Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

To KKE και το ΚΕΚΡ για τον ιμπεριαλισμό

Προτού περάσει πάλι ενάμισι εξάμηνο, για να γίνει είδηση, η ΕφΣυν θα έπρεπε να ξέρει και να ενημερώσει έγκαιρα το ευαισθητοποιημένο σε υψηλής ποιότητας κουκουεδολογίες κοινό της για το νέο τεύχος της διεθνούς Κομεπ και τη συνέχεια της «σφοδρής και οξυμένης» ιδεολογικής σύγκρουσης μεταξύ του ΚΚΕ και του ΚΕΚΡ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις παρατηρήσεις της κάθε πλευράς πάνω στο άρθρο της άλλης. Οι οποίες παρουσιάζουν βέβαια πρωτογενώς ενδιαφέρον, για την ιδεολογική διαπάλη και συζήτηση που διεξάγεται ανοιχτά στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, κι όχι για το όποιο λαβράκι νομίζει ότι έχει βγάλει ο κάθε αμερόληπτος κι αντικειμενικός συντάκτης.

Παρακάτω ακολουθούν οι παρατηρήσεις της συντακτικής ομάδας της επιθεώρησης του ΚΕΚΡ πάνω στο άρθρο του Μάκη Παπαδόπουλου για τις «ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τη στάση των κομμουνιστών». Κι οι παρατηρήσεις του ΚΚΕ πάνω στο άρθρο της ΚΕ του ΚΕΚΡ για τη «λενινιστική προσέγγιση στην ανάλυση των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και την αξιοποίηση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για την επεξεργασία της επαναστατικής στρατηγικής πάλης στις συνθήκες της σύγχρονης Ρωσίας».

Η αντιγραφή κι αναδημοσίευση των παρατηρήσεων εδώ έχει ως στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον του σφου αναγνώστη και να τον προτρέψει να πάρει και να μελετήσει το νέο τεύχος (και άλλα παλιότερα) της διεθνούς Κομεπ, για να σχηματίσει μια σφαιρική εικόνα για τη διαπάλη και την ουσία της.



Σχόλιο του ΚΕΚΡ για το άρθρο του ΚΚΕ «ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και η στάση των κομμουνιστών».

Το άρθρο του συντρόφου Μάκη Παπαδόπουλου είναι επίκαιρο, ενδιαφέρον και πλόυσιο σε παρουσίαση γεγονότων κι επιχειρημάτων. Γενικότερα πληροί τις απαιτήσεις των άρθρων του περιοδικού «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση» και είμαστε ικανοποιημένοι που στο τελικό κείμενο του άρθρου λαμβάνονται υπόψη όλες σχεδόν οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις μας.

Δυστυχώς το άρθρο παρά τις αλλαγές, δεν είναι απαλλαγμένο από ορισμένα μειονεκτήματα.
Πρώτον, κατά την άποψή μας, δε δίνεται με αρκετή σαφήνεια η διατυπωμένη θεμελιώδης λενινιστική θέση ότι στον ιμπεριαλισμό μια χούφτα μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις κλέβουν τις υπόλοιπες χώρες και πως διεξάγεται μια συνεχής πάλη για την ανακατανομή του κόσμου μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών αρπακτικών. Η θέση για την ανισόμετρη ανάπτυξη στον ιμπεριαλισμό παρουσιάζεται στο άρθρο απολύτως σωστά, αλλά δεν οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα.

Δεύτερο, δε λαμβάνεται υπόψη η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών που ακολουθούν μια φασιστική πολιτική, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, και σε εκείνα τα καπιταλιστικά κράτη που διατηρούν την αστικοδημοκρατική μορφή της δικτατορίας της αστικής τάξης.

Η σύνταξη του περιοδικού «Σαβιέτσκι Σαγιούζ»

Παρατηρήσεις του ΚΚΕ στο άρθρο του ΚΕΚΡ

Παίρνοντας υπόψη τη συνθετότητα των θεμάτων που αναλύονται στο 60 τεύχος της ΔΚΕ και προκειμένου να αναπτυχθεί παραπέρα η ανταλλαγή απόψεων, θέλουμε να αξιοποιήσουμε το «βήμα διαλόγου» και να εκφράσουμε σύντομα ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις με το άρθρο του ΚΕΚΡ.

Συγκεκριμένα:
1. Το ζήτημα της εξάρτησης μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών στο σύγχρονο κόσμο
Ο ιμπεριαλισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με όλα τα χαρακτηριστικά με τα οποία τον περιγράφει στο έργο του ο Λένιν, κι όχι ως μια επιθετική εξωτερική πολιτική.
Στο σύγχρονο ιμπεριαλιστικό σύστημα, όπου περίπου 200 κράτη έχουν «πολιτική ανεξαρτησία», δεν είναι δηλαδή στην κατάσταση των αποικιών όπως συνέβαινε έως το 19ο αιώνα, έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς ανισότιμης αλληλεξάρτησης μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, που μοιάζει με μια ιμπεριαλιστική «πυραμίδα», όπου κάθε καπιταλιστικό κράτος καταλαμβάνει τη δική του θέση, στη βάση της ισχύος του (οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής). Η θέση των κρατών μεταβάλλεται λόγω της επίδρασης του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης.

Οι κομμουνιστές, κατά την εκτίμησή μας, πρέπει να αγωνίζονται για την ανατροπή της αστικής εξουσίας κι έτσι της διάρρηξης των σχέσεων της ανισότιμης αλληλεξάρτησης, κι όχι βέβαια για να επιτευχθεί «ισότητα» μέσα στο πλαίσιο του ιμπεριαλισμού ή για να αναβαθμιστεί η θέση της χώρας (δηλαδή της αστικής τάξης) στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Σχετικά με την ΕΕ, υπενθυμίζουμε ότι είναι μια καπιταλιστική ενοποίηση χωρών της Ευρώπης, που συγκροτήθηκε με την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων στις χώρες αυτές και για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Σαφώς Γερμανία και Γαλλία, ως ισχυρότερες χώρες στην ΕΕ, έχουν ηγεμονικό ρόλο σε αυτήν, αλλά για τα αντιλαϊκά μέτρα και την ιμπεριαλιστική πολιτική της ευθύνονται οι αστικές τάξεις όλων των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή, στο μέτρο της ισχύος τους.

2. Το ζήτημα της στάσης των κομμουνιστών απέναντι σε αστικές κυβερνήσεις

Στο άρθρο σε διάφορα σημεία εκφράζεται θετική αντιμετώπιση μιας σειράς αστικών κυβερνήσεων. Κατά την άποψή μας, το κριτήριο θα πρέπει να είναι στα χέρια ποιας τάξης βρίσκεται.
Σχετικά με την πάλη κατά του φασισμού, το ΚΚΕ σημειώνει ότι αυτή δεν μπορεί να διεξαχθεί νικηφόρα για το λαό, κάτω από τη σημαία της αστικής δημοκρατίας. Πρέπει να διεξάγεται συνολικά για την ανατροπή της δικτατορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που γεννά και αξιοποιεί το φασιστικό ρεύμα.

3. Το ζήτημα της στάσης απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις προσαρτήσεις

Η στάση των κομμουνιστών απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν μπορεί να εξαρτηθεί από το εάν η μια ιμπεριαλιστική δύναμη (πχ οι ΗΠΑ) είναι ισχυρότερη και άλλη (πχ η Ρωσία) είναι λιγότερο ισχυρή.

Ο Λένιν πολύ παραστατικά έχει γράψει: «Ένας δουλοκτήτης που έχει 100 δούλους πολεμάει με ένα δουλοκτήτη που έχει 200 δούλους, για ένα πιο «δίκαιο» ξαναμοίρασμα των δούλων», τότε δεν έχει σημασία ποιος ξεκινά πρώτος, ποιος επιτίθεται πρώτος, «η χρησιμοποίηση σε μια τέτοια περίπτωση της έννοιας ‘αμυντικός’ πόλεμος ή ‘υπεράσπιση της πατρίδας’ θα ήταν πλαστογραφία της Ιστορίας και στην πραγματικότητα θα σήμαινε εξαπάτηση του απλού λαού…»

Επιπλέον, σε αυτές τις συνθήκες έχει σημασία η στάση απέναντι στο ζήτημα της «αυτοδιάθεσης» και των «προσαρτήσεων». Αναγνωρίζουμε πως το ζήτημα της Κριμαίας, όπως άλλωστε κάθε τέτοιο ζήτημα, έχει ιδιαιτερότητες, αλλά θεωρούμε πως το βάρος της προπαγάνδας τους οι κομμουνιστές δεν πρέπει να το ρίξουν στο σε ποιον πρέπει να ανήκει η Κριμαία (στη Ρωσία ή στην Ουκρανία), αλλά στο ότι ούτε η πρόσδεση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ούτε η προσάρτησης της Κριμαίας στο ένα ή άλλο κράτος δε λύνει τα βασικά προβλήματα των εργαζομένων όσο παραμένει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.

4. Το ζήτημα της στάσης των κομμουνιστών απέναντι στις διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις

Η πραγματικότητα τεκμηριώνει πως πρόκειται για ενώσεις καπιταλιστικών κρατών που, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν κράτη με κυβερνήσεις που δηλώνουν αριστερές, η βάση είναι οι μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι και τα συμφέροντά τους. Αυτή είναι η αφετηρία των εμπορικών και άλλων οικονομικών συναλλαγών που προωθούνται ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αλλά και στις σχέσεις τους με άλλες καπιταλιστικές χώρες ή ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Επίσης, εκτιμάμε ότι η αντιμετώπιση του «πολυπολικού κόσμου» ως μέσο εξασφάλισης της ειρήνης και των λαϊκών συμφερόντων είναι πλάνη. Επί της ουσίας αυτή η προσέγγιση αντιμετωπίζει ως σύμμαχο τον αντίπαλο, εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις στην επιλογή ιμπεριαλιστή ή ιμπεριαλιστικής ένωσης, κάνει ζημιά στο εργατικό κίνημα.

185 σχόλια:

Neophyte_commie είπε...

«Η χρεωκοπία (εβδομήντα χρόνια μετά τη διάλυσή της» της Γʹ Διεθνούς και ο αποστάτης Τιούλκιν», σε κάποιον τόμο των Απάντων της Αλέκας, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 2056.

Άρα μάλλον είναι καλό που οι Συναντήσεις είναι ανεπίσημα/συμβουλευτικά όργανα, γιατί δεν τραβιόμαστε στην λανθασμένη θέση. Ωστόσο, ίσως να μην πειράζει που οι Ρώσοι έχουν λάθος. Αν στην κατάλληλη στιγμή κάνουν αυτό που χρεωθούν να κάνουν, τότε θα λυθεί το πρακτικό πρόβλημα, και αυτομάτως και το θεωρητικό.

Ανώνυμος είπε...

Που θα τους το χρεώσει ποιος ακριβώς, σύντροφε; Που θα κρίνει πώς και με ποια μεζούρα ότι έτσι είναι το σωστό; και θα πείσει πώς και με ποιόν τρόπο την πλειοψηφία των ΚΚ ότι έτσι πρέπει να γίνει; αφού δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα οι συναντήσεις, όπως λες...

RFB

ΥΓ. Είναι και γιορτινές μέρες, δε θέλω να επαναλάβω όσα έχω γράψει σε παλιότερο νήμα για το τι πιστεύω, στο ζήτημα της διάστασης απόψεων των δυο κομμάτων. Όποιος θέλει, ας ανατρέξει εκεί.

zoot horn rollo είπε...

Μη τρελαίνεστε ρε "σοβαροί".

Neophyte_commie είπε...

Μπορεί να έχεις δίκιο και να έχω άδικο. Για το πού και το ποιός,εννοώ ότι υπάρχει συζήτηση, υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία, παρά τη διάσταση απόψεων

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΕΚΡ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ, ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΚΕΚΡ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Είναι όμως, πραγματικά, πολιτικά ανεξάρτητα όλα αυτά τα 200 κράτη; Και η Ελλάδα συγκεκριμένα, είναι πολιτικά ανεξάρτητη; Και αν ναι, πώς το κρίνουμε αυτό. Γιατί ,ας πούμε, κάθε πρωθυπουργός μόλις εκλεγεί πάει στις ΗΠΑ; Έχει αυτό κάποια σημασία;
Και τέλος τι διαφορά έχει,πρακτικά(όσων αφορά τη δράση δηλαδή), το να θεωρεί κάποιος την Ελλάδα ως εξαρτημένη χώρα ή ως αλληλοεξαρτόμενη(αν υπάρχει αυτή η έννοια);

oeo

zoot horn rollo είπε...

Απόλυτα ανεξάρτητη χώρα δεν υπάρχει, ανεξαρτήτως ισχύως.

Unknown είπε...

***Δεύτερο, δε λαμβάνεται υπόψη η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών που ακολουθούν μια φασιστική πολιτική, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, και σε εκείνα τα καπιταλιστικά κράτη που διατηρούν την αστικοδημοκρατική μορφή της δικτατορίας της αστικής τάξης.***

Αυτό το όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη έχουνε δε το έχουν ακούσει στο ΚΕΚΡ; Έχουν μείνει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και βλέπουν φαντάσματα του Χίτλερ μάλλον εξαιτίας της Ουκρανίας

Ανώνυμος είπε...

Η ελτοραντο golt εχει το 94% τον ορυχειον της χαλκιδικης και ο μπομπολας το 6%. Τα 14 αεροδρομια που πουληθηκαν προσφατα η γερμανικη εταιρεια εχει 90% ο Κοπελουζος 10%.Ο ελληνικος λαος πρεπει τωρα να ματωση για να παρη τα ορυχεια ο μπομπολας και τα αεροδρομια ο κοπελουζος;η να τους στειλη ολους στο διαολο; Σημερα αυτο ειναι εθνικη ανεξαρτησια ΑΓΡΟΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Στα ζητήματα επί της ουσίας, δε θα μπω, όπως είπα και παραπάνω, μιας και έχω ήδη τοποθετηθεί.

Σύντροφε Νεόφυτε, τα πρακτικά καθήκοντα δεν είναι και τόσο αυτονομημένα από τις διαφορές εκτιμήσεων που, με τη σειρά τους, ανάγονται σε ιδεολογικά αποκλίνουσες απόψεις για κρίσιμα ζητήματα όπως η εξάρτηση, ο χαρακτήρας της ιμπεριαλιστικής εποχής, η ανάλυση των αντιθέσεων στο σύγχρονο κόσμο και η αξιοποίησή τους.

Τα καθήκοντα, λοιπόν, δεν απορρέουν από ανεξάρτητες, αφηρημένες αρχές, αλλά από την εξειδίκευση των αρχών στο σήμερα. Για παράδειγμα, σε μια χώρα του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα εύκολα συμφωνούν όλοι ότι το κύριο καθήκον των κομμουνιστών είναι ο αγώνας ενάντια στο "δικό τους" ιμπεριαλιστικό συνασπισμό, δηλαδή ο αντιΝΑΤΟ-ΕΕ αγώνας. Σε μια χώρα όμως που δεν ανήκει στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, τα καθήκοντα απορρέουν από εκείνα ακριβώς τα σημεία στα οποία υπάρχει διαφορά εκτιμήσεων. Έχω αναφερθεί και σε αυτό το ζήτημα σε προηγούμενο νήμα, γι αυτό και δε θα επεκταθώ. Ελπίζω όμως να καταλαβαίνεις σύντροφε τι λέω. Πολύ περισσότερο που θεωρώ ότι οι θέσεις του ΚΚΕ δε βρίσκουν - στα "επίμαχα" σημεία, όχι γενικά - σύμφωνο κανένα από τα βασικά ΚΚ των χωρών της περιοχής, του ΚΚ Τουρκίας συμπεριλαμβανομένου. Αυτή την εντύπωση έχω αποκομίσει (διάβασε, για παράδειγμα, εδώ: http://www.kp.org.tr/en/aciklamalar/our-only-ally-russia-working-class-and-its-representatives, όπου είναι σε εμένα τουλάχιστον φανερό ότι το ΚΚ Τουρκίας στα επίμαχα σημεία είναι πιο κοντά στο ΚΕΚΡ παρά στο ΚΚΕ). Για δε το Συριακό ΚΚ, το Λιβανέζικο ΚΚ, τους συντρόφους στην Αν. Ουκρανία κλπ. δεν το συζητώ καν.

Το ξανακουβεντιάζουμε πάντως, αν θες.

RFB

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

" Για παράδειγμα, σε μια χώρα του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα εύκολα συμφωνούν ...όλοι(!!!) ότι το ...κύριο καθήκον των κομμουνιστών (!!!) είναι ο αγώνας ενάντια στο "δικό τους" ιμπεριαλιστικό συνασπισμό, δηλαδή ο αντιΝΑΤΟ-ΕΕ αγώνας. "

Καλε τι μας λες ? Και η αστικη ΣΟΥ ταξη κυριουλη μου ? Δλδ η ΠΗΓΗ και η αμεσα ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ να ειναι η χωρα ΕΝΤΟΣ αυτων ? ΕΞΩ ΑΠ ΤΟ ΚΑΔΡΑΚΙ ΣΑς Ε ?
...α ξεχασα μωρε ειναι ...εξαρτημενη η κακομοιρα ...ορντινατζα τους με το ζορι !!

Και εδω η παπαρια του αιωνα :

" Σε μια χώρα όμως που δεν ανήκει στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, τα καθήκοντα (των κομμουνιστων ) απορρέουν από εκείνα ακριβώς τα σημεία στα οποία υπάρχει ...διαφορά εκτιμήσεων.(!!!) "

Μια και δεν ειναι καπιταλιστικες χωρες δλδ ! ...εκει οι κομμουνιστες εχουν αλλα καθηκοντα (πχ να νικησουν τισ Γκαζπρομ τους στην ....μπιριμπα !
Και τα λετε αυτα με την σιγουρια οτι εχει πεθανει ο Βλαδιμηρος ,αλλα ποτε δεν ξερεις ομως αν οι συντηρητες της σωρου δεν εχουν κανα κρυφο βοτανι ....και αξαφνα ξυπνησει και σας αρχισει στα κλωτσιδια εκει στις ΝΣ -ΕΑ - ΛΑΕΝ κλπ

Ανώνυμος είπε...

@RFB
"What communists have to do under such circumstances is to raise the struggle against the bourgeois governments in their countries in order both to prevent the war and to fulfill their historical responsibilities. This is valid for Turkey, for Russia, for Greece and so forth."
Από το κείμενο που έδωσες, εγώ βλέπω ταύτιση απόψεων με το ΚΚΕ, με την μόνη διαφορά να είναι ότι το ΚΚΤ αναφέρει ανοιχτά ότι μπορείς να περιμένεις μια μικρή στήριξη από τους ιμπεριαλιστές η οποία όμως δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα και δεν μπορείς να την εμπιστευτείς.
Το ΚΚΕ απλά δεν αναφέρει κάτι τέτοιο, αλλά στην πράξη το κάνει και φαίνεται πως χωρίζει τους επιτιθέμενους ιμπεριαλιστές, από τους αμυνόμενους. Όχι για συνεργασίες, αλλά για επίρριψη ευθυνών και κινήτρων, για την διεξαγωγή συμπερασμάτων κλπ.
Με λίγα λόγια να μην ψάχνουμε να βρούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει.

Ιβάν Τζόνι

Χουκερς είπε...

Όσοι ήμασταν στο Σπόρτινγκ ακούσαμε για "κατάρρευση της ΕΣΣΔ" και κάποιες άλλες τοποθετήσεις που ξένισαν μεν αλλά εξήγησαν και το γιατί ο Τούρκος σύντροφος έκλεισε τους χαιρετισμούς...
Όπως είπε και το ΚΕΚΡ θα "πέσει πολύ "ξύλο" μεταξύ μας αλλά οι οπορτουνιστές του ΣΥριζα τον ..."παίρνουν"(ή κάτι αντίστοιχο)"


zoot horn rollo είπε...

"Σοβαροτητα" 2016: Και φετος χαλια τα λεει το ΚΚΕ, ειναι κι απομωνομενο.

Ανώνυμος είπε...

Ωραιότατες αντιπαραθέσεις εσωτερικές και διεθνείς μεταξύ των κομμουνιστών...και πάνω από όλα ωφέλιμες για την ανασύνταξη του κινήματος! (τουλάχιστον με τον τρόπο που διαξάγεται συνήθως η κουβέντα μάλλον εξελίσσεται σε απόδοση ευκόλων χαρακτηρισμών).
Ο εχθρός των κομμουνιστών της Ελλάδας είναι διπλός, η άρχουσα τάξη τους και οι ξένοι ιμπεριαλιστές σύμμαχοι της, πάτρωνες της, επικυρίαρχοι της (όποιον χαρακτηρισμό και να επιλέξετε η ουσία δεν αλλάζει, ότι η διασφάλιση της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα συνεπάγεται και περιορισμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, δηλαδή οικονομική εκμετάλλευση του λαού από ντόπια και ξένα αφεντικά και πολιτική συγκυριαρχία τους, ενώ δεν μπορεί το ελληνικό κεφάλαιο να ασκήσει πολιτική συγκυριαρχία με το αμερικανικό επί του κοινωνικού σχηματισμού των ΗΠΑ λόγω της ανισομετρίας του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος. Από εκεί και πέρα, είτε αυτό το φαινόμενο το βαφτίσεις "εξάρτηση", είτε "ανισότιμη αλληξάρτηση" η πραγματικότητα δεν αλλάζει και είναι σκληρή. Ο πραγματικά δύσκολος αντίπαλος του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας δεν είναι τα ντόπια αφεντικά μόνο, αλλά μια μελλοντική επανασταση θα έχει να αντιμετωπίσει και τη ξένη ιμπεριαλιστική επέμβαση και αυτή δεν θα αποκρουστεί μόνο με ιδεολογικά τσιτάτα ένθεν κακείθεν.
Για τους Ρώσους συντρόφους ο πρωταρχικός εχθρός τους είναι οι δικοί τους καπιταλιστές και η όποια στήριξη των "λαικών δημοκρατιών" θα πρέπει να μην αναιρεί το κύριο πολιτικό τους καθήκον (το πως αυτό μπορεί να υλοποιηθεί είναι πρωταρχικά δικό τους θέμα εφόσον το διεθνές κίνημα είναι αδύνατο και κατακερματισμένο)και για εμάς είναι το Νατο, η ΕΕ και τα ντόπια αφεντικά με την κυβέρνηση τους.
ΚΟυίζ για δυνατούς λύτες : ποια η διαφορά μεταξύ "εξάρτησης" (όπως έμπαινε παλιότερα), "ανισότιμης αλληλεξάρτησης" ή "εξαρτήσεων" (όπως μπαίνει στο Πρόγραμμα του Κόμματος),"επιδείνωση των όρων πολιτικής εξάρτησης της Ελλάδας από Ευρωζώνη, ΕΕ και ΔΝΤ" (σε άρθρο του 6ου τεύχους της ΚΟΜεπ του 2015);
Κνιτάκος 1998

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσω εγώ κατι αλλο??
Είναι γνωστοί οι καλπονοθευτικοί νόμοι της Ρωσίας που επιτρέπουν μόνο σε ελάχιστα κόμματα να συμμετέχουν στις εκλογές. Ωστόσο πέρυσι υπήρξε σημαντική αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Γνωρίζει κανείς αν το ΚΕΚΡ είτε αυτοτελώς είτε ως ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ θα καταφέρει να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της Δούμας το 2016?? Όχι τίποτά άλλο αλλά στις μοναδικές εκλογές που συμμετείχε πριν απο καμμιά 20αετία είχε πάρει περίπου 2,3 αν θυμάμαι καλά εκατομμύρια ψήφους. Μετά βέβαια τους την έπεσαν άσχημα και δεν μπόρεσαν να ξανακατέβουν οπότε όλες αυτές οι ψήφοι πήγαιναν στον νερόβραστο Ζουγκάνοφ.

Μαύρο Χιόνι

zoot horn rollo είπε...

Για πες για το τελευταιο (χωρις αρνητικη προδιαθεση).

Neophyte_commie είπε...

RFG, διαφωνώ μαζί σου στην ουσία του ζητήματος, αλλά καταλαβαίνω αυτό που λες για τη σύνδεση καθηκόντων-ανάλυσης και σ' αυτό συμφωνώ.

Όμως, σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει εμείς να πείσουμε τους Τούρκους και Μεσανατολίτες ότι δεν τους συμφέρει να συνδεθούν με τον ρωσικό ιμπεριαλισμό, ότι είναι εξίσου βλαβερό όπως με τον αμερικανικό-ευρωπαϊκό, και όχι να πεισθούμε εμείς. Το ζήτημα είναι ποιοτικό (αν είναι όλοι οι παίκτες ιμπεριαλιστές) και όχι ποσοτικό (ποιος είναι πιο πολύ).

Η Κομμούνα απέδειξε ένα πράγμα. Όταν έρθει η ώρα, Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ρώσοι αστοί θα έρθουν όλοι μαζί να βοηθήσουν τους Έλληνες και Τούρκους αστούς να νικήσουν τις εδώ επαναστάσεις. Κι αυτό όχι γιατί η Ελλάδα ή η Τουρκία είναι «εξαρτημένες», αλλά γιατί οι ντόπιες αστικές τάξεις έχουν συμφέρον να συνεργάζονται (αλλά και να εχθρεύονται) και μεταξύ τους και με τις «μεγάλες».

Οι Ρώσοι κομμουνιστές κουβαλάνε το βάρος των λανθασμένων εκτιμήσεων από το 20ό Συνέδριό τους και μετά· εμείς όχι. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μπλεκόμαστε σε όλο αυτό το κουβάρι, να βγάζουμε και να μετράμε ιμπεριαλισμούς. Έτσι νομίζω.

Ωστόσο επιμένω στο εξής: Έστω και η ελάχιστη βάση συμφωνίας δίνει έστω και ελάχιστες δυνατότητες δράσης εντός του ΔΚΚ, αλληλοδιανομής καθηκόντων σε αυτήν την βάση.

Ιβάν: Νομίζω ότι το ΚΚΕ μαλακώνει τη γλώσσα του στα πλαίσια της διαπάλης εντός του ΔΚΚ. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει βάση εκτιμήσεων. Δηλαδή, δεν βλέπω κάποια ασυνέπεια από πλευράς του.

Ανώνυμος είπε...

@Ζούκωφ

Ανάθεμα κι αν κατάλαβες τι συζητάμε (ή κατάλαβες πολύ καλά και εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα). Το ζήτημα τέθηκε από τον σ. Νεόφυτο που υποστήριξε ότι μπορεί να χρεωθούν στους Ρώσους συντρόφους τα "σωστά" καθήκοντα, ανεξάρτητα από τις "λάθος" εκτιμήσεις. Του απάντησα ότι αυτό δε γίνεται γιατί τα καθήκοντα απορρέουν ακριβώς από τις εκτιμήσεις αυτές και δεν είναι απότοκα γενικών και αφηρημένων αρχών. Αυτό προφανώς σε έθιξε, γιατί έχεις μάθει ακριβώς να βλέπεις μόνο "αρχές" και "νομοτέλειες" και πουθενά, μα πουθενά την εφαρμογή των αρχών και των νομοτελειών στη συγκεκριμένη κάθε φορά κατάσταση, από την οποία εφαρμογή προκύπτουν και τα κάθε φορά καθήκοντα.

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι "αγώνας ενάντια στο 'δικό μας' ιμπεριαλιστικό συνασπισμό" σημαίνει και αγώνα ενάντια στη 'δική μας' αστική τάξη, αφού η τελευταία συντάσσεται με τις "συμμάχους" της στον πόλεμο. Μήπως υπονοείς ότι υπάρχει κάποιας μορφή αντιπαράθεση ανάμεσα στον αντιΝΑΤΟ-ΕΕ και στον αντικαπιταλιστικό εν γένει αγώνα; Πες το καθαρά, λοιπόν, να δούμε ποιος είσαι πραγματικά...

Όσο για την "παπαριά του αιώνα" (χάνουμε βλέπω την ψυχραιμία μας... γιατί;), εγώ απλώς μετέφερα το προφανές: το ΚΕΚΡ εννοεί ως "εναντίωση στη δική του αστική τάξη" πχ στο θέμα του Ντονμπάς το να απαιτεί από τη ρωσική κυβέρνηση τη συνέχιση και ενδυνάμωση της υποστήριξης στους αντιφασίστες μαχητές και να καταγγέλλει τις τάσεις υπαναχώρησης και συμβιβασμού με τη φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους πάτρωνές της, ΗΠΑ-ΕΕ. Εσύ μας λες, αντίθετα, ότι θα έπρεπε να αγωνίζεται ενάντια σε κάθε ανάμιξη της Ρωσίας στη διαμάχη, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσική στήριξη ως ιμπεριαλιστική παρέμβαση.

Δεν είναι λοιπόν προφανές ότι το πως κατανοεί κανείς τα καθήκοντα σχετίζεται άμεσα με τα ζητήματα στα οποία υπάρχει διαφωνία στις εκτιμήσεις; Το ΚΕΚΡ δε βλέπει "ρωσική ιμπεριαλιστική επέμβαση" στο Ντονμπάς και τη Συρία και, επομένως, έχει θέσει για τον εαυτό του άλλα καθήκοντα. Το περίεργο είναι ότι ενώ το ΚΚΕ στις αναλύσεις του υιοθετεί αυτόν το χαρακτηρισμό μιλώντας για "ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις", στην πράξη έχει αποφύγει να οδηγήσει τις αναλύσεις αυτές ως το λογικό τους επακόλουθο, την καταγγελία της ρωσικής επέμβασης στο Ντονμπάς - μια στάση μάλλον αντιφατική κατά την άποψή μου, που μπορεί να ερμηνευτεί πιθανά ως αποτέλεσμα της πίεσης που του ασκεί η πλειοψηφία των άλλων ΚΚ και ειδικά των ΚΚ της πρώην ΕΣΣΔ και της απροθυμίας του να έρθει σε πλήρη ρήξη μαζί τους.

RFB

Ανώνυμος είπε...

@Ιβάν Τζόνι

Όχι σύντροφε, δεν έχεις δίκιο. Διάβασε ολόκληρο το κείμενο και μην παραθέτεις μόνο "βολικά" αποσπάσματα. Το ΚΚ Τουρκίας:

(α) αναγνωρίζει το θετικό ρόλο του Άσαντ στην ενδυνάμωση της αντίστασης στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, χωρίς φυσικά να αθωώνει τις ευθύνες του (όπως έκανε και το ΚΚΕ άλλωστε στην περίπτωση του Μιλόσεβιτς - αλλά αυτά ήταν "πολύ παλιά"...).

(β) συνδέει (αντί να αντιπαραθέτει) το καθήκον της προώθησης της επαναστατικής υπόθεσης με το καθήκον της τοποθέτησης στα μέτωπα της σημερινής πραγματικότητας και θέτει ξεκάθαρο κριτήριο για την τοποθέτηση αυτή, την ήττα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία ως συμβολή στην προώθηση της επανάστασης.

(γ) γενικεύοντας το (β) τονίζει τη σημασία του αγώνα ενάντια στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, στις επεμβάσεις του, τις βάσεις του κλπ. ως το κρίσιμο καθήκον της στιγμής από την άποψη των συμφερόντων της επανάστασης (πράγμα που οδηγεί σε ξεκάθαρη στάση στο ζήτημα του Ντονμπάς, της Βενεζουέλας κλπ.). Αυτό το καθήκον σημαίνει βεβαίως και "ξεσκέπασμα" της υποκριτικής "αντίθεσης" της καπιταλιστικής Ρωσίας, αλλά και αξιοποίηση της αντίθεσης αυτής. Το ΚΚΕ βλέπει μόνο το πρώτο σκέλος του καθήκοντος. Το ΚΕΚΡ και το ΚΚ Τουρκίας βλέπουν και τα δυο.

(δ) λόγω του (γ) θεωρεί παράλογη για κομμουνιστές την απόρριψη της στρατιωτικής εμπλοκής Ρωσίας-Ιράν στη Συρία γιατί από αυτήν το κίνημα "κερδίζει χρόνο για την ανασύνταξή του". [Δικό μου σχόλιο εδώ για τον Ιβάν Τζόνι, ο οποίος διαστρεβλώνει πλήρως το νόημα της τοποθέτησης του Τούρκου συντρόφου: Είναι προφανώς παράλογο να αξιοποιείς την εμπλοκή αυτή για να δυναμώσεις, επωφελούμενος από την ήττα του ευρωατλαντισμού και συγχρόνως να καταγγέλλεις την κυβέρνησή σου γι αυτή την εμπλοκή. Στρατηγικά, όλα τα ΚΚ θα πρέπει να "ξεμπερδέψουν" με την αστική τους τάξη. Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι πρέπει να το κάνουν συγχρόνως και όλοι με τον ίδιο τρόπο κάθε στιγμή. Λέγοντας αυτά που λέει ο σ. Οκουγιάν, τάσσεται με το ΚΕΚΡ και όχι με το ΚΚΕ σύντροφέ μου, γιατί το ΚΕΚΡ αυτό ακριβώς εννοεί και δεν αρνείται προφανώς την ανάγκη ανατροπής της αστικής εξουσίας στη Ρωσία, γενικά κι αόριστα].

(ε) ο χαρακτηρισμός του για τη Ρωσία ("βαδίζει προς το να γίνει ιμπεριαλιστική δύναμη") ταυτίζεται με την εκτίμηση του ΚΕΚΡ και όχι με αυτήν του ΚΚΕ. Επίσης, στο μείζον ζήτημα που θέτει το ΚΕΚΡ (φάνηκε και στα σχόλια στο άρθρο του ΚΚΕ στη διεθνή Κομ.Επ.), για το ξεχώρισμα μιας χούφτας ιμπεριαλιστικών κρατών κλπ., επίσης το ΚΚ Τουρκίας παίρνει παρόμοια θέση, όταν λέει ότι "ενώ όλα τα καπιταλιστικά κράτη τείνουν να μετατραπούν σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μόνο κάποια από αυτά έχουν τελικά αυτά τα χαρακτηριστικά", σε αντίθεση με το ΚΚΕ που βλέπει όλες τις χώρες στο σύστημα του ιμπεριαλισμού ως λίγο-πολύ ιμπεριαλιστικές (το σχήμα της "πυραμίδας").

Προσπαθείστε, παρακαλώ, να είστε ψύχραιμοι, να αποφεύγετε χαρακτηρισμούς και να μη διαστρεβλώνετε. Δεν είναι κακό πράγμα η διαφωνία, όταν γίνεται έντιμα και με ιδεολογικούς-πολιτικούς όρους.

RFB

zoot horn rollo είπε...

Θέλω κι άλλη "σοβαρότητα", έτσι.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Κατ αρχην τους χαρακτηρισμους "συντροφε" φιλα τους για τους ομοιους σου ,με τους κκεδες το μονο που σας ενωνει ειναι το μισος εναντιον τους και τιποτα αλλο .Αυτα τα 'καλοπιστη κριτικη" και "επικοδομητικη διαφωνιες " κρατα τα για αφελεις ,οχι σε μενα !Τους Φιδεμπορες σας ξερω καλα !
Σου απαντησε μια χαρα ο Νεοφυτος στο σχολιο του στο 8:08 ,οποτε ας μην επαναλαμβανομαστε .
Την εγχωρια αστικη μας ταξη μια χαρα (και πονηρα) την βγαζετε απο το καδρο του "αντιιμπεριαλιστικου σας αγωνα" ,οταν την υποβιβαζετε σε "εξαρτημενη" και παρακατιανη .Και η μεγαλη πλακα ειναι οτι προσπαθειτε τα ψεξετε το κκεδικο οταν την ιδια στιγμη ΚΑΙ εξω απο την Σουδα ΚΑΙ εξω απο τα εργοστασια ΚΑΙ στους καταπελτες ειναι ΜΟΝΟ του να παλευει για να ξυπνησει τον λαο !!! Το οτι ψελισες επιτελους κατι για την αστικη μας ταξη μονο οταν σε τσιγκλισα και την εβαλα στο καδρακι σας ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ,ως τοτε ουτε σαν λεξη δεν την ανεφερες .
Λογαριαζετε ολοι σας χωρις τον ιστορικο "ξενοδοχο" που το ΚΚΕ οχι μονο εχει μελετησει αλλα τον εχει νοιωσει οδυνηρα στο πετσι του απο το 44 ακομα .Εχω ξανακανει την ερωτηση με την υποθεση εργασιας (που ειναι και πολυ πιθανη ) αν οι ενδοιμπεριασλιστικες αντιθεσεις "ξαφνικα" αμβλυνθουν (ηδη εχουμε προεορτια) και οι ΤΕΧΑΚΟ και ΓΚΑΖΠΡΟΜ τα βρουν ,φανε τον ΑΣΑΝΤ και μοιρασουν μια χαρα τα πετρελαια και τα αερια μεταξυ τους ...'Η (ακομα χειροτερα) ο ΑΣΑΝΤ τα βρει ΚΑΙ με τους Αμερικανονατοικους και τον στηριξουν ΜΑΖΙ με τον Ρωσο ...ΠΟΙΟΣ θα την πληρωσει εκει κατω ,αν οχι και πρωτοι πρωτοι μαλιστα οι Συριοι συντροφοι που κανουν το λαθος να συμμαχησουν με το τμημα εκεινο της Συριακης αστικης ταξης και με μια Ρωσια που ΔΕΝ ειναι πια ΕΣΣΔ ?
Μηπως το αυτο δεν συμβαινει στις ΛΔ της αν.Ουκρανιας ? Ανοικτα καταγγελεται πλεον.. [" Προσωπικά τον θυμάμαι στην κηδεία του Μοζγκοβόι και των συντρόφων του, όταν στο λόγο που εκφώνησε, άφησε σοβαρότατες υπόνοιες ότι οι υπεύθυνοι των “εσωτερικών εκκαθαρίσεων” δεν εδρεύουν στο Κίεβο, αλλά στο Κρεμλίνο... http://laikhexousia.blogspot.gr/2015/12/blog-post_26.html ]
...ο Πουτιν πισω απο τις εν ψυχρω δολοφονιες πολεμαρχων που εχουν εστω και υποψια κομμουνιστογενων χαρακτηριστικων και επανασυστασης της ΕΣΣΔ .Μηπως αλλαξε κατι στον Κριμαιωτη εργαζομενο που εγινε Ρωσος υπηκοος περαν του οτι δεν τον εκμεταλλευονται οι Φασιστες του Ποροσενκο αλλα οι Ρωσοι ολιγαρχες του Πουτιν?
Προς τι αυτη η "πρεμουρα" σας να ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ στρατοπεδο οι λαοι ?
Γιατι αλλο πραμα "εκμεταλλευομαι τις αντιθεσεις " εστω και προσκαιρα και με σοφια και τακτικη και αλλο συντασσομαι αναφανδον ,ψυχη τε και σωματι ,λογαριαζοντας τον σαν πραγματικο συμμαχο .Συμμαχος των λαων και των κινηματων ηταν μονο η ΕΣΣΔ ,αυτο δεν εχετε καταλαβει οι γιαλανζι αντιιμπεριαλιστες ...ή μαλλον αυτο ακριβως πατε να κρυψετε απο τους λαους ξεστρατιζοντας την δραση τους σε ψευδεπιγραφους "αντιιμπεριαλιστικους " ατραπους ,ακινδυνους για τους Ιμπεριαλιστες και προπαντως για τις εγχωριες αστικες ταξεις τους που ειναι και τα κυτταρα του.
Στο παγκοσμιο μακελειο που ετοιμαζεται ΜΟΝΟ η δυναμη της αλληλεγγυης των λαων και η ανοδος του ταξικου τους εργατικου κινηματος στις χωρες του ,εναντια στις εγχωριες αστικες ταξεις και τα μονοπωλια , μπορει και να φρεναρει τον Ιμπεριαλισμο αλλα και να δωσει την ΛΥΣΗ της ανθρωποτητας μια και καλη και οχι η σοσιαλδημοκρατικη τακτικη "ΔΙΑΛΕΧΤΕ ΛΑΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ" και προσανατολιστε εκει τη δραση σας ,αδυνατιζοντας την ταξικη σας παλη . Το οτι δεν υπαρχει ΕΣΣΔ πλεον αλλα ειναι η βασικη διαφοροποιηση των χαρακτηριστικων στο σημερα που το φερνει πιο κοντα στα προεορτια του ΑΠΠ απο οτι στον ΒΠΠ .Ευτυχως για τους κομμουνιστες ομως υπαρχει η πειρα και ο οδηγος του Μαρξισμου -Λενινισμου που δειχνει τον δρομο .Οσοι θελετε να ακολουθησετε την σοσιαλδημοκρατια του 14 ο δρομος ανοικτος και τα σκυλια δεμενα ...απο "καουτσκηδες" να φαν κι οι κοτες εδω και 100 χρονια ... αλλα στο τελος οι Λενιν νικανε

Ανώνυμος είπε...

@Ζούκωφ

Καταρχάς, το πως θα αποκαλώ τον οποιονδήποτε, σύντροφε, είναι δικαίωμά μου και δε θα πάρω την άδειά σου.

Σε αποκαλώ σύντροφο, όπως ο Λένιν αποκαλούσε τους οικονομιστές Μάρτοφ και Μαρτίνοφ το 1903, επειδή ακόμα η αντιπαράθεση γινόταν στο εσωτερικό του κινήματος και δεν είχε οριστικοποιηθεί (αν και ωρίμαζε) η ρήξη με τη Β' Διεθνή. Θα πάψω να σε αποκαλώ σύντροφο, όταν πετάξεις κάποια στιγμή την "κομμουνιστική μάσκα" και σταματήσεις αυτή την - αντιφατική έστω - τακτική που έχει σήμερα το ΚΚΕ, να αποκαλεί μεν στη θεωρία τους αντιπάλους του ευρωατλαντισμού ως ιμπεριαλιστές, αλλά στην πράξη να μην τολμά ευτυχώς να καλέσει ευθέως σε αντιπαράθεση μαζί τους. Εάν και όταν θα το κάνει αυτό το πράγμα (όπως εσύ δηλαδή του προτείνεις να κάνει και εγώ αμφιβάλλω ισχυρά ότι θα το καταφέρεις), τότε θα έχει περάσει με το μέρος του ευρωατλαντισμού και τότε, ναι, όχι μόνο θα πάψω να σε αποκαλώ σύντροφο αλλά θα σε αποκαλώ ανοιχτά ταξικό εχθρό και θα σε αντιμετωπίσω όπως σου αρμόζει. Μη βιάζεσαι, επομένως. Αν και είμαι αισιόδοξος ότι θα αποφευχθεί αυτή η αποφράδα ημέρα, αν παρ'ελπίδα δεν αποφευχθεί, θα έρθει και η σειρά σου...

Τώρα, όσο για το παραλήρημά σου, μάταια κραυγάζεις. Τη γνώμη μου την έχω πει σε προηγούμενα νήματα και δε θα μπω εδώ στον πειρασμό να αναπαράγω μια συζήτηση που έχει γίνει. Είναι όμως χαρακτηριστικό το ότι "έτσουξε" πολύ το γεγονός ότι ΚΚ "υπεράνω υποψίας" για συνεργασία με τον οπορτουνισμό, όπως το ΚΕΚΡ και το ΚΚ Τουρκίας, συγκλίνουν - με αποχρώσεις βέβαια - σε θέσεις και εκτιμήσεις καθηκόντων, εκθέτοντας τις "αναλύσεις" ορισμένων νεόκοπων "μαρξιστών" της ηγεσίας του ΚΚΕ. Είναι κατανοητός ο λόγος της οργής σου και το γιατί βγάζεις αφρούς από το στόμα. Ηρέμησε, όμως, γιατί μόνο η ανοιχτή, τίμια, στο φως της ημέρας ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να σπρώξει τα πράγματα προς τα μπρος.

Όσο για εμένα, έχω εμπιστοσύνη στη διεθνιστική αλληλεγγύη και στήριξη από μεριάς του διεθνούς ΚΚ προς στο Κόμμα της ελληνικής εργατικής τάξης, το ΚΚΕ. Όπως το '31-'35 με την παρέμβαση της ΚΔ αντιμετωπίστηκε η φραξιονιστική, λικβινταριστική, τροτσκιστική φράξια των διάφορων Πουλιόπουλων που απειλούσε να μετατρέψει το ΚΚΕ σε μιαν ακόμη γκρούπα της αντικομμουνιστικής "αντιπολίτευσης" (φυσικά με μπόλικη "μαρξιστική" και "επαναστατική" φρασεολογία), έτσι και σήμερα, με την ανοιχτή και από θέσεις αρχών ιδεολογική αντιπαράθεση θα βοηθηθεί το Κόμμα να πάρει τελικά τη σωστή θέση.

Από την άποψη αυτή, θα συμφωνήσω τελικά με τον σύντροφο Νεόφυτο, αλλά από την ανάποδη: ναι, σύντροφε, τελικά όσο το ΚΚΕ αναλαμβάνει "σωστά καθήκοντα" (αντιΝΑΤΟ-ΕΕ) για τη χώρα του - παρά τις λάθος θεωρητικές του αναλύσεις - και όσο περισσότερο καταγίνεται στο να τα εκπληρώσει αυτά τα καθήκοντα με επάρκεια, τόσο περισσότερο "το πρακτικό θα βοηθά στο να λυθεί και το θεωρητικό", για να χρησιμοποιήσω τα λόγια σου. Και έτσι, εξηγείται η λύσσα με την οποία οι διάφοροι "σύντροφοι Ζούκωφ" πασχίζουν να υποβαθμίσουν ακριβώς την πρακτική δράση για την εκπλήρωση των "σωστών καθηκόντων" (δηλαδή τον αγώνα ενάντια στις βάσεις, ενάντια στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την έμπρακτη και καθημερινή αλληλεγγύη στους αντιφασίστες μαχητές του Ντονμπάς, στους μαχητές του ΚΚ Λιβάνου και Συρίας κλπ.). Αλλά είπαμε. Θα έρθει και η σειρά τους...

RFB

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να πω πως ο RFΒ το βλέπει αρκετά καλά το θέμα. Τα νεύρα δεν χρειάζονται σ Ζούκωφ, ή βγάλτα στην ΟΒΑ σου. Το ΚΚΕ στρίβει την γραμμή γιατί είναι λάθος, γιατί την θεωρεί λάθος, δεν υπάρχει άλλος λόγος. Μάλιστα εγώ είμαι και, κάπως, αισιόδοξος πως ο συνδυασμός πίεσης (από μέσα στο ΚΚΕ και από το ΔΚΚ) θα φέρει και αποτυπώσεις στο 20ο που δεν είναι και τόσο πια μακρυά.

Κώστας

zoot horn rollo είπε...

"True" "σοβαρότητα", πουλιόπουλοι και τέτοια, συγκίνηση.

zoot horn rollo είπε...

Τώρα μαζί με τη "σοβαρότητα" έρχεται και η "τιμιότητα" και τα "θα έρθει η σειρά σου"...
Παραλήρημα κανείς;

zoot horn rollo είπε...

Κώστα, στη ΛΑΕ σου.

Αναυδος είπε...

Η μπουρδολογία του ρφμπ δεν έχει τέλος και το 2016

Τι δουλειά έχει το ΚΚΕ να καλέσει σε αντιπαράθεση με τον ρωσικο ιμπεριαλισμός και όχι με τον δικό του ιμπεριαλιστη νατο/εε/ηπα. Οι ρώσοι ειναι ο άλλος ιμπεριαλιστης για την ηττα του οποίου πρέπει να παλέψει το ΚΕΚΡ όπως και για τον τουρκο ιμπεριαλιστη το ΚΚΤ

Στα τοπ παπαρολογιας του 2016 και η δηλωση ότι το ΚΕΚΡ και το ΚΚΤ θα επιβάλλουν νεα ηγεσια στο ΚΚΕ

Ανώνυμος είπε...

@Αναυδος

Η πρακτική του να τραβάμε από τα μαλλιά αυτό που μας γράφει ο συνομιλητής μας, γιατί "έτσι μας αρέσει/βολεύει" δε θα σε πάει πολύ μακριά.

Επειδή, λοιπόν, κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, βεβαίως και το ΚΚΕ θα μπορούσε να καλέσει σε "αγώνα ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστή", καταδικάζοντας λ.χ. τη στρατιωτική εμπλοκή και της Ρωσίας στη Συρία, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις έξω και από τη Ρωσική πρεσβεία κλπ. Και μάλιστα, θα ήταν και συνεπές με βάση τις θεωρητικές του αναλύσεις, αν το έκανε. Με βάση αυτές, θα έπρεπε ανοιχτά να καταγγείλει και τη ρωσική ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και να καταγγείλει - επίσης ανοιχτά - τους Ρώσους κομμουνιστές για σοσιαλσωβινισμό επειδή αρνούνται να παλέψουν για τη στρατιωτική ήττα του ρωσικού ιμπεριαλισμού, όπως έκανε ο Λένιν με τους Γερμανούς, Γάλλους, Βρετανούς κλπ. σοσιαλδημοκράτες, αντί να διοργανώνει κοινές συγκεντρώσεις μαζί τους.

Γιατί, λοιπόν, όλοι εσείς σύντροφοι που δε σηκώνετε "μύγα στο σπαθί σας", που εκτιμάτε ότι είμαστε σε εποχή ανάλογη με εκείνην του πρώτου παγκ. πολέμου κλπ. κλπ., δεν αγανακτείτε που το ΚΚΕ δεν στέκεται με συνέπεια στα πρακτικά επακόλουθα των θεωρητικών του αναλύσεων; Ή, τουλάχιστον, γιατί δεν προβληματίζεστε ως προς τα πιθανά αίτια της στάσης του αυτής; Η υποκρισία και ο οπορτουνισμός καλά κρατούν...

Όσο για τα "τοπ παπαρολογίας" (άλλος πάλι με τις βρισιές... ζόρια, σύντροφοι, πολλά ζόρια βλέπω...), εγώ δε μίλησα για αλλαγές ηγεσίας, ούτε και έχω προσωπικά με κανέναν. Μίλησα για στροφή στις αναλύσεις και στις θεωρητικές επεξεργασίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει. Την πρώτη φορά με ευεργετικά αποτελέσματα (1931), τη δεύτερη με καταστροφικά (1956). Για την τρίτη φορά, έχω εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του κινήματος, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, ότι θα δοθεί εκείνη ακριβώς η βοήθεια που έχει το Κόμμα ανάγκη για να επιστρέψει στο σωστό δρόμο. Γι αυτό και δε μιλάω για επέμβαση, ούτε για παρέμβαση, αλλά για ιδεολογικο-πολιτική επίδραση. Είναι οι ίδιοι οι Έλληνες κομμουνιστές που πρέπει να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα και να γίνουν οι φορείς της επαναχάραξης της ορθής πορείας και κανείς δε μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο τους, ούτε να τους επιβάλλει "έξωθεν" θέσεις, ακόμα και αν είναι σωστές.

RFB

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Ετσι να πεφτουνε οι μασκες των "σοβαρων" ,να αποκαλυπτεται το πραγματικο τους προσωπο και αυτα που κρυβουν επιμελως σε αλλα τους σχολια ! "Λαβρακι" ειναι ο ΡΦΒ τελικα ...ο Πετροπουλος
και το σιναφι του σε μια ενιαια συσκευασια ..Για δεν το λες απο την αρχη ? Η ηγεσια του ΚΚΕ και η συντρηπτικη πλειοψηφια του σωματος που την εξελεξε μαζι με τις ΘΕΣΕΙΣ και το προγραμμα σας ποναει και αποτελει τον στοχο σας εξ αρχης ...ολα αυτα τα "θεωρητικα" που μηχανευεσαι εκει αποσκοπουν ,στο να αποδειξουν τον "τροτσκιστικο" της μανδυα ...τι το πας περι διαγραμματων ?Σας ετσουξε το 19ο και ζητατε ρεβανς στο 20ο .Αλλα θα στρωσετε καλα κι εκει .Το ΚΚΕ με τα ανοιγματα στον "κυβερνητισμο " σας, τελειωσε ανεπιστρεπτι ,στο τσεπακι της σοσιαλδημοκρατια σας ,χαρην γιαλανζι "μετωπων ",δεν θα μπει ποτε ξανα

Παμε για αλλα ...

Παπατζηδικων σου συνεχεια λοιπον :

" βεβαίως και το ΚΚΕ θα μπορούσε να καλέσει σε "αγώνα ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστή", καταδικάζοντας λ.χ. τη στρατιωτική εμπλοκή και της Ρωσίας στη Συρία, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις έξω και από τη Ρωσική πρεσβεία κλπ. "

και πιο πριν :

"να αποκαλεί μεν στη θεωρία τους αντιπάλους του ευρωατλαντισμού ως ιμπεριαλιστές, αλλά στην πράξη να μην τολμά ευτυχώς να καλέσει ευθέως σε αντιπαράθεση μαζί τους."

Η απαντηση ειναι προφανης αλλα καμωνεστε πως ΔΕΝ την ξερετε : Στο ΝΑΤΟ εισαι μελος ,στο ΝΑΤΟ σε εχει χωσει η αστικη σου ταξη για να εχει προστασια και να εξυπηρετει τα συμφεροντα της ,στην Σουδα ,το ΑΚτιο ,το Κιλκις και στη Λαρισα ειναι καθε τοσο ΜΟΝΟΙ τους (δυστυχως ) οι ΚΚΕδες κι οι ΚΝιτες ... οποτε αυτα τα εφεντζηδικα για ρωσικες πρεσβειες και "συνεπειες" αντε πεστα στον ΠιΛαφ και την "μετωπικη" του ΛΑΕΝ (επειδη εσεις της ΝΣ και του χαφιεδοαγωνα ειστε 3 και ο κουκος το λεω, οσο να ναι κατι παραπανω θα μαζεψετε παρεα με ΛΑΕΝ ,ΑΝΤΑΡΣΥ-ΡΙΖΕΣ κλπ).Καθε αγωνας λοιπον των κομμουνιστων οπου γης εναντια στην αστικη τους ταξη ,περνα αναγκαστικα και μεσα απο το πλεγμα των εξαρτησεων που αυτη επεβαλε στον λαο .Καθε πιεση ,αγωνας ,νικη του λαου εναντια σ αυτο αδυνατιζει και τους οργανισμους που τον εχουν ενταξει (αρα βοηθα τον αντιιμπεριαλιστικο αγωνα γενικοτερα ) αλλα και ενισχυει τον αγωνα του εναντια στην αστικη του ταξη .ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΔΕΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ (γιατι αυτο υπονοεις) ΤΟ ΚΚΕ οταν μεχρι προχτες ηταν χιλιαδες κοκκινες σημαιες γυρω απο την Σουδα ,το Ακτιο ,την Λαρισα ...και θα ειναι και αυριο ?? Που εισαστε εσεις ΡΕ "σοβαροι" ..."αντιιμπεριαλιστες " ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ "ΜΕΤΩΠΑ" ..."αντιιμπεριαλιστικα" ?

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

(συνεχεια)

Με τους Ρωσους το κομμα (προς το παρον) απλα προειδοποιει τους λαους οτι ειναι κι αυτοι ιμπεριαλιστες και να μην το ξεχνουν ποτε ,ΑΚΡΙΒΩΣ γιατι τα σεναρια που περιεγραψα (και τα εκανες γαργαρα ) και πολυ πιθανα ειναι με βαση τις προσφατες εξελιξεις και ΗΔΗ εχουν επιβεβαιωθει στην Ουκρανια και ιστορικα τα εχουν ζησει πολλοι λαοι με ΠΡΩΤΟ τον δικο μας στο πετσι του .Οποτε ΠΡΟΣΕΧΤΕ οταν παρεα θα σφαζουν Ασαντ Ρωσοι και Νατοικοι τους σφους μας εκει μην τρεχετε να κρυφτειτε για τις τυχοδιωκτικες παπαριες που τσαμπουνατε ΤΩΡΑ για "λαθος πορεια" του ΚΚΕ ...Οι καταγγελιες στον Ρωσικο ιμπεριαλισμο και ο αγωνας εναντια του ειναι χρεος των Ρωσων σφων και μια χαρα θα ανοιξουν κι αυτοι τα ματια τους ΚΑΙ μεσα απο τον διαλογο μαζι μας .Οποτε εσεις μην κανετε τοση χαρα για τις "διαφωνιες" γιατι εσας χεσμενους σας εχουν ετσι κι αλλιως ...
Δεν ειναι μακρυα η μικροαστικη χαζοχαρουμενη πρεμουρα που σας ειχε πιασει με τις αραβικες ανοιξες ... για να μην πω για "κινηματα της πατατας " και τις "παλι" λαθος τακτικες και πορειες που κατηγορουσατε το κομμα και τοτε και σας πεταξε η πραγματικοτητα σαν στημενες λεμονοκουπες ,δικαιωνοντας τις αναλυσεις και την τακτικη του κομματος !


Και μαζεψε και τον κολαουζο σου και παπαγαλο σου, τον απεργοσπαστη (που με ειδε κι αυτος "νευριασμενο") γιατι παλι εν οψη ΑΠΕΡΓΙΑΣ θα ειναι απεναντι μου και τοτε παιρνω αναποδες πραγματικα ομως .Προς το παρον μια χαρα γλενταω με τα αυτοξεβρακωματα σας εδω στο "Σφυροδρεπανο" ....Σε καθε σχολιο μπαινετε στο ρελαντι και στο αγαπησιαρικο και σε χρονο dt σας αναγκαζουν οι σφοι να ανεβαζετε στα κοκκινα το μοτερ και να πετατε τις "ενωτικες " σας μασκες

ΑΓΑΠΗ ΡΕΕ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Το "συντροφε" δεν εχετε ΙΔΕΑ τι λεξη ειναι , Θελετε να την ξεφτυλιζεται ? Συνεχιστε να την επικαλειστε ...Ετσι κι αλλιως ολοι εδω μεσα εχουν καταλαβει για τι κουμασια προκειται

zoot horn rollo είπε...

Λέει ο άλλος ότι τράβηξε ο παράλλος από τα μαλλιά τη τοποθέτησή του και μετά κάνει αυτός το ίδιο. Και δώσ'του οπορτουνισμοί, επικλήσεις στο συναίσθημα κτλ.
Αλήθεια είναι για το 1931 και το 1956. Όπως παντού το κίνημα, έχει δυνάμεις που η κάθε μια θέλει να το πάει εκεί που νομίζει σωστά. Αστείρευτες δυνάμεις του κινήματος: για έξω δε μπορώ να πω/ξέρω πραγματικά τι παίζει συνολικά, αλλά στη χώρα μας; Ποιος θα δώσει "βοήθεια" στο ΚΚΕ; Όσοι το θέλουν διαλυμένο ή ίσιωμα (μιλώ για τις πολιτικές δυνάμεις-οργανώσεις), γιατί στη πραγματικότητα δε δείχνουν να επιζητούν κάτι άλλο, ούτε ορθές πορείες ούτε σωστά συμπεράσματα. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά δε το πολυβλέπω.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα κουραζουν τα ιδια και τα ιδια.
RFB με βαση τα οσα λες εσυ θα επρεπε ανοιχτα να στηριζεις το Isis αφου δεχεται την επιθεση ολων των ιμπεριαλιστων... Ποιος ειναι ασυνεπης λοιπον? Ποιος οπορτουνιστης και ποιανου οι αναλυσεις μπορούν να οδηγησουν σε πολιτικα εκτρωματα ως καθηκοντα?

ratm

σαπορ τουτουρκι είπε...

Σχολιο οχι σχετικο με το θεμα, αλλα σχετικο με το που πανε το θεμα οι Κωστακηδες.


σαπόρ τουτούρκι17 Δεκεμβρίου 2015 - 9:59 μ.μ.


Για να καταλαβω ο αδαης:
Εστω οτι εγω ειμαι κομμουνιστης εν Ελλαδι 2015, μελος του ΚΚΕ και το κομμα μου εχει την επεξεργασια οτι η Ρωσια ειναι αντι-νατοϊκη δυναμη, αντι-ιμπεριαλιστικη.
Ποια θα πρεπει να ειναι τα καθηκοντα του ΚΚΕ; Θα μου πει "σαπόρ αγορίνα, τερμα οι συμμαχιες οι λαϊκιες, τερμα αυτα τα γραφικα για αγωνες μεσα στο χωρο εργασιας, στη γειτονια κλπ. Θα πιασουμε τα ποστα και με τη Ρωσια συμμαχο θα ξεβρωμισει ο τοπος. Αφηστε τους αγροτες και τους φοιτητες. Στη Ρωσια ειναι η λυση".

Με λιγα λογια Ε ΚΑΙ;
Εστω οτι αλλαζει η αναλυση για τη Ρωσια, τι αλλαζει στο προγραμμα του ΚΚΕ και στη δραση ενος κομμουνιστη το 2015 στην Ελλαδα; Τι περιμενετε απο τους κομμουνιστες που γνωριζετε; Δε φτανουν οι απολυμενοι και οι δικασμενοι; Τι αλλο ιελετε;

Μηπως αυτο θελουν να πουν οι κυριοι με τις αναλυσαρες; Μηπως μεσω Λαμιας καλουν σε μετωπα εθνικα και αντιιμπεριαλιστικα με συμμαχο τη Ρωσια, με συμμετοχη σε αστικη κυβερνηση κλπ; Δηλαδη υπαρχουν και αυτοι οι αριστεροι που θελουν αποδεσμευση απο τις ιμπεριαλιστικες συμμαχιες νατο-εε για να ειμαστε ανεξαρτητοι, με ταυτοχρονο ΔΑΝΕΙΣΜΟ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ απο αλλες δυμαμεις;

Υ.Γ.: Η Ρωσια ειναι μια αριστερη λυση;

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε Ζούκωφ τα τερμάτισες όλα τα κοντέρ.

Λες πως είμαστε σε συνθήκη πιο κοντά στον Α Παγκόσμιο άρα θα είμαστε πιο επιεικής με τον άλλο ιμπεριαλισμό με τον οποίο δεν εμπλεκόμαστε άμεσα. Αυτό είπε το ΚΚ όταν διασπάστηκε η Β Διεθνής ? Αν λοιπόν τότε υποθέσουμε, κι έτσι είναι, πως βασικός ιμπεριαλιστικός παρεμβατισμός στην Ελλάδα ήταν ο αγγλικός, έπρεπε το ΚΚ (ή το ΣΕΚΕ, ή οι σοσιαλιστές τέλος πάντων) να είναι επιεικής με την Γερμανία και να καλούν στην Ελλάδα τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες και ας ψήφισαν τις πολεμικές δαπάνες ? Γιατί αν Ρωσία και ευρωατλαντισμός είναι το ίδιο, το ΚΕΚΡ είναι προδοτικό και σοσιαλσωβινιστικό. Ε, δεν γίνεται σύντροφε μου να μας τρελάνεις ότι "το ΚΕΚΡ είναι σοσιαλσωβινιστικό αλλά εντάξει, υπάρχουν διαφορές στο ΔΚΚ, δεν τις βάζουμε κάτω από το χαλί". Και το ΚΚ Συρίας πως το κολλάς σε αυτή την αφήγηση ? Αν πούμε πως η Συρία και η συριακή εργατική τάξη έχουν θέμα εξίσου και με τους Ρώσους, το ΚΚΣυρίας είναι ρωσόδουλο και δεν εφαρμόζει την αρχή την οποία προσπαθείς να κατασκευάσεις.

Το συμπέρασμα είναι πως το ΚΚΕ δεν έχει αυτή την γραμμή αλλά μια άλλη που λέει πως ο Άσσαντ και η Ρωσία υπερασπίζονται για τους λόγους τους την κρατική υπόσταση της Συρίας και πως η εξέγερση στην Νοβορωσία είναι, βασικά, δίκαιη, δημοκρατική, αντιφασιστική, στην βάση της υπεράσπισης του προλεταριακού στοιχείου εκεί και της αντιπαράθεσης με τον φασισμό, την εθνική καταπίεση κλπ.

Θα επιτρέψεις σε όποιον θέλει να συμφωνεί με αυτή την γραμμή του ΚΚΕ (έστω, την πρακτική) να το κάνει, όπως και συ καλά κάνεις και διαφωνείς.

Ας ευχηθούμε όλοι μαζί χρόνια πολλά στον κόσμο μας όπου γης, και ήττα του ευρωατλαντισμού στην Συρία και την Ουκρανία. Ας κρατήσουμε έστω αυτά από το Σπόρτινγκ, όσο και αν προσωπικά αντιλαμβάνομαι την δύσκολη θέση του κομμουνιστή, κομματικού μέλους που διαφωνεί με την γραμμή, ή έστω την πρακτική. Είναι η θέση του Ζούκωφ, και, μεταξύ μας, δεν είναι και τόσο αδικαιολόγητα τα νεύρα του, είναι δύσκολο.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

@Ζούκωφ

Αντιπαρέρχομαι τις προσωπικές αναφορές - οι οποίες είναι και ενδεικτικές του χαρακτήρα εκείνου που τις απευθύνει - με τη μοναδική παρατήρηση ότι ποτέ δεν έκρυψα τις απόψεις μου στα "επίμαχα" ζητήματα: εξάρτηση, θεωρία για τον ιμπεριαλισμό, τρέχοντα πολιτικά ζητήματα στο εσωτερικό (δημοψήφισμα) και στο εξωτερικό (Συρία, Ουκρανία). Φυσικά και διεκδικώ και προσπαθώ να συμβάλλω στην αλλαγή των αναλύσεων και των θέσεων του πολιτικού φορέα του οποίου είμαι συμπαθών, όπως έχω κάθε δικαίωμα. Κι εσύ, άλλωστε, σύντροφε, σε προηγούμενο νήμα έχεις πει ότι σε άλλες, παλιότερες εποχές έκανες το ίδιο: υπομονή, αλλά και πάλη για να "νικήσει" η άποψή σου. Και είχε αποτέλεσμα η πάλη σου, το αναγνωρίζω. Γι αυτό, άσε τις ηθικολογίες κατά μέρος και γίνε μεγάλο παιδί επιτέλους. Έτσι είναι η πολιτική: μια διαρκής πάλη γραμμών. Σήμερα, κυριαρχεί η "δική σου". Αύριο, ποιος ξέρει; Γι αυτό σου λέω να είσαι πιο συγκρατημένος...

Στα πολιτικά, τώρα.

Πρώτο σχόλιο. Σύντροφε, είναι κακό να έχεις δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δικαίως ένας μαοικός συνομιλητής (διαβάστε πχ τις απόψεις του ΚΚΕμ-λ) θα μπορούσε να σε κατηγορήσει για "μασκαρεμένο φιλορωσισμό". Ο Λένιν, καθόλου δε δίστασε να παλεύει συγχρόνως για τη στρατιωτική ήττα της "δικής του" αστικής τάξης και να καταγγέλλει αποφασιστικά και δημόσια, τόσο τους αντίπαλους ιμπεριαλιστές όσο και τους σοσιαλδημοκράτες τους, που με διάφορα προσχήματα, δικαιολογούσαν τον πόλεμο των καπιταλιστών "τους". Κι όχι μόνο αυτό, μια απλή θεωρητική καταδίκη. Αλλά διατύπωσε και άμεσα, πρακτικά αιτήματα: σταμάτημα των επιχειρήσεων και δίκαιη ειρήνη χωρίς προσαρτήσεις, όχι μόνο για τη "δική του" χώρα, αλλά για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Έτσι έκανε ο Λένιν την περίοδο του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, την οποία "ξεπατικώνεις" κι εσύ σήμερα ως περίπου ανάλογη με τη συγκυρία που ζούμε.

Τι κάνει το ΚΚΕ, όμως; Ούτε τις επεμβάσεις του "άλλου ιμπεριαλιστή" καταγγέλλει ως τέτοιες, ούτε τους Ρώσους κομμουνιστές καταδικάζει ανοιχτά ως μασκαρεμένους σοσιαλσωβινιστές. Το ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει (και καλά κάνει) το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την ελληνική αστική τάξη για τη δική τους επέμβαση, το απαλλάσσει μήπως από την ευθύνη να καταδικάσει την επέμβαση του "άλλου πόλου" και να ζητήσει την άμεση παύση της; Από που προκύπτει αυτό; Δηλαδή, τι "προσωρινό" έχει η κατάσταση σύντροφε; Δεν έχει ανοιχτά εμπλακεί στρατιωτικά η Ρωσία στη Συρία; Δεν έχει προσαρτήσει ξένο έδαφος (Κριμαία); Οι ρώσοι κομμουνιστές δεν δηλώνουν ανοιχτά ότι υποστηρίζουν, κριτικά έστω (άλλωστε και οι σοσιαλδημοκράτες το 1914 "κριτικά" δήλωναν ότι στηρίζουν τον πόλεμο) τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του "δικού τους" ιμπεριαλιστή; Τι άλλο περιμένει, δηλαδή, το ΚΚΕ για να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια και στις επεμβάσεις του ρωσικού ιμπεριαλισμού, να ζητήσει την άμεση αποχώρηση των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων από την Κριμαία, την άμεση αποχώρησή τους από τη Συρία, μαζί με τις αντίστοιχες του ΝΑΤΟ, το σταμάτημα κάθε ενίσχυσης είτε του Άσαντ, είτε των "αντικαθεστωτικών", τζιχαντιστών κλπ.; Τι άλλο πρέπει να κάνει το ΚΕΚΡ για να το καταγγείλει το ΚΚΕ ως σοσιαλπατριωτικό κόμμα που στοιχίζεται πίσω από την αστική του τάξη;

RFB (1/2)

Ανώνυμος είπε...

Αντ'αυτών, λοιπόν, το ΚΚΕ κάνει κοινές συγκεντρώσεις μαζί του, εκδίδει κοινά περιοδικά, βγάζει κοινές ανακοινώσεις. Πώς, λοιπόν, δεν εξεγείρεσαι ενάντια σε αυτή την "κεντρίστικη" στάση; Εσύ, ο άτεγκτος, ασυμβίβαστος επαναστάτης, γιατί κρατάς αυτή τη στάση δυο μέτρων και δυο σταθμών; Σε προβληματίζουν καθόλου τα αίτια αυτής της στάσης; Που την αποδίδεις; Ή κάνεις σαν τη στρουθοκάμηλο, ότι δεν τη βλέπεις; Το επιχείρημα σου δε, ότι "περιμένει" το ΚΚΕ να του "βγει" το σενάριο συμβιβασμού ΝΑΤΟ-Ρωσίας μέ ή χωρίς Άσαντ για να βγει ανοιχτά και να καταγγείλει το ρωσικό ιμπεριαλισμό, είναι επιεικώς θλιβερό για κάποιον που δηλώνει λενινιστής. Οι προσωρινοί συμβιβασμοί θα υπάρχουν πάντα ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές. Από πότε αυτό δικαιολογεί την παθητική, πρακτικά, στάση απέναντι στον έναν από αυτούς;

Δεύτερο σχόλιο. Εντάξει, ο RFB είναι ρουφιάνος, εργατοαγωνιστής, νεοσπορίτης και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Εσύ, σύντροφε, μιας και θεωρητικά δέχεσαι την ανάγκη αξιοποίησης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, μπορείς να μας υποδείξεις έναν τρόπο να γίνει αυτή η αξιοποίηση διαφορετικό από αυτόν που προτείνει το ΚΕΚΡ (και το ΚΚΤουρκίας όπως έδειξα πέραν αμφισβητήσεως σε προηγούμενο σχόλιο), ο οποίος και να βασίζεται στις σημερινές αναλύσεις του Κόμματος και να μην "μπάζει" από άποψη αρχών; Σίγουρα, πάντως, δε μπορεί να είναι η μέχρι σήμερα στάση του ΚΚΕ που ενώ θεωρητικά μιλάει για ιμπεριαλιστικό πόλεμο από όλες τις πλευρές στην πράξη δεν κόβει τις γέφυρες με τους σοσιαλσωβινιστές του "άλλου πόλου".

Και κάτι τελευταίο. Εγώ δεν ήμουν ποτέ των "εύκολων χαρακτηρισμών". Δεν είπα ποτέ το ΚΚΕ "φιλοαμερικάνικο" κόμμα. Ούτε υπονοώ ότι είναι "κεντρίστικο" με το σχόλιο που έκανα αμέσως προηγουμένως. Προσπαθώ να μένω στα γεγονότα. Δείτε κάτι ενδιαφέρον, λοιπόν: στην τακτική του ΚΚΕ υπάρχει το παράδοξο μιας σημαντικής ομοιότητας και συγχρόνως και μιας μεγάλης διαφοράς με τον Κάουτσκι. Όπως και το "κέντρο" του 1914, το Κόμμα σήμερα κρατά "γέφυρες" με μια μερίδα σοσιαλπατριωτών (με βάση τις επίσημες θέσεις του επιμένω ότι δε μπορεί να αποκαλέσει κανείς διαφορετικά το ΚΕΚΡ), όμως ...όχι υπέρ της "δικής του" αστικής τάξης, αλλά υπέρ της εχθρικής σε αυτήν! Αυτή την αντίφαση δε μπορεί να μη την επισημάνει κανείς. Η δική μου ερμηνεία είναι ότι η ηγεσία του ΚΚΕ ταλαντεύεται ανάμεσα σε μια λογική εμμονής στις θεωρητικές επεξεργασίες της, η οποία σπρώχνει προς μια "καθαρή" θέση με βάση το σχήμα "δυο αντιτιθέμενοι ιμπεριαλισμοί - άδικος πόλεμος κι από τις δυο μεριές " κλπ. και σε μια άλλη, που κατανοεί τον προβληματικό χαρακτήρα αυτών των αναλύσεων, αισθάνεται τον κίνδυνο απομόνωσης από το διεθνές κομ. κίνημα στην περίπτωση υιοθέτησης ανοιχτά μιας τέτοιας γραμμής και προσπαθεί να κρατά αποστάσεις. Προς το παρόν, το "σημείο ισορροπίας" είναι η συμφωνία ότι "η χώρα είναι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, άρα θα στραφούμε ενάντια στο 'δικό μας' ιμπεριαλιστή". Σωστό, αλλά πρόκειται για μια "ασταθή ισορροπία" και η ίδια η ζωή - αυτό πια πρέπει να είναι ηλίθιος πολιτικά κανείς για να μην το βλέπει - σπρώχνει τα πράγματα προς την κατεύθυνση που πρέπει να παρθεί μια καθαρή θέση. Ποια θα είναι αυτή; τη γνώμη μου, την ξέρετε. Εκεί, άλλωστε, βασίζω και την πεποίθησή μου ότι τελικά το ΚΚΕ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρει τρόπο να συνταχθεί με το υπόλοιπο κομ. κίνημα στον κοινό αγώνα ενάντια στον κύριο αντίπαλο σήμερα, τον ευρωατλαντισμό, κατανοώντας ότι μόνο έτσι το παγκόσμιο επαναστατικό στρατόπεδο κερδίζει χρόνο και διαμορφώνει προϋποθέσεις ανασυγκρότησης και αντεπίθεσης.

Όμως, αν η ερμηνεία που δίνω είναι λάθος, η αντίφαση παραμένει και περιμένει τη δική σας, σωστότερη της δικής μου, ερμηνεία. Όπως κι εγώ, στα επόμενα σχόλια σου, σύντροφοι Ζούκωφ, Άναυδε, Νεόφυτε, Ιβάν Τζόνι κλπ....

RFB (2/2)

Ανώνυμος είπε...

Παντως οπως και να εχει η αληθεια ειναι μια. ΚΚ που να καλει την κυβέρνηση της χώρας του σε επεμβαση σε μια αλλη χωρα ειναι απο μονο του προβληματικο.
Το πρωτο που καταλαβαινει ο λαος αυτης της χωρας ειναι οτι μπορει να υπαρχει πολεμικη συγκρουση μιας ιμπεριαλιστικης χωρας για καλο, οτι μπορει η αστικη ταξη τον 21ο αιωνα να διεξαγει εναν δικαιο πόλεμο, οτι σε τελικη αναλυση οι κομουνιστές οταν τα πράγματα ειναι δυσκολα μπορουν να τα βρουν με την αστικη ταξη τους. Για το καλο της πατριδας και της ανθρωποτητας παντα...

Να δειτε πως το λεγε αυτο το φαινονενο ο Βλαδίμηρος.... Εδω το χω...

ratm

Ανώνυμος είπε...

@ratm

Το είχες ξαναγράψει σε άλλο νήμα και, τότε, πίστεψα ότι με τρολάρεις μέχρι που το είδα και εδώ. Σύντροφε, διαβάζεις τι λες ή πετάς λόγια του αέρα; Εγώ ίσα-ίσα, δε θεωρώ ότι στη Συρία έχουμε "επίθεση δυο ιμπεριαλιστών". Αντίθετα, θεωρώ ότι έχουμε ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ σε βάρος της Συρίας (η οποία χρησιμοποιεί και το ISIS ως ένα από τα εργαλεία της) και δίκαιο πόλεμο από πλευράς Συρίας που αξιοποιεί στρατιωτικά και τις διεθνείς της συμμαχίες (οι τελευταίες για δικούς τους λόγους, διεθνιστικούς "διεθνιστικούς" φυσικά). Στον πόλεμο αυτό, οι κομμουνιστές πρέπει να πάρουν ανοιχτά το μέρος της Συρίας και των συμμάχων της και ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ. Αυτό είπα. Το ΚΚΕ είναι που βλέπει "δυο ιμπεριαλιστές" στη Συρία και, το περίεργο είναι (μην τα ξαναγράφω) που δεν καταλήγει στα ανάλογα πρακτικά συμπεράσματα.

Είμαστε εντάξει τώρα - ως προς το τι λέμε; Μη με ξαναρωτήσεις αυτή τη σαχλαμάρα πάλι, σε παρακαλώ.

RFB

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ. Και η διαστρέβλωση συνεχίζεται. Όχι σ. ratm, το ΚΕΚΡ δεν κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να κάνει καμία επέμβαση. Κάλεσε στην Ουκρανία να συνεχίσει να στηρίζει χωρίς υπαναχωρήσεις και "κρυφές συμφωνίες" τύπου Μινσκ, τον αντιφασιστικό αγώνα των μαχητών στο Ντονμπάς. Επίσης, στη Συρία, υποστήριξε την ρωσική στρατιωτική εμπλοκή, όταν η Συριακή αντίσταση επέλεξε να προσκαλέσει τη Ρωσία να παρέμβει γιατί αλλιώς θα έχανε τον δίκαιο πόλεμο που διεξάγει ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Να δεις πως τα έλεγε αυτά ο Στάλιν... Εδώ το'χω...

RFB

zoot horn rollo είπε...

RFB: "Λέω σε πάνω από 4-5 παραγράφους, αυτό που πραγματικά χωράει σε 4-5 σειρές."
Κώστας: Για τη ΛΑΕ.

Γράφτε κι άλλα.

zoot horn rollo είπε...

"Δεν υπονοώ αλλά..."

...υπονοείς

zoot horn rollo είπε...

Ποιος θα το ισιώσει το ΚΚΕ όμως τελικά;

Ανώνυμος είπε...

Ποτε η Ρωσια του Πουτιν στηριξε αντιφασιστικο αγωνα?
Στην Ουκρανια δηλαδη στηριζοντας τον πρωην σοσιαλδημοκρατη προεδρο εναντιωθηκε στο φασισμό? Αφου το χει συνήθειο ο Πουτιν να μη χωνευει τους φασιστες γιατι δεν ξεκινάει από τη χωρα του οπου το φαινομενο του νεοναζισμου θεριζει?
Εγω ειπα κατι που ειναι ΑΒ της συνεπους κομμουνιστικης στασης.
Ποτε ο κομμουνιστης δε τα βρισκει με τους καπιταλιστες του. Ποτε δεν τους καλει να επέμβουν σε μια άλλη χώρα, ποτε δε σπέρνει αυταπάτες οτι η κυβερνηση των καπιταλιστων μπορει τον καιρο του ιμπεριαλισμου να διεξαγει δικαιο πολεμο.
Διαφωνεις RFB? Προφανώς ναι. Οκ ασε το σύντροφό με το μουστακι στην ακρη γιατι εκεινος ηταν αταλαντευτος. Λεπίδι τους περασε τους αστους του.
Σκεψου λεει να ησουν RFB Γενικος Γραμματεας στη μικρασιατικη καταστροφη. Χαροπα φανταρακια θα εστελνες στη Μ. Ασια τους ΚΚΕδες...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Αρα το Isis ειναι ιμπεριαλιστικο κρατος κατ'εσε RFB? Αλλα η Ρωσια οχι. Εφοσον εσυ δε βλεπεις καμια ενδοιμπεριαλιστικη αντιπαραθεση στην περιοχή. Τωρα εγω τρολαρω ή εσυ?
Πραγματικα ειναι φτωχια συλλογιστικής να προσπαθεις να μας πεισεις οτι μπορεί να υπαρξει αντιπαραθεση οπου υπαρχει καλος αστος και κακος βαση ισχυος ή του ποιος το ξεκινησε. Ή ακόμα χειροτερα οτι ενας ιμπεριαλιστης σε μια κριση ταυτοτητας προφανως, εκπληρωνει καποιο ιδιοτυπο διεθνιστικο καθηκον προς το λαο της Συριας!

ratm

Ανώνυμος είπε...

Άλλοι προεξοφλούν ότι το ΚΚΕ έχει υποστείλει τον αγώνα κατά του Νατο και της ΕΕ στο όνομα ιδεολογικών αναλύσεων του στυλ "δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστή", άλλοι υπερθεματίζουν ότι καμία καπιταλιστική κυβέρνηση στην εποχή του ιμπεριαλισμού δεν διεξάγει δικαιο πόλεμο. Όλοι εκκινούν από υπαρκτές παρατηρήσεις, αλλά στο βαθμό που αναζητούν γενικά μοντέλα δράσης για οποιεσδήποτε συνθήκες καπου στην πορεία μαλλον θα στρβαβώσουν. Έτσι, αν ο μεν ΡΦΒ διαβλέπει ότι όποιος αναδεικνύει την ανάγκη το κίνημα να έχει στο στόχαστρο του τη δική του αστική τάξη, σήμερα "αθωώνει" τον αμερικανοτοϊκό ιμπεριαλισμό , διαγράφει μονοκονδυλιά όλη την ιστορία του ΚΚΕ, το ρόλο και τους μικρούς και μεγάλους αγώνες και τις ιδεολογικές παρακαταθήκες του συνόλου των μελών, των φίλων και των οπαδών του Κόμματος. Από την άλλη όσοι υποτιμούν την πιθανότητα μια αστική κυβέρνηση να βρεθεί στην ανάγκη να διεξάγει και έναν δίκαιο πόλεμο σήμερα, τί θα είχαν να πούνε για τον αγώνα των Παλαιστινίων (ακόμη και αν ο Αμπάς έχει συνθηκολογήσει, υπάρχει π.χ και η Χαμάς ως δυνάμει αστική κυβέρνηση της Γάζας); ¨οσο για τον σύντροφο με το μουστάκι μη ξεχνάμε ότι υπέγραψε και το σύμφωνο Ρίμπεντροπ- Μολότοφ (και καλά έκανε για λόγους διπλωματικούς και στρατιωτικούς) και συμμάχησε με τους Δυτικούς κατά του Άξονα. Και παλιότερα όταν ο Λένοιν βοηθούσε (και συμμαχούσε) μετον Κεμάλ, η εθνικοαπελευθερωτική κυβέρνηση του αστική δεν ήταν ; Δεν δρούσς στην εποχή του Ιμπεριαλισμού ; ο πόλεμος της Σερβίας στα 1914 πώς χαρακτηριζόταν από τον Λένιν ; Η αστική κυβέρνηση Μιλόσεβιτς το 1999 έκανε ιμπεριαλιστικό πόλεμο , όπως οι χώρες του Νατο , και αν τότε για όλες τις πλευρές ο πόλεμος ήταν ιμπεριαλιστικός γιατί το Κόμμα μας ουσιαστικά βοηθούσε τη σερβική πλευρά, εισπράττοντας μάλιστα και επιθέσεις όχι μόνο από αστούς αλλά και από αναρχικούς και ναρίτες "διεθνιστές" ; Εν ολίγοις, μη βιάζεστε άπαντες, η ζωή θα δείξει..
Κνιτάκος 1998

Ανώνυμος είπε...

@ratm

Μοιάζεις (όπως και πολλοί άλλοι σύντροφοι εδώ μέσα) σαν τον κλέφτη που μπαίνει σε σπίτι για να κλέψει, αλλά έρχονται οι ιδιοκτήτες ενώ είναι ακόμα μέσα και τότε, για να μην τον πιάσουν, κρύβεται από δωμάτιο σε δωμάτιο μήπως βρει την ευκαιρία να ξεφύγει...

Λοιπόν. Ο καπιταλιστής Πούτιν στηρίζει τον αγώνα του Ντονέτσκ ενάντια στη χούντα του Κιέβου με όπλα, χρήματα, τρόφιμα (και πιθανότατα και με στρατιωτικούς "ειδικούς"). Αυτό το ξέρει ακόμα και ένα μικρό παιδί. Το ότι στο εσωτερικό των μαχητών η Ρωσία ευνοεί τους μεγαλορώσικους και φιλοκυβερνητικούς σε βάρος των κομμουνιστών και των συνεπών αντιφασιστών είναι επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός. Δε θα μπορούσε φυσικά να γίνει διαφορετικά. Το ΚΕΚΡ λοιπόν ξεσκεπάζει τη στάση της κυβέρνησής του, καταγγέλλει τόσο τη "μεροληψία" της σε βάρος των κομμουνιστών και των εργατικών στοιχείων των μαχητών του Ντονμπάς, όσο και τα "αλισβερίσια" τύπου Μινσκ που κυοφορούν προσπάθειες πιθανού (προσωρινού) συμβιβασμού με τους ευρωατλαντιστές και την κυβέρνηση-μαριονέτα τους στο Κίεβο. Τι θα έπρεπε λοιπόν να κάνει κατά τη γνώμη σου; να ζητήσει να σταματήσει κάθε βοήθεια της Ρωσίας στο Ντονμπάς, ώστε να τους σφάξουν ευκολότερα οι φασίστες και οι μισθοφόροι της Blackwater; Ή αυτό ακριβώς που κάνει, να απαιτεί από την κυβέρνησή του να φύγει από "συμφωνίες" τύπου Μινσκ και να στείλει περισσότερη και πιο ουσιαστική βοήθεια στους μαχητές, χωρίς "διακρίσεις"; Ναι, εγώ συμφωνώ με το ΚΕΚΡ που κάνει το δεύτερο. Η δική σου στάση που λέει ότι έπρεπε να κάνει το πρώτο, είναι στάση έμπρακτης υποστήριξης των Αμερικάνων. Ευτυχώς, το ΚΚΕ δε λέει κάτι τέτοιο (στο πλαίσιο της αντιφατικής του στάσης που περιέγραψα). Ευτυχώς που το ΚΚΕ είναι πρακτικά "ασυνεπές" ως προς τις θεωρητικές του επεξεργασίες. Ευτυχώς, γιατί έτσι παραμένει ζωντανή η ελπίδα ότι και οι επεξεργασίες αυτές τελικά θα διορθωθούν.

RFB

ΥΓ1. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς διεξήγαγε δίκαιο πόλεμο ενάντια στο ΝΑΤΟ (στον οποίο παρεμπιπτόντως υπήρξε και μια πολύ διακριτική στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας υπέρ του Βελιγραδίου, η πρώτη μετά την θλιβερή περίοδο Γέλτσιν), όπως και η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσείν. Αυτά πίστευε και το ΚΚΕ, τότε. Εσύ πιστεύεις ότι είχε άδικο; Ο πόλεμός τους ήταν τόσο δίκαιος, όσο άδικος ήταν ο πόλεμος της Ελλάδας κατά της Τουρκίας στη Μικρά Ασία. Όποιος βλέπει παντού ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τίποτε άλλο, ας ξαναδιαβάσει τον τόμο 30 των Απάντων. Θα τον βοηθήσει.

Ανώνυμος είπε...

@Κνιτάκος

Σύντροφε, να διαβάζεις καλύτερα τι γράφω. Αυτό που είπα είναι ότι ο αγώνας ενάντια στο "δικό μας" ιμπεριαλιστικό συνασπισμό είναι αξεχώριστος από τον αγώνα ενάντια στη "δική μας" αστική τάξη. Μαζί πάνε αυτά. Δεν είναι εκεί το σημείο διαφωνίας με τους συντρόφους, αλλού είναι, μην τα ξαναγράφω.

Μια συμβουλή: μην προσπαθείς να κατασκευάσεις ένα ψεύτικο δίπολο, μόνο και μόνο για να βγεις "κέντρο". Δεν είναι πάντα το "κέντρο" η ορθή οδός.

RFB

Ανώνυμος είπε...

@ratm

Αποκαλώ το ISIS εργαλείο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Συρία και εσύ κατάλαβες ότι θεωρώ το ISIS ιμπεριαλιστικό κράτος; Ε, δεν περιγράφω άλλο...

RFB

zoot horn rollo είπε...

Το ΚΚΕ δε τους έχει βγάλει όλους ιμπεριαλιστές, ούτε οι περιπτώσεις είναι όλες ίδιες ακριβώς. Αλλό τι βολεύει τον καθένα να καταλαβαίνει και να λέει.

Ανώνυμος είπε...

Από Κώστα ακούω
"Το συμπέρασμα είναι πως το ΚΚΕ δεν έχει αυτή την γραμμή αλλά μια άλλη που λέει πως ο Άσσαντ και η Ρωσία υπερασπίζονται για τους λόγους τους την κρατική υπόσταση της Συρίας και πως η εξέγερση στην Νοβορωσία είναι, βασικά, δίκαιη, δημοκρατική, αντιφασιστικήΕγώ ζαλίστηκα"

Από ρφβ διαβάζω
"Το ΚΚΕ είναι που βλέπει "δυο ιμπεριαλιστές" στη Συρία και, το περίεργο είναι (μην τα ξαναγράφω) που δεν καταλήγει στα ανάλογα πρακτικά συμπεράσματα."

Και ζαλίστηκα. Πώς τώρα αυτές οι διαμετρικά αντίθετες αναλύσεις συναντώνται στον επαναστατικό μαρξισμό της ΛΑΕ...

Το ότι ο Λένιν αναφέρεται στην Ελβετία την περίοδο του Α'ΠΠ ως ιμπεριαλιστική πώς το εξηγείτε; Δηλαδή θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι λάθος ο ορισμός του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό και έχετε εσείς καλύτερο. Με το να λέτε τ' αντίθετα και να ισχυρίζεστε ότι είναι τα ίδια, δυστυχώς δεν πείθετε.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...


"Λοιπόν. Ο καπιταλιστής Πούτιν στηρίζει τον αγώνα του Ντονέτσκ ενάντια στη χούντα του Κιέβου με όπλα, χρήματα, τρόφιμα (και πιθανότατα και με στρατιωτικούς "ειδικούς"). Αυτό το ξέρει ακόμα και ένα μικρό παιδί. Το ότι στο εσωτερικό των μαχητών η Ρωσία ευνοεί τους μεγαλορώσικους και φιλοκυβερνητικούς σε βάρος των κομμουνιστών και των συνεπών αντιφασιστών είναι επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός. Δε θα μπορούσε φυσικά να γίνει διαφορετικά."

Γιατί δεν θα μπορούσε; Αφού δεν είναι ιμπεριαλιστής και δεν έχει άρα οικονομικά συμφέροντα να υπερασπίσει στην Ουκρανία.

ΓΜ

zoot horn rollo είπε...

Διορθώστε το ΚΚΕ που αντιφάσκει επιτέλους. Κάποιος; Κανείς;
Επίσης στείλτε βιογραφικά στην Ελευθεροτυπία των Συντακτών, "ανοίγουν" θέσεις. Τόσα κατεβατά-"σεντόνια"-"αναλύσεις"-"χάλιαταλέειτοΚΚΕ" (και με ωραίες παρομοιώσεις) βγάζουν γκράντε άρθρα για τις Κυριακές. Εγγυημένο εισόδημα και σε δύσκολες εποχές! Προλάβετε!

Neophyte_commie είπε...

«Σωστό, αλλά πρόκειται για μια "ασταθή ισορροπία" και η ίδια η ζωή […] σπρώχνει τα πράγματα προς την κατεύθυνση που πρέπει να παρθεί μια καθαρή θέση.»

Έχει παρθεί αυτή η καθαρή θέση, RFB. Το θέμα είναι να παρθεί από όλο το ΔΚΚ. Γιατί σήμερα δεν υπάρχει Διεθνής, με τον τρόπο λήψης αποφάσεων και τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό της, για να αποφασίσει. Το ΚΚΕ λοιπόν, που έχει και σωστή και καθαρή θέση, οφείλει να πείσει γι' αυτήν τα άλλα κόμματα, εντός των άτυπων δομών που με τεράστιο κόπο έχουν δημιουργηθεί. Και να με συγχωρείς, αλλά όταν έπεσε η ΕΣΣΔ δεν κράτησε το ΚΕΚΡ την ΠΟΕ, την ΠΟΔΝ, την ΠΟΔΓ κλπ, δεν ξεκίνησε αυτό τις Συναντήσεις, το ΚΚΕ τα έκανε όλα. Και δεν πρόκειται να δώσει μια κλωτσιά να τα σπάσει, επειδή το θες εσύ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει συμφωνία για τον έναν ιμπεριαλιστή (πάλι καλά), οπότε υπάρχει κοινή πάλη εναντίον του. Ωραία. Για τον δεύτερο ιμπεριαλιστή ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, κυρίως εξαιτίας της άρνησης του ΚΕΚΡ να δει ότι η χώρα του είναι ιμπεριαλιστική, επομένως και στην Ουκρανία και στη Συρία και στην Τουρκία (και αύριο και στο Ιράν και στην Ελλάδα), η επέμβασή της είναι ιμπεριαλιστική. Ως εκ τούτου, μπερδεύεται και το Συριακό και το Τουρκικό. (Δεν σου έκανε εντύπωση ότι ο Σύριος είπε στο Σπόρτιγκ πως ο «σιωνισμός» τούς τη φυλάει επειδή υποστήριξαν τις άλλες αραβικές χώρες; έθεσε δηλαδή θρησκευτικό κριτήριο; τα έχει λίγο μπαρμπούτσαλα στο κεφάλι του.) Άρα χρειάζεται προσπάθεια για να πεισθούν. Τώρα, αν κριθεί ότι αυτή η συμφωνια είναι αδύνατη, τότε θα γίνουν κι άλλες εκτιμήσεις. Σε μια ενδεχόμενη επανάσταση στην περιοχή μας, αν οι ελληνικός και τουρκικός λαϊκός στρατός πολιορκούν τις νατοϊκές βάσεις σε Σούδα και Σμύρνη ταυτόχρονα και με κοινό σχέδιο, έρθει το ΚΕΚΡ και πει «μισό, στέλνω τον Πούτιν να κάνει δικές του βάσεις», τότε προφανώς θα επέλθει ρήξη. Αν όμως πει «τελικά είχατε δίκιο, μόνον έτσι γίνεται δουλειά, θα κάνω χαμό στη Ρωσία για να μην μπορέσει να έρθει ο Πούτιν σε βοήθεια του Ομπάμα και για να προλάβετε», τότε όχι μόνο δεν θα έρθει ρήξη, αλλά θα έχει καταλάβει το σωστό, και έτσι το πρακτικό θα λύσει το θεωρητικό.

«ΠΟΙΟΣ θα την πληρωσει εκει κατω ,αν οχι και πρωτοι πρωτοι μαλιστα οι Συριοι συντροφοι που κανουν το λαθος να συμμαχησουν με το τμημα εκεινο της Συριακης αστικης ταξης και με μια Ρωσια που ΔΕΝ ειναι πια ΕΣΣΔ ?»

Η λαϊκή σοφία λέει: Όταν μαλώνει το ζευγάρι μην μπαίνεις ανάμεσα, γιατί αυτό θα τα βρει και εσύ θα την πληρώσεις. ΝΑΤΟ και Ρωσία θα χωρίσει τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, όπως έκαναν άλλες δυνάμεις στο παρελθόν. Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

Θρησκευτικό κριτήριο ο σιωνισμός ? Όχι ρατσιστική εθνικιστική φονταμενταλιστική θρησκόπληπτη κρατική ιδεολογία του κράτους χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού ?

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Οχι μεφαλε RFΒ. Οι παρθενογενεσεις οταν μιλας με κομουνιστές δεν υπαρχουν. Αληθεια το μακελειο στην Ουκρανια πως ξεκινησε? Ξεκινησε ή οχι σαν ενδοαστικη διαμαχη για το αν οικονομικα η Ουκρανία θα προσδεθει στην ΕΕ ή με τη Ρωσια? Ξεκινησε ή οχι λογω της ενδοιμπεριαλιστικης αντιπαραθεσης Δυσης - Ρωσιας? Το Μαινταν οπου μεσο αυτου εκδηλωθηκε το πραξικοπημα ηταν η κινητοποιηση της μεριδας των αστων που ηθελαν προσδεση στην ΕΕ ενω η κυβέρνηση της Ουκρανιας κινουνταν προς τη Ρωσια. Απο τη γεννηση του ερμηνευουν το φαινομενο οι κομμουνιστες οχι οταν υπαρχουν πια τετελεσμενα. Η Ρωσία ηταν στην αντιπαράθεση εξ αρχης κανεις πονος δεν την επιασε για το ρωσοφωνο πληθυσμο ποσο μαλλον για τα δημοκρατικα δικαιωματα. Χρησιμοποιει εντεχνα τα αντιφασιστικα αισθηματα για να χειραγωγησει υπερ της αστικης ταξης της και τιποτε αλλο.
Αρα για το ξεσπασμα του ιμπεριαλιστικου πολεμου προφανως υπευθυνες ειναι ολοι οι ιμπεριαλιστες.
Ο πολεμος ειναι η συνεχιση της πολιτικης με αλλα μεσα...

ratm

Ανώνυμος είπε...

όχι ratm, δεν ξεκίνησε έτσι το μακελειό στην Ουκρανία αλλά με ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης επειδή επέλεγε τους πιο ευνοϊκούς ρώσικους όρους δανειοδότησης. Κατόπιν έγινε το φασιστικό πραξικόημα με ευρωατλαντική υποκίνηση και η εξέγερση στην Νοβορωσία η οποία είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον Πούτιν γιατί πρέπει να την στηρίζει για λόγους εθνοτικούς και συνέπειας με την ρώσική κρατική ιδεολογία που προσπαθεί να διαμορφώνει και για να διατηρεί θέσεις στην Ουκρανία αλλά οι κοινωνικές και ιδεολογικές προϋποθέσεις της εξέγερσης είναι εντελώς μη ελεγχόμενες για την Ρωσία. Μια δήθεν αντιπουτινική άποψη λοιπόν που λέει να βγάλει ο Πούτιν το αγκάθι της στήριξης στις ΛΔ δεν είναι αντιπουτινική, τελικά.

προφανώς υπήρχαν και 2 αστικά μπλοκ, επανέρχομαι στο πως άρχισε το μακελειό, το ρωσόφιλο με λαϊκό έρεισμα στο προλεταριακό στοιχείο της ανατολής και το δυτικόφιλο και πολιτικό πρόγραμμα μια εθνική ανάπτυξη με έμφαση στην μεταποίηση και πρόσδεση στις ηγεμονευόμενες από την Ρωσία ολοκληρώσεις και το δυτικόφιλο με λαϊκό έρεισμα σε μεγαλοαγρότες, μικροαστικά στρώματα κλπ, πολιτικό πρόγραμμα τον εθνικισμό, τον αντικομμουνισμό και τον ρατσισμό, την πρόσδεση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την αποβιομηχάνιση, την θεραπεία σοκ στα κοινωνικοοικονομικά κλπ

Κώστας

Neophyte_commie είπε...

Κώστα, όταν το κρατάς στο «σιωνισμός» και δεν το προχωράς να πεις και τα υπόλοιπα σωστά (και είσαι εκ των πραγμάτων μουσουλμάνος), το κριτήριο είναι θρησκευτικό. Αλλά αν πεις τα υπόλοιπα, τότε θα πρέπει να εξηγήσεις τη θέση και της δικής σου χώρας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Κι επειδή αυτό δεν θέλεις να το κάνεις (αφού στηρίζεις την μερίδα της αστικής τάξης της χώρας σου που ωφελείται από την ανάμιξη της Ρωσίας και όχι του ΝΑΤΟ), τα κάνεις όλα γαργάρα, αφήνεις ένα θρησκευτικό υπονοούμενο και γλύφεις με τα «ένδοξα» κλπ.

zoot horn rollo είπε...

Κώστα, η ΛΑΕ θα ισιώσει το ΚΚΕ;

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

O πανικος τελικα σε εναν συνομιλητη ειναι κακος συμβουλος και τον οδηγει στο μοναδικο του αμυντικο οπλο ,την διαστρεβλωση των οσων του λεει ο αλλος ,κανοντας τον ομως ακομα περισσοτερο καταγελαστο .
Το ξεκινησατε απο την ΕφΣΥΝ και με τον Πετροπουλο ,προκειμενου να δειξετε οτι ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ τα ΚΚ της περιοχης με το κομμα ,σας εκανε καφακολ το κομμα με την εκδηλωση στο Σπορτινγκ ,κι αντι να το βουλωσετε σαν "τιμιοι" χαμενοι απο χερι ,βρηκατε νεα κοζα στην διαστρεβλωση .
Αλλα τι λεω και σε ποιους ? Εδω δεν δισταζετε να διαστρεβλωνετε τον Λενιν ,μετα τα επισημα ντοκουμεντα και τις θεσεις του Κομματος ,θα σεβαστειτε αυτα που γραφει ο συνομιλητης σας ,μολις δυο σχολια παραπανω ?Αναθεμα και εχετε καταλαβει τι ειναι ο Ιμπεριαλισμος (μονοπωλιακος καπιταλισμος ) ...ακομα με στρατιωτακια και λεγεωνες τον ερμηνευετε και PAX ROMANA ...

Αφου σε "καταφερα" να ψελλισεις εστω την απαγορευμενη σας λεξη "αστικη ταξη"¨,να φτασεις να ξεφτυλιστεις ακομα και σε μικρα παιδακια ,γραφοντας οτι το ΚΚΕ εχει "υποστειλει" τον αντιΝΑΤΟικο αγωνα !!!.....να τα "γυρνας" σαν πασοκος παλιας κοπης σχετικα με τον ΣΤΟΧΟ σας που ειναι η ΗΓΕΣΙΑ κρυπτομενος πισω απο "αλλαγες πορειας" του κομματος (λες και δεν ξερει και η κουτση μαρια οτι στο κουκουεδικο αυτα ειναι αλληλενδετα 100 χρονια τωρα και το ενα εκφραζει και το αλλο και τουμπαλιν σε καθε ιστορικη συνθηκη ) ....θα "εργαστω" αοκνα ωστε να βγαλεις και το τελευταιο φυλλο συκης - ηδη το πας γυρω γυρω αλλα ντρεπεσαι ακομα να το πεις - το ....αγαπητο σας και επισης διαστρεβλωμενο οπως το καταλαβε η γκλαβα σας τοτε ...ΑΑΔΜ ,οποτε κανε μου τη χαρη και συνεχισε να "περιγραφεις" ... ΕΧΟΥΜΕ "ΔΟΥΛΕΙΑ" ΑΚΟΜΑ

Το παραρτημα του ΚΕΚΡ στην Ελλαδα ,που φαντασιωνεστε οτι υπηρετει την αντικκεδικη δουλεια σας ,σας περιμενει (οπως σας ειχε γραψει και ο ΖΟΟΤ ) .Μονο βιαστειτε τωρα που "διαφωνουν" με το κομμα μην σας προλαβει καμμια Κομμ.Διεθνης και μεινετε παλι με το πουλι στο χερι .



Μικροαστος Μπουχαρινικος σε θεραπεια είπε...

Aνεξαρτητη σοσιαλιστικη Νοβοροσιγια

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

και λιγο Α-Β :

Για τον Λένιν ο Ιμπεριαλισμός είναι Καπιταλισμός σε ένα συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης. Ο Ιμπεριαλισμός είναι δηλαδή μια έννοια ταυτόσημη με αυτήν του μονοπωλιακού καπιταλισμού.

Για τον Λένιν (και τον Μαρξισμό γενικότερα) ο Ιμπεριαλισμός-στην ουσία του- δεν είναι εξωτερική πολιτική, δεν είναι διακρατικές σχέσεις, δεν είναι στρατιωτικές επεμβάσεις, δεν είναι οι "μεγάλες χώρες". Αυτά υπήρχαν και πρίν τον Ιμπεριαλισμό.
Στην Μαρξιστική και Λενινιστική θεωρία ο όρος Ιμπεριαλισμός δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτά ανήκουν στην αστική ιστοριογραφία που περιγράφει π.χ και την αρχαία ρώμη σαν ιμπεριαλιστική.

Οι επεμβάσεις και οι διακρατικές σχέσεις στον Ιμπεριαλισμό προκύπτουν σαν αποτέλεσμα (και όχι σαν αιτία) της Ιμπεριαλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή της Καπιταλιστικής ανάπτυξης σε μια συγκεκριμένη ιστορική φάση. Προφανώς στο εσωτερικό του Ιμπεριαλιστικού συστήματος υπάρχουν διαβαθμίσεις αλλά αυτές δεν αφορούν το ζήτημα αν η μία η άλλη χώρα είναι Ιμπεριαλιστική η όχι αλλά τον συσχετισμό μεταξύ των Ιμπεριαλιστικών χωρών.

Η άποψη που δεν εξετάζει τον Ιμπεριαλισμό σαν Καπιταλισμό αλλά τον περιορίζει στην κυριαρχία των "μεγάλων χωρών" βέβαιως υπάρχει αλλά δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον Λένιν, ούτε με τον Μαρξισμό.Είναι η άποψη του Χόμπσον και κυρίως του Κάουτσκυ οι οποίοι έβλεπαν τον Ιμπεριαλισμό σαν πολιτική και μάλιστα σαν πολτική του "παρασιτικού χρηματιστικού κεφαλαίου" το οποίο διαχώριζαν απο το "παραγωγικό βιομηχανικό κεφάλαιο". Και αυτό φυσικά το έκαναν για συγκεκριμένους λόγους, για να ξορκίσουν την εργατική εξουσία πρός όφελος της μίας η της άλλης αστικής διαχείρησης.

Το ότι σήμερα υπάρχουν απόψεις που στο όνομα του Λένιν ισχυρίζονται ότι οποιαδήποτε ανεπτυγμένη Καπιταλιστική χώρα δεν είναι απαραιτητα και Ιμπεριαλιστική αντανακλά την επιρροή της αστικής ιδεολογίας πάνω στον Μαρξισμό και τον εκφυλισμό της Μαρξιστικής Θεωρίας. Αντανακλά όμως-όταν δεν γίνεται συνειδητά- και άγνοια των κλασικών και του Λένιν συγκεκριμένα.

Έτσι δεν είναι τυχαίο που όλοι όσοι βλέπουν τον Ιμπεριαλισμό με την οπτική του Κάουτσκυ (άσχετα αν επικαλούνται τον Λένιν) καταλήγουν σε προτάσεις αστικής διαχείρησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις.


Στο ερώτημα λοιπόν "τι είναι ο Ιμπεριαλισμός" η απάντηση, απο την πλευρά της Μαρξιστικής και Λενινιστικής θεωρίας είναι μία:

είναι ο Μονοπωλιακός Καπιταλισμός.

Οποιαδήποτε άλλη απάντηση είναι προφανώς νόμιμη αλλά δεν μπορεί να υποστηρίζεται με βάση το έργο του Λένιν και του Μαρξισμού. Αλλιώς πλαστογράφει την Μαρξιστική και Λενινιστική θεωρία για πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Ανώνυμος είπε...

¨οπως συνήθως, εκατέρωθεν ύβρεις γιατί ο καθένας εκφράζει πάνω από όλα τη σωστή επαναστατική γραμμή... Συντόμως η δική μου παπάτζα:
Προς ρφβ : δεν είμαι κεντριστής (τουλάχιστον αυτό προσπαθώ)και αφού λες ότι ο αγώνας εναντίον του νατοϊκού συνασπισμού συνδέεται άρρηκτα κατά την άποψη σου με τον αγώνα εναντίον της ντόπιας ολιγαρχίας, δεν τίθεται από μέρους μου ζήτημα ουσιαστικής διαφωνίας μαζί σου ή τουλάχιστον δεν είχα κατανοήσει τί ακριβώς λες. Απλώς, το ζήτημα είναι με ποια ακριβώς πολιτικά συνθήματα και με ποια τακτική μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα δύο καθήκοντα και εδώ τον αποφασιστικό ρόλο δεν τον έχουν οι ατομικές απόψεις, αλλά ένας οργανωμένος συλλογικός οργανισμός, το Κόμμα.
Προς "αντιπάλους" ΡΦΒ : το διεθνές κίνημα είναι κατακερματισμένο, ο ρόλος του ΚΚΕ έχει αποδειχθεί σημαντικός για την ανασυγκρότηση του, όμως ούτε αυτή έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ούτε το ΚΚΕ μπορεί να παίξει το ρόλο της νέας ΕΣΣδ ή της νέας Κομιντέρν στο βαθμό ειδικά που η Ελλάδα δεν είναι το νέο παράδειγμα σοσιαλιστικού κράτους του 21ου αιώνα. Ας κάνουμε όλοι όσο καλύτερα μπορούμε τη δουλειά που μας αναλογεί και ας μη φαντασιωνόμαστε ιστορικά καθήκοντα που δεν μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Τώρα, αν απόψεις σαν του ΡΦΒ εκλαμβάνονται ως κυβερνητισμός, αυτό είναι κάτι που μόνο το μέλλον θα το αποδείξει, οπότε καλό είναι να μην προτρέχουμε και να περιμένουμε να δούμε τα συγκεκριμένα πολιτικά βήματα του κάθε ενός(πόσο μάλλον που ειναι άγνωστο αν ο ΡΦΒ ή οποισδήποτε άλλος καταθέτει εδώ κάτι άλλο πέρα από την ατομική του άποψη).
Με άλλα λόγια η όποια διαφορετική προσέγγιση του ΚΕΚΡ σε σχέση με την άποψη του ΚΚΕ δε συνιστά αυτόματα και προσχώρηση στον σοσιαλσοβινισμό, όπως ούτε η υπεράσπιση της πατρίδας είναι πάντοτε υποταγή στη ντόπια αστική τάξη, και αυτό νομίζω ότι είναι και η άποψη του ΚΚΕ (όσο μπορώ να κρίνω από τη θητεία μου στη Νεολαία και από την ανάγνωση των θέσεων του Κόμματος σήμερα), γιατί διαφορετικά ποιο νόημα θα είχε η συνεχής αναφορά του Κόμματος σε ομιλίες στελεχών του και στα έντυπα του για την υπεράσπιση των "εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων" της Ελλάδας ;
Κνιτάκος 1998

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση 2 προς ρφβ
Μάλλον εσύ δεν κατανόησες ό,τι έγραψα και ούτε κατασκευάζω δίπολα. Αυτά και άλλα με πρισσότερους πόλους μπαίνουν από την ίδια τη ζωή. Είπα ότι αν κάποιοι θεωρούν ότι το ΚΚΕ παίζει το παιχνίδι των αστών υποστέλλοντας τον αντινατοϊκό αγώνα στο όνομα μιας "καθαρής εργατικής σοσιαλιστικής επανάστασης" , αυτοί κατά την ταπεινή μου άποψη έχουν λάθος και υποχρεούνται να καλύψουν το κενό, οπότε θα έπρεπε να ασχοληθούν με άλλα πιο φλέγοντα καθήκοντα οικοδόμησης του νέου πολιτικού οργανισμού αντί να ερίζουν ιδεολογικά με τους ΚΚΕδες, και μάλιστα ιντερνετικά. Νομίζω από όσα έχω διαβάσει εδώ ότι σε αυτήν την κατηγορία επικριτών του ΚΚΕ ανήκεις εσύ- μπορεί να κάνω και λάθος. Για τους υποστηρικτές του ΚΚΕ, στους οποίους συμπεριλαμβάνομαι,και για πιθανές προβληματικές τους επιχειρηματολογίες, όπως εγώ τουλάχιστον το καταλαβαίνω, έγραψα παραπάνω.
Κνιτάκος 1998

Ανώνυμος είπε...

@ΓΜ, 7:10μμ.

Για τις απορίες σου να ρωτήσεις τη ΛΑΕ και τον Κώστα. Εμένα ούτε Κώστα με λένε, ούτε τη ΛΑΕ ψηφίζω/στηρίζω/συμπαθώ. Μιας και το 'φερε η κουβέντα όμως, τα ίδια και χειρότερα είναι και αυτοί. Απαίτησαν τα αφεντικά των ΗΠΑ να απαγορεύσει η χώρα μας τη διέλευση ρωσικών αεροπλάνων για τη Συρία, οι δικοί μας κρύφτηκαν στα ...φουστάνια της Βουλγαρίας και η ΛΑΕ ούτε ανακοίνωση δεν έβγαλε. Για να μη μιλήσω για κινητοποιήσεις/αντιΝΑΤΟική δράση κλπ. Αλλά το χειρότερο, δεν είναι αυτό. Όταν ιδεολογικός καθοδηγητής σου είναι άνθρωποι όπως ο Μπελαντής, που γράφουν άρθρα στις διάφορες "Παντιέρες" ενάντια στο "σταλινισμό σε κάθε μορφή του" και ενάντια στον "λαϊκομετωπισμό", τι να περιμένεις. Τέτοιοι "θεωρητικοί" ΓΜ, πιο κοντά στις επεξεργασίες μερικών "μαρξιστών" του ΚΚΕ είναι, σύντροφε ΓΜ, παρά σε αυτά πιστεύω εγώ.

@ΓΜ, ratm, Ζούκωφ

Εξαίσια. Μάθαμε, λοιπόν, ότι αυτό που συνέβη στην Ουκρανία δεν είναι ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΝΑΤΟ-ΕΕ για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησής της, αλλά μια αναμέτρηση δυο αστικών μερίδων, εκ των οποίων η μια πέταξε από την εξουσία την άλλη. Με την έννοια αυτή, ούτε στη Συρία έχουμε ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με εργαλεία την "αραβική άνοιξη" και τον ISIS, αλλά ενδοαστική διαμάχη ανάμεσα στη φιλορώσικη και στη φιλοδυτική μερίδα της αστικής τάξης. Να πως αθωώνεται, "μαρξιστικά" πάντα, η ιμπεριαλιστική επέμβαση και "ξεπλένεται" ο ένοχος: αφού και οι δυο σπρώχναμε, ρε αδερφέ, εντάξει, κάποιος θα κέρδιζε, τι φταίμε που είμαστε εμείς οι νικητές; Και γενικώς, έτσι, πουθενά δε μπορεί να έχουμε ιμπεριαλιστική επέμβαση, οπότε "ξεμπερδεύουμε" κι από το "ενοχλητικό" καθήκον του αγώνα ενάντιά της. Ο Ζούκωφ, μάλιστα, μας παρέδωσε κι ένα "μαθηματάκι" της νεόκοπης καρικατούρας λενινισμού που πλασάρεται εσχάτως στα τεύχη της ΚΟΜΕΠ.

Φυσικά, το γεγονός ότι υπάρχουν μονοπώλια, μονοπωλιακός καπιταλισμός και ενδοαστικές αντιθέσεις στα μυαλά ορισμένων "μαρξιστών" είναι επαρκής δικαιολογία για τον ιμπεριαλιστή επεμβασία, προκειμένου να ανατρέψει κυβερνήσεις, να ενισχύσει τους φασίστες, να αιματοκυλίσει τη χώρα, να θέσει εκτός νόμου τους κομμουνιστές κλπ. κλπ. Αφού είχε συμφέροντα η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ρε παιδιά, τι να έκανε; να καθόταν ήσυχα και δημοκρατικά να παρατηρεί τις εξελίξεις; Με την έννοια αυτή, γιατί να προτιμάμε και την αστική δημοκρατία από τη χούντα και το φασισμό αφού μορφές της δικτατορίας του κεφαλαίου είναι όλες; Διαλεκτική-Μεταφυσική, σημειώσατε 2. Αφηρημένο-Συγκεκριμένο, σημειώσατε 1. Τόμος 30 των Απάντων, επειγόντως...

Ξαναλέω, ευτυχώς που το ΚΚΕ δεν τράβηξε ως το λογικό τους επακόλουθο αυτές τις αναλύσεις. Οι Ουκρανοί φασίστες θα έκαιγαν τους αντιφασίστες στην Οδησσό κι εμείς θα φωνάζαμε "ουκρανοί και ρώσοι εργάτες ενωμένοι" όπως ο Στίνας και οι οπαδοί του στα χρόνια της κατοχής.

RFB

Ανώνυμος είπε...

@Νεόφυτος

Σύντροφε, αυτό που έγραψες μου θυμίζει το ανέκδοτο με τον τρελό που οδηγούσε στην εθνική στο απέναντι ρεύμα, άκουγε στο ραδιόφωνο να μιλάνε για έναν τρελό που οδηγεί ανάποδα στην εθνική και χαμογελούσε λέγοντας "τι ένας, ρε φίλε, χιλιάδες τρελοί είναι!".

Η πικρή για ορισμένους αλήθεια είναι ότι, δεν είναι το ΚΚΕ που πασχίζει να πείσει τους άλλους για τη θέση του, αλλά οι άλλοι που προσπαθούν (και εύχομαι να το καταφέρουν) να "συνεφέρουν" το ΚΚΕ για να μην τρωθεί η ενότητα του κινήματος.

Ξαναδιάβασε λίγο την τρίτη παράγραφο του σχολίου σου των 7:29μμ και αν εσένα σου βγάζει νόημα με βάση τη λενινιστική στάση τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο (ξαναλέω: θέτω τον 1ο ΠΠ ως κριτήριο γιατί εσείς υποστηρίζετε ότι είμαστε σε παρόμοια περίοδο, όχι εγώ), εγώ παραιτούμαι.

@Κνιτάκος

Κάνεις όντως λάθος. Είπα ότι η ηγεσία του ΚΚΕ ταλαντεύεται. Από τη μια μεριά, ορισμένες θεωρητικές επεξεργασίες της την ωθούν σε θέσεις "ίσων αποστάσεων" ανάμεσα στον ευρωατλαντισμό και στους αντιπάλους του, απομακρύνοντας το Κόμμα από τα αδελφά κόμματα που βαδίζουν στον επαναστατικό δρόμο (ΚΕΚΡ, ΚΚ Τουρκίας, Συριακό ΚΚ, Λιβανέζικο ΚΚ, ΚΚ Βενεζουέλας κλπ.). Από την άλλη, η συνείδηση των κινδύνων μιας τέτοιας θέσης οδηγεί, στην πράξη, στη διατήρηση μιας πιο συνετής γραμμής που επικεντρώνει στο - ούτως ή άλλως σωστό - καθήκον της πάλης ενάντια στον "δικό μας" συνασπισμό. Επομένως, προφανώς και δεν υποστηρίζω (το'χω πει άπειρες φορές) ότι το ΚΚΕ είναι "φιλοΝΑΤΟικό" κόμμα. Έχω πει, όμως και το ξαναλέω ότι συγκεκριμένη τάση στο εσωτερικό του ωθεί στο να υποσταλούν τα αντιΝΑΤΟικά καθήκοντα, καλυπτόμενη (η τάση) πίσω από μια "επαναστατική φρασεολογία". Είπα επίσης ότι είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η προσπάθεια δε θα ευοδωθεί τελικά. Έτσι, δε χρειάζεται (προς το παρόν τουλάχιστον) να ρίξω το βάρος στην οικοδόμηση κανενός νέου πολιτικού φορέα. Αυτά λέω εγώ. Κρίνε μόνος σου, από εκεί και πέρα, που θα με κατατάξεις.

RFB

Ανώνυμος είπε...

Το θεμα αυτό δεν ειναι απλό με την έννοια οτι πολλες φορές στη πράξη δεν μπορεις απλά να εφαρμόσεις τις 60 λέξεις που έχεις στο μυαλό σου για το θέμα που πιστευεις οτι ετσι απλά εφαρμόζονται σε όλες τις εποχες και όλες τις χώρες και περιπτώσεις. Η περιπτωσιολογία πάλι μπορεί να σε οδηγήσει σε περίεργα μονοπάτια αν και μάλλον το αντίθετο ισχύει: όποιος έχει κάτι άλλο στο μυαλό του δικαιολογείται με την περιπτωσιολογία (σοσιαλισμός τύπου Κίνας, 21ου αιώνα, ναι μεν αλλά εδω... κτλ).
Το σίγουρο είναι οτι δεν θα ξεδιαλύνει τίποτα ο πολιτικαντισμός. Και πολιτικαντισμός είναι εγώ κοιτάω τον δικο μου ιμπεριαλιστή και κάνω συντήσεις με τον Μιλόσεβιτς και κατακεραυνώνω όποιον κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους συγκρουόμενους ΑΛΛΑ και καλά το κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας έπρεπε να κοιτά τον δικό του ιμπεριαλιστη και αστική τάξη , να δει τον πόλεμο σαν ευκαιρία να ρίξει τον Μιλόσεβιτς και την αστική τάξη, να μετατρέξει τον πόλεμο σε εμφύλιο, να κάνει σαμποτάζ κτλ. Άσε καλύτερα να περάσουν λίγα χρόνια και μπορεί να θεωρηθεί λάθος η στάση του ΚΚΕ τότε, μπορεί και όχι.
Περαστικός.

mikiskke είπε...

Χωρίς κάποιος να έχει κατανοήσει την οικονομική ουσία του Ιμπεριαλισμού, δεν έχει κατανοήσει τίποτα. Αυτό που τελικά θα καταλήξει να “κατανοήσει” είναι ό,τι και οι “σύντροφοι” του ΣΕΚ και της ΛΑΕΝ. Δεν καταλαβαίνω μάλιστα γιατί αποδίδεδεται στον Κώστα “ιδεολογική ταύτιση” με την ΛΑΕΝ, όταν η τελευταία μιλάει ξεκάθαρα για Ιμπεριαλιστική Ρωσία, βγάζοντας μάλιστα από το κάδρο της σύγκρουσης στην Συρία του ευρωπαίους Ιμπεριαλιστές.

Όσοι, λοιπόν, γράφουν για Ιμπεριαλιστικό ρούβλι, το σίγουρο είναι ότι έχουν μεσάνυχτα (εκτός από τον Ιμπεριαλισμό του Λένιν) και από στοιχειώδεις γνώσεις πολιτικής οικονομίας.

Πιο αναλυτικά την γνώμη μου για την δήθεν Ιμπεριαλιστική Ρωσία την είχα γράψει εδώ:
http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/11/su-24.html

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Ενταξει ρε παιδια δεν ειναι Ιμπεριαλιστικη χωρα η Ρωσια του Πουτιν .Δεν εχει δλδ "μονοπωλιακο καπιταλισμο" ! Εχει κατι μεταξυ "πουτινικου σοσιαλισμου" και "επαναστατικου Μαρξισμου"(για ορισμους ...στον Κωστα) με ολιγον απο ...ολιγαρχες (υγιεις ομως που σκεπτονται εθνικα) ...
Επισης το αν μια χωρα ειναι Ιμπεριαλιστικη ( εχει δλδ μονοπωλιακο καπιταλισμο) το καθοριζουν το ...νομισμα της και το ΑΕΠ της !!!!!!!!!Αυτος ειναι τρου Λενινισμος ,οχι παιζουμε
Επισης το ΚΚΕ πρεπει να προτεινει (για να ειναι συνεπης με τις αρχες του ) στα ΚΚ της Συριας να παλευουν να φυγουν οι ...Ρωσικες Βασεις απο την χωρα τους !!!!
Επισης το οτι μπλοκαραν οι Κνιτες τα ΝΑΤΟικα αρματα στην Σαλονικη και τα στελναν για μπανιο στην Χαλκιδικη το εκανα γιατι .....στηριζαν τον Μιλοσεβιτς (τον σφαγεα ) και οχι τον Σερβικο λαο !!!!!!!!

Πατα το ρε Κιμ γιατι θα το καψουμε τελικα ...

ΥΓ ο αλλος βλεπει παντου φαντασματα της ΚΟΜΕΠ να τον κυνηγουν ,αλλα πανω στην φουρια του ,ξεχασε και πως γκουγκλαρουν : http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/praxis_17.html

Ανώνυμος είπε...

Όπως τα θυμάμαι δεν έχω κατά νου ότι ο Μιλόσεβιτς είχε να πολεμουν μαζί του τα στρατεύματα κάποιας ιμπεριαλιστικής δύναμης ή έστω ιμπεριαλιστικού κράτους. Ασήμαντη λεπτομέρεια θα πουν υποθέτω διάφοροι. Ακόμα κι αν είναι θεωρητικά δυνατό μια καπιταλιστική κυβέρνηση (πχ μια κυβέρνηση τύπου Αλιέντε) να κάνει δίκαιο πόλεμο, είναι θεωρητικά αδύνατο να το κάνει με ιμπεριαλιστικά στρατεύματα στο πλάι της.

Τελευταία κάποιοι άλλοι το ότι η Ελλάδα είναι πια ιμπεριαλιστική ή το ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να αγωνίζονται κάτω από τη σημαία κάποιου ιμπεριαλιστή βλέπω ότι τα μεταφράζουν ως καουτσκισμό.

ρα

zoot horn rollo είπε...

Χαραμιζεσαι RFB,βιογραφικο στην ΕφΣυν χτες.

Ανώνυμος είπε...

Τελικα RFB ουτε ενδοαστικη διαμαχη υπηρχε στην Ουκρανια ε? Ενδοιμπεριαλιστικη το χες πει εξαρχης. Μαλλον οι ηγετες του Ντονμπας ειναι προλαιταριοι. Τι? Οχι?
Η νομιμη κυβέρνηση της Ουκρανιας ειχε ταξει συνδεση με την ΕΕ. Στην πορεια αλλαξε ροτα και ενισχησε τις σχεσεις του με τη Ρωσια. Το Μαινταν και το πραξικόπημα εγινε από τη δυση και μερος της εγχωριας ολιγαρχιας. Ο εμφυλιος που ακολουθησε ηταν η αντίσταση του ρωσοφωνου λαου διοτι εβλεπε οτι οι νεοναζι θα έχουν εξεχον ρολο πλέον και ως μειονοτητα θα διωκονταν και της ολιγαρχιας της ανατολικης Ουκρανιας που σημερα κυβερνα τις ημιαυτονομες περιοχες αλλα συνεχιζει τις μπιζνες της και με το Κιεβο και με την ΕΕ. Τελος ηταν και ενεργος ρολος της Ρωσιας που ειδε το ΝΑΤΟ να θελει να βαλει πόδι στα συμφεροντα της και αντεδρασε προσαρτωντας την Κριμαια που εκει εχει και βαση και βοηθωντας τους ρωσοφωνους ωστε να κρατανε απλά μια άμυνα καθως η ιδια δεν εχει συμφερον απο τη διχοτόμηση της Ουκρανιας και γι'αυτο εχει ξεπουλησει τους Ρωσοφωνους σε καθε συμφωνία και εστησε παρτυ στη δολοφονια του Μοζκοβοι ή εχει εκκαθαρισει και μονη της οποιονδηποτε αρθρωνει λεξη για κομμουνισμο.
Αν εσυ τωρα δε βλεπεις ευθυνες συσωμης της αστικης ταξης της Ουκρανιας και των 2 αντιμαχομενων ιμπεριαλιστικων κεντρων προφανως δεν ασπαζεσαι το οτι ο πολεμος ειναι η συνεχεια της πολιτικης με αλλα μεσα.
Και μη συγχεεις με τη Συρια. Εκει αν και η ουσια ειναι ιδια ο εμφυλιος δεν υπηρξε. Η Συριακη αντιπολιτευση ηταν καθαρα μισθοφοροι. Εκει το ΝΑΤΟ με μοχλο το isis υλοποιει το σχεδιο του στη μεση ανατολη. Το οτι βεβαια προβλημα συναντησε ουσιαστικα μονο στη Συρια και το Ιραν που εχουν συμφεροντα εκει οι Ρωσοι ή εχουν σχεσεις μεταξυ τους δειχνει την ενδοιμπεριαλιστικη αντιπαραθεση αλλα στην Συρια απειλειται η ανεξαρτησια της χωρας πραγμα που τακτικα περιπλεκει και αλλαζει τα δεδομενα και για τους κομμουνιστες. Αλλα στην Ουκρανια η αντιπαραθεση ηταν φανερη.
Οπως και να χει εγω ειπα και ξαναλεω, οι κομμουνιστες την εποχη του ιμπεριαλισμου αλιμονο αν ζητανε απο τους ιμπεριαλιστες επεμβασεις σε αλλες χωρες. Η αστικη ταξη οχι τωρα, οχι την εποχη του Λενιν αλλα ηδη απο την εποχη του Μαρξ ειναι αντιδραστικη. Αν τον 21αιωνα ψαχνουμε προοδευτικα ή ενδυναμει συμμαχα κομμάτια της με το προλαιταριατο το προβλημα δεν το χουν οι κλασσικοι αλλα όσοι υποπιπτουν σε αυτα τα λαθη.
Αν και εδω που τα λεμε ο Ιμπεριαλισμος, ο αριστερισμος και πολλα αλλα εργα των κλασσικων εχουν υποστει ανηλεη βιασμο για να δικαιωλογηθουν αποψεις συμβιβασμου με τον ιμπεριαλισμο λογω του αρνητικου συσχετισμου δυναμης.

ratm

Ανώνυμος είπε...

"Επισης το οτι μπλοκαραν οι Κνιτες τα ΝΑΤΟικα αρματα στην Σαλονικη και τα στελναν για μπανιο στην Χαλκιδικη το εκανα γιατι .....στηριζαν τον Μιλοσεβιτς (τον σφαγεα ) και οχι τον Σερβικο λαο !!!!!!!! "

Ειδες Ζουκοφ ποσο ομορφα και λενινιστικα διαστρεβλωνεται η γραμμη του ΚΚΕ δικαιωνοντας εμεσως καθε Συνασπισμενο, ναριτη ή πασοκο της εποχής που μας κριτικαραν οτι στηειζουμε το Μιλοσεβιτς? Και μιλαμε για γεγονοτα που τα προλαβαμε οι περισσοτεροι και τα ειδαμε. Σκεψου τι διαστρεβλωση γινεται για τα προγενέστερα...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Τα σκυλιά (RFB κλπ) αμολήθηκαν πάλι και αρχίνησαν να αλυχτάνε!

Ο στόχος: Να αλυσοδέσουν άλλο ένα ΚΚ στις ράγες του ρεβιζιονισμού.
Τα μέσα: Διαστρέβλωση, αξιοποίηση του διεθνούς αρνητικού συσχετισμού και της παραλυτικής κατάστασης στο παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα, εκμετάλλευση του -επικίνδυνου πλέον- σύγχρονου θεωρητικού ελλείμματος.
Ο φόβος: Μην τύχει και δε λυγίσουμε.

Η απάντηση: Η άρνηση της ανωτέρω άρνησης.

Υγ. Τα εκατομμύρια των νεκρών της εποχής του ιμπεριαλισμού και οι εκατόμβες των κολασμένων των απανταχού πεδίων πολέμου και εκμετάλλευσης/καταλήστευσης δεν επιτρέπουν ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ από την επαναστατική υπεράσπιση της σύγχρονης ανάλυσης του Μ-Λ για τον μονοπωλιακό καπιταλισμό=ιμπεριαλισμό.

Πίσω από την αλλήθωρη λαγνεία για τους Μαφιόζους (1) Φασίστες (2) Ιμπεριαλιστές (3) του αντίπαλου ιμπεριαλιστή τους, οι παρασιτικοί μικροαστοί κάθε, σαπισμένου από καιρό, δυτικού ιμπεριαλιστικού κράτους κρύβονται τα απεχθέστερα χαρακτηριστικά της χειρότερης τάξης που εμφανίστηκε ποτέ στην ανελικτική πορεία των ανθρώπινων κοινωνιών:

ΔΕΙΛΙΑ, ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ, ΟΚΝΗΡΙΑ, ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ, ΞΕΤΣΙΠΩΣΙΑ, ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ

BX


Neophyte_commie είπε...

Μπορεί να κάνω λάθος, RFB. Δεν διεκδικώ το αλάθητο, είμαι άλλωστε πολύ καινούργιος. Πάντως, για το ανέκδοτο που έθεσες (πολύ ωραίο, χαμογέλασα όντως), να πω το εξής: Δεν είναι η δημοφιλία μιας θέσης που την κάνει σωστή, είναι η επαφή της με την πραγματικότητα. Αν πας σε ένα συνέδριο δαλτωνικών και τους δείξεις ένα πράσινο φύλλο, όλοι μαζί θα σου πούνε ότι είναι μπλε. Ε, και; έχουν δίκιο αυτοί; όχι δα. (Τώρα, αν τους δείξεις τη σημαία του Πασόκ και σου πούνε ότι είναι της ΝΔ, εντάξει, εκεί θα έχουν δίκιο.) Όταν λοιπόν σου δείχνουν έναν ιμπεριαλιστή, που από την πτώση της ΕΣΣΔ και μετά προσπαθεί καθημερινά να βάλει χέρι στις πρώην ενωσιακές δημοκρατίες και στην ευρύτερη γειτονιά, άσχετα πόσο το καταφέρνει, εντάξει, δικαίωμά σου, αλλά μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο δεν βλάπτει. Πάντως, θέλω να πω ότι δεν είναι πολλοί που έχουν δίκιο, είναι οι σωστοί που έχουν δίκιο. Και ένα τελευταίο: ο πόλεμος (και η ειρήνη) δεν κρίνονται ως δίκαιοι και άδικοι από το τι έχει καθένας στο κεφάλι του, αλλά από την τάξη που αντικειμενικά κερδίζει. Αν δεν προωθείς το αίτημα της εργατικής τάξης να πάρει την εξουσία (αν όχι σήμερα που δεν υπάρχει επαναστατική κατάσταση, αύριο που θα υπάρχει), αντικειμενικά οφελείς τη διατήρηση της αστικής. Και δεν λέω ότι το κάνεις από κακή πρόθεση. Το ΕΑΜ το στηρίζουμε ακόμη και σήμερα γιατί την είχε αυτή την πρόθεση, έστω και σε τόσο λανθάνουσα κατάσταση ώστε να μετράει πολύ λίγο, κι επίσης εκεί κανένα μέρος της αστικής τάξης δεν ήθελε την απελευθέρωση. Εδώ είναι αλλιώς.

Ανώνυμος είπε...

Τωρα ρε παιδια γιατι πουλάτε τρέλα;
Θεωρεις ratm οτι η Συρια διεξήγαγε δίκαιο πόλεμο μέχρι την εισόδο της ρωσιας στο πλευρό της; Οχι. Τότε τι λες περι συμμαχιας με εναν ιμπεριαλιστη. Δεν ηταν σύμμαχος της Σερβίας η Ρωσία; Εχε υπόψη οτι το Κόμμα ουσιαστικά λέει οτι μόνο μια κομμουνιστική κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τις ενδοιμπεριαλιστικές/ ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και να συνεργαστει στρατιωτικά (στην ανάγκη) και κυρίως οικονομικά με καπιταλιστικά κράτη. Δεν αναγνωριζει αυτη τη δυνατότητα σε μια «πατριωτική», «αντιιμπεριαλιστική» (με την εννοια εναντίων των μεγάλων δυνάμεων) κτλ κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού.
Βρε ratm χαρακτηρίζει ο Ζούκωφ τον Μιλόσεβιτς σφαγέα και λες οτι εγω δικαιώνω τους ναριτες και συνασπισμένους;
Αλήθεια δεν θυμάσαι τι λέγαμε για αυτούς που την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης τυρούσαν σχετικά ισες αποφάσεις και λέγανε περι σφαγέα;
Το πρώτο αποτέλεσμα στον ριζοσπάστη βγάζει αυτό:
28 08 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελ 4
Πώς και τον θυμήθηκαν;
Επρεπε να θητεύσει δέκα χρόνια ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε κορυφαίους γιουγκοσλαβικούς και σερβικούς θώκους. Να βομβαρδιστεί η χώρα του από τα φονικά ΝΑΤΟικά αεροσκάφη. Να συλληφθεί κακήν - κακώς και να πωληθεί έναντι μερικών εκατομμυρίων δολαρίων στους «δικαστές» της Χάγης, να τον θυμηθούν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα...

Ετσι, κάπως ετεροχρονισμένα, ένα αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, το «FOX», «θυμήθηκε» τις προάλλες να του πάρει συνέντευξη διά τηλεφώνου από το κρατητήριο της Χάγης και να τον «αφήσει» να στολίσει το δικαστήριο του ΟΗΕ με το - διόλου άδικο... - χαρακτηρισμό «μαριονέτα» και να επαναλάβει πως υπερασπίστηκε περήφανα τη χώρα και το λαό του, βασιζόμενος στο γιουγκοσλαβικό Σύνταγμα και στο δικαίωμα της άμυνας!

Μάλλον, κάτι μπερδεμένο - αλλά ενδιαφέρον... - «μυρίζει» στην όλη ιστορία, ή πλέον, μετά από όλα όσα έγιναν τελευταία, ο Μιλόσεβιτς δεν είναι πια αίφνης ο «σατανάς» και «σφαγέας των Βαλκανίων»...

Από εκεί και πέρα η απάντηση: ότι νά ναι, ναι είναι πολιτικαντισμός. Ναι, το κάνουν και άλλοι αλλά από αυτούς δεν περιμένω τίποτα.
Είπα: «Και πολιτικαντισμός είναι εγώ κοιτάω τον δικο μου ιμπεριαλιστή και κάνω συντήσεις με τον Μιλόσεβιτς*1 και κατακεραυνώνω όποιον κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους συγκρουόμενους ΑΛΛΑ και καλά το κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας έπρεπε να κοιτά τον δικό του ιμπεριαλιστη και αστική τάξη , να δει τον πόλεμο σαν ευκαιρία να ρίξει τον Μιλόσεβιτς και την αστική τάξη, να μετατρέξει τον πόλεμο σε εμφύλιο, να κάνει σαμποτάζ ». Μου απαντήθηκε: «Επισης το οτι μπλοκαραν οι Κνιτες τα ΝΑΤΟικα αρματα στην Σαλονικη και τα στελναν για μπανιο στην Χαλκιδικη το εκανα γιατι .....στηριζαν τον Μιλοσεβιτς (τον σφαγεα ) και οχι τον Σερβικο λαο !!!!!!!! ».
Τι να πώ; Πραγματικά ότι νά 'ναι...
Τεσπα χωρις να πάρω θέση*2 ανέφερα μια λογική δικαιολόγησης των παλιών και κάποιων σύγχρονων με μη λογικά επιχειρήματα που δεν νομίζω να βοηθούν.

*1 Παράδειγμα συνάντησης / στήριξης:
24 04 99 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελ 1
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Συνάντηση Χ. Φλωράκη - Σλ. Μιλόσεβιτς

Η Γιουγκοσλαβία δεν πρόκειται να υποταχθεί στη Νέα Τάξη πραγμάτων που οι Αμερικανοί και οι άλλοι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν να επιβάλουν. Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς - εκφράζοντας τη θέληση όλου του λαού του - στη συνάντηση που είχε, χτες το μεσημέρι, με τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη, και τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κόμματος, Μπάμπη Αγγουράκη και Γιάννη Θεωνά, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Βελιγράδι. Η συνάντηση κράτησε πάνω από μια ώρα και συμμετείχε και ο Γιουγκοσλάβος υπουργός των Εξωτερικών, Γιοβάνοβιτς.
ΣΕΛ. 5

*2 Αυτό δεν είναι σωστό αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα μου. Σε δυο γραμμες πιστεύω οτι η θέση μας και η στάση μας ήταν πολύ καλή με κάποιες ενστάσεις για εναν κάποιο σχετικά υπερβολικό (αλλά όχι αδικιολόγητο) «ενεγκαλισμό» με την αστική κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας. Κατανοώ σε κάποια πράγματα για τη σημερινή θέση (κάποια άλλα όχι) και ανησυχώ οταν κάποιες φορές η δράση μας δεν είναι αντάξια των προσδοκιών (πχ Λιβύη).

Περσατικός

Ανώνυμος είπε...

Περαστικε μάλλον περαστικος και απο το κομμουνιστικο κινημα ησουν.
Ναι το ΚΚΕ λεει το αυτονοητο. Οτι πρωτα παιρνεις την εξουσια σαν εργατικη ταξη και μετα εκμεταλευεσαι τις ενδοιμπεριαλιστικες αντιθεσεις. Αν δεν εχεις την εξουσια τι να εκμεταλευτεις, με τι οπλα να διαπραγματευτεις και κυριως για ποιον? Μια αστικη κυβερνηση μπορει ασφαλως να εκμεταλευτει τις αντιθεσεις. Αλλα για ποιον? Για ποια ταξη? Αυτη που εχει την εξουσια εντολοδοχος της τελευταιας ειναι εξαλλου. Το αν καποιος που "πιστεύει" οτι υπαρχουν ενδιαμεσα συστηματα, εξουσιες και κυβερνησεις και τα βαφτιζει οπως γουσταρει ειναι δικο του θεμα αλλα ταξικη θεση δεν είναι αυτη. Μαλλον ταξικοτατη ειναι αλλα υπέρ των αστων ξεκαθαρα.
Τι παει να πει αντιιμπεριαλιστικη κυβέρνηση? Μπορει μια κυβερνηση να ειναι αστικη και αντιιμπεριαλιστικη ταυτοχρονα?
Τι αποκοπη πολιτικης απο οικονομια ειναι αυτη? Ποια στο κατω κατω ειναι η ουσια που διαπερνά τη μελετη του Λενιν για τον ιμπεριαλισμο? Το "μια χουφτα χωρες" ή το ιδιο το φαινομενο, τα χαρακτηριστικα του, η οικονομικη βαση του καιβτο σπασιμο της αλυσιδας στον πιο αδυναμο κρικο? Αν μια χωρα δεν ειναι κομματι της αλυσιδας δε μπορουμε να μιλαμε για σοσιαλιστικη επανάσταση σε αυτη. Αρα συμφωνα με τους λενινιστες τους νεοκοπους σημερα ο σοσιαλισμος ειναι ωριμος σε μια χουφτα χωρες! Η Ρωσια δε ηταν ιμπεριαλιστικη το 1917 αλλα οχι σήμερα! Μιλαμε για βιασμο της διαλεκτικης. Ξαναζεσταμενο Χομπσον που εγραψε και ο Ζουκοφ πιο πανω.
Οταν αποκοπτεις ενα φαινομενο του καπιταλισμου στην συγκεκριμενη βαθμιδα του την ιμπεριαλιστικη οπως ειναι η εξαρτηση ή ανισοτιμη αλληλεξαρτηση απο την αιτια εμφανισης του και πολυ περισσοτερο οταν αποκοπτεις τον αγωνα εναντια στο φαινομενο απο τον αγωνα εναντια στην αιτια τοτε καταληγεις σε επικυνδινες ατραπους. Αν παλευεις εναντια στην εξαρτηση απλα χωρις να μπαινει το ζητημα του σοσιαλισμου σήμερα οχι αυριο τοτε παλευεις για ποια ταξη την εργατικη? Πως? Ο αγώνας σου ουσιαστικα ειναι αγωνας για να ισχυροποιηθει η αστικη ταξη σου στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικο συστημα και να σταματησει να εχει εξαρτησεις.
Οκ παιδες καλον αγωνα. Εγω σε αυτο απεναντι θα ειμαι.

ratm

Ανώνυμος είπε...



http://www.newsbomb.gr/ellada/amyna/story/634680/h-rosia-tha-dimioyrgisei-megali-stratiotiki-vasi-sti-syria

zoot horn rollo είπε...

Σα μπερδεμενα να τα λες.

Ανώνυμος είπε...

ratm έλεος.
Απ όλα όσα έγγραψα πιάστικες σε μια λέξη. Μα καλά δεν είδες οτι αυτή η λέξη είναι σε εισαγωγικά;;; Αρα δεν την τεκνοθετώ (για να κάνουμε και λίγο πλάκα). Πέντε διαπιστώσεις έκανα και δεν λέω οτι τα έχω όλα λυμένα. Πάντως το Κόμμα θεωρούσε μια μικρή χώρα είχε δικαίωμα να αντισταθεί στ μια ιμπεριαλιστική επίθεση (πχ η Αιθιοπία από την ιταλία, η ελλάδα το 40, η Γιουγκοσλαβία το 99 μόνο και μόνο από τα κομματια που παράθεσα, τα εθνικοαπελευθερωτικα κινηματα του 20ου αιωνα κτλ). Αν δεν με γαλάει η μνημη μου και ο Λένιν έλεγε οτι δεν έχει σημασια ποιος ξεκινα τον πόλεμο αλλά ποιος πολεμάει με ποιον και αν η Ινδια ξεκίναγε πόλεμο με την ΗΠΑ θα είχε δίκιο η Ινδια (ναι σε άλλες εποχές). Και σήμερα όμως το Κόμμα δεν εξισώνει τα πάντα.
Οσο για το αν ήμουν περαστικός απο το Κ. κίνημα άσε να το ξέρω εγώ. Είμαι δίπλα στο Κόμμα αρκετές δεκαετίες και ίσως και ο λόγος που δεν οργανώθηκα να είναι να αντέξω τόσες και άλλες τόσες αν με κρατάν τα πόδια μου. Και τα μέλη του ΚΚΕ που δρω μαζί τους μου συμπεριφέρονται πολύ καλά και δεν μου επιτίθενται και δεν με ειρωνέυονται αν πω τη γνώμη μου για ένα ζήτημα και ειναι ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ μου.

Περαστικός Β (Κάπου είδα οτι εχει χρησιμοποιηθει απο άλλον το περαστικός)

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Το ειρωνικο "σφαγεα" σας πειραξε ...
Το οτι η σημερινη οπτικη σας και σταση σας απεναντι στον Ιμπεριαλισμο και την διεθνιστικη αλληλεγγυη ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ οσους το πιπιλιζαν τοτε, το προσπερνατε !

Ανώνυμος είπε...

Ηθελα δυο διευκρινήσεις από όσους γνωρίζουν:

-Αν μια ιμπεριαλιστική χώρα δεχτεί επίθεση ή παραβιαστούν τα σύνορά της, λενινιστικά μπορεί κανείς να μιλάει για παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας; Τι θα έλεγε ο ορθόδοξος Λενινισμός σε μια τέτοια περίπτωση και τι ο σωβινιστικός οπορτουνισμός;

-Η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα;

Γηράσκω αεί διδασκόμενος

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Μαλλον τα εχετε μπερδεψει λιγο στο μυαλο σας
Η καλυτερη βοηθεια απο ενα ΚΚ που ο λαος του ΔΕΝ εχει την εξουσια στην χωρα του και αυτη μετεχει στην Ιμπεριαλιστικη αρμαδα ,απεναντι σε εναν αλλο λαο που πληττεται απο τον Ιμπεριαλσμο ειναι να παλευει να ακυρωνει (οσο μπορει,και να καλει τον λαο του να συνδραμει σ αυτην την παλη) αυτη την συμμετοχη ,στρατιωτικα ,πολιτικα ,οικονομικα , ΧΩΡΙΣ ομως να μειωνει την ΠΑΛΗ του για ανατροπη του καπιταλισμου στη χωρα του ! Να μην υποστελλει αυτον τον αγωνα ουτε στιγμη γιατι αυτο (η νικη του λαου απεναντι στην αστικη του ταξη ) ΘΑ αποτελεσει και το σοβαροτερο αδυνατισμα της Ιμπεριαλιστικης αλυσιδας και αρα και την μεγιστη βοηθεια στους λαους που πληττονται .
Που το ειδατε ορισμενοι οτι το κομμα εκανε κατι διαφορετικο στην περιπτωση της Γιουγκοσλαβιας ,της Λιβυης , του Ιρακ ,της Συριας σημερα ??
Ξαναρωταω για πολλοστη φορα: στην καρδια και στην πηγη (στην χωρα μας) της Ιμπεριαλιστικης δυναμης (για οσους ΞΕΡΟΥΝ τι σημαινει Σουδα ) ΔΕΝ ειναι απικο καθε φορα παλευοντας στην πραξη τον Ιμπεριαλισμο χιλιαδες κουκουεδες και κνιτες ?
Ποτε το κομμα κινητοποιησε τις δυναμεις του για το θεαθηναι και για δημιουργια εντυπωσεων και ποσο ασχετος απο την κομματικη ζωη πρεπει να ειναι καποιος για να πιστευει κατι τετοιο ????
Γιατι επιμενετε να διυλιζετε τον κωνωπα ή να διαστρεβλωνετε μαστορικα τα αρθρα ,τις δηλωσεις και τις ανακοινωσεις του κομματος (ετσι κι αλλιως για ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ καταναλωση το κανετε ) και να υποβαθμιζετε την εξωφθαλμη ΠΡΑΞΗ (για καθε καλοπιστο) των κομμουνιστων ή και να την προβοκαρετε ... ?
Γιατι πατε να βγαλετε απο την μυιγα ξιγκι απο την διαφορετικη προσεγγιση των τοπικων ΚΚ στο θεμα "Ιμπεριαλισμος" και μαλιστα κανοντας αχταρμα διαφορετικες συνθηκες ,διαφορετικες εποχες ,διαφορετικου τυπου επεμβασεις των Ιμπεριαλιστων ,διαφορετικες χωρες που δρουν αυτα και αρα διαφορετικες οπτικες και καθηκοντα ....ανασκολωποντας και την λογικη και τον Λενιν τον οποιο "διαβαζετε" αλα καρτ και με τσιτατα ?
Το θεμα του συγχρονου Ιμπεριαλισμου βεβαιως και χρειαζεται περαιτερω ψαξιμο και επεξεργασια απο το παγκοσμιο ΚΚ (εξ αλλου και ο ιδιος ο Λενιν το λεει οτι μελλοντικα ισως χρειαστει αυτο),αλλα απο που προκυπτει οτι το ΚΚΕ ειναι εναντιων αυτου ή εχει εμμονες αντεπιστημονικες κι ακολουθει τροτσκιστικη πορεια ,ΟΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕ ,απο τις ανατροπες και μετα, στις επαφες και τον συντονισμο των ΚΚ οπου γης, με απωτερο σκοπο την Δημιουργια Κοινου Κεντρου αυτων ,και με συνεπεια συνεχιζει αταλλαντευτα αυτη την παλη ?

Κι επειδη καμωνεστε οτι κοπτεστε για την πορεια του κομματος (μετρωντας με μικροαστικη εμμονη εκλογικα ποσοστα )ας μας πει καθε ενας απο εσας -τους "καλοθελητες" -τι αποκομησε απο την συμμετοχη του σε καποια Λαικη Επιτροπη ή Συνδικατο που παλευει το Παμε ,τι τον "ενοχλησε" εκει ,τι πρεπει να αλλαξει και να βελτιωθει στην παλη μας εκει ,να βοηθηθει και η κομματικη βαση και το κομμα γενικοτερα ....μια και στα υπολοιπα ,τα "αντιιμπεριαλιστικα" τα "διεθνιστικα" και θεματα εξωτερικης πολιτικης ειστε ηδη σαινια οπως βλεπω .

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα.
Μια ιμπεριαλιστική χώρα διαθέτει εθνική κυριαρχία η οποία μπορεί να δεχτεί επίθεση. Το καθήκον του λαού είτε το κράτος βρίσκεται στη θέση του "αμυνόμενου" ειτε στη θέση του "επιτιθέμενου" είναι κοινό. Να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την κατάσταση για να ξεμπερδέψει και με τη δικιά του αστική ταξη και με την αστική τάξη του αντίπαλου κράτους. Η τακτική για να γίνει αυτό εξαρτάται από τα ακριβή δεδομένα της στιγμής. Τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι αντικείμενο συναλλαγής και άλλοθι πολέμων για την αστική τάξη. Η υπεράσπισή τους κάτω από την σκέπη της καταλήγει σε χίμαιρες.

Αυτά ως δική μου γνώμη.

ρα

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Γηράσκοντα και αεί διδασκόμενε,
λες να γινότανε ο Λένιν δικηγόρος (η εκπρόσωπος τύπου) της τοπικής ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης; Δεν το νομίζω. Ο σωβινιστικός οπορτουνισμός μπορεί, τι μπορεί, σίγουρα θα γίνει.

Η σεχταριστική και "αντιλενινιστική" μου άποψη: Δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία ιμπεριαλιστικής "χώρας". Υπάρχει κυριαρχία μιας ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης πάνω σε μια "χώρα", δηλαδή πάνω σε ένα Λαό, που αυτοαποκαλείται "εθνική" όταν η αστική τάξη είναι τυπικά πολιτικά "ανεξάρτητη". (Την τυπική πολ. ανεξαρτησία την καταλαβαίνω, την ουσιαστική την αφήνω σε όποιον την έχει καταλάβει να την εξηγήσει και σε μένα). Αυτό βέβαια καθόλου δεν προδικάζει το πως, και σε τι βαθμό, θα αντιδράσει, αν μια άλλη ιμπ. αστ. τάξη παραβιάσει τα σύνορά της. Μπορεί να έχουνε "διαφωνίες" στη ...μάσα, ρηχές η βαθύτερες, η και σε θέματα ευρύτερης στρατηγικής. Μπορεί να είναι και ...καλοδεχούμενη(!) αν αντιμετώπιζε προβλήματα εσωτερικής επιβολής. Π.χ., πως θα αντιμετώπιζε η βενεζουελάνικη αστική τάξη (που κατ' εμένα ΠΟΤΕ δεν έχασε την εξουσία....) μιαν αμερικάνικη εισβολή, σε περίπτωση, που ο μακαρίτης ο Τσάβες το ..."παρατράβαγε"; Το πιθανώτερο είναι πως θα χαιρέτιζε την ...διεθνιστική ιμπεριαλιστική αλληλεγγύη(!) με τις κατάλληλες κομψές διατυπώσεις, και καθόλου δε θα κατάγγελνε παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας από τον αμερικανικό στρατό. Αλλωστε, το πιθανότερο, στην αποκατάσταση της εθνικής της κυριαρχίας θα οδηγούσε η επέμβαση. Σε αυτή την περίπτωση, για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα μιλούσαν οι βενεζουελάνοι κομμουνιστές (και ο Τσάβες) εννοώντας βέβαια ...ΑΛΛΗ εθνική κυριαρχία πια, αυτή του Λαού της Βενεζουέλας, που δυστυχώς ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Oι γενικότητες, σε μιαν εποχή, που και η γλώσσα είναι ιδιοκτησία των αστών, είναι δύσκολες. Καλύτερα να μιλάμε πάντα συγκεκριμένα.

Η Ελληνική αστική τάξη ΕΙΝΑΙ ιμπεριαλιστική.

Με την ευκαιρία, να σου θέσω κι εγώ ένα ερώτημα, στην ορολογία, που προτιμάς:
Η Βενεζουέλα, τι "χώρα" είναι;

Ανώνυμος είπε...

Τόσα σεντόνια γράψατε ένας δε φιλοτιμήθηκε να μου απαντήσει...
Ξέρει κανείς αν τελικά το ΚΕΚΡ η το ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ μπόρεσε να πάρει άδεια για να κατέβει στις φετινές βουλευτικές εκλογές της Ρωσίας???

Μαύρο Χιόνι

Ανώνυμος είπε...

@ ρα:

Ευχαριστώ. Ρωτάω επειδή για τα κυριαρχικά δικαιώματα της ελληνικής α.τ, ο "Ρ" κάνει λόγο για:

-"τουρκική επιθετικότητα" και "προκλητικότητα", δεν βλέπω όμως την ίδια ανάλυση, πχ, όταν η Τουρκία συμμετέχει στο διαμελισμό της Συρίας (εκεί γίνεται λόγος για "ενδοϊμπεριαλιστικό κουβάρι αντιθέσεων"):

"Γύρω από αυτό το τραπέζι των ανταλλαγμάτων η Τουρκία έχει μεθοδεύσει έναν καταιγισμό προκλήσεων και επιθετικότητας, προβάλλοντας τις δήθεν «διεκδικήσεις» της στο Αιγαίο και συνολικά την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι προκλήσεις της με τις σεισμικές έρευνες του «Μπαρμπαρός» συνεχίζονται όπως και με τις διαρκείς παραβιάσεις της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου."

"η ΕΕ αναγνωρίζει πρόοδο στην Τουρκία τους μήνες που αυτή ενίσχυσε την επιθετικότητα και προκλητικότητά της στη ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο."
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8375812

Επίσης, ενδεικτικά: http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8162429

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8162486

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8724466

- κίνδυνο για την "εθνική κυριαρχία" και τα "κυριαρχικά δικαιώματα"

Παράδειγμα:

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6387385

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8472451

Αφού, όπως λες, η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα και αφού η γραμμή μας είναι ενάντια στην δική μας α.τ, τι μας ενδιαφέρουν τα "κυριαρχικά δικαιώματά" της και γιατί μιλάμε για "επιθετικότητα" του άλλου (των Τούρκων) όταν, σύμφωνα με την ανάλυση για τη σύγκρουση, πχ, Ρωσίας-ΝΑΤΟ ανάμεσα σε ιμπεριαλιστές δεν υπάρχει "επιθετικότητα" του ενός αλλά απλώς ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση; Τι και ποιον εξυπηρετεί αυτή η ανάλυση των διεκδικήσεων στο Αιγαίο, με δεδομένο ότι η εξουσία στην Ελλάδα είναι αστική και η χώρα ιμπεριαλιστική;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια,

Γηράσκω αεί διδασκόμενος

@ Σεχτάρ ο τρομερός:

"Η σεχταριστική και "αντιλενινιστική" μου άποψη: Δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία ιμπεριαλιστικής "χώρας"."

Τότε για ποια ελληνική εθνική κυριαρχία που απειλείται κ υπονομεύεται από τις κινήσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ κάνει λόγο το έντυπο και το ηλεκτρονικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ;

http://www.902.gr/eidisi/politiki/84225/m-vermper-den-ishyei-pleon-epiheirima-peri-ethnikis-kyriarhias-sto-aigaio

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8377920

Γηράσκω αεί διδασκόμενος

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ρε γηράσκω να με βοηθήσεις και μένα να δω σε ποιά κυριαρχικά δικαιώματα της αστικής τάξης αναφέρεται ο ριζοσπάστης μιας που φαίνεται να τα ξέρεις καλα; Κομμάτι για παράδειγμα της εθνικής κυριαρχίας είναι τα σύνορα. Σύνορα έχει και ένα ιμπεριαλιστικό κράτος και ένα σοσιαλιστικό κράτος. Σου είπε κανείς ότι για τα σύνορα ένας λαός πρέπει να είναι αδιάφορος γιατί αυτά αναγνωρίζονται ως ιδιοκτησία της αστικής τάξης; Σου έγραψα ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα χρησιμοποιούνται από την αστική τάξη σαν αντικείμενο συναλλαγής και σαν άλλοθι πολέμου. Δεν σου έγραψα οτι τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν υπαρχουν ή οτι είναι ιδιοκτησίας των αστών. Και ακριβώς επειδή δεν είναι των αστών αλλά αυτοί έχοντες την εξουσία τα καταχρώνται για τα συμφέροντά τους εις βάρος πάντα του λαού (είτε εκχωρωντας τα μέσα σε αλισβερίσι ειτε στέλνοντας το λαό να πεθανει για να βγάλουν αυτοί κέρδη) γί αυτό και ο λαός δε πρέπει να δώσει υπό τη σκέπη της αστικής τάξης κανεναν αγώνα να τα υπερασπιστει. Του τα έχουν καταχραστεί και σε έναν τέτοιο αγώνα τον στέλνουν είτε επιτιθέμενοι είτε αμυνόμενοι για να του σκάψουν τον λάκκο. Τα κυριαρχικά δικαιώματα ο λαός μπορεί να τα προστατέψει μόνο κάτω από τη δική του σημαία. Σε διαφορετική περίπτωση οι θυσίες του θα πάνε χαμένες. Ακόμα κι αν κερδιθεί ο "αμυντικός" πόλεμος ο λαός θα έχει πλρώσει με το αίμα του και η αστική τάξη θα έχει αυγατίσει τα κέρδη της. Ο Σεχτάρ τα περιέγραψε αρκετά πιο ουσιαστικά τα πράγματα.

ρα

Ανώνυμος είπε...

"Σου είπε κανείς ότι για τα σύνορα ένας λαός πρέπει να είναι αδιάφορος γιατί αυτά αναγνωρίζονται ως ιδιοκτησία της αστικής τάξης;"

Νόμιζα ότι οι λαοί που σκοτώθηκαν για τα "εθνικά σύνορα" το 1914 θεωρούνται θύματα τερατώδους αυταπάτης που χάθηκαν για "ξένη σημαία". Άλλαξαν τα κόζα και πρέπει να ενδιαφέρονται τώρα; Και δη για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ σύνορα αποκλειστικά; Γιατί για τα συριακά ή τα κινεζικά (Νότια κινεζική θάλασσα), άλλα λέτε: "όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα", http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8724169

Τι κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο Αιγαίο και την εν λόγω θάλασσα, τα ψάρια;

Λίγο πιο σοβαρά και βάσει όρων ανάλυσης που χρησιμοποιείτε διαρκώς. Εφοσον η Ελλαδα εχει αστικη εξουσια, "εθνική κυριαρχία" σύμφωνα με σας σημαίνει αστική κυριαρχία κ τίποτε άλλο. Αυτή είναι η ανάλυση που κάνετε για όλες τις άλλες χώρες (Συρία, Ουκρανία, κλπ). Ο δε ανταγωνισμός Ελλάδας και Τουρκίας είναι ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός με βάση τις δικές σας αναλύσεις. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να νοείται ούτε "τουρκική επιθετικότητα" απέναντι στην Ελλάδα (δεν βλέπω πουθενά να γίνεται λόγος για "αμερικανική επιθετικότητα απέναντι στη Ρωσία", ούτε για "Σαουδαραβική επιθετικότητα στην Υεμένη"), ούτε λόγος να ενδιαφέρεται η ελληνική ε.τ για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο (αφού δέχεστε ότι η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα, είναι μέρος του "κουβαριού των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών"). Άλλωστε, η ε.τ δεν έχει την εξουσία, και εσείς γράφετε ότι ΠΡΩΤΑ πρέπει να πάρει την εξουσία και ΜΕΤΑ να εκμεταλλευτεί τους "ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς": "το ΚΚΕ λεει το αυτονοητο. Οτι πρωτα παιρνεις την εξουσια σαν εργατικη ταξη και μετα εκμεταλευεσαι τις ενδοιμπεριαλιστικες αντιθεσεις."

Άρα, ο συνεπής προς τις αρχές που διακηρύσσετε εδώ κομμουνιστής δεν πρέπει να έχει κανένα ενδιαφέρον για τους ενδοϊμπεριαλιστικούς καυγάδες για το Αιγαίο ή την Κύπρο, και δεν πρέπει να πάρει το μέρος κανενός ιμπεριαλιστή (είναι "ξένη σημαία"). Άλλωστε, ο Σεχτάρ, με τον οποίο συμφωνείς, έγραψες, είπε καθαρά ότι δεν υπάρχει ζήτημα εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα: "Δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία ιμπεριαλιστικής "χώρας"."

Οπότε, ή το κόμμα δεν ξέρει τι λέει όταν μιλά για τουρκική επιθετικότητα και υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας (στην Ουκρανία και τη Συρία η "εθνική κυριαρχία" αναγορεύτηκε σε "αστική έννοια δικαίου"), ή εσείς δεν ξέρετε τι λέτε, ή κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει και ο ιμπεριαλισμός είναι "για τους άλλους", ενώ η "αλύγιστη πάλη" κατά της αστικής τάξης την οποία ευαγγελίζεστε (δήθεν όσοι διαφωνούν με όσα ασυνάρτητα λέτε είναι κρυφοί σύμμαχοι της ελληνικής α.τ) είναι σανό ίδιας ποιότητας με του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνω ότι σε ένα καπιταλιστικό και ιμπεριαλιστικό κράτος, ο ντεφαϊτισμός και η προαγωγή της "πούρας" ταξικής πάλης για τους άλλους σε συνδυασμό με την καϊλα για τη δική μου "εθνική κυριαρχία" και τα δικά μου "κυριαρχικά δικαιώματα" λέγεται απλά σοσιαλσωβινισμός.

Αποφασίστε λοιπόν τι ακριβώς λέτε τελικά, γιατί η γραμμή που διατυμπανίζετε ως "αυτονόητη" δε βγάζει κανένα λογικό νόημα. Και είναι και το μελλοντικό "η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης...?" στη μέση. Αυτό,ντε, που θα γράφει "Τιούλκιν"...

Γηράσκω αεί διδασκόμενος

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

-"τουρκική επιθετικότητα" και "προκλητικότητα", δεν βλέπω όμως την ίδια ανάλυση, πχ, όταν η Τουρκία συμμετέχει στο διαμελισμό της Συρίας (εκεί γίνεται λόγος για "ενδοϊμπεριαλιστικό κουβάρι αντιθέσεων"):


1)Να σου θυμισω οτι με την Τουρκια εισαι ενταγμενος στο ιδιο Ιμπεριαλιστικο στρατοπεδο και οι αστικες σας ταξεις φιλαρακια και συνεταιρακια συνεργαζομενα απολυτα μεταξυ τους και παιζοντας μια χαρα το γαιτανακι των "εντασεων" τροφοδοτωντας ενθεν κα κειθεν εθνικιστικα ζομπι (Γκριζους Λυκους και Χρυσες Αυγες) και το μισος μεταξυ των εργατικων τους ταξεων και λαων τους ?
Αν εγραφε ο Ρ λοιπον για το Ελληνοτουρκικο αυτο γαιτανακι οτι ειναι "ενδοϊμπεριαλιστικό!!! κουβάρι αντιθέσεων"....θα γελαγε και η κουτση μαρια
δεν θα ηταν Ρ αλλα στην χειροτερη...."ισκρα" ,
στην καλυτερη (και πιο γραφικη) θα ηταν "Ελευθερη Ωρα " και "εσπρεσσο"
(αληθεια εσυ - η Ελλαδα- νομιζεις δεν συμμετεχεις στον διαμελισμο της Συριας ? για ρωτα τον Κοτζια και τον ...Ησυχο.Τι κανει η Σουδα ? θερετρο πεζοναυτων ειναι ?)

2)Κυριαρχικα δικαιωματα μιας χωρας και του λαου της ειναι τα ΣΥΝΟΡΑ της και οπως αυτα οριζονται απο τις Διεθνεις Συμβασεις και το Διεθνες Δικαιο .Ειτε ειναι Ιμπεριαλιστικη ειτε Σοσιαλιστικη αυτα ειναι ιδια με βαση αυτο το Δικαιο .Που ειναι η διαφορα ?
Σ αυτο που επεξηγει στην συνεχεια απο το αποσπασμα που εβαλες ο Σεχταρ ...." Υπάρχει κυριαρχία μιας ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης πάνω σε μια "χώρα", δηλαδή πάνω σε ένα Λαό" .Οπου οι λαοι εχουν ξεμπερδεψει με τις αστικες τους ταξεις υπερασπιζονται τα κυριαρχικα δικαιωματα της χωρας τους οι ιδιοι.Το παραδειγμα της Βενεζουελας που αναφερει ειναι χαρακτηριστικο .

(πχ "Η ΚΟΥΒΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ " ειναι απολυτα αληθες .....το "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ " ηταν και ειναι η μεγαλυτερη ΠΑΠΑΤΖΑ του αιωνα και ενα μεγιστο ψεμα για εσωτερικη καταναλωση μια και... η ΕΛΛΑΔΑ ανηκει στην αστικη της ταξη που απολαμβανει τον Ιμπεριαλιστικο της παραδεισο εν μεσω μονοπωλιακου καπιταλισμου ! )

Ανώνυμος είπε...

@Γηράσκοντα (πλην αεί διδασκόμενον)

Τα ερωτήματά σου, σύντροφε, είναι κάτι παραπάνω από εύστοχα. Κι αυτό ισχύει, ανεξάρτητα από την απάντηση που εσύ, εγώ, ο Ζούκωφ, ο ρα ή ο οποιοσδήποτε θεωρεί σωστή. Σηματοδοτούν ακριβώς την αντίφαση για την οποία μίλησα σε παραπάνω σχόλια και λοιδορήθηκα.

Κατά την άποψή μου (την οποία και μόνο εκφράζω μιας και δεν εκπροσωπώ κανέναν άλλο πλην του εαυτού μου σε αυτό το διάλογο), ευτυχώς που υπάρχει αυτή η αντίφαση - έστω και προσωρινά. Όπως ήδη είπα, συμφωνώντας "από την ανάποδη" με το σ. Νεόφυτο, τα πρακτικά καθήκοντα που θα μας θέσει η όξυνση της ευρωατλαντικής ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και ο χείμαρρος της συντεταγμένης τοποθέτησης των αδελφών επαναστατικών κομμάτων θα επιδράσει θετικά και στο δικό μας Κόμμα για το ξεπέρασμα αυτών των "περίεργων" αναλύσεων.

@ρα

Ωραία, σύντροφε. Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, οι Γερμανοί επιτέθηκαν δια του Βελγίου στη Γαλλία και έφτασαν αρχικά κοντά στο Παρίσι και επί μακρόν στη συνέχεια, μετά την ανακοπή της προέλασής τους στην Πρώτη μάχη του Μάρνη, εξακολούθησαν να κατέχουν εκτεταμένα εδάφη στη ΒΔ Γαλλία. Οι Γάλλοι διεθνιστές-σοσιαλιστές έπρεπε, σύμφωνα με την άποψή σου να πουν "θα υπερασπίσουμε εμείς τα σύνορά μας με δικές μας αυτοτελείς ανεξάρτητες δομές για να διώξουμε τον κατακτητή" και, στην πορεία, να ανατρέψουν και την αστική τους τάξη (όπως ας πούμε έπρεπε να κάνει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ιδανικά, χωρίς τα λάθη Καζέρτας/Λιβάνου κλπ.) ή έπρεπε να στρέψουν τα όπλα αντίστροφα εξ αρχής; Αν εννοείς το δεύτερο, τότε τα έχεις χ@@@να τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Αν εννοείς το πρώτο και μέχρι να διώξουν τον "κατακτητή", δε θα χυνόταν αθώο αίμα εργατών; Οι "δικές μας", "κόκκινες" μονάδες του γαλλικού ένοπλου προλεταριάτου θα πολεμούσαν και εναντίον των γερμανών ιμπεριαλιστών εισβολέων και εναντίον του αστικού στρατού; Αυτό εννοείς;

Γίνε πιο συγκεκριμένος, να καταλάβω πως το έχεις στο μυαλό σου, αν θέλεις...

RFB

Ανώνυμος είπε...

"Νόμιζα ότι οι λαοί που σκοτώθηκαν για τα "εθνικά σύνορα" το 1914 θεωρούνται θύματα τερατώδους αυταπάτης που χάθηκαν για "ξένη σημαία"."

H αυταπάτη γηράσκοντα δεν είναι στην ύπαρξη συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, η αυταπάτη είναι να νομίζεις ότι πεθαίνοντας υπό τις εντολές της αστικής τάξης πεθαίνεις υπερασπιζόμενος αυτά και όχι το συμφέρον των αστών σου και μόνο αυτό. Είτε χαθεί, είτε κερδηθεί ένας τέτοιος πόλεμος, αφέντης ο λαός στον τόπο του δε θα είναι. Πάλι κάποιοι θα τον κλέβουν, ντόπιοι ή ξένοι. Ο μόνος τρόπος για να υπερασπίσεις κυριαρχικά δικαιώματα είναι όταν ο λαός μάχεται για το λαό και όχι για την αστική του τάξη. Δεν ξέρω τι κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις γράφοντας πως όταν κάποιος σου λέει ότι με το να πολεμάς κάτω από τις εντολές της αστικής σου τάξης δεν υπερασπίζεσαι κανένα κυριαρχικό δικαίωμα αλλά μόνο το συμφέρον των αστών, σου λέει ότι δεν υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα, ότι δεν τρέχει μια αν ξεσπιτωθούν λαϊκές μάζες ή ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι ιδιοκτησίας της αστικής τάξης.

ρα

zoot horn rollo είπε...

"Αν" και "εφόσον" και δε συμμαζεύεται.
Ήρθε κι άλλος να πει πόσο χάλια τα λέει το ΚΚΕ για επιπλέον κουλουβάχατα. Ωραία...
"Αφού γαμάς τη κουβέντα" -Σπύρος Χαλβατζής.

Ανώνυμος είπε...

"Γίνε πιο συγκεκριμένος, να καταλάβω πως το έχεις στο μυαλό σου, αν θέλεις..."

Νομίζω κύριε RFB ότι είχα γίνει όσο συγκεκριμένος ήταν δυνατό να γίνω γράφοντας πιο πάνω: "Να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την κατάσταση για να ξεμπερδέψει και με τη δικιά του αστική ταξη και με την αστική τάξη του αντίπαλου κράτους. Η τακτική για να γίνει αυτό εξαρτάται από τα ακριβή δεδομένα της στιγμής".

Τα δεδομένα της στιγμής κατά την οποία θα προκύψει μια τέτοια κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν και μπορεί να είναι εξαιρετικά σύνθετα. Έχει περίπου μηδενική σημασία να γίνονται σχέδια επί χάρτου για πράγματα που μπορεί στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν εξελιχθεί κατά πολύ διαφορετικό τρόπο από τις προβλέψεις. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να έχεις οργανώσει τις δυνάμεις σου με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσουν τότε τον αγώνα, υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Ένα βασικό πράγμα είναι να έχεις τη σωστή στρατηγική, να έχεις τους σωστούς ανθρώπους στις θέσεις ευθύνης και πεισμένο-συγκροτημένο-αποφασιμένο ένα όσο το δυνατό πιο μεγάλο κομμάτι του λαού. Η ακριβής τακτική για να χτυπηθούν και οι δυο αστικές τάξεις θα προκύψει από τα δεδομένα και τους συσχετισμούς της στιγμής και ότι απαιτείται για να χτυπηθεί και η ντόπια και η ξένη αστική τάξη θα πρέπει να γίνει χωρίς κανένα δισταγμό. ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ από τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει εκείνη τη στιγμή. Νομίζω ότι είμαι αρκετά συγκεκριμένος.

Το ζήτημα δεν είναι αν θα χυθεί αίμα αθώων, στους πολέμους συνηθίζεται να χύνεται αίμα και βασικά συνηθίζεται να χύνεται κυρίως αίμα αθώων. Το ζήτημα είναι το όποιο αίμα αθώωνν χυθεί, να χυθεί για να υπάρχει πιθανότητα να καρπίσει μια καλύτερη ζωή για όλους και όχι να χυθεί πάλι για τις τσέπες των λίγων.

ρα

Ανώνυμος είπε...

@ρα

Είσαι μεγάλος απατεώνας, αλλά κάπου τα ψέματα τελειώνουν. Το 1914 είναι ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα ιμπεριαλιστικού πολέμου κι από τις δυο πλευρές που συνέβη πραγματικά (και όχι ΘΑ συμβεί). Εσύ και διάφοροι άλλοι μας λέτε ότι μόνο τέτοιοι πόλεμοι μπορούν να γίνουν από αστικά κράτη στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Θαυμάσια, λοιπόν. Άρα, ότι έγινε το 1914, θα γίνει και το 2016 ας πούμε. Και ξαναρωτάω. Το 1914, οι γάλλοι διεθνιστές-σοσιαλιστές (μετέπειτα κομμουνιστές) έκαναν καλά που κλήθηκαν από το Λένιν να στρέψουν τα όπλα αντίστροφα; Έκαναν άσχημα; έπρεπε να υπερασπίσουν τα σύνορα ενταγμένοι σε "δικές τους" μονάδες; Τι έπρεπε να κάνουν; Γιατί, ξαναλέω, αν καλώς ο Λένιν τους είπε να μην πολεμήσουν καθόλου για τα σύνορα, αλλά μόνο για την ήττα της αστικής τους τάξης, τότε όσα λες για τα σύνορα και την εθνική κυριαρχία είναι σοσιαλσωβινιστικές σαχλαμάρες. Και το ίδιο πρέπει να καλέσουμε να γίνει και σήμερα, είτε στη Συρία και την Ουκρανία (όπου είσαι large), είτε στο Αιγαίο.

Αυτό σου λέει - και πολύ σωστά - ο γηράσκων. Για πάρε θέση να σε δούμε...

RFB

zoot horn rollo είπε...

Κι άλλα "αν" κι "εφόσον",πονηράδες,με "αγανάκτηση" για γαρνιτούρα.
Πωρώνομαι που μετά το νεοτροτσκισμό, τον αριστερισμό κτλ, έσκασε μύτη κι ο Κάουτσκι και ο σοσιαλσωβινισμός. "Σοβαρά" μπάχαλα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήξερα ότι κριτήριο για το τι γράφει ο Ριζοσπάστης είναι να μη γελάσει και η κουτσή Μαρία!

Γιατί άραγε θα ήταν γελοίο να γράψει ο Ρ ότι το "Ελληνοτουρκικο γαιτανακι" (με τη διατύπωση του Ζούκωφ) είναι "ενδοϊμπεριαλιστικό κουβάρι αντιθέσεων", με δεδομένο ότι αυτό το σχήμα ανάλυσης εφαρμόζεται για άλλες χώρες; Δεν είναι η Ελλάδα και η Τουρκία χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, του πιο επιθετικού ιμπεριαλιστικού οργανισμού του πλανήτη; Μήπως οι ελληνοτουρκικές αντιπαραθέσεις είναι ζήτημα των α.τ. των δύο χωρών και μόνο; Δεν εμπλέκονται διαχρονικά σ' αυτές ιμπεριαλιστικά κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Βρεττανία, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ; Δε συνδέεται διαχρονικά η αντιπαράθεση των α.τ. των δύο χωρών με τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού στη Μ. Ανατολή; Δε λαμβάνουν υπόψη οι σχεδιασμοί των α.τ. και των δύο χωρών, σε ότι αφορά το Κυπριακό π.χ. την εκάστοτε συγκυρία στη Μ. Ανατολή;

Πάντως, ο Ρ. δεν είχε κανένα ενδοιασμό να εντάξει τη σφαγή των Κούρδων αμάχων από το τουρκικό κράτος "στη «βεντάλια» των ανταγωνισμών σε ολόκληρη την περιοχή" (http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8726206), χαρακτηρίζοντάς την "επέμβαση του τουρκικού στρατού σε κουρδικές πόλεις" και βάζοντάς τη δίπλα στα "σχέδια αυτονομίας και δημιουργίας του Κουρδιστάν" και τη "δρομολόγηση ΑΔΙΚΗΣ λύσης στο Κυπριακό".

Διότι μετά από 40 χρόνια στην αγκαλιά ΝΑΤΟ και ΕΕ, η κουτσή Μαρία μπορεί να πένεται, αλλά καθόλου δεν ανησυχεί για ενδεχόμενη ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ του ιμπεριαλισμού στο ΑΣΤΙΚΟ κράτος που ζει η ΙΔΙΑ... Επομένως, δεν ενοχλείται όταν περιγράφεται ως "κουβάρι ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων" η καταστροφή λαών της Μ. Ανατολής από το ΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλισμό και τις μαριονέτες του, θα γελούσε όμως αν διάβαζε τα ίδια για τις αντιθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η "δική της" χώρα... Και θεωρεί αυτονόητο ότι ΑΔΙΚΗ λύση στο Κυπριακό (αντιγράφω Ριζοσπάστη) είναι κάτι που αδικεί την ίδια εξίσου με τη "δική της" αστική τάξη.

Αλλά γιατί να περιμένουμε κάτι παραπάνω από την κουτσή Μαρία, όταν οι ταξικά συνειδητοποιημένοι αποφαίνονται ότι "το όποιο αίμα αθώωνν χυθεί, να χυθεί για να υπάρχει πιθανότητα να καρπίσει μια καλύτερη ζωή για όλους και όχι να χυθεί πάλι για τις τσέπες των λίγων", θεωρώντας ότι είναι σε θέση να κάνουν υποδείξεις σε λαούς που έχουν δεχτεί οι ΙΔΙΟΙ - όχι απλώς και μόνο οι αστικές τους τάξεις - την επίθεση του ιμπεριαλισμού και μάχονται για να αποτρέψουν την καταστροφή όλων των υποδομών στις χώρες τους, την επαναποικιοποίηση και τον εξανδραποδισμό τους.

Γιατί να περιμένουμε περισσότερα από την κάθε κουτσή Μαρία, όταν διαβάζουμε προτροπές "να ξεμπερδέψουν και με τη δικιά τους αστική ταξη και με την αστική τάξη του αντίπαλου κράτους" ολόκληροι ΛΑΟΙ που μάχονται αυτή τη στιγμή ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ εναντίον του ιμπεριαλισμού, όταν στις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ συνθήκες, με αντίπαλο "κράτος" το ΝΑΤΟ, τους τοπικούς τους συμμάχους και τις μαριονέτες του (π.χ. IS) αυτό θα ισοδυναμούσε με την ιστορική τους αυτοκτονία;

Μάριος

Ανώνυμος είπε...

Φάνηκε από την όλη κουβέντα ότι τίποτα δεν είναι λυμένο με κρυστάλλινη σαφήνεια, οπότε όταν χρειαστεί να πάρουμε θέση έναντι του πολέμου μάλλον θα επαναληφθούν φαινόμενα σύγχυσης αλά 1939-40, αν όχι ανοικτού σοσιαλσοβινισμού από τη μια και αναρχοντεφαιτισμού από την άλλη.Πραγματικά δύσκολο να προωθήσεις τη λενινιστική θέση μετατροπής του πολέμου σε εμφύλιο για την κατάληψη της εξουσίας ειδικά όταν η χώρα σου είναι ένας μικρός και υποδεέστερος κρίκος στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα... Πάντως, όσο χρησιμη και αν είναι η κουβεντούλα μας, αυτά τα ζητήματα θα λυθούν ορθά ή ίσως λανθασμένα από το Κόμμα στην ώρα τους.
Τροφή για τσίγκλισμα προς Στρατάρχα Ζούκοφ : Πόσο μ-λ θεώρηση είναι να υποστηρίζεις ότι τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι τα σύνορα που ορίζονται στο Διεθνές Δίκαιο είτε για σοσιαλιστικά έίτε για καπιταλιστικά κράτη ; Δηλαδή, υπάρχει Διεθνές Δίκαιο αναξάρτητο από τους ταξικούς ανταγωνισμούς και τις διακρατικές διαφορές ισχύος ; Και άντε να δεχτούμε ότι επί υπαρκτού σοσιαλισμού αυτό το Διεθνές Δίκαιο υπόκειτο σε μια ισορροπία ταξικών δυνάμεων ευνοϊκότερη για τους λαούς, αλλά τώρα;
Δεν σε κατηγορώ για υιόθετηση αστικών κριτηρίων ανάλυσης, αλλά όσο το Κόμμα δεν ΄εχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τί εννοεί ως "εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα" δεν χρειάζεται εμείς να καλύπτουμε το κενό με δικές μας ερμηνείες από μια καλοπροαίρετη διάθεση να υπερασπιστούμε την κομματική γραμμή
Κνιτάκος 1998

zoot horn rollo είπε...

Έγραψε κάτι απλό ο ρα 11:13 αλλά σα να μη το έγραψε, δε πειράζει, το ΚΚΕ να φαίνεται ότι φταίει για όλα κι όλα καλά.

Ανώνυμος είπε...

"Είσαι μεγάλος απατεώνας"

Κύριε RFB, το πώς θα με αποκαλέσει κάποιος κύριος στο διαδίκτυο ούτε με ενοχλεί, ούτε κάνει το αυτί μου να ιδρώσει. Από τη μια όμως το παραπάνω και από την άλλη το ίδιο χέρι να γράφει με την πρώτη ευκαιρία "(άλλος πάλι με τις βρισιές... ζόρια, σύντροφοι, πολλά ζόρια βλέπω...)" ή "Αντιπαρέρχομαι τις προσωπικές αναφορές - οι οποίες είναι και ενδεικτικές του χαρακτήρα εκείνου που τις απευθύνει" είναι κάτι ξεπερνά τα όρια της φαιδρότητας.

Εσύ μπορεί να χτυπιέσαι αλλά η Οκτωβριανή δεν έγινε το 1914, δεν έγινε το Φλεβάρη του 1917, δεν έγινε καν τον Ιούλιο του 1917. Αυτό μάλλον έγινε γιατί κάποιοι λάμβαναν υπόψη τις συνθήκες για το ξεδίπλωμα της τακτικής. Το 1914 επιπλέον, υπήρχε η β' διεθνής, υπήρχαν οι αποφάσεις του συνεδρίου της Βασιλείας το 1912 όπου ανέφερε ότι τα βήματα της τακτικής θα εξαρτώνται από την όξυνση της ταξικής πάλης και τη γενικότερη πολιτική κατάσταση (If a war threatens to break out, it is the duty of the working classes and their parliamentary representatives in the countries involved supported by the coordinating activity of the International Socialist Bureau to exert every effort in order to prevent the outbreak of war by the means they consider most effective, which naturally vary according to the sharpening of the class struggle and the sharpening of the general political situation
https://www.marxists.org/history/international/social-democracy/1912/basel-manifesto.htm), συγκεκριμένα κόμματα συγκεκριμένης ιδεολογίας είχαν συγκεκριμένη απήχηση σε διάφορες χώρες κτλ. Υπήρχαν πολλά πράγματα που ήταν διαφορετικά από το σήμερα με την εξαίρεση της φύσης και των κινήτρων των πολέμων που είναι ίδια. Το πώς λοιπόν θα προσπαθήσει σήμερα να πείσει το ΚΚΕ κομμουνιστικά κόμματα για τα λάθη στρατηγικής τους, το τι συμβουλές θα τους δώσει για την ακριβή τακτική τους, το πότε θα συνομιλεί και πότε θα τα τσουγκρίζει μαζί τους, το ποιά ακριβώς βήματα τακτικής, πότε και με ποιά σειρά, θα ακολουθήσει το ίδιο κατά την περίπτωση πολέμου, είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του μια σειρά από παραμέτρους. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι και το 1914 και σήμερα, οι πόλεμοι δεν γίνονται για την υπεράσπιση καμιάς πατρίδας (με ελάχιστες εξαιρέσεις πχ στους Παλαιστίνιους που ακόμα δεν έχουν αποκτήσει πραγματικό κράτος), οι πόλεμοι γίνονται για την εκμετάλλευση των λαών (νικητών και ηττημένων) και τα κέρδη των λίγων. Πολύ καλά έκανε ο Λένιν τότε, πολύ καλά κάνει και το ΚΚΕ σήμερα και στα βήματα θεωρώ του Λένιν, ξεσκεπάζει την άδικη φύση των πολέμων ("αμυντικών" ή "επιθετικών"), πολύ καλά κάνει και ξεσκεπάζει την απάτη των αστικών κυβερνήσεων σχετικά με την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων από μέρους τους και πολύ καλά κάνει και έχει στη στρατηγική του ότι κατά το ξέσπασμα ενός πολέμου ο στόχος του λαού θα πρέπει να είναι το τσάκισμα και της εγχώριας αστικής τάξης και η απόκρουση (ή και το τσάκισμα αν είναι δυνατόν) και της αντίπαλης. Και πάνω στην ακριβή τακτική εκείνης της στιγμής σου γράφω: ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ από τη διαμορφούμενη κατάσταση και τους συσχετισμούς της. Εγώ νιώθω ότι είμαι πολύ ξεκάθαρος όπως ξεκάθαρος θεωρώ πως είμαι σε ότι έχω γράψει για Συρία, Ουκρανία.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Τροτσκισμός του κώλου για όσους δέχονται την επίθεση του ΝΑΤΟ (να ρίξουν τις κυβερνήσεις τους μόνοι τους, κύριε, τι παιδεύουν τους Αμερικάνους;)
+
Ανοιχτός σοσιαλσωβινισμός για "μας" (εμείς ανήκομεν εις την Δύσιν)
+
Γάβγισμα "υποστηρίζεις την ελληνική α.τ" για όσους δεν ψαρώνουν με τέτοια=

Τρομερή..."θεωρία του ιμπεριαλισμού"

Κι έτσι...

Άμα είναι για τους "άλλους", είμαστε υπερεπαναστάτες που αναγνωρίζουν ΜΟΝΟ την προλεταριακή επανάσταση και την ταξική πάλη ως βάση πολιτικής κρίσης, δηλαδή δεν βλέπουν ΠΟΥΘΕΝΑ ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ αλλά μόνο "κουβάρια", "βεντάλιες", πλεχτά, πουλάκια που πλέκουνε πουλόβερ και δεν ξέρω εγώ τι:

"Για παράδειγμα, πολλή κουβέντα γίνεται για το «διεθνές δίκαιο» και ποιος το τηρεί στη Συρία. Ωστόσο, σήμερα αυτό το «διεθνές δίκαιο» διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα του συσχετισμού δύναμης μεταξύ καπιταλιστικών κρατών, και έχει γίνει πιο αντιδραστικό κι επιπλέον χρησιμοποιείται κατά το δοκούν."
Ελισσαίος Βαγενάς, για τους "άλλους", 26/11/2015
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8683236

Για "μας" και το lebensraum του "ελληνισμού" όμως... είμεθα υπερπατριώτες που επικαλούνται το ΙΔΙΟ διεθνές δίκαιο που φτύνουν για τους δύσμοιρους άλλους (σιγά τώρα, με τον κάθε γυφτοΣύρο είμαστε ίσα κι όμοια;)*:

"Νωρίτερα, ο Γιαννάκης Ομήρου αφού αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, διαβεβαίωσε για τα αισθήματα αλληλεγγύης του κυπριακού προς τον ελληνικό λαό, με τον οποίο μοιράζονται κοινά προβλήματα. Ακολούθως εξέφρασε βαθιές ευχαριστίες «για τη σταθερή, συνεπή στάση του ΚΚΕ, που δεν είναι σημερινή σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αλλά είναι διαχρονική, θετική προσέγγιση στο Κυπριακό, με βασικό άξονα ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής, παραβίασης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Τότε μόνο θα είναι η λύση αποδεκτή, αν θα στηρίζεται ακριβώς στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στα ψηφίσματα περί Κύπρου του Συμβουλίου Ασφαλείας»."
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8493290

"επισημοποιείται κατά τη γνώμη μας ένας νέος καταστατικός χάρτης της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, που ανατρέπει τους μέχρι τώρα καθιερωμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου και επιβάλει «διά πυρός και σιδήρου» το δίκαιο του ισχυρότερου."
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=437031


Τέτοιο σανό, ούτε ο Τσίπρας. Δεύτερη φύση των σοσιαλδημοκρατών, ανοιχτών και ντροπαλών, είναι ο σανός βέβαια. Αλλά σανός με σφυροδρέπανο επάνω...ΝΤΡΟΠΗ. Στη Βάρκιζα τουλάχιστο παραδόθηκαν ΟΠΛΑ. Όχι τσίπουρα και "θεωρία" του κουτοπόνηρου Ελληνάρα στον καφενέ, που χει μπερδέψει τον Λενινισμό με τον συνδυασμό σταρχιδισμού και αγάπης για το τομαράκι του.

Δεν θα τα ξαναπούμε, δεν έχει κανένα νόημα. Τις Πασοκιές, εκεί που περνάνε.

* "Είναι ίδια η πραγματική κατάσταση των εργατών στα καταπιεστικά και τα καταπιεζόμενα έθνη οσοναφορά το εθνικό ζήτημα; Όχι, δεν είναι η ίδια. (1) Οικονομικά η διαφορά είναι ότι ορισμένες μερίδες της εργατικής τάξης των καταπιεστικών χωρών παίρνουν ψίχουλα από το υπερκέρδος που βγάζουν οι αστοί των καταπιεστικών εθνών, διπλογδέρνοντας πάντα τους εργάτες των καταπιεσμένων εθνών. […] (2) Πολιτικά η διαφορά είναι ότι οι εργάτες των καταπιεστικών εθνών κατέχουν προνομιακή θέση σε μια ολόκληρη σειρά τομείς της πολιτικής ζωής σε σύγκριση με τους εργάτες του καταπιεσμένου έθνους. (3) Ιδεολογικά ή πνευματικά η διαφορά είναι ότι οι εργάτες των καταπιεστικών εθνών διαπαιδαγωγούνται πάντοτε και από το σχολείο και από τη ζωή με το πνεύμα της καταφρόνησης προς τους εργάτες των καταπιεζόμενων εθνών. (ΛΕΝΙΝ, "Σχετικά με τη γελοιογραφία του Μαρξισμού").

Γηράσκω αεί διδασκόμενος

Ανώνυμος είπε...

@Κνιτάκος

"...μάλλον θα επαναληφθούν φαινόμενα σύγχυσης αλά 1939-40, αν όχι ανοικτού σοσιαλσοβινισμού από τη μια και αναρχοντεφαιτισμού από την άλλη..."

Κι εγώ μπερδεύτηκα, αλλά η σύγχιση αίρεται αν καταλάβεις ότι ο "σοσιαλσωβινισμός" και ο "αναρχοντεφαιτισμός" ΔΕΝ είναι "από τη μια" και "από την άλλη"! Είναι από την ΙΔΙΑ πλευρά, όταν πέφτουμε στο "σοσιαλσωβινισμό" για το εθνικό ζήτημα της δικής "μας" χώρας και παράλληλα πέφτουμε στο "ντεφαιτισμό" όταν κάνουμε κριτική για υποστολή του ταξικού κριτηρίου σε άλλους λαούς, οι οποίοι εντελώς συμπτωματικά δέχονται την επίθεση του νατοϊκού ιμπεριαλισμού μέσω της κάθε μαριονέτας του. Από την ΙΔΙΑ πλευρά είναι αυτά, από την πλευρά της αστικής "μας" τάξης και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αυτά είναι αξεχώριστα ακριβώς επειδή η ένταξη της ελληνικής α.τ. σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν ήταν σύμπτωμα "αδυναμίας", "καθυστέρησης" κλπ. αλλά στρατηγική της επιλογή, με σκοπό την επιβίωσή της ως α.τ. Και μάλιστα μια επιλογή που δικαιώνεται (από τη σκοπιά των δικών της συμφερόντων) εδώ και 40 χρόνια, όπως δείχνουν και η ραγδαία υποχώρηση του αντι-ιμπεριαλιστικού συναισθήματος στην ελλάδα μετά το '80 και η αντίστοιχη άνοδος του ασυνείδητου έστω σωβινισμού. Δηλαδή της ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ για το σφαγιασμό άλλων λαών από το νατοϊκό ιμπεριαλισμό και της ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΗΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ ότι ο ίδιος ακριβώς ιμπεριαλισμός εξασφαλίζει - αν μη τι άλλο - την αποτροπή μιας ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ επίθεσης σε βάρος της "δικής μας" χώρας.

Μάριος

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν σκυλιά, όσα σεντόνια μικροαστικής μπόχας και αν ανεμίζετε τα πράγματα είναι πολύ απλά κι αφήστε το ψάρεμα με παραδείγματα από το 1821 και το 1453:

α. Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικού πολέμου στον οποίο θα εμπλακεί η χώρα μας άμεσα (αμυνόμενη - αν και σε κανένα πόλεμο δεν είναι τα πράγματα τόσο στατικά όσο είναι στο κούφιο κεφάλι σας), "εμείς" όχι "εσείς" θα στρέψουμε τα όπλα μας ενάντια τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό εχθρό (επιτιθέμενες ιμπεριαλ. δυνάμεις/κατακτητής κλπ αλλά και αστικές δυνάμεις/ομάδες τύπου Ζέρβα) και η δουλειά στον αστικό στρατό θα κατευθύνεται κατά σειρά προτεραιότητας - αναλόγως των περιστάσεων:
1. Στο να παλέψουν τμήματά του στο πλευρό μας απέναντι στους εχθρούς μας.
2. Στο να ουδετεροποιηθούν
3. Στο να φάνε τσεκούρι ως όργανα της αστικής τάξης που καταπνίγει την επανάσταση.

β. Σε περίπτωση που η Ελλάδα συμμετέχει (όπως ήδη γίνεται) ή εκτελεί "μόνη της" (*και καλά...) ιμπεριαλιστικά σχέδια έναντι άλλων κρατών, (σ.σ. "εμείς" όχι "εσείς") παλεύουμε για την ήττα του ελληνικού στρατού και την απόσυρσή του από τις ένοπλες δραστηριότητες.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό και με στόχο την κατάλληλη επαναστατική δουλειά για την κατάληψη της εξουσίας με τη συντριβή του αστικού κράτους και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Πάντα σύμφωνα και με τις επεξεργασίες (θεωρητικές και πρακτικές) του Κ.Κ.Ε.

Μικροαστοί σαν και σας θα αντιμετωπιστούν καταλλήλως, the Lenin way, ως σοσιαλ-σωβινιστικά στοιχεία, ήγουν άκρως εχθρικά προς τον επαναστατικό σκοπό.

Αντιληπτό τώρα γιατί δεν αποκαλείστε "σύντροφοι" ή να στο κάνω πενηνταράκια (β)ρουφουμπούμπου;

Άντε τώρα στο λαγούμι σας γιατί έχουμε και ασφαλιστικό.

ΒΧ

zoot horn rollo είπε...

Πωπω ιερή "αγανάκτηση"!!!
Μη τα ρίχνετε όλα στο μπλέντερ του μυαλού σας, παθαίνετε χοντρό βραχυκύκλωμα.

"Δεν θα τα ξαναπούμε, δεν έχει κανένα νόημα." - Μεγάλη μπουκιά φάε κτλ με τα "τελευταία" κάθε φορά σχόλια.

zoot horn rollo είπε...

Καλύτερα Τσίπρας μη σου πω. Είδες τι έγκλημα κάναμε το 2012; Χάθηκε ιστορική ευκαιρία!!!

Tsigke είπε...

''''δεν βλέπουν ΠΟΥΘΕΝΑ ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ αλλά μόνο "κουβάρια", "βεντάλιες", πλεχτά'''

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ και ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα
http://www.newsville.be/kke-kataggelei-iperialistiki-epemvasi-nato-mauri-thalassa/

Ο ελληνικός λαός να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/674593/o-ellinikos-laos-na-katadikasei-tin-iberialistiki-epemvasi-ipa-nato-ee

ΝΑΤΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ζεσταίνουν τις μηχανές των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8696179

ΚΚΕ: «Απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία»
http://www.protothema.gr/politics/article/211735/kke-aprokalypth-imperialistikh-epembash-ton-hpa-sth-syria/

Έχετε ξεπεράσει το μέτρο της κριτικής και έχετε εισέλθει στο πεδίο της καθαρής συκοφαντίας. Αποφασίστε αν είσαστε μαζί ή ενάντια στο ΚΚΕ. Αν είσαστε μαζί κάντε κριτική όπως πρέπει να γίνεται σε φίλο και σύμμαχο, όχι συκοφαντία. Νομίζετε πως θα σας πάρει κανένας στα σοβαρά με αυτό τον τρόπο; Έχετε ξεφύγει και πιστεύεται ότι η θέση σας σαν διανοούμενοι-ατομάρες υπερβένει την ενότητα και την ανάγκη προστασίας του κόμματος στα σωστά και στα λάθος.

Να ψάξετε να κάνετε κουβέντα με τους λαετζήδες, εκεί σας παίρνει.

Ανώνυμος είπε...

@συντρόφους

Πραγματικά, ενόψει αντι-ασφαλιστικού ολέθρου που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αξίζει να χαραμίζουμε φαιά ουσία προσπαθώντας να απαντήσουμε σε μικροαστικά σκυλιά του ΣΥΡΙΖΑ (μέχρι πρότινος και σήμερα ξετσουτσούνιζουν ως επαναστάτες!) προσπαθώντας να τους πείσουμε να αποδεχτούν τι;
Το αναγκαίο και εφικτό της σοσιαλιστικής επανάστασης τώρα (και όχι αφού νικήσουμε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο τους Τούρκους κλπ ή αφού απαλλαγούμε από ΕΕ-ΜΝΗΜΟΝΙΑ ή αφού γίνει η παραγωγική ανασυγκρότηση ή στη δευτέρα παρουσία);
Αν το αποδέχονταν αυτό ρε σύντροφοι, δε θα ήταν μικροαστικά σκυλιά που μέχρι πρότινος ξερογλύφονταν γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ.

ΒΧ


Ανώνυμος είπε...

"Γηράσκω αεί περδόμενος"
-αν δε το καταλάβατε ήδη-
είναι το νέο ονοματάκι κάποιας γνωστής (αντι-κκε μέχρι το μεδούλι) περσόνας του τουίταh (και πουθενάς οπουδήποτε αλλού!).

Με τις κακές υγείες σου πρακτοράκο και καλή χρονιά να μην έχεις.

BX

Ανώνυμος είπε...

Ενδεικτική αρθρογραφία του FOX για κάποιους Κούρδους μιας και αναφέρθηκαν:

http://www.foxnews.com/world/2014/12/17/love-american-style-iraq-kurds-fans-all-things-us-bush.html

Ίσως πάλι λαός να είναι μόνο οι Κούρδοι της Τουρκίας, ίσως οι Κούρδοι άλλων περιοχών να μην είναι καν λαός, ίσως κάποιοι λαοί να έχουν ανοσία σε αυταπάτες ή ίσως πάλι στους λαούς θα πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μην ξεμπερδεύουν με αυτές.

Ίσως πάλι, και αυτό είναι πολύ πιθανότερο, η κουτσή Μαρία να σκαμπάζει τελικά πολύ περισσότερα από διάφορους "κόκκινους" Βαρουφάκηδες και τις διαδικτυακές γκρούπι τους.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι πουθενά δεν έχει γραφτεί για ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ είναι τόσο αισχρό ψέμα που καλώς γράφτηκε για να πέφτουν οι μάσκες σε όποιον καλόπιστο τυχαίνει να διαβάζει.

ρα

zoot horn rollo είπε...

Τώρα που το θυμήθηκα, ίσως η εισαγωγή της ανάρτησης σου Απολίθωμα να τα λέει όλα:
"Προτού περάσει πάλι ενάμισι εξάμηνο, για να γίνει είδηση, η ΕφΣυν θα έπρεπε να ξέρει..."
Φαντάσου πόσο (και που) είχαν "γραμμένο" το ΚΕΚΡ που ξαφνικά τόσο πολύ "αγάπησαν".

λαθραναγνώστης είπε...

Απίστευτο!
Πρέπει να έχετε φοβερή βάση δεδομένων και κάποια εφαρμογή (app) που να κάνει ότι απίθανο της ζητάτε. Συνδύασες ένα άρθρο του "Ρ" του Νοέμβρη του 15 με ένα Σεπτέμβρη του 2000 και μ ένα του Ιούνη του 2015 για να μας την πεις και καλά, ότι διαφορετικά εννοούμε το διεθνές δίκαιο για τους άλλους και διαφορετικά για μας!
......και το αποτέλεσμα είναι μια μπαρούφα και μισή. Το γιατί το αποτέλεσμα είναι μια μπαρούφα και μισή, το αφήνω να το βρεις μόνος σου
Κρίμα στο app, κρίμα στις ώρες που περνάτε ψάχνοντας τον "Ρ"!

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Αει, στο καλό σας,
με τα "καταπιεζόμενα έθνη" σας!
Γεράσατε αλλά τίποτε δε διδαχτήκατε, μαοϊκοί του '60.
Μόνο οι προλετάριοι διδάσκονται.
Οι μικροαστοί απλά εκλείπουν.

zoot horn rollo είπε...

Μη τους αδικείτε, από αγνό ενδιαφέρον και προβληματισμό το κάνουν...βέβαια...

Ανώνυμος είπε...

http://www.jpost.com/HttpHandlers/ShowImage.ashx?ID=253969
QUIZ
Tι είναι αυτός πάνω σε αυτό το όχημα; Τι όχημα είναι αυτό και ποιός του το έχει δώσει για να πολεμά; Ποιούς πολέμησε με αυτό το όχημα; Ποιοί εξόπλισαν αυτούς τους οποίους πολέμησε;

Για την Ουκρανία γράφτηκε και εδώ πως σε ένα τμήμα της κάποιοι φαίνεται να αποφασίζουν να "αυτοκτονήσουν" θορυβωδώς μακριά από περιοχές ανταλλαγής πυρών με τους αντιπάλους τους. Δεν τρέχει μια. Θα έπασχαν από επιλόχεια κατάθλιψη.

Έχουμε γεμίσει ατσίδες.

ρα

Αναυδος είπε...

Παπαρολογιας συνεχεια από ρφμπ και συνοδοιπορους
Με λίγα λόγια μας λενε ότι εις οιωνος αριστος αμυνεσθαι περι πατρις γιατι η διπλη εκμετάλλευση, γιατι καποιοι μαχονται εναντια στο ΝΑΤΟ, γιατι το ΚΚΕ στην ελλαδα στιγματιζει την τουρκικη επιθετικοτητα κλπ. Σοσιαλσωβινισμος στον κυβο με τσιτατολογια από τον Λένιν (που προδοτη τον ανεβαζαν προδοτη τον κατεβαζαν οι μενσεβικοι για τις θεσεις του στον Α’ΠΠ αλλα και για τη συνθηκη Μπρεστ Λιτοφσκ)

Μας καλουν να χυσουμε το αιμα μας για τα αφεντικά ενώ το ΚΚΕ λεει πολύ απλα ότι:
(…) Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε αμυντικό είτε σε επιθετικό πόλεμο, το Κόμμα πρέπει να ηγηθεί της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής - λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί με την κατάκτηση της εξουσίας. Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του Κόμματος να συγκροτηθεί εργατικό - λαϊκό μέτωπο με όλες τις μορφές δράσης, με σύνθημα: Ο λαός θα δώσει την ελευθερία και τη διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα που, όσο κυριαρχεί, φέρνει τον πόλεμο και την «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο. (…)

Τις λεπτομερειες όπως λεει και ο ρα θα τις βρουμε στην πορεια

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που είπε ο λαθραναγνώστης ήθελα να τονίσω και εγώ. Ο "γηρασκόμενος" μπήκε στο ψαχτήρι του Ρ, έγραψε "διεθνές δίκαιο" και μας έφερε:
Α. Ενα κείμενο μιας ομιλίας 16 χρόνια πριν.
Β. Απόσπασμα απο μια ομιλία...κάποιου άλλου που ευχαριστεί το ΚΚΕ και μέσα στην ομιλία του βάζει τον όρο του διεθνούς δικαίου.

Δηλαδή, είναι ικανοί να πάνε ως εκεί πίσω χρονικά, παρόλα αυτά το μόνο που βρήκαν να πουν είναι ομιλίες άσχετων με το ΚΚΕ σχετικά με αυτό. Ήθελα να ξερα, δε ντράπηκε να το κάνει αυτό;

Είναι η διαφορά του ποιός θέλει να βγει κάτι απο μια συζήτηση και ποιός θέλει να κάνει το κομμάτι του, να την πει στον άλλο.


Σ

Ανώνυμος είπε...

Προς Μάριο
Συμφωνώ μαζί σου ότι αναρχοντεφαιτισμός και σοσιαλσοβινισμός εξυθηρετούν εξίσου την αστική τάξη. ¨ομως είναι δύο διακριτές πολιτικές γραμμές που θα ακολουθηθούν από διαφορετικά πολιτικά υποκείμενα (κάποιες οργανώσεις θα συνταχθούν με την μία γραμμή και άλλες με την άλλη). Αναρχοντεφαιτισμός: άρνηση στράτευσης, επίκληση συναδέλφωσης των εν όπλοις εργατών,άντε και για τους πιο "σκληροπυρηνικούς" ιδεολογικές εξαγγελίες για την ανάγκη ανατροπής του αστικού κράτους κτλ. Σοσιαλσοβινισμός: στράτευση και παροχή πολιτικής υποστήριξης ή έστω "ουδέτερης" στάσης στην εθνική αστική κυβέρνηση. Στην πρώτη περίπτωση δεν οργανώνεις πραγματικά μια δύναμη ανατροπής, στη δεύτερη τάσσεσαι ανοικτά στο πλευρό των αφεντικών. Και οι γραμμές είναι αστικές για μια ιμπεριαλιστική χώρα που κάνει τον πόλεμο της.
Για μια μή ιμπεριαλιστική χώρα (αν τελικά υπάρχουν σήμερα και τέτοιες βάσει των κριτηρίων που επενειλημμένα έχουν από πολλούς αναλυθεί εδώ)ο σοσιαλσοβινισμός στερείται νοήματος όταν η μη ιμπεριαλιστική χώρα βρίσκεται σε δίκαιο πόλεμο, ενώ τότε ο ντεφαιτισμός είναι αστική πρακτική συνδιαλλαγής με κάποιο ιμπεριαλιστικό συνασπισμό που απειλεί την ανεξαρτησία αυτής της χώρας.
Εγώ δεν εχω καταλήξει στο αν η Ελλάδα που βρίσκεται στο μονοπωλιακό στάδιο είναι και μια ιμπεριαλιστική χώρα που εξ ορισμού κάνει/ θα κάνει (ή συμμετέχει σε) μόνο άδικους, ιμπερια-λιστικούς πολέμους, γιατί σε μια ιμπεριαλιστική χώρα κάθε υπεράσπιση των συνόρων, των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων νομίζω ότι είναι στήριξη στην αστική τάξη, στο κάτω κάτω τα σύνορα ορίζουν εδαφικές επικράτειες κυριαρχημένες από αστικές τάξεις, ενώ σε περίπτωση που δεν θεωρούμε τη μονοπωλιακή Ελλάδα μια ιμπεριαλιστική δύναμη, τότε μόνο μπορεί να έχει πρακτική αξία η υπεράσπιση της εθνικης ανεξαρτησίας. Νομίζω ότι ούτε το Κόμμα έχει ανοικτά πάρει θέση επ' αυτού (δεν είναι και εύκολο άλλωστε)και αναμένω στο μέλλον τις καινούργιες επεξεργασίες του για να διαμορφώσω καλυτερα και το δικό μου κριτήριο.
Προσοχή προς όλους τους ενδιαφερομένους: το κριτήριο της στάσης στον πόλεμο δεν είναι ποιος επίτίθεται ή ποιος αμύνεται, αλλά αν ο πόλεμος είναι δίκαιος, επαναστατικός-εθνικοαπελευθερωτικός ή άδικος, ιμπεριαλιστικός κατά Λενιν στη σχετική έκδοση της ΣΕ.
ΥΓ. Λείπει με τις παρεμβάσεις του και ο Κοντρίτης Κουίντο
Κνιτάκος 1998

Neophyte_commie είπε...

Αν ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το φύλο των αγγέλων, αύριο σε κάθε σχεδόν πόλη υπάρχει κινητοποίηση στο ΙΚΑ (στην Αθήνα στο υπουργείο Εργασίας) για το ασφαλιστικό. Στη Θεσσαλονίκη είναι 11:00 στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους.

(Άκου εκεί ιμπεριαλιστική επίθεση του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα! Γηράσκω αεί αυνανιζόμενος… Ο χαιρετισμός του Αμπατιέλου στο συνέδριο της ΕΔΟΝ εδώ(ν): http://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/84697/o-hairetismos-toy-n-ampatieloy )

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε, αν το ΚΚΕ δεν πολεμάει με το κράτος σε αμυντικό πόλεμο σε ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Ελλάδας γιατί οι θέσεις του για τον στρατό παραμένουν στο "είμαστε υποδειγματικοί στρατιώτες, δεν θίγουμε το αξιόμαχο?".

Για να μην παρεξηγηθώ και τις 2 θέσεις λάθος τις θεωρώ, δεν λέω η ΚΝΕ αλλάξει θέσεις για τον στρατό για να τις αντιστοιχήσει με την θέση για τον πόλεμο. Πρέπει να την αλλάξει, πρέπει να στηρίξει την ανυπακοή και το κίνημα στον στρατό και για τον στρατό χωρίς ντεφαιτιστικές θέσεις για τον πόλεμο ή θέσεις κατάργησης του εφεδρικού στοιχείου.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

I) Ο μισθοφορικός στρατός είναι ένας πολύ πιο αντιδραστικός στρατός και μπορεί πολύ πιο εύκολα να χρησιμοποιηθεί εκτός συνόρων.
II) Πού είδες οτι δεν πολεμάει; Θέλει να πολεμήσει αυτούς που πρέπει, επιδιώκει ο οπλισμένος λαός να στρέψει τα όπλα με τα οποία θα τον έχει εξοπλίσει η αστική τάξη εναντίον της και εναντίων του εισβολέα. Επανάσταση θέλει να κάνει, όχι το νέο Γούντστοκ

zoot horn rollo είπε...

Όλα λάθος Κώστα, όχι μόνο αυτές οι 2 θέσεις. ΛΑΕ τώρα.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"Γιατί άραγε θα ήταν γελοίο να γράψει ο Ρ ότι το "Ελληνοτουρκικο γαιτανακι" (με τη διατύπωση του Ζούκωφ) είναι "ενδοϊμπεριαλιστικό κουβάρι αντιθέσεων", με δεδομένο ότι αυτό το σχήμα ανάλυσης εφαρμόζεται για άλλες χώρες;"

Γιατι θα ελεγε ΨΕΜΜΑΤΑ και θα διαστρεβλωνε την πραγματικοτητα ! Μια και οι δυο Αστικες ταξεις μας ειναι συνεταιρακια .Παρεουλα βαλαν τους λαους μας στο ΝΑΤΟ .Παρεουλα κανουν λαθρεμποριο με τον ΙΣΙΣ .Παρεουλα μοιρασαν την Κυπρο .Παρεουλα "παιζουν" με το Αιγαιο ,τις μαρινες ,τα ξενοδοχεια ,τα λιμανια του . ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ .Κι επειδη την αστικη σου ταξη και τα συμφεροντα της τα εκφραζουν διαχρονικα οι κυβερνησεις σου ,τι αποδεικνυει η σταση τους εδω και χρονια σχετικα με τις "προκλησεις" της Τουρκιας ? Αποδεικνύουν ότι τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» με γέφυρες και προς τη Ρωσία αλλα και οι εθνικιστες κορωνες και οι "υπερηφανες εξ.πολιτικες "υπηρετούν τους γενικότερους στόχους της αστικής τάξης και την αναβάθμιση του ρόλου της στον ανταγωνισμό των μεγάλων συμφερόντων στην περιοχη . Υπηρετούν τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα του λαού. Που βλεπεις λοιπον εσυ "αντιθεσεις" ? Μια χαρα ρυθμισμενα τα εχουν τα Τουρκικα και Ελληνικα μονοπωλια και Αστοι με ολες τις προοπτικες ανοικτες και υπο ελεγχο ....Ωσπου να μιλησουν οι δυο λαοι μας !

Με αγαπη ...η κουτση Μαρια

(σχημα αναλυσης για "πασα νοσο και μαλακια" θα βρεις στα "ισκρα" και ΑΝΤΑΡΣΥ-ΡΙΖΕΣ ...ααα και στον RFB )

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"Τροφή για τσίγκλισμα προς Στρατάρχα Ζούκοφ : Πόσο μ-λ θεώρηση είναι να υποστηρίζεις ότι τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι τα σύνορα που ορίζονται στο Διεθνές Δίκαιο είτε για σοσιαλιστικά έίτε για καπιταλιστικά κράτη ; Δηλαδή, υπάρχει Διεθνές Δίκαιο αναξάρτητο από τους ταξικούς ανταγωνισμούς και τις διακρατικές διαφορές ισχύος ; Και άντε να δεχτούμε ότι επί υπαρκτού σοσιαλισμού αυτό το Διεθνές Δίκαιο υπόκειτο σε μια ισορροπία ταξικών δυνάμεων ευνοϊκότερη για τους λαούς, αλλά τώρα;"

Το οτι το Διεθνες Δικαιο εχει γινει φυτιλια απο το 91 (τουλαχιστον) και μετα σημαινει οτι δεν πρεπει να το ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ την στιγμη μαλιστα που ΥΠΑΡΧΕΙ ακομα ,εστω και τυπικα ?
Ειναι τοσο δυσκολο να το καταλαβεις αυτο ?

Tsigke είπε...

Κώστα έχεις μπερδέψει τον επαναστατικό ντεφετισμό με τον αναρχοαριστερό χαζοχαρούμενο πασιφισμό. Ήττα της αστικής σου τάξης δεν σημαίνει να σαμποτάρεις ασπούμε την τροφοδοσία πυρομαχικών, γιατί τότε αυτοί που θα το πληρώσουν με την ζωή τους είναι οι στρατιώτες που θέλεις να πάρεις με το μέρος σου. Και προφανώς η στρατιωτική θητεία για όλους είναι αναγκαία για την ελπίδα να ελέγξεις κάποτε τμήματα του στρατού. Τον στρατό τον θέλεις και τον θέλεις μαζί σου ειδικά την στιγμή που αποτελείται από τον λαό. Δεν θα πλασάρεις εσύ την επαγγελματικοποίηση του στρατού για χάρην των αστών. Η ανυπακοή δεν είναι γενικά και αόριστα ανυπακοή στην στράτευση αλλά ανυπακοή σε συγκεκριμένες αποστολές, εκστρατείες κτλ. Ο στρατός είναι κάτι το οποίο ένα κόμμα οφείλει να προσπαθεί να αποκτήσει κόσμο μέσα του. Τον κόσμο που δεν θέλει να πάει στρατό να τον κάνει τι; να βάζει λουλούδια στις κάνες;

Προφανείς και δεν επιθυμείς να θίξεις το αξιόμαχο γιατί τότε θα την πληρώσει ο στρατευμένος λαός, εκτός κι αν νομίζεις ότι στην πρώτη γραμμή είναι οι αστοί. Παρόμοια στόχος σου δεν είναι η παραγωγική αποσύνθεση της χώρας επειδή μιλάς εναντίων τον μονοπολίων. Τον στρατό τον θέλεις για να τον πάρεις στα χέρια σου, όπως και την βιομηχανία.
Στόχος σου δεν είναι η σφαγή του λαού σου και το τι σημαίνει ήττα της αστικής σου τάξης είναι κάτι που γίνεται με προσοχή να μην χαρακτηριστείς προδότης από τον λαό. Ο Λένιν ήταν σαφής σε αυτό και το ΚΚΕ το ερμηνεύει σωστά όταν μιλάει για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την πιθανότητα πολέμου και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Αλλά κάποιοι διαβάζετε επιλεκτικά και θέλετε να μας πείσετε ότι ντεφετισμός σημαίνει να αφήσεις τον λαό σου να τον σφάξει η αντίπαλη αστική τάξη. Όχι. Ο Ζαχαριάδης δεν έγραψε μόνο ένα γράμμα. Τα γράμματα του αποτελούν μια συνέχεια που εκφράζει την σωστή πολιτική.

Ανώνυμος είπε...

Κώστα τελικά πρόλαβες να μπεις σε κάποιο ΔΣ φορέα του Δημοσίου ή δεν ήσουν τυχερός στην πρώτη φορά (φασιστερά) σου;

ΒΧ

Ανώνυμος είπε...

Tsigke το ΚΚΕ λέει πως το πρώτο γράμμα ήταν λάθος.

Κώστας

zoot horn rollo είπε...

Κώστα είπαμε, και παλιά και τώρα όλα μα όλα λάθος. Πρέπει να διαλυθει το ΚΚΕ από τα τόσα λάθη. Ψηφοφόροι,μέλη,στελέχη να πάνε όλοι στη ΛΑΕ τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Όχι παιδιά, δε θα γλυτώσετε από τη μέγγενη της λογικής με κραυγές και γαυγίσματα, όπως το συνηθίζετε στα "ζόρια" - όχι αυτή τη φορά.

Μόνοι σας, με δικές σας αναλύσεις (οι οποίες εν μέρει μόνο είναι του ΚΚΕ) είπατε ότι κάθε πόλεμος που διεξάγεται από αστικές τάξεις στην εποχή του ιμπεριαλισμού είναι άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, όποιος και αν επιτέθηκε πρώτος. Εφόσον είναι έτσι και ο 1ος ΠΠ ήταν προφανώς ένας άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, έπεται ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την ίδια γενική γραμμή.

Οι διεθνιστές-σοσιαλιστές δεν είχαν γραμμή "υπερασπίζουμε τα σύνορα με δικό μας αυτοτελές κέντρο οργάνωσης του αγώνα", αλλά γραμμή "πολεμάμε για την ήττα της αστικής μας τάξης". Οι μορφές, οι μέθοδες και ο χρονικός ορίζοντας είναι ένα ζήτημα, βεβαίως, για συγκεκριμένη εξέταση, αλλά η κατεύθυνση δεν είναι. Και καμία ταχυδακτυλουργία δε μπορεί να μασκαρέψει τη γραμμή "υπερασπίζουμε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα με αυτοτελή τρόπο, ενάντια και στην επιτιθέμενη και στην αμυνόμενη αστική τάξη" σε "πάλη για την ήττα της δικής μας αστικής τάξης". Είναι μάταιη η προσπάθειά σας να κρυφτείτε πίσω από τρυκ του στυλ "θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί", "οι συνθήκες θα κρίνουν την ενδεδειγμένη τακτική" και άλλα παρόμοια. Δεν πρόκειται για διαφορά στους χειρισμούς, αλλά στην κατεύθυνση. Ιδού τα ερωτήματα:

- Οι επαναστάτες διεθνιστές στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο καταψήφισαν τις πολεμικές πιστώσεις. Οι δικοί μας βουλευτές θα το κάνουν ή όχι "για να μην χαρακτηριστούν προδότες από το λαό";
- Οι επαναστάτες διεθνιστές προσπάθησαν να υπονομεύσουν εξαρχής το "αξιόμαχο" του αστικού στρατού και να οργανώσουν στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης με τους φαντάρους του "εχθρού" και της εναντίωσης με την αστική τους τάξη. Δεν προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα σύνορα "αυτοτελώς". Το αν στην πορεία θα συγκροτηθεί λαϊκός στρατός, είναι δευτερεύον ζήτημα. Το θέμα είναι σε ποια κατεύθυνση θα πολεμά ο στρατός αυτός. Αν πρόκειται να στραφεί ενάντια και στον επιτιθέμενο, τότε προφανώς μιλάμε για άλλη γραμμή από αυτήν που εφάρμοσε ο Λένιν, γραμμή υπεράσπισης της "ιμπεριαλιστικής" πατρίδας, όσο "γαρνίρισμα" κι αν της ρίξετε.

Ο Λένιν αρνήθηκε κάθε υπεράσπιση της πατρίδας ακόμη και μετά το Φλεβάρη του '17, ακόμα και στην περίοδο της δυαδικής εξουσίας, σύντροφε ρα (που κουνάς καημένε και το δάχτυλο...), επειδή την εξουσία δεν την είχαν τα Σοβιέτ, εκτιμώντας ότι ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του πολέμου είναι πάνω απ'όλα. Ίσα-ίσα, οι εσερομενσεβίκοι έλεγαν ότι ο χαρακτήρας του πολέμου άλλαξε επειδή υπήρχαν τα Σοβιέτ, ενώ στην πράξη υπηρετούσαν την Προσωρινή κυβέρνηση. Αν ο "δικός μας" στρατός δεν ξεμπερδέψει με τη "δική μας" κυβέρνηση, αν δεν πάρει την εξουσία, τότε κάθε μορφής υπεράσπιση της πατρίδας ως τότε θα είναι απλά σοσιαλσωβινισμός.

Είτε ο πόλεμος θα είναι ιμπεριαλιστικός και η γραμμή που προτείνετε μια παραλλαγή "μασκαρεμένου σοσιαλσωβινισμού", είτε θα είναι εθνικοαπελευθερωτικός, οπότε θα πρέπει να συνδυάσουμε το καθήκον της απόκρουσης του ιμπεριαλιστή εισβολέα με το καθήκον κατάκτησης της εξουσίας. Και τα δυο δε γίνεται, όσο και να χτυπιέστε.

RFB

ΥΓ. Γελάει το σύμπαν με το Ζούκωφ. Ακόμα και η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ μιλάει για σχέσεις "αντίθεσης και συνεργασίας" ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική αστική τάξη. Εσύ, πρωτότυπος πάντα, διέγραψες το πρώτο σκέλος και κράτησες αυτό που σε βολεύει. Αλήθεια, πόσα άλλα παραδείγματα αστικών τάξεων που "τα έχουν ρυθμίσει μια χαρά μεταξύ τους" ξέρεις, που οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της μιας από τα μαχητικά της άλλης είναι 1500 το χρόνο και βάλε; Για να μη σκουριάζουν οι πιλότοι θα γίνονται, μάλλον. Και ο Αττίλας, όμως, γιατί να έγινε το '74; Μήπως τότε ο διαιτητής δεν ήταν πάλι ο ίδιος (ΝΑΤΟ-ΗΠΑ); Πώς το επέτρεψε, να τσακωθούν τα "φιλαράκια"; Να μου το θυμηθείς: εσύ σε λίγο, έτσι όπως το πας, θα μας πεις ότι η παραμονή της χώρας στο ΝΑΤΟ "εγγυάται" την ειρήνη στο Αιγαίο (ως τη λαϊκή εξουσία, βεβαίως)...

Ανώνυμος είπε...

σωστός ο RFB (κι ας το χει άγχος να δηλώνει ότι είναι αντι ΛΑΕ για να μην τον μπερδευουν με μένα και τον Μπελαντή)

αυτό που λες για το ΝΑΤΟ το έχω ρωτήσει κι εγώ και δεν μου λένε. Να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ ή θα γίνει με την εργατική εξουσία και αυτό ?

Κώστας

zoot horn rollo είπε...

Κραυγές και γαυγίσματα προσάπτει σε άλλους, μα κράζει και γαυγίζει ο ίδιος.
Και πάλι "σεντονάκι", πάλι όμορφα υπονοούμενα κι όλα σχεδόν προεξοφλημένα.
Μετά το "το ΚΚΕ θέλει το ευρώ" πριν κάποιους μήνες, σε λίγο μάλλον η νέα γραμμή-παπάτζα θα είναι το "το ΚΚΕ θέλει το ΝΑΤΟ".

Είπαμε (και ξαναείπαμε), "σοβαρότητα".

λαθραναγνώστης είπε...

"Εφόσον είναι έτσι και ο 1ος ΠΠ ήταν προφανώς ένας άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, έπεται ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την ίδια γενική γραμμή."

Ποιός το είπε αυτό?
Μέγα λάθος!
Το να ακολουθείς ρετσέτες, είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Η αστική τάξη, διδάσκεται από τα λάθη, τις αδυναμίες της και τις "τρύπες" στη ταχτική της στην αντιμετώπιση της εργατικής τάξης και δεν τα επαναλαμβάνει.
Την ιστορία δεν την μελετάμε για να αντιγράφουμε το παρελθόν και να γινόμαστε προβλέψιμοι, αλλά για να αποκτάμε εφόδια για να αντιμετωπίζουμε το παρόν και το μέλλον δημιουργικά και με πρωτότυπες ταχτικές.

Υ.Γ Το ίδιο σφάλμα είναι να ανάγεις όλη τη γνώση από τους κλασσικούς σε μερικά "τσιτάτα".
Φυσικά, αυτό είναι σφάλμα για όσους θέλουν να κάνουν πολιτική και να έχουν κάποιο αποτέλεσμα και όχι απλά να πουλήσουν εξυπνάδες.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

ελα Λολα να ενα μηλο

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=2828296&textCriteriaClause=%2B%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%9F%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%9A%CE%99%CE%9A%CE%91

...παρε κι εδω "παραβιασεις" μεγαλε "πιλοτε"

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8192960&textCriteriaClause=%2B%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%9F%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%9A%CE%99%CE%9A%CE%91

ΒΚ είπε...

αυτος ο zoot horn rollo μου θυμιζει τους κκεδες του σωματειου μου που ερχονται en masse ΜΟΝΟ στις συνελευσεις-καφενεια του σωματειου μου για να το παιξουν μουρη και εργατια στην αλλη παραταξη, αλλα δεν εχουν τοποθετηθει ποτε σε συνελευσεις και φυσικα δεν εχουν πατησει ποτε σε απεργιακες συγκεντρωσεις του σωματειου στους χωρους δουλειας, γιατι προφανως εργαζονται και δεν απεργουν.

για ποια ελληνικη αστικη ταξη μιλατε ρε κκεδες? εδω εσεις στα σωματεια αναφερεστε στα αφεντικα του "μικρου κεφαλαιου" και τους αγροτες ως αυτοαπασχολουμενους και καλειτε σε λαικη συμμαχια μαζι τους. παντου για μεγαλοεργοδοσια μιλατε, αφου ειστε παντου αγκαλιτσα με την "μικρο"εργοδοσια (η οποια αποτελει και την πλειοψηφια των επιχειρησεων-αφεντικων στην ελλαδα)

http://www.omospondiaoikodomon.gr/diakirixi_koinonikis_simmaxias_kataskeues.doc

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8583925&textCriteriaClause=%2B%CE%99%CE%94%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97+%2B%CE%95%CE%9A%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%94%CE%95%CE%A5%CE%A3%CE%97+%2B%CE%A6%CE%A0%CE%91

http://www.902.gr/eidisi/politiki/75328/synantisi-toy-d-koytsoympa-me-syllogo-idioktiton-kentron-xenon-glosson

Tsigke είπε...



--Οι επαναστάτες διεθνιστές προσπάθησαν να υπονομεύσουν εξαρχής το "αξιόμαχο" του αστικού στρατού--

Με ποια έννοια όμως; Θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των στρατιωτών; Ήττα σε πόλεμο δεν σημαίνει υποχρεωτικά σφαγή του στρατού, δεν σημαίνει σαμποτάζ ανατίναξης κ.ο.κ. στο πολεμικό υλικό. Η αποχώρηση των στρατιωτών από το μέτωπο είναι εξίσου ήττα.

Ορίστε τι λέει ο Λένιν:


--Επαναστατική δράση ενάντια στην κυβέρνησή σου στη διάρκεια του πολέμου σημαίνει, αναμφισβήτητα, αναντίρρητα, όχι μόνο να εύχεσαι να ηττηθεί η κυβέρνησή σου αλλά και να συμβάλλεις έμπρακτα σ’ αυτήν την ήττα. (Για έναν ‘οξυδερκή αναγνώστη’: Αυτό δε σημαίνει καθόλου ότι ‘πρέπει να ανατινάζονται οι γέφυρες’, να οργανώνονται αποτυχημένες απεργίες στις πολεμικές βιομηχανίες και γενικά να βοηθιέται η κυβέρνηση για να επιφέρει ήττα στους επαναστάτες). Ο Τρότσκυ έχασε τον μπούσουλα του σε ένα απλό ζήτημα. Νομίζει ότι το να επιθυμείς την ήττα της Ρωσίας σημαίνει να επιθυμείς την νίκη της Γερμανίας.--

Λενιν, Για την ήττα της κυβέρνησης της χώρας σου στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο


Πέρα όμως από την προσπάθεια να βρεθούν αντιφάσεις στην μία ή την άλλη θέση, ποια είναι λοιπόν η σωστή θέση; Θα τοποθετειθείτε επιτέλους ή θα μαντεύουμε; Ποια θα έπρεπε λοιπόν να είναι η στάση των κομμουνιστών και του κόμματος σε ελληνοτουρκικό πόλεμο; Πείτε μας και την δική σας θέση ξεκάθαρα με βάση τις δύο θέσεις έτσι όπως τις θέσατε: Ήττα της αστικής μας τάξης ή εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος; Να θυμίσω ότι μιλάμε για δύο χώρες του ίδιου ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου.

Ανώνυμος είπε...

Ρουφουμπου μηπως γηρασκεις και αει περδομενος ολως τυχαιως; Έχεις και απορίες μικροαστουλη...
ΒΧ

λαθραναγνώστης είπε...

Άρθρο διαμάντι στην ΙΣΚΡΑ.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το καθεστώς της Β.Κορέας, ετοιμάζει υδρογονοβόμβα για να τη ρίξει στο εσωτερικό της χώρας σε περίπτωση λαϊκών εξεγέρσεων!!!!
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23142:kapoutsis-nkorea&catid=104:2010-07-14-16-10-32&Itemid=314

Τελικά, ο πολιτικός χρόνος, έχει συμπιεστεί απίστευτά.
Πότε ήταν που ο Τσίπρας, με την υποστήριξη του Λαφαζάνη, έτρεχε και έγλειφε τους ιμπεριαλιστές και τώρα ο Λαφαζάνης ξεκινάει κι αυτός το γλείψιμο από μόνος του.....

Ξερατά του κερατά σκατορουφιάνοι!

Ανώνυμος είπε...

"ενώ στην πράξη (σ.σ. τα σοβιετ) υπηρετούσαν την Προσωρινή Κυβέρνηση"

Απλως πετας οτι μαλακια σου κατεβαινει στο κεφαλι πια, ετσι;

Ο.Χ.Ε.Π.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@ ΒΚ

"αφου ειστε παντου αγκαλιτσα με την "μικρο"εργοδοσια ¨
...αρα παει καλα η "Λαικη Συμμαχια"

Στο σωματειο σου παταγες και πριν γινει ή ΛΑΕΝ-ΑΝΤΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ ή μονο οταν φκιαξατε παρεα με τα "πρωην" κυβερνητικα συντροφια σας το ΜΕΤΑ ? Αντε καντε και καμμια "ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ" να βρει την υγεια του το προλεταριατο ...μας εχει τρελλανει στις παρελασεις αυτο το ΠΑΜΕ (να ξυπνατε νωρις ομως ε ?)

...και να κοιτατε και ΕΜΥ πριν μηπως βρεχει

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...



Ρουφουμπου : Ο Λένιν αρνήθηκε κάθε υπεράσπιση της πατρίδας ακόμη και μετά το Φλεβάρη του '17, ακόμα και στην περίοδο της δυαδικής εξουσίας, σύντροφε ρα (που κουνάς καημένε και το δάχτυλο...),!!!!!!!!!!

Ελα Λολα κι αλλο μηλο (φρεσκο φρεσκο αυτο ) :

http://fadomduck2.blogspot.gr/2016/01/blog-post_8.html

zoot horn rollo είπε...

Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις κι εσύ όπως κι άλλοι ΒΚ. Μπορείς να υπολογίσεις και ύψος/βάρος μου; Θα σε παραδεχτώ.
Αλλά έτσι είναι οι "σοβαροί", τα ξέρουν όλα και για όλους.

"για ποια ελληνικη αστικη ταξη μιλατε ρε κκεδες? εδω εσεις στα σωματεια αναφερεστε στα αφεντικα του "μικρου κεφαλαιου" και τους αγροτες ως αυτοαπασχολουμενους και καλειτε σε λαικη συμμαχια μαζι τους. παντου για μεγαλοεργοδοσια μιλατε, αφου ειστε παντου αγκαλιτσα με την "μικρο"εργοδοσια (η οποια αποτελει και την πλειοψηφια των επιχειρησεων-αφεντικων στην ελλαδα)"
Είστε σε παράκρουση κι ομολογώ ότι μ'αρέσει. Γρἀφτε κι άλλα.

Ανώνυμος είπε...

"Τα έχουν βρει οι ιμπεριαλιστές". Τι είναι αυτό το καινούργιο φρούτο; Έχουν σαλτάρει οι οπορτουνιστές.

Geyer

Ανώνυμος είπε...

"...αυτος ο zoot horn rollo μου θυμιζει τους κκεδες του σωματειου μου που ερχονται en masse ΜΟΝΟ στις συνελευσεις-καφενεια του σωματειου μου για να το παιξουν μουρη και εργατια στην αλλη παραταξη, αλλα δεν εχουν τοποθετηθει ποτε σε συνελευσεις και φυσικα δεν εχουν πατησει ποτε σε απεργιακες συγκεντρωσεις του σωματειου στους χωρους δουλειας, γιατι προφανως εργαζονται και δεν απεργουν..."

Το σωματείο σου έχει δύο ειδών συνελεύσεις; Τις κανονικές και τις συνελεύσεις-καφενεία; Με τα υπόλοιπα για την συμμετοχή στις απεργειακές κινητοποιήσεις απλώς γελάνε και τα τσιμέντα, όπως και με την μαλακία για τα μικρά αφεντικά. Τόσο για τον πούτσο τρολλς συχνάζουν πλέον εδώ μέσα; Πού είναι ο Βάγκνερ, πού είναι ο Πουτσίνι σφυροδρέπανε;

Κατά τ'άλλα έχουμε τους γνωστούς αγορευτές φαντασιακών αμφιθεάτρων σαν τον ρουφουμπου που γράφουν την μια πατάτα μετά την άλλη (έλεγα να ξεκινήσω αντιπαραθέτοντας μαργαριτάρια από τα σεντόνια του αλλά θα χρειαζόμουν 50 σχόλια, βγαίνει πάντως βιβλίο ολόκληρο με τα καθήκοντα των κομμουνιστών στον πόλεμο -- μην ρωτήσετε ποιόν πόλεμο -- το οποίο μπορούν να προλογίσουν ο Χάρυ Κλυνν κι ο Αλ Μπαγκνταντί) και μετά συνεχίζουν τις σεντονιάδες για να πούν "δεν το εννοούσα έτσι, με διαστρεβλώνετε κτλ" (σας είπε ότι τα έγραψε και παλιότερα, δεν πηγαίνατε να δείτε τις ρουκέτες του σε προηγούμενη ανάρτηση με την ομιλία τιούλκιν όπου έκανε κόπυ-πέιστ ό,τι ήθελε για να βγάζει συμπεράσματα από τον κώλο του και να συνεχίζει μετά τα "δεν είπα αυτό αλλά το άλλο κτλ", ή μια άλλη συζήτηση με τον ιστρολλικό να ξεραθείτε στο γέλιο με τις μαλακίες του;), και τους πουθενάδες λαετζήδες που είδαν φως και μπήκαν κτλ που όλοι τους έχουν τόση σχέση με την αντιπαράθεση κεκρ-κκε όση κι ο άδωνις γεωργιάδης. Μια γκροτέσκα επανάληψη της γελοίας υπόθεσης της μπογιοπουλιάδας έχουμε, μην ασχολείστε περαιτέρω.

Έγραψε και κάποια ενδιαφέροντα ο Νεόφυτος στα οποία μπορεί να γίνει κουβέντα, αλλά δυστυχώς ίσως την κάνουμε σε άλλη ανάρτηση, αυτή εδώ κάηκε.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

@λαθραναγνώστης και λοιποί

Όχι, σύντροφε. Δε μιλάμε εδώ για την τακτική. Μιλάμε για την κατεύθυνση, το αν θα σταθείς διεθνιστικά ή σοσιαλσωβινιστικά κι αυτό είναι ζήτημα αρχών, δεν αλλάζει κατά πως μας βολεύει, όπως θα έκανε ο χειρότερος οπορτουνίσκος. Στον άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν έχουμε τίποτε άλλο να κάνουμε από το να παλέψουμε για την ήττα της αστικής μας τάξης. Οι τρόποι για να το κάνουμε αυτό, οι μέθοδοι, τα χρονοδιαγράμματα κλπ. ποικίλλουν. Σίγουρα, όμως, δεν συγκαταλέγονται σε αυτά το να πολεμήσεις ενάντια στον "εχθρό" με κανέναν τρόπο, είτε "αυτοτελώς", είτε μέσω του αστικού στρατού. Η κατεύθυνση θα πρέπει να είναι το να καταψηφίσουμε τις πολεμικές πιστώσεις, να ξεσηκώσουμε την εργατική τάξη και το λαό στα μετόπισθεν ενάντια στην επιστράτευση, τους στρατιώτες στο μέτωπο στη βάση της άρνησης εκτέλεσης των εντολών τους, συμφιλίωσης με τον "απέναντι" και συγκρότησης επαναστατικών, "κόκκινων" μονάδων, όχι φυσικά για να υπερασπιστούν τα σύνορα, αλλά για να βαδίσουν ενάντια στην κυβέρνησή τους και από τις δυο πλευρές. Και αυτό είναι κοινό καθήκον, τόσο για τους κομμουνιστές της "επιτιθέμενης", όσο και της "αμυνόμενης" χώρας. Σε πόσο χρόνο αυτό μπορεί να γίνει, είναι ζήτημα εκτίμησης και συνθηκών. Αλλά ότι αυτό θα πρέπει να κάνουμε, είναι αδιαμφισβήτητο.

Στην περίπτωση του δίκαιου, "αμυντικού" πολέμου τα καθήκοντα δεν είναι κοινά. Για την "επιτιθέμενη" πλευρά παραμένουν όπως και πριν, γιατί αυτή η χώρα διεξάγει άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την "αμυνόμενη" πλευρά όμως, το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι η απόκρουση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης και η αξιοποίηση της αποσταθεροποίησης για την ανατροπή της αστικής τάξης. Εδώ, ναι, υπάρχει μπόλικο περιθώριο για εκτίμηση των κατάλληλων μορφών, σε τι βάθος χρόνου κλπ. (όλα όσα έχουν γράψει ορισμένοι εδώ "κολλάνε"). Προϋπόθεση, όμως, για όλα αυτά είναι η "αμυνόμενη" χώρα να διεξάγει δίκαιο και όχι ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ο Λένιν έγραφε ότι στην εποχή του ιμπεριαλισμού είναι μια χαρά εφικτοί τόσο οι μεν, όσο και οι δε. Με αυτή την έννοια, όντως, δε χωρούν "γενικές ρετσέτες και τσιτάτα", αλλά αυτό μην το λέτε σε εμένα, στους εαυτούς σας να το πείτε που έχετε κολλήσει ότι στην εποχή του ιμπεριαλισμού, όλοι οι πόλεμοι θα είναι άδικοι κι από τις δυο πλευρές.

Όσο για την περίπτωση Ελλάδας-Τουρκίας, να είστε πιο προσεκτικοί από το φουκαρά το Ζούκωφ. Άδικος πόλεμος ανάμεσα σε δύο χώρες σημαίνει ότι είτε ηγούνται οι ίδιες, είτε συμμετέχουν σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Είναι φανερό ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει για τις δυο χώρες (τουλάχιστον προς το παρόν), άρα ζήτημα άδικου κι από τις δυο πλευρές πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας δεν τίθεται κατά την άποψή μου. Τέτοιος πόλεμος μπορεί να γίνει αν ο ευρωατλαντισμός κρίνει ότι έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά του (όπως έγινε "ξώφαλτσα" στην περίπτωση του Αττίλα), οπότε έχουμε ιμπεριαλιστική επέμβαση "δι'αντιπροσώπων". Πρώτο καθήκον μας σε μια τέτοια περίπτωση, είναι η απόκρουση της επέμβασης και η αποκάλυψη του πραγματικού της χαρακτήρα. Το ξεσκέπασμα των ευθυνών της αστικής μας τάξης, που λόγω της εξάρτησής της από τον ευρωατλαντισμό, θυσιάζει τη χώρα και το λαό για τα κέρδη των ξένων και ντόπιων μονοπωλίων, ο ξεσηκωμός του λαού τόσο για την ήττα των εισβολέων, όσο και για την ανατροπή της κυβέρνησης και του καθεστώτος της εξάρτησης και των μονοπωλίων, δηλαδή για την επανάσταση. Αυτή είναι η γνώμη μου για το τι πρέπει να γίνει.

RFB

Neophyte_commie είπε...

«Το ξεσκέπασμα των ευθυνών της αστικής μας τάξης, που λόγω της εξάρτησής της από τον ευρωατλαντισμό, θυσιάζει τη χώρα και το λαό για τα κέρδη των ξένων και ντόπιων μονοπωλίων, ο ξεσηκωμός του λαού τόσο για την ήττα των εισβολέων, όσο και για την ανατροπή της κυβέρνησης και του καθεστώτος της εξάρτησης και των μονοπωλίων, δηλαδή για την επανάσταση.»

Επομένως καθήκον των κομμουνιστών σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι να τον καταγγείλουν ως επέμβαση του ιμπεριαλισμού (που όμως δεν είναι ποτέ δικός μας, μόνο των άλλων) και να παλέψουν για την ανατροπή της κυβέρνησης (ποιάς; τίνος εκ των δύο πόλων;), της «εξάρτησης» (αχ…) και των μονοπωλίων («σχήμα λόγου»). Μ' άλλα λόγια, οι εργάτες πρέπει να πεθάνουν για την κυβέρνηση Σύριζα των μονοπωλίων. Όλη η συζήτηση ότι η Ρωσία δήθεν δεν είναι ιμπεριαλιστική καταλήγει εκεί.

Και για να γυρίσουμε στο θέμα, το ΚΕΚΡ τέτοιο πράγμα δεν έχει πει. Αυτά είναι της «αριστεράς», δηλαδή του οπορτουνισμού, δηλαδή της αστικής τάξης. Άρα πούρος σοσιαλπατριωτισμός. Ωστόσο το ΚΚΕ πρέπει να κόψει κεμπάπ το ΔΚΚ και να την πει στο ΚΕΚΡ. Με τους εδώ «σοσιαλιστές» πρέπει να τα 'χει καλά. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά πρέπει να αλλάξει και η ηγεσία του. Μάλιστα…

Ανώνυμος είπε...

Είναι σωστό και ποιούς βολεύει να παρουσιάζεται το δίλημμα "υπεράσπιση της πατρίδας ή αδιαφορία για την άμυνα της χώρας"; (Tα κεφαλαία δικά μου)

The BOURGEOISIE AND ITS SUPPORTERS in the labour movement, the Grütlians, usually pose the question thus:

Either we recognise in principle our duty to defend the fatherland, or we leave our country defenceless.

That presentation is fundamentally wrong.

https://www.marxists.org/archive/lenin/works/1916/dec/00c.htm
Από On the Defence of the Fatherland Issue

Και συνεχίζει ακριβώς έτσι:

This is how the question stands in reality:

Either we allow ourselves to be killed in the interests of the imperialist bourgeoisie, or we systematically prepare the majority of the exploited, and ourselves, for seizure—at the price of less sacrifice—of the banks and expropriation of the bourgeoisie in order to put an end to the high cost of living and war.

The first presentation of the question is thoroughly BOURGEOIS, NOT SOCIALIST bourgeois.

Ξύδι.

QUIZ.
Γιατί ο Λένιν είναι εξαιρετικά προσεκτικός και στο "The Defeat of One’s Own Government in the Imperialist War" (και παντού αλλού) και χρησιμοποιεί τη λέξη government και όχι κάτι που να αντιστοιχεί στον όρο πατρίδα ενώ ταυτόχρονα είχε επιτεθεί στον Τρότσκι που θεωρούσε ότι η θέση για ήττα της ρωσικής κυβέρνησης ισοδυναμούσε με θέση υπέρ της νίκης της Γερμανίας; Δεν χρησιμοποιεί την έννοια της πατρίδας (και ότι αυτή περιλαμβάνει) επειδή σαν έννοια δεν υπάρχει ή επειδή θεωρεί ότι για τους εργάτες η πατρίδα αποκτά πραγματική υπόσταση μόνο υπό την σοσιαλιστική εξουσία;

Θεωρούν μήπως κάποιοι ότι εντός Ελλάδος υπάρχουν λαοί που δεν έχουν λύσει το εθνικό τους ζήτημα, όπως για παράδειγμα υπήρχαν τέτοιοι μέσα στη Ρωσική και τη Γερμανική Αυτοκρατορία ώστε να μπαίνει ζήτημα συνόρων και εθνικής αυτοδιάθεσής τους;

ρα

ΥΓ. Ένα πραγματικά πολύ μεγάλο μπράβο σε όσους αγωνίστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο της Αθήνας

zoot horn rollo είπε...

Ijon Tichy, γεια στο στόμα σου (ή στα χέρια σου καλύτερα). Τὐπου "μπογιοπουλιάδας" η κατάσταση και χειρότερη. Με μπόλικα "χαριτωμένα" ΥΓ και πονηρές κατακλείδες αλα Σαραντάκος (ποιον πάω και θυμάμαι, ελπίζω να μη τον "φέρω" πίσω).
Ό,τι έγραψα παραπάνω για τον "έρωτα" με το ΚΕΚΡ. Στη καλύτερη γραμμένο το είχαν, αν δε το έλεγαν "κολλημένο", "γραφικό", "σταλίνες" κτλ.

Ανώνυμος είπε...

Προς Στρατάρχα Ζο΄τκοφ

Έχεις δίκιο στο ότι μπορούμε να επικαλούμαστε το "διεθνές δίκαιο" για να προπαγανδίσουμε αποτελεσματικότερα τις θέσεις μας, έστω και αν αυτό είναι μια φενάκη Ιδεολογική και νομική) σε σχέση με τους πραγματικούς ταξικούς και πολιτικούς, διακρατικούς ανταγωνισμούς. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβω, όπως λες. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί διαφωνείς (τουλάχιστον αυτό συμπεραίνω από τη μέχρι τώρα κουβέντα-διόρθωσε με αν κατάλαβα λάθος)με μια ανάλογη προπαγανδιστική επίκληση εννοιών, όπως "πατριωτισμός", "εθνική ανεξαρτησία" από το Κόμμα για την προσέγγιση καθυστερημένων πολιτικά ακροατηρίων. Εξάλλου, πρόσεχε καλύτερα τί γράφεις. Έγραψες ότι
"Κυριαρχικα δικαιωματα μιας χωρας και του λαου της ειναι τα ΣΥΝΟΡΑ της και οπως αυτα οριζονται απο τις Διεθνεις Συμβασεις και το Διεθνες Δικαιο .Ειτε ειναι Ιμπεριαλιστικη ειτε Σοσιαλιστικη αυτα ειναι ιδια με βαση αυτο το Δικαιο .Που ειναι η διαφορα ? ". ¨οπως βλέπεις στο παραπάνω απόσπασμα σου δεν κάνεις καμία αναφορά στην ύπαρξη Διεθνούς Δικαίου από τυπική σκοπιά, το οποίο όντως έχει γίνει φυτίλια μετά το 1991, οπότε ο ίδιος δίνεις λαβή για πιθανή παρερμηνεία των λεγομένων σου. Τέλος, ακόμη και η επίκληση στο Διεθνές Δίκαιο έστω σαν μια τυπική νομική πραγματικότητα είναι πιθανό να είναι επιζήμια για το Κόμμα στο βαθμό που θα καλλιεργεί αυταπάτες στη ταξική τους συνειδητοποίηση για το χαρακτήρα και το περιεχόμενο των διακρατικών ανταγωνισμών. Αυτό πως το παραβλέπεις ελαφρά τη καρδία ενώ για πολλλα άλλα ζητήματα που έχουν θιχτεί εδωπέρα τονίζεις την ανάγκη κατανόησης των αντιθέσεων του κόσμου και στάσης απέναντι του μόνο μα καθαρά ταξικά κριτήρια ;
Κνιτάκος 1998

Αναυδος είπε...

παντως ετσι που το παει ο ρφμπ θα μας πει οτι στην Κυπρο το 1974 οι Τουρκοι εκαναν δικαιο πολεμο για να υπερασπισουν την τουρκοκυπριακη κοινοτητα

Ανώνυμος είπε...

@ρα

Έδωσα ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, τη σφαγή άμαχων Κούρδων από το τουρκικό κράτος, που εντάχθηκε από το Ρ στη "στη «βεντάλια» των ανταγωνισμών σε ολόκληρη την περιοχή" και μάλιστα στην ίδια κατηγορία με τα "σχέδια αυτονομίας και δημιουργίας του Κουρδιστάν".

Θεωρείς απάντηση τα άρθρα απ' το foxnews; Αν ήθελα να ενημερωθώ από το fox για το Κουρδικό, προφανώς δε θα με ενδιέφερε τι γράφει ο Ρ.

Γράφεις "ίσως πάλι λαός να είναι μόνο οι Κούρδοι της Τουρκίας, ίσως οι Κούρδοι άλλων περιοχών να μην είναι καν λαός, ίσως κάποιοι λαοί να έχουν ανοσία σε αυταπάτες ή ίσως πάλι στους λαούς θα πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μην ξεμπερδεύουν με αυτές".

Δική μου θέση δεν είναι κανένα από τα παραπάνω "ίσως". Για τη δική σου θέση, θα μπορούσες να με διαφωτίσεις περισσότερο; Μη ντρέπεσαι!

@Σεχτάρ

Πολύ ωραία τα εισαγωγικά που βάζεις στα "καταπιεζόμενα έθνη". Φυσικά δεν μπορώ να αποδείξω ότι ήμουν αγέννητος το '60 και όχι μαοϊκός. Όσον αφορά το Λένιν όμως, που δεν ήταν μαοϊκός του '16 κι έγραφε τα παρακάτω, θα μπορούσες να μου υποδείξεις τα σημεία που έχουν ξεπεραστεί;

"Τα μονοπώλια, η ολιγαρχία, η τάση προς την κυριαρχία στη θέση των τάσεων προς την ελευθερία, η εκμετάλλευση ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού μικρών ή αδύνατων εθνών από μια μικρή χούφτα πλουσιότατα ή ισχυρότατα έθνη -- όλα αυτά γέννησαν τα διακριτικά γνωρίσματα του ιμπεριαλισμού, που μας αναγκάζουν να τον χαρακτηρίζουμε σαν παρασιτικό καπιταλισμό ή καπιταλισμό που σαπίζει."

"Είναι ίδια η πραγματική κατάσταση των εργατών στα καταπιεστικά και τα καταπιεζόμενα έθνη οσοναφορά το εθνικό ζήτημα; Όχι, δεν είναι η ίδια."

@Άναυδε

Κατανοώ το άγχος και την ανάγκη προσφυγής στη στρεψοδικία, αλλά η πρωτοπορία πρέπει τουλάχιστο να ξέρει ανάγνωση. Αυτό που σου γράφει ο RFB είναι ότι ΟΥΤΕ η Τουρκία ΟΥΤΕ η Ελλάδα, δηλαδή η πατρίδα που φιλοδοξεί να αποδώσει στην εργατική τάξη ο ρα, ΔΕΝ έκαναν δίκαιο πόλεμο. Γράφει και γιατί. Δε σου αρέσει ο RFB; Κάτσε τουλάχιστο να διαβάσεις το Λένιν, γιατί η επίκλησή του δεν είναι για επίπεδο φοιτητικής συνδικαλιάς.

Γενικά τώρα.

Δε μπορώ να αποφύγω το σχολιασμό της άποψης ότι χρειάζεται ειδική εφαρμογή (app όπως λέει ο ειδικός στο θέμα) για να ψάξει κανείς στο Ρ για άρθρα με λέξεις-κλειδιά όπως κουβάρι ή βεντάλια. Λοιπόν, ο Ρ έχει πολύ καλό search.

Επίσης βλέπω μια σιγουριά σχετικά με το ποιος είναι σύριζα, ποιος ΛΑΕ, ποιος ΕΑ, ποιος μικροαστικό σκυλί κλπ. Όμως στο internet δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια σιγουριά. Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι κάποιος που εμφανίζεται ως διαπρύσιος υπερασπιστής της γραμμής δεν είναι καμιάς υπηρεσίας ή και φασίστας, όπως ο τύπος που μετέφερε επιχειρήματα από φασιστικά μπλογκ στο παρακάτω.

http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2015/12/blog-post_17.html?showComment=1450439156740#c3867600484869926865

Δεν έχω ειδική εφαρμογή, απλώς μνήμη και κοινή λογική.

Μάριος

zoot horn rollo είπε...

M'αρέσει που η "σοβαρότητα" συνοδεύεται πλέον και με "λογική".

"Επίσης βλέπω μια σιγουριά σχετικά με το ποιος είναι σύριζα, ποιος ΛΑΕ, ποιος ΕΑ, ποιος μικροαστικό σκυλί κλπ. Όμως στο internet δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια σιγουριά. Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι κάποιος που εμφανίζεται ως διαπρύσιος υπερασπιστής της γραμμής δεν είναι καμιάς υπηρεσίας ή και φασίστας, όπως ο τύπος που μετέφερε επιχειρήματα από φασιστικά μπλογκ στο παρακάτω."
Ωραίος που κάνεις ακριβώς αυτό που τάχα σε χαλάει.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ αποψεις του RFB μοιαζουν με αυτες του Αντωνη. Τον ειχα συνδεσει με το κκε αλλα φαινεται δεν ταυτιζΟνται σε ολα. Ειναι ομως ενδιαφερον οτι ο Αντωνης δεν σταματησε να ειρωνευεται οσους μιλησαν για κυνισμο αναφερομενοι στην ροσικη α.τ.(ιμπεριαλιστικη ή εθνικη) και τον τροπο με τον οποιο θα υπερασπισει τα συμφεροντα της απεναντι στο λαο. Του ειχα τοτε φερει το παραδειγμα του Τσανγκ και σεκ στα γεγονοτα της Καντωνας, αλλα και την περιπτωση του Νεπαλ. Τοτε (πριν 2 χρονια) δεν ειχε φανει ως που θα το τραβαγε η Ρωσια (και για λογαριασμο ποιανου) Τι δουλεια εχει η αλεπου στ παζαρι? Η ρωσια μπλεκεται στη Συρια επειδη εχει βασεις εκει. Οπως και στην Κριμαια. Η επιθετικοτητα της ρωσιας αρχικα ειχε φανει αμυντικη (περιπτωση Οσετιας) και μπλεκει με το νατο με κινδυνο θερμης αναφλεξης. Ο Πουτιν ενεργει για λογαριασμο και προς οφελος της α.τ. της ρωσιας. Τα ειπα αυτα στον Αντωνη και εισεπραξα ειρωνιες. Φυσικα δεν μπορεινα σγκριθε η επιθετικοτητα του νατο με την αντιστοιχη της ρωσιας, αλλα το κριτιριο δεν ειναι πιος ειναι πιο επιθετικος αλλα τι συμφεροντα κρυβονται πισω απο τον πουτιν. Αν καταλαβα καλα η θεωρια του αντωνη ηταν οτι η Ρωσια δεν ειναι ιμπεριαλιστικη, αλλα ουτε ακριβως καπιταλιστικη αφου ειχε βγει απο την σοβιετικη ενωση και δεν κανει εξαγωγες κεφαλαιου. Δεν ειχα την υπομονη να αντιπαρατεθω μαζι του, τοτε. Νομιζω οτι μια στρατιωτικη δυναμη που αναπτυσσει στρατιωτικες δυναμεις (ή καλυτερα προετοιμαζει το εδαφος για να το κανει, χωρς να χασει νην νομιμοποιηση του διεθνους mondus operati) den exei shmasia an den exei ypologisimew ejagvgew kefalaioy opvw elege o Antvnhwδεν εχει σημασια που δεν εχει υπολογισιμες εξαγωγες κεφαλαιου και συμφυση τραπεζικου-βιομηχανικου κεφαλαιου οπως ελεγε ο Αντωνης αν θυμαμαι καλα. Σιγουρα μετα την εξαγωγη στρατευματων θα ακολουθησει η εξαγωγη κεφαλαιων, δεν ειναι πρωτοτυπο αυτο!

Εχει σημασια να γινει μια αναλυση της ρωσιας με εμφαση στο πως πρακτικα εκφραζει ο πουτιν τα συμφεροντα της α.τ. και αν αυτη η α.τ. εχει ιδιαιτεροτητες σε σχεση με την τυπικη περιπτωση (επειδη οπως ειπα βγηκε απο την Σοβιετικη ενωση).

Neophyte_commie είπε...

Μάριε, τον φασίστα αυτόν τον κατήγγειλα πρώτος εγώ (και το alter ego του, ένα εκ των πολλών, μην τρελαθούμε τώρα) ως χρυσαυγίτη, θέση στην οποίαν εμμένω. (Ξέρεις, το ύφος γραφής είναι αυστηρά προσωπικό, και εννιά στις δέκα φορές αναγνωρίσιμο.) Μην προσπαθείς να αλλάξεις το θέμα.

Επίσης να παρατηρήσω ότι αυτοί που στον προσυνεδριακό του 19ου «ήξεραν» τη διαφορά στρατηγικής και τακτικής και επέκριναν το ΚΚΕ ότι δήθεν ταύτιζε τα δύο, τώρα «δυσκολεύονται» να ξεχωρίσουν τις δύο έννοιες. (Ούτε τότε ούτε τώρα.) Το ζήτημα σε έναν πόλεμο είναι να μπορέσεις να εκμεταλλευθείς την ανακατωσούρα (και το γεγονός ότι έχεις όπλα) για να επιχειρήσεις να καταλάβεις την εξουσία, να νικήσεις και τους δύο αστικούς στρατούς, της δικής σου χώρας και των άλλων. Αυτό είναι η στρατηγική. Οι μέθοδοι δράσης και οι συγκεκριμένες πράξεις είναι τακτικές επιλογές που θα κριθούν εκείνη την ώρα και αναλόγως των συνθηκών. Το πρώτο είναι σαφές εξ αρχής, το δεύτερο δεν μπορεί να αποφασισθεί εκ των προτέρων, ακριβώς επειδή εξαρτάται από τις λεπτομέρειες της στιγμής. Είναι κενή περιεχομένου κάθε αντιπαράθεση για το δεύτερο πριν δούμε τις συνθήκες όπως θα διαμορφωθούν, όμως για το πρώτο δεν μπορούμε να έχουμε τον παραμικρό ενδοιασμό. Φυσικά δεν έχουμε, ούτε οι μεν ούτε οι δε…

Ανώνυμος είπε...

@ρα

Ρε φίλε, δε μας τα κάνεις λιανά, δηλ. ελληνικά αυτά που λέει ο Λένιν για να τα καταλάβουμε κι εμείς που δε σκαμπάζουμε εγγλέζικα;

Αφού είναι μεταφρασμένος όλος ο Λένιν στα ελληνικά, τι μανία είναι αυτή να τον τσιτάρουμε από τα εγγλέζικα!

Άσχετος στις ξένες γλώσσες

Ανώνυμος είπε...

Εστειλα ενα σχολιο αλλα το θαψατε. Γιατι?

Υπογραφη Ανωνυμος που εστειλε μηνυμα και το θαψατε.

Ανώνυμος είπε...

Μονίμως θύμα διαστρέβλωσης και στρεψοδικίας αυτός ο ρουφουμπου. Εσύ λοιπόν Μάριε που τα μιλάς φαρσί τα ρουφουμπουβικά (ίσως να έπεσες κι εσύ μικρός στην χύτρα με τν αμφιθεατρίνη, εμένα ο εαακίτης πανοραμίξ δεν μου μιλάει πλέον) κάνε μας μια μετάφραση της παρακάτω παραγράφου να μας διαφωτίσεις, να βρούμε όλοι μας τον δρόμο ρε παιδί μου για το πώς θα ηττηθεί επιτέλους η αστική τάξη:

"...Οι διεθνιστές-σοσιαλιστές δεν είχαν γραμμή "υπερασπίζουμε τα σύνορα με δικό μας αυτοτελές κέντρο οργάνωσης του αγώνα", αλλά γραμμή "πολεμάμε για την ήττα της αστικής μας τάξης". Οι μορφές, οι μέθοδες και ο χρονικός ορίζοντας είναι ένα ζήτημα, βεβαίως, για συγκεκριμένη εξέταση, αλλά η κατεύθυνση δεν είναι. Και καμία ταχυδακτυλουργία δε μπορεί να μασκαρέψει τη γραμμή "υπερασπίζουμε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα με αυτοτελή τρόπο, ενάντια και στην επιτιθέμενη και στην αμυνόμενη αστική τάξη" σε "πάλη για την ήττα της δικής μας αστικής τάξης". Είναι μάταιη η προσπάθειά σας να κρυφτείτε πίσω από τρυκ του στυλ "θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί", "οι συνθήκες θα κρίνουν την ενδεδειγμένη τακτική" και άλλα παρόμοια. Δεν πρόκειται για διαφορά στους χειρισμούς, αλλά στην κατεύθυνση..."

Τώρα για τα χωρία με τον Λένιν, η κατάσταση είναι πιο γελοία και από το κόψε-ράψε από τον αριστερισμό με χωρία που "απεδείκνυαν" ότι το κκε έπρεπε να συνεγραστεί με τον συριζα. Βίντατζ σάπιος αντικουκουεδισμός, με μπόλικη τρουίλα.

Και σόρρυ κιόλας σφυροδρέπανε αλλά μόνο αυτό μπορώ να κρίνω εδώ, το πολύ χαμηλό επίπεδο της τρολλαρίας και τίποτε άλλο, για το διά ταύτα της ανάρτησης ίσως κάπου αλλού.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

"Θεωρείς απάντηση τα άρθρα απ' το foxnews;"

Για έναν ανεξήγητο λόγο θεώρησα ότι το κουρδικό ζήτημα και ειδήσεις που αφορούν-κατά τη γνώμη μου-τη "βεντάλια των ανταγωνισμών" στην περιοχή που έγραψε ο Ριζοσπάστης, σε ενδιέφεραν. Κάποιον που θα τον ενδιέφεραν αυτά θα μπορύσε νομίζω να δει ότι από τη μια μεριά ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός πουλάει νταβατζιλίκι στους Κούρδους εναντίον αυτών που ο ίδιος είχε συγκροτήσει και εξοπλίσει (παλιότερα μάλιστα, στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και πριν, οι Κούρδοι και τα δικαιώματά τους, του ήταν παντελώς αδιάφοροι) κι από την άλλη ο τουρκικός ιμπεριαλισμός σφάζει τον ίδιο λαό με την ανοχή (τουλάχιστον) του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που λίγα χιλιόμέτρα πιο πέρα ο ίδιος λαός τον αντιμετωπίζει ως σωτήρα. Ο ίδιος αμερικανικός ιμπεριαλισμός, αυτός για τον οποίο πανηγυρίζουν οι Κούρδοι, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να τους (ξανα)πετάξει ως στυμμένη λεμονόκουπα στο παραμικρότερο φύσημα του αέρα των συμφερόντων του. Από τέτοιες ειδήσεις θα μπορούσε να συμπεράνει κάποιος κατά τη γνώμη μου ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα ενός λαού δεν πρέπει γενικά να μπαίνει κάτω από τη σημαία ενός ιμπεριαλιστή. Θα μπορούσε να συμπεράνει ότι ένας λαός δεν μπορεί να ελπίζει σε κάποιον "καλό" ιμπεριαλιστή γιατί τέτοιος δεν υπάρχει, παρά τα όσα-φανερά ή συγκεκαλλυμένα-λένε οι διάφοροι πωλητές σανού του Πούτιν. Προφανώς τέτοιες ειδήσεις δεν σε ενδιαφέρουν εσένα. Εσένα σε ενδιαφέρει..., α αυτό είναι κάτι που ξέχασες να το πεις.

ρα

Άσχετε με τις ξένες γλώσσες, σε ηλεκτρονική μορφή, στα αγγλικά καλώς ή κακώς νομίζω ότι υπάρχει (ώστε να μπαίνει και σύνδεσμος και κείμενο μαζί χωρίς υποψίες παρέμβασης στο κείμενο που παρατίθεται).

Tsigke είπε...


Όπως γράφει και ο Νεόφυτος υπάρχει και η τακτική και η στρατηγική. Στόχος η ήττα της αστικής τάξης. Παράλληλα αν η κατάσταση το επιβάλλει και έχεις τις ικανότητες και τις δυνάμεις να το κάνεις γιατί όχι συγκρότηση αυτοτελούς φορέα υπεράσπισης του πληθυσμού σου από τον εισβολέα, γεγονός που οδήγει ακόμα πιο εύκολα στο χτίσιμο παράλληλης εξουσίας.

Ανώνυμος είπε...

@ρα (δεύτερη και τελευταία φορά γιατί πρέπει να βγει και το μεροκάματο)

Ρε φίλε, το παρακάτω λινκ το ξέρεις;

http://vivlio2ebook.blogspot.gr/2015/03/blog-post_18.html

Το βρήκα εδώ http://fadomduck2.blogspot.de/2016/01/5-55.html

Κι αν δεν το ξέρεις, δεν χάθηκε ο κόσμος, τώρα το μαθαίνεις.

Μπαίνε λοιπόν στον κόπο να το επισκέπτεσαι, να διαβάζεις και να παραθέτεις Βλαδίμηρο από έγκυρη πηγή και προπαντός σταμάτα να μας αραδιάζεις τσιτάτα από ιστοσελίδες της σαβούρας του τροτσκισμού και στα εγγλέζικα από πάνω που ανάθεμα κι αν ξέρω πόσοι από μας τους εργάτες τα καταλαβαίνουνε…

Και δες κι αυτό http://laikhexousia.blogspot.de/2015/12/blog-post_25.html

Άσχετος στις ξένες γλώσσες

Ανώνυμος είπε...

@Ijon Tichy

Θεμελιώδης προϋπόθεση για μια έντιμη συζήτηση είναι να απευθύνονται οι απαντήσεις σε κείνον που θέτει τα ερωτήματα, όχι να επιστρέφονται τα ερωτήματα σε κάποιον άλλο.

Αν λοιπόν έχεις απορίες γι' αυτά που ρωτάει ο RFB, ας αποταθείς στον RFB. Αν έχεις θέμα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ας απευθυνθείς στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ίδιο σε ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, τους true ή οποιονδήποτε άλλο. Αν σε θίγει "το επίπεδο της τρολαρίας", ας απευθυνθείς στον κάθε zoot που συνεισφέρει στη συζήτηση μόνο συνθήματα οπαδού ΠΑΕ.

Πάντως σε μένα, που δε φιλοδοξώ να εκπροσωπήσω κανένα, αρνείσαι ή αδυνατείς να απαντήσεις. Όσους εχθρούς του ΚΚΕ και να επικαλεστείς, αυτό παραμένει γεγονός.

@ρα

Καθόλου δεν ξέχασα να πω τι με ενδιαφέρει. Επειδή προφανώς σου διέφυγε, θα το επαναλάβω για 3η φορά.

Η σφαγή άμαχων Κούρδων από το τουρκικό κράτος, εντάχθηκε από το Ρ στη "στη «βεντάλια» των ανταγωνισμών σε ολόκληρη την περιοχή" και μάλιστα στην ίδια κατηγορία με τα "σχέδια αυτονομίας και δημιουργίας του Κουρδιστάν".

Εγώ μιλάω για το Ριζοσπάστη, εσύ απαντάς με ειδήσεις από το foxnews, που μετά τις παρουσιάζεις ως "ειδήσεις γενικώς".

Ρωτάω λοιπόν ευθέως, για το θέμα που ΕΣΥ έβαλες, προσπαθώντας να στρέψεις την κουβέντα αλλού: Θεωρείς το καθήκον του Ριζοσπάστη στο ίδιο επίπεδο με το ρόλο αντιδραστικών ΜΜΕ, οργάνων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού; Θεωρείς θέση την απλή περιγραφή των ιμπεριαλιστικών παιχνίδια, χωρίς ανάλυση και χωρίς δια ταύτα;

Σ' ευχαριστώ πάντως που με ενημερώνεις για τους αμερικανικούς και τουρκικούς χειρισμούς στο Κουρδικό. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι ο ιμπεριαλισμός διαιρεί τους λαούς, βάζει τα κομμάτια τους κάτω από ξένες σημαίες και τα παραδίδει στον ένα ή τον άλλο σφαγέα!

Ρωτάω όμως για πολλοστή φορά, ΕΣΕΝΑ και όχι τον ιμπεριαλισμό ή τους πωλητές σανού του Πούτιν: Η δική ΣΟΥ θέση για το Κουρδικό ζήτημα, ποια είναι; Να τους σφάξουν μέχρι τον τελευταίο, αρκεί να μη μπουν κάτω από ξένη σημαία; Κάτω από τίνος τη σημαία είναι τώρα οι Κούρδοι της Τουρκίας, θέλουν δε θέλουν; Κάτω από τίνος τη σημαία σφάζονται;

Γενικώς τώρα, επειδή παρατηρώ μία εμμονή ότι το ΚΚΕ βάλλεται από παντού, δεν έχω καμιά προσωπική φιλοδοξία και επομένως δεν κωλύομαι να πω ευθέως τα εξής.

* Όσοι διαβάζουν τον Ιμπεριαλισμό πηδώντας τις μισές παραγράφους,

* όσοι κρύβουν την παθητικότητα τους περιμένοντας δήθεν το δικό τους λαό να ωριμάσει και παράλληλα απαξιώνουν τον ένοπλο αγώνα άλλων λαών για επιβίωση,

* όσοι κρύβονται πίσω από σκιάχτρα μην τολμώντας (για την ώρα) να αρνηθούν ανοιχτά το δικαίωμα άλλων λαών να συνεχίσουν να υπάρχουν ως λαοί και όχι ως ιθαγενείς και σφάγια,

* όσοι έχουν κάνει τόσες παραχωρήσεις στο σωβινισμό που μπαινοβγαίνουν στις κουβέντες τους ανωνυμογράφοι, χαφιέδες, φασίστες,

* όσοι μεταμφιέζουν σε εύπεπτο Λένιν μια καρικατούρα του αποστάτη Κάουτσκι, έχοντας και την ξεδιαντροπιά να αποκαλούν αποστάτες τους άλλους

όλοι αυτοί οι εξυπνούληδες δεν κινδυνεύουν από κανένα επειδή δεν αποτελούν απειλή για κανένα.


Αν δεν αλλάξουν, απλώς το λαϊκό αισθητήριο θα φτάσει να τους περιφρονεί απόλυτα, εξίσου με τους ανεμόμυλους με τους οποίους σκιαμαχούν. Εξίσου με τους φραξιονιστές που μόλις ξεφορτώθηκαν, με τους λαέδες, τις ανταρσύες, τους μαοϊκούς, τους σύριζες και όλο αυτό τον παρακμιακό εσμό της παρακμιακής και ξεφτιλισμένης ευρωνατοϊκής επαρχίας που τους ανέχεται.

Μάριος

Ανώνυμος είπε...

Άσχετε με τις ξένες γλώσσες αυτά που δίνεις είναι σε μορφή pdf και από τον υπολογιστή μου δε μπορώ να τα ανοίξω ούτε να κάνε αντιγραφή και επικόλληση(μπορεί να φταίω εγώ που δεν ξέρω πολλά από υπολογιστές, μπορεί να φταίει και ο υπολογιστής μου που δεν είναι και πολύ σύγχρονος). Επιπλέον, νομίζω ότι αφορά σκανάρισμα ολόκληρων βιβλίων της Σύγχρονης Εποχής και ανέβασμά τους στο διαδίκτυο. Αυτή είναι πρακτική που αν δεν προέρχεται από το ΚΚΕ ή τη Σύγχρονη Εποχή δε με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ δε θα το έκανα. Τέλος μπορεί να έχω πολύ καλή γνώμη για τη laikhexousia.blogspot αυτό όμως δε σημαίνει ότι συμμερίζομαι τη γνώμη σου για κάθε άλλο ιστότοπο που παραθέτεις. Αν πάντως έχεις καμιά αντίρρηση για την ακρίβεια των αποσπασμάτων που έβαλα ή οποιουδήποτε άλλου κειμένου από τον ιστότοπο που παρέθεσα πολύ ευχαρίστως να μου την επισημάνεις.

Καλή σου δουλειά

ρα

Ανώνυμος είπε...

Το που την εντάσσει ο Ριζοσπάστης έχει να κάνει με τη πραγματικότητα και τη πραγματικότητα την αντικατοπτρίζουν και οι ομολογίες, παραδοχές κτλ των μμε του αμεικανικού ιμπεριαλισμού. Είδες πάντως τι εύκολα που επιβεβαίωσες εκείνα τα ίσως που είχα γράψει για σένα λίγο παραπάνω; Άλλος λαός τώρα οι Κούρδοι της Τουρκίας κι άλλος λαός ο ίδιος λαός στο Ιράκ. Για της Τουρκίας σε πιάνει στενοχώρια για του Ιράκ είναι αόρατοι. Ε λοιπόν πολύ απλή είναι η απάντηση. Ο κουρδικός λαός στο μεγάλο του μέρος δε μάχεται κάτω από τη δική του σημαία. Μάχεται κάτω απο τη σημαία αυτών των Κούρδων που τον έβαζαν μαζικά να ψηφίζει Ερντογάν για να γλυτώσει το σφάξιμο των κεμαλικών ώστε να τους σφάζει τώρα ο Ερντογάν. Αυτών των κούρδων που το λαό τους τον εμπλέκουν στους ενδο-ιμπεριαλιστκούς ανταγωνισμούς μόνο και μόνο για την τσέπη τους. Όσο οι λαοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό θα σφάζονται χωρίς ελπίδα οι θυσίες τους να πιάσουν τόπο. Γιατί υπό αυτούς τους όρους ακόμα και η "νίκη" ήττα θα είναι και γι' αυτόν το λαό και για τους γειτονικούς του λαούς ενώ η ειρήνη απλά θα προετοιμάζει τον επόμενο πόλεμο. Μόνο στη φαντασία σου κάποιος ύψωσε το δάχτυλο στους λαούς και τις θυσίες του.

ρα

Ανώνυμος είπε...

@ ρα

@ Άσχετος στις ξένες γλώσσες

Για να λύσω πρακτικά το πρόβλημα: Ό,τι παραθέτει ο ρα από τον Β. Ι. Λένιν στα αγγλικά στις 8 Ιανουαρίου 2016 - 3:07 μ. μ. υπάρχει εδώ: Β. Ι. Λένιν, Άπαντα, Τόμος 30, Ιούλης 1916–Φλεβάρης 1917, Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα 1981, σελίδες 223–224.

Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω με τον Άσχετο ότι εφόσον υφίσταται όλο το έργο του Β. Ι. Λένιν στα ελληνικά, παραθέματα από τα κείμενά του στα αγγλικά πόσω μάλλον όταν προέρχονται από τροτσκιστικές ιστοσελίδες κι ιστότοπους, καλό θα είναι να αποφεύγονται. Κι αν δεν θέλουμε να υποστηρίζουμε διαδικτυακές κλεψιτυπίες, αγοράζουμε τον ή τους συγκεκριμένο ή συγκεκριμένους τόμους των «Απάντων» της ΣΕ, βρίσκουμε το χωρίο ή το άρθρο του Βλαδίμηρου, το πληκτρολογούμε και το αναρτούμε όπως κάνει σε άλλη ιστοσελίδα καλή του ώρα ο Μη Απολιθωμένος (χάθηκε εδώ και βδομάδες αυτή η ψυχή, ελπίζω να είναι καλά).

Σε τελευταία ανάλυση είναι ζήτημα υπερνίκησης της εσωτερικής μας νωχέλειας…

Παρατηρητικός

Ανώνυμος είπε...

Πάει άλλη μια διαστρέβλωση και στρεψοδικία, το γυρίσαμε στο "πληροφορίες εντός" χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις από εκεί που την λέγαμε στον άναυδο και σε άλλους για το πώς αδικούν τον ρουφουμπου. Δεν θα μάθουμε λοιπόν πώς θα ηττηθεί η αστική τάξη σε δυο γραμμές από τους φωστήρες, κρίμας.

Ijon Tichy

ΥΓ1: Ρε τι μου θυμίζει αυτό με τα bold, τι μου θυμίζει....
ΥΓ2: "...όσοι κρύβουν την παθητικότητα τους περιμένοντας δήθεν το δικό τους λαό να ωριμάσει και παράλληλα απαξιώνουν τον ένοπλο αγώνα άλλων λαών για επιβίωση,..¨: με άνθρωπο που έχει πάρει το καλάσνικόφ του και πολεμάει τον isis μέρα νύχτα μιλάμε τόση ώρα καθώς φαίνεται.

zoot horn rollo είπε...

Γεια σου Μαριε "σοβαρε". Πειθεις...
Παντως ειμαι οπαδος πραγματι. Οπαδος του "αντισεντονισμου" και φανατικος μαλιστα.

zoot horn rollo είπε...

Τωρα κι "εντιμοι". Ενταξε, εγω μοιαζω με χουλιγκαν με βαση αυτα που γραφετε, δεν ειστε καλυτεροι και σας εχουν παρει χαμπαρι κι αλλοι, ας "φερονται" καλυτερα απο 'μενα.

Ανώνυμος είπε...

Οι κουρδοι θα σφαχτουν αν παλεψουν κατω απο την σημαια της εργατικης ταξης, ενω τωρα περπατανε γυμνοι στα λιβαδια με ξεπλεκες πλεξουδες ας πουμε;

Ο.Χ.Ε.Π.

Αναυδος είπε...

μαριε αυτοκλητε υπερασπιστη του ρουφουμπου η διαστρεβλωση δεν ειναι ποτε καλος οδηγος

ποιος σφαζει κουρδους ποτε και γιατι

οι τουρκοι σφαζουν κουρδους στην τουρκια ενω εξοπλιζουν ενισχυουν εκπαιδευουν τιυς κουρδους του ιρακ οι οποιοι σταθηκαν στο πλευρο των ΗΠΑ ενάντια στο Σανταμ (που τους εσφαζε κι αυτος). Οι ΗΠΑ ενισχυουν τους κουρδους σε Συρια, Ιρακ και εμμεσα Τουρκια. Στη Συρια τους σφαζουν οι πρωην συμμαχοι των ΗΠΑ (ισις) αλλα και παρα τα χρονια συμμαχιας στραφηκαν εναντια στον Ασαντ ο οποιος φιλοξενουσε τον Οτσαλαν μεχρι το 1999 αλλα απειλουμενος απο τους τουρκους τον παρεδωσε στους ελληνες κι εκεινοι στους τουρκους. Το πκκ απωθειται απ τους πεσμεργκα του ιρακ, υπαρχουν και οι κουρδοι του Ιραν που αξιοποιουνται από τις ΗΠΑ στον αγωνα εναντιον του κλπ κλπ κλπ

οι κουρδοι αποτελουν τον μπαλαντερ για καθε ιμπεριαλιστη στη Μ. Ανατολη και δυστυχως οι ηγεσιες τους εχουν αποδεχτει το ρολο αυτο και συμμετεχουν ενεργητικα στα παιχνιδια αυτα με αποτελεσμα να σερνουν το λαο τους στη σφαγη

το οτι το μαρμαρο παντα το πληρωνει ο λαος ειναι το μονο βεβαιο και ακομη χειρότερα αν το μαρμαρο πληρωνεται οταν τασσεται εκων ακων κατω απο ξενες σημαιες

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=5197746&textCriteriaClause=%2B%CE%A3%CE%A6%CE%91%CE%93%CE%97+%2B%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%94%CE%A9%CE%9D

Ανώνυμος είπε...

@Νεόφυτος, Άναυδος

Σύντροφοι, δεν ξέρω τι ακριβώς διαβάζετε. Ίσα-ίσα το αντίθετο είπα, ότι δε μπορεί να υπάρξει άδικος πόλεμος κι από τις δυο πλευρές, μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, όσο οι δυο χώρες είναι «ευρωατλαντικές επαρχίες», αλλά μόνο ιμπεριαλιστική επέμβαση σε βάρος της Ελλάδας «δι’αντιπροσώπου» (όπως έγινε σε βάρος της Κύπρου το ’74, Άναυδε, το κατάλαβες;). Όλα τα σχόλια σας βασίζονται στη διαστρέβλωση αυτής της θέσης – κάτι όχι πολύ έξυπνο, ούτε και τιμητικό…

@ρα, Ijon, Tsigke και λοιποί

Εξακολουθείτε να τα’χετε χαμένα. Όσα αποσπάσματα, βρισιές και εξυπναδούλες κι αν αραδιάσετε για άσχετα με το θέμα μας ζητήματα, απάντηση δε δίνετε. Σας ρωτάνε αν στην περίπτωση ενός άδικου, ιμπεριαλιστικού και από τις δυο πλευρές, πολέμου θα καλέσετε τους εργάτες να πολεμήσουν τον επιτιθέμενο (έστω και «αυτοτελώς») ή θα τους καλέσετε να ανατρέψουν την αστική τους τάξη και εσείς απαντάτε ότι ο Λενινισμός γενικά δεν αρνείται την έννοια της πατρίδας, της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της άμυνας κλπ και ότι παλεύει για την ήττα της αστικής μας τάξης και όχι τη νίκη της επιτιθέμενης. Τρικυμία εν κρανίω.

Αναρωτιέμαι τι θέλετε να πείτε, πραγματικά. Η ιμπεριαλιστική (ας υποθέσουμε) Ελλάδα δέχεται επίθεση από την εξίσου ιμπεριαλιστική (λέμε τώρα) Τουρκία. Το ΚΚΕ και το ΚΚΤουρκίας πρέπει να καταψηφίσουν τις πολεμικές πιστώσεις, ναι ή όχι; Κηρύσσεται επιστράτευση. Το ΚΚΕ και το ΚΚΤουρκίας θα αγωνιστούν για τη ματαίωσή της; Στο μέτωπο, οι κομμουνιστές και από τις δυο πλευρές θα ζυμώνουν την ανάγκη συναδέλφωσης των στρατιωτών ή όχι; Στα μετόπισθεν, τόσο το ΚΚΕ, όσο και το ΚΚΤουρκίας θα ξεσηκώσουν με απεργίες κλπ. τους εργάτες για να στρέψουν το λαό ενάντια στην κυβέρνησή τους; Αυτά είναι τα ερωτήματα που αρνείστε πεισματικά να πάρετε θέση, γιατί καταλαβαίνετε πόσο σας εκθέτουν. Τι σχέση έχουν οι βυζαντινισμοί για το αν θέλουμε την ήττα της κυβέρνησής μας ή τη νίκη της επιτιθέμενης χώρας; Αν κάνουμε εμείς αυτό που πρέπει και οι Τούρκοι επίσης, θα πετύχουμε και οι δυο το στόχο μας. Αφήστε, λοιπόν, τις πιρουέτες και πάρτε θέση.

Καταλαβαίνετε, φυσικά, ότι αν πάρετε θέση στο προφανές, ότι δηλαδή το ΚΚΕ και το ΚΚΤουρκίας έχουν αυτά ακριβώς τα καθήκοντα, τότε ολόκληρη η τρέχουσα ζύμωση και φιλολογία περί «Τουρκικής επιθετικότητας», «προκλήσεων», «κυριαρχικών δικαιωμάτων» κλπ. είναι στο κενό. Αν υπάρχει ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, η ευθύνη για όλα αυτά δεν είναι των Τούρκων μόνο, αλλά και των δυο. Δεν υπάρχει μόνο «τουρκική επιθετικότητα», αλλά και «ελληνική επιθετικότητα». Μόνο αν πείτε αυτό – που δεν το λέτε – έχετε δικαίωμα να πείτε μετά ότι το ζήτημα δεν είναι αν το ΝΑΤΟ είναι «πιο επιθετικό» από τη Ρωσία, αλλά το ότι και οι δυο είναι ιμπεριαλιστές που τσακώνονται για το μοίρασμα του κόσμου κλπ. Αλλιώς, όλα όσα έγραψαν ο Μάριος και ο Γηράσκων είναι απολύτως ορθά.

RFB

Ανώνυμος είπε...

Και για να το διευκρινίσω απολύτως. Δεν ξέρω τι εννοούν οι δυο παραπάνω συνομιλητές. Αν όμως εννοούν ότι ενώ σωστά επισημαίνουμε τον ενδοϊμπεριαλιστικό χαρακτήρα της αντιπαράθεσης στη Συρία και την Ουκρανία, στα «του οίκου μας» κάνουμε την πάπια και υποχωρούμε στο σωβινισμό, τότε διαφωνώ μαζί τους (η ανάλυση μου θυμίζει όντως τον παραδοσιακό μαοικό χώρο). Εγώ λέω ότι το πρόβλημα με το ΚΚΕ είναι ακριβώς το αντίθετο: ότι ενώ η θέση τους στο Αιγαίο είναι σωστή υπό την έννοια ότι η αστική μας τάξη έχει ξεπουλήσει για τα κέρδη της την εθνική κυριαρχία (ακριβώς όπως έλεγε ο Στάλιν στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ) και καθώς σέρνει τη χώρα στο άρμα του ευρωατλαντισμού προετοιμάζει νέες «μικρασιατικές καταστροφές», εν τούτοις η θέση αυτή έρχεται σε αντίφαση με τις θεωρητικές αναλύσεις που μιλούν για ελληνικό ιμπεριαλισμό, άδικο πόλεμο από κάθε πλευρά κλπ. Το ίδιο και στη Συρία ή την Ουκρανία: πολιτικά σωστά δεν εξισώνεται η ρωσική εμπλοκή με την ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση, αλλά αυτό δεν εξηγείται με βάση τις λάθος αναλύσεις και την άρνηση ουσιαστικής αξιοποίησης των αντιθέσεων στο στρατόπεδο των καπιταλιστών.

Ένα μικρό σχόλιο για το Κουρδικό, μιας και τέθηκε. Το αίτημα της εθνικής αυτοδιάθεσης δεν είναι απόλυτο, λέει ο Λένιν, αλλά υποτάσσεται, όπως και κάθε γενικά αστικοδημοκρατικό αίτημα, στα συμφέροντα της παγκόσμιας επανάστασης. Σήμερα, η εθνική αυτοδιάθεση των Κούρδων μπορεί να περάσει μέσα από δυο πιθανούς δρόμους: (α) μέσω της ανατροπής του Άσαντ και μιας διευθέτησης της κρίσης σύμφωνα με τα συμφέροντα του ευρωατλαντισμού στην περιοχή (προοπτική που δημιουργεί την ανάγκη «ανταλλαγμάτων» για την τουρκική αστική τάξη σε Κύπρο-Αιγαίο κι όχι μόνο), (β) μέσω μιας επαναπροσέγγισης του PKK με τη Ρωσία, η οποία θα αλλάξει άρδην τους συσχετισμούς και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για κρίσιμη ήττα του ευρωατλαντισμού. Με βάση την ανάλυση – με την οποία συμφωνώ – ότι κύριος αντίπαλος για το επαναστατικό κίνημα στην παρούσα φάση είναι η ευρωατλαντική ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, η αυτοδιάθεση των Κούρδων μπορεί να υποστηριχτεί μόνο κάτω από τη δεύτερη από τις παραπάνω, εκδοχή, σε συνδυασμό με τη συμπόρευση με τη Συριακή αντίσταση και την πάλη ενάντια στις μαριονέτες τύπου Μπαρζανί. Φυσικά, είναι περιττό(;) να θυμίσω και τη βασική λενινιστική θέση ότι η αναγνώριση του δικαιώματος για αυτοδιάθεση στον Κουρδικό λαό δεν αδυνατίζει, αλλά δυναμώνει το κάλεσμα για κοινή πάλη των εργατών των δυο λαών, για την επανάσταση και το σοσιαλισμό.

Και ένα μικρό, τελευταίο σχόλιο για τον Αττίλα: ένα έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, στο οποίο συνήργησαν ελληνική (πραξικόπημα κλπ.) και τουρκική αστική τάξη (εισβολέας) μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Αν όμως δούμε μόνο αυτή την πλευρά και δε δούμε παράλληλα ότι σε αυτό το «τρίο» η ελληνική πλευρά ήταν η «ριγμένη» της υπόθεσης (και τη «βρώμικη δουλειά» έκανε και ανταλλάγματα δεν πήρε), τότε δε μπορεί να εξηγηθεί λ.χ. το γιατί ο Καραμανλής αμέσως μετά τη μεταπολίτευση έβγαλε – έστω προσωρινά – τη χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, γιατί στη συνέχεια παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στην ουσία ανοίγοντας το δρόμο στον διάδοχό του Παπατζή Β’, τον οποίο μερίδα της αστικής τάξης προόριζε για βασικό «διαπραγματευτή» για λογαριασμό της, για την άρση της «αδικίας», μια διαπραγμάτευση που και τότε απέτυχε (βλέπε mea culpa και Νταβός) και αποτυγχάνει διαρκώς μέχρι σήμερα. Πόσο δίκιο είχε ο σ. Οκουγιάν στη συνέντευξή του, τελικά: όλες οι αστικές τάξεις θα ήθελαν να είναι ιμπεριαλιστές, λίγες όμως μπορούν στην πραγματικότητα να είναι…

RFB

zoot horn rollo είπε...

Μαριος και γηρασκων οι καλυτεροι, τι να λεμε. Τα ιδια και τα ιδια...αυτολογοκρινομαι μετα...

Neophyte_commie είπε...

«Αν υπάρχει ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, η ευθύνη για όλα αυτά δεν είναι των Τούρκων μόνο, αλλά και των δυο. Δεν υπάρχει μόνο «τουρκική επιθετικότητα», αλλά και «ελληνική επιθετικότητα».»

Καλέ μου άνθρωπε RFB (και κόψε αυτό το «σύντροφε πια»), ποιος σου αρνήθηκε την ύπαρξη ελληνικής επιθετικότητας; Αυτή υπάρχει σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Σε στρατιωτικό όμως δεν υπάρχει, πώς να το κάνουμε. Η διαφορά μας δεν είναι εδώ. Η διαφορά μας είναι πως εσυ θεωρείς ότι η ελληνική και η τουρκική και η συριακή και η ρωσική κλπ αστικές τάξεις δεν είναι ιμπεριαλιστικές, και δήθεν άγονται και φέρονται από ΗΠΑ/ΕΕ, που είναι οι μόνες ιμπεριαλιστικές. Κατ' αυτόν τον τρόπο αθωώνεις τις αστικές τάξεις όλων αυτών των χωρών, και ιδιαιτέρως της ελληνικής που είναι και το θέμα μας. Ζητάς πληροφορίες για τεχνικές λεπτομέρειες (μόνο σχέδια μαχών που δεν ζήτησες) και τις ανυψώνεις σε ζητήματα ουσίας, που δήθεν κρύβουν αντιφάσεις στην στρατηγική, όμως δεν σε απασχολεί αυτό, αλλά απλώς πώς θα βγάλεις λάδι την ελληνική αστική τάξη και αντιστοίχως πώς θα δικαιολογήσεις την αντίστοιχη τακτική άλλων δυνάμεων σε άλλες χώρες. Απλά πράγματα. Τα υπόλοιπα «θα απομονωθείτε» κλπ έχουν μουχλιάσει από το 2012. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να ειπωθεί.

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, σύντροφε Νεόφυτε (όπως εξήγησα παραπάνω σε κάποιον άλλο, είναι δικαίωμά μου να αποκαλώ όπως θέλω τους ανθρώπους και δικαίωμά τους να δέχονται ή να αρνούνται τον χαρακτηρισμό μου); Δηλαδή, η ευθυγράμμιση της ελληνικής αστικής τάξης σε όλες τις ιμπεριαλιστικές πολεμοκάπηλες επιλογές τι είναι; Η συμμετοχή της στην Κορέα, στο Κόσοβο, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στην Αδριατική (επί Γιουγκοσλαβικού πολέμου) δεν είναι στρατιωτική επιθετικότητα; Φυσικά και είναι.

Η αστική μας τάξη είναι προθυμότατη να στέλνει στρατό όπου της απαιτούν οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ να στείλει, αλλά καθόλου (ή, έστω, "υπό όρους") πρόθυμη να υπερασπίζει αποφασιστικά τα σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό εσένα δε σου λέει τίποτε για τον χαρακτήρα της. Όταν την καταγγέλλουμε για εξαρτημένη από τον ιμπεριαλισμό, εσύ βλέπεις ότι την αθωώνουμε. Απλά πράγματα. Εσύ έχεις το πρόβλημα, όχι εγώ.

RFB

RFB

zoot horn rollo είπε...

RFB RFB όπως καρέτα καρέτα.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Το οτι φτασαμε το "φιδακι" ρουφουμπου(απαντηση στο "συντροφοι" και δικαιωμα μου κι εμενα) να κατεβαζει σεντονια για την αστικη μας ταξη ,απο κει που ουτε στην σκεψη του καν δεν την ειχε,την θεωρω νικη των συντροφων που συμμετεχουμε στην κουβεντα .Επομενος στοχος να τον πεισουμε οτι η ΕΣΣΔ μας τελειωσε και οτι οι "Ρωσοι ολιγαρχες"(αλλη παπαντζα που μας εβαλαν οι αστοι στο στομα ) ΔΕΝ ειναι το νεο ΠΓ του ΚΚΣΕ ...

(ολα τα λεφτα η "αναλυση" του για το Κουρδικο και Κυπριακο με την ..."ριγμενη" αστικη μας ταξη !!! το -"εθνικο" - αιμα νερο δεν γινεται τελικα ...)

Neophyte_commie είπε...

Αυτό που είπε ο Ζούκοφ. Είπα ότι δεν έχει στρατιωτική επιθετικότητα η Ελλάδα ως προς την Τουρκία (γιατί αυτό έθεσες προς το τέλος, ούτε-καν-συναγωνιστή RFB), όχι γενικώς! Γενικώς έχει και παραέχει και μάλιστα παίρνει και πρωτοβουλίες γι' αυτό, όχι γιατί δήθεν τη σέρνουν οι ΗΠΑ ή η ΕΕ ή όποιος άλλος, αλλά γιατί κερδίζει από αυτό η αστική της τάξη, ωφελείται, το κυνηγάει με νύχια και με δόντια, ακριβώς γιατί είναι χώρα ιμπεριαλιστική. Οπωσδήποτε χαμηλότερα στην πυραμίδα από τις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Ρωσία, αλλά πάνω-κάτω στα ίδια με Συρία, Κύπρο, Αίγυπτο. Σαφώς υψηλότερα από τίποτε υποσαχάριες χώρες κλπ. Αυτά τα 'χουμε λύσει οριστικά. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια (πνευματική), αλλά η φτώχεια (η οικονομική) δεν χρειάζεται κατ' ανάγκη πολλά λόγια.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Ζούκωφ, έλεος πια! Να διαφωνούμε στα πραγματικά θέματα διαφωνίας, οκ, το καταλαβαίνω. Αλλά να διαφωνείς και στο ότι μια, να το πούμε πιο αδύναμη (όπως λες εσύ) ή εξαρτημένη (όπως λέω εγώ) αστική τάξη μπορεί να "ρίχνεται" από τις πιο ισχυρές ιμπεριαλιστικές αστικές τάξεις (σύμφωνα με το σχήμα σου) ή από τις ιμπεριαλιστικές (σκέτο) αστικές τάξεις από τις οποίες εξαρτάται (σύμφωνα με το δικό μου), εντάξει, το θεωρώ αστείο - διαφωνείς απλώς για να διαφωνήσεις μαζί μου και συγγνώμη που στο λέω έτσι. Έχουμε ανοιχτά θέματα να τσακωθούμε, ένα σωρό. Αυτό, δεν ήταν ένα από αυτά, πίστεψέ με.

Τώρα, στο άλλο "μαργαριτάρι" του Νεόφυτου. Ρε Νεόφυτε, πού την είδες την "οικονομική επιθετικότητα" της Ελλάδας ενάντια στην Τουρκία; Εκτός αν τα 3 δισ. που συμφώνησε πρόσφατα να της χαρίσει η ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι "επιθετική" ενέργεια και το'χω παρεξηγήσει. Εδώ, για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, άλλοι έβαζαν βέτο και όχι η Ελλάδα.

Επίσης εξήγησέ μου τι σόι ιμπεριαλιστική είναι εκείνη που δεν ασκεί στρατιωτική επιθετικότητα ενάντια, αφενός σε προφανώς πολύ πιο αδύνατες χώρες από αυτήν - και μάλιστα χώρες που ανήκουν στην υποτιθέμενη "οικονομική ενδοχώρα" της - όταν την "ενοχλούν" (όπως τα Σκόπια), ενώ ενάντια σε χώρες που ευθέως την απειλούν, η "άμυνά" της είναι επιπέδου ...Ιμίων, παράδοσης του Οτσαλάν (αλήθεια, τι γεωπολιτικά κέρδη αποκόμισε η ελληνική αστική τάξη από αυτό, μου εξηγείς; εδώ ακόμα και η μισή ΚΥΠ "τα'καψε" με αυτή την ενέργεια...) και "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ". Όσο για τις πρωτοβουλίες που παίρνει - τρομάρα της - μπορείς να μου κατονομάσεις ΜΙΑ (1) στρατιωτική πρωτοβουλία που πήρε χωρίς την "έγκριση" του μεγάλου της αφεντικού; Όχι πολλές, μόνο μια να μου πεις. Εδώ κάτι οπλικά συστήματα πήγε να αγοράσει από τη Ρωσία (όχι τσαμπουκάδες, εκστρατείες και τέτοια, για μια αγορά μιλάμε) και έχουν πάει φυλακή (ή στον τάφο...) όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην προμήθεια. Μας δουλεύεις;

Η Ελλάδα τσαμπουκαλεύεται στρατιωτικά ή οικονομικά μόνο ενάντια σε χώρες που δεν της έχουν φταίξει σε τίποτε γεωπολιτικά (ίσα-ίσα το Ιράν π.χ. που του επέβαλε κυρώσεις ήταν η μόνη χώρα από όπου αγόραζε πετρέλαιο με πίστωση), αλλά είχαν την ατυχία να "ενοχλούν" το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους. Αντίθετα, στις χώρες από τις οποίες κινδυνεύει άμεσα (Τουρκία) ή έμμεσα (Αλβανία, Σκόπια: τα νέα υπερ-προτεκτοράτα των ΗΠΑ στην περιοχή, για όλες τις "βρώμικες δουλειές" - ή μήπως υπάρχει και ο "αλβανικός ιμπεριαλισμός", να τρελαθώ τελείως;) κάνει την κότα...

Έχετε πλήρη απόσπαση από την πραγματικότητα, παιδιά. Ευτυχώς, ακόμα και η ηγεσία του ΚΚΕ είναι πιο προσεκτική και "στρογγυλεμένη" στις διατυπώσεις της.

RFB

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

ρε σεις ο Δελαστικ ειναι ή ο Λιακοπουλος ?
Ιμπεριαλισμος = οι οδηγιες του STRATENGO και αντε μεχρι Ρωμαικου ...IMPERIUM ,με στρατιωτακια νομιζει μονο οτι παιζεται το παιχνιδι!!!
Διαβασε και καμμια αστικοφυλλαδα οικονομικη ρε ρουφουμπου ...
οι ιδιοι τα λενε και καυχιονται κι ολας .Ρωτα κανα μηχανικο που δουλεψε στο ΚΑΤΑΡ ή στο ΚΟΥΒΕΙΤ και αμα βρηκε καμμια κατασκευαστικη που ΔΕΝ ηταν Ελληνικη .Κανε ενα ταξιδακι Τουρκια ,Βαλκανια εως Ρωσια να δεις ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ανηκουν απο πλειοψηφια τραπεζων ,ασφαλιστικων ,μεχρι τζογο και ...πορνεια ....και μετα ξαναπαρε αγκαλια τον "Ιμπεριαλισμο" του Λενιν να μας γραψεις τις παπαριες σου για γεωπολιτικα ...προταγματα
Για την Ναυτιλια τους αστο ...θα σε παρουν τα κλαμματα για την ...καταντια και θα μας ζητας και ερανους...

Ανώνυμος είπε...

Αφού λοιπόν εσύ διαβάζεις, Ζούκωφ, τις οικονομικές αστοφυλλάδες και ιστοσελίδες, για πες μας τα μετοχολόγια των 15 μεγαλύτερων μονοπωλιακών ομίλων της χώρας, που κατέχουν το 75% και πάνω του συνολικού όγκου κερδοφορίας. Πες μας το βαθμό κεφαλαιακής μόχλευσής τους, πες μας από ποιές τράπεζες δανείζονται, πες μας ποια funds κατέχουν πακέτα μετοχών, ξαναδιάβασε μετά τον Ιμπεριαλισμό και τα συζητάμε, άσχετε...

Για τη Ναυτιλία, είπες; Λονδίνο, Νέα Υόρκη, δολλάριο, Royal Bank of Scotland. "Ελληνική" τη λένε τώρα; Ακόμα και τις φοροαπαλλαγές της στο ελληνικό σύνταγμα τις οφείλει σε διάταξη περί προστασίας ...των ξένων επενδύσεων! Η πλάκα σας έχει και τα όριά της, συνέλθετε...

RFB

Neophyte_commie είπε...

Όσοι αρνούνται να δουν ότι η μια χούφτα ιμπεριαλιστών του 1900 έχει αυξηθεί κατά πολύ κατά τον τελευταίο αιώνα, ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσης του κεφαλαίου και της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, νομίζουν ότι η αλβανική αστική τάξη «έκλεβε τρία αυγά για κέικ» (όπως πήγαινε το ρατσιστικό ανέκδοτο της εποχής) και ξαφνικά τής έπεσε από τον ουρανό η πρόσβαση στη Σερβία διά της αποσπάσεως του Κοσσυφοπεδίου και στην ΠΓΔΜ διά της διαρκούς αντιπολίτευσης (πίεσης) στον Γκρουέφσκι. Έτσι, όπως στους αρχαίους Εβραίους έπεσε το μάνα και τους «υποσχέθηκε ο θεός» τη γη Χαναάν. Είναι άλλο πράγμα ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι πάρα πολύ ισχυρότερος και είχε την πρωτοβουλία στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, και εντελώς άλλο ότι ο ελληνικός κέρδισε τα μάλα από τις επενδύσεις στα Βαλκάνια και ότι οι Αλβανοί αστοί πάτησαν το πόδι τους σε δύο ακόμη χώρες, έστω μικρές και γενικά αδύναμες. Το μοντέλο των εντελώς εξαρτημένων αστικών τάξεων, που χρειάζονται τη βοήθεια του προλεταριάτου για να «απελευθερωθούν», απλά δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα. Δεν είναι μόνο ποιός έχει το καλύτερο μαχαίρι για να κόψει το ψωμί, είναι και ποιος το τρώει.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως, αν και νουμπάς οικονομικά, βλέπω οτι οι ελληνικές εταιρίες είναι που παίζουν μπάλα.
http://www.fortunegreece.com/company-list/top-100/details/14915/


Σ

Ανώνυμος είπε...

Ποιοί "αλβανοί αστοί" ρε Νεόφυτε, θα μας τρελάνεις; Στην Αλβανία παλινορθώθηκε ο καπιταλισμός στις αρχές του '90 και η καπιταλιστική ανάπτυξη ξεκίνησε πάνω στη βάση μιας διαλυμένης και πάμπτωχης χώρας. Στις επιχειρήσεις για την αποσταθεροποίηση ξεκίνησε να συμμετέχει σχεδόν από την πρώτη μέρα της. Πότε πρόλαβε σε μερικούς μήνες μέσα και αναπτύχθηκε για να φτάσει στο "ιμπεριαλιστικό στάδιο" που λέτε, όπως το λέτε τελοσπάντων; Κι αφού είσαι κι εσύ φοβερά ενημερωμένος στις οικονομικές εξελίξεις, δε μας λες και μερικά "αλβανικά μονοπώλια" που "έβαλαν πόδι" στα Βαλκάνια μετά τον πόλεμο; Διαφώτισέ μας λιγάκι, ρε παιδί μου...

Δηλαδή βοά μπροστά στα μάτια σου, ότι οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν την Αλβανική επαρχιώτικη-φασιστική αστική τάξη για χωροφύλακα των Βαλκανίων και για "πολυεργαλείο" ανατροπής συσχετισμών κι εσύ βλέπεις "αλβανικό ιμπεριαλισμό"; Θα τα κάψω!!!

RFB

Ανώνυμος είπε...

Αποικία είμαστε ρουφουμπου μην το ψάχνεις. Και ποιά αλβανική αστικής τάξη τώρα να πούμε, καπιταλισμό χωρίς αστική τάξη έχουν αυτοί. Εδώ που τα λέμε ούτε αμερικάνικη αστική τάξη υπάρχει, στην κίνα δεν τα έχουν στείλει τα εργοστάσια; Ε; Ε; Ε; Καλά δλδ που υπάρχουν κι οι αντιιμπεριαλιστές του ISIS και πολεμάνε τον καπιταλισμό με και χωρίς αστική τάξη, δλδ κάτι τύπους με ψηλά καπέλα, αυτό είναι ο ιμπεριαλισμός μάγκες. Εδώ, δωρεάν μαθήματα πολιτικής οικονομίας στο φανταστικό αμφιθέατρο (που έχει πιο γαμώ wifi από την πτέρυγα του δαφνιού που έχουν την οακκε) του καθηγητή ρουφουμπου.

Ijon Tichy

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"ΚYΡΙΟ ΚΑΘΗΚΟΝ μας σήμερα, σύντροφοι, είναι η υπεράσπιση των σοσιαλιστικών χωρών που έχουν απομείνει, ωσότου να δυναμώσει το κίνημα και να μπορέσουμε να πετύχουμε και άλλα ρήγματα."

απο σχολιο του ΡΦΒ σε αλλη αναρτηση ! (στο οποιο του απαντα μια χαρα ο σ."Αναυδος" περι του ΠΟΙΑ ειναι η καλυτερη βοηθεια σ αυτους τους λαους )

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : "Καντε κραττει στο εργατικο και λαικο κινημα ,αφηστε να περασουν καμμια 10αρια ασφαλιστικα ,αφηστε τους να διαλυσουν τελειως τα εργασιακα ,τα μεροκαματα ,...αφηστε τους να αλωνιζουν με τους βασταζους τους στα συνδικατα ... και καντε ΚΥΡΙΟ ΚΑΘΗΚΟΝ σας την συσπειρρωση του λαου σε ενα πλατυ αντιΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ (αντιευρωατλαντικο ) ...ΜΕΤΩΠΟ - κραττει για λιγο στην ταξικη παλη και στο πραγματικο ΠΡΩΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ των κομμουνιστων απο καταβολης του "ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ" ...την ΕΞΟΥΣΙΑ "

αν αυτο δεν λεγεται τεραστια υπηρεσια και βοηθεια στην ντοπια αστικη σου ταξη και τις ...κυβερνησεις της σ αυτην την συγκυρια ,τοτε πως λεγεται ?

(ΑΑΔΜ πες αλευρι ...ο ΡΦΒ σε γυρευει )...αντε πες το ...εδω το χεις

Neophyte_commie είπε...

Πού 'ναι οι Αλβανοί αστοί; Πού 'ναι ο Βάγκερ, πού 'ναι ο Πουτσίνι; Είναι λέει χωριάτες οι Αλβανοί αστοί. Κάποιος να το 'λεγε στον Λένιν ότι, αν δεν ξέρεις ποιο είναι το πηρούνι της σαλάτας, αστός δεν είσαι. Είναι και φασίστες. Άντε καλέ, ποιος τα λέει αυτά. Φασίστας και αστός είναι αμοιβαίως αποκλειόμενες έννοιες, σαν να λέμε μνημονιακή αριστερά ένα πράγμα. Οι «εθνικοί ευεργέτες» ήταν απ' της πόλης τον αφαλό και οι καρδιές τους γεμάτες λουλούδια, σαν τις καλόγριες που πήγαν να μαζέψουν μανιτάρια στο δάσος, και τσούπ… τσουπ… Άσε μας, ρε RFB.