Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Γκριγκόρι Ζινόβιεφ – Λεβ Κάμενεφ: Οι διόσκουροι μπολσεβίκοι που εκτελέστηκαν ως εχθροί του λαού

Δημοσιεύτηκε στην Κατιούσα

Ο Ζινόβιερ και ο Κάμενεφ είναι δύο περιπτώσεις προσωπικοτήτων με σχεδόν κοινή διαδρομή και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ανήκαν στην παλιά φρουρά των μπολσεβίκων και ήταν για πολλά χρόνια στελέχη του Πολίτ-Μπιρό του κόμματος, αλλά δε συνέδεσαν το όνομά τους με τις πιο ηρωικές στιγμές και τις μεγάλες, επαναστατικές κορυφώσεις -αντιθέτως. Συνδέθηκαν ωστόσο μεταξύ τους σε τέτοιο βαθμό, που κατά κανόνα αναφέρονται μαζί ως Διόσκουροι.


Ο Γκριγκόρι Ζινόβιεφ γεννήθηκε το 1883 στην Ουκρανία και το πραγματικό του όνομα ήταν Οβσέι-Γκέρσον Αρόνοβιτς Ραντομισίσκι. Γενέτειρά του ήταν το Ελισάβετγκραντ, που πήρε προσωρινά το όνομά του κι αργότερα το όνομα του Κίροφ, που η δολοφονία του συνδεόταν κατά τραγική ειρωνεία και με την καταδίκη του Ζινόβιεφ. Αυτό δείχνει πάντως πως η προσωπολατρία ήταν ένα γενικό φαινόμενο της εποχής (εξάλλου και ο Τρότσκι απέκτησε για ένα μικρό διάστημα πόλη με το δικό του όνομα) κι όχι κάτι που απέρρεε από τη θέληση του “Πατερούλη” Στάλιν -κι αυτό, αν υποθέσουμε πως πρέπει να εντοπίσουμε την εκδήλωσή του στη μετονομασία πόλεων που είχαν διατηρήσει ονόματα από την τσαρική εποχή.

Ο Ζινόβιεφ σπούδασε Φιλοσοφία, Ιστορία και Λογοτεχνία. Συνδέθηκε στα φοιτητικά του χρόνια με το ΣΔΕΚΡ και πήρε το μέρος του Λένιν τόσο στη διάσπαση με τους μενσεβίκους, όσο και στη σύγκρουσή του με τον Μπογκντάνοφ. Έγινε σε πολύ νεαρή ηλικία μέλος της ΚΕ, ενώ ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρήκε πολιτικό εξόριστο στην Ελβετία. Επέστρεψε το 17′ στο Πέτρογκραντ μαζί με το Λένιν και το περίφημο σφραγισμένο βαγόνι του, ενώ τον ακολούθησε στη Φινλανδία το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, για να γλιτώσουν την εκδικητική οργή της Προσωρινής Κυβέρνησης, μετά τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις του Ιουνίου. Αυτή η περίοδος αποτυπώνεται λογοτεχνικά και στο “Γαλάζιο Τετράδιο” (Εκδ. Σύγχρονη Εποχή) του Καζακίεβιτς, με το Λένιν να κρατά σημειώσεις για την μπροσούρα “Κράτος κι Επανάσταση” και το Ζινόβιεφ να διαφωνεί και να αμφιταλαντεύεται.

Αυτός κι ο Κάμενεφ είναι τα μόνα μέλη της ΚΕ των μπολσεβίκων, που τις παραμονές της επανάστασης, ψηφίζουν ενάντια στην επικείμενη εξέγερση. Δημοσιεύουν μάλιστα τη συμφωνία τους σε μια μενσεβίκικη εφημερίδα, προδίδοντας ουσιαστικά το σχέδιο και τις προθέσεις των Μπολσεβίκων -χωρίς αυτό να είναι από μόνο του ικανό να αντιστρέψει τη ροή των γεγονότων.

Ο Λένιν ήταν εξοργισμένος με τη στάση τους, απαιτώντας τη διαγραφή τους από το κόμμα, αλλά δε λήφθηκε άμεσα τέτοια απόφαση. Στη συνέχεια, και λόγω των πυκνών εξελίξεων, ο Ζινόβιεφ και ο Κάμενεφ αξιοποιήθηκαν σε άλλες θέσεις κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, υποστήριξαν το Λένιν και παρέμειναν στην ΚΕ. Ο πρώτος μάλιστα ήταν και ο επικεφαλής των οργανώσεων του Λένινγκραντ, αλλά και της Κομιντέρν -όπου είχε πχ ενεργό ανάμειξη στις ζυμώσεις και τη συζήτηση για τη σχέση της εργατικής κυβέρνησης με τη δικτατορία του προλεταριάτου. Παρόλα αυτά ο Λένιν σημείωνε στη “διαθήκη” του πως η διαφωνία τους το 17′ δεν ήταν τυχαίο γεγονός.


Ο Κάμενεφ γεννήθηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς με το Ζινόβιεφ στη Μόσχα κι είχε εβραϊκή καταγωγή. Σπούδασε στην Τιφλίδα όπου συνδέθηκε με τους σοσιαλδημοκράτες (έτσι ονομάζονταν τότε τα επαναστατικά κόμματα) και μετά τη σύλληψή του, ακολούθησε την πορεία του επαγγελματία επαναστάτη. Πήρε μέρος στην επανάσταση του 1905 και συνδέθηκε με το Λένιν και τους μπολσεβίκους, μολονότι είχε παντρευτεί την αδερφή του Τρότσκι -που διαφωνούσε μαζί τους μέχρι το 1917.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε τον Κάμενεφ σε διευθυντική θέση στην (μπολσεβίκικη) Πράβδα, η αρθρογραφία της οποίας τον οδήγησε γρήγορα στη σύλληψη και την εξορία της Σιβηρίας. Επέστρεψε στην πρωτεύουσα μετά την πτώση του τσάρου από την αστική επανάσταση του Φλεβάρη. Είχε μάλλον συμφιλιωτικές τάσεις, δυσκολευόμενος να αποδεχτεί την καινούρια γραμμή των Μπολσεβίκων, με βάση τις θέσεις του Απρίλη, και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της.

Αφού καταψηφίζει το σχέδιο της εξέγερσης, αξιοποιείται σε διάφορες θέσεις πχ ως επικεφαλής των οργανώσεων στη Μόσχα, και έχει ουσιαστικά κοινή πολιτική πορεία με το Ζινόβιεφ. Μετά από το θάνατο του Λένιν, συμμαχούν προσωρινά με το Στάλιν εναντίον του Τρότσκι στον οποίο διαβλέπουν τάσεις βοναπαρτισμού και το μεγαλύτερο κίνδυνο για το Κόμμα. Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης, “ξεθάβουν” κριτικές για διάφορα προγενέστερα γεγονότα, σύντομα όμως κάνουν στροφή 180 μοιρών και συγκροτούν μαζί του την “Ενωμένη Αντιπολίτευση” που γνωρίζει συνεχόμενες πολιτικές ήττες μες στο Κόμμα.

Κορυφώνουν την αντιπολιτευτική τους δραστηριότητα το 27′, στην επέτειο για τα δέκα χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, και διαγράφονται. Μετανοούν όμως, ασκούν δημόσια αυτοκριτική, κι έτσι γλιτώνουν τις συνέπειες για δεύτερη φορά στην πολιτική τους διαδρομή. Γίνονται μάλιστα εκ νέου δεκτοί στο κόμμα, μαζί με άλλα στελέχη, στο 17ο Συνέδριο, που είχε πανηγυρικό κλίμα κι ονομάστηκε “Συνέδριο των Νικητών”.

Το κλίμα αλλάζει θεαματικά όμως μετά τη δολοφονία του Κίροφ, το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια πιο σκληρή στάση της ηγεσίας και την εκκαθάριση του κόμματος και του κρατικού μηχανισμού (εν όψει και της επικείμενης πολεμικής σύγκρουσης, καθώς τα σύννεφα ολοένα και πυκνώνουν πάνω από την ΕΣΣΔ), που πλήττει κυρίως μεσαία και ανώτερα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη.

Η καταδίκη των Ζινόβιεφ, Κάμενεφ κι ορισμένων άλλων στελεχών εγκαινιάζει τις λεγόμενες “Δίκες της Μόσχας”, που είναι αδύνατο να αναλυθούν εκτενώς στο πλαίσιο του σημειώματος, για αυτό θα περιοριστούμε στα γεγονότα κι ορισμένες αφοριστικές εκτιμήσεις.

Οι Ζινόβιεφ και Κάμενεφ παραδέχονται αρχικά την επαφή τους με ανήθικα άτομα, ενώ στο Λένινγκραντ όπου έγινε η δολοφονία του Κίροφ, υπάρχουν ακόμα κάποιοι οπαδοί του Ζινόβιεφ. Στη συνέχεια στοιχειοθετείται η κατηγορία της συνειδητής κι οργανωμένης αντισοβιετικής δράσης ενός “τροτσκιζηνοβιεφικού κέντρου” που έχει επαφές και με τον Τρότσκι στο εξωτερικό.

Όλες οι καταδίκες βασίζονται και στις ομολογίες των κατηγορούμενων, που έχουν σπασμένο ηθικό, μακριά από το υψηλό φρόνημα που θα άρμοζε σε έναν επαναστάτη. Η δίκη είχε πρακτικά, που κυκλοφόρησαν και στα ελληνικά, κι έγινε δημόσια, παρουσία ξένων αξιωματούχων, στοιχεία που δε συνηγορούν υπέρ του κλασικού σχήματος περί “δίκης-παρωδίας”.

Η θεωρία συνωμοσίας που εξηγεί τη δολοφονία του Κίροφ ως έργο της σταλινικής ηγεσίας για να εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών κι ενα λουτρό αίματος κατά των εσωκομματικών αντιπάλων της, αδυνατεί να εξηγήσει γιατί χρειαζόταν σε αυτήν την περίπτωση η “σκηνοθεσία” του Συνεδρίου των Νικητών που επανέφερε στο προσκήνιο τα στελέχη μιας πολιτικά ηττημένης Αντιπολίτευσης. Όπως και να έχει είναι μάλλον φαιδρό να ισχυρίζεται κανείς πως η σοβιετική εξουσία επέβαλε ένα κύμα “κόκκινης τρομοκρατίας”, σκιαμαχώντας εναντίον ενός φανταστικού εχθρού, χωρίς να υπάρχει καμία αντιπολιτευτική δράση με αντικαθεστωτικές αιχμές κι επαφές με το εξωτερικό, που θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη σε ένα ενδεχόμενο πολέμου, διασπώντας το ενιαίο αρραγές μέτωπο. Κι αυτή ίσως να είναι η πολιτική ουσία πέρα από όσα στοιχεία προέκυψαν στη διάρκεια των δικών.


Ο επίλογος της υπόθεσης γράφεται μισό αιώνα αργότερα, με την αποκατάσταση των Ζινόβιεφ και Κάμενεφ από την περεστρόικα του Γκορμπατσόφ. Μια κίνηση που ασφαλώς δεν ήταν τυχαία, δεν κατατάσσει απαραίτητα όμως τους Διόσκουρους στο ίδιο τσουβάλι με τον συνειδητά αντεπαναστάτη Γκορμπατσόφ που μπορούσε να αξιοποιήσει τα πάντα και τους πάντες στον αντισταλινικό, αντισοβιετικό ζήλο του.

81 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"..Όλες οι καταδίκες βασίζονται και στις ομολογίες των κατηγορούμενων, που έχουν σπασμένο ηθικό, μακριά από το υψηλό φρόνημα που θα άρμοζε σε έναν επαναστάτη. Η δίκη είχε πρακτικά, που κυκλοφόρησαν και στα ελληνικά, κι έγινε δημόσια, παρουσία ξένων αξιωματούχων, στοιχεία που δε συνηγορούν υπέρ του κλασικού σχήματος περί “δίκης-παρωδίας..”


Η Μεγάλη Συνομωσία κατά της Ρωσίας των αμερικάνών δημοσιογράφων Albert E. Kahn Michael Sayers
Καλύπτει την περίοδο από τα 1917, την Περίοδο των Δημόσιων Δικών της Μόσχας ( 1936 - 1938 ) και φτάνει μέχρι το 1945.

Ο τέως Πρέσβης των ΗΠΑ Joseph A Davis (το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε τον Φεβρυάριο του 1946) το θεώρησε εξαιρετικό. Προλογίζει ο τότε Γερουσιαστής της Φλόριντα Claude Pepper

https://mltheory.files.wordpress.com/2017/06/great-conspiracy-against-russia.pdf


H ταινία που στηρίχθηκε στο βιβλίο "Mission to Moskow " ( τηλεγραφήματα, αρχείο, γράμματα του τότε Πρέσβη στην Μόσχα Joseph A Davis ).

Ο ίδιος ο Πρέσβης εμφανίζεται στην αρχή της ταινίας
https://www.dailymotion.com/video/x2gi341

17-57

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα
ο Αμερικάνος πρέσβης διαβεβαίωσε πως έγινε δίκαιη δίκη.
Που το πιο πιθανό είναι πως έγινε.

Αλλά μιλάμε για τον Αμερικάνο ΠΡΕΣΒΗ, η έμφαση στο "ΠΡΕΣΒΗΣ"!!!!
Και κάποιοι το χρησιμοποιούν ακόμα ως επιχείρημα....


Λέων

Ανώνυμος είπε...

Ε ναι μωρέ εδώ κάποιοι χρησιμοποιούν ακόμα τη σκευωρία του Γκέμπελς για το Κατιν ας πούμε και περνιούνται και για έγκυροι.
Οι κομμουνιστές να μην χρησιμοποιούν τα λόγια του Αμερικανικού απεσταλμένου γιατί δεν είναι τόσο ατρανταχτο επιχείρημα.

Αλήθεια τι μπορούμε να χρησιμοποιούμε ως επιχείρημα ή απλά να ασπαστουμε την προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού?

ratm

Ανώνυμος είπε...

Λέων

Εντάξει, δεν είναι και ο Παιατ, να τον κάνουμε εικόνισμα (ου μην και πρωθυπουργό) αλλά κάποια αξιοπιστία την έχει ως ταξικός αντίπαλος -- δηλαδή δεν είχε όφελος να πει ψέματα.

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

Σχολιασμοί επιπέδου..."ΠΡΕΣΒΗ", για να μην πώ...ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ή κάτι που ξεκινά από ΚΥ...!!!
Λεών, το ότι κάνεις τον χαζό...και παριστάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις την έννοια του ιστορικού τεκμηρίου, κάνοντας ανιστόρητους και βολικούς συνειρμούς με το σήμερα...είναι δικό σου το πρόβλημα!
Πάντως το μόνο αλληθές είναι ότι η ιστορία με τις "Δίκες της Μόσχας" και ο ίδιος ο Τρότσκι ήταν και είναι τα αγαπήμενα "πουλέν" των υπηρεσιών και των κονδυλοφόρων των καπιταλιστικών κρατών ενάντια στην υποτιθέμενη σταλινική "τρομοκρατία"! Ήταν σημαίες των απανταχού αντικομμουνιστών και όχι επιχείρημα ή τοποθέτηση κομμουνιστών!
Και για αυτά, όταν δεν μιλούν οι παπαγάλοι, αλλά επίσημες εκθέσεις ή ημερολόγια καρατικών παραγόντων που αποτυπώνουν τα γεγονότα, μόνο ως τεκμήρια χαρακτηρίζονται!
Και τα μυθεύματα για τη σταλινική "τρομοκρατία" ρίχτηκαν στην "πιάτσα" πρώτα από τους ΝΑΖΙ και μετά ακολουθήσατε πολλοί!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Και όχι μόνο ο τέως Πρέσβης στην Μόσχα 1936-1938

Δηλαδή ο επίσημος κρατικός αξιωματούχος εκπ΄ροσωπος σε μία άλλη χώρα μία καπιταλιστικής χώρας η οποία είχε στειλει στρατό(όπως και η Ελλάδα) κατά της Σ.Ε. στα 1918 και την ίδια περίοδο(1936-1938) των Δικών ενίσχυε κρυφά τον Φράγκο ενώ την ίδια περίοδο οι καπιταλιστές της έκαναν μπίζνες με τους Ναζί

Ολόκληρο ψηφιακό αρχείο υπάρχει για τον Στάλιν:
Stalin Digital Archive στο Yale,
http://www.stalindigitalarchive.com


Από την "πλευρά" του light αντικομμουνισμού.Κατά ειρωνικό τρόπο ένα μέρος της έρευνας για την δεκαετία του 1930 στην Σ.Ε προέρχεται από Πανεπιστήμια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έστω και από την σχολή του "Αναθεωρητισμού" σε αντίθεση με την σχολή του "Ολοκληρωτισμού" του Κόνκουεστ που ανοίγει και κάποια αρχεία του Ρώσικου Κράτους.


Το Σοβιετικό Σύνταγμα του 1936 του με αρνητική γνώμη (το δηλώνει ο άνθρωπος δεν κρύβει την τοποθέτηση του) για τον Στάλιν Arch Getty της σχολής του "αναθεωρητισμού"
http://www.mat.univie.ac.at/~neretin/misc/getty.pdf
(δεν έγινε καλά η φωτοκόπια)

Επίσης
Getty - Κονκουεστ. Ανταλλαγές επιστολών
http://www.lrb.co.uk/v09/n02/j-arch-getty/starving-the-ukraine

Αλλά ούτε αυτά θα είναι επιχειρήματα γιατί υπάρχει εξήγηση. "Κρυφοκομμούνια" και στο Yale. Όπως "κρυφοκομμούνια" ο τότε γερουσιαστής της Φλόριντα Claude Pepper και οι δημοσιογράφοι Albert E. Kahn και Michael Sayers. Κρυφοκομμούνι και ο Arch Getty παρά την αρνητική τοποθέτηση του για τον Στάλιν. Μάλλον αυτή είναι η πιο "λογική" εξήγηση

17-57

Ανώνυμος είπε...

Λέων εκείνο το απόφεγμα για το "γίνεσαι αυτό που αντιπαλεύεις " το βρήκες ποιο "μεγάλο μυαλό" το πρωτοδιατύπωσε;
Για να σε βοηθήσω, το πρωτοδιατύπωσε γιατί δεν ήθελε να είναι ενάντια στους Ναζί

17-57

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως όλοι κάναμε ξεκάθαρο τόσο το ποιος όσο και το πόσο αξιόπιστη και κυρίως αυθόρμητη θεωρούμε μια δήλωση, μια διαβεβαίωση ενός Αμερικάνου πρέσβη.

Οπότε, εάν σου είναι πρόχειρο και εύκολο, θα ήθελα την πληροφόρηση για το απόφθεγμα. Το αναζήτησα αλλά δεν το βρήκα.


Λέων

Ανώνυμος είπε...

"γίνεσαι αυτό που αντιπαλεύεις " ο Καρλ Γιουνγκ το είπε.


ένας φίλος από τα παλιά

Ανώνυμος είπε...

Μήπως εννοείς αυτό:
“Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω”

Δεν μπορώ να εντοπίσω κάτι πιο σχετικό. Δώσε μια παραπομπή εάν έχεις.

Λέων

Ανώνυμος είπε...

1)"..πόσο αξιόπιστη και κυρίως αυθόρμητη θεωρούμε μια δήλωση, μια διαβεβαίωση ενός Αμερικάνου πρέσβη..

Δύο χρόνια έκανε "αυθόρμητα", τηλεγραφήματα προς την Κυβέρνηση του, γράμματα προς την κόρη του, και συγκέντρωνε μάλλον "αυθορμητα" σε αρχείο δηλαδή το υλικο που περιέχεται στο βιβλίο του "Mission to Moskow".
Επίσης για δύο χρόνια είχε παρασταθεί στις Ανοιχτές Δίκες της Μόσχας. Στην αρχή λόγοι τυπικοί π.χ καλέστηκε από τους εκπροσώπους της Σ.Ε. όπως και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι άλλων χωρών μάλλον "αυθόρμητα"


Σταδιακά άρχισε να παρατηρεί ομοιότητες στον τρόπο εκδήλωσης ενός παραλίγο πραξικοπήματος και στον τρόπο με τον οποίο οι Ναζί είχαν διεισδύσει σε άλλες χώρες
Τέλος το τελευταίο υπάρχει και στο βιβλίο "Η Μεγάλη Συνομωσία κατά της Ρωσίας" των αμερικάνών δημοσιογράφων Albert E. Kahn Michael Sayers.

Μέχρι που έφτασε στο σημείο να μιλήσει, όταν έφυγε από την ΕΣΣΔ και επέστρεψε στις ΗΠΑ για ξερίζωμα της "5ης Φάλλαγγας" μέσα στην Σοβιετική Ένωση

Ολόκληρο το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά. Λίγο δύσκολα να βρεθεί παρά σε κανένα παζάρι βιβλίου. Αποσπάσματα από το βιβλίο του εχουν μεταφραστεί από τον "Ριζοσπάστη" ή αναδημοσιευτεί από blog πέριξ της "Κόκκινης" Μπλοκόσφαιρας.


2) Όσο για το απόφθεγμα ήταν σχετικά εύκολο μετά το "το πρωτοδιατύπωσε γιατί δεν ήθελε να είναι ενάντια στους Ναζί" σε σχέση και με το "επιστημονικό" του έργο, με άλλα "αποφθέγματα" σοφίας του κυρίου που βρίσκονται διάσπαρτα σε life-style εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Περισσότερες πληροφορίες για τον κ.Γιουγκ και το εκτενές "βιογραφικό" του από το Συριζέικο tvxs.gr. μαζί με κάποια σχόλια. Επίσης και στο "Βήμα" και νομίζω και στο στο e-cynical

Άρα δεν παπαγαλίζουμε "αποφθέγματα" για κάτι που δεν ξέρουμε ποιος το είπε, πότε το είπε και κυρίως γιατί το είπε Λέων.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ρε μην χρησιμοποιείτε την αλληλογραφία των άλλων. Μόνο την ψυχροπολεμική τους προπαγάνδα.

Ανώνυμος είπε...

Απεργία αύριο στο Λιμάνι με την πρωτοτυπία να βγει πάράνομη γιατί οι επιχειρήσεις που προσέφυγαν -ΣΕΜΠΟ ΑΕ και Dport- είναι «κοινής ωφέλειας» και θα έπρεπε η ΕΝΕΔΕΠ πριν κηρύξει την απεργία να πάει σε δημόσιο διάλογο με τη μεσολάβηση του ΟΜΕΔ.

Εδω και 3 μήνες είναι σε δημόσιο διάλογο, έχουν γίνει συναντήσεις, και μάλιστα σε κάποιες συναντήσεις από αυτές συμμετείχαν και τα αρμόδια υπουργεία. Η απόφαση αυτή είναι ευθεία αμφισβήτηση συνολικά του δικαιώματος της απεργίας.

https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/167716/sti-mahi-tis-apergias-apo-tis-6-pm-tis-paraskeyis

Η απεργία γίνεται κανονικά αύριο στις 6πμ.
Μην την βγάλουν λογής λογης "ατσάλινοι" και αυτή "εργοδοτική"

17-57

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη για το εκτός θέματος σχόλιο αλλα διαβάζοντας για την επίθεση 3 φασιστών σε 9χρονο κοριτσάκι επειδή φορσγε μαντήλι και την πέρασαν για πρόσφυγακι πέρα από μίσος και οργή έχω και εντονο προβληματισμό.
Δεν έχω εικόνα του άλλοτε Κοκκίνου νησιού της Λέσβου αλλά σίγουρα έχει απήχηση άνω του πανελλαδικού εκλογικού του το Κόμμα ακόμη στο νησί ενώ χρόνια το ΠΑΜΕ είναι 1ο και αυτοδύναμο νομίζω στο Εργατικό Κέντρο. Είναι δυνατόν οι ναζί να εχουν το θράσος και την αυτοπεποίθηση να κάνουν τέτοια πράγματα? Δεν ειείν το πρωπρ περιστατικό. Πριν λίγο καιρό είχαν πάει να κάψουν καταβολισμό προσφύγων αν θυμάμαι καλά.
Για μένα αυτοί οι 4 θα πρεπε να έχουν ήδη εντοπιστεί και να είναι στα ανοιχτά του Αιγαίου χωρίς σωσίβια στην πιο ήπια αντίδραση μας.
Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα και να μην έχω εικόνα εγω. Το δέχομαι αλλά 6-7 χρόνια μετά την εμφάνιση των νεοναζί στο πολιτικό προσκήνιο ειείν φανερό ότι προπύργια τους δεν έχουν γίνει μόνο περιοχές που φρόντισε το αστικό κράτος να γίνουν (Αγ.Παντελεημονας, Χίος,Κως) ή παραδοσιακά περιοχές δικές τους (στην Πελοπόννησο ή τη Μακεδονία) αλλά και όλες οι περιοχές που το κόμμα είχε μεγάλη απήχηση. ( Β Πειραιά, Σάμος, Λέσβος) και αν στο Πέραμα ή άλλου το υποτιμήσαμε ή αργησαμε να παρουμε χαμπαρι τι πάει να γίνει τώρα εχουμέ πείρα και πρεπρέ αν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε άμεσα μετρα γιατί θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

ratm

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου ratm, αλλά ομολογώ πως δυσκολεύομαι να βρώ άμεσο τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, όπως πια έχει διαμορφωθεί. Να φτιάξεις αντι-ομάδες κρούσης ίσως να είναι αυτό, που επιδιώκει το αστικό κράτος για να δικαιολογήσει μέτρα καταστολής. Προβοκάτσιες είναι όλα αυτά. Σήμερα (χτες, δηλαδή) ένας χρυσαυγίτης με τον εργοδοτικό τσαμπουκά του ανέστειλε μιαν απεργία στο λιμάνι. Το θέμα είναι, πως αντιμετωπίζεται η βαθειά συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, που τα θρέφει όλα αυτά. Προς το παρόν βλέπω μόνο ξεμπρόστιασμα, με μαζική προπαγάνδα. Πιστεύω, πως αν η ελληνική κοινωνία δεί τον εαυτό της στον καθρέφτη, θα γυρίσει αηδιασμένη. Υπάρχουν ακόμη ισχυρά αντιφασιστικά αντανακλαστικά, απλά πρέπει, στηριγμένοι σε αυτά, να πούμε στον νεοέλληνα ότι ο συντηρητισμός του του έφερε τα μνημόνια και μπορεί πια να είναι μόνο φασιστικός. Κι ας διαλέξει ο ίδιος.

Ανώνυμος είπε...

Σεχταρ
Θεωρώ ότι η σύγκρουση με τους φασιστες σε οργανωτικό επίπεδο ειναι αναπόφευκτη κάποια στιγμή. Όποιος νομιζνο ότι μια τέτοια σύγκρουση θα γινει ανάμεσα σε μας και αυτούς μόνο σε επαναστατική κατάσταση ή λίγο πριν πλανάται. Οι φασιφασί είναι η προληπτική δυναμη κρούσης που αναλογα με την επιτυχία τους σε αυτό το ρόλο και την πορεία της οικονομίας και κυριως την πορεια των ανταγωνισμων μπορεί να αναβαθμιστούν ή να υποβαθμιστούν από την αστική τάξη.
Στο πρακτικό επίπεδο θεωρώ ότι μια σύγκρουση με οναδες κρούσης πρέπει να υπάρχει ως επιλογή ανάλογα με το πώς εκτιμάτε από το κόμμα η συγκυρία. Δηλαδή το πώς και το πότε να είναι αποτέλεσμα τακτικής ψύχραιμος επιλογης και όχι θυμικού σαν αυτό που εξεφρασα εγώ. Αλλά θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα από τώρα σοβαρά ώστε να μπορουμπ να ανταποκριθούμε και να υλοποιήσουμε μια τέτοια επιλογή μας.
Ωστόσο εγώ θα έλεγα να μαχητικοποιηθει πιο πολύ το κίνημα και να συνεπικουρησουν αυτό πιο κάποιες ακτιβιστικές ενέργειες. Ανάλογα πάντα με τις συνθήκες.
Δηλαδή με την περιοχή και τις ιδιαιτερότητές της. Αλλιώς αντιμετωπίζεις τους ναζί στην Σπάρτη αλλιώς στη Λέσβο.
Σε περιοχές που έχουμε απήχηση και λόγω παράδοσης υπάρχουν αντιφασιστικα αντανακλαστικά και ευρύτερα από τη δική μας ήδη μεγάλη απήχηση θα πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί. Πχ. Στη Λέσβο στους 4 αυτούς φασίστες. Στιγματισμός κοινωνικός. Πορεία έξω από το σπιτι του ναζί και βάφουμε στον τοίχο του συνθήματα. Όλο το νησί να τον ξερει ως φασίστα. Έχει μαγαζί? Το ίδιο και κάλεσμα για μποϊκοτάζ να ψωνίζουν μόνο οι φιλοδοξίες της Λέσβου από κει να δούμε θα επιβιώσει? Είναι υπάλληλος κάπου? Το ιδιο. Μποϊκοτάζ σε όποιον δινει δουλειά σε ναζί. Να μην έχουν τόπο να σταθούν. Να δούμε πόσο πιστεύουν και στην ιδεολογία τους.
Είναι άλλο η πάγια θέση μας ότι κάνουμε πολιτική κριτική και όχι προσωπική αλλά πώς να το κανουμε για όλους μας η πολιτική ένταξη και πορεία είναι προσωπική επιλογή. Εθελοντικα γίναμε κομμουνιστές ,εθελοντικα μέχρι τώρα πάει κάποιο κατακάθι στα τάγματα εφοδου.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Για την ένταση της καταστολής έχεις δικιο ότι θέλουν να δώσουμε πάτημα αλλά θεωρώ ότι και αυτή επισης είναι αναπόφευκτη όσο θα οξύνεται η ταξική πάλη.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ξεμπρόστιασμα

" .. «ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αναδίπλωση της ηγεσίας και «άδειασμα» μελών και στελεχών της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει τη δημοσίευση αποκαλυπτικού υλικού από τη δίκη
Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

.. Τσίρκο Μedrano» τα «παιδιά με τις μαύρες μπλούζες»

https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=11/8/2018&id=17267&pageNo=23

Κοινό σημείο αναφοράς των σχολιασμών όλων των υπερασπιστών δικηγόρων ήταν το «άδειασμα» των μελών των ταγμάτων εφόδου - αρκετοί εκ των οποίων είναι και κατηγορούμενοι - προκειμένου να σωθεί πρωτίστως ο αρχηγός της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Παρά το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων στο δικαστήριο προβλήθηκαν βίντεο με ομιλίες του συνόλου της ηγεσίας της, όπου επαινούσαν με εξαιρετικά λόγια στο παρελθόν την ΤΟ Νίκαιας και τα «παιδιά με τις μαύρες μπλούζες», πλέον, οι υπερασπιστές δικηγόροι της ηγεσίας της ΧΑ, τους «άδειασαν» για τα καλά...

Τα «παιδιά με τις μαύρες μπλούζες», από εκεί που ήταν το «καμάρι» της ηγεσίας της οργάνωσης ως μέλη των ταγμάτων εφόδου της, απαξιώθηκαν πλήρως και μεταλλάχτηκαν - τουλάχιστον για τις ανάγκες της δίκης - σε «τσίρκο Medrano», «συνονθύλευμα», «ΑμεΑ», «ευτραφείς», «αθλητές σούμο» και «υπέρβαρους» που «κάποιοι θα χρησιμοποιούνταν στο "πριν" σε φωτογραφίες αδυνατίσματος», ακόμη και σε «Εβραίους» και «τρανσέξουαλ»!

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κατηγορούμενοι Αποστόλου και Ρουπακιάς ήταν στελέχη της οργάνωσης, ο μεν πρώτος χαρακτηρίστηκε από συνήγορο υπεράσπισης «επιπόλαιος και ηλίθιος», ενώ ο δεύτερος «φονιάς».

Επίσης, αναφέρθηκε ότι τα μέλη «λένε υπερβολές και κάνουν επίδειξη στους οικείους τους» ...«καθόσον δεν σπουδάσανε στο ...αγγλικό πανεπιστήμιο του Kεντ», ενώ ο εγκωμιασμός στελέχους της ΧΑ για το ολοκαύτωμα των Εβραίων στους ναζιστικούς φούρνους χαρακτηρίστηκε ...«αμπελοφιλοσοφίες»!

Ενδεικτική της υπερασπιστικής γραμμής που πρόκειται να ακολουθήσει, πλέον, η ηγεσία της ΧΑ στη δίκη ήταν η αναφορά συνηγόρου ότι η ΤΟ Νίκαιας «έχει ένα ειδικό βάρος με βάση πράξεις που της αποδίδονται», προαναγγέλλοντας το πλήρες «άδειασμα» των κατηγορουμένων που ανήκουν στη συγκεκριμένη τοπική και στο τάγμα εφόδου της...."

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ο φασισμός είναι πολιτική έκφραση του Καπιταλισμού στη εποχή του Ιμπεριαλισμού.

Το ΠΑΜΕ -ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-Λαϊκή Συμμαχία απομονώνουν πολιτικά ακροδεξιούς - φασιστοειδή και τις ιδέες τους από το εργατικό λαϊκό κίνημα, τους ξεμπροστιάζουν. Και καλά κάνουν ως την πιο σωστή λογική αντιμετώπισης τους.

Νομίζω πως τόσο ιστορικά όσο και άλλες χώρες, έχει αποδειχθεί πως διαφορετικές "λογικές" ή "προσεγγίσεις" από αυτές που έχουν τα συνεπή Κομμουνιστικά Κόμματα σαν το ΚΚΕ μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα, καταλήγουν να "ρίχνουν νερό στον μύλο" της θεωρίας των δύο άκρων (*)της αστικής τάξης και στην προσπάθεια εξομείωσης "φασισμού-κομμουνισμού" που προωθείται από την ΕΕ.

Μόνο που η ΕΕ ως Ιμπεριαλιστικός Μηχανισμός δεν έχει "ίσες αποστάσεις" όταν κρυφοφασιστικά κόμματα ανεβαίνουν ή συμμετέχουν στην καπιταλιστική διακυβέρνηση - διαχείριση των χωρών της

17-57

(*)Θεωρία των δύο άκρων: 'Ευγενική χορηγία" από το SPD από λίγο πριν μέχρι και το τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης(1918-1933) που έδωσε "αέρα στα φτερά" των Frei-Corps και μετέπειτα Ναζί.

Σχετική Αφίσα της "Θεωρίας" του 1932

http://pnacattack.files.wordpress.com/2010/10/spd-weimar-republic-poster-1932.jpg?w=614

Δημ. είπε...

"να πούμε στον νεοέλληνα ότι ο συντηρητισμός του του έφερε τα μνημόνια και μπορεί πια να είναι μόνο φασιστικός"

Στην εποχη του "μεταμνημονιου", των " μακεδονομάχων", των "τουρκοφαγων" και του "μεταναστευτικού" δεν ξερω κατα ποσο ειναι αρκετες αυτες οι πρωτοβουλίες.
Μηπως εχει πεσει πολυ χαμηλα ο ταξικός πήχης;
Επιπλεον βαλτε στην εξισωση και ολιγον απο αντισυστημικοτητα του ρουβικωνα,τα αριστεραφανή συριζεικα πυροτεχνήματα και βλεπουμε ο χυλος που εχει δημιουργηθεί στα μυαλα των απογοητευμένων ανεργων ειναι δύσκολο να αποκολληθεί.
Τουλάχιστον οχι με ηπιες παρεμβάσεις -πλεον χρειάζεται να μας βλεπουν στο δρόμο μαχητικά, αγωνιστικά και με καλος εννοούμενο θράσος.
Να αναγκαστουν να κανουν πρωτοσέλιδο το Παμε κ το ταξικό κινημα.

Ανώνυμος είπε...

Φιλοδοξιες = Φιλοφασιστες

ratm

Ανώνυμος είπε...

17-57 η πολιτική αποκάλυψη του ρόλου των φασιστών , η στήριξη τους από την αστική τάξη , το ξεμπροστιασμα της αποκρουστικής ιδεολογίας τους από το οποίο καμουφλάζ είναι σοβαρή υπόθεση. Αλλά αυτό πρέπει να δένεται και με δράση εναντίον τους, δράση μαχητική και ηρωική. Αυτό είναι το καθηκον ενός ΚΚ. Αν καθήκον ήταν απλά η θεωρητική αποκαλυψη και η προπαγανδιστή αυτής στις μάζες θα μιλάγαμε για κάποιον φιλοσοφικό ομιλο όχι για επαναστατικό κόμμα.
Η θεωρία σε συνδυασμό με τη δράση κερδίζει είτε σε συνθηκσυ ανιδουτου κινήματος τις μάζες είτε σε συνθήκες υποχώρησης τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία. Τα πιο ανησυχία πνεύματα,αυτούς που αηδιάζουν από αυτό το σύστημα και είναι διατεθειμένοι να μπουν στην μάχη εναντίον του ακόμα και αν ειναι στην κοσμαρα της η πλειοψηφία. Αυτούς πρεπει εμείς να τους κερδίσουμε.
Και η δράση είναι προϋπόθεση. Στο μυαλό του ανήλικου η ενήλικου με αντιφασιστικα αντανακλαστικά αντίπαλος του φασισμού είναι πρώτα και κύρια αυτός που θα βγει στο δρόμο και στην πράξη θα τον χτυπήσει την ώρα που σηκώνει το ρόπαλο εναντίον ασυνοδευτων προσφυγοπουλων ή μαθητή ή εργάτη που τους πήγε κόντρα. Αν αυτός είναι ο κάθε αναρχοπασοκος τότε αυτός θα τον κερδίσει. Γιατί όταν μιλάνε τα όπλα και τα ρόπαλα αν δεν είμαστε εκει χέστηκε ο πιτσιρικάς ,χέστηκε ο εργατης αν εμείς αποκαλύπτουμε και πολεμάμε τη μήτρα του φασισμού,τον καπιταλισμο.

Αυτό προσπαθω να πω. Ότι η δράση μας δεν είναι αντίστοιχη της θεωρητικής μας επάρκειας και των σωστών συμπερασμάτων μας ιστορικά ή τουλάχιστον δεν είναι αντιστοιχης έντασης όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος.

ratm

Ανώνυμος είπε...

@ratm

Γράφω πρόχειρα.
( 7 Σεπτεμβρίου 2018 - 10:40 π.μ. )


Κάποια που γράφεις δεν είναι χρονικά ακριβή

Περιμένεις από μία χώρα που η αστική της τάξη έχει περάσει στο Κρατικο - μονοπωλιακό της στάδιο να μην έχει φασιστικό κόμμα ή κόμματα; Η εμφάνιση της χ.α. ήταν νομοτελειακή. Στην Ελλάδα μάλιστα άργησε να έρθει στο προσκήνιο λόγω της ιστορικής μνήμης.

(9 Σεπτεμβρίου 2018 - 9:21 π.μ.)
Αν ήταν όπως εγώ καταλαβαίνω πως τα γράφεις, τότε χρόνια δράσης αντιφασιστικών ομάδων - συλλογικοτήτων πρωτοβουλιών ΚΕΕΡΦΑ κλπ θα είχε περιορίσει την επιρροή σε φασιστικά, κρυφοφασιστικά κόμματα. Γιατί όμως δεν περιορίστηκε αλλά αντίθετα μέσα σε ένα χρόνο απογειώθηκε;

Ο φασισμός είναι πολύ βαθύτερος από 10 "παιδιά με τα μαύρα" που κυνηγούν δύο ταλαίπωρους μετανάστες

Δικό μου συμπέρασμα: Περαιτέρω Ενίσχυση ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ -ΠΑΣΥ - και Λαϊκής Συμμαχίας. Μόνο μέσα στο πλαίσιο μπορούν να βρεθούν τρόποι για να απομονωθούν


17-57

Ανώνυμος είπε...

ratm
όποιος νομίζει έστω και για μία στιγμή πως τα "ανήσυχα πνεύματα" στο χύμα μπορούν να κάνουν κάτι τότε παίζει το παιχνίδι του καπιταλισμού ανεξαρτήτως των προθέσεων του. Το ερώτημα είναι διαφορετικό: γιατί κάποιοι δεν έρχονται στα μετωπικά σχήματα που συμμετέχει η εργατική τάξη και οι συμμάχοι της;




Ρίζες και δρόμοι του πρωτογενούς φασισμού
Αποσπάσματα από το βιβλίο του Γκέοργκ Σόιερ «ρίζες και δρόμοι του πρωτογενούς φασισμού»/ εκδ.Φιλίστωρ 1999, κεφ.8, σελ. 94-96
http://fadomduck2.blogspot.com/2015/02/blog-post_96.html

17-57

υ.γ.
Αν δεν υπήρχε η ισχυρή πίστη του κόσμου στον σοσιαλισμό και στην στήριξη του Στάλιν στην ΕΣΣΔ, θα είχαμε φασισμό με την "ευγενική" χορηγία των Τρότσι-Ζηνόβιεφ-Κάμενεφ-Μπουχάριν-Τουχατσέφσκι. Αφου προηγουμένως ο τελευταίος, ο "Κόκκινος Βοναπάρτης" θα "ξεκαθάριζε" αρκετούς από τους προηγούμενους

Στην τελική δεν είναι τυχαίο πως μόνο ο Στάλιν όταν οι άλλοι έκαναν ακόμα και στημμένους πολέμους(π.χ.εμμονή σε γραμμή μαζινό στη Γαλλία όταν ο χίτλερ είχε ήδη μπει σε Βέλγιο και Ολλάνδία )

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν νομίζουμε ότι τα κάνουμε όλα καλά και το μόνο που μένει είναι να καταλάβει ο κόσμος πάω πάσο. Ευτυχώς όμως το ίδιο το κόμμα στα συνέδρια του συμπεραίνει ακριβως το αντίθετο.
Στο κάτω κάτω την κοινωνική συμμαχία πως θα την ενισχυδουμε με επικλήσεις στο σοσιαλισμό ή τράβηγμα στην πάλη γι'αυτον μέσα από κάθε μετωπο πάλης?
Αν τώρα χαρίζουμε στα παιδιά με τα μαύρα τη δραση του κομμουνιστικού κινήματος όλο τον 20ο αιώνα τι να πω. Πάντως ο Τέλμαν ,το ΚΚΓερμανιας τόσα τριτοδιαθνιστικα ΚΚ που πολέμησαν τα SA ,τους μελανοχίτωνες κλπ μέσα από δικά τους οργανωτικά σχήματα δε νομίζω να ήταν παιδιά με μαύρα. Το ότι δεν είμαστε στην οργανωτική κατάσταση που ήταν αυτοί ή το να μην είναι ακόμα τέτοιες οι συνθήκες το ακούω και το δεχομαι αλλά το να κάνουμε όσα δε φτανουμε κρεμασταρια δε το δέχομαι. Αυτά είναι υπεκφυγές που δεν αρμόζουν σε φίλους του ΚΚΕ και που δεν τις υοθέτει το ΚΚΕ.
Στο κάτω κάτω με τη λογική ότι δεν πολεμιεται έτσι ο φασισμός αλλά μόνο γενική παλη να μην παλεύουμε για κλαδικές συμβάσεις,να μην κάνουμε το συλλαλητήριο την Πέμπτη. Να κάνουμε απλά προπαγάνδα με το πρόγραμμα μας.
Εκτός και αν θεωρούμε ζήτημα που δεν άξιζει την προσοχή μας και τη δράση μας το ότι 2 ασυνοδευτα προσφυγοπούλα σαπιστηκαν στο Ωραιόκαστρο με ροπαλα.
Εγώ παντως αν έβλεπα κάτι τέτοιο θα ορμαγα με πέτρες και ότι άλλο έβρισκα πάνω τους. Δε νομίζω γενικά ότι υπάρχει άνθρωπος μέσα ή πέριξ του ΚΚΕ που δε θα το έκανε. Αν υπάρχει τοτε καλύτερα να ψάξει αλλού γιατί είναι σε λάθος Κομμα κατά τη γνώμη μου.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Επίσης εγώ είπα δράση πιο μαχητική στο θεωρητικο πλαίσιο το δικό μας. Τι σχεση έχει η ΚΕΕΡΦΑ που ούτε θεωρία έχει ούτε δραση? Όπως και να δει αδικείς το ίδιο το Κόμμα και τον κόσμο του αν νομίζεις ότι η δράση του θα παράξει τα ίδια αποτελέσματα με κατι ανύπαρκτος σαν την ΚΕΕΡΦΑ ή συλλογικότητες του "χώρου"

ratm

Ανώνυμος είπε...

Όπου παιδια με μαύρα εννοώ προφσπρο αναρχικούς όχι του φασίστες.
Το διευκρινίζω γιατί την έκφραση ο 17-57 τη χρησιμοποίησε για τους φασίστες.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm φροντίζω όσο μπορώ να είμαι προσεκτικός στα σχόλια μου. Η συζήτηση γίνεται μέσα από συλλογικές διαδικασίες στο κίνημα στις συμμαχίες με την εργατική τάξη και τους συμμάχους της στις λαϊκές επιτροπές και όχι σε blog. Αυτό είναι το ατού των Κομμουνιστικών Κομμάτων και όσων δηλώνουν φίλοι τους.

Ή δεν καταλαβαίνω τι γράφεις ή δεν καταλαβαίνεις τι γράφω ή και τα δύο μαζί.
Όταν γράφω για
"...Περαιτέρω Ενίσχυση ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ -ΠΑΣΥ - και Λαϊκής Συμμαχίας. Μόνο μέσα στο πλαίσιο μπορούν να βρεθούν τρόποι για να απομονωθούν.." τι καταλαβαίνεις;

Δηλαδή όταν από τσαριτσάνη και μετά τους αποκαλύπτουν τους απομονώνουν ή τους δίωχνουν εκτός, πως ακριβώς να το θεωρήσουμε; Δεν θυμάμαι πόσα παρόμοια περιστατικά από δημαρχεία σε δήμους της Β'Πειραιά, από εκδηλώσεις, από "μπανάκια" που έκαναν Μάρτη μήνα στην Κρήτη πριν 5 χρόνια, από απομόνωση σε σωματεία -συνδικάτα από από από. Βαριέμαι να κάνω κοπι πέιστ από "Ρ" και φιλοΚΚΕ σάιτ


"Αν τώρα χαρίζουμε στα παιδιά με τα μαύρα τη δραση του κομμουνιστικού κινήματος όλο τον 20ο αιώνα τι να πω."
Αυτό ακριβως που το έγραψα;

Αντίθετα έγραψα
"..Ο φασισμός είναι πολύ βαθύτερος από 10 "παιδιά με τα μαύρα" που κυνηγούν δύο ταλαίπωρους μετανάστες..."
Είναι προφανές πως "τα παιδιά με τα μαύρα" = χ.α. Μάλλον μπερδεύτηκες.


Παλιά υπήρχαν δυναμικά αντιφασιστικά σχήματα και αναρχικοί εναντίον "των παιδιών με τα μαύρα" και όχι μόνο η ΚΕΕΡΦΑ(=ΣΕΚ). Ο φασισμός όμως ανέβηκε. Γιατί άραγε; Τι συνέβηκε και σε ένα μόλις χρόνο από τις "πλατείες" μέχρι τις εκλογές Μαϊου του 2012 που από ακροδεξιά μέχρι φασισμό ήταν πάνω από το 20% και κοντά στο 25%; Σε ποια κόμματα ή ψήφιζαν ή παραγόντιζαν παλαιότερα στελέχη της χ.α. σε Κόρινθο - Αργολίδα κ.α.;

Εδώ έχουμε Λενινιστικό κόμμα. Δεν έχουμε Λουξεμπουργκικό. Είμαστε τυχεροί ως προς αυτό.


17-57

Υ.Γ.
Ο φασισμός ήταν και είναι μαζικό αντικομμουνιστικό κίνημα κυρίως μικροαστών. ΚΙΝΗΜΑ. Δεν υποτιμώ καθόλου την δύναμη του. Ίσα - ίσα που διαβάζοντας πάνω στην άνοδο του φασισμού καταλάβα πως οι μόνοι που τον αντιμετώπισαν ήταν τα συνεπή Κομμουνιστικά Κόμματα και η ΕΣΣΔ με Στάλιν ΓΓ.

Διάβασε το Link για τον Μουσολίνι

Ανώνυμος είπε...

Δε νομίζω ότι το ΚΚΓερμανιας ειδικά επί Τέλμαν ήταν κόμμα Λοευξμπουργκικο και όχι Λενινιστικό. Κάθε αλλο. Μιλάμε για το πιο μαζικό και μπαρουτοκαπνισμένο κομμα του καπιταλιστικού κοσμου.

ratm

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Συμφωνω με τις σκεψεις του Ρατμ αλλα πρεπει να βρεθει ενας τροπο ωστε κατα το δυνατον η οργανωμενη αυτοαμυνα του κινηματος να μην δωσει τροφη σε προβοκατσιες και να μη θεσει σε κινδυνο τα μελη και τους φιλους του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Γιατι καπως ευκολα λεμε να συγκρουστουμε με τους ναζι αλλα ποσο ευκολα παει ο καθενας μας στην πραξη να τα βαλει με τους μπραβους και τους μαχαιροβγαλτες?

Αυτο δεν το λεω ως προφαση για να μην υπαρξει αντιδραση, απλως λεω οτι θελει σκεψη.

Οσο για τα ΚΚ δυστυχως ουτε αυτα σταθηκαν ικανα να αντιμετωπισουν τον φασισμο. Οταν ο φασισμος ειναι σε τροχια εξουσιας ή εχει την εξουσια, τοτε ειτε θα φυγουν οι φασιστες σαν κυριοι καποια στιγμη απο την θεση τους οποτε εκεινοι το κρινουν μαζι με τους αστους (οπως στην Ισπανια) ειτε θα πεσουν βιαια με πολεμο (οπως στην Ιταλια και την Γερμανια).

Καλως ή κακως ο κοκκινος στρατος σκοτωσε τον φασισμο του μεσοπολεμου οχι τα ΚΚ, παρα τις προσπαθειες τους. Τα ΚΚ μπορουν μεσω της πολιτικης τους δρασης να περιορισουν το φιδι ή να το αποτρεψουν οσο γινεται να γεννηθει. Αν μεγαλωσει πολυ το φιδι τοτε ή σε τρωει ή να το σκοτωσεις πρεπει να πας σε πολεμο. Αλλα ενδεχομενα δεν υπαρχουν.

Ανώνυμος είπε...

Γατε η αλήθεια ειναι ότι τρόπος να συγκρουστούμε και να βγούμε χωρίς ούτε γρατζουνιά δεν υπάρχει. Το ζητημα ειναι κατά πόσο έχουμε αντιληφθει όλοι και γω μέσα ότι η ταξική πάλη, ο πόλεμος για μια καλυκαλύ κοινωνία μπορεί ακόμα και να μας κοστίσει ακόμα και την ίδια μας τη ζωή. Εξάλλου σε λίγες μέρες θα δουδο στο φεστιβάλ έκθεση για τα 100 χρόνια του κόμματος και οι πιο ένδοξες στιγμές ειναι τα χρόνια εκείνα με τις περισσότερες θυσίες.
Δε το παίζω κάμποσους ούτε μπαρουτοκαπνισμενος. Εξάλλου μέσα από ένα μπλογκ θα ήταν φαιδρο να το κάνω. Αλλά όταν βάζεις κάτω τα δεδομένα εκεί καταλήγεις και προσπαθεις να ετοιμαστεις. Αν δεν καταλήγεις εκεί ο αλλά δρόμος ειείν ο συμβιβασμός με το σύστημα της εκμετάλλευσης στην πράξη ακόμα και αν στα λόγια φαίνεται ο οποιοσδήποτε κράμα Τσε με Λένιν...

ratm

Αναυδος είπε...

πρεπει να βαλουμε το μισος μας στον παγο για προσφοροτερη συγκυρια

η εποχη μας ειναι η εποχη της αυτοαμυνας και οχι της επιθεσης και λογω συσχετισμού (ακομη και στο δρομο) και λογω της απονομιμοποιησης που εχει η βια σε ευρυτερα λαικα στρωματα

ειδικα τους φασιστες δυσκολα ξεχωριζεις τον ενστολο απο αυτον με πολιτικα

Ανώνυμος είπε...

ratm άλλα γράφω άλλα καταλαβαίνεις.
Ωραία πήγαινε σε μία Λαϊκή Επιτροπή ή βρες μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ να θέσεις τον προβληματισμό σου. Είδαμε που κατέληξε η απόφαση των "Σπαρτακιστών" στο όνομα της "ενότητας της αριστεράς" μέχρι το 1917. Αυτό "πλήρωσε" δυστυχώς και ο Τέλμαν.

Το Κόμμα έχει πολύ γερές βάσεις. Και έχει πίστη στην δύναμη του λαού.

Γάτε στα πλαίσια του οργανωμένου λαϊκού κινήματος αντιμετωπίζονται και μάλιστα εύκολα.
Π.χ.
https://www.youtube.com/watch?v=LXBzfEpo7S8

Όμως το θέμα είναι να μην πέσουν κάποιοι "θερμόαιμοι" στην σοσιαλδημοκρατική "παγίδα" "της θεωρίας των δύο άκρων".

Επιπλέον, υπάρχει το άλλο "σενάριο" γάτε πέρα από κάποια που γράφει ο Σεχτάρ ο Τρομερός.
Το "αντιφασιστικό" μέτωπο με οπαδούς των "δεν πληρώνω", "πλατειών" και "ΟΧΙ" στο μνημόνιο και λοιπές "Ρουβίτσες" του Κεφαλαίου. Δηλαδή με ένα μεγάλο μέρος σοσιαλδημοκρατίας και κρυφοακροδεξιών που αποσύνδεαν τον καπιταλισμό με τον φασισμό.


Στα πλαίσια της απομόνωσης από εργάτες φτωχή αγροτιά αυτοαπασχολούμενους μαζικό κίνημα αντιμετωπίζονται .
Σε άλλα "πλαίσια" μία επανάληψη άλλων αντιφασιστικών ομάδων. Οι οποίες για όσο ακροδεξιοί και φασιοστοειδή ήταν "μαντρωμένοι" σε ΠΑΣΟΚ αλλά και σε ΝΔ κάτι μπορούσαν.
Αλλά όμως σταμάτησε η "μάσα" και οι "κύριοι" που ήταν σε "κόμματα εξουσίας" και που μπήκαν κάπου "για να τα κονομήσουν"(video στο youtube) έκαναν την "αντισυστημικότητα τους" με την "αντισυστημική" χ.α. "για να τιμωρήσουν" τα κόμματα εξουσίας


17-57

Ανώνυμος είπε...

"Καλως ή κακως ο κοκκινος στρατος σκοτωσε τον φασισμο του μεσοπολεμου οχι τα ΚΚ, παρα τις προσπαθειες τους."

Συγγνώμη αλλά σε ποια κόμματα ήταν ο Στάλιν, ο Δημητρωφ, ο Ζαχαριάδης(με κόμμα διαλυμένο από τους μηχανισμούς του Μανιαδάκη) και τόσοι άλλοι;
Ο Λένιν δεν είχε απέναντι τους "MαυροΕκατονταρχίτες" ;
Γιατί εκεί η επανάσταση έγινε;
Ο Λένιν θεωρούντα διαννούμενος "από το κάτω ράφι". Τα προβεβλημμένα αστερια θεωρούνταν ο Πλεχανωφ Αυξέντιεφ και άλλοι μενσεβίκοι


Πρωτα έρχεται η πολιτική ήττα, δηλαδή ο συμβιβασμός σε Λαϊκά Μέτωπα τύπου Γαλλίας(1936-1938) και μετά ακολουθεί το "υπόλοιπο κακό".

Χρωστάμε πολλά στο ΚΚΕ που οι ανοιχτά φασίστες δεν βρήκαν "νομιμοποιημένη" βάση για να εκτοξευτούν σε 20%. Αυτό σημαίνει Λενινιστικό Κόμμα που δεν ακούει στα "κελεύσματα" των σειρήνων της σοσιαλδημοκρατίας.


17-57

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@17-57

Μου εφερες ατυχη παραδειγματα οταν μου ανεφερες τον Σταλιν, τον Δημητρωφ και τον ΝΖ. Στην ΕΣΣΔ υπηρχε σοσιαλισμος αρα εκει δεν μιλαμε για ενδεχομενο επικρατησης του ναζισμου. Στη Βουλγαρια ειχε φιλοχιτλερικη κυβερνηση και στην Ελλαδα φασιστικο καθεστως. Αρα εκει τα ΚΚ ηττηθηκαν απο το φασισμο.

Ο φασισμος ηττηθηκε στα πεδια των μαχων στο ΒΠΠ οχι με καθαρα πολιτικα μεσα. Το ΚΚΓερμανιας δεν ειχε ΛΜ τακτικη -το ακριβως αντιθετο- αλλα και αυτο ηττηθηκε δραματικα.

Αυτο δεν σημαινει οτι ειχε λαθος στρατηγικη, μια χαρα σωστη ηταν. Απλως δεν εξαρτωνται ολα απο την στρατηγικη αλλα και απο ασταθμητους παραγοντες.

Επισης ο Ρατμ δεν ειπε πουθενα για συμπορευση με οπορτουνιστες

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Επιπλεον, η ΛΜ στρατηγικη εδραιωθηκε ΜΕΤΑ την επικρατηση του φασισμου σε Γερμανια και Ιταλια οχι πριν. Αν και σιγουρα εκανε ακομα χειροτερη την κατασταση και βοηθησε στην επικρατηση του Φρανκο.

Για την επικρατηση των Χιτλερ και Μουσολινι δε φταιει κανενα ΛΜ ομως.

Ανώνυμος είπε...

Αναυδε πως όμως αυτοάμυνα χωρίς βία?
Αυτό είναι το θεμα.

Και δεν είναι θέμα μόνο ψυχραιμίας ή όχι.
Όταν έχεις Λουκμαν , Φύσσα, μέλη του κόμματος στο νοσοκομείο στο Πέραμα, μαθητή στο Φάληρο στο νοσοκομείο,ασυνοδευτα προσφυγοπούλα στο νοσοκομείο, βουλευτινα μας να γροθοκοπειται live σε στούντιο και ένα σωρό άλλα περιστατικα και ειδικα σε περιοχες που εχουμε κοσμο οπως στη λεσβο μοιραία αναρωτιέμαι γιατί να μην προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη το δικό μας σύνθημα του μεσοπολέμου. "Όταν σηκώνεται χέρι φασίστα σε εργατη θα κόβεται". ?

Και ξαναλέω επιχειρήματα συσχετισμού τα δεχομαιν, οργανωτικής δυνατότητας ή μη ναι, συνθηκών ναι , επιλογης τακτικης ναι αλλά απόρριψη της βίας ως μέσο δε το δέχομαι.

ratm

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Η λαϊκή αυτοάμυνα απέναντι στον φασισμό, μπορεί να είναι μόνο μαζική, όσο το Κράτος ανήκει στην άρχουσα τάξη. Δεν πας σε .."ντέρμπυ" με τους φασίστες, με διαιτητή ...δικό τους! Αν ο Λαός δεν θέλει να αντιμετωπίσει δυναμικά τους φασίστες, δεν θα τον ...εξαναγκάσεις! Σε τέτοια λούμπα πέσαν στα 70's οι Τούρκοι Αριστεροί για να αντιμετωπίσουνε του "Γκρίζους Λύκους" της ...CIA! Αποτέλεσμα: Πληρώσανε με πάνω από 600 νεκρούς, ...ηττήθηκαν κατά κράτος, μαζί τους έσβησε και το αριστερό κίνημα αυτού του είδους ανοίγοντας τον δρόμο ελεύθερο για τους Εβραίν, Ερντοκάν κλπ.
Δεν πολεμάς με τον τρόπο, που θέλει ο αντίπαλος, ούτε το φερέφωνό του, ο καναπεδάτος μικροαστός, που θέλει το βράδι στην Τιβί με το τσάϊ του να απολαμβάνει τους "υπερήρωές" του να κατατροπώνουν τις φασιστικές συμμορίες, σε ...μάχες εκ του συστάδην! Και τα "παιδιά", που πλακώνουνται υποτίθεται με τα φασισταριά δεν είναι "λαός". Π.χ. οι ..."αντιφασίστες" της ΚΕΕΡΦΑ υποστηρίζουν τα φασισταριά της ..."Συριακής Αντιπολίτευσης"! Τόσο ....αντιφασίστες! Βρώμικες ιστορίες, όπου απλά παρασύρονται και αφελείς αγανακτισμένοι μικροαστοί, συνήθως νεαροί, που πασκίζουν να παντρέψουν την επαναστατικότητα με την αντικομμουνιστική τους διαπαιδαγώγηση.

Αναυδος είπε...

αυτοαμυνα σημαινει ασκηση βιας

αυτο που θελω να πω ειναι οτι στη μαχη μπαινεις αν εχεις σοβαρες πιθανοτητες επικρατησης αλλιως περιμενεις την καταλληλη στιγμη. δεν αφηνεις τον εχρθό (και τους προθυμους ηλιθιους αριστεριστες) να σου επιβαλλουν την εμπλοκη γιατι ειναι βεβαιο οτι θα σε παρασυρουν στο χαμο σου

οσο για το ΚΚΓ ηταν μεγαλο το σοκ την εποχη εκεινη πως το μεγαλυτερο και πιο μαχητικο ΚΚ δεν μπορεσε να αποτρεψει την ανοδο των ναζι ωστοσο η κρατικη βια ειναι πανισχυρη και δεν αντιμετωπιζεται με στρακαστρουκες και ροπαλακια

Cos είπε...

Το ζήτημα που έθεσε ο ratm είναι να αντιμετωπίσουμε τον φασισμό εν γένει ή τους πυρήνες της φασιστικής οργάνωσης "χρυσή αυγή";
Επιπλέον, το ΚΚ δεν είναι μαζική οργάνωση της εργατικής τάξης;
Ποιος "Λαός" δεν θέλει να αντιμετωπίσει δυναμικά τους φασίστες; Αυτός που δεν είναι οργανωμένος στο ΚΚ; Φυσικά και δεν θέλει. Θέλει όμως ο Λαός που είναι οργανωμένος στο ΚΚ.
Εντέλει μήπως πολύ εύκολα χαρακτηρίζουμε μικροαστούς όσους ζητούν (σωστά ή λανθασμένα δεν έχει σημασία) μια σκληρότερη αντιπαράθεση με την Χ.Α. αλλά και συνολικά με το σύστημα; Μήπως, επίσης πολύ εύκολα, χαρακτηρίζουμε μικροαστούς όσα νέα παιδιά διαλέγουν να αντιπαρατεθούν με την Χ.Α. δρώντας εκτός ΚΚ ακριβώς επειδή το ΚΚ δεν ακολουθεί τέτοια πολιτική;
Είναι εύκολο να αποδίδουμε χαρακτηρισμούς, προς κάθε κατεύθυνση, που μας βολεύουν. Είναι εύκολο να αναφέρουμε την ΚΕΕΡΦΑ, την Ανταρσύα, τον Σύριζα,τον οπορτουνισμό σε κάθε συζήτηση χωρίς λόγο και αιτία. Το δύσκολο είναι να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις για τους λόγους που έχουμε βρεθεί σε θέση άμυνας (αναγκαστικά;) απέναντι στην Χ.Α. και σε κατάσταση (σχεδόν) αδράνειας απέναντι στο σύστημα συνολικά.

Αναυδος είπε...

Ο ορισμός του αποπροσανατολισμού
Το κύριο καθήκον σήμερα και για τα επόμενα αρκετά χρόνια είναι η οργάνωση της εργατικής τάξης και όχι το κυνηγητό στα στενά

Όποιος προτιμά το δεύτερο ναι είναι φορέας μικροαστικών αντιλήψεων και αδιαφορεί για το συμφέρον της εργατικής τάξης

Μόνο ένα μαζικό κίνημα έχει πιθανότητες να αντιπαρατεθεί με επιτυχία στο δρόμο με το κράτος και το παρακράτος κι απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο

Πρώτα ετοιμάζεσαι και μετά κτυπάς αλλιώς μιλάμε για τυφλούς

Ανώνυμος είπε...

Άναυδος το ΚΚΓΕΡΜΑΝΙΑΣ δε μπόρεσε να αποτρέψει το φασισμό όχι γιατί τον πολέμησε με ρόπαλα. Ίσα ίσα έδωσε μάχη ένοπλη και μη με κάθε μέσο αλλά γιατί σε συνθήκες επαναστατικής υποχώρησης η αστική τάξη επένδυσε στο ναζισμό για να προετοιμάσει τον πόλεμο. Και σε τέτοιες συνθήκες το πολιτικό ρεύμα που πάει πως μια κατεύθυνση τις μάζες δεν ανακόπτεται απλά στην καλυτερη το καθυστερείς. Το κόκκινο μέτωπο νεολαίας,η αντιφα και όλες οι οργανώσεις μετωπικές ή μη του ΚΚΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ήρθαν αντιμέτωποι με όλο το αστικό μπλοκ και το αστικό κράτος. Στους δρόμους το πιστολιδι δεν ήταν ανάμεσα σε κομμουνιστές και SA αλλά ανάμεσα σε εργάτες πρωτοπόρους και SA + αστυνομία. Ενώ κυριολεκτικά μέσω της πρόνοιας και άλλων κρατικών δομών οι κομμουνιστές τσακίστηκαν οικονομικά. Δηλαδή έδωσαν τη μάχη μεταξυ άλλων με αυτούς και τις οικογένειές τους να πεινανε.

Συμπερασματικά αυτό που λέμε διάθεση μαζων να συγκρουστούν με το φασισμό υπηρχε φαινοταν εξάλλου στο ότι το κοκκικό μέτωπο νεολαίας* που ήταν καθαρά πολιτικοστρατιωτικο τμήμα συσπειρωνε εκαντοντάδες χιλιάδες εργάτες στην πλειοψηφία τους μη μέλη του ΚΚ αλλά συμπαθουντες, αλλά ηττηθηκε λόγω του ότι το ΚΚ δεν κατάφερε να τραβήξει τους εργάτες που επηρέαζε το SPD που ήταν η πλειοψηφία και γιατί το Ναζιστικό κόμμα εξαγόρασε μαζικα εξαθλιωμένους εργάτες λούμπεν στοιχεία ,ακόμα και μέλη του ΚΚ από ένα σημείο και μετα και τους πρόσθεσε στη μικροαστική βάση του.

*Μάλιστα αυτό το τμημα φτιάχτηκε πριν την εμφάνιση των SA και εκπαιδεύονταν για το ενδεχόμενο μιας νέας εξέγερσης.

Υγ. Από αυτή τη σκοπιά η πιο μαχητική αντιμετώπιση των ναζι θεωρώ όταν πολιτικά και οργανωτικα θα μας ατσαλωσει και ισχυροποιήσει. Θα υπάρξει και κόσμος που θα φοβηθεί και θα ιδιωτεύσει? Σίγουρα αλλά ήρθε η ώρα να κανουμε εκτός από πολιτικά και πρακτικά την επιλογη να κοψουμε τις λάθος συνήθειες και αντιλήψεις της σχετικής μας νομιμότητας από το 1974 και μετά.
Έρχονται ζόρια και η ρουτίνα ΔΕΘ-Φεστιβαλ- μσθητικες κινητοποιήσεις- κάποια 24ωρη απεργία η συλλαλητήριο- προϋπολογισμός-απεργια- οικονομική εξόρμηση- μαθητικά φεστιβάλ- συλλαλητήριο ή 24ωρη απεργία- αντιιμπεριαλιστικό διήμερο και ξανά ΔΕΘ θα σπάσει και καλως γιατί όταν σπάει η ρουτίνα τρέχουν οι εξελίξεις και κινούνται οι μάζες. Το θέμα είναι ή να σπάσει από μας ή τουλάχιστον αν τη σπάσει η ίδια η αστική τάξη να μη μας βρει απροετοίμαστους.

Υγ. Μετά τα τελευταία ντοκουμέντα στη δικη της Χ.Α. πλέον χωρίς αμφιβολία η δολοφονία Φύσσα γίνεται με την ανοχή αν όχι με την κάλυψη της αστυνομίας. Γνώμη είναι ότι πρέπει να σηκώσουμε αντιπαράθεση με τα καρακολια του ΣΥΡΙΖΑ να απαιτήσουμε ξηλωμα των φασιστών αστυνομικων όσοι και αν είναι και επειδή προφανώς δε θα γίνει να το πληρώσουν οι σοσιαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Back to the basics…

«Επιπλέον, το ΚΚ δεν είναι μαζική οργάνωση της εργατικής τάξης;»

Όχι ακριβώς! Το προλεταριακό κόμμα νέου τύπου (ΚΚ) είναι η πολιτική πρωτοπορία του πιο συνειδητού ταξικά τμήματος της εργατικής τάξης ή, διαφορετικά, η πολιτική οργάνωση της πρωτοπορίας του προλεταριάτου.

Ο νοών νοείτω!

Class Avenger

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Αναυδος

''οσο για το ΚΚΓ ηταν μεγαλο το σοκ την εποχη εκεινη πως το μεγαλυτερο και πιο μαχητικο ΚΚ δεν μπορεσε να αποτρεψει την ανοδο των ναζι ωστοσο η κρατικη βια ειναι πανισχυρη και δεν αντιμετωπιζεται με στρακαστρουκες και ροπαλακια ''

Συμφωνω, για αυτο λεω οτι η σωστη στρατηγικη δεν ειναι ενα μαγικο ραβδακι που λυνει ολα τα προβληματα απο μονη της. Οταν ο φασισμος θεριεψει πολυ και ειναι κοντα στο να παρει την εξουσια (ή μαλλον να του την δωσουν οι αστοι) μονο η επανασταση μπορει να τους τσακισει και μαζι να παρει σβαρνα και ολο το συστημα που τους στηριζει. Δεν λυνονται αυτα τα θεματα με απεργιες και πορειες, χρειαζονται στρατιωτικα μεσα

Η επαναστατικη κατασταση ομως δεν ειναι θεμα βουλησης του ΚΚ. Σιγουρα ενα ΚΚ πρεπει να εχει σωστη στρατηγικη ωστε να ειναι προετοιμασμενο οταν οι αντικειμενικες συνθηκες ωριμασουν. Δεν μπορει ομως να διαμορφωσει την αντικειμενικη πραγματικοτητα οπως θελει στο 100%.

Unknown είπε...

μπορεις να κατσεις στην δεξια η την αριστερη πλευρα του καναπε...



Ανώνυμος είπε...

@Cos
Υπάρχει ένα ιδεολογικοπολιτικό νήμα που συνδέει Ιμπεριαλισμό - Φασισμό - Μη περιεκτική, μη ολοκληρωμένη και σε βάθος σκέψη - Αντισταλινισμό

Αρκετοί που δηλώνουν της "αριστεράς" γιατί δεν θέλουν να συμπλεύσουν με ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ-Λαϊκή Συμμαχία;

Για να μην "καπελωθούν";

Μεγαλύτερο "καπέλωμα" από την σύνταξη με τα δήθεν ακομμάτιστα πλήθη των "πλατειών", την αποθέωση του "αυθόρμητου", "πανηγυριών" περήφανης διαπραγμάτευσης, του "ΌΧΙ" δεν νομιζω να υπήρχε.
Οι πολιτικοί χώροι που στήριξαν αυτή την σύμπλευση, δεν έχουν κάνει την στοιχειώδη πολιτική αυτοκριτική για τις λάθος επιλόγες τους.

Ένα 20-25%(maximum) μπορεί να κερδηθεί στη σύμπλευση με τα όργανα των συμμαχιών με εργατική τάξη. Παραπάνω δύσκολο μιας και υπάρχει μπόλικος αντισταλισμός. Το ιδεολογικοπολιτικό νήμα που ανέφερα πιο πάνω.


Παρόλα αυτά κάποιοι που δηλώνουν αναρχικοί αναγνωρίζουν την αξία του Κόμματος μετά το Δημοψήφισμα και ειδικά στην απομόνωση των φασιστών. Όχι φυσικά η συντριπτική πλειοψηφεία τους.
Eργάτες που παλιά ψήφιζαν ΝΔ, συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΜΕ
Ένα σωματείο που έχει δύναμη το εξωκοινοβούλιο μίλησε σε ομιλία του ΠΑΜΕ.

Η αλλαγή ήδη γίνεται. Σιγά - σιγά αλλά γίνεται ήδη από τα 2014
Η βιασύνη δεν είναι δείγμα φίλων του Κόμματος ούτε της εργατικής τάξης. Ανήκει σε άλλους χώρους σε μικροαστικά στρώματα και λογικής που τα θέλουν όλα και γρήγορα[2] και με "αυτενέργεια" που ταιριάζει περισσότερο σε ανυπόμονους μικροαστούς


Επιπλέον έχω εμπιστοσύνη στα αντιφασιστιστικά αντανακλαστικά του λαού μας.
Ο λαός μας το έχει αποδείξει στην Ιστορία. Όμως χρειάζεται σύμπλευση με το ΚΚΕ. Η λαϊκή συμμαχία υπάρχει και τους περιμένει.
Παρά τους τόνους αντικομμουνιστικης προπαγάνδας, και ακροδεξιών απόψεων καμουφλαρισμένων ως "ρεαλιστικών" ή "άμεσων" εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στην κατάντια των Δυτικών Κοινωνιών δεν έχουμε φτάσει[2].
Ίσως γιατί εδώ έχουμε ΚΚΕ

Σημειώσεις

[1] Στη μνήμη του ανθρώπου που με έκαν να σκέφτομαι πολιτικά παρά τις πολιτικές αδυναμίες που είχαν τα βιβλία του - γραπτά του, αλλά και ο ίδιος(βιβλίο περίπου αυτοβιογραφικό του, το "Μνημόσυνο για ένα ημιτελή θάνατο"), παρόλο που τα διάβασα όταν είχε ήδη "φύγει". Πριν λίγες ημέρες 18 χρόνια μετά τον θάνατο του συμπληρώθηκαν. ο Βασίλης Ραφαηλίδης
Βιβλίο "Θερμοί και Ψυχροί Πόλεμοι".
Ιδιαίτερη μνεια στο Κεφάλαιο του Βιβλίου του (Το εγχειρίδιο του καλού φασίστα)


[2] Δεν με "εξέπληξε" η Σουηδία. Η χώρα πρότυπο, του 3ου δρόμου, της σχεδόν "αιώνιας σοσιαλδημοκρατίας" που έκανε ευγονική, βράβευσε τον Αλεξάντρ Σολζενίτσιν
https://atexnos.gr/alexandr-solzhenitsyn-istoria-enos-fasista-pou-vraveutike-me-nobel/

που μέσα σε ένα με δύο χρόνια πήρε πίσω αρκετές από τις φιλολαϊκές ρυθμίσεις του "κοινωνικού" της κράτους εφαρμόζοντας από τους πρώτους το Μάαστριχ στα 1992-1994 αμέσως μετά την ανατροπή στην ΕΣΣΔ, που σχεδόν ποινικοποιεί τα σφυροδρέπανα
φαίνεται να βρήκε ενδιαφέροντα έναν εναλλακτικό πολιτικό "δρόμο" .

Υ.Γ.

https://www.youtube.com/watch?v=E7t4JyXPrF0&feature=youtu.be


http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=149283
"Συζήτηση" ή και "ειρωνείες" στην οποία συμμετείχαν ακροδεξιοί , φασιστοειδή, "περίεργοι" και αντιφασίστες με αληθινές η ψεύτικες πληροφορίες (δεν ξέρουμε) για αρκετά θέματα.

Ανώνυμος είπε...

Οι ΜαυροΕκατονταρχίτες ήταν οι πρόγονοι των φασιστών στην Ρωσία προ Προλεταριακής Επανάστασης. Ηττήθηκαν. Το ΚΚΕ ήταν διαλυμένο από τους μηχανισμούς του Μανιαδάκη μέχρι τα 1941's.

Αν δεν υπήρχε δυνατό από όλες τις απόψεις Κομμουνιστικό Κόμμα στην ΕΣΣΔ οι Τρότσκι - Μπουχάριν και Τουχατσέφσκι θα το πήγαιναν προς φασισμό. Ο μεταΤροτσκιστής Τόνι Κλίφ είχε εκδηλωθεί σχεδόν ανοιχτά υπέρ του Φασισμού στο "Κρατικός Καπιταλισμός στη Ρωσία"(1948 κεφ.9 αν θυμάμαι καλά) εγκωμιάζει τις οργανώσεις του Μπαντέρα και Βλάσωφ)

Εκτός αν κάποιοι θεωρούν την άνοδο του φασισμού ξεχωριστή απο τις Ιμπεριαλιστικές βλέψεις αστικών κρατών ή και την πιθανόν πιο ενεργή συμμετοχή των αστικών τάξεων σε Ιμπεριαλιστικούς πολέμους ή απευθείας ή μέσω Ιμπεριαλιστικών Μηχανισμών(ΝΑΤΟ-ΕΕ)

17-57

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

....μωρέ, και πως μούρθε ("χωρίς λόγο και αιτία"!) να γράψω για ...."τα παιδιά" (τα ...ζουμπουρλούδικα!) της ΚΕΕΡΦΑ! (11 Σεπτεμβρίου 2018 - 12:10 π.μ.)
Ορκίζομαι, πως την ανακοίνωση των φίλων του Π. Φύσσα, (...δεν συνδεόμαστε με την ΚΕΕΡΦΑ ...) δεν την έγραψα εγώ!

Cos είπε...

@Class Avenger
Δεν εννόησα γιατί ο ορισμός που (σωστά) δίνεις δεν απαντά στην ερώτηση μου.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@17-57

To KKE απετυχε να εμποδισει τον φασισμο του Μεταξα.

Το ΚΚΣΕ δεν αντιμετωπιζε εσωτερικη απειλη απο τον φασισμο, αλλα εξωτερικη και ειχε τα αστυνομικα και δικαστικα μεσα να αντιμετωπισει τον εσωτερικο εχθρο. Τελειως αλλες οι συνθηκες σε σχεση με τα ΚΚ των καπιταλιστικων χωρων.

Ο φασισμος ηττηθηκε στα πεδια των μαχων.

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα που έθεσε ο ρατμ νομίζω είναι απλό και δεν τοποθετήθηκε κανείς συγκεκριμένα. Παρότι στην Ελλάδα υπάρχει λενινιστικό ΚΚ και όχι λουξεμπουργκικό και κάνει ιδεολογικοπολιτική και ενίοτε και ακτιβίστικη αντιπαράθεση με τη ΧΑ υπάρχουν φαινόμενα όπως στη Λέσβο. Η ερώτηση που θέλω κι εγώ να συζητηθεί-απαντηθεί είναι γιατί εφόσον η Λέσβος είναι «κόκκινο» νησί δεν υπάρχει οξυμένη απάντηση από τη μεριά μας απέναντι στο αυξημένο θράσος των φασισταριών. Πρέπει να παρθούν μέτρα εκεί - και όχι μόνο εκεί- να μην τολμούν να εμφανιστούν πουθενά, να υπάρξει έμπρακτη κοινωνική στοχοποίηση ή βολευόμαστε με τη γνώση του ότι ο φασισμός δεν είναι ανεξάρτητος από τις βλέψεις των α.τ. και αρκούμαστε στο δυνάμωμα της κοινωνικής Συμμαχίας για την αντιμετώπιση του; Για εμένα εφόσον η διαπάλη που κάνουμε με ρο φασισμό σήμερα τους επιτρέπει να πουλάνε νταηλίκι ανενόχλητοι δεν επαρκεί και πρέπει να ανέβει επίπεδο από τη μεριά μας.

Και κάτι πολύ ανησυχητικό από πλευράς του ΚΚΕ ήταν η απόκρυψη του εμπρησμού μιας αναρχικής(;) βιβλιοθήκης και άλλων επιθέσεων στη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2018.

http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/fasistes-ekapsan-tin-katalipsi-libertaria-sti-thessaloniki-photos

Τι συμπέρασμα βγαίνει από αυτό; Ότι αν ένα κομμάτι κόσμου είναι οργανωμένο σε αναρχική οργάνωση δε μετράει η φασιστική βία σε βάρος του; Το ότι δεν υπήρχε γνώση δεν το θεωρώ δικαιολογία, ειδικά εφόσον εκείνες τις μέρες γίνονταν εντατικά διεργασίες στο πολιτκό σκηνικό, οπότε η απουσία μίας καταγγελίας πρέπει να έχει κάποια εξήγηση.

πασοκος

Ανώνυμος είπε...

Τότε τα ΚΚ ηττήθηκαν από την αστική τάξη Γάτε. Δεν έγινε αγώνας "ευγενούς άμιλλας" μεταξύ Κομμουνιστών και Φασιστών με την αστική τάξη και τα όργανα της στο ρόλο του αμερόληπτου Διαιτητή. Τα ιστορικά παραδείγματα πολλά.

Πως ο Μεταξάς του 7% δεν ήρθε σε συννενοήση με τα άλλα αστικά κόμματα για να αναλάβει την πρωθυπουργία. Και πως ο άθλιος σοσιαλδημοκράτης Φον Πάπεν δεν θεωρούσε τον Χίτλερ "υπάλληλος τους", ο Κρουπ "έχωνε φράγκα" στο Ναζιστικό Κομμα και ο Γκέρινγκ έφερνε την χρηματοδότηση από τις αστικές αυλές λόγω σχέσεων του και καλού γάμου του με την "καλή" αστική κοινωνία.

Το λάθος της Λούξεμπουργκ δυστυχώς ήταν ο φόβος των μετέπειτα Σπαρτακιστών μην τυχόν και απομονωθούν από τις εργατικές μάζες φεύγοντας από το SPD. Παρόλο που ο Κάουτσκι είχε ήδη ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες του Α'Παγκοσμίου Πολέμου

Λάθη έγιναν και από το Ιταλικό ΚΚ πριν ανέβει ο Μουσολίνι στην Καπιταλιστική Διακυβέρνηση την "διπλή κόκκινη χρονιά".

Για τον Φράγκο, ένα μέρος της ευθύνης έχει και η τότε πολιτική του Γαλλικού ΚΚ. Συγκυβέρνηση με Σοσιαλδημοκράτες(1936-1938) με ένα μινιμουμ πρόγραμμα σύγκλισης
Όμως αρνήθηκε την Διεθνιστική Βοήθεια μια και καλά "αριστερή" κυβέρνηση της οποίας η χώρα συνόρευε με την Ισπανία. Γιατί η "αριστερή κυβέρνηση" της Γαλλίας δεν βοήθησε την Ισπανία ενώ Χιτλερ - Μουσολίνι βοηθούσαν τον Φράγκο ακόμα και με βομβαρδισμούς; Γιατί στους σοσιαλδημοκράτες το απαγόρευσε το Γαλλικό Κεφάλαιο.

Μετά όταν πλεόν επικράτησε ο Φραγκο, "ηρέμησε" κάπως η κατάσταση στη Γαλλία, τελείωσε και η συγκυβέρνηση. Παραμονές επίσκεψης του Ρίμπερτοφ στο Παρίσι η "αριστερή" κυβέρνηση της Γαλλίας(άνευ ΚΚΓαλλίας) δεν αρκέστηκε στο να διαλύσει απλά καταλήψεις εργοστασίων αλλά οι αστυνομικοί υποχρέωσαν τους εργάτες να χαιρετίσουν φασιστικά ( Lacroix Ritz: "Από το Μόναχο ως το Βισί" )

17-57

Ανώνυμος είπε...

@ratm

"..Έρχονται ζόρια και η ρουτίνα ΔΕΘ-Φεστιβαλ- μσθητικες κινητοποιήσεις- κάποια 24ωρη απεργία η συλλαλητήριο- προϋπολογισμός-απεργια- οικονομική εξόρμηση- μαθητικά φεστιβάλ- συλλαλητήριο ή 24ωρη απεργία- αντιιμπεριαλιστικό διήμερο και ξανά ΔΕΘ θα σπάσει και καλως γιατί όταν σπάει η ρουτίνα τρέχουν οι εξελίξεις και κινούνται οι μάζες .."

Και ο Τσάρος, 10 ημέρες πριν γίνει η Προλεταριακή Επανάσταση έγραφε στα ημερολόγια του το πόσο βαριόταν την ρουτίνα.
Ο Λένιν 8-9 μήνες πριν την Προλεταριακή Επανάσταση έλεγε πως Σοσιαλισμό θα δουν τα παιδιά τους και αυτά στα γεράματα
Κάπως άσχετα βέβαια αλλά η δουλειά μυρμηγκιού προέχει.

@Γάτος
Για 4 μέρες δεν έγινε στην Σ.Ε. το πραξικόπημα των Τουχατσέφσκι - Τρότσκι - Κάμενεφ και λοιπών με βοήθεια από Ναζιστική Γερμανία και Ιαπωνία
https://mltheory.files.wordpress.com/2017/06/great-conspiracy-against-russia.pdf

Πρόλαβαν και έκαναν μετάθεση του "Κόκκινου Βοναπάρτη".


17-57

Αναυδος είπε...

Για να μιλαμε λιγο με αριθμους
Κοκκινο νησι σημαινει οτι το ΚΚΕ τριτο κομμα στη Λεσβο πηρε 10,7% δηλ διπλασιο ποσοστο απο τον πανελλαδικο μ.ο Το ποσοστο ειναι ψηλο αλλα σε καμια περιπτωση δεν ειναι ηγεμονικο

Αυτη τη στιγμη στη Λεσβο θα επρεπε να υποκαταστησει το ΚΚΕ την αστυνομια ?

Ειναι σπαταλη δυναμεων η δυναμικη αντιπαραθεση με τους φασιστες ειδικα οταν σημερα δεν ειναι η πρωτη προτεραιοτητα για το εργατικο κινημα Καλυτερα να μαθουμε/μαθου οι προσοσφυγες να υπερασπιζονται εαυτους παρα να περιμενουν τον ρομπεν των δασων

Ανώνυμος είπε...

17-57

Άλλο δουλεια μυρμηγκιού που υπηρετεί τη στρατηγική και τους στόχους οικοδόμησης και ελισσεελίαπο το ειδικό στο γενικό και τούμπαλιν αξιοποιώντας κάθε χάραμα για δράση και διαφώτιση πάνω στα οξυμενα πρόβληματα και φυσικά περνώντας μέρος ενεργά σε όποια αντιπαράθεση βάζει στο προσκήνιο δυστυχώς προς το παρόν μόνο η αστική τάξη. Και αλλο στο όνομα αυτής της δράσης να φτιάχνουμε μια δική μας ατζέντα την οποία δουλευουμε χωρίς να παίρνουμε χαμπάρι ότι οι εξελίξεις τρέχουν ( ο Γκάντι σωστά έλεγε ότι η δράση δειχνει και τις προτεραιότητες του καθενος). Τα πράγματα που απασχολούν τον κόσμο ποικίλουν και ανάλογα αλλάζουν ιεραρχία και χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τις διαθέσεις και τις αλλαγές σε αυτές των μαζων.
Προσωπικά θεωρώ ότι το πιο σύνολο κομμάτι της νεολαίας και της εργατικής τάξης τουλάχιστον στον κύκλο το δικό μου θα επιθυμούσε και θα επαιρνε μέρος σε μια πιο δυναμική αντιμετώπιση των ταγματων εφοδου και φοβάμαι ότι θυσιάζουμε αυτή του τη διάθεση και ορμή επειδή ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής ταξης πιο μεγάλων ηλικιακά είναι στην άμεση επιρροη μικροαστικών στρωμάτων και σκέφτεται σαν νοικοκυραίος κυρ Παντελης. Δυστυχώς Κυρ Παντελήδες όμως θα εχουμε πάντα δε θα τους τραβήξουμε στην πάλη τους πιο πολλούς ούτε καν σε επαναστατικές συνθήκες.
Άρα αποκλειστικη προϋποθεση θα πρέπει να είναι η δική μας επάρκεια θεωρητική και κυρίως οργανωτικη και αν δεν την έχουμε να παρουμε μέτρα ώστε να την αποκτησουμε γιατί η συγκεκριμένη σύγκρουση θα ερθει και πιθανόν να έρθει πολύ πριν την επιλέξουμε εμείς. Σε τέτοιο ενδεχόμενο θα είμαστε ξεβρακωτοι στα αγγούρια οσο και αν εχουμε αναλύσει σωστά το φαινόμενο του φασισμού.

Εξάλλου ο ίδιος ο Ένγκελς ήταν που έλεγε ότι 1λενα γραμμάριο δράσης αξιζει όσο ένα ενα τς θεωριας.

ratm

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@17-57

Eννοειται ο φασισμος επικρατει οπου επικρατει με την ανοχη ή την ανοιχτη στηριξη της ΑΤ. Δεν το αμφισβητω αυτο απλως λεω οτι αν η ΑΤ εχει αποφασισει να δωσει τα ηνια στους φασιστες τοτε 3 σεναρια υπαρχουν:

α) ή το ΚΚ θα κανει κοινωνικη επανασταση και θα σαρωσει ολο το σαπιο συστημα και το φασισμο μαζι

β) ή η φασιστικη δικτατορια θα αποχωρησει μονη της μετα απο ενα διαστημα οταν θα κρινει η ΑΤ οτι ειναι πιο συμφερον για την ιδια

γ) ή η φασιστικη δικτατορια θα ηττηθει και θα διαλυθει μετα απο πολεμο απο κομμουνιστικο ή αστικο κρατος

Το α δεν εχει γινει ποτε και δυστυχως το αν θα γινει εξαρταται ΚΑΙ απο παραγοντες εξω απο τις δυναμεις του ΚΚ, το β εγινε στην Ισπανια και το γ σε Ιταλια και Γερμανια

Συμφωνω για τα ιστορικα γεγονοτα που αναφερεις, αλλα εκ του αποτελεσματος τα ΚΚ σε αυτες τις χωρες δεν καταφεραν να σταματησουν τον φασισμο

Οπως προειπα το ΚΚΣΕ ειχε την εξουσια στην ΕΣΣΔ, οποτε επαιζε μπαλα με τεραστιο αβανταζ σε σχεση με τα ΚΚ των καπιταλιστικων χωρων. Δεν ειναι ενα παραδειγμα που μπορει να γενικευθει σε ο,τι αφορα την αντιμετωπιση του φασισμου.

Ανώνυμος είπε...

https://www.902.gr/eidisi/politiki/152093/kataggellei-tin-epithesi-hrysaygiton-sti-favela-sovares-eythynes-tis

Πράγματι, δεν υπάρχει καταγγελία της συγκεκριμένης επίθεσης τον Γενάρη, βέβαια ο Ριζοσπάστης τότε ασχολήθηκε με την ουσία του συλλαλητηρίου, αλλά η γενίκευση που επιχειρείται, άγνωστο γιατί, είναι άκυρη και άκαιρη, όπως φαίνεται από το παραπάνω λινκ και όχι μόνο.

Και για να πάμε στην ουσία, χωρίς να ταυτίζω τον ratm με φρικοΚΕΕΡΦΑδες. Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό για να το συζητάμε μεταξύ bits και bytes. Υπάρχουν άνθρωποι πραγματικοί που μπορούμε να απευθυνθούμε. Συγγνώμη για τη "νουθεσία", αλλά άλλο ο Тухачевский και άλλο ζητήματα του σήμερα, άμεσα και σοβαρά. Κατά τη γνώμη μου ας βγάλουμε τις τρίχες μας για τα πρώτα, αλλά ας μην το κάνουμε ίσωμα για τα δεύτερα. Όχι τίποτα άλλο, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας για να δικαιώσουμε τη "γκρίνια" μας είναι προβληματική - αυτό δεν αφορά τον ratm.

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ξήλωσαν τις αφίσες του ΠΑΜΕ οι δήθεν «αντιεξουσιαστές»
Δημοσίευση: Παρ, 26/04/2013 - 16:22
http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/15596/xilosan-tis-afises-toy-pame-oi-dithen-antiexoysiastes


"..Όλες τις αφίσες του ΠΑΜΕ ξήλωσαν, στο κέντρο της Αθήνας, οι δήθεν «υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου», δείχνοντας ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός τους.
Πρόκειται για τους λεγόμενους «αντιεξουσιαστές» που πραγματοποίησαν πορεία την Πέμπτη από το Μοναστηράκι έως τα Προπύλαια εκφράζοντας «αλληλεγγύη στα μέσα αντιπληροφόρησης Athens Indymedia, Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης, Ράδιο Ένταση» και στο πέρασμά τους κατέβαζαν τις αφίσες του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά.
Καταγγελία από το ΠΑΜΕ

«Οι υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων επικοινωνίας που διαδήλωσαν χθες στην Αθήνα, δεν άφησαν αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς που να μην κατέβασαν. Αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται ποιος είναι ο στόχος τους. Παραφράζοντας ένα σύνθημα που είχαν στα πανό τους σίγουρα τα αφεντικά δεν ανησυχούν όταν έχουν τέτοιους υπερασπιστές», επισημαίνει το ΠΑΜΕ.."


17-57

Ανώνυμος είπε...

Εκεί που δεν πάτησε το πόδι του ούτε μικροαστός ούτε ΚΕΕΡΦαδες ούτε άλλοι αντιρατσιστές

".. Κυριακή, 28 Απριλίου 2013
Μανωλάδα: Έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ στους εργάτες γης από το Μπαγκλαντές

1,5 ΤΟΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/15757/manolada-emprakti-taxiki-allileggyi-apo-pame-stoys-ergates-gis-apo#/0

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5pXEIn7rVV8

Μανωλάδα: Έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ στους εργάτες γης από το Μπαγκλαντές
Στο πλευρό των μεγαλοκαπιταλιστών η κυβέρνηση

Συγκέντρωση που περιελάμβανε συγκλονιστικές στιγμές ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στη Μανωλάδα σήμερα το πρωί, στον τόπο του μακελειού μέσα στη φυτεία που έγινε το χτύπημα ενάντια στους μετανάστες εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα 28 από αυτούς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Εκφράστηκε έτσι, η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ στους εργάτες που δέχθηκαν τη δολοφονική επίθεση και μάλιστα τους παραδόθηκε 1,5 τόνος τρόφιμα που μεταφέρθηκε από αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η συγκέντρωση άρχισε στις 9:00 με τη μαζική παρουσία των μεταναστών εργατών και Ελλήνων εργατών από συνδικάτα από την Πάτρα, τον Πύργο και την Καλαμάτα. Με τις σημαίες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου να κυριαρχούν στο χώρο δόθηκε το στίγμα της ταξικής ενότητας ανεξάρτητα απο φυλή, χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα.


Μιλώντας, εκ μέρους της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ, η Σούλα Λαμπούδη τόνισε ότι χρειάζεται κοινός αγώνας όλων των εργατών, Ελλήνων και μεταναστών, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία κλπ. «Ένας για όλους όλοι για έναν» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους μετανάστες εργάτες να οργανώσουν την πάλη τους και με το ΠΑΜΕ. «Άμα είναι εδώ το ΠΑΜΕ δε φοβόμαστε τίποτα» φώναξε ένας από τους συγκεντρωμένους μετανάστες εργάτες.

Επίσης, η Σούλα Λαμπούδη απαίτησε να πληρωθούν οι εργάτες, που παραμένουν απλήρωτοι, αφού ο εργοδότης στην φυτεία ο οποίος εκμεταλλεύεται τους εργάτες, που δέχθηκαν την επίθεση, τους χρωστά δεδουλευμένα ύψους 200.000 ευρώ. Ζήτησε επίσης να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που εργάζονται στη Μανωλάδα.

Ακόμη, το ΠΑΜΕ ζητά από τον υπουργό Εργασίας να παρέμβει για να πληρωθούν οι εργάτες.

Στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του ΠΑΜΕ στη περιοχή διαπιστώθηκε οτι οι μεγαλοκαπιταλιστές κρατάνε απλήρωτους συνολικά τους Μπαγκλαντέζους εργάτες σε όλες τις φυτείες της φράουλας, ενώ για να σπάσουν την κινητοποίησή τους έχουν φέρει Ρουμάνους εργάτες στους οποίους για πρώτη φορά στα χρονικά της περιοχής καταβάλλονται τα μεροκάματα κάθε μέρα. ..."

17-57

Ανώνυμος είπε...

"..Μεσσήνη: Συγκέντρωση - κάλεσμα του ΚΚΕ στο λαό να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή
http://redflyplanet.blogspot.com/2013/04/blog-post_5375.html

Συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Μεσσήνης διοργάνωσε το ΚΚΕ, καλώντας το λαό να απομονώσει τους χρυσαυγιτες, με αφορμή τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής, που έκανε στην πόλη η φασιστική οργάνωση. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν από την πλατεία του Αη Γιάννη μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στον τόπο της φασιστικής φιέστας.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για αρκετή ώρα στο χώρο, ώστε να αποτραπεί πορεία της Χρυσής Αυγής στους δρόμους της πόλης όπως και έγινε. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Κουτουμάνος, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ ενώ επικεφαλής της πορείας ήταν ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος.


ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΡΩΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

http://laikikefalonia.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html

Η 1η Μάη δεν είναι μόνο μια μέρα τιμής και μνήμης, αλλά αποτελεί και παρακαταθήκη που διδάσκει, διαπαιδαγωγεί και παραδειγματίζει. Αυτή τη μέρα, την ποτισμένη από το αίμα της εργατικής τάξης, βρήκαν τα φασιστοειδή της «Χρυσής Αυγής» να διοργανώσουν ρατσιστικής και φασιστικής έμπνευσης συσσίτιο ελεημοσύνης.
Οι ναζί της «Χρυσής Αυγής», θέλουν να χωρίσουν έλληνες και ξένους εργάτες για να μη βλέπουν τον πραγματικό τους εχθρό, που είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα.
Το Π.Α.ΜΕ., μετά την απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Αργοστολίου, όπου απέτρεψε τις μεθοδεύσεις κράτους και εφοπλιστών για το σπάσιμο της απεργίας και τον απόπλου του «Νήσος Κεφαλονιά», πραγματοποίησε μαζική και δυναμική συγκέντρωση στην πλ. Καμπάνας όπου κατήγγειλε και απέτρεψε τη φιέστα μίσους των υμνητών του Χίτλερ, διατρανώνοντας ότι μόνο ενωμένοι έλληνες και ξένοι εργάτες θα ανατρέψουν το σάπιο σύστημα, που γεννά μόνο εκμετάλλευση και που η «Χρυσή Αυγή» το στηρίζει.
Το εργατικό ταξικό κίνημα έχει χρέος να απομονώσει και να στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους λακέδες των αφεντικών και το σύστημα που τους γεννά.."

17-57

Ανώνυμος είπε...


@Γάτος
Τα αστικά κόμματα στις 7 Αυγούστου 1936
http://aristeripolitiki.blogspot.com/2013/05/blog-post_29.html

".. Τα αστικά κόμματα στις 7 Αυγούστου 1936, και αφού είχε κηρυχτεί η δικτατορία της 4ης Αυγούστου από τον Μεταξά, ο Γ. Καφαντάρης (ηγέτης των Προοδευτικών) κι ο Αλ. Παπαναστασίου (ηγέτης του Αγροτικού-Εργατικού κόμματος) από κοινού με τους αρχηγούς των κομμάτων των Φιλελευθέρων (Θεμ. Σοφούλης) και του Λαϊκού (Χαρ. Βοζίκης) ζητούν από τον βασιλιά Γεώργιο να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να «παταχθή αποτελεσματικώς κάθε προπαγάνδα εγκαταστάσεως οιουδήποτε καθεστώτος στηριζομένου εις την βίαν ειδικώτερον δε όπως εξουδετερωθή και διά συνταγματικών εν ανάγκη νομοθετικών μέτρων η κομμουνιστική δράσις»!!! .."



@Πασοκος

" ακτιβίστικη αντιπαράθεση με τη ΧΑ " δεν κάνει το ΠΑΜΕ Πασόκε. Η απομόνωση των φασιστοειδών γίνεται μαζικά, φανερά μέσα από το εργατικό κίνημα και των συμμαχιών του.
https://www.youtube.com/watch?v=Xcse0jUxWFE

Η απομόνωση των φασιστών από χώρους εργασίας γίνεται από τις συνεπείς ταξικές δυνάμεις. Αλλά στους χώρους της εργασίας άλλοι απουσιάζουν. Άραγε γιατί;


Στην Μυτιλήνή, δύο ημέρες πριν την πρώτη πανελλαδική απεργία επί πρώτης φοράς αριστεροακροδεξιάς (μέσα Δεκεμβρίου 2015 ) , τυχαία, κάποιοι "αλληλέγγυοι" δεν αποφάσισαν να εισβάλουν μέσα στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης ενός ακατάλληλου μέρους για στέγαση μεταναστών;

Πως ακριβώς να θεωρηθεί η προσπάθεια κατάληψης ενός Εργατικού Κέντρου λίγες ημέρες πριν την απεργία; Ποιας πολιτικής ιδεολογίας"χώροι" κάνουν καταλήψεις εργατικών κέντρων;

Στην ιστορία έγιναν ανυπόστατες ιντερνετικές καταγγελίες από "αλληλέγγυους" τις οποίες αν κάποιος τις διάβαζε θα θεωρούσε πως οι πρόσφυγες μέσα σε δύο ημέρες έμαθαν ελληνικά, έμαθαν την πολιτική του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Η οποία φυσικά "καταγγελία" "κατέβηκε" από το site γιατί δεν άντεχε λογικής;


17-57

Υ.Γ.

ΤΟ Παμε δεν αμύνθηκε απένταντι στην επίθεση από ακροδεξιούς, "περίεργους", φασιστοειδή, αναρχοφασίστες ή και απλώς άσχετους; Ή μήπως ήταν "αυθόρμητο" πλήθος, "κίνημα", "χωρίς κόμματα" σε ημέρα απεργίας;

20/10/2011
https://www.youtube.com/watch?v=q2_9OVzpLiQ

Ποιες οι θέσεις των διαφόρων πολιτικών "χώρων" που καμώνονται πως είναι αντιρατσιστές "αντιφασίστες" κλπ κλπ;

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω στο τουίτερ πως τον εξωκοινοβουλευτικό σύριζα τον πείραξε η αποπληρωμή των δανείων. Να τη κι η δικαίωση των θαλασσοδανείων της κυβερνησάρας (και νδ-πασοκ προφανώς).
Γράφτε μια τρολλιά της προκοπής παιδιά!

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

http://laikhexousia.blogspot.com/2015/11/blog-post_61.html

".. ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΚ

Ενημερώνουμε ότι από σήμερα το απόγευμα το παλαιό κτίριο του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου δεν τελεί υπό κατάληψη.

Η διοίκηση του ΠΕΚ μαζί με μέλη εργατικών σωματείων της Λέσβου, ανέκτησε την ευθύνη για τη λειτουργία του χώρου και παράλληλα παρέχει κάθε βοήθεια και φροντίδα στους πρόσφυγες-μετανάστες που έχουν καταλύσει εκεί.
Ερωτήματα γεννά η στάση των αυτοαποκαλούμενων «αλληλέγγυων» που είχαν καταλάβει από το πρωί του Σαββάτου το κτίριο:

Πρώτον: Γιατί επέλεξαν να καταλάβουν -για τη στέγαση των προσφύγων και την οργάνωση της αλληλεγγύης σε αυτούς όπως διατείνονται- ένα κτίριο το οποίο όχι μόνο δεν είναι «άδειο» κι αχρησιμοποίητο, αλλά ήδη χρησιμοποιείται, εκτός από τις ανάγκες οργάνωσης των εργατικών αγώνων και για την οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης του ΠΕΚ προς τους πρόσφυγες; Γιατί προέταξαν την όντως άμεση ανάγκη για στέγαση των προσφύγων ενόψει του χειμώνα ενώ είναι προφανές ότι το κτίριο δεν παρέχει συνθήκες ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαμονής στους φιλοξενούμενους;

Δεύτερον: Γιατί στον χώρο ο οποίος ήταν «κατειλημμένος» με ευθύνη τους σημειώθηκαν τόσες σοβαρές ζημιές μέσα σε μόλις 3 μέρες;

Τρίτον: Γιατί από τη στιγμή που το ΠΕΚ επανήλθε στο κτίριο, αναλαμβάνοντας το ίδιο τη φροντίδα για τους πρόσφυγες-μετανάστες που βρίσκονται εκεί, δηλώνοντας ότι είναι ευπρόσδεκτοι, εκείνοι τους κάλεσαν να εγκαταλείψουν το κτίριο και καλούσαν τον κόσμο να στραφεί ενάντια στα μέλη των συνδικάτων;

Σε κάθε περίπτωση το ΠΕΚ δηλώνει ότι θα συνεχίσει σταθερά και με συνέπεια την οργάνωση της πολύμορφης εργατικής αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο.
Καλούμε τους εργαζόμενους να απομονώσουν όποιον παίζει παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων και μεταναστών και θέτει στο στόχαστρο το ταξικό εργατικό κίνημα.


10/11/2015

http://www.lesvospost.com/2015/11/blog-post_94.html .."

17-57

Ανώνυμος είπε...

@ratm
Ο Λένιν δεν πήρε ούτε μία φορά πρακτική απόφαση στη ζωή του χωρίς να συμβουλευτεί την θεωρία όπως μας πληροφορεί ο Λούκατς στο "Η σκέψη του Λένιν"

Το Μ.Α.Σ. δεν είναι Μέτωπο Σπουδαστών - Φοιτητών; Οι Λαϊκές Συσπειρώσεις; Οι Λαϊκές Επιτροπές; Δεν είναι μέτωπα; Προσέρχονται; ή έστω συζητούν;

Φιλοαναρχικοί κάθε φορά που το ΠΑΜΕ ξεμπροστιάζει και απομονώνει τους φασίστες είναι με το μέρος του ΠΑΜΕ - ΚΚΕ . Ειδικά μετά το Δημοψήφισμα σε κάποιους η γνώμη τους για το ΚΚΕ άλλαξε.

Και ιστορικά να το πάμε, στα 1917 στη Ρωσία, αναρχικός ήταν ο επικεφαλής σοβιέτ που στάλθηκε να διαλύσει αστικό όργανο συνέλευση της Δημαρχείας της Πετρούπολης αμέσως μετά την Προλεταριακή Επανάσταση.
Αλλά βλέπετε ήταν εργάτης, δεν ήταν μικροαστός με "αποψάρα" για τον εαυτό του.


@Γάτος
Τα γεγονότα δεν είναι μόνα τους. Υπάρχει μία αλληλουχεία γεγονότων εκείνων των εποχών. Και του Μουσολίνι του έδωσαν την Πρωθυπουργία "Πακέτο".


Υ.Γ.
1)
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6504167



2)
https://avantgarde2009.wordpress.com/2011/06/16/που-ήταν-χθες-οι-αγανακτισμένοι

".. Η αριστερά δεν έχει να περιμένει τίποτα από τα κατσαρόλια των υπηκόων. Αν έχει να περιμένει κάτι είναι από τον κόσμο εκείνο που όχι μόνο είναι αλλά και αισθάνεται εργατική τάξη και φυσικά από τον κόσμο που μάχεται και αισθάνεται περήφανα που είναι στην αριστερά. ...
Το δρόμο τον ανοίγει πάντα η πρωτοπορία. Κάποιοι θέλουν να είναι με το πλήθος. Ας είναι και ας λουστούν και τις επιλογές του πλήθους. Μετά όμως μην κλαίγονται για το κακό που τους βρήκε. .."

Παρά τα τροτσκιστικοειδή - αντιΚΚΕδικα "κολλήματα" του συντάκτη π.χ. περί γενικότητας της "αριστεράς", αξίζει να διαβαστεί όλο το άρθρο. Ήταν από τα λίγα
μη φιλοΚΚΕδιστικα σάιτ που είχαν καταλάβει πως στις "πλατείες" έγινε η επώαση στο "αυγό του φιδιού"

Ανώνυμος είπε...

17-57 αν σε ξένισε ο όρος ακτιβίστικες αντικατάστησε το με αντιπαράθεση με όρους κινήματος ή όπως αλλιώς θες. Εννοώ την αντιμετώπιση των φασιστών αυτοπροσώπως, σώμα με σώμα που όπως έδειξες κι εσύ τις έχει κάνει και το ΠΑΜΕ ενίοτε, όπως στην Κεφαλονιά. Και δεν ξέρω αν το καταλαβαίνεις, αλλά η παράθεσή σου αυτή ενισχύει το ερώτημα γιατί εφόσον τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει στο παρελθόν δε γενικεύονται;

Και τα υπόλοιπα που λες δε νομίζω ότι κολλάνε. Εκτός αν θες να πεις ότι επειδή έχουν κάνει βρωμιές οι αναρχικοί απέναντι στους κομμουνιστές δε μας ενδιαφέρει αν καίνε τα στέκια τους τα φασισταριά. Θέλω μια διευκρίνηση.

Η διαφορά του εμπρησμού της βιβλιοθήκης με τη Φαβέλα είναι ότι το πρώτο δεν έγινε γνωστό και συνδέθηκε θολά με το συλλαλητήριο, ενώ η επίθεση έγινε καθαρά από τάγματα της ΧΑ και μπήκσε στο προσκήνιο λόγω του τραυματισμού των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ. Αν δεν πείραξε κανέναν που δεν το κατήγγειλε κανείς εκείνες τις μέρες που όλοι φοβούνταν για το ότι βγήκαν οι φασίστες στο δρόμο εντάξει τι να πω ίσως παραείμαι ευαίσθητος.

πασοκος

Ανώνυμος είπε...

Για να μην γράψουν κάποιοι την λαλακία τους όπως στο tweeter

«..Την επίθεση που δέχτηκε μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από ομάδα φασιστών στο Πέραμα καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ στην οποία σημειώνει:

https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/168500/katadikazei-tin-epithesi-fasiston-se-melos-tis-neolaias-syriza

«Καταδικάζουμε την επίθεση που δέχτηκε μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από ομάδα φασιστών χτες στο Πέραμα. Καλούμε τη νεολαία να καταδικάσει τη ναζιστική εγκληματική δράση. Απομονώνουμε τις φασιστικές συμμορίες και τη ναζιστική-εγκληματική Χρυσή Αυγή. Παλεύουμε για την ανατροπή του συστήματος που γεννά το φασισμό!

Καλούμε τους νέους και τις νέες της Αθήνας και του Πειραιά να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση Εργατικών Σωματείων και Συνδικάτων, Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη, στις 18.30, στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν) στο Κερατσίνι για τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα» ..»

17-57

Ανώνυμος είπε...

Όλοι μαζί να το εμπεδώσουμε: Δεν υπάρχει ΚΚΕ

https://www.news247.gr/politiki/sfodres-antidraseis-ton-kommaton-gia-tis-exaggelies-mitsotaki-sti-deth.6648655.html

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι ΠΑΣΟΚΕ. Δεν καταλαβαίνω από που προσπαθείς να βγάλεις όπως υποθέτω μάλλον έτοιμα συμπεράσματα. Γιατί επίσης το ΚΚΕ - ΠΑΜΕ πρέπει να δίνουν εξηγήσεις για όλα ακόμα και για αυτά που άλλοι θεωρούν πως δεν κάνουν ενώ κάποιοι "άλλοι" πολιτικοί χώροι μπορεί να κάνουν του κεφαλιού τους;

Ή με ένα μυστήριο τρόπο μόνο το ΚΚΕ πρέπει να δίνει εξηγήσεις στον κάθε ένα που "την είδε" Πάπας της Ρώμης με το "αλάθητο"; (σε αυτό δεν εννοώ εσένα Πασόκε)

Τα Link είναι ενδεικτικά ΠΑΣΟΚΕ. Όχι μόνο Κεφαλονία αλλά και Κρήτη, στα δημαρχεία της Β΄Πειραία, στα εργοστάσια ανακύκλωσης στην Κρήτη, στο Λιμάνι, στο ΠΑΝαγροτικό το 2016 και αλλού. Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Αν καθόμουν να ψάξω από το 2012 και μετά θα χρειαζόμουν πάρα πολύ χρόνο. Εκεί που άλλοι ήταν σχεδόν "άφαντοι". Βλέπεις κατα πλειοψηφία ήταν χώροι εργασίας, απεργίες κλπ

Η ΚΝΕ καταδίκασε την φασιστική επίθεση απέναντι στο μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ(σχόλιο 16 Σεπτεμβρίου 2018 - 7:14 μ.μ. https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/168500/katadikazei-tin-epithesi-fasiston-se-melos-tis-neolaias-syriza )

Η ΚΝΕ - ΚΚΕ καταδίκασαν τις κατα καιρούς επιθέσεις που έχουν γίνει σε βάρος του ΝΑΡ. Τις επιθέσεις "αυτοπροσδιοριζόμενων" "αναρχικών" στη νεολαία του "Σπάρτακος" πρόπερσυ στο Πολυτεχνείο . Και όπου αλλού έχουν γινει.

Για τις 20/10/2011 ένας αντιΠΑΜΕ "αγανακτισμένος" αποδείχθηκε (σε άλλο video) πως ήταν το λιγότερο ρατσιστής. Ο ριζοσπάστης έχει φωτογραφίες για κινήσεις από τα "παιδιά"
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6504167
Δεν ήταν φασίζουσα ακροδεξιά επίθεση στην οποία αμύνθηκε το ΠΑΜΕ ;
Δεν ακούστηκαν τότε για στελέχη της χ.α. στη Βουκουρεστίου;
Δεν ακούστηκε εμετικό σύνθημα αυτών που επιτέθηκαν κατά του ΠΑΜΕ;

Ποια η τότε θέση των "χώρων"; Έκαναν αυτοκριτική αν πιστεύουν πως η τότε πολιτική τους θέση απέναντι στο ΠΑΜΕ ήταν λανθασμένη; Ά μάλλον θα έχουν το "αλάθητο"
Όταν ακούγεται εμετικό σύνθημα σε συνελεύσεις τους ή γράφεται πριν ή αμέσως μετά τις 20/10/2011 τι να υποθέσω για αυτό που αυτοπροσδιορίζονται ως "χώροι" ή όπως αρκετοί από εμάς τους λέμε ειρωνευτικά "ευρύτερο συριζοαναρχοΠασοκοχώρι";

https://mygranma.wordpress.com/2012/02/17/το-βήμα-και-η-20η-οκτώβρη

Πάντως και προς τιμή τους κάποιοι από τους αναρχικούς με έντιμες προθέσεις γράφεται πως διαφώνησαν με εμετικό σύνθημα προσβλητικό όχι μόνο για το το ΚΚΕ αλλά και για κάθε άνθρωπο που θεωρεί τον εαυτό του μέρος της εργατικής τάξης(υπάρχουν σχετικά σχόλια και σε "κόκκινα" blog και στο indymedia).

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμα καλύτερα μετά το Δημοψήφισμα, αρκετοί έντιμων προθέσεων αναρχικοί, παρά τις ιδεολογικές διαφορές που έχουμε ή αλλάξαν γνωμη για το ΚΚΕ ή ακόμα καλύτερα στηρίζουν το ΠΑΜΕ.

Γιατί τυχαία ξηλώνονται αφίσες ταξικής εργατικής οργάνωσης του ΠΑΜΕ την ΠρωτοΜαγιά, τυχαία διαρρήξεις στα γραφεία του ΠΑΜΕ κατά τις διάρκεια καταλήψεων της ΓΣΕΕ (δύο φορές) από αντιεξουσιαστές ή "αντιεξουσιαστές"; Γιατί οι απεργίες των Ναυτευργατών λοιδωρούνταν στο indymedia; Τυχαία "διάφοροι" πήγαν να στήσουν αντιΠΑΜΕ σωματείο στην ΝαυπηγοΕπισκευαστική Ζώνη το 2011 Τυχαία και το
http://www.lesvospost.com/2015/11/blog-post_94.htm

Όταν αρκετοί(όχι όλοι)συναγωνίζονται τους χρυσαυγίτες σε αθλιότητες ενάντια στο ΠΑΜΕ πως ακριβώς να το εκλάβουμε; Επιθέσεις κατά Οργανώσεων της Εργατικής Τάξης, κατά Εργατικών Κέντρων αλήθεια σε ποιο πραγματικό πολιτικό φάσμα ανήκουν; Καταδικάστηκαν από τους πολιτικούς χώρους που τέλος πάντων αυτοπροσδιορίζονται όπως εκείνοι νομίζουν;

Τα σχόλια είναι για το τελικά τι είναι ο φασισμός; 10 χρυσαυγίτες που κυνηγούν ταλαίπωρους μετανάστες; Μόνο αυτό;
Τελικά έχουμε μάθει τι είναι ο φασισμός; Πως έχει ιδεολογικοπολιτικό βάθος;
Εζρα Πάουντ, Γιέητς, Χάϊντεγκερ, Μουσολίνι κάθε άλλο παρα ήταν τυχαίοι
Ρίζες και δρόμοι του πρωτογενούς φασισμού
http://fadomduck2.blogspot.com/2015/02/blog-post_96.html

17-57

Ανώνυμος είπε...

@ratm
Σαφέστατα, αυτό που έλεγε ο Λένιν είναι ολόσωστο, αλλά αυτό ισχύει στην περίπτωση που η δράση είναι αναντίστοιχη της επαναστατικής θεωρίας ή παρουσιάζεται μια διστακτικότητα στην ανάληψη του καθήκοντος που απορρέει απ' αυτήν. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η επαναστατική θεωρία τα λέει λίγο (έως πολύ) διαφορετικά; Είναι η υλική βάση του φασισμού ο φασίστας για να θέσουμε ως καθήκον την ανοιχτή τρομοκρατία απέναντι του; Για πιο λόγο ξεκινάμε να μιλήσουμε για το φασισμό (κοινωνική συνείδηση) και καταλήγουμε να μιλάμε μόνο για το φασίστα (ατομική συνείδηση); Είναι τυχαίο αυτό; Καθόλου τυχαίο κατά τη γνώμη μου από τη στιγμή που θεωρούμε ότι η κοινωνική συνείδηση αναπτύσσεται στη βάση της ατομικής, οπότε μπρος το φόβο ότι ο φασίστας θα φασιστικοποιήσει την κοινωνία και θα δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό συσχετισμό δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καταφεύγουμε αυθόρμητα στο συγκεκριμένο καθήκον. Ισχύει αυτό; Έλεγε λοιπόν ο Ιλιένκοφ - όχι κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε αναπτυχθεί ως επαναστατική θεωρία πρωτύτερα - ότι η κοινωνική συνείδηση δεν αναπτύσσεται στη βάση της ατομικής συνείδησης, αλλά στη βάση του ίδιου του προτσές, των σχέσεων εργασίας κ.τ.λ. Μάλιστα είναι η ατομική συνείδηση που αναπτύσσεται στη βάση της κοινωνικής συνείδησης. Η κοινωνική συνείδηση προηγείται της ατομικής. Είναι ο εκφασισμός της κοινωνίας που φέρνει το φασίστα και όχι το ανάποδο και εσείς πολύ απλά ορίσατε ως καθήκον να πολεμήσετε την συνέπεια αφήνοντας απ' έξω την αιτία σε μια ατέλειωτη μάχη με μία λερναία ύδρα. Ουσιαστικά το καθήκον απέναντι στο φασισμό είναι πολύ πιο σύνθετο από την απλούστευση που παρουσιάζετε. Αυτό πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το βασικό καθήκον της προετοιμασίας της σοσιαλιστικής επανάστασης και να αποφεύγει πάση θυσία την ποδοσφαιροποίηση του πολιτικού συμπεράσματος. Από εκεί και πέρα γιατί τόση πρεμούρα ρε παιδιά; Από την ώρα που ο φασισμός αποτελεί μορφή εκδήλωσης του ιμπεριαλισμού, υπάρχει περίπτωση να αναλάβεις ιμπεριαλιστική δράση και να μην τον βρεις μπροστά σου; Δεν θα βρεις το φασίστα στην απεργιακή περιφρούρηση, στην εξόρμηση στη γειτονιά, στην παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο, στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων κ.τ.λ.; Πρέπει να ψάχνεις με το φακό στα σκοτάδια και να σηκώνεις κουκούλες;

Επίσης στο ΒΠΠ και κάτω από την πίεση των καταστάσεων υπήρξε μια διαφορετική ερμηνεία για το φασισμό από το Δημητρόφ, η οποία οδήγησε σε μια διαφορετική στάση απέναντι στον οπορτουνισμό, η οποία με τη σειρά της άνοιξε το δρόμο για τα λαϊκά μέτωπα με αποτέλεσμα την παραχώρηση οργανωτικής και ιδεολογικής αυτοτέλειας από πλευράς ΚΚ και συμμαχίας στη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Πριν να καταλήξουμε για παράδειγμα στην ίδια λαθολογία, μήπως να το συμπεριλάβουμε και αυτό στις εκτιμήσεις μας;

vita delta

Ανώνυμος είπε...

Vita delta

Στο χωριό μου λένε οποίος βαριέται να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινιζει.
Νομιζω ήμουν πολύ σαφής σε αυτό που ήθελα να πω.
Όσο λάθος είναι να πολεμάς τη συνέπεια χωρίς να ασχολεθσαα με την αιτία άλλο τόσο λάθος είναι να αφήνεις τις συνέπειες να πέφτουν πάνω στα κεφάλια όλων και να λες ότι το κάνεις γιατί πολεμάς την αιτία.

Με αυτή τη λογική να καταργήσουμε τον οικονομικό αγώνα. Τι δουλειά έχουμε να πσκευουμπ για ανακληση απολυσεων,μισθούς,συμβάσεις? Η κατάργηση τους είναι συνέπεια της κρίσης του καπιταλισμού και της ανάγκης του για επιστροφή σε διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου.
Για ποιο λόγο να παλεύουμε ενάντια στα αντιεξουσιαστικό νομοσχέδια, σε αυτά που χτυπάνε τη μητρότητα, το δικαίωμα στην άθληση,την ψυχαγωγία,την υγεία ή την πρόνοια?

Αντιλαμβανόμαστε νομίζω ότι μια τέτοια λογική αργά ή γρήγορα θα μετεφρεπε ένα επαναστατικό κόμμα σε λέσχη συζητήσεων και προβληματιου που μικρή απόσταση θα το χώριζε από θρησκευτικές σέχτες.
Άρα η δική μου άποψη είναι ότι όπως προσπαθούμε με τις αδυναμίες και τις ελλείψεις μας να παλεύουμε ενανενά στις συνέπειες αναδεικνύοντας τις αιτίες και προσπαθούμε πάνω στην παλη για τα οξυμενα προβληματα να συγκεντρώσουμε δυνάμεις ενάντια στους καπιταλιστές. Το ίδιο να κάνουμε για στο μέτωπο του φασισμού υιοθετώντας και νέες πτυχές στη δράση μας.
Τιποτα παραπανω, τιποτα λιγότερο.
Άλλο πραγμα το αντιφασιστικό μέτωπο με το μάτι στην κάλπη άλλο πράγμα η αντιφασιστική δράση. Το 1ο το δοκιμάσαμε με όχι καλά αποτελέσματα το 2ο και η πείρα και η σημερινή πραγματικότητα το απαιτεί και από αυτό δεν αποκλείουμε κανέναν.

ratm

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Off-topic, αλλά ...όχι πολύ, γιατί μάλλον αυτή την Ρωσία ονειρεύουνταν οι "Διόσκουροι, που εκτελέστηκαν σαν εχθροί του λαού": Πούτιν: Δεν κατέρριψε αεροσκάφος του Ισραήλ το ρωσικό κατασκοπευτικό στη Συρία
Κότες λυράτες!
Κι αλίμονο, τα αεροπλάνα φέρουν ακόμη το κόκκινο αστέρι στο πηδάλιο και στα φτερά...
Τι να πει, κανείς;

Ανώνυμος είπε...

Αντιεξουσιαστικό= αντιεκπαιδευτικο

ratm

Ανώνυμος είπε...

Σεχταρ έχεις πολύ δίκιο. Γαβγίζει αλλά δε δαγκώνει η Ρωσία. Και δε νομίζω ότι είναι έτσι επειδή δε θέλει αλλά επειδή ξέρει ότι δε μπορεί. Όσο και να κληρονόμησε το οπλοστάσιο της ΕΣΣΔ έχουν περάσει 30 χρόνια και σε αντίθεση με το τι πιστεύουν κάτι νεόκοποι νεoμαρξιστες (!) ατσάλινοι για το πόσο κακος ήταν ο σοσιαλισμός σε σχεση με το σύγχρονο ρωσικό καπιταλισμο η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία με την παλινόρθωση ως δύναμη έμεινε πολύ πίσω.
Ξέρει ότι δεν ειναι σε θέση από άποψη δύναμης πυρός να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ. Γι'αυτό το γυρνάει στο διπλωματικό. Αν γινγί κάτι θα είναι γιατί δεν θα έχουν αφήσει άλλη επιλογή οι ΝΑΤΟικοι με την έννοια ότι θα κινδυνεύουν άμεσα ζωτικά συμφέροντα του Ρωσικου κεφαλαίου.

ratm

Ανώνυμος είπε...

https://m.huffingtonpost.gr/entry/e-rosia-katevase-toes-tonoes-yia-ten-katarripse-toe-aeroskafoes-tes-ste-seria_gr_5ba2110be4b046313fc0c45f?qu?utm_hp_ref=gr-homepage&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1

Και μάλλον αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμηση μου.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Το αγαπημένο μου Σεχτάρ είναι το «μια αλυσίδα τραγικών και τυχαίων περιστάσεων».

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

@Σεχτάρ ο Τρομερός
Καρπαζοεισπράκτορες. "Μαγκιά" τους πούλησαν πρόσφατα οι Συριζα-Ανελ να μην τους πουλήσει το Ισραήλ;

17-57

Ανώνυμος είπε...

Δεύτερη ανυπόστατη βρωμιά στην σειρά απ'τον αγαπημένο όμιλο 24(κόπια ΑΠΕ-ΜΠΕ βέβαια)

https://www.news247.gr/oikonomia/achtsiogloy-ayxanoyme-ton-katotato-mistho-katargoyme-ton-ratsistiko-ypokatotato.6649922.html

Βγάλτε τα κότερα και τα ρόλεξ παιδιά να διασκεδάσουμε

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Ο αντιιμπεριαλισμος προχωράει κανονικά

https://www.902.gr/eidisi/kosmos/168912/o-mentventef-provlepei-dyskola-hronia-gia-ti-rosiki-oikonomia-kai-proanaggellei

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

Ιδέα μου ή ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι έχει το χρίσμα του κου ΛΟΥΞ για τον δήμο Πατρέων;

Απέργα με τις ώρες που μπορείς

Ανώνυμος είπε...

Μιας και λεμε για το πώς οι Ζινόβιεφ Κάμενεφ γιναν από ηρωες , προδοτες του λαου, να πω και εγω για καποιον που προσφατως με εντυπωσίασε αρνητικα και ακολουθησε παρομοια πορεια αν και δεν ηταν ποτε κομμουνιστης – ουτε καν!- παρολο που μπορει και να το πιστευε.

Δεν πανε πανω από 3 χρονια που ειχαμε ανταλλαξει 2-3 κουβεντες μεσα από κοινη παρεα σε ένα μπαρακι στο κεντρο. Τοτε μου ειχε φανει σχετικα αδιαφορος και υπεροπτης, καπνιζοντας συνεχως τσιγαρα και κοιταζε συνεχως το κινητο. Το επαιζε λιγο αντι, λιγο αλτερνατιβ, λιγο αναρχοελευθεριακος. Εβγαζε τοτε μαζι με αλλα 2 ατομα ένα περιφημο αριστεριστικο περιοδικο που ηθελε λεει να τα βαλει με ολους και με όλα. Ξερετε, αποκαλυψεις για σκανδαλα, πολιτικη παρεμβαση από αριστερα και λιγο ντροπαλος αντικομμουνισμος. Εκεινη την περιοδο μαλιστα ειχαν φαει και αγωγη από την Αγγελοπουλου και ολη η παρεα ηταν προβληματισμενοι οσο προλαβα και τους ειδα.

Δεν περασαν πανω από 2 καλοκαιρια και από ότι εμαθα το παρεακι διαλυθηκε, το περιοδικο πηγαινε για φουντο, μεχρι που ο τυπος αυτος, σαν ο μονος εκδοτης πλεον, εκανε το ανηκουστο: δεχτηκε προταση να βγαζει περιοδικο σε εκδοτικο ομιλο που ο ιδιοκτητης του ηταν ενας από τους γνωστους νταβατζηδες που πολεμουσε πριν λιγο καιρο. Ενώ στην αρχη τηρουσε τουλαχιστον τα προσχηματα (αλλα φυσικα εκανε μοκο στα λαθραια του αφεντικου του) μετα άρχισε να αρθογραφει σε νεαποκτηθεντα εφημεριδα και να υποστηριζει ψυχη και σωμα τα συμφεροντα του ομιλου. Αλλα όταν λεμε να προασπιζει το αφεντικο, μιλαμε με λυσσα, σαν λυκοσκυλο.

Εκανε τελικα αυτό που ελεγε, να τα βαλει με ολους και με όλα. Αλλα όταν λεει με ολους, εννοει ολους οσους τολμανε να μιλησουν ασχημα για τον ιδιοκτητη. Δεν θα αναφερθω στο καταπτυστο αρθρο που προσπαθησε να βγαλει λαδι το αφεντικο του για υποθεση ναρκωτικων, καταπατωντας κάθε δημοσιογραφικη δεοντολογια για την προανακριτικη διαδικασια, στοχοποιοντας μαλιστα με ονοματα τους εισαγγελεις και κατηγορους.

Στο προσφατο όμως αρθρο του ξεφυγε εντελως. Η ξεφτιλα του και η χαμερπεια του τον εφτασε να χαρακτηριζει αργομισθους, τους 29 απολυμένους από την εφημεριδα που δουλευει και αυτος, καταστρεφοντας διαπαντος την εικονα του αντικομφορμιστη ιδεαλιστη αριστερου που καλλιεργουσε τοσα χρονια μεσα από το αριστεριστικο περιοδικο. Αργοσμισθοι, λεξη που ακομα και ο ιδιοκτητης του ομιλου θα ντρεποταν να την πει δημοσια για απολυμενους και μαλιστα στο αρθρο υπονοει ότι θα ερθουν και άλλες απολυσεις προκαλώντας την ΕΣΗΕΑ να κατσει στα αυγα της.

Τετοια τερατωδης μεταμορφωση, απο «αριστερο αντιεξουσιαστη» σε «αιμοβορο πιτμπουλ» της πλουτοκρατιας, μονο στα χρονια της «αριστερας» του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορουσα να δω. Μια πραγματικη αηδια για το πώς κατανταει καποιος, για ένα πλουσιο συμβολαιο. Να τον χαιρονται οσοι δωσαν το υστερημα τους για να στηριξουν τετοιον απυθμενο υποκριτη και ελπιζω αυτό το παθημα να μας κανει ολους σοφοτερους και πιο υποψιασμενους. Για μενα πλεον, όταν ακουω καποιο ψωνιο να αυτοχαρακτηριζεται «αντισυστημικος», «αντιεξουσιαστης» και γενικα «αντι» τρεχω μακρια…

Μαρίσα

Ανώνυμος είπε...

Χαίρετε
Θα ήθελα να πω δυο πράγματα για το θέμα των Κάμενεφ-Ζηνόβιεφ. Αυτοί ήταν πράγματι ιστορικά στελέχη στο ΚΚΡ (Μπ.) σε αντίθεση με τον Τρότσκι που μπήκε στο κόμμα 2-3 μήνες πριν την επανάσταση του 17 με καιροσκοπική και διαλυτική διάθεση (ως τότε ήταν μενσεβίκος και έκανε συνεχή και ανοιχτό ιδεολογικό πόλεμο στους μπολσεβίκους και τον Λένιν προσωπικά). Όμως, από πολύ παλιά οι δύο αυτοί (Κ-Ζ) εμφορούνταν ουσιαστικά από τροτσκιστικές-μενσεβίκικες απόψεις οι οποίες χοντρικά συνοψίζονταν στο ότι δεν μπορούσε να γίνει σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ αν δεν γινόταν πρώτα στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Επί της ουσίας (όπως και ο δάασκαλός τους ο Τρότσκι) μαζί με άλλα πολιτικά ρετάλια ("εργατική" αντιπολίτευση, αργότερα Μπουχάριν, Ράντεκ κλπ.) προπαγάνδιζαν καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις, αύξηση της ελαφριάς βιομηχανίας (αντί της παραγωγής μηχανικής σοσιαλιστικής υποδομής), συμμαχία με τους κουλάκους κλπ. δηλαδή εγκαθίδρυση αστικής δημοκρατίας. Όλα αυτά τα παραδέχτηκαν στις ανοιχτές σε ξένους δημοσιογράφους και πρεσβευτές δίκες της Μόσχας (τα πρακτικά υπάρχουν, από ΣΑΚΕ και Ελευεροτυπία οι εκδόσεις που έχω εγώ). Και για όσους λένε ότι δήθεν βασανίστηκαν, απειλήθηκαν κλπ. για να ομολογήσουν να θυμίσω ότι υπήρξαν κομμουνιστές (σε όλες τις χώρες) που ήταν ανήλικοι και αγράμματοι αλλά δεν λύγισαν σε δίκες και εκτελεστικά αποσπάσματα (αυτοί πως το έκαναν και καλά, που ήταν μπαρουτοκαπνισμένοι ηγέτες;)
Με εκτίμηση
STICKIE