέιν γιατί τα αρχεία που τον αφορούν και ανοίγουν, όσο βέβαια το επιτρέπουν οι έχοντες και κατέχοντες, είναι —παραφράζω εδώ τον αείμνηστο Χαρίλαο— πραγματικά γκαστρωμένα…

Αδέκαστος

Ανώνυμος είπε...

Για να είμαστε σωστοί, ο Τροτσκισμός έχασε κάθε λόγο ύπαρξης (από τα φράγκα των μυστικών υπηρεσιών, μέχρι το πολιτικό στίγμα, και την ακαδημαϊκή - θεωρητική αναγνώριση), όταν κυριάρχησε η αντεπανάσταση, αφού βασικός ρόλος του ήταν η αντιπολίτευση στην ΕΣΣΔ και στο σοσιαλιστικό σύστημα, όπως και το αριστερό άλλοθι στην πολεμική της δύση κατά του σοσιαλισμού.
Οι ομάδες που υπάρχουν ακόμα, εγώ νομίζω απλά χρησιμοποιούν τον Τρότσκι σαν προκάλυμμα για να προβάλουν από θέσεις "ιδεολογικές", καλύτερα τον οπορτουνισμό και τον αριστερισμό τους...

Κώστας

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

και για να ριξω κι εγω λιγο λαδακι στη "φωτια"
και για να λογαριασουμε λιγο και τον "ξενοδοχο" (αστικη ταξη)
τι δεσμους μπορει να εχουν ΜΥ και Ασφαλεια με κατι ηγετισκους τετοιων γκρουπουσκουλων;
Βαζω "απιθανα" ο ...συνομοσιολογος ...

το λεω γιατι το παλαι ποτε (μαοικο) ΕΚΚΕ στον Πειραια ειχε τα γραφεια στην Τσαμαδου (καπου την δεκαετια 70 -τελος) και στον πανω οροφο ηταν ενα "πολιτικο" παραρτημα της Ασφαλειας ,...οι καφεδες και τα σουρτα φερτα διναν και παιρναν

Ανώνυμος είπε...

@gdmn1973

Αραν και αρας εχουν σχεση με τον Αλτουσερ. Οντως δεν εχει υπαρξει εκ μερους τους μια πιο ολοκληρωμενη αναλυση και κριτικη πανω στο εργο του(εχω την εντυπωση πως απο καμια πλευρα δεν εχει γινει αυτο) αλλα εχουν ενσωματωσει αρκετα σημεια του Αλτουσερ, σε συνδυασμο με πουλατζα.

Ντουντοφ

Ανώνυμος είπε...

@Ντουντοφ
Τσιτάτα μπορεί να απομονώσει ο καθένας απ' όπου θέλει, αν έχει στόχο τη (δήθεν) θεωρητικοποίηση του τυχοδιωκτισμού του. Αυτή η κοπτοραπτική μπορεί να είναι πιο εύκολη ή πιο αποδοτική με τον Πουλαντζά ή με τον Αλτουσέρ απ' ότι π.χ. με το Λένιν.

Όταν όμως μιλάμε για "ενσωμάτωση" οποιουδήποτε τρόπου σκέψης, η "πιο ολοκληρωμενη αναλυση και κριτικη" είναι προΰπόθεση. Δε βλέπω που διαφωνούμε τελικά.

gdmn1973

κοκινος καπνας είπε...

1. Η ΟΚΔΕ η οποία είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο το 2003 και μέχρι πρόσφατα είχε και τη σημαία - έκτρωμα του ΟΗΕ για τη "νέα Κύπρο" στο σάιτ της (που πρόσφατα ανανεώθηκε, οπότε όλ' αυτά χάθηκαν) ήταν η ΟΚΔΕ - Σπάρτακος, η λεγόμενη και "αθηναϊκή" ΟΚΔΕ, καθώς η σκέτη ΟΚΔΕ έχει κυρίως δυνάμεις στη Σαλονίκη. Η ΟΚΔΕ - Σπάρτακος, με ιστορική μορφή τον Γιάννη Φελέκη, είναι ιδρυτική συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

2.Αυτοί πού ΄χαν δώσει συγχαρητήρια στο μοναρχοφασιστικό στρατό για τη νίκη του επί του ΔΣΕ ήταν το Αρχειομαρξιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΕ) του Δημήτρη Γιωτόπουλου (πατέρα του σοσιαλφασίστα αρχηγού - ιδεολόγου της "17Ν"), που είχε ήδη πετάξει τη λέξη "Κομμουνιστικό" που είχε ως πρόθεμα μέχρι το 1947-1948 (ΚΑΚΕ). Επρόκειτο για μια μορφή τροτσκισμού αντίστοιχη του POUM στην Ισπανία, η οποία, από το μανιασμένο αντισταλινισμό της, έγινε τμήμα της δεξιάς πτέρυγας της σοσιαλδημοκρατίας, της πλέον αμερικανόφιλης και αντικομμουνιστικής τη δεκαετία του '50. Αυτό δικαιώνει αναδρομικά και την πολύ σκληρή στάση του ΚΚ Ισπανίας έναντι αυτού του ρεύματος, παρά το γεγονός ότι τα διάφορα "Γη και Ελευθερία" έχουν συκοφαντήσει αισχρά τη λαϊκοδημοκρατική επανάσταση του ισπανικού λαού. (Και η σημερινή γραμμή του ψευτοΚΚΕ για τον ισπανικό εμφύλιο είναι γραμμή POUM, για να είμαστε δίκαιοι).

3. Πράγματι το ΕΕΚ, με το παλιό του όνομα, ΕΔΕ (Εργατική Διεθνιστική Ένωση), συμμετείχε στην ίδρυση του πολυκομματικού ΣΥΝ, αλλά το κομμάτι του Σάββα Μιχαήλ γρήγορα διεσπάσθη και έμεινε με τον τίτλο ΕΕΚ - Τροτσκιστές. Η ηγέτιδα της εναπομείνασας ΕΔΕ, Τερέζα Μπούκη, έμεινε στον ενιαίο ΣΥΝ μετά το 1991 και αποχώρησε με την ίδρυση της φιλοΣημίτη ΑΕΚΑ από τον Ν. Μπίστη το 2000. Σήμερα πρέπει να συνεχίζει να ανήκει στο χώρο της "Κεντροαριστεράς".

4. Για τον αχαρακτήριστο Ζούκοφ από πάνω, μετά βίας συγκρατούμαι. Ώστε το ΕΚΚΕ ήταν φιλοασφαλίτικο ε; Γι' αυτό ρε έξυπνε καθοδήγησε την έναρξη της κατάληψης του Πολυτεχνείου, όταν το κόμμα σου την έλεγε "προβοκάτσια των Αμερικάνων"; Βρωμιές και ιστορίες από το μυαλό του κάθε παλιανθρώπου για να συκοφαντούνται οργανώσεις και αγωνιστές, επειδή μπήκανε σαν καρφί στο μάτι του ρεβιζιονισμού - σοσιαλφασισμού και της ρωσόδουλης πολιτικής του...

Ένας μαχητικά οακκόφιλος

zoot horn rollo είπε...

Καιρο ειχα να ακουσω και να δω εξυπναδες για νεοτροτσκισμο του ΚΚΕ. Συγκινηση ρε φιλε...

Sparrow είπε...

Γεια χαρά.
Διαβάζω πολύ συχνά το εξαιρετικό αυτό ιστολόγιο.
Στο θέμα τώρα, σας παραθέτω τη μυστική συμφωνία που είχε συνάψει ο Τρότσκι με τον απεσταλμένο του Χίτλερ, Ρούντολφ Ες (Hess), το 1935, όταν το τροτσκιστικό-ζηνοβιεφικό μπλοκ θα έπαιρνε με πραξικόπημα την εξουσία στην ΕΣΣΔ επί Στάλιν.

1.Να εξασφαλίσει (η μελλοντική τροτσκιστική εξουσία της ΕΣΣΔ) ευνοϊκή στάση προς τη ναζιστική κυβέρνηση και να συνεργαστεί μαζί της στα σημαντικότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
2.Να συμφωνήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις, βασικά στην Ουκρανία, η οποία θα μετατρεπόταν σε αυτόνομη επαρχία, υπό γερμανική ή φιλογερμανική διοίκηση.
3.Να επιτρέψει στις γερμανικές βιομηχανίες - με τη μορφή της παραχώρησης - την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στην ΕΣΣΔ, σε τομείς κρίσιμους και συμπληρωματικούς για τη γερμανική οικονομία (εκμετάλλευση σιδηρομεταλλεύματος, μαγγάνιου, πετρελαίου, χρυσού, ξυλείας κλπ)
4.Να δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για να δραστηριοποιηθούν ιδιωτικές γερμανικές επιχειρήσεις σ'όλη την επικράτεια της ΕΣΣΔ.
5.Σε περίπτωση πολέμου, να αναπτύξει (η τροτσκιστική κυβέρνηση) εκτεταμένη δράση αντιπερισπασμού [σαμποτάζ] στην πολεμική βιομηχανία της ΕΣΣΔ και στο μέτωπο. Αυτές οι ενέργειες δολιοφθοράς θα γίνονταν υπό τις οδηγίες του Τρότσκι, σε στενή συνεργασία με το γερμανικό γενικό επιτελείο.
6.Να μην εμποδίσει η ΕΣΣΔ το γερμανικό στρατό να προελάσει προς τις παραδουνάβιες χώρες και τα Βαλκάνια.
7.Να αλλάξει το κοινωνικοπολιτικό καθεστώς σε καθαρά καπιταλιστικό.

Υπάρχουν κι άλλες πτυχές του ρόλου του Τρότσκι, όπως οι συμφωνίες του με τη μιλιταριστική Ιαπωνία για την παραχώρηση των πετρελαίων της Σαχαλίνης, την ανεμπόδιστη προέλασή της προς την Κίνα κλπ
Επίσης μην ξεχνάμε ότι οι τροτσκιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη & την ΕΣΣΔ, χρηματοδοτούνταν (και;) από γερμανικές βιομηχανίες. Ο τρόπος χρηματοδότησης είναι άλλη κουβέντα, για να μη μακρηγορώ.

Τα παραπάνω είναι παρμένα από την εργασία του Grover Furr που ένας σύντροφος παρέθεσε πιο πάνω. Οι πληροφορίες είναι διασταυρωμένες από πολλές πηγές, εντός κι εκτός των δικών της Μόσχας.

Ευχαριστώ

Sparrow

Αναυδος είπε...

Ωραίες οι κατηγορίες για ρωσοδουλους από πατενταρισμενους πρακτορες του κινεζικου καπιταλισμου και αμερικανικου ιμπεριαλισμου σε όλες τις σοσιαλιστικες χωρες αλλα και στις καπιταλιστικες και στην ελλαδα. Υπονομευτικες μπροσουρες που συκοφαντουσαν την ΕΣΣΔ και το σοσιαλισμο μοιραζονταν από τους χρεωκοπημενους της αναγενησης και λοιπους μαοικους εκει ενώ στην ελλαδα το χρημα ερρεε αφθονο από την κινεζικη πρεσβεια
Πριν και από τη διεισδυση σε αναρχικες ομαδες το παρακρατος διεισδυσε στις αυτοπαοκαλουμενες μ-λ ομαδουλες τις δ. ευρωπης

http://tvxs.gr/news/taksidia-sto-xrono/akrodeksia-kai-tromokratia-stin-eyropi-toy-kleanthi-griba

μαχητικος αντιμαοικος

Ανώνυμος είπε...

@ κόκκινος κάπνας

Αφιερωμένο http://www.resaltomag.gr/214.mag

Β.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Ελεοc, πυροβολημένοι οι οακκίτες κλασσικά, αλλά όχι και να ποστάρουμε...Ρεσάλτο. Λίγη σκέψη!




JD

Αναυδος είπε...

το ρεσαλτο αποδεικνυει οτι το ναζι-τροτσκιστες δεν ειναι κατι που ειναι αδυνατο να συμβει. η ρατσιστικη αυτη γκρουπα ξεκινησε απο την ΕΔΕ !!! Επικεφαλης της ενας τουμπανης απο τα ιδρυτικα μελη της ΕΔΕ εφτιαξε μετα την Κομμουνιστικη διεθνιστικη ενωση και εδω και 7-8 χρονια κυνηγα μεταναστες μαζι με του ςφασιστες στην αθηνα !!!

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Μ αρεσει ρε "κάπνα" που δεν μπορεις (αρχικα) να με χαρακτηρισεις και με στολιζεις μετα παρακατω .Φαινεται γραφοντας σου ερχεται η εμπνευση ...Τα κεντρικα του ΕΚΚΕ ηταν Τσαμαδου στον Πειραια στον 4ο ,περιοδο 75-78 και η ...ΕΠΕ της Ασφαλειας ακριβως απο πανω (5ο)... Αυτα τα "καφεδακια" ηταν που εσωσαν και λακισαν αρκετα εφηβα παιδακια απο κει ,με τις χαζοδικιολογιες που τους λεγαν "προσπαθουμε να βαλουμε ποδι στο Κρατος" οταν τους καναν τσακωτους .Ο δε Πολυζος μετα απο δεκα χρονια περιπου που καψαν οι πασοκοι στην Χαλυβουργια τους φακελους της ΕΥΠ και των μισθδοτουμενων παρατρεχαμενων ΒΡΕΘΗΚΕ φατσα καρτα μεσα στις λιστες μαζι με "συνδικαλιστες","Εξαρχιωτες αντιεξουσιαστες" κλπ .Και ΝΑΙ οι Κινεζοι ριχναν χρημα μπολικο αρκει να χτυπαγαν νυχτα μερα οι μαοικιοι το ΚΚΕ και ιδιαιτερα την ΚΝΕ

Αλλα βλεπω οτι εχεις μια ροπη προς τον "ασφαλιτικο κομμουνισμο " γιατι δηλωνεις οακκιτης οπαδος ! Θα σου πω μονο τι ειπε μια γιαγια απο την αντισταση διαβαζοντας εξω τον Σταθμο του Ηλεκτρικου μια αφισσα σεντονι του οακκε την περιοδο των βομβαρδισμων στην Γιουγκοσλαβια ...."Βγαζει και αφισσες τωρα κατ ευθειαν η Αμερικανικη Πρεσβεια ;"

Ανώνυμος είπε...

@JD

ρεσάλτο ξερεσάλτο και παρά τα όποια μαργαριτάρια, το κείμενο καταδεικνύει τη δράση αυτής της γκρούπας. Διότι υπάρχουν οι αφελείς, υπάρχουν οι τυχοδιώκτες, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που θα μπορούσε άνετα να τους βραβεύσει ο Κίσινγκερ για τη δράση τους. Μια ματιά στο μπλόγκ του Μπογιόπουλου και θα καταλάβει κανείς ότι ακόμα και οι φασίστες ή οι κρυφοφασίστες ωχριούν μπροστά τους. Επίσης στο indymedia παίρνουν και δίνουν τα σχόλια για την OAKKE ως το πιο μαρξιστικό κόμμα με τα σοβαρά θεωρητικά κείμενα. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι απλά για γέλια... Πόσο αφελής μπορεί να είναι κάποιος για να έχει συνδυάσει στο κεφάλι του το Μαρξ με τον Τζήμερο;

Β.Δ.

κοκινος καπνας είπε...

Δυο τρεις κουβέντες σε ό,τι αφορά τα σοβαρά, γιατί τα ασόβαρα δεν χρειάζονται απάντηση.

1. Μια βασική κριτική που ασκείται στη μαοϊκή Κίνα είναι ότι, σε αντίθεση με την τριτοδιεθνιστική σταλινική ΕΣΣΔ, δεν βοηθούσε πολύ καθοδηγητικά τα μ-λ κόμματα - ρεύματα ώστε αυτά να ανδρωθούν. Αυτό είχε να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι η Κίνα του Μάο ήταν μια πολύ πιο υπανάπτυκτη χώρα ακόμη κι από τη μετεπαναστατική Ρωσία του Λένιν. Δεν είχε ούτε πόρους, ούτε στελέχη, ούτε προσβάσεις, ειδικά στον αναπτυγμένο κόσμο. Οι ανοησίες λοιπόν περί "κρουνών" της κινεζικής πρεσβείας μέχρι το 1978 (γιατί μετά μιλάμε για άλλη, καπιταλιστική Κίνα, που όχι μόνο δεν ενίσχυε αλλά αντιπάλευε τις μ-λ οργανώσεις), είναι γελοιότητες που μπορούν να πιάσουν μονάχα σε ιστορικά αγράμματους και παθολογικά μυθομανείς.

2. Άκου φιλαράκο. Ούτε Πολύζους ξέρω, ούτε τι ήταν η ΕΠΕ, ούτε είχα προσβάσεις στους φακέλους που έκαιγε ο εγκληματίας Παπατζής και το ΠΑΣΟΚ του στη Χαλυβουργική. Συ που το κόμμα σου είχε κολεγιά με τον Παπατζή όλη τη δεκαετία του '80 και τον λιβάνιζε ως "αντιδεξχιό σοσιαλ(η)στή", προφανώς είχες και ίνσαϊντ ινφορμέισον. Εγώ μιλάω για τη γραμμή και το βασικό δυναμικό του ΕΚΚΕ, που ήταν επαναστατικά και προλεταριακά και σήκωσαν μεγάλο βάρος στην εργατική δουλειά, ειδικά στον Πειραιά, όπου πουλάγατε όλες τις απεργίες για να μη θυμώσει η δεξιά του "εθνάρχη" το και "ξανακατέβουν τα τανκς" το 1974-1981. Ε βέβαια, γιατί μπορεί άμα ξέφευγε καμιά πραγματικά ταξική απεργία να βγαίνατε εκτός νόμου και η Ρωσία να έχανε το πρακτορείο της διείσδυσής της στη χώρα...

3. Το Ρεσάλτο, όπως λέει κι ένας δικός σας από πάνω, είναι ακροδεξιό - ρατσιστικό - τροτσκιστικό περιοδικό (νομίζω έχει σταματήσει να βγαίνει πια). Όποιος αναδημοσιεύει άρθρα και τοποθετήσεις του, κρίνεται. Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι.

4. Τρομερή η γιαγιά. Αφού σύμφωνα με την ανάλυσή σας, όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, τροτσκιστική εξωκοινοβούλα) είναι των Αμερικανώνε, τι ανάγκη έχει η πρεσβεία από μια μικρή οργάνωση φτωχών εργατών και υπαλλήλων να βγάζει αφίσες επ' ονόματί της; Τι παραπάνω της προσφέρει, αφού ελέγχει τάχα τα πάντα; Πολιτική - ιδεολογική φτώχεια και προβοκάτσιες, όπως πάντα...

κοκινος καπνας είπε...

(Συνέχεια) Η ΟΑΚΚΕ, κύριοι, έσωσε την τιμή της πραγματικής, ζαχαριαδικής κομμουνιστικής Αριστεράς στην Ελλάδα όταν, καθ' όλη την περίοδο 1991-1999 κατάγγελλε με πάθος το σέρβικο γενοκτονικό νεοναζισμό, που κατέσφαξε τους πρώην αδελφούς του λαούς της Γιουγκοσλαβίας, με γραμμή Τσέτνικ - Μεγάλης Σερβίας, υπό την προστασία της Ρωσίας. Εσείς πάλι, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΣΥΝ, τους ναζί της Χρυσής Αυγής, ραίνατε με ροδοπέταλα τον σφαγέα - γενοκτόνο Κάρατζιτς τον Ιούνιο του 1993, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τότε οι ΟΑΚΚΕίτες κατέληξαν στο αυτόφωρο, γιατί τόλμησαν να γράψουν με μπογιά έξω από το στάδιο "Έξω ο σφαγέας Κάρατζιτς από την Ελλάδα".

Αυτό φυσικά δεν εμπόδιζε την ΟΑΚΚΕ, από το 1987 ακόμα, να ασκεί σκληρή κριτική στον κτηνώδικο αλβανικό σωβινισμό (χοτζικής προέλευσης) στο Κόσοβο (που άνοιξε τον ασκό του αιόλου για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την άνοδο Μιλόσεβιτς στην εξουσία), καθώς και στον φασίστα Τούτζμαν της Κροατίας, που ενώ η Σερβία του χε κόψει ένα κομμάτι από τη χώρα του, αυτός τα βρισκε με το φασίστα - σωβινιστή Μιλόσεβιτς για να διαμελίσουν από κοινού τη μαρτυρική Βοσνία και να περάσουν από μαχαίρι τους Βόσνιους μουσουλμάνους, το μεγαλύτερο θύμα των γιουγκοσλαβικών πολέμων.

Επίσης η ΟΑΚΚΕ είχε καταδικάσει τους προβοκατόρικους βομβαρδισμούς Κλίντον κατά της Σερβίας το 1999, καθώς το Κόσοβο δεν είχε δικαίωμα απόσχισης, ο Ουτσεκά ήταν μπόχα και το ζήτημα ήταν εσωτερικό σερβικό. Ωστόσο, όταν ο Μιλόσεβιτς άρχισε να σφάζει άμαχους Αλβανούς σαν απάντηση στους αμερικάνικούς βομβαρδισμούς κι έκαιγε ολόκληρα χωριά, μόνη και πάλι (στην φασιστική φιλοσέρβικη ορθόδοξη Ελλάδα) η ΟΑΚΚΕ καταδίκασε τη γενοκτονία και είπε ότι πλέον οι βομβαρδισμοί αντικειμενικά αποκτούν και μια δίκαιη πλευρά, για τη σωτηρία των Αλβανών κατοίκων του Κοσόβου. Ακόμη και σήμερα όμως, η ΟΑΚΚΕ θεωρεί λάθος την ανεξαρτησία του Κοσόβου και μιλά για ένα δημοκρατικό Κόσοβο μέσα σε μια δημοκρατική Σερβία.

Ανώνυμος είπε...

Σωπα μωρέ, ποιος τους παίρνει στα σοβαρά; Εδώ μιλάμε οι άνθρωποι θεωρούν τους Κλίντον πράκτορες της Ρωσία, εξ ου και ο χαχαρακτηρισμός περί προβοκατορικοι. Είναι τσακωμενοι με την λογική, το καλύτερο case study για το ρόλο που παίζει η ιδεολογική μαστούρα στην ανάγνωση της πραγματικοτητας. Απλά τριγυρνάει στο ίντερνετ ο φίλος εδώ μπας και αποκτήσει υπόσταση η οργάνωση του.


JD

zoot horn rollo είπε...

Όποιος έχει τη μύγα...
Με αυτά που γράφεις κάνεις εύκολη τη δουλειά όσον θα ήθελαν να σε σχολιάσουν, περισσότερο βάζεις τα χέρια σου και βγάζεις τα μάτια σου, αν αυτά είναι αντεπιχειρήματα και θέσεις. Μη περιμένεις "μπράβο".

Unknown είπε...

Οι φακελοι της ΚΥΠ διερευσαν στις εφημεριδες πριν καουν και τους διαβασε το πανελληνιο τοτε .Αν κρινω απο αυτα που γραφεις μαλλον αγεννητο ησουν .Το αν "πουλαγαν" οι κκεδες τις απεργιες την δεκαετια του 80 το αφηνω στην κριση του κοινου που ζουσε τοτε και θυμαται τον γιγαντιο αγωνα για το αρθρο 4 ,για τα Λιπασματα στην Δραπετσωνα , την ΔΕΗ ,το λιμανι ,τον ΟΛΠ ,τις Ναυτικες Σχολες κλπ . Παλι επιβεβαιωνεις οτι καποιον ακουσες, καποιος σου ειπε .
Για τα της Γιουγκοσλαβιας ΔΕΝ χρειαζεται κατι να προσθεσω ,μια χαρα τα λες και με επιβεβαιωνεις με το παραληρημα τυπου Ολμπραιτ ... Ουτε αυτη δεν θα τα ελεγε καλυτερα ,(ισως ο Νταλεμα που ηταν και αριστερος και πιο μαστορας στον λογο απο την κυνικη γρια του Ιμπεριαλισμου )

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Οακκείτες, βρίστε όσο έχετε ανάγκη, αλλά ότι το ΕΚΚΕ είχε πάρε-δώσε με την Ασφάλεια, εκτός από το "χαρτί-και-καλαμάρι" του Στρατάρχη, έκανε μπαμ τότε. Συμπληρωματικά χτυπείστε στο Γκούγκλ "ΕΚΚΕ-Ασφάλεια-Κούλογλου" και ...enjoy it!
Kαι να συμπληρώσω τον DimPterran με τις ιστορικές απεργίες της "ΛΑΡΚΟ" (την άμεση καθοδήγησή της είχε χρεωθεί ο ...Νικολάρας ο Κοτζιάς!) και τα ναυπηγεία, όπου είχε μπουκάρει και ο ...Αναυδος, πίσω από τον Κάππο!
Οι χαφιέδες και οι ηλίθιοι μικροαστοί για να μπλοκάρουν αυτό το κύμα κατέφευγαν στην προβοκάτσια: Παντού και πάντα ζητάγαν ....απεργία διαρκείας(!, πως αλλιώς να "αποδείξουν" ότι το ΚΚΕ είναι ..."συστημικό";).
Τους ρίχναμε κρύο νερό στο κεφάλι, και γι αυτό τσιρίζει τώρα ο ....αντιΡώσσος!

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε, δεν ξέρω για αυτό που λες για τον Μαντέλ (ίσως να έχεις δίκιο, δώσε και καμιά πηγή αν μπορείς), ωστόσο απ'όσα έχω διάβασει από αυτόν νομίζω πως υπήρξε σοβαρός μαρξιστής οικονομολόγος, ενώ στο θέμα της ΕΣΣΔ είχε διαφοροποιηθεί πάρα πολύ από τους κλιφικούς και όλες τις απίθανες θεωρίες τους.

Ijon Tichy

κοκινος καπνας είπε...

Ο οπαδός των σοσιαλφασιστικών ψυχιατρείων Σεχτάρ, τρόφιμος του πάλαι ποτέ αντιφασίστα και μετέπειται σοσιαλναζί Χόνεκερ (κατά δήλωσή του εδώ στο μπλογκ σε παλιότερο διάλογό μας, για να μην παρεξηγηθώ), μαζί με όλους τους παραπάνω είρωνες, καλά θα κάνουν να απαντήσουν χωρίς στρεψοδικίες: πήγαν στο ΣΕΦ για να υποδεχτούν το σφαγέα Κάρατζιτς το 93, τον "αντιιμπεριαλιστή" που η Αλέκα είχε ονομάσει "σύντροφο" στη συνάντησή της κατ' ιδίαν μαζί του εκείνες τις ημέρες, όπως είχε κάνει και ο "Αντρέας"; (Λέγεται ότι ο Κάρατζιτς είχε σοκαριστεί που "σοσιαλιστές" και "κομμουνιστές" στην Ελλάδα τον έβλεπαν ως φίλο κι έλεγε στους συνεργάτες του: "Ρε παιδιά, εγώ Τσέτνικ, εθνικιστής αντικομμουνιστής είμαι, τι γίνεται;")

Και καλά, εγώ υποφέρω τάχατες από "φιλοαμερικάνικο οπορτουνισμό". Αν λοιπόν εγώ είμαι αμερικανάκι κι ο Κάρατζιτς ήρωας, γιατί δεν έχει κάθε μέρα ο ψευτοΡίζος πρωτοσέλιδο "Απελευθερώστε τον όμηρο του ιμπεριαλισμού Ράντοβαν Κάρατζιτς"; Γιατί ένα από τα δυο συμβαίνει: ή ο άνθρωπος είναι μαργαριτάρι - τίμιος αντιιμπεριαλιστής και κρατείται αδίκως, οπότε έπρεπε να τον στηρίζετε με τα μπούνια ή είναι κάθαρμα φονιάς όπως λέω εγώ, οπότε έπρεπε να λέτε "θάνατος στον Κάρατζιτς", όπως λέμε μεις. Αλλά σεις έχετε βγάλει τη Σρεμπρένιτσα "σκευωρία", σε λίγο θα μας πείτε ότι οι μουσουλμάνες μανάδες και γυναίκες που κλαιν κάθε χρόνο πάνω στα μνήματα είναι πραχτόρισσες των Αμερικανώνε...

Το στίγμα όμως σε όσους έχουν υπερασπιστεί ρωσόδουλους, "ορθόδοξους αδελφούς μας" φασίστες και φονιάδες, δεν ξεπλένεται...

κοκινος καπνας είπε...

Όσο για το ΕΚΚΕ και τα αιτήματα του στο εργατικό κίνημα, πράγματι υπέφερε από αριστερισμό κι αυτό ήταν ένα από τα κουσούρια του μ-λ κινήματος. Αλλά είναι άλλο να είσαι επαναστάτης και σε μια εποχή ανόδου της ταξικής πάλης, να κάνεις αριστερίστικα λάθη, κι άλλο να σαι συνειδητός υπονομεφτής και να παλεύεις αποκλειστικά για την άνοδό σου στην εξουσία σε κολεγιά με το ΠΑΣΟΚ, για να κάνεις την Ελλάδα βάση του ρώσικου μπρεζνιεφικού καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού...

Άλλωστε, από κείνη τη δογματική αρρώστια "το ψευτοΚΚΕ λέει αύξηση 100 δραχμές, εμείς σα μαοϊστές θα λέμε 120 γιατί είμαστε πιο αριστερά", η ΟΑΚΚΕ έχει απαλλαγεί από το 1990 κιόλας, πετώντας την μαζί με τηβ υπόλοιπη μικροαστική σαβούρα που κουβάλαγε από το πρώιμο μ-λ κίνημα...

Ανώνυμος είπε...

Αν μπούμε στην κουβέντα για τα φρούτα που ωρίμασαν στο ΕΚΚΕ, θα τελειώσουμε αύριο.

Αλλά, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η ΟΑΚΚΕ έχει και μια χρησιμότητα επιπλέον εκείνης του προβοκάτορα-καρνάβαλου. Χρησιμεύει ως δείκτης σχετικά με:

1. Τις γεωπολιτικές εντάσεις που διαπερνούν αυτή τη χώρα, που ατύχησε σήμερα να έχει ένα τόσο εθελόδουλο, αυτάρεσκο και ανώριμο λαό και πώς αυτές εκφράζονται (ψευτο)ιδεολογικά.

2. Πόσο αποτελεσματική λυδία λίθος είναι για κάποιους αυτοαποκαλούμενους μαρξιστές ή λενινιστές η θέση τους σε διεθνή ζητήματα.

Κατά τα "άλλα", δεν είναι ασήμαντες οι "διασυνδέσεις" κάθε γκρούπας, αλλά τι να λέμε μπροστά σ' αυτό το ιδεολογικό αλαλούμ, που εύστοχα περιγράφτηκε πιο πάνω ως διασταύρωση Μαρξ με Τζήμερο και μπροστά στη σεμνότητα όσων διαβεβαιώνουν ότι έσωσαν την τιμή της "πραγματικής, ζαχαριαδικής κομμουνιστικής Αριστεράς στην Ελλάδα" καταγγέλοντας τους Τσέτνικ...

gdmn1973

zoot horn rollo είπε...

Χοροπηδα κουλογλακι...

Ανώνυμος είπε...

Τα σχόλια με χρονοσφραγίδες 9:38 μ.μ. και 9:42 μ.μ. θα 'πρεπε να διδάσκονται ως άσκηση διάκρισης μεταξύ πολιτικής επιχειρηματολογίας και ψυχοπαθητικού παραληρήματος. Απαξιώ να απομονώσω συστηματικά τις αντιφάσεις ή τα τεκμήρια χυδαιότητας.

Κατ' εξαίρεση, να συγχαρώ την ΟΑΚΚΕ που απαλάχτηκε το '90 απ' τη μικροαστική σαβούρα του πρώιμου μ-λ κινήματος - τη σαβούρα, προφανώς, που καθιστούσε λίγο πριν το ΕΚΚΕ επαναστάτη σε μια εποχή ανόδου της ταξικής πάλης - και να εκφράσω την απορία μου για το γεγονός ότι η μισή τουλάχιστο απ' την εν λόγω σαβούρα κατέληξε στο ΠΑΣΟΚ, όπου ένας επιφανής της αντιπρόσωπος - κατά δήλωσή του - γέμιζε τα ταμεία του κόμματος με λαδώματα απ' τη Siemens του ρώσικου μπρεζνιεφικού καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού.

gdmn1973

κοκινος καπνας είπε...

Αν η ΟΑΚΚΕ είναι υπεύθυνη για το πού κατέληξαν διάφοροι μικροαστοί οι οποίοι πέρασαν από το ΕΚΚΕ, τότε πρέπει να δεχτείς, φίλε gdmn 1973, ότι το ψευτοΚΚΕ είναι υπεύθυνο για τον Τσίπρα, τον Δραγασάκη, τον Λαφαζάνη, τον Καζάκη, τον Ανδρουλάκη, τη Δαμανάκη, τον Θεωνά, τη Βαλαβάνη, τον μεγαλοαστό ολιγάρχη Καραγκουλέ (αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ μέχρι το 1991), τον Παυλάκη Τσίμα κλπ.

Κι όλ' αυτά μάλιστα όταν όλοι οι παραπάνω δεν λένε συνήθως κακή κουβέντα για το "κόμμα", αλλά θεωρούν ότι συνεχίζουν από άλλο, πιο "ρεαλιστικό" μετερίζι την πάλη για τα "ίδια ιδανικά" (εδώ που τα λέμε, δεν έχουν άδικο, για την υποταγή της Ελλάδας στη φασιστική Ρωσία πάλευαν - και τότε και τώρα...)

Μεταβατικος παπαγαλος είπε...

Την ιστορια του Σταυρου Βερουχη την ξερει κανεις;
(εγω ξερω την αποψη των τροτσκιστων:
http://akrat.blogspot.gr/2013/05/blog-post_25.html)