Δηλαδή απολογισμός της μέρας των εκλογών. Αν και στα πανεπιστήμια έχει επικρατήσει το αντίθετο κι οι εκλογο-απολογιστικές συνελεύσεις γίνονται πριν τις εκλογές, για να κάνουν απολογισμό του δσ και να εκλέξουν την εφορευτική.
Το μεσημέρι, μια σύντομη βόλτα στα πανεπιστήμια, όπου βρίσκονταν τρεις κι ο κούκος, που μόνος του δεν αρκεί για να φέρει την άνοιξη. Το πρωί οι μάζες βαρέθηκαν να ξυπνήσουν, το μεσημέρι ποιος να τρέχει τώρα, ε και το απόγευμα ψηφίζουν μόνο οι κλασικοί της τελευταίας στιγμής. Πού να είχε και καλό καιρό δηλ, η χαλκιδική δυο τσιγάρα δρόμος είναι με το αμάξι. (Κάποιοι στον χώρο, επιχειρούν να εξάγουν πολιτικά μηνύματα από την αποχή και τον ριζοσπαστισμό που υπολανθάνει σε αυτήν. Εμένα πάλι μου μοιάζει με τα κενά μηνύματα στο κινητό, όπου ψάχνεις να βρεις τι διάολο εννοούσε αυτός που το έστειλε, ενώ αυτός το έκανε χωρίς να καταλαβαίνει).
Νέκρα διάχυτη πάνω από το πτώμα του φοιτητικού συνδικαλισμού, που αποσυντίθεται χρόνο με τον χρόνο, αλλά κάθε τόσο αναγεννιέται από τις στάχτες του και δίνει λουλούδια που ανθίζουν. Σπανίως συμπίπτει όμως με την άνθιση άλλων χώρων. Ντιπ αχρόνιστο, που λένε και στην κάσο.
Μαζευτήκαμε λοιπόν συγγενείς και φίλοι, σφοι κι επιρροές, για τον επικήδειο. Και τα μπιτάκια της δαπάρας να φτάνουν σαν μελωδία της παρακμής στα αυτιά, παίζοντας το ρέκβιεμ της πολιτικής συνείδησης του φοιτητόκοσμου.
Το απόγευμα, επαναστατική σιέστα, για να αντέξουμε το βράδυ και στο καπάκι στην αλέκα, που δεν την φέραμε προεκλογικά, για να φτιάξουμε κλίμα και να μας τονώσει την πολιτική λίμπιντο, αλλά ανήμερα εκλογών, γιατί κατά βάθος είμαστε πολύ άνετοι (λαρζ, ου μην και δελάρζ) και δεν καιγόμαστε για τις εκλογές.
Καλά τα είπε η συντρόφισσα, τα γράφει κι ο δελάρζ εδώ (http://e-globbing.blogspot.com/2011/05/blog-post_19.html), κι ακόμα καλύτερα τα είπε πιο πριν στους δημοσιογράφους, για το χρέος (http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=19/5/2011&id=13554&pageNo=8&direction=1).
Στο συγκεκριμένο το χάνουμε ενίοτε, αλλά δεν πειράζει. Είπε πχ σε ένα σημείο ότι εμείς μιλάμε με επιστημονικές ορολογίες. Δίκιο έχει, αλλά κάποια είναι πιο πολύ προπαγανδιστικά, για τον κόσμο. Αλλιώς δηλαδή, τι σημαίνει λαϊκή εξουσία με επιστημονικούς όρους;
Είναι μια εξουσία με κοινωνικοποίηση, συνεταιρισμούς κτλ, αλλά χωρίς δικτατορία του προλεταριάτου; Ταυτίζεται με το σοσιαλισμό; Την χωρίζει τυπική απόσταση; Και πώς φτάνουμε σε αυτό το σημείο, στην διεκδίκηση της εξουσίας; Με επαναστατικό άλμα, με μεταβατικά που λένε άλλοι, με κάτι άλλο;
Αυτά ήθελα να τη ρωτήσω στην κουβέντα που ακολούθησε, αλλά δεν πρόλαβα να πάρω σειρά, γιατί θα έχανε το αεροπλάνο. Έχουμε λέει και τοπικά στελέχη να απαντήσουν. Ναι αλλά ο καθένας συνήθως αυτοσχεδιάζει και λέει τα δικά του, για να καλύψει το κενό (είτε το δικό του, ή το γενικό θεωρητικό).
Για μένα η λαϊκή εξουσία είναι κάτι σαν τη δημοκρατική δικτατορία του προλεταριάτου, το μεσοδιάστημα της δυαδικής εξουσίας, όπου κρίνεται το ποιος-ποιον. Αλλά εγώ δεν είμαι το κόμμα και μπορεί να λέω τα δικά μου.
Μετά απ' το βελλίδειο, κατευθείαν στα πανεπιστήμια.
Πρώτη στάση η σχολή του κοντόχοντρου. Όπου το σχήμα του στοχοποίησε ένα δαπίτη μπάτσο και φώναξε συνθήματα για τον σοσιαλισμό με τανκς και γραφειοκράτες. Αλλά και το χωρίς εσένα, γρανάζι δε γυρνά, που βασικά το ‘χει ερωτευτεί το εξωκοινοβούλιο κι όταν το λέμε μας σιγοντάρει. Ένας σεκίτης είπε ένα σύνθημα για σταλινικούς, αλλά η περιφρούρηση του κοντόχοντρου τον απομόνωσε και τον παρέδωσε στην χλεύη του κινήματος.
-Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις, μου πέταξε σε κάποια φάση, όταν του είπα ότι εγώ είμαι με τους άλλους, δηλ με εμάς, που είμαστε οι άλλοι, δηλ το μας.
-Όχι άλλη αλλαγή. Φτάνει το 81. Χωρίς (άλλες) αυταπάτες...
Τέσσερις δαπίτισσες ανέβηκαν στα τραπέζια (με φόρα απ’ τα μπουζούκια) και φώναζαν διασκευές από οπαδικά συνθήματα του άρη, όπως το δεν έχω γκόμενα δεν έχω λεφτά. Κι ίσως να ψηφίζουνε δαπ για να βρουν το πρώτο, γιατί για το δεύτερο δεν παίζει. Αλλά δε φτάνουν ούτε στο δαχτυλάκι τις εαακίτισσες, όταν αρχίζουν τα αντροσυνθήματα (στα τέτοια μας κτλ).
Εμείς κρατήσαμε πολιτικό πολιτισμό και η γραμμή ήταν να κόψουμε μαχαίρι τις καφρίλες και τις προκλήσεις. Έτσι έμεινε μόνος να τα φωνάζει ο γνωστός καρδιτσιώτης dj που πήγε στους ηλεκτρολόγους. Και το βάρος της καφρίλας από ταξική σκοπιά έπεσε εξ ολοκλήρου στα εαακ, που έχουν πείρα, τεχνογνωσία και κράτησαν ψηλά τη σημαία.
Ιδίως στο πολιτικό, όπου είχαν πρόσφατα κάτι ντράβαλα με τους δαπίτες κι ο σχηματάρχης –που είναι δεύτερη σχολή- έφερε για συμπαράσταση το παλιό του σχήμα από το φυσικό: τη θρυλική αρεφ που είχε χαρακτηριστεί κάποτε κι ως παιδική αρρώστια του αριστερισμού. Κι επειδή η δαπ φοβήθηκε ότι θα τις φάει για αντίποινα, η κάλπη άνοιξε κι έκλεισε με δύο ώρες καθυστέρηση. Κι έτσι τέλειωσαν όλες οι μεγάλες σχολές κι έμεινε το πολιτικό τελευταίο σχεδόν σε όλο το απθ.
Εκεί λοιπόν ακούσαμε για τα κονσερβοκούτια που δεν σκούριασαν ακόμα, φασίστες θα σας θάψουμε βαθιά μέσα στο χώμα. Ένα άλλο που είναι τραγούδι ολόκληρο και λέει για το φασίστα τον παππού τους, το λένιν (ή το στάλιν, ανάλογα με τα κέφια) που θα τινάξει τα μυαλά τους στον αέρα, την εξορία στη σιβηρία, και τα γκουλάγκ που ριμάρουν με τα εαακ. Ένα άλλο που λέει ξύλο, ξύλο, ξύλο διαρκείας από τη νοπε ως το μακεδονίας, αλλά ήταν κάπως ξύλινο σαν τη γλώσσα μας.
Κι επίσης ότι σε κάθε καταμέτρηση δεν ξέρω τι με πιάνει... και κάτι για τον παύλο μπακογιάννη. Κι εκεί λέω του σχηματάρχη ότι μπορεί να μας το γυρίσουν μπούμερανγκ και να μας πουν κι αυτοί για τον νίκο μπελογιάννη. Δεν πειράζει, μου λέει, θα πούμε κι εμείς, ζει, ζει, ο μπελογιάννης ζει, με πέτρουλα, λαμπράκη μας οδηγεί.
Αυτό είναι, άμα έχεις πιει τα κέρατά σου, δεν ορρωδείς προ ουδενός.
Στη θεολογία όπου ψηφίζει ο απολίθωμας αντιθέτως, δεν είχε πολύ χαβαλέ φέτος. Ούτε τρελούς ανεξάρτητους –που μια χρονιά, τους φώναζαν οι δαπίτες δέκα μαλάκες είσαστε κι αυτοί χόρευαν κι απαντούσαν ρυθμικά, δέκα μαλάκες είμαστε... Ούτε την καταπληκτική κίνηση φοιτητή, που εδώ και δυο χρόνια έχει πάρει πτυχίο και σταμάτησε να κατεβαίνει. Κι όταν είχε περάσει το μπαλέτο μας από τη θεολογία, το είδε μια σφισσα στον πίνακα [κκφ] και ρώτησε: τι είναι αυτό; Το κκ φινλανδίας;
-Όχι, το κκ φίτζι, της είπαμε. Μπορεί και φιλιπίννων.
Στο τέλος της βραδιάς είχαμε πάρει τρεις σχολές: φυσικό, εικαστικό και η-μ ως σύνολο. Εκεί έχει δύο κάλπες, μία για ηλεκτρολόγους και μία για μηχανολόγους κι εμείς βγήκαμε δεύτεροι και στις δύο. Αλλά είναι όπως στην άρση βαρών, που προσθέτεις στο τέλος ζετέ κι αρασέ και βγάζεις τον νικητή από το σύνολο. Κάτσε κάτω απ’ τη μπάρα...
Βγήκαμε δεύτεροι σε αρκετές σχολές και χάσαμε μόλις για τέσσερις ψήφους το γεωλογικό. Για άλλες τόσες έχασαν και τα εαακ την αυτοδυναμία στην αρχιτεκτονική, κι αυτή ήταν η μόνη σχολή που βγήκαν πρώτοι, αν δεν κάνω λάθος.
Στα τει καταγγείλαμε τα δέντρα που έβαζε η δαπ να ψηφίσουν κι αποχωρήσαμε. Σε αυτούς τους χώρους, και γενικώς όπου έχει αυτοδυναμία η δαπάρα, τα αστικοδημοκρατικά αιτήματα είναι ακόμα επίκαιρα και προς κατάκτηση. Δημοκρατία, ελευθερία, να φύγει ο βασιλιάς, 1-1-4, κτλ. Δύο επαναστατικά στάδια, σε ένα ενιαίο προτσές.
Μένει ο επίλογος όπου πρέπει να βγουν πολιτικά συμπεράσματα για τα αποτελέσματα. Όπου η πανσπουδαστική πέφτει για τρίτη σερί χρονιά και πάει να ισοφαρίσει το ανοδικό σερί της περασμένης δεκαετίας. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως;
Η μία εκδοχή λέει ότι η ταξική σύνθεση των φοιτητών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια κι ότι στα πανεπιστήμια μπαίνουν πλέον λιγότερα παιδιά λαϊκών οικογενειών. Οπότε αυτό επηρεάζει και τα αποτελέσματα. Αλλά η ταξική αναγωγή δεν είναι πάντα ασφαλές κριτήριο για γενικές ερμηνείες.
Άλλοι λένε ότι θεωρητικοποιούμε την αποτυχία της γραμμής μας κάνοντας κρεμαστάρια τις εκλογές. Αλλά αυτό δεν εξηγεί γιατί η αποτυχημένη γραμμή προχώρησε τόσο καλά σε κάποιες σχολές, ή και πόλεις συνολικά. Ούτε προκύπτει (σε μένα τουλάχιστον) ότι πάμε για ξεχωριστούς συλλόγους, ξεχωριστές εκλογές, εφεε του βουνού, ή κάτι παρόμοιο.
Η αλήθεια είναι ως συνήθως –κεντριστική ανέκαθεν- κάπου στη μέση. Κι η πτώση των τελευταίων χρόνων έχει μάλλον να κάνει με τη σπουδάζουσα της αθήνας και τη μεγάλη κρίση που πέρασε προ τριετίας, γιατί στις άλλες πόλεις τα αποτελέσματα δεν είναι άσχημα.
Τον επίλογο, όπως λέει και το σύνθημα, τον γράφει το κίνημα (το οποίο θα πει την τελευταία λέξη). Από τη στιγμή που αυτό απουσίαζε τον τελευταίο χρόνο, το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να είναι θεαματικά υπέρ μας. Κι ο καθένας μπορεί να γράψει το τέλος που του αρέσει, σύμφωνα με το έτοιμο σχήμα που έχει στο κεφάλι του, για να ερμηνεύει την πραγματικότητα.
Αν πάντως ντε και καλά θέλει κάποιος να βρει θεωρητικές προεκτάσεις, θα μπορούσε να θέσει το θέμα της σχέσης με τους διανοούμενους εν γένει, τον ταξικό τους προσδιορισμό, το απ’ έξω του βλαδίμηρου, σε συνδυασμό με την καχυποψία του απέναντι στο μικροαστισμό των διανοούμενων της εποχής του, την εργατική στροφή, την κατάσταση του κμε κτλ. Σε κάποια άλλη ανάρτηση..
135 σχόλια:
ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΙ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ
ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Θέλω να πω κάτι και να το συνδέσω με τα χθεσινά γιατί ήμουν κάπως ασαφής.
Το πρόβλημα του πανεπιστημίου, των φοιτητικών εκογών και των αστών καθηγητών έχει να κάνει ακριβώς με την αφαίρεση που προωθείται θεσμικά και συνταγματικά πάνω στις πλάτες της ταξικής προέλευσης των φοιτητών.
Αυτός που εργάζεται σε δύο ή τρεις δουλειές για να πληρώσει τα ενοίκιο του μπαίνει στην ίδια κλίμακα δημοκρατικής εξομοίωσης με αυτόν που του αγοράζουν σπίτι δίπλα στο πανεπιστήμιο δεν έχει άμεση ανάγκη απ΄τα υλικά οφέλη της εργασίας κλπ. Γίνεται δηλ “φοιτητής” κι όχι ταξικό υποκείμενο μέσα από την συνταγματική παραδοχή του πανεπιστημίου ότι “ολοι έχουν ίσα δικαιωματα”.
Αυτό είναι το πρόβλημα: Ότι η τάξη περνάει μέσα από την αστική μηχανή του φοιτητικού κιμά και ουδετεροποιείται είτε σε επίπεδο δικαιωμάτων είτε σε επίπεδο “αντικειμενικής γνώσης”. Αυτή η εξομοίωση-εξίσωση ιδοδυναμεί με την επιβολή που δρομολογεί το κεφάλαιο στις ιδιαίτερες εργασίες μέσα απ΄τον νόμο της αξίας και στοχεύει κατά συνθήκη στην αναπαραγωγή της καιφαλαιικης σχέσης μέσα από την εξουσία μιας συγγεκριμένης μορφής του χρήματος, δηλ. του μισθού (όπου ως καιφαλαικη σχέση νοείται εδώ κι εκεί η σχέση μεταξύ τάξης και τάξης / κεφαλαίου και εργασίας).
Κατά τον ίδιο τρόπο παρατηρούμε στις αστικές κοινωνίες την μορφή του νόμου της ταξικοποιησης που δεν είναι τίποτα αλλο παρα μια ακόμη έκφραση της εξουσίας των μορφών του καπιταλιστικού χρήματος (μονοπώλια), να μεταφέρεται στο πολιτικό σύνταγμα (“όλοι οι ελληνες είναι ίσοι” κλπ.) και να κάθεται στο σβέρκο του μέσου φοιτητή και ιδίως εκείνου της λαϊκής οικογένειας.
Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα ποια είναι η γραμμή μας? “Ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να πείσει τον κόσμο” λόγω της “σεχταριστικής γραμμής” του? Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει αφού είναι ο μόνος χώρος που θέτει αυτό το πρόβλημα διαχρονικά στη σωστή του βάση (μαζί με την ΕΑΑΚ η οποία όμως φλιρταρει κατά καιρούς με την αναρχία και τον υποτιμητικό για την ταξη στρουκτουραλισμο του ΣΥΡΙΖΑ), δηλ. ως προϊόν της καπιταλιστικής συσσώρευσης.
(συνεχιζεται..)
Αυτή η στάση απ΄την εκτος-ΚΚΕ αριστερά και το χάιδεμα των φοιτητικών αυτιών είναι κατάντια, διότι εξιδανικεύει αστικές κατά βάση ιδεοληψίες και διαδικασίες όπως εκείνες των φοιτητικών εκλογών που λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός του νόμου διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου, και συνηγορεί υπέρ της επιβολής του νόμου της άξιας (όπως εκείνη εκφράζεται μέσα από την εξομοίωση των ορών εργασίας στην κοινωνία, την αφαίρεση από της ιδιαίτερες εργασίες κλπ).
Το κεφάλαιο μέσα από αυτήν την διεύρυνση της αφαίρεσης στο χώρο και το χρόνο κυριαρχεί στους θεσμούς της εκπαίδευσης, εδραιώνει την διαδικασία περαιτέρω ταξικοποίησης της κοινωνίας και πάνω σ' αυτή τη βάση της μορφής του μισθού -που δεν είναι τιποτ' αλλο παρά μια ακόμα μορφή της δικής του αναπαραγωγής- καταφέρνει να διαμορφώσει γενικά όρους διευρυμένης αναπαραγωγής και επιβολής όπως αυτή φαίνεται και μέσα από την εξουσία που ασκεί στο πεδίο παραγωγής.
Χαρακτηριστικό δε είναι το παράδειγμα ότι αφού μπεις στη μηχανή του φοιτητικού κιμά πρέπει επίσης να ανταγωνιστείς στην αγορά εργασίας, να γίνεις “αλεπού” και να κατατροπώσεις όχι τον ταξικό σου αντίπαλο αλλά τον συνάδελφο σου. Και η συσσώρευση διευρύνεται ως ζούγκλα ενσωμάτωσης.
Το αστικό πανεπιστήμιο δεν είναι ένα ουδέτερο πεδίο αντιπαραθέσεων όπου όποιος είναι πιο καπάτσος και συνεπής απέναντι στην ταχτική θα πείσει και του υπολοίπους.
Όσοι λοιπόν είδαν, βλέπουν και συνεχίζουν να βλέπουν στο ΦΚ γενικώς και αορίστως ένα επαναστατικό υποκείμενο που είναι σε θέση να αντιταχθεί ενάντια στον “οπισθοδρομισμό” των κομμάτων της αριστεράς και δη του ΚΚΕ προωθούν αυτήν τη γραμμή της περαιτέρω απαξίωσης των ταξικών δυνάμεων.
Ζήτω το Ταξικό Φοιτητικό Κίνημα
Ζήτω η ταξική πάλη, το ΜΑΣ και οι λοιπές δυνάμεις.
Το ξέραμε ρε μπόυ ότι το πανεπιστήμιο είναι μηχανισμός αναπαραγωγής του καπιταλιστικού καταμερισμού εργασίας.
Και ότι είναι ιδεολογικός μηχανισμός του κράτους με συγκεκριμμένους στόχους.
Και τα τελευταία χρόνια λειτουργεί και σαν επιχείρηση.
Και βέβαια οι φοιτητές είναι διαταξικό στρώμα και η απεύθυνση πρέπει να γίνεται όχι με όρους 'διαταξικού παρόντος' αλλά μελλοντικής ταξικής προοπτικής (η οποία καθορίζεται και απ'την ταξική καταγωγή).
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα του ζητάς φορολογική δήλωση του άλλου..
Η 'αφαίρεση' αυτή που περιγράφεις και η 'δημοκρατική εξομοίωση' δε γίνεται απ'το πανεπιστήμιο -πριν απο 30 χρόνια γίνονταν αυτό. Σήμερα γίνεται από τους μηχανισμούς του θεάματος.
Στις κοινωνίες της μαζικής δημοκρατίας αυτή η ναρκωτική προσομοίωση της πραγματικότητας άρχισε απ'τη δεκαετία του '70 με την κυριαρχία των οπτικοακουστικών μέσων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.
Η ψευδαίσθηση της απεριόριστης κοινωνικής κινητικότητας μεθοδεύθηκε οργανωμένα από τις κεφαλαιοκρατικές ελίτ μέσω της διαφήμισης και στηρίχθηκε στα καταναλωτικά ψίχουλα του γενικευμένου δανεισμού.
Τώρα που η φούσκα έσκασε, αλλά παρ'όλα αυτά ο πληθυσμός συνεχίζει να μαστουριάζει καθημερινά με την πρέζα του θεάματος. Τώρα που στη τσέπη δεν υπάρχει σάλιο αλλά τα καταναλωτικά ζόμπι των προλετάριων δεν μπορούν ακόμα να συνέλθουν και πέφτουν υπνωτισμένα στην αγκαλιά των κάθε είδους φασιστών. Τώρα μπορείς να καταλάβεις το πόσο σημαντική ήταν αυτή επανάσταση του θεάματος τις 3-4 προηγούμενες δεκαετίες και πού πραγματικά στόχευε.
Κάτω τα χέρια από τον γνωστό Καρδιτσιώτη dj, την προσωπικότητα κράμα σταλινικής σαφήνειας, κουκουέδικης λεβεντιάς και γνήσιας ρωμέικης κουλτούρας και ντοπιολαλιάς.
Ζήτω ο ισπανικος Μάης του 68, εν έτει
2011.Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.
Κάτω τα χέρια απο τον καρδιτσόφωνο Dj.
Ένα ποίημα αφιερωμένο για όλα τα παραπάνω αλλά και για τις φοιτητικές εκλογές και την πολύ καλή ανάρτηση του Σφυροδρέπανου.
Λουί Aραγκόν.
Πρελούδιο στους καιρούς των κερασιών.
Τραγουδώ την Γκεπεου που σχηματιζεται
στη Γαλλία αυτή την ώρα
Τραγουδώ την Γκεπεού ανάγκη της Γαλλίας
Τραγουδώ τις Γκεπεού του πουθενά και του παντού
Ζητώ μια Γκεπεού για να ετοιμάσουμε το τέλος ενός κόσμου
Ζητήστε μια Γκεπεού για να ετοιμάσουμε το τέλος ενός κόσμου
για να υπερασπιστούμε αυτούς που προδόθηκαν
για να υπερασπιστούμε αυτούς που είναι πάντα προδομένοι
Ζητήστε μια Γκεπεοΰ εσείς που σας υποτάσσουν, εσείς που σας σκοτώνουν
Ζητήστε μια Γκεπεού
Σας χρειάζεται μια Γκεπεού
Ζήτω η Γκεπεού μορφή διαλεκτική του ηρωισμού
που μπορούμε να αντιτάξουμε στην ηλίθια εικόνα των αεροπόρων
που οι ηλίθιοι τους νομίζουν ήρωες όταν σπάνε τα μούτρα τους στη γη
Ζήτω η Γκεπεού αληθινή εικόνα της υλιστικής μεγαλοσύνης
Ζήτω η Γκεπεού ενάντια στο θεό Σιάπ και τη «Μασσαλιώτιδα»
Ζήτω η Γκεπεού ενάντια στον πάπα και τις ψείρες
Ζήτω η Γκεπεού ενάντια στην κερδοσκοπία των τραπεζών
Ζήτω η Γκεπεού ενάντια στις μανούβρες της Ανατολής
Ζήτω η Γκεπεού ενάντια στην οικογένεια
Ζήτω η Γκεπεού ενάντια στους αλιτήριους νόμους
Ζήτω η Γκεπεού ενάντια στο σοσιαλισμό των δολοφόνων τύπου Καμπαγιέρο, Μπονχούρ,ΜακΝτόναλντ. Ζεργκιμπέλ
Ζήτω η Γκεπεού ενάντια σε όλους τους εχθρούς του Προλεταριάτου
ΖΗΤΩ Η ΓΚΕΠΕΟΥ
Απολίθωμα με αυτά που λες εκτίθεσαι: "Η αλήθεια είναι ως συνήθως –κεντριστική ανέκαθεν- κάπου στη μέση. Κι η πτώση των τελευταίων χρόνων έχει μάλλον να κάνει με τη σπουδάζουσα της αθήνας και τη μεγάλη κρίση που πέρασε προ τριετίας, γιατί στις άλλες πόλεις τα αποτελέσματα δεν είναι άσχημα." Δηλαδή πάνω κάτω τα αποτελέσματα στην επαρχία είναι καλά με εξαίρεση την Αθήνα λόγω των γνωστών φραξιονιστών!!!!!!!! Χα Χα Χα! Καλή φάση!!!! Η απάντηση σε λίγη ώρα!!!! Όπως επίσης και η αποκάλυψη του απολιθώματος!!!!!! Εν αναμονή λοιπόν για να τελειώνουμε.....!!!!
σιγά ρε τριανταφυλλόπουλε.. ίσα
Εγώ έχω καταλάβει ότι η σπουδάζουσα της αθήνας τα τελευταία χρόνια έχει πέσει δραματικά κι είναι λογικό να επηρεάζει πολύ το μέσο όρο.
Αν έβαζα κι ένα δεύτερο λόγο θα έλεγα ότι δεν τα πάμε πολύ καλά τελευταία στους μαθητές, που ήταν η κινητήρια δύναμη για τη νεολαία με τον αρσένη την προηγούμενη δεκαετία.
Αν ξέρεις κάτι άλλο μη μας κρατάς σε αγωνία.
Πάνω τα χέρια στον γνωστό dj από την καρδίτσα, για να τον σηκώσουμε όλοι μαζί, πάνω από την ελλάδα!
Θα μιλήσω με νούμερα.... Ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του.... Κι εσύ απολίθωμα θα κληθείς να μας εξηγήσεις για ποιο λόγο κάνεις πως δεν ξέρεις ότι πέφτουμε εδώ και τρία χρονια στο σύνολο της επαρχίας όπως και στην ίδια σου την πόλη....! Ότι δηλ. για την πτώση της ΚΝΕ δε φταίει τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από την ίδια της τη γραμμή...
Κομμάντο?
Ο Ντεμπώρ παιρνεί την θεωρία της αποξένωσης του Μαρξ και την επαναπροσδιορζει ως μία θεωρία του "θεάματος". Και οφείλω να πω οτι ως ένα βαθμό το κάνει αρκετά καλά. Ίσως απο τις καλλίτερες ρεβιζιονιστικές προσεγγίσεις στον Μάστερ.
Απο κει και πέρα σκεψου το εξής. H προσέγγιση του στηρίζεται.
1. Στις κοινωνικές επαναστάσεις στη Ρωσια και τη Γερμανία, που τις προσδιορίζει ως εργατικές.
2. Σε μία κριτικη στους Λετριστες και τους Σουρεαλιστές
3. Σε μία παραδοχή οτι το κίνημα του είναι ανώτερο απ'ολα τ'αλλα (?!?!)
4. Στο οτι κάθε είδους πράξη "τεχνης" που δεν εκγλοβίζεται στο πραγμοποιημένο οπλοστάσιο της καπιταλιστικής αλλοίωσης συνιστα επαναστατική πράξη.
Εσυ δεν βλέπεις προβλήματα συνεκτικότητας σε τετοιες τοποθετήσεις?
Συνοπτικά, δε διαφωνώ με την ανάλυση που κάνεις για το θέαμα ως μία άλλη μορφή της θεωρίας της αποξενωμένης εργασίας, οσο με τις απαντήσεις που προσπαθείς να δώσεις (o Ντεμπωρ δηλαδη). Αλλά αλλο θέμα, για άλλη συζήτηση κλπ.
Πρώτο πληθυντικό; Και δεν σου αρέσει ούτε αυτό με τους μαθητές; Ούτε η τελευταία παράγραφος. Α εσύ δεν παίζεσαι..
Αν είναι να κληθώ σε απολογία για εξηγήσεις, χρειάζομαι και δικηγόρο να με υπερασπίσει. Αλλά ο dj είναι στην καρδίτσα, κι δικός μου λείπει στο εξωτερικό. Ελπίζω να τον βρω πριν αρχίσεις την δίκη.
Περιμένεις τα μεσάνυχτα για να χει ατμόσφαιρα; Αν ναι έχω λίγο χρόνο ακόμα. Προλαβαίνω να πάρω κανα τηλ να πάρω γραμμή, ε;
Mπόυ ο Ντεμπόρ έχει σίγουρα πολλά προβλήματα. Το ίδιο το μέχρι αηδίας αφοριστικό ύφος της 'κοινωνιας του θεάματος' είναι απάλευτο. Όμως η σημασία του έργου είναι τεράστια και οι σοβιετόφιλοι νέοι μαρξιστές του ΚΚΕ κακώς δε του δίνουν σημασία όπως και σε άλλους δυτικούς μαρξιστές.
Ο Ντεμπόρ νομίζω απλά περιγράφει, δεν προτείνει λύσεις. Το μόνο που λέει είναι πως η χειραφέτηση θα έρθει από το προλεταριάτο, "την προσωποποιημένη δυναμική της ιστορίας". Τώρα το τί εννοεί ο Ντεμπορ σαν προλεταριάτο είναι κι αυτό μια άλλη κουβέρτα, άλλη ώρα, χώρα κτλ
Άσε ρε σφυροδρέπανε τους μαθητές και τα συναφή... Καλά και άγια όλα αυτά και φυσικά η κατάσταση στο μαθητικό κίνημα αποτελεί έναν σοβαρό παράγοντα διαμόρφωσης του νεολαιίστικου κινήματος και η υποχώρηση του μαθητικού κινήματος μεταγράφεται σε κάποιο βαθμό και στην κατάσταση του φοιτητικού κινήματος (σε κάποιο βαθμό). Βέβαια τις αιτίες αποδιοργάνωσης του μαθητικού κινήματος, ουσιαστικής διάλυσης των συντονιστικών του κτλ. δυσκολεύομαι να την αναζητήσω στα... πουλιά που πετάνε χαμηλά. Δε φταίει το κακό το ριζικό μας και πολύ λιγότερο ο ανύπαρκτος μισάνθρωπος θεός. Οι ευθύνες της ΚΝΕ, της ηγεσίας του Κόμματος, η αποσυνθετική του γραμμή στο κίνημα της νεολαίας συνολικά, η οποία έχει οδηγήσει σε οργανωτική διάλυση πρώτα και κύρια την ίδια την ΚΝΕ (για να τελειώνουμε με το παραμύθι! η ΚΝΕ είναι ένα μάτσο σμπαράλια) είναι το κύριο πλαίσιο, εντός του οποίου οφείλει να στραφεί κανείς αν θέλει να βγάλει ολοκληρωμένα πολιτικά συμπεράσματα. Ο αριστερισμός και η σεχταριστική τακτική είναι ο οικοδεσπότης του αναχωρητισμού από το κίνημα και ολοκληρώνεται σε έναν άγριο λικβινταρισμό (αυτό βιώνει η ΚΝΕ και οι συσπειρώσεις της σε οργανωτικό επίπεδο στη μαθητική και, ακόμη πιο βίαια και φανερά, στη φοιτητική νεολαία τα τελευταία τρία χρόνια).
Και για να τελειώνω: ρε σφυροδρέπανε φτάνει πια με την καραμέλα της "κρίσης" στη Σπουδάζουσα Αθήνας το 2008! Φτάνει πια αυτό το πιπίλισμα. Δεν βλέπεις ότι όσο και να την πιπιλάς αυτή την καραμέλα δεν λέει να λιώσει γιατί είναι ψεύτικη, σκέτο πλαστικό? Άσε την παραμύθα και την απολογητική περί "κρίσης". Στο ίδιο χωριό ζούμε όλοι.
Το γεγονός είναι ένα: η ΚΝΕ (το Κόμμα δηλαδή) επιλέγει πριν τρία ακριβώς χρόνια να αλλάξει ολοκληρωτικά τη γραμμή του στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, εκείνη τη γραμμή που για πάνω από 15 χρόνια το οδήγησε σε ασυγκράτητη άνοδο, σε κυριαρχία στο φοιτητική κίνημα, σε αποδυνάμωση του αριστερισμού και συντριβή των δυνάμεων του Συνασπισμού και διαμόρφωσε μία μαζική ΚΝίτικη οργάνωση με δεκάδες χιλιάδες μέλη. Τρία χρόνια αλλαγή γραμμής, τρία χρόνια συντριπτικής ήττας στο φοιτητικό κίνημα. Ας δώσει κάποιος λόγο πια! Αυτή είναι η "κρίση" αγαπητέ σφυροδρέπανε και αν θες να πεις κάτι (λαλίστατος και ευφυής γαρ - και το λέω χωρίς ίχνος ειρωνείας), πες μας κάτι πάνω σ' αυτό. Αλλά να τελειώνουμε με την "κρίση" και τα λοιπά. Μπαγιάτεψε πια αυτό το λιβάνι και μας πνίγει η μπόχα!
Οι εκλογές και φέτος, αλλά και όλα τα τρία χρόνια ήταν δραματικές σε απόλυτες ψήφους και σε ποσοστά, τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη την Ελλάδα. Αν δεν το ξέρεις, δεν πειράζει, μπορείς να ψάξεις και να το διαπιστώσεις. Συγχωρητέο το λάθος σου να ισχυριστείς το λάθος σου να ισχυριστείς το αντίθετο στο ποστ σου. Ελπίζω μόνο να μην είναι συνειδητό ψέμμα... Γιατί πραγματικά έχεις ξεπεράσει λίγο τα όρια.
(συνέχεια...)
Θα τα ξαναπούμε για τα πανελλαδικά αποτελέσματα πιο συγκεκριμένα, γιατί εγώ (αφού αποφάσισα να γράψω ένα σχόλιο) δεν έχω σκοπό ούτε να δημιουργήσω εντυπώσεις, ούτε να ισχυριστώ λαθεμένα πράγματα ούτε πολύ περισσότερο να πω ψέμματα.
Ως προσωρινό επίλογο σου υπενθυμίζω ότι από το 2008 έως σήμερα (3 χρόνια!) έχουμε χάσει το 40% των ψήφων μας στα ΑΕΙ και το 51% των ψήφων μας στα ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου Αττικής... Τα ποσοστά μας δε βρίσκονται εξίσου σε σοβαρή συρρίκνωση (με πολύ δραματικότερη την κατάσταση στις μεγάλες σχολές και συλλόγους). Αναφέρομαι μόνο στην Αθήνα. Μόνο φέτος, σε σχέση με το 2010, χάσαμε στα ΑΕΙ 2 μονάδες (από 14,53% πέσαμε στο 12,50%) και στα ΤΕΙ 2,5 μονάδες (από 16,68% πέσαμε στο 14,18%). Αν θες να δούμε και τα αντίστοιχα συγκριτικά των ποσοστών μας στην τριετία 2008-2011 τα νούμερα είναι ακόμη πιο δραματικά: στα ΑΕΙ Αθήνας χάνουμε 4,79 μονάδες (από 17,29% πέφτουμε στο 12,50%) και στα ΤΕΙ Αθήνας χάνουμε 5,87 μονάδες (από 20,05% πέφτουμε στο 14,18%). Αυτή είναι η πραγματικότητα και θα την δούμε σύντομα με πιο αναλυτικά νούμερα!
Όποιος δεν σκύψει με πόνο, σεμνότητα και ειλικρινή κομμουνιστική αυτοκριτική απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι το Κόμμα και η ΚΝΕ για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια (απ' όταν ξεκίνησε δηλαδή ο τιτάνιος και νικηφόρος αγώνας της "ανασυγκρότησης"), αφήνεται (συνειδητά ή ασυνείδητα) να μετατραπεί σε στοιχείο αυτή της διαλυτικής και άρρωστης κατάστασης που βυθίζεται το Κόμμα μας καθημερινά.
Θα τα ξαναπούμε λοιπόν για τις εκλογές, σιγά-σιγά καθώς θα εντρυφούμε στο μέγεθος της καταστροφής που κουβαλούν τα αποτελέσματα. Πάντα φιλικά, όμως με λύπη και οργή μαζί...
Η απορία μου σχετικά με το αν πράττεις από άγνοια ή διαστρεβλώνεις συνειδητά τα αποτελέσματα αφορούσε στον ισχυρισμό σου ότι στην επαρχία είναι καλά τα πράγματα... (Το διευκρινίζω γιατί βλέπω πως δεν το έκανα αρκετά σαφές αυτό.) Κούνια που σε κούναγε αγαπητέ εν μπλογκω αδελφέ... Θα τα πούμε όμως και με νούμερα αυτά, γιατί άγνοια ψήφων τιμωρείται και το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια...
Ψηφοι να 'ναι και οτι να 'ναι... Δεν θελω να το αναλυσω περισσοτερο, αλλα, πρωτον, εχει ο καιρος γυρισματα και ,δευτερον, ευτυχως καποιοι επιμενουν ...σοβιετικα. Γιατι να παρεις ψηφους ειναι ευκολο, να παρεις ψηφους επειδη εισαι κομμουνιστης οχι και τοσο.
Και κατι τελευταιο, ασχετο με τον σχολιασμο των φοιτητικων. Καποιοι νομιζουν οτι η νεολαια κρινεται στα πανεπιστημια.
Δηλαδη απο τους 150.000 της καθε χρονιας κρινεται στους 70.000 που περνανε στο πανεπιστημιο και συγκεκριμενα στους 10.000 που πανε σε αυτο να σπουδασουν. Αμ δε. Ειδικα για ενα ΚΚ που απευθυνεται κυριως στα λαικα στρωματα. Αρα ριχνει και αλλου δυναμεις.
Εκτός από τα πουλιά που πετάνε χαμηλά ξέχασες να πεις για τις αηδίες που έφαγαν τα αγριογούρουνα και το βαρύ στίβο. Με τη διαφορά ότι εγώ δεν τα έριξα στο κακό το ριζικό μας. Φυσικά κι είναι ευθύνη της κνε η κατάσταση στους μαθητές, όπως κι η πτώση στα πανεπιστήμια.
Αλλά είναι θεμιτό να τα ρίξουμε όλα στη γραμμή; Μία ήττα, ή ένα κακό αποτέλεσμα, οφείλεται όπως και δήποτε στη λανθασμένη γραμμή, ή στον τρόπο που την παλεύουμε; Αν φέρω ένα ιστορικό παράδειγμα και θέσω το ίδιο ερώτημα, υποψιάζομαι ότι θα απαντήσεις το δεύτερο.
Με το ίδιο ακριβώς κριτήριο, δεν θεωρώ καταστροφική τη γραμμή μας, όπως την καταλαβαίνω από διάφορες αποφάσεις και ντοκουμέντα, αλλά έχω προβληματισμούς για το πώς την παλεύουμε. Όπως είχα άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δεν το θεωρώ συνολική διαφωνία αλλά υγιές αντανακλαστικό για κάθε σύντροφο.
Δεν έχω κρατήσει τρομερή επαφή με τη σπουδάζουσα, για να μπορέσω να κρίνω εξ ιδίων πώς παλεύουμε αυτά που βάζουμε τα τελευταία χρόνια (μας, επιτροπές αγώνα κτλ). Η πολύ γενική εικόνα που παίρνω είναι ότι κάπου τα καταφέρνουμε καλύτερα και σε άλλους χώρους χειρότερα. Λίγο κεντριστικό, αλλά ως εκεί φτάνει η επαφή που κρατάω. Αν τώρα θεωρείς ότι το κείμενο έχει τον χαρακτήρα απολογητικής και δε βάζει κάποιους προβληματισμούς, υπάρχει πρόβλημα κριτηρίων και συνεννόησης. Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να συζητήσυουμε και για τα προηγούμενα χρόνια, πχ για τα κριτήρια της στρατολόγησης, ή γι' αυτό που βάζει ο τελευταίος ανώνυμος.
Στο κείμενο μίλησα για κρίση, όχι για φράξια. Η κρίση προκύπτει και απ'τα αποτελέσματα που παραθέτεις. Η ερμηνεία της είναι το ζήτημα. Δε μπορώ να πω ότι εσύ τεκμηριώνεις κάπως τη δική σου.
Ως προς την καραμέλα που λες όμως, θεωρώ πως όταν φτάνουμε στο σημείο να διαλύσουμε όβες, όπως στη νομική, αυτό έχει συνέπεις σε βάθος χρόνου, όχι σε ορίζοντα διετίας ή τριετίας.
Αν η αθήνα έχει τόσο μεγάλη πτώση, είναι σχεδόν αυταπόδεικτο ότι εκεί οφείλεται κατά κύριο λόγο και η πτώση μας πανελλαδικά. Και στην χειρότερη δείχνει ότι η τάση αυτή δεν αφορά στον ίδιο βαθμό και την επαρχία.
Ο ρίζος σήμερα δεν είχε συγκριτικούς πίνακες ανά περιοχή. Έβαλε μόνο τα φετινά. Μπορεί και να τα βάλει στη συνέχεια βέβαια. Αν όχι, υπάρχει ζήτημα.
Μια γενικη εικόνα που έχω λοιπόν, η οποία μπορεί να είναι ελλιπής ή λανθασμένη, είναι ότι στην πάτρα έχει γίνει πολύ καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια -μάλλον δεν είναι άσχετο το πέρασμα του σιδέρη- στη θεσσαλία κρατάμε υψηλά ποσοστά και στο πολυτεχνείο κρήτης είχαμε πολύ καλό αποτέλεσμα.
Στην πόλη μου έχουμε μπρεζνιεφική στασιμότητα, αλλά αυτό συνέβαινε και πριν από το 08. Φέτος δεν ήταν και τόσο άσχημα τα πράγματα πάντως -αίσθησή μου, χωρίς να το στηρίζω σε αριθμούς.
Αυτά προς το παρόν, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών τέτοιων συζητήσεων με κατεβατά σεντόνια (που παρόλα αυτά είναι ελλιπή) στο διαδίκτυο.
@μπρεζ.απολ.
ο ριζοσπαστης σημερα ειχε ενδεικτικα αποτελεσματα απο ολη την ελλαδα σχεδον εκτος απο το εμπ που τελειωσε και πρωτο πρωτο... θεουληδες!
(εαακιτικο αστειο που ακουσα εκει:η κνε βγηκε πεμπτη,μετα τη δαπ,τα εαακ,την πασπ και τον σατανα (666>661) 661 η συνολικη καταγραφη της κνε.
Η σπουδαζουσα οντως τον παιζει,και λογικα θα φανει και στην επαρχια σε βαθος χρονου,τελος παντων,δεν ειναι για το ιντερνετ αυτα...
Καταλείπω στη ραστώνη της νύχτας τη μελέτη των αριθμών... για να κάνω την αίσθησή σου νούμερα (και για τη Θεσσαλονίκη, και για τη Θεσσαλία κουτουλου). Πρόσεξε τις αυταπάτες σου πάντως. Μάλλον λόγω αυτών περιμένεις να βγάλει ο Ριζοσπάστης φέτος συγκριτικά... Λυπάμαι...(πραγματικά)
Τα πολιτικά σχόλια θα τα πούμε αύριο (μάλλον). Ωστόσο πετώντας μία "φλαπ" το συμπέρασμα σαν εισαγωγή για τα επόμενα, θα σου έλεγα από σήμερα: είναι απίθανα άκυρα όσα γράφεις και δεν απαντάς δυστυχώς σε όσα λέω. Μου προσπάπτεις μη "τεκμηρίωση" ενώ σου λέω παραπάνω από ρητά ότι αιτία είναι η αλλαγή της γραμμής μας. Μάλλον δεν θες να το πολυαγγίξεις, αλλά δεν κρύβεται αγαπητέ μου. Θα τα πούμε λοιπόν και στις λεπτομέρειές τους τα πράγματα... Α! Ας πω κι αυτό από τώρα που με τρώει... Άσε ρε σφυροδρέπανε τα μέλη της ΚΝΕ στην ησυχία τους! Μην τους κάνεις και κριτική ότι δεν κουβαλάνε τη γραμμή καλά προς τα κάτω. Τα έρμα δεν είναι ούτε το 40% αυτών που ήταν το 2008... Ναι ναι! Λυπάμαι (και πάλι!). Και να είσαι σίγουρος ότι το 60% που λείπει δεν ήταν μέλη της ΟΒ Νομικής... Η νέα "γραμμή" μας τους διέγραφε, καθώς την κουβάλαγαν... (ή πολύ απλά δεν τους οργάνωνε). Τελοσπάντων, μην παίζουμε τώρα...
Είπαμε λοιπόν... Προς το παρόν παιχνίδι με τα νούμερα!!!
1. ΑΕΙ συγκεντρωτικό Ελλάδας και μεγάλων πόλεων ΑΕΙ 2008-2011
https://rapidshare.com/files/2688376388/____________________________________________________________________________________2008-2011.xls
2. ΑΕΙ μεγάλες σχολές Αθήνας 2008-2011
https://rapidshare.com/files/79759419/_________________________________________2008-2011.xls
3. ΤΕΙ συγκριτικά 2008-2011
https://rapidshare.com/files/2543525281/____________________________2008-2011.xls
Ο δαίμονας δεν κάνει διάκριση σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και βέβαια η καλύτερή του ώρα είναι τα ξημερώματα... Μετά τη διόρθωση μερικών τεχνικών λαθών, τα λινκ είναι και πάλι διαθέσιμα προς ανά-γνωσιν και συμμόρφωσιν!
1. ΑΕΙ συγκεντρωτικό Ελλάδας και μεγάλων πόλεων ΑΕΙ 2008-2011
https://rapidshare.com/files/1114041306/____________________________________________________________________________________2008-2011.xls
2. ΑΕΙ μεγάλες σχολές Αθήνας 2008-2011
https://rapidshare.com/files/79759419/_________________________________________2008-2011.xls
3. ΤΕΙ συγκριτικά 2008-2011
https://rapidshare.com/files/2777358022/____________________________2008-2011.xls
Καλημέρα...
Τα νούμερα που λέγαμε....
Η ΚΝΕ πέφτει 3 χρονια σερί Ελλάδα, Αθήνα Επαρχία
Καλή ανάγνωση....
Α, επίσης πέφτει χειρότρα και στη φτωχολογειά των ΤΕΙ..
Καλή μελέτη....
1. ΑΕΙ συγκεντρωτικό Ελλάδας και μεγάλων πόλεων ΑΕΙ 2008-2011
https://rapidshare.com/files/1114041306/____________________________________________________________________________________2008-2011.xls
2. ΑΕΙ μεγάλες σχολές Αθήνας 2008-2011
https://rapidshare.com/files/79759419/_________________________________________2008-2011.xls
3. ΤΕΙ συγκριτικά 2008-2011
https://rapidshare.com/files/2777358022/____________________________2008-2011.xls
Ναι στη Θεσσαλία κρατάμε τα υψηλά ποσοστά μας.... πέφτουμε στο Βόλο από το 08 μόνο 5,38%...
Ναι και στα Γιάννενα κρατιόμαστε..... πτώση μόλις 4% από το 08...
Ναι στην πόλη σου έχουμε και θετικά αποτελέσματα..... μόνο 2,43% κάτω από το 08...
Καλά για ψήφους ούτε λόγος...
Τελικά για όλα φταίνε οι σ/φοι που δεν κατανοούν τη γραμμή μας. Επίσης φταίει και ο κόσμος, φταίνε και οι μεγαλοκαθηγητάδες..
Εμένα μια φορά πανελλαδικά στα αει δε μου βγάζει, αλλά μπορεί να κάνω εγώ κάτι λάθος.
Κατά τα άλλα αμοιβαία η λύπη γιατί αν είναι μία φορά δύσκολη κουβέντα στο διαδίκτυο, η κακή προαίρεση ή η έλλειψη κατανόησης, ή το δεύτερο εξαιτίας του πρώτου δεκαπλασιάζουν τη δυσκολία.
Όταν μου λες κάτι ρητά δε σημαίνει ότι το τεκμηριώνεις κιόλας. Είναι στοιχειώδες αυτό. Αλλά μπορεί να το κάνεις σήμερα (μάλλον).
Κι όταν λέω ότι δεν παλεύουμε κάτι σωστά δεν εννοώ ότι η γραμμή είναι σωστή κι οι σύντροφοι της βάσης που την εφαρμόζουν λάθος. Εννοώ ότι αυτό που βάζεις θεωρητικά -κι εμένα που το διαβάζω με βρίσκει συμφωνο σε γενικές γραμμές- το επιβεβαιώνεις ή το ακυρώνεις στην πράξη, ανάλογα πώς το παλεύεις.
Κατά τα άλλα έτσι που τα διηγείσαι για τις οργανωτικές θα τα διαβάζει κανείς άσχετος και θα νομίζει ότι είχαμε περισσότερες διαγραφές από την τασκένδη. ή θα πιάσει να λέει για σταλινικές εκκαθαρίσεις (sic) κι άλλα τέτοια. Εκτός κι αν βάζεις μέσα και τους λεγόμενος συντρόφους φαντάσματα -σαν τον κάσπερ καλή ώρα- για να σου βγει το νούμερο
Λοιπόν αγαπητέ απολιθωμένε μίσα... Η κακή προαίρεση έναντι κάποιου χτίζεται από τα πεπραγμένα του - στην προκειμένη περίπτωση από τα γραπτά σου. Δεν σε ξέρω, δεν με ξέρεις, υποφέρω (από αυτά συμβαίνουν), αλλά δεν σε βλέπω να υποφέρεις κι εσύ τόσο... Ωστόσο δεν θα μίλαγα για κακή προαίρεση απέναντί σου, μάλλον για επιφύλαξη, που προέρχεται ακριβώς από το τι γράφεις. Το λιβάνισμα της γραμμής πάντως πραγματικά με φλομώνει ώρες ώρες (καλή ώρα). Εκτός αν θεωρείς ότι και το τελευταίο ποστ σου (το ποστ εννοώ, όχι το σχόλιο) αποτελεί κριτική προσέγγιση των εκλογών, που φτάνεις να αναπαράγεις μέχρι και το αθλιέστερο ιδεολόγημα που πλασάρουν διάφοροι τύποι στο ΚΚΕ (Αλέκα, Πρωτούλης κτλ) περί άλλης ταξικής σύνθεσης... Πού ακούστηκε να τριπλασιάζεται ο αριθμός των φοιτητών τα τελευταία 15 χρόνια και η ταξική σύνθεση να βαίνει προς το χειρότερο... Για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ Ελλάδας μιλάμε, όχι για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ του πριγκηπάτου του Μονακό! Έλεος η παπαρολογία! Και το λέω και για σένα που μας το πλασάρεις έστω και στο χλιαρό. Μα τι λες ρε σφυροδρέπανε? Α, επίσης όπως είπα και όπως μπορείτε να δείτε, η πτώση στα "εργατόπαιδα" των ΤΕΙ που έχει ρίξει όλο το "βάρος" το Κόμμα και η ΚΝΕ είναι ασυναγώνιστα μεγαλύτερη ε? 51% απώλεια ψήφων στα ΤΕΙ Αθήνας μέσα σε 3 μόλις χρόνια! Να το εμπεδώσουμε αυτό! Λες να έχει γίνει τρέντι οι Εκαλιώτες να μη γουστάρουν πια UCL και American College και να τη βρίσκουν με ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας κι έτσι...? Ας διατηρήσουμε σε αυτή την έρμη ζωή κάποια στοιχειώδη επίπεδα λογικής και ας αφήσουμε τη σπέκουλα στους επαγγελματίες...
Πάντως μεγάλη γκαντεμιά... Το '08 η "φράξια" (μπουυυυυ!), το '09 η επερχόμενη κρίση, και από το '10 αλλάζει και η ταξική σύνθεση! Άντε να κάνεις επανάσταση μετά αν δεν σε θέλουν τ' άστρα! Εν πάσει περιπτώσει, τα γραφόμενά σου δίνουν σοβαρά την εντύπωση ενός απολογητή της (σε ορισμένες περιπτώσεις αφηνιασμένα τροτσκιστικής και αναρχοσυνδικαλιστικής) γραμμής του Κόμματος, ώστε, ειλικρινά, αναρωτιέται κανείς τελικά για τους σκοπούς σου... Στο λέω απλά, χωρίς εμπάθεια, αλλά αυτό είναι το περιεχόμενό των γραφομένων σου. Και άντε πάει στο διάβολο να λιβανίζεις πριν τρία χρόνια τη γραμμή, που μπορεί η φιοριτούρα και οι βερμπαλισμοί να γαργαλούσαν μερικά ανυπόμονα μάτια και αυτιά, αλλά να λιβανίζεις το εναπομείναν κουφάρι της Πανσπουδαστικής και της ΚΝΕ στο φοιτητικό κίνημα, πάει πολύ.
(έχει και 2ο επεισόδιο πιο κάτω)
(και να η συνέχεια)
Στις οργανωτικές που αναφέρω, μη σπας το μυαλό σου με τα "με" ή "χωρίς". Μιλάω απλώς στο σύνολο για "πριν" και "μετά". Οργανωτικές γαρ... Εξάλλου δεν μιλάω για νούμερα για να ψάχνεις αν αυτά περιλαμβάνουν φαντάσματα, νεράιδες και χόμπιτ. Μιλάω για ποσοστά, για να μην το χοντρύνουμε με τα νούμερα. Παρεμπιπτόντως κάπως έτσι είναι η κατάσταση και στους μαθητές... Βέβαια αν λάβουμε σοβαρά και το επιχείρημα ότι το φοιτητικό κίνημα πέφτει λόγω του μαθητικού κινήματος που πέφτει, τότε θα πρέπει να πούμε ότι το μαθητικό κίνημα πέφτει επειδή δεν έχουμε πια Νέους Πρωτοπόρους και λίγο-λίγο προς τα πίσω στην αναγωγή εις άπειρον θα φτάσουμε στο Μπιγκ Μπανκγ και θα μας κατηγορήσει το Κόμμα για καθολικισμό... Οπότε μία λύση υπάρχει: να αναζητήσει κανείς τις σοβαρές ευθύνες του Κόμματος στην αποξενωτική γραμμή του από το κίνημα και να αφήσει στην άκρη τόσο τις αναγωγές όσο και τους κακούς νεροκουβαλητές της γραμμής που όλο τους πέφτει το λαΐνι χάμω...
Οι σύντροφοι δεν διαγράφηκαν από σταλινικές εκκαθαρίσεις. Από τροτσκιστική επέλαση διαγράφηκαν. Επίσης σου είπα ότι οι διαγραφές είναι η μία όψη. Η άλλη είναι η στρατολογία. Η ΚΝΕ απλά δεν στρατολογεί πια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Λόγω του ίδιου τροτσκιστικού ελιτισμού μπλανκιστικής χροιάς. Μα καλά, τόσο πολύ σε είχε ενθουσιάσει το 10ο της ΚΝΕ, δεν θυμάσαι τι έλεγε για τις στρατολογίες? Ή μήπως νόμιζες πως εντάξει, θα γράφουμε στο συνέδριο τις παπαριές για να γουστάρουμε πως τα λέμε "επαναστατικά", αλλά στη ζωή θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη της στρατολογίας? Μπα... Είναι "επαναστατική" η εξαϋλωση της ΚΝΕ. Και εξάλλου εγώ δεν μίλησα για "εκκαθαρίσεις", μίλησα για "λικβινταρισμό", με σαφώς νοούμενο υπονοούμενο για οπορτουνισμό...
Τέλος... Ακόμη δεν τα είπαμε πολύ για τη γραμμή, αλλά δεν πειράζει. Ας αφήσουμε λίγο χρόνο ακόμη τα μάτια βυθισμένα στο σκοτάδι των αριθμών.
Τα πανελλαδικά αποτελέσματα των ΑΕΙ βρίσκονται στο πρώτο λινκ, στην πρώτη καρτέλα. Δεν υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες.
Πάντως τη μελέτη για το ποιοι σπουδαζούν και από που προερχονται δεν την έκανε η κνε. Κι εκεί φαίνεται μια διαφορά θέλουμε δε θέλουμε.
https://rapidshare.com/files/3206745590/2008-2011.rar
Εβαλα τα αρχειάκια σε ενα λινκ
για να μην υπάρχει πρόβλημα στο
κατέβασμα . Περιέχει τα 3 αρχεία
που ανέβηκαν χωριστά.
1)ΑΕΙ συγκεντρωτικό Ελλάδας και μεγάλων πόλεων ΑΕΙ 2008-2011
2)ΑΕΙ μεγάλες σχολές Αθήνας 2008-2011
3)ΤΕΙ συγκριτικά 2008-2011
Ελπίζω να είεναι ΟΚ.
κνενωμυμε τι έπρεπε δηλαδή να κάνει η κνε και δεν το έκανε, ή τι δεν έπρεπε να κάνει; Μίλα λίγο ξεκάθαρα, γιατί λες συνέχεια λάθος γραμμή και λάθος γραμμή αλλά δεν μας λές ποια είναι η σωστή γραμμή. Αν έχεις βρει την μαγική φόρμουλα που θα μας πάει στην λαοκρατία μη την κρατάς για τον εαυτό σου.
Οχι ρε γαμωτο.... Παλι διαλυομαστε....
genika einai logiko na allazei siga siga h kopinwnikh sun8esh mesa sto panepisthmio.
den einai allwste opws to '70, pou mia oi spoudes shmainan se megalo ba8mo douleia meta. etsi siga siga kai apo fetos hdh olo kai ligotera paidia erxontai na spoudasoun.
etsi kia alliws se megalo ba8mo auta pou sumbainoun sto panepisthmio einai antanaklash tou moudiasmatos pou uparxei auth th stigmh sth koinwnia.
Φυσικά και αλλάζει η κοινωνική σύνθεση (και για τους λόγους που λέει ο ανώνυμος) και ως αποτέλεσμα έχει τα πανεπιστήμια να γεμίζουν με παιδιά από τα λαϊκά στρώματα, για τα οποία η ανώτατη εκπαίδευση ήταν τις δεκαετίες του '70 και του '80 άπιαστο όνειρο, το οποίο κατάφερναν να ζήσουν μονάχα ελάχιστα παιδιά προερχόμενα από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η μαζικοποίηση των πανεπιστημίων κατά τις 2 τελευταίες δεκαετίες ενίσχυσε κατά δεκάδες χιλιάδες την παρουσία παιδιών από εργατικές-λαίκές οικογένειες στο φοιτητικό πληθυσμό. Είναι αναμφισβήτητο ότι το πανεπιστήμιο των δεκαετιών πριν το '90 αντανκλούσε ελάχιστα την κοινωνικοταξική διάρθρωση της Ελλάδας, καθώς τα μεσαία και αστικά στρώματα αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι των φοιτητών. Το σημερινό πανεπιστήμιο με τους εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές αντανακλά αντιθέτως πολύ πιστότερα τους συσχετισμούς της κοινωνίας. Αντίστοιχα μπορεί κάποιος να το σκεφτεί αυτό σε σχέση με την πορεία μαζικοποίησης των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών. Είναι δυνατόν να υποστηρίξει κανείς ότι η μαζικοποίηση έφερε μεταβολή της κοινωνικής σύνθεσης εις βάρος των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων? Θα άγγιζε τα όρια της γελοιότητας και του παραλογισμού κάτι τέτοιο. Το ίδιο όμως ισχυρίζεται η Αλέκα ή ο Πρωτούλης (και βέβαια ο ΝΑΡιτοχώρος και οι λοιπές "ταξικές" γκρούπες, για να μην το ξεχνάμε!) ως προς τα πανεπιστήμια. Δεν ξέρω τι εξυπηρετεί αυτή η σπέκουλα. Το μόνο που βλέπω να υπονομεύει είναι την ίδια την ικανότητα κρίσης των κομμουνιστών και να προσπαθεί να κρύψει κάτω από αυτή την άθλια ψευτιά την καταστροφικότητα των επιλογών του Κόμματος.
Είναι όμως ακόμη σημαντικό να μην παραβλέψει κανείς κάτι που ήδη επεσήμανα: ότι η κατάσταση στα ΤΕΙ επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι αυτός ο χυδαίος (με την έννοια του χυδαίου υλισμού...) αναγωγισμός της πολιτικής συνείδησης στην ταξική καταγωγή (ούτε καν στην ταξική θέση) μεταφυσική και πλήρως αποτυχημένη αντιληψάρα, η οποία δεν έχει τίποτα κοινό με το μαρξισμό-λενινισμό και την οποία δεν σκαρφίστηκαν βέβαια η Αλέκα και ο Πρωτούλης, αλλά αντιθέτως πολλοί ζαλισμένοι εργατιστές ασπάστηκαν μέχρι τώρα στο διάβα όλου του 20ου αιώνα...
Νομίζω ότι πρέπει να τελειώσει αυτό το αποκρουστικό ψέμα περί "κοινωνικοταξικής σύνθεσης των ΑΕΙ". Από μέρους μου κλείνω οριστικά τη συγκεκριμένη κουβέντα γιατί νομίζω ότι υποτιμάμε (τουλάχιστον) τη νοημοσύνη μας αν την συνεχίσουμε...
Καταρχάς να συχγαρώ τον redboy Για τις εύστοχες παρατηρήσεις του όσον αφορά τη φύση, το ρόλο και τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για το φοιτητικό κίνημα.
Κατά δεύτερον, ας μη ξεχνάμε πως η Πανσπουδαστική τη δεκαετία του 1980 ήταν πρώτη δύναμη...ε και; τι άλλαξε; που είναι όλοι αυτοί; οι εκλογές λοιπόν δεν έιναι αυτοσκοπός και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντοτε οι καλύτεροι δείκτες αξιολόγησης μιας πολιτικής. Υπάρχουν αξία τα ποσοσοτικά, αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία του κινήματος. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε ή να μας προβληματίζουν οι εκλογές.
Τρίτον: οι εκλογές στα πανεπιστήμια βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την εξέλιξη της επιροής του ΚΚΕ στη κοινωνία γενικότερα, η οποία, αν και όχι θεαματική, ωστόσο είναι γεγονός. Γιατί υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της κοινωνίας και του φοιτικού κινήματος;
Πτώση είχε επίσης φέτος η ΑΡΕΝ. Τα ΕΑΑΚ περίπου στα ίδια
Να γράψω κι εγω το σχόλιό μου μια και άνοιξα την κουβέντα απ'το προηγούμενο ποστ.
1. Ολες οι αναλύσεις που προσπαθούν ευθύγραμμα να εξηγήσουν την άνοδο η την πτώση της Αριστερας η του φ.κ βάσει ταξικής ανάλυσης των φοιτητών συνήθως βγάζουν μπαρούφες δεδομένου ότι οι φοιτητές δεν εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία επομένως δεν μπορούν να ενταχθούν σε τάξεις με τον ίδιο τρόπο που εντάσσονται αυτοί που μετέχουν στην παραγωγή. Η λογική της ταξικής καταγωγής είναι ότι να'ναι και διαχρονικά έχει χρησιμοποιηθεί από πόλλες εκδοχές της Αριστεράς για να μπαλώσει τις αδυναμίες της πολιτικής της γραμμής -συνήθως-. Η λογική της ταξικής προοπτικής καθώς και η ενιαιότητα του φοιτητικού σώματος σε ζητήματα σπουδών αλλά και εργασιακής προοπτικής αντίθετα απαντάει καλύτερα για να ερμηνεύσουμε τις κινήσεις των μαζων. Μερικές παρατηρήσεις που σε μεγάλο βαθμό τις έβαλε και ο ΚΝεώνυμος και απο την 1η λογική δεν εξηγούνται με τιποτα.
1. Γιατί τις δεκαετίες 60 και 70 το φοιτητικό σώμα παρόλο που προερχόταν από ανώτερα μικροαστικά ή καθαρά αστικά στρώματα είχε καλύτερα αντανακλαστικά και η Αριστερά κατέγραφε μεγαλύτερη επιρροή από την δεκαετία 00 - 010 με σαφώς λιγότερα 'ταξικα παιδιά' στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
2. Ποιάς τάξης είναι οι χιλιαδες δαπιτοπασπίτες που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια - σεντόνια κόντρα στα 'ταξικά παιδια' της ΠΚΣ που συνήθως είναι αρκετά λιγότεροι; Είναι αστοί οι μέν και οι άλλοι εργάτες ή μήπως η συντριπτική πλειονότητα των μεν -πασπιτοδαπίτες- είναι ιδεολογικά πλανημένη έιναι παιδιά της ΤΑΞΗΣ μας; εγώ υποστηρίζω το 2ο. Το 1ο άλλωστε βγάζει ότι η ταξική σύνθεση στο πανεπιστήμιο είναι ανάποδη σε σχέση με την κοινωνία.
3. Πως εξηγούνται οι πανφοιτητικές εκρήξεις; Απ'τις μικρότερες με τα πιο μικρά και συντεχνιακά χαρακτηριστικά ,ν.715 φκ 88 -89 κ.α μέχρι το Πολυτεχνείο, πως μπορεί να ενοποιείται η νεολαία σε αγωνιστική κατεύθυνση ΚΑΘΟΛΙΚΑ αρκετές φορές, από την στιγμή που οι αντιθέσεις αστών - εργατών αναπαράγονται γραμμικά στο Πανεπιστήμιο όπως την κοινωνία;
4. Υπάρχει κάποια διαχρονική στρατηγική του κεφαλαίου σε σχέση με την εκπάίδευση κ την ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ γνώσεων κ δεξιοτήτων; Συνεχώς το κεφάλαιο μετατρέπει το σχολειο, το πανεπιστήμιο σε πιο ταξικό, προσπαθώντας να αποκόψει την πρόσβαση τόσο των γνωσεων όσο και των δεξιοτήτων απο την εργατική τάξη, ή υπάρχουν κάποια δομικά στοιχεία στην καπιταλιστική εκπαίδευση διαχωρισμός εκπαίδευσης - παραγωγής και κάποια άλλα τα οποία αλλάζει το κεφάλαιο ανάλογα τις προατεραιότητές του; Πχ μπορεί και χωρίς να υπάρχει η πίεση του κινήματος να ανοίγει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκποαίδευση. -Απ'τον Αρσένη και μετά άνοιξαν περίπου 300 σχολές σε ΑΕΙ ΤΕΙ και το ΚΚΕ και διαφοροι ΚΚΕδογενεις, τροτσκιστες, Συνασπισμενοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι εκλειναν οι πορτες της τριτοβάθμιας για την εργατική ταξη- . Περαστικά
Θ.Τ
Και μερικές βασικές εκτιμήσεις:
Απ'το 10ο συνέδριο της ΚΝΕ και τις θέσεις φαίνεται η απαξίωση του φκ και η 'στροφή' στην εργαζόμενη νεολαία. Αυτό από το κείμενο των θέσεων αλλά και από τις έξω τοποθετήσεις ντύνεται με ένα 'μανδύα ταξικότητας' του στυλ στην παραγωγή είναι η πραγματική ταξική πάλη, κ.α Και όντως ενώ το τελευταίο ισχύει δεν υπάρχει όμως λόγος για να υποτιμάται το 1ο. Μάλλον το ΚΚΕ θεωρεί ότι στον χώρο της εργαζόμενης νεόλαίας υπαρχει πιο ευνοικό έδαφος για πολιτική και οργανωτική ανασυγκροτηση του Κομματος από τον βουρκο του ΑΕΙ ΤΕΙ με πασπιτοαδπιτοεακιτοαρενίτες -κατά το 5 κόμματα 2 πολιτικές.- Στο φοιτητικό ποντάρει ότι αν περάσει η αναδιάρθρωση έτσι όπως έχει εξαγγείλει το υποργείο Παιδείας όντως θα υπάρχει ζήτημα φοιτητικού συνδικαλισμού και το ΜΑΣ επιτέλους θα μεταφραστεί σε ΝΕΑ συνδικαλιστική δομή.. Ηττημένη λογική γιατί ακριβώς πατάει στην ήττα και την προυποθέτει - να μην πω την στηριζει - για να υλοποιήσει το δικό της σχέδιο χωρίς να αναγνωριζει ότι η διάλυση των ενιαίων φοιτητικών συλλόγων θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ πλήγμα για τον φοιτητικο συνδικαλισμό. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο απ'την στιγμή που δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι είναι εντός των φοιτητικών συλλόγων κ διαδικασιών και όχι εκτός εντός και εναντίον. Χαχα που φθάσαμε. Οσο για το τελευταίο φρούτο που ψιλά χοντρά μας λέει 'έλα μωρε και το '80 είμαστε πρώτοι και τι πετύχαμε ?' θα άπαντησω ως εξης αν και η συγκυρία έχει αλλάξει δραματικά - και επομένως και τα διακυβεύματα-. Στην Γαλλία 20 χρόνια μετά τον Μάη του 68 και τα πανεπιστήμια είχαν αξιολογηθεί, οι φοιτητές είχαν γίνει ρομποτάκια, τα πτυχία τους είχαν αποσυνδεθεί από την εργασιακή προοπτική και είχαν μετακυλισθεί στο τρελοκομείο που λέγεται 'αγορα εργασίας' κ.α. Στην Ελλάδα καποια πέρασαν αρκετά αργότερα και κάποια δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα. Το τι σημαινει αυτό για το λαικό κίνημα δεν θα το εξηγήσω. Περαστικά λοιπον. Οσο για το καταπληκτικό επιχείρημα 'κι άλλοι Αριστεροι δεν τα πήγαν καλα' θα πω το κυρίαρχο κατ'αρχήν κ το δευτερεύον για οντερβ.
Το κυρίαρχο: Εάν είσαι μέλος του Κόμματος ή της ΚΝΕ και 1 χρόνο μετά το μνημόνιο, 1 χρόνο μετά την μεγαλοιώδη συγκέντρωση του ΚΚΕ -15 Μαη - είσαι ικανοποιήμενος απο την ανασυγκρότηση - απαντηση του λαικού κινήματος και τον ρόλο της πρωτοπορίας τότε συνέχισε να σκέφτεσαι όπως σκέφτεσαι και πράξε όπως έπραττες. Αν όχι τουλάχιστον προβληματίσου και μην βαφτίζεις το ψαρι κρέας.
Και το οντεβρ. Μ'αρεσει ο πήχυς που βάζεις -τι έκανε η ΑΡΕΝ -. Η ΤΕΛΕΙΩΣ εκλογική συγκόληση του μακαρίτη ΣΥΡΙΖΑ και η πτώση της. Καλά φαντάζεσαι να ανέβαιναν αυτοί και να έπεφτε η ΠΚΣ; Το χειρότερο θα'ταν ότι πάλι κάποιοι θα έβγαιναν και θα προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα...
Θ.Τ
Κάποιοι, πιο παλιοί, βλέπανε που πάει το πράγμα από το 2005. Αλλά τότε, ήμαστε μικροί και αθώοι και δεν δίναμε σημασία, ούτε διαβάζαμε ανάμεσα από τις λέξεις.
Ας σκύψουμε λοιπόν στην πείρα της ανασυγκρότησης, όπως γράφει το άρθρο στο δημόσιο διάλογο εν όψει της Συνδιάσκεψης για τη Νεολαία (2005)...
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3072554&publDate=23/10/2005
να και μια γνησια υλιστική απάντηση σ όλα σας τα ερωτήματα http://youtu.be/gRVHW7i4YQI
Άχρηστη επισύμανση αλλά είναι μια από τις πιο σοβαρές κουβέντες που έχουν γίνει στο μπλογκ, που στα σχόλια τουλάχιστον δεν μένει μόνο στην Εσπρέσσο και το κουτσομπολιό αλλά πιάνει και πιο σοβαρά θέματα γραμμής. Ελπίζω να μην σταματήσει εδώ!
Επίσης τα αρχεία έχουν κάποια λάθος ποσσοτά ελπίζω όχι ηθελημένα.
Ο από πάνω Ανώνυμοσ
Φίλε ανώνυμε εγώ νομίζω ότι τα αρχεία δεν έχουν κάποια λάθος ποσοστά... Είναι καλά προσεγμένα και τσεκαρισμένα. Βεβαίως το σφάλλειν παραμένει ανθρώπινο, οπότε αν θεωρείς ότι υπάρχουν λάθη, πες μας και κατ' ευθείαν ποια νομίζεις ότι είναι αυτά. Τώρα αν τυχόν γράφει στις καρτέλες ότι χάσαμε 4.912 ψήφους πανελλαδικά στα ΑΕΙ μεταξύ 2008-2011 και εσύ νομίζεις ότι χάσαμε 4.911, ε μπορεί και να γλίστρισε κάνα κουκί απ' τη γάστρα. Αλλά μη διακωμωδήσουμε στο τέλος την κατάσταση... Οι χιλιάδες ψήφοι που έχουν χαθεί και τα ποσοστά που έχουν καταποντιστεί είναι δυστυχώς πραγματικά. Αν έχεις κάποια παρατήρηση για κάποιo ενδεχόμενο μικρό λάθος, πες την απλά και ωραία, γιατί αλλιώς φαίνεσαι σαν να πας να δημιουργήσεις εντυπώσεις, όταν μου λες γενικά υπάρχουν "κάποια λάθος ποσοστά", χωρίς να μας λες ποια νομίζεις ότι είναι αυτά, και επιπλέον μου προσθέτεις με καχυποψία "ελπίζω να μην είναι ηθελημένα"... Για να τελειώνουμε: ψήφοι και ποσοστά είναι σωστά και επιμελώς ελεγμένα ξανά και ξανά. Όλα υπάρχουν δημόσια και μπορεί να τσεκαριστούν απ' τον καθένα.
Ο Ρίζος έχει σήμερα και τις εκτιμήσεις για τις εκλογές δια γραφίδος Σιδέρη.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6259262&publDate=22/5/2011
Δεν θα επέτρεπα καν στον εαυτό μου να πέσει τόσο χαμηλά ώστε να μπλεχτεί στην αντιπαράθεση με έναν τέτοιο θλιβερό ιεροκήρυκα, ο οποίος στην εκτίμηση των εκλογών δεν αναφέρει καν ότι πέσαμε (!!!) (για τρίτη χρονιά μάλιστα!), αλλά το αποσιωπά και μάλιστα κοτσάρει και πάλι πίνακες χωρίς συγκριτικά, μην τυχόν και μάθει και κάνα παπουδοσυντροφάκι (που θα διαβάσει σίγουρα τον Κυριακάτικο Ρίζο) την καταστροφή που έχουν επιφέρει στην ΚΝΕ και τους πάρει στις ΚΟΒ στο κυνήγι. Το ψέμμα δεν ταιριάζει στο Κόμμα μας. Οι κομμουνιστές έχουν μάθει να μην κρύβουν ποτέ τα λάθη τους σαν τη σκόνη κάτω απ' το χαλί. Ντρέπομαι απ' την ντροπή τους... Ας είναι...
Φίλε κνεώνυμε (θα μπορούσες να σκεφτείς και το μωραΐτης για ψευδώνυμο),
αναρωτιέσαι για τους σκοπούς μου, αλλά οι δικοί σου είναι μάλλον φανεροί. Δε θες να τεκμηριώσεις αυτά που λες, ούτε σε ενδιαφέρει να πείσεις κάποιον, (ούτε εμένα, πόσο μάλλον τους οργανωμένους συντρόφους). Απλά χτυπάς κι όποιον πάρει ο χάρος. Εμπάθεια μεγαλύτερη κι από τον χειρότερο αριστεριστή.
Κι αν θεωρείς το αρχικό κείμενο λιβάνισμα της επίσημης γραμμής, δε μπορώ να σε βοηθήσω. Ο χειρότερος τυφλός είναι αυτός που δε θέλει να δει. Κι εσύ βλέπεις γύρω σου εχθρούς-φαντάσματα. Ο εχθρός είναι αλλού, δεν είναι εσωτερικός.
Αν τελικά πας στο πολιτικό (ίσως σήμερα) μπροούμε να μιλήσουμε και για άλλα θέματα: για το τι έκανε η θριαμβεύουσα γραμμή το 2006, για τις στρατολογήσεις, για την επαφή που κρατούσαν μετά τη σπουδάζουσα οι σφοι κτλ.
Κι ένα -φαινομενικά- άσχετο κείμενο από το σημερινό ρίζο με γενικότερο ενδιαφέρον.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6259141&publDate=22/5/2011
Η εξήγηση για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών είναι πολύ απλή.
Η τελευταία χρονιά που η ΚΝΕ ασχολήθηκε σοβαρά με τις φοιτητικές εκλογές ήταν το 2008. Από τότε δίνει όλο και λιγότερη σημασία. Το βάρος το ρίχνει στους νέους εργαζόμενους. Ακόμα και μια βδομάδα πριν τις εκλογές. Εάν έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον με τις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα ποσοστά της ΠΚΣ θα ήταν 18% σε ΑΕΙ και ΤΕΙ πανελλαδικά.
Μπορεί να διαφωνήσει κανείς με αυτή την τακτική. Μπορεί να θεωρεί πως δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στους νέους εργαζόμενους. Άλλο θέμα αυτό. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι η πραγματικότητα.
Red Ghost
apoli8wma diakrinw mia koinh mas agaph gia ton mailh. pragmatika pantws einai o kurios eklaikeuths ths grammhs genikotera mesw ar8rwn kai oxi monon twra pou paizoun polu ta istorika! einai krima pou den grafoun perissotera stelexh pantws...
Πάντος όσοι λένε ότι και την δεκαετία του 80 που είμασταν πρώτοι δεν έγινε τίποτα,ας θυμηθούν την γραμμή που υπήρχε τότε στο κόμμα και μετά να βγάλουν το συμπέρασμα γιατί δεν έγινε τίποτα.Όσο το ότι δεν υπάρχουν ταξικά παιδιά στα αει και τει,όσοι το λένε απλά κοροιδεύουν τον εαυτό τους.
"να αναζητήσει κανείς τις σοβαρές ευθύνες του Κόμματος στην αποξενωτική γραμμή του από το κίνημα και να αφήσει στην άκρη τόσο τις αναγωγές όσο και τους κακούς νεροκουβαλητές της γραμμής που όλο τους πέφτει το λαΐνι χάμω..."
Mια χαρά στο πολιτικό το πήγε. Ο σφυροδρέπανος διαβάζει μονο αυτα που θελει
@κνενώνυμε
ξαναρωτάω γιατί απάντηση δεν πήρα.
Πες μας τι θες να κάνει η ΚΝΕ. Γιατί το να βγάζεις έναν αδικαιολόγητο για τις διαστάσεις του θέματος πεσιμισμό χωρίς να λες τίποτα το παραγωγικό δεν βοηθάει πουθενά. Αν θες να κλάψεις την μοίρα σου, πάνε σε μια γωνιά και άσε μας ήσυχους.
Σύντροφοι θα συμφωνήσω με την λογική που λέει πως:
1. Η ταξική σύνθεση σε αει-τει είναι μια χαρά για τους κομμουνιστές που έχουν σοβαρή στρατηγική και τακτική.
2. Ο αντίπαλος, δουλειά του είναι να προσπαθεί να κρατά τους συσχετισμούς προς όφελός του. Δική μας δουλειά είναι το άντίθετο, οι συσχετισμοί να αλλάξουν προς όφελός μας. Η αποτυχία να γίνει αυτό , βαραίνει πρώτα και την οργάνωση που αποτυγχάνει.
Η περίοδος λοιπόν είναι ευνοϊκή από κάθε άποψη, εκτός από μια: Υποστηρίζω πως κυρίως η ΚΝΕ/ΠΚΣ, η ΑΡΕΝ και δευτερευόντως η ΕΑΑΚ έχουν λαθεμένη γραμμή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Σε ποια ζητήματα;
α. Η ΠΚΣ/ΚΝΕ έχει βαθιά σεχταριστική γραμμή όσον αφορά τις συμμαχίες και βαθιά διαλυτική γραμμή όσον αφορά το φοιτητικό/σπουδαστικό κίνημα: ¨οσον αφορά τις συμμαχίες, εάν θέλουμε να ανατραπέι το μνημόνιο στις σχολές και συνολικά η καπιταλιστικη αναδιάρθρωση, πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας πως χωρίς ΜΕΤΩΠΟ της Αριστεράς σε ΑΕΙ/ΤΕΙ πάνω στη λογική του "μετώπου παιδείας-εργασίας-δημοκρατίας" που θα παλέυει για τις συγχρονες αναγκες των φοιτητών/σπουδαστών, αυτή η ανατροπή θα μείνει στα χαρτιά!
β. Ταυτόχρονα, ο οργανωτικός ιστός του φοιτητικού κινήματος πρέπει να μείνει ενιαίος. Η λογική της ΚΝΕ είναι λαθεμένη γιατί: Στην κρίση του φ. κινήματος η απαντηση δεν είναι μια κομματική δομή που θα υποκαταστησει την υπάρχουσα. Με αυτήν την τακτική απλά η ΚΝΕ απομονώθηκε και θα απωμονωθεί παραπέρα από φοιτητές και σπουδαστές.
Η ΕΑΑΚ από την άλλη χρειάζεται να:
α. Επιλέξει καθαρα και με σαφήνεια την τακτικη συμμαχιών όπως προανέφερα. Το κάνει αλλά με ελλειπή τρόπο.
β. Ψρειάζεται να απορρίψει οποιαδήποτε κατάλοιπα "αυτονομίας" που είχε για χρόνια και να κατανοήσει βαθιά την αναγκη για κεντρική πολιτι΄κη προοπτική. Πράγμα που σημάινει να φτιαχτεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις σχολές ΑΕΙ/ΤΕΙ ως το πολιτικό μέτωπο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς σε αυτά. Η ΕΑΑΚ είναι η πολιτικοσυνδικαλιστική κίνηση η οποία κάνει εφόλης της ύλης πολιτική αλλά με άξονα την εκπαίδευση. Δεν ταυτίζεται με την αντίστοιχη κίνηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, διότι η ΕΑΑΚ σε ΑΕΙ/ΤΕΙ πρέπει να φιλοδοξεί να εγκολπώσει ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ κομμάτια φοιτητών/σπουδαστών απο αυτα που αντιστοιχούν στο πολιτικό μέτωπο ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
ΕΠίσης, το να αναφέρονται επιχειρήματα του στυλ΄"η ΚΝΕ κάνει δουλειά στους νέους εργαζόμενους για αυτό και δεν ασχολείται με τις φ. εκλογές", είναι βαθιά αποπροσανατολιστικό και λαθεμένο γιατί:
α. Δεν έρχεται σε καμμία αντίθεση η δουλειά στα ΑΕΙ/ΤΕΙ με την δουλειά στο εργατικό. Αντιθέτως η μια δουλειά συμπληρώνει την άλλη μιας και το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των αποφοίτων ΑΕΙ/ΤΕΙ στην εργατική τάξη εντάσσονται. Συνεπώς, το επιχείρημα αυτό που φέρνουν σύντροφοι της ΚΝΕ, είναι διατρητο.
β. ΑΠό όσο βλέπω, ούτε και στο εργατικό κάνει κάποις σοβαρή δουλειά η ΚΝΕ.
Ρε ορφανέ, αυτό που παραθέτεις είναι αφοριστική αναφορά. Τεκμηρίωση όπως το καταλαβαίνω εγώ, δεν είναι. Στον κόκκινο δρόμο θέλεις να απαντήσεις;
Αλίμονο που δε θα συμφωνούσε ο παύλος από την εαακ/ανταρσύα (ε σόρι αλλά νισάφι πια με αυτό το κνε/πκς. Λες και την αρεν την αναφέρεις ποτέ ως αρεν/συριζα, ή την πασπάρα ως πασπ/πασοκ).
Μια άλλη άποψη για την κατάσταση στο φ. κίνημα εδώ:
http://www.xekinima.org/arthra/view/article/foititikes-ekloges-2011-apotelesmata-kai-symperasmat/
"Η ΠΚΣ/ΚΝΕ έχει βαθιά σεχταριστική γραμμή όσον αφορά τις συμμαχίες και βαθιά διαλυτική γραμμή όσον αφορά το φοιτητικό/σπουδαστικό κίνημα"
Το ερώτημα είναι με ποιον να συμμαχήσει. Η αδυναμία συμμαχιών αποτελεί 100% ευθύνη των άλλων δυνάμεων και ΟΧΙ της ΠΚΣ/ΚΝΕ. Όσοι έχουν παρουσία στα φοιτητικά γνωρίζουν πολύ καλά το γιατί: Η "γενική γραμμή" των αριστεριστών (ΕΑΑΚ και ακόλουθοι) είναι αλλάζουμε τη γραμμή μας όπως μπορούμε για να διώξουμε τους ΚΝίτες. Οι αριστεριστές ταλαντεύονται ανάμεσα σε κεντροαριστερές και αναρχόφιλες θέσεις: Τους βλέπεις μέσα στα ΔΣ και στα όργανα συνδιοίκησης να κάνουν εξ αριστερών κριτική στο σύστημα και στους καθηγητές, και μπορείς να τους δεις με πλαίσιο-γραμμή αναρχόφιλη-αντιεξουσιαστική να κατεβαίνουν στο δρόμο σε πορείες που καλούν φίλοι της σέχτας, της συνωμοσίας κι εγώ δεν ξέρω ποιου άλλου. Η γραμμή δεν είναι σταθερή ανά χώρο/σχολή. Προσαρμόζεται στη δυναμική της ΠΚΣ: Τεντώνεται και μαζεύεται μόνο και μόνο για να διώξει την ΠΚΣ.
Το φοιτητικό κίνημα είναι νεκρό από τη δεκαετία του '90. Το μόνο που μπορούμε να χρεώσουμε στον Περισσό είναι πως άργησε να το καταλάβει. Ήδη οι καταλήψεις του 2001 που ήταν ΔΑΠιτοκινούμενες και ΔΑΠιτοκρατούμενες έπρεπε να αποτελέσουν αφορμή για να δοθεί η γενική γραμμή οικοδόμησης του ΜΑΣ στα βήματα του ΠΑΜΕ. Άργησαν λόγω.. αδράνειας (συν το γεγονός ότι η ανασυγκρότηση μόλις στο 8ο συνέδριο -2001- ολοκληρώθηκε). Το 2006 ήρθε το "κύκνειο άσμα" του φοιτητικού συνδικαλισμού, οι τελευταίοι σπασμοί του νεκρού πριν ξεψυχήσει, και φυσικά ΔΕΝ έδωσε τη γενική γραμμή για το ΜΑΣ (πολύ καλώς κατά τη γνώμη μου, αφού αν το έκανε τότε πράγματι θα ήταν διασπαστική/σεχταριστική). Το ερώτημα δεν είναι κατά πόσον η γραμμή εγκατάλειψης του συνδικαλισμού ως έχει σήμερα και η οικοδόμηση του ΜΑΣ είναι σωστή ή όχι, αυτό το απαντάει η πραγματικότητα η ίδια. Το ερώτημα είναι εάν όντως άργησε, εάν μπορούσε να αποφευχθεί η αργοπορία, και πώς θα γίνει τώρα να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της αργοπορίας.
Φίλε σφυροδρέπανε νομίζω ότι άρχισες να ταράζεσαι... "Εμπάθεια μεγαλύτερη κι από τον χειρότερο αριστεριστή." χεχεχε! Γιατί? Εννοώ, γιατί ταράζεσαι? Δεν είπα ενδεχομένως όσα θα ήθελες να ακούσεις, αλλά σε όσα είπα, ήμουν αποδεικτικός. Επίσης όσα συζητούνται έως τώρα παραμένουν εξόχως πολιτικά. Λίγο-λίγο τα συζητάμε, λίγο-λίγο τα χωνεύουμε. Πολύ ανυπομονησία αγαπητέ μου. Επίσης διάφορες πλευρές βγαίνουν μέσα από τη γενικότερη κουβέντα (δεν αναφέρομαι βέβαια στο τελευταίο ποστ του Μπουρνούκιου, με το οποίο φυσικά και δεν συμφωνώ, γιατί είναι από άλλο αριστερίστικο πλανήτη...). Τι περιμένεις να σου γράψω δηλαδή? Μανιφέστο? Αν ήθελα να γράψω μανιφέστα, θα έφτιαχνα δικό μου μπλογκ ή σάιτ. Δεν έχω ούτε κατά διάνοια τέτοια πρόθεση. Απλώς με προκάλεσε η κουβέντα στο μπλογκ σου και μέσα στη στεναχώρια και στην τσαντίλα μου είπα να γράψω μερικές σκέψεις, γιατί έχω ογκώσει απ' τη βλακεία και την προσπάθεια εγκληματικού κουκουλώματος της κατάστασης.
Δεν μας είπες όμως τίποτα για το ότι το άρθρο του Σιδέρη δεν λέει κουβέντα για πτώση και βέβαια δεν δίνει συγκριτικούς πίνακες '10-'11. Είχες πει μάλιστα προχτές ότι αν δεν το κάνει ο Ρίζος (να δώσει συγκριτικά), τότε αυτό θα ήταν "ζήτημα"... Δηλαδή αν σου πω ότι το κάνεις γαργάρα, θα φταίει η προκατάληψή μου? Και μάλιστα μου προσάπτεις εμένα τα περί εμπάθεις μεγαλύτερης κι απ' τον χειρότερο αριστεριστή, προφανώς και με αφορμή αυτά που είπα και "στόλισα" το άρθρο του Σιδέρη... Μα τι να σου πω?
Ωστόσο βλέπω ότι χρειάζεσαι μία σύνοψη και κωδικοποίηση (ίσως και λίγο παραπάνω ανάλυση) των δύο στοιχείων της τακτικής του Κόμματος στα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν αναδειχθεί έως τώρα. Ας είναι λοιπόν. Πρώτα στα γράφω σε μπούλετς και μετά τα συζητάμε και λίγο παραπάνω. 1. τα ζητήματα διαγραφών/στρατολογιών/οργανωτικής αντίληψης, 2. τα ζητήματα κοινωνικοταξικής σύνθεσης των πανεπιστημίων και του συναρτώμενου με αυτού προσανατολισμού δουλειάς της ΚΝΕ. Ως προς το "1": η ΚΝΕ είναι οργανωτικά διαλυμένη, στην Αθήνα και στην Ελλάδα, στη Σπουδάζουσα και στους μαθητές (και φυσικά και στην εργαζόμενη νεολαία!). Η ΚΝΕ διαγράφει χωρίς να παλεύει να κερδίσει τους συντρόφους και δεν στρατολογεί. Αυτό δεν συμβαίνει απλά. Εκπορεύεται α) από την αντίληψη ότι η ΚΝΕ πρέπει να είναι μία μικρή ευέλικτη οργάνωση επαναστατών (κάτι σαν μπλανκιστική λέσχη - τα ίδια βέβαια λένε και για το Κόμμα - μην παραλείπεις να διαβάζεις Μπέλλου! Μιλάμε για καλτ "αριστερό" οπορτουνισμό), β) από την αντίληψη ότι για να οργανωθεί ένας πιτσιρικάς στην ΚΝΕ θα πρέπει να έχει επιτύχει τους 12 άθλους του Ηρακλή (να ξέρει μαρξισμό-λενινισμό, να γνωρίζει το σύνολο της πολιτικής του Κόμματος, να διαβάζει Ριζοσπάστη, να διακινεί Οδηγητή, να κάνει οκονομικές εξορμήσεις κτλ κτλ - όλα αυτά προτού οργανωθεί...!). Αυτές τις προϋποθέσεις θα πρέπει τώρα να τις έχουν τα 14χρονα... τα 15χρονα... τα 16χρονα κτλ. Έτσι βέβαια δεν φτιάχνεις ΚΝΕ, ούτε ΟΚΔΕ-Σπάρτακο δεν φτιάχνεις. Κοντεύουμε... Η απόδειξη στις σχολές και στους δρόμους. Σε παρέπεμψα για τα παραπάνω στα ντοκουμέντα του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, αλλά ούτε αυτό σου έκανε... Για να σουμάρουμε: η ΚΝΕ καρκινοβατεί οργανωτικά τόσο στις Σπουδάζουσα όσο και στις μαθητικές οργανώσεις. Στην εργαζόμενη νεολαία δε, ούτε λόγος να γίνεται. Αυτό μπορεί κάποιος με στοιχειώδη συμμετοχή στο κίνημα έστω και μόνο την προηγούμενη δεκαετία του 2000 να το διαπιστώσει δια γυμνού οφθαλμού στην παρουσία της νεολαίας στις μεγάλες κινητοποιήσεις και στις κομματικές συγκεντρώσεις χθες και σήμερα. Ούτε "πληροφορίες" χρειάζεται κανείς, ούτε ιδιαίτερη ευφυία. Την κατάσταση τη γνωρίζει ο ταξικός αντίπαλος πολύ καλά, καταγράφεται κάθε φορά ξανά και ξανά στις κάμερές του. Μόνο σε ένα μεγάλο κομμάτι των οργανωμένων δυνάμεων και των οπαδών παραμένει ακόμη θολό. Αλλά τα ζητήματα στρατολογίας συνδέονται ευθέως και με το 2ο μπούλετ.
(και συνεχίζω...)
(εδώ τα λοιπά...)
Ως προς το "2" λοιπόν. Στο ιδεολόγημα περί κοινωνικοταξικής σύνθεσης των πανεπιστημίων και διάρθρωσής τους ως κατεξοχήν μικροαστικού χώρου αναφέρθηκα ήδη. Και είπα ότι δεν θα επανέλθω (θου Κύριε!). Με βάση αυτή την αντίληψη το Κόμμα και η ΚΝΕ δεν απευθύνονται ενιαία στη νεολαία και στους φοιτητές στην κατεύθυνση διαμόρφωσης φοιτητικού κινήματος, εφόσον η πλειοψηφία είναι κατ' αυτούς αστοί και μικροαστοί. Αυτό ενισχύεται βέβαια από την εργατίστικη αντίληψη, η οποία δεν λύνει ούτως ή άλλως το ζήτημα της δουλειάς των κομμουνιστών στα μικροαστικά στρώματα ως ένα καθήκον συνδυαστικό με το καθήκον της δουλειάς στην εργατική τάξη, αλλά αντιθέτως βλέπει σε αντιπαράθεση τη δουλειά στην εργατική τάξη με τη δουλειά στα μικροαστικά στρώματα. Όμως α) οι φοιτητές δεν έχουν ούτως ή άλλως ταξική θέση ούτε ταξική διάρθρωση, αλλά μονάχα ταξική καταγωγή και ταξικό προορισμό. Το να θεωρεί κάποιος ότι η ταξική θέση κατακτάται χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου στην παραγωγική διαδικασία αλλά μόνο από τις έμμεσες κοινωνικές και ιδεολογικές αναπαραστάσεις στο μυαλό του (το ύψος του χαρτζιλικιού που παίρνει από τη μάνα του και τις εκτιμήσεις του για το μέλλον) αποτελεί απλά ιδεαλισμό, ξένο με κάθε μαρξιστική-λενινιστική ανάλυση. β) οι φοιτητές των ΑΕΙ και πολύ περισσότερο των ΤΕΙ προέρχονται ούτως ή άλλως από εργατικά και φτωχά λαϊκά στρώματα και εκεί θα καταλήξουν, άρα η μαζική και ενιαία δουλειά μέσα σε αυτούς πατάει πάνω στις (έμμεσες) κοινωνικές (ταξικές) εμπειρίες τους και τους προετοιμάζει αγωνιστικά για το μέλλον τους. Η ΚΝΕ απευθύνεται όμως τα τελευταία 3 χρόνια ΜΟΝΟ στους φοιτητές των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζει το φοιτητικό κίνημα ενιαία (οργανωτικά ενιαία), να μην προσπαθεί να το οργανώσει σε αυτή τη βάση, να φλερτάρει με την οργανωτική του διάσπαση (που ξεκίνησε ήδη από το ΤΕΙ Λαμίας και θα συνεχιστεί ακάθεκτη), να απέχει από τις μαζικές διαδικασίες του (Γενικές συνελεύσεις) και βέβαια το αναπόφευκτο παρεπόμενο είναι η ερήμωση των συσπειρώσεων της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, η οργανωτική διάλυση της Οργάνωσης (είπαμε ε? -60% περίπου) και βέβαια ο εκλογικός καταποντισμός των δυνάμεών μας. γ) Συνάρτηση των παραπάνω αποτελεί και το γεγονός ότι τα μέλη της ΚΝΕ μετατρέπονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς σε περιοδεύοντα θίασο, ο οποίος, αντί να κάνει εξορμήσεις στα αμφιθέατρα και να οργανώνει άπαυστα των αγώνα των φοιτητών, περιδιαβαίνει τα εργοστάσια και κάνει εξορμήσεις στους εργάτες σαν ιεραπόστολοι στην Αφρική του καπιταλισμού. Είναι αστείο, αλλά και τραγικό. δ) Να μην ξεχάσουμε να ξαναπούμε (πόσο άλλο «τεκμηριωτικός» να γίνω ρε μίσα?) ότι ο χυδαιο-υλιστικός αναγωγισμός της πολιτικής συνείδησης στην κοινωνική καταγωγή έχει αποτύχει οικτρά, ακόμη και με τις αναλύσεις του ίδιου του Κόμματος (δηλ. ΤΕΙ εργατιά-ΑΕΙ μικροαστοί), στην περίπτωση των ΤΕΙ! Η παρωδία μετατράπηκε σε τραγωδία (πολύ διαλεκτικό μου ακούστηκε αυτό…).
Τη σύνδεση αυτών των δύο βασικών πυλώνων αντιλήψεων (οργανωτική αντίληψη για την ΚΝΕ, ανάλυση της κοινωνικής διάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) με το σύνολο της δουλειάς μας καθημερινά επιτελεί φυσικά το ΜΑΣ. Αλλά την ανατομία της συμπύκνωσης της γραμμής μας σε αυτό το μόρφωμα θα την αφήσω για μια άλλη φορά (ίσως) (α και μην κοροϊδεύεις τα «ίσως» μου και τα «μάλλον» μου... τα κοτσάρω γιατί δεν ξέρω αν δεν θα βαρεθώ να ξαναγράψω...). Προς το παρόν πάω να πιάσω βάρδια στο ταξί μέχρι τα ξημερώματα…
ΥΓ Ο τρότσκας ο Μαΐλης σου αρέσει πάντως μια χαρά ε? Σου άρεσε και αυτό που έλεγε και στο άρθρο του την προηγούμενη Κυριακή? "Η στρατηγική των σταδίων στις διάφορες μορφές της δεν επιβεβαιώθηκε και σε σειρά άλλων χωρών, όπου τέθηκε ως στόχος η δημιουργία των λεγόμενων αντιμονοπωλιακών κυβερνήσεων. Προϊόντα αυτής της στρατηγικής είναι και οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις που γνωρίσαμε στην Ιταλία (Πρόντι και Ντ' Αλέμα), στη Γαλλία (Ζοσπέν) και αλλού." Α ρε Λένιν με τις "Δύο τακτικές", α ρε ΚΔ, α ρε Δημητρόφ, α ρε Στάλιν... Οπορτούνες... Ρε ούστ!
"Το φοιτητικό κίνημα είναι νεκρό από τη δεκαετία του '90."
"Το 2006 ήρθε το "κύκνειο άσμα" του φοιτητικού συνδικαλισμού, οι τελευταίοι σπασμοί του νεκρού πριν ξεψυχήσει"
"Ήδη οι καταλήψεις του 2001 που ήταν ΔΑΠιτοκινούμενες και ΔΑΠιτοκρατούμενες έπρεπε να αποτελέσουν αφορμή για να δοθεί η γενική γραμμή οικοδόμησης του ΜΑΣ στα βήματα του ΠΑΜΕ."
-Επιτέλους! Γνωρίσαμε, έστω και ιντερνετικά, έστω και ως 'ανώνυμο', την προσωποποίηση του σοφού συνθήματος:
ΟΥΤΕ ΣΚΛΗΡΑ ΟΥΤΕ ΜΑΛΑΚΑ
ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΚΝΕ ΜΕΤΑ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ!
Καλά ρε μάγκες τις φοιτητικές εκλογές περιμένατε για καταλάβετε οτι το φοιτητικό κίνημα δεν τραβάει;
Τόσο καιρό που δεν κουνιέται φύλλο δεν λέτε τίποτα.Αλλά τώρα με τα αποτελέσματα ο βασιλιάς είναι γυμνός.
Το ιδεολόγιμα περί ταξικής σύνθεσης στα πανεπιστήμια ώς αιτία του εκλογικού αποτελέσματος/κατάστασης του φοιτητικού κινήματος που το λέει η ΚΝΕ;Αν μπορεί κάποιος να δώσει ένα λινκ.
Τα πανεπίστημια και τα Τ.Ε.Ι δεν είναι κλεισμένα σε γυάλα.Απο εδώ προκύπτει και το πρώτο ερώτημα.Γιατί ενώ το εργατικό κίνημα κάνει βήματα,το νεολαιίστικο και πρώτα και κύρια το φοιτητικό δεν συμβαδίζει.Είναι ένα ερώτημα που το έβαλε και η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα πριν απο μερικές μέρες σε μια ομιλία της.
2ο.Η ΠΚΣ όντως πέφτει για 3η χρονιά.Αυτό θα απασχολήσει πρώτα και κύρια μέλη της κνε και τους ψηφοφόρους της ΠΚΣ.Απο την άλλη πλευρά δεν βλέπω κάποια δύναμη με "ανατρεπτικό λόγο" να ενισχύει τις δυνάμεις της.
3ο.Οι Εαακ και οι λοιποί δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με την δική τους στασιμότητα και την πτώση της Πκς.
Η ψήφος στην Πκς είναι σαφώς ποιο "δύσκολή",διότι η Πκς βάζει ένα σωρο θέματα στο τραπέζι,ενώ πληρώνει σε ένα βαθμό την απολιτικοποίηση, καθώς είναι συνδεδεμένη πολιτικά με κοινοβουλευτικό κόμμα.Αυτή την απολιτικοποίηση(π.χ όλα τα κόμματα τρώνε λεφτα,είστε όλοι ίδιοι κ.τ.λ)-η οποία είναι έντονη στη φοιτητική νεολαία,δείγμα της πολιτικής ανωριμότητας της-η ΠΚΣ την πληρώνει περισσότερο απο όλους.Γιατί οι μεν ΔΑΠ-ΠΑΣΠ παίζουν το χαρτί της φιλικής ψηφου,το χαρτι του εκφοβισμού και της συνδιαλλαγής,οι δε ΕΑΑΚ και λιγότερο Αρεν το χαρτί της ανεξαρτησίας και του ακυδεμόνευτου.(αλήθεια απο ποιόν?).
Αυτά δεν τα λέω για να δικαιολογίσω καμιά πτώση.Απλά θέλω να τονίσω ότι η ψήφος στην ΠΚΣ είναι η πιο συνειδητή-πολιτική ψήφος.Γεγονός που μπορεί σήμερα να μην βολεύει εκλογικά καθώς το φοιτητικό κίνημα είναι σε ύφεση,αλλά στο μέλλον μπορεί να αποδώσει.
Ο Σφυροδρέπανος έγραψε την άποψη του και με βάση ή αφορμή αυτή γράφουμε και οι υπόλοιποι.Επίσης ο Σφυροδρέπανος για τους περισσότερους εδω μέσα δεν είναι ανώνυμος,οι περισσότεροι γνωρίζουμε το ονοματεπώνυμο του.
Φίλε Κνεανώνυμε μπορεί να έχεις χίλια δίκια για αυτά που λές,αλλά το ύφος τα νεύρα σου και η αδικαιολόγιτη επίθεσή σου στο Σφυροδρέπανο είναι ανέντιμα και ίσως ύποπτα.
Ασε που το Κνεανωνυμε δεν μου κάθεται καλά.Όταν εκτοξεύεις τετοιες κατηγορίες να το κάνεις επώνυμα.Αλλιώς είσαι Κνεκουκουλοφόρος.
Και δεν ξέρω κανένα κνίτη με κουκούλα.
ΚΟΜΜΑΝΤΟ, αυτοϊκανοποιήσου με τις εξυπναδούλες και τα χαζοσυνθηματάκια, αλλά απάντηση δεν έδωσες. Λογικό, γιατί δεν έχεις.
Το φοιτητικό κίνημα πέθανε τη δεκαετία του '90. Από τον Τεμπονέρα και μετά το φοιτητικό κίνημα δεν κατόρθωσε να πετύχει τίποτα απολύτως. Όχι απλά να κερδίσει κάτι παραπάνω, αλλά ούτε να αποτρέψει την σταδιακή επέλαση των αντιδραστικών αλλαγών. Η κατάσταση στην ΕΦΕΕ (νεκρή από το '95) είναι πολύ χαρακτηριστικό δείγμα.
Από το 2000 η ΠΚΣ σηκώνει στις σχολές συστηματικά το θέμα Μπολώνια, κι όμως το "φοιτητικό κίνημα" δεν αφομοίωσε την καπιταλιστική στρατηγική, ενώ στο νεκροκρέβατο του 2006-07 οι όποιες αναφορές στη Μπολώνια έγιναν μόνο "παρεμπιπτόντως", ως υποχώρηση των αριστεριστών όταν η ΠΚΣ αποφάσισε να μπει στα κοινά πλαίσια και για να μην κατηγορηθούν αυτοί τώρα για "διασπαστική τακτική".
Η δε Μπολώνια έχει εφαρμοστεί πλήρως και με τον πιο "ελληνικό" τρόπο που θα μπορούσε, ώστε τελικά όλοι να είναι ευχαριστημένοι: Γεμίσαμε μεταπτυχιακά ειδίκευσης, παραμάγαζα διαφόρων καθηγηταράδων, τα πτυχία των οποίων θεωρούνται στα περισσότερα τμήματα ως προϋπόθεση για διδακτορικό. Αποτέλεσμα?
- Η μεν φοιτητική "αριστερά" πανηγυρίζει που "δεν πέρασε η Μπολώνια", γιατί δεν έσπασαν τα πτυχία σε 2 κύκλους, και είμαστε πλέον η μόνη χώρα εντός ΕΕ που δίνει 4ετη και 5ετη Bachelor, και συνεχίζουμε άλλα 2 χρόνια για το Master (σύνολο 6-7 χρόνια για ένα Master που στην ΕΕ παίρνουν στα 4-5).
- Οι καθηγηταράδες πανευτυχείς αφού στα μεταπτυχιακά τους μαγαζάκια κάνουν πραγματικά ό,τι μα ό,τι γουστάρουν, κανένας δεν ασχολείται μαζί τους, γιατί μετά το προπτυχιακό ο συνδικαλισμός πεθαίνει.
- Η ΕΕ ευχαριστημένη, γιατί δύο κύκλους ήθελε, δύο κύκλους πέτυχε.
- Οι αστικές κυβερνήσεις ευχαριστημένες κι αυτές για τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας (παράταση σπουδών τουλάχιστον κατά 2 χρόνια ακόμα).
Το φοιτητικό κίνημα όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για τα παραπάνω, αλλά δεν έχει καν πλήρη και σαφή εικόνα της κατάστασης.
Εάν διαφωνείς σε κάτι από τα παραπάνω, με χαρά περιμένω να ακούσω τις διαφωνίες, θα χαρώ να με διαψεύσεις και το λέω ειλικρινά.
Το ξαναλέω: Εάν κριτικάρω (συναγωνιστικά, καλοπροαίρετα και συντροφικά) την ΚΝΕ για κάτι, είναι που άργησε να δώσει τη γραμμή για συγκρότηση του ΜΑΣ. Κατά τη γνώμη μου η ιστορία του ΜΑΣ θα 'πρεπε να είχε ξεκινήσει το 2001, αμέσως μετά την λήξη των τότε καταλήψεων και την τότε ήττα. Εντοπίζω την αιτία της αργοπορίας στα γενικότερα μειωμένα αντανακλαστικά του Περισσού και στην αδράνεια που εμφανίζει. Δεν με απογοητεύει όμως αυτό, διότι δεν οφείλεται σε λάθος γραμμή αλλά σε φανερή υποκειμενική αδυναμία, το οποίο λύνεται, και μάλιστα όποιος παρακολουθεί την αρθρογραφία στο Ρίζο εδώ και 2 μήνες βλέπει ότι το Κόμμα το έχει καταλάβει και ήδη ξεκίνησε συστηματική δουλειά πάνω στο ζήτημα.
Κοντός ψαλμός αλληλούια, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση πολύ σύντομα θα δούμε τα θετικά αποτελέσματα της συγκρότησης του διακριτού πόλου στους φοιτητές.
KNEωνυμε αν εισαι οργανωμενος βουλωστο και πες τα εκει που πρεπει, πρωτον επειδη ειναι υπερβολικα σοβαρα και δευτερον επειδη ειναι αντικαταστατικο αυτο που κανεις. Αν δεν εισαι σου ζητω χιλια συγνωμη, αλλα μπορεις να σταματησεις να χυνεις τα κροκοδειλια δακρυα σου τωρα γιατι πλημμυρισαμε και στο κατω κατω, παρα τη σοβαροτητα με την οποια θες να περιβαλλεις τα λεγομενα σου (τα οποια αφορουν πολυ σημαντικα ζητηματα βεβαια), τα ιδια σου τα λεγομενα και η εφηβικου επιπεδου αυταρεσκεια με την οποια μιλας δειχνουν οτι, οχι απλα δεν θελεις να συμβαλλεις καπου θετικα, αλλα μιλας μονο και μονο για να σηκωσεις αμμο.
Α ρε ΚΝΕ... Καθε χρονο διαλυεσαι....
Θα μπορούσα να το συζητήσω μαζί σου το θέμα σε θεωρητικό επίπεδο.
Γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα με τα ξεσπάσματα του ελληνικού φ.κ. που δεν σταθεροποιούνται πολιτικά σε μια σοβαρή διαχρονική πλατφόρμα αντιπαράθεσης με το αστικό μπλοκ και γ'αυτό όντως η αναδιάρθρωση έχει προχωρήσει παρ'ολη την ηρωική παρουσία αυτών των κινημάτων.[αν και εδώ πρέπει να δούμε 1)την 'προσωρινή' φύση του υποκειμένου φοιτηταριάτο και την αντικειμενική αναγκαστική δυσκολία μεταβίβασης μιας αγωνιστικής 'παράδοσης' και 2)την αντικειμενική -και καθόλου τυχαία-καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης σε σχέση με την ευρώπη, τυχαίο δε νομίζω]
Αλλά δεν θα το κάνω φίλε.
Γιατί είσαι αφοριστικός και φανατικός και ξερόλας.
Και είσαι όλα αυτά γιατί είσαι ένας ΠΟΥΘΕΝΑΣ. Και για πουθενάδες δε θα χαλάσω φαιά ουσία. Και είσαι πουθενάς γιατί δεν ήσουν ποτέ στο φ.κ. Ήσουν οριακά στο πολυτεχνείο. Στον 815 το '79 πήρες το μέρος του κράτους. Το 91 δεν ήσουν. Το '95 με το γιωργάκη δεν ήσουν. Το 2001 δεν ήσουν. Το μαηιούνη δεν ήσουν και όταν τ'αποφάσισες μόνο πρόβλημα δημιουργούσες.
Τώρα λοιπόν που ανένηψες απ'το κώμα βρίσκεσαι σε μια, με φροϋδικούς όρους, κατάσταση υπεραναπλήρωσης και ξαφνικά τ'ανακάλυψες όλα, κάνεις την αναλυσάρα σου για το μηδεν εις το πηλίκο όσον προηγήθηκαν και -τυχαίο?- εσύ δεν ήσουν εκεί, και έχεις και τη γραμμάρα για το ΜΑΣ.
Ψάξε αλλού για κουβέντα. Ή αμα θες τράβα μέχρι το Χημείο να δεις αν έρχομαι.
Να δεχτώ όλες τις αιτιάσεις του Κνεανωνυμου αν και το τελευταίο για τη στρατολογία και τις κατηγορίες για λικβινταρισμό επειδή τα κριτήρια αποδοχής ενός μέλους είναι πιο αυστηρά μάλλον σαν ανέκδοτο μου ακούγεται.
Ποια είναι η ερμηνεία για το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα βράζει και (εστω δειλά) στις περ. εκλογές αποδοκίμασε και τα 2 κόμματα του δικομματισμού αυτό δεν αντανακλάται στα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών. Πως εξηγείται η παντοδυναμία και αντοχή της ΔΑΠ ανεξαρτήτως καιρού ακόμα και την εποχή της Γιαννάκου.
ΚΟΜΜΑΝΤΟ, αυτά τα "θα μπορούσα να... αλλά δεν..." να τα λες εκεί που σε παίρνει. Η ουσία είναι πως απάντηση δεν δίνεις σε τίποτα, και κατά βάση εσύ είσαι που αφορίζεις και δείχνεις πρόσωπο "ξερόλα".
Άντε, περιμένω την τοποθέτησή σου σε θεωρητική βάση. Αν έχεις τέτοιο πράγμα δηλαδή. Και υπόσχομαι να ακολουθήσω.
Μέχρι στιγμής δεν μίλησα θεωρητικά, παρέθεσα μόνο μια σειρά από αντικειμενικά γεγονότα:
α) το ότι οι αντιδραστικές αλλαγές έχουν περάσει ολοκληρωτικά, και μάλιστα σου ανέλυσα και με ποια μορφή πέρασαν, και σε τι διαφέρει από τη μορφή των άλλων κρατών της ΕΕ
β) το ότι το φοιτητικό κίνημα όχι μόνο δεν τις εμπόδισε, αλλά στο σύνολό του δείχνει να μην έχει καν συναίσθηση του ότι έχουν περάσει
Δέχομαι κάθε αντίρρηση για τα παραπάνω και είμαι πρόθυμος να αναθεωρήσω αν μου αποδείξεις ότι κάνω λάθος.
Θα απαντήσεις επιτέλους για την ουσία του θέματος?
Αν το κάνεις, μετά μπορούμε να περάσουμε και σε θεωρητική κουβέντα. Έχω μια σειρά από σκέψεις, όχι ακόμα ολοκληρωμένη άποψη. Αποφεύγω να τις αναφέρω για τον απλούστατο λόγο ότι, πριν περάσουμε σε αφαιρετικά σχήματα και θεωρίες, πρέπει να μιλήσουμε για τα ίδια τα γεγονότα, κι απ' ότι δείχνεις δεν αποδέχεσαι ούτε αυτά.
Μα εδώ δεν τα βρίσκουμε ούτε στα βασικά, στα αντικειμενικά γεγονότα: Εσύ μιλάς για "αντικειμενική -και καθόλου τυχαία-καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης σε σχέση με την ευρώπη", χωρίς βέβαια να το στηρίζεις κάπου, κι εγώ σου είπα για ολοκληρωτική εφαρμογή της αναδιάρθρωσης από την πρώτη κιόλας στιγμή: 1999 υπογράφηκε η Μπολώνια, και ήδη από το 2000 είχαμε τα πρώτα "μεταπτυχιακά ειδίκευσης", ενώ το 2001 "ανωτατοποιήθηκαν" τα ΤΕΙ.
ΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΑΚΑ ΠΑΙΖΕΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ?ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΤΣΑΙΟΙ? Ε ΡΕ ΓΕΛΙΑ! ΕΠΕΣΕ Η ΠΚΣ ΤΡΙΤΗ ΧΡΟΝΙΑ Ε? ΕΝΤΑΞΥ ΛΥΠΗΡΟ ΔΕΝ ΛΕΩ. ΓΙΑ ΚΟΨΤΕ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ?...
@ ΚΟΜΜΑΝΤΟ
"...Στον 815 το '79 πήρες το μέρος του κράτους...'
Κάνε μας τη χάρη, ρε φίλε, που με την απόσταση των 30 χρόνων, προσπαθείς να παραμυθιάσεις πιτσιρικάδες εδώ μέσα!
Τα Χριστούγεννα του 79, ήταν η μοναδική χρονιά , που δεν πήγαμε για γιορτές στα σπίτια μας, εμείς οι επαρχιώτες που σπουδάζαμε στην Αθήνα,
αφού ΟΛΑ τα μέλη της ΚΝΕ και οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους της Πσκ είμασταν μέσα στις σχολές στις καταλήψεις για τον ν.815.
Στις συνελεύσεις, τότε, κατέβαιναν δύο πλαίσια: ΚΑΤΑΛΗΨΗ με τα ΔΣ και την ΕΦΕΕ ή ΚΑΤΑΛΗΨΗ με Συντονιστικές Επιτροπές.
Χαρακτηριστικά να σού αναφέρω, ότι στη Νομική, μπαίνοντας από Σόλωνος, αριστερά ήταν η κατάληψη της Σ.Ε. Νομικού (περιβραχιόνια κόκκινα με άσπρα γράμματα) και δεξιά-σημειολογικό έτσι- η κατάληψη των Δ.Σ. Πολιτικού, Οικονομικού και Φιλοσοφικής (περιβραχιόνια άσπρα με κόκκινα γράμματα, για να ξέρουμε ποιός είναι ποιός), μετά από αποφάσεις των αντίστοιχων συνελεύσεων.( η ΚΝΕ υποστήριζε το πλαίσιο ΔΣ-ΕΦΕΕ)
Σε μιά εποχή, που η βασική ιδεολογική διαφωνία, μέσα στα ΑΕΙ, ήταν το ποιός είναι καλύτερος Μαρξιστής-Λενινιστής(!), στα επαρχιακά γραφεία τους, το ΚΚεσ είχε αφίσες του Λένιν(!-ολόσωμες, που τις είχαν βρεί;), το Πασοκ αφίσες του Μάρξ και οι ΠΠΣΠ και ΑΑΣΠΕ έπαιρναν 10% στις φοιτητικές εκλογές, (ΔΑΠ δεν υπήρχε, έτσι κι αλλοιώς),σε αυτή την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε κίνηση ανεξάρτητων και αυτόνομων ή επί τω συντομότερο "αναρχοαυτόνομων"(sic),
σε αυτή την εποχή, λοιπόν, είμασταν ΟΛΟΙ μέσα στις καταλήψεις.
Συζητούσαμε, ακούγαμε μουσική, βλέπαμε ταινίες ("η κόρη μου η σοσιαλίστρια" με τη Βουγιουκλάκη στη ΦΜΣ, όπως λέγαμε τότε το αμφιθέατρο της Σίνα), παίζαμε ξύλο, πολύ ξύλο (Χημείο και αλλού),
όμως είμασταν ΜΕΣΑ, όλοι, και μαζί τους και ολόκληρη η ΚΝΕ.
Είναι άλλο τα διαφορετικά πλαίσια και το ξύλο και άλλο αυτό που λες εσύ.
Που θα μας πείς, ότι πήραμε το μέρος του κράτους...
Ανόητε...
Φίλε Μωραΐτη,
Έχεις παραδεχτεί μόνος σου δυο-τρεις φορές μέχρι τώρα την οργή σου και τη τσαντίλα σου, οπότε θα μπορούσα να πω ως προς την ταραχή, ότι κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Αλλά ας μην ρίξουμε τόσο το επίπεδο, αυτά τα «μην ταράζεσαι» είναι για μικρά παιδιά κι εντυπώσεις του πόλου.
Δεν ειρωνεύομαι τα «ίσως» σου, τις προθέσεις σου προσπαθώ να καταλάβω.
Δε θες να ανοίξεις κουβέντα για τα ιστορικά, αλλά να πεις ότι ο μαΐλης είναι τρότσκας. Χύνεις χολή για αλέκα, πρωτούλη, σιδέρη, όπως δε θα ‘κανε ούτε ο χειρότερος αριστεριστής. Δεν πρόκειται να πείσεις κανέναν έτσι –αν σε ενδιαφέρει καθόλου να το κάνεις. Μόνο στον χώρο του βουρνούκιου θα βρεις ευήκοα ώτα. Κι είναι κρίμα, γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι όλα είναι ρόδινα, και θα μπορούσε να γίνει καλή συζήτηση.
Αλλά είναι δύσκολο να γίνει. Όταν μόνος μου λέω ότι ο ρίζος δεν έβαλε συγκριτικούς πίνακες με τα περσινά αποτελέσματα κι εσύ μου λες ότι το κάνω γαργάρα, υπάρχει χοντρό πρόβλημα συνεννόησης. Όταν γράφω ότι η ταξική αναγωγή δεν είναι ασφαλές κριτήριο για γενικές ερμηνείες κι εσύ μου λες ότι το αναπαράγω και το πλασάρω ως επιχείρημα, μία από τα ίδια. Κι επειδή δεν σε θεωρώ ανόητο, άλλο είναι αυτό που σε τυφλώνει.
Για τους δύο πυλώνες που βάζεις.
Η ταξική σύνθεση ούτε εμένα με έπειθε ως επιχείρημα, αλλά έχω μιλήσει με πολλούς συντρόφους που με βεβαίωναν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν δέκα χρόνια πριν που μπήκαμε εμείς, ότι οι ταξικοί φραγμοί είναι πιο έντονοι και τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών λιγότερα. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει, αλλά όσοι σύντροφοι το λένε πρέπει και να μπορούν να το στηρίξουν με στοιχεία, στατιστικές κτλ. Σε κάθε περίπτωση δε μπορεί να ερμηνεύσει την πτώση στα τει, και τα ψηφοδέλτια της δαπασπ που είναι γεμάτα από λαϊκά παιδιά. Αλλά αν ισχύει είναι λάθος να το αγνοούμε. Τα επίσημα κείμενα πάντως δεν αναφέρονται σε αυτή την παράμετρο για το αποτέλεσμα των εκλογών.
Για το δεύτερο. Στη θεσσαλονίκη έχουμε ζήσει το παράδειγμα των γιατρών, το 03’. Πρώτοι σε όλους τους δείκτες, βιογραφικά, οδηγητής, εκλογές, κτλ. Αλλά το πράγμα ήταν «σάπιο» κι η φούσκα έσκασε. Δεν το λέω για να κάνω παραλληλισμούς και γενικεύσεις (εξάλλου δεν είχαν φύγει όλα τα παιδιά από την ίδια σκοπιά τότε, και σίγουρα δεν είχαν όλα την ίδια κατάληξη). Θέλω να πω όμως ότι οι αριθμοί, αν κι είναι χρήσιμο εργαλείο, μπορεί να λένε μόνο ένα μέρος της αλήθειας.
Αυτά από προσωπική εμπειρία. Στα υπόλοιπα μπορώ να μεταφέρω γνώμες συντρόφων, τους οποίους εμπιστεύομαι, όχι προσωπικά βιώματα. Μου έχουν πει μεταξύ άλλων ότι στρατολογούσαν με όρους σεκίτη (καλημέρα, τι κάνεις, θέλεις να μπεις στο σεκ;), κόσμο που δεν είχε διαβάσει το καταστατικό. Ή ότι πολλοί σφοι είχαν χαλαρούς οργανωτικούς δεσμούς, χάνονταν μετά τη σπουδάζουσα, και δεν τους βρίσκαμε πουθενά (πόσο μάλλον τα ψηφοδέλτια κτλ). Πέρα από το να τα αναπαράγω όμως, δε μπορώ να πω τίποτα παραπάνω γι’ αυτά.
Τα υπόλοιπα εν καιρώ -αν και, ούτε εγώ μπορώ να εγγυηθώ ότι δε θα βαρεθώ να συνεχίσω. Καλή βάρδια.
Για να κάθεστε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα (και να κάθομαι κι εγώ, κι έχω και δουλειά) πάει να πει γίνονται σημαντικές διεργασίες :) κρατώ τον εξαιρετικό χαρακτηρισμό "είσαι ΠΟΥΘΕΝΑΣ" (όχι βεβαίως για το πρόσωπο, αλλα για τον ίδιο τον χαρακτηρισμό)! Γαμάτος!
Για τον Ανώνυμο που θεωρεί ότι έχουν περάσει οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Κατ'αρχήν οι αναδιαρθώσεις δεν ξεκίνησαν με την Μπολόνια και την Πράγα ούτε σταμάτησαν κι εκεί. Το ελληνικό πανεπίστημιο λοιπόν σε αντιθεση με τα ευρωπαικα. ΓΕΝΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ 10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1. Δεν διαγράφει φοιτητές έχει ψηφισθει δεν έχει εφαρμοστεί.
2. Δεν υπάρχουν κανονισμοί λυκειοποίησης των σπουδων. Οριο απουσιών στις διαλέξεις υποχρεωτικό ωράριο παρακολούθησης 7 ωρών / μέρα κ.ο.κ
3. Δεν αξιολογείται - στο σύνολο -του κι ούτε η οποια διαδικασία αξιολόγησης εχει πιέσει τα ιδρύματα για αναδιαρθρώσεις ακριβώς γιατί δεν είναι συνολική
4. Εχει Ασυλο
5. Αν και σε μεγάλο βαθμό έχουν αποσυνδεθεί τα πτυχια απ'τα εργασιακά δικαιώματα δεν έχει περάσει η λογικη της απόκτησης ECTS για την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων. Απέχουμε επίσης έτη φωτός απ'την νεοφιλελευθερη ονείρωξη διαφορων αγγλικων κ αμερικάνικων πανεπιστημίων, τα επαγγελματικα και τα εργασιακά δικαιωματα να προστιθενται η να ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ανάλογα τιςδιαθέσεις της αγορας.΄Πχ Χειρουργείς 30 κεφαλακια το μηνα; παρατείνεις την αδεια του νευροχειρούργου. Δεν χειρουργεις; Λυπάμαι ξεπέφτεις σε νευρολόγο και διαφορα άλλα πολύ ομορφα
6. Κανένα πανεπιστήμιο δεν κατέρτισε ποτέ 4 ετές πλανο ΜΑΖΙ με εσωτερικό κανονισμό
7. Απαγορεύεται η ίδρυση Ιδιωτικών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
8. Η αναλογία επιστημών / σχολών είναι αρκετά καλή. Σε πολλές χώρες οι ανθρωπιστικές επιστήμες ΦΛΣ, Κοινωνιολογια, κ.α δεν ξεπερνουν το 1 με 2% των σχολών. Το κεφάλαιο δεν τις πολυαγαπάει μάλλον...
9. Οταν περάσεις σε 1 σχολή ξέρεις ότι όταν περάσεις τα συγκεκριμένα μαθήματα του οδηγού σπουδών παιρνεις το πτυχίο.
Σε Γερμανία και Γαλλία κάθε χρόνο κάνεις αίτηση για να περάσεις στο επόμενο έτος, σε καμμια 20αριά πανεπιστήμια κι ΑΝ σε πάρουν όπου σε πάρουν !!! Ας μην σχολιάσω τα πτυχια που προκύπτουν από αυτή την Οδύσσεια !! Κλινικός παιδαγωγικόνθρωπολόγος !! Μην γελάτε το ξέρω από γνωστό. Πηρε μαθήματα από το τμήμα βιολογιας κοινωνιολογίας και παδαγωγικής και έχει ένα διπλωμα που τα γράφει όλα αυτά αλλά δεν γράφει αυτός ακριβως τι ΕΙΝΑΙ !!
10. Κι όλα αυτά με το χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ για χώρα της ΕΕ να διατίθεται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση..
Αυτά προχειρα πρόχειρα. Μεταξύ μας όμως είσαι φαιδρός αν ποιστεύεις ότι έχουν περάσει ΟΛΑ και το έχεις ψάξει. Αν γενικά πιστεύεις ότι σου λεν, μάλλον είσαι ευκολόπιστος. Αν δεν έχεις δει την ταινία ο 'Κύκλος των Χαμένων ποιητών' δες την και δες κι ημερομηνία. 20ετίας νομίζω πλεον. Παρολαυτά ούτε σε αυτό το χάλι δεν έχουμε φτάσει ακόμα...
Θ.Τ
(Τι είναι το Μωραΐτης ρε Σφυροδρέπανε???)
Παρότι δεν θα αναιρούσα αυτά που σου έγραψα ήδη (και ας ήταν εν βρασμώ), ωστόσο ας αφήσουμε τη δίκη προθέσεων και την αντιδικία του ύφους μπας και πούμε τίποτα πιο σημαντικό.
Θα ήθελα, λοιπόν, να προσθέσω ορισμένα άλλα πραγματάκια σε όσα έχω γράψει(ανταπαντώντας εν μέρει και στις τελευταίες πλευρές που έβαλες, οι οποίες, αν και σημαντικές, αδυνατούν κατά τη γνώμη μου να εξηγήσουν με κάποια επάρκεια τη σημερινή κατάσταση) και να κλείσω από μέρους μου τη συζήτηση.
1. Φυσικά και έχεις δίκιο ότι οι σύντροφοι επικαλούνται τα περί κοινωνικοταξικής σύνθεσης, αλλά δυστυχώς χωρίς να έχουν υπ' όψιν τους κανενός είδους στατιστικές. Στην καλύτερη περίπτωση θα σου λέγανε ότι ένα σημαντικό μέρος του φοιτητόκοσμου προέρχεται από μικροαστικά στρώματα (φυσικά αληθεύει αυτό), χωρίς όμως να σου παραθέσουν στατιστικά στοιχεία "συγκριτικά" με τη δεκαετία π.χ. του '90 ή του '00, ώστε να τεκμηριώνεται το βασικό επιχείρημα που δεν είναι βέβαια ότι στα πανεπιστήμια δεν υπάρχει σημαντική μερίδα μικροαστικών στρωμάτων, αλλά ότι η κοινωνικοταξική σύνθεση επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια (μάλιστα μόλις τα τελευταία 3!) και εξ αυτού και η πτώση η δική μας. Βέβαια η κατακόρυφη πτώση μας ξεκίνησε ήδη (και ξαφνικά) από το 2009 και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα (μάλιστα ο ρυθμός πτώσης ο περσινός ήταν μικρότερος από του 2009, ενώ φέτος επιδεινώθηκε σοβαρότατα, τόσο στην Αθήνα όσο και στα πανελλαδικά - δείτε τα αποτελέσματα που έστειλα επι τούτου). Για το σχετικό θέμα υπάρχουν (εξ όσων ενθυμούμαι...) ένα άρθρο του Πρωτούλη και ένα άρθρο της Αλέκας (γι' αυτό και οι χαρακτηρισμοί στρέφονται προς αυτούς ως προς το συγκεκριμένο) στην ΚΟΜΕΠ του Σεπτ./Οκτ. του 2009 νομίζω (ή του '08?). Πάντως η συγκεκριμένη ψευδοθεωρία αποτελεί βασικό ιδεολογικό πλαίσιο χάραξης γραμμής στην ΚΝΕ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και βασική μανιέρα εξήγησης των αποτελεσμάτων όλης της δουλειάς της ΚΝΕ και όχι μόνο των εκλογών. Επίσης οφείλουμε να μην παραβλέψουμε ότι τέτοιες... υψηλές αναλύσεις κυκλοφορούν εξίσου μεταξύ ΝΑΡ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ και του κακού συναπαντήματος του γκρουποχωριού... Από εκεί έλκουν την καταγωγή τους, όπως και από παντοειδείς αριστερο-εργατίστικες γκρούπες του 20ου αιώνα.
2. Ως προς το δεύτερο δικό σου (που απαντάει στο δεύτερο δικό μου...). Νομίζω ότι είναι αυτονόητο πως δεν μπορείς να παίρνεις το παράδειγμα μίας μικρής σχολής (που προσωπικά έχω ελάχιστα υπ' όψιν μου) και να το αντιπαραθέτεις με μία κατάσταση που αγκαλιάζει όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε διάστημα μάλιστα 3 ετών. Αιτιάσεις μπορείς να βρεις για τα πάντα, αν όμως κάνεις το ελάσσον κριτήριο και την περίπτωση κανόνα, τότε θα καταλήξεις απλώς στον αγνωστικισμό. Το ότι ένας αστός μπορεί να υιοθετήσει την κομμουνιστική κοσμοθεωρία (και όχι μόνο να την γράψει!), αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή παύει να είναι "ιδεολογία της εργατικής τάξης", ούτε μπορεί να λέμε ότι "μπορεί" και να γίνει και ιδεολογία της αστικής τάξης... Το λέω ως αντιπαράδειγμα, ότι η περιπτωσιολογία οδηγεί σε χαός και αγνωστικισμό και τελικά σε αδυναμία κρίσης. Θα συνεχίσω όμως σε επόμενο αριθμό αυτό το θέμα.
3. Θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε επί τέλους ποια είναι τα κριτήριά μας. Ποια είναι τα "ποιοτικά κριτήρια", που και άλλοι επικαλέστηκαν, αλλά κανείς δεν ανέφερε συγκεκριμένα, για να δούμε αν υπάρχουν τέτοια, τα οποία η ΚΝΕ να εκπληρώνει. Το ζήτημα των καταγραφών στις φοιτητικές εκλογές είναι βέβαια ένα κεφαλαιώδες κριτήριο και δεν πρέπει να το υποτιμούμε. Αν τον πίνω δηλαδή συστηματικά για τρία χρόνια σε όλη την Ελλάδα και με πολύ μεγαλύτερη οξύτητα στις μεγάλες σχολές και στα μεγάλα αστικά κέντρα (αλλά και στις σχολές που έχω πιο πολύ εργατόκοσμο, όπως τα ΤΕΙ, και στα οποία "πέταγα" μέχρι πριν τρία χρόνι), τότε υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Όμως η κατάσταση στη νεολαία του Κόμματος είναι δραματική και με βάση όλα τα άλλα "ποιοτικά κριτήρια". Η μαζική παρουσία μας στις Γενικές Συνελεύσεις είναι ανύπαρκτη. Σε όσους γύρους γενικών συνελεύσεων γίνονται δεν παίρνουμε απολύτως καμία (ας πούμε για φέτος μόνο, έγιναν 2 γύροι και δεν βρήκαμε το κουκί μας, ούτε σε ΑΕΙ ούτε σε ΤΕΙ). Οι κινητοποιήσεις του ΜΑΣ είναι οι πλέον άμαζες της 15ετίας. Η παρουσία της ΚΝΕ συνολικά στις κομματικές συγκεντρώσεις είναι 2 με 3 φορές μικρότερη σε σχέση με την τελευταία δεκαετία (αλήθεια θυμάται κανείς τα ογκώδη μπλοκ της Σπουδάζουσας Αθήνας με τους χιλιάδες Κνίτες και φοιτητές των τελευταίων χρόνων?). Η μαζικότητα των συσπειρώσεών μας στις σχολές (όπως το ΜΑΣ) αγγίζει επίπεδα γραφικότητας, εν αντιθέσει με τη σοβαρή βελτίωση των που είχε επιτευχθεί επιτέλους της δεκαετία του '00 στη λειτουργία και τη μαζικότητα των σχημάτων της Πανσπουδαστικής. Η στρατολογία στην ΚΝΕ είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η διακίνηση του Ριζοσπάστη και της ΚΟΜΕΠ θλιβερή (μέχρι το 2008 τα επίπεδα διακίνησης των κομματικών εντύπων βρίσκονταν σε αστρονομικά επίπεδα χιλιάδων φύλλων). Δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά κριτήρια, τα οποία αυτή τη στιγμή να εκπληρώνονται. Δεν υπάρχουν δείκτες που να ευημερούν. Και το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών δεν αποτελεί ιδιοτυπία, αλλά είναι αντιθέτως απόλυτα εναρμονισμένο με την ιδιαίτερα δυσοίωνη (διαλυτική είναι το πιο σωστό να πει κανείς) κατάσταση στα πανεπιστήμια, αλλά και γενικώς (και στους μαθητές και στην εργαζόμενη νεολαία).
4. Θα πω λίγα λόγια για το ΜΑΣ και δεν θα τραβήξω για πολύ την κουβέντα ακόμη. Το ΜΑΣ, όπως έγραφα και εχτές, συγκεφαλαιώνει ουσιαστικά τη νέα αντίληψη και γραμμή του Κόμματος στη νεολαία. Το ΜΑΣ θεμελιώνεται πάνω σε μία συγκεκριμένη ιδεολογικοπολιτική αντίληψη για τον τρόπο παρέμβασης των κομμουνιστών στο κίνημα και τη μορφή οργάνωσης του αγώνα (του λαού και της εργατικής τάξης και της νεολαίας ειδικότερα). Το ΜΑΣ καταργεί την ΠΚΣ, την παράταξη, μέσα από την οποία δραστηριοποιούνταν η ΚΝΕ στα πανεπιστήμια από ιδρύσεώς της μέχρι πρόσφατα. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου το ΜΑΣ είναι δύσκολο να διακριθεί στα σοβάρα από μία νέα ονομασία της παράταξής μας και αυτό είναι λογικό. Ποια είναι όμως αυτή η ιδεολογικοπολιτική αντίληψη που ανέφερα... Μία παλιά φόρμουλα, βγαλμένη από τις ακροβασίες αριστερίστικων σεχτών των αρχών του 20ου αιώνα, διαποτισμένη με παραδόσεις του αναρχοσυνδικαλισμού, τις οποίες το κομμουνιστικό κίνημα (και πρώτα απ' όλους ο Λένιν) πολέμησε με επιμονή ως λαθεμένες και παραλυτικές για τη δράση των κομμουνιστών και το ανέβασμα του μαζικού κινήματος της εργατικής τάξης. Η φόρμουλα αυτή αφορά στη σύμφυση και ταύτιση "συνδικαλιστικής" και "πολιτικής" πάλης, της άρσης του διακριτού ρόλου των δύο αυτών σφαιρών οργάνωσης του λαϊκού κινήματος. Πολλοί κομμουνιστές στα πρώτα χρόνια οργάνωσης του κομμουνιστικού κινήματος στον 20ο αιώνα, από απειρία αλλά και ανυπομονησία στο να προτάξουν τις μείζονες στρατηγικές τους επιδιώξεις για το σοσιαλισμό, έλυναν με λαθεμένο τρόπο το καθήκον "σύνδεσης" και "ενότητας" της συνδικαλιστικής και πολιτικής δουλειάς. Για τους κομμουνιστές το έργο του Λένιν "Αριστερισμός, παιδική αρρώστια του κομμονισμού", το οποίο γράφτηκε ως βάση για τα ντοκουμέντα του 2ου Συνδερίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς, αποτέλεσε την επιτομή της αντιπαράθεσης του μαρξισμού-λενινισμού με τις συγκεκριμένες αντιλήψεις. Ο Λένιν άσκησε λεπτομερή κριτική και απέρριψε ως ξένη προς το μαρξισμό τη μικροαστικά ανυπόμονη αντίληψη του να ενσωματώνεται στη συνδικαλιστική πάλη το σύνολο των πολιτικών στόχων των κομμουνιστών. Στο "σχολείο της εργατικής τάξης" (στα συνδικάτα, σωματεία, συλλόγους κτλ) έπρεπε να ξεκινάει κανείς από την αλφάβητα της ταξικής πάλης και όχι από τις παραδόσεις του πανεπιστημίου Σβερντλόφ... Τα συνδικάτα αποτελούσαν το καμίνι της ταξικής πάλης, αλλά το Κομμουνιστικό Κόμμα αποτελούσε τον τελικό πολιτικό φορέα, εξέφραζε σε τελική ανάλυση την πολιτική μορφή οργάνωσης της εργατικής τάξης, η οποία και θα καθοδηγούσε μέχρι τις εφόδους στον ουρανό τον πολιτικό της αγώνα.
Το ΜΑΣ λοιπόν πατάει πάνω σε αυτή τη σαθρή βάση των πιο χρεοκοπημένων αντιλήψεων που γεννήθηκαν στο περιθώριο του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, εκφράζει ως οργανωτική μορφή της σύμφυση και ταύτιση της συνδικαλιστικής με την πολιτική δουλειά, απορρίπτει τη σχετική αυτοτέλεια της συνδικαλιστικής πάλης μέσα στους φοιτητικού συλλόγους, μέσα στις μαζικές διαδικασίες των συλλόγων όπως είναι οι Γενικές Συνελεύσεις και γι' αυτό το λόγο η ΚΝΕ αποφάσισε να διαλύσει κιόλας τις παρατάξεις της ΠΚΣ στις σχολές. Οι κομμουνιστές δεν οφείλουν να παρεμβαίνουν μέσω των παρατάξεών τους στο μαζικό κίνημα, επιδιώκοντας τη συσπείρωση και οργάνωση σε αγωνιστική κατεύθυνση των φοιτητών για τα άμεσα προβλήματά τους και ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού (δηλ. σε ααδ κατεύθυνση που λέγαμε κάποτε...), αλλά αντιθέτως οφείλουν να παρεμβένουν οι ίδιοι άμεσα, με το "σύνολο" των στρατηγικών τους στόχων και να επιδιώκουν να συσπειρώσουν πάνω σε αυτή τη βάση ευρύτερο κόσμο. Αυτό το ρόλο επιδιώκουν να παίξουν οι επιτροπές αγώνα και το ΜΑΣ εν γένει. Τα αποτελέσματα βέβαια αυτής της γραμμής διαγράφονται με μελανά χρώματα σε καθημερινή βάση και εκφράζονται βεβαίως με πιο χτυπητό τρόπο και στο αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών τα τελευταία τρία χρόνια.
Ένα επιπρόσθετο ζήτημα, που αποτελεί λογικό επακόλουθο της αντίληψη που λέει ότι η οργάνωση των φοιτητών εν γένει θα πρέπει να γίνεται πάνω στο σύνολο της πολιτικής πάλης των κομμουνιστών, είναι βέβαια τα οργανωτικά όρια αυτού του πράγματος. Η συγκεκριμένη αντίληψη πετάει όχι απλώς de facto τους κομμουνιστές έξω από το κίνημα, τους αποξενώνει από τις ανησυχίες των φοιτητών και από τις πραγματικές ανάγκες τους, αλλά τους οδηγεί αναγκαστικά στην πλήρη οργανωτική τους περιχαράκωση. Αναπόφευκτη συνέπεια είναι η επιλογή οργανωτικής διάσπασης του φοιτητικού κινήματος, η οποία, όπως έγραψα και σε προηγούμενο ποστ μου, ενισχύεται από την εργατίστικη ψευτοανάλυση της κοινωνικοταξικής σύνθεσης των πανεπιστημίων. Όταν επομένως η βάση «συνδικαλιστικής» οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος δεν είναι τα ενοποιητικά στοιχεία της θέσης τους, αλλά αντιθέτως η οργάνωσή τους οφείλει να γίνεται σε αμιγή «πολιτική βάση» και μάλιστα στη βάση της ιδεολογίας και της πολιτικής των κομμουνιστών, τότε η μόνη λύση είναι η οργανωτική επιλογή αποχώρησης εκείνου του μικρού «πρωτοπόρου» (υποτίθεται) τμήματος των φοιτητών (κομμουνιστές και φίλοι) και η απ’ ευθείας οργάνωσή τους σε έναν άλλο «κόκκινο σύλλογο». Οι κομμουνιστές αντί να παρεμβαίνουν έτσι μεθοδικά, σχεδιασμένα και με αυτοτέλεια φυσικά σε σχέση με τη συνδικαλιστική τους παρέμβαση (άμεσα ως ΚΝΕ και όχι μόνο μέσω της ΠΚΣ) στο πολιτικα ανώριμο στρώμα των φοιτητών, «προϋποθέτουν» την πολιτική συνείδηση (συμφωνία με τις μείζονες επιδιώξεις των κομμουνιστών – κοινωνικοποίηση κτλ) ως βάση για τη συνδικαλιστική οργάνωση. Η αντίληψη αυτή βέβαια ενισχύεται από το ιδεολόγημα περί μικροαστών φοιτητών. Σου λέει έτσι: εγώ απευθύνομαι στα παιδιά της εργατικής τάξης και των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων και μάλιστα σε αυτή τη βάση θα φτιάξω και δικούς μου συλλόγους. Εργατο-φτωχο-συλλόγους! Σε αυτή τη βάση η ΚΝΕ έχει παραλύσει ολοκληρωτικά τα τελευταία τρία χρόνια και έχει συμπαρασύρει μαζί της το φοιτητικό κίνημα, το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια σήκωσε καθοριστικά στις πλάτες της. Η ουσιαστική αποχώρηση της ΚΝΕ από τις μαζικές διαδικασίες έχει αποκαλύψει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη φτώχεια και φτήνια όλου του αριστερίστικου γκρουποχώρου, ο οποίος είναι παντελώς ανάπηρος να σταθεί στα πόδια του και να σηκώσει έστω και σε ελάχιστο βαθμό του φοιτητικό κίνημα (πως θα μπορούσε άλλωστε μέσα στην πολιτική τρικυμία του, τους βλακώδεις βερμπαλισμούς του, το οργανωτικό του χάος και το σύνολο της τυχοδιωκτικής γραμμής του!). Η πορεία αυτή φυσικά θα συνεχιστεί. Η οργανωτική διάσπαση των συλλόγων με συνέπεια το οριστικό ανατίναγμα του φοιτητικού κινήματος, αλλά και το πλήρες μαράζωμα και διάλυση της ΚΝΕ θα συνεχιστεί. Η ΚΝΕ σήμερα υλοποιεί με επιμονή και τραβάει ως τις ύστατες συνέπειές της την τακτική του ΝΑΡ της δεκαετίας του ’90 (αλλά και των φρικιών) περί ανοιχτών συντονιστικών (βλ. επιτροπές αγώνα), έξω από μαζικές διαδικασίες κτλ κτλ. Αυτός είναι ο σεχταρισμός και αφορά την οργανωτική απομόνωση από τις μαζικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος και όχι τη μη συνεργασία σε πλαίσια-σούπα με κάθε γκρούπα του θεού σ’ αυτό τον κόσμο ούτε η ψαλμουδιά της ενότητας της αριστεράς, όπως ειπώθηκε και παραπάνω από διάφορους γκρούπους-γκρούπους που έγραψαν.
Σφυροδρέπανε σήμερα είπα να κόψω όσο μπορώ το έντονο ύφος, αφενός γιατί ξεθυμαίνει ο άνθρωπος και αφετέρου γιατί είναι σαφές ότι εμποδίζει τη συνεννόησή μας. Ωστόσο διατηρώ τις αιτιάσεις μου για σένα, αλλά δεν μπορούν να λυθούν όλα τα πράγματα εδώ πέρα. Ο καιρός θα δείξει…
πραγματικα ειναι λυπηρο
για καποιους αλλα και για
εσενα ΚΝΕωνυμε να παιρνεις
αφορμη την πτωση της Πανσπουδαστικης
σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ωστε να επιβαιβεωσεις την οποιαδηποτε διαφωνια σου με το
κομμα ή με την ΚΝΕ...
σιγουρα εγιναν λαθη,σιγουρα υπαρχουν αδυναμιες αλλα δεν ειναι αποκλειστικη ευθηνη της κνε ή αν θες αν "περπαταει" η γραμμη του κομματος σε ΑΕΙ-ΤΕΙ (σεχταρισμος κλπ) σαν παλιος κνιτης στο ΤΕΙ μπορω να σου πως ναι υπαρχει κοινωνικοταξικη αλλαγη στο φοιτητικο κοσμο, δεν παιζουμε μπαλα μονοι μας και αλλα πολλα...που στο διαδικτυο ειναι λιγο αβολο να τοποθετεισαι.
την κατηγορια απο αλλον φιλο(γιατι
συντροφο δεν μπορω να τον αποκαλεσω) για ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ την επιστρεφω...
απλα τα πραγματα οι καιροι ειναι σκληροι και αγριοι και θελει αντερα μεσα σε ολη την θολουρα να βαλεις την λογικη του αλλου κοσμου του νεου, του σοσιαλισμου
Με πολλά ζητήματα της λογικής του ΚΝΕωνυμου συμφωνώ.
1. Η σχεση κόμματος/μετώπου/τάξης είναι μια ταλαιπωρημένη σχεση. Υπάρχει ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ και αυτό το έχει ξεχάσει στο παρελθόν και το ΝΑΡ -το οποίο τώρα κάνει προσπαθειες να βρεί την διαλεκτική αυτή σχεση- το ξέχασε και το ΚΚΕ (με το ΠΑΜΕ) εδώ κα ι10 χρόνια, το ξέχασε και η ΚΝΕ με το ΜΑΣ.
2. Η ΕΑΑΚ πχ ΔΕΝ μπορεί να παίξει τον ρόλο του μετώπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις σχολες. Αυτόν τον ρόλο θα τον παίξει η κλαδική κίνηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην χ σχολή. (λέω κλαδικη γιατί δεν βρίσκω άλλο καλύτερο όνομα). Η ΕΑΑΚ είναι πολιτικοσυνδικαλιστική κίνηση ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΕ ΑΕΙ/ΤΕΙ. Αυτό είναι το λάθος που πρέπει να διορθώσει η ΝΚΑ.
3. Το ΜΑΣ από την άλλη θα μπορύσε κάλλιστα να είνα ιη πολιτικοσυνδικαλιστική κίνηση που στηρίζεται απο την ΚΝΕ, απλά. Δεν είναι όμως!!
Η ΚΝΕ θεωρεί πως το ΜΑΣ είναι το ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΙΝΗΜΑ. Εξού και η διάσπαση του συλλόγου ΤΕΙ Λαμίας και επεται συνέχεια.. Ε, δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει.
Ετσι και το ΠΑΜΕ. δεν είναι και ΔΕΝ μπορεί να γίνει το οργανωμένο ταξικό εργατικό κινημα γενικά. Παράταξη του ΚΚΕ στο εργατικό είναι επι της ουσίας. Και αν δεν το καταλάβει το ΚΚΕ θα χει και εκεί πρόβλημα...
Ώστε όλα ήταν τόσο ιδανικά μέχρι το 2008. Ενδιαφέρον αυτό.
Αστρονομικά επίπεδα διακίνησης κομματικών εντύπων. Επίσης ενδιαφέρον. Δε θα μπω σε πιπεράτες λεπτομέρειες.
Πάντως δεν απάντησες γιατί όλα αυτά τα πολύ σημαντικά δε φάνηκαν το 2006 και τρέχαμε. Γιατί και εκεί κάπου είχε χαθεί το κουκί. Δεν είναι κουβέντα για το ίντερνετ βεβαια αυτή.
Αυτά που λέω δεν τα βάζω αντιπαραθετικά. Κάποια ερωτήματα που βάζεις (το ύφος είναι ένα θέμα αλλά δε θα κάνω δίκη προθέσεων) θα μπορούσαν να έχουν βάση. Αλλά αυτοκριτική πρέπει να γίνει και στο που είναι όλοι αυτοί της οργανωτικής άνθησης της ύστερης εποχής, όταν πήραν πτυχίο. Γιατί υπήρχαν οργανωτικές τέρατα με φαντάσματα που κανείς δεν είχε δει. Και δεν την κάνεις.
Στο σήμερα τώρα. Η κνε έχει κάνει μια πρόταση για το πως βλέπει το φοιτητικό κίνημα. Είναι τέλεια?Προφανώς όχι. Έχει προοπτικές. Νομίζω ναι. Δουλεύεται σωστά?Επίσης όχι αλλά αυτό ειναι λογικό όταν κάτι είναι καινούριο. Οι επιτροπές αγώνα σε σχολές έχουν κάνει πολλά βήματα και έχουν συσπειρώσει πολύ κόσμο. Ασχολούνται με τα καθημερινά (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα ενδεικτικά) αλλά τα δένουν και το γενικό. Αυτό δεν έκανε πάντα η κνε? Αλλού φυσικά όχι και είναι θέμα. Στα τει είναι πρόβλημα η πτώση αλλά από την άλλη, στο μοναδικό τει που υπήρχαν κάποιες διεργασίες (τει πειραιά) τις συνελεύσεις τις πήρε το πλαίσιο του μασ αλλά αυτό δεν εκφράστηκε στις εκλογές. Εκεί τι να είναι το πρόβλημα? Επίσης στα τει έχεις πρόβλημα λόγω του μεγάλου αριθμού των φοιτητών που δουλεύουν (και αυτό γίνεται τα τελευταία χρόνια) άρα το να ασχολείται το μασ και με χώρους δουλειάς εγώ δεν το βρίσκω αρνητικό. Δείχνει και τη συνέχεια.
Τα περί διάσπασης των συλλόγων εγώ δεν τα βλέπω. Στο τει λαμίας δεν υπάρχει απλώς άλλη λύση γιατί μιλάμε για σύλλογο που έχει απαγορεψει η δαπ τις γσ.
Πάντως ότι οι φοιτητές είναι σα να είναι σε μια γυάλα πώς το κρίνεις. Ανεβαίνει τρελά η δαπ και σε αυτό πώς μπορεί να φταίει μόνο η κακή ψυχρή και ανάποδη κνε? Είπαμε ανώριμο το στρωμα των φοιτητών αλλά όχι κι έτσι.
Έχω πολλά να γράψω αλλά αυτολογοκρίνομαι γιατί είπαμε αυτή δεν είναι κουβέντα για το ίντερνετ, αν και μάλλον το στόχο τον πετυχες.
Όπως και να έχει ο καιρός θα δείξει...
Και φυσικα ο μεγάλος οπαδός του κνευωνυμου είναι ο βουρνούκιος.
Ο "ΚΝΕώνυμος" βρωμάει ΟΑΚΚίλα επομένως σταματώ να τον διαβάζω.
Σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις και τον δεκάλογο του Θ.Τ.:
Η βασική γραμμή της Μπολώνια είναι οι 2 κύκλοι σπουδών. Από 'κεί και πέρα, η ίδια η διακήρυξη και οι μετέπειτα εξειδικεύσεις της αποτελούν κυρίως "εργαλείο για δράση" της κάθε αστικής τάξης και όχι δόγμα (σας θυμίζει κάτι?) Οι επιμέρους, δευτερεύουσας σημασίας λεπτομέρειες αφήνονται στα κράτη-μέλη. Ο πυρήνας της αναδιάρθρωσης που είναι οι 2 κύκλοι σπουδών έχει περάσει, και μάλιστα με τον χυδαιότερο τρόπο. Καλά όλα αυτά που απαντάς (σε πολλά συμφωνούμε) αλλά για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ειδίκευσης αποφεύγεις να σχολιάσεις - λογικό, κρατάς κι εσύ την "παραδοσιακή" πλέον στάση της φοιτητικής αριστεράς. Ακόμα και οι 5ετείς σπουδές των πολυτεχνείων ως Bachelor αναγνωρίζονται στην Ελλάδα.
Αυτό ως γενική απάντηση στα 1, 2, 4. Ειδικότερα:
1) Το "έχει ψηφισθεί αλλά δεν έχει εφαρμοστεί" παραπέμπει στο παραπάνω σχόλιό μου "όλοι ευχαριστημένοι". Έχει να κάνει επίσης με την ανοργανωσιά: Υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν μηχανοργάνωση, κι έτσι το να ανακαλύψουν ποιοι είναι οι εν δυνάμει διαγραμμένοι αποτελεί δουλειά μηνών, που φυσικά κανείς δεν προτίθεται να κάνει. Ο Εύδοξος (νέο, κεντρικό σύστημα δηλώσεων και διανομής βιβλίων για όσους δεν ξέρουν) έκανε ένα πρώτο βήμα, και θα το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον πολύ περισσότερο.
2) Η σχολειοποιήση των σπουδών έχει περάσει απόλυτα στα μυαλά των φοιτητών, στον εξετασιοκεντρικό-υλοκεντρικό (ύλη, όχι ως φιλοσοφική κατηγορία κατά Λένιν, αλλά ως "σελίδες 20-50 χωρίς τις λεζάντες), την πνευματική λοβοτομή, την απέχθεια για τη γνώση, τα οποία έχουν καλλιεργηθεί ήδη από τη δευτεροβάθμια. Οι κανονισμοί θα έρθουν "ως φυσική εξέλιξη" και με απαίτηση των ίδιων των φοιτητών, όταν θα κινδυνέψουν σοβαρά να χάσουν μια εξεταστική από τις άμαζες καταλήψεις-παρωδίες των αριστεριστών.
3) Η αξιολόγηση έχει ξεκινήσει σε όλα σχεδόν τα τμήματα και σε όλα τα ιδρύματα ήδη από το 2007. Ο λόγος που τα ΜΜΕ δεν την προβάλουν είναι γιατί τα αποτελέσματά της ήταν ιδιαίτερα θετικά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, και κάτι τέτοιο χαλάει την προπαγάνδα της (εκάστοτε) αστικής κυβέρνησης, που θα ήθελε να τα παρουσιάσει ως "ρημαδιό" για να σπρώξει ανοιχτά την ιδιωτικοποίηση.
4) Αυτό είναι πράγματι κάτι που έχουμε να περηφανευόμαστε. Στην πράξη δεν βλέπω πώς χρησιμοποιείται αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Άλλωστε οι αστικές κυβερνήσεις βρήκαν έναν πολύ καλό τρόπο να το καταργήσουν: Το προστατεύουν! Μας αφήνουν να το απαξιώσουμε μόνοι μας.
5) Ομοίως, τα ECTS έχουν περάσει στην πλειοψηφία των τμημάτων, όμως δεν χρησιμοποιούνται (βλέπε "όλοι ευχαριστημένοι").
Τα επαγγελματικά δικαιώματα ούτως ή άλλως δεν ρυθμίζονται από τα πανεπιστήμια.
Ρίξε όμως μια ματιά τι συμβαίνει π.χ. στους Μηχανικούς και τα "κλιμάκια" (δεν είναι αυτή η λέξη αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς πώς το λένε) που αλλάζουν ανάλογα με τις δουλειές και την εμπειρία.
6) Μόνο για το ΑΠΘ μπορώ να σου απαντήσω, ότι έχει συντάξει κανονικότατα και 4ετές πλάνο και εσωτερικό κανονισμό.
7) Είναι το "όλοι ευχαριστημένοι", μαζί με τη "διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16", τα "κολλέγια" κλπ.
8) Εδώ συμφωνούμε, όντως σ' αυτό είμαστε καλύτερα.
9) Δεν ισχύει σε όλες τις σχολές.
10) Είναι κεντρική πολιτική επιλογή ο περιορισμός της χρηματοδότησης, ώστε να απαξιωθούν και να ξεπουληθούν.
Επιμένω: Γιατί κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για τις αναδιαρθρώσεις στα πανεπιστήμια, ΟΛΟΙ περιορίζονται σε δευτερεύοντα ζητήματα (ενίοτε "πιασάρικα" και λαϊκίστικα) αλλά ποτέ κανένας δεν μιλάει για τα Μεταπτυχιακά?
Προς τον απο πάνω ανώνυμο: Γιατί δεν βάζεις και την υπογραφή σου; Θα μου πεις ούτε γω βάζω, αλλά ποτέ δε το κανα κιολάς. Εσύ όμως γιατί το γύρισες;
"Κάποιος που θυμάται"
Απολιθωμα αγαπας αυτο το blog και το βρισκω πολυ ανθρωπινο, αλλα νομιζω σε αυτες τις συνθηκες μπορεις να δεις τα αδιεξοδα του, τις ανωνυμες παρεμβασεις που, δηθεν γνωριζοντας, λενε πραγματα που εχουν τοση σχεση με την πραγματικοτητα οση το τετρις με την μονοπολυ. Σε παρακαλω ας αλλαξουμε θεμα. Και νομιζω οτι αν σε αυτη την κουβεντα δικαιωνεται σε κατι η ΚΝΕ, ειναι στην θεση της για τα blogs κλπ.
Ωραίος ο αποπάνω. Ο συνήθης θάνατος του συντακτικού της ελληνική γλώσσας από τους 'μαρξιστές-λενινιστές' σε πλήρη ανάπτυξη. Έτσι μούρχεται να πάρω το σχόλιο αυτούσιο και να το καταθέσω στο ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη προς έρευνα.
Όσο κι αν κάποιοι νομίζουν πως το λέω για να δημιουργήσω εντυπώσεις, η αλήθεια είναι πως η σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΚΝΕ πληγώνει πάρα πολλά μέλη του Κόμματος. Ιδιαίτερα εμάς τους πιο παλιούς που είδαμε την ΚΝΕ να αναγεννιέται από τις στάχτες της, να στέκεται στα πόδια της, να ξεμπερδεύει με λανθασμένες αντιλήψεις και να γίνεται μια πραγματικά μαζική πολιτική Οργάνωση της νεολαίας. Θεωρώ πως το πρόβλημα αυτό, δεν μπορεί να το δει κανείς ξεχωριστά από τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΚΚΕ. Άλλωστε η ΚΝΕ είναι η νεολαία του ΚΚΕ και η ιστορία μάς έχει διδάξει πως όποτε δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ΚΝΕ αυτά είχαν να κάνουν με προβλήματα που υπήρχαν στο Κόμμα.
Υ.Γ. : Μια πιο προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων της τριετίας θα μας δείξει ότι η μεγαλύτερη πτώση της ΚΝΕ πανελλαδικά βρίσκεται στην Αθήνα και στα Γιάννενα. Εκεί που όλο το προηγούμενο διάστημα η γνωστή πλέον αριστερίστικη γραμμή της ηγεσίας εφαρμόζεται απαρέγκλιτα.
Είδαμε και πάθαμε στο ΝΑΡ και τη ΝΚΑ να βάλουμε -μέσα από συγκρούσεις όλα αυτά τα 20 χρόνια μας- σε μια στοιχειωδώς διαλεκτική βάση τη σχέση κόμμα/μέτωπο/τάξη, διότι το ΝΑΡ είχε πολλά δάνεια από αυτονομία τη δεκαετία του '90 η οποία καταργούσε τη σχέση αυτή προς όφελος υποτίθεται του "πολιτικού" και όχι του "οικονομίστικου" αγώνα.
Αμ δε που καταργείται έτσι ο οικονομισμός! Ηρθε λοιπόν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και υιοθέτησαν αυτήν ακριβώς τη λαθεμένη αντίληψη της δεκαετίας του '90 που είχε το ΝΑΡ, αλλά στο πιο κομματικοσεχταριστικό τους! Και με μια διαφορά ακόμα σε σχέση με το ΝΑΡ και τη ΝΚΑ: Το ΝΑΡ ποτέ δεν εντιμετώπισε τις πολιτικοσυνδικαλιστικές κινήσεις στις οποίες συμμετέχει ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΚΑΘΕΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ όπως εντελώς ανιστορικά αντιμετωπίζει το ΚΚΕ το ΠΑΜΕ και η ΚΝΕ το ΜΑΣ.
αυτό το υποκείμενο που χρησιμοποιεί ονόματα άλλων όπως "Πετσαίοι" με τέτοιο χυδαίο τρόπο χωρίς να γράφει το δικό του στο χωριό μου το λέμε μεγάλο φασιστάκι...
Αριστερη κουλτουρα αδερφε,τοτε δεν θυμασαι τι ακουγοτανε?το επωνυμο σε πειραξε?
"Κάποιε που θυμάσαι", από τέτοιες υπεκφυγές έχουμε χορτάσει. Ο ένας λέει πως είμαι φανατικός και "πουθενάς", ο άλλος αφήνει υπόνοιες για την ταυτότητά μου (άντε πες μας, ποιος πιστεύεις ότι είμαι, ξεμπρόστιασέ με, πες στο ιντερνετικό σου κοινό και γιατί πιστεύεις πως το κάνω, μπας και ξεκολλήσουμε και πάμε λίγο παρακάτω να μιλήσουμε σοβαρά).
Μέχρι να βαρεθώ θα συνεχίσω να θέτω το ζήτημα, προσδοκώντας να βρω σοβαρό αντίλογο.
Ξεκινώ με μια ερμηνεία:
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις αναδιαρθρώσεις υπάρχουν στο http://www.kke.gr/paideia/oi_theseis_toy_kke_gia_thn_anotath_ekpaideysh
Διαβάζοντάς τες αντιλαμβάνομαι πως ο βασικός πυρήνας των αναδιαρθρώσεων είναι οι δύο κύκλοι σπουδών, ενώ όλα τα υπόλοιπα έρχονται "συμπληρωματικά" (συμπεραίνω: άρα είναι διαπραγματεύσιμα, και οι πολιτικοί υπάλληλοι του ευρωπαϊκού κεφαλαίου τα κρατούν ως διαπραγματευτικό χαρτί). Με αυτή την αντίληψη συμφωνώ.
Ο λόγος είναι η ανάγκη του κεφαλαίου να οργανώσει την παραγωγή με εργάτες δύο ταχυτήτων: μια μάζα ανειδίκευτου, ευέλικτου, "αναλώσιμου" εργατικού δυναμικού, που βγαίνει ως χειριστής μηχανημάτων με λίγες αποσπασματικές γνώσεις στον πρώτο κύκλο, και μια ελίτ υπερεξειδικευμένων εργατών να προϊσταται στην παραγωγή, εξίσου "αναλώσιμων". Καί οι δύο στερούνται ευρύτερη επιστημονική μόρφωση και καλλιέργεια.
Κι από δίπλα έρχεται η ανάγκη του κεφαλαίου να χωθεί και σε άλλους τομείς που μέχρι τώρα δεν τολμούσε (υγεία, παιδεία).
Αν πιστεύεις πως το ΚΚΕ λέει κάτι άλλο κι εγώ το παραφράζω, εξήγησέ μου πού ακριβώς κάνω το λάθος, με συγκεκριμένη παραπομπή, τι ακριβώς λέει το ΚΚΕ κι εγώ το διαστρεβλώνω.
Αν συμφωνείς ότι αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ (προφανώς, μέρος της θέσης, λέει κι άλλα πολλά) αλλά διαφωνείς μαζί του, πες μου σε τι διαφωνείς, πού πατάει η διαφωνία σου και τι αντιπροτείνεις.
Προχωράω με παρατήρηση της πραγματικότητας:
1) Έχουν ξεφυτρώσει εκατοντάδες "Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ειδίκευσης" (ΜΠΕ), τουλάχιστον από ένα σε κάθε τμήμα και χώρια τα "διατμηματικά", συνήθως παρα-μάγαζα καθηγητών. Διαφωνείς με αυτό?
2) Επισήμως το υπουργείο έχει ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ στα τμήματα να παίρνουν διδακτορικούς που έχουν μόνο το βασικό πτυχίο και δεν έχουν πάρει "Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης" . Αν διαφωνείς ψάξε να βρεις την υπουργική απόφαση, κι αν δεν την βρίσκεις πες να σου τη στείλω εγώ.
Συμπληρωματικά στο παραπάνω, τα περισσότερα πανεπιστήμια των χωρών-μελών της ΕΕ, ζητούν από τους έλληνες μετανάστες φοιτητές να κάνουν πρώτα τουλάχιστον 1 χρόνο στα Master τους πριν τους πάρουν για διδακτορικό (εξαίρεση ορισμένα πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Ελβετίας, που κρίνουν κατά περίπτωση).
Και εντός της Ελλάδας ελάχιστα τμήματα, κυρίως πολυτεχνικά, δέχονται διδακτορικούς χωρίς ΜΔΕ, κι αυτό κόντρα στο υπουργείο, το οποίο σημαίνει πως οι διδακτορικοί είναι στον αέρα.
3) Σχεδόν σε κανένα ΜΠΕ δεν αναπτύσσεται πολιτικοποιημένος συνδικαλισμός, πολλές φορές δεν υπάρχουν καν σύλλογοι. Αν διαφωνείς περιμένω παραδείγματα. Όχι ένα από την Κολοπετινίτσα κι άλλο ένα από τη Ζιγκουάλα, ως εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ψάξε-ψάξε δε θα το βρεις...
Τα παραπάνω, ξαναλέω, τα θεωρώ αντικειμενικά. Μπορείς να τα αμφισβητήσεις, αλλά περιμένω συγκεκριμένες αποδείξεις.
Και με βάση αυτά προχωράω στα συμπεράσματά ΜΟΥ:
1) Η Μπολώνια στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί πλήρως και με το χειρότερο δυνατό τρόπο.
2) Το φοιτητικό κίνημα όχι μόνο δεν κατάφερε να το αποτρέψει, αλλά δεν έχει καν επαφή με την πραγματικότητα, δεν έχει καν συνειδητοποιήσει ποια είναι η κατάσταση, εξακολουθεί να παλεύει με φαντάσματα ("όχι στην εφαρμογή της Μπολώνια", η οποία έχει εφαρμοστεί) και κυρίως να λαϊκίζει "θα μας κόψουν τα δωρεάν βιβλία" (ναι, γι' αυτό γίνονται όλα, για να κόψουν τα δωρεάν βιβλία από τους έλληνες φοιτητές!)
3) Η κατάσταση αυτή (στο κίνημα) ήρθε, κατά τη γνώμη μου, ως αποτέλεσμα:
- πρώτον, των υποκειμενικών αδυναμιών της ΚΝΕ: Έχει ορθότατη γραμμή, σηκώνει θέμα Μπολώνια από το 2001, αλλά το κάνει με λάθος τρόπο. Νομίζω πως το έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι, και η αιτία που ξεκίνησε αυτή η κουβέντα είναι ο τρόπος που προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, τα οποία διάφοροι εδώ ερμηνεύετε όπως θέλετε.
- δεύτερον, (που αποτελεί και μία από τις αιτίες για το πρώτο) της σταθερά αποπροσανατολιστικής γραμμής των αριστεριστών, οι οποίοι δεν έχουν σταθερή πολιτική ανάλυση και θέση για τις αναδιαρθρώσεις, αλλά ως περιοδεύων θίασος από σχολή σε σχολή "προσαρμόζονται" στο εκάστοτε επίπεδο (οργανωτικό, ιδεολογικοπολιτικό, παρέμβαση) της ΚΝΕ, δίνοντας γραμμή από κεντροαριστερή εντός των οργάνων συνδιοίκησης μέχρι αναρχόφιλη φλερτάροντας με διάφορους χώρους, με μοναδικό τους προσανατολισμό το σαμποτάρισμα της πολιτικής δράσης της ΚΝΕ. Δεν γίνεται "αντιπαράθεση" καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αντι-παρατεθούν δύο θέσεις, και τα ΕΑΑΚ (μόνοι τους παραδέχονται) δεν έχουν κοινές θέσεις, είναι όπου φυσάει ο άνεμος (η πεμπτουσία του τυχοδιωκτισμού).
- τρίτον, της αργοπορίας της ΚΝΕ να δώσει τη γραμμή για τη συγκρότηση του ΜΑΣ. Θεωρώ πως η γραμμή για το ΜΑΣ έπρεπε να δοθεί αμέσως μετά το 2001. Αυτό είναι η δική μου θέση, η ΚΝΕ ίσως έχει άλλη αντίληψη και θεωρεί πως οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες τότε ή οτιδήποτε άλλο. Μπορώ να το συζητήσω (προφανώς με ΚΝίτες, όχι με τον κάθε ανωνυμάκια σε ένα blog - την κριτική μου στην ΚΝΕ την κάνω εκεί που θα πιάσει τόπο και θα βοηθήσει, όχι εκεί που θα βρουν πάτημα για να τη χτυπήσουν) αλλά μέχρι στιγμής σε αυτό έχω καταλήξει.
Τα παραπάνω αποτελούν θέσεις μου, που διαμορφώθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια, όταν επίμονα αναζητώ αντίλογο από οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως χώρου/οργάνωσης/αυτοπροσδιορισμού και λαμβάνω είτε συνδικαλιάρικες απαντήσεις είτε επιθέσεις του τύπου "γιατί σταμάτησες να βάζεις υπογραφή" και "είσαι φανατικός".
Δέχομαι κάθε αμφισβήτηση, κάθε αντίλογο, κάθε αντεπιχείρημα, και περιμένω τεκμηρίωση.
Ναι ξέρω είμαι πουθενάς, είμαι φανατικός, είμαι κρυφοκνίτης που φοβάται να τα πει στην ΟΒ του και τα λέει εδώ, είμαι το Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα που δεν θέλω να βλάψω το δικτυακό μου προφίλ και λέω τα μισά ανώνυμα, είμαι η μετεμψύχωση του στάλιν, είμαι ο Τσακ Νόρις.
Σ' αυτά που λέω θα απαντήσει κανείς?
@ KNEωνυμε
Για τις λεπτομέρειες η ΑΡΑΝ μιλούσε πάντα για ενιαία φοιτητικά συμφέροντα. Για αυτό είναι και με την παρέμβαση στους ενιαίους φοιτητικούς συλλόγους και όχι σε κόκκινες - καρικατουρίστικες δομές, δήθεν επαναστατικές που συσπειρώνουν τα παιδιά της εργατικής τάξης. Αυτά για να μην ανακάτεβουμε την γυναίκα του Δια -ηρα - με το στάρι.
@ ανώνυμε που απάντησες στον δεκάλογο του Γύφτου - τον δικό μου - το γύφτος πάει γιατι είμαι ΜΠΑΟΚ.
Θεωρώ γελοίες τις απαντήσεις του τύπου ότι ΟΛΟΙ βολεύονται. Οταν το κράτος κατεβάζει 1 νομοσχέδιο και θέλει να το ψηφίσει και να εφαρμοστεί σχεδιάζει τις καπιταλιστικές αναδιαρθωσεις, το βάθεμά τους σε σχέση με τα στρατηγικά συμφεροντα του κεφαλαιου κ.ο.κ Τι πα να πει κι όλοι βολεύονται; ΕΧΟΥΝ ΕΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ; ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΑΝ ΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ. Αν θες εσύ να καλλιεργήσεις την ηττοπάθεια για την κατάσταση του φοιτητικού κινήματος συνέχισε να προσπαθείς αλλά τουλάχιστον καν'το με κανα επιχείρημα της προκοπής. Φυσικά δεν είναι τυχαία η πολιτική σου καταγωγή κ προέλευση -βλ και comment πιο ψηλά για το ποιοι προεξοφλούν την ήττα για να διαλύσουν τον φοιτητικο συνδικαλισμό -. Δεν θα απαντήσω σε όλο σου τον αντιλογο - τρομάρά του- παρά μόνο σε τούτο. Εάν πιστεύεις ότι δεν διαγράφουν φοιτητές παρόλο που έχει ψηφισθεί ο νόμος και αυτό είναι θέμα μηχανοργάνωσης να σε ενημερώσω ότι μετά το 1997 έχουν δημιουργηθεί καμμιά 200αριά σχολές που έχουν όλα τα στοιχεία των φοιτητών ηλεκτρονικά και η μηχανογράφησή τους είναι μια χαρά. Την επόμενη φορά για να σπείρεις την απογοήτευση βρες καλύτερο επιχείρημα.
Οσο για τα μεταπτυχιακά η στρατηγική του 3 + 2 απέτυχε παταγωδως κατά την γνώμη μου. Κι αυτό γιατί προυπόθετε να ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ECTS στις προσλήψεις στο δημόσιο τουλάχιστον να έχει περάσει η πλήρης κατάργηση του ενιαίου πτυχίου σαν δίπλωμα. ΑΠό την στιγμή που δεν πέρασαν αυτά η κατάσταση πραγματικά είναι η εξής:
Τα μεταπτυχιακά όντως λειτούργησαν σαν δουρειος ίππος της αναδιαρθρωσης για να ρευστοποιηθούν τα δικαιώματα των αποφοίτων. Η Αριστερά κατα βάση προφανώς πρέπει να παλευει για κατάργηση των μεταπτυχιακών εννοείται.
Η μετακύλιση των εργασιακών δικαιώμάτων αν και ήταν αυτή η κατεύθυνση - ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΣΤΑ Μ.Δ.Ε. Βασικά καιλόγω κρίσης εξαερώθηκαν.
Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού πλέον στην Ελλάδα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι μια και έχουν χάσει τουλάχιστον 2 χρόνια απ'την ζωή τους για να είναι overqualified σε μια αγορά εργασίας - ζούγκλας όπου κανείς δεν τους προσλαμβάνει ΚΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ!!!!
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και προφανώς η Αριστερά πρέπει να παλεύει για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ή ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ. Ολα τα εργασιακά δικαιώματα στο πτυχίο κ.τ.λ
Θ.Τ
@ΘΤ
Απλώς δύο παρατηρήσεις
1. Όλα τα μεταπτυχιακά πλέον πάνω από 200 και με λιγότερο από 10 εξαιρέσεις είναι με δίδακτρα και μάλιστα αδρά. Αυτή είναι στην πράξη η εμπορευματοποίσηση της ΑΕ. Το πλήθος των μεταπτυχιακών άρα και των αποφοίτων τους απαξιώνει καταρχήν το βασικό πτυχίο και όχι τον μεταπτυχιακό τίτλο. Τα αφεντικά με 700 Ευρώ αγοράζουν σήμερα μεταπτυχιακό τίτλο και όχι το απλό πτυχιακι που σε λίγο θα είναι περίπου άχρηστο. Οι 2 κύκλοι σε δράση
2. Την τελευταία 20ετία υπάρχει μία σαφής υποβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής της ΑΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κλειστές εστίες. Το επόμενο θα είναι η σύντμηση του πρώτου κύκλου από 4ετης σε 3ετή με τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη
@ ανωνυμε
Το μυαλό σου και 1 λίρα ! το σύνολο των μεταπτυχιακών φοιτητών δεν ήταν ούτε το 8% των ενεργών προπτυχιακών ακόμα και στο pic τους πριν 2 χρόνια. Τωρα βασικά τα μεταπτυχιακά KΛΕΙΝΟΥΝ λόγω έλλειψη λεφτών -Εδώ κλεινουν προπτυχιακα-. ΑΡΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ 92% ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ εκτός αν πιστεύεις ότι 8 > 92 - μπορεί κα να είσαι ικανός, δεν ξέρω -. 2ον Δεν έχουν όλα τα μεταπτυχιακά διδακτρα πχ στην Κρήτη Πολ και ΠΑνεπιστημ δεν έχει κανενα και σε ορισμένα υπάρχουν τυπικά αλλά δεν πληρώνουν πχ αρκετά σε ΕΚΠΑ
Τα αφεντικά αγοράζουν με 550 έναν διπλωματούχο. Τα μεταπτυχιακά αποφεύγονται γιατί χριζουν καλύτερων οικονομικών απολαβών ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Το μεταπτυχιακό σαν γνώση είναι τόσο μα τόσο ειδικευμένο που δεν προσφερει κάτι σημαντικό σε πλατιά τμήματα της παραγωγής. Τώρα αν εσύ έχεις μια εικόνα που βασικά το κεφάλαιο ζητά - και προτιμά - μεταπτυχιακούς μαλλον βλέπεις τον κόσμο αναποδα. Για να ισιώσεις πάντως δεν έχεις να κάνεις πολλά. Δες εδώ http://www.xe.gr/ τους χιλιάδες μεταπτυχιακούς που ζητά το ελληνικό κεφάλαιο !!!
ΥΓ. Σταματάω εδώ εγω. Θεωρώ ότι ορισμένες τρέλες δεν θεραπεύονται...
Θ.Τ
@ΘΤ
Θα μπορούσες αντίς να κατασκευάζεις μια πραγματικότητα που να εφαρμόζει στις ιδέες σου να διαβάσεις και καμία στατιστική για να δείς ότι το 2009 οι μεταπτυχιακοί έφταναν το 18% των φοιτητών και μαζί με τους διδακτορικούς (που πολλοί εξ αυτών ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ έχουν αποφοιτήσει από τα μεταπτυχιακά φτάνουν το 30% !!!
Τώρα για το τι ψάχνει η αγορά εργασίας είμαι σίγουρος ότι και εκεί είσαι μέγας ειδικός της αγοράς εργασίας αλλά θα δεις ότι σχεδόν στις πιο πολλές αγγελίες το μεταπτυχιακό θεωρείται επιθυμητό προσόν.
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η εμπάθεια, η βλακεία και η ημιμάθεια είναι αθεράπευτες ασθένειες συνεπώς δεν έχω καμία αγωγή να σου συστήσω
@Άναυδος:
Συμπληρώνω επίσης ότι η αναφορά μου σε "παραμαγαζάκια" υπονοούσε ακριβώς αυτό. Στα ΜΔΕ δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος από πουθενά, ο κάθε καθηγηταράς τα οργανώνει όπως αυτός κρίνει.
Έτσι όλως τυχαίως βλέπεις μαθήματα των προπτυχιακών σπουδών να γίνονται όλο και πιο "θεωρητικά" (με την κακή, χυδαία έννοια), να αφήνονται σε απαρχαιωμένα αντικείμενα ή να "στρογγυλεύονται" (ένα τσιμπολόγημα γνώσεων χωρίς εμβάθυνση), και οι ίδιοι διδάσκοντες στα ΜΔΕ να διδάσκουν την "αιχμή" της τεχνολογίας και της έρευνας, να βάζουν projects και βαριά υποχρεωτικά εργαστήρια, που στο προπτυχιακό δεν περνούν ούτε απ' έξω.
Αλλά είπαμε: Όλοι είναι ευχαριστημένοι. Και οι αριστεριστές πάνω απ' όλα που φαντασιώνονται... εξαέρωση των ΜΔΕ!
@ από πάνω. Θα σου έστελνα ακριβή στοιχεία με όλη την Κατσικολογία αλλά δυστυχώς δεν έχω σκάνερ γι αυτό θα αρκεστώ στις διαδικτυακές αποδείξεις.
1. Δες εδώ τους πρώτους πίνακες
http://users.sch.gr/babaroutsoup/work/workpanepisthmio.htm
Προσοχή !! Στον πίνακα αναφέρει ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ) αναφέρεται ΜΟΝΟ στα ΑΕΙ . Συνολικά οι εγγεγραμένοι πρπτυχιακοι σε όλη την 3οβάθμια είναι το 2001 περίπου 500.000 Δες εδώ
http://www.alfavita.gr/artra/artro68.html.
Ο Κάτσικας αναφέρει ότι απ'το 2001 μέχρι το 2005 ο αριθμος των εγγγραμένων προπτυχιακών αυξάνεται κατα μέσο όρο 13%. Ο δρετάκης υποστηρίζει ότι απο το 2001 μέχρι το 08 αυξηθηκε ο αριθμός των φοιτητών στα ΑΕΙ μόνο ΟΧΙ συνολικά κατά 5% http://www.alfavita.gr/artro.php?id=6499
Αν τα βάλεις κάτω και τα υπολογίσεις θα δείς ότι το 2008 είχαμε 74.300 μεταπτυχιακών σε σύνολο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 600.000 προπτυχιακών σε ΑΕΙ ΤΕΙ. Η θεώρηση που λες ισχύει μόνο αν απ'την τριτοβάθμια εκπαίδευση ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ τα παιδιά των ΤΕΙ. Αυτά.
Οσο για την χρυση ευκαιρία καλά, κοίταξες τις αγγελίες ζήτησης για στελέχη επιχειρησεων;;
Θ.Τ
Πάντως φέτος στα γιάννενα η πκσ ανέβηκε. Ίσως ήταν τυχαίο ή έπαψε να είναι απαρέγκλιτη η αριστερίστικη γραμμή... Ό,τι βολεύει τον καθέναν!
mariori
σε ποιου γαλαξιακού συστήματος τον πλανήτη "ηγεμόνευε" η ΠΚΣ τη δεκαετία του '90?
Μας δουλεύουν χοντρά ορισμένοι...
απολιθωμα γεια σου.
Χαθηκαμε αλλα τι να κανεις το κομμα τρεχειαφου η ζωη τρεχει.
Αυτος ο ΚΝΕωνυμος κλπ να τον αφησετε να βγαλει την χολη του, σιγα μην ειναι συντροφος. Ειναι μεγαλη λεξη για να την πεις για τον καθενα. Το πολυ πολυ να πιανει καμια σειρα σε οργανωτικη. Αλλα τα λυνουμε και αυτα.
Εγω θελω να ρωτησω κατι τωρα ομως.
Αυτο με την τροτσκιστικη γραμμη Μπελλου-Μαιλη που μου ειχε πει ενας "γνωστος" κυκλοφορει καιρο τωρα? Γιατι ουτε ενας εργατης δεν μου την εχει πει.
Ειναι φοβερο το πως καλλιεργειται το ταξικο μου μισος οταν διαβαζω σχολια σε αυτο το μπλογκ.
Οι "φιλοι" που σου δαγκωνουν το χερι ειναι τα πιο σιχαμερα σκουληκια.
Νομιζω οτι αν τον ειχα μπροστα μου μπορει και να του δαγκωνα τον λαιμο του ανωνυμου (ολοι την ιδια μουρη εχουν δεν χρειαζονται ονοματα)
Φιλια Πολλα
Βιργινια
ΒΙΡΓΙΝΊΑ εσύ, με την θρησκευτική αντίληψη που έχεις για το κόμμα σου, διασπείρεις το μίσος.
Εσύ θα σκότωνες έναν κομμουνιστή μόνο καιμόνο γιατί διαφωνεί με σένα και το κόμμα σου. Μόνη σου το είπες. Ντροπή σου για τα βρωμερά λόγια που ξεστομίζεις. Είσαι αντικομμουνίστρια μέχρι το κόκκαλο. Χαίρομαι που δεν είμαι στο ίδιο κόμμα με σένα.
Βουρνουκιε νομιζα οτι οι ανθρωποι που βλεπανε ενα φιδακι στο δρομο και το περιεγραφαν στο χωριο τους ως μαυρο δρακο που ξεπηδησε απο τα εγκατα της κολασεως και ξερναει φλογες στο διαβα του καιγοντας και σκοτωνοντας, μας ειχαν ολοι αφησει χρονους λιγο μετα το μεσαιωνα, μεχρι που διαβασα το τελευταιο σου σχολιο εναντια στην αντικομμουνιστρια Βιργινια που θα σκοτωνε ευχαριστως αλλους κομμουνιστες. Να σαι καλα που με εκανες και γελασα μεχρι δακρυων, η αντικουκουε σου αγωνια ειναι ξεκαρδιστικη.
Κασπερ
Εστω οτι εισαι κομμουνιστης. Τοτε εγω ειμαι αντικομμουνιστρια. Τοτε συμφωνΩ με τις αηδιες που λεει ο νικος junior μπελογιαννης και η ελενη μπελλου. ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ. ΕΣΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ. αρα εγω δεν ειμαι αντικομμουνιστρια και συνεπως εσυ δεν εισαι κομμουνιστης γιατι οτι εισαι εσυ εγω ειμαι αντι.
ΟΠΕΡ ΕΔΕΙ ΔΕΙΞΑΙ
(ρε φουστη μου ειχε λειψει αυτη η ξεκουραση)
αυτο θα πει ο δαχτυλος του οπορτουνισμου. Προφανως και συμφωνω με την μπελλου. Με την παππα διαφωνω!
Βιργινια
Βιργινία-Τα περί τροτσκισμού του ΚΚΕ, είναι πολύ συνηθισμένα από το 18ο και μετά, στο ίντερνετ τα συναντάς πολλές φορές. Με τέτοιες κατηγορίες αποχώρησαν και κάποια στελέχη μετά το συνέδριο (δεν μπορώ να πω περισσότερα). Αυτό το λένε και καλά επειδή αναδεικνύεται πολύ η εργατική φυσιογνωμία του κόμματος,υποστηρίζουν ότι "υποβαθμίζονται" οι άλλοι χώροι δράσης, όπως ο Τρότσκι, υποτιμούσε την συμμαχία με τους Αγρότες. Επίσης έχει να κάνει με την νέα άποψη για το μέτωπο-πέρασμα στον σοσιαλισμό, πχ η κριτική στα "στάδια", που την ταυτίζουν μηχανικά με την κριτική του Πουλιόπουλου το 1934-αν είδες ο Μαϊλης απάντησε στον κυριακάτικο ρίζο.
Φυσικά εργάτες σε εξόρμηση δεν θα σου πουν για Τρότσκι κτλ , είναι φυσικό, πιο πιθανό είναι να ακούσεις για τον Καρατζαφέρη παρά για τον Τρότσκι, πόσο περισσότερο που δεν έχουν ασχοληθεί τα αστικά επιτελεία με τέτοια συζήτηση γιατί ούτε πέραση θα είχε. Εδώ να σου θυμίσω επίσης ότι ο Ριντ στο Δέκα μέρες λέει κάπου ότι παρότι οι εργάτες συμμετείχαν σε συζητήσεις, δεν ξεχώριζαν καλά τους μπολσεβίκους από τους μενσεβίκους και τις άλλες σοσιαλιστικες ομάδες-εννοώ φυσικά ότι δεν έχουν τον χρόνο(δυστηχώς) να συζητούν βαθιά ιδεολογικά και φυσικά δεν μιλάω για τους οργανωμένους.
"...Ειναι φοβερο το πως καλλιεργειται το ταξικο μου μισος οταν διαβαζω σχολια σε αυτο το μπλογκ.
Οι "φιλοι" που σου δαγκωνουν το χερι ειναι τα πιο σιχαμερα σκουληκια.
Νομιζω οτι αν τον ειχα μπροστα μου μπορει και να του δαγκωνα τον λαιμο του ανωνυμου (ολοι την ιδια μουρη εχουν δεν χρειαζονται ονοματα)...".
Κάσπερ, αυτά είναι τα γραφόμενα της βιργινίας. Συμβαίνουν 2 τινά:
1. Η το χιούμορ της είναι παγετώνας και δεν τα εννοεί αυτά που γράφει, ή
2. Δεν κάνει χιούμορ και τα εννοεί. Εάν συμβαίνει το πρώτο, σόρρυ κιόλας, αλλά αυτά μόνο για αστείο δεν κάνουν. εάν συμβαίνει το 2ο και λίγα έγραψα. Οπως και ναχει αυτά τα γραφομενα, σπέρνουν από μόνα τους το μίσος ανάμεσα στους κομμουνιστές. Και ως τέτια πρέπει να καταδικαστούν. Και ως γραφόμενα και -κυρίως- ως αντίληψη.
Βιργινία: Εάν διαφωνείς με τον οποινδήποτε εδω μέσα, μην γράφεις για σιχαμερά σκουλήκια και για δαγκωματα στο λαιμό. Αν προτιμάς να γράφεις έτσι, δικαίωμά σου. απλά Θα ακούσεις κιάλλα.
τώρα όσον αφορά τα περί τρότσκι ΚΚΕ κλπ.
Η γνώμη μου είναι πως στο ΚΚΕ κα ιτην ΚΝΕ κυριαρχεί εδώ κα ιμια δεκαετία και βάλε, μια εργατίστικη αντίληψη της άμεσης υποκατάστασης του οικονομικού αγώνα από τον καθαρά πολιτικό. Και μάλιστα, με μια υποταγή των πάντων στην έννοια "κόμμα". και υποκατάστασής τους από το κόμμα. Αυτή είναι μια παράδοξη αντίληψη που είναι συγκρητισμός κυρίως λογική στάλιν και σταλινικής αντίληψης των πραγμάτων (κόμμα/κριτής των πάντων και όλα υποταγμένα στο κόμμα) κα ιταυτόχρονα όσον αφορά τα στάδια, και πολύς εργατισμός.
Η εξαφάνιση της αυτοτέλειας στη σχέση κόμμα/μέτωπο/τάξη δεν είναι κυρίως τροτσκιστικής προέλευσης (παρεκτός αν πάρουμε ως δείγμα της αποψη του τρότσκι το '19-'22 οπότε οκ!!) αλλά εκτιμώ, απόρροια του εργατισμού που έχει κυριαρχήσει στο ΚΚΕ. Εργατισμός+σταλινική αντίληψη για τον ρόλο του κόμματος και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.
αυτό για τα στάδια: Χάθηκε η φράση που γράφω πως η μόνη -κατ εμέ- σωστή εξέλιξη της σκέψης του ΚΚΕ τα τελευταία 20 χρόνια, είναι η απόρριψη της θεωρίας των σταδίων.
"κόμμα/κριτής των πάντων και όλα υποταγμένα στο κόμμα".
Αυτό Βουρνούκιε μπορείς να μου το εξηγήσεις λίγο καλύτερα τι εννοείς και τι προτείνεις εσυ;
Επίσης δεν συμφωνώ με το ότι δεν υπάρχει διακριτή γραμμή μεταξύ Κόμματος-τάξης, αυτό θα σήμαινε ότι όλοι οι οπαδοί θα ήταν μέλη του κόμματος.
Δεν έχεις άδικο στο ότι η νέα αντίληψη ισχύει εδώ και μια δεκαετία, με τις αναλύσεις του κόμματος για τη σχέση πολιτικής και οικονομίας, με την αντίληψη ότι οι παλιοί εργατικοί αγώνες της μεταπολίτευσης, είναι "λίγοι" στις σύγχρονες συνθήκες, πράγμα που από ότι φαίνεται αποδείχτηκε. Το να λες για αντίσταση πχ σήμερα είναι σκέτη ουτοπία, δεν υπάρχει χώρος για μάχη οπισθοφυλακής αλλά για αντεπίθεση. Τελικά νιώθω ότι η κουβέντα μας επιστρέφει στη πρόσφατή μας συζήτηση περί στρατηγικής και τακτικής, ίσως απο μια άλλη σκοπιά, αλλά η ουσία είναι η ίδια χαχα.
Ρε Βουρνούκιε, το ΝΑΡ τη αντίληψη έχει για τη σχέση Κόμματος-Μετώπου-Τάξης (στο εξής Κ-Μ-Τ);
Επίσης, τι πολιτισμό διαλόγου προτίνεις έναντι του βάρβαρου αιμοσταγού μίσους της Βιργινίας και των σ/φων της που ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝΕ ΔΗΛΑΔΗ; Αγάπη; στοργή; αναγνώριση του δικαιώματος στην παπαρολογία;
Πάντως αν κρίνουμε απο τις απαντήσεις προς τον ΚΝΕωνυμο ουτε η περίφημη στροφή της ΚΝΕ στην ιδεολογική δουλεία πρέπει να έχει και πολλα αποτελέσματα. Δυο αράδες έγραψε και του απάντησαν μονο με βρισίδια και αφορισμούς. Για κανα επιχείρημα ούτε λόγος.
Πραγματικά εντυπωσιακό !!!
Βιργινία Γαβ Γαβ
Ναριτες και λοιπους εξωκοινοβούλιους.
Το αποτέλεσμα σας στα Τ.Ε.Ι πως το κρίνετε;
Α, αν μπορεί κάποιος ναρίτης να βοηθήσει,γιατι δεν βρισκώ τα αποτελέσματα των εκλογών στα Τ.Ε.Ι. στο site της νκα.
ας βάλει ένα λινκ.
Θα περιμένω.
παρε λινκ ρε μαλακα εξυπνακια κομπλεξικε.
http://ekloges.spoudastes.gr/sygkentrwtikaTEI.html
χαρηκες τωρα?
α και ξεχασα να το κρινω το αποτελεσμα.
με βαση τις δυναμεις μας στα τει λογικο
με βαση τις αναγκες της εποχης τραγικα αναντιστοιχο
αμιγως εκλογικα: πασπ και δαπ συνολικα σαν δικομματισμος ανεβηκαν σε ψηφους και ποσοστο (απο 77% σε 79% περιπου) η δαπ ανεβηκε και σε ψηφους και σε ποσοστο, η πασπ ανεβηκε σε ψηφους αλλα επεσε σε ποσοστο, η αρεν επεσε οριακα σε ψηφους και ποσοστο, η πκσ επεσε και σε ψηφους και σε ποσοστο (περισσοτερο απο ολους)
η εαακ ανεβηκε οριακα σε ψηφους και ποσοστο.
τωρα εσυ εκτος κι αν εισαι δαπιτης τειτζης δεν καταλαβαινω γιατι χαιρεσαι...
2 αράδες? Ο "κνεώνυμος"? Πλάκα μας κάνεις
ΟΑΚΚίτικα σεντόνια αράδιασε, μόνο την ιστορία της ζωής του δεν έγραψε μέσα (αν και δεν είμαι σίγουρος γι' αυτό, δεν άντεξα να τα διαβάσω δεύτερη φορά)
Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και περιεκτικός.
1. Για τον "πολιτισμό" της Βιργινίας και κάθε Βιργινίας: Φαίνεται πως στο μυαλό πολλών κομμουνιστών -ευτυχώς ολοένα και μειούμενων- πολιτική αντιπαράθεση σημαίνει: Βρισιές, ψέμματα, εξυπνακισμοί, συνδικαλιές και όταν τα βρίσκουμε σκούρα κουβέντες του στυλ "σιχαμένα σκουλήκια", "την ίδια μούρη έχουν όλοι" (αλήθεια ποια; του πράκτορα; του χαφιέ;).
Ολα αυτά δείχνουν μιαν βαθιά ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ αντίληψη σε άτομα που φρονούν πως είναι και πιο ολοκληρωμένοι ως κομμουνιστές από τον σημερινό ανάπηρο και αλλοτριωμένο άνθρωπο. Δείχνουν συνάμα και παντελή έλλειψη ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ θεωρητικής κατάρτισης, την οποία την καλύπτουν με κραυγές υστερικού τύπου που προσιδιάζουν σε μέλη θρησκευτικού τάγματος...
Το ΠΩΣ συζητωνται οι διαφωνίες μεταξύ κομμουνιστών, δείχνουν και την βαθύτερη ποιότητα των αντίστοιχων πολιτικών φορέων...
Συνεπως, ΝΑΙ στην ουσιαστική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και όχι γκαριξιές, λάσπες, βρισιές και αναθέματα. Αρκεί ο μεσαιωνικός λόγος της θρησκείας, δεν χρειάζεται να αναπαράγετε και από τους κομμουνιστές.
Γατουλη έχεις διαβάσει ποτέ τίποτα μεγαλύτερο από μονοσέλιδη προκήρυξη ? Η έστω και μονοσέλιδη προκήρυξη ολόκληρη και όχι μόνο τα bold. Μάλλον όχι.
Κοίτα αν το πρόβλημα σου είναι νοητικό σε συμπονώ. Αν πάλι δεν ξέρεις και πολύ καλή ανάγνωση όποτε δεν μπορείς να διαβάσεις πολλές λεξούλες και αυτό το καταλαβαίνω .
Αν πραγματικά θεωρείς επιχείρημα την <> τότε απλά επιβεβαιώνεις κι εσύ το προηγούμενο συμπέρασμα.
ΥΓ . πάντως ο ένας μύρισε την οακκιλα ή άλλη θέλει να δαγκώσει στο λαιμό τι έγινε ρε απολίθωμα εδώ μαζεύτηκε όλο το σκυλολόι ?
Άντε πιάστε κάνα σκυλάδικο τώρα .
ΓΑΒ ΓΑΒ ΓΑΒ
Μερικές σκέψεις για τη σχέση κόμματος/μετώπου/τάξης, με βάση την συζήτηση που γίνεται εντός και εκτός ΝΑΡ, αλλά και σε άλλους πολιτικούς χώρους.
1. Το κάθε ένα από τα υποκείμενα αυτής της σχέσης, παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο ΔΙΑΚΡΙΤΟ από τα υπόλοιπα. Η εργατική τάξη είναι το επαναστατικό υποκείμενο αλλαγής της κοινωνίας. Εντός της ΚΡΙΝΕΤΑΙ η ηγεμονία διαφόρων πολιτικών ρευμάτων, αστικών και επαναστατικών. Η εργατική τάξη είναι συνεπώς το κοινωνικό σώμα το οποιο καλείται να δράσει ιστορικά, και ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει την έκβαση της ταξικής πάλης. Δεν είναι ενιαία στο εσωτερικό της όμως καλείται να ενοποιηθεί σε μια πολιτική κατεύθυνση.
2. Το πολιτικό πεδίο που θα κρίνει την ενοποίηση της ε.τ. όπως και την κατεύθυνση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ της με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, είναι το ΜΕΤΩΠΟ. Όμως εντός και της εργατικής τάξης ΚΑΙ των σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων δρουν δθάφορα πολιτικά ρεύματα, άλλα ανταγωνιστικά και εχθρικά μεταξύ τους και άλλα που μπορούν να ενοποιηθούν σε μια κατεύθυνση! Συνεπως το μέτωπο έχει διπλό χαρακτήρα: Εντός του πραγματοποιείται σε ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ επίπεδο η συμμαχία της ε.τ. με τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα και β. Εντός του πργαματοποιείται η ΠΟΛΙΤΙΚΗ συμμαχία των κοντινών πολιτκοϊδεολογικών ρευμάτων!!
Για αυτό το ΝΑΡ μιλά και παλεύει για μέτωπο ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ δυνάμεων και όχι -όπως λανθασμένα κάνει το ΚΚΕ- για μέτωπο ΜΟΝΟ κοινωνικών δυνάμεων!! Τέτιο μέτωπο ΔΕΝ υπήρξε και ούτε προκειται να υπάρξει ποτέ!
3. Τέλος το "κόμμα" σαν έννοια, είναι η ένωση ΟΜΟΪΔΕΑΤΩΝ -προσέξτε: όχι ΙΔΙΩΝ, ούτε πιστών αντίγραφων μιας αντίληψης- επαναστατατών το οποίο όταν μιλάμε για κομμουνιστικό, έχει ΜΟΝΟ μία διαφορά από τα υπόλοιπα ασυνεπή επαναστατικά κόμματα: Συμμαχεί μαζί τους, αλλά το ίδιο είναι διατεθειμένο και έχει και ανάλογο πρόγραμμα να το πάει μέχρι ΤΕΛΟΥΣ!! Εδώ κάντε μια σκέψη εάν το ΚΚΕ τελικά έπαιξε αυτόν τον ιστορικό του ρόλο που υποτίθεται λόγω του "Κ"...
Εδώ να πω πως δεν υπήρξε ιστορικά, ούτε μπορεί να υπάρξει μόνο ένα κόμμα της εργατικής τάξης. Υπήρξαν και υπάρχουν αριστερά κόμματα, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα που είναι κόμματα ή οργανώσεις της ε.τ. Το κόμμουνιστικό κόμμα όμως θα έπρεπε να είναι ο πιο συνεπής υποστηρικτής των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της. Οπως ειπώθηκε παραπάνω, αυτός είναι και ο μοναδικος λόγος που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα. ¨ομως αυτό ΔΕΝ κατοχυρώνεται στα βιβλία, ούτε στη θεωρία. Κατοχυρώνεται στη ζωή και την πράξη. ΕΚεί απαιτείται πρόγραμμα και ανάλογη τακτική που να στηρίζει έμπρακτα τη στρατηγική. Με αυτό το κριτήριο, να δούμε τον ρόλο του καθενός μας..
Δήλωση-καταγγελία:
"Καταγγέλουμε τη βρώμικη προσπάθεια να ταυτιστεί η ΟΑΚΚΕ με τα σοσιαλφασιστικά γραφόμενα του βλόγκερ ΚΝΕώνυμου.
Τα καθεστωτικά ρετάλια της ρωσόφιλης κλίκας του ψευτοΚΚΕ επιχειρούν να ταυτίσουν την ΟΑΚΚΕ με τους σκοτεινούς κύκλους που τους ασκούν κριτική προσπαθώντας να γλείψουν τις πλάτες των κινέζικων αφεντικών τους. Η νεολαία δεν θα πέσει θύμα τους.
Η ΟΑΚΚΕ αποκαλύπτει κάτω από το μανδύα του ψευτοΚΚΕ τα ρωσόδουλα ποντίκια που συγκυβερνούν την Ελλάδα με τους μασόνους σοσιαλφασίστες του ΠΑΣΟΚ Παπανδρέου-Λαλιώτη και τα φαιοκόκκινα ιερατεία τους.
Το παραλήρημα του ψευτοΚΝΕώνυμου προέρχεται από τα πεζοδρόμια του εκφυλισμένου "αντιαμερικανισμού", ο οποίος βούλιαξε στο ναζιφασισμό που έξέθρεψε οι υπάλληλοι του Πούτιν Καραμανλής-Σαμαράς.
Καταγγέλουμε την προσπάθεια εμπλοκής της ΟΑΚΚΕ στα άτιμα σχέδια της πουλημένης ρωσόδουλης ηγεσίας του ψευτοΚΚΕ και των ψευτοαριστερών τραμπούκων.
Καταγγέλουμε την ελεεινή σοσιαλφασιστική αντίληψη του ψευτοΚΝΕώνυμου και την κρατικοφασιστική "αντικαπιταλιστική" γραμμή του.
Τα κόμματα και οι φράξιες της ανατολικής πολιτικής βασανίζουν το λαό και καταστρέφουν τη γνώση και την παραγωγή.
Η ΟΑΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση τα σιχαμένα σχέδια των παραμορφωμένων ρωσόδουλων της ψευτοαριστεράς. Κάτω τα χέρια από την ΟΑΚΚΕ! Διαβάστε-διαδώστε τη ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ, την εφημερίδα της ΟΑΚΚΕ!"
"Οργανωθείτε!" Η Rabochaya Mysl συνεχίζει να επαναλαμβάνει στους εργάτες σε όλα τα κλειδιά, και όλοι οι οπαδοί της "οικονομολογικής" τάσης επαναλαμβάνουν την κραυγή. Εμείς, φυσικά, επιδοκιμάζουμε απολύτως αυτή την έκκληση, αλλά xωρίς να παραλείψουμε να προσθέσουμε:οργανωθείτε, αλλά όχι μόνο σε αμοιβαίων οφελών οργανώσεις ,σε απεργιακά ταμεία, και σε κύκλους εργατών'οργανωθείτε επίσης σε ένα πολιτικό κόμμα'οργανωθείτε για τον αποφασιστικό αγώνα ενάντια στην αυταρχική κυβέρνηση και ενάντια στο σύνολο της καπιταλιστικής κοινωνίας. Χωρίς τέτοια οργάνωση το προλεταριάτο ποτέ δεν θα άνεβει στον με ταξική συνείδηση αγώνα' χωρίς τέτοια οργάνωση το κίνημα της εργατικής τάξεως είναι καταδικασμένο σε ανικανότητα. "
...
...
.
"Εάν έχουμε ένα γερά οργανωμένο κόμμα,μια μόνο απεργία μπορεί να μετατραπεί σε μια πολιτική διαδήλωση, σε μια πολιτική νίκη εναντιον της κυβέρνήσεως. Εάν έχουμε ένα γερά οργανωμένο κόμμα, μια εξέγερση σε μια μόνο περιοχή μπορεί να μεγαλώσει σε μια νικηφόρο επανάσταση. Πρέπει να έχουμε κατά νούν ότι οι αγώνες με την κυβέρνηση για τα μερικά αιτήματα και το κέρδος των ορισμένων παραχωρήσεων είναι μόνο ελαφριές αψιμαχίες με τον εχθρό,συμλοκές μεταξύ προκεχωρημένων φυλακίων,ενώ αντιθέτως η αποφασιστική μάχη έχει ακόμη να έρθει.Μπροστά μας, σε όλη τη δύναμή του,δεσπόζει το φρούριο του εχθρού το οποίο βρέχει τουφεκιές και βλήματα επάνω μας,θερίζοντας τους καλύτερους μαχητές μας.Πρέπει να κατακτήσουμε αυτό το φρούριο, και θα το κατακτήσουμε, εάν ενώσουμε όλες τις δυνάμεις του αντιλαμβανόμενου προλεταριάτου με όλες τις δυνάμεις των Ρώσων επαναστατών σε ένα κόμμα που θα προσελκύσει όλα αυτά που είναι ζωτικά και τίμια στη Ρωσία. Μόνο τότε η μεγάλη προφητεία του Ρώσου εργάτη-επαναστάτη, Pyotr Alexeyev,θα πραγματοποιηθεί: "Ο μυώδης βραχίονας των εργαζομένων εκατομμυρίων θα σηκωθεί, και ο ζυγός του δεσποτισμού, που φρουρείται από τις ξιφολόγχες των στρατιωτών,θα συνθλιφτεί σε άτομα!"
Τα άμεσα καθήκοντα του κινήματός μας.Β.Ι. Λένιν
Η αντιγραφή έγινε απο εδώ:
http://www.marxists.org/ellinika/archive/lenin/works/1900/11/urgent.htm
Ακριβώς τττ!
Τετιο μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων χρειαζόμαστε και τέτιο κόμμα.
Που σήμερα ακόμα ΔΕΝ υπάρχουν ούτε το ένα, ούτε το άλλο...
Τα ράσα και τα σύμβολα δυστυχώς δεν έκαναν ποτέ τον παπά...
Η διάφορα μας είναι βουρνουκοπαυλο ότι ΕΣΥ μπαίνεις εδω για να ζυμώσεις τις μάζες εγω αυτο το κάνω στον δρόμο. Εγω εδω μπαίνω για ξεκούραση και όχι για κούραση. Και για να γελασω με κάτι μπαλιές σασν τις δικές σου και κάτι τέτοια σχόλια σαν αυτού με την οακκε που πρωι πρωι που περιμένω λεωφορείο μου φτιάχνουν την μέρα!!!
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6263874
Η διαφορά μας είναι ανώνυμε, πως εγώ ό,τι λέω εδώ μέσα το λέω και έξω στον κόσμο. Η το αναποδο.
Οταν θέλω να ξεκουραστώ ακούω μουσική ή βλέπω ταινίες. Δεν μπαίνω εδώ μέσα. Ναι, εδώ μέσα, είναι και αυτό ένα πεδίο αντιπαράθεσης και ζύμωσης ιδεων!!!
Και αυτό είναι σωστό να γίνεται! Με σεβασμό όμως και συντροφικότητα...
Aριστερισμός Βερμπαλισμός και στο βάθος Δ.Σ. -τουλάχιστο το Μάη του '68 κάνανε και καταλήψεις σε σχολές..
-Λέει λοιπόν η ανακοίνωση του ΜΑΣ (από το λινκ που δίνει ο ανώνυμ παραπάνω) χωχψωβασ χεδφ :
"Μπαίνει επιτακτικά στην ημερήσια διάταξη η πάλη για μια άλλη κοινωνία και οικονομία που ο λαός θα κάνει κουμάντο και όχι τα μονοπώλια, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες. Σε αυτή την κοινωνία η Παιδεία θα είναι λαϊκή, στα πλαίσια μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας και όπου τα Πανεπιστήμια, ως αναπόσπαστο" μπλα μπλα.. το πιάσαμε το υποννοούμενο. άλλη κοινωνία, άλλη εργασία, άλλη εκπαίδευση -στρατηγική στο τιμόνι.
Ποιές όμως είναι οι κινήσεις που θα φέρουν τον ξεσηκωμό για τις στρατηγικές μας βλέψεις και τις θεσάρες μας? ----->
"Το ΜΑΣ καλεί το αμέσως επόμενο διάστημα για το αυτονόητο:
Να οριστούν αντιπρόσωποι για τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων.
Να οριστούν αντιπρόσωποι για συνέδρια που θα επανιδρύσουν ΕΦΕΕ - ΕΣΕΕ." Mάλιστα..
Κάτι άλλο, πιο αγωνιστικό? Υπάρχει καμμια μορφή πάλης που ναχει δείξει τόσα χρόνια, όταν ήμασταν πουθενάδες, αποτελεσματικότητα? Μήπως κανα μπλοκαρισμα της ερευνητικής/εκπαιδευτικής διαδικασίας?
-Μπα. Έχω κάτι σε βερμπαλισμό/αριστερισμό και απαξίωση των συλλόγων. Να τ'αφήσω?
-Δώσε σύντροφε:
"Η Εκτελεστική Γραμματεία (!) του ΜΑΣ καλεί κάθε επιτροπή αγώνα, κάθε σύλλογο να οργανώσει την πάλη σε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο, να πρωτοστατήσει στον ξεσηκωμό των φοιτητών - σπουδαστών με όλες τις μορφές πάλης, με δυναμικές πρωτοβουλίες, με γενικές συνελεύσεις από τα κάτω που θα ανεβάζουν τη σύγκρουση, τη μαζικότητα απέναντι σε κράτος - κυβέρνηση - επιχειρήσεις, παίρνοντας διαζύγιο από τον εκφυλισμό, τη διάλυση και τις υποταγμένες πλειοψηφίες των περισσότερων συλλόγων."
-Οκ. Έγινε
Είναι η πρώτη φορά που γράφω σε blog αλλά πραγματικά κάποια πράγματα ξεπερνάνε τα όρια.....
Ας μιλήσω λοιπόν και εγώ σαν "παλιός" ή "κάποιος που θυμάται" που δεν έφυγε ούτε για φραξιονισμό ούτε υπήρξε ποτέ "πετσαίος" όπως είπε χωρίς ίχνος ντροπής ένας "φίλος" μας παραπάνω.
Ένα από τα πολλά που με προκαλούν θλίψη το τελευταίο διάστημα είναι η νέα κομματική "διαπαιδαγώγηση"....
Γιατί όσοι περάσαμε από τις γραμμές της ΚΝΕ σε μια εποχή ήττας (90 και μετά) ξέρουμε πόσο συνέβαλε αυτό στην προσωπικότητα μας, ξέρουμε ότι γίναμε καλύτεροι άνθρωποι, μάθαμε την αξία της συντροφικότητας και τι σημαίνει να υποτάσσουμε τον εαυτούλη μας και τον εγωισμό μας σε σχέση με το σύνολο.
Γιατί και λάθη κάναμε και αδυναμίες είχαμε...
Γιατί στην οργάνωση που ήμουν εγώ μετά από κάθε μάχη συζητούσαμε με αυτοκριτική και αγωνία για τυχόν αρνητικά αποτελέσματα (ακόμη και μετά από θετικά)....
Γιατί στην οργάνωση που ήμουν εγώ "κύριο μέλημα μας ήταν να εξοπλιστούν οι σύντροφοι μας με την επιχειρηματολογία, να είναι πειστικοί, κλπ"
Γιατί στην οργάνωση που ήμουν εγώ αν κάποιος σύντροφος ήθελε να φύγει μέχρι και αυτομαστιγωμα (που λέει ο λόγος κάναμε) ότι έχουμε ευθύνες και για ποιο λόγο δεν τον κερδίσαμε.....
Για πάμε τώρα να δούμε γιατί οι απαντήσεις στο blog είναι ενδεικτικές δυστυχώς μια γενικότερης κατάσταση.
1ον ΚΑΜΙΑ κουβέντα, διάθεση αυτοκριτικής σε σχέση με το αποτέλεσμα!!! σέβομαι ότι τα μέλη του κόμματος που γράφουν εδώ δεν θέλουν να πουν γνώμη σε ένα blog αλλά στα όργανα τους. 1ον όμως εδώ που τα λέμε κακώς γράφετε έτσι και αλλιώς , σύμφωνα με το ΚΚΕ, και 2ον ούτε στο Ριζοσπάστη είδα έστω μια λέξη ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
2ον Ο ΚΚΕνωνυμος γράφει μια πολύ σοβαρή ανάλυση την οποία τεκμηριώνει τόσο πολιτικά όσο και με στοιχεία. Οι απαντήσεις είναι βρίσιμο, λάσπη, χυδαιότητα και φυσικά η γνώστη σε όλους καραμέλα "είσαι αντικομουνιστής". Πραγματικά τελικά αυτό το επιχείρημα ταιριάζει πάντα και παντού σαν το γαλάζιο του ουρανού ε?
3ον Από Βριγινια: "Το πολύ πολύ να πιανει καμια σειρα σε οργανωτικη. Αλλα τα λυνουμε και αυτα." Αλήθεια κούκλα μου, έτσι σε έμαθαν να αντιμετωπίζεις την οργανωτική???? αυτό σημαίνει για σένα οβα, κοβα και τα λύνετε αυτά τόσο απλά?? τι να πω μάλλον ποτέ δεν ήμασταν στο ίδιο κόμμα......
Φυσικά δεν αναφέρομαι στην πλειοψηφία των κομματικών μελών ... Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να αλλοιώσουν αυτό το κόμμα τα καλύτερα στοιχεία αυτής της κοινωνίας είναι ακόμη μέσα. Και κάποια στιγμή αυτοί είναι που θα πετάξουν τους καλοθελητές στην θάλασσα... Όπως ήδη τόσες φορές έχει γίνει στην ιστορία μας. Μάθαμε πια. Το ΚΚΕδικο δεν μπορείτε να το βρωμίσετε, όσο κι αν λυσσάτε...
Άλλωστε όπως είχε γράψει και ο Ραφαηλίδης "σε ένα κομμουνιστικό κόμμα μπορείς να βρεις τα πάντα... μέχρι και κομμουνιστές" Απλά κάποιοι όπως η Βιργινία, κάποιοι ανώνυμοι άλλα και πολλοί επώνυμοι σίγουρα δεν είναι!!! "Αλλά τα λύνουμε αυτά"... Βιργινίες...
Δεν μας είπες γιατί έφυγες όμως...
Πάντως καλό θα είναι να ξέρουν τα διάφορα σκυλιά που γαυγίζουν και δαγκώνουνε έδώ μέσα, νομίζοντας ότι υπερασπίζονται το κόμμα, ότι σε λίγο δεν θα μπορούμε καν να λέμε (τουλάχιστον όσον αφορά σε εμάς) ότι οι συσχετισμοί στην ΕΦΕΕ δεν αντιπροσωπεύουν τους πραγματικούς συσχετισμούς του 1995, γιατί τα ποσοστά μας κουτρουβαλάνε για τα καλά προς τα εκεί.
Τα φετινά βρίσκονται κάπου στα επίπεδα 1999-2000 με το 12,4%. Τώρα, με το φετινό 12,76%, έχουμε πέσει "αισίως" στο 10 χρόνια πίσω με ένα τσαφ... Καταλάβες Βιργινίτσα; 10 χρονάκια χάθηκαν! Με άλλα 4-5 ακόμη φτάνουμε στο '95 χωρίς σάλιο... Αλλά "τα λύνετε" εσείς αυτά "εύκολα"... Το πιο εύκολο πράγμα είναι εξάλλου αυτό για κάτι σκυλιά σαν κι εσένα, που δαγκώνουν λαιμούς, να ξεσκίσετε χωρίς πόνο άλλο ένα κομμάτι από την ΚΝΕ και να το πετάξετε μακριά. Βιργινίτσες...
Θα βρω ένα όνομα...
Νομίζω οτι απο όλους θεωρείται δεδομένο οτι η ΚΝΕ έκανε στροφή στην παρέμβασή της την τελευταία τριετία.
Ακόμα και η Βιργινία, που φαντάζομαι είναι πολυ καιρό στην ΚΝΕ και στο Κόμμα θα συμφωνήσει.
Το ερώτημα είναι απλό: Προ 2008 ή μετα 2008 η ΚΝΕ είχε σωστή γραμμή?
Αν θεωρήσουμε οτι τώρα έχει την σωστή γραμμή, τότε προκύπτει ένα δεύτερο ερώτημα? Οι αποφάσεις του 6ου, 7ου 8ου 9ου συνεδρίου της ΚΝΕ, είναι "οπορτουνιστικές"?, άρα και η δράση της αντίστοιχη? Αν ναι τότε πως είναι δυνατό το Κόμμα (που τροφωδοτείται κομματικά απο αυτή την γενιά της ΚΝΕ) να είναι σε φάση ισχυροποίησης? Μην ξεχνάμε οτι οι χθεσινοί μαθητές και φοιτητές είναι οι σημερινοί εργαζόμενοι και οι χθεσινοί ΚΝιτες (στις οργανωτικές) είναι αυτοί που σήμερα μπαίνουν στο κόμμα και αυτό έχει ακόμα οργανωτική συνέχεια.
Κάποιος απο τους ανώνυμους του blog εγραψε μέσης άκρης :τι ασχολείστε με τα Πανεπιστίμια, δείτε τι γίνεται στους χώρους δουλειάς...
Επειδή όμως η ζωή δεν είναι μεταφυσική, θα πρέπει να καταλάβει οτι οι 30άρηδες και 35άρηδες σήμερα, είναι αυτοί που πέρασαν απο το μαθητικό κίνημα του 97-98, που ήταν πλάι στα μπλόκα της αγροτιάς του 96, αυτοί που πήραν μέρος στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις για την Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιρακ, αυτοί που προετοίμασαν και πήραν μέρος στις στιγμές ανόδου του φοιτητικού κινήματος το 2001, 2004, 2006-07.
Η ΚΝΕ ήταν προσανατολισμένη στο κίνημα της νεολαίας,πρωτοστατούσε στους αγώνες της, έβλεπε με εμπιστοσύνη της εκρήξεις της (και δεν τις φοβόταν), γιατί αυτός είναι ο δρόμος για να κερδηθεί η νεολαία με την πολιτική του ΚΚΕ, με την σοσιαλιστική προοπτική. και η ΚΝΕ έπαιξε αυτό το ρόλο της.
Η σημερινή στροφή στην γραμμή,επι της ουσίας βγάζει την ΚΝΕ (πλέον και εκ του αποτελέσματος), απο το κίνημα της νεολαίας. είτε στο μαθητικό, ειτε στο φοιτητικό. δεν θέλω να φανταστώ πως θα λειτουργούσε η ΚΝΕ στην αντίστοιχη περίπτωση του 2006, πολύ περισσότερο στο ορμητικό ποτάμι τον μαθητών του 98... (θα τους καλούσε σε απεργία απο το μάθημα όπως έκανε πέρυσι στις ανακοινώση το ΣΑΣΑ....?)
οι επιπτώσεις αυτής της στροφής, φαίνονται σήμερα στα εκλογικά αποτελέσματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά κυριότερα θα φανούν αύριο, στην οργανωτική και πολιτική συνέχεια και ανάπτυξη του ΚΚΕ.
κάποιοι εδω μέσα θεωρούν οτι η ΚΝΕ πρέπει να είναι μια στενή λέσχη επαναστατών, γιαυτό και κραδένουν οτι δεν λέει κάτι η οργανωτική ανάπτυξη που είχε παλιά. Τα πράματα όμως είναι απλά: Η ΚΝΕ αναπτυσσόταν, γιατί έχει δράση προσανατολισμένη σε αυτό.και τα όποια προβλήματα τα αντιμετώπιζε απο την σκοπιά οτι η ΚΝΕ είναι σχολείο διαπαιδαγώγησης νέων κομμουνιστών.Κάποιοι ίσως βαριούνται να εξηγήσουν, να κουραστούν, να σκύψουν πάνω απο τους σ.φους και να παλέψουν με τα προβλήματα που γεννά η ζωή. και απαντάνε.. έχω πρόβλημα αφομοίωσης? ας μην αναπτύσσομαι μαζικά για να έχω τους ορκισμένους πρωτοπόρους. όμως κάποιος που αγωνιά για το μέλλον πρέπει να σκεφτεται: καλύτερα απο τους 2000 να φύγουν οι 300, παρά απο τους 1000 να φύγουν οι 150. Το θέμα είναι τι μένει....
Για να προλάβω κάποιους που, εύλογα ίσως, γράψουν: "και τότε και τώρα η ΚΝΕ έχει σωστή γραμμή, απλά άλλαξαν τα πράγματα και οι καταστάσεις" έχω να πω ότι: Δεν άλλαξε ο ρόλος και ο χαρακτήρας της νεολαίας, δεν άλλαξε η αιτία των προβλημάτων της, δεν άλλαξαν τα βασικά χαρακτηριστικά της, αλλά άλλαξε χαρακτήρα η ΚΝΕ. Απο μαζική πολιτική οργάνωση...(καταστατικό ΚΝΕ) έγινε "επαναστατική πολιτική οργάνωση νεολαία" (αποφάσεις 10ου συνεδρίου σελ 12).
Απαρνείται τα χαρακτηριστικά που την εδραίωσαν στην καρδιά χιλιάδων και υιοθετεί τα χαρακτηριστικά των 500 που πήγαν για κόμμα και έκαναν παρέα....
τέλος: ερωτημα προς την Βιργινία.. πως αισθανόσουν τόσο καιρό που ήσουν σε μια οπορτουνιστική οργάνωση και έχασες τα πιο επαναστατικά σου χρόνια? πως και είδες ξαφνικά το φως το αληθινό και θες να φας λαρύγγια?? Ήθελες να φας και το 1995 τα λαρύγγια και αν ναι ποιών??
οεο Βιργινία???
(άλλος ανώνυμος)
Για το σχόλιο του αποπάνω ανώνυμου, καταθέτω μερικές σκέψεις:
Δεν νομίζω πως στα κομμουνιστικά κόμματα και τις κομμουνιστικές οργανώσεις είναι σωστό να υπάρχει ο διαχωρισμός ΄μαζική οργάνωση΄ εναντίον ΄επαναστατικής πολιτικής οργάνωσης΄. Υπάρχει όμως και είναι η μεγάλη μας κατάρα...
Μπορεί να είναι μια οργάνωση και ΄μαζική΄και ΄επαναστατική΄. Για να το πω καλύτερα, επιβάλλεται μια οργάνωση να είναι και μαζική και επαναστατική όταν αναφερόμαστε στις κομμουνιστικές οργανώσεις.
Για να είναι όμως αυτό κατορθωτό, πρέπει να ισχύουν ταυτοχρονα μερικά κριτήρια:
α. Να θέλει και να παλεύει η χ κομμουνιστική οργάνωση να εντάσσει κόσμο στις γραμμές της.
β. Να κατανοούμε το απολυτα φυσικό: Όποιος μπαίνει σε μια κομμουνιστική οργάνωση ΔΕΝ είναι έτοιμος κομμουνιστής. Το αντίθετο, οδηγεί στον ελιτισμό. Μέσα από τις εμπειρίες που αποκτά εντάσσοντας τον εαυτό του στην ζωή της οργάνωσης (αγώνες, διαβασμα, αντιπαραθέσεις-ζυμώσεις κλπ) σιγά-σιγά διαπλάθει τον χαρακτήρα του ως αγωνιστή του κομμουνιστικού κινήματος.
γ. Το παραπάνω σημαίνει πως η χ οργάνωση ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να έχει σε όλη την κλίμακά της, ουσιαστική εργατοδημοκρατική νοοτροπία που σημαίνει κλίμα συντροφικής συζήτησης ΟΛΩΝ -ακόμα και με πλατφόρμες στα συνέδρια- των εσωτερικών αντιλήψεων χωρίς ταμπέλες, αποκλεισμούς και αφορισμούς (εδώ υπάρχει μέγα θέμα)...
Ολες οι μικρές έως μικρούλες οργανώσεις δεν έγιναν μικρές τυχαία. Πέρασε κόσμος και κόσμος. Ομως δεν μπόρεσαν ποτέ πέρα από την αντίληψή τους που και αυτή παίζει κρίσιμο ρόλο, στο να διαμορφώσουν εκέινους τους όρους εσωκομματικής ζωής που να συσπειρώνουν και σε βραχυπρόθεσμη και σε μακροπρόθεσμη βάση, αντίς να αποσυσπειρώνουν.
Αυτά λίγο πολύ για την ευθύνη των οργανώσεων. Οσον αφορά τις κοινωνικές συνθήκες έχει ενδιαφέρον να δούμε την αλληλοσύνδεσή τους με την εσωκομματική νοοτροπία στις οργανώσεις. Ο συνδυασμός μιας καταστροφικής εσωκομματικής νοοτροπίας (καχυποψία, ελιτισμός, ξερολίαση, γραφειοκρατικοποίηση, χουλιγκάνικη νοοτροπία κλπ) με τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες είναι εκρηκτικός και διαλυτικός!!
Γιατί;; Από τη στιγμή κατά την οποία οι ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙς ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ ή απλώς μεταβάλλονται συνεχώς και οι οποίες αντανακλώνται με τη μορφή των διαφορετικών εκτιμήσεων για την παραπέρα πορεία εντός της χ κομμουνιστικής οργάνωσης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από την χ κομμουνιστική οργάνωση με άλλο τρόπο, πέρα από το οργανωτικό ξεκαθαρισμα. Έτσι έχει μάθει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Το πρόβλημα της ΚΝΕ εκτιμώ πως είναι τέτιας φύσης. Εχουμε μπεί πάλι σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών οι οποίες είναι απόλυτα φυσικό και υγιές αντανακλώνται και εντός της ΚΝΕ, όπως συμβάινει και με τη ΝΚΑ και το ΝΑΡ και κάθε οργάνωση.
Η μια λύση είναι γνωστή και πάλι γνωστή: Διαμόρφωση μιας κεντρικής αντίληψης και διαγραφή όσων αντιδρούν. Αυτόματα επειδή οι διαφορετικές απόψεις λύνονται με οργανωτικούς όρους, η οργάνωση μαραζώνει.
Η δεύτερη λύση είναι φαινομενικά αντίθετη, αλλά στην ουσία της είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος: Οργανωτική παράλυση λόγω του κουκουλώματος των διαφορετικών αντιλήψεων. ΑΠό ακριβώς αυτή τη νοοτροπία βασανίστηκε παρα πολλά χρόνια το ΝΑΡ και η ΝΚΑ. Με βάση τις οικτρές εμπειρίες από τον εσωκομματικό ΄πολιτισμό΄ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το ΝΑΡ και η ΝΚΑ περασαν στο αντίθετο άκρο! Κουκούλωμα των διαφωνιών, υποτίμηση της οργάνωσης, διαμόρφωση εσωκομματικης νοοτροπίας με βάση αυτό και ακατάσχετη αιμορραγία σε μέλη!
Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια (από το πανελλαδικό σώμα του ΄08 και δώθε)μπόρεσε το ΝΑΡ και η ΝΚΑ να πραγματοποιήσουν μια σημαντική (και ακόμα ανολοκλήρωτη) και στο μέγα αυτό ζήτημα, με κάποια ορατά αποτελέσματα στην συνολική του τωρινή κατάσταση.
Συνεπώς εάν οι δυο παραπάνω ΄λύσεις΄είναι απορριπτέες, αυτό που μένει είναι το εξής:
Με βάση τα κριτήρια που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι σαφές πως ούτε το οργανωτικό ξεκαθαρισμα αντιλήψεων βοηθά σε κάτι, ούτε ομως και το κουκούλωμα που οδηγεί σε παράλυση βοηθά επίσης.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Εάν δεχτούμε ως φυσιολογικοτατη διαδικασία την ύπαρξη διαφωνιών μέσα στην χ οργάνωση ως αντανάκλαση της πραγματικής κοινωνικής ζωής και την οργανωμένη εσωκομματική συζήτηση-αντιπαράθεση ακομα και με πλατφόρμες επί αυτών, έχουμε ως κομμουνιστές κάνει το πρώτο κρίσιμο βήμα.
Εάν δεχτούμε ταυτόχρονα την αναγκη η οργανωμένη δημοκρατική συζήτηση χωρίς ταμπέλες, καχυποψίες και χουλιγκανισμούς, πως πρέπει να καταλήγει σε αποφάσεις όχι παραλυτικού τύπου, έχουμε κάνει το δεύτερο βήμα παραπέρα. Αυτό σημαίνει να παραδεχτούμε -και το λέω κυρίως στους συντροφους μου στο ΝΑΡ και τη ΝΚΑ- πως ΔΕΝ χωρούν ριζικά διαφορετικές απόψεις μέσα στην οργάνωση. Είναι άλλο όμως η αποχώρηση μιας άποψης να γίνεται ύστερα από ανοιχτή και δημοκρατικη συζήτηση-αντιπαράθεση στη βάση της αποκλίνουσας στρατηγικής και άλλο το οργανωτικό ξεκαθάρισμα βάσει της ταμπέλας και της καχυποψίας που χαρακτηρίζει την ΚΝΕ και το ΚΚΕ.
Τέλος, ο εργατισμός-σεχταρισμός που έλεγα χτές πως χαρακτηρίζει την πολιττική του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια (και που χαρακτήριζε για χρόνια το ΝΑΡ και τη ΝΚΑ) θεωρώ πως έρχεται να ενισχύσει παραπέρα αυτήν την άσχημη κατάσταση.
η παλη των αποχρωσεων ΜΕΣΑ στο κομμα είναι αναποφευκτη και αναγκαια οσο δεν οδηγει στην αναρχια και τη διασπαση, οσο διεξαγεται στα πλαισια που εχουν εγκριθει απ όλους μαζι τους συντροφους και τα μελη του κομματος.
λενιν
Ωραία όλα αυτά, εγώ για δυο πράγματα έχω απορία:
1)Πού σκατά τη βλέπετε τώρα την αντι-ΚΚΕ συγκρότηση και πολιτική της ΕΑΑΚ; Εδώ δεν τους βρίσκουμε στα τραπεζάκια, στα κυλικεία, στις ΓΣ, θέλετε να τους κάνουμε και κριτική; Και όχι απλά κριτική αλλά λάσπη και συγκρότηση γύρω από το αντι-ΚΚΕ; Ίσα-ίσα, στη σχολή μου που η ΚΝΕ φέτος ειδικά είναι ά-φ-α-ν-τ-η, όποτε εμφανίζεται βγάζει κάτι γελοίες αντι-ΕΑΑΚ ανακοινώσεις που προφανώς μόνο κριτική δεν συνιστούν, με αποκορύφωμα το προεκλογικό πανό "ΜΑΥΡΟ ΣΕ ΔΑΠ-ΕΑΑΚ-ΠΑΣΠ" (!!!). Κι όμως. Κατάντια..
2)Αυτό το επιχείρημα του στυλ "τι να μας πεις κι εσύ φοιτητάριε αριστεριστή, εγώ πάω σε περιοδείες στα εργοστάσια/σε περιφρουρήσεις απεργιών" το θεωρείτε σοβαρό; Ξέρετε τι περιοδείες και περιφρουρήσεις έκαναν κάτι ΕΚΚΕ στη δεκαετία του '70; Ο πιο γελοίος εργατισμός, λες και ο φοιτητής/νυν και αυριανός εργαζόμενος δεν έχει αρκετά προβλήματα να ασχοληθεί όσον αφορά το πανεπιστήμιο, το μέλλον του, την κοινωνική κατάσταση.
Πολύ κουβέντα ρε παιδιά αλλά ποιο είναι το συμπέρασμα;
Οτι η ΚΝΕ έχει αλλάξει γραμμή;Εγώ αυτό καταλαβαίνω απο αυτά που γράφουν πολλοί εδώ.
Ξεχνούν όμως ότι η Κνε είναι νεολαία του ΚΚΕ και οι αποφάσεις τις στοχεύουν εκεί όπου στοχεύει και η πολιτική του ΚΚΕ.
Το ξαναλέω η Κνε είναι νεολαία του ΚΚΕ.Δεν είναι ανεξάρτητη νεολαία.
Τα όποια λάθη κάνει,τα κάνει υπηρετώντας τη πολιτικη του ΚΚΕ.
Είναι πολύ άσχημη η λογική, η Κνε αλλαξε,το ένα το άλλο γιατί αυτό ακριβώς θυμίζει τους 500 που το δεκεμβρη του 89 πηγανε για κόμμα και κάνανε παρέα.
Για την ουσία,μάλλον ακούστηκαν πολλές υπερβολές και ίσως κάποιοι βγάλαν όλη την κακία τους.Και να μην ξεχνάμε ότι η ανωνυμια του νετ έχει το κακό ότι κάποιος μπορεί να επικαλείται μια ιδιότητα που δεν έχει.Δηλαδή κάποιοι να δηλώνουν έδω κνιτες και στην καλύτερη περίπτωση να είναι αργόσχολοι που περνούν την ώρα τους εδώ μέσα.
Για την ουσία τώρα φίλοι.Αν πέρναμε 16% θα γινόταν αυτη η κουβεντα;Θέλω να πω ότι οι φοιτητικές εκλογές είναι ένας σημαντικός δείκτης της δράσης,αλλά δε είναι ο σκοπός της Κνε.
Η Κνε ήταν και παραμένει μαζική πολιτική όργάνωση με κύριο σκοπό την οργάνωση της νςολαίας με βάση τη γραμμη του ΚΚΕ και την οργάνωση των πιο πρωτοπόρων αγωνιστών στις γραμμές τις με στόχο να γίνουν μέλη του ΚΚΕ.
Αυτά πέρα απο το ότι είναι καταστατικά κατοχυρωμένα,απορρέουν απο την ίδια τη φύση,την ιστορία της οργάνωσης.Άρα όταν κάποιοι μιλούνε για ροπή προς οργανωτικο σεχταρισμό της Κνε,στην ουσία λένε ότι έχει αλλάξειη ίδια η ουσία και ο σκοπός της Κνε.Ας βγουν και ας το πουν ξεκάθαρα για να βγάζουμε και οι υπόλοιποι πιο εύκολα συμπεράσματα.Και φυσικά προτιμότερο για όσουν είναι μέλη πρώτα και κύρια εκεί που πρέπει.Για τους υπολοιπούς αστική δημοκρατία έψουμε,ελευθερία έκφρασης έχουμε αρα....
Λάθη γίνονταν και θα γίνονται.Το αποτέλεσμα των φοιτ.εκλογών αυτό αποδυκνύει, ότι κάνουμε κάτι λάθος.Αλλά ποιά είναι τα λάθη,αυτά που σούρνουν κάποιοι εδω μέσα;και αλήθεια ποια είναι η λύση που προτείνουν;Τη λύση που προτείνουν την έβαλαν στη οργάνωση και τώρα πηγαίνουν public,έστω και ανώνυμα?Ύποπτα πράγματα.
Όσο για κάποιους παλιούς που νοσταλγούν,να μείνετε με την νοσταλγία.Μήπως είστε και απόμαχοι του ΕΑΜ;Αν την κάνατε ή σας έκαναν απο την Κνε,τουλάχιστον προσπαθήστε να κρατηστε μια αξιοπρέπεια.Ξέρω πολύ κόσμο που πέρασε απο την Κνε και κρατάει αξιοπρεπέσταση (πολιτική) στάση και όχι τέτοια καραγκιοζιλίκια.
Αυτά, γιατί στο νετ για τέτοια θέματα δεν μπορεί κανείς να πει πιο πολλά,ειδικά απο τη στιγμή που δεν ξέρεις αν ο άλλος είναι αυτο που πραγματικά λέει οτι είναι.
.υ.γ Βουρνούκιε φαίνεσαι διαβασμένος και έμπειρος σε αυτά τα θεματα.Κατι παραπάνω θα ξέρετε έκει στο Ναρ και νκα,επαγγελματίες φραξιονιστές.Βρήκες ευκαιρία να μεταφέρεις πείρα ε;Ευτυχώς η ΚΝΕ νκα δεν θα γίνει στον αιώνα των άπαντα.Μου αρέσει που συμφωνείς ακόμα και με τον λένιν.Κοιτάξου καλύτερα σε κανα πολιτικό καθρέφτη.Αλλά αριστεριστές είστε, ότι θέλετε κάνετε.Λες και λογοδοτείτε σε κανέναν;
Ανώνυμε από πάνω, μακάρι να μετέφεραν την ουσιαστκή τους πείρα οι κομμουνιστές. Θα μασταν καλύτεροι όλοι μας.
Αριστεριστές δεν είμαστε στο ΝΑΡ και τη ΝΚΑ. Και λογοδοτούμε. Και στα όργανα της οργάνωσης και στα σωματεία όπου είμαστε εκλεγμένοι.
Ευτυχώς όμως μέσα από μια βασανιστική διαδικασία, ξεπερνάμε τον εργατισμό/σεχταρισμό και τον πολιτισμό τον εσωκομματικό των ΚΚΕ/ΚΝΕ.
(Αυτός που ακόμα ψάχνει όνομα)
Αγαπητέ αγανακτισμένε-Indignados καλό είναι όταν απαντάς σε κάποιο σχόλιο, να απαντάς σε αυτό ακριβώς που γράφει και όχι σε αυτό που θα ήθελες να γράφει...
Για να εξηγούμε:
Γράφω καθαρά ότι με βάση τα κείμενα του 10ου συνεδρίου (θέσεις και απόφαση), η ΚΝΕ απαλείφει τον όρο "μαζική πολιτική οργάνωση" και τον κάνει "επαναστατική οργάνωση". πόσο πιο καθαρά να το γράψω…. ΟΤΙ Η ΚΝΕ ΑΛΛΑΖΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
Στο θέμα ουσίας που βάζεις - ότι η ΚΝΕ είναι νεολαία του ΚΚΕ και καθοδηγείται απο αυτό,- συμφωνώ απόλυτα. Αν ήταν κάτι άλλο, να είσαι σίγουρος, οτι ούτε 3 λεπτά απο το χρόνο μας θα δαπανούσαμε για να ασχοληθούμε. Και συμφωνώ ότι όποιες παρεκκλίσεις, λάθη ή αλλαγές γίνονται στην ΚΝΕ, καθοδηγούνται απο το ΚΚΕ, αλλά ταυτόχρονα σε βάθος χρόνου επιδρούν και σε αυτό.
Ο σεχταρισμός και ο αριστερισμός εύκολα αναπτύσσεται σαν αντίληψη στην νεολαία, όπως και το κυνήγι μαγισσών, ο ανορθολογισμός κ.α. Η αλλαγή που έγινε στην ΚΝΕ, καθοδηγήθηκε απο το ΚΚΕ, αλλά όχι με βάση το πρόγραμμα του. Εγινε με βάση 1: τη μεθοδευμένη τροποποίηση του προγράμματος που προετοιμαζόταν από πριν ,2: των λάθος αντιλήψεων για το κίνημα της νεολαίας και των χαρακτηριστικών που αυτό έχει.
Τώρα αν έγινε ανοιχτή συζήτηση για τις αλλαγές αυτές (όπως προβλέπεται από το Καταστατικό), ας κάτσει ο καθένας να το απαντήσει.
Το πρόβλημα που υπάρχει στις συζητήσεις στα Blog, είναι: Θα ασχολούμαστε με αυτά που λέει κάποιος ή με το ποιός είναι αυτός? Το περιεχόμενο μετράει. Αν τώρα θεωρείς οτι η κριτική που γίνεται, για την υπεράσπιση του προγράμματος του ΚΚΕ και της δράσης της ΚΝΕ πριν το 2008, εκπορεύεται απο σκοτεινά κέντρα και την ασφάλεια, τότε θα θεωρείς οτι η παλιά γραμμή τους εξυπηρετούσε... ελπίζω και πιστεύω οτι δεν το κάνεις αυτό.
Άρα μείνε στην ουσία.
Όσο αφορά την αξιοπρέπεια που έθιξες, το ήθος του καθενός είναι γνωστό στον περίγυρό του. Δεν το αναζητά στο διαδίκτυο. Βέβαια εγώ στην θέση σου θα αναρωτιόμουν για την αξιοπρέπεια της «Βιργινίας» και του κάθε υπερασπιστή του ΚΚΕ στο διαδίκτυο που κραδαίνει "θα φάω λαρύγγια, αναστήθηκαν οι Πετσαίοι", κ.α πολλά καλούδια. Αυτοι, κατα εσένα έχουν αξιοπρέπεια γιατί υπερασπίζονται το ΚΚΕ? Κατα τη γνώμη μου τέτοιους υπερασπιστές δεν τους χρειάζεται το Κόμμα, δυσφήμιση κάνουν όχι διαφήμιση.
Όσο αφορά τον Βουρνούκιο, δεν ξέρω ποιον εσωκομματικό ¨πολιτισμό" του ΚΚΕ κουβαλάει το ΝΑΡ. Μάλλον κουβαλάει την φραξιονιστική αρρώστια, τις αναζητήσεις για το αν έχουμε ιμπεριαλισμό ή κάτι άλλο, την αντισοβιετική προπαγάνδα, την εργατίστικη αντίληψη, τον αριστερισμό του "να φτίαξουμε κόκκινα συνδικάτα" γιατί αυτά που έχουμε δεν μας κάνουν, την άρνηση για πολιτική συμμαχιών της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα, την άρνηση της ανάγκης ύπαρξης Κόμματος Νέου τύπου κ.α.
Αυτά όμως είναι ξένα απο το ΚΚΕ. Ηταν ξένα το 89 γι΄ αυτό και τα απέβαλε, είναι ξένα και τώρα και ελπίζω να τα ξανααποβάλει.....
Ανώνυμε λές: "...Μάλλον κουβαλάει την φραξιονιστική αρρώστια, τις αναζητήσεις για το αν έχουμε ιμπεριαλισμό ή κάτι άλλο, την αντισοβιετική προπαγάνδα, την εργατίστικη αντίληψη, τον αριστερισμό του "να φτίαξουμε κόκκινα συνδικάτα" γιατί αυτά που έχουμε δεν μας κάνουν, την άρνηση για πολιτική συμμαχιών της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα, την άρνηση της ανάγκης ύπαρξης Κόμματος Νέου τύπου κ.α.
Αυτά όμως είναι ξένα απο το ΚΚΕ. Ηταν ξένα το 89 γι΄ αυτό και τα απέβαλε, είναι ξένα και τώρα και ελπίζω να τα ξανααποβάλει.....".
Αυτά ΕΙΝΑΙ το ΚΚΕ, με εξαίρεση την αντίληψη πως στις ανατλοικές χώρες ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ σοσιαλισμός!! Και σεχταριστικό, και με άθλια εσωκομματική "δημοκρατία", και εργατίστικο και νομίζει πως πρέπει όλοι να υποταχτούν σε αυτό.
ΟΛΑ αυτά ΕΙΝΑΙ το ΚΚΕ. Ακόμα και για το κόμμα νέου τύπου, κόμμα νέου τύπου με πειθαρχία ΧΩΡΙΣ εσωκομματική δημοκρατία ΔΕ υπήρξε παρά μόνο επί Λένιν. Το ΚΚΣΕ ήτο παιδί της σταλινικής παραμόρφωσης του μπσλεβικισμού αδερφε...
Συνεπώς, το ΚΚΕ ΔΕΝ μπορεί να παίξει τον επαναστατικό του ρόλο, όσο και αν προσπαθήσεις...
Είναι αλλού πλέον...
unfair αυτό για τα τει και την εαακ φέτος / πρώτη φορά από τότε που πήρα πτυχίο πρέπει να είδαν αποτελέσματα της σχολής μου στο Πριν ..
τώρα αν είναι καλά ή όχι - σε σύγκριση με τα ΑΕΙ είναι παραδοσιακά χειρότερα - σε σύγκριση με την κοινωνία μάλλον καλύτερα .
υ.γ. Πάντως στον Πειραιά παίρναμε το 1/3 των ψήφων που πήρε το σχήμα φέτος (και με την ΠΚΣ να παίρνει λιγότερους τότε) με τους πρασινομπλέ να παίρνουν πάνω κατω τα ίδια, αλλά δεν τολμούσαν να βγάλουν κοτόπουλα και συναφή.. ούτε καν να φωνάξουν στο τέλος στις καταμετρήσεις :-)
Δημοσίευση σχολίου