Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ο χειμώνας ήρθε

Ποιο είναι το συμπέρασμα από τις χτεσινές εκλογές;

Ότι ο λαός δεν έβγαλε συμπεράσματα. Και ήθελε μία από τα ίδια, να απορρίψει τα sequel, για να ξαναδεί το ίδιο ακριβώς έργο. Κι ότι προχώρησε σε ένα ιστορικός λάθος –ε ναι, δεν μπορεί να τα κάνουμε μόνο εμείς, κάπου έχει και ο λαός τις δικές του ευθύνες, εφόσον δεν αξιοποιεί την πλούσια πείρα αυτού του διαστήματος. Όπως λέει κι ο 2310, το τελικό στάδιο του πένθους είναι αυτό της αποδοχής.
Ότι ο χειμώνας ήρθε (αν δηλ είχε φύγει ποτέ), για να μας βρει γυμνούς κι ανέτοιμους να τον αντιμετωπίσουμε από καλύτερες θέσεις.

Ότι το 62% όχι του δημοψηφίσματος πήγε όντως μέχρι τέλους κι εξεμέτρησε τον πολιτικό του βίο, εξανεμίστηκε πιο γρήγορα και από τη σκιά του, δίνοντας την ολόπλευρη συναίνεσή του και 90% στα κόμματα του μνημονίου και της μεγάλης ευρωπαϊκής ιδέας. Δίνοντας δηλ ακόμα μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (από τους 222 της περασμένης φοράς), για να περάσουν τα επόμενα αντιλαϊκά, μνημονιακά μέτρα. Κάτι που θα μπορούσε να στριμώξει το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, μες στους επόμενους μήνες. Μόνο που τώρα, οι βουλευτές ξέρουν πως χρωστάνε την εκλογή τους στο μεγάλο Αρχηγό, όχι στους ψηφοφόρους τους, κι ότι χωρίς αυτόν δε θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους…

Ότι η χώρα είχε κυβέρνηση όχι σε τρεις μέρες, αλλά πριν καν περάσουν τρεις ώρες από το κλείσιμο της κάλπης.
Ότι το Πασόκ ποτέ δεν πεθαίνει, είτε στην κανονική είτε στη γενόσημη εκδοχή του. Και ευτυχώς που το Κόμμα βρέθηκε το Γενάρη πάνω από το κίνημα του πράσινου ήλιου και αξιωθήκαμε να το δούμε κι αυτό, ικανοποιώντας ένα απωθημένο χρόνων.
Ότι επιστρέψαμε κατά μία έννοια σε δεδομένα του 93’, όπου αντί για το προσφυγικό ζήτημα κυριαρχούσε το «Σκοπιανό», ο φασισμός βρισκόταν στα πάνω του, ενώ η ΛαΕ της εποχής, ο διασπασμένος Συνασπισμός, έμενε οριακά εκτός βουλής (όπως είχε προβλέψει πρώτος ο Αγγουράκης) με 2,93% (σχεδόν πλήρης ταύτιση, ακόμα και στα ποσοστά). Και πως αυτή η κατάσταση επηρέασε πολύ κόσμο σε κάποια κόκκινα νησιά, όπου είναι ντροπή να ανεβαίνει η χρυσή αυγή.

Ότι οι παντελώς αναξιόπιστες δημοσκοπήσεις και τα exit poll δυστυχώς πέφτουν μέσα στο δικό μας ποσοστό. Κι ότι πολύς κόσμος που έκανε το αγροτικό του στο Σύριζα και μάλλον θα επαναπατριζόταν, τελικά το ξανασκέφτηκε, ή μας είπε ψέματα, ή το μετάνιωσε τελευταία στιγμή, για να το μετανιώσει ξανά την επαύριο των εκλογών, σα γνήσιος κοψοχέρης. Αλλά προς το παρόν έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στις αυταπάτες του, που τον γλύκανα τόσο πολύ την πρώτη φορά (αριστερά). Κι έτσι, ψηφίζοντας με βαριά καρδιά, φανερά απογοητευμένος, κατάφερε να μας απογοητεύσει κι εμάς στο τέλος με τη στάση του. Πήρε τοις μετρητοίς το περιβόητο ΤΙΝΑ, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, και τα άφησε όλα τα ίδια και στις κάλπες.

Ότι τα αποτελέσματα βρίσκονται μπροστά στις πύλες του ανεξήγητου. Δεν ξέρω πόσοι τα έβλεπαν να έρχονται, έστω και τις τελευταίες μέρες, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις πώς η απογοήτευση κι η οργή των εξαπατημένων ψηφοφόρων του Σύριζα, θα άφηνε άθικτα τα ποσοστά του, δε θα διαφοροποιούσε δραματικά τους συσχετισμούς του Γενάρη, αλλά θα επηρέαζε πχ δικούς μας ψηφοφόρους.
Ότι ο  ελληνικός λαός διακατέχεται πιθανότατα από το σύνδρομο της Στοκχόλμης για τους βιαστές του. Ή απλά από αυτό που έλεγε κάποτε ο Χάρρυ Κλυνν (τον καιρό που είχε ακόμα πλάκα) για το Πασοκ: ο κόσμος θα τους ξαναψηφίσει, γιατί αυτοί τα ‘καναν μούσκεμα, αυτοί να μας ξελασπώσουν τώρα.

Ότι, για να μην κρυβόμαστε μεταξύ μας, κι επειδή δε δίνω λέξεις παρηγοριά, το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο αρνητικό, όχι μόνο για το Κόμμα, αλλά συνολικά (κι αυτό δε θα άλλαζε, αν πχ το δικό μας ποσοστό είχε ένα εξάρι μπροστά). Το Κόμμα δεν εισέπραξε κάτι από την απογοήτευση που μεταφράστηκε σε αποχή, και έχασε μερικές χιλιάδες ψήφους (σε απόλυτες τιμές), για να κλειδώσει τελικά στις 300 (χιλιάδες) και να παραπέμπει στους τριακόσιους του Λεωνίδα, και το διαχρονικό «πλην Λακεδαιμονίων». Κι ευτυχώς κρατήσαμε τις 15 έδρες και τα αντίστοιχα «προνόμια», που απορρέουν από αυτό το όριο για την κοινοβουλευτική ομάδα. Αλλά η βραδιά πήγε στραβά ακόμα και στις λεπτομέρειες, ώστε ούτε καν τις δηλώσεις του ΓΓ δεν μπορούσαμε να ακούσουμε. Όπως λέει κι ο νόμος του Μέρφι (που δεν είναι το δίκιο του εργάτη), αν στραβώσει κάτι εξ αρχής, θα πάει έτσι μέχρι τέλους (όπως πήγε το όχι του δημοψηφίσματος).

Ότι τελικά θα ήταν μάλλον περίεργο να ανέβει το ποσοστό του Κόμματος, με αυτούς τους όρους και την κινηματική νηνεμία που επικρατεί γύρω μας.
Κι ότι ο λαός σκέφτηκε κάπως σαν τους 53 του Σύριζα, που διαφωνούν αλλά τον στηρίζουν με αστερίσκους, ή ακόμα χειρότερα σαν το Γλέζο και το Μητρόπουλο, που αναγνωρίζουν και καταλαβαίνουν πως η πιο έντιμη και σωστή απόφαση είναι η κόκκινη ψήφος στο Κόμμα, αλλά αυτό δε σημαίνει κιόλας πως θα τη ρίξουν εκεί.

Κατά τα άλλα, ψάχνεις να βρεις με το ψαροντούφεκο κάποια θετικά σημεία μες στο βυθό του αποτελέσματος.
Το ποτάμι πχ μοιάζει να ξόφλησε και να στερεύει, από την άλλη όμως ανέβηκε ο Λεβέντης –κι αυτή τη φορά δεν ήταν μόνο η… λεβεντομάνα Θεσσαλονίκη, που τον πριμοδότησε, για να μπει στη βουλή.
Βγήκε ο τσολιάς στον Άλφα, αλλά πέτυχε πάλι τη Διαμάντω κι έβγαλαν σέλφι, ενώ στο Σταρ ο Ζαραλίκος διαφήμιζε το Φεστιβάλ –αλλά ο ίδιος μάλλον δε θα είναι στο πρόγραμμα.

Έμεινε εκτός βουλής και η ΛαΕ (με την αναλογία 5 προς 3 υπέρ μας, που είχαμε πει), αλλά αν είχε μπει, θα έκοβε έδρες από το Σύριζα, που θα αναγκαζόταν να ψάξει δεύτερο κόμμα-συνεργάτη, για να κουμπώσει το κυβερνητικό σχήμα. Κι ενώ γενικά δεν είναι ελπιδοφόρο να βλέπεις τον κόσμο να ανακυκλώνει τις αυταπάτες του και να τις βαφτίζει ελπίδες, δεν μπορεί να μη σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά (αριστερά) που ο λαός ψήφισε απλά και καθαρά το μνημόνιο και τους εκπροσώπους του, χωρίς αυταπάτες, χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς σχήματα κι αφηγήματα που να το εξωραΐζουν και να κάνουν το άσπρο μαύρο.

Αλλά ίσως αυτό τελικά να ‘ναι το μόνο πεδίο, που μπορεί να μας χαρίσει κάνα χαμόγελο το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι ζυμώσεις με τους παράγοντες που θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια από τη ΛΑΕ, το μπαλάκι των ευθυνών με την Ανταρσυα για τη μεταξύ τους συνεργασία που δεν τελεσφόρησε εγκαίρως, για να μπούνε στη Βουλή, αλλά μπορεί να γίνει τώρα με πολύ καλύτερους όρους, με κατεβασμένα σκέλια και χωρίς τάσεις ηγεμονισμού.

Αλλά αυτά έχουμε χρόνο μπροστά μας να τα δούμε στην πορεία…

50 σχόλια:

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Η "κινηματικη νηνεμια" στο εργατικο κινημα που αναφερεις ηταν ο σπουδαιοτερος κατα την γνωμη μου παραγοντας για τα συνολικα αποτελεσματα .Αν εξαιρεσεις καποιες κεντρικες εκδηλωσεις και διαδηλωσεις του ΠΑΜΕ δεν μπορω να θυμηθω αλλους αγωνες απο τον Γεναρη περαν της καθοδου των εργαζομενων των μεταλλειων των Σκουριων στην Αθηνα (που δεν το λες και δειγμα ταξικου κινηματος ) .Αυτο δεν οφειλεται σε δικη μας αδρανεια αλλα σε μια προσπαθεια του συστηματος να κανει "κραττει τις μηχανες" ,να κανει ενα διαλειμα στο μακελεμα ,να μην προκαλει για λιγο την λαικη οργη που πυροδοτει και αγωνες . Μοιαζει να εγινε με κεντρικο σχεδιασμο : "Αστους λιγο να ξαποστασουν , ας κανουμε κραττει στα αντιλαικα και αντεργατικα μετρα και θα τους λειανισουμε αργοτερα που θα εχουν κοιμηθει ".Το οτι αντεξε το κομμα σ αυτην την "νηνεμια" το θεωρω σπουδαιο μια και ανοδος του κομματος και ανοδος των αγωνων ειναι αδερφακια διδυμα σε ολες τις εποχες .
Τωρα το συστημα θα παιξει τα ρεστα του ,η επιθεση θα ειναι ολομετωπη και με φουλ τις μηχανες και μενει να αποδειχτει απο εμας ποσο επικινδυνοι παραμενουμε γι αυτο και ετοιμοπολεμοι . Αν δλδ θα ξαναρχισουν καναλια και πολιτευτες του να ξαναπροβαλλουν οτι το ΚΚΕ ..........."κινειται στα ορια της νομιμοτητας ¨" .Κι εδω θελει σοφα και προσεκτικα βηματα μην παμε για μαλλι και βγουμε κουρεμενοι .

Ανώνυμος είπε...

Ας είμαστε ειλικρινείς, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Ένα σπρώξιμο που περιμέναμε από τις εκλογές για να ταρακουνήσουμε το κοιμισμένο κίνημα τελικά δεν θα το έχουμε και θα πρέπει να στηριχθούμε πάλι μόνο στην κινηματική δουλειά απ την αρχή. Για άλλη μια φορά οι προσπάθειές μας για την ανασύνταξη του κινήματος θα είναι κόντρα στο ρεύμα του φόβου και της υποταγής, έχουμε μπροστά μας ένα βουνό που φαίνεται αμετακίνητο.

Όμως δεν είναι αμετακίνητο. Στο κκε, και σε κανέναν άλλο πια, πέφτει το βάρος του αγώνα ενάντια στα μέτρα που έρχονται απειλητικά. Οι αντιμνημονιακές συννεφιές διαλύθηκαν, ώρα τώρα να μάθει και ο τελευταίος εργαζόμενος το πρόγραμμά μας, ώρα να μετρηθούμε στο να πείσουμε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι αιώνιος. Να κυριαρχήσουμε κινηματικά παντού, να απομονώσουμε τους οπορτουνιστές που θα ανασυνταχθούν από αύριο και θα είναι ενωμένοι. Τέλος να εμποδίσουμε τη χ.α. να μπει σε σωματεία και συλλόγους, να την περιορίσουμε μόνο σε καναπεδάτους ψηφοφόρους.

Δεν είναι κακό που ο κόσμος απαξίωσε τη διαδικασία των αστικών εκλογών, οπότε ας δώσουμε σε αυτή την απόρριψη περιεχόμενο και στόχευση. Ο καθένας στο χώρο του με σχέδιο, υπομονή και γερό στομάχι.

φάνης

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι θετικό από τα χθεσινά αποτελέσματα:
πηραμε ίσω την Ικαρία και τους 3 δημους (τον Αγιο Κηρυκο για 3 ψήφους 582-579)
και το Μανταμάδο για 1 ψήφο! (459-458)
Ζητω η λαϊκή δημοκρατία του Βορείου Αιγαίου!
Ν.Β.

Ανώνυμος είπε...

Χτες ήμουν θυμωμένος με το αποτέλεσμα. Σήμερα θέλω να γράψω μερικές σκέψεις για να κάνω και εγώ την ψυχοθεραπεία μου. Έλεγαν χτες κάποιοι φίλοι πως σημασία δεν έχουν τα ποσοστά, αλλά η δουλειά που κάνουμε για να έρθει ο σοσιαλισμός, για να δυναμώσει το κίνημα κ.λ.π. Σωστό είναι αυτό, αλλά αυτό είναι μια συνεχής προσπάθεια ανεξαρτήτως εκλογών ή άλλων σταθμών στη δουλειά μας.
Αφού όμως συμμετέχουμε στις εκλογές, ας δούμε την εξέλιξή τους σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν μερικά ποσοστά που εμφανίζονται συχνά στα αποτελέσματά μας. Το 4,5% (1991, 2012 Β) που παίρνουμε όταν οι ψηφοφόροι είναι πολύ αρνητικοί μαζί μας για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Το 5,5% (1996, 2000, 2015 Α, 2015 Β) που είναι η συνηθισμένη μας επιρροή. Και τα μεγαλύτερα ποσοστά 7,5% - 8,5% όταν μας εμπιστεύεται μια επιπλέον ποσότητα ψηφοφόρων.
Ποιοι είναι αυτοί οι επιπλέον ψηφοφόροι; Είναι πρώην "καλοί" ΠΑΣΟΚοι που απογοητεύτηκαν από το Σημιτικό εκσυγχρονισμό και μετά από ένα πέρασμα από το ΔΗΚΚΙ άρχισαν να μας ενισχύουν. Δειλά το 2004, πιο έντονα το 2007. Το 2009 πίστεψαν κάποιοι το ΓΑΠ και γύρισαν στο ΠΑΣΟΚ για να επιστρέψουν στο ΚΚΕ το 2012 Α.
Από το 2012 Β μένουν σταθερά στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο Αλέξης τους θυμίζει τον Αντρέα. Ότι κωλοτούμπα και αν κάνει ο Αλέξης. Μάλιστα μας είναι και λίγο κακιωμένοι που δεν έχουμε συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον τραβάμε σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.
Στο δημοψήφισμα ψήφισαν ΟΧΙ, γιατί απλώς πίστευαν πως είναι κόλπο για να πιέσουμε τους δανειστές για καλύτερη συμφωνία. Πείστηκαν πως ο Αλέξης έκανε ότι ήταν δυνατό για μια καλή συμφωνία με τους δανειστές.
Αρκετοί από αυτούς είναι στο δημόσιο. Ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΜΕ, αλλά με αρκετή λογική ανάθεσης. Όσο περνούν τα χρόνια λιγοστεύουν την επαφή τους με τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα.
Αν θέλουμε να δούμε στο μέλλον μεγαλύτερα ποσοστά θα πρέπει ή αυτοί να ξαναγυρίσουν κοντά μας ή να αντλήσουμε δυνάμεις από αλλού. Η προεκλογική μας καμπάνια παρότι καλά οργανωμένη είχε σαν στόχο την διατήρηση όσων μας ψήφισαν το 2015 Α και όχι τη διείσδυση σε άλλους χώρους. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει μέσα από τις διεργασίες στο κίνημα να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε δεσμούς με ευρύτερες ομάδες ανθρώπων, για να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα.

ARGIE

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον καποιες πρωτες, προχειρες σκεψεις. Αναμενοντας και την ανακοινωση της ΚΕ.
Ολοι μας και το ιδιο το κομμα ειχαμε θετικα μυνηματα και εγω ξερω προσωπικα 6 ανθρωπους που ειχαν ριξει ΣΥΡΙΖΑ και τωρα εριξαν ΚΚΕ. Αυτο σημαινει οτι. Ενας κοσμος που το σκεφτονταν και υπηρχε δεν εκανε τελικα το βημα. Επισης ξερω 4 που θα μας ψηφιζσν και μας ειχαν ψηφισει οι 3 απο αυτους το Γεναρη και για αντικειμενικους λογους δεν πηγαν τωρα επαρχια, ειτε οικονομικους, ειτε υγειας, ειτε επαγγελματικους καθως το να παρεις αδεια μονο δεδομενο δεν ειναι.
Απο κει και περα. Δεν ξερω προσωπικα κοσμο δικο μας που πηγε στο ΣΥΡΙΖΑ πολυ περισσοτερο στη ΛΑ. ΕΝ. αλλα βλεποντας καποια αποτελεσματα υπηρχαν ψηφοφοροι του Γεναρη που εριξαν τωρα ΣΥΡΙΖΑ οσο παλαβο πολιτικα και αν φανταζει. Τα ηλιθια-ανουσια αντιδεξια συνδρομα ισχυουν ειδικα στην επαρχια και η ψευτοπολωση και τα στημενα γκαλοπ που εδιναν μερικα ακομα και πρωτη τη ΝΔ εκαναν τη δουλεια τους. Παραδειγμα. Κερκυρα. Εκει το κομμα οπως και σε ολα τα επτανησα στη χειροτερη επαιρνε 8% πολλες φορες βαρουσε διψηφιο. Τωρα πηρε 6,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ πηρε 41%! Συγχαρητηρια σε οσους Κερκυραιους ψηφοφορους του ΚΚΕ εκαναν αυτη την επιλογη βγαζοντας πρωτη φορα 3ο κομμα πανω απο το ΚΚΕ τους ναζι σε νησι των επτανησων.
Σε οτι αφορα το πολιτικο τοπιο το οποιο διαμορφωσε το αποτελεσμα.
Εχουμε το χειροτερο τσακισμα του εργατικου κινηματος. Περισσοτερο και απο το 2012. Μια ευγενικη χορηγια της νεας σοσιαλδημοκρατιας με την αμεριστη βοηθεια των οπορτουνιστων του εξωκοινοβουλιου. Αυτο δεν ηταν καλο σημαδι αλλα τα θετικα σχολια του κοσμου μας εκαναν να το παραβλεψουμε κακως.
Εχουμε την πληρη διαψευση, ξεφτιλα και αποτυχια των οπορτουνιστων. Δυστυχως ο ενθουσιασμος ΟΧΙ και η εργατικη συνθεση του παραπλανησαν στις μετα το δημοψηφισμα εκτιμησεις και το κομμα. Η εργατικη συνθεση του ΟΧΙ δε σημαινε οτι ηταν και ταξικη επιλογη οσο και αν προβληθηκε ως τετοια. Η ταξικη επιλογη ηταν η σταση αρχης του ΚΚΕ. Ετσι καπως ξεκινησε η παπαρια του λαου που ειναι ετοιμος με μπροσταρη Τσιπρα-Καμμενο να τα βαλει με ολους και με ολα, με τον ιμπεριαλισμο, το κρατος, τα ΜΜΕ κλπ. Ετσι την πατησαν οι Λαφαζαναιοι που αποντο 62% πηραν το 2%, ετσι την πατησαν οι αλλοι εκπροσωποι του 62% του εξωκοινοβουλιου που ολοι μαζι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΑΜ(που στο εκλογικο μου ηταν ολο χαριεντισμους με τον εποπτη της ΧΑ) που ολοι μαζι δεν επιασαν 1,5%. Ηταν οι βαθυστοχαστες αναλυσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΕΡΤ προεκλογικα που ειπε ο αμετροεπης εκπροσωπος της οτινη μαχηβτου ΟΧΙ στο δημοψηφισμα ηταν η πιο σκληρη ταξικη παλη απο τον εμφυλιο και μετα και μαλιστα αυτη η μαχη ειχε πιο σαφη ταξικα χαρακτηριστικα απο αυτη του εμφυλιου του 46-49! Δηλαδη αυτη η αναλυση σε συνδυασμο με τις εκτιμησεις περι αριστερης στροφης του λαου απο το 2012 και μετα οπου παλι το ΣΕΚ τοτε εγραφε για πιο σαφη ταξικα χαρακτηριστικα αυτης της στροφης σε σχεση με την ΕΑΜικη αντισταση, ποσο πιο σοβαρη ειναι απο αναλυσεις των ΑΝΕΛ, του Λεβεντη, της ΟΑΚΚΕ και αλλων ψεκασμενων? Ετσι καταληξαμε να ακουμε αυτο το ποταπο πασοκουποκειμενο τον Κατρουγγαλο να μιλαει για ταξικοτητα της ψηφου στο ΣΥΡΙΖΑ...
Το κακο ειναι οτι αυτος ο χειμαρος της βλακειας επηρεασε και εμας και εμενα. Δε σκεφτηκαμε οτι ναι μεν ενα 20-30% λεει οτι δε θελει την ΕΕ στις δημοσκοπησεις αλλα απο το να το πεις στο τηλεφωνο πανω στα νευρα σου μεχρι να το παλεψεις υπαρχει χαος. Ειδικα για εναν λαο που ο ψευτοτσαμπουκας ειναι η δευτερη φυση του. Και ο Τσιπρας ως γνησιος πλεον γιος του Αντρεα του Παπατζη, ενσαρκωνει πληρος αυτη τη μαγκια - κλανια με τα νταουλια και το χορο των αγορων και το σκυψιμο στις Βρυξελες μετα το μπουλινγκ των 17ωρων οπως λεει το αφηγημα του Αλεξη. Αρα με βαση αυτα τα δεδομενα προεκυψε αυτο το αρνητικο για το λαο και το κομμα αποτελεσμα.
Ενα αποτελεσμα που οπως σωστα λες σφυροδρεπανε μας αφηνει να παλεψουμε απο τη χειροτερη δυνατη θεση να πολεμησουμε εναν πανισχυρο και αδιστακτο εχθρο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

(Συνεχεια)
Και τωρα? Τι κανουμε τωρα?
Χθες ειχαμε το δικαιωμα στην απογοητευση. Το δικαωμα και στα νευρα με καποιους επελεξαν τον κωλοτουμπα ή την απαθεια απο το να μας δωσουν κανενα βολι στον πολεμο που ερχεται και που τους αφορα. Απο το να δωσουν εστω ενα χαμογελο στον κκε της γειτονιας που εχει λιωσει τα ποδια του στον αγωνα, στον παππου ανταρτη που ζει ακομα περιμενοντας να δει μια αχτιδα φωτος, μια μικρη νικη, μια επανασταση καπου στον κοσμο για να παρουν τα ονειρα και οι θυσιες του εκδικηση, ειμαι ακομα εκνευρισμενος με αυτον που λεει οτι ειναι μαζι μας αλλα εδωσε χαρα στους καπιταλιστες αντι για αυτους που μπαινουν μπροστα και γι'αυτον, που δεν εδωσε δυναμηβστη δυναμη του εντελει αλλα στον εχθρο του.
Τελος παντων τωρα δε μας μενει αλλη επιλογη απο το να βαλουμε κατω τους στοχους του συνεδριου και να τους παλεψουμε οσο δεν παει. Μακαρι να μην εχουμε αλλες εκλογες γιατι οσο και να μη θελουμε αυτη η διαδικασια δημιουργει αυταπατες, σε μαθαινει σε αλλο τροπο δουλειας και παρεμβασης απο αυτον που θελουμε μεσα στο λαο και το κινημα. Ερχεται βαρυς χειμωνας και η πεινα θα ειναι το λιγοτερο. Ο φασισμος και ο πολεμος καλοπιζονται και ερχονται... Και αυτοι που ειναι ετοιμοι να σταθουν απεναντι ειναι λιγοι.
Τελος για τα περι αυτοκριτικης του κομματος. Εγω το δεχομαι. Αλλα αυτοκριτικη πρωτα για το τι αλλο και τι καλυτερο μπορουσαμε ή μπορουμε να κανουμε για να ανασυνταχτει το κινημα. Οχι γιατι δεν πειθουμε για ψηφο. Γιατι αντικειμενικα περα απο τη δικιας μας ψυχολογια και ενος κοσμου κουμπωμενου τι αλλο θα προσεφερε ενα 7%? Τι το θελαμε εμεις το εκλογικο αποτελεσμα? Το θελαμε να το καταθεσουμε για τη συγκροτηση της Λ. Σ. , δεν το πηραμε οποτε πρεπει χωρις αυτο το οπλο να πορευτουμε. Αλλα τι να πουμε για την εκλογικη τακτικη μας?
Δεν ηταν καλα τα συνθηματα? Εγω πιστευω οτι το "τους δοκιμασες... Τωρα με το ΚΚΕ υπαρχει λυση στο δρομο της ανατροπης" ηταν πολυ ευστοχο. Η τακτικη μας απεναντι στο αναχωμα αριστη. Επαιξε ρολο οτι εγκαιρα το ειχαμε προβλεψει και εξοπλισει τον κοσμο μας και το ΣΥΡΙΖΑ2 ηταν ευστοχο. Εντελει αντι να μας πιεσει η ΛΑ. ΕΝ. τους πιεσαμε εμεις χωρις να αναιρειτε ο ρολος του αναχωματος για εναν κοσμο που πιθανον να ερχοταν σε μας καθιστωντας μας 3ο κομμα, πρεπει να παραδεχτουμε οτι αντι να μας παιρνουν κοσμο εμεις απεγκλωβιζαμε κοσμο που θα πηγαινε υπο αλλες συνθηκες τυφλα εκει. Ισως πιο εγκαιρα επρεπε πιο εντονα να στρεψουμε βελη προς ΣΥΡΙΖΑ κατι που την τελευταια βδομαδα το καναμε βεβαια και ισως επρεπε στην επαρχια να ειμαστε πολυ επιθετικοι ως προς το ΠΑΣΟΚ που το θεωρουσαμε κακως πεθαμενο. Απο κει και περα μονο εμεις ανοιξαμε μετωπο στους φασιστες και ορθα. Ενω οι συντροφοι στα πανελ, ο Κουτσουμπας στο ντιμπειτ και τα σποτακια μας ηταν καλα και ειχαν ευρυτερη αποδοχη. Αυτοκριτικη λοιπον ναι αλλα να ακουσουμε και ποσο καλυτερη εκλογικη τακτικη και σε ποια σημεια θα μπορουσαμε να εχουμε?

ratm

Ανώνυμος είπε...

(τελευταιο μερος)
Τελος μπροστα μας ορθωνονται και καποιες δυνατοτητες. Αυτες θα τις γεννησει η επιθεση στο λαο που θα ειναι σφοδροτερη ακομα και θα δημιουργησει κινηση στις μαζες κατω απο το βαρος των προβληματων. Με δεδομενο οτι ο οπορτουνισμος θα ειναι εκτος βουλης αλλα εντις κινηματος να παιζει το διαλυτικο ρολο του χρειαζεται σχεδιο για το κινημα και να γινουμε πολυ καλυτεροι γιατι υστερουμε στο να δουλευουμε σε πλατιες και ανωριμες πολιτικα μαζες οταν αυτες δειχνουν μια διαθεση για κινητοποιηση. Υπαρχει ωστοσο δυνατοτητα για αναπτυξη του κινηματος με τη δικη κας ταξικη γραμμη στο προσκηνιο. Επισης πρεπει το κομμα να στρατολογησει σε κρισιμους χωρους και στη νεολαια. Η αμφισβητηση αστικων θεσμων και η ελειψη δεσμων υλικων με τα αστικα κομματα απο τους νεους ή θα συναντηθει με το συνηδειτο των κομμουνιστων ή θα ενσωματωθει απο τους οπορτουνιστες που θα το στειλουν ως δωρακι στη σοσιαλδημοκρατια ή θα συναντηθει με το να καει η βουλη των ναζι. Σε αυτο και οι φιλοι του ΚΚΕ εχουμε ρολο. Σιγουρα δεν ειναι και το πιο ευκολο να πεισεις καποιον να οργανωθει ωντας εσυ ανοργανωτος ή διεγραμενος αλλα οποιον ξερουμε πρεπει να τον παροτρυνουμε και να τον φερνουμε σε επαφη μεε τις οργανωσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ratm

Poe είπε...

Κοιταχτε παιδια
η λογικη του "εμας δεν μας ενδιαφερουν τα εκλογικα αποτελεσματα, και σημασια εχει η δουλεια που κανουμε με τον κοσμο" ειναι λογικη του οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμμασταρια
γιατι αν δεν μας ενδιεφεραν δεν θα κινουνταν ο κομματικος μηχανισμος τοσο πολυ καθε φορα πριν απο τις εκλογες
μια χαρα μας ενδιαφερουν και μια χαρα εχουν την αξια τους, αν ειναι να μη μας ενδιαφερουν να μου το πειτε να μην τρεχω αδικα καθε φορα πριν απο τις εκλογες

Poe είπε...

και δεν λεω οτι το λεει καποιος εδω
αλλα υπαρχει γενικα απο καποιους συντροφους αυτη η απαξιωση για τις εκλογες μετα απο ενα αρνητικο αποτελεσμα

Ανώνυμος είπε...

Οποιος το λεει αυτο το κανει ως αμυνα προσωπικη απο γηπεδικες επιθεσεις ξεφτιλισμενων χαιρεκακων. Δεν ειναι σωστη λογικη. Εξαλλου ο ιδιος στη επομενη εκλογικη μαχη θα ξανατρεχει οπως παντα.

ratm

Αναυδος είπε...

Απογοητευτικό για μένα δεν είναι τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα αυτό καθαυτό γιατί απλούστατα οι εκλογές δεν είναι ο δρόμος για τη λαϊκη εξουσία. Αντίθετα είναι ένας αποπροσανατολισμός στον οποίο αναγκαστικά συμμετέχουμε Απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι οι 7 μήνες συριζοανελ συνοδευτηκαν από μια πλήρη άπνοια στο κίνημα. Αντι να ενοχλούμαστε με το εκλογικό αποτέλεσμα και να ψαχνουμε να βρούμε τι πήγε στραβά (που δεν πηγε) καλο θα είναι να αναρωτηθούμε γιατι ο κόσμος έχει σκύψει το κεφάλι όχι μονο για 5’ σε ένα παραβάν αλλά για μια ζωή και πως αυτό μπορεί να αλλάξει. Εγραφε ο βασίλης εδω ότι το μνημόνιο πέρασε το καλοκαίρι χωρίς ουτε μια απεργία εστω για την τιμη των οπλων και αυτό δείχνει το χάσμα που πρέπει να καλυφθεί.

Δεν νομίζω ότι κανεις περιμένει ένα πρόβατο να μεταμορφωθεί σε λιοντάρι πίσω από το παραβαν κάθε 1-4 χρόνια. Η διάλυση των μαζικών οργανώσεων της ε.τ και η κατάληψη τους από κάθε λογής εργοδοτικούς κυβερνητικούς συντεχνιακούς συνδικαλιστές έχει στερήσει από τους εργαζόμενους το μονο όπλο που έχουν ενάντια στα αφεντικά. Το ΠΑΜΕ πέρα από τα πυρά της εργοδοσία δέχεται και την αηθη επίθεση των συριζοανταρσιων σε κάθε σύλλογο και συνδικατο. Οι άνεργοι δεν έχουν πώς να εκφραστούν αφου πριν βγουν στην ανεργια δεν συμμετείχαν πουθενα οπότε σημερα μαραζωνουν κατά μόνας κλπ κλπ

Η θεωρία υπάρχει και έχει προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα με το πρόγραμμα του ΚΚΕ πρεπει με αυτή να μπολιάσουμε όσους περισσοτερους μπορούμε λαμβανωντας όμως υπόψη μας ότι σε καμία περίπτωση στα πλαίσια του συστηματος αυτή θα γίνει κτήμα της πλειοψηφίας έστω της ετ.

Υ.γ Poe
Οι αστικές εκλογές είναι μια διαδικασία που εξυπηρετεί το αστικό κρατος και την εξουσια των αστών. Είναι μια μάχη που δινεται στο έδαφος του εχθρού με τους όρους του εχθρού. Είναι μία μάχη που αν μπορούσαμε να αποφύγουμε θα έπρεπε να το κάνουμε. Δυστυχώς όπως και χιλιάδες άλλα πράγματα στον καπιταλισμός είμαστε υποχρεωμένοι να χορεύουμε στο ρυθμό της αστικής τάξης. Αξιοποιείς τα περιθώρια που σου αφήνει μια εχθρική για την εργατικη ταξη διαδικασία για να επικοινωνήσεις με τον κόσμο, να μοιράσεις μια προκήρυξη, να βγεις σε κάποιο κανάλι να επισκεφθείς μια επιχείρηση κλπ. Η πολιτική όμως για εμάς είναι μια καθημερινή διαδικασία και είναι δική μας αδυναμία (πέρα φυσικά από τις αντοχές οικονομικές και φυσικές) που ο μηχανισμός μας κινητοποιείτε στο μέγιστο λόγω των εκλογών.

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτο που λες να συμπληρωσω κατι που ενω το παρατηρουσαμε και το επισημαιναμε το καλοκαιρι του δημοψηφισματος το γενικοτερο οντως θετικο προς το κομμα κλιμα το εκανε να ξεχαστει.
Συμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ την βδομαδα του δημοψηφισματος εγιναν στον ιδιωτικο τομεα 30.000 απολυσεις! Το διανοειστε? Σε μια βδομαδα 30.000! Που με τις οικογενειες τους που επηρεαζονται αμεσα φτανουμε στις 100.000 ανθρωπους! Και περα απο καποιες κινητοποιησεις του ΠΑΜΕ στο ΣΕΒ, σε αλλες εργοδοτικες οργανωσεις και υπουργια δεν κουνηθηκε φυλλο!
Κανονικα επρεπε να ξηλωνονται και τα τσιμεντα αλλα στωικα δεχθηκαν την απολυση αδιαμαρτυρητα 30.000 ανθρωποι οπως δεχονται καποιες εκατονταδες χιλιαδες να εργαζονται χωρις να πληρωνονται παρα μονο με καποια εναντι...
Η κατασταση στο κινημα ειναι τραγικη και δε νομιζω οτι το εχουμε συνηδειτοποιησει ολοι σε ολη του την εκταση.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ΚΚΕ τρίτη δύναμη στη Β Αθήνας. Η οποία ίσως έχει πολύ μεγαλύτερη αξία απο ολόκληρους νομούς.





dimK. είπε...

ωραιο κειμενο και ωραια σχολια(οκ,οχι ολα)!
Δεν θα σχολιασω κατι γιατι φοβαμαι οτι θα καταληξω τοσο γραφικος οσο καταστημα με τσολιαδακια στην Πλακα!
Με τον ΓΓ του μπλοκ τα εχουμε "πει" σε σχολια στο twitter.
Απο τους υπολοιπους θα ηθελα να ακουσω αυτοκριτικη,αν υπαρχει.
Ομολογω οτι η λυπη και η απαισιοδοξια ειναι "λογικα" πρωτα συναισθηματα..
Απο εδω και περα ειναι το θεμα τι κανει η Αριστερα(ναι,εγω το κκε στην Αριστερα το βαζω)

@Ζουκωφ
προσεχε τι λες οταν λες για τους εργατες των Σκουριων:
" ..καθοδου των εργαζομενων των μεταλλειων των Σκουριων στην Αθηνα (που δεν το λες και δειγμα ταξικου κινηματος )"
Η επισημη θεση του ΓΓ,ισως ειναι λιγο διαφορετικη.
Το γραφω χαμογελωντας,δεν ειναι μομφη/εξυπναδα/παγιδα!

Cos είπε...

Σύμφωνα με τον ratm:
- Τα συνθήματα μας ήταν πολύ εύστοχα
- Η τακτική μας απέναντι στο ανάχωμα πολύ σωστή
- Είχαμε έγκαιρα εξοπλίσει τον κόσμο μας και το ΣΥΡΙΖΑ2 ήταν εύστοχο
- Αντί να μας πιέσει η ΛΑΕ την πιέσαμε εμείς και απεγκλωβίσαμε κόσμο
- Μόνο εμείς ανοίξαμε μέτωπο στους φασίστες
- Ο Κουτσούμπας στο ντιμπέιτ, οι σύντροφοι στα πάνελ, τα σποτάκια μας, ήταν όλα καλά

Μετά λοιπόν από όλα αυτά τα καλά και ωραία που κάναμε, κατορθώσαμε να πάρουμε 38.000 ψήφους λιγότερο από τον Γενάρη(τους 17.000 σε Αθήνα - Πειραιά) και μάλιστα σε συνθήκες που ευνοούσαν την εκλογική μας άνοδο (μικρή ή μεγάλη).
Ίσως τελικά αυτό να είναι το πρόβλημα μας, ότι δηλαδή τα κάνουμε όλα καλά.

Στα σοβαρά τώρα, είναι ολοφάνερο ότι έχουμε πρόβλημα επικοινωνίας, αλλά και φυσιογνωμίας. Η αυτοκριτική για το 1940 και το 1970 είναι καλή και απαραίτητη. Περισσότερο καλή όμως (και όρος ύπαρξης) είναι η αυτοκριτική για αυτά που κάναμε πριν 5 χρόνια, πριν 3 χρόνια, πριν 1 χρόνο, χθες. Αυτοκριτική που πρέπει να κάνουμε μέσα στο κόμμα βέβαια και όχι στα φιλικά σάιτ.

Αυτά τα λίγα και συνεχίζουμε.

Antonxxx είπε...

Συμφωνω με τους περισσοτερους.
Θα ηθελα να μαθω περισσοτερα για τους λογους αυξησης της αποχη στις λαικες εργατογειτονιες Αθηνας Πειραια καθως και σε ροες ΚΚΕ ψηφοφορων προς Συριζα, αν υπηρξαν.

Τωρα με τα αντιλαικα μετρα βροχη τις επομενες εβδομαδες, εκτως απο τη δουλεια στους εργαζομενους, νομιζω οτι θα πρεπει να βρεθουν τροποι δραστηριοποιησης των ανεργων.

Θα το ξαναπω για πολλοστη φορα, μεχρι παρεξηγησεως,
τον παποπλησμενο ανεργο δυστηχως μονο με αποτελεσματικα επικοινωνιακα εργαλεια
μπορεις να τον σηκωσεις απο τον καναπε.

Neophyte_commie είπε...

Σήμερα, που ξεκουράστηκα και πέρασε ο πανικός (*), συμφωνώ με τους προλαλήσαντες συναγωνιστές. Απλά να βελτιώσω την χθεσινή μου διατύπωση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο κακό όσο νόμιζα χθες, αντιθέτως ο θάνατος του αντιμνημονίου μάς δίνει χώρο να εκφρασθούμε, όχι ως προσπάθεια να σταθούμε καθαροί στον αντιμνημονιακό χυλό, αλλά ως κόμμα εξουσίας, με συγκεκριμένη πρόταση εξουσίας, με την εμπειρία 100 ετών ζωής και 70 σοσιαλιστικής οικοδόμησης κλπ. Να βγούμε μπροστά με την πρόταση όχι μόνο στις εκλογές αλλά γενικότερα, να μπορούμε να απαντάμε στο ερώτημα «τι θα κάνετε» με το «αυτό, αυτό κι αυτό» και όχι με το «οι άλλοι κάνουν εκείνο».

* Πανικός: Είναι τόσο μεγάλη η επίθεση και τόσο μεγάλη η απειρία πολλών από εμάς (λχ οι άνεργοι που στα καλύτερα χρόνια δεν είχαν καμμιά συμμετοχή στο κίνημα και τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν, ακριβώς έτσι), που η ψυχολογία μας δέχεται πλήγματα με το παραμικρό. Οι επιτροπές ανέργων του ΠΑΜΕ (κλαδικές και εδαφικές) έχουν ακριβώς αυτόν τον στόχο, την ένταξη στο κίνημα, και κάνουν εξαιρετικώς ποιοτική δουλειά. Μια άνοδος, έστω οριακά στο 6, θα βοηθούσε ακριβώς στο ηθικό, στην ψυχολογία. Αλλά και χωρίς αυτήν κάνουμε. Πρακτικά βέβαια δεν θα βοηθούσε (παρά μόνον οικονομικά), ακόμη και στο 9 να πηγαίναμε.

Ανώνυμος είπε...

Για καποιον φιλο που λεει για επαρχια...να σημειωσω οτι στην περιφερεια Αττικης και στον νομο Θεσσαλονικης συνολικα ειναι που καταγραφει μειωση ποσοστων το ΚΚΕ οδηγοντας το τελικα σε ανυπαρκτη ανοδο 0,08% σε εθνικο επιπεδο
Σε πολλους περιφερειακους νομους(πχ νομοι Ηπειρου) το ΚΚΕ καταγραφει ποσοστα που θα αντιστοιχουσαν υπο κ.σ. σε εθνικο ποσοστο γυρω στο 6,5%
Υπο αυτο το πρισμα η αποτυχια του ΚΚΕ να αυξησει την δυναμη του ειναι πιο εντονη, λογω της υποχωρησης στο κεντρο(εκει που ακριβως ζει και εργαζεται η ταξη στην οποια αναφερεται πρωτιστως το κομμα, την εργατικη,)

Η ΛΑΕ απετυχε παταγωδως οχι ομως(τηρουμενων των αναλογιων, προβολης κλπ)
Δυναμεις οπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΕΠΑΜ,ΜΛ που καταγραφουν αθροιστικα μια μικρη ανοδο

Τις πταιει για το ΚΚΕ

Κατα την προσωπικη μου αποψαρα ο λογος του κομματος ακουγεται απο λιγους πλεον, ενδιαφερει δυστυχως συγκεκριμενο κοσμο(οροφη θα εβαζα 1 στους 5)
Δεν υπαρχει η ζητηση, το εκδηλο ενδιαφερον για το τι λεει το ΚΚΕ που συναντουσε καποιος το 2009-2010-2011. Σε αυτο συντελεσαν λαθη προεκλογικης περιοδου 2012(κυριοτερα της πρωτης μαχης οπως 'καμια κυβερνηση δεν θα λυσει καποιο προβλημα του λαου', 'δεν ειμαστε αριστεροι' κλπ ) και μια μονικη αρνηση να ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ επιτελους την χρησιμοτητα εκλογικης ενισχυσης του ΚΚΕ με επιχειρηματα ΑΜΕΣΑ. Αυτα ειτε μας αρεσει ειτε οχι οδηγουν εναν κοσμο να βλεπει με αρνηση το ΚΚΕ παρ'ολο την αριστερη καταβολη του

Ενα αλλο ζητημα ειναι η εγκληματικη τακτικη να αντιμετωπιζονται οι εκλογες ως κατι σχεδον αδιαφορο. Κανεναν διακριτο και μετρησιμο στοχο δεν εθεσε το κομμα
Καποτε εθετε το 17% και σε συνθηκες ΑΠΟΛΥΤΗΣ επικρατησης του τοτε ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ το ΚΚΕ κατεγραφε ανοδο στο υψηλο τοτε 11%
Ακομα και στις εκλογες του Γεναρη που ψελισε ο γγ εναν στοχο περι τριτης θεσης ,οτι μας νοιαζει κλπ το αποτελεσμα ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ των συνθηκων ειναι καλυτερο

Τωρα με μεγαλη απογοητευση απο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποιος απωλεσε 320,000 ψηφους(ενα ΚΚΕκαι κατι δηλαδη) και πηρε χιλιαδες ψηφους υπο αναστολη , το ΚΚΕ κατεγραψε...μειωση 30,000 ψηφων και ανοδο σε ποσοστο 0,08%....Οχι δεν πηγαν ολοι στη ΛΑΕ, ουτε οι μισοι δεν πηγαν εκει για την ακριβεια


Απο την αλλη ευθυνες φυσικα εχουν και οι χιλιαδες εκεινοι ψηφοφοροι του ΚΚΕ που δεν μπηκαν καν στον κοπο να κανουν το ελαχιστο ...να παρουν ενα ΚΤΕΛ η' ενα αστικο λεωφορειο για το εκλογικο τους τμημα
Γνωριζω προσωπικα καποιες περιπτωσεις(μιας και ψηφιζω σε νομο της Πελοποννησου)
Επισης, αυτοι ειναι και η αιτια της μη καταγραφης μια μικρης αλλα υπαρκτης εισροης κοσμου απο ΣΥΡΙΖΑ(μιλαω για μικρο μεγεθος ισως 0,4-0,5%)
Καποτε οι φιλοι του ΚΚΕ θα ψηφιζαν ακομα και με κινδυνο της ζωης τους, επισης το ΚΚΕ συχνα πυκνα βαζει λεωφορεια οποτε δικαιολογια δεν υπαρχει, μονο η ευρυτερη αποψη ωχ μωρε δεν βαριεσαι

GT είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=b-AoBfeKgQY ωραίο σκηνηκάκι

Ανώνυμος είπε...

"Μετά λοιπόν από όλα αυτά τα καλά και ωραία που κάναμε, κατορθώσαμε να πάρουμε 38.000 ψήφους λιγότερο από τον Γενάρη(τους 17.000 σε Αθήνα - Πειραιά) και μάλιστα σε συνθήκες που ευνοούσαν την εκλογική μας άνοδο (μικρή ή μεγάλη).
Ίσως τελικά αυτό να είναι το πρόβλημα μας, ότι δηλαδή τα κάνουμε όλα καλά."


Φυσικά και είναι αυτό το πρόβλημα μας. Αν είχε ψηφίσει το ΚΚΕ μερικά μνημόνια και αν είχε μαχαιρώσει μερικούς μετανάστες, θα πέταγε. Γιατί δεν μπορούμε να παραδεχτούμε την κατάσταση που επικρατεί γενικά, να πούμε δηλαδή ότι ο κόσμος έχοντας πλήρη γνώση κι ενημέρωση ψήφισε μνημόνια και φασισμό;

Γιατί είναι πιο εύκολο λέω εγώ να νομίζουμε ότι ο ριζοσπάστης λαός, ο δυσκολοκυβέρνητος μη σου πω, παραπλανήθηκε και με μια δυο εύκολες αλλαγές στη μαρκίζα όλα θα φτιάξουν. Γιατί το δύσκολο είναι να πούμε, να παραδεχτούμε, πως η μεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται στο απόλυτο βαθύ σκοτάδι και πρέπει να την αλλάξουμε.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ΦΩΝΑΖΟΥΝ, ότι δεν υπήρξε καμία εξαπάτηση στο δημοψήφισμα. Σωστά το ΚΚΕ ανέδειξε τα ερωτήματα, σωστά παρέπεμψε στα διαγγέλματα του Τσίπρα, αυτό που δεν κατάλαβε όμως ούτε το κόμμα ούτε εμείς είναι πως κανένα όχι δεν έγινε ναι. Και οι ψηφοφόροι του όχι ναι πάση θυσία ψήφιζαν έχοντας ΑΠΟΛΥΤΗ γνώση. Ζούμε σε αυτό το περιβάλλον, με αυτή την κυρίαρχη ιδεολογία και είναι κρετινισμός να κάτσει το κόμμα να κάνει αυτοκριτική για σποτάκια ή για παρουσίες σε πάνελ και δε ξέρω γω τι όταν έρχεται κόλαση.

Τώρα όποιος θέλει να κολακεύει τον ακραιφνή πασοκισμό ακόμα και τώρα, με γεια του και χαρά του. Ελπίζω και πιστεύω το κόμμα να μην ακολουθήσει και να περάσει στην επίθεση.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

"μια μονικη αρνηση να ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ επιτελους την χρησιμοτητα εκλογικης ενισχυσης του ΚΚΕ με επιχειρηματα ΑΜΕΣΑ"

Να αλλάξουν οι νόμοι από την ΚΟ του ΚΚΕ δε γίνεται κι ας είχε 30 μέλη. Τις προτάσεις που κάνει και οι αρχιδημοκράτες ακόμα (αυτοί της ΛΑΕ ντε που δεν είχαν δα και απόλυτη αποτυχία) τις θάβουν.
Μόνο όφελος από την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι ότι δίνει ηθικό στο κίνημα.
Άρα οι άνθρωποι που αδιαφορούν πλήρως για το κίνημα δεν έχουν κανένα λόγο να ενισχύσουν εκλογικά το ΚΚΕ και ορθά από την πλευρά τους δεν το πράττουν.

Εδώ λοιπόν δεν υπάρχει η ανάγκη να προβάλλουμε κάτι ανύπαρκτο αλλά να ασχοληθούμε με κάτι υπαρκτό, ότι εκατομμύρια μισθωτοί και άνεργοι στηρίζουν καπιταλισμό με όλες τις θυσίες, με κάθε κόστος, με φανατισμό ή ότι στην καλύτερη δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν κι άλλες κοινωνίες.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Ναι το ΚΚΕ τα έκανε όλα σωστά, τόσο σωστά που δεν ήταν αρκετά σωστά για να πάρει την εύνοια ενός λαού, που ψηφίζει τους γδάρτες του και τους φασίστες!
Το ΚΚΕ σωστά είπε μην ψηφίσετε φασίστες και νέους ή παλιούς γδάρτες, σωστά είπε ότι: πήγαινε και γδάρε εσύ τους επίδοξους γδάρτες, και φτύσε στην μούρη τους φασίστες!
Μπορεί κανένας να πει το αντίθετο, χωρίς να επαναλάβει τα ανούσια περί επικοινωνιακής αδυναμίας με όρους θεάματος; Όταν κάποιος σου δείχνει το μαχαίρι που σου έρχεται, δεν τον αγνοείς επειδή δεν σου αρέσει η φάτσα του ή το πως στο λέει!

Οπότε ναι, σωστά ήταν όλα αυτά που έκανε, και ήταν και η πιο τίμια στάση που κράτησε και θα μπορούσε να έχει κρατήσει!
Απλά ο λαός ήθελε ενάντια σε κάθε λογική, να ψηφίσει τους γδάρτες του, και τους φασίστες.
Για αυτό δεν φταίει το ΚΚΕ, αλλά το χάσιμο από το οποίο πρέπει να βγάλουμε τον κόσμο.

Κώστας

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Mε το που κλείσαν οι κάλπες, ανοίξαν οι κρουνοί του ουρανού και πλάκωσε ο Χειμώνας!
Σημαδιακό;
Η, μήπως, ακόμη και ο καιρός τρολλάρει το ΚΚΕ;!;!
Αυτό το Κόμμα, δε θα μπορέσει ποτέ να μείνει στην αφάνεια - δεν το αφήνει ούτε ο θεός.
Διαβάστε την απόφαση της κετουκε, στην επόμενη ανάρτηση.
Την ψηφίζω σαν βάση για συζήτηση, χωρίς συζήτηση.
Τα λέμε.

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ ο Τρομερός
Νομίζω ένα καλό, είναι ότι οι περισσότεροι είχαμε βγάλει πάνω κάτω τα σωστά συμπεράσματα σε σχέση με αυτά της ανακοίνωσης.
Αυτό πάει να πει ότι έχουμε αφομοιώσει τουλάχιστον καλά το πρόγραμμα, ξέρουμε που ζούμε, πατάμε στο έδαφος και στην πραγματικότητα, και μπορούμε να ερμηνεύουμε τις εξελίξεις έστω και σε ένα πρόχειρο βαθμό, χωρίς να πέφτουμε για πολύ έξω.
Και εννοείτε συμφωνώ με την εισήγηση ;)

Κώστας

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Σε γενικές γραμμές, Κώστα, έτσι είναι.
Κι εγώ πιστεύω, πως το Κόμμα, μετά από μια ~20-ετή σκληρή (και εσωκομματική) πάλη, απέκρουσε τον κίνδυνο της αποιδεολογικοποίησης-ενσωμάτωσης, και επιτέλους "πολιτικοποιήθηκε" με την ταξική έννοια, δηλαδή της ολικής, οριζόντιας και κάθετης αντιπαράθεσης με τις ποικίλες εκφάνσεις της ιδεολογίας του ταξικού εχθρού.
Αυτό επιβεβαιώνεται και με τον βαθμό συσπείρωσης στις εκλογές.
Βέβαια, υπάρχει αυτό το φαινόμενο, που μας επισημαίνουν πολλοί φίλοι (άσπονδοι και μή), της διαρροής των 17000 ψήφων από Αθήνα-Πειραιά, και πρέπει να μελετηθεί τι εκφράζει.
Η γνώμη μου είναι, πως παρά την πολιτική αναβάθμιση, που παρατηρούμε, έχουν ακόμη πολλά να γίνουν, και σε επίπεδο κ.μ. αλλά και σε επίπεδο συναγωνιστών-φίλων-οπαδών-ψηφοφόρων. Δεν έχουν ακόμη μπετοναριστεί. Ελάχιστοι διαβάζουν τον "Ρ", ενώ η πλειοψηφία ενημερώνεται από την ....ΕφΣυν, και εν γνώσει τους ότι πρόκειται για κωλοφυλλάδα!!!
Με λίγα λόγια δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της "γραμμής", αργούν να παρακολουθήσουν τα τρέχοντα ζητήματα, τις καθημερινές τακτικές κινήσεις, κι έτσι συχνά αιφνιδιάζονται από τον εχθρό, δεν κατανοούν την σοβαρότητα των γεγονότων.
Δεν είναι μόνο εκείνοι, που ενώ κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις του κόμματος, δεν μπήκαν σε ένα πούλμαν να πάνε στην πατρίδα να ψηφίσουν (κι αφού επί χρόνια αγνόησαν η δεν πληροφορήθηκαν τις διαχρονικές συστάσεις του κόμματος για μεταφορά των εκλ. δικαιωμάτων).
Υπάρχουν και άνθρωποι, που κατέβηκαν π.χ. στη συγκέντρωση της Πέμπτης στο Σύνταγμα, πίεσαν γνωστούς να ψηφίσουν ΚΚΕ αντί Σύριζα, αλλά την Κυριακή τώρριξαν ....ανταρσύα(!), για "να μην χάσουν την επαφή με το παιδί"! (Οι θείες και οι μαμάδες του Ναρ, που λέγαμε παληότερα...).
Υπάρχει ακόμη μια χαλαρότητα, που οφείλεται στην λειψή επαφή και ενημέρωση.
Ξέρω κι άλλα τέτοια κουφά.
Αλλά, ας αφήσουμε τη συνέχεια για την επόμενη ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Ειπώθηκαν αρκετά ενδιαφέροντα ένθεν κακείθεν, εκείνο που δεν είδα εδώ να επισημαίνεται ή δεν το συγκράτησα ίσως, είναι πως από τη στιγμή που στο δημοψήφισμα τόσοι φίλοι του κόμματος το αγνόησαν πανηγυρικά και στήριξαν το όχι που χθες αποδείχθηκε ότι ήταν καθαρά του Τσίπρα, παραξενευόμαστε που ένας πολιτικά εν πολλοίς απαίδευτος κόσμος τσίμπησε στην ψευτοπόλωση των δημοσκοπήσεων. Δεν το λέω για να ελαφρύνω τις ευθύνες ούτε του κόσμου, που πραγματικά έστειλε μια ντροπιαστική για τη χώρα εκπροσώπηση στη βουλή, ούτε για να ισχυριστώ ότι δεν πρέπει να γίνει αναζήτηση των αιτίων που το κόμμα δεν προσέλκυσε νέες ψήφους, τουλάχιστον σε βαθμό που να αντισταθμίζουν τις απώλειες από αποχή (η ετεροδημότευση ήταν όντως θέμα, όπως ξέρω από τον περίγυρο μου, αλλά θέλει έρευνα και η αποχή απογοήτευσης)ή διαρροές σε Σύριζα. Δε βλέπω πάντως κι εγώ, ειδικά σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, σημαντικά επικοινωνιακά λάθη, ίσα-ίσα αναγνωρίστηκε από εχθρούς και φίλους η ευρηματικότητα κι ευστοχία της, θα έλεγα μακάρι να συνεχιστεί το ίδιο δυναμικά η προσέγγιση αυτή. Για να μη μιλήσω για τις εμφανίσεις των στελεχών, πραγματικά μία και μία, είναι αδικία και μικροψυχία να μηδενίζουμε επειδή δεν ήρθε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα λες και το 6 ή το 6,5, που το ήθελα όπως όλοι μας, θα άλλαζε ότι έχουμε ακλόνητη ναζιστική εκλογική βάση, ακραιφνή μνημονιακή πλειοψηφία, και ένα τσούρμο λοβοτομημένων χαβαλέδων που η συμβολή τους στην -αστική έστω- δημοκρατία μας ήταν να πραγματοποιήσουν το όνειρο ζωής ενός ημίτρελου που ευχόταν καρκίνους στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός παραμένει βέβαια, πώς θα ξεκουνήσεις από τον καναπέ έναν κόσμο τόσο συντηρητικό και φοβισμένο, προσωπικά φοβάμαι πλέον πως δεν αν δε δουν τα χειρότερα (τα οποία ίσως δε θα είναι τα οικονομικά μόνο) δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αρχίσουν να προβληματίζονται έστω για την αναγκαιότητα της δικής τους συμμετοχής. Δικό μας χρέος είναι να είμαστε παρόντες ώστε η πιθανότητα να γίνει βεβαιότητα. Όχι ότι έχουμε κι άλλη επιλογή έτσι κι αλλιώς.

Υ.Γ. Να ρίξω λίγο νερό στο μύλο των κοινοβουλευτικών αυταπατών εκφράζοντας την άφατη χαρά μου για την διατήρηση της έδρας στο Ηράκλειο.

Amor omnia vincit

Ανώνυμος είπε...

Απολογισμός

Από συγγενείς σε Πετρούπολη, 2 άτομα θεία και ξαδέλφη ,ΚΚΕ , ΛΣ, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις τηρούσαν κομματική γραμμή πάντα σε Νομαρχιακές κλπ, στο δημοψήφισμα πρώτη φορά ρίχνουν ΟΧΙ χωρίς να σταματούν να στηρίζουν ΚΚΕ μόνο λίγη γκρίνια, στο ντιμπέιτ φοβερός ο Κουτσούμπας ,τελευταία μέρα μοίρασαν σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφους μη βγει ο Άδωνις πάλι υπουργός. Κουφό, σπαστικό, αλλά συνέβη.

Στην Αττική το ΚΚΕ έχει απώλειες σε αντίθεση με επαρχία και δε φταίει το δεν μπορώ να μετακινηθώ κλπ.Σε σύνολο 25 συγγενών καιφίλων που στήριξαν ΚΚΕ Γενάρη, καμία αποχή. Στην επαρχία 11 στα 11, Αττική 11 στα 14 , 3 απώλειες η πιο πάνω σε ΣΥΡΙΖΑ και από μία σε ΛΑΕ σε Νέα Ιωνία(λόγω Ζωής !) πιστεύω θα γυρίσει στο ΚΚΕ γιατί στεναχωρήθηκε, πιστευε θα πιαναμε πάνω από 7.Ένας σε ΚΚΕμλΜΛΚΚΕ σε κέντρο Πειραιά (καθηγητής, προερχόταν από αυτό το χώρο πριν το 12 και έπιασε πάλι λιμάνι στα μουλού).

Από εισροές μόνο 2 και οι 2 από ΣΥΡΙΖΑ φίλοι από στρατό αδέλφια από Βόλο που τους έπεισα ότι θα κερδίσει άνετα ο ΣΥΡΙΖΑ καιρός να σπρώξουμε το ΚΚΕ.Ήταν στο ΚΚΕ και έφυγαν με τους πολλούς στις βήτα εκλογές Ιουνίου, αλλά και τώρα παραμένουν φιλοσυριζαίοι αλλά απογοητευμένοι. Κανέναν μη θεωρούμε δεδομένο λοιπόν ,χρειάζεται σκληρή δουλειά.

Νικόλας

Ανώνυμος είπε...

Cos εγω εγραψα για την εκλογικη τακτικη μας αυτο που ειδα. Και επαναλαμβανω για την εκλογικη τακτικη. Για το τι δουλεια κανει ή πως την κανει συνολικα το κομμα εχω παρατηρησεις. Αλλα αν εχεις αλλη γνωμη για την εκλογικη τακτικη πες μας σε ποια σημεια.
Φωνες γενικα για αυτοκριτικη λογω του εκλογικου αποτελεσματος χωρις τεκμηριωση δεν τις υοθετω. Οταν μιλαμε με κρητιριο τις εκλογες να δουμε συγκεκριμενα πραγματα. Γιατι αν το προβλημα ειναι η πολιτικη γραμμη του ΚΚΕ που πρεπει να την αλλαξει γιατι του εφυγαν 37.000 ψηφοφοροι τοτε τι επρεπε να λεμε που στο δημοψηφισμα εκεινη τη βδομαδα απολυθηκε 30.000 κοσμος και το ΠΑΜΕ ειχε κατι εκατονταδες ολες και ολες στις παραστασεις διαμαρτυριας στον ΣΕΒ? Αυτο ηταν πιο ανησυχητικο απο τις χαμενες ψηφους. Να δουμε γιατι δεν πεισαμε τους απολυμενους να κινητοποιηθουν... Βεβαια θα μου απαντησεις οτι δεν ηθελαν να αγωνιστουν. Αποδεχτηκαν την απολυση με σκυμενο κεφαλι. Ε το ιδιο θα σου πω και για τις εκλογες. Τα πραγματα ειναι πιο απλα απ'οσο φανταζομαστε. Ο κοσμος προς το παρον δεν αποδεχεται την πολιτικη προταση του ΚΚΕ. Δεν πιστευει στη δυναμη του ουτε για να γλιτωσει την απολυση και εμεις του λεμε για εργατικη εξουσια. Δεν ειναι απαραιτητο να αυτομαστιγωνομαστε λες και εχεις κανενα λαι ενοπλο ετοιμο για εφοδο και με αυτα που λες τον μετατρεπεις σε γκρουπι του ΣΥΡΙΖΑ ή του Λεβεντη. Γι'αυτο εγραφα στο πρωτο σχολιο μου οτι κακως επηρεαστηκαμε σε ενα βαθμο και μεις απο τις μπαρουφες περι αριστερης στροφης του λαου, ταξικου ΟΧΙ, λαου κοντρα σε ολους που θελει ρηξη κλπ
Οταν σε ολα του τα ντοκουμεντα και σωστα το κομμα επισημαινει τη συντηριτικοποιηση του λαου απο το 2012 και μετα.

ratm

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Eπειδη αναφερεται απο πολλους η κινηματικη νηνεμια:Ουτε αυτη ειναι δεδομενη.Το ερωτημα ειναι γιατι το ΚΚΕ δεν εχει καταφερει να σηκωσει τον κοσμο απο τον καναπε.Δε θα το κανει κανενας αλλος,αν δεν το κανει εκεινο.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Επισης,συμφωνω με την αποψη που διατυπωθηκε εδω ή σε αλλο ποστ,οτι το ΚΚΕ πρεπει να μιλησει πιο συγκεκριμενα για το σοσιαλισμο.
Διατυπωσεις που χρησιμοποιει το κομμα οπως ''να παρει ο λαος στα χερια του τα κλειδια της οικονομιας και την εξουσια'' ειναι ασαφεις και δε σημαινουν τιποτα για οσους δε ψηφιζουν ηδη το ΚΚΕ.

Αναυδος είπε...

Μια υπενθύμιση από μεριάς μου
Το 1985 στις βουλευτικές εκλογές το ΚΚΕ έχασε περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα (από 10,93% το 1981σε 9,89% το 1985). Οι απώλειες ήταν προς το ΠΑΣΟΚ παρότι ήδη είχε σχεδόν επιβεβαιωθεί η ανάλυση του ΚΚΕ ότι καμία ριζική αλλαγή δεν έφερε η ανάδειξη του στην εξουσία (ουτε από ΕΟΚ-ΝΑΤΟ φυγαμε, ουτε οι βασεις έφυγαν, ψηφίστηκε το άρθρο 4 κλπ).

Οι λόγοι ήταν δύο:
- Ο φόβος για τη μη επάνοδο της δεξιάς στην εξουσία
- Η εξαγορά σημαντικού μέρους της επιρροής του ΚΚΕ με τις συντάξεις της Ε.Α αλλα και με διορισμούς στο δημόσιο, κατασκηνώσεις, οπαπ, ιπποδρομο κλπ)

Περίπου οι ίδιοι λόγοι (πιο ξεθυμασμένοι λόγω της αδυναμίας του κεφαλαίου να μοιραστεί μερος της νέας αξίας) ισχυουν και σημερα.
- Φοβος επανάκαμψης αδωνη-βοριδη
- 48,000 διορισμοι σε πενταμηνα, δημους κλπ, επαναπροσληψη απολυμενων δημ. υπαλληλων κλπ.

Η εξαγορά και υποταγη με το ΠΑΣΟΚ το ’80 γινοταν με λιγο ψωμακι τώρα γινεται με ψιχουλα αλλα η ισχυς της παραμενει μιας και η κριση τσακιζει.

Ανώνυμος είπε...

Γατε
Στα 2 τελευταια εχεις δικιο. Στο τι θα κανουμε στο κινημα θελει πολυ μελετη και πρωτοβουλιες.
Και για την εκφραση τα κλειδια της οικονομιας τη θεωρω μη κατανοητη. Πρεπει να ονοματιζουμε τα μεσα παραγωγης, να εξηγουμε πως θα διοικουνται, πως θα γινεται ο κεντρικος σχεδιασμος κλπ και να το λεμε σοσιαλισμος.
Νομιζω οτι ο κοσμος πιο πολυ κατανοει τον ορο σοσιαλισμος παρα το λαικη οικονομια και λαικη εξουσια ή πολυ περισσοτερο τα κλειδια της οικονομιας στο λαο...
Απλα δε νομιζω οτι το συνολικο εκλογικο αποτελεσμα οφειλετε σε αυτα τα ζητηματα. Εξαλλου στα πανελ ουτε τα συνθηματα μας δεν μας αφηνουν να πουμε οχι να εξηγησουμε το σοσιαλισμο. Ωστοσο προεκλογικα επειδη ειναι υποχρεωμενοι να παιρνουν συνεντευξεις και απο τον ΓΓ της ΚΕ ειναι ευκαιρια σε μια 20λεπτη συνεντευξη να πει πιο αναλυτικα 2 πραγματα. Ωστοσο ξαναλεω τον τυπο που εριξε Λεβεντη πχ δεν ξερω πως με μια συνεντευξη θα τον επειθε ο ΓΓ....

ratm

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε,
Καλά να είσαι αριστεριστής, καλά να είσαι εκτός τόπου και χρόνου αλλά αυτό οτι οι ψηφοφοροι του ΚΚΕ εξαγοραστηκαν είναι και προσβλητικό....

Αββακούμ

Cos είπε...

ratm, δεν θέλω να κάνω "αυτοκριτική λόγω του εκλογικού αποτελέσματος χωρίς τεκμηρίωση", νομίζω όμως ότι κάποια θέματα δεν μπορούμε να τα θίξουμε στα πλαίσια της ψυχοθεραπείας που μας προσφέρει ο σφυροδρέπανος. Ήθελα απλά να επισημάνω ότι όταν έχεις απώλεια της εκλογικής επιρροής σχεδόν κατά 40.000 ψηφοφόρους σε ευνοϊκές (εκλογικά) συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να θεωρείς ότι όλα τα έκανες σωστά, κάπου θα έχεις κάνει και εσύ κάποιο λάθος.
Π.χ, ένα ζήτημα που θεωρώ ότι τίθεται, είναι σε ποια ακριβώς τμήματα του εκλογικού σώματος απευθυνόμαστε. Η άποψη μου είναι ότι με την προεκλογική μας παρουσία απευθυνόμαστε κατά κύριο λόγο αφενός μεν στα συντηρητικά τμήματα της μικροαστικής τάξης και αφετέρου στις μεσαίες και άνω ηλικίες. Η "φυσιογνωμία" μας δεν μπορούσε να γίνει ελκυστική στην νεολαία, ούτε μπορούσε να εκφράσει την οργή ενός απογοητευμένου κόσμου. Ταυτόχρονα "έκρυβε" την κύρια φύση του ΚΚΕ, ως δηλαδή πολιτική οργάνωση της Ε.Τ.
Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται, είναι ότι μιλώντας π.χ., όπως λέει και ο Παπουτσωμένος Γάτος, για "λαό που πρέπει να πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας", δεν συγκεκριμενοποιούμε την πολιτική μας. Θα μπορούσαμε λοιπόν να είμαστε πολύ περισσότερο αναλυτικοί. Γιατί να μην αναφέρουμε επί παραδείγματι ότι οι τράπεζες θα πάψουν να υφίστανται, τα χρέη των εργαζόμενων προς αυτές θα διαγραφούν, η μισθωτή εργασία θα καταργηθεί, όλοι οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται δωρεάν στέγαση, ρεύμα, νερό, ιατρική περίθαλψη, μόρφωση κλπ. κλπ.; Η αοριστία στην έκφραση της πολιτικής μας έχει εκτός των άλλων και το αποτέλεσμα, να δίνουμε το δικαίωμα στα ΜΜΕ και στους οπορτουνιστές να κάνουν προπαγάνδα με τις γνωστές ερωτήσεις ή προσκλήσεις του τύπου "γιατί όχι μαζί".
Δεν θέλω να είμαι απόλυτος στα παραπάνω, θέλω μόνο να θίξω ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για συζήτηση (και επίλυση), που μπορεί να μην αφορούν μόνο τις εκλογές, αλλά που οπωσδήποτε επηρεάζονται και από την αδυναμία αύξησης της εκλογικής επιρροής μας.

Αναυδος είπε...

Γεροντα εδώ εχεις πρωην κομματικα μελη (όχι απλους ψηφοφορους) σαν τον πετροπουλο να βγαζει το ψωμι του στην μεσημβρινη του συριζα και να επιτιθεται με κάθε τροπο στο ΚΚΕ και από το σαιτ του και από τη φυλλαδα.
Ο ορισμος της εξαγορας πρωην ψηφοφορου και ειναι προσβλητικο αλλα τι μπορεις να κανεις

Ανώνυμος είπε...

Τη δεκαετια του 80 ειδικα δεν εξαγοραστηκαν απλα καποιοι ψηφοφοροι του ΚΚΕ αλλα πλατια λαικα στρωματα μεσω των διορισμων στο δημοσιο ειδικα. Αν δεν εχεις παρει χαμπαρι ουτε αυτο τοτε μαλλον ζεις σε αλλο πλανητη.

ratm

zoot horn rollo είπε...

Η επιστροφη των "true";

Ανώνυμος είπε...

Cos
Τα ζητηματα που κεντραρε το κομμα προεκλογικα ηταν.
1ο και κυριο καπιταλιστικη ιδιοκτησια στα μεσα παραγωγης. Αυτο που απευθυνεται αν οχι στην εργατικη ταξη?
2ο Ασφαλιστικο. Αυτο που απευθυνεταιναν οχι σε εργατικη ταξη και συνταξιουχους?
3ο εργασιακες σχεσεις, ανεργια κλπ αυτο που απευθυνεται αν οχι στην εργατικη ταξη και στη νεολαια?
4ο φορολογικο ειδικα στους αγροτες κ στους αυτοαπασχολουμενους.
5ο φασισμος αυτοναφορα πρωτιστα τις νεες ηλικιες
6ο εξωτερικη πολιτικη.

Απο που λοιπον προκυπτει οτι απευθυνομαστε σε μικροαστους πρωτιστα?
Ακομα και στην αναλυση των αποτελεσματων βλεπουμε οτι οι εργατικες λαικες συνοικιες ειναι αυτες που το ΚΚΕ παιρνει μεγαλα ποσοστα και ειναι 3ο κομμα. Αντιθετα με τις μικροαστικες και μεσοαστικες συνοικιες.
Επισης οταν θιγεις το ζητημα της ιδιοκτησιας στα μεσα παραγωγης πως πειθεις ή πολυ περισσοτερο εκφραζεις συντηριτικα στρωματα?
Για τα υπολοιπα και τη φρασεολογια που θιγεις σε πολλα συμφωνω.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ρε πάτε καλά;
Ποιο 80; για τώρα λέμε. Για αυτό το εξάμηνο. Αν πεις χοντρικα οτι εφυγαν 60.000 περιπου ψηφοι (και ηρθαν 23.000),πιστεύει σοβαρος ανθρωπος οτι εξαγοραστηκαν ή πουληθηκαν εστω το 5% απο αυτούς. Και αυτο δεν ειναι προσβλητικό και το κυριοτερο δεν σε αποπροσανατολιζει; Αν πεις και πολύ που πήραμε αφου πλεον ειμαστε επαναστατικο κόμμα να καταλαβω τον συλλογισμο, αλλα...

Αββακούμ

Cos είπε...

ratm, αν πρόσεξες δεν μιλάω για την προεκλογική ατζέντα του κόμματος, μιλάω για "παρουσία" και "φυσιογνωμία".
Τέλος πάντων, επαναλαμβάνω ότι τα θέματα που ο κάθε ένας έχει στο μυαλό του πρέπει να συζητηθούν στο κόμμα και ότι η αρχική μου πρόθεση ήταν να αναφέρω ότι δεν μπορεί να έχουμε κακό εκλογικό αποτέλεσμα και όλα να τα έχουμε κάνει καλά και σωστά.

zoot horn rollo είπε...

"True" troll.

Ανώνυμος είπε...

Ανοίγει ο Έλληνας ψηφοφόρος τον "Εργατικό Αγώνα" και βλέπει αυτή την ανάλυση:
"Η ανατομία των εκλογικών αποτελεσμάτων - Πρώτες κρίσεις"
http://ergatikosagwnas.gr/new/ea/index.php/arthra/tis-sindaxis/690-i-anatomia-ton-eklogikon-apotelesmaton-protes-kriseis

Όπου υπάρχει η εξής παράγραφος:
"Η μη είσοδος της ΛΑΕ στη Βουλή είναι μια αρνητική εξέλιξη παρά τα σοβαρά προβλήματα, τις αδυναμίες, τις παλινωδίες και τους συμβιβασμούς αυτού του σχήματος. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το αδιέξοδο (όπως φάνηκε και εκλογικά) των άλλων σχημάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς βάζει επιτακτικά το καθήκον στους κομμουνιστές, στους μαρξιστές- λενινιστές, όπου κι αν βρίσκονται να συνεννοηθούν και να πρωταγωνιστήσουν τόσο για το κόμμα της εργατικής τάξης όσο και για το μέτωπο που πραγματικά χρειάζεται ο εργαζόμενος λαός."

Μία παράγραφο πριν, λέει:
"Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ φανέρωσε την κρίση στην οποία βρίσκεται το κόμμα όσο κι αν η ηγεσία του προσπαθούσε να την αποκρύψει.(...) Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ έχει χάσει την επαφή του με τις ευρύτερες λαϊκές μάζες."

Όμως ο Έλληνας ψηφοφόρος πριν τις εκλογές είχε διαβάσει το εξής:
http://ergatikosagwnas.gr/new/ea/index.php/arthra/politiki/689-brosta-stin-kalpi

"Μια ψήφος καταδίκης του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων και η παράλληλη ουσιαστική ενίσχυση των δυνάμεων που αντιστρατεύονται το μνημόνιο και τη λιτότητα και κυρίως αυτών της κομμουνιστικής αναφοράς, μπορεί να δώσει ελπίδα, να αυξήσει την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθηση του λαού και της νεολαίας, να θέσει σε κίνηση όλες εκείνες τις κρυμμένες δυνατότητες, την αγωνιστική διάθεση που ήρθε στην επιφάνεια με το συντριπτικό όχι του δημοψηφίσματος ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα."

Άρα ο κ. Πετρόπουλος και ο "Εργατικός Αγώνας" έχουν τεράστια ευθύνη που δεν μπήκε η ΛΑΕ στη Βουλή, γιατί προεκλογικά δεν εξήγησαν επαρκώς στον Έλληνα ψηφοφόρο ότι οι δυνάμεις "που αντιστρατεύονται το μνημόνιο και τη λιτότητα και έχουν κομμουνιστική αναφορά" είναι μόνο η ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη. Έτσι πολλοί Έλληνες ψηφοφόροι νόμισαν πως εννοούσε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το ΚΚΕ και έριξαν εκεί την ψήφο τους.

Από δω και μπρος θα πρέπει ο κ. Πετρόπουλος να εξηγεί ότι στηρίζει μόνο τη ΛΑΕ για να αποφεύγονται παρόμοιες "αρνητικές εξελίξεις". Η συμμετοχή του στα ψηφοδέλτιά της ΛΑΕ θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο τον Έλληνα ψηφοφόρο να μην κάνει λάθος στις επιλογές του.

ARGIE

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

TI EINAI H ΕΞΑΓΟΡΑ;

Δεν είναι μόνο ο διορισμός στο δημόσιο η η ένταξη σε κανα πρόγραμμα της ΕΟΚ, δηλαδή το παραδοσιακό "ρουσφέτι".
Εχει και πιο φινετσάτες, πιο ραφιναρισμένες, πιο σύγχρονες μορφές.
Παραδείγματα: Διορισμοί με τηλεφώνημα βουλευτή γίνονται μαζικά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, λόγω της σύμφυσης κράτους-κεφαλαίου, η δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Οι ΣΔΙΤ δε γίνανε για πλάκα, η, τέλος πάντων, όχι μόνο γι αυτό, που επικαλούνται. Το "ρουσφέτι" της τουρκοκρατίας βιομηχανοποιήθηκε επί καπιταλισμού.
Ακόμη, την (παρατεταμένη για σαράντα-πενήντα χρόνια) εποχή του μικροαστικού "μπουμ" στην Ελλάδα, πάρα πολλοί εργαζόμενοι καθώς και εσωτερικοί μετανάστες, που παρατήσαν το πατρικό χωράφι, άνοιξαν την "δική τους δουλειά", που για τους περισσότερους σήμανε κάποια χρόνια ευμάρειας και μια ψευδαίσθηση ανεξαρτησίας "δεν-έχω-αφεντικό". Αυτή η προσωρινή αναστολή της προλεταριοποίησης εκτός από τις ιδεολογικές συνέπειες είχε και άλλες: Στην εταιρία, που δούλευα νέος, μερικοί από τους πιο "μαχητικούς" αριστεριστές, που σε κάθε συνέλευση γυρεύανε "απεργία διαρκείας", και ούτε ν' ακούσουν θέλανε για την "συστημική" ΕΣΑΚ, δεν είχαν και τόσο αγνά κίνητρα. Επεδίωκαν την απόλυση, για να πάρουν την αποζημίωση, να την ρίξουν στην παράλληλη ατομική επιχείρηση, δική τους η του αδερφού/συνεταίρου, που στήνανε.... Η μικροαστικοποίηση εμβόλιζε και αποδεκάτιζε το εργατικό κίνημα. Υπήρξε η πιο μαζική μορφή εξαγοράς συνειδήσεων, πείτε το μετάλλαξης, αν σας ενοχλεί η λέξη, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Tο ίδιο συνέβαινε και στις επιχειρήσεις. Ο συνθηκολόγηση στον τρόμο της απόλυσης τι άλλο είναι από μιαν εξαγορά; Και η απειλή της καθήλωσης, του "ψυγείου" η της στασιμότητας στην αναγκαία ανέλιξη του εργαζομένου τι άλλο είναι παρά πίεση για εξαγορά;
Να προσθέσω την νοοτροπία της "μίζας", της κρυφής προμήθειας, της κάθε είδους παράνομης, ημι-παράνομης η ανήθικης συναλλαγής, (μέσα και τα πολυδιαφημισμένα "φακελλάκια"), που σάρωσε, διαμορφώνοντας μαζικά συνειδήσεις;
Να θυμήσω τι delirium είχε πάθει ο κόσμος γύρω στο τέλος της δεκαετίας '90 με το χρηματιστήριο, ακόμη και κομματικά μέλη;
Να θυμήσω, πως ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος φύγανε τότε ~'90, για να το ρίξουνε στην μπίζνα; Σταματάκης, Καραγκουλές, Γκόγκος κλπ;
Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι πως τώρα, που ξαναξεκίνησε η προλεταριοποίηση από εκεί, που είχε σταματήσει, έχουμε πια συνειδήσεις ζυμωμένες στον ατομισμό, τον καπιταλιστικό μονόδρομο και τον αντικομμουνισμό, που για 50 χρόνια ήταν "μόδα" και το ..... "καινούργιο, που θα διώξει το παληό (δηλαδή τον κομμουνισμό)", για όσους έχουν καταλάβει καλά τι μηνύματα περνάει ο κάθε τσίπρας από τα μπαλκόνια.
Θα είμαστε ηλίθιοι αν δεν βγάλουμε στον αέρα όλο αυτό το στήσιμο, και πως στην πραγματικότητα πέρασε χειροπέδες σε όλους αυτούς, που κανάκεψε και ξεγέλασε. Αν δεν τους δείξουμε πως η άμεση αιτία της σημερινής τους εξαθλίωσης (που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί - μάλλον στην αρχή είμαστε) είναι ακριβώς η προηγούμενη εξαγορά τους.
Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να έχουμε τη γνώση, του πόσο δύσκολο ήταν όλο αυτό να παλευτεί από τους κομμουνιστές (αλλά και άλλους αριστερούς-υπάρχουν και τέτοιοι), που μείνανε στις επάλξεις κόντρα σε όλον αυτό τον χαμό.
To τελευταίο, πάρτε το και σαν απολογία-εξήγηση γιατί καμιά φορά γίνομαι οξύς με τις εύκολες κριτικές σε ανθρώπους αλλά και στο Κόμμα, που είπαν όχι σε όλο αυτό. Δεν ήταν εύκολο και πρέπει να τους το αναγνωρίζουμε.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

(Mια απαραίτητη συμπλήρωση στο 8:55 μ.μ.)

...και δεν επεκτάθηκα καθόλου στην λειτουργία του καταναλωτισμού σαν μέσου μαζικής εξαγοράς. Δεν ήταν μόνο η ρωσίδα, που πούλαγε το κορμί της για ένα καλτσόν. Νομίζετε, πως ο μέσος ευρωπαίος δεν καταλαβαίνει την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα πνιγμένα μωράκια στη Μεσόγειο και στο i-pad του;
Νομίζετε, πως θα συμφωνούσε να πάει λιγό πιο πίσω το επίπεδο της χρήσιμης και άχρηστης ευμάρειάς του, για να δοθεί προτεραιότητα σε πιο ανθρώπινες ανάγκες; Για να μην πούμε για τις ανάγκες της πάλης για την ανατροπή, που αυτή είναι σήμερα η υπ' αριθ. 1 ανθρώπινη ανάγκη.
Ο Καπιταλισμός κερδίζει από την καταστροφή της ανθρωπότητας και της Βιοσφαίρας, και θα τα ...καταφέρει, αν συνεχίσουν οι κομμουνιστές, και όσοι άλλοι διατηρούν την αξιοπρέπειά τους, να αυτολογοκρίνονται για να μην φαίνονται "υπερβολικοί".

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Tρεις επισημανσεις:
1) Η αναπτυξη του λαικου και εργατικου κινηματος ειναι ευθεως αναλογη της εντασης της επιθεσης που δεχεται .Εδω επι 7 μηνες ειχαμε μια "μερικη αναστολη" της εντασης αυτης της επιθεσης που ξεκινησε το 10.Απο την αδρανοποηση του ΕΝΦΙΑ ,εως την ευκολοτερη προσβαση στις 100 δοσεις (πχ)δοθηκε η εντυπωση σε πολυ κοσμο οτι "τα δυσκολα περασαν" ...οτι "να μωρε μ αυτους εδω να δεις πως στο τελος θα την σκαπουλαρουμε ".Τα βηματα που κανει το Κεφαλαιο απο την αρχη της κρισης ειναι πολυ προσεκτικα και καλα μελετημενα . Αυτη η σχεδιασμενη "αναπαυλα" ειχε το σκοπο της .Την παραπλανηση του αντιπαλου πριν την κορυφαια εφοδο .

2) Επειδη η επαναστατικη κατασταση δεν ειναι κατι που προειδοποιει (δεν ειναι δλδ ενα ενεργο Ηφαιστειο αλλα ενα φαινομενικααδρανες ) ,νομιζω το κομμα μια χαρα προετοιμαζει τον λαο ,αλλα και ο ιδιος ο λαος ΞΕΡΕΙ τι του λεμε ..."Ωραια ολα αυτα που λετε αλλα ΔΕΝ γινονται" (τωρα ,προσθετω εγω) ....κοντολογις "εσυ με θες ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ αλλα εγω ακομα ελπιζω να την βολεψω εντος των τοιχων " .Ποσες φορες συναντουμε το ερωτημα : "Κι αν φυγουμε απο ΝΑΤΟ και ΕΕ και μας λειανησουν -οπως την Γιουγκοσλαβια- σε ποιον θα στηριχτουμε ;" ...Εξ ου και η αποστροφη Κουτσουμπα στην τελευταια ομιλια στο Συνταγμα http://laikhexousia.blogspot.gr/2015/09/blog-post_19.html......μαζι και το Προγραμμα http://laikhexousia.blogspot.gr/2014/04/blog-post_8596.html

3) Το συστημα εξ αρχης ηξερε πως με ενα ΝΟΜΙΜΟ κουκουεδικο στα ποδαρια του θα του βγει ο χριστος αναποδα στην επιθεση του στον λαο .Ετσι εκτος απο ολα τα αλλα μεσα (ενταση αντικομμουνισμου,δικαστικο κυνηγι ΠΑΜιτων ,επιθεση στο ΠΑΜΕ στο Συνταγμα κλπ) ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ και ανοικτα https://www.youtube.com/watch?v=_-PJDyT_iRM
Δεν θα διστασουν στην πρωτη ευκαιρια να ξεμπερδεψουν με το ΝΟΜΙΜΟ ...ας το χουμε υπ οψην και αυτο εμεις οι οπαδοι ...γιατι ΤΟ ΚΟΜΜΑ ειναι ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

...και φυσικα συντροφε "Σεχτάρ" δεν ΡΩΤΑΜΕ ...ΔΙΑΔΙΔΟΥΜΕ
http://laikhexousia.blogspot.gr/2015/09/ti-einai-h.html#more

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφοι, εγω πιστευω το εξής:
Είμασταν σωστοί σε ολα, απλα ο κοσμος ειναι εθισμένος στο λαθος.

Όση αυτοκριτική και να κανουμε παλι θα μας λενε οτι δεν εχουμε κανει αρκετή και χρειαζόμαστε και αλλη μεχρι να ξεκινήσουμε να τα λεμε λαθος.

Ο στοχος παραμένει...μονος τρόπος να οδηγήσεις τον κοσμο να ομολογήσει το λαθος...δεν αρκεί να του λες τι ειναι λαθος και να του προβάλλεις το σωστο.
Πχ. Συναντώ συνεχεια φτωχούς...πολλους ομως...και προσπαθούν να πείσουν οτι δεν ειναι φτωχοί κάνοντας το σκατο τους παξιμάδι για 8 μηνες και να αγοράσουν ενα iphone, στο οποιο δεν εχουν λεφτα να βάλουν κάρτα...(ξερω ειναι στερεότυπο αυτο, αλλα ισχυει τι να κανουμε), τους παιρνει το σπιτι η τράπεζα και δεν ομολογεί στον εαυτό του , οτι ναι ρε φιλε ειμαι φτωχός χωρις να φταίω ή και να φταίω δεν αξίζω αυτη την κατάντια....

Αυτο νομιζω ειναι το ζητούμενο για μας απο δω και περα.

Οσον αφορα την αποχή, το μονο που με απασχολεί ειναι οτι στους κόλπους της αναπτύσσεται ενα νεο κίνημα , αυτο του μετακαπιταλισμου, που ειναι μια σχετικά νεα θεωρία πολιτικής οικονομίας , στο οποιο ενδεχομένως να αναφερθώ πιο συστηματικα σε αλλο σχόλιο...εν συντομία αυτο το κίνημα δεν ειναι τιποτα αλλο απο μια νεα αναρχοαυτόνομη τάση που λανσάρει την κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως καταλυτικό παράγοντα για την έξοδο απο την κριση του καπιταλισμού...

Τα γραφω λιγο οπως να ναι , αλλα ενταξει κουβεντα γινεται
Καλη δύναμη να εχουμε

Νταν Άι

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Zουκωφ

''2) Επειδη η επαναστατικη κατασταση δεν ειναι κατι που προειδοποιει (δεν ειναι δλδ ενα ενεργο Ηφαιστειο αλλα ενα φαινομενικααδρανες ) ,νομιζω το κομμα μια χαρα προετοιμαζει τον λαο ,αλλα και ο ιδιος ο λαος ΞΕΡΕΙ τι του λεμε ..."Ωραια ολα αυτα που λετε αλλα ΔΕΝ γινονται" (τωρα ,προσθετω εγω) ....κοντολογις "εσυ με θες ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ αλλα εγω ακομα ελπιζω να την βολεψω εντος των τοιχων " .Ποσες φορες συναντουμε το ερωτημα : "Κι αν φυγουμε απο ΝΑΤΟ και ΕΕ και μας λειανησουν -οπως την Γιουγκοσλαβια- σε ποιον θα στηριχτουμε ;" ...Εξ ου και η αποστροφη Κουτσουμπα στην τελευταια ομιλια στο Συνταγμα http://laikhexousia.blogspot.gr/2015/09/blog-post_19.html......μαζι και το Προγραμμα http://laikhexousia.blogspot.gr/2014/04/blog-post_8596.html''

Εγω για αυτο εχω καταληξει να πιστευω πως μονο οταν η απολυτη εξαθλιωση φτασει σε επιπεδα που κινδυνευει αμεσα η βιολογικη υποσταση της πλειονοτητας,θα αρχισει ο κοσμος να αποκτα ταξικη συνειδηση.

Οταν δηλαδη ειναι αρκετα σιγουρο οτι θα πεθαινει ουτως ή αλλως,μπορει καποιοι να θελησουν να πεθανουν για καποιο σκοπο.

Γιωργος είπε...

@Ζουκωφ
Καλα, αν εσυ πιστευεις οτι το συστημα "φοβαται" ενα νόμιμο ΚΚΕ και οχι ενα παρανομο, τοτε δεν πρεπει να εχεις διαβασει και πολυ ιστορια. Ολη η θρυλικη και ενδοξη περιοδος ανηκει ή οχι στο παρανομο ΚΚΕ; Ακομα και τα ποσοστα που παιρνουν οι χρυσαυγητες με την φυλακη και το κοψιμο απο τα κανάλια σου λεει κατι; Και ερχεσαι τωρα να μου πεις οτι το χαζο συστημα θα κανει το ΚΚΕ ηρωα, βγαζοντας το στην παρανομια...

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@ Γιωργος

Ιστορικο συμπερασμα λοιπον (κατα Γιωργο) : "Το συστημα κυνηγουσε και ειχε βγαλει στην παρανομια το ΚΚΕ 50 χρονια απο τα 100 της Ιστοριας του για να το ...δυναμωσει "

Ρωτα και κανεναν παλιο πρωτα και μετα πιασε την Ιστορια...