Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Γεια χαρά Νίκος

Με αυτόν τον στερεοτυπικό χαιρετισμό έκλεινε τις επιστολές του ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης. Και αυτόν τον τίτλο επέλεξε να δώσει στο βιβλίο του ο (εν ζωή κι υπερενενηντάχρονος σήμερα) λογοτέχνης Αλέξης Πάρνης, όπου παράλληλα με κάποια αποσπάσματα της μεταξύ τος αλληλογραφίας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων κι εξιστορεί περιστατικά από διάφορες περιόδους της ζωής του, επικεντρωμένα κυρίως στο Ζαχαριάδη, τα χρόνια της υπερορίας στη Σοβιετική Ένωση και πιο ειδικά την καθαίρεση και διαγραφή του τελευταίου και τον αρχικό εκτοπισμό του στο Μποροβίτσι, προτού εξοριστεί στο Σοργκούτ της Σιβηρίας (μετά από την πρωτοβουλία του να πάει στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, για να ζητήσει να επαναπατριστεί και να δικαστεί).


Ο Πάρνης αυτά τα χρόνια παραμένει συνεπής στο Ζαχαριάδη, διατηρεί αλληλογραφία μαζί του, φιλοξενεί κατά διαστήματα το μικρό Σήφη κι υφίσταται τις συνέπειες της στάσης του, καθώς διαγράφεται από το κόμμα και πέφτει στη δυσμένεια των σοβιετικών, αν και ως εκείνη τη στιγμή, αναγνωριζόταν ως λογοτέχνης παγκόσμιας εμβέλειας, δίπλα στο Νερούδα, το Χικμέτ, κ.ά. Είναι όμως μια πολύ μπερδεμένη περίπτωση -πολιτικά μιλώντας- καθώς καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα ζαχαριαδικός κι αντισταλινικός (!), πέφτοντας σε μια σειρά εύκολα αντισοβιετικά κλισέ, που σίγουρα δε χαρακτήριζαν το Ζαχαριάδη και τους πιστούς οπαδούς του Κουκουέδικου ΚΚΕ. Ίσως κάποια από αυτά μπορούν να συχωρεθούν, "ποιητική αδεία" που λέει κι ο ίδιος, καθώς τα καταφέρνει πολύ καλύτερα με τους στίχους και τα ποιήματα.

Να θυμάσαι το Γράμμο μας, του λαού το λημέρι
που κρατάει στον κόρφο του ζωντανή την ελπίδα
και προσμένει τον άνεμο που ξανά θα σε φέρει
για να δώσει καινούργια φτερά στην πατρίδα.

Να θυμάσαι το χώμα του, τη φωτιά, τον αέρα,
όσα φύτεψες όνειρα και τα πότισες αίμα,
να θυμάσαι τους ήρωες που κοιμούνται εκεί πέρα,
να θυμάσαι τι σου 'λεγε το στερνό τους το βλέμμα.

Να θυμάσαι τα κάτεργα, τα κελιά, τους δεσμώτες,
την αντίπερα όχθη της ψυχής και της γης σου,
όπου τόσοι και τόσοι κυκλωμένοι στρατιώτες
πολεμάν τα σκοτάδια και φωνάζουν "θυμήσου".

Να θυμάσαι το χτες που σε ψήλωσε τόσο,
ν' ακονίζεις του σήμερα τη μάχιμην ώρα,
ν' αρματώνεις το μέλλον, το πιστό σύμμαχό σου,
τραγουδώντας τον ήλιο μες στη δίσεχτη μπόρα.

(το βιβλίο αναφέρει πως οι αγωνιστές του ΔΣΕ πολεμούσαν έχοντας στο νου τους αυτές τις λυρικές υποδείξεις του συμμαχητή τους Τυρταίου. Υποθέτω πως ο Πάρνης υπονοεί τον εαυτό του, αν και δεν μπόρεσα να το επιβεβαίώσω, με μια σύντομη διαδικτυακή έρευνα).

Ομολογώ πάντως πως το παραπάνω αντιφατικό δείγμα γραφής μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τον αναγνώστη που θα σκεφτόταν να εντρυφήσει στο έργο του Πάρνη και πιο ειδικά στη σοβιετική τριλογία του ("ο διορθωτής", "λεωφόρος Παστερνάκ" και "μια Πράγα για τον καθένα", που αναφέρονται στην περίοδο του Στάλιν, του Χρουτσόφ και του Μπρέζνιεφ, αντίστοιχα)
ή στην "Οδύσσεια των Διδύμων", που αν δεν κάνω λάθος είναι εμπνευσμένο από το Ζαχαριάδη και τους Έλληνες κομμουνιστές της Τασκένδης.

Ο Πάρνης περνάει δύσκολα χρόνια, αλλά επιστρέφει στην καταξίωση χάρη στη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το θεατρικό "Νησί της Αφροδίτης", ένα έργο που προέκυψε κατόπιν της προτροπής του Ζαχαριάδη να καταπιαστεί με την υπόθεση της Κύπρου, για να γράψει κάτι σχετικό. Αυτό δείχνει αφενός την καθοριστική επίδραση του ΝΖ στη διαμόρφωση του συγγραφέα, που δεν τον βάζει τυχαία στο επίκεντρο αυτής της ιδιότυπης αυτοβιογραφίας του κι αφετέρου το εύρος της αντίληψης και των ικανοτήτων του ιστορικού ηγέτη, παρά τη λογοτεχνική υπερβολή που μπορεί να διακρίνει σε κάποια σημεία τον Πάρνη -αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμουνιστών της γενιάς του.

Δεν ξέρω όμως κατά πόσο πέτυχε να ακολουθήσει ο συγγραφέας μια άλλη συμβουλή-επιθυμία του Ζαχαριάδη, στην τελευταία τους συνάντηση όπου τον ορμήνευε:
Πρώτον: Να μην τα "βάλω" ποτέ με το ΚΚΕ, ακόμα κι αν με βρίζουν. (Είχε λατρεία για το "Κόμμα". Θυμάμαι ότι ένιωσα κάτι σαν τύψη, γιατί δε συμμεριζόμουν πια αυτή τη λατρεία του).
Δεύτερον: Καλύτερα να σιωπήσω και να ιδιωτεύσω, παρά να οργανωθώ σε κάποιο άλλο κόμμα.
Τρίτον: Να αφήσω το χρόνο να ωριμάσει μέσα μου όλα όσα είδα και έζησα, κι ύστερα να τα περιγράψω με βιβλία υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου (απ' αυτά τελικά θα κριθώ), "για τα οποία δε θα ντρέπομαι ύστερα από πενήντα χρόνια"...
Κατάφερε τουλάχιστον, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ζαχαριάδη και πάλι, να μην προσωποποιεί τις πολιτικές διαφορές, αφού ακόμα και μετά από τόσα χρόνια αρνείται να αναφερθεί ονομαστικά στα πρόσωπα πρόσωπα που (θεωρεί πως) είχαν σκάρτη συμπεριφορά στο ένα ή το άλλο ζήτημα.

Αυτές οι χοντρές, πολιτικές αδυναμίες του βιβλίου είχαν μεταξύ άλλων ως συνέπεια μια ξώφαλτση κριτική αναφορά του Μαΐλη σε ένα άρθρο του για το Ζαχαριάδη (εδώ στην ΚΟΜΕΠ και σε μια πιο σύντομη εκδοχή του στο Ριζοσπάστη).
Η εξιδανίκευση του προσώπου είναι χαρακτηριστικό σειράς κειμένων δήθεν συνεπών του κομμουνιστικού κινήματος. Με την ευκαιρία ας σημειωθεί ότι είναι χαρακτηριστικό και του συγγραφέα Αλέξη Πάρνη, ο οποίος αποκόβει τον Ν. Ζαχαριάδη από τον κορμό που τον διαμόρφωσε, το ΚΚΕ και την ΚΔ, ενώ εμπορεύεται το όνομά του, από τη μια αποθεώνοντας και προσεγγίζοντας αντιεπιστημονικά την προσωπικότητα του Ν. Ζαχαριάδη και από την άλλη «διανθίζοντας» τα σχετικά γραπτά του με αναλύσεις και περιγραφές που αγγίζουν τα όρια του αντικομμουνισμού.
Καθώς και μια απάντηση του Πετρόπουλου στον Εργατικό Αγώνα, που είχε γράψει το επίμετρο του βιβλίου, και στο ενδιάμεσο είχε διαγραφεί-αποχωρήσει από το ΚΚΕ. Επειδή το βιβλίο κυκλοφόρησε το 11', όταν κάποιες διεργασίες βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη, ο πιο υποψιασμένος αναγνώστης μπορεί να διαβάσει κι από αυτό το πρίσμα τις τελευταίες σελίδες του.

Παρόλα αυτά, το βιβλίο έχει μια αξία ως ιστορική πηγή, καθώς και μια σειρά ενδιαφέροντα επεισόδια από τα οποία ξεχωρίζω πάντως μια υποσημείωση-παραπομπή στο βιβλίο του Κασιμάτη "οι παράνομοι" για τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες στην Ουγγαρία, που πέρασαν στα ένοπλα τμήματα υπεράσπισης του καθεστώτος: "Αναφέρονταν με περηφάνια στο παρακάτω τέχνασμα: Ξήλωναν τις πινακίδες που σημάδευαν τα σύνορα με την Αυστρία και τις μετέφεραν αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο ουγγρικό έδαφος. Οι παράνομοι Ούγγροι φυγάδες, βλέποντας τις ταμπέλες, ξεθάρρευαν, περπατούσαν ελεύθερα, τραγουδούσαν νομίζοντας πως ήταν στην Αυστρία. Οι Έλληνες που 'χαν στήσει ενέδρες συνέλαβαν με αυτό τον τρόπο εκατοντάδες. Μερικοί μάλιστα παρασημοφορήθηκαν"!
Κι άντε τις πινακίδες λες, τις μετέφεραν. Το συνοριακό έλεγχο με τι ακριβώς τον αντικατέστησαν και ξεγελούσαν τους φυγάδες; Δηλ μόνο δική μου ιδέα είναι ότι μπάζει λίγο αυτή η ιστορία;

Κυρίως όμως ξεχωρίζουν τα πρωτότυπα γραπτά του Ζαχαριάδη, όπου πέρα από την ιδιότυπη ορθογραφία του (που είναι μια πιο... καθαρή εκδοχή δημοτικής ίσως, κι όχι το προϊόν του γλωσσικού συμβιβασμού που χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα) φαίνεται ο καθαρός πολιτικός λόγος, η θαυμαστή αναλυτική ικανότητα και τα κρυστάλλινα πολιτικά συμπεράσματα, που κανείς αντικομμουνιστής (όποια προβιά κι αν φοράει) δεν μπορεί να τα αντιστρέψει ενάντια στο Κόμμα ή τη Σοβιετική Ένωση, όπως δείχνουν τα παρακάτω αποσπάσματα (είναι στο επίμετρο του Πετρόπουλου που τα παίρνει από άλλες πηγές):

Εδώ εμείς οι κουκουέδες πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα απαραίτητα πράγματα. Το ΚΚΣΕ και η ΕΣΣΔ αποτελούν για μας το ύψιστο σύμβολο και παράδειγμα. Ανώτερο δεν υπάρχει. Για τους κομμουνιστές αφτό αποτελεί απόλυτη αλήθεια. Όποιος ξεφεύγει απαφτή έτσι είτε αλλιώς περνά το οδόφραγμα. Αφτό όμως δε σημαίνει τυφλή λατρεία, πράγμα που μας χαρακτήριζε (και πρώτ' απόλα εμένα) στο παρελθόν. Η πίστη στο απόλυτο αλάθητο και αναμάρτητο του ΚΚΣΕ είταν λάθος που το πληρώσαμε όλοι και πρώτ' απόλα το ΚΚΣΕ και η ΕΣΣΔ. Ο σοβιετικός φετιχισμός δεν έχει καμιά σχέση με το μαρξισμό-λενινισμό. Καθήκον μας είναι να βλέπουμε τα λάθη και τα στραβοπατήματα του ΚΚΣΕ. Έτσι θα το βοηθήσουμε πραγματικά και όχι με τσανακογλυψιές και υμνολογίες. Αγάπα τον πλησίον σου με τα ελαττώματά του.

Και σε άλλο σημείο:
Στη ανάλυση και εχτίμηση της διεθνούς κατάστασης πρέπει να ξεινάμε από τούτα τα αντικειμενικά δεδομένα: α) Γεγονός που κυριαρχεί στον 20ό αιώνα είναι η Οχτωβριανή επανάσταση και η δημιουργία της ΕΣΣΔ. β) Η ΕΣΣΔ παραμένει το επίκεντρο της κοινωνικής προόδου και της μεταβολής της κοινωνίας. γ) Απ' αφτού απορρέει ότι η ΕΣΣΦ είναι και παραμένει ο κύριος στόχος του παγκόσμιου κατπιταλισμού και οι ΕΠΑ ενάντιά της στρέφουν τα κύρια πυρά της πολιτικής τους των οικονομικών μέτρων του ψυχολογικού πολέμου που αποβλέπει στο να διαβρώσει την ηθική υπεροχή της ΕΣΣΔ. δ) Η ΕΣΣΔ είναι η κύρια, η αποφασιστική δύναμη που σ' όλους τους τομείς: πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, επιστημονικό, τεχνικό, ιδεολογικό, εκπολιτιστικό, αντιπαλέβει αποτελεσματικά τις ΕΠΑ. Αν  δεν υπήρχε η ΕΣΣΔ δε θα υπήρχε ανάμεσα στα άλλα και η ΛΔ της Κίνας. Η παγκόσμια εξέλιξη θάταν αλλιώτικη, πάντως όχι τέτια όπως την καθόρισε η νίκη της Οχτωβριανής επανάστασης και η δημιουργία της ΕΣΣΔ. Η Σοβιετική Ένωση κάνει σήμερα αδύνατη την παγκόσμια κυριαρχία των ΕΠΑ και όχι η ΛΔ Κίνας. Όποιος δεν το βλέπει αφτό αναγκαστικά πέφτει έξω στην πολιτική και την επαναστατική δράση [...] Οι κουκουέδες στην τοποθέτησή τους πρέπει να αποκλείσουν τις υποκειμενικές εχτιμήσεις (ζημιά που έκανε στο ΚΚΕ το ΚΚΣΕ) και να στηρίζονται στα αντικειμενικά κριτήρια.

51 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"που είναι μια πιο... καθαρή εκδοχή δημοτικής ίσως, κι όχι το προϊόν του γλωσσικού συμβιβασμού που χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα"

Πάλι "σαραντακία" ξεφούρνισες, Απολίθωμα. Εκείνο το έρμο το βιβλίο του Μουστάκια που σου σύστησα τις προάλλες να διαβάσεις, πότε άραγε θα το ανοίξεις;

Νικόλαος Σοφιανός

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όταν θα μάθεις να σχολιάζεις σαν ενήλικας και να καταλαβαίνεις τι υπονοούν τα αποσιωπητικά και το "ίσως", αντί εισαγωγικών ας πούμε.
Τι λες, έχω ελπίδες;

Ανώνυμος είπε...

βρε, βρε
για πες μας ρε Σοφιανέ, τι λέει το
βιβλίο του μουστάκια, γιατί νομίζω ότι εσύ λες ό,τι
να ναι.
Ρε αρχαιόπληκτε, στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας υπάρχει τομή .

Εμεις που μετοικήσαμε στον ελλαδίτικο χώρο απο την ανατολή (Συρία, Μικρά Ασία, Καππαδοκία) λόγω του ότι μας έσπρωξαν οι βυζαντινοι, μετα τη κάθοδο των πρώτων σλαβικών φύλων που σάρωσαν ολο τον ελλαδίτικο χώρο, σκοτώνοντας, λεηλατώντας και βιάζοντας,
μιλούσαμε μια συνέχεια της αλεξανδρινής, της γλώσσας του βασιλείου των πτολεμαίων.

Αυτό και οι Κοραήδηδες και οι Σοφιανοι και διάφοροι αλλοι διανοούμενοι-λόγιοι της αριστοκρατίας που σπούδαζαν και ζούσαν στας Ευρώπας δεν το γούσταραν, τους χάλαγε τον μύθο της τρισχιλιετούς συνέχειας του "ελληνικού έθνους",
ετσι λοιπόν μας φόρεσαν τη καθαρεύουσα.

ευτυχώς ο Σολωμός πρώτος απέδειξε οτι η δημοτική, η γλώσσα του λαού, η συνέχεια της ανατολικής-αλεξανδρινής είναι κλάσεις ανώτερη από μια πεθαμένη γλώσσα των λογίων της Δύσης.

full crazy

ΣΚΑΤΑ ΣΤΗ ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΑ ΣΑΣ

Αναυδος είπε...

η ιστορια της ουγγαριας μπορει και να στεκει.
στη διαρκεια των γεγονοτων του 1956 μεταξυ της 1ης και 2ης επεμβασης στα συνορα της χωρας με την αυστρια
η κυβερνηση ναγκυ ειχε μετακινησει τις οχυρωσεις και ειχε πρακτικα καταργησει τους ελεγχους. Απο τη διοδο αυτη περασαν στη χωρα χιλιαδες ενοπλοι αντεπαναστατες

Ανώνυμος είπε...

Στις μαχες με τους αντεπαναστατες στην Ουγγαρια διακριθηκε ο επικεφαλης των λεγομενων Ζαχαριαδικων Φωκιων Κονταλεξης Παρ οτι ηταν στελεχος των μ-λ μεχρι τελους στην κηδεια του στις 18 Σεπτεμβρη παραβρεθηκαν τα μελη του Ιστορικου Τμηματος της Κ.Ε. του ΚΚΕ Γ. Στεφανατος και Χρ.Τσιντσιλωνης. Στο σχετικο κειμενο στον ΡΙΖΟ αναφερεται'' Ο Φ. Κονταλεξης ηταν απο τους συντροφους, που η αντιθεση τους στις αποφασεις του 20ου Συνεδριου και η κατασταση που επακολουθησε στο κ.κινημα, τους κρατησε εξω απο το Κομμα μετα την 6η ολομελεια....Η νηφαλιοτητα του Φ. Κονταλεξη φανηκε και στο κειμενο του στην ΚΟΜΕΠ στα πλαισια του διαλογου για τον σοσιαλισμο..'' ΜΑΝΩΛΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Συμπλ. του σχολ.της 1και11π.μ.Το κειμενο του Φ.Κονταλεξη δημοσιευτικε στην ΚΟΜΕΠ για το 15ο συνεδρειο. Η κηδεια του εγινε στις 18 Σεπτεμβρη του 1996. ΜΑΝΩΛΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο ο «Μη Απολιθωμένος» δημοσίευσε στη «Στηθάγχη» με τη μορφή σχολίου σε τέσσερις συνέχειες μιαν προσωπική ανάμνηση από τα «έργα» και τις «ημέρες» του Αλέξη Πάρνη την εποχή της χούντας:

http://stithaghi.blogspot.com/2014/07/blog-post_24.html

και μαζί μ’ αυτήν την ανάμνηση και μια σχετική παραπομπή σε μια παλιά βιβλιοκρισία του «Γεια χαρά Νίκος»:

http://kostastsaousis.blogspot.de/2011/11/t.html

Επειδή και τα δυο κείμενα, άσχετα με το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί μ’ αυτά ―κι αυτό αφορά ιδίως το δεύτερο― έχουν «ψαχνό» και μάλλον ξεχάστηκαν στο μεταξύ, συνιστώ την ανάγνωσή τους· εγώ τα ανακάλυψα εντελώς τυχαία και τα βρήκα ενδιαφέροντα.

Παρατηρητικός

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Στα εκεί παροράματα του μη απολιθωμένου θα πρόσθετα και μια ορθογραφική διόρθωση (συνωμοσίες κι όχι συνομωσίες, όπως γράφεται στην τέταρτη συνέχεια).

Επί της ουσίας τώρα.
Αφενός ο κατάλογος με τις χρονολογίες που βρήκα στο biblionet δε βοηθά και δεν ξέρω και πόσο ακριβής είναι.
Αφετέρου, ακόμα και στο βιβλίο του Πάρνη, γίνεται ένα τεράστιο άλμα από τον επαναπατρισμό του κατά τη δεκαετία του 60' στο 89', όταν επισκέφτηκε ξανά τη Σοβιετική Ένωση, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στα ενδιάμεσα, ούτε καν πχ στην αντίδρασή του, όταν έμαθε το θάνατο του Ζαχαριάδη.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν -κι υπό το πρίσμα αυτού του σχολίου- τα σημεία σχετικά με το θεατρικό έργο "νησί της Αφροδίτης" και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, θετικές κι αρνητικές. Κάποια κομματικά μέλη του χρέωναν πχ τη στάση της ελληνίδας μάνας, που μόνο θεό και πατρίδα γνωρίζει και πιστεύει, ενώ για παρόμοιους πιθανότατα λόγους έγινε αποδεκτό στους κύκλους της προχουντικής Ελλάδας, όπου κι επαναπατρίστηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ο Πάρνης.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Παιδιά, νάστε κουμπωμένοι με τους "Ζαχαριαδικούς"!
Πολλοί από αυτούς, μόνο "Ζαχαριαδικοί" δεν ήταν.
Από όλα τα οράματα και πράξεις του Ν.Ζ. εκείνο, που τους εξέφραζε ήταν η φαινομένη "αποστασιοποίηση" από, (που την μετέφραζαν βολικά σε "αντίθεση" με), το Κόμμα. Τα υπόλοιπα και ουσιαστικά, απλώς τα ανέχονταν η κάνανε πως δεν τα ακούγανε. Το λέει γλαφυρά και ο Πάρνης "ένοιωσα τύψεις" - κάτι έπρεπε να πει για να μπαλώσει την αντίφαση, δηλαδή το ξεβράκωμά του...
Ειδικά το ΠΑΣΟΚ ήτανε γεμάτο, κάργα, από τέτοιας κοπής "Ζαχαριαδικούς".
Είχε απόλυτο δίκιο ο Μαϊλης για την προσωποληψία, και τι μπορεί να συγκαλύψει.
Η όλη Ιστορία είναι και ένα καλό μάθημα για την πολιτική ποιότητα των true.
Και τι κρύβουν συνήθως οι (όχι όλες - δεν ισοπεδώνω) "ευαισθησίες" για τον υπαρκτό, την "Πράγα" κλπ.
Τέτοιοι είναι/ήταν μερικοί άνθρωποι, που κάποτε τους ανεβάσαμε ψηλά, πολύ πιο πάνω από το μπόϊ τους: Γλέζος, Μίσσιος, Πάρνης, Φαράκος, τα χτυπητά παραδείγματα.....

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

ολη η ουσια ειναι αυτες οι τρεις παραινεσεις -συμβουλες του ΝΖ στον Παρνη
"κομμουνιστικη αξιοπρεπεια" το λενε .

Αναυδος είπε...

θα συμφωνησω με τον Σεχταρ αλλα και τον Παρατηρητικο (η ιστορια του Α.Παρνη μου ηταν παντελως αγνωστη)

οι οψιμοι ζαχαριαδικοι ειναι εξισου αντικομμουνιστες με τους προηγουμενους ειδικα ο νεωτερος ο αρχισυντακτης του μανιαδακικου αγωνα βγαζει μερος του ψωμιου του σκυλευωντας γραπτα και μνημη

Neophyte_commie είπε...

Δηλαδή τι, έτσι θα μείνει το δήθεν κομμουνιστής κερνάει και θεόζουρλος πίνει; Το γράφω ένα σχόλιο για να μπορέσω μετά να πατήσω και να γράψω κι άλλο (χρησιμοποιώντας διαφορετικά ψευδώνυμα, το όνομα του Σοφιανού εν προκειμένω!), γιατί δεν με παίζουνε; (Κι αυτός ο παλαιάς κοπής αριστερισμός με την αντικατάσταση των μακρόχρονων διφθόγγων από φύσει βραχύχρονα αλλά θέσει μακρόχρονα φωνήεντα, γιατί τότε ήτανε κουλ ο σφαγιασμός της γραμματικής;) Για άλλη μια φορά, αυτό που είπε ο Σεχτάρ. Όπου βλέπεις τρου, φεύγα. Και συγνώμη αν δίνω τώρα χώρο στο ποντίκι να βγει από την τρύπα, αλλά πέφτω κάτω από τα γέλια κάθε φορά που το κάνει (είναι η δεύτερη αισίως). Αν κρίνεις, Απολίθωμα, ότι καλό είναι να μην δημοσιευθεί, δεν έχω τέτοιους εγωισμούς, κάν'το.

Ανώνυμος είπε...

μπαρδόν;
εσύ νεόφυτε υπονοείς ότι εγώ ειμαι ο Σοφιανός;
ενταξει, ΟΚ, οπως νομίζεις. Ρώτα τον
σφυροδρέπανο να σου πει για τις ips εξυπνάκια. Πες την άποψή σου
κι ασε τη σπέκουλα του κώλου.

O Σεκτάρ φαντάζομαι γνώρισε και τον..Λακαρέα. Πολύ τρου ο Σεκτάρ
για ...ζαχαριαδικος. Ελα εντάξει τώρα, αλλους τους τρέχανε οι ρεβιζιονιστές με διώξεις,
εξορίες και ψυχιατρεία
επειδή υπερασπίζονταν την επάνασταση και άλλοι παριστάνουν τους ζαχαριαδικούς στο... σφυρδρέπανο.
Σα δεν ντρεπόμαστε, λέω εγώ.

full crazy
τρου ζαχαριαδικος γι αυτό και οι ρεβιζιονες μιλάνε για θεόμουρλους
και ψυχιατρεία...Τιμή μου!

Ανώνυμος είπε...

πες μας που και καλά το έκανα
και την πρώτη φορά, να δούμε πόσο γελοίος εισαι
τελικά...

γράφει ο νεοφυτος κομης:
[Και συγνώμη αν δίνω τώρα χώρο στο ποντίκι να βγει από την τρύπα, αλλά πέφτω κάτω από τα γέλια κάθε φορά που το κάνει (είναι η δεύτερη αισίως). ]

full cracy
ρε ποντικάκι νεόφυτε άντε κάτσε στα αυγά σου. γιατί μετά παλι θα μας λες ότι ο Εγκελς ήταν αντιδραστικος και έγραφε παλαβομάρες κτλ...αντε γιατί ολοι πολύ "ψιλιασμένοι" ειστε και παριστάνετε και τους γνώστες, και εντοπίζετε και πράκτορες...και δεν ξέρετε τι σας γινεται, ειδικά στο θέμα της Τασκένδης και των ζαχαριαδικών εν γένει (που ούτε ενιαίοι ήταν, ούτε είχαν ολοι τις ίδιες θέσεις)
και δεν έχω ξαμια όρεξη να το συνεχίσω...

αλλα οχι ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ το ποντικάκι για πράγματα που δεν έκανα.

zoot horn rollo είπε...

Ένα ακόμα τελευταίο σχόλιο, "αυτοτιμώμενο" κιόλας.

Ανώνυμος είπε...

Ετσι οπως εχει εξελιχθει η προσβαση στο internet αυτη την δεκαετια δεν νομιζω οτι εχουν σημασια οι ips. Πολλες φορες μπορεις να αλλαξεις αθελα σου. Ποσο μαλλον να θελεις.

Κοιτα κατι τυπους που δηλωνουν ζαχαριαδικοι απο τα πληκτρολογια ενω το μονο που κανουν ειναι να τροφοδοτουν την ψυχροπολεμικη προπαγανδα περι σοβιετικων ψυχιατριων.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

ρε πουαρω του διαδικτύου, σε λίγο θα βλέπετε φαντάσματα, να το προσέξετε.
Κατα τα άλλα, εγώ χτύπησα κάποιον που χτύπησε τον Σφυροδρέπανο. Δεν θυμάμαι να ασχολήθηκα μαζί σας.

Εσεις γιατί ακριβώς ασχολείστε μαζί μου; Εγώ πάντως δεν θέλω να ασχολούμαι μαζι σας.

Ρε συ ΟΧΕΠ, το ειπαμε, δεν τα ξέρεις τα πράγματα. Εδώ δεν ξέρεις οτι ο Ζούκοφ στήριξε τον Χρουτσοφ το 57 για να πάρει το κομμα και να διαγράψει τους σταλινικους. Ειναι η λεγόμενη "αντικομματική ομάδα". Δεν εχεις ιδέα ανθρωπέ μου και ομως πήρες...θέση!! λέγοντας οτι ο Ζούκοφ λίγο μετά αποστρατεύτηκε. Και τι σημαινει αυτο; Αφου έκανε τη βρωμοδουλειά, ο Χρουτσόφ τον αποστράτευσε γιατί φοβόταν ότι ο Ζούκοφ θα έκανε τα κουμάντα του στο στρατό και θα λειτουργούσε αυτόνομα, ανεξάρτητα απο τη κλίκα χρουτσοφ. Ο Ζούκοφ ρεβιζιονιστής ήταν οπως ο Χρουτσόφ. Ο Στάλιν τους ειχε βάλει χαλινάρι στο στρατό, πολιτικούς επιτρόπους, και απόλυτο έλεγχο απο το κομμα, ο Χρουτσοφ τους απελευθέρωσε, τους έδωσε το στάτους των αμερικανων συναδέλφων τους.

τώρα μας μιλάς για ψυχροπολεμική προπαγάνδα. Ποια προπαγάνδα ρε φιλε; Φαντάζομαι δεν ξέρεις κάν τι έγινε με τον Κουτσάφτη (ποιος ήταν αυτός και γιατί ειχε το παρατσούκλι αυτό, ξέρεις;) στην Τασκένδη.

Οι ζαχαριαδικοι , ειδικά αυτοι που δεν δέχονταν με την καμια την αλλαγή του προγράμματος του κόμματος, και μιλούσαν για ρεβιζιονισμο του ΚΚΣΕ δέχτηκαν σκληρές διώξεις, ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Εσύ δεν ξέρεις τα στοιχειώδη. Εχεις πιαστεί πολλές φορές επ' αυτοφόρω. Ακου κει ψυχροπολεμική προπαγάνδα. Ανθρωπέ μου εισαι άσχετος.

Κάθε φορά που οι αντιρεβιζιονιστές έκαναν ολομέλειες, τσουπ μια επιστολή εμφανιζόταν ως δια μαγείας ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ από το Ζαχαριάδη, στην οποία κατακεραύνωνε την Κίνα. Και η επιστολή αυτή δεν έλεγε ότι ξέρετε σύντροφοι, μην ακούτε τους κινέζους τα ίδια σκατά ειναι με τους σοβιετικούς. Αλλα οτι η ΕΣΣΔ ειναι ακομη σοσιαλιστική και οι κινέζοι προδότες.

Αυτά ειναι σίγουρα δουλειά της Γκα-Γκε-Μπε, ό,τι να λέει ο Σεκτάρ και ο κάθε Σεκτάρ, προκειμένου να διασπάσουν τους ζαχαριαδικους. Το κατάφεραν. Ενα κομμάτι τους θεώρησε ότι ο Ζαχαριάδης ήταν προδότης. Αυτό το κομματι κυριάρχησε μετά στην ΟΜΛΕ.

ΤΟ κομμάτι που έμεινε πιστό στο Ζαχαριάδη και τα έβαλε με θεούς και δαιμονες στην ΕΣΣΔ ειναι η ομάδα του επαναστάτη Λακαρέα, που ούτε ΠΑΣΟΚ ψήφισε , ούτε απέκτησε ποτέ οργανωτική και πολιτική σχέση με τον Περισσό, που για οσους ψάχνουν την ιστορία τότε ο Περισσός αποκαλούσε το ΠΑΣΟΚ αδελφο δημοκρατικο κόμμα και συντασσόταν στο αστικο σύνθημα "κάτω το κράτος της δεξιάς" και βέβαια μετά την νίκη των εκλογών του 81 ο Ριζοσπάστης κυκλοφορούσε με τίτλο ¨"ΝΙΚΗΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!". Μην ξεχνιόμαστε.
.
Αυτά τα πασοκικά κολπάκια τα κάνανε κάτι σεκτάρεια πουλάκια που παριστάνουν και τους μεγάλους αγωνισταράδες να ούμε, που βρίσκονται και σε οδοφράγματα το 2008, που ειναι και γνώστες και ξέρουν τα πάντα - όλα , από την πλατεία εξαρχείων μέχρι τα άδυτα των αδύτων στη ΓΑΔΑ. ΚΑΙ ΓΕΛΑΜΕ ΛΕΜΕ!

Πάντα οι μυστικες υπηρεσίες έκαναν τέτοια κολπα για να διασπάσουν τα κινήματα. Σήμερα γνωρίζουμε π.χ. οτι αυτοι έκαναν τα στελέχη της CIA με πλαστές επιστολές που έστελναν σε ηγέτες των μαύρων πάνθηρων. Προσπαθούν να δημιουργήσουν έριδες που ξεκινούσαν από προσωπικές διαφορές και εξελίσσονταν σε πολιτικές.
Εσύ λες να μην τα έκανε η Γκα-Γκε-Μπε του Χρουτσόφ; Εδώ έστησαν ολόκληρη προβοκάτσια στη Τασκένδη, θα δίσταζαν να παρέμβουν σε επιστολές του Ζαχαριάδη, που μπορεί να τις έγραφαν εξολοκλήρου χωρίς να τις παραποιούν.

Αλλωστε τον Ζαχαριάδη τον φύλαγαν από παντου και όποιος τον συναντούσε τον έψαχναν ακομη και στα άχαμνά του, μήπως ξεφύγει κάτι. Τη κόρη του την ξεψάχνιζαν παντού.
Μη μπλέκεις με πράγματα που δεν ξέρεις.

full crazy.

Ανώνυμος είπε...

αχ κακομοιρηδες,
δεν προσέχετε και ποτε πάτε να κάνετε επίθεση για τρολιν.
Οντως πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφει ο ...παρατηρητικος...
να δειτε και τις συνέχειες που έχει ανεβάσει...ο φίλος του...
παρατηρητικού στα 2 μπλογκ που ανέβασε :-).

Δεν παίρνω καμια θέση υπερ ή κατά του Πάρνη,
ειπαμε εγώ ειμαι με Λακαρέα.

full crazy
...απολιθωμένος.... πίσω από έναν υπολογιστή.

ποντικάκι νεόφυτε, επειδή θα ξεφτιλιστείς εντελώς, φρόντισε να μας ενημερώσεις πότε εχω κάνει τρολιν στο σφυροδρέπανο. Επίσης θα σου εκυμστηρευτώ και κάτι ακομη και λέω να το κλεισω εδω --εκτος αν πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου---και στο ινυ
οταν τα βρουν δύσκολα αρχίζουν τις μαλακιες, αποδιδοντας σε ανθρώπους που διαφωνούν ή συμφωνουν μαζι μου, οτι ειμαι... εγω :-). Πάντα, ομως, πέφτουν έξω και ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΝΤΑΙ γιατι ειναι απλοι ξεφτίλες οσοι μετέρχονται τέτοια μέσα σαν και εσένα

Ανώνυμος είπε...

και για την αποκατάσταση την ιστορική....
για την μεταφορά...full crazy

Γράμμα απ’ τους Έλληνες κομμουνιστές πολιτικούς πρόσφυγες που βρίσκονται εξορισμένοι απ’ το σύγχρονο ρεβιζιονισμό σε διάφορες περιοχές της Σιβηρίας

Ανοιχτό γράμμα Πρωτοχρονιάτικο

Αγαπητοί μας σύντροφοι

Τις μέρες αυτές, που οι προλετάριοι σ’ όλο τον κόσμο κάνουν τον απολογισμό της δράσης τους για τη χρονιά που πέρασε και σφίγγουν πιο πολύ τις γροθιές τους για να βρεθούν πιο άξιοι στις μάχες που τους περιμένουν στον καινούργιο χρόνο, τις μέρες αυτές και μείς από τα Σιβηριανά τούτα χιόνια, που ανέτοιμους μας άρπαξε και μας στοίβαξε ο βάρβαρος ρεβιζιονισμός, νοιώθουμε την ανάγκη να συνδεθούμε μαζί σας. Απ’ την εξορία αυτή που αποτελεί τραγική ειρωνεία προς την επαναστατική ιστορία και προσβολή προς τους αγώνες του ηρωικού μας Κόμματος και του λαού μας, στέλνουμε το φλογερό αδελφικό επαναστατικό χαιρετισμό με την υπόσχεσή μας πως από δω θα εξακολουθήσουμε να παραμένουμε ως το τέλος πιστοί στην υπόθεση του Κόμματός μας και της παγκόσμιας επανάστασης……….

Το νέο τρομοκρατικό προβοκατόρικο Πογκρόμ που ξαπόλησαν οι σημερινοί «ηγέτες του ΚΚΕ», με την ξετσίπωτη και επεμβατική υποστήριξη των οργάνων της σοβιετικής εξουσίας, ενάντια στους πολιτικούς πρόσφυγες της Τασκένδης, που άρχισε τον περασμένο Απρίλη και έκλεισε προσωρινά με τη μεσαιωνικού τύπου δίκη του αγαπητού συντρόφου Δημ. Ελευθερίου (Καλύβα), με τις δίκες, εξορίες στις διάφορες περιοχές της Σιβηρίας, απέδειξε και αυτή τη φορά ότι οι Σοβιετικού και οι Έλληνες ρεβιζιονιστές είναι οι πιο θανάσιμοι εχθροί της επανάστασης στη χώρα μας, έχουν ευθυγραμμιστεί με το μοναρχοφασισμό και κυλίστηκαν στο βούρκο της προδοσίας….

Το βάρβαρο πολιτικό Πογκρόμ και τα απάνθρωπα μέτρα εναντίον μας οδηγούν στην ηθική και την φυσική μας εξόντωση. Μια απ’ τις τραγικές αυτές συνέπειες των μαζικών διώξεων είναι και η φρικιαστική δικιά μας εξορία με τρομοκρατικό Πρικάζ (διαταγή), σε προθεσμία 72 ωρών οικογενειάρχες, με μικρά παιδιά, στο έμπα του χειμώνα υποχρεώθηκαν ανέτοιμοι από το κλίμα της Τασκένδης, απότομα να βρεθούμε στο κλίμα της Σιβηρίας, που το κρύο φτάνει στους 50ο κάτω από το μηδέν. Σημειώνουμε πως στα χιόνια αυτά στοιβαχτήκαμε απομονωμένοι, σε εκατοντάδες χλ/τρα ο ένας απ’ τον άλλο και με εντολή πως δεν έχουμε δικαίωμα να μετακινηθούμε απ’ τους χώρους που ζούμε δίχως ειδική άδεια των σοβιετικών αρχών. Το κωμικό είναι πως οι σοβιετικές αρχές του Ουζμπεκιστάν μας αφαίρεσαν κα την ιδιότητα του Έλληνα πολιτικού πρόσφυγα, ( αυτό έγινε στη ζούλα, παράνομα γιατί καμιά απόφαση δεν θέλησαν να μας δώσουν στα χέρια μας) με το αιτιολογικό ότι έχουμε αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις προς τη γραμμή του αδελφού «ΚΚΕ» όπως μας είπαν, «πράγμα επιζήμιο για το επαναστατικό κίνημά μας». Έτσι, εμείς, οι σύντροφοί σας με 25 χρόνια κομματική ιστορία, χωρίς καμιά απολύτως απόφαση δικαστηρίου αλλά παράνομα βρεθήκαμε διωγμένοι βρεθήκαμε σ’ αυτά τα χιόνια του βορρά , που με μπολσεβίκικη υπερηφάνεια τα τραγουδούσαμε μαζί κάποτε στο καιρό του απελευθερωτικού αγώνα στα βουνά της πατρίδας μας..

Ανώνυμος είπε...

και η συνέχεια, για την αποκατάσταση της ιστορίας
για τη μεταφορά, full crazy

Υποχρεωνόμαστε όμως να υπενθυμίσουμε στου Σοβιετικούς και Έλληνες συνεργάτες τους τούτο: Πως κάμποσες χιλιάδες χρόνια στο κράτος των Αθηνών της αρχαίας Ελλάδας, που το σύστημα ήταν φυσικά δουλοκτητικό, παρ’ όλα αυτά δεν θεωρούνταν καμιά ποινή έγκυρη, αν δεν ήταν κατοχυρωμένη με απόφαση κάποιου δικαστηρίου, είτε από κάποιο νόμο των αρχόντων της πολιτείας. Επίσης με λύπη υποχρεωνόμαστε να υπενθυμίσουμε πως και αυτοί ακόμα οι ταξικοί εχθροί μας στην Ελλάδα, τους πολιτικούς εξόριστους κομμουνιστές συναδέλφους μας προτού να τους στείλουν εξορία γνωστοποιούν στο κοινό τα ονόματά τους, καθώς και μια ψευτοαπόφαση. Τους δίνουν την δυνατότητα να ζουν μια στοιχειώδικη ομαδική ζωή και κρατική επιχορήγηση. Ο παραλληλισμός αυτός δεν γίνεται για να εξάρουμε τους δήμιους μοναρχοφασίστες, ούτε να ζητιανέψουμε δωρεάν κρατική τροφή. Δεν την θέλουμε. Αυτό γίνεται κυρίως για να ξεσκεπαστεί ολότελα και στο σημείο αυτό το πρόσωπο των «μαρξιστών» αντιπάλων μας, που υποκριτικά, για να κρύψουν το έγκλημά τους προσπαθούν να παρουσιάσουν την εξορία μας σαν κάποια αλλαγή του τόπου διαμονής και τίποτε άλλο. Το σωστό είναι πως οι εξορίες μας αυτές εκτός που σκοτώνουν όλους τους αγώνες του λαού μας, κρύβουν και την πρόθεση της φυσικής μας εξόντωσης. Τα ξετσίπωτα επεμβατικά μέτρα των οργάνων της επίσημης Σοβιετικής εξουσίας στο εσωκομματικό μας ζήτημα, αποτελούν κατάφορη παραβίαση των αρχών του Μαρξισμού Λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού , αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της δήλωσης 81 ΚΚ του 1960 στη Μόσχα, ακόμα και παραβίαση του διεθνούς αστικού δικαίου. ..

Σαν Έλληνες κομμουνιστές και βάση του προλεταριακού διεθνισμού απευθυνόμαστε προς όλους τους κομμουνιστές και προοδευτικούς ανθρώπους να μας βοηθήσουν στις πιο κάτω επιδιώξεις της ομάδας μας.

1) Να βοηθήσουν ώστε να βγει απ’ την αυστηρή απομόνωση που κρατείται απ’ τις σοβιετικές αρχές ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ σ. Ν. Ζαχαριάδης.

2) Ζητούμε να σταματήσουν οι διώξεις, να ακυρωθούν τα μέτρα εξορίας και η δίκη του συντρόφου Ελευθερίου. Να μας επιτρέψουν να εγκαταλείψουμε την Σοβιετική Ένωση και να εγκατασταθούμε σε άλλη χώρα, στην Λ.Δ, της Κίνας.

3) Ζητούμε να πληροφορηθούν οι κομμουνιστές, αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι της Ελλάδας, για το έγκλημα αυτό που πραγματοποιούν οι σοβιετικοί και έλληνες συνεργάτες τους ενάντια στους Έλληνες κομμουνιστές αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, της Τασκένδης.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς, ο πυρήνας των πολιτικών εξόριστων που βρίσκονται στη Σιβηρία. 19.2.1962.

1) Κώστας Ράφτης ( Νεμέρτζικας)

2) Γιάννης Κιάκος

3) Γιώργης Κολουμβάκης

4) Γαλάτεια Κιάκου

5) Μήτσος Μωραιτόπουλος

6) Νίκος Κιτσικόπουλος

7) Κυριάννης Κώστας (Λακαρέας)

8) Σαράντης Βασίλης

9) Σαράντη Κατίνα

10) Κτενά Ελευθερία

11) Ράφτη Μαρία

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Full crazy, ούτε εγώ πιστεύω πως κρύβεσαι πίσω από τον ΝΣ.
Αλλά ένα σχόλιο επ' αυτού φτάνει και περισσεύει, έτσι δεν είναι;

Γιάννη, έκανες μια παράκληση, που μπορεί να μην έγινε αποδεκτή. Γιατί επιμένεις σε αυτήν την περίπτωση;
Είναι δημοσιευμένο το μέιλ σου, αν κάποιος θέλει να ανοίξει συζήτηση μαζί, μπορεί να σε βρει και να επικοινωνήσει. Μην εκβιάζεις καταστάσεις.

Ανώνυμος είπε...

σορρυ, αλλα τα ψιλο-πήρα Σφυροδρέπανε,
και ειπα να γραψω και κάτι για τον μακαρίτη
το Λακαρέα, να μην ακούγονται μαλακιες περί
πασόκων.

Δεν ήταν ο Πάρνης που σήκωσε τον αντιρεβιζιονιστικό αγώνα τώρα.
Βρείτε κανέναν δυσκολότερο αντίπαλο.

θανκς
full crazy
σταματώ εδω

zoot horn rollo είπε...

Ένα τελευταίο σχόλιο ποτέ δεν είναι αρκετό.

Ανώνυμος είπε...

Κανένας δεν έχει καταλάβει ποιός είσαι full crazy. Είναι επειδή αλλάζεις ψευδώνυμα διαρκώς και μας μπερδεύεις. Αητός.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

εσύ ειδικά συνδαδελφούλη πιάνεις
πουλιά στον... αέρα :-). Aκομη
περιμένω το πόνημα το νεόφυτου, τι θα γινει μεγάλε
αφου τη πέταξες τη μακακία, ολοκλήρωσέ
την να ξεφτιλιστείς τελείως...

full crαzy

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε και λεμε: ο ζουκοφ ηταν προδοτης, οι επιστολες του ζαχαριαδη για την κινα φτιαγμενες στα υπογεια της καγκεμπε, ζαχαριαδιακοι που δεν ηταν ζαχαριαδικοι εν τελει ελεγαν τον ζαχαριαδη προδοτη και βασανιζονταν στελνονταν στα ψυχιατρια. Μεγαλη συνομωσια και απο επιχειρηματα τιποτα. Αντιλαμβανεσαι προσωποκεντρικα και κουτσομπολιστικα την ιστορια για να μην βγαλεις κανενα συμπερασμα περα απο αυτο που σε βολευει.

Συνομωσιολογια, κυνηγι μαγισσων, γαρνιτουρα ψυχροπολεμικης προπαγανδας περι μπρεζνιεφικων ψυχιατριων, κριτικη αφ υψηλου (εγω ξερω και εσεις ειστε ασχετοι).

Στην πραγματικοτητα απλως με αυτα που εγραψες δικαιωνεις τις κατηγοριες μου περι παρανοικης ψυχροπολεμικης προπαγανδας. Συνεχισε ετσι.

Το οτι η αντικομματικη ομαδα και ο ζαχαριαδης δεν ηταν φιλια προσκειμενοι στην κινα ειναι γνωστο. Οποιος θελει μπορει να δει τις επιστολες του μολοτοφ στις οποιες τους λεει μισομαρξιστες. http://www.kke.gr/zhthmata_sosialismoy/ti_einai_sosialismos_-_feliks_ibanobits_tsoyef?act=3&morf=1&tab=1

Αλλα ενταξει εμεις δειχνουμε γραπτα τους και εσεις τα βγαζετε πλαστα απο τον κωλο σας.

Υπαρχει και η ομιλια του μαο στην συναντηση των κκ στην μοσχα του 57' για να δειξει ποσο φιλοσταλινικος ειναι αυτος και οι υποστηρικτες του. https://www.marxists.org/reference/archive/mao/selected-works/volume-7/mswv7_479.htm

"We firmly stand for peaceful competition between the socialist and the capitalist countries" και αλλα ωραια...

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Συγκρατηθείτε άπαντες!
Συχνά είναι στάση εκ του πονηρού ο όψιμος ζαχαριαδισμός, όπως και γενικότερα ο όψιμος αντιρεβιζιονισμός, αλλά και ο πρώϊμος ζαχαριαδισμός, αντιρεβιζιονισμός (και πολλοί άλλοι -ισμοί γενικώς) δεν είναι τεκμήριο αναγκαστικής ορθής γραμμής.
Καλύτερα θα ήταν αν όλοι όσοι ομνύουν στο όνομα του Ζαχαριάδη προβληματιστούν στο ποια ακριβώς πολιτική στρατηγική συνδέεται με αυτόν και αν αυτή πρέπει και με ποιόν τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί στις παρούσες συνθήκες. Φυσικά. μια τέτοια ουσιαστική συζήτηση μόνο μέσα από το πολιτικό κόμμα της εργατικής τάξης μπορεί να γίνει σε βάθος, χωρίς να υποτιμώ τη σημασία και συζητήσεων σαν αυτές που φιλοξενούνται εδώ για την τροφοδότηση της σκέψης ενός κόσμου.
Πάντως, ποιοι γενικότερα είναι ζαχαριαδικοί, μή ζαχαριαδικοί, οπορτουνιστές, ρεβιζιονιστές κτλ διαγράφεται καλύτερα από τις θέσεις και τη στάση τους σε βάθος χρόνου, και ειδικότερα σήμερα νομίζω ότι η λυδία λίθος θα είναι η στάση ανθρώπων και πολιτικών φορέων σε σχέση με τον επικείμενο πόλεμο.
Κνιτάκος 1998

Neophyte_commie είπε...

Δύο λέξεις. Attention whore. Και στείλε είκοσι πέντε μηνύματα, λες και διαβάζει κανένας τα κατεβατά.

Σημειώνουμε πάντως τη νοοτροπία: ό,τι μας αρέσει είναι του Ζαχαριάδη (του όποιου ανθρώπου εξετάζουμε κάθε φορά), ό,τι δεν μας αρέσει είναι της KGB, της CIA, τέλος πάντων όποιου αρτικολέξου θέλουμε κάθε φορά. Αν θέλεις να τεκμηριώσεις κάτι λάθος, όλο και κάτι θα βρεις να το στηρίξεις. Γι' αυτό υπάρχουν επιστημονικές μέθοδοι εξέτασης των δεδομένων, διαλογής καλών πηγών από μάπα, εξέταση του περιβάλλοντος και της εποχής στην οποίαν ειπώθηκε κάτι κλπ. Αλλά άμα τα βλέπεις οπαδικά τα πράγματα, κάθεσαι μαζί με πέντε-έξι άλλους τελειωμένους και κάνετε θεωρίες συνομωσίας (και καναν μπάφο ταυτόχρονα). Και φυσικά καταλήγεις χρυσαυγίτης…

ΥΓ: Κι εγώ με διαφορετική ip γράφω κάθε φορά. Πόσο μάλλον αν ήμουν τακτικός στα σάιτ της ΚΥΠ.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ησύχασε Σταύρο και κυρ Σταύρο, και αφέντη.....
Ούτε κι εγώ σε χρέωσα "Ζαχαριαδικό". Εξ υπαρχής "κοντρίτη" σε έκοψα, πριν καν αυτοσυστηθείς, και έπεσα διάνα. Αλλη πτέρυγα στο ψυχιατρείο!
Κατά τα άλλα, μπορεί να βρίζεις τον Μαϊλη, αλλά είσαι η εμπράγματη δικαίωσή του!
---------------------

Είμαι μακρυά από (την ικανότητα για) μια θέση ολικής αποτίμησης της δράσης του Ν.Ζ. Μένω σε ό,τι έχει αποφασίσει γι αυτόν σήμερα το Κόμμα.
Παρόλα αυτά μια επιμέρους κρίση, που δεν την έχω αναθεωρήσει, από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με κάποιους "ζαχαριαδικούς" (όχι τύπου πασοκ), θα την πω:
Ενα μεγάλο λάθος του ήταν, που δεν συνειδητοποίησε, ότι η (ορθή για μένα) ανοιχτή αντίθεσή του με της 6η Ολομέλεια, θα τον έφερνε "επικεφαλής" ενός ετερόκλητου πλήθους με κίνδυνο να πάρει (το πλήθος) αντικουκουέδικα και αντικομμουνιστικά χαρακτηριστικά. Και δεν έλαβε ειδικά μέτρα γι αυτό, πέρα από τις γνωστές τοποθετήσεις στα γράμματά του, που όμως μένανε σε πολύ στενούς κύκλους κι εύκολα μπορούσαν να διαστρεβλωθούν η και συκοφαντηθούν. Κι αυτό βόλευε και τους χρουστωφικούς. Κάπως έτσι την πατήσανε και οι ναρίτες (και λοιπές δημ. δυνάμεις), που δεν είχανε και την ποιότητα του Ν.Ζ.
Οι "ζαχαριαδικοί" ήταν ακριβώς ετερόκλητο συνοθύλευμα (που και που λέει και κάτι σωστό ο crazy Σταύρος - κι από crazy ακούς αλήθειες), αλλά μεγάλο μέρος τους κατέληξε σε στάσεις τύπου "Πάρνη" και κυρίως σε τύπου "πασόκ".
Και θυμηθείτε, το "πασόκ" είναι κοινωνική τάξη, πολύ ευρύτερη από την αμιγέστερη κομματική της έκφραση, και τις παραλλαγές.....
Ζούσαν (και ζουν) ανάμεσά μας.
Ισως και μέσα στον εαυτό μας. Ψάχτε και, δε μπορεί, κάπου, σε κάποια γωνιά, μπορεί να βρείτε καλά κρυμμένο έναν μικρό καταπιεσμένο χολερικό "πασόκο".

Ανώνυμος είπε...

ειπα πουθενά ότι ειμαι με τον Μάο ΟΧΕΠ;
ή νομίζεις ότι η ομάδα Λακαρέα και λοιποί γνώριζαν επακριβώς τη στάση και τακτική του Μαό; Αυτοι αγνοί αγωνιστές ήταν, έβλεπαν το κομμα να το παίρνουν οι ρεβιζιονιστές και πολεμούσαν. Ακουγαν οτι ο Μαο χτυπάει το 20ο συνέδριο, πίστευαν οτι οι κινέζοι ήταν αντιρεβιζιονιστές. So simple!

Εξω απ΄ το χορο ολοι λένε μεγάλα τραγούδια... Ειδικά σε χρονική απόσταση μισού αιώνα :-) με πρόσβαση σε υλικά που δεν υπήρχαν τότε. Προφανώς και οι επιστολές Ζαχαριάδη ειναι πλαστές, αρκει και μονο το γεγονός ότι ήταν επιστολές που κατέφταναν πάντα σε παράνομες ολομέλειες αντιζαχαριαδικών. Πως έφταναν ντε; Μήπως το καθεστώς τις άφηνε γιατί το βόλευε; Δεν νομίζω. Και ο Ζαχαριάδης πως το μάθαινε; Πώς ενημερωνόταν για μαζώξεις παράνομες; Το καθεστώς τις... άφηνε γιατί τις κατασκεύαζε και κάποιοι αναλάμβαναν το ρόλο του ...μεταφορέα.

Επειδή λοιπόν δεν τα ξέρεις τα γεγονότα, η σύγκρουση Μάο - Χρουτσόφ προήληθε κυρίως λόγω Ινδίας. Ο Χρουτσόφ ήθελε να στηρίξει το Νεχρού, οι κινέζoι ήταν στα μαχέρια μαζι τους. Καθάρα γεωοπολιτικά συμφέροντα στη μέση. Τιποτα το...επαναστατικο. Ειχαν φτάσει και σε πολεμική σύρραξη το 1962.

Οι σταλινικοι - ας το πούμε έτσι- που ήταν πλειοψηφία στο πρεζίντιουμ (διευρυμένο Πολιτικο Γραφείο) γιατι στην πραγματικότητα ήταν κάπως ετερόκλητη ομαδα, αποφάσισαν το 57 να διαγράψουν τον Χρουτσόφ, ο Χρουτσόφ κάλεσε το στρατό μέσω Ζούκοφ να επέμβει συγκροτωντας μια ψευτο-ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής με σύνθεση της αρεσκείας τους. Με τα τανκς "παρά πόδα" η ολομέλεια κερδήθηκε υπερ των ρεβιζιονιστών, οι σταλινικοι διαγράφηκαν ως αντικομματική φραξιονιστική ομάδα και τώρα εσύ λέγε τα δικά σου.

Προφανώς ούτε τα βιβλία που εκδίδετε , ρε , δεν διαβάzeτε :-)
περιμένω να μου πει κάποιος απο σας ποιος τα περιγράφει αναλυτικά αυτά και έχει μεταφραστεί σε έκδοση της Σύγχρονης Εποχής.

Τότε ο Ζούκοφ θα πάρει δωράκι το βιβλίο μαζί με το πρόγραμμα του κόμματος εργατών Βελγίου, με το οποίο και καλά δεν ειχατε ποτέ πάρε-δώσε...
ΧΑ ΧΑ ΧΑ !!!
(μη χαρεί κανεις υπάρχουν και άλλες πηγές... :-) ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!)

υπόψιν αυτό το γνώριζα εξαρχής όταν το έγραψα εδώ, πολύ πριν βγει ο παρατηρητικος να μας γράφει οτι δεν γνωρίζετε καλά κτλ... κτλ... αλλά ήθελα να δω πόσο εξυπνοπούλια είστε.

νεόφυτε,
πρώτος πρώτος εσύ τα διαβάζεις τα κατεβατά. μην λες βαριές κουβέντες λοιπόν. Εκτέθηκες και ξεφτιλίστηκες.

αλήθεια αυτό το παλιο:
"Το κουφάρι μου το κληροδοτώ στους Μπρέζνιεφ, Κολιγιάννη, Φλωράκη και Σία. Χαλάλι τους".

είναι πλαστό , ή αληθινό;


full crazy

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

....τι επαθε ο ημιτρελλος ?
Λαλησε και γραφει σεντονια ...λες και του πατησαν τον καλο !!!

Της κακομοιρας θα γινεται στο Ρουμπατεικο ...

zoot horn rollo είπε...

"Εξω απο το χορο ολοι μεγαλα τραγουδια λενε", σαν αυτοπεριγραφικο σου μοιαζει.
Τελευταιο σχολιο κι αυτο (;).

Αναυδος είπε...

Full-crazy (in contradiction with the younger half-crazy or are wε talking about the same person, who knows and who cares)

Γραμματα σαν κι αυτό που παρεθεσες παραπανω υπαρχουν δεκαδες και από τη δεκαετια του 1930 και αυτοι ελεγαν τον εαυτο τους μπολσεβικο-λενινιστη και αυτοι κατηγορουσαν την ΕΣΣΔ τον Σταλιν και το ΠΚΚ(μπ) με τα χειροτερα λογια. Η αληθεια είναι ότι η δικτατορια του προλεταριατου όταν ασκουσε την κατασταλτικη της ιδιοτητα στη συντριπτικη πλειοψηφεια των περιπτωσεων αντιδρουσε . Αντιδρουσε πολλες φορες υπερβολικα και ισως ακομη και αδικα στις προσπαθειες υπονομευσης της.
Η Κινα προσπαθησε πολλακις να υπονομευσει το σοσιαλιστικο καθεστως της ΕΣΣΔ στελνοντας προπαγανδιστικο αντισοβιετικο υλικο χρησιμοποιωντας κινεζους φοιτητες η ακομη και διαφωνουντες με την γραμμη του ΚΚΣΕ Προσπαθησε αλλα χωρις μεγαλη επιτυχια να οργανωσει σο εσωτερικο παρανομες φιλομαοικες οργανωσεις.

Πολλοι από τους διαφωνουντες με την επεμβαση των 6 κομματων και την αλλαγη ηγεσιας του ΚΚΕ εκαναν το λαθος να πεσουν στα διχτια των κινεζων μη κατανοωντας ότι η Κινα δεν ηταν μια σοσιαλιστικη χωρα καιη κινεζικη επανασταση ήταν κατά βαση μια αστικοδημοκρατικη επανάσταση που χρησιμοποιησε τα κομμουνιστικα λαβαρα , συμβολα και ορολογια.

Αυτό που δεν κατανοησαν οι διαφωνουντες (και ο ΝΖ) είναι ότι οποιος οργανωμενα και εξωκομματικα αντιπαρατιθεται με το κομμα ανεξαρτητα από τις αποψεις του η βλαβη που προκαλει στην υποθεση του κομμουνισμου είναι μεγαλυτερη από τη θεραπεια που νομιζει ότι εφαρμοζει. Δεν νομιζω ότι οι Μολοτοφ, Καγκανοβιτς ήταν λιγοτερο κομμουνιστες από αυτους που υπογραφουν το γραμμα που παραθετεις .

Τελος η φραση του ΝΖ για το κουφαρι του είναι αληθινη ή και αυτή από τα χαλκeια της KGB. Ότι σε βολευει βαφτιζεται γνησιο και ότι όχι πλαστο

Ανώνυμος είπε...

εγώ ερώτημα έθεσα κύριε Αναυδε..
εσύ θα δώσεις την απάντηση.
Πρόσεξε, ομως, τι απάντηση θα δώσεις :-).
Δεν κάνω πλάκα. Βλέπεις συναρτάται άμεσα η απάντηση
με τους μεταφορείς...από το Σοργκούντ.
Από μια άποψη είναι ιστορική
σπαζοκεφιαλά...

Βλέπεις ο Πετρόπουλος είναι φλωρακικος και θέλει να σώσει
τη φήμη του μακαρίτη του Φλωράκη και εδω που τα λέμε
δεν πιστεύω ότι περίμενε οτι θα φύγει απο τον Περισσό,
όταν άρχισε να ασχολείται συστηματικά με το αρχείο
του Ζαχαριάδη.

το full crazy, η semi-crazy ειναι χαρακτηρισμοι που εσεις μου
αποδίδετε και εγώ ειρωνικά τους διατηρώ.

full crazy

πόσο crazy είναι κάποιοι που ασχολούνται με τα κατεβατά
ενος crazy; Την απάντηση να σας τη δώσει ο νεόφυτος...

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι γράφω από την σιγουριά του αρχείου μου αν και το ίντερνετ βοήθησε. Πρόκειται για δημοσιευμένα κείμενα του Μολότοφ κάπου στις εποχές της περεστρόικα και για την ομιλία του Μάο στην συνάντηση του 57'. Με το φτωχό μου μυαλό γνωρίζω ότι το πρώτο που θα εξέταζε ένας αντιρεβιζιονιστής ώστε να αποκτήσει άποψη για τον Μάο θα ήταν οι ομιλίες του στις διεθνείς συναντήσεις που δημοσιεύονταν στον κομματικό τύπο, καθώς και η άποψη των ηγετών της αντικομματικής ομάδας για την κίνα. Αν δεν τα είδε τότε ή τα έβγαλε από μόνος του πλαστά χωρίς στοιχεία δεν δικαιούται να λέει ρεβιζιονιστή έναν άνθρωπο με την ιστορία του Ζούκοφ.

Ούτε δικαιούται να περνάει όλη ανεξαιρέτως την ηγεσία του διεθνούς ΚΚ από δίκη προθέσεων, χωρίς στοιχεία για να προστατεύσει τον "αντιρεβιζιονιστικό" αφήγημά της γκρούπας του.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

και κάτι για την Κίνα, γιατί ειδα στα πεταχτά την ανάρτησή σου.
Στην Κίνα έγινε, οντως, αστικοδημοκρατική επανάσταση, αλλα έμπαιναν
και οι βάσεις -οσο ζούσε ο Στάλιν- για την αργή και βασανιστική
σοσιαλιστική οικοδόμηση. Η ΕΣΣΔ βοήθησε τρομερά στην μεταφορά βαριάς
βιομηχανίας και ειδικευμένου προσωπικού, στη μεταλλαμπάδευση πείρας. Αυτά
πάλι μονο επί Στάλιν. Την περίοδο εκεινη ο Μάο έλεγε ότι ο σοσιαλισμος θα...αργήσει στην Κίνα.

Η Κίνα...εγκατέλειψε τον επίπονο αυτο δρομο μετά το 53, οταν αισθάνθηκε
ο Μάο οτι επιτέλους...απελευθερώθηκε από τα σταλινικα δέσμα. Ελεγε αργότερα ο Μάο, με τον Χρουτσόφ αισθανόμουν σύντροφος, με το Στάλιν...μαθητής :-). Αυτά βέβαια
έγιναν ευρέως γνωστά πολύ αργότερα. ΣΤην ουσία βάπτισε το κρατικο καπιταλισμο στη βιομηχανία σοσιαλισμό, και τις "κομμούνες", τους συνεταρισμους στους οποίους συμμετείχαν οι πάντες από κουλάκους μέχρι φτωχούς, σοσιαλιστική...ιδιοκτησία. Μόνο που οι συνεταιρισμοι αυτοί ειχαν τα δικά τους μέσα παραγωγής, άρα σοσιαλιστικές δεν ήταν με τίποτα.
Γιατί οπως ορθότατα γράφει ο Στάλιν στο "οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ", οι επιχειρήσεις με δικά τους μέσα παραγωγής, και η διασύνδεσή τους με εμπορευματική κυκλοφορία, οδηγεί αυτομάτως στην αναγέννηση του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ :-)
[για περισσότερες πληροφορίες, για πράγματα που ισως θα σε ενδιέφεραν εδω:
https://athens.indymedia.org/post/1467821/]

Κατα τα άλλα μην μπερδεύεσαι. Η πολιτιστική επανάσταση είναι ένα μικροαστικο χάος. Μετά το ολέθριο "μεγάλο βήμα προς τα μπρος", την κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας οι "δεξιοι" πήραν το τιμόνι. Ο Μάο με τη βοήθεια του στρατού, τον φίλο του τότε Λιν Πιάο πέρασε στην αντεπίθεση εξαπολύοντας απέναντι ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ την λεγόμενη πολιτιστική επανάσταση. Καμια σχέση με οτιδήποτε προλεταριακό. Τελικά αφού έκανε την βρώμικη δουλειά, τον Λιν Πιάο τον έφαγαν με ...αεροπορικό ...."ατύχημα".

Η διάκριση μεταξύ "δεξιών" (Ντεγκ Ξιαο Πινγκ) και "αριστερών" (Μάο), είναι ότι οι πρώτοι οραματίζονταν μια σημερινή ιμπεριαλιστική Κίνα, ενώ οι δεύτεροι μια Κίνα που θα στεφόταν αυτοκρατειρα της Ασίας μεν, διατηρώντας ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόσωπο... και προφιλ δε.


____________

Τέλος επειδή γράφεις για τα υποτιθέμενα λάθη του Ζαχαριάδη. Ο Λένιν έφτιαξε κομμα ακριβώς επειδή δεν δέχτηκε την ενότητα τους μενσεβίκους. Η Ρόζα και Ο Λίμπκνεχτ έφτιαξαν κομμα επειδή επιτέλους οργανωτικά και πολιτικά ξέκοψαν με τους κεντριστές.
Και στην Ελλάδα τότε θα φτιαχτεί το κόμμα.

Χαίρομαι με αυτά που λέτε, οτι δηλαδή εντοπίζετε στο Ζαχαριάδη την επαναστατική κατεύθυνση της πολιτικής αλλά της διαφαινόμενης οργανωτικής ρήξης με τον ρεβιζιονισμο στην Ελλάδα. Αυτό που εσεις εντοπίζετε ως "λάθος" στο Ζαχαριάδη για μένα ήταν ευλογία και θετικο.

Aλλωστε δεν θέλει και πολύ μυαλό για να συνειδητοποιήσεις ότι αυτή ήταν η κατεύθυνση Ζαχαριάδη. Ο Ζαχαριάδης προσπάθησε να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί. Ξέρουμε πολλοι καλά όλοι ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της Δίκης για τον ίδιο. Για το κινημα ομως, θα ήταν ένα νέο ξεκίνημα κι αυτο δεν το ήθελαν με τίποτα τόσο οι ρεβιζιονιστές, όσοι και οι αστοί (κεντρώοι και δεξιοί) στην Ελλάδα.
Αυτο οι ρεβιζιονιστές δεν το ξέχασαν ποτέ, γι αυτό τον εστειλαν σε απομόνωση
στη Σιβηρία, γι αυτό και τον δολοφόνησαν.


crazy

υγ: αναυδε Archibald Ghetty, ειδικά τα τελευταία του για εκκαθαρίσεις (κυρίως συλλογικά έργα)... ολοι οι αλλοι μιλάνε για τον καιρό

Ανώνυμος είπε...

κάπου έχω ξεχάσει ένα "και"
και της οργανωτικής ρήξης...

AXEΠ, μην το συνεχίζεις, για σένα έγραψα τα της Κίνας.
Αυτα, ομως, έγιναν γνωστά εκ των υστέρων...
σε κοσμο που ειχε πρόσβαση σε υλικο και άρχισε να αναζητά τι συμβαίνει.

Κυρίως οι γάλλοι γνώριζαν εξαρχής, λόγω του φιλοκινέζικου πρακτορείου στο Παρίσι . Αλλα και πάλι δεν έβγαζες
ευκολα άκρη. Τα αντιρεβιζιονιστικά κειμενα του Πεκίνου
μπορεις να τα βρεις πολύ ευκολα στα ελληνικά. Αναφέρομαι
και στις επιστολές στο ΚΚΣΕ και άλλα.

Απο τη μια υφεση, ειρηνική συνύπαρξη, ειρηνικο πέρασμα στο σοσιαλισμο, εκατο στάδια του ΚΜΚ με αντιμοπωλιακό μέτωπο και από την άλλη η τίγρης του ιμπεριαλισμού ειναι χάρτινη, ζήτω η προλεταριακή επανάσταση, η εξουσία βγαίνει από τη κάννη του τουφεκιού κτλ... κτ...
ειναι προφανώς ότι κάθε επαναστάτης θα διάλεγε το δεύτερο... αβλεπι

crazy

zoot horn rollo είπε...

Και "κονομήσαμε" πάλι...

Ανώνυμος είπε...

"Ελεγε αργότερα ο Μάο, με τον Χρουτσόφ αισθανόμουν σύντροφος, με το Στάλιν...μαθητής"

Δεν το έλεγε αργότερα ο Μάο. Η συγκεκριμένη φράση είναι μέσα στο κείμενο που λίνκαρα εν έτει 1957. Άλλωστε πρόκειται για μία από τις αρκετά γνωστές ομιλίες του. Το δε μεγάλο βήμα εμπρός ήταν καταστροφικό ολίσθημα που έκανε τα αντίστοιχα λάθη των σοβιετικών στην πολιτική οικονομία για την βάση στην υποδιαίρεση 2 να μοιάζουν με πταίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε το 1958' πολύ πριν την σινοσοβιετική διάσπαση και την δημιουργία της ΟΜΛΕ.

Δεν μιλάμε για ένα κείμενο που αλίευσα αλλά για ολόκληρη γραμμή
Δημοσιεύσεις στο κομματικό τύπο που αποδέχονται την κριτική του 20ου:

Για Στάλιν
https://www.marxists.org/reference/archive/mao/selected-works/volume-7/mswv7_467.htm
"Stalin erroneously exaggerated his own role and counterposed his individual authority to the collective leadership, and as a result certain of his actions were opposed to certain fundamental Marxist-Leninist concepts he himself had propagated"

Για Γιουγκοσλαβία
‘...a shadow had once been cast over Soviet - Yugoslav relations. Now it is clear that the temporary disruption of relations between the Soviet Union and Yugoslavia and other Peoples Democracies ran counter to the fundamental interests of the socialist peoples. It was harmful to the international working class movement... Our regret about that unhappy episode in Soviet-Yugoslav relations is paralleled by our great satisfaction with the restoration and rapid development of Soviet-Yugoslav relations now.’ (People's China, July 14th 1955)

Stalin ‘gave certain wrong advice on the international communist movement, and, in particular, made a wrong decision on the question of Yugoslavia.’ (‘On the Historical Experience’ etc., April 1956.)

Για την σημασία του εικοστού

‘The 20th Congress of the C.P.S.U. summed up the fresh experience gained both in international relations and domestic construction. It took a series of momentous decisions on the steadfast implementation of Lenin’s policy in regard to the possibility of peaceful coexistence between countries with different social systems, on the development of Soviet democracy, on the thorough observance of the Party’s principle of collective leadership, on the criticism of shortcomings within the Party, and on the Sixth Five-Year Plan for development of the national economy." ‘On the Historical Experience of the Dictatorship of the Proletariat’ (April 1956)

Συνεπώς ένας κομμουνιστής στις αρχές του 60' μάλλον θα στηλίτευε τους απαράδεκτους τακτικισμούς των Κινέζων παρά θα ερχόνταν σε σύγκρουση με την σοβιετία. Δεν χρειαζόταν ούτε γαλλικές ανταποκρίσεις ούτε τίποτα. Το ότι μια χούφτα μελών βρήκε αφορμή αυτή την εκ του πονηρού διαφωνία του για να την κάνει από το ΚΚΕ δεν αποδεικνύει ότι ήταν τίμιοι. Ίσα ίσα αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Ο Ζαχαριάδης καλά τους απάντησε. Καμία υποχώρηση της ΕΣΣΔ και καμία αναφορά στην χάρτινη τίγρη του ιμπεριαλισμού δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υποστήριξη της Κίνας ως αντίπαλο δέος στην ΕΣΣΔ εν μέσω ψυχρού πολέμου.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

όταν ξέσπασε η σύγκρουση στην Τασκένδη οι κινέζοι δεν ειχαν καμια σκληρή και σοβαρή ακομη σύγκρουση με τους ρώσσους.
Τι επιμένεις τώρα, δεν καταλαβαίνω; αρα και οι ζαχαριαδικοι δεν είχαν καμια αναφορά στους κινέζους, για οπορτουνιστές και καιροσκόπους μιλούσαν.

Ποια ειναι η χούφτα ζαχαριαδικοι; Ο,τι θες λες ρε φίλε. Χιλιάδες διαγράφηκαν απο το ΚΚΕ τότε.

Οι ζαχαριαδικοί υιοθέτησαν τις θέσεις των κινέζων περι αντι-ρεβιζιονισμού που ουσιαστικά ήταν η καταδίκη του εικοστού συνεδρίου, παρότι το 20ο συνέδριο το ειχαν αποδεχτει και οι Κινέζοι....αρχικά

Η σύγκρουση ΚΚΚ με ΚΚΣΕ γίνεται μετά το 60. Μου λες για τους 5 τόμους των απάντων. Εσύ ξέρεις πότε βγήκαν και εκδόθηκαν ολοι; Λες να ήξερε ο Λακαεράς ή κάθε άλλος επαναστάτης στη Τασκένδη και στην Ελλάδα να είχε γνώση για το τι έγραφε το ΚΚΚ το 57; Τις επιστολές του ΚΚΚ στο ΚΚΣΕ διάβαζαν ολοι.
Αλλα και να είχαν και λειψή γνώση, από τη στιγμή που το ΚΚΚ φερόταν να χτυπά σε όλα το εικοστο συνέδριο και να αντιδρά φαινομενικά επαναστατικά, ολοι το ακολούθησαν.

Θες να αρχίσω να ανεβάζω μπρεζνιεφικά κειμενα; Θα τ' αντέξεις;

Αυτο-σχεδιάζεις μεγάλε, μην συνεχίζεις...

crazy

zoot horn rollo είπε...

ΟΧΕΠ μη τον "αγριεύεις", θα σε δαγκώσει και θα γεμίσει ο τόπος αίματα και πολλά "τελευταία" σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

Πηγε να μας πουλησει το γνωστο παραμυθακι οτι οποιος κραζει τον μεγαλο τιμονιερη ειναι πρακτορας της καγκεμπε η πλαστογραφια. Τωρα τα γυρισε.

Εχει πει αρκετες μπαρουφες αλλα εδω το τερματισε.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

ναι, ναι ο,τι πειτε...
καλό το τρολάρισμα αλλά εσένα εκθέτει.
και καταλαβαινεις τι εννοώ.
εννοω οτι οι "συνδικαλιες" εκθέτουν αυτόν
που τις μετέρχεται, σαν τον
νεοφυτο.
εσύ βέβαια πιάνεσαι και για μεγαλοφυία.
Εδώ υπήρχε ολόκληρο κινημα σε ολο τον πλανήτη
που τα έβαλε με θεούς και δαίμονες όταν ολοι οι άλλοι
ξερόγλειφαν οφίτσια σε αστικες κυβερνήσεις
βλέπε τους συμμάχους στη Συρία π.χ.
, η το ΑΚΕΛ στη Κύπρο που έφερε μνημονιάρα.
πάνε να διαβάσεις τώρα το "Μια αλλη ματιά στο ΣΤάλιν"
και θα ανακαλύψεις τι έκανε ο Ζούκοφ το 57.
υπάρχουν και άλλες πηγές, μη χαίρεσαι.
Καλή νύχτα

crazy

Ανώνυμος είπε...

οπά, ξέχασα και το Φλωράκη
στην συγκυβέρνηση και την οικουμενική...
crazy

zoot horn rollo είπε...

Επιτελους, καποιος μιλησε για το "βρωμικο 89" κτλ.
Ολα στο φως, το μαχαιρι στο κοκκαλο και τα σχετικα.

Neophyte_commie είπε...

Ε ναι, σου λέει, εδώ εμείς φθάνουμε σε σημείο να υποστηρίξουμε τους τρεις κόσμους, τις εισβολές στο Αφγανιστάν και άλλες παπαριές μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουμε τον αντισοβιετισμό μας, εσείς να μην χρεωθείτε το '89; Ύστερα, αυτοί σκέπτονται εντελώς προσωποκεντρικά, χρειάζονται ένα πρόσωπο για να θεοποιήσουν κι ένα να δαιμονοποιήσουν. Ο Ζαχαριάδης διαγράφηκε λόγω της δεξιάς στροφής, τον κρατάμε. Ο Φλωράκης έτυχε να είναι ΓΓ όταν ξέσπασε αριστεροδέξια κρίση, τον κρατάμε κι αυτόν. Τι εννοείς μαζί ήταν στο βουνό, τι εννοείς επιλέχθηκε γι' αυτόν τον λόγο για να αντικαταστήσει τον Κολιγιάννη, ποιος νοιάζεται. Εμείς κύριε θέλουμε πρόσωπα που να μας βολεύουν, κι αν δεν βολεύουν ακριβώς, ε, κόβουμε-ράβουμε λίγο (ό,τι δεν μας αρέσει το 'γραψε η KGB!) Κι αφού μαθαίνουμε την τέχνη, την εφαρμόζουμε και στα μπλογκ, κάνουμε μια προβοκατσούλα, ερχόμαστε μετά να σώσουμε τη θιγμένη τιμή όποιου βολεύει κάθε φορά. Κοπτική-ραπτική-φασόν, ιέκ τελειωμένος.

Αύριο το απόγευμα συλλαλητήριο του Κόμματος στο άγαλμα Βενιζέλου για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και το προσφυγικό. Πέρισυ τέτοιον καιρο πήγαινες στη λαϊκή κι ο κόσμος έλεγε «το ένα από τα δέκα να κάνει, αρκεί». Τώρα σου ζητάει την ανακοίνωση και λέει θα έρθει. Αυτό είναι το ζήτημα.

Ανώνυμος είπε...

νεοφυτε,
ποιος ειναι φλωρακικος, υπερ των 3 κόσμων και υπερ της εισβολής στο Αφγανιστάν;
...
τα μυαλά στα κάγκελα..
και λεει εμενα crazy.
ΞΥΔΑΚΙ παιδιά..
.ειναι που δεν ασχολεισαι με κατεβατά
σαν το ...τελευταίο σχολιό μου
που θα υπενθύμιζε και ο λαμογιος Ζοοt, που αμέσως
τσουπ το υιοθέτησε :" δεν πρέπει να παραβλέψουμε την καλιεργητική περίοδο"
...
crazy

zoot horn rollo είπε...

Κι αλλο τελευταιο. Τα τελευταια σε λιγο θα ξεπερασουν και τα κανονικα.
Οταν το λαμογιο σε αποκαλει "λαμογιο": Αξια ανεκτιμητη.

Neophyte_commie είπε...

Αφού ήτανε μικρό, Ζουτ, μην μιλάς καθόλου. Βέβαια, ξέρουμε γιατί ήταν μικρό, τα παιδιά είναι απασχολημένα: http://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/90375/anakoinosi-toy-grafeioy-typoy-toy-ks-tis-kne-me-aformi-provokatorikes . Πόσες χρεώσεις να υλοποιήσουν ταυτόχρονα!

ο. είπε...

Εσυ κυριε που μιλας για Λιν πιαο, πρεπει να πεις και για τους Γεζωφ και Γιαχιντα.

Ανώνυμος είπε...

οι Γιάκοντα και Γιέζοφ εκτελέστηκαν ως εχθροι του λαού, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Ο πρώτος (Γιάκοντα) γιατί καθησύχαζε όλη τη σοβιετική εξουσία ότι δεν υπήρχε συνωμοσία στο κομμα και τη σοβιετική διοίκηση, ότι η δολοφονία του Κύροφ οφειλόταν σε απεστελμένους των λευκών εμιγκρέδων, ενώ αποδείχτηκε ότι όλοι οι πρώην αντιπολιτευόμενοι τα είχαν βρει με τον Τουχασέφσκι και ετοιμάζονταν μάλιστα να κάνουν και πραξικόπημα το Μαη 37 (γνωρίζουμε πλέον πως ο Στάλιν με το υπόλοιπο ΠΓ παρακολουθύσαν τους "αντιπολιτευόμενους" συμμορίτες και τους έπιασαν επ' αυτοφόρω, υπάρχουν επιστολές και πρακτικά πια δημοσιευμένα) ,

ο δεύτερος (Γιέζοφ) γιατί αυτονομήθηκε από την πολιτική εκκαθαρίσεων της σοβιετικής εξουσίας και άρχισε να εξοντώνει πολιτικούς αντιπάλους του, με προφανή στόχο την αναρρίχησή του στο κόμμα. Δεν έπαιζε μονος , είχε δική του φράξια στο κόμμα. Οταν άρχισαν οι πρώτες ανησυχίες στο Πολιτκό Γραφείο για τις πράξεις του, εφτασε στο σημείο να σκηνοθετήσει απόπειρα δολοφονίας του (το συγκεκριμένο το γράφει και ο Getty ) για ξεκάρφωμα (αυτός που έκανε την απόπειρα δολοφονήθηκε κατόπιν ως πράκτορας από τον ίδιο τον Γέζοφ). Στο τέλος αισθάνθκες τόσο δυνατός, ώστε άρχισε να απειλεί τον ίδιο τον Μολότοφ (πάλι Γκέτυ),
εκει οι ώρες του ήταν μετρημένες.

Ο Γιέζοφ, μπορει να αυτονομήθηκε μεν και να έκανε τερατώδεις πράξεις, αλλά ήταν ο πρώτος που δυναμικά έθεσε το ζήτημα της συνωμοσίας και σε αυτό είχε δίκιο (κανεις άλλος, ούτε ο Στάλιν ο ίδιος δεν πίστευε αρχικα ότι υπήρχε σχέδιο συνωμοσίας εκ των έσω), άσχετα με το τι έκανε μετά, πως επωφελήθηκε δηλαδή των διώξεων για τη δική του φράξια στο κόμμα.

Ο Λιν Πιάο κατηγορείται από τη κλίκα του Μάο ως αντιδραστικος γιατί δεν γουστάριζε τις παρτίδες με τους αμερικανούς, που πέθανε σε...αεροποδικό δυστύχημα. Kι αυτο λέγεται απ το Μάο σε δείπνο με Νίξον και Κίσσιγκερ στο ...Πεκίνο :-)
για όποιον αντέχει:
https://parapoda.wordpress.com/2016/02/13/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B3%CE%BA-%CE%BD%CE%AF%CE%BE%CE%BF%CE%BD-2121972/

O Mάο ήταν τρελή οπορτούνα . Οποιος τη ψάχνει ξέρει, ότι ο Τίτο πήρε πούστικη θέση στην στήριξη της Κίνας στη Βόρεια Κορέα στο πόλεμο με τους αμερικανούς που εισέβαλλαν στη κορεατική χερσόνησο. Παρά ταύτα, μετά το εικοστό ο Μάο έλεγε απίθανες ψευτιές για το πως ο Στάλιν μεθόδευσε υποτίθεται την σύγκρουση με τη Γιουγκοσλαβία.
Αν ψάξει κανεις καλύτερα θα βρει και άλλα μαργαριτάρια του Μάο, θα δει οτι ο Μάο λέει ρητά ότι ο Στάλιν δεν στήριξε -όσο έπρεπε- τους κινέζους κομμουνιστές γιατί υποτίθεται φοβόταν ότι θα γίνει Τίτο. Ανεξάρτητα αν φοβόταν ο Στάλιν οτι ο Μάο θα γίνει Τίτο (αν κάτσει να διαβάσει κανεις τις συζητήσεις Στάλιν με τους σοβετικούς οικονομολόγους θα δει οτι διακρινει τις λαικες δημοκρατίες της Ευρώπης με αυτή της Κίνας, και τονίζει συνεχώς ότι στη τελευταία ο σοσιαλισμος ειναι πολύ μακριά), η ΕΣΣΔ βοήθησε τα μάλα το κόκκινο κινέζικο στρατό, αφού ο κοκκινος στρατός έδιωξε τους γιαπωνέζους από την ματζουρία, και προσέφερε όλο τον οπλισμο και τα λάφυρα στο κόκκινο κινεζικο στρατό. Χωρις αυτον τον οπλισμο οι κινέζοι κομμουνιστές δεν θα νικούσαν ποτέ το Κουομιτάγκ.

crazy