Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει...

Α. Καλοκαίρι θα μυρίσει;
Β. Τα μνημόνια θα σκίσει;
Γ. Λαιμητόμο θα ψηφίσει;
Δ. Κίνημα γερό θα αρχίσει;

Συνδυασμός των παραπάνω; Ή μήπως θα τα αφήσουν μέχρι να έρθει ο Μάρτης-γδάρτης και καλός παλουκοκάφτης λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, όταν θα κλείσει και το μέτωπο με τα μπλόκα, με τους αγρότες στα χωράφια τους;

Κι όμως, χτες παρά τη συννεφιά και την ελαφρά επιδείνωση του καιρού, ήταν σα να είχε φλεβίσει και να μπαίνει η Άνοιξη για το κίνημα, κάτι από τις καλύτερες στιγμές του πρόσφατου (αλλά τόσο μακρινού) παρελθόντος.

Υπολογίζω πως η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ (αλλά και των άλλων αθροιστικά) ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας τετραετίας, από το Φλεβάρη του 12', όταν και μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο διαρκείας, με τα κανάλια να παίζουν πλάνα του Παπαδήμου στη βουλή και φόντο τα φλεγόμενα κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας, αντί για τις ογκώδεις διαδηλώσεις.
Σε κάποιες πόλεις μάλιστα, οι συγκεντρώσεις θύμισαν και προσέγγισαν το ιστορικό υψηλό της 5ης Μάη του 2010 (με την προβοκάτσια της Μαρφίν) και της 19ης Οκτώβρη του 11' -μία μέρα πριν απ' τη δολοφονική επίθεση στα μπλοκ του ΠΑΜΕ και το θάνατο του Κοτζαρίδη. Τηρουμένων των αναλογιών δηλ, χτες τη βγάλαμε σχεδόν καθαρή, με λίγα χημικά για το έθιμο και την επίθεση στο δημοσιογράφο του 9,84 την ώρα που έβγαινε στον αέρα.

Αυτό που μένει ωστόσο ως παρακαταθήκη και δυναμική από  χτες, είναι αυτή η αισιόδοξη γενική αίσθηση πως το λαϊκό κίνημα ξυπνάει από την εκλογική νάρκη του και ξεκινάει από το ίδιο σημείο όπου είχε σταματήσει το 12'. Κι η ελπίδα, αφού μπήκε για ένα διάστημα στην κατάψυξη, αφού κρύφτηκε στο παχνί σαν το Ντορή και βαυκαλίστηκε με εύκολες λύσεις από τα πάνω, ξαναβρέθηκε χτες μαζικά και θαρρετά στο δρόμο, ενάντια σε όσους την καπηλεύτηκαν.

Οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, λύσσαξαν χτες. Καταρχάς πολλοί Συριζαίοι τουιτεράδες ακολούθησαν γραμμή Κουρή για "νέο βρώμικο 89'" και ανίερες συμμαχίες με τους φασίστες (που παραδόξως δεν τους είχαν δει ποτέ στις πλατείες). Για γραβατάκηδες αυτή τη φορά δε μίλησαν. Ενώ η νέα πετριά που έχουν φάει είναι ότι ο Τσίπρας είναι κάτι σαν σύγχρονος Αγιέντε (Αγιέντε-Αγιέντε, να είσαι εσύ και να μην είμαι εγώ) που προσπαθούν να το ρίξουν σκοτεινές δυνάμεις.

Γράφει πχ κάποιος στο τουίτερ για την ιστορική συμμετοχή των νταλικέρηδων στην απεργία (μέχρι και τα γραφεία τελετών πήραν απόφαση) και σχολιάζει ο κατρουλής Κυρίτσης: όχι και ιστορική, κι επί Αγιέντε είχαν κατέβει.
Για να συμπληρώσει αλλού ο Βερναρδάκης πως κι επί Αγιέντε υπήρχαν μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον του. Οι οποίες φαντάζομαι φώναζαν: obrero (te) puedes sin patrones (εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά).

Σαν τα ισπανικά που μας μίλησε στη συγκέντρωση ο περουβιάνος Σάντσο Πάντσο, γγ της ΠΣΟ.
-Της ποιας;
-Της ΠΣΟ!
-Ψωμί, παιδεία, ελευθερία;
-ΠΣΟ λέμε!
-Ψόφο κακό στα αφεντικά;
-Της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας ρε σφε...

Από διεθνιστικές νότες (που έφτιαχναν ολόκληρο κονσέρτο χτες) κρατάμε και το μήνυμα αλληλεγγύης του Σωματείου εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα!

Εξίσου εξωτικές βέβαια ήταν και κάποιες εγχώριες παρουσίες, όπως πχ το Σωματείο ελαφρών φορτηγών, που κατέβηκε με ένα πανό, όπου είχε γράψει και τη διεύθυνσή του: Ιωαννίνων 6, στον Κολωνό. Κι από κάτι τέτοια μικρά μπορείς να καταλάβεις ότι κατεβαίνουν μαζικά στο δρόμο νέες δυνάμεις, που συμμετέχουν ίσως πρώτη φορά σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Αλλά δε βαριέσαι, κι επί Αγιέντε αυτό γινόταν.
Te voy a vengar, como un camion loco...
(Θα σε εκδικηθώ, σαν τρελό φορτηγό)

Εκτός από άπειρες όμως ήταν κι άπειρες από αριθμητική άποψη οι μάζες. Από Ομόνοια μέχρι Στύλους του Ολυμπίου Διός έφταναν σε κάποια στιγμή τα μπλοκ μας, όπως ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα. Ενώ οι χαιρετισμοί κι οι ομιλίες ξεκίνησαν, ενώ ακόμα συνεχιζόταν η πορεία, πριν καν προλάβουν να μπουν όλοι στην Πλατεία.

Τι άλλο κρατάμε από χτες;
Την κλαστική αστυνομική λωρίδα στο ύψος της Μεγάλης Βρετανίας, λες και -αν θέλουμε- δεν έχουμε τρόπο και τεχνογνωσία να σκάψουμε από κάτω και να φτάσουμε υπογείως στο κτίριο. Και να βγει μετά ο Γλέζος να πει πως ήταν ο ιθύνων νους της επιχείρησης.
Συνειρμικά, μιας και είπα Γλέζος, να πούμε πολλά μπράβο στο σφο/συναγωνιστή που σε κάποια επαρχιακήπόλη (δε θυμάμαι ποια. Μετς; Πουέρτο Ρίκο;) σκαρφάλωσε και κατέβασε τη σημαία της ΕΕ έξω από κάποιο δημόσιο κτίριο.

-Τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Κλαυθμώνος, που την είδαμε από Πανεπιστημίου, καθώς περνούσαμε, κι όταν την πετύχαμε, έπαιζε από Λένον το Give Peace A Chance! Κοινωνική ειρήνη κι οι ταξικές συνειδήσεις στα κάγκελα!
Αυτή ήταν πάντως η μαζικότερη απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, εδώ και πολύ καιρό, όχι γιατί κυνήγησε να την οργανώσει, αλλά γιατί είχε τα μπλοκ των επίσημων φορέων που πλήττονται: τεχνικά επιμελητήρια, δικηγορικοί κι ιατρικοί σύλλογοι, κοκ. Όσο για το Μουσείο, μπορούσε (κι έχει υπάρξει) και καλύτερα.

Συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο ήταν τα μπλοκ της ΛαΕ (κι οι εισοδιστές Σεκίτες) και πρώτη μούρη η Ραχήλ με αθλητική φόρμα, γιατί είναι μπαρουτοκαπνισμένη στον αγώνα και δε θα πήγαινε ποτέ με δωδεκάποντο τακούνι να πατήσει (την Τροπολιτσά και) την πύλη του Υπουργείου. Θυμήθηκαν μάλιστα και τα αγανακτισμένα συνθήματα με το ελικόπτερο: να δούμε στο ελικόπτερο Αλεξη ποιος θα μπει. Βρε ΟΥΣΤ!

Μπροστά, προς την κεφαλή της ενιαίας πορείας, ήταν ένα πανό των αγροτών της Λοκρίδας, με αρχαιοελληνικούς χαρακτήρες, που νομίσαμε προς στιγμήν ότι ήταν των ΛΟΚατζήδων. Κι ένα σουρεάλ πορτοκαλί πανό που (ίσως να παραπέμπει στην ΚΟΕ κι) είχε τα πάντα όλα: γραβάτες, στηθοσκόπια κι ένα κάτασπρο βρακί για την εν λευκώ παράδοση ή ως υπονοούμενο πως μας παίρνουν και τα σώβρακα.



-Πολύ κομψή και συγκινητική ήταν η ανακοίνωση από τα δικά μας μεγάφωνα, στο τέλος της συγκέντρωσης: προχωράμε προς τα κάτω (Ακρόπολη), για να περάσουν και οι άλλοι συναγωνιστές.
Ιδιαίτερες και οι μουσικές επιλογές, που πλαισίωναν την εκφωνήτρια: της γερακίνας γιος κι ένα μικρό αφιέρωμα στο Μητροπάνο, με αισιόδοξα μηνύματα απ' την Εκδρομή (ο θάνατος μου φαίνεται γιορτή)
Σε αυτό το τελευταίο ήρθε να κολλήσει κι η ανακοίνωση για μια έκθεση της ΠΣΟ στο Γκάζι, που είναι ανοιχτή ως την Κυριακή, στην αίθουσα "Νέοι Φούρνοι"...

Ηθικό δίδαγμα: πολύς λαός, πολύ μαζικά μπλοκ, μαζικότερα από ποτέ για την ΠΑΣΕΒΕ, όπως ήταν λογικό.
Η ελπίδα που περιπλανήθηκε κι αποπλανήθηκε σε σκοτεινά, εκλογικά καταγώγια, είναι και πάλι εδώ. Και δίνει διπλό μήνυμα σε κυβέρνηση κι εργατοπατέρες.
-για άμεση κλιμάκωση του αγώνα, με νέα απεργιακή κινητοποίηση, ακόμα και 48ωρη
-εφόσον ο Κατρούγκαλος τσιτάρει κι απαγγέλλει Γιαννίτση, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, γιατί λοιπόν να μην έχει την ίδια τύχη με το σχέδιο Γιαννίτση και το δικό του σχέδιο; Κι όχι επειδή θα το πουν οι εταίροι μας, αλλά γιατί θα το πετάξει ο λαός στο καλάθι των αχρήστων.

48 σχόλια:

faros είπε...

Και, να σκεφτούμε, δεν κατατέθηκε ακόμα κάποιο νομοσχέδιο στη Βουλή !

Σκεφτείτε τι θα γίνει, μόλις κατατεθεί και ο κόσμος καταλάβει ότι μας περιμένουν πολύ χειρότερα μέτρα από αυτά που λένε στα κανάλια !

Καλούς Αγώνες ...

Ανώνυμος είπε...

Όντως τεράστια συγκέντρωση από κάθε άποψη! Στην Πατησίων περιμέναμε κάμποση ώρα να περάσουν άλλα μπλοκ, και όταν ξεκινήσαμε δεν είχαν περάσει όλα!
Επίσης πολλά νέα πρόσωπα, νέα (σε ηλικία) και πρωτοεμφανιζόμενα!
Καλούς αγώνες σε όλους, και άντε στην 48ωρη μαζί με τα τρακτέρ μπροστά!
Ρε ακούμε διάφορα για Αμέρικα τον τελευταίο καιρό, λέτε να κουνιέται κάτι και να μην έχουμε πάρει χαμπάρι;

Ιβάν Τζόνι

Daydreamer είπε...

Στην φωτογραφία που ποσταρεις με το πορτοκαλί πανό, είναι σίγουρα μπλοκ της ΚΟΕ, γνωρίζω κάποιες φάτσες

Neophyte_commie είπε...

Στη Θεσααλονίκη είχαμε και το Σωματείο Ρεκτιφιέ (αγωνιστικο κουτσομπολιό)! Ο κόσμος ήταν ο περισσότερος που έχω δει ποτέ, με τους συναγωνιστές να εκτιμούν επίπεδα 2012. Η ουρά ήταν κάπου στην Πλάτωνος και η κεφαλή κάπου Ιασωνίδου, όσο μπορούσα να δω. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάναμε την υπερμεγάλη πορεία, για την οποίαν είχα ακούσει αλλά δεν είχα ξαναδεί (Άγαλμα Βενιζέλου - Καμάρα - Εθν.Αμύνης - Τσιμισκή - οδό Βενιζέλου μέχρι πρώην δημαρχείο - οδό Αντιγονιδών μέχρι πλατεία - Διοικητηρίου - Διοικητήριο, όπου μας περίμεναν τα τρακτέρ). Η Εγνατία είχε κλείσει από τις 10, για να αρχίσει η πορεία κάπου 11:30. Αξιοσημείωτη προσυγκέντρωση είχε η ΠΑΣΕΒΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν και οι εργαζόμενοι του Σαραφιανού, που είναι απλήρωτοι επί επτά μήνες και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις κάπου δυο βδομάδες τώρα, και δεν είναι δικό μας σωματείο αλλά έρχεται σ' εμάς τάχιστα, καθώς είχαν συμπαράσταση και βοήθεια από την πρώτη στιγμή. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε σε 48ωρη μέσα στον μήνα, πάντως.

Ανώνυμος είπε...

Ιβάν Τζόνι signomi an egina kourastikos...

στην ιστοσελίδα που παρουσιάζει το θέμα
http://diktiospartakos.blogspot.gr/2016/01/blog-post_682.html?showComment=1454274182143#c2933495132815290004
έχω κάνει μια πρόταση για να μην είμαι εκτος θέματος και πάλι σε παρακαλώ διάβασε την που συμφωνείς που διαφωνείς θερμη παράκληση αν έχει κενά βελτίωσε την τα σχόλια σου γράψτα καλύτερα εκεί...


εκ τον προτερων σε ευχάριστο για τις βελτιώσεις....

giannis

Ανώνυμος είπε...

"Εξίσου εξωτικές βέβαια ήταν και κάποιες εγχώριες παρουσίες, όπως πχ το Σωματείο ελαφρών φορτηγών, που κατέβηκε με ένα πανό, όπου είχε γράψει και τη διεύθυνσή του: Ιωαννίνων 6, στον Κολωνό. Κι από κάτι τέτοια μικρά μπορείς να καταλάβεις ότι κατεβαίνουν μαζικά στο δρόμο νέες δυνάμεις, που συμμετέχουν ίσως πρώτη φορά σε απεργιακές κινητοποιήσεις."

Κι από κάτι τέτοια μικρά, όντως, καταλαβαίνεις ότι στο κίνημα συμμετέχουν νέες, τουλάχιστον ηλικιακά, δυνάμεις :)

Το σχετικό σωματείο είναι γνωστό και πολύ περισσότερο γνωστά είναι τα πρόσωπα γύρω από το πανό αφού πρόκειται για τους οδηγούς που εργάζονται και στη μεταφορά των υλικών για το φεστιβάλ.

τ.

kolokotronis είπε...

Και από Πάτρα η ίδια εικόνα:
Αριθμητικά μιά πολύ μεγάλη διαδήλωση 6.000 εργαζομένων, όχι στα ιστορικά υψηλά του ΄10-΄12 (οπότε το ΠΑΜΕ δυο, τρείς φορές συγκέντρωσε 8.000-10.000 κόσμο) ,αλλά πολύ μεγαλύτερη από τις διαδηλώσεις του ΄12-΄14 (οπότε διαδηλώναμε 2.000-3.000 άτομα).
Όμως, το ποσοτικό δεν είναι το σημαντικότερο, σε αυτήν τη φάση και ίσως να είναι και άδικες τέτοιες συγκρίσεις.
Όλοι έχουμε την εντύπωση πως ένα κεφάλαιο κλείνει και μία καινούργια σελίδα γυρίζει.
Σελίδα σε αχαρτογράφητα νερά, τουλάχιστον για τα μεταπολιτευτικά χρόνια.
Με ένα ρωμαλέο, ξεκάθαρο στον ταξικό του προσανατολισμό κίνημα, να δίνει τον τόνο στις διαδηλώσεις, όπου συμμετέχουν και πλατιά μικροαστικά στρώματα, καλύπτοντας τις γραβάτες, τις κιλότες και τα ανόητα "αέρα, αέρα να φύγει η χολέρα", με το συγκλονιστικό στη συμπύκνωσή του σύνθημα:
Ή ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ !

Η συζήτηση για άμεση κλιμάκωση, στα χείλια όλων.

Ρεπορτάζ με πολλές ενδεικτικές φωτογραφίες, από ένα τοπικό μέσο, εδώ:

http://dete.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%B5-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B2%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84/

kolokotronis είπε...

Και μιας και αναφέρθηκες στη νέα πετριά, που έχουν φάει οι Συριζαίοι με τον Αλλιέντε (λάθος προφορά, αλλά έτσι τον μάθαμε εμείς τότε), πάρε άλλο ένα δείγμα για να εμπλουτίσεις τη συλλογή σου:

Θαυμάστε ποιόν είχαμε Γραμματέα στην Κ.Ο. Πάτρας του Κόμματος μέχρι το 1985, οπότε αποχώρησε και έφτιαξε το "ΕΑΜ", χρησιμοποιώντας ούλτρα επαναστατική και "αριστερή" φρασεολογία τότε, και πώς κατάντησε σήμερα: κολαούζος του Τσίπρα και του Συριζα.

http://dete.gr/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B7-%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%AF/

"...Η Ελλάδα του 2016 δεν θα γίνει η Χιλή του ‘73..." (!!!)

'Οπου, εκτός όλων των άλλων, έτσι και ο Τσίπρας έβλεπε μπροστά του το καλάζνικοφ, που κράτουσε ο Αλλιέντε υπερασπιζόμενος το Προεδρικό Μέγαρο,
θα κατέβαζε, στα γρήγορα στη Βουλή, για αντιπερισπασμό, μια κατεπείγουσα τροπολογία
για την υιοθεσία τέκνων από τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια...

Κάππα Κάππα. Ε; είπε...

https://2.bp.blogspot.com/-0BJY3a4JoWQ/VrSgRO23W_I/AAAAAAAAHaM/hGoTqx7ZvVQ/s1600/%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2585%25CF%2581%25CE%25BD%25CE%25BF%25CF%2585%25CF%2582.jpg

Γιάννης Μπουρνούς, πρώην γραμματέας Ν.ΣΥΝ, Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

kolokotronis είπε...

Εν τω μεταξύ, πάλι στην Πάτρα (ξέρω, σας ζάλισα!), οι ιδιοκτήτες των καφετεριών της πόλης αποφάσισαν να ΜΗΝ συμμετάσχουν στην απεργία.
Μην μπορώντας να ξεπεράσουν:
-τον μικροαστικό τους χαρακτήρα και
-την απώλεια της είσπραξης, που θα έκαναν με τόσες χιλιάδες κόσμου στο κέντρο
άνοιξαν τα μαγαζιά τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις (στους οποίους ελάχιστους, πάντως, αξίζουν διπλά συγχαρητήρια)

Θα μου πεις: και γιατί μας το αναφέρεις; περιμένεις από αυτούς τους ιδιοκτήτες να αποτελέσουν κανενός είδους δραστήρια ομάδα στην υπόθεσή μας;
Ασφαλώς και όχι!!
Όμως, δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα ο εγωκεντρισμός, η υποταγή, η γλοιώδης συμπεριφορά και η ξεφτίλα, που αποπνέει η παρακάτω ανακοίνωσή τους.
Φρίξτε:

http://dete.gr/%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%84/

"...Προσπαθεί να βρει τρόπους αντίδρασης,κομψούς και ανώδυνους για εμάς και τους συμπολίτες μας, γιατί αυτό επιτάσσει ο χαρακτήρας του επαγγέλματός μας..."

"...Δεν περισσεύει ούτε το τελευταίο ευρώ..."

Γιατί εμάς μας περισσεύει!!! Βρε ΟΥΣΤ! που λέει κι ο Σφυροδρέπανος.

Επιμύθιον: επειδή πιθανόν να υπάρχει Θεία Δίκη (καλά, ρε, μην βαράτε!)
όταν τελείωναν οι πορείες στην Πάτρα, άνοιξαν οι ουρανοί, έρριξε μιά γερή βροχή για πολύ ώρα, οι διαδηλωτές μαζευτήκαμε σπίτια μας και οι εν λόγω καφετεριάρχες, που μας περίμεναν πως και πως, έμειναν με το πουλί στο χέρι, να μετράνε στα μισοάδεια ταμεία τους τα αργύρια της ξεφτίλας τους...

AGIS είπε...

@giannis
Είδα την πρότασή σου αλλά επίτρεψέ μου να μην τη θεωρώ "πρότασή σου": Ανάμιξη του στρατού, "καταγραφή" στην Τουρκία, "επαναπροώθηση" στην Τουρκία για "καταγραφή", μετακίνηση των "κατάλληλων" στην Ευρώπη, "κέντρα φιλοξενίας" στην Ελλάδα για "διευκόλυνση" αυτής της μετακίνησης.
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η "πρόταση" της ΕυρωπαΙκής Ένωσης, με μόνη διαφορά το αν τα "κέντρα καταγραφής" θα είναι στην Ελλάδα ή στην Τουρκία, για την οποία διαφορά διεξάγεται και ένα βρώμικο, πρόστυχο αγοραίο παζάρι πάνω στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ανθρώπων μεταξύ Ελλάδας - ΕΕ και και ΕΕ - Τουρκίας.

Όσο για την οργάνωση και λειτουργία των λεγόμενων "κέντρων φιλοξενίας", αυτή ήδη ανατίθεται στο στρατό:
http://www.902.gr/eidisi/politiki/87481/stis-enoples-dynameis-pernoyn-ta-hot-spots-kai-ta-kentra-metegkatastasis
οπότε η "πρότασή σου" και σε αυτό το σημείο γίνεται πραγματικότητα πριν καλά-καλά διατυπωθεί. Μόνο που απέχει πάρα πολύ από το να σηματοδοτεί αυτό που λες: "διάθεση προσφοράς στο μεταναστευτικό". Το πραγματικό νόημα αυτής της ανάθεσης βρίσκεται στην στρατιωτικοποίηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών που στήνονται αυτή τη στιγμή, με όλες τις αντιδραστικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή στις δοσμένες γενικές συνθήκες, σαν στοιχείο επιπρόσθετο μάλιστα της FRONTEX, της πρακτικής υιοθέτησης του ρόλου του στρατού σε εσωτερικές "προκλήσεις" κλπ.

Συνολικά το σχέδιο της ΕΕ, και άλλων οργανισμών του ιμπεριαλισμού, πχ ΔΝΤ (μπορείς να δεις κι εδώ: http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8752813 ), οδηγεί σε αυτό ακριβώς: Στη δημιουργία στις «ακρινές» χώρες της ΕΕ, ή στις "μεθοριακές" της χώρες, ενός αριθμού τεράστιων στρατοπέδων συγκέντρωσης, άλλων για την "καταγραφή" κι άλλων για τη "φιλοξενία" (βλέπε: κράτηση) των προσφύγων και μεταναστών. Στα στρατόπεδα αυτά θα διατηρείται ένας μεγάλος αριθμητικά μόνιμος πληθυσμός φυλακισμένων μεταναστών και προσφύγων, καθώς άλλοι θα "επαναπροωθούνται", άλλοι θα "καταγράφονται", άλλοι θα καταφθάνουν, άλλοι θα περνάνε στα κέντρα κράτησης ("μετεγκατάστασης"), άλλοι θα "μετακινούνται" στην "Ευρώπη", κι άλλοι θα περιμένουν την "μετακίνησή" τους.
Κι αυτός ο "πληθυσμός" των στρατοπέδων συγκέντρωσης θα αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή άντλησης δωρεάν εργατικού δυναμικού για τα καπιταλιστικά κράτη και την "ιδιωτική πρωτοβουλία" τους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα των σχεδιασμών που ήδη υλοποιούνται σε ευρεωενωσιακό και εθνικό επίπεδο, των σχεδιασμών δηλαδή που εσύ νομίζεις ότι λίγο-πολύ είναι "πρότασή σου". Κι αν κάτι λείπει για να συμπληρωθούν αυτοί οι σχεδιασμοί, αυτό δεν είναι οι "βελτιώσεις" που ζητάς, αλλά οι θάλαμοι αερίων και τα κρεματόρια ώστε να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του "πειραματικού" ναζιστικού μοντέλου που προωθείται σήμερα, με "δημοκρατικούς" τύπους, από τις ίδιες κοινωνικές - ταξικές δυνάμεις που πριν από λίγες δεκαετίες εκπροσωπήθηκαν από το ναζισμό.

AGIS είπε...

Το θέμα, giannis, είναι ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς (πρόβλημα όχι μόνο για τους λαούς της Ευρώπης αλλά και κυρίως για του ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες), δεν πρόκειται να εξαφανιστεί όσο θα κυριαρχούν αυτοί που ευθύνονται για τη δημιουργία του και τη διόγκωσή του και που τώρα σχεδιάζουν τις "λύσεις" που τους βολέυουν, κι αυτοί είναι τα ιμπεριαλιστικά κράτη και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί στους οποίους συμμετέχει και η χώρα μας.
Όσο ο ιμπεριαλισμός θα συνεχίζει να διατηρεί και να πυροδοτεί εμπόλεμες καταστάσεις, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εθνικιστικές και θρησκευτικές συγκρούσεις παντού στον κόσμο, όσο τα ιμπεριαλιστικά κράτη θα συνεχίζουν την οικονομική λεηλασία των πιο φτωχών χωρών, τόσο θα συνεχίζουν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα να ξεσπάνε με δύναμη πάνω στις "αναπτυγμένες" χώρες.

Με αυτά τα δεδομένα, το μόνο που μπορεί κανείς, όχι να "προτείνει" αλλά να διεκδικήσει και να επιβάλει, είναι η γενική δυνατοτητα των μεταναστών και προσφύγων να ταξιδεύουν και να εγκαθίστανται νόμιμα στις χώρες προορισμού τους με όλα τα κοινωνικά δικαιώματα που «απολαμβάνουν» οι λαοί αυτών των χωρών.
Μέσα σε αυτή την αναποδραστη αντικειμενική πραγματικότητα, όπου όχι τα όποια κατασταλτικά μέτρα αλλά ούτε τα κύματα και ο βυθός της Μεσογείου δεν ανακόπτουν τη φυγή των ανθρώπων, καταλαβαίνεις φαντάζομαι ότι αποτελεί μια άμβλυνση του προβλήματος το να μην εγκλωβίζονται εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες σε μια-δυο χώρες (εντός κοινωνικών γκέτο ή στρατοπέδων συγκέντρωσης) αλλά να απορροφόνται μέσα στα εκατοντάδες εκατομμύρια του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπόλοιπων αναπτυγμένων χωρών που φέρουν και την πρώτη ευθύνη για το πρόβλημα.
Κι αν για την πρόταση-σχέδιο της ΕΕ, του ΔΝΤ κλπ τελευταία και μοναδική "βελτίωση" είναι αυτή που προανέφερα, για την παραπάνω διεκδικητική "πρόταση" είναι αναγκαία συμπλήρωση, και τελευταία σε σειρά αλλά όχι σε σπουδαιότητα, η πάλη των λαών μέσα στις ίδιες τους τις χώρες (χώρες "προέλευσης" και χώρες "προορισμού") για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων, η ενιαία πάλη ντόπιων και μεταναστών εργαζόμενων, όλου του λαού και της νεολαίας, ενάντια στην ιμπεριαλιστική καταπίεση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Ανώνυμος είπε...

AGIS
αγαπητέ μου στην ιστορία τις ανθρωπότητας γίναν ουκ ολίγοι πόλεμοι ( χιλιάδες ) πριν να ανακαλυφθεί η ορολογία καπιταλισμός , ιμπεριαλισμος και κεφαλαιο τους πολέμους τους δημιουργούν διάφοροι παράγοντες όταν δεν πρυτανεύει η λογική και όχι μονο ..δεν είναι όπως τα παρουσιάζεται τόσο απλοϊκά για όλα φταίει ο ιμπεριαλισμος ... εκτος και αν οι πόλεμοι που γίναν γενικότερα στην ιστορία τις ανθρωπότητας ήταν συνέπεια τον κακών αμερικανων (ναι ναι έτσι ήταν και μας το απέκρυψε το κακό ιμπεριαλιστικο σύστημα από την ηροδότου ιστορία που διδαχτήκαμε στα κακά "εθνοαρρωστημένα" σχολεια μας )... εκτος πάλι αν πέσατε στην πλάνη κάποιον που δεν θέλουν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους στις εθνικές εκλογές και επαναπαύονται στην διεκδίκηση τις έδρας τους στο ελληνικό κοινοβούλιο μα άθελα σας γίνεστε στρατιώτες των μιχαλολιάκο-κασιδιάρη...

το θέμα τις οικονομίας και τις διαχείρισης φυσικόν πόρων αν το πιάσουμε θα χαθούμε στα μηνύματα ας το αφήσουμε καλύτερα ..


giannis

Ανώνυμος είπε...

(Μας έχεις ζαλισει τον έρωτα Γιάννη με μια άκυρη ερώτηση σε άκυρο ποστ και αρχίζεις και τις ειρωνείες τώρα δείχνοντας την γνωστική σου γυμνια σε πολιτικούς όρους και πολιτικές αναλύσεις.. Κι επειδή όλο τα αυγά αναφέρεις (και καλά από ενδιαφέρον μην τους ακολουθήσει ο λαός ) ψήφισε τους αφού σε πείθουνε, πάρε την ειρωνεία σου και σ άλλη παραλία.. Άσχετε.. Που ο πόλεμος είναι έλλειψη λογικής..Έλλειψη λογικής λέει.. 8 χρονών είσαι; επίσης ο πόλεμος είναι κακός γιατί πεθαίνει κόσμος και παιδάκια δεν έχουν μαμά και μπαμπά μετά.. Βάλτο κι αυτό στην έκθεσή σου να σου βάλει καλύτερο βαθμό η δασκάλα..Α, κι ο Β ΠΠ έγινε γιατί ο Χίτλερ ήταν τρελός.. Επιστήμονα!)

Χαίρομαι που βλέπω έναν ενθουσιασμό για την προχθεσινή απεργία αλλά αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο συγκρατημένοι ακριβώς γιατί και το 11-12 βγήκαν πολλές νέες μάζες χωρίς όμως κάποια μεγάλη αλλαγή στο "ταξικό μετερίζι"..

Anorymous

zoot horn rollo είπε...

Καταλαβαμε.

Ανώνυμος είπε...

Κουκιά σπέρνω....Ειρωνεία από ημιμαθείς κολοκύθες.

Υπομονή στους θεράποντες.
Καλύτερα να χτυπάω την καρκάλα μου στον τοίχο, πιο δημιουργικό είναι.

Αποτέτοιος

Αναυδος είπε...

@Κολοκοτρωνη
θα τριζουν τα κοκκαλα του Τεμπονερα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δεν το ήξερα τ, ευχαριστώ για τη διευκρίνιση.
Μου φάνηκε 'εξωτικό' ότι είχαν τη διεύθυνση στο πανό τους, και τους ανέφερα απλώς ως παράδειγμα, αλλά προφανώς δεν ήταν πετυχημένο.

Νεόφοιτε, στείλε μου, αν θες, κάποιο μέιλ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κολοκοτρώνη, μην απολογείσαι, για τις μακροσκελείς ανταποκρίσεις, μακάρι να το έκαναν κι άλλοι, αυτός είναι βασικά κι ο στόχος της ανάρτησης. Μεταφορά κλίματος

AGIS είπε...

giannis, στρατιώτες των νεοναζί γίνονται αυτοί που μετατρέπουν τις θέσεις των νεοναζί σε κυβερνητική πολιτική (εθνική και ευρωπαϊκή). Τέτοιου είδους ανέβασμα των εκλογικών ποσοστών, χάρισμά τους.
Όσο για τους πολέμους εξαρχής στην ιστορία η αιτία τους βρισκόταν στους φυλετικούς κι αμέσως μετά στους ταξικούς διαχωρισμούς και στις αντίστοιχες μορφές ιδιοκτησίας. Και, πολύ απλά, το ερώτημα βρίσκεται κάθε φορά στις μορφές ιδιοκτησίας που κυριαρχούν σε κάθε εποχή και στους αντίστοιχους όρους ξεπεράσματός τους και κατάργησής της.
Άπλοϊκή ερμηνεία ο ιμπεριαλισμός του κεφαλαίου και "ψαγμένη" ερμηνεία η "κοινή λογική"! Όπως νομίζεις.

"Απολογούμαι" κι εγώ για το εκτός θέματος μακρυνάρι. Πρώτη φορά μου συμβαίνει!!!

Ανώνυμος είπε...

AGIS

χθες παρακολουθώντας κάποιο δελτίο ειδήσεων έβλεπα στην Κω αυτούς που μέχρι χτες πήγαιναν τρόφιμα στους μετανάστες να κάνουν διαμαρτυρία για τα hot-spot κάπχοι τους είπαν φασίστες.....
για σένα μέχρι να καταργηθούν οι ταξικοί διαχωρισμοί και οι αντίστοιχες μορφές ιδιοκτησίας (στον πλανήτη γη δεν ξέρω αν γίνει κάτι τέτοιο ας ελπίζουμε πως ναι διατηρούμε τις ελπίδες μας αν είμαστε τυχεροί και πάμε στον παράδεισο ) πρέπει να είμαστε απλοι θεατές σε οτι συμβαίνει διπλα μας χωρίς να αντιδρούμε οι αν αντιδρούμε να αντιδρούμε αυτοκαταστροφικά και όχι δημιουργικά και θετικά ???????????....
εσέι δεν έχεις κάποια προσωπική ιδιοκτησία (σπίτι ,κινητό τηλέφωνο κλπ )χωρίς να παραβλέπω και εγώ τι γίνετε με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που σε πολλά θα συμφωνούσαμε ( να μην νομίζετε ότι είμαι και κάνας ηλίθιος )



giannis

Ροκυ είπε...

Για τη Θεσσαλονίκη τα είπε και ο Νεόφυτος.Αντίστοιχη σε μέγεθος απεργιακή συγκέντρωση είχε νομίζω να γίνει από τον Οκτώβρη του 11.Σε κάθε απεργία εκτός από τα ποσοτικά χαρακτηριστικά υπάρχουν και τα ποιοτικά,που και αυτά είναι ενθαρρυντικά.Ένας κόσμος που απέργησε για πρώτη φορά δεν κατέβηκε "χύμα" αλλά ενίσχυσε τα μπλοκ των σωματείων στα οποία ανήκει δείχνοντας ότι η επίμονη δουλειά που έγινε τους προηγούμενους μήνες παρά τις αδυναμίες μας αρχίζει κάπως να αποδίδει.Στο χέρι μας είναι να χτίσουμε σταθερούς δεσμούς μαζί του
Στη συγκέντρωση ήταν και ο σοβιετικός κυριούλης,τον πέτυχα σε πηγαδάκι μαζί με τον Μαργαρίτη

ΜΠΑΚΑΚΑΣ είπε...

Μεταφέρω και εγώ ευτράπελα και κλίμα από Λάρισα.

Θαρραλέος Λαρισαίος, ώρα 8:30 το πρωί, αποφασίζει να διασχίσει την Ηρώων Πολυτεχνείου με το καγουρέ του το ιμπιζάκι, έχοντας αναρτήσει την ελληνική σημαία που κάλυπτε όλο το πίσω παράθυρο, με ανοιχτά τα πλαϊνά παράθυρα και από τα ηχεία ακουγόταν "μ' εργάτη αγρότη φοιτητή και πρώτο το στρατιώτη". Δε σχολιάζω άλλο.

Την εμφάνισή τους μέσα στην κεντρική πλατεία, στον τόπο της συγκέντρωσης δηλαδή και μισή ώρα πριν ξεκινήσει η πορεία, εμφανίστηκαν και οι τρελοί του χωριού, Ελλήνων Συνέλευσις. Κατά μονάδες αρχικά, με την ελληνική σημαία στην πλάτη ή σε κοντάρια, η παρουσία τους έγινε πιο αισθητή στη συνέχεια, όταν περνούσαν και ξαναπερνούσαν ανοργάνωτα διαφορετικά πρόσωπα με το ίδιο φυλλάδιο, το οποίο και αρνιόμασταν να κρατήσουμε στα χέρια μας. Αλλά και όσοι το διάβασαν, με βάση συζητήσεις που άνοιξα, δεν ψαρώσανε. Δεν ακολούθησαν την πορεία. Είχαν στηθεί με τα λάβαρα και τα πανό τους μπροστά στην Περιφέρεια (οδός Παπαναστασίου, λίγο πριν καταλήξει η πορεία) και περνώντας τους ακούγαμε να ζητωκραυγάζουν σαν πάπαροι "Μπράβο! Μπράβο! Όλοι οι Έλληνες μαζί! Μπορούμε!". Αλλά και στην συγκέντρωση στήσανε πανό, απέναντι από την εξέδρα, με τον σημαιοφόρο να μην αφήνει ούτε λεπτό τη σημαία του.

Στην πόλη σχεδόν τα πάντα νεκρά. Τα καφενεία όλα κλειστά; Όσο μπορούν να νεκρωθούν τα μικέλ και τα μπρούνο στην πόλη που τα ανέδειξε. Κεντρικά όμως, ήταν όλα κλειστά, αλυσίδες, μικρομάγαζα και καφετέριες, ορίζοντας με σχετική ευρήτητα το κέντρο. Ο "Γαλαξίας", αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ανοιχτός, όπως και άλλα μικρά σούπερ μάρκετ.
Στη συγκέντρωση το μικρόφωνο κατακεραύνωνε. Ρίζος Μαρούδας και άλλοι. Εργατικό κέντρο, επιμελητήριο, πρόσωπα που ποτέ σου δεν ξαναείδες και δεν περίμενες να δεις. Τα μπλόκα σχετικά χαλαρά, όπως σχεδόν σε όλες τις επαρχιακές πόλεις. Γνωστές φάτσες στα πανό.

Από τη Λάρισα, Μέττα Τσικρικά, για το σφυροδρέπανο.

Ανώνυμος είπε...

Anorymous
πραγματικά ανώριμος είσαι ηπα έλλειψη λογικής και όχι μονο....

giannis

Ανώνυμος είπε...

"Χαίρομαι που βλέπω έναν ενθουσιασμό για την προχθεσινή απεργία αλλά αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο συγκρατημένοι ακριβώς γιατί και το 11-12 βγήκαν πολλές νέες μάζες χωρίς όμως κάποια μεγάλη αλλαγή στο "ταξικό μετερίζι".. "


Εγώ το βλέπω πιο πολύ ως εξής: στο μεσοδιάστημα απο τότε μέχρι σήμερα, είμαστε σαν κίνημα(ή σαν κόμμα ή και σαν άτομα στη τελική) σε καλύτερη θέση απο ότι ήμασταν το 2012; Είναι αναβαθμισμένο το ιδεολογικό, πολιτικό, οργανωτικό οπλοστάσιο μας; Και αν ναι, καλώς, και αν όχι, γιατί; Ξέρω οτι δεν είναι εύκολο να απαντηθεί αυτό, θέλει ταυτόχρονα μια γενική και μια ειδική σε διάφορα ειδικού περιεχομένου αντικείμενα ματιά, αλλά μου φαίνεται απαραίτητο το γνώθι σαυτόν, ειδικά σε τέτοιες φάσεις.



Σ

Ανώνυμος είπε...

Σημερα οι αντιθεσεις της αστικης ταξης διεθνως δημιουργουν πολεμους που προκαλουν την μαζικη μεταναστευση. Στον ηροδοτο υπηρχαν δουλοκτητες που ειχαν αντιθεσεις μεταξυ τους και συγκρουονταν αντιστοιχα. Απλως τοτε δεν μπορουσαν να κυρηξουν πολεμο στην αλλη μερια του πλανητη και να ερθουν τα θυματα του εδω. Παντως η ελλειψη λογικης δεν ηταν η αιτια κανενος πολεμου. Με το να τα φορτωνουμε ολα στην τρελα καποιου οχι απλως υπεραπλουστευουμε τον πολεμο, αλλα βυθιζουμε την συζητηση σε επιπεδα νηπιαγωγειου.

Ο.Χ.Ε.Π.

skatopsyxos είπε...

Επιβεβαιώνω για Λάρισα και μεταφέρω κι εγώ το "χτίσιμο" της εισόδου ανοιχτού σ/μ Βλαχοδήμος(τοπική αλυσίδα)με κάδους σκουπιδιών από τους εργαζόμενους των Carrefour(που είχαν λάβει πανελλαδικά νομίζω την απόφαση για απεργία) την ώρα που περνούσε η πορεία από μπροστά.

Επίσης παίχτηκε και λίγο νταβαντούρι με τους Ελληναραίους γιατί ήθελαν να πάρουν τον λόγο στην Κεντρική Πλατεία και φυσικά δεν τους αφήσαμε να ξαμολήσουν τα εμέσματα τους.

Ανώνυμος είπε...

Ο.Χ.Ε.Π

δεν διαφωνώ με αυτά που λες αλλα να απομονώνουμε λέξεις ούτε καν φράσεις ???? E δεν το ξανάδα....
για μένα ο πόλεμος είναι μια ηλίθια πράξη (αντίθετο τις λογικής για μένα .... για μένα)...

Ανώνυμος είπε...

Ηπα έλλειψη λογικής, μεγαλοβρεττάνισα για την φύση του ανθρώπου κι γάλλισα τους ανώριμους ετούτης της γης.
ΗΠΑ και ελάλησα και αμαρτία δεν κουβαλάω.Την επόμενη φορά ίσως τα καταφέρω να ελληνίσω.

Αποτέτοιος

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα αυτά, αλλά είναι μακρύς ο δρόμος. Πάντως δε νομίζω να υπάρχει σύγκριση με προηγούμενα γιατί μεσολάβησε το αριστερό μνημόνιο και το ξεβράκωμα τσίπρα. Από την άλλη, η επιμονή στην προσπάθεια αγιοποίησης μητσοτάκη απο τα μμε δείχνει πως δεν πείθουν οι αστοί εύκολα για τη δημιουργία δίπολου.
Αχαρτογράφητη περιοχή κατά μια έννοια αλλά κάποια μέτρα πρέπει να παρθούν άμεσα και ο πιο ικανός να τα περάσει έιναι ένας παπατζής σαν τον τσίπρα. Ας υπολογίσουμε όμως και την περίπτωση ο μητσοτάκης να είναι ο αμνός που θα θυσιαστεί πολύ εύκολα αν χρειαστεί να περάσει αυτός τα μέτρα.

Συμπέρασμα, το δικό της σχεδιασμό η εργατιά και οι σύμμαχοι για την ισχυροποίηση του κινήματος, τίποτα άλλο δεν έχει νόημα παρά να αποκτηθεί η πρωτοβουλία κινήσεων.
Στον ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε αυτό που ονομάστηκε "αναιμική ανάπτυξη", τα ζητήματα για τα μονοπώλια όλων των κλάδων είναι μεγάλα και επείγοντα, οι αντιθέσεις σοβαρές και ο ανταγωνισμός οξύτατος το πρώτο που θα παρατηρηθεί είναι αύξηση της ανεργίας.

Αποτέτοιος

Ανώνυμος είπε...

Τώρα το πρόσεξα,
"χθες παρακολουθώντας κάποιο δελτίο ειδήσεων έβλεπα στην Κω αυτούς που μέχρι χτες πήγαιναν τρόφιμα στους μετανάστες να κάνουν διαμαρτυρία για τα hot-spot Κάπχοι τους είπαν φασίστες....."

ΚΑΠΧΟΙ....δεν πήγαν σχολείο.Δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να παριστάνουν τους διανοούμενους. Ντροπή είναι να μην ανοίγουν ένα βιβλίο να ξεστραβωθούν.Ντροπή επίσης είναι να απευθύνεσαι σε ανθρώπους που αν μη τι άλλο είναι διαβασμένοι και να τους ειρωνεύεσαι.
Έτσι giannis;
Γιατί αυτό το ΚΑΠΧΟΙ δεν καταπίνεται βρε αδερφέ και δείχνει την ποιότητα της σκέψης ΚΑΠΟΙΟΥ.
(Επειδή παίζει να είσαι χρυσαυγίτης-αναρχικός πρόσεχε που απευθύνεσαι: Παντα ρεζίλι θα γίνεσαι)

Αποτέτοιος
Συγνώμη αν σας έπρηξα σήμερα

Ανώνυμος είπε...

ακαδημαϊκέ δάσκαλε δεν λέω ότι έχω τεράστιες γνώσεις ούτε το πεζό κάπως παρεξήγησες μια προσωπική ανησυχία...
δεν είμαι χρυσαυγίτης-αναρχικός
το γυμνάσιο τελειωσα με το ζόρι για προσωπικούς λόγους η αλήθεια είναι

δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι με τέτοιες καταστάσεις που βιώνουμε το κκε είναι στο 5% κάτω και από την χρήση αυγή όλοι αυτοί που το ψηφισαν νάσε σίγουρος ότι δεν είναι φασίστες

φιλικά και καλοπροαίρετα γιάννης

Ανώνυμος είπε...

@giannis
1.Βλέπω την ειρωνεία τη συνεχίζεις "φιλικά και καλοπροαίρετα", αλλά να ξέρεις όπως είπε κι ο Μανόλο κι άφησε αποσβολωμένη τη Μαφάλντα: "Οι επιταγές της ειρωνεία σου δεν έχουν αντίκρυσμα στην τράπεζα του πνεύματος μου".(Είδες τι κερδίζεις άν διαβάζεις έστω και κόμιξ;)

2.Ειδικά μετά από το σχολιασμό σου, δεν με προβληματίζει τίποτα πια!

3.Εσένα τι σε προβληματίζει τελικά; ή καλύτερα ποιο είναι το πρόβλημα σου; πως τα "λέει καλύτερα" η χρυσή αυγή από το ΚΚΕ και "πείθει περισσότερο";

Αποτέτοιος
φιλικά σου λέω κι εγώ διάβαζε καθημερινά το Ριζοσπάστη, μόνο κέρδος θα έχεις.

Ανώνυμος είπε...

giannis

Το blog αυτό δεν είναι το κατάλληλο μέρος(υποθέτω ότι θα συμφωνήσει και το απολίθωμα)για να γνωριστεί ένας εργαζόμενος με τις ιδέες του μαρξισμού-λενινισμού, εφόσον δεν είχε κάποια τριβή με αυτές,όχι απαραίτητα μέσω βιβλίων,αλλά μέσα από συζητήσεις στο χώρο δουλειάς του πρώτα και κύρια.Έτσι γνωρίζεσαι με τις ιδέες αυτές.Όχι μέσα από κάποιο blog.
Οι περισσότεροι από όσους γράφουμε εδώ, έχουμε ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση.Και θεωρείται ως ένα βαθμό δεδομένο ότι θα υπάρχει ένα μίνιμουμ θεωρητικών γνώσεων και αντίληψης.Δεν ερχόμαστε εδώ αναμένοντας να δούμε κάποιον να αναρωτιέται ,"γιατί δεν προβληματίζεστε που, η ΧΑ παίρνει μεγαλύτερα ποσοστα;"-εξαιρείται ο Κώστας- και "μήπως πιστεύετε ότι οι Σπαρτιάτες ήταν ιμπεριαλιστές;".Εξού και δεν περισσεύει η ψυχραιμία σε κάποιες από τις απαντήσεις που σου δόθηκαν.
Αν θες πράγματι απαντήσεις στις ερωτήσεις σου το καταλληλότερο μέρος για να τις βρεις θα είναι στο χώρο δουλειάς σου,στο σωματείο σου,εάν εργάζεσαι, με συζήτηση με τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ.Πρόσωπο με πρόσωπο ,ώστε να είναι πράγματι δυνατόν να γίνει συζήτηση και να μην υπάρχει (και) αυτή η καχυποψία μεταξύ αγνώστων.

Οπότε αν έχεις τη δυνατότητα απευθύνσου σε κομμουνιστές που γνωρίζεις από το περιβάλλον σου.Εδώ είναι κομμουνιστική λέσχη ψυχοθεραπείες (βλ.λεζάντα στην κορυφή) όχι κέντρο γνωριμίας με το μαρξισμό.

Φυσικά αυτή είναι απλώς η γνώμη μου.Είσαι ελεύθερος να συνεχίσεις όπως θες ,αλλά δεν νομίζω ότι θα βρεις εδώ τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Σόρρυ για το σεντόνι.

ΓΩ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Και μονο οτι ανεφωνησαν επιτελους οι μικρομεσαιοι ,μικρομαγαζατορες -εσχατως αυτοαπασχολουμενοι πλεον- (και δια των ηγετων τους παρακαλω -Κροκιδης και ο αλλος του φαρμακου ) οτι "θα μας καταπιουν οι μεγαλες πολυεθνικες "αλυσιδες "...τεραστιο ιδεολογικο κερδος το θεωρω και μαγια για τις συνειδησεις στο μελλον σε εναν κοσμο που τα "ειδε ολα"στην κριση και οπου η μικροαστικη καφριλα χτυπαγε κοκκινα παλαιωθεν .
Η ΠΑΣΕΒΕ κανει καλη δουλεια τελικα

Αν περασει και της ΠΑΣΥ στην αγροτια πιο μαζικα η αληθεια για τους μεγαλοαγροτες και την ΕΕ (ΚΑΠ) .... το ταξικομετρο θα ανεβει αλματωδως και κανεναν φασισμο μετα δεν φοβαμαι ...

Για τα ΜΑΣ ,ΟΓΕ ,ΠΑΜΕ δεν λεω τιποτα ...γιατι το ταξικομετρο κανει αργα αλλα μεστα και σταθερα βηματα

Ανώνυμος είπε...

έχεις δίκαιο σε αυτό αν αρχίσω να διαβάζω θα βελτιώσω σίγουρα το λεξιλόγιο μου επίσης θα είμαι πιο προσεκτικός κατά την γρηγορη καταγραφή τις σκέψης από χωριάτικες εκφράσεις-προφορές.. τώρα για το αν διευρύνω την καθαρότητα τις σκέψης μου να μου επιτρέψεις να έχω κάποια ερωτηματικά???

ο προβληματισμός μου είναι στις ουτοπικές απαντήσεις που δίνετε στα καθημερινά προβλήματα που μας απασχολούν ( αν πέσουν τα μονοπώλια αν καταργηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς .....και πολλά αλλα...τι κάνουμε μέχρι τότε???
όπως ο τσίπρας έκανε την Μέρκελ να χορεύει έτσι και σεις θα κάνετε τους αμερικανους,ρώσους,κινέζους,άγγλους κλπ να χορεύουν τι άραγε??? )
όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και παγκόσμιος μιλάμε για ένα καινούριο οικονομικό μοντέλο το ξανασυζητάμε μα μέχρι τότε αν δεν κάνετε κάποιες βελτιώσεις στην σύχρονη πραγματικότητα δεν ξέρω αν σας ακολουθήσει ο κόσμος μα αν σας ακολουθήσουν θα είναι καταστροφικό...
θα ήθελα να γράψω μια φράση και κάτω από αυτήν να γράψω είναι του τάδε διανοουμενου μα ούτε κόμικς δεν διαβάζω ο αθεόφοβος και έχω το θράσος να προσπαθώ να πω ότι κάτι πρέπει να αλλάξει


tha perioristo sto giannis

skatopsyxos είπε...

@giannis

https://www.youtube.com/watch?v=zK5-G7atEks

Κι αν σου κάνει.

Ανώνυμος είπε...

https://www.google.co.uk/search?q=manolo+mafalda&biw=1525&bih=705&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjh4JLztOXKAhUMBBoKHaiSBCEQ_AUIBigB&dpr=0.9
Προσκυνώ το μεγαλείο του τιτανοτεράστιου Μανόλο (δεν την θυμόμουν αυτή την ατάκα αλλά πάει καιρός από την τελευταία φορά που "τα είπαμε"...

Από την άλλη: Καμια ανταπόκριση για την απεργία δεν έχουμε? Στην Αθήνα κάποιοι είχαν την αίσθηση πως ξεπέρασε ακόμα και 19-20/11 (Κοτζαρίδης) και 05/05/10 (Μαρφίν)... Εγώ νομίζω πως ήταν παρόμοια (δύσκολο να πεις παραπάνω ή παρακάτω όταν παίζεις με τόσο τεράστια νούμερα) αλλά με πολύ καλύτερο παλμό και (θα τολμήσω να πω) κριτήριο, τουλάχιστον γι' αυτούς που κατέβηκαν με το ΠΑΜΕ.
Γνώμες?

Ιάκωβος

AGIS είπε...

giannis
Καταρχήν σχετικά με τα περί ιδιοκτησίας δεν το περίμενα ότι θα μου πεις για το σπίτι και το κινητό τηλέφωνο. Έγραψα "ιδιοκτησία" θωρώντας δεδομένο πια ότι θα καταλάβεις πως πρόκειται για την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Που επειδή η κοινωνία είναι από καιρό χωρισμένη σε ιδιοκτήτες τους και σε μισθωτούς εργάτες, γι' αυτό συγκεντρώνονται όλο και πιο πολύ σε μια χούφτα χέρια ενώ απ' την άλλη εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ούτε ένα μέτρο γη να βάλουν μια ντομάτρα, να στο πω γλαφυρά. Σε μια χούφτα χέρια, γιατί αν δεν το ξέρεις, υπάρχουν στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά μόνο οι 200 μεγαλύτερες από αυτές κάνουν πάνω από το μισό του συνολικού κύκλου εργασιών και των κερδών. Κι αυτό δεν είναι σύμπτωση αλλά οικονομικός νόμος του καπιταλισμού.

Δεύτερο, έχω κι εγώ τα παράπονά μου, γιατί απ' όσα έγραψα πιάστηκες από την τελευταία φράση για τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, πράγμα που σε διευκολύνει βέβαια στο να αγνοήσεις όλα τα υπόλοιπα, αλλά όπως καταλαβαίνεις κουβέντα με αυτό τον τρόπο δε γίνεται.

Τρίτο, οι τέτοιοι καιροί που ζούμε είναι οι καταλληλότεροι απ' όλους για να ψαρεύει ο φασισμός σε θολά νερά. Είναι τέτοιο το ξάφνιασμα των εκατομμυρίων τηλεθεατών που τόσα χρόνια τρέφονταν με τα σκουπίδια που οδηγούν στο μηδέν τη σκέψη και τη γνώση, ώστε είναι φυσικό η πρώτη αντίδραση να 'ναι της μούτζας και της υστερίας, κι ο φασισμός είναι για την κοινωνική υστερία ο καλύτερος εκπρόσωπος.
Όσο για εμάς, δεν πρόκειται να γίνουμε κι εμείς λιγάκι φασίστες, ούτε όσο πατάει η γάτα, μήπως και με αυτόν τον τρόπο τσιμπήσουμε κανένα ψηφαλάκι χάρη στην κολακεία της κοινωνικής εξαχρείωσης που τρέφει το φασσμό.
Είπαμε να βρεθούμε απέναντι στο φασισμό, όχι να κάνουμε το πρόγραμμά μας "ολίγον" φασιστικό και να τον περάσουμε μέσα μας.
Κατά τα άλλα, μπορείς να ξαναρίξεις μια ματιά στο πρώτο σχόλιο μου και να διαπιστώσεις την αναγνώριση των προβλημάτων που συνεπάγεται η μετανάστευση για ντόπιους και για τους ίδιους τους μετανάστες, αλλά τα προβλήματα συνοδεύονται όσο είναι δυνατό σε ένα σχόλιο από τα αίτιά τους, και τα αίτια από λύσεις που αντιστοιχούν σε αυτά τα αίτια, κι όχι φυσικά από "προτάσεις" που αρμόζουν σε κυνηγούς κεφαλών που ιδανικό της σημερινής κοινωνίας θα ήθελαν να είναι οι θηριομαχίες και οι μονομαχίες των δούλων στις ρωμαϊκές αρένες.

Τέταρτο, πάνω από 3700 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν στη Μεσόγειο το 2015, κι αυτό υποχρεώνει πριν κάνεις οποιαδήποτε "πρόταση" να αναλογιστείς το γιατί. Τι είναι αυτό που κάνει ολόκληρους πληθυσμούς να εγκαταλείπουν τα πάντα και να φεύγουν από τους τόπους τους μην υπολογίζοντας όχι φρόντεξ και συρματοπλέγματα αλλά ούτε τα σκυλόψαρα και το βυθό της θάλασσας;
Το να παρακάμπτεις αυτό το ερώτημα και να "προτείνεις" καταγραφή στην Τουρκία, επαναπροωθήσεις, διαλογές των κατάλληλων για τα σκλαβοπάζαρα, του κεφαλαίου giannis, κλπ, δυστυχώς κι αν δεν είσαι φασίστας σε κάνει φασίστα, γιατί κι ο φασίστας δεν γεννιέται, γίνεται, αν είναι απρόσεχτος και δε φοράει τα ταξικά γυαλιά του που λέει και το τραγούδι.

Τέλος, giannis, τα είδα κι εγώ αυτά που έγιναν στην Κω, είμαι όμως τυχερός γιατί δεν τα είδα στην τηλεόραση αλλά τα διάβασα εδώ:
http://e-globbing.blogspot.gr/2016/02/blog-post_6.html
Και μια που υπάρχει περίπτωση να αφήσεις για λίγο την ΤιΒι και να το ρίξεις στο διάβασμα, ξαναβάζω και τα λινκ του πρώτου μου σχολίου, μόνο και μόνο για να τα έχεις πρόχειρα αν σου τραβήξουν το ενδιαφέρον:
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8752813
http://www.902.gr/eidisi/politiki/87481/stis-enoples-dynameis-pernoyn-ta-hot-spots-kai-ta-kentra-metegkatastasis


Ανώνυμος είπε...



Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ - όπως σωστά λες κι εσύ - να σου απαντήσω μ ένα "ναι" ή ένα "όχι" για το που βρίσκεται το επίπεδο κινήματος, κόμματος ή ατομικά.. Θεωρητικά και μόνο απ τις εμπειρίες από τότε θα πρέπει να πω ότι είναι σε καλύτερο σημείο, ειδικά αναλογιζόμενος ότι δεν υπάρχει και Συριζα στο κίνημα να ενισχύει τάσεις για ανάθεση κλπ.. Απ την άλλη, αυτές οι τάσεις δεν δημιουργήθηκαν απ τον συριζα αλλά υπάρχουν πάρα πολλά χρόνια (ο συριζα απλά προσαρμοσε την ρητορική του πάνω σ αυτήν την λογική ανάθεσης) και εξακολουθούν να υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό.. Επίσης κάποια στρώματα όπως οι αγρότες και οι "γραβάτες" λόγου χάρη έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πρόσφατες αναμνήσεις τους (μισθό λογικές), ή την υπεροψια τους ή την μικρή ιδιοκτησία που τους κρατά πίσω στην ενότητα με την εργατική τάξη..
Θα πει κανείς ότι αυτά δεν είναι καινούρια και θα συμφωνήσω.. Γι αυτό δεν ενθουσιάζομαι.. Γιατί σκέφτομαι ότι ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου θα "γυρίσει σελίδα" με τον Κυριάκο ενάντια στα μέτρα που φέρνει "η επικίνδυνη για την επιχειρηματικοτητα" Αριστερά..

Anorymous

Ανώνυμος είπε...

καλο το βιντεάκι μα όπως προανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο διάβασε το αν δεν το διάβασες είναι αυτό που ακολουθεί το σχόλιο του Γκεόργκυ Ζούκωφ και ουσιαστικό τον πιστεύω μου

όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και παγκόσμιος μιλάμε για ένα καινούριο οικονομικό μοντέλο το ξανασυζητάμε προς αυτή την κατεύθυνση πολύ ευχαρίστως να γινόμασταν συναγωνιστές μέχρι τελικής πτώσης ...

ξέρεις τι σημαίνει μοναξιά?
είσαι έτοιμος να το βιώσεις μέχρι να σε ακολουθήσουν και άλλοι λαοί και αν σε ακολουθήσουν?
ακόμα και η κουβα προσπαθεί να κάνει κάποια ανοίγματα στην οικονομία τις τυχαίο λες να είναι αυτό?

giannis

Ανώνυμος είπε...

@giannis
Δεν κάνεις "κριτική" στις θέσεις του ΚΚΕ για τις οποίες αποδεικνύεις συνεχώς πως δεν έχεις ιδέα, αλλά σε αυτό που ακούς απο άλλους να λένε για τις θέσεις του ΚΚΕ. Μπες στη σειρά με τους υπόλοιπους.
Σου έγιναν ωραίες προτάσεις από τους συνομιλητές, άμα πραγματικά προβληματίζεσαι θα τις ακολουθήσεις.
Άρχισα να βαριέμαι όμως.

@ζούκωφ
Αυτά τα φληναφήματα του κροκίδη και του φαρμακά έχουν μια εθνικιστική χροιά με την έννοια της υπεράσπισης των συμφερόντων της ντόπιας ΑΤ. Ο φαρμακάς για παράδειγμα έχει στηρίξει την συριζάρα στη λογική της "εθνικής φαρμακοβιομηχανίας" που θα είχε τη μερίδα του λέοντος στο φάρμακο-εμπόρευμα στα ασφαλιστικά ταμεία και το ΠΕΔΥ. Η μνημονιακή υποχρέωση της αναπροσαρμογής του τιμοκαταλόγου των φαρμάκων ενώ θα έπρεπε να καλυφθεί με την ανακοίνωση του νέου δελτίου τιμών ήδη από τον Αύγουστο, ακόμη μαγειρεύεται. Από την άλλη ο κροκίδης υποτίθεται πως εκπροσωπεί μικρούς,μεσαίους και αλυσίδες.Κάποια μαλακία πρέπει να πει για να παριστάνει πως ενδιαφέρεται για όλους που δήθεν έχουν κοινά προβλήματα.

Αποτέτοιος

Ανώνυμος είπε...



Να κάτι που με το οποίο ποτίζει η κυρίαρχη ιδεολογία τις μάζες, με το οποίο σπάνια ασχολούμαστε: να είναι κανείς αμόρφωτος ,να το περηφανεύεται και να προσπαθεί να ειρωνευτεί αυτούς που είναι μορφωμένοι ή ενδιαφέρονται να μορφωθούν.
Να στερείται ένα ολόκληρο σύμπαν σκέψης και ομορφιάς που είναι η μόρφωση και να το θεωρεί τιμή του, σαν εκείνο τον ανεκδιήγητο που "δεν θα έτρωγε ποτέ αστακό γιατί είναι φαί για πλούσιους."Για το λαουτζίκο φακές που έχουν και σίδηρο,λοιπόν. Για το λαουτζίκο φτώχεια πνευματική και υλική. Αυτό θα είναι το μέλλον των παιδιών σου κωστα, γιάννη, τίμιε κυρ-Παντελή;
άιντε βρε Απολίθωμα σκάρωσε κάτι σχετικό

Αποτέτοιος

Ανώνυμος είπε...

AGIS


αν σου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι πιάστηκα από την φράση << για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων >> κανεις λάθος...
την ανέφερα απλά γιατί την ακούω από πολλά φιλαράκια μου όταν πιάνουμε τέτοιες συζητήσεις...
φαντάζει στα ματιά σου φασιστικό το να λέω ότι όσοι θα παίρναν τι μεσόγειο θα την παίρναν με πλοία και όχι με φουσκωτά και σαπιοκάραβα οι υπόλοιποι θα μείνουν σε κέντρα φιλοξενίας στην τουρκια,αίγυπτο σαουδική αραβία κλπ (συγγνώμη άλλο το θεωρούσα αυτονόητο αυτό) ..
γιατί δεν άκουσα κανέναν να ζητάει την παρέμβαση του ΟΗΕ ? ( ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΓΩ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΝΟΩ)...
αυτή είναι η πρόταση μου αν την καλοδιάβασες...


giannis

Ανώνυμος είπε...

άντε για σας και καλή συνεχεια παιδιά στην ψυχοθεραπεία όπως το λέτε και εσείς σε κάποια σχόλια το λέει και ο τίτλος συγγνώμη δεν το πρόσεξα τι θέλω εγώ εδώ ...
μετά από τα σχόλια <<< 7 Φεβρουαρίου 2016 - 1:43 μ.μ. >>> καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί σας λένε πρόβατα άντε στη στρούγκα τον βουλευτών σας που όπως σας λένε δεν θέλουν να κυβερνήσουν ( προφανώς θέλουν απλά την βουλευτική έδρα ε καλά τι τους πέρασες αυτούς για κορόιδα )θα μας φάει η "βαρουφακιαδα" γιατί θα μου πεις στο τέλος θέλουν να διαχειριστούν μια κατάσταση η ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος...

μπορεί να διάβασες πολλά βιβλία δεν λέω μα διάβασες πολύ επιλεκτικά θέματα και βιβλία οι παρωπίδες σου βγάζουν ματια περαστικά σου "" Αποτέτοιος""
κάτι τελευταίο μήπως δουλεύεις στο ριζοσπάστη ? τελικά για να ενημερωθείς για το δίκαιο του εργάτη πρέπει να πληρώσεις στην κοινωνία που ζούμε όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται
α και κάτι τελευταίο κάποια φορα μια κοπέλα μου έλεγε να γράψω κάνα άρθρο στο ριζοσπάστη τι λες θα δημοσιευτεί κάτι τέτοιο η τζάμπα ο κόπος μου γιατί θα λογοκριθεί όπως κατάλαβες δεν ανήκω σε καμια στρούγκα



giannis

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Στο καλό Γιάννη. Ευχαριστούμε για την καλή προαίρεση. Θα την κρατήσουμε απόθεμα για άλλη φορά.

mpelas είπε...

Έχει κανείς εκτίμηση για τις πορείες? Άκουσα ότι η ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ είχε για τα δεδομένα τους πολύ κόσμο. Επίσης, όντως και εμείς είχαμε πάρα πολύ κόσμο (ΠΑΜΕ - Αθήνα), αλλά νομίζω ότι σαν το 10 / 11 δεν ήταν.

Ενθαρρυντικό που είχαν κλείσει πολλά μαγαζιά, ακόμα και περίπτερα.

Υ.Γ. Άκουσα κάτι τρελά νούμερα για Γιάννενα (10.000) που δεν ξέρω αν στέκουν αλλά σίγουρα στις αγροτικές περιοχές ήταν τεράστια η συμμετοχή.

zoot horn rollo είπε...

Φοβερά τα "μη πρόβατα" που αναμασούν τις ίδιες και τις ίδιες και τις ίδιες "γραμμές" κι "επιχειρήματα". Τι τη θέλετε τόση...εισαγωγή για να πειτε δυο σειρών πράγμα;
Φοβερά αυτά τα "ελεύθερα πνέυματα".