Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Σαν γυναίκα κι εγώ

Η ιδέα της ταύτισης του κομμουνισμού με το γυναικείο φύλο δεν είναι καινούρια. Κρατάει από την εποχή του αριστοφάνη. Από το ειρηνικό φεμινιστικό κίνημα με την λυσιστράτη και την κορύφωσή του στις εκκλησιάζουσες με την πραξαγόρα. Οι γυναίκες παίρνουν την εξουσία στα χέρια τους κι εφαρμόζουν ένα καθεστώς κοινοκτημοσύνης που βασίζεται στη δουλεία. Όσο μπροστά από την εποχή του κι αν ήταν ο αρίστος, δεν έπαυε να δεσμεύεται από τα όριά της και τις ολιγαρχικές του πεποιθήσεις. Εξάλλου και στο σοσιαλισμό ακόμα θα έχουμε ταξικά κατάλοιπα.


Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η κοινοκτημοσύνη δε μένει μόνο στα υλικά αγαθά, αλλά επιβάλλεται και στον ερωτικό τομέα. Θα ‘ρθουν οι κομμουνιστές και θα μας πάρουν τις γυναίκες. Πολλούς αιώνες μπροστά από τον χρυσό δικό του ο αρίστος.
Αν κι η δική του ουτοπία στόχευε στο αντίθετο βασικά: να μην αφήσει κανέναν ακτήμονα κι ανέραστο. Κάθε νέα γυναίκα έπρεπε πρώτα να πάει με έναν γέρο κι άσχημο άντρα, προτού χαρεί τον έρωτα με έναν νέο της αρεσκείας της κι αντιστρόφως. Κι αυτό γιατί το χρήμα θα έχανε κάθε αξία κι οι γέροι δε θα είχαν κανέναν τρόπο να προσελκύσουν το άλλο φύλο.

Το μικρό απολίθωμα γνώρισε τις κωμωδίες του αρίστου διασκευασμένες σε κόμικς από το δίδυμο ακοκαλίδη-αποστολίδη και κρατά για αυτές μια ξεχωριστή θέση στο σεντούκι με τις παιδικές του αναμνήσεις. Καλαίσθητες διασκευές, με σεβασμό στο πρωτότυπο κι έξυπνους αναχρονισμούς που έδεναν τον χρυσό αιώνα με το παρόν της χρυσής δεκαετίας με τις βάτες.
Στις εκκλησιάζουσες πχ, το νέο σύστημα ονομάζεται πραξισμός, από το όνομα της πραξαγόρας (κι ας μην ξεχνάμε ότι ο γκράμσι ανέφερε το μαρξισμό στα τετράδια της φυλακής ως φιλοσοφία της πράξης). Το προτσές των κοινωνικοποιήσεων προχωρά με γνήσια πασοκικό στιλ και ρυθμούς δημοσίου. Και μία από τις βουλευτίνες σκοτώνεται στη δουλειά και τραγουδάει τη μαίρη παναγιωταρά του κηλαηδόνη.

Ο «πρωτόγονος κομμουνισμός» ήταν η ουτοπία της επιστροφής σε ένα ωραιοποιημένο κοινοτικό παρελθόν, χωρίς ταξικές διακρίσεις, η ανάμνηση του οποίου παρέμενε ακόμα ζωντανή στα χρόνια του αριστοφάνη και καταγράφεται –μεταξύ άλλων και- στο μύθο του απολεσθέντα παραδείσου. Η ιδέα του κομμουνισμού άρχισε να παίρνει σάρκα κι οστά κατά το σύντομο –χρυσό- εικοστό αιώνα των επαναστάσεων, κατ’ εικόνα κι ομοίωση των σπουδαίων μορφών του γυναικείου κινήματος.

Ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε είχε την όψη της ρόζας, με το στραβό περπάτημα, σαν τα ζιγκ-ζαγκ της ιστορίας και την πλακουτσωτή μύτη. Το άρωμα της νάντιας κρούπσκαγια και την παιδαγωγική της φροντίδα για το λένιν και το σοβιετικό λαό. Την τόλμη της βαλεντίνας τερένσκοβα –κι ας μη στέριωσε ο γάμος της με την κουμπαριά του γκαντέμη του νικήτα. Τον ηρωισμό της απασιονάρια που πέθανε ευτυχισμένη, νοέμβρη του 89’, ένα μήνα πριν διαλυθεί το σύμπαν. Τα μπράτσα της νταρντάνας κολχόζνικας από την ύπαιθρο. Τη δύναμη της κοζάκας. Τα όμορφα, λεπτά χαρακτηριστικά κοριτσιών σαν τα κρύα τα νερά από την ουκρανία, που τα μαγάρισαν έλληνες νταβάδες.

Αν δε μπορείς να έχεις αυτό που αγαπάς (μικρό κομμουνισμό έτοιμο για άμεση απονέκρωση), αγάπα τουλάχιστον αυτό που έχεις (τον υπαρκτό). Κι αν σε προδώσει στην πορεία, μην κάνεις σαν απατημένος εραστής κι αρχίσεις να λες ότι όλες οι σοβιετίες τέτοιες είναι και πάντα στο τέλος μας προδίδουν. Κάνε την αυτοκριτική σου και κράτα την μέσα σου με νοσταλγία. Από το ολότελα καλή και η ανάμνηση. Σα δεσμώτες προλετάριοι στο πλατωνικό σπήλαιο, θα σπάσουμε τις αλυσίδες και θα κάνουμε την ιδέα πράξη. Μην ακούς τους ζηλόφθονους που λένε ότι η δομή της αγάπης μας έμοιαζε με την πολιτεία του πλάτωνα.

Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο. Κι όσο ζουν ακόμα, στον επίγειο παράδεισο, δηλ στον κομμουνισμό, όπου δεν υπάρχουν αντιθέσεις κι η βασική αντίφαση θα είναι η συζήτηση για το φύλο των αγγέλων. Κι επειδή δεν υπάρχουν άγγελοι σου λέω, θα συζητάμε για το φύλο του σοσιαλισμού και τη διπλή κοινωνική φύση της σοβιετίας. Θηλυκός σοσιαλισμός με ανδρικά κατάλοιπα που πεθαίνουν σταδιακά.

Οι κομμουνιστές κατοχύρωσαν πρώτοι στην πράξη το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες στις εκλογές για την κυβέρνηση του βουνού. Έβγαλαν την πρώτη γυναίκα αρχηγό κόμματος (και το μαράκι-δαμανάκι που περίσσευε το δάνεισαν στον συνασπισμό). Άλλο αν το αστικό λάιφ στάιλ λύσσαξε να τη βγάλει σιδηρά κυρία χωρίς θηλυκότητα. Τα πρότυπά τους προωθούν τις χαζογκόμενες κάθε φύλου. Όσες δε μπορούν να ακολουθήσουν καταλήγουν καταθλιπτικές με σύνδρομα κατωτερότητας. Οτιδήποτε διαφορετικό πέφτει στον καιάδα της αισθητικής. Η μόνη αποδεκτή παρέκκλιση είναι το πρότυπο της δυναμικής σκύλλας, σαν τη διαμαντοπούλου, που απ’ το πολύ λίφτινγκ και τράβηγμα, έχει γίνει σα νεκροκεφαλή με περούκα.

Στην χρυσή δεκαετία, η αλέκα είχε γράψει και μια μαρξιστική μελέτη για το γυναικείο ζήτημα. Την η εποχή που ήταν –ακόμα- στα πάνω του εκείνος ο φεμινισμός που έβλεπε τους άνδρες ως εχθρούς του γυναικείου κινήματος. Σήμερα τα μέλη του πολίτ μπιρό δε γράφουν πλέον βιβλία –σημείο των καιρών. Κι ο ρηχός φεμινισμός βαδίζει χέρι-χέρι με την αντίληψη του ακηδεμόνευτου για το κίνημα και την πρωτοπορία.
Κίνημα χωρίς κόμμα, ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Οι κομμουνιστές αναγνωρίζουν τη διπλή καταπίεση της γυναίκας. Ξέρουν ότι οι ταξικές κοινωνίες είναι πατριαρχικές κι ότι η πρωτόγονη μητριαρχία δεν ήταν απλά μια αντεστραμμένη πατριαρχία με διακρίσεις και προνόμια. Παλεύουν για την ισότητα των δύο φύλων που ολοκληρώνεται στον κομμουνισμό με την κατάργηση κάθε είδους ανισότητας. Και προσπαθούν να την εφαρμόσουν στο σήμερα, ξεκινώντας μέσα στο σπίτι τους και το κόμμα.

Θα ξέρουμε ότι έχουμε πλησιάσει το στόχο τη μέρα που τα μισά μέλη της κεντρικής επιτροπής θα είναι γυναίκες (επειδή το αξίζουν, όχι με ποσόστωση) κι ο θηλυκός μου γονιός δε θα μείνει σπίτι να κάνει δουλειές τη μέρα της απεργίας, για να μπορέσουν να πορευτούν οι δυο μαντράχαλοι της οικογένειας.

29 σχόλια:

Διαδικτυακή σφ/σσα είπε...

Αυτά τα κόμικς με τον Αριστοφάνη ήταν απίστευτα!Τι μου θύμισες!Σήμερα έχουν αντικατασταθεί από την Πάτυ για πρότυπο.Μετανοείτε υπνωτισμένοι γονείς!

Ανυποψίαστος είπε...

Άψογο το κείμενό σου Μπρ.Απ. και εξαίρετο αντισκωριακό για κάτι δυσκίνητα μυαλά.Προσυπογράφω!
(Είπα να γράψω "λιπαντικό" αντί για "αντισκωριακό",αλλά η συντρόφισσα δίπλα μου με κοίταξε άγρια,και σκέφτηκα πως δεν αντέχω τρίτο αυταρχικό σε μια βδομάδα)
Μια παρατήρηση,αν επιτρέπεις:

Επειδή το σύστημα αναγεννά μονίμως τις συνθήκες και τους όρους καταπίεσης των γυναικών,είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε την αξιακά ισόποση εκπροσώπηση των δύο φύλων,σε "μικρούς κύκλους".Είτε σε Κ.Ε. κομμάτων,είτε σε κυβερνήσεις κλπ.
Εμείς βεβαίως συνεχίζουμε την προσπάθεια,ως συνάρτηση που αγωνίζεται να προσεγγίσει εφαπτομενικά το επιθυμητό "άνω όριο",μα δεν τα καταφέρνει ποτέ. Είναι κι'αυτό ένα πρόβλημα που οριστικά θα λυθεί "μετά"...

libya είπε...

Delastik:
"Για την ώρα πάντως έχει γίνει προφανές ότι στη Λιβύη έλαβε χώρα οργανωμένη ένοπλη εξέγερση και όχι αυθόρμητη εξέγερση άοπλων πολιτών. Υπάρχουν επίσης βαρύτατες υποψίες ότι το λιβυκό κέντρο αυτής της εξέγερσης βρισκόταν σε επαφή με τις ΗΠΑ πολύ πριν από την εκδήλωσή της."

olo to arthro:
http://www.prin.gr/2011/03/souda-vs-libya.html#more

Ανώνυμος είπε...

εχω ενα βιβιλιο της Αλεκας Παπαρηγα που λεγεται: Για την απελευθερωση της γυναικας.πολυ καλο!

τιμη στηνγυναικα της εργατικης ταξης κ του λαου!
οχι μονο σημερα!στους καθημερνους αγωνες!

Συντροφικα,
RED LABEL

d1amat είπε...

Επαυξάνω κι εγώ τα θετικά σχόλια για το άρθρο, συμπληρώνοντας και τα εξής: Σε κάποια χωριά των Σερρών (τη Μονοκλησσιά, τη Νέα Πέτρα και την Άνω Καμήλα) που έχουν κατοίκους κυρίως Θρακικής καταγωγής, αναβιώνει το έθιμο της γυναικοκρατίας κάθε χρόνο στις 8 του Γενάρη. Πολύ πλάκα! Οι γυναίκες βγαίνουν και γλεντάνε και οι Άντρες φοράνε τσεμπέρια και κάνουν δουλειές στο σπίτι... Κι όποιος άντρας τολμήσει να βγει στην πλατεία να πάει στο καφενείο, οι γυναίκες τον ξεφτιλίζουν! Όπως τα κομμουνιστικά σάββατα, έτσι και το Θρακιώτικο γυναικείο κίνημα εκείνα τα παλιά τα χρόνια, κατέκτησε έστω μια μέρα όχι ισότητος, αλλά απόλυτης γυναικείας κυριαρχίας, τέτοιας που τα κατοπινά χρόνια, οι θρακιώτες μπόλιαζαν τη ράτσα και παίρναν μόνο πόντιες! Έστω και για εξισορρόπηση της γυναικείας ανισοτιμίας, μια μέρα το χρόνο στο εκμεταλλευτικό σύστημα δεν το χαν κατακτήσει φτασμένες φεμινίστριες αγωνίστριες... Πολύ προοδευτικά (ή μήπως συμβιβαστικά) πράγματα... Κι ο Ζαχαριάδης Θρακιώτης ήταν, μη το ξεχνάμε ;)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σε άπταιστα πασοκικά της δεκαετίας δηλώνω βαθύτατα συγκινημένος που μια συντρόφισσα (έστω διαδικτυακή) μοιράζεται την ίδια συγκίνηση για τις κωμωδίες -οι παροικούντες τη θεσσαλονίκη μπορούν να τις βρουν σε καλή τιμή στη ναυαρίνου. Σήμερα αν δώσεις τέτοια βιβλία στα παιδιά ή τους βάλεις να δουν επεισόδια της φρουτοπίας, θα βαρεθούν πολύ γρήγορα. Χρειάζονται εκπαίδευση από μικρά.

Οι συλλογικότητές μας πρέπει να έχουν άρωμα από την κοινωνία του μέλλοντος. Αν δεν τα καταφέρουμε στο μικρόκοσμό μας είναι αμφίβολο τι θα πετύχουμε στην πραγματική ζωή. Δε λέω ότι ζούμε ξεκομμένοι από την κοινωνία σε γυάλες, αλλά όπως έχει ειπωθεί εύστοχα σε ένα άλλο, παρεμφερές θέμα: αυτοί δεν μπορούν να διαγράψουν την φράξια τους και θα διαγράψουν το χρέος;
Λίγο χυδαίο το παράδειγμα, αλλά ενδεικτικό.

-Ο δελαστίκ στέκει πάντα στο ύψος των προσδοκιών μας -καλύτερων και χειρότερων.

Visca el barça! Δεν κολλάει με το θέμα, αλλά τα κολλήματα παραμένουν κολλήματα.

propagitor είπε...

τους ψιλοσφάξαμε τους κανονιέρηδες σύντροφε..

Elias είπε...

Την είχα γνωρίσει την Αλέκα στα νιάτα της, ήμουν μικρό παιδί τότε, πάντως ήταν ωραία κοπέλα. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά και η Πετραλιά επίσης, πριν γίνει Πάλλη-Πετραλιά (αυτήν την έχω δει σε κάτι πολύ παλιές αφίσες)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ναι αλλά με το σπαθί μας.

Το κοσμικό νέο του τριημέρου στη συμβασιλεύουσα ήταν ένας πολιτικός γάμος κουκουέδων στο δημαρχείο της πόλης, με δήμαρχο το μπουτάρη. Οπότε σε κάποια φάση παίρνει το λόγο ο ζαριά, γιατί λέει κάπου διάβασε ότι το δικαιούται και λέει: κε δήμαρχε, ξέρετε τι κριτική σας κάνουμε, αλλά σήμερα ξεπεράσατε τα εσκαμμένα και θα το γράψει κι ο ριζοσπάστης με τίτλους πηχυαίους: δημαρχος στέλνει δύο κομμουνιστές στην κρεμάλα..

Πολύ καλή κι η ομιλία της αλέκας σε βιομηχανικές εργάτρεις: http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=9/3/2011&id=13261&pageNo=11&direction=-1

kollaps είπε...

@απολίθωμα: γιατί, τι διαφορετικό λέει το ΚΚΕ για τη Λιβύη; "Ζήτω η πετρελαϊκή εταιρεία και ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης του καθεστώτος που συντάχθηκαν με την εξέγερση"; Μια χαρά ανάλυση κάνει ο Δελαστίκ γι'αυτό το θέμα και φίλε libya καλό θα ήταν να έβαζες όλο το άρθρο, γιατί μάλλον πήγες να δημιουργήσεις εντυπώσεις. Προφανώς και υπάρχει εξεγερμένος λαός στη Λιβύη, προφανώς και πρέπει να φύγει ο Καντάφι, αλλά το αντι-Κανταφικό κίνημα δείχνει να τελεί υπό καθαρά αστική ηγηεμονία, και πλευρές του να συνδιαλλέγονται με τον ιμπεριαλισμό.

libya είπε...

olo to arthro:
http://www.prin.gr/2011/03/souda-vs-libya.html#more

den mporo na anadimosieuso olokliro to arthro edo.den einai diko mou to mplog.
kai stin proigoumeni anartisi eixa valei to link

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δεν έχω εντρυφήσει στα της λιβύης. Ο δελαστίκ έχει ένα αμαρτωλό παρελθόν σε τέτοια θέματα, αλλά είπα καλύπτει τις καλύτερες και τις χειρότερες προσδοκίες μας. Κι αυτό σημαίνει και τις καλύτερες

Για το άλλο άσχετο θέμα η κε του μπλοκ έχει γράψει αλλού και το εξής: http://www.metropolisradio.gr/rapto/iparchi-mono-mia-bartselona

zamorano είπε...

Eκτος απο αυτο που αναφερεται παραπανω για τις γυναικες,ξερει κανεις με τι αλλο εχει ασχοληθει η παπαρηγα και εχει γραψει βιβλιο,και που μπορω να το βρω?(συγχρονη εποχη φανταζομαι αλλα αμα ξερει κανεις...)

Νταξει ρε φιλε,γελαει το συμπαν με την αποβολη της αρσεναλ,ποσο σπρωξιμο πια?θα χαλαγε το μαρκετινγκ της ουεφα ο αποκλεισμος απο τωρα ομως,ε?

kontoxontros είπε...

ΝΙΚΗΣΑΜΕ!!
http://www.youtube.com/watch?v=Jx3cyo31zAs

Όταν η ΝΔ μιλάει για ήττα του Ελληνικού κράτους, όταν το παραδοσιακό κόμμα του κεφαλαίου μιλάει για ήττα του αστικού κράτους,τότε μπορούμε απλά να περηφανευόμαστε ότι ΝΙΚΗΣΑΜΕ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το σύμπαν προφανώς έχει επιλεκτικό χιούμορ και δε γελάει με το πέναλτι στο μέσι που δε δόθηκε, τη δεύτερη κάρτα που δεν είδε ο κονσενί και το γκολ του πέδρο -αν θυμάμαι καλά- που ακυρώθηκε στον πρώτο αγώνα. Άσε που η άρσεναλ έκανε καθυστερήσεις από το πρώτο μέρος και δε με πείθει πολύ ο φαν πέρσι ότι είναι αθώο περιστέρι.
Εκτός κι αν ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα και το μπλοκ είναι διαγαλαξιακή πύλη, όπου συναντιόμαστε και τα λέμε. Είπαμε εξωγήινη ώρες-ώρες αυτή η μπάρτσα, αλλά όχι κι έτσι.

Θυμάμαι μια μπροσούρα: ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου, η κνε η οργάνωσή μας, αλλά δεν ξέρω γιατί την έχω συνδέσει με την αλέκα. Νομίζω ότι κάποια άλλη σημαντική μελέτη πέρα από αυτή για το γυναικείο ζήτημα δεν έχει βγάλει

Εκεί που είχε φτάσει το πράγμα ήταν ίσως ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Αλλά επειδή μιλάμε και μεταξύ μας ρε κοντόχοντρε, τέτοια μεταστροφή σε μισή μέρα, μοιάζει σα να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου με αυτά τα κεφαλαία.

Ανώνυμος είπε...

Kοντόχοντρε δεν είναι ακριβώς έτσι. Και το ελληνικό κεφάλαιο δεν το εκφράζει αποκλειστικά και 'παραδοσιακά' τη ΝΔ. Με μία νηφάλια και προωθητική αποτίμηση, όπως κάνει ο radical εδώ http://radicaldesire.blogspot.com/2011/03/blog-post_10.html, μπορούμε να μιλήσουμε για νίκη. Αλλά με περίσκεψη και χωρίς κεφαλαία.


κομμαντο αλκυόνειας εντροπίας

kontoxontros είπε...

Λέω το αυτονόητο δηλαδή ότι νικήσαμε και με μερικά λογικά άλματα και καλή θέληση βγαίνει ότι νικήσαμε τον καπιταλισμό. Περίσκεψη πάντα υπάρχει ,και μετά την λήξη του συγκεκριμενου αγώνα είναι καιρός για αυτοκριτική από την πλευρά όλων των αριστερών δυνάμεων...
Η μεταστροφή ειναι όντως απίστευτη και θα το πω άλλη μια φορά.
ΝΙΚΗΣΑΜΕ.
σειρά του Νόμου πλαίσιο τώρα.

fibonacci είπε...

Κοντόχοντρε ποιος γύρος θα είναι αυτός;3ος,4ος έχω μπερδευτεί.
Θέλω ένας εαακιτης να μου εξηγήσει γιατί έπαψαν να λειτουργούν τα συντονιστικά απο το 2007 και μετα.Απεργίες,μνημόνια,ΕΛΕ και το Συντονιστικό καταλήψεων άφαντο....
Α και να μην ξεχάσετε μετά το Νομο Πλαίσιο να διαλύσετε και το Νατο.
Μπρέζνιεφ,βαλε άλλο κείμενο σε παράκαλω.

Φανατικός και φανατισμένος αναγνώστης σου.

Ανώνυμος είπε...

τι λες και εσυ ρε κοντοχοντρε οτι νικησαμε, πας καλα, αφου το κομμα της ταξης δεν συμμετειχε, γινεται να νικησουμε διχως αυτο; ε; χοντρουλη γινεται;

Αλληλέγγυος είπε...

Οχι οπως φαινεται ακομα δεν νικήσαμε

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=9943&pos=4&cat_id=48

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το σημαντικό στον αγώνα που δόθηκε είναι ότι έσπασε τον τσαμπουκά της κυβέρνησης κι έδειξε ότι οι αγώνες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.
Αλλά η δική σου μεταστροφή (γιατί σε αυτήν αναφέρομαι) δεν είναι λογική. Όταν τα επεξεργάζεσαι μόνος σου είσαι κουμπωμένος -και καλά κάνεις- κι όταν στο εξηγούν εκ των υστέρων, κραυγάζεις ενθουσιασμένος: νικήσαμε.

-Και το επόμενο κείμενο τέτοιο θα είναι.

kollaps είπε...

Fibonacci, δεν ξέρω αν είσαι στην ΚΝΕ, αλλά εγώ θα πω για την ΚΝΕ και τα φοιτητικά οτι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Κατανοώ οτι είμαστε σε μια απαιητική περίοδο με πολλά ανοιχτά μέτωπα και μια επίθεση του κεφαλαίου άνευ προηγουμένου, αλλά η ανυπαρξία της ΚΝΕ απ'τα φοιτητικά είναι εκκωφαντική. Μηδαμηνιή παρέμβαση στις σχολές (μόνο πώληση Ριζοσπάστη), καμία συγκεκριμένη γραμμή για τη νεολαία και τις αλλαγές στο πανεπιστήμιο που προωθεί η κυβέρνηση, μόνο κάποιες σποραδικές παραστάσεις διαμαρτυρίας για μεμονωμένα θέματα (π.χ. συγγράμματα που δεν είναι καν διάταξη του νέου νόμου). Η σύγκριση με την κατάσταση το 2006 και το 2007 2 βδομάδες πριν κατατεθούν οι νόμοι είναι καταθλιπτική. Θα μου πεις, τότε είχαμε ήδη έξαρση του κινήματος, υπήρχε συζήτηση στην κοινωνία και τα ΜΜΕ, όλοι οι φοιτητές ήξεραν περίπου τι παίζει κλπ. Αλλά όπως αρέσκεται η ΚΝΕ να λέει "για βγει κίνημα χρειάζεται προετοιμασία και διαφώτιση χρόνων κλπ κλπ". Μόνο που σε αυτή την προετοιμασία δεν συμβάλλει τώρα καθόλου.

kontoxontros είπε...

Είναι λογικό να υπάρχει προσωπική μεταστροφή. Εμείς μεταξύ μας, μιλήσαμε πριν ανακοινωθεί η συμφωνία και μετά ανακοινώθηκε η συμφωνία και ως γνωστόν επετεύχθη η νίκη.
Τι? θα περιμένω την γραμμή για να αλλάξει η διάθεσή μου και να καταλάβω ότι νικήσαμε?

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όταν μιλήσαμε δεν είχε κλείσει η συμφωνία, αλλά μου περιέγραψες την πρόταση και δεν τσίριζες νίκη-νίκη. Οπότε στην χειρότερη έγινε αυτό που λες με τη γραμμή. Και στην καλύτερη έχουμε διαφορετικό κριτήριο για το τι σημαίνει ΝΙΚΗ.

zamorano είπε...

Υπαρχει πιθανοτητα να μην κατεβει η ΚΝΕ στις φοιτητικες εκλογες (οταν γινουν)?κατι τετοιο ακουσα σημερα και ομολογω οτι εξεπλαγην...

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην κατέβει η κνε στις φοιτητικές όταν γίνουν.

zamorano είπε...

Οκ,θενκς,μου φανηκε περιεργο κι εμενα,αλλα το ακουσα απο "εγκυρο" πηγαδακι...

Ανώνυμος είπε...

Τα "έγκυρα" πηγαδάκια και τα chain mail για το διάγγελμα του γιώργου την 25η μαρτίου για χρεωκοπία να φοβάσαι!
Αν γίνει βεβαια το διάγγελμα τότε όπως καταλαβαίνεις δε θα κατεβεί και η κνε στις εκλογές.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κνε δε νομίζω να κατέβει. Η πκσ πάλι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κατέβει.

Το πηγάδι δε γυρίζει πίσω πια