Το τελευταίο διάστημα, ζήσαμε μέρες που έδιναν την ψευδαίσθηση ότι καθεμιά μετράει για μήνας. Και μια κατάσταση, που πιάνεσαι από τις επιθυμίες σου για να την πεις προ-επαναστατική. Κι ίσως να έχει κάτι από το σπέρμα της επανάστασης, αλλά να χρειάζονται πολλά ακόμη για τη γονιμοποίηση, και τελικά να έχει μια μακρινή συγγένεια, όπως έχεις με τον προπάππο σου. Αλλά αν το απλουστεύσεις πολύ και το δεις μηχανιστικά, θα είναι σαν να πιστεύεις ότι ο προπάππος σου πήγε με την προγιαγιά έχοντας για σκοπό του να βγάλει εσένα, που προέκυψες πολύ αργότερα. Η δική μας γενιά όμως, έχει τη δυνατότητα να γεννήσει κάτι καλό (όχι τεχνητά, αλλά) συνειδητά.
Μία μέρα πριν (νωρίς -κι επέτειος του τιρινίνι επίσης) φοβόμουν πως είτε έτσι είτε αλλιώς μας την είχανε στημένη. Αν δεν πηγαίναμε σύνταγμα, θα γινόταν ο συνήθης κακός χαμός, με το κόμμα που τα έστριψε κι έστριψε κάπου στα λουδουδάδικα, ή εκεί γύρω. Κι αν πηγαίναμε, θα γινόταν ο άλλος κακός χαμός. Θα έκαιγαν ξέρω ‘γω τη βουλή, να το φορτώσουν στο ντιμιτρόφ και να δείξουν ότι ήρθαν οι κακοί διαδηλωτές, κόμματα και συνδικάτα, και χάλασαν την όμορφη κι ειρηνική κινητοποίηση των απλών ανθρώπων. Ο γκάντι ζει και σπέρνει εφιάλτες. (Που δηλ αυτό έκαναν, αλλά δεν τους βγήκε έτσι όπως ήθελαν. Το κόμμα έδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά, που ποτέ καμιά γραφειοκρατία δε θα μπορούσε να δείξει).
Κι έτσι όλοι θα ασχολούνταν με το πού πήγε και τι έκανε το παμε. Κι όχι με αυτούς που πήγαν πλατεία και δεν έστησαν απεργιακές φρουρές, ή με τη συνέλευση της πλατείας που πήρε απόφαση να καταργηθούν τα κόμματα.
Μία μέρα μετά (αργά) το πράγμα πήγαινε ήδη για ανασχηματισμό κι εκτόνωση. Μέχρι την επόμενη -νίκη, δόση, κρίση- όπως είχε πει κι ο γκάλης τις μέρες του τιρινίνι, μετά τη νίκη με τους ιταλούς.
Την κρίσιμη μέρα η ελευθεροτυπία κυκλοφορούσε με άρθρο των ζινόβιεφ, κάμενεφ, με τίτλο γιατί δε θα γίνει δικτατορία του προλεταριάτου στην ελλάδα. Ο κόσμος κατέβηκε μαζικά στους δρόμους και το ασφαλίτικο σχέδιο δεν ήταν σε θέση να ακυρώσει την ορμή του και τις εξελίξεις που πυροδότησε. Αλλά όπως είπε κι ένας φίλος της κε του μπλοκ...
Σήμερα μας έκανε ο ΓΑΠ, να νιώσουμε σαν τη γκόμενα που γουστάρουμε και μας λέει το βράδυ θα σου πω κάτι, εμείς όλο αγωνία, γιατί περιμένουμε αυτό που φανταζόμαστε, αλλά τελικά ακούμε ότι μας θέλει να τη βοηθήσουμε σε μια εργασία... Δεν κάηκε τελικά το χαρτάκι της Νουδουλας δυστυχώς σήμερα...
Προχτές τα κανάλια κι όλοι οι ταγοί του συστήματος κραύγαζαν για συναίνεση, το φώναζαν με κάθε τρόπο. Αυτό πρακτικά σήμαινε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλιώς εκλογές. Αλλά ο τζέφρυ κατάφερε τελικά να κάνει μηδέν στα δύο. Κι ανακοίνωσε ανασχηματισμό χωρίς να τον έχει σίγουρο, κάνοντας τελικά αναπαλαίωση με τα ίδια υλικά.
Τι μεσολάβησε όμως κι έγιναν όλα αυτά; Είναι τόσο πωρωμένος αστός που θέλει πάση θυσία να περάσει το μεσοπρόθεσμο, ακόμα κι αν γίνει ο ίδιος θυσία βραχυπρόθεσμα; Τζέφρυ σε ρόλο ιφιγένειας εν αυλίδι; Πήρε εντολή να πάει μόνος του για να μην καεί από τώρα η νουδούλα; Τον έπεισαν οι πασόκοι να μην χάσουν τη μαρμίτα με το μέλι; Τον έπεισε ο αδερφός κι η μαργαρίτα;
Κι ύστερα ήρθαν τα ιουλιανά. Κι η ιστορία επαναλήφθηκε ως φαρσο-τραγωδία. Ο αρχι-αποστάτης ορκίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ε ας κάνει τώρα και μια βόλτα απ’ το καστρί στο μαξίμου ο τζέφρυ, να βγει ο κόσμος στο δρόμο να τον ράνει με βάγια, σαν τον παππού του. Αν τολμάει δηλ.
Δε γίνεται να σταθεί αυτή η κυβέρνηση. Το παιδί εκτός από τελειωμένο είναι και ηλίθιο. Ούτε με πάταγο δε μπορεί να πέσει, γιατί από μέσα είναι κούφιο, βασικά στο κεφάλι. Η γγ μας έχει δίκιο. Πρέπει να μπερδεύτηκε και να πήρε κάνα λόγο περσινό.
Κι είπε κι άλλα η αλέκα. Για κοινωνικο-πολιτική συμμαχία (όχι σκέτη κοινωνική, αλλά και πολιτική). Για τους από πάνω που δε μπορούν. Κι είναι καιρός να (μη) θελήσουν κι οι κάτω.
Κι αν σημαίνει κάτι εκείνο το σημείο στο πρόγραμμα του κόμματος, για τη ραγδαία απαξίωση των αστικών δυνάμεων, όπου μπορεί να προκύψει μια λαϊκή κυβέρνηση (...) που αργά ή γρήγορα (…) και την χωρίζει τυπική απόσταση...
Κι είχαμε φάει θυμάμαι μια ολόκληρη όβα σχεδόν, να δούμε αν αυτό το «μπορεί» σημαίνει δύναται ή ενδέχεται. Και βασικά για να εκλαϊκεύσουμε στον κόσμο τη διαφορά.
Το ένα σημαίνει ότι «παίζει και να», ενώ το άλλο...
Κι είναι που λες κάποια σημεία, που μοιάζουν τελείως γενικόλογα, ώσπου τα βλέπεις μπροστά σου, να τα επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή, σαν χρησμούς. Αν και όλοι οι χρησμοί είναι σκόπιμα γενικόλογοι για να επιβεβαιώνονται πάντα στη ζωή.
Κι αν σημαίνει λοιπόν κάτι αυτό το απόσπασμα, ίσως είναι αυτό που αρχίζει να εκτυλίσσεται μπροστά μας, με τα χαρτιά του πολιτικού συστήματος των αστών να καίγονται το ένα μετά το άλλο. Αλλά είμαστε ακόμα πολύ πίσω απ’ το να τους ρίξουμε και να πάρουμε εμείς τη θέση τους. Δε φτάσαμε -ούτε κατά προσέγγιση- ακόμα στο 17, να γίνει μια οικουμενική κυβέρνηση ενάντια στους μπολσεβίκους.
Την ίδια στιγμή βέβαια πολλοί ονειρεύονται πετρούπολη και1905, την ίδρυση λαογέννητων φορέων σαν τα σοβιέτ, και τις πλατείες (που δεν είναι καν κόκκινες) να εκλέγουν αντιπροσώπους –ένα χτύπημα κατά της αμεσοδημοκρατίας που ονειρευτήκαμε- για το ανώτατο σοβιέτ του συντάγματος. Κι είναι κρίμα που κάποιες λέξεις δε μεταφράζονται στα ελληνικά, να καταλαβαίνουν όλοι τι ακριβώς σημαίνουν.
Γιατί τι σχέση έχουν οι πλατείες με τα εργατικά συμβούλια; Τι γείωση έχουν στους χώρους δουλειάς, πέρα απ’ το φραστικό επίπεδο; Εκτός και αν είναι σοβιέτ σε εδαφική βάση, όπως στην εσσδ το 36’ –κι ύστερα εμάς λένε σταλινικούς. Σαν αυτό στη γειτονιά μου πχ, που μάζεψε 30 άτομα για δύο περιοχές 300 χιλ. κατοίκων (τούμπα, χαριλάου). Για τους υπόλοιπους 299.970 δεν πειράζει, ήταν δικαιολογημένα απόντες. Δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι συγκροτείται τοπικό σοβιέτ.
Ο τσίπρας πάντως φρόντισε ως κερένσκι να πάρει αποστάσεις από τα σοβιέτ. Κι όταν του είπαν για τις εκατό χιλιάδες θέσεις εργασίας για τις οποίες είχε μιλήσει προεκλογικά, είπε αμέσως ότι εμείς δεν είμαστε με το δημόσιο και το σοβιετικό κράτος, αλλά με την κοινωνία. Α μάλιστα.
Κι είχε πει και την προηγούμενη μέρα κι άλλα ενδιαφέροντα. Δίκαια ρύθμιση χρέους, κατά το δίκαια αμοιβή για δίκαια εργάσιμη ημέρα, που εξόργιζε το μαρξ. Και για τη δημοκρατία όπου δεν υπάρχουν αδιέξοδα –βρε που το ‘χω ακούσει αυτό και τι μου θυμίζει.
Πιο πριν η λιάνα είχε πει άλλα. Για το ζόμπι το μητσοτάκη (και την παρανομία του κκε), την κλιμακτήριο που πέρασε -αφού πρώτα έγινε αριστερή-, την χήρα του μάο και το ραντεβού με την κάτια μακρή για την ομιλία της αλέκας, στο χόντος, -δίπλα από τα γουναράδικα. Και την επομένη στο μέγκα για την άρνηση του χρέους, που είναι πολύ εύκολο να γίνει.
Κι είχε διάφορα τηλεοπτικά. Τον θηλυκό μητσοτάκη να ξεκινάει με την ανησυχία του για τις βρυκσέλ-λες (με προφορά τζέλλας) όπου η αδρεναλίνη έχει φτάσει πενήντα, και να δείχνει τους ακατάλυτους δεσμούς της με το λαϊκό αίσθημα της χώρας όπου γεννήθηκε.
Και τον άδωνη να λέει στο δελατόλλα, πόσο του αρέσουν οι αναλύσεις του καζάκη στο ποντίκι. Ένας πραγματικός, υπερκομματικός ηγέτης, που μπορεί να μας βγάλει απ’ την κρίση, με ένα νέο εαμ, χωρίς συμμορίτες.
Το δίδυμο της συμφοράς στο σκάι, να περιγράφει με τα μάτια της ψυχής του, τη μέρα που έσκασε η απεργία, μολότοφ και κουκουλοφόρους, ενώ την ίδια ώρα η κάμερα έδειχνε τελείως διαφορετικά πράγματα.
Την απευθείας σύνδεση του μέγκα με μια ρεπόρτερ που ξεκίνησε το ρεπορτάζ λέγοντας, εδώ τα ντου συνεχίζονται. Και το λιάρο συντονιστή να παίρνει τη σκυτάλη, για να πάμε τώρα στο μπάχαλο του συντάγματος. Όπου κάποιοι έσπαγαν μαρμαρόπλακες και πλάκα γενικώς, κι αυτός έλεγε για το μάρμαρο που όλοι πληρώσαμε, χωρίς να πιάνει όμως τη διττή σημασία της φράσης που έλεγε. Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει.
Αλλά η πραγματική ιστορία γράφεται στους δρόμους, όπου γεννιούνται συνειδήσεις. Κι όπου αυτές τις δυο μέρες είχαμε συνεχή αγωνιστικά ραντεβού κύρια με τη βροχή. Όλοι στην κομματική συγκέντρωση του κάπα κάπα έψιλον. Θα τραγουδήσει ο σύντροφος κακοφονίξ!
Η κυβέρνηση της τελευταίας σοβιετικής οικονομίας στην ευρώπη βομβάρδισε μάλλον τα σύννεφα, όπως έκανε η πραγματική σοβιετική κυβέρνηση πριν από τις παρελάσεις, για να ‘χει καλό καιρό τη μέρα της παρέλασης. Στην αθήνα είχαμε χτες μπουρίνι τη μέρα που θα μιλούσε η αλέκα -η προβοκάτσια που περιμέναμε. Αλλά τελικά ο κόσμος δε μάσησε και πήγε μαζικά.
Εδώ χτες μείναμε σχετικά στεγνοί –μας έφτυνε ο ουρανός όπου εφοδεύουμε κι εμείς λέγαμε ότι ψιχάλιζε. Αλλά προχτές στην απεργία μας έριξε με το τουλούμι κι άρχισε να ρίχνει καρέκλες, αμέσως μόλις τελειώσαμε, κι ενώ οι άλλοι σχεδίαζαν περικύκλωση του παλιού υπουργείου. Κι έτσι σταθήκαμε σε ένα υπόστεγο και βλέπαμε να περνάνε ατρόμητοι αριστεριστές σα βρεγμένες μαυρόγατες. Κορμιά νταβραντισμένα, εαακίτες γυμνόστηθοι, συναγωνίστριες με μπλούζες που γίνονταν ένα με το σώμα κι ύστερα διάφανες. Πανδαισία.
Κι έτσι το βήμα έμεινε μετέωρο, σαν του πελαργού, που φέρνει, λένε, την επανάσταση. Κι ίσως να έγινε απλώς, για να πάρουμε φόρα προς τα πίσω, να πλησιάσουμε το μεσαίωνα. Όλοι δίνουμε εξετάσεις το επόμενο διάστημα και πιθανή αποτυχία θα οδηγήσει στην ιερά εξέταση και τη διαιώνιση της μισθωτής σκλαβιάς.
Δουλοπάροικοι όλων των χωρών ενωθείτε.
56 σχόλια:
...ίσως είναι αυτό που αρχίζει να εκτυλίσσεται μπροστά μας, με τα χαρτιά του πολιτικού συστήματος των αστών να καίγονται το ένα μετά το άλλο...
Αυτό ακριβώς, σύντροφε Γενικέ Γραμματέα Λεονίντ.
Να καταλάβουμε τι κερδίσαμε αυτές τις μέρες, με αποκορύφωμα την Τετάρτη. Που δεν ήρθε από τον ουρανό, αλλά το παλεύουμε χρόνια και τόχουμε πληρώσει και με τόνους λάσπης.
Και να μπούμε στα κάτεργα των τόπων δουλείας, στα τρομαγμένα σπίτια, να βγούμε και στις πλατείες της τζάμπα αγανάκτησης, να κάνουμε αυτό, που κάναν οι αντάρτες: Εκμετάλλευση της κερδισμένης θέσης.
Να το μάθει ο λαός και να πάρει κουράγιο.
Ηδη βλέπω τους διάφορους ΠαυλομωραϊτηδεςΝικοστεριανούςΣπυροπλακιάδες κλπ., να βάζουν την ουρά κάτω από τα σκέλια προσπαθώντας να καλύψουν μια μάλλον άταχτη υποχώρησή τους. Δείγμα των καιρών...
Η Τετάρτη και η κάθε μέρα έχει 1 βασικό στοιχείο των εργαζομένων. Ενοτητα λέγεται ακόμα και σε αντιφατικές θέσεις, ενότητα ακόμα και σε αντδρατικά συνθήματα που τα υποσκάπτουμε μέσα απ'την καθημερινή μας δράση ΜΕΣΑ στην Πλατεία.
Δεν θα μιλήσω για το κατά πόσο έχει συμβάλει το ΚΚΕ τις πλατείες, το θεωρώ μάταιο.
Το ερώτημα είναι τι έπρεπε να κάνει απ'την στιγμή που ξεπήδησε το κίνημα των πλατειών. Αν θεωρούμε τις μικροκινήσεις 'καλής διάθεσης' του Κόμματος συμβολή στις πλατείες για να τους δοθεί μια άλλη πολιτική προοπτική που να αντιστοιχεί σε κίνημα ανατροπής τοτε ας καληνυχτιστούμε ομαδικώς.. Είναι ώρα άλλωστε.
Οσο για την φράξια εντος, Σεχτάρ είσαι βέβαιος ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές δυνατότητες δεξαγωγής της πάλης σε σχεση με την στάση του Κόμματος απέναντι σε αυτές δεν 'ανεβάζει' την κριτική των Παυλομωραίτηδων? Για σκέψου το λίγο κι εδώ είμαστε
"Σήμερα μας έκανε ο ΓΑΠ, να νιώσουμε σαν τη γκόμενα που γουστάρουμε και μας λέει το βράδυ θα σου πω κάτι, εμείς όλο αγωνία, γιατί περιμένουμε αυτό που φανταζόμαστε, αλλά τελικά ακούμε ότι μας θέλει να τη βοηθήσουμε σε μια εργασία... "
Αν σου πω ότι καλύτερα δεν θα εξηγούσα αυτό που νιώθαμε Τετάρτη βράδυ.Που φαντασιωνόμασταν την αξιωματική αντιπολίτευση και τον λαό να συνειδητοποιεί επιτέλους το ή με αυτούς που τα κάναν σκατά και σας πηδάνε ή με το κκε.
Αλλά που θα πάει θα πέσει η γκόμενα..
Τσεκαρετε αυτο :
http://www.youtube.com/watch?v=P_-GRWdJA5g&feature=share
Θα βρουν τρόπο να την σκαπουλάρουν. Δεν είναι τρελοί να να καούν αμφότεροι συνεργαζόμενοι. Σίγουρα το σικέ του παιχνιδιού της αντιπαράθεσής τους είναι πιο εμφανές από ποτέ άλλοτε, θα συνεχίσουν όμως να το παίζουν, για να πείθουν όσους θέλουν να πειστούν. Το ζήτημα είναι πότε θα σταματήσουν να θέλουν.
Πες μου τη γνώμη σου και γι' αυτό
http://sleepingvillage-savor.blogspot.com/2011/06/blog-post_18.html
Ηλία να γράφεις πιο συχνά. Ακόμα και εισηγητικά, αν θέλεις. Και μη μασάς από τον μουτζαχεντίν τον Υ.
Η ατάκα που άρεσε στον αλχημιστή -μπορώ να το πω πλέον- είναι από τον bookhunter. Τα κείμενά του μπορείτε να τα διαβάζετε στο e-globbing.
Το τραγικό με τον ανώνυμο (18 Ιουνίου 2011 2:48 π.μ.) είναι ότι έτσι και δεν υπήρχε το κίνημα της πλατείας θα ήταν σήμερα σε απόγνωση.
Αυτή είναι και η διαφορά (του τους) με το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ παλεύει δεκαετίες τώρα για να υπάρχει και να αναπτύσσεται εργατικό κίνημα και οι υπόλοιποι δήθεν αριστεροί ή έβαζαν πλάτη στην ΠΑΣΚΕ όπου τους χρειαζόταν (ΣΥΝ ΑΠ) ή ανακάλυπταν στην πέτρα και το μπουκάλι το νέο υποκείμενο της εξεγερσο-επανάστασης. Και ξαφνικά ήρθε το μνημόνιο… και ανακάλυψαν ότι ήρθε η ώρα να δώσουν συμβουλές στο ΚΚΕ (που έρπαψε να είναι καθεστωτικό, σταλινικό απολίθωμα, υπερ των υαλοπινάκων κλπ κλπ).
Σεχτάρ- Το γράφω εδώ μου άρεσε πολύ το ψύχραιμο σχόλιο περί πύρειας νίκης στο γκρανμα, άσχετα από τις φωνασκίες του Υ, αλλά και το γενικότερο υπεραισιόδοξο κλίμα της βραδιάς.
Απολίθωμα-Ευχαριστούμε για τη διαφήμηση χαχαχα. Έξοχο το κειμενάκι, απλά έχω κάποιες απορίες. Οι Ζηνόβιεφ, Κάμενεφ του σήμερα (της ελευθεροτυπίας) ποιοι είναι; Πήγες στο πολιτιστικό την Τρίτη; έχεις λεπτομέρειες για το "σοβιετ" (εδώ γελάμε) Τούμπας; Και κάτι σχετικό άσχετο έβλεπα ένα βιντεάκι με το Μεσάρος που έλεγε το κλασικό (που τώρα τελευταία του έχει σχεδόν πάρει τα copyrights) για το σοσιαλισμό και τη βαρβαρότητα και λέει ότι το δίλημα αλλάζει ως εξής: "βαρβαρότητα if we are lucky", είναι προφανώς σχόλιο για το τέλος χαχαχα
Αλχημιστή- Η εργασία, θα μπορούσε να είναι η λεγόμενη συναινεση, που μας είπε και πάλι, αλλά εργασίες κάναμε και πριν. Το αστείο είναι ότι κάποιοι νομίζουν ότι θα χαλάσουν τη σχέση τύπου "εργασίες" και θα προχωρήσουν στο φλερτ μέσα στο γραφείο του καθηγητή που μιλάει ακριβώς για την επόμενη εργασία και όχι στο ξεμονάχιασμα που μπορεί αν προχωρήσει τη σχέση μας...
Και επειδή το "δυσ"κίνημα της πλατείας θίγει σε βάθος το σύστημα που καταγγέλει, εξαφανίζεται το παρακάτω..
http://www.youtube.com/watch?v=3hjdBwHlUtQ
Είναι πραγματικά διασκεδαστικό αυτές τις μέρες να παρακολουθεί κανείς τις απέλπιδες προσπάθειες όλων να εκτιμήσουν την κατάσταση και πολύ περισσότερο να "δουν" κατά που πάει το πράμα. Μιλάω γενικότερα για πολιτικούς, δημοσιογράφους, ενταγμένους και μη αγωνιστές, εξεγερμένους και μη αγωνιστές, μπλόγκερς, και εσχάτως για μένα.
Έχουμε και λέμε...
Ένας εντεταλμένος ΓΑΠ που έχει αποκάμει με τα όρια που του βάζει η κοινοβουλευτική του ομάδα και φυσικά τα ντόπια και ξένα στηρίγματά του, ένας παλιοΣαμαράς που έχει λέει σχέδιο εξόδου από την κρίση (κατά το βλέποντας και κάνοντας), ένας τρισευτυχισμένος Τσίπρας που έχει πάρει στην αγκαλιά του όλη την πλατεία (δεν ξέρω αν η πλατεία έχει καταλάβει κάτι τέτοιο), ένα εξωκοινοβούλιο γενικώς τρισευτυχισμένο, και μια Αλέκα τρισευτυχισμένη που τα μέλη και τα στελέχη της κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου παρά την εγκληματική στάση του ΚΚΕ τις τελευταίες μέρες (και όχι μόνο).
Αλήθεια αγαπητέ Άναυδε...
Λες για κάποιους που θα ήταν σε απόγνωση εαν δεν υπήρχε το κίνημα της πλατείας (ίσως έτσι είναι). Εσύ δε νιώθεις απόγνωση που το ΚΚΕ δεν προτωστατεί στην πάλη του λαού ενάντια στα μέτρα, αλλά την εκχωρεί στην "πλατεία";
Και μη μου πεις τίποτα σουρεαλιστικό του τύπου "οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ δίνουν το στίγμα του κινήματος" γιατί δε ξέρω πόσα ν' αντέξω ακόμα.
Δε νιώθεις απόγνωση που το ΚΚΕ παρότι δεκαετίες τώρα οργανώνει το εργατικό κίνημα στη χώρα, τώρα τη στιγμή που ο αντίπαλος κλονίζεται και ο λαός δείχνει ότι θέλει να πάει κόντρα εκείνο σφυρίζει κλέφτικα και καταγγέλει τα αστικά/μικροαστικά χαρακτηριστικά της πλατείας;
Ομολογείς δηλαδή τι; Την ανικανότητα να παρέμβεις στο κίνημα και να αντιπαρατεθείς με τις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, να μαζικοποιήσεις και να πολιτικοποιήσεις την λαϊκή πάλη, ν' ανοίξεις το δρόμο του λαϊκου μετώπου και της εξουσίας. Αλλά ξέχασα... ζητάμε εκλογές...
Αλλά λες ότι το ΚΚΕ δεν χρειάζεται συμβουλές. Ξέρει αυτό. 9 δεκαετίες πολιτικής πείρας είναι αυτές. Τι διάλο;
Επειδή όμως κάποιοι το πονάμε το Κόμμα, ως μια πρωτοπόρα πολιτική δύναμη που είναι καταξιωμένη στη λαϊκή συνείδηση δεκαετίες τώρα, δε μας πάει να μας φτύνουνε και να λέμε πάλι βρέχει. Πρέπει να λογοδοτήσουν στο δυναμικό του Κόμματος εκείνοι που καταστρατηγούν την πολιτική συμμαχιών του, το πρόγραμμα και τις αρχές του εκμεταλλευόμενοι την αγνή εμιστοσύνη με την οποία περιβάλλονται από το υπόλοιπο δυναμικό.
Δεν είναι ΚΚΕ αυτοί οι άνθρωποι. Δεν ξέρω αν ποτέ υπήρξαν, αλλά τώρα που ο λαός τους χρειάζεται του δείχνουν ποιοι πραγματικά είναι.
Α ρε σύντροφοι , για πότε ξεχάσαμε την κριτική στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες και διεκδικούμε εκλογές!!!
Για φαντάσου , ο κόσμος στους δρόμους και εμείς ζητάμε εκλογές....
Πάρτε το χαμπάρι , κομμάτι του συστήματος είμαστε , με όλους τα έχουμε βρει και δρούμε πυροσβεστικά πια.
Δεν είναι τίποτα τυχαίο..
ΥΓ:Είναι πολλά τα λεφτά Αλέκα...που χρωστάμε (εμείς,όχι το κράτος)...
Προβοκάτσια.
Είναι φανερό πια πως ο Απολίθωμας έχει στοχοποιηθεί από τα γνωστά οππορτουνίστικα κέντρα.
Δε θα σας περάσει όμως.
Το κόμμα είναι εδώ
ενωμένο δυνατό
με τον Σεχτάρ(ισμό) αρχηγό
..παρα το ας πουμε νεαρό της ηλικίας μου,'εχω προλάβει ήδη μπόλικες "εξεργέσεις" του εξωκοινοβουλίου.. σχεδόν όλες κατ'εληγαν με το να "φύγει η κυβέρνηση" ή το να "παραιτηθεί ο υπουργός". Άρα λοιπόν, σύμφωνα με το κρίτήριο του 343,το ΚΚΕείναι το μόνο κόμμα που δεν ήταν μέχρι τώρα "συστημικο".Σε πρώτη φάση ας σκεφτεί αυτό,πριν καταδικάσει την τωρινή του θέση..αν και το ΚΚΕ ενέταξε ξεκάθαρα τις εκλογές σε μιά πορεία αποδυνάμωσης της αστικης εξουσίας μέσα απο αγώνες,απεργίες και οργάνωση των εργαζομένων. Τέλος, είναι τόσοδύσκολο να σκεφτούμε λίγο σύνθετα? Δηλαδή όπου κοσμος συγκεντρωμένος συμβαίνει κάτι προοδευτικό,όπου ξύλομε τους μπάτσους συμβαίνει κάτι επαναστατικό, όπου ασκείς κριτική σε μια κινητοποίηση την καταδικάζεις πλήρως.. αντιθέτα όταν κολακεύεις την μάζα κάνεις δουλειά μεσα σε αυτήν..και βέβαια όπου αργά αλλά σταθερά κτίζεις κάτι δυνατό και σταθερό με δικητου ατζέντα, χωρίς να παρασύρεται στο τερραίν του αντιπαλου (πχ ΠΑΜΕ) είσαι στάσιμος..Ήμαρτον!!!!
Μάνουελ 14
Η κυβέρνηση και το αστικό σύστημα, βρίσκεται αναμφισβήτητα σε μια πολύ δύσκολη φάση. Το κύριο που τους απασχολεί είναι να περάσει το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που μέσω αυτού, ξεπουλά τα φιλέτα που έχει η Ελλάδα (ΔΕΗ - ενέργεια, ΟΤΕ, εκτάσεις και δημόσια γη, κ.α).
Την Τετάρτη, ο ΓΑΠ έπαιξε μια ¨οπερέτα¨ όπως την ονομάζουν όλοι, που μέσα σε 7 ώρες, συζητήθηκαν όλα τα σενάρια: Κυβέρνηση "εθνικής ενότητας", ανασχηματισμός, εκλογές.
Όποιον συνδυασμό εκ των 3ων σεναρίων και να πάρεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Αν γινόταν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, θα ψήφιζε το μεσοπρόθεσμο και θα προχώραγε σε εκλογές. Αν επέλεγαν εκλογές, θα έκαναν μετά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. κ.ο.κ. Στόχος τους να κερδίσουν χρόνο και να περάσουν αυτά που θέλουν.
Τι τους δυσκολεύει όμως? αναμφισβήτητα η κορύφωση των αντιδράσεων απο τον ελληνικό λαό, κατά της πολιτικής της, η οποία εκφράζεται με την συμμετοχή του κόσμου στα συλλαλητήρια και στις πλατείες και εν γένει με την αποστροφή στα κόμματα εξουσίας.
Το πρόβλημα είναι ότι την Τετάρτη, εν χωρώ Τσίπρας και Άλέκα, πρόβαλαν την ίδια πρόταση: Εκλογές, να φύγει η κυβέρνηση και να αλλάξουν οι συσχετισμοί ( ο ένας για την αριστερή διακυβέρνηση της χώρας, η άλλη για την λαϊκή εξουσία).
και καλά ο Τσίπρας, έχει παρελθόν και έχει μαζέψει τόνους κριτική απο αντίστοιχη στάση σε δύσκολες για την κυβέρνηση στιγμές (να φύγει η κυβέρνηση κάθε φορά που υπάρχει ανάπτυξη του κινήματος). Η Αλέκα τι δουλειά είχε να προτείνει λύσεις διεξόδου απο την κρίση?
Στον Ριζοσπάστη έχουν πέσει τόνοι μελανιού για να αποδειχθεί ότι αιτήματα του τύπου να πέσει η Κυβέρνηση, να φύγει ο ένας και να έρθει ο άλλος,… είναι αποπροσανατολιστικά και συμβάλουν στον εξωραϊσμό του συστήματος. Μια γρήγορη αναζήτηση στο google, θα βγάλει δεκάδες άρθρα κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλαβάνο και την ΑΝΤΑΡΣΙΑ πάνω σε αυτό το επίπεδο.
Καλά έκανε το ΚΚΕ και κριτίκαρε αυτή τη θέση. Κακώς κάνει σήμερα και την υιοθετεί. Γιατί οι εκλογές δεν δίνουν προοπτική στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος. Αντιθέτως το αποπροσανατολίζουν. Το κίνημα, μπορεί να οδηγήσει στην πολιτική αστάθεια, όχι γιατί ζητά να γίνουν εκλογές, αλλά επειδή όλα του τα σφυριά βαράνε στην αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής, στην άρνηση ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, την διαγραφή χρέους, την έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη κ.α.
Το γήπεδο που πρέπει να παίζει το ΚΚΕ, είναι το γήπεδο των αγώνων, του δρόμου και της πλατείας. Τα αστικά κόμματα παίζουν εντός έδρας στο γήπεδο των εκλογών. και εκεί που το ματς είχε μεταφερθεί λίγο στην έδρα μας, τους λέμε…. εντάξει τώρα πάμε να παίξουμε και στην δικιά σας… και για να προλάβω.. δεν έχει δυναμώσει η ομάδα και είναι σίγουρη για την νίκη.
Είναι άλλο πράγμα να αξιοποιείς της εκλογές για να προβάλεις τους στόχους σου και άλλο πράγμα να κάνεις στόχο σου τις εκλογές…. το ένα λέγεται σωστή τακτική, το άλλο λέγεται οπορτουνισμός…. (με όλη την έννοια του όρου).
Ρε ανώνυμε γιατί υποτιμάτε έτσι την νοημοσύνη μας? Λίγα προβλήματα έχουμε και πρέπει να ασχολούμαστε με αριστερίστικες μικρότητες? Δεν έχει πάτο το βαρέλι? Τι κομμουνιστικός αυριανισμός είναι αυτός? Πρέπει να είσαι ΚΚΕ για να καταλάβεις ότι οι εκλογές δε είναι ο μόνος στόχος του κόμματος? Ποιόν προσπαθείς να πείσεις? Όλοι αυτοί οι αγώνες που γίνονται καθημερινά δεν είναι στόχοι? Μόνο εσείς τους με την αριστερισιστικη νοοτροπία τους ανάγετε σε Στόχο (Όχι όλοι δηλαδή. Κυρίως η καθοδήγηση και κάποια μπλογκοτρολ).
Λες:
"Είναι άλλο πράγμα να αξιοποιείς της εκλογές για να προβάλεις τους στόχους σου και άλλο πράγμα να κάνεις στόχο σου τις εκλoγες"
Με αυτή τη λογική αφήνεις όλες τις πρωτοβουλίες στην κυβέρνηση σ’άυτο το θέμα. Μπες στα σαιτ των Πασοκων και των αγανκτισμένων. Μπες στο ρεαλ ντεμοκρασι ντοτ τζι αρ και πες την την παπατζα σου. Μη μας κουράζεις άλλο. Ελεος.
διορθ.
Μόνο εσείς τους με την αριστερισιστικη νοοτροπία ανάγετε τις εκλογές σε Στόχο
Ανωνυμος 19 Ιουνίου 2011 3:24 μ.μ. θα διευκόλυνε αν διάλεγες ένα παρατσουκλι
Η τοποθέτηση σου βασίζεται σε κάποιες υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα
1. Η πλατεία δεν πρωτοστατεί σε καμία πάλη για να της εκχωρήσει το ΚΚΕ τα όποια πρωτεία. Η πλατεία εκφράζει απλώς την αγανάκτηση των προδομένων από τις υποσχέσεις του δικομματισμού και δυστυχώς ούτε προτείνει ούτε κλιμακώνει
2. Δε βλέπω γιατί δεν μπορείς να αντέξεις τις πορείες και τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ αλλά περί ορέξεως ουδείς λόγος. Η ουσία είναι ότι το ΠΑΜΕ πρώτο σήκωσε τη σημαία του αγώνα ακόμη και με απεργίες που οργάνωσε μόνο του. Οι κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στους τόπους δουλιάς στο ΙΚΑ, ΔΕΗ κλπ χιλιάδες με μικρά ή και μεγάλα αποτελέσματα. Θέλεις να τα σβήσεις το ίδιο κάνουν και τα κανάλια
3. Το αίτημα για εκλογές τρόπος παρέμβασης είναι και αρκετά πιο σημαντικός από το σουλάτσο το απόγευμα στην πλατεία. Το ΚΚΕ έχει διαγνώσει ότι πρωταρχική προυπόθεση για να ανατραπεί η επίθεση είναι η ριζική αλλαγή στους συσχετισμούς στα συνδικάτα. Εκεί επικεντρώνεται χωρίς να αδιαφορέι και για τον κόσμο στις πλατείες. Το κύριο όμως σήμερα είναι βάλεις την τάξη ενάντια στην τάξη τον κάθε εργαζόμενο μπροστά στο αφεντικό του και όχι να μοιράζεις μούντζες προσπαθώντας να χωνέψεις το κακοψημένο λουκάνικο της πλατείας
4. Μια μικρή συμβουλή την προσωπική πικρία καλό θα είναι να μην τη μετατρέπεις σε πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση
@Red Boy
Οι πιο πολλοί αριστεριστές ετεροκαθορίζοντι με βάση τις θέσεις του ΚΚΕ.
Αν το ΚΚΕ πει εκλογές θα πουν όχι Αν το ΚΚΕ δεν ζητήσει εκλογές θα το κατηγορήσουν για πολιτική δειλία.
Αν το ΚΚΕ παεί πλατεία θα βγουν να μιλήσουν για καπέλωμα κλπ Αν δεν πάει περίπου για προδοσία
Αν το ΚΚΕ συμμαχήσει με κάποιους (πχ ΔΗΚΚΙ, Λιανα κλ) είναι εθνικιστές, δεξιοί κλπ. Αν το ΚΚΕ δεν συμμαχήσει είναι σεχταριστικό
Από ένα σημείο και μετά η κριτική τους είναι απλώς κωμική
Άναυδε (ο ανώνυμος 6.02), οι αριστεριστές πάντα ετεροκαθορίζονται απο το ΚΚΕ. το θέμα είναι οτι τώρα το ΚΚΕ υοθετεί αντιλήψεις των αριστεριστών. Εγώ ακόμα τους βρίζω που βάζουν κάθε φορά στόχο να πέσει η κυβέρνηση. εσυ τώρα τι λες...
συμφωνώ επίσης οτι οι συσχετισμοί αλλάζουν στα συνδικάτα. αλλά εκεί έχει πολύ ψωμί ακόμα. και πίστεψέ με, κόσμος που εν δυνάμει μπορούσε να γραφτεί στα συνδικάτα, βρίσκεται και στις πλατείες (όπως και στις καφετέριες και τα παγκάκια).
Επίσης οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες χτίζονται στην κοινή δράση στο κίνημα, στο έδαφος των αιτημάτων και της προοπτικής. Με την κάθε Λιάνα και το κάθε ΔΗΚΚΙ, συμμάχησες στο έδαφος των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων του 98΄-03'. Έχει καμία σχέση η τακτική του ΚΚΕ τότε, με την σημερινή? (αν πεις ναι, θα έρθεις σε αντιπαράθεση με τον Μαίλη και θα χαρακτηριστείς βαρίδι....)
το οτι το ΚΚΕ δεν αδιαφορεί για τον κόσμο στις πλατείες πως το τεκμηριώνεις?? γιατί η πράξη άλλα δείχνει και κυρίως η απραξία. Το να κλείνεις σε όλες τις πτώσεις "το κίνημα πρέπει να πολιτικοποιηθεί", δεν σημαίνει οτι συμβάλλεις σε αυτό.
ενώ η δική σου... στάζει λενινισμό...
Θ.Τ
"Είναι άλλο πράγμα να αξιοποιείς της εκλογές για να προβάλεις τους στόχους σου και άλλο πράγμα να κάνεις στόχο σου τις εκλογές…. το ένα λέγεται σωστή τακτική, το άλλο λέγεται οπορτουνισμός…"
Σε αυτό πιστεύω θα συμφωνήσουμε όλοι, στην ανάγνωση των γεγονότων είναι που θα διαφωνήσουμε. Το παμε πίεσε για τη 48ωρη κι επέβαλε στην ουσία στη γσεε να προκηρύξει 48ωρη για πρώτη φορά μετά την κυβέρνηση μητσοτάκη, αν δεν κάνω λάθος.
Κατά τα άλλα ο γιωργάκης προχωρά σε δημοψήφισμα από το φθινόπωρο -αν προλάβει δηλ. Η αμεσοδημοκρατία παντού νίκησε, οι πλατείες ν δούμε τι θα κάνουν.
Για τις πλατείες δείτε και αυτή την ενδιαφέρουσα εξέλιξη http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=406882 ειδικά την κατάληξη... Ποιες είναι οι επιδιώξεις του ΔΟΛ; Η έρευνα ούτε αποθεώνει όυτε σιχτιρίζει. Το πολιτικό συμπέρασμα σταθερό βέβαια.
Τα είπες όλα Άναυδε. Συμφωνώ.
Οι πιο πολλοί αριστεριστές ετεροκαθορίζοντι με βάση τις θέσεις του ΚΚΕ.
Ναι,ε?για να δουμε...
Αν το ΚΚΕ πει εκλογές θα πουν όχι
Υποθετεις...
Αν το ΚΚΕ δεν ζητήσει εκλογές θα το κατηγορήσουν για πολιτική δειλία.
Οτι να'ναι...
Αν το ΚΚΕ παεί πλατεία θα βγουν να μιλήσουν για καπέλωμα κλπ
Ας πηγαινε να βλεπαμε τι θα λεγανε.
Αν δεν πάει περίπου για προδοσία
Καινουριο αυτο...οκ...
Αν το ΚΚΕ συμμαχήσει με κάποιους (πχ ΔΗΚΚΙ, Λιανα κλ) είναι εθνικιστές, δεξιοί κλπ.
Τον Ζουραρι ξεχασες...και ποιος ειπε ποτε το κκε εθνικιστες και δεξιους????πεταμε μια μπαρουφα και καθαριζουμε...
Αν το ΚΚΕ δεν συμμαχήσει είναι σεχταριστικό
Σεχταριστικο μπορει να το πει κανεις για ενα σωρο λογους,δεν ειναι αναγκη να συμμαχησει με το δηκκι και την κανελλη για να αποδειξει οτι δεν ειναι...μην ετεροκαθοριζομαστε κιολας...
Κάπταιν, (18 Ιουνίου 2011 8:17 μ.μ.),
ευχαριστώ για την ενθάρρυνση αλλά δεν με κολώνει κανένας Μούτζα-χεντίν, παρά μόνο ο άτιμος ο χρόνος - ξέρεις είμαι ένας ..σταχανοβίτης του Καπιταλισμού, που αρνείται να αποξενωθεί από το προϊόν της εργασίας του.
Ας είναι, ευχαριστώ και τον bookhunter, αλλά κυρίως συγχαίρω όλους τους συντρόφους, που δείχνουν έμπραχτα ότι η πάλη είναι συλλογική πάντα.
Εχω την γνώμη πως συχνά χάνουμε χρόνο με περιθωριακές απόψεις (Ρούσης, Μαυρουδέας,Αριστερό βήμα, ΣυνΝαρΡιζα κλπ), ενώ η συζήτηση με "κανονικούς" ανθρώπους μπορεί να προσανατολίζει καλύτερα για το που πονάει η πολιτική μας ανάλυση και η προπαγανδιστική δουλειά.
Είναι κι αυτός ένας λόγος, που δε θέλω να αποσυρθώ από τη δουλειά.
Η "πλατεία" είναι μια μεθόδευση, που επεχείρησε να αξιοποιήσει ό,τι επενδύθηκε από το σύστημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οποιος κουβέντιαζε στη δουλειά η στις συναναστροφές άκουγε ό,τι ακριβώς λένε τα συνθήματα της. Λίγοι είναι οι συνειδητοί φασίστες, αλλά οι περισσότεροι είναι τα πολυπληθή ορφανά του αντικομμουνισμού, που επιχειρείται να στοιχηθούν σε ένα ενιαίο ημι-(η και χοντρο-)φασιστικό κίνημα, όρα και πρόσφατα δημοσιεύματα στο "δημοκρατικόν" Βήμα (ιστορία replay= φάρσα;). Και όποιος έχει διαβάσει λίγη ιστορία, δεν πρέπει να εκπλήσσεται για το νερό που ρίχνουν στον μύλο οι διαφοροι ντεμέκ-κομμουνιστές η aristeroi.
Νομίζω πως το Κόμμα σε αδρές γραμμές το έχει χειριστεί πολύ καλά, αξιοποιώντας την ιστορική εμπειρία.
Πάντα δυνατά.
Εγώ ακόμα πιστεύω ότι η κριτική από τα αριστερά, με εισαγωγικά ή χωρίς, είναι πάντα χρήσιμη. Δεν είναι εντελώς τυχαία εξάλλου κι η μορφή που έχει πάρει ως ένα βαθμό το μπλοκ, στη θεματολογία, τους αναγνώστες και τους σχολιαστές του. Στην εποχή του σεχτάρ πχ μια κουβέντα με σοβαρούς μ-λ δες, θα είχε αρκετά να προσφέρει σε όποιον είχε ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς να δεχτεί απαραίτητα συνολικά όσα λέγαν για την κίνα και την εσσδ. Αλλά στη σημερινή συγκυρία ειδικά, κρίνοντας από πολλές συζητήσεις, αρθρογραφία και σχόλια σε διάφορα μπλοκ, η κουβέντα ανακυκλώνεται με τα ίδια επιχειρήματα και χωρίς να προσφέρει τίποτα σχεδόν επί της ουσίας πέρα από δυνατό πονοκέφαλο. Και το συμπέρασμα του σεχτάρ για την κουβέντα με τον κόσμο, είναι ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ, κατά τη γνώμη μου.
Το ΚΚΕ είχε ζητήσει εκλογές και το 1999 επί οτσαλαν. Τι χρονιά και εκείνη,ε; Τι ομοιότητες έχουν οι δύο εποχές;
Τον κίνδυνο αντιδραστικοποίησης ακόμα και της ίδιας της αστικής δημοκρατίας. Τότε ήταν η εμφανής εμπλοκή ξένων υπηρεσιών, η "προδοσία" πάγκαλου κλπ. Σήμερα, αρχικά ήταν η κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τώρα το δημοψήφισμα. Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει δημοψήφισμα για πολιτικό σύστημα, διαφάνεια κλπ. Γερμανικό μοντέλο και οικονομικά κομμάτων. Και για ποιον χτυπά η καμπάνα; Άρα νομίζω ότι καλά κάνει και το ζητά όχι σε αντιπαράθεση με τους αγώνες φυσικά, οι οποίοι είναι και το βασικό ζητούμενο άλλωστε. Πάντως μέχρι τώρα τετοιος κίνδυνος δε φαίνεται. Τετάρτη είχε απεργία, την πέμπτη συγκέντρωση, χτες πορεία (και όλα με πολύ καλή συμμετοχή). Επίσης τη 48ωρη ουσιαστικά την κέρδισε το ΠΑΜΕ που αυτό το έβαζε εδώ και πολλές μέρες και προφανώς είχε δημιουργήσει ένα σχετικό κλίμα.
Από εκεί και πέρα, τα της πλατείας. Τον τόνο στην απεργία τον έδωσε το ΠΑΜΕ και όποιος δεν είναι κακοπροαίρετος το είδε. Είχε μαζικότατη συμμετοχή (με τους σκληρούς άντρες :) ), παρέμεινε στο σύνταγμα, είχε χαιρετισμούς και ομιλίες, γενικά είχε πολύ σωστή παρουσία. Υπήρξαν και άλλες "προσεγγίσεις", όπως η κατάληψη του υπ.οικονομικών και η συγκέντρωση εκεί, που έσπασε και το ακομμάτιστο. Είχε και μαζικές εξορμήσεις τις κυριακές κλπ. Η μόνη ένσταση από την πλευρά μου είναι, αν θα έπρεπε τις κυριακές να έχει οργανωμένο μπλοκ αλλά αυτό είναι προς συζήτηση.
Πάντως, το να κάνεις κριτική σε πολλές προβληματικές ή και επικίνδυνες πλευρές ενός κινήματος δεν είναι αρνητικό. Το ψήφισμα 9 είναι πολύ πρόσφατο και είναι μόνο ένα παράδειγμα.
Άλλωστε η προσπάθεια που έχουν κάνει τα ΜΜΕ (προεξάρχοντες ελευθεροτυπία και κούλογλου) για να διαστρεβλώσουν το τι λέει το κκε για την πλατεία είναι τουλάχιστον συγκινητική. Το τι πραγματικά λέει υπάρχει στην ανακοίνωση του για τις εκδηλώσεις λαικής αγανάκτησης. Και εμενα προσωπικά δε μου φαίνεται ούτε μειωτικό, ούτε σνομπ. Αυτά τα ολιγα...
mariori
Μην πιστέυετε τις υποτιμητικές παπαντζες που λέγονται εδώ μέσα για τον ρόλο των πλατειών. Εχουν πολλά προβλήματα αλλά και μεγάλη ελπίδα.
Να μπαίνετε απευθείας στο μπλογκ της λαικης συνελευσης συνταγματος
http://real-democracy.gr/
και να ενημερώνεστε απο εκει για τις αποφασεις της πλατειας.
και το άλλο για την ανταρσυα και την κριτικη που της κανει το κκε είναι για γελια.
η ανταρσυα ποτε δεν λεει 'παμε σε εκλογες για να πεσει η κυβερνηση'. αυτη είναι θεση παγια του συριζα, ειναι οπορτουνιστικη και αυτή τη θέση την υιοθετησε και το κκε.
η ανταρσυα λέει 'να πεσει η κυβέρνηση απο το κίνημα και τότε παμε σε εκλογές'. Αυτή τη θέση παντα απερριπτε λανθασμενα το κκε με αστεια επιχειρήματα του στυλ 'και ποιος να ρθει'. δεν μπορουσε να καταλάβει πως αν πέσει μια αστική κυβέρνηση απο τον λαό, η επόμενη που θαρθει θα ναι πιο αδύναμη απέναντι στο λαό.
και τώρα ακόμα, το κκε βαζει το καρο μπροστα από το άλογο. Δεν πατάει πουθενα στις πλατείες σνομπάροντας χιλιαδες εργαζομένων, νέων, συνταξιούχων, μικροαστών που συμμετέχουν σε αυτό το αντιφατικό και ελπιδοφόρο κίνημα. Και ζητά εκλογές αναφέροντας κομματι της πάγιας επιχειρηματολογίας της ανταρσυα (και πολύ καλά κάνει), αλλά δεν προτάσσει τον στόχο του να ρίξει το κίνημα την κυβέρνηση.
Έλα ρε σύντροφοι , μην προσπαθείτε πια να δικαιολογήσετε τα πάντα...'Ελεος πια , θεωρείτε κάποιοι ότι όλοι στην ηγεσία του Κόμματος τα βλέπουν όλα τόσο αγνα.
Το θέμα είναι πολύ απλο , ανώριμες μάζες , μικροαστικά στοιχεία , πρωην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ βγαίνουν στους δρόμους....Τί πρέπει να κάνει το Κόμμα, να τους λέει ότι δεν έχουν στόχο?????Έλεος , για αυτό υπάρχει το Κόμμα , για να ζυμώνει τον στόχο και να πείθει , αλλιώς πως θα γίνει η επανάσταση , με εισαγόμενους από Β.Κορέα?
Τι να κάναμε? Να αχτιφαρίζονταν όλα τα μέλη και στελέχη , πρώτα και κύρια το ΠΓ και να έβγαινε μαζικά στις διαδηλώσεις να συζητήσει..και μην σας φαίνεται τόσο τραγικό!!Θυμάμαι , αν έλεγες σε καμια ΚΟΒ να κάνουμε κοινή συγκέντρβση με τους άλλους θα μας διέγραφαν,τώρα την Τετάρτη μια χαρά το ΠΑΜΕ κολλητά ήταν με Ανταρσύα και ΝΑΡ , τι έγινε , μολυνθήκαμε?ΚΑΙ στο κάτω κάτω να κάτσουμε Σύνταγμα και να περιφρουρήσουμε τα μλοκ μας , όσι σαν κλασομπανιέρες να την κάνουμε στο πρώτο χημικό! Άντε γιατί βαρέθηκα συνέχεια την προβοκάτσια στο ΠΑΜΕ , θα μας κλάσουν τα αρχίδια και τα φρικιά και οι φασίστες , και αν περιφρουρηθούμε και ο κόσμος θα γουστάρει!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ , και μην ξεχνάμε και αυτοί στο σύνταγμα εργαζόμενοι είναι
ΥΓ¨:Για το σύνθημα να πέσει η κυβέρνηση..Δηλ εσείς σαν κομμουνιστές , δεν θέλετε να ανατραπεί η κυβέρνηση?Και μετά? Να μηνβγαίνει καμία , να υπάρχει αστέθεια κυβερνητική πολιτική και να δυναμώνουν οι αγώνες και γιατί όχι , το εκλογικό ποσοστό του Κόμματος..Μην φοφόμαστε , δεν γίνεται να λές μόνο ΛΕ-ΛΟ-Σοσιαλισμός..Πρέπει να έχεις και ενδιάμεσα αιτήματα , μην φοβάστε δεν είναι συμβιβαστικό , όλοι είχαν με πρώτο τον Λενιν...ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΛΙΓΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΑΘΕΙ ΛΟΒΟΤΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ..ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΡΙΖΕΣΤΕ , ΟΛΟΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΘΕΛΟΥΜΕ , ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ , ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΦΟ ΚΑΧΥΠΟΠΤΑ.ΟΥΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ , ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΔΕΞΙΟΙ!!
ΞΥΠΝΑΤΕ
Το ΚΚΕ ζητά εκλογές γιατί απλούστατα στη σημερινή συγκυρία όποια κυβέρνηση και αν βγει θα είναι πιο αδύνατη συνεπώς πιο δύσκολα θα περνά την πολιτική της. Σε περίπτωση μάλιστα μη αυτοδυναμίας (πιθανότατο σενάριο σήμερα όχι όμως χθες η προχθές) η καταφυγή του κεφαλαίου σε συναινετικές λύσεις θα αφαιρέσει έναν σημαντικό ανάχωμα από το σημερινό πολιτικό σύστημα την δικομματική εναλλαγή. Συνεπώς σαν μια τακτική κίνηση κρίνεται ορθή και επιβεβλημένη με βάση τη σημερινή συγκυρία
Οι αρλούμπες της ανταρσυας για ανατροπή της κυβέρνησης από τα κάτω και αριστερά πέρα από μία τροχονομική αντίληψη της πολιτικής δεν εξηγεί τι σημαίνει ανατροπή δηλ θα έρθει μία άλλη κυβέρνηση ποιά και πως ? αλλα και αφαιρεί από το λαό τη δυνατότητα συμμετοχής του σε αυτή την ανατροπή αφού θα επιτευχθεί με αποχωρήσεις (?) κάποιων κυβερνητικών βουλευτών αφου άλλος τρόπος δεν υπάρχει
Ο αποπάνω φίλος του κκε δεν έχει ιδέα από το τι λεει η ανταρσυα.
φίλε μου, η ανταρσυα παλεύει για ανατροπή της κυβέρνησης από το λαϊκό κίνημα και όχι από συστημικούς σχεδιασμούς.
Αυτό σημαίνει φίλε από το κκε πως εάν το λαϊκό κίνημα ανατρέψει την κυβέρνηση, αφενός πάμε σε εκλογές, αφετέρου, πάμε σε εκλογές με όρους μεγάλης λαϊκής αυτοπεποίθησης, με ό,τι αυτο συνεπάγεται για την επιρροή της αριστεράς κα ιτην υπόθεση της εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας γενικότερα.
Αυτή είναι η λογική της ανταρσυα αγαπητέ φίλε, σε αντίθεση με τη λογική του κκε κα ιτου συριζα οι οποιοι βάζουν το κάρο μπροστα από το άλογο.
Και πως παρακαλώ ενα λαικό κίνημα ανατρέπει μία κυβέρνηση χωρίς ένοπλο αγώνα ?
Καλό θα είναι να μπορει η ανταρσυα ν' απκτήσει εναν ειρμό στην τακτική και στρατηγική της και όχι απλως να αερολογεί
αγαπητε αναυδε, οι εξεγέρσεις της τυνησίας, της αιγύπτου, της αργεντινής, του εκουαδόρ, της βολιβιας έριξαν τις κυβερνήσεις χωρίς ένοπλο αγώνα.
πριν βγάλεις την άποψή σου για την τακτική που χαράσσει η ανταρσυα, ρίχνε και καμιά ματιά στα διεθνή και την ιστορία!
Αρα θελετε να αναλάβει ο στρατος
1. Η στάση του ΚΚΕ να ζητάει εκλογές είναι αποπροσανατολιστική τουλάχιστον, για το ταξικό κίνημα. Μοιάζει να πέρνει έγκαιρα θέσμική θέση στο επίσημο αστικό παιχνίδι. Διόλου τυχαίες δεν είναι οι επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις της γγ στα μεγάλα δελτία την εβδομάδα που πέρασε. Και οι δηλώσεις προσεχτικές. Κοινός παρανομαστής τους είναι: έχουμε μια αντικαπιταλιστική ρητορεία (θολή και αυτή) αλλά την ίδια ώρα δεν διατυπώνουμε κανένα στόχο πάλης που θα μπορεί να ενισχύσει το κίνημα και σπεκουλάρουμε (με το γάντι κ με ίχνη μιας κοινωνικής-ταξικής ανάλυσης) τις πλατείες.
Το ζήτημα της διαγραφής του χρέους δεν διατυπώνεται (μόνο όταν πιεστεί η γγ λέει ότι ο λαός να μην πληρώσει, αλλά πως θα γίνει αυτό;;). Βεβαίως ούτε λόγος για στόχους όπως η αποδέσμευση από ΕΕ-ευρώ. Αυτοί συνοδεύονται μόνο από το όραμα της λαϊκής εξουσίας κ σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουν τώρα προς το κίνημα. Την ίδια ώρα οι καναλάρχες πιέζουν τη γγ για να πει το περιβόητο "εμείς δεν είμαστε με τον αποκλεισμό της βουλής, αλλά με τη γενική απεργία διαρκείας (ΣΕΚ;;)".
2. Νομίζω ότι η θέση ότι το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ επέβαλλε την διήμερη απεργία είναι εντελώς λανθασμένη. Ο αστάθμητος παράγοντας είναι οι κινητοποιήσεις που του νέου - αλλά ασταθούς- αυτού κόσμου. Βεβαίως αυτές δεν αρκούν. Θα πρέπει να μετασχηματιστούν σε εργατικό κίνημα.
3. Η θέση μου είναι ότι η εμφάνιση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα απηχεί διεργασίες στο εσωτερικό του κ προβληματισμούς. Όμως την αυτό που σφραγίζει την τακτική του ΚΚΕ,είναι ότι η πλατεία είναι ένα εκλογικό ακροατήριο, έστω κ για μία ή δύο ώρες. Κ αυτή η θέση είναι που προβληματίζει σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση της γγ. "Αυτοί που πάτησαν τα κουμπιά στο διαδικτυο είναι πρώην πασοκ κυρίως κ ΝΔ και οι κάτω πλατεία είναι οι καθηγητές". Εντάξει η ηγεσία έχει ξεμπλέξει με την λογική ότι θα παρέμβει με αριστερό ταξικό τρόπο στην κοινωνική αυτή έκρηξη . Αλλά μήπως το ακροατήριο του ενόψει εκλογών είναι το πλέον συννηρητικό αντιμνημονιακό κομμάτι;
4. Έστω ότι το ΚΚΕ αλλάξει πορεία σε σχέση με την στάση του στις πλατείες(δεν νομίζω να το πιστεύει κανείς;). Με ποια αιτήματα θα πάλευε; Η θέση του για το ευρώ θα συνέπειπτε με τον αδέκαστο στο θέμα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση του για εκλογές; Για να το φανταστούμε
αγαπητέ αναυδε, πάλι οφφ είστε.
στην βολιβία, την τυνησία, το εκουαδόρ όπως πιθανώς γνωρίζετε (αν όχι μπορείτε να διαβάσετε διεθνή πολιτκή βιβλιογραφία) δεν ανελαβε ο στρατός.
Στη βενεζουέλα δεν ανελαβε και παλι ο στρατός, αλλά με εκλογε΄ς ο τσάβες (που είναι στρατιωτικος).
Μάθετε λίγο ιστορία και διεθνή γεγονότα!
Αγαπητέ giorgos έχετε δίκιο για τα τεκτενόμενα και τη λογική του κκε. Ετσι είναι αυτό το κόμμα.
αγαπητέ giorgos, θα συμφωνήσω ιδιαίτερα με το κόμματι του άρθρου σας που αναφέρετε στο ποιός επεβαλλε την 48ωρη. Προφανώς δεν την επεβαλλε το παμε-κκε αλλά η δυναμική του κόσμου που και στις πλατείες και τους χώρους δουλειάς, βράζει.
το κκε-παμε βλέπει εκλογικίστικα αυτόν τον κόσμο, από τη μια, πιεζεται αφορητα απο τη βάση του απο την άλλη, για αυτό και ήρθε στο σύνταγμα,έκατσε μιαμιση ώρα, και βέβαια με το που έπεσαν τα πρώτα δακρυγόνα κι εβγαλαν καπνούς, έγινε καπνός και το παμε-κκε.
Να ρωτησω κατι που δεν καταλαβαινω;
Απο ποιον ζηταει εκλογες το ΚΚΕ και για ποιο λογο;Γιατι νομιζω τυπικα τις εκλογες τις αποφασιζει η κυβερνηση και ουσιαστικα η ταξη που ελεγχει το κρατος, η αστικη ταξη στη περιπτωση μας.Υπο αυτη την εννοια το αιτημα του ΚΚε ειναι,κατα τη γνωμη μου ,φαιδρο και αποπροσανατολιστικο το αιτημα του ΚΚΕ.
Φαιδρο γιατι η αστικη ταξη θα αποφασισει αν και ποτε θα κανει εκλογες αναλογα με το συμφερον της (τη πιεση δηλαδη που θα δεχεται) χωρις να χρειαζεται τη γνωμη του ΚΚΕ.Αποπροσανατολιστικο γιατι αντι να προσπαθει να πεισει το λαο να απεγκλωβισθει απο τον αστικο κοινοβουλευτισμο (κατα το τσιτατο αν οι εκλογες αλλαζαν κατι θα ηταν παρανομες) αυτο αντιθετα ζηταει εκλογες σαν διεξοδο λες και εκλογες ειναι χωρος προνομιακος για το λαικο κινημα,λες και ειναι μια διαδικασια που μπορει να οδηγησει σε λαικες κατακτησεις και νικες.
ΜΙλησα κατα βαση για το ΚΚΕ μιας και το θεωρο και σε αυτο το θεμα ποιο σοβαρο απο Συριζα/Ανταρσυα
Άναυδε,
μην χάνεις φαιά ουσία
Το γνωστό Ναριτοτρολ είναι που δεν αφήνει να στεριώσει συζήτηση σε ΚΑΝΕΝΑ αριστερό μπλογκ.
αγαπητε rent boy σας παρακαλώ να μην επεμβένεται με αναρμοστους χαρακτηρισμούς. τι σημασία έχει αν είμαι μέλος, που είμαι δηλαδή, στο ΝΑΡ;
Είπε μερικά πραγματα που είναι εξοφθαλμα λάθος ο αναυδος για την αντίληψη του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον διόρθωσα.
Επίσης είπε κάτι άλα πραγματα που ήταν και αυτά εξοφθαλμα λάθος λάθος και αφορούν τηνιστορία και τη διεθνή κατάσταση, και παλι τον διόρθωσα.
Ας υποθέσουμε ότι το αίτημα του ΚΚΕ για εκλογές είναι φαιδρό γιατί απευθύνεται στο κράτος το αίτημα δεν πουλάμε δεν πληρώνουμε που απευθύνεται ? στην ΚΑ εφορία ή αλλού ?
Η ιστορία λέει ότι και στη Βολιβία και στο Εκουαδόρ παραιτήθηκε μεν ο πρόεδρος ανελαβε ο αντιπρόεδρος η κάποιος άλλος και προκήρυξε εκλογές. Στην Τυνησία εκλογές δεν έχουν προκυρηχτεί απλώς ο στρατός και η αστυνομία συνεχίζουν να κυβερνούν στη θέση του Μπεν Αλι το αυτό και στην Αιγυπτο Το ΚΚΕ ζητά εκλογές γνωρίζοντας ότι οι αστοί μόνο αν υποχρεωθούν θα προσφύγουν στις κάλπες.
Απλό αλλά όταν το μυαλό έχει κολλήσει στον αντικομμουνισμό φαίνεται δύσκολο να κατανοηθεί
Τα περί καθεστωτικού ΚΚΕ τα έχουμε ακούσει σε μία περίοδο που το ναρ και η ανταρσυα μάχονταν στους δρόμους της Αθηνας μαζι με τους αναρχικους και προβοκάτορες (που σήμερα τους καταγγέλουν). Σήμερα όμως οπου έχουν σοσιαλδημοκρατικοποιηθει σε ΕΛΕ, αριστερο βήμα με λαπαβίτσα ποε-οτα κλπ νομίζω ότι μάλλον ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο. Είπε ο γαιδαρος τον πετεινό κεφάλα
Αγαπητέ άναυδε συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε!
Στη Βολιβία, το εκουαδόρ, την Αργεντινή, την Τυνησία, δεν παραιτήθηκαν απλώς οι κυβερνησεις! Τις ανετρεψε ο λαός!
Συνεπώς, το να λέει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ "εκλογές τώρα", και να αρνούνται να πουν "να ανατρέψουμε την κυβέρνηση με λαϊκούς αγώνες" που λέει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ, μάλλον προσφέρουν κάκιστες υπηρεσιες στο λαϊκό κίνημα!
Αγαπητέ αναυδε, ο στόχος μας σαν κομμουνιστές που είμαστε είναι ένας: Να ανατρέψουμε την κυβέρνηση με ισχυρο λαϊκό κίνημα, και μετά ας πάμε για εκλογές.
σκέψου το: το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν δίκιο
Προς ανώνυμο 5.05
Η πολιτική μορφή είναι έκφραση του ταξικού αγώνα. Ο ταξικός αγώνας δεσμεύεται απο κοινικο-οικονομικές συνθήκες. Όταν οι τελευταίες έρθουν σε κρίση, η μορφή ύπαρξης του πολιτικού αποσταθεροποιείται αντιστοίχως.
Το ΚΚΕ δεν είναι εκλογολαγνικό κόμμα/σχήμα/ρεύμα κατά κανόνα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή κατά περίσταση όπως οι υπόλοιποι. Το ΚΚΕ συνιστά πρωτοπορία στο εργατικό κίνημα της χώρας ένα αιώνα τώρα. Η στρατηγική πίεσης που έχει ασκήσει στο συνδικαλιστικό πεδίο μέσα από τις διάφορες μορφές πάλης που έχει οργανώσει ανα τις δεκαετίες έχουν αποσταθεροποιήσει τις κεφαλαιακές μορφές ύπαρξης του πολιτικού και έχουν φέρει στην επιφάνεια τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που συνοδεύουν την ανάπτυξη του καπιταλισμού στη χώρα μας με βάση πάντα τις ανάγκες και τα προβλήματα του λαού μας.
Όσοι βλέπουν μόνο εκλογές είναι επειδή έχουν λουστεί το στρουκτουραλισμό του ΣΥΡΙΖΑ ως ικανή συνθήκη ύπαρξης του πολιτικού τους λόγου αφαίρώντας από τη δράση του ΠΑΜΕ και ανάγοντας το ολο θέμα της πάλης στο επίπεδο σχέσεων που κατοχυρώνουν την αυτονομία του πολιτικού από τα κοινωνικά προβλήματα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ανακαλύψουν το νέο ‘πολιτικό΄ υποκείμενο στις πλατείες, τα πάρκα, τις καταλήψεις κλπ. Θεμιτή τακτική για πολλούς αλλά διόλου αποτελεσματική.
Το γεγονός και μόνο ότι η καθοδήγηση αυτών των νέων μηχανισμών (ΣΥΡΘΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ.) μπριζώνουν τον κόσμο τους τόσο αισχρά και λαϊκίστικα ενάντια στο ΚΚΕ αυτό αποδεικνύει. Ότι δεν έχουν σαφή προσδιορισμό ανάπτυξης της πολιτικής τους με βάση τον ταξικό αγώνα απ΄τον οποίο και αφαιρούν. Για να μην θυμηθούμε το τέλος του προλεταριάτου που πρότασαν γνωστοί διανοητές στα τέλη των 90’ς. Μπορεί να γίνει σοβαρή κριτική στο ΚΚΕ με τέτοια μυαλά? Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΟΧΙ.
αγαπητε rent boy, μη γίνεστε ανακριβής όσον αφορά το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί δεν γνωρίζετε ούτε τι λένε, ούτε τι παλεύουν.
Διαβάστε κάποιο ντοκουμέντο τους και όποτε θέλετε το συζητάμε.
"Το γεγονός και μόνο ότι η καθοδήγηση αυτών των νέων μηχανισμών (ΣΥΡΘΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ.) μπριζώνουν τον κόσμο τους τόσο αισχρά και λαϊκίστικα ενάντια στο ΚΚΕ αυτό αποδεικνύει."
Κοιτα ποιοι μιλανε για μπριζωμα...σε αλλη χωρα ζειτε ρε μαγκες?
Φιλτατε ανωνυμε (εχω χασει την ωρα)
ανατροπη μονο ενοπλα μπορει να γινει (δες και το λεξικό) σε
καθε αλλη περιπτωση συντεταγμενα παραιτουνται προκυρησσουν εκλογες κλπ
Θα μου πεις εδω επαναθεμελιωνεται τον κομμουνισμο στη χρηση της λέξης ανατροπη θα κολλήσεται
Παρεμβαίνω για να πω στον βουρβούκιο πως όταν ποστάρει ως ανώνυμος τον προδίδει η ανορθογραφία στο red boy που μόνο αυτός γράφει με nt. Εκτός κι αν βρήκε την αδερφή ψυχή του. Τα άλλα είναι αρκετά βαρετά για να τα σχολιάσει κανείς. Χαρά στο κουράγιο του άναυδου.
Βουρνούκιε,
μπένετε με nickname ρε σεις. Και οι υπόλοιποι, οι ΣΕΚιτες κλπ.
Δε γίνεται έτσι. Γίνεται χαβάς το πραγμά.
Απολίθωμα δεν ξέρω τι είναι το ΝΤ. Βάζω spellchecker.
(Αυτο το μήνυμα θα αυτοκαταστραφεί)
re pedia mporei na pei kapios(kata protimisi toy KKE) se apla ellinika giati zitaei ekloges to KKE,ti exei na kerdisi to kinima?
Kales oi analiseis kai oi kritikes alla an mporei as apantisei kapios sto sigkekrimeno erotima.
euxaristo.
..πάλι σκοτωμος έγινε. Αυτή η κόντρα πάντως πέραν της άσκοπης σπατάλης δυνάμεων έχει και το εξής αποτέλεσμα:
Εστω ρε αδελφέ,ότι στη σχολή, στο σωματείο, στην πορεία, στη ψήφο στηρίζεις ΚΚΕ. Διαρκώς,μα διαρκώς ακούς τα μύρια όσα απο "πατριώτες", εκσυγχρονιστες, αριστερους, υπεραριστερούς,ΜΜΕ, φήμες κτλ. Είτε αποκτάς ανοσία απο πείσμα και απο τα προσωπικά σου βιώματα είτε επειδή τα περισσότερα αποδεικνύονται μπούρδες (κι αυτά που λέγονται απο εξωκοινοβούλιο πχ πανσπουδαστική 8) δεν ακούς τίποτα πια απο αυτά που λένε. Η κουλτούρα ΄πχ που το ίδιο το Κόμμα έχει διαμορφώσει στον κόσμο του, τον κάνει να αντιμετωπίζει με περίσκεψη το αίτημα για εκλογές. Αλλά με το που θα πεταχτεί ο αιώνιος ΝΑΡΙΤΗΣ,ΕΑΑΚίτης,ΣΥΡΙΖΑίος να στην πει,μετά απο τόσες βλεκείες που σου χει σούρει, είναι πραγματικα δύσκολονα σκεφτείς με καθαρό μυαλό..ασε που εν τέλει καταφέρνουν πιστεύω σε ένα βαθμό να υποσκάπτουν σε μερικούς την εμπιστοσύνη στο Κόμμα.. το ίδιο ισχύει κι απο την ανάποδη ίσως, και το ΚΚΕ είναι υπερβολικό στην κριτική του..αλλά αφενός τα ποσοτικά μεγέθη είναι τελείως διαφορετικά, αφετέρου το εξωκοινοβούλιο χαίρει της (επιφανειακής έστω) στήριξης μιας έκφανσης της αστικής κουλτούρας και προπαγάνδας (πχ ελευθεροτυπία)..
Ελπίζω τουλάχιστον τα μέλη του ΚΚΕνα διατηρήσουν καθαρή σκέψη και να μην εκχωρήσουν το δικαίωμα τακτικών κινήσεων και ελιγμών παρασυρόμενοι απο όλο αυτόν το χείμαρο κακοπροαίρετης τακτικής..και ταυτόχρονα να ελέγχουν διαρκώς την ηγεσία..αλλά αυτό είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα,ως το μόνο τελικά με μαζική, εργατική βάση!
Μάνουελ
..πάντως όποιοςάκουσε τις ομιλίες της γ.γ. και διαβασε "Ρίζο" θα είδε,οτι οι εκλογες δεν μπήκαν σαν βασικό αίτημα. Πρωτεύόντος μπήκε τοθέμα της οργάνωσης στο σωματείο και της συνέχισης των αγώνων με συλλαλητήρια, 48ωρη (που τι να κάνουμε, το ΠΑΜΕ την ζήτησε,θα τα αναποδογυρίσουμε όλα????),η αντιπαράθεση να μεταφερθεί στο πιοος κατέχει τα μέσα παραγωγής. Το αίτημα των εκλογών μπήκε στην λογική να μην μπορεί η αστική τάξη να εκμεταλλέυεται συσχετισμούς στην Βουλή που είναι παρα πολύ ευνοικοί σε σχέση με την τωρινη κατάσταση για να κάνει πληθώρα ελιγμών. Τέλος,το να μεταφέρεις και να επικεντρώνεις όλη την κόντρα και την συζήτηση μπροστά απο την Βουλή,λες και εκεί βρίσκεται η εξουσία των αστών,δεν δείχνει κοινοβουλευτικές αυταπάτες?
ναι σωστά... να πάμε να διαμαρτυρηθούμε στο μοναστηράκι ή καλύτερα στο γκάζι... γιατί έξω απο την βουλή δείχνει εκλογικές αυταπάτες....
είναι τροχιοδεικτικές βολές στο αβέβαιο μέλλον του κινήματος η τακτική της επίσημης αριστεράς (ΣΥΝ, ΚΚΕ). και το βάρος μεγάλο και δύσκολα εκπληρούμενο
1.Ο ΣΥΝ το λέει πλέον πιο ξεκάθαρα. Επιδιώκει να ηγηθεί ενός αντιμνημονιακού μετώπου με όριζοντα που δεν βλέπει- καιδεν θέλει να δει- έξω από κοινοβούλιο. Και είναι μια επικίνδυνη θέση, που στηρίζεται στην "πολιτική του εφικτού", στην επίκληση της δύσκολης κατάστασης του λαού. Κολακεύει την επικρατούσα νοοτροπία που θέλει την αριστερά να μην μπορεί να εκφράσει το κοινωνικά αναγκαίο, αλλά το καπιταλιστικά νόμιμο, το εφικτό εντός συστήματος. Θα πρέπει να γίνει σκληρή διαπάλη, για να κερδίσει ένα μέτωπο που θα λέει ότι δεν θέλουμε έναν αριστερό kirchner, αλλά μια λύση με κέντρο τους εργαζομένους και τον καταβαραθρωμένο λαό. Ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ για το λόγο αυτό κάνει μια εκστρατεία να μειώσει ακόμα και το περιεχόμενο των λαϊκών ψηφισμάτων από τις πλατείες. "Ο λαός θέλει δημοκρατία και να φύγετε εσείς" ψέλνει ο αλεξ. Ούτε λόγος για ΕΕ, ευρώ, το πολιτικό σύστημα, τα ψύγματα εργατικού προσανατολισμού που παλεύουν να αναδειχτούν.
Για το λόγο αυτό η ΚΟΕ, συριζότερη των πλέον δεξιών στο ΣΥΝ/συριζα, κάνει μάχη ενάντια στην πολιτικοποίησημ με το επιχείρημα ότι το πλέον προωθητικό σύνθημα είναι το "εε,οο πάρτε το μνημόνιο κ φύγετε από δω" σε σχέση με το "εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά" κ άλλα. Οι άνθρωποι είναι συνεπείς στο ραντεβού, αλλά καιρό τώρα δεν τους βγαίνει.
2. Το ΚΚΕ όμως μοιάζει τελικά να κολυμπά στα ίδια νερά. Ενώ η λαίκή συνείδηση είναι σε τροχεία ανόδου, ενώ είναι εμποτισμένη με τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού αναπαραγωγικού συστήματος και ο πολιτικός χρόνος φαίνεται να πυκνώνει αφήνει τα "μεγάλα καθήκοντα" για το μέλλον (;).Είναι έμπειρο κόμμα κ ξέρει πως όταν έχουν αποφασίσει σύντομα εκλογές, τότε κάνεις κ εσύ αυτό ακριβώς, εκλογές. Η δύναμη και η αίγλη της λαίκής εξουσίας πρέπει να γίνεται και "τάλιρα" όμως. Αν κάποιος "αγανακτισμένος" ψάξει τα κείμενα του παμε δεν θα βρει ούτε μια κουβέντα μια ένα πρόγραμμα πάλης. τα αιτήματα κονταίνουν μπροστά στη γενική "ρήξη και ανατροπή", που είναι όντως αναγκαία . Αλλά αυτό δεν ήταν πάντα το κουσούρι του αριστερισμού. Πόσο μάλλον σήμερα υπό το καθεστώς της κοινωνικής πραγματικότητας, που σαρώνει τα σχέδια που δεν έχουν διαλεκτική σχέση με το παρόν. Ας υποθέσουμε ότι το κύμα αυτό της αγανάκτισης θέλει, έτσι από μόνο του, να βρει το ΠΑΜΕ. Ποιο πολιτικό στόχο θα υπηρετήσει;Γιατί εαν είναι εύκολο να τους πόυμε πασοκους δεν είναι και πολύ δύσκολο τους φέρουμε στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας. είναι καθαρή μεταφυσική.Μου θυμίζει μια φράση του ζιζεκ, για τους αντικαπιταλιστές. "Η δύναμη τους είναι αυτός ακριβώς ο αντικαπιταλισμός, αν τους στερήσεις αυτό δεν είναι τίποτα". Κ αν σας μπέρδεψα, μου θυμίζει ακριβώς εκείνο το τραγουδάκι από τους Κατσιμιχαίους, η συνέλευση των ποντικών....
(το θέμα του επαναστατικού υποκειμένου επί τάπητος, από τους χάρη και πάνο)
3. Οσο για την ανταρσυα με όλες τις ανεπάρκειες κ τις αντιφάσεις, πατάει πιο γερά στα πόδια της, αλλό το βάρος είναι μεγάλο.
καλή μας δύναμη σύντροφοι!!
τραγουδάκι: http://www.youtube.com/watch?v=UecFV4pgs-U
Το κόμμα ζήτησε εκλογές για τους λόγους που εξηγεί κι ο ανώνυμος των 8.28. Όποιος θέλει να το δει, έχει καλώς, για τους άλλους δεν υπάρχει καμία γιατρειά. Και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να εξηγήσουν -βασικά στον εαυτό τους- πότε ένας κομμουνιστής πρέπει να εντάσσει στον τακτικό του σχεδιασμό τις εκλογές, κατά τη γνώμη τους. Εκτός κι αν το βάζουν από θέση αρχής.
Τα διεκδικητικά πλαίσια που βάζει το παμε πχ μπορεί να τα δει κανείς εδώ: http://www.pamehellas.gr/fullstory.php?lang=1&wid=1325
Για το πώς προκύπτει το πολιτικό από το οικονομικό, μια άλλη φορά, εισηγητικά. Χρειάζεται διαλεκτική πάντως, αλλιώς θα περιμένουμε να μας προκύψει μόνο από δημοκρατικά αιτήματα -όπως κάνει ο καζάκης- και θα βαφτίζουμε πολιτικό στόχο την ελέ και την έξοδο από το ευρώ -και γενικώς ό,τι προκύπτει από το χρέος.
Υγ: η αυτοκριτική για το ψήφισμα 9 και την περιφρούρηση της απεργίας από το συντονισμό, τσακίζει κόκαλα.
Πραγματικά όμως είναι το λιγότερο ενδιαφέρον αυτό τον καιρό, με όσα έχουμε μπροστά μας.
Δε μπορω να καταλαβω γιατι συζητησεις μεταξυ αριστερων διαφορετικης κομματικης ενταξης πρεπει να καταληγει σε ενα αδιεξοδο οπου ο καθενας θα ακουει οτι θελει και θα απανταει σε οτι εχει στο μυαλο του.
Για να το προχωρησω κι αλλο αυτο δεν ειναι και εκφανση του επιπεδου του διαλογου των οργανωσεων,ειδικα της εξωκοινοβουλευτικης αριστερας, οπου λεει ο καθενας τα δικα του χωρις να υπαρχει ποτε καμια καταληξη.Ειναι πραγματικα τραγελαφικο να βλεπεις οργανωσεις με διαφορετικη γραμμη και αποψη να επαληθευονται ολες ταυτοχρονα απο το ιδιο γεγονος,με καμια πραγματικη προσπαθεια συγκλισης αλλα ταυτοχρονα να βγαζουν ανακοινωσεις για την ενοτητα της αριστερας (ειδικα οσο πλησιαζουν εκλογες).
Περα απο αυτο (ειμαι ο ανωνυμος των 5;05 μμ,με τα περι φαιδροτητας) δεν εχω δει καμια πειστικη απαντηση.Τα περι αλλαγης των κοινοβουλευτικων συσχετισμων δε νομιζω οτι θα επρεπε να ειναι αποψεις κομματος που θελει να λεγεται επαναστατικο και δειχνει εν μερει την προσκολληση του ΚΚΕ στο κοινοβουλευτικο παιχνιδι,μιας και φανταζομαι ο στοχος του ειναι η συγκυβερνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ που θα βαλει τελος στις λαικες αυταπατες.Αυτη η αποψη βεβεαια παραγνωριζει δυο πραγματα,1. σε ενα μεγαλο βαθμο ο λαος ξερει και νιωθει την πολιτικη των δυο κομματων και απλως δε εχει πειστει/δελεαστει περισσοτερο απο τα αλλα κομματα (και του ΚΚΕ) 2.τα κομματα αυτα ειναι υπηρετες της αστικης ταξης και σε περιπτωση αναγκης θα προμοταρει καποιο αλλο κομμα (θυμηθειται τον Συριζα πριν καποια χρονια) και ξανα απο την αρχη(χωρις να παραγνωριζω τις δυσκολιες για την αστικη ταξη να το πετυχει αυτο).
Δημοσίευση σχολίου