Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

No pasaran

Τέτοια μέρα, συνήθως γράφονται σατιρικά, οσκαρικά κείμενα, με πολιτικά τιμώμενα πρόσωπα (η φετινή απονομή εξάλλου είχε θεωρητικά διάφορους συμβολισμούς κι αρκετά ελεγχόμενα πολιτικά μηνύματα).
Αλλά η Ελλάδα δεν ασχολείται πια με τέτοιες ευτελείς διακρίσεις, γιατί πάει να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης. Μια υποψηφιότητα που ενισχύεται καθημερινά από διάφορα μικρά γεγονότα, όπως πχ τη φωτιά που έβαλαν άγνωστοι(;) στα Γιαννιτσά, στο στρατόπεδο που προοριζόταν για χώρος υποδοχής των προσφύγων. Πιθανότατα επειδή αντιδρούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης -λέω εγώ. Πάλι καλά δηλαδή από μια άποψη. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα και να καίγονται ζωντανοί άνθρωποι μες στο στρατόπεδο. Και να τους πουλάμε απέξω δύο ευρώ το μπουκαλάκι το νερό, για να σβήσουν με αυτό τη φωτιά.
Άραγε να υπάρχουν Νομπελικά βατόμουρα;

Αλλά αν υπήρχαν, θα είχαμε σκληρό ανταγωνισμό, πχ από τους Ελβετούς, που έθεσαν σε δημοψήφισμα την πρόταση να απελαύνεται όποιος πρόσφυγας - μετανάστης παρανομεί, ακόμα κι αν πρόκειται για μια απλή παραβίαση του ΚΟΚ (πχ να κατεβάσει ένα τρακτέρ στην πρωτεύουσα). Ή απ' τους Ολλανδούς, που ντύθηκαν χοιρινά, για να προκαλέσουν τους μουσουλμάνους πρόσφυγες και να επιβεβαιώσουν άθελά τους πως όλα τα ρατσιστικά γουρούνια έχουν την ίδια μούρη. Ενώ ακριβώς απέναντι, στην άλλη όχθη του καναλιού, διοργανωνόταν αντισυγκέντρωση, προσφέροντας ένα σχεδόν κινηματογραφικό συμβολισμό για το αγεφύρωτο χάσμα.

Του Πάνου Ζάχαρη
Αλλά το γουρούνι βρωμάει από το κεφάλι και τις κυβερνήσεις, που ενώνουν τις δυνάμεις του, για να φωνάξουν το δικό τους no pasaran στους πρόσφυγες και παράλληλα χρησιμοποιούν το προσφυγικό ως διαπραγματευτικό χαρτί για την ελάφρυνση του χρέους ή του μνημονιακού προγράμματος. Κάτι που περιλαμβάνεται προφανώς στις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης, μη σου πως και της (ευτυχώς όχι ενωμένης) Αριστεράς. Θα ανοίξουν και νέες θέσεις εργασίας, λέει, αν κηρυχθεί η χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Θύμισέ μου λίγο τι λέει για το κράτος έκτακτης ανάγκης ο ιδεολογικός πατέρας τους, ο Πουλαντζάς, να δω κάτι...

Η βασική διαφορά του Έλληνα που ψήφισε "όχι" στο δημοψήφισμα, για να έχει η συγκυβέρνηση ένα παραπάνω ατού, από τον Σύριο πρόσφυγα είναι ίσως διαφορά φάσης, χρονικής τάξης, μέχρι να έρθει και σε εμάς ο πόλεμος. Αλλά κι οι δύο μπορούν να γίνουν διαπραγματευτικό χαρτί ή να τυλιχτούν σε μια κόλλα (διαπραγματευτικό) χαρτί, για να γίνουν βορά των αρπακτικών.

Κάποιοι θέλουν να διώξουν τους πρόσφυγες, λες και η δυστυχία τους είναι κολλητική. Αλλά η μόνη κολλητική αρρώστια είναι ο ιμπεριαλισμός. Είναι θανάσιμη και δε μεταδίδεται από τους πρόσφυγες ή την ανθρώπινη επαφή, αλλά από την απάνθρωπη εκμετάλλευση (ανθρώπου από απάνθρωπο) και τα κεφάλαια, που υποδουλώνουν τη ζωντανή εργασία.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

@Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα

Κάποια από αυτά που περιγράφεις στην ανάρτηση

#################
Το κράτος έκτακτης ανάγκης και οι.. προσλήψεις! (Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως)

«δεν είναι τραγικό το να κηρυχθεί η χώρα σε έκτακτη ανάγκη γιατί αυτό μπορεί να σου λύσει τα χέρια σε προσλήψεις. Από ό,τι ξέρω δεν έχει υπάρξει απόφαση γι’ αυτό αλλά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας υπάρχουν τέτοια σχέδια»

http://www.thepressproject.gr/article/90063/Mouzalas-Exoume-sxedio-ektaktis-anagkis-Eos-70000-tha-egklobistoun-ton-epomeno-mina
http://www.avgi.gr/article/6312472/g-mouzalas-exoume-sxedio-ektaktis-anagkis-to-opoio-prepei-na-ulopoiithei
http://tvxs.gr/news/ellada/moyzalas-exoyme-ypoballei-stin-ee-sxedio-ektaktis-anagkis-gia-prosfygiko

Πουλαντζας και το κράτος έκτακτης ανάγκης.
http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=281

#################
Ο Κομμουνιστής Δήμαρχος Πάτρας τοποθετείται - με αφορμή και την πορεία ανέργων- και για την Συρία.
http://patrastimes.gr/arthro.php?id=123876

Ένα μέρος της τοποθέτησης του

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ανέφερε τα εξής: ...

Η Δημοτική Αρχή έχοντας ως γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα, έχει κάνει επιλογή, παίρνει πρωτοβουλίες και διεκδικεί.

Μπαίνουμε μπροστά με όλες μας τις δυνάμεις, για την οργάνωση του αγώνα, για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών του, για το δικαίωμα στη δουλειά.

Διεκδικούμε άμεσα θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές, που να καλύπτουν ανάγκες τους λαϊκής οικογένειας. Μόνο στο Δήμο μας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διεκδικούμε 581 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Διεκδικούμε την πλήρη κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους Δήμους, την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, έργα υποδομής, δρόμους, πλατείες, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές.

Προτείνουμε και διεκδικούμε την ένταξη των αναγκαίων έργων στο νέο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα ζητούμε να ληφθούν μέτρα για την ουσιαστική στήριξη και προστασία των ανέργων:

-Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς τους ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
-Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος τους ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού.
-Το διάστημα τους ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, σαν συντάξιμος χρόνος.
-Να απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου για το διάστημα της ανεργίας.

Οι παρατάξεις της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταψήφισαν την πρόταση για κινητοποίηση και το διεκδικητικό πλαίσιο.
Αρνήθηκαν να στηρίξουν τα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και προβάλλουν τις απαιτήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία.

Λειτουργώντας ως πολιτικοί εκπρόσωποι των μεγάλων συμφερόντων, κατήγγειλαν την Δημοτική Αρχή γιατί δεν στηρίζει με πρωτοβουλίες και μέτρα τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους.
Όπως επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή, ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου δεν σημαίνει και καλύτερη ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Επίκαιρο και τραγικό παράδειγμα αποτελεί το δράμα του Συριακού λαού, μιας περιοχής πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που η διαπάλη και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών αυτής της χώρας, τους οδήγησαν σε πόλεμο και το λαό στη φτώχεια, την προσφυγιά και την μετανάστευση

#################

Ένας σοβαρός φιλόσοφος προσκαλεσμένος και στα πάνελ του Σύριζα

https://3.bp.blogspot.com/-_NgJLMozd90/VtA3P0Oqt-I/AAAAAAAAElQ/t5KX-ILDPt8/s1600/%25CE%2596%25CE%25AF%25CE%25B6%25CE%25B5%25CE%25BA%2B%25CF%2587%25CE%25AD%25CF%2583%25CF%2584%25CF%2581%25CE%25B5%25CF%2582.jpg

Με σοβαρότητα πάνω από όλα

Ο 4:14

Ανώνυμος είπε...

Μια ακόμη είδηση των ημερών είναι το άνοιγμα των μπλόκων. Είναι πράγματι εντυπωσιακό πώς η ακροδεξιά μαζί με τα γνωστά τσουτσέκια του "κινήματος" (συριζα-λαε) έκανε την επίθεσή της. Πρώτα έβγαλε την βρώμα για τον Μπούτα, και μετά από τα Τέμπη μεγαλοτσιφλικάδες πήγαν να συναντηθούν με τον Τσίπρα για να αποφασίσουν αμέσως μετά να τελειώσουν τις κινητοποιήσεις. Παρά τις αντιδράσεις της Νίκαιας και των μικρομεσαίων εν γένει, δυστυχώς με μια σειρά μπλόκα να αποχωρούν άνοιξαν αναγκαστικά και τα υπόλοιπα μπλόκα.

Και τώρα τα γνωστά τσουτσέκια (συριζα-λαε) μαζί με την ακροδεξιά πάνε να ξαναπαίξουν την ίδια κασέτα για τον Μπούτα που τους πούλησε κι ότι προσπαθεί να τους πείσει ότι είχαμε και νίκη (καμία απολύτως επαφή με την πραγματικότητα), κι αυτοί (οι λαοθαλασσάρχες που κατέβαιναν στις κινητοποιήσεις μπας και τους βγάλουν καμιά φωτογραφία με τους μεγαλοτσιφλικάδες φίλους τους) είναι οι μόνοι αγνοί εκφραστές του "κινήματος". Μιλάμε για ακροδεξιά και σοσιαλφασιστικά σκουπίδια τα οποία μέρα με την μέρα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα. Ελπίζω οι μικρομεσαίοι να βλέπουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα τώρα γιατί οι αγώνες συνεχίζονται.

Ijon Tichy

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

στα Γιαννιτσα ομως καποιοι ανελαβαν την πολιτικη ευθυνη ΕΠΙΣΗΜΑ

http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mploko-sto-kentro-lathrometanastwn-agrotes-kai-katoikous-twn-giannitswn-sto

Αλλα ευτυχως υπαρχουν κι αυτα ...http://www.paok24.com/ellada/64437/aksies-pano-ki-ap-ton-paok-mas

Ανώνυμος είπε...

Το χωριό που δεινοπάθησε απο τα εγκλήματα του Πούλου, φασιστοχώρι...

@Ζούκωφ
Παρεμπιπτόντως, να και οι ενέργειες που περιέγραφε το άρθρο του Ρ που αναδημοσίευσες. Αναβαθμίζεται ο ρόλος τους.

σαπόρ τουτούρκι

Ανώνυμος είπε...

Γκεόργκυ Ζούκωφ

Γκεόργκυ Ζούκωφ

έψαξα για σένα να βρω τρόπο επικοινωνίας μέσου mail δεν τα κατάφερα θα ήθελα να ανταλλάξουμε δυο τρεις απόψεις σε προσωπικό επίπεδο αν δεν σε πειράζει.....
papjon@in.gr
αν θες δίνεις και εσέι το δικό σου mail

θα ήθελα βασικά να σου ζητήσω να μου προτείνεις ορισμένα βιβλία να διαβάσω τα οποια αναλύουν κάποια θέματα που με ενδιαφέρουν...
φαίνεται ότι είσαι πολύ διαβασμένος....
από τις καλές φωνές εδώ μέσα.....

να θεωρήσω ότι ο παγκόσμιος σοσιαλισμός ηχεί καλά στα αφτιά σου ?????
είναι ένας αγώνας αυτός θα έλεγα η στρατηγική είναι σημαντική για την επιτυχία...
εσέι δανειζόμενος την φωτογραφία και το άνομα μιας τόσο χαρακτηριστικής προσωπικότητας σαν αυτή που επέλεξες σαφώς και το ξέρεις πολύ καλά αυτό....

giannis

Ανώνυμος είπε...

ΓΚΕΟΡΓΚΥ ΖΟΥΚΩΦ ΣΕ ΨΑΧΝΩ ΓΙΑΝΝΗΣ

σήματα Μορς

--. / -.- / . / --- / .-. / --. / -.- / -.-- / --.. / --- / -.-- / -.- / .-- / ..-. / ... / . / --.- / .- / ---- / -. / .-- / --. / .. / .- / -. / -. / .... / ... /

giannis

Ανώνυμος είπε...

@Ijon Tichy
Οταν ακουσα αυτο το«Ο αγώνας των αγροτών αφήνει παρακαταθήκη», τοτε ηξερα,δεν υπαρχουν πολλα περιθώρια για αισιοδοξία για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Αυτη η λεξη "παρακαταθηκη" ειναι μια απο τις αγαπημένες φρασεις ροζ αριστερων τυπου αντραρσυα/ΛΑΕ, οταν απροσμενα σε καποια συγκεντρωση ή πορεια απο τυχη μαζευεται λιγος κοσμος παραπανω απο αυτον που περιμεναν και στο τελος θριαμβολογοντας και θελωντας να κερδισουν τις εντυπωσεις μιλαμε για "ξυπνημα του κινηματος" και για "σπουδαια παρακαταθήκη για το μελλον".

Σαν τον ολυμπιακο ενα πραγμα που για να χρυσωσει το χαπι του ευρωπαικου αποκλεισμου, βγαινουν τιτλοι για "σημαντικη παρακαταθήκη για του χρονου" και "κερδισε εντυπωσεις και εμπειρια για τη νεα περιοδο". Δικαιολογίες δηλαδη.

Τα μπλοκα επρεπε να μεινουν μεχρι εσχατων και τοτε οχι μονο τα μετρα θα ειχαν ανατραπει αλλα ακομα και η ιδια η κυβερνηση. Αυτη ειναι η αληθεια.

ΓΚ

Ανώνυμος είπε...

υπάρχει βέβαια μια σημαντική παράμετρος που δεν τη λένε αυτοι που μιλούν για "παρακαταθήκες". Το Μάρτη αρχίζει η καλλιεργητική περίοδος. Αν ο αγρότης δεν παει να δουλέψει, δεν θα έχει ψωμί να ταίσει τα παιδιά του, δυστυχώς...
δεν νομίζω να υπήρχε κανα κινημα στην πόλη να τους στηρίξει...
και αυτο βέβαια η κυβέρνηση το ήξερε πολύ καλά, γι αυτό ανέβαλε και το ασφαλιστικο μέχρι να σταματήσουν τα μπλοκα.

crazy

zoot horn rollo είπε...

Ισχύει αυτό για τη καλλιεργητική περίοδο και δε γίνεται να το παραβλέψει κανείς.

Ανώνυμος είπε...

μπα...
zoot πρόσεξε τώρα γιατι θα σε... δαγκώσω
χι χι :-)
Λαμόγιο, ε λαμόγιο

crazy

zoot horn rollo είπε...

Τελευταίο σχόλιο κι αυτό μέχρι το επόμενο.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

για κατι καταληψεις κι αποκλεισμους εφοριων ,τραπεζων ,δημοσιων κτιριων κλπ ,καποιοι δεν πηραν χαμπαρι ....
μαλλον αγανακτισμενα μπαχαλα απο την "Κοντρα " τις κανουν ...