Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Καταστροφές και θρίαμβοι

Η σημερινή ανάρτηση πιάνει το νήμα από εκεί που το αφήσαμε χτες, για να ασχοληθεί με μια πτυχή της "επιστημονικής" χρυσόσκονης, που καλύπτει με "ακλόνητα, ιστορικά" επιχειρήματα την πολιτική του αντιλαϊκού αντιλαϊκισμού. Και με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της λογικής.

Το πιο διαφημισμένο και δημοφιλές (βάση πωλήσεων) αντιλαϊκό εγχειρίδιο των ημερών είναι τα "εμφύλια πάθη" του γνωστού αντιλαϊκού δίδυμου (κάτι σαν τρίδυμο λαϊκό από την ανάποδη) Καλύβα-Μαραντζίδη, όπου αναφέρονται συχνά (έμμεσα μεν, φωτογραφικά δε) στο έργο και τις απόψεις του Μαργαρίτη. Αλλά καλύτερα να ρωτήσετε το Λαϊκό Στρώμα, που το διαβάζει αυτές τις μέρες. Εδώ θα δούμε κάτι παρεμφερές, μια επισκόπηση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από το Στάθη Καλύβα, που γράφτηκε στα αγγλικά για μια εκδοτική σειρά του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με γενικό τίτλο "What everyone needs to know about..." και μεταφράστηκε στα ελληνικά, για να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, με τον τίτλο της ανάρτησης.

Η κε του μπλοκ θα αποφύγει τον πειρασμό να αναφερθεί αναλυτικά σε μια σειρά παράπλευρα ζητήματα, όπως:
-την πλουραλιστική βιβλιογραφία που παραπέμπει αποκλειστικά στον ίδιο, το Μαρατζίδη (που είναι το ίδιο), το Βερέμη (δηλ το ίδιο) και όλο το αντίστοιχο σινάφι.
-τη μεθοδολογία των απλουστευτικών ερωτοαπαντήσεων, όπου ο εκλαϊκευτικός, επισκοπικός χαρακτήρας της μελέτης "δικαιολογεί" τις πιο χοντροκομμένες αφαιρέσεις και στρεβλώσεις.
-την προσπάθεια του συγγραφέα να παρουσιαστεί ως ένας μετριοπαθής αιρετικός, που καταθέτει την πρωτότυπη ερμηνεία του προς συζήτηση, γόνιμη κι εποικοδομητική, αλλά συναντά συχνά έναν κακόπιστο δογματισμό που την αποτρέπει.
Αρκετά χαρακτηριστικό αυτής της "μετριοπαθούς, αιρετικής προσέγγισης" είναι τα τιτιβίσματα του Καλύβα στο τουίτερ, όπως αυτό που εγκαλεί τους επικριτές της ΕΕ για το προσφυγικό, καθώς οι ίδιοι οι πρόσφυγες επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη! Ωστόσο η δημοκρατική του μετριοπάθεια δεν του απαγορεύει να μπλοκάρει μαζικά τους χρήστες που αρθρώνουν "κακόπιστο κι ενοχλητικό" αντίλογο.

Εστιάζουμε λοιπόν στην ουσία και το βασικό ερμηνευτικό σχήμα του Καλύβα, που εξετάζει διαχρονικά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του νεοελληνικού κράτους, για να φτάσει στο επίπεδο της προηγμένης Δύσης, και θεωρεί πως παρά τα όποια ελλείμματα αυτού του άλματος, το εγχείρημα στέφθηκε γενικά με επιτυχία, καθιστώντας την Ελλάδα μια πρωτοποριακή περίπτωση ύστερου εκσυγχρονισμού για τις χώρες της περιφέρειας και του τρίτου κόσμου. Κι αυτή η αντιφατική επιτυχία αφορά και κάθε έναν από τους επτά κύκλους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που έκλειναν συνήθως με καταστροφικές αποτυχίες (χρεοκοπία, μικρασιατική καταστροφή, εμφύλιος, χούντα, κρίση), αλλά δεν αναιρούσαν τα κεκτημένα των προηγούμενων κύκλων ανάπτυξης, κι αυτό οφείλεται κυρίως στις σωτήριες εξωτερικές επεμβάσεις, που εξασφάλιζαν παράλληλα τις προϋποθέσεις για το επόμενο άλμα.

Αυτή η προσέγγιση απορρίπτει το ερμηνευτικό σχήμα της εξάρτησης (αν και ουσιαστικά το περιγράφει και το δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό) και θεωρεί πως η Ελλάδα είχε την τύχη και την παρρησία να επιλέγει τις σωστές συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο και να ευνοείται από αυτές, για να πλησιάσει το μεγάλο της στόχο: τον εκσυγχρονισμό της και τη μεταλλαγή της σε μια σύγχρονη, ευημερούσα δημοκρατία.

Στα πλαίσια αυτού του διαχρονικού σαξές στόρι.
-επικρίνεται πχ ο όρος "βαυαροκρατία" που παραπέμπει στην Τουρκοκρατία και εκμηδενίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Όθωνα και των συμβούλων του.
-αποσιωπάται η βασική ευθύνη των συμμάχων για την κατάληξη της μικρασιατικής περιπέτειας, ενώ η συνέχεια του εφιάλτη για τους πρόσφυγες που κατάφεραν να τη γλιτώσουν και η μετεγκατάστασή τους στη χώρα μας, χαρακτηρίζεται ως "το μεγαλύτερο ειρηνικό επίτευγμα του νεοελληνικού κράτους (Μαυρογορδάτος), καθώς έγινε πολύ πιο γρήγορα, ομαλά και αποτελεσματικά απ' ό,τι αναμενόταν.

-Εξυπακούεται πως η χούντα δεν ήταν αμερικανοκίνητη (κάτι με το οποίο θα συμφωνούσαν ίσως και στελέχη της ΔΦΑ, πχ αυτά που χρεώνονται με τη σύνταξη των ανακοινώσεων του (συγ)κυβερνώντος κόμματος για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Παρ' ότι εκ των υστέρων επικράτησε η αντίληψη πως το πραξικόπημα υποκινήθηκε και οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ερμηνεία αυτή δεν τεκμηριώνεται. Εναλλακτικά, το πραξικόπημα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια απόπειρα των ενόπλων δυνάμεων να διατηρήσουν την προνομιακή θεσμική τους θέση, ενόψει της ολοένα μεγαλύτερης αμφισβήτησής της από την κοινωνία. Από την άποψη αυτή, μπορεί να λεχθεί πως αποτέλεσε έκφραση των συντεχνιακών συμφερόντων του στρατού και, πιο συγκεκριμένα, μιας κάστας αξιωματικών, κυρίως συνταγματαρχών, που αντιδρούσαν στις περιορισμένες τους επαγγελματικές προοπτικές, καθώς οι προοπτικές προαγωγής τους ήταν περιορισμένες. Πρόσφατες έρευνες, ωστόσο, προβάλλουν μια πιο πειστική ερμηνεία, δείχνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονταν, τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, κάτω από τον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας. Η πολιτική κρίση της περιόδου 1963-67 ήταν εκείνη που οδήγησε στη χαλάρωση του πολιτικού ελέγχου επί των ενόπλων δυνάμεων και έδωσε την ευκαιρία σε μια ομάδα φανατικών αντικομμουνιστών και αντικοινοβουλευτικών αξιωματικών να υφαρπάξουν την εξουσία. Το πραξικόπημα, δηλαδή, δεν αποτελούσε κληρονομιά του Εμφυλίου, αλλά ήταν απότοκο της αποτυχίας των πολιτικών ηγεσιών να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τη διαχείριση της πορείας του εκδημοκρατισμού.

Κρίμα μόνο που δεν ενημερώθηκε εγκαίρως κι ο Κλίντον για αυτές τις νεότερες έρευνες κι αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη για την ενεργό στήριξη της χούντας. Μην ξεχνάτε όμως την αποβολή της χουντικής ελληνικής κυβέρνησης από το δημοκρατικό πρόδρομο της Ενωμένης Ευρώπης.

-Έκφραση αυτής της πετυχημένης επιλογής ήταν φυσικά κι η επέμβαση των Άγγλων (και μετέπειτα των Αμερικάνων) κατά τη διάρκεια του (λίγο παράξενου με τόσο πολυεθνική σύνθεση) εμφυλίου. Το κλείσιμο αυτού του κύκλου βρίσκει την Ελλάδα πληγωμένη μεν, αλλά να έχει αποφύγει τον κίνδυνο του κομμουνισμού και να ευεργετείται από το αναπτυξιακό σχέδιο Μάρσαλ. Εδώ ο Καλύβας παρασύρεται λίγο από τα (μετ)εμφυλιακά πάθη του και παραμερίζει κάθε πρόσχημα αντικειμενικότητας.

Εκεί που καταθέτει όμως τα διαπιστευτήριά του είναι στην εξέταση κι ερμηνεία της κρίσης, όπου αναπαράγει διεξοδικά όλα τα ιδεολογήματα που παρακολουθήσαμε συνοπτικά στην προηγούμενη ανάρτηση (για το προπατορικό αμάρτημα του λαϊκισμού, την ευνοιοκρατία υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων, κτλ).

Ένα προπαγανδιστικό έργο στοχεύει πάντα στο παρόν και το μέλλον, μέσα από την ανασκευή του παρελθόντος. Το βασικό είναι να πειστεί ο αναγνώστης για αυτό το σαξές στόρι διαρκείας της χώρας που δεν πρέπει να ανακοπεί, να αφομοιώσει τη σωτήρια αξία χρήσης των διεθνών επεμβάσεων, να μην επιδιώκει τυφλές συγκρούσεις και να διδαχτεί από την ιστορία πως ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός. Έτσι που να διαιωνιστεί το κυρίαρχο εκμεταλλευτικό σχήμα και οι θρίαμβοι της αστικής τάξης να περνάνε πάντα πάνω από τις καταστροφές της εργατικής και των λαϊκών στρωμάτων, που θα βγάζουν πρώτο σε πωλήσεις το βιβλίο του Καλύβα, για να ξεχνάνε τα εμφύλια, ταξικά πάθη που δε χωρίζουν την ελληνική κοινωνία.

45 σχόλια:

Neophyte_commie είπε...

Το πιο μεγάλο ψέμα είναι πάντα η μισή αλήθεια. Από όσα έγραψες, πολλά είναι σωστά. Σαξές στόρι υπήρξε. Κυνήγι μεγαλοϊμπεριαλιστή σπόνσορα υπήρξε πάντα, και ενδοαστική διαπάλη για την επιλογή ενός μεγαλοϊμπεριαλιστή έναντι άλλου υπήρξε πολλάκις (επομένως εκούσια πρόσκληση από την ελληνική αστική τάξη). Ο μύθος περί εξάρτησης πέφτει μόνος του, ότνα σκεφτεί κανείς ποιός είχε συμφέρον από την κάθε επέμβαση, με πιο χαρακτηριστική την αγγλογαλλική επέμβαση σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη το 1914(;), που έριξε έναν βασιλιά και ωφέλησε έναν πρωθυπουργό, για να βοηθήσει εκείνο το τμήμα της αστικής τάξης που ήθελε την ενεργό στήριξη στην Αγγλία έναντι της παθητικής στήριξης στη Γερμανία κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Από την άλλη μεριά, επέμβαση υπάρχει, επομένως απώλεια μέρους της «εθνικής ανεξαρτησίας» έναντι ξένων δυνάμεων, δηλαδή συνολική μείωση της εγχώριας αστικής τάξης έναντι των ξένων. Αυτό που επιτυγχάνει λοιπόν το σχήμα της ανισότιμης αλληλεξάρτησης είναι αφ' ενός να δικαιολογήσει την αθρόα καταπιταλιστική ανάπτυξη κυρίως από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά και αφ' ετέρου να άρει την παραπάνω αντίφαση περί επεμβάσεων, στρέφοντας το μάτι στο ποιός τελικά κερδίζει: είτε το μεν κομμάτι της αστικής τάξης είτε το δε (αλλάζουν κάθε φορά) έναντι του εργαζόμενου λαού. Ως εκ τούτου, είναι η μόνη σωστή και ολοκληρωμένη ταξική αντίληψη. Όσοι αρνούνται την ανισότιμη αλληλεξάρτηση στα πλαίσια της κυριαρχίας της αστικής τάξης (συνολικά) έναντι των εργαζομένων, καταλήγουν να λένε για ιμπεριαλιστικές εισβολές στην Τσεχολοσλοβακία ή στο Αφγανιστάν πχ, διότι αρνούνται να καταλάβουν ότι, όταν ζητάς μόνος σου την επέμβαση από μια δύναμη, τότε βεβαίως δεν είναι εισβολή. Αλλά το ζήτημα είναι το ποιός–ποιόν και όχι το με τη βοήθεια ποιού. Έτσι και στη Συρία τώρα, οι ΗΠΑ/ΕΕ εισέβαλλαν, η Ρωσία προσκλήθηκε, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο γιατί αμφότεροι βοηθούν την συριακή αστική τάξη. Στην Ελλάδα, ΔΝΤ/ΕΕ προσκλήθηκαν (μετά βαΐων και κλάδων) να φέρουν μνημόνια, αλλά προσκλήθηκαν από τους αστούς εναντίον των εργαζομένων.

demis είπε...

Είχε πολύ ενδιαφέρον πάνω σε αυτό, μια πρόσφατη εκπομπή του Κουβελοκάναλου (νυν Μπουταροκάναλο, αλλά Σφυροδρέπανε είσαι εκτός εμβέλειας..), με καλεσμένο τον Μαραντζίδη και τον Καλύβα, όπου έδειξε ένα μικρό απόσπασμα από παλιά συνέντευξη του Γκανάτσιου-Καπετάν Χείμαρρου. Η διαύγειά του ήταν εκπληκτική, κι όταν αναφέθηκε στους σκοπούς του Αντιστασιακού κινήματος ("Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ" δηλ.), τα μούτρα των δύο στράβωσαν. "Τον τιμούμε, τον σεβόμαστε, είναι ιστορική φυσιογνωμία κλπ. κλπ., αλλά ξέρουμε καλά πού θα κατέληγε όλο αυτό.. Σε λαϊκές "δημοκρατίες" βαλκανικού τύπου", όπως το έθεσαν. Είναι το γνωστό αφήγημα του "ευτυχώς ηττηθήκαμε", το οποίο εκμεταλλεύτηκαν και εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται με το παραπάνω, και με επιστημονικοφανές επίχρισμα (πολύ λεπτό όμως, τόσο που φαίνεται από κάτω η σκουριά τους), τύποι σαν τον Μαραντζίδη, τον Βερέμη κλπ. και κάτι φρούτα σαν την Τριανταφύλλου, τον Χειμωνά και τον Μπογδάνο..
Πολύ αξιόλογο άρθρο.

Ανώνυμος είπε...

@ Neophyte_commie
«Όσοι αρνούνται την ανισότιμη αλληλεξάρτηση στα πλαίσια της κυριαρχίας της αστικής τάξης (συνολικά) έναντι των εργαζομένων, καταλήγουν να λένε για ιμπεριαλιστικές εισβολές στην Τσεχολοσλοβακία ή στο Αφγανιστάν»
Δεν πιστεύω οτι έχει να κάνει με την ανισότιμη αλληλεξάρτηση αυτό αλλά με το τι θεωρεις οτι ειανι ενα κρατος. Βλ. πχ περι εισβολών που λες απο μαοϊκούς που πιστεύουν στην εξάρτηση. Ή το ΚΚΕ που (μέσω του Μ Παπαδόπουλου) θεωρει οτι ένταση μεταξύ βόρειας και νότιας Κορέας είναι ενδοκαπιταλιστική/ ενδοιμπεριαλιστική αντίθεση όπως Η Ελλάδα με τη Τουρκία.

Πέτρος

Ανώνυμος είπε...

Τι εγινε στην Ουκρανια με τους κομμουνιστες στρατιωτικους που εκτελεστηκαν;

Ο,τι εγινε στην παρισινη κομμουνα (Γαλλοι-Πρωσοι εναντιον παρισινων), στη Ρωσια (Καναδοι, Ελληνες, Κινεζοι και καθε καρυδιας καρυδι μαζι με το λευκο στρατο κατα της Ρωσιας), στους Ζηλωτες (Καντακουζηνος που ηθελε την Θεσσαλονικη για να παρει τον θρονο στην Πολη, αλλα μαζι με τον αυτοκρατορα Παλαιολογο της επιτεθηκαν), στον ελληνικο "εμφυλιο" που λεει και το απολιθωμα...

Ο,τι γινεται παντα με το λαο που ξεσηκωνεται και διεκδικει πραγματικη ανεξαρτησια, που περιλαμβανει αυτονομη οικονομια, δημοκρατια συνελευσεων και ισα δικαιωματα για τους πολιτες.

Καθε φορα λοιπον που οι λαοι σηκωνουν κεφαλι, βρισκουν αντιμετωπη ολοκληρη ταξη και οχι μονο μια(ς) χωρα(ς), αυτης που μεχρι τοτε ηταν "επιθετθκη".

Ας μην επιλεγουμε Ρωσους αντι για ΝΑΤΟ. Σοσιαλισμος ειναι η απαντηση.

σαπορ τουτουρκι

Neophte_commie είπε...

Τώρα το είδα, Πέτρο (με συγχωρείς):
«Ή το ΚΚΕ που (μέσω του Μ Παπαδόπουλου) θεωρει οτι ένταση μεταξύ βόρειας και νότιας Κορέας είναι ενδοκαπιταλιστική/ ενδοιμπεριαλιστική αντίθεση όπως Η Ελλάδα με τη Τουρκία.»

Δεν έχω δει ποτέ τέτοιο κείμενο, αν θέλεις διαφώτισέ με. Η ένταση μεταξύ βόρειας και νότιας Κορέας δεν θα μπορούσε να είναι ενδοϊμπεριαλιστική, από τη στιγμή που η βόρεια Κορέα, σε αντίθεση με τη νότια, δεν είναι καπιταλιστική και επομένως ούτε ιμπεριαλιστική. Η Ελλάδα και η Τουρκία πάλι είναι.

Ανώνυμος είπε...

Η Παπαρήγα σε παλιότερη συνέντευξη στον Θεοδωράκη (πριν ο τελευταίος ιδρύσει το Ποτάμι) είχε χαρακτηρίσει την ΛΔ Κορέας ως σοσιαλιστική. Έτσι λοιπόν τότε και με αφορμή και την επιστολή απευθυνόμενη στον λαό της ΛΔ Κορέας για τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, το κκε ήταν φανατικός υποστηρικτής της και ήθελε να μετατρέψει την ελλάδα σε κάτι παρόμοιο (δεν τα έγραφαν μόνο καθημερινές κτλ αυτά, και τα "αριστερά" μέσα τα ίδια έλεγαν). Τώρα βλέπω ότι κατηγορείται το κκε πως θεωρεί την ΛΔ Κορέας καπιταλιστική. Να συντονιστείτε παιδιά που λέει και το ανέκδοτο.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

@Neophte_commie
Έχεις δίκιο, όταν λες κάτι πρέπει να έχεις και τη πηγη. Έτσι και εγω τιμωρήθηκα ψάχνωντας μεχρι τις 3 το πρωι. Εδώ το είχα διαβάσει και μου είχε κάνει εντύπωση. Θυμόμουν μόνο οτι το ειχε πει στον 984. Αυτο + σφυροδρεπανος + κορεα + ΜΠ +... με τα πολλά το βρήκα:

«Ανώνυμος είπε...

Όσο αφορά την ένταση Β. και Ν. Κορέας το Κόμμα έχει (μάλλον, σε ένα βαθμό) τη γνώμη οτι πρόκειται για έκφραση ενδοϊμπεριαλιστικής αντίθεσης.

Δημ-Η όξυνση των τελευταίων ημερών Βορείου και Νοτίου Κορέας μπορει να έχει επιπτώσεις και στη Σούδα;
Μάκης Παπαδόπουλος- Πρέπει να δούμε οτι η όξυνση που αναφέρατε έχει στοιχεία γενικότερης αναμέτρησης που αφορούν την αντιπυραυλική ασπίδα, την αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τον άξονα Ρωσίας – Κίνας, γιατί η Β. Κορέα δεν είναι τυχαίος κρίκος και την αντιπαράθεση για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην άλλη πλευρά. Επομένως πρέπει να συνυπολογίσουμε οτι είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος (αυτό μάλλον το λέει σε σχέση με την ένταση στη μεσόγειο).

Ραδιο 98.4
http://www.youtube.com/watch?v=Qk2vDOesD6A
17ο λεπτό

471
»

Βόρεια κορέα κρίκος ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων & η αντιπαραθεση με Ν Κορέα η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τα δικά μας, δεν το λες και στήριξη.
Βέβαια μπορει να εκφράζει τις πιο «προωθημενες» θέσεις του ΚΚΕ.
Τεσπα άλλου ήταν η κουβέντα.

@Τιτσι. Αυτοί οι χαρακτηρισμοι εμεις - εσεις αν πιστευεις οτι κάνουν καλό στη κουβέντα κάνε τους. Τώρα στο θέμα ο «αστικός» (ή όπως αλλιώς πρέπει να το πούμε :) ) μύθος λέει οτι μετα απο σχετικά πρόσφατη επίσκεψη που εγινε βγηκε το συμπέρασμα οτι δεν οικοδομείται σοσιαλισμός. Δεν θα το ψάξω και αυτό γιατι μάλλον δεν θα το βρω αφού, και σωστά, μια τετοια θέση δεν δημοσιεύτηκε. Παρατήρησε επίσης πόσο προσεκτική είναι η ανακοίνωση του 2011 αφου δεν μιλάει για σοσιαλιστικη οικοδόμηση αλλα για δικαίωμα καθε λαού να προχωρήσει στο δρόμο ανάπτυξης που έχει επιλέξει.

Πέτρος

zoot horn rollo είπε...

"Τώρα στο θέμα ο «αστικός» (ή όπως αλλιώς πρέπει να το πούμε :) ) μύθος λέει οτι μετα απο σχετικά πρόσφατη επίσκεψη που εγινε βγηκε το συμπέρασμα οτι δεν οικοδομείται σοσιαλισμός. Δεν θα το ψάξω και αυτό γιατι μάλλον δεν θα το βρω αφού, και σωστά, μια τετοια θέση δεν δημοσιεύτηκε."

Αυτά κάνουν καλό στη κουβέντα.

Μετά λέτε για 'μενα.

Ανώνυμος είπε...

@ρολο
Σιγά βρε, εκεί πιάστηκες; Επειδή το έχω ακουσει, όχι μια φορά, από μέλη μεν αλλά μεταξύ τσίπουρου και μπύρας εγώ ο ίδιος είπα οτι το θεωρω αστικό μύθο. Δηλαδή μπορει να ειναι τελειως ψέμα, αλήθεια, μισή αλληθεια, παρανόηση ή δεν ξέρω τι άλλο...
Πάντως το σιγουρο είναι οτι δεν βγαίνει το ΚΚΕ να λέει εμπρος να γίνουμε σαν την ΛΔ της Κορέας που δειχνει το δρόμο. Δεν μεταφέρονται στο κομματικο τυπο επιτευγματα απο εκει, συγκρισεις με Ν Κορεα, όταν στη κασσετα:- πείτε μας που εφαρμόζονται αυτά που λέτε; δεν απαντουμε στη ΛΔΚ κτλ.
Bάλτε μεσα και το γεγονος οτι στη ΛΔΚ έχει επίσημα εξοβελιστέι, σε μεγαλο βαθμό, η ιδεολογια του μαρξισμού απο το junte.
Τελοσπάντων συμφωνώ με τη διακριτική υποστήριξη της ΛΔΚ.

Πετρος

zoot horn rollo είπε...

Μας υποχρέωσες, που λένε.
Για τη ΛΔΚ ούτως ή άλλως χρειάζεται διακριτικότητα. Πληροφορία με το σταγονόμετρο έρχεται σε κάθε περίπτωση. Ας πούμε εγώ δε μπορώ να ξέρω πολλά για το τι συμβαίνει εκεί και λεπτομερώς. Για διάφορους "παντογνώστες" που δε ξέρουν τι γίνεται δίπλα τους αλλά είναι φοβεροί ΛΔΚορεολόγοι, βράστα...

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπαδόπουλος αναφέρεται στην ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας/Κίνας στην περιοχή, τίποτα παραπέρα. Από αυτό βγήκε το συμπέρασμα ότι η αναμέτρηση Ν. Κορέας και ΛΔΚ είναι ενδοϊμπεριαλιστική, την στιγμή που υπάρχουν διάφορα κείμενα που δεν λένε τίποτα τέτοιο, και που δείχνουν μάλιστα κιόλας ότι κάθε φορά που οι δυτικοί γκρινιάζουν για κάποια πυραυλική δοκιμή της ΛΔΚ (για την οποία δίνονται κιόλας εντελώς ανακριβείς πληροφορίες) είναι για να συκγαλύψουν δικές τους κινήσεις (πολύ πιο χοντρές) στην περιοχή, που και περνάνε στο ντούκου, και σχετίζονται με την εισχώρηση στρατευμάτων στην πίσω πόρτα της Κίνας, και χρησιμοποιούνται ως βήμα γενικότερης αντικομμουνιστικής προπαγάνδας/υστερίας συμπληρωματικά και με τις τερατολογίες με τις κομμώσεις του Κιμ, με το πώς τρώνε παιδιά κτλ.

Μετά βλέπω το πας και ακόμη παραπέρα με "αστικούς" μύθους κτλ. Αλλά άμα πω ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται κι ότι ήρθες εδώ να σπεκουλάρεις μάλλον δεν θα βοηθήσω την συζήτηση, οπότε σε αφήνω να συνεχίσεις τις γεωπολιτικές σου αναλύσεις με βάση όσα άκουσες από "μέλη" εν μέσω τσίπουρου και μπύρας.

Ijon Tichy

Neophyte_commie είπε...

«Μάκης Παπαδόπουλος- Πρέπει να δούμε οτι η όξυνση που αναφέρατε έχει στοιχεία γενικότερης αναμέτρησης που αφορούν την αντιπυραυλική ασπίδα, την αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τον άξονα Ρωσίας – Κίνας…»

Άρα η ενδοϊμπεριαλιστική διένεξη έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες εκμεταλλεύονται τη διέξεξη Βόρειας και Νότιας Κορέας για να προωθήσουν δικούς τους σχεδιασμούς. Όχι με τη διένεξη Βόρειας και Νότιας Κορέας αυτή καθαυτή. Άρα, Πέτρο, δεν απέδειξες τίποτε.

Από εκεί και πέρα, είναι άλλο πράγμα ότι «έχει επίσημα εξοβελιστέι, σε μεγαλο βαθμό, η ιδεολογια του μαρξισμού απο το junte» και εντελώς άλλο πράγμα να πεις ότι τα μέσα παραγωγής της ΒΚ ανήκουν σε ιδιώτες, επομένως ότι η χώρα είναι καπιταλιστική. Άρα και πάλι την πάτησες. Όσο για τους «αστικούς μύθους», υπάρχει καλύτερη προβοκάτσια και δεν τη θέλουμε.

ΥΓ: «Εν μέσω τσίπουρου και μπύρας», σαν τον άλλον που μας έλεγε ότι στο χωριό του τον καλούσαν σε συνεδριάσεις της ΚΟΒ όταν ήταν δέκα χρονών, στις οποίες συζητούσαν πώς οι Σοβιετικές γυναίκες έδιναν το μ**νί τους για ένα τζην. Άσε μας.

ΥΓ2: Σφυροδρέπανε, τώρα καλύτερα;

Neophyte_commie είπε...

Και μία παρατήρηση (βιάζομαι να φύγω): http://www.902.gr/eidisi/politiki/88292/nato-stelnei-ploia-sto-aigaio . Το ΝΑΤΟ στέλνει πλοία στο Αιγαίο, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας (πρόσκληση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορίας τουλάχιστον ΝΔ). Πού είναι η εξάρτηση; Αν δεν τα ήθελε, ας αρνείτο. Αν την πίεζε το ΝΑΤΟ, ας έβγαινε από το ΝΑΤΟ. Μα δεν θέλει να βγει, γιατί η αστική της τάξη κερδίζει από την προοπτική των λαφύρων της Μέσης Ανατολής (ανοικοδόμηση κλπ). Και, ως γνωστόν, πρέπει να δώσεις για να πάρεις. Το γκριζάρισμα είναι λοιπόν επένδυση από τη δική της σκοπιά, δεν είναι ήττα.

Ανώνυμος είπε...

@ Neophyte_commie
Παμε πάλι:
Η όξυνση των τελευταίων ημερών Βορείου και Νοτίου Κορέας μπορει να έχει επιπτώσεις και στη Σούδα;
Μάκης Παπαδόπουλος- Πρέπει να δούμε οτι η όξυνση που αναφέρατε έχει στοιχεία γενικότερης αναμέτρησης που αφορούν την αντιπυραυλική ασπίδα, την αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τον άξονα Ρωσίας – Κίνας, γιατί η Β. Κορέα δεν είναι τυχαίος κρίκος και την αντιπαράθεση για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην άλλη πλευρά. Επομένως πρέπει να συνυπολογίσουμε οτι είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος (αυτό μάλλον το λέει σε σχέση με την ένταση στη μεσόγειο).
συμπυκνωμενα:
-> Η όξυνση Βορειου και Νοτιου Κορέας έχει στοιχεία γενικότερης αναμέτρησης μεταξυ ιμπεριαλιστων. Σε σχεση με την αντιπαραθεση στην μεσογειο είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Τίποτε παραπάνω τιποτε λιγότερο. Αυτο εννοουσα με το ενδοκαπιταλιστική/ ενδοιμπεριαλιστική. Τελοσπάντων πέρνω πίσω το ενδοκαπιταλιστική για να μην υπάρχει παρεξήγηση οτι κυριαρχες σχεσεις παραγωγης στην ΛΔΚ ειναι καπιταλιστικες.
Μια άλλη απάντηση που θα μπορουσε να δοθει ειναι: Υπάρχει ιμπεριαλιστικη επιθετικότητα απέναντι στη ΛΔΚ η οποια εκμεταλεύεται ενδοιμπεριαλιστικες αντιθεσεις για την ασφαλεια της κτλ.

«Από εκεί και πέρα, είναι άλλο πράγμα ότι «έχει επίσημα εξοβελιστέι, σε μεγαλο βαθμό, η ιδεολογια του μαρξισμού απο το junte» και εντελώς άλλο πράγμα να πεις ότι τα μέσα παραγωγής της ΒΚ ανήκουν σε ιδιώτες, επομένως ότι η χώρα είναι καπιταλιστική.» Συμφωνούμε απόλυτα με τη σημειωση οτι υπαρχουν και ζωνες που επενδύουν ξενες εταιριες και διαφημιζεται γενικα από τη ΛΔΚ η δραστηριότητα ξενων επιχειρησεων. Που ακριβως την πάτησα;

Όσο για την εκτιμηση του κόμματος μην γίνεσαι χυδαίος. Αυτό άκουσα αυτό είπα, αλλά μην το πάρεις υπόψη. Γεγονός παραμένει οτι το ΚΚΕ δεν προωθει ούτε μεταφερει εμπειρια απο τη ΛΔΚ τη στιγμή μαλιστα που ανοιχτα βάζει ζητημα σοσιαλισμου. Και πιθανον καλα κανει. Εσυ όταν σου λένε - μα δεν εφαρμόζεται πουθενά αυτό το σύστημα. απαντάς - Βέβαια εφαρμόζεται, στη ΛΔΚ με αυτά τα αποτελέσματα.

Πέτρος

Neophyte_commie είπε...

Βρε πουλάκι μου, ο άνθρωπος είπε ότι υπάρχουν στοιχεία γενικότερης αναμέτρησης μεταξύ ιμπεριαλιστών, επ' αφορμή της διένεξης Βορείου και Νοτίου Κορέας. Όχι οτι η Β. Κορέα είναι ιμπεριαλιστική χώρα! (Ιμπεριαλισμός = μονοπωλιακός καπιταλισμός.) Το ίδιο κείμενο διαβάζουμε. Από εκεί και πέρα, πού τη βλέπεις τη «δραστηριότητα ξένων επιχειρήσεων» σε μια χώρα υπό περικύκλωση; Τέλος, το πρόβλημα της Β. Κορέας (έμαθες και το ΛΔΚ, τρομάρα σου) δεν είναι στην ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής (βάση), αλλά σε ζητήματα διοίκησης, που βασίζονται εν πολλοίς σε μη ξεπερασμένες ανατολίτικες αντιλήψεις (περιεχόμενο). Γι' αυτό το κόμμα δεν την αναφέρει, δεδομένου και του τόνου λάσπης και παράκρουσης που εξαπολύεται και που αποπροσανατολίζει τη συζήτηση. Η ΕΣΣΔ και οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες αποτελούν παραδείγματα πολύ κοντύτερα σ' εμάς, με μεγάλο μέρος του λαού να έχει εμπειρίες, είτε ως πολιτικοί πρόσφυγες είτε απλά ως τουρίστες (η μισή βόρεια Ελλάδα πήγαινε στη Βουλγαρία για ψώνια). Τώρα, τί φαντασιώνεσαι και τί προβοκάρεις, δεν πρόκειται να κάτσω να ασχοληθώ.

Ανώνυμος είπε...

Να χαμε να λέγαμε. Ειπα εγω οτι η Β. Κορέα είναι ιμπεριαλιστικη χώρα; Η ΕΣΣΔ δεν υπάρχει, η ΛΔΚ υπάρχει. Αν άξιζε να υποστηριχθεί ή οικονομία θα έπρεπε να υποστηριχθει ή εστω να αναδυχθούν τα πλεονεκτηματά της και να καταγγελθεί η διοίκηση, ο νεποτισμός ή οτιδήποτε. Τέσπα ότι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε.
Για τη διαφήμιση μπαίνεις στο επισημο σαιτ της χωρας και βλέπεις:
http://korea-dpr.com/business.html

Business in DPR Korea:

The DPR of Korea (North Korea) will become in the next years the most important hub for trading in North-East Asia.

Lowest labour cost in Asia.

Highly qualified, loyal and motivated personnel. Education, housing and health service is provided free to all citizens. As opposed to other Asian countries, worker's will not abandon their positions for higher salaries once they are trained.

Lowest taxes scheme in Asia. Especially for high-tech factories. Typical tax exemption for the first two years.

No middle agents. All business made directly with the government, state-owned companies.

Stable. A government with solid security and very stable political system, without corruption.

Full diplomatic relations with most EU members and rest of countries.

New market. Many areas of business and exclusive distribution of products (sole-distribution).

Transparant legal work. Legal procedures, intellectual rights, patents and warranties for investors settled.

If you would like to receive our DPRK trade bulletin with business opportunities in the country, send us an e-mail to: korea@korea-dpr.info with the subject SUBSCRIBE TRADE and including your name, position and company.

Και σε αυτόματη μετάφραση:

Επιχειρήσεις στην DPR Κορέα:
Το DPR της Κορέας (Βόρεια Κορέα) θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια, το πιο σημαντικό κόμβο για τις συναλλαγές στη Βορειοανατολική Ασία.
Το χαμηλότερο κόστος εργασίας στην Ασία.
Υψηλά προσόντα, πιστός και δραστήριο προσωπικό. Εκπαίδευση, τη στέγαση και την υγειονομική υπηρεσία παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ασίας, οι εργαζόμενοι δεν θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους για υψηλότερους μισθούς από τη στιγμή που έχουν εκπαιδευτεί.
Χαμηλότερη σύστημα φόρων στην Ασία. Ειδικά για τα εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας. Τυπικά φορολογική απαλλαγή για τα δύο πρώτα χρόνια.
Δεν μεσαία παράγοντες. Όλες οι επιχειρήσεις γίνονται απευθείας με την κυβέρνηση, κρατικές εταιρείες.
Σταθερός. Μια κυβέρνηση με σταθερή ασφάλεια και πολύ σταθερό πολιτικό σύστημα, χωρίς διαφθορά.
Πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με τα περισσότερα μέλη και υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Νέα της αγοράς. Πολλοί τομείς των επιχειρήσεων και την αποκλειστική διανομή των προϊόντων (αποκλειστική διανομή).
Διαφανές νομικό έργο. Νομικές διαδικασίες, πνευματικά δικαιώματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και εγγυήσεις για τους επενδυτές διευθετηθεί.
Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε το εμπόριο μας δελτίο Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα, να μας στείλετε ένα e-mail στο: korea@korea-dpr.info~~V με το θέμα ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ TRADE και συμπεριλαμβανομένου του ονόματος, τη θέση και την εταιρεία σας.

ΥΓ Τρομάρα δική σου. Συνέχισε αυτό το ωραίο ήφος, και καλά υψηλής κομματικότητας, και θα το συναντας μπροστά σου σαν αυτά που διαβάσαμε τις προάλλες περι κτηνοβατών κτλ

Πέτρος

Ανώνυμος είπε...

https://en.wikipedia.org/wiki/Rason_Special_Economic_Zone

zoot horn rollo είπε...

Πέτρο ωραίο "ήφος" έχεις πράγματι. Με όλα τα κλισέ.

Ανώνυμος είπε...

χα χα χα !!!
ρε συ Πέτρο, που το βρήκες αυτο το μαργαριτάρι;
Οντως ειναι επίσημη ιστοσελίδα της "ΛΔ"Κ;
τι έγινε ρε, τι διαβάζουμε εδώ:

τα παιδιά διαφημίζουν παραράδεισο φοροασυλίας
Lowest taxes scheme in Asia. Especially for high-tech factories. Typical tax exemption for the first two years.
και βέβαια παράδεισο χαμηλών μεροκάματων.
Lowest labour cost in Asia.

Κατα τα άλλα, πρέπει να ειμαστε...διακριτικοι
rολάκo με τους σύμμαχους...έτσι;

το καλύτερο βέβαια ειναι η εξής διαφήμιση:
Stable. A government with solid security and very stable political system, without corruptio
μια κυβέρνηση με σταθερή ασφάλεια, σταθερό πολιτικό σύστημα, χωρις...διαφθορά!!!

χα χα χα χα !!!

πολλά γέλια...

ρολάκο εσυ βρε μιλάς για... κλισέ;

Zήτω τα χαμηλά μεροκάματα της ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ!!
ΖΗΤΩ!!!

για να δούμε τι ψευδώνυμο να επιλέξω τώρα:
ειπαμε ημιτρελος, πεμπτοφαλαγγίτης κτλ...κτλ..

zoot horn rollo είπε...

Εγώ μιλάω, ναι, ο ίδιος. Μου αρκούν οι αντιδράσεις και το..."ήφος" σου που έγραψε κι ο φίλος σου.
Απολίθωμα, συνέχισε. Ξέρεις καλύτερα απ'όλους.

Neophyte_commie είπε...

Χαχα, τόσο ωραία προβοκάτσια που αποκαλύπτεται με ενός λεπτού ψάξιμο στη Wikipedia.
https://en.wikipedia.org/wiki/North_Korea
«Official webpage of The Democratic People's Republic of Korea – maintained by the Korean Friendship Association…»

https://en.wikipedia.org/wiki/Korean_Friendship_Association
«The Korean Friendship Association (Spanish: Asociación Coreana de Amistad), headed by Spanish citizen Alejandro Cao de Benós de Les y Pérez is a Spain based commercial organisation working in the tourism sector for North Korea.»

https://en.wikipedia.org/wiki/Alejandro_Cao_de_Ben%C3%B3s_de_Les_y_P%C3%A9rez
«Alejandro Cao de Benós de Les y Pérez (born 1974) is, according to himself, the Spanish Special Delegate of North Korea's Committee for Cultural Relations with Foreign Countries. No mention of his position can be found on official government pages.

He is also the founder, president, and only salaried member of the Korean Friendship Association (KFA).[1] All official government and Ministerial sites of North Korea have the .kp domain and given the whois record for KFA´s website points towards it being the personally owned domain of Alejandro Cao de Benos there is doubt about its claim to be the " official web page of DPR of Korea " and thus Coas claims of his actual status in DPRK´s hierarchy.[1][2]

He has been an advocate of North Korea since 1990. His Korean name, Cho Son-il ("Korea is One"), is self given but not considered legal as he travels using his Spanish Passport.[1] He has lived in Tarragona and Barcelona (Spain), working as an IT consultant.[3] A single, unnamed detractor called him a "'perfect example of the useful idiot.'"[3]

Μ' άλλα λόγια τι; είναι ένας τύπος που από κάπου (από πού άραγε!) πληρώνεται για να συντηρεί μια οργάνωση-φάντασμα (μια ιστοσελίδα, βασικά) που δήθεν εκπροσωπεί τη Βόρεια Κορέα στο εξωτερικό.

Για τα υπόλοιπα, τα είπαμε.

Ανώνυμος είπε...

ρολάκο...
ασε τα κλισέ...
δεν πας και εσύ για μεροκαματάκι
στη ΛΔΚ Κορέας να βοηθήσεις ή σου πέφτει
χαμηλο (το διαφημίζουν οι "σύντροφοι" το χαμηλότερο
της Ασίας!!! και μάλιστα μιλούν για "μισθολογικό κόστος"
,οχι για τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης :-), το
τελευταίο ειναι πλακίτσα)

αλήθεια εχεις ακουστά για τη πρωτοπόρα σκέψη
του Juche; Οχι, δεν ξέρεις τι ειναι αυτο;
να σου πω εγώ κιλιλσουγκισμος - παροξυσμος
και τα μυαλά στα κάγκελα.
Δες την ιστοσελίδα εχει παρεμβάσεις του Κιμ-Γιογκ-Ιλ
στα εγγλέζικα. θησαυρός μιλάμε.

Αντε με τις εξυπναδούλες.
Καποιοι άνθρωποι μπορει να ειναι ανορθόγραφοι,
δυσλεκτικοι, οτιδήποτε, εσύ τους κρινεις
από το περιεχόμενο όσων γράφουν ή απο τα ορθογραφικά τους;
Αντε συνετίσου γιατι κομμουνιστής δεν είσαι,

τουλάχιστον γίνε άνθρωπος .
....
semi crazy

υγ: Πέτρο θανκς για την ιστοσελίδα, θα αξιοποιηθεί
ποικιλοτρόπως.

Ανώνυμος είπε...

Άσ'τα σάπια νεόφυτε. Είναι γνήσια η ιστοσελίδα και θα αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως από τα λαγωνικά. Ιδού ακόμη περισσότερες αποδείξεις από το αγαπημένο σάιτ του ντούρου σταλινικού του μπλογκ:

http://shoebat.com/2015/09/14/undercover-video-exposes-amazing-hypocrisy/

Κι άντε και συνεπιθείτε όλοι σας να πούμε!

Ijon Tichy

Neophyte_commie είπε...

Ξέρω, ξέρω. Το ιντιμίντια βρήκε τη χαρά του. Έτσι δουλεύει άλλωστε.

zoot horn rollo είπε...

Ευχαριστώ για τις "συστάσεις" και τις "συμβουλές". Θα τις έχω υπόψιν.
Απολίθωμα ολέ!

Ανώνυμος είπε...

χαρήκατε πολύ γρήγορα, ομως ο διάολος κρύβεται
στις λεπτομέρειες. βλέπετε δεν διαβάσατε τα άρθρα
αναφορές στο γουίκι. Ο τύπος που διατηρεί
την ιστοσελίδα φέρεται να ειναι αντζέτης
για διάφορα συνεργεία παραγωγών στη ΛΔΚ.
Πηγαινοέρχεται στη ΛΔΚ και εχει πάρε-δωσε
με το καθεστώς. Αυτο δεν το αμφισβητεί κανείς.
για δειτε τις φωτο στα αρθρα που τον καταγγέλλουν.
Δεν φαντάζομαι η ΛΔΚ να ειναι "μπάτε
σκύλοι αλέστε"

Τον καταγγέλλουν οτι ειναι λαμόγιο
στις τιμές που κλείνει για τις μεταφορές και
τη διαμονή των συνεργείων, και ότι τους τάζει
συναντήσεις με υψηλά ιστάμενους, αλλα στο τέλος
δεν συναντούν κανέναν.
...
σε κανένα από τα άρθρα αυτα δεν γινεται
επιθεση στα ...διαφημιστικά που γράφει
για ΛΔ Κορέας, γιατι μαλλον απλως τα κοπιάρει
απο το υπουργείο τουρισμού, επενδύσεων
της ΛΔΚ. Αρκει να τσεκάρουμε λοιπόν
τις αντίστοιχες επίσημες ιστοσελίδες της "ΛΔ"Κ
κατα τα άλλα φαντάζομαι οτι δεν θεωρείτε οτι
οι λόγοι του κιμ-γιογκ-ιλ που παρατίθενται
στα αγγλικά ειναι...χαλκευμένοι, έτσι;

semi-crazy

zoot horn rollo είπε...

Γράψε κι άλλα.

Ανώνυμος είπε...

Ας υποθέσουμε ότι όσα γράφονται για την ΛΔΚ είναι ορθά.
Επίσης, ας υποθέσουμε ότι εσύ (quinto/crazy) είσαι κομμουνιστής.
Γιατί λοιπόν χαζο-χαίρεσαι σαν χρυσαύγουλος με τα όσα (υποτίθεται) γίνονται εκεί;
Γιατί χρησιμοποιείς την ΛΔΚ για να κάνεις επίθεση στο ΚΚΕ;
Υποστηρίζει την Γιουτσέ το ΚΚΕ;
Όχι προφανώς.
Υποστηρίζει το ΚΚΕ το δικαίωμα του Κορεατικού λαού να καθορίζει τις τύχες του ενάντια στον Ιμπεριαλισμό που θέλει να μετατρέψει τηΝ ΛΔΚ σε άλλη μια Λιβύη;
Ναι προφανώς.

Ξαναθέτω το ερώτημα (και πάλι με υπόθεση εργασίας ότι η ΛΔΚ κάνει όσα Χ.Α./φιλελέδες/media24=νέοι καναλάρχες του ΣΥΡΙΖΑ της καταλογίζουν):
ΕΣΥ ΩΣ (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΕΣΑΙ;
Μήπως γιατί προέρχεσαι από ένα πολιτικό χώρο ("Ε"Κ"ΚΕ κλπ) που έχει στο παρελθόν εκφραστεί από την κάτωθι φωτογραφία:
https://4.bp.blogspot.com/-GOW1TKcjlxo/VsF_vHF-rtI/AAAAAAAAEMc/CtJLATK9RSI/s1600/%25CE%259C%25CE%25B1%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25AD%25CE%25B6%25CE%25BF%25CF%2582_%25CE%25A4%25CF%2583%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%2595%25CE%25BD%25CE%259B%25CE%25AC%25CE%25B9.jpg

ΒΧ

Ανώνυμος είπε...

χαίρομαι...
με το πόνο των ανθρωπων προφανως
και δεν χαίρομαι. Καργα καπιταλισμο
εχουν στη "ΛΔ"Κ.
η χρυσαυγή που κολλάει; Ειναι στανταράκι
καραμέλα, ε;
Λοιπόν, να παίρνεις αποστάσεις από την
υποτιθέμενη "ΛΔ"Κ, μια στρατοκρατούμενη
κρατικοκαπιταλιστική πολιτεία,
για να μην σου κάνει σπέκουλα η ΧΑ
ή ο κάθε δεξιός.
καλά τις σκηνές θρήνου για το θάνατο
του Κιμ-Γιογκ-, τις έχετε δει; Σας φαίνονται
φυσιολογικά αυτά; Να πω για τον Κιμ-Ιλ-Σουγκ αμέσως
μετά την απελευθέρωση και τον πόλεμο ενάντια
στους εισβολείς (πολεμος Κορέα) ΟΚ, χιλιάδες
δώσαν το αίμα τους.
Τώρα ομως; Πέρασαν πόσες γενιές.
Ενα φασιστικο καθεστώς ειναι η "ΛΔ"Κ οπως και στη Κίνα.
Κουμάντο κάνουν κύκλοι του στρατού και ενος
κομματος που καμια σχέση δεν εχει με κομμουνισμο.

semi-crazy.

zoot horn rollo είπε...

ΛΔΚορεατολογία, καλή φάση.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"Καλα σε κανει μωρη ΛΔΚ ο Ιμπεριαλισμος ,γιατι δεν εισαι "true" ...kομμουνιστικη χωρα "
, και κανεις τα παιδια να μπερδευονται με οσα λεει ο Μακης ο Παπαδοπουλος και ο Ελισσαιος

Ανώνυμος είπε...

-Φασιστικό καθεστώς ε (και η Κίνα...); μάλιστα...
Για να βγάζει ο καθένας τα συμπεράσματά του σχετικά με το τι είναι η κάθε "Κόντρα" και κόντρα σε ποιον πάει...
-Καπιταλισμός κάργα μάλιστα!
Πόθεν προκύπτει η σιγουριά σας εκεί στην Κόντρα; έχετε στοιχεία που δεν έχουμε εμείς περί καπιταλισμού; Μήπως αρκεί που τα γράφει το News 24 και ένας γελοίος Ισπανός που κοζάρει ως επίσημο σάιτ της ΛΔΚ (η αγάπη για το χαφιεδοιντιμίντια δε κρύβεται με τίποτα...);

Από τα "αριστερά" και από τον επαναστατικό καναπεδάκο κριτική σε χώρες που είναι στο μάτι του ιμπεριαλισμού! Όσες διαφωνίες και να έχει κανείς με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της ΛΔΚ, δε μπορεί να γίνονται πρόφαση για να τους γυρίζει κανείς την πλάτη και να συστρατεύεται με τον Ιμπεριαλισμό! Και μάλιστα όχι μόνο αυτό αλλά να κατηγορεί από κοινού με τους εδώ ναζί/φιλελέδες/αστούς πάσης φύσεως το επαναστατικό κόμμα του ελληνικού προλεταριάτου ως tale quale με το Κόμμα Εργασίας της ΛΔΚ (ποντάροντας βέβαια στο αγαπημένο σας γκεμπελικό «πες, πες, κάτι θα μείνει»).
Είπαμε βέβαια παλιά σας τέχνη κόσκινο, "μαοϊκά" απολειφάδια του αντικομμουνισμού και του πάλαι ποτέ αντισοβιετισμού.
Τα κουσούρια δε φεύγουν εύκολα φαίνεται.
Καλά να περνάτε στην αριστερίστικη γκρούπα σας [και τα 5 άτομα (;)] δήθεν σταλινικοί. Μη ξεχνάτε να μη μας γράφετε.

ΒΧ

AGIS είπε...

"Κάργα καπιταλισμό" διέγνωσε στη ΛΔ Κορέας ο Κάργας.
Κι εφόσον δεν μπορεί κανείς να του απαντήσει "κάργα σοσιαλισμός", τόσο πιο ακλόνητη του φαίνεται η ιστορική εκτίμηση για το χαρακτήρα του καθεστώτος της ΛΔ Κορέας που επιτέλους διατυπώθηκε στις 10:42 πμ της 16 φεβρουαρίου του '16.
Κι αν μετά 10-20-30 χρόνια θα είναι τυχόν στ' αλήθεια "κάργα καπιταλισμός", τότε ποιος μας πιάνει! Το είχαμε πει 10-20-30 χρόνια νωρίτερα!
Αν ζούσαμε 20-30 χρόνια νωρίτερα από σήμερα, η ιστορική αυτή εκτίμηση σίγουρα θα είχε σηματοδοτήσει συγκλονιστικές ανακατατάξεις στον "ΜΛ" χώρο. Τι κρίμα που στην παρακμή των ημερών μας η επίδραση αυτής της διακήρυξης περιορίζεται στα όρια του σχολιασμού μιας άσχετης ανάρτησης σε κάποιο τυχαίο γεωγραφικό στίγμα του κυβερνοχώρου κι από πάνω επιδέχεται και αμφισβήτηση.
Τι είναι η "ΛΔ"Κ; "Ένα φασιστικό καθεστώς όπως και στη Κίνα".
Ιδού λοιπόν νέο πεδίο αστικοδημοκρατικής δόξας για τους "λαούς της ανατολής" (ενάντια στον... Άσαντ και τον Καντάφι, προς το παρόν).
Αν, βέβαια, ήταν τίποτα μοναρχίες, τίποτα εμιράτα, τίποτα χαλιφάτα κλπ, θα επρόκειτο απλώς για την επιβίωση κάποιων "φυσικών" προκαπιταλιστικών μορφών, τίποτα "ιερών" μορφών της εθνικής κουλτούρας, και μάλιστα μορφών εντελώς "αντιιμπεριαλιστικών" και "αντιφασιστικών".
Ενώ τώρα, σχετικά με Κίνα και Βόρεια Κορέα, που να πάει το μυαλό στην υπόθεση μιας κάποιας ιστορικής συνέχειας συνυφασμένης με την πολιτική κουλτούρα των λαών και με τη σημερινή εθνοκρατική υπόσταση των χωρών, που από "δημοκρατικής" απόψεως θα όφειλαν να κοπούν σε καντόνια και να μοιραστούν "άμεσα και χωρίς περιστροφές" από τις πολυεθνικές και τα κράτη τους.
Κάποτε, "ΟΚ, χιλιάδες δώσαν το αίμα τους. Τώρα ομως; Πέρασαν πόσες γενιές". Να ιστορική αντίληψη: "Πέρασαν πόσες γενιές", δεν το πιάνεις;
Η "εξαγωγή επανάστασης" είναι "τροτσκιστική", αλλά ουδέποτε ο μαρξισμός-λενινισμός καταδίκασε την "εξαγωγή δημοκρατίας"... Και τι είναι η δημοκρατία αν όχι μια ιδεατή μορφή (παράγωγη του Υπερτατου Όντος) που όποιος την κατέχει (ΗΠΑ και "Ευρώπη" δηλαδή) στουμπώνει στο καλούπι της ό,τι διατηρεί διαφορετικό σχήμα εφόσον η καταγωγή του ανάγεται σε εθνικοαπελευθερωτικά και σοσιαλιστικά κινήματα μιας προηγούμενης περιόδου;
Ένας "φασισμός" είναι η "ΛΔ"Κ. Σιγά μην πρόκειται για επιβιώσεις λαϊκών πολιτικών αντιλήψεων με καταγωγή από τον "ασιατικό τρόπο παραγωγής". Τι "ασιατικός τρόπος παραγωγής" και κουραφέξαλα, φασισμός λέμε, δε βλέπεις δίπλα στη Νότια Κορέα πώς ανθεί η δημοκρατία; Στη Σιγκαπούρη; Στην Ταϋλάνδη; στην ίδια την Ευρώπη; στις ΗΠΑ;
Αν δεν είναι φασισμός, τότε γιατί θρηνούσαν που πέθανε ο Κιμ Γιογκ;
Έλα μου ντε. Κι από την άλλη αν δεν είναι φασισμός στην Αγγλία, τότε γιατί χύνανε δάκρυα "χαράς" για τη γέννηση του διαδόχου; Σας φαίνονται φυσιολογικά αυτά;
Αλλά έτσι θέλετε να μας καταντήσετε τέτοιο αστικό κόμμα που είστε, καλά σας έλεγε ο Μητσοτάκης το 2012, κι ο Τσίπρας καλά σας τα είπε στις ΗΠΑ.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Ποια ειναι η θεση του κομματος για ΛΔΚινας/Κορεας πλακα πλακα?

Neophyte_commie είπε...

Σημειωθείτω ότι η Βόρεια Κορέα είναι «ΛΔ»Κ, με εισαγωγικά (ντεμέκ δηλαδή). Το Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ είναι ΛΔ με τα μπούνια, χωρίς εισαγωγικά. Τι προϊόν ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Ρωσίας κλπ, δεν έχει τέτοια. Καπιταλιστική η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία όμως αρνάκι. Τί θέση στην πυραμίδα, τι οικονομικά στοιχεία… Έγκλαιγαν για οτν Κιμ Απαυτούλη από φόβο, για τον Στάλιν όμως από αγάπη. Σε τέτοιους παραλογισμούς φθάνεις όμως όταν δέχεσαι ως θέσφατο οποιοδήποτε (κακοφτιαγμένο κιόλας) προϊόν προβοκάτσιας (από ποιόν να πληρώνεται ο Ισπανός, ούτε καν περνάει από το μυαλό!), απλά γιατί σε βολεύει. Εξ ού και το σχόλιο περί πάπισσας Ιωάννας. Ο Ροΐδης τότε είχε πάρει τη λάσπη των ρωμαιοκαθολικών έναντι τον ορθόδοξων ταυτόχρονα με τη λάσπη των ορθόδοξων έναντι των ρωμαιοκαθολικών κι έφτιαξε έναν χυλό, πάνω στον οποίον έχτισε μυθιστόρημα. Όμως το είπε ότι είναι μυθιστόρημα, δεν ισχυρίσθηκε ότι αληθεύει. Οι αναρχομαοφασίστες τα περνάνε όλα για αληθινά… Αλλά άμα τους πεις ότι η 17Ν ήταν της ΚΥΠ (ΠΑΣΟΚ+ΗΠΑ, όλος ο κόσμος το ήξερε) βγάζουν καντήλια. Μια καφρίλα (φέρεται να) πέταξε ο Ένγκελς σε ιδιωτική συζήτηση, ευαγγέλιο· βοά ο τόπος για τις ιμπεριαλιστικές προβοκάτσιες, δεν ξέρουμε. Αναρωτιέσαι μετά, πράκτορες ή απλά εμπαθείς, ρατσιστές και βλαμμένοι; νομίζω το δεύτερο. Διασκεδαστικοί, δεν λέω… αλλά προτιμώ τον Ροΐδη που ήξερε και ελληνικά.

Ανώνυμος είπε...

η Κίνα του Μάο ήταν προβοκατόρική, φασίζουσα, εθνοσωβινιστική
(διπλα μου έχω τα βιβλία τα μπρεζνιεφικά).
η Κίνα του σήμερα ειναι... λαϊκοδημοκρατική, το ίδιο και η Β. Κορέα (απο το ίδιο ρεβιζιονιστικό κόμμα.

.ΠΡΟΣΟΧΗ, μεχρι πριν λίγο καιρό :-))

προφανώς και ειναι διαφορά αντίληψης Β.Χ.,

όταν κατακεραύνωνε το ρεβιζιονισμό η Κίνα (ασχέτως αν κι αυτή εκανε τα ίδια, οπως αποδείχθηκε), εσεις συνηγορούσατε υπέρ των Μπρεζνιεφ-Χρουτσόφ, τώρα μετα τα ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΙΤΚΑ ΟΡΓΙΑ, ο Βαγενάς μεν μιλάει για καπιταλισμο αλλά... απαλά.

Mιλάει ομως, ψάξε να βρεις τα κειμενά του.

Εκτος αν άλλα λέει στις αντιπροσωπείες έξω και αλλα στην Ελλάδα, αλλα δεν νομίζω.

Και έτσι δεν το έχετε πάρει χαμπάρι. Αλλαξε απότομα η γραμμή.
Ξυδάκι κύριε Β.Χ., διάβασε πρώτα τι λέει το κόμμα σου και ξαναέλα.

το ΝΤονμπας που κολλάει τώρα; Σιγα μην εχει ΛΔ στο ΝΤονμπας, ρώτα τους άλλους πριν πας να πετάξεις την εξυπνάδα σου νεόφυτα κόμη. "Κ"Κ με πουτινικούς και "ΛΔ" με πουτινικούς και στρατηγική εκπεφρασμένη δημόσια : "στα χνάρια της σημερινής Κίνας", αυτά δεν ειναι κομμουνιστικά

ρε συ αγη δεν βαριέσαι το μπλα-μπλα (αδικος κοπος αδελφέ , ούτε που το διαβάζω),
just keep to the point.

the same anti-revisionist

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

εσυ ρε ημιτρελλε quinto πρεπει να εριξες χοντρο κλαμμα οταν πεθανε ο ....Αντρεας

Ανώνυμος είπε...

α, τώρα το ειδα, ωστε νεόφυτε κόμη, εσύ που μας παριστάνεις τον εξαίρετο ομιλητή της ελληνικής (σημειωθείτω παρακαλώ!!!, πω, πω, κάτι όψιμοι καθαρευουσιάνοι που μας καταπλάκωσαν) σε αντίθεση με εμάς τους ομιλούντες μια γλώσσα άλλη, (αφου δεν την ξέρουμε τόσο καλά σύμφωνα με τον γλωσσοαμύντορα...ευπατρίδη νεόφυτο κομη (πλεονασμος το τελευταίο, ξέρω-ξέρω, στο κόμης αναφέρομαι προφανώς))

ο Στάλιν ειναι σαν τον Κιμ-Γιογκ-ιλ, έτσι;
ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΓΕΙΤΟΝΕΣ, ΘΑΜΩΝΕΣ και λοιποι;;;
Τι Κιμ-Γιογκ-Ιλ , τι Στάλιν!!!!

Ο τρανότερος καθοδηγητής του προλεταριάτου τον περασμένο αιώνα που εξάπλωσε την παγκόσμια επανάσταση απο το 1/6 της γης στο 1/3, εξομοιώνεται στο μυαλουδάκι σου με τον φυρερισκο φραπεδιάρη, μαφιόζο (you know black glasses) Κιμ-Γιογκ-Ιλ.

---και κλάμα και οδυρμος και αναφιλητά, και πάρε με χάρε, πάρε με μακριά απ' τη ζωή δίχως το αστέρι μου τον καθοδηγητή τον Κιμ-Γιογκλ-(λι)(για τη ριμα και μονο)
πως ν' αντέξω το χαμό του
- να σκούζουνε οι υπάλληλοι.

σημειωθείτω:--- Ούτε για τον Κιμ-Ιλ-Σουγκ δεν σφάδαζαν έτσι----

Ο στρατάρχης του κόκκινου στρατού που συνέτριψε τους ναζί, του σοβετικου λαού που θυσίασε πάνω από 20.000.000 νεκρούς στο βωμό της λευτεριάς της ανθρωπότητας!!!, ίσα και ομοιος με έναν παράφρονα φυρερίσκο.

ρε, ο,τι παλαβομάρα σας έρθει στο νου, γράφετε. ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΙΟΝ-ΓΙΑΝΚ, σκατά και στους φασίστες ηγέτες του προτεκτοράτου του νότου.
E, ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ (αλλά και των δεύτερων)
so simple!

καπιταλισμο κάργα, ακριβώς οπως σας τα λέω έχει στην ανύπαρκτη λαϊκοδημοκρατική βόρεια Κορέα.

ειπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω
καθεις εφ' ω ετάχθη

κιμγιοκλήδες...
ΟΥΣΤ! που λέν΄ και στο χωριό μου.

αμα πια,
εξυπνάκηδες (ρε μάγκες εχουμε και δουλειά, δεν γράφουμε 1 ώρα κάθε πόστ)....

αντι-ρεβιζιονιστής

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

εσυ το ειχες γραψει κι αυτο ?

http://liberalcreta.pblogs.gr/2009/10/mia-alhtheia-kai-ena-psema-h-gkempelikh-propaganda-toy-kke-gia-t.html

Ανώνυμος είπε...

Απο τα πιο φοβητσιαρικα, σαλιαρικα και γλοιωδη σχολια που εχω δει εδω και 7 χρονια που διαβαζω το μπλογκ, ειναι το "παιρνε αποστασεις απο τη ΛΔΚ, για να μη σου κανει σπεκουλα η ΧΑ". Κλαπ, κλαπ, κλαπ..... Κρατα και καμια υποσχεση που εχεις δωσει οτι δεν θα ξαναγραψεις εδω, ετσι για πλακα και ΟΥΣΤ, που λενε και στο χωριο σου.

sniper

Ανώνυμος είπε...

Μια τελευταία τοποθέτηση σκόρπιων πραγμάτων.
-Τελικά τον τρόπο αντιπαράθεσης εδώ μπορεί να φταίει και η ηλικία μου που τον βλέπω προσβλητικό, τι να πω.
- semi crazy το οτι δεν κάνεις εποικοδομητική συζήτηση το καταλαβαίνω, δεν έχεις τέτοιο σκοπό. Μάλλον όμως καταχράσαι τη φιλοξενία σου στο μπλογκ. Κατά τα άλλα αυτό το Κάτω οι δύο υποδυνάμεις με υπερβαίνει.
-Καλά ρε ρολο τι είσαι; ο αγαπητικός του θαλάμου; που έλεγε και ο μάνεσης. Έχεις αναλάβει, αυτόκλητα, το μπούλινγκ στο μπλοκ; Σίγουρα μπορείς καλύτερα.
- Β κορεάτικα Σάιτ ημιεπίσημα, χωρις επίσημη κάλυψη, αλλά και χωρίς να καταγγέλλονται, από μια χώρα που κατηγορείται (αλήθεια; ψέματα;) οτι κάνει κυβερνοεπιθέσεις στην Αμερική; Είναι παράδειγμα της γενικότερη αίσθησης που σου δίνεται: τι στο διάολο γίνεται πραγματικά εκεί πέρα;
Ενα άλλο σάιτ δίνει μάλιστα και τη νομοθεσία για τις ξένες επιχειρήσεις
http://www.naenara.com.kp/en/trade/?law+4
-Από τα αστικά μέσα έρχονται εικόνες με τον Κιμ να εγκαινιάζει συνεχώς εργοστάσια, μονάδες παραγωγής ενέργειας, νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, σούπερ μάρκετ κτλ για να δείξουν το γραφικό της υπόθεσης που είναι ο πάνσοφος στη μέση και γύρω γύρω σημειώνουν με τα μπλοκάκια οι στρατηγοί και οι υπάλληλοι τις παρατηρήσεις του επί παντός του επιστητού. Σε αυτές τις φωτογραφίες βλέπουμε σύγχρονες δομές. Είναι όλα αυτά μονο για τη βιτρίνα;
-Για να έχει ένα απομονωμένο κράτος τεχνογνωσία για αυτές τις δομές ή πχ σύγχρονους υπολογιστές που φαίνεται να είναι διαδεδομένοι, μάλλον είναι απαραίτητη η συνεργασία του με ξένα κράτη και εταιρίες. Σε τι βαθμό και με τι όρους δεν ξέρω αλλά δεν τους καθορίζεις εσύ όπως θέλεις.
-Πχ το οτι σε δυο χρόνια δόθηκαν 2,5 εκατομμύρια κινητά* και συνεχίζεται η διάδοσή τους μάλλον δείχνει κάποιο κεντρικό σχεδιασμό που υπηρετεί ανάγκες.
*Μια κάπως/ φαινομενικά αντικειμενική μαρτυρία: http://www.koutipandoras.gr/article/45315/mia-ellinida-sti-voreio-korea-alitheies-kai-mythoi-gia-ti-skliroteri-diktatoria-toy
-Απ' οτι φαίνεται με το νόμισμα – γουόν δεν μπορεις να αγοράσεις εργατική δύναμη. Αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον σαν την Κίνα. Αν και στη Κίνα, απ' ότι καταλαβαίνω, η ντόπια αστική τάξη δεν διαλύθηκε ολοκληρωτικά αλλά μπήκε σε καταστολή και μετά επανήλθε.
-Υπάρχει μεγάλη αντίθεση Πόλης – Χωριού;
-Κάποια πράγματά που είναι αποκρουστικά μπορούν να λυθούν; Ή όταν ακούσουμε οτι λύνονται ή εξομαλύνονται θα σημάνει την επικράτηση του καπιταλισμού;

Πέτρος

zoot horn rollo είπε...

Έχει ακόμα πολλά "τελευταία" σχόλια, μην ανησυχείς sniper. Καλά για την "αγανάκτηση" του δε το συζητάω. Πολυπαιγμένο το έργο.
Απολίθωμα συνέχισε, κατά τ'άλλα.

zoot horn rollo είπε...

Όπως θέλει και νομίζει ο καθένας Πέτρο. Μπορώ καλύτερα, αλλά και χειρότερα πιθανόν. Αν έγραφα ό,τι αισθανόμουν για τα μαργαριτάρια που βλέπω εδώ, θα με είχε μπανάρει το Απωλίθωμα δια παντός. Δεν έχω επίσης απαίτηση να δημοσιεύονται όλα τα σχόλια μου. Ένα απλο "καθρέφτισμα" κάποιων που γράφουν εδώ κάνω, γιατί κάτω από το ωραίο περιτύλιγμα ("σεντόνια","διαβασμένο" ύφος κτλ.) κρύβεται ουσία (λέμε τώρα) 1-2 σειρών, έκταση όπως τα περισσότερα σχόλια μου, από τα ίδια και τα ίδια ("όλαχάλιατοΚΚΕ"). Όπως αυτοί δε βαριούνται, έτσι κι εγώ.
Για τη ΛΔΚ πιο πριν είπα κάτι απλό, αν δεν έχεις επαρκή πληροφόρηση και γνώση της κατάστασης, δε κάνεις εικασίες, ούτε βγάζεις επιπόλαια συμπεράσματα. Ας το ψάξει ο καθένας όπως μπορεί κι αντιλαμβάνεται.

zoot horn rollo είπε...

*Απολίθωμα
Είδες τι παθαίνει κανείς...

Neophyte_commie είπε...

«(ρε μάγκες εχουμε και δουλειά, δεν γράφουμε 1 ώρα κάθε πόστ)....»

Άντε, και νόμιζα μιλούσες σοβαρά τόση ώρα.