Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Είναι με τον καπιταλισμό ηλίθιε

Στον ελληνικό στρατό, οποιαδήποτε φυσική παρουσία κοντά στην ηλικία σου, τα ενδιαφέροντα και τη νοοτροπία σου είναι πολύτιμο αποκούμπι και στήριγμα –κάτι σαν το Κουκουέ. Κι αν μιλάμε για πολιτική, κοντά σου σημαίνει απλά να ασχολείται με αυτήν ή να δηλώνει κάτι αριστερό, γενικά κι αόριστα, για να μπορείς να πιάσεις στοιχειωδώς μια συζήτηση, να μαλώνετε και από μέσα σου να τον ευγνωμονείς: σε ευχαριστώ ρε φίλε, που είσαι εδώ να βριζόμαστε, γιατί δε θα την πάλευα κάστανο...

Θεωρητικά η πολιτική συζήτηση απαγορεύεται εντός στρατεύματος, ντεμέκ για να διασφαλίζει πως δε θα ξανάχουμε στρατιωτική χούντα –λες και την κρίσιμη ώρα, δε θα κληθούν οι ένοπλες δυνάμεις να καθαρίσουν για το αστικό καθεστώς. Αλλά στην πράξη επιβάλλεται, για να μπορέσεις να αντέξεις το φανταρικό, αν και είναι σχετικά δύσκολο να βρεις άνθρωπο να την ανοίξεις, λες και έχει απαγορευτεί ντε φάκτο. Αν και κατά βάση αυτά τα δύο έρχονται και κουμπώνουν, γιατί καμία απαγόρευση δεν θα μπορούσε να σταθεί χωρίς συναίνεση. Και ο στρατός μπορεί να σου διδάξει πόσο βαθιά πολιτικές είναι μια σειρά («μη πολιτικές») καθημερινές πρακτικές και θεσμοί, ακόμα κι η απαγόρευση της πολιτικής συζήτησης.

Τα πάντα είναι πολιτικά. Και αυτό, παρεμπιπτόντως, δείχνει πόσο σχηματική και ακρωτηριασμένη είναι η σκέψη κάποιων πρώην σφων, που θέλουν να μιλάνε μόνο για τα μικρά, καθημερινά προβλήματα του λαού, πχ οικονομικής φύσης, τάχα για να μην τον τρομάξουν, αποφεύγοντας συστηματικά, όπως ο διάολος το λιβάνι, κάθε αναφορά στο πολιτικό κομμάτι και το στρατηγικό στόχο.

Στο στρατό λοιπόν, το δικό μου αποκούμπι στο κέντρο εκπαίδευσης, ήταν, για να φανταστείς, ένας «αριστερός», τσοχατζοπουλικός πασόκος. Το συνάντησα τυχαία άλλη μια φορά, πριν τις διπλές εκλογές του 12’, που μου έλεγε πως το Πασοκ είναι τελειωμένη υπόθεση, ότι πρέπει να τσακιστεί στις εκλογές και πως αυτός με τους δικούς του βρισκόταν σε συνεννόηση με τη Σακοράφα, για να δούνε τι θα κάνουν. Τον θυμήθηκα ξανά το βράδυ των εκλογών, που κατάλαβα τι ακριβώς (θα) έκαναν οι δικοί του και σε τι έκταση, με την οργανωμένη μετακίνηση και δράση πασόκων παραγόντων υπέρ του Σύριζα-ΕΚΜ. Κι αν το είχα καταλάβει εγώ, σκεφτόμουν πως δεν μπορεί να μην το είχανε δει και άλλοι στο Κόμμα και να μην είχε γίνει εγκαίρως αντιληπτό. Ή μήπως μπορεί; Μπορεί; Δεν μπορεί... Ε Γιάννη Μπέζο;

Από την άλλη βέβαια, μπορεί να πετύχεις στη μονάδα και κάποιον σφο, που να τον ξέρεις από πριν ή να τον αναγνωρίσεις με το ραντάρ σου και τα ειδικά, κρυφά σημάδια που βοηθούν για αυτόν το σκοπό, λες και είμαστε κάποια οργανωμένη μειονότητα, πο δρα συνωμοτικά και στην παρανομία. Κάποιος Ρίζος, κάποια λέξη-κλειδί (Σύνθημα; -Νύχι. –Παρασύνθημα; -Κρέας.), κάποιο υπονοούμενο... Αλλά ένας σφος δεν είναι πάντα εγγύηση για συζήτηση κι όχι μόνο επειδή θα συμφωνείτε στα βασικά. Μου έλεγε πχ μια γερή επιρροπή μας πως προσπαθούσε να ανοίξει πρν από κάμποσα χρόνια κουβέντες με κάτι γκρουπούσκουλους, που συγκριτικά με τους άλλους ήταν όαση στην απολιτίκ έρημο, κι ερχόταν σαν μικρός Ταλιμπάν (με την καλή έννοια) ένας μικρός, οργανωμένος συντροφάκος να τις βομβαρδίσει με την ατάκα (προς τους γκρούπι):
-Δηλαδή είσαι με τον καπιταλισμό.

Που κι έτσι να είναι (και ήταν) δεν πας στο μέσο της ταινίας να πεις στον άλλο: ο μπάτλερ το ‘κανε. Του αφήνεις το δικαίωμα και το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, για να το βρει μόνος του.

Αλλά η Ζωή δεν είναι ταινία (ίσως την κάνει κάποτε ο Γαβράς), για να βγάλεις συμπεράσματα στο τέλος ή –ακόμα χειρότερα- να μη βγάζεις ποτέ, συνεχίζοντας τα ίδια λάθη, από καλλιτεχνική άποψη, τέχνη για την τέχνη, χωρίς νόημα. Είναι σαν εκείνο το σκίτσο του Ζάχαρη, που αποτυπώνει ακουστικά τη λυκοσυμμαχία και (το πρόβατο) λέει: κάτσε να δούμε πρώτα τι θα έρθει...


Κι η αλήθεια είναι πως τα επιμέρους συστατικά του (μικρο)αστικού πολιτικού χυλού, όσο αριστερά και ριζοσπαστικό κι αν δηλώνουν, κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβεβαιώσουν μια ώρα αρχύτερα τις χειρότερες υποψίες μας, την πιο απλοϊκή και σχηματική εκτίμηση, το πιο χοντροκομμένο στερεότυπο (είστε Πασόκοι), και το πιο κλισέ επιχείρημα. Πως δηλαδή σε τελική (και σε αρχική μπορώ να σου πω) ανάλυση ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ. Όχι γιατί όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας αλλά γιατί αντικειμενικά, είναι με τον καπιταλισμό.

Η Νδ δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να πει ανοιχτά κι ειλικρινά πως είναι με τον καπιταλισμό και τον υπερασπίζεται από θέση αρχής. Οι φασίστες ψοφάν (καλό ψόφο) για να δείξουν πως είναι αντισυστημικοί, αλλά στην πραγματικότητα είναι τσιράκια των εφοπλιστών, τα μαντρόσκυλα των αφεντικών. Με άλλα λόγια, είναι με τον καπιταλισμό.

Το Πασόκ, ακόμα και στα καλύτερά του, ήταν απλώς με τον τρίτο δρόμο (προς τον καπιταλισμό). Ο Σύριζα, είναι ακόμα πιο πίσω, σαφώς με τον καπιταλισμό, απλώς τον θέλει πιο ήπιο, καλύτερο, υγιή κι ανθρώπινο. Αλλά υγιής καπιταλισμός υπάρχει μόνο σε άρρωστα, οπορτουνιστικά μυαλά (και δε μιλάμε καν για αθώες, παιδικές αρρώστιες) που δε νιώθουν πλέον την παραμικρή ανάγκη για μια φραστική έστω αναφορά στο σοσιαλισμό ως προοπτική.

Το Ποτάμι είναι η πιο ακραιφνής κεντρώα, νεοφιλελεύθερη (αν όχι συγκαλυμμένα φασιστική) εκδοχή του καπιταλισμού. Ενώ η ΛαΕ είναι με τον παλιό, καλό Σύριζα, δηλ με τον παλιό, καλό καπιταλισμό ή με μια πιο συνεπή εκδοχή του καλού, υγιούς καπιταλισμού που λανσάρει ο Σύριζα. Υπάρχει καλύτερο κεφάλαιο και το θέλουμε.

Το εξωκοινοβούλιο είναι με το μεταβατικό πρόγραμμα, που δεν είναι ακόμα σοσιαλισμό, ούτε όμως καπιταλισμός. Δηλ είναι με τον καπιταλισμό, αλλά όχι ακριβώς, μα στο περίπου, και τον μαζικό, λαϊκό εκβιασμό, που θα τον αναγκάσει να μην είναι, θα του δημιουργήσει υπαρξιακά προβλήματα, κρίση ταυτότητας, μα τι να είμαι άραγε..., κτλ. Άσε που οι περισσότεροι είναι αντισοβιετικοί και αντισταλινικοί, δηλ ντροπαλοί αντικομμουνιστές, όπως έλεγε ο Κάππος. Άρα είναι με τα μπούνια με τον καπιταλισμό.

Οπότε τώρα ξέρεις. Όχι πως κρίνεται ο σοσιαλισμός σε αυτές τις εκλογές, αλλά όλοι οι άλλοι είναι με τον καπιταλισμό.
Ο βασικός κίνδυνος που υπάρχει όμως είναι να πάρει κανείς φόρα και να αρχίσει σα ζηλωτής να επεκτείνεται στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, οπότε να μας βγάλει όλους σκάρτους, λίγο-πολύ με τον καπιταλισμό, και να μη μείνει κανείς από τη δική μας πλευρά να υπερασπίζεται την επανάσταση, πχ γιατί το 6ο Συνέδριο της Κομιντέρν κι η 6η Ολομέλεια έβαζαν τη λογική των σταδίων και της δημοκρατικής επανάστασης, με τάσεις γρήγορης μετεξέλιξης σε σοσιαλιστική, και πάει λέγοντας.

81 σχόλια:

refugiado είπε...

Το κείμενο είναι ενδεικτικό μιας νοοτροπίας ισοπέδωσης, τσουβαλιάσματος άσε που διαφαίνεται και μια δόση συγκαλυμμένου ελιτισμού τυπου «Το ΚΚΕ είναι και κανένας άλλος». Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί κάποιος κουκουές αντιδρά όταν του λέμε για αυτοπεριχαράκωση και απομονωτισμό, αφού αυτά είναι ένα μέρος της τακτικής, επίσημα και χωρίς να το κρύβει η ηγεσία. Είναι ομολογουμένως κάπως παράδοξο να τσουβαλιάζεις και να ακυρώνεις ένα σωρό κόσμο από την προοδευτική αριστερά μέχρι τον αναρχισμό, κόσμο που αντικειμενικά αποτελεί την δεξαμενή υποψήφιων υποστηρικτών σου, και από την άλλη να γκρινιάζεις γιατί ο κοσμος αυτός δεν υποτάσσεται μαζικά στις γραμμές του κόμματος για την μεγάλη ανατροπή που θα καταφέρει ο κύριος Κουτσούμπας, αυτό που δεν κατάφερε ο «μεγάλος» Ζαχαριάδης. Είναι λίγο «βαράτε με κι ας κλαίω» η περίπτωση σας ή μου φαίνεται ;


υγ. Να υποθέσω με το σύνθημα "Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται" εννοείτε «Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται…και γράφεται στο ΠΑΜΕ, αλλιώς μη δίνετε κανένα χέρι σε άθλιους οπορτουνες»

υγ2 Η διαλεκτική της παραγράφου «Το εξωκοινοβούλιο είναι με το μεταβατικό πρόγραμμα «…» Άρα είναι με τα μπούνια με τον καπιταλισμό.» κάνει την ασυναρτησία «Το μπουζούκι είναι όργανο, ο μπάτσος είναι όργανο άρα ο μπάτσος είναι μπουζούκι» να μοιάζει ως έναν βαθυστόχαστο συλλογισμό.

Υγ3 Α, ρε κατακαημένε Ρωμανε…και εσύ με τον καπιταλισμό; Πως όχι; Αφού το λένε οι φωστήρες !

Υγ4 Θα μπορούσα να μην γράψω τίποτα από τα παραπάνω και απλά να αφήσω αυτό «Μπορείς να νικήσεις έναν πιο ισχυρό αντίπαλο, μόνο εντείνοντας στο έπακρο τις δυνάμεις και χρησιμοποιώντας υποχρεωτικά, με την πιο μεγάλη επιμέλεια, φροντίδα, προσοχή και επιδεξιότητα κάθε, έστω και την ελάχιστη, ‘‘ρωγμή’’ ανάμεσα στους εχθρούς, κάθε αντίθεση συμφερόντων ανάμεσα στην αστική τάξη των διαφόρων χωρών, ανάμεσα στις διάφορες ομάδες ή κατηγορίες της αστικής τάξης στο εσωτερικό της κάθε χώρας-όπως και κάθε, έστω και την ελάχιστη, δυνατότητα να αποκτήσεις μαζικό σύμμαχο, έστω και προσωρινό, ταλαντευόμενο, ασταθή, αβέβαιο και συμβατικό. Όποιος δεν το κατάλαβε αυτό, δεν κατάλαβε ούτε κόκκο από το μαρξισμό και από τον επιστημονικό, σύγχρονο, σοσιαλισμό γενικά»

Ανώνυμος είπε...

Ομολογώ, δεν κατάλαβα καλά την τελευταία παράγραφο του ποστ.

Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Οβελίξ

Ανώνυμος είπε...

Να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποκτήσουμε ένα μαζικό σύμμαχο όπως ο... Ρωμανός; Απαιτείς συνέπεια διαλεκτικής σκέψης την στιγμή που αυτοαναιρείσαι; Μάλλον εσύ είσαι ο ελιτιστής...

Δεν μπορούσες να σκεφτείς ούτε μισή συλλογικότητα (έστω καμία διάσπαση της διάσπασης με ισχνή παρουσία) ως παράδειγμα συμμάχου που δεν προσκυνά προγράμματα στο έδαφος του καπιταλισμού για να δικαιώσεις έστω και φαινομενικά την επίθεση στην τακτική των συμμαχιών που έχει το ΚΚΕ ή απλώς εντάσσεται όλο αυτό στο πνεύμα της πρώην (συγ)κυβερνώσας δημιουργικής ασάφειας; Όχι ότι αλλάζει κάτι δηλαδή. Οι εφεδρείες τελειώνουν ή ξεβρακώνονται πιο γρήγορα από ποτέ.

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

Ολα τα κλισε μεσα ρεφουτζιαδο,μεσ' στη πρωτοτυπια ειστε "ενωτικοι"...καιρο ειχα να δω τετοιο "σεντονακι"...

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@refugiando

Απο ποιον απομονωνεται και περιχαρακωνεται το ΚΚΕ?
Αφου εχει πιο πολυ λαο απο ολα αυτα τα γκρουπουσκουλα μαζι.

Ολοι αυτοι μονο στα θερμοκηπια των ΑΕΙ (ουτε καν των ΤΕΙ) επιβιωνουν,και αν.

Σε ο,τι αφορα τη βαση αυτων των οργανωσεων,προσωπικα πιστευω οτι ειναι οντως αγνη κατα κυριο λογο,αλλα της λειπει πολιτικη εμπειρια και θεωρητικη γνωση,με αποτελεσμα να ειναι ερμαιο διαφορων αστικων ιδεολογηματων,παρα τις καλες της προθεσεις.

Εγω ο ιδιος υποστηριζα ΑΝΤΑΡΣΥΑ μεχρι πριν καποια χρονια,μεχρι που διαβασα λιγο τους κλασικους και την ιστορια του εργ. κινηματος,και ειδα οτι καλως ή κακως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν εχει καμια σχεση με ολα αυτα.Χωρια τα κολλητηλικια με ΣΥΡΙΖΑ που απο τοτε δεν μου αρεσαν.

Poe είπε...

Για τον Refugiado

λες:

"υγ2 Η διαλεκτική της παραγράφου «Το εξωκοινοβούλιο είναι με το μεταβατικό πρόγραμμα «…» Άρα είναι με τα μπούνια με τον καπιταλισμό.» κάνει την ασυναρτησία «Το μπουζούκι είναι όργανο, ο μπάτσος είναι όργανο άρα ο μπάτσος είναι μπουζούκι» να μοιάζει ως έναν βαθυστόχαστο συλλογισμό.

Υγ3 Α, ρε κατακαημένε Ρωμανε…και εσύ με τον καπιταλισμό; Πως όχι; Αφού το λένε οι φωστήρες !"

Μα δεν καταλαβαίνεις ότι ο Σφυροδρεπας δε αναφέρεται σε άτομα αλλα στις πολιτικές που εκφραζουν τα διάφορα κόμματα, ή τουλαχιστον εγώ έτσι το κατάλαβα, για αυτο και δεν συμπεριελαβε καν τους αναρχικους, μια ςκαι δεν εχουν κομμα(περα απο το συριζα).
Δες το αρθρο του υπο αυτο το φως και θα καταλαβεις οτι η επιχειρηματολογια σου καταρεει.
Πες μου εσυ σε ποιο απο τα κομματα των εκλογων θα μπορουσε το κκε να δωσει το χερι και κερδιζεις μεντα(αντε περα απο τα κκεμλκκε τα οποια εγω δεν καλοξερω και τι πρεσβευουν, που τα ιδια μισουν το κκε). Και πες μου αν εχεις επισης καταλαβει οτι το ΚΚΕ την λαικη συμαχια δεν την καταλαβαινει ως μια συμμαχια σε επιπεδο κορυφων αλλα σε επιπεδο βάσης, λαου, διαφορων ασθενων κοινωνικων στρωματων που απειλουνται μεταξυ τους, διαφορων κατα καιρους που αγωνιζονται χωρις να βρισκονται σε μια μεγαλη εξ αρχης συλλογικοτητα, η ατόμων με το χαρακτηριστικο του φοιτητη, του συνταξιουχου, του ανεργου κλπ μεταξυ τους.

Poe είπε...

Ο ποιητης Οβελιξ θελει να πει, τουλαχιστον ετσι καταλαβαινω εγω, οτι αν παμε πολυ πισω θα δουμε οτι ολοι κατα περιοδους ξωκειλαν της μαρξιστικης λενινιστικης γραμμης.

Ανώνυμος είπε...

Poe, αυτή είναι η άποψή σου, ότι ο Στάλιν και η ΚΔ κάποια περίοδο "ξώκειλαν" και είναι σεβαστή. Σίγουρα δεν είναι η δική μου και, όσο για τον ποιητή, ας τον αφήσουμε να πει ο ίδιος τι εννοεί.

Οβελίξ

Poe είπε...

Οβελιξ
http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2013/11/blog-post_19.html

Neophte_commie είπε...

Α ρε Λένιν, τι σού 'μελλε να πάθεις, να σε επικαλούνται από αναρχικοί μέχρι τον Τσίπρα. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Χαχαχαχα.

Σοβαρά πάντως, οι αναρχικοί έχουν στο κεφάλι τους διαφορετικό πράγμα ο καθένας (φυσικά), η κύρια γραμμή του οποίου είναι… τίποτε. Μικρές συλλογικότητες που θα εμπορεύονται μεταξύ τους. Επιστροφή στην πόλη-κράτος, λίγο χειρότερα, στο χωριό-μη-κράτος, στην προδουλοκτητική κοινωνία του πρωτόγονου κοινοτισμού που ο Ένγκελς περιγράφει πολύ όμορφα στην Καταγωγή. Ε, ο κόσμος πάει μπροστά, όχι πίσω. Ή μένει στάσιμος. Άρα, αυτό που ζητούν είναι στασιμότητα (αφού πίσω δεν μπορείς να πας), συνεπώς είναι με τον καπιταλισμό. οεδ. Και ως αποτέλεσμα είναι αντικομμουνιστές, φυσικά, αφού ο κομμουνισμός είναι μπροστά.

ΥΓ: Ο πρόλογος του σχετικού βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής για την πάλη του Μαρξ με τον Μπακουνισμό στην Αʹ Διεθνή βρίσκεται δημοσιευμένος στα φύλλα Απριλίου–Ιουλίου του Οδηγητή.

Αναυδος είπε...

Το τσουβαλιασμα αναφερεται σε πολιτικους φορεις και όχι στους υποστηρικτες τους. Το εξωκοινοβουλιο και πιο συγκεκριμενα η ανταρσυα τα τελευταια 5 χρονια σταθηκε στο πλευρο του συριζα τοσο σε κεντρικες πολιτικες επιλογές (ΕΛΕ, δημοψηφισμα) όσο και στο κινημα (πλατειες, συγκεντρωσεις στηριξης της κυβερνησης, κοινες παραταξεις σε ολμε-δοε κλπ).
Η ανταρσυα αποτελεσε το άλλοθι σε μεγαλο μερος των αριστερων ψηφοφορων να στηριξουν τον συριζα σε ολες τις τελευταιες εκλογες, (δημοτικές-περιφερειακες, βουλευτικές κλπ) Το μεγαλυτερο λαθος της είναι ότι επανεφερε τακτικες ταξικης συνεργασιας που τις δεκαετιες μετα την καπιταλιστικη παλινορθωση εκ των πραγματων είχαν πεσει σε αχρηστια (λογο της νεοφιλελευθερης μεταλλαξης της σοσιαλδημοκρατίας και όχι λόγο θεωρητικής θωρακισης)

Το ΚΚΕ διαβασε τόσο τη συγκυρια όσο και την ιστορία ορθα με αποτέλεσμα οι προβλέψεις του να επιβεβαιωθούν μέχρι κεραίας. Το κάλεσμα του για την ανασυνταξη του εργατικού κινήματος και την ισχυροποίηση της λαικής συμμαχίας είναι προϋπόθεση για να αλλαξει κατι σε αυτή τη χωρα όχι τωρα όπως ελπίζουν οι μικροαστοί

Γιάννης είπε...

Το ΚΚΕ που απέλειε τους εργαζομένους και πούλαγε τον 902 δεν ήταν με τον καπιταλισμό φαντάζομαι.

Poe είπε...

Ηταν γιαννη, ευτυχως που ετυχες εσυ και μου το θυμησες γιατι ετοιμος ημουν να ψηφισω τους ψευτοκομμουνιστες στις εκλογες, τωρα θα το ριξω παλι αλεξη.

zoot horn rollo είπε...

Κι αρκετα αργησατε, ανησυχησα προς στιγμην.
Εγω παλι θελω να δινουν λογαριασμο διαφοροι για τα οικονομικα τους οπως δινει το KKE, ζηταω πολλα;

Ανώνυμος είπε...

OXI ΓΙΑΝΝΗ

ΛΑΘΟΣ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ.

ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ. ΜΑΣ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΕΣ. ΑΠΕΚΑΛΥΨΕΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΥ.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΞ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ ΗΤΑΝ. ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΔΑΣΚΕ ΗΤΑΝ ΠΡΟΙΟΝ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ Ο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ. Ο ΤΙΠΟΤΑΣ Ο ΛΕΝΙΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ ΗΤΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΣ. ΚΑΒΑΝΤΖΩΜΕΝΟΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΗ ΡΩΣΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ; ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΧΡΑΝΑ;
ΠΟΛΥ ΥΠΟΠΤΟ ΑΥΤΟ.

ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ. ΠΟΙΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ;

ΠΟΙΟΣ ΚΡΟΠΟΤΚΥΝ;

ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΥΓΕΝΕΙΣ;

ΚΑΠΙΤΑΛΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΜΕΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.

ΜΗΝ ΣΥΓΧΕΟΥΕ ΕΤΣΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΑΣ.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΤΑΞΗ. ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ.

ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ 902 ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ.

ΓΙΑΤΙ;

ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ. ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΣΣΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΗΣΙΔΑ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΑΜΑΣΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΙΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ. Η ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Γιάννης, άσε τις απολείσεις και πιάσε ένα με το σχολείο της κόρης της Παπαρήγα. Μη μου πεις ότι σας τελείωσε τώρα που είμαι και χαρμάνης!

gdmn1973

refugiado είπε...

@Poe αν διαβάσεις προσεχτικά, έγραψα για το «παράδοξο να τσουβαλιάζεις και να ακυρώνεις ένα σωρό κόσμο» δεν έγραψα καθόλου για κόμματα. Ο χαρακτηρισμός "ηλίθιε" του τίτλου, που το έκανε μοδα και τσιτάτο ένας πρώην δημοσιογράφος του ριζοσπάστη γιατί ίσως και αυτός νιώθει και φέρεται σαν να ανήκει σε μια φωτισμένη ελίτ, δεν πιστεύει κανείς ότι περιορίζεται στις ηγεσίες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά αφορά και όποιον δεν συντάσσεται στο Κόμμα.

Εξάλλου είναι γνωστή η γνώμη που έχουν οι κουκουέδες για τους αναρχικούς και τους ανταρσυους, ακομα και τους πιο κοντινούς πολιτικά ΜουΛαδες, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Στις 20/10 ή αν θες και πιο πρόσφατα στα εκλογικά κέντρα με την προσπάθεια μοιράσματος του άκυρου ψηφοδέλτιο από κνιτες, δεν φαντάζομαι να νομίζεις ότι συγκρουστήκαν οι κομματικοί μόνο με τις ηγετικα στελεχη της εξωκοινοβουλευτικής. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει μια άλλη στάση και ιδέα για την αριστερά του 21 αιώνα, είτε το θέλετε είτε όχι, και αυτός ο κόσμος, ο "ηλίθιος" που δεν καταλαβαίνει, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται αλλιώς για να αποκτήσεις έναν «…μαζικό σύμμαχο, έστω και ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ, ΤΑΛΑΝΤΕΥΟΜΕΝΟ, ΑΣΤΑΘΗ, ΑΒΕΒΑΙΟ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ». Με το να πετάς τα «ηλίθιε » από την μια και από την άλλη να παραπονιέσαι «μα γιατί δεν έχουμε ρεύμα στην κοινωνία» πως περιμένεις να δημιουργήσεις συμμαχίες από τα αριστερά;

Μαλλον όμως δεν είναι καιρός να δεις το πρόβλημα σαν προβλημα και μάλλον χρειάζεται μια χρονική απόσταση για την αποτίμηση της στρατηγικής. Όπως έχει δείξει η ιστορία, η τακτική του συνειδητου απομονωτισμού και η προϋπόθεση «καθαρότητας» των ψηφοφόρων του ΚΚΕ θα περάσει καιρός μέχρι να θεωρηθεί και αυτή «άτυχης». . Αυτό που γραφει στην τελευταία παράγραφο ο Σφυροδρέπανος, ερμηνευω οτι είναι και ένα καμπανάκι για το μέλλον και μια υπενθύμιση για τις γραμμές του παρελθόντος. Γιατί έτσι όπως πίστευαν οι οπαδοί ότι το κόμμα ήταν σωστό με Kολιγιάννη,Φλωράκη,κτλ, έτσι όπως ήταν πεπεισμένοι ότι η γραμμή ήταν ορθή το 60,70,80,90 κτλ και μετά από λίγο καιρό τους βγάζατε όλους σεχταριστές και οπορτουνιστική την γραμμή, κάπως έτσι είναι πιθανό να γίνει και στο μέλλον.

Τώρα ας πουμε είσαι σίγουρος ότι το κόμμα έχει σωστή γραμμή και το στηρίζεις, όπως και πριν 20 χρόνια πίστευαν ότι ήταν σωστή γραμμή και το στήριζαν ,όπως και πριν 20 χρόνια πίστευαν ότι ήταν σωστή γραμμή και το στήριζαν. Και επειδή μερικές φορές όταν είσαι κλεισμένος στο καβουκι σου δεν μπορείς να δεις καλά τι συμβαίνει από έξω, είναι χρήσιμο να ακουγονται και μερικές φωνές, έστω με επιφύλαξη, για το ότι κάτι δεν πάει τόσο καλά, όσο πιστεύουν οι μέσα.

Ανώνυμος είπε...

Το "δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται" δεν έχει καμία σχέση με το να γραφτείς στο παμε. Κι αυτό γιατί όχι μόνο υπάρχει το μεγάλο θέμα του άνεργου πληθυσμού, αλλά και γιατί το παμε μόνο έτσι δεν δρα, μια ματιά στην στήλη "εργατική τάξη" του 902 δίνει πολλές απαντήσεις, ακόμη περισσότερες δίνει η απόπειρα που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε να προσεγγίσει το παμε. Αλλά μάλλον αυτό που γράφει ο refugiado δεν προέρχεται από άγνοια... Αυτό που κρατάμε για μια ακόμη φορά, είναι πώς μετά τα παχιά τα λόγια τα μεγάλα των "από τα κάτω" κι "ενωτικών", καταλήγουμε στο τέλος τέλος στο γιατί το κκε δεν κάνει μέτωπα...από τα πάνω με τον κάθε ανύπαρκτο και πικραμένο.

Νεόφυτε οι αναρχικοί στους οποίους αναφέρεσαι είναι είτε ανανήψαντες πασόκοι, είτε απλά κρυφοπασόκοι (κι ο γαπ αντιεξουσιαστής δήλωνε πχ). Δες τις πρόσφατες τουιτερικές επιθέσεις εναντίον του κόμματος στις σκουριές (μάλλον μερικοί νομίζουν ότι πάσχουμε από αμνησία), ή και αυτές για την αλληλεγγύη στους μετανάστες με το βανάκι από τα λιντλ κτλ (τους θυμόμαστε βέβαια και από την μανωλάδα που η "αλληλεγγύη" τους είχε εξαντληθεί στα σκίτσα με τις ματωμένες φράουλες). Έχει ενδιαφέρον να ψάχνει κανείς το παρελθόν και την πολιτική πορεία μερικών από αυτών, πχ ένας τέτοις σελέμπριτι του τουίτερ είναι ο Methexis, για τον οποίον είναι πολύ κρίμα που ο Κούλογλου έσβησε τα παλιά σχόλια στο tvxs καθώς είχε πολλά κι ενδιαφέροντα σχόλια εκεί αυτού του Λιακόπουλου της αναρχίας (ναι, είναι κάργα αρχαιολάγνος). Μια γεύση (λίγο διαφορετική -- τις έκοψε κάπως τις έσσεται ήμαρ επιρροές) μπορείτε να πάρετε εδώ:

https://parallhlografos.wordpress.com/tag/methexis/

με άρθρα γραμμένα από generator ψευτοεπαναστικών κλισέ. Φαίνεται ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αφού μας τέλειωσε τόσο η "αριστερά" όσο κι η "αριστερά της αριστεράς", το βάρος έχει πέσει σε αυτούς τους έρμους, αν μπορούσαν δε να τους ξεφρακάρουν κι από την καρέκλα του γραφείου τους ίσως να είχαν και καλύτερα αποτελέσματα...

Ijon Tichy

Θανάσης είπε...

@refugiado
"Ο χαρακτηρισμός "ηλίθιε" του τίτλου, που το έκανε μοδα και τσιτάτο ένας πρώην δημοσιογράφος του ριζοσπάστη γιατί ίσως και αυτός νιώθει και φέρεται σαν να ανήκει σε μια φωτισμένη ελίτ, δεν πιστεύει κανείς ότι περιορίζεται στις ηγεσίες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά αφορά και όποιον δεν συντάσσεται στο Κόμμα."
Αυτό το "ηλίθιε" προέρχεται από τον James Carville βασικό διαφημιστή της εκλογικής εκστρατείας του Κλίντον το 1992, ο οποίος υποτίθεται ότι για να μην ξεφεύγει (ο Κλίντον) από τον κύριο στόχο της που ήταν η κατάσταση της οικονομίας τον είχε βάλει και είχε γράψει πίσω από την καρέκλα του γραφείου του με μεγάλα γράμματα "It's the economy, stupid". Απευθυνόταν δηλαδή χαϊδευτικά στον ξεχασιάρη εαυτό του, δεν έβριζε κάποιον. Με την ίδια έννοια νομίζω ότι το χρησιμοποιεί και ο Μπογιόπουλος (δεν απευθύνεται βέβαια στον εαυτό του αλλά σε ένα κοινό που θέλει να πείσει και προφανώς δεν θα το πείσει βρίζοντάς το) καθώς και ο σφυροδρέπανος. Περί όνου σκιάς η συζήτηση δηλαδή .......

Ανώνυμος είπε...

Λογικό να μη θεωρούν οι ναρίτες οτι είναι με τον καπιταλισμό. Εδώ και τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κομμουνιστές τους βλέπουν.

http://prin.gr/?p=8034



Εβεβαιααααα

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ refugiado

ΕΣΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΟΧΙ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΑΠΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΗΙΛΘΙΟ. ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.

ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΕΙΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Ο ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΚΕ ΗΛΙΘΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ.

Ο ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΠΑΘΩ ΠΟΛΥ, ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΤΑΚΑ, ΠΑΡΑΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

«ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΗΛΙΘΙΕ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕ ΣΕ: ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ» ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΝ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.

ΜΑ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΕΛΙΤ; ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΛΙΤ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΣ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ;

ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ;

ΕΙΝΑΙ ΕΛΙΤ ΤΟ ΚΚΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ.

ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΣΟΚ;

ΑΥΤΗ Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΑΣΕ.

ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΑΝΑΓΑΚΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟ.

ΟΤΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΘ’ ΕΞΗΣ. ΟΧΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ.

ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΘΕΣ ΕΤΣΙ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΙΤΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΚΕ;

ΤΟ ΜΛ ΚΚΕ.

ΤΟ ΚΚΕ ΜΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΑΚΟ» ΚΚΕ. ΑΜΦΙΣΒΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ, ΛΟΙΔΩΡΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΙ ΦΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΩΣ ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΗΚΕ ΤΗΝ ΣΥΝΡΙΒΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ.

ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΚΚΕ, ΖΗΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΠΟΤΕ;

ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΗΜΙΤΕΛΕΣ;

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...


ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΛΑΔΕΣ, ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ, Η ΟΑΚΚΕ, Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ ΤΗΝ ΞΕΡΕΙΣ; ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ;

ΕΧΟΥΝΕ ΚΟΜΜΑ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ; (ΕΚΤΟΣ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ)

ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΟΤΕ ΟΙ ΜΟΥΛΑΔΕΣ ΠΟΥ ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΞΕΧΑΣΕΙ ΔΙΑΣΠΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΤΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ;

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΤΑΧΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΟΥΤΕ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ 2012 ΔΙΑΣΠΑΣΤΗΚΕ. ΠΡΩΤΑ ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑ.Ε.

Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει μια άλλη στάση και ιδέα για την αριστερά του 21 αιώνα, είτε το θέλετε είτε όχι, και αυτός ο κόσμος, ο "ηλίθιος" που δεν καταλαβαίνει, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται αλλιώς για να αποκτήσεις έναν «…μαζικό σύμμαχο, έστω και ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ, ΤΑΛΑΝΤΕΥΟΜΕΝΟ, ΑΣΤΑΘΗ, ΑΒΕΒΑΙΟ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ». Με το να πετάς τα «ηλίθιε » από την μια και από την άλλη να παραπονιέσαι «μα γιατί δεν έχουμε ρεύμα στην κοινωνία» πως περιμένεις να δημιουργήσεις συμμαχίες από τα αριστερά;

ΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ. ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΝΕΑ ΝΑΤΟΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

ΑΣ ΤΗΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 99,9 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΟΧΙ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΣΑΜ.

ΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΙ ΕΣΥ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ. ΕΙΤΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ.

ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ.

ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΚΕ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΗΛΙΘΙΟ, ΕΠΕΙΔΗ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟΣ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ.

ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.

ΑΥΤΗ Η ΤΟΣΟ ΓΑΜΑΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΕΝΩΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ;

ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΚΚΕ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ;

ΔΕΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ, ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟ, ΧΑΓΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ.

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ Η ΤΟΣΟ ΓΑΜΑΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΝΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΕΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ;

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΖΗΤΑ ΤΟ ΚΚΕ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

ΓΙΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΙΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Σ’ ΑΥΤΗ ΑΝΑΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΙ ΚΟΜΜΑ ΕΙΝΑΙ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

zoot horn rollo είπε...

Να τη χαιρεστε την 20/10 και τις ρουφιανιες στα εκλογικα τμηματα. Πολυ υγιεις αντιδρασεις.
Κατα τ'αλλα προσθεσες επιπλεον κλισε στα προηγουμενα.

Αναυδος είπε...

Η εφ.τ.συντακτών αυτοδιαφημιζεται σαν ένα αυτοδιαχειριστικο πείραμα. Ένα πείραμα σφόδρα συριζαικό, ανοικτα αντικομμουνιστικό (κάθε άρθρο με ειδήσεις αναφορικά με το ΚΚΕ περιλαμβάνει εχθρικό σχολιασμό στα όρια της συκοφαντίας) και εσχάτως μνημονιακο. Εσχάτως βρήκε εκεί φιλόξενη στεγη ο μαθητης του μανιαδακη γ.πετροπουλος . Η εφημεριδα ισχυριζεται ότι τα εσοδα της είναι οι εισφορες των αναγωνστων της

Μια πιο υποψιασμένη ματια στις σελίδες της αποκαλύπτει ωστόσο ότι λαμβάνει ενίσχυση και από πιο ύποπτες πηγές. Στις 5/9 η εφημερίδα είχα άρθρο γνώμης του Φ. Γκιουλέν του ακροδεξιού ιμάμη που στήριξε τον Ερντογαν τα πρώτα χρόνια της δόξας του. Εσχάτως τα έχουν σπάσει ενώ πάντα ο γκιουλέν αποτελούσε το μακρύ χέρι των ΗΠΑ (CIA κλπ) στη γειτονική χώρα. Τέτοια άρθρα (που καταλάμβανε μια σελίδα) συνοδεύονται από γενναία χρηματική ενίσχυση.

http://www.efsyn.gr/arthro/oi-moysoylmanoi-prepei-na-katapolemisoyn-karkinoma-toy-extremismoy

Μάλιστα ο διευθυντης της εφσυν Ν. Βουλελής έκανε το συντονιστη σε συνέδριο για την ‘’εποικοδομητική στάση (sic) του Φετουλάχ Γκιουλέν και του Κινήματος Χιζμέτ ενώπιον της παγκοσμιοποίησης: Εκπαίδευση, Διάλογος, Δημοκρατία και Ελευθερία” στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7-10 Μαΐου 2015)

Εμμισθοι υπηρετες του κατεστημενου που πουλαν φυκια για μεταξωτες κορδελες στο εναλλακτικο κοινο τους

Neophte_commie είπε...

Ρε, δεν πάτε να σκούζετε. Οι επιθέσεις φιλίας απέτυχαν, οι επιθέσεις εχθρότητας επίσης απέτυχαν. Η γραμμή πιάνει. Το αποτέλεσμα της 20ής θα είναι απλώς ένα μικρό δείγμα. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά τα σημάδια είναι εδώ. Αργά και βασανιστικά, η ποσότητα υποτάσσεται στην ποιότητα. Το αντίθετο ποτέ δεν μπορεί να γίνει.

Απλός Στρατιώτης είπε...

Ενας ενας ολοι βλεπουν το φως. Ο Αλεξης Μητροπουλος τωρα προτρεπει σε λευκο αποχη ή ΚΚΕ... Ε ρε κατι πραγματα...

Αναυδος είπε...

π-π στην τιμητική (?) τελευταια θεση του ψηφοδελτιου λαε στη β' αθηνας
αποχαιρετα το το ναρ που χανεις...

Απλός Στρατιώτης είπε...

Και εμεινε μονος του ο Χαγιος να παλευει το ναυαγιο...

Ανώνυμος είπε...

poe

Ως προς το κομμάτι της Λ.Σ. κάνεις λάθος καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα «Η Λαϊκή Συμμαχία είναι σε συμφωνία με τη θέση που προτείνει το ΚΚΕ για συσπείρωση των αντιμονοπωλιακών αντικαπιταλιστικών κοινωνικών δυνάμεων, με έκβαση του αγώνα προς την εργατική - λαϊκή εξουσία» (θ.62), άρα καλείς τον κόσμο να ενταχθεί με βάση μόνο τις δικές σου εκτιμήσεις, χωρίς καμία υποχώρηση προς άλλες εκτιμήσεις κομμάτων ή ακόμα και μεμονομένων ατόμων. Ουσιαστικά καλείς τον κόσμο να συμφωνήσει με το πρόγραμμα του Κόμματος.

Θερσίτη

το ζήτημα του 902 επαναφέρεται από πολλές θέσεις. Από τη μία υπάρχουν αυτοί που το βάζουν με σκοπό να χτυπήσουν το κόμμα και από την άλλη το θέτουν αυτοί που απλά δεν είναι πεισμένοι από τις απαντήσεις που έχουν πάρει. Είναι μια μεγάλη συζήτηση που νομίζω δεν χρειάζεται να ξανανοίξει και ειδικά αυτή την περίοδο. Το αναφέρω όμως για να μην ξεχνάμε ότι δεν το κάνουν όλοι με σκοπό να επιτεθούν.

Αν και συμφωνώ με το βασικό πνεύμα του refugiado (όσων αφορά το τσουβάλιασμα) να του θυμίσω ότι σε πορείες με το ΠΑΜΕ έχουν πάρει μέρος κατα διαστήματα (αν δεν κάνω λάθος) το rosinante, όπως και άλλα σωματεία ή οργανώσεις. Το θέμα που θέτεις είναι πιο βαθύ και αφορά τον τρόπο με τον οποίο το Κόμμα προσεγγίζει το ζήτημα των συνεργασιών.

Ζαχαρίας Αποστόλου

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Χωρίς πολύ χρόνο και όρεξη, κάποιες σκόρπιες σημειώσεις, κατά σειρά εμφάνισης.

Στο Παμε δε γράφεσαι. Γράφεσαι στο σωματείο σου, που μπορεί να συσπειρώνεται (ή και όχι) στο Παμε. Ας μην αφήσουμε όμως μια μικρή λεπτομέρεια να χαλάσει το βαθυστόχαστό σου συλλογισμό.
Στο κείμενο αναφέρομαι σε πολιτικούς χώρους, όχι σε πρόσωπα, και πιο συγκεκριμένα σε χώρους που δηλώνουν συμμετοχή στις εκλογές (όπως πολύ σωστά κατάλαβαν, οι σφοι που διάβασαν λίγο προσεκτικά το κείμενο, πριν σχολιάσουν). Δεν κρίνω ούτε το Ρωμανό, ως πρόσωπο, ούτε κανένα άτομο ξεχωριστά, γιατί όσο ηρωικό κι αν είναι ένας ατομικός αγώνας, δεν μπορεί από μόνος του να αμφισβητήσει το σύστημα (ή να κριθεί με βάση αυτή την παράμετρο).
Θα μπορούσα κι εγώ να μη γράψω τίποτα από τα παραπάνω, παραπέμποντας απλά σε ένα σχετικά πρόσφατο κείμενο για όσα έγιναν με τη ΛαΕ, την Ανταρσυα και τον Αλαβάνο. Το απόσπασμα του Λένιν έχει σχετική και συγκεκριμένη αξία. Δεν αρκεί καν να δεσμεύσεις ένα σύμμαχό σου σε μια συγκεκριμένη πολιτική βάση, εφόσον κρίνεις πως είναι τελείως αναξιόπιστος. Το πιο πιθανό είναι οι ταλαντεύσεις του να τραυματίσουν εσένα και την υπόθεση για την οποία παλεύεις, κι όχι να σε ωφελήσουν.
Είναι εκπληκτικό πάντως πως ένας κόσμος έχει μάθει να σκέφτεται με εξαρτημένα σχεδόν αντανακλαστικά μια εκλογική κολεγιά, όταν μιλάμε για συνεργασίες-συμμαχίες, και έχει ξεμάθει τελείως να σκέφτεται σε κοινωνική βάση, με ταξικούς όρους.

Οβελίξ, ο ποιητής εννοεί πως η αυτοκριτική μας δεν μπορεί να είναι μηδενιστική. Αν εσύ, ως ποιητής, έχεις κάποια αντίρρηση επ' αυτού ή κάποιο άλλο ποίημα να μας πεις, γιατί δεν το κάνεις εξ αρχής;

(για τα υπόλοιπα, ελπίζω εντός της μέρας)

Ανώνυμος είπε...

Απλέ στρατιώτη το φως, δηλαδή οι θέσεις του ΚΚΕ , δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από αυτούς που το κοιτούν.
Ινδιάνα

Ανώνυμος είπε...

Η ροσινάντε δεν είναι σωματείο, αναρχική γκρούπα είναι και νομίζω πως δεν έχει κατέβει ποτέ της σε διαδήλωση που έχει οργανωθεί μόνο από το παμε (έχει συναντηθεί στον δρόμο με αυτό, χωρίς κάποια ιδιαίτερα πάρε-δώσε, σε άλλες πορείες όπου έχουν καλέσει πάνω κάτω την ίδια ώρα οι πάντες). Άλλα σωματεία όπου δεν υπάρχει καν παμε μέσα σε αυτά το έχουν κάνει (πχ κοκα-κολα, τσιμέντα χαλκίδας κτλ).

Τα υπόλοιπα που γράφεις Ζαχαρία για την ΛΣ έχουν απαντηθεί πλειστάκις, είναι εντελώς ανακριβή (η ίδια η δράση και επιρροή του παμε πχ είναι απόδειξη για αυτό) και κουράζει πολύ το να γίνεται ξανά και ξανά η ίδια διαστρέβλωση, στην τελική παράτα τα και βρες άλλο σπορ.

Ijon Tichy

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

τι μου θυμισες ρε μπαγασα ....ειχα κανει δωρο το βιβλιο του σ.Νικου σε εναν ξαδερφο ΑΝΤΑΡΣΥΟ το 12 και μου το εδωσε πισω λεγοντας μου οτι τον βριζουμε !!!
Αλλα ολα τα λεφτα εδω που γραφεις : "ανάμεσα στις διάφορες ομάδες ή κατηγορίες της αστικής τάξης στο εσωτερικό της κάθε χώρας-όπως και κάθε, έστω και την ελάχιστη, δυνατότητα να αποκτήσεις μαζικό σύμμαχο, έστω και προσωρινό, ταλαντευόμενο, ασταθή, αβέβαιο και συμβατικό."
Και το μυαλο μου πηγε στον ...Τραγκα που προχτες εβριζε χυδαια το Κουτσουμπα που δεν στηριζει ...ΠιΛαφ !!!
Τετοιο ριγμα η αστικη ταξη εχει να δει απο την εποχη του σ.Κουρη και της Αυριανης

Γιάννης είπε...

Βλέπω έχουμε πολλά αστέρια εδώ μέσα. Για πάμε σιγά-σιγά:
Poe: Να ψηφίσεις ότι θέλεις αλλά μη μας πουλάς τρέλα. Όλοι οι άλλοι με τον καπιταλισμό και εμείς καθαροί και άλλα τέτοια κουλά.
zoot horn rollo: Όχι,καλά κάνεις αλλά εδώ μιλάω για το ΚΚΕ που λειτούργησε σαν καπιταλιστική επιχείρηση και όχι στα οικονομικά του ως κόμμα.
ΘΕΡΣΙΤΗΣ: Όπα μεγάλε, ξεκαβάλα λίγο. Μετά το Μαρξ και το Λένιν είναι ο Κουτσούμπας και η Παπαρήγα; Όλοι στον καπιταλισμό ζούμε αλλά δεν είναι όλοι καπιταλιστές. Όταν κάνεις μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση θα λειτουργήσεις σαν καπιταλιστής με απολύσεις κλπ. Το θέμα είναι γιατί κατάντησες καπιταλιστής από κόμμα της εργατικής τάξης.
gdmn1973: Άλλο πράγμα το κόμμα συλλογικά και άλλο τι κάνει ο καθένας προσωπικά (εντός ορίων φυσικά). Βέβαια είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένα παιδί που μεγάλωσε με το "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" έφτασε να σπουδάζει στο Αμερικανικό Κολέγιο.

Ανώνυμος είπε...

Στο Deree (ιδιωτική σχολή, σαν ιεκ) μετά το σχολείο πήγε η κόρη της παπαρήγα (και έχει μιλήσει κι η ίδια σε συνέντευξή της για το γιατί), όχι στο Αμερικάνικο Κολλέγιο που είναι σχολείο. Εμ σας τα λένε και σας τα ξαναλένε οι απανταχού παγκαλίσκοι, εμ είστε και σκράπες και δεν μπορείτε να τα μάθετε και επαναλαμβάνετε άλλ'αντ'άλλων.

Αυτά πάντως για το κκε που είναι με τον καπιταλισμό γιατί όλοι εσείς οι τιτάνες δεν πάτε να τα πείτε σε τίποτα εργάτες από κοντά και την βγάζετε μόνο ιντερνετικά; Κάνε ρε Γιάννη γίγα μια βόλτα από την ζώνη να τα πεις ένα χεράκι εκεί στα παιδιά, μπας γλιτώσουν και καμιά μήνυση δλδ, τράβα σε κανα ξενοδοχειακό συγκρότημα να'χουμε καμιά απόλυση λιγότερη κτλ, χαραμίζεσαι.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΝΝΗ

ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΑΣΤΕΡΙ

ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΗΛΙΟΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ.

ΧΑΧΑ

ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΚΛΑΣΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.

ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ;

ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ.

ΕΙΠΑ ΟΤΙ Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕ ΜΑΡΞ;

ΜΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ. ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΟΜΩΣ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΠΑΣΟΚΟΠΑΙΔΙ.

Σ’ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΠΗΓΕ ΣΤΟ DEREE;

ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΞΩ ΤΗΝ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΔΑΞΕ ΚΙΟΛΑΣ.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΞ. ΑΦΟΥ Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΦΟΙΤΗΣΕ ΑΠΛΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΦΑΝΤΑΣΟΥ Ο ΜΑΡΞ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕ ΚΙΟΛΑΣ.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΕ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Η ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΚΕ;

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ Η ΑΓΓΛΙΑ. ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ;

ΠΩΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΚΙ ΑΝ ΠΗΓΕΣ ΑΣΟΕΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ;

ΟΧΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ , ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ.

ΜΑ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ ΜΩΡΕ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΣΟΥ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ;

ΜΑΓΑΖΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ;

ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ. ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.

ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΛΕΒΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ;

ΑΡΑ ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ;

ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ» ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ. ΕΣΥ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΠΑΣΟΚΟΠΑΙΔΙ ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤ;

ΕΣΥ Ο ΜΕΓΑΛΌΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΡΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ ΠΑΣΟΚΟΠΑΙΔΙ;

ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ ΟΠΑΔΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ ΠΑΣΟΚΟΠΑΙΔΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Ο ΝΕΚΡΟΣ.

ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΙ Η ΑΛΕΚΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΕΝΟΧΛΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΠΑΣΟΚΟΠΑΙΔΙ ΘΑ ΣΥΝΣΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ Σ’ ΑΥΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΙ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΕΤΣΙ ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ ΠΑΣΟΚΟΠΑΙΔΙ. ΗΛΙΕ ΦΩΤΕΙΝΕ.

ΔΙΟΤΙ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΓΟΣ Η ΔΙΑΝΟΜΗ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΟΚΟΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΒΛΕΠΩ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Θανάσης είπε...

The American College of Greece: Pierce (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια) Deree (μεταλυκειακή βαθμίδα, περίπου σαν ΙΕΚ που όμως πρόσφατα με τις προσπάθειες πολλών οπαδών της ιδιωτικής εκπαίδευσης υποτίθεται ότι οι απόφοιτοι του απόκτησαν ισοδυναμία πτυχίου με τα ΑΕΙ), ALBA (μεταπτυχιακό επίπεδο). Στο Deree (στην Αγία Παρασκευή) όπου φοίτησε η κόρη της Παπαρήγα (Βασιλεία, που πρέπει να κοντεύει τα 50)γράφονται παιδιά που δεν πέρασαν σε τμήμα ΑΕΙ ή μένουν στην Αθήνα και τα δίδακτρα του (τα θυμάμαι στις 6000 το χρόνο, πρέπει να είναι περισσότερα τώρα) είναι χαμηλότερα από το κόστος φοίτησης στο ΤΕΙ Κοζάνης.
Κολλέγιο Αθηνών στο Π. Ψυχικό (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Αυτό είναι η φωλιά της ελληνικής αστικής τάξης (Σαμαράς, Παπανδρέου, Παπαδήμος, από τους νεώτερους αλλά και πολλοί άλλοι πιο σημαντικοί), πανάκριβο, δύσκολο να σε δεχθεί και ανήκει (δημιουργώντας κάποια σύγχυση) στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Γενικά όμως, όποιος χρησιμοποιεί αυτή την ατάκα-επιχείρημα είναι προκατειλημμένος και στην καλύτερη περίπτωση άσχετος, δεν σώζεται δηλαδή με τίποτα η περίπτωσή του.
@Θερσίτη, ο Μαρξ τελείωσε το διδακτορικό του 23 ετών (σε αστικό πανεπιστήμιο βέβαια) αλλά δεν δίδαξε ποτέ.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Πού, είπαμε, είναι το "περδίκι" τούτη τη βδομάδα;
Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΘΑΝΑΣΗ.

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. ΗΘΕΛΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ.

ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΔΙΔΑΞΕΙ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

H ΙΔΙΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

https://www.youtube.com/watch?v=nM54UejGXAo

https://www.youtube.com/watch?v=ZbpTLUA2jFU

ΠΗΓΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ. ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑ. ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ;

ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΛΛΑ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ.

ΔΙΟΤΙ ΚΙ ΟΣΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΠΗΓΑΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. ΑΡΑ ΣΚΑΡΤΟΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΓΙΝΕ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΗ;

ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΤΗΣ ΤΑ ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ;

ΕΓΙΝΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΡΙΣΤΙΚΑ Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ;

ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ;

ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ;

ΤΙ ΤΟ ΜΕΜΠΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ;

ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΙΔΙΑ ΓΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΙΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ. ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.

Μ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΚΑΛΟΓΕΡΟΥ – ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΤΕ ΟΥΤΕ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

zoot horn rollo είπε...

Μονο τα "κοτερα" λειπουν Γιαννη,πρωτοτυπος κι εσυ.

Ανώνυμος είπε...

Tichy

Κάνω αντιγραφή επικόλληση θέση του Κόμματος και μιλάς για διαστρέβλωση. Έλεοοοοοοοος.
Όσον αφορά το rosinante είπα ότι δεν είμαι σίγουρος, αλλά παρ'όλα αυτά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το αν ισχύει ή όχι.

Ζαχαρίας Αποστόλου

λαθραναγνώστης είπε...

@ Ζαχαρίας Αποστόλου
Δίνεις αυθαίρετη ερμηνεία στη συγκεκριμένη φράση σχετικά με τη Λαϊκή Συμμαχία. Η ερμηνεία που δίνεις, μου θυμίζει κάτι μνημειώδεις (παρ)ερμηνείες που δίνανε εκείνο τον καιρό, οι "εργατοαγωνίτες" στις "θέσεις" και στο προσχέδιο καταστατικού, που μάλλον σε "αγχωμένες μαλακίες" (αγχωμένες για να βρούν κουσούρια) φέρνανε, παρά σε προϊόν φυσιολογικής σκέψης! Το να διαβεβαιώνει ο συντάκτης των θέσεων τον αναγνώστη των θέσεων ότι το "κόνσεπτ" της "Λαϊκής Συμμαχίας" είναι σύμφωνο με τη γραμμή του κόμματος, δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι το θέτει σαν προϋπόθεση για την συμμετοχή στην Λα.Συ.
Εξ άλλου,στο τελικό κείμενο του προγράμματος και της πολιτικής απόφασης, δεν υπάρχει τέτοια πρότραση.Τουλάχιστον εγώ, δεν βρήκα.
Αν όντως η συμφωνία με τη γραμμή του κόμματος ήταν προϋπόθεση για την συμμετοχή κάποιου στη ΛΑ.ΣΥ, τότε θα διατυπώνονταν σαφώς και στα τελικά ντοκουμέντα.
Για τη ΛαΣυ και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτή,σου συνιστώ να διαβάσεις την Πολιτική Απόφαση

Ανώνυμος είπε...

Να πω κάτι σαν μεγάλη γυναίκα που είμαι:Η ενότητα και η συμμαχία μπορεί να είναι αδύνατη, όπως ανάμεσα σε σόγια με χτηματικές διαφορές, ή πανεύκολη,όπως όταν μιά τοπική κοινωνία αντιδρά στο ενδεχόμενο να έρθουν τσιγγάνοι στην περιοχή της.
Αυτό λοιπόν που κάνει μια συμμαχία πραγματικά λαϊκή, είναι ο αντιμονοπωλιακός της προσανατολισμός. Στην καλύτερη των άλλων περιπτώσεων μιλάμε για κινήματα τύπου...μούτζα, βρισίδι, τραλαλά,και κοίτα να δεις χρυσή μου τα κόμματα μακρυά!
Ξανασοβαρεύω:Δεν θέλουμε συμμαχία του ΚΚΕ με τον εαυτό του, αλλά συμμαχία του λαού με την ίδια του τη δύναμη.Πως αλλιώς θα πάρει την εξουσία;
Ινδιάνα
.

Ανώνυμος είπε...

Λαθραναγνώστη

Είσαι ευπρόσδεκτος να μου πεις που ακριβώς βρίσκεται το αυθαίρετο του συλλογισμού μου.
Μια συμμαχία (μέτωπο) δεν χτίζεται βολονταριστικά (δλδ αυτά έχω σαν πρόγραμμα και όποιος συμφωνεί έρχεται), αλλά με αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των στρωμάτων που το απαρτίζουν (σε αυτό το σημείό βέβαια ανοίγει και μια άλλη συζήτηση σχετικά με το αν μια συμμαχία μπορεί να είναι μόνο κοινωνική και όχι πολιτική αλλά αυτό είναι μια άλλο θέμα). Έχω την εντύπωση ότι δεν συζητήθηκε ποτέ το πρόγραμμα της Συμμαχίας με σκοπό να συνδιαμορφωθεί από τις κοινωνικές δυνάμεις που το απαρτίζουν .
Συμφωνώ ότι αυτή τη στιγμή συμμετέχει κόσμος που έχει διαφορετικές απόψεις, αλλά θεωρώ ότι δεν έχει όντως απήχηση στον κόσμο (και μάλλον δεν πρόκειται να έχει).
Η αλήθεια είναι ότι την τελική απόφαση έχω να την διαβάσω καιρό, αλλά νομίζω ότι το πνεύμα των σχόλιων μου παραμένει.

Επειδή η συζήτηση που έχει ανοίξει δεν έχει σχέση με το άρθρο, καλό θα ήταν να μην την συνεχίσουμε τώρα και εδώ. Άλλωστε το διακύβευμα των ημερών δεν είναι σχετικό με τη συζήτηση μας και έχουμε πολύ χρόνο μέτα τις εκλογές να αναπτυχθούμε παραπάνω.

Ζαχαρίας Αποστόλου

Ανώνυμος είπε...

Στο έχουνε εξηγήση και εδώ και αλλου απλά εσυ σε κουβέντα να βρισκόμαστε. Αφου η Λαική Συμμαχία δεν έχει απήχηση εσένα τι σε νοιάζει μην ασχολείσαι με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Κάνε μια συνεργασία κομματων να σώσεις τον Καπιταλισμό.

Neophte_commie είπε...

«…αλλά θεωρώ ότι δεν έχει όντως απήχηση στον κόσμο (και μάλλον δεν πρόκειται να έχει).»

Απλά πράγματα. Το λένε κι οι δημοσιογράφοι: «Δεν σας ακούνε.» Το 2012 τα συριζοαναρσυοαναρχικά τρολ το έλεγαν ως εξής: «θα πέσετε κάτω από το 3%, θα πεθάνετε, θα εξαφανιστείτε, σιχαμένα σταλίνια». Οι χρυσαυγίτες έξω από τα εκλογικά κέντρα τον Ιούλιο το έλεγαν «είστε κομμουνιστές, θέλετε λαϊκή δημοκρατία» (τώρα μας βρίζει; ), οι δε συριζοαντάρσυοι μάς έδιωχναν. Τα στελέχη καταδικάζονταν και εκτελούνταν/εκτοπίζονταν κλπ μέχρι το '74. Δεν είναι η μη αποδοχή που ενοχλεί, είναι ακριβώς η αποδοχή.

Η ορθότητα μιας θέσης καθορίζεται από το αν δίνει λύσεις, αν ανοίγει προοπτικές, όχι από το πλήθος που την δέχεται σήμερα. Ο κόσμος θα ακούσει όταν είναι έτοιμος να ακούσει (λίγοι χθες, αρκετοί σήμερα, πλήθη αύριο· στα συλλαλητήρια του ΕΑΜ το 1946 δεν ήταν μόνο κομμουνιστές, για να μην πω για την υλική βοήθεια στον ΔΣΕ κλπ). Δεν μπορείς να εξαναγκάσεις την συνείδηση, ο κόσμος πείθεται από την ίδια του την πείρα (αυτό το σημείο το διάβασες στην απόφαση;) Πολύ απλά, όσοι από τους παραπάνω δεν είναι κακοπροαίρετοι, απλά απεικονίζουν την δική τους ανετοιμότητα στο σύνολο (και μάλιστα του μέλλοντος). Ε, αυτό είναι σφάλμα.

Αλλά όταν ανοίγεις το σχολείο της κόρης της Παπαρήγα και την «καπιταλιστική» Τυποεκδοτική, ε, δεν είναι καλοπροαίρετος. Προσπαθείς να βρίσεις στην καθαρεύουσα. (Το είχαν κάνει οι ΑΜΑΝ πριν χρόνια, αλλά αυτοί έχουν χιούμορ τουλάχιστον και γελούσες.)

Γιάννης είπε...

Ijon Tichy: Το Derre είναι αμερικάνικο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή για τα αμερικάνικά δεδομένα είναι ΚΑΙ κολέγιο, με την έννοια της μορφής εκπαιδευτικής βαθμίδας. Όταν το ονομάζουμε αμερικανικό κολέγιο δε σημαίνει ότι εννοούμε το σχολείο που έχει αυτήν την επωνυμία. Πρέπει να είσαι μεγάλος στόκος, καθόλου παράξενο.
Εσύ που τη βγάζεις δηλαδή; Εδώ όλοι στο ίντερνετ είμαστε, ξέρεις τι κάνει ο καθένας; Μόνο το ΚΚΕ μιλάει στους εργάτες και αγωνίζεται για τους απολυμένους στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα;
Θερσίτης: Είσαι μεγάλο νούμερο. Τα επιχειρήματά σου είναι επιπέδου χρυσαυγίτη. Το δε τσαμπουκαλίδικο ύφος με τα κεφαλαία γράμματα περιττό να σου που τι να το κάνεις. Η μεγάλη μπαρούφα που είπες για το Μαρξ που δίδαξε σε πανεπιστήμιο δείχνει πόσο άσχετος είσαι. Σου την είπαν και οι σύντροφοι άλλωστε. Όποιος ζει στον καπιταλισμό και εργάζεται, σπουδάζει, χρησιμοποιεί το ίντερνετ και το αυτοκίνητο είναι το ίδιο με το να έχει ένα κομμουνιστικό κόμμα μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση, να έχει απλήρωτους εργαζομένους και να τους απολύει, να βαράει κανόνι και να πουλάει την επιχείρηση; Δηλαδή ή καπιταλιστής ή κοσμοκαλόγερος; Τι μας λες; Έχει και άλλους έξυπνους η μάνα σου ή έσπασε το καλούπι; Λίγο αυτοκριτική δεν βλάπτει.
Θανάσης: ο σχολιασμός μου δεν πάει στο αν είναι ιδιωτικό, αλλά στο ότι είναι αμερικάνικο, αν κατάλαβες.
zoot horn rollo: Τα κότερα τα παίρνουν όταν φεύγουν από το κόμμα, γνωστό κόλπο.

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: Το θέμα με την κόρη της Παπαρήγα δεν το άνοιξα εγώ αλλά κάποιος άλλος. Ο σχολιασμός μου ήταν στο πως επελέγη το συγκεκριμένο αμερικάνικο ίδρυμα και όχι η ιδιωτική εκπαίδευση γενικώς, αλλά αυτό θα μπορούσε να το απαντήσει μόνο η ίδια. Προφανώς πιαστήκατε όλοι για να πετάξετε τη μπάλα στην εξέδρα και να κάνετε τουμπεκί ψιλοκομμένο για το αρχικό μου σχόλιο σχετικά με την πώληση του 902 και τις απολύσεις. Για το γεγονός ότι το ΚΚΕ λειτούργησε ως στυγνός καπιταλιστής, για το οποίο δε βγάλατε κουβέντα. Για όποιον ξέρει πέντε πράγματα το θέμα είναι πολύ σοβαρό για το κόμμα που ευαγγελίζεται την ανατροπή του καπιταλισμού. Είστε αξιολύπητοι.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου οτι είσαι Αξιολύπητος. Καπιταλιστική Επιχείρηση υπάρχει οταν το Κέρδος πάει για Προσωπικό Πλουτισμό. Στο ΚΚΕ Τέτοιο πράγμα δεν υπαρχει.Επισης στον Μηχανισμό προπαγάνδας υπάρχουνε μόνο Επαγγελματικά Στελέχη Οσο για τα περιουσιακά στοιχεία του Κόμματος και τη θα τα κάνουμε δεν θα ρωτησουμε την Φασιστερά.

Ανώνυμος είπε...

Άλλο είναι "το Αμερικάνικο Κολλέγιο" (έτσι ακριβώς το έγραψες, με κεφαλαία και όχι "σε Αμερικάνικο Κολλέγιο") βρε αρχιστόκε, κι άλλο το Deree, αυτό σου είπα κι αυτό σου είπαν κι άλλοι, ποιά αμερικάνικα δεδομένα και μπαρμπούτσαλα, στην Ελλάδα είναι το Deree. Και ναι έχει δώσει απαντήσεις η ίδια η Παπαρήγα για το θέμα καραστόκε αρχιπαγκαλίσκε που συνεχίζεις να το παίζεις ανίδεος.

Ποιός άλλος μιλάει στους εργάτες; Εσύ ας πούμε; Ή μήπως αναφέρεσαι στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές;

Για τον 902 έχουν δοθεί απαντήσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους, μάλλον δεν σου κάνουν, και πώς να σου κάνουν δηλαδή; Πού να πάει μετά από αυτές η λαλιωτοειδής σου προπαγάνδα;

Αυτό ήταν, τελειώσατε, δεν σας παίρνει να πουλάτε άλλον αυριανισμό (το θέμα λέει είναι ότι είναι αμερικάνικο το Deree, να σου και πρακτορολογεία ο in loco Ανδρουλάκης), σας παίρνουν χαμπάρι μέχρι και τα πόμολα πλέον, τράβα σε κανα "βαθύ κόκκινο" να πεις τον πόνο σου στον "σύλλογο φίλων Κουρή". Ανθρώπινα σκατά, σας τρώμε στην μάπα τόσα χρόνια.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Δεν το πιστεύω, τσίμπησε!!!
gdmn1973

Ανώνυμος είπε...

"Τα κότερα τα παίρνουν όταν φεύγουν από το κόμμα, γνωστό κόλπο."

Γιάννη, ξέρω ένα υποψήφιο διδάκτορα στη νευροφυσιολογία. Αν σου γράψω εδώ ένα τηλέφωνο, να συνεννοηθείτε, υπόσχεσαι να 'ρθεις για ένα PET scan? Ο φίλος μου δεν είναι ΚΚΕ, άρα δεν κινδυνεύεις, απλώς ψάχνει για κατεστραμμένους.

gdmn1973

Poe είπε...

Προσωπικα ειδα την κορη της αλεκας και ετρωγε χαμπουργκερ!!! που ξανακουστηκε!!!
Να τρωγε σουβλακι οκ, η εστω fish and chips, αλλα χαμπουργκερ που ειναι αμερικανικο;
Αισχος και αλητεια!
Α και κατι αλλο, στην κατοχη και στην αντισταση το ΚΚΕ τους ειχε απληρωτους αυτους που εβγαζαν τον παρανομο ριζοσπαστη, τετοιος εργοδοτης ηταν!!!
Α και ο Κλαρας, δεν ειναι οτι διαφωνησε με τη γραμμη, στη μοιρασια τα χαλασανε, εκει πυο του εδιναν 10% απο τα κέρδη του ριζοσπαστη ως στελεχος που ηταν, πηγαν να του το κατεβασουν στο 5% και αυτος εγινε εξαλλος.
Α και το ζαχαριαδη για κατι κομπινες στο χρηματιστηριο τον ειχαν φυλακισει.
Και για να μην πουμε και για το κοτερο του γιου του φλωρακη, 25 μετρα, τιγκα στις ξωβυζες, και μεσα χαβιαρι και σαμπανια να ρρει αυθονη, ολα αυτα απο τα κουπονια που εδιναν οι ανυποψιαστοι φιλοι του κομματος.
Α και η παπαρηγα εχει σμαρτ φον, οπως και εκεινοι οι αγυρτες οι συριοι προσφυγες!!! Ειχε και στο χωριο σου σμαρτ φον αλεκα; ειχαν και οι ανταρτες στα βουνα σμαρτ φον; μονο κατι ασυρματους μπακατελες που ηταν 100 κιλα ο καθενας. Πως εσυ ετσι ξεδιαντροπα περιφερεις το σμαρτ φον σου;
Και ο κουτσουμπας...ε αυτος και αν ειναι, δεν βλεπεις μια κοιλαρα που εχει, που τα βρισκει τα λεφτα και τρωει; Να βαλετε για ΓΓ καποιον πεινασμενο, δεν μπορει ο αλλος να ειναι κομμουνιστης και να τρωει τον αγλαιωρα!
Σας καταλαβαμε κομμουνια, τι κομμουνια δηλαδη, μπουρζουαδες εισαστε...!!!

Για να μη μιλησω και για τη βιλα της κανελλη στην εκκαλη, ασε που δεν την κανατε και γραμματεα

λαθραναγνώστης είπε...

Ο Φλωράκης, δεν είχε κότερα. Κοτερά είχε, λόγω καταγωγής απ την Καρδίτσα!
Πάντως, έξ εγγύρων πηγών είναι γνωστό, ότι στο γραφείο του στο ρετιρέ του "Περισσού", είχε μια τεράστια σκεπαστή βεράντα όπου οι ΚΝιτες του σερβίρανε καθαρισμένες ρώγες σταφύλι! Μια φορά, του σερβίρανε γλυκό βύσσινο, το οποίο δεν του άρεσε και τότε είπε την περίφημη φράση "Να λείπει το βύσσινο!".
Υπάρχουν όμως και χειρότερα:
Χθες, ένας κύριος που πλησίασε το περίπτερο του ΚΚΕ στη γειτονιά μου και μας έπιασε κουβέντα, μας πληροφόρησε ότι εκείνος που έζησε στη Γερμανία και έζησε την "κατάρρευση του κομμουνισμού", έμαθε ότι στην Ανατολική Γερμανία, ο Χόνεκερ είχε μια έκταση 100000(!)στρεμμάτων, όπου κυνηγούσε μόνος του. Δεν μας διευκρίνισε αν κυνηγούσε αντιφρονούντες ή αρκούδες ή μπεκάτσες!

λαθραναγνώστης είπε...

Γιάννη,
Στις θάλασσες που πήγε ο Φλωράκης όταν "έφυγε" από το κόμμα, δεν μπορούν να πάνε κότερα.
Το κότερο, το έχουν αραγμένο στον Ποδονίφτη, από την πίσω μεριά για να μην φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Poe ήσουν απολαυστικός ! Ευτυχώς που υπάρχει τόσος κόσμος όπως ο Γιάννης πιο πάνω που αγαπά και νοιάζεται για το ΚΚΕ και το πως θα πάει στις εκλογές και θέλει να προστατεύσει το ΚΚΕ από το ΚΚΕ !! Και ο Γιάννης ο πιο πάνω που ασχολείται τόσο με το ΚΚΕ κάθε βράδυ ρίχνει ένα κλάμα,που ο Δ.Κουτσούμπας η ΚΕ τα μέλη και οι χιλιάδες ψηφοφόροι του ΚΚΕ δεν είναι όσο ΚΚΕ έπρεπε ... μα ένα κλάμα σου λέω, πλαντάζει!

Νικόλας

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Πείραξε πολύ τελικά η φραση του άρθρου (που τεκμηριωνεται και απο τα υπόλοιπα που γράφονται) "οτι ΟΛΟΙ οι αλλοι ειναι με τον καπιταλισμό" ....τους χτύπησε ο Σφυροδρεπανος ακριβώς εκεί που πονάνε και αρχίσαν με "τα παιδια" της Παπαρηγα και τον "καπιταλιστικο" 902 ,αποδεικνύοντας ΑΚΡΙΒΩΣ (μα ακριβως ομως ) πως οσα τσιτάτα του Λενιν και αν αναμασάς ολη μερα ΔΕΝ αποτελεις καμμια απειλη για τον καπιταλίσμο αν δεν βαζεις το κεφαλι σου στον ντορβα ενάντιά του : 2000 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ αγωνιστες του ΠΑΜΕ (εργατες ,αγροτες ,φοιτητες ,μαθητες ,κομμουνιστες ΚΑΙ ΜΗ ) εχουν σωρρεύσει τα 5 αυτα χρονια καταδικαστικές αποφάσεις απο την ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ χιλιαδες χρονια φυλάκισης για αγώνες ενάντια στα αφεντικά και το συστημα ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΥΓΙΣΟΥΝ ! Πλαι μας ειναι ακομα ΑΠΤΟΗΤΟΙ και ΑΛΥΓΙΣΤΟΙ αυτοι οι συντροφοι καθε μερα στους αγωνες για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του εργατικου κινήματος .Οποιος λοιπον νοιώθει πως εχει τα κοτσια να αποδειξει στην ΠΡΑΞΗ τον ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ του ας στοιχηθει διπλα μας ..ΚΑΙ ΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ !! Στον καταπελτη και το μπλοκο ,στην εργατικη απεργιακη φρουρα στη φαμπρικα φαινεται το αντικαπιταλιστικο παλληκαρι .Τα υπολοιπα ειναι να χαμε να λεγαμε

Ανώνυμος είπε...

@λαθραναγνώστης

Ο μικρο(νοϊκό)ς μας φίλος ο Γιαννάκης νομίζει ότι στο κόμμα πας 9 π.μ. με 5 μ.μ. Μετά, άλλος πάει για σκουώς, άλλος για σουβλάκια, άλλος για καμάκι κι άλλος για κότερα. Ρε τι άλλο πια, τι άλλο...

gdmn1973

Ανώνυμος είπε...

Φτάνει το δούλεμα ρε σύντροφοι. Ενα λάθος έκανε ο Γιαννάκης πιτσιρίκος είναι θα μάθει.

Γιάννης είπε...

Βλέπω πέσατε όλοι μαζί. Που να τα καταφέρει ένας μόνος του:
- Η ασχετοσύνη βλέπω χτυπάει κόκκινο. Όταν έχουμε επιχείρηση που λειτουργεί με όρους κερδοφορίας από εκμετάλλευση μισθωτής εργασίας, αυτή είναι καπιταλιστική επιχείρηση, όπου κι αν πηγαίνει το κέρδος. Ειδικά όταν σε περίοδο κρίσης απολύει εργαζομένους και πουλάει το μαγαζί η εργοδοσία. Αυτό το "θα κάνουμε ότι γουστάρουμε την περιουσία του κόμματος" ήταν όλα τα λεφτά. Το δε "φασιστερά" είναι έκφραση που έχουν ανακαλύψει και χρησιμοποιούν ακροδεξιοί νεοφιλελεύθεροι. Έτσι μπράβο, και σ' ανώτερα.
Ijon Tichy: αν η εγκεφαλική σου λειτουργία στο επιτρέπει άνοιξε το site του Derree να δεις πως το ίδιο αυτοαποκαλείται "American College of Greece". Αφού η Παπαρήγα και οι εργαζόμενοι του 902 έδωσαν απαντήσεις εσύ μπορείς να μας παραπέμψεις εκεί ή απλώς να το βουλώσεις. Το κατάλαβες ή να στο γράψω σε άλλη γλώσσα, παλιογίδι;
gdmn1973: Να υποθέσω ότι με το Pet Scan έβγαλε το εγκεφαλογράφημα σου ευθεία. Αλλά πως έχεις φίλους μιάσματα που δεν είναι ΚΚΕ; Θα μολυνθείς πρόσεχε. Και μικρο(νοϊκέ) ξέρω ότι δεν πάτε 5-9 στο Κόμμα, αλλά φαίνεται ότι παίζετε βάρδιες με ολονυχτίες στο ίντερνετ.
Poe: θαυμάζω το μεγάλο θράσος, το δικό σου και άλλων εδώ μέσα, που συγκρίνετε το ΕΑΜ ΕΛΑΣ και τους αγώνες του με τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ. Όχι, η ιστορική μνήμη των αγωνιστών της αντίστασης δεν είναι ιδιοκτησία του ιερατείου του Περισσού, ότι και να λέτε. Και ο σχολιασμός και η ειρωνεία πάντα σε χρυασαυγίτικο ύφος.
Στρατάρχη Ζούκωφ: Σίγουρα υπάρχουν πολλοί αγωνιστές στο ΠΑΜΕ (κομμουνιστές ΚΑΙ ΜΗ) που κάνουν σημαντικό έργο και δράση και υφίστανται τις συνέπειες. Όμως αυτό δεν αθωώνει την ηγεσία από τα λάθη ούτε δικαιολογεί την απουσία αυτοκριτικής. Επίσης η ταξική αντιπαράθεση αναδεικνύεται μέσα από τις συγκρούσεις για τα ζωτικά προβλήματα και δεν είναι θέμα άποψης του τύπου "εμείς οι καλοί είμαστε κατά του καπιταλισμού και οι άλλοι κακοί που είναι υπέρ". Η ερμηνεία αυτή είναι ιδεαλιστική και αντιδιαλεκτική.
ΥΓ Ο Φλωράκης δεν έφυγε όρθιος από το Κόμμα, κάποιοι άλλοι όμως έφυγαν και κατέληξαν να κάνουν βόλτες με κότερα, όπως και ο Τσίπρας. Το αμφισβητείτε και αυτό;
ΥΓ2 Οι περισσότεροι είστε χαρακτηριστική περίπτωση ψεφτοτσαμπουκάδων που βρίζουν ανώνυμα πίσω από την ασφάλεια του πληκτρολογίου αδυνατώντας να απαντήσουν στην κριτική. Η στάση αυτή είναι καθαρά ακροδεξιού ύφους και στυλ, και ειλικρινά θέλω να πιστεύω ότι είσαστε προβοκάτορες και όχι πραγματικοί οπαδοί του ΚΚΕ που έχουν πέσει τόσο χαμηλά.
Καλή συνέχεια.

Poe είπε...

Εχουμε πεσει χαμηλα, να μας προσεχεις

Αλλα για πεςμας ρε καλοπαιδο(πουλαω τσαμπαμαγκια τωρα), πως θα θελες να ηταν ο ριζοσπαστης, τι σχεση θα ηθελες να εχει με τους εργαζομενους του ακριβως;

Οσο για το ΕΑΜ ποιοι ειναι οι κανονικοι συνεχιστες του, ο Λαφαζανης που δηλωνει ετσι η ο Αλεξης της Καισαριανης; Ποναει πολυ, αλλα παντη η ηγεσια του ΚΚΕ για τους εχθρους της ηταν κακη, και ομως με αυτη την ηγεσια εχει γραψει με χρυσα γραμματα την ιστορια του το εργατικο κινημα και το αντιστασιακο κινημα.

Οσο για το αν σε ειρωνευομαστε, αυτο εχει να κανειμε το οτι εισαι αξιος ειρωνειας με το υφος 1000 καρδιναλιων που ηρθες εδω να μας πεις τις παπαριες σου, ναι παπαριες και χιλιοειπωμενες απο γενιες και γενιες προβοκατορων, αντιστοιχες ελεγαν και για τους κομμουνιστες της γενιας του ΕΑΜ τους οποιους υποτιθεται οτι θαυμαζεις.

Και για να χουμε καλο ρωτημα, τι ψηφισες στις προηγουμενες εκλογες και τι θες να ψηφισεις τωρα;

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη συμπεριφέρεσαι πιο άσχημα από τους ψευτοτσαμπουκάδες που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζεις. Η δε πρακτορολογία σου είναι απολαυστική. Σε κάθε περίπτωση οι ηθικολογίες και τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα περί κακής ηγεσίας-καλής βάσης ούτε υμνούν την διαλεκτική της οποίας εμφανίζεσαι ως τιμητής ούτε διαφέρουν στο ελάχιστο από τον ωμό αντικομουνισμό που υπέστει η ΕΑΜική γενιά από τους μηχανισμούς του αστικούς κράτους.

Όσο για τον Ρίζο που λειτουργεί ως καπιταλιστική επιχείρηση, θυμίζω ότι κυκλοφορούσε πάντα με σχεδόν την ίδια μορφή (ακόμα και τα πιο ένδοξα χρόνια είχε διαφημίσεις, μισθωτή εργασία και άλλα χαρακτηριστικά του συστήματος που πολέμά) χωρίς αυτό να έκανε συστημική την δράση του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΔΣΕ εκείνη την περίοδο. Πόσο δε της τότε ηγεσίας που βολόδερνε κάπου μεταξύ Καισαριανής, Ακροναυπλιάς, αντάρτικου και Νταχάου, αλλά εσύ αβίαστα είσαι έτοιμος να μηδενίσεις.

Κάθε οργάνωση ή κόμμα έχει ιστορική συνέχεια. Ειδικά αν διαθέτει το ίδιο όνομα, δομή και στρατηγικό στόχο για τη συγκεκριμένη περίοδο που αναλύουμε. Αμφιβάλω ότι υπάρχει άλλη/ο οργάνωση ή κόμμα που μπορεί να διεκδικήσει έστω και καταχρηστικά κομμάτι σε αυτή την συνέχεια μα είσαι ευπρόσδεκτος να πεις την άποψή σου και να αφήσεις τους ψευτοτσαμπουκάδες.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Γράφει American College of Greece γίγαντα; Σοβαρά μιλάς; Να σε ρωτήσω κάτι άλλο, την άλλη παγκαλιάδα με τον Γερμανό πώς την πούλαγες παραέξω; Το είχες καταλάβει ότι σχετιζόταν με την γνωστή αλυσίδα ή τους έλεγες για τον Ρεχάγκελ;

Πες μας και για τα κότερα τώρα γιατί μας κατατρόπωσες όλους και δεν μπορούμε να απαντήσουμε στην "κριτική" σου...

Τεσπα δεν έχει καν πλάκα πλέον με τα ορφανά του Κουρή, αυτές τις κουράδες του αυριανισμού που μια ζωή φασισταριά ήταν και τέτοια θα παραμείνουν. Τι ρωτάς ρε Πόε τι θα ψηφίσει; Δεν έμαθες ότι κατεβαίνει ξανά ο λαλιώτης;

Ijon Tichy

λαθραναγνώστης είπε...

Το έχουμε πει πολλές φορές. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν είναι δυνατόν να ξέρουν από πριν ποιός είναι σκάρτος, σάποιος ή ποιός θα σαπίσει στην πορεία.
Αυτό που σίγουρα ξέρουν όμως, είναι να ξεσκαρτάρουν και να πετάνε τα σάπια!

Σε ποιά "λειτουργία με όρους κερδοφορίας" αναφέρεσαι Γιάννη σχετικά με τον "Ρ" και τον 902 και σε ποιό κέρδος?
Υπήρχε ποτέ περίοδος που υπήρχε κέρδος?
Υπάρχει περίπτωση να τεκμηριωθεί θεωρητικά, η δημιουργία υπεραξίας στον "Ρ"/902?
Προσωπικά, προβληματίζομαι αν το προϊόν της εργασίας των εργαζόμενων στον "Ρ"/902, που είναι η προπαγάνδα του κόμματος, μπορεί καν να θεωρηθεί εμπόρευμα με την έννοια που δίνεται στην πολιτική οικονομία.
Ποιά γενική ανάγκη ενός ευρέως κοινού καλύπτει αυτό το "προϊόν" ώστε να θεωρηθεί εμπόρευμα? Που και πότε πουλάει το κόμμα αυτό το "προϊόν" ώστε να υπάρξει κέρδος/υπεραξία?
Την προπαγάνδα (όχι μόνο του ΚΚΕ), όχι μόνο δεν μπορείς να την πουλήσεις σαν εμπόρευμα, αλλά την "σπρώχνεις" κιόλας δωρεάν στο μυαλό του άλλου!
Ειδικά δε η προπαγάνδα του ΚΚΕ, ούτε έμμεσα δεν μπορεί να πεί κανείς ότι είναι επιβοηθητική στην δημιουργία υπεραξίας, όπως κάνει η αστική προπαγάνδα που βοηθάει την αστική τάξη να παραμένει στην εξουσία και να αποκομίζει υπεραξία. Αντίθετα μάλιστα, το ΚΚΕ προπαγανδίζει κοινωνία όπου δεν υπάρχει υπεραξία.

Poe είπε...

John
Η αληθεια ειναι οτι αντιστεκομουν στον πειρασμο να απαντησω στις βλακειες του, οχι για κανενα αλλο λογο, αλλα επειδη ειναι παρμενες απο τις 10 εντολες του αντικομμουνισμου, οι ιδιες και οι ιδιες τοσα χρονια, ε το να γραφεις το ιδιο και το ιδιο για να τους απαντας κατανταει βαρετο. Αλλα καμια φορα οταν ο αλλος το παιζει πονηρος, ενω ειναι κουτοπονηρος, μου σπαει τα νευρα και αναγκαζομαι να ασχοληθω μαζι του.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Τα μισα να ειχες καταλαβει απο οτι εγραψα για το ΠΑΜΕ δεν θα εγραφες αυτα σαν απαντηση .. Δεν ανεφερα τις διωξεις των ΠΑΜιτων για να κανουμε κοντρες αγωνιστων "να εμεις ειμαστε πιο πολυ απο εσας " αλλα για να δειξω την ταξικη μανια του συστηματος και το φοβο του μηπως αυτο γινει μαζικο ταξικο παλλαικο μετωπο (ενα το κρατουμενο) .Το ερωτημα στο τελος λοιπον μπαινει προς ολους εσας (απο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΟΤΑ ,μεχρι ροσιναντε , ΑΚΕΠ κλπ ατομικα και συλλογικα ) που υποτιθεται διακατεχεστε απο μια "ταξικη αγωνια" περι των εργατικων κατακτησεων τουλαχιστον ! ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ λοιπον ... απεναντι στην μανια του συστηματος για το ΠΑΜΕ ? ΑΠΕΧΕΤΕ βοηθωντας το αντικειμενικα ,διασπωντας την προσπαθεια να γινει παλλαικο πανεργατικο , απομονωνεστε και εν μερει το απαξιωνεται ή και το πετροβολατε ακομα .Δεν μπορω να βλεπω πρωην πασοκους (ακομα και πρωην δεξιους ) να πλαισιωνουν τη ΔΑΣ στα συνδικατα και να λειπετε εσεις (ας πουμε ) τα ιδεολογικα μας αδερφια (τελευταια εχω δει βεβαια και ανταρσυους και ειναι θετικο αυτο) .
Το ΠΑΜΕ ναι ! Πηρε την πρωτοβουλια το ΚΚΕ να φκιαχτει ,οι κομμουνιστες εδωσαν και δινουν και την ψυχη τους στην ανασυνταξη σε ΤΑΞΙΚΗ κατευθυνση του ε.κ. ,συμμετεχουν ενεργα και παλευουν να γιγαντωθει να αλωσει ΕΚ και Τριτοβαθμιες οργανωσεις ,να γινει αδιαφιλονικητη ηγετικη δυναμη στο ε.κ. και ταυτοχρονα να το βοηθα αυτο να ξαναγιγαντωθει και να αντεπιτεθει ....σε καμμια περιπτωση ομως οι κκεδες δεν το βλεπουμε σαν παραρτημα του κομματος.Καθε εργατης που νοιωθει την αναγκη να παλεψει οργανωμενα και ενωτικα η ε.τ. την λαιλαπα ,παλευει για ανατροπες των ξεπουλημενων ηγεσιων στα συνδικατα του ,ουτως ωστε να χωρα αυτο στο ΠΑΜΕ (ανεξαρτητα τι ψηφιζε ή τι ψηφιζει αυτος ο εργατης ) ... Αφηστε λοιπον στην ακρη συμφωνιες κορυφης και μικροπολιτικες κριτικες του πισινου και στοιχειθειτε ατομικα και συλλογικα στην ταξικη παλη απο την βαση ...απο τα συνδικατα σας ...εκει θα χτιστει η λαικη συμμαχια ,στους χωρους δουλειας και στις γειτονιες .ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΕΓΩ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ.....οσο δεν το κανετε ...κατι μου βρωμαει ως προς τις προθεσεις ...

Ανώνυμος είπε...

Ροσινάντε: Προσκεκλημένοι του Εργατικού Κέντρου Πασόκ - συγγνώμη, Πατρών - για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς πριν από δύο χρόνια.

Εικόνα Εργατικού Κέντρου, 10 παρά το πρωί: Έξω από τα γραφεία, δηλαδή στη 2η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, εκκωφαντική ραπ και τέσσερις τυπάδες με το φραπόγαλα στο χέρι και ύφος βλοσυρό.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, 200 μέτρα πιο πέρα, είχε ήδη κόσμο. Βρε μήπως τελικά ο εργαζόμενος δεν είναι και τόοοσο βλάκας;

gdmn1973

Ανώνυμος είπε...

Ε, αντε και γα...ου για να σου μιλήσω και πολιτικά ρε μπαγλαμά αριστεροχαρούμενε!
ΜΑΛΑΚΑ
rednready2

Γιάννης είπε...

Έλα, βλέπω κρατάει η ομάδα, μπράβο!
Poe: Κανένα κόμμα δεν πρέπει να έχει εργαζόμενους σαν επαγγελματικά στελέχη, αλλά πρέπει να έχουν πραγματική δουλειά και να ασχολούνται εθελοντικά με το κόμμα. Κανένα κόμμα ή ομάδα δεν έχει την αποκλειστικότητα των συνεχιστών του ΕΑΜ. Όσο για την ηγεσία που θέλετε να μένει στο απυρόβλητο, ακόμα και εκείνης της εποχής η ηγεσία, πούλησε τον Άρη και την επόμενη της εκτέλεσης του Πλουμπίδη έλεγε ότι είναι ψέματα και ότι τρώει τα λεφτά της προδοσίας στην Αμερική. Καμιά ηγεσία δεν είναι στο απυρόβλητο, και αν δεν αντέχεις την κριτική πρόβλημά σου. "Αντικομμουνισμός" είναι η κριτική στην ηγεσία; Τι μας λες; Έχει το ιερατείο την αποκλειστικότητα του "κομμουνισμού"; Ότι και να ψήφισα ή ψηφίζω δεν είμαι πιστός οπαδός κανενός ούτε πιστεύω ότι θα με σώσει κάποιος όσο κάθομαι στον καναπέ. Και κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής. Ψήφισε ότι θέλεις, αν γίνεσαι φανατικός οπαδός γηπεδικού τύπου, είσαι χαμένος.
Ο.Χ.Ε.Π.: Για ρίξε μια ματιά παραπάνω να δεις ποιος ξεκίνησε να βρίζει. Η σημερινή ηγεσία είναι πολύ μακριά από Ακροναυπλία, Νταχάου, αντίσταση κλπ. Η ιστορική συνέχεια δεν αρκεί για εξισώσει το κόμμα με τα δεδομένα της εποχής. Επίσης το ΕΑΜ δεν ήταν μόνο ΚΚΕ. Μη διαστρεβλώνεις αυτά που λέω για να κάνεις "διάλογο". Εγώ μίλησα για τη σημερινή ηγεσία, δε μηδένισα για την τότε. Ούτε η ιστορία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ανήκει στο ΚΚΕ, ούτε σε κανένα κόμμα. Είναι η ιστορία όλων των Ελλήνων πατριωτών που αντιστάθηκαν στον κατακτητή. Αυτή είναι η άποψή μου και για τους ψευτοτσαμπουκάδες να πεις στους "συντρόφους" που άρχισαν να βρίζουν.
Ijon Tichy: Τι μας λες; Κοίταξες το site και γράφει κάτι άλλο; Έχει όμως πλάκα το πόσο γελοίος είσαι. Λαλιώτης και αυριανισμός ως εκεί που δεν παίρνει. Τι λέτε ρε σύντροφοι;
Λαθραναγνώστης: Τι λες ρε μεγάλε, θα μας τρελάνεις; Δεν είχε έσοδα και έξοδα; (άρα κέρδος και ζημία). Δεν είχε επεκταθεί η Τυποεκδοτική και έπαιρνε και δουλειές απ' έξω; Δεν είχε μπει στον αναπτυξιακό νόμο και έπαιρνε κρατική επιχορήγηση; Δεν έπαιζε όλη μέρα teleshoping ο 902; Τα ΜΜΕ/εκδότες δεν είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις με την εκμετάλλευση μισθωτής εργασίας υπό μορφή παροχής υπηρεσιών; Το αν είναι ζημιογόνα και εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα είναι άλλο θέμα. Ο σκοπός του κέρδους δεν αναιρεί την καπιταλιστική ουσία της λειτουργίας. Τα ίδια λένε για τις ΜΚΟ, τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις κλπ κλπ
Ζούκωφ: Αν αναφέρεσαι σ' εμένα, μάλλον δεν κατάλαβες. Οι αναμφισβήτητοι αγώνες του ΠΑΜΕ δεν απαγορεύουν την κριτική ούτε καλύπτουν τα λάθη της εκάστοτε ηγεσίας. Τα υπόλοιπα που λες για διάφορες οργανώσεις κλπ, δε με αφορούν και δεν τους εκπροσωπώ.

Poe είπε...

Γιαννη εισαι παθετικ
Και μονο που δεν λες τι κομμα ψηφιζεις-που προφανως ψηφισες συριζα- και κανεις υποτιθεται στο κκε κριτικη απο τα αριστερα δειχνει τι επιπεδου εισαι
Σε ρωτησα και σε ξαναρωταω και δεν μου απαντας
τι σχεση πρεπει να εχει το κκε με τους εργαζομενους στο ριζοσπαστη
απαντηση δεν πηρα, περιμενω...

Κανεις δεν ειναι στο απυροβλητο και ολοι μπορουν να κανουν κριτικη
αλλα και κανεις δεν ειναι υποχρεωμενος να παιρνει ολες τις κριτικες στα σοβαρα
εμεις τη δικη σου για παραδειγμα δεν σε εμποδισαμε να την κανεις-που δεν ειναι και δικη σου, πολυφορεμενα επιχειρηματα ειναια υτα που μας λες- να σε παρουμε στα σοβαρα ομως μην περιμενεις απο τη στιγμη που δεν τολμας καν να πεις τι ψηφισες...και απο τη στιγμη που μαλλον ψηφισες συριζα και ερχεσαι εδω με υφος 1000 καρδιναλιων να μας την πεις...
...πηγαινε να ψηφισεις κανενα μνημονιο ακομα και μετα ελα να μας πεις και για τον σταλιν

zoot horn rollo είπε...

Αρματωθηκε ο Γιαννης και αμολαει κι αλλα κλισε, φυλαχτειτε. Φορεστε "αλεξισεντωνο".

λαθραναγνώστης είπε...

Γιάννη
"Ο σκοπός του κέρδους δεν αναιρεί την καπιταλιστική ουσία της λειτουργίας."
Ολόκληρη η προηγούμενη απάντησή μου, ακριβώς αυτό έλεγε. Ότι το ΚΚΕ δεν είχε σκοπό το κέρδος. Ούτε άμεσα ούτε έμμεσα! Αλλά τέλος πάντων..... Σταματάω εδώ, γιατί αρκετά ασχολήθηκα με σένα κι έχω κι άλλες δουλειές.
Καλή ψήφο στα μνημόνια!

Αναυδος είπε...

δηλαδη ο Γιαννης πιστευει οτι υπαρχει χρησιμη εργασια (και μαλιστα στις κομματικες επιχειρησεις) η οποια δεν θα παραγει πλεονασμα;
το ακρο αωτο της αγραμματοσυνης

Αναυδος είπε...

επίσης διαβαζοντας τα πονηματα του Ν. Περπερα στην ισκρα (που ειδε το φως στη λαεν) θα ελεγα οτι μερικοι πρωην του Ρ επρεπε να μας ειχαν αδειασει τη γωνια πολλα πολλα χρονια πριν. πεταμενα λεφτα που τα μαζευαμε με κοπο

Γιάννης είπε...

Poe: Είπα καθαρά ότι τα κόμματα δεν πρέπει να έχουν επαγγελματικά στελέχη, αλλά τα μέλη να έχουν πραγματική δουλειά και να ασχολούνται εθελοντικά αμισθί με το κόμμα. Αυτό ισχύει και για το Ριζοσπάστη που είναι όργανο του κόμματος. Τα "πολυφορεμένα επιχειρήματα" είναι αυτά τα οποία δεν μπορείς να αντικρούσεις, γι'αυτό καταφεύγεις στο γνωστό κόλπο του τι ψηφίζω. Να εντάξεις τον άλλο σε αντίπαλο κόμμα και καθάρισες. Τι σημασία έχει τι ψηφίζω; Μήπως μπορείς να ελέγξεις αυτό που θα σου πω; Αν δε σε βολεύει η απάντηση δε θα με πιστέψεις. Το μόνο λοιπόν που εξυπηρετεί η συζήτηση για την ψήφο μου είναι να ρίξεις τη μπάλα στην εξέδρα. Φτηνό κόλπο.
λαθραναγνώστης: Θα το κάνω πιο λιανά για να το καταλάβεις ακόμα κι εσύ: ο σκοπός στον οποίο πηγαίνουν τα λεφτά τους κέρδους δεν αναιρούν την ουσία. Το καπιταλιστικό κέρδος υπάρχει πάντα. Καλά θα κάνεις να μην ασχολείσαι άλλο,γιατί δε σε παίρνει άλλωστε...
zoot horn rollo: όταν βαράτε όλοι μαζί θα βγει σεντόνι η απάντηση. Γι'αυτό μην τα διαβάζεις, είναι και δύσκολα για σένα άλλωστε.
Άναυδος: Καλή επιλογή το ψευδώνυμο (άφωνος). Να το εφαρμόσεις και στην πράξη καλύτερα. Φυσικά και παράγει πλεόνασμα η εργασία σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις,άσχετα του αν είναι κομματικές ή όχι, εφόσον λειτουργούν με αυτή τη λογική.Μήπως να ξαναπάς στο δημοτικό;

Ανώνυμος είπε...

"Κανένα κόμμα δεν πρέπει να έχει εργαζόμενους σαν επαγγελματικά στελέχη, αλλά πρέπει να έχουν πραγματική δουλειά και να ασχολούνται εθελοντικά με το κόμμα."

Αν κατάλαβα καλά, πραγματική δουλειά = μισθωτή σχέση ή ελεύθερο επάγγελμα. Ωραία ξεκινήσαμε. Εργασία λοιπόν έξω από τον καπιταλισμό θα είναι φανταστική δουλειά.

Αυτά από ένα πιτσιρικά, χωρίς ταξικό ένστικτο (κάνει μπαμ) που σε λίγα χρόνια - αν όχι ήδη - θα έχει μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ δουλειά, από διακριτικό ρουσφέτι των κομματικών προστατών του. Και θα θεωρεί κιόλας ότι είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ανώτερος από κάθε επαγγαλματικό στέλεχος οποιουδήποτε κόμματος... Και πολύ ανώτερος, υποθέτω - αλλά υποθέτω μετά λόγου γνώσεως - σε σχέση μ' εκείνον που δεν μπορεί να σταυρώσει καμία "ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ" δουλειά, στιγματισμένος ως διοργανωτής απεργιών, απείθαρχος ή απλά κουκουές. Το τελευταίο και μόνο, αρκεί σε ορισμένους επαγγελματικούς χώρους.

Και αξιώνει ο γίγαντας αυτός της σκέψης με την τόσο πλούσια εμπειρία ότι κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, καταναλώνοντας το χρόνο και δοκιμάζοντας την υπομονή κάποιων που του απαντούν, ώστε να τους γράφει εντελώς και να συνεχίζει τα ίδια και τα ίδια. Δεν είναι σαφές αν αδυνατεί ή αδιαφορεί για την κριτική που ασκείται στον ίδιο, αλλά σε κάθε περίπτωση μιλάμε για κριτικό μυαλό.

Είναι βέβαια αξιέπαινη η υπομονή των κομμουνιστών και το έχω διαπιστώσει με χίλιες ευκαιρίες, όχι όμως και η δική μου.

Οπότε, Γιάννη, τράβα ακόμα μία* και με τα δυο χέρια και πορεύσου εν ειρήνη, βέβαιος ότι μας κατατρόπωσες.

gdmn1973

* κριτική

Ανώνυμος είπε...

Αντί να πεις κι ένα ευχαριστώ γίγαντα Γιάννη που έμαθες και πέντε πράγματα, τσιρίζεις κιόλας. Πχ τώρα μπορείς να πας να διορθώσεις και να μετεκπαιδεύσεις κι εσύ την ακροδεξιά φίλη σου εδώ κάτω που τα έχει κάνει μαντάρα στο μυαλό της με τις παγκαλιάδες:

https://twitter.com/Annathemata/status/642595215224774656

Αλλά σε διακόψαμε κάτι έλεγες για τα κότερα και τον αμερικάνικο δάχτυλο που έχει εγκατασταθεί για τα καλά στον περισσό (με δούρειο ίππο προφανώς την κόρη της παπαρήγα).

Ijon Tichy

Poe είπε...

Α δηλαδή εσένα σε πειραξε που οι εργαζομενοι μεχρι να απολυθουν πληρωνωνταν ενω θεωρεις δεν θα επρεπε να πληρωνωνταν καν!
Ωραιος....

Ανώνυμος είπε...

Θα έπρεπε να δουλεύουν ως δημοσιογράφοι στην Καθημερινή και να κάνουν εθελοντική δουλειά στον ρίζο. Αφού δεν τα πιάνεις ρε πόε να πούμε, είναι και βαθυστόχαστα αυτά που γράφει ο γίγαντας τώρα, τι ασχολείσαι;

Τέλος πάντων, πήξαμε από αυριανισμό και ακροδεξιές ποταμίσιες μαλακίες από το συγκεκριμένο τρολλάκι, πάμε παρακάτω.

Ijon Tichy

zoot horn rollo είπε...

Απανω μας Γιαννη ραμπο,οι απαντησεις σου πολυ υψηλου επιπεδου και πρωτοτυπιας. Τι να σου γραψω/ουμε, εσυ και μια ψηφο λιγοτερη να εχει το KΚΕ απ' το Γεναρη, θα το πανηγυρισεις.

Αναυδος είπε...

α ρε γιαννη που δικαιωνεις την παροιμια για τους 45 συνονοματους σου (πραγματι το αναυδος το διαλεξα απο τις μπαρουφες που διαβαζα/διαβαζω στο διαδικτυο)
η εργασια παραγει πλεονασμα οταν πληρωνεται μονο η εργατικη δυναμη που ξοδευτηκε κι οχι η εργασια που παραχθηκε. αρα οποιος δουλευει σε μια κομματικης επιχειρηση θα παραγει πλεονασμα δηλ απληρωτη εργασια αλλιως ειναι αχρηστος.

η εθελοντικη εργασια οταν πρεπει καταρχην να συντηρησεις τον εαυτο σου δουλευοντας επι 8-10 ωρες ειναι πολυ λιγο παραγωγικη. επισης καλο θα ειναι τα κομματικα στελεχη να μην τα εχει στο χερι ο ταξικος εχθρος και ο πιο ασφλαης τροπος ειναι να μην ειναι μισθωτοι η ακομη και ελ. επαγγελματιες/αυτοαπασχολουμενοι.

Το γεγονος οτι γκρουπουσκουλα δεν εχουν επαγγελματικα στελεχη οφειλεται στο γεγονος οτι δεν μπορουν να τα συντηρησουν λογο μεγεθους ειτε γιατι οι ακολουθοι τους ειναι τσιφουτηδες και δεν κατανοουν τη χρησιμοτητα

αυτα τα βασικα