Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία

...κι άλλα μικρά, ως συνέχεια από τα προηγούμενα και εν είδει διαλόγου με κάποια σχόλια σφων αναγνωστών, που εκφράζουν και δικές μου σκέψεις και πρόλαβαν αυτά που ήθελα να πω.

Το ποσοστό Πε-Χα (PH) à 5,5% εμφανίζεται για πολλοστή φορά την τελευταία 25ετία (μετά από το 96’, το 00’, το 5,89% των εκλογών του 04’ και το 5,47% του Γενάρη). Κι όπως λέει ένα τουιτεράς, το ΚΚΕ = 5,5 είναι μεγαλύτερη σταθερά κι από το π=3,14.
Ο κόσμος αλλάζει (και μας τρομάζει), οι ΓΓ μας επίσης, τα φύλλα πέφτουν και βγαίνουν ξανά, αναχώματα πάνε κι έρχονται, οι κυβερνήσεις πέφτουνε (μα η αγάπη μένει) κι η βελόνα πάντα κολλημένη εκεί. Μια ζωή στο πεντέμισι είστε… Πες, πες, στο τέλος θα το πιστέψουμε κι εμείς. Αυτό είναι το όριο, ταβάνι και πάτωμα μαζί, δεν έχει παραπάνω, παρακάτω, παρά μόνο ως εξαίρεση στον κανόνα και στιγμιαία παρέκκλιση, που θα τη διορθώσει η ζωή.

Αυτή, εν τω μεταξύ, είναι κι η πρώτη φορά (αριστερά) μετά από καιρό, που δεν κινούμαστε παράλληλα με την Ανταρσυα και τις δικές της μετατοπίσεις, καθώς αυτή ανέβηκε ελαφρώς σε ψήφους και ποσοστά, παρά την πίεση της ΛαΕ, την αποχή, την απουσία των ψηφοδελτίων της από την Πιερία, κτλ. Εάν όμως ισχύουν τα ποσοστά που δείχνουν οι δημοσκόποι για το Σύριζα στους νέους, αυτό πάει να πει πως πολλοί φοιτητές που ψηφίζουν την/τα Εαακ, δεν πήγαν στην Ανταρσυα (της Εαακ) ούτε στη ΛαΕ (των Εαακ), αλλά παρέμειναν πιστοί στην πρώτη φορά «Αριστερά».
(Παράλληλα εδώ προκύπτει ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα για το μαζικό άνοιγμα και την απήχηση του Κουκουέ στους νέους και σε όσους επέλεξαν την αποχή, αλλά προτιμώ να το κρατήσουμε κάβα, αντί να το στριμώξω εδώ σε μια απλή, φευγαλέα αναφορά).

Σε ένα από τα πινακάκια των δημοσκόπων, που είναι πλήρως αναξιόπιστα (και αμφιβάλλω κατά πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο για περαιτέρω ανάλυση ένα εργαλείο καθαρής χειραγώγησης), η χρυσή αυγή εμφανιζόταν πρώτο κόμμα στους ανέργους, με διαφορά στήθους από το Κουκουέ και μπροστά από τη ΛαΕ. Προφανώς οι μισοί από τους άνεργους ψηφοφόρους της έχουν φάει το παραμύθι πως οι μετανάστες τους παίρνουν τις δουλειές (ειδικά για τους πτυχιούχους), ενώ οι άλλοι μισοί μπορεί να περιμένουν επαγγελματική αποκατάσταση στον κόσμο της νύχτας: μπράβοι, πορτιέρηδες, μαχαιροβγάλτες… τόσες τίμιες δουλειές υπάρχουν –που μας τις παίρνουν οι ξένοι, μην το ξεχνάμε αυτό.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο από την εξέταση της ψήφου ανά δήμο και γειτονιά είναι πως το Κόμμα εμφανίζεται τρίτη δύναμη (μπροστά από τους φασίστες) στη Β’ Αθήνας και σε πολλές λαϊκές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Ενώ το Ποτάμι αναδεικνύεται τρίτη δύναμη στα βόρεια προάστια και τις συνοικίες με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, δείχνοντας με έναν ακόμα τρόπο την ταξική του αναφορά.
Μόνο μελαγχολία προκαλεί αντιθέτως η ανάλυση της γυναικείας ψήφου και οι… Τσιπρούλες γκρούπις του Αλέξη –τι να πιάσει μπροστά σε αυτό το ύψος του Μεϊμαράκη με τα βαμμένα φρύδια του, για να μη φαίνεται τόσο γέρος.

Ο εκλογικός χάρτης με την επιρροή του Κκε ανά νομό μας δείχνει πως η στασιμότητα στο πανελλαδικό ποσοστό οφείλεται βασικά στη μικρή πτώση που σημειώνει στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), παρά στην επαρχία, όπου επικρατούν κυρίως ανοδικές τάσεις. Το Κόμμα μπορεί να βγαίνει τρίτη δύναμη στη Β’ Αθήνας, αλλά χάνει στην Αττική περίπου τις μισές ψήφους απ’ όσες απώλεσε συνολικά από το Γενάρη του 15’. Επαναλαμβάνεται δηλ σε μικρότερη κλίμακα ένα φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και το Μάη του 12’ και δύσκολα μπορεί να αποδοθεί στην παράμετρο των ετεροδημοτών, που ισχύει πχ για κάποια απομακρυσμένα νησιά.

Η ανάλυση της ψήφου δείχνει επίσης πως ο επαναπατρισμός κάποιων ψηφοφόρων που είχαν μετατοπιστεί στο Σύριζα (ε δεν μπορεί να μας λένε όλοι ψέματα ή να τα φουσκώνουν οι σφοι που γνωρίζουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις) αντισταθμίστηκε από διαρροές άλλων, θεωρητικά πιο τσιμενταρισμένων (από τη μαφία και γι’ αυτό βυθίστηκαν αύτανδροι, όπως λέει και μια σφισσα) που μας ψήφισαν το Γενάρη του 15’, για να μας την κάνουν τώρα –πιθανότατα προς το Σύριζα, (κι ούτε καν στη ΛαΕ, με το αντιμνημονιακό μανδύα) για να μην ξανάρθει η δεξιά και κάνει αυτά ακριβώς που κάνει ο Σύριζα καλύτερα. Άβυσσος η ψυχή του ψηφοφόρου… Και σε κάνει να αναρωτιέσαι, όπως ακριβώς και για τους οπαδούς των ναζί, αν μπορεί τελικά να γίνεται λόγος για εξαπατημένους ή συνειδητούς ψηφοφόρους.

Αυτό ανοίγει αυτομάτως την κουβέντα για το τι καλύτερο μπορεί ή μπορούσε να γίνει και την ανάγκη αυτοκριτικής εν όψει και των συζητήσεων για τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος.
Η αυτοκριτική όμως δεν μπορεί να είναι αυτομαστίγωμα ή μια απλή ομολογία αποτυχίας, όπως γίνεται συνήθως αντιληπτή, αλλά αναζήτηση αιτών και προσδιορισμός μεθόδων που θα βελτιώσουν-αλλάξουν την κατάσταση και το αποτέλεσμα. Κι εξάλλου σε τι ακριβώς μπορεί να γίνει αυτοκριτική; Τι δεν πήγε καλά σε αυτήν την προεκλογική περίοδο; Τα σποτάκια, το ντιμπέι, οι εμφανίσεις των δικών μας στα πάνελ, η εκστρατεία στο τουίτερ με την ετικέτα ψηφίζω Κκε, οι κεντρικές συγκεντρώσεις που ήταν οι μεγαλύτερες απ’ όλων των άλλων; Η δικαίωση για το δημοψήφισμα και το πολιτικό ξεγύμνωμα για το στρατόπεδο του «όχι»;

Τι παραπάνω θα μπορούσε να γίνει με εκλογικούς όρους και δεν έγινε; Μήπως αυτό το παραπάνω δεν αφορά τις εκλογές, αλλά ξεφεύγει από τα στενά πλαίσιά τους; Μήπως σε αυτό το γήπεδο που δεν το επιλέγουμε εμείς, έχουμε συγκεκριμένο, χαμηλό ταβάνι και πρέπει να παίξουμε πρωτίστως αλλού μπάλα; Μήπως πρέπει να ρίξουμε αλλού το βάρος, να σπάσουμε την εκλογική ρουτίνα και το στιλ δουλειάς που αντικειμενικά υπαγορεύει και να το πάρουμε αλλιώς, αδιαφορώντας για τα άμεσα βραχυπρόθεσμα εκλογική οφέλη; Να μετρήσουμε πρώτα πραγματικά βήματα για το λαϊκό κίνημα και σε δεύτερο χρόνο και πλάνο την εκλογική τους αποτύπωση, σε στέρεες βάσεις.

Το ζητούμενο δεν μπορεί να περιοριστεί πάντως στο σχηματικό δίπολο: πάμε αποφασιστικά ή πιο πλατιά, λες και το ένα αποκλείει το άλλο. Πάμε πλατιά σε ακόμα περισσότερο κόσμο, με αιχμή τα ζητήματα που τον απασχολούν και βρίσκονται στην εμβέλεια της κατανόησής του, αλλά πιο αποφασιστικά από ποτέ, για να ξετυλίξουμε μια πλήρη, εναλλακτική πρόταση, που εκτός από τα επιμέρους, δεν μπορεί να μην απαντά στο στρατηγικό θέμα της εξουσίας.

Ας πω κι ένα παράδειγμα, παρμένο από αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Ο Μιχαλολιάκος δύο μέρες πριν τις εκλογές, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για να τσιμεντάρει την εκλογική του επιρροή και να καταστήσει οιωνεί συνένοχους και φασίστες όσους θα την ενίσχυαν με την ψήφο του (που βαίνουν σταθερά μειούμενες από το 12’ και τελικά δεν ξεπέρασαν σε ποσοστό ούτε το 7%, αλλά αυτό δεν το καθιστά μη ανησυχητικό ως μέγεθος).
Σίγουρα δεν υπάρχει ακριβές αντίστοιχο, ούτε τσιμενταρισμένες ψήφοι και δεσμοί, που να μην απαιτούν διαρκώς ανανέωση –ούτε πολύ περισσότερο θα μπορούσε να κριθεί με εκλογικούς όρους η συμφωνία ή η διαφωνία ενός σώματος πχ με το σοσιαλισμό. Αλλά μήπως θα μπορούσε να τεθεί ένα βασικό ζήτημα ως κεντρικό και ειδοποιός διαφορά από τους υπόλοιπους, πχ η αποδέσμευση από την ΕΕ, που ο ρόλος της γίνεται αντιληπτός από ολοένα και ευρύτερα στρώματα, ή η ανάγκη για πλήρη ρήξη με τη Γσεε; Οι ψήφοι μπορεί να μη γίνονταν περισσότερες, αλλά θα ήταν ζυμωμένες, κερδισμένες (;), και καταγραμμένες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει να ασκούμε το δικαίωμα στον προβληματισμό και την (αριστερή) μελαγχολία. Ε ναι, ακόμα κι οι σύντροφοι έχουν αυτό το δικαίωμα. Ναι μεν οι εκλογές δεν προσφέρονται για να μας προσφέρουν χαρά, γιατί ακόμα κι ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα δε σημαίνει απαραίτητα αντίστοιχα θετικές διεργασίες και σε επίπεδο κινήματος. Αλλά ένα κακό αποτέλεσμα δεν υπόκειται ακριβώς στην ίδια ανάγνωση, πως δεν έχει ακριβώς σημασία και καμία επιρροή στην ψυχολογία και τις διαθέσεις του κόσμου. Γιατί αν δεν μπορεί να κάνει ένα μικρό βήμα, μόνος του πίσω από το παραβάν, φαντάσου πόσο δύσκολο θα του φανεί να εκτεθεί σε δημόσια θέα για ένα μεγαλύτερο, αποφασιστικό άλμα.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να μη στεναχωρηθούμε, αλλά πώς θα διαχειριστεί ο καθένας μας αυτή τη μελαγχολία κι αν θα την αφήσει να τον πάρει από κάτω ή θα πεισμώσει, για να φέρουμε τον κόσμο στα μέτρα μας πριν να μας φέρει εκείνος στα δικά του. Για να δυναμώσει το κόμμα, πρωτίστως στην κοινωνία και κατά συνέπεια, αλλά παρεμπιπτόντως κι όχι εν είδει αυτοσκοπού και στην κάλπη.
Με άλλα λόγια, όπως το ζητούμενο για τον κόσμο ήταν να μην εκτονώσει με άσφαιρα πυρά την οργή και την αγανάκτησή του, το αυτό ισχύει και για κάθε σφο ξεχωριστά με το δικό του θυμό-απογοήτευση και τα στάδια του πένθους, που καταλήγουν στη μοιρολατρική αποδοχή της πραγματικότητας.


Αλλά την επόμενη μέρα θα την αναλύσουμε καλύτερα και στο επόμενο σημείωμα.

75 σχόλια:

ένας στρατολάτης είπε...

Σώπα μωρέ που θα μας πάρει κι από κάτω. Μπορεί να πέσει λίγο το ηθικό αλλά αλίμονο αν κολλήσουμε στα κοιλοπονήματα του κοινοβουλευτισμού.
Εγώ δεν βρίσκω να έγινε κάτι στραβά από το κόμμα. Όσο κι αν καταντάει καραμέλα, είναι οι συνθήκες τέτοιες. Είναι βαρύς ο χειμώνας, δε θ'ανθίσουν τα δέντρα με μια φωτιά που κρατά αναμμένη καταμεσίς στο δάσος.
Σημασία έχει να κρατά αναμμένη.

Ανώνυμος είπε...

H αλήθεια πάντως, είναι ότι η μόνη περίπτωση στην οποία θα μπορούσαμε να είμαστε χαρούμενοι, είναι αυτή που ο κόσμος θα έδινε 5 αντί για 90% στα μνημόνια και στους φασίστες, πράγμα που δεν έπαιζε για κανένα λόγο και το ξέραμε.
Μήπως λοιπών οι σύντροφοι που έχουν κάθε λόγο να στεναχωριούνται έπεσαν, και πέσαμε γενικά σε παγίδα που βάλαμε στον εαυτό μας;

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Οσο και αν έψαξα πουθενά μα πουθενά δεν βρήκα να αποτυπώνεται το τμήμα εκείνο της αστικής τάξης που επιθυμούσε την έξοδο από την νομισματική ένωση για να του δοθεί έτσι
η δυνατότητα να εξαγοράσει τα πάντα με τα δις ευρώ που είχε βγάλει στο εξωτερικό.
Αν αυτό ήταν αλήθεια και όχι μύθος σίγουρα αυτό το τμήμα της αστικής τάξης θα είχε πιάσει στασίδι στη βουλή.
Εδώ καταφέρνουν να προβάλουν σούργελα τύπου Λεβέντη,διαπλεκόμενα υποκείμενα Ποταμίσια και να τα προοθούν στη Βουλή και θα άφηναν απέξω τους δραχμιστές?
Επειδή έχω απόλυτα κατανοήσει οτι ούτε στα πιο τρελλά της όνειρα η αστική τάξη δε θα ζούσε την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της τόσο τέλεια όσο τα εξυπηρετεί εντος ΕΕ και ευρώ ταπεινή μου γνώμη είναι οτι το κομμα πρέπει να ξαναδεί το θέμα της εξόδου απο το ευρώ προσεκτικότερα.
Στηρίζω ΚΚΕ 35 χρόνια αλλά αυτό το ζήτημα μου δημιουργει πολλα ερωτήματικά.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ανώνυμος -3:59μμ, το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο όπως πάντα, μην αφήνεις τα αστικά επιτελεία να σε παίζουν.
Αυτή την στιγμή δεν θα διέφερε το να αλλάξουμε νόμισμα σε τίποτα, και άμα αλλάζαμε την νύφη θα την πληρώναμε πάλι εγώ και εσύ, και δεν θα κερδίζαμε τίποτα! Ίσως να ήταν και χειρότερα τα πράγματα!
Μόνο κάποιοι αστοί θα κέρδιζαν, και αυτοί πιθανότατα δεν είναι αρκετοί ακόμα για να επιβάλουν το συμφέρον τους ή δεν έχουν τόσο μεγαλύτερο συμφέρον από ότι με την τώρα κατάσταση...
Το ΚΚΕ σωστά λέει ότι αυτό που πρέπει να γίνει για να έχει νόημα για τους πολλούς η αλλαγή νομίσματος, είναι να αλλάξει πρώτα το είδος της οικονομίας, αφού εννοείτε βγούμε και απο το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, ΚΑΙ απο το ευρό!

Κώστας

gg είπε...

Θεωρώ ότι ο στρατηλάτης όπως και άλλοι που αναφέρθηκαν στο εν λόγω θέμα το πιάνουν σωστά αλλά καταλήγουν σε λάθος συμπέρασμα εντέλει. Σίγουρα δεν πρέπει να μας πάρει από κάτω, σίγουρα δεν χρειάζεται αυτομαστίγωμα και σίγουρα δεν πρέπει να πιστέψουμε πως μια ισχυρότερη Κ.Ο. ή ακόμα και κυβέρνηση θα είχε πολύ περισσότερες δυνατότητες. Ωστόσο...
1)Δεν μπορεί οι συνθήκες να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία. Πάντα αυτές θα είναι από εδώ και μπρος και μάλιστα τα εκβιαστικά διλήμματα θα γίνονται όλο και πιό ισχυρά. Τι θα περιμένουμε δηλαδή fair play από την αστική τάξη; Το λέω γιατί από το 2012 και μετά όλα τα άσχημα αποτελέσματα (και ήταν όλα άσχημα) αποδόθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό.
2)Μπορεί οι εκλογές να είναι αστική διαδικασία, να αποτυπώνουν στιγμιαία ένα συσχετισμό και τα σχετικά ωστόσο διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό κλίμα στον κόσμο το οποίο αποτυπώνετε άμεσα στο κίνημα. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι αλλά αυτούς έχουμε με αυτούς δουλεύουμε. Η λογική του δεν βαριέσαι δεν έγινε και τίποτα είναι άκρως λανθασμένη και άθελα επικίνδυνη και μου θυμίζει το όσα δεν φτάνει η αλεπού που ειπώθηκε σε προηγούμενη ανάρτηση.
3)Ακόμα δυστυχώς (αν και επικοινωνιακά βελτιωθήκαμε) πληρώνουμε τα λάθη του '12 όταν και πέρασε στο συλλογικό υποσυνείδητο ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει και σε μεγάλο βαθμό χάθηκε η διάθεση του κόσμου για ενημέρωση γύρω από τις θέσεις μας. Και μπορεί ορθώς να είπαμε όχι σε κάθε κυβέρνηση στον καπιταλισμό όταν όμως αυτό γίνεται με χοντροκομμένο τρόπο (και 40% να παίρναμε θα το γυρνάγαμε πίσω) μόνο προβλήματα δημιουργούνται. Μπορεί να φανεί δευτερεύων αλλά όποιος έκανε δουλεία τότε θα θυμάται πως τις μισές κουβέντες τις αναλώναμε στο να εξηγούμε τέτοιες αψυχολόγητες ατάκες και ακόμα αυτό το κλίμα δεν έχει υποχωρήσει στο ελάχιστο. Και αυτό πάει στην διαφορετική αντίληψη που οφείλουμε να έχουμε(συνεχίζεται...)

Neophyte_commie είπε...

Συμφωνώ με την εισήγηση, και συμφωνώ και επαυξάνω με χέρια και πόδια την ένατη παράγραφο, με εξαίρεση ένα σημείο: «Αλλά μήπως θα μπορούσε να τεθεί ένα βασικό ζήτημα ως κεντρικό και ειδοποιός διαφορά από τους υπόλοιπους, πχ η αποδέσμευση από την ΕΕ, που ο ρόλος της γίνεται αντιληπτός από ολοένα και ευρύτερα στρώματα […];»

Νομίζω όχι. Ο κόσμος φοβάται πάρα πολύ την αποδέσμευση από την ΕΕ (ακόμη και από το ευρώ μόνο, βλ. ποσοστά ΛΑΕ). Για να την δεχθεί, θα πρέπει να έχει πεισθεί από την εναλλακτική (ανάπτυξη επαναστατικών κινημάτων στις γύρω χώρες και κατ' επέκταση μια έστω χαλαρή συνεργασία/συμμαχία με τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, ένα είδος νέου συμφώνου Βαρσοβίας). Ακόμη δεν έχει πεισθεί γι' αυτό (στον βαθμό που το έχει ακούσει, καταλάβει κλπ), πόσο μάλλον να πεισθεί για μια Ελλάδα εκτός ΕΕ μόνη της («απομονωμένη», «Βόρεια Κορέα» κλπ). Επίσης, σκέπτομαι μήπως η εστίαση στην αποδέσμευση από την ΕΕ (από μόνη της) δίνει νερό στον μύλο της εξάρτησης («ο Τσίπρας προσπάθησε και δεν τον άφησαν», ενώ η σωστή θέση είναι «οι Έλληνες καπιταλιστές δεν τον άφησαν εξίσου με τους Ευρωπαίους καπιταλιστές»), άρα στέλνει στον φασισμό.

Κατά τη γνώμη μου, είναι σωστό που το θέτουμε όλο μαζί, ως πακέτο (κι ας μας τη λένε οι Κασιδιάρισσες Νήσοι).

Και ένα τελευταίο (το προηγούμενο σχόλιο μάλλον φαγώθηκε): Το μόνο θετικό στοιχείο αυτών των εκλογών είναι η αποτυχία του οπορτουνισμού (ΛΑΕ-Ανταρσύα). Έχουμε δύο χρόνια (εκτιμώ) ώς τις επόμενες εκλογές, όπου πρακτικά θα παίζουμε μόνοι μας. Πρέπει να τον εκμεταλλευθούμε στην κατεύθυνση προώθησης της πολιτικής πρότασης. Οι φασίστες έπιασαν ταβάνι. Μέχρι να φθάσει η αποχή στο 90% και να βγούνε κυβέρνηση, έχουμε κάποιον χρόνο για να προετοιμάσουμε τον κόσμο για όσα ξέρουμε ότι θα γίνουν μετά, αλλά πρέπει να δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία στο πολιτικό κομμάτι. Η κινηματική δουλειά δεν αρκεί, γιατί δεν πρόκειται να έρθουν μάζες στο κίνημα (είτε το ΠΑΜΕ πάρει νομική μορφή τριτοβάθμιου οργάνου είτε όχι), αν οι μάζες δεν πεισθούν κατά επαρκές ποσοστό για τον τελικό σκοπό. (Πόσο είναι το επαρκές δεν ξέρω, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είναι τεράστιο.)

gg είπε...

(συνέχεια)
Και πάμε στο βασικό. Ποιούς λόγους δώσαμε να ψηφίσει κανείς ΚΚΕ; Την σταθερότητα και εντιμότητα μας, την καταδίκη των άλλων δυνάμεων και το να υπάρχει την άλλη μέρα δυνατό ΚΚΕ για τους αγώνες που έρχονται. Σωστά τα δύο πρώτα αλλά δεν φτάνουν. Γιατί ο κόσμος θα στηρίξει όποιον του δώσει την ελπίδα (άσχετα αν σχεδόν πάντα είναι ψευδή) ότι την άλλη μέρα μπορεί και να έχει μια ελάφρυνση οπουδήποτε.
Αλήθεια δώσαμε εμείς αυτή την ελπίδα; Πέρα από το γενικόλογο ο λαός να μην σκύψει το κεφάλι και να αγωνιστεί εξηγήσαμε το πως αυτοί οι αγώνες θα γίνουν και θα έχουν την πιθανότητα να κερδίσουν; Τα καίρια ζητήματα που βάζαμε και αφορούν την μεγάλη πλειοψηφία πως θα τα παλεύαμε να εφαρμοστούν;
Και γιατί εντέλει να μην κάναμε κάτι αντίστοιχο με την πρόταση για την κατάργηση των μνημονίων; Δηλαδή να ετοιμάζαμε ένα σύνολο νόμων ανακούφισης του λαού όπου θα το καταθέταμε αμέσως στην επόμενη βουλή και θα καλούσαμε τον κόσμο να στηρίξει το κόμμα για να έχει και περισσότερους βουλευτές αλλά κυρίως να τον καλούσαμε εκείνες τις μέρες σε απεργίες και κινητοποιήσεις ώστε να παλέψει για να περάσει το νομοσχέδιο. Δεν έχω αυταπάτες ότι στις τωρινές συνθήκες θα ηταν εύκολο αλλά αν μη τι άλλο θα δινόταν σε ανθρώπους του περίγυρού μας η δυνατότητα να δούνε κάποια λύση στα άμεσα προβλήματά τους μέσα από τον αγώνα.
Γενικά είναι δύσκολο τέτοια θέματα να αναλυθούν στα σχόλια ωστόσο θα πρέπει να σκεφτεί κανείς τι διέξοδο δίναμε σε όποιον σήμερα στενάζει από δάνεια, χρέη, λογαριασμούς για μια μικρή έστω ανακούφιση; Γιατί οι άλλοι προτείναν μια διέξοδο (άσχετο αν ήταν ψεύτικη)
Ευχαριστώ

Cos είπε...

@metalheart158
Προσοχή, μπορεί να θεωρηθείς "true", "troll" ή "true troll" από τους χωρίς εισαγωγικά True.

gg είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί να θεωρηθώ τρολ. Τι από τα παραπάνω (ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κανείς) δεν είναι σοβαρά; Ή θεωρείς πως έχω απώτερο σκοπό (τύπου εργ.αγώνα) για όσα έγραψα; Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να τα παρεξηγήσει.

zoot horn rollo είπε...

Cos δε πήγαινε για σας αλλά για τον Αββακούμ (εριστικός), οπότε πολύ κακώς αρπάζεσαι. Τα σοβαρά σχόλια δε τα αντιμετωπίζω έτσι. Υπάρχει συναισθηματική φόρτιση κι ένταση, αλλά ας προσέχουμε τις μπανανόφλουδες των πονηρών.

Σχετικά πρόχειρα τα παραθέτω, δεν είναι τα μόνα ζητήματα, αλλά ειναι σημαντικά:

Αν κάτι χρειάζεται να διορθωθεί-βελτιωθεί είναι το πως βάζει το ΚΚΕ το ζήτημα του σοσιαλισμού. Μπορεί να υπάρχει δυσκολία από τη δυσφήμιση του όρου επι δεκαετίες από τα διάφορα ΠΑΣΟΚ, μπορεί να έχει πέσει ατελείωτη λάσπη για τη περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, μπορεί σε κάποιους να φαντάζει μακρινός και δύσκολος (που είναι) αλλά πλέον είναι επιτακτικό να αναδειχθούν οι κατακτήσεις του εκείνη τη περίοδο, πτυχές γεγονότων και καταστάσεων που οδήγησαν στη παλινόρθωση του καπιταλισμού (π.χ. Κοσιγκιν 1965 κ.α.) και πάνω απ'όλα το πώς θα προχωρήσουμε στην Ελλάδα, αξιοποιοώντας όλες τις δυνατότητες, ανθρώπινες και υλικές ώστε να φτάσουμε στο στόχο.
Επίσης να μην είμαστε "μαγκωμένοι" και να φοβόμαστε λέξεις όπως επανάσταση,σοσιαλισμός, κομμουνισμός, είναι κι ένας τρόπος να ξεκινήσεις να πεις πως θέλεις την εξουσία-κυβέρνηση με τους δικούς σου όρους, αντικρούοντας τα περί "ΚΚΕ που δε θέλει να κυβερνήσει" και ανοίγοντας καλύτερη κουβέντα.
Δέχομαι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο και δε μπορεί να γίνει στο άψε σβήσε. Απαραίτητο το διάβασμα, σε συνδυασμό πάντα με τη δράση σε κάθε χώρο.

Άλλο θέμα που είναι σημαντικό είναι και αυτό των επιτροπών αγώνα, σε κάποιες περιοχές έχουν αξιόλογη δράση, αλλά συνολικά είναι πίσω από τις ανάγκες. Εκεί έχεις δυνατότητες για παρεμβάσεις στα πιο καθημερινά προβλήματα και ταυτόχρονα να δουλέψεις τη συνολική σου πρόταση. Δεν ἐχουν αξιοποιηθεί/λειτουργούν με βάση τις απαιτήσεις.

zoot horn rollo είπε...

Κάτι ακόμα: Να μη κρυβόμαστε, να λέμε ότι η υπόθεσή μας έχει "τρέξιμο" και προϋποθέτει θυσίες απ'όλους (Κόμμα,οπαδούς,συνοδοιπόρους), καλὐτερα από το να στρογγυλεύουμε γωνίες για να μη "τρομἀξουμε" το κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Θα κάνω μια παρατηρηση κι ας με πουνε και τρου και οτι θέλουν. Δεν υπάρχει πραγματικό και μη πραγματικό ΚΚΕ, το Κόμμα έχει αλλάξει 10 γραμμές από την ίδρυσή του σιγα μην ήταν η πραγματική πριν 10-15 χρόνια.

Ενω το Κομμα έπιασε το θεμα του φιασκου της διαπραγματευσης και αυτο αναγνωριστηκε απο τον κόσμο (εστω με την μη επιθεση προς αυτο) δεν επιασε το ζητημα στο τι πεζοταν απο φοβο μην υπαρχουν θεματα μικρων μεγαλων καπιταλιστικών κρατων, εξαρτησεων κτλ. Επικρατησε το: Οτι γινεται διεθνως ειναι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθεσεις ότι γίνεται εντος ειναι ενδοκαπιταλιστικες (δραχμη-ευρω). Λεγοταν μαλιστα συγκεκριμενα ποιο κεφαλαιο μαχεται για τη δραχμη, όμως σε ΟΛΕΣ τις φαρμακοβιομηχανιες, εκτός του Γιαννακόπουλου, σε όσες ναυτιλιακές ξέρω, σε ΟΛΑ τα ξενοδοχεια ήρθε γραμμη για ΝΑΙ.
Το οτι υπαρχει θεμα στο πως αναλύεις τη κατάσταση δεν ξέρω αν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιρροή σου στο κόσμο· το οτι στο 90+% των επιχειρησεων με 5 εργαζομένους και πάνω (βλ. αστικά κέντρα) έγινε από παραίνεση μέχρι απειλή να ψηφιστεί το ΝΑΙ, πιστεύω είχε κάποια αρνητική επίπτωση αφου αντικειμενικα στα ματια του εργαζομενου αυτη η σταση της εργοδοσιας πηρε ταξικα χαρακτηριστικά (ανεξαρτητα απο το σχεδιασμο της αστικής κυβέρνησης αλλά και τάξης για το δημοψήφισμα) και το Κόμμα πρωτη φορα ασχολήθηκε και αναφέρθηκε στο θέμα με δυο λέξεις (πιεσεις εργοδοσιας γενικα) στην ανακοινωση για το δημοψηφισμα.

Πριμ

ένας στρατολάτης είπε...

Το πρόβλημα metalheart158 είναι ότι και να γινόταν κατάθεση ενός συνόλου νόμων για την ανακούφιση του λαού, όπως λες, δεν θα προσέφερε πολλά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κόμματος. Διότι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί ένας τρίτος ψηφοφόρος είναι "καλά, και που θα βρεθούν τα λεφτά;". Θέλω να πω ότι καλές είναι οι προτάσεις νόμου και απαραίτητες (αλλιώς τι να κάνεις στη βουλή) αλλά δεν προσφέρουν πολλά σε επικοινωνιακό επίπεδο τη στιγμή που ο λαός βρίσκεται στο τρυπάκι του "πάση θυσία ευρώ".
Συμφωνώ φυσικά ότι είναι κρίσιμο να δώσεις την ελπίδα και να τη δώσεις απτά. Από το Α ως το Ω, το τι θα κάνεις, πως θα το κάνεις και πως θα εξασφαλίσεις ένα σταθερό και βιώσιμο καθεστώς.
(Παρεμπιπτόντως "στρατηλάτης" ήταν ο Τζένγκις Χαν)

gg είπε...

Το στρατηλάτης γράφτηκε εκ παραδρομής! Χαζό αλλά συμβαίνει.
Με την λογική αυτή δεν θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε μειώσεις μισθών-απολύσεις γιατί το αφεντικό έχει δυσκολίες και που θα βρεθούν τα λεφτά;
Το θέμα είναι ότι τα λεφτά υπάρχουν και πολλές φορές περνάνε από τα χέρια του κράτους εκατομμύρια για να πάνε στις τράπεζες και στις μεγάλες επιχειρήσεις(βλέπε αφαίμαξη αποθεματικών). Ίσα ίσα με αυτό που είπα δίνετε και η δυνατότητα να ανοίξει μια άλλη κουβέντα παράλληλα για την ταξικότητα του κράτους.
Αλλά πέρα από αυτό το ζήτημα δεν είναι επικοινωνιακό αλλά ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Σήμερα είναι που πολύς κόσμος δεν μπορεί να φανταστεί αν θα τα βγάζει πέρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Οπότε σήμερα πρέπει να δωθεί ανακούφιση σε αυτών τον κόσμο αλλιώς θα ψάχνει αυτόν που ίσως θα του πετάξει το ξεροκόμματο.
Και ας δεχτώ ότι αυτό που λέω δεν θα προσφέρει πολλά στην ενίσχυση του κόμματος. Πως το κόμμα απαντά σήμερα σε αυτά τα μείζονα προβλήματα; Πως οργανώνεται πλατιά και σε μη κομμουνιστές η πάλη για αυτά και με ποια αιτήματα; Δεν θέλω να μηδενίσω τους μεγάλους αγώνες που δώσαμε αλλά βλέπω να μην υπάρχει το τελευταιο που γράφεις δηλαδή τι και πως με ακρίβεια. Σχέδιο και όχι αποσπασματικόι αγώνες όποτε προκύψει το κάθε πρόβλημα.
Η παρέμβαση για το σοσιαλισμό δεν θα πρέπει να υποχωρήσει μήπως και τρομάξουμε τον κόσμο (όπως λένε ανταρσυα και λοιποί). Ωστόσο η μαγκία φαίνεται όταν συνδυάζει κανείς αυτά τα δύο.

Sotos είπε...

ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΕΚΤΙΜΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ. ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΛΕΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΑΡΚΕΤΟΙ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΗΣ ΕΑΝ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ :(

Ανώνυμος είπε...

"Μπορεί να φανεί δευτερεύων αλλά όποιος έκανε δουλεία τότε θα θυμάται πως τις μισές κουβέντες τις αναλώναμε στο να εξηγούμε τέτοιες αψυχολόγητες ατάκες και ακόμα αυτό το κλίμα δεν έχει υποχωρήσει στο ελάχιστο."

Περίεργο γιατί άλλες ατάκες χοντροκομμένες όπως "ναι σε όλα" που συνοδεύονται κι από πράξεις, βλέπουμε τους πάντες να τις καταπίνουν αμάσητες. Και δε λέω μόνο για τις εκλογές αλλά και για τους 40 διαμαρτυρομένους πλην Λακεδαιμονίων όταν ψηφιζόταν το 3ο μνημόνιο.

Είναι στ' αλήθεια αυτό στο οποίο αναφέρεσαι κάτι άλλο παρά ψευτοδικαιολογία εκείνου που "ασκεί κριτική"; Κατά τη γνώμη μου όχι. Αν δεν υπήρχε αυτό, θα υπήρχε κάτι κλασικότερο, η κόρη της Παπαρήγα, το βρώμικο 89 κοκ.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

"Και γιατί εντέλει να μην κάναμε κάτι αντίστοιχο με την πρόταση για την κατάργηση των μνημονίων; Δηλαδή να ετοιμάζαμε ένα σύνολο νόμων ανακούφισης του λαού όπου θα το καταθέταμε αμέσως στην επόμενη βουλή και θα καλούσαμε τον κόσμο να στηρίξει το κόμμα για να έχει και περισσότερους βουλευτές αλλά κυρίως να τον καλούσαμε εκείνες τις μέρες σε απεργίες και κινητοποιήσεις ώστε να παλέψει για να περάσει το νομοσχέδιο."


Ο κόσμος που ψηφίζει Τσίπρα και Μιχαλολιάκο ίσως καταλαβαίνει καλύτερα που ζει από σας.
Θα μπορούσε να γίνεται γενική απεργία με 100% συμμετοχή για δεκαετίες και κανένας τέτοιος νόμος δεν θα ερχόταν σε συζήτηση.

Αυτό είναι η σκληρή πραγματικότητα και το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι την αποδέχονται ως τέτοια. Είναι σε τέτοια φάση ο καπιταλισμός που είναι σχεδόν αδύνατο να κερδηθεί ακόμα και 2% αύξηση σε επιχείρηση με κέρδη.

Πέρα από τον ίδιο τον Σοσιαλισμό που είναι το κύριο και το μόνο άμεσο και ουσιαστικό αίτημα που μπορεί να έχει η εργατική τάξη τώρα, το μόνο που βλέπω να έχει δυνατότητες να προσφέρει χαλάρωση είναι ακριβώς "αντινομοθετικές πρωτοβουλίες" όπως είχαν γίνει παλαιότερα για το χαράτσι.

Και τότε πολύ δύσκολα ν' ακολουθούσαν άλλοι και να θέσουν σε κίνδυνο την κανονικότητα τους (χωρίς να έχουν πειστεί ότι η κανονικότητα τους είναι η ίδια επικίνδυνη) αλλά θα ήταν ίσως μια πρόσκαιρη ελάφρυνση γι' αρκετούς.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Ως απάντηση στον ανώνυμο 22 Σεπτεμβρίου 2015 - 3:59 μ.μ. και στον πριμ περί της μη ύπαρξης τμήματος της αστικής τάξης που να ήθελε δραχμή ή που να στήριξε το λεγόμενο Όχι.
Πέρα από τη περίπτωση των Γιαννακοπουλαίων (κακώς να περιορίζεται το ζήτημα στον Τράκη που το άτομο χρίζει σοβαρής ψυχιατρικής βοήθειας) υπάρχουν ενδεικτικά:

Greece Should Take the Bailout Money and Run: Alki David
http://www.bloomberg.com/news/videos/2015-07-15/greece-should-take-the-bailout-money-and-run-alki-david
Απόσπασμα από το video με τις δηλώσεις του στο Bloomberg
«Η Ελλάδα πρέπει να πάρει τα λεφτά και να τρέξει (...) πίσω στη διαμόρφωση της εθνικής της οικονομίας καθιερώνοντας το δικό της εθνικό νόμισμα μένοντας ανεξάρτητη από την ΕΕ. Πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν μια χώρα με φθηνό τουρισμό μια σταθερή οικονομία και το επίπεδο ζωής ήταν καλύτερο»

O συγκεκριμένος αξιότιμος κροίσος είναι της οικογένειας που ελέγχει τον κολοσσό ονόματι 3Ε και έχει πολυσχιδή δραστηριότητα και στο εξωτερικό. Όχι μόνο βγαίνει ξεκάθαρα υπέρ της δραχμής αλλά προσεγγίζει ακόμα και την έξοδο από την ΕΕ με καπιταλισμό (γραμμή Nigel Farage εν ολίγοις). Και αυτό το τελευταίο έχει κρίσιμη σημασία γιατί (τουλάχιστον έτσι νομίζω εγώ) μια έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ (είτε συντεταγμένη είτε ασύντακτη) οδηγεί περίπου αυτόματα και στην έξοδο από ΕΕ (με καπιταλισμό βεβαίως). Και είναι αυτό που με κάνει αντίθετο στο να προβληθεί η αποδέσμευση από την ΕΕ χωρίς να υπάρχει η λαϊκή εξουσία άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή. Μη λησμονούμε ότι στην ΕΕ αναπτύσσεται αντιδραστικός αντιευρωπαϊσμός ο οποίος είναι κι αυτός μεγάλος κίνδυνος για τους λαούς.

Υπάρχει επίσης το απολύτως χαμερπές άρθρο της Αυγής την αμέσως επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος υπό τον τίτλο "Ο Σκλαβενίτης είπε Όχι". Ένας Σκλαβενίτης που δεν του ίδρωσε καθόλου το αυτάκι για το δημοψήφισμα παρόλο το ότι είχε ανακοινώσει μέγα-deal λίγο καιρό πριν (Σκλαβενίτης που δίνει γραμμή για Σύριζα στο σωματείο).

Και φυσικά στους ξενοδόχους μέσα υπάρχουν δραχμιστές μόνο που δραχμιστές είναι οι άνθρωποι όχι μ@λάκες να το θέλουν εν μέσω τουριστικής περιόδου (ειδικά που η φετινή αναμένονταν από το χειμώνα ήδη να είναι πολύ καλή).

Σαφώς και υπάρχει τμήμα του κεφαλαίου υπέρ δραχμής. Το ότι δεν εκδηλώνεται τόσο φανερά οφείλεται κατά τη γνώμη μου α) στο ότι είναι μειοψηφικό (ακόμα τουλάχιστον-όχι απαραίτητα για πάντα), β) στο ότι δε βρήκε σε αυτή τη φάση "σύμμαχο" από το εξωτερικό που να θέλει να βοηθήσει να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα με την ευρωζώνη (και την ΕΕ κατ επέκταση) για τη περίπτωση της Ελλάδας και γ) στο ότι το ΚΚΕ δε μάσησε να σταθεί κάτω από ξένη σημαία.

ρα

ΥΓ. Neophyte_commie δε θα έρθουν αυτομάτως αν το ΠΑΜΕ γίνει τριτοβάθμιο αλλά πιστεύω ότι για να έρθουν, αυτό είναι απαραίτητος όρος.

Ανώνυμος είπε...

Για τι σόι πιέσεις μιλάς τώρα ρε συ Πριμ για το δημοψήφισμα; Κι όσες υπήρξαν αχρείαστες ήταν τελικά. Γιατί, αυτοί που ψήφισαν "ΟΧΙ" εννοούσαν κάτι διαφορετικό από συριζαίικο Μνημόνιο 3; Γιατί εγώ δεν το βλέπω (και ως εκ τούτου λαε, ανταρσυους κτλ που παίζουν την γνωστή κασέτα για το "ΟΧΙ" τους θεωρώ τρισμέγιστους απατεώνες). Και αυτό που γράφεις για το ότι ο κόσμος αναγνωρίζει ότι το κόμμα είχε δίκιο για το φιάσκο της διαπραγμάτευσης δεν νομίζω πως ισχύει, για την πλειοψηφία του κόσμου νομίζω πως δεν υπήρξε κανένα φιάσκο. Μνημονιάρα ήρθε, και πουλήθηκε λίγο ψευτομαγκιά, το ιδανικό για τον καναπεδάτο μικροαστό που ένιωσε και υπεύθυνος και "επαναστάτης" ταυτόχρονα.

Ijon Tichy

dimK. είπε...

παιδια,
ξερωντας οτι εχω καταντησει γραφικος(αλλα αυτη την περιοδο εχω χρονο) θα πω και εγω κατι ξεκινωντας απο τα μεσα του 1980
Πιτσιρικας λοιπον, ακουγα στελεχη που μαζευοταν σπιτι μου(το οποιο εκτελουσε χρεη ΚΟΒας στο χωριο/ευρυτερη περιοχη) να εξιστορουν ιστοριες και εντυπωσεις απο ταξιδια που ειχαν κανει,μεσω του κομματος φυσικα,μελοι του κομματος στην τοτε Αν.Ευρωπη
Ο κοσμος αρκετος,θελανε να ακουσουν για τα επιτευγματα στην ιατρικη(μαλιστα αυτη η επαφη οδηγησε αρκετους για εγχειρησεις σε Βουλγαρια,Ρουμανια),για τους δρομους τα σπιτια που ηταν φτηνα,για τα λεωφορεια που ..κανεις δεν βιαζεται να τρεξει να το προλαβει γιατι σε 10λεπτα με το ρολοι ερχονταν αλλο,για τα εργοστασια με τα διαλλειματα,το οτι δεν ειχαν αφεντικο αλλα ηταν ολοι ισοι,για το πολυ κρυο που δεν τους ενοιαζε γιατι η θερμανση ηταν τζαμπα!!
Πραγματικα αυτα τα ταξιδια εφεραν κοσμο στο κκε στην περιοχη(εβγαζε παντα μεγαλυτερο ποσοστο απο το εθνικο σε μια,να το πω ευγενικα,περιοχη που ο καλυτερος ηταν ..ΕΠΕΝ!)*
Οταν εφευγε ο κοσμος και τελειωναν οι "ομιλιες",που περισοτερο καφες μεταξυ φιλων ηταν,εμενε ο σκληρος πυρηνα του κομματος!
Λιγο πριν διωξουν και εμενα(ενεκα οτι ηθελαν να συζητησουν "του κομματος", οπως μου ελεγαν) ειχε αλλη μια ομιλια.
Μια ομιλια που ο εκαστοτε (συνηθως 2-3 συγκεκριμενοι ηταν) συντροφος μιλαγε ελευθερα,μεταξυ "μπετοναρισμενου" ακροατηριου/μελων.
Εκει λοιπον εκανε μια αλλη ομιλια..
μια ομιλια που ξεκιναγε με ενα "ρε τι γινεται εκει?"
Και εξιστορουσε την ανελευθερια,τα φοβισμενα προσωπα,τα ασχημα σπιτια και την αδιαφορια των ανθρωπων για οτι γινεται γυρω τους,τα μελη του εκει ΚΚ που εκαναν οτι ηθελαν,τα αδεια μαγαζια(πριν οταν τους ρωτουσαν ελεγαν "βρισκεις τζαμπα,οτι χρειαζεσαι..αρκει να ειναι εποχη του)τις κοπελες που οντως τις εβγαζες γκομενες με ενα τζιν και μια οδοντοβουρτσα και μιλουσαν μαλιστα με..παραδειγματα για αυτο!
Φυσικα αυτο το τελευταιο επειδη ηταν η συνηθης κατηγορια(ηταν κατι που ελεγε συχνα και ο Χαρυ Κλυνν τοτε στις παραστασεις/κασετες του) το αρνιοντουσαν κατηγορηματικα οταν ειχαν πιο ευρυ ακροατηριο.
Κλεινοντας η ερωτηση ηταν παντα:
"..και τι βλεπεις?" (τους ειχαν ζωσει τα φιδια απο την πριβε εξιστορηση).
Οι απαντησεις ηταν σχεδον παντα οι ιδιες:
"δεν πανε καλα."
Κλεινοντας,μιας και υποπτευομαι οτι αυτη η ιστορια μονο για μενα φανηκε να εχει καποιο νοημα, θελω να πω το εξης:
(..συνεχιζεται)

dimK. είπε...

(...συνεχεια)
ΑΝ τοτε το κκε ειχε ασκησει κριτικη,αν ειχε πει οτι εκει δεν το πανε και τελειως καλα βρε αδερφε.
Δεν ειναι ο παραδεισος,βαστατε λιγο μικροτερο καλαθι,κανουν λαθη οι συντροφοι..
ΟΤΑΝ κατερευσε το συστημα και αρχισανε να ερχεται εδω κοσμος που ελεγε τα καλα,αλλα μιλαγε κσι για τα κακα,οταν τα βραδυα πηγαιναν σε μπαρ με ταμπελες "ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΡΩΣΙΔΕΣ", δεν θα ειχε ενα μεγαλυτερο ηθικο πλεονεκτημα να ξανακοιταξει τον κοσμο στα ματια και να πει " εμεις δεν θελαμε κατι τετοιο,για αυτο τα λεγαμε χρονια τωρα..εμεις κραταμε τα καλα,οπως σας λεγαμε χρονια τωρα"
Δεν θα εφτανε πχ σε αρθρα του Τσιμα στον Ριζο, να υπερασπιζετε το Τσερνομπιλ πχ(!)**
Ολα αυτα,για να το μαζεψω λιγο, εχουν να κανουν με την ΑΥΤΟκριτικη,
ΔΕΝ ειναι μια λεξη που την λενε γιατι μετα απο ηττα αυτο πρεπει να ειπωθει.
Ουτε για να βγαλουν συμπερασματα οτι "ο λογος μας ηταν καλος,η επικοινωνια μας ηταν καλη αυτο το λενε ολοι"(που ακουσα τον Παπαδοπουλο να το λεει το βραδυ των εκλογων).
Κρινοντας εκ του αποτελεσματος,ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν ηταν ρε συ Παπαδοπουλε!
Αρα λοιπον, επαυξανω αυτα που ακουστηκαν εδω,κυριως απο τον metalheart158.
Κριτικη οχι γιατι αυτο πρεπει αν γινει,αλλα κριτικη για την σταση στο ΔΨΦΜ,για τον πολιτικο λογο(ο Παφιλης ειπε το παραδειγμα με την μουσμουλια,νομιζω,και πως να την πουμε..
Πες την το δεντρο με κεινα τα μικρα κιτρινα φρουτα", δεν ξερω),κριτικη για μια σειρα τακτικες κινησεις οχι μονο στην διαρκεια του προεκλογικου αγωνα,αλλα 1 χρονο πριν .. 3 χρονια πριν..5 χρονια πριν.
Η "κατρακυλα" εχει αρχισει απο το 12.
Αν κανεις κριτικη για τον τελευταιο διαστημα,παιρνοντας μια "φωτογραφια" του 7μηνου δεν θα βγαλεις ασφαλη συμπερασματα..
Το `12 εχασε στην Β`Αθηνας την μιση του δυναμη!
Στο ΔΨΦΜ(λενε οι ερευνες..με επιφυλαξη) οτι οσοι ψηφοφοροι του κκε ψηφισαν, ψηφισαν σε ποσοστο ανω του 70% το ΟΧΙ του Συριζα.
Να μια αλληλουχια γεγονοτων που πρεπει να εξεταστει.
Χωρις παρωπιδες και χωρις θεσφατα.
Ευχαριστω για τον χρονο σας

*καθε απογευμα παιζαμε μπαλα με τους ηχους απο τις ομιλιες του Παπαδοπουλου.με τραγουδια για "του Μαγγανα το αποσπασμα" κλπ..(ναι, στα μεσα-τελη 1980).
Ενας "γραφικος" εβγαζε ηχεια στο μπαλκονι του και τα εβαζε δυνατα.
Το εκανε για να πικαρει το χωριο που ηταν Πασοκοι!

ad είπε...

ναι ναι... πολύ σωστά τα λέει ο φίλος παραπάνω, η κατρακύλα άρχισε το 2012.
ας μας πεί, όμως, και σε ποιό μήνα του 2012 αναφέρεται. στον Μαϊο του 8,5% ή στον Ιούνιο του 4,5%;
γιατι κατρακύλα σε 30 μέρες... δεν βγαίνει ρε σφοι πως να το κάνουμε. δηλάδή άλλα λέγαμε τον Μαϊο και άλλα τον Ιούνιο;
μην αρχίζετε πάλι τα ίδια.
ας απαντήσει όποιος επιθυμεί:
αλήθεια, η λαε, η ανταρσυα και το επαμ -που δεν είναι... “αποκομμένα”, οπως το κκε, από την κοινωνία και έχουν τα προγράμματα για... “άμεση” λύση και ανακούφιση του λαου (με ευρώ ή δραχμή, εντός ή εκτός εε)- πόσο πήραν στις εκλογές; πόσο;;;;
αλλά κατά τα άλλα το κομμουνιστικό κόμμα πρέπει να αλλάξει τακτική... δηλαδή στρατηγική!
και αλήθεια, αφού το προχθεσινό ποσοστό είναι ίδιο με εκείνο του 96 και του 00, γιατί το τότε κομματικό πρόγραμμα ήταν σε πιο σωστή κατευθυνση από το σημερινό; επειδή το λένε διάφοροι “πρώην”;
αλήθεια, τόσο δύσκολό είναι να κατανοήσουμε οτι αν δεν προχωρήσει η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος σε ριζοσπαστική κατευθυνση το 5,5% θα ανεβαίνει τη μία φορά, θα κατεβαίνει την άλλη και η ζωή θα συνεχίζεται, οπως μετα απο ποδοσφαιρικό αγωνα; τόσο δύσκολο είναι να κατανοήσουμε οτι αυτή ακριβώς η απονεκρωση του κινήματος ήταν βασικός πυλώνας των υπηρεσιων του συριζα στο σύστημα;

Ανώνυμος είπε...

1. Το μέσο δεν ενδείκνυται για συζήτηση ουσίας, δηλαδή που να μπορεί να παράξει θετικό αποτέλεσμα στη συνείδηση. Το Κόμμα έχει δίκιο.

2. Δεν έχω ξαναγράψει ποτέ, τίποτα, πουθενά στο διαδίκτυο για τον λόγο Νο1. Γράφω εδώ και τώρα, γιατί παρακολουθώ από καταβολής το μπλογκ και τον μπλόγκερ και ώρες - ώρες αισθάνομαι σαν μόνιμος μουσαφίρης, που έρχεται πάντα με άδεια χέρια.

3. Ας θυμόμαστε ότι η "κριτική" και η "αυτοκριτική" δεν ταυτίζονται με το "ποια, πόσα, πότε, γιατί λάθη έκανα/ες/ε", κλπ. Υπάρχει και η θετική περίπτωση. Π.χ. η φράση "τι γαμάτο Κόμμα έχουμε!", είναι μια κριτική θέση.

4. Καλά θα κάνετε/ουμε, τις διδασκαλίες για το τι σημαίνουν οι εκλογές για το Κόμμα της εργατικής τάξης, να μην τις θυμόμαστε μόνο σε μεταμεσονύχτιους διαγωνισμούς τσιτάτων. "Αποτυπώνουν το βαθμό συνειδητοποίησης της εργατικής τάξης", έλεγε Εκείνος. Δεν έλεγε "φέρνουν πιο κοντά την επαναστατική κατάσταση".

5. Το σε τι κατάσταση είναι το εργατικό κίνημα, δεν περιμέναμε τις εκλογές για να το διαπιστώσουμε Το βλέπαμε σε όλη την καταθλιπτική νέκρα της προηγούμενης περιόδου. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για όσους χόρεψαν τα χασαποσέρβικα του "ΟΧΙ". Άλλωστε αυτοί μια ζωή "νίκες" ανακάλυπταν. Απ' το "16", τις κυβερνήσεις που "ρίχνανε", την "πρώτη φορά aristera", κ.ο.κ. Τι σόι νίκες τώρα είν' αυτές, που μας έχουν ξεκωλιάσει, ο θεός κι η ψυχή τους...

6. ΑΥΤΗ την αυτοκριτική, για την κατάσταση του εργατικού κινήματος, την έχει κάνει το Κόμμα. Με τον πιο επίσημο τρόπο. Με την απόφαση του Συνεδρίου του και με το Πρόγραμμα του. Διαπιστώνει χρόνιες καθυστερήσεις. Παίρνει μέτρα. Αναδιατάσσεται οργανωτικά. Παλεύει, "μονόπαντα" σχεδόν, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Τιτάνιο καθήκον, ζόρικο, αναγκαίο. Προχώρησε; Λίγο. Εκδηλώθηκε στις εκλογές; Καθόλου. Τι κάνουμε; Προχωράμε. Από το πρωτοσέλιδο του "Ριζοσπάστη" της επόμενης μέρας, μέχρι το σύνολο των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας.

7. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα "επικοινωνιακά"; Καμία. Πιο "ξύλινη" ερώτηση και πιο "ξύλινη" κριτική από αυτή για το "λόγο του ΚΚΕ", δεν μπορεί να υπάρξει. Όχι επειδή όλοι είναι "καναρίνια". Δεν είναι κι ούτε θα γίνουν. Αλλά ας αναρωτηθεί κανείς: η επανάσταση δεν έρχεται γιατί δεν έχουμε καλούς ρήτορες; Το πρόβλημα είναι να "εκπαιδεύσουμε" καμιά 100στη, να έχουμε, ξέρω 'γώ, δύο ανά νομό, να μαγεύουν τα πλήθη; Και ποιος λέει ότι η συνείδηση κατά βάση εξελίσσεται με τον προφορικό (ή το γραπτό) λόγο; Η εμπειρία; Η πείρα; Η θέση στην παραγωγή; Η συμμετοχή στο συλλογικό φορέα; Η συμμετοχή στο κίνημα, στους αγώνες; Η σύγκρουση; Το παράδειγμα; Όλα αυτά υποκαθίστανται από δέκα ατάκες; Και, τέλος πάντων, όσο στραβά και να τα λέμε, ποιος δεν ξέρει σήμερα τη θέση του Κόμματος για Ε.Ε., χρέος, καπιταλισμό, σοσιαλισμό; Πόσο πιο "επικοινωνιακό" είναι να χτίζεις την προπαγάνδα σου με spreads, cds, esm, efsf, "κούρεμα", assets, "επιμήκυνση", "παράλληλο πρόγραμμα", "παραγωγική ανασυγκρότηση" και δε συμμαζεύεται; Κι όμως αυτά "κέρδισαν". Και εργάτες. Να τα ζηλέψουμε; Και κάτι άλλα "κέρδισαν" εργάτες. Μαύρα κι άραχλα. Να τα μιμηθούμε; Το ΚΚΕ υποτάσσει την κάλπη στο Πρόγραμμά του. Ας το χωνέψουμε.

(συνεχίζεται)

C.K.

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια)

8. Τι θα έπρεπε να κάνει ένα Κ.Κ., που θέλει να τιμήσει αυτά τα αρχικά του, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης; Οι "εργατοσπορίτες" λένε "μα δώσε μια διέξοδο απ' την κρίση, ένα σχέδιο που να το καταλαβαίνει ο κόσμος, άμεσο, να λύνει τα προβλήματά τους, τι σοσιαλισμοί και τρίχες κατσαρές!. Μεταβατικά πράγματα, ήσυχα κι ωραία, κανένα ποσοστούλι, καμιά συνεργασιούλα και τσουπ! -να τη η επανάσταση! Ή κάτι καλύτερο, βρε αδερφέ!". Μάλιστα... Στις δικτατορίες να παλεύουμε για δημοκρατία, μετά βλέπουμε. Στους πολέμους να παλεύουμε για ειρήνη, μετά βλέπουμε. Στην κατοχή για απελευθέρωση. Στην παρανομία για νομιμότητα. Στη φτώχεια για ψωμί. Στην κρίση για "πρόταση". Και ο σοσιαλισμός; Η δικτατορία του προλεταριάτου; Η επανάσταση; Ο κομμουνισμός; Πόσο νερό να κουβαλήσουμε ακόμα στους αστούς; Πώς να προετοιμάσουμε την τάξη για την υπόθεσή της; Πότε; (Σημείωση: εννοείται ότι το Κόμμα πάλεψε και παλεύει για όλα τα παραπάνω. Πώς αλλιώς, άλλωστε; Η πάλη αυτή όμως, έξω από τη στρατηγική, είναι ή αδύνατη ή λάθος).

9. Άλλοι γκρινιάζουν: "Ναι, αλλά πότε; Περνά ο καιρός. Πόσες ήττες να μετρήσουμε ακόμα; Πότε θα τα ζήσουμε όλα αυτά; Αν είναι έτσι, γιατί δεν ξεκινάει το ντου; Πότε θα ωριμάσουν τελικά οι συνθήκες;". Στο χέρι μας δεν είναι. Η επανάσταση θέλει επαναστατική κατάσταση. Κι αυτό είναι αντικειμενικό. Δηλαδή, έξω απ' τη συνείδηση - βούλησή μας. Κι ένα Κόμμα ολόγερο -που δεν το 'χουμε ακόμα-, χωρίς τέτοιες συνθήκες, δεν μπορεί να φέρει σοσιαλισμό. Και μια τέτοια κατάσταση -που δεν την έχουμε ακόμα-, χωρίς Κόμμα ολόγερο, δεν μπορεί να εξελιχθεί σε νικηφόρα επανάσταση. Τα παραδείγματα πάμπολλα. Μπορεί τα μεγάλα γεγονότα να μας περιμένουν στη γωνία. Μπορεί να έρχεται χειμώνας που να έχει κι άλλα κοινά με το Westeros, να κρατήσει πολύ. Στο βιβλίο της ιστορίας όμως, είμαστε στο κεφάλαιο των σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Άλλο αν προλάβουμε μόνο καναδυό σελίδες στο διάστημα του βίου μας.Η ζωή του αγωνιστή όμως, δεν πάει χαμένη. Γίνεται ιστορικό υποκείμενο του καιρού του. Μαθαίνει την εσωτερική συνοχή της υλικής κίνησης. Λευτερώνεται μες στη σκλαβιά του, γιατί τείνει να γνωρίσει την αντικειμενική πραγματικότητα και δουλεύει συνειδητά για να την αλλάξει προς τα μπρος. Η ζωή του αγωνιστή δικαιώνεται.

10. Σαν τι "αυτοκριτική" να κάνει το Κόμμα για το δημοψήφισμα; Είπε στο λαό "σε δουλεύουν, θα στη φορέσουν, άκου τι σου λέω". Έκανε ό,τι μπορούσε για να διατυπωθεί η πρότασή του. Έκανε ό,τι μπορούσε για να φτάσει η θέση του, κόντρα σε βουλή, κόμματα, κυβέρνηση, κράτος, σύνταγμα, αστυνομία και ... ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο λαό. Δικαιώθηκε πριν περάσουν δυο ώρες από το κλείσιμο της κάλπης. Αλλά πρέπει να κάνει "αυτοκριτική"... Γιατί "το "ΟΧΙ" είχε ταξικά χαρακτηριστικά και το ψήφισαν εργάτες και ψηφοφόροι του Κόμματος"... Όπως και το ΠΑΣΟΚ του '80, το Σκοπιανό του '90, τα πλαίσια του '00, το ΣΥΡΙΖΑ του '10... Και δεν πρέπει να κάνουν αυτοκριτική όσοι είναι ταγμένοι μια ζωή να πουλάν φύκια για μεταξωτές κορδέλες... Κάνω, λοιπόν, (αυτο)κριτική βάσει του "3": Ευχαριστώ το ΚΚΕ, που με κρατάει άνθρωπο κι όχι μαριονέτα του συστήματος.

11. Όποιος συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική δουλειά του Κόμματος (το πληκτρολόγιο δε μετράει...), ξέρει ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για ό,τι έχουμε μπροστά μας, που δε σβήνονται στη στασιμότητα του ποσοστού. Παλιές αυταπάτες έχουν σπάσει, ψεύτικες ελπίδες έχουν καεί, η κουβέντα γύρω από την πρόταση του Κόμματος βαθαίνει. Στην κάλπη όλα αυτά δε φτάσανε. Ούτε αφορούν εκατομμύρια. Υπάρχουν όμως τέτοιες δυνάμεις. Οι κουβέντες, έγραψα και πριν, δε φτάνουν. Πάνε ως ένα σημείο. Πρέπει να μπολιαστούν με το κίνημα.

(συνεχίζεται)

C.K.

Ανώνυμος είπε...

12. Το ΚΚΕ έχει χίλια πράματα να λύσει. Πάντα είχε. Όποιος θέλει να συμβάλλει, έχει δουλειά για όλους. Και πολλά περιθώρια για "κριτική". Από τη σκοπιά του Προγράμματός του όμως. Και της υπόθεσής του. Όσοι για αυτά έχουν ακόμα δρόμο για να συμφωνήσουν, να το συζητήσουμε. Να ξέρουμε όμως τι συζητάμε. Όσοι είναι απέναντι, να ασχοληθούν με το τσαρδί τους. Δεν τους πήρε ο πόνος, κάθε τρεις και λίγο, για την "πρόοδο και την ευμάρεια" του ΚΚΕ. Όσοι, τέλος, αρέσκονται να "παίζουν επανάσταση", στα ουφάδικα της γειτονιάς τους. Σ' αυτό τον τόπο και σ' αυτό το Κόμμα υπάρχουν μονοπάτια και κορφές ματωμένες. Δεν περπατιούνται με φιοριτούρες και τσαλίμια. Είναι ζόρικα πράγματα.

C.K.

gg είπε...

@ΓΜ
Μπήκα σε δίλημμα να σου απαντήσω ή όχι γιατί τι στυλ σου είναι απαράδεχτο. Τι ακριβώς εννοείς ψευτοδικαιολογίες; Έχεις κάτι συγκεκριμένο να με κατηγορήσεις; Και από που και ως που βάζεις το κριτική σε εισαγωγικά; Θα σου έλεγα ότι μπορείς να ψάξεις το λογαριασμό μου για να δεις αν όντως είναι ψεύτικος ή όχι αλλά ειλικρινά δεν με νοιάζει. Δεν ήξερα ότι ενδιαφέρεται για το κόμμα αυτός που ωραιοποιεί μια κατάσταση και όχι αυτός που κάνει καλοδιάθετη κριτική για να αλλάξει. Τέλος εδώ γιατί το ίντερνετ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος να σου απαντήσω όπως πραγματικά πρέπει.
Στο δεύτερο όμως που είπες(και απαντάω σε περίπτωση που κάποιος άλλος μπει στο κόπο να το διαβάσει)
"Ο κόσμος που ψηφίζει Τσίπρα και Μιχαλολιάκο ίσως καταλαβαίνει καλύτερα που ζει από σας"
Για πες σε ποιούς έσας ανήκω;
"Είναι σε τέτοια φάση ο καπιταλισμός που είναι σχεδόν αδύνατο να κερδηθεί ακόμα και 2% αύξηση σε επιχείρηση με κέρδη.¨
Αν είναι αδύνατον να κερδηθεί το οτιδήποτε σε αυτή τη φάση τότε να βγεις εσύ και να πεις στο κόσμο κάντε υπομονή και ζήστε στην ανέχεια μέχρι να φέρουμε την επανάσταση. Και να δώσεις και αβάντα σε επαμ ανταρσύα και λοιπούς να λένε για την δευτέρα παρουσία το ΚΚΕ.
Επειδή όμως ούτε το κόμμα λέει αυτό και ούτε κάποιος μπορεί να ζει στην ανέχεια επί αορίστου χρόνου χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Και για να σου απαντήσω στο στυλ σου ίσως εσύ δεν έχεις τέτοιο πρόβλημα επιβίωσης.
ΥΓ Αν τέτοιος νόμος δεν μπορεί να έρθει ποτέ τότε η πρόταση για κατάργηση των μνημονίων ήταν μια τρολλία του κόμματός; Μάλλον λοιπόν έχεις λάθος.

Ανώνυμος είπε...

metaheart158 τέτοια νομοσχέδια που αναφέρεις έχουν κατατεθεί κατά καιρούς, και άμεσα προβλήματα εργαζομένων είτε έρχονται άμεσα στο κοινοβούλιο (μέσω επερωτήσεων κτλ) είτε ασχολείται με αυτά το παμε και οι σχετικές οργανώσεις επί του συγκεκριμένου (μέσω του κατάλληλου φορέα) και βοηθάνε όπως μπορούν. Ωστόσο τέτοια νομοσχέδια δεν φτάνουν σχεδόν ποτέ στην ολομέλεια, ιδιαίτερα αν έχουν βαθύτερο στόχο. Όσο για την στήριξη από τον κόσμο, νομίζω πως το νομοσχέδιο για κατάργηση του μνημονίου δεν έφτασε ούτε τις 50000 υπογραφές. Ως εκ τούτου θεωρώ το πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο απ'το ότι δεν παρουσιάζονται περισσότερες τέτοιες άμεσες λύσεις (που το κόμμα θα συνεχίσει να προτείνει όπως έκανε μέχρι τώρα). Για καλό ή για κακό οι νομικίστικες αυταπάτες του "μ'ένα άρθρο κι ένα νόμο" τέλειωσαν, κι έβαλε κι η σοσιαλδημοκρατία το χεράκι της σε αυτό, απλώς οδήγησαν τον κόσμο σε κάτι χειρότερο. Όσο για αυτό που λες για απεργίες στήριξης μεγαλύτερων πολιτικών αιτημάτων, μου ακούγεται πολύ δύσκολο (και μακάρι να διαψευστώ, αλλά το προηγούμενο διάστημα είχαμε συνειδητή απραξία και αναμονή "για να τους δούμε κι αυτούς", και τους είδαμε;), αλλά απαντήσεις σε αυτό το αρκετά περίπλοκο θέμα φυσικά δεν θα βρεις εδώ στο μπλογκ αλλά ξέρεις πού και ποιούς να ρωτήσεις.

Ijon Tichy

Αναυδος είπε...

Δεν είναι εύκολα κατανοητό σε πολλούς ότι το ΚΚΕ είναι ο Απόλλων αθηνών που παίζει στο τσαμπιονς λιγκ των αστικών εκλογων . Αποκλειεται όχι να σηκωσει την κουπα ουτε στους ομίλους να μπει. Γιατι συμμετεχει μα για να εχει αγωνες στα ποδια του για το δικο του τσαμπιονς λιγκ και όχι το αστικό. Οι εξηγησεις πολλων εδώ (καλοπροαιρετες οι περισσοτερες) μου θυμιζουν κριτικές του στυλ αν έβαζε π.χ. μεσα τον Βελεντζα θα το περναμε το ματς ή αν πεσαμε 4-4-2 θα φερναμε Χ κλπ. Ξεχνουν το βασικο ότι στο ποδοσφαιρο ο νικητης είναι αυτος που έχει και ξοδευει τα πιο πολλά.

Ο στρατολατης θιγει την ουσια: ο χειμώνας είναι βαρύς και ότι κι αν προτείνεις στο τακτικό επίπεδο δεν θα γίνει πιστευτό γιατί απλούστατα έχεις κάνει το λάθος να διαπραγματευτείς εντος του συστήματος.

Για την ΕΕ θα ηθελα να σημειώσω ότι
- Εξοδος από την ΕΕ χωρις τη συμφωνια του κεφαλαιου είναι αδυνατη χωρις την καταληψη της εξουσιας
- Η επιστροφη σε εθνικο νομισμα έχει οπαδους στην αστικη ταξη χωρις να είναι η πλεοψηφία της και χωρις απαραιτητα να εκφραζονται πολιτικά. Πολλες φορές οι διαφορετικες μεριδες της αστικης ταξης συστεγαζονται στο ιδιο κομμα μεχρι τη στιγμη της κρισης. Από οικονομικη σκοπια συμφερον σε εθνικο νομισμα έχουν εξαγωγικές εταιρίες και ο τουρισμός. Η επιστροφη σε εθνικο νομισμα μπορει να γινει επιτακτικη αναγκη στο μελλον για το κεφαλαιο αν το αστικο κρατος δεν μπορει εντος Ευρωζωνης να χρηματοδοτησει την οικονομια.

@Διμκ
Θα σου πρότεινα από το να βουτας στις αναμνησεις της παιδικης σου ηλικιας (που πολύ πιθανον να είναι διανθισμένες με ψεματακια και υπερβολές) να διαβαζεις τις αποφασεις του ΚΚΕ σχετικά με το σοσιαλισμο του 20ου αιωνα. Η ανατροπή (και όχι καταρρευση όπως νομιζεις) ήταν το αποτελεσμα της υιοθετησης μεταρρυθμισεων στην κατευθυνση της αγορας. Ωστόσο για κάθε κομμουνιστη ισχυει ένα αξιωμα (που αν δεν το αποδεχεται δεν είναι κομμουνιστης) ότι ο χειροτερος σοσιαλισμος είναι καλυτερος από τον καλυτερο καπιταλισμο. Ειδαμε την εκλογικη επιτυχια και απηχηση όσων βριζουν και συκοφαντουν τη σοσιαλιστικη οικοδομηση του 20ου αιωνα δεκαετιες τωρα (ΚΚΕμλ-μλΚΚΕ, οακκε, οκδε, εεκ, ανταρσια, κοε, δεα κλπ)

dimK. είπε...

ξεκινωντας αντιστροφα
@Αναυδος
φιλε μαλλον δεν καταλαβες και μαλλον προσπαθησες για να μην καταλαβεις.
Αντιπαρερχομαι το "ψεμματακια και υπερβολες" θεωρωντας το καλοπροαιρετο,με πολυ προσπαθεια ομως, και οχι οτι εννοεις οτι θα καθομουν να σου πω ψεμματα για την ιστορια απο την παιδικη μου ηλικια,ωστε να κερδισω επιχειρηματα/εντυπωσεις σε αυτη την κουβεντα.
Θα ηταν τουλαχιστον ηλιθιο και πολυ φτηνο, στα ορια της ξεφτιλας!
Το προσπερναω γρηγορα γιατι και μονο που το σκεφτηκες, με θυμωνει και με βαζει σε σκεψεις για το πως σκεφτεσαι.
Επανερχομαι στο οτι προσπαθησες να ΜΗΝ καταλαβεις.
Αυτο που ειπα ειναι οτι η κριτικη ΑΝ ειχε γινει οταν και ΟΣΗ επρεπε,ΙΣΩΣ να εδινε στο κκε ενα ηθικο πλεονεκτημα να μιλησει μετα.
ΑΝ οταν εβλεπες αυτα που εβλεπες, τα ελεγες και εκανες την κριτικη σου δημοσια και οχι στα κλειστα γραφεια/συνεδριασεις,τοτε ΙΣΩΣ να ηταν καλυτερα οταν ηλθε η πτωση.
Δεν θελω να μπω στην κουβεντα αν ηταν πτωση/αντεπανασταση/αναδρομος ερμης,δεν ειναι του παροντος.
Αυτο που λεω ειναι οτι η σταση του κκε να βαζει κατω απο το χαλι τα προβληματα,του αφαιρεσε το ηθικο πλεονεκτημα μετα να μιλησει στον κοσμο.
Οταν του υποσχοσουν Παραδεισο και αποδειχτηκε..Καθαρτηριο,δεν μπορεις να το υπερασπιστεις μετα.
Ειχες πει (και) ψεμματα στον λαο και αυτο δεν το γυριζεις ευκολα.
Ολα αυτα τα εκανες ομως,να το δεχτω,με καλες προθεσεις.
Ηθελες να στηριξεις την Επανασταση και ηθελες να μην δωσεις λαβη στην αντιδραση.
Κοιτα να δεις που μετα ομως βρεθηκες να προσπαθεις να ανασκευασεις το παρελθον σου(δηλωσεις,εκτιμησεις,τοποθετησεις).
Δεν το καταφερες και εμεινες χωρις ηθικα και λογικα επιχειρηματα..σε μια θεση που η σιωπη σου σε εβαλε!
Η δικαιολογια "και εκεινοι που το εβριζαν,ειδαμε τι εκαναν",με κανει να πιστευω οτι πραγματι κατεβαλες προσπαθεια να ΜΗΝ καταλαβεις!
Νομιζω το ιδιο λαθος θα το επαναλαβει το κκε λιαν συντομως με την Κουβα.
Η γνωμη μου ειναι οτι ουτε εκει ειναι ολα καλα,αν και τουλαχιστον η Κουβα εχει παρα πολλες δικαιολογιες για αυτο.
Αν δεν πεις τα λαθη και τις ενστασεις σου πριν καταρευσει(το αν θα καταρευσει μαλλον το εχουμε δεχτει ολοι ε?) και τα λαθη του καθεστωτος μεγενθυθουν απο "καλοθελητες",εσυ θα βρισκεσαι ΞΑΝΑ στην αχαρη θεση να απολογεισαι για την ολιγωρια/ανυπαρξια κριτικης σου.
Καπου διαβασα σχολια(εδω ευτυχως οχι),υπαρχουν κομμουνιστες που υπερασπιζονται την Β.Κορεα.Το να σου εξηγησω γιατι ειναι λαθος αυτο μαλλον περιτευει,ελπιζω.
τελειωνοντας να πω το εξης:
προσπαθησε να εισαι περισοτερο ανοιχτος στο τι λεει ο καθενας εδω μεσα(αν σε ενοχλει ο πλυθηντικος,στο τι λεω εγω).
Δεν γραφω για να κερδισω τις εντυπωσεις εναντιον κανενος,ουτε για να ανακυρηχτω "Σωστη Μετεκλογικη Κριτικη του Μηνα".
Λιγο περισοτερο σκεψη,που να ΜΗΝ οδηγει σε προσωπικες προσβολες και θεωριες συνομωσιας(οχι εσυ αυτο),θα βοηθησει ολους μας.

λαθραναγνώστης είπε...

Να πω κι εγώ μερικές σκέψεις:
Ο κόσμος αναζητάει ακόμα λύσεις διαχειριστικές και όχι ριζοσπαστικές.
Το Κόμμα προκρίνει τις ριζοσπαστικές.
Είναι λογικό λοιπόν η αποδοχή του και κατά συνέπεια τα ποσοστά του να είναι χαμηλά. Τουλάχιστον, μέχρι η "βάση", εκ των πραγμάτων, να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια φιλολαϊκής διαχείρισης του συστήματος. (Και ότι αυτό που έζησε τις μερικές δεκαετίες μετά τον πόλεμο ήταν μόνο ένα φιλολαϊκό διάλειμμα που του προσέφερε η αστική τάξη ως δέλεαρ, ανταγωνιστικό στο σοσιαλιστικό μπλόκ.)
Το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι, ότι είναι η πρώτη φορά που η εργατική τάξη "γλιστράει" προς τα πίσω, προς την εξαθλίωση. Η εργατική τάξη, "επαναπρολεταριοποιείται". Τέτοιο πράγμα, δεν νομίζω οτι έχει ξανασυμβεί στην ιστορία. Γι αυτό, ούτε η εργατική τάξη έχει πείρα ώστε να ξέρει τι της μέλλεται, αλλά κι εμείς, μόνο θεωρητικά μπορούμε να προβλέψουμε την κατάληξη. Δεν υπάρχει πρακτική πείρα.
Με τον μεταπολεμικό κεϋνσιανικό διάλειμμα , η εργατική τάξη, πήγε στον παράδεισο. Τώρα γυρίζει στην κόλαση του αδιαφιλονίκητου καπιταλισμού, του καπιταλισμού χωρίς αντίπαλο δέος, εκεί όπου θα βρίσκονταν αν δεν είχε υπάρξει η ρωσική επανάσταση και ο "υπαρκτός", να εκβιάζει για φιλολαϊκές παροχές.
Εκτός από την εργατική τάξη που πήγε στον παράδεισο, δημιουργήθηκε και μια πολυπληθής μεσαία τάξη, η οποία κανονικά δεν θα υπήρχε, τουλάχιστον σε τέτοιο μέγεθος. Τώρα, και αυτή η τάξη προλεταριοποιείται ταχύτατα και μάλιστα έχοντας σαν χαρακτηριστικό ότι στην νέα της θέση, στο προλεταριάτο, κουβαλάει ακόμα, σαν ψευδαίσθηση όμως πιά, τις μικροαστικές της αντιλήψεις και τρομοκρατείται και αντιμετωπίζει εχθρικά όποιον πάει να διαλύσει αυτήν της την ψευδαίσθηση, δηλαδή το ΚΚΕ.
Η κυρίαρχη ψευδαίσθηση είναι ότι το σύστημα μπορεί να δεχτεί φιλολαϊκή διαχείριση, ότι μπορεί να "διορθωθεί", να ξαναδώσει! Όποιος επιχειρεί να διαλύσει αυτή την ψευδαίσθηση, γίνεται εχθρός διότι τους ξυπνάει στον εφιάλτη τους. Ότι δηλαδή, αυτό που ζουν δεν είναι εφιάλτης, αλλά η πραγματικότητα.
Τέτοιο πισωγύρισμα, δεν είχαν αντιμετωπίσει ούτε οι "κλασσικοί". Ενώ υπάρχει μεγάλο έργο για κοινωνικές συνθήκες και νοοτροπία της εργατικής τάξης πριν την επανάσταση, δεν υπάρχει θεωρητική επεξεργασία ούτε πείρα, για συνθήκες πισωγυρίσματος μετά την αντεπανάσταση, με μια εργατική τάξη με μικροαστική νοοτροπία και μια προλεταριοποιημένη (ή προλεταριοποιούμενη) μεσαία τάξη που δεν έχει συναίσθηση της νέας της θέσης.
Δεν νομίζω ότι ο σωστός τρόπος είναι να "δώσεις ψευδείς ελπίδες" και να ενισχύσεις αυταπάτες όπως προτείνει ο "metalheart". Θα αυτοεγκλωβιστείς στα ψέματά σου και θα το πληρώσεις ακριβά, όπως καλή ώρα ο Λαφαζάνης. Χώρια τη γενικότερη ζημιά που θα προκαλέσεις.
Άλλο τίποτα λοιπόν, εκτός από το να επιμένουμε στις θέσεις μας και να τις καλλιεργούμε με υπομονή και δημιουργικότητα, δεν νομίζω ότι υπάρχει.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@ DimK

Τι μου θυμισες ρε "συντροφακο" με την ιστορια απο τοτε .... Καποιοι "κομμουνισταραδες" οταν ηρθε η περεστροικα οσους δεν ειμασταν αναφανδον και με τα μπουνια υπερ της, μας ελεγαν "σταλινικα σταγονιδια " μεσα στο κομμα ...Μετα τους ειδαμε να φευγουν στον ΣΥΝ ή και στο ΠΑΣΟΚ και σημερα να κανουν "κριτικη" (παρομοια με την δικια σου ) στο κομμα απο "μετεριζια" σαν τα ανταρσυες ,ΠιΛαφ-αδες,σφυριζες ,νεες σπορες κλπ "δημοκρατικες δυναμεις "
Μαλιστα ορισμενοι ηταν και ΤΕΡΑΤΑ "ηθικης" και καταχεριαζαν οποια ΚΝιτισσα φορουσε λιγο κοντη φουστιτσα ,σερνοντας της μυδρους για την "ΕΙΚΟΝΑ του κομμουνιστη" ...
Σημερα καθομαι και σκεφτομαι ποση σαββουρα και ποσοι "ντροπαλοι αντικομμουνιστες" (παντα με την μουτσουνα του "αντισταλινικου" ταχαμ ) βρηκαν στεγη σ αυτο το κομμα κατα καιρους .

Αναυδος είπε...

dimk
εξακολουθεις να μην καταλαβαινεις την ουσια
- εκεινος ο σοσιαλισμος ηταν παραδεισος συγκρινομενος με τον σημερινο καπιταλισμο σε αυτες τις χωρες (της ανεργιας του εγκληματος της εκμεταλλευσης της μεταναστευσης της πορνειας της σκλαβιας κλπ)

- η κριτικη εδω για τον τοτε σοσιαλισμο γινεται απο ανθρωπους που εχουν υποταχθει στο κεφαλαιο ψηφιζουν τα κομματα του κλπ. Εξ ορισμου ειναι λαθος και η δικη μας δουλια ειναι να τους μεταπισουμε και οχι να γινουμε σαν τα μουτρα τους. Καποιος που εδω ψηφιζει συριζοανελνδπασοποταμιχα θα μιλησει για τον σοσιαλισμο εκει και τοτε Δεν μπορει να δει εδω την τυφλα του και εσυ δινεις σημασια στην αποψη του γι το σοσιαλισμο. Επειδη ειναι η γνωμη της πλειοψηφιας δεν σημαινει οτι ειναι σωστη σημαινει οτι ειναι προιον της κυριαρχιας των αστων και στα μυαλα μας (σου)

dimK. είπε...

Θελω να κανω ενα τελευταιο σχολιο,
διαβαζωντας οσα εχουν γραφτει εδω αλλα και αλλου.
Να πω καταρχην, οτι η αυτοκριτικη μετα απο ηττα(εκλογικη, συνδικαλιστικη, κινηματικη) μονο σκληρη μπορει να ειναι και μονο στα κακα να εστιαζει.
Δεν μπορεις να κανεις κριτικη λεγοντας "το ενδοξο μας κομμα".
ΔΕΝ σημαινει οτι δεν ειναι ενδοξο,δεν σημαινει οτι ειναι λαθος αν το λες, απλα ΔΕΝ ειναι ο χρονος και τοπος.
Ψαχνεις να βρεις τα αιτια της ηττας και εξ ορισμου δεν ειναι καλα.Στην ηττα οδηγεισαι απο λαθη,στην νικη απο σωστα.
Το να τα ψαχνεις αντιθετα,ειναι προβληματικο.
Δεν ειναι λοιπον αυτομαστιγωμα,δεν ειναι αυτολυπηση, ειναι καθαρη και γενναια αυτοκριτικη χωρις παρωπιδες.
Δεν ειμαι ομως αισιοδοξος για την αυτοκριτικη που θα κανει το κκε.
Οι λογοι για αυτο ειναι δυο:
Α)Δεν ξερω αν το εχουν δεχτει πολλοι ως ηττα.
Αρκετοι το βλεπουν σαν μια μικρη αναποδια,η οποια δεν εχει και μεγαλη σημασια μιας και οι εκλογες απο μονες τους δεν εχουν μεγαλη σημασια.Δεν ειναι ο αγωνας στον δρομο,η απεργια,δεν βοηθαne στην επανασταση κλπ
Αρα ενα μικρο κακο,που δεν χρειαζεται και μεγαλη σκεψη.
Δεν κρινω τις θεσεις αυτες σαν καλες ή κακες,δεν ειναι αυτος ο σκοπος μου.
Τις αναφερω για να πω οτι ετσι ΔΕΝ μπορει να κανεις αυτοκριτικη,εκινωντας απο αυτες.
Ειναι αλληλοαποκλειομενες θεσεις με την κριτικη!

Β)Οσοι αποφασισουν ,του επισημου κκε συμπεριλαμβανομενου,να κανουν κριτικη ειμαι σιγουρος οτι θα το προσπαθησουν με καλη την πιστη και με επιστημονικα κριτηρια. (κοινωνιολογικα,στατιστικα,πολιτικα).
Ομως πιστευω οτι και παλι δεν θα βγουν αληθινα συμπερασματα.
Υπαρχει στις κοιnωνικες και οχι μονο επιστημες, το προβλημα της επιλογης στοιχειων,μια ακυρη μεταφραση του σωστοτερου Selection bias*
Αυτο,για οσους δεν το γνωριζουν, λεει πολυ απλα το εξης:
Πολλες φορες τα στοιχεια που χρησιμοποιουμε ενω ειναι αληθινα και σωστα επεξεργασμενα,ΔΕΝ ειναι τα σωστα.
Ο ερευνητης(εδω πχ η ΚΕ) επιλεγει τα στοιχεια με κριτηριο αυτα που ΗΔΗ συμφωνουν με την θεση της απεναντι στο προβλημα(εδω πχ το κακο αποτελεσμα στις εκλογες).
Αν λοιπον ξεκινησεις λεγοντας το κκε τα εκανε ολα/τα περισοτερα καλα,τοτε ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ θα βρεις και θα επεξεργαστεις τα στοιχεια που θα σε οδηγησουν σε επιβεβαιωση της αποψης που ηδη εχεις!
Ενα παραδειγματα, που ανεφερα και πριν:
Ο Παπαδοπουλος που ειπε οτι η "επικοινωνιακη πολιτικη ηταν καλη"
Γιατι ηταν καλη? ποιος το λεει? ποια αναλυτικα εργαλεια χρησιμοποιησε να καταληξει εκει?
Μαλλον την γνωμη του και τους οπαδους που ΗΔΗ συμφωνουν με το κκε!
Αν τελος, εμεις εδω μεσα ειμασταν παραδειγματα και μας ειχε στην διαθεση της η ΚΕ, θα διαλεγε για αναλυση τον Αναυδου και τον CK και θα "απεριπτε" εμενα και τον metalheart158.
Για αυτους τους λογους δεν εχω μεγαλες ελπιδες για το τι θα αποφανθει η κριτικη του κκε.
Γιατι ξεκιναει με ηδη αποκρυσταλωμενες αποψεις,με θεσφατα που ειναι αδιαπραγματευτα(και δεν εννοω στρατηγικες στοχευσεις)
Αυτο εγω το θεωρω τελειως αντεπιστημονικο και στην προσωπικη μου φιλοσοφικη θεωρηση,οτιδηποτε που δεν υποκειται στους ορους της Λογικης και της Επιστημης ειναι εξ ορισμου αντικομμουνιστικο
Αλλα αυτο και αν ειναι για μεγαλη κουβεντα ε?

*ο ορος ειναι γενικος,περιλαμβανει μια σειρα προβληματων που εχουν αν κανουν με την επιστημονικη αναλυση.
https://en.wikipedia.org/wiki/Selection_bias

λαθραναγνώστης είπε...

DimK, δεν ξέρω αν την Ρουμανία την ανέφερες "εν τη ρύμη του λόγου σου", πάντως μέλη του ΚΚΕ, να πάνε μέσω του Κόμματος στη Ρουμανία για θέματα υγείας, πρώτη φορά ακούω. Του "εσωτερικού" ίσως, αλλά οχι του ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που έφυγαν το 12 δεν ήταν για να μείνουν και αυτό φαίνεται από το ότι όχι μόνο είναι ακόμα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνεχίζουν να μας βρίζουν και με το χειρότερο τρόπο. Κάνοντας πολύ ύπουλη δουλειά στο κόσμο του τύπου "εγώ τους εμπιστεύτηκα και αυτοί με πούλησαν". Και δεν μιλάω για όλους προφανώς, αλλά η πλειοψηφία δεν γύρισε και δεν ξέρω αν πρόκειται. Όπως ανέφερε άλλος, ένα πράγμα συντελείται αυτή τη στιγμή, η ταχύτατη και βίαιη προλεταριοποίηση με έναν τεράστιο στρατό εφεδρείας. Δυστυχώς όμως πρόκειται για νέους και μελλούμενους προλεταρίους με πλήρη μικροαστική συνείδηση και για αυτό επικίνδυνους για φυγή προς το φασισμό. Οι έλληνες λόγω της μικροαστικής φύσης της κοινωνίας δεν είναι λαός που αναγνωρίζει αυτά που πρόταξε το ΚΚΕ, την εντιμότητα στις επαναστατικές θέσεις και τον επαναστατικό αγώνα, γιατί τόσο οι επαναστατικές θέσεις ως λύση στα προβλήματα του όσο και ο ταξικός αγώνας είναι ξένα προς αυτήν την μικροαστική του φύση. Για αυτό συνεχίζουμε τη δουλεία για αλλαγή αυτής της μικροαστικής συνείδησης που έχει γίνει πρώτη φύση του λαού. gorf

dimK. είπε...

@λαθρομεταναστη
ισως ειναι λαθος στο νοημα,αλλα οι εξιστορησεις τους οδηγησαν κοσμο(οχι μονο του κομματος) για θεματα υγειας στο ανατολικο μπλοκ
Νομιζω οτι και στην Ρουμανια ειχε παει καποιος,με επιφυλαξη αν θες να το επιβεβαιωσω ομως.Αν ειναι αυτος που(νομιζω) οτι θυμαμαι,οχι δεν ηταν του κομματος,πασοκος ηταν.
Σε βουλγαρια θυμαμαι,σε μοσχα θυμαμαι,σε Αν. γερμανια επισκεψεις ναι.
Σε γιουγκοσλαβια νομιζω οτι δεν ειχε παει καποιος,παρα οτι λεγανε επεστρεφοντας με το αμαξι πως ειναι ομορφη χωρα

@Αναυδε,
-εξακολουθεις να μην καταλαβαινεις οτι ΔΕΝ ειναι αυτο το θεμα μας!!
ΔΕΝ εχει σημασια τι ηταν σε σχεση με το καπιταλισμο καλος καλυτερος τελειος κλπ.
Το θεμα μας ειναι οτι η θεση του κκε για "ακριτη" στηριξη του εκανε κακο.
Η θεση του κκε ειναι το θεμα μας λοιπον, οκ?
-το δευτερο υποσχολιο δειχνει οτι δεν καταλαβες τι εννοω..διαβασε τι λεω παραπανω!
(γενικα, η κριτικη ειναι υποχρεωση για τον καθενα..για τους κομμουνιστες ενας λογος παραπανω να κρινουν αντικειμενικα)

@Στραταρχα μου,
ρε "συντροφακο" ?
Στραταρχα εχουμε ξανακανει κουβεντα και με εχεις ξαναστησει στον τοιχο,ενω καταλαβες μετα οτι δεν ελεγα τιποτα απο οσα με κατηγορουσες τοτε(θεμα απεργια Μανεσης),θυμασαι?
Γιατι λοιπον αρχιζεις παλι την "επιθεση" ρε φιλε?
Αντε οι αλλοι δεν με "ξερουν"..εσυ ομως?
Οσο για το τι ελεγαν οι αλλοι και μετα λακισαν,δεν σημαινει τιποτα.
Εγω δεν ειμαι μελος του κομματος και πλεον δεν το ψηφιζω κιολας.
Αρα το να λακισω(θεωρητικα ή πρακτικα),μικρη σημασια εχει!

ρε θερμη παρακληση...
Μπορει να λεω μλκιες(πραγμα πολυ πιθανον),
Μεινετε σε αυτες και αφηστε την δικη προθεσεων και τα ad hominem επιχειρηματα!

Ανώνυμος είπε...

Κριτική στο κκε θα κάνουν όσοι ενδιαφερονται γι αυτό και την εργατική τάξη και σίγουρα dimk δεν είσαι ένας από αυτούς. α

zoot horn rollo είπε...

gorf κι εγώ συμφωνώ για τις περιπτώσεις του '12.

DimK εξακολουθείς να είσαι υπερβολικά αρνητικός και μάλλον με τίποτα, ακόμα και τη πιο εμπεριστατομένη ανάλυση των αποτελεσμάτων, δε θα ικανοποιηθείς, αφου τα έχεις όλα προεξοφλήσει. Δικαίωμά σου.

Ψυχραιμία σε όλους συνιστώ, νομίζω πως οι περισσότεροι την έχουν κρατήσει.

Pouk είπε...

Όσον αφορά το ευρώ, δεν είναι απλώς θέμα αν κάποιο κομμάτι της αστικής τάξης θέλει επιστροφή στην δραχμή. Και κανένας να μην το θέλει, αν αυτό συμβεί γιατί το θέλει η ΕΕ ή η Γερμανία τότε η αστική τάξη θα βρει τον τρόπο να επωφεληθεί εις βάρος της εργατικής και του λαού. Ποιος θα είναι στην εξουσία σε μια τέτοια έξοδο; Αυτό είναι το θέμα.

Δεν υπάρχει περίπτωση η αστική τάξη να αφήσει τον λαό να κερδίσει το παραμικρό σε μια έξοδο από το ευρώ. Θα της πιει το αίμα για να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται από τέτοια κατάσταση. Τα μίνιμου προγράμματα ωραία είναι αλλά αν δεν απαντούν στο ποια εξουσία θα εφαρμόσει αυτά τα προγράμματα είναι ένα τίποτα.

Αναυδος είπε...

dimk

σχετικα με την κριτικη που θελεις να κανουμε και μαλιστα ανοικτα ξεχνας κατι απλο ως και στοιχειωδες υπαρχουν αντικειμενικοι παραγοντες στους οποιους δεν εχεις καμμια επιδραση και οι οποιοι καθοριζουν το εκλογικο αποτελεσμα.

dimK. είπε...

@ α
Οκ α,
το εργαταξικοενδιαφερομετρο που κατεχεις, τι ενδειξη εδειξε?

@zoot horn rollo
Αντε παλι με το αρνητικος!
Τιποτα δεν ειμαι ρε φιλε..προσπαθω ομως, να ειμαι αμειλικτα ρεαλιστης.
Το ανεφερα,δεν κανεις κριτικη στην ηττα λεγοντας "ολα καλα".Δεν με κανει αρνητικο αυτο.

Στην συνεχεια,γιατι κατηγορεις εμενα για κατι που κανουν και αλλοι(ισως και εσυ)?
Εγω εχω προεξοφλησει τα λαθη/ευθυνη του κκε? Πιθανοτατα
Εσυ(+αλλοι) που εχετε προεξοφλησει οτι τα λαθη του κκε ειναι μηδαμινα,γιατι ειστε σωστοι?
Γιατι η δικια σου σκοπια εχει την "..πιο εμπεριστατωμενη αναλυση"?
Εχεις δικαιωμα φυσικα να μην πιστευεις τιποτα απο οσα λεω(ή θα ξεκιναγα να λεω,αν το λυναμε αυτο),αλλα δεν εχεις δικαιωμα να λες οτι ειναι σωστη(=εμπεριστατωμενη) η αναλυση,επειδη συμφωνεις εσυ/ολοι εδω μεσα/η ΚΕ μαζι της!

Ειναι ατιμο πραμα η Λογικη ε?

dimK. είπε...

@Αναυδος
επιτελους συμφωνουμε!!!
ΔΕΝ αθωωνω τον αντικειμενικο παραγοντα..εχει μεγαλο μερος ευθυνης
Τις αντιδρασεις του κκε απεναντι του αναζητω.
Αυτες ειναι (οχι ολες,πολλες ομως) λαθος.
Αυτα τα λαθη περιμενω να ονομασει καποιος..
Μην αναγει τον αντικειμενικο παραγοντα σε απολυτο καθοριστικο παραγοντα.Αυτο ειναι μοιρολατρια.
Δεν σημαινει ομως οτι μπορει να υπερβληθει,οποιος πιστευει οτι ο αντικειμενικος παραγοντας υπερινικατε λογω θελησης και μονο,δεν ειναι κομμουνιστης.
Ισως σημαινει ομως οτι με αλλες τακτικες/ενεργειες,να μπορουσε να αντιμετωπιστει καλυτερα.
Αντε τωρα που βαλαμε μια βαση(αργησαμε λιγο ε?) να δουμε αν μπορουμε να παμε παρακατω!

Οσο για το ανοιχτα,ΝΑΙ εμεις μπορουμε αν κανουμε τα παντα ανοιχτα(καλα, εγω πιστευω και η ΚΕ μπορει τα περισοτερα αλλα ας μην το συζητησουμε τωρα).
Εμεις δεν ειμαστε εδω να βρουμε την απολυτη αληθεια.
Ειμαστε εδω αλλοι για να λεμε οτι νομιζουμε σωστο,αλλοι να τρολαρουν,αλλοι να πουλησουν κομμουνιστικοσυνη,αλλοι να γελασουν με τις μλκς που λεμε,αλλα πιθανοτατα ολοι για να κανουμε οτι λεει ο υποτιτλος του μπλογκ!
Οποτε, οτι εχεις να πεις, πες το.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Λαθρεπιβάτη!, (νομίζω το δικαιούμαι μετά το ...."λαθρομετανάστη"!!), στο 11:57 έγραψες!
Πραγματικά, από όσο θυμάμαι και από ότι έχω διαβάσει από ιστορία, τέτοιο πισωγύρισμα στην ζωή της εργατικής τάξης στην Ελλάδα δεν πρέπει νάχει ξαναϋπάρξει. Εξαιρώντας τον "Μεγάλο Πόλεμο" και τον Β'ΠΠ με τον επακολουθήσαντα εμφύλιο (έκτακτες καταστάσεις), η ζωή εδώ κυλούσε πάντα ανοδικά. Και θεωρώ πως αυτό, που διαπιστώνεις κουμπώνει με την άποψη για εκτεταμένη εξαγορά, που διατύπωσα σε σχόλιο στο προηγούμενο ποστ, (και που βέβαια δεν είναι δική μου - πρόκειται για συλλογική διαπίστωση).
Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι η αστική τάξη έκανε μεγάλες παραχωρήσεις παντού , όπου είχε λόγο να τις κάνει, για να διασώσει την κυριαρχία της μπροστά στον φόβο του Υπαρκτού Σοσιαλισμού. Εξαγόρασε την ε.τ. των κορυφαίων ιμπεριαλιστικών χωρών, για νάχει σίγουρο αποκούμπι, εξαγόρασε και τον ελληνικό λαό, λόγω της κομβικής του θέσης στο ιμπεριαλιστικό σύστημα σε συνδυασμό με τον μέγιστο κίνδυνο, που διέγραψε για τους αστούς ο αγώνας του ΔΣΕ.
Η βαθύτερη αιτία του λεγόμενου μεταπολεμικού "ελληνικού οικονομικού θαύματος" ήταν ο ΔΣΕ και τα σύνορα με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Και γίνεται ηλίου φαεινότερον, όταν παρατηρήσουμε ότι η πτώση του Σοσιαλισμού σηματοδότησε και την έξωση της ε.τ. της Δύσης από τον καπιταλιστικό παράδεισο.
Οποιος αποστρέφει το βλέμμα από αυτή την πραγματικότητα ενώ δηλώνει "κομμουνιστής", είναι απλά ...."ΑΝΤΑΡΣΥΑ" στην καλύτερη, δηλαδή κομμουνιστής "By Appointment of Her Majesty the Bourgoigie".

----------------------

Στρατάρχα μου, γι αυτό εδώ, εννοείται!

Ανώνυμος είπε...

Προς οικοδεσπότη: μήπως να αναλάβεις δράση; Ντάξει δεν θα λυθούν τα ζητήματα μέσω της κουβέντας εδώ, απλώς κάποιοι προσπάθησαν να πουν ένα-δυο πράγματα (και στο κλίμα της ανάρτησης) με κάποιες σοβαρές παρατηρήσεις, και τώρα όλος ο διάλογος μονοπωλείται από έναν τύπο που γράφει για τις γυναίκες των ανατολικών χωρών που το δίναν για ένα τζην κτλ.

Ijon Tichy

ad είπε...

μην ασχολειστε άλλο με τον DimK, δεν έχει νόημα.
για όλους κάτι θα έχει να πεί εκτός από το πολιτικό του πρόταγμα. το οποίο, όμως, γίνεται κατανοητό από την αποστροφή του λόγου του για την... “κατρακύλα” που αρχίζει από το 2012.
ενώ το 96-00 το κόμμα γ@μουσε και έδερνε. αλλά έπαιρνε πάλι 5,5%, γιατί άραγε;
όσο για την προσωπική του ιστορία, δεν διαφέρει από την κριτική που δέχεται το κόμμα ότι υπερασπίζεται έναν ανύπαρκτο σοσιαλισμό (βλέπε: http://www.narnet.gr/content/ποιοί-είμαστε-0)
υγ: τελικά στα μέσα της δεκαετίας του 80 να ήταν παιδί και να έπαιζε μπάλα ή να διάβαζε Τσίμα να υπερασπίζεται Τσέρνομπιλ;

gg είπε...

@ad Με είδες να μιλάω για κατρακύλα; Εγώ μίλησα για κάποια λάθη που είχαν μεγάλο αντίκτυπο. Θα σου άρεσε αν μίλαγα για κατρακύλα γιατί είχες έτοιμη την απαντησούλα σου και την βεβαιότητα ότι μιλάω εκ του πονηρού. Δεν ήταν ζήτημα ποσοστού (αν και δεν περιμέναμε μόνο 8.5%) αλλά μιας λογικής που επικράτησε στον κόσμο.
@CK δεν είμαι σίγουρος αν αυτό για τα πληκτρολόγια πήγαινε σε εμένα αλλά νομίζω καταλαβαίνεις πως είναι χαζό να αρχίσει κανείς να λέει τι έχει κάνει η πόσα χρόνια είναι ή ήταν οργανωμένος για να πειστεί ο κάθε κακόπιστος. Είπα για το λογαριασμό μου γτ είναι ο μοναδικός εύκολος τρόπος να πάρει κανείς μια ιδέα αν και αυτό ανούσιο μου φαίνεται.
Η κριτική πάντα γίνεται από τη σκοπιά του προγράμματος και δεν είπα ποτέ ότι οι αποφάσεις του 19ου ήταν λάθος. Είναι εύκολο κάθε κριτική που δεν σου αρέσει να την ανάγεις σε εργατοσπορίτικη αλλά μόνο και μόνο αυτό το τσουβάλιασμα με τους φραξιονιστές προσβλητικό είναι. Αν πάλι σε έχω παρεξηγήσει ειλικρινά συγνώμη.
Και γενικά όποιος έχει τον χούλιγκαν μέσα του και δεν μπορεί να συζητήσει σαν άνθρωπος και με μια στοιχειώδη ευγένεια δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει(συνέχεια)

ad είπε...

τελικά είσαι και DimK και metalheart158;

λαθραναγνώστης είπε...

@metalheart158
Επίτηδες το'κανες ή σου ξέφυγε?

zoot horn rollo είπε...

Κανείς δε λέει "όλα καλά" και κανένα λάθος εδώ. Δεν ήταν όλα καλά, αλλά ούτε κι όλα κακά επίσης.
Έβαλα παραπάνω δυο ζητηματάκια που νομίζω σημαντικά, και μάλλον δε δόθηκε και πολλή σημασία. Προτιμάμε να γκρινιάζουμε; Είναι υγειές αυτό;

gg είπε...

@Ijon Tichy Αυτό που πρότεινα (και μπορεί να είναι και λάθος) δεν το παρουσίασα ως πανάκεια αλλά ως ένα τρόπο που κάποιος λίγο πιο προχωρημένος κόσμος θα δει ότι μέσα από αγώνες με σχέδιο και με συγκεκριμένα αιτήματα θα μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Γιατί δυστυχώς και όχι με ευθύνη του ΚΚΕ οι αγώνες σήμερα γίνονται αποσπασματικά και χωρίς συνέχεια ο ένας με τον άλλο. Και εδώ είναι ο ρόλος του κομμουνιστικού κόμματος να δέσει την πρόταση για ανατροπή του καπιταλισμού με την πάλη για τα σύγχρονα προβλήματα.Αλλά ας δεχτούμε πως κάνω λάθος. Ποιός τρόπος προτείνετε σε κάποιον ο οποίος αντιμετωπίζει σήμερα ένα μεγάλο οικονομικό πρόβλημα για να το αντιπαλεύσει.
Για το πόσο θα στηριζόταν μια τέτοια πρόταση επιφυλλάσομαι να πω την γνώμη μου σε άλλο σχόλιο.

gg είπε...

@ad είσαι καμμένη περίπτωση άστο μην μου ξαναγράψεις.Ειλικρινά με κούρασες.

gg είπε...

@ad Πάνω στη βιασύνη γιατί γράφω στη δουλεία μπερδεύτηκα και νόμισα ότι το έγραψες για μένα.Δικό μου λάθος και συγνώμη.

dimK. είπε...

@Ijon Tichy
εχεις δικιο περι μονοπωλησης!
Αισθανηθηκα οτι πρεπει σωνει και ντε να υπερασπιστω οσα λεω,πραγμα που δεν θα επρεπε να ισχυει.
Δεν εχει νοημα να το κανω και σιγουρα οχι με τετοια συχνοτητα/πληθος σχολιων.
Αφου παρελπιδα κολησες και εσυ με το παραδειγμα(ο Αναυδος νομιζω ειμαστε οκ,καταλαβε τι εννοω),τοτε τι να πω.
Δεν μου αρεσει να στο πω και εγω, αλλα υποψιαζομαι τα εχεις ξανακουσει περι δαχτυλου, φεγγαριου και που κοιτας εσυ ε?

@ad
εισαι τρομερα εξυπνος φιλε..
τι απιστευτο ξεσκεπασμα μου εκανες..ποσο ομορφα και μαεστρικα βρηκες τα ψεμματα που σας ελεγα και απο μια χρονικη ανακολουθια στα λεγομενα μου, τα καταλαβες ολα..τι αναλυτικη επαγωγικη/απαγωγικη σκεψη που εχεις,τι λογικη συναρμογη που εχουν οι αναλυσεις σου?
(θα συνεχιζα αλλα λεω να το κρατησω μικρο το σχολιο) ;-D
Ακου να δεις λοιπον εξυπνε μου,
Απο εδω--->http://ekloges-prev.singularlogic.eu/v2007/pages/index.html
εδω--->http://ekloges-prev.singularlogic.eu/v2009/pages/index.html
για να καταληξεις εδω--->http://ekloges-prev.singularlogic.eu/v2009/pages/index.html
Δεν ξερω πως το λενε στο χωριο σου στο δικο μου ομως αυτο λεγεται κατρακυλα!
Αν εσυ θες να το πεις ομαλη καθοδικη πορεια,οκ.
Α,δες και εδω: http://www.ypes.gr/el/Elections/NationalElections/Results/nationallectures1996/ ,γιατι το 5,5% του `96 δεν ηταν τοσο κακο!
Αν δεν καταλαβες τι ειναι τα λινκ που σου παραθετω,διαβασε το υστερογραφο,ναι?
Οσο για το λινκ της ναρ που μου παρεθεσες το εκανες γιατι στο μυαλο σου,το να θεωρει καποιος οτι ΔΕΝ ηταν ολα καλα στην ΕΣΣΔ και οτι η κριτικη σταση απεναντι σε ολα ειναι ΚΑΘΗΚΟΝ ενος κομμουνιστη,σου φιανονται αδιανοητα ε?
Αν παρελπιδα ακουσεις και απο κατοικους οτι δεν ηταν ολα καλα(προφανως ηταν σε πολλα απειρως καλυτερα απο την σημερινη καταντια),θα τους κατηγορησεις για προβοκατορες?
Το λεω φωστηρα μου,γιατι εδω στο εξωτερικο συναντω συχνα πυκνα ανθρωπους απο εκει.Ξερεις τι μου λενε? Δεν ηταν ολα καλα!!!
Φυσικα ομως ειναι καλυτερα απο αυτο το χαλι που ζουνε σημερα(και σχεδον ολοι εχουν στρωμενες ζωες).
Αποκαλυψη ε? ΔΕΝ ηταν ΟΛΑ καλα!!
Μην ξεχασω:
Χεσμενη την εχω την ΝΑΡ και δεν χρησιμοποιω κανα πολιτικο ορο για να μην μπερδευτεις παλι..οκ φωστηρα μου?
Στο Τσερνομπιλ λοιπον επαιζα μπαλα..αλλα μας μαζευανε οταν αρχιζε να ψιλοβρεχει,γαμωτι
Οσο για το αρθρο του Τσιμα δεν ειναι κανα επτασφραγιστο μυστικο βρε Αινσταιν μου..
κυκλοφορει και εγω το διαβασα πριν καποια χρονια απο εναν αφιερωμα του "Ιου".
(νατο..3 κλικ μακρια ηταν -->http://www.iospress.gr/ios2006/ios20060416.htm ).
Επισης μια παρατηρηση..
Οταν ενα κειμενο ειναι σε παρελθοντικο χρονο ΔΕΝ σημαινει απαραιτητα οτι ολες οι πληροφοριες του αρθρου αποκτηθηκαν στο χρονο που αναφερεται στο κειμενο.
Επειδη σε κοβω για ξεφτερι ομως το κανω λιγο πιο απλο:
ΔΕΝ λεει πουθενα το κειμενο οτι το ειχα διαβασει ΤΟΤΕ στον Ριζο.Μετα το εμαθα, απο το λινκ που σου δινω πιο πανω!!
Σε μπερδεψαν αυτα τα χρονικα μπρος-πισω ε? Υπομονη,τελειωνω σε λιγο.
Κλεινοντας να πω οτι θα μεινω να διαβαζω,καποια απο τα σχολια ηταν πολυ καλα(και δεν εννοω μονο του metalheart158 που "συμφωνω" σε αρκετα στην αναλυση)
Εδω για να μην τον σταυρωσεις τον ανθρωπο φωστηρα μου, σου λεω οτι ΕΓΩ συμφωνω μαζι του..ΟΧΙ αυτος με μενα.
Το `χουμε, βρε τερας της διανοησης?

υγ:τα λινκ δειχνουν την πορεια του κκε στην μεγαλυτερη εργατικη περιφερεια της χωρας,την Β`αθηνας.
Επειδη σε κοβω να βαριεσαι να τα ανοιξεις,σου λεω λοιπον οτι στο τριτο λινκ τα πραγματα ειναι(βαθια ανασα) απογοητευτικα,συνυπολογιζομενο της κοινωνικης πραγματικοτητας το 2012(αλλα και απο μονο του σαν νουμερο)
Αν δε, τα δεις τα τρια το ενα μετα το αλλο ,ξερεις τι παρατηρει καποιος?
Αλλος οχι εσυ,καποιος κακεντρεχης ναριτης σαν εμενα:
Μια (δευτερη βαθια ανασα) ομαλη καθοδικη κινηση βρε..Ναι αληθεια,ανοιξε τα σε 3 παραθυρα και δες!
Μαγικο πραμα και αμειλικτο τα δεδομενα ε?

υγ2: προς ΚΕ του μπλογκ
Αν θελεις να κοψεις τους εριστικους(λιγουλακι) χαρακτηρισμους το καταλαβαινω..εχεις καθε δικαιωμα!
Απλα ασε το υπολοιπο σχολιο μιας και ειναι το τελευταιο μου.
(..μεταξυ μας περισοτερο με χιουμορ τους εγραφα παρα θυμωμενος,αλλα οκ)

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

βρε μπαγασακο DimK απλα ανεφερα περιπτωσεις που μου θυμισες απο την δεκαετια του 80 ...την μυιγα εχεις ? Δεν σε εβρισα κι εξ αλλου οταν αρχιζω τα "λιμανιωτικα" τα καταλαβαινει ο συνομιλητης ,πιστεψε με .
Εγω καταλαβαινω πολυ καλα τι κανετε ορισμενοι με την "καλοπροαιρετη κριτικη" σε ενα κομμα που ΔΕΝ ψηφιζετε κι ολας και ποιος ειναι ο στοχος ,αλλα πιστεψε με απο σαραντα κυμματα τετοια (και χειροτερα ) εχει περασει το κουκουεδικο κι εχει γινει serfer παγκοσμιου κλασεως πλεον και αβυθιστο σκαρι .

gg είπε...

@ λαθραναγνώστη
Κατά λάθος. Επειδή βιαζόμουνα να γράψω (είμαι στο διάλειμμα της δουλειάς)μπερδεύτηκα και νόμισα ότι το έγραψε για εμένα. Ζήτω και πάλι συγνώμη.

zoot horn rollo είπε...

Από εδω και μπρος τι γίνεται, γιατί οι εκλογές τελείωσαν, θα συζητηθούν εκτενώς βέβαια τα αποτελέσματα, αλλά έχουμε πολλά μπροστά μας. Τρέξιμο θα έχουμε μπόλικο...ας μη το ξεχνάμε...

Ανώνυμος είπε...

Η συλλογική ταυτότητα που συνδέει τους περισσότερους σχολιαστές του μπλογκ ΔΕΝ είναι το μπλογκ το ίδιο, αλλά το κόμμα. Οπότε δεν γίνεται να βγουν συμπεράσματα εδώ για το εκεί. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να βρούμε τρόπους να γίνουμε εμείς καλύτκαλύτεροι σε ατομικό επίπεδο και ίσως ιδέες για να γίνει καλύτερο το μπλογκ. Να μην βάζουμε στόχους που δεν μας αναλογούν.


Black Key

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Μια αλλη παραμετρος του θεματος ειναι η εξης:

Ιστορικα ποτε η Ε.Τ. αλλα και τα εν δυναμει συμμαχικα στρωματα δεν ηταν τοσο παθητικα οσο τις τελευταιες 2-3 δεκαετιες.

Τα ΚΚ ιδρυθηκαν ως πρωτοποριες της ΕΤ,ως ομαδες των πιο πρωτοπορων απο τους εργατες,οι οποιοι θα εσπρωχναν ηδη υπαρχοντα εργατικα κινηματα και δομες σε επαναστατικη κατευθυνση.

Οι εργατες σε μεγαλο βαθμο ειχαν σοσιαλιστικες,εστω και μη μαρξιστικες αντιληψεις,για αυτο ηταν μεγαλη η σημασια της παλης εναντιον μικροαστικων σοσιαλιστικων ιδεων.

Στις μερες μας,δεν υπαρχει καν κινημα του οποιου το ΚΚ μπορει να μπει πρωτοπορος.Σημερα η προκληση ειναι να δημιουργηθει το εργατικο κινημα σχεδον απο το μηδεν.

Επισης,η συνειδηση των εργατων ειναι πιο πισω απο ποτε.Σημερα θα ευχομασταν οι εργατες να ειχαν εστω και ''τρειντγιουνιονιστικη'' συνειδηση οπως ελεγαν οι Μαρξ και Ενγκελς υποτιμητικα για τους αγγλους εργατες.

Δεν ξερω αν υπαρχει ιστορικο προηγουμενο αυτης της καταστασης στις ε.τ. της δυτικης Ευρωπης και τι μπορει να κανει το ΚΚ.

zoot horn rollo είπε...

Γάτε, έχω κάνει κι εγώ παρόμοιες σκέψεις, καμιά φορά νομίζω πως πάμε να δώσουμε το φιλί της ζωής σε ένα πτώμα, όσο απαισιόδοξο κι αν ακούγεται (και που πιστεύω πως δεν είναι τελικά έτσι).
Ο συνδυασμός των γεγονότων των τελευταίων δεκαετιών (έχουν αναφερθεί πολλάκις) έχει φέρει μια πολυ δύσκολη κατάσταση.

ad είπε...

@DimK
πάλι καλά που βρέθηκες και έμαθα να διαβάζω αποτελέσματα εκλογων. στο αναγνωρίζω και σε ευχαριστω!
γιατί πως αλλιως θα καταλαβαίνα οτι το 5,5% του 96 είναι καλύτερο από 5,5% του 15;;;
αλλά έτσι είναι όταν δεν βολέυουν τα ποσοστά πρεπει να μετράμε τις ψήφους. αλλά απάντηση τί διαφορετικό έλεγε το κόμμα και σε 30 ημέρες το 2012 έφυγαν οι μισοι;;;; ουδεμία.
κατά τα αλλά πλήρη ανυπαρξία πολιτικής πρότασης και (αυτο)κριτική χωρίς νόημα και ουσία.
δεν γίνονταν, μας λες, κριτική στην εσσδ και στις λοιπες χώρες και χάθηκε το ηθικό πλεονέκτημα.
δηλαδή σήμερα που το κόμμα ασκεί κριτική στην κίνα και στην β.κορέα ποιό ηθικό πλεονέκτημα υπάρχει ή θα υπάρχει αν η Κίνα προκαλέσει έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο; ποιό ηθικό πλεονέκτημα διατηρείται από την όποια κριτική στην κούβα;
ή μήπως απώλεσε σε ηθικο πλεονέκτημα ο καπιταλισμός επειδή έγινε το πυρηνικό ατύχημα στη φουκουσίμα;

υγ: αν είσαι γερμανία- βερολίνο υπάρχει εκεί πρώην μέλος κσ της κνε! ψαξτον, θα τα βρείτε γρήγορα, πίστεψέ με!
υγ: εσυ τι ψήφισες και αν δεν ήρθες θές να μας πεις τί θα ψήφιζες;

Anef_Oriwn είπε...

Παρακολούθησα σε μεγάλο βαθμό και με αρκετό ενδιαφέρον τη συζήτηση που ακολούθησε το post [τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα συμπεράσματα των φίλων, ψηφοφόρων και ίσως και μελών του ΚΚΕ] με αφορμή την εκλογική στασιμότητα του Κόμματος... Αν και δεν ΜΟΥ πέφτει λόγος [παρατηρητής εκ των έξω και εκ του μακρόθεν είμαι], διερωτούμαι για διάφορα καθώς διακρίνω μια τάση υποβάθμισης, ή/και απαξίωσης των αστικών εκλογικών διαδικασιών, στις οποίες συμμετέχει το Κόμμα, μια και αυτές (οι εκλογές) αποτελούν πολιτικές μάχες που ούτως ή άλλως πρέπει να δίνονται... Και σίγουρα να λαμβάνεται και σοβαρά υπ’ όψιν και το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς τούτο αποτυπώνει και εκφράζει (παρά τις όποιες χειραγωγήσεις των ψηφοφόρων από τα ΜΜΕ και την αστική περιρρέουσα) τις πολιτικές τάσεις που ενυπάρχουν στο εκλογικό σώμα τη δεδομένη στιγμή. Γι’ αυτό κι έχω την άποψη ότι τοποθετήσεις του τύπου «σίγουρα δεν πρέπει να πιστέψουμε πως μια ισχυρότερη Κ.Ο. [...] θα είχε πολύ περισσότερες δυνατότητες...» [του σχολιογράφου metalheart158], είναι αποπροσανατολιστικές αλλά και μοιρολατρικές... Προσωπική ΜΟΥ άποψη είναι πώς αν το ΚΚΕ δεν καταφέρει να ανεβάσει τα ποσοστά του στα επίπεδα του 8-10% κάτι που θα τού επιτρέψει να εκλέξει 25-30 βουλευτές, δεν θα καταφέρει να προσδώσει νέα δυναμική και πλατύτερες διαστάσεις στον πολιτικό αγώνα του Κόμματος για την ανατροπή. Σίγουρα και δεν θεωρώ στις αστικές εκλογικές διαδικασίες ως το μέσο για την πραγματική ανατροπή κι αλλαγή, αλλά έχω την άποψη ότι μια «ισχυρότερη Κ.Ο.» [με βουλευτές, και κομματικούς και συνεργαζόμενους, απ’ όλη τη χώρα ακόμα κι από περιοχές όπου το ΚΚΕ δεν είχε ποτέ βουλευτή] θα βοηθήσει τα μέγιστα στην αποδοχή του Κόμματος και των πολιτικών του από τα λαϊκά στρώματα. Ειλικρινά διερωτούμαι γιατί υπάρχει μια τάση που τείνει να υποβαθμίζει αυτή τη διάσταση του αστικού κοινοβουλευτισμού... Πώς θα πετύχει αυτά τα ποσοστά το Κόμμα; Ως δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ να το πράξει από μόνο του!
Ευχαριστώ για την προσοχή!

ad είπε...

ενα τελευταίο στοιχείο γιατι μόλις έμαθα να διαβάζω και εκλογικά αποτελέσματα και θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη χαρά!!!!
εκλογές 1996, β αθήνας, κκε 71.951 ψήφοι- ποσοστό 8,68%, πανελαδικά 5,6%
εκλογές ιανουαρίου 2015, β αθήνας, κκε 71.190 ψήφοι- ποσοστό 6,93%, πανελλαδικά 5,5%
εκλογες σεπτεμβρίου 2015, β αθήνας, κκε 60669 ψήφοι- ποσοστό 6,80, πανελλαδικά 5,5%
αλλά άμα σε οδηγεί ο οπορτουνισμός...

Anef_Oriwn είπε...

Επίσης θέλω να σημειώσω ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε [κυρίως από τον σχολιογράφο DimK.] για το τί γινόταν ή δεν γινόταν στις χώρες του τέως Υπαρκτού Σοσιαλισμού... Τι σχέση έχουν όλ’ αυτά με τη σημερινή εκλογική στασιμότητα του ΚΚΕ

Ανώνυμος είπε...

@ad
Επειδή παρουσιάζεις ότι είναι βολικό για να πεις και την εξυπνάδα σου:
Β' Αθήνας
2004: 96.103ψ (8,78%)
2007: 127,489ψ (12,11%)

Έσύ λοιπόν που προσποιείσαι ότι το 60 είναι κοντά στο 127 είσαι τυχοδιώκτης ή Λεβέντης;

ΝταΚ

ad είπε...

@ ΝταΚ
αν σε ενδιαφέρει παρακολούθησε την συζήτηση από την αρχή και άφησε σε παρακαλώ τους χαρακτηρισμούς!!!
η θέση μου σε σχέση με τα εκλογικά ποσοστά και τον τρόπο χρησιμοποίησής τους από διάφορους καλοθελητές είναι συγκεκριμένη και προκύπτει αθροιστικά από τα σχόλια που έχω κάνει. το σχόλιο που σε... ερέθισε αυτό ακριβώς προσπαθεί να αναδείξει!
στην περίπτωση που θές να παρέμβεις γράψε ένα ολοκληρωμένο σχόλιο και ανέβασέ το για να κριθεί.
δεν χρειάζεται δικηγόρο ο DimK ή όποιος άλλος...

Ανώνυμος είπε...

Αν οι 127. 000 θελαν το κκε να κυβερνήσει, αλλά φύγαν οι μισοί όταν είδαν ότι το ΚΚΕ προτείνει επανάσταση και όχι διαχείριση του καπιταλισμού, μικρό το κακό. Δεν ξέρω τι ωφελεί η σύγκριση. Προφανώς και αν ήταν ρεφορμιστικο κόμμα θα ήταν πιο εύκολο να το πλησιάζει ο κόσμος. Το θέμα είναι να κάνεις την επανάσταση όμως, όχι να γίνεις δημοφιλής σαν αυαυτοσκοπό.


Black Key

zoot horn rollo είπε...

Ωχ, πλακωσανε οι "καλοπροαιρετοι";

zoot horn rollo είπε...

Ψιλα γραμματα black key, μονο αν κανεις τιγκα προσθαφαιρεσεις και πετας ποσοστα γινεται η "αντικειμενικη" "κριτικη", καταλαβες;

ad είπε...

τί είπε, λοιπόν, ο... σφος; οτι παρουσιάζω ότι βολευει!
λές και αυτός κάνει κάτι διαφορετικό. ας είναι όμως. στο προκείμενο. μια που σήμερα έμαθα να διαβάζω και αποτελέσματα...
αρχικά:
β αθήνας, 2004, ψήφοι 96.103. πολύ ωραία, μεγάλη επιτυχία κλπ.
αλλά πανελλαδικό; 5,9%;;;; ωπ!!!! τί έγινε ρε παιδία μας πιάσανε;;; στα ίδια με το 2015 είμασταν και τότε; φτου!!!
αλήθεια, τον 5/2012 που οι ψήφοι στη β αθήνας ήταν 98.708 και το πανελαδικό 8,48% το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο ή χειρότερο απο το 2004;
χειρότερο συμφωνα με όσα παραθέτει ο... σφος; γιατί; γιατί στη β αθήνας το 2007, οι ψήφοι ήταν 127.489 και 12,11% και μετά πέσανε σε 98.708 το 2012. πάρα πολύ ωραία...
πανελαδικά τί συνέβη; πως; έμειναν στο 8,15%; ωπ!!! τί έγινε ρέ παιδιά; πάλι μας πιάσανε... με τη γίδα στη πλάτη;; 8,48% δεν ήταν το πανελλαδικό τον 5/2012 που στην β αθήνας οι ψήφοι ήταν ίδιοι με το 2004 αλλά δεν άρεσαν γιατί έπεσαν σε σχέση με το 2007;
τελικά ποιός είναι τυχωδιώκτης και ποιός Λεβέντης;
αλλά είπαμε... κριτική στην τακτική για να αλλάξει η στρατηγική...

gv είπε...

@DimK η θέση σου είναι οτι αν το ΚΚΕ είχε κάνει τη σωστη κριτική στον υπαρκτό, θα μπορούσε να έχει σήμερα καλύτερη αντιμετώπιση απο την ε.τ. και κατ επεκταση, υψηλότερα εκλογικά αποτελέσματα. Άσε λίγο στην άκρη το αν η κριτική στον υπαρκτό τότε θα ήταν σωστή ή όχι. Ας δουμε απλά και μόνο αν θα βοηθούσε σήμερα. Ο ευκολότερος λοιπόν τρόπος να ρίξουμε φως σε αυτό το counterfactual είναι να δούμε τί έγινε και τι γίνεται με όλα αυτα τα ΚΚ πανευρωπαικά που κάναν αυτή την σωστή κριτική που λές. Άν τα δούμε λοιπόν συνολικά, θα λέγαμε ότι η σχέση μεταξύ της κριτικής στον υπαρκτό και εκλογικής απήχησης είναι μάλλον ανύπαρκτη. Αντίθετα μάλλον το ΚΚΕ είναι σε καλύτερη θεση απο μια σειρά άλλα δυτικά ΚΚ που κατακρίνουν "τα εγκληματα" του υπαρκτου. Που σημαίνει ότι η Ε.Τ γενικά δεν θέλει να ασχοληθεί με σοσιαλισμό για μια σειρά απο λόγους (π.χ. έχει ακόμα τις αυταπάτες οτι μπορουμε να ξαναπάμε στο 1960). Ο υπαρκτός και η κριτική πάνω του, είναι συνήθως το φύλο συκής των Ε.Ταξεων για να κλείνουν τα αυτιά στο κάλεσμα του κομμουνισμού. Αν λοιπόν απαρνηθούμε τον υπαρκτο, αφαιρούμε μια φτηνιάρικη δικαιολογία, αλλά βρίσκονται πάντα άλλες (δεν είναι καιρος για τέτοια τώρα, ασε να δούμε τι θα κάνει και ο Corbyn, οι podemos κτλ).

Και μια και το ανέφερες, το τί γίνεται στις ίδιες τις χώρες του υπαρκτού με την χαμηλή απήχηση των επιγόνων των κατα τοπους ΚΚ, είναι τελείως διαφορετικό θέμα. Είναι πολύ δύσκολο σε εκείνες τις περιπτώσεις να διαχωρίσεις την απογοήτευση απο το σοσιαλισμό, με την απογοήτευση απο ένα συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό που κατηγορείται ότι "ξεπούλησε" τον σοσιαλισμό στο παζάρι. Επίσης είναι ρευστό το τοπίο κάθε δημοσκόπηση δίνει και άλλα αποτελέσματα ανάλογα ποιός την κάνει, και με μεγάλες διαφορές απο χώρα σε χώρα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ο καλύτερος τρόπος να μην κόψω ένα σχολιαστή είναι να το ζητήσει κάποιος σφος αναγνώστης στην κε του μπλοκ, γιατί τότε θα φαίνεται πως λειτουργεί καθ' υπόδειξη.

Παρόλα αυτά, αντικειμενικά κι ανεξάρτητα από το αίτημα του τίτσι, και με δική μου πρωτοβουλία, τα σχόλια του DimK κόβονται, επειδή αποβαίνουν φανερά εις βάρος της υπόλοιπης συζήτησης. Ως εκ τούτου, θα κοπούν αναγκαστικά κι όσα σχόλια δίνουν συνέχεια από εδώ και πέρα σε αυτό το πινκ-πονκ. Όποιος θέλει να συνεχίσει με τον DimK, μπορεί να τον βρει στο τουίτερ και να τα πουν από εκεί.

Ανώνυμος είπε...

@metalheart158

"Μπήκα σε δίλημμα να σου απαντήσω ή όχι γιατί τι στυλ σου είναι απαράδεχτο. Τι ακριβώς εννοείς ψευτοδικαιολογίες; Έχεις κάτι συγκεκριμένο να με κατηγορήσεις;"

Γιατί μυγιάζεσαι όταν ήταν σαφέστατο πως δεν αναφερόμουν σ' εσένα αλλά σ' εκείνους με τους οποίους μιλούσες και δήλωναν ενοχλημένοι από δηλώσεις της Παπαρήγα ενώ κατάπιαν αμάσητα τα ναι σε όλα του Τσίπρα;

"Στο δεύτερο όμως που είπες(και απαντάω σε περίπτωση που κάποιος άλλος μπει στο κόπο να το διαβάσει)
"Ο κόσμος που ψηφίζει Τσίπρα και Μιχαλολιάκο ίσως καταλαβαίνει καλύτερα που ζει από σας"
Για πες σε ποιούς έσας ανήκω;
"Είναι σε τέτοια φάση ο καπιταλισμός που είναι σχεδόν αδύνατο να κερδηθεί ακόμα και 2% αύξηση σε επιχείρηση με κέρδη.¨
Αν είναι αδύνατον να κερδηθεί το οτιδήποτε σε αυτή τη φάση τότε να βγεις εσύ και να πεις στο κόσμο κάντε υπομονή και ζήστε στην ανέχεια μέχρι να φέρουμε την επανάσταση. Και να δώσεις και αβάντα σε επαμ ανταρσύα και λοιπούς να λένε για την δευτέρα παρουσία το ΚΚΕ."

Εσείς είστε αυτοί που λέτε αυτά. Που λέτε ότι μπορεί ο καπιταλισμός να είναι σε κρίση και ο λαός να ζει πλουσιοπάροχα. Είστε δηλαδή εκείνοι που έχετε τέτοιο έρωτα με τον καπιταλισμό, τέτοια απεριόριστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του που πλέον δεν δείχνουν και οι νοσταλγοί του Πινοσέτ.

Θα θελες να λέει το ΚΚΕ "κάντε υπομονή και ζήστε φτωχοί μέχρι να φέρουμε την επανάσταση" και θα σ' άρεσε να ίσχυαν τα περί Δευτέρας Παρουσίας.

Το ΚΚΕ όμως δε λέει αυτό. Λέει να αγωνιστούμε ΤΩΡΑ για να τους ρίξουμε ΤΩΡΑ και να ζήσουμε αξιοπρεπώς ΤΩΡΑ, κάτι που δε γίνεται με τους καπιταλιστές στην εξουσία.
Δηλαδή λέει ότι είναι απολύτως λογικό για ένα ΚΚ και ως προς αυτό δε βλέπω καμία ανάγκη αλλαγής, αντίθετα βλέπω ανάγκη εμβάθυνσης.

ΕΠΑΜ, Ανταρσυα και άλλοι που ξέρουν τις λύσεις εντός καπιταλισμού ας γίνουν κυβέρνηση να τις δούμε και οι υπόλοιποι.

ΓΜ

gg είπε...

@ΓΜ Διάβασες πουθενά να είπα εγώ ότι μπορεί κανείς να ζήσει πλουσιοπάροχα στον καπιταλισμό; Ή ότι αν γίνουν κάποιες κατακτήσεις θα λυθεί το πρόβλημα; Όχι βέβαια. Αυτό που είπα είναι ότι επειδή πολλοί βρισκόμαστε σε πάρα πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε κάποιες ελαφρύνσεις οι οποίες μόνο από το κίνημα μπορούν να κερδηθούν. Ούτε είπα να αφήσει το ΚΚΕ την πάλη για το σοσιαλισμό για το απώτερο μέλλον. Αλλά όταν έχεις προκάτ απαντήσεις στο μυαλό σου για ότι δεν σου αρέσει...
Πάντως το κόμμα δεν λέει ότι δεν μπορούν να γίνουν κατακτήσεις στο σήμερα. Η πάλη για μη απολύσεις σε ένα χώρο δουλειάς τέτοιου είδους πάλη είναι που το κόμμα την συνδυάζει με την πάλη για το σοσιαλισμό. Και στην τελική όποιος έχει ζήσει το τι θα πει να μην ξέρει αν του χρόνου θα έχει δουλειά ή σπίτι να μείνει νομίζω καταλαβαίνει την ανάγκη για να κερδίσει κάποια ελάφρυνση σήμερα.
ΥΓ Αν ήθελες θα απάνταγες στα όσα έγραψα και όχι στα όσα θα ήθελες να εννοούσα.

Και όσο αναφορά το "Θα ήθελες να λέει το ΚΚΕ "κάντε υπομονή και ζήστε φτωχοί μέχρι να φέρουμε την επανάσταση" και θα σ' άρεσε να ίσχυαν τα περί Δευτέρας Παρουσίας." αυτό ακριβώς είπα ότι ενώ σωστά δεν το λέει χρειάζεται ένα καλύτερο σχέδιο για να το επιτύχει. Αν όμως πιστεύεις ότι από τον καπιταλισμό πλέον τίποτα δεν μπορούμε να αποσπάσουμε τότε με όσο μεγάλα γράμματα και να γράψεις το ΤΩΡΑ απάντηση δεν δίνεις.

Ανώνυμος είπε...

"Αυτό που είπα είναι ότι επειδή πολλοί βρισκόμαστε σε πάρα πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε κάποιες ελαφρύνσεις οι οποίες μόνο από το κίνημα μπορούν να κερδηθούν."

Αυτό που είπες είναι να ψηφιστούν νόμοι που θα δίνουν ελαφρύνσεις. Αν δεν καταλαβαίνεις ότι με τον καπιταλισμό σε κρίση πρώτα θα περνούσαμε από 10 χούντες και μετά θα ψήφιζε το κοινοβούλιο φιλολαϊκό νόμο ισχύει αυτό που είπα, δείχνεις εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του συστήματος τέτοια που δεν τη δείχνει ούτε κι ο Τζήμερος.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Γνωμη μου ειναι οτι αν το κινημα ηταν πιο ισχυρο θα μπορουσε να αποσπασει και μεσω ψηφισεις καποιων νομων ανασες απο τη βαρβαρη επελαση. Ανασες ομως οχι λυσεις. Οι παρατασεις για την προστασια της πρωτης κατοικιας που αρχισαν να ψηφιζονται απο την κυβερνηση ΓΑΠ τετοια περιπτωση ηταν. Αλλα δε μιλαμε για λυσεις ουτε καν για φιλολαικους νομους, μιλαμε για ανασες ειδικα για να την ακραια φτωχεια που ετσι και αλλιως ο καπιταλισμος θελει να την αποφευγει για πλατια στρωματα ανεξαρτητα αν αυτο του ειναι αδυνατο μεσα λογω των αντιθεσεων του και των αντιφασεων του.

ratm